Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




31-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie gewicht wil verliezen, moet om de dag vasten

Wie gewicht wil verliezen, moet om de dag vasten

https://images1.persgroep.net/rcs/qnBO20oYb9JGy6DGa-h0d0-6ID4/diocontent/154979829/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Om de dag vasten is een effectieve en gezonde manier om af te vallen, blijkt uit onderzoek. Maar deskundige begeleiding is nodig.

De ene dag vasten en de andere dag eten wat je wilt, kan een efficiënte en vooral gezonde manier zijn om gewicht te verliezen, beter dan alle dagen caloriearm eten.

Dat blijkt uit een studie van Oostenrijkse onderzoekers die vandaag wordt gepubliceerd in vakblad Cell Metabolism. De onderzoekers van de Universiteit van Graz vroegen zestig vrijwilligers deel te nemen aan een proef van vier weken. Dertig vrijwilligers kregen de opdracht hun gewone eetpatroon te blijven volgen: de controlegroep. De andere dertig moesten 36 uur – twee nachten en een dag – vasten, en mochten de daarop volgende dag eten wat ze wilden.

Op die eetdagen gingen de deelnemers er goed voor zitten om de gemiste maaltijden in te halen. Maar dat bleken ze niet voor de volle honderd procent te doen: ze verorberden in zo’n periode van twee etmalen 35 procent minder calorieën dan bij een normaal dagelijks eetpatroon. Hun gemiddelde gewichtsverlies in die proefperiode van vier weken was 3,5 kilo.

De onderzoekers zagen bovendien positieve effecten op de gezondheid van de proefpersonen toen factoren werden gemeten als cholesterol, buikvet, aminozuren en ketonen. Die metingen wezen op een verminderde kans op hart- en vaatziekten en op een hogere levensverwachting voor mensen die regelmatig vasten.

Een caloriearm dieet kan in sommige gevallen leiden tot gezondheidsproblemen, zoals bloedarmoede en een verminderde afweer. Om de dag vasten lijkt die effecten niet te hebben. De onderzoekers vermoeden dat dit komt door de menselijke evolutie. De mens heeft perioden in de geschiedenis gekend waarin geen voedsel te vinden was en perioden waarin er juist wel eten was en dus ook flink geconsumeerd moest worden. De hongerperioden zetten in het lichaam overlevingsmechanismen aan die met een caloriearm dieet niet worden aangesproken, denken de Oostenrijkers. Bewijzen daarvoor hebben ze nog niet.

Praktisch is de Oostenrijkse methode in elk geval; je hoeft niet meer bij te houden hoeveel calorieën je eet, je eet gewoon de ene dag niks en de andere dag naar believen. Maar ga dit niet op eigen houtje doen, waarschuwen de onderzoekers. Medische begeleiding is nodig om te zien of iemand geen kwalen heeft die het volgen van zo’n dieet in de weg staan en om te zorgen dat er balans zit in het menu. Bovendien is om de dag vasten geen geringe opgave in een maatschappij waarin voedsel zich van alle kanten opdringt. (br..hln)


» Reageer (0)
30-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schedel van 3,8 miljoen jaar oud schudt evolutionaire tijdlijn door elkaar

Schedel van 3,8 miljoen jaar oud schudt evolutionaire tijdlijn door elkaar

https://images2.persgroep.net/rcs/qkUconA67guv8pE-pJx-2V8LFPw/diocontent/154960123/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Tot voor kort was Lucy wellicht het beroemdste lid van het geslacht Australopithecus, een directe voorouder van de mens. Daar brengt het fossiel van MRD waarschijnlijk verandering in. Tenslotte kunnen we dankzij MRD, een mannelijke Australopithecus anamensis, eindelijk een gezicht plakken op een van onze oudste voorouders. Bovendien schudt MRD de evolutionaire tijdlijn door elkaar.

Lucy behoorde tot de Australopithecus afarensis, een soort die volgens de evolutionaire tijdlijn na de Australopithecus anamensis (rechtop) op aarde rondliep. Dat betekent dat Lucy en MRD elkaar nooit ontmoet zouden hebben.
Maar nu blijkt uit een analyse van de schedel van MRD dat hij ongeveer 3,8 miljoen jaar oud is. Dat betekent dat de anamensis nog leefde toen zijn opvolger afarensis al bestond. Meer zelfs, de twee soorten zouden maar liefst 100.000 jaar samengeleefd hebben. De familie van MRD van 4,2 tot 3,8 miljoen jaar geleden en de familie van Lucy van 3,9 tot 3 miljoen jaar terug. De overlapping van de twee soorten schudt de evolutionaire tijdlijn - alsook het idee van een simpele, lineaire evolutie - grondig door elkaar.

Dat beschrijven de onderzoekers van het Cleveland Museum of Natural History in niet één maar wel twee papers in het vaktijdschrift Nature. In een eerste artikel omschrijven ze hun vondst, terwijl ze in een tweede artikel uit de doeken doen hoe ze de leeftijd van MRD bepaalden.

Vondst van Ethiopische boer

De verantwoordelijke voor de evolutionaire ‘chaos’ is Ali Bereino, een Ethiopische boer die in 2016 per ongeluk een schedel opgroef. Hij was eigenlijk een hol aan het graven om zijn pasgeboren geitjes te beschermen tegen hyena’s toen hij opmerkte dat er enkele tanden in het zand begraven waren. Al snel haalde hij er een volledig kaakbeen uit dat hij naar het team van antropoloog Yohannes Haile-Selassi van het Cleveland Museum of Natural History, bracht. Dat team groef uiteindelijk een vrijwel volledige schedel op

MRD

MRD - genoemd naar de vindplaats Miro Dora, zo’n 50 kilometer ten noorden van Hadar waar Lucy gevonden werd - was een man met een hersengrootte van zo’n 370 kubieke centimeter, vergelijkbaar met die van een chimpansee. Hij had uitstekende jukbeenderen, langwerpige hoektanden en ovale oorschelpen. Op die manier kon er een gezicht gereconstrueerd worden van MRD. Zijn leeftijd werd bepaald door de bodemlaag waarin zijn schedel gevonden werd, te analyseren.

Het grote verschil tutssen MRD en Lucy? Lucy had een rond hoofd terwijl de schedel van MRD smaller en langwerpig is. MRD leek volgens paleontologen nog iets meer op een aap dan zijn opvolger. Toch behoorde hij wel degelijk tot de mensachtigen. “De ruggenwervel van MRD komt niet aan de achterkant van de schedel binnen, zoals bij viervoeters, maar aan de onderkant. Dat bewijst dat de soort op twee benen liep, en dus een mensachtige is”, aldus Fred Spoor, paleontoloog aan het Natural History Museum in Londen. (br.hln)


» Reageer (0)
28-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen in Zwitserland leven het langst, maar hoe doen de Belgen het?

Vrouwen in Zwitserland leven het langst, maar hoe doen de Belgen het?

https://images2.persgroep.net/rcs/_jX_W9GmMmISyNyI7WAQrVvEjqE/diocontent/154823852/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Zwitserse vrouwen leven het langst. Dat blijkt uit een nieuwe studie waarbij de levensverwachting van de bevolking uit 15 grote landen werd onderzocht. Als man leef je dan weer het langst in Australië.

Voor de studie werden de gegevens van 15 landen uit Europa, Noord-Amerika en Azië, waaronder Noorwegen, Japan, Spanje, Denemarken, met de hoogste levensverwachtingen onderzocht.

Vrouwen uit Zwitserland worden gemiddeld 79,03 jaar. Daarmee leven ze het langst ter wereld. De wetenschappers van de Universiteit van Pennsylvania onthulden ook dat je als man het oudst wordt in Australië, met een gemiddelde levensverwachting van 74,1 jaar.

De Belgen scoren een pak lager. Bij ons worden vrouwen gemiddeld 74,74 jaar, wat goed is voor een 11de plek. Mannen haalden de 10de plaats in de lijst en sterven gemiddeld op 68,84 jaar.

Australische vrouwen prijken met een gemiddelde levensverwachting van 78,8 jaar op de tweede plek, Noorse op plaats 3 met gemiddeld 78,6 jaar. Mannen uit Zweden en Zwitserland volgen Australië op de voet en met respectievelijk 74,02 jaar en 73,7 jaar.

Mannen uit het zonnige Portugal leven dan weer het minst lang. Zij worden gemiddeld 64,77 jaar. “Vooral simpele dingen als voldoende en gezond eten én weinig conflicten spelen een rol als het gaat over de levensverwachting. Australië is bijvoorbeeld zo’n land dat al heel lang een heel hoge levensstandaard kent”, vertelt dokter Collin Payne, co-auteur van de studie.

Wat deze studie anders maakt dan andere naar de levensverwachting van mensen, is dat ze ook de sterftecijfers van 50, 60 of 70 jaar geleden opnamen. Daarom scoren Franse mannen bijvoorbeeld minder goed omdat er tijdens de Tweede Wereldoorlog heel wat van hen sneuvelden en scoort ook Japan lager op ranking omdat daar veel mensen stierven in de jaren 30, 40 en 50.  (br.hln)


» Reageer (0)
25-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe je 2 september betaalbaar houdt & meer ‘back to school’-tips van Tiany Kiriloff

Hoe je 2 september betaalbaar houdt & meer ‘back to school’-tips van Tiany Kiriloff

https://images1.persgroep.net/rcs/pKOMx6TU81R3J5THgB88TBBxOjM/diocontent/154683696/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur, en dat betekent dat ouders (helaas pindakaas) weer de portefeuille mogen bovenhalen. Van een nieuwe pennenzak tot stylo’s en een drinkfles, er moeten weer heel wat zaken aangekocht worden. Wij vroegen enkele tips aan Tiany Kiriloff, die samen met dochter Eloïse te zien is in de nieuwe Back To School campagne van Zalando. 

Wat zijn jouw favoriete adresjes om schoolspullen te shoppen?

“Hema vinden de meisjes en ik steeds fijn omdat ze leuke collecties uitbrengen en omdat je hier veel ‘pimp’ materiaal kan vinden om je schoolgerief mee uniek te maken. Bepaalde zaken zoals stiften, kleurpotloden of een passer koop ik liever wel van een goed merk, zodat ze gewoon langer mee gaan.”

Je bent veel met ecologie bezig, heb je tips om de terugkeer naar school duurzamer te maken?

“Ik koop recycleerbare drinkflessen, rugzakken gemaakt uit petflessen en veel tweedehands kledij. Stop meer groentjes en minder vlees in de brooddoos, bak zelf koekjes om plastiek verpakking te voorkomen en shop gewoonweg bewuster in de supermarkt om mono verpakt lekkers te voorkomen.”

Hoe houd jij die dure maand betaalbaar?

“Ga eerst door alles wat je thuis hebt liggen en maak lijstjes van wat je echt nodig hebt. Op vlak van kleren investeer je beter in goede basisstukken die je dan kunt combineren met leuke en trendy tweedehandsitems. Ook de nieuwsbrieven met kortingen in de gaten houden, kan een groot verschil maken als je online shopt. Verder scheelt het om ook je eigen handen uit de mouwen te steken. Koop bijvoorbeeld simpele mappen en schriften (die zijn goedkoper) en pimp ze zelf thuis. Heb je meteen ook unieke spullen!”

Wat doe je als een van je dochters bijvoorbeeld een plastieken boekentas wil met een cartoon op, terwijl jij dat afschuwelijk vindt?

“Dan zeg ik dat plastiek zeer slecht is voor de visjes en vogeltjes, Oti vraagt bijvoorbeeld al lang niet meer naar een rietje.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zijn huishoudelijke taken de sleutel tot een betere gezondheid?

Zijn huishoudelijke taken de sleutel tot een betere gezondheid?

https://images0.persgroep.net/rcs/T3EkgjIA7X69ezZjhorlHwvQjBc/diocontent/154678858/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een uur lichte activiteit per dag, waaronder ook de afwas doen, stofzuigen en zelfs koken valt, kan het risico op een vroegtijdige dood fors verkleinen. Dat blijkt uit een grootschalig studie van Noorse onderzoekers in de British Medical Journal. Ze stellen zelfs dat 5 minuten huishoudelijke taken doen per dag al impact heeft. 

De keuken ziet er niet uit, de woonkamer is een rommelboel van jewelste en vanuit de wasmand staren 2 weken vuile onderbroeken en kousen je aan. Op deze zonnige zaterdag is opruimen en kuisen echter het laatste waar je zin in hebt. Klinkt herkenbaar? Wel, de resultaten van een recente studie uitgevoerd aan de Norwegian School of Sport Sciences in Oslo kunnen je misschien wel motiveren om toch in actie te schieten. 

De onderzoekers in kwestie bestudeerden 8 bestaande onderzoeken waaraan in totaal 36.000 volwassenen hadden deelgenomen. Alle deelnemers waren minstens 40 jaar oud en hebben bijna 6 jaar lang een elektronische tracker gedragen om hun dagdagelijkse activiteit bij te houden. 

Bijna 6% van de deelnemers (2.149) stierf tijdens de onderzoeksperiode. Op basis van die cijfers in vergelijking met de hoeveel tijd dat de vrijwilligers bewogen hadden per dag, konden de onderzoekers vaststellen dat elke vorm van lichamelijke activiteit - hoe licht of stevig ook - gelinkt kan worden aan een lager risico op eendere welke doodsoorzaak. 

Zo bleek bijvoorbeeld dat de tweede minste actieve groep deelnemers (ze werden ingedeeld in 4 groepen), 52% minder kans had om vroegtijdig te sterven. Ook al voerde die groep maar 60 minuten lichte activiteit uit per dag en 5 minuten gematigde activiteit. Voor de tweede meest actieve groep liep dat op tot 66%, voor de meest actieve zelfs tot 73%. 

Dr. Charlotte Edwardson, professor aan de Universiteit van Leicester en co-auteur van de studie, vertelt dat lichamelijk activiteit al-tijd effect heeft. “Onze bevindingen tonen vooral aan dat het gezegde ‘beter iets dan niets doen’ ook daadwerkelijk van tel is. Als je bijvoorbeeld niet van sport houdt, heeft het nog altijd veel voordelen om gewoon wat meer rond te wandelen in huis.”

Brein langer jong

In mei dit jaar bleek ook al uit een studie van de Boston University School of Medicine dat een minimum aan beweging per dag, helpt om je brein langer in topconditie te houden. Zij stelden toen dat 10 tot 19 minuten per dag aan lichte sport doen, zoals snelwandelen of fietsen, al voor 0,29% meer hersenvolume zorgt in vergelijking met wie minder dan dat per dag beweegt.

In ieder geval een pak minder dan de huidige richtlijnen die stellen dat je minstens 150 minuten per week moet bewegen of 75 minuten per week aan zwaardere sport moet doen en 10.000 stappen per dag moet zetten. (br.hln)


» Reageer (0)
24-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slaaphormonen verergeren slapeloosheid alleen maar

Slaaphormonen verergeren slapeloosheid alleen maar

https://images0.persgroep.net/rcs/Jjs9AW1lsOH9zj-UZxpomFcTYnc/diocontent/154670685/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het populaire slaaphormoon melatonine is helemaal niet geschikt om mensen beter te laten inslapen en verergert slapeloosheid alleen maar. Dat zegt de Nederlandse slaapdeskundige Taco Bos. Ook in ons land wordt het middel steeds vaker genomen. 

Bij onze noorderburen laait de discussie over het slaaphormoon melatonine als slaapmiddel hoog op. Dit hormoon mag er namelijk sinds 2016 vrij verkocht worden zonder voorschrift. Een groep van 500 wetenschappers heeft in het programma NOS Op 3 een oproep gedaan om het middel niet meer vrij te verkopen.

“De zorgen zijn terecht”, zegt Bos, oprichter van Slaapmakend, een kliniek voor gedragstherapie om beter te leren slapen. “Melatonine is inderdaad geen inslaapmiddel, maar een hormoon dat de timing van je biologische klok beïnvloedt.” Dat kan volgens Bos handig zijn als je een jetlag hebt, maar helpt je niet beter slapen.

Bos waarschuwt voor een vicieuze cirkel. “Het middel wordt vaak te laat ingenomen, waardoor het natuurlijke ritme verschuift en het vervolgens moeilijker wordt om op tijd op te staan. Het gevolg is ook dat je ’s avonds later moe wordt en moeilijker in slaap valt. Uiteindelijk verergeren de slaaphormonen dus de slaapproblemen.” Dat bevestigde ook slaapexpert professor Johan Verbraecken (UZA) eerder al aan onze krant. 

Timing

Hij wijst op het effect van melatonine op ratten. “Die maken ook ’s nachts melatonine aan, terwijl zij ’s nachts juist actief zijn. Daaruit blijkt dat melatonine een stof is die de timing van je dag-nachtritme aanstuurt en niet een stof die van zichzelf voor ontspanning zorgt”, aldus Bos. 

Als je moeite hebt met in- of doorslapen, is cognitieve gedragstherapie tegen insomnie (CGTi) de meest effectieve behandeling. Bos: “Daar is al jarenlang wetenschappelijke consensus over en dat is ook opgenomen in de officiële richtlijnen van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Helaas zijn er in Nederland nog te weinig psychologen en huisartsen met voldoende kennis over CGTi, maar gelukkig is dat rap aan het veranderen.”

België

Ook in België is melatonine aan een forse opmars bezig. Vijf jaar geleden werden in ons land 100.000 van die pillenstrips verkocht, vorig jaar 162.000. Hier is het namelijk vrij verkrijgbaar in een veel lagere dosis als voedingssupplement. Een doos van 60 tabletten kost wel al gauw tussen de 10 à 20 euro.  (br.hln)


» Reageer (0)
22-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom zijn sommigen romantisch en anderen absoluut niet?

Waarom zijn sommigen romantisch en anderen absoluut niet?

https://images4.persgroep.net/rcs/3Y_v5unSCt6PBg52UJrtrzrTpxs/diocontent/154506247/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Augustus is ‘Romance Awareness Month’: het ideale moment om je partner te verrassen met een boeket bloemen of een bed vol rozenblaadjes. Op voorwaarde dat je lief ervan houdt, tenminste. Waarom vallen sommigen in zwijm bij een romantisch gebaar, terwijl anderen hiervan gruwelen? 

“Zonder romantiek is er van liefde geen sprake.” Het citaat van de Nederlandse schrijver Jan Greshoff kan twee mogelijke reacties teweegbrengen: de buitenste hoeken van je mond krullen zich langzaam omhoog tot een gelukzalige glimlach, of je begint geërgerd met je ogen te rollen. Want romantische zieltjes vinden een diner met kaarslicht het summum van de liefde. Anderen vinden er niets aan. Hoe komt dat eigenlijk? 

Sprookjes en Disney

“Eerst en vooral moet je weten dat je romantiek niet kunt samenvatten in één definitie”,  reageert klinisch seksuologe, psychologe en relatietherapeut Chloé De Bie. “Door romantische films en Disney gaan we vaak uit van het tegenovergestelde. We zijn allemaal opgegroeid met sprookjes over de prins op het witte paard. Over de liefde die alles overwint. Dan is het niet moeilijk dat we een stereotype visie hebben op romantiek. Maar eigenlijk is het gewoon een uiting van je liefde voor je partner. Een mooi gebaar waarmee je toont dat iemand belangrijk voor je is. En die invulling is voor iedereen anders. Ik zou het fantastisch vinden moest m’n partner me trakteren op een uitstap naar een musical, maar ik ken veel mensen die zoiets niet plezierig zouden vinden.”

Mensen die beweren dat ze niet romantisch zijn, hebben het dus bij het verkeerde eind. De Bie: “Eigenlijk houdt iedereen van romantiek. Het moet gewoon op een andere manier ingevuld worden. De ene vrouw zal dolgelukkig zijn als ze thuiskomt en er staan overal kaarsjes uitgestald. Een andere echtgenote gaat liever samen met haar man naar een motorcrosswedstrijd kijken.” 

Liefde, spaghetti en puppy’s

Een betere vraag is dus waarom die invulling van romantiek verschilt van persoon tot persoon. Waarom loopt de ene graag hand in hand op straat? En gaan de haren bij anderen rechtstaan als ze een koppel op straat zien zoenen? Volgens De Bie is er jammer genoeg geen klinkklaar antwoord. “Waarom eet iemand graag spaghetti, en iemand anders niet? Waarom vindt iemand puppy’s schattig, terwijl iemand anders schrik heeft van honden? Dat hangt simpelweg af van je persoonlijkheid.”

Idealiter zit een koppel op dezelfde lijn, maar in realiteit is dat niet altijd het geval. Zo is het mogelijk dat een man veel nood heeft aan bevestiging van z’n liefde, terwijl zijn vriendin daar geen behoefte aan heeft. “Dan zit er maar één ding op: je moet op zoek gaan naar de gulden middenweg. Daarbij is het belangrijk dat je openlijk praat over je verwachtingen en wensen. We gaan er vaak vanuit dat onze partner onze gedachten kan lezen en spontaan weet wat we willen. Maar dat klopt uiteraard niet.”

De Bie: “In mijn praktijk bots ik vaak op hetzelfde clichébeeld: de vrouw die klaagt over haar man. Dat komt ook omdat films steeds hetzelfde beeld naar voren schuiven. Het is nagenoeg altijd het mannelijke personage dat een romantisch gebaar moet maken om het hart van de vrouw te winnen. Maar je moet natuurlijk alle twee water bij de wijn doen.”

De boodschap: praat dus met elkaar. Zeg niet tegen je partner dat ’ie attenter moet zijn. Laat in de plaats concreet weten wat je mist: af en toe verrast worden met een boeket bloemen, samen wat vaker naar concerten gaan of eens met z’n tweetjes koken. 

Alarm instellen

Nog een misvatting is dat romantiek altijd spontaan moet zijn. “Dat is opnieuw de fout van romcoms en bepaalde media”, weet de relatietherapeut. “Ze hebben het idee gecreëerd dat het leven en de liefde vanzelf gaat. Opnieuw: dat is nonsens. Je koopt geen boeket bloemen omdat je overrompeld wordt door passionele gevoelens. Het echte leven is géén romantische film, maar een aaneenschakeling van drukke momenten. We zetten onze kinderen af bij de crèche, moeten vergaderen op het werk en gaan vervolgens in de namiddag even een uurtje naar de fitness. Ondertussen eisen sociale media ook nog onze aandacht op. Op die manier is er geen tijd meer om je even te vervelen en na te denken wat je kan doen om je partner te verrassen.” 

De tip van De Bie? Stel een alarm in op je telefoon, net zoals je een afspraak bij de tandarts zou inplannen. “Bekijk het als een herinnering om attent uit de hoek te komen. Laat een post-it met een lieve tekst achter, organiseer een picknick of ga samen fietsen. Zolang het maar iets is waar jij je partner een plezier mee doet.” (br.hln)


» Reageer (0)
20-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOS modderschoenen: met deze tips krijg je ze weer wit

SOS modderschoenen: met deze tips krijg je ze weer wit

https://images2.persgroep.net/rcs/bruppGNRPlq48FnrUEeeWGeTK2g/diocontent/154489655/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Allemaal goed en wel, die festivalpret op Pukkelpop, maar hoe krijg je na zo’n weekend vol miezer en modder in godsnaam je sneakers weer proper? We sommen de beste (door ons uitgeteste) tips op. 

1. Babydoekjes

Babydoekjes zijn handig om de billetjes van je baby proper te krijgen, maar ze zijn ook bijzonder effectief om je witter sneakers mee schoon te houden. Idealiter ga je ongeveer één keer per week met de vochtige doekjes over je sneakers. Zo heeft het vuil geen kans om diep in je schoenen te trekken, waardoor ze veel langer wit blijven. Maar ook na een avondje uit bijvoorbeeld, zijn babydoekjes ideaal om alle vuilresten weg te krijgen.

Extra tip: gebruik babydoekjes met lotion in, zo bescherm je in één keer ook je sneakers.

2. Tandpasta

Je krijgt er je tanden wit mee, en blijkbaar ook je schoenen. Er wordt aangeraden om de tandpasta op je sneakers te smeren, en daar over te gaan met je tandenborstel. Maar dat duurde ons iets te lang, dus probeerden we het trucje uit met een grotere schoonmaakborstel. En wat blijkt? Je krijgt er je sneakers ook witter dan wit mee en het duurt amper een paar minuten. Je moet wel even stevig doorschrobben, wil je alle vuiligheid eraf krijgen. Ga nadien even over je schoenen met een vochtig doekje, en klaar is kees.

Extra tip: werkt volgens onze eigen bevindingen beter met een tandpasta voor witte tanden.

3. Ossengalzeep

We schreven er hier al over, en na talloze andere trucjes te hebben uitgeprobeerd, blijft sneakers met ossengalzeep poetsen onze persoonlijke favoriet. Wrijf simpelweg met een nat sponsje over de blok zeep en begin te schuren aan je schoenen. Je zult zien dat je er écht al het vuil afkrijgt. Zijn je witte veters ook niet meer wit? Haal ze eruit, maak ze nat en vouw je spons er dubbel over. Ga zo een paar keer op en neer en spoel daarna af met water.

Extra tip: werkt het best met een blokje zeep en niet met vloeibare zeep.  (br.hln)


» Reageer (0)
18-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sam Bettens getuigt over eerste huwelijk: “Ik was getrouwd met een man en compleet in de war”

Sam Bettens getuigt over eerste huwelijk: “Ik was getrouwd met een man en compleet in de war”

https://images1.persgroep.net/rcs/YAbseTX9w1EYmjG0GZYSMCHb7lE/diocontent/154448815/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In mei maakte Sam Bettens (46) bekend dat hij transgender is en voortaan als man door het leven wil gaan. Een ingrijpende beslissing, waar hij openhartig over vertelt in zijn wekelijkse vlog. Deze week deelt Sam wat persoonlijke verhalen uit zijn verleden. Zo heeft hij het over zijn eerste huwelijk: toen Sam nog Sarah was en eeuwige trouw aan een man had beloofd.

In de video die Sam deze week op YouTube plaatste, gaat het deze keer over ‘self-discovery’, oftewel het ontdekken van jezelf. Zo heeft hij het ondermeer over de eerste gevoelens voor zijn vrouw. “Ik was compleet in de war. Ik was getrouwd met een man en had altijd gedacht dat ik een heteroseksuele vrouw was. Ik had werkelijk geen idee wat ik moest denken van die vlinders in mijn buik. Ik kon alleen nog maar aan haar denken.” Toen Sam, die toen nog Sarah heette, het vertelde aan een vertrouwenspersoon, werd er schouderophalend gereageerd. “Het zal wel gewoon een intense vriendschapsband zijn”, klonk het. Dat was niet wat de K’s Choice-muzikant wilde horen, zo blijkt uit deze video. “Ik kon alleen maar denken: ‘Je hebt het mis, het is meer dan dat.’”

De ontdekking dat Sarah eigenlijk liever Sam wou zijn, gebeurde op een gelijkaardige manier. De zanger beschrijft een innerlijke stem die je ergens op wijst, maar die je enkel kan horen als je er ook naar durft te luisteren. “Ik praatte uren met mensen die me een inzicht zouden kunnen geven over mijn eigen waarheid. Maar telkens ze iets zeiden, waarvan ik wist dat het voor mij niet klopte, dacht ik weer: ‘Je hebt het mis’.” Diep vanbinnen wist Sam zeker dat hij eigenlijk een man wilde zijn, ook al had hij het er nooit over. “Omdat ik voorheen nooit openlijk vragen stelde bij mijn genderidentiteit, denken mensen soms dat ik er niet mee bezig was”, klinkt het ontsteld. Met zijn YouTube-video’s probeert Sam nu het denkpatroon van anderen wat te beïnvloeden. “Ik leer nog steeds bij, telkens ik praat met een andere transgender. Dat deel ik hier graag.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar de dokter wegens “nierstenen”, naar huis met een onverwachte drieling

Naar de dokter wegens “nierstenen”, naar huis met een onverwachte drieling

https://images0.persgroep.net/rcs/iL9jLn5sNDgsTNfvv2w9x5yQoTA/diocontent/154446397/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Toen de Amerikaanse Dannette Giltz vorige week last van haar buik kreeg, dacht ze aan nierstenen. Een bezoek aan de dokter wees anders uit: de vrouw, die niet wist dat ze zwanger was, bleek weeën te hebben. Volkomen onverwacht beviel ze niet van één baby, maar van een drieling.

Dannette en Austin Giltz zijn al twaalf jaar samen. Het koppel uit Sturgis in South Dakota dacht dat hun gezin met twee kinderen compleet was. Daar besliste het lot op 10 augustus anders over, toen Dannette met ernstige buikklachten werd opgenomen in het ziekenhuis, waar al gauw geconstateerd werd dat ze aan het bevallen was.

Alsof dat nog niet overdonderend genoeg was voor de vrouw, die naar eigen zeggen niets gemerkt had van de zwangerschap, had de arts al gauw een nieuwe verrassing voor het echtpaar in petto: het zou namelijk een tweeling worden. Omdat een van de kindjes in stuitligging ligt, wordt besloten over te gaan tot een spoedkeizersnede.

Derde kindje

Maar nadat de eerste twee baby’s geboren zijn, blijkt er nog een derde kindje in Dannettes baarmoeder te zitten. “De arts riep ineens dat ze nog een extra dekentje nodig had, voor de derde”, vertelt Dannette aan de plaatselijke media. “Mijn echtgenoot was helemaal van zijn melk en zei iets van ‘nee, terugleggen: je zei dat we een tweeling kregen’”, beschrijft de vrouw de chaotische situatie in de operatiezaal.

De kinderen, twee meisjes en een jongen, kwamen binnen vier minuten ter wereld. Elk kind woog bij de geboorte een kleine twee kilo. Het koppel, dat nog steeds in shock zegt te zijn, heeft hun ‘wonderkindjes’ Blaze, Gypsy en Nikki genoemd. “Ik kan er nog steeds niet bij”, zegt papa Austin Giltz, die plots aan het hoofd van een zevenkoppige familie staat. “Het explodeert nog steeds in mijn hoofd.”

Ook Dannette is nog steeds onder de indruk. “Je ziet niet vaak dat drielingen op natuurlijke wijze verwekt worden en al helemaal niet dat het 34 weken duurt voor ze ‘ontdekt’ worden”, zegt ze. “Toen ik voor nierstenen naar het ziekenhuis ging, had ik nooit verwacht dat ik later op de dag een keizersnede zou krijgen en een drieling ter wereld zou brengen.”

Vallende ster

De baby’s liggen nog in het ziekenhuis, maar mogen binnenkort naar huis, waar ze samen met hun oudere broertje en zus deel gaan uitmaken van hun nieuwe familie. Vrienden en familie hebben een sponsoractie opgezet om het uitgebreide gezin te helpen met de aanschaf van babyspullen in drievoud.

Grote broer Ronnie (10) is overigens de enige die niet verbaasd is over de plotse komst van zijn nieuwe broertje en zusjes. “Toen ik ooit een vallende ster zag, heb ik om een broertje gevraagd voor mezelf en om twee zusjes voor mijn zus, omdat zij die wilde. Ik wist dus dat deze dag zou komen.” (br.hln)


» Reageer (0)
17-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na storm van protest: uitgemergelde olifant hoeft niet meer mee te lopen in parade in Sri Lanka

Na storm van protest: uitgemergelde olifant hoeft niet meer mee te lopen in parade in Sri Lanka

https://images4.persgroep.net/rcs/SJqkvI9go_ZqATrFjzIT544XKqQ/diocontent/154372673/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een uitgemergelde olifant hoeft niet meer mee te lopen in een parade in Sri Lanka na een storm van protest op sociale media. Een dierenbeschermingsorganisatie deelde foto’s van de 70-jarige Tikiri en die werden op veel afschuw onthaald. De organisatie van het boeddhistische festival in de stad Kandy liet een dag later weten dat het dier van haar eigenaars niet meer hoefde deel te nemen aan de slotshow van het jaarlijkse tiendaagse evenement.

Het was de Thaise Save Elephant Foundation – die het opneemt voor de Aziatische olifant – die dinsdag de kat de bel aanbond. Ze deelde op sociale media foto’s van Tikiri, die samen met een zestigtal andere olifanten mee moest lopen in een parade voor het populaire Peraherafestival.

Lawaai

Die parade start al vroeg op de avond en duurt tot diep in de nacht, 10 avonden op rij. De olifanten moeten kilometers ver stappen, in de drukte, het lawaai, de rook en het vuurwerk.

“Niemand ziet haar uitgemergelde lichaam of haar verzwakte toestand door het kostuum dat ze draagt”, schreef Save Elephant Foundation bij enkele schokkende foto’s. “Niemand ziet de tranen in haar ogen, die te lijden hebben onder de felle lichten van haar maskers. Niemand ziet dat ze het moeilijk heeft om te stappen, door de korte kettingen rond haar poten.”

Heel wat mensen deelden de post en honderden drukten hun afschuw uit. “Dit is erger dan erg”, klinkt het onder meer. “Ik heb de tranen in mijn ogen. Deze mooie dame moet naar een plek gebracht worden waar ze in alle rust haar oude dag kan slijten. Dit breekt mijn hart.”

Behandeld

Een dag later kwam er al een reactie van de hoofdopzichter van de Temple of the Tooth, die het festival organiseert. Pradeep Nilanga Dela verklaarde aan het Franse persagentschap AFP dat Tikiri woensdag niet zou deelnemen aan de grote finale van het evenement.

Volgens de man hadden de eigenaars van het dier hem verteld dat de “medische toestand” van de olifant dat niet toeliet en dat Tikiri “behandeld werd”.

Onder meer olifantenexpert Jayantha Jayewardene reageerde opgelucht. Hij omschreef de manier waarop Tikiri behandeld werd als “onmenselijk”. “Het dier is duidelijk zwaar ondervoed en is dichtbij haar dood”, klonk het bij AFP. “Eigenaars laten hun olifanten paraderen om er eer van te halen. Ze doen het niet voor het dier zelf. Zoiets zou niet mogelijk mogen zijn.”

Petitie

Dierenrechtenactivisten zijn intussen ook een petitie gestart die de regering van Sri Lanka vraagt om “een einde te maken aan de barbaarse foltering en het misbruik”. Al meer dan 8.000 mensen zouden die volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN getekend hebben. Toeristen worden ook opgeroepen om het festival te boycotten.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oh wee decolleté: dit trucje maakt zoektocht naar goede bh pak gemakkelijker

Oh wee decolleté: dit trucje maakt zoektocht naar goede bh pak gemakkelijker

https://images4.persgroep.net/rcs/gL_Oa3rhEujYZ-RDVEsnZ-qzGjk/diocontent/154294300/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

BH, beha, bustehouder, brassière. Ah, een goede bh vinden, het voelt een beetje zoals de heilige graal tegenkomen na een lange queeste. Al weten dames dat die heilige graal vinden geen gemakkelijke opdracht is. Gelukkig kunnen wij een trucje uit onze mouw schudden dat het misschien een tikkeltje gemakkelijker maakt. 

Mogen we je voorstellen: zustermaten. Niet de vriendinnen van je zus, laat zoveel duidelijk zijn. Wel: de maat net onder of boven je echte bh-maat. Deborah Sonneville, lingeriestyliste bij Van de Velde legt uit: “Een zustermaat uitzoeken, wordt niet als standaard lingeriestylingadvies gegeven. We gaan altijd adviseren om zo weinig mogelijk van je echte maat af te wijken, dat is eigenlijk de standaard die je altijd moet hanteren. Maar het principe van zustermaten is wel een handig trucje dat kan worden toegepast wanneer een model bijvoorbeeld niet meer beschikbaar is in jouw maat.” 

Hoe werkt het nu juist? “Bij zustermaten betekent dat het volume van de cup hetzelfde is bij meerdere omtrekmaten. Zo heeft 85C een even grote cup als 80D en 75E. Indien je een maat in omtrek omlaag gaat, dan ga je een cupmaat omhoog. En omgekeerd hetzelfde principe: ga je een maat in omtrek omhoog, dan ga je een cupmaat omlaag. Dit betekent dat, als je een 85C-cup probeert en vindt dat de cup goed zit maar dat hij om de rug veel te strak zit, je een beha kunt proberen met maat 90 in de omtrek. Maar in plaats van een 90 met cupmaat C te proberen, neem je 90B, een cupmaat kleiner dus. 85C en 90B hebben hetzelfde cupvolume, alleen de omtrek is verschillend. Als je een 90CF probeert zal de cup te groot zijn, maar de beha zal om de rug precies goed zitten.” In de tabel hieronder ziet je het verband. De diagonale lijnen per kleur geven de equivalente maten aan.

https://images2.persgroep.net/rcs/7N4rDLP8hLNLGTrNB3e5dB-uSxQ/diocontent/154329082/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het simpele trucje kan door iedereen toegepast worden en bij elk model. “In principe werkt dit altijd, maar laat je altijd bijstaan door een professionele lingeriestyliste. Er zijn zoveel factoren, zoals het model en het materiaal, die ook een rol spelen bij het vinden van de juiste maat.” (br.hln)


» Reageer (0)
13-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk bewezen: waar linkshandigen écht beter in zijn

Eindelijk bewezen: waar linkshandigen écht beter in zijn

https://images3.persgroep.net/rcs/d13tDwkOWde6RYY7o7GgCCeUM30/diocontent/154223586/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

13 augustus is de internationale linkshandigendag. Vandaag is linkshandigheid de normaalste zaak ter wereld, maar vroeger werd het geassocieerd met boosaardigheid, hekserij en de duivel. Maar zijn ze ook anders die linkshandigen? Van alle verhalen die de ronde doen over linkshandigen, blijft een flink deel larie en apekool. Hoog tijd dus om een en ander ‘recht’ te zetten.

Fabel: Linkshandigen zijn slimmer en creatiever

Michelangelo, Leonardo da Vinci, Bill Gates, Barack Obama, Angelina Jolie, Julia Roberts, Kurt Cobain, Charlie Chaplin, Paul McCartney, en - dichter bij huis - Rubens, Bart De Wever en Kamagurka: aan intelligente, getalenteerde, welbespraakte en zelfs geniale linkshandigen geen gebrek. Toeval? “Het is verleidelijk om lijstjes te maken van linkshandige acteurs, muzikanten of politici, en hun intelligentie, succes of artistieke talent te verklaren precies door die linkshandigheid”, zeggen Matthieu Lenoir (professor van de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de UGent, red.) en neuropsycholoog Guy Vingerhoets van de UGent. “Maar als je even je best doet, kan je tegenover dat lijstje een tienvoud aan getalenteerde bekende mensen zetten die niét linkshandig zijn. Echte wetenschappelijke bewijzen dat linkshandigheid samengaat met speciale gaven zijn er niet.”

Fabel: Linkshandigen hebben andere hersenen

Over de zogezegd ‘andere’ hersenen van linkshandigen vloeide al veel inkt, maar ze zijn zeker niet dikker, zwaarder of bobbeliger aan de rechterkant dan die van rechtshandigen. Lichtjes anders georganiseerd zijn ze wél, zegt neuropsycholoog Vingerhoets, en dat heeft voordelen. “Onder de MRI-scanner, een toestel dat de hersenactiviteit in beeld brengt, valt op dat de verdeling van functies over de hersenhelften bij linkshandigen minder sterk is dan bij rechtshandigen. Het taal- en motorische gebied zitten bij rechtshandigen vooral links, bij linkshandigen zijn ze meer verdeeld over de twee helften. Bij het begrijpen van taal ‘switchen’ ze dus vaker.”

Fabel: Linkshandigen sterven vroeger

Linkshandigen zouden jonger sterven, omdat onze wereld en alle voorwerpen erin op rechtshandigen zijn georiënteerd, en dit vaker tot dodelijke ongevallen zou leiden. Matthieu Lenoir: “Het klopt dat linkshandigen meer ‘accidentjes’ hebben. Ze zullen zich makkelijker verwonden aan bepaald gereedschap en bepaalde apparaten, van kantoormateriaal tot decoupeerzagen. Maar dat dit alles ook invloed zou hebben op hun levensverwachting, is een fabeltje. Bij volwassenen van 40 bepalen zo’n twintig factoren of ze al dan niet vroeger sterven. Linkshandigheid staat niét in dat lijstje.”

Feit: Linkshandigheid is erfelijk

“Als beide ouders linkshandig zijn, dan hebben ze een grotere kans op linkshandige kinderen. Ook als slechts één ouder linkshandig is, wordt de kans groter”, zegt Matthieu Lenoir. “Maar een eenduidig gen dat bepaalt of je links- of rechtshandig zult worden, is tot nu nog niet ontdekt. Zelfs eeneiige tweelingen die voor 100% dezelfde genen hebben, hebben niet noodzakelijk dezelfde voorkeur voor links of rechts. Er spelen duidelijk meer factoren dan alleen maar erfelijke.”

Feit & fabel: Linkshandigen zijn beter in (bed)sport

Als linkshandigen echt in één domein uitblinken, is het in sporten zoals tennis, schermen en boksen. Vooral in tennis slaan of sloegen heel wat topspelers links: John McEnroe, Jimmy Connors, Martina Navratilova, Monica Seles en Rafael Nadal, om de bekendste te noemen. Matthieu Lenoir: “Linkshandigen lopen niet per se sneller of springen niet hoger dan rechtshandigen. Maar bij sporten waarbij tactisch inzicht en verrassing belangrijker zijn dan fysieke kracht, hebben ze een voetje voor. Niet toevallig zijn het vaak één-tegen-één sporten die de gevechtssituaties op strijdvelden en in arena’s reflecteren. Daar waren inzicht en verrassing gunstige voorwaarden om te winnen. Wie links is, kan zijn tegenstander makkelijker verrassen, want die laatste is doorgaans rechts en niet gewend aan een opponent die met links speelt of vecht, simpelweg omdat ze die minder vaak tegenkomen. Ook bij volleybal zijn linkshandigen in het voordeel. Het andere team zal de smash proberen af te blokken aan de kant waar een rechtshandige het meest kans heeft om te scoren.”
Lefties do it better dus, zeker in sport. Maar ook tussen de lakens geven ze anderen het nakijken, schreef Time Magazine. In een enquête bij 10.000 Amerikanen, uitgevoerd door een fabrikant van erotisch speelgoed, liet 86% van de linkshandigen weten ‘zeer tevreden’ te zijn over hun seksleven. Een gigantisch verschil met rechtshandigen, van wie er maar een luttele 15 op 100 in bed volledig aan hun trekken kwamen. “In een rechtshandige wereld moeten linkshandigen vaak improviseren. Misschien komt die creativiteit ook tot uiting in de slaapkamer”, opperde de Time-journalist. Eén detail zag hij over het hoofd: de resultaten werden op de media losgelaten om Dextrus te promoten, een speeltje dat van rechtshandigen even bedreven bedpartners zou maken als linkshandigen. Met een flinke korrel zout te nemen dus, deze bewering.  (br.hln)


» Reageer (0)
12-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Last van blaren na de Dodentocht? Zo verzorg je ze best

Last van blaren na de Dodentocht? Zo verzorg je ze best

https://images2.persgroep.net/rcs/XzFofknQT_7Z-Zzha5XrBcPv684/diocontent/153989811/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De dappere deelnemers die de 100 km van de Dodentocht tot een goed einde brengen, zullen ongetwijfeld hier en daar een blaar zien opduiken. Openprikken of niet? En hoe verzorg je die vervelende blaasjes het best? Het Rode Kruis geeft advies.

Ondanks de goede voorzorgmaatregelen die je als stapper genomen hebt (denk: degelijke sokken en schoenen), kan een vervelende blaar toch nog altijd onverwacht opduiken, zeker met 100 km in de benen. Ook wie niet deelneemt aan de Dodentocht maar een avondje op hakken is gaan dansen, (denk: eigenlijk helemaal geen degelijke sokken en schoenen) is gebaat bij deze verzorgingstips van het Rode Kruis.
Eerste hulp bij blaren
Regel nummer 1: als de blaar niet in de weg zit, blijf er dan af. Een blaar die je krijgt door een brandwonde mag je nooit openprikken. Zit de blaar wel in de weg of bestaat het risico dat ze door wrijving zal scheuren, kan je ze wel met de nodige voorzichtigheid openprikken.

Stap 1. Was je handen grondig en trek eventueel plastic wegwerphandschoenen aan om infecties te voorkomen.

Stap 2. Spoel het deel van je voet waar de blaar zich bevindt af met water. Je kan ook een niet-prikkelend, niet-kleurend ontsmettingsmiddel gebruiken.

Stap 3. Leg een naald een minuut lang in ontsmettingsalcohol en droog ze daarna af met een steriel compres. Heb je zelf een steriele naald: des te beter.

Stap 4. Houd de naald evenwijdig met de huid en prik een paar keer aan de basis van de blaar. Druk met een steriel kompres het vocht uit de blaar.

Stap 5. Dek de wonde af met een pleister of kompres. Verwijder voorzichtig de naald.

Is de blaar al open? Dan verzorg je deze zoals een huidwonde. Volg stap 1 tot 3 zoals hierboven aangegeven. Ontsmet vervolgens een pincet en fijn schaartje 1 minuut in ontsmettingsalcohol en droog af met een steriel compres. Neem de randjes van de open blaar vast met het pincet, en knip kort bij de huid af met het fijne schaartje. Dek daarna ook af met een pleister of compres.  (br.hln)


» Reageer (0)
10-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Don’t worry, be lazy! Het is internationale luilekker dag

Don’t worry, be lazy! Het is internationale luilekker dag

https://images1.persgroep.net/rcs/Njvi-3z-e2n98yljv8GdOcYlBLE/diocontent/129868113/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het is vandaag de international lazy day. Hét uitgelezen moment om gewoon eens niets te doen, zonder jezelf ervoor te hoeven schamen. Gelukkig zijn sommige van die luie gewoontes niet eens zo slecht nog niet. 

Een warm bad nemen

We kennen het maar al te goed. Na een lange werkdag staat er nog een uurtje fitness op het programma, maar eigenlijk heb je veel meer zin om in een warm bad te kruipen en te relaxen. Op zich niets mis mee. Volgens wetenschappers aan de Universiteit van Loughborough helpt een warm bad om chronische ontstekingen, zoals die vaak aanwezig zijn bij ziektes als diabetes type II, af te weren. Én het zorgt er in principe voor dat je lichaamswarmte en de stofwisseling stijgt, waardoor je (in theorie) ook calorieën verbrandt. Even goed als dat uurtje in de fitness is het vast en zeker niet, maar ach, het kan alvast geen kwaad. 

Uitslapen

Ben je van plan om dit weekend wat verloren slaap in te halen? Uitstekend plan. Het is niet alleen het ideale moment om je batterijen op te laden, maar enkele uurtjes extra in bed blijven liggen zal gezondheidsrisico’s, die verbonden zijn aan een slaaptekort, net verkleinen. Dat hebben onderzoekers aan de universiteit van Stockholm, het Karolinska-instituut en het Stress Research Institute in Zweden aangetoond nadat ze 13 jaar lang de slaapgewoonten van 38.000 mensen analyseerden. 

Brunchen

‘Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag’. Het is ons met de paplepel ingegeven. Of het ook écht de belangrijkste maaltijd is, wordt ondertussen flink bediscussieerd, maar het is best oké om af en toe royaal te ontbijten. Dat beweren onderzoekers uit Londen en Amsterdam die de eetgewoonten van verschillende Europese landen in kaart hebben gebracht in het vakblad Proceedings of the Nutrition Society. Ze ontdekten dat ’s ochtends uitgebreid en lang tafelen, helpt om je gewicht onder controle te houden. Waarschijnlijk omdat je voor de rest van de dag minder geneigd bent om te snoepen. 

Digitale detox

Een heel weekend je laptop niet openklappen en je mailbox niet checken? Anno 2018 is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Toch is het een goed idee. Niet alleen helpt het je even te ontstressen, maar kans is groot dat je er maandag weer met goede moed invliegt. Wedden dat je plots nieuwe oplossingen ziet of dat die berg werk plots niet meer zo onoverkomelijk lijkt?

Bingewatchen

Toegegeven: elke avond Netflix opzetten, snacks erbij halen en voor de tv eten is niet meteen het recept voor een gezonde levensstijl. Maar hé, het is wel ontspannend, dus laat vandaag de dag zijn om met je liefste lief jullie favoriete serie uit te kijken. Volgens de Britse psychologe Sarah Gomillion kan samen films en series kijken zelfs een positieve invloed hebben op jullie relatie. Hoezo? Als er tijdens een reeks emoties, problemen of thema’s terugkomen, zorgt dat voor heel wat gespreksstof binnen de relatie. En als koppel personages ‘leren kennen’ op het scherm, kan een compensatie vormen voor het eventuele gebrek aan gemeenschappelijke vrienden. (br.hln)




» Reageer (1)
09-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pandatweeling geboren in Pairi Daiza

Pandatweeling geboren in Pairi Daiza

https://images2.persgroep.net/rcs/HuPtGmjwrbk449eD6jmcaxniDCM/diocontent/153981078/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In Pairi Daiza zijn gisteren twee reuzenpanda’s geboren: een tweeling. Het is de tweede (en derde) pandageboorte in Pairi Daiza (en bij uitbreiding in de Benelux) sinds die van Tian Bao op 2 juni 2016.

De geboorte van een tweeling is niet zo uitzonderlijk bij reuzenpanda’s, maar houdt wel risico’s in. Vaak laten pandamoeders een boreling in de steek, omdat ze maar voor één jong tegelijk kan zorgen. Volgens Pairi Daiza verkeren beide babypanda’s echter in goede gezondheid, “net als mama Hao Hao, papa Xing Hui en broertje Tian Bao”.

“We hebben vandaag fe-no-me-naal nieuws voor jullie”, klinkt het in een bericht op Facebook. “Onze vrouwelijke reuzenpanda Hao Hao heeft gisteren namelijk het leven geschonken aan twee kleintjes: een tweeling.”

“Dit is een nieuwe hoop voor de preservatie van deze kwetsbare soort”, klinkt het verder. Volgens Pairi Daiza zijn al elf reuzenpanda’s die in gevangenschap geboren werden met succes weer vrijgelaten in de natuur. Negen van hen zijn vandaag nog in leven.

Pairi Daiza organiseert om 11 uur een persconferentie waarbij het dierenpark meer informatie zal geven.  (br.hln)


» Reageer (0)
08-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoveel calorieën moet je minder eten per dag om af te vallen en gezonder te zijn

Zoveel calorieën moet je minder eten per dag om af te vallen en gezonder te zijn

https://images0.persgroep.net/rcs/xvkvzBzrnZ8wN5EZa381eCYa4Eo/diocontent/153591477/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Calorieën, dat zijn toch die enge beestjes die in je kast leven en ’s nachts je kleding doen krimpen? Ja en nee. Ze zijn de brandstof van ons lichaam, maar eet je er te veel dan komen de kilo’s er genadeloos aan. Je calorie-inname beperken is dan ook de meest logische stap als je wilt afvallen. Uit onderzoek blijkt nu hoeveel dat er precies moeten zijn én dat die restrictie ook bijzonder veel gezondheidsvoordelen heeft. 

Voor de studie werden gedurende 2 jaar 218 volwassenen tussen 21 en 50 jaar met licht overgewicht onderzocht. Ze werden gevraagd om 25% minder calorieën te eten dan normaal. Daar slaagden de deelnemers helaas niet in (iemand die normaal 2.000 calorieën eet zou er maar 1.500 mogen consumeren), maar de meesten speelden het wel klaar om 300 calorieën minder te eten. En dat had grote voordelen voor hun gezondheid.

Zo bleek dat ze niet alleen 10% van hun gewicht verloren, maar ook een lagere bloeddruk, minder ontstekingen, betere cholesterolwaarden en een betere bloedsuikerspiegel hadden.

Sommige van die voordelen zijn te wijten aan het gewichtsverlies, maar volgens hoofdauteur William Kraus is dat niet de enige reden. “De voordelen waren bij sommige deelnemers zo groot dat ze niet alleen aan het gewichtsverlies te wijten kunnen zijn. Onze studie toont aan dat een caloriebeperking ook unieke biologische effecten heeft op het lichaam, al is er wel verder onderzoek nodig om te begrijpen hoe dat precies in zijn werk gaat.”

Uit het onderzoek bleek ook dat de meerderheid van de deelnemers gezonder gingen eten, hoewel ze nog mochten eten wat ze wilden. Zo bleef hun eiwitinname gelijk, maar verorberden ze minder vet en koolhydraten en meer voeding met vitaminen en mineralen. Daarom zijn de resultaten volgens diëtiste Lotte Lemoine ook niet helemaal verrassend. “Het is logisch dat als je minder vet en suiker eet en meer groenten en fruit op het menu zet je gewicht zal verliezen en een positief effect ziet op je bloedwaarden zoals cholesterol en suiker. Omgekeerd is ook waar: als je minder mag eten, zal je bijna automatisch proberen om minder calorierijke en dus gezondere keuzes te maken.”

Toch vertelt Lemoine dat een calorierestrictie niet altijd noodzakelijk is. “Minder calorieën eten kan gezond zijn als je moet vermageren. Maar je mag ook niet zonder reden drastisch calorieën gaan schrappen. Belangrijk is om je huidige voedingsgewoonten in kaart te brengen en te kijken via welke weg calorieën geschrapt kunnen worden. Je hebt namelijk noodzakelijke calorieën zoals die die je haalt uit groenten en fruit en overbodige calorieën die geen voedingswaarde hebben zoals chips en frisdrank. Als je geen overgewicht hebt, hoef je geen calorieën te schrappen, maar kan een gezond voedingspatroon ook verbeterde bloedwaarden opleveren.”

Benieuwd hoe 300 calorieën eruitzien? Enkele voorbeelden:

1 croissant

3 sneden volkoren brood met mager beleg

2 sneden volkoren brood met chocopasta

75 g chips

4 appelen

4 aardappelen ter grootte van een ei

100 g frieten

3 dinosauruskoeken

“Uiteraard schrap je beter de croissants, chocopasta, chips en dinosauruskoeken van je menu, en niet het volkorenbrood met mager beleg, de appelen en aardappelen. Die laatste zijn noodzakelijke calorieën die je lichaam nodig heeft”, aldus Lemoine. 

Tot slot geeft Lemoine nog enkele tips om 300 calorieën minder te eten per dag:

* Vervang calorierijke tussendoortjes door alternatieven die voor meer verzadiging zorgen zoals bijvoorbeeld een stukje fruit, een rijst- of maïswafel of een potje yoghurt.

* Vermijd vet beleg en vet vlees bij de warme maaltijd; je hoeft daarom niet minder te eten, alleen een beter keuze te maken.

* Eet 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes zodat je beter weerstand kan bieden tegen je drang naar zoete en vetrijke voedingsmiddelen.  (br.hln)


» Reageer (0)
04-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffer achtergebleven of verloren? Zo krijg je alles wat je nodig hebt toch mee in je handbagage

Koffer achtergebleven of verloren? Zo krijg je alles wat je nodig hebt toch mee in je handbagage

https://images3.persgroep.net/rcs/zHt4g3IEBMb79FmCVSIMDCo8zGU/diocontent/153700384/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Er was dit weekend behoorlijk was chaos op Brussels Airport. Niet alleen waren het de drukste dagen van het jaar op de luchthaven, ook het bagagesysteem raakte geblokkeerd waardoor duizenden stuks bagage niet op tijd op hun bestemming raakten. Moet jij nog op vakantie vertrekken? Met deze tips zorg je ervoor dat je toch al het noodzakelijke mee hebt in je handbagage als je koffer verloren gaat of achterblijft.

1. Kies voor de juiste handbagage. Investeer in een kleine, harde koffer die je spullen beschermt en niet groter is dan 55 cm x 40 cm x 20 cm.

2. Ga je een midweek op vakantie, gebruik dan de 5-4-3-2-1-regel: neem niet meer dan 5 paar sokken, 4 bovenstuks, 3 broeken of rokken, 2 paar schoenen en 1 hoed/zonnebril/zwempak mee in je handbagage. Pas die laatste aan naar wat je nodig hebt en neemt bijvoorbeeld een sjaal mee als je naar koudere oorden trekt of een sportbeha als je op een sportieve vakantie vertrekt.

3. Leg alles open wat je denkt nodig te hebben en selecteer dan streng. “Denk 2 keer na over alles wat je in je tas wil stoppen”, vertelt reisblogger Ben Nicker-D’Andrea. Samen met zijn partner vloog hij ooit 9 dagen naar Marokko met enkel en alleen handbagage. “Laat de ‘juist voor het geval dat ik het nodig heb’-regel helemaal achterwege. Mocht je die dingen toch nodig hebben kan je ze meestal ter plekke ook nog kopen.”

4. Denk aan Tetris: de beste manier om alles in een tas te krijgen is om elke centimeter te benutten. Vul je schoeisel bijvoorbeeld met sokken en leg ze vervolgens in een plastic zak en hiel aan teen onderaan in je koffer.

5. Gebruik een bepaalde inpakstrategie om zoveel mogelijk in je handbagage te krijgen. Je kan bijvoorbeeld je kleding oprollen. Daardoor nemen je stuks minder plaats in en raken ze minder snel gekreukt. Je kan ook de wikkeltechniek gebruiken. Wikkel daarbij elk kledingstuk zorgvuldig rond een centrale kern, met bijvoorbeeld ondergoed en T-shirts in het midden en grote stuks zoals blazers en jurken als buitenlaag.

6. Hou vloeistoffen binnen handbereik. Toiletartikelen moeten altijd samen in een transparante, hersluitbare plastic zak zitten die maximum 20 cm op 20 cm meet. Zorg er ook voor dat ze in een verpakking van maximaal 100 ml vervoerd worden en dat de totale inhoud van je toiletartikelen niet meer dan 1 liter bedraagt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kate Middleton gebruikt geniaal trucje om te voorkomen dat haar pumps uitglijden

Kate Middleton gebruikt geniaal trucje om te voorkomen dat haar pumps uitglijden

https://images0.persgroep.net/rcs/jPPHr6XzcxegAG1teZhvInRt-Kc/diocontent/148235703/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Kate Middleton staat erom bekend altijd chic en stijlvol voor de dag te komen. Maar er zo goed uitzien als de hertogin van Cambridge vereist een goede planning én ... een aantal slimme hacks. Zo gebruikt ze een geniaal trucje zodat haar schoeisel met hak altijd blijft zitten.

Kates geheim om nooit uit haar pumps te slippen? Eenvoudiger kan bijna niet, maar ze draagt panty’s met een soort van kleefband aan de onderkant.

Het was de Britse krant The Sun die opmerkte dat Kate John Lewis-panty’s draagt met ingebouwde kleverige pads om uitglijden te vermijden, een onaangenaam probleempje dat je als fervent hakkendrager zéker herkent.

https://images3.persgroep.net/rcs/kNHW6iIUk_l7wT4LhWWbOwwAbzc/diocontent/153633972/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Bovendien plunderen Kates kousen je rekening niet. Zo gaan ze over de toonbank voor amper $ 7, omgerekend zo’n € 7,66, al zal je wel een beetje geduld moeten hebben want momenteel zijn haar slimme panty’s volledig uitverkocht.

Hoogstwaarschijnlijk heeft Kate haar trucje ook gedeeld met haar schoonzus Meghan Markle. “Een vrouwelijke royal zonder panty’s zie je zelden”, vertelt royalcorrespondente Victoria Arbiter. Want hoewel ze nog geen panty’s droeg op haar verlovingsfoto’s, had de wederhelft van prins Harry wel lichte semi-transparante kousen aan tijdens de viering van Prins Charles’ verjaardag, haar eerste evenement als royal en toen ze voor het eerst hun zoontje Archie voorstelde aan de wereld. (br.hln)


» Reageer (0)
03-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na alle hulpkreten: Céline Dion onherkenbaar op cover van modeblad

Na alle hulpkreten: Céline Dion onherkenbaar op cover van modeblad

https://images2.persgroep.net/rcs/sXH1NYduYlFLDPIJ8K84v2EGBLY/diocontent/152093152/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De laatste maanden is de berichtgeving rond Céline Dion (51) niet zo positief. De zangeres wordt vaak neergesabeld omdat ze ongezond mager zou zijn en vorige week nog trokken enkele vrienden aan de alarmbel omdat de ster onder de duim zou gehouden worden door haar beste vriend. Op de cover van Harper’s Bazaar prijkt nu plots een onherkenbare Céline.

De zangeres reageerde in het verleden al op alle berichten dat ze het spoor kwijt zou zijn sinds het overlijden van haar echtgenoot. De ster zegt zelf niet te mager te zijn en ontkent, samen met haar entourage, dat ze verstikt wordt door haar beste vriend. De opvallende look die ze aanneemt voor de cover van Harper’s Bazaar versterkt bij sommige fans het gevoel dat Céline niet meer weet wat ze doet, maar dat klopt natuurlijk niet. De fotoshoot, waarbij ze haast onherkenbaar is, wordt volledig geregeld door een stylingteam. De zwarte pruik en opmerkelijke kleren werden de zangeres dus gegeven.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Imposante Zuid-Franse villa die ooit toebehoorde aan minnares Leopold II verkocht voor 200 miljoen euro

Imposante Zuid-Franse villa die ooit toebehoorde aan minnares Leopold II verkocht voor 200 miljoen euro

https://images2.persgroep.net/rcs/yJwFV8XrBntAELQUfSuIAgSflNw/diocontent/153583039/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De imposante Villa Les Cèdres in Saint-Jean-Cap-Ferrat aan de Côte d’Azur, ooit eigendom van koning Leopold II, is verkocht voor liefst 200 miljoen euro. Dat meldt de Italiaanse likeurgroep Campari, die de 189 jaar oude villa van de hand deed. Leopold II kocht het pand in 1904 met geld dat hij in de toenmalige Belgische kolonie Congo had buitgemaakt.

De villa was eerst eigendom van de burgemeester van Villefranche-sur-Mer, maar die verkocht het in 1904 aan koning Leopold II. De vorst (1835-1909) had namelijk een verblijf nodig voor zijn veel jongere maîtresse Blanche Zélie Josephine Delacroix (1883-1948). Leopold II kocht het stulpje met geld uit zijn kolonie Congo, waar hij de meest monsterlijke wreedheden beging, en doopte het landgoed om tot ‘Villa Leopolda’.

Alexandre Marnier-Lapostolle die de likeur Grand Marnier ontwikkelde in 1880, kocht de villa in 1924. De door hem gestichte drankengroep bleef veertig jaar eigenaar tot de bedrijfsovername door Davide Campari-Milano S.p.A. in 2016. Sindsdien stond de villa te koop.

Olympisch zwembad

De Villa Les Cèdres is in totaal meer dan 14 hectare groot. De bewoonbare ruimte is ook niet min met 1.700 vierkante meter. De villa heeft veertien slaapkamers, een balzaal, een olympisch zwembad en stallen die plaats bieden aan dertig paarden. In de tuin staan 15.000 planten en twintig serres.

Duurste villa ter wereld

Over de waarde van de villa werd de voorbije jaren zwaar gespeculeerd. Ooit werd de villa zelfs geschat op 760 miljoen euro. Maar de officiële vraagprijs van 350 miljoen euro was al genoeg om het pand tot duurste villa van de wereld uit te roepen. Een anonieme koper heeft er nu zo’n 200 miljoen voor neergeteld.  (br.hln)


» Reageer (0)
01-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meghan Markle brengt kledinglijn uit voor het goede doel

Meghan Markle brengt kledinglijn uit voor het goede doel

https://images0.persgroep.net/rcs/-509bRFySMfNHqWmwwHdcSLdSCo/diocontent/153484698/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Meghan Markle zit niet stil. De hertogin van Sussex hielp nog maar net bij het maken van de Septemberissue van de Britse Vogue en nu wordt bekendgemaakt dat de royal ook haar eigen kledingcollectie uitbrengt ten voordele van het goede doel. 

Markle ontwerpt haar eigen collectie ten voordele van Smart Works, een organisatie die zich inzet om kansarme vrouwen terug aan het werk te krijgen. Volgens de Britse journalist Omid Scobie krijgt Meghan de hulp van kledingketens Marks & Spencer, Jigsaw en John Lewis maar ging ze ook al te rade bij haar vriendin en modeontwerpster Misha Nonoo. 

“De collectie, die later dit jaar gelanceerd wordt, zal verkocht worden volgens een one-for-one-basis”, schrijft Omid in een tweet. Maar ook Meghan legt het principe uit in de Britse Vogue: “Voor elk stuk dat een klant koopt, wordt een ander aan het goede doel geschonken. Dat geeft niet alleen iedereen de kans om deel uit te maken van elkaars leven, het herinnert ons eraan dat we er niet alleen voor staan.”

Wanneer de collectie juist uitkomt en over hoeveel stuks het gaat, is nog niet bekend. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!