NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
30-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond 9 dagen na tornado onder puin gevonden

Hond 9 dagen na tornado onder puin gevonden

http://static0.hln.be/static/photo/2013/10/15/8/20131130134707/media_xll_6298073.jpg

Ruim een week nadat het centrum van de Amerikaanse stad Washington in de staat Illinois werd getroffen door een verwoestende tornado, is er een zes maanden oude pitbull levend onder het puin vandaan gehaald en met zijn dolgelukkige baasje herenigd.

De hond, Dexter, was zoekgeraakt toen het appartement van Jacob Montgomery instortte op 17 november. Montgomery, lid van de Nationale Garde van de staat, zocht meerdere keren vergeefs in het puin naar zijn huisdier.

Negen dagen na de storm was een buurman met behulp van de reddingsgroep Dieren in Nood op zoek naar zijn eveneens verdwenen kat. Daarbij troffen zij de onfortuinlijke Dexter aan die vast zat onder een berg puin.

Het beest is er gezien de omstandigheden goed vanaf gekomen. 'Volgens de dierenarts vallen de verwondingen mee. Alleen een paar schrammen en snijwonden. Hij was ondervoed, maar hij gaat het wel redden', aldus Montgomery.
 
De staat Illinois werd ruim een week geleden getroffen door extreem noodweer. Daarbij kwamen 7 mensen om het leven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je misschien nog niet weet over niezen

Wat je misschien nog niet weet over niezen

http://static1.hln.be/static/photo/2013/5/8/6/20131130103646/media_xll_6297726.jpg

Nu snotvallingen weer ontelbaar veel slachtoffers maken, is de kans groot dat je vandaag al minstens één niesbui in actie hebt gezien. Enig idee welk mechanisme er schuiltgaat achter deze slijmerige daad? Of hoe het komt dat we onze ogen zo goed als altijd dichtknijpen? Ontdek hier wat je misschien nog niet weet over niezen.

Het ludieke team van Head Squeeze jaagt elke week op boeiende weetjes om de nieuwsgierigheid van één uitverkoren abonnee te bevredigen. Deze keer werd gezocht naar een antwoord op "Waarom sluiten we onze ogen wanneer we niezen?".

Om te beginnen is niezen iets dat we niet vrijwillig doen. Je kan het vergelijken met de reflex die je (normaal gezien) hebt wanneer dokters met een hamertje op je knie tikken.

Bij een verkoudheid, allergie of griep gaat je neusholte zwellen, wat er dan weer voor zorgt dat je moet niezen. De grote boosdoener is de trigeminuszenuw die geprikkeld wordt wanneer je neusslijmvlies geïrriteerd is. Het signaal gaat vervolgens naar een lage regio in je hersenen die de medulla wordt genoemd.

Als reactie hierop gaan je longen zich vullen met lucht om kracht te geven aan de explosie van snot die ontstaat tijdens een niesbui. Wist je dat er gemiddeld 5.000 druppels slijm verspreid worden aan snelheden tot 160 kilometer per uur?

Uiteraard ben jij zelf zelden (jawel, er zijn uitzonderingen) of nooit ooggetuige van deze actie, aangezien je ogen zich automatisch zullen sluiten wanneer je niest. Een eerste mogelijke verklaring voor dit fenomeen is dat het een afweermechanisme is om te vermijden dat de ziektekiemen hun weg naar je oogvlies vinden. Een tweede hypothese stelt dat je oogleden gewoon één van de vele spieren zijn die worden opgespannen tijdens het niezen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Black Friday waait over naar Groot-Brittannië

Black Friday waait over naar Groot-Brittannië

http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/2/3/20131129221321/media_xll_6297363.jpg

De Britten vieren weliswaar geen Thanksgiving, maar Britse winkeliers kopiëren wel de trend om op de dag erna kopers te lokken met grootscheepse aanbiedingen. Zo waait de koopgekte die daardoor traditioneel op Black Friday in de VS ontstaat, over naar de andere kant van de Atlantische Oceaan, meldt The Wall Street Journal.

Black Friday markeert in de VS traditiegetrouw de start van de kerstinkopen, op de dag na de typisch Amerikaanse feestdag Thanksgiving. De enorme drukte rond de mega-aanbiedingen in de VS zette dit jaar diverse Britse winkelbedrijven ertoe aan Black Friday ook te adopteren. Zo zetten onder meer de winkelbedrijven Dixons en Asda, dochteronderneming van de Amerikaanse gigant Wal-Mart, fors het mes in de prijzen. Ook het Britse onderdeel van Amazon.com had speciale aanbiedingen die alleen vandaag golden.

Ondertussen barst Black Friday in de VS bijna uit zijn voegen. Daar moesten koopjesjagers dit jaar zelfs de kalkoen op Thanksgiving laten staan, omdat diverse winkelketens besloten voor het eerst al op de feestdag zelf de deuren te openen met aanbiedingen zolang de voorraad strekt.

Niet iedereen besloot zijn huis te verlaten op Thanksgiving. Volgens softwarebedrijf Adobe liepen de internetaankopen op de feestdag dit jaar voor het eerst op tot meer dan 1 miljard dollar. Adobe, dat ruim 70 procent van de internetaankopen via de grootste Amerikaanse detailhandelaren afhandelt, verwacht dat de internetverkopen op Thanksgiving in de komende 5 jaar die op Black Friday kunnen overtreffen.

Op internet wordt de grootste slag overigens verwacht op maandag, die Cyber Monday is gedoopt. Adobe verwacht dat de internetaankopen dan oplopen tot 2,3 miljard dollar, tegen 1,6 miljard dollar op vrijdag. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Redder die kinderen uit water haalde, krijgt gepeperde rekening

Redder die kinderen uit water haalde, krijgt gepeperde rekening

http://oi44.tinypic.com/25jw0if.jpg

Een heldhaftige Nederlander die twee jongens van de verdrinkingsdood redde, kreeg van zijn zorgverzekeraar een gepeperde factuur van 800 euro gepresenteerd. Remco de Bie raakte immers gewond bij zijn geslaagde reddingspoging. De factuur vond de man uit Berkel en Rodenrijs zuur. Een telefoontje van de krant Algemeen Dagblad deed wonderen. De zorgverzekeraar liet de rekening vallen.

Op een dag in juli zaten De Bie en zijn vrouw Jolanda op het terras van een restaurant, toen zij twee kinderen zagen spartelen in het water. Remco aarzelde geen seconde en sprong met kleren en al het water in. Hij kon de jongetjes met moeite boven water houden en met de hulp van omstanders raakten de slachtoffertjes op het droge. De Bie probeerde ook naar de kant te komen, maar raakte verstrikt in waterplanten. "Het was doodeng, ik ging een paar keer kopje onder."

Een vrouw hielp hem op de oever. Daar moest De Bie braken en naar lucht happen. Met zuurstofgebrek werd hij overgebracht naar het ziekenhuis. Onlangs kreeg hij een gepeperde rekening van zorgverzekeraar StadHolland, onderdeel van DSW voor de medische kosten. "De rekening was zo'n 800 euro. Daarvan moet ik 350 euro eigen risico betalen. Het is te zot voor woorden!"

Hij pleegde een telefoontje en kreeg te horen dat dit de regels zijn en dat het zijn keuze was het water in te gaan. Onfair vonden ze bij de krant Algemeen Dagblad en de krant pleegde op haar beurt een telefoontje. Met succes, de verzekeraar is nu toch bereid om de rekening kwijt te schelden. "Dat doe ik uit coulance, want het is niet logisch dat wij opdraaien voor de kosten. Die zou je moeten verhalen op de verzekering van de veroorzakers, de jongetjes dus", aldus DSW-directeur Chris Oomen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'s Werelds eerste drijvende stad met 50.000 inwoners

's Werelds eerste drijvende stad met 50.000 inwoners

Klik op de foto om het filmpje te bekijken


Rond de wereld varen, drijven van land tot land, nooit lang genoeg ergens blijven om verveeld te worden. Het leven op het 'Freedom Ship', 's werelds eerste drijvende stad, klinkt als een droom voor globetrotters. Alleen is geduld op zijn plaats want het schip is nog niet gebouwd.

De ontwerpers hebben wel al de eerste computerbeelden en animaties van de mastodont op de wereld losgelaten. Het is met 25 verdiepingen groot genoeg om 50.000 opvarenden permanent te huisvesten. Ook een eigen luchthaven, ziekenhuis, casino, verschillende scholen, parken en vele winkels worden voorzien. Het schip, aangedreven door zonne- en golfslagenergie,  zou om de twee jaar een wereldreis voltooien en aanleggen in de nabijheid van grote steden.

De Amerikaanse onderneming 'Freedom Ship International' met basis in Florida zoekt zo'n 6 miljard euro om het droomproject te doen slagen. Niet evident evenwel in economisch zware tijden. Al groeit de belangstelling voor het megaschip gestaag volgens de initiatiefnemers. Indien de aannemer één miljard kan bijeenharken, wordt met de bouw gestart. (br.hln)


» Reageer (0)
29-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gary Moore - I Love You More Than You'll Ever Know

Gary Moore - I Love You More Than You'll Ever Know

Klik op de foto om hem te beluisteren

Robert William Gary Moore (Belfast, 4 april 1952 - Estepona, 6 februari 2011  was een Noord-Ierse gitarist.

Moore werd geboren als één van de vijf kinderen van de plaatselijke concertpromotor Robert Moore en de huisvrouw Winnie Moore. Dankzij het beroep van zijn vader groeide Moore op met het luisteren naar muziek van Ierse bands, live spelen en country-, rock- en popmuziek uit die tijd. In 1958 trad hij op zesjarige leeftijd voor het eerst op. Gekleed in een korte broek en staand op een stoel om bij de microfoon te komen, zong hij samen met de showband een nummer dat “Sugartime” heette.

In 1962, Moore was toen 10 jaar, kocht zijn vader een gitaar van een muzikant. Dit was een grote akoestische gitaar van Framus. De snaren waren erg hard, moeilijk af te stemmen en de gitaar was hiermee dus erg moeilijk te bespelen. Toch wist Moore in de eerste week al een aantal Shadows-liedjes onder de knie te krijgen. Hij had zichzelf wat akkoorden aangeleerd met behulp van een boek, keek naar andere mensen die gitaar speelden, luisterde naar platen en kreeg zo het gevoel van het gitaarspelen. Hoewel hij linkshandig was, begon hij te spelen met een rechtshandige gitaar, simpelweg omdat hij andere gitaristen dat ook zag doen.

Een jaar later trad Moore op onder de naam “Little Gary”. Weer twee jaar later, het was toen 1965, speelde hij in een bandje genaamd “The Beat Boys” in zijn vaders club net buiten Belfast. Later speelden ze in hotels en balzalen en qua repertoire speelden ze feitelijk alles wat het publiek maar wilde horen.

Zijn eerste soloalbum bracht Moore in 1973 uit als de Gary Moore Band. In 1979 startte hij, met hulp van Phil Lynott, een echte solocarrière. De combinatie van Moore's gitaarspel en Lynotts stem leverde de single "Parisienne Walkways" (van het album ‘Back On The Streets’) op die in april 1979 de Britse top tien haalde.

Na een serie stevige rock-albums keerde Moore terug naar de blues met het album Still Got the Blues, met daarop bijdragen van B.B. King, Albert King en Albert Collins. Dit album was een geweldig succes. Moore bleef bij de blues tot 1997, toen hij besloot te gaan experimenteren met moderne dancebeats in Dark Days In Paradise. Dit zette vele fans, en ook de muziekpers, danig op het verkeerde been. Met het album Back to the Blues keerde Moore uiteindelijk terug op het vertrouwde bluesstramien. Zijn meest recente album is Bad for you baby.

Moore overleed op 58-jarige leeftijd, tijdens zijn vakantie  in een hotel in Estepona, Spanje. Eerst ging het gerucht dat hij was overleden door verstikking in zijn eigen braaksel, later werd bevestigd dat een hartaanval de doodsoorzaak was. Hij woonde in Brighton en had vier kinderen: Saoirse, Jack, Gus en Lily.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland heeft met Zundert tweede trappist beet

Nederland heeft met 'Zundert' tweede trappist beet

http://static1.hln.be/static/photo/2013/13/5/10/20131129175830/media_xll_6297145.jpg

In het Nederlandse Zundert, op maar enkele kilometers van de grens met België, hebben de monniken van de abdij Maria Toevlucht vandaag hun bier, 'Zundert', voorgesteld. Dat bier is kandidaat om het negende officiële trappistenbier te worden, en het tweede Nederlandse. Het andere Nederlandse trappistenbier, 'La Trappe', wordt in een abdij vlakbij Tilburg gebrouwen.

Anders dan de trappisten van 'La Trappe' brouwen de monniken van Zundert één enkel bier. 'Zundert' (8 procent alcohol) "is niet te zwaar, kruidig en heeft een zekere bitterheid", aldus de beschrijving van broeder Christiaan, hoofd van de brouwerij. De twintig monniken in de abdij besloten te beginnen brouwen toen ze merkten dat de landbouwactiviteiten, hun belangrijkste bezigheid tot nu, niet langer rendabel waren.

De trappist wordt gebrouwen in Zundert, maar gebotteld in België. Het bier zal zowel in Nederland als ons land beschikbaar zijn. De eerste jaren mikt de brouwerij op 3.000 hectoliter per jaar. Op langere termijn moet dat 5.000 hectoliter worden. Met dit nieuwe bier internationaliseren de trappisten verder. Vorig jaar werd nog een Oostenrijkse trappist gelanceerd. Ook van over de oceaan is een trappist op komst: de 'Spencer Trappist Ale', gebrouwen door de Saint Joseph Abbey in Spencer, Massachusetts.

Op dit moment zijn er in zes erkende trappistenbrouwerijen in België, een in Nederland en een in Oostenrijk. Om als "authentiek trappistenbier" erkend te worden moet aan drie voorwaarden voldaan zijn. Als daaraan voldaan is komt er, nadat het bier gecommercialiseerd is, een audit die moet nagaan of de drie voorwaarden nageleefd worden. De erkenning van 'Zundert' als trappistenbier wordt over enkele weken verwacht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5-jarige Charlotte is kleinste meisje ter wereld

5-jarige Charlotte is kleinste meisje ter wereld

Klik op de foto om het filmpje te bekijkenMet een lengte van amper 68 centimeter en een gewicht dat schommelt rond de 4 kilo, wordt de 5-jarige Charlotte Garside gezien als het kleinste meisje ter wereld. Het kind, dat amper groter is dan haar eigen teddybeer, lijdt aan primordiale dwerggroei en zal wellicht nooit de 90 centimeter overstijgen. Vorige week heeft ze voor het eerst leeftijdsgenootjes mogen vergezellen in een klaslokaal. Het verhaal van de piepkleine Charlotte wordt verteld in Body Bizarre op de Britse zender TLC

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bijen detecteren kanker in je adem

Bijen detecteren kanker in je adem

http://static0.hln.be/static/photo/2013/17/6/11/20131129140600/media_xll_6296636.jpg

De Portugese ontwerpster Susana Soares heeft een simpel toestel ontwikkeld waarmee ze kanker en andere zware ziektes kan detecteren door het inzetten van bijen. De glazen objecten van Soares hebben een kleine kamer waarin de patiënt uitademt en een grotere kamer waar de getrainde bijen in worden gezet. Als de bijen de geur herkennen waarvoor ze zijn opgeleid, in dit geval de 'biomarkers' van een bepaalde ziekte, zullen ze naar de kleinere kamer met de uitgeademde lucht vliegen.

Wetenschappers hebben ontdekt dat honingbijen (apis mellifera) een buitengewone reukzin hebben, beter dan die van speurhonden. Bijen kunnen rondvliegende molecules herkennen, zelfs in de geringste concentraties.

De insecten kunnen getraind worden om specifieke chemische geuren te herkennen, zoals de 'biomarkers' die kenmerkend zijn voor ziektes als tuberculose, diabetes, long-, huid- en pancreaskanker. Biomarkers zijn stoffen die dienstdoen als een indicator van een bepaalde biologische toestand.

Tijdens de zogenaamde hymenopteratraining worden bijen blootgesteld aan de geur en worden ze vervolgens beloond met een suikeroplossing. Op die manier associëren ze de geur met de beloning. De honingbijen kunnen slechts op één geur per bij getraind worden. Die training duurt slechts een vijftal minuten, maar de bijen herkennen de geur hun leven lang. Bijen leven gemiddeld zes weken.

Bijen en wespen werden in het verleden al ingezet om explosieven en drugs op te sporen. Bijen kunnen op meer dan zestig verschillende geuren getraind worden, waaronder metamfetamine (speed, xtc), uranium en tuberculose. Ze worden ook ingezet om diabetes, long- en huidkanker te diagnostiseren en ze kunnen ook zwangerschappen bevestigen.

Het systeem van Soares is niet waterdicht, maar kan gebruikt worden als een goedkoop alternatief voor opsporingsmethodes die dure medische apparatuur vereisen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldwijd minder baby's via moeder besmet met hiv

Wereldwijd minder baby's via moeder besmet met hiv

http://static0.hln.be/static/photo/2013/2/15/12/20131129022612/media_xll_6295557.jpg

De strijd tegen nieuwe hiv-besmettingen onder kinderen is wereldwijd de afgelopen jaren succesvoller geweest dan de 10 jaar ervoor. Het aantal besmettingen van kinderen onder de 15 jaar, nam tussen 2009 en 2012 af met 35 procent. Zo raakten in 2012 in de arme en opkomende landen 260.000 kinderen besmet met hiv, het virus dat aids kan veroorzaaken.

Dat blijkt uit een rapport van het VN-kinderfonds Unicef en Unaids dat vrijdag gepubliceerd werd in het kader van Wereldaidsdag op 1 december. Tegelijk is de inschatting dat er 850.000 nieuwe besmettingen van baby's zijn voorkomen tussen 2005 en 2012.

Dat komt onder meer doordat de moeder intensief wordt behandeld met medicijnen die het virus onderdrukken, zodat ze haar baby niet besmet tijdens de bevalling of de borstvoeding. Toch krijgen nog niet alle zwangere vrouwen die hiv onder de leden hebben, de juiste medicijnen: in 2012 ontving 62 procent van hen dat wel in de 22 armere landen waar aidsbestrijding een speerpunt is.

De kinderen die besmet raken, krijgen niet altijd de juiste medicijnen. Van de kinderen met hiv onder de 15 jaar, kreeg 34 procent die tegenover 64 procent van de volwassenen met hiv. Naar schatting een derde van de hiv-besmette kinderen overlijdt zonder behandeling in het 1e levensjaar en dat is opgelopen tot de helft voor het 2e jaar.

Eerder maakten de organisaties bekend dat hiv en aids vooral onder pubers alarmerend toeneemt. In 2012 waren ongeveer 2,1 miljoen kinderen tussen 10 en 19 jaar besmet met hiv. Het aantal tieners dat overleed aan aids, steeg van 71.000 in 2005 naar 110.000 in 2012. En dat terwijl het totale aantal aids-doden in die periode afnam met 30 procent.

Volgens Unicef en Unaids moet er nog een flinke slag geslagen worden om ervoor te zorgen dat in 2015 alle kinderen met hiv de juiste medicijnen krijgen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LaRue heeft nagels van 42 centimeter

LaRue heeft nagels van 42 centimeter: "Hoe ik naar het toilet ga? Net als jij"

Klik op de foto om het filmpje te bekijkenLaRue heeft nagels van 42 centimeter lang, die ze verzorgt als waren het haar kinderen. De 57-jarige vrouw uit New Jersey is niet van plan haar nagels nog te knippen. "Zolang ik ermee kan blijven functioneren, laat ik ze groeien". Hoe kwam het zo ver en hoe ongemakkelijk is dat niet?

LaRue was als kind een fervente nagelbijter. "Tot ik op een dag een vrouw ontmoette die nagels had van wel 30 centimeter. Ze waren heel kleurrijk, ik vond ze prachtig. Sinds die dag heb ik nooit meer op mijn nagels gebeten". Al 44 jaar laat LaRue haar nagels groeien.

"Mannen zijn dol op mijn lange nagels. Ze vinden het sexy, bijzonder, mooi. Ik geniet van die aandacht, ja. Vaak stellen mensen me gekke vragen. Hoe ik het klaarspeel om naar het toilet te gaan. Wel, net zoals iedereen het doet. Die nagels vergen natuurlijk soms wat aanpassing. Zo heb ik het moeilijk om mijn schoenen aan te trekken".

Een gebroken nagel zou voor LaRue een drama betekenen. "Ze maken deel uit van wie ik ben. Mocht er één breken, ik zou niet compleet meer zijn".

LaRue heeft vier kinderen, maar daarnaast heeft ze ook haar 'nagelfamilie': nagelfanaten die er net als zij plezier in scheppen hun nagels te versieren en, vooral, ze te laten groeien.

"Al die jaren nagelverzorging, dat heeft me wel al een flinke stuiver gekost. Ik schat zo'n 20.000 dollar (14.700 euro). Ja, ik had er een auto mee kunnen kopen". Wat volgens onze bescheiden mening toch makkelijker is om naar het toilet te gaan, zo'n auto. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fashionista laat been amputeren om op stiletto's te lopen

Fashionista laat been amputeren om op stiletto's te lopen

http://static1.hln.be/static/photo/2013/1/7/2/20131129113746/media_xll_6296297.jpg

Mariah Serrano

Fashionista's zijn toegewijde dames en ze gaan ver. Heel ver, zeker als het om schoenen gaat. Mariah Serrano is er zo eentje. De Amerikaanse werd geboren met een klompvoet wou koste wat kost stiletto's dragen. Ze nam een drastische beslissing en liet een been amputeren. Vandaag kan ze met haar kunstbeen de schoenen dragen waarvan ze zolang droomde. Voor haar kwam er met de ingreep ook een einde aan een nachtmerrie van kwestende opmerkingen. Ze hoort er nu helemaal bij en ze vertelt over haar 'nieuwe' leven op hoge hakken op haar blog.

De 22-jarige heeft nog geen seconde spijt van haar ingrijpende beslissing. Serrano die aan de slag is in de modewereld -hoe kan het ook anders?!- wou er niet langer uitzien als een 'klein stompje', vertelt ze in de New York Post. "Ik wou altijd al een sexy tiener zijn op hoge hakken maar dat kon niet". De klompvoet begon Serrano steeds meer parten te spelen en ze was ook de pijnlijke opmerkingen ook spuugzat. Vooral de uithalen van de andere studentes op school kwamen keihard aan. "Ik voelde me ook steeds een idoot. De confrontaties met foto's was ook elke keer weer pijnlijk. Ik moest met allerlei braces rondlopen en dat werd steeds moeilijker. Ze boden ook geen oplossing voor mijn probleem en ik schaamde me rot."

Op een dag werd het haar allemaal te veel. De pijnlijke opmerkingen hielden haar thuis. "Het shoppen was ook een marteling. Ik moest altijd uren op zoek naar schoenen die ik kon dragen." In april 2009 maakte een dokter haar duidelijk dat een prothese een oplossing kon bieden. Het zou haar stapcomfort verhogen en wat meer was, ze zou ook op hoge hakken kunnen lopen. De suggestie klonk als muziek in de oren van de Amerikaanse. "Toen wist ik het zeker. Ik wou een prothese." Het duurde nog even voor ze helemaal overtuigd was. Een artikel gaf haar het laatste duwtje. De dokter stopte haar het verhaal toe van atlete en model Aimee Mullins die forure maakte op kunstbenen van ontwerper Alexander McQueen. "Alexander is een modekoning en dat maakte het voor mij ook makkerlijker om te wennen aan het idee."

Serrano ging in januari 2009 onder het mes en droeg zes maanden later haar eerste paar stiletto's. "De eerste keer werd een onvergetelijke gebeurtenis, het was fantastisch." Ze startte ook een blog waarop ze haar ervaringen deelt. Makkelijk is het nog altijd niet maar ze kan nu toch de schoenen van haar dromen dragen. Intussen is haar broer gestart met een project. Hij haalt geld op om het onderzoek naar betere protheses te financieren. "Ik ben blij dat ik deze ervaring heb mogen beleven. Ik heb nu opnieuw controle over mijn leven", besluit Serrano. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaan doolt twee jaar rond na eten van paddenstoelen op festival van Glastonbury

Italiaan doolt twee jaar rond na eten van paddenstoelen op festival van Glastonbury

http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/5/9/20131129111921/media_xll_6296244.jpg

Een Italiaanse jongeman is eindelijk herenigd met zijn familie. Fabio Ballcereti (21) verdween spoorloos na een optreden op het festival in het Engelse Glastonbury. Editie 2011! Fabio zou even van de wereld zijn geweest nadat hij 'per vergissing' 50 gram geestesverruimende paddenstoelen had genuttigd. Hij doolde twee jaar rond op het Engelse platteland.

Fabuleuze Fabio studeert Engels in Londen. Samen met een groep vrienden trok hij in de zomer van 2011 naar het grootste muziekfestival ter wereld. Na het optreden van Nick Warren op de Glade stage, verloren zijn makkers hem uit het oog. "We dachten dat hij wel weer zou opduiken aan onze tent, maar we hebben hem niet meer teruggezien", getuigde zijn vriendin Anna Gonzales destijds in tranen. Een grootscheepse zoekactie leverde niets op.

Zonder te weten van welke parochie hij was, doolde de verdwaasde Italiaan rond door het glooiende landschap van het graafschap Somerset. Hij overleefde op bessen, fruit, noten, McDonald's en Starbucks.

"Het laatste wat ik me kon herinneren, was dat ik een sandwich met ei, worst en paddenstoelen had gegeten", doet Fabio Ballcereti zijn verhaal. "Daarna leek het alsof ik in een andere dimensie was terechtgekomen. Ik dacht dat ik dood was of ontvoerd door aliens. Het Engelse platteland is zo uitgestrekt, je kan er dagen rondlopen zonder een levende ziel tegen te komen."

Stilaan kreeg de student de zaken weer op een rijtje in z'n hoofd. "Ik begon me dingen te herinneren. Ik ben een mens, mijn naam is Fabio, ik hou van muziek. Ik sprak de eerste de beste politieman aan. Die checkte de lijst van vermiste personen en kon me in contact brengen met m'n familie. We schreven toen 15 augustus 2013".

Volgens de politie is Fabio in relatief goede gezondheid. "Een bezoek aan de kapper en de barbier zou echter geen kwaad kunnen", aldus een woordvoerder van de politie.

"God zij dank bestaat er zoiets als goedkope menu's bij McDonald's en reward cards bij Starbucks. Anders had ik al lang zonder geld gezeten", heeft de jongeman het laatste woord. (br.hln)


» Reageer (0)
28-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We smeren elk jaar 24.000.000 kilo salades

We smeren elk jaar 24.000.000 kilo salades

http://static1.hln.be/static/photo/2013/4/10/14/20131128002007/media_xll_6292424.jpg

Geef ons ons dagelijks brood... én ons smeerbeleg. Want de Belgen zijn wereldkampioen ­charcuteriesalades: gemiddeld smeren we er 2 kilo per jaar van op onze boterham. Vleessla is de absolute favoriet, maar smaken verschillen per provincie. Antwerpenaren zijn verknocht aan kip curry, Limburgers aan tonijn cocktail en West-Vlamingen lusten het liefst vissalades. Walen houden dan weer van pikant, zoals kip andalouse. Dat blijkt uit een marktonderzoek van bureau GFK.

"De ­Belgen eten nog vaak traditioneel, maar de markt van de slaatjes blijft elk jaar groeien", weet ­Emmanuel Maroy, marketing director van ­'Hamal Signature' (dat smeersalades produceert, red.), dat het marktonderzoek bestelde.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tolheffing Autobahn wordt 10 à 100 euro

Tolheffing Autobahn wordt 10 à 100 euro

http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/3/10/20131128103615/media_xll_6293080.jpg

In de Duitse politiek zingen bedragen rond wat betreft de geplande tolheffing op snelwegen. Een vignet voor tien dagen zou 10 euro gaan kosten. Voor twee maanden is de automobilist 30 euro kwijt. Voor 100 euro is het gebruik van de Autobahn voor het hele jaar af te kopen.

Dat heeft Bild, de grootste Duitse krant, vandaag gemeld. De christen-democatische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel en de sociaal-democratische SPD hadden gisteren in het regeerakkoord tolheffing afgesproken, maar er werden nog geen bedragen genoemd. Inwoners van Duitsland krijgen de tol terug via een verlaging van de wegenbelasting.

Wie geen Duits kenteken heeft, betaalt het volle pond. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uilen leren ons hoe we vliegtuigen stiller kunnen maken

Uilen leren ons hoe we vliegtuigen stiller kunnen maken

http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/4/2/20131126205620/media_xll_6289562.jpg

Onfortuinlijke veldmuizen zouden het beamen als ze het overleefd hadden: een vliegende uil hoor je niet aankomen. De roofvogel kreeg wél de aandacht van onderzoekers te pakken: die bestuderen nu waarom uilen zoveel stiller vliegen dan andere vogels. Hun bevindingen moeten ons helpen om minder lawaaierige vliegtuigen, duikboten en windmolens te bouwen.

Uilen blijken volgens de eerste studies over drie bijzondere eigenschappen te beschikken, die ervoor zorgen dat ze zich geluidloos kunnen voortbewegen in de lucht. Ten eerste hebben ze een kam van stijve veertjes aan de voorste rand van hun vleugels. De achterste rand bestaat daarentegen uit flexibele, zachte veertjes - vogels die niet zulke veren hebben, maken veel meer lawaai tijdens de vlucht. Tot slot heeft de uil een donzig materiaal bovenaan z'n vleugels, dat als een zacht tapijtje het lawaai dempt.

Een sterk staaltje ingenieursvernuft van moeder Natuur, dat men nu wil vertalen naar menselijke technologie. "Als we deze geluidsdempende mechanismen kunnen nabootsen, zou dat verregaande gevolgen voor de luchtvaartindustrie en windmolens kunnen hebben", verklaart Justin Jaworski, assistent aan de Lehigh University in Pennsylvania, tegenover Mashable.

De eerste resultaten van het onderzoek werden voorgesteld tijdens de jaarlijkse vergadering van de American Physical Society. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook Alken-Maes verhoogt bierprijs

Ook Alken-Maes verhoogt bierprijs

http://static3.hln.be/static/photo/2013/17/12/2/20131128083336/media_xll_6292817.jpg

Net als marktleider InBev verhoogt ook Alken-Maes, het nummer twee op de Belgische biermarkt, in februari de prijzen van zijn bieren. Dat bevestigt Alken-Maes na een bericht in De Tijd.

"Wij verhogen onze tarieven ook, en dit vanaf 15 februari: met 1,5 cent per glas voor pils en ietsje meer voor de speciaalbieren", bevestigt woordvoerder Lars Vervoort. Brouwerij Alken-Maes heeft onder meer Cristal, Maes, Grimbergen en Affligem in de portefeuille.

Volgens de brouwerij is de prijsstijging noodzakelijk om te kunnen blijven investeren in innovaties (zoals de begin dit jaar gelanceerde Maes Radler, pilsbier met citroensap) en in de horeca. "Dit vereist forse investeringen, die op hun beurt een stabiele rentabiliteit en een gezonde financiële basis vereisen. In het licht daarvan zien we ons genoodzaakt om onze tarieven voor 2014 aan te passen", zegt Vervoort.

De prijsstijging is gelijkaardig aan die die InBev Belgium begin november aankondigde. Ook bij InBev stijgt - vanaf 1 februari - de prijs van pilsbier met 1,5 cent per glas. "Inclusief de speciaalbieren, komt de aanpassing neer op nog geen 2 cent per consumptie gemiddeld", luidde het bij de aankondiging van de prijsverhoging.

Ook bij InBev werd verwezen naar het op peil houden van de lokale rentabiliteit, om investeringen te kunnen blijven doen.

Het is aan de horeca-uitbaters en de winkels zelf om uit te maken of ze de prijsstijging doorrekenen aan de klanten. (br.hln)


» Reageer (0)
27-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12 goede redenen om bananen te eten

12 goede redenen om bananen te eten

http://static0.hln.be/static/photo/2013/7/9/7/20131127134803/media_xll_6291097.jpg

Dit is interessant. Als je dit hebt gelezen, zal je bananen vast anders bekijken. Appelen mogen dan nog altijd de populairste fruitsoort zijn, bananen bevatten veel meer dat goed is voor je gezondheid. Bovendien zijn ze voedzamer en geven ze je veel meer energie, vraag dat maar aan atleten. Twaalf redenen waarom je elke dag minstens één banaan zou moeten eten.

Premenstrueel syndroom
Last van premenstruele ongemakken? Gooi die pillen weg, eet een banaan. De vitamine B6 reguleert de glucose in je bloed, wat je stemming tegoedkomt.

Bloedarmoede
Door hun hoge ijzergehalte stimuleren bananen de aanmaak van hemoglobine in het bloed.

Depressie
Volgens recent onderzoek bij mensen die aan een depressie lijden, voelden velen zich beter na het eten van een banaan. Bananen bevatten immers tryptofaan, een aminozuur dat het lichaam omzet in het serotonine. Die neurotransmitter heeft een gunstige invloed op je stemming, je zelfvertrouwen, je slaap, je seksuele activiteit en je eetlust.  

Bloeddruk
Bananen bevatten veel kalium en amper zout, wat van de vrucht de perfecte remedie tegen hoge bloeddruk maakt. De Amerikaanse Voedsel- en Medicijnenadministratie (FDA) heeft de bananenindustrie
recent de toestemming verleend uit te pakken met de stelling dat bananen het risico op hartaanvallen vermindert.

Geheugen
Tweehonderd studenten aan een school in het Engelse Twickenham werden vorig jaar met bananen door hun examenperiode geholpen. Ook hier is het kalium in de bananen dat hun hersenactiviteit stimuleerde en hen hielp om alerter te zijn.

Constipatie
Bananen zijn vezelrijk en daardoor helpen ze de darmtransit.

Kater
Zwaar doorgezakt? Maak 's morgens een milkshake met banaan en honing. De banaan zorgt dat je maag zich herstelt en met behulp van de honing herstellen de door de drank aangetaste suikerwaarden in je bloed zich. De melk zorgt voor herhydratering.

Maagzuur
Bananen werken maagzuur tegen.

Ochtendmisselijkheid
Eet tussen de maaltijden een banaan om je suikerspiegel op peil te houden, zo voorkom je ochtendmisselijkheid.

Muggenbeten
Wrijf met de binnenkant van een bananenschil over de muggenbeet, de jeuk en de zwelling zullen afnemen.

Zenuwen
Bananen zijn rijk aan B-vitamines, die helpen het zenuwstelsel te kalmeren.

Maag- en darmproblemen
Bananen zijn het uitgelezen natuurlijke middel tegen maag- en darmklachten. Dat danken ze aan hun zachte textuur. De banaan neutraliseert de zuurtegraad en vermindert irritatie doordat ze een beschermlaag aanbrengt op de maagwand. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poort naar de hel brandt al sinds 1971 onafgebroken

'Poort naar de hel' brandt al sinds 1971 onafgebroken

Klik op de foto om het filmpje te bekijkenIn het Turkmeense Darvaza is de 'poort naar de hel', zoals de dorpsbewoners de brandende krater noemen, in het donker al vanop kilometers afstand te zien. Of hoe het vuur door een misgelopen experiment onafgebroken blijft woekeren in de Karakumwoestijn.

In 1971 waren geologen uit de voormalige Sovjet-Unie aan het boren naar gas toen ze een enorme ondergrondse ruimte vonden. De 'grot' stortte echter in waardoor er een enorme krater ontstond van zo'n zeventig meter breed en twintig meter diep. Om de verspreiding van giftige gassen te voorkomen, staken de geleerden de krater in brand in de hoop dat het vuur snel zou doven. Maar kijk, meer dan veertig jaar later is de poort naar de hel, die trouwens een indringende zwavelgeur verspreidt, nog steeds springlevend en verworden tot toeristische attractie.

In 2010 gaf de Turkmeense president aan de krater te willen opvullen om de poort naar de hel te doven maar tot op heden is dat nog altijd niet gebeurd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerikaans psalmboek geveild voor recordprijs

Amerikaans psalmboek geveild voor recordprijs

http://static2.hln.be/static/photo/2013/6/0/11/20131127042239/media_xll_6290051.jpg

Een exemplaar van het zogeheten Bay Psalm Book, het eerste boek dat in Amerika werd gedrukt, heeft gisteravond tijdens een veiling bij Sotheby's in New York 14,2 miljoen dollar opgebracht, 10,5 miljoen euro. Daarmee is het het kostbaarste gedrukte boek ooit.

Het psalmboek is een van de elf bekende overgebleven exemplaren van de eerste druk. Die omvatte in totaal 1.700 exemplaren en rolde in 1640 van een uit Londen geïmporteerde drukpers in Cambridge, Massachusetts.

De koper van het boek is de Amerikaanse zakenman en filantroop David Rubenstein, die het wil uitlenen aan bibliotheken door het hele land zodat ze het kunnen tentoonstellen.

Het boekje werd te koop aangeboden door de Old South Church in Boston. Het kerkgenootschap wil de opbrengst gebruiken voor de renovatie van zijn kerkgebouw en het versterken van de financiële situatie. Afgelopen december besloot een meerderheid van de kerkleden over te gaan tot verkoop van het psalmboekje. De kerk, gesticht in 1669, is nog in het bezit van één ander exemplaar. De resterende zijn in het bezit van verschillende instanties, zoals de universiteiten van Harvard en Yale.

Vooraf was ingeschat dat het boek 15 tot 30 miljoen dollar zou kunnen opbrengen. Het oude record voor een gedrukt boek dateert uit december 2010, toen een exemplaar van 'Birds of America' van John James Audubon 11,5 miljoen dollar opleverde (8,5 miljoen euro).

Het kostbaarste boek aller tijden is tot nu toe de Codex Hammer van Leonardo da Vinci, een persoonlijk aantekeningen- en schetsboek. Het werd in 1994 geveild voor 30,8 miljoen dollar (22,7 miljoen euro). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitslapers hebben deze kleurenpracht gemist

Uitslapers hebben deze kleurenpracht gemist

http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/10/7/20131127111336/media_xll_6290707.jpg

De ochtendstond heeft goud in de mond, wordt wel eens gezegd. Vroeg opstaan kan zo zijn voordelen hebben. En vandaag was dit niet anders. De hemel kreeg alle kleuren van de regenboog en verblijdde vroege vogels met een geweldige kleurenpracht.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winteropvang voor daklozen zit al vol

Winteropvang voor daklozen zit al vol

http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/3/4/20131120184504/media_xll_6275944.jpg

De winteropvang voor daklozen in Brussel zit nu al vol. Dat meldt de VRT-nieuwssite De Redactie. Elke nacht worden er 450 daklozen opgevangen; gisteren was er voor 30 mensen geen plaats. Daklozenorganisatie SamuSocial vraagt extra plaatsen aan staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld).

De Brusselse daklozenopvang is vorige week van start gegaan. Dat is later dan andere jaren, omwille van administratieve problemen. Tot einde maart biedt SamuSocial daklozen een bed, een maaltijd en sanitair aan in een gebouw van het OCMW in de Koningsstraat. Voor de organisatie is 1,1 miljoen euro uitgetrokken.

Tot nu zijn er elke nacht 450 daklozen opgevangen. Voor 30 mensen was er gisteren geen plaats. SamuSocial vraagt aan staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) ook de opvangplaatsen van de federale overheid open te stellen.

De Block weigert dat voorlopig. Volgens haar zit de winteropvang nu al vol omdat er ook nog 100 bewoners van het Gésuklooster opgevangen worden, die daar niet thuishoren. Tot het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een oplossing vindt voor de Gésukrakers, komen er dus geen plaatsen bij. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hautekiet doet de lesbiennetest

Hautekiet doet de lesbiennetest

http://static0.hln.be/static/photo/2013/17/11/8/20131127111349/media_xll_6290708.jpg

Opvallend experiment in het Radio 1-programma Hautekiet: oordeel op basis van enkel het uiterlijk of tien vrouwen lesbisch zijn of niet.

Gisteravond kregen onbekende Vlaamse dames via Facebook de oproep om foto's door te sturen. Daarbij dienden ze te vermelden welke seksuele voorkeur ze hebben.

Intussen staat de test online en kan er dus volop gegokt worden. De radiopresentator wil daarbij vooral nagaan of de clichés -manwijven met korte haren en stoere kleding- in Vlaanderen even hardnekkig zijn als in Amerika. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstinkopen uitzonderlijk vroeg gestart

Kerstinkopen uitzonderlijk vroeg gestart

http://static3.hln.be/static/photo/2013/4/5/4/20131127005126/media_xll_6289954.jpg

De kerstinkopen zijn dit jaar uitzonderlijk vroeg gestart. Uit een enquête van zelfstandigenorganisatie NSZ bij 178 kleinhandelszaken blijkt dat bijna een kwart van de winkels al meer kerstcadeaus verkocht heeft dan vorig jaar. In sommige shops gaat het zelfs om een omzetstijging van 20%.

Een en ander zou te maken hebben met het groeiende vertrouwen in de economie. Ook het feit dat de voorbije ­jaren heel wat koopzondagen kampten met zware sneeuwval, zou de consument aanzetten tot hun vroege aankopen. Ze zouden de sneeuw vóór willen zijn.  (br.hln)


» Reageer (0)
26-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Om deze bedelaar kan je echt niet heen

Om deze bedelaar kan je echt niet heen

http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/10/14/20131126161811/media_xll_6289109.jpg

Ook bedelaars worden steeds inventiever. Een schreeuwende baby of triestig kijkende hond hebben in het Chinese Shaoxing afgedaan om de aandacht van voorbijgangers te trekken. Die techniek levert immers niet meer het gewenste resultaat op maar in het gezelschap van een kameel daarentegen kan niemand meer om je heen.

In de winkelstraten van Shaoxing gaan bedelaars tegenwoordig met een tweebultig zoogdier op pad. Ze knielen bij de ingang van restaurants en winkels met in hun zog de kolos. Of de nieuwe praktijk ook daadwerkelijk meer geld in het laatje brengt, is echter koffiedik kijken.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je (niet) moet doen om het warmer te krijgen

Wat je (niet) moet doen om het warmer te krijgen

http://static1.hln.be/static/photo/2013/4/10/1/20131126142452/media_xll_6288871.jpg

Nu de winter voor de deur staat, is het handig te weten wat je precies moet doen om je lichaamstemperatuur op te krikken. Vergeet die stomende chocolademelk of dat glaasje jenever, want ze zullen het er niet warmer op maken. Ontdek hier een aantal slimme strategieën om bibbermomenten te voorkomen.

1. Vergeet alcohol
Het drinken van alcoholische dranken verlaagt de kerntemperatuur van je lichaam en verhoogt zo het risico op onderkoeling. De enige reden waarom dat glaasje jenever je het gevoel kan geven dat je het warmer krijgt, is omdat alcohol je bloedvaten doet uitzetten en zo warm bloed van de kern van je lichaam naar je huid stuwt. Helaas is dit maar tijdelijk én saboteert het je kans om tegen de koude knokken.

2. Haal gember in huis
Gember doet al eeuwen dienst als keukenmiddeltje om verkoudheden te verzachten omdat het een boost geeft aan je lichaam en de bloedcirculatie stimuleert. Uit onderzoek blijkt dat het kruid in bijvoorbeeld peperkoek je lichaamstemperatuur kan verhogen. Geen fan van gember? Dan kan je altijd nog je tanden zetten in pikante pepers of bruine rijst, omdat ze je lichaam respectievelijk doen zweten en harder doen werken tijdens de vertering.

3. Wees sociaal
Een studie aan de universiteit van Toronto heeft uitgewezen dat eenzaamheid je lichaamstemperatuur verlaagt. Nodig dus gerust wat vrienden uit de volgende keer dat het bibberen geblazen is in je huis.

4. Verban koude dranken niet
Hoewel het misschien botst met je logica, helpt het drinken van warme dranken niet om je temperatuur op te krikken. Zenuwen in je tong signaliseren namelijk aan je lichaam dat er iets warms op komst is en dat je moet afkoelen. Daartegenover staat dat ijskoude dranken consumeren je net opwarmt omdat het de bloedvaten doet vernauwen.

5. Koester wit in je kleerkast
De gedachte dat witte kledij iets voor de zomer is, terwijl donkere kleuren ideaal zijn voor de winter, moet misschien eens worden herdacht. De reflecterende werking van wit zou namelijk ook gelden voor je lichaamstemperatuur, waardoor het je natuurlijke warmte als het ware gevangen houdt. Harde bewijzen zijn er voorlopig niet, maar het is in ieder geval een experimentje waard. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rusthuizen laten bejaarden met handen eten

Rusthuizen laten bejaarden met handen eten

http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/13/4/20131125232932/media_xll_6287599.jpg

Opvallend beeld tijdens de middag in de refter en kamers van rusthuis 'Knippchen' in Aarlen. Daar worden mes en vork aan de kant geschoven en eten de bejaarden hun lunch met... de handen. Geen gekke besparingsmaat­regel, maar een overwogen zet om de bewoners hun ­waardigheid terug te geven, zegt directeur Frank Pierret. "Niks is betuttelender dan mensen te voederen, terwijl ze zélf hun vingers kunnen gebruiken." Ook in Vlaanderen experimenteren de eerste rusthuizen met 'bestekvrij eten'.

De resultaten sinds 2011, toen het vinger-eten in Aarlen ingevoerd werd, zijn ­volgens de directie van het home met 91 bedden verbluffend. "Onze bewoners nemen weer de tijd om hun bord leeg te eten, ze verlengen hun zelfredzaamheid en genieten van het eten." Vlees vormt geen probleem, zo blijkt. "Dat wordt ­sowieso in stukjes gesneden, ook voor wie nog met mes en vork eet", zegt Frank Pierret. "Het enige wat soms moeilijk is, zijn de groenten. Als ze te papperig zijn, kunnen ze met brood opgelepeld ­worden - maar meestal zorgen onze koks ervoor dat de groenten toch in ­kleine teerlingen opgediend worden." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds minder bibliotheken

Steeds minder bibliotheken

http://static3.hln.be/static/photo/2013/3/13/14/20131126092116/media_xll_6287939.jpg

Steeds meer filialen van bibliotheken houden op te bestaan. In 2006 waren er 472 uitleenposten, maar vorig jaar was dat gedaald naar 375. Op zes jaar tijd is het aantal posten dus met bijna 100 gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen waarover De Morgen vandaag bericht. Die trend lijkt dit jaar niet te keren. De laatste twee weken werd in vier gemeenten de sluiting van in totaal 15 uitleenposten bekendgemaakt. Reden voor die sluitingen zijn de besparingen die de gemeenten moeten doorvoeren.

"We kunnen veel minder personeel aanstellen, en zonder mensen kun je geen filiaal openhouden", klinkt het bij de Stekense schepen van Cultuur Gunter Van Campenhout. In Stekene is onlangs de sluiting van vier posten aangekondigd. "En dan kiezen we er liever voor om zwaar te investeren in de centrale bibliotheek, waarvan we een echt ontmoetings- en informatiecentrum willen maken, dat ook een culturele meerwaarde zal bieden."

De bibliotheeksector is niet per definitie tegen het opdoeken van uitleenposten. "Als het nodig is, moet je een filiaal durven te sluiten", zegt Stefan Paulissen, bibliothecaris van Lanaken. "Maar zo'n beslissing moet doordacht genomen worden, en dat gebeurt te weinig. In tijden van crisis is het natuurlijk gemakkelijk om in de zachte sector te besparen. Wij kunnen niet staan zwaaien met hoge winsten. Ik vrees dus dat we het laatste nog niet hebben gezien." (br.hln)


» Reageer (0)
25-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontplofte pitbull herstelt op wonderbaarlijke wijze

'Ontplofte' pitbull herstelt op wonderbaarlijke wijze

http://static0.hln.be/static/photo/2013/13/6/6/20131125105932/media_xll_6286011.jpg

Een pitbull, die bij wijze van 'grap' in brand werd gestoken nadat een partij vuurwerk aan zijn lijf werd gebonden, is op wonderbaarlijke wijze hersteld. De hond werd in Californië voor dood achtergelaten op 4 juli, de nationale feestdag in de Verenigde Staten.

De driejarige Indy - afkorting voor 'independence' (onafhankelijkheid) - liep bij de wandaad derdegraads brandwonden op aan z'n achterpoten en een deel van de borstkas. Het dier werd aan z'n lot overgelaten.

Voorbijgangers brachten Indy naar een dierenarts. De pitbull onderging verscheidene operaties en huidtransplantaties. "Het mag een wonder heten. Indy gaat het halen", zegt Jennifer Hammervold-Chung van het Westlake Village Animal Hospital. "Hij is nu ook in behandeling bij een dierenpsychogoloog. Die moet Indy helpen om weer vertrouwen te krijgen in de mensen".

De daders werden nooit teruggevonden, ondanks beelden van een bewakingscamera waarop een man in een witte Toyota pick-uptruck in de buurt te zien is. Een anonieme weldoener looft een beloning van 1.000 dollar uit aan tips die naar de dader kunnen leiden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crowdfunding moet zelfportret Anthony van Dyck redden

Crowdfunding moet zelfportret Anthony van Dyck redden

http://static1.hln.be/static/photo/2013/3/9/4/20131125143709/media_xll_6286609.jpg

Het Britse museum National Portrait Gallery probeert 12,5 miljoen pond (15 miljoen euro) aan publiek geld in te zamelen om het laatste zelfportret van de Vlaamse schilder Anthony van Dyck te kunnen behouden. De Vlaamse schilder maakte het doek kort voor zijn dood in 1641.

Het werk wordt omschreven als "één van de mooiste en belangrijkste zelfportretten'' uit de Britse kunst en is onlangs verkocht aan een verzamelaar die het werk naar het buitenland wil brengen. Daarop is nu een voorlopig verbod afgekondigd. De National Portrait Gallery krijgt drie maanden de tijd om het geld in te zamelen.

Het museum heeft al 1,2 miljoen pond zeker gesteld uit een groot fonds en eigen gelden. Het stelt het doek tentoon in de tijd dat het museum op zoek gaat naar de resterende 11,3 miljoen pond.

Van Dyck geldt als één van de belangrijkste portretschilders uit de Britse kunstgeschiedenis. "Geen andere kunstenaar had zo'n vergaande invloed op de Britse portretschilderkunst. Hij wendde zich stellig af van de stijve, formele aanpak van de Tudor- en Jacobijnse schilders en ontwikkelde een kenmerkende artistieke stijl die de portretkunst tot diep in de 20e eeuw beïnvloedde", verklaart directeur Sandy Nairne. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Half miljoen kerstlichtjes goed voor wereldrecord

Half miljoen kerstlichtjes goed voor wereldrecord

http://static3.hln.be/static/photo/2013/10/14/5/20131125082324/media_xll_6285305.jpg

Een Australische familie is erin gelaagd om maar liefst 502.165 kerstlichtjes op te hangen rond hun huis in Canberra. De opmerkelijke prestatie is goed voor een vermelding in het Guinness Book of World Records.

Het gezin was in 2011 al eens houder van het record maar verloor de titel aan een familie in New York. Voldoende reden voor David Richards om dit jaar een tandje bij te steken. Hij startte in oktober reeds met de voorbereidingen. De man nam een week vakantie en werkte ieder weekend naarstig door.

"Ik heb altijd van kerstmis gehouden", aldus de pater familias. "Het feest brengt mensen samen." In 2011 versierden 331.038 lichtjes het huis in Canberra en dat moest nu beter. Meer dan 170.000 extra lampjes brachten het wereldrecord opnieuw naar Australië. De familie stelt de woning de komende weken open voor bezoekers en verzamelt zo geld in voor een goed doel.

De man wil ook de toekomst de titel in zijn bezit houden maar dan zal hij een extra generator van doen hebben, meldde hij aan AP. De elektriciteitsrekening van deze familie breekt anders misschien ookwel een record. (br.hln)


» Reageer (0)
24-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gabriella Cilmi - Hearts Don't Lie

Gabriella Cilmi - Hearts Don't Lie

Klik op de foto om haar te beluisteren


Gabriella Cilmi (Melbourne, 10 oktober 1991) is een Australische zangeres en songwriter van Italiaanse afkomst. Ze scoorde onder meer een hit met het nummer "Sweet About Me".


Gabriella Cilmi werd geboren in Melbourne, de tweede grootste stad van Australië, als dochter van Italiaanse emigranten uit de regio Calabrië.


In 2004 trok Cilmi de aandacht van medewerkers bij de platenmaatschappij Warner Music door op indrukwekkende wijze een cover te zingen van Jumpin' Jack Flash, een nummer van de Rolling Stones. Deze act deed de jonge zangeres op het Lygon Street Festa, een festival in Melbourne. Als gevolg hiervan tekende ze op 13-jarige leeftijd haar eerste contract.


Haar debuutsingle Sweet About Me bracht ze uit als 16-jarige en de single werd in de Lage Landen betiteld als 3FM Megahit en TMF Superclip. Het nummer haalde de top 3 in de hitlijsten van Nederland en België. Ook in andere landen deed Sweet About Me het goed in de hitlijsten. In Australië en Noorwegen heeft de single op 1 gestaan, terwijl ook in onder andere Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken, Engeland en Zweden de top tien werd gehaald.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Robotcamera tussen leeuwen levert prachtige beelden op

Robotcamera tussen leeuwen levert prachtige beelden op

Klik op de foto om het filmpje te bekijkenWat gebeurt er als je een robotcamera richting een troep leeuwen stuurt? De Nieuw-Zeelandse fotograaf Chris McLennan nam de proef op de som en installeerde een Nikon D800E op een vanop afstand bestuurde 4x4 buggy. 'Car L' werd daarop de savanne van Botswana ingestuurd wat meteen de interesse van de leeuwen wekte. En niet te vergeten: het leverde natuurlijk ook prachtige beelden op.

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marie Bracquemond 1841 - 1916

Marie Bracquemond  1841 - 1916 was een Franse Impressionistische kunstenares

Klik op de foto om een filmpje van haar overige werken te bekijkenOp het terras van Sèvres, 1880


Marie Bracquemond (Argenton (Bretagne), 1 december 1841 - Parijs, 17 januari 1916) was een Franse impressionistische vrouwelijke kunstenaar, door Gustave Geffroy in 1894 beschreven als een van de trois grandes dames van het Impressionisme, naast Berthe Morisot en Mary Cassatt.


Zij wordt echter nauwelijks genoemd in boeken over vrouwelijke kunstenaars. Dit was het resultaat van de inspanningen van haar man, Félix Bracquemond, om haar ontwikkeling als kunstenaar te dwarsbomen. Felix had bezwaar tegen de impressionistische stijl die zij had aangenomen.
http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/marie-bacquemond-2.jpg?t=1262530472Ze werd geboren als Marie Quivoron. Haar achtergrond staat in scherp contrast met de culturele, welvarende en stabiele omgeving van de andere vrouwelijke impressionisten - Cassatt, Morisot en Gonzalès. Ze was het kind uit een ongelukkig, gearrangeerd huwelijk. Haar vader, een zeekapitein, stierf kort na haar geboorte. Haar moeder hertrouwde snel met M. Pasquiou. Daarna leidde ze een onrustig bestaan, verhuizend van Bretagne naar de Jura, Zwitserland, en naar de provincie Auvergne voordat zij zich vestigde in Etampes, ten zuiden van Parijs. Ze had een zus, Louise, geboren terwijl het gezin woonde in Corrèze, in de buurt van Ussel, in de Auvergne, in de oude abdij van Bonnes-Aigues.


In haar tienerjaren begon ze haar lessen in het schilderen bij M. Wasser, door haar beschreven als een oude schilder die nu schilderijen restaureerde en les gaf aan de jonge vrouwen van de stad. Zij vorderde in zo'n snel tempo, dat het schilderij van haar moeder, zusje en oud-leraar poserend in de studio al in 1857 door het Salon werd aanvaard. Zij werd geïntroduceerd bij Ingres, die haar adviseerde en op zijn beurt introduceerde bij twee van zijn studenten, Flandrin en Signol. De criticus Philippe Burty noemde haar een van de meest intelligente leerlingen in Ingres' studio. Marie verliet Ingres' studio en begon met haar werk geld te verdienen. Het hof van keizerin Eugénie de Montijo gaf opdracht voor een schilderij van Cervantes in de gevangenis. Dit schilderij stemde kennelijk tot tevredenheid, want zij is toen door de Graaf de Nieuwerkerke, de directeur-generaal van de Franse musea, gevraagd om kopieën te maken van belangrijke werken in het Louvre.

http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Marie-Bracquemond-3.jpg?t=1262530310
De zoon en dochter van de kunstenares in de tuin van Sèvres, 1890


Het was tijdens het kopiëren van oude meesters in het Louvre, dat zij werd opgemerkt door Félix Bracquemond, die verliefd op haar werd. Zijn vriend, de criticus Montrosier, regelde een ontmoeting en vanaf toen waren Marie en Felix onafscheidelijk. Ze werden twee jaar verloofd voordat ze trouwden in 1869, ondanks de tegenwerpingen van Maries moeder.


Felix en Marie werkten samen op de Haviland Studio in Auteuil, waar Felix artistiek directeur was geworden. Marie ontwierp borden voor serviezen en schilderde op grote panelen beeltenissen van muzen, die werden getoond op de Wereldtentoonstelling van 1878. Haar schilderijen werden vanaf 1874 op regelmatige basis aanvaard voor de Salon. Omdat zij zich tijdens het etsen te gebonden voelde, waren de inspanningen van Felix om haar deze kunst te leren slechts een matig succes. Toch heeft ze negen etsen geproduceerd, die getoond werden tijdens de tweede tentoonstelling van de Society of Painter-Etchers op de Galeries Durand-Ruel in 1890.

 


Felix introduceerde haar bij de media en de kunstenaars die hij bewonderde, maar ook bij oudere meesters, zoals Chardin. Ze werd vooral aangetrokken door de Belgische schilder Alfred Stevens. Tussen 1887 en 1890 begon haar stijl te veranderen, onder invloed van de impressionisten. Haar doeken werden groter en haar kleuren intenser. Ze verlegde haar blik naar buiten en tot Felix' afschuw werden Monet en Degas haar mentors.


Marie Bracquemond heeft deelgenomen aan de impressionistische tentoonstellingen van 1879, 1880 en 1886. In 1879 en 1880 zijn een aantal van haar tekeningen gepubliceerd in La Vie Moderne. In 1881 zijn vijf werken tentoongesteld in de Dudley Gallery in Londen. Veel van haar bekendste werken zijn geschilderd in haar tuin in Sèvres.http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/bracquemond_foto.jpg?t=1262530777In 1886 ontmoette Felix Gauguin via Sisley en bracht de verarmde kunstenaar bij hem thuis. Deze had een beslissende invloed op Marie en in het bijzonder leerde hij haar hoe het doek voor te bereiden, met het oog op de verwezenlijking van de intense kleuren ze nu zo graag wilde.Hoewel ze werd overschaduwd door haar bekende man, wordt het werk van de teruggetrokken Marie Bracquemond geacht dichter bij de idealen van het impressionisme te staan. Volgens hun zoon Pierre, was Felix Bracquemond vaak rancuneus naar zijn vrouw. Hij wees haar kritiek op zijn werk bruusk af en weigerde om haar schilderijen aan bezoekers te tonen. In 1890 gaf Marie het schilderen op, verdrietig door de voortdurende wrijving en ontmoedigd door gebrek aan belangstelling voor haar werk, met uitzondering van een paar particuliere werken. Een van haar laatste schilderijen was De dochter en zoon van de artiest in de tuin in Sèvres.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudste wijnkelder ter wereld blootgelegd

Oudste wijnkelder ter wereld blootgelegd

http://static2.hln.be/static/photo/2013/9/4/9/20131124083040/media_xll_6283119.jpg

Archeologen hebben mogelijk de oudste wijnkelder ter wereld ontdekt. In Israël werd een 3.700 jaar oude collectie kruiken gevonden in de ruïnes van een oude Kanaänitische plaats.

De archeologen legden ongeveer veertig keramische kruiken bloot. Ze waren leeg en stuk, maar onderzoek van het achtergebleven residu toonde aan dat de kruiken zowel rode als witte wijn bevatten. De kruiken zouden ongeveer 3.000 flessen kunnen vullen.

"Deze wijnkelder is qua omvang ongezien in zijn tijd", zegt een onderzoeker van de George Washington University. "Hij werd ontdekt in de historische stad Tel Kabri die ongeveer 3.600 jaar geleden door een ramp verwoest werd. De kelder lag onder een zaal waar banketten werden georganiseerd voor de elite van de stad en buitenlandse gasten."

De wijnkelder is mogelijk nog groter dan gedacht. In 2015 willen de archeologen verder graven rond twee deuren in de kelder, die mogelijk toegang bieden tot een tweede ruimte in de kelder. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo ziet Zwarte Piet er voortaan uit in Nederland

Zo ziet Zwarte Piet er voortaan uit in Nederland

http://static2.hln.be/static/photo/2013/3/8/14/20131123200227/media_xll_6282239.jpg

Nederland heeft gisteren kennis gemaakt met de nieuwe generatie Zwarte Pieten. Sinterklaas kwam gisteren naar de Amsterdamse stadswijk IJburg in het gezelschap van tachtig lichtbruine en gevlekte Pieten. De helpers hadden lippen in verschillende kleuren, droegen geen oorringen en in een aantal gevallen ook geen pruik.

Met de gevarieerde Pietenmix gaf de organisatie van de kleine intocht gehoor aan de oproep van burgemeester Eberhard van der Laan, eerder deze maand, om te zoeken naar een nieuwe verschijningsvorm van de stereotype Zwarte Piet met zijn zwarte gezicht, kroeshaar, dikke lippen en oorringen.

"We gooien de traditie niet meteen overboord", vertelde een woordvoerder namens de organisatie tegen Het Parool. "Maar we willen de mensen die moeite hebben met Zwarte Piet duidelijk maken dat wij hen gehoord hebben. Het moet een feest zijn voor iedereen."

Het stadsdeelbestuur van Oost zegt tevreden te zijn met de gekozen aanpak van de intocht. "In ons stadsdeel is geen ruimte voor discriminatie", zo laat de woordvoerder van stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik weten. "Minister Asscher heeft deze week in reactie op de brief van de VN laten weten dat de discussie over Zwarte Piet in volle gang is. Dit is daar een goed voorbeeld van." (br.hln)


» Reageer (0)
23-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honger hebben is gezond

"Honger hebben is gezond"


http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/14/3/20130313134404/media_xll_5642688.jpg


Honger heeft doorgaans een zeer negatieve connotatie in onze maatschappij omdat de meerderheid niet weet wat honger hebben echt is. In dit geval gaat het echter niet om honger uit armoede, maar om die rammelende buik die we dagelijks zouden moeten voelen. Ons hongergevoel doet niet alleen alles beter smaken, het is ook gezond.

Honger krijgt in de Westerse wereld maar weinig respect. Terwijl sommigen een hele dag door gedachtenloos knabbelen en hierdoor eigenlijk nooit nog een echt hongergevoel ervaren, proberen anderen hun honger te negeren of te onderdrukken om kilo's te verliezen. Dan zijn er nog mensen die andere emoties (eenzaamheid, verveling) verwarren met honger en als tegenreactie emovreten.

We zouden er volgens dieetexperten goed aan doen om opnieuw ruimte te geven aan honger in ons dagelijks eetpatroon. Eten zonder hongergevoel betekent namelijk in veel gevallen dat je eigenlijk aan het overeten bent. Daarom wordt vaak gebruikt gemaakt van de 'Hunger Scale' om mensen opnieuw te laten eten als reactie op een natuurlijk hongergevoel en zo ook alert te zijn voor signalen die erop wijzen dat ze genoeg hebben.

Wie gebruikt maakt van deze hongerbalans eet eigenlijk niet tot hij/zij een knagend (maar niet onaangenaam) hongergevoel heeft en stopt wanneer er een aangenaam voldaan gevoel is. "Het is een kwestie van de noden van ons lichaam te respecteren zonder overdaad", verklaart diëtiste Penny Wilson.

Nog een voordeel van een gezonde honger is het feit dat kinderen veel minder kieskeurig zijn als ze de tijd krijgen om een hongergevoel te kweken tussen maaltijden door. Het eten zal niet alleen beter smaken, ze zullen ook sneller openstaan om nieuwe dingen te proeven. Het is namelijk zeer gemakkelijk om een moeilijke eter te zijn als je eigenlijk geen honger hebt.

Denk even aan de laatste keer dat je een goede speech hebt gehoord. De kracht komt niet alleen van de woorden, maar ook van het tempo. Sterke sprekers lassen kritieke pauzes in om luister te geven aan hun verhaal. Op dezelfde manier heeft voeding nood aan honger om echt lekker eten te worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En plots vielen er twee koeien door het dak

En plots vielen er twee koeien door het dak

http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/1/3/20131123120253/media_xll_6281433.jpg

Geen paard in de gang, maar twee koeien door het dak. Het overkwam de Britse kunstenares Sue Marshall. Tot haar grote verbazing zag de 77-jarige vrouw uit het Britse graafschap Cornwall twee struise runderen door de zoldering van haar atelier donderen.

Mevrouw Marshall was aan het stofzuigen in haar schuurtje dat ook dienst doet als kunstatelier. Zakte daar plots toch wel geen koe door het dak. De vrouw had het dier nog maar net naar buiten geleid toen er een tweede exemplaar door het gapende gat in de zoldering naar beneden duikelde.

De ravage in het atelier was aanzienlijk. Niemand raakte gewond. Ook de onfortuinlijke koeien bleven ongedeerd.

Onderzoek wees uit dat de dieren via een hellende weide op het dak van het schuurtje waren geklauterd. Dat bleek niet bestand tegen het gewicht van de dieren. De schade, een paar duizenden euro's, zal worden vergoed door de verzekering. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trein rijdt vanaf volgend jaar trager dan in 1935

"Trein rijdt vanaf volgend jaar trager dan in 1935"

http://static3.hln.be/static/photo/2013/0/6/0/20131123081208/media_xll_6281115.jpg

De nieuwe dienstregeling van de NMBS, die in december 2014 van start gaat, dreigt de reiziger zuur op te breken. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. Uit het nieuwe vervoersplan blijkt dat de trein trager wordt. Zo zal de rit Brussel-Antwerpen 43 minuten duren, langer dan in 1935. Het traject Mechelen-Leuven zal 26 minuten duren, tegen ooit 16 minuten. De NMBS probeert haar vertragingen terug te dringen door de rijtijden te verlengen.

Het GEN, het gewestelijk express net, lijkt vergeten. Volgens de plannen komt er in december 2014 slechts één trein bij: Brussel-Nijvel.
Het Limburgs rooster krijgt klappen. Zo valt de rechtstreekse lijn Hasselt-Antwerpen grotendeels weg. Tijdens de rit Genk-Antwerpen zal de reiziger vanaf 2014 twee in plaats van één keer moeten overstappen.

Er komen wel meer treinen naar Zaventem. Er komt bijvoorbeeld een rechtstreekse trein van Brugge naar de luchthaven. Vanuit Brussel-centrum rijden er voortaan zes in plaats van vier treinen per uur naar de luchthaven.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pas op: u wordt bespioneerd in de winkel

Pas op: u wordt bespioneerd in de winkel

http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/1/9/20131122225526/media_xll_6280974.jpg

Ketens die het doen en laten van hun klanten in hun winkels volgen: het is de realiteit, zelfs in België. Zo gaat Mediamarkt aan de hand van Bluetooth- en WiFi-signalen na hoe shoppers rondlopen in hun zaken. Anoniem weliswaar, maar het toont aan hoe ketens aan de slag gaan met hoogtechnologische snufjes om de strijd aan te gaan met webwinkels, die alles over hun klanten weten. "We zijn hier erg waakzaam over", aldus de Privacycommissie.

Mediamarkt probeert via WiFi en Bluetooth ons shopgedrag in kaart te brengen. Zo hangen er in hun winkels in Zwijnaarde en Oostakker detectoren aan het plafond die het Bluetooth-signaal van je gsm oppikken. "Op die manier kunnen we de klant op 2 meter precies lokaliseren", zegt Olivier Delangre van 'Amoobi', een spin-off van de Université Libre de Bruxelles waar het systeem in 2011 werd ontwikkeld.

Hoewel naar schatting amper 10 procent van de Belgen Bluetooth heeft aanstaan op zijn gsm, levert het experiment bij Mediamarkt heel wat bruikbare informatie op. "Mensen lopen hier bijvoorbeeld heel lang rond in de cd- en dvd-afdeling in het begin van de winkel en minder in de HiFi-afdeling achteraan. Om te zorgen dat mensen door de hele winkel lopen, gaan we de gangen nu anders inrichten. En dan testen we weer of dat effect heeft", zegt Frederik Devetter van Mediamarkt Oostakker.

Opmerkelijk: nergens in de winkel hangt een waarschuwing dat je 'gevolgd' wordt. "Want we verzamelen geen persoonlijke gegevens, enkel statistieken. Als iemand terugkomt naar de winkel, kunnen we wel zien dat iemand al eerder is geweest", zegt Delangre.

De Privacycommissie bekijkt de nieuwste snufjes in winkelland intussen met argusogen. "We merken dat dit aan het opkomen is en ook steeds verder gaat. We zijn erg waakzaam of alle praktijken wel door de beugel kunnen. Daarvoor staan we ook in contact met de sector", zegt woordvoerster Eva Wiertz. (br.hln)


» Reageer (0)
22-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vader verfilmt bewogen levensjaar van mirakelbaby

Vader verfilmt bewogen levensjaar van mirakelbaby

Klik op de foto om het ontroerende filmpje te bekijken


Een ontroerend filmpje over het eerste moeilijke jaar van een baby die 15 weken te vroeg geboren werd, is het internet en wereldwijd harten aan het veroveren. Zijn papa Ben, die ook filmmaker is, maakte deze schitterende beelden waarbij haast niemand het droog kan houden.
 

Na 25 weken zwangerschap kreeg de Amerikaanse Lyndsey Miller krampen op het werk, ze dacht dat het een gevolg van haar ochtendlijke sportsessie was, maar uiteindelijk bleken het weeën te zijn. Haar baby werd vier uur nadat haar arts haar naar het ziekenhuis had gestuurd geboren. Ward moest in een couveuse liggen en werd door allerlei toestellen in leven gehouden.

De artsen deden tien dagen na zijn geboorte een hersenscan voor bloedingen, daaruit bleek dat zijn brein aan een kant er erg aan toe was, aan de andere kant viel de bloeding nog mee. Papa Ben legt geëmotioneerd uit: "De bloedingen konden later tot ernstige problemen leiden, maar er was niks dat we konden doen."

Ward is nu 16 maanden en doet het goed. Hij hij leert net te kruipen, maar doet al maanden pogingen om te wandelen. Ook kan hij intussen al enkele woorden zeggen. De video die zijn papa maakte was een verrassing voor de 32ste verjaardag van Lyndsey, ook exact een jaar nadat Ward het ziekenhuis mocht verlaten. Intussen werd het filmpje al meer dan 250.000 keer bekeken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8.000 euro voor trip met helikopter naar Brugse kerstmarkt

8.000 euro voor trip met helikopter naar Brugse kerstmarkt

http://static1.hln.be/static/photo/2013/18/16/6/20131122080551/media_xll_6278796.jpg

Een Brits helikopterbedrijf vervoert rijke Engelsen in stijl voor de luttele prijs van 8.000 euro naar de kerstmarkt van Brugge. Daarvoor krijgen de vijf passagiers niet alleen een helikoptervlucht, maar ook enkele flessen champagne.

Vanuit Londen is het ongeveer 45 minuten vliegen naar Oostende of Zuienkerke, want momenteel is het nog niet mogelijk om te landen in Brugge zelf. Daar wacht dan een auto met chauffeur die de reizigers naar hun eindbestemming brengt. Het bedrijf Atlas Helicopters bood vorig jaar Londenaars al gelijkaardige tripjes naar de kerstmarkt in Parijs aan. De bedrijfsleider dacht ook wel munt te kunnen slaan uit uitstapjes naar Brugge, vanwege de populariteit van de stad. De kerstmarkt wordt er vandaag geopend en blijft er tot 4 januari staan. Op de website van het bedrijf wordt Brugge geprezen om zijn mooie architectuur, gezelligheid en uiteraard de chocolade. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het regent uitwerpselen in Rome

Het regent uitwerpselen in Rome

http://static2.hln.be/static/photo/2013/1/16/4/20131122073339/media_xll_6278779.jpg

Wie eerstdaags naar Rome afreist, steekt toch beter een paraplu in de koffer. Niet wegens het eventuele slechte weer maar om have en goed te beschermen tegen uitwerpselen die continu uit de lucht blijken te vallen.

Spreeuwen zijn de boosdoeners. Al tientallen jaren kiezen deze vogels onder meer de Italiaanse hoofstad uit als geliefkoosde plaats om te overwinteren. Zo'n 1,5 miljoen spreeuwen worden aangetrokken door de warmte van de gebouwen in het centrum, waar ze een luxeleventje kunnen leiden. Ze eten het buikje vol met olijven en doen dan massaal hun behoefte.

De gevolgen laten zich raden: straten, auto's, standbeelden en gebouwen zitten onder een dikke laag drek. Inwoners en toeristen moeten voortdurend dekking zoeken. Rome heeft zelfs een groene boulevard moeten sluiten wegens de 'strontregen', een woord dat u dus vrij letterlijk moet nemen.

In het verleden werd de aanwezigheid van de vogels nochtans bestreden door bijvoorbeeld het snoeien van de olijfbomen of door luide kreten te laten horen maar door de economische crisis hebben de stadsdiensten daar geen geld meer voor. Er rest enkel nog de paraplu. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mensen met obesitas hebben defect overgewichtsgen

Mensen met obesitas hebben defect 'overgewichtsgen'

http://static3.hln.be/static/photo/2013/15/16/5/20131122063819/media_xll_6278660.jpg

Volgens wetenschappers zouden 9 op tien mensen met obesitas kampen omdat het "in hun genen zit". Dit 'overgewichtsgen' zou zo overheersend zijn dat wanneer het verkeerd geprogrammeerd is, het voor een grotere eetlust en minder energie zorgt. Dat schrijft de Daily Mail. Proefmuizen met het gemuteerde gen waren twee keer zo zwaar als diertjes waarbij het gen wel naar behoren werkt.

Wetenschappers van de Amerikaanse Icahn School of Medicine ontdekten dat sporten misschien niet voor iedereen met extreme zwaarlijvigheid de (enige) oplossing is. Het CEP19-gen werd aangeduid als de boosdoener voor obesitas. Wanneer het gen bij de proefmuizen werd 'uitgeschakeld' of 'gemuteerd', bleek dat de diertjes snel verdikten, een grotere eetlust ontwikkelden en minder calorieën verbrandden. Het energieniveau van de muizen verminderde aanzienlijk en hun vermogen om vet te verbranden haperde. Met andere woorden: wanneer dit gen wel goed werkt, helpt het mensen slank(er) te blijven.

Dr. Martignetti en Dr. Adel Shalata van het Ziv Medical Centre in Israël ontdekten het gemuteerde gen ook bij een Israëlische familie die aan morbide obesitas lijdt. Bloedstalen van 13 obese familieleden en 31 familieleden met een gezond BMI werden getest op het gen. De mensen met het gemuteerde gen hadden een gemiddeld BMI van 48,7, een cijfer dat ver boven de drempel van 30 ligt waardoor ze in de categorie 'morbide obesitas' vallen. Het BMI van de obese familieleden varieerde van 36,7 tot 61.

Volgens de onderzoekers kunnen dergelijke studies meer informatie verschaffen over de medische oorzaak van obesitas en misschien leiden tot een gentherapie voor mensen met extreme zwaarlijvigheid. "Obesitas is een epidemie die wereldwijd instaat een groot deel van de doodsoorzaken; van hart- en vaatziekten tot kanker. Het is dan ook belangrijk dat we de medische oorzaak hiervan proberen begrijpen", aldus Dr. Martignetti. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna iedereen betaalt te veel voor internet, gsm en televisie

Bijna iedereen betaalt te veel voor internet, gsm en televisie

http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/11/7/20131122070356/media_xll_6278587.jpg

De campagne 'Durf vergelijken', waarbij consumenten worden opgeroepen en geholpen om hun telecomtarieven te vergelijken, is een enorm succes. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

In enkele dagen tijd hebben al meer mensen hun factuur vergeleken dan vorig jaar op een heel jaar tijd. Maandagavond hadden bijna 70.000 mensen de test gedaan, dinsdag kwamen er nog een kleine 50.000 bij. Het kabinet van minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte verwacht tegen dit weekend al meer resultaten dan in heel 2012, toen er net geen 160.000 vergelijkingen gebeurden.

Opvallend: negen van de tien burgers die hun factuur laten onderzoeken, vinden ook effectief een beter tarief en betaalden voorheen dus veel meer dan nodig was. Ze betalen bijvoorbeeld voor een eindeloze reeks sms'jes, terwijl ze er maar enkele verzenden. Of zitten voor televisie en telefoon bij verschillende operatoren, waardoor ze kortingen mislopen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunstenaar maakt ode aan 'Blade Runner' in 12.600 schilderijen

Kunstenaar maakt ode aan 'Blade Runner' in 12.600 schilderijen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken


Een monnikenwerk moet het geweest zijn, deze bijzondere herwerking van Ridley Scotts film uit 1982, 'Blade Runner'. De Zweedse kunstenaar Anders Ramsell schilderde zowat anderhalf jaar lang kleine aquarellen (van ongeveer 1,5 op 3 cm), die elk een frame vormen uit de film.

Hij creëerde zo uiteindelijk 12.597 minuscule schilderijtjes die, als je ze achter elkaar zet, goed zijn voor 35 minuten film. Het resultaat is een prachtige, dromerige, impressionistische ode aan 'Blade Runner'. Oordeel zelf.(br.hln)

» Reageer (0)
21-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niemand wil onnozelste kalender ter wereld kopen

Niemand wil 'onnozelste kalender ter wereld' kopen

http://static3.hln.be/static/photo/2013/4/6/4/20131121071025/media_xll_6276559.jpg

Het nieuwe jaar nadert met rasse schreden. Tijd om een nieuwe kalender in huis te halen. Maar de kans is klein dat 'The Fast Disappearing Red Telephone Boxes of Wales 2014' ('De snel verdwijnende rode telefooncellen van Wales 2014') menig huiskamermuur zal sieren. Er is immers nog geen enkel exemplaar van verkocht.

Zelfs uitgever Kevin Beresford (61) moet toegeven dat hij met zijn werkstuk niet bepaald een gat in de markt heeft aangeboord. "Slaapverwekkend, onnozel en nerdy" bestempelt hij zelf zijn kalender. Nochtans heeft de man een paar jaar geleden een grote hit gescoord. Van zijn kalender 'Roundabouts of Great Britain 2012' ('Rotondes in Groot-Brittannië 2012') gingen tienduizenden stuks over de toonbank.

Beresford had nochtans gehoopt dat zijn twaalf beelden van de iconische rode, meestal ongebruikte rode telefooncellen enig enthousiasme had kunnen opwekken bij het grote publiek. Hij fotografeerde de telefoonhokjes op enkele 'glamoureuze' plekjes in Wales, zoals Monmouth, Llanberis en Gilwern.

In september al gooide de uitgever zijn kalender op de markt. Kostprijs: 9,99 pond (12 euro) per stuk. Maar het ziet er naar uit dat meneer Beresford er zijn interieur mee zal kunnen behangen. Geen hond die zijn uitgave in huis wil halen. "Zelfs niet de meest vaderlandslievende inwoners van Wales", zucht de man.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen politieke carrière voor wie geen toilet in huis heeft

Geen politieke carrière voor wie geen toilet in huis heeft

http://static1.hln.be/static/photo/2013/15/3/10/20131121092931/media_xll_6276760.jpg

De autoriteiten van de Indiase deelstaat Bihar hebben een merkwaardige richtlijn uitgevaardigd. Mensen die geen toilet binnenshuis hebben, mogen zich geen kandidaat stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Met andere woorden: geen politieke carrière voor wie nog buiten kakt.

Deelstaatpremier Nitish Kumar kondigde de maatregel dinsdag aan op Wereldtoiletdag. De nieuwe richtlijn moet er toe bijdragen dat Bihar tegen het jaar 2022 een 'openluchtontlastingsvrije' staat is.

Kumar wil het proces bespoedigen met een subsidieregeling. Elk gezin dat een binnenhuistoilet installeert, kan rekenen op een toelage van omgerekend 120 euro. Ambtenaren komen wel controleren of de plaatsing volgens de regels van de kunst verloopt.

"Ontlasting in openlucht veroorzaakt nagenoeg 90 procent van alle ziektes in onze staat", zegt premier Nitish Kumar. "Met deze maatregelen hopen we de komende generaties een grote dienst te bewijzen", luidde het nog in zijn 'grote boodschap'. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijfde type verveling ontdekt: (her)kent u ze allemaal?

Vijfde type verveling ontdekt: (her)kent u ze allemaal?

http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/8/0/20131120035907/media_xll_6274215.jpg

Wist je dat... niet alle verveling dezelfde is? Wetenschappers hadden eerder al vier categorieën opgesteld, maar recent werd ontdekt dat er specifiek vijf verschillende vormen van verveling zijn. Zo is het laatste type 'apathische verveling' ontdekt, dat dicht aanleunt bij depressie, dat schrijft de Huffington Post.

Apathische verveling is officieel de vijfde vorm van verveling. Dat ontdekten onderzoekers die in voorgaande studies al vier andere types hadden geïdentificeerd. De categorieën hangen af van de mentale activiteit van de persoon in kwestie (die varieert van nerveus tot kalm) en van de positieve of negatieve gedachten die met de verveling geassocieerd worden.

De ontdekking van de vijfde categorie is gebaseerd op onderzoek bij 63 universiteitsstudenten en 80 hogeschoolstudenten in Duitsland. Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Konstanz en de Thurgau Universiteit.

En dit zijn de vijf vormen van verveling:

1) Onverschillige verveling
Mensen die zich in dit type verveling bevinden voelen zich teruggetrokken, onverschillig maar zijn wel ontspannen.
2) Kalibrerende verveling
Hierbij worden vooral gevoelens van onzekerheid ervaren en zijn mensen vatbaar voor afleiding.
3) Zoekende verveling
Dit type verveling uit zich in rusteloosheid en het actief zoeken naar afleiding of verandering.
4) Reactieve verveling
Mensen die deze verveling ervaren zijn vastbesloten de situatie waar ze inzitten te veranderen voor een specifiek alternatief.
5) Apathische verveling
Deze laatste vorm van verveling lijkt sterk op een depressie en wordt ervaren als hulpeloosheid.

Voor- en nadelen
Uit ander onderzoek blijk dat verveling over het algemeen kan herleid worden tot drie dingen: het onvermogen zich te focussen of op te letten, het besef dat we ons niet kunnen concentreren en het feit dat we onze omgeving hiervan de schuld geven. Er zijn trouwens ook voor- en nadelen aan verveling: onderzoek heeft uitgewezen dat verveling zowel gelinkt kan worden aan een verhoogde kans op hartproblemen, als een verhoogde creativiteit op het werk.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefhebbers van noten leven langer en gezonder

"Liefhebbers van noten leven langer en gezonder"

http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/16/13/20131121013406/media_xll_6276433.jpg

Wie langer en gezonder wil leven, kan beginnen door regelmatig een handje noten te eten. Dat bewijst een onderzoek van de universiteit van Harvard waarbij gedurende een periode van 30 jaar 119.000 mannen en vrouwen werden gevolgd.

Het dagelijks eten van noten verlaagde het overlijdensrisico met maar liefst 20 procent ten opzichte van mensen die nooit noten aten. Het risico op hart- en vaatziekten verminderde met 29 procent en het aantal mensen dat aan kanker overleed, werd met 11 procent verminderd.

De studie is het omvangrijkste onderzoek dat ooit is gedaan naar de relatie tussen voedsel en overlijdensrisico.

De resultaten van het onderzoek, dat werd geleid door Dr. Ying Bao van het aan Harvard gelieerde vrouwenziekenhuis in Boston, zijn gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. (br.hln)


» Reageer (0)
20-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8-jarig meisje is jongste gescheiden 'vrouw' in India

8-jarig meisje is jongste gescheiden 'vrouw' in India

 http://static2.hln.be/static/photo/2013/4/4/3/20131119235009/media_xll_6273633.jpg

De Indiase Fatima Mangre trouwde vier jaar geleden met de 10-jarige Arjun Bakridi. Ze was toen vier jaar. Vorige week wou haar echtgenoot haar komen ophalen, maar bleek haar vader in te zien dat het huwelijk misschien een overhaaste beslissing was geweest. Angil Mangre weigerde zijn dochter nu al mee te geven en dat eindigde in een echtscheiding.

Fatima Mangre, die in het Shravasti district in de staat Uttar Pradesh woont, werd op 4-jarige leeftijd door haar vader Angil uitgehuwelijkt aan Arjun Bakridi. Nu de ondertussen 14-jarige Arjun zijn bruid wou komen ophalen, bleek vader Angil zich bedacht te hebben. Hij zou "zich gerealiseerd hebben dat het verkeerd is dochters zo jong uit te huwelijken. Ze verdienen een onbezorgde kindertijd en het is mijn taak daarvoor te zorgen". Hij wil Fatima nu pas laten vertrekken wanneer ze 18 is.     

Arjuns vader was echter niet tevreden met de plotselingen wijziging van hun overeenkomst en de discussie leidde uiteindelijk tot een echtscheiding. Fatima Mangre is nu het jongste meisje ooit dat in India gescheiden is.  

Ondertussen stelde de Indiase overheid een onderzoek in naar beide families. De officiële leeftijd om te huwen ligt immers op 18 jaar in de staat. De Nationale Commissie voor vrouwenzaken noemt het voorval "schandalig en controversieel" en eist meer details omtrent de scheiding.  

In de noordelijke staat Uttar Pradesh kunnen slechts 19 procent van de vrouwen lezen en schrijven. De staat heeft een van de hoogste cijfers voor kinderhuwelijken in India en met name het Shravasti district waar Fatima woont scoort uiterst hoog. Volgens UNICEF worden in het district 32,9 procent van de meisjes voor hun 18 jaar uitgehuwelijkt. Dit in vergelijking met een nationaal gemiddelde van 22,1 procent.(br.hln)


» Reageer (0)
18-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Help, onze chocolade is bijna op

Help, onze chocolade is bijna op


http://static0.hln.be/static/photo/2013/6/4/0/20131118013354/media_xll_6268125.jpg


Er dreigt wereldwijd een tekort van één miljard kilo cacao tegen 2020, wat de chocolade-industrie grote zorgen baart. Het probleem ligt bij de productie: boeren in West-Afrika planten liever rubber- of palmbomen voor de olie dan ­arbeidsintensieve en teergevoelige cacaobomen. "We leren hen nu duurzaam cacaobonen te kweken, met voldoende andere teelten om hun inkomen te waarborgen", klinkt het bij Barry-Callebaut. De Belgische chocolade is wereld­beroemd en vooral een zeer succesvol exportproduct. Maar er dreigen donkere wolken: in West-Afrika gaat de cacaoproductie zienderogen achteruit, omdat boeren massaal overstappen op producten als rubber en palmolie. Die teelten zijn een stuk standvastiger dan de tere cacaobonen, en vooral een pak minder arbeidsintensief. De grote spelers in de chocolademarkt - Nestlé, Mars en Barry-Callebaut - hebben berekend dat er tegen 2020 een ­tekort van 1 miljard kilo cacao te verwachten valt, op een totale productie van 4 miljard kilo per jaar wereldwijd.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste Michelinster voor Claudio Dell'Anno

Eerste Michelinster voor Claudio Dell'Anno


http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/6/14/20131118103816/media_xll_6268739.jpg


België en Luxemburg mogen sinds vandaag pronken met een recordaantal sterrenzaken: 132 om precies te zijn. In de nieuwe Michelin-gids, die vandaag in Gent werd voorgesteld, staan voortaan ook twee nieuwe tweesterrenrestaurants: Bon-Bon in Brussel en Bartholomeus in Knokke-Heist. Ook Ciccio, het restaurant van Claudio Dell'Anno in Knokke, heeft een eerste ster binnengerijfd.

Vorig jaar telde de gids nog maar 113 sterrenzaken, nu 132. "Een zeer rijke 2014 selectie", aldus Micheal Ellis, internationaal directeur van de Michelin-gids. Hij loofde de "dynamische ontwikkeling van een bruisende gastronomie met een constante kwaliteit" in ons land.

België telt nog steeds drie restaurants die van de Michelin-jury hun drie sterren mochten behouden: De Karmeliet in Brugge, Hof van Cleve in Kruishoutem en Hertog Jan in Sint-Michiels. Michelin bekroonde Bon-Bon (Brussel) en Bartholomeus (Knokke-Heist) met een tweede ster. Negentien nieuwe restaurants kregen een eerste ster:

Lépicerie du Cirque (Antwerpen)
The Glorious (Antwerpen)
Hofke van Bazel (Bazel)
Villa Lorraine (Brussel)
WY (Brussel)
La Belle (Geel)
Chai Gourmand (Gembloux)
De Kristallijn (Genk)
Horseele (Gent)
Vrijmoed (Gent)
De Verborgen Tuin (Geraardsbergen)
Vous Lé Vous (Hasselt)
Ciccio (Knokke-Heist)
La Source (Lanaken)
Cuchara (Lommel)
Arabelle Meirlaen (Marchin)
Au Gré du Vent (Seneffe)
Le Menuiserie (Waimes)
Becher Gard (Bech in het Groothertogdom Luxemburg).

Naast winnaars zijn er uiteraard ook verliezers. Deze restaurants moeten hun ster inleveren:
De schone van Boskoop (Antwerpen)
Jaloa (Brussel)
De Oosthoek (Knokke-Heist)
Héliport (Luik)
Folliez (Mechelen)
Hostellerie Lafaque (Pepinster)
't Convent (Reninge)
Orangerie (Sint-Martens-Latem)
Les Roses Mondorf-les-Bains (lux)

De Michelin-gids is vanaf 21 november te koop.
 


» Reageer (0)
17-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nobelprijswinnares Doris Lessing overleden

Nobelprijswinnares Doris Lessing overleden


http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/9/1/20131117155814/media_xll_6267586.jpg


Schrijfster Doris Lessing is op 94-jarige leeftijd overleden. De Britse krant The Guardian meldt haar dood. Lessing won in 2007 de Nobelprijs voor de Literatuur voor haar oeuvre van meer dan 50 romans, waaronder 'Het gouden boek' ('The Golden Notebook') en de vijfdelige serie 'Children of Violence'. Bekijk hieronder hoe flegmatiek ze reageerde toen ze vernam dat ze de Nobelprijs had gewonnen. "I've won every single prize in Europe, every bloody one. ... One can only be so excited after thirty years".

Lessing werd geboren in Perzië, het huidige Iran, als dochter van een Brits echtpaar. Ze groeide op in een andere Britse kolonie: Zuid-Rhodesië, het huidige Zimbabwe. Daarna woonde ze lange tijd in Londen. De Britse schrijfster was de oudste winnares die ooit de Nobelprijs voor de Literatuur in ontvangst mocht nemen.

Lessing stierf zondag op vredige wijze in haar huis in Londen, zei haar literair agent en vriend Jonathan Clowes. Hij omschreef haar als een "geweldige schrijfster met een fascinerende en originele geest''.

"Het was een voorrecht om voor haar te werken en ik zal haar enorm missen'', aldus Clowes. De schrijfster schreef veel over Afrika, waar ze opgroeide, en besteedde verder veel aandacht aan thema's als politiek, feminisme, racisme en kolonialisme.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze winterse blunders verpesten je nachtrust

Deze winterse blunders verpesten je nachtrust


http://static2.hln.be/static/photo/2013/13/11/2/20131115171444/media_xll_6264902.jpg


Nu de temperaturen opnieuw dalen, is het verleidelijk om te vervallen in een aantal slechte gewoontes die behoorlijk nefast kunnen zijn voor je nachtrust. Doe daar nog de feestdagen bij en eventueel een griepje of verkoudheid, en je begint het nieuwe jaar meteen met een pijnlijk slaaptekort.

Voorkom deze winterse slaapblunders:

1. Te warm / te koud
De verwarming 's avonds op volle toeren laten draaien, kan behoorlijk wat schade toebrengen aan je nachtrust. Wanneer we slapen, past ons lichaam zich vlotjes aan de kamertemperatuur aan. Door te zorgen voor een frisse, verluchte kamer daalt je lichaamstemperatuur net genoeg om beter te slapen.

Uiteraard is ook het omgekeerde niet ideaal. Het is begrijpelijk dat je wil besparen op de energierekening, maar sidderen en beven in bed kan je missen als kiespijn. Tast dus af wat voor jou de ideale temperatuur is en probeer die te behouden in de slaapkamer.

2. Gebrek aan licht
Om alert te zijn, heeft ons lichaam nood aan zonlicht, iets dat in het najaar niet altijd vanzelfsprekend is. Een gebrek aan licht zorgt voor een slaperig gevoel doorheen de dag, waardoor de duisternis 's avonds geen belletje meer doet rinkelen bij ons bioritme. Je lichaam beseft met andere woorden niet meer dat het tijd is om te gaan slapen omdat je bijna de hele dag in zombie-modus bent.

Experten raden daarom aan om zoveel mogelijk licht mee te pikken 's morgens. Wanneer dat echt geen optie is, kan je altijd opteren voor artificieel blauw licht. 's avonds is het dan weer belangrijk om 'overbelichting' te vermijden. Dit doe je door een uurtje voor je gaat slapen je televisie, tablet, smartphone of computer uit te schakelen. Neem liever nog een warm bad of duik even in een boek met een tas thee.

3. Winterkost
Nood aan stevige winterkost bij koud weer is perfect normaal, alleen kan het je slaap aardig verstoren. Wie 's avonds nog een zware maaltijd eet, doet zijn lichaam overuren kloppen omdat het veel meer moeite moet doen om alles verteerd te krijgen. Deze activiteit kan je effectief wakker houden. Het is niet voor niets dat je ideaal gezien 4 of 5 uur moet inlassen tussen je avondeten en bedtijd.

4. Luieren
Geen beter excuus om sport aan de kant te schuiven dan koud, miezerig weer. Toch hebben heel wat studies al uitgewezen dat lichaamsbeweging diepe slaap bevordert. Je hoeft uiteraard geen marathon te lopen om te profiteren van deze voordelen. Een pittige wandeling kan al wonderen doen, net als consequent de trap nemen.

5. Doezelen
Vooral op winterse weekends zijn we geneigd om de warmte van ons donsdeken langer te koesteren dan gezond is. Hoe fijn ook, uitslapen is één van de grootste slaapblunders die je kan begaan. Door te sterk af te wijken van je slaappatroon tijdens de week, is je biologische klok al snel ontregeld. In een ideale wereld mag je ook op zaterdag en zondag maximaal een uur later opstaan dan op een gemiddelde weekdag.

6. Droge lucht
De winter gaat gepaard met drogere, koudere lucht, ideaal om de vochtigheid van je neus te saboteren. Wie slaapt met een uitgedroogde neusholte, gaat al snel de mond openen (en snurken). Slaapexperten raden een luchtbevochtiger of kleine waterval aan voor in de kamer. Ook wanneer je griep hebt of verkouden bent, kan een gebalanceerde luchtvochtigheid helpen omdat het de keel verzacht en - mits wat hulp van een goede spray of dampsessie - ook je neus vrij houdt. (br.hln)» Reageer (0)
16-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit meisje kwam naar school en 500 leerlingen stapten op

Dit meisje kwam naar school en 500 leerlingen stapten op

Klik op de foto om het filmpje te bekijken
 
We schrijven 14 november 1960, amper een goeie halve eeuw terug in de tijd. Ruby Bridges is dan zes en stapt als eerste zwarte meisje - mét bescherming - de Wiliam Franz Elementary-school in New Orleans binnen. Ruby heeft een donkere huidskleur, de school is "white only". Meteen verlaten 500 blanke leerlingen de onderwijsinstelling.

Federale agenten moesten Ruby Bridges beschermen tegen de joelende en woedende omstaanders. Toen het meisje de school binnentrad, repten horden ouders zich óók naar binnen om hun eigen kind er weg te halen. Meer dan 500 leerlingen stapten die 14de november op.

"Ik herinner mij dat ik de straat opdraaide en hekken zag, agenten en overal volk. Ik dacht dat het Mardi Gras (soort carnavalsfeest, jv) was. Ik besefte helemaal niet dat zij mij de toegang tot de school wilden verhinderen", zegt de nu 60-jarige Ruby Bridges (video hieronder). "Bang was ik niet. Mijn ouders hadden mij gewoon gezegd: 'Je gaat naar een nieuwe school vandaag, gedraag je maar.'"


http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/12/14/20131116080337/media_xll_6265889.jpg
Een schattig zwart meisje wandelt een blanke school binnen. Niemand die haar gewoon als een kind beschouwt.

Zes jaar eerder had burgerrechtenorganisatie NAACP een rechtszaak gewonnen tegen de Board of Education. De rechtbank oordeelde dat gesegregeerde scholen ongrondwettelijk waren. Jarenlang weigerde zogenaamde blanke scholen toch zwarte kinderen te integreren, tot Ruby het William Franz Elementary binnenwandelde.

Ruby woont nog altijd in New Orleans, waar ze blijft ijveren voor respect en verdraagzaamheid. Haar familie heeft erg te lijden gehad onder de situatie destijds, maar Ruby's houding is er een van vergevensgezindheid. "De mensen toen zagen geen kind. Ze zagen verandering en wat zij dachten dat hen werd afgenomen. Ze zagen nooit een kind." (br.hln - foto AP)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze oefening voor stevige dijen doe je tijdens het lezen

Deze oefening voor stevige dijen doe je tijdens het lezen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/4/4/4/20131115152327/media_xll_6264589.jpg


Heel wat dames gebruiken tijdsgebrek als excuus om niet te sporten. Toch is het vaak een kwestie van gewoonte en verlies je er niet zoveel tijd mee als je de oefeningen in je dagelijkse routine plant. De onderstaande oefening doe je gewoon terwijl je rustig een magazine leest en van een kopje koffie geniet.

Zoek jezelf een comfortabel plekje op de grond en ga met je rug tegen een rechte muur zitten. Zet je met je rug schrap tegen de muur, plooi je rechterbeen en strek je linkerbeen recht voor je met je voet geplooid.

Trek je navel in om je buikspieren te laten meewerken en hef je been op van de vloer zonder je rug te plooien. Beweeg je been weer in de richting van de grond en herhaal deze oefening 15 keer. Wissel van kant en daarna mag je opnieuw ontspannen. (br.hln)
» Reageer (0)
15-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo is het gesteld met onze kennis van het Engels

Zo is het gesteld met onze kennis van het Engels


http://static1.hln.be/static/photo/2013/4/15/8/20131115193527/media_xll_6265178.jpg


België staat in de English Proficiency Index (EPI), een wereldwijde ranking die de kennis van het Engels in kaart brengt, op de 13e plaats. De top-drie bestaat uit Zweden, Noorwegen en Nederland. Algerije, Saoedi-Arabië en Irak bengelen helemaal onderaan.

De EPI wordt opgesteld op basis van een online taaltest die iedereen kan invullen en een tweede test die wordt ingevuld door studenten die aan een studie Engels gaan beginnen. De score van elk land in de index is het gemiddelde van alle testresultaten van de inwoners van dat land. In de index van 2013 werden de scores van 60 landen opgenomen.

De top-drie bestaat uit Zweden (68,69%), Noorwegen (66,60%) en Nederland (66,19%). Algerije (43,16%), Saoedi-Arabië (41,19%) en Irak (38,16%) bengelen helemaal onderaan. België staat met 58,74 procent op de dertiende plaats. Dat is lang niet slecht, maar we moeten blijven inzetten op het verbeteren van onze kennis van het Engels, zegt Thibaut Hardeley, directeur van EF Education First, de grootste privéorganisatie voor onderwijs, die de index heeft opgesteld.


"Het is goed dat we voor bijvoorbeeld Duitsland (58,47%) en Zwitserland (57,59%) eindigen, maar er is nog veel werk aan de winkel", zegt Hardeley. "Over het algemeen kunnen we stellen dat het Engels van de Franstaligen minder goed is, onder meer omdat de Vlamingen via de media meer in contact komen met de taal." Toch is het Engels essentieel, onder meer bij de zoektocht naar een baan. Het is daarom belangrijk om in het onderwijs stevig te blijven inzetten op het taalonderricht, ook na de verkiezingen van 2014. Volgens Hardeley lopen er momenteel goede initiatieven, zoals de taalcheques in Brussel en het Marshallplan Wallonië.

De EPI zal dit weekend officieel worden voorgesteld tijdens de talenbeurs International Language Days in het Brussels Info Plein in de Koningstraat. Meer informatie kan je vinden op deze website.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koningin Paola heeft een nieuw kapsel: kort en zilverwit

Koningin Paola heeft een nieuw kapsel: kort en zilverwit


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/2/2/20131115170256/media_xll_6264842.jpg


Koningin Paola verraste vandaag vriend en vijand met een kort zilverwit kapsel. Ze bezocht samen met koning Albert het parlement naar aanleiding van Koningsdag.


Wie vindt het mooi ? Ik vind dat het haar heel mooi staat !!!
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudste wezen ter wereld heet Ming en werd 507 jaar

Oudste wezen ter wereld heet Ming en werd 507 jaar


http://static0.hln.be/static/photo/2013/6/8/11/20131114011644/media_xll_6260411.png


Weekdier 'Ming' werd zeven jaar geleden nabij IJsland door wetenschappers van de Bangor Universiteit uit de zee gevist. Het mosselachtige wezen bleek 507 jaar oud te zijn, maar stierf toen de schelp geopend werd. Dat schreef de Britse krant de Daily Mail gisteren.

De wetenschappers uit Wales hadden geen idee van Mings leeftijd en openden de schelp van het weekdier in 2006, waardoor het stierf. Aan de hand van de groeiringen aan de binnenkant van de schelp konden ze (net zoals bij bomen) later wel achterhalen hoe oud Ming precies was. Na een eerste berekening stond de teller op 405 jaar, maar dat getal werd later aangepast via nieuwe onderzoeksmethoden.

Ming blijkt nu dus zeker 100 jaar ouder te zijn dan aanvankelijk gedacht. Dit zou betekenen dat het weekdier al sinds 1499 op de zeebodem leeft. Zijn naam heeft het te danken aan de Chinese Mingdynastie die in die tijd aan de macht was.

Het diertje mag dan gestorven zijn, het kan voor belangrijke inzichten zorgen met betrekkening tot ons verouderingsproces en hoe het komt dat sommige diersoorten in vooral Arctische gebieden dergelijke lange levensduur kennen. Daarnaast vormt het voor oceanografen een onschatbare bron aan informatie over oceanen en de watertemperatuur door de eeuwen heen.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle Marina's mogen gratis naar Marina

Alle Marina's mogen gratis naar 'Marina'

http://static1.hln.be/static/photo/2013/0/5/3/20131114181047/media_xll_6262533.jpg


'Marina', de nieuwste film van Stijn Coninx, lokte inmiddels al 100.000 bezoekers naar de bioscoopzalen. Onder hen zullen ongetwijfeld al heel wat Marina's de weg naar de film hebben gevonden, maar om alle Vlaamse Marina's de kans te geven de prent te gaan bekijken, roept Kinepolis Group zondag 24 november 2013 uit tot Marina-dag. Dan mogen alle Marina's in alle Kinepolis bioscopen gratis naar de film die hun naam draagt. Ze kunnen naar de voorstellingen van 14, 17 en 20 uur. Gewoon je identiteitskaart tonen en je mag er in.

Serenade van Rocco Granata
Na de filmvertoning verwelkomt Kinepolis regisseur Stijn Coninx en komt de enige echte Rocco Granata zijn wereldbekende serenade brengen voor alle aanwezige Marina's. Tegelijkertijd zal de balans opgemaakt worden van de veelbesproken actie www.eerherstelvoormarina.be. Hiermee doen de initiafnemers een oproep om 'Marina', dat de negatieve connotatie van 'ordinair meisje' heeft, uit het woordenboek te laten schrappen.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Google Street View: met de gondel door Venetië

Google Street View: met de gondel door Venetië

Klik op de foto om een filmpje te bekijken
Sinds kort is Venetië in kaart gebracht en dat deed het bedrijf deze keer niet met de Google-auto, maar te voet en per gondel. De belangrijkste toeristische attracties en verborgen plekjes liggen nu binnen handbereik.

Voor wie nog nooit in Venetië is geweest of binnenkort een reisje plant, is dit een buitenkans. Voortaan kan je de stad van het water vanuit je luie zetel bezoeken. De typische Google Street View auto was niet voorzien op de vele nauwe kasseistraatjes en waterwegen in Venetië, dus stuurde het bedrijf een team werknemers te voet de stad in. De rugzakken met camera's wogen een goede 15 kg.

Via Street View kan je om te beginnen kiezen hoe je de stad wenst te verkennen: te voet, met een gondel of met een vaporetto (waterbus) op het Grote Kanaal. Zowel de belangrijkste monumenten en bezienswaardigenheden als de verborgen pareltjes komen aan bod. Daarnaast kan je ook zien hoe de stad en haar iconische architectuur door de eeuwen heen veranderd zijn.

De Google 'trekkers' legden in totaal 412 kilometer te voet af en 183 kilometer per boot. De camera's werden eerder al ingezet voor het fotograferen van de Grand Canyon en het hoogste gebouw ter wereld: Burj Khalifa in Dubai.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar opwarmen met een heet bad nog goed voor is

Waar opwarmen met een heet bad nog goed voor is

http://static0.hln.be/static/photo/2013/2/2/5/20131114113359/media_xll_6261680.jpg


Het is de laatste week gevoelig kouder geworden, een stomend bad is een goede manier om kille winteravonden door te brengen. Het is niet alleen een van die kleine dingen die het leven aangenamer maken, weken in warm water heeft ook heel wat gezondheidsvoordelen. De volgende keer dat je dus dacht snel in de douche te springen, kun je misschien beter tijd maken voor een deugddoend bad.

Hersenkracht
Even pauzeren in warm water met essentiële oliën kan wonderen verrichten voor je lichaam en geest. Gebruik olie van salie om je geheugen aan te scherpen, je brein te kalmeren en als een natuurlijk middel om je humeur op te krikken.

Ontspanning
Een warm bad is de perfecte manier om tot rust te komen. Je kunt wat eucalyptus- of lavendelolie aan het water toevoegen, hiervan is namelijk wetenschappelijk bewezen dat het je stressniveau doet afnemen.

Nachtrust
Een bad is een natuurlijke manier om je slaperig te maken. Dit verhoogt namelijk je lichaamstemperatuur. Wanneer je eruit komt en je lichaam afkoelt, dan maakt je brein de stof melatonine aan, waardoor je helemaal klaar bent om in bed te kruipen.

Symptomen verkoudheid
Heb je last van een snotneus? Een warm bad is een goed middel om de symptomen te bestrijden. De stoom van het water maakt je neus vochtig, bestrijdt de duizeligheid en helpt pijnlijke spieren te ontspannen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint in Nederland extra beveiligd tegen relschoppers

Sint in Nederland extra beveiligd tegen relschoppers


http://static0.hln.be/static/photo/2013/6/2/12/20131115102527/media_xll_6263907.jpg


De intocht van Sinterklaas dit weekeinde in Nederland wordt in negatieve zin historisch, schrijft het AD. Korpsen in heel het land nemen maatregelen tegen mogelijke relschoppers. In Amsterdam mag Zwarte Piet niet worden uitgescholden. En in Groningen, waar morgen de tv-intocht plaats heeft, "staat de politie op scherp".

De Nationale Politie van Nederland heeft alle korpsen in het land geadviseerd zaterdag alert te zijn op aversie tegen Zwarte Piet. De korpsen moeten "adequaat optreden indien nodig", aldus een zegsman in het AD.

Vooral de politie in Groningen, waar zaterdag de nationale intocht plaatsvindt, is gewaarschuwd. Alle agenten hebben in een briefing te horen gekregen dat ze rekening moeten houden met antipathie tegen zwarte pieten, en moeten ingrijpen als het kinderfeest dreigt te worden verstoord door demonstranten. Het Groningse korps wil niet zeggen bij welk gedrag wordt besloten mensen te arresteren. De politie verwacht vijftigduizend mensen bij de nationale intocht.

Ook Amsterdam houdt er rekening mee dat demonstranten tegen Zwarte Piet de intocht willen verstoren. Sommige activisten in de hoofdstad hebben aangekondigd fel te willen protesteren.

Demonstranten zijn welkom, zegt burgemeester Van der Laan, maar ze moeten wel "hun gezond verstand gebruiken". Een T-shirt dragen met een protesttekst is toegestaan, zegt Van der Laan. "Dat valt onder de vrijheid van meningsuiting." Maar wie geluid maakt, zal worden gevraagd zich uit de voeten te maken. "Het moet een fijn feest worden, zonder ordeverstoringen." (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Criminelen zetten kinderporno op uw pc

Criminelen zetten kinderporno op uw pc


http://static3.hln.be/static/photo/2013/5/12/6/20131115054813/media_xll_6263526.jpg


De Computer Crime Unit van de Federale Politie (FCCU) merkt dat er de jongste tijd een nieuwe vorm van internetcriminaliteit in opmars is. Criminelen tonen beelden van kindermisbruik op een besmette computer, met als doel geld af te troggelen. Dat schrijft De Standaard vandaag.

De cybercriminelen laten een venster tevoorschijn komen met een tekst waarin staat dat de computer werd geblokkeerd "wegens een overtreding van de wetten van het Belgisch Koninkrijk". Daarbij wordt beweerd dat er bewijsmateriaal is dat vanop de computer naar een site met afbeeldingen van kindermisbruik werd gesurft. Er zijn al incidenten geweest waarbij effectief beelden werden getoond. Om de blokkering op te heffen, moet vervolgens "een boete" betaald worden.

"De criminelen passen hun werkwijze regelmatig aan, maar er is één constante bij vast te stellen: ze rekenen op het schaamtegevoel van hun slachtoffers", zegt Stéphane Goddé, commissaris bij de FCCU, in De Standaard. In Nederland zijn al enkele honderden aangiftes van deze variant van zogenaamde "ransomware" geteld, bij ons is dat nog veel minder.  (br.hln)» Reageer (0)
14-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorraad griepvaccins bijna uitgeput

Voorraad griepvaccins bijna uitgeput

http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/3/4/20131114175639/media_xll_6262429.jpg

De apothekers in ons land zitten bijna door hun voorraad aan griepvaccins. Toch is er geen reden tot ongerustheid omdat de meeste mensen met een hoog risico intussen hun griepprik al gekregen hebben. Dat meldt de Algemene Pharmaceutische Bond.

Op heel wat plaatsen in België kunnen apothekers hun voorraad griepvaccins niet meer aanvullen, er zijn zelfs apothekers die helemaal geen vaccins meer hebben. "Dat de voorraad aan griepvaccins uitgeput raakt, is elk jaar het geval", zegt Jan Depoorter van de Algemene Pharmaceutische Bond. "Alleen valt dat moment dit jaar wel vroeger dan anders en dat heeft alles te maken met productieproblemen van het vaccin. Daardoor is het aanbod zo'n tien procent lager dan andere jaren", aldus Depoorter.

Toch zal dat geen groter aantal griepgevallen met zich meebrengen, volgens Depoorter hebben risicopatiënten immers al een griepprik gekregen. Mensen die nu nog een griepvaccin aanschaffen zijn over het algemeen geen risicopatiënten.

Ook griepspecialist Marc Van Ranst ziet geen enkele reden tot ongerustheid. "In Europa is op dit moment nog geen sprake van een grieppiek, dus ook zeker niet in België." Of en wanneer die komt, is moeilijk te voorspellen. "Als we afgaan op de meeste andere jaren, dan zou de grieppiek pas na Nieuwjaar komen", aldus Van Ranst. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 procent van Vlamingen kampt met overgewicht

30 procent van Vlamingen kampt met overgewicht


http://oi42.tinypic.com/2hykspz.jpg


Drie op de tien Vlamingen kampen met overgewicht (een BMI hoger dan 25). Dat blijkt uit een kijkersenquête van 'Ook Getest op Mensen' (Eén) bij 5.300 mensen. Vier op de tien Vlamingen geven aan de afgelopen twee jaar een poging tot diëten te hebben ondernomen. Uit dezelfde cijfers blijkt dat één op de vijf van de 'Ook Getest op Mensen'-respondenten zelfs twee of meer diëten geprobeerd heeft.

Eén op de tien heeft ten slotte meer dan drie diëten op de teller staan. Lang houdt de Vlaming dat ook niet vol: éen op de tien zelfs minder dan een week. Meer nog: de helft van alle respondenten die begonnen te diëten, hield het amper een maand vol. 30 procent eet niet elke dag fruit. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1813 nieuw gratis noodnummer van Zelfmoordlijn

1813 nieuw gratis noodnummer van Zelfmoordlijn


http://static3.hln.be/static/photo/2013/7/6/8/20131113144702/media_xll_6259253.jpg


De Zelfmoordlijn is voortaan gratis te bereiken via het gratis noodnummer 1813. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) vandaag bekendgemaakt. Het nieuwe noodnummer moet de drempel voor de burger verlagen.

Het initiatief kadert in het actieplan suïcidepreventie, waarmee de Vlaamse regering het aantal zelfdodingen in Vlaanderen tegen 2020 met 20 procent wil doen dalen tegenover het jaar 2000. Het aantal zelfdodingen in Vlaanderen ligt bij de hoogste in Europa.

Mensen in suïcidale crisis kunnen voortaan de klok rond terecht op 1813. Daarnaast komt er ook een digitaal platform, www.zelfmoord1813.be, dat alle hulpmiddelen en diensten rond de preventie van zelfdoding toegankelijk maakt. Tele-Onthaal blijft te bereiken op het gratis nummer 106.

Om het actieplan te helpen uitvoeren, heeft de Vlaamse regering beslist het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) te erkennen als partnerorganisatie. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achtergelaten puppy beklimt als eerste hond ooit Mount Everest

Achtergelaten puppy beklimt als eerste hond ooit Mount Everest

http://static1.hln.be/static/photo/2013/18/5/13/20131114082641/media_xll_6261088.jpg


Een puppy, achtergelaten op een vuilnisbelt in India, heeft naar verluidt als eerst hond ooit de Mount Everest beklommen tot aan het basiskamp op 5.364 meter hoogte.

Joanne Lefson, een voormalige professionele golfspeelster, adopteerde de 11-maanden oude puppy 'Rupee' in de Himalaya afgelopen september. Op 14 oktober begon het pasgevormde 'team' aan 'Missie Mount Everest' met als doel aandacht te vragen voor achtergelaten honden en de adoptie van deze viervoeters aan te moedigen.

Dertien dagen later bereikte het duo de vooropgestelde recordhoogte. De hond paste zich razendsnel aan de barre omstandigheden aan en bleek verzot op sneeuw. "Ik ben zo trots op Rupee", vertelde de Zuid-Afrikaanse Joanne Lefson aan AFP. "Ik vermoedde dat ik hem af en toe zou moeten dragen maar het tegendeel was waar. Hij nam de leiding en trok me voort."

Wat een verschil met toen ze de puppy aantrof op een vuilnisbelt. Hij was op sterven na dood. "Ik kon hem niet aan zijn lot overlaten", aldus het baasje. "Dankzij een liefdevolle verzorging kreeg ze hem weer op de been. "Ik hoop dat deze prestatie mensen zal aanzetten om meer genegenheid te tonen voor dieren", besluit ze. Dan is de missie wellicht pas echt geslaagd.

Het duo is ondertussen teruggekeerd naar Zuid-Afrika waar Rupee kan bekomen van zijn avonturen.  (br.hln)


» Reageer (0)
13-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lisa Stansfield and Barry White - All around the world

Lisa Stansfield and Barry White - All around the world

Klik op de foto om hun te beluisteren


All Around the World is een nummer van de Engelse zangeres Lisa Stansfield, afkomstig van haar album Affection. All Around the World is (tot nu toe) haar grootste hit.

Het nummer werd een internationale hit en behaalde de eerste plaats in de hitlijsten in 12 landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en Nederland. In Nederland stond het nummer vier weken op de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. Ook werd het nummer de eerste nummer 1-hit in de Amerikaanse Billboard R&B hitlijst van een blanke vrouwelijke artiest.

In 1992 werd het nummer opnieuw opgenomen, nu als duet tussen Lisa Stansfield en Barry White.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna helft Israëlische kinderen wordt misbruikt

Bijna helft Israëlische kinderen wordt misbruikt


http://static3.hln.be/static/photo/2013/6/6/6/20131113173745/media_xll_6259746.jpg

Bijna de helft van de kinderen in Israël wordt fysiek, emotioneel of seksueel misbruikt. Dat schrijft de krant Haaretz op gezag van een nieuw onderzoek van de universiteit in Haifa.

De wetenschappers hebben meer dan 10.000 kinderen gesproken. Het gaat niet om probleemkinderen, maar een representatieve groep.

28 procent van de kinderen klaagde over emotioneel misbruik, 18 procent over seksueel misbruik, 15 procent over emotionele verwaarlozing, 14 procent over fysieke verwaarlozing en 9 procent over geweld in het gezin.

Arabische kinderen klaagden meer dan Joodse kinderen.

Het is de eerste keer dat zo'n onderzoek in Israël wordt verricht op basis van gesprekken met de kinderen zelf en niet met hulpverleners. De onderzoekers waren verbaasd dat de kinderen bereid waren de vragen zo open te beantwoorden. Meer dan 68 procent van de kinderen die seksueel waren misbruikt, had er eerder met iemand over gepraat.

De Knesset, het parlement van Israël, heeft een speciale hoorzitting aan het probleem gewijd. Parlementariërs willen een speciale commissie voor de rechten van het kind oprichten. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe verslavend is cannabis?

Hoe verslavend is cannabis?

http://static3.hln.be/static/photo/2013/2/10/1/20131113103452/media_xll_6258526.jpg


De discussie over hoe verslavend cannabis al dan niet is, laait opnieuw op nadat Lady Gaga zichzelf heeft uitgeroepen tot junkie. "Ik rookte op een bepaald moment 15 tot 20 joints per dag, het was pure zelfmedicatie", getuigde ze in een interview.


"Ik leefde in een psychedelische wereld, waarin ik mezelf permanent verdoofde. Ik besef wel dat het deels te maken had met de fysieke pijn van mijn heup, maar ik wist niet waar de pijn precies vandaan kwam en ik voelde me zeer depressief", aldus Gaga.

Verslavend?
Hoewel onderzoek heeft uitgewezen dat slechts een klein percentage van cannabisrokers afhankelijk is van de softdrug, is het wel degelijk mogelijk om eraan verslaafd te zijn. Volgens het National Institute on Drug Abuse kweekt ongeveer 9 procent van alle gebruikers op lange termijn een ongezonde afhankelijkheid. Bij alcohol, heroïne en nicotine is dat respectievelijk 15, 23 en 32 procent.

Afkicken
In de vijfde editie van de 'Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders' worden de afkickverschijnselen van cannabis als volgt omschreven: Angst, slaapproblemen, irritatie en agressie.

Vertekend beeld
In TIME krijgt de vraag een extra lading door de definitie van 'verslaving' op de rooster te leggen: "Anders dan bij de bibberende, kotsende heroïnejunkie die niet kan stoppen omdat de afkicksymptomen ondraaglijk zijn, wordt cannabis niet gezien als fysiek verslavend, aangezien stoppen met de drug niet gepaard gaat met hevige symptomen. Daar komt nog bij dat mensen fysieke verslaving snel als iets oncontroleerbaars zien, terwijl psychologische afhankelijkheid zogezegd overwonnen kan worden op pure wilskracht. Hierdoor wordt cannabis doorgaans niet gezien als verslavend", klinkt het. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mythische Aziatische eenhoorn gefilmd

Mythische 'Aziatische eenhoorn' gefilmd

Klik op de foto om een filmpje te bekijken

Voor het eerst in 15 jaar is de illustere 'Aziatische eenhoorn' gefilmd in Vietnam. Dat heeft het Wereldnatuurfonds (WNF) vandaag bekendgemaakt. De Aziatische eenhoorn heet eigenlijk saola en is een van de zeldzaamste en meest bedreigde zoogdieren op aarde.

De saola is familie van het rund, maar heeft eigenlijk meer weg van een antilope. Het dier heeft enorm lange, puntige hoorns en heeft een bruin met wit gevlekte kop.

De beelden zijn in september gemaakt met een cameraval in de bergen van Centraal-Vietnam. "We konden in eerste instantie onze ogen niet geloven. De saola is voor natuurbeschermers in Zuidoost Azië een soort heilige graal. Iedereen zoekt ernaar maar niemand kan hem vinden", aldus Van Ngoc Thinh van het WNF in Vietnam.

Van de saola leven vermoedelijk hoogstens enkele honderden exemplaren in de dichte bossen in het grensgebied van Vietnam en Laos. Door zijn uiterlijk en omdat het dier zo zeldzaam is, wordt de saola ook wel Aziatische eenhoorn genoemd.

De saola werd pas in 1992 ontdekt. Het was volgens het WNF de eerste ontdekking van een groot zoogdier in 50 jaar. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China: 'een lief huren' zit in de lift

China: 'een lief huren' zit in de lift

http://static3.hln.be/static/photo/2013/17/4/0/20131113014157/media_xll_6258180.jpg


Mede door de torenhoge verwachtingen van Chinese ouders wordt het steeds populairder om een lief te huren in China. Zo ziet de Chinese website Taobao de verhuurdienst van 'nepvriendjes' de hoogte in schieten. De zoekfunctie "huur een vriendje" kwam 884 procent keer meer voor dan in dezelfde periode van vorig jaar. Een vriendin huren blijkt minder populair.

Het zijn voornamelijk jonge vrouwen die in China onder grote familiale druk staan om met een degelijke partner naar huis te komen en te trouwen. Zelfs in de media worden vrouwen ouder dan 27 als "overschotjes" bestempeld. Voor vele ouders gaat er bij de 26ste verjaardag van een ongehuwde dochter dan ook een alarmbelletje rinkelen. In plaats van onderworpen te worden aan de bemoeienissen van ouders, tantes en nonkels, huren deze jonge vrouwen een vriendje voor de feestdagen. De diensten zitten dan ook in de lift.

Volgens de Chinese krant People's Daily kunnen de 'nepvriendjes' ingehuurd worden voor minimum drie dagen aan een uurloon van net geen 4 euro en bieden ze daarnaast een waaier van activiteiten aan: etentjes (6 euro) en winkelnamiddagen (4 euro), maar een filmdate kan ook. Hoewel voor een thriller wel dubbel tarief gerekend wordt. Voor een kus betaal je 6 euro, maar een kus op de wang of op het voorhoofd en handen vasthouden zijn gratis.

Mr. Gao, die zelf een dienst startte, vertelde aan het Amerikaanse ABC News dat vrouwen om verschillende redenen een lief huren. Sommigen doen het om hun eigen lief jaloers te maken, anderen willen een goede indruk maken op het jaarlijkse personeelsfeest. Over het algemeen zijn de klanten jonge, rijke vrouwen van rond de 25.

Enkele jaren geleden werd het via een gelijkaardig model al mogelijk om een 'gewone' vriend te huren.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joe Cocker & Jennifer Warnes - Up where we belong

Joe Cocker & Jennifer Warnes - Up where we belong

Klik op de foto om ze te beluisteren


In 1983 zong Joe Cocker samen met Jennifer Warnes het mooie nummer Up where we belong, behorend bij de soundtrack van de film An officer and a gentleman. In Nederland kwam dit nummer niet verder dan de tipparade, maar in de Verenigde Staten werd het een nummer 1 hit.» Reageer (0)
12-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tasmaanse tijger zonder enige twijfel nog in leven

Tasmaanse tijger "zonder enige twijfel nog in leven"

http://static1.hln.be/static/photo/2013/8/12/3/20131112093730/media_xll_6256233.jpg

Foto van buidelwolven uit 1910. © kos


De zogenaamde Tasmaanse tijger of buidelwolf, waarvan werd aangenomen dat het laatste exemplaar in 1936 stierf, leeft. Dat stellen althans cryptozoölogen, die onderzoek doen naar het Australische roofbuideldier, aan de Britse krant The Guardian.

De wetenschappers van het Britse Centre for Fortean Zoology claimen dat ze 'hoogst betrouwbare' getuigen hebben en dat ze uitwerpselen hebben gevonden die zouden kunnen toebehoren aan de Tasmaanse tijger. De groep zit momenteel op het Australische eiland Tasmanië om extra bewijsmateriaal en aanwijzingen te zoeken.

De Tasmaanse tijger was een van de grotere vleesetende buideldieren in Australië voordat de kolonisten er arriveerden. De boeren die zich sinds de negentiende eeuw in Tasmanië vestigden maakten jacht op de buidelwolf, omdat het dier schapen zou doden (al stellen wetenschappers nu dat het dier daar te zwakke kaken voor had). De laatste gekende buidelwolf werd gevangen in 1933. Het dier zat gevangen in de dierentuin van Hobart, Tasmanië, en stierf daar drie jaar later. Ironisch genoeg kreeg de soort kort voor de dood van het laatste exemplaar een beschermde status.

Volgens de directeur van het Centre for Fortean Zoology, Richard Freeman, is er echter "geen twijfel" dat de soort nog altijd bestaat. Volgens hem leeft het dier in de meer geïsoleerde gebieden van Tasmanië. "Die streek is zo verdomd afgelegen, er zijn zoveel mogelijk prooien en we hebben zoveel betrouwbare getuigen die de bush kennen dat ik zou zeggen dat er een redelijke populatie van hen is blijven bestaan."

Volgens hem zijn er nog meer Tasmaanse tijgers op aarde dan Javaanse neushoorns. Het WWF schat die laatste populatie op 35. De wetenschappers hebben al uitwerpselen naar een lab gestuurd voor DNA-onderzoek. Pootafdrukken zouden nog niet gevonden zijn.

Het Centre for Fortean Zoology is gespecialiseerd in 'cryptozoölogie', een omstreden vorm van biologie die zich bezighoudt met onderzoek naar onbekende levensvormen die zó spectaculaire eigenschappen bezitten dat hun bestaan onwaarschijnlijk is. Freeman zocht zo eerder ook al naar het bestaan van de zogenaamde yeti, waarover hij en zijn collega's beweren dat het een Indonesische aap zou zijn die op zijn achterpoten loopt.(br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doe minder en leef meer

Doe minder en leef meer

http://static1.hln.be/static/photo/2013/8/9/2/20131112141458/media_xll_6257012.jpg


Heb je ook het gevoel dat je constant bezig bent met dingen die je moet doen, en niet met wat je wil doen? Leer dan met onderstaande tips hoe je tijd efficiënter in te delen, zodat je vaker dingen kunt doen die je blij maken.

De eerste stap is te ontdekken wat echt belangrijk is in je leven. Beeld je in dat je nog slechts drie maanden te leven hebt en maak een lijst van alle dingen die je wil bereiken. Vervolgens beeld je je in dat je drie van deze dingen moet kiezen waar je bereid bent veel tijd in te steken zodat je kan leven tot je ze gerealiseerd hebt. Dat zijn de dingen die het belangrijkst zijn voor jou.

Vervolgens moet je je prioriteiten blootleggen, dit betekent dat je een lijstje maakt van de zaken die moeten gebeuren. Vraag je dan af wat je zou kiezen mocht je slechts een taak van dat lijstje afwerken, dat wordt je prioriteit. Neem dan de rest van de lijst en blijf deze vraag telkens opnieuw stellen, tot je een lange lijst hebt van problemen die opgelost moeten worden. Deel dan de deze nieuwe lijst op in wat echt belangrijk is en wat niet. Geef prioriteit aan wat echt belangrijk is en probeer de rest te laten verdwijnen. De zaken die niet zo belangrijk zijn, kun je laten verdwijnen door een manier te ontdekken waarop je er nee tegen kan zeggen. Probeer meer te delegeren of de verantwoordelijkheid op je baas af te schuiven.

Maak duidelijk als je een nieuwe taak aanneemt dat je niets anders kunt doen. In je persoonlijke leven moet je leren nee te zeggen tegen zaken die je niet ziet zitten, stel wel altijd een alternatief voor. Op je job moet je leren beseffen dat je niet altijd met de voorwaarden die je baas vooropstelt akkoord moet gaan. Als een bepaalde deadline onmogelijk is, zul je uiteindelijk niets gedaan meer krijgen. Stel een realistisch plan voor jezelf op, je moet wel een akkoord krijgen van de juiste mensen door uit te leggen dat je tijd kwijt kunt spelen door te strikte deadlines.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 redenen voor die stiekeme honger

5 redenen voor die stiekeme honger

http://static2.hln.be/static/photo/2013/3/0/10/20131112070804/media_xll_6256000.jpg


Het is nog geen 10 uur en je hebt al gigantische honger. En dan begint de innerlijke strijd om al dat lekkers in de onmiddellijke omgeving te negeren tot de middag. Herkenbaar? Onze hersenen zijn er een kei in ons te doen geloven dat we honger hebben. Hier zijn een paar echte redenen:

1. Te weinig slaap
Vooral wanneer je vroeger opstaat dan anders, kan het wel eens gebeuren dat je onverwacht scheurende honger hebt. Dat komt omdat bij een slaaptekort hogere waarden van het hormoon ghrelin vrijkomen, hetzelfde hormoon dat zorgt voor ons hongergevoel. En om het nog erger te maken: weinig slaap verhoogt automatisch je zin in calorierijke voeding omdat je lichaam op zoek is naar snelle energie.

2. Verkeerd ontbijten
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, maar verkeerd of te weinig ontbijten kan je hele dag verknallen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die voldoende proteïnen eten 's morgens, later op de dag minder naar zoetigheden grijpen. Daarnaast zijn ook vezels en vetten van belang voor een verzadigd gevoel. Een ontbijtreep of een stuk fruit is een snelle en gemakkelijke optie, maar je kan best kiezen voor een gebalanceerd ontbijt van 300 tot 400 calorieën om tot de middag goed te zitten.

3. Lightdranken
Dranken zonder calorieën verwarren onze hersenen. De smaak alleen al kan ervoor zorgen dat onze hersenen een 'hongersignaal' uitsturen omdat er calorieën verwacht worden, maar er geen komen. Voorlopig weten onderzoekers nog te weinig over hoe het trucje in ons brein net werk, maar het kan geen kwaad om de hoeveelheid lightproducten per dag alvast te beperken.

4. Dorst
Dehydratatie of uitdroging maakt je moe en lusteloos, wat er (net zoals bij te weinig slaap) voor zorgt dat je lichaam andere bronnen van energie gaat zoeken. Met andere woorden: soms denk je honger te hebben, terwijl je eigenlijk dorst hebt. Zo kan het helpen eerst een glas water te drinken en pas als je dan nog honger hebt, eraan toe te geven.

5. Verveling
Vele zaken in ons dagelijkse leven worden gedreven door dopamine. Deze chemische stof in de hersenen zorgt er op een biologisch niveau voor dat we ons goed voelen na een maaltijd, simpelweg zodat we niet vergeten te eten. Wanneer er geen prikkels uit onze omgeving komen, grijpen onze hersenen naar dopamine voor sensatie, wat het hongergevoel aanwakkert. Een alternatief: luister naar muziek, lees een boek of eet een gezonde snack.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Te koop: dorp dat Agatha Christie inspireerde

Te koop: dorp dat Agatha Christie inspireerde


http://static2.hln.be/static/photo/2013/17/2/0/20131112040427/media_xll_6255900.jpg


Cottages met een rieten dak, kinderkopjes in de straten, een traditionele Engelse pub en een prachtig strand: het dorpje Bantham is het toonbeeld van een pittoresk Engels buurtschap, waar bekende Britten als Richard Branson graag vakantie vieren en dat diende als inspiratie voor misdaadschrijfster Agatha Christie. En het staat te koop. Wie 10 miljoen pond (11,9 miljoen euro) bezit, kan de nieuwe eigenaar worden.

Bantham telt 25 huizen en een winkel die alleen in het weekend opengaat. Het is onderdeel van een van de grootste landgoederen in Groot-Brittannië dat nog in familiehanden is, de Evans Estate. Dat staat voor 41,7 miljoen euro in de etalage, meldt The Telegraph.

Om het dorp heen liggen uitgebreide landbouwgronden en voor de kust ligt het eiland Burgh, waar Christie een paar van haar bekendste boeken schreef.

"We zouden slechter af kunnen zijn dan wanneer Richard Branson onze nieuwe eigenaar zou zijn", zei de uitbaatster van de winkel. "Maar we vrezen dat we worden verkocht aan een onpersoonlijk financieel instituut."  (br.hln)» Reageer (0)
11-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zo verwen je je voeten tijdens de wintermaanden

Zo verwen je je voeten tijdens de wintermaanden


http://oi41.tinypic.com/2hzu4cj.jpg


De herfst is in het land, tijd dus om onze open schoenen weg te bergen en opnieuw voor dikkere kousen en aansluitende laarzen te kiezen. Allemaal wel leuk en fashionable, maar voor onze voeten betekent het vaak een lijdensweg. Ze eens extra verwennen kan dan geen kwaad. Wij zetten vier tips op een rijtje voor een verwenbeurt!

1) Scrubben: scrub je voeten regelmatig om de dode huidcellen weg te krijgen en de voeten weer gereinigd en glad te maken. Je mag je voeten scrubben met een gewone lichaamsscrub.

2) Badjes: vul een voetbad met lauw water en een beetje badolie. Laat je voeten vervolgens tien minuten heerlijk ontspannen in het water en dep ze daarna droog.

3) Puimsteen: neem daarna een puimsteen om de eelt op je hielen en voetzolen weg te werken. Wrijf steeds in ronde bewegingen over je voet.

4) Smeren: kies een goede voetcrème die je voeten hydrateert, kalmeert en verzorgt. Door de crème in te wrijven, bevorder je ook de bloedcirculatie. (br.she)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gault&Millau verkiest Arabelle Meirlaen tot Chef van het Jaar

Gault&Millau verkiest Arabelle Meirlaen tot Chef van het Jaar

http://static0.hln.be/static/photo/2013/0/15/4/20131111151110/media_xll_6255199.jpg

 Chef Arabelle Meirlaen van het gelijknamige restaurant in Marchin (provincie Luik) is door restaurantgids Gault&Millau verkozen tot de Chef van het Jaar. Dat heeft Philippe Limbourg, de directeur van de restaurantgids, aangekondigd bij de voorstelling van de elfde editie van de Gault&Millau voor België en Luxemburg.

Uit de gids zijn 50 adressen verdwenen, maar er zijn er ook 110 bijgekomen. Bij de toprestaurants gaan de hoogste scores opnieuw naar het Hof van Cleve met 19,5/20 en Bon-Bon, Comme chez Soi en Sea Grill, elk met 19/20.

De verkiezing van een vrouw tot Chef van het Jaar is een primeur, en Arabelle Meirlaen is niet de enige vrouw die onderscheiden wordt. Zo gaat de titel van Sommelier van het Jaar naar Sepideh Sedaghatnia van het restaurant 't Zilte in Antwerpen en is Stéphanie Thunus van Au gré du vent, in Seneffe, een van de drie Jonge Topchefs. Zij vertegenwoordigt Wallonië in die categorie. Haar twee medelaureaten zijn Tim Boury van restaurant Boury (Roeselare) voor Vlaanderen en Nicolas Scheidt van La Buvette voor Brussel.

Table d'Amis is Beste Groentenrestaurant
Gault&Millau koos ook voor de vijfde keer het Beste Groentenrestaurant van de Benelux. In Vlaanderen is dat Table d'Amis in Kortrijk, in Wallonië L'Air du temps in Liernu en in Nederland restaurant Groenland in Driebergen.

Gastvrouw van het jaar is Cora Moerman van De Zuidkant in Brussel, het mooiste terras van het jaar is dat van La Plage d'Amée in Namen, restaurant Cyrano in Waimes beschikt over de beste wijnkaart en de beste brasseriekeuken is die van Le Comptoir de l'Eau Vive in Erpent.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitse stad verzekert toekomst smalste straat ter wereld

Duitse stad verzekert toekomst smalste straat ter wereld

http://static3.hln.be/static/photo/2013/11/15/11/20131111060445/media_xll_6254621.jpg


De Duitse stad Reutlingen heeft officieel de smalste straat ter wereld en de stad wil dat graag zo houden. De stad heeft namelijk een privé-pand in de straat aangekocht om te vermijden dat men de straat zou verbreden.

De Spreuerhofstrasse in Reutlingen is op zijn smalste punt slechts 31 centimeter breed en op zijn breedste punt 50 centimeter. De straat is een echte toeristische trekpleister. De straat werd aangelegd in 1727 en werd in 2007 door het Guiness Book of World Records erkend als smalste straat ter wereld.

Eerder waren er berichten dat de straat aan het 'krimpen' was en mogelijk zou verdwijnen. Dat had te maken met het water dat langs de muren naar beneden loopt, waardoor de muren uitzetten. De steeg wordt daardoor steeds smaller, waardoor het steeds moeilijker zou worden om door de steeg te geraken.

De stad Reutlingen heeft nu voor 100.000 euro een pand gekocht langs het steegje. Daarmee bezit de stad nu beide huizen langs het straatje. Er wonen nog wel huurders in het aangekochte gebouw, maar de stad denkt eraan om het om te vormen tot een café of een informatie- of toerismebureau.(br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hert bevrijd van pijl door kop

Hert bevrijd van pijl door kop

http://static3.hln.be/static/photo/2013/16/16/0/20131106073631/media_xll_6244575.jpg


Parkwachters in de Amerikaanse staat New Jersey hebben zaterdag een hert bevrijd van een pijl die door zijn kop was geschoten. Het gewonde dier werd begin deze maand voor het eerst gesignaleerd, waarna een spontane zoekactie op gang kwam.

Een kleine operatie was afdoende om de pijl, die de kop van het dier volledig had doorboord, te verwijderen. De pijl had geen vitale delen getroffen en de kans op volledig herstel van het hert is volgens de betrokkenen uitstekend.

Nadat het 5 maanden oude mannetjeshert uit voorzorg antibiotica toegediend had gekregen, is het dier weer losgelaten.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rechtszaak om stilleven Van Gogh

Rechtszaak om stilleven Van Gogh


http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/5/3/20131111064739/media_xll_6254628.jpg


Het Van Gogh Museum in Amsterdam moet vandaag voor de rechter verschijnen omdat het weigert het schilderij 'Stilleven met pinksterrozen' toe te schrijven aan Vincent Van Gogh. Dat schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf.

Volgens een Keulse kunsthandelaar, wiens familie het geel-blauwe werk veertig jaar geleden voor enkele duizenden euro's in handen kreeg, is dit onterecht.

De zaak rond de erkenning van het schilderij, loopt al jaren. De familie kocht het werk, ter grootte van een stoeptegel, in 1977. Sindsdien gaf ze ruim 600.000 euro uit aan onderzoek naar herkomst.

Hoewel verschillende scheikundigen en kunsthistorici het werk eerder wel aan Van Gogh toeschreven, blijft het oordeel van het museum negatief. Het werk is daardoor zo goed als onverkoopbaar.  (br.hln)» Reageer (0)
10-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldrecord: huwelijk met 126 bruidsmeisjes

Wereldrecord: huwelijk met 126 bruidsmeisjes


http://static0.hln.be/static/photo/2013/12/5/5/20131109203118/media_xll_6252095.jpg


Op Sri Lanka zijn Nisansala en Nalin gisteren getrouwd. Niets wereldschokkends, ware het niet dat zij met hun huwelijk meteen een nieuw Guinness-wereldrecord hebben gevestigd. Het kersverse koppel liet op z'n trouwceremonie welgeteld 126 bruidsmeisjes opdraven. Het vorige record, gevestigd in Bangkok, bleef steken op 'slechts' 96 exemplaren.

Maar Ninansala en Nalin lieten het niet bij enkel een legertje bruidsmeisjes. Zij konden ook een beroep doen op vijfentwintig getuigen, twintig pages en drieëntwintig bloemenmeisjes. Groot begonnen is hopelijk half gewonnen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prins Charles wordt 65 en wacht nog altijd

Prins Charles wordt 65 en wacht nog altijd

http://static3.hln.be/static/photo/2013/17/8/7/20131110082915/media_xll_6252727.jpg


De verjongingskuur die de Nederlandse en Belgische koningshuizen hebben ondergaan met de kroning van Willem-Alexander en Filip, zal het Britse koningshuis vooralsnog voorbij gaan. Als prins Charles het stokje eindelijk mag overnemen van koningin Elizabeth, zal hij de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Donderdag wordt hij 65.

Charles heeft het dubieuze record het langst troonopvolger te zijn in de Britse geschiedenis. Hij is al 61 jaar kroonprins, hoewel hij pas in 1969 formeel Prince of Wales werd. Zijn 87-jarige moeder laat steeds meer taken aan hem over. Zo zal Charles de dag na zijn verjaardag in Sri Lanka voor het eerst de Gemenebest voorzitten, de vergadering van veelal voormalige Britse koloniën.

De verstandhouding tussen Charles en zijn toekomstige onderdanen wordt langzamerhand beter. De oudste zoon van Elizabeth en prins Philip is zeer conservatief opgevoed en onderwezen op kostscholen. Hij geldt als een beetje onbenaderbaar en een tikje excentriek. Hij zet zich in voor duurzame ontwikkeling en de strijd tegen de opwarming van de aarde en beheert zijn landgoederen op biologische wijze.

Na zijn echtscheiding van prinses Diana en haar dood door een auto-ongeluk in Parijs, vonden veel Britten dat het beter was Charles maar helemaal over te slaan voor de troon en bij het overlijden van Elizabeth direct William te kronen. Inmiddels vindt een meerderheid dat Charles wel degelijk aan de beurt moet komen. Dat hij tijdens het huwelijk met Diana een relatie onderhield met Camilla Parker Bowles, met wie hij inmiddels is getrouwd, wrijven de meeste Britten hem niet meer aan.

Het herstelde vertrouwen in de capaciteiten van Charles als toekomstige koning is te danken aan een uitgekiende mediacampagne van Clarence House, waar Charles kantoor houdt. "Ik heb dit bijzondere gevoel, eigenlijk zolang als ik me kan herinneren, dat ik altijd helen wil, dingen beter wil maken", zei Charles onlangs tegen het Amerikaanse tijdschrift Time. Dat portretteerde Charles onlangs ter gelegenheid van zijn naderende verjaardag onder de titel 'de vergeten prins'. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diefstal juwelen en diamanten stijgt spectaculair

Diefstal juwelen en diamanten stijgt spectaculair

http://static3.hln.be/static/photo/2013/5/9/2/20131110063002/media_xll_6252677.jpg


Dagelijks worden in ons land 81 diefstallen van juwelen en diamanten geregistreerd. Dat is een toename op vijf jaar tijd van ruim 50 procent. Kamerlid Peter Logghe (Vlaams Belang) vroeg de cijfers op bij minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH). Het bericht staat te lezen in De Zondag.

In 2008 werden 19.537 gevallen geregistreerd, in 2012 was dat al 29.600. "De diefstallen gebeuren in 80 procent van de gevallen bij mensen thuis. De diefstallen op straat zijn goed voor 11,6 procent van het aantal registraties."

Assuralia, de koepel van verzekeraars, raadt aan de verzekeraar steeds een kopie van het proces-verbaal te bezorgen. Op de website van de FOD Binnenlandse Zaken (www.besafe.be) kan je het formulier 'save your numbers' downloaden om je waardevolle goederen te registreren. (br.hln)
» Reageer (0)
09-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opeens heb je een hert op je dak ... letterlijk dan!

Opeens heb je een hert op je dak ... letterlijk dan!

Klik op de foto om het filmpje te bekijken


Een hert had wel een erg vreemd plekje uitgekozen om even uit te blazen. De inwoners van het 500 zielen tellende Franse dorpje Verneuil-sur-indre wreven zich dan ook de ogen uit toen ze het dier op het dak van een garage zagen zitten.

De hulpdiensten stonden voor een aartsmoeilijke en zeer ongebruikelijke interventie. Uiteindelijk duurde het drie uur om het dier weer van het dak te krijgen. Wellicht is het hert via een aanpalende tuin op het dak beland.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onzeker over je kapsel na je 50ste? Niet met deze tips

Onzeker over je kapsel na je 50ste? Niet met deze tips

http://static3.hln.be/static/photo/2013/16/12/3/20131107104105/media_xll_6246798.jpg


De tol van het verouderingsproces op je lokken kun je moeilijk verstoppen. Rond de menopauze wordt je haar grijs, droger, verliest zijn volume en voelt dunner aan. We geven je de beste tips om je natuurlijke schoonheid een boost te geven.

Er bestaat nog steeds geen middeltje dat het verouderingsproces van je haar kan stoppen. Pigmentcellen worden namelijk minder efficiënt in zichzelf te vernieuwen, waardoor je haar grijs wordt. Je kan het wel kleuren, maar aan de structuur kun je weinig veranderen.

- Door enkele lokken wat lichter te verven kan je subtiel grijze haren verdoezelen. Zeker als je natuurlijke kleur redelijk licht is.

- Denk goed na voor je je kapsel donker laat kleuren. Als je voor een donkere tint gaat, dan hebben je lokken een regelmatig onderhoud nodig, want uitgroei valt dan nog meer op. Als je niet om de zes weken naar het kapsalon wil gaan, is deze look niets voor jou.

- Vergeet zogenaamde regels voor oudere dames als lang haar is not done. Je kapsel moet zijn wat je zelf wil, onafhankelijk van je leeftijd.

- Een korter kapsel geeft meer volume aan dunner wordend haar. Ook geeft kleur de illusie van meer haar. Soms kan het juiste product, als een shampoo voor meer volume, het probleem oplossen. Als laatste geven haarextensies een boost aan dunne lokken.

De beste tip voor een natuurlijk stralend uiterlijk, is altijd een glimlach te dragen. Welke look je ook kiest, jezelf verzorgen is de sleutel tot schoonheid.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Villa Samson voor huisdieren van patiënten UZ Brussel kost 1 miljoen

'Villa Samson' voor huisdieren van patiënten UZ Brussel kost 1 miljoen


http://oi43.tinypic.com/2nbge29.jpg
Danny Verbiest, de vroegere stem achter tv-hond Samson, is een belangrijke geldschieter van het project

Het UZ Brussel bouwt een villa van 1 miljoen euro waar patiënten hun huisdieren kunnen ontmoeten, zo meldt Het Laatste Nieuws. "Villa Samson" moet in 2016 geopend worden op de campus van het ziekenhuis in Jette.

De naam is geen toeval: Villa Samson wordt zo genoemd omdat Danny Verbiest, de vroegere stem van de tv-hond, een belangrijke geldschieter is. Hij is peter van het opmerkelijke project en betaalt de architectenkosten voor de villa, die in totaal zo'n 1 miljoen euro zal kosten.

De overheid legt geen cent bij: al het geld komt van gulle gevers en sponsors.

In het gebouw op de campus Jette van het UZ Brussel, dat los van het ziekenhuis zal staan, kunnen baasjes hun huisdieren ontmoeten.

Dat huisdieren een gunstig effect hebben op mensen, staat al langer vast. Zo worden ze ingezet bij therapie in psychiatrische ziekenhuizen en op sommige palliatieve afdelingen. Ook rusthuizen waar een kat of hond rondloopt om de oudjes gezelschap te houden, zijn geen uitzondering meer. In het UZ Brussel zullen de huisdieren helpen bij het herstel van hun baasje.

"Onderzoek heeft aangetoond dat mensen rustiger worden als ze een kat of hond strelen", zegt dierengedragsdeskundige Danny Grosemans. "De bloeddruk verlaagt en hun hart slaat dan minder snel. Zo raken ze stress kwijt. Ze revalideren ook sneller als ze bezig zijn met hun hond, want ze bewegen dan meer." (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijspraak voor vrouw die koffiekoeken weggeeft

Vrijspraak voor vrouw die koffiekoeken weggeeft


http://static0.hln.be/static/photo/2013/4/5/12/20131109105735/media_xll_6251517.jpg

Marleen De Lombaert (foto), de vrouw die door haar werkgever, een bakker, voor de rechter werd gedaagd omdat ze zes koffiekoeken had gegeven aan een hongerige man, gaat vrijuit. Dat heeft de rechter gisteren beslist. "Blij dat dit nare verhaal achter de rug is", reageert de vrouw in Het Laatste Nieuws.

Marleen De Lombaert werkte al meer dan een jaar bij bakkerij Marysse in Zottegem toen er op een dag, enkele minuten voor sluitingstijd, een man binnenkwam die vertelde hoe hij en zijn kinderen geen eten hadden. De Lombaert gaf zes koffiekoeken mee die volgens haar toch niet meer verkocht konden worden omdat de zaak 's anderendaags gesloten was.

Haar baas had videobeelden van het voorval en ontsloeg De Lombaert niet veel later. Toen zij dat ontslag aanvocht voor de arbeidsrechtbank, ging de bakker voluit voor een veroordeling. Hij liet haar voor de rechter slepen om de 'diefstal' aan te tonen. Maar de rechter in Oudenaarde was gisteren duidelijk. "Hier is hooguit sprake van een beoordelingsfout", zei hij. "De vrouw dacht dat haar baas er geen probleem mee zou hebben. Er was geen bedrieglijk opzet in het spel, noch persoonlijk voordeel."

"Een pak van mijn hart", zegt de vrouw. "Ik heb er de hele nacht wakker gelegen. Al die tijd ben ik door het leven gegaan als een dievegge. Bij mijn zoektocht naar ander werk vroegen ze altijd waarom ik ontslagen was. Telkens werd dat weer bovengehaald. Ik ben er ziek van geweest. Blij dat alles achter de rug is."

De Lombaert mag er dan van wakker gelegen hebben, de kilste warme bakker van het land deed dat niet. "Hij ligt tot vanavond laat te slapen", klonk het toen we gisteren belden voor een reactie. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaarlijks duizend minderjarigen met alcoholvergiftiging

Jaarlijks duizend minderjarigen met alcoholvergiftiging


http://static3.hln.be/static/photo/2013/14/9/14/20131108064251/media_xll_6249209.jpg


Jaarlijks komen zo'n duizend 12 tot 17-jarigen in het ziekenhuis ­terecht met een alcoholintoxicatie. Dat blijkt uit het eerste onderzoek naar het fenomeen ­bingedrinken in België. Dat staat te lezen in De Standaard, Het Nieuwsblad, De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Tot nu toe werd door de Vereniging van Alcohol en Drugsverslaving (VAD) altijd aangenomen dat de Vlaamse jeugd zich zelden bezondigde aan bingedrinken (meer dan vijf alcoholconsumpties op korte tijd voor mannen en vier voor vrouwen).

Maar dokter Michiel Callens van het InterMutualistisch Agentschap komt na onderzoek tot een andere conclusie. Uit dat onderzoek, dat vandaag op een congres over ­bingedrinken wordt voorgesteld, blijkt dat in 2011 983 jongeren tussen 12 en 17 jaar in een Belgisch ziekenhuis terechtkwamen die te veel alcohol hadden gedronken en zich bezondigd hadden aan het zogenaamde comazuipen of bingedrinken.

Bij jongens komt het zo'n tien procent meer voor dan bij meisjes. Bij sociaal zwakkeren (mensen die recht hebben op een verhoogde terugbetaling) komt het ook 25 procent meer voor dan bij anderen.

Bingedrinken neemt toe met de leeftijd: "Bij 18-29 jarigen zijn er 9.835 gevallen van alcoholintoxicatie met een piek bij jongeren tussen 18 en 20 jaar", aldus nog Callens.  (br.hln)» Reageer (0)
08-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ingrid Mank - Song that makes me laugh

Ingrid Mank - Song that makes me laugh

Klik op de foto om haar te beluisterenIngrid Mank is een Nederlandse zangeres van de bovenste plank. Ze werd geboren in Leiden 1968. Ze woont al een hele tijd in ons landje Belgie en daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Ingrid Mank is de echtgenote van Hans Francken en werd de voorbije jaren een fel gewaardeerd tekstschrijfster. Zo schreef Ingrid ondermeer ‘You’re the reason’, de nummer 1-hit van Koen Wauters & Sarah. Maar nu staat ze zelf aan het roer. Als voorsmaakje van haar album ‘Ingrediënts’, is er nu ‘Song that makes me laugh’. Het begin van ongetwijfeld een mooie zangcarrière als solo artieste.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Magerste vrouw ter wereld moet 60 keer per dag eten

Magerste vrouw ter wereld moet 60 keer per dag eten

http://static1.hln.be/static/photo/2013/7/7/0/20131108170720/media_xll_6250380.jpg


Lizzie Velasquez is 157,5 centimeter groot, maar weegt slechts 26,8 kilogram. De 24-jarige vrouw heeft geen grammetje vet door een zeldzame genetische aandoening.

Op de dag van haar geboorte woog Lizzie 1,2 kilogram, ze was toen al blind aan een oog en heeft een beperkt zicht aan het andere. Toch laat ze zich niet kisten door haar aandoening en schreef ondanks haar jonge leeftijd al twee bestellers. Slechts twee andere mensen ter wereld hebben deze aandoening. Hierdoor komt ze niet bij, hoeveel ze ook eet, daarom moet ze 60 kleine maaltijden per dag eten. Haar aandoening is zo zeldzaam dat deze zelfs nog geen naam kreeg, artsen weten er ook nog bijzonder weinig over. De meeste patiënten sterven namelijk al tijdens hun jeugd aan het syndroom. Haar dokter Abhimanyu Garg legt uit: "Lizzie is een van de weinige mensen ter wereld die met deze ziekte kampt. De patiënten hebben erg weinig spiermassa, hun ledematen lijken erg dun."

Ondanks haar aandoening geeft ze lezingen en strijdt ze tegen pesterijen op school, nadat ze vroeger zelf gepest werd, zowel op school als op het internet door haar vreemde uiterlijk, maar ze zegt zelf dat ze er nooit heeft willen bijhoren. "Ik zou nooit mijn uiterlijk veranderen, ook al zou ik dat kunnen. Het heeft lang geduurd om te aanvaarden wie ik ben en om mezelf graag te zien. Toen mensen me op straat begonnen aan te staren, werd ik echt kwaad. Ik haatte het dat kinderen me niet wilden leren kennen. Online zag ik foto's opduiken waaronder ik als de lelijkste vrouw ter wereld beschreven werd." Nu concentreert Lizzie zich op de toekomst en wil ze een antipestorganisatie oprichten. "Ik wil anderen helpen in de toekomst."

De aandoening van Lizzie blijft een medisch mysterie. De 24-jarige vrouw werd geboren zonder lichaamsvet. Het voornaamste symptoom van de aandoening is dat ze niet verdikt en dat lijkt ook haar gezichtsvermogen te treffen. Het syndroom is zo ingewikkeld omdat het ook aspecten van andere syndromen heeft, als progeria. Dit is een vorm van vroegtijdig verouderen, maar heeft dezelfde symptomen als waar Lizzie mee kampt, namelijk een puntige neus, smalle mond en snel verouderende huid. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sculptuur Giacometti geveild voor 50 miljoen dollar

Sculptuur Giacometti geveild voor 50 miljoen dollar


http://oi42.tinypic.com/2gy9c3a.jpg


Een bronzen buste van de Zwitserse beeldhouwer en schilder Alberto Giacometti is gisteren bij veilinghuis Sotheby's in New York onder de hamer gegaan voor 50 miljoen dollar. Dat meldt de Wall Street Journal.

Het gaat om 'Grande tête mince', een 65 meter hoge buste uit 1954 die de broer van de kunstenaar voorstelt.

Het was de bekende Newyorkse kunsthandelaar Bill Acquavella, die kunst koopt voor de rijken der aarde, die 50 miljoen dollar neertelde voor het kunstwerk.

Het is overigens geen recordbedrag voor een kunstwerk van de in 1966 overleden Giacometti: in 2010 wisselde "L'Homme qui marche" van eigenaar voor 104 miljoen dollar.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Online registratie van honden vanaf 2014

Online registratie van honden vanaf 2014


http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/chow-1.jpg


Vanaf januari 2014 zal de registratie van honden volledig elektronisch gebeuren. De ministerraad heeft daarvoor een koninklijk besluit van bevoegd minister Laurette Onkelinx goedgekeurd.

Elke hond moet sinds 1 september 1998 in ons land officieel geïdentificeerd (via een elektronische chip of een tatoeage) en geregistreerd zijn. De eigenaar ontvangt bij de identificatie van zijn hond automatisch een Europees paspoort. Dat paspoort is verplicht om met het dier buiten België te reizen.

Elk jaar worden niet minder dan 150.000 nieuwe honden in de nationale databank geregistreerd. Daar komen dan nog meldingen bovenop van overleden honden, veranderingen van eigenaars of van het adres van de eigenaars. Door de databank kunnen verloren gelopen honden gemakkelijk hun baasje terugvinden. Bovendien kan de hondenhandel beter gecontroleerd worden.

De registratieprocedure verloopt vandaag nog manueel. Daar komt echter verandering in. Bedoeling is dat dierenartsen de honden online zullen kunnen registreren. Daardoor zal het inschrijvingsbewijs van een hond veel sneller worden uitgereikt. Ook zal de verandering van baasje of het overlijden van de hond rechtstreeks online kunnen worden gemeld.

De minister verwacht dat de databank betrouwbaarder zal zijn, omdat de geïnformatiseerde invoer minder fouten zal veroorzaken. Overigens zal de dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid het databankbeheer verzorgen, zodat ook het registratietarief kan verminderen van 12,39 naar 10,95 euro.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slechts 14 procent van verkrachters veroordeeld

Slechts 14 procent van verkrachters veroordeeld


http://static1.hln.be/static/photo/2013/3/12/10/20131108142602/media_xll_6250300.jpg


Vrouw & Maatschappij heeft vandaag aan meer dan vijftig stations zowat 24.000 witte lintjes uitgedeeld om de straffeloosheid aan te klagen bij verkrachtingen. De CD&V-vrouwen eisen consequente straffen en gepaste therapie voor de daders, maar onder meer ook een databank met DNA-profielen van 'bepaalde categorieën verdachten'.

"Nog eens een actie tegen geweld op vrouwen? Ja, maar het aantal acties valt in het niet als je bedenkt hoe wijdverspreid dat geweld op vrouwen nog altijd is", luidt het. In ons land worden dagelijks acht verkrachtingen en wekelijks vijf groepsverkrachtingen aangegeven. Bovendien wordt 90 procent van de feiten niet eens aangegeven, hekelt Vrouw & Maatschappij. En zelfs dan wordt slechts veertien procent van de daders veroordeeld, vaak bij gebrek aan bewijs.

"Inefficiënte gerechtelijke procedures en gebrekkige wetgeving bemoeilijken het opsporen van daders", aldus de CD&V-vrouwen. Ze vragen dan ook dat delinquenten consequent gestraft worden en gepaste therapie krijgen, dat slachtoffers niet langer moeten opdraaien voor de gerechtskosten, audiovisuele verhoren zodat het slachtoffer haar verhaal slechts één keer moet doen en de opslag van DNA-profielen in een databank. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Lady Gaga zingt binnenkort als eerste vanuit de ruimte

Lady Gaga zingt binnenkort als eerste vanuit de ruimte


http://static1.hln.be/static/photo/2013/4/15/9/20131107040117/media_xll_6246444.jpg


Lady Gaga schrijft (alweer) geschiedenis met wat letterlijk een buitenaards optreden zal worden. De zangeres zal als eerste mens ooit een concert geven vanuit de ruimte. Dat zal ze op een ruimtevlucht van Virgin Galactic doen. Alles staat gepland voor 2015, dat meldt Us Weekly.

De 27-jarige zangeres zal in 2015 als eerste ster ooit een nummer brengen vanuit de ruimte. Dat zal ze doen op een 'vlucht' van Richard Bransons Virgin Galactic. Haar optreden is gepland voor de derde dag van het 'Zero G Colony Festival' dat doorgaat in Spaceport America, een ruimtevaartcentrum in Nieuw-Mexico. Het festival zal ongeveer 6 maanden na de eerste Virgin Galactic-vlucht plaatsvinden. 

Om zich voor te bereiden op de ruimtevlucht zal Lady Gaga een maand lang speciale zanglessen volgen om ook zonder zwaartekracht de juiste noten te halen. De andere passagiers hebben ook de mogelijkheid een voorbereidingstraining te volgen op Neckereiland, het eiland van Richard Branson.      

Naast Lady Gaga hebben een aardig lijstje andere A-lijststerren interesse in een reis naar de ruimte. Zo zouden Ashton Kutcher en vriendin Mila Kunis, Justin Bieber en Leonardo DiCaprio al een zitje geboekt hebben voor een bedrag van 250.000$ per persoon. 

De eerste commerciële ruimtevlucht zal welgeteld twee uur duren en op 100 km hoogte in een baan om de aarde gaan.

Mocht het toch fout gaan is de ster op het ergste voorbereid: ze zou onlangs een goede levensverzekering hebben afgesloten.  (br.hln)» Reageer (0)
07-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Koning Albert wil een extra kostenvergoeding

Koning Albert wil een extra kostenvergoeding


http://static2.hln.be/static/photo/2013/15/13/13/20131107054634/media_xll_6246493.jpg


Koning Albert heeft moeite om zijn levensstandaard aan te houden nu er flink gesnoeid is in zijn dotatie. De afgetreden koning zag zijn dotatie verkleinen en hij vraagt de regering om sommige van zijn kosten te dragen, zo vernam Le Soir en staat ook te lezen in De Standaard.

Sinds hij aftrad, beschikt Albert over een dotatie van 923.000 euro. Flink minder dan de 11,5 miljoen euro die hij als koning kreeg op het einde van zijn regeerperiode. De vorst heeft zich daarover beklaagd bij de regering-Di Rupo en heeft gevraagd dat de overheid toch nog een deel van zijn kosten zou overnemen. In zijn entourage wordt naar oplossingen gezocht. De dotatie ligt wettelijk vast dus daaraan morrelen zou een parlementaire stemming vergen. Met alle vervelende politieke discussies vandien.

Vandaar het idee om bepaalde onkosten door de overheid te laten dragen. Een denkspoor: de staat zou het onderhoud en de verwarming van zijn residentie kasteel Belvédère kunnen bekostigen. Of de brandstof van het koninklijke jacht. De Koninklijke Schenking is benaderd maar die zou te krap bij kas zitten. Er zijn signalen uitgestuurd naar de premier en de vicepremiers, werd door verschillende goede bronnen aan Le Soir bevestigd. Of de koninklijke vraag positief beantwoord kan worden in tijden van budgettaire schaarste, is nog maar de vraag.

"Bijzonder stuitend"
N-VA-Kamerlid Theo Francken noemt het "bijzonder stuitend" dat koning Albert de regering vraagt sommige van zijn kosten te dragen. "Hij is zeer riant bedeeld en maakt bovendien deel uit van een van de rijkste families van ons land", hekelt Francken. "Ik had voorspeld dat ik snel weer op de bühne zou staan in het parlement, maar zo snel? De inkt van de nieuwe regeling is nog maar net droog", aldus de N-VA'er, voor wie de regeling rond onderhoud, verwarming en BTW met Albert II "erg onduidelijk en duidelijk ontoereikend" is.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Billy Joel - Just the way you are

Billy Joel - Just the way you are

Klik op de foto om hem te beluisteren


.William Martin (Billy) Joel (geboren op 9 mei, 1949 in The Bronx (New York)), beter bekend als Billy Joel, is een Amerikaanse pianist, zanger en componist. Hij produceerde popmuziekhits vanaf 1973 (begonnen met de single "Piano Man") tot zijn afscheid in 1993. Daarna ging hij nog af en toe op tournee (meestal met Elton John), naast het schrijven en opnemen van klassieke muziek.» Reageer (0)
06-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voeding om je weerstand te versterken

Voeding om je weerstand te versterken


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/6/14/20131106170510/media_xll_6245789.jpg

Nu de koudere temperaturen en regenbuien weer in het land zijn, wordt ons immuunsysteem feller onder druk gezet. Snotvallingen, griep en oververmoeidheid liggen op de loer. Geen beter moment om je weerstand al knabbelend te versterken.

Broccoli
Deze voedzame groente is ondertussen uitgegroeid tot een basic voor een gezond immuunsysteem. Koken, stomen, pureren of in de wok gooien, je kan broccoli gemakkelijk opnemen in je eetpatroon. Ook groene bladgroenten als spinazie zijn winnaars voor je gezondheid. Ze bevatten foliumzuur, vezels en heel veel antioxidanten.

Zoete aardappelen
Net als wortelen, zitten zoete aardappelen vol betacaroteen, een antioxidant die vrije radicalen het zwijgen oplegt. Als rijke bron van vitamine A beschermen ze je lichaam bovendien tegen ouderdomskwaaltjes.

Champignons
Met dank aan het mineraal selenium doen ook champignons dienst in de strijd tegen herfstziekten. Studies hebben aangetoond dat lage seleniumwaarden in het lichaam het risico op ernstigere (griep)symptomen verhogen. Ook de vitamines riboflavine en niacine (vitamine B) zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem.

Pompelmoes
Voor een stevige portie vitamine C is een roze pompelmoes de ideale vrucht. Hoewel nog steeds niet bewezen is dat we uit voeding voldoende vitamine C kunnen plukken om weerbaar te zijn tegen verkoudheden en griep, kan het zeker geen kwaad om je tanden in het met weerstandsactiverende flavonoïden geladen vruchtvlees te zetten. Wie geen fan is van deze citrusvrucht, kan ook appelsienen of mandarijntjes eten.

Vlierbessen
Extracten uit deze donkere bessen blijken het gevecht tegen virussen goed te doorstaan. In een experiment werden actieve stoffen uit vlierbessen toegevoegd aan proefbuizen met een griepvirus. De vruchten zouden schadelijke radicalen aanpakken en ontsteking tegengaan. Hetzelfde geldt bovendien voor açaibessen en blauwe bessen.

Amandelen
Een handjevol amandelen zou je weerstand behoeden van de gevolgen van stress. Je haalt er namelijk bijna 50 procent van je dagelijks aangeraden dosis vitamine E uit. Net als champignons, bevatten deze noten eveneens niacine en riboflavine.

Look
De gezondheidsvoordelen van look zijn je wellicht niet onbekend. De pittige teentjes zitten boordevol antioxidanten die knokken voor een gezonde weerstand. Nog een kleine kooktip voor een maximaal effect: pel en hak de look fijn, en laat vervolgens 15 tot 20 minuten rusten voor gebruik om de enzymen te activeren.

Combineer al dit lekkers tot slot met een warme tas groene (of zwarte) thee om extra veel ziektebestrijdende polyfenolen en flavonoïden in je systeem op te nemen. Deze antioxidanten voorkomen celschade door vrije radicalen en houden je immuunsysteem alert.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Postzegel vanaf 1 januari drie eurocent duurder

Postzegel vanaf 1 januari drie eurocent duurder


http://static1.hln.be/static/photo/2013/1/13/11/20131106184045/media_xll_6245966.jpg

Vanaf 1 januari 2014 wordt het voordeeltarief van postzegels voor binnenlandse zendingen drie eurocent duurder. Het tarief voor een enkelvoudige aankoop blijft in 2014 ongewijzigd. Dat maakte bpost vandaag bekend.

De aankoop van minstens 10 postzegels voor een genormaliseerde zending binnen België zal vanaf 1 januari 2014 0,70 euro kosten in plaats van nu 0,67 euro. Per stuk blijft het tarief in 2014 op 0,77 euro.

Voor genormaliseerde internationale zendingen gaat de prijs van 1,03 naar 1,07 euro (binnen Europa), en van 1,24 naar 1,29 euro (rest van de wereld) indien minimum 5 zegels worden aangekocht. Per stuk stijgen de internationale tarieven van respectievelijk 1,13 en 1,34, naar 1,17 en 1,39 euro.

Bpost zal vanaf 1 januari ook zijn tarieven voor de verzending van grote volumes post onder overeenkomst aanpassen. In het totaal zal de tariefverhoging voor alle producten van de binnenlandse post voor 2014 gemiddeld ongeveer 2,3 procent bedragen.

"De tariefverhoging is vooreerst een aanpassing aan de inflatie, maar heeft ook te maken met belangrijke investeringen die doorgevoerd worden om de mail- en pakjesorganisatie te moderniseren", motiveert bpost. De prijsverhoging blijft onder het plafond dat het beheerscontract toestaat, onder meer omdat bpost de voorbije jaren de kwaliteitsvereisten van het beheerscontract haalde. Zo bedroeg het gemiddelde van de zendingen-op-tijd in 2012 meer dan 95 procent.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Legoprothese voor schildpad

Legoprothese voor schildpad

http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/15/9/20131106164413/media_xll_6245679.jpg
 

Een dierenarts in het Duitse Neuried heeft een creatieve oplossing bedacht om een gewonde schildpad te helpen. Landschildpad Schildi was door een ongeluk een voorpoot kwijtgeraakt. Een stukje Lego van de dochter van dierenarts Marcellus Bürkle bood uitkomst.

Schildi heeft nu een legowieltje op de plaats waar zijn rechtervoorpoot zat. Een eerste prothese, met dubbel wieltje, leverde hem wat problemen op in bochten. Bürkle besloot snel om het met een enkel wieltje te proberen. Dat gaat beter: Schildi had al snel door hoe het werkt en rolt nu soepel door het huis en de tuin van zijn eigenaar, zo was onder meer te zien op beelden van tv-zender SWR.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historicus: Kunstwerken lang niet allemaal geroofd

Historicus: ''Kunstwerken lang niet allemaal geroofd''

http://static3.hln.be/static/photo/2013/0/11/11/20131106145140/media_xll_6245471.jpg
De woning van de kunsthandelaar

De enorme verzameling kunstwerken die in München is ontdekt, behoort voor het grootste deel rechtmatig toe aan Cornelius Gurlitt, de zoon van de overleden kunsthandelaar die de werken in de oorlogsjaren opkocht. Dat zegt een Duitse kunsthistoricus die zich bezighoudt met onderzoek naar de herkomst van kunst en de identificatie van roofkunst.

De verzameling zou volgens de berichten bestaan uit kunst die door de nazi's in beslag werd genomen als "ontaarde kunst'' (entartete kunst) of geroofd bij Joodse verzamelaars. Volgens Uwe Hartmann, die bij het staatsmuseum in Berlin het onderzoek naar herkomst van kunst leidt, hebben veel musea en verzamelaars destijds vrijwillig kunst ingeleverd om hun collectie te "zuiveren''.

"Rechtmatige eigenaar"
Hildebrand Gurlitt was door de nazi's aangewezen als een van de vier kunsthandelaren die met de verkoop van die kunst werden belast. Volgens Hartman heeft Gurlitt de werken zelf gekocht en daarvoor een prijs betaald aan het toenmalige ministerie van Propaganda van de nazi's. Daarmee werd hij in juridische zin eigenaar van de werken en dat is volgens Hartmann niet veranderd.

"In veel gevallen gaat het niet om roofkunst. Er moet vanuitgegaan worden dat meneer Gurlitt daar rechtmatig over beschikt'', aldus de historicus.

Het Centraal Register voor Roof- en Buitgemaakte Kunst tijdens de periode 1933-1945 heeft trouwens de omgang van de Beierse autoriteiten met de kostbare vondst in München scherp bekritiseerd en de regering opgeroepen tussenbeide te komen. "We willen zo snel mogelijk een lijst van de werken in de kunstverzameling gepubliceerd zien", zei Anne Webb van de "Commission for Looted Art in Europe" (CLAE).

Bovendien moet een onderzoek ingeleid worden, dat het de "rechtmatige eigenaars van de werken" mogelijk maakt hun eigendom snel terug te krijgen. Sinds het bekendworden van de vondst werd het Register met vragen naar informatie overspoeld. "De hele wereld kijkt naar Duitsland". (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Belgische vrouw 5 uur meer met huishouden bezig dan man

Belgische vrouw 5 uur meer met huishouden bezig dan man


http://static0.hln.be/static/photo/2013/6/16/11/20131106130944/media_xll_6245306.jpg

Belgische vrouwen spenderen wekelijks vijf uur meer aan huishoudelijke taken en het verzorgen van de kinderen in vergelijking met hun partners. En met deze cijfers scoort ons land bijzonder goed we bijzonder goed, enkel bij de Denen is de taakverdeling tussen mannen en vrouwen nog eerlijker.

De Italiaanse vrouwen zijn er het slechtst aan toe, want daar is de kloof tussen man en vrouw het grootst. De dames doen er 21 uur per week meer huishoudelijk werk dan mannen. Op de tweede plaats staat Japan met 21 uur, gevolgd door India (18 uur), Spanje (15 uur), Nieuw Zeeland, Turkije en Canada (14 uur), Korea (13,5 uur), Mexico (13 uur) en Frankrijk (12,5 uur). Dat blijkt uit een rondvraag van de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). Vrouwen verliezen wereldwijd wekelijks gemiddeld 31,5 uur aan onbetaald werk volgens de OECD. Mannen zijn 21 uur per week bezig met onbetaalde klussen in huis, maar ze steken meer tijd in een betaalde job, 33,7 uur in vergelijking met 24,5 uur bij de dames.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen minder tijd hebben voor vrije tijd en om zichzelf te verzorgen. Wie kinderen heeft, houdt het minste tijd voor zichzelf over. Elke kind neemt weklijks 2,3 uur vrije tijd van een vrouw af, bij mannen is dat slechts 1,7 uur. Vrouwen doen ook vaker aan multitasking en voeren tegelijkertijd twee huishoudelijke taken uit, zoals koken en met de kinderen bezig zijn. Mannen zullen eerder vrijetijdsbesteding combineren met een taak, zoals op de kroost passen terwijl ze de krant lezen.

Het gevolg is dat mannen positiever staan tegenover multitasking dan vrouwen. Toch zijn deze resultaten goed nieuws, in vergelijking met tien jaar geleden zijn vrouwen nu wekelijks 2,6 uur minder kwijt aan het huishouden, hun betaald werk neemt nu wel 1 uur meer in beslag. Dit komt onder meer doordat dames vaker een poetshulp betalen, meer kant-en-klaremaaltijden kopen en meer op restaurant eten. Mannen daarentegen werken nu 4,5 uur per week minder voor hun baas en zijn twee uur meer met het huishouden bezig.

De conclusie van het onderzoek luidt: "Vrouwen dragen nog steeds de grootste last van het huishouden, ondanks het feit dat ze ook actief zijn op de arbeidsmarkt. Tijd is nu erg kostbaar, want hoe minder je met taakjes bezig bent, hoe minder vrije tijd je hebt, wat negatieve gevolgen voor het vrouwelijk welzijn heeft. Wie veel tijd spendeert aan huishoudelijke taken, heeft minder tijd om actief te zijn op de arbeidsmarkt. Dus indirect de rolverdeling tussen man en vrouw invloed op de economie van een land. Het leidt ook tot een dubbele last: aan je carrière werken en je gezin verzorgen. Dit verhoogt het niveau van stress en treft de tevredenheid en de gezondheid van vrouwen.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinderartsen eisen uitbreiding euthanasiewet

Kinderartsen eisen uitbreiding euthanasiewet

http://oi44.tinypic.com/2zdog1v.jpg


In een opmerkelijke open brief roepen zestien kinderartsen, ook van katholieke ziekenhuizen, op om euthanasie voor kinderen zo snel mogelijk te regelen. De gevallen die ze in hun praktijk zien, zijn té schrijnend, bericht De Morgen vandaag. De Senaat debatteert vandaag over het onderwerp. Een wisselmeerderheid, zonder CD&V, is mogelijk in de maak om het plan erdoor krijgen. De religieuze leiders in België kanten zich intussen tegen een uitbreiding van de wet. "Euthanasie van kwetsbare groepen, kinderen of mensen met dementie, is radicaal in strijd met hun menselijke waardigheid", luidt het in een communiqué.

"Elke levensbeëindiging is een daad van menselijkheid, die slechts in laatste instantie wordt gesteld. Waarom zou men minderjarigen deze ultieme mogelijkheid ontzeggen? ", vragen de zestien kinderartsen zich af in de open brief.

De situaties die de artsen in hun praktijk zien zijn schrijnend. Zo schrijnend dat zij willen dat er nu eindelijk iets verandert.

Mogelijk komt de uitbreiding van de wet er met een wisselmeerderheid, meent De Morgen. Een alliantie van meerderheidspartijen sp.a, PS, Open Vld en MR diende voor de zomer al voorstellen in. Zij willen een uitbreiding van de wet naar oordeelkundige minderjarigen, mits die toestemming hebben van hun ouders en een heel team aan behandelende artsen ook achter die beslissing staat. CD&V en cdH zijn tegen, maar met de hulp van N-VA is een meerderheid mogelijk. De Vlaams-nationalisten dienden ook al een wetsvoorstel in, dat euthanasie bij psychisch lijden wel uitsloot.

Het is niet omdat op euthanasie bij minderjarigen een gigantisch taboe rust, dat het niet gebeurt. Precieze cijfers zijn er niet, maar een rondvraag van de VUB en de UGent uit 2010 leerde dat er toen dertien gevallen bekend waren in België in de voorafgaande achttien maanden. Het ging om kinderen tussen één en zeventien jaar.

Religieuze tegenkanting
De religieuze leiders in België kanten zich tegen een uitbreiding van de euthanasiewet. "Euthanasie van kwetsbare groepen, kinderen of mensen met dementie, is radicaal in strijd met hun menselijke waardigheid", luidt het woensdag in een communiqué. "Voorstellen dat minderjarigen zouden kunnen beslissen over hun eigen euthanasie, houdt een overbelasting in van hun oordeelsvermogen en dus ook van hun vrijheid", stellen de religieuze leiders. "Voorstellen dat mensen met dementie geëuthanaseerd kunnen worden, is een ontkenning van hun waardigheid en levert hen over aan het oordeel, of zelfs de willekeur, van mensen die deze beslissing nemen."

"In plaats van de lijdende medemens bij te staan door hem met mensen en middelen te omringen en te ondersteunen, lopen we hier juist het risico de lijdende mens te isoleren, een schuldgevoel te bezorgen en te veroordelen tot de dood", vinden de religieuze leiders. Ze vrezen dat de wilsbeschikking die de wet voorziet, steeds meer een leeg begrip wordt. "Het risico bestaat dat de gewetensvrijheid van de betrokken personen niet kan worden verzekerd."

Het communiqué is ondertekend door aartsbisschop André-Joseph Léonard, voorzitter van de Bisschoppenconferentie van België, dominee Steven Fuite, voorzitter van de Verenigde Protestantse Kerk in België, rabbijn Albert Guigui, grootrabbijn van Brussel, kanunnik Robert Innes, voorzitter van het Centraal Comité van de Anglicaanse Kerk in België, Geert Lorein, voorzitter voor de Federale Synode van Protestantse en Evangelische Kerken in België, metropoliet Panteleimon Kontogiannis, exarch van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel (orthodoxe Kerk), en Semsettin Ugurlu, voorzitter van de Executieve van Moslims van België. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijensterfte maakt snoep en ontbijtgranen duurder

"Bijensterfte maakt snoep en ontbijtgranen duurder"


http://static1.hln.be/static/photo/2013/0/5/10/20131105130935/media_xll_6242830.jpg


De wereldwijde sterfte van honingbijen is niet langer een bezorgdheid voor ecologisten, ook de financiële markten zitten er nu mee in hun maag. En liefhebbers van snoeprepen, muësli en ontbijtgranen met noten want de prijzen daarvan dreigen snel de hoogte in te gaan. Daarvoor waarschuwt de krant The Financial Times.

De massale sterfte van honingbijen baart landbouwers wereldwijd kopzorgen, maar vooral voor de Amerikaanse amandelboeren is de situatie precair. Die gebruiken samen meer dan een miljoen bijenkorven om hun boomgaarden te bestuiven. Wereldwijd is de amandelmarkt, een steunpilaar voor fabricanten van snoep en ontbijtgranen, ongeveer 5 miljard dollar waard.

De huur van bijenkorven voor de bestuiving is het voorbije decennium verdrievoudigd, tot 150 dollar per korf in Californië. Daar wordt 80 procent van de wereldwijde amandeloogst gerealiseerd. Sommige Californische boeren moesten in het laatste bestuivingsseizoen tot 200 dollar per korf neertellen.

De prijs voor amandelen heeft nu het hoogste niveau in acht jaar bereikt. Ook de vraag naar amandelen is gestegen, mede door gezondere eetgewoontes en een toegenomen vraag naar amandelmelk. Vooral in China, de grootste afzetmarkt voor Californische amandelen, en in de VS zelf, stijgt de vraag naar de noten.

"We houden onze adem in", zegt Dennis van Engelsdorp, onderzoekswetenschapper aan de universiteit van Maryland, met het oog op het volgende bestuivingsseizoen in februari volgend jaar.

Om de amandelgaarden in Californië te bestuiven zijn meer dan anderhalf miljoen bijenkorven nodig. Onderzoekers maken zich steeds meer zorgen om de bijensterfte. De voorbije zeven jaar lag de gemiddelde wintersterfte van bijen boven de dertig procent, tien procent hoger dan de historische trend. In de VS alleen al bestuiven honingbijen 130 verschillende gewassen. Die vertegenwoordigen samen een jaarlijkse marktwaarde van 15 miljard dollar.

"We houden minder bijen en ze sterven sneller", zegt een specialist van het Amerikaanse landbouwministerie. De bijensterfte wordt toegeschreven aan het gebruik van pesticiden en schimmelbestrijdingsmiddelen, vervuiling en klimaatverandering. De combinatie van bestrijdingsmiddelen zorgt ervoor dat de bijen minder of niet meer resistent zijn tegen de parasiet Nosema ceranae, waardoor ze sterven. Sommige onderzoekers wijten het aan "reisstress" van bijen die van het ene gewas naar het andere worden getransporteerd.

Gezien de prijs voor Californische amandelen op de wereldmarkt als een ijkpunt geldt, heeft de prijsstijging ook impact in Europa. Alpro, Europees marktleider in amandelmelk, stelt dat droogte, problemen met bestuiving en de hoge vraag verantwoordelijk zijn voor hogere prijzen. Alpro haalt zijn amandelen uit Europa.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 dingen waar vegetariërs mee moeten leven

17 dingen waar vegetariërs mee moeten leven

http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/6/10/20131106065229/media_xll_6244480.jpg


Meer en meer mensen zijn vegetariër, maar dat wil niet zeggen dat de vooroordelen en/of misvattingen de wereld uit zijn. Hier zijn alvast de 17 meest vervelende dingen waar vegetariërs mee te maken krijgen. Een gewaarschuwde vleesetende medemens is er twee waard.

1. Mensen die maar niet kunnen geloven dat je geen vlees eet.
2. Mensen die niet begrijpen dat je niet alleen vegetariër bent omdat je "van dieren houdt". 
3. De vraag of je vlees zou eten als je er een miljoen euro voor zou krijgen. En: of je vlees zou afslaan als je vastzat op een onbewoond eiland en je anders zou verhongeren.
4. Op restaurant dezelfde prijs moeten betalen voor de vegetarische optie.
5. De veronderstelling dat vegetariërs iets missen in het leven en wel miserabel moeten zijn omdat ze geen vlees kunnen eten.
6. Het argument dat "planten ook gedood worden".
7. Proberen een niet-vegetarische maaltijd beleefd te weigeren zonder je de woede van de kok op de hals te halen.
8. Het idee dat je nooit genoeg proteïnen kan binnenkrijgen zonder vlees en je wel zwak en oververmoeid moet zijn.
9. Mensen die "geprobeerd" hebben vegetariër te zijn, maar het "niet konden".
10. Imitatievlees.
11. De blik vol ongeloof over het feit dat je zonder spek kan leven.
12. Restaurants die zich weigeren aan te passen.
13. Of andere restaurants waar slaatjes de enige optie zijn...
14. Mensen die zeggen vegetariër te zijn, maar wel nog kip en vis eten en tegen een goede cheeseburger zo nu en dan geen nee kunnen zeggen.
15. Verweten worden pretentieus te zijn.
16. Vegetariërs die echt pretentieus zijn en de groep een slechte naam geven.
17. Die ene vriend die je in het geheim vlees probeert voor te schotelen.» Reageer (0)
05-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Doors - John Lee Hooker & Jim Morrison - Roadhouse Blues

The Doors - John Lee Hooker & Jim Morrison - Roadhouse Blues

Klik op de foto om ze te beluisteren


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze medicatie bestrijdt het best een verkoudheid

Deze medicatie bestrijdt het best een verkoudheid


http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/9/5/20131105105359/media_xll_6242120.jpg


Paracetamol is de beste behandeling om hoestbuien, snotneus en keelpijn te genezen, dat beweren Britse artsen. Dit bestanddeel zit in heel wat medicatie die je zonder voorschrift kunt krijgen. Ibuprofen neem je beter niet, dit kan namelijk maken dat je langer last hebt van je symptomen.

De Britse onderzoekers volgden 899 patiënten die naar hun huisarts gingen met een infectie aan de luchtwegen en die kampten met symptomen als keelpijn, een snotneus en hoestbuien. Ze kregen verschillende types van behandelingen: paracetamol, ibuprofen of een combinatie van beide. Daaruit blijkt dat patiënten vaker een maand later opnieuw naar de dokter moesten gaan met ergere of nieuwe symptomen wanneer ze enkel ibuprofen of ibuprofen met paracetamol namen.

Professor Paul Little aan de universiteit van Southampton verklaart: "Paracetamol, ibuprofen of een combinatie van beide zijn de vaakst gebruikte behandelingen bij infecties aan de luchtwegen. Het inhaleren van stoom doe je beter niet, want het verzacht de symptomen niet en sommige mensen lopen zo brandwonden op. Ook blijkt een combinatie van paracetamol en ibuprofen niet efficiënter te zijn dan alleen paracetamol nemen." Je kan pillen met enkel paracetamol bij de apotheker zonder voorschrift krijgen, het bestanddeel zit in heel wat middeltjes tegen verkoudheden.

Ibuprofen blokkeert de productie van verschillende chemische stoffen in het lichaam, waaronder prostaglandines die aangemaakt worden als reactie op verwondingen, ziekten en infecties veroorzaken. Paracetamol blokkeert een ander enzym in het brein en het ruggenmerg en is betrokken bij de overbrenging van pijn.  Ibuprofen verzacht de pijn en beperkt de infectie, het wordt vaak gebruikt om de pijn als gevolg van artrose te bestrijden. Deze stof kent weinig bijwerkingen, maar kan wel leiden tot maagbloeding, nierschade en allergische reacties. Mensen die allergisch zijn aan aspirine nemen dit beter niet. Volgens Little suggereren de resultaten dat ibuprofen je zelfs nog zieker kan maken. "Het kan zijn dat het medicijn een belangrijk deel van de immuunreactie stoort en zo je symptomen langer kan doen duren.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek psycholoog wordt binnenkort terugbetaald

Bezoek psycholoog wordt binnenkort terugbetaald


http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/9/2/20131105065325/media_xll_6241712.jpg


Een consultatie bij de psycholoog of psychotherapeut kan worden terugbetaald, nu zij dankzij een nieuwe wet erkend zullen worden, zo staat vandaag in De Morgen en De Standaard. Het wetsontwerp zal vandaag worden ingediend door de liberalen, christendemocraten, socialisten en groenen.

Op uiterlijk 1 januari 2016 moeten alle psychologen en psychotherapeuten in ons land erkend zijn. Dit moet een einde maken aan de kwakzalverij en er tegelijkertijd voor zorgen dat minder Belgen naar de antidepressiva grijpen. Momenteel zijn er dat één op de tien. Dat kost jaarlijks 300 miljoen euro en daarmee zijn we koploper in Europa.

Dit is ook een doorn in het oog van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS). Door psychologen en psychotherapeuten te erkennen, ligt de weg open voor terugbetaling en zullen hulpzoekenden sneller professionele hulp zoeken.

Er komen duidelijke richtlijnen. Zo zullen psychologen een masterdiploma moeten bezitten en zullen psychotherapeuten zeven jaar moeten studeren. Zij die vandaag psychotherapeut zijn, zullen zich bij een nieuwe federale raad moeten aanmelden.

De mutualiteiten verwelkomen de strenge regels. "Het is een eerste stap om het beroep uit te kuisen van charlatans", zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteit, in De Morgen. Momenteel zijn er naar schatting 20.000 tot 30.000 psychologen en psychotherapeuten. Zelfs als zij niet allemaal erkend worden, zal de terugbetaling veel geld kosten. "We hebben nog geen projecties gemaakt, maar het is evident dat dit een serieuze kostenpost zal zijn", zegt Marc Justaert, voorzitter van de Christelijke Mutualiteit. "Dat bedrag zal dan ook moeten worden toegevoegd aan het budget van het RIZIV, dat nu al 25 miljard euro bedraagt." (br.hln)» Reageer (0)
04-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Virtueel meisje ontmaskert duizend kindermisbruikers

Virtueel meisje ontmaskert duizend kindermisbruikers

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Kinderhulporganisatie Terre des Hommes heeft door middel van een virtueel Filipijns meisje ruim duizend kindermisbruikers op het internet geïdentificeerd. Onder hen waren er dertien Belgen en twintig Nederlanders. Dat heeft Terre des Hommes vandaag bekendgemaakt op een persconferentie.

In totaal trapten mensen uit 65 landen in de val. Het videomateriaal van Terre des Hommes is overhandigd aan Interpol. Met de zaak wil de stichting aandacht vragen voor het misbruik van kinderen in derdewereldlanden via de webcam.

Terre des Hommes is een hulpinstelling die uitbuiting bestrijdt van kinderen in ontwikkelingslanden. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerikaanse gifrups op kamerplant in Kortenaken

Amerikaanse gifrups op kamerplant in Kortenaken

http://static3.hln.be/static/photo/2013/5/2/3/20131104152728/media_xll_6240498.jpg

In het Vlaams-Brabantse Kortenaken werd op een exotische kamerplant een Amerikaanse gifrups ontdekt. Bij aanraking kan het diertje zorgen voor een branderig gevoel, maar ook misselijkheid en ademhalingsstoornissen behoren tot de gevaren, zo meldt Natuurpunt.

De veelkleurige rups zat op een exotische palmboom die twee tot drie maanden geleden aangekocht werd op een markt in Brussel. "Ik ontdekte woensdagochtend onderaan de plant kleine bolletjes die leken op peperbolletjes, maar dat bleken uitwerpselen van de rups te zijn", vertelt Priscilla Everaerts. "Daarna ontdekte ik de rups op de plant". De vrouw stak de rups in een afgesloten bokaaltje, en maar goed ook, want het bleek te gaan om de gevaarlijke Noord-Amerikaanse vlinderrups 'Saddleback caterpillar'.

Het diertje heeft zowel aan de kop als aan het staartuiteinde opvallende uitsteeksels, die bezet zijn met netelharen. Nog opvallender is de kleur: de bruine rups heeft een wit-groen 'jasje' aan en lijkt geen poten te hebben. "De stekelachtige haren van dit beestje zijn verbonden met een gifklier", verduidelijkt Hendrik Moeremans (Natuurpunt). "Die haren kunnen bij het geringste contact afbreken. Dat kan resulteren in rode plekken, blaren en een intens branderig gevoel rond de wonde, maar wie in contact komt met de rups kan ook last krijgen van misselijkheid, die tot een dag kan aanhouden, en ademhalingsmoeilijkheden." De natuurvereniging merkt op de onze processierups maar een doetje is vergeleken met de Noord-Amerikaanse soort.

Natuurpunt vraagt om dergelijke rupsen, de vlinders (die lijken op een bruine mot) of de eitjes te vernietigen en niet vrij te laten. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlieg eens door het Londen van de 17de eeuw

Vlieg eens door het Londen van de 17de eeuw

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Altijd al willen weten hoe Londen er voor de Grote Brand van 1666 uitzag? Zes studenten van de Montfort universiteit uit Leicester maakten een 3D-animatiefilmpje dat een realistisch beeld schept van Londen onder de Tudors.

Ze gebruikten historische stadsplannen om een waarheidsgetrouw stratenpatroon weer te geven. Je vliegt tijdens zonsopgang door steegjes en ziet de verpauperde buurten, marktplaatsen, kerken en zelfs enkele interieurs. Uit dagboeken uit die periode haalden ze uithangborden van herbergen en winkels.

De studenten wonnen met dit filmpje de eerste prijs in de Off the Map-wedstrijd, een competitie die wordt uitgeschreven door The British Library en videogame-ontwikkelaars GameCity en Crytek.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze slip moet verkrachting voorkomen

Deze slip moet verkrachting voorkomen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Een slip die verkrachtingen uit de wereld zou moeten helpen, werd door het bedrijf AR Wear ontwikkeld. De speciale skeletstructuur in combinatie met een slotje zou moeten voorkomen dat vrouwen het slachtoffer worden van seksueel geweld.

De slip is verstevigd aan het kruis, de taille en de beenopeningen. Het slotje werkt door twee schijfjes die je in een bepaalde positie moet zetten om de slip te openen. De combinatie kun je helemaal zelf kiezen. Dit moet maken dat eens je het kledingstuk aanhebt, een onbekende deze niet kan uittrekken.
 

Momenteel bestaat er al een prototype van het ondergoed, maar het is nog niet op de markt verkrijgbaar. De uitvinders willen via crowdfunding, voldoende geld ophalen bij het grote publiek om het product te kunnen lanceren. De slip kan geen poging tot aanval door een man voorkomen, maar je krijgt wel meer controle over de afloop. Hiermee kunnen vrouwen met een gerust hart nog steeds 'gevaarlijke' activiteiten als een avondlijke loopsessie, reizen naar een exotisch land, een avondje stappen of een eerste date met een onbekende met een gerust hart ondernemen.

Volgens de makers verhoogt weerstand de kans dat een verkrachting doorgezet wordt, zonder dat het slachtoffer meer kans loopt op lichamelijk geweld. Zelfs wanneer het slachtoffer onder invloed van alcohol of drugs is, hoeft ze zich zelfs geen zorgen te maken. De slip zou efficiënter zijn dan het dragen van zelfverdedigingsproducten als pepperspray omdat deze 'wapens' ook tegen de vrouw zelf gebruikt kunnen worden.

Hoewel een moderne kuisheidsgordel allesbehalve comfortabel klinkt, beweren de makers dat het kledingstuk erg makkelijk zit. Wij stellen ons toch wat vragen bij de slip. Want wiens verantwoordelijk is het om verkrachting te voorkomen: de dader of het slachtoffer? En de dader kan het slachtoffer nog steeds onder levensbedreiging verplichten om het slotje zelf te openen. En het lijkt ons ook erg moeilijk om in een dronken bui te gaan plassen, wanneer handelingen niet meer zo vlot gaan.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier redt Britse man van onderkoeling

Bier redt Britse man van onderkoeling


http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/6/6/20131104065407/media_xll_6239346.jpg

Twee mannen die vrijdag van een pier in zuidoost Engeland in de zee spongen, hebben waarschijnlijk hun leven te danken aan de acht blikjes bier die ze op hadden. Volgens de dokters heeft de alchohol waarschijnlijk hun lichaam op gang gehouden.

Eén van de mannen was na een nachtje drinken op het idee gekomen een duik te nemen. Samen met een vriend sprong hij van de Herne Bay pier het water in. Volgens de kustwacht hebben de mannen veel geluk gehad, aangezien ze een goede 45 minuten in het water lagen voor iemand hen opmerkte. 

Eén van de mannen werd gered door een politieagent die een reddingsboei in het water gooide, maar de andere moest door de kustwacht aan wal gehaald worden. Hij had het bewustzijn verloren en was zwaar onderkoeld. De paramedici moesten uiterst voorzichtig te werk gaan, omdat er een groot risico was op hartstilstand.

Na de reddingsoperatie werden de drinkebroers naar een ziekenhuis in Margate, in het zuidoosten van Engeland gebracht.

Ga niet zwemmen, wanneer je gedronken hebt, aldus de kustwacht.  (br.hln)» Reageer (0)
03-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je hond je zegt met zijn kwispelende staart

Wat je hond je zegt met zijn kwispelende staart


http://oi43.tinypic.com/11uhlie.jpg


De richting waarin een hond kwispelt, zegt alles over zijn gemoedstoestand. Dat besluiten Italiaanse experts uit experimenten waarbij ze 43 honden lieten kijken naar silhouetten en filmpjes van kwispelende soortgenoten. Sloeg de staart (vanuit het standpunt van de hond zelf) meer uit naar links, dan ging de hartslag van de toekijkende hond omhoog. Een aanwijzing dat honden weten dat kwispelen naar links staat voor gevaar en conflict, aldus de wetenschappers. Op rechts kwispelende silhouetten kwam geen reactie, "wat aangeeft dat honden dit beschouwen als een uiting van vertrouwen en vriendschap".

Het was al eerder bekend dat een gelukkige hond zijn staart naar rechts laat kwispelen, terwijl nerveuze honden naar links kwispelen.

"Maar het is voor het eerst dat iemand aantoont dat dit ook communicatieve waarde heeft", zegt diergedragskundige Matthijs Schilder van de Universiteit Utrecht in De Volkskrant. Het is ook niet onlogisch dat honden die een linkskwispelende soortgenoot zien zelf onrustig worden, vindt Schilder. "In het kwispelen naar links zit meer afkeer. De hogere hartslag van een hond die dat ziet, zegt dat het dier zich klaarmaakt voor actie. Voor spel, of voor iets vervelends".

Overigens zagen de Italianen de hartslag van de honden ook soms omhoog gaan als die een hondensilhouet te zien kregen dat niet kwispelde. Dat kan komen doordat honden in aanvalspositie hun staart stilhouden, opperen de wetenschappers.

Rechtskwispelen nemen honden waar als een uitdrukking van vertrouwen en vriendschap

Hersenhelften
Bij een eerder experiment lieten Canadese onderzoekers een robothond naar links en naar rechts kwispelen, om te zien hoe andere honden daarop zouden reageren. Dat gaf weinig resultaat. "Wellicht zien honden de bewegingen van een robotstaart niet als biologisch overtuigend", menen de Italianen nu. Volgens hen hangt het verschil in kwispelrichting samen met de specialisatie in hersenhelften bij honden. Ook bij andere diersoorten zijn tal van links-rechtsverschillen in gedrag bekend, zegt Schilder. Maar in dat rijtje is kwispelen nieuw.

Hoge staart
Volgens de diergedragskundige kan de kwispelstaart ook verklaren waarom dominante honden vaak een hoge staart maken waarvan alleen het uiteinde kwispelt. "Zo'n hond laat zijn tegenstander in het ongewisse over zijn gevoel", speculeert Schilder. "Hij maskeert zijn gemoedstoestand". (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The New York Times vol lof over Veerle Baetens

The New York Times vol lof over Veerle Baetens

Klik op de foto om de trailer te bekijken

De vertolking die Veerle Baetens neerzet in Felix van Groeningens 'The Broken Circle Breakdown' is één van de vier 'standout performances' in film deze winter. Dat schrijft filmrecensent Logan Hill van The New York Times in de zondagseditie van de krant.

Het artikel met als titel 'Star Turns Amid a Winter Flurry - Jared Leto, Veerle Baetens and Other Standout Performances' verschijnt net op het ogenblik dat van Groeningens film zijn Amerikaanse première beleeft in New York. Volgens The New York Times mag het filmpubliek zich deze winter verwachten aan vier filmvertolkingen die er met vlag en wimpel bovenuit steken. Veerle Baetens wordt daarbij in één adem genoemd met Jared Leto voor zijn rol in 'Dallas Buyers Club', Oscar Isaac uit 'Inside Llewyn Davis' en Tiger Chen die te zien is in 'Man of Tai Chi'.

Hill staaft zijn keuze voor Veerle Baetens met de manier waarop de actrice haar rol "onafgebroken met zo'n intensiteit uitbeeldt alsof de tatoeages die haar lichaam bedekken niet alleen bestaan uit inkt, maar verweven werden met rauwe zenuwen". Verder heeft de recensent het ook over de chemie tussen Baetens en haar tegenspeler Johan Heldenbergh die "varieert van passionele lichamelijkheid en pijnlijke tederheid, tot met verstomming geslagen verdriet en roekeloze wreedheid".
 
In het artikel komt Baetens ook zelf aan het woord. Zo spreekt ze o.a. over de manier van werken aan de film, hoe ze zich mentaal voorbereidde op de rol en hoe ze de bluegrass soundtrack niet zomaar tot een kopie van het origineel wilde herleiden, maar zich focuste op de emotionele eenvoud van de muziek.
 
Het is niet de eerste keer dat Felix van Groeningens speelfilm gelauwerd wordt om zijn sterke acteerprestaties. Tijdens het Tribeca Film Festival in april kreeg Veerle Baetens al de prijs voor Beste Actrice. Bovendien konden beide hoofdrolspelers internationaal al op heel wat goede kritieken rekenen, zoals onder meer op de Britse krantenwebsite The Telegraph waar men het had over 'two of the most moving performances of the year'.

Na haar rol van Elise in 'The Broken Circle Breakdown', was Veerle Baetens op het scherm te zien als Margaretha van Anjou in de Britse prestigereeks 'The White Queen' en vertolkt ze Meester Teugels in Jan Verheyens 'Het vonnis'. Dezer dagen staat Baetens op de set van 'The Team', een internationale politieserie.

'The Broken Circle Breakdown' is de officiële Belgische inzending voor de Oscars in de categorie 'beste niet-Engelstalige film'.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avonturier na maanden (en vlak voor dood) gered uit bos

Avonturier na maanden (en vlak voor dood) gered uit bos


http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/1/14/20131103081032/media_xll_6237794.jpg


Ongelooflijk maar waar: een 44-jarige avonturier is na maanden gered uit een bos in Canada. Marco Lavoie werd gevonden in het noordwesten van Quebec, volgens experts slechts enkele uren voordat hij gestorven zou zijn.

Lavoie trok op 16 juli voor een tocht van twee maanden naar het bos, maar wat er juist gebeurd is tussen dan en 30 oktober is wat vaag. Wat wel zeker is, is dat zijn kamp ongeveer een maand na zijn vertrek aangevallen werd door een beer waardoor hij geen eten of materiaal meer had.

"Zijn hond is tussen hem en de beer gaan staan om zijn baasje te beschermen", aldus agent Ronald McLnnis. Sommige bronnen beweren dat hij zijn Duitse herder heeft moeten opeten om te overleven, maar die geruchten zijn niet bevestigd. Wel is het zo dat zijn hond de tocht niet heeft overleefd.

Lavoie verloor bijna de helft van zijn lichaamsgewicht en leed aan onderkoeling. Toen de man uiteindelijk door een helikopter gevonden werd, kon hij niet eten, drinken of praten. De familie van Marco sloeg niet meteen alarm toen hij na twee maanden niet thuiskwam, omdat hij een ervaren trekker is. Negen dagen nadat ze dan toch de politie verwittigden, werd de zwaar gehavende avonturier gevonden.

Lavoie zal waarschijnlijk volledig herstellen, maar heeft wel enkele weken in het ziekenhuis voor de boeg. "Het is onwaarschijnlijk dat hij zo lang heeft overleefd zonder voedsel, want in die bossen is er weinig plantaardig leven waar hij op kon teren", aldus een survivalinstructeur. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Doors - Touch Me

The Doors - Touch Me

Klik op de foto om ze te beluisteren

The Doors was een Amerikaanse band uit de jaren 1965-1973. De naam is ontleend aan 'The Doors of Perception', de titel van een boek van Aldous Huxley, die op zijn beurt de frase had ontleend aan een gedicht van William Blake: "If the doors of perception were cleansed every thing would appear to man as it is, infinite".
Omdat de beeldbepalende zanger van de band, Jim Morrison, in de zomer van 1971 overleed, zijn sommigen van mening dat de band met zijn wegvallen ophield te bestaan. The Doors maakten rockmuziek met psychedelische melodieën en poëtische teksten.

De leden van de band schreven hun werk meestal onder invloed van de drugs zoals lsd. In de originele bezetting zagen zes studioalbums het licht. Na de dood van Jim Morrison in 1971 werden nog twee studioalbums met nieuwe nummers uitgebracht, waarop Ray Manzarek en Robby Krieger de zang overnamen. Na bijna 30 jaar kwam het tot een reünie. Onder impuls van gitarist Robby Krieger en keyboardspeler Ray Manzarek, aangevuld met Ian Astbury als vervanger van Jim Morrison, bereisden ze concertzalen onder de naam The Doors of the 21st Century. Drummer John Densmore weigert tot op heden deel te nemen aan een reünie. Zijn opstelling leidde in juli 2005 tot een rechtszaak die hij won. Het gevolg hiervan is dat de band vanaf november 2005 de naam Riders on the Storm draagt.» Reageer (0)
02-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse striphelden Suske & Wiske populairder in Nederland

Vlaamse striphelden Suske & Wiske populairder in Nederland


http://static0.hln.be/static/photo/2013/17/4/4/20131102073440/media_xll_6236539.jpg


Ze praten alweer jaren keurig Algemeen Beschaafd Nederlands en vliegen doorgaans met de KLM. Toch was hun geestelijk vader Vlaming in hart en nieren en wordt de strip nog steeds in België bedacht. Suske en Wiske zijn inmiddels zowel Vlaams als Nederlands. Maar in Nederland wint de strip aan populariteit, schrijft het Algemeen Dagblad.

Tot 1964 beleefden Suske, Wiske, Lambik, Jerom en tante Sidonia hun avonturen in het Antwerpse dialect. Dat was immers de stad waar Vandersteen zelf opgroeide. Zo verwees de kreet 'Seefhoek vooruit!' naar de Antwerpse wijk van Vandersteens jeugd.

Vanwege de stijgende populariteit in Nederland en de bijbehorende kritiek op de Vlaamse taal die regelmatig de burelen van Belgische tekenstudio bereikt, besloot uitgeverij De Standaard om vanaf 1953 met een aparte Nederlandse versie van Suske en Wiske op de markt te komen.

En zo zijn de vijf striphelden ruim 10 jaar lang tweetalig: Vlaams in Vlaanderen en Nederlands bij onze noorderburen. Niet alleen de taal past Vandersteen voor de Nederlandse lezers aan. Tante Sidonie gaat voortaan door het leven als Sidonia en Wiskes rode popje is in Nederland absoluut aan een meer passende naam toe. Schalulleke (wat Brussels is voor pijpajuin) werd kort omgedoopt tot Schabolleke en kreeg daarna haar definitieve naam: Schanulleke.

Na 10 jaar tweetaligheid vond de uitgeverij het welletjes. Tante Sidonia maande in album 50 'De Nerveuze Nerviërs' (1964) Lambik aan om voortaan alleen nog Algemeen Beschaafd Nederlands te spreken. Waarna Lambiek overigens in Nederland weer gewoon Lambik ging heten en Jeroen weer Jerom.

Inmiddels is niets Nederlands de Vlaamse striphelden nog vreemd. Ze beleven avonturen in Zeeland ('Het Delta Duel', 1983) of op de Veluwe ('Verraad op de Veluwe', 2004) en vliegen doorgaans met de KLM. In 'De Goalgetter' (1990) speelt spits Suske zelfs in een oranje shirtje.

De strip verkoopt in Nederland aanzienlijk beter dan in België. Per jaar gaan er ongeveer 1,2 miljoen boeken over de toonbank. Twee derde daarvan wordt verkocht in het buitenland, met name Nederland.

"Het blijft ons telkens verbazen hoe razend enthousiast ons Nederlands publiek is. Als een kind zo blij reageren volwassen mannen als we een handtekening zetten. Vlamingen vinden ons ook wel tof, maar die reageren iets gereserveerder,' vertelt Peter van Gucht, de huidige verhalenbedenker van Suske en Wiske. "Het zegt toch genoeg dat we juist in Nederland een fanclub hebben en in België niet."  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerinnenbond klopt Jeroen Meus in boekenverkoop

Boerinnenbond klopt Jeroen Meus in boekenverkoop


http://static0.hln.be/static/photo/2013/15/3/11/20131029131532/media_xll_6228956.jpg


Televisiechef Jeroen Meus moet zijn toppositie afstaan aan de KVLV, de vroegere Boerinnenbond. Volgens voorlopige cijfers werden er dit jaar meer exemplaren verkocht van 'Ons Kookboek' dan van 'Dagelijkse Kost'. De verkoop van kookboeken heeft zijn hoogtepunt achter de rug. Kookboeken moeten aan populariteit inboeten door de vele kinder- en hobbyboeken. Dat meldt winkelfederatie Comeos.

Het kookboekengenre lijkt dit jaar overschaduwd te worden door kinderboeken en hobbyboeken. Vooral die laatste, over onderwerpen als breien, knippen en naaien, zijn aan een steile opmars bezig. De groei ervan bedroeg 132 procent.

De verkoop van kookboeken mag dan wel dalen, maar populaire televisiekoks blijven het wel goed doen. Al moet Jeroen Meus zijn toppositie afstaan aan de KVLV, de vroegere Boerinnenbond. Er gingen dit jaar al meer exemplaren van 'Ons Kookboek' over de toonbank dan van 'Dagelijkse Kost'. Pascale Naessens bezet de derde plaats.

Ook op de Boekenbeurs, die overmorgen van start gaat, wisselen de chefs hun potten en pannen even in voor een vlotte pen. Zowel Jeroen Meus als Pascale Naessens zullen er zeven van de twaalf dagen aanwezig zijn, en ook Carmen Pfaff, Claudia Allemeersch en Sofie Dumont maken tijd vrij om uw kookboek van een persoonlijke krabbel te voorzien. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brandstoffen en stookolie 31 procent duurder op 10 jaar

Brandstoffen en stookolie 31 procent duurder op 10 jaar


http://static3.hln.be/static/photo/2013/3/7/5/20131102061820/media_xll_6236525.jpg


De factuur voor brandstoffen en stookolie is op 10 jaar tijd 31 procent zwaarder geworden voor de Belg, zo schrijft Le Soir vandaag op basis van cijfers van de federale overheidsdienst Economie. Waar die factuur in 2002 nog uitkwam op 1.000 euro, was dat eind 2012 1.771 euro. De uitgaven aan deze brandstoffen waren goed voor 5 procent van het hele jaarbudget van de Belg. Tien jaar eerder was dit 3 procent.

Aan lopende prijzen bedraagt de groei van de factuur meer dan 64 procent. Aan constante prijzen, dus rekening houdend met de inflatie, bedraagt de toename 31 procent.

De reële factuur voor de huishoudens nam niet even snel toe dan de prijzen voor de eindproducten op zich. Benzine werd 35 procent duurder, diesel 62 procent en stookolie 133 procent. De Belg verbruikt dus steeds minder brandstoffen, zeker wat stookolie betreft.(br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ruim 200 prestigieuze loten rond Kuifje te koop in Parijs

Ruim 200 prestigieuze loten rond Kuifje te koop in Parijs


http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/3/6/20131031194742/media_xll_6234651.jpg

Meer dan 200 loten rond Kuifje, beeldjes, tekeningen en originele albums, worden aangeboden aan de liefhebbers op 1 december in Parijs tijdens een Hergé-veiling bij Piasa, in samenwerking met Moulinsart S.A.

De verkoop bevat onder meer de beelden van Kuifje en Bobbie, vervaardigd door Nat Neujean, unieke modellen in beschilderd plaaster die door Hergé zelf nog ingehuldigd werden in Ukkel voor de 30-jarige viering van het weekblad Kuifje (geraamd op 60.000 tot 80.000 euro), aldus veilinghuis Piasa.

Een van de acht definitieve bronzen beelden, het exemplaar genummerd E.U. 1/1 (Epreuve Unique) wordt geschat op 120.000 tot 180.000 euro. Een bronzen buste van de tekenaar uit 1958 is geschat op 16.000 tot 20.000 euro.

Een volledige collectie van Le Petit Vingtième, het weekblad dat de avonturen van Kuifje voorpubliceerde en het merendeel van de vooroorlogse werken van Hergé, wordt geraamd op 38.000 tot 45.000 euro.» Reageer (0)
01-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruisspinnen zijn dit jaar kleiner

"Kruisspinnen zijn dit jaar kleiner"


http://static3.hln.be/static/photo/2013/2/14/1/20131031142531/media_xll_6234016.jpg


Kruisspinnen zijn dit jaar kleiner dan andere jaren en dat komt omdat de cocons later uitkwamen door de late lente, waardoor de diertjes in hun "jeugdperiode" ook maar weinig te eten hadden. Dat zegt de arachnologische vereniging Arabel en Natuurpunt op Natuurbericht.be.

"De erg lange zomer zorgde er wel voor dat ze hun voortplantingstaken toch nog makkelijk konden vervullen", aldus Hendrik Moeremans (Natuurpunt) en Koen Van Keer (Arabel). "De 'achterstallige grootte' halen ze weliswaar niet meer helemaal in, maar door veel te eten, slagen ze er nog wel in om veel eitjes te leggen. Daarbij past de grootte van de eitjes zich ook aan aan de ruimte die ze hebben in het achterlijf van de moederspin. Simpel gezegd: kruisspinnen zullen dit jaar nog veel eitjes leggen, maar doordat de moeder kleiner is, zullen ook de eitjes kleiner zijn. De deadline is duidelijk voor een kruisspin: voor het begin van de winter moet ze stevige eicocons met veel eitjes kunnen produceren."

Kruisspinnen passen zich zelfs aan in het 'rampscenario', waarin zowel lente als zomer slecht zou zijn. Daarnaast maken ze ook gebruik van een zelfregulerend mechanisme: als er volgend jaar te veel spinnen zijn in verhouding tot het prooi-aanbod, dan zal hun aantal 'automatisch' inkrimpen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lou Reed stierf vredig tijdens tai chi

"Lou Reed stierf vredig tijdens tai chi"

http://static1.hln.be/static/photo/2013/1/1/8/20131101001109/media_xll_6235193.jpg


De Amerikaanse muzikant Lou Reed stierf op uiterst vredige wijze, zo vertelde zijn weduwe Laurie Anderson gisteren in de lokale Amerikaanse krant The East Hampton Star. In het rustige plaatsje East Hampton had het stel de afgelopen jaren veel tijd doorgebracht.

"Lou was een tai chi-meester en bracht zijn laatste dagen hier door terwijl hij gelukkig en overweldigd was door de schoonheid en kracht en zachtheid van de natuur. Op zondagmorgen overleed de cultlegende terwijl hij naar de bomen keek en 'met zijn muzikantenhanden' tai chi-oefeningen deed", schrijft Anderson.

Lou Reed maakte furore als mede-oprichter van de avant-gardistische rockband The Velvet Underground en ook als soloartiest. Hij stierf aan de gevolgen van een leveraandoening. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Texaan gearresteerd omdat hij bibliotheekboek vier jaar vergat

Texaan gearresteerd omdat hij bibliotheekboek vier jaar vergat

http://static1.hln.be/static/photo/2013/5/10/4/20131101110246/media_xll_6235729.jpg


Een man in Texas is gearresteerd en zal voor een rechtbank moeten verschijnen omdat hij een van een bibliotheek ontleend studieboek niet tijdig heeft ingeleverd, zo heeft Fox News vandaag op gezag van KWTX.com gemeld.

Jory Enck uit Copperas Cove in centraal-Texas ontleende in 2010 een studieboek in de plaatselijke bibliotheek. Op 23 oktober stond de politie aan zijn deur om hem te arresteren omdat hij het boek nog steeds niet had teruggebracht. Hij kwam mits een borg van 200 dollar vrij, maar zal voor een rechtbank moeten verschijnen.

Fox vernam bij de politie van Copperas Cove dat Enck niet de eerste maar anderzijds ook niet de zoveelste was die dit overkwam.

Volgens een vier jaar geleden goedgekeurde gemeentelijke ordonnantie moet de plaatselijke rechtbank worden ingelicht wanneer iemand een boek niet na 90 dagen terugbrengt, en die niet heeft geantwoord op aanmaningen per telefoon of e-mail. Dit kan dan resulteren in een arrestatiebevel. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.New York krijgt het hoogste reuzenrad ter wereld

New York krijgt het hoogste reuzenrad ter wereld


http://static1.hln.be/static/photo/2013/2/16/7/20131101012520/media_xll_6235327.jpg


Het stadsbestuur van New York heeft groen licht gegeven voor de bouw van wat het hoogste reuzenrad ter wereld moet worden. De attractie zal volgens de initiatiefnemers adembenemende zichten bieden over de skyline van Manhattan.

Volgend jaar moet de bouw van The New York Wheel starten aan de noordzijde van Staten Island. Dat is het eiland ten zuidwesten van Manhattan en een van de vijf stadsdelen van New York. Het rad zal een hoogte van 192 meter hebben. Daarmee zal het vlotjes de reuzenraden van Londen en Singapore achter zich laten. Het exemplaar in Singapore is met 165 meter momenteel het hoogste.

De opening is voorzien in 2016. De promotoren verwachten 30.000 bezoekers per dag en zowat 4 miljoen per jaar. Het rad zal 36 cabines tellen die elk een capaciteit van 40 personen hebben. Dat brengt de capaciteit op 1.440. Een rondje zal 38 minuten duren.

De kostprijs wordt op 320 miljoen dollar geraamd. Het rad zal een onderdeel zijn van een groot hotel- en winkelcomplex dat gepland is aan de waterkant van Staten Island.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alain Bariere - Ma vie

Alain Bariere - Ma vie

Klik op de foto om hem te beluisteren


Alain Barrière is geboren op 18 november 1935 in La Trinité-sur-Mer. Hij groeide op in Bretagne, Frankrijk. In zijn studietijd kocht hij een gitaar en begon teksten te schrijven. Hij studeerde bouwkunde. In 1960 rondde hij zijn studie af en vertrok naar Parijs om daar werk te zoeken. Maar 's avonds speelde hij in clubs. In 1961 won hij een song festival met het lied ''Cathy''. In 1963 werd zijn lied ''Elle Était Si Jolie'' uitgekozen voor het Eurovisie Sonfestival. Hij eindigde op de 5de plaats. Het lied betekende wel zijn doorbraak. Albums verschenen en Alain werd een 'star' in Frankrijk.» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!