NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
30-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China gaat Forest City bouwen voor 30.000 mensen en met 1 miljoen planten

China gaat 'Forest City' bouwen voor 30.000 mensen en met 1 miljoen planten

http://static1.hln.be/static/photo/2017/18/5/3/20170629174149/media_xll_9830238.jpg

China wil de eerste 'bosstad' ooit bouwen en er 30.000 mensen in onderbrengen. De stad zal jaarlijks 10.000 ton CO2 absorberen en 900 ton zuurstof produceren. Daar moeten de 40.000 bomen en liefst 1 miljoen planten in de stad voor zorgen.

Tegen 2020 moet de eerste bosstad ter wereld klaar zijn. Het revolutionaire project zal de luchtvervuiling tegengaan waar China zo berucht om is. 'Forest City' in de zuidelijke Guangxi-provincie zal er ronduit fenomenaal uitzien.

De plannen zijn klaar, dus kan China aan de bouw beginnen. De stad zal 1,8 vierkante kilometer groot zijn, ongeveer half zo groot als Central Park in New York. Met elektrische treinen kunnen inwoners snel en ecologisch naar de nabijgelegen stad Liuzou reizen.

Verticaal bos

Het ontwerp komt van het gerenommeerde Italiaanse architectenbureau Stefano Boeri Architetti, dat in Milaan al het 'Bosco Verticale' (het verticale bos) liet optrekken. De twee groene woontorens domineren de skyline van Milaan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse peuters zetten eerste stapjes maand later

Vlaamse peuters zetten eerste stapjes maand later

http://static3.hln.be/static/photo/2017/12/4/12/20170630023728/media_xll_9831087.jpg

Vlaamse peuters zetten hun eerste stapjes ruim een maand later dan leeftijdsgenootjes in de rest van de wereld. "Zelfs heel kleine kinderen zitten te veel en worden te vaak op hun rug gelegd", zegt professor Hilde Van Waelvelde van de UGent. "Dat vertraagt hun motorische ontwikkeling."

Het is een zogenaamde 'motorische mijlpaal': op welke leeftijd kan een kind zelfstandig stappen? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dat op 12 maanden. De WHO baseert zich daarvoor op specifieke onderzoeken in Noorwegen, Oman, Ghana, India, Brazilië en de VS. Uit een onderzoek van de vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (UGent) blijkt nu dat Vlaamse kindjes ruim boven dat gemiddelde zitten. Voor een masterproef werd de motorische ontwikkeling van 77 baby's gevolgd vanaf de leeftijd van 4 maanden tot het moment waarop ze zelfstandig konden stappen. Het gemiddelde ligt boven de 13 maanden, ruim een maand trager dan de internationale maatstaf.

Geen paniek

"Ik wil de precieze leeftijd waarop de kindjes in ons onderzoek begonnen te stappen liever niet gepubliceerd zien", zegt professor Hilde Van Waelvelde die de masterproef begeleidde. "Ik weet uit ervaring dat ouders zich dan blindstaren op dat getal. Als hun kind twee of drie maanden na het verstrijken van die periode nog niet loopt, schieten ze in paniek. Maar dat is helemaal niet nodig, het ene kind is sneller dan het andere om te stappen, dat zal altijd zo zijn. Het belangrijke is dat we, na een eerste studie in 2010, opnieuw en nu met meer precisie aangetoond hebben dat onze Vlaamse kinderen een pak trager zijn om te stappen dan hun leeftijdsgenootjes in vele andere landen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Calorieën tellen heeft geen enkele zin

Calorieën tellen heeft geen enkele zin, zegt deze voedingsdeskundige

http://static0.hln.be/static/photo/2017/16/6/14/20170606112407/media_xll_9779069.jpg

Snel voor de zomer nog wat extra aan het sporten en calorieën aan het tellen, met behulp van bijvoorbeeld een app op je smartphone? Volgens voedingsdeskundige Michelle May heeft die methode weinig zin. Zij legt uit wat je wel kan doen om meer controle te hebben over wat er in je maag - en dus ook rond die billen en heupen - belandt.

Een smartphone of activiteitenhorloge maken het makkelijker dan ooit om bij te houden hoeveel we bewegen en hoeveel calorieën we doorheen de dag binnen krijgen. Maar dat betekent niet noodzakelijk dat we er gezonder en slanker door worden, argumenteert Michelle May, voedingsdeskundige en experte in mindful eten.

Verboden lijst

"We moeten stoppen met voedsel te veroordelen op basis van het aantal calorieën dat het bevat," legt May uit. We bestempelen iets als "goed" of "slecht" op basis van caloriewaarden of vetgehalte, terwijl een voedingsmiddel niet intrinstiek goed of slecht kan zijn. "Je begint die zogenaamd slechte voedingsmiddelen te vermijden, maar dan voel jij je nog meer uitgehongerd, vervolgt May. Door bepaalde voedingsmiddelen op een mentale verboden lijst te zetten, ga je er nog meer naar verlangen. Geef je er dan toch een keertje aan toe, dan ga je meteen overeten", aldus May.

Vergeten genieten

Bovendien maak je door calorieën te tellen van eten een wiskundig probleem, terwijl het een complexe psychologische, fysieke en sociale activiteit is, legt de voedingsdeskundige uit. Door voortdurend bezig te zijn met het aantal calorieën in een bepaald voedingsmiddel, kan je amper nog genieten zonder afgeleid te zijn of je schuldig te voelen. "Voeding is brandstof voor je lichaam en geest. Door de hele tijd door te rekenen ben je daar op gefocust, en ben je niet meer bezig met wanneer je verzadigd bent. En net dat is erg belangrijk voor gewichtsverlies," aldus May.

Elke dag anders

"De ene dag ben je actiever dan de andere, op sommige dagen zorgen hormonale schommelingen er dan weer voor dat je appetijt verandert. Het is onzin om te denken dat ons lichaam elke dag evenveel calorieën nodig heeft," zegt May. Het belangrijkste is dat je leert luisteren naar je lichaam om te herkennen wanneer je honger hebt, en wanneer je maag voldoende gevuld is - onafhankelijk van het aantal calorieën. "Je hebt geen voedingsetiket nodig om te merken dat je genoeg hebt gegeten. Als we calorietellers laten bepalen wanneer we verzadigd zijn, dan vergeten we naar de signalen van ons lichaam te luisteren." 

Zin om het eens anders aan te pakken, met het advies van May in het achterhoofd? Hier vertelden we jullie al hoe je met mindful eten begint, een methode om op gewicht te blijven zonder voortdurend calorieën te tellen. (br.hln)


» Reageer (0)
28-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Altijd te klein om het podium te zien? Dit is dé festivalgids voor kleine mensen

Altijd te klein om het podium te zien? Dit is dé festivalgids voor kleine mensen

http://static1.hln.be/static/photo/2017/6/9/3/20170626170230/media_xll_9822303.jpg

Werchter, Tomorrowland, Pukkelpop: de festivalkoorts barst weer in alle hevigheid los. Terreinen vol uitgelaten mensen zullen deze zomer genieten van hun helden op het podium. Helaas zal jij de helft van het grote spektakel niet zien: daarvoor ben je - letterlijk - een maatje te klein.

Zwelt het gejoel op de weide aan? Dan is de band wellicht gearriveerd. Wat ze dragen en hoe ze eruit zien? Daar heb je het raden naar. Om te vermijden dat jij énkel de oksels van de mensen rondom je in geuren en kleuren kan beschrijven, hebben wij een paar slimme tips. Zodat je tóch van een mooi uitzicht kan genieten op een festival. Getest en goedgekeurd, door ondergetekende lilliputter.

Kom op tijd

Wil je een goed plekje, dan trek je best al bij de groep vóór jouw favoriete band stilletjes richting podium. In de pauze tussen beide acts, wanneer een deel van het publiek nood heeft aan een versnapering of rustpauze, kan jij vervolgens oprukken. Dankzij deze truc beland je iedere keer helemaal vooraan.

Let wel op: mensen met een kleine blaas moeten anticiperen. Niets zo vervelend als helemaal vooraan staan om vervolgens stante pede naar het sanitair te hollen. Au revoir, plekje op de eerste rij. Wie niet graag middenin de massa staat, kan ook vanop een afstandje van het spektakel genieten, best langs de zijkant. Zo heb je een goed zicht op de schermen én kan je toch nog enkele miniatuurmensjes op het podium ontwaren.

Maak gebruik van het terrein

Met een gedetailleerde terreinstudie kom je al een heel eind. Vaak zijn er op bepaalde plaatsen verhoogjes geïnstalleerd (bijvoorbeeld om bekabeling veilig in weg te stoppen). Die zijn niet alleen leuk om stiekem te gniffelen wanneer een lichtelijk benevelde collega-festivalganger erover struikelt, maar je kan er ook op gaan staan tijdens het optreden. Zo win je vijf centimeter.

Is het festivalplein verdeeld in verschillende vakken met de bekende zwarte hekken? Neem plaats vlak voor of achter zo'n hek. Je kan er je rugzak op laten rusten, of wie écht klein is kan er ook gewoon zelf op gaan staan.

Wees assertief

Staat er een groepje boomlange kerels pal voor je neus? Wees assertief genoeg en vraag of je voor hen mag staan. De kans dat iemand uit puur altruïsme aanbiedt om een stapje achteruit te doen is - euhm - klein, maar als je het lief vraagt, zal quasi niemand er een probleem van maken. En wedden dat je er ook nog eens nieuwe vrienden aan overhoudt?

Die assertiviteit geldt trouwens ook voor toevallige passanten. Heb jij ook het gevoel dat iedereen steeds langs jou moet om hun biertjes te halen? Wel, dat ís ook zo. Precies omdat jij aan de kleine kant bent, lijkt het alsof er op jouw plaats plek zat is om snel tussen de mensenmassa te manoeuvreren. Niet dus. Durf je dan ook onwrikbaar op te stellen. Anders kan je het hele concert lang salsagewijs kleine stapjes naar voren en achteren zetten zodat anderen probleemloos kunnen passeren.

Slimme keuzes

Hou de mensen rond je heen nauwlettend in de gaten. Die Hollandse vriendenkring die net voor je op de grond zit, bijvoorbeeld. Dat lijkt een gezellige bende uitzien, maar de pret is snel voorbij als ze bij het rechtstaan plots allemaal 1m95 blijken te zijn. Vermijd mensen met een rugzak, want die bezorgen je gegarandeerd een blauw oog en heel wat frustraties. Koppels zijn dan weer wél een goed idee. Zij staan meestal netjes naast elkaar, en daar kan jij vervolgens makkelijk tussen kijken.

Een binnenkopper, maar daarom niet minder handig: ook op vestimentair vlak kan je slimme keuzes maken. Plateauzolen zijn momenteel helemaal in, dus gooi je vol overgave op die trend. Hallo, extra centimeters. 

Geniet

Bovenal: geniet. Leg je erbij neer dat er altijd momenten zullen zijn waarop je bezwete ellebogen in je gezicht krijgt en dat het voor jou altijd véél drukker lijkt dan voor anderen. Maar weet dat jij ook ongezien naar voren kan kruipen en met een gerust hart je foutste dansmoves kan bovenhalen. Toch geen kat die het ziet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is de juiste manier om al je kleren te strijken

Dit is de juiste manier om al je kleren te strijken

http://static1.hln.be/static/photo/2017/12/10/13/20170625103829/media_xll_9819193.jpg

Wij kennen niet veel mensen die strijken een leuke bezigheid vinden, maar als je er een beetje toonbaar wil uitzien, is het vaak wel noodzakelijk. Je kan echter niet alle kledingstukken op dezelfde manier aanpakken, omdat niet alle stoffen hetzelfde reageren op je strijkijzer. De strijklegende hieronder maakt je wegwijs door je kleerkast.

Katoen: deze stof mag je op een hoge temperatuur strijken. Het beste resultaat krijg je als de stof nog een beetje vochtig is. Wees niet te zuinig met de stoomknop.

Linnen: dit is een delicate stof. Draai je kledingstuk dus binnenstebuiten en strijk de binnenkant. Gebruik een hoge temperatuur en zorg dat het kledingsstuk vochtig is.

Wol: ook deze stof draai je best binnenstebuiten. Gebruik een lage tot medium temperatuur en gebruik veel stoom. Een strijkdoek kan ook helpen om de stof te beschermen.

Zijde: enkel lage temperaturen bij deze stof, en een strijkdoek is ook hier geen slecht idee. De stof mag best nog wat vochtig zijn, maar maak ze niet opnieuw nat en gebruik geen stoom.

Polyester: een hoge temperatuur en stoom kan hier een vreemde glans nalaten. Gebruik dus een medium tot lage temperatuur en gebruik de stoomknop niet. Een beetje water sprayen mag wel.

Nylon: wacht tot de stof helemaal droog is en gebruik enkel lage temperaturen. Geen stoom gebruiken.

Acryl: de instructies zijn dezelfde als bij nylon, maar draai het kledingsstuk binnenstebuiten. Gebruik ook nooit de stoomknop.

Kant: gebruik steeds een strijkdoek, zorg dat de kant droog is en gebruik geen hoge temperaturen. Gebruik geen stoom.

Fluweel: sorry, deze stof kan je niet strijken. Gebruik een stomer.

Kasjmier: ook hiervan blijf je beter weg met je strijkijzer. Een stomer is de enige oplossing. (br.hln)


» Reageer (0)
27-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lichaam Salvador Dalí moet opgegraven worden

Lichaam Salvador Dalí moet opgegraven worden

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/4/4/20170626145509/media_xll_9821839.jpg

Een rechter in Madrid heeft beslist dat het lichaam van de in 1989 overleden kunstenaar Salvador Dalí moet opgegraven worden zodat DNA-stalen kunnen genomen worden voor een ouderschapszaak.

De bedoeling is om na te gaan of de artiest de biologische vader is van een vrouw uit Catalonië, in het noordoosten van Spanje. Ook Dali was afkomstig van die streek.

Pilar Abel uit Girona beweert de dochter van de wereldberoemde schilder te zijn. Volgens de vrouw had de kunstenaar in 1955 een affaire met een dienster. De rechter beval de opgraving en stelde dat geen enkel persoonlijk voorwerp van de surrealistische artiest mag gebruikt worden bij de ouderschapstest. DNA-onderzoek is nodig omdat er geen andere manier is om het verwantschap te bewijzen, aldus de rechtbank.

De Catalaanse artiest overleed op 24 januari 1989 op 84-jarige leeftijd in een ziekenhuis in zijn geboortedorp Figueras. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Populairste strandstoel van het land heeft nu z'n eigen show

Populairste strandstoel van het land heeft nu z'n eigen show

http://static0.hln.be/static/photo/2017/16/15/0/20170627080416/media_xll_9823890.jpg

Het zomerse '1000 Zonnen', waarin de rubriek jaar na jaar opdook, is met verlof gestuurd. Maar 'De Stoel' zelf kreeg een fikse promotie en heeft deze zomer een eigen programma. Gisteren werd in Limburg hard geknokt om het felbegeerde zitje. Want de populairste strandstoel van het land maakt Jan Modaal heel even wereldberoemd in Vlaanderen.

Voor eeuwige roem - en om als eerste in de bekendste stoel van Vlaanderen te belanden - daar heeft de Vlaming ook na tien jaar nog héél veel voor over. Gisteren bijvoorbeeld moesten gegadigden de 'Avonturenberg' in Beringen bedwingen om tot bij 'De Stoel' te geraken. Wie het snelst, het handigst en het gewiekst de 150 trappen tot halverwege de voormalige mijnterril overwon - en ook nog eens een keukenschort bijhad - ontdekt u vanavond rond 20 uur op Eén. We kunnen wel al verklappen dat de winnaar naar huis mocht met een autorit naar Spanje. Een mooi cadeautje, maar niet de hoofdprijs. "De tijd dat we elke avond alleen maar twee vliegtuigtickets weggaven, ligt al een tijdje achter ons. Nu zitten er flinke prijzen in de omslag", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom we het geluid van onze eigen stem haten

Waarom we het geluid van onze eigen stem haten

http://static1.hln.be/static/photo/2017/14/15/2/20170625090255/media_xll_9819062.jpg

In ons hoofd hebben we een zwoele, sexy stem, maar als we dan naar onze eigen voicemail luisteren blijkt dat dik tegen te vallen. Waarom herkennen we de stem die we het meeste horen bijna niet? En waarom vinden we die niet mooi?

Martin Birchall, professor in de laryngologie aan University College London, legt het ons uit: "Wanneer je mensen hoort praten, reizen de geluidsgolven door de lucht naar je oren, waar ze je trommelvlies vibreren. Je brein zet die golven dan om in geluid. Wanneer je echter jezelf hoort praten, vibreren ook je stembanden en luchtwegen mee. Het geluid heeft dus twee verschillende bronnen: de geluidsgolven in je oren en je trillende stembanden."

"Als je praat, horen anderen je via die ene bron, maar bij jezelf reist het geluid door je hoofd. Het gaat rond je sinussen, door alle lege ruimtes in je hoofd en door het midden van onze oren. Daarom klinkt het anders dan wat je omgeving hoort." Het is dan ook logisch dat je stem anders klinkt op een opname dan je denkt, omdat je stembanden op dat moment niet meetrillen en je enkel via je oren geluid binnenkrijgt.

Niet gewend
Maar waarom vinden we dat geluid dan zo onaangenaam? "We zijn verrast en teleurgesteld als we onze eigen stem horen op een opname", aldus Birchall. "Dat gebeurt immers zelden, en we zijn zo gewend aan de manier waarop onze stem in ons hoofd klinkt, ook al is dat geluid eigenlijk vervormd. We bouwen ons zelfbeeld op rond wat we horen, niet rond de realiteit. Als we dan een opname beluisteren, lijkt het alsof we onszelf niet meer (her)kennen.

Kan je je eigen stem écht niet verdragen? Dan heb je wel enkele opties. Volgens Birchall kan een logopedist of stemcoach wonderen doen. "Ze kunnen de cadans, de hoogte en het ritme van je stem verbeteren door specifieke oefeningen. Het is zoals kinesitherapie, maar dan voor je stembanden. En in uiterste nood kan er ook chirurgisch ingegrepen worden en kan de stem hoger of lager gemaakt worden. Dat doen ze ook bij operaties om het geslacht te veranderen." (br.hln)


» Reageer (0)
26-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sproeiverbod bijna voorbij dankzij voorbeeldige Vlaming

Sproeiverbod bijna voorbij dankzij voorbeeldige Vlaming

http://static1.hln.be/static/photo/2017/13/5/5/20170626073257/media_xll_9821075.jpg

Het sproeiverbod wordt mogelijk deze week nog opgeheven. Het waterverbruik is hard gedaald én er is regen op komst. Vandaag wordt de toestand geëvalueerd.

Sinds donderdag mag je geen kraantjeswater meer gebruiken om je auto te wassen of zwembad te vullen. "De Vlaming heeft het verbod heel goed opgevolgd", zegt de woordvoerder van minister Joke Schauvliege (CD&V). Waar er woensdag nog 28% méér gebruikt werd dan normaal, zakte dat een dag later naar 24%, op vrijdag naar 14% en op zaterdag naar 9%. "Daarmee zitten we op het gebruikelijke niveau voor de tijd van het jaar." Wat zeker ook meespeelt, is dat het sinds vrijdag minder warm is.

Nattigheid
Mooi meegenomen: de komende dagen wordt er nattigheid verwacht. "Eén buitje volstaat niet om de voorraden weer aan te vullen. Het zal toch wat meer moeten regenen", nuanceert het kabinet-Schauvliege. Vandaag vindt daar een vergadering plaats waarop de situatie geëvalueerd zal worden. Mogelijk is het sproeiverbod tegen eind deze week verleden tijd. (PhG) (br.hln)


» Reageer (0)
25-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hou je klaar, want na het weekend komen de muggen

Hou je klaar, want na het weekend komen de muggen

http://static0.hln.be/static/photo/2017/6/8/0/20170625112800/media_xll_9819225.jpg

Nu het eindelijk opnieuw geregend heeft en het relatief warm blijft, zijn de omstandigheden ideaal voor de steekmug. De kleine, vervelende beestjes hebben niet veel water nodig om zich de komende dagen massaal voort te planten.

Urenlang wakker liggen, gezoem rond je hoofd, tientallen keren opstaan op zoek naar de boosdoeners, 's morgens toch wakker worden vol rode bulten, ... De meeste mensen zijn dit jaar nog van het fenomeen bespaard gebleven, maar dat zal mogelijk niet lang meer duren.

De uitzonderlijke droogte van de afgelopen weken heeft ervoor gezorgd dat er bijzonder weinig muggen actief waren in Vlaanderen, legt Hendrik Moeremans van Natuurpunt uit. "Op een paar buitjes na is het heel droog gebleven, en dat deed de steekmug geen goed. Maar nu het opnieuw regent, kan de populatie er heel snel weer bovenop komen. We hebben natuurlijk geen kristallen bol, maar zelfs een klein bodempje stilstaand water dat snel opwarmt kan genoeg zijn zodat de hele populatie zich op twee dagen tijd verdubbelt."

Muggen hebben stilstaand water nodig om hun eitjes in te leggen. Daar hebben ze geen natuurlijke vijanden zoals vissen of amfibieën. Als dat water dan nog eens opwarmt tot ongeveer 20 graden, zijn de omstandigheden ideaal. "We spreken dan al snel van honderden en zelfs duizend eitjes per liter water. Op die manier kunnen ze hun achterstand heel snel goedmaken."

Ook in Nederland wordt vanaf morgen een muggenplaag voorspeld, zo valt op te maken uit de 'muggenradar' die in samenwerking met de Wageningen Universiteit werd uitgewerkt.

Wil je muggen vermijden? Controleer dan de omgeving van je huis en tuin op stilstaande plasjes water in goten, schaaltjes, bakjes of emmers en maak ze leeg.

1. Muggen houden niet van licht. Een mug is een nachtdier en overdag nauwelijks actief.

2. Muggen steken niet, maar bijten. De beesten hebben een zogeheten zuigsnuit, waarmee ze bloed kunnen opzuigen. Insecten die steken hebben een angel, meestal aan de andere kant van het lijf. Opvallend genoeg heten de muggen die kunnen bijten allemaal 'steekmug'. De 'bijtmug' bestaat niet.

3. Mannetjes bijten niet; alleen de vrouwtjes vinden ons bloed lekker. Zij gebruiken het vooral voor het voeden van hun vrucht. Daar zijn die mannetjes weer goed voor. Die vliegen met z'n allen bij elkaar, je weet wel, zo'n wolk van beestjes die je soms ziet. Vrouwtjes vliegen door zo'n wolk en komen er bevrucht weer uit.

4. Muggen komen vooral op geur af, op de geur van mensen als je pech hebt. Het ligt een beetje aan de soort, maar de muggen waar wij het meeste last van hebben zijn gek op zoogdieren. Die ruiken ze, identificeren ze als prooi en trekken dan ten strijde. Het ene zoogdier vinden ze lekkerder ruiken dan het andere, dus het klopt: de één wordt (veel) meer gebeten dan de ander.
 (br
5. De meeste overlast is onze eigen schuld, want de vrouwtjes leggen hun eitjes in water. En dan het liefst in stilstaand water zonder vijanden. Denk aan dakgoten, putjes, gieters, plantenbakken, schaaltjes en bakjes die we op en om onze huizen hebben. Gooi die dus zo vaak mogelijk leeg en maak ze schoon. Vooral als het warm blijft, dan broeden muggen extra snel.

6. Gebruik horren en klamboe's, en laat die citroenkaars maar in de winkel staan. Dat gedoe met geurtjes is een doekje voor het bloeden. Eenmaal binnen ruikt een hongerige vrouwtjesmug je toch wel. Horren voor ramen en deuren hebben meer zin. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOS muggenbeten: dit helpt wél tegen de jeuk

SOS muggenbeten: dit helpt wél tegen de jeuk

http://static1.hln.be/static/photo/2017/0/12/4/20170624081523/media_xll_9817699.jpg

Niets dat zo deugd kan doen als 's avonds alle ramen opengooien na die warmte van de afgelopen dagen. Het enige nadeel? Meer dan vijf minuten hebben onze zoemende zomervriendjes niet nodig om ons helemaal leeg te zuigen. Met die oervervelende jeukende muggenbeten tot gevolg. Gelukkig kan je daar iets aan doen:

Voorkomen is beter dan krabben

Dus neem alvast je voorzorgen. Vliegenramen houden die muggen (en andere vervelende beestjes) buiten, en geven jou toch je nodige portie buitenlucht. Heb je geen vliegenramen en zou je ook graag afkoelen 's avonds? Of was je van plan om een stapje in de wereld te zetten? Ook dan kan je het nodige doen. Muggen zijn niet al te dol op citrusgeuren, dus smeer jezelf van kop tot teen in met een bodycrème op basis van citrus, of kies voor een parfum met citrusaroma.

Toch een muggenbeet?

Eerlijk is eerlijk, muggen zijn behoorlijke doorzetters en vinden vaak alsnog een lekker stukje mensenvlees waar ze in kunnen prikken. Behoor jij tot de slachtoffers? Ook dan zijn er een paar dingen die je kan doen:

* Was de plek met water en zeep of gebruik wat ontsmettingsalcohol. Zo was je de laatste speekselresten van de mug weg, wat de jeuk wellicht al wat zal verminderen.

* Vervolgens kan je de huid wat kalmeren met ijs. Dat verdooft ook de zenuw die ervoor zorgt dat we dat jeukende gevoel waarnemen.

* Ook sommige huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kunnen helpen. Zo kan je de plek inwrijven met wat citroen- of limoensap. Citroenzuur zorgt er namelijk voor dat de jeuk verzacht wordt. Ook honing of aloë vera kunnen je huid wat kalmeren.

* Is de jeuk echt te erg? Oefen dan met je nagel druk uit op de huid net rónd de muggenbeet. Dit zal de jeuk enigszins verzachten, zonder dat je de muggenbeet zelf openkrabt.

* Wat je ook doet, ga vooral niet krabben. Zo maak je de jeuk alleen maar erger, en bestaat de kans dat je de beet openkrabt, met lelijke wondjes en zelfs littekens tot gevolg. (br.hln)


» Reageer (0)
24-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maak voor eens en altijd komaf met fruitvliegjes dankzij deze 3 tips

Maak voor eens en altijd komaf met fruitvliegjes dankzij deze 3 tips

http://static2.hln.be/static/photo/2016/13/16/2/20160712150153/media_xll_8872367.jpg

Zelfs de properste keukens krijgen al eens met fruitvliegen te maken. De beestjes moeten er maar even vertoeven om er eitjes te leggen (tot 500 per keer). Dan blijf je achter met een serieuze plaag die pas verdwijnt na verwoede poetspogingen. Hoewel het natuurlijk nooit kwaad kan om je keuken grondig te schrobben, kun je ook zelf eenvoudige vallen knutselen om je huis beestjesvrij te houden.

Een mogelijke oplossing voor fruitvliegen is alles in de koelkast te bewaren, maar het probleem is dat het fruit dan veel van zijn smaak verliest. Daarom zochten wij andere manieren uit om fruitvliegen te bestrijden.

Kegeltje
Leg wat rottend fruit of een klein beetje bier of wijn in een bokaal. Vouw dan uit een papiertje een kegel. Zet dit met de punt naar beneden en plak het papier vast aan de rand van de bokaal met plakband. De fruitvliegen worden door het fruit of de alcohol aangetrokken, maar raken niet meer uit de bokaal.

Makkelijk potje
Om een natuurlijke val voor fruitvliegen te maken, giet je een vierde appelazijn in een schaaltje, voeg daaraan enkele druppels afwasmiddel aan toe. Leng aan met water, zodat het zeep gaat schuimen. Zet het schaaltje naast de fruitvliegen en kijk hoe de fruitvliegen vastraken in het sopje. De beestjes worden namelijk aangetrokken door de geur van appelazijn, maar verdrinken in het goedje. Je kan de dode vliegen met een lepel verwijderen.

Vleesetende plant
Een makkelijke oplossing die ook nog eens ethetisch mooier oogt dan bokaal met kegeltjes of potjes azijn, is een vleesetende plant. De fruitvliegen raken aangetrokken tot de plant, waarna die de lastige vliegjes vasthoudt en smakelijk verorbert. (br.hln)


» Reageer (0)
23-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.40 procent van acht- en negenjarigen heeft al eigen smartphone

40 procent van acht- en negenjarigen heeft al eigen smartphone

http://static3.hln.be/static/photo/2017/1/5/9/20170623115807/media_xll_9816009.jpg

40 procent van de leerlingen uit het derde leerjaar beschikt al over een smartphone. Dat blijkt uit een onderzoek door studenten Communicatiemanagement van Hogeschool PXL bij Hasseltse kinderen van het derde tot en met het zesde leerjaar. 35 procent van de ondervraagde leerlingen gaf aan dat de ouders niet weten wat ze uitvoeren op hun smartphone. Dat meldt PXL in een persbericht.

De bevraging werd uitgevoerd bij 960 leerlingen van het derde tot en met het zesde leerjaar van het lager onderwijs. Uit de bevraging blijkt dat 40 procent van de leerlingen uit het derde leerjaar een eigen smartphone heeft. Dat aantal stijgt per leerjaar. Zo heeft 53 procent van het vierde leerjaar, 66 procent van het vijfde leerjaar en 82 procent van het zesde leerjaar een smartphone in zijn of haar bezit.

Ondanks de hoge percentages, zijn de kinderen zich toch relatief bewust van de gevaren die verbonden zijn aan het gebruiken van een smartphone. Echter hoe ouder de kinderen worden, hoe groter het bewustzijn. Zo blijkt minder dan de helft van de leerlingen uit het derde leerjaar bewust van de gevaren, terwijl 59 procent van de zesdejaars op de hoogte zijn van de risico's die komen kijken bij het gebruiken van een smartphone.

"Geen afdankertje"
De meeste ondervraagde leerlingen kregen de smartphone van één van de familieleden. "Die smartphone is geen afdankertje. Integendeel. De leerlingen geven aan dat ze een nieuw exemplaar kregen, meestal van de ouders", aldus de studenten van Hogeschool PXL. "Wat ook opviel: 35 procent van de ondervraagde leerlingen geven aan dat de ouders niet weten wat ze eigenlijk uitvoeren op hun smartphone."

Ondanks het feit dat het smartphonegebruik bij kinderen erg populair is, kiezen opvallend veel kinderen die in het bezit zijn van een smartphone voor buiten spelen als favoriete activiteit. "Maar liefst 40 procent van de kinderen uit het derde leerjaar verkiest buiten spelen", aldus de studenten. "Dat aantal daalt in het vierde en vijfde leerjaar, om in het zesde leerjaar te zakken tot 30 procent van de kinderen. Opmerkelijke vaststelling: 34 procent van de leerlingen geeft aan niet te kunnen leven zonder smartphone." (br.hln)


» Reageer (0)
21-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je komkommer blijft langer knapperig op deze manier

Je komkommer blijft langer knapperig op deze manier

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/6/2/20170620091447/media_xll_9808292.jpg

Nog meer goed nieuws aan zomerweer: we grijpen makkelijker terug naar een fris slaatje dan naar een calorierijke ovenschotel. Al is de vereiste wel dat de groenten lekker knapperig zijn. Om te vermijden dat een platte komkommer de smaak van het hele slaatje bederft: zo blijft die frisse groente langer vers.

Wie het slim aanpakt, kan een komkommer zeker een week bewaren zonder dat die aan smaak moet inboeten. Al kan warm weer er wel voor zorgen dat deze groene groente wat plat wordt en dat slaatje plots niet meer zo smakelijk is.

1. Maak hem schoon

Kom je net thuis met die kraakverse komkommer, dan doe je er goed aan de eventuele plasticfolie meteen te verwijderen en de groente te wassen. Zie je al kleine plekjes of bruine vlekken? Verwijder die dan onmiddellijk met een mesje.

2. Hou hem droog

Afwassen is dan wel een goed idee, voor je de komkommer in de ijskast legt zorg je er best voor dat hij helemaal droog is. Te veel water maakt dat de groente sneller slecht wordt. Wikkel de komkommer in een schone doek of een stuk keukenpapier - zo vermijd je condensatie of vocht als je hem bewaart. Hetzelfde geldt overigens voor groene bladgroenten, kruiden en andere kwestbare groenten die je in de ijskast wil bewaren.

3. Een plastic zak

Eens je de komkommer in het keukenpapier of de doek hebt gewikkeld, kan je hem nog extra beschermen door er een plastic zak rond te doen. Je hoeft de zak niet af te sluiten - een beetje luchtdoorstroming is zelfs goed - maar het helpt wel om de vrucht te beschermen van ethyleengas dat andere groenten en fruit in de koelkast produceren. Dit gas versnelt het rijpingsproces, wat je natuurlijk wil vermijden. Zeker komkommers zijn erg gevoelig aan ethyleen, dat onder meer geproduceerd wordt door abrikozen, avocado, banaan, meloen, tomaten, perzik en peren. 

4. Hou ze fris, maar niet té koud

Komkommer in de ijskast bewaren is een goed idee, maar kies niet voor het koudste deel van je koelkast. De groentela is - uiteraard - een geschikte plek voor deze groente. Heb je nog een halve komkommer over? Gebruik dan plasticfolie om het aangesneden deel af te dekken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peppino Di Capri - Roberta

Peppino Di Capri - Roberta

Klik op de foto om hem te beluisteren

Peppino di Capri (Napels, 27 juli 1939) is een Italiaanse zanger, zijn echte naam is Giuseppe Faiella.

In 1970 won hij het Festival van Napels met Me chiamme ammore.

Hij won het San Remo Festival 2 maal, in 1973 met Un grande amore e niente più en in 1976 met Non lo faccio più.

Hij had zijn grootste successen in de jaren 70 met liedjes als Voce 'e notte, I'te vurria vasà (Eduardo Di Capua), Let's Twist Again, St. Tropez Twist, Nun è peccato, Malatia, Nessuno al mondo, Luna caprese, Nessuno al mondo, Roberta en Champagne. Bij ons is Roberta één van zijn bekendste liedjes.

In 1991 verdedigde hij de Italiaanse kleuren op het Eurovisiesongfestival in Rome met Comme E'Ddoce 'O Mare, een lied in zijn moedertaal, het Napolitaans. Hij eindigde op de zevende plaats.


» Reageer (0)
20-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geena Lisa: Ik heb jaren naar de voicemail van Yasmine gebeld, alleen maar om haar stem te horen

Geena Lisa: "Ik heb jaren naar de voicemail van Yasmine gebeld, alleen maar om haar stem te horen"

http://static1.hln.be/static/photo/2017/7/3/2/20170620074945/media_xll_9808187.jpg

Eind deze maand is het acht jaar geleden dat Yasmine uit het leven stapte. Haar boezemvriendin Geena Lisa (43) zet het gemis om in iets positiefs. Deze zomer trekt ze door Vlaanderen met covers van de betreurde zangeres.

De datum staat in Geena's geheugen gegrift alsof het gisteren was: op 25 juni 2009 overleed Yasmine en liet ze de Vlaamse showbizzwereld compleet verbijsterd achter. Het feit dat de zangeres zelf besloot om uit het leven te stappen toen ze amper 37 was, maakt het er voor de nabestaanden niet eenvoudiger op. "Als ik eraan terugdenk, word ik soms nog heel verdrietig", vertelt Geena openhartig in Story. "Maar toch probeer ik vooral onze mooie herinneringen te koesteren. En door nu op tournee te gaan met haar liedjes, heb ik het gevoel dat ze weer dicht bij mij is. Heel fijn. Ik wil er bovendien voor zorgen dat mensen haar liedjes blijven horen zodat ze haar in gedachten houden"

Zwaar
"Een paar jaar geleden had ik het niet gekund om haar liedjes te zingen, maar nu heb ik er echt zin in. Ik zing overigens niet alleen nummers van Yasmine, maar ook van Ann Christy. Ik geef wel toe dat ik het emotionele aspect onderschat heb. Na de eerste repetitie barstte ik in tranen uit en dacht ik dat het me toch niet zou lukken. Maar het helpt dat ik dit samen met Kate Ryan kan doen. En ik voel dankbaarheid voor het feit dat Yasmine zoveel fijne nummers heeft achtergelaten en dat ik haar nog kan horen. Ik heb trouwens heel lang haar telefoonnummer bijgehouden in mijn gsm. Dan belde ik haar antwoordapparaat, gewoon om haar stem te horen. Maar op een bepaald moment moet je daarmee stoppen en los laten. Of ik haar dood verwerkt heb? Dat wel, tijd heelt alle wonden. Maar het gemis blijft en is zelfs groter geworden."

Rust
Geena vertelt ook dat ze de zelfmoord van Yasmine misschien wel zag aankomen. "Haar naasten zagen haar zienderogen achteruit gaan. We waren op een punt gekomen dat ze een periode rust zou nemen. Ik ging zelfs een aantal taken van haar overnemen. Toen dacht ik dat er hoop was, dat ze erdoor zou komen. Maar dan zij heeft er anders over beslist. Ik herinner me ons laatste gesprek en de laatste sms'en die ik haar had gestuurd, maar waarop geen antwoord kwam. (stilte) Weet je, Yasmine was op zoek naar liefde en geluk. Ze zei ook weleens dat ze niet meer wilde leven, maar je denkt niet dat het echt zou gebeuren. Ze was immers omringd door goede vrienden en familie en ze werd begeleid door dokters. Ik heb me echt afgevraagd hoe zoiets kon gebeuren, maar dat heb ik losgelaten. Ik krijg toch geen antwoord en haar terughalen gaat al helemaal niet." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baby wordt geboren in vliegtuig en mag als cadeau levenslang gratis vliegen

Baby wordt geboren in vliegtuig en mag als cadeau levenslang gratis vliegen

http://static2.hln.be/static/photo/2017/7/1/4/20170619190716/media_xll_9807199.jpg

Een baby die gisteren op een vlucht van het Indiase Jet Airways is geboren, mag zijn hele leven gratis vliegen met de maatschappij.

De moeder kreeg tijdens de vliegreis van Saoedi-Arabië naar India eerder dan de uitgerekende datum weeën. De bemanning en een verpleegster die als passagier aan boord was, hielpen de vrouw op 10 kilometer hoogte met het ter wereld brengen van het jongetje.

Het vliegtuig, met bij het opstijgen nog 162 passagiers aan boord, veranderde na de bevalling van koers en landde in Bombay. Daar werden moeder en kind snel naar een ziekenhuis gebracht. Ze maken het allebei goed.

Eerste keer
Voor Jet Airways is het de eerste keer dat een passagier bevalt tijdens de vlucht. Om dat te vieren geeft de vliegmaatschappij een leven lang gratis vliegtickets aan de baby.

Een bevalling op grote hoogte komt niet vaak voor. De meeste vliegmaatschappijen laten vrouwen toe tot maximaal 36 weken zwangerschap. Ook hebben ze vaak de regel dat vrouwen vanaf 28 weken een doktersverklaring moeten hebben met de uitgerekende datum.

In april beviel een vrouw nog tijdens een vlucht van Turkish Airlines. Ook daarbij hielp de bemanning bij de geboorte. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Urine-incontinentie is niet normaal bij het verouderen of na de bevalling

Urine-incontinentie is niet normaal bij het verouderen of na de bevalling

http://static3.hln.be/static/photo/2017/3/15/5/20170619143245/media_xll_9806720.jpg

In België heeft meer dan 10% van de thuiswonende bevolking ouder dan 30 jaar last van urine-incontinentie. Toch bestaan er nog veel misverstanden rond urineverlies. Zo denken veel mensen onterecht dat het normaal is als je ouder wordt, of als je net bevallen bent. Dat blijkt uit de eerste Belgische studie rond het onderwerp van LM Oost-Vlaanderen, in samenwerking met UZ Gent.

Bij 2.085 deelnemers aan de enquête - met en zonder incontinentie - werd gepeild naar de kennis en attitudes over urineverlies. Liefst 79% vindt het moeilijk en gênant om over urine-incontinentie te praten. Een op de twee denkt foutief dat urine-incontinentie normaal is bij verouderen. "Urine-incontinentie hoort niet bij het normale verouderingsproces", verduidelijkt prof. dr. Everaert. 

Een andere misvatting is dat urine-incontinentie ook gangbaar zou zijn na een bevalling. Vier op de tien respondenten van de bevraging geloven dat. "Maar dat idee klopt helemaal niet. Tijdens de zwangerschap en de bevalling zijn er veranderingen ter hoogte van de bekkenbodem. En bij beschadiging van die structuren kan incontinentie ontstaan. Toch is het niet normaal. Ter preventie en als eerstelijnsbehandeling wordt daarom bekkenbodemkine wel sterk aangeraden bij pas bevallen vrouwen."

Medicatie als oplossing

Reclame voor incontinentiemateriaal wekt de indruk dat urineverlies bij het leven hoort. Maar is dat wel zo normaal? 36% denkt dat de eerste tekenen van ongewild urineverlies kunnen worden genegeerd. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat een belangrijk deel van de respondenten (43%) niet weet dat er medicatie bestaat voor bepaalde vormen van urine-incontinentie. "Er bestaat meer dan alleen opvangmateriaal. Met de juiste hulp kunnen we de zorg voor veel mensen verlichten", benadrukt de professor. 

Praten over plasproblemen

"Het onderzoek leert ons dat we vooral sneller moeten praten over plasproblemen," legt Cathy De Waele uit, directeur van LM Oost-Vlaanderen. "En dan zeker met een dokter of zorgverlener om zwaardere problemen te voorkomen." Daarom start LM Oost-Vlaanderen met een bewustwordingscampagne. "Met een roadshow brengen we dit najaar de juiste informatie, tips, plaskalenders en getuigenissen naar de mensen. Ook chatsessies met de dienst Urologie van het UZ Gent staan op het programma. Zo willen we de kennis rond ongewenst urineverlies vergroten, in de hoop de attitude te veranderen." (br.hln)


» Reageer (0)
19-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spencer Davis Group - Mean Woman Blues

Spencer Davis Group - Mean Woman Blues

Klik op de foto om ze te beluisteren

The Spencer Davis Group is een Britse band die hun grootste successen had in het midden van de jaren zestig van de 20e eeuw. De naamgever van de band is Spencer David Nelson Davis uit Wales.

Rond zijn 20e verjaardag vertrekt Davis vanuit Wales naar Birmingham dat een ware broedplaats is voor de popmuziek in de daaropvolgende jaren. In 1963 komen leden van de Excelsior Jazz Band en "Muff Woody Jazz Band", waarin de broertjes Winwood, bij elkaar en de Rhythm and Blues Quartet, later opgedoopt tot The Spencer Davis Group is gevormd:

Ze worden het “huisorkest” van een plaatselijk rhythm-and-bluescafé en wisselen in mei 1964 de semi-beroepsstatus om naar volledig beroeps (Steve Winwood is dan 16 jaar!). Er volgen een aantal singles die nog geen succes hebben, maar met Keep on Running is het raak: nummer 1 in Engeland. Het is niet de laatste, er volgt een lijst van hits, niet alleen in Engeland, maar ook in de Verenigde Staten.

In 1967 valt deze samenstelling uit elkaar. Island Records zit namelijk achter de gebroeders Winwood aan. Steve Winwood gaat naar Traffic; Muff Winwood wordt producer bij het label. Dit blijkt de doodsteek voor de band; die pruttelt nog wat door, wordt opgeheven en weer opgestart en weer opgeheven etc.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huisdieren en de hitte: zo geef je hen wat verkoeling

Huisdieren en de hitte: zo geef je hen wat verkoeling

http://static1.hln.be/static/photo/2017/18/4/5/20170619091625/media_xll_9806165.jpg

Dacht je dat jij het al moeilijk had met deze temperaturen? Beeld je dan eens in hoe warm het moet zijn als je ook nog eens een dikke pels hebt. Onze huisdieren kunnen ook flink last hebben van de extreme warmte. Met deze tips maak je het hen zo comfortabel mogelijk.

Huisdieren kunnen het dan wel niet vertellen wanneer ze last hebben van de warmte, dat wil niet zeggen dat er geen symptomen of tekenen zijn die we zelf niet kunnen herkennen. Is je hond of kat plots vrij lusteloos, ademt het dier snel, of blijft de etensbak onaangeroerd? Dan heeft het waarschijnlijk last van de warmte. Een ander signaal zijn de pootafdrukken. Honden en katten hebben namelijk nergens zweetklieren, behalve in hun voetzooltjes. Zie je plots natte pootafdrukken op de vloer? Dan zijn ze behoorlijk aan het zweten van de warmte.

Goed, nu weten we dan wel of ze het al dan niet te warm hebben, maar zijn er ook dingen die we zelf kunnen doen?

JE HOND

Honden zijn erg gevoelig voor de hitte en hebben het dan ook snel warm. Bovendien kunnen ze die warmte alleen maar kwijtraken door te hijgen. Neem hen op een warme dag als vandaag dus zeker niet mee voor een lange wandeling of een jogsessie in het park. Het beste is om honden binnen te houden en de ramen en gordijnen te sluiten, zodat het zo koel mogelijk blijft. Zorg ook dat er steeds voldoende fris water is om te drinken. Om het water zo lang mogelijk koel te houden, kies je best voor een grote drinkbak, die warmt minder snel op dan een klein schaaltje met water.

Gaan jullie toch naar buiten voor een wandeling? Dan doe je dat best 's ochtends of 's avonds. Overdag is het niet alleen verzengend warm, ook asfalt kan erg heet zijn en zo de pootjes van je viervoeter verbranden. Of de grond al dan niet te warm is kan je makkelijk zelf testen door je hand 3 seconden lang op de grond te houden. Voelt het te warm aan voor jou? Dan is het ook te warm voor je hond. Altijd een topper: verras je hond met een privéplonsbadje. Met een paar hondenspeeltjes erin is pret waterpret gegarandeerd verzekerd. Let wel op: honden met een dunne vacht smeer je best in met zonnebrand, want ze kunnen net als jij verbranden.

JE KAT

Langharige katten of katten met een dikke vacht hebben beslist last van de hitte. Even langs het trimsalon, of gewoon zelf de vacht van je kat borstelen om losse en overbodige haren te verwijderen, kan al meteen wat verkoeling bieden. Let wel op: katten die net van de trimster komen of katten met een lichte vacht hebben een hoger risico op huidkanker én ze zijn gevoeliger voor de zon, dus smeer hen als ze buiten gaan voorzichtig in met een niet-vette zonnebrandcrème. Lijkt je kat zich plots vaker schoon te likken dan anders? Dat is normaal. Wassen werkt immers verkoelend, net zoals zweten bij de mens. Als je wil kan je hen zelfs een handje helpen: neem een koude, vochtige doek en wrijf daarmee over hun vacht. Een klein beetje vocht kunnen de meeste katten wel appreciëren, al helemaal als ze merken hoe verkoelend het werkt. 

Daarnaast heeft je kat ook voldoende water nodig. Omdat katten er niet van houden op één plek te drinken, en al helemaal niet in de buurt van hun etensbak, plaats je best verschillende schaaltjes met water verspreid door het huis. Om het water koel te houden, kan je er eventueel een ijsblokje aan toevoegen. Ben je zelf de hele dag op je werk? Dan kan je 's avonds een flesje water vullen en dit een nachtje in de diepvries leggen. 's Morgens wikkel je er een handdoek omheen en leg je het flesje in het mandje of op de favoriete plek van je kat, zo blijft het daar de hele dag lekker koel. Let wel op: vul het flesje niet tot de rand, water zet immers uit wanneer het bevriest.

JE KONIJN

Ook konijnen zijn geen zonnekloppers. Integendeel: ze zijn gewend om in een koud hol onder de grond te kruipen, en kunnen dus helemaal niet goed tegen de hitte. Zorg dan ook dat hun hok in de schaduw staat, en zorg voor wat extra verkoeling door theedoeken nat te maken en in te vriezen. Deze kan je dan op de kooi leggen. Ook staat het hok beter niet op de grond, maar zet je het op een verhoogje, om de ventilatie te verbeteren.

Zorg ook dat er voldoende water is. Het ijzeren drinkteutje kan door de warmte namelijk gloeiend heet worden, waardoor ze er niet meer van willen drinken. Een andere optie zijn fruit of groenten die veel water vasthouden, zoals appels, watermeloen en selder. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Robert Cray - Don't Be Afraid Of The Dark

Robert Cray - Don't Be Afraid Of The Dark

Klik op de foto om hem te beluisteren


Robert Cray (Georgia, Columbus, 1 augustus 1953) is een Amerikaans bluesmuzikant, gitarist en zanger.Hij was een van de artiesten, zoals ook Stevie Ray Vaughan en George Thorogood, die een breder publiek bereikten op de radio met het spelen van vernieuwende gitaarblues en schrijven van liedjes in de jaren 80. Hij startte met gitaarspelen in zijn tienerjaren.
In het middelbaar onderwijs begon de liefde voor blues en soul te groeien doordat hij begon platen te verzamelen. Tegen z'n 20e had Cray reeds zijn helden Albert Collins, Freddie King en Muddy Waters live gezien, en besloot zijn eigen band op te richten. Deze begon op te treden in de steden aan de westkust. Na vele jaren van regionaal succes, kon Cray beginnen bij Mercury Records in 1982.
Zijn derde release, Strong Persuader, won een Grammy Award, en de single "Smokin' Gun" gaf hem naamsbekendheid bij een breder publiek. Cray was een openingsact voor de grote sterren. Begin jaren 90 werd zijn naam steeds verbonden met zijn soulstem, proper gitaarwerk en een vernieuwend bluesgeluid.
Cray hanteerde voornamelijk Fendergitaren (Telecasters en Stratocasters), en speelde in een band die gewoonlijk bestond uit een bas, drums, keyboard, saxofoon en trompet. Hij  neemt nog steeds platen op en tourt nog rond .
In 2011 werd Cray opgenomen in de Blues Hall of Fame.


» Reageer (0)
18-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewezen: slaapproblemen zitten niet tussen je oren

Bewezen: slaapproblemen zitten niet tussen je oren

http://static1.hln.be/static/photo/2017/16/11/9/20170614084318/media_xll_9796074.jpg

Wie regelmatig moeite heeft om in te slapen, heeft daar niet altijd een aanwijsbare oorzaak voor. Wetenschappers van de Vrije Universiteit van Amsterdam tonen nu aan dat DNA een belangrijke rol speelt bij slaapproblemen, en genen dus aan de basis kunnen liggen van jouw slapeloze nachten.

Van moeilijke slapers wordt wel eens gezegd dat het "tussen de oren zit", maar een internationaal team onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam komt nu met een tegenargument op de proppen. Zij ontdekten genen die aan de biologische basis van slapeloosheid kunnen liggen, zo schrijven ze in het wetenschappelijkte tijdschrift Nature Genetics.

Depressie en angststoornis

Op basis van een steekproef bij meer dan 113.000 mensen uit verschillende landen, onderscheidden ze zeven verschillende genen die in verband kunnen worden gebracht met een moeilijke nachtrust. Ook onderzochten ze het DNA van de participanten, en vonden een verband tussen bepaalde aandoeningen die genetisch bepaald zijn en slaapproblemen. Zo komen de genetische varianten van bijvoorbeeld depressies en angststoornissen vaak voor in combinatie met slapeloosheid. 

Allemaal een goede nachtrust?

De ontdekking van de slapeloosheidsgenen mag dan wel bijzonder zijn, dat wil nog niet zeggen dat er ook meteen een oplossing voor die moeilijke slapers in de maak is. "Nu zijn therapieën nog vooral gericht op het veranderen van gewoontes van mensen. Die behandelingen werken vrij goed," vertelt hoogleraar psychofysiologie Gerard Kerkhof aan Metro. "Er moet nog gekeken worden of deze ontdekking daar iets aan kan veranderen. Het is dus nog even wachten vooraleer we een gerichtere therapie kunnen geven aan mensen met slapeloosheid", voegde Kerkhof eraan toe. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beyoncé is dinsdag bevallen

"Beyoncé is dinsdag bevallen"

http://static1.hln.be/static/photo/2017/8/0/4/20170618061501/media_xll_9804274.jpg

De Amerikaanse showbizzsites zijn het erover eens: Beyoncé is bevallen van haar tweeling. Volgens zowel US Weekly als E! News breidde de familie Carter maandagnacht of dinsdagochtend uit met twee nieuwe leden.

Er werd deze week al druk gespeculeerd over de mogelijk bevalling van Queen Bey, en nu werd het ook bevestigd door 'verschillende bronnen'. Volgens Showbizz 411 is er "minder dan 1 procent kans dat het niet klopt" en beviel de zangeres eerder deze week van haar tweeling in het UCLA Medical Center in Los Angeles. "Daarom daagde Jay Z niet op voor zijn Hall of Fame-ceremonie donderdagavond." Eerder deze week werd de man ook al aan het ziekenhuis gespot, samen met dochtertje Blue Ivy.

Een officiële bevestiging is er dus nog niet, en hoe moeder en kinderen het stellen is ook niet geweten, maar het tijdskader zou alvast kunnen kloppen. Beyoncé (35) kondigde in februari aan dat zij en haar man Jay Z (47) een tweeling verwachtten. "We willen onze liefde en ons geluk delen", klonk het toen via Instagram. "We zijn tot tweemaal toe gezegend geweest en zijn enorm dankbaar dat onze familie met twee leden zal groeien." De twee zijn intussen al negen jaar getrouwd en hebben samen al een dochtertje: Blue Ivy (5). (br.hln)


» Reageer (0)
17-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komt er binnenkort een einde aan de Spaanse siësta?

Komt er binnenkort een einde aan de Spaanse siësta?

http://static3.hln.be/static/photo/2017/2/7/7/20170616064844/media_xll_9800677.jpg

Het traditionele Spaanse middagdutje zou met uitsterven zijn bedreigd. Onderzoeksbureau Simple Lógica kwam tot de conclusie dat vooral ouderen nog een siësta inlassen, terwijl jongeren er steeds minder vaak voor kiezen. Dat schrijft Metro vandaag.

Slechts 17,6 procent van de Spanjaarden houdt regelmatig een siësta, terwijl 57,9% van hen dat nooit doet. 

Uit de resultaten blijkt dat oudere mensen vaker een uiltje knappen 's middags dan hun jongere medemens. Bij jongeren tussen 25 en 34 jaar is er slechts 33,2 procent die al eens een middagdutje durft te doen, bij 65+-ers is dat 48 procent. Mannen blijken bovendien hun middagrust meer nodig te hebben dan vrouwen. Bij mannen gaat het om 47procent tegenover 35,7 procent bij vrouwen.

Langs verschillende kanten wordt er druk gezet op de siësta. Het is niet enkel de jongere generatie die er geen behoefte meer aan lijkt te hebben, het zijn ook de ondernemingen en de overheid die komaf willen maken met de langere Spaanse werkdagen. Vanwege de langere middagpauze van twee uur, werken de Spanjaarden immers ook langer door 's avonds. Niet alleen zijn ze niet productiever, het heeft ook een negatieve invloed op hun persoonlijk en familiaal leven.

'Red de siësta'
Toch heeft de siësta ook voordelen. De Spanjaarden hebben immers een erg korte nachtrust en net daarom kan een hazenslaapje rond het middaguur wel degelijk nuttig zijn. De reiswebsite Hotels.com plaatste begin dit jaar enkele 'slaappods' in het treinstation Atocha in Madrid onder het mom 'red onze siësta'.

Werknemers konden in de comfortabele zetels een middagdutje doen. Het project was erg populair. "De siësta is niet incompatibel met een modern werkritme, zelfs niet op de werkvloer", vertelt slaapspecialist Juan José Ortega aan de BBC. "Als werknemers mogen pauzeren voor een koffie of een sigaret, waarom dan niet voor een dutje?" (br.hln)


» Reageer (0)
16-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheepswrak Amerikaanse kustwacht na 100 jaar gevonden

Scheepswrak Amerikaanse kustwacht na 100 jaar gevonden

http://static2.hln.be/static/photo/2017/10/7/8/20170614140221/media_xll_9796733.jpg

13 juni 1917 voer de kotter 'USRC McCulloch' van de Amerikaanse marine voor het laatst uit. Het gepantserde schip zonk die dag aan de Zuid-Californische kust na een aanvaring met de stomer 'Governor' die meer dan 400 opvarenden telde. Overblijfselen van het wrak werden pas nu, exact 100 jaar later, teruggevonden.

De McCulloch had een voorgeschiedenis als militair schip tijdens de Slag in de Baai van Manilla en gedurende de Spaans-Amerikaanse Oorlog. Op 12 december 1897 werd het schip in dienst gesteld. Na heel wat omzwervingen keerde het in 1912 terug naar het eigen patrouillegebied in de omgeving van San Francisco.

Na de botsing met het passagiersschip 'Governor' zonk het naar de bodem van de Stille Oceaan bij Point Conception, om nooit meer gezien te worden. Alle opvarenden overleefden het ongeval, maar één bemanningslid overleed enkele dagen later alsnog aan zijn verwondingen.

Nu, een eeuw later, vond een onderzoeksteam het scheepswrak, niet ver van Point Conception waar de McCulloch destijds was gezonken. Dat kan een erg gevaarlijke plek zijn in ongure omstandigheden. Niet voor niets staat Point Conception bekend als 'het kerkhof van de Grote Oceaan'.

Voorlopig blijft de McCulloch daar op de zeebodem liggen. Het is nog niet uitgemaakt wat de verdere plannen zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 misverstanden over burn-out die dringend de wereld uit moeten

5 misverstanden over burn-out die dringend de wereld uit moeten

http://static3.hln.be/static/photo/2017/11/11/0/20170606170813/media_xll_9779805.png

We worden de laatste jaren om de oren geslagen met berichten over burn-out en iedereen kent intussen minstens één iemand die eraan ten prooi is gevallen. Je zou dus denken dat we nu wel begrijpen wat de ziekte inhoudt. Helaas is dat niet het geval. Er bestaan nog veel te veel misvattingen over burn-out. Stressarts Luc Swinnen klaart die graag uit.

Misverstand 1. Burn-out treft emotioneel onstabiele mensen
"Mensen die een burn-out krijgen zijn absoluut geen watjes. Het zijn perfectionisten. Ze werken harder, omdat ze alles in orde willen hebben en omdat ze meer werk zien. Ze willen ook goed in het team liggen, waardoor ze vaker extra taken op zich nemen. Niet omdat ze assertiviteit missen, maar omdat ze daar voldoening uit halen. Ze zijn gedreven, gepassioneerd en collegiaal. Dat zijn absoluut geen kenmerken van een emotioneel onstabiele persoonlijkheid."

Misverstand 2. Werkgevers kunnen een burn-out niet voorkomen
"De werkgever speelt wel degelijk een belangrijke rol. Het is zijn taak om een gezonde werkomgeving te creëren. Hij moet zorgen dat werkkrachten zich nuttig voelen en fier zijn op hun job. Dat ze weten wat er van hen wordt verwacht. Hij moet op een open manier communiceren, zodat iedereen weet waarom de ene wel opslag krijgt en de ander niet. Hij moet zijn werknemers ook enige vrijheid gunnen, om bijvoorbeeld eigen werkuren te bepalen. En hij moet zorgen voor een collegiale sfeer, waarbij medewerkers vrienden zijn in plaats van rivalen. Wordt er aan een van die vijf zaken niet voldaan, dan is de kans op problemen heel groot."

Misverstand 3. Burn-out is een individuele aandoening
"Burn-out is besmettelijk. We hebben allemaal spiegelneuronen, hersencellen die het gedrag van anderen spiegelen. Dus als je thuis een partner hebt met een burn-out, is het risico heel groot dat je de ziekte gaat overnemen. Dat zie je ook in bedrijven. Als er één burn-out is, volgen er nog."

Misverstand 4. Mensen met een burn-out zijn depressief
"Een depressie is een stemmingsziekte. Dan heb je nergens nog zin in. Een burn-out is een energieziekte. Dan wil je dingen doen, maar je hebt er de fut niet voor. Dat is een groot verschil. Een depressie kan verholpen worden met medicatie, bij een burn-out helpen pillen niet. Je kan er alleen met veel geduld en goede begeleiding van herstellen."

Misverstand 5. Een burn-out is volledig werkgerelateerd
"Niet alleen onze stressvolle jobs zorgen ervoor dat zo veel mensen een burn-out krijgen. Onze leefomstandigheden zijn mee verantwoordelijk. Er heerst veel onzekerheid, dingen veranderen continu en we krijgen heel veel prikkels binnen. Een van de grootste bronnen van storende prikkels is blauw licht, afkomstig van tv's, computers en gsm's. Probeer die twee uur voor je gaat slapen uit te schakelen. Zoek rust op door vaak genoeg naar buiten te trekken of een museum te bezoeken. En beweeg voldoende. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die 10.000 stappen per dag zetten beter in hun vel zitten en hun werk efficiënter kunnen uitvoeren. Kleine aanpassingen die een groot verschil maken."

Meer weten over burn-out? '101 antwoorden op stress en burn-out', Luc Swinnen & Dirk Coeckelbergh, Van Halewyck (€ 19,99). (br.hln)


» Reageer (0)
15-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opvliegers? Dit drankje maakt er snel komaf mee

Opvliegers? Dit drankje maakt er snel komaf mee

http://static3.hln.be/static/photo/2017/8/15/11/20170614144835/media_xll_9796826.jpg

Strakker en energieker in 7 weken? Met het nieuwe boek "Power Body" van Claudia van Avermaet ga je vol zelfvertrouwen de zomer tegemoet. De zus van Greg van Avermaet legt uit hoe je in 7 stappen en evenveel weken jouw gezonde toplichaam krijgt. Op nina.be doen we graag mee, en geven we zeven weken lang elke dag een powertip van Claudia. Vandaag deelt ze het recept van een drankje dat helpt tegen oplvliegers.

Hormoonschommelingen, vermoeidheid, opvliegers,... het zijn maar enkele vervelende kwaaltjes die voorkomen tijdens de menopauze. Er zijn een aantal middeltjes op de markt om symptomen te bestrijden, maar tegen opvliegers of ook wel vapeurs in de volksmond kun je helaas niet zoveel doen. Volgens Claudia is het vooral belangrijk dat vrouwen zichzelf graag blijven zien tijdens de menopauze en hun lichaam ook met liefde blijven behandelen. Maar voor wie zich toch suf irriteert aan de opvliegers, heeft ze een makkelijk receptje in petto.

200 ml warm water (niet kokend)
• 2 el appelciderazijn
• 1 el honing

Meng alles goed door elkaar en klop dit tot een schuimig drankje.

Opgelet: appelciderazijn kan irritatie in je keel veroorzaken wanneer je het niet verdunt. Diabetici mogen dit drankje niet innemen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna 7.000 werkgevers filmen personeel op werkvloer

Bijna 7.000 werkgevers filmen personeel op werkvloer

http://static2.hln.be/static/photo/2017/6/13/0/20170614055955/media_xll_9795855.jpg

Al 6.951 werkgevers in België hebben bewakingscamera's geplaatst om de werkvloer te controleren. Het voorbije jaar deden 1.057 werkgevers een aangifte daarvoor bij de privacycommissie. Dat meldt De Tijd woensdag.

De camera's zijn in alle sectoren te vinden, zo stelt De Tijd vast. Er zijn aangiftes voor apotheken, supermarkten, ziekenhuizen, autogarages, alsook de redactie van De Tijd en het stadhuis van Antwerpen.

Volgens Piet Van den Bergh van de studiedienst van vakbond ACV is het "een normale zaak geworden, zeker boven kassa's en op andere gevoelige plekken". Hij zegt dat het een goeie zaak is dat meer werkgevers de installatie aangeven bij de privacycommissie, maar toch zijn er nog discussies over. "Die duiken doorgaans op in rechtszaken over werknemers die worden beschuldigd van diefstal of wat anders dat niet mag."

In een cao is afgesproken dat werknemers alleen om bepaalde redenen mogen worden gefilmd, bijvoorbeeld om de veiligheid en gezondheid te garanderen. Geheime bewaking mag niet. De privacycommissie kreeg het voorbije jaar zo'n 60 klachten over camera's op de werkvloer. (br.hln)


» Reageer (0)
12-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna 118.000 Vlamingen betalen watermaatschappij zonder ooit druppel water te verbruiken

Bijna 118.000 Vlamingen betalen watermaatschappij zonder ooit druppel water te verbruiken

http://static3.hln.be/static/photo/2017/6/8/2/20170612055530/media_xll_9791447.jpg

In 2015 betaalden 117.591 Vlamingen een vastrecht tussen 22 en 70 euro aan hun watermaatschappij zonder dat ze één druppel water verbruikten. Sinds 2016 is dat vastrecht gestegen tot 106 euro bij iedere maatschappij. Vlaams parlementslid voor de sp.a Rob Beenders pleit ervoor dat iedereen verhoudingsgewijs bijdraagt aan de kosten van het waternet en dat woningen met een 0-verbruik geen factuur krijgen van 106 euro.

Vandaag geldt een basis vastrecht van 106 euro, dat verminderd wordt met 20 euro per gedomicilieerde. Daardoor betalen de 525.654 singles jaarlijks 86 euro, de 371.583 gezinnen van vier 26 euro en de 214.491 gezinnen van vijf of meer nul euro.

Geen waterverbruik
Er zijn evenwel ook aansluitingen waar geen enkel waterverbruik is. Het gaat onder andere over ouderen die verblijven in een rusthuis en hun eigen woning nog in het bezit houden, mensen die gedurende een bepaalde tijd in het buitenland zitten voor werk of studies, of mensen die moeten revalideren en lange tijd in het ziekenhuis verblijven. In 2015 ging het in totaal om 117.591 aansluitingen. Deze mensen kregen in 2015 een factuur voor vastrecht schommelend tussen 22 en 70,44 euro. Het vastrecht in 2015 was per watermaatschappij verschillend. Ze ontvingen dat jaar in totaal 178 miljoen euro of 23 miljoen meer dan in 2012.

Gezond verstand
"Het is niet correct dat een single 86 euro vastrecht betaalt, een gezin van 5 personen 0 euro en iemand die helemaal geen water verbruikt 106 euro. Waar zit hier het gezond verstand? Als het vastrecht dient om bij te dragen aan de kosten van het waternet, dan moet iedereen dat op een correcte manier doen, de verschillen zijn vandaag oneerlijk en onlogisch, dit moet veranderen", vindt Beenders.

Hij vraagt dat Vlaams minister Joke Schauvliege na de lopende evaluatie van de samenstelling van de waterfactuur het vastrecht zo hervormt dat elke Vlaming verhoudingsgewijs bijdraagt aan de kosten van het waternet, waarbij woningen zonder verbruik voortaan geen factuur meer krijgen van 106 euro. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opgelet voor wie naar Frankrijk reist: ecovignet verplicht vanaf 1 juli

Opgelet voor wie naar Frankrijk reist: ecovignet verplicht vanaf 1 juli

http://static0.hln.be/static/photo/2017/9/16/1/20170611081803/media_xll_9789721.jpg

Het Franse ecovignet Crit'Air wordt vanaf 1 juli verplicht voor al wie in ons buurland wilt rondrijden in steden waar milieuzones zijn ingesteld. Wie nog geen ecovignet heeft, kan maar beter snel eentje aanvragen online, want het kan al gauw 10 dagen duren vooraleer je het ontvangt. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Met het ecovignet wil Frankrijk vervuilende auto's zoveel mogelijk uit de steden weren. Crit'Air bestaat in zes kleuren: van groen, voor de propere elektrische wagens, tot grijs, voor auto's van voor 2000. De kleur die je krijgt is dus afhankelijk van het jaar van inschrijving, de energie-efficiëntie en de uitstoot van het voertuig.

Zones
De Franse wetgeving Crit'Air, waarmee Franse gemeentes milieuzones kunnen instellen, bestaat sinds 1 juli 2016. Met deze wetgeving wil het land de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof verlagen. Een milieuzone kan bestaan uit een zone waar beperkt verkeer toegestaan is, de zogenaamde "Zone à Circulation Restreinte" (ZRC), of uit een luchtkwaliteitszone. Binnen deze zones mogen op werkdagen tussen 8 uur en 20 uur alleen voertuigen rijden die over een milieusticker beschikken. Wie dus tussen die uren door de zones wilt rijden, heeft een ecovignet nodig. 

Boete
Steeds meer Franse steden, zoals Parijs en Lyon, hebben al zones met beperkte circulatie ingevoerd. In september zullen nog meer steden volgen, waaronder ook Montpellier, Bordeaux en Rijsel.  

"Vanaf 1 juli kan al wie bijvoorbeeld in Parijs zonder het juiste vignet rondrijdt, beboet worden", waarschuwt Danny Smagghe van mobiliteitsorganisatie Touring in het Nieuwsblad. Als je dan zonder ecovignet rondrijdt, kan je een boete krijgen van 68 euro. Het Crit'Air-vignet kost slechts 4,80 euro. Het vignet blijft bovendien geldig zolang de auto is ingeschreven. Het ecovignet is enkel online te koop. (br.hln)


» Reageer (0)
10-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dankzij deze geuren kom je zo in dromenland

Dankzij deze geuren kom je zo in dromenland

http://static0.hln.be/static/photo/2017/15/12/12/20170609110543/media_xll_9786402.jpg

Strakker en energieker in 7 weken? Met het nieuwe boek "Power Body" van Claudia Van Avermaet ga je vol zelfvertrouwen de zomer tegemoet. De zus van Greg van Avermaet legt uit hoe je in 7 stappen en evenveel weken jouw gezonde toplichaam krijgt. Op nina.be doen we graag mee, en geven we zeven weken lang elke dag een powertip van Claudia.

In slaap vallen kan soms erg moeilijk zijn, zeker met deze hitte. Claudia geeft haar tip over hoe je dankzij geuren een echte schone slaapster wordt. 

Geuren werken in op jouw gevoel van ontspanning en jouw slaap. De geur van kruiden heeft een effect op je lichaam en op je geest. De volgende geuren bevorderen je slaap:

Lavendel
Heeft ontspannende eigenschappen. Je kunt na het nemen van een lavendelbad heerlijk slapen. Je kunt ook gewoon wat lavendelolie op je lakens druppelen. Thee van lavendelbloemetjes is ook heel ontspannend. Gebruik dit wel met mate, want anders heeft het een tegenovergestelde werking.

Marjolein
Heeft een warme, kruidige en 'troostende' geur. Het helpt bij hoofdpijn, migraine en slapeloosheid, doordat de geur kalmerend werkt op het zenuwstelsel.

Sandelhout
Is afkomstig van een boom met leerachtige bladeren en kleine paarse bloemen. Deze geur helpt bij emotionele uitputting, depressiviteit en slapeloosheid, vooral als je een druk leven leidt of last hebt van angsten.

Jasmijn
Is afkomstig van een klimmende struik met talloze witte bloemen. Het heeft een heerlijk zoet aroma, helpt bij gebrek aan zelfvertrouwen, brengt de hormonen in balans, ontspant het lichaam en kalmeert de zenuwen. (br.hln)


» Reageer (0)
09-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Last van muggen? Deze 5 natuurlijke middeltjes helpen

Last van muggen? Deze 5 natuurlijke middeltjes helpen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/7/4/1/20160529105019/media_xll_8704021.jpg

Samen met een beginnend zomerweertje komt helaas een iets minder aangenaam neveneffect: zoemende muggen die ons uit onze slaap houden. Geen muggenmelk in huis, of niet zo dol op de doordringende geur van het product? Deze natuurlijke middeltjes werken minstens even goed.

1. Lavendel

De geur van citroen schrikt muggen af, maar ook op lavendel zijn ze niet meteen dol. Extra voordeel: ook vliegen en motten blijven hiermee op een afstand. Je kan wat lavendeltakjes in een stukje stof wikkelen en toeknopen, en deze zakjes verspreiden in huis. Maar ook huidproducten met lavendel zijn erg efficiënt. Ze verbergen je natuurlijke lichaamsgeur, waar muggen tot aangetrokken worden.

2. Knoflook

Voeg gerust nog een extra teentje knoflook toe aan je maaltijd, want dat kunnen muggen niet verdragen. Na het eten van look, komen knoflookoliën vrij door de poriën van je huid. Een geurtje dat de muggen op afstand houdt.

3. Draag lichte kleuren

Een tip om ook overdag niet te veel last te hebben van de zoemende beestjes: draag lichtere kleuren. Daar voelen muggen zich het minst tot aangetrokken, terwijl donkere kleren het meeste opvallen. Vooral bij zonsopkomst of zonsondergang prikken muggen het liefst, dus dan draag je beter kledij in lichte kleuren.

4. Ventilator

Muggen zijn niet de allerbeste vliegers, dus met een een kleine ventilator naast je bed, raken ze zelfs niet tot bij jou. Richt de ventilator naar de grond, aangezien muggen vaak daar vliegen om zoveel mogelijk wind te ontwijken.

5. Maak je eigen antimuggenkaars

Zonder zelf aan de slag te moeten met wieken en kaarsvet, kan je heel makkelijk zelf een geurige antimuggenkaars maken.

- Vul een grote glazen pot of bokaal met verste takjes munt, rozemarijn citroen, lavendel of andere van je favoriete geurtjes

- Voeg water bij de verse geuren en een paar druppels citronella

- Stop een drijvende kaars in de pot, en steek aan   (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpen heeft er nieuw kunstmuseum bij

Antwerpen heeft er nieuw kunstmuseum bij

http://static0.hln.be/static/photo/2017/10/7/12/20170608174206/media_xll_9784782.jpg

Aan de Antwerpse Scheldekaaien opent morgen het gloednieuwe museum De Reede de deuren. Het gaat om een privé-initiatief van de Nederlandse ondernemer Harry Rutten, die tijdens zijn loopbaan een verzameling aanlegde van grafisch werk van drie grootmeesters in het genre: Francisco Goya, Edvard Munch en Félicien Rops.

De dagelijkse werking zal vooral op vrijwilligers draaien, maar toch zal het museum vijf dagen per week open zijn en komen er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen met bruiklenen.

Grafiek
Een museum dat volledig aan grafiek is gewijd, met onder meer etsen, lithografieën, aquatinten en houtsneden, is een behoorlijk uniek gegeven. Rutten koos Antwerpen uit als locatie, onder meer omdat daar ook al het drukkunstmuseum Plantin-Moretus is gevestigd. "Je kan mijn collectie vergelijken met een uit de hand gelopen postzegelverzameling: je ziet iets mooi, je gaat je daarin verdiepen en steeds meer aankopen", zegt hij. "Ik had het voordeel dat grafisch werk nog beschikbaar én betaalbaar was."

Cadeau voor Antwerpen
Het leeuwendeel van de collectie bestaat uit werk van Goya, Munch en Rops, maar er hangen ook stukken van onder meer Jacob Toornvliet, Rik Wouters en Gustave Van de Woestijne. Rutten vroeg geen overheidssteun aan, wat het Antwerpse stadsbestuur er dan ook toe brengt het museum "een cadeau" aan de stad te noemen.

"Echte entrepreneurs geven de samenleving ook iets terug", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Harry Rutten besefte dat er meer is in het leven dan carrière en centen, werd in Noorwegen 'gepakt' door werk van Munch en ging zich verder verdiepen in een minder bekend luik van diens werk, de grafiek. Het is fantastisch dat iedereen nu met het werk van drie grafische meesters kan kennismaken in Antwerpen, in plaats van ervoor naar pakweg Oslo of Madrid te moeten." (br.hln)


» Reageer (0)
05-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom een dikke laag make-up toch niet zo slecht is

Waarom een dikke laag make-up toch niet zo slecht is

http://static3.hln.be/static/photo/2017/10/14/5/20170601115500/media_xll_9768860.jpg

Al jaren waarschuwen dermatologen ons voor het gebruik van make-up, het verstopt de poriën en irriteert de huid. Niets beter dus dan af en toe puur natuur door het leven gaan zou je denken, maar nu blijkt een goede laag make-up toch nog zijn voordelen te hebben.

Eerder deze maand publiceerde Phillip Artemi, dokter aan de Australasian College of Dermatologists, een paper over de potentiële voordelen van het dragen van cosmetica. "We weten nu dat het niet alleen zonnestralingen zoals UVB en UVA zijn die onze huid aantasten. We worden ook blootgesteld aan infrarood stralingen en licht, met een doffe huid, rimpels en in het slechtste geval huidkanker als resultaat", legt Phillip Artemi uit.

Gewapend tegen de zon

Na zonnecrème zou een goede laag make-up het beste wapen zijn tegen verouderingssymptomen door zonnestralen. "Zonnecrème doet veel, maar niet genoeg. Daarom adviseren we nu ook om gekleurde schoonheidsproducten zoals foundation, blush en lippenstift te gebruiken om het risico op huidkanker en vroegtijdige veroudering tegen te gaan."

Pigmenten en andere licht reflecterende ingrediënten in make-up beschermen het huidoppervlak tegen zonnestralen. Dit idee is vooral van toepassing wanneer het gaat om oogmake-up. Wanneer we ons insmeren met zonnecrème wordt de zone rond de ogen vaak overgeslagen, een extra laagje oogschaduw en licht reflecterende highlighter helpen in dat geval zonneschade tegen te gaan.

Make-up als zonnebeschermer?

Alvorens we mee op de 'cosmetica-is-goed-voor-je-huid kar' springen, vroegen we dermatoloog Ilan Karavani om zijn mening.

"Het blokkeren van zonnestralen is een goede zaak. Je kan dit op verschillende manieren doen, door bijvoorbeeld een zonnecrème te gebruiken. Maar ook make-up heeft inderdaad een blokkerende functie omwille van haar reflecterende effect. Men schat dat een laag cosmetica gelijk staat aan beschermingsfactor 15. Enerzijds helpt make-up dus tegen zonneschade, anderzijds heeft die laag make-up ook schadelijke effecten, zoals verstopte poriën en een geïrriteerde huid. Er zijn dus wel degelijk verschillende redenen waarom het dragen van make-up niet goed is voor je huid. Het gebruiken van make-up als zonnebeschermer is dan ook niet aan te raden. Maar draag je het wel omwille van esthetische redenen, dan heb je wel het voordeel van een extra zonnebescherming." (br.hln)


» Reageer (0)
04-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom cactussen onze harten veroverden

Waarom cactussen onze harten veroverden

http://static2.hln.be/static/photo/2017/3/5/6/20170602132347/media_xll_9771741.jpg

De cactus heeft de afgelopen jaren een heuse comeback gemaakt en werd daarmee zelfs tot it-plant uitgeroepen. De plant, die in de jaren 70 zijn wortels had gevestigd in zowat iedere woonkamer, schudde het oubollige imago van zich af en heroverde onze harten zonder al te veel moeite. Dat de cactus de meest trendy plant van het moment is, blijkt niet toevallig.

Groot, klein, rond, langwerpig, cactussen komen in alle vormen en maten. De stekelige plant wist in no-time een plekje in ons huis te bemachtigen en werd daarmee een waar fenomeen op Pinterest. Inmiddels mag de cactus zich de it-plant van het moment noemen, en het lijkt er niet op dat we hier met een eendagsvlieg te maken hebben. Al wordt het voor kwekers steeds lastiger om voldoende aanbod te voorzien.

Enkele maanden geleden opende de eerste cactusboetiek, genaamd Prick, haar deuren. De winkel die gevestigd is in Londen bouwde in sneltempo een waardig klantenbestand uit van 70s kids en hedendaagse hipsters. Maar de heropleving van de cactus blijkt echter niet totaal onverwacht. "Cactussen passen bij onze generatie: we willen veel voor weinig effort. De cactus sluit naadloos aan bij dat idee, want zelfs met minimale inspanningen doet de plant het goed", vertelt de eigenares van Prick Gynelle Leon. De cactus gaat als zoete broodjes over de toonbank, ondanks prijzen die soms kunnen oplopen tot enkele honderden en soms zelfs duizenden euro's.

Vraag en aanbod

Dat die prijzen zo kunnen oplopen is te wijten aan de wet van vraag en aanbod. Kwekers hebben moeite om de toenemende vraag bij te houden, want cactussen mogen dan wel makkelijk te onderhouden zijn, het kweken van onze stekelige huisgenootjes vraagt wel veel geduld. De kleine cactussen die verkrijgbaar zijn in Ikea hebben vaak al 3 levensjaren op de teller staan, bij grote exemplaren spreken we al snel over zo'n 500 jaar.

"De populariteit van cactussen kan beschouwd worden als een reactie op hoe snel alles moet gaan," denkt Carlos Morera, die met Hot Cactus een gelijkaardige winkel runt in Los Angeles. "Je haalt een plant in huis die nauwelijks zal veranderen tot aan je dood. Zo rebelleren ze tegen deze moderne tijden van efficiëntie en productie waar resultaten geleverd moeten worden. Cactussen tonen dat het ook anders kan." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw boek van Lord of the Rings-auteur Tolkien na 100 jaar in de rekken

Nieuw boek van Lord of the Rings-auteur Tolkien na 100 jaar in de rekken

http://static1.hln.be/static/photo/2017/10/4/1/20170601161500/media_xll_9769411.jpg

'Beren en Lúthien'. Zo heet het boek van 'Lord of the Rings'-auteur JRR Tolkien dat sinds vandaag in de winkel ligt. Dat laatste is opmerkelijk, want Tolkien schreef het boek honderd jaar geleden, vlak na de Eerste Wereldoorlog.

De beroemde schrijver overleed in 1973, het boek is geredigeerd door zijn zoon Christopher (97). Hij maakte hierbij gebruik van drie verschillende versies die zijn vader door de jaren heen schreef. Eerder redigeerde Christopher al 'De Silmarillion', dat in 1977 werd uitgebracht, en 'De Kinderen van Hurin', gepubliceerd in 2007.

Aragorn en Arwen

Centraal in het nieuwe boek staan de jongeman Beren en zijn geliefde Lúthien. Ze hebben een onmogelijke liefde: Beren is een sterfelijke man, Lúthien een onsterfelijke elf. Hun romance ligt ten grondslag aan de liefde tussen Aragorn en Arwen uit 'In de ban van de ring'.

Het verhaal zou zijn gebaseerd op Tolkiens eigen liefdesleven. Alleen werd de auteur niet verliefd op een elf, maar op een 'oudere vrouw'. Tolkien viel op zijn 16de als een blok voor de 19-jarige Edith. Hij wilde met haar trouwen, maar mocht dat niet van zijn voogd.

En ze leefden nog lang en gelukkig?

Uiteindelijk trouwde Tolkien toch met de liefde van zijn leven en werden ze samen oud. Of Beren en Lúthien hetzelfde gelukkige lot treft, zal blijken in het boek. Dat het verhaal heel veel betekende voor de schrijver, blijkt uit de grafsteen die hij deelt met zijn vrouw op Wolvercote Cemetery in Oxford. De namen Beren en Lúthien staan erin gegraveerd

Belgische fans moeten het voorlopig nog met de Engelstalige versie doen. De Nederlandstalige versie wordt verwacht in augustus, laten verschillende boekverkopers weten. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!