NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
28-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ruim je kamer op! Van huishoudelijke klusjes wordt je kind succesvol

"Ruim je kamer op!" Van huishoudelijke klusjes wordt je kind succesvol

http://static1.hln.be/static/photo/2017/1/3/0/20170227162917/media_xll_9555975.jpg

"Laad jij even de vaatwasser uit?" Of "Ruim je kamer eens op." Meer is er niet nodig om je kind voor de rest van de dag een slecht humeur te bezorgen. En toch vraag je die kleine belhamel af en toe best om een steentje bij te dragen in het huishouden. Ze worden er later immers succesvoller van.

Van de woonkamer stofzuigen tot de tafel dekken: klusjes zijn een noodzakelijk kwaad. Maar dan wel met positieve gevolgen, weet Julie Lythcott-Haims, auteur van het boek 'How to Raise an Adult' en voormalig hoofd van de beroemde Stanford University. "Klusjes zoals de was ophangen en de vuilniszakken buitenzetten, zorgen dat kinderen leren dat ze af en toe moeten werken," legt ze uit. Van af en toe een handje toe te steken in het huishouden zullen ze niet doodgaan, integendeel. "Als kinderen niet zelf afwassen, wil dat zeggen dat iemand anders het voor hen doet. Ze moeten hun taakje dan niet alleen niet meer doen, ze leren ook niet dat er af en toe gewerkt moet worden en dat iedereen zijn steentje moet bijdragen."

Tot die conclusie kvam Lythcott-Haims trouwens niet zomaar. Ze baseert zich voor haar bevindingen onder andere op een langdurig onderzoek dat werd uitgevoerd door Harvard. Kinderen die wel moeten helpen in het huishouden zouden vaker betere werknemers worden omdat ze hebben geleerd de handen uit de mouwen te steken. Bovendien hebben ze geleerd om samen te werken met anderen en zijn ze ook empathischer en beter in staat om ook individueel taken tot een goed einde te brengen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ruzie in helft van flatgebouwen: één oorzaak steekt er met kop en schouders bovenuit

Ruzie in helft van flatgebouwen: één oorzaak steekt er met kop en schouders bovenuit

http://static3.hln.be/static/photo/2017/1/15/10/20170228094530/media_xll_9556735.jpg

In de helft van alle flatgebouwen in Vlaanderen zijn er conflicten tussen de bewoners. Eén oorzaak steekt er met kop en schouders bovenuit: geld. In niet minder dan 25 procent van de appartementen waar geruzied wordt, moet de oorzaak gezocht worden bij een financieel geschil. Meestal gaat het om bedragen groter dan 2.500 euro. Dat blijkt uit een marktonderzoek van Jalo Beheer, één van de grootste syndici van Vlaanderen. Het bedrijf baseert zich daarvoor op een analyse van 7.500 appartementen.

De meest voorkomende discussies zijn die tussen eigenaars die zelf in hun appartement wonen en eigenaars die verhuren. "Zij hebben totaal andere belangen", klinkt het. "Eigenaars die effectief in hun appartement wonen, zijn bereid om meer te investeren. Verhuurders daarentegen zijn in eerste instantie bezig met het rendement van hun investering en willen zo weinig mogelijk geld uitgeven. Vooral bij renovaties is dat het geval: verhuurders vinden dat de gevel er nog wel een zomer tegen kan, of vinden het niet nodig om een nieuw dak te leggen of de verwarming te vernieuwen."

Geluidshinder en geurtjes
Ook geluidshinder (in 15% van de gevallen) en vervelende geurtjes (12%) zijn geregeld bronnen van conflict. Sinds enkele jaren is het in veel gebouwen verplicht om centrale afzuigsystemen te installeren en dat zorgt voor veel klachten. "Op de slaapkamer van het gelijkvloers ruiken ze dan opeens de vis die ze in het dakappartement aan het bakken zijn", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maakt lang haar mannen ook aantrekkelijker?

Maakt lang haar mannen ook aantrekkelijker?

http://static3.hln.be/static/photo/2017/6/12/0/20170228111248/media_xll_9557310.jpg

In de metalscene weten ze het al veel langer, maar de trend waait nu ook steeds meer over naar andere kringen: mannen met lange haren, die ze ook weelderig los laten hangen. Denk aan de golvende lokken van Ken uit Temptation Island, of de lange coupe van wielrenner Peter Sagan. Vinden vrouwen dat ook echt aantrekkelijker? Gedragsbioloog prof. dr. Mark Nelissen klaart het uit.

De man bun is al lang geen nieuwe trend meer, maar lange haren zijn nog niet uit het straatbeeld verdwenen. Integendeel: ze komen vaker voor en nu ook los over de schouders gedrappeerd, zoals bij verleider Ken uit Temptation Island. Vinden vrouwen dat echt aantrekkelijker en zo ja, is er een biologische verklaring voor die harige voorkeur?

Baarden troef

"Er is geen biologische factor die verklaart waarom vrouwen aangetrokken zouden zijn tot mannen met lang haar op hun hoofd," ontkracht gedragsbioloog prof. dr. Mark Nelissen van unversiteit Antwerpen meteen die theorie. "Een baard is bijvoorbeeld wél zo'n biologisch signaal. Een man met een baard straalt uit dat hij genoeg testosteron produceert om zich voort te planten, wat vrouwen aantrekt. Want genoeg testosteron betekent biologisch gezien een krachtige man met status, die zijn vrouw onder meer goed kan helpen bij de opvoeding van kinderen."

Sexy kale mannen

"Maar bij hoofdhaar werkt het juist omgekeerd: veel testosteron zorgt er net voor dat het haar van de man uitvalt. Vandaar dat mannen ook kaal worden en vrouwen niet. Kaal zijn is typisch een mannelijk kenmerk dat ook een gevolg is van testosteron. Dat verklaart ook voor een deel waarom sommige vrouwen een kale man sexy vinden. Het wijst biologisch gezien op een hoge testosteronproductie."

Vrouwelijk kenmerk

Krijg jij eerder de kriebels van mannen met lang haar tot op de schouders? Ook daar heeft professor Nelissen een verklaring voor: "Lange lokken worden vaker met vrouwen geassocieerd, omdat ze vrouwelijkheid uitstralen. Het is nu tijdelijk in de mode dat ook mannen lange haren hebben, maar eigenlijk zijn we dat niet gewend. Wat ons vaak aantrekt in het andere geslacht, zijn de verschillen tussen onze eigen sekse en die van een ander. Dat maakt dat iets seksueel aantrekkelijk wordt. Zo kan een man brede heupen bij een vrouw mooi vinden, wat eigenlijk biologisch een voordeel is om veel kinderen te baren. Een vrouw kan in dat opzicht verward zijn door een stoere man met lange haren te zien, omdat het niet lijkt te kloppen, zo'n typisch vrouwelijk kenmerk bij een man."

Tijdelijk fenomeen

Biologisch valt er dus weinig te zeggen voor een man met evenveel flessen conditioner en haarverzorgingsproducten als jij in de badkamerkast. Volgens Nelissen is het dan ook een modeverschijnsel dat wel weer overwaait. "Net zoals kleding modeverschijnselen kent, zal ook deze trend wel weer verdwijnen. Ook bij mode heeft een bepaalde hype niet altijd een functie. Mannen met lange haren zijn een puur cultuurgebonden fenomeen." Vrouwelijke fans van kale hoofden kunnen dus weer opgelucht ademhalen, de mannen hoeven niet naarstig op zoek te gaan naar haargroeimiddel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samantha bevalt van een wolk van een baby. Maar dan ...

Samantha bevalt van een wolk van een baby. Maar dan opent dochtertje haar mond en is verrassing compleet

http://static0.hln.be/static/photo/2017/3/16/4/20170227104503/media_xll_9555274.jpg

Samantha Lines en haar partner Jason Doombs keken lang uit naar de dag dat ze mama en papa zouden worden. Na een positieve zwangerschapstest kon het aftellen beginnen tot het moment dat Samantha beviel van Ella-Rose. Hun babydochtertje was perfect gezond maar had nog een grote surprise in petto voor haar ouders en de verpleging.

Ella-Rose kwam met een keizersnede ter wereld. Toen het meisje haar mondje opende om te schreeuwen was zelfs de vroedvrouw verbaasd. Ze zagen twee tandjes zitten terwijl de meeste baby's pas na zes maanden tanden beginnen te vormen.

"Vlak na de geboorte was ik nog wat suf van de morfine en andere pijnstillers", herinnert Samantha (29) uit de Britse stad Rugby zich. "Ineens zei een vroedvrouw dat mijn baby twee voortanden had. Het was een complete verrassing. Iedereen was maar aan het zeggen hoe bijzonder dat was. Maar ik had er geen idee van dat het hier om een uitzonderlijk fenomeen ging."

Het was pas toen Samantha volledig bijkwam dat ze besefte hoe uniek het was. De Britse vrouw moet dus nu niet alleen wennen aan het moederschap maar ook leren hoe ze best borstvoeding geeft aan een baby met tanden.

"Haar tandjes zijn klein", zegt de kersverse mama. "Dus hopelijk zal het niet te pijnlijk zijn. Ik heb nog flesjes achter de hand indien het te oncomfortabel wordt."

Toch moeten de ouders opletten omdat de tandjes van hun dochtertje kunnen uitvallen en dan is er verstikkingsgevaar.

"Ik weet niet of ik die tandjes moet poetsen of niet. Ze zien er zo delicaat uit. Dus ik weet niet goed of ik er wel mag aankomen", verklaart Samantha. Ook op internet is er weinig informatie over het fenomeen te vinden.

Maar tandjes of geen tandjes, de ouders vertoeven samen met hun baby op een roze wolk. Ella-Rose doet het uitstekend. (br.hln)


» Reageer (0)
26-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stijlvolle mode voor plussize vrouwen

Stijlvolle mode voor plussize vrouwen? "Kijk vooral niet naar de maten en kies voor kwaliteit"

http://static2.hln.be/static/photo/2017/1/6/12/20170215220932/media_xll_9528387.jpg

Iedereen wil er graag goed uitzien, welke maat je ook hebt. Aangezien de meeste designers anno 2017 nog altijd vooral voor dunne vrouwen ontwerpen, is dat voor plussize dames helaas niet altijd gemakkelijk. Wij vroegen een paar stylingtips aan de experts van Surplus Boutique, een gloednieuwe winkel voor volslanke vrouwen in Hasselt.

Hoe duur of goed gemaakt je outfit ook is, als je een laag zelfbeeld hebt zullen de kleren nooit volledig tot hun recht komen. Belangrijk is dus om eerst aan je eigen zelfvertrouwen te werken. En denk vooral niet dat je eerst moet afvallen voordat je leuke kleding kunt kopen. "Waarom zou jij je niet mooi en aantrekkelijk mogen voelen zoals je bent? Style has no size!"

1. Creëer een silhouet met de juiste verhoudingen
Als je bijvoorbeeld een slank bovenlichaam hebt ten opzichte van je onderlichaam is het aangeraden om je bovenlichaam volumineuzer te doen lijken om de proporties van je figuur in evenwicht te brengen. Dat kan door bijvoorbeeld een oversized cardigan te dragen, een blouse met wijde neklijn of de aandacht naar je bovenlichaam te verleggen met opvallende accessoires. Zorg er wel voor dat je silhouet aanwezig blijft. Zo is een oversized top bijvoorbeeld niet zo'n goed idee, omdat die vanaf de heupen recht naar beneden loopt waardoor je overal even breed lijkt.

Sommige vrouwen hebben meer geluk en hebben een figuur dat van nature in balans is. Marilyn Monroe is hier een mooi voorbeeld van; zij had grote borsten, een slanke taille en ronde heupen. Getailleerde kledij zoals een aansluitende jeans, een (niet te diepe) decolleté of een kokerrok tot net onder de knie zijn dan ideaal om die curves extra in de kijker te zetten.

Wie net magere benen heeft maar een voller bovenlichaam kiest dan weer best voor a-lijn kleedjes en rokjes omdat die je figuur meer in balans brengen. Ook wijde broeken zijn ideaal.

2. De pasvorm is belangrijk, ga voor niet te wijd en niet te strak
Elke vrouw heeft haar eigen unieke persoonlijkheid en daar horen haar eigen unieke en vaak heel mooie vormen bij. Zorg ervoor dat kleding deze mooie vormen omarmt en verstop ze niet in te ruim zittende kleding. En kijk vooral niet naar de maten. Die zeggen niets over de pasvorm en verschillen van merk tot merk en van land tot land. Soms kan het helpen om een item te laten retoucheren, zodat het echt perfect aansluit zoals jij wil.

3. Creëer je eigen stijl en durf!
Kies voor stijl die echt bij je past. Misschien kies je altijd voor basic items, omdat je bang bent te veel op te vallen, terwijl je liefst felle kleuren en aparte prints zou willen dragen. Durf te dragen wat echt bij je past. Een grotere maat hebben is géén excuus om er niet leuk uit te zien. Het wordt misschien moeilijker vanaf maat 42, maar zeker niet onmogelijk. Je moet gewoon creatiever zijn. Durf, maar kies wel voor items die passen bij je figuur. Jumpsuits zijn bijvoorbeeld heel mooi bij grote volslanke dames maar worden moeilijk als je kleiner bent.

Kleuren en prints leiden dan weer de aandacht af van de probleemzones. De kunst zit in het vinden van stijlvolle en moderne prints, die je er niet oubollig doen uitzien. Blijf weg van al te grote dessins, want die doen je optisch breder ogen. Ga wel geen prints dragen enkel en alleen vanwege hun optisch afslankende effect, als ze eigenlijk helemaal niet bij je persoonlijkheid passen.

4. Kwaliteit en comfort geven je meer zelfvertrouwen
Let ook op de stof waarvan je kleding gemaakt is, het heeft veel invloed op de pasvorm en uitstraling ervan. Polyester en andere synthetische stoffen kunnen je voller laten lijken, omdat ze zich om je lichaam spannen. Kies daarom in plaats van synthetische stoffen voor natuurlijke stoffen, zoals katoen of zijde. Kies voor kwalitatieve, iets dikkere stoffen met voldoende stretch en zorg ervoor dat de stof niet te hard aftekent. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aalst viert carnaval: praalwagens op weg naar start stoet

Aalst viert carnaval: praalwagens op weg naar start stoet

http://static1.hln.be/static/photo/2017/2/15/14/20170226101925/media_xll_9552689.jpg

Het hoogtepunt van het jaar is aangebroken in Aalst. De carnavalisten bereiden zich voor op de stoet, die straks om 13.00u vertrekt. De praalwagens waar ze maanden aan hebben gewerkt worden naar de start van de stoet gereden.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spanningshoofdpijn? Deze trucjes bieden onmiddellijk verlichting

Spanningshoofdpijn? Deze trucjes bieden onmiddellijk verlichting

http://static2.hln.be/static/photo/2017/15/6/11/20170225111233/media_xll_9551201.jpg

We nemen allemaal veel te veel medicatie. Keelpijn? Ibuprofen. Krampen? Buscopan. Hoofdpijn? U raadt het al, nog een pilletje. Maar wist je dat je spanningshoofdpijn ook makkelijk kan verlichten door een eenvoudige oefening?

We zitten de hele week voorover gebogen over dat toetsenbord, geen wonder dat we in het weekend, wanneer we eindelijk tijd hebben om te ontspannen, plots hoofdpijn krijgen. Spanningshoofdpijn, heet dat dan. En geen pilletje dat daar tegen helpt. Gelukkig wél enkele simpele oefeningen.

1. De kip
Trek je hoofd en kin in, zodat je een mooie dubbele kin krijgt. Hou je rug recht. Vervolgens steek je traag je kin weer uit, en trek je ze opnieuw in, zoals een kip. Dit doe je 15 keer.

2. De stretch
Neem diep adem en sluit je ogen. Trek opnieuw je hoofd en kin in zodat je een dubbele kin krijgt, maar hou je nek mooi rechtop. Verstrengel je vingers achter je hoofd en duw je kruin zachtjes naar omlaag. Je kin wijst naar je borst. Je zou een lichte spanning moeten voelen tussen de nek en je schedel. Hou 15 seconden aan.

3. De rek
Ga rechtop zitten met je rechtse arm naast je lichaam. Je andere arm leg je op je hoofd. Trek zachtjes aan je hoofd zodat je linkeroor naar je linkerschouder gaat. Blijf zachtjes trekken totdat je voelt dat er een lichte spanning staat op de rechterkant van je nek. Hou 15 seconden aan, en wissel dan van kant. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo zorgen restaurants ervoor dat je niet te lang blijft zitten

Zo zorgen restaurants ervoor dat je niet te lang blijft zitten

http://static2.hln.be/static/photo/2017/3/3/9/20170224095832/media_xll_9548529.jpg

Als je vanavond iets gaat eten, is de kans groot dat je gereserveerd hebt. En je bent lang niet de enige. Er hebben voor jou vast ook mensen gegeten, terwijl dat tafeltje na jullie weer voor een ander koppel beschikbaar moet zijn. Maar hoe zorgen restaurants er eigenlijk voor dat alle tafelgasten niet te lang blijven plakken en op tijd weer vertrekken?

Vrijdagavond is een druk moment voor veel restaurants. Maar wat doe je als die ene groep lang blijft napraten bij een kopje koffie terwijl de volgende gasten al gearriveerd zijn? Restaurants hebben daar zo hun geheime trucjes voor, zo blijkt.

Nauwkeurige berekening
Gabe Garza, mede-eigenaar van verschillende restaurants, verklapte hun geheim aan de krant 'Wall Street Journal'. Volgens hem berekenen restaurants op voorhand hoe lang je gemiddeld aan tafel zal zitten. Zo blijft een groep van vier personen gemiddeld een kwartier langer dan een tafeltje voor twee. Volgen twee reservaties snel op elkaar? Dan zullen ze het eten net iets sneller laten komen. Ook zal het personeel een inschatting maken op basis van je drankkeuze. Start je met een fles wijn in plaats van een cocktail of apritiefje? Dan is de kans groot dat je minder lang blijft hangen.

Strakke timing
Af en toe een beetje treuzelen als restaurantganger, is echter geen slechte zaak, verklapt Garza. Wanneer het tijd is om te vertrekken omdat de volgende gasten al aangekomen zijn, zullen sommige etablissementen voorstellen om een drankje of dessertje van het huis aan de bar te nuttigen. Zo voelt niemand zich aangevallen of tekort geschoten. "De bedoeling is om de controle over de zaal te houden, zonder de gasten het gevoel te geven dat er een strakke timing is," legt Garza uit. Zo bleek al uit studies dat restaurantgangers minder lang blijven hangen wanneer ze niet zo comfortabel zitten. En zo is meteen ook de plotse opkomst van lange gemeenschappelijke tafels en hoge barstoelen verklaard.  (br.hln)


» Reageer (0)
25-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guust Flater viert zestigste verjaardag met nieuw album

Guust Flater viert zestigste verjaardag met nieuw album

http://static0.hln.be/static/photo/2017/2/3/7/20170224134808/media_xll_9549022.jpg

Stripfiguur Guust Flater bestaat volgende week dinsdag zestig jaar. Uitgeverij Dupuis brengt ter gelegenheid van het jubileum op 1 maart het nieuwe album 'Flaters verjaardag' uit. Het vorige album dateert van 1996, een jaar voor het overlijden van Flaters geestelijke vader André Franquin

Guust Flater zag in 1957 het daglicht in het stripblad Spirou. Sindsdien zijn 30 miljoen albums van de antiheld over de toonbank gegaan. In de herfst krijgt het strippersonage een eigen munt ter waarde van 5 euro.

Het leek Franquin destijds een leuk idee om een stripfiguur te bedenken die 'geen enkele kwaliteit bezit, onnozel en niet knap is en zonder werk zit'. Franquin werkte ook mee aan de strip Robbedoes en Kwabbernoot.

De Franstalige naam van Guust Flater is Gaston Lagaffe. Hij is ook in Frankrijk erg populair. In de bibliotheek van het Centre Pompidou in Parijs loopt nog een tentoonstelling over hem. Volgende maand beginnen de opnames van een Franse film over Guust Flater. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo baasje, zo hond? Hoe je viervoeter jouw gedrag kopieert

Zo baasje, zo hond? Hoe je viervoeter jouw gedrag kopieert

http://static3.hln.be/static/photo/2017/3/10/2/20170217115722/media_xll_9532607.jpg

Een hond lijkt op zijn baasje, het is een cliché waar nu ook waarheid in blijkt te zitten: honden spiegelen zich aan de persoonlijkheid van hun eigenaar, vooral als het over omgaan met stress gaat, zo concludeert Oostenrijks onderzoek. Rustige honden hebben vaak ook een kalme eigenaar, en hetzelfde geldt  voor zenuwachtige baasjes en hun energieke honden, aldus deze studie.

De auteurs van de studie verzamelden 132 honden en hun baasjes, waarbij ze het stressniveau van allebei probeerden te meten. Dit deden ze enerzijds door te kijken hoe honden en mensen reageren op bepaalde bedreigende prikkels. Anderzijds werden fysieke kenmerken geanalyseerd, zoals de hartslag en het speeksel van baasje en hond, om op zoek te gaan naar het stresshormoon cortisol. De menselijke proefpersonen vulden ook nog een persoonlijkheidstest in, en beantwoordden vragen over het karakter van hun viervoeter.

Kopieergedrag

De conclusie van deze studie van de universiteit van Wenen klinkt dat zowel baasjes als honden elkaar kopiëren in hun reactie op stress, waarbij de mens meer invloed op de hond heeft dan omgekeerd. Bij een gestresseerd en neurotisch baasje hoort vaak een onrustige hond met dezelfde eigenschappen. Anderzijds behoren rustige honden vaak toe aan eigenaars die over het algemeen kalmer door het leven gaan. 

Al 30.000 jaar samen
"Onze bevindingen stroken met wat we zien in de praktijk: baasjes en honden zijn een sociale groep van twee, die elkaar beïnvloeden in hoe ze omgaan met stress," vertelt Dr. Iris Schorl aan BBC. Honden zijn gevoelig aan de emotionele toestand van hun baasje en zullen dat gedrag kopiëren. Het feit dat honden al meer dan 30.000 jaar samenleven met mensen, versterkt dit spiegelgedrag nog meer.

Het goede voorbeeld

De bevindingen zijn niet alleen voor de dierenwetenschap interessant, ook hondenliefhebbers kunnen er iets van opsteken. Hou deze resultaten in je achterhoofd als je een hond probeert te trainen of het dier zelfs gewoon op zijn gemak wil stellen. De efficiëntste manier om een kalme, blije en meegaande hond te krijgen, is het goede voorbeeld geven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.100.000 euro voor originele pagina's van Suske en Wiske-strip De nerveuze Nerviërs

100.000 euro voor originele pagina's van Suske en Wiske-strip 'De nerveuze Nerviërs'

http://static2.hln.be/static/photo/2017/17/7/10/20170220125838/media_xll_9538435.jpg

De 55 originele pagina's van het Suske en Wiske-album "De nerveuze Nerviërs" uit 1964 hebben in totaal 100.000 euro opgebracht. Dat meldt het online veilinghuis Catawiki. Het album in kwestie is de eerste Suske en Wiske-strip die volledig in het Standaardnederlands verscheen. Volgens Catawiki zit de markt voor originele striptekeningen in de lift. De belangstelling voor de 55 originele tekeningen van de hand van geestelijke vader Willy Vandersteen was dan ook erg groot, zegt de veilingsite.

De eerste en laatste pagina van het album brachten het meest op. Deze werden geveild voor respectievelijk 3.000 en 2.900 euro. De 55 tekeningen waren alles samen goed voor 100.000 euro.

'De nerveuze Nerviërs' is een bijzonder album, omdat het de eerste Suske en Wiske-strip is die volledig in het Standaardnederlands verscheen. De Suske en Wiske-verhalen waren aanvankelijk enkel in het Vlaams verkrijgbaar, en vanaf 1953 ook in het Nederlands. Met 'De nerveuze Nerviërs' kwam een einde aan die tweedeling en ontstond een gelijkvormige reeks in het Standaardnederlands.

Bovendien veranderden de namen van de stripfiguren hiermee ook definitief. Jerom werd in de Hollandse reeks bjivoorbeeld eerst Jeroen genoemd, en Sidonia heette in de Vlaamse reeks Sidonie. Ook Wiskes popje krijgt in 'De nerveuze Nerviërs' voor het eerst de naam Schanulleke. (br.hln)


» Reageer (0)
24-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je karakter verandert niet meer na je dertigste? Niet dus

Je karakter verandert niet meer na je dertigste? Niet dus

http://static3.hln.be/static/photo/2017/12/0/13/20170223163045/media_xll_9546163.jpg

Een vos verliest zijn haren wel, maar zijn streken niet, luidt het spreekwoord. Maar Schotse onderzoekers hebben recent deze oude theorie in de psychologie weerlegd: met het verouderen veranderen niet alleen je gevoel voor mode en je looks - thank god -, maar ook je persoonlijkheid.

Professor in de psychologie Ian Deary heeft de langste studie ooit gedaan naar de menselijke persoonlijkheid en de evolutie hiervan over een lange periode. Daarvoor nam zijn team aan de universiteit van Edinburgh oude persoonlijkheidstesten uit 1950. Toen lieten psychologen een groep jonge leerkrachten 1.200 14-jarige studenten een vragenlijk invullen.

Daarin werd gepeild naar zes basis karaktertrekken: zelfvertrouwen, nauwkeurigheid, doorzettingsvermogen, prestatiedrang, originaliteit en stabiliteit qua humeur. In 2012 wisten ze 635 studenten (met een gemiddelde leeftijd van 77 jaar) weer op te sporen, 174 van hen waren bereid opnieuw een gelijkaardige test als 63 jaar voordien af te leggen. En ze hadden iemand meegenomen die hen goed kende en kon getuigen over hun persoonlijkheid.

Onherkenbaar

Wat bleek: in vergelijking met hun jongere zelf waren de meeste karakters onherkenbaar op latere leeftijd. De resultaten weerleggen dus de theorie dat "een vos zijn streken niet verliest". Er waren bijna geen overlappingen. De enige constante karaktertrekken waren de stabiliteit en nauwkeurigheid, maar zelfs daar waren de gelijkenissen niet sterk. Ook de testpersonen zelf merkten haast geen gelijkenissen op tussen zichzelf toen en nu.

Ian Deary legt uit hoe zeldzaam deze gegevens en de studie zijn. "De vragen in het onderzoek waren niet ideaal en de beoordelingsmethoden ook niet. Maar door de lange tijdspanne tussen de twee bevragingen, is het onderzoek wel uniek. Hoe langer de tijd tussen de twee testen, hoe zwakker de gelijkenissen zijn. Bij een tijdspanne van 63 jaar is er zelfs bijna helemaal geen overlap. Deary merkt wel op dat karaktertrekken heel geleidelijk aan veranderen in een leven. Maar we kunnen wel zeggen dat je letterlijk én figuurlijk een heel ander mens bent aan het einde van je leven. 

Onverwacht resultaat

De resultaten van dit onderzoek zijn onverwacht. Voorgaande studies gingen er namelijk van uit dat karaktertrekken relatief stabiel zijn, ook na tientallen jaren. Persoonlijkheidsstabiliteit werd voor het eerst omschreven door William James, ook wel de vader van de Amerikaanse psychologie genoemd. Hij zei in 1890 dat je persoonlijkheid vanaf je 30e in steen gebeiteld is. Ook onderzoeken die daarop volgden, bevestigden zijn theorie. Maar nu suggereert dit onderzoek dus dat een persoonlijkheid kneedbaarder is dan psychologen doorgaans denken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterie houdt Filipijnen in de ban: wat is dit harig zeewezen?

Mysterie houdt Filipijnen in de ban: wat is dit harig zeewezen?

http://static0.hln.be/static/photo/2017/4/14/7/20170224065636/media_xll_9548302.jpg

Een monsterachtig wezen dat aanspoelde lokt de nieuwsgierige bevolking van een Filipijns eiland naar het strand. Iedereen wil een selfie met het 'harige' gevaarte en op social media duiken theorieën over de identiteit van dit monster op. Zit de aardbeving van eerder deze maand er voor iets tussen?

De inwoners van Cagdainao, één van de Dinagateilanden, trekken massaal naar het strand om een glimp op te vangen van het mysterieuze zeewezen. Dit is niet de eerste 'harige' massa die aangespoelde op de eilanden na een verwoestende aardbeving vorige week. De aanspoelingen doen vermoeden dat de wezens vroege bevingen kunnen voorspellen of opsporen. In dit geval leek het grote, witte wezen op het strand te bloeden. Daarom speculeren sommigen dat het om een karkas van een grote walvis gaat.    

De afgelopen week werden meer verschillende mysterieuze wezens op de Filipijnse stranden gespot. Op Mindanao zag de lokale bevolking een lange serpentachtige 'vis' van meer dan 9 meter in de dagen na een aardbeving van 6,7 op de schaal van Richter. De balans van de schade: zes doden en 120 gewonden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geeuw. Dit zijn de saaiste jobs ter wereld

Geeuw. Dit zijn de saaiste jobs ter wereld

http://static1.hln.be/static/photo/2017/13/12/13/20170224081822/media_xll_9548368.jpg

Het is vrijdag. De kans is groot dat je om de zoveel tijd even op je uurwerk spiekt. Maar stel je voor dat je élke dag van de week zo aan het aftellen was. Voor mensen met deze jobs is het helaas de werkelijkheid.

Emolument, een organisatie gespecialiseerd in werkgelegenheid, deed onderzoek naar de meest saaie banen. Daarvoor gingen ze te rade bij 1.300 werknemers uit 14 verschillende sectoren. Wat blijkt? Wie in de juridische sector zit, is het minst tevreden, met maar liefst 8 werknemers op 10 die vinden dat ze een saaie job hebben. De minst saaie jobs, zo bleek, waren het onderwijs, uitvoerende managementsfuncties, onderzoek en ontwikkeling.

Dit is de volledige lijst:

1. Juridische sector (81 procent vindt zijn of haar job saai)
2. Projectmanagement (78 procent)
3. Ondersteunende functies (71 procent)
4. Finance control (68 procent)
5. Consulting en accounting (67 procent)
6. Bankier (67 procent)
7. Engineering (64 procent)
8. Sales (61 procent)
9. Marketing en communicatie (60 procent)
10. IT (56 procent)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bol.com lanceert Spotify voor boeken

Bol.com lanceert Spotify voor boeken

http://static0.hln.be/static/photo/2017/2/14/12/20170223113515/media_xll_9545412.jpg

Voor 9,99 euro per maand kunnen boekenwurmen nu maar liefst 40.000 e-booken lezen op hun smartphone, tablet of op een Kobo e-reader. Bol.com pakt namelijk in samenwerking met Kobo uit met een soort Spotify voor boeken: 'Kobo Plus'. De eerste maand kun je de nieuwe dienst gratis uitproberen.

Er werd al langer over een Spotify voor boeken gesproken, om zo lezen even toegankelijk te maken als muziek luisteren op Spotify én om het illegale downloaden van e-boeken tegen te gaan. Kobo Plus biedt nu al meer dan 40.000 verschillende boeken aan, waaronder ruim 16.000 Nederlandstalige titels zoals 'Er gebeurde dit, er gebeurde dat' van Kristien Hemmerechts, 'Teek' van Luc Deflo en 'De greppel' van Herman Koch.

"Boeken inspireren en verrijken. Daarom doen we er al sinds onze start als boekwinkel in 1999 alles aan om het lezen van boeken zo leuk, makkelijk en toegankelijk mogelijk te maken. Dit heeft een enorme vlucht genomen toen wij in 2009 digitaal lezen introduceerden. Met de lancering van een e-bookabonnement vandaag, geven we een nog beter antwoord op de veelgestelde vraag om een breed aanbod boeken, inclusief nieuwe titels en bestsellers, digitaal beschikbaar te maken aan een aantrekkelijk tarief. Het vormt een goed alternatief voor het bestaande aanbod van diensten die digitale boeken tegen een vast tarief aanbieden, maar waarbij het aanbod relatief beperkt is in omvang en nieuwe titels,' legt Daniel Ropers, algemeen directeur van bol.com uit.

Vergoeding auteurs
Artiesten klagen al langer dat hun vergoeding van streamingdiensten als Spotify veel te laag ligt. Hoe zit dat bij Kobo Plus? "Natuurlijk zal een nieuw model voor alle betrokkenen even wennen zijn. Zo betekent een nieuw verdienmodel voor ons als uitgever een andere benaderingswijze richting onze auteurs en voor hen geldt dat er op een andere manier voor hun werk betaald gaat worden. Een lezer kiest niet meer voor één boek, maar krijgt met het abonnement tienduizenden boeken in één keer," vertelt Patrick Swart, CEO bij WPG Uitgevers.

Meer info over het e-bookabonnement van bol.com en Kobo is te vinden via: bol.com/koboplus.  (br.hln)


» Reageer (0)
23-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier rijksten in Indonesië bezitten meer dan 100 miljoen armsten

Vier rijksten in Indonesië bezitten meer dan 100 miljoen armsten

http://static0.hln.be/static/photo/2017/1/7/14/20170223111206/media_xll_9545354.jpg

De vier meest gefortuneerde mensen in Indonesië zijn rijker dan de honderd miljoen armsten in de grootste economie in het zuidoosten van Azië, waar een schrijnende ongelijkheid heerst. Dat meldt de Britse ngo Oxfam vandaag in een rapport.

De gecumuleerde rijkdom van de vier miljardairs kwam vorig jaar uit op 25 miljard dollar (23,7 miljard euro), of hoger dan het bezit van de 100 miljoen armste inwoners samen. De totale bevolking van het land bestaat uit 255 miljoen mensen.

Op een enkele dag kan een miljardair alleen al met de interest op zijn fortuin meer dan duizend keer het bedrag verdienen dat de armsten in een heel jaar uitgeven voor hun elementaire noden.

Indonesië is goed voor de zesde plaats in het klassement van landen met de grootste ongelijkheid in de wereld. Het aantal miljardairs is in het opkomende land gestegen van één in 2002 naar twintig in 2016. De Indonesische president Joko Widodo, die eind 2014 aan de macht kwam, heeft van de strijd tegen ongelijkheid een van zijn prioriteiten voor dit jaar gemaakt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is je partner boos? Dan is dit de enige manier om ruzie te vermijden

Is je partner boos? Dan is dit de enige manier om ruzie te vermijden

http://static1.hln.be/static/photo/2017/0/9/5/20170222170146/media_xll_9543605.jpg

"Ben je nu weer slechtgezind?", iedereen die deze vraag al aan een geliefde heeft gesteld, moest achteraf ontdekken dat dit een slecht idee was. Maar wat is dan wel een goede reactie als je partner duidelijk ergens mee zit? 

Zwijgen, boos worden, rustig praten, smoesjes verzinnen, je excuseren, er zijn heel wat manieren om te reageren wanneer er een haar in de boter zit tussen jullie. Maar vaak maken bovenstaande tactieken de situatie alleen maar erger. Volgens psycholoog Guy Winch is er maar één goede manier om de gemoederen te bedaren: de emoties van je partner erkennen. Hoe je dat doet? Door uit te leggen dat je begrijpt hoe de ander zich voelt en dat hij of zij het recht heeft zich zo te voelen. Dit voelt vreemd aan en velen denken dat deze reactie de zaken alleen maar erger zal maken. Maar wanneer je zegt "Ik zie waarom je boos bent", toon je dat je empathisch bent. Met een rustige partner tot gevolg.  

Winch legt uit waarom dat zo is: "Iedereen zoekt emotionele bevestiging. We snakken er meer naar dan je beseft. Als je boos, overstuur, gefrustreerd, teleurgesteld of gekwetst bent, dan wil je dat de andere dat inziet. Je begrepen voelen zorgt vaak voor opluchting. En pas dan kan er een rustig gesprek over het probleem plaatsvinden."

Deze tactiek klinkt erg eenvoudig, maar de emoties van de andere erkennen zonder verwijten te maken of boos te worden, is moeilijker dan het lijkt. Je moet er dus in het begin wat op oefenen. Maar als jullie het allebei toepassen, zul je merken dat jullie ruzies en discussies zachter én productiever worden.

De vijf stappen van emotionele erkenning

De psycholoog legt uit dat het erg belangrijk is dat je de vijf onderstaande stappen correct doorloopt om het gewenste resultaat te verkrijgen.  

 1. Laat de andere uitpraten zodat je zeker alle feiten kent. En nog belangrijker: dat je helemaal op hoogte bent van de gevoelens van de andere. (Anders komt je empathische reactie niet helemaal oprecht over).

2. "Ik snap dat je boos bent, omdat ik een halfuur te laat was op onze afspraak en jij alleen op restaurant moest wachten." Een eenvoudig zinnetje als voorgaande kan jullie al goed op weg helpen. Ook al ben je het niet eens met het perspectief van je geliefde. Door dit te zeggen geef je ook niet toe dat jij fout bent. Het maakt wel duidelijk dat je het standpunt begrijpt, en daarna kan je je eigen mening eraan toevoegen.  

3. Een valkuil die je zeker moet vermijden: de situatie veralgemenen. "Jij wordt altijd boos als ik nog maar één minuut te laat op onze afspraak ben."  
4. Vervolgens kan je meedelen dat hun gevoelens redelijk zijn, nu je het vanuit het perspectief van je geliefde bekijkt. "Het is normaal dat je boos wordt, omdat je daar zolang met je duimen zat te draaien."

5. Nadat je hebt duidelijk gemaakt dat je begrip hebt voor de boosheid, kan je jouw standpunt duidelijk maken. Een mooi voorbeeldje: "Ik begrijp dat je geïrriteerd bent omdat ik je een halfuur heb laten wachten op restaurant. Maar die file kon ik echt niet vermijden." 

Als laatste wil Winch nog benadrukken dat emotionele waardering het beste werkt wanneer beide partijen het toepassen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op reis? Je neemt beter te weinig kleren mee dan te veel

Op reis? Je neemt beter te weinig kleren mee dan te veel

http://static2.hln.be/static/photo/2017/8/11/9/20170222195133/media_xll_9543879.jpg

Je gaat op reis, maar hebt eigenlijk geen flauw idee wat voor weer het zal zijn. Of je twijfelt tussen de avonturier uithangen en de hele dag aan het zwembad liggen. Kortom: je hebt geen benul welke outfits je moet meenemen. Het resultaat: een koffer die uitpuilt van alle mogelijke opties. Maar wist je dat net beter zo weinig mogelijk kleren meeneemt?

Weg keuzestress

We staan op een doordeweekse dag al lang genoeg te treuzelen voor die kledingkast. Geen reden om die gewoonte ook op vakantie door te trekken. Hoe minder je mee hebt, hoe makkelijker te keuze. Want wie maar één short mee heeft, heeft het 's morgens een stuk makkelijker dan de vakantieganger die haar hele garderobe meesleurt. En zeg nu zelf, is vakantie niet net dé plek om even te ontstressen?

Koffer kwijt? Geen probleem

Ben jij iemand die op vakantie liefst pronkt met haar mooiste outfits? Niet doen. Door weinig kleren mee te nemen, beperk je de kans dat je koffer plots verdwijnt, en je bij thuiskomt opgezadeld zit met een lege kleerkast. Hoe minder je meeneemt, hoe minder je kan verliezen. En we weten allemaal dat zo'n koffer snel verloren is (of plots op een andere vlucht beland is - ervaringsdeskundige hierzo).

Je leert jezelf behelpen

Is je koffer toch zoek geraakt? Dan hoef je niet veel opnieuw te kopen om toch zorgeloos van je vakantie te kunnen genieten. Ben je misschien iets belangrijks vergeten, of had je beter een extra paar schoenen meegenomen? Niets dat een bankkaart niet kan oplossen. En wedden dat het ook nog een leuk verhaal oplevert om achteraf te vertellen?

Reizen met weinig, dat doe je zo:

Je pakt best zo weinig mogelijk mee, maar dit kan zelfs in het kleinste koffertje best niet ontbreken:

Zwarte leggings: ze zitten niet alleen heerlijk comfortabel op het vliegtuig, maar doen ook nog eens dienst als pyjama en zorgen dat je meteen ingedekt bent bij slecht regenweer. Bovendien geven ze andere kledingstukken meteen een tweede leven. Dat jurkje of die lange T-shirt zien er in combinatie met een legging meteen heel anders uit.

A-lijn jurkje: één jurkje, een miljoen mogelijkheden. In combinatie met een riem of een kleurrijk sjaaltje transformeer je dit losse jurkje in een handomdraai tot een strak exemplaar of een cocktailkleedje met een ingesnoerde taille. Of draag het gewoon los op een luchtige zomerdag.

Neutrale kleuren: wat T-shirts, broeken, rokjes en shorts betreft, ga je best voor basiskleuren. Neutrale tinten als zwart, grijs, marineblauw of beige combineren met àlles, waardoor ieder stuk in je koffer bij elkaar past.

Twee paar schoenen: zomervakantie? Ga dan voor één paar sneakers en één paar sandalen. Wandelaars vervangen de sneakers best door wandelschoenen. Zo heb je altijd stevig schoeisel bij, maar kunnen je voetjes tussendoor ook even luchten.

Een sjaal: als je voor één mode-item gaat, laat het dan een sjaal zijn. Van losse topjes tot een jurkje of een originele haarband: je kan er alle kanten mee uit. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is waar je éérst moet zoeken als je je sleutels kwijt bent

Dit is waar je éérst moet zoeken als je je sleutels kwijt bent

http://static3.hln.be/static/photo/2017/7/11/12/20170222094707/media_xll_9542757.jpg

Zelfs de meest ordelijke mens heeft al eens prijs: "Waar zijn die sleutels nu naartoe!?" Vaak ga je dan op zoek naar het verloren voorwerp op de meest voor de hand liggende plaatsen. Maar is dat wel verstandig? De Schotse Universiteit van Aberdeen deed er onderzoek naar.

In haar studie ontdekte Anna Nowakowska dat mensen geneigd zijn de "makkelijke" plekjes eerst grondig uit te pluizen in de hoop een verloren object terug te vinden. Maar dat blijkt vaak tijdverlies. Nowakowska raadt eerder aan om te gaan zoeken op plaatsen waar het lastiger is om bijvoorbeeld je sleutels te zien liggen.

Met andere woorden: het is niet zo nuttig om maar te blijven zoeken op die tafel, onder dat bed of op die vloer. Je kan je beter concentreren op de rommeligste plaatsen, daar waar je perifeer zicht het verloren voorwerp niet zo meteen zou knnen spotten. Een stapel kleren, wanordelijke lades, of een salontafel die vol rommel ligt, dat zijn grotere kanshebbers om je sleutels terug te vinden. Niet onlogisch: als ze ergens duidelijk zichtbaar zouden liggen blinken, had je ze waarschijnlijk al lang gevonden. (br.hln)


» Reageer (0)
21-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.80 cent voor een drankje: dit zijn de goedkoopste steden ter wereld

80 cent voor een drankje: dit zijn de goedkoopste steden ter wereld

http://static2.hln.be/static/photo/2017/14/7/13/20170219095248/media_xll_9536038.jpg

Natuurlijk willen wij graag twee weken doorbrengen op een hagelwit strand in een of ander tropisch resort, maar helaas bestaat er zoiets als leningen afbetalen en is ons budget een stuk beperkter. Maar dat wil niet zeggen dat je er niet op uit kan trekken: deze steden zijn alvast vriendelijk voor je portemonnee.

Een reis plannen gaat vaak gepaard met urenlang prijzen opzoeken, maar gelukkig heeft Hoppa, een bedrijf dat wereldwijd transfers tussen luchthaven en hotel regelt, dat allemaal voor ons gedaan. Ze zochten uit hoeveel het overal kost om een dag door te komen, inclusief hotel, eten, een drankje, een taxi en bezienswaardigheden. Na wat rekenwerk kwam Sofia, de hoofdstad van Bulgarije, als winnaar uit de bus. Al deze zaken kosten je daar nog geen 45 euro per dag (per persoon). Een cocktail kost er bijvoorbeeld maar 4,4 euro.

Voor goedkope maaltijden moet je dan weer in Manila zijn. Amper 2,3 euro en je hebt al een burger-met-frietjes te pakken. Kiev gaat dan weer met de hoofdprijs lopen als het om goedkope koffie gaat: 1 euro voor een kopje. Diezelfde stad biedt trouwens ook de goedkoopste sightseeing-bus aan voor nog geen 9 euro. Andere goedkope attracties in Europa vind je in Dublin (de Guinness Factory), Barcelona (de Sagrada Familia) en Praag (het kasteel). Die kosten om en bij de 14 euro.

TOP 10 GOEDKOOPSTE STEDEN
1. Sofia (Bulgarije) 
2. Caïro (Egypte) 
3. Cartagena (Colombia) 
4. Boekarest (Roemenië) 
5. Antalya (Turkije) 
6. Siem Recap (Cambodja) 
7. Kiev (Oekraïne) 
8. Manilla (Fillippijnen) 
9. Mexico City (Mexico) 
10. Sliema (Malata) 

Dure vogels
Hoppa lijstte ook de duurste steden ter wereld op om op vakantie te gaan. Daar staat Zurich met stip op een: een dagje in de Zwitserse stad kost je algauw 199 euro. Het kost er zelfs meer dan New York, die met 184 euro per dag op de tweede plaats staat. Opvallend: ook populaire reisbestemmingen als Venetië, Amsterdam en Rome blijken allerminst budgetvriendelijk te zijn. Brussel staat overigens op de 28e plaats in deze rangschikking.

New York blijkt de duurste stad om te overnachten: een bed voor twee personen kost er gemiddeld 214 euro per nacht. In Venetië betaal je dan weer gemakkelijk 15 euro voor een burger. Een koffie in Kopenhagen? Dat is dan 6 euro, terwijl een aperitiefdrankje in Oslo je dan weer 14,7 euro kost. De duurste attractie is overigens Amerikaans: een toegangsticket voor Universal Studios heeft een prijskaartje van maar liefst 150 euro.

TOP 10 DUURSTE STEDEN
1. Zurich (Zwitserland) 
2. New York (VS) 
3. Kopenhagen (Denemarken) 
4. Oslo (Noorwegen) 
5. Stockholm (Zweden) 
6. Venetië (Italië) 
7. Amsterdam (Nederland) 
8. Honolulu (Hawaii) 
9. Rome (Italië) 
10. Caracas (Venezuela)  (br.hln)


» Reageer (0)
20-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man vergat dat hij 100.000 dollar verborg in tv-toestel dat op schroothoop belandde

Man vergat dat hij 100.000 dollar verborg in tv-toestel dat op schroothoop belandde

http://static3.hln.be/static/photo/2017/7/10/3/20170219041339/media_xll_9535803.jpg

Toen de medewerkers van een recyclagebedrijf in de Canadese stad Barrie het houten frame van een kapotte televisie uit de jaren '80 openbraken, troffen ze er een ware schat aan: bankbiljetten ter waarde van 100.000 Canadese dollar.

Het toestel was een jaar geleden naar het containerpark gebracht en belandde zo bij Global Electric Electronic Processing (GEEP) in Barrie. Daar deden medewerkers de bijzondere ontdekking: een kluisje met 2000 briefjes van 50 dollar.

De politie kwam de eigenaar, een 68-jarige man uit Bolsover, Ontario, op het spoor dankzij rekeninguittreksels uit 1985 die samen met het geld in de tv verstopt zaten.

Erfenis van de ouders

"Het is een unieke situatie," vertelt agente Nicole Rodgers. "Deze grote som geld was vermist zonder dat iemand het wist". "Toen de agenten bij hem thuis waren, besefte hij niet eens dat ze het hadden over het kluisje met het geld in. Hij dacht dat het zich nog altijd ergens anders in zijn huis bevond."

Al van in zijn jonge jaren was het de gewoonte van de man om geld in zijn woning te verstoppen en het was iets dat hij de rest van zijn leven bleef doen. "Ze gebruikten niet veel instellingen of banken," aldus Rodgers. "Hij had het op een veilige plaats opgeborgen en dat was in de televisie."

De man vertelde de agenten dat het geld een erfenis van zijn ouders was. Hij had de biljetten in een kluisje in de televisie verstopt en vergat dat. Jaren later gaf hij het toestel aan een vriend. Die bracht de kapotte televisie uiteindelijk naar het recyclagepark.

Overval?

Hoewel uit de afschriften duidelijk bleek waar het geld vandaan kwam, moest de politie eerst nog zeker zijn dat het niet afkomstig was van een bankoverval. Ze onderzochten incidenten in de regio van midden jaren '80. Toen een overval kon uitgesloten worden, werd onderzocht of het niet om vals geld ging.

De politie vond de man dankzij het adres op zijn rekeninguittreksels: hij woonde na dertig jaar nog steeds op hetzelfde adres.

Uitzinnig

Volgens Rodgers waren de man en zijn familie "opgelucht en uitzinnig" toen ze ontdekten dat het vermiste geld van hen was.

De agente heeft begrip voor de situatie. "het is niet alsof hij onvoorzichtig was," zegt ze. "Hij dacht waarschijnlijk dat het onder zijn matras lag."

"Ze zeiden dat het geld op een veilige plaats zal bewaard worden," aldus Rodgers, die eraan toevoegde dat ze niet wist of dat bij de bank of in huis zal zijn. "Ik hoop dat ze hun lesje geleerd hebben - of toch op zijn minst een briefje op de koelkast hangen dat zegt waar het ligt."

Het is niet de eerste keer dat medewerkers van GEEP geld in elektronische toestellen vinden, zegt de directeur. Het gebeurt al eens vaker dat medewerkers geld aantreffen in stereo's, luidsprekers en computers. (br.hln)


» Reageer (0)
19-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je altijd al dacht over je hond is ook waar

Wat je altijd al dacht over je hond is ook waar

http://static0.hln.be/static/photo/2017/7/3/1/20170219124419/media_xll_9536221.jpg

We hebben allemaal wel eens een hond gezien die op zijn baasje lijkt, of omgekeerd. Maar de verwantschap tussen hond en baasje gaat verder dan die uiterlijkheden. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een hond ook de persoonlijkheid van zijn baasje weerspiegelt. In het bijzonder pikken honden de angsten en de negativiteit van hun baasje op.

Oostenrijkse onderzoekers testten en observeerden 132 hondeneigenaren en hun honden. Ze stelden de baasjes vragen over hun persoonlijkheid en die van hun hond, over hun sociaal gedrag tegenover hun hond en tegenover andere mensen. Ze filmden de honden en hun eigenaars om hun gedrag te observeren in één spelsituatie en twee bedreigende situaties. Daarbij werden ook de hartslag en het stresshormoon cortisol bij de honden gemeten.

De vorsers stelden vast dat honden en hun baasjes elkaars stressniveau's en omgangsmechanismen beïnvloeden en dat de baasjes daarbij meer invloed hebben dan hun honden. Besluit: hoe angstiger de mens, hoe groter de kans dat ook zijn hond anstig zal zijn.  

"Honden zijn gevoelig voor de emotionele toestand van hun baasje, en emotionele 'besmetting' tussen baasjes en honden is mogelijk". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vlogsters die fortuinen met hun naaitalenten verdienen

De vlogsters die fortuinen met hun naaitalenten verdienen

http://static2.hln.be/static/photo/2017/5/1/2/20170217172316/media_xll_9533312.jpg

Naaien is al een tiental jaar weer hip. Maar wie net zoals ik jarenlang naailes heeft gevolgd, weet dat de meeste Nederlandstalige blogs en patronen van en voor mama's zijn. Denk aan drukke stofjes, kleurrijke biesjes en basic creaties. Niet echt high fashion, dus. Een nieuwe generatie vloggers brengt daar nu verandering in, met stylish creaties die zo in Vogue of MarieClaire kunnen. Voel je de naaikriebels? Laat je dan inspireren door onderstaande creatieve fashionista's en wie weet word je net als zij er rijk me.

Er is ook wel slecht nieuws, in Vlaanderen zijn er weinig naaisters die de kunst van het vloggen al hebben ontdekt. In Australië en het Verenigd Koninkrijk schieten de fashionable naaivlogsters dan wel weer als paddenstoelen uit de grond. De 10 best betaalde YouTube sterren verdiende het afgelopen jaar zo'n 66 miljoen euro, dan weet je ook dat vloggen in combinatie met naaien een aardige duit kan opleveren. Zo heeft de populaire April Yang, amper 23 jaar, 1,2 miljoen geabonneerden op Youtube en 35.000 volgers op Instagram. (br.hln)


» Reageer (0)
18-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo blijf jij gezond tussen al die snotterende collega's

Zo blijf jij gezond tussen al die snotterende collega's

http://static3.hln.be/static/photo/2017/7/4/4/20170218083001/media_xll_9534454.jpg

De griepepidemie is in volle zwier en soms lijkt het wel alsof iedereen in je omgeving zit te hoesten en te snotteren. Ben jij er voorlopig aan ontsnapt? Dan heb je geluk gehad, maar is het eigenlijk ook aftellen tot het jouw beurt is. Tenzij je deze wetenschappelijke ontdekking toepast om gezond te blijven.

Dat zowat iedereen in ons land een tekort heeft aan vitamine D - ook wel de zonvitamine genoemd - hoeven we je niet meer te vertellen. Dat die vitamine belangrijk is voor onze (psychologische) gezondheid, is ook geen nieuwe ontdekking. Maar dat ze je ook effectief beschermt tegen ziektes als een verkoudheid of de griep, zoals dit onderzoek kon aantonen, dat is wel nieuws.

De wetenschap buigt zich al jaren over het vitamine D-vraagstuk. We weten dat het belangrijk is om een gezond gehalte aan te houden, maar wat nu precies de voordelen zijn, dat was een stuk minder duidelijk. Een nieuw onderzoek in het tijdschrift The BMJ bracht nu echter data van maar liefst 25 eerdere onderzoeken samen om de zaak van naderbij te bekijken. Zo konden ze de gegevens van bijna 11.000 mensen uit meer dan 12 landen analyseren.

Supplementen
Wat bleek: mensen die dagelijks of wekelijks vitamine D-supplementen nemen, hebben ook effectief minder last van acute luchtweginfecties. Het resultaat was het beste bij mensen die voor de supplementen last hadden van een vitaminetekort: het risico op een ziekte daalde dan met maar liefst 50 procent. Mensen zonder een tekort hebben er echter ook baat bij: 10 procent minder kans, ongeveer hetzelfde voordeel als dat van een griepvaccin.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het verstandig is om het hele jaar door supplementen te nemen, ook buiten het griepseizoen. Een teveel is ook niet gezond, en de wetenschappers konden geen voordeel ontdekken bij mensen die de vitamine op lange termijn innamen. Raadpleeg dus altijd je huisarts voor je aan het supplementeren gaat, zodat je het op de correcte manier doet.

Wél is het verstandig om ervoor te zorgen dat je geen tekort kweekt. Dat doe je door het hele jaar door voldoende in de zon te komen - vergeet je wel niet in te smeren. Maar ook je dieet kan helpen: (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Couleur Café lost 19 namen en wordt goedkoper

Couleur Café lost 19 namen en wordt goedkoper

http://static0.hln.be/static/photo/2017/5/16/4/20170217101643/media_xll_9532324.jpg

Couleur Café voegt 19 nieuwe namen toe aan haar affiche, waaronder Lianne La Havas en Damian Marley. Het muziekfestival, dat tot nu toe georganiseerd werd op de site van Tour et Taxis in Brussel, vindt dit jaar voor het eerst plaats in het park onder het Atomium op de Heizel. Combitickets zijn dit jaar iets goedkoper.

Vandaag start de voorverkoop van het festival en wie er snel bij is, wordt beloond met een premium-abonnement op Deezer (net als Spotify een webstreamingservice voor muziek) of met gratis treintickets om naar het festival te komen.

Nadat eerder al Princess Nokia, Kabaka Pyramid en Roméo Elvis werden aangekondigd, zijn nu ook bevestigd: Alpha Blondy, Damian Marley, Demi Portion en Kery James, Flatbush Zombies, Guts, Lil Dicky, Deluxe, Oumou Sangare, Mbongwana Star, Flavia Coelho, La Dame Blanche, Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra, Dubioza Kolektiv, Lamomali en Lianne La Havas.

Tickets zijn dit jaar iets goedkoper dan vorig jaar. Toen telde je voor een combiticket 95 euro neer en kostte een combi+camping 110 euro. Dit jaar is dat 79 euro voor een combiticket en 95 euro voor een combi+camping. De prijs voor dagticket blijft hetzelfde: 39 euro.

Couleur Café vindt van 30 juni tot en met 2 juli plaats in het park onder het Atomium. (br.hln)


» Reageer (0)
17-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gigantische muurschildering onthuld op Jourdanplein in Brusselse Europese wijk

Gigantische muurschildering onthuld op Jourdanplein in Brusselse Europese wijk

http://static2.hln.be/static/photo/2017/15/8/5/20170216160058/media_xll_9530225.jpg

Op het Jourdanplein in Etterbeek, in de Brusselse Europese wijk, is vanochtend een gigantische abstracte muurschildering van 16 op 7 meter onthuld. Het werk, van de hand van de Franse kunstenaar Guillaume Bottazzi, is onder meer een reactie op de brexit en op de aanslagen in Brussel van 22 maart. Het wil de Europese eenheid in de verf zetten.

Het project past in de renovatie van het Jourdanplein, dat vlakbij de Europese instellingen gelegen is. Het kreeg de steun van de Europese Commissie, de Franse ambassade in Brussel en de gemeente Etterbeek.

"Het Jourdanplein staat bekend als het meest Europese van alle pleinen, omdat hier zowel mensen van de Europese commissie als Belgische burgers samenleven. Zeker na de brexit was het voor ons het moment om te tonen dat wij, Europeanen, voortwerken aan onze toekomst", zei Bottazzi.

Met het werk wilde de kunstenaar ook reageren op de aanslagen in Brussel van 22 maart. "Het Jourdanplein ligt op een kleine 500 meter van het metrostation waar een aanslag is geweest. Ik wil geluk zetten tegenover die terreur."

Guillaume Bottazzi is wereldwijd gekend om zijn abstracte werken in de openbare ruimte. In totaal maakte hij al 40 gelijkaardige muurschilderingen, verspreid over steden in de hele wereld. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7-jarig meisje vraagt job bij Google, de CEO stuurt haar een persoonlijk antwoord terug

7-jarig meisje vraagt job bij Google, de CEO stuurt haar een persoonlijk antwoord terug

http://static0.hln.be/static/photo/2017/5/13/5/20170216114257/media_xll_9529550.jpg

Sommige kinderen willen astronaut, piloot of voetballer worden, maar Chloe Bridgewater heeft haar zinnen gezet op een job bij Google. Het zevenjarige meisje uit de Britse stad Hereford schreef daarom met de hand een brief naar het bedrijf. Om indruk te maken, deed ze onder meer haar computervaardigheden uit de doeken. Tot haar grote verbazing kreeg ze antwoord, en nog wel van CEO Sundar Pichai zelf. Zijn boodschap? "Blijf je dromen volgen, zo kan je alles bereiken wat je wil."

"Beste Google-baas", begon haar schattige 'sollicitatie'. "Mijn naam is Chloe en als ik groter ben, zou ik graag een job bij Google willen. Ik wil ook in een chocoladefabriek werken en zwemmen op de Olympische Spelen. Mijn papa zei dat ik bij Google op een zitzak kan werken, van de glijbaan kan gaan en met de gocart kan rijden."

"Ik hou ook van computers en heb een tablet waar ik spelletjes op speel. Mijn papa gaf me een spelletje waar ik een robot op en neer langs vierkanten moet bewegen. Hij zei dat dat goed voor me was om meer over computers te leren. Mijn papa zei ook dat hij me op een dag een computer zal kopen."

"Ik ben zeven jaar oud en mijn leraars vertellen aan mijn mama en papa dat ik het heel goed doe in de klas. Ik ben goed in spelling, lezen en rekenen. Als ik mijn best blijf doen, ga ik volgens mijn papa misschien ooit kunnen werken bij Google."

"Mijn zus Hollie is ook heel slim, maar zij houdt van poppen en zich mooi maken. Zij is vijf jaar."

"Mijn papa zei dat ik moet solliciteren om een job bij Google te krijgen. Ik weet nog niet precies wat dat inhoudt, maar hij zei dat een briefje voorlopig zou volstaan. Bedankt om mijn brief te lezen. Ik heb nog maar één andere brief geschreven en die was voor de kerstman. Tot ziens."

Chloe Bridgewater, 7 jaar oud.

Deze maand viel er een opmerkelijk antwoord in de bus. Afzender: niemand minder dan grote baas Pichai zelf. "Liefste Chloe", klinkt het. "Enorm bedankt voor je brief. Leuk om te horen dat je van computers en robots houdt, ik hoop dat je zal blijven leren over technologie. Als je hard blijft werken en je dromen blijft volgen, kan je alles bereiken wat je maar wil: van werken bij Google tot zwemmen op de Olympische Spelen. Ik kijk uit naar je sollicitatie als je klaar bent met school! :)"

Vader Andy was zo trots op zijn dochter dat hij de brief meteen op zijn LinkedIn-profiel deelde. "Enkele jaren geleden werd Chloe omvergereden door een auto, daardoor heeft ze een knak in haar zelfvertrouwen gekregen. Nu is ze in de wolken met die brief die ondertekend werd door Sundar Pichai. En dan druk ik me nog zacht uit. Ze is nu nog meer gemotiveerd om het goed te doen op school en later te werken voor Google."

"Fantastisch dat zo'n druk persoon de tijd vindt om de droom van een klein meisje een stap dichterbij te brengen, ik kan hem daar niet genoeg voor bedanken. Al twijfel ik nog of ze beseft dat het niet alleen draait rond gocarts of dutjes doen in een gesofisticeerde cocon, er is meer nodig om het te maken bij Google." (br.hln)


» Reageer (0)
16-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kiekeboe wordt 40 jaar!

Kiekeboe wordt 40 jaar!

http://static3.hln.be/static/photo/2017/18/12/2/20170215135524/media_xll_9527492.jpg

De familie Kiekeboe bestaat vandaag 40 jaar, en in die tijd zijn er maar liefst 30 miljoen van verkocht. Vandaag ligt het nieuwste album in de winkel en binnenkort gaat in Antwerpen zelfs een themapark open rond de Kiekeboes en andere Belgische stripfiguren.

 Het eerste Kiekeboe-album, 'De Wollebollen', verscheen op 15 februari 1977. 'Nepwerk', intussen al het 148ste Kiekeboe-avontuur, verschijnt vandaag exact veertig jaar later. Ook in het nieuwste stripverhaal draait alles rond het 'gewone' gezin Kiekeboe: de ietwat naïeve Marcel en zijn echtgenote Charlotte, hun knappe dochter-met-pit Fanny en hun hyperintelligente zoon Nopel.

"De Kiekeboes en hun entourage hebben de afgelopen veertig jaar al zoveel meegemaakt dat ik er onmogelijk de highlights kan uithalen", zegt tekenaar Merho. "Ik hoop van harte dat de vele tienduizenden fans evenveel plezier beleven aan het nieuwste avontuur als ik aan het schrijven ervan."

Naast het nieuwe album vinden er de komende weken en maanden ook talrijke evenementen plaats om de veertigste verjaardag van De Kiekeboes te vieren. Zo maakt Merho deze zaterdag een speciale editie van Gazet van Antwerpen rond de stripfamilie. Op 29 maart opent er een Kiekeboe-zone in 'Comics Station', een stripthemapark rond de populaire Belgische stripfiguren in het Centraal Station van Antwerpen. Deze zomer wordt in De Haan dan weer een expo rond De Kiekeboes georganiseerd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ADHD is een hersenaandoening, geen label voor lastige kinderen

ADHD is een hersenaandoening, geen label voor lastige kinderen

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/10/13/20170216084252/media_xll_9529258.jpg

Over kinderen met ADHD wordt wel eens laatdunkend gezegd dat ze 'gewoon lastig' zijn of een strengere opvoeding nodig hebben. Een onderzoek onder leiding van de universiteit van Nijmegen spreekt dit voor het eerst overtuigend tegen. Wetenschappers bewijzen dat ADHD een hersenaandoening is, waarbij bepaalde gebieden in het brein minder ontwikkeld zijn.

"Een kind met ADHD? Dat heeft gewoon wat meer discipline nodig, en het komt wel goed", zo hoor je wel eens beweren. Ouders van kinderen met de aandoening botsen vaak op een muur van onbegrip, of worden zelfs met de vinger gewezen alsof hun opvoeding aan de basis zou liggen. Een internationale studie onder leiding van de Radbouduniversiteit in Nijmegen ondergraaft dat argument, met een onderzoek op basis van hersenscans bij meer dan 3.200 kinderen en volwassenen met of zonder ADHD tussen 4 en 63 jaar oud. Het is de grootste studie naar de aandoening die tot hiertoe werd uitgevoerd.

Andere breinstructuur

Op basis van die hersenscans concluderen de onderzoekers dat het brein van ADHD'ers onderontwikkeld is op vijf gebieden. Onder meer de delen die instaan voor emotie en motivatie zijn bij hen kleiner dan bij mensen zonder de aandoening, of ze nu medicatie nemen of niet. "De resultaten van onze studie bevestigen dat ADHD'ers een andere breinstructuur hebben, en dat het daarom een hersenaandoening is," zo legt Dr. Martine Hoogman van de universiteit van Nijmegen uit. "We hopen dat dit onderzoeksresultaat helpt om het stigma weg te werken dat ADHD gewoon een label is voor lastige kinderen als gevolg van een slechte opvoeding."

Kinderen versus volwassenen

Nog een opvallende vaststelling uit het onderzoek: bij kinderen is het verschil in de hersenen groter dan bij volwassenen. Hoe ouder je wordt, hoe kleiner het verschil tussen een ADHD'er en een niet-ADHD'er. "Het brein van kinderen met ADHD is nog niet volgroeid," legt Hoogman uit. "Het is dus een ontwikkelingsstoornis. Bij volwassenen met de stoornis zie je ook nog een verschil, maar dat is in elk geval kleiner."

Oorzaken van ADHD

De oorzaken van de aandoening zijn tot hiertoe onbekend, hoewel al gebleken is dat ADHD vaak voorkomt binnen families. Ook werd eerder al gesuggereerd dat roken of druggebruik tijdens de zwangerschap een invloed kan hebben, net zoals vroeggeboorte. Geschat wordt dat ongeveer 1 op de 20 kinderen onder de 18 jaar ADHD heeft, al blijft het moeilijk om een diagnose te stellen. In een volgende studie willen de wetenschappers het brein van ADHD'ers analyseren terwijl ze opgroeien, om te kunnen begrijpen hoe hun hersenen zich ontwikkelen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cappuccino, Flat White of lungo: wat is het verschil en welke koffie past het best bij jou?

Cappuccino, Flat White of lungo: wat is het verschil en welke koffie past het best bij jou?

http://static3.hln.be/static/photo/2017/2/7/5/20170215183938/media_xll_9528065.jpg

Groot nieuws voor alle koffiedrinkers: vandaag is het internationale koffiedag. Hiep hiep hoera. Het uitgelezen excuus voor een extra bezoek aan de dichtstbijzijnde barista, toch? En om dat te vieren lijsten wij met de hulp van Yannick van de Antwerpse koffiezaak Caffènation voor de gemakkelijkheid nog even alle soorten op, zodat je perfect weet wat te kiezen.

Espresso

 De ervaren koffieliefhebbers weten een kopje espresso op tijd en stond wel te appreciëren. "Bij espresso is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen enkele en dubbele," verklaart Yannick Vermeire van Caffènation. "Alles zit hem in de hoeveelheden koffie en water. Zo bevat een dubbele espresso twee keer zoveel koffie voor dezelfde hoeveelheid water."

Ristretto
 

Voor wie de traditionele espresso nog niet straf genoeg is, is er ook de ristretto. Deze bevat dezelfde hoeveelheid koffie als een gewone espresso, maar is veel kleiner in volume. "Officieus noemen we dit ook wel eens een koffieshot," aldus Yannick. Ideaal voor wie een snelle opkikker kan gebruiken.

Café Lungo
 

"Eigenlijk is een lungo een espresso die veel te lang heeft doorgelopen. Een normale espresso laten we zo'n 25 tot 30 seconden doorlopen, terwijl een lungo maar liefst tot 2 minuten de tijd krijgt," aldus Yannick. Daardoor is er overextractie en krijg je die typische bittere smaak die we zo gewend zijn van de oude bruine kroegen.

Cappuccino
 

"Een cappuccino wordt gemaakt op basis van een enkele espresso en gestoomde melk," legt Yannick uit. Tegenwoordig zijn ze vooral populair omwille van de latte art, maar het is al jaar en dag het favoriete ochtenddrankje van menig Italiaan. Wie wel fan is van het schuim maar minder van van de melksmaak bestelt best een droge cappuccino. Die bestaat immers meer uit schuim dan uit melk.

Flat white

 Neem je als basis een dubbele espresso in plaats van een enkele, overgoten met opgeklopte melk, dan krijg je een flat white. Deze koffie is heel populair in Angelsaksische landen, maar trekt tegenwoordig ook bij ons steeds meer dranklustigen.

Café Latte

 De latte, bij ons ook wel gekend als een koffie-verkeerd of lait russe, is het ideale instapdrankje voor wie zijn eerste stapjes in de koffiewereld zet. Het is gemaakt op basis van een espesso of café lungo en warme melk en smaakt daardoor erg zacht.

Latte Macchiato

 Het verschil tussen een latte macchiato en een latte hoor je eigenlijk al aan de naam, als je Italiaans kan natuurlijk. "macchiato betekent 'gevlekt'," verduidelijkt Yannick. "In feite is een latte macchiato dus een melk met een 'vlekje' espresso erop. Een latte berust op dezelfde combinatie van melk en espresso, maar bevat minder melk."

Café con Panna

 Wie stevig vasthoudt aan zijn of haar dieet, slaat deze koffie maar beter over. Een café con panna, ook wel bekend onder de naam café vienna of viénnois, bestaat namelijk uit een enkele of dubbele espresso en slagroom. Perfect voor de zoetebekken.

Café Mocha
 

Deze koffie is ideaal voor de chocoholics onder ons. In principe kan je aan iedere koffie chocolade toevoegen, maar de pure café mocha bestaat uit een dubbele espresso, aangeleng met warme chocolademelk, warme melk én wat extra melkschuim.

Iced Coffee

 Niet dat we in deze maanden van het jaar nog een afkoeler nodig hebben, maar wie zin heeft in iets fris zonder de dosis caffeïne op te geven is bij een iced coffee aan het juiste adres. Een glas vol ijsblokjes met daarover één of twee shots espresso biedt altijd verkoeling.

Americano

 In tegenstelling tot wat velen denken, is een americano niet hetzelfde als een 'gewoon' kopje koffie. "Een americano gelijkt erg sterk op een café lungo," aldus Yannick. "Het is een dubbele espresso met veel water." Daardoor is het net iets zachter van smaak en minder straf dan de traditionele espresso.

Slow coffee

Tegenwoordig wint ook de slow coffee aan populariteit. Dit is de traditionele doorloopkoffie die we thuis ook allemaal kunnen zetten. "Daarom is het net zo populair," verklaart Yannick. "Je kan het heel makkelijk zelf thuis reproduceren en het is allesbehalve duur." Bovendien is er voor iedereen wat wils. Zelfs wie nooit echt koffie dronk, vindt bij de slow coffee wel zijn gading. "Keniaanse en Ethiopische soorten zijn heel zacht en zoet van smaak en hebben zelfs bijna meer weg van thee dan koffie. Ideaal voor beginners."  (br.hln)


» Reageer (0)
15-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Niet langer science fiction: de eerste vliegende auto is te koop

Niet langer science fiction: de eerste vliegende auto is te koop

http://static3.hln.be/static/photo/2017/0/1/5/20170214132137/media_xll_9524795.jpg

Lange tijd leek het nog regelrechte science fiction, maar nu is het er dan toch echt: een vliegende auto. De Nederlandse autofabrikant PAL-V heeft zijn eerste commerciële varianten te koop gezet. Pas eind 2018 worden ze ook echt geleverd.

PAL-V is een bedrijf uit Raamsdonksveer (Noord-Brabant). De fabrikant werkt al jaren aan de eerste vliegende auto, wat in dit geval eigenlijk vooral een combinatie tussen een helikopter en een auto is. Nu zijn er twee modellen voor iedereen te koop: de Liberty Pioneer en de Liberty Sport. Hier betaal je echter wel flink voor, want het goedkoopste model kost 299.000 euro.

Topman Robert Dingemanse stelt dat zijn voertuig, een soort vliegende driewieler, aan alle bestaande veiligheidsstandaarden en regels voldoet. De auto rijdt op de weg maximaal 160 kilometer per uur.

Vliegbrevet

Daarnaast kan het voertuig dus vliegen, maar daar is wel een vliegbrevet voor nodig. Ook is het alleen mogelijk om van vliegveld naar vliegveld te vliegen, want alleen daar mag opgestegen en geland worden. Het vliegen doet de Liberty met een snelheid tussen de 50 en 180 kilometer per uur. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Emma (3) en Roan (3) huwen op Valentijnsdag

Emma (3) en Roan (3) huwen op Valentijnsdag

http://static3.hln.be/static/photo/2017/18/16/1/20170215034135/media_xll_9526561.jpg

Emma (3) en Roan (3) uit de eerste kleuterklas van school De Schans gaven gisteren - op Valentijnsdag - elkaar het ja-woord. Daarmee werd hun kleuterhuwelijk bezegeld en telt de klas van juffen Karin en Kendra een getrouwd koppel.

"Het viel vanaf de eerste schooldag op dat Emma en Roan zich tot elkaar aangetrokken voelden. Ze houden elkaars handje vast en springen voor elkaar in de bres. En dat is nog steeds zo. Mogelijk groeit er iets moois van", zegt directeur Koen Martinet.

Dresscode
De dresscode van de kleuters bestond uit wit en rood, de kleuren van de liefde. Het huwelijk werd ingezegend door de juffen. De klaspoppen traden op als getuige. Na het huwelijk was voltrokken, volgde er een dikke knuffel. Na de gelukwensen volgde er een groot feest.

Het huwelijk was de kers op de taart na een week over het thema 'gevoelens' te spreken en te werken, waar ook Valentijn aan bod kwam. De kleuters knutselden leuke zaken in elkaar, zoals hartjes, een trouwfeest en een bruid en bruidegom. En er werd ook gepraat over gevoelens, verliefdheid en 'vlinders in de buik'. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krijttekening van hond in Duits museum blijkt van Rembrandt

Krijttekening van hond in Duits museum blijkt van Rembrandt

http://static0.hln.be/static/photo/2017/1/5/8/20170214115542/media_xll_9524663.jpg

Een tekening uit de collectie van het Herzog Anton Ulrich-museum in het Duitse Braunschweig blijkt van de hand van de Nederlandse barokschilder Rembrandt van Rijn. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

De krijttekening van een hond zit al sinds de jaren 1770 in de collectie van het museum. Ze viel echter op bij een systematische digitalisering van tekeningen. Na het bestuderen van vergelijkbare originelen in Amsterdam, Parijs en Wenen en microscopische analyses wordt de tekening nu toegeschreven aan Rembrandt (1606-1669). Tot nog toe gold de tekening als een werk van de Duitse schilder Johann Melchior Roos (1663-1731).

Rembrandt, vooral bekend van het meesterwerk 'De Nachtwacht', wordt beschouwd als de belangrijkste Hollandse meester van de 17de eeuw. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na burn-out is ook fade-out een dreiging op de werkvloer

Na burn-out is ook fade-out een dreiging op de werkvloer

http://static3.hln.be/static/photo/2017/18/16/9/20170215094740/media_xll_9526884.jpg

Burn-out lijkt wel de ziekte van deze tijd te zijn, maar nu waarschuwt Mensura ook voor de fade-out. Die komt voor bij langdurig zieken die zodanig uit beeld verdwijnen en voeling met hun werk verliezen, dat ze niet meer naar hun job terugkeren. Als bedrijf genoeg contact houden met de zieke is dan ook erg belangrijk om zo'n fade-out te voorkomen.

Voor bedrijven zijn langdurig zieke werknemers een veelvoorkomend probleem. Volgens een studie van Mensura bij 200 bedrijven met meer dan 100 werknemers blijkt dat 56% van de ondervraagde bedrijven meer dan 10 medewerkers heeft die langer dan één maand thuis zitten wegens ziekte. 65% van die langdurig afwezigen is meer dan 3 maanden afwezig.

Fade-out

Wie langdurig ziek is, loopt een groter risico op een zogenaamde fade-out. Een werknemer komt dan zo lang niet werken, dat hij langzaam de voeling met zijn bedrijf en collega's verliest en geleidelijk uit beeld verdwijnt. De drempel om terug te komen werken wordt steeds hoger, met het risico dat de werknemer niet meer terugkeert. 

Contact houden met de zieke

Hoe zorg je ervoor dat een langdurig zieke niet in zo'n fade-out terecht komt? Volgens Mensura helpt het om zoveel mogelijk in contact te blijven met de zieke tijdens zijn afwezigheid. Stuur een kaartje met de collega's en ga eens op bezoek bij de zieke werknemer thuis. Daarenboven helpt het als het de leidinggevende zelf is die contact opneemt met de afwezige, in plaats van een hr-medewerker. Komt je collega opnieuw werken na een lange periode? Zorg er als baas dan zeker voor dat je regelmatig gesprekken inplant om te polsen of de werknemer zich nog goed voelt in zijn job. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knuffeltijd! In het eerste hondencafé van Europa

Knuffeltijd! In het eerste hondencafé van Europa

http://static2.hln.be/static/photo/2017/4/10/5/20170213172354/media_xll_9523070.png

Kattenliefhebbers kunnen al sinds vorig jaar terecht in het poezencafé in Gent, nu kunnen ook hondenliefhebbers een kop koffie drinken in het gezelschap van hun favoriete pluizige vrienden. Voor het eerste hondencafé van Europa 'Le Waf' in Rijsel (Lille) moet je immers maar even over de Franse grens wippen.

Le Waf is een initiatief van de 24-jarige Ophélie Poillon, die vorig jaar haar master in management behaalde. In het café, dat in november de deuren opende, zijn elke dag een negental honden aanwezig die afkomstig zijn uit dierenasielen in de regio. Zes honden wonen ondertussen permanent in het café, de drie andere roteren en zijn beschikbaar voor adoptie.

Poillon heeft een dubbel doel met 'Le Waf': enerzijds wil ze honden die nood hebben aan een nieuwe thuis in contact brengen met mensen die hen misschien wel willen adopteren. Maar tegelijkertijd is het café er ook voor hondenliefhebbers die om praktische redenen thuis geen hond kunnen houden. In 'Le Waf' vinden ze de ruimte én het gezelschap om naar hartenlust te knuffelen.

Hygiëne wordt in Le Waf hoog in het vaandel gedragen: het verbruiksgedeelte en de speelruimte voor de honden zijn van elkaar gescheiden en alle 'bewoners' van Le Waf zijn behandeld tegen vlooien en gevaccineerd. Elke twee uur trekt Ophélie of een van de vrijwilligers er met de dieren op uit om hen in groep uit te laten

Klanten worden om praktische redenen verzocht om hun eigen honden niet mee te brengen naar het café. (br.hln)


» Reageer (0)
13-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw-Zeelandse walvissen raken opnieuw in zee

Nieuw-Zeelandse walvissen raken opnieuw in zee

http://static3.hln.be/static/photo/2017/16/8/14/20170212090352/media_xll_9519719.jpg

De meeste van de 240 walvissen die gisteren op een strand in Nieuw-Zeeland aanspoelden, konden worden gered. Natuurbeschermers slaagden erin om de dieren bij hoogwater opnieuw in de zee te drijven. Maar het blijft bang afwachten of de dieren niet opnieuw aan land zullen komen, ze bevinden zich immers nog altijd in de baai bij Farewell Spit.

Van de 240 grienden die aanspoelden, liggen er zondag nog een 17-tal op het strand. Daar liggen ook nog honderden karkassen van walvissen die de voorbije dagen op dezelfde plek aan land kwamen en stierven.

Honderden vrijwilligers zijn ingeschakeld om te vermijden dat er nog meer dieren zouden omkomen. Maar dat is geen evidentie: grienden kunnen tot 2 ton zwaar en 6 meter lang worden. De dieren die toch opnieuw in zee raakten, worden met een vliegtuigje van milieuorganisatie Project Jonah gevolgd.

De voorbije jaren was Farewell Spit, helemaal in het noorden van het Zuidereiland, regelmatig het toneel van gestrande walvissen. De laatste tien jaar gebeurde dat al minstens negen keer. Wetenschappers hebben geen sluitende verklaring waarom de dieren massaal aan land gaan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruid krijgt na maanden eindelijk haar zoekgeraakte trouwjurk uit 1870 terug

Bruid krijgt na maanden eindelijk haar zoekgeraakte trouwjurk uit 1870 terug

http://i298.photobucket.com/albums/mm275/dimieken/trouwjurk.jpg

Dolgelukkig was Tess Newall toen ze afgelopen zomer in de trouwjurk van haar betovergrootmoeder trouwde. Na de bruiloft bracht ze het kleedje naar de droogkuis, waar ze te horen kreeg dat het reinigen van de delicate kanten stof zo'n tien weken in beslag zou nemen. Toen ze enkele weken later opnieuw contact met de stomerij zocht, bleek dat die failliet gegaan was. En haar jurk: spoorloos.

Ten einde raad plaatste de jonge Britse afgelopen najaar een emotionele oproep op Facebook in de hoop het familie-erfstuk, dat haar betovergrootmoeder in 1870 zelf maakte, terug te vinden. De oproep werd meer dan tweehonderdduizend keer gedeeld en leidde uiteindelijk ook tot resultaat: de jurk werd teruggevonden door de verhuurder van het pand waar de droogkuis tot oktober vorig jaar zat.

Stapeltje oude kant
"Mijn ouders werden door de verhuurder gebeld, want zijn neef had het verhaal over de jurk gelezen", vertelt Tess aan de BBC. "Hij vond een stapeltje oude kant en realiseerde zich dat het de jurk wel eens kon zijn." Tess' ouders, die in tegenstelling tot hun dochter nog in Schotland wonen, gingen meteen kijken het bleek gelukkig inderdaad om de jurk te gaan. "Ze was niet schoongemaakt en het bonnetje zat er nog aan", vertelt een opgeluchte Tess.

Toch heeft de vrouw haar geliefde jurk nog steeds niet terug: een deurwaarder heeft de jurk om administratieve redenen nog meegenomen naar zijn kantoor in Glasgow, maar morgen moet Tess haar bruidsjurk eindelijk terugkrijgen.

Ze wil het kleedje nog steeds laten schoonmaken, "maar dan wel ergens waar het niet kwijt kan raken!" (br.hln)


» Reageer (0)
12-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond houdt peuter twee dagen in leven nadat moeder hem in Siberische vriestemperaturen buiten achterlaat

Hond houdt peuter twee dagen in leven nadat moeder hem in Siberische vriestemperaturen buiten achterlaat

http://static0.hln.be/static/photo/2017/5/0/5/20170212050035/media_xll_9519575.jpg

Een hond heeft een Russische peuter van de vriesdood gered door zijn jonge baasje met zijn lichaam te blijven verwarmen nadat het kind door zijn moeder in een onverwarmde portiek in de vrieskou in de Siberische Altai-regio werd achtergelaten. Dat meldt de Siberian Times.

De temperaturen daalden 's nachts tot min twintig graden, maar de hond bleef het jongetje met zijn vacht verwarmen. Na twee dagen werd de peuter gevonden door de buren. Op dat moment was hij ondanks de bescherming van zijn hond al zwaar onderkoeld geraakt.

Held
De peuter heeft zijn leven aan de hond te danken, want zonder zijn bescherming had hij het volgens de plaatselijke politie zeker niet overleefd. De hond wordt inmiddels door de dorpelingen als 'held' en 'redder' geprezen.

De moeder van de peuter dook pas vier dagen nadat het kind gevonden was, weer op. Ze is aangeklaagd voor het opzettelijk achterlaten van haar kind en riskeert niet alleen een gevangenisstraf, maar ook het verlies van het hoederecht over haar kind.

De feiten speelden zich af in januari, maar raakten nu pas bekend.


» Reageer (0)
11-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 redenen waarom je wat vaker gember moet eten

5 redenen waarom je wat vaker gember moet eten

http://static0.hln.be/static/photo/2017/18/14/7/20170211121045/media_xll_9518467.jpg

Gember heeft een hele specifieke smaak die niet iedereen kan bekoren. Lust je het wel, dan mag je gember best wat vaker op het menu zetten. Want dit wondermiddel, dat vroeger vooral werd gebruikt in de Chinese geneeskunde, is heel erg goed voor je gezondheid en het kost nog eens amper geld ook. 5 voordelen.

Wat wij als gember kennen is de ondergrondse wortelstok van een plant die wel anderhalve meter hoog kan worden. Gember bevat amper calorieën en is rijk aan de vitaminen B en C, bevat bètacaroteen en is een uitstekende bron van kalium. Maar er zijn nog meer voordelen:

1. Het boost je immuunsysteem
Duitse wetenschappers wetenschappers ontdekten eerder al dat gember je op een gezonde manier doet zweten en op die manier bacteriën en infecties helpt afweren. Gember bevat daarnaast ook antioxidanten, werkt ontstekingsremmend en het stimuleert het immuunsysteem. Het ontsmet ook de longen en luchtwegen en werkt verzachtend voor de keel. Ideaal bij een verkoudheid dus.

2. Het helpt bij maagklachten
Gember bevat zingibain, een eiwit-splitsend enzym dat de vertering direct bevordert. Gingerol simuleert ook de speekselproductie waaroor het verteringsproces meteen van start gaat in de mond en de lever galafscheiding bevordert. Lipase in de wortelstok breekt de vetten af, sucrose en maltase helpen bij het afbreken van suikers. Die bestandsdelen samen zorgen ervoor dat gember kalmerend voor de maag werkt en ook misselijkheid tegengaat. Ideaal als je bijvoorbeeld een lange autorit of bootreis gaat maken.

3. Beschermt tegen kanker
Gingerolen, de belangrijkste actieve componenten van gember, zijn niet alleen verantwoordelijk voor de herkenbare smaak van de specerij. Ze zouden ook het ontstaan van uiteenlopende tumoren verhinderen en hun verdere groei afremmen. Vooral bij darmkanker zouden gingerolen een gunstige werking hebben, maar die belofte moet verder onderzoek nog hardmaken.

4. Geef ontstekingen geen kans
Gingerol remt ook ontstekingen en belooft bij regelmatige consumptie spierpijn en zwellingen te verzachten. Studies tonen aan dat wie dagelijks twee gram gember eet minder last krijgt van spierkrampen en -pijn.

5. Het beschermt je geheugen
Uit onderzoek blijkt dat gember de cellen in je hersenen kan beschermen tegen amyloïde plaques die onder andere gelinkt worden aan dementie. Meer onderzoek is wel noodzakelijk, maar meer gember in je dieet verwerken kan voorlopig alvast geen kwaad. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thuis-fans in shock na plotse dood Jenny

Thuis-fans in shock na plotse dood 'Jenny'

http://static3.hln.be/static/photo/2016/15/15/11/20160730070705/media_xll_8926766.jpg

Thuis-fans hebben er een memorabele weekfinale opzitten. Het vertrek van 'Jana' (Joy Anna Thielemans) uit de Eén-soap was aangekondigd, maar de scenaristen hadden nog een andere onaangename verrassing in petto: het plotse overlijden van 'Jenny'. Actrice Janine Bisschops (74) verlaat Thuis definitief. Ze was er al bij sinds het prille begin in 1995.

Het personage 'Jenny Verbeeck' dook minder en minder op in Thuis, waarop Bisschops vorig jaar besliste om de tv-reeks te verlaten. Hoe ze Thuis zou verlaten, was nog niet bekend.

De scenaristen lieten haar tijdelijk verhuizen naar Marokko, waar ze samen met haar man 'Leo' (Walter Moeremans) verbleef. Die laatste was al teruggekeerd. 'Rosa' en 'Marianne' zetten gisteravond een heus welkomstfeestje op poten, waarna een aangeslagen 'Leo' verscheen die meedeelde dat Jenny op de luchthaven in elkaar was gezakt en vervolgens overleed. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 schoenen die nog slechter voor je voeten zijn dan hakken

3 schoenen die nog slechter voor je voeten zijn dan hakken

http://static1.hln.be/static/photo/2017/11/2/1/20170211093322/media_xll_9518251.jpg

Dacht jij ook dat stiletto's de grootste marteling voor je voeten zijn die er bestaat? Verrassend genoeg blijkt dat niet het geval. In plaats van dat paar torenhoge hakken te beschuldigen van je pijnlijke voeten, kijk je beter ook eens kritisch naar je platte schoenen. Deze drie schoenen zijn minstens even erg voor je voeten dan hakken.

1. Ballerina's

Als je stiletto's draagt, komt de druk op de bal van je voeten te liggen. Maar platte schoenen zetten dan weer extra druk op je hiel. Zonder een zool of extra steun die schokken absorbeert, kunnen mensen die vaak erg platte schoenen zoals ballerina's dragen stressfracturen of spierscheurtjes krijgen. Een paar ballerina's in je handtas als back-up is misschien wel een pijnloze oplossing, maar zeker niet de gezondste voor je voeten.

2. Teenslippers

Heerlijk om in de zomer met een paar teenslippers over het strand te paraderen, maar je voeten zijn daar iets minder blij mee. Niet alleen krijg je te weinig steun in dit soort schoenen en dwingen ze je voeten in een onnatuurlijke positie, je kan er ook de befaamde 'hamertenen' door krijgen. Doordat je tenen voortdurend in een krul naar beneden gaan, kunnen ze op termijn krom komen te staan.

3. Muiltjes

Het spijt ons, Gucci-fans, maar ook een muiltje is voor je voeten niet beter dan een gewoon paar slippers. Je krijgt te weinig steun aan de enkel, en zelfs met een dikkere zool is zo'n instapper geen goede oplossing. Die zorgt voor meer gewicht op de bal van de voet en kan ook voor hamertenen zorgen. biedt net als slippers te weinig steun aan je voeten. Ook eeltknobbels en verstuikingen zijn veelvoorkomende problemen bij muiltjes, die zoals ervaringsdeskundigen weten niet erg handig zijn bij het stappen (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe briefjes van 50 euro: dit verandert er

Nieuwe briefjes van 50 euro: dit verandert er

http://static0.hln.be/static/photo/2017/0/13/8/20170208155212/media_xll_9511343.jpg

Begin april komen er nieuwe biljetten van vijftig euro in omloop. Aan de nieuwe briefjes werden enkele aanpassingen doorgevoerd om ze nog beter te beschermen tegen vervalsing.

Een van de nieuwe kenmerken is het smaragdgroene cijfer. Het is het cijfer dat van kleur verandert, van groen naar blauw, als je het biljet kantelt en tegelijkertijd zie je dan een lichteffect dat op en neer beweegt. In het portretraampje zie je het gezicht van de mythische figuur Europa, en aan de andere zijde zie je meer cijfers 50 in regenboogkleuren. Verder maken een aantal in reliëf gedrukte korte lijntjes aan de linker- en rechterrand het bankbiljet makkelijker te herkennen, in het bijzonder voor blinden en slechtzienden. (br.hln)


» Reageer (0)
10-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgen opent het eerste luxefrituur van Sergio Herman in ons land

Morgen opent het eerste luxefrituur van Sergio Herman in ons land

http://static0.hln.be/static/photo/2017/0/14/10/20170209123701/media_xll_9513775.jpg

Topchef Sergio Herman opent morgen in Antwerpen het eerste Belgische filiaal van zijn keten van luxefrituren. Zijn Frites Atelier komt in de Antwerpse autovrije Korte Gasthuisstraat tegenover de bekende bakkerij Goossens. Een pak friet kost 3,50 tot 6 euro. Een maaltijd van een sterrenchef was nog nooit zo goedkoop!

Herman opende begin juni al een eerste vestiging van Frites Atelier in Den Haag. Daarna openden ook al filialen in Utrecht en Arnhem. Verwacht er echter niet de klassieke snacks als een bickyburger of curryworst. Zelfs de frietjes zijn er immers niet 'gewoon'. Bij Frites Atelier worden de frieten gesneden uit verschillende aardappelsoorten en worden ze geserveerd met zes sauzen op basis van truffel, bearnaise, basilicum, mayonaise en peper.

Daarnaast vind je er ook de zogenaamde 'Specials on top', waarbij je keuze hebt uit onder andere een Vlaamse Stoverij en New York Pastrami. De prijs voor een bakje varieert van 3,5 tot 6 euro. Prijzig voor frieten, maar goedkoop voor een sterrenmaaltijd natuurlijk.

Aangezien Sergio naast eten ook een grote voorliefde heeft voor mode, kunst en design wordt er ook samengewerkt met een aantal kunstenaars en ontwerpers. Zo voorziet cartoonist Kamagurka de servetten van de nodige humor. Cor Unum maakte dan bijvoorbeeld weer de keramische potten voor de sauzen. (br.hln)


» Reageer (0)
05-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'1984' van George Orwell in juni op Broadway

'1984' van George Orwell in juni op Broadway

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/4/14/20170205043359/media_xll_9503684.jpg

Het boek 1984 van George Orwell wordt in juni een toneelstuk in New York. Het verhaal over een sinistere toekomst waarin een autoritair regime zijn inwoners in de gaten houdt, is momenteel opnieuw erg populair in de Verenigde Staten.

Het boek werd eerder al als toneelstuk opgevoerd in Groot-Brittannië en die theaterbewerking gaat dus nu de oceaan oversteken. De producenten Sonia Friedman en Scott Rudin lieten deze week weten dat het Hudson Theater op Broadway het huistoneel wordt. Het Britse stuk werd genomineerd voor een Oliver Award.

De verkoop van het boek 1984 van George Orwell nam de afgelopen weken flink toe, zo blijkt uit cijfers van webwarenhuis Amazon. Het boek stond vorige week op de eerste plaats van best verkochte titels bij de online winkelier en ook deze week houdt het stand, weliswaar op een tweede stek.

Orwell publiceerde de klassieker in 1949. Het boek gaat over een dystopische wereld waarin mensen een nieuwe taal, Newspeak, spreken die twee tegenovergestelde beweringen met elkaar verenigt. Na de inauguratie van Donald Trump worden uitspraken van de Amerikaanse regering vaak vergeleken met de fictie in 1984, vooral toen een naaste adviseur leugens 'alternatieve feiten' noemde.  (br.hln)


» Reageer (0)
04-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voeg dit toe aan je kopje koffie in plaats van suiker

Voeg dit toe aan je kopje koffie in plaats van suiker

http://static2.hln.be/static/photo/2017/4/0/13/20170204104434/media_xll_9502303.jpg

Drink jij je koffie het liefst met een flinke lepel suiker? Kan smaken, maar wie een paar koppen per dag drinkt krijgt daarmee heel wat extra calorieën binnen. Probeer deze tip eens voor een zoetere kop, zonder dat je suiker moet toevoegen.

Wil je wat minderen met suiker in je koffie, probeer dan in de plaats eens om wat kaneel aan je kopje toe te voegen. Dit kruid geeft je koffie niet alleen van nature een zoetere smaak, het levert ook heel wat andere voordelen op. En dan hebben we het nog niet eens over die 70 kcal per kop die je er mee uitspaart.

De voordelen van kaneel

- Kaneel kan helpen bij het onder controle houden van sterke pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Concreet houdt dat in dat je een lepeltje kaneel in je koffie ervoor kan zorgen dat je minder zin krijgt in zoete of zoute snacks tussendoor. 

- Het kruid kan de werking van antioxidanten in ons lichaam nog extra versterken, waardoor je immuunsysteem een boost krijgt. 

- Kaneel zou een gunstig effect op de spijsvertering hebben en de maag en darmen kalmeren bij problemen met de vertering.

Ter vergelijking: suiker wordt daarentegen in verband gebracht met overgewicht en diabetes. Een goed argument om dat schepje suiker toch eens in te ruilen voor een snuifje kaneel. Het proberen waard.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunstwerk Arne Quinze mag op Oostendse zeedijk blijven staan

Kunstwerk Arne Quinze mag op Oostendse zeedijk blijven staan

http://static3.hln.be/static/photo/2017/13/11/4/20170202145459/media_xll_9497809.jpg

De Rock Strangers mogen blijven staan op het Zeeheldenplein in Oostende. Dat werd vanmiddag in de rechtbank van Brugge beslist. De 91-jarige Raoul Vande Meulebroucke, die op een appartement aan het Zeeheldenplein woont, dagvaardde Stad Oostende omdat het kunstwerk van Arne Quinze zijn zeezicht belemmert. De juridische term daarvoor is 'genotsderving'.

De man uit Marke kwam er net wonen omwille van het zicht op zee. Hij vroeg de verwijdering van die 'lelijke rode blokken' en wilde een schadevergoeding van 80 euro per dag dat hij werd gehinderd. De Rock Strangers staan er sinds 12 juli 2012 en dat zou een enorme schadevergoeding opleveren. "Maar de rechtbank heeft beslist dat er geen wettelijke bepaling is overtreden en er geen sprake is van abnormale burenhinder", zegt persrechter Dirk Huygebaert.

"Voorts motiveerde de rechter dat er zich een plein bevindt tussen zijn appartement en het strand. Bij aankoop kon worden voorzien dat er mogelijks een constructie zou komen op het plein en het zicht kon worden beïnvloed", aldus Huygebaert.

De rechtbank achtte de vordering gegrond maar onontvankelijk. De dwangsom werd afgewezen en de Rock Strangers mogen blijven staan waar ze tot op heden staan. Vande Meulebroucke moet, samen met twee andere bewoners die zich bij hem aansloten, de kosten van het proces dragen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stress op je job? Zo vertel je de baas tactvol dat je te veel werk hebt

Stress op je job? Zo vertel je de baas tactvol dat je te veel werk hebt

http://static1.hln.be/static/photo/2017/18/7/0/20170120120838/media_xll_9467205.jpg

Werk geeft één op de drie Belgische werknemers voortdurend stress, lazen we deze week nog. Dat is deels te verklaren doordat repetitief bandwerk steeds vaker werd ingeruild voor complexe, hooggekwalificeerde jobs, waarbij je verschillende balletjes tegelijk in de lucht moet houden. Hoe vertel je je baas dat het te veel is, maar dan op een tactvolle manier? Carrière-experten hebben een gouden tip.

Sta jij op vrijdag al met een half been in het weekend, of vind je het vooral stresserend dat al het werk van die week tegen vanavond moet afgewerkt zijn? Wie het gevoel heeft te veel hooi op zijn vork te nemen op de werkplek, doet er goed aan dit aan te geven aan zijn baas. Maar hoe doe je dat tactvol, zonder ongemotiveerd of lui over te komen? 

Voor elk probleem een oplossing
Er is één gouden regel, volgens productiviteitsexperte Julie Morgenstern, die ook het boek Never Check E-Mail in the Morning schreef. "Ga nooit naar je baas met een probleem, tenzij je zelf al een oplossing in gedachten hebt." Steek dus niet een ellenlange klaagzang af bij een gesprek met je baas. Enkel zeuren over wat je niet leuk vindt of waar je niet akkoord mee gaat zet weinig zoden aan de dijk, aldus Morgenstern. Stel in plaats daarvan een lijst op met 3 problemen die zich voor jou voordoen op je werk, maar bedenk meteen al voorstellen voor een mogelijke oplossing. Misschien is een bepaalde taak niet meer relevant en kan je ze schrappen, of is er iemand anders die het in je plaats kan doen, bijvoorbeeld?

Indruk maken op de baas
Door te tonen dat je zelf al aan oplossingen hebt gedacht, kom je over als een gemotiveerde werknemer die wil dat alles goed draait binnen jullie bedrijf. Je baas zal je inzet appreciëren. "Vaak laten werknemers het na om aan te geven dat ze overwerkt zijn," legt psychologe en carrière-expert Liane Davey uit. "Je bent ambitieus en wil indruk maken op je baas door veel te werken. Maar daardoor zijn je resultaten minder goed, doordat je te veel en te snel alles moet afwerken. Zo geef je net de indruk dat je geen goede werknemer bent." Echt indruk maken op je baas? Spreek hem eens aan over je werkdruk, en toon aan dat je het beste wil voor jezelf én je bedrijf. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lizanne verloor haar vriend, maar haar onvoorwaardelijke liefde voor paarden hield haar overeind

Lizanne verloor haar vriend, maar haar onvoorwaardelijke liefde voor paarden hield haar overeind

http://static1.hln.be/static/photo/2017/1/7/9/20170202190355/media_xll_9498519.jpg

Twee jaar geleden verloor Lizanne, toen 19, haar vriend David in een auto-ongeval. Overweldigd door verdriet zag ze ook haar toekomstplannen in duigen vallen, want samen met  David droomde ze van hun eigen manège. Maar haar liefde voor paarden hield Lizanne overeind. Nu twee jaar verder is ze een populaire paardentrainster, onderneemster en een 'trending girl' op sociale media.

Februari is een moeilijke periode voor Lizanne, want het is de maand waarin ze twee jaar geleden haar lieve David verloor. "Normale meisjes van mijn leeftijd zitten dan in de fleur van hun leven, dat van mij stortte in op 28 februari (2015, red.). We droomden samen van onze eigen manège, van onze eigen verhalen, maar die werden abrupt afgebroken", vertelt ze.

Om haar emoties van zich af te schrijven, startte ze twee weken later op Facebook 'Loved by an angel in heaven', een blog waarin ze brieven schreef aan haar overleden vriend. Het eerste bericht werd binnen enkele dagen al door meer dan duizend mensen gelezen en Lizanne ontdekte de kracht van sociale media.

Droom wordt werkelijkheid

De paarden bleven haar grote houvast. "Ik leef voor mijn paarden en mijn hond," vertelt ze. Twee maanden na Davids ongeval startte ze onder de naam 'Be The Light' met paardentraining om hun gedeelde droom toch nog werkelijkheid te laten worden. Met een fototoestel en camera begon ze ook haar eigen vlog.

Ondertussen heeft Lisanne meer dan 20.000 Facebookfans en een paar duizenden volgers op Instagram, YouTube en Snapchat. Ze groeide op een mum van tijd uit tot een razend populaire paardentrainster, gespecialiseerd in vrijheidsdressuur, bitloos rijden en natuurlijke dressuur. Haar agenda is al maanden op voorhand volgeboekt én ze woont nu op een manege. "Als klein meisje droomde ik ervan om op een manege te wonen en dat is mij gelukt, want ik woon op de manege in Kapellen, waar de tv-serie van Amika werd opgenomen," zegt ze.

Paardenshow APASSIONATA

Het succes van Lizanne, bereikte ook de mensen van paardenshow APASSIONATA. "Dat was voor mij een ongelofelijk moment. Als kind wou ik graag al eens gaan kijken naar 'de mooiste paardenshow ter wereld', maar wij hadden daar thuis toen niet de middelen voor. Toen ze mij contacteerden om in Vlaanderen het gezicht te worden van hun nieuwe voorstellingen 'Cinema of Dreams', heb ik een paar keer in mijn wang geknepen om te checken of ik niet droomde," herinnert Lizanne zich. "Ondertussen ben ik in Berlijn gaan kijken naar de nieuwe show, die op zaterdag 4 en zondag 5 maart naar de Lotto Arena komt in Antwerpen. Man, ik stond te trillen op mijn benen. Ik kon niet geloven dat ik bij zo'n grote paardenshow backstage stond."

Ook bij APASSIONATA klinkt hetzelfde enthousiasme. "Voor ons land en voor deze voorstellingen, is het de eerste keer dat we een campagnegezicht uitspelen in onze communicatie, maar dat past ook bij de nieuwe show 'Cinema of Dreams'. Het mooie van het verhaal is de combinatie: enerzijds activeren we vrij traditioneel onze vaste APASSIONATA-fans, anderzijds zorgt Lizanne voor een extra dimensie, want via haar sociale media spreekt ze de paarden- en dierenliefhebbers rechtstreeks aan," zegt Chris Bergs van het Sportpaleis.  

Voorstellingen van de nieuwe APASSIONATA-show 'Cinema of Dreams' worden op zaterdag 4 maart en zondag 5 maart opgevoerd in de Antwerpse Lotto Arena.   (br.hln)


» Reageer (0)
03-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Planckendael verwelkomt opnieuw bonobobaby

Planckendael verwelkomt opnieuw bonobobaby

http://static0.hln.be/static/photo/2017/2/2/8/20170203114306/media_xll_9500078.jpg

Dierenpark Planckendael heeft er een bonobobaby bij. Het is al de vijftiende bonobo die er geboren wordt en de tweede in een jaar tijd. Het geslacht is nog niet bekend. De Lingala-naam ook niet, maar die zal beginnen met de letter S. In Europese dierentuinen worden elk jaar in totaal maar vijf of zes bonobo's geboren. Planckendael is internationaal stamboekhouder van de bedreigde soort.

Mama Busira is dinsdag na een dracht van acht maanden voor het eerst bevallen en dat verliep vlot. De nieuwe baby zal snel een speelkameraadje zijn voor de kleine Rubani, die in het voorjaar van 2016 het levenslicht zag. Zijn mama is Lina. Wie de papa's zijn van de twee bonobobaby's en of het twee keer dezelfde is, kan pas achterhaald worden na onderzoek van haarstaaltjes.

Bonobozonen blijven hun hele leven bij hun moeder, de dochters verhuizen naar een andere dierentuin. Nu is dame Djanoa in Planckendael nog in de running voor het moederschap. De vrouwtjes staan erom bekend om seks in te zetten als 'wapen' om spanningen uit de groep te halen. Iedereen doet eraan, vaak en op allerlei manieren. Ook vlooien behoort tot de geliefkoosde bezigheden van bonobo's. Gek genoeg niet om beestjes te verwijderen, want die hebben ze niet. Het doel is om de sociale banden te versterken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen vergunning voor camping Rock Werchter

Geen vergunning voor camping Rock Werchter

http://static3.hln.be/static/photo/2017/11/15/1/20170203031130/media_xll_9499156.jpg

De nieuwe camping voor 10.000 festivalgangers die Rock Werchter had gepland, komt er niet. Er was geen vergunning voor aangevraagd - "een ver­getelheid" - en daarom liggen de werkzaamheden aan het 15 voetbalvelden grote terrein al anderhalve maand stil.

Organisator Live Nation verwacht niet dat de stedenbouwkundige vergunning er nog op tijd komt en schrapt het terrein. Wellicht zullen er op de bestaande campings extra plaatsen gecreëerd worden. Of de nieuwe camping er in 2018 wél komt, is ook zeer twijfelachtig. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7x dingen in huis die je ongelukkig maken, zonder dat je het weet

7x dingen in huis die je ongelukkig maken, zonder dat je het weet

http://static1.hln.be/static/photo/2017/11/11/14/20170202163835/media_xll_9498149.jpg

Net een lange werkdag gehad, kom je thuis en is dat rothumeur nog niet verdwenen. Maar het is niet altijd de vuile vaat die je vanuit een hoekje aanstaart of het speelgoed van je kroost dat overal in huis ligt te blinken, dat de schuldige is. Ook deze zaken ruim je beter op voor een instant beter humeur.

1. Erfstukken en cadeautjes

Natuurlijk had je oudtante de beste bedoelingen toen ze je die collectie porseleinen poppetjes schonk, maar voor jou staan ze eigenlijk alleen maar in de weg. Het heeft geen zin om enkel en alleen uit beleefdheid iedere maand een halfuur te staan afstoffen, dus breng die dingen maar gewoon naar de dichtstbijzijnde kringloopwinkel, waar je er iemand anders ongetwijfeld wél plezier mee doet.

2. Boeken die je al gelezen hebt

Natuurlijk hoef je je favoriete kinderboek niet plots op een tweedehandssite te gooien of je lievelingsboek weg te geven. Maar boeken die je niet goed vond of nooit meer vast neemt zijn alleen maar overbodige rommel in je woonkamer. En een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, begin dus maar alvast bij die boekenkast.

3. Jeugdherinneringen

Wees gerust, je lievelingsknuffel mag gerust blijven liggen, maar heb je die cursus wiskunde uit het tweede middelbaar echt nog nodig? En wat met die oude medailles, zwembrevetten en andere trivia? Ze mogen dan nog wat emotionele waarde bevatten, ze eisen mentaal ook hun tol, verduidelijkt opruimgoeroe Christiana Waters. "De wetenschap dat iets niet meer zo belangrijk is als vroeger, betekent dat we moeten toegeven aan onszelf dat we veranderd zijn. Wanneer je dat barbiehuis terugvindt en beseft dat het je niets meer doet, worden we gedwongen om toe te geven dat we volwassen geworden zijn. En dat is soms best hard."

4. Verzamelingen die je niets meer doen

Heb je ooit oude munten verzameld? Of misschien wel voetbalplaatjes of poppen? Niet alleen neemt zo'n verzameling vaak veel plaats in, als je ze niet meer gebruikt kan het ook behoorlijk veel van je vragen. "Zulke collecties hangen vaak samen met de persoon die je was op een bepaald moment in je leven," legt psychiater Gail Saltz uit. "Dat maakt het soms moeilijk om die hele verzameling aan de deur te zetten. Wat kan helpen is om een klein gedenkteken te maken. Hou bijvoorbeeld één plaat bij, maak een foto of beschrijf hoe je collectie eruit zag. Dat maakt het minder moeilijk om afscheid te nemen, en je krijgt wel weer meer ruimte en rust in huis."

5. Ongebruikte hobbyspullen

Had je ooit het wilde plan om te beginnen breien en zit je nu met een voorraad wol opgescheept? Of misschien heb je in een vlaag van enthousiasme een dure koersfiets gekocht die nu staat te bestoffen in de kelder. "Het probleem is dat je jezelf zo met een schuldgevoel opzadelt," verduidelijkt Francine Jay, auteur van 'The Joy of Less'. "We voelen ons schuldig om het weggegooide geld, dus stoppen we de spullen zo ver mogelijk weg, maar daar verdwijnt het gevoel helaas niet mee." Heb je die naaimachine al een jaar lang niet gebruikt? Dan is het misschien tijd om het ding te verkopen.

6. Veel te zware gordijnen

Fluwelen gordijnen zien er dan wel prachtig uit, ze zorgen er ook voor dat zelfs het allerkleinste zonnestraaltje geen schijn van kans meer maakt. En niemand vindt het leuk om de hele dag in een donkere kamer door te brengen. "Hoe zwaarder je meubelen en raamdecoratie, hoe strenger de sfeer in huis," vertelt Feng Shui-experte Laura Benko. "Wil je met een lichter gemoed thuiskomen? Vervang die zware gordijnen dan door lichtere exemplaren die meer zonlicht binnen laten."

7. Een allegaartje aan koffiemokken

Die tas mocht dan wel grappig zijn toen je hem tegenkwam in dat winkeltje vol snuisterijen, ondertussen is de lol er wel wat af (net als het oor trouwens). Net zoals die tassen van het verzekeringskantoor om de hoek, trouwens. "Vaak kunnen we moeilijk nee zeggen tegen dit soort 'rommel' omdat het zo'n goede deal lijkt," aldus professioneel opruimster Collette Shine. "We denken dat we het wel kunnen gebruiken, maar eigenlijk nemen ze alleen maar plaats in de kast in." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaming ziet familie en vrienden steeds minder

Vlaming ziet familie en vrienden steeds minder

http://static2.hln.be/static/photo/2017/17/0/3/20170202055226/media_xll_9496863.jpg

De Vlaming heeft steeds minder oog voor sociale contacten met vrienden en familie, schrijven de Mediahuis-kranten vandaag. Tegelijk boomen de sport- en ontspanningsverenigingen.

Minder dan een derde van de bevolking heeft nog dagelijks contact met zijn buren. Een op de zeven Vlamingen heeft weinig tot geen contact met familie. Dat blijkt uit onderzoek van de studiedienst van de Vlaamse overheid naar de sociale contacten en het verenigingsleven van de Vlaming.

Sociaal isolement
Conclusie: de intense onderlinge contacten met vrienden, familie en buren vallen langzaam maar zeker terug. De studie wijst op 'een lichte toename van sociaal isolement en vereenzaming'. "Een probleem dat vooral opdoemt door de veroudering van de samenleving", zegt socioloog Mark Elchardus (VUB).

Verenigingsleven springlevend
Toch is er geen reden tot doemdenken, omdat het verenigingsleven in Vlaanderen weer springlevend is. Bijna drie op de vier Vlamingen zijn ooit lid van een vereniging geweest en 30 procent is nog altijd actief in een vereniging. Vooral de sportclubs zijn in opmars, ten koste van 'oudere' verenigingen als vakbonden. (br.hln)


» Reageer (0)
02-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 op de 10 Belgische vrouwen moéten wekelijks gaan shoppen als therapie

4 op de 10 Belgische vrouwen moéten wekelijks gaan shoppen als therapie

http://static1.hln.be/static/photo/2017/8/12/6/20170201084831/media_xll_9494631.jpg

"Winkelen is goedkoper dan een psychiater", zeggen vrouwen wel eens om hun dure verslaving te verantwoorden aan vriend of moederlief. En voor 9 op de 10 vrouwen blijkt dat ook écht te kloppen. 4 op de 10 hebben zelfs élke week nood aan een shoppingtrip. Dat blijkt uit een online bevraging van Maasmechelen Village bij 1.600 Belgen.

Ben je vorige maand ook (verschillende keren) gaan solden shoppen? Dan kun je er waarschijnlijk over meespreken dat je daar tenminste een tijdje gelukkiger van bent geworden. Weinig verrassend is shoppingtherapie vooral bij vrouwen een fenomeen. Negen op de tien heeft er nood aan, 40% zelfs wekelijks en 37% maandelijks. Mannen zien er minder heil in, maar wanneer ze er toch naar snakken, beperken ze het aantal shoppingtrips tot 1 keer per maand (37%). Dat blijkt uit een enquête van Maasmechelen Village bij 1.600 Belgen.

Drukte en spanning
Vooral twintigers (43%) hebben blijkbaar nood aan shoppingtherapie, gevolgd door dertigers (26%) en veertigers (19%). Vrouwen doen het vooral om stress te bestrijden in het dagelijkse leven (38%) of om problemen op het werk (28%) en relatieproblemen (15%) te vergeten.

Dat weet ook trendwatcher Herman Konings. "De laatste decennia zijn vrouwen hoger geschoold, krijgen ze hogere functies, én moeten ze daarnaast nog een gezin sturen. Die stress moet eruit, en niet door een sessie mindfulness. Door het shoppen kunnen ze dromen van een nieuw imago, het pashokje in- en uitgaan, in de spiegel kijken en zichzelf létterlijk en zichtbaar vernieuwen. In de hoop dat ze met die vernieuwing ook de zorgen in het lichaam wegblazen," vertelt hij aan onze krant.

Kledij, schoenen en handtassen
Ongeacht de leeftijd, motivatie of relatiestatus tasten we stevig in de buidel om ons beter te voelen: maar liefst € 100 tot € 200 per shoppingtrip. Hiermee kopen we 2 à 5 nieuwe items. En wat kopen we dan? Met stip bovenaan staan kledij (95%) en schoenen (67%), gevolgd door handtassen (58%). Parfum en lingerie scoren het minst goed op de gelukschaal met respectievelijk 33% en 20%. Singles kopen meer juwelen, shoppers in een relatie investeren dan weer meer in woondecoratie.

Winkelen geeft ons ook een gevoel dat alles wel goed komt, zegt Konings aan onze krant. Want de laatste twee jaar werd de samenleving grondig door elkaar geschud. "Door de recente aanslagen, geopolitieke instabiliteit en vluchtelingencrisis zie je een fenomeen opduiken wat Britse sociologen 'angst, onzekerheid en twijfel' noemen. Alles wat bedreigend is, willen we dan links laten liggen, en dus gaan we op zoek naar geborgenheid en comfortzones. Cliché, maar voor mannen is dat het café of de sportclub, voor vrouwen de winkelstraat. Tijdens het shoppen lichten er létterlijk meer sensaties op in de pretzones van het vrouwelijke brein." (br.hln)


» Reageer (0)
01-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het blijft aantikken: bijna 100.000 mensen gaan voor alcoholvrije februari

Het blijft aantikken: bijna 100.000 mensen gaan voor alcoholvrije februari

http://static3.hln.be/static/photo/2017/3/4/8/20170124123137/media_xll_9476348.jpg

Een dag voor het begin van 'Tournée Minerale' hebben al meer dan 97.000 Belgen aangegeven dat ze het in februari zonder alcohol zullen stellen. Dat zegt Steven De Bondt van de Stichting tegen Kanker vandaag, samen met het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) de drijvende kracht achter de bewustmakingsactie. De teller voor het ingezamelde geld staat op de laatste dag van januari op bijna 74.000 euro.

Met de start van de actie is ook de kaap van de 100.000 deelnemers in zicht, "en daar zijn we heel blij om", zegt De Bondt.

Nochtans lagen de verwachtingen iets lager. "We hadden gemikt op 15.000 deelnemers. Maar ik denk dat we met zijn allen beginnen te beseffen dat we op het vlak van alcohol niet goed bezig zijn. Daarbij komt nog dat heel wat aandacht in de media was voor alcohol door de nieuwe richtlijn van het VAD (maximum tien standaardglazen per week, nvdr.) en het gratis alcohol in het federaal parlement", aldus De Bondt.

Wie deelneemt aan de alcoholvrije maand kan zich ook laten sponsoren. De organisatie mikt op 200.000 euro, maar voorlopig staat de teller hiervoor nog maar op bijna 74.000 euro. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!