Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




06-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinderartsen eisen uitbreiding euthanasiewet

Kinderartsen eisen uitbreiding euthanasiewet

http://oi44.tinypic.com/2zdog1v.jpg


In een opmerkelijke open brief roepen zestien kinderartsen, ook van katholieke ziekenhuizen, op om euthanasie voor kinderen zo snel mogelijk te regelen. De gevallen die ze in hun praktijk zien, zijn té schrijnend, bericht De Morgen vandaag. De Senaat debatteert vandaag over het onderwerp. Een wisselmeerderheid, zonder CD&V, is mogelijk in de maak om het plan erdoor krijgen. De religieuze leiders in België kanten zich intussen tegen een uitbreiding van de wet. "Euthanasie van kwetsbare groepen, kinderen of mensen met dementie, is radicaal in strijd met hun menselijke waardigheid", luidt het in een communiqué.

"Elke levensbeëindiging is een daad van menselijkheid, die slechts in laatste instantie wordt gesteld. Waarom zou men minderjarigen deze ultieme mogelijkheid ontzeggen? ", vragen de zestien kinderartsen zich af in de open brief.

De situaties die de artsen in hun praktijk zien zijn schrijnend. Zo schrijnend dat zij willen dat er nu eindelijk iets verandert.

Mogelijk komt de uitbreiding van de wet er met een wisselmeerderheid, meent De Morgen. Een alliantie van meerderheidspartijen sp.a, PS, Open Vld en MR diende voor de zomer al voorstellen in. Zij willen een uitbreiding van de wet naar oordeelkundige minderjarigen, mits die toestemming hebben van hun ouders en een heel team aan behandelende artsen ook achter die beslissing staat. CD&V en cdH zijn tegen, maar met de hulp van N-VA is een meerderheid mogelijk. De Vlaams-nationalisten dienden ook al een wetsvoorstel in, dat euthanasie bij psychisch lijden wel uitsloot.

Het is niet omdat op euthanasie bij minderjarigen een gigantisch taboe rust, dat het niet gebeurt. Precieze cijfers zijn er niet, maar een rondvraag van de VUB en de UGent uit 2010 leerde dat er toen dertien gevallen bekend waren in België in de voorafgaande achttien maanden. Het ging om kinderen tussen één en zeventien jaar.

Religieuze tegenkanting
De religieuze leiders in België kanten zich tegen een uitbreiding van de euthanasiewet. "Euthanasie van kwetsbare groepen, kinderen of mensen met dementie, is radicaal in strijd met hun menselijke waardigheid", luidt het woensdag in een communiqué. "Voorstellen dat minderjarigen zouden kunnen beslissen over hun eigen euthanasie, houdt een overbelasting in van hun oordeelsvermogen en dus ook van hun vrijheid", stellen de religieuze leiders. "Voorstellen dat mensen met dementie geëuthanaseerd kunnen worden, is een ontkenning van hun waardigheid en levert hen over aan het oordeel, of zelfs de willekeur, van mensen die deze beslissing nemen."

"In plaats van de lijdende medemens bij te staan door hem met mensen en middelen te omringen en te ondersteunen, lopen we hier juist het risico de lijdende mens te isoleren, een schuldgevoel te bezorgen en te veroordelen tot de dood", vinden de religieuze leiders. Ze vrezen dat de wilsbeschikking die de wet voorziet, steeds meer een leeg begrip wordt. "Het risico bestaat dat de gewetensvrijheid van de betrokken personen niet kan worden verzekerd."

Het communiqué is ondertekend door aartsbisschop André-Joseph Léonard, voorzitter van de Bisschoppenconferentie van België, dominee Steven Fuite, voorzitter van de Verenigde Protestantse Kerk in België, rabbijn Albert Guigui, grootrabbijn van Brussel, kanunnik Robert Innes, voorzitter van het Centraal Comité van de Anglicaanse Kerk in België, Geert Lorein, voorzitter voor de Federale Synode van Protestantse en Evangelische Kerken in België, metropoliet Panteleimon Kontogiannis, exarch van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel (orthodoxe Kerk), en Semsettin Ugurlu, voorzitter van de Executieve van Moslims van België. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijensterfte maakt snoep en ontbijtgranen duurder

"Bijensterfte maakt snoep en ontbijtgranen duurder"


http://static1.hln.be/static/photo/2013/0/5/10/20131105130935/media_xll_6242830.jpg


De wereldwijde sterfte van honingbijen is niet langer een bezorgdheid voor ecologisten, ook de financiële markten zitten er nu mee in hun maag. En liefhebbers van snoeprepen, muësli en ontbijtgranen met noten want de prijzen daarvan dreigen snel de hoogte in te gaan. Daarvoor waarschuwt de krant The Financial Times.

De massale sterfte van honingbijen baart landbouwers wereldwijd kopzorgen, maar vooral voor de Amerikaanse amandelboeren is de situatie precair. Die gebruiken samen meer dan een miljoen bijenkorven om hun boomgaarden te bestuiven. Wereldwijd is de amandelmarkt, een steunpilaar voor fabricanten van snoep en ontbijtgranen, ongeveer 5 miljard dollar waard.

De huur van bijenkorven voor de bestuiving is het voorbije decennium verdrievoudigd, tot 150 dollar per korf in Californië. Daar wordt 80 procent van de wereldwijde amandeloogst gerealiseerd. Sommige Californische boeren moesten in het laatste bestuivingsseizoen tot 200 dollar per korf neertellen.

De prijs voor amandelen heeft nu het hoogste niveau in acht jaar bereikt. Ook de vraag naar amandelen is gestegen, mede door gezondere eetgewoontes en een toegenomen vraag naar amandelmelk. Vooral in China, de grootste afzetmarkt voor Californische amandelen, en in de VS zelf, stijgt de vraag naar de noten.

"We houden onze adem in", zegt Dennis van Engelsdorp, onderzoekswetenschapper aan de universiteit van Maryland, met het oog op het volgende bestuivingsseizoen in februari volgend jaar.

Om de amandelgaarden in Californië te bestuiven zijn meer dan anderhalf miljoen bijenkorven nodig. Onderzoekers maken zich steeds meer zorgen om de bijensterfte. De voorbije zeven jaar lag de gemiddelde wintersterfte van bijen boven de dertig procent, tien procent hoger dan de historische trend. In de VS alleen al bestuiven honingbijen 130 verschillende gewassen. Die vertegenwoordigen samen een jaarlijkse marktwaarde van 15 miljard dollar.

"We houden minder bijen en ze sterven sneller", zegt een specialist van het Amerikaanse landbouwministerie. De bijensterfte wordt toegeschreven aan het gebruik van pesticiden en schimmelbestrijdingsmiddelen, vervuiling en klimaatverandering. De combinatie van bestrijdingsmiddelen zorgt ervoor dat de bijen minder of niet meer resistent zijn tegen de parasiet Nosema ceranae, waardoor ze sterven. Sommige onderzoekers wijten het aan "reisstress" van bijen die van het ene gewas naar het andere worden getransporteerd.

Gezien de prijs voor Californische amandelen op de wereldmarkt als een ijkpunt geldt, heeft de prijsstijging ook impact in Europa. Alpro, Europees marktleider in amandelmelk, stelt dat droogte, problemen met bestuiving en de hoge vraag verantwoordelijk zijn voor hogere prijzen. Alpro haalt zijn amandelen uit Europa.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 dingen waar vegetariërs mee moeten leven

17 dingen waar vegetariërs mee moeten leven

http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/6/10/20131106065229/media_xll_6244480.jpg


Meer en meer mensen zijn vegetariër, maar dat wil niet zeggen dat de vooroordelen en/of misvattingen de wereld uit zijn. Hier zijn alvast de 17 meest vervelende dingen waar vegetariërs mee te maken krijgen. Een gewaarschuwde vleesetende medemens is er twee waard.

1. Mensen die maar niet kunnen geloven dat je geen vlees eet.
2. Mensen die niet begrijpen dat je niet alleen vegetariër bent omdat je "van dieren houdt". 
3. De vraag of je vlees zou eten als je er een miljoen euro voor zou krijgen. En: of je vlees zou afslaan als je vastzat op een onbewoond eiland en je anders zou verhongeren.
4. Op restaurant dezelfde prijs moeten betalen voor de vegetarische optie.
5. De veronderstelling dat vegetariërs iets missen in het leven en wel miserabel moeten zijn omdat ze geen vlees kunnen eten.
6. Het argument dat "planten ook gedood worden".
7. Proberen een niet-vegetarische maaltijd beleefd te weigeren zonder je de woede van de kok op de hals te halen.
8. Het idee dat je nooit genoeg proteïnen kan binnenkrijgen zonder vlees en je wel zwak en oververmoeid moet zijn.
9. Mensen die "geprobeerd" hebben vegetariër te zijn, maar het "niet konden".
10. Imitatievlees.
11. De blik vol ongeloof over het feit dat je zonder spek kan leven.
12. Restaurants die zich weigeren aan te passen.
13. Of andere restaurants waar slaatjes de enige optie zijn...
14. Mensen die zeggen vegetariër te zijn, maar wel nog kip en vis eten en tegen een goede cheeseburger zo nu en dan geen nee kunnen zeggen.
15. Verweten worden pretentieus te zijn.
16. Vegetariërs die echt pretentieus zijn en de groep een slechte naam geven.
17. Die ene vriend die je in het geheim vlees probeert voor te schotelen.



» Reageer (0)
05-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Doors - John Lee Hooker & Jim Morrison - Roadhouse Blues

The Doors - John Lee Hooker & Jim Morrison - Roadhouse Blues

Klik op de foto om ze te beluisteren






» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze medicatie bestrijdt het best een verkoudheid

Deze medicatie bestrijdt het best een verkoudheid


http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/9/5/20131105105359/media_xll_6242120.jpg


Paracetamol is de beste behandeling om hoestbuien, snotneus en keelpijn te genezen, dat beweren Britse artsen. Dit bestanddeel zit in heel wat medicatie die je zonder voorschrift kunt krijgen. Ibuprofen neem je beter niet, dit kan namelijk maken dat je langer last hebt van je symptomen.

De Britse onderzoekers volgden 899 patiënten die naar hun huisarts gingen met een infectie aan de luchtwegen en die kampten met symptomen als keelpijn, een snotneus en hoestbuien. Ze kregen verschillende types van behandelingen: paracetamol, ibuprofen of een combinatie van beide. Daaruit blijkt dat patiënten vaker een maand later opnieuw naar de dokter moesten gaan met ergere of nieuwe symptomen wanneer ze enkel ibuprofen of ibuprofen met paracetamol namen.

Professor Paul Little aan de universiteit van Southampton verklaart: "Paracetamol, ibuprofen of een combinatie van beide zijn de vaakst gebruikte behandelingen bij infecties aan de luchtwegen. Het inhaleren van stoom doe je beter niet, want het verzacht de symptomen niet en sommige mensen lopen zo brandwonden op. Ook blijkt een combinatie van paracetamol en ibuprofen niet efficiënter te zijn dan alleen paracetamol nemen." Je kan pillen met enkel paracetamol bij de apotheker zonder voorschrift krijgen, het bestanddeel zit in heel wat middeltjes tegen verkoudheden.

Ibuprofen blokkeert de productie van verschillende chemische stoffen in het lichaam, waaronder prostaglandines die aangemaakt worden als reactie op verwondingen, ziekten en infecties veroorzaken. Paracetamol blokkeert een ander enzym in het brein en het ruggenmerg en is betrokken bij de overbrenging van pijn.  Ibuprofen verzacht de pijn en beperkt de infectie, het wordt vaak gebruikt om de pijn als gevolg van artrose te bestrijden. Deze stof kent weinig bijwerkingen, maar kan wel leiden tot maagbloeding, nierschade en allergische reacties. Mensen die allergisch zijn aan aspirine nemen dit beter niet. Volgens Little suggereren de resultaten dat ibuprofen je zelfs nog zieker kan maken. "Het kan zijn dat het medicijn een belangrijk deel van de immuunreactie stoort en zo je symptomen langer kan doen duren.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek psycholoog wordt binnenkort terugbetaald

Bezoek psycholoog wordt binnenkort terugbetaald


http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/9/2/20131105065325/media_xll_6241712.jpg


Een consultatie bij de psycholoog of psychotherapeut kan worden terugbetaald, nu zij dankzij een nieuwe wet erkend zullen worden, zo staat vandaag in De Morgen en De Standaard. Het wetsontwerp zal vandaag worden ingediend door de liberalen, christendemocraten, socialisten en groenen.

Op uiterlijk 1 januari 2016 moeten alle psychologen en psychotherapeuten in ons land erkend zijn. Dit moet een einde maken aan de kwakzalverij en er tegelijkertijd voor zorgen dat minder Belgen naar de antidepressiva grijpen. Momenteel zijn er dat één op de tien. Dat kost jaarlijks 300 miljoen euro en daarmee zijn we koploper in Europa.

Dit is ook een doorn in het oog van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS). Door psychologen en psychotherapeuten te erkennen, ligt de weg open voor terugbetaling en zullen hulpzoekenden sneller professionele hulp zoeken.

Er komen duidelijke richtlijnen. Zo zullen psychologen een masterdiploma moeten bezitten en zullen psychotherapeuten zeven jaar moeten studeren. Zij die vandaag psychotherapeut zijn, zullen zich bij een nieuwe federale raad moeten aanmelden.

De mutualiteiten verwelkomen de strenge regels. "Het is een eerste stap om het beroep uit te kuisen van charlatans", zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteit, in De Morgen. Momenteel zijn er naar schatting 20.000 tot 30.000 psychologen en psychotherapeuten. Zelfs als zij niet allemaal erkend worden, zal de terugbetaling veel geld kosten. "We hebben nog geen projecties gemaakt, maar het is evident dat dit een serieuze kostenpost zal zijn", zegt Marc Justaert, voorzitter van de Christelijke Mutualiteit. "Dat bedrag zal dan ook moeten worden toegevoegd aan het budget van het RIZIV, dat nu al 25 miljard euro bedraagt." (br.hln)



» Reageer (0)
04-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Virtueel meisje ontmaskert duizend kindermisbruikers

Virtueel meisje ontmaskert duizend kindermisbruikers

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Kinderhulporganisatie Terre des Hommes heeft door middel van een virtueel Filipijns meisje ruim duizend kindermisbruikers op het internet geïdentificeerd. Onder hen waren er dertien Belgen en twintig Nederlanders. Dat heeft Terre des Hommes vandaag bekendgemaakt op een persconferentie.

In totaal trapten mensen uit 65 landen in de val. Het videomateriaal van Terre des Hommes is overhandigd aan Interpol. Met de zaak wil de stichting aandacht vragen voor het misbruik van kinderen in derdewereldlanden via de webcam.

Terre des Hommes is een hulpinstelling die uitbuiting bestrijdt van kinderen in ontwikkelingslanden. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerikaanse gifrups op kamerplant in Kortenaken

Amerikaanse gifrups op kamerplant in Kortenaken

http://static3.hln.be/static/photo/2013/5/2/3/20131104152728/media_xll_6240498.jpg

In het Vlaams-Brabantse Kortenaken werd op een exotische kamerplant een Amerikaanse gifrups ontdekt. Bij aanraking kan het diertje zorgen voor een branderig gevoel, maar ook misselijkheid en ademhalingsstoornissen behoren tot de gevaren, zo meldt Natuurpunt.

De veelkleurige rups zat op een exotische palmboom die twee tot drie maanden geleden aangekocht werd op een markt in Brussel. "Ik ontdekte woensdagochtend onderaan de plant kleine bolletjes die leken op peperbolletjes, maar dat bleken uitwerpselen van de rups te zijn", vertelt Priscilla Everaerts. "Daarna ontdekte ik de rups op de plant". De vrouw stak de rups in een afgesloten bokaaltje, en maar goed ook, want het bleek te gaan om de gevaarlijke Noord-Amerikaanse vlinderrups 'Saddleback caterpillar'.

Het diertje heeft zowel aan de kop als aan het staartuiteinde opvallende uitsteeksels, die bezet zijn met netelharen. Nog opvallender is de kleur: de bruine rups heeft een wit-groen 'jasje' aan en lijkt geen poten te hebben. "De stekelachtige haren van dit beestje zijn verbonden met een gifklier", verduidelijkt Hendrik Moeremans (Natuurpunt). "Die haren kunnen bij het geringste contact afbreken. Dat kan resulteren in rode plekken, blaren en een intens branderig gevoel rond de wonde, maar wie in contact komt met de rups kan ook last krijgen van misselijkheid, die tot een dag kan aanhouden, en ademhalingsmoeilijkheden." De natuurvereniging merkt op de onze processierups maar een doetje is vergeleken met de Noord-Amerikaanse soort.

Natuurpunt vraagt om dergelijke rupsen, de vlinders (die lijken op een bruine mot) of de eitjes te vernietigen en niet vrij te laten. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlieg eens door het Londen van de 17de eeuw

Vlieg eens door het Londen van de 17de eeuw

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Altijd al willen weten hoe Londen er voor de Grote Brand van 1666 uitzag? Zes studenten van de Montfort universiteit uit Leicester maakten een 3D-animatiefilmpje dat een realistisch beeld schept van Londen onder de Tudors.

Ze gebruikten historische stadsplannen om een waarheidsgetrouw stratenpatroon weer te geven. Je vliegt tijdens zonsopgang door steegjes en ziet de verpauperde buurten, marktplaatsen, kerken en zelfs enkele interieurs. Uit dagboeken uit die periode haalden ze uithangborden van herbergen en winkels.

De studenten wonnen met dit filmpje de eerste prijs in de Off the Map-wedstrijd, een competitie die wordt uitgeschreven door The British Library en videogame-ontwikkelaars GameCity en Crytek.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze slip moet verkrachting voorkomen

Deze slip moet verkrachting voorkomen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Een slip die verkrachtingen uit de wereld zou moeten helpen, werd door het bedrijf AR Wear ontwikkeld. De speciale skeletstructuur in combinatie met een slotje zou moeten voorkomen dat vrouwen het slachtoffer worden van seksueel geweld.

De slip is verstevigd aan het kruis, de taille en de beenopeningen. Het slotje werkt door twee schijfjes die je in een bepaalde positie moet zetten om de slip te openen. De combinatie kun je helemaal zelf kiezen. Dit moet maken dat eens je het kledingstuk aanhebt, een onbekende deze niet kan uittrekken.
 

Momenteel bestaat er al een prototype van het ondergoed, maar het is nog niet op de markt verkrijgbaar. De uitvinders willen via crowdfunding, voldoende geld ophalen bij het grote publiek om het product te kunnen lanceren. De slip kan geen poging tot aanval door een man voorkomen, maar je krijgt wel meer controle over de afloop. Hiermee kunnen vrouwen met een gerust hart nog steeds 'gevaarlijke' activiteiten als een avondlijke loopsessie, reizen naar een exotisch land, een avondje stappen of een eerste date met een onbekende met een gerust hart ondernemen.

Volgens de makers verhoogt weerstand de kans dat een verkrachting doorgezet wordt, zonder dat het slachtoffer meer kans loopt op lichamelijk geweld. Zelfs wanneer het slachtoffer onder invloed van alcohol of drugs is, hoeft ze zich zelfs geen zorgen te maken. De slip zou efficiënter zijn dan het dragen van zelfverdedigingsproducten als pepperspray omdat deze 'wapens' ook tegen de vrouw zelf gebruikt kunnen worden.

Hoewel een moderne kuisheidsgordel allesbehalve comfortabel klinkt, beweren de makers dat het kledingstuk erg makkelijk zit. Wij stellen ons toch wat vragen bij de slip. Want wiens verantwoordelijk is het om verkrachting te voorkomen: de dader of het slachtoffer? En de dader kan het slachtoffer nog steeds onder levensbedreiging verplichten om het slotje zelf te openen. En het lijkt ons ook erg moeilijk om in een dronken bui te gaan plassen, wanneer handelingen niet meer zo vlot gaan.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier redt Britse man van onderkoeling

Bier redt Britse man van onderkoeling


http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/6/6/20131104065407/media_xll_6239346.jpg

Twee mannen die vrijdag van een pier in zuidoost Engeland in de zee spongen, hebben waarschijnlijk hun leven te danken aan de acht blikjes bier die ze op hadden. Volgens de dokters heeft de alchohol waarschijnlijk hun lichaam op gang gehouden.

Eén van de mannen was na een nachtje drinken op het idee gekomen een duik te nemen. Samen met een vriend sprong hij van de Herne Bay pier het water in. Volgens de kustwacht hebben de mannen veel geluk gehad, aangezien ze een goede 45 minuten in het water lagen voor iemand hen opmerkte. 

Eén van de mannen werd gered door een politieagent die een reddingsboei in het water gooide, maar de andere moest door de kustwacht aan wal gehaald worden. Hij had het bewustzijn verloren en was zwaar onderkoeld. De paramedici moesten uiterst voorzichtig te werk gaan, omdat er een groot risico was op hartstilstand.

Na de reddingsoperatie werden de drinkebroers naar een ziekenhuis in Margate, in het zuidoosten van Engeland gebracht.

Ga niet zwemmen, wanneer je gedronken hebt, aldus de kustwacht.  (br.hln)



» Reageer (0)
03-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je hond je zegt met zijn kwispelende staart

Wat je hond je zegt met zijn kwispelende staart


http://oi43.tinypic.com/11uhlie.jpg


De richting waarin een hond kwispelt, zegt alles over zijn gemoedstoestand. Dat besluiten Italiaanse experts uit experimenten waarbij ze 43 honden lieten kijken naar silhouetten en filmpjes van kwispelende soortgenoten. Sloeg de staart (vanuit het standpunt van de hond zelf) meer uit naar links, dan ging de hartslag van de toekijkende hond omhoog. Een aanwijzing dat honden weten dat kwispelen naar links staat voor gevaar en conflict, aldus de wetenschappers. Op rechts kwispelende silhouetten kwam geen reactie, "wat aangeeft dat honden dit beschouwen als een uiting van vertrouwen en vriendschap".

Het was al eerder bekend dat een gelukkige hond zijn staart naar rechts laat kwispelen, terwijl nerveuze honden naar links kwispelen.

"Maar het is voor het eerst dat iemand aantoont dat dit ook communicatieve waarde heeft", zegt diergedragskundige Matthijs Schilder van de Universiteit Utrecht in De Volkskrant. Het is ook niet onlogisch dat honden die een linkskwispelende soortgenoot zien zelf onrustig worden, vindt Schilder. "In het kwispelen naar links zit meer afkeer. De hogere hartslag van een hond die dat ziet, zegt dat het dier zich klaarmaakt voor actie. Voor spel, of voor iets vervelends".

Overigens zagen de Italianen de hartslag van de honden ook soms omhoog gaan als die een hondensilhouet te zien kregen dat niet kwispelde. Dat kan komen doordat honden in aanvalspositie hun staart stilhouden, opperen de wetenschappers.

Rechtskwispelen nemen honden waar als een uitdrukking van vertrouwen en vriendschap

Hersenhelften
Bij een eerder experiment lieten Canadese onderzoekers een robothond naar links en naar rechts kwispelen, om te zien hoe andere honden daarop zouden reageren. Dat gaf weinig resultaat. "Wellicht zien honden de bewegingen van een robotstaart niet als biologisch overtuigend", menen de Italianen nu. Volgens hen hangt het verschil in kwispelrichting samen met de specialisatie in hersenhelften bij honden. Ook bij andere diersoorten zijn tal van links-rechtsverschillen in gedrag bekend, zegt Schilder. Maar in dat rijtje is kwispelen nieuw.

Hoge staart
Volgens de diergedragskundige kan de kwispelstaart ook verklaren waarom dominante honden vaak een hoge staart maken waarvan alleen het uiteinde kwispelt. "Zo'n hond laat zijn tegenstander in het ongewisse over zijn gevoel", speculeert Schilder. "Hij maskeert zijn gemoedstoestand". (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The New York Times vol lof over Veerle Baetens

The New York Times vol lof over Veerle Baetens

Klik op de foto om de trailer te bekijken





De vertolking die Veerle Baetens neerzet in Felix van Groeningens 'The Broken Circle Breakdown' is één van de vier 'standout performances' in film deze winter. Dat schrijft filmrecensent Logan Hill van The New York Times in de zondagseditie van de krant.

Het artikel met als titel 'Star Turns Amid a Winter Flurry - Jared Leto, Veerle Baetens and Other Standout Performances' verschijnt net op het ogenblik dat van Groeningens film zijn Amerikaanse première beleeft in New York. Volgens The New York Times mag het filmpubliek zich deze winter verwachten aan vier filmvertolkingen die er met vlag en wimpel bovenuit steken. Veerle Baetens wordt daarbij in één adem genoemd met Jared Leto voor zijn rol in 'Dallas Buyers Club', Oscar Isaac uit 'Inside Llewyn Davis' en Tiger Chen die te zien is in 'Man of Tai Chi'.

Hill staaft zijn keuze voor Veerle Baetens met de manier waarop de actrice haar rol "onafgebroken met zo'n intensiteit uitbeeldt alsof de tatoeages die haar lichaam bedekken niet alleen bestaan uit inkt, maar verweven werden met rauwe zenuwen". Verder heeft de recensent het ook over de chemie tussen Baetens en haar tegenspeler Johan Heldenbergh die "varieert van passionele lichamelijkheid en pijnlijke tederheid, tot met verstomming geslagen verdriet en roekeloze wreedheid".
 
In het artikel komt Baetens ook zelf aan het woord. Zo spreekt ze o.a. over de manier van werken aan de film, hoe ze zich mentaal voorbereidde op de rol en hoe ze de bluegrass soundtrack niet zomaar tot een kopie van het origineel wilde herleiden, maar zich focuste op de emotionele eenvoud van de muziek.
 
Het is niet de eerste keer dat Felix van Groeningens speelfilm gelauwerd wordt om zijn sterke acteerprestaties. Tijdens het Tribeca Film Festival in april kreeg Veerle Baetens al de prijs voor Beste Actrice. Bovendien konden beide hoofdrolspelers internationaal al op heel wat goede kritieken rekenen, zoals onder meer op de Britse krantenwebsite The Telegraph waar men het had over 'two of the most moving performances of the year'.

Na haar rol van Elise in 'The Broken Circle Breakdown', was Veerle Baetens op het scherm te zien als Margaretha van Anjou in de Britse prestigereeks 'The White Queen' en vertolkt ze Meester Teugels in Jan Verheyens 'Het vonnis'. Dezer dagen staat Baetens op de set van 'The Team', een internationale politieserie.

'The Broken Circle Breakdown' is de officiële Belgische inzending voor de Oscars in de categorie 'beste niet-Engelstalige film'.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avonturier na maanden (en vlak voor dood) gered uit bos

Avonturier na maanden (en vlak voor dood) gered uit bos


http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/1/14/20131103081032/media_xll_6237794.jpg


Ongelooflijk maar waar: een 44-jarige avonturier is na maanden gered uit een bos in Canada. Marco Lavoie werd gevonden in het noordwesten van Quebec, volgens experts slechts enkele uren voordat hij gestorven zou zijn.

Lavoie trok op 16 juli voor een tocht van twee maanden naar het bos, maar wat er juist gebeurd is tussen dan en 30 oktober is wat vaag. Wat wel zeker is, is dat zijn kamp ongeveer een maand na zijn vertrek aangevallen werd door een beer waardoor hij geen eten of materiaal meer had.

"Zijn hond is tussen hem en de beer gaan staan om zijn baasje te beschermen", aldus agent Ronald McLnnis. Sommige bronnen beweren dat hij zijn Duitse herder heeft moeten opeten om te overleven, maar die geruchten zijn niet bevestigd. Wel is het zo dat zijn hond de tocht niet heeft overleefd.

Lavoie verloor bijna de helft van zijn lichaamsgewicht en leed aan onderkoeling. Toen de man uiteindelijk door een helikopter gevonden werd, kon hij niet eten, drinken of praten. De familie van Marco sloeg niet meteen alarm toen hij na twee maanden niet thuiskwam, omdat hij een ervaren trekker is. Negen dagen nadat ze dan toch de politie verwittigden, werd de zwaar gehavende avonturier gevonden.

Lavoie zal waarschijnlijk volledig herstellen, maar heeft wel enkele weken in het ziekenhuis voor de boeg. "Het is onwaarschijnlijk dat hij zo lang heeft overleefd zonder voedsel, want in die bossen is er weinig plantaardig leven waar hij op kon teren", aldus een survivalinstructeur. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Doors - Touch Me

The Doors - Touch Me

Klik op de foto om ze te beluisteren





The Doors was een Amerikaanse band uit de jaren 1965-1973. De naam is ontleend aan 'The Doors of Perception', de titel van een boek van Aldous Huxley, die op zijn beurt de frase had ontleend aan een gedicht van William Blake: "If the doors of perception were cleansed every thing would appear to man as it is, infinite".
Omdat de beeldbepalende zanger van de band, Jim Morrison, in de zomer van 1971 overleed, zijn sommigen van mening dat de band met zijn wegvallen ophield te bestaan. The Doors maakten rockmuziek met psychedelische melodieën en poëtische teksten.

De leden van de band schreven hun werk meestal onder invloed van de drugs zoals lsd. In de originele bezetting zagen zes studioalbums het licht. Na de dood van Jim Morrison in 1971 werden nog twee studioalbums met nieuwe nummers uitgebracht, waarop Ray Manzarek en Robby Krieger de zang overnamen. Na bijna 30 jaar kwam het tot een reünie. Onder impuls van gitarist Robby Krieger en keyboardspeler Ray Manzarek, aangevuld met Ian Astbury als vervanger van Jim Morrison, bereisden ze concertzalen onder de naam The Doors of the 21st Century. Drummer John Densmore weigert tot op heden deel te nemen aan een reünie. Zijn opstelling leidde in juli 2005 tot een rechtszaak die hij won. Het gevolg hiervan is dat de band vanaf november 2005 de naam Riders on the Storm draagt.



» Reageer (0)
02-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse striphelden Suske & Wiske populairder in Nederland

Vlaamse striphelden Suske & Wiske populairder in Nederland


http://static0.hln.be/static/photo/2013/17/4/4/20131102073440/media_xll_6236539.jpg


Ze praten alweer jaren keurig Algemeen Beschaafd Nederlands en vliegen doorgaans met de KLM. Toch was hun geestelijk vader Vlaming in hart en nieren en wordt de strip nog steeds in België bedacht. Suske en Wiske zijn inmiddels zowel Vlaams als Nederlands. Maar in Nederland wint de strip aan populariteit, schrijft het Algemeen Dagblad.

Tot 1964 beleefden Suske, Wiske, Lambik, Jerom en tante Sidonia hun avonturen in het Antwerpse dialect. Dat was immers de stad waar Vandersteen zelf opgroeide. Zo verwees de kreet 'Seefhoek vooruit!' naar de Antwerpse wijk van Vandersteens jeugd.

Vanwege de stijgende populariteit in Nederland en de bijbehorende kritiek op de Vlaamse taal die regelmatig de burelen van Belgische tekenstudio bereikt, besloot uitgeverij De Standaard om vanaf 1953 met een aparte Nederlandse versie van Suske en Wiske op de markt te komen.

En zo zijn de vijf striphelden ruim 10 jaar lang tweetalig: Vlaams in Vlaanderen en Nederlands bij onze noorderburen. Niet alleen de taal past Vandersteen voor de Nederlandse lezers aan. Tante Sidonie gaat voortaan door het leven als Sidonia en Wiskes rode popje is in Nederland absoluut aan een meer passende naam toe. Schalulleke (wat Brussels is voor pijpajuin) werd kort omgedoopt tot Schabolleke en kreeg daarna haar definitieve naam: Schanulleke.

Na 10 jaar tweetaligheid vond de uitgeverij het welletjes. Tante Sidonia maande in album 50 'De Nerveuze Nerviërs' (1964) Lambik aan om voortaan alleen nog Algemeen Beschaafd Nederlands te spreken. Waarna Lambiek overigens in Nederland weer gewoon Lambik ging heten en Jeroen weer Jerom.

Inmiddels is niets Nederlands de Vlaamse striphelden nog vreemd. Ze beleven avonturen in Zeeland ('Het Delta Duel', 1983) of op de Veluwe ('Verraad op de Veluwe', 2004) en vliegen doorgaans met de KLM. In 'De Goalgetter' (1990) speelt spits Suske zelfs in een oranje shirtje.

De strip verkoopt in Nederland aanzienlijk beter dan in België. Per jaar gaan er ongeveer 1,2 miljoen boeken over de toonbank. Twee derde daarvan wordt verkocht in het buitenland, met name Nederland.

"Het blijft ons telkens verbazen hoe razend enthousiast ons Nederlands publiek is. Als een kind zo blij reageren volwassen mannen als we een handtekening zetten. Vlamingen vinden ons ook wel tof, maar die reageren iets gereserveerder,' vertelt Peter van Gucht, de huidige verhalenbedenker van Suske en Wiske. "Het zegt toch genoeg dat we juist in Nederland een fanclub hebben en in België niet."  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerinnenbond klopt Jeroen Meus in boekenverkoop

Boerinnenbond klopt Jeroen Meus in boekenverkoop


http://static0.hln.be/static/photo/2013/15/3/11/20131029131532/media_xll_6228956.jpg


Televisiechef Jeroen Meus moet zijn toppositie afstaan aan de KVLV, de vroegere Boerinnenbond. Volgens voorlopige cijfers werden er dit jaar meer exemplaren verkocht van 'Ons Kookboek' dan van 'Dagelijkse Kost'. De verkoop van kookboeken heeft zijn hoogtepunt achter de rug. Kookboeken moeten aan populariteit inboeten door de vele kinder- en hobbyboeken. Dat meldt winkelfederatie Comeos.

Het kookboekengenre lijkt dit jaar overschaduwd te worden door kinderboeken en hobbyboeken. Vooral die laatste, over onderwerpen als breien, knippen en naaien, zijn aan een steile opmars bezig. De groei ervan bedroeg 132 procent.

De verkoop van kookboeken mag dan wel dalen, maar populaire televisiekoks blijven het wel goed doen. Al moet Jeroen Meus zijn toppositie afstaan aan de KVLV, de vroegere Boerinnenbond. Er gingen dit jaar al meer exemplaren van 'Ons Kookboek' over de toonbank dan van 'Dagelijkse Kost'. Pascale Naessens bezet de derde plaats.

Ook op de Boekenbeurs, die overmorgen van start gaat, wisselen de chefs hun potten en pannen even in voor een vlotte pen. Zowel Jeroen Meus als Pascale Naessens zullen er zeven van de twaalf dagen aanwezig zijn, en ook Carmen Pfaff, Claudia Allemeersch en Sofie Dumont maken tijd vrij om uw kookboek van een persoonlijke krabbel te voorzien. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brandstoffen en stookolie 31 procent duurder op 10 jaar

Brandstoffen en stookolie 31 procent duurder op 10 jaar


http://static3.hln.be/static/photo/2013/3/7/5/20131102061820/media_xll_6236525.jpg


De factuur voor brandstoffen en stookolie is op 10 jaar tijd 31 procent zwaarder geworden voor de Belg, zo schrijft Le Soir vandaag op basis van cijfers van de federale overheidsdienst Economie. Waar die factuur in 2002 nog uitkwam op 1.000 euro, was dat eind 2012 1.771 euro. De uitgaven aan deze brandstoffen waren goed voor 5 procent van het hele jaarbudget van de Belg. Tien jaar eerder was dit 3 procent.

Aan lopende prijzen bedraagt de groei van de factuur meer dan 64 procent. Aan constante prijzen, dus rekening houdend met de inflatie, bedraagt de toename 31 procent.

De reële factuur voor de huishoudens nam niet even snel toe dan de prijzen voor de eindproducten op zich. Benzine werd 35 procent duurder, diesel 62 procent en stookolie 133 procent. De Belg verbruikt dus steeds minder brandstoffen, zeker wat stookolie betreft.(br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ruim 200 prestigieuze loten rond Kuifje te koop in Parijs

Ruim 200 prestigieuze loten rond Kuifje te koop in Parijs


http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/3/6/20131031194742/media_xll_6234651.jpg

Meer dan 200 loten rond Kuifje, beeldjes, tekeningen en originele albums, worden aangeboden aan de liefhebbers op 1 december in Parijs tijdens een Hergé-veiling bij Piasa, in samenwerking met Moulinsart S.A.

De verkoop bevat onder meer de beelden van Kuifje en Bobbie, vervaardigd door Nat Neujean, unieke modellen in beschilderd plaaster die door Hergé zelf nog ingehuldigd werden in Ukkel voor de 30-jarige viering van het weekblad Kuifje (geraamd op 60.000 tot 80.000 euro), aldus veilinghuis Piasa.

Een van de acht definitieve bronzen beelden, het exemplaar genummerd E.U. 1/1 (Epreuve Unique) wordt geschat op 120.000 tot 180.000 euro. Een bronzen buste van de tekenaar uit 1958 is geschat op 16.000 tot 20.000 euro.

Een volledige collectie van Le Petit Vingtième, het weekblad dat de avonturen van Kuifje voorpubliceerde en het merendeel van de vooroorlogse werken van Hergé, wordt geraamd op 38.000 tot 45.000 euro.



» Reageer (0)
01-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruisspinnen zijn dit jaar kleiner

"Kruisspinnen zijn dit jaar kleiner"


http://static3.hln.be/static/photo/2013/2/14/1/20131031142531/media_xll_6234016.jpg


Kruisspinnen zijn dit jaar kleiner dan andere jaren en dat komt omdat de cocons later uitkwamen door de late lente, waardoor de diertjes in hun "jeugdperiode" ook maar weinig te eten hadden. Dat zegt de arachnologische vereniging Arabel en Natuurpunt op Natuurbericht.be.

"De erg lange zomer zorgde er wel voor dat ze hun voortplantingstaken toch nog makkelijk konden vervullen", aldus Hendrik Moeremans (Natuurpunt) en Koen Van Keer (Arabel). "De 'achterstallige grootte' halen ze weliswaar niet meer helemaal in, maar door veel te eten, slagen ze er nog wel in om veel eitjes te leggen. Daarbij past de grootte van de eitjes zich ook aan aan de ruimte die ze hebben in het achterlijf van de moederspin. Simpel gezegd: kruisspinnen zullen dit jaar nog veel eitjes leggen, maar doordat de moeder kleiner is, zullen ook de eitjes kleiner zijn. De deadline is duidelijk voor een kruisspin: voor het begin van de winter moet ze stevige eicocons met veel eitjes kunnen produceren."

Kruisspinnen passen zich zelfs aan in het 'rampscenario', waarin zowel lente als zomer slecht zou zijn. Daarnaast maken ze ook gebruik van een zelfregulerend mechanisme: als er volgend jaar te veel spinnen zijn in verhouding tot het prooi-aanbod, dan zal hun aantal 'automatisch' inkrimpen. (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!