Incontinentie nog steeds een taboe: zo pak je het aan

Vind jij soms ook enkele druppels urine in je onderbroek? Dat is een probleem waar een op vier vrouwen in haar leven ongewild mee te maken krijgt. Toch hoef je niet stil te blijven zitten en kan je het urineverlies op enkele eenvoudige manieren aanpakken. Lees hier enkele tips.
De meest voorkomende vormen van urineverlies zijn inspannings- en aandrangincontinentie. Bij inspanningsincontinentie verlies je enkele druppels urine wanneer je een zware fysieke activiteit moet uitvoeren. Dat kan tijdens het sporten zijn maar evengoed tijdens het lachen, hoesten en het optillen van voorwerpen. Bij aandrangincontinentie voel je plots een sterke drang om te urineren maar bereik je soms niet tijdig het toilet.
De oorzaak van het probleem kan heel divers zijn. Zo kan je na een bevalling last krijgen van urineverlies. Ook jaren later kan je nog wat hinder ondervinden. Ook de menopauze, ouder worden en een slechte levensstijl kunnen een negatieve invloed hebben. Hoewel het belangrijk is om over je probleem te praten met een dokter, ook om de eventuele schaamte te overwinnen, kan je zelf al enkele oefeningen en aanpassingen doen.
Een gezonde levensstijl zorgt voor een optimale gezondheid. Waar we vaak niet lang genoeg bij stilstaan, is hoe we naar het toilet gaan. Zo neem je best genoeg tijd om te urineren en volledig uit te plassen. Het is daarbij belangrijk dat je niet perst, zo zet je je blaas nog extra onder druk. Probeer ook stress uit je leven te bannen, vooral wanneer je last hebt van stressincontinentie is dit erg belangrijk. De stress zorgt dan voor een extra mentale en fysieke beproeving. Verder neem je best een algemene gezonde levensstijl aan. Probeer zo weinig en indien mogelijk niet te roken, zorg voor een gezond gewicht en drink minstens 1,5 liter water per dag. Koffie, thee en koolzuurhoudende dranken beperk je best tot een minimum.
Urineverlies wordt ondermeer veroorzaakt door zwakke bekkenbodemspieren. Toch zijn er enkele oefeningen die deze spierzone trainen. Het beste aan deze oefeningen is dat de buitenwereld er niets van merkt terwijl je ze uitvoert. Je oefent je bekkenbodemspieren door ze afwisselend een aantal seconden aan te spannen en daarna weer los te laten. Probeer om tijdens het knijpen een aantal keer extra hard te duwen. Best herhaal je deze oefening drie maal per dag, met 10 herhalingen per reeks. Ook het dragen van hakken zorgt voor sterke spieren in de onderbuik. (br.hln)
|