NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
30-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo geraak je af van die vervelende fruitvliegjes

Zo geraak je af van die vervelende fruitvliegjes

https://images1.persgroep.net/rcs/Vo-pGpfnsVCaV6tXu-gKwKX-XUs/diocontent/126940606/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De zomer is in het land en daar zijn ook die vervelende fruitvliegen weer. Ze leven meestal maar veertien dagen maar eens je ze in huis hebt, verspreiden ze zich razendsnel. Je kan er dus maar beter voor zorgen dat ze van bij de bron worden aangepakt. Maar hoe doe je dat?

Fruitvliegjes voorkomen is gemakkelijker dan fruitvliegen bestrijden. Een vrouwelijke fruitvlieg legt vierhonderd tot negenhonderd eitjes per keer, en dertig uur later zit je met een heuse plaag. Daarom hierbij een aantal tips om de fruitvlieg te bestrijden door ze simpelweg buiten je huis te houden…

Verpakking

Verpak fruit en groenten altijd in folie en bewaar ze bij voorkeur in de koelkast. Bedek fruit dat niet in de koelkast ligt met een netje of zet er een omgedraaid vergiet over

Afval

Gooi overrijp fruit niet binnen in de vuilnisbak weg, maar buiten in de vuilcontainer of op een composthoop. Maak je vuilnisbak in de keuken elke dag leeg want hij trekt beestjes aan

Hygiëne

Hou je aanrecht en eettafel proper en laat geen voedsel rondslingeren. Breng lege flessen onmiddellijk naar de glasbol. Een bodempje frisdrank is al genoeg om een hele kolonie fruitvliegen te voeden.

Laat een boeket bloemen niet te hard verwelken, ook dat trekt fruitvliegen aan

Ververs regelmatig de filter van je dampkap. Poets regelmatig de oven, microgolfoven, je fornuis en ook de vaatwasser. Achtergebleven etensresten zijn een feest voor fruitvliegen

Was je handdoeken zeer regelmatig: een vochtige theedoek is een broedplaats voor fruitvliegen

Wijnruit

Zet wijnruit naast je open raam of in de buurt van de fruitschaal. Wijnruit is een kruid dat een natuurlijk afweermiddel voor fruitvliegjes is.

Zelfgemaakte val

Heb je toch prijs, dan kan je proberen de diertjes te vangen. Hiervoor kan je een zelfgemaakte val maken. Zet iets zoets in een schaaltje, bijvoorbeeld de onderkant van een kapotgesneden plastic fles. Zet de hals er ondersteboven op. De vliegjes vinden wel de weg naar binnen maar niet meer hoe ze terug buiten geraken.

Ook een schaaltje waarover plastic folie is gespannen waarin je een gaatje prikt met een tandenstoker, werkt heel goed. In geen tijd vinden de vliegjes de weg naar binnen, maar terug weggeraken is bijna onmogelijk voor de diertjes.

Klinkt een zelfgemaakte val te moeilijk? Dan kan je ook op een schaaltje azijn met afwasmiddel mengen. De vliegjes zullen meteen verdrinken. (br.hln)


» Reageer (0)
29-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 tips om handdoeken zacht te maken en houden

5 tips om handdoeken zacht te maken en houden

https://images1.persgroep.net/rcs/qC8N3xR0amRNjWpc-Ph_e6Tn89k/diocontent/126784155/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Geen vervelender huishoudelijk kwaal dan handdoeken die zo ruw en hard zijn dat ze je hele lijf open schuren (bij wijze van spreken, hopelijk). Met deze vijf tips blijven ze wél zacht, en neen: extra wasverzachter gebruiken staat er niét bij. Integendeel zelfs.

Te beginnen bij het begin, waarom worden handdoeken eigenlijk hard? Water bevat bepaalde mineralen die aan de vezels blijven kleven, waardoor handdoeken op den duur zo ruw als schuurpapier worden. Dat kun je gelukkig enigszins tegengaan, of tenminste toch wat langer uitstellen. De gemiddelde houdbaarheidsdatum van handdoeken is zo’n twee à drie jaar. Als je een uitgebreid assortiment hebt en vaak afwisselt, kun je dit wat langer rekken. En met deze tips blijven ze wat langer zacht.

1. Koop handdoeken van goede kwaliteit

Misschien wat voor de hand liggend, maar handdoeken van goede kwaliteit gaan daadwerkelijk langer mee en blijven ook voor langere tijd zacht. Sowieso is het belangrijk dat ze volledig van katoen gemaakt zijn en dik genoeg zijn qua stof. Het ‘hotel-assortiment’ van Hema is een persoonlijke aanrader.

2. Gebruik niet te veel wasverzachter

Veel mensen hebben de neiging om massa’s wasverzachter te gebruiken om handdoeken zacht te houden, helaas werkt dat net averechts. De bestanddelen in wasverzachter zorgen ervoor dat er een laagje over de vezels van de stof komt te liggen, waardoor ze veel minder water kunnen opnemen. Op lange termijn zorgt dat er net voor dat je handdoeken sneller ruw worden. Wil je toch dat je handdoeken lekker geuren, dan opteer je beter voor een natuurlijke wasverzachter. Die koop je onder andere bij biosupermarkten.

3. Strijk niet

Ook strijken mag er in eerste instantie dan wel voor zorgen dat je handdoeken soepeler en zachter aanvoelen, de hete temperatuur beschadigt de vezels waardoor ze sneller verslijten.

4. Was ze in een sopje van citroensap, appelazijn en water

Handdoeken in een sopje van citroensap, appelazijn en water wassen voor je ze in de wasmachine stopt, zal ze super zacht maken. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over de geur, die wast de wasmachine er helemaal uit.

5. Drogen!

Zoals geldt voor alle stoffen, droog je handdoeken beter niet te vaak in de droogkast. Ook dit beschadigt de vezels, waardoor je sneller nieuwe exemplaren zult moeten kopen. Toch moeten we eerlijk zijn, met een droger krijg je pas écht zachte handdoeken. Het is nu eenmaal niet anders. Droog ze daarom op een lage temperatuur en laat ze af en toe ook eens aan de lucht opdrogen. Idealiter in de buitenlucht, omdat de wind ervoor zorgt dat ze kunnen wapperen, waardoor ze zachter zullen aanvoelen.  (br.hln)


» Reageer (0)
27-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vader Michael Jackson verliest op 89-jarige leeftijd strijd tegen kanker

Vader Michael Jackson verliest op 89-jarige leeftijd strijd tegen kanker

https://images0.persgroep.net/rcs/qNA_B0tdDrFdoiCHfHQCvCMVSQY/diocontent/126682513/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De vader van wijlen Michael Jackson, Joe Jackson, is op 89-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Los Angeles. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Volgens de entertainmentsite TMZ was hij omringd door zijn vrouw Katherine (88), enkele kinderen en kleinkinderen.

De patriarch van de familie Jackson kampte al enkele jaren met gezondheidsproblemen. In 2015 kreeg hij tot drie keer toe aan hartaanval en een beroerte. Hij kreeg toen een pacemaker. Een jaar later belandde hij in een ziekenhuis met hoge koorts, maar krabbelde toch weer op. In juni werd Joe opnieuw opgenomen en werd de diagnose kanker gesteld. Het bleek om een agressieve vorm te gaan en snel werd duidelijk dat genezing niet meer mogelijk was. 

Joseph ‘Joe’ Jackson werd de afgelopen twee weken met de dag zwakker en zijn familie hield er rekening mee dat hij niet lang meer zou leven. “Het is nu wachten, het eind kan elk moment daar zijn”, liet een bron vandaag nog weten. Het was de bedoeling hij de laatste dagen van zijn leven thuis in Las Vegas zou doorbrengen. 

Joe zou zijn familie in zijn laatste dagen hebben verboden hem te bezoeken in het ziekenhuis, omdat hij niet wilde dat zij hem in zo’n fragiele staat zagen. Gelukkig voor zijn familie kwam daar via een gerechtelijke procedure toch verandering in.

The Jackson Five

Joe Jackson werd op 26 juli 1928 geboren in Fountain Hill (Arkansas). Hij was bokser en later kraanmachinist bij een staalfabriek voordat hij een muzikale richting insloeg. Vijf van de tien kinderen die hij en zijn vrouw Katherine Scruse kregen werden wereldberoemd als The Jackson Five. Vader Joe was hun manager. De groep bestond uit Jackie (67), Tito (64), Jermaine (63), Marlon (61) en Michael (1958-2009). De andere kinderen van Joseph en Katherine zijn Rebbie (68), La Toya (62), Brandon (overleed na zijn geboorte in 1957 na een dag), Randy (56) en Janet (52).

Het kwintet begon in 1963 als trio met de broers Jackie, Tito en Jermaine. In 1966 werd de band uitgebreid met Marlon en Michael. Het was de start van glanzende carrière die de familie Jackson wereldfaam opleverde. Eind jaren zeventig ontstonden er echter barstjes in het succesverhaal. Michael ontsloeg in 1979 zijn vader als manager omdat hij meer zeggenschap wilde over zijn eigen carrière. Zijn broers volgden enkele jaren later zijn voorbeeld.

IJzeren vuist

Op persoonlijk vlak zat het Joe Jackson ook steeds meer tegen. Hij ging vreemd en verwekte een buitenechtelijke dochter. Zijn vrouw Katherine vroeg twee keer de echtscheiding aan, maar omdat Joe hun huis niet wilde verlaten, zag ze er toch maar van af.

Joe was een strenge vader die regeerde met ijzeren vuist. Zijn kinderen La Toya en Michael vertelden in het openbaar over het lichamelijk geweld dat hun vader gebruikte. Ook zou hij zijn dochter Rebbie seksueel hebben misbruikt. Een grote tegenslag kreeg de familie in 2009 te verwerken toen the King of Pop, Michael Jackson, overleed. In zijn testament wees hij zijn moeder Katherine aan als voogd over zijn drie kinderen. Joe bleef met lege handen achter. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgen is het volle maan: hebben we dan écht meer seks en slapen we slechter?

Morgen is het volle maan: hebben we dan écht meer seks en slapen we slechter?

https://images1.persgroep.net/rcs/qcDj_vprsKrxHXAsFVTbB44WQ8s/diocontent/126676325/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Slecht geslapen vannacht of had je net plots meer zin in seks? Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met de volle maan die morgen aan de hemel staat. Althans, dat wordt toch beweerd. Maar klopt het ook echt?

Al jaren vormt de maan een mysterieus verschijnsel en heeft de stand van het hemellichaam volgens sommigen een invloed op ons gedrag. Zo zouden we meer zin hebben in seks, slechter slapen en ons haar zou er zelfs sneller van groeien. Lang niet al deze theorieën zijn ook daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen, we zochten uit welke volksmythes berusten op waarheid en welke klinkklare onzin zijn. 

Rare dromen en slechter slapen

Uit Brits onderzoek uit 2014 blijkt dat we in de week of de dagen van een volle maan meer kans hebben op rare of fantastische dromen. De vaststelling kwam er bij toeval, tijdens een studie naar hoe geluiden onze dromen beïnvloeden. 

De resultaten van dat onderzoek bouwen verder op een Zwitserse studie van het jaar daarvoor. Daarbij werd vastgesteld dat mensen minder snel in slaap vallen, ongeveer 20 minuten minder lang slapen en over het algemeen minder vast slapen bij volle maan.

Bij volle maan wordt de productie van het hormoon melatonine, dat ons slaperig maakt en gevoelig is aan licht, verstoord en professor Wiseman gelooft dat dit een invloed heeft op onze dromen. 

Meer seks

Dat mensen meer zin hebben in seks blijkt alvast niet te kloppen. Uit een onderzoek van verzekeraar Reaal blijkt dat mensen zelfs minder seks hebben. In een gewone nacht zei 7,51 procent van de ondervraagden seks gehad te hebben, met volle maan was dat 7,35 procent. Wel zijn mensen een stuk opener over hun seksleven, de dag na volle maan. Normaal gezien wil 8 procent niets zeggen over wat ze ’s nachts tussen de lakens beleefd hebben, de dag na volle maan was dat maar 4 procent.
Vrouwen bevallen sneller

Bevallen vrouwen sneller bij volle maan? Niet dus. Op dagen van volle maan worden er in Nederland gemiddeld 558 kinderen geboren, eentje meer dan het normale gemiddelde. Ook het aantal hondenbeten bleef hetzelfde. Mensen drinken ook niet meer alcohol tijdens volle maan en plotseling willen bellen is ook al zo’n volksmythe die niet klopt.
Onze haren groeien sneller en zijn sterker

Deze kapseltheorie is op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen en toch zijn er heel wat mensen die heilig geloven dat de verschillende maanstanden invloed hebben op de groei van onze haren. De theorie is niet bewezen, maar de verklaring wordt gezocht in de wél wetenschappelijke uitleg dat de maan invloed heeft op zeeën en oceanen, en volgens biodynamische landbouwers ook op de groei van planten. Planten en zeeën bestaan grotendeels uit water, en aanhangers van deze haar-theorie trekken de parallel naar haarfollikels, die ook voornamelijk zijn samengesteld uit zuurstof en waterstof.
Aanhangers gaan ervan uit dat de krachten die haargroei bevorderen het sterkst aanwezig zijn in aanloop naar en tijdens volle maan.

Tijdens deze fase waarin de maan groter wordt, zal een bezoek aan de kapper ervoor zorgen dat je lokken daarna beter, sneller en steviger groeien. Ook het gebruik van maskers en conditioners is dan aan te raden, want jouw haren zouden tijdens die periode de werkzame stoffen uit de verzorgingsproducten beter opnemen. Met de sterke nadruk op “zouden” dus wel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tascha en Ian uit Belgium’s Got Talent uit elkaar

Tascha en Ian uit Belgium’s Got Talent uit elkaar

https://images1.persgroep.net/rcs/ZQGGA17a3roU0yh3MozjtMmzBVE/diocontent/124183041/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ian (20) en Tascha (19) verbluften heel Vlaanderen met hun acrobatische dans en wonnen zo eind mei de vijfde editie van ‘Belgium’s Got Talent’. Het bleek echter nefast voor de relatie van het koppeltje: Natascha Van Es, zoals ze voluit heet, veranderde op Facebook haar relatiestatus in ‘single’. De twee zijn dus uit elkaar.

De overwinning in ‘Belgium’s Got Talent’ leverde hen 50.000 euro op, maar zette de relatie van de twee ook onder druk. Dat meldde Natascha eerder al in een interview met Story. “We wilden allebei de acts perfect uitvoeren en ik heb gemerkt dat ik in stresssituaties bijzonder snel geïrriteerd raak. Ik begin dan meer te praten terwijl Ian steeds zwijgzamer wordt. We hebben meer dan eens discussies gehad.”

De loodzware examenperiode en de afstand tussen hun woonplaatsen - ze wonen op 100 km van elkaar - maakte het nog moeilijker. ”Tijdens het schooljaar zien we elkaar vooral in de weekends. Als we vrij zijn soms ook in de week, maar in de examenperiode is dat onmogelijk. We zien elkaar nu net iets te weinig, maar elkaar elke dag zien hoeft voor ons ook niet”, liet Ian optekenen. “Voor Belgium’s Got Talent ging het beter tussen ons, we waren toen meer op ons gemak. Maar ik ben er zeker van dat we elkaar zullen terugvinden eens de examens achter de rug zijn.” Dat blijkt dus echter niet het geval te zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verplicht ouderschapsplan na scheiding

Verplicht ouderschapsplan na scheiding

https://images3.persgroep.net/rcs/XODcbQkchsFxMIehg7JG6UDLWpw/diocontent/111667791/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

“Verplicht scheidende koppels met kinderen om een ouderschapsplan op te stellen.” Dat vragen de Gezinsbond, de kinderrechtencommissaris en tal van experts. “Zonder afspraken over de verzorging en opvoeding is het risico op blijvende schade bij de kinderen te groot.”

Na de zomer wordt scheiden gemakkelijker. Als je onderling een akkoord bereikt over de boedelscheiding, een verblijfsregeling voor de kinderen en het onderhoudsgeld, hoef je zelfs niet meer langs de rechtbank te passeren. Dat baart de Gezinsbond zorgen. “Nu al spreekt een kwart van de gescheiden ouders nooit meer over de kinderen.” Een verplicht ouderschapsplan moet daar verandering in brengen. In zo’n plan worden allerlei belangrijke afspraken vastgelegd, onder meer over de opvoeding, de schoolkeuze, de hobby’s van de kinderen, de rol van een nieuwe partner en praktische zaken zoals verjaardagsfeestjes of kappersbezoeken.

Evaluaties

In de eerste jaren na de breuk zou het ouderschapsplan om de zes maanden geëvalueerd moeten worden. Daarna kan het worden bijgestuurd op belangrijke momenten (zoals de overgang van het lager naar het secundair onderwijs) of bij onverwachte gebeurtenissen (zoals een ongeluk). Ook samenwonende ouders die uit elkaar gaan, zouden zo’n plan moeten opstellen, klinkt het nog.

Onderzoekers van de UAntwerpen en de hogescholen PXL en Odisee scharen zich achter het pleidooi, net als kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. “Want nu horen we bijna dagelijks hoe pijnlijk fout het kan lopen wanneer een conflict op de spits wordt gedreven en ouders niet meer aan hetzelfde zeel trekken in de opvoeding van hun kind.” (FVG) (br.hln)


» Reageer (0)
26-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Willem-Alexander en Máxima hebben schattig nestje puppy’s gefokt: “Hopelijk wil niet iedereen nu zo’n hond”

Willem-Alexander en Máxima hebben schattig nestje puppy’s gefokt: “Hopelijk wil niet iedereen nu zo’n hond”

https://images3.persgroep.net/rcs/jAsI2t0A3L7-7UQpy20Yxc_NemQ/diocontent/126405115/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima krijgen er heel wat kleintjes bij. Hun labrador Nala is afgelopen weekend bevallen van zeven kerngezonde puppy’s, vier mannetjes en drie vrouwtjes. 

Iedereen zal toegeven dat het aandoenlijk is: de zeven – twee blonde en vijf zwarte- kleine hondjes die nog met de oogjes gesloten bij elkaar de warmte opzoeken in Villa Eikenhorst. De foto van het nestje, die dit weekend door koning Willem-Alexander op Instagram werd geplaatst, kreeg binnen een dag al meer dan 27.000 likes.

Een van de pups zal bij het koninklijke gezin blijven; de andere zes krijgen een ‘ander warm thuis’ als ze groot genoeg zijn, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten op Instagram. Het is niet duidelijk waar de hondjes precies naartoe gaan, al zien heel wat mensen het wel zitten om een van de pups te adopteren.

Maar dat is precies waar secretaris Ger van der Teems van de Nederlandse Labrador Vereniging ook een beetje bang voor is. “Toen de film 101 dalmatiërs uitkwam, wilde iedereen opeens een dalmatiër”, vreest hij in het AD. “Nu kunnen mensen denken ‘oh de Oranjes hebben een heel nestje labradors, dan nemen wij ook een labrador’. Mensen zijn er gek genoeg voor. Maar ik hoop het niet, want voor zo’n hond moet je zorgen. Dan moet je bewuste keuzes maken.”

Strenge fokregels

“Ik ga er ook van uit dat ook de koning zich aan het verenigingsfokreglement heeft gehouden, aangezien hij lid is van de Nederlandse Labrador Vereniging”, vervolgt van der Teems. “Dat reglement heel streng, je hond moet worden gekeurd op een aantal mogelijke erfelijke afwijkingen voor je mag fokken. Dat heeft puur te maken met de gezondheid van de dieren.”

Hij denkt ook te weten waar de pups naartoe gaan. “Ik denk dat de honden naar zakelijke relaties of kennissen gaan en niet zomaar naar iedereen. Ik denk ook niet dat iedereen even Villa Eikenhorst binnen mag om bij hun toekomstige pup te komen kijken, wat bij veel fokkers wel mag.”

Nala en Skipper

Willem-Alexander ging vorig jaar ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag nog uitgebreid op de foto met de twee Engelse labradors van het gezin, Skipper en Nala. Dat gebeurde in de tuin van villa De Eikenhorst in Wassenaar, waar de koning woont met zijn echtgenote koningin Máxima (47) en hun dochters Amalia (14), Alexia (12) en Ariane (11).

Nala verscheen in 2015 voor het eerst op officiële foto’s van de Oranjes. Skipper was toen al jaren onderdeel van het gezin. In 2012 kwam de viervoeter nog in het nieuws nadat hij gewond raakte tijdens de eendenjacht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hondeneigenaars opgelet: slakken kunnen dodelijke ziekte overbrengen op je huisdier

Hondeneigenaars opgelet: slakken kunnen dodelijke ziekte overbrengen op je huisdier

https://images4.persgroep.net/rcs/Ci1uqNJSc0DrdaVjh6z5WUld7yE/diocontent/126575676/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie een hond heeft, moet opletten voor longworm. De longworm mag dan nog vrij onbekend zijn bij hondenbaasjes, de parasiet rukt op in België. De honden krijgen de ziekte door in contact te komen met slakken en kikkers of door water te drinken waarin die diertjes leven. Uit onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Luik blijkt dat 1 op de 20 besmet is.

De longwormziekte is vrij onbekend in België, maar het risico op infectie is reëel. Dat komt omdat de parasiet oprukt in onze contreien, onder meer door de opwarming van het klimaat, het groot aantal slakken en de opmars van de rode vos in stedelijke gebieden, als belangrijkste infectiebron voor slakken.

‘Dag van de gevaarlijke slak’

Om mensen bewust te maken van de risico’s, roept de Animal Health-afdeling van Bayer vandaag, 26 juni, uit tot ‘Dag van de gevaarlijke slak’. Want naast kikkers zijn het vooral naakt- en huisjesslakken die de longworm overdragen. En met een warme en vochtige meimaand achter de rug, zijn slakken momenteel talrijk aanwezig.

Dierenarts Dominique Gevaert: “Honden krijgen de ziekte door slakken te eten die besmet zijn met de larven van de longworm. Die slakken kunnen per ongeluk in het lichaam van je dier terechtkomen, bijvoorbeeld wanneer je hond gras eet of water uit een buitenkom drinkt. Zelfs likken aan het slijmspoor van een slak kan al gevaarlijk zijn. De infectie komt vooral voor bij jonge honden, omdat ze nieuwsgierig zijn. Maar in principe kunnen honden van elk ras op elke leeftijd worden getroffen door deze levensbedreigende parasiet.”

Symptomen

Bij een recente prevalentiestudie in ons land testte bijna 5% positief op longwormziekte, waarvan 3,6% zelfs geen symptomen vertoonde. Dat maakt de longworm een onderschat gevaar voor je hond. De symptomen – hoest, vermoeidheid, bloedingen – zijn niet altijd even duidelijk en blijven soms uit, waardoor een laattijdige diagnose fataal kan aflopen.

Raadpleeg je dierenarts

Heb je een vermoeden van longwormbesmetting? Komt je hond in contact met naakt- of huisjesslakken of zijn er vossen in je buurt? Raadpleeg dan een dierenarts voor controle, want een vroege diagnose is van groot belang. Op de site www.slakkendodelijk.be vind je ook meer info over de longwormcampagne van Bayer.

De longworm is niet gevaarlijk voor de mens. Er bestaat wel een variant die ook katten ziek maakt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen bouwvergunning meer nodig voor veranda. Dit zijn de nieuwe spelregels!

Geen bouwvergunning meer nodig voor veranda. Dit zijn de nieuwe spelregels!

https://images3.persgroep.net/rcs/jdjh8o_HYxPUBGw6_jWsADQTfRA/diocontent/126565410/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Voortaan moet je geen architect meer inschakelen voor een veranda van maximaal 40 m² die voor minstens 75% uit glas of een ander doorzichtig materiaal bestaat. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) beslist. “Wel opletten met platte daken, want dan kom je waarschijnlijk niet aan die 75%”, waarschuwt verandabouwer Jurgen Oben op de bouwsite Livios.

Als een veranda uit minstens 75% glas bestaat, hoef je geen vergunning meer aan te vragen. Jurgen Oben, zaakvoerder van schrijnwerkbedrijf Oben in Zonhoven, is blij met de maatregel. “De meeste veranda’s bestaan voornamelijk uit glas, dus in de praktijk komt dit neer op een versoepeling van de regels. Ideaal voor wie een klein muurtje wil metselen als basis voor de ramen. Of als je aan de kant van de buren een zijmuur wil voor meer privacy. Zolang je veranda voor minstens 75% uit glas bestaat, kan dit allemaal.”

Oppassen met plat dak

Traditioneel werd een veranda volledig uit glas opgetrokken, maar steeds vaker bestaan bepaalde delen uit een ander materiaal. “Vooral in moderne woningen kiezen bewoners vaak voor een plat dak”, zegt Jurgen Oben. “Maar let wel: in dat geval kom je waarschijnlijk niet aan de 75% beglazing en moet je wel een architect inschakelen. Tenzij je natuurlijk een lichtstraat of glazen koepel voorziet.” (br.hln)


» Reageer (0)
25-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lelijke vondst in schoenendoos blijkt recordbedrag van 16 miljoen euro waard

“Lelijke” vondst in schoenendoos blijkt recordbedrag van 16 miljoen euro waard

https://images1.persgroep.net/rcs/swNXgIIJ-QtHyPHTgs8oAjyqqyk/diocontent/123971967/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ze vonden de antieke vaas in een schoenendoos op zolder. De Franse eigenaren die de vondst eigenlijk niet echt mooi vonden, gingen er toch mee naar Sotheby’s Parijs om het kleinood te laten schatten. Het bleek een meesterzet want daar kwamen ze tot het besef dat ze goud in handen hadden.

Volgens experts is de porseleinen vaas gemaakt voor de achttiende-eeuwse keizer Qianlong van de Qing-dynastie, die heerste van 1736 tot 1795 tijdens de laatste dynastie die China heeft gekend. Het veilinghuis kleefde er een waarde van 500.000 tot 700.000 euro op. Maar de uiteindelijke verkoop werd afgeklopt op een veelvoud: 16,2 miljoen euro. Het is meteen goed voor een absoluut record voor Sotheby’s Parijs.

Volgens het veilinghuis hadden de grootouders van de huidige eigenaren - die anoniem wensten te blijven - de vaas gekregen van een oom via een erfenis. De nalatenschap bevatte nog meer Chinees porselein en enkele Japanse kunstwerken, waaronder een bijzondere bronzen spiegel die ook werd geveild.

Olivier Valmier, expert van Sotheby’s, werd bij het openen van de schoenendoos “onmiddellijk getroffen” door de kwaliteit van de vaas. “Het kunstwerk is gewoon heel erg uitzonderlijk: het enige bekende exemplaar in zijn soort.”

Op de porseleinen vaas staat een idyllisch landschap met herten en kraanvogels afgebeeld. “Deze vaas is de enige ter wereld met zo’n hoge mate van detail”, verklaarde hij eerder al. “Dit is een groots kunstwerk.”

Ondanks haar zeldzaamheid en potentiële waarde waren de huidige eigenaren oorspronkelijk niet erg enthousiast. “We vonden het helemaal geen mooie vaas en mijn grootouders ook niet”, vertelde een van hen aan het Franse persbureau AFP.

“Gezien de enorme vraag naar Chinese kunst bij de verzamelaars van vandaag, is het moment gekomen om jullie huizen en zolderkamers te doorzoeken en naar ons te komen met alles wat jullie maar kunnen vinden”, luidde het advies van Henry Howard-Sneyd van Sotheby’s naar aanleiding van deze wonderlijke veiling.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tips van een crazy catlady: dit moet je weten als je een kitten in huis haalt

Tips van een crazy catlady: dit moet je weten als je een kitten in huis haalt

https://images0.persgroep.net/rcs/Fz03w_NnFuiFqko-bg_vSsiRKhw/diocontent/126463869/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vrienden, collega’s en familieleden weten het: ik ben dol op katten. Honden zijn me te wild, paarden te groot, en konijnen en cavia’s te tam. Maar katten, die vind ik echt ge-wel-dig. Sinds een week trippelt er hier dan ook een klein, eigenwijs exemplaartje rond. Voor iedereen die ook een kitten in huis wil halen, deel ik alvast deze uit het leven gegrepen handige tips.

Bezint eer ge begint

Met het risico om te klinken als je overbezorgde moeder: denk eerst even na of je wel écht een kitten in huis wil halen. Zeggen dat het beestje veel aandacht vraagt, is een understatement van jewelste. Als het een schootpoes is, bestaat het risico dat hij zich overdag nogal eenzaam voelt en ’s avonds extra veel aandacht opeist. Ongestoord een avondje Netflix en chill zit er dan niet meer in. En gegarandeerd dat het beestje geregeld de speelvogel uithangt. Weet dat je hier dus (veel) tijd voor moet maken.

Denk ook goed na over wat voor kat je wil. Zie je het zitten om diep in je buidel te tasten voor een raspoes? Of vind je dit toch wat te duur? Dan kan je evengoed voor een kat uit een asiel gaan. Deze pluizenbollen zijn vaak al opgevoed én toch ietwat goedkoper: win-win dus. Wie toch voor een raskat kiest, kan best op bezoek gaan bij verschillende fokkers. Kies een cattery waar je een goed gevoel bij hebt, waar de kittens goed gesocialiseerd worden en waar de diertjes écht in de watten gelegd worden.

Het is zo ver!

Na dagen of zelfs weken aftellen, is de dag eindelijk daar: je mag je kitten gaan halen. Voor je in al je enthousiasme in de auto stapt, controleer je best eerst of je kamers kittenproof zijn. Mijn checklist: zie dat je planten op een plaats staan waar het nieuwsgierige beestje niet meteen bij kan. Verstop indien mogelijk ook alle kabels, hangende koorden en poetsproducten. Zet ook alle kostbare of breekbare dingen, die je nieuwe huisgenoot wel eens kan omstoten, op een veilige plek.

Tip: plan le moment suprême op een vrijdagavond of zondagochtend. Dan heb je nog een heel weekend om je over de kitten te ontfermen.

Katten zijn ook niet bepaald gelukkige reizigers. Om het tochtje in de auto aangenamer te maken, kan je zachte kussentjes of handdoeken in de reismand leggen. Onderweg zachtjes babbelen – of in ons geval zingen, eerlijk waar – helpt om je nieuwe vriend te kalmeren. Wanneer je thuis bent, moet je het deurtje van de reismand gewoon openzetten. Temper je enthousiasme en sleur de kitten niet uit de bench, maar laat het op z’n eigen tempo de kamer verkennen. Als die z’n eerste stapjes heeft gezet, laat je wél best zien waar hij het eten, drinken, de nieuwe slaapplaats en de kattenbak kan vinden.

Denk goed na over je investeringen

Om onaangename plasprobleempjes te vermijden, hebben we dezelfde kattenbak gekocht als bij de fokker. Een aanrader, want tot nu toe hebben we daar nog geen problemen mee gehad. Hetzelfde geldt voor de voeding en de kattenbakvulling. Katten zijn kieskeurige en ietwat autistische beestjes. Dus ons leek het een goed idee om te starten met dezelfde brokjes en kattenbakvulling als de eerste eigenaars. Wie wil, kan dit na verloop van tijd mengen met een goedkopere variant, om de overgang te vergemakkelijken.

Wij hebben ook geïnvesteerd in een prachtige mand, en zijn er nog steeds ontzettend tevreden van. Onze mini-viervoeter deelt die mening jammer genoeg niet. Hij slaapt liever op onze schoot, op een stoel of (lekker cliché) in een kartonnen doos. De doos waar de designmand in zat, ja. Het is sowieso een goed idee om een slaapplaats te voorzien, maar denk er dus twee keer over na of die dure designmand z’n geld wel waard is.

Over slapen gesproken: een kitten vertoeft zo’n 11 uur per dag in dromenland. Maar als ie wakker is, dan is hij ook écht op z’n qui-vive. In eerste instantie zal het beestje zijn broers en zusjes dan ook missen, en de kans bestaat dat hij jouw bewegende hand of voet als speelkameraadje gaat bekijken. Nu is dat nog schattig, maar binnen enkele maanden zal het gegarandeerd heel wat minder deugd doen als hij z’n tandjes op een speelse manier in je hand zet. Voorzie daarom voldoende spelletjes waar hij zich ook mee kan bezighouden als hij overdag enkele uren alleen thuis zit.

Last but not least: wie niet wil dat z’n zetel, stoelen, gordijnen en tapijten na enkele maanden naar de vaantjes zijn, koopt ook best een krabpaal. Echt stijlvol zijn die dingen niet, maar wij hebben toch liever dat de rest van onze meubels de nieuwe huisgenoot overleefd. (br.hln)


» Reageer (0)
24-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je het onderste puntje van je ijshoorntje beter niet opeet

Waarom je het onderste puntje van je ijshoorntje beter niet opeet

https://images2.persgroep.net/rcs/Rhh-YhXnNyQ81ag5if_zF1vOOM0/diocontent/126294966/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De zomer is officieel begonnen, haal de cornetto’s maar uit de vriezer! Eerst komt het roomijs, dan het ijs in combinatie met het hoorntje en uiteindelijk het allerlekkerste: het onderste puntje vol met chocolade. Maar volgens chemicus Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht) kun je dat deel van je ijsje maar beter niet opeten.

De chocolade in dat puntje zit bomvol vetten, en niet van het goede soort. Er bestaan twee verschillende soorten vetten: verzadigde en onverzadigde vetten. Laten we beginnen bij de verzadigde vetten. Op moleculair niveau zien die vetten eruit als drie lange, rechte slierten van vetzuurmoleculen. Omdat deze slierten mooi langs elkaar liggen, zijn deze vetten bij kamertemperatuur in vaste toestand. Ze hebben dus een hoog smeltpunt.

Boter bestaat bijvoorbeeld uit verzadigde vetten en dat is best aangenaam, anders zou je pakje boter op tafel bij warm weer in een plasje veranderen. In grote hoeveelheden zijn die verzadigde vetten niet heel goed voor de gezondheid. Ze verhogen het slechte cholesterol in het bloed en veroorzaken daardoor hart- en vaatziekten.

Slierten

Dan de onverzadigde vetten. Hierbij vormen de vetzuurmoleculen geen rechte ketens, maar kronkelende slierten. Daardoor hebben deze vetten een laag smeltpunt en zijn ze bij kamertemperatuur vloeibaar. Olijfolie bestaat bijvoorbeeld uit onverzadigde vetten. Dit zijn ook de wat gezondere vetten: ze verlagen het ongezonde cholesterol in het bloed en voorkomen daardoor juist hart- en vaatziekten.

Onverzadigde vetten kunnen door een scheikundig trucje worden omgezet in verzadigde, vaste vetten. Dit heet een katalyse-reactie. Bij zo’n reactie wordt een katalysator, een stof die de reactie op gang helpt, toegevoegd om van de gekronkelde vetzuurketens rechte vetzuurketens te maken. Maar dit gaat niet altijd goed. Soms ontstaan er bij deze katalyse ook ‘transvetten’. Net als verzadigde vetten, zijn dit vetten die hart- en bloedvatproblemen kunnen opleveren.

Smelten

Terug naar het ijshoorntje. Want de katalyse-reactie wordt namelijk vaak toegepast bij het maken van chocolade. Door de vloeibare, goedkopere vetten om te zetten in vaste vetten, kan het smeltpunt van de chocolade beïnvloed worden. Hoe meer verzadigde vetten, hoe moeilijker de chocolade smelt.

Dit smeltpunt beïnvloeden is belangrijk voor je ijshoorntje: je wilt niet dat de chocolade te langzaam smelt, want dit geeft een zanderige smaak. Maar je wilt ook niet dat de chocolade te snel smelt. Dit geldt zeker voor het onderste puntje van je hoorntje dat ook nog eens extra wordt verwarmd door je hand.
De oplossing van ijsmakers? Extra verzadigde vetten toevoegen! Uiteindelijk zitten er onderin dat punt meer verzadigde vetten dan in het roomijs aan de bovenkant. Denk daar maar eens over na als je de laatste hap neemt… (br.hln)


» Reageer (0)
23-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitgetest en goedgekeurd: een poepsimpel trucje om je nagels te laten drogen

Uitgetest en goedgekeurd: een poepsimpel trucje om je nagels te laten drogen

https://images0.persgroep.net/rcs/VzxfWjJuHTV1ikx9xoiBPp9P-hk/diocontent/126204846/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het leven van een vrouw is niet gemakkelijk. Neem nu nagels lakken. Als dit karwei achter de rug is, wacht je meestal nog 10 minuten. Maar als je dan je smartphone pakt of per ongeluk ergens tegen tikt, is het kleurrijk laagje op je nagels alweer verpest. Wij testten een trucje uit dat écht een einde maakt aan dit ongemak.

Ondergetekende maakte het deze week nog mee: netjes op tijd voor een gezellige bijeenkomst besloot ik mijn nagels nog te voorzien van een kleurtje. Na een kwartier als een onnozele te liggen blazen en wuiven met mijn hand, dacht ik dat het klusje wel geklaard zou zijn. Niet dus. Het maakte dat ik prompt op zoek ging naar een handige manier om voor eens en altijd komaf te maken met deze last. Met succes! Voor iedereen die af en toe in hetzelfde schuitje zit, maakten we een stappenplan.

Stap 1: lak je nagels. 

Stap 2: vul een kommetje met water en enkele ijsblokjes. Zorg dat het water lekker fris is, maar niet té koud.

Stap 3: stop je hand in het koude water voor zo’n 2 à 3 minuten. 

Stap 4: haal je hand uit het kommetje en voel voorzichtig of de nagellak droog is. Et voila, missie geslaagd!  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinderen met overbezorgde ouders hebben later meer emotionele problemen

Kinderen met overbezorgde ouders hebben later meer emotionele problemen

https://images3.persgroep.net/rcs/VleKxx9HPnYW7LtRs7SE6I93iVY/diocontent/126286411/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ouders die hun kinderen streng controleren en niet vrij laten, kunnen hun kroost daarmee ernstige schade toebrengen. Ze zouden volgens een onderzoek van de universiteit van Minnesota dat werd gepubliceerd in Developmental Psychology, op latere leeftijd veel vaker op emotionele problemen stuiten dan kinderen die wel vrij zijn opgevoed.

Voor de studie bestudeerden onderzoekers het gedrag van 422 kinderen en werd er ook gekeken naar hoe vrij ze werden gelaten door hun ouders. Dat deden ze door tweejarige kinderen en hun moeders met speelgoed te laten spelen. Terwijl keken ze naar in hoeverre de moeder invloed probeerde uit te oefenen op het speelproces, door bijvoorbeeld zelf het speelgoed uit te zoeken. Drie jaar later vroegen ze de kinderen terug te komen, en werd gekeken naar hun reactie wanneer iemand een snoepje afpakte. Ook moesten ze een puzzel onder tijdsdruk oplossen.

Rond dezelfde periode werd aan de leraren van de kinderen gevraagd in welke mate ze last leken te hebben van emotionele problemen zoals angst, eenzaamheid en depressie. Dat werd nog een herhaald toen de kinderen tien jaar oud waren. Ook moesten hun docenten aangeven hoe goed de kinderen op school presteerden en hoe het zat met hun sociale vaardigheden. Tenslotte moesten de kinderen nog zelf vragen invullen over hun emoties en hoe ze zich op school voelden.

Momentopname

Nadat de onderzoekers al deze data naast elkaar hadden gelegd, concludeerden ze dat er een verband is tussen het overmatig controlerende gedrag van de moeders en de verminderde controle van emoties bij de kinderen. Op tienjarige leeftijd presteerden kinderen van overbezorgde ouders ook minder op sociaal gebied.

De onderzoekers nuanceren de resultaten wel zelf, omdat ze hun conclusies gebaseerd hebben op een momentopname tussen de moeder en het kind. Ook hielden ze geen rekening met eventuele emotionele problemen van de moeders. Toch is dit niet de eerste studie die wijst op een verband tussen het controlerende gedrag van ouders en de emotionele problemen van hun kinderen. De Nederlandse psychologe Machteld Hoeve kwam in 2008 bijvoorbeeld al tot de conclusie dat kinderen van sterk controlerende ouders vaker over de schreef gaan. Zij baseerde zich voor de bevindingen op maar liefst 144 bestaande studies.  (br.hln)


» Reageer (0)
21-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vulkaan verbergt ultiem geschenk voor biologen: een onontdekt regenwoud

Vulkaan verbergt ultiem geschenk voor biologen: een onontdekt regenwoud

https://images3.persgroep.net/rcs/w4-gfr3wTDpkWcpF7Tg8nWfyvWI/diocontent/126023800/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wetenschappers hebben bovenop de krater van een vulkaan in Mozambique een eeuwenlang onontdekt regenwoud betreden. Alsof het een Indiana Jones-film betrof trotseerden ze een 125 meter hoge verticale rotswand om het onaangetaste bos te verkennen. Dat melden de Afrikaanse nieuwswebsite Quartz en de Britse krant The Guardian.

De 700 meter hoge vulkaan Mount Lico torent hoog boven het tropisch regenwoud uit in het noorden van Mozambique. Maar honderden jaren lang beklom niemand de afgelegen oude vulkaan, die een verborgen regenwoud herbergt. Het ongerepte geschenk voor wetenschappers werd in 2012 ontdekt door bioloog Julian Bayliss, die satellietbeelden bestudeerde op zoek naar een onaangetast tropisch regenwoud.

Dinosaurus

Sommige tropische regenwouden dateren uit de tijd van de dinosaurus, maar vrijwel allemaal vertonen ze tekenen van vroegere menselijke activiteit. Bayliss vroeg zich af of er bergtoppen waren die misschien onaangeroerd waren. Hij herinnert zich dat hij dacht: “Hoe zou zo’n bos eruit zien?”

Het antwoord was Lico. Maar de ligging - in het midden van een ondoordringbaar regenwoud - en hoogte van de berg zorgen ervoor dat het bos lastig toegankelijk is. Bayliss besloot zich te concentreren op het beklimmen van het laagste punt, een klif van ongeveer 125 meter.

Expeditie

In vijf jaar tijd stelde hij een 28-koppig droomteam van biologen, logistieke bemanning, plantexperts en onderzoekers samen voor de eerste expeditie, die vorige maand plaatsvond. Ze werden getraind door ervaren rotsklimmers om de expeditie midden in het omringende regenwoud uit te kunnen voeren. Het project werd een academisch samenwerkingsverband tussen dertien universiteiten, musea en onderzoeksinstellingen op drie continenten.

Omdat de enige verstoringen die het regenwoud in de loop van de eeuwen heeft doorgemaakt natuurlijk zijn – zoals droogte- is het voor wetenschappers ideaal om het effect van menselijke beïnvloeding op regenwouden te onderzoeken. 
Na slechts één expeditie hebben de wetenschappers al een nieuw soort vlinder en een muissoort gevonden. Ze verwachten de komende maanden nog meer onontdekte dieren te vinden, van slangen tot kikkers en padden.

Spookslak

Het is het tweede onaangetaste regenwoud dat wetenschappers in Mozambique hebben gevonden dankzij Google Earth. In 2005 zag Bayliss Mount Mabu, een 1700 meter hoge bergketen die zich midden in een savanne bevindt en het grootste regenwoud in zuidelijk Afrika bleek. De bergketen leek op een berg die hij al in het naburige Malawi bestudeerde, maar wetenschappers hadden deze nooit gedocumenteerd. Met zijn team vond Bayliss een hooggelegen regenwoud op de berg Mabu.

Expedities naar de plek onthulden de zogenaamde spookslak, een reptiel dat een kruising lijkt tussen een blinde slang en een hagedis, en onbekende soorten vlinders, schimmels en planten. Mount Lico is een meer geïsoleerd ecosysteem en kan daardoor nog meer unieke flora en fauna onthullen. (br.hln)


 


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leeuwin ontsnapt in Planckendael, personeel en bezoekers geëvacueerd

Leeuwin ontsnapt in Planckendael, personeel en bezoekers geëvacueerd

https://images3.persgroep.net/rcs/wp5QKQZaNUrXfeow33AWn_vm5pU/diocontent/9064680/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In de dierentuin van Planckendael is een leeuw uit haar kooi ontsnapt tot in een dienstgang. Het personeel is uit voorzorg geëvacueerd en ook alle bezoekers zijn in veiligheid. De politie heeft uit voorzorg de Leuvensesteenweg afgesloten.

Alle bezoekers zijn in veiligheid, maar worden wel verzocht in hun wagen of in de restaurants of winkels van Planckendael te blijven tot het dier weer opgesloten zit. Onder andere auteur Joost Vandecasteele, die mee op klasuitstap is, meldt op Twitter dat hij samen met de schoolkinderen in de bus moet blijven.

De Leuvensesteenweg waaraan het park grenst, is afgesloten door de politie. Er is inmiddels ook een snel responsteam (SRT) van de Antwerpse politie onderweg naar Planckendael.

Over de omstandigheden van de ontsnapping kan Planckendael voorlopig niets kwijt. “Er waren in ieder geval nog maar heel weinig bezoekers gezien het vroege uur en die zijn allemaal veilig”, zegt woordvoerster Ilse Segers. “Het evacuatieplan is nu van kracht, dat houdt in dat de mensen binnen moeten blijven.” Momenteel wordt met een dierenarts bekeken of en hoe het dier verdoofd kan worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kersverse ouders slapen minder dan 5 uur per nacht (+ tips van een mama)

Kersverse ouders slapen minder dan 5 uur per nacht (+ tips van een mama)

De eerste maanden na de geboorte zijn meestal niet makkelijk voor kersverse ouders. Niet alleen hebben ze continu stress om dingen verkeerd te doen en hun baby op te zadelen met een trauma voor het leven. Daar komt ook nog eens bij dat hun nachtrust flink wordt ingeperkt. Gemiddeld slapen ze het eerste jaar namelijk maar 4 uur en 44 minuten per nacht. Dat blijkt uit een studie van matrassenexpert Simba.

Aan alle moeders die ’s ochtends amper de fut hebben om hun wallen weg te schminken onder een dikke laag make-up en aan de kersverse papa’s die zoveel koffie drinken doorheen de dag dat ze er misselijk van worden: je bent niet alleen. Uit het onderzoek van Simba blijkt namelijk dat kersverse ouders in de eerste 12 maanden na de geboorte 59% minder slaap halen dan de aanbevolen 8 uur per nacht. Wat neerkomt op 50 nachten doorhalen op een jaar tijd.

Uit de studie bleek ook dat ouders gemiddeld 54 minuten per dag/nacht besteden aan hun kind in slaap proberen krijgen. En dat doen ze vaak al wandelend, want op een jaar tijd hebben ze daar evenveel stappen door gezet alsof ze 28 marathons zouden hebben uitgelopen.

Meer dan twee derde van de Britse ouders gelooft dat ze door dit slaapgebrek al ruzie gehad hebben met hun partner. 23% denkt dan weer dat ze “vreemd” gedrag hebben vertoond in het eerste jaar na de geboorte. Zo hallucineerde 11% van de ouders al eens, 8% vergat zelfs de naam van hun baby regelmatig. 

De 10 populairste methodes om een baby in slaap te krijgen

1. Warme melk

2. Vaste gewoontes aanhouden

3. Zacht heen en weer wiegen

4. Een tut/fopsteen

5. Een warm bad geven

6. Een extra dekentje geven

7. Lezen

8. Optillen

9. Zingen

10. Favoriete speelgoed geven (br.hln)


» Reageer (0)
20-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Markt trekt weer aan: “Luxe villa’s dubbel zo snel verkocht als vijf jaar geleden”

Markt trekt weer aan: “Luxe villa’s dubbel zo snel verkocht als vijf jaar geleden”

https://images4.persgroep.net/rcs/v7s1KEi09ZaHbOmjEHDNSAhSD3s/diocontent/113053657/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De markt van het luxevastgoed trekt voor het eerst in jaren weer aan. Villa’s raken vandaag dubbel zo snel verkocht als vijf jaar geleden, en meer dan ooit aan jonge gezinnen en tweeverdieners. Dat blijkt vandaag uit een marktanalyse van Van der Build, onderdeel van Dewaele Vastgoedgroep en gespecialiseerd in luxevastgoed. 

De notarissen merken in de eerste vijf maanden van dit jaar inderdaad een uitzonderlijke toename van de verkoop, maar dan wel enkel in de categorie van het uitzonderlijk vastgoed, met een prijskaartje van een miljoen euro of meer. Vorig jaar werden er volgens Van der Build in België 12 procent meer grote woningen, villa’s en landhuizen verkocht in vergelijking met 2016, goed voor in totaal 20.076 luxepanden en 7,2 miljard euro. “Maar sinds begin dit jaar is er sprake van een ongeziene boom: nu al zijn er evenveel villa’s tussen 750.000 en 1,5 miljoen euro verkocht als drie jaar geleden”, klinkt het.

Bij de notarissen klinkt het dat er tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar in België een toename was met 21 procent in de categorie van het vastgoed met prijskaartje van meer dan een miljoen euro. “Het hele dure segment is inderdaad aan het bewegen”, zegt Bart Van Opstal, woordvoerder van notaris.be. “Een toename met 21 procent, dat is erg veel.” In de categorie tussen 500.000 euro en een miljoen euro is er volgens de notarissen dan weer nauwelijks een stijging (+2 procent).

“Einde van crisis in luxevastgoed”

“Dit zou wel eens het einde kunnen inluiden van de crisis in het luxevastgoed”, zegt Van Opstal. “De prijzen in het luxevastgoed liggen dan ook nog altijd onder die van vijf jaar geleden, en het algemene economische klimaat in België is goed. Ondernemers hebben vertrouwen en goed gevulde orderboekjes, en zij zijn vaak het publiek dat die woningen koopt.” Daarnaast speelt volgens Van Opstal mogelijk ook het huidige beursklimaat een rol, waarbij mensen die de voorbije twee à drie jaar mooie meerwaarden gerealiseerd hebben, die willen vastzetten in vastgoed.

Van der Build ziet als verklaring voor de toename het einde van de bankencrisis en het herwonnen vertrouwen in de Belgische economie. “En wat nog het meest opvalt: de kopers van luxevastgoed verjongen. Daar waar het tien jaar geleden nog voornamelijk vijftigers waren die in het topsegment kochten, zijn het vandaag vooral gezinnen en kopers tussen de 30 en 45 jaar die zich op de villamarkt begeven”, luidt het.

Villa’s op het platteland

“We zien nog altijd dat heel wat gezinnen duidelijk op zoek zijn naar villa’s op het platteland, met ruimte voor de kinderen, ook al druist dat in tegen de gedachte van het nieuwe wonen”, zegt Benjamin Benoit, vastgoedmakelaar bij Van der Build. “De domeinen van 1 hectare en meer hebben het moeilijker, simpelweg omdat mensen beseffen dat dit veel onderhoud en kosten met zich meebrengt. Daartegenover zien we dat herenhuizen in de stad nog steeds in trek zijn bij een oudere generatie.”

Luxevastgoed stond vorig jaar gemiddeld 149 dagen te koop, waar dat in 2013 nog 315 dagen was. Die snellere verkoop wordt verklaard door de meer correcte prijzen. (br.hln)


» Reageer (0)
19-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toeriste wordt uit tent gesleurd, verkracht en voor dood achtergelaten in Bolivia. Maar haar aanvallers zullen geen rust meer kennen

Toeriste wordt uit tent gesleurd, verkracht en voor dood achtergelaten in Bolivia. Maar haar aanvallers zullen geen rust meer kennen

https://images1.persgroep.net/rcs/o0iPcjummAsmPNT3eDc4O8jmemg/diocontent/125848555/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vasilisa Komarova (37) was net veertien maanden bezig met haar solo motortoertocht toen ze door drie mannen werd aangevallen en verkracht in Bolivia. Dankzij haar moed en volharding is er nu gerechtigheid gekomen. “Deze daders zullen geen enkele vrouw nog kwaad kunnen berokkenen”, aldus Komarova.

De toeriste had reeds Patagonië en Argentinië doorkruist toen ze de grens overstak met Bolivia. De tragische gebeurtenis voltrok zich op 4 juni 2017. “Ik ben bang dat ik het nooit zal vergeten; het staat in mijn geheugen gegrift”, verklaart de vrouw, die de Britse nationaliteit verkreeg nadat ze verhuisde van Moskou naar Londen toen ze twintig was.

Lagune

“Ik had net een boottochtje gemaakt op een rivier nabij Santa Rosa toen me werd aangeraden om te kamperen nabij een lagune in het afgelegen plaatsje Rurrenabaque. “Die avond verliet ik mijn tent even om een ​​foto van de lagune te maken. Enkele dronken mannen riepen naar me dat ik met hen moest komen vissen, maar ik ging er niet op in en keerde terug naar mijn tent, vertelt ze.

Een uur later werd ze gewekt door enkele mannenstemmen naast haar tent. Ze lachten luid en begonnen vuile praat te verkopen. “We zijn naar een feestje geweest en nu zoeken we een b*tch om plezier mee te maken”, zeiden ze.

Machetes

“Het was toen dat ik hun machetes zag. De mannen openden de tent en sleurden me eruit. Ze hielden een machete tegen mijn borst en één op mijn buik en de derde man greep me vast bij de hals”, aldus Komarova. “Ik wilde me niet gewonnen geven en vocht terug. Dat vonden ze allerminst leuk en ze sloegen me.” Toen werd ze verkracht.

“Ik verloor het bewustzijn omdat ze mijn keel hadden toegeknepen. Ik kon me niet bewegen. Het deed erg veel pijn omdat ik enkele ontwrichtingen had.”

De daders beroofden haar, vernielden haar motor en lieten de vrouw voor dood achter. ’s Morgens kreeg ze hulp van enkele lokale bewoners die de lagune bezochten om hun kleren te wassen. Nadien kon ze contact leggen met een medewerker van de Russische ambassade die ze eerder tijdens haar reis toevallig had ontmoet.

Komorava wist één ding zeker: ze zou er alles aan doen zodat gerechtigheid ging geschieden na deze gruwelijke daad. Ze weigerde een jaar lang het land te verlaten en sloeg de waarschuwingen in de wind als zou het nooit tot een rechtszaak komen. Ze ging aan de slag als personal trainer zodat ze in Bolivia kon blijven en bleef volharden tot het proces dan toch van start ging.

Moedige getuigenis

Vorige maand kwam de vrouw in de rechtbank eindelijk oog in oog te staan met haar aanvallers. Het was het wachten waard geweest. Dankzij haar moedige getuigenis werden Jose Gongora (26), Yery Yumacale (24) en Fabio Bazan (30) tot zware gevangenisstraffen veroordeeld. Gongora kreeg een celstraf van 25 jaar wegens verkrachting. Yumacale en Bazan kregen respectievelijk 10 en 7,5 jaar.

“Ik ben zo blij dat ze andere vrouwen geen kwaad meer kunnen berokkenen”, zegt Komarova. Deze vreselijke ervaring zal de enthousiaste motorrijdster er niet van weerhouden om haar reis te voltooien. Ze is van plan om vanuit Peru opnieuw op pad te gaan met als eindbestemming Alaska.

“Het is gewoon dé droom van mijn leven en die ga ik me niet laten afpakken door enkele dronken mannen”, zegt ze beslist. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom vrouwen hun schaamhaar scheren

Waarom vrouwen hun schaamhaar scheren

https://images3.persgroep.net/rcs/ZKTX8zS_M59QqlKXYilfxls5-j8/diocontent/125894762/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In de loop van de geschiedenis is er iets vreemds gebeurd: er is een trend ontstaan bij vrouwen om hun schaamhaar aan te pakken. Wie het niet volledig wegscheerde, trimde het tenminste wat bij. Maar hoe komt dat eigenlijk?

We zullen het vaak niet toegeven, maar vele vrouwen vinden het ook vreemd als het schaamhaar bij iemand anders komt piepen. Iedereen herrinert zich nog wel de scène uit de eerste ‘Sex and the City’-film, waarbij Samantha Miranda met wat gevoel voor drama op de vingers tikt omdat ze haar bikinilijn niet verzorgd heeft. En zoals wel vaker durft Samantha openlijk te zeggen wat de rest van ons stiekem denkt.

Ondertussen is het dan ook een wijdverspreide gewoonte geworden om de haartjes down there te onderhouden. Eerder schreven we al over ‘Het eerlijke haaronderzoek’, waaruit bleek dat dames en masse (50 procent) alles afscheert, terwijl 39 procent de haartjes netjes bijwerkt.

Nochtans heeft dat geen enkel voordeel, integendeel. Het beschermt je gevoelige huid en je vagina tegen bacteriën. Bovendien houden de haartjes feromonen vast, dat zijn hormonale geurstoffen die aantonen dat je iemand aantrekkelijk vindt. Tot overmaat van ramp is het scheren of waxen ook geen prettig taakje, en kan het leiden tot wondjes, ingegroeide haartjes of zelfs infecties en brandwonden. Waarom doen we het in godsnaam dan toch? 

Sociale druk

“Er bestaat duidelijk een dubbele standaard voor mannen en vrouwen”, reageert body confidence coach Michelle Elman in Glamour Magazine. “Zelfs in advertenties voor scheerproducten tonen ze vrouwen zonder lichaamshaar, omdat dat vaak gezien wordt als iets onsexy.” Zulke onrealistische standaarden bezorgen vrouwen alleen maar stress en onzekerheden. 

En als het over seks gaat, is porno vaak de boosdoener, meent ze. “In een pornofilm loopt iedereen er gladgeschoren bij, waardoor vrouwen misschien het gevoel krijgen dat ze niet goed genoeg zijn. Ik heb al heel wat klanten gehad die dachten dat ze geen goede vriendin waren als ze hun schaamhaar niet vaak genoeg bijsnoeiden”, voegt Elman daar nog aan toe. Complete nonsens natuurlijk.

De enige oplossing is dan vaak genoeg herhalen dat haar, of het nu onder je oksels zit, op je benen of dààr beneden, niet onaantrekkelijk, vuil of beschaamtelijk is. De Amerikaanse Vogue zette enkele maanden geleden al een stap in de goede richting. De modebijbel publiceerde een artikel waarin stond dat het passé is om je schaamhaar helemaal te scheren of te laten harsen. Een vol bosje zou het nieuwe hip zijn.

Of het ook écht een trend is of niet, maakt op zich niet zoveel uit. De booschap die je moet onthouden: doe vooral waar je zelf zin in hebt. Heb je geen enkel probleem met scheren, waxen of harsen, en vind je dit zelfs aangenamer? Dan moet je daar geen verandering in brengen. Maar wie z’n haar liever wat laat staan, moet dat vooral doen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Origineel Lam Gods na meer dan 400 jaar opnieuw blootgelegd

Origineel Lam Gods na meer dan 400 jaar opnieuw blootgelegd

https://images1.persgroep.net/rcs/dzTDpckKQPYh30o7JihuquC_9lc/diocontent/125892962/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het originele lam uit het wereldberoemde schilderij van de gebroeders Van Eyck ‘Lam Gods’ werd overschilderd, maar is na meer dan 400 jaar opnieuw zichtbaar gemaakt. Restaurateur Nathalie Lacquière heeft er drie weken minutieus aan gewerkt.

Lacquière en haar team begonnen in januari de oude overschildering, die het Lam Godsveelluik bijna vijf eeuwen lang bedekte, millimeter voor millimeter te verwijderen. Zo komt nu zes maanden later uiteindelijk het originele lam tevoorschijn, met een minder breed voorhoofd en minder grote oren. Het oorspronkelijke lam van de Van Eycks uit 1432 heeft een uitgesproken snuit en grote, frontale ogen, die de toeschouwer intens bij het offertafereel betrekken. Het blijkt nauwelijks beschadigd, maar mogelijk werd het toch in de zestiende eeuw overschilderd net voor die dwingende blik.

Het lam werd al in het midden van de zestiende eeuw overschilderd, toen kleine beschadigingen en slordige restauraties moesten verstopt worden.  In 1951 haalden restaurateurs de groene overschilderingen rond het lam al weg, zodat de originele oren zichtbaar werden.  Daarom had het lam tot voor kort vier oren.

https://images3.persgroep.net/rcs/Xgr-gsbYwWm4y4TPwUsRiXSfGYQ/diocontent/125893038/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Niet alleen het lam was overschilderd, maar ook de luchtpartji, de gebouwen en de heuvels op de achtergrond. De gewaadplooien en het altraarkleed werden eveneens bedekt met een nieuwe verflaag.

De ingreep die nodig was om het originele Lam Gods weer helemaal bloot te leggen, was delicaat en werd uitgevoerd met chirurgische scalpels onder een stereomicroscoop. De veelheid en kleuren en het opmerkelijke lichtspel kunnen nu opnieuw na honderden jaren bewonderd worden. Er verschenen zelfs nieuwe gebouwen.

Maar de restauratie loopt nog. De afronding van de huidige fase - de behandeling van het paneel de ‘Aanbidding van het Mystieke Lam’ en zijn zijpanelen - is voorzien voor 2020, het Van Eyckjaar. Daarna wordt het bovenregister van het open altaarstuk onder handen genomen: het sluitstuk van een spectaculaire restauratiecampagne. (br.hln)


» Reageer (0)
18-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier jaar na haar deelname aan ‘Boer zkt. vrouw’ is ex-kandidate Kelly getrouwd

Vier jaar na haar deelname aan ‘Boer zkt. vrouw’ is ex-kandidate Kelly getrouwd

https://images2.persgroep.net/rcs/bD9z1aGyY8l60-GBkmDWiqo8lFs/diocontent/125803901/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Kelly Vergauwen, die in 2014 meedeed als een van de kandidaten van ‘Boer zkt. vrouw’, is dit weekend in het huwelijksbootje gestapt met collega-boer Bram Van Sever. De twee baten ook samen een land- en tuinbouwbedrijf uit.

Kelly Vergauwen, die in 2014 meedeed als een van de kandidaten van ‘Boer zkt. vrouw’, is dit weekend in het huwelijksbootje gestapt met collega-boer Bram Van Severen. De twee baten ook samen een tuinbouwbedrijf uit.

In 2014 zorgde Kelly Vergauwen uit Leest voor een unicum door samen met haar vader Patrick deel te nemen aan ‘Boer zkt. vrouw’. Haar vader stapte al snel uit het programma zonder match en ook voor Kelly kon Dina Tersago uiteindelijk geen cupido spelen.

Vier jaar na datum heeft Kelly dan toch het liefdesgeluk gevonden bij Bram die ze via de koeienstiel tien jaar geleden al leerde kennen. De vonk sloeg vorig jaar uiteindelijk over en de twee runnen nu samen een tuinbouwbedrijf. De plechtigheid vond zaterdag plaats in de kerk van Hombeek. “Het was de mooiste dag van ons leven”, glundert het paar. “We zouden volgende week zo opnieuw kunnen trouwen.” En Patrick? die verraste het bruidspaar met speciaal vervoer naar de kerk. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo loop je wél zelfzeker rond in bikini

Zo loop je wél zelfzeker rond in bikini

https://images1.persgroep.net/rcs/frTSBb0Cr_7HdHFJGvyH_X2a0ag/diocontent/125770471/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een dagje relaxen in een wellness, een tripje maken naar de kust of tijdens een vakantie luieren bij een zwembad. Héérlijk, toch? Al is er voor veel vrouwen wel een groot nadeel aan verbonden: ze voelen zich onzeker in bikini. Ook al is dat absoluut niet nodig, toch geven we enkele tips om je zelfvertrouwen wat op te krikken.

1. Investeer in een goede bikini

Die onzekerheid heeft vaak te maken met je bikini of badpak. Soms is die te klein en kruipt het kleinood tussen je billen, de andere keer zit hij te los of laat hij iets té veel vel zien naar je goesting. Of je nu de voorkeur geeft aan een badpak, een tankini of een ieniemienie bikini: kies voor een exemplaar waar jij je goed in voelt. We spreken uit ervaring als we zeggen dat de zoektocht naar de juiste badkledij niet gemakkelijk is, maar het is wel de moeite waard.

2. Drink voldoende water...

Er zijn twee belangrijke redenen waarom je voldoende water moet drinken. Het zorgt er onder meer voor dat je voldoende gehydrateerd blijft en dat je huid blijft stralen. Als je langs de andere kant te weinig water drinkt, gaat je lichaam water vasthouden, wordt je stoelgang harder en krijg je een bolle buik. En net dat kunnen veel vrouwen missen als kiespijn wanneer ze rondlopen in een bikini. 

3. ... en hydrateer je huid

Wie z’n huid wil verwennen, moet niet alleen voldoende water drinken, maar ook een bodylotion gebruiken. Kies een flesje met een lekkere geur voor dat tikje extra zelfvertrouwen. En vergeet achteraf niet om je nog in te smeren met zonnecrème! 

4. Speel vals met een zelfbruiner

Af en toe voelen vrouwen in badpak zich ook onzeker omdat ze nog maar weinig tijd hebben gehad om in de zon te zitten. Het gevolg? Hun snoet mag dan wel al sproetjes gekregen hebben van de zon, hun benen zijn net twee melkflessen. Waterproof zelfbruiner kan dan een gemakkelijke oplossing zijn. 

5. Leidt de aandacht af met leuke accessoires

Het is héél typisch dat vrouwen op de kleinste details letten. ‘Ik schaam me voor mijn knieën, die zijn er zo vreemd uit’ of ‘Mijn vetrolletjes zijn echt vreselijk’. Terwijl die knieën en buik er voor iemand anders perfect normaal uitzien. Draag daarom enkele accessoires, zoals je favoriete zonnebril of luxueuze zomerhoed. Zowel anderen zullen hun ogen er niet van kunnen afhouden, als jij bent minder gefocust op je onzekerheden. 

6. Fake it till you make it

Maak er een spelletje van en doe alsof je niet onzeker bent. In plaats van ineengedoken te zitten, trek je jouw schouders naar achteren, doe je je kin omhoog en laat je jouw meest sympathieke glimlach zien. Het zal wat onwennig voelen in het begin, maar na een tijdje zal je merken dat je je meer op je gemak voelt. 

7. Denk na over je kapsel

Het klinkt vast en zeker herkenbaar: als je gaat zwemmen, ziet je haar er achteraf verwilderd en ontploft uit. Ook bij ondergetekende is het een doorn in het oog. Maak op voorhand een hoge knot of een vlecht, of denk er aan om een stijlvolle haarband mee te nemen. Et voilà, probleem opgelost. 

8. Stop met vergelijken

We doen het allemaal wel eens: jezelf vergelijken met anderen. ‘Zij heeft een strakkere buik, zij heeft prachtig haar en die vrouw heeft rondingen waar zelfs Kim Kardashian jaloers op zou zijn’. En sociale media maken het er niet gemakkelijker op. Wie door z’n feed scrollt, ziet tijdens de vakantiemaanden gegarandeerd het ene modellenlijf na het andere. Maar dat vergelijken is nergens goed voor. Probeer er dus mee te stoppen en wees vooral niet te streng voor jezelf. (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MeToo Goeroe: het relaas van een Nederlandse vrouw die seksueel misbruikt werd door haar boeddhistische leraar

#MeToo Goeroe: het relaas van een Nederlandse vrouw die seksueel misbruikt werd door haar boeddhistische leraar

https://images3.persgroep.net/rcs/vbiID9cXHs85u8D6Que30s8XhY0/diocontent/75904343/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een vredelievende leer, dat is het beeld wat veel mensen in het westen van het boeddhisme hebben. Maar vrij van schandalen is die leer niet: de afgelopen jaren werd bekend dat kwetsbare westerse vrouwen binnen verschillende boeddhistische centra seksueel misbruikt zijn. In Nederland heeft nu voor het eerst een door haar goeroe seksueel misbruikte vrouw in het programma Radio Reporter haar verhaal gedaan.

Cecile werkte aan de universiteit van Lausanne in Zwitserland, toen ze in 2004 voor het eerst in aanraking kwam met de leer van de Tibetaanse geestelijke Namkha Rinpoche en zijn boeddhistische gemeenschap Rigdzin. “Namkha Rinpoche kwam lesgeven in mijn wijk in het buurtcentrum. Eerst ben ik een paar keer naar een voorlezing geweest”, vertelt Cecile. “Een paar maanden later ben ik mee op retraite gegaan en toen ben ik bij de groep gegaan.”

Cecile was al snel onder de indruk van de manier van lesgeven van Namkha Rinpoche. “Hij zei wat hij deed. Hij was verfrissend voor mij”, zegt ze. Toen er vanuit de groep, die in die tijd in Lausanne uit zo’n dertig mensen bestond, druk uitgeoefend werd om zich alleen nog maar bezig te houden met het boeddhisme, liet Cecile haar andere activiteiten vallen. “Ik heb mijn hobby’s vrij snel nadat ik bij de groep ging, laten varen. Ze verwachtten dat je je alleen maar met het boeddhisme bezighield. Dat is natuurlijk vrij eng. Dus toen veranderde mijn leven en werd het van normaal en regulier juist erg gefocust en zelfs licht psychotisch. Ik was eenzijdig bezig”, beschrijft de vrouw.

Gewelddadig en intimiderend

“Namkha werd heel erg op een voetstuk geplaatst”, vertelt Cecile, die haar goeroe ook als gewelddadig en intimiderend beschrijft. “Als je direct contact met hem had was je heel nederig en onderdanig: dan durfde je niet veel te zeggen.” Die ongelijke relatie strookte met de leer van zijn onderwijs, dat je altijd een ‘pure perceptie’ moet hebben van de leraar. “Alles wat hij deed, moesten wij als puur zien. Dat deden wij en dus accepteerden wij alles wat hij deed.” 

Toen Cecile een keer door Namkha werd geslagen, greep niemand dan ook in.

“Tantrische zegeningen”

Maar het ging verder dan enkel fysiek geweld. Nahmka overschreed ook meermaals een seksuele grens bij Cecile. “Nahmka heeft mij drie keer seksueel gepakt”, zegt de vrouw. “Alle drie keer in Zwitserland. Dat was drie keer onder verschillende omstandigheden. Hij heeft me ook een keer betast. “Dat heb ik toen heel passief ervaren, ook weer vanuit het perspectief dat alles wat hij doet puur is. Je ging voorbij aan je eigen gevoelens en aan je eigenwaarde. Dat was niet leuk. Terwijl het plaatsvond, probeerde je je af te sluiten voor alles, om het maar te ondergaan”, beschrijft Cecile de verkrachtingen. 

“Dat was niet prettig. Het doel van de seks was om tantrisiche zegeningen (een soort hogere spirituele verbinding, IB) te ontvangen, maar ik voelde me daar heel ongemakkelijk bij want ik vond het niet prettig dat iemand dat deed met mijn lichaam. Dat voelde heel rot voor mij.”

“Nahmka was heel sterk, heel dominant en ik kon niet goed mijn grenzen aangeven”, zegt Cecile. “Hij drukte je zo in de hoek, hij deed iets met je. Hij had een natuurlijk overwicht.” Tot nu toe heeft Cecile nog nooit met iemand gepraat over wat haar in Zwitserland is overkomen. “Dat kon ik niet.”

Meermaals beschuldigd van seksueel misbruik

Het is niet de eerste keer dat Namhkha Rinpoche wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Geruchten gaan al jaren rond. In 2004 liepen er klachten over hem binnen bij het hoofdkantoor van de Dalai Lama, waarvan een zou gaan over seksueel contact met een vrouwelijke leerling. De goeroe ontkende de beschuldigingen en door gebrek aan bewijs werd er verder geen onderzoek gedaan. 

Begin dit jaar diende ook een Zwitserse vrouw een klacht in tegen de goeroe. Ook zij komt in de reportage aan het woord, net als kritische volgers van de westerse boeddhistische wereld, oud-leden van Rigdzin en een onderzoekster die gespecialiseerd is in seksueel misbruik in religieuze groepen. (br.hln)


» Reageer (0)
17-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Angelina Jolie bezoekt Mosoel: “Grootste ravage die ik al heb gezien. Vergeet deze stad alstublieft niet”

Angelina Jolie bezoekt Mosoel: “Grootste ravage die ik al heb gezien. Vergeet deze stad alstublieft niet”

https://images4.persgroep.net/rcs/1DJbTdXPK21pp2Ivx3vOi2c9IWA/diocontent/125723240/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Angelina Jolie heeft met eigen ogen de verwoestingen in Mosoel gezien. De speciaal gezante van vluchtelingenorganisatie UNHCR bezocht vandaag de Iraakse stad en schrok van wat ze aantrof.

“Dit is de grootste ravage die ik heb gezien in alle jaren dat ik met de UNHCR werk”, zei de aangeslagen actrice over Mosoel, dat jarenlang werd bezet door terreurgroep Islamitische Staat.

“Mensen hier hebben alles verloren: hun huizen zijn vernietigd. Ze zijn arm. Ze hebben geen medicijnen voor hun kinderen en velen hebben geen stromend water of basisvoorzieningen. Er liggen nog steeds overal lichamen in het puin. Je kan ze ruiken. Sommige van hun familieleden liggen daar nog en ze kunnen ze niet wegkrijgen. Na het onvoorstelbare trauma van de bezetting proberen ze nu hun huizen opnieuw op te bouwen, vaak met weinig tot geen hulp.”

De inwoners van de stad maakten diepe indruk op Angelina, die voor haar 61e UNHCR-missie voor de vijfde keer naar Irak vloog. “Ik heb geen woorden voor de kracht die nodig is om zo’n verlies te boven te komen. Maar dat is wat de mensen in deze stad doen. Ze zijn verdrietig en getraumatiseerd, maar ze zijn ook hoopvol. Ze zijn hun huizen met hun blote handen aan het opruimen en helpen elkaar. Maar ze hebben onze hulp nodig.”

Angelina riep de internationale gemeenschap op de bewoners niet te vergeten. “Vaak denken we dat het werk gedaan is als de strijd over is”, zei ze over de herovering van Mosoel, bijna een jaar geleden. “Maar wat ik hier heb gezien, is verschrikkelijk.” Volgens Jolie is het voor de “toekomstige stabiliteit van Irak en de regio” noodzakelijk dat de bewoners van Mosoel, de tweede stad van Irak, huiswaarts kunnen keren. “Ik hoop dat er een voortdurende inzet zal zijn om de stad te herbouwen. Ik roep de internationale gemeenschap op Mosoel niet te vergeten, en de aandacht niet af te wenden van de mensen.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thomas sleurde 300 kilo mee, maar ook groot geheim: “Door het te delen, veranderde alles”

Thomas sleurde 300 kilo mee, maar ook groot geheim: “Door het te delen, veranderde alles”

https://images1.persgroep.net/rcs/JSbgCMPY-Xh3xiFgbx_dvjuHoRY/diocontent/125765162/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Jarenlang worstelde Thomas Teneti (43) met de kilo’s, maar ook met een groot geheim. Hij woog bijna 300 kilo en zag het niet meer zitten. Maar toen hij zijn geheim deelde, vlogen plots ook de kilo’s eraf. De man verloor op enkele maanden tijd meer dan honderd kilo.

Thomas Teneti voelde zich zo slecht, dat hij nog liever doodging dan zijn gevoelens te delen. En dat nam hij vrij letterlijk: de man probeerde zowat om zich dood te eten. Ongezonde afhaalmaaltijden, pizza’s, ... alles wat vol calorieën zat, was goed. “Ongezond eten was voor mij zoals een medicijn”, zegt de Australiër. “Het was de  gemakkelijkste oplossing. Nog liever at ik mij dood dan eraan te denken mijn geheim te delen. Ik was bang om de teleurstelling te zien op de gezichten van mijn familie.” Thomas groeide op in een religieus gezin, en vond het belangrijk wat zijn ouders van hem dachten.

Maar toen de man uit Queensland bijna 300 kilo woog, veranderde een gesprek met zijn neef zijn leven. In een opflakkering van moed vertelde hij de waarheid: de Australiër viel op mannen. De reactie was niet wat hij verwachtte. “Dat is toch geen reden om het leven op te geven”, kreeg hij als antwoord. Later vertelde hij het ook aan zijn ouders. “Ik heb het altijd gedacht, maar ik wilde het zelf niet zeggen of vragen”, kreeg hij van zijn moeder te horen. Zijn vader was wel verrast, maar boos of beschaamd was hij niet. “Ik wist toen dat ik op de steun en liefde van mijn ouders kon blijven rekenen.”

Het was een grote opluchting en dat veranderde ook op andere vlakken zijn leven. Hij wilde niet langer dood. De vier afhaalmaaltijden per dag ruilde hij in voor gezonder eten. Hij ging drie liter water per dag drinken en sloot zich aan bij PHATT (Putting Health At The Top), een programma om gewicht te verliezen. Plots vlogen de kilo’s er af: in vijf maanden tijd verloor hij 100 kilogram. Thomas werd zelfs PHATT-ambassadeur. “Ik hoop dat mijn verhaal ook anderen kan inspireren”, zegt hij. (br.hln)


» Reageer (0)
16-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit beestje kruipt ’s nachts uit zijn schuilplaats om van je gezicht te eten terwijl je slaapt

Dit beestje kruipt ’s nachts uit zijn schuilplaats om van je gezicht te eten terwijl je slaapt

https://images2.persgroep.net/rcs/-Bjnjagn_ysscezP2IpCJRSiA40/diocontent/124264842/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een tweet over een bizar beestje belooft veel Twitter-gebruikers slapeloze nachten. Mark Traa, redacteur van het wetenschappelijk maandblad Quest, deelde mee dat het beestje ’s nachts verschijnt “om van je gezicht te eten”. Hij heeft geen ongelijk, zo blijkt.

“Dit is de demodex-mijt”, zo opent Traa. “Hij leeft in de haarzakjes van je wimpers. ’s Nachts komt hij naar buiten gekropen om van je gezicht te eten en er te poepen. Je ziet hem niet, daarvoor is hij te klein. Welterusten straks hè”, klinkt het.

Voor je panikeert: de demodex-mijt waar Traa het over heeft, is in meeste gevallen totaal ongevaarlijk. Het is ongeveer de vaakst voorkomende ‘parasiet’ die op onze huid te vinden is. Je vindt hem inderdaad in haarzakjes, maar het beestje huist bijvoorbeeld ook in talgklieren. De volwassen mijten worden ongeveer 0,3 tot 0,4 mm groot.

Je vindt ze bovendien vaker bij ouderen: ongeveer één of twee volwassenen zou demodex-mijten meedragen, terwijl slechts één derde van kinderen of jongeren ermee kampt. Meestal merk je niet dat je de mijt hebt, maar af en toe kan de mijt het ook voor problemen zorgen, zoals jeuk, infectie of de huidaandoening rosacea. 

In ieder geval joeg Traa met z’n tweet joeg vele internetgebruikers de stuipen op het lijf. “Sommige dingen wil je liever niet weten”, luidt het onder andere. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ochtendmensen lopen minder risico op depressie

Ochtendmensen lopen minder risico op depressie

https://images3.persgroep.net/rcs/t5WVcTwYBb-d2FVK9Al5GYfDoT0/diocontent/125703283/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ben jij deze ochtend wééral voor 8 uur wakker geworden? Best vervelend wanneer je tijdens het weekend eens lekker lang wil uitslapen. Als het een troost mag zijn: zulke vroege ochtenden hebben wel degelijk een groot voordeel. Volgens een nieuwe studie lopen vroege vogels minder risico op een depressie. 

Een studie die gepubliceerd werd in het vakblad Journal of of Psychiatric Research verklaart dat ochtendmensen minder risico lopen op een depressie omdat ze meer licht opnemen. Om tot die uitspraak te komen, hebben wetenschappers van de University of Colorado en een ziekenhuis genaamd Brigham and Women’s Hospital uit Boston samengewerkt.

Ze wilden bekijken of er een link is tussen stemmingsstoornissen en het slaappatroon van mensen. Daarom hebben ze vier jaar lang meer dan 32.000 verpleegsters nauwgezet gevolgd. Sommigen van hen waren vroege vogels pur sang: ze stonden altijd vroeg op en kropen steevast vroeg onder de wol. Anderen waren dan weer volledig het tegenovergestelde en hadden de routine van een nachtraaf.

Of je nu een ochtendmens of een nachtbraker bent, wordt volgens de onderzoekers bepaald door je DNA, iets wat wij ook al eerder schreven. Met één belangrijk verschil: wie bij wijze van spreken uit z’n bed springt bij het ochtendkrieken, loopt 12 tot 27 procent minder risico op het ontwikkelen van een depressie. Dat verschil met nachtraven blijft hetzelfde ook als er gekeken wordt naar andere factoren die een rol kunnen spelen, zoals alleen wonen, roken en vrijgezel zijn. 

Waar het verschil dan wel aan te wijten is? “Ik vermoed dat de hoeveelheid licht waar je aan blootgesteld wordt een belangrijke rol speelt”, reageert hoofdonderzoeker Céline Vetter. Tegelijk wil ze ook benadrukken dat nachtraven niet per se te maken zullen hebben met een stemmingsstoornis. “Je slaapgewoontes hebben wel degelijk een effect, maar dat is maar klein en er is nog meer onderzoek naar nodig”, besluit ze. 

Voelt deze studie toch aan als een wake-up call en wil je in de toekomst wat sneller aan je dag beginnen? Dan hebben we enkele tips voor je verzameld: 

1. Probeer wél voldoende te slapen. Eerder deze week toonde een studie aan dat te weinig en te veel nachtrust ongezond is en zelfs kan zorgen voor een vroegtijdige dood. Ook al is het verleidelijk om ’s avonds naar je favoriete Netflix-serie te blijven kijken, kruip dus toch maar op tijd in je bed. 

2. Langs de andere kant moet je ook niet in een klap je hele routine willen omgooien. Kruip elke dag wat vroeger in bed en sta elke ochtend enkele minuten vroeger op. Op die manier kan je opbouwen tot een uur waar je tevreden mee bent.

3. Gebruik een rustig, aangenaam deuntje als wekker. Wakker worden met een hels alarm doet niemand deugd. En gegarandeerd dat je na een tijdje zo’n hekel krijgt aan het geluid, dat je de wekker simpelweg afzet en weer langer blijft liggen.

4. Leg de avond voordien alles op tafel wat je nodig hebt voor je ontbijt. Wil je een spiegelei? Zet dan zelfs de pan al klaar. Met wat eten in het vooruitzicht gaat dat opstaan des te vlotter. 

5. Zorg dat je de ochtend zelf niet nog al je spullen bijeen moet zoeken of tijd verliest met het kiezen van een outfit. Check elke avond even wat je de volgende dag wil aandoen, van je kledij tot je sokken, ondergoed én schoenen. En leg je tas, computer en andere spullen al klaar. Zo ben je zeker dat je ’s ochtends niet in allerijl nog naar die verdomde sleutelbos moet zoeken.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paul Michiels viert 70ste verjaardag met zijn zoon William (32), die we nog nooit eerder zagen

Paul Michiels viert 70ste verjaardag met zijn zoon William (32), die we nog nooit eerder zagen

https://images0.persgroep.net/rcs/Ft9gcCcoHXXgENt3BFKBOrlQYRw/diocontent/125646282/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hij mag er dan wel ‘ageless’ uitzien, vanaf vandaag zit Paul Michiels op tram zeven. Tijd voor een terugblik op zijn leven dus, en dat doet hij in zijn autobiografie ‘Onvoltooid tegenwoordig’. Op de boekvoorstelling maakten we voor het eerst kennis met zijn ‘onbekende’ zoon William (32).

Op de boekvoorstelling en z’n verjaardagsconcert in Heist-op-den-Berg mochten zijn kinderen natuurlijk niet ontbreken. ‘Polle Pap’ heeft er acht: vijf met z’n eerste vrouw, twee met z’n huidige echtgenote Tineke en één van wie we het bestaan pas sinds vorig jaar kennen: William (32). Hem kregen we gisteren voor het eerst te zien. In zijn autobiografie vertelt Paul dat Williams moeder - met wie hij slechts één nacht de lakens deelde - intussen jammer genoeg al overleden is. Ook vier andere kinderen tekenden present: Roel (42), tweeling Maxine (25) en Lode (25), en Lenn (31). 

“Ik ben heel blij dat ze er vanavond zijn, ze betekenen alles voor mij”, zei Michiels. De twee kinderen van hem en Tineke, Lars (14) en Anna (12), waren er niet. “Het mooiste cadeau voor mijn verjaardag morgen (vandaag, red.) zou zijn om ze alle acht bij me te hebben. Maar dat is moeilijk, want Lisa (36) woont op Kreta en Roel is piloot. Ach, eigenlijk ben ik helemaal niet zo’n feestvarken.” 

Wat er sowieso op de planning staat: z’n vroege zwempartijtje. “Om half 8 duik ik m’n zwembad in, hoe laat het ook wordt. (lacht) Ik ben nu eenmaal te ijdel, ik wil mijn lichaam onderhouden. Zo word ik gemakkelijk 100.” 

Nicole en Hugo

Nog een leuk weetje uit z’n boek: PP Michiels kent Nicole al van voor ze Hugo ontmoette. “Het was de zomer van 1966 in Blankenberge. We hadden geen relatie, want ik was samen met een andere Nicole. (lacht) Maar Nicole weet dat niet eens. Ik was toen nog maar 18, een grijze muis. Ik heb haar dat nooit verteld.”

In het najaar trekt Michiels met zijn theatertour ‘Ageless’ door Vlaanderen. Tickets en info: www.paulmichiels.be (br.hln)


» Reageer (0)
14-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chimpansee Judy overleden in Zoo van Antwerpen

Chimpansee Judy overleden in Zoo van Antwerpen

https://images4.persgroep.net/rcs/EH7ONODAdch4kqTABViNlaj-3Ac/diocontent/125573987/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Chimpansee Judy is gisteren overleden in de Zoo van Antwerpen. De bekende aap werd 41 jaar oud.

In 1979 haalde Lies uit Schilde Judy in huis als speelkameraadje voor haar zoon. De vrouw had haar oudste zoon verloren in een auto-ongeval en zag in Judy een nieuwe compagnon voor haar andere zoon. In die tijd mocht je trouwens nog een chimpansee in huis halen, nu is dat verboden.

De eerste tien jaar van haar leven maakte Judy deel uit van het gezin van Lies, maar toen ze begon te puberen was er geen huis meer mee te houden. Lies bracht Judy naar de Zoo van Antwerpen, waar ze de rest van haar leven zou doorbrengen.

“Blijf schitteren, daarboven, Judy. We gaan je missen”, meldt de Zoo van Antwerpen op Facebook. Mensen betuigen intussen massaal hun medeleven.

Enkele maanden geleden kwam het verhaal van Judy uitgebreid aan bod in het programma ‘Leve de Zoo’ op één. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opgepast langslapers: te veel slaap is ook niet goed

Opgepast langslapers: te veel slaap is ook niet goed

https://images2.persgroep.net/rcs/lc0MUhuXik7W0xlkEGKYq1NNJlc/diocontent/125512602/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Tik het onderwerp ‘slaap’ in op onze site en je vindt de meeste artikels. We weten allemaal dat te weinig slapen slecht is voor je lichaam en geest, maar hoe zit het met een te veel aan slaap? Volgens een nieuwe studie is dat zelfs nóg ongezonder dan te weinig nachtrust.

Verschillende studies hebben al aangetoond dat te weinig slaap je niet alleen wallen, maar ook gezondheidsproblemen bezorgt. Maar aan de andere kant is het fenomeen van de langslaper nog maar weinig onderzocht. Wetenschappers van de Seoul National University in Zuid-Korea wilden daar verandering in brengen en hebben 133.608 volwassenen nauwgezet bestudeerd.

Concreet wilden ze nagaan of er een link is tussen het aantal uur dat je in dromenland vertoeft en enkele gezondheidsproblemen, zoals een grotere tailleomtrek, een hoge bloeddruk, slechte cholesterolwaarden en te veel vet of suiker in het bloed. Dit zijn stuk voor stuk factoren die het risico op een vroegtijdige dood verhogen, bijvoorbeeld door een hartaandoening, een hartaanval, diabetes type 2 en kanker.

De onderzoekers vonden wel degelijk een verband. Wie langer dan 10 uur ligt te ronken in bed, loopt 40% meer risico om minstens drie van die symptomen te hebben dan mensen die 6 tot 8 uur slapen. Ook snoozen blijkt heel ongezond te zijn. Mensen die de wekker geregeld nog enkele minuten verzetten, hebben 28% meer kans om getroffen te worden door drie van de beschreven gezondheidsproblemen.

Bij mannen die minder dan 6 uur slapen per nacht, gaat het om 12%. Bij vrouwen die minder dan 6 uur dutten, ziet de situatie er nog tamelijk rooskleurig uit. Zij lopen enkel en alleen 9% meer risico om een bredere taille te hebben. Voor de andere gezondheidsproblemen zijn de verschillen met de mensen die 6 tot 8 uur slapen verwaarloosbaar.

“Dit bewijst nog maar eens dat volwassenen 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig hebben”, besluit hoofdonderzoeker Claire Kim. Alle bevindingen werden gepubliceerd in het vakblad BMC Public Health. (br.hln)


» Reageer (0)
13-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mama filmt zoontje op fiets en onbewust ‘spookfiguur’ op achtergrond: tragische danseres Isadora of bewaker?

Mama filmt zoontje op fiets en onbewust ‘spookfiguur’ op achtergrond: tragische danseres Isadora of bewaker?

https://images4.persgroep.net/rcs/Z9GwjgAE9kSvdpV6C-7Rz0JAsrk/diocontent/125491323/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Britse Louise Lenton staat zelf nogal sceptisch tegenover het paranormale. Ze was daarom des te verbaasder toen ze het filmpje bekeek van haar vijfjarige zoontje dat aan het leren fietsen was. Op de achtergrond zag ze in een raam een mysterieuze ‘spookfiguur’. Sociale media zijn ervan in de ban en rakelen de tragische dood van danseres Isadora op.

Louise Lenton uit het Engelse Paignton in Devon trok zondag met haar zoontje naar Oldway Mansion, naar de parking van een onbewoond gebouw uit de 19de eeuw. Haar vijfjarige zoontje oefende rond 17 uur zijn fietstechnieken op het vlakke terrein - “ideaal daarvoor”. Louise filmde het tafereel. Toen ze de video ’s avonds in bed herbekeek, viel haar iets angstaanjagends op: een of andere spookfiguur verscheen op de achtergrond in een raam.

Het leek om een vrouw te gaan, gekleed in een Victoriaanse outfit, met witte manchetten en de haren in een dot. “Ik dacht ‘oh my gosh!’ en ook mijn partner kon het niet verklaren”, zei ze aan DevonLive. “Geen van ons beiden weet wat het is. Toen ik aan het filmen was, had ik het niet gezien.” Louise nam zelfs contact op met de gemeente Torbay. Zij zeiden dat er die dag alleen maar een bewaker in het historische gebouw kon geweest zijn. “Dat is het zeker niet”, volgens Louise Lenton. Maar voor de meesten is dit toch de enige plausibele verklaring.

Geest

Al dachten sommigen op sociale media meteen aan danseres Isadora Duncan, die als een geest in het filmpje verscheen. Duncan was een tragische en controversiële figuur in haar tijd. De vrouw had haar beide kinderen verloren in 1913 aan verdrinkingsdood, nadat de nanny met haar auto in de Parijse Seine was gesukkeld. Zelf kwam Duncan in 1927 ook op afschuwelijke wijze om het leven. Ze bleef met haar zijden sjaal hangen aan het wiel van de cabrio waarin ze zat. Ze werd uit de wagen gesleurd en brak haar nek.

Isadora was biseksueel, atheïste en zelfverklaard communiste. Tijdens haar laatste tour in de VS, zwaaide ze op het podium in Boston met een rode sjaal en liet ze haar borst zien. Ze schreeuwde: “Dit is rood, net als ik!”

Naaimachines Singer

Het was Isaac Singer (1811-1875) - die van de gelijknamige, bekende Singer-naaimachines - die Oldway Mansion in 1871 liet bouwen. Singer stierf voor zijn nieuwe verblijf volledig afgewerkt werd. Zijn derde zoon, Paris, superviseerde tussen 1904 en 1907 verbouwingswerken, die het statige gebouw moesten transformeren in de stijl van het paleis van Versailles.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed Oldway Mansion dienst als hospitaal voor slachtoffers uit de Franse en Belgische loopgraven. Tijdens WOII huisvestte het legerpiloten in opleiding. In 1943 werd het ook beschadigd door een vijandelijke luchtaanval. Recenter was Oldway Mansion nog te zien in de film Churchill: The Hollywood Years in de ‘rol’ van Buckingham Palace.

Verfilmd

Paris Singer zou een liefdesverhouding gehad hebben met Isadora. Dat hij van Oldway Mansion een kopie van het Paleis van Versailles wou laten maken, deed hij naar verluidt om zijn liefde aan haar te verklaren. Het zou dus goed kunnen dat Isadora Duncan zelf nog haar zoontjes heeft zien fietsen op het terrein rond het verblijf. 

Een bijzondere vrouw alleszins. In 1968 werd haar leven dan ook verfilmd: Vanessa Redgrave speelde toen de hoofdrol in Isadora. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Girafje geboren in Planckendael

Girafje geboren in Planckendael

https://images1.persgroep.net/rcs/xK-0UyRamHRzhDh_2WadKL6GG3g/diocontent/125493624/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In Planckendael is vorige zondag een babygirafje geboren. Twiga kwam iets na middernacht ter wereld. Als het weer het toelaat, kan u hem samen met zijn moeder al buiten zien rondlopen. Voor Planckendael is het welkom nieuws na de dood van twee olifanten in een week tijd.

Een giraffengeboorte is een beklijvend schouwspel: de baby maakt eerst een val van zo’n twee meter. Drooglikken gebeurde door de mama en na 13 minuten wankelde het diertje al op zijn ranke pootjes.

“We kozen voor de naam Twiga”, aldus verzorgster Jolien. “Dat betekent giraf in het Swahili. Het is de naam van een van de actieplannen van de Giraffe Conservation Foundation in Afrika. Met operatie Twiga redden ze daar giraffen en hun leefomgeving.”

“Kleine Twiga stelt het zeer goed en ook Barbie is zoals verwacht een voorbeeldige mama. Het is dan ook al haar zesde baby. Het babygirafje huppelt intussen zelfs al op de Savanne.”

De draagtijd duurt ongeveer vijftien maanden. Mannetjes worden tot vijfenhalve meter lang, vrouwtjes tot vierenhalve meter. Ze zijn de langste landdieren ter wereld en toch hebben ze maar zeven nekwervels, net als de mens. Ook hun tong (45 centimeter!) heeft unieke afmetingen.

Acht dagen geleden moest de zoo nog afscheid nemen van Phyo Phyo (36), de moeder van Kai-Mook. Op 28 mei was ook Qijo, een dochter van Phyo Phyo, onverwacht overleden. (br.hln)


» Reageer (0)
12-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.130.000 belastingbrieven fout ingevuld door de staat, maar: “U bent zelf verantwoordelijk”

130.000 belastingbrieven fout ingevuld door de staat, maar: “U bent zelf verantwoordelijk”

https://images3.persgroep.net/rcs/MiTlssoYQ-SkB7h_7XpTAGc85GU/diocontent/103027414/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Professor Fiscaal Recht Michel Maus roept bij ‘De Inspecteur’ op Radio 2 iedereen op om de vooraf ingevulde aangiftes goed te controleren. Vorig jaar ging het namelijk bij liefst 130.000 mensen mis. En hoewel de staat voor de vooraf ingevulde belastingbrief zorgt, is er géén gedeelde verantwoordelijkheid. De belastingplichtige zelf heeft de eindverantwoordelijkheid.

Het blijft altijd oppassen met de handige vooraf ingevulde aangiftes. “Vorig jaar zijn er 2.200.000 exemplaren verstuurd”, zo laat professor Fiscaal Recht Michel Maus weten. “In 94 procent van de gevallen waren die helemaal oké. Bij 6 procent niet.” Dat betekent dus dat er bij 130.000 belastingplichtigen toch iets misging. Een serieuze minderheid, maar wel een opvallend aantal. Volgens de professor zijn in werkelijkheid waarschijnlijk nog meer mensen getroffen, want velen aanvaarden de aangifte zonder goed te checken of alle gegevens kloppen.

“Ik vergelijk het altijd met een gps”, zo werpt Maus op. “Als we te veel vertrouwen op de gps, dan kunnen we ook geen kaart meer lezen. Als we te veel een rekenmachine gebruiken, kunnen we ook niet meer hoofdrekenen. En als we gewoon blind gaan vertrouwen op de vooraf ingevulde aangiftes van de FOD Financiën, zijn we ook niet meer in staat om die deftig te controleren.”

Uw verantwoordelijkheid

Het is evenwel belangrijk om dat wel te doen, want er is geen gedeelde verantwoordelijkheid. Als het fout gaat, ligt de eindverantwoordelijkheid altijd bij de burger. “Men verkoopt het als een service, maar er zijn toch wat vraagtekens bij te plaatsen”, aldus Maus. “De eindverantwoordelijkheid volledig bij de burger leggen, lijkt me een stap te ver. Zeker als blijkt dat die niet meer in staat is om die complexe oefening van de belastingaangifte zelf te kunnen voltooien. Waar is men dan mee bezig?”

Bo Van Spilbeek bestaat niet meer voor de belastingen

Nog aan de lijn bij ‘De Inspecteur’: VTM Nieuws-journaliste Bo Van Spilbeeck, die niet meer kan inloggen op Tax-on-web. Sinds haar geslachtsverandering bestaat ze niet meer voor de belastingen. En haar vrouw is plots alleenstaande. “Ik heb door mijn geslachtsverandering een nieuw, vrouwelijk rijksregisternummer gekregen”, zo legde Bo Van Spilbeeck vanmorgen in een telefoongesprek met Sven Pichal uit. “Nu geraak ik plots niet meer op Tax-on-web, ook met mijn oude identiteitskaart lukt het niet.” De gegevens van haar vrouw zijn dan weer van kolom veranderd, waardoor zij plots vrijgezel lijkt. 

“Dus ik besta voorlopig niet voor de belastingen”, aldus Bo. “Als ik daardoor geen belastingen moet betalen, dan zou dat fijn zijn. Maar ik vrees dat dat niet lukt”, lacht ze. “Ik vraag me af of het uiteindelijk wel gaat lukken. Anders moet ik misschien wel op de oude manier een papieren aangifte indienen. Maar dat zie ik eerlijk gezegd niet zo goed zitten.”

https://images1.persgroep.net/rcs/3BcoKlxuU-pX0PPNj0BpKoaVOF8/diocontent/124868673/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Synchronisatie

Sinds de nieuwe transgenderwet vorig jaar, is van geslacht veranderen in ons land administratief gezien makkelijker geworden. Maar Tax-on-web lijkt dus nog niet helemaal mee. Volgens Francis Adyns van de FOD Financiën is dat een foutieve conclusie. “Tax-on-web is zeker mee. Het laat onder meer al toe dat er gehuwden en wettelijk samenwonenden van hetzelfde geslacht zijn, maar door die wijziging in het rijksregisternummer loopt er in dit geval een en ander fout. Ik denk dat het te maken heeft met synchronisatie tussen het rijksregister en de FOD Financiën.” 

Adyns gaat ervan uit dat Bo uiteindelijk wel zonder problemen haar belastingaangifte online zal kunnen indienen. “Ik moet haar ontgoochelen, ze is zeker niet feitelijk vrijgesteld van belastingen”, klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
11-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond blijft 28 uur lang bij in bos verdwaald meisje (2) zitten om haar te beschermen

Hond blijft 28 uur lang bij in bos verdwaald meisje (2) zitten om haar te beschermen

https://images0.persgroep.net/rcs/ajLdsgLzktyn_1sxK7yyfxZ0VYY/diocontent/125313319/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De familie van een tweejarig meisje dat afgelopen week 28 uur lang vermist was, prijst hun hond Penny om haar loyaliteit. De pitbull zou niet van de zijde van het weerloze kind zijn geweken toen ze in haar eentje verdwaald raakte in het bos.

Het meisje, de tweejarige autistische Charlee Campbell, raakte rond tien uur ’s morgens afgelopen donderdag vermist in de buurt van het huis van haar grootmoeder in Lebanon Junction, Kentucky, waar ze woont. Vermoed werd dat het meisje de bossen ingegaan was en daar verloren was gelopen.

Toen zowel haar hond als het kind niet kwamen opdagen, vermoedde de grootmoeder al dat de hond samen met het meisje weg was. “Ik wist dat ze mijn baby niet aan haar lot zou overlaten”, zegt ze over haar hond Penny.

Na een zoekactie van 28 uur, meldde het meisje zichzelf weer, toen ze aanklopte bij het huis van een van de buren, enkele minuten nadat hond Penny ook weer naar huis was gekomen. Zodra ze Charlee herkenden, schakelden de buren de politie in, die het meisje en haar grootmoeder met elkaar herenigden.

Ratelslangen

Charlee werd op zaterdag nog ter observatie naar het ziekenhuis overgebracht omdat ze uitgedroogd leek te zijn en verschillende tekenbeten had. “In dat bos zitten wolven, coyotes, ratelslangen, om nog maar te zwijgen over wie er ’s nachts rondlopen”, zegt de buurman bij wie Charlee aanklopte geëmotioneerd. Hij vindt het een godswonder dat het peutertje ongeschonden uit het bos is teruggekeerd.

Charlees grootmoeder Beth is er in elk geval van overtuigd dat niet zozeer God, maar vooral hond Penny haar kleindochter beschermd heeft ten tijde van haar verdwijning. 

De politie voert nog steeds een onderzoek naar de omstandigheden van de verdwijning van het kind. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op kamp in deze landen? Laat je dan vaccineren tegen tekenziekte

Op kamp in deze landen? Laat je dan vaccineren tegen tekenziekte

https://images4.persgroep.net/rcs/opfwRFsZCSKzYrAc0wwtD70fPeI/diocontent/125280093/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het Tropisch Instituut raadt jeugdbewegingen die deze zomer op kamp gaan naar Centraal- of Oost-Europa aan om zich te laten inenten tegen tekenencefalitis. Dat is een vorm van hersenvliesontsteking. Vooral wie in die regio’s in bossen gaat spelen, loopt het risico om besmet te worden door het virus. Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft haar leden alvast gewaarschuwd.

Deze zomer gaan zo’n 1.000 scouts en gidsen op kamp in een gebied waar je tekenencefalitis kan oplopen, een vorm van hersenvliesontsteking. Op haar website raadt Scouts en Gidsen Vlaanderen haar leden dan ook aan zich te laten vaccineren, na een advies van het Tropisch Instituut.

“Die kinderen kamperen in bossen en velden, waar die teken zitten en waar het risico groot is om een tekenbeet op te lopen”, zegt Patrick Soentjens, hoofdarts polikliniek Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Welke landen?

Voor kampen in eigen land, is er geen probleem, maar het virus komt wel voor in onder andere Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Slovakije, Slovenië en Kroatië. Wie daar op kamp gaat, laat zich maar beter vaccineren. Dat zijn twee inspuitingen, voor je vertrek. 

Verplicht?

Elke inenting kost 39 euro en wordt niet terugbetaald. Scouts en Gidsen Vlaanderen verplicht het dan ook niet om je te laten vaccineren. “Wij gaan niet controleren of alle leden gevaccineerd zijn, we doen eerder een beroep op het gezond verstand van iedereen”, zegt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts & Gidsen Vlaanderen.

Hoe beschermen?

Er zijn trouwens nog andere manieren om je te beschermen. “We raden aan om altijd met lange mouwen, lange broek en gesloten schoenen rond te lopen in de bossen daar, eventueel ook met een pet en insectenwerende middelen”, zegt Soentjens.

Word je toch gebeten een teek, verwijder die dan zo snel mogelijk met een speciale tekenpincet, want een teek heeft soms maar enkele minuten nodig om het virus door te geven. Als je je kort daarna grieperig voelt, ga je maar beter naar de dokter.

Tekort aan vaccin

Op dit moment is er wel een tekort aan het bewuste vaccin. Enkel in de meeste reisklinieken zijn ze nog te krijgen; in apotheken niet meer. Experts raden dan ook dat enkel mensen zich laten inenten die echt een risico lopen, dus jeugdbewegingen die op kamp gaan of mensen die in Centraal- of Oost-Europa gaan kamperen. Om de voorraad weer aan te vullen, zullen groothandels stocks moeten opkopen in het buitenland. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kijk de komende nachten maar eens naar de wolken

Kijk de komende nachten maar eens naar de wolken

https://images2.persgroep.net/rcs/8itAYbUD1Pj1x2JqYiqZPYZIEBo/diocontent/4806181/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De komende nachten zijn in het noorden van ons land en Nederland mogelijk zogenoemde lichtende nachtwolken te zien, een zilverblauw schijnsel. De wolken kunnen tot zo’n anderhalf uur na zonsondergang aan de noordwestelijke hemel zichtbaar zijn. Ook voor zonsopkomst bestaat de kans de ‘lichtgevende’ wolken te zien, maar dan aan de noordoostelijke hemel. Dat melden Weeronline en Meteovista.

Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken die we kennen. Ze komen voor op een hoogte van 85 kilometer. Ze kunnen zich vormen wanneer zeer kleine ijskristallen ontstaan op stofdeeltjes op grote hoogte. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geven deze wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door de ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. 

Pas nadat de zon ondergegaan is, wordt deze bewolking zichtbaar als een zilverblauwe streperige structuur. Zolang de lichtende nachtwolken nog door de zon worden beschenen, zijn ze waar te nemen. Wanneer de zon verder onder de horizon zakt, treedt ook op grote hoogte de duisternis in en zullen de lichtende nachtwolken verdwijnen. Bij goede condities is dit een uur tot anderhalf uur na zonsondergang.

“Zilverwitte, speciale kleur”
Of dit natuurfenomeen daadwerkelijk optreedt, is altijd afwachten. Sinds afgelopen donderdag zijn de condities ideaal. Het moet wel helder zijn en dit is komende nacht waarschijnlijk nog niet het geval. Zondagavond en in de nacht naar maandag is de kans op helder weer -zeker in Vlaanderen- een stuk groter.

Volgens weerman Frank Deboosere is het geleden van de nacht van 2 en 3 juli 2017 dat in België nog lichtende nachtwolken te zien waren, zo schreef hij eerder deze week op zijn website. “De kleur is heel opvallend. Daar waar andere wolken ’s nachts grijs en grauw zijn, hebben lichtende nachtwolken een zilverwitte, heel speciale kleur.” (br.hln)


» Reageer (0)
10-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Al 7.000 euro ingezameld voor Sprotje, de kat die kwartier in oven van 200 graden werd gestopt

Al 7.000 euro ingezameld voor Sprotje, de kat die kwartier in oven van 200 graden werd gestopt

https://images1.persgroep.net/rcs/HgnMKpBtzvluvs2YczPqYtYa9qU/diocontent/125166299/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vlaanderen toont zijn hart voor Sprotje. Een jonge Oekraïner stopte de tien maanden jonge kattin in een huis in Kortrijk een kwartier in een oven van 200 graden. Dierenartsen Overleie startte vrijdagavond een crowdfunding om geld in het laatje te brengen voor de verzorging van de ernstige brandwonden, want Sprotje heeft medicatie en verbanden nodig.

De crowdfunding bracht al meer dan 7.000 euro op. Terwijl de verzorging zo’n 500 euro kost. Het grote overschot gaat naar dierenasiel De Leiestreek in Zwevegem en wellicht ook naar andere goeie doelen. “Elke euro komt sowieso een ander behoevend diertje ten goede”, verzekeren de dierenartsen. “Sprotje stelt het echt goed. Ze is opgeknapt door de medicatie. Ze eet en is onvoorstelbaar lief, ondanks alles. Sprotje - de eigenaar wil niet instaan voor kosten zoals chippen en steriliseren - wordt ter adoptie aangeboden. We hopen voor Sprotje een nieuwe en goeie thuis te vinden.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oekraïner steekt kat in oven van 200 graden, Sprotje ook gebruikt als voetbal

Oekraïner steekt kat in oven van 200 graden, Sprotje ook gebruikt als voetbal

https://images0.persgroep.net/rcs/kZwkBU20UV0i5dIfygJLf37Xczw/diocontent/125169063/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een kwartier in een oven zitten, aan 200 graden. Het overkwam de tien maanden oude kattin Sprotje. Een jonge Oekraïner, die in de Noordstraat in Kortrijk verblijft, stak Sprotje in de nacht van woensdag op donderdag tijdens een feestje in een oven. Een andere jongere haalde Sprotje weer uit de oven en zette het in een douchecabine. Sprotje werd pas gisteren naar Dierenartsen Overleie overgebracht. 

“Sprotje heeft zeer ernstige brandwonden en wellicht ook interne bloedingen, zo werd er ook gevoetbald met de kat”, zegt dierenarts Valérie Huvaere (31). “Ik maakte zoiets nog nooit mee. Het is niet te vatten dat iemand een kat, een levend wezen, in een oven steekt. Sprotje eet niet en ze plast waar ze ligt. Ze krijgt een infuus met elektrolyten om aan te sterken, morfine-achtige pijnstilling en een doorgedreven verzorging met verbanden. En als Sprotje blijft weigeren om te eten, krijgt ze ook sondevoeding. Ik heb er een goed oog in dat Sprotje het zal halen”, aldus Valérie Huvaere. 

De politie maakte een pv op, terwijl er ook een klacht is ingediend bij de dienst Dierenwelzijn. Omdat de verzorging van Sprotje tot boven de 500 euro kan oplopen, startte Dierenartsen Overleie een crowdfunding. (br.hln)


» Reageer (0)
09-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Billy Lee Riley - Red Hot

Billy Lee Riley - Red Hot

Klik op de foto om hem te beluisterenBilly Lee Riley (Pocahontas, 5 mei 1933 - Jonesboro (Arkansas), 2 augustus 2009) was een Amerikaans rock-'n-roll-gitarist en een mythisch figuur van de rockabilly.

Riley leerde gitaar spelen van zwarte landarbeiders. Na vier jaar legerdienst nam Riley in 1955 zijn eerste plaatje op in Memphis en ging nadien werken bij de Sun Studio van Sam Phillips. Hij nam er "Trouble Bound" op voor Jack Clement en Slim Wallace. Sam Phillips verkreeg de rechten en bracht "Trouble Bound" en "Rock With Me Baby" in 1956 uit. Riley's eerste hit werd "Flyin' Saucers Rock and Roll" / "I Want You Baby" in 1957. Nadien bracht hij nog "Red Hot" / "Pearly Lee" uit, allebei met Jerry Lee Lewis als pianist.

Riley had een korte solocarrière met zijn band "The Little Green Men". Riley en zijn "Little Green Men" waren de belangrijkste studiogroep van Sun. De groep bestond uit Riley, Roland Janes, J.M. Van Eaton, Marvin Pepper en Jimmy Wilson. Later werd ook Martin Willis lid. In 1960 verliet hij Sun en startte samen met Roland Janes het platenmerk "Rita Record". Zij maakten de nationale hit "Mountain Of Love" van Harold Dorman. In 1962 verhuisde Riley naar Los Angeles en werd sessiemuzikant voor onder meer Dean Martin, de Beach Boys, Herb Alpert, Sammy Davis jr.

In het begin van de jaren 1970, nam Riley afscheid van de muziek en keerde terug naar Arkansas om een eigen bouwonderneming te beginnen.

Hij werd in 1992 herontdekt door Bob Dylan, die een fan van hem was sinds 1956, en speelde rock-'n-roll, blues en country-blues. Zijn album Hot Damn! (Capricorn, 1997) werd genomineerd voor een Grammy Award.

Billy Lee Riley overleed op 2 augustus 2009 aan de gevolgen van darmkanker.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Ze was bezeten door hekserij”: tante van 13 verwaarloosde kinderen getuigt openhartig over “duistere kant” van Louise Turpin

“Ze was bezeten door hekserij”: tante van 13 verwaarloosde kinderen getuigt openhartig over “duistere kant” van Louise Turpin

https://images4.persgroep.net/rcs/7RSHR3s41dyIcIszGIbUG03sge0/diocontent/117563103/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ze groeiden samen op, maar toch verschillen de zussen Elizabeth Jane Flores en Louis Turpin ontzettend hard van elkaar. Louise (49) en haar echtgenoot David Turpin (56) uit Californië folterden jarenlang hun 13 kinderen. In haar recent uitgebrachte boek ‘Sisters of Secrets’ schetst Elizabeth een beeld van de vrouw met wie ze opgroeide. “Ze was bezeten door hekserij”, klinkt het.

Het Amerikaanse koppel werd op 14 januari gearresteerd nadat hun 17-jarige dochter uit hun woning in Perris was ontsnapt. Ze had de politie verteld dat ze samen met haar broers en zussen gevangen werden gehouden. Toen de politie arriveerde, ontdekte ze dat de dertien kinderen – allemaal tussen 2 en 29 jaar oud – in onmenselijke omstandigheden werden vastgehouden. Het 17-jarige meisje zou haar ontsnapping al twee jaar gepland hebben.

Het nieuws betekende een zware klap voor de zus van Louise, die het onbegrijpelijk vindt hoe Louise veranderde van een zorgzaam meisje in een moeder met “een duistere kant”. De zussen hadden meer dan twintig jaar amper contact met elkaar. “Af en toe belden we, maar dat gebeurde zelden”, getuigt ze.

Hekserij

Volgens Elizabeth – die geen flauw vermoeden had dat haar zus en echtgenoot hun dertien kinderen folterden – werd Louise geïnspireerd door hekserij. “Het speelde een rol in wat ze met haar kinderen heeft gedaan. Je verkoopt je ziel immers aan de duivel”.

“Op een dag bracht ze een Ouijabord mee naar huis, maar ik wilde haar niet binnenlaten”, vertelt Elizabeth in haar boek. Het eeuwenoude bord wordt gebruikt om geesten op te roepen. “Ze nodigde me ook uit om deel te nemen aan een ritueel waarbij vrouwen met slangen dansen. Louise was hierdoor geobsedeerd. Volgens haar gaven slangen je energie.” 

Nadat het horrorkoppel was gearresteerd, bracht Elizabeth een bezoek aan het huis waar de kinderen opgesloten zaten. “Ik zag een standbeeld van een slang, vlak naast de deur”, schrijft de zus van Louise.

Gelovig

Ook de andere zus, Teresa Robinette, had nauwelijks contact met Louise. Volgens haar was de vrouw als kind erg gelovig. Louise was “zeer braaf”, vertelt Teresa. “Ze gebruikte nooit alcohol of drugs. Ik hoorde haar zelfs amper vloeken.” Op een dag kreeg Louise afkeer van religie en alles wat ermee te maken had. “Ze zei dat enkele mensen binnen de kerkgemeenschap haar hadden gekwetst.” Wat er precies was gebeurd, heeft Louise nooit aan haar zus verteld.

Louise en David zitten in de cel in afwachting van hun proces. Ze mogen de komende maanden geen contact hebben met hun kinderen buiten de rechtszaal. Het koppel riskeert allebei 94 jaar cel, maar pleit onschuldig voor alle aanklachten. (br.hln)


» Reageer (0)
08-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Ik heb de baby van mijn verkrachter gehouden. Ik vrees de dag waarop ik hem moet vertellen wie zijn echte vader is”

“Ik heb de baby van mijn verkrachter gehouden. Ik vrees de dag waarop ik hem moet vertellen wie zijn echte vader is”

https://images0.persgroep.net/rcs/uJh49cl8Qfoo3dLmHlw-KyFcHj0/diocontent/125070893/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

“Toen ik zag dat ik zwanger was, wist ik dat ik de baby zou houden. Na zo’n trauma was het noodzakelijk dat ik me kon focussen op nieuw leven. Ik moest dat kleine jongetje beschermen, uiteindelijk was ook hij een slachtoffer.” Aan het woord is Jennifer Christie (42), een moeder van vier kinderen uit Virginia. In 2014 besliste de doventolk om voor haar job te overnachten in een hotel, een beslissing die noodlottig zou uitdraaien. Ze werd op brutale wijze verkracht, een maand later bleek dan ook nog eens dat ze in verwachting was van de dader. In een interview legt de dappere vrouw uit waarom ze uiteindelijk toch geen abortus pleegde.

“Ik wilde mijn hotelkamer binnengaan, maar plots hoorde ik dat er iemand achter mij stond”, doet Christie het verhaal. “Toen ik me omdraaide, zag ik een twintiger staan. Ik vroeg me af wat hij daar deed: had hij hulp nodig? Had hij zijn auto vastgereden in de sneeuw? Plots haalde hij echter hard uit, waardoor ik op de grond viel.”

Christie voelde nog dat haar kleren uitgerukt werden, daarna werd alles zwart. Toen ze weer bij bewustzijn kwam, merkte ze dat ze naast een trap lag. Ze droeg enkel nog haar bh.

“De pijn viel niet te negeren, ik besefte dat ik verkracht was. Een kamermeisje vond mij en belde de hulpdiensten.”

Vingers gebroken
In het ziekenhuis bleek dat Christie enkele vingers gebroken had, zo stevig had ze zich dus verzet. Ze hield aan de hele nachtmerrie ook gebroken ribben en een hersenbloeding over. Medicijnen moesten voorkomen dat ze het hiv-virus kreeg, ze werd ook getest op soa’s.

Thuis bleven de vreselijke flashbacks haar achtervolgen. Om de blauwe plekken te verklaren, maakte ze haar kinderen wijs dat ze betrokken geraakt was in een auto-ongeval. Julia (16) was toen de oudste, Noah mocht zich met zijn acht jaar de benjamin noemen.

“Geen afkeer of angst”
“Mijn echtgenoot Jeff en ik bleven echter onder de indruk van de omstandigheden. Soms hoorde ik hem huilen en schreeuwen in de douche, uit schuldgevoel omdat hij me niet kunnen beschermen heeft.”

“Vijf weken na de verkrachting begon ik me misselijk te voelen. De dokter bevestigde dat ik zwanger was. Jeff had een vasectomie laten uitvoeren, langzaam drong het tot me door dat ik dus zwanger was van mijn verkrachter.”

“Gek genoeg voelde ik geen afkeer of angst. Voor het eerst was ik baas van de situatie. Dat ik aangevallen werd, lag buiten mijn wil. Maar het was wel mijn keuze om die baby te houden.”

“Ik belde naar Jeff en hij steunde me meteen. Bij alle echo’s was hij aanwezig, de foto’s ervan zaten in zijn portefeuille.”

Enkele vrienden en familieleden stelden zich vragen bij die beslissing. Hoe konden Jennifer en Jeff nu een zoon liefhebben die afkomstig is van zo’n monster? En wat als hij op haar verkrachter zou lijken?

Twee moorden
Het koppel ging de uitdaging echter met open vizier aan. Toen Oliver (*) in september 2014 geboren werd, voelde Jennifer meteen een band. Zijn groene ogen lijken als twee druppels water op de hare, van een uiterlijke kopie van de dader is geen sprake.

Toch bleef Christie met een knoop in haar maag zitten. “In de supermarkt scande ik altijd snel alle gezichten. Het risico bestond dat ik hem toevallig tegen het lijf zou lopen.” Vorig jaar kreeg ze echter een geruststellend telefoontje van de politie: haar grootste vijand was omgekomen.

“Na mij heeft hij twee vrouwen verkracht én vermoord, dat bewezen de DNA-stalen. Een familielid van een van de slachtoffers heeft hem daarna uit wraak doodgestoken met een mes. Ik voelde enerzijds ontzettend mee met die dames, anderzijds was ik opgelucht dat hij nu niemand meer kwaad kon doen.”

“Altijd eerlijk”
Alle kinderen weten intussen wat hun moeder overkomen is. “Hen vertellen hoe Oliver ter wereld gekomen is, was bijzonder lastig. Maar ze weten dat ze ons alles mogen vragen, we zullen er altijd eerlijk over zijn.”

Het lastigste moet echter nog komen, namelijk Oliver zelf inlichten. “Die dag komt er ooit en daar ben ik bang voor. Maar ik zal ervoor zorgen dat hij niets meekrijgt van zijn biologische vader. Hij moet weten dat we er zijn voor hem en dat we van hem houden.”

“Mijn zoon heeft mij gered”
De druk om abortus te plegen, is er altijd geweest. “Hoe vaak heb ik niet gehoord dat er een ‘simpele’ oplossing was? En daarna zou ik de draad van mijn leven zogezegd weer kunnen oppikken. Maar geloof mij, zo eenvoudig is het zeker niet.”

“Mijn dierbare zoon werd verwekt op de donkerste dag van mijn leven. Sindsdien ben ik veranderd: als mens, als vrouw en als echtgenote. Dit kind heeft niets te maken met die aanval op mijn lichaam of de littekens op mijn ziel. Hij speelde wel een allesbepalende rol in mijn herstel, hij gaf mij weer hoop. Ik heb mijn zoon niet gered, hij heeft mij gered. Hij doet er mij aan herinneren dat ik -als vrouw- de lastigste leefomstandigheden kan overwinnen en dat er zelfs uit de hel iets moois kan komen.”

(*) Oliver is een fictieve naam (br.hln)


» Reageer (0)
07-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘Alloo En De Liefde’: Inge vindt eindelijk een man die haar 11 kinderen er met plezier bij wil nemen

‘Alloo En De Liefde’: Inge vindt eindelijk een man die haar 11 kinderen er met plezier bij wil nemen

https://images0.persgroep.net/rcs/FD6i61NpceAlUrx6euMApqUU8kM/diocontent/124931225/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In ‘Alloo En De Liefde’ laat Luk Alloo een straffe madam aan het woord. De 52-jarige Inge uit Laakdal is een alleenstaande moeder van 2 kinderen die het huis uit zijn, 4 pleegkinderen met een beperking en ook 5 adoptiekinderen met een handicap. Momenteel zorgt ze dus voor 9 kinderen in huis. 

“Op m’n 16de werd ik voor het eerst zwanger, op m’n 21ste kon ik door omstandigheden geen kinderen meer krijgen. Maar het was niet af. Ik wist van jongs af aan dat ik minstens 6 kinderen wou, en ik wou een warm nest creëren voor hen. Ik word er kwaad van als mensen vragen of ik een instelling heb, ik ben gewoon mama”.

Luk Alloo komt in een gezellige bende terecht tijdens zijn bezoek, wanneer ook Inges biologische kinderen en kleinkinderen langskomen, en tevens een uitwisselingsstudente uit een kansarm gezin in Kroatië, die al 8 jaar kind aan huis is en in België studeert. Inges liefde is echter nog altijd niet op. Ze was ervan overtuigd dat de liefde niet meer voor haar was weggelegd, maar toch kwam er een man in haar leven die haar immense familie er graag bij neemt. Haar onverwachte liefdesverhaal vertelt ze morgenavond in de allerlaatste aflevering van het programma. 

‘Alloo En De Liefde’, donderdag 7 juni, 21u45, op VTM. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Raf Simons, Supreme en Kim Kardashian West zijn de grote winnaars van de CFDA Awards 2018

Raf Simons, Supreme en Kim Kardashian West zijn de grote winnaars van de CFDA Awards 2018

https://images3.persgroep.net/rcs/hwEJRamJiIt4q8f_iinfbviNRBA/diocontent/103631527/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Net als vorig jaar is onze landgenoot Raf Simons de grote winnaar van de CFDA Fashion Awards. Gisterenavond haalde hij de prijs binnen voor beste vrouwendesigner van het jaar, de meest prestigieuze award van ze allemaal. Al waren er ook een aantal minder voor de hand liggende winnaars.

Het Amerikaanse skatemerk Supreme bijvoorbeeld. “Ik heb Supreme nooit als een modemerk beschouwd, of mezelf als een ontwerper. Maar ik waardeer de erkenning voor wat we doen,” vertelde oprichter James Jebbia, toen hij de CFDA Award voor mannenontwerper van het jaar in ontvangst nam.

Nog verrassend is dat ook Kim Kardashian West met een belangrijke modeprijs naar huis ging. Ooit werd ze verguisd door de modewereld, hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue Anna Wintour weigerde haar zelfs te vernoemen in haar magazine. Dat de tijden veranderd zijn, werd gisteren helemaal duidelijk toen ze ervan doorging met de CFDA Influencer Award. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongste zus (32) koningin Máxima overleden in Buenos Aires

Jongste zus (32) koningin Máxima overleden in Buenos Aires

https://images3.persgroep.net/rcs/UqzDcUU2npWTt8wO3iV5gUoHNLw/diocontent/125009323/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Inés Zorreguieta (32), de jongste zus van de Nederlandse koningin Máxima, is overleden.  Haar levenloze lichaam werd rond middernacht plaatselijke tijd gevonden in haar appartement in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. 

Het nieuws wordt bevestigd door de Rijksvoorlichtingsdienst, de overheidsdienst die de communicatie rond het Nederlandse koninklijk huis verzorgt.  Het gaat vermoedelijk om zelfdoding. 

Argentijnse media hebben de laatste jaren herhaaldelijk gemeld dat Inés geestelijke gezondheidsproblemen had en aan anorexia leed, waarvoor ze werd behandeld. Haar leven leek echter in rustiger vaarwater gekomen toen ze door president Mauricio Macri een baan kreeg bij het secretariaat dat de sociale programma’s coördineert. Daarover ontstond wel enige ophef omdat Inés niet de benodigde kwalificaties zou hebben. Media beweerden dat ze de aanstelling te danken had aan zus Máxima, hetgeen zowel in Buenos Aires als Den Haag officieel werd ontkend.

Inés Zorreguieta was bruidsmeisje bij het huwelijk van Máxima met Willem-Alexander en meter van hun jongste dochter prinses Ariane, die Inés als haar vierde doopnaam heeft. 

Enige volle zus

Ze is de enige volle zus van koningin Máxima, net als zij een kind uit het tweede huwelijk van haar vader Jorge met María del Carmen Cerruti. De koningin heeft verder twee broers, Martin en Juan, en drie halfzusters uit het huwelijk eerste huwelijk van Jorge: Maria, Angeles en Dolores.

Inés studeerde volgens Argentijnse bronnen aan verschillende universiteiten, onder meer psychologie. Ze werkte kortstondig bij de Verenigde Naties in Panama, maar zou na vermeende relationele problemen naar Argentinië zijn teruggekeerd, waarop eetproblemen en depressies de kop opstaken bij de vrouw die werd geprezen om haar humor. Inés zong graag, waarbij ze zichzelf begeleidde op een gitaar.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Inés is in ons land niet helemaal een onbekende: ze was bruidsmeisje bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Het paar gaf Ariane, hun nu elfjarige dochter, ook de naam Inés mee. Het zusje van Máxima was ook meter bij de doop van het prinsesje.

Inés (1984) studeerde volgens Argentijnse bronnen aan verschillende universiteiten, onder meer psychologie. Ze werkte kortstondig bij de Verenigde Naties in Panama, maar zou na vermeende relationele problemen naar Argentinië zijn teruggekeerd, waarop eetproblemen en depressies de kop opstaken bij de vrouw die werd geprezen om haar humor.

De Argentijnse president kwam twee jaar geleden onder onder vuur te liggen omdat hij een baan gaf aan Inés, zonder dat ze de aangewezen persoon zou zijn geweest voor de voor derden ook wat onduidelijke functie bij de de Nationale Raad ter Coördinatie van de Sociale Politiek.

Inés zong graag, waarbij ze zichzelf begeleidde op een gitaar.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo denken vrouwen (én mannen) over hun lichaam

Zo denken vrouwen (én mannen) over hun lichaam

https://images3.persgroep.net/rcs/Mtr2wc8LNvMEkCUqppZ4D7_qi88/diocontent/124862508/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het is maar povertjes gesteld met het zelfbeeld van de vrouw. Dat is algemeen geweten en wordt jammer genoeg nog eens bevestigd door een nieuwe Nederlandse studie. Maar is dat wel nodig? En wat zien mannen het liefst: een strak modellenlijf of mag het toch allemaal wat ronder?

Anno 2018 zien we overal knappe lijven verschijnen: op tv, op Instagram en andere sociale media en op de catwalks van onder meer Victoria’s Secret. Nogal wiedes dat we onzeker worden door zulke onrealistische schoonheidsidealen. Om na te gaan hoe mannen en vrouwen naar hun eigen lichaam kijken, deed EenVandaag Opiniepanel en het tijdschrift LINDA een rondvraag bij 22.217 mensen.

Onzeker in bikini

Zo moesten alle dames hun lichaam een cijfer op tien geven. Maar liefst een op vijf buist zichzelf, dus kiest een vijf of lager. Ook herkenbaar: 41% van de vrouwen voelt zich niet op z’n gemak om in zwemkledij rond te lopen als er anderen bij zijn. Met de zomer in aankomst doet 34% dan ook extra hard z’n best om een zogenoemde summerbody te krijgen.

De vraag is of het wel nodig is om slank en strak te zijn, net als de Kendall Jenners of de Candice Swanepoels van deze wereld. Als het van mannen afhangt, is het antwoord duidelijk ‘neen’. Alle mannelijke deelnemers van het onderzoek kregen vijf animaties van vrouwenlichamen te zien, van dun en gespierd tot dikker. Het overgrote merendeel geeft de voorkeur aan een vrouw met rondingen. “Wat ben je nu met een zak met botten. Een vrouw mag rondingen hebben, dat is mooier dan een heel dun lijf”, zo reageert er iemand. Slechts 31% vindt een slanke vrouw het meest aantrekkelijk, 3% gaat voor de übergespierde en superslanke vrouw en 1% kiest voor de dikkere vrouw.

In dit geval leven mannen en vrouwen wel degelijk een beetje op Mars en Venus. Meer dan de helft vermoedt immers dat mannen een slanke vrouw verkiezen. Een onderzoek van GoedGevoel bij Vlaamse dames gaf onlangs trouwens gelijkaardige resultaten. De gemiddelde Vlaamse vrouw geeft zichzelf een 6,1 als ze in de spiegel kijkt en drie op vier zou wel wat minder willen wegen. Kortom, er is dus nog veel werk aan de winkel om het zelfvertrouwen bij vrouwen op te krikken! (br.hln)


» Reageer (0)
06-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alsof een aanzoek op zich al niet spannend genoeg is: deze Belgische toerist deed het omringd door alligators

Alsof een aanzoek op zich al niet spannend genoeg is: deze Belgische toerist deed het omringd door alligators

https://images1.persgroep.net/rcs/SQvh6pESnZGXjDLBrcpMIRMMVqY/diocontent/124923581/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Je vriendin ten huwelijk vragen tussen alligators, het is niet iedereen gegeven. Toch is dat exact wat de Belg Sam van Reeth deed tijdens een bezoekje aan Gatorland Orlando. En ja hoor, zijn Chana zei ‘ja’!

“Wij houden echt van wilde dieren”, legt Sam uit aan lokale media. Een aanzoek in dé reptielenattractie van Florida was dan ook heel toepasselijk voor het koppel. “Een vriend van mij had me verteld dat Gatorland echt een unieke ervaring is. We vonden het echt geweldig.” En dus besloot Sam afgelopen weekend tussen de alligators zijn nu-verloofde Chana Vranken ten huwelijk te vragen.

Bij Gatorland zelf vonden ze het uiteraard geweldig dat de Belg op de knie ging in hun park. “Zo mooi om deze daad van liefde te zien met ons prachtig natuurtapijt op de achtergrond. Proficiat aan jullie beiden”, klinkt het in een bericht op hun Facebookpagina. Of alligators ook op de een of andere manier geïntegreerd zullen worden op hun trouwdag of hun huwelijksreis? “Dat is goed mogelijk”, lacht Sam.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Ik voelde me bedrogen”: ze moest extreem zuinig leven van haar man, maar na de scheiding op haar 63ste bleek plots dat ze 15 eigendommen had

“Ik voelde me bedrogen”: ze moest extreem zuinig leven van haar man, maar na de scheiding op haar 63ste bleek plots dat ze 15 eigendommen had

https://images3.persgroep.net/rcs/gl8jhJITUeNQ1b8cXobdogA7gPc/diocontent/124925222/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Op haar 63ste besloot een Australische vrouw te scheiden van haar man, met wie ze heel lang samen was. Al die tijd moest ze van hem extreem op de centen letten, omdat het gezin het volgens hem niet breed had. Maar schijn bedriegt. “Na de scheiding kwam ik erachter dat we vijftien eigendommen hadden en bankrekeningen met duizenden dollars op”, zegt ze. “We hadden het financieel helemaal niet moeilijk.”

In het begin van hun huwelijk liep alles op wieltjes. Er moest hard gewerkt worden en de kinderen moesten worden opgevoed. Maar het Australische koppel groeide door de jaren gaandeweg uit elkaar en maakte op het einde constant ruzie, met zelfs huishoudelijk geweld als gevolg. De scheiding was onvermijdelijk. De vrouw, die anoniem wenst te blijven maar aan de Gold Coast woont, deed haar verhaal aan news.com.au.

“Mijn ex liet mij altijd geloven dat we krap bij kas zaten”, zegt ze. “Ik kreeg een wekelijks budget voor het huishouden. Als ik wat meer geld nodig had voor de kinderen of voor mezelf, zei hij dat het er niet was en kregen we het gewoon niet. Hij zei zelfs dat we niet eens fatsoenlijk in onze basisbehoeften konden voorzien en dat extraatjes dus helemaal uit den boze waren.” Het was haar man die instond voor de financiële administratie van het gezin. De echtgenote had geen enkele reden om hem niet te vertrouwen.

Haar voor het eerst laten verven

Maar dan kwam de mokerslag, toen ze langsging bij een advocaat in verband met haar nakende scheiding: de echtgenoot had haar al die jaren voorgelogen. “Ik voelde me heel erg bedrogen en kon maar niet geloven dat ik zo lang spaarzaam had moeten leven”, zegt de vrouw, die plots mede-eigenaar bleek van maar liefst vijftien huizen.

Tot dan had ze financiële hulp nodig gehad van haar volwassen zoon. Maar toen bleek ze uiteindelijk recht te hebben op de helft van de bezittingen en werd ze voor het eerst financieel onafhankelijk. “Het eerste dat ik na de schikking deed, was naar de kapper gaan om mijn grijze haar voor de eerste keer te laten verven. Tijdens mijn huwelijk dacht ik altijd dat ik daar het geld niet voor had.”

De Australische geeft nog een universele raad mee aan al wie in een relatie zit: “Zorg ervoor dat je exact weet wat je bezit en wat je schulden zijn, zodat je meer onafhankelijkheid verwerft in je huwelijk”.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cherelle is euforisch na geboorte van baby. Tot ze onder de douche gaat en dat een hele pijnlijke ervaring wordt

Cherelle is euforisch na geboorte van baby. Tot ze onder de douche gaat en dat een hele pijnlijke ervaring wordt

https://images3.persgroep.net/rcs/HTH8LEl9uoIVRrSCqkNhbuFDX2o/diocontent/124868341/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De 25-jarige Cherelle Farrugia uit Wales beviel in januari van haar dochtertje. Twee maanden later begon ze last te krijgen van een vervelende huiduitslag op haar hele lichaam telkens ze een douche nam. Zich wassen werd plots een zeer pijnlijke martelgang.

“In eerste instantie dacht ik dat ik allergisch moest zijn voor een verzorgingsproduct, dus ben ik andere producten gaan gebruiken, maar de allergische reactie bleef zich voordoen”, vertelt Cherelle.

“Vervolgens veronderstelde ik dat het misschien aan de temperatuur van het water lag. Maar toen ik de temperatuur wijzigde, bleef ik slecht reageren op zowel koud, lauw als warm water.” Ook zweten, zwemmen en in de regen lopen, werden plots zeer onaangename ervaringen.

“Ik heb toen zelfs flessenwater en gefilterd water geprobeerd en tot mijn verbijstering had ik opnieuw een allergische reactie”, verklaart Cherelle. Als mogelijke veroorzakers van alle ellende dacht ze ook aan een chloor of bacteriën in de douchekop, maar ook dat bleek een dood spoor.

Ze stond op het punt om de zoektocht te staken, toen ze op een zeldzame aandoening stootte: ‘Aquagenic urticaria’, een ontzettend pijnlijke allergie aan water waar wereldwijd 35 gevallen van bekend zijn. Een remedie is er niet.

Cherelle kreeg na de geboorte van Willow een postnatale depressie. Artsen vermoeden dat de zwangerschap en de daaropvolgende depressie haar hormoonspiegel zodanig hebben beïnvloed dat dit heeft geleid tot het ontwikkelen van de aandoening.

Aan patiënten wordt aangeraden om zo veel mogelijk contact met water te vermijden, niet in de regen te lopen, minimaal te zweten en slechts drie keer per week kort te douchen onder koud water.

Bovendien wordt de aandoening erger met de jaren. “Nu kan ik nog water drinken, maar ik heb gelezen dat er mensen zijn die door de aandoening helemaal geen water meer kunnen drinken omdat hun keel opzwelt,” zegt ze. “Op een dag kan ik misschien ook helemaal geen water meer drinken.”

Toch probeert Cherelle met een roze bril naar de toekomst te kijken.” Het is misschien heel vervelend, maar ik ga er niet van dood.”, besluit ze moedig. (br.hln)


» Reageer (0)
05-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoek mee naar een naam voor de wolvenvierling in Olmense Zoo

Zoek mee naar een naam voor de wolvenvierling in Olmense Zoo

https://images2.persgroep.net/rcs/-GUcGV1JebIEvrgXzp-Q7WD98UM/diocontent/124466197/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Olmense Zoo in Balen is in een keer vier bewoners rijker. Wolvin Cayuse en wolf Zlatan, het alfakoppeltje van de wolvenroedel, zijn mama en papa geworden van een vierling.

De Canadese Hudson Bay-welpen kwamen een maand geleden ter wereld en verlaten nu voor het eerst het ondergrondse nest. Een dierenarts kan pas binnen enkele weken het geslacht van de pups vaststellen.

“Alleen het mannetje en vrouwtje die het hoogst in rang staan, planten zich voort. Meestal omdat deze reu en teef de sterkste, intelligentste en meest ervaren dieren uit de roedel zijn”, zegt Robby Van der Velden, bioloog en curator bij Olmense Zoo.

De vierling heeft voorlopig heeft nog een grijze kleur, maar na drie maanden verandert die in een witte vacht zoals de ouders.  Het zal nog eventjes duren  voor de kleintjes echt van zich laten horen. Het gehuil van wolven van een jaar oud heeft veel weg van hondachtig gekef.

Letter T

De Olmense Zoo is inmiddels de zoektocht naar vier namen gestart. Die moeten met de letter T beginnen, net zoals elke dierennaam dit jaar. “Meestal volgen dierentuinen het alfabet bij het kiezen van nieuwe namen.  Op die manier is de naam van het dier een hulpmiddel om snel het geboortejaar te weten te komen. Zo kregen de tweeling witoorpenseelaapjes eerder dit jaar de namen Tami en Tasmin”, aldus nog Van der Velden.

Suggesties voor zowel jongens- als meisjesnamen beginnend met de letter T en liefst met een betekenis van Canadese oorsprong, zijn nog tot en met 15 juni welkom via de facebookpagina van de Olmense Zoo. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bo Van Spilbeeck deelt eerste foto van nieuw uiterlijk

Bo Van Spilbeeck deelt eerste foto van nieuw uiterlijk

https://images4.persgroep.net/rcs/OH-BhPJb0UsMbA6e8GPa71zMI9g/diocontent/124869559/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Bo Van Spilbeeck (54) heeft haar eerste schoonheidsoperaties ondergaan.

Via Instagram deelde het VTM-gezicht zonet de eerste foto van haar nieuwe look. Bo oogt duidelijk anders en ziet er op en top vrouwelijk uit op het kiekje. “Weer aan het werk bij VTM-nieuws. Nog even wennen aan mijn nieuwe ik (ook voor de collega’s). Voel me alvast veel vrouwelijker”, schrijft ze daarbij. Ze heeft veel zin om er weer in te vliegen.

Dit jaar in januari begon ze al met het nemen van vrouwelijke hormonen, iets wat haar meteen beter in haar vel deed voelen. “De eerste operatie is in minder dan vier weken”, verklaarde ze toen. “Ik ben super gelukkig! Daarna nog een tweede om alles een beetje goed te trekken.”

Hierna volgt nog een geslachtsoperatie en een borstvergroting. “Maar daarvoor moet ik eerst een jaar lang vrouwelijke hormonen hebben genomen.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Planckendael verliest tweede olifant in één week tijd: mama Kai-Mook moet uit lijden verlost worden, jong Tarzen blijft alleen achter

Planckendael verliest tweede olifant in één week tijd: mama Kai-Mook moet uit lijden verlost worden, jong Tarzen blijft alleen achter

https://images1.persgroep.net/rcs/1Jgan9AOduIGbKaNtlGRVsRJ9bI/diocontent/124781280/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Amper een week na de plotse dood van het tweejarige olifantje Qiyo, krijgen de dierenverzorgers in Planckendael opnieuw een groot verlies te verwerken in de olifantentempel. De 36-jarige Phyo Phyo was al enige tijd ziek. Gisteren werd de moeder van Kai-Mook en het jonge kalfje Tarzen uit haar lijden verlost.

Planckendael deelde het nieuws zelf mee via Facebook: “Een loodzware beslissing is vanavond genomen. De Aziatische olifant Phyo Phyo (36) is maandag uit haar lijden verlost omdat ze zichtbaar erg veel pijn had. Phyo Phyo leed aan nierfalen en was al een geruime tijd te mager. De extra zorgen mochten niet baten. Dit is niet te vatten, amper een week na de plotse dood van het tweejarige olifantje Qiyo. We moeten haar jong Tarzen nu met alle zorg omgeven. Hij moet ook zijn plekje in de groep vinden. Slaapzacht, Phyo Phyo, 31/08/1981 – 04/06/2018”, aldus de dierentuin.

Phyo Phyo (36) was de mama van Kai-Mook, May Tagu, de recent overleden Qiyo en Tarzen. De olifant werd dagelijks apart gezet zodat ze meer kon eten, maar ondanks de extra voeding en goede medische zorgen, kwam ze voorlopig niet bij. Anderhalve maand geleden beviel ze van haar jongste telg Tarzen, maar ook het babyolifantje bezorgt de verzorgers kopzorgen. Aangzien Phyo Phyo te mager was, krijgt Tarzen al enige tijd te weinig moedermelk binnen. Daarom krijgt hij meermaals per dag een papfles met olifantenmelk.

Planckendael verspreidde gisteren nog een filmpje waarin het liet weten dat de dierenarts en de verzorgers zich ernstig zorgen maakten om de gezondheid van Phyo Phyo en Tarzen. De olifantentempel is voorlopig gesloten, opdat de kudde afscheid zou kunnen nemen van Phyo Phyo. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met deze tips voorkom je zweetplekken

Met deze tips voorkom je zweetplekken

https://images2.persgroep.net/rcs/RIY-3f-BMrzJ5OqLM1h4PixqBLI/diocontent/124420767/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Met temperaturen boven de 25 graden, is het puffen en zweten geblazen . Deo mag dan geurtjes tegengaan, zweetplekken – en dan vooral de gevreesde okselvijvers – vermijd je er helaas niet mee. Al kan je dat met deze kledingtips toch tot een minimum beperken. 

Kies voor donkere kleuren

Zweet je gemakkelijk? Blijf dan weg van lichte kleuren zoals grijs en wit. Doe in plaats daarvan een zwart of donkerblauw bovenstuk aan. Het mag misschien wel wat warmer aanvoelen, die zweetplekken zullen nergens te zien zijn.

Natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen zoals katoen en zijde ademen, waardoor je er minder in zweet. Bovendien hebben ze als groot voordeel dat ze je lichaam ook koel houden. Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Zweetgeurtjes blijven er trouwens ook in hangen, wil je uiteraard niet. 

Prints

Ga eens los wat prints en patronen betreft. Opvallende kledingstukken met grafische prints camoufleren okselvijvers als geen ander.

Draag geen hoofddeksel

Tenzij je in de blakke zon gaat liggen, laat je die hoed of pet toch maar best in je kast liggen. Wanneer het warm is, verliezen we onze lichaamswarmte vooral via het hoofd. Dat mooie hoofddeksel zorgt er dus voor dat je alleen maar meer oververhit raakt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Vliegangst op zichzelf bestaat niet, het is altijd gekoppeld aan andere angsten”

“Vliegangst op zichzelf bestaat niet, het is altijd gekoppeld aan andere angsten”

https://images3.persgroep.net/rcs/DAGnNyMmQnv-ficrojunkABE8aY/diocontent/124843142/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De zomeruittocht staat voor de deur, maar lang niet iedereen stapt met evenveel gemak in een vliegtuig. Naar verluidt heeft 38% van de Belgische bevolking schrik om te vliegen. Hoe ontstaat vliegangst en wat kun je eraan doen?

“Vliegangst op zichzelf bestaat niet en is altijd gekoppeld aan andere angsten,” legt klinisch psycholoog en psychotherapeut bij stichting VALK Teije Koopmans uit aan nu.nl. “Er zijn heel veel andere onderliggende angsten die vliegangst kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan schrik om de controle te verliezen of een angst voor afgesloten ruimtes. Het is die diepere laag die je eerst moet aanpakken als je van je vliegangst wil afgeraken.”

Naar verluidt heeft 38% van de Belgen schrik om te vliegen. Een deel daarvan neemt wel nog een vliegtuig als het echt moet, maar er zijn ook mensen die nooit vliegen en bijgevolg serieus beperkt worden door hun angst. Elk jaar schrijven zich dan ook 15% meer mensen in voor een cursus om van hun fobie af te geraken. Dat bleek vorig jaar uit cijfers van Freesky, het kenniscentrum voor vliegangst dat sinds 2010 sessies organiseert in samenwerking met touroperator TUI. Het goede nieuws is dat 90% van de deelnemers na een cursus van zijn vliegangst verlost is. Je hoeft er dus niet de rest van je leven mee te blijven rondlopen.

Kun je er ook zelf iets aan doen?

Wie er nog niet aan denkt om ooit op een vliegtuig te stappen, is het meest gebaat bij therapie of coaching. Maar wie een minder ernstige vorm van vliegangst heeft, kan op zichzelf ook al ver geraken. “Doe research. Er gebeuren heel weinig ongelukken met vliegtuigen. Bij wijze van spreken ben je meer in gevaar in de auto op weg naar de vlieghaven,” legt angstcoach Mike Hoffmeister uit aan nu.nl.

“De feiten opzoeken op Google, helpt veel mensen te beseffen dat het helemaal niet gevaarlijk is. Vind je turbulentie bijvoorbeeld heel eng? Zoek dan op wat dit juist inhoudt. Dat kan je al een stuk minder angstig doen voelen. Drink ook geen suiker- en cafeïnehoudende producten. Je hartslag is door de stress al verhoogd, en deze producten doen daar alleen nog maar een schepje bovenop.”

Ademhalingsoefeningen

“Ademhaling heeft invloed op de activatie van je stresssyteem,” vertelt Koopmans. “Rustig en diep ademhalen zal je direct tot rust brengen. Door anders te gaan ademen, geef je je lichaam een seintje dat je controle hebt over je lijf.”

Nog een goede tip is volgens Hoffmeister om afleiding op te zoeken. “Door een gesprek met je reisgenoot te voeren, kunnen je gedachten niet zo snel gaan. Eet wat, drink wat, speel een spelletje op je gsm of luister muziek.”

Last but not least stellen beide experts dat de beste remedie tegen vliegangst gewoon blijven vliegen is. “Het gaat erger en erger worden als je vliegen gaat vermijden. De negatieve lading zal steeds minder worden en op een bepaald moment zelfs volledig verdwijnen als je er niet van wegloopt.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom de westernstijl een comeback maakt

Waarom de westernstijl een comeback maakt

https://images3.persgroep.net/rcs/DV68Ukt1I89eioTt0Jb9K-z_vHA/diocontent/124755708/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Van cowboyboots tot stoere hoeden en tassen met franjes: de kans is groot dat je kleerkast je in een wip en een gauw transporteert naar het Wild Wild West, want mode is de westerntoer opgegaan. Yeeha! Maar hoe komt dat nu eigenlijk?

De kans is groot dat je innerlijke cowgirl de komende maanden een keertje komt piepen. Heel wat merken lieten zich immers inspireren door de westernstijl, waardoor de trend ondertussen stevig in het zadel lijkt te zitten. Op de catwalk van de Dior Cruise collectie konden we al enkele cowboyhoeden en prairie-jurkjes spotten, en Isabel Marant ging voor haar herfstcollectie dan weer lustig aan de slag met leder en franjes. Of kijk maar naar modehuizen als Calvin Klein, Chloé, Giorgio Armani en Dries Van Noten die blijkbaar ook allemaal fan zijn van de cowboyboots.

Ook verschillende sterren zijn in zwijm gevallen voor de westernlaarsjes en bijhorende outfits. Denk maar aan Alexa Chung, Gigi Hadid en Millie Bobby Brown, die bij de MTV Movie en TV Awards kwam opdagen met hoge, witte laarzen. Nog een bewijs: het thema van WECANDANCE is dit jaar zelfs acid cowboys.

Maar waar komt de comeback van de westernstijl plots vandaan? Volgens Lizzy Bowring van WGSN Catwalks heeft het te maken met een vleugje nostalgie. “Als mode en design een modern en futuristisch kantje krijgt, hebben we vaak de neiging om nostalgisch terug te blikken”, legt ze uit aan Fashionista. “Mensen willen ontsnappen aan het experimentele en surrealistische, en grijpen daardoor vaak terug naar geschiedenis en folklore. En dit idee, het mengen van verschillende culturele referenties, past bovendien perfect bij de wereldwijde jonge street culture.”

Bowring verwijst ook naar de sneakertrend, die het hart heeft gewonnen van zowel luxelabels als goedkopere modehuizen. Dat komt volgens haar omdat mensen steeds meer reizen, en dat er een drang is naar een uniforme look. “Een sneaker is praktisch en comfortabel, maar dat is de cowboyboot ook. Je kan de laarsjes dragen om te gaan eten, als je fancy wil zijn, als je naar een concert gaat of als je een uitgebreide wandeling door de stad wil maken.”

Ook het Amerikaanse politieke klimaat zou er voor iets tussenzitten. “Als de mode een ode brengt aan cowboy-jurkjes en allerlei westernattributen, kan je er vanop aan dat Amerika oftewel héél patriottisch is oftewel onder veel stress lijdt”, bevestigt Laurel Wilson, professor textiel en apparel aan de University of Missouri. “Ook nu heeft het veel te maken met het ‘America first’-idee. Er hangt jammer genoeg een xenofoob sfeertje in de lucht. Ik vind het vreselijk dat de cowboytrend daardoor beïnvloedt wordt, maar het is wel zo.” (br.hln)


» Reageer (0)
04-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongeren steken kauw in zak... om ermee te voetballen

Jongeren steken kauw in zak... om ermee te voetballen

https://images3.persgroep.net/rcs/6BmsA9T7_HECV7euULJ80-todTo/diocontent/41055115/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een kauw is afgelopen weekend van de dood gered door een alerte vrouw. Zij had gezien hoe enkele jongeren het beestje in een zak stopten en ermee begonnen te voetballen. De vogel is voor verzorging binnen gebracht bij het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) in Merelbeke. Het is voorlopig onduidelijk of de kauw volledig zal herstellen van zijn verwondingen.  (br.hln)


» Reageer (0)
03-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedaan met strakgefotoshopte modellen, buitenlandse lingeriemerken slaan massaal nieuwe weg in

Gedaan met strakgefotoshopte modellen, buitenlandse lingeriemerken slaan massaal nieuwe weg in

https://images2.persgroep.net/rcs/deo2S5PxW1VwdfxKEZ8gB8uG8n4/diocontent/124525863/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Lingeriecampagnes zijn doorgaans mooi gestileerd, perfect belicht en achteraf grondig bewerkt zodat geen enkele porie, rimpel of striem zichtbaar is. Steeds meer merken zetten zich daar echter tegen af en doen net het tegenovergestelde. Geen modellen met maatje nul, maar vrouwen in alle vormen, kleuren en maten die vol zelfvertrouwen poseren. Vaak zelfs zonder Photoshop.

Van & Other Stories en Monki tot Savage X Fenty en Everlane, ze kozen het voorbije jaar allemaal niet voor strakke lijven, geairbrushte gezichten en afgelikte foto’s voor hun lingeriecampagnes. Het mag allemaal wat echter zijn, niet zo perfect. Diverser ook, modellen zijn niet meer uitsluitend begin twintig, mager en blank. Een trend die al langer gaande is in de modewereld, maar die we de laatste tijd vooral terugzien in lingeriecampagnes.

De merken willen er naar eigen zeggen vrouwen mee aanmoedigen om hun eigen schoonheid te omarmen in plaats van zich te vergelijken met het onrealistische schoonheidsbeeld dat door merken als Victoria’s Secret opgedrongen wordt. (br.hln)


» Reageer (0)
02-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rubble viert zijn 30ste verjaardag en is oudste Britse kater

Rubble viert zijn 30ste verjaardag en is oudste Britse kater

https://images2.persgroep.net/rcs/jYuDEQG0XafmTFGQwWPQu-V1hMM/diocontent/124607122/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Rubble heeft net zijn 30ste verjaardag gevierd. Hij is een van de oudste katers ter wereld en vermoedelijk ook de ouderdomsdeken van het Verenigd Koninkrijk. Toch valt er bij hem nog geen enkele grijze haar te bespeuren.

Ter ere van zijn respectabele leeftijd kreeg kranige Rubble een feestje aangeboden door de dierenartsenpraktijk in Exeter (Devon). Hij werd verwend met zijn favoriete snoepjes en een gratis check-up.

“Hij is een fantastische kater, al kan hij af en toe ook humeurig zijn”, zegt zijn trotse baasje Michele Heritage. “Hij is al bij mij sinds mijn achttiende verjaardag.”

“Deze dierenartsenpraktijk heeft ertoe bijgedragen dat hij zolang gezond is gebleven. Hij heeft wat last van een hoge bloeddruk en heeft dus wel regelmatig medicatie nodig.”

De oudste kat ooit is trouwens ‘Creme Puff’ die werd geboren op 3 augustus 1967, en stierf op 6 augustus 2005 - een verbazingwekkend lang leven van maar liefst 38 jaar en drie dagen. (br.hln)


» Reageer (0)
01-06-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom we verontwaardigd en zelfs boos zijn als mensen vertellen dat ze geen kinderen willen

Waarom we verontwaardigd en zelfs boos zijn als mensen vertellen dat ze geen kinderen willen

https://images3.persgroep.net/rcs/Vx5lSzGu2Cp4KjL9AJDqYn5NTGo/diocontent/124481741/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hoewel steeds meer mannen en vrouwen wereldwijd beslissen om geen kinderen te krijgen, word je daar door de goegemeente nog altijd scheef voor bekeken. Uit een studie van de Indiana University-Purdue  blijkt dat we er zelfs verontwaardigd en boos van worden. “Geen kinderen hebben, wordt niet alleen als atypisch gezien, maar ook als moreel verkeerd.”

Onderzoek naar de vooroordelen en attitudes waarmee bewust kinderloze vrouwen en mannen te maken krijgen, staat niet in zijn kinderschoenen. Er werden al verschillende studies naar gedaan, met telkens dezelfde conclusie: er is nog altijd heel veel sociale en maatschappelijke druk om kinderen te krijgen. Wie bewust besluit om geen kinderen te hebben, krijgt niet alleen te maken met stereotypering en vooroordelen, er wordt ook gewoonweg negatief op gereageerd.

De meeste onderzoeken ten opzichte van het thema, richten zich wel op bewust kinderloze vrouwen. De perceptie ten opzichte van mannen die geen kinderen willen, is milder, zeker van andere mannen. Vrouwen hebben dan weer een negatievere kijk op bewust kinderloze heren, terwijl ze een minder sterke mening hebben over andere kinderloze vrouwen.

Over het algemeen worden vier grote stereotypen naar bovengehaald waarmee bewust kinderloze mensen geconfronteerd worden. Ongeloof, hun omgeving neemt hun keuze niet serieus, er wordt verondersteld dat ze nog wel van mening zullen veranderen als ze hun ideale partner tegenkomen. Er wordt ook vaak gezegd dat ze spijt zullen krijgen op latere leeftijd, mensen vinden hun keuze vaak egoïstisch en vrouwen wordt een gebrek aan vrouwelijkheid verweten.

Morele plicht

In de recente studie van de Indiana University-Purdue University Indianapolis waarvoor 197 studenten werden ondervraagd, gaf het merendeel van de deelnemers toe dat ze zich verontwaardigd voelden tegenover bewust kinderloze mensen. Kinderen krijgen wordt gezien als een morele plicht en je bent fout bezig als je er niet voor gaat. Sommige deelnemers voelden zelfs gevoelens van kwaadheid, afkeuring en walging.

“Kinderen krijgen is in onze maatschappij uiteraard een meer typische beslissing, iets wat de meeste mensen doen. Dus het is ergens terecht dat mensen verrast zijn als ze een bewust kinderloos koppel ontmoeten. Maar dat ze er ook verontwaardigd door zijn, zelfs als ze het koppel in kwestie helemaal niet kennen, is een nieuwe conclusie,” legt hoofdonderzoekster Ashburn-Nardo uit aan Huffington Post.

Lange weg af te leggen

Daar tegenover staat wel dat de acceptie van bewuste kinderloosheid tenminste in Europa elk jaar in stijgende lijn gaat. Maar jammer genoeg zijn de negatieve attitudes of stereotypen nog lang niet de wereld uit. “Het is iets waar we aan moeten werken als maatschappij, maar het zal niet makkelijk zijn. Telkens als iets een absolute must is volgens mensen, doet keuzevrijheid er plots niet meer toe. Als mensen geloven dat iets op een bepaalde manier hoort te zijn en moet gebeuren, is het moeilijk om dat om te keren,” aldus Ashburn-Nardo aan Vice.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hiervan hebben we het meeste spijt in ons leven

Hiervan hebben we het meeste spijt in ons leven

https://images2.persgroep.net/rcs/1_VJvZ6znKHgkqVtpk2CuHZ2Z40/diocontent/124474711/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als er een ding is waar niemand op wil terugkijken in zijn leven is het ‘spijt’. Spijt dat je een bepaalde stap niet gezet hebt, dat je een keuze niet maakte. Het is een onderwerp dat nooit licht opgevat wordt. Onderzoek toont aan dat we het meeste spijt hebben over onszelf. 

Nu ja, of over hoe we hadden kunnen zijn. De studie die de toepasselijke naam ‘The Ideal Road Not Taken’, ofwel ‘de ideale weg die je niet nam’ kreeg, gaat dieper in op wat we nu juist spijt hebben. Onderzoekers vroegen honderden deelnemers, gedurende zes studies, over wat ze spijt hadden. De resultaten van die bevragingen werden samengevoegd tot er een beeld kon gevormd worden over hoe we over spijt denken. 

De onderzoekers verdeelden de manier waarop we onszelf zien in drie categorieën: je ideale persoon, de persoon die je zou moeten zijn, en de persoon die je werkelijk bent. De ideale persoon wordt gemaakt uit onze hoop en dromen. De persoon die je zou moeten zijn is daar dan weer het omgekeerde van en rust op verplichtingen en verwachtingen, als in: ik zou gezond moeten zijn, en altijd gelukkig. De echte ik, is de persoon waarvan wij geloven dat we dat op dit eigenste moment zijn.  

Wanneer steken de grootste spijtgevoelens de kop op? Wanneer je ver afwijkt van je ‘ideale zelve’ zo blijkt. 72% van de deelnemers gaf aan af en toe spijt te hebben dat ze niet meer lijken op de persoon die ze eigenlijk zouden willen zijn. Zo werd ook een beleving die je dichter brengt bij je ideale zelve niet volbrengen als een van de grootste zaken waarover men spijt heeft genoemd door 76% van de ondervraagden. 

Gewoon doen

“Wanneer we onze levens evalueren, denken we na over of we de persoon worden die we willen worden. De spijt die daarbij komt kijken, blijft je vaak achtervolgen,” legt Gilovich, een van de onderzoekers uit aan Bustle. 

Het komt erop neer dat we ontevreden zijn wanneer we niet voldoen aan onze eigen verwachtingen en teleurgesteld zijn wanneer we niet de persoon zijn die we denken te kunnen zijn. Hoe moeten we omgaan met spijt? “Een beetje zoals de Nike slogan: ‘Just do it’,” stelt Gilovich. “Wacht niet op inspiratie of zekerheid, soms moet je gewoon de stap zetten. Altijd wachten op een teken is een excuus.”  (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!