NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
30-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heeft jouw huisdier vuurwerkangst? Zo stel je het gerust

Heeft jouw huisdier vuurwerkangst? Zo stel je het gerust

http://static1.hln.be/static/photo/2016/2/10/12/20161229163420/media_xll_9419727.jpg

Het is Nieuwjaar, net 12 uur. Buiten knalt het vuurwerk, binnen de champagnekurken. En je liefste Minoes? Die zit bibberend weggedoken onder de bank. Heel wat honden en katten kampen immers met vuurwerkangst. Al kan je daar gelukkig ook wat aan doen om ze meer op hun gemak te stellen.

Aangename omgeving

Mocht je vorig jaar uit eigen hand ondervinden dat je trouwe compagnon niet bijzonder gesteld is op vuurwerkpijlen, dan kan je dit jaar je voorzorgen nemen. Wie met een bang huisdier zit, zorgt er best voor dat de omgeving zo aangenaam mogelijk is. Door de gordijnen te sluiten, de lichten en radio of televisie aan te zetten, creëer je andere stimulansen en hou je de luide knallen zo veel mogelijk buiten. Zorg ook dat alle ramen en deuren goed afgesloten zijn, zodat je huisdier zeker niet kan ontsnappen. Schotel katten een goed gevulde etensbak voor en een schone kattenbak.

Geef geen extra aandacht

Haal je huisdier niet overmatig aan. Dat wil zeggen: zit je anders niet urenlang met je hond of kat op schoot, doe dat dan nu ook niet. Door ze  extra aandacht te geven, ben je het angstige gedrag in feite aan het belonen. En dat zal het alleen maar versterken. Blijf vooral zelf rustig en aai je kat of hond wanneer ze tegen je aan komen liggen. Maar geef zeker geen speciale snacks.

Wat met ontspannende verstuivers?

Katten- en hondenbaasjes zijn ongetwijfeld vertrouwd met het bestaan van DAP en Feliway, verdampers die je in het stopcontact steekt en feromonen afgeven die een rustgevend effect hebben op je huisdier. Een methode die zeker het gewenste effect kan hebben, op voorwaarde dat je er op tijd mee begint. Wie verwacht overmorgen de verdamper in het stopcontact te knallen en de rest van de avond met een poes in huis te zitten die helemaal zen is, is eraan voor de moeite. Dat komt omdat de verstuiver tijd nodig heeft om goed in de lucht aanwezig te zijn. Begin dus zeker een paar dagen op voorhand (vandaag dus). Ook is niet elke kat of hond er even gevoelig aan.

Kalmeringsmiddelen, een goed idee?

Wie met een extreem angstig huisdier zit, heeft misschien al eens geïnformeerd naar kalmeringsmiddelen. Al is voorzichtigheid daarbij wel aangewezen, en gebruik je ze best enkel als laatste redmiddel. Let daarbij ook op: narcosepillen als Vetranquil en Calmivet zorgen er dan wel voor dat je huisdier lichamelijk kalmer is, mentaal zijn ze net extra gevoelig voor geluid. Ze ogen dan wel rustig, in realiteit zijn ze nog angstiger dan anders, maar kunnen ze het gewoon niet uiten. Wat wel kan zijn kalmeringsmiddelen als Alprazolam. Ook dat heeft een ontspannend effect, maar blokkeert daarnaast ook het geheugen, wat betekent dat ze de harde knallen en angst niet zullen onthouden. Wie liever van de grove middelen wegblijft, kan Rescue druppels van Bach in het eten of drinkwater druppelen. Deze alcoholvrije druppels zijn geschikt voor huisdieren en geven snel verlichting in stresserende situaties. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond legt 80 kilometer af op zoek naar baasje

Hond legt 80 kilometer af op zoek naar baasje

http://static0.hln.be/static/photo/2016/8/12/11/20161230000750/media_xll_9420341.jpg

Border collie Casey heeft een onwaarschijnlijke trektocht ondernomen nadat hij gescheiden raakte van zijn baasje. De hond zwierf twee maanden rond en legde ongeveer 80 kilometer af voor hij weer terug kon keren naar zijn warme thuis.

Casey raakte vermist in Spilsby, Lincolnshire, waar hij werd opgevangen door een vriend terwijl Carole Fossett, de eigenares van Casey, midden in een verhuis zat.

De 58-jarige Fossett, die Casey al heeft sinds hij een puppy was, zegt dat de hond altijd al zenuwachtig was in de buurt van vreemden.

Tijdens haar zoektocht kreeg ze drie telefoontjes van mensen die Casey gezien hadden. Fossett en haar familie gingen telkens meteen ter plaatse, maar zonder succes. Eén keer zagen ze Casey in een veld, maar zodra ze de hond riepen, ging hij ervandoor. "We werden ongerust, want er werd ons gezegd dat als een boer hem in een veld schapen ziet lastigvallen, dan is de kans groot dat ze hem doodschieten."  "We hoorden niets en ik dacht, dat is het. Hij is gestorven. Hij is neergeschoten of overreden," vertelt ze. "We bleven ons maar afvragen: waar is hij?"

De familie zocht wekenlang, maar gaf uiteindelijk de hoop op.

Verlossend telefoontje

http://static1.hln.be/static/photo/2016/12/1/4/20161230001416/media_l_9420364.jpg

En dan kreeg ze na twee maanden plots een telefoontje uit Newark, 80 kilometer ver van waar Casey verdween: de dierenbescherming had hem gevonden onder de struiken op de parking van een supermarkt. De hond was erg vermagerd: zijn gewicht was van 27 kilogram naar 15,9 kilogram gezakt en zijn vacht zat vol klitten.

"Ik barstte gewoon in tranen uit. Ik kan het niet beschrijven. Wanneer je hond al twee maanden vermist is, dan geloof je gewoon niet dat je hem nog zal zien," vertelt Fossett. "Hij zat in de hoek en mijn partner en ik kwamen binnen en ik zei 'Casey' en zijn staartje begon te kwispelen. Toen liepen we het hok binnen en hij werd gewoon uitzinnig. Hij huilde, hij sprong in het rond".

Microchip

Volgens de dierenbescherming kon Casey dankzij zijn chip herenigd worden met Carole. "Het was pas als we zijn chip checkten en zijn baasje contacteerden dat we beseften hoeveel geluk de hond had, want hij was geregistreerd in Skegness. We weten niet hoe hij in Newark beland is, maar we hadden een opgeluchte en emotionele eigenaar die niet kon wachten om hem op te pikken. Het was een erg emotioneel weerzien voor de hond en de eigenaars toen ze zijn kennel binnengingen."  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met dit trucje ontdooit u uw voorruit in enkele seconden

Met dit trucje ontdooit u uw voorruit in enkele seconden

http://static1.hln.be/static/photo/2016/8/12/12/20161230084336/media_xll_9420987.jpg

Bent u het ook beu om 's ochtends kostbare tijd te verliezen, omdat u uw voorruit ijsvrij moet maken met een krabber? Dan heeft de Amerikaanse weerman Ken Weathers uit Tennessee een trucje voor u.

In een Facebookfilmpje, gedeeld door de nieuwssite Huffington Post, legt Weathers uit hoe u in enkele seconden kan vertrekken, zonder een ijskrabber of de verwarming van uw auto te gebruiken. In een verstuiver doet de Amerikaan ontsmettingsalcohol, die hij verdunt met water. De alcohol zorgt ervoor dat het ijs op de voorruit ogenblikkelijk verdwijnt. 

"Zorg er wel voor dat de chemicaliën gelabeld zijn en uit de buurt van kinderen worden bewaard", waarschuwt de weerman wel nog op Facebook. Het filmpje werd al meer dan 300.000 keer gedeeld.

Voor wie vanochtend geen ontsmettingsalcohol of verstuiver in huis heeft: een ijskrabber werkt ook nog steeds prima, al duurt het wat langer. En morgen is er nog altijd een nieuwe kans: dan gaan de temperaturen volgens de voorspellingen opnieuw onder het vriespunt. (br.hln)


» Reageer (0)
29-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw doet schokkende ontdekking over zichzelf op haar moeders Facebookpagina

Vrouw doet schokkende ontdekking over zichzelf op haar moeders Facebookpagina

http://static1.hln.be/static/photo/2016/15/2/1/20161229105515/media_xll_9419056.jpg

De Argentijnse Silvina Martinez Pintos (31) beleefde de schok van haar leven toen ze onlangs door oude foto's bladerde die haar moeder op Facebook had gezet. Op een van de beelden was de vrouw te zien net voor de geboorte van Silvina. En ze bleek helemaal niet zwanger te zijn.

Silvina confronteerde haar moeder met haar ontdekking en die bekende dat ze haar geadopteerd had. Heel veel kon ze haar niet vertellen over haar afkomst. Of wilde ze niet zeggen. Alleen dat haar moeder 16 jaar was toen ze beviel en dat de behandelende dokter Ricardo Carminatti heette.

De vrouw uit Mar Del Plata postte haar verhaal op Facebook in de hoop haar biologische moeder op het spoor te komen. "Deze ontdekking doen was hard", vertelt ze. "Hopelijk kom ik via deze weg meer te weten over haar. Ik wil haar niet vinden om haar te veroordelen voor wat ze deed, maar gewoon om meer te weten te komen over mezelf en over mijn identiteit."

Silvina schrijft in haar post dat ze geboren werd op 27 maart 1985 in het Modeloziekenhuis in Trelew. Het was 11.30 uur in de voormiddag. Net na haar geboorte namen haar adoptieouders haar mee naar La Plata, waar ze elf jaar woonde. Daarna verhuisde ze naar Mar Del Plata. "Ik wil erg graag weten wie de vrouw is die me op de wereld heeft gezet. En naar haar verhaal luisteren. Ik wil graag weten of ik op haar lijk. En of ik bijvoorbeeld nog broers of zussen heb", schrijft ze.

Kinderen
"Ik heb zelf twee kinderen. Eentje lijkt erg op mijn man, de jongste lijkt op mij. Maar het intrigeert me op wie ík lijk. Misschien is mijn echte moeder intussen wel overleden, dat weet ik niet. Net als mijn adoptievader. Maar als ik het te weten kon komen, zou ik dit hoofdstuk kunnen afsluiten. En dan kan ik weer verder met mijn leven." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe maakten vrouwen zich tweeduizend jaar geleden op?

Hoe maakten vrouwen zich tweeduizend jaar geleden op?

http://static1.hln.be/static/photo/2016/2/2/7/20161228104917/media_xll_9417067.png

Dacht je dat wij de eersten waren die met rode lipstick over straat paraderen? Mis! Al meer dan 2.000 jaar geleden namen vrouwen ook plaats voor de kaptafel. Van haarnaalden, pincetten en pruiken tot vaasjes met cosmetische producten en lepeltjes als prehistorische make-upkwasten: Romeinse vrouwen wisten hoe ze zich moesten opmaken.

Hoe zag een ideale vrouw eruit volgens de oude Romeinen? Wat deden Romeinse vrouwen om het schoonheidsideaal te benaderen? En zijn de schoonheidsidealen van toen tijdloos? In het Gallo-Romeins Museum worden al die vragen beantwoord in hun nieuwe expo 'Timeless Beauty'.

Roet als eyeliner
Hun ogen omlijnden ze met roet, lichaamshaar werd verwijderd met hars of puimsteen en een egaal, wit gezicht bekwamen ze met kalkpoeder, zo leert de tentoonstelling ons. Die potjes en rituelen waren overigens niet alleen weggelegd voor de rijke elite. Zij hadden weliswaar meer tijd en middelen, maar ook de werkende dames zorgden dat ze er goed uitzagen. Maar wat was dat dan eigenlijk, er goed uitzien?

Venus in plaats van Doutzen

Zoals hedendaagse vrouwen opkijken naar 21e eeuwse schoonheden als Angelina Jolie en Doutzen Kroes, spiegelden Romeinse vrouwen zich aan dé celebrity van toen: Venus. De godin van de liefde was hét vrouwelijke schoonheidsideaal. De Romeinse schone kon je dan ook herkennen aan haar fonkelende ogen en lange wimpers, bleke huid met rozerode wangen, volle haardos, weinig tot geen lichaamshaar en een zachte en egale huid. Maar ook: kleine borsten, bredere heupen en een ietwat bol buikje. Te slanke vrouwen zagen Romeinen namelijk als ziekelijk, en dus niet geschikt om kinderen te baren.

Vandaag relevant
Naast archeologische voorwerpen en teksten uit de Romeinse tijd, kunnen bezoekers ook genieten van de werken van kunstfotograaf Marc Lagrange. Hij werd vooral bekend om zijn sensuele naaktfotografie. De beelden op de expo focussen op de schoonheid van het vrouwelijke lichaam, in al haar onderdelen. Daarnaast wordt de tentoonstelling ook gekoppeld aan getuigenissen van hedendaagse vrouwen. Hoe beleven zij hun lichaam? Sociaal-psychologe Liesbeth Woertman geeft duiding, wat de expo een maatschappelijke relevantie verleent.

De tentoonstelling 'Timeless Beauty' is te zien in het Gallo-Romeins Museum van 17 december 2016 tot en met 30 juni 2017.

Meer info op www.galloromeinsmuseum.be (br.hln)


» Reageer (0)
28-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yes! Er komt dan toch officieel een derde Sex and the City-film aan

Yes! Er komt dan toch officieel een derde Sex and the City-film aan

http://static0.hln.be/static/photo/2016/4/8/13/20161224124302/media_xll_9409678.jpg

Er zijn al langer geruchten over een derde film van Sex and the City, maar tot nu toe werden die ook altijd ontkracht. Nu schrijven echter verschillende Amerikaanse media dat het script voor de een nieuwe film al geschreven is én dat ook alle vier actrices mee willen doen. Zou het nu echt deze keer?

Sex and the City begon als tv-serie in 1998 met in totaal 6 seizoenen of wel 94 afleveringen. In 2008 kwam er de eerste film van de vier dames en twee jaar later kwam er de tweede film als vervolg op Sex and the City I. Hoewel vooral die tweede film barslechte recensies kreeg, zouden de producenten bij het Amerikaanse betaalkabelnetwerk HBO nu toch werken aan een derde deel. Dat schrijft onder andere de website Radar Online.

Sarah Jessica Parker was volgens  de website het moeilijkst te overtuigen om mee te spelen, omdat de vier vriendinnen in de nieuwe film ook daadwerkelijk als mature vrouwen zouden worden geportreteerd. Kim Cattrall, Kristin Davis en Cynthia Nixon hadden minder problemen met het script.

In mei vorig jaar liet Parker al verstaan aan showbizzsite Extra dat ze het toen al het juiste moment en de juiste plaats vond om aan een derde film te beginnen. Geen al te grote verrassing, als je weet dat de tweede film in de reeks zo'n 91.171.516 euro opbracht en de vier actrices na het laatste deel nooit meer echt gecast werden voor succesvolle films of series. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse overheid verdient fortuin aan erfenissen die naar goede doelen gaan

Vlaamse overheid verdient fortuin aan erfenissen die naar goede doelen gaan

http://static0.hln.be/static/photo/2016/5/14/1/20161228055754/media_xll_9416671.jpg

Een deel van de erfenis wegschenken aan een goed doel wordt steeds populairder. Dat de Vlaamse overheid een aardig graantje meepikt van al dat geld, is wellicht minder bekend. Van de 187,7 miljoen euro die vorig jaar via erfenissen aan goede doelen werd geschonken, ging 15,8 miljoen euro naar de overheid. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Vorig jaar was de Stichting Tegen Kanker met zo'n zestien miljoen euro de grootste begunstigde van mensen die (een deel van) hun erfenis aan een goed doel wegschonken. Op de tweede plaats stond de Vlaamse overheid die in totaal 15,8 miljoen euro incasseerde uit de belastingen op al die schenkingen. "Te gek voor woorden", zegt Jan Rachels van Testament.be, een vzw die al negen jaar campagne voert om mensen ervan te overtuigen een deel van hun erfenis aan het goede doel te geven. "Heel wat goede doelen voeren eigenlijk taken uit die de overheid daardoor niet meer hoeft te doen", zegt Rachels in de krant. "Het UZ in Jette bijvoorbeeld, kan steeds meer onderzoek doen met het geld dat het krijgt uit erfenissen en giften. Het is toch te gek om hen daarop te belasten?"

8,5% belastingen
Momenteel moeten goede doelen die erfenisgeld ontvangen daar 8,5 procent belastingen op betalen. "Dat zou op z'n minst naar het minimumtarief van drie procent moeten zakken, dat ook partners, ouders, kinderen en kleinkinderen nu betalen", zegt Rachels. "Eigenlijk zou het gewoon 0 procent moeten zijn. Dat zou nog veel meer mensen aanzetten om hun erfenis weg te schenken." In Nederland is die stap al genomen en is de belasting op erfenissen die naar een goed doel gaan afgeschaft.

Vorig jaar schonken in Vlaanderen iets meer dan duizend mensen een deel van hun erfenis weg aan een goed doel naar keuze. In totaal hebben zo'n veertigduizend mensen zich bij de vzw aangemeld, wat betekent dat de belastinginkomsten voor de Vlaamse overheid de komende jaren nog flink zullen stijgen.

"Gratis bestaat niet"
Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) laat in een reactie weten dat het Nederlands voorbeeld voorlopig alvast niet gevolgd zal worden. "Er zijn op dit moment geen plannen om die belasting af te schaffen", reageert hij in de krant. "Gratis bestaat trouwens niet. Als we die belasting schrappen, zullen we die inkomsten elders moeten zoeken of elders moeten snoeien in de uitgaven. Het is trouwens al een zeer voordelig systeem. Via de zogenaamde duolegaten kun je een goed doel een deel van je erfenis geven en hen ook alle successierechten laten betalen, ook het deel van je erfgenamen. Dat scheelt enorm, als je weet dat successierechten voor verre familieleden anders kunnen oplopen tot 65 procent." (br.hln)


» Reageer (0)
27-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baasje laat aangereden hond gewoon achter

Baasje laat aangereden hond gewoon achter

http://static0.hln.be/static/photo/2016/8/15/5/20161227145936/media_xll_9415040.jpg

In het Nederlandse Vlaardingen is gisteren op de tweede kerstdag een loslopende jonge hond aangereden door een auto toen zijn baasje hem uitliet. Volgens het AD heeft de hond alleen wat schrammetjes opgelopen, maar is hij erg bang en van slag. Daar heeft de opvallende actie van zijn baas waarschijnlijk ook veel mee te maken. De pup werd namelijk op de plaats van het ongeval achterlaten door zijn baasje.

De auto raakte bij de aanrijding beschadigd en dus wilde de bestuurder de schadeformulieren invullen met het baasje. Die had de papieren thuis liggen en zou die even gaan halen. Hij ging naar huis, maar kwam niet meer terug. De autobestuurder wachtte tevergeefs op zijn terugkeer.

Toen duidelijk werd dat het baasje niet meer zou terugkomen, bracht de chauffeur de bange pup naar de politie. Het dier wordt nu opgevangen door een dierentehuis. De chauffeur gaat aangifte doen, en politie en dierenbescherming zoeken het baasje. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jachtluipaard met uitsterven bedreigd

Jachtluipaard met uitsterven bedreigd

http://static3.hln.be/static/photo/2016/15/2/2/20161227123225/media_xll_9414857.jpg

Het jachtluipaard, het snelste landdier ter wereld, wordt met uitsterven bedreigd. Wetenschappers schatten dat er nog maar 7.100 jachtluipaarden in het wild leven, op slechts 9 procent van het territorium dat ze plachten in te nemen. Vooral de Aziatische populatie is er erg aan toe, met nog maar 50 dieren in Iran, zo blijkt uit onderzoek van Britse dierenbeschermingsorganisaties.

In Zimbabwe is het aantal jachtluipaarden in 16 jaar tijd met 85 procent gedaald. Die dramatische evolutie heeft ertoe geleid dat opgeroepen wordt de status van het dier van 'kwetsbaar' op te trekken naar 'bedreigd' op de lijst van bedreigde diersoorten.

Het jachtluipaard heeft veel ruimte nodig. Deels daardoor valt 77 procent van zijn overgebleven habitat buiten beschermde gebieden, waardoor het dier bijzonder kwetsbaar is voor de impact van de mens. Zelfs binnen goed beheerde parken en reservaten lijden de dieren onder de jacht, het verlies van habitat, en de illegale dierenhandel. Deze factoren zorgden er in Zimbabwe voor dat de populatie van 1.200 dieren op zestien jaar tijd zakte tot hooguit 170 dieren.

Experts willen een nieuwe aanpak voor de bescherming van het jachtluipaard waarbij de klemtoon ligt op gecoördineerde regionale strategieën die landsgrenzen overstijgen. Daarnaast moet gestreefd worden naar een duurzaam samenleven van mens en wilde dieren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wolvenpopulatie in Europa kent explosieve groei

Wolvenpopulatie in Europa kent explosieve groei

http://static1.hln.be/static/photo/2016/15/14/13/20161225235123/media_xll_9411418.jpg

De Europese wolvenpopulatie groeit gestaag. Momenteel zijn er naar schatting 12.000 wolven in Europa. Boeren roepen op om hun status van beschermde diersoort af te schaffen.

Vorige maand werd er voor het eerst in 118 jaar een wolf gesignaleerd aan de Belgisch-Luxemburgse grens.

"In Europa staat de wolf aan de top van de voedselketen. Hij heeft geen natuurlijke vijanden behalve de mens," zegt Vanessa Ludwig, een biologe die de groeiende wolvenpopulatie opvolgt. "We hebben nog niet het wettelijke aantal wolven bereikt dat een ruiming toestaat, dus de soort is van nature voorbestemd om zich over het continent te verspreiden," aldus Ludwig.

Dit jaar alleen al doodden wolven meer dan 9000 schapen in Frankrijk en de boeren doen een wanhopige oproep om een verdere groei van de wolvenpopulatie tegen te houden.

In de jaren 1930 werden wolven in Frankrijk uitgeroeid, maar in 1992 stak een wolvenpaar de grens tussen Italië en Frankrijk over en sindsdien verspreiden de wolven zich verder over het Europese continent. In 2000 werden voor het eerst sinds 1904 wilde welpjes geboren in Duitsland. Tegen 2015 telde het land al ongeveer 35 roedels met in totaal zo'n 400 wolven.

Wolven voeden zich voornamelijk met wild. Meer dan de helft van hun dieet bestaat uit reeën, gevolgd door edelherten en wilde zwijnen. (br.hln)


» Reageer (0)
26-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onverwacht kerstgeschenk: Brit strooit (per ongeluk) met geld op Duitse Autobahn

Onverwacht kerstgeschenk: Brit strooit (per ongeluk) met geld op Duitse Autobahn

http://static0.hln.be/static/photo/2016/4/14/5/20161225223744/media_xll_9411350.jpg

In Duitsland in de buurt van Würzburg (Beieren) kregen automobilisten een onverwacht kerstgeschenk: de snelweg A3 lag gisterenavond vol met geld, zo bevestigt de politie.

Een 62-jarige Brit had bij het tanken zijn goed gevulde portefeuille op het dak van zijn wagen gelegd. Daarin zaten volgens de politie meerdere duizenden euro's. De man vertrok en vergat de beugel van het dak te nemen, waardoor de eurobiljetten al snel verspreid over de snelweg lagen.

De politie kwam ter plaatse maar kon slechts een klein deel van het geld recupereren. Verschillende automobilisten waren immers gestopt en hadden zichzelf bediend. (br.hln)


» Reageer (0)
25-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cadeau van poetsvrouw blijkt kleine schat

"Dit zijn van die beeldjes waarvoor wij onze job doen": cadeau van poetsvrouw blijkt kleine schat

http://static3.hln.be/static/photo/2016/13/5/9/20161221114625/media_l_9402144.png

In VTM-programma 'Rijker dan je denkt?' trokken enkele mensen weer grote ogen toen ze voorwerpen lieten schatten door experts. Zo ook de eigenares van een bronzen uil die ze nota bene had gekregen van haar poetsvrouw.

Peter Bernaerts, expert toegepaste kunst, werd laaiend enthousiast: "Dit zijn van die beeldjes waarvoor wij onze job doen", zei hij zelfs.

De uil is het werk van kunstenaar Georges Collard en werd gegoten met de verlorenwasmethode, zowat "het beste van het beste" in de bronscultuur.

Het beeldje bleek dan ook flink wat geld waard. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstwonder: wandeling van 40 km door de sneeuw wordt deze moedige mama bijna fataal

Kerstwonder: wandeling van 40 km door de sneeuw wordt deze moedige mama bijna fataal

http://static3.hln.be/static/photo/2016/14/6/8/20161225083450/media_xll_9410543.jpg

Een familie uit Pennsylvania, die tijdens een rit naar de Grand Canyon met de auto vast was komen te zitten in de sneeuw, is juist op tijd gered. De politie spreekt van een 'kerstwonder'.

Het had weinig gescheeld of het gezin was in een hevige sneeuwstorm terechtgekomen en dan was redding nagenoeg onmogelijk geworden.

Het echtpaar Karen en Eric Klein probeerde met hun 10-jarige zoon Isaac de noordkant van de Grand Canyon te bereiken, maar in de winter wordt die afgesloten. Toen ze via Google Maps een alternatieve route kozen, kwamen ze met hun gehuurde auto vast te zitten in de sneeuw.

In tegenstelling tot wat Google Maps beweerde, bleek dat helemaal geen begaanbare weg. "Dit is een probleem waar al veel meer toeristen mee te maken hebben gehad'', aldus Jim Driscoll van de politie van Coconino County.

Bevriezing
De zeer atletische moeder, een marathonloopster en triatlete, besloot hulp te gaan zoeken, maar was na een tocht van zo'n 40 kilometer na 24 uur nog steeds niemand tegengekomen. Reddingswerkers vonden haar in een trekkershut met ernstige bevriezingsverschijnselen aan haar handen. "Ze was te uitgeput om zelfs maar een vuur te maken'', aldus Driscoll.

De zoektocht naar de 46-jarige vrouw werd in gang gezet toen de vader en zoon er uiteindelijk in slaagden vanaf een hoger gelegen punt telefoonverbinding te krijgen en de politie te waarschuwen. Reddingswerkers die op hun sneeuwscooters nu op twee verschillende plekken naar de gezinsleden moesten zoeken, wisten als door een wonder iedereen vlak voor kerst weer te herenigen.

Driscoll: "We moesten alles uit de kast trekken om de vrouw te vinden. We hadden de moed al bijna opgegeven. Als de vrouw niet in zo'n goede conditie was geweest, had ze het niet gered.'' (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom draagt de kerstman een rood pak?

Waarom draagt de kerstman een rood pak?

http://oi67.tinypic.com/244qrkz.jpg

Waarom draagt de kerstman een rood pak? De kerstman droeg voor het eerst een rood pak toen een cartoonist zich in 1869 baseerde op de satire van Irving. Maar het is dankzij Coca-Cola dat de kerstman consequent een rood pak draagt. Gedurende meer dan 30 jaar werd de figuur in een reclamecampagne van het frisdrankenconcern in het rood gekleed.


» Reageer (0)
24-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koninklijke familie gaat voor ongedwongenheid op kerstkaart

Koninklijke familie gaat voor ongedwongenheid op kerstkaart

http://static2.hln.be/static/photo/2016/18/2/9/20161224060736/media_xll_9409179.jpg

Koning Filip en koningin Mathilde hebben een kerst- en nieuwjaarskaartje rondgestuurd waarop ze zelf met hun kinderen geportretteerd zijn. Iedereen kijkt in de lens, behalve de elfjarige prins Emmanuel. En dat is geen foutje.

Het wegkijkende prinsje geeft het beeld een spontaniteit die we doorgaans niet gewend zijn van officiële staatsportretten en koninklijke familiefoto's. "Er waren foto's waarop ­iedereen in de lens keek, hoor", luidt het op de persdienst van het koninklijk paleis. "Maar de koning en koningin vonden deze uiteindelijk de mooiste. Het was voor hen het meest ongedwongen beeld."

Ongedwongen, en ook herkenbaar. Want wie heeft er nu een perfecte familiefoto in huis? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijgevigste 'kerstboom' staat in Arendonk

Vrijgevigste 'kerstboom' staat in Arendonk

http://static3.hln.be/static/photo/2016/2/6/10/20161224092213/media_xll_9409030.jpg

Liesbeth Russel (38) uit Arendonk heeft een wel heel speciale kerstactie bedacht. Vorige week donderdag hing ze een mapje met daarin een kerstbrief en 10 euro aan een boom in het bos waar ze dagelijks met haar hond wandelt. "Ik wou iemand die het echt nodig heeft een mooie kerst bezorgen", zegt Liesbeth. "Maar het initiatief is een eigen leven gaan leiden en ondertussen zit er al meer dan 30 euro in."

De map hangt in het natuurgebied De Hoge Vijvers. "Op mijn brief staan ook al vijf andere hartverwarmende boodschappen. Het zou leuk zijn mocht de persoon die het geld en de brief meeneemt een berichtje achterlaten met een eenvoudige 'dankjewel'." (CVB) (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer vrijheid bij erfenissen

Meer vrijheid bij erfenissen: als je overeenkomt, is binnenkort alles mogelijk

http://static1.hln.be/static/photo/2016/7/1/14/20161223032948/media_xll_9406679.jpg

De regering-Michel zet vandaag het licht op groen voor de hervorming van het erfrecht, uitgedokterd door justitieminister Koen Geens (CD&V) en vier ­parlementsleden van de meerderheid. Meer vrijheid en rechtszekerheid voor ouders, kroost, partners en pluskinderen zijn de krachtlijnen.

Het Belgische erfrecht is zo'n 200 jaar oud en niet meer af­gestemd op de huidige gezins­vormen, zoals samenwonende koppels en nieuw samengestelde gezinnen. Zelfs wie een testament maakt, kan alleen vrij beschikken over het deel dat niet wettelijk aan zijn kinderen, ouders of ­partner toekomt. En dat vrije deel wordt kleiner naarmate je meer kinderen hebt.

Hervorming
De regering-­Michel zet nu een hervorming in gang die veel meer mogelijk­heden biedt. "Het vrij te besteden deel wordt in de toekomst altijd de helft van de nalatenschap, zelfs als er meerdere kinderen zijn. Dat biedt mogelijkheden om pluskinderen (stiefkinderen, red.) te laten delen of zorgkinderen wat meer te geven", zegt Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld).

"Daarnaast zal iemand die geen kinderen heeft zijn ouders kunnen onterven, waardoor zijn of haar partner niet in de kou komt te staan. Een stiefmoeder zal dan weer uitgesloten kunnen worden van het vruchtgebruik over ­oudere schenkingen. En om onaangename verrassingen bij een schenking te vermijden, wordt de waarde van een on­roerend goed voortaan bepaald op het moment van de schenking, niet bij overlijden."

Kroonjuweel

Hét kroon­juweel van de her­vor­ming is de erf­overeenkomst. Die laat je toe om bij leven een ­allesomvattende deal te sluiten met al je erfgenamen, die daarna blijft gelden. De nieuwe regels gaan vermoedelijk half 2017 in. (br.hln)


» Reageer (0)
23-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koning geeft interview aan jeugdjournaal Karrewiet

Koning geeft interview aan jeugdjournaal Karrewiet

http://static1.hln.be/static/photo/2016/8/9/2/20161222235841/media_xll_9406262.jpg

Een reporter van het kinder- en jongerenjournaal Karrewiet is eerder deze week uitgenodigd op het koninklijk paleis voor een 'interview' met koning Filip. Volgens VRT hadden onze vorst en reporter Finn het onder meer over de kerstboodschap en zijn job als koning. De reportage is vanavond omstreeks 18.15 uur op Ketnet te zien.

Volgens Karrewiet was de koning bijzonder openhartig. Finn kreeg ook een rondleiding door het Kasteel en koning Filip vertelde haar over zijn gezin en toonde een aantal familiefoto's. De koning praatte tijdens het gesprek uitgebreid over zijn vier kinderen: Eléonore (8 jaar), Emmanuel (11 jaar), Gabriël (13 jaar) en Elisabeth (15 jaar). "Over hoe ze samen de kerstvakantie doorbrengen en over hoe de koning zijn kinderen soms 's avonds zelf in bed legt."

Nieuwjaarswens
Onze vorst praatte daarnaast over zijn job en wat hij er het leukste aan vindt. Hij sloot af met een exclusieve nieuwjaarswens voor alle Belgische kinderen, voor een mooi en succesvol 2017.

De koning gaf ook een interview aan een Franstalige reporter van het RTBF-jeugdprogramma 'Les Niouzz'. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oma en opa aan de anti-depressiva: oude mensen zijn minder gelukkig

Oma en opa aan de anti-depressiva: oude mensen zijn minder gelukkig

http://static2.hln.be/static/photo/2016/16/7/10/20161222103152/media_xll_9404560.jpg

Tachtigers gebruiken bijna drie keer zo vaak antidepressiva als dertigers, dat blijkt uit een studie van CM. Bij vrouwen van boven de tachtig neemt maar liefst één op vijf een stemmingsverbeteraar. Het idee van de gelukkige oude dag blijkt dus voor heel wat senioren niet op te gaan, merkt CM-voorzitter Luc Van Gorp op.

We mogen dan wat minder te been zijn, sukkelen met de gezondheid en af en toe iets vergeten, toch zijn ouderen het gelukkigst. Zo denken toch veel mensen erover. En ook de wetenschap ging die denkpiste op: studies wezen namelijk al op een stabilisatie of zelfs verbetering van het welzijn op oudere leeftijd. De realiteit blijkt echter heel anders te zijn.

Meer vrouwen dan mannen
Enkele jaren geleden dook er al een Britse studie op die daar vraagtekens bij plaatst. Het onderzoek wees immers uit dat depressieve symptomen alleen maar toenemen naarmate we ouder worden. En nu komt de CM in België tot dezelfde vaststelling. 17 procent van de tachtigers gebruikt antidepressiva, vergeleken met slechts 6 procent bij de dertigers. Een duidelijke stijgende lijn, die zich zowel bij mannen als vrouwen voordoet. Opvallend is wel dat bij vrouwen het gebruik dubbel zo hoog is als bij mannen. 21 procent van de vrouwen tussen 80 en 90 jaar oud gebruiken antidepressiva. Bij de mannen van die leeftijd is dat 11 procent.

Verontrustende cijfers
De resultaten slaan bovendien alleen op antidepressiva die uitsluitend voor een depressie voorgeschreven worden. De antidepressiva die ook gebruikt worden voor pijnbestrijding of als slaapmedicatie zijn buiten beschouwing gelaten. "De cijfers zijn zonder meer verontrustend", zegt Luc Van Gorp. "Uit wetenschappelijke literatuur weten we dat er een link is tussen ouder worden en depressie. Maar we hadden niet verwacht dat factoren die samengaan met ouder worden, zoals fysieke aftakeling, ziekte, eenzaamheid en het naderen van de dood, zo een grote invloed hebben op de levenskwaliteit en het welzijn van ouderen."

Bezoekje en een babbel
Door de vergrijzing zal het probleem de komende jaren ook alleen maar toenemen. Van Gorp stelt dan ook dat senioren die niet goed in hun vel zitten veel te snel antidepressiva krijgen voorgeschreven als gemakkelijkheidsoplossing. CM pleit dan ook voor een ander model. "We mogen gezondheid niet alleen als een fysiek gegeven beschouwen. Als ouderen zich eenzaam voelen, dan heeft dat ook invloed op gezondheid. Eenzaamheid los je niet op met een pilletje. Veel beter dan antidepressiva voorschrijven, is  het om tijd te maken voor ouderen, om er te zijn, te koesteren en lief te hebben. Organisaties als Samana en OKRA hebben dat goed begrepen en zetten hier volop op in. Laten we in deze kerstdagen dat goede voorbeeld volgen. Een bezoekje en een babbel kunnen wonderen doen." (br.hln)


» Reageer (0)
21-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eric Clapton - My Father's Eyes

Eric Clapton - My Father's Eyes

Klik op de foto om hem te beluisteren

Eric Patrick Clapton, (Ripley (Surrey), 30 maart 1945) is een Britse gitarist, componist en zanger van blues-, rock- en popmuziek.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse dierenbescherming gaat controleren of pas gekochte konijnen ook na kerstdagen nog leven

Nederlandse dierenbescherming gaat controleren of pas gekochte konijnen ook na kerstdagen nog leven

http://static1.hln.be/static/photo/2016/9/1/6/20161221173149/media_xll_9402786.jpg

In de warme kerstreclame van Bol.com mag het voor konijntje Flappie dan wel allemaal heel goed uitdraaien tijdens kerst, de Nederlandse Dierenbescherming is lang niet zeker of dat voor alle konijnen geldt. Het gaat in het Rijnmondgebied specifiek controleren of konijnen die vlak voor Kerstmis zijn aangeschaft ook na de kerstdagen nog leven. De vrees is dat sommige baasjes het konijn aanschaffen om vervolgens met kerst konijn te serveren.

Rinus Hitzert van de Nederlandse Dierenbescherming zegt in het AD dat er steeksproefgewijs gecontroleerd gaat worden.

Als geconstateerd wordt dat het konijn niet meer in leven is, wordt aangifte gedaan bij de politie. "We schatten sowieso in deze periode in of iemand echt een konijn wil hebben of er andere plannen mee heeft.'' In het verleden is het volgens de Dierenbescherming voorgekomen dat mensen alleen maar een manier zochten om aan een konijnebout te komen. "Nu willen we gewoon elk risico uitsluiten.'' (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit wordt dé haarkleur van 2017

Dit wordt dé haarkleur van 2017

http://static2.hln.be/static/photo/2016/8/12/13/20161221122948/media_xll_9402253.jpg

Van de lange bob tot de korte pixie, van het subtiele hair contouring tot zeemeerminnenkleurtjes: 2016 was een topjaar wat onze coupes betreft. En ook 2017 belooft veel goeds. En wie het nieuwe jaar helemaal on trend wil inzetten, kiest alvast best voor deze kleur!

Tanya Ramirez, een immens populaire kapster bij de beau monde van LA weet wat haar cliënten het komende jaar het meest zullen vragen: een ijzige zilverwitte kleur. Toen Jennifer Lawrence er voor het eerst mee op de rode loper verscheen, was het meteen duidelijk: dit wordt een grote hit.

"Het grootste voordeel is dat er geen twee kleuren hetzelfde zijn, waardoor de kleur bij iedereen past," legt ze uit. "Alles hangt af van de toon van je eigen haarkleur en de tint van je huid." Hoe je dan de beste tint voor jouw kiest? Heel simpel: "wat zijn jouw lievelingskleuren? Welke kledij trek je het vaakst uit de kast? Gebruik die kennis om op zoek te gaan naar een tint die het best bij jouw levensstijl past." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je nu al kan doen om je kerstboom langer mooi te houden

Wat je nu al kan doen om je kerstboom langer mooi te houden

http://static2.hln.be/static/photo/2015/2/12/10/20151210100816/media_xll_8228845.jpg

Hoe mooi je kerstboom ook is tijdens de aankoop, wie zijn boom niet goed verzorgt, zit al snel met een bruin geval opgescheept waarvan de naalden bij de vleet uitvallen. Wij vroegen enkele tips aan de experts van kerstboombedrijf Pieter-Jan Porters.

1. Zaag een stuk(je) van de stam af
"Wie voor een gekapte boom kiest, dient die eigenlijk hetzelfde te behandelen als snijbloemen. Het sap snijdt de stam af, waardoor de boom minder water kan opnemen. Door net zoals bij bloemen een stukje van - de stam en niet de stengel in dit geval - af te snijden, los je dit probleem zo op."

2. Laat de boom acclimatiseren
"De meeste mensen zetten hun kerstboom na aankoop meteen in hun living, waar het vaak gemiddeld 22 graden is. Aangezien de boom uit een veel koudere omgeving komt, riskeer je zo een snel afstervende kerstboom. Laat je boom dus eerst een dag of twee acclimatiseren in een ruimte waar het tien of vijftien graden is (pakweg de garage of kelder), zodat hij zich rustig aan de warmte binnen kan aanpassen."

3. Geef genoeg water
"Een kerstboom heeft heel wat water nodig, en hoe groter hij is hoe meer dat is. Gemiddeld heeft een boom binnen een drietal liter per week nodig. Zo blijft de groene kleur langer behouden en blijven de takken mooier rechtstaan."

Daarnaast hangt het er ook vanaf welke soort boom je koopt. Nordmann kerstbomen blijven veruit het langste mooi (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo kan het ook: kerstcadeautjes waar je zelf ook gelukkig van wordt

Zo kan het ook: kerstcadeautjes waar je zelf ook gelukkig van wordt

http://static2.hln.be/static/photo/2016/7/10/3/20161220141420/media_xll_9400143.jpg

Van geven worden we blij, dat bleek al uit tal van studies. Maar uiteraard zijn ook daar gradaties in. Wil je niet alleen jouw Secret Santa blij maken, maar ook een glimlach op je eigen snoet toveren? Dan zijn deze cadeautjes een goed idee!

Ervaringen
Natuurlijk is een nieuwe trui altijd een welkom cadeautje en geven ons een groter geluksgevoel. Wil je er zelf extra veel profijt uithalen? Geef dan niet één maar twee ticketjes voor dat concert of die leuke comedy show. Kan je lekker zelf meegenieten.

Cadeautjes die zelf ook geven
Waarom niet een pakje geven waar je ook iets mee doet voor anderen in de maatschappij? Tal van merken en winkels hebben momenteel acties waarbij een deel van de opbrengst wordt weggeschonken aan een goed doel. Dubbel geven, noemen ze dat.

Doe het zelf
Van een win-win situatie gesproken: ze kosten niet alleen minder, handgemaakte cadeautjes zijn vaak ook een stuk persoonlijker. Je portefeuille blij, jij blij, én je vriend(in) of familielid blij. En je hebt ook nog eens een paar uur knutselplezier gehad.

Abonnement
Van een krantenabonnement tot tweewekelijks een verse bos bloemen in huis of een maaltijdboxlidmaatschap: met een abonnement heb je altijd plezier voor twee. Toegegeven, in het geval van dat eerste zal je even moeten wachten tot je partner klaar is met lezen, maar uiteindelijk heb jij dat tijdschrift of die krant toch ook maar mooi in handen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kangoeroe breekt raam en springt bij koppel in bed

Kangoeroe breekt raam en springt bij koppel in bed

http://static3.hln.be/static/photo/2016/18/7/6/20161219192443/media_xll_9398406.jpg

Bill en Norma McConnell uit de Autralische stad Melbourne beleefden zondagochtend de schrik van hun leven, nadat een ongewenste indringer bij hen in bed sprong.

De indringer was echter geen inbreker, maar een kangoeroe die door hun slaapkamerraam sprong en op hun bed landde.

"Er was een luide crash en knal - het was zo luid en beangstigend en lawaaiierig," vertelt het koppel. "Dat ding knalde ook door ons slaapkamerraam - we wisten niet wat het was, voor ons was het gewoon een voorwerp."

De  kangoeroe landde op het bed van het koppel "op amper een paar voet" van het gezicht van Norma, die nog sliep. "Wel ten eerste beseft ik niet dat het een kangoeroe was. Ik hoorde de enorme crash en kon alleen maar die enorme bruine heuvel recht voor me zien", vertelt Norma. Bill McConnell zegt dat hij gewekt werd door hun hond Riley, die voortdurend blafte en op en neer liep door de gang.

Toen ze beseften dat het "ding" een kangoeroe was, "begon hun hart heel snel te kloppen", aldus Bill. "Gelukkige bleef hij niet op het bed... hij liep over het bed en bekraste de kastjes naast het bed en liep dan de gang in," zegt hij.

"Toen we een beetje bij onze positieven kwamen, volgde ik hem. Hij ging onze eetkamer binnen en probeerde naar buiten te geraken via een gesloten venster. Ik nam een stoel uit de eetkamer - ik was als een leeuwentemmer met de stoel voor mij, je weet nooit, kangoeroes kunnen extreem gevaarlijk zijn."

Het buideldier liet een bloedspoor achter in de woning van het koppel: hij bekraste meubels en liep ze omver, vooraleer hij de tuin bereikte via een schuifdeur. (br.hln)


» Reageer (0)
20-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 tips om rimpels te helpen voorkomen, voor het te laat is

3 tips om rimpels te helpen voorkomen, voor het te laat is

http://static3.hln.be/static/photo/2016/6/12/9/20161219184035/media_xll_9398394.jpg

We willen de klok massaal tegenhouden, en daarvoor zoeken we steeds vaker onze toevlucht tot botox of andere plastische chirurgie. Hoewel wij hier absoluut niet willen beweren dat daar iets mis mee is, net zoals er ook niets mis is met ouder worden, zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om het verouderingsproces enigszins te vertragen. 3 tips.

Laten we meteen even duidelijkheid scheppen: rimpels voorkomen is niet mogelijk. Tenzij met plastische chirurgie dan. Het is een natuurlijk proces, waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Je kunt ze gelukkig wel verminderen en ervoor zorgen dat je zo lang mogelijk gespaard blijft ervan.

Elke dag zonnecrème smeren
Rimpels worden voor 90 % (!) veroorzaakt door onbeschermde blootstelling aan zon. Wie niet smeert, versnelt het proces dramatisch, en je krijgt er ook nog eens pigmentvlekken van en potentieel zelfs huidkanker. Gebruik daarom dagelijks zonnecrème, in de zomer én winter. Een crème met een breed spectrum, die je huid beschermt tegen zowel UVA en UVB-stralen, werkt het best. Ook een minimumfactor van 15 of hoger is aangeraden.

Huidverzorging
Smeren om er jong uit te zien, dat is waar de advertenties je toe verleiden, maar helpt het ook echt? Geen enkele crème is in staat om rimpels uit te wissen, maar een goede verzorging van de huid is wel van essentieel belang voor een gezonde huid en het kan vroegtijdige veroudering voorkomen. De huid reinigen en een hydraterende crème smeren vormen de grondslag voor een goede huidverzorging. Gebruik milde producten die niet irriteren, vermijd daarom ingrediënten als alcohol en parfum. Daarnaast kun je nog tal van andere producten toevoegen aan je dagelijkse verzorgingsroutine, denk daarbij aan een oogcrème, tonic en serum. Maar overdrijven hoeft niet, een goede dagelijkse basisverzorging is het belangrijkste.

Levensstijl
Je levensstijl wordt weerspiegeld op de huid. Roken en overmatig alcoholgebruik laten bijvoorbeeld hun sporen na. Bij rokers stelt men vast dat de haarvaten samentrekken, de bloeddoorstroming vermindert en de huid vaal en grauw wordt. Overmatig alcoholgebruik zal dan weer de bloedvaten openzetten en kan een factor zijn in het ontstaan van couperose. Voldoende bewegen en ontspannen is daarnaast ook erg belangrijk voor je huid. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zijn de rijkste mensen uit de modewereld

Dit zijn de rijkste mensen uit de modewereld

http://static2.hln.be/static/photo/2016/0/12/10/20161218101031/media_xll_9395215.jpg

De modewereld is een harde business, en dat uit zich ook in de enorme bedragen die ermee gemoeid gaan. Niet de ontwerpers van kledij, wel de bazen aan het hoofd van de grote bedrijven gaan met het meeste geld lopen. Modeplatform FashionUnited lijstte op bij welke merken de grootste fortuinen zitten.

Mode is big business, maar hoe big is dat dan juist? Wereldwijd gezien is de mode-industrie maar liefst 3 biljoen dollar waard. Het hoeft dus niet te verbazen dat enkele van de rijkste mensen ter wereld werkzaam zijn in de modewereld.

Die grote bedragen gaan niet zozeer naar de modellen of ontwerpers, maar wel naar de grote bazen die aan het hoofd van ketens als Zara of H&M staan. De tweede rijkste man ter wereld is bijvoorbeeld de Spaanse Amancio Ortega, die van Zara een miljoenenbedrijf maakte in minder dan 40 jaar tijd. Maar wie zijn de andere ondernemers die van een modemerk een internationale megabedrijf maakte? Dit is de top 10 volgens Fashion United. 


1. Amancia Ortega - Inditex (moederbedrijf van onder meer Berschka, Zara en Massimo Dutti)
2. Bernard Arnault - LVMH (Louis Vuitton en Moët Hennessy)
3. Betrand Puech & familie - Hermès International
4. The Brenninkmeijer familie - C&A
5. Phil Knight - Nike
6. Stefan Persson - H&M
7. Alain & Gerard Wertheimer & familie - Chanel
8. Leonardo Del Vecchio - Luxottica
9. Michael Otto & familie - Otto Group
10. Tadashi Yanai & familie - Fast Retailing, Uniqlo
 (br.hln)


» Reageer (0)
19-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hollywooddiva Zsa Zsa Gabor (99) overleden

Hollywooddiva Zsa Zsa Gabor (99) overleden

http://static0.hln.be/static/photo/2016/6/9/4/20161219062350/media_xll_9396589.jpg

Zsa Zsa Gabor is zondag vlak voor haar 100ste verjaardag gestorven. De actrice werd na een hartaanval nog naar het ziekenhuis overgebracht, maar daar verklaarden artsen haar officieel dood.

De Hongaarse schoonheid sukkelde al enkele jaren met haar gezondheid. Na een beenamputatie in 2011 en verschillende beroertes was de actrice al langer bedlegerig en moest ze om het uur verpleegd worden. Ze kreeg via een maagsonde kunstmatige voedingen. Haar echtgenoot Frederic Prinz Von Anhalt gaf nog verjaardagsfeestjes voor Gabor, maar ze was zo ziek dat er geen bezoekers in haar slaapkamer werden toegelaten. Op 6 februari 2017 zou de actrice haar 100ste verjaardag vieren.

Zsa Zsa Gabor werd in 1917 geboren in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. In 1936 werd ze tot Miss Hongarije bekroond. Vijf jaar later, in 1941, emigreerde ze naar de Verenigde Staten. De diva speelde in ongeveer veertig films en was vaak op televisie te zien. Meer dan door haar carrière als actrice kreeg zij bekendheid door haar vele huwelijken. Zsa Zsa Gabor is met negen mannen in het huwelijk getreden. Zij scheidde zeven keer en één huwelijk werd geannuleerd. Sinds augustus 1986 was ze getrouwd met Frédéric Prinz von Anhalt.

De meeste van haar Hollywoodfilms draaide de actrice in de jaren vijftig, waaronder 'Moulin Rouge' (1953) en 'Touch of Evil' (1957). Haar laatste verschijning voor de filmcamera's dateert van 20 jaar terug in de komedie 'A Very Brady Sequel' (1996).

Diverse Hollywoodsterren stonden zondag op social media stil bij de dood van Hollywoodlegende Zsa Zsa Gabor. De van oorsprong Hongaarse socialite overleed op 99-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. "Er zal maar één Zsa Zsa Gabor zijn. En ik vond haar erg leuk. Rust zacht, liefje", schreef presentator Larry King.

Dita von Teese noemde haar "een van de meest gevatte schoonheden ooit" en deelde op Twitter ook een bekende quote van Zsa Zsa: "Jaloers zijn op een mooie vrouw maakt je niet mooier".

Antonio Banderas plaatste een foto van de actrice met het simpele bijschrift 'RIP Zsa Zsa Gabor'.

Game Of Thrones-actrice Gwendoline Christie deelde een filmpje van de ster op pad met David Letterman, met daarbij de woorden "Dag Zsa Zsa".

Ook de Britse presentator Piers Morgan reageerde op Twitter op de dood van één van Hollywoods oudste sterren. "99 jaar oud, 9 echtgenoten, Miss Hongarije en Hollywoodster. Wat een leven!" (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kiki Dee - I've got the music in me

Kiki Dee - I've got the music in me

Klik op de foto om haar te beluisteren


Kiki Dee, pseudoniem van Pauline Matthews, (Bradford, 6 maart 1947) is een Engelse zangeres.


In de late jaren '60 werd ze bekend als blanke soulzangeres. Ze was de eerste blanke Britse zangeres die bij het legendarische soul label Motown onder contract kwam. Vanaf 1973 was ze de protegé van Elton John. In die periode scoorde ze haar bekendste hits: "I've got the music in me" (1974), het duet "Don't go breaking my heart" (1976) met Elton John en "Star" (1981).

Vanaf 1984 richtte ze zich tevens op het acteren in (West End-)musicals.

Vanaf medio jaren negentig vormt ze een duo met Carmelo Luggeri, met wie ze voornamelijk in het Britse schnabbelcircuit optreedt.


» Reageer (0)
18-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Banksy komt naar Antwerpen en DIT is waarom je moet gaan kijken...

Banksy komt naar Antwerpen en DIT is waarom je moet gaan kijken...

http://static3.hln.be/static/photo/2016/7/12/5/20161217150050/media_xll_9394025.jpg

The Art of Banksy, een tentoonstelling over de Britse street-artkunstenaar, is binnenkort te bewonderen in Antwerpen. Tot 7 januari loopt de expo met werken van Bansky nog in Amsterdam, maar daarna komt de tentoonstelling naar België.

Waar en wanneer The Art of Banksy te zien zal zijn, is nog niet bekend. Dat is geheel in lijn met de geheimzinnigheid die er bestaat rond de identiteit van de street-artkunstenaar. Meer informatie volgt pas morgen in de loop van de dag.

In aanloop naar de tentoonstelling, worden er dan ook rode ballonnen opgelaten. Die verwijzen naar een van Banksy's bekendste creaties: een zwart-wit meisje met een felrode ballon, een werk dat de kunstenaar in 2014 nog inzette in een campagne tegen de aanhoudende bloedvergieten in Syrië.

De Brit staat bekend voor zijn street-art, die politiek-maatschappelijke thema's aankaart met satirische graffititekeningen op publieke plaatsen, onder meer op de Israëlische afscheidingsmuur. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo controleer je of een peer rijp is in 5 seconden

Zo controleer je of een peer rijp is in 5 seconden

http://static3.hln.be/static/photo/2016/11/16/5/20161216110204/media_xll_9391445.jpg

Niets zo vervelend als een peer kopen om er dan achter te komen dat die nog niet rijp is of erger nog: overrijp. Gelukkig bestaat er voor alles een oplossing, en wij vonden een trucje om er in no time achter te komen of een peer eetbaar is of niet.

Niets zo vuil als een onrijpe of net overrijpe peer, die ofwel melig of net keihard is. Aan de top van de peer, net onder de steel, kun je echter snel te weten komen of een peer rijp is. Duw er even op met je vinger en als het meegeeft, dan is de peer klaar om op te eten. Wacht daar niet langer dan 2 dagen mee, want anders is het stuk fruit alweer te rijp.

Daarnaast is er ook een trucje om stukken fruit sneller te laten rijpen. Stop ze in een papieren zak met een rijpe banaan of appel. Die ademen onder andere ethyleengas uit, een gas dat vrijkomt bij de 'ademhaling' van fruit en dat verantwoordelijk is voor het aanrijpen van de vrucht. Door je fruit in een papieren zak te bewaren met een stuk rijp fruit, blijft dat gas gevangen in de dichte nabijheid van het fruit, en rijpt het dus sneller aan. (br.hln)


» Reageer (0)
16-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ongezien: skelet in ton én uit 10de eeuw

Ongezien: skelet in ton én uit 10de eeuw

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/een-geraamte-uit-10de-eeuw-nooit-eerder-werd-zo-n-oude-vondst-teruggevonden-in-oudenaarde-nbsp-nbsp-ronny/p1/img-OGM3ZDdkYzUvYXQvOTM5MDk0MS8zMjB4OTk5OS9GVA/9390941.jpeg?v=q5vRGSY

Archeologen hebben onder de Markt van Oudenaarde een skelet opgegraven uit de tiende eeuw. "Dit is de oudste vondst ooit in Oudenaarde en ook een heel merkwaardige, want deze man is op een verdachte manier om het leven gekomen: het geraamte stak in een ton. Bij geen enkele opgraving in Vlaanderen is zoiets al aangetroffen", zegt archeoloog Wouter De Maeyer.

Sinds juli voeren archeologen van SOLVA in opdracht van Stad Oudenaarde een archeologisch onderzoek uit op de Markt. Dit gebeurt voorafgaand aan de heraanleg van de Markt en de vernieuwing van de rioleringen. "De vondsten overtreffen de verwachtingen: unieke restanten uit de prehistorie, een collectie van maar liefst 96 penningen uit de 13de eeuw en een menselijk skelet begraven in een houten ton spreken tot de verbeelding", bedenkt archeoloog De Maeyer.

Vermoord?

De vondst van het skelet op een tweetal meter onder de grond ter hoogte van het café Carillon lijkt het meest intrigerend. "We vonden dit skelet in een ton. Dat is hoogst merkwaardig, want dat is nooit een manier geweest om doden te begraven. We kunnen hier dus spreken van een op zijn minst verdacht overlijden", zet De Mayer.

Het skelet is van een man van tussen de 40 en 55 jaar, zo wisten specialisten te achterhalen. Ook opmerkelijk is de ouderdom: deze resten dateren uit de tiende eeuw. Nog nooit zijn in Oudenaarde zaken opgegraven die zo oud zijn. Dit leert archeologen dat de het ontstaan van Oudenaarde allicht een eeuw vroeger begon dan ze altijd hebben verondersteld.

Om de kleinste metaalvondsten niet over het hoofd te zien, kammen enkele vrijwilligers met hun metaaldetector het terrein uit. Zo vond Karel Ardaen (27) uit Oudenaarde een verzameling van maar liefst 96 middeleeuwse armenpenningen.

Penningen

"Een onverwachte en heel mooie vondst. Ze leken heel erg op kleine munten, maar dat waren ze niet. Penningen werden in een mal gegoten en hadden bijna geen waarde. Toch zijn ze wellicht wel als geld gebruikt, maar louter om te ruilen voor bijvoorbeeld een brood", weet Karel.

Hij heeft hier al drie weken gewerkt als jobstudent en doet er nog eens drie weken gratis bij als vrijwilliger. "Ik heb management gestudeerd, maar archeologie heeft me altijd gepassioneerd. Ik vind het heel leuk dat ik mijn steentje kan bijdragen aan de opgravingen", besluit hij.

Intussen zijn de archeologen al aan de slag aan de zuidwestelijke zijde van de Markt. Ook hier zijn de verwachtingen hoog: het team legde er al restanten van het verdwenen Vleeshuis bloot.

Op zondag 18 december van 10 tot 17 uur geven de archeologen meer uitleg bij de opgravingen op de Markt. Een tentoonstelling over het archeologisch onderzoek loopt in het stadhuis van Oudenaarde van 18 december tot 5 maart 2017 en is te bezoeken tijdens de openingsuren van het MOU (dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17uur, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur). (br.hln)


» Reageer (0)
15-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wielemie valt flauw van de pijn tijdens interview met BBC

Wielemie valt flauw van de pijn tijdens interview met BBC: "Mijn begrafenis is geregeld"

http://static0.hln.be/static/photo/2016/12/2/7/20161215145637/media_xll_9389527.jpg

Ze liet zich zien op de Paralympics in Rio, met maar liefst twee medailles. Maar dat was niet het enige waarmee Marieke Vervoort (37) deze zomer de aandacht trok. De kracht waarmee ze vecht tegen de spierziekte die ze al sinds haar 21ste meedraagt en die haar lichaam verwoest, kon over heel de wereld op bewondering rekenen. De BBC zocht Wielemie nu op in Diest voor een reportage. En die toont de harde realiteit van haar leven, onder meer als ze midden in een interview flauw valt van de pijn.

Het is intussen drie maanden geleden dat ze haar medailles binnenhaalde in Rio. Zilver op de T52 400 meter nadat ze 30 uur zwaar ziek was en een dag aan een infuus lag in het Paralympisch dorp. En brons op de 100 meter nadat een blaasinfectie haar koorts door het dak deed gaan. "Het was een mooie manier om mijn carrière af te sluiten. Maar het was ook triest, omdat ik afscheid moest nemen van de sport die ik zo graag doe. Ik wil nog wel, maar het lukt niet meer. Mijn lichaam is op."

Goed gevoel
De papieren waarin haar euthanasie wordt geregeld, hielden haar overeind tijdens de Paralympics. "Zonder was ik niet eens naar de spelen vertrokken", vertelt ze. "Ik was zo depressief en kon alleen maar denken aan hoe ik er zélf een einde aan kon maken. Maar toen alles eindelijk in orde was voor de euthanasie, had ik een goed gevoel. Ik hoefde niet te sterven met pijn. Ik kan nu zelf het moment kiezen en de mensen bij me hebben die ik graag zie. Het is mijn garantie op een zachte, mooie dood."

Haar begrafenis is al geregeld en haar grafrede geschreven. "Ik heb alles voorbereid. Ik heb aan iedereen die ik graag zie een brief geschreven, terwijl ik het nog kon met mijn handen", zegt ze. "En er zal cava zijn, véél cava. Want ik heb een fantastisch leven gehad, ondanks mijn vreselijke ziekte. En misschien ook wel dánkzij mijn vreselijke ziekte, want daardoor heb ik ook dingen kunnen doen die anders niet mogelijk waren geweest. Het heeft me sterk gemaakt."

Skydiven
Maar eerst wil ze nog genieten van de tijd die er over is. Zolang het kan. Racen met de rolstoel lukt in elk geval niet meer, maar ze heeft zich nu toegelegd op indoor skydiven, in een verticale windtunnel die haar lichaam toch nog een beetje een gevoel van vrijheid kan geven. Het doel: een parachutesprong uit een vliegtuig. Solo.

En dat ondanks de pijn, die alleen maar erger wordt. "Het wisselt heel erg", vertelt ze. "Het ene moment ben ik vrij goed, een half uur later kan ik een epileptische aanval krijgen en gillen van de pijn. Ik heb heel wat pijnstillers nodig, van valium tot morfine. Een verpleegster komt vier keer per dag langs."

Hard
Hoe hard haar leven is, wordt tijdens de reportage pijnlijk duidelijk als ze op zeker moment liggend op de zetel buiten bewustzijn raakt van de pijn. Even later wil ze graag doorgaan met het interview. "Het lukt wel weer. Ik ben ook heel dankbaar voor mijn begeleidingshond Zenn. Ze helpt me bij het aankleden en om dingen te halen en geeft me een zekere onafhankelijkheid. Ze voelt het ook als ik een aanval ga krijgen. Dat steekt ze haar hoofd tussen mijn knieën alsof ze wil zeggen: 'ga liggen, Marieke, ga naar een veilige plek'. Maar meest van al nog is ze mijn maatje. Als ik blij ben is ze blij, als ik boos ben laat ze me even met rust. En als ik ween, komt ze aan mijn gezicht likken en een knuffel geven."

De wereldwijde persbelangstelling voor Vervoort blijft intussen aanhouden. De komende dagen zijn eindejaarsinterviews gepland met tv-stations uit Italië en Duitsland en met de Amerikaanse krant The New York Times. "Er is ook interesse uit de VS en in ons land om een documentaire over mijn leven te maken", aldus Vervoort. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stress over het perfecte cadeau? Waarom dat niet nodig is

Stress over het perfecte cadeau? Waarom dat niet nodig is

http://static0.hln.be/static/photo/2016/1/11/9/20161214173714/media_xll_9386799.jpg

Ook al paniekerig aan het rondzoeken welke cadeaus je nú weer moet kopen voor je familie? Stop met stressen, want volgens een nieuwe studie maakt het helemaal niet zoveel uit wat je geeft. Een zorgvuldig uitgezocht cadeau of een last minute snel gevonden presentje? Geschenken krijgen vinden we altijd leuk.

Heb je nog niet meteen het perfecte kerstcadeau gevonden voor je broer, schoonvader of oma, begin dan niet te panikeren. Onderzoekers argumenteren dat het probleeem met de zoektocht naar het "perfecte" geschenk is dat de gever focust op het moment waarop het cadeaupapier van het pakje wordt gescheurd.

In plaats van na te denken wat een cadeau op langere termijn voor iemand kan opleveren, stellen we ons vooral de reactie voor van de persoon in kwestie die het pakje openscheurt. En hoewel het natuurlijk bevredigend is om de grote glimlach op het gezicht te zien van je familielid als die dat speciale cadeau opent waar jij weken naar gezocht hebt, zal hij of zij op lange termijn net zo blij zijn met iets dat je twee dagen op voorhand nog snel gekocht hebt.

In plaats van stil te staan bij het grote uitpakmoment, denken we beter aan spullen die daarna ook nog van pas komen, tippen de onderzoekers. Een paar wollen sloefen zijn niet meteen een sexy cadeau, maar de persoon aan wie je het gaf zal er wel een winter lang plezier van hebben. Slotconclusie: mensen houden ervan om cadeautjes te krijgen. Maak je er niet te druk in als je niet het perfecte cadeau vindt, want als het met plezier is gegeven, maakt het allemaal weinig uit.


» Reageer (0)
14-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom praten sommige mensen in hun slaap?

Waarom praten sommige mensen in hun slaap?

http://static2.hln.be/static/photo/2015/1/12/3/20150313191340/media_xll_7557498.jpg

Het kan nogal schrikken zijn wanneer je bedpartner plots in het midden van de nacht een monoloog begint af te steken. Of misschien ben je zelf een nachelijke babbelkous? Maar hoe komt het eigenlijk dat we praten in onze slaap? En kan je er iets aan doen?

Praten in je slaap is een soort van slaapstoornis die tijdens iedere fase van de slaap kan voorkomen. Het kan de vorm aannemen van een ingewikkelde conversatie of monoloog, maar het kan ook totale nonsens of wat gemompel zijn.

Hoe komt het?
Wanneer iemand praat in zijn slaap, kan dat wijzen op een diepgewortelde slaapstoornis zoals apneu (ademstilstand tijdens de slaap), nachtmerries, REM-slaap stoornissen (wanneer je een droom naspeelt door te bewegen) of sexsomnia (dat spreekt voor zich).

Het kan echter ook voorkomen bij koorts, stress of een tekort aan slaap, als je lijdt aan een depressie of alcohol of drugs gebruikt hebt voor het slapengaan.

Daarnaast wijzen onderzoekers ook op de stoffen glycine en gamma-aminoboterzuur die vrijkomen in onze hersenen om ons lichaam tijdelijk te verlammen 's nachts. Bij de meeste mensen zorgt dat er ook voor dat de stembanden uitgeschakeld worden, maar dat is niet bij iedereen het geval. Daardoor brengen ze dingen naar buiten die in hun hersenen afspelen, meestal onsamenhangende zinnen en woorden.

Zijn er risico's?
Wanneer praten in je slaap ervoor zorgt dat je overdag minder goed functioneert of dat er strubbelingen in relatie optreden, is het aangeraden  om een specialist te raadplegen. Daarnaast kan het ook een tekort aan slaap veroorzaken, iets dat op termijn kan leiden tot hart- en vaatziektes, diabetes en obesitas.

In feite is alles dat iemands slaap verstoort problematisch. Af en toe eens praten in je slaap is uiteraard geen reden om je zorgen te maken, maar als het praten erg luid is en vaker voorkomt kan het een voorbode zijn van een dieperliggende slaapstoornis.

Kan je het behandelen?
Een manier om je praatgrage partner het zwijgen op te leggen, is om goede slaapgewoontes aan te leren. Probeer steeds op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan en streef naar zeven tot negen uren slaap per nacht. Minder alcoholische dranken nuttigen voor het slapengaan kan ook helpen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Babyboom! Nog een derde olifant zwanger in Planckendael

Babyboom! Nog een derde olifant zwanger in Planckendael

http://static3.hln.be/static/photo/2016/5/8/9/20161214103926/media_xll_9385929.jpg

Geen twee zonder drie. Nadat Planckendael de voorbije twee dagen bekendmaakte dat olifanten Kai-Mook en May Tagu zwanger waren, liet het dierenpark vandaag weten dat ook Phyo Phyo zwanger is. Een heuse babyboom dus. Olifantenstier Chang wordt binnen anderhalf tot twee jaar dus driemaal papa kort na elkaar.

Planckendael maakte maandag al de zwangerschap van de 7 jaar oude Kai-Mook bekend, gisteren volgde het nieuws over May Tagu (9) en vandaag pakt het dierenpark dus voor de derde dag op rij uit met de aankondiging van een te verwachten olifantenbaby.

Kai-Mook zelf was in 2009 - toen nog in de Antwerpse Zoo - de eerste Aziatische olifant die in België geboren werd. Voor Kai-Mook is het nu de eerste zwangerschap, May Tagu verloor vorig jaar nog haar baby Q dat erg verzwakt ter wereld was gekomen. Phyo Phyo beviel eveneens vorig jaar nog van vrouwtje Qiyo, dat het wel goed stelt.

"Papa Chang heeft zijn werk heel goed gedaan", zei een van de verzorgers op de Facebookpagina van het park. "Binnenkort verwachten we hier drie kleine baby's in onze olifantenkudde, die dus sterk zal aangroeien. Dat is erg belangrijk, want olifanten leren vooral veel van elkaar en we gaan ervoor zorgen dat ze dat ook hier zullen kunnen. We hebben voldoende plaats voor alle olifanten en zijn erop voorbereid. Het belooft natuurlijk wel een zwaar jaar te worden voor de verzorgers, maar we zijn enorm verheugd." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elk jaar duizenden verkrachtingen niet bestraft

Elk jaar duizenden verkrachtingen niet bestraft

http://static0.hln.be/static/photo/2016/3/1/7/20161214005808/media_xll_9385072.jpg

In vijf jaar tijd zijn 11.665 verkrachtingsdossiers geseponeerd - of 1 op de 2. De voornaamste oorzaken zijn een gebrek aan bewijs en daders die niet kunnen worden geïdentificeerd.

Het aantal verkrachtingszaken dat parketten verticaal klasseren, daalt jaar na jaar. Toch werd tussen 2010 en 2015 nog 50,21 procent van de zaken geseponeerd. Dat blijkt uit cijfers van justitieminister Koen Geens (CD&V), die Open Vld-Kamerlid Nele Lijnen opvroeg.

In 60 procent van die gevallen werd het dossier geseponeerd omdat er niet genoeg bewijzen waren, bij 16 procent van de zaken gebeurde dat omdat de dader onbekend bleef. 140 dossiers werden ook geklasseerd omdat er te weinig recherchecapaciteit was bij de politie.

Te weinig kennis
Volgens Danièle Zucker, doctor in de Psychologie en gespecialiseerd in seksueel geweld, moet er heel wat veranderen om ervoor te zorgen dat minder verkrachtingen zonder gevolg blijven. "Meestal is er te weinig kennis. Zowel bij de spoeddiensten die de eerste vaststellingen doen, als bij politiemensen die de zaak behandelen, als bij de parketten", aldus Zucker. "Elke dag dienen tien slachtoffers in ons land een klacht in, terwijl er in werkelijkheid nog veel meer verkrachtingen gebeuren: dagelijks 80 tot 100. Veel slachtoffers zijn bang om aangifte te doen en hebben het gevoel dat het toch niks zal teweegbrengen."

Lichte straf
Ook het aantal veroordelingen neemt jaar na jaar af. "Als een dader dan toch voor de rechtbank moet verschijnen, komt hij er nog al te vaak vanaf met een lichte straf", zegt Zucker nog. "Verkrachting wordt nog steeds te weinig ernstig genomen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voortvluchtige verkrachter (31) slaat opnieuw toe bij zelfde vrouw (29)

Voortvluchtige verkrachter (31) slaat opnieuw toe bij zelfde vrouw (29)

http://static0.hln.be/static/photo/2016/5/0/8/20161214100022/media_xll_9385853.jpg

Vorig jaar in november verkrachtte de 31-jarige Wim K. uit Lommel een inmiddels 29-jarige vrouw. Daarvoor kreeg hij een effectieve celstraf, er loopt een aanhoudingsmandaat tegen hem. Vorige week sloeg hij opnieuw toe bij hetzelfde slachtoffer. Politie en gerecht zijn op zoek naar de man, die waarschijnlijk in Nederland verblijft. Dat meldt Het Belang van Limburg.

Op 30 september werd Wim K. veroordeeld voor de gruwelijke verkrachting van een intussen 29-jarige vrouw uit Lommel. In november vorig jaar sloot hij het slachtoffer op in zijn slaapkamer, boeide haar met trekbandjes rond haar enkels en polsen, ketende haar vast aan zijn bed om knipte haar broek open. Daarna verkrachtte hij haar.

Bij verstek veroordeeld
De rechter veroordeelde Wim K. bij verstek tot vijf jaar cel. Ook werd hij vijf jaar uit zijn rechten ontzet. De man daagde niet op voor zijn proces en liet zich ook niet door een advocaat vertegenwoordigen. Bij de veroordeling werd een onmiddellijk aanhoudingsbevel uitgesproken omdat het gerecht vreesde dat de man op de vlucht zou slaan. Toen de politie hem wilde arresteren, bleek hij verdwenen.

Nadat een opsporingsbericht werd verspreid, werd de Lommelaar de voorbije zomer in Nederland aangetroffen. Hij kon daar echter wettelijk niet aangehouden worden. Na zijn veroordeling in september dook hij weer onder.

Maar terwijl de politie naar de man op zoek was, sloeg hij opnieuw toe. Vorige week pleegde hij weer ernstige zedenfeiten, bij dezelfde vrouw nog wel.

Ondergedoken in Nederland?
Er is nu een nieuw onderzoek geopend, de man staat internationaal geseind en de Nederlandse autoriteiten zijn op de hoogte gebracht van de nieuwe zedenfeiten. Het gerecht vermoedt immers dat de Lommelaar opnieuw in Nederland ondergedoken is.

Vlak voor hij verdween, droeg Wim K. een zwarte jas, een zwarte jeansbroek en donkere schoenen en had hij een rugzak bij. Zijn haren zouden nu langer zijn dan op de foto. (br.hln)


» Reageer (0)
13-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als Disney het verzon, geen kat die het geloofde

Als Disney het verzon, geen kat die het geloofde

http://static3.hln.be/static/photo/2016/11/11/0/20161213081338/media_xll_9382515.jpg

Heroïneverslaafde, dakloze dief wordt dankzij de liefde voor een gewond katje miljonair. Mocht Disney het verzinnen, je gelooft het niet. En toch is dat het waargebeurde levensverhaal van de Brit James Bowen. Zes boeken schreef hij al over zijn leven en het werden stuk voor stuk bestsellers. Het eerste, 'A Street Cat Named Bob', is nu verfilmd en komt op 21 december bij ons in de zalen.

James Bowen is achttien wanneer hij in 1997 uit Australië, waar hij met zijn moeder woonde, terugkeert naar zijn geboortegrond Engeland. De jonge goth - zwarte kleren, bleek vel, zwaar gemoed - trekt in bij zijn zus, krijgt ruzie met zijn schoonbroer en belandt op de straten van Londen. Een ellendig leven, zeker als je ADHD hebt en manisch depressief bent. Troost vindt hij in heroïne, wat zijn leven natuurlijk alleen maar ellendiger maakt. Bowen gaat stelen, vooral in Marks & Spencer, en verkoopt de spullen om drugs te scoren. Tot hij wordt gearresteerd. Hij wordt niet opgesloten, maar moet een ontwenningscursus volgen. Hij krijgt, na tien jaar dakloosheid, ook een appartement toegewezen. De heroïne vervangt hij door methadon, het stelen door gitaarspelen op straat.

Bestseller

Op een avond zit er een rosse kat te janken aan de deur van zijn appartement. Bowen neemt de kater in huis, noemt hem Bob - naar Killer Bob uit de tv-serie 'Twin Peaks' - en neemt de poes ook mee als hij bij Covent Garden en Picadilly Circus gaat busken. Met Bob erbij ligt er niet alleen meer geld in de pet van Bowen, de zorg voor het beest geeft zijn leven ook richting. Hij raakt zelfs van de methadon af. Filmpjes van het aandoenlijke duo - Bob zit meestal op Bowens schouder - verschijnen nu op YouTube. Toeristen willen met het stel op de foto, Bob heeft zelfs geleerd om hen high fives te geven. In Londen kent bijna iedereen de twee nu.

En daarom staat er plots een literair agent voor de deur van de ex-dakloze. Of hij van zijn levensverhaal geen boek wil maken? Ja dus. (br.hln)


» Reageer (0)
12-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifant Kai-Mook is zwanger

Olifant Kai-Mook is zwanger

http://static1.hln.be/static/photo/2016/12/5/11/20161212102644/media_xll_9380996.jpg

Goed nieuws uit dierenpark Planckendael. Op Twitter maakt het park bekend dat olifant Kai-Mook mama wordt. Morgen geeft Planckendael meer informatie.

Kai-Mook werd op 17 mei 2009 geboren in de Antwerpse Zoo en verblijft sinds later dat jaar in Planckendael. De Aziatische olifant was de eerste olifant die in België werd geboren.

De babyolifant werd Kai-Mook genoemd, wat volgens de zoo in het Thais 'parel' zou betekenen. De naam werd pas drie dagen na de geboorte bekendgemaakt, zeker was dat de naam met de letter k zou beginnen aangezien elk dier geboren in 2009 in de zoo van Antwerpen, een naam krijgt die met de letter k begint.

Volgens sommige bronnen zou de naam echter 'kip' betekenen en moest de naam Khai-Mook zijn. Het publiek kon voorstellen doen tot een naam.

De geboorte kreeg uitgebreide media-aandacht. Een door de zoo speciaal opgezette website om de geboorte live te volgen telde in het weekend van de geboorte 1,2 miljoen bezoekers. Ook werden er in de stad enkele grote schermen opgezet, waarop de bevalling live was te volgen. De verzorgers gaven commentaar bij de beelden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ze denkt dat het om een aangespoelde walvis gaat. Tot ze er naartoe wandelt

Ze denkt dat het om een aangespoelde walvis gaat. Tot ze er naartoe wandelt

http://static0.hln.be/static/photo/2016/8/5/0/20161212103246/media_xll_9381030.jpg

Na de recente aardbeving in Nieuw-Zeeland vindt Melissa Doubleday dit zonderlinge object op het strand. Ze denkt eerst dat het een walvis is. Wanneer ze het aangespoelde voorwerp van naderbij bekijkt, slaat de twijfel toe. Wat is dit in godsnaam?

Doubleday heeft het raadselachtige object dat bedekt is met zeepokken aangetroffen op het strand van Muriwai nabij de stad Auckland op het Noordereiland. Ze neemt er een foto van die ze op 9 december op Facebook post. "Weet iemand wat dit is?", schrijft ze erbij.

Op social media is het debat ondertussen in alle hevigheid losgebarsten. "Dit is een zeemonster", beweert Nick Vitasovich. "Is het misschien een tijdscapsule van buitenaardse wezens?", vraagt Kathleen Kerr zich af. "Wow, wat een vondst! Geen idee wat het is", schrijft een andere gebruiker. Anderen suggereren dat het mogelijk om drijfhout gaat dat bedekt is met zeepokken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze vrouw bleek vijf weken na haar begrafenis nog te leven

Deze vrouw bleek vijf weken na haar begrafenis nog te leven

http://static1.hln.be/static/photo/2016/11/1/0/20161212073956/media_xll_9380805.jpg

Haar verhaal klinkt een beetje als het scenario voor een griezelfilm, maar voor Whitney Wheeler (29) en haar familie uit de Amerikaanse staat North Carolina was het werkelijkheid. Toen de jonge vrouw betrokken raakte bij een ernstig verkeersongeval werd ze net als vijf andere dodelijke slachtoffers begraven. Alleen, ze bleek helemaal niet dood te zijn.

Het ongeval gebeurde exact tien jaar geleden, maar Whitney heeft het er nog altijd heel moeilijk mee. Ze zat in 2006 in haar eerste jaar aan de universiteit van Indiana, toen de bus waarin ze met nog negen andere studenten zat, werd aangereden door een tractor. "Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, was ik één van de vier overlevenden. Ik was wel in kritieke toestand: ik had een hoofdwonde en heel wat van mijn botten waren gebroken", vertelt ze.

Identiteitskaart
Voor ze naar het ziekenhuis 480 kilometer verderop werd gebracht, raapten de hulpverleners een handtas op die naast haar lag. De identiteitskaart leek te kloppen: lengte, bouw, haarstijl. In de chaos werd gewoon aangenomen dat ze Laura Van Ryn (22) was, één van de andere inzittenden. De handtas van Whitney lag bij Laura en daardoor werd ervan uitgegaan dat zij Whitney was.

Zus Carly (nu 31) ging naar dezelfde universiteit en hoorde het nieuws van het ongeval als eerste. Ze belde haar moeder Colleen in Michigan, maar geen van beide vrouwen wist toen al wat er precies was gebeurd. Tot Colleen later die avond een telefoontje kreeg dat Whitney gestorven was. Die bracht op haar beurt vader Newell (63) op de hoogte, die in het buitenland was.

Lichaam
De familie van Whitney en haar vriend Matt besloten niet naar haar lichaam te gaan kijken, omdat ze zich haar niet op die manier wilden herinneren. Vier dagen later werd ze begraven. Maar wat ze niet wisten, was dat Whitney op dat moment eigenlijk in coma lag in het ziekenhuis. En dat de familie van Laura onwetend aan haar bed zat te bidden dat ze het zou halen.

De familie van Laura had ook geen idee van de identiteitswissel. "We leken op elkaar en ik was helemaal opgezwollen en onherkenbaar", vertelt Whitney. "En toen ik enkele weken later bij bewustzijn kwam, was ik er nog altijd erg aan toe en kon ik niet communiceren."

Tanden
Tot de zus van Laura - Lisa (nu 37) - vijf weken na de crash opeens zag dat Whitney's tanden anders waren dan die van haar zus. "Het ziekenhuis haalde er de gebitsgegevens van Laura bij en vroegen me om mijn naam te schrijven. Toen ik 'Whitney' op het papiertje krabbelde, stortten de familieleden van Laura in. Ze beseften opeens dat ze hun dochter, zus en vriendin kwijt waren."

Toen de familie van Whitney op de hoogte werd gebracht, dacht die eerst dat het om een misselijkmakende grap ging. Maar ze reden toch naar het ziekenhuis en daar wisten ze met hun blijdschap opeens geen blijf. "Ze vertelden me over het ongeval, maar wachtten met de details. Op dat ogenblik kon ik het nog niet aan", zegt Whitney nog altijd aangedaan.

Opgraven
De familie van Laura liet het lichaam van de jonge vrouw opgraven en opnieuw begraven. Whitney zelf lag nog drie maanden in het ziekenhuis, maar ging het volgende schooljaar weer naar de universiteit. "Dat was niet eenvoudig", vertelt ze nog. "Iedereen staarde me aan en ik leed bovendien aan een schuldgevoel. Omdat ik de crash overleefd had en zes anderen niet."

 In 2010 trouwde ze met Matt (29), in de kerk waar haar begrafenis het jaar ervoor had plaatsgevonden. Zo kon ze de trieste herinneringen vervangen door blije. Intussen heeft het koppel drie kinderen: Zachary (4), Rebecca (2) en Samantha (22 maanden). "Ik heb nog altijd contact met de familie van Laura. Ze zeggen dat het een troost is, hoewel ik denk dat het niet makkelijk moet zijn om mij te zien verder gaan met mijn leven, wetende dat hun dochter en zus er niet meer is." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo maak je een Thaise groene curry (volgens een échte Thaise topchef)

Zo maak je een Thaise groene curry (volgens een échte Thaise topchef)

http://static0.hln.be/static/photo/2016/6/9/14/20161211103224/media_xll_9378824.jpg

Fans van de Thaise keuken, opgelet! Topchef Prayong Khundongling, de ster van het vijfsterrenrestaurant in het Lebua Hotel, heeft zijn recept voor dé Thaise groene curry verklapt.

Het geheim van een goede curry is eigenlijk niet zo moeilijk: Prayong vertelt dat het allemaal begint met een tripje naar de Aziatische winkel. Goede ingrediënten, waaronder een uitstekende currypasta, zijn immers het belangrijkste.

Ingrediënten
- Stoofvlees van lam (Ongeveer een halve kilo)
- 2 eetlepels groene currypasta
- Kokosmelk (400 gram)
- 1 aubergine (in plakjes)
- 4 rode chilipepers (gesneden)
- 5 kafferlimoenblaadjes
- 10 blaadjes basilicum
- 2 eetlepels palmsuiker
- 3 eetlepels vissaus
- 1 eetlepel zonnebloemolie

Werkwijze:
Bak de currypasta aan in de olie en voeg de helft van de kokosmelk toe. Laat inkoken en voeg dan het lamsvlees en de aubergine toe en laat pruttelen. Als het vlees zacht is, kruid je met palmsuiker en vissaus. Roer er daarna de chili, limoenblaadjes en basilicum door. Haal van het vuur en dien op met gewone rijst. (br.hln)


» Reageer (0)
11-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse boeren komen met een wel heel sexy kalender

Franse boeren komen met een wel heel sexy kalender

http://static0.hln.be/static/photo/2016/18/11/6/20161211093134/media_xll_9378741.jpg

Bij het woord 'boer' krijgen wij spontaan visies van Gerrit Callewaert uit In De Gloria, maar in het echt zijn de mannen in dat beroep duidelijk een stuk fitter en sexyer. Dat bewijst deze stomende 'calendrier des agriculteurs' voor 2017 wel.

Wie nog op jacht is naar een kerstcadeau voor iemand die mannelijk schoon apprecieert, kan stoppen met zoeken. De Franse boeren uit de streek van Normandië, de Provence, de Champagne en Picardië zijn immers in de voetsporen getreden van brandweermannen en hebben een stomende bijna-naaktkalender op de markt gebracht. En ze mogen dan wel geen uniform hebben, dat maakt de beelden er niet minder sexy om.

Fotograaf van dienst was de Fransman Fred Goudon, die dit jaar ook al verantwoordelijk was voor de 'kalender van judoka's & kittens' (ook zeker het bekijken waard). Met de kalender wil hij aandacht vragen voor het harde werk dat de boeren elke dag uitvoeren. "Het is een ode aan een vergeten beroep dat vaak niet gewaardeerd wordt", aldus Goudon. "Alle modellen willen hun werk en hun toewijding promoten. Ze hebben een harde job en moeten elke dag keihard werken."

Goudon benadrukt ook dat hij de foto's zo realistisch mogelijk wilde maken, al vermoeden we dat de mannen toch minder kleren aanhebben dan anders. In de kalender poseren ze steevast halfnaakt in hun habitat, vaak met boerderijdieren erbij (er is zelfs een biggetje aanwezig). Wie de kerels graag aan zijn eigen muur hangt, kan een exemplaar kopen via Amazon. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recent ontdekte Ensor geveild voor recordbedrag

Recent ontdekte Ensor geveild voor recordbedrag

http://static0.hln.be/static/photo/2016/8/13/14/20161207194531/media_xll_9370124.jpg

Het recent ontdekte schilderij 'Squelette arrêtant masques', van de Belgsiche expressionist James Ensor, is vandaag voor een recordbedrag van 7,4 miljoen euro geveild bij Sotheby's. Het schilderij was begin november ontdekt in Oostende. Vooraf was het werk geschat op een waarden tussen één en anderhalf miljoen euro. Volgens veilinghuis Sotheby's is dat het hoogste bedrag dat ooit voor een werk van Ensor is gegeven. 'Squelette arrêtant masques' dateert uit 1891 en werd nog maar recent ontdekt, nadat het een kleine eeuw in het bezit van dezelfde familie was gebleven.

Het is een olieverf op doek van 33 op 55 centimeter. Centraal staat een gemaskerd personage dat door twee geraamten wordt aangehouden, een rijkswachter en een militair. Rechts onderaan is het getekend en gedateerd met 'Ensor 91'. Links staan twee maskers, waaronder een Japans nômasker en een carnavalsmasker. Rechts staan drie figuren, onder anderen een pierrot

Uitstekend bewaard

Het meesterwerk is uitstekend bewaard gebleven. De felle kleuren, de grijze Oostendse lucht, de gemaskerde personages en het skelet met de hoge hoed maken het meteen herkenbaar als een echte Ensor.  De hypothese luidt dat het skelet een zelfportret is van Ensor, die geobsedeerd was door de dood. Rondom het skelet bevinden zich nog zeven kleurrijke gemaskerde figuren.

Het onderwerp van het olieverfschilderij is mogelijk de opstand aan de Université Libre de Bruxelles in 1891 tussen de atheïstische facties, die open stonden voor een wetenschappelijke aanpak, en de deïstische facties. "De onpopulaire rector zette de politie in tegen de heethoofden en de verbitterde studenten die betoogden voor de vrijheid van de wetenschap", zegt Sotheby's. "Ensor leunde aan bij deze vooral liberale en linkse intellectuelen en hoogstwaarschijnlijk wilde hij, als rebel in hart en nieren, zijn standpunt kenbaar maken."

Geschat op anderhalf miljoen

Hoewel Emile Verhaeren al in 1908 over het werk schreef, had niemand het ooit gezien. De enigen die Squelette arrêtant masques konden bewonderen, waren intimi van de familie Serruys, die het schilderij van Ensor had gekregen. Ensorspecialist Xavier Tricot denkt dat de familie het werk in 1922 had verworven.

Bij de aankondiging van de veiling in Parijs, werd de waarde van het werk gescshat tussen één en anderhalf miljoen euro. Het is nu voor 7.357.500 euro (inclusief veilingkosten) geveild in Parijs. Volgens veilinghuis Sotheby's is dat het hoogste bedrag dat ooit voor een werk van Ensor is gegeven. (br.hln)


» Reageer (0)
09-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In Lier ligt er al laagje sneeuw

In Lier ligt er al laagje sneeuw

FILMOPNAMES TOVEREN BEGIJNHOFSTRAAT OM TOT KERSTDECOR

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/zo-zag-de-begijnhofstraat-er-dankzij-de-inzet-van-sneeuwkanonnen-gistermiddag-uit-nbsp-nbsp-david/p1/img-ZDcxNGEzNDkvYXQvOTM3NDAyMS82NDB4NjQwL0ZU/9374021.jpeg?v=q4QUWXC

"Kijk, het heeft gesneeuwd." Kinderen wisten gisteren even niet wat ze zagen, toen er in de Begijnhofstraat na school plots een wit poedertapijt lag. De straat vormt het decor voor opnames van de kinderfilm 'Heksje Lilly', een Duits-Belgische co-productie die met Kerstmis 2017 in de bioscoop komt.

"We hebben twee dagen gewerkt om dit stukje Lier om te toveren tot een kerstdecor met sneeuw", zegt een lid van de filmcrew. "De kinderen denken dat het echte sneeuw is. En de bewoners vinden de kerstdecoratie zo mooi dat ze vragen om het te laten hangen. Helaas moeten wij vrijdag (vandaag) alles afbreken en de sneeuw met een bladblazer opruimen."

Feeëriek

Het café Het Belofte Land Herberg is voor de filmopnames omgedoopt tot 'Restaurant zur Mühle; het Zimmerhotel noemt 'De Post'. Ook de huizen kregen een kerstdecor met reuzengrote kerstmannen die de gevels opkruipen, lichtgevende sterren en veel lichtjes. De Gevangenenpoort is gedecoreerd met twee immens grote kerstbomen met glinsterende kerstbollen.

De crew van Heksje Lilly heeft zich dan ook uit de naad gewerkt om alles zo feeëriek mogelijk te laten ogen. In de kinderfilm speelt de 11-jarige Hedda Erlebach uit Duitsland de hoofdrol. Er spelen geen Belgische acteurs mee. Over 'Heksje Lilly' zijn er verschillende boeken en al twee films verschenen.

Het verhaal gaat over een doodnormaal meisje dat plots een magisch boek op haar kamer vindt en leert toveren. De film wordt in december 2017 in de zalen verwacht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niemand wilde Collette een baan geven en daarom startte ze haar eigen koekjesbedrijf

Niemand wilde Collette een baan geven en daarom startte ze haar eigen koekjesbedrijf. De bestellingen zijn niet bij te houden

http://static1.hln.be/static/photo/2016/3/8/11/20161208073955/media_xll_9371411.jpg

'Speciale koekjes van een speciaal meisje': dat is wat er op de verpakking staat van de koekjes die Collette Divitto (26) maakt in haar eigen bedrijfje. Omdat de jonge vrouw met het syndroom van Down uit Boston overal de deur kreeg als ze solliciteerde, besloot ze het heft in eigen handen te nemen. En met succes, want haar koekjesbedrijf heeft intussen meer dan 25.000 bestellingen binnen van over heel Amerika.

Het begon nochtans allemaal heel klein, in haar eigen keuken en met haar eigen recept voor koekjes met stukjes chocolade erin. Dat zette ze op punt en met de hulp van familie en vrienden ontwierp ze een website en leerde ze de basisprincipes van een boekhouding. En daarop bood ze haar koekjes te koop aan.  

Haar verhaal kreeg aandacht in de lokale media en werd opgepikt door een grote Amerikaanse zender. Wat volgde, had ze nooit kunnen voorzien: het hele land raakte gecharmeerd en Collettey's Cookies was opeens hotter dan hot. En de bestellingen begonnen binnen te stromen. De teller staat voorlopig op 25.000. "Ik heb de laatste tijd geen oog dichtgedaan", vertelt ze zelf. "Ik sta te kijken van de steun die ik van iedereen krijg."  

Hulp
Met de hulp van haar allereerste klant - Golden Goose Market - heeft ze intussen industriële machines en enkele helpende handen ter beschikking om haar koekjes te maken. En dat zijn er honderden per dag, die meteen worden ingepakt en verscheept naar de klanten. Maar Collette hoopt snel écht personeel te kunnen aanwerven en het liefste andere mensen met een beperking.

Haar moeder is alvast supertrots. "Ze is zo sterk", aldus Rosemary Alfredo. "Deuren gingen dicht voor haar, maar ze vond een manier om zelf een andere deur te openen en die heeft misschien nog wel veel meer voor haar in petto."  

Droom
"Dat is echt geweldig", vult zus Blake aan. "Maar het gaat niet om Collettes droom alleen. We willen ook aandacht vragen voor het feit dat iedereen die een job wíl er ook één zou moeten kunnen krijgen." (br.hln)


» Reageer (0)
08-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onder hoogspanning: ben jij ook statisch geladen? Dit kan je eraan doen

Onder hoogspanning: ben jij ook statisch geladen? Dit kan je eraan doen

http://static2.hln.be/static/photo/2016/0/13/13/20161207133415/media_xll_9369223.jpg

Schrik jij je ook een hoedje als je plots een schok van jewelste krijgt wanneer je de auto uitstapt? Knettert het tussen jou en je lief - letterlijk? Of maakt je huisdier zich snel uit de voeten wanneer dat vriendelijk bedoelde aaitje plots een opdonder blijkt te zijn? De winter is in het land, en dat zullen we geweten hebben.

Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Wanneer jij de hele dag op je bureaustoel zit te schuifelen, zorgen de stof van je broek en je stoel voor wrijving, waardoor je elektrisch opgeladen wordt. Normaal vloeit die elektrische lading meteen de aarde in, maar soms lukt dat niet. Zodra je dan een geleidend voorwerp aanraakt, zoals bijvoorbeeld de deurknop, iemand anders of je huisdier, ontstaat er een ontlading.

Erger in de winter
Hoe komt het dat we dit in de winter vaker hebben? Heel simpel: droge lucht is één van de grootste oorzaken van statische elektriciteit en in de winter is de luchtvochtigheid nu eenmaal lager dan in de zomer. Bovendien hebben we het allemaal graag behaaglijk warm, wat betekent dat de verwarming meestal op volle toeren draait, en ook dat zorgt ervoor dat de lucht droger wordt.

Bij de één wel, de ander niet
Ook heeft niet iedereen er even veel last van. Dat komt omdat onze huidweerstand bij iedereen verschillend is. Heb jij een droge huid? Dan heb je sneller last van schokjes dan iemand met een vette huid. Dat komt omdat je huid een hogere weerstand heeft, waardoor de elektrische lading niet snel een uitweg vindt. Daarnaast speelt ook je kledij een rol. Synthetische stoffen zijn geen goed idee, terwijl natuurlijke materialen het knetteren tot een minimum beperken.

Wat kan je doen?

* draag kledij die gemaakt is van natuurlijke materialen en kies voor schoenen met een leren in plaats van rubberen zool.

* plaats bakjes met water op de verwarming om de luchtvochtigheid te verhogen.

* denk eraan om eerst even te 'aarden': raak eerst iets van hout of een ander niet-geleidend materiaal aan voor je metaal vastneemt.

* last van schokken in de auto? Blijf de portierdeur bij het metaal vasthouden terwijl je één voet op de grond zet. Zo ontladen de auto en jijzelf tegelijkertijd en zal je geen schok meer voelen bij het uitstappen.

* wil maar niets baten? Dan kan je overwegen om een antistatische sleutelhanger aan te schaffen. Die bevat een neonlampje dat de sterkte van de ladingoverdracht danig vermindert, waardoor je die statische lading kwijtraakt zonder een schok te krijgen. (br.hln)


» Reageer (0)
07-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je nu al kan doen om je kerstboom langer mooi te houden

Wat je nu al kan doen om je kerstboom langer mooi te houden

http://static3.hln.be/static/photo/2015/2/12/10/20151210100816/media_xll_8228845.jpg

Hoe mooi je kerstboom ook is tijdens de aankoop, wie zijn boom niet goed verzorgt, zit al snel met een bruin geval opgescheept waarvan de naalden bij de vleet uitvallen. Wij vroegen enkele tips aan de experts van kerstboombedrijf Pieter-Jan Porters.

1. Zaag een stuk(je) van de stam af
"Wie voor een gekapte boom kiest, dient die eigenlijk hetzelfde te behandelen als snijbloemen. Het sap snijdt de stam af, waardoor de boom minder water kan opnemen. Door net zoals bij bloemen een stukje van - de stam en niet de stengel in dit geval - af te snijden, los je dit probleem zo op."

2. Laat de boom acclimatiseren
"De meeste mensen zetten hun kerstboom na aankoop meteen in hun living, waar het vaak gemiddeld 22 graden is. Aangezien de boom uit een veel koudere omgeving komt, riskeer je zo een snel afstervende kerstboom. Laat je boom dus eerst een dag of twee acclimatiseren in een ruimte waar het tien of vijftien graden is (pakweg de garage of kelder), zodat hij zich rustig aan de warmte binnen kan aanpassen."

3. Geef genoeg water
"Een kerstboom heeft heel wat water nodig, en hoe groter hij is hoe meer dat is. Gemiddeld heeft een boom binnen een drietal liter per week nodig. Zo blijft de groene kleur langer behouden en blijven de takken mooier rechtstaan."

Daarnaast hangt het er ook vanaf welke soort boom je koopt. Nordmann kerstbomen blijven veruit het langste mooi (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Resto's, cafés en telecom zijn te duur in België

Resto's, cafés en telecom zijn te duur in België

http://static3.hln.be/static/photo/2016/6/0/7/20161207103816/media_xll_9368887.jpg

Restaurants, cafés en de telecomoperatoren Proximus en Telenet zijn te duur in vergelijking met onze buurlanden. Dat is de belangrijkste reden waarom de inflatie in ons land veel hoger is dan in Frankrijk, Duitsland en Nederland. De Tijd bericht vandaag over een onderzoek dat het prijzenobservatorium voerde in opdracht van minister van Economie Kris Peeters (CD&V). Het gaat om een voorlopige oplevering van het onderzoek. Een eindrapport wordt tegen eind februari 2017 verwacht.

In de periode 2008-2016 stegen de prijzen gemiddeld met 1,5 procent, terwijl dat in onze buurlanden 1,1 procent was, aldus De Tijd. Die afwijking is vooral op het conto van de restaurants en de cafés te schrijven. Die verhoogden hun prijzen de afgelopen negen jaar met 25 procent. In 2016 stegen de prijzen met 3 procent. Boosdoener is de invoering van de witte kassa en de verhoging van de accijnzen op alcohol.

Ook de telecomprijzen zijn een pak hoger dan in de buurlanden. Ze stegen met 4 procent in 2016, terwijl ze in onze buurlanden daalden. De afgelopen negen jaar zakten ze wel met 6 procent, maar in Frankrijk, Duitsland en Nederland was de daling veel groter. De concurrentie in die landen is dan ook groter. In Vlaanderen is er de facto een duopolie van Proximus en Telenet.

Het onderzoek wijst ook op de loonkloof. Die blijkt in de dienstensector in vergelijking met de buurlanden niet te dalen, in tegenstelling tot de gemiddelde loonkloof. De loonkloof is het grootst in de horeca en de telecomsector.

Horeca Vlaanderen bevestigt de prijsstijgingen bij restaurants en cafés en ziet twee redenen: de inhaalbeweging voor de lonen die sinds 2007 is gestart en de invoering van het geregistreerd kassasysteem.

"De horeca is een zeer arbeidsintensieve sector en ons land heeft een van de hoogste lasten op arbeid ter wereld", zegt Danny van Assche, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. "Dat maakt dat onze sector te kampen heeft met een heel hoge loonkost. Sinds de invoering van de kassa zijn uitbaters verplicht alle kosten door te rekenen aan de klant."

Ondanks de prijsstijgingen blijft de sector volgens Horeca Vlaanderen onder grote druk staan. Er komen nog afvloeiingen, en de horecasector blijft koploper wat het aantal faillissementen betreft. Horeca Vlaanderen pleit voor een verlaging van de lasten op arbeid voor het vaste personeel en een daling van het btw-tarief op dranken.

Het prijzenobservatorium zal de conclusies van het onderzoek dieper analyseren in zijn finale rapport dat tegen eind februari verwacht wordt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse prinses Amalia viert vandaag haar dertiende verjaardag

Nederlandse prinses Amalia viert vandaag haar dertiende verjaardag

http://static0.hln.be/static/photo/2016/18/13/9/20161207053322/media_xll_9368424.jpg

De Nederlandse prinses Amalia viert vandaag haar dertiende verjaardag in huiselijke kring. Het is een gewone schooldag en eventuele verdere festiviteiten moeten wachten tot het weekeinde. Met haar Argentijnse grootouders kan de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima het met de kerst nog eens dunnetjes over doen wanneer het koninklijk gezin de kerstvakantie doorbrengt in Argentinië, Máxima's geboorteland.

Het koningspaar is er tot nu toe uitstekend in geslaagd de verjaardagen van hun dochters in de privésfeer te houden. Het jaarlijkse verjaardagsconcert voor Amalia in Den Haag wordt niet door de familie bijgewoond. Burgers en instellingen die de verjaardag wilden aangrijpen voor bijzondere huldeblijken of cadeaus - een pony bijvoorbeeld toen ze vier werd - kregen vriendelijk doch beslist te horen dat zulks niet op prijs werd gesteld.

Eerste in lijn van troonopvolging
Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria Prinses van Oranje, zoals Amalia volledig heet, is de eerste in de lijn van troonopvolging. Ze werd op 7 december 2003 in Den Haag geboren. Ze zit inmiddels in de tweede klas van het Sorghvliet gymnasium in Den Haag en heeft - zo vertelde haar vader eerder dit jaar - Chinees als één van haar keuzevakken.

Amalia woont samen met haar ouders en zusjes Alexia en Ariane in de Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar. In haar vrije tijd doet ze aan paardrijden, hockey en zingen.

Gratis toegang Hermitage
Ter ere van de verjaardag van de prinses zet museum De Hermitage in Amsterdam deze dag de deuren open voor iedereen die Catharina heet, of een afgeleide daarvan zoals Kate of Katja. Zij krijgen op vertoon van een identiteitsbewijs gratis toegang tot de tentoonstelling Catharina, de Grootste (1729-1796). Deze Catharina was tsarina van Rusland in de achttiende eeuw. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Installatiekunstenares Helen Marten wint Turner Prize 2016

Installatiekunstenares Helen Marten wint Turner Prize 2016

http://static1.hln.be/static/photo/2016/18/5/11/20161206003429/media_xll_9365441.jpg

De Britse beeldhouwster en installatiekunstenares Helen Marten wint dit jaar de Turner Prize voor kunst voor haar multimediaal werk van "poetisch visuele puzzels".

De 30-jarige Marten nam de prijs in ontvangst tijdens een ceremonie in de beroemde Tate Britain-gallerij in Londen. Die prees Martens "gebruik van sculpturen, prints en haar woorden om installaties te maken die vol referenties zitten, van het hedendaagse tot het historische, van het alledaagse tot het raadselachtige".

Poëtisch visuele puzzels
In haar tentoonstelling voor de Turner Prize "hebben haar collageachtige verzamelingen van objecten en beelden een speelse bedoeling, waardoor poëtische visuele puzzels worden gecreëerd, die ons de indruk geven dat we worden uitgenodigd om een spel te spelen of een raadsel op te lossen", aldus de Tate Gallery.

Crisis
Marten verklaarde zondag na de prijsuitreiking aan BBC dat zij en de drie andere artiesten die op de shortlist stonden "zeer geprivilegieerd zijn om hier vandaag mogen te zitten", aangezien de kunsten in Groot-Brittannië lijden onder de besparingen en de opkomst van het rechtse populisme in de politiek. "De wereld gaat van de ene crisis naar de andere. Het allerlaatste dat we nu mogen doen is passief toekijken", aldus Marten, die ook opriep tot meer tolerantie en menselijkheid.

Martens installatie is nog tot 2 januari te bewonderen in de Tate Britain Gallery. Naast Marten waren ook Anthea Hamilton, Josephine Pryde en Michael Dean genomineerd.

Damien Hirst
De Turner Prize, die 25.000 Britse pond (bijna 30.000 euro) waard is, wordt sinds 1984 uitgereikt aan kunstenaars jonger dan 50. De beroemdste winnaar tot dusver is Damien Hirst. De prijs is genoemd naar de pre-impressionistische Britse landschapsschilder William Turner. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Eddie Vedder - Society

Eddie Vedder - Society

Klik op de foto om hem te beluisteren


Eddie Vedder, geboren als Edward Louis Severson III (Evanston, Illinois, 23 december 1964),is een Amerikaans musicus en singer-songwriter. Hij is leadzanger en gitarist van de Amerikaanse rockband Pearl Jam. Vedder staat bekend om zijn "gouden bariton-stem" en wordt gezien als een icoon van de alternatieve rock.


» Reageer (0)
05-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit wil je kat je vertellen

Dit wil je kat je vertellen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/5/5/0/20161203110852/media_xll_9357315.jpg

Vraag jij je af of je kat 's avonds echt blij is om je te zien, of gewoon spint omwille van de naderende etensbak? Wanneer is het veilig om je huisdier aan te halen, en wanneer laat je haar beter met rust? Eigenlijk is het heel eenvoudig: je moet enkel naar de staart kijken.

Staat de staart recht omhoog, eventueel met een lichte kromming in de vorm van een vraagteken? Dan is ze erg blij om je te zien. Ook wanneer de staart omhoog staat in een schuine hoek of zachtjes heen en weer wiegt is de kust veilig voor een knuffelsessie. Zit ze echter neer, met haar staart op de grond die van links naar rechts beweegt, dan is er onheil op komst. Beweegt niet de hele staart maar enkel het tipje op en neer? Dan is ze gewoon oplettend, maar niet boos.

Ook wanneer je kat door het huis loopt, met de staart naar beneden, moet je geen kopjes verwachten. In dat geval wil ze liefst met rust gelaten worden. Wie het toch aandurft haar aan te halen, wordt waarschijnlijk beloond om een staart die grote bewegingen maakt van links naar rechts, wat betekent dat je kat allesbehalve goed gezind is. Staat de staart recht omhoog of net naar beneden, met de haren dik opgezet? Maak je dan maar uit de voeten. (br.hln)


» Reageer (0)
04-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Auteur Paul de Wispelaere overleden

Auteur Paul de Wispelaere overleden

http://static3.hln.be/static/photo/2016/0/8/7/20161204104205/media_xll_9359647.jpg

In Maldegem is vrijdag auteur Paul de Wispelaere overleden. Dat meldt zijn echtgenote en wordt bevestigd door het gemeentebestuur van Maldegem. De Wispelaere gold als één van de meest prominente auteurs van zijn generatie. Hij is 88 jaar geworden.

Paul de Wispelaere was criticus en publiceerde essays en romans. Bekend is onder meer 'Het verkoolde alfabet'. In 1998 ontving hij de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren, de hoogste onderscheiding in het Nederlandse taalgebied. "Een referentiepunt voor vele generaties schrijvers en critici in Nederland en Vlaanderen", schreef de jury toen over het werk van de Wispelaere.

De Wispelaere werd geboren in Brugge, in 1928. De doctor in de letteren en wijsbegeerte was jarenlang hoogleraar moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen. Naast romanschrijver, essayist en criticus was hij ook hoofdredacteur van het Nieuw Vlaamse Tijdschrift en redacteur van het Nieuw Wereldtijdschrift. Ook was hij bestuurder van het Louis Paul Boon-Genootschap.

Bekende werken van de Wispelaere zijn onder meer 'Tussen tuin en wereld' (1979) en 'Het verkoolde alfabet' (1992), en de essaybundels 'Het Perzische tapijt' (1966) en 'De broek van Sartre' (1987).

De Wispelaere overleed na een langdurig ziekteproces. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liegen over de Sint: mag het of mag het niet?

Liegen over de Sint: mag het of mag het niet?

http://static3.hln.be/static/photo/2016/7/1/8/20161204083110/media_xll_9359198.jpg

Liegen mag niet, dat hebben we allemaal van onze ouders geleerd. En toch hebben zij jarenlang volgehouden in die ene leugen waar we allemaal intrapten: Sinterklaas. Is dat dan zoveel minder erg?

Twee Amerikaanse onderzoekers, Christopher Boyle en Kathy McKay vinden liegen in elk geval onverantwoord. Ook als het gaat om de goedheilig man. Het zou namelijk de vertrouwensband verstoren. "Als ouders al kunnen liegen over iets als het bestaan van een sprookjesfiguur, hoe kunnen hun kinderen hen dan nog vertrouwen?" zo stellen ze.

Pedagoog en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool van Gent, Pedro De Bruyckere, nuanceert dat. Volgens hem bevindt het probleem zich vooral bij de zak van Sinterklaas, een middeltje waar ouders maar al te vaak gebruik van maken om hun kinderen wat schrik aan te jagen, zodat ze toch die groentjes opeten. "Het is die gecreëerde angst die heel misschien vertrouwensbreuk kan veroorzaken, maar dat is bijzonder moeilijk in te schatten", zo vertelt hij aan 'Het Nieuwsblad'. Maar hou dus zeker met een gerust hart nog even vol dat de Sint bestaat. (br.hln)


» Reageer (0)
03-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is het binnenkort gedaan met iconisch parfum Chanel N°5?

Is het binnenkort gedaan met iconisch parfum Chanel N°5?

http://static0.hln.be/static/photo/2016/13/15/10/20161202203111/media_xll_9356050.jpg

Parfumhuis Chanel waarschuwt dat een geplande nieuwe spoorweg in de Franse Rivièra een bedreiging vormt voor de vele bloemenvelden in de regio, op basis waarvan het beroemde parfum Chanel N°5 wordt gemaakt.

Chanel werkt al tientallen jaren samen met landbouwers uit de streek van Grasse, de parfumstad bij uitstek. Op twaalf hectaren worden bloemen geteeld die de basis vormen voor het in 1921 gelanceerde parfum N°5.

Maar volgens Chanel worden die velden 'bedreigd' door plannen van de Franse spoorwegen om een nieuwe spoorlijn te trekken in de regio, mogelijk met de bouw van een viaduct over de velden. "Een viaduct en het passeren van hogesnelheidstreinen boven de velden zouden Chanel er toe dwingen te stoppen met het ondersteunen van artisanale activiteiten in de regio", waarschuwt het parfumhuis. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen optimist? Je kan het wel leren, volgens onderzoek

Geen optimist? Je kan het wel leren, volgens onderzoek

http://static2.hln.be/static/photo/2016/13/1/3/20161202125722/media_xll_9354948.jpg

Is het glas voor jou doorgaans eerder half leeg dan half vol? Je kan er nochtans zelf een beetje bijschenken. Optimisme is een vaardigheid die je kan aanleren met een beetje training, zo concludeert psychologisch onderzoek. Als dat geen opbeurend nieuwtje is.

Ben jij eerder een mopperaar dan een wereldverbeteraar? Zet die sombere kijk even aan de kant voor dit positieve nieuws: optimistisch zijn kan je leren. Australische psychologen analyseerden 29 verschillende studies rond optimisme, met een totaal van ongeveer 3.300 participanten. Door middel van een methode zoals meditatie, mindfulness of stress-training, zagen proefpersonen hun optimistische kijk toenemen in vergelijking met de controlegroep. 

Eén van de meest efficiënte technieken om het leven door een zonnigere bril te zien, was de zogenaamde Best Possible Self Intervention, oftewel de oefening in de "best mogelijke versie van jezelf." Daarin wordt aan mensen gevraagd om een succesvolle, gelukkige toekomstige versie van zichzelf te geven. Zin om je optimistische zelf wat beter te leren kennen? Wij leggen de oefening hieronder voor je uit.


Best Possible Self Intervention

- Kies een periode in de toekomst uit, zoals over een maand, binnen een jaar of over 10 jaar.

- Stel jezelf voor dat je dan de beste versie van jezelf bent, op zo'n manier dat het je fijn lijkt en jij jezelf een interessant persoon vindt.

- Stel je de concrete details voor. Hoe heb je deze mijlpaal bereikt of je doel kunnen realiseren? Kies niet voor onrealistische dromen, maar bereikbare doelstellingen die je echt wil proberen in je leven.

- Heb je een concreet beeld? Schrijf dan alle details op. Door die toekomstige plannen en structuren te noteren, worden die vage plannen die je al lang hebt ook echt concrete mogelijkheden voor de toekomst.

- Schrijf ook de sterktes van jouw persoonlijkheid op, die ertoe zullen leiden dat je dat doel zal bereiken.

Je kan een Best Possible Self maken over verschillende facetten in je leven. Het plan om een gezin te stichten, een geweldige job te versieren, een marathon te lopen of een grote reis te maken, zijn concrete voorbeelden.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.40 jaar was Annemie Struyf samen met haar man, maar nu scheiden hun wegen

40 jaar was Annemie Struyf samen met haar man, maar nu scheiden hun wegen

http://static2.hln.be/static/photo/2016/7/10/3/20161202234308/media_xll_9356538.jpg

Annemie Struyf (55)  en haar man zetten na 40 jaar een punt achter hun relatie, dat heeft de journaliste vanavond zelf bekendgemaakt via Facebook. "Het waren prachtige, intense, onvergetelijke jaren. Nu scheiden onze wegen."

De tv-maker meldt dat ze als vrienden uit elkaar gaan en dat ze hun vijf kinderen samen zullen blijven koesteren. "Het was geen makkelijke beslissing", geeft ze nog mee.

Annemie werd bekend dankzij reportagereeksen als 'In Godsnaam', daarnaast schreef ze voor het blad Knack en werkte ze mee aan non-fictieboeken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nood aan koffie? Beste koffiebar van Vlaanderen geeft tips voor perfecte kopje

Nood aan koffie? Beste koffiebar van Vlaanderen geeft tips voor perfecte kopje

http://static2.hln.be/static/photo/2016/14/13/0/20161202145625/media_xll_9355215.jpg

Zin in een heerlijke kop koffie? Dan moet je bij Charlie's in Antwerpen zijn, die door hotspotwebsite Newplacestobe werd bekroond met de titel 'beste koffiebar van Vlaanderen'. Is Antwerpen wat ver dan kan je thuis ook zelf een gooi doen naar een perfect kopje koffie. Charlotte Mondelaers van Charlie's geeft ons tips voor een oppeppend bakje troost.

De Best Coffee Bar Awards van hotspotwebsite newplacestobe ging in samenwerking met zijn lezers en koekjesfabrikant Jules Destrooper op zoek naar de beste koffiebar van Vlaanderen. Een professionele jury in combinatie met 12.000 koffieliefhebbende stemmers gaven die titel vandaag aan Charlie's, een Antwerpse koffiebar waar eigenares Charlotte Mondelaers achter het espresso-apparaat staat. Omwille van de koffie, de sfeer, het interieur en het concept sleepte Charlotte de prijs in de wacht, die volgens jurylid en topbarista Mieke Meert "heerlijk stroperige en gebalanceerde koffie" serveert. Zij kan ons dan ook vertellen hoe je het perfecte kopje zwarte goud maakt.

Zelf koffiebonen malen

"Ik moet eerlijk zeggen dat je thuis nooit dezelfde kwaliteit koffie zal kunnen maken als met een professionele machine uit een koffiebar," doorprikt Charlotte onze eerste illusie. "Ik drink zelf dan ook nooit koffie thuis, alleen hier op mijn werk bij Charlie's. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten om de smaak van je kopje thuis zo lekker mogelijk te maken. Om te beginnen is de keuze van je bonen belangrijk. Ik raad dan ook aan om geen losse koffie te kopen, maar bonen die je zelf maalt met een koffiemaler. In België zijn genoeg goede koffiebranderijen die heerlijke koffiebonen verkopen die je zelf kan malen thuis."

Italiaanse bonen troef

"Zelf gebruiken wij zowel een Italiaanse koffiemachine als Italiaanse bonen. Dat zijn echt uitstekende koffiebonen, waar ze de beste koffies in Italië van maken. Ze worden op een ander soort hout geroosterd, wat de smaak heel erg bepaalt. Naast de bittere smaken komen bijvoorbeeld ook aroma's van vanille door." Charlotte raadt de echte koffieliefhebber aan om zichzelf een professionele espresso-machine aan te schaffen, die de smaak van die heerlijke bonen het beste in de verf zet. "Maar heb je een gewone koffiezet of een andere methode thuis, dan kan de keuze voor een goede koffieboon ook al een wereld van verschil betekenen."

Eerste hulp bij cappuccino

Heb je jezelf dan toch zo'n apparaat met een stoompijpje voor lattes en cappuccino's aangeschaft, maar weet je niet hoe het te gebruiken? Charlotte geeft een paar beginnerstips. "Je moet vooral veel oefenen voor je het goed kan en in het begin is het heel moeilijk. Om te beginnen gebruik je best verse hoevemelk. Zet die melk in de ijskast voor je gaat stomen, want hoe kouder de melk, hoe makkelijker je melkschuim krijgt. Verder geldt ook de regel dat je dikker schuim krijgt als je meer lucht gaat nemen. Maar het is ook weer niet de bedoeling om veel luchtbellen in je koffie te krijgen. Ik geef altijd de tip aan mijn personeel om een "kolkje" te maken." Klinkt ingewikkeld? Dat is het ook. "Je laat het je best uitgebreid uitleggen door iemand die er wat van kan. En veel oefenen is de boodschap." (br.hln)


» Reageer (0)
02-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dochter Rob Vanoudenhoven: Mijn grootste wens is dat iedereen stopt met staren

Dochter Rob Vanoudenhoven: "Mijn grootste wens is dat iedereen stopt met staren"

http://static2.hln.be/static/photo/2016/15/8/2/20161202082839/media_xll_9353867.jpg

Morgen is het internationale dag van mensen met een beperking. Emma, de dochter van tv-maker Rob Vanoudenhoven (48), is al 16 jaar zo'n mens. Met dezelfde zorgen die ook een niet-beperkte mens heeft. In de kinderboekenreeks 'Leesknuffel' - alleen via scholen verkrijgbaar - is net 'Het Loopt Op Wieltjes' uit: het verhaal van een meisje in een rolstoel, dat deels op het leven van Emma is gebaseerd. In het boek is ze nog kind, maar in het echt bengelt ze tussen puber en vrouw.

De tweede februari van het jaar 2000 was het. Rob Vanoudenhoven en zijn vrouw Anita bevielen van hun tweede kleine, Dries was al twee jaar oud. Bij een controle was gebleken dat er iets niet in orde was. Het kind moest er prematuur uit, met een keizersnede. Even paniek, maar alles leek toch goed gekomen. Het was valse schijn. Hoe ouder Emma werd, hoe meer de ouders merkten dat ze toch wel heel weinig kon. Toen ze acht maanden oud was, viel het harde verdict: hersenschade ten gevolge van zuurstoftekort. Verstandelijk zat het goed, zou later blijken, maar controle over haar ledematen had het kind amper. Emma was veroordeeld tot de rolstoel en tot een bestaan waarin ze van 's ochtends tot 's avonds afhankelijk is van de hulp van anderen. Tot haar 13de kreeg ze die zorg thuis van haar ouders, sindsdien zit ze op internaat in het Sint-Gerardusinstituut in Diepenbeek, een onderwijs- en zorginstelling die al bijna 60 jaar mensen met spastische handicaps opvangt en onderwijst.

Emma: "Wat mij bij voorbeeld ook ongelukkig kan maken, is hoeveel mensen naar je kijken. Van kinderen kan ik dat begrijpen, maar volwassenen? Die hebben toch al eens een rolstoel gezien? En toch staren ze. Alsof ze zeggen: 'Wat doet die hier?' Alsof ze het niet tof vinden dat je in 'hun' wereld komt. Dát gevoel geven ze je. Misschien niet met opzet, maar zo komt het vaak wel over. En dat word je nooit gewoon. Ik heb het nooit anders meegemaakt, maar altijd weer doen die blikken pijn." (br.hln)


» Reageer (0)
01-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Urbanus op tournee met nieuwe zaalshow

Urbanus op tournee met nieuwe zaalshow: "Ouder, maar niet braver"

http://static1.hln.be/static/photo/2016/18/8/11/20161201042322/media_xll_9349481.jpg

De nieuwe grappen hebben een pointe, de liedjes een refrein en dus mag hij het eindelijk vertellen. Volgend najaar trekt Urbanus (67) opnieuw door ons land met een nagelnieuwe, zesde theatershow. Lachen staat voorop, ontroering ligt op de loer. "Ik was zo hard aangegrepen door de ontvoeringen van jonge meisjes door Boko Haram dat ik er een lied over scheef", klinkt het bij de komiek. "Ik word ouder, maar let er wel op dat ik niet braver word."

Voor wie onder de kerstboom nog een leeg plekje van 14 bij 12,5 cm heeft: na vier volle Sportpaleizen en drie jaar toeren is er eindelijk 'Urbanus Zelf!', een collage van de zaalshow waarmee Urbanus zich na tien jaar afwezigheid weer op de kaart zette. Voor wie dat hoekje niet meer vrijheeft, is er zowaar nog beter nieuws. Tijdens zijn muzikale omzwervingen met De Fanfaar schreef de komiek in alle stilte een zesde theatershow bij elkaar. Het veulen van 67 wil in september weer naar Vlaamse en Nederlandse zalen. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!