NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
17-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komt er binnenkort een einde aan de Spaanse siësta?

Komt er binnenkort een einde aan de Spaanse siësta?

http://static3.hln.be/static/photo/2017/2/7/7/20170616064844/media_xll_9800677.jpg

Het traditionele Spaanse middagdutje zou met uitsterven zijn bedreigd. Onderzoeksbureau Simple Lógica kwam tot de conclusie dat vooral ouderen nog een siësta inlassen, terwijl jongeren er steeds minder vaak voor kiezen. Dat schrijft Metro vandaag.

Slechts 17,6 procent van de Spanjaarden houdt regelmatig een siësta, terwijl 57,9% van hen dat nooit doet. 

Uit de resultaten blijkt dat oudere mensen vaker een uiltje knappen 's middags dan hun jongere medemens. Bij jongeren tussen 25 en 34 jaar is er slechts 33,2 procent die al eens een middagdutje durft te doen, bij 65+-ers is dat 48 procent. Mannen blijken bovendien hun middagrust meer nodig te hebben dan vrouwen. Bij mannen gaat het om 47procent tegenover 35,7 procent bij vrouwen.

Langs verschillende kanten wordt er druk gezet op de siësta. Het is niet enkel de jongere generatie die er geen behoefte meer aan lijkt te hebben, het zijn ook de ondernemingen en de overheid die komaf willen maken met de langere Spaanse werkdagen. Vanwege de langere middagpauze van twee uur, werken de Spanjaarden immers ook langer door 's avonds. Niet alleen zijn ze niet productiever, het heeft ook een negatieve invloed op hun persoonlijk en familiaal leven.

'Red de siësta'
Toch heeft de siësta ook voordelen. De Spanjaarden hebben immers een erg korte nachtrust en net daarom kan een hazenslaapje rond het middaguur wel degelijk nuttig zijn. De reiswebsite Hotels.com plaatste begin dit jaar enkele 'slaappods' in het treinstation Atocha in Madrid onder het mom 'red onze siësta'.

Werknemers konden in de comfortabele zetels een middagdutje doen. Het project was erg populair. "De siësta is niet incompatibel met een modern werkritme, zelfs niet op de werkvloer", vertelt slaapspecialist Juan José Ortega aan de BBC. "Als werknemers mogen pauzeren voor een koffie of een sigaret, waarom dan niet voor een dutje?" (br.hln)


» Reageer (0)
16-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheepswrak Amerikaanse kustwacht na 100 jaar gevonden

Scheepswrak Amerikaanse kustwacht na 100 jaar gevonden

http://static2.hln.be/static/photo/2017/10/7/8/20170614140221/media_xll_9796733.jpg

13 juni 1917 voer de kotter 'USRC McCulloch' van de Amerikaanse marine voor het laatst uit. Het gepantserde schip zonk die dag aan de Zuid-Californische kust na een aanvaring met de stomer 'Governor' die meer dan 400 opvarenden telde. Overblijfselen van het wrak werden pas nu, exact 100 jaar later, teruggevonden.

De McCulloch had een voorgeschiedenis als militair schip tijdens de Slag in de Baai van Manilla en gedurende de Spaans-Amerikaanse Oorlog. Op 12 december 1897 werd het schip in dienst gesteld. Na heel wat omzwervingen keerde het in 1912 terug naar het eigen patrouillegebied in de omgeving van San Francisco.

Na de botsing met het passagiersschip 'Governor' zonk het naar de bodem van de Stille Oceaan bij Point Conception, om nooit meer gezien te worden. Alle opvarenden overleefden het ongeval, maar één bemanningslid overleed enkele dagen later alsnog aan zijn verwondingen.

Nu, een eeuw later, vond een onderzoeksteam het scheepswrak, niet ver van Point Conception waar de McCulloch destijds was gezonken. Dat kan een erg gevaarlijke plek zijn in ongure omstandigheden. Niet voor niets staat Point Conception bekend als 'het kerkhof van de Grote Oceaan'.

Voorlopig blijft de McCulloch daar op de zeebodem liggen. Het is nog niet uitgemaakt wat de verdere plannen zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 misverstanden over burn-out die dringend de wereld uit moeten

5 misverstanden over burn-out die dringend de wereld uit moeten

http://static3.hln.be/static/photo/2017/11/11/0/20170606170813/media_xll_9779805.png

We worden de laatste jaren om de oren geslagen met berichten over burn-out en iedereen kent intussen minstens één iemand die eraan ten prooi is gevallen. Je zou dus denken dat we nu wel begrijpen wat de ziekte inhoudt. Helaas is dat niet het geval. Er bestaan nog veel te veel misvattingen over burn-out. Stressarts Luc Swinnen klaart die graag uit.

Misverstand 1. Burn-out treft emotioneel onstabiele mensen
"Mensen die een burn-out krijgen zijn absoluut geen watjes. Het zijn perfectionisten. Ze werken harder, omdat ze alles in orde willen hebben en omdat ze meer werk zien. Ze willen ook goed in het team liggen, waardoor ze vaker extra taken op zich nemen. Niet omdat ze assertiviteit missen, maar omdat ze daar voldoening uit halen. Ze zijn gedreven, gepassioneerd en collegiaal. Dat zijn absoluut geen kenmerken van een emotioneel onstabiele persoonlijkheid."

Misverstand 2. Werkgevers kunnen een burn-out niet voorkomen
"De werkgever speelt wel degelijk een belangrijke rol. Het is zijn taak om een gezonde werkomgeving te creëren. Hij moet zorgen dat werkkrachten zich nuttig voelen en fier zijn op hun job. Dat ze weten wat er van hen wordt verwacht. Hij moet op een open manier communiceren, zodat iedereen weet waarom de ene wel opslag krijgt en de ander niet. Hij moet zijn werknemers ook enige vrijheid gunnen, om bijvoorbeeld eigen werkuren te bepalen. En hij moet zorgen voor een collegiale sfeer, waarbij medewerkers vrienden zijn in plaats van rivalen. Wordt er aan een van die vijf zaken niet voldaan, dan is de kans op problemen heel groot."

Misverstand 3. Burn-out is een individuele aandoening
"Burn-out is besmettelijk. We hebben allemaal spiegelneuronen, hersencellen die het gedrag van anderen spiegelen. Dus als je thuis een partner hebt met een burn-out, is het risico heel groot dat je de ziekte gaat overnemen. Dat zie je ook in bedrijven. Als er één burn-out is, volgen er nog."

Misverstand 4. Mensen met een burn-out zijn depressief
"Een depressie is een stemmingsziekte. Dan heb je nergens nog zin in. Een burn-out is een energieziekte. Dan wil je dingen doen, maar je hebt er de fut niet voor. Dat is een groot verschil. Een depressie kan verholpen worden met medicatie, bij een burn-out helpen pillen niet. Je kan er alleen met veel geduld en goede begeleiding van herstellen."

Misverstand 5. Een burn-out is volledig werkgerelateerd
"Niet alleen onze stressvolle jobs zorgen ervoor dat zo veel mensen een burn-out krijgen. Onze leefomstandigheden zijn mee verantwoordelijk. Er heerst veel onzekerheid, dingen veranderen continu en we krijgen heel veel prikkels binnen. Een van de grootste bronnen van storende prikkels is blauw licht, afkomstig van tv's, computers en gsm's. Probeer die twee uur voor je gaat slapen uit te schakelen. Zoek rust op door vaak genoeg naar buiten te trekken of een museum te bezoeken. En beweeg voldoende. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die 10.000 stappen per dag zetten beter in hun vel zitten en hun werk efficiënter kunnen uitvoeren. Kleine aanpassingen die een groot verschil maken."

Meer weten over burn-out? '101 antwoorden op stress en burn-out', Luc Swinnen & Dirk Coeckelbergh, Van Halewyck (€ 19,99). (br.hln)


» Reageer (0)
15-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opvliegers? Dit drankje maakt er snel komaf mee

Opvliegers? Dit drankje maakt er snel komaf mee

http://static3.hln.be/static/photo/2017/8/15/11/20170614144835/media_xll_9796826.jpg

Strakker en energieker in 7 weken? Met het nieuwe boek "Power Body" van Claudia van Avermaet ga je vol zelfvertrouwen de zomer tegemoet. De zus van Greg van Avermaet legt uit hoe je in 7 stappen en evenveel weken jouw gezonde toplichaam krijgt. Op nina.be doen we graag mee, en geven we zeven weken lang elke dag een powertip van Claudia. Vandaag deelt ze het recept van een drankje dat helpt tegen oplvliegers.

Hormoonschommelingen, vermoeidheid, opvliegers,... het zijn maar enkele vervelende kwaaltjes die voorkomen tijdens de menopauze. Er zijn een aantal middeltjes op de markt om symptomen te bestrijden, maar tegen opvliegers of ook wel vapeurs in de volksmond kun je helaas niet zoveel doen. Volgens Claudia is het vooral belangrijk dat vrouwen zichzelf graag blijven zien tijdens de menopauze en hun lichaam ook met liefde blijven behandelen. Maar voor wie zich toch suf irriteert aan de opvliegers, heeft ze een makkelijk receptje in petto.

200 ml warm water (niet kokend)
• 2 el appelciderazijn
• 1 el honing

Meng alles goed door elkaar en klop dit tot een schuimig drankje.

Opgelet: appelciderazijn kan irritatie in je keel veroorzaken wanneer je het niet verdunt. Diabetici mogen dit drankje niet innemen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna 7.000 werkgevers filmen personeel op werkvloer

Bijna 7.000 werkgevers filmen personeel op werkvloer

http://static2.hln.be/static/photo/2017/6/13/0/20170614055955/media_xll_9795855.jpg

Al 6.951 werkgevers in België hebben bewakingscamera's geplaatst om de werkvloer te controleren. Het voorbije jaar deden 1.057 werkgevers een aangifte daarvoor bij de privacycommissie. Dat meldt De Tijd woensdag.

De camera's zijn in alle sectoren te vinden, zo stelt De Tijd vast. Er zijn aangiftes voor apotheken, supermarkten, ziekenhuizen, autogarages, alsook de redactie van De Tijd en het stadhuis van Antwerpen.

Volgens Piet Van den Bergh van de studiedienst van vakbond ACV is het "een normale zaak geworden, zeker boven kassa's en op andere gevoelige plekken". Hij zegt dat het een goeie zaak is dat meer werkgevers de installatie aangeven bij de privacycommissie, maar toch zijn er nog discussies over. "Die duiken doorgaans op in rechtszaken over werknemers die worden beschuldigd van diefstal of wat anders dat niet mag."

In een cao is afgesproken dat werknemers alleen om bepaalde redenen mogen worden gefilmd, bijvoorbeeld om de veiligheid en gezondheid te garanderen. Geheime bewaking mag niet. De privacycommissie kreeg het voorbije jaar zo'n 60 klachten over camera's op de werkvloer. (br.hln)


» Reageer (0)
12-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna 118.000 Vlamingen betalen watermaatschappij zonder ooit druppel water te verbruiken

Bijna 118.000 Vlamingen betalen watermaatschappij zonder ooit druppel water te verbruiken

http://static3.hln.be/static/photo/2017/6/8/2/20170612055530/media_xll_9791447.jpg

In 2015 betaalden 117.591 Vlamingen een vastrecht tussen 22 en 70 euro aan hun watermaatschappij zonder dat ze één druppel water verbruikten. Sinds 2016 is dat vastrecht gestegen tot 106 euro bij iedere maatschappij. Vlaams parlementslid voor de sp.a Rob Beenders pleit ervoor dat iedereen verhoudingsgewijs bijdraagt aan de kosten van het waternet en dat woningen met een 0-verbruik geen factuur krijgen van 106 euro.

Vandaag geldt een basis vastrecht van 106 euro, dat verminderd wordt met 20 euro per gedomicilieerde. Daardoor betalen de 525.654 singles jaarlijks 86 euro, de 371.583 gezinnen van vier 26 euro en de 214.491 gezinnen van vijf of meer nul euro.

Geen waterverbruik
Er zijn evenwel ook aansluitingen waar geen enkel waterverbruik is. Het gaat onder andere over ouderen die verblijven in een rusthuis en hun eigen woning nog in het bezit houden, mensen die gedurende een bepaalde tijd in het buitenland zitten voor werk of studies, of mensen die moeten revalideren en lange tijd in het ziekenhuis verblijven. In 2015 ging het in totaal om 117.591 aansluitingen. Deze mensen kregen in 2015 een factuur voor vastrecht schommelend tussen 22 en 70,44 euro. Het vastrecht in 2015 was per watermaatschappij verschillend. Ze ontvingen dat jaar in totaal 178 miljoen euro of 23 miljoen meer dan in 2012.

Gezond verstand
"Het is niet correct dat een single 86 euro vastrecht betaalt, een gezin van 5 personen 0 euro en iemand die helemaal geen water verbruikt 106 euro. Waar zit hier het gezond verstand? Als het vastrecht dient om bij te dragen aan de kosten van het waternet, dan moet iedereen dat op een correcte manier doen, de verschillen zijn vandaag oneerlijk en onlogisch, dit moet veranderen", vindt Beenders.

Hij vraagt dat Vlaams minister Joke Schauvliege na de lopende evaluatie van de samenstelling van de waterfactuur het vastrecht zo hervormt dat elke Vlaming verhoudingsgewijs bijdraagt aan de kosten van het waternet, waarbij woningen zonder verbruik voortaan geen factuur meer krijgen van 106 euro. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opgelet voor wie naar Frankrijk reist: ecovignet verplicht vanaf 1 juli

Opgelet voor wie naar Frankrijk reist: ecovignet verplicht vanaf 1 juli

http://static0.hln.be/static/photo/2017/9/16/1/20170611081803/media_xll_9789721.jpg

Het Franse ecovignet Crit'Air wordt vanaf 1 juli verplicht voor al wie in ons buurland wilt rondrijden in steden waar milieuzones zijn ingesteld. Wie nog geen ecovignet heeft, kan maar beter snel eentje aanvragen online, want het kan al gauw 10 dagen duren vooraleer je het ontvangt. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Met het ecovignet wil Frankrijk vervuilende auto's zoveel mogelijk uit de steden weren. Crit'Air bestaat in zes kleuren: van groen, voor de propere elektrische wagens, tot grijs, voor auto's van voor 2000. De kleur die je krijgt is dus afhankelijk van het jaar van inschrijving, de energie-efficiëntie en de uitstoot van het voertuig.

Zones
De Franse wetgeving Crit'Air, waarmee Franse gemeentes milieuzones kunnen instellen, bestaat sinds 1 juli 2016. Met deze wetgeving wil het land de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof verlagen. Een milieuzone kan bestaan uit een zone waar beperkt verkeer toegestaan is, de zogenaamde "Zone à Circulation Restreinte" (ZRC), of uit een luchtkwaliteitszone. Binnen deze zones mogen op werkdagen tussen 8 uur en 20 uur alleen voertuigen rijden die over een milieusticker beschikken. Wie dus tussen die uren door de zones wilt rijden, heeft een ecovignet nodig. 

Boete
Steeds meer Franse steden, zoals Parijs en Lyon, hebben al zones met beperkte circulatie ingevoerd. In september zullen nog meer steden volgen, waaronder ook Montpellier, Bordeaux en Rijsel.  

"Vanaf 1 juli kan al wie bijvoorbeeld in Parijs zonder het juiste vignet rondrijdt, beboet worden", waarschuwt Danny Smagghe van mobiliteitsorganisatie Touring in het Nieuwsblad. Als je dan zonder ecovignet rondrijdt, kan je een boete krijgen van 68 euro. Het Crit'Air-vignet kost slechts 4,80 euro. Het vignet blijft bovendien geldig zolang de auto is ingeschreven. Het ecovignet is enkel online te koop. (br.hln)


» Reageer (0)
10-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dankzij deze geuren kom je zo in dromenland

Dankzij deze geuren kom je zo in dromenland

http://static0.hln.be/static/photo/2017/15/12/12/20170609110543/media_xll_9786402.jpg

Strakker en energieker in 7 weken? Met het nieuwe boek "Power Body" van Claudia Van Avermaet ga je vol zelfvertrouwen de zomer tegemoet. De zus van Greg van Avermaet legt uit hoe je in 7 stappen en evenveel weken jouw gezonde toplichaam krijgt. Op nina.be doen we graag mee, en geven we zeven weken lang elke dag een powertip van Claudia.

In slaap vallen kan soms erg moeilijk zijn, zeker met deze hitte. Claudia geeft haar tip over hoe je dankzij geuren een echte schone slaapster wordt. 

Geuren werken in op jouw gevoel van ontspanning en jouw slaap. De geur van kruiden heeft een effect op je lichaam en op je geest. De volgende geuren bevorderen je slaap:

Lavendel
Heeft ontspannende eigenschappen. Je kunt na het nemen van een lavendelbad heerlijk slapen. Je kunt ook gewoon wat lavendelolie op je lakens druppelen. Thee van lavendelbloemetjes is ook heel ontspannend. Gebruik dit wel met mate, want anders heeft het een tegenovergestelde werking.

Marjolein
Heeft een warme, kruidige en 'troostende' geur. Het helpt bij hoofdpijn, migraine en slapeloosheid, doordat de geur kalmerend werkt op het zenuwstelsel.

Sandelhout
Is afkomstig van een boom met leerachtige bladeren en kleine paarse bloemen. Deze geur helpt bij emotionele uitputting, depressiviteit en slapeloosheid, vooral als je een druk leven leidt of last hebt van angsten.

Jasmijn
Is afkomstig van een klimmende struik met talloze witte bloemen. Het heeft een heerlijk zoet aroma, helpt bij gebrek aan zelfvertrouwen, brengt de hormonen in balans, ontspant het lichaam en kalmeert de zenuwen. (br.hln)


» Reageer (0)
09-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Last van muggen? Deze 5 natuurlijke middeltjes helpen

Last van muggen? Deze 5 natuurlijke middeltjes helpen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/7/4/1/20160529105019/media_xll_8704021.jpg

Samen met een beginnend zomerweertje komt helaas een iets minder aangenaam neveneffect: zoemende muggen die ons uit onze slaap houden. Geen muggenmelk in huis, of niet zo dol op de doordringende geur van het product? Deze natuurlijke middeltjes werken minstens even goed.

1. Lavendel

De geur van citroen schrikt muggen af, maar ook op lavendel zijn ze niet meteen dol. Extra voordeel: ook vliegen en motten blijven hiermee op een afstand. Je kan wat lavendeltakjes in een stukje stof wikkelen en toeknopen, en deze zakjes verspreiden in huis. Maar ook huidproducten met lavendel zijn erg efficiënt. Ze verbergen je natuurlijke lichaamsgeur, waar muggen tot aangetrokken worden.

2. Knoflook

Voeg gerust nog een extra teentje knoflook toe aan je maaltijd, want dat kunnen muggen niet verdragen. Na het eten van look, komen knoflookoliën vrij door de poriën van je huid. Een geurtje dat de muggen op afstand houdt.

3. Draag lichte kleuren

Een tip om ook overdag niet te veel last te hebben van de zoemende beestjes: draag lichtere kleuren. Daar voelen muggen zich het minst tot aangetrokken, terwijl donkere kleren het meeste opvallen. Vooral bij zonsopkomst of zonsondergang prikken muggen het liefst, dus dan draag je beter kledij in lichte kleuren.

4. Ventilator

Muggen zijn niet de allerbeste vliegers, dus met een een kleine ventilator naast je bed, raken ze zelfs niet tot bij jou. Richt de ventilator naar de grond, aangezien muggen vaak daar vliegen om zoveel mogelijk wind te ontwijken.

5. Maak je eigen antimuggenkaars

Zonder zelf aan de slag te moeten met wieken en kaarsvet, kan je heel makkelijk zelf een geurige antimuggenkaars maken.

- Vul een grote glazen pot of bokaal met verste takjes munt, rozemarijn citroen, lavendel of andere van je favoriete geurtjes

- Voeg water bij de verse geuren en een paar druppels citronella

- Stop een drijvende kaars in de pot, en steek aan   (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpen heeft er nieuw kunstmuseum bij

Antwerpen heeft er nieuw kunstmuseum bij

http://static0.hln.be/static/photo/2017/10/7/12/20170608174206/media_xll_9784782.jpg

Aan de Antwerpse Scheldekaaien opent morgen het gloednieuwe museum De Reede de deuren. Het gaat om een privé-initiatief van de Nederlandse ondernemer Harry Rutten, die tijdens zijn loopbaan een verzameling aanlegde van grafisch werk van drie grootmeesters in het genre: Francisco Goya, Edvard Munch en Félicien Rops.

De dagelijkse werking zal vooral op vrijwilligers draaien, maar toch zal het museum vijf dagen per week open zijn en komen er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen met bruiklenen.

Grafiek
Een museum dat volledig aan grafiek is gewijd, met onder meer etsen, lithografieën, aquatinten en houtsneden, is een behoorlijk uniek gegeven. Rutten koos Antwerpen uit als locatie, onder meer omdat daar ook al het drukkunstmuseum Plantin-Moretus is gevestigd. "Je kan mijn collectie vergelijken met een uit de hand gelopen postzegelverzameling: je ziet iets mooi, je gaat je daarin verdiepen en steeds meer aankopen", zegt hij. "Ik had het voordeel dat grafisch werk nog beschikbaar én betaalbaar was."

Cadeau voor Antwerpen
Het leeuwendeel van de collectie bestaat uit werk van Goya, Munch en Rops, maar er hangen ook stukken van onder meer Jacob Toornvliet, Rik Wouters en Gustave Van de Woestijne. Rutten vroeg geen overheidssteun aan, wat het Antwerpse stadsbestuur er dan ook toe brengt het museum "een cadeau" aan de stad te noemen.

"Echte entrepreneurs geven de samenleving ook iets terug", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Harry Rutten besefte dat er meer is in het leven dan carrière en centen, werd in Noorwegen 'gepakt' door werk van Munch en ging zich verder verdiepen in een minder bekend luik van diens werk, de grafiek. Het is fantastisch dat iedereen nu met het werk van drie grafische meesters kan kennismaken in Antwerpen, in plaats van ervoor naar pakweg Oslo of Madrid te moeten." (br.hln)


» Reageer (0)
05-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom een dikke laag make-up toch niet zo slecht is

Waarom een dikke laag make-up toch niet zo slecht is

http://static3.hln.be/static/photo/2017/10/14/5/20170601115500/media_xll_9768860.jpg

Al jaren waarschuwen dermatologen ons voor het gebruik van make-up, het verstopt de poriën en irriteert de huid. Niets beter dus dan af en toe puur natuur door het leven gaan zou je denken, maar nu blijkt een goede laag make-up toch nog zijn voordelen te hebben.

Eerder deze maand publiceerde Phillip Artemi, dokter aan de Australasian College of Dermatologists, een paper over de potentiële voordelen van het dragen van cosmetica. "We weten nu dat het niet alleen zonnestralingen zoals UVB en UVA zijn die onze huid aantasten. We worden ook blootgesteld aan infrarood stralingen en licht, met een doffe huid, rimpels en in het slechtste geval huidkanker als resultaat", legt Phillip Artemi uit.

Gewapend tegen de zon

Na zonnecrème zou een goede laag make-up het beste wapen zijn tegen verouderingssymptomen door zonnestralen. "Zonnecrème doet veel, maar niet genoeg. Daarom adviseren we nu ook om gekleurde schoonheidsproducten zoals foundation, blush en lippenstift te gebruiken om het risico op huidkanker en vroegtijdige veroudering tegen te gaan."

Pigmenten en andere licht reflecterende ingrediënten in make-up beschermen het huidoppervlak tegen zonnestralen. Dit idee is vooral van toepassing wanneer het gaat om oogmake-up. Wanneer we ons insmeren met zonnecrème wordt de zone rond de ogen vaak overgeslagen, een extra laagje oogschaduw en licht reflecterende highlighter helpen in dat geval zonneschade tegen te gaan.

Make-up als zonnebeschermer?

Alvorens we mee op de 'cosmetica-is-goed-voor-je-huid kar' springen, vroegen we dermatoloog Ilan Karavani om zijn mening.

"Het blokkeren van zonnestralen is een goede zaak. Je kan dit op verschillende manieren doen, door bijvoorbeeld een zonnecrème te gebruiken. Maar ook make-up heeft inderdaad een blokkerende functie omwille van haar reflecterende effect. Men schat dat een laag cosmetica gelijk staat aan beschermingsfactor 15. Enerzijds helpt make-up dus tegen zonneschade, anderzijds heeft die laag make-up ook schadelijke effecten, zoals verstopte poriën en een geïrriteerde huid. Er zijn dus wel degelijk verschillende redenen waarom het dragen van make-up niet goed is voor je huid. Het gebruiken van make-up als zonnebeschermer is dan ook niet aan te raden. Maar draag je het wel omwille van esthetische redenen, dan heb je wel het voordeel van een extra zonnebescherming." (br.hln)


» Reageer (0)
04-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom cactussen onze harten veroverden

Waarom cactussen onze harten veroverden

http://static2.hln.be/static/photo/2017/3/5/6/20170602132347/media_xll_9771741.jpg

De cactus heeft de afgelopen jaren een heuse comeback gemaakt en werd daarmee zelfs tot it-plant uitgeroepen. De plant, die in de jaren 70 zijn wortels had gevestigd in zowat iedere woonkamer, schudde het oubollige imago van zich af en heroverde onze harten zonder al te veel moeite. Dat de cactus de meest trendy plant van het moment is, blijkt niet toevallig.

Groot, klein, rond, langwerpig, cactussen komen in alle vormen en maten. De stekelige plant wist in no-time een plekje in ons huis te bemachtigen en werd daarmee een waar fenomeen op Pinterest. Inmiddels mag de cactus zich de it-plant van het moment noemen, en het lijkt er niet op dat we hier met een eendagsvlieg te maken hebben. Al wordt het voor kwekers steeds lastiger om voldoende aanbod te voorzien.

Enkele maanden geleden opende de eerste cactusboetiek, genaamd Prick, haar deuren. De winkel die gevestigd is in Londen bouwde in sneltempo een waardig klantenbestand uit van 70s kids en hedendaagse hipsters. Maar de heropleving van de cactus blijkt echter niet totaal onverwacht. "Cactussen passen bij onze generatie: we willen veel voor weinig effort. De cactus sluit naadloos aan bij dat idee, want zelfs met minimale inspanningen doet de plant het goed", vertelt de eigenares van Prick Gynelle Leon. De cactus gaat als zoete broodjes over de toonbank, ondanks prijzen die soms kunnen oplopen tot enkele honderden en soms zelfs duizenden euro's.

Vraag en aanbod

Dat die prijzen zo kunnen oplopen is te wijten aan de wet van vraag en aanbod. Kwekers hebben moeite om de toenemende vraag bij te houden, want cactussen mogen dan wel makkelijk te onderhouden zijn, het kweken van onze stekelige huisgenootjes vraagt wel veel geduld. De kleine cactussen die verkrijgbaar zijn in Ikea hebben vaak al 3 levensjaren op de teller staan, bij grote exemplaren spreken we al snel over zo'n 500 jaar.

"De populariteit van cactussen kan beschouwd worden als een reactie op hoe snel alles moet gaan," denkt Carlos Morera, die met Hot Cactus een gelijkaardige winkel runt in Los Angeles. "Je haalt een plant in huis die nauwelijks zal veranderen tot aan je dood. Zo rebelleren ze tegen deze moderne tijden van efficiëntie en productie waar resultaten geleverd moeten worden. Cactussen tonen dat het ook anders kan." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw boek van Lord of the Rings-auteur Tolkien na 100 jaar in de rekken

Nieuw boek van Lord of the Rings-auteur Tolkien na 100 jaar in de rekken

http://static1.hln.be/static/photo/2017/10/4/1/20170601161500/media_xll_9769411.jpg

'Beren en Lúthien'. Zo heet het boek van 'Lord of the Rings'-auteur JRR Tolkien dat sinds vandaag in de winkel ligt. Dat laatste is opmerkelijk, want Tolkien schreef het boek honderd jaar geleden, vlak na de Eerste Wereldoorlog.

De beroemde schrijver overleed in 1973, het boek is geredigeerd door zijn zoon Christopher (97). Hij maakte hierbij gebruik van drie verschillende versies die zijn vader door de jaren heen schreef. Eerder redigeerde Christopher al 'De Silmarillion', dat in 1977 werd uitgebracht, en 'De Kinderen van Hurin', gepubliceerd in 2007.

Aragorn en Arwen

Centraal in het nieuwe boek staan de jongeman Beren en zijn geliefde Lúthien. Ze hebben een onmogelijke liefde: Beren is een sterfelijke man, Lúthien een onsterfelijke elf. Hun romance ligt ten grondslag aan de liefde tussen Aragorn en Arwen uit 'In de ban van de ring'.

Het verhaal zou zijn gebaseerd op Tolkiens eigen liefdesleven. Alleen werd de auteur niet verliefd op een elf, maar op een 'oudere vrouw'. Tolkien viel op zijn 16de als een blok voor de 19-jarige Edith. Hij wilde met haar trouwen, maar mocht dat niet van zijn voogd.

En ze leefden nog lang en gelukkig?

Uiteindelijk trouwde Tolkien toch met de liefde van zijn leven en werden ze samen oud. Of Beren en Lúthien hetzelfde gelukkige lot treft, zal blijken in het boek. Dat het verhaal heel veel betekende voor de schrijver, blijkt uit de grafsteen die hij deelt met zijn vrouw op Wolvercote Cemetery in Oxford. De namen Beren en Lúthien staan erin gegraveerd

Belgische fans moeten het voorlopig nog met de Engelstalige versie doen. De Nederlandstalige versie wordt verwacht in augustus, laten verschillende boekverkopers weten. (br.hln)


» Reageer (0)
25-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karl Lagerfeld brengt ode aan zichzelf en kat Choupette

Karl Lagerfeld brengt ode aan zichzelf en kat Choupette

http://static0.hln.be/static/photo/2017/15/2/6/20170524100058/media_xll_9751746.png

Karl Lagerfeld loves Karl Lagerfeld. En wanneer die liefde te groot wordt om te onderdrukken, breng je toch gewoon een ode aan jezelf. En eventueel ook aan je viervoetige wederhelft. Dat is exact wat de bekende modeontwerper en fotograaf dacht toen hij op de proppen kwam met zijn nieuwe capsulecollectie.

De Duitse modeontwerper en fotograaf Karl Lagerfeld is een verschijning op zich. En zijn capsulecollectie, die de naam 'Karl the Photographer' kreeg, zet dat maar al te graag in de kijker. De collectie bestaat uit kledingstukken en accessoires waarmee hij een ode brengt aan zichzelf en zijn kat Choupette.

Met de capsulecollectie zet Karl zichzelf als fotograaf in de kijker. Enkele selfies, Polaroids en abstracte beelden verwijzen naar zijn succesvolle carrière achter de lens voor zowel zijn eigen merk alsook modegiganten Chanel, Fendi en Dior.

Ook zijn kat Choupette Lagerfeld krijgt een starring role in de collectie. Met ruim 99.000 Instagram-volgers mag de harige viervoeter zichzelf de beroemdste én rijkste kat ter wereld noemen, want in 2014 verdiende Choupette maar liefst drie miljoen euro. Daar kunnen wij alleen maar van dromen... (br.hln)


» Reageer (0)
23-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 procent van de Belgische vrouwen onzeker over hun oksels

30 procent van de Belgische vrouwen onzeker over hun oksels

http://static3.hln.be/static/photo/2017/8/9/9/20170523163235/media_xll_9749934.jpg

Het zomerweer van de afgelopen dagen schreeuwt om terrasjes, mouwloze topjes en een streepje huid. En toch trekt maar liefst één derde van de vrouwen toch iedere dag een T-shirt met lange mouwen aan. Om haar oksels te verbergen, zo blijkt uit een onderzoek van Dove

Naar aanleiding van de herlancering van hun gamma verzorgende deodoranten en anti-transpiranten, deed verzorgingsmerk Dove vorige maand een rondvraag bij 871 Belgische vrouwen over hun oksels. Daaruit bleek dat 90 procent van de vrouwen haar oksels onthaart, ook al betekent dat voor 40 procent onder hen achteraf vaak een geïrriteerde en rode huid. Dat getal schommelt wel naar gelang de leeftijd. Bijn jonge meisjes onthaart slechts 1 vrouw op de 10 haar oksels nooit, bij 65-plussers stijgt dat naar 4 op de 10. 

Maar liefst 3 vrouwen op de 10 dragen mouwtjes om hun oksels aan het zicht te onttrekken. Niet omdat ze toevallig eens niet geschoren hebben, wel omdat ze zich schamen voor hun oksels. Ingegroeide haartjes, een donkere schijn of pukkeltjes, blijkbaar zijn er heel wat redenen om die oksels te verbergen. Bij jonge meisjes stijgt dit cijfer zelfs tot 1 op 2. Voor veel vrouwen hangt zelfvertrouwen immers nauw samen met verzorgde oksels, zo blijkt. Maar liefst 94 procent van de respondenten gaf aan zich zelfverzekerder te voelen wanneer haar oksels verzorgd waren. (br.hln)


» Reageer (0)
12-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erik Van Looys nieuwe liefde is een ex-topmodel

Erik Van Looys nieuwe liefde is een ex-topmodel

http://static2.hln.be/static/photo/2017/0/16/9/20170510061121/media_xll_9718899.jpg

"Ik ben ergens op proefcontract, denk ik. Ja, bij een fantastische madam." Erik Van Looy (55) gaf in 'Gert Late Night' te kennen dat er mogelijk een nieuwe vrouw in zijn leven is, en die krijgt nu een gezicht. Ingrid Parewijck (38) is pionier van de Vlaamse topmodellen en was in haar gloriejaren graag gezien op de covers van 'Elle' en 'Vogue'.

Filmmaker Erik Van Looy lijkt opnieuw de liefde gevonden te hebben. Bij een ontboezeming in 'Gert Late Night', op het schip van goede vriend Gert Verhulst, verklapte de regisseur dat er misschien weer een vrouw in zijn leven is. Die dame, blijkt nu, is de 38-jarige Ingrid Parewijck. (br.hln)


» Reageer (0)
09-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In deze wereldstad voelen jongeren zich het gelukkigst

In deze wereldstad voelen jongeren zich het gelukkigst

http://static0.hln.be/static/photo/2017/10/1/13/20170508164743/media_xll_9715603.jpg

Op zoek naar een bestemming voor jouw volgende citytrip? Het Duitse Nestpick ging na in welke wereldsteden Millenials - de generatie geboren tussen 1980 en 2000 - zich het gelukkigst voelen. Nummer één in het lijstje is wel verrassend dichtbij.

In welke steden voelen Millenials zich als een vis in het water? Op basis van criteria zoals werkgelegenheid, kostprijs, mobiliteit, nachtleven, gezondheidsvoorzieningen, internet en tolerantie ten opzichte van holebi's stelde het Duitse Nestpick een ranglijst samen van de populairste steden bij die generatie jongeren om te vertoeven.

Met stip op nummer één staat de hoofdstad van onze noorderburen: Amsterdam. Je hoeft het dus niet eens zo ver te gaan zoeken om het geluk in een andere stad te vinden. Wel moet je erbij nemen dat de (huur)prijzen in Amsterdam best hoog zijn, waarschuwt Nestpick. 

Na Amsterdam staat het hippe Berlijn op de tweede plaats in de ranglijst, op de voet gevolgd door München. De vierde plaats is voor Lissabon weggelegd, maar ook België scoort goed met Antwerpen op de vijfde plaats. (br.hln)

1. Amsterdam
2. Berlijn
3. München
4. Lissabon
5. Antwerpen
6. Barcelona
7. Lyon
8. Cologne
9. Parijs
10. Vancouver   


» Reageer (0)
08-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom wandelen beter is voor je brein dan fietsen

Waarom wandelen beter is voor je brein dan fietsen

http://static3.hln.be/static/photo/2017/12/12/12/20170426122701/media_xll_9690012.jpg

Wie wandelt, heeft daar meer deugd van aan zijn brein dan wie fietst. Want het contact van de voeten met de grond zorgt voor een betere doorstroming in de aders en pept ook de doorbloeding in de hersenen op. Bij fietsen is die impact er niet. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van New Mexico.

Wandelen wordt vaak gezien als een minder intensieve workout dan een stevige fietstocht. Maar elke keer als je voeten de grond raken, krijgt je slagader een boost, waardoor bloed sneller naar de hersenen wordt getransporteerd. Zelfs een wandeling van drie tot vijf minuten helpt al om de bloedsomloop naar je hersenen te vergroten. En dat is belangrijk omdat een goede bloedtoevoer onder meer je geheugen in topconditie houdt en de kans op een beroerte drastisch verlaagt.

Verschillende studies toonden eerder ook al aan dat een wandeling een goed middel is tegen de ziekte van Alzheimer, die wordt veroorzaakt door een tekort aan bloedtoevoer naar de hersenen. "Zachte oefeningen, zoals stappen, zijn dus wel degelijk nuttig voor de hersenwerking", zegt wetenschapper Ernest Greene.

Geen nordic walking
Als we spreken over wandelen, bedoelen we rustig stappen aan zo'n 5 km per uur. Je hoeft dus niet aan - het lichtjes gênante - nordic walking te gaan doen om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van wandelen. Te voet boodschappen doen, de auto wat verder parkeren op de parking en nog een stukje wandelen... alle kleine beetjes helpen. Al blijft de regel dat je 10.000 stappen per dag moet zetten, natuurlijk wel gewoon gelden.

"Die richtlijn van 10.000 stappen is niet zomaar uit de lucht gegrepen", vertelde sportdokter Frank Pauwels niet zo lang geleden nog aan ons. "Studies hebben aangetoond dat de gemiddelde mens met een zittend beroep 6.000 stappen per dag zet. Die 4.000 extra stappen komen overeen met een halfuur per dag meer bewegen. Natuurlijk zit er achter dat ronde getal van 10.000 ook wel een marketingstrategie. Maar we kunnen ook niet om de feiten heen: 42 procent van de bevolking beweegt gewoon te weinig." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Julia Van Hool is 108 jaar en in topvorm

Julia Van Hool is 108 jaar en in topvorm

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/julia-van-hool-doet-dagelijks-turnoefeningen-in-de-gang-van-het-woonzorgcentrum-nbsp-nbsp-foto-david/p1/img-ZjIzMGMwYjcvYXQvOTcxNDQ2Ny82NDB4NjQwL0ZU/9714467.jpeg?v=qiZOJLO

Julia Van Hool werd gisteren zondag 108 jaar. Hiermee is zij de oudste inwoner van Lier en de hele regio. Julia ziet er nog altijd heel goed uit. Met haar netjes gekapt haar en feestelijke outfit zou je denken dat zij een zeventiger is.

"Dag Bertje, jij komt hier nu al voor de achtste keer", zegt Julia al lachend. Ze zit kaarsrecht aan het raam van haar kamer in het Woonzorgcentrum Sint-Jozef in Lier. De vensterbank staat vol met verjaardagskaartjes.

Twee jaar geleden woonde Julia nog alleen thuis. "Ik voel me hier heel goed en de dokter zegt dat mijn hart en bloeddruk perfect zijn. En ik turn nog elke dag in de gang. Maar ja, in feite ben ik versleten... en ik ben gevoelig geworden voor alles dat er gebeurt. Daarom wil ik ook dat het een rustige verjaardag wordt. Ik krijg veel bezoek en iedereen wil met mij een babbeltje slaan. Dat is heel plezant, maar vermoeiend", vertelt Julia terwijl het komen en gaan is van familie en vrienden.

Julia trouwde met René Op de Beeck in 1932 en de dag na hun trouw stonden ze samen in de beenhouwerij aan de Maasfortbaan. Ze kregen vier kinderen; Marcel, Joske, Flor en Anny, die zeventigers en tachtigers zijn. Zij zorgden voor twee kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. (WAE) 'br.hln)


» Reageer (0)
07-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzame albino orang-oetan ontdekt op Borneo

Zeldzame albino orang-oetan ontdekt op Borneo

http://static2.hln.be/static/photo/2017/8/9/14/20170503123344/media_xll_9704714.jpg

Op het eiland Borneo in Zuidoost-Azië is een uiterst zeldzame orang-oetan gevonden: het vijf jaar oude wijfje is een albino en heeft blauwe ogen.

De primaat werd vorige week door bewoners van een afgelegen dorp in het oerwoud gevangen, zo deelde de dierenrechtenorganisatie Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) vandaag mee. De albino werd twee dagen in een kooi opgesloten, maar bevindt zich momenteel in een dierentehuis van de BOSF. Het dier stelt het goed.

Naar schatting leven in Indonesië, waartoe een deel van Borneo (Kalimantan) behoort, nog tussen de 45.000 en 65.000 orang-oetans. Hoeveel van hen albino zijn, is niet bekend. (De biotoop van) het apenbestand op Borneo lijdt onder branden, houtkap en het aanleggen van reusachtige plantages van palmolie. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!