NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
31-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vader gaf me een ongelukkige jeugd, maar toch werd ik dankzij hem acteur

"Vader gaf me een ongelukkige jeugd, maar toch werd ik dankzij hem acteur"

http://static2.hln.be/static/photo/2016/2/8/3/20161026025714/media_xll_9208143.jpg

Carry Goossens speelt decaan in 'Professor T.', gevangene in 'Cordon' en vanaf volgende maand grootmoeder in 'A Bomma!', een theaterproductie met Johny Voners. Als hij niét acteert, is Goossens bij zijn beesten en voelt hij zich een beetje een cowboy. De liefde voor dieren begon in zijn kindertijd, en die was niet gelukkig. Voor zijn acteerwerk graaft hij nog altijd in dat verleden. "Het is mijn archief."

Carry Goossens woont in het Oost-Vlaamse Wachtebeke, in een omgebouwde boerderij vlak naast de expresweg tussen Knokke en Antwerpen, dicht bij de Nederlandse grens. Hij kocht het in zijn glorietijd bij 'F.C. De Kampioenen', bijna twintig jaar geleden. De eigenaar kon het niet geloven - "Oscar van den teevee op mijn erf!" - en deed van pure alteratie meteen een stuk van de prijs. Op het erf van de brave boer wordt nu aan yoga gedaan - de vrouw van Goossens (Chris Bus, red.) geeft er les in haar eigen centrum - maar ook nog mest geruimd. Dat doet Goossens.

"Voor en na elke werkdag ben ik boer. Elke ochtend begint met het verzorgen van mijn paard, pony en drie geiten. Een uur en een kwart ben ik daarmee bezig: eten geven, stallen kuisen, knuffelen. Als ik vroeg weg moet, sta ik om halfzes op. En als ik thuiskom, is dat ook het eerste wat ik doe. Dan trek ik één van mijn overalls aan die ik in Amerika heb gekocht, draai ik een sigaretje, pak ik een pintje of een glas wijn en ga ik naar mijn beesten. Elke dag hetzelfde, altijd dezelfde handelingen - en toch verveelt het me nooit. Het is zelfs dat repetitieve dat me rustig maakt, denk ik. Zoals een mantra in yoga." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een jaar lang zat deze kleine orang-oetan vastgeketend tussen twee huizen

Een jaar lang zat deze kleine orang-oetan vastgeketend tussen twee huizen, op het beton. Soms mocht hij eruit om een gezin te entertainen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/15/2/3/20161030115305/media_xll_9226548.jpg

Het verhaal van de kleine orang-oetan Mingky is erg schrijnend. Toen hij als baby werd gevangengenomen bij een Indonesisch bos waar hij in alle vrijheid leefde, wachtte hem een leven van ketens en beton. Een jaar lang leefde hij in erbarmelijke omstandigheden en diende hij louter als entertainment. Nu is hij bevrijd en wacht hem opnieuw een leven in de vrije natuur, een leven waar hij recht op heeft.
 Zijn mama werd vermoedelijk gedood toen Mingky als hulpeloze baby gevat werd. De man die hem van zijn vrijheid beroofde, gaf hem daarna aan een vriend in een dorpje bij Blang Pidie op Sumatra.

En waar stopte die zijn nieuwe 'huisdier'? Aan ketens tussen twee gebouwen. In een nauwe gang van amper een meter breed, op harde beton, zonder enige bescherming tegen weer en wind, en met een pijnlijk zware ketting om zijn nekje.

Daar zat de kleine orang-oetan bijna een jaar lang. In de hitte, in de kou, in de regen, dag en nacht. In plaats van zich in de warme armen van zijn moeder te kunnen nestelen, knuffelde Mingky zichzelf in slaap.
Vermaakaapje

Af en toe werd Mingky losgemaakt. Dan moest hij opdraven om het gezin van zijn baasje te vermaken. "Hij vertelde ons dat hij het aapje had vastgeketend op zijn eigendom als entertainment voor zijn familie", vertelt Panut Hadisiswoyo, stichter van het Orangutan Information Centre verbouwereerd aan The Dodo.  

Daar bracht Mingky dus zijn jonge leventje door, terwijl dagelijks mensen voorbij hem liepen zonder ook maar iets voor hem te doen.

Gered

Maar daar kwam enkele weken geleden verandering in toen het Orangutan Information Center lucht kreeg van de situatie. Ze konden de onfortuinlijke Mingky gelukkig snel lokaliseren. Omdat het in Indonesië strikt verboden is om wilde dieren gevangen te houden, schakelde het centrum meteen de autoriteiten in.

Samen met de lokale politie en officieren van de dierenbescherming, kwamen ze ter plaatse om Mingky te redden. Het baasje besefte dat er niks opzat om zijn 'vermaakaapje' af te staan en liet Mingky weghalen.    

Vreemd genoeg wordt de eigenaar niet vervolgd. Omdat hij de politie verteld heeft dat hij de orang-oetan kreeg van een vriend gaat hij vrijuit, ondanks dat uit alles blijkt dat hij het aapje heel slecht behandeld heeft.
Doodsbang

Het arme beestje was zo bang tijdens zijn redding dat hij agressief werd en moest verdoofd worden. Gelukkig schrikte dat zijn redders niet af
 

Verzorging

Mingky werd naar een opvangcentrum voor orang-oetans gebracht en krijgt nu de allerbeste verzorging en training. Daarna zal hij opnieuw vrijgelaten worden in de natuur.

En zo loopt het toch nog allemaal goed af voor de arme Mingky.

Met uitsterven bedreigd

Hoewel zijn hartverscheurende verhaal bijna te ongelofelijk klinkt om waar te zijn, is hij slechts één van de vele slachtoffers van illegale dierenhandel. En ook zijn situatie is verre van uniek. Deze lente nog ontdekten redders van Wildlife Friends Foundation Thailand een aap die al bijna 25 jaar lang (!) tussen twee gebouwen in een sloppenwijk in Bangkok vastgeketend zat.

Sinds juli is de Borneose orang-oetan officieel 'ernstig bedreigd'. Dat is nog maar één trede lager dan de categorie 'uitgestorven in het wild'. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steenrijke supermarktkoning schenkt zo maar even 75 miljoen aan zijn secretaresse

Steenrijke supermarktkoning schenkt zo maar even 75 miljoen aan zijn secretaresse

http://static3.hln.be/static/photo/2016/2/5/10/20161030104732/media_xll_9223780.jpg

Veertig jaar trouwe dienst heeft zich goed laten uitbetalen. De 68-jarige Germana Chiodi was jarenlang de secretaresse van de steenrijke Italiaanse supermarkteigenaar Bernardo Capriotti, die eind september overleed. Nu is bekend geworden dat zij 75 miljoen euro van hem erft. Tot grote ontzetting van de familie van Caprotti, die veel minder krijgt.

Het hele imperium van de 90-jarige magnaat is ruim twee miljard dollar waard, wat hem een van de rijkste mannen van Italië maakt.

Capriotti begon zijn bedrijf in de jaren '50 met de Amerikaan Nelson Rockefeller, de kleinzoon van John Rockefeller die door velen ook wel wordt beschouwd als de de rijkste man aller tijden.

Inmiddels is zijn supermarkt Esselunga de derde supermarkt van Italië.

Tweede teleurstelling in familie wat betreft erfenis

De vijf kleinkinderen van Capriotti krijgen gezamenlijk ook 75 miljoen euro.

Tot 2005 zag hun erfenis er nog veel rooskleuriger uit. Hun grootvader was toen nog van plan om 92 procent van zijn vermogen aan zijn (klein)kinderen te schenken.

Maar in 2011 besloot hij dat terug te draaien. De familie probeerde de beslissing van opa nog aan te vechten bij de rechter, maar zonder resultaat. Op dit moment loopt er nog een zaak in hoger beroep. Dat nu bekend is geworden dat zijn secretaresse 75 miljoen euro erft, is de tweede teleurstelling in de familie wat betreft de erfenis van hun grootvader. 

De huidige vrouw van Capriotti en zijn drie kinderen (met twee van hen had hij een moeizame relatie) erven ieder een deel van de aandelen in onder meer de moedermaatschappij van het concern. Ook krijgen ze al het vastgoed en de kunstcollectie. Het is niet bekend of zij ook een geldbedrag krijgen.

Goede doelen

Germana Chiodi heeft in Italiaanse media te kennen gegeven dat zij de financiële steun die haar werkgever de afgelopen jaren aan goede doelen gaf, zal voortzetten. Ook zegt ze dat ze, indien de kinderen en kleinkinderen van Capriotti dat willen, haar functie binnen het bedrijf wil aanhouden. (br.hln)


» Reageer (0)
30-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hocus Pocus - I Put A Spell On You

Hocus Pocus - I Put A Spell On You

Om hun te beluisteren klik op de foto en geniet» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chris Rea - Josephine

Chris Rea - Josephine

Klik op de foto om hem te beluisteren

Chris Rea (Middlesbrough (Engeland), 4 maart 1951) is een Britse zanger.

Chris Rea is met zijn krasse zangstem vooral bekend geworden met nummers als Fool (If you think it's over), Josephine en Driving home for Christmas, die nog altijd veel gedraaid worden op de radio.

Verder schreef hij een aantal nummers voor films, en een aantal van zijn bekendere nummers werden gebruikt als themamuziek. Hij speelde zelf in twee films, in 1985 in Willie and the Poor Boys en in 1999 in Parting Shots, waar hij tevens de muziek van deed. Hij schreef en produceerde de film La Passione, die in 1996 verscheen.

In 2005 heeft hij nog 11 nieuwe cd's uitgebracht (130 nummers), een dvd en een boek met schilderingen die hij gemaakt heeft tijdens zijn herstel van een ernstige ziekte rond het jaar 2000. Chris Rea heeft omstreeks 2005 bekend gemaakt dat hij stopt met touren. In 2006 deed hij zijn The Farewell Tour. Tijdens deze tour speelde hij oude klassiekers en nieuwe nummers.

Hoewel zijn gezondheid hem nog steeds parten speelt, maakt Rea in het najaar van 2007 zijn terugkeer naar het podium bekend. In het voorjaar van 2008 heeft hij met een nieuwe band, the Fabulous Hofner Blue Notes, een korte Europese tournee gedaan: "The Return of the Fabulous Hofner Blue Notes". De band speelt een mix van blues en instrumentale nummers, nieuwe songs en klassiekers. De muzikale invloeden gaan van de instrumentele platen uit de jaren 50 tot en met Miles Davis.


» Reageer (0)
29-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwart van Vlaamse holebi's deed al poging tot zelfdoding

Kwart van Vlaamse holebi's deed al poging tot zelfdoding

http://static0.hln.be/static/photo/2016/14/0/5/20161028043221/media_xll_9217655.jpg

Liefst een kwart van de Vlaamse holebi's en transgenders heeft al minstens één poging tot zelfdoding ondernomen. Dat blijkt uit onderzoek van de UGent en het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) dat De Morgen kon inkijken.

Uit een steekproef bij 656 holebi's en 248 transgenders blijkt dat 26,5 procent van de deelnemers uit de lgbt-gemeenschap al één of meerdere pogingen tot zelfdoding heeft ondernomen. Meer specifiek heeft 22 procent van de holebi's en 38,7 procent van de transgenders zich één of meerdere keren van het leven proberen te beroven.

Volgens het onderzoek zijn risicofactoren het in aanraking komen met homofoob en transfoob geweld, de reactie van ouders bij een coming-out en de bereidheid tot het zoeken van psychische hulp.

Preventieve acties
Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) laat weten dat er een specifieke aanpak komt voor de lgbt-gemeenschap en wil de verschillende organisaties oproepen om de komende maanden samen na te denken over preventieve acties. Gerichte campagnes zijn essentieel, vinden de onderzoekers van de UGent, maar er moet ook aandacht worden besteed aan een veilig klimaat voor holebi's tout court.

Bij de koepel van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen Çavaria juichen ze de aandacht toe, al blijven ze op hun hoede. "Intentieverklaringen zijn één ding, concrete plannen een ander." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tesla maakt dakpannen van zonnepanelen

Tesla maakt dakpannen van zonnepanelen

http://static3.hln.be/static/photo/2016/15/13/8/20161029115254/media_xll_9222938.jpg

Tesla, de Amerikaanse fabrikant van elektrische wagens, heeft vrijdag zijn nieuw product voorgesteld: zonnepanelen als dakpannen, gemaakt uit kwartsglas. De nieuwigheid past in de strategie van diversificatie.

"De opwarming van de aarde is een serieuze crisis, en we moeten iets doen", verklaarde Tesla-topman Elon Musk bij de voorstelling van het zonnepaneeldak. "Zonnepanelen moeten mooier en aantrekkelijker gemaakt worden, net als elektrische wagens". Musk wees erop dat de eerste elektrische auto's op een golfkarretje leken, terwijl heel wat Tesla's nu gekocht worden door de elite in Hollywood en Silicon Valley. "Hetzelfde moet gebeuren met zonnepanelen".

Het nieuwe product, dat samen met SolarCity werd gemaakt, ziet er in elk geval aantrekkelijk uit. De zonnepanelen zijn volledig geïntegreerd in de dakstructuur en dus amper zichtbaar.

Waar deze panelen zullen gebouwd worden, is nog niet bevestigd. Waarschijnlijk wordt het de fabriek van SolarCity in Buffalo, in de staat New York. Ook over de prijs bestaat nog onduidelijkheid.

De eerste panelen zouden al in de loop van volgend beschikbaar worden. Tesla mikt op een marktaandeel van zo'n 5 procent.

Musk stelde vrijdag ook een nieuwe versie van de Powerwall-batterij voor, waarmee zonne-energie in huis kan opgeslagen worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunstwerk Arne Quinze op zeedijk krijgt nieuwe laag verf

Kunstwerk Arne Quinze op zeedijk krijgt nieuwe laag verf

http://static3.hln.be/static/photo/2016/7/1/2/20161025144904/media_xll_9205127.jpg

Het kunstwerk Rock Strangers van Arne Quinze, op de zeedijk in Oostende, krijgt in het voorjaar van 2017 een nieuwe verflaag. Het is nog niet duidelijk welke kleur.

De rode blokken hebben al een tijdje last van roest en ook de kleur is niet meer wat het moet zijn. Nu blijkt dat dit vooral te maken heeft met de fluobestanddelen in de verf die niet bestand zijn tegen UV-licht. Er werd nu een oplossing uitgewerkt samen met Multitech, een dochterbedrijf van de Oostendse haven dat instaat voor het onderhoud van de boeien op zee. De blokken zullen in het voorjaar van 2017 in stellingen gestoken worden om ze eerst te zandstralen. Daarna krijgen de blokken een nieuwe laag verf. Er is nog niet beslist in welke kleur. De stad denkt aan Ferrari-rood, maar moet nog goedkeuring krijgen van Arne Quinze. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pieter Aspe na dood van zijn Bernadette

Pieter Aspe na dood van zijn Bernadette: "Zonder haar gaat er even helemaal niks"

http://static1.hln.be/static/photo/2016/15/1/14/20161029101340/media_xll_9222824.jpg

Zondagavond opent de 80ste Boekenbeurs de deuren. Voor het eerst in 22 jaar zal Pieter Aspe (63) daar niet gaan signeren. Deze zomer verloor de bestsellerauteur zijn vrouw Bernadette (53) aan longkanker. "Zonder haar gaat het niet. Zonder haar gaat nu efkes helemaal niks", vertelt hij.

Amper twee maanden zaten er tussen de diagnose en het afscheid. Hoe overleeft iemand die net geamputeerd is van zijn andere helft? Het is onkies om het te vragen, haast, het gebeurde nog zo recent. Maar in één regel - niet eens vetgedrukt, terwijl met hem anders zeer groot wordt uitgepakt - van een mailtje van de uitgeverij met richtlijnen over de 80ste Boekenbeurs stond dan toch, heel kleintjes, zijn naam. "Ik ga zondagavond, bij de vooropening, heel kort. En maandag, van twaalf tot één, voor de uitreiking van de tweede Aspe-award. Dat was een oude afspraak. Ik moet toch mijn eigen award uitreiken? En ik kan niet blijven vluchten. Ik kijk er niet naar uit, al die vragen die mensen gaan stellen. Ik ga ze niet kunnen beantwoorden. Wat kan ik zeggen? Dat ze er niet meer is?"

Dat ze er niet meer is. Bernadette. Zijn schaduw. Zijn tweede ik. Op de Boekenbeurs, hun jaarlijkse hoogmis, uren en uren geduldig naast hem wachten tot de laatste van het leger Aspe-fans was bediend - want de langste rijen, die waren toch nog altijd voor hem. En voor Bernadette, zo leek het haast. Op elke receptie, op elk feestje, bij elk interview: ze was erbij. Al veertien jaar. Al 28 Van Ins lang, a rato van twee per jaar. Lachend. Aanwezig en discreet tegelijk. Hartelijk. Lief. En zichtbaar verliefd. Zij op hem, hij op haar. Ook op onbewaakte momenten. Ze haakten altijd in elkaar. "Wat moet ik daar verder gaan doen zonder haar?" (schudt het hoofd)

Er is ook geen nieuw boek. "De 39ste Van In was half klaar toen het gebeurde. 'Exit' - stomme titel, dat had eens moeten verschijnen zo, tsss. De uitgave is verdaagd. Ik ga dus niet signeren. Ik ga enkel mijn kop laten zien, omdat ik moet van mezelf. We hebben, hadden, een appartement in Antwerpen, waar we regelmatig verbleven. Bernadette is in Antwerpen opgegroeid (ze was de dochter van de directeur van brouwerij De Koninck, van de bollekes, red.) Ze kwam er graag terug. Het was telkens als op vakantie gaan. Maar ik ga daar niet slapen zondag. Ik ga op hotel. Het appartement ga ik verkopen. Het is te emotioneel. Hier in Blankenberge is het ook te emotioneel. Maar ik moet érgens wonen."

Aspe vertelt honderduit over zijn leven met Bernadette. Over de fatale diagnose van de erg agressieve kanker, over hun laatste zomerweken samen. Over hoe gelukkig het onafscheidelijke duo daarvoor was, over zijn (schrijvers)toekomst. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fascinerend: graftombe van Jezus voor het eerst blootgelegd

Fascinerend: graftombe van Jezus voor het eerst blootgelegd

http://static3.hln.be/static/photo/2016/10/9/2/20161028132444/media_xll_9218582.jpg

Wetenschappers vallen van de ene verbazing in de andere. Ze zijn er namelijk in geslaagd de graftombe bloot te leggen waarvan aangenomen wordt dat het de plek is waar Jezus Christus na zijn kruisiging in opgebaard werd. Het Heilige Graf zou sinds 1555 nooit meer geopend zijn.

Volgens het bijbelverhaal zou het lichaam van Jezus Christus na de kruisiging op een marmeren steen gelegd zijn in een grot. Die graftombe, uitgehouwen in de rotsen, bevindt zich in de Heilige Grafkerk in het ommuurde deel van Jeruzalem. Nog volgens het verhaal zou Jezus zijn opgestaan uit de dood - de vrouwen die zijn lichaam drie dagen later kwamen balsemen, troffen echter niets meer aan.

Het graf en de plaat die het afdekt, worden momenteel volledig opgeknapt door een team specialisten verbonden aan de technische universiteit van Athene, Griekenland. Deze week hebben ze voor het eerst in eeuwen (een deel van) de graftombe kunnen blootleggen. Wat ze aantroffen, was ook voor hen verrassend.

"Toen we de marmeren deksteen weghaalden, schrokken we van de hoeveelheid vulsel die onder de steen te vinden was", vertelt een van de archeologen, Frederik Hiebert, aan National Geographic, partner van de restauratiewerken. Na het wegschrapen van dat vulsel kwam een nieuwe marmeren plaat tevoorschijn die allicht dateert uit de 12de eeuw. "We moeten nog heel veel (onderzoeks)werk verrichten, maar we hopen de originele rots te vinden waar het lichaam van Christus, volgens de overlevering dan toch, op zou zijn gelegd", vervolgt Hiebert.  

Van de oorspronkelijke grotstructuur zou trouwens nog ontzettend veel bewaard zijn gebleven. Zo kwamen de wetenschappers onder meer platen uit de 19de eeuw tegen die de grot afschermen, maar ook uit de 15de en zelfs 12de eeuw.

Vier miljoen euro
De restauratie, die alles bij elkaar bijna meer dan 4 miljoen euro kost, is uitzonderlijk, want het Griekse team - zo'n vijftig archeologen - zou het eerste team ter wereld zijn dat het christelijke graf daadwerkelijk opent. Ze krijgen zestig uur de tijd om de tombe volledig uit te graven.

De restauratiewerken vinden trouwens vooral 's nachts plaats zodat pelgrims overdag nog de tijd hebben deze heilige plaats te komen bezoeken. (br.hln)


» Reageer (0)
28-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze stijl van handtassen is bijna uitgestorven

Deze stijl van handtassen is bijna uitgestorven

http://static2.hln.be/static/photo/2016/5/0/12/20161026115823/media_xll_9209172.jpg

Steeds minder mensen kopen een handtas met een zichtbaar logo erop. Dat blijkt uit een recente studie van onderzoeksbureau NPD Group die werd gepubliceerd in Forbes Magazine. Subtiele designs blijken veel meer in trek te zijn: hoe minder schreeuwerig, hoe beter volgens de consument.

Maar liefst een derde van de handtassen die vorig jaar over de toonbank gingen in Amerika waren tassen zonder een logo op. Volgens Forbes gaat dit om het hoogste percentage ooit. Zo'n 81% van de millennials vinden dat een logo niet of amper zichtbaar moet zijn. Het magazine concludeert dan ook dat de tassen  met logo op hun retour zijn.

"Consumenten vinden hun imago steeds minder belangrijk, terwijl individualiteit alleen maar belangrijker wordt, zeker bij de jongere generatie", vertelt Marshal Cohen, analist bij The NPD Group. "Het cachet van designerlogo's blijft voor velen natuurlijk nog relevant, maar de tijden veranderen. Meer en meer mensen willen hun eigen stijl vinden die ook echt bij hun persoonlijkheid past. Bij een bepaalde groep mensen horen die dezelfde kleren als jou dragen, is minder in trek". (br.hln)


» Reageer (0)
26-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wim Opbrouck verfilmt 'Het hout' van Jeroen Brouwers

Wim Opbrouck verfilmt 'Het hout' van Jeroen Brouwers

http://static3.hln.be/static/photo/2016/18/12/13/20161025145520/media_xll_9205138.jpg

'Het hout' van de Nederlandse auteur Jeroen Brouwers, over de misstanden in de Rooms-Katholieke Kerk, wordt verfilmd. Volgens de uitgever van het boek, Atlas, heeft productiehuis Koud in Alaska de rechten van het boek gekocht. Koud in Alaska is het productiehuis van Wim Opbrouck, die ook een aantal jaren artistiek leider was van NT Gent

Het verhaal gaat over een door kloosterlingen geleid jongenskosct in de jaren vijftig. Er gebeurt van alles wat niet door de beugel kan, maar waarover wordt gezwegen.

"Ook de verfilming moet net als de roman een beklemmende mokerslag zijn die de kijker confronteert met de onderdrukking en het huiveringwekkend seksueel misbruik binnen de kerk. Maar net als de roman zal de verfilming ook meer zijn dan een aanklacht alleen", zegt Wim Opbrouck.

Met 'Het hout' won Jeroen Brouwers de ECI Literatuur Prijs 2015. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe groot is jouw slaaptekort?

Hoe groot is jouw slaaptekort?

http://static0.hln.be/static/photo/2016/4/8/2/20161026082903/media_xll_9208772.jpg

Wrijf jij ook nog de slaap uit je ogen terwijl je al op je toetsenbord aan het tokkelen bent? Dan is de kans groot dat je de afgelopen nacht(en) niet al te best geslapen hebt. En wie weinig slaapt, heeft ook meer moeite om te functioneren. Benieuwd hoe erg het met jou gesteld is? Deze test vertelt het je, en alles wat je nodig hebt is een theelepeltje.

De test werd ontworpen door fysioloog en slaapexpert Nathaniel Kleitman van de universiteit van Chicago, en wordt de Sleep Onset Latency Test genoemd.

Wat houdt het in? Ga in de vroege namiddag in een donkere slaapkamer op bed liggen, waarbij je een lepel stevig vasthoudt in een hand die losjes over de rand van het bed bengelt. Zorg dat er ook een metalen schotel recht onder je hand staat. Vervolgens sluit je de ogen.

Het idee erachter is dat, wanneer je in slaap valt, de lepel naar beneden valt en een kletterend geluid maakt op de schaal, waardoor je weer wakker wordt. Kijk op je horloge: hoeveel tijd is er verlopen? Volgens professor Kleitman spreken we van een ernstig slaaptekort wanneer er slechts vijf minuten voorbij zijn. Viel je in slaap na 10 minuten? Dan is er ook werk aan de winkel. Duurde het langer dan een kwartier? Dan is er absoluut geen vuiltje aan de lucht. (br.hln)


» Reageer (0)
25-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroonprinses Elizabeth: gewone tiener in jeans (en marmer)

Kroonprinses Elizabeth: gewone tiener in jeans (en marmer)

http://static3.hln.be/static/photo/2016/15/15/13/20161025070833/media_xll_9204223.jpg

Op haar sweet sixteen is het nog een jaartje wachten, maar ook vandaag is het feest voor kroonprinses Elisabeth. Met 15 kaarsjes en een niet-alledaags verjaardagsgeschenk van kunstenaar Jan Fabre: haar beeltenis in marmer. En in skinny jeans en feesthoed dan nog. Elisabeth wist van niets, maar vindt het wel "grappig".

Het paleis komt uit de lucht gevallen over 'My future queen', het marmeren beeldhouwwerk dat Jan Fabre in het Hermitage-museum in het Russische Sint-Petersburg tevoorschijn toverde. Het stuk behoort tot de reeks 'Mes reines', waarmee de Antwerpse kunstenaar een hommage brengt aan acht vrouwen die voor hem belangrijk zijn.

Waarom ook de jonge Elisabeth een standbeeld verdient? "Zij zal later koningin van België worden en dat is woman power. Ik denk dat de wereld er beter zou uitzien als ze door vrouwen geleid werd", aldus Fabre vorige week in 'De Morgen'.

De troonopvolgster wist er dus niets van dat ze in jeansbroek en feesthoedje gebeiteld zou worden, maar dat is volgens haar entourage "een aangename verrassing die ze best wel grappig vindt". Zoals gebruikelijk zal 'Lisa' - zo wordt de hertogin van Brabant door haar geliefden genoemd - haar verjaardag in intieme kring vieren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mooi glanzende haren? Probeer dit shampootrucje eens

Mooi glanzende haren? Probeer dit shampootrucje eens

http://static2.hln.be/static/photo/2016/18/1/6/20161024135549/media_xll_9202611.jpg

Voor een mooie coupe hebben we alles over, en dus gebruiken we shampoo en conditioner bij de vleet, in de hoop een prachtige haardos in de spiegel te kunnen bewonderen. Al is er een heel simpel trucje waardoor je keer op keer op mooie, volle haren beloond wordt na het drogen.

Gebruik niet één, maar twee shampoos. Het klinkt niet eens zo gek: als we kunnen multimasken, waarom zouden we op onze haren dan ook niet verschillende producten gebruiken? Je hoofdhaar is immers anders aan de wortels dan aan de punten. Het is dan ook niet zo vreemd om verschillende producten te gebruiken.

"Ik raad mijn klanten altijd aan om twee verschillende soorten shampoo te gebruiken," legt celebrity kapster Jen Atkin uit. "Vooral als je lang haar hebt is je haar bovenop je kruin nu eenmaal heel anders van textuur dan de punten. Meestal is het haar aan de wortel redelijk vet en plat, terwijl de puntjes net droog en wat ruwer zijn. Dat kan je oplossen door een volume-shampoo te gebruiken op de kruin, en een herstellende shampoo op de rest van je lokken. Wedden dat het een wereld van verschil maakt?"

Bovendien zal zo de textuur van je haar verbeteren, wat ervoor zorgt dat je kapsel - of je het nu krult of stijlt - ook veel langer blijft zitten. Win-win! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aliens willen ons op de hoogte brengen van hun bestaan

Aliens willen ons op de hoogte brengen van hun bestaan

http://static1.hln.be/static/photo/2016/14/9/4/20161024174157/media_xll_9203044.jpg

Twee wetenschappers van de Laval-universiteit in het Canadese Québec hebben de afgelopen jaren 2,5 miljoen sterren geobserveerd. Bij de overgrote meerderheid daarvan heb ze niets abnormaals kunnen vaststellen, maar bij 234 sterren hoorden ze dusdanig vreemde boodschappen dat ze vermoeden dat het wel eens om buitenaards leven zou kunnen gaan. Dat staat te lezen in The Independent.

Wetenschappers prof. Ermanno Borra en Éric Trottier voerden een studie naar de sterrenhemel. Een fractie van de sterren vertoonde "vreemd gedrag", zonder dat daar meteen een verklaring voor is. Dat leidt de wetenschappers tot de conclusie dat de het wel eens zou kunnen gaan om aliens die ons op de hoogte willen brengen van hun bestaan, klinkt het.

"We hebben ontdekt dat de signalen exact de vorm hebben van een buitenaards signaal dat in een eerdere publicatie voorspeld werd en ze liggen dan ook in lijn met deze hypothese", luidt het. "Het feit dat ze enkel gevonden werden in een kleine fractie van de sterren in een nauw spectrum vlakbij de zon, komt ook overeen met de hypothese van buitenaards leven."

De studie wordt binnenkort gepubliceerd in het vakblad 'Publications of the Astronomical Society of the Pacific', onder de titel "Signals probably from Extraterrestrial Intelligence". Toch benadrukken de wetenschappers dat er dieper zal moeten ingegaan worden op de zaak om de these van aliens al dan niet te bevestigen. (br.hln)


» Reageer (0)
24-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RTL stopt met Zwarte Piet en kiest voor Schoorsteenpiet: Twitter ontploft

RTL stopt met Zwarte Piet en kiest voor Schoorsteenpiet: Twitter ontploft

http://static2.hln.be/static/photo/2016/0/5/9/20161024154632/media_xll_9202479.png

De Nederlandse commerciële zender RTL kiest voor de 'Schoorsteenpiet' als enige Piet die in hun televisieprogramma's te zien zal zijn. Dat heeft de RTL-directie besloten, na veel gesprekken gevoerd te hebben met zowel voor- als tegenstanders van 'Zwarte Piet'. Vele Nederlanders begrijpen de beslissing niet en roepen op om RTL te boycotten. De hashtag #boycotRTL is razend populair op Twitter.

De Schoorsteenpiet, die bij de zender vanaf nu gewoon Piet heet, heeft zwarte vegen op zijn gezicht omdat hij door de schoorsteen komt.

De laatste jaren is door de discussie over Zwarte Piet vooral verdeeldheid en onduidelijkheid ontstaan, aldus een verklaring van RTL. "In onze visie past Zwarte Piet niet meer in het huidige tijdsbeeld. Voor een deel van Nederland is het beeld van Zwarte Piet discriminerend, terwijl anderen vinden dat Zwarte Piet een onlosmakelijk deel van de traditie is. RTL heeft begrip voor beide standpunten, maar vindt ook dat het in deze discussie niet zou moeten gaan over gelijk, maar over begrip hebben voor elkaar.''

De zender meldt dat de beslissing in de lijn ligt van het in de ban doen van de roe en het meenemen van kinderen in zakken naar Spanje. (br.hln)


» Reageer (0)
23-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloos jij snel? Dit is wat je daaraan kan doen

Bloos jij snel? Dit is wat je daaraan kan doen

http://static2.hln.be/static/photo/2016/15/5/14/20161022101506/media_xll_9198314.jpg

'Blozende kaakjes' mag dan een positieve eigenschap zijn in stationsromannetjes, in het ware leven is het allerminst fijn. Iedereen die wel eens een pioenrood hoofd krijgt in sociale situaties, wil daar zo snel mogelijk vanaf. Maar waar dient blozen eigenlijk voor? En wat kan je eraan doen?

TIME Magazine legde de problematiek voor aan Rowland Miller, professor in de psychologie. Die maakt meteen duidelijk dat blozen een uniek gegeven is. "In de meeste situaties waarin we ons onveilig of niet op ons gemak voelen, zal het lichaam ons bloed naar onze spieren sturen, wég van ons gezicht. Zo kunnen we beter wegvluchten. Bij blozen gebeurt echter net het omgekeerde."

Maar dat blozen heeft wel degelijk een nut, en dan vooral in je sociale leven. "Het is een authentieke, niet-verbale manier om je te verontschuldigen als je je 'misdraagt'. En dat misdragen is een breed gegeven: ook je rits niet goed sluiten of een woord verkeerd uitspreken kan daaronder vallen."

Niet aan denken
Met andere woorden: blozen is een manier van verontschuldigen, en eentje die iedereen als echt en eerlijk ziet. "Op die manier loop je minder kans om uitgesloten te worden door je omgeving en je vrienden." Een voorbeeld: als jij de iPhone van een vriend in het zwembad laat vallen, zal hij minder geneigd zijn om je te vergeven als je kalm blijft dan als je bloost. Blozen geeft beter weer hoeveel spijt je hebt dan het woord 'sorry'. "Mensen zullen je sneller vertrouwen als je bloost, omdat je die reactie niet kan veinzen."

Allemaal goed en wel, maar het blijft wel heel gênant. Kan je er ook iets aan doen? Jazeker: er zo weinig mogelijk aan denken of aandacht aan geven. Een recente studie uit het tijdschrift Behaviour Research and Therapy concludeerde dat mensen net meer gingen blozen als ze er aandacht aan gaven. "Als je gelooft dat je gaat blozen, zul je dat ook doen. Het is een self-fulfilling prophecy."

Kortom: doe alsof je er niets omgeeft. Want in realiteit hoef je je er helemaal niet voor te schamen. "Blozen is iets positiefs, en anderen zullen je ook zo zien." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan je kind te veel melk drinken?

Kan je kind te veel melk drinken?

http://static1.hln.be/static/photo/2016/18/12/10/20161022104343/media_xll_9198355.jpg

'Melk is goed voor elk' is intussen al achterhaald. Volwassenen beperken hun inname beter, maar voor kinderen is het wél goed. Ze hebben de calcium immers nodig om te groeien. Maar hoeveel is dan genoeg?

Koemelk is al eeuwen een vaste waarde in het voedingspatroon van de mens. "Het zit vol met voedingsstoffen en energie", beaamt dr. Jonathon Maguire, onderzoeker aan St. Michael's Hospital in Toronto. Kinderen kunnen die voedingsstoffen best ergens anders uithalen, maar melk is makkelijk en goedkoop. Én de meeste kinderen drinken het graag, wat ook een groot voordeel is. "Maar net zoals bij alles: overdaad schaadt", klinkt het.

Maar hoeveel is dan genoeg? Twee glazen? Vijf? "Dat laatste is eigenlijk al overdreven. De dagelijks aangeraden hoeveelheid is een glas of twee. Drie is ook nog goed, maar meer moet dat niet zijn."

Ijzertekort
Integendeel: te veel melk drinken kan ook bij kinderen tot problemen leiden. "Uit onderzoek blijkt dat het vitamine D-gehalte omhoog gaat bij kinderen als ze meer melk drinken. Maar tegelijk namen ze ook steeds minder ijzer op, wat problemen kan geven met bloedarmoede en zelfs bij de ontwikkeling van de hersenen. Bij meer dan twee of drie glazen wordt het problematisch."

De verklaring is niet ver te zoeken. "De calcium in melk verhindert je lichaam om al het ijzer goed op te nemen. Maar daarnaast vult melk ook gewoon snel op. Als een kind vijf glazen drinkt, zal het niet veel honger meer hebben. En zo mist het al snel belangrijke voedingsstoffen uit andere zaken." Met andere woorden: alles met mate is de boodschap, ook bij kinderen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is dus waar honden over dromen

Dit is dus waar honden over dromen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/4/7/10/20161022093158/media_xll_9198265.jpg

Honden zijn over het algemeen een schattig gegeven. Zeker als het puppy's zijn, maar ook als ze bewegen tijdens het slapen. Maar waar dromen de dieren eigenlijk over?

Een prangende vraag, en dus trok People Magazine richting Harvard University, op zoek naar een professor die hier zijn licht op kon schijnen. En wat blijkt? Honden dromen van ons gezicht.

"Mensen dromen over dezelfde dingen die hen overdag bezighouden", klinkt het. "Al is dat dan op minder logische wijze en een stuk visueler. En er is geen enkele reden om te denken dat dat bij honden anders is. Waarschijnlijk dromen ze van het gezicht van hun baasje, of over hun geur. En hoe ze je gelukkig kunnen maken, of net kunnen plagen." Hou je nu niet nog meer van je viervoeter? (br.hln)


» Reageer (0)
22-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hulk is de grootste pitbull ter wereld, zijn puppy's kunnen elk 92.000 euro waard worden

Hulk is de grootste pitbull ter wereld, zijn puppy's kunnen elk 92.000 euro waard worden

http://static0.hln.be/static/photo/2016/13/6/0/20161022175143/media_xll_9198825.jpg

Kent u Hulk nog, de grootste pitbull ter wereld? Zijn acht puppy's zullen nu klaargestoomd worden met één doel: de allerbeste waakhond ooit worden. "Als ze mijn training achter de rug hebben, kunnen ze elk 100.000 dollar (92.000 euro) waard zijn", stelt hun baasje Marlon Grennan uit de Amerikaanse staat New Hampshire. "Schandalige praktijken", klinkt het in veel reacties. Hierboven ziet u een filmpje met Hulk en zijn kroost in de hoofdrol.

Grennan houdt zich op dit moment vooral bezig met de acht maanden oude Kobe. "Ik heb mijn reputatie te danken aan de manier waarop ik honden fok en train", klinkt het. "Ik zoek de volgende Hulk, de ster van de toekomst. Met Kobe hebben we een prachtige opvolger in huis. Eerst en vooral heeft hij natuurlijk Hulk als vader, maar zijn energiepeil is ook prima."

In het begin durfde Kobe niet echt trekken of bijten, nu gaat hij steeds een stapje verder. Hij kan al aanvallen en loslaten op commando en zogezegde indringers afstoppen

Marlons bedrijf Dark Dynyasty levert afgetrainde honden aan beroemdheden, miljardairs en politiekorpsen over de hele wereld. "Maar Kobe is van onschatbare waarde. Ik krijg nu al aanbiedingen van 40.000 dollar, op basis van zijn stamboom. Zodra zijn training afgelopen is, zou ik makkelijk 100.000 dollar kunnen vragen. Maar ik ben niet van plan om hem te verkopen, ik wil van hem een absolute superster maken. Het zit er in, dat weet ik."

Samen met Lisa heeft Marlon ook een zoontje van vier jaar, Jordan. Hem betrekken ze zonder enige schroom bij de training van Hulk. En dat terwijl die viervoeter toch iemands arm zou "kunnen doen breken als een tandenstokertje".

"Maar Hulk is een fantastische hond die niet zomaar van het minste opgejut raakt", stelt Lisa. "Jordan is nog nooit gebeten geweest door een van onze honden, dat zou ik ook nooit laten gebeuren. Hij is hier honderd procent veilig, we zijn professionals die elke dag in dezelfde omstandigheden werken."

Niet iedereen is daar echter even stellig van overtuigd. "Als ik dit soort honden zo dicht bij kinderen zie komen, krijg ik koude rillingen", luidt een reactie. En ook de fokpraktijken stuiten tegen de borst. "Heel wat pitbulls belanden in dierenasielen, dan moeten er niet nog extra gefokt worden. Hetzelfde geldt voor chihuahua's. Koop alstublieft geen hond van een fokker. Adopteer er een en dan red je een leven. Elke dag krijgen honderden ongewilde honden en katten een spuitje." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je toch beter geen zijden slipje draagt

Waarom je toch beter geen zijden slipje draagt

http://static2.hln.be/static/photo/2016/11/16/2/20161021083810/media_xll_9195707.jpg

Zijden lingerie voelt luxueus en sensueel aan en het zou ook nog eens de symptomen van een vaginale infectie tegengaan. Maar dat laatste klopt niet, vertelt een Amerikaanse gynaecologe nu. Volgens haar vermijden vrouwen die snel last hebben van vaginale schimmelinfecties zijden ondergoed zelfs best helemaal.

Vaginale infecties komen vaak voor bij vrouwen. Drie op de vier dames krijgt hier op een bepaald punt in haar leven mee te maken, een op de twintig kampt er zelfs vier keer per jaar mee. Tot nu toe werd er altijd vanuit gegaan dat ondergoed uit synthetische stoffen minder hygiënisch is. Dat klopt volgens gynaecologe Raquel Dardik ook, maar vrouwen die vaak te kampen hebben met infecties, laten zijden slipjes alsnog best achterwege. Hoe zacht en sensueel die ook mogen aanvoelen.

Vocht vasthouden
Aan de Amerikaanse website Refinery29 vertelt ze dat je best opteert voor katoenen slipjes, omdat katoen in tegenstelling tot zijde ademt en vocht er niet wordt in vastgehouden. Aangezien de schimmel die de infectie veroorzaakt het goed doet in warme, vochtige milieus, is het heel belangrijk dat je slipje geen vocht vasthoudt.

Voordelen zijde
Al geldt dit wel alleen voor vrouwen die vaak last hebben van infecties. Zijde mag dan in tegenstelling tot katoen niet ademen, de stof is wel goed voor je huid. Serecine, een proteïne in zijde, kan zich binden aan keratine, een proteïne in huid en haar. Dit betekent dat de stof een laagje op de huid kan vormen, waardoor deze makkelijk vocht kan vasthouden en zo mogelijk een antirimpeleffect heeft en ook de gevoelige huid kalmeert. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Clara Cleymans werd als kind bespuugd en met stenen bekogeld:

Clara Cleymans werd als kind bespuugd en met stenen bekogeld: "Ik was een hulpeloos garnaaltje met nul zelfvertrouwen"

http://static2.hln.be/static/photo/2016/16/1/9/20161022114550/media_xll_9198429.jpg

Clara Cleymans werd als kind bespuugd en met stenen bekogeld. Omdat ze een rosse sproetenkop was, en ook klein en onzeker. Nu ze het gezicht is van een anti-pestcampagne van televisiezender Cartoon Network praat ze voor het eerst uitgebreid over die periode in haar leven. "Uitgesloten worden was het ergste."

"Ik ben vier jaar lang gepest, tussen mijn tiende en mijn veertiende", vertelt de actrice. "Mijn laatste twee jaar op de basisschool en mijn eerste twee in het middelbaar. Het is begonnen toen ik van een hele leuke lagere school in Antwerpen naar een dorpsschooltje in het Mechelse verhuisde, het ging door op de humaniora in Mechelen en het is meteen opgehouden toen ik in het derde middelbaar kunstonderwijs ging volgen aan het Lemmensinstituut in Leuven. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het pesten ook plaatsgebonden was: in Antwerpen en Leuven vonden ze me minder vreemd, wellicht omdat kinderen in een stad vanzelf meer diversiteit gewoon zijn."

"Mijn haarkleur was een van de redenendat ik gepest werd. Ik had ook een sproetenkop, ik was klein en omdat ik van januari ben, was ik ook nog eens de jongste. En toen ik naar het middelbaar ging, had ik nog een grasgroene Kipling-boekentas terwijl iedereen al met een coole rugzak van Eastpak rond liep. Allez: het hele pakket. (lachje) Maar het heeft niet met uiterlijk alleen te maken. Mijn broer (Jelle Cleymans, red.) is ook ros en dat is altijd een populaire jongen geweest. Maar hij zat goed in zijn vel. Ik was een hulpeloos garnaaltje met nul zelfvertrouwen. En dat trekt pesters aan. Ook op de bus en op de muziekschool pikten ze mij eruit. Het stopte gewoon nooit."

"Op die lagere school was ik ook nog eens een nieuwkomer. Ik herinner me nog goed de eerste dag. De juf bracht me naar een kringetje met meisjes, de vijf met wie ik in de klas zou zitten. 'Dit is Clara', zei ze en ze ging weer weg. Die meisjes bekeken mij eens en meteen sloot die kring zich. Ik stond letterlijk buiten. En dat is altijd zo gebleven. Ook in het middelbaar. Ik deed keihard mijn best om contact te zoeken, maar werd overal uitgesloten."

"Hoe het pesten gebeurde? Door mijn schoenen af te pakken en weg te gooien, een jas te stelen en in een vuilbak te dumpen, met stenen naar me te gooien en me te bespuwen. Best pittig. En toch kon ik daar beter mee om dan met dat uitgesloten worden. Dat vond ik nog erger. Als kind wil je zijn zoals iedereen, geen outsider. Ik had wel een paar vrienden, maar ik hoorde er nooit bij."

"Je kan je tegen die uitsluiting ook niet wapenen. Tegen het pesten wel. Toen ze met stenen naar me gooiden, heb ik alleen maar geglimlacht, weet ik nog goed. De dingen weglachen, helpt, had ik al snel door." (br.hln)


» Reageer (0)
20-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3x snelle trucjes om rugpijn te verlichten

3x snelle trucjes om rugpijn te verlichten

http://static3.hln.be/static/photo/2016/7/15/0/20161019145213/media_xll_9190725.jpg

De hele dag achter een computerscherm, uren in de wagen, boodschappen sleuren en vervolgens een avondje stappen: je rug krijgt heel wat te verduren. Tijdens 'Week van de rug' willen de Belgische chiropractors dan ook hun praktijk wagenwijd openzetten. Wij geven je dan ook graag iedere dag een tip om van die vervelende rugpijn af te komen.

Soms is het kwaad al geschied, en loop je de hele dag met een zeurende pijn in de onderrug rond. Niet langer: met deze tips kan je de pijn snel en makkelijk verlichten.

1. Ga wandelen

Door te gaan wandelen stimuleer je je gewrichten om te bewegen, kunnen de spieren samentrekken en weer ontspannen en zal je bloed beter door je lichaam stromen, wat een verzachtend effect heeft. Hoewel je eerste intuïtie je waarschijnlijk ingeeft om in de zetel te gaan liggen wanneer je rug weer opspeelt, trek je dus beter die wandelschoenen aan.

2. Zoek de pijnpunten

Rugpijn is meestal geen algemene pijn, maar situeert zich vaak op specifieke plekken. Je kan de pijn dan ook verminderen door naar deze punten op zoek te gaan en er druk op uit te oefenen. Dat doe je door bijvoorbeeld 20 tot 30 seconden op een tennisbal te liggen, en vervolgens te ontspannen. De punten zelf zijn niet moeilijk te vinden, aangezien die doorgaans erg veel pijn doen.

3. Ontspan je rug

Vaak krijgen we rugpijn omdat we lang in een verkrampte houding zitten en bepaalde spieren de hele tijd onder spanning staan. Daarom is het niet slecht om af en toe je rug helemaal te ontspannen. Deze oefening is daar ideaal voor: ga op je rug liggen terwijl je benen in een hoek van 90 graden op een stoel rusten. Laat je handen langs je liggen, met de palmen naar boven. Haal diep adem en ontspan je rug. Hou aan voor 5 tot 10 minuten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.56-jarige vrouw bewijst: iederéén kan sexy zijn

56-jarige vrouw bewijst: iederéén kan sexy zijn

http://static0.hln.be/static/photo/2016/1/2/2/20161020083049/media_xll_9192752.jpg

Op liefde staat geen leeftijd, maar op aantrekkelijkheid en je goed in je vel zitten ook niet. Dat bewijst de 56-jarige Julie uit Texas, met een reeks pikante foto's.

Zes jaar geleden nam ze voor het eerst een sexy foto van zichzelf. "Die plaatste ik online op een platform voor mensen in de artistieke sector," vertelt ze aan de Huffington Post. En dat bleef ze enkele jaren doen, tot één van haar foto's in 2012 viraal ging. Niet verwonderlijk, want op het plaatje draagt ze enkel een zwarte string. "Meer dan 45.000 mensen vonden de foto leuk," vertelt ze. Peanuts vergeleken met de 92.000 volgers die ze ondertussen op de sociale netwerksite Tumblr heeft.

Met de foto's wil ze aantonen dat ouder worden niet iets is om bang van te zijn. "Ik werd pas model op mijn vijftigste, en startte met gewichtheffen toen ik 54 was. Mijn leven is nog maar net écht begonnen," stelt ze. Haar belangrijkste advies? Hou van jezelf. "Het leven is te kort om jezelf niet graag te zien. Werk eraan om een beter mens te worden, maar wees niet bang van imperfectie. Denk eraan: jij bent die ene persoon die je een leven lang graag zou moeten zien en weet dat je in alle opzichten prachtig bent." (br.hln)


» Reageer (0)
19-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je nu al kerstcadeautjes zou moeten shoppen

Waarom je nu al kerstcadeautjes zou moeten shoppen

http://static2.hln.be/static/photo/2015/2/11/5/20151223093117/media_xll_8263235.jpg

Word jij midden december ook altijd bevangen door pakjesstress en moet je vervolgens jaar na jaar de grote massa trotseren? Waarom begin je dan niet nu al met het shoppen van cadeautjes? Je bespaart jezelf heel wat tijd, moeite en grijze haren.

1. Gedaan met impulsaankopen

De eerste stap is het opstellen van een lijstje. Door er vroeg aan te beginnen, heb je de tijd om na te denken over wie dit jaar een pakje onder de kerstboom krijgt, en vermijd je dat je à la minute toch nog snel een cadeautje voor het kindje van de zus van je achternicht meegrist.

2. Je vindt het beste cadeau

Door nu al te beginnen nadenken, heb je de tijd om aandachtig te luisteren naar eventuele (onbewuste) tips van familie en vrienden. Staat je moeder steeds te zuchten wanneer ze die oorbellen in de vitrine ziet? Klaagt je zusje steen en been dat ze maar geen leuke rugzak vindt? Cadeau-ideetjes te over!

3. De kosten worden gespreid

Je hoeft de maand december niet meer alleen op boterhammetjes met choco te leven: door nu al te beginnen shoppen kan je de kosten verdelen over de komende drie maanden, en hoef je niet in één keer je hele maandloon uit te geven.

4. Je kan het subtieler aanpakken

Wil je die ene vriendin een mooie trui cadeau doen? Of zoekt je vader een nieuwe laptoptas? Omdat je er zo vroeg bij bent, kan je veel subtieler uitzoeken welke maat, kleur of materiaal je precies moet kopen.

5. Het is goedkoper

Wie nu al weet wat te kopen, kan de komende maanden rustig zoeken naar aanbiedingen. Je hebt meer dan genoeg tijd om verschillende winkels en online shops af te speuren op zoek naar de beste deal, en zo bespaar je weer heel wat zuurverdiende centen, die je dan met een gerust hart kan spenderen aan een cadeautje voor jezelf. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor depressie mag je je nóóit schamen

"Voor depressie mag je je nóóit schamen"

http://static3.hln.be/static/photo/2016/13/7/6/20161019024132/media_xll_9189306.jpg

De Rode Neuzenactie, die focust op psychische problemen bij jongeren, schuift een opmerkelijk gezicht naar voor. Geen kind, geen tiener, wél een mama. Jelske Grymonprez, 27, dankt dat aan een bericht op haar blog. Openhartig vertelt ze daarin hoe een depressie haar jeugd tekende. Maar ook: hoe therapie haar redde.

Een keurig rijhuisje in Deerlijk. Hier wonen Jelske, haar vriend en hun dochtertje van bijna één. Alles in dit nest straalt pril gezinsgeluk uit. De dikke, gezellige poes op het wollige tapijt. Het geboortekaartje van Isaura op het rekje aan de muur. De vrolijke wigwam in de hoek van de woonkamer, die de peuter sinds een tijdje gebruikt als uitvalsbasis voor haar eerste stapjes. En tóch is dit ook de plek waar Jelske - nochtans een heel blije mama - de afgelopen maand vaak een traan wegpinkte, laptop op schoot, als ze weer eens bezig was aan dat verdomde blogbericht over haar hele moeilijke jeugd, waarvan ze al een jaar voelde dat het ooit eens geboren moest worden. Elke dag verdween het weer in de map 'concepten'. Tot Jelske vorige week al haar moed bijeen raapte en het postte op haar mamablog theperksofbeingamom. Sindsdien blijven de reacties maar binnenlopen. Overal wordt haar bericht gedeeld, en zelfs de Rode Neuzenactie kwam aankloppen omdat geen duizend verkochte neuzen ooit méér kunnen sensibliseren dan één enkel authentiek menselijk verhaal dat kan. (br.hln)


» Reageer (0)
18-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna 1 op 2 mannen scheert zijn benen

Bijna 1 op 2 mannen scheert zijn benen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/0/16/8/20161017233019/media_xll_9185303.jpg

Bijna de helft van de mannen geeft toe dat ze hun beenhaar scheren of trimmen. Een bekentenis die toch even de wenkbrauwen doet fronsen.

Tot voor kort waren zwemmers en wielrenners de enigen die zich bekommerden om het haar op hun benen, maar tegenwoordig lijken steeds meer mannen het oerwoud op hun benen te lijf te gaan met een scheermesje.

Uit een enquête die het tijdschrift 'Men's Health' uitvoerde onder zijn Facebookvolgers blijkt dat 15 procent van de mannen het haar op zijn benen afscheert. Daarnaast bekende 33 procent dat ze het niet helemaal afdoen, maar wel trimmen. In totaal bekommert 48 procent van de mannen zich dus om zijn beenhaar.

De Britse journalist haalde in dit verband al eerder de term 'spornoseksueel' boven: een man die ernaar streeft om eruit te zien als een sporter of een pornoster.  Mogelijk houdt deze tendens verband met het feit dat mannen zich meer bewust worden van hun lichaam.

Zustermagazine 'Women's Health' sprong mee op de kar en vroeg aan zijn Facebookvolgers "Wat denk je van mannen die hun benen scheren?" Uit het resultaat blijkt dat bijna 30 procent het wel aangenaam vindt "als een man zijn beenhaar trimt". 22 procent "houdt van een man met gladgeschoren benen".

Op Reddit werd dezelfde vraag voorgelegd. "Ik denk dat ik het raar zou vinden als een ander paar gladde benen me zou raken," reageerde een gebruiker. "Ik denk dat ik echt een functionele reden zou willen weten, want ik hou van haar op mijn mannen", schreef een ander. (br.hln)


» Reageer (0)
17-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe tattoos mensen met een 'onzichtbare ziekte' kunnen helpen

Hoe tattoos mensen met een 'onzichtbare ziekte' kunnen helpen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/5/12/9/20161017083232/media_xll_9182154.jpg

Iemand met een gebroken been of in een rolstoel kan doorgaans op heel wat helpende handen rekenen. Maar wat met een depressie? Diabetes? Of automutilatie? Langs de buitenkant mag dan alles rozengeur en maneschijn lijken, je weet nooit waar iemand diep vanbinnen mee worstelt. Om zulke 'onzichtbare ziektes' onder de aandacht te brengen, werd het project Ink Visible in het leven geroepen.

Vijf kunstenaars sloegen de handen in elkaar en startten Ink Visible op, een project waarbij ze mentale of onzichtbare ziektes visueel willen voorstellen, om zo de personen in kwestie een hart onder de riem te steken. De tatoeages zijn tijdelijk, en dienen vooral om hen te helpen hun ziekte uit te leggen aan anderen.

Constante strijd
Het idee kwam van Arianna Warner, die zelf worstelt met Reflex Sympatische Dystrofie, ook wel overgevoeligheid voor aanrakingen, overmatig zweten en zwellingen. De tattoo is voor haar een manier om aan anderen uit te leggen wat die aandoening precies teweeg brengt.

Collega-kunstenaar Aubrey Hight maakte dan weer een design over haar depressie. "Veel mensen denken ten onrechte dat iemand met een depressie de hele dag zit te huilen," vertelde ze aan Metro UK. "Dat is niet zo: voor iedereen is het anders. Ik voelde me vooral eenzaam en hopeloos. Het is een constante strijd, en dat wil ik met deze tatoeage uitbeelden."

Verhalen verzamelen
Momenteel reist de groep door Amerika om mensen te inspireren om over hun ziekte en ervaringen te praten en deze vorm te geven op een creatieve manier. De verhalen zijn te vinden op de site van het project.  (br.hln)


» Reageer (0)
16-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afvallen zonder op je eten te letten? Zo raakte deze vrouw 20 kilo kwijt

Afvallen zonder op je eten te letten? Zo raakte deze vrouw 20 kilo kwijt

http://static1.hln.be/static/photo/2016/1/16/7/20161016094607/media_xll_9178027.jpg

Al meerdere dieetpogingen geprobeerd, zonder succes? Vergeet koolhydraten schrappen of vetten mijden, deze afvalmethode heeft niks met eten te maken. De Britse Nanette Cooley (54) speelde meer dan 20 kilogram kwijt, enkel en alleen door de rommel in haar huis grondig op te ruimen. "Met een opgeruimde huiskamer, maak je vanzelf gezondere keuzes," verklaart organisatie-expert Peter Walsh.

Volgens een studie van The American Association of Nurse Anesthetists, hebben mensen met een rommelig of chaotisch huis 77% meer kans om met overgewicht te kampen. Cijfers waar de 54-jarige Nanette Cooley zich in kan vinden: nadat de werkende moeder heel wat kilo's was bijgekomen, besloot ze om eerst en vooral haar erg chaotisch huis aan te pakken. "Ik leefde tussen allerlei rommel en spullen en troostte mezelf vaak met eten. Ik besloot om de rommel en mijn gewicht op hetzelfde moment aan te pakken," vertelt ze aan Today.

Opgeruimd huis = gezondere keuzes

Een grote opruimactie in haar huis, leverde haar behalve een gevoel van rust ook 22 kilo minder op de weegschaal op. Peter Walsh, organisatie-expert en auteur van Lose the Clutter, Lose the Weight, kijkt niet op van deze resultaten. "Iedereen kan zich hier in herkennen," vertelt hij. "Je gaat naar huis na het werk en je treft er een rommeltje aan. Je keuken ligt overhoop, de moed zakt je in de schoenen en je bent al uitgeput voor je nog maar begonnen bent." Walsh hoorde al vaker een succesverhaal van cliënten, waarbij een opgeruimd huis vanzelf voor betere, gezondere keuzes zorgt.

Stap voor stap

Vastbesloten om je huis en daarbij je gezondheid ook onder handen te nemen? Verwacht niet te snel resultaten, tipt Walsh nog. In plaats van als een gek te beginnen opruimen en onmiddellijk kilo's minder te verwachten, is het beter om week per week je beter te organiseren. Langzaamaan zal je levensstijl veranderen en komt er meer tijd vrij om gezond te koken en te sporten. De rest komt dan wel geleidelijk aan vanzelf, aldus Walsh. (br.hln)


» Reageer (0)
15-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog opeten of niet? Wat je moet weten over eten dat op de grond is gevallen

Nog opeten of niet? Wat je moet weten over eten dat op de grond is gevallen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/8/6/1/20161015092119/media_xll_9174481.jpg

Je laat een stuk chocoladecake vallen, mag je dat dan nog snel van de grond rapen en opeten? "Als het binnen de vijf seconden is mag het," klinkt de klassieke vijfsecondenregel. Een nieuwe studie spreekt die regel tegen en een professor kindergeneeskunde pleit er dan ook voor om ook na die vijf seconden nog smakelijk van je cake te genieten. "Er zijn veel vuilere plekken dan de grond," aldus professor Carroll.

Het opzet van de vijfsecondenregel is erg simpel. Laat je iets op de grond vallen dat je wilde opeten, zorg er dan voor dat je het binnen de vijf seconden opraapt voor je het in je mond stopt. Pas na vijf seconden beginnen bacteriën aan te vallen op wat jij nog wou opeten, zo werd lang aangenomen. 

De éénsecondenregel
Professor Aaron E Carroll, professor kindergeneeskunde aan Indiana University, pleit ervoor om ook na vijf seconden nog met smaak van dat per ongeluk uit je handen geglipte eten te genieten. Hij verwijst naar een recente studie die aantoont dat bacteriën al vanaf de eerste seconde aanvallen op dat stuk brood of dat ijsje dat jij in een een onhandig moment liet vallen.

Het aanrecht en de ijskast
In plaats van ons druk te maken over bacteriën op de vloer, zouden we beter wat meer aandacht hebben voor andere voorwerpen in ons huis die veel vuiler zijn, aldus Dr Carroll. Van bijvoorbeeld het handvat van de ijskast, de gootsteen en het aanrecht werd al meermaals in studies bewezen dat ze veel meer bacteriën bevatten. Je voedsel is dus net zo goed aangetast door vuile beestjes als je het eet na het aanraken van één van deze voorwerpen.

Sterk immuunsysteem
"Je zou nu overal paranoïa over kunnen beginnen worden. Maar in plaats daarvan is het beter om te beseffen dat onze immuunsystemen wel wat gewend zijn. We raken die vuile voorwerpen al heel lang aan zonder er iets over te weten, en het gaat nog altijd prima met ons," aldus de professor. "Als ik iets op de grond laat vallen, eet ik het nog op. De schade die ik hier mogelijk mee aanricht is mijn ongerustheid niet waard, zeker niet in vergelijking met vele andere dingen." Laat het smaken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappelijk verklaard: waarom we dol zijn op de herfst

Wetenschappelijk verklaard: waarom we dol zijn op de herfst

http://static3.hln.be/static/photo/2016/11/0/0/20161014150014/media_xll_9171330.jpg

Het vallen van de bladeren, een kopje warme thee en dikke wollen sjaals: jong en oud, groot of klein, iedereen is dol op de herfst. Maar hoe komt het eigenlijk dat we allemaal reikhalzend uitkijken naar laagjeskleding en heerlijk cocoonen op de bank?

Om onze voorkeur voor de herfstmaanden te achterhalen, moeten we teruggaan tot in onze kindertijd, verklaart professor in de sociologie Kathryn Lively. "Al van jongs af aan hebben we geleerd om de herfst te associëren met positieve veranderingen," legt ze uit. "In de herfst moeten kinderen terug naar school, en dat betekent: nieuwe schoolspullen en kleren, maar ook je vriendjes terugzien, heel spannend en leuk allemaal." Een nieuwe start, dus. En zo wordt de herfst een soort van mijlpaal, een schone lei.

Maar de herfst heeft ook iets troostends, vertelt Lively. Je haalt je dikke truien boven, warme fleecedekentjes en maakt 's avonds warme soep klaar. "Vanuit een sociologisch perspectief hangen onze emoties samen met de gebeurtenissen in een bepaald seizoen." En laten herfst en winter net boordevol gezellige dagen zitten: van de herfstvakantie tot sinterklaas en kerstmis. "De herinneringen aan die dagen met onze dierbaren geven het idee dat we van de herfst hebben mee vorm," legt Lively uit. "En dus geeft de herfst ons een extra speciaal gevoel."

Kan jij niet wachten om van die Pumpkin Spice Latte te sippen en je gloednieuwe warme sjaal om je schouders te slaan? Dat is dus volledig normaal. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslaafd aan kauwgom? Daar krijg je verrassend veel calorieën mee binnen

Verslaafd aan kauwgom? Daar krijg je verrassend veel calorieën mee binnen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/15/16/6/20161013140336/media_xll_9166926.jpg

Ieder koekje of stukje taart dat we naar binnenspelen, heeft een lange, beredeneerde weg afgelegd. Want als we dat stukje chocolade nu eten, laten we die zak chips vanavond beter zo. Kon je die twee snoeprepen echt niet weerstaan? Dan moeten straks die loopschoenen uit de kast. Er is maar één ding waar we niet echt over nadenken: kauwgom. En dat terwijl het je calorieëntal verrassend snel doet oplopen.

Kauwgom, het is toch gewoon iets kleins dat je af en toe in je mond stopt zodat je adem lekker fris ruikt of wanneer je de behoefte hebt om op iets te kauwen. Maar als je al die kleine beetjes bij elkaar optelt, kom je toch al snel voor verrassingen te staan.

Een gemiddeld stukje suikervrije kauwgom is goed voor zo'n vijf calorieën. Niet bijzonder veel, maar als jij er een drietal per keer in je mond steekt en dat twee keer per dag, dan heb je jaarlijks maar liefst iets van een 10.000 calorieën extra binnen. En dan hebben we het enkel over suikervrije kauwgom. Geniet jij liever van een zoetigheidje met fruitsmaak? Dat zijn dan nog eens vijf calorieën extra.

Mogen we dan nooit meer kauwgom eten? Helemaal niet. Het goede nieuws: volgens de Amerikaanse nonprofit organisatie Mayo Clinic verbrand je die calorieën meteen door het kauwen zelf: met gemiddeld 11 calorieën per uur. (br.hln)


» Reageer (0)
14-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo zien dromen bij blinde mensen eruit

Zo zien dromen bij blinde mensen eruit

http://static0.hln.be/static/photo/2016/5/3/10/20161012153853/media_xll_9162850.jpg

Dromen zijn erg visueel, en als we je vragen naar de laatste droom die jij je herinnert, is de kans groot dat je beelden omschrijft. Hoe zit dat dan met blinde mensen en dromen? Zien zij ook beelden, of dromen ze helemaal niet? Science of Us klaart het uit.

Als je geen beelden hebt om uit te putten bij het creëren van dromen, dan is het brein aangewezen op andere prikkels om een droomwereld te creëren. "Onze dromen zijn gebaseerd op onze herinneringen. Iemand die nooit heeft kunnen zien, zal zijn zicht ook niet gebruiken bij het dromen," zo wordt uitgelegd op de website van University of Illinois.

YouTuber Tommy Edison, die al blind is sinds zijn geboorte, legt het als volgt uit: "Mensen komen in mijn dromen voor op de manier waarop ik ze ken," zegt Tommy. "Als ik jou zou tegenkomen in een droom, zou ik je stem herkennen en het parfum dat je draagt. Mijn dromen bestaan uit geuren, geluiden, smaken en gevoelens."

Visuele herinneringen

Heb je toch ooit kunnen zien in je leven en ben je later pas blind geworden? Uit een onderzoek uit 2014 van het magazine Sleep Medicine blijkt dat je zelfs dan ook eerder droomt met de andere zintuigen, zoals gehoor, tastzin, reuk en smaak.

Toch kunnen mensen die een paar visuele herinneringen hebben die ook zien terugkomen in hun dromen, waarbij ze de gaten opvullen met hun eigen verbeelding. "Mensen die ik pas ontmoet heb sinds ik blind ben geworden, verschijnen vaag in mijn dromen of ik verzin er zelf een gezicht bij," legt een ondervraagde uit. Kenmerkend aan die visuele herinneringen is wel dat ze vervagen met de tijd, en zeldzamer of minder helder worden.

Veel nachtmerries

Nog een opvallende vaststelling van de slaapstudie: mensen die al sinds hun geboorte blind zijn, hebben meer last van nachtmerries. Die bevinding ondersteunt de gedachte dat nachtmerries een soort "repetitie" zouden zijn voor nare dingen die zouden kunnen gebeuren in het echte leven.

Het brein krijgt geen visuele prikkels binnen, waardoor repeteren voor rampscenario's nog belangrijker is en je dus vaker nachtmerries krijgt, werpen de onderzoekers op. Voor Edison zijn de ergste nachtmerries die hij ervaart vooral auditief. "Ik heb lange tijd voor de radio gewerkt. Mijn typische radionachtmerrie bestaat eruit dat een liedje stopt en ik niks kan zeggen, waardoor er stilte valt." (br.hln)


» Reageer (0)
12-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische grotbewoner sterft op Ibiza: lichaam pas na uren uit berggebied geëvacueerd

Belgische grotbewoner sterft op Ibiza: lichaam pas na uren uit berggebied geëvacueerd

http://static2.hln.be/static/photo/2016/5/4/1/20161012161151/media_xll_9163021.jpg

Op het feesteiland Ibiza is een Belg gestorven. De man lag naakt op een weg, niet ver van de grot waarin hij woonde. In dat berghol had hij onder meer muurschilderingen aangebracht.

In het afgelegen natuurgebied Ses Balandres op het Ibiza, niet ver van het plaatsje Santa Agnès De Corona, hebben wandelaars gisterenavond rond 18 uur het lichaam ontdekt van een 68-jarige Belg. De man lag naakt op de weg en vertoonde op het eerste zicht geen uitwendige tekenen van geweld. Meteen sloegen de toevallige passanten alarm. De lokale politie- en brandweermensen kwamen ter plaatse om de zaak te onderzoeken.

Het was een erg moeilijke opgave om het lichaam uit het bergachtig gebied te krijgen. Pas na meer dan 3 uur, en met medewerking van de civiele bescherming, konden ze het levenloze lichaam evacueren.

Volgens lokale bronnen leefde de man al jaren in een grot waarin hij ook tekeningen had aangebracht op de muur. Uit de eerste analyse van de wetsdokter blijkt dat de landgenoot een natuurlijke dood stierf, al blijft het nog wachten op het uitsluitsel van de officiële autopsie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een rosé en een groentepapje alstublieft

"Een rosé en een groentepapje alstublieft": Gent krijgt babyrestaurant

http://static2.hln.be/static/photo/2016/11/0/0/20161012092419/media_xll_9161640.jpg

Niet alleen de standaard wijntjes en kamillethee, maar ook groentepuree en fruitpap prijken op de menukaart van Amélie+Moi. Dit "babyrestaurant" opent op 26 oktober haar deuren in Gent, waar moeders en vaders met hun kroost van harte welkom zijn. "Als je kind eens weent of begint rond te lopen, word je bekeken. In Amélie+Moi zullen ze helemaal zichzelf kunnen zijn," vertelt zaakvoerder Stefanie Canu (39) aan De Standaard.

Stefanie Canu (39), mama van Amélie (3), kreeg na haar bevalling te kampen met een postnatale depressie. Zelf had ze toen behoefte aan een café of restaurant waar ze zorgeloos met haar pasgeboren dochter terecht zou kunnen, maar dat vond ze nergens.

Een frustratie die haar aan het denken zette en inspireerde om uiteindelijk haar job als psychologe op te geven en Amelie+Moi op te starten, een toegankelijk babyrestaurant in Gent waar iedereen met kinderen welkom is zonder veroordeeld te worden. "Iedereen met kinderen zal er zich in herkennen. Als je kind eens weent of begint rond te lopen, word je bekeken. In Amélie+Moi zullen ze helemaal zichzelf kunnen zijn. In de speelhoek, of aan tafel met mama en papa."

Een ontbijt en lunch zal er op de kaart staan, niet alleen voor volwassenen, maar ook voor de allerkleinsten. Er zullen groentenpurees en fruitpapjes te krijgen zijn, en ook voor andere details werd aan jonge mama's en papa's gedacht. Zo is er een indoorparking voor de kinderwagens, kersverse ouders kunnen er workshops volgen en er komt een winkeltje met duurzame kinderkledij en speelgoed. 

Amelie+Moi opent op 26 oktober in Gent op de Steendam 74-76. Meer info via de website (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit betekenen die witte vlekjes op je nagels

Dit betekenen die witte vlekjes op je nagels

http://static2.hln.be/static/photo/2016/9/9/1/20161012084121/media_xll_9161581.jpg

Witte vlekjes die opduiken in het midden van je nagel, de ene heeft er om onverklaarbare redenen meer last van dan de ander. Een tekort aan calcium of zink, beweren sommigen, maar dat blijkt een mythe te zijn. De mannen achter het wetenschappelijk YouTubekanaal SciShow leggen uit waar die witte plekjes echt vandaan komen.

Een eerste belangrijke vaststelling: de vlekjes zijn onschuldig en helemaal niet gevaarlijk. In medische kringen worden ze 'Puncate Leukonychia' of melkvlekjes genoemd. De verklaring zit hem niet in een tekort aan calcium of zink, maar hun ontstaan heeft alles te maken met een zogenaamd "nageltrauma", zo legt Hank van SciHow uit.

Je nagel ergens tegen gestoten? Dat komt aan de oppervlakte door zo'n wit vlekje op de nagel. Dit ongelukje zie je aan de buitenkant van de nagel, doordat de nagelmatrix nieuwe cellen ontwikkelt om je nagels te vormen. Als een duw of stoot dat aanmaakproces in de war stuurt, krijg je zo'n wit vlekje. 

Herinner jij je niet meer wanneer je je nagel hebt gestoten? Dat kan kloppen. Nagels groeien met zo'n 3,5 millimeter per maand erg traag, waardoor de storing pas zichtbaar wordt als je nagel verder groeit. Ook kan het wijzen op een infectie die je ooit gehad hebt. Je lichaam is dan druk bezig geweest met die infectie te bevechten, waardoor nagelcellen maken even niet prioritair is en foutjes kunnen opduiken. Maar wanneer dat wit vlekje eindelijk aan de oppervlakte komt, is die infectie waarschijnlijk al lang gepasseerd. (br.hln)


» Reageer (0)
11-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo kan je een gescheurde nagel toch nog redden

Zo kan je een gescheurde nagel toch nog redden

http://static1.hln.be/static/photo/2016/2/7/6/20161010165409/media_xll_9155646.jpg

Niets dat je dag zo kan verpesten als een gescheurde nagel. Zeg maar dag tegen mooi gemanicuurde handen voor de komende weken. Er is echter een heel eenvoudige manier om gescheurde nagels toch nog van de ondergang te redden: alles wat je nodig hebt is ... een theezakje.

Is het kwaad geschied en je nagel ingescheurd? Dan kan je dat scheurtje heel eenvoudig beschermen zodat je je nagels onopvallend kan laten groeien tot ze lang genoeg zijn om het scheurtje weer weg te veilen. Hoe je dat doet? Simpel:

- Neem een theezakje, knip het open en haal de thee eruit (en zet meteen de waterkoker op, want weggooien zou zonde zijn)

-  Knip een stukje uit het theezakje dat net groot genoeg is om de scheur te bedekken

- Lak je nagel met een doorzichtige lak en leg het stukje op de nagel terwijl de lak nog nat is, zodat het blijft kleven

- Zodra de nagel droog is kan je de uitstekende randjes eraf veilen

- Breng nog twee laagjes gekleurde nagellak aan, en niemand die nog iets van die scheur ziet! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slapen zonder onderbroek is gezond & andere ondergoedweetjes

Slapen zonder onderbroek is gezond & andere ondergoedweetjes

http://static2.hln.be/static/photo/2016/4/15/12/20161010150540/media_xll_9155382.jpg

We plukken elke ochtend een schone onderbroek uit de kast (en hopen van jou hetzelfde), maar denken daar eigenlijk niet al te veel over na. Wist jij bijvoorbeeld dat een string niet altijd een slimme keuze is, en dat 's nachts zonder onderbroek slapen net wel gezond kan zijn? 5 gezondheidsweetjes over dat kleine lapje stof op een rijtje.

1. Sportondergoed is een ding

Je hijst jezelf bij het sporten misschien wel in een hippe sportoutfit met bijpassende schoenen. Maar wist je dat een aangepaste sportonderbroek ook een must is als je hevig gaat zweten? Je kiest best voor een stof die goed ademt, zodat er geen zweet, vuil en vocht wordt vastgehouden wat in schimmelinfecties kan uitmonden. Een katoenen onderbroek is de beste keuze.

2. Naakt slapen

Je hoeft niet zonder onderbroek te slapen als je dat niet fijn vindt. Maar wie vaak last heeft van infecties, kan het probleem wel deels verhelpen door helemaal naakt te slapen. Bacteriën gedijen het beste in warme, donkere en vochtige omgeving, waardoor jouw onderbroek een prima plek lijkt 's nachts. Door die uit te doen, kan je de boel wat laten ademen en verluchten. 

3. Overdag wél een must

's Nachts zonder onderbroek slapen kan dan wel een goed idee zijn, dat geldt niet overdag. Je hebt een broekje dan nodig als bescherming tegen de scherpe kantjes, naden en ritsen van je kledij, die kunnen gaan irriteren als ze rechtstreeks tegen je gevoelige velletje schurken. 

4. Het gevaar van strings

Strings kunnen bacteriën makkelijker van voren naar achteren verplaatsen, wat voor infecties kan zorgen. Zeker bij het sporten is zo'n klein lapje stof daarom niet aan te raden. Het kan geen kwaad om af en toe een string te dragen, maar heb je regelmatig last van infecties, dan kies je beter voor een gewone onderbroek. 

5. Katoen is de beste keuze

Het klinkt misschien niet erg sexy, maar katoen is de meest ademende stof en dus de beste keuze voor ondergoed. Ga dus in de lingeriewinkel op zoek naar een leuke onderbroek uit 100% katoen. Is het kruis van katoen en de rest van een andere stof? Zelfs dat is niet voldoende, want het maakt de rest van de stof minder ademend en vergroot daarmee de kans op infecties. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze blogster zwijgt niet langer: Ik was 12 en werd aangerand in het zwembad

Deze blogster zwijgt niet langer: "Ik was 12 en werd aangerand in het zwembad "

http://static3.hln.be/static/photo/2016/18/0/2/20161010141415/media_xll_9155282.jpg

28 jaar is Frauke Heyde nu. Op haar 12de werd ze door een groepje jongens aangerand in het zwembad. Daar heeft ze erg lang over gezwegen, uit schaamte en omdat ze dacht dat het haar eigen schuld was. De gebeurtenissen waar ze vandaag over blogt zijn al lang geleden, maar de pussy-uitspraken van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump halen de pijnlijke gebeurtenis weer naar boven. Verhalen van lotgenoten overhaalden haar om het verhaal nu wel te delen.

Frauke was 12 toen ze met haar familie naar een subtropisch zwembad ging, blogt ze vandaag. "Ik hield enorm van zwembaden, schrijft ze. "Ik had geen zin om op mijn broer en neef te wachten en dook alleen het water in. Het was er druk, wat kon er gebeuren?" Maar dan voelde ze handen aan de binnenkant van de dijen. Niet veel later ging een bende Franse jongens veel verder en liep het incident helemaal uit de hand.

Frauke ging zo snel als ze kon uit het water en schaamde zich omdat ze dacht dat het haar schuld was. Dus hield de schrijfster en scenariste haar mond over de gebeurtenissen, tegen haar mama, broer en neef. Lang heeft Frauke de aanranding verdrongen. De aanranding kwam weer naar boven bij de gebeurtenissen in Duitsland op oudejaarsnacht, waar honderden vrouwen betast werden. En afgelopen weekend, na Trumps platvoerse uitspraken over vrouwen waarin hij aanranding als een akkefietje beschouwt, besloot ze dat ze niet langer kon zwijgen.

Vandaag, 16 jaar later, beseft ze dat het haar schuld niet was. En dat heeft ze te danken aan haar vriend. Hij deed haar beseffen dat die gebeurtenis helemaal niet "pijnlijk, maar normaal" was, zoals ze altijd had gedacht. Nu weet ze dat het ziek was en dat het had nooit mogen gebeuren.

"Ik had moeten schreeuwen, die dag in het zwembad. Ik had iedereen er over moeten vertellen." Ook de getuigenissen van andere meisjes hebben Frauke geholpen erover te vertellen. "We moeten onze verhalen delen, zodat we kunnen beseffen dat dit niet door de beugel kan. Ik wil, door mijn verhaal te delen, opkomen voor mezelf en alle anderen voor wie het niet zo evident is om ook hun ervaring te delen."

"Zwijgen is opgaan in de schaamte. Zwijgen is de aangeleerde vorm van normaal. Zwijgen is nooit een keuze. Het is een overlevingsstrategie." Voor lotgenoten en iedereen wiens grenzen werden overschreden, heeft de blogster één boodschap: "Het is niet jouw schuld. Wij moeten niet langer de schaamte van onze aanranders dragen." (br.hln)


» Reageer (0)
10-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Medische testaap Ponso werd gedumpt op een eiland, meer dan 30 jaar later wordt hij eindelijk gered

Medische testaap Ponso werd gedumpt op een eiland, meer dan 30 jaar later wordt hij eindelijk gered

http://static3.hln.be/static/photo/2016/14/9/7/20161009141751/media_xll_9151687.jpg

De ongeveer 40-jarige chimpansee Ponso is een van de eenzaamste dieren ter wereld. Nu krijgt hij eindelijk hoop op een heel nieuw leven.

Achtergelaten

Ponso werd samen met 19 andere chimpansees gedumpt op een eiland bij de Ivoorkust in 1983, nadat de dieren als proefdieren gebruikt waren voor medische testen door het New York Blood Center. Omdat de dieren 'afgedaan' hadden, werden ze daar gedropt.

Omdat het (erg kleine) eiland geen natuurlijke water- of voedselbronnen heeft, leverde het NYBC levensmiddelen en vaccineerde het de dieren, maar op een bepaald moment stopte alle broodnodige hulp. Daarmee ondertekende het centrum meteen het doodvonnis van de dieren.

Eén voor één stierven de chimpansees van honger en ziekte. Ponso bleef lange tijd dapper doorzetten met zijn familie. Maar in 2013 begonnen ook zijn partner en kinderen te verzwakken en volgde ook voor hen de dood. Ponso bleef helemaal alleen achter.

http://static0.hln.be/static/photo/2016/16/0/6/20161009142454/media_xll_9151746.jpg

Vriend

Hoewel de mens niet bepaald zijn beste vriend is gebleken in zijn leven, is het toch dankzij enkele dierenvrienden dat Ponso nu nog leeft. Zo weigerde local Germain hem op te geven en stopte hij Ponso jarenlang bananen en ander fruit toe en zorgde hij voor wat welgekomen gezelschap. Ponso kreeg ook een teddybeer om te knuffelen en werd verzorgd door enkele dierenrechtenorganisaties en dankzij vrijgevige donoren.

Onderzoek

Dankzij hulp en donaties kon er een betere toekomst voor Ponso op poten worden gezet. Eerder dit jaar bezocht Estelle Raballand, stichtster van het 'Chimpanzee Conservation Center' Ponso verschillende keren om te onderzoeken of hij sterk genoeg was om het eiland te verlaten. Na verschillende tests bleek Ponso in juni ziektevrij en gezond genoeg om van het eiland weggehaald te kunnen worden.

Verhuis

In september heeft de overheid van de Ivoorkust zijn verhuis goedgekeurd.
Hij zal een nieuwe thuis krijgen waar hij in het gezelschap van vele chimpansees komt, het 'Chimfunshi Wildlife Orphanage' in Zambia.

Momenteel zetten reddingswerkers alles op alles om Ponso weg te halen voor het regenseizoen de hoopvolle plannen in het water doet vallen, en er wordt een nieuw plekje voor hem in het weeshuis gebouwd. "Als alles goed gaat, kan hij in november verhuizen", vertelt Raballand aan The Dodo. "We werken zo snel als we kunnen." Naast de verhuis en de werken nog een toelating van CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) en Ponso kan eindelijk weer bij soortgenoten zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
09-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is waarom sommige vrouwen zonder pijn hakken kunnen dragen

Dit is waarom sommige vrouwen zonder pijn hakken kunnen dragen

http://static3.hln.be/static/photo/2016/5/1/9/20161007202701/media_xll_9145389.jpg

Ook jaloers op vrouwen die pijnloos op stiletto's de stad kunnen doorkruisen, terwijl jij al moeite hebt met een klein hakje? Hun geheim zit niet in dure designerschoenen, gelzooltjes of zelfs ingetapete tenen, maar wel de vorm van hun voet. Volgens experts zijn sommige vrouwen gemaakt voor hoge hakken en anderen net geboren voor platte ballerina's.

De Britse podologe Emma Supple ontwikkelde een formule die de ideale hakhoogte voor jou onthult. Emma heeft jarenlang de voeten van vrouwen in haar praktijk bestudeerd en zo had ze opgemerkt dat veel patiënten die zweerden bij platte schoenen toch last hadden van voetpijn. Zo kwam ze op haar formule voor de perfecte hakhoogte en nu past ze die toe op patiënten voor advies. "De formule heeft me nog nooit teleurgesteld."

Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van comfortabele schoenen: de flexibiliteit van het sprongbeen, het beentje dat de voet met het been verbindt. Dit heeft een vreemde ronding bovenaan en aan de voorkant van de voet. 

Supple heeft slecht nieuws voor vrouwen met een niet-flexibel sprongbeen: hoge hakken zijn niet voor hen gemaakt. Maar het omgekeerde is soms ook waar: sommige vrouwen krijgen net pijn in platte schoenen door de vorming van hun sprongbeen. Dat is waarom ballerina's erg hoge hakken kunnen dragen zonder pijn te lijden. 

Toch bestaat er een grens op de comfortabele hoogte: voor schoenen waar je veel op wandelt raadt Supple aan om niet hoger dan 8 centimeter te gaan. Je lichaam wordt dan in een erg onnatuurlijke houding gedwongen. Je achterwerk wordt naar achteren geduwd, waardoor je lage rugpijn riskeert. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blijf maar lekker liggen vandaag, want te vroeg opstaan is niet goed voor je

Blijf maar lekker liggen vandaag, want te vroeg opstaan is niet goed voor je

http://static0.hln.be/static/photo/2016/13/14/1/20161009082819/media_xll_9150451.jpg

Nu het buiten steeds donkerder kleurt, wordt het voor velen onder ons moeilijker en moeilijker om 's ochtends fris uit bed te springen. Wel, nu heb je het perfecte excuus om die klok te negeren en gewoon lekker te blijven liggen: vroeg opstaan is namelijk helemaal niet goed voor je.

Waarom hebben we zoveel moeite om dat bed te verlaten in de herfst- en wintermaanden? Slaapexpert Maree Barnes omschrijft het fenomeen als de 'social jetlag': de tijd tussen het moment dat je wakker wordt door je wekker en het moment waarop je uit jezelf zou wakker worden.

"Wanneer de zon 's ochtends opkomt, wordt het hormoon melatonine onderdrukt, een stof in het lichaam die ervoor zorgt dat we gaan slapen. Bovendien gaat ons cortisolniveau omhoog, wat ons energie geeft."

Dat betekent dat we, als we ons natuurlijke ritme zouden volgen, pas zouden ontwaken wanneer het licht wordt. In de herfst en winter ligt dat natuurlijk anders. Dan moeten we onze wekker zetten en opstaan terwijl het nog donker is. "Dat maakt het opstaan veel moeilijker, en heeft in de meeste gevallen ook een serieus effect op je humeur," legt Barnes uit.

Aangezien de kans klein is dat ze er op kantoor mee kunnen lachen als je pas komt aandraven om 1 uur 's middags, ziet het er niet naar uit dat we die wekker meteen kunnen buitenkeilen. Maar het is wel het uitgelezen excuus om vandaag wél lekker in je bed te blijven ligen! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8,4 miljoen pond voor valse Hals: Sotheby's gaat de mist in

8,4 miljoen pond voor valse Hals: Sotheby's gaat de mist in

http://static1.hln.be/static/photo/2016/13/6/6/20161006165210/media_xll_9139716.jpg

Een portret van een man dat door Sotheby's in Groot-Brittannië als een werk van Frans Hals is verkocht, is een vervalsing. Dat melden verschillende Britse media, waaronder de BBC.

Het schilderij - waarvan gedacht werd dat het Hals' Portret van een onbekende man is - blijkt materiaal te bevatten dat helemaal niet uit de tijd van de Hollandse Meester (tussen 1610 en 1650) stamt. Een Amerikaan kocht het schilderij in 2011 voor 8,4 miljoen pond. Hij heeft het geld, een kleine 10 miljoen euro, inmiddels wel teruggekregen.

Eerder werd ontdekt dat een Lucas Cranach de oudere (Duits schilder en graveur), inmiddels in het bezit van de prins van Liechtenstein, mogelijk ook niet van de hand van de kunstenaar was. Het kwam oorspronkelijk uit dezelfde verzameling als het werk van Hals, waarop Sotheby's onderzoek liet doen.

In de Britse media wordt inmiddels gesuggereerd dat er een "geweldige vervalser" aan het werk geweest moet zijn. De vrees bestaat dat hij of zij meer kunstliefhebbers op het verkeerde been heeft gezet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'s Nachts wakker uit schrik een bliepje te missen

's Nachts wakker uit schrik een bliepje te missen

http://static2.hln.be/static/photo/2016/0/2/3/20161008021812/media_xll_9146733.jpg

Eén kind op de zes jonger dan dertien kampt met slaapgebrek of slaat wel eens een maaltijd over omdat het te druk bezig is met laptop, smartphone of iPad. Niet minder dan 10% geeft zelfs toe dat dit 'vrij vaak' gebeurt. Eén en ander blijkt uit onderzoek van de Leuvense universiteit.

"Aan de kinderen werd gevraagd hoe vaak het gebeurt dat ze niet of te weinig eten of slapen omwille van het internet", zegt onderzoeker Sofie Vandoninck van het Instituut voor Mediastudies van de KU Leuven. "Bij de 9- tot 12-jarigen antwoordde één kind op de zes dat dit wel eens gebeurt, maar één op tien moest toegeven dat het 'vrij vaak' voorkomt. Dat laatste is problematisch: dan kan het niet anders of ze zitten te slapen op de schoolbanken."

Uit het onderzoek, waaraan meer dan 500 Belgische kinderen deelnamen, blijkt ook dat 8% van de 9- en 10-jarigen de gewoonte heeft om élke dag online te gaan in de slaapkamer. Als de kinderen 11 en 12 jaar oud zijn, zit één op de drie al dagelijks op een schermpje te tokkelen in zijn slaapkamer.

Ook een kwart van de Belgische 9- en 10-jarigen valt in de categorie 'smartphonegebruikers met een verhoogd risico op problematisch gebruik', omdat ze aangaven van streek te zijn als ze hun smartphone niet konden checken of steeds wilden weten of er op hun gsm iets nieuws was binnengekomen. (br.hln)


» Reageer (0)
08-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bette Midler - Beast Of Burden

Bette Midler - Beast Of Burden

Druk op de foto om haar te beluisteren.


Bette Midler (Honolulu (Hawaï), 1 december 1945) is een Amerikaanse zangeres, actrice en comédienne. Haar joodse ouders vernoemden haar naar de actrice Bette Davis.

Ze werd geboren in Honolulu op Hawaï, en studeerde drama aan de Universiteit van Hawaï. Haar carrière begon in homo-badhuizen in New York City waar ze onder andere bevriend raakte met Barry Manilow, die haar begeleidde op de piano. Hij produceerde ook haar eerste album, The Divine Miss M (dit is ook de naam die haar fans aan haar geven). De legendarische Sophie Tucker is van grote invloed op haar geweest.

Midler verscheen in Fiddler on the Roof op Broadway, maar haar zangtalenten maakten haar een ster. Haar eerste filmrol was als drugsverslaafde rock-muzikant in de film The Rose, gebaseerd op het leven van Janis Joplin. Ze kreeg een Oscarnominatie voor Beste Actrice voor haar rol.

Na het floppen van de film Jinxed waarin ze een moeilijke samenwerking had met de regisseur en tegenspeler, leek haar carrière als filmactrice al tot een einde te komen. Vier jaar later kreeg ze echter in 1986 een rol in Down and Out in Beverly Hills, het begin van een succesvolle carrière in komediefilms. Andere films in dit genre waarin ze speelde zijn Ruthless People, Outrageous Fortune en Big Business.

Andere films waarin ze speelt zijn Scenes From a Mall, For the Boys (hiervoor kreeg ze een Oscarnominatie) en Hocus Pocus.


» Reageer (0)
06-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gerestaureerde luiken Lam Gods vanaf 13 oktober in Sint-Baafskathedraal

Gerestaureerde luiken Lam Gods vanaf 13 oktober in Sint-Baafskathedraal

http://static0.hln.be/static/photo/2016/17/0/1/20161005232649/media_xll_9137041.jpg

Liefhebbers van het mystieke veelluik 'De Aanbidding van het Lam Gods', het vijftiende-eeuwse meesterwerk van de gebroeders Van Eyck, kunnen de gerestaureerde buitenluiken en lijsten vanaf donderdag 13 oktober terug in de Gentse Sint-Baafskathedraal zien. Dat meldt een reeks restauratiepartners.

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) onderzocht en restaureerde vier jaar lang acht buitenluiken en acht lijsten. De eerste van drie restauratiefasen duurde bijna twee jaar langer dan aanvankelijk gepland en kostte ook bijna dubbel zoveel dan eerst begroot.

In de volgende fase van de publieke restauratie in het Museum voor Schone Kunsten (Gent) wordt het onderste register van het geopende veelluik onder handen genomen. Die panelen zijn ondertussen al naar het MSK verhuisd.

Vanaf volgende week woensdag start in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster ook een nieuwe tijdelijke tentoonstelling, tot 25 mei 2017, over het parcours dat de restaurateurs bij de échte Van Eyck brachten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Big Brother met katten in de hoofdrol is binnenkort een feit

Big Brother met katten in de hoofdrol is binnenkort een feit

http://static1.hln.be/static/photo/2016/6/9/13/20161005182846/media_xll_9135928.jpg

Wat doet een kat eigenlijk als het baasje de deur uit is? Het is een vraag die veel poezenfans zich stellen, maar tenzij ze een vernuftig verborgen camerasysteem in huis instaleren, zullen ze het nooit weten. Gelukkig doet een Franse televisiezender dat in onze plaats: op TF1 kijk je binnenkort naar de kattenversie van Big Brother, waarin microcamera's en GPS-systemen de viervoeters voortdurend volgen.

Een realityshow met katten in de hoofdrol, het klinkt gek maar is niet nieuw van opzet. In Groot-Brittanië was het BBC Two programma The Secret Life Of The Cat waanzinnig populair, die in 4 afleveringen van bijna een uur de belevenissen volgde van onder meer Lily, Tom Tom Obi en 47 andere katten. Dat format heeft het Franse TF1 nu opgekocht, waardoor op die zender binnenkort ook binnengegluurd kan worden in het dagelijks leven van de zachte viervoeters. 

Met behulp van minuscule cameraatjes en een GPS-systeem zullen in deze Franse versie ook een hoop poezen gevolgd worden, waarbij we erachter komen of ze nu echt stiekem dingen doen die niet mogen als het baasje niet thuis is. Wij zijn alvast razend benieuwd of de beestjes ook andere dingen doen dan eten, spinnen en slapen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoelang je geeuwt onthult hoe slim je bent

Hoelang je geeuwt onthult hoe slim je bent

http://static3.hln.be/static/photo/2016/0/13/4/20161005174540/media_xll_9135694.jpg

De volgende keer dat je een geeuw voelt opkomen, mag je de etiquetteregels in de wind slaan. Hoe langer je geeuwt, hoe slimmer je bent, aldus biologen.

Amerikaanse wetenschappers ontdekten een verrassende band tussen hoelang zoogdieren geeuwen en de grootte en complexiteit van hun brein. Primaten, de apensoort waar de mens ook toe behoort, hebben de neiging langer te geeuwen in vergelijking met andere diersoorten. Ze openen hun mond zelfs tot 50 procent langer.

De resultaten, die in het wetenschappelijk magazine Biology Letters verschenen, suggereren dat hoewel geeuwen een evolutionair fenomeen is, want dit koelt het brein af, het ook een signaal van je denkvermogen is. De biologen ontdekten dat dieren als muizen, ratten, konijnen en vossen het kortst geeuwen. Gorilla's, gibbons, walrussen, kamelen, olifanten en mensen geeuwen aanzienlijk langer.  

Mensen en olifanten
Hoewel de mens niet het zwaarste brein heeft - dat van olifanten weegt doorgaans veel meer - hebben wij wel meer neuronen in de hersenschors dan andere dierensoorten. Dat Afrikaanse olifanten ook veel neuronen in hetzelfde gebied hebben en dat ze op de tweede plaats van geeuwtijd komen, onderschrijft volgens de biologen de theorie dat lang geeuwen een teken van intelligentie is.

Professor Andrew Gallup aan de universiteit van New York: "Niet de grootte van het lichaam of de anatomie heeft invloed op het geeuwgedrag. Want gorilla's, kamelen, paarden, leeuwen en walrussen geeuwen allemaal minder lang dan de mens." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderzoekster van amper 25 veroorzaakt aardschok in strijd tegen superbacterie

Onderzoekster van amper 25 veroorzaakt aardschok in strijd tegen superbacterie

http://static3.hln.be/static/photo/2016/10/1/7/20161004155126/media_xll_9130327.jpg

Een onderzoekster van amper 25 jaar heeft een nieuw middel ontdekt in de strijd tegen superbacteriën. In plaats van antibiotica gebruikt ze een stervormige polymeer, die de bacteriën letterlijk verscheurt.

Shu Lam is amper vijfentwintig jaar oud, maar haar studie in het gezaghebbende Nature Microbiology veroorzaakt een kleine aardbeving in de medische wereld. Lam testte met succes een nieuw middel om superbacteriën aan te vallen zonder daarbij gebruik te maken van antibiotica.

Lam gebruikte polymeren - ketens van moleculen - die aan de universiteit waren ontwikkeld. Ze testte die op muizen die geïnfecteerd waren met resistente bacteriën.

De polymeren verenigen zich in een stervormige molecule, die zich aan de bacterie hecht en daarbij de celwand uiteenrafelt. De bacterie komt zo onder steeds meer stress te staan en vernietigt zichzelf uiteindelijk. In tegenstelling tot antibiotica laat het middel gezonde cellen met rust.

Superbug
De ontdekking is zo belangrijk omdat het nieuwe middel mogelijk een alternatief kan vormen voor antibiotica, en daardoor bijzonder veelbelovend is in de strijd tegen resistente bacteriën. Die zogenaamde "superbugs" zijn bestand tegen steeds meer soorten van de gekende antibiotica, en dat vormt een snel groeiend probleem.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven elk jaar al zo'n 700.000 mensen aan de resistente bacteriën, en dat aantal stijgt snel. "In 2050 kunnen superbacterieën naar schatting tien miljoen doden per jaar eisen", zegt Greg Qiao, hoogleraar macromoleculaire chemie en medeauteur van de studie. "Bovendien zijn er in de voorbije dertig jaar maar één of twee nieuwe soorten antibiotica ontwikkeld."

De wetenschappers waarschuwen wel voor teveel optimisme: het zal waarschijnlijk nog minstens vijf jaar duren voor een werkend middel voor menselijk gebruik op punt is gesteld. (br.hln)


» Reageer (0)
05-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Last van keelpijn en een snotneus? Zo raak je er sneller van af

Last van keelpijn en een snotneus? Zo raak je er sneller van af

http://static1.hln.be/static/photo/2016/8/12/5/20161004164733/media_xll_9130610.jpg

Vanaf het moment dat je keelpijn voelt opkomen en het snot begint te stromen, moet je volgens Finse wetenschappers zinksupplementen slikken. Zo kun je de duur van de gemiddelde verkoudheid met drie dagen inkorten.

De gemiddelde verkoudheid duurt zeven dagen. Maar wie 80 tot 92 milligram zink per dag opneemt, kan die vreselijke periode tot vier dagen inkorten. Hoe dat komt? Zink voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt, zegt neus-, keel- en oorarts Murray Grossan. Hierdoor kunnen de beestjes niet zo lang in je lichaam overleven, waardoor je je sneller beter voelt.

Zo werkt zink het efficiënst
Neem zinksupplementen van zodra je de symptomen opmerkt. De stof kan ook de werking van een specifiek proteïne in je lichaam blokkeren. Dit stofje doet dienst als een portaal voor het verkoudheidsvirus om je lichaam te betreden. Dit houdt in dat minder beestjes kunnen binnendringen.

Zink werkt het best wanneer het aantal beestjes in je lichaam laag is. In het onderzoek begonnen de patiënten bijvoorbeeld 24 uur of minder nadat de eerste symptomen opdoken met de behandeling. Wat dus betekent dat je er snel bij moet zijn.

Nog een tip van Grossan: verspreid de verschillende zinkpillen over de dag en je mag niet meer dan 80 tot 100 milligram per dag nemen. Laat de pillen zo lang mogelijk oplossen in je mond. Zo blijven de ionen langer in je keel, wat meteen een ontstekingsremmend effect kan hebben. Perfect om die keelpijn te verzachten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Experts waarschuwen: ons pensioenstelsel staat op instorten

Experts waarschuwen: ons pensioenstelsel staat op instorten

http://static0.hln.be/static/photo/2016/0/6/13/20161005094409/media_xll_9133528.jpg

Als er niet drastisch wordt ingegrepen, zullen we nooit het wettelijk pensioen krijgen waar we op hopen. Dat zeggen specialisten Jef Vuchelen (VUB) en Mark Scholliers. Volgens hen doet de overheid te weinig en zijn de prognoses over vergrijzing en pensionering veel te rooskleurig.

Vuchelen en Scholliers deden hun uitspraken in Het Nieuwsblad, naar aanleiding van een boek dat ze over het probleem publiceerden, 'Het Grote Pensioenbedrog'. Volgens hen zal ook de verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 niet de oplossing brengen waarop wordt gehoopt. De pensioenkost wordt daardoor wel verlaagd, maar doordat oudere mensen langer aan het werk zijn, maken ze geen plaats voor jongeren. En dat zou zo'n 300.000 extra werklozen met zich meebrengen.

Ze wijzen ook op een belangrijke misconceptie. Veel mensen zien hun pensioenbijdrage als een soort verzekeringspremie, die ze op het einde van hun carrière zelf kunnen innen. Maar de huidige bijdragen worden gebruikt om de huidige pensioenen te betalen. De pensioenbijdrage over 20 jaar zal betaald worden door de mensen die op dat moment aan de slag zijn. Als er dan minder mensen werken, zal er dus ook minder geld voor de pensioenen zijn. Wat het systeem onder druk zet.

Uberchauffeurs
Daarbij komt dat het aantal jobs waar werknemers weinig of geen sociale zekerheid betalen toeneemt, denk maar aan Uberchauffeurs, mensen die hun huis verhuren via Airb&b en de flexi-jobs in de horeca.

Oplossing
De oplossing? Zelf sparen, zodat je een spaarpotje hebt tegen de tijd dat je stopt met werken. Want wat nu in Griekenland gebeurt, zit er bij ons ook aan te komen. Daar worden pensioenen gedecimeerd en moeten veel mensen met 700 euro per maand rondkomen. "Het is een kwestie van tijd", volgens de auteurs. (br.hln)


» Reageer (0)
04-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Jenny verdwijnt deze maand uit Thuis: Een mooi vertrek? Dat hoeft voor mij niet meer

Jenny verdwijnt deze maand uit Thuis: Een mooi vertrek? Dat hoeft voor mij niet meer

http://static2.hln.be/static/photo/2016/16/10/5/20161004070258/media_xll_9128585.jpg

Na meer dan 21 jaar verdwijnt 'Jenny' wellicht deze maand uit Thuis. Het exacte moment kent Janine Bischops (73) zelf niet. Haar vertrek was abrupt en ingegeven door bittere teleurstelling.

"Eigenlijk had ik al twee jaar het gevoel dat er veel te weinig vlees zat aan de rol van Jenny", vertelt Janine in Story. "Ik heb dat ook gezegd, maar er veranderde niet echt iets, en daar ging ik aan kapot. Maar ik ben nog een tijdje gebleven voor mijn collega's en de toffe crew. De verhaallijn waarin Bianca, mijn tv-dochter, terugkeert uit Marokko, was de druppel. Ik had geen enkele scène met haar. Dat was zo ongeloofwaardig, en dat kon voor mij niet. Bij Thuis wilden ze nog een mooi vertrekscenario uitwerken, maar voor mij hoefde het niet meer."

Huilen in de auto
Janine zegt zelf niet te weten hoe Jenny uit thuis verdwijnt. "Ik ga ervan uit dat ik deze maand voor het laatst te zien zal zijn, maar zelfs dat weet ik niet zeker. Van de ene dag op de andere kon ik het echt niet meer opbrengen om nog op de set te staan. Na mijn laatste opnames heb ik wel heel hard gehuild in de auto. Tot ik thuis was. Iedereen op de set is geschrokken van mijn beslissing."

Geen terugkeer
Een terugkeer zit er niet meteen in, als het van Janine afhangt. "Ik ben echt kwaad geweest op de schrijvers. Nochtans draag ik Thuis nog altijd een warm hart toe. Het pikt soms een beetje als ik de serie op tv zie. Maar ik heb ondertussen andere bezigheden. Ik ga vaak uit eten, en ik spreek nog regelmatig af met enkele Thuis-collega's. Daarnaast ben ik ook een thriller aan het schrijven: De Hangmatman. En dan is er ook nog mijn theatervoorstelling, Het Laatste Woord. Ik verveel me dus niet!" (br.hln)


» Reageer (0)
03-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woeps: bruidegom blijkt grootvader te zijn

Woeps: bruidegom blijkt grootvader te zijn

http://static0.hln.be/static/photo/2016/6/3/12/20161003072849/media_xll_9123597.jpg

Het zal je maar overkomen: heb je op je 24ste al een (ietwat oudere) miljonair aan de haak geslaan, blijkt het achteraf je biologische grootvader te zijn.

Een 24-jarige vrouw uit Miami kreeg onlangs de schrik van haar leven te verwerken. De jongedame trouwde drie maanden geleden met een 68-jarige miljionair en was overgelukkig met haar beslissing. Tot ze toevallig door zijn familiealbums bladerde en haar eigen vader tegenkwam op foto's. Bleek dat haar eigen man ook haar biologische grootvader is.

Het paar had geen idee dat ze verwant zijn aan elkaar. Ze leerden elkaar kennen via een website waarop oudere mannen op zoek zijn naar een jonge vrouw. Volgens de grootvader kreeg hij "een vreemd gevoel" toen hij haar foto zag. "Een soort van déjà vu, maar ik kon er toen niet de vinger op leggen waarom ze me zo bekend voorkwam." De twee voelden meteen een sterke connectie en begonnen een relatie. "We klikten meteen tijdens onze eerste date."

Genetische aantrekkingskracht
Het verhaal doet denken aan genetische aantrekkingskracht, waarbij familieleden zich tot elkaar aangetrokken voelen als ze niet samen opgroeiden of elkaar niet kenden tijdens de kindertijd. De grootvader raakte immers vervreemd van zijn zoon toen zijn huwelijk met zijn moeder op de klippen liep. De dochter werd dan weer door haar vader (zijn zoon dus) uit huis gezet toen ze zwanger bleek te zijn. Beiden praatten niet veel over hun familie, en waren dan ook stomverbaasd toen ze verwant bleken te zijn.

Toch zijn de twee niet van plan om hun relatie op te geven. "Ik heb al twee mislukte huwelijken achter de rug", aldus de miljionair. "Ik wil geen derde." En ook de kleindochter, die anoniem wil blijven, vindt het prima zo. "Onze band is zo sterk dat zelfs dit ons niet zal doen opgeven." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Handel in grijze roodstaartpapegaai verboden

Handel in grijze roodstaartpapegaai verboden

http://static3.hln.be/static/photo/2016/12/0/1/20161002134308/media_xll_9121741.jpg

De handel in de grijze roodstaartpapegaai wordt verboden. Dat hebben landen besloten tijdens de CITES, een top over bedreigde planten- en diersoorten in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg.

De grijze roodstaartpapegaai, een van de meest verhandelde vogels in de wereld, stond al op de lijst met bedreigde diersoorten, maar mocht nog wel beperkt verhandeld worden. Jagers mochten de dieren vangen als ze daar een vergunning voor hadden. Omdat dit door de landen waar de vogels voorkomen nauwelijks kan worden gehandhaafd, is besloten de handel helemaal te verbieden.

De vogel kwam vroeger voor in een groot gebied in West- en Oost-Afrika, maar is de laatste jaren sterk in aantal afgenomen. Alleen al in Ghana is het aantal sinds 1992 met ruim 90 procent afgenomen, zo blijkt uit onderzoek. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkouden? Dan heb je ook sneller last van wallen

Verkouden? Dan heb je ook sneller last van wallen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/5/1/13/20161003085846/media_xll_9123748.jpg

Zie jij er maar niet uitgeslapen uit vandaag, ongeacht de hoeveelheid koffie en concealer? Dan is de kans groot dat je ook loopt te snotteren. Wie verkouden is heeft namelijk sneller last van wallen.

Donkere wallen ontstaan omdat de huid onder je ogen erg dun is. Daardoor zijn de onderliggende aderen niet - zoals bij de rest van je lichaam - verborgen onder een laagje vet en zullen ze sneller doorschijnen.

Vermoeidheid?
Meestal schrijven we die donkere wallen toe aan vermoeidheid, en dat is niet verwonderlijk. Als je moe of gespannen bent, zal je lichaam meer cortisol aanmaken om je meer energie te geven. Dat betekent echter ook dat er meer bloed door je aderen loopt en je bloedvaten groter worden. Vandaar dus die donkere kringen.   

Verkouden
Maar ook een verkoudheid of allergie doen die wallen geen goed. Integendeel. Als je verkouden bent, komt er vaak histamine vrij, een stof die ervoor zorgt dat je bloedvaten zich verwijden. Ook hou je meer vocht vast, wat onze aders dichter naar het huidoppervlak toe dwingt. En dat betekent: meer opvallende wallen.

Wat kan je doen?
- Eet zo weinig mogelijk zout

- Drink veel water (of kruidenthee)

- Hou een goed slaappatroon aan

- Gebruik theezakjes om je ogen te ontzwellen (een gekoeld theelepeltje kan ook helpen)

- Breng concealer niet aan in een halve maanvorm maar in een driehoek om zo het hele gezicht op te lichten

- Kies voor een verkoelende oogcrème met cafeïne, liefst met een rollerballetje om de huid te masseren  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oproep dierenartsen: Koop geen honden met platte snuit meer

Oproep dierenartsen: "Koop geen honden met platte snuit meer"

http://static3.hln.be/static/photo/2016/17/8/6/20160926182532/media_xll_9105786.jpg

Wie een puppy in huis wil nemen, wordt afgeraden om een ras te kiezen met een platte snuit. Rassen als mopshondjes, bulldogs en shih-tzu's lopen immers ernstige gezondheidsrisico's zoals ademhalingsmoeilijkheden, eetproblemen en oogaandoeningen.

Hondenrassen met een platte snuit zijn enorm populair, niet in het minst dankzij hun schattige, gerimpelde snoet. Maar de Britse Dierenartsenassociatie (BVA) zegt dat de populariteit van deze rassen "het dierenleed heeft doen toenemen" en ze moedigen dierenliefhebbers aan om gezondere rassen of kruisingen te kopen.

"Dierenartsen zien zorgwekkende trends in de gezondheid en het welzijn van honden, omdat steeds meer mensen rassen met een platte snuit houden," zegt Sean Wensley van de BVA. "Toekomstige hondeneigenaars moeten er rekening mee houden dat deze honden tijdens hun leven aan een hele reeks gezondheidsproblemen kunnen lijden, van oogzweren tot pijnlijke ruggengraatafwijkingen en ernstige ademhalingsmoeilijkheden die kunnen leiden tot operaties die anders voorkoombaar zijn."

Gewetensloze fokkers

De Britse Kennel Club waarschuwde al eerder voor deze rassen en wijst erop dat het probleem veroorzaakt wordt door fokkers die opzettelijk honden fokken met overdreven uitgesproken kenmerken, die erg schadelijk voor de dieren kunnen zijn.

"Rassen als de Franse bulldog en mopshond zijn de laatste jaren plots erg populair geworden en dat leidt tot een grote vraag naar hen," aldus Caroline Kisko, secretaris van de Kennel Club. "Dit heeft geleid tot een markt van gewetensloze fokkers die aan de lopende band puppy's fokken voor winst, zonder enige regulering of begeleiding of toezicht, zonder aandacht voor hun gezondheid en welzijn."

Baasjes niet op de hoogte

Uit een studie van het Royal Veterinary College in 2012 blijkt dat veel baasjes van honden met een platte snuit niet op de hoogte zijn van de veelvoorkomende gezondheidsproblemen. "Veel eigenaars - en sommige dierenartsen - denken dat geluid in de luchtwegen, en bijgevolg verlaagde activiteit, normaal is, dus de problemen worden zelden besproken," zegt Caroline Reay van het Bluecross Dierenhospitaal in het Verenigd Koninkrijk. "En ik denk dat het aantal operaties dat we uitvoeren eigenlijk maar het topje van de ijsberg is."

Wie overweegt een hond in huis te nemen, wordt aangeraden om eerst de optie van adoptie uit een asiel te bekijken. Kopers die toch een hondenras met een platte snuit willen, gaan best eerst te rade bij experts. Elk hondenras heeft zijn eigen specifieke kenmerken, dus uitgebreide research naar het ras dat je wenst aan te schaffen is altijd aan te raden. (br.hln)


» Reageer (0)
02-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aantal meldingen dierenleed neemt fel toe: Weyts wil "echte dierenpolitie"

Aantal meldingen dierenleed neemt fel toe: Weyts wil "echte dierenpolitie"

http://static1.hln.be/static/photo/2016/12/13/0/20161002083855/media_xll_9121380.jpg

Het aantal meldingen van dierenleed is de voorbije twee jaar fel toegenomen. Tussen juli 2014 en december 2014 werden er in Vlaanderen gemiddeld 160 meldingen inzake Dierenwelzijn per maand geregistreerd. In 2015 steeg het aantal meldingen met liefst 88 procent naar gemiddeld 301 meldingen per maand, zo schreef Het Laatste Nieuws al eerder, en de voorlopige cijfers van 2016 zitten met 370 nog hoger. Ondertussen maakt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) werk van een echte 'dierenpolitie'.

Het aantal in beslag genomen dieren is gestegen tot ver boven de 200 dieren per maand. "We maken een inhaalbeweging", zegt Weyts. "Ik investeer in kordate controles".

Tussen juli 2014 en december 2014 noteerden de diensten van Weyts gemiddeld 26 waarschuwingen en 17 processen verbaal per maand. De voorlopige cijfers voor 2016 tonen 34 waarschuwingen en 36 processen verbaal per maand. "Twee jaar Vlaams beleid voor de dieren begint vruchten af te werpen", constateert Weyts. "Ik wil nog verder investeren in correcte en consequente controle".

Ook het aantal in beslag genomen dieren blijft stijgen. Sinds de tweede helft van 2014 werden 185 per maand in beslag genomen. In 2015 waren dat er al 196 per maand. Voor 2016 zet die tendens zich verder voort met onder meer de in beslagname 400 honden in Kasterlee.

Weyts maakt nu werk van een uitbreiding van de inspectiedienst Dierenwelzijn. Een capaciteitsuitbreiding van maar liefst 60 procent, met heel wat extra inspecteurs, moet de dienst armslag geven om alle meldingen op te volgen en op te treden waar echt nodig. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is gelukt! Babypanda Tian Bao zet eerste stapjes

Het is gelukt! Babypanda Tian Bao zet eerste stapjes

http://static2.hln.be/static/photo/2016/4/2/2/20161001101747/media_xll_9119567.jpg

Vlak voor zijn vierde vermaandag heeft babypanda Tian Bao zijn eerste stapjes gezet. Dat heeft het dierenpark Pairi Daiza met een schattig filmpje bekendgemaakt op Facebook.

Morgen is het exact vier maanden geleden dat Tian Bao geboren werd. Het schattige beestje groeit als kool en lijkt in niets meer op het roze worstje van vlak na de geboorte. Het filmpje toont niet alleen hoe de panda al kan stappen, maar ook stoer over de rotsen klimt.

Een week geleden liet het dierenpark weten dat Tian Bao op vier pootjes probeerde te staan, maar dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Maar het nieuwe filmpje toont dat oefening kunst baart.

Tian Hao (wat zoveel betekent als Schat van de Hemel) kreeg vorige maand pas zijn officiële naam, daarvoor ging hij gemakshalve als 'Baby P' door het leven. De ouders van de reuzenpanda, moeder Hao Hao (Vriendelijk) en vader Xing Hui (Glinsterende Ster), kwamen in 2014 aan, en werden door China voor een periode van vijftien jaar aan ons land uitgeleend. (br.hln)


» Reageer (0)
01-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het gevecht tegen de terrorist in zijn hoofd: dit is de échte reden waarom Robin Williams zelfmoord pleegde

Het gevecht tegen de terrorist in zijn hoofd: dit is de échte reden waarom Robin Williams zelfmoord pleegde

http://static2.hln.be/static/photo/2016/9/4/5/20161001114608/media_xll_9119705.jpg

"Alles is anders sinds hij gestorven is. Mijn hele leven staat in het teken van het begrijpen van de terrorist die in zijn hoofd zat." Pas maanden nadat de Amerikaanse acteur Robin Williams uit het leven stapte, kwam zijn vrouw te weten wat het écht was waartegen hij de laatste jaren van zijn leven had gestreden. Het bleek Lewy Body Dementie (LBD), een zeldzame aandoening. En volgens de lijkschouwer en de dokters die zijn dood onderzochten, het ergste geval dat ze ooit hadden gezien.

"Ik verloor op 11 augustus 2014 niet alleen mijn man, maar ook mijn beste vriend." In een hartverscheurende brief heeft Susan Schneider Williams een oproep gedaan naar wetenschappers van over de hele wereld om verder te blijven zoeken naar een behandeling van de vreselijke ziekte die haar man, de bekende acteur Robin Williams, het leven kostte.

Beproeving
Hun beproeving begon in oktober 2013, rond hun tweede huwelijksverjaardag. Robin was in behandeling bij zijn dokter voor een waaier aan symptomen, die niets met elkaar te maken leken te hebben: constipatie, plasproblemen, maagzuur, slapeloosheid, een zwakke smaakzin en stress. Zijn linkerhand beefde wat, maar dat werd toegeschreven aan een eerdere schouderblessure.

Opeens kreeg hij ook last van buikpijn en angsten. Geen van zijn symptomen hield aan, maar ze kwamen en gingen op onregelmatige tijdstippen. In de loop van de tien maanden die daarop volgden, werden ze wel alsmaar heviger. Tijdens de winter kwamen daar nog paranoia, waanbeelden en geheugenproblemen bij. Psychotherapie moest verlichting brengen.

Night at the Museum 3
Begin april 2014 kreeg hij een zware angstaanval, terwijl hij in Vancouver 'Night at the Museum 3' aan het filmen was. Hij had ook moeite om zijn teksten te onthouden. De dokter raadde hem antipsychotica aan en dat leek eerst aan te slaan, maar andere symptomen werden dan weer erger. En waar ze tot nu toe altijd hadden kunnen praten en Susan hem altijd had kunnen kalmeren, slaagde ze er niet meer in om hem het licht aan het einde van de tunnel te laten zien. "Hij geloofde mij niet meer. Mijn hart en mijn hoop werden de grond ingeslagen. Hij zat vast en ik kon niets meer doen."

Robin was zijn verstand aan het verliezen en hij was er zich van bewust. "Hij was briljant en hij was een briljant acteur. God weet hoe lang en hoe veel hij voor iedereen probeerde te verbergen. En hoe groot zijn lijden en zijn verdriet waren. Vechtend tegen iets waarvan hij de naam niet eens kende."

Parkinson

Na een eindeloze reeks bezoeken aan dokters en psychiaters en een batterij aan tests, kwam er op 28 mei een diagnose: de ziekte van Parkinson. "We hadden een antwoord. Ik werd overspoeld door hoop. Maar iets in mij wist dat Robin het niet geloofde", aldus Susan. "Hij deed wel alles wat hij kon om er iets aan te doen: therapie, sporten, meditatie en yoga. Hij volgde zelfs een cursus zelfhypnose. Niets hielp voor lang.

Langzaamaan kreeg de acteur het lastiger. "Zijn stem werd zwakker, zijn linkerhand beefde als nooit tevoren en hij stapte moeilijk. In een gesprekken moest hij vaak naar zijn woorden zoeken en dat haatte hij. Redeneren werd lastiger en hij kreeg problemen met zijn zicht en zijn dieptezicht. Het was alsof hij langzaam verdronk in zijn symptomen. En ik verdronk mee."

"Slaapwel, mijn liefste"
Tegen het einde van juli werd beslist dat Robin opgenomen zou worden om extra tests te doen. Maar eerst moest hij wat uitgerust raken en aansterken. Daarom kreeg het koppel de raad om apart te gaan slapen en kreeg Robin weer andere medicatie. En dat leek effect te hebben. Tegen het tweede weekend van augustus waren zijn symptomen weer wat beter en genoten ze samen van een heerlijk weekend zoals vroeger. "Het was eigenlijk als één langgerekte date", aldus Susan. "Die zondagavond toen we gingen slapen zei hij: 'Slaapwel, mijn liefste' en hij wachtte voor mijn gebruikelijke antwoord: 'Slaapwel, mijn liefste'. De volgende morgen was hij dood."

Drie maanden duurde het voor het autopsierapport klaar was. En daarin stond opeens een compleet ándere diagnose. Die een heel verschillend licht wierp op de ziekte van Robin. En opeens vielen alle puzzelstukjes in elkaar: Lewy Body Dementie. "Ik was niet verbaasd", aldus Susan. "Hij had echt álle symptomen gehad. Maar omdat ze zo uiteenlopend zijn, had niemand de puzzel opgelost. Er moet echt een chemische oorlog in zijn hoofd gewoed hebben, die er alles verwoestte."

Juiste spoor
In het daaropvolgende jaar verzamelde zijn echtgenote alle mogelijke info over de ziekte. Om beter te begrijpen wat haar man had doorgemaakt. "We waren eigenlijk op het juiste spoor geweest om de correcte diagnose te stellen. Zou het een verschil hebben gemaakt mocht hij geweten hebben waartegen hij vocht? Welke terrorist er in zijn hoofd zat? Ondanks de wetenschap dat die hem zeker zou vermoorden? Dat zullen we nooit weten. Maar hij zou wel alles hebben gedaan om het onderzoek vooruit te helpen en zichzelf zelfs als proefkonijn hebben aangeboden."

Strijd
En die strijd voert Susan nu voor hem. Ze trad toe tot de raad van bestuur van de American Brain Foundation, die zich inzet voor onderzoek naar hersenziekten. En riep nu ook in een open brief op om te blijven zoeken naar manieren om juiste diagnoses te stellen en remedies voor LBD te vinden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brian May - Love Of My Life

Brian May - Love Of My Life

Om hem te beluisteren klik op de foto


Brian May is op 19 juli 1947 geboren in het Engelse plaatsje Hampton bij Londen, als zoon van Harold en Ruth May. Hij heeft geen broers of zussen.

May bezocht de prestigieuze Hampton School in zijn woonplaats en studeerde daarna Natuur- en wiskunde aan het Imperial College te Londen. Daar startte hij een promotietraject (sterrenkunde). Vanwege het succes van Queen liet de afronding daarvan enkele decennia op zich wachten. Daarnaast is hij co-auteur van twee wetenschappelijke publicaties. Nadat hij in 2006 zijn aantekeningen tegenkwam, heeft May alsnog gewerkt aan zijn proefschrift over de reflectie van zonlicht op interstellair stof, dat gebaseerd is op waarnemingen die hij in 1971 in de sterrenwacht van Tenerife deed. Hij leverde in augustus 2007 het manuscript van zijn proefschrift in bij zijn promotores en promoveerde op 23 augustus 2007.[1]. Daarnaast heeft May twee eredoctoraten

May speelde vóór Queen in bands als 1984 en Smile. In Smile speelde May samen met de latere drummer van Queen Roger Taylor en zijn jeugdvriend Tim Staffell. Korte tijd na het uiteenvallen van Smile ontstond Queen. De zelfgemaakte elektrische gitaar van May, 'The Red Special', werd een belangrijk onderdeel van het typische Queen-geluid.

Het eerste album van Queen genaamd Queen werd uitgebracht op 13 juli 1973. De eerste single van Queen, "Keep Yourself Alive", werd geschreven door May. Hij schreef samen met zanger Freddie Mercury de meeste nummers, geïnspireerd door onder andere The Beatles en Jimi Hendrix.

May schreef ook samen met Mercury het laatste nummer van Queen, Mother Love van het album Made In Heaven.

Na het overlijden van Freddie Mercury in 1991 kreeg zijn solocarrière de volle aandacht. In september 1992 kwam zijn eerste soloalbum, Back To The Light, uit. Op dit album staan bekende nummers als Driven By You en de nummer 1-hit Too Much Love Will Kill You. Op dat moment was The Brian May Band geformeerd met onder andere ex-Whitesnake- en ex-Black Sabbath-ritmesectie Neil Murray en Cozy Powell, en gaven zij concerten over de hele wereld. Een concertregistratie van deze tour is uitgegeven onder de naam Live at the Brixton Academy. Tussentijds kwam ook nog de Queensingle No-One But You (Only The Good Die Young) uit als eerbetoon aan de pas overleden prinses Diana en aan Freddie Mercury. In 1998 kwam zijn tweede album Another World uit, en in het jaar 2000 zijn derde, de soundtrack Furia.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je je miserabel voelt na een griepvaccin

Waarom je je miserabel voelt na een griepvaccin

http://static2.hln.be/static/photo/2016/9/8/9/20160930120938/media_xll_9117159.jpg

Het griepseizoen is gelukkig nog niet begonnen. Maar als je een griepvaccin wil laten zetten, moet je nu wel in gang schieten. Als je je na de vaccinatie wat slapjes voelt, hoef je niet te panikeren dat je toch de griep hebt. Een arts legt uit wat er dan wel aan de hand is.

Koorts, vermoeidheid, spierpijn, hoesten en een loopneus, tot drie dagen na de inspuiting van het griepvaccin kun je je niet al te best voelen. Maar dat betekent niet per se dat je toch de griep hebt opgelopen. Want vaak gaat het niet om griepsymptomen. De Amerikaanse dokter Lance Watson: "Je huisarts injecteert geen levend virus, dus die koorts en snotneus wijzen er niet op dat je de griep hebt. Er is een andere verklaring waarom je je miserabel voelt. Je lichaam gaat namelijk een beetje in overdrive omdat het antistoffen aanmaakt die zich vasthechten aan het virus en het neutraliseren. Op die manier verhoogt het vaccin dus je weerstand."

Wanneer laat je je best vaccineren? Nu is het perfecte moment om een afspraak bij de arts te plannen. Oktober is optimaal, maar je kan het tot november laten zetten. De griep komt namelijk het meest voor november tot maart en het vaccin begint na twee weken te werken.

Toch grieperig?
Een griepvaccinatie beschermt ongeveer zes maanden wanneer je met het virus in contact komt. Dat je na een vaccin toch de griep kan oplopen, komt doordat artsen voor het seizoen start verschillende virusstrengen selecteren om in het vaccin te verwerken. Ze moeten dus erg vroeg inschatten welke strengen dat jaar de ronde zullen doen, maar dat is erg moeilijk, vandaar dat efficiëntie van het vaccin van jaar tot jaar verschilt.

Gevaarlijk
Een griepvaccin is niet gevaarlijk, dat hebben verschillende onderzoeken al aangetoond. Maar als je met een ernstige vorm van allergie kampt, is er wel een risico dat je lichaam in shock raakt. Maar dat is erg zeldzaam. Het is nog te vroeg om nu al te zeggen hoe efficiënt het vaccin dit jaar zal zijn, maar doorgaans halveert het vaccin het risico op de griep. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!