Onder hoogspanning: ben jij ook statisch geladen? Dit kan je eraan doen

Schrik jij je ook een hoedje als je plots een schok van jewelste krijgt wanneer je de auto uitstapt? Knettert het tussen jou en je lief - letterlijk? Of maakt je huisdier zich snel uit de voeten wanneer dat vriendelijk bedoelde aaitje plots een opdonder blijkt te zijn? De winter is in het land, en dat zullen we geweten hebben.
Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Wanneer jij de hele dag op je bureaustoel zit te schuifelen, zorgen de stof van je broek en je stoel voor wrijving, waardoor je elektrisch opgeladen wordt. Normaal vloeit die elektrische lading meteen de aarde in, maar soms lukt dat niet. Zodra je dan een geleidend voorwerp aanraakt, zoals bijvoorbeeld de deurknop, iemand anders of je huisdier, ontstaat er een ontlading.
Erger in de winter Hoe komt het dat we dit in de winter vaker hebben? Heel simpel: droge lucht is één van de grootste oorzaken van statische elektriciteit en in de winter is de luchtvochtigheid nu eenmaal lager dan in de zomer. Bovendien hebben we het allemaal graag behaaglijk warm, wat betekent dat de verwarming meestal op volle toeren draait, en ook dat zorgt ervoor dat de lucht droger wordt.
Bij de één wel, de ander niet Ook heeft niet iedereen er even veel last van. Dat komt omdat onze huidweerstand bij iedereen verschillend is. Heb jij een droge huid? Dan heb je sneller last van schokjes dan iemand met een vette huid. Dat komt omdat je huid een hogere weerstand heeft, waardoor de elektrische lading niet snel een uitweg vindt. Daarnaast speelt ook je kledij een rol. Synthetische stoffen zijn geen goed idee, terwijl natuurlijke materialen het knetteren tot een minimum beperken.
Wat kan je doen?
* draag kledij die gemaakt is van natuurlijke materialen en kies voor schoenen met een leren in plaats van rubberen zool.
* plaats bakjes met water op de verwarming om de luchtvochtigheid te verhogen.
* denk eraan om eerst even te 'aarden': raak eerst iets van hout of een ander niet-geleidend materiaal aan voor je metaal vastneemt.
* last van schokken in de auto? Blijf de portierdeur bij het metaal vasthouden terwijl je één voet op de grond zet. Zo ontladen de auto en jijzelf tegelijkertijd en zal je geen schok meer voelen bij het uitstappen.
* wil maar niets baten? Dan kan je overwegen om een antistatische sleutelhanger aan te schaffen. Die bevat een neonlampje dat de sterkte van de ladingoverdracht danig vermindert, waardoor je die statische lading kwijtraakt zonder een schok te krijgen. (br.hln)
|