NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
27-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Mensen gebruiken zelfde paswoorden overal voor


Mensen gebruiken zelfde paswoorden overal voor


http://static2.hln.be/static/photo/2013/8/15/14/20130227183522/media_xll_5602994.jpg


Meer dan 90 procent van de paswoorden die gebruikt worden om via een computer, tablet of telefoon toegang te krijgen tot diensten als bankrekeningen, e-mails of sociale netwerken, is kwetsbaar vanwege de herhaling ervan. Dit zegt een studie van het bedrijf Deloitte die maandag in Panama bekendgemaakt is.

De studie verzekert dat met de duizend meest gebruikte paswoorden (van de 6 miljoen die bekeken werden voor de studie) het mogelijk is toegang te krijgen tot 91 procent van de diensten die in theorie beschermd zijn.

Deze mogelijkheid om toegang te krijgen tot bankrekeningen, profielen of sociale netwerken, verkoopwebsites of andere onlinediensten, maakt deze diensten erg kwetsbaar voor aanvallen door cyberpiraten.

"Het grootste probleem met de paswoorden is het hergebruik ervan. De mens onthoudt vijf, zes, zeven paswoorden en gebruikt die natuurlijk overal voor, wat ze erg fragiel maakt", legde Francisco Martin, van Deloitte in Panama, uit.

"Het zou minder erg zijn als we de tijd zouden nemen om paswoorden te kiezen die niet zo gemakkelijk ontcijferd kunnen worden", voegde hij eraan toe.

Volgens de studie kiest 9,8 procent van de internetgebruikers de combinatie "password 123456" of "password 12345678", gaat 8,5 procent voor "password" of "123456", en gebruikt 4,7 procent "password". (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hogere levensverwachting maakt van 72 jaar het nieuwe 30

Hogere levensverwachting maakt van 72 jaar het nieuwe 30


http://static1.hln.be/static/photo/2013/11/1/14/20130227111547/media_xll_5601059.jpg


Dat we langer jong blijven dan vroeger, weten we natuurlijk allemaal. Maar nu hebben wetenschappers daar ook een leeftijd op geplakt. Ze stelden vast dat een primitieve jager-verzamelaar van 30 jaar hetzelfde risico had om te sterven dan een 72-jarige uit een ontwikkeld land vandaag. Dat hebben we natuurlijk te danken aan de uitgebreide gezondheidszorg en medicatie. Het slechte nieuws? Dat betekent niet dat je er ook 'jong' blijft uitzien, want je huid veroudert wel.

Voor hun onderzoek bestudeerden Duitse wetenschappers de sterftecijfers van enkele primitieve stammen, van wie de levenswijze al generaties lang hetzelfde was. Het ging om jager-verzamelaars uit Australië, Afrika, Zuid-Amerika en de Filipijnen.

"Zij bleken een even grote kans te hebben om te sterven dan een huidige Japanner op 72-jarige leeftijd", zegt onderzoeksleider dr. Oskar Burger van het Max Planck Institute. Het sterftecijfer van de jager-verzamelaars bleek zelfs dichter aan te sluiten bij dat van chimpansees dan bij dat van de inwoners van Japen of Zweden.

Tot de leeftijd van 15 jaar hebben de jager-verzamelaars ongeveer 100 keer meer kans op sterfte dan hun leeftijdsgenoten in het hedendaagse Japan of Zweden. En over hun hele leven hebben ze ongeveer tien keer zoveel kans om vroegtijdig te sterven. In 1900 lagen de levensverwachtingen echter nog veel dichter bij elkaar.

"Sinds ongeveer 1840 is de levensverwachting in de moderne populaties met ongeveer drie maanden per jaar gestegen", zeggen de wetenschappers. De grootste daling in het risico op sterfte gebeurde vanaf 1900 en werd dus maar door vier van de ruwweg 80.000 mensengeneraties meegemaakt.

De levensverwachting ligt in sommige ontwikkelde landen nu zelfs al hoger dan 80 jaar. Dat hebben we te danken aan de moderne gezondheidszorg en de verbeterde voedingsmogelijkheden, verklaren de onderzoekers.

"We hebben de invloed van de omgeving kleiner gemaakt, want verwondingen en ziektes zijn minder fataal door de medische technologie. Bovendien is de gezondheid op latere leeftijd ook beter, door betere voeding en het lagere risico op ziektes op jongere leeftijd", aldus het team.

De bevindingen van het onderzoek werden gepubliceerd in het vakblad 'Proceedings Of The National Academy Of Sciences'.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neushoorns steeds vaker doelwit van stropers

Neushoorns steeds vaker doelwit van stropers


http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/12/10/20130226231017/media_xll_5599540.jpg


Stropers doden steeds meer neushoorns in Afrika. Vorig jaar werden er zeker 745 dieren illegaal afgeschoten, een stijging met 43 procent ten opzichte van 2011. Dit jaar sneuvelen er tot nu meer dan twee neushoorns per dag door stroperij.

Als het in dit tempo doorgaat, dreigen de neushoorns uit te sterven, meldde de internationale natuurorganisatie IUCN vandaag. Dat geldt vooral voor de zwarte neushoorn waarvan er in Afrika naar schatting nog zo'n 5000 exemplaren rondlopen.

Volgens de in Zwitserland gevestigde organisatie zitten achter de stroperij goed georganiseerde criminele organisaties. De illegale handel in hoorns van de dieren is lucratief. In Aziatische landen, zoals China en Vietnam, worden hoorns verwerkt in traditionele medicijnen. Vooral in Vietnam is de vraag explosief gestegen, aldus IUCN.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Berenknuffel' verlost je van een langdurige hik

'Berenknuffel' verlost je van een langdurige hik


http://static3.hln.be/static/photo/2013/17/7/8/20130226145850/media_xll_5598158.jpg


Voor de meesten is de hik kortstondig vervelend, maar af en toe blijven mensen langdurig hikken, dag en nacht en ongeveer elke 15 seconden. Wat moet je doen wanneer adem inhouden, water drinken of schrikken geen redding brengen? Volgens deze getuigenis is een stevige 'berenknuffel' de enige oplossing.

Ben Lamberton heeft maar liefst tien dagen lang de hik gehad. "Ik voelde me vlak ervoor wel moe, maar was verder perfect gezond en bovendien had ik niets gegeten of gedronken dat de hik zou kunnen veroorzaken. De standaard trucjes hielpen allemaal niet. Het was zo frustrerend en vermoeiend".

"Ik ben zelfs in de logeerkamer gaan liggen om mijn vrouw haar rust te gunnen want elke 15 seconden moest ik hikken, dag en nacht. Af en toe kreeg ik eens een kwartiertje rust, maar bij de gedachte dat de hik voorbij was, begon alles opnieuw", getuigt hij. Na een paar dagen ging Ben langs bij de huisarts die tot zijn grote verbazing droogweg zei dat de hik medisch niet relevant is. Hij keerde dan ook gewoon terug naar huis en hikte er verder op los.

Meestal is de hik het gevolg van een onwillekeurige samentrekking van het middenrif, veelal door maagzuur dat zijn weg vindt naar de slokdarm na snel of veel te eten of te drinken. Hierdoor worden de zenuwen die het middenrif controleren geïrriteerd. Ook overmatig roken en plotse temperatuursschommelingen in de maag kunnen deze zenuw aantasten.

"Het feit is dat we nog steeds niet goed begrijpen hoe de hik precies veroorzaakt wordt", verklaart professor Alastair Watson. "Het kan het gevolg zijn van rechtstreekse irritatie van de zenuwen, maar net zo goed van een infectie of letsel aan het brein en in zeldzamme gevallen van een tumor. Het enige dat we echt weten is dat de controle over het middenrif verstoord wordt en ingeruild voor een reflex die je moeilijk kan tegenhouden", gaat hij verder.

Een normale, kortstondige hik (maximaal 1 uur) kan je meestal bestrijden door je adem in te houden of te ademen in een papieren zak.

"Een langdurige hik is zo zeldzaam dat veel artsen nog nooit een patiënt gehad hebben die ermee zat. Hierdoor kunnen ze moeilijker goede raad of een efficiënte behandeling aanraden. Het beste is ze door te verwijzen naar een neuroloog of gastroënterologist", stelt Watson.

Om een langdurige hik tegen te gaan wordt medicatie ingezet om de boodschap naar de zenuwen te verstoren, waardoor de reflex stopt. Een andere optie is een verdovend middel om de zenuw te kalmeren.

Ben Lamberton werd echter niet behandeld met medicatie, maar kwam terecht bij een kinesist. "Ik moest gaan zitten op de massagetafel. Ze kwam achter me staan en gaf me een beresterke knijp zoals wanneer je iemand redt die aan het stikken is. Het hikken was voorbij. Het leek wel alsof ze de hik gewoon uit me had geperst", vertelt Lamberton.

Professor Watson noemt het op zijn beurt "een intrigerende oplossing". "Het feit dat de hik genezen werd door een 'berenknuffel' doet vermoeden dat de druk op de zenuwen van het middenrif de reflex gewoon gebroken heeft", besluit hij.   (br.hln)» Reageer (0)
24-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.101-jarige marathonloper hangt schoenen aan de haak


101-jarige marathonloper hangt schoenen aan de haak


http://static0.hln.be/static/photo/2013/10/5/10/20130224151833/media_xll_5590285.jpgDe 101-jarige marathonloper Fauja Singh heeft in Hong Kong zijn laatste langeafstandsloop gelopen. De Brit met Indiase roots liep in Hong Kong "slechts" de 10-kilometerloop.

De man begon pas twaalf jaar geleden, op 89-jarige leeftijd, met het lopen van marathons. In oktober 2011 werd Singh de eerste honderdjarige die een marathon uitliep. Hij liep in totaal negen marathons uit.

Sing liep vandaag tien kilometer in een tijd van een uur en 32 minuten. "Vandaag was mijn laatste race. Maar ik kan zeggen dat ik een volmaakt leven heb geleefd", zo schreef de oudste wedstrijdloper op zijn facebookpagina.

Vorige zomer mocht Singh, intussen beroemd in Groot-Brittannië, nog mee de fakkel dragen in aanloop naar de Olympische Spelen in Londen. De man woont in Londen.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Henri Evenepoel 1872 – 1899 was een Belgisch


Henri Evenepoel   1872 – 1899   was een Belgisch kunstschilder.


http://img713.imageshack.us/img713/5180/henrievenepoel.jpg
Marguerite dochter van de kunstenaar Henri Matisse
Henri Evenepoel Nice, 3 oktober 1872 – Parijs, 27 december 1899 was een Belgisch schilder.

Het belangrijkste deel van zijn werk wordt tot het fauvisme gerekend. Hij studeerde een jaar te Brussel en later te Parijs waar hij ging werken in het atelier van Gustave Moreau die hem in contact bracht met Henri Matisse en Georges Rouault.

Het kinderportret ‘Charles met streepjestrui’ uit 1898 is een van de meest gekende werken uit het oeuvre van Henri Evenepoel
http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Evenepoel.jpg?t=1275220487
Charles met streepjestruiDe Brusselse schilder Henri Evenepoel is vooral gekend omwille van zijn portretten en meer bepaald zijn kinderportretten. De modellen hiervoor waren kinderen uit zijn nabije omgeving: zoontjes en dochtertjes van familie, vrienden en bekenden. Vooral de drie kinderen van zijn nicht, Louise Van Mattemburgh, bracht Henri Evenepoel vaak en graag in beeld. ‘Charles met streepjestrui’ stelt de jongste van het drietal voor en was tevens zijn zoon, geboren uit zijn verborgen relatie met zijn nicht Louise. Dit verklaart waarom Charles, in tegenstelling tot zijn zusjes, steeds met een bepaalde levensernst wordt weergegeven. Dit blijkt eveneens uit de ernstige en stilzwijgende houding van Charles op het portret.
http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/De-Spanjaard.jpg?t=1275220965
De Spanjaard te Parijs
Evenepoels gevoel voor rijke en diepe kleuren blijkt hier uit de harmonie van zwart, blauw, oker en het intens rode accent van de Moulin Rouge. “De Spanjaard te Parijs” betekent een grote doorbraak in Evenepoels artistieke ontwikkeling en draagt in grote mate bij tot zijn roem. Op het Gentse salon van 1899 zag de dichter en kunstcriticus Emile Verhaeren het portret als ‘een bijna volmaakt meesterwerk’.
http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Au-Moulin-Rouge.jpg?t=1275221606
de Moulin RougeDe voorkeur voor okergeel en roodbruin deed de schilder op tijdens een reis in Algerije.

Ongeveer 100 jaar na de geboorte van Henri Evenepoel gaf België twee postzegels uit ter gelegenheid van de herdenking van de schilder. Het portret van ‘Charles met streepjestrui’ en dat van zijn zus ‘Henriette met de grote hoed’ werden hiervoor gekozen.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier problemen die geen enkel huwelijk overleeft

Vier problemen die geen enkel huwelijk overleeft


http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/13/9/20130222120641/media_xll_5584479.jpg


Als we psychotherapeute en scheidingsexperte Micki McWade mogen geloven, zijn er vier grote problemen die geen enkel huwelijk kan overleven. Een affaire maakt daar geen deel van uit, omdat dat meestal het gevolg is van een onderliggend probleem. En het zijn die problemen die uiteindelijk leiden tot een scheiding.

In een blog op de Huffington Post identificeerde Micki McWade, die zichzelf een scheidingscoach noemt, vier problemen die onvermijdelijk leiden tot een scheiding. Ze legt uit:

1. Losmaken
Als een partner het gevoel heeft dat de andere onvolwassen, onverantwoordelijk, onbetrouwbaar of egoïstisch is, dan zal de echtelijke dynamiek afbrokkelen en gaan de intimiteit en seksuele aantrekking verloren. Dat zorgt ervoor dat één partner zich 'losmaakt' van de andere. Huishoudelijk geweld is de ergste vorm van die losmaking, waarbij de ene partner zich niet langer een gelijke voelt van de andere.

Vaak is er geen terugweg na zo'n losmaking, dus is het belangrijk om de signalen te herkennen en voor het breekpunt te beginnen met therapie. Een huwelijksconsulent kan geen connectie maken, maar enkel versterken.

2. Voortdurend klagen en beschuldigen
Als je niet allebei tevreden bent met de oplossing van jullie problemen, dan zullen boosheid en wrevel zich opstapelen en de relatie schaden.

Een probleem oplossen door een compromis te sluiten is veel belangrijker dan 'gelijk' krijgen. Wie geen verantwoordelijkheid kan aanvaarden, zal nooit een geslaagde relatie hebben.

3. Narcisme
Iedereen is tot op zekere hoogte narcistisch, maar het wordt een probleem als je je niet kan inleven in elkaar en voortdurend strijd levert. Wie werkt het hardst, wie brengt meer tijd door met de kinderen, wie had een lastigere dag, enzovoort.

Als partners elkaars bijdrage niet inzien, dan zullen ze allebei aannemen dat de andere het gemakkelijker heeft en zal geen van de twee zich begrepen voelen.

4. Verslaving
Bij een verslaafde zal zijn verslaving altijd voorgaan, ook op zijn huwelijk en familie. Daardoor voelt de partner zich boos en beschaamd. En als de verslaafde niet in staat is om zijn gewoonte op te geven, dan zal hij ook de schuld geven aan zijn partner. Die zal proberen om de relatie intact te houden, zeker als er kinderen zijn, maar geeft uiteindelijk op als hij of zij niet afkickt.

McWade beklemtoont dan ook dat het belangrijk is om huwelijksproblemen aan te pakken voor ze een gewoonte worden en onmogelijk om te veranderen. "Het is moeilijk voor een koppel om een al lang bestaand patroon te veranderen, omdat je altijd argumenteert vanuit je eigen standpunt. Maar je kan niet communiceren zonder een neutraal perspectief. Patronen moeten daarom zo snel mogelijk herkend én gestopt worden."  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Facebook houdt je brein jong

Facebook houdt je brein jong


http://static3.hln.be/static/photo/2013/11/0/4/20130223194740/media_xll_5588614.jpg


Oudere mensen die hun hersenkracht willen bewaren, kunnen maar best lid worden van de sociaalnetwerksite Facebook, raden onderzoekers aan.

Een studie aan de universiteit van Arizona toonde aan dat gepensioneerden tussen 68 en 91 jaar die met de site leerden te werken, 25 procent beter scoorden op taken die naar hun werkgeheugen peilden. Onderzoekster Janelle Wohltmann organiseerde een Facebooktraining voor 14 oudere mensen die nog nooit sociale media hadden gebruikt of waarbij het langer dan een maand geleden was. Ze moesten minstens een post per dag doen. Een tweede groep van niet-gebruikers hield een online dagboek bijhouden dat privé bleef.

De Facebookgebruikers presteerden 25 procent beter op het eind van de studie op de tests. De deelnemers van de andere groepen deden het achteraf niet beter. Deze studie bevestigt dat het leren van nieuwe taken oudere volwassenen kan helpen hun cognitieve functies te verbeteren. De onderzoekers denken dat de complexiteit van Facebook de oorzaak hiervan is. Op de site zie je posts van anderen, er verschijnt constant nieuwe informatie op. Mensen moeten zich hierop concentreren en de oude informatie uit hun werkgeheugen verwijderen, waardoor je voortdurend je aandacht erbij moet houden. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Mode of geen mode: enkel deze kapsels zijn toegelaten in Noord-Korea

Mode of geen mode: enkel deze kapsels zijn toegelaten in Noord-Korea


http://static0.hln.be/static/photo/2013/15/10/6/20130224030320/media_xll_5589321.jpg


Je zal in Noord-Korea niet snel een vrouw zien rondlopen met het kapsel van Jennifer Aniston. Dames worden in het streng communistische land immers sterk 'aangemoedigd' om een haarsnit te kiezen die is goedgekeurd door het regime. En ook mannen ontsnappen er niet aan.

Hip zijn, wordt nu eenmaal niet getolereerd in Noord-Korea. Westerse kapsels zijn dan ook helemaal uit den boze. Communistische ambtenaren hebben een lijst samengesteld van coupes die bijdragen aan het conformisme. Foto's die een muur in een kapsalon in Pyongyang sieren, laten zien dat de keuzemogelijkheden zeer beperkt zijn.

Vrouwen kunnen kiezen uit 18 coiffures, mannen slechts uit 10 coupes. Heren die hun haar willen laten groeien, zijn er trouwens aan voor de moeite. Hun lokken, die niet langer mogen zijn dan vijf centimer, moeten om de 15 dagen bijgeknipt worden.(br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen op dieet zijn hard voor dikkerds

Vrouwen op dieet zijn hard voor dikkerds


http://img21.imageshack.us/img21/4963/bethdittob.jpg
Beth Ditto van Gossip draagt steeds korte, strakke jurkjes.Afvallers vinden het niet mooi wanneer een vrouw met overgewicht strakke kledij draagt, velen van hen zouden dit zelfs ook niet dragen. Verder blijkt uit Nederlands onderzoek dat mensen met een laag of normaal gewicht veel minder hard oordelen over dikkerds.


Een enquête van GezondheidsNet.nl en Valtaf.nl toont aan dat 38 procent van de ondervraagden vindt dat volslanke vrouwen hun lichaam moeten bedekken met passende kledij. Vooral degenen die zelf wat kilo's willen kwijt spelen of zelf te dik zijn oordelen hard over hen. Slechts 13 procent van de mensen met een laag of ondergewicht is het daar mee eens. Vier op de tien vindt dat iedereen dat zelf moet beslissen, maar zou zelf geen strakke kledij dragen. Slechts minder dan een kwart vindt dat iedereen trots moeten zijn op zijn lichaam, ondanks zijn maten.


71 procent is niet dol op de zomer omdat ze zich dan erg bewust zijn van hun lichaam en zich dan lelijk voelen. Slechts een op de vier voelt zich goed in badmode, de rest schaamt zich in deze kledij voor zijn lichaam en heeft bang van blikken van anderen. De meeste ondervraagden verbergen op het strand het liefst hun buik.
» Reageer (0)
23-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naturisten bezoeken expositie over naakte mannen

Naturisten bezoeken expositie over naakte mannen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/10/9/2/20130219015143/media_xll_5570297.jpg


Een groep naturisten heeft de tentoonstelling 'Nackte Männer' ('Naakte mannen') in het Leopold Museum in Wenen met een bezoek vereerd, uiteraard in hun adamskostuum. De opmerkelijke bezichtiging werd bijgewoond door 250 mensen.

Het evenement was georganiseerd op verzoek van een groep Duitse naturisten. Sommige bezoekers toonden zich tegenover persbureau Reuters ronduit enthousiast over het initiatief. Anderen zeiden het niets bijzonders te vinden: "Iedereen heeft weleens naakte mannen gezien", zegt de Duitse bezoeker Moritz.

De expositie, die is verlengd tot 4 maart, wekte vorig jaar oktober beroering toen er protesten klonken tegen de levensgrote affiches met naakte voetballers die het museum ter promotie door de stad had verspreid. De geslachtsdelen van de voetballers werden daarop met een rode baan bedekt.

De commotie pakte niet slecht uit voor de bezoekcijfers van het museum in de Weense hoofdstad. Dat steeg vorig jaar met 17 procent, tot ruim 364.000 toeschouwers.» Reageer (0)
22-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VRT roept op om tong uit te steken tegen kanker


VRT roept op om tong uit te steken tegen kankerhttp://static2.hln.be/static/photo/2013/15/6/0/20130222162937/media_xll_5585730.jpg


Tijdens de campagne 'Kom op tegen kanker' van de openbare omroep staat dit jaar kanker bij kinderen centraal en meer bepaald de late gevolgen van de ziekte bij de patiëntjes. Het hoogtepunt van de campagne vindt plaats op 16 maart tijdens de liveshow van 'Kom op tegen Kanker'.

Kinderen die kankerbehandelingen ondergaan worden gestoord in hun groei en ontwikkeling, aldus VRT. "Gelukkig overleven steeds meer kinderen de ziekte en hebben ze nog een heel leven voor zich. Meer weten over de late gevolgen van kanker en hoe die tijdens de behandeling zelf al kunnen geminimaliseerd worden, is dus zeer relevant."

Het symbool van 'Kom op tegen Kanker' is je tong uitsteken, "hét symbool voor kinderlijk protest", zegt de openbare omroep. 'Kom op tegen Kanker' vraagt volwassenen dan ook om collectief hun tong uit te steken tegen kanker, daar een foto van te nemen en er vooral bij te vertellen waarom of voor wie ze dat doen. "Zo willen we alle kankerpatiënten een hart onder de riem steken en natuurlijk ook fondsen verzamelen om de behandeling van kinderen met kanker te verbeteren."

Vanaf 22 februari is een televisiespot te zien op de VRT-zenders en vanaf 1 maart volgen verschillende radiospots. In verschillende radio- en televisieprogramma's zal bovendien aandacht geschonken worden aan kanker. Op 16 maart volgt de liveshow met Goedele Wachters en Saartje Vandendriessche.

In 2010-2011 bracht de actie een recordbedrag van 17.130.355 euro op. Tijdens de liveshow van februari 2011 werd 1.751.178 euro verzameld voor de Vlaame navelstrengbloedbanken.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China geeft bestaan van 'kankerdorpen' door vervuiling toe


China geeft bestaan van 'kankerdorpen' door vervuiling toe


http://static1.hln.be/static/photo/2013/4/0/8/20130222111657/media_xll_5584313.jpg


De Chinese overheid geeft voor het eerst toe dat de jarenlange milieuvervuiling als gevolg van de economische boom bepaalde gebieden heeft omgevormd tot 'kankerdorpen'. Deze verklaring van het Chinese ministerie van Milieu staat in een vijfjarenplan om de strijd met de pollutie aan te gaan.

In het document staat te lezen dat "in de laatste jaren toxische en gevaarlijke stoffen vele milieurampen hebben veroorzaakt, die zelfs geleid hebben tot ernstige gezonheids- en sociale problemen zoals 'kankerdorpen'".

Milieuactivisten vragen al veel langer aan de regering om te erkennen dat giftige stoffen honderden kankerclusters hebben veroorzaakt en om hier iets aan te doen. In 2009 hielp onderzoeksjournalist Deng Fei nog om enkele van de ergst getroffen dorpen te plotten op een Google Map.

Een van China's belangrijkste milieudeskundigen, Ma Jun, ziet een positieve evolutie in de verklaring van de overheid. "Het erkennen van het probleem is de eerste stap en een belangrijke voorwaarde om te kunnen starten met het oplossen ervan." Volgens haar werden milieukwesties voordien gebagatelliseerd of zelfs in de doofpot gestopt. "Als dat zou blijven doorgaan, zouden de problemen met lucht-,water- en grondvervuiling en de impact ervan op de volksgezondheid kunnen blijven aanslepen."

Het plan van de overheid bevat een strenge aanpak in verband met het gebruik en de productie van 58 soorten toxische chemische stoffen.

Het plan kadert in de groeiende verontwaardiging in de Chinese publieke opinie over de tol op de gezondheid die de milieuvervuiling eist. Kanker is de grootste doodoorzaak in China, één op vier Chinezen sterft vandaag aan kanker. In de laatste 30 jaar is het sterftecijfer te wijten aan kanker gestegen met liefst 80 procent.

Herhaaldelijke aanvallen van toxische smog in Peking en andere grote steden hebben de milieuproblematiek bovenaan de Chinese politieke agenda geplaatst. Deze maand nog haalde de vervuiling van de Chinese waterwegen de krantenkoppen nadat Deng Fei een oproep deed aan lezers om foto's van vervuilde rivieren in hun buurt door te sturen.

Volgens Ma Jun ontkende de overheid vroeger de link tussen milieuvervuiling en kankerclusters omdat er niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor was. Nu dat er meer aanwijzing zijn voor een rechtstreeks verband moet China volgens haar een voorbeeld nemen aan de Verenigde Staten en Japan en voorzorgsmaatregelen nemen. "We kunnen niet zeggen dat we niets doen totdat deze verbanden 100 procent wetenschappelijk en medisch bewezen zijn." (br.hln - foto belga)» Reageer (0)
21-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen zijn praatziek maar kunnen er niets aan doen


Vrouwen zijn praatziek maar kunnen er niets aan doen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/14/0/6/20130221105501/media_xll_5579706.jpg


Dames, de volgende keer dat een man van zijn oren maakt omdat je iets te veel tettert naar zijn mening, snoer hem dan de mond met de wetenschap. Vertel hem, heel uitvoerig uiteraard, dat dit allemaal de schuld is van het Foxp2-proteïne waarvan wij er veel meer hebben dan zij. Gevolg? Het is niet onze fout dat we dagelijks 13.000 (!) meer woorden over onze lippen brengen dan mannen.

Om te weten te komen welke invloed de aanwezigheid van het Foxp2-proteïne (ook het taalproteïne genoemd) in onze hersens heeft op hoeveel we praten, legden de onderzoekers van de Universiteit van Maryland eerst tests af bij mannelijke en vrouwelijke ratten. Ze namen babyratjes weg bij hun moeder en telden vervolgens het aantal kreetjes dat de mannelijke en vrouwelijke ratjes produceerden.

Zowel de mannetjes als de vrouwtjes riepen honderden keren per dag. Toch was de hoeveelheid bij de mannelijke nog twee keer zo groot als bij de vrouwelijke. Gevolg? Zodra mama rat en baby's opnieuw werden samengebracht, checkte ze eerst of haar 'zoontjes' in orde waren en dan pas de 'dochtertjes'.

Tijdens de proef stelden de wetenschappers vast dat de mannelijke ratten twee keer meer Foxp2-proteïnes in hun brein hebben dan de vrouwelijke. Om zeker te zijn dat dit proteïne aan de basis ligt van de communicatieproductie, verhoogden de onderzoekers het Foxp2-proteïnes bij de vrouwelijke en verminderde ze het bij de mannelijke. En inderdaad, nu lieten de babyvrouwtjes het meest van zich horen.

Omdat dit bij ratten zo is, wil dat natuurlijk nog niet zeggen dat het bij mensen ook zo is. Daarom testten de onderzoekers ook monsters van tien jongens en meisjes tussen drie en vijf jaar. Uit de analyse was duidelijk te zien dat de meisjes 30 procent meer Foxp2-proteïnen in het taalgedeelte van hun hersens hebben dan de jongens.

"Op basis van onze bevindingen kunnen we stellen dat het verhoogde niveau van Foxp2-proteïnen bij vrouwen en mannelijke ratten duidelijk aantoont dat deze proteïnen geassocieerd kunnen worden met het  communicatief vaardigste geslacht", aldus onderzoeker Margaret McCarthy. Toch zegt Simon Fisher, die als eerste een studie voerde naar het proteïne, dat de resultaten van een klein onderzoek als dit niet veralgemeend mogen worden.

Eerdere studies toonden nochtans al aan dat de vrouwelijke voorliefde om te babbelen al begint op jonge leeftijd. Meisjes spreken hun eerste woordjes bijvoorbeeld sneller dan jongens. Daarnaast hebben ze ook een grotere woordenschat en variëren ze veel meer in hun zinsbouw dan jongens van dezelfde leeftijd.» Reageer (0)
20-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Dit zijn de oorzaken van jouw winderigheid

Dit zijn de oorzaken van jouw winderigheid


http://static1.hln.be/static/photo/2013/13/4/4/20130220103122/media_xll_5575069.jpg


Tienerjongens mogen het dan wel plezant vinden om zo luid mogelijk winden te laten, voor de meesten onder ons is winderigheid een gênant probleem. Het is ofwel het gevolg van overmatige lucht in de maag, ofwel van bacteriën in de darmen. De meeste oorzaken zijn wel onschuldig, maar vaak zijn we er ons niet van bewust. Daarom zetten we enkele veelvoorkomende oorzaken van winderigheid op een rijtje.

Ongerustheid is alleszins niet nodig, want het is een normaal fenomeen. De hoeveelheid gas die een volwassene dagelijks uitstoot, varieert zelfs tussen 200 milliliter en twee liter.

Toch wijst de winderigheid soms op onderliggende problemen. Als het opgeblazen geboel blijft duren en niet verandert in de loop van de dag, dan moet je zeker laten controleren of er geen gynaecologisch probleem zoals eierstok- of baarmoederkanker aan de basis ligt.

De meeste oorzaken zijn echter onschuldig én kunnen voorkomen worden. Gastro-enteroloog dr. Anton Emmanuel van het University College Hospital in Londen zet de onverwachte zaken op een rijtje.

1. Water bij het eten
Water drinken bij je eten lijkt natuurlijk en gezond, maar dr. Emmanuel waarschuwt voor de winderigheid achteraf. "We slikken ook een beetje lucht in als we eten of drinken", weet hij. "Maar als je zowel eet als drinkt, dan ben je voortdurend aan het slikken, waardoor je lucht opstapelt in je buik.

"Drink dus minder tijdens het eten, maar doe het erna", luidt zijn advies. Ook trager eten en goed kauwen kan een oplossing zijn, want bij snel eten slik je ook meer lucht in. Elke maaltijd moet minstens 20 minuten duren.

2. Intensief sporten
Een Amerikaanse studie toonde aan dat 71 procent van de lopers last heeft van spijsverteringsproblemen, zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel. Ook dat komt omdat je te veel lucht inslikt. "We overademen tijdens het sporten, maar dat is onschuldig", weet de expert.

Ook yoga kan overigens problemen veroorzaken. De lichaamsposities zorgen ervoor dat de wind makkelijk kan ontsnappen.

3. De verkeerde groenten en fruit
Ongeveer één op de vijf Britten heeft last van het prikkelbaredarmsyndroom, een aandoening die leidt tot buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen. Het is nog niet geweten wat exact de oorzaak is, maar het is wel duidelijk dat sommige voedingsmiddelen eraan bijdragen. Dat komt omdat ze koolhydraten in de vorm van fructose bevatten, die moeilijk verteerd kunnen worden in de dunne darm. Als gevolg passeren ze via de dikke darm, waar ze gefermenteerd worden door bacteriën en gas creëren.

Kersen en uien zijn bijvoorbeeld moeilijk te verteren, maar ook met kolen, appels, paddenstoelen en maïs gaat het niet vlot. Dat is overigens niet alleen het geval bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom, maar ook bij anderen.

4. Angstig zijn
Velen van ons hebben buikproblemen als ze onder druk staan, maar stress en angst kunnen er ook voor zorgen dat je te veel lucht inslikt zonder het te beseffen. "Sommigen zuchten veel of hyperventileren, terwijl anderen veel lucht opnemen, waardoor ze hun maag als het ware opblazen", zegt professor Whorwell van de University Hospital of South Manchester.5. Kaas en co
Liefhebbers van zuivel produceren vaak meer wind dan de gemiddelde mens. "Lactose, de suiker in zuivelproducten, wordt afgebroken door het enzym lactase. Maar sommige mensen hebben een tekort aan lactase. En als de afbraak niet goed gebeurt, dan komt het terecht in de dikke darm, waar het fermenteert en gas produceert", zegt dr. Emmanuel. Zelfs als als je niet lactose-intolerant bent, kan je overigens een tekort aan lactase hebben om een hoge zuivelopname te verwerken.

6. Hoestmedicijn, pillen tegen brandend maagzuur
Medicijnen tegen brandend maagzuur pakken de productie van zuur in de maag aan. "Maar dat kan een effect hebben op het soort bacteriën dat in je darmen leeft. Die kunnen de productie van gas doen afnemen, maar helaas ook doen toenemen", aldus professor Whorwell.

Ook andere medicijnen, zoals hoestsiropen, kunnen invloed hebben, omdat ze artificiële zoetstoffen (sorbitol, xylitol) bevatten. Deze niet-absorbeerbare suikers worden moeilijk verteerd door de darmen en moedigen de groei van bacteriën aan. Dat kan een laxerend effect hebben en overmatig gas veroorzaken.

7. Sinaasappelsap
"Hoewel sinaasappelen geen kwaad kunnen, is sinaasappelsap dat niet. Dat komt omdat er fructose vrijkomt als ze sap worden", zegt dr. Emmanuel. Ook appelsap is iets dat je beter vermijdt.

8. Opgewarmd voedsel
Voedingsmiddelen zoals brood, aardappelen en pasta lijken niet schadelijk, maar worden het wel als ze gekookt worden, afkoelen en daarna terug opgewarmd worden. "Resistent zetmeel is moeilijk te verteren en komt daardoor niet helemaal verteerd in de darmen terecht. Dan moeten de bacteriën aan het werk om het zetmeel af te breken, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en winderigheid", legt diëtiste Sian Porter uit. Verse pasta is dus beter dan de voorgekookte versies.

9. Bier, rode wijn
Bier bevat niet alleen bubbels, maar is ook gemaakt van gist en dat kan het evenwicht van bacteriën in de darmen verstoren en leiden tot verteringsproblemen.

Ook wijndrinkers zouden niet helemaal veilig zijn, al is daarr nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Volgens dr. Emmanuel zouden bepaalde bestanddelen moeilijk te verteren zijn.

10. Kauwgom
Suikervrije kauwgom is een bekende oorzaak van gas en wind, omdat het xylitol bevat, dat moeilijk te verteren is. Bovendien doet kauwen je ook een heleboel lucht inslikken.

11. Erover piekeren
De verlegenheid die gepaard gaat met winderigheid zorgt ervoor dat veel mensen de symptomen erger zien. "Het lijkt erger in hun eigen gedachten", zegt gezondheidspsychologe professor Jane Ogden van de University of Surrey. "Alle symptomen, van winderigheid tot rugpijn en vermoeidheid, zijn percepties. Ze worden erger als je er te veel over piekert." (br.hln)
» Reageer (0)
19-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trainer van Lassie en Flipper overleden


Trainer van Lassie en Flipper overleden


http://oi45.tinypic.com/b9gcjl.jpg

Pat Derby, de africhtster van bekende dieren uit populaire tv-series zoals 'Daktari', 'Lassie' en 'Flipper', is overleden. Ze werd 69 jaar en overleed aan keelkanker. Dat meldt de vereniging voor de verdediging van dierenrechten die ze zelf leidde.

In de jaren 60 en 70 was Pat Derby trainer bij diverse tv-series rond populaire dieren, zoals de hond Lassie en de dolfijn Flipper. Ze werkte ook mee aan 'Daktari', over een dierenarts in Afrika. "Ze was de eerste die de rechten van dieren in de entertainment-industrie verdedigde", zegt haar vereniging Performing Animal Welfare Society (PAWS). In een boek uit 1976 kaartte Derby de slechte behandeling van dieren in films en tv-series aan.

Derby richtte in 1984 PAWS op. Ze getuigde ook twee keer voor het Amerikaanse Congres en nam deel aan tal van onderzoekscommissies die de rechten van de dieren analyseerden.

Ze overleed volgens PAWS vorige vrijdag in haar huis in San Adreas, nabij Sacramento (Californië).» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Verdwijnen muntjes van 1 en 2 cent?


Verdwijnen muntjes van 1 en 2 cent?


http://static1.hln.be/static/photo/2013/13/8/2/20130219171702/media_xll_5573492.jpg


De Europese Commissie beslist in april over de toekomst van de muntjes van 1 en 2 cent. Het Europees parlement gaf vorige zomer de Commissie de opdracht om te onderzoeken of de uitgifte van van 1 en 2 cent-munten kan worden stopgezet. Die studie wordt op 18 april door een werkgroep besproken, waarna de Commissie haar voornemen zal bekendmaken.

Open Vld-senator Yoeri Vastersavendts hoopt dat de eurocenten op EU-niveau worden afgeschaft. "Niemand is gebaat bij het verder aanhouden van deze muntjes die een bron van ergernis en rompslomp zijn."

De kleinste euromunten zorgen al lang voor wrevel bij winkeliers, consumenten en banken. Daarnaast is er de kostprijs voor de aanmaak: de productie- en verpakkingskost voor 1.000 stukken ligt tussen de 3,5 en de 4 euro. Daarbij moet de prijs van de zogenaamde muntplaatjes worden bijgeteld die bestaan uit legeringen. De prijs van deze plaatjes fluctueert in functie van de prijs van het metaal en hun gewicht in de aanmaak. Voor stukjes van 1 en 2 eurocent varieerde de prijs voor 1.000 plaatjes de laatste 3 jaar tussen 4,5 en 6 euro voor 1 eurocent en tussen de 8 en de 9 euro voor 2 eurocenten.

Dit jaar slaat de Koninklijke Munt 22 miljoen stukken van 2 cent en 34 miljoen stukken van 1 cent. Dit kost grosso modo 60.000 euro voor de productie en verpakking. Daarbij komt nog de kost van de verdeling van al deze munten die wordt gedragen door de NBB en de banken. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hoofdredacteur P-Magazine Patrick De Witte overleden


Hoofdredacteur P-Magazine Patrick De Witte overleden


http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/15/2/20130219173124/media_xll_5573567.jpg


Patrick De Witte, de hoofdredacteur van het mannenblad P-magazine, is vanochtend overleden. Dat meldt de redactie van P-magazine. "Met (pdw) verliezen we een gedreven hoofdredacteur en een briljante pen, maar bovenal een geweldig goeie, warme mens", zo staat in een bericht op de website van het blad. De Witte werd 54 jaar oud. Hij was sinds mei 2012 hoofdredacteur van P-Magazine.

Als Vlaamse columnist en producent van televisieprogramma's was De Witte bekend van zijn columns in onder meer Humo, MaoMagazine, Deng, De Standaard en De Morgen. De Witte was ook de drijvende kracht achter het tv-productiehuis 3Keys, waar hij programma's maakte als 'Kijk eens op de doos', 'De Vloek van Vlimovost' en 'Comedy Casino'.
   
"De redactie van P-magazine en bij uitbreiding heel Think Media (de uitgever van het blad, nvdr) wenst Marleen, Hannah en Benno, samen met de vele andere vrienden en familieleden van (pdw), ontzettend veel sterkte toe. Hoe verbijsterd we zelf ook zijn, hun verlies is van een heel andere orde, een waar we geen woorden voor kunnen vinden", zo staat in het bericht.
   
"Dat hij hier morgen niet meer gewoon komt binnenwaaien met zijn motorvest aan en zijn laptop onder de arm, is iets wat we nu nog niet kunnen bevatten. Dat hij nooit meer in zijn gekende stijl keet zal schoppen evenmin. En dat we nooit meer met hem een Omer zullen drinken na de kantooruren, dat al helemaal niet", luidt het nog. "Patrick was meer dan een collega en meer dan een baas. Hij was een kameraad. We zullen hem verdomd hard missen", besluit de redactie van P-magazine. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oymyakon, portret van 's werelds koudste dorp waar kwik tot -71 graden daalt

Oymyakon, portret van 's werelds koudste dorp waar kwik tot -71 graden daalt

Klik op de foto om het filmpje te bekijken


Op Antarctica zal het ongetwijfeld nog een stuk kouder worden, maar de koudste permanent bewoonde plaats ter wereld breekt alle records. De temperatuur zakte in het Siberische Oymyakon bij een historisch winteroffensief tot een duizelingwekkende -71 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur in januari bedraagt er een ijzige -50, maar in de zomer kan het kwik tot boven de 30 graden klimmen: een verschil van 100 graden dus! Vliegtuigen kunnen niet landen in het dorp dat 500 dappere zielen telt en ook wel de 'Pool van de Koude' wordt genoemd. Een graf delven voor de doden kan tot drie dagen duren en de bewoners laten hun auto overdag ook draaien uit vrees dat ze die anders niet meer in gang krijgen. Een portret van de koudste bewoonde plek ter wereld.

In België klagen we over deze uitzonderlijk koude, sombere en sneeuwrijke winter, maar dat is klein bier met wat de 500 inwoners van Oymyakon in het noordoosten van Rusland te verwerken krijgen. Een eeuw geleden was het een belangrijke stopplaats voor rendierherders die er dankzij de lentebron hun kuddes water konden geven. De Russische overheid vond die op cultureel en technologisch vlak achterlijke nomadenherders te lastig om te controleren en maakte van Oymyakon een permanente vestiging met alle problemen van dien.

De naam 'Oymyakon' betekent dankzij die warmwaterbron dan ook 'niet-bevroren water', zeer ironisch bij temperaturen tot -71. Dat is de laagste geregistreerde temperatuur in het Noordelijke Halfrond en wereldwijd de laagste ooit in een permanent bewoond dorp.

De problemen waar de 500 dorpelingen dagelijks mee worstelen, lijken voor ons onvoorstelbaar: inkt van een pen die bevriest, glazen die vastvriezen aan hun gezichten en batterijen die het begeven. Uit vrees hun auto niet meer in gang te krijgen, laten ze de hele dag de motor draaien. Vaak eten ze ook in hun auto, omdat het daar iets minder koud is. Gsm's werken hier niet gezien de diepvriestemperaturen, als ze al ontvangst zouden hebben in dit afgelegen gebied.

Een andere kopzorg in deze 'Pool van de Koude' is het begraven van de doden. Soms duurt het wel drie dagen om een graf te graven. De grond moet eerst voldoende 'ontdooid' worden om te kunnen graven en daarom wordt er voor enkele uren een vreugdevuur ontstoken. Hete kolen worden dan in de grond geduwd. Dat proces wordt dagenlang herhaald tot de put diep genoeg is om er een kist in te duwen.

De meeste van de 500 inwoners van Oymyakon stoken nog altijd op kolen en hout en hebben maar weinig moderne middelen ter beschikking. Omdat er in de ijskoude grond toch niets kan groeien, eten de inwoners enkel vlees van paarden, koeien en rendieren, maar ze zijn niet ondervoed. Een enkele winkel voorziet de dorpelingen van de meest noodzakelijke levensmiddelen. De inwoners leven van hun rendierkuddes, of zijn jagers en vissers (onder het ijs dan).

De enige school in het dorp sluit pas als de temperatuur onder de 52 graden zakt, maar helaas gebeurt dat vrij vaak met een gemiddelde januaritemperatuur van -50. Het dorp ligt op 750 meter boven de zeespiegel en de lengte van de dagen varieert er van 3 uren in december tot 21 uren in de zomer. Vreemd genoeg kan het in de zomermaanden warmer dan 30 graden worden. Een hallucinant verschil van 100 graden met de huidige koudegolf dus. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijengif verzacht chronische pijn


Bijengif verzacht chronische pijn


http://static1.hln.be/static/photo/2013/4/12/3/20130219081434/media_xll_5570538.jpg


Hoewel bijensteken al in oude volkstradities werden ingezet tegen allerlei kwaaltjes, lijkt de moderne medische wereld nu pas gewonnen voor de pijnverzachtende werking van het gif. Patiënten met chronische pijn krijgen injecties toegediend om onstekingen aan te pakken.

In een eerste testfase aan de universiteit van North Carolina werd gekeken naar het effect van bijengif op rug- en beenpijn. De onderzoekers ontdekten dat de pijn tot twee derde afnam. Het was echter niet mogelijk om te achterhalen hoe groot het effect van het gif precies was, aangezien er nog andere behandelingen gebruikt werden in de studie.

Daarom staan er nu verschillende nieuwe klinische testen op de agenda, waarin bijengif naast een placebo zal worden gezet. Het gedroogde gif wordt omgezet in een gel en vervolgens ingespoten in de lage rug op tien strategische punten die ook worden gebruikt bij acupunctuur. De injecties zullen tot één centimeter in de huid dringen.

De eerste nieuwe testronde zal worden uitgevoerd aan het Universitair Ziekenhuis van Gangdong, Korea. Honderd pijnpatiënten zullen er behandeld worden. De helft krijgt het bijengif, terwijl de andere helft een zoutoplossing zal krijgen gedurende zes weken.

In een tweede en grotere testfase zal het bijengif toegepast worden op driehonderd mensen met artrose aan de knieën. Op een periode van twaalf weken zullen ze tot twintig injecties krijgen. Eén op de drie deelnemers moet het stellen met een placebo. Na afloop zullen de pijnprikkels uitgebreid onderzocht worden.

"Er is heel wat anekdotisch bewijsmateriaal waaruit blijkt dat bijengif kan worden ingezet tegen ontstekingen en pijn. Het is nu wachten op een solide klinische testfase om ook wetenschappelijke bewijzen te leveren voor de effectieve werking ervan", klinkt het besluit. (br.hln)» Reageer (0)
18-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chimpansee heeft beter kortetermijngeheugen dan mens

Chimpansee heeft beter kortetermijngeheugen dan mens

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Een chimpansee heeft een beter kortetermijngeheugen dan de mens. Een video die gepresenteerd werd op een wetenschappelijke bijeenkomst toont hoe een chimpansee slaagt in geheugentests waar wij veel te traag voor zouden zijn.

Op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the advancement of science (AAAS) werd een video gepresenteerd waarin de opmerkelijke capaciteiten van een chimpansee te zien waren. De cijfers 1 tot 9 verschenen kort op een scherm en werden daarna verborgen. De chimpansee slaagde erin om de locatie en de volgorde van de cijfers te onthouden. Er zijn maar weinig mensen die dit zouden kunnen nadoen, en dit zijn meestal mensen met het savantsyndroom dat vaak gepaard gaat met een zware mentale achterstand. Zoals onderzoeker Tetsuro Matsuzawa zelf zei tegen zijn publiek: "Don't worry, nobody can do it. It's impossible for you."

Dit ongelofelijke kortetermijn- of werkgeheugen zorgt ervoor dat de chimpansees in staat zijn om in het wild te overleven, waar ze dikwijls snelle en gecompliceerde beslissingen moeten nemen. Het werkgeheugen is een actieve vorm van kortetermijngeheugen dat ervoor zorgt dat het brein verschillende ideeën tegelijkertijd kan behandelen. Dit gebruiken chimpansees bijvoorbeeld wanneer ze van tak tot tak slingeren om voedsel te verzamelen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Snorharen zeehond verbazen wetenschappers


Snorharen zeehond verbazen wetenschappers


http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/11/2/20130218022707/media_xll_5566712.jpg


Zeehonden blijken hun snorharen te gebruiken om de grootte van objecten in te schatten. "Ze doen het supersnel. Al hun beslissingen worden genomen in minder dan een halve seconde", zei een verbaasde onderzoekster op de BBC.

Hoewel veel diersoorten hun snorharen gebruiken als een soort sensoren, waren wetenschappers toch verrast door de uitkomst van hun onderzoek naar de zeezoogdieren. Ze dachten dat het gebruik van snorharen in het water veel energie zou kosten, omdat het een grotere dichtheid heeft dan lucht.

De zeehonden bleken tijdens het onderzoek vernuftig te werk te gaan. Ze gebruiken het deel van hun snuit waar hun haren klein zijn en dicht op elkaar zitten. "Aan de hand van het aantal snorharen dat wordt aangeraakt, kunnen ze inschatten of iets groot of klein is", stelde de biologe van de Manchester Metropolitan University.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Besnijdenis is domper op seksueel genot

Besnijdenis is domper op seksueel genot


http://static1.hln.be/static/photo/2013/14/14/14/20130218082017/media_xll_5566919.jpg


Mannen die hun voorhuid als kind of volwassene laten wegnemen, zouden er een minder gevoelige penis en dus afgeremd seksueel genot aan overhouden. "We zeggen niet dat besneden mannen minder seksuele activiteit of een minder bevredigend seksleven hebben", stelt dokter Piet Hoebeke van het Academisch Ziekenhuis in Gent.

Bij het onderzoek werd gewerkt met folders die uitgedeeld werden in verschillende Belgische stations. 1369 mannen boven de 18 kregen de vraag of ze besneden waren, hoe gevoelig hun penis is op een schaal van 0 tot 5, hoe intens ze orgasmes ervaren en of ze te maken krijgen met pijn of een verdoofd gevoel bij seksuele opwinding.

Op de 1369 deelnemers waren 310 mannen besneden. Hun gemiddelde gevoeligheidsscore hing rond de 3,31, terwijl de onbesneden mannen 3,72 als gemiddelde hadden. "Het  verschil is niet heel groot, maar wel significant", aldus Hoebeke.

Een mogelijke verklaring is dat de afwezigheid van de voorhuid de penis meer blootstelt aan wrijving, waardoor de huid verdikt, uitdroogt en minder gevoelig wordt. Ook pijn en ongevoeligheid werd meer gemeld door de besneden heren, terwijl mannen mét voorhuid aangaven dat ze intensere orgasmes ervaren. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannen en vrouwen zijn het oneens over ideale lengte

Mannen en vrouwen zijn het oneens over ideale lengte


http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/12/5/20130218103417/media_xll_5567240.jpg


Mannen en vrouwen zitten niet op dezelfde golflengte wat betreft de ideale lichaamslengte van hun partner. Terwijl een vrouw wil dat haar man 20,32 centimer boven haar uitsteekt, vinden mannen zelf 7,62 centimer al meer dan voldoende. Over één ding zijn ze het echter eens: de man moet de grootste zijn.

Dit blijkt uit een Nederlandse enquête die gevoerd werd bij 700 mannen en vrouwen. Waarom we precies een man willen die 20,32 centimeter groter is en mannen zich tevreden stellen met 7,62 centimer is voorlopig nog niet helemaal duidelijk.

Wel ondervroegeren wetenschappers al eens 50.000 mannen en vrouwen over welke lengte ze als ideaal beschouwen. Hieruit konden ze vaststellen dat mannen het gelukkigst zijn met 1 meter 90. Maar ook vrouwen stellen 'hoge' eisen, want zij beschouwen 1 meter 75 als de ideale lengte.

"Zowel mannen als vrouwen willen een koppel vormen waarin de man groter is, maar ook niet te groot", verklaart de Nederlandse evolutiepsycholoog Gert Stulp van de Universiteit van Groningen in The Independant. "Toch komt deze voorkeur vooral vanuit vrouwen. Zij vinden het absoluut onaanvaardbaar om groter te zijn dan hun partner", gaat hij verder.

Twee theorieëren liggen aan de grondslag hiervoor. "De biologische stelt dat grotere mannen een hogere status hebben en bijgevolg succesvoller zijn dan hun kleinere seksegenoten", legt dokter Viren Swami uit, sociopsycholoog aan de Universiteit van Westminster. "De tweede 'sociale' theorie legt de reden bij onze cultuur. Grote mannen zouden immers mannelijker zijn, terwijl grotere vrouwen geen oor zouden hebben naar culturerele normen", besluit Swami. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Strooi suiker in de wonde voor een snelle genezing


Strooi suiker in de wonde voor een snelle genezing


http://static2.hln.be/static/photo/2013/12/8/9/20130215103407/media_xll_5560419.jpg


Hoewel een teveel aan suiker slecht is voor onze buikomtrek, blijkt uit recent onderzoek dat de zoete, witte kristallen wonderen kunnen doen bij moeilijke verwondingen. Zo zou een traditie uit de Afrikaanse volksgeneeskunde de sleutel zijn tot het genezen van doorligwonden, beenzweren en amputatieletsels.

Onderzoeker Moses Murandu groeide op in Zimbabwe, maar werkt nu aan de universiteit van Wolverhampton. In zijn kinderjaren zag hij hoe zijn vader suiker strooide in wonden om de pijn te stillen en de genezing te versnellen. Eens in het Verenigd Koninkrijk kwam hij tot het besef dat suiker niet erkend werd als medicijn, dus besloot hij zijn onderzoek hierop toe te spitsen. Recent werd deze volkstraditie uitgetest op 35 patiënten met moeilijk behandelbare verwondingen.

De suikertechniek werd onder andere getest op Alan Bayliss, een 62-jarige elektrotechnicus die zijn rechterbeen tot boven de knie moest laten amputeren. Als onderdeel van de operatie werd ook een ader verwijderd uit zijn linkerbeen. De man kreeg eerst de gebruikelijke verbanden, maar de diepe wonden genazen niet efficiënt.

Vervolgens kreeg hij de suikerbehandeling van Murandu en binnen de twee weken waren zijn letsels aanzienlijk verkleind. "Het is revolutionair. In het begin gebruikte Moses bijna een hele pot suiker, maar nu heeft hij amper 4 of 5 theelepels nodig. Ik stond er in het begin zeer sceptisch tegenover, maar eens ik de suiker in werking zag, was ik enorm onder de indruk", getuigt Bayliss.

Suiker trekt het water uit de wonde waardoor bacteriën geen vocht meer hebben om te overleven. Hierdoor wordt het genezingsproces aanzienlijk versneld. Bovendien zou het ook een positieve impact hebben op de gemoedtoestand van patiënten. "Doordat ze hun vooruitgang kunnen zien, geeft suiker hen iets om zich aan vast te klampen. Het is prachtig om te zien hoe iets zo eenvoudig als kristalsuiker mensen zo een mentale boost kan geven", stelt verpleegkundige Jonathan Janneman.

Momenteel wordt de suikerbehandeling toegepast op 35 patiënten die allemaal vooruitgang boeken, zonder pijnlijke bijwerkingen. "Ik geloof in suiker en de artsen en verplegers die de vooruitgang zien, beginnen er ook vertrouwen in te hebben", besluit Murandu, die een innovatie-award kreeg voor zijn onderzoek. (br.hln)» Reageer (0)
17-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mary Cassatt 1844 - 1926 was een Amerikaans impressionistische kunstenares

Mary Cassatt  1844 - 1926  was een Amerikaans impressionistische kunstenares

Klik op de foto om een filmpje van haar overige werken te bekijken


Mary Cassatt (Allegheny (Pittsburgh, Pennsylvania), 22 mei 1844 – Le Mesnil-Théribus (Oise, bij Parijs), 14 juni 1926) was een Amerikaans impressionistisch kunstschilder.

Mary Cassatt werd geboren in Allegheny (Pittsburgh, Verenigde Staten), als dochter van een rijke zakenman. Haar vader had een voorliefde voor Frankrijk, omdat zijn voorgeslacht daar vandaan kwam. In 1851 vertrok het gezin naar Europa en woonde eerst in Parijs, later in Darmstadt en Heidelberg. Toen Mary 11 jaar oud was, keerde de familie terug naar Amerika en vestigde zich in Philadelphia. De Franse cultuur en Europese tradities stonden in hoog aanzien bij de familie en in die sfeer groeide Mary op.

 
 
http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/mary-cassatt-1.jpg?t=1313928074Zij studeerde aan de Pennsylvania Academy of Fine Arts in Philadelphia. Dit was tegen haar vaders zin, die eigenlijk een meer huishoudelijk bestaan voor zijn dochter wenste. Vervolgens reisde zij weer door Europa. Uiteindelijk vestigde zij zich in 1874 in Parijs.http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/After-the-bath-Mary-Cassatt.jpg?t=1271590489In datzelfde jaar werd een werk van haar geaccepteerd door de Salon. In 1877 maakte zij kennis met Edgar Degas, met wie zij levenslang bevriend bleef. Zijn werk en inzichten hadden grote invloed op haar, hoewel zij gedurende haar loopbaan een geheel eigen stijl wist te behouden. Zij beeldde voornamelijk het dagelijkse en huiselijke leven af, met een voorkeur voor vrouwen en kinderen, net als die andere grote vrouwelijke schilder, Berthe Morisot.http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Playing-with-a-Cat.jpg?t=1271591161Zij nam deel aan de impressionistische tentoonstellingen van 1879, 1880, 1881 en 1886. Ze leverde een grote bijdrage aan de beweging door geldelijke middelen te verschaffen en het impressionisme in Amerika te promoten. Zij bracht haar broer Alexander ertoe werken te kopen van Manet, Monet, Morisot, Renoir, Degas en Pissarro, waardoor de eerste grote Amerikaanse verzameling ontstond. Haar eigen werk werd in Amerika positief ontvangen, wat ook bijdroeg aan de groeiende populariteit van deze school. Zie ook: Durand-Ruel.http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/cassat_tea.jpg?t=1271591265Vanwege haar afnemende gezichtsvermogen maakte zij haar laatste werk in 1913. Hoewel zij een aantal operaties onderging, werd zij in 1921 praktisch blind.

Zij overleed in 1926 (Château de Beaufresne, bij Parijs).» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beer helpt bij opheldering moord in Tirol

Beer helpt bij opheldering moord in Tirol


http://static1.hln.be/static/photo/2013/4/9/0/20130217073736/media_xll_5565180.jpg


Een bruine beer heeft in Tirol bijgedragen tot de oplossing van een mysterieuze verdwijningszaak. Met de ongewilde hulp van de beer, die een brandje in het woud had veroorzaakt, vond de brandweer het lijk van de vermiste Duitser Peter H. . Die werd wellicht vermoord door zijn vrouw Tanja B. en haar minnaar. Zonder de 'assistentie' van de beer zou deze verdwijningszaak/moord wellicht nooit uitgeklaard zijn.

In mei vorig jaar werd de 36-jarige Tanja B. samen met haar minnaar opgepakt. Een tijdje eerder had ze haar man, de 40-jarige Peter H. uit Ravensburg in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, als vermist opgegeven. Eerst zocht de politie in het misdaadmilieu naar de mogelijke daders, want Peter H. had al een strafblad en ging gebukt onder de schulden. Dan bleken de verklaringen van zijn vrouw Tanja B. en haar minnaar zo tegenstrijdig dat ze verdacht werden. Vanaf dat moment zweeg het tweetal en negen maanden later leek de verdwijningszaak nooit opgelost te zullen worden.


Tot een beer zijn steentje bijdroeg tot de opheldering. Een bruine beer, in de regio bekend als M13, bracht de zaak weer aan het rollen. Tijdens een tocht door een woud nabij het Oostenrijkse Pfunds (net over de Duits-Oostenrijkse grens) had de beer een boom omgekieperd. Die boom was dan weer op een stroomleiding gevallen en daardoor was een brand ontstaan. De brandweer kwam ter plaatse en trof zowaar een lijk aan. Na onderzoek bleek het om het lichaam van de verdwenen Peter H. te gaan.

Dankzij de beer moeten Tanja B. en haar minnaar zich dinsdag voor het gerecht van Ravensburg verantwoorden. De aanklacht: het koppel zou Peter H. eerst verdoofd hebben, hem dan op zijn hoofd getrapt hebben en uiteindelijk gewurgd hebben. Vervolgens staken ze het lijk in hun auto en reden 170 kilometer verderop naar Pfunds, waar ze het lijk in het woud dumpten. Ze zullen op dat moment nooit gedacht hebben dat uitgerekend een beer tot de ontdekking van het lijk zou bijdragen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eric Burdon - House of the Rising Sun


Eric Burdon - House of the Rising Sun

Klik op de foto om hem te beluisteren


Eric Burton is een legendarische zanger. Zijn carrière bestaat al bijna 50 jaar. De grootste bekendheid verwierf Burdon als leadzanger van The Animals. 'House of the Rising Sun' werd hun grootste hit

Hij speelde in films, scoorde wereldhits met o.a. 'House of the Rising Sun' en 'Spill the Wine', speelde over de hele wereld van de kleinste podia tot stadions als Wembley...» Reageer (0)
16-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De grootste saboteur van geslaagde ochtendseks


De grootste saboteur van geslaagde ochtendseks


http://oi46.tinypic.com/2u4tqg5.jpg


Colgate ging recent op zoek naar wat koppels weerhoudt van de dag te starten met een prikkelend partijtje ochtendseks. De grootste saboteur van intimiteit na het ontwaken blijkt een stinkende adem te zijn. Het zou ons zelfs meer storen dan een vieze lichaamsgeur. Ruim 40 procent van de ondervraagde mensen ontwijkt zijn of haar partner zelfs tot die een innige ontmoeting had met de tandenborstel. Pas dan kan er een kus af.

Terwijl we slapen wordt onze mond een kweekvijver voor bacteriën, veel meer nog dan doorheen de dag. Aangezien we 's nachts minder speeksel hebben, kunnen de stinkende 'beestjes' zich onverstoord vermenigvuldigen met als gevolg een onaangename adem in de ochtend.

Uit het Colgate-onderzoek blijkt dat een vijfde van de deelnemers het een te beschamend onderwerp vindt om aan te kaarten bij hun partner. We hechten er ook opvallend meer belang aan in het begin van een relatie. De 'stress' ebt weg naarmate mensen elkaar beter leren kennen en zich comfortabeler voelen in de relatie.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw geeft kusjes en knuffels aan leeuwen

Vrouw geeft kusjes en knuffels aan leeuwen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken


Een vrouw die werkt bij Cheetah Eperience, een non-profitorganisatie die zich ontfermt over grote katachtigen in Zuid-Afrika, heeft een opmerkelijke video online gezet om toeristen naar het centrum in Bloemfontein te lokken.

Juhi Agrawal speelt met twee leeuwen alsof het enorme huiskatten zijn. Hoewel de dieren aan de andere kant van een hek zitten, kunnen ze zo hun klauwen of tanden in de vrouw zetten. Agrawal ziet er geen graten in, en trakteert de 'poezen' zelfs op kusjes.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Louvre geeft door nazi's geroofde kunst terug aan nabestaanden Joden


Louvre geeft door nazi's geroofde kunst terug aan nabestaanden Joden

http://static1.hln.be/static/photo/2013/3/10/13/20130215155614/media_xll_5561968.jpg
'Portret van Bartolomeo Ferracina' van Pietro Longhi (1702 - 1785). © ap.


Frankrijk geeft zeven door de nazi's geroofde schilderijen terug aan nabestaanden van de vroegere Joodse eigenaren.

Daaronder zijn vier kunstwerken die in het museum het Louvre in Parijs hangen, waaronder 'De verleiding van de heilige Antonius' van de Italiaanse kunstenaar Sebastiano Ricci (1659-1734) en een portret van de Venetiaan Pietro Longhi (1702-1785).

Zes van de zeven kunstwerken waren eigendom van Richard Neumann, een Oostenrijkse Jood, die ze ver onder de waarde aan de nazi's verkocht om uit Frankrijk weg te kunnen komen.

Het zevende schilderij was van een Joodse bankier in Praag gestolen. Alle schilderijen zouden worden tentoongesteld in een kunsthal die Adolf Hitler in de Oostenrijkse stad Linz wilde laten bouwen.(br.hln)» Reageer (0)
15-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappers ontdekken toevallig nieuwe uil

Wetenschappers ontdekken toevallig nieuwe uil


http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/2/6/20130214044426/media_xll_5556486.jpg


Een vierkoppig internationaal team ornithologen, waaronder de Belg Filip Verbelen, ontdekte op het Indonesische eiland Lombok een nieuw soort dwergooruil. Verwijzend naar de hoge vulkaan die het landschap er karakteriseert, werd de nachtvogel 'Rinjani dwergooruil' gedoopt.

Het team, onder leiding van de Nederlandse wetenschapper George Sangster, maakte de ontdekking bekend op de wetenschappelijke website PLOSone. Eén van de vier auteurs, Filip Verbelen uit Merelbeke, zoekt al meer dan twintig jaar naar vogels in de tropische regenwouden van Indonesië. Hij maakte eerder als eerste foto's van de lang vermiste 'Banggai kraai' en herontdekte de Timorese Struikzanger op basis van geluidsopnames.
   
"In 1896 verzamelde de Brit Alfred Everett zeven dwergooruilen op het eiland Lombok", legt Verbelen uit. "Maar de vogels werden toen beschouwd als een vorm van de Molukse dwergooruil op basis van oppervlakkige gelijkenissen in uitzicht."
   
In 2003 maakte de Nederlandse ornitholoog George Sangster geluidsopnames van nachtvogels op de flanken van de Gunung (berg) Rinjani. "Het geluid van de uil op Lombok week sterk af van de roep van de Molukse dwergooruil. Die heeft een weinig melodieuze krassende roep die klinkt als een raaf, terwijl de uil op Lombok een veel hogere en melodieuze roep heeft die doet denken aan een reeks fluittonen".
   
In combinatie met nog meer geluidsopnames uit 2008, een morfologische studie op de zeven meer dan honderd jaar geleden gevangen vogels, fotomateriaal van Filip Verbelen én een expeditie op het naburige eiland Sumbawa, waar de soort niet werd gevonden, besluiten de wetenschappers dat het gaat om een nieuwe inheemse soort voor Lombok. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat die seksuele fantasieën te zeggen hebben over jou

Wat die seksuele fantasieën te zeggen hebben over jou


http://static0.hln.be/static/photo/2013/4/15/14/20130215143352/media_xll_5561684.jpg


We fantaseren allemaal wel eens over prikkelende, seksuele situaties. Wat de inhouden van deze veelal terugkerende seksuele fantasietjes te vertellen hebben over jezelf, ontdek je hier.

Moest Sigmund Freud nog leven, zou hij wellicht al lang een uitgebreide theorie hebben over al deze fantasietjes. Helaas zal u het moeten doen met enkele licht verteerbare en met een knipoog bedachte analyses van 'The Frisky'.

1. Seks in het openbaar
Je wil vrijen in een quasi verlaten steegje, op de dansvloer van een discotheek of tegen een boom in het park, ...

Betekenis:
Hoewel mensen het misschien niet snel zullen raden, neem jij best graag risico's. Je bent ook niet vies van een beetje avontuur of een paar splinters in je intiemere zones.

2. Rollenspel
Een opwindende seksuele daad bevat voor jou altijd een verhaallijn. Van clichés als student en professor tot een hete scène tussen agent en crimineel.

Betekenis:
Je bent gek op drama. De hoofdrol wegkapen in schoolproducties was helemaal iets voor jou, maar nu speel je liever naakte toneeltjes.

3. Bicurious
Je voelt je aangetrokken tot een vrijpartij met iemand van hetzelfde geslacht, één keer (of misschien wel meer).

Betekenis:
Je bent ruimdenkend, maar voelt niet per se de noodzaak dat te delen met de wereld. Die stoute gedachten hou je liever voor jezelf.

4. Voyeurisme
Seks tegen het raam van je slaapkamer met gordijnen of rolluiken wagenwijd open.

Betekenis:
Je staat graag in het middelpunt van de aandacht en krijgt graag erkenning. Voor elke spiegel (of elk raam) zal je even pauzeren om naar jezelf te kijken.

5. Spanking
Halsoverkop over een knie gebogen worden om de nodige erotische petsen op je kont te krijgen.

Betekenis:
Je hebt het gehad met die zelfkritiek en verlangt naar iemand anders om jou eens te straffen, hetzij dan op een prikkelende manier.

6. Spelen met voedsel
Slagroom, eetbare chocoladeverf, honing, aardbeien, het maakt niet uit zolang het maar gepresenteerd wordt op sexy lichaamsdelen.

Betekenis:
Slecht nieuws, want je bent wellicht een emotionele eter.

7. Bondage
Je verlangt ernaar overmeesterd en vastgebonden te worden met touw, tape of handboeien.

Betekenis:
Je wil even ontsnappen aan de neiging om een controle freak te zijn. Gewoon even ontspannen en de touwtjes - letterlijk - uit handen geven.

8. Trio
Twee is te weinig, maar drie is voor jou niet te veel. Een tweede man of vrouw in de slaapkamer zie je helemaal zitten.

Betekenis:
Dingen delen zijn voor jou eigenlijk vrijwel nooit een probleem. Tijdens je schooldagen waren groepsopdrachten echt iets voor jou en nu hunker je naar een meer intiem project.

9. Golden shower
Plassen of beplast worden, that is the question... Hoe dan ook je fantaseert over plasseks.

Betekenis:
Je bent allesbehalve preuts, niet tussen de lakens en ook niet in het dagelijks leven. Je wil gerust alles eens geprobeerd hebben voor je gaat.

10. Swingen
Een bezoekje aan een swingersclub zie je helemaal zitten. Laat het feestje maar beginnen.

Betekenis:
Verandering van spijs doet eten. Wanneer je op restaurant niet kan kiezen, bestel je nog liever van alles iets.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer Vlamingen dan Walen willen nieuwe energieleverancier

Meer Vlamingen dan Walen willen nieuwe energieleverancier


http://static2.hln.be/static/photo/2013/15/16/3/20130215094112/media_xll_5560308.jpg


Slechts 4 procent van de Walen is bereid om van energieleverancier te veranderen. Dat blijkt uit een onderzoek van consultancybureau Accenture. In Vlaanderen zijn de klanten minder trouw, daar is 15 procent van plan om over te stappen, schrijft L'Avenir vrijdag.

In totaal is 10 procent van de Belgen van plan om van leverancier te veranderen bij een voordelig aanbod, aldus het onderzoek waarvoor 4.000 Belgen werden bevraagd.

De Waalse consument mag dan misschien niet zo geneigd zijn om over te stappen naar een andere leverancier, hij streeft er wel naar om minder betalen (34 procent) en wil dat zijn huidige leverancier hem hierbij helpt. Uit het onderzoek blijkt ook nog dat jonge klanten minder loyaal zijn dan oudere verbruikers.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knappe vrouwen duiken met minder mannen in bed

Knappe vrouwen duiken met minder mannen in bed


http://static2.hln.be/static/photo/2013/17/9/6/20130213161342/media_xll_5555541.jpg


Knappe vrouwen gaan met minder mannen naar bed dan minder aantrekkelijke exemplaren. Sexy heren daarentegen, slapen met zoveel mogelijk dames, dat ontdekte een sociologe aan de universiteit Notre Dame.

Elizabeth McClintock bestudeerde aan de universiteit van Notre Dame de impact van lichamelijke aantrekkingskracht en leeftijd op de partnerkeuze. Ze onderzocht het effect van lichamelijke aantrekkingskracht op het seksuele en romantische leven, het aantal bedpartners, burgerlijke status en het tijdstip van ontmaagding,  voor bij volwassenen.

De vorming van een koppel wordt vaak voorgesteld als een wederzijds proces waarbij mensen onbewust hun eigen troeven 'ruilen' voor die van hun partner. Mensen proberen de meest aantrekkelijke partner binnen hun mogelijkheden aan de haak te slaan en zo de meest belonende relatie te vormen. Ze houden hierbij rekening met hun eigen inkomen of status die ze dan ruilen voor andere eigenschappen als lichamelijke aantrekkelijkheid, deze metafoor met economische markten werd vroeger al gebruikt voor het huwelijk, maar nu blijkt dit ook van toepassing te zijn voor het daten onder jongvolwassenen.

Verder bleek ook dat aantrekkingskracht ook invloed heeft op de mate van verbintenis en de seksuele activiteit. Erg aantrekkelijke vrouwen zijn vaker trouw en willen vaker een vaste relatie dan louter seksuele relaties. Ze hebben ook minder vaak seks in de eerste week nadat ze een nieuwe partner hebben ontmoet.  Dit zou volgens de sociologe komen doordat sexy vrouwen meer macht hebben en dit gebruiken om hun relaties te controleren. Ook bleek dat hoe aantrekkelijker de vrouw is, ze met minder heren seks heeft. Ook bepaalt haar gewicht het aantal seksuele partners. Bij mannen is net het omgekeerde het geval, knapperds hebben meer bedpartners. Eerder onderzoek toonde aan dat de status van een man in een positief verband staat met de schoonheid van een vrouwelijke potentiële partner. Dus hij rijker de man, hoe mooier zijn echtgenote.

Dit is niet het eerste onderzoek naar dit thema, maar voorgaande studies negeerden twee belangrijke factoren. "Mensen met een hogere status worden als meer aantrekkelijk beschouwd, waarschijnlijk komt dit doordat ze minder kans op overgewicht hebben en meer geld kunnen uitgeven aan hun uiterlijk. Maar de grootste beïnvloedende factor bij partnerselectie is overeenkomst, op vlak van opvoeding, ras, religie en lichamelijke aantrekkingskracht. Het besluit van het onderzoek van McClintock is dat vrouwen niet de neiging hebben om schoonheid voor geld om te ruilen. De meerderheid van de koppels selecteren partners die op zichzelf lijken qua status en aantrekkelijkheid.» Reageer (0)
14-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In 2015 meer longkanker dan borstkanker bij vrouwen

In 2015 meer longkanker dan borstkanker bij vrouwen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/6/14/14/20130214110513/media_xll_5556974.jpg


Binnenkort zullen er in Europa meer vrouwen sterven aan longkanker dan aan borstkanker. Volgens experten is dat nu al het geval in het Verenigd Koninkrijk en Polen. De stijging weerspiegelt een verhoging van het aantal vrouwen dat begon te roken in de jaren 60 en 70. Maar aangezien steeds minder jonge Europese vrouwen daar nu mee beginnen, zal het aantal gevallen van longkanker tegen 2020 à 2025 ook weer afnemen.

Voor 2013 wordt verwacht dat zo'n 82.640 Europese vrouwen zullen sterven aan longkanker en 88.886 aan borstkanker. Maar tegen 2015 zal de balans overhellen in het 'voordeel' van longkanker, zo menen de Italiaanse oncoloog professor Carlo La Vecchia en zijn collega's.

Samen analyseerden ze de kankercijfers in de Europese Unie als geheel (27 lidstaten, zoals in 2007) en in zes aparte landen: Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De cijfers van alle kankers werden samen onder de loep genomen, maar ook apart voor maag-, darm-, alvleesklier-, long-, prostaat-, borst-, baarmoederkanker en leukemie.

Omdat we langer leven krijgen er steeds meer mensen te maken met longkanker, maar toch zijn er steeds minder die aan de ziekte sterven. Longkanker vormt hierop een uitzondering, want het sterftecijfer bij vrouwen blijft stijgen in alle Europese landen.

Ook het aantal doden door alvleesklierkanker vertoont geen daling, vooral omdat er maar een paar effectieve behandelingen tegen dit type kanker zijn.

"Dat is erg zorgwekkend. Het is de enige kanker die niet zal afnemen in de toekomst, hoewel er steeds minder mensen roken", zegt professor La Vecchia van de Universiteit van Milaan. "Roken en diabetes vormen de oorzaak van zo'n derde van de gevallen, maar we weten niet wat de oorzaken zijn van andere gevallen van alvleesklierkanker."

Voor longkanker is er daarentegen wel goede hoop. "We verwachten dat het sterftecijfer tussen 2020 en 2025 opnieuw zal dalen, nu de nieuwe generatie vrouwen minder rookt." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suzanne Vega - Luka

Suzanne Vega - Luka

Klik op de foto om ze te beluisteren


Suzanne Vega (Santa Monica (Californië), 11 juli 1959) is een Amerikaanse zangeres en songwriter.

Toen ze twee jaar oud was, verhuisde ze samen met haar moeder en stiefvader naar New York City, waar ze in een 'achterstandsbuurt' kwam te wonen. Ze was 9 toen ze haar eerste gedichten maakte; haar eerste liedje schreef ze toen ze 14 was. Ze ging naar de New Yorkse High School for the Performing Arts (bekend van de film en musical Fame), waar ze moderne dans studeerde. Toen Suzanne de overstap maakte naar Columbia University om daar Engelse literatuur te studeren, ging ze optreden in kleine clubs in Greenwich Village. Dat resulteerde in 1984 in een platencontract.

Vega's eerste album Suzanne Vega kwam in 1985 uit en werd positief ontvangen. Het nummer Marlene On The Wall werd een hit in de USA en The Queen And The Soldier een favoriet onder fans.

Haar tweede album Solitude Standing verscheen in 1987 en bevatte de hit Luka. In 1990 verscheen de DNA-remix van het (oorspronkelijk a-capella-)nummer Tom's Diner en dat werd wereldwijd een grote hit (nummer 2 in Nederland). Ook het lied Left of Center (met Joe Jackson) werd een radiohit.

In 1990 brengt ze haar derde album Days of Open Hand uit. Dit album volgt een experimentelere koers dan de voorgangers. Vega wordt op dit album door een aantal bekende musici bijgestaand zoals John Linnell (They Might Be Giants), de broers Anton en Erik Sanko, Percy Jones en Philip Glass.

In de periode 1991-2001 bracht Suzanne Vega nog drie albums uit met een grote variatie aan muziekstijlen. Ze laat haar muziek als "alterna-folk" omschrijven.

In 1998 was Suzanne te zien in de documentaire Rock and Roll Heart over Lou Reed.

In 2006 verlaat ze na 22 jaar haar platenmaatschappij A&M Records om te tekenen bij het gerenommeerde Blue Note Records. In 2007 verschijnt op dat label haar zevende album Beauty & Crime, met Frank & Ava als eerste single. Dit nummer verhaalt over de liefdesrelatie tussen Frank Sinatra en Ava Gardner. Op enkele andere nummers zingt zangeres KT Tunstall de achtergrondvocalen. Ter promotie van haar nieuwe album treedt Suzanne op 26 juni 2007 op in Tivoli te Utrecht, en op 22 oktober 2007 in Paradiso (Amsterdam).

Suzanne Vega was getrouwd met producer Mitchell Froom en heeft met hem een dochter, Ruby. Na haar scheiding in 1998 toert Suzanne weer regelmatig in Europa. Zo verschijnt ze drie jaar achter elkaar op Rock Werchter (in 1999, 2000 en 2001) en in Paradiso Amsterdam. Tijdens een concert in Paradiso in 2001 begeleidt de dan zevenjarige Ruby haar op piano tijdens één nummer.

In 2006 trouwde Suzanne voor de tweede maal, nu met advocaat en dichter Paul Mills. Ze had begin jaren 80 al eerder een relatie met hem.

In 2008 werken zij en andere bekende artiesten uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Zuid-Afrika aan het album Songs for Tibet, een steunbetuiging aan Tibet en dalai lama Tenzin Gyatso. Songs for Tibet verschijnt tegelijkertijd met de Olympische Zomerspelen 2008 in de Volksrepubliek China waarvan de opening op 8 augustus plaatsvindt: het album wordt namelijk op 5 augustus uitgebracht via iTunes en vanaf 12 augustus via muziekwinkels overal ter wereld. Sinds de Invasie van Tibet in 1950-1951 bezet China het land met - volgens critici - een wijdverbreide politieke, religieuze en culturele onderdrukking tot gevolg.» Reageer (0)
13-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Schildpad krijgt zwemvliezen na aanval van haai


Schildpad krijgt zwemvliezen na aanval van haai


http://static1.hln.be/static/photo/2013/3/6/1/20130213114419/media_xll_5554501.jpg


Yu, een 25-jaar oude zeeschildpad, heeft een nieuw paar prothesen gekregen nadat ze vijf jaar geleden haar voorste zwemvinnen verloor na een aanval door een haai. Het is het 27ste paar kunstvinnen dat Yu krijgt aangemeten, maar specialisten in het Suma Aqualife Park in Kobe (Japan) menen dat de zeeschildpad nu weer zonder pijn zal kunnen rondzwemmen.

De rubberen kunstvinnen zijn vastgemaakt aan een soortement zwemvest dat over Yu's kop geschoven wordt. Volgens Naoki Kamezaki, de curator van het waterpark, zal Yu met haar nieuwe vinnen tot 60 procent van haar vroegere zwemsnelheid kunnen halen.

"We hebben hard gewerkt aan het design van de zwemvest", zegt Kamezaki. "We hebben alles gedaan om te voorkomen dat Yu ze kan afwerpen, gewild of ongewild. De resultaten zijn alvast hoopgevend. Gelijkaardige experimenten, op diverse plaatsen in de wereld, bleken minder succesvol dan onze uitvinding".» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helft Vlamingen heeft plannen op Valentijnsdag

Helft Vlamingen heeft plannen op Valentijnsdag

 
http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/8/0/20130213120058/media_xll_5554605.jpg


Bijna de helft van de Vlamingen heeft plannen op Valentijnsdag. Dat blijkt uit een enquête van Horeca Vlaanderen bij 12.000 consumenten. Eén op vijf gaat op restaurant, maar uiteraard worden er ook cadeautjes gegeven. Uit een enquête van ondernemersorganisatie Unizo bij enkele sectororganisaties blijkt dat boeketten en lingerie een populair cadeau blijven. Daarnaast zijn "ook ontbijtmanden, Valentijnburgers en wellness in opmars".

Horeca Vlaanderen besluit uit de enquête dat "meer en meer koppels ervoor kiezen om de dag van de romantiek met een romantisch diner buitenshuis te vieren", zegt afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen Danny Van Assche. "Uit het onderzoek dat we voerden bij 200 restaurateurs blijkt dat Valentijn wint aan populariteit." Iets meer dan de helft van de restaurateurs (55 procent) zegt dat het aantal boekingen hetzelfde is of hoger ligt dan vorig jaar.

Uit een rondvraag van zelfstandigenorganisatie NSZ bij 344 restaurantuitbaters blijkt ook dat zij veel moeite gedaan hebben om hun Valentijnmenu te promoten. Zij stellen vast dat veel koppels ervoor kiezen om in het weekend op restaurant te gaan.

In de lingeriesector stijgt de omzet rond Valentijn met 20 procent, blijkt uit cijfers van de beroepsorganisatie van zelfstandige lingeriewinkels Fedelfin, aangesloten bij Unizo. "Het best verkochte product is de cadeaubon, maar ook lingeriesetjes scoren goed."

Ook de bloemensector scoort rond Valentijn. De roos blijft populair, en vertegenwoordigt 40 procent van de verkochte snijbloemen in die periode. De Koninklijke Unie van Hedendaagse Floristen van België verwacht "opnieuw een lichte stijging in de bloemenverkoop".

Behalve die traditionele sectoren, spelen ook slagers, bakkers en sauna-uitbaters in op romantiek. Slagers pakken uit met Valentijnsalades en Valentijnburgers. Bij bakkers zijn dan weer ontbijtmanden en taarten populair. De Sauna Vereniging België stelt elk jaar rond die periode een stijging van de omzet vast van ongeveer 5 procent. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Snel herstellen na het sporten: drink tomatensap

Snel herstellen na het sporten: drink tomatensap

 
http://oi50.tinypic.com/25sy2dc.jpg


Als we de resultaten van een recente Griekse studie mogen geloven, gooien we sportdrankjes beter overboord. Tomatensap zou namelijk veel doeltreffender zijn voor het herstel van onze spieren en bloedsuikerspiegel na een stevige sportsessie.

Zo bevatten tomaten vitale stoffen die spierherstel stimuleren en ook de bloedwaarden snel terug op peil brengen na fysieke inspanningen.

Een groep van vijftien atleten heeft gedurende twee maanden de impact van tomaten getest. Negen van hen dronken tomatensap meteen na het sporten, terwijl de andere zes trouw bleven aan hun bruisende sportdrankjes. Bij de atleten die tomatensap dronken, zagen de onderzoekers een sneller spierherstel en ook de bloedsuikerspiegel was vlugger op peil.

Tomaten zijn rijk aan lycopeen, de stof die voor de dieprode kleur zorgt. Deze antioxidant werd in eerder onderzoek al gekoppeld aan de strijd tegen kanker en hartaandoeningen. Nu blijken ze ook werkzaam te zijn tegen schadelijke hoeveelheden enzymen en proteïnen die vrijkomen bij spier- en hersenschade. In amper twee maand tijd zijn de resultaten volgens de onderzoekers van het Griekse General Chemical State Laboratory goed zichtbaar.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Lelijkste vrouw' na 150 jaar begraven


'Lelijkste vrouw' na 150 jaar begraven


http://static1.hln.be/static/photo/2013/11/14/14/20130212194539/media_xll_5552894.jpg
Julia Pastrana (1834-1860), ook wel de lelijkste vrouw ooit genoemd.


De stoffelijke resten van de Mexicaanse Julia Pastrana, die door twee zeldzame ziektes een afzichtelijk uiterlijk had, zijn vandaag teruggekeerd in de plaats waar ze opgroeide, Culiacán, in het noordwesten van Mexico. Ze overleed ver van huis, in 1860, in Rusland.

Pastrana werd in 1834 geboren en leed aan twee zeer zeldzame ziektes, een die haar hele lichaam dik behaard maakte en een die haar lippen en tandvlees deed opzwellen. Ze werd op 20-jarige leeftijd gekocht door een man die haar in de VS en Canada liet optreden. De optredens waren succesvol en Pastrana huwde in New York haar impresario. Ze overleed in Moskou na een baby te hebben gebaard die ook behaard was. De baby overleed na 3 dagen.

Na haar dood bleven Pastrana en de baby gebalsemd een reizende curiositeit. Ze doken in de jaren 70 in Noorwegen op en werden ondergebracht in een wetenschappelijk instituut. Op particulier initiatief is ze teruggekeerd naar Mexico en dinsdag begraven.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinden en slechtzienden na hun 65ste slecht ondersteund

"Blinden en slechtzienden na hun 65ste slecht ondersteund"


http://static1.hln.be/static/photo/2013/5/2/9/20130212135026/media_xll_5551539.jpg


Mensen die na hun 65ste blind of slechtziend worden, hebben in België geen recht op een financiële tegemoetkoming voor de hoogtechnologische hulpmiddelen die ze nodig hebben om zelfredzaam te blijven. Een dertigtal blinden en slechtzienden voerde daarrond actie in Mechelen.

"Er moet dringend beweging komen omtrent dit probleem", zegt Ria Decoopman, woordvoerder van SBPV. "Het probleem ligt al jaren op tafel maar wordt bij elke nieuwe regering weer doorgeschoven voor een volgende legislatuur. Acht op de 10 blinden en slechtzienden zijn 65-plussers. Niet alleen is er geen terugbetaling voor deze mensen die hulpmiddelen nodig hebben, maar de overheid ondersteunt hen ook niet om hen te laten weten welke mogelijkheden er zijn. De expertise is er nochtans, maar ze geraakt niet bij de juiste mensen."

SBPV wil dan ook dat de regering hier eindelijk werk van maakt. "Het wordt hoog tijd dat we weten welke regering bevoegd is voor onze problematiek", aldus Decoopman. "In het Vlinderakkoord staat dat mobiliteitshulpmiddelen een bevoegdheid is van de gewesten. Maar hoe zit het met hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden? Het is echt vijf voor twaalf voor ons."» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoogste windturbine ter wereld voor kust hoognodig

"Hoogste windturbine ter wereld voor kust hoognodig"


http://static2.hln.be/static/photo/2013/15/2/1/20130212181830/media_xll_5552746.jpg


Voka, Elia en Belwind roepen op om het Stevin-project, een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Zomergem en Zeebrugge, zo snel mogelijk te realiseren. "Anders doemt een scenario over energiebevoorradingsonzekerheid op en dreigen bedrijven ons land te verlaten", klonk het vanmiddag in Oostende bij de voorstelling van de windturbine Haliade van het bedrijf Alstom.

De wieken, de gondel en de toren van de grootste windturbine ter wereld liggen klaar in Oostende om verscheept te worden naar het windmolenpark van Belwind. Alstom, producent van deze kolos met een wiekwijdte van 150 meter rekent erop dat de Haliade midden april operationeel is.

Werkgeversorganisatie Voka, netbeheerder Elia en windmolenpark Belwind grepen het moment aan om de overheden aan te porren om het Stevin-project zo snel mogelijk door de papierwinkel te krijgen. Dat project voorziet een nieuw hoogspanningsnet van 380 Kilovolt tussen Zomergem en Zeebrugge "Het Stevin-project mag niet verzanden in een juridisch kluwen", pleit Bart Vansevenant van Voka.

De redenen waarom werden geduid door Ilse Tant van netbeheerder Elia. "West-Vlaanderen is niet voorzien op de komst van grote industrie op het huidige net. Stevin is dus nodig voor de uitbouw van deze provincie, anders dreigen onder meer bedrijven met offshore-activiteiten het land te verlaten, wat onze technische voorsprong zou onderuit halen maar ook nefast zou zijn voor de tewerkstelling", aldus Tant.

Het Stevin-project is het meest urgente, maar Elia wil ook snel werk maken van Nemo, een verbinding met Groot-Brittannië en Belgian Offshore Grid met twee knooppunten op zee waarop concessiehouders kunnen aansluiten. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgen hebben voor 50 miljard euro 'tweede verblijven

Belgen hebben voor 50 miljard euro 'tweede verblijven'


http://oi49.tinypic.com/1582eir.jpg


Ruim zeven procent van de Belgische gezinnen beschikt over een tweede woning om hun vakantie in door te brengen. Dat vastgoed voor een tweede verblijf vertegenwoordigt een totaalbedrag van 50 miljard euro. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau WES, uitgevoerd bij 5.500 Belgische gezinnen eind 2012.

De laatste tien jaar is het aantal gezinnen toegenomen. Daardoor is ook het bezit van tweede woningen gestegen, van ongeveer 310.000 in 2000 tot 350.000 vandaag.

Het mereldeel daarvan (245.000) zijn klassieke tweede verblijven zoals appartementen, studio's, bungalows of villa's. 80.0000 gezinnen zijn eigenaar van een chalet of stacaravan met vaste standplaats op een kampeerterrein. Ten slotte hebben 25.000 gezinnen een zeil- of motorboot waarin ze kunnen slapen.

Bijna twee derde (210.000 ) van de tweede woningen is in België gelegen, vooral aan de kust (110.000) en in de Ardennen (30.000). Zo'n 140.000 Belgische gezinnen hebben een eigendom in het buitenland. Vooral Frankrijk is populair: daar hebben de Belgen ongeveer 50.000 tweede verblijven.

Een voorzichtige berekening van de waarde van de 245.000 klassieke tweede verblijven (appartementen, studio's, bungalows of villa's) wijst uit dat de Belgische gezinnen voor ongeveer 50 miljard euro aan vastgoed als tweede woning bezitten. Het vastgoed in België vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 30 miljard euro, waarvan de tweede verblijven aan de kust een geschatte totaalwaarde hebben van 20 miljard euro (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Een op vier vrouwen wil niet knuffelen in het openbaar

Een op vier vrouwen wil niet knuffelen in het openbaar


http://static2.hln.be/static/photo/2013/7/0/11/20130212150857/media_xll_5551826.jpg


Als we de romantische komedies mogen geloven, dan moeten mannen alles doen om hun liefde te bewijzen. Maar dat is niet wat vrouwen in het echte leven verwachten, zo blijkt uit een recent onderzoek. Een kwart van hen is er zelfs van overtuigd dat publieke tekenen van affectie een relatie kunnen verpesten.

Zij willen dan ook niet geknuffeld worden of handjes vasthouden in het openbaar. Eén op tien zou zelfs overwegen om een relatie stop te zetten als een man te veel affectie toont in het bijzijn van andere mensen.

We maken daarbij ook geen uitzondering voor Valentijnsdag, zo bleek uit de rondvraag van MSN bij 2.000 personen. Twee op de drie ondervraagden zeiden niet meer affectie voor hun partner te tonen op 14 februari dan op een andere dag van het jaar.

"Ik denk dat deze bevindingen veeleer een reflectie van ons cynisme ten opzichte van de commercialiteit van Valentijnsdag zijn", aldus relatie-experte Tracey Cox.

"Het publieke vertoon van affectie komt niet zomaar uit een natuurlijk verlangen om je partner aan te raken. Sommige aanrakingen moeten je geruststellen, andere moeten mogelijke rivalen afschrikken. Als een partner overdreven affectie toont, dan is dat meestal omdat hij of zij zich onzeker voelt en wil tonen dat zijn of haar partner bezet is."

Opvallend was ook dat 28 procent van de ondervraagden zich stoort aan koppels die hun liefde wel tonen in het openbaar. Dat komt vaak omdat die koppels de tekortkomingen van je eigen relatie in de verf zetten.

"Als de partner van je beste vriend(in) wel hand in hand wil lopen, wil knuffelen of kussen en die van jou niet, dan kan je eigen partner koud en afstandelijk lijken", aldus dr. Cox.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chris Rea - The Blue Cafe


Chris Rea  - The Blue Cafe

Klik op de foto om hem te beluisteren

Chris Rea '( Christopher Anton) (Middlesbrough (Engeland), 4 maart 1951) is een Britse zanger.

Chris Rea is met zijn krasse zangstem vooral bekend geworden met nummers als Fool (If you think it's over), Josephine en Driving home for Christmas, die nog altijd veel gedraaid worden op de radio.

Verder schreef hij een aantal nummers voor films, en een aantal van zijn bekendere nummers werden gebruikt als themamuziek. Hij speelde zelf in twee films, in 1985 in Willie and the Poor Boys en in 1999 in Parting Shots, waar hij tevens de muziek van deed. Hij schreef en produceerde de film La Passione, die in 1996 verscheen.

In 2005 heeft hij nog 11 nieuwe cd's uitgebracht (130 nummers), een dvd en een boek met schilderingen die hij gemaakt heeft tijdens zijn herstel van een ernstige ziekte rond het jaar 2000. Chris Rea heeft omstreeks 2005 bekend gemaakt dat hij stopt met touren. In 2006 deed hij zijn The Farewell Tour. Tijdens deze tour speelde hij oude klassiekers en nieuwe nummers.

Hoewel zijn gezondheid hem nog steeds parten speelt, maakt Rea in het najaar van 2007 zijn terugkeer naar het podium bekend. In het voorjaar van 2008 heeft hij met een nieuwe band, the Fabulous Hofner Blue Notes, een korte Europese tournee gedaan: "The Return of the Fabulous Hofner Blue Notes". De band speelt een mix van blues en instrumentale nummers, nieuwe songs en klassiekers. De muzikale invloeden gaan van de instrumentele platen uit de jaren 50 tot en met Miles Davis.

Een album van het quintet is verschenen in februari 2008.

In April 2011 is het volgende project van Chris Rea aangekondigd. Dit is het 'Santo Spirito Project' wat zal bestaan uit 2 speelfilms met bijbehorende soundtracks en een apart album op 3 CD's. De datum voor de release is 13 juni 2011.» Reageer (0)
12-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJsbeer Knut is terug


IJsbeer Knut is terug


http://static0.hln.be/static/photo/2013/4/14/2/20130211174457/media_xll_5547947.jpg
Ijsbeertje Knut met zijn verzorger


De Berlijnse ijsbeer Knut, het lievelingetje van het Berlijnse publiek dat ruim 2 jaar geleden overleed, is terug. Hij is opgezet en wordt getoond in het Museum voor Natuurkunde in de Duitse hoofdstad, aldus een woordvoerster.

Het ijsbeertje Knut werd in 2006 geboren in Berlijn en werd na zijn geboorte door zijn moeder verstoten. Verzorger Thomas Dörflein bracht hem met de fles groot.

Knut werd ongelooflijk populair, ook dankzij een mediahype. Ruim 11 miljoen mensen gingen naar de dierentuin van Berlijn om hem te zien. Hij stierf in 2011 aan een hersenaandoening. Vorig jaar werd er al een bronzen standbeeld van Knut onthuld.

Knut is nu tot medio maart te bekijken in het Museum voor Natuurkunde in Berlijn. Volgend jaar zal hij opnieuw te zien te zijn in een tentoonstelling. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lien Van de Kelder zwanger

Lien Van de Kelder zwanger


http://static0.hln.be/static/photo/2013/1/11/8/20130212092054/media_xll_5548913.jpg


Lien Van de Kelder (30) is zwanger. Het wordt voor de actrice haar eerste kindje. Haar partner, regisseur Hans Herbots, heeft al twee kinderen uit een vorige relatie, schrijft Story vandaag. Het koppel bevestigt het nieuws, maar wil verder geen commentaar geven.

Van de Kelder heeft het momenteel ontzettend druk met acteer- en presenteerwerk en werkt daarnaast nog op het kabinet van minister Johan Vande Lanotte. Maar haar drukke agenda staat haar kinderwens duidelijk niet in de weg: "Ik ben niet de eerste actrice met een gezin."

Lien is ondertussen vier maanden zwanger en volgens haar entourage is ze heel enthousiast over het nakende moederschap. "Lien is zelfs al in een babywinkel geweest voor de geboortelijst. En ze kijkt er enorm naar uit om mama te worden." (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe thee kan helpen in de strijd tegen Alzheimer


Hoe thee kan helpen in de strijd tegen Alzheimer


http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/14/9/20130212115527/media_xll_5550684.jpg


Een kopje thee helpt even goed als koffie om je wakker te houden, maar het warme drankje doet ook meer. Volgens wetenschappers zou het zelfs je geheugen scherp houden op latere leeftijd. Met één à drie kopjes thee per dag wordt het mentale verval tegengehouden. Dat zou vooral het geval zijn bij vrouwen.

Tot dat besluit kwamen Amerikaanse wetenschappers na een analyse van zes studies naar het effect van cafeïnedrankjes op het geheugen en de mentale alertheid.

Effect
De duizenden mannen en vrouwen die deelnamen aan deze studies hielden hun thee- en koffiegebruik bij. Daarna deden ze een geheugentest die gebruikt wordt bij de eerste fases van een Alzheimer-diagnose. Zo'n tien jaar later werd de test opnieuw uitgevoerd, zodat een vergelijking mogelijk was.

En wat bleek? Het brein bleef scherper bij de theedrinkende proefpersonen in alle studies die het effect van deze drank onderzochten.

Volgens een onderzoek dat uitgevoerd werd bij zo'n 1.500 mannen en vrouwen in Singapore kan je met meer dan vier kopjes per dag het risico zelfs met drie vierde verminderen. Maar ook één kopje Ceylon thee (een soort zwarte thee) heeft effect, met een vermindering van het risico met 43 procent.

Een 8-jarig onderzoek bij 4.000 Amerikanen toonde dan weer aan dat de mentale voordelen van thee vooral bij vrouwen voorkomen.

Bestanddelen
Volgens de wetenschappers van de University of California, die de analyse van de studies uitvoerden, is dat te danken aan bepaalde bestanddelen in de zwarte thee. Die zouden ons beschermen tegen de 'gifstoffen' die de hersenen bij de ziekte van Alzheimer teisteren.

Mogelijk gaat het om L-theanine, een plantenbestanddeel dat enkel gevonden wordt in thee en champignons. Het is veel minder waarschijnlijk dat het cognitieve voordeel toegeschreven kan worden aan cafeïne, omdat de studies veel zwakkere resultaten opleverden voor koffie.

Toch mag je er nog niet van uitgaan dat thee het risico op dementie daadwerkelijk vermindert. "Dat is helemaal nog niet zeker", bevestigt Jessica Smith van Alzheimer's Society. "De beste manier om je risico te verkleinen is nog steeds een evenwichtig dieet, regelmatig sporten en niet roken."

De resultaten van de studie werden gepubliceerd in 'Advances in Nutrition'. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zet dit op het menu voor meer pit in bed


Zet dit op het menu voor meer pit in bed


http://static0.hln.be/static/photo/2013/0/9/9/20130212101411/media_xll_5549064.jpg


Of je nu een speciaal valentijnsdiner op het menu hebt staan of niet, deze pittige tips kunnen altijd van pas komen. Je scoort namelijk dubbel: lekker eten én meer goesting in een prikkelende vrijpartij.

Experten zijn het erover eens: er bestaat een link tussen wat we eten en de opwinding die we voelen. Deze dingen kan je op het menu zetten voor meer pit in bed:

Koffie van de sultan
In het oude Arabië vertrouwden sultans op dit koffierecept om de vrouwen in hun harems te prikkelen voor hete nachten. Het was een mix van sterke, zwarte koffie, kardemom (uit de gemberfamilie), ruwe honing en saffraan.

Koffie staat al lang bekend voor het verhogen van alertheid, maar zal alleen werken als een afrodisiacum als je het eigenlijk niet vaak drinkt. Kardemomextracten boosten dan weer de circulatie, terwijl ruwe honing voedingsstoffen bevat die de hormonen balanceren. Saffraan bevat tot slot veel fytonutriënten die erectiestoornissen helpen voorkomen.

Lekkers uit de zee
Volgens de liefdeslegende at Casanova als ontbijt steevast vijftig oesters.  Als rijke bron van libidoverhogend zink zorgen oesters voor meer stabiliteit in de hormonen. Een stevige dosis zink wordt dan ook gelinkt aan een gezonde seksdrive, zeker bij mannen.

In een Italiaanse studie uit 2005 werd bovendien ontdekt dat ongekookte zeevruchten hoge dosissen van specifieke aminozuren bevatten die de testosteronproductie een duwtje in de rug geven. Bij vrouwen krijgt progesteron dan weer een boost, waardoor de zin in seks stijgt.

Een vleugje chili
Wat pit toevoegen aan je gerechten zal de temperatuur ook tussen de lakens doen stijgen. Chilipoeder bevat namelijk capsaïcine, een actieve stof die de bloedcirculatie verbetert en de zenuweindes stimuleert. Hierdoor stijgt onze hartslag en lichaamstemperatuur, sensaties die we ook vlak voor en tijdens het vrijen ervaren.

Avocado
Rijk aan foliumzuur, zorgen avocado's eveneens voor een betere circulatie van het bloed. Ze bevatten ook goede vetten die evenwicht in onze hormonen brengen. Daarnaast zijn avocado's ook een goede bron van vitamine E, een antioxidant die gekoppeld wordt aan meer plezier tijdens de seks en langdurige erecties.

Noten & co
L-arginine is cruciaal voor de productie van stikstofoxide, dat de bloedstroom naar de intieme delen stimuleert. Walnoten en pindanoten zijn ideaal, maar ook uit zeewier, kalkoen en kip kan je een stevige dosis L-arginine halen.

Het is een natuurlijke vorm van viagra, maar de hoeveelheid die mannen nodig hebben, varieert sterk van persoon tot persoon. Resultaten zie je gemiddeld pas vier uur na het eten. Uit onderzoek blijkt dat de L-arginine de duur van het orgasme zou verlengen.

Chocolade
Ook dit cliché blijft overeind: chocolade is een sensuele knabbel. Het is zoet en zacht en roept automatisch een gevoel van comfort op. Door de aanwezigheid van fenylethylamine wordt de uitstoot van dopamine gestimuleerd, waardoor we ons euforisch en opgewekt voelen.

Azteekse thee
Bij de Azteken werd het kruid damiana ingezet om het libido een boost te geven. Damiana bevat cafeïneachtige stoffen en essentiële oliën die hormonen uitbalanceren, de circulatie naar de de erogene zones stimuleren en de lichaamstemperatuur doen stijgen. Een paar kopjes van deze thee zouden je seksleven een stuk spannender maken.

Bananen
De banaan is niet alleen een fallussymbool, maar ook effectief een afrodisiacum. Deze vruchten zijn rijk aan kalium en vitamine B, twee stoffen die cruciaal zijn voor het behouden van een gezonde seksdrive. Terwijl kalium zorgt voor gezonde spieren en bloeddoorstroom, houdt vitamine B de hormonen in balans. Het gevolg: een goed werkend libido. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoop op medicijn tegen bijziendheid na ontdekking van gelinkte genen

Hoop op medicijn tegen bijziendheid na ontdekking van gelinkte genen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/7/2/20130211155131/media_xll_5547617.jpg


Wetenschappers hebben maar liefst 24 genen ontdekt die gelinkt zijn aan bijziendheid. Mensen die daaraan lijden, kunnen voorwerpen op afstand niet scherp zien. Maar deze doorbraak zou er op lange termijn voor kunnen zorgen dat een bril, contactlenzen of een laseroperatie overbodig worden.

Aan de hand van een genetisch onderzoek ontdekte een internationaal team de 24 genen, die leiden tot ametropie of refractiefouten. Dat is een afwijking van het oog waarbij de sterkte van het brekend stelsel en de ooglengte niet in de juiste verhouding staan bij een ontspannen accommodatie. Er zijn twee soorten afwijkingen: hypermetropie (verziendheid) en myopie (bijziendheid), waar het hier over gaat.

"We wisten al langer dat bijziendheid in de familie lijkt te zitten, maar er was nog niet veel geweten over de genetische oorzaken", legt professor en onderzoeksleider Chris Hammond uit. "Deze studie onthult een nieuwe groep genen die gelinkt kan worden aan bijziendheid. Bij sommige van deze genen is er zelfs een vertienvoudiging van het risico op de aandoening."

De experten zeggen dat de ontdekking van de genetische link hoop geeft op de creatie van een medicijn die de ontwikkeling van bijziendheid blokkeert. Dat zou niet alleen zorgen voor de overbodigheid van een bril, maar sluit ook complicaties uit die tot blindheid leiden. Maar aangezien verder onderzoek en tests uiteraard nog nodig zijn, zal het medicijn er ten vroegste over 15 jaar zijn.

De bevindingen van de studie werden gepubliceerd in 'Nature Genetics'. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.George Benson - On Broadway


George Benson - On Broadway

Klik op de foto om hem te beluisteren


George Benson (Pittsburgh (Pennsylvania), 22 maart 1943) is een Amerikaanse jazzgitarist.

Benson begon al op achtjarige leeftijd te zingen in nachtclubs. In 1954 nam hij zijn eerste langspeelplaat op, en in 1960 richt hij een rockband op, waar hij gitaar in speelde, en zong.

Beïnvloed door Charlie Christian en Wes Montgomery begon hij mid-1960er jaren met jazz. Hij speelde samen met onder andere Miles Davis of als begeleider bij Lou Donaldson. In deze tijd ontwikkelde hij zich als een van de beste jazz-gitaristen ter wereld. In de 1970er jaren nam hij een reeks platen op voor het CTI-label van Creed Taylors, tot hij in 1976 overstapt naar Warner Brothers, waar hij met This Masquerade een miljoenenhit scoorde.» Reageer (0)
11-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meisje van drie nu al slimmer dan Einstein en Hawking


Meisje van drie nu al slimmer dan Einstein en Hawking


http://oi48.tinypic.com/241o9lh.jpg


In Groot-Brittannië is een driejarig meisje opgenomen in Mensa, het selecte clubje van hoogbegaafde mensen. Met een IQ van 162 hoort Alice Amos uit Guildford in Surrey nu al tot de intelligentste mensen ter wereld.

Het kind van Russische ouders werd in januari in de Britse Mensa-afdeling opgenomen. Op drie jaar is zij het jongste Mensa-lid aan de andere kant van het Kanaal; in totaal telt de Britse hoogbegaafdenclub 18 leden die nog niet schoolgerechtigd zijn.

Met haar 162 is de kleine Alice zowaar slimmer dan Napoleon Bonaparte (145) en Sigmund Freud (156) ooit zijn geweest. Met een intellectuele banddikte van twee eenheden gaat zij ook wijlen Albert Einstein en Steven Hawking vooraf.

Alice spreekt zowel Russisch als Engels en leest, volgens Mensa, met dezelfde interesse het sprookje van Goudlokje en de drie beren als de Fabels van Aesopus. Zij haalde haar score in een Engelstalige test, hoewel het Russisch haar moedertaal is. De gemiddelde Brit heeft een IQ van 100. (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paus Benedictus treedt af


Paus Benedictus treedt af


http://oi49.tinypic.com/106x0y9.jpg


Paus Benedictus XVI treedt terug . Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA vandaag bekendgemaakt.

Het Vaticaan bevestigt tegenover Reuters dat de paus op 28 februari ontslag neemt. De reden voor zijn ontslag is voorlopig niet bekend, vermoed wordt dat de verhalen over kindermisbruik binnen de kerk de aanleiding vormen.

Een paus kan ontslag nemen op voorwaarde dat hij dat vrijwillig doet. Een paus kan nooit tot ontslag gedwongen worden of worden ontslagen, omdat er geen hogere macht op aarde bestaat die zulke beslissing kan afdwingen. Pauselijke ontslagen zijn zeer ongewoon. De laatste paus die ontslag nam was Gregorius XII in 1415.

Benedictus XVI, in het Duitse Beieren op 16 april 1927 geboren als Joseph Aloisius Ratzinger, is de 265ste paus van de katholieke kerk. Hij werd op 19 april 2005 - drie dagen na zijn 78ste verjaardag - verkozen tijdens het conclaaf van april 2005. Dat werd gehouden na de dood van zijn voorganger, paus Johannes Paulus II. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het regent spinnen in Brazilië

Het regent spinnen in Brazilië

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Wie bang is van spinnen, gaat beter niet naar het Braziliaanse Santo Antonio da Platina. Daar hangt de lucht namelijk helemaal vol, zo vol dat het zelfs spinnen lijkt te regenen.

De 20-jarige Erick Reis filmde het bizarre fenomeen, en zijn YouTube-filmpje is meteen een wereldwijde hit. Het gaat blijkbaar om een soort 'sociale spin', de Anelosimus Eximius, een kogelspin die gekend staat om samen te werken.

Van de ongeveer 39.000 gekende spinnensoorten hebben we weet van slechts zo'n 20 die dergelijk gedrag vertonen, liet spinnenexperte Leticia Avilés van de Canadese universiteit van British Columbia eerder weten aan New Scientist.

Samen weven de dieren enorme webben aan elkaar om zo grotere prooien te kunnen vangen dan alleen. Ze komen voor in tropische omgevingen in Zuid-Amerika, maar voelen zich naast het regenwoud blijkbaar ook prima thuis in elektriciteitskabels in stedelijke omgevingen. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Meesterkoks gaan op zoek naar 'Ster van de Belgische keuken


Meesterkoks gaan op zoek naar 'Ster van de Belgische keuken


http://static3.hln.be/static/photo/2013/7/15/9/20130210112104/media_xll_5543409.jpg
Christophe Hardiquest, topchef en een van de initiatiefnemers


De Meesterkoks van België, een vereniging van Belgische topchefs, gaat dit jaar voor het eerst op zoek naar 'De Ster van de Belgische keuken'. Met deze wedstrijd voor professionele koks willen de meesterkoks onze nationale gastronomie in de verf zetten. De wedstrijd vindt plaats in september, wanneer ook de eerste editie van 'De Week van de Belgische keuken' plaatsvindt. Dat melden de meesterkoks op hun website.

Professionele koks kunnen twee recepten - een gerecht en een chocoladegarnituur - insturen op basis van Belgische ingrediënten en Belgische tradities, en gelinkt aan een Belgisch bier.

Per provincie (de tien provincies en het Brussels gewest) wordt een deelnemer aangeduid. Acht van die elf kandidaten worden door een jury geselecteerd voor de kwartfinales. Via rechtstreekse duels met de ingestuurde recepten gaat het naar de halve finale en dan de finale.

De twee finalisten moeten aan de slag met een 'mystery koelkast' vol Belgische producten en bieren. De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang 'De Ster van de Belgische keuken' noemen. Er wordt ook een publieksprijs uitgedeeld en er is een prijs over de beste match tussen gerecht en bier.

"Het is tijd dat we terug fier worden op onze eigen Belgische topproducten en dat we ze samen zowel nationaal als internationaal in de belangstelling gaan brengen", zeggen initiatiefnemers en topchefs Pierre Wynants, Frank Fol en Christophe Hardiquest.

De wedstrijd vindt plaats van 16 tot en met 22 september, tijdens 'De Week van de Belgische keuken'. (br.hln - foto belga)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meesterwerk in Louvre met stift beklad

Meesterwerk in Louvre met stift beklad


http://static3.hln.be/static/photo/2013/0/13/3/20130208142331/media_xll_5540058.jpg


Een jonge vrouw heeft in de nieuwe dependance van het Louvre in het Noord-Franse Lens een meesterwerk van Eugène Delacroix beklad. De 28-jarige vrouw bewerkte het schilderij La Liberté Guidant le Peuple gisteren kort voor sluitingstijd met een markeerstift.

Zij werd door een suppoost en een bezoeker in de kraag gegrepen en later door de politie gearresteerd. Het Louvre Lens liet weten dat het niet al te moeilijk wordt om het doek schoon te maken.

La Liberté Guidant le Peuple toont een vrouw met een gedeeltelijk ontbloot bovenlijf die de Franse vlag in de lucht houdt. Ze verbeeldt Marianne, het nationale symbool, en staat voor vrijheid, gelijkheid en broederschap, het motto van de Franse republiek.

Het Louvre-Lens werd in december geopend door president François Hollande. Het doek van Delacroix was tijdelijk te zien in het museum.  (br.hln)
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vliegende inktvis zoeft tot dertig meter ver

Vliegende inktvis zoeft tot dertig meter ver


http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/6/4/20130211004958/media_xll_5545219.jpg


Wetenschappers hebben het mysterie rond de Japanse vliegende inktvis ontrafeld. Vissers hebben de dieren al vaak uit het water zien zoeven, en onderzoekers hebben nu nagegaan hoe én hoe ver het dier kan vliegen.

Het bijzondere dier is een Todarodes pacificus pusillus, een inktvis die zich voortbeweegt door water in zijn mantel te pompen en dat vervolgens weer met een enorme kracht weg te spuiten. De waterstraal is zo sterk dat het weekdier zich ver uit de zee kan stuwen, tot wel dertig meter. Dat hebben mariene biologen van de universiteit van Hakkaido nu gemeten.

Wat de inktvis nog specialer maakt, is dat hij boven water zijn vinnen spreidt als vleugels, waardoor hij met elf meter per seconde over het water zoeft. Dat is sneller dan Usain Bolt, die 'slechts' 10,3 meter per seconde haalde op de recente Olympische Spelen in Londen.

"Er zijn altijd al meldingen en geruchten geweest over inktvissen die vliegen, maar niemand kon precies zeggen hoe ze dat nu eigenlijk deden," zegt bioloog Jun Yamamoto van de universiteit van Hakkaido aan persbureau AFP. "We hebben bewezen dat het echt waar is."

De onderzoekers traceerden zowat 100 inktvissen in het noordwesten van de Stille Oceaan in juli 2011, en observeerden hoe de wezens uit het water schoten. De inktvissen kunnen zo'n drie seconden in de lucht blijven en zo'n dertig meter ver vliegen, zegt Yamamoto. De dieren zijn wel kwetsbaar tijdens het vliegen, en kunnen zo ten prooi vallen aan zeevogels of andere roofdieren. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Jason Castro - Hallelujah

Jason Castro - Hallelujah

Klik op de foto om hem te beluisteren


Jason Castro Rene (25 maart 1987) is een Amerikaanse akoestische / folk-pop singer-songwriter» Reageer (0)
10-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krijgt erotisch schilderij na bijna 150 jaar een gezicht?

Krijgt erotisch schilderij na bijna 150 jaar een gezicht?

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Het was een schandaal in 1866 en het zorgt in 2013 nog steeds voor beroering. Van 'L'origine du monde', een schilderij van Gustave Courbet, zou een nieuw stuk zijn opgedoken. Met daarop het hoofd van het model in kwestie.

In 'L'origine du monde' - een werk dat in het Musée d'Orsay in Parijs wordt tentoongesteld - beeldde de Franse realistische schilder Gustave Courbet bewust provocerend een naakte, wijdbeense vrouw af. Alleen het onderlichaam van de vrouw is daarop te zien, van haar bovenkant is geen spoor.

Nu blijkt dat Courbet zijn doek mogelijk 'onthoofdde'. Een verzamelaar die het schilderij met het hoofd van het model enkele jaren geleden kocht, bedacht later dat het wel 's bij het beroemde werk zou kunnen horen. Kenners gingen aan het onderzoeken, en concludeerden dat het vrouwenhoofd perfect bij het controversiële schilderij past. Ook zou op beide doeken hetzelfde soort verf zijn gebruikt.

De schilder maakte dit werk - een van meerdere naaktschilderijen - voor een buitenlandse ambassadeur in Parijs. Later belandde het onder meer aan de muur bij psychoanalyticus Jacques Lacan en nu dus in het Musée d'Orsay.

Het blijft wel een mysterie waarom Courbet zijn werk in stukken zou hebben gesneden. Eén reden zou de grootte van het originele doek kunnen zijn (1 op 1,2 meter), een andere piste zegt dat de kunstenaar de identiteit van zijn model door de ingreep geheim wou houden. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er zit meer in een droom dan je denkt


Er zit meer in een droom dan je denkthttp://img191.imageshack.us/img191/466/slapen1ml.jpg


Iedereen slaapt en iedereen droomt. Maar niet iedereen kan zich 's morgens herinneren waarover die blije, angstaanjagende of passionele dromen ook alweer gingen. Voor wie het wél kan en de innerlijke mens een eeuwige zoektocht blijkt is er nu een handig hebbeding, in boekvorm dan.


De Britse psycholoog Ian Wallace specialiseert zich in de analyse van dromen. Met het boek 'The top 100 dreams' bundelde hij de meest voorkomende droomonderwerpen. Wie zich zijn dromen kan herinneren - en dat is niet iedereen gegeven - vindt in het naslagwerk de bijbehorende verklaringen.


Het hoe en waarom van dromen houdt de mens al eeuwenlang bezig. Het stond al in de Bijbel beschreven en ook Sigmund Freud, de meester van de psychoanalyse, zag in dromen meer dan willekeurige afdwalingen van het brein. Maar voor definitieve antwoorden is de wereld nog niet klaar: het blijft voorlopig bij verschillende theorieën en eventuele verklaringen.


Zo analyseert Ian Wallace een wilde achtervolging als een probleem dat je negeert en dringend moet aanpakken. Tanden die zonder reden uitvallen staan voor twijfel en een gebrek aan zelfvertrouwen. Wie hoognodig moet en geen nachtelijk toilet kan vinden maakt zich te veel zorgen om anderen en te weinig om zichzelf. Wie in zijn dromen onvoorbereid een examen moet afleggen is te streng voor zichzelf, zegt Wallace. En wie zich vaak poedelnaakt in het midden van een mensenmassa bevindt - en in het dagelijkse leven weinig voor nudisme voelt - is kwetsbaar.


En zo heeft de Britse psycholoog voor zowat elk terugkerend thema een concrete uitleg klaar. Wie droomt dat hij kan vliegen moet een of ander juk van zich afwerpen en wie valt heeft dringend nood aan ontspanning.


Zelfs nachtmerries blijken overigens een functie te hebben. Het zijn dromen met een hoge emotionele intensiteit, aldus Wallace, waarmee je onderbewuste onderwerpen aanhaalt die je in realiteit niet aanpakt.


Wie zijn innerlijke ziel wil ontdekken en een gezondheidskuur kan gebruiken, houdt overigens best een droomdagboek (of spreken we in dit geval beter van een 'nachtboek'?) bij. In combinatie met een naslagwerk als dat van Ian Wallace zouden patronen duidelijk moeten worden, reeksen van onderwerpen die steeds terugkeren. Het dagboek moet je helpen om die patronen te ontdekken en je onderbewuste eens grondig aan te pakken.» Reageer (0)
09-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehandicapt biggetje leert met rolstoel lopen

Gehandicapt biggetje leert met rolstoel lopen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Maak kennis met Chris P. Bacon, een biggetje dat op 13 januari ter wereld kwam. Door een aangeboren ziekte kan het arme beestje de achterpoten niet gebruiken. Dankzij een soort rolstoel kan hij nu toch met volle teugen van het leven genieten.

"Het baasje -een vrouw uit Florida- zag eigenlijk geen andere uitweg meer dan euthanasie", aldus dierenarts Len Lucero. "Ze vroeg zich vooral af of zijn leven nog wel de moeite waard zou zijn. Ik stelde haar verschillende mogelijkheden voor, waaronder de optie dat ik vanaf nu voor hem zou zorgen. Zo gezegd, zo gedaan: toen ik ermee thuiskwam, was mijn gezin door het dolle heen. We zijn de hele nacht met hem blijven spelen."

Toen de rest ging slapen, kwam Lucero met een creatieve oplossing voor de dag. "Ik vroeg mij af ik met de K'nex (Lego-achtig speelgoed; nvdr) van mijn zoon iets kon maken waarmee hij kon rondlopen. In het begin wilde hij er niet te veel van weten. Hij kalmeerde echter snel, waardoor ik dat schattige tafereel kon beginnen filmen."

"Hopelijk is broer niet beledigd"
Chris P. Bacon kan qua bekendheid nog niet wedijveren met Miss Piggy en Babe, maar intussen hebben toch al ruim 200.000 mensen het filmpje bekeken. "We gaan viraal, had ik tegen mijn familie gezegd toen we tien views hadden. Plots waren het er echter duizend en toen ik de dag erna wakker werd 4.000."

Walkin' Wheels, een organisatie die zich inzet voor gehandicapte huisdieren, bleef niet achter en deed een aangepaste rolstoel cadeau. "Hij zit in de overgangsfase nu", aldus Lucero. "Te groot voor de K'nex, te klein voor het nieuwe exemplaar. Als hij daar in kan, zal het pas echt geweldig zijn."

Rest er nog het mysterie van die gekke naam... "Chris P. Bacon is een personage uit het videospel Banjo-Tooie, echt grappig vond ik dat. Maar mijn broer heet ook Chris, ik hoop maar dat hij zich niet beledigd voelt."
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Afscheid van schilder Raveel in Machelen-aan-de-Leie


Afscheid van schilder Raveel in Machelen-aan-de-Leie


http://static3.hln.be/static/photo/2013/9/0/9/20130209121102/media_xll_5542119.jpg
Kunstschilder Roger Raveel overleed op 30 januari op 91-jarige leeftijd.


In Machelen-aan-de-Leie, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Zulte, heeft de begrafenisplechtigheid plaatsgevonden voor Roger Raveel. De parochiekerk zat afgeladen vol en ook de politieke en culturele wereld bracht een laatste groet aan de op 30 januari overleden kunstschilder.

Raveel, een van de belangrijkste naoorlogse Belgische kunstenaars, overleed op 30 januari op 91-jarige leeftijd in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze.

In de parochiekerk St.-Michiel, Cornelius en Ghislenus werd vanmorgen afscheid genomen. De 370 zitplaatsen in de kerk waren al een half uur voor de start van de plechtigheid ingenomen, waarna alleen nog genodigden binnen mochten. Onder meer Vlaams minister-president Kris Peeters, Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege, kunstkenner Jan Hoet, kunstenaar Arne Quinze en filosoof Etienne Vermeersch woonden de dienst bij. (br.hln - foto belga)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noodtoestand in Guatemala om koffieschimmel


Noodtoestand in Guatemala om koffieschimmel


http://static0.hln.be/static/photo/2013/1/12/10/20130209014025/media_xll_5541655.jpg


Vanwege een grote uitbraak van koffieschimmel heeft de regering van Guatemala, de grootste economie van Centraal-Amerika en een belangrijke koffieproducent, de noodtoestand uitgeroepen.

President Otto Pérez Molina laat op de website van de regering weten 40 miljoen quetzal (ongeveer 3,8 miljoen euro) vrij te maken voor de aankoop van pesticide. Ook kleine koffieboeren krijgen financiële steun. Zij vertegenwoordigen 55 procent van het aantal koffieverbouwers in het land.

De president is bang dat veel boeren hun baan en inkomsten kwijtraken. De zogeheten roestschimmel zal 15 procent van de oogst in 2012-2013 verwoesten, verwacht de Guatemalteekse koffiesector. Volgend seizoen zou maar liefst 40 procent van de oogst verloren kunnen gaan.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een glanzende huid dankzij je kat? Het kan met dit recept

Een glanzende huid dankzij je kat? Het kan met dit recept

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Op zoek naar een goedkoop middeltje om een zachte, glanzende huid te krijgen? Haal dan zo gauw je kan een kat in huis. Maar nog belangrijker: vergeet zeker geen zak korrels voor de kattenbak mee te brengen. Indien je deze mengt met wat water en Aloe Vera bekom je immers een goedkoop maar zeer effectief gezichtsmasker dat je poriën reinigt, je beschermt tegen acne én je een zalig zacht velletje bezorgt.

Het was de 25-jarige Michelle Phan, die eerder al voor grote cosmeticamerken als Lancome verschillende make-up tutorials op het internet postte, die het bijzondere mengsel bedacht. In een filmpje dat de jonge vrouw zelf op het internet plaatste, legt ze uit hoe iedereen het nieuwe wondermiddel gemakkelijk kan bereiden. Het enige wat je in huis moet halen is een kluts water (mag ook uit de kraan), wat Aloe Vera en een zak grijze korrels voor de kattenbak op basis van bentoniet, een product dat ook aanwezig is in de commerciële reinigingsmaskers.

Eens je je boodschappen hebt gedaan, kan het echte werk beginnen:

1. Open je nieuwe zak kattenbakkorrels en schep er twee theelepels uit die je in een apart kommetje doet. Indien je de zak enkel gebruikt om beautymaskers te maken, kom je er makkelijk een jaar mee toe, aldus Michelle.
2. Giet een kluts water uit over de korrels en voeg ook wat Aloe Vera toe.
3. Meng alle producten goed door elkaar tot je een egaal mengsel bekomt
4. Zodra alle ingrediënten bij elkaar zijn, stop je het mengsel twintig seconden in de microgolfoven. De bedoeling is dat het warm is, maar niet heet, zo zal het de poriën sneller reinigen.
5. Eens de smurrie aan alle eisen voldoet, kan je het op je gezicht smeren, met de "less is more"-gedachte in je achterhoofd. Hoe dunner de laag, hoe beter. Om irritaties te vermijden, moet je wel opletten dat je niet te kort bij je ogen smeert.
6. Laat het masker een kwartiertje intrekken in je gezicht. Na vijf minuten word je kleine tintelingen gewaar in je gezicht, maar dat is normaal. Wie tijdens deze intrekfase niet zou weten wat te doen: je kat zit ongetwijfeld op je aandacht te wachten.
7. Als de vijftien minuten om zijn, was je de smurrie van je gezicht met warm water.
8. Wrijf eens over je gezicht en geniet van je glanzend zachte velletje. Maar opgelet, niet schrikken als meneer of mevrouw de poes je plots jaloerse blikken toewerpt...

"Je gezicht voelt lekker fris aan en je huid extreem zacht. Zo zie je maar, de beste producten komen soms uit de meest onverwachte hoeken", besluit Michelle. Haar filmpje werd intussen al meer dan 700.000 keer bekeken.  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste seksonderzoek ooit: we doen het 5 keer per maand


Grootste seksonderzoek ooit: we doen het 5 keer per maand


http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/16/4/20130208084725/media_xll_5539024.jpg


We hebben gemiddeld vijf keer per maand seks. Dat blijkt uit het Sexpert-onderzoek, het grootste onderzoek over seks in Vlaanderen ooit. Daarvoor werden 1.800 mensen tussen veertien en 80 jaar oud persoonlijk ondervraagd. Uit de studie blijkt bovendien dat het nogal meevalt met de leeftijd waarop jongeren seksuele betrekkingen hebben. Onthutsend zijn dan weer de cijfers over (poging tot) verkrachting.

Uit het onderzoek - dat een van de weinige echt representatieve studies is over seks in Vlaanderen - blijkt dat we over het algemeen best tevreden zijn over ons seksleven. Toch gaan heel wat Vlamingen wel eens vreemd: zo'n 26% van de mannen tegenover 21% van de vrouwen.

Daarnaast blijkt dat jongeren niet zoveel eerder beginnen met seks dan vroeger. Van alle jongens en meisjes onder de 25 jaar had de overgrote meerderheid voor het eerst seks tussen 15 en 18 jaar: 71,4 procent begint er in die tijdspanne van vier jaar aan. Slechts elf procent was ouder dan 18 jaar bij zijn of haar eerste keer. Er is ook een groep van 13,5 procent die maar 14 jaar oud was. Jongens van deze generatie zijn gemiddeld 17 jaar, meisjes 16 jaar.

Niet spectaculair jonger
Bij de oudere leeftijdsgroepen had een kwart zijn of haar eerste keer pas veel later, tussen 21 en 23 jaar. Voor de gemiddelde Vlaming is de leeftijd bij de eerste keer dus wel gedaald, maar niet zo spectaculair als vaak wordt gedacht: van 20 jaar voor de 65-plussers naar 17 jaar voor de huidige generatie jongeren. De onderzoekers menen dat die 'dalende trend' de jongste tien, twintig jaar tot stilstand is gekomen, zoals in andere Europese landen.

"Jongeren beginnen er dus vroeger aan, maar ze doorlopen wel een normaal traject", zegt Alexis Dewaele, coördinator van het onderzoek, in 'De Ochtend' op Radio 1. "Zo zien we dat de tijd tussen de eerste tongkus en het eerste 'volledige' seksueel contact over alle leeftijdsgroepen heen gemiddeld 2,7 jaar bedraagt."

We doen het (redelijk) veilig
Bovendien blijkt de Vlaming ook relatief veilig te vrijen. Gemiddeld hebben we zo'n 18 procent onbeschermde contacten, ook al ligt dat percentage iets hoger bij jongeren.

Veel schokkender zijn de cijfers over grensoverschrijdend gedrag - dat volledig in kaart werd gebracht, gaande van ongewenste pogingen en aanrakingen tot verkrachting of poging tot verkrachting. "Vrouwen rapporteren dubbel zoveel gevallen als mannen", vertelt Dewaele. "Twintig tegenover tien procent. Daarbij zijn de ongewenste opmerkingen niét meegeteld, het gaat hier over de ernstige vormen. 1 op 10 vrouwen rapporteert een verkrachting, of een poging daartoe."

Onthutsende cijfers, dat vindt ook Alexis Dewaele. "Opnieuw is dit cijfer vergelijkbaar met wat we in de ons omringende landen vaststellen", zegt hij. "Maar het blijft inderdaad onrustwekkend."

Het Sexpert-onderzoek is een samenwerking tussen de Universiteit Gent, het Universitair Ziekenhuis van Gent, de KU Leuven en Sensoa, in opdracht van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dave Mason - World in Changes


Dave Mason - World in Changes

Klik op de foto om hem te beluisteren


David Thomas Mason (10 mei 1944) is een Engelse muzikant, singer-songwriter en gitarist uit Worcester. Hij begon zijn professionele carrière in de muziek met de band Traffic. Hij heeft gespeeld met veel beroemde muzikanten, zoals Jimi Hendrix, Fleetwood Mac, Eric Clapton, George Harrison en Mama Cass (van The Mamas & The Papas). Zijn bekendste nummer is "Feelin' Alright?", dat hij in 1968 met Traffic opnam. Het nummer werd in 1969 succesvol gecoverd door Joe Cocker. Mason schreef ook het nummer "Hole in My Shoe", een psychedelische satire. In 1977 scoorde Mason solo een hit met het nummer "We Just Disagree", dat geschreven werd door Jim Krueger.

Mason was mede-oprichter van de band Traffic. Na de opname van het debuutalbum, Mr. Fantasy (1967), verliet hij de groep. Hij hielp nog wel mee met het volgende album, Traffic (1968). Na dit album hield de band het voor gezien. Toen in 1971 Traffic weer bij elkaar kwam en begon met toeren, speelde Mason bij een paar concerten ook mee.

Mason onderhield een vriendschap met de beroemde gitarist Jimi Hendrix. Op het album Electric Ladyland speelde hij akoestisch gitaar met het door Bob Dylan geschreven "All Along the Watchtower". Later nam hij een eigen versie van het nummer op, dat op het album Dave Mason (1974) terechtkwam.

Nadat Mason de productie van het debuutalbum van de Engelse band Family, Music in a Doll's House (1968), had verzorgd, verscheen deze band op zijn eerste solo-single, "Little Woman".

In de jaren negentig speelde Mason een korte periode mee met Fleetwood Mac. Resultaat van deze samenwerking is het album Time (1995).

Sinds 2002 treedt Mason op met zijn eigen band, The Dave Mason Band. In 2008 verscheen zijn meest recente album, 26 Letters - 12 Notes.» Reageer (0)
08-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Wat je eet is gelinkt aan hoelang je slaapt

Wat je eet is gelinkt aan hoelang je slaapt


http://static3.hln.be/static/photo/2013/0/4/3/20130208111556/media_xll_5539488.jpg


 Je voeding is niet alleen bepalend voor je gewicht en je algemene gezondheid, maar zou ook een invloed kunnen hebben op je nachtrust. Dat blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek.

"We weten dat mensen die 7 à 8 uur slapenp per nacht meestal een betere algemene gezondheid en welzijn hebben. Daarom stelden we ons de vraag: zijn er verschillen in voeding bij mensen die een normaal slaappatroon hebben of korter of langer slapen?", legde onderzoeksleider Michael A Grandner uit.

Voeding & slaap
Samen met zijn team van de University of Pennsylvania onderzocht hij het dagelijkse opgenomen calorieën en voedingsmiddelen (zelfs tot een glas water toe) van proefpersonen die tussen 2007 en 2009 deelnamen aan een nationale gezondheidsenquête.

Ze verzamelden ook informatie over hoe lang deze mensen sliepen, met vier verschillende categorieën. Zo waren er de 'zeer korte' slapers (minder dan 5 uur per nacht), de 'korte' slapers (5 tot 6 uur), de 'normale' slapers (7 tot 8 uur) en de 'lange' slapers (9 uur of meer per nacht).

Aantal en soort calorieën
Op die manier konden de wetenschappers een link blootleggen tussen het aantal opgenomen calorieën en de duur van de slaap. Degene die het meest aten, hadden het meest kans om in de categorie van de 'korte' slapers te zitten. Verrassend was wel dat de 'normale' slapers het tweede meest calorieën opnamen, gevolgd door de 'zeer korte' en de 'lange' slapers.

Daarnaast troffen de onderzoekers ook verschillende linken aan tussen de slaapduur en het soort voedingsstoffen dat de proefpersonen aten. Zeer korte slapers consumeerden bijvoorbeeld minder leidingwater, koolhydraten en een bestanddeel dat gevonden wordt in rode en oranje voedingsmiddelen. De lange slapers consumeerden dan weer minder choline (gevonden in eieren en sommige vleessoorten) en een bestanddeel dat in thee en chocolade gevonden wordt, maar meer alcohol.

In het algemeen besloten de wetenschappers dat de zeer korte, korte en lange slapers een minder gevarieerd dieet hadden dan de normale slapers.

Invloed?
De vraag blijft wel of eetgewoonten inderdaad een invloed kunnen hebben op de slaap, aangezien de studie enkel een link tussen de twee blootlegde. Zo bleek dus niet dat bepaalde producten zorgen voor een korte slaap, of omgekeerd: dat een korte slaap ons doet grijpen naar bepaalde voeding.

"Dit is een belangrijke vraag voor verder onderzoek, aangezien we weten dat een korte nachtrust geassocieerd kan worden met gewichtstoename en obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten", aldus dr. Grandner.

"Op dezelfde manier weten we ook dat mensen die te lang slapen last kunnen krijgen gezondheidsproblemen. Als we dus de ideale mix van voedingsstoffen en calorieën kunnen vinden die leiden tot een gezonde slaap, hebben we een goede motor in de strijd tegen deze ziektes", besluit de onderzoeksleider.

De resultaten van de studie werden gepubliceerd in 'Appetite'.  (br.hln)» Reageer (0)
07-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als kat en egel elkaar ontmoeten...

Als kat en egel elkaar ontmoeten...

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Katten mogen dan wel de reputatie hebben om niet de beste maatjes te zijn van hun vierpotige hondencollega's, met egels lijken ze perfect op te schieten. Dit bewijst katje Loki die in dit schattige filmpje vriendjes probeert te worden met de 'stoere' egel Harley.

Terwijl Loki eerst een beetje verbaasd opkijkt naar het bolletje stekels dat op enkele meters van haar verwijderd op de grond ligt, raapt ze gauw al haar moed bij elkaar om toenadering te zoeken tot egel Harley.

Met succes. Want ook Harley lijkt geïnteresseerd te zijn. Terwijl Loki de poes vlak voor zijn bakje met water staat, kruipt de stoere egel naar boven tot de schattige snoetjes van de twee dappere dieren elkaar raken. Een fractie later duiken ze echter alweer weg.

Laat Loki en Harley je hart verwarmen met hun liefdevolle filmpje terwijl de temperaturen buiten weer rond het vriespunt schommelen... (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom vinden we het zo moeilijk om 'sorry' te zeggen


Daarom vinden we het zo moeilijk om 'sorry' te zeggen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/13/14/0/20130206152355/media_xll_5535435.jpg


Hoewel 'sorry' maar vijf letters en twee lettergrepen telt, is het toch het woord dat we het moeilijkst over onze lippen krijgen. Sterker nog, wie het minst vaak 'sorry' zegt, voelt zich machtiger en heeft een grotere eigenwaarde, zo blijkt uit een Australisch onderzoek.

Onderzoeksverantwoordelijke dokter Tyler Okimoto van de Universiteit van Queensland Business School wilde te weten komen hoe het kwam dat mensen zo vaak weigeren om 'sorry' te zeggen terwijl het toch een eenvoudige en goedkope manier is om de schuld van iets wat je fout deed van je af te schudden. Daarom vroeg hij 228 volwassenen tussen 18 en 77 jaar om na te denken over een persoonlijke gebeurtenis waarbij ze een medemens overstuur hadden gebracht en zich hiervoor verontschuldigd hadden. Een andere groep moest nadenken over een situatie waarin ze iemand hadden kwaad gemaakt en weigerden zich te verontschuldigen, terwijl een derde groep tot slot werd gevraagd naar een moment waarop ze iemand overstuur hadden gebracht zonder hiervoor 'sorry' te zeggen, noch dit te weigeren.

Wat bleek? De deelnemers die geweigerd hadden om zich te verontschuldigen voor hun fouten, voelden zich achteraf machtiger. Ook hun zelfrespect was aanzienlijk groter dan bij de personen die wel braafjes 'sorry' gezegd hadden.

Deze bevindingen bleken ook eerder al eens uit een ander experiment bij 219 personen tussen 18 en 71 jaar. Daarbij moest de eerste groep een mail sturen waarin ze hun verontschuldigingen aanboden om iets dat ze fout hadden gedaan, terwijl een tweede groep een mail moest opstellen waarin ze weigerden 'sorry' te zeggen. De laatste groep moest nadenken over iets dat ze in het verleden hadden mispeuterd zonder dat ze iets hadden geschreven om hun spijt te betuigen.

Opnieuw schatten de personen die zich niet verontschuldig hadden hun zelfwaarde hoger in. Diegenen die wel een mailtje hadden gestuurd, voelden zich daarentegen minachtender ten opzichte van de eerste groep. "De resultaten van dit onderzoek vormen belangrijk bewijs om te stellen dat personen die weigeren 'sorry' te zeggen tegen hun slachtoffers voor hun fouten hier een positief psychologisch effect van ondervinden", zo schrijven dokter Okimoto en zijn collega's.

En zo ziet het ernaar uit dat Elton John toch gelijk krijgt met zijn song uit 1976: 'Sorry seems to be the hardest word'.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie adopteert Tonik, de poedel met het 'menselijk' gezicht?


Wie adopteert Tonik, de poedel met het 'menselijk' gezicht?


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/16/8/20130207191015/media_xll_5538548.jpg


Het hondje in de foto hierboven maakt dankzij zijn looks grote sier op het internet momenteel. Als de hond met het 'menselijk' gezicht gaat hij tegenwoordig door het leven. Bovendien zit er ook een verhaal achter de, toegegeven, schattige viervoeter. Tonik, zoals deze kruising tussen een poedel en Shih Tzu is genoemd, wacht er immers op om geadopteerd te worden. We hebben zo'n idee dat dit niet lang zal duren. Tonik is recent gered uit een zogenaamde 'kill shelter' in Kentucky, een verblijfplaats waar hij een gewisse dood zou sterven. Momenteel bevindt hij zich in veiligere oorden: in het 'Homeward Bound Animal Welfare Group' in Mishawaka, Indiana. Dat is een soort van toevluchtsoord voor dieren. Voor de geïnteresseerden: Tonik moet 250 Amerikaanse dollar (186 euro) kosten en is ook op te pikken in Mishawaka, aangezien de 'Animal Welfare Group' de dieren zelf niet mag verschepen. Meer foto's van Tonik vind je op de website van professionele fotograaf Renny Mills. (br.hln)
» Reageer (0)
06-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Boter inruilen voor margarine: toch geen goed idee?

Boter inruilen voor margarine: toch geen goed idee?


http://static0.hln.be/static/photo/2013/13/4/1/20130206090147/media_xll_5534371.jpg


Het eten van margarine in plaats van boter zou dan toch niet zo gezond zijn. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers. De voorbije 50 jaar werden we aangeraden om onze opname van verzadigde dierlijke vetten te verminderen en meer onverzadigde plantaardige vetten te eten, zoals in margarine. Maar dat advies wordt nu weerlegd, want die laatste vetten zouden het risicio op een hartaanval verdubbelen.

Dat was de conclusie na een nieuwe analyse van een studie die uitgevoerd werd tussen 1966 en 1973 in Sydney. Daarbij werden 458 mannen tussen 30 en 59 jaar gevolgd die in het recente verleden een hartaanval kregen of last hadden van angina pectoris (een drukkende pijn in het midden van de borst).

Linolzuur
Er werd gekozen voor deze oude studie, omdat dat de enige was die enkel de impact van een consumptie van omega 6 meervoudig onverzadigde vetten (of linolzuur) bekeek. Dat wordt gevonden in plantaardige oliën, zoals maïs-, zonnebloem-, saffloer- en soja-olie en margarine die daarvan gemaakt wordt.

De helft van de proefpersonen kreeg het advies om hun dierlijke vettenconsumptie te beperken en te vervangen door saffloerolie en saffloeroliemargarine. Maar de resultaten toonden dat het net deze mannen waren die dubbel zoveel kans hadden om vroegtijdig te sterven, ook aan een hartziekte.

De verklaring daarvoor is simpel: eens die oliën in het lichaam komen, worden ze omgezet naar arachidonzuur. Dat kan zorgen voor het vrijkomen van chemicaliën die leiden tot ontstekingen, een belangrijke oorzaak van chronische ziektes, inclusief hartaandoeningen. "Onze bevindingen hebben belangrijke gevolgen voor de wereldwijde dieetaanbevelingen", vinden de onderzoekers van het National Institute of Health in de Verenigde Staten.

Kritiek
Maar andere wetenschappers zijn het daar helemaal niet mee eens. Zij vinden dat er niet genoeg bewijs is voor de aanpassing van onze diëten.

"De studie heeft weinig relevantie voor de diëten van vandaag én er zijn recentere studies die de resultaten weerleggen", weet professor Tom Sanders van King's College London. "Er is dan ook niet genoeg bewijs om onze huidige aanbevelingen aan te passen", bevestigt professor Brian Ratcliffe van de Aberdeen University.

"Het vervangen van verzadigde vetten voor onverzadigde alternatieven is een bekende aanbeveling voor een gezond hart, die gebaseerd is op heel wat grote en diepgaande studies", weet diëtiste Victoria Taylor van de British Heart Foundation. "Maar het is wel zo dat deze studie ons aanmoedigt om verder onderzoek te doen naar de effecten van vetten op hartziektes."

Van plantaardige oliën en margarine wordt verondersteld dat ze de cholesterol en bloeddruk verlagen, het gewichtsverlies verhogen en de algemene gezondheid verbeteren. Helaas zijn ze ook de meest chemisch aangepaste voedingsmiddelen in onze diëten, waardoor critici vinden dat ze niet als 'gezond' gepromoot mogen worden.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bob Dylan opent tentoonstelling van zijn schilderijen in Milaan

Bob Dylan opent tentoonstelling van zijn schilderijen in Milaan


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/5/9/20130206211031/media_xll_5536344.jpg


De Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan heeft deze week een van zijn minder gekende talenten onthuld door in Milaan een tentoonstelling te openen van zijn schilderijen over New Orleans. Hij maakte de doeken tussen 2008 en 2011.

De reeks schilderijen zijn een soort film noir over de stad in Louisiana, zoals ze was in de jaren veertig en vijftig, met bijvoorbeeld een doek waarop een vrouw staat afgebeeld die probeert twee vechtende zware jongens in lange jassen uit elkaar te halen. Bob Dylan begon te schilderen op het hoogtepunt van zijn muziekcarrière, in de jaren zestig, maar keerde pas de afgelopen jaren naar de schildersezel terug, met drie exposities sinds 1994.

De 71-jarige artiest, wiens werken in verschillende kunstgalerijen worden tentoongesteld, is persoonlijk naar de vernissage van zijn expositie gekomen. "Elk werk is een fragment van een groter verhaal en elk beeld bevindt zich halfweg tussen droom en herinnering", verklaarde hij in het stadhuis van Milaan, dat de tentoonstelling organiseert.

De schilderijen zijn gemaakt vanaf foto's "en maken een vreemde sfeer van spanning vrij" met hun verhalen over "liefde en geweld". De expositie van 23 doeken in het Palazzo Reale, het vroegere stadhuis van Milaan, is gratis en is open voor het publiek tot 10 maart.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Grieken vertrappelen elkaar voor gratis groenten en fruit

Grieken vertrappelen elkaar voor gratis groenten en fruit


http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/16/13/20130206172641/media_xll_5535913.jpg


Griekse boeren deelden vandaag gratis groenten en fruit uit aan door de crisis getroffen landgenoten. Voor het ministerie van Landbouw in Athene betoogden de boeren tegen hoge productiekosten. Daarbij raakte een man gewond nadat hij door de meute werd vertrappeld. Intussen willen de Griekse autoriteiten stakende zeelieden gedwongen mobiliseren. Ze dreigen met celstraffen voor werknemers van ferrydiensten indien ze doorgaan met hun staking die nu al zes dagen het transport naar de eilanden lamlegt.

De toeloop op de gratis groenten en fruit is een aanwijzing van de wanhoop waarin de economische crisis de Grieken heeft gestort.

Op de Griekse televisie waren beelden te zien van mensen die zich verdringen om zakken met tomaten en prei te pakken te krijgen die van vrachtwagens in de menigte werden gegooid. Aanvankelijk werden de groenten en fruit op tafels uitgestald, maar eens die waren uitgedeeld, bestormde de menigte de vrachtwagens. Op twee uur tijd werd meer dan 55 ton voedsel uitgedeeld.

"Die beelden maken me boos. Boos omdat een trots volk geen voedsel heeft, zich niet kan verwarmen, de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen", reageerde Kostas Barkas, parlementslid voor het linkse Syriza.

De Grieken hebben hun levensstandaard zien slinken sinds hun land voor het zesde jaar op rij in een recessie verkeert en de werkeloosheid recordhoogten bereikt. Lonen en pensioenen daalden drastisch op aangeven van de Europese Unie en het IMF, dat dergelijke besparingen als enige manier ziet om een bankroet te vermijden.

Mobilisatie van stakende ferrydiensten
Werknemers van de Griekse ferrydiensten legden het werk zes dagen geleden neer. De overheid wil hen terug aan het werk dwingen, de minister van Scheepvaart dreigt met celstraffen van drie maanden tot vijf jaar voor wie het werk niet hervat.

Zeelui die de ferrydiensten naar de talrijke Griekse eilanden verzorgen eisen hun achterstallig loon van meer dan zes maanden en collectieve arbeidsovereenkomsten.

De staking begint een zware impact te krijgen op de eilandbewoners. De kamer van koophandel van de Cycladen, een eilandengroep in de Egeïsche Zee, rapporteerde goederentekorten en waarschuwt dat zwaar zieken niet verzorgd worden en lijken niet naar begraafplaatsen kunnen getransporteerd worden.

De civiele mobilisatie waarmee de minister van Scheepvaart nu dreigt, werd enkele maanden geleden uitgevaardigd naar aanleiding van een staking van het metropersoneel in Athene. (br.hln)» Reageer (0)
05-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.I Blame Coco - Selfmachine

I Blame Coco - Selfmachine

Klik op de foto om ze te beluisteren


I blame coco ( Eliot Sumner ) is een Engelse  muzikante . Zij heeft ook gewerkt als model en actrice . Zij is de dochter van Sting en actrice Trudie Styler .
In twee jaar tijd heeft Coco gezocht naar een eigen geluid en schreef ze verschillende nummers. Inmiddels heeft ze in Groot-Brittanie drie diverse singles uitgebracht. 'Single Selfmachine' is een aardig disco popliedje.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deskundigen vrezen doemscenario voor ijsberen


Deskundigen vrezen doemscenario voor ijsberen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/1/10/20130205145910/media_xll_5532430.jpg


Experts vrezen dat een worstcasescenario voor ijsberen snel dichterbij komt. Ze vragen regeringen om snel een plan uit te werken voor als het echt zover komt.

Doordat het noordpoolijs steeds sneller smelt en het ijsseizoen steeds korter wordt, is er maar weinig meer nodig om de ijsberenpopulatie sterk te doen krimpen, zegt Andrew Derocher van de Universiteit van Alberta in Canada. Samen met elf andere ijsbeerspecialisten roept hij in het tijdschrift Conservation Letters regeringen op om op het ergste voorbereid te zijn.

"Het is een feit dat het vroege smelten en het late dichtvriezen van het zee-ijs, en ook de algemene daling van de hoeveelheid ijs, hun tol eisen", zegt Derocher. "We willen dat regeringen beschermings- en beheersplannen voor de ijsbeer klaar hebben voor als een worstcasescenario in de klimaatwijziging zich voordoet."

In een zeer slecht ijsjaar kunnen honderden ijsberen in de Hudsonbaai gedurende langere tijd vast komen te zitten op het land. "Daardoor kan in één jaar de helft van een populatie verdwijnen", zegt Derocher.

Het noordpoolijs smelt de laatste jaren steeds sneller. Vorig jaar heeft het alle records gebroken. Het bereikte op 16 september een absoluut diepterecord. De ijsoppervlakte was toen 3,41 miljoen vierkante kilometer groot. Het vorige record, 4,17 miljoen vierkante kilometer, was in september 2007 gevestigd. De wetenschappers zeggen niet wat de regeringen moeten doen, wel dat ze nu al plannen moeten beginnen maken en moeten beginnen overleggen met inwoners in noordelijke gebieden.

Een mogelijkheid is het creëren van reservaten. Daarin zou men de dieren kunnen voeden en hen pas weer vrijlaten wanneer er voldoende ijs. Zoiets kan wel miljoenen kosten en heeft op lange termijn mogelijk ook gevolgen voor het gedrag van de dieren, zeggen de experts.

In 2009 stelden onderzoekers van de Universiteit van Alberta vast dat ijsberen steeds vaker mensen aanvallen. Als het zee-ijs elk jaar sneller smelt, kunnen ijsberen minder vaak op zeehonden jagen en gaan ze op zoek naar een alternatief menu. In de omgeving van het Canadese stadje Churchill, aan de Hudsonbaai, is het aantal aanvallen door ijsberen verdrievoudigd tussen 1970 en 2005, van 20 tot 90 per jaar.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontmaskerd: wie 20 procent van je dromen inpalmt


Ontmaskerd: wie 20 procent van je dromen inpalmt


http://static1.hln.be/static/photo/2013/8/6/8/20130205081446/media_xll_5530718.jpg


Wat heb jij gedroomd vannacht? Als je in een vaste relatie zit, is de kans groot dat je partner in dromenland is verschenen. Recent onderzoek toonde namelijk aan dat ruim 20 procent van alle dromen ingepalmd worden door onze vaste partner.

In het wetenschappelijk tijdschrift 'Dreaming' staat te lezen dat romantische partners in ongeveer 20 procent van onze dromen verschijnen. Momenteel is de logische verklaring dat hun belangrijke rol in ons dagelijks leven doorstroomt naar onze droomwereld, aangezien dromen een manier zijn om te reflecteren over onze wakkere uren.

Het doel is nu dieper te graven naar mogelijke verbanden tussen intimiteit, conversaties en discussies binnen relaties en de frequentie van verschijningen in dromen. "Om factoren te kunnen bestuderen die de continuïteit tussen wakker zijn en dromen bepalen, zou het interessant zijn om de frequentie van verschijningen in dromen te koppelen aan dingen als intimiteit en ruzie", klinkt het. Ook het gestaag verdwijnen van de partner in de droomwereld na een scheiding of relatiebreuk wekt interesse bij wetenschappers.

In 2001 werd een studie uitgevoerd door Premier Inn bij 2.000 Britten. Daaruit bleek dat ook exen - vooral bij mannen - regelmatig opduiken in dromen. Ongeveer 25 procent van de ondervraagde heren gaf aan dat ze ondanks hun nieuwe vrienden nog frequent dromen over hun exen, ook al voelen ze er niets meer voor. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom we in februari het minst goed slapen

Waarom we in februari het minst goed slapen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/1/10/20130204122204/media_xll_5528860.jpg


Als je je deze maand slaperiger voelt dan anders, dan ben je zeker niet de enige. In vergelijking met maart hebben we 8 minuten langer nodig om in slaap te vallen. En ook 's nachts liggen we tien minuten meer wakker. Als resultaat heeft één op de drie mensen een lager energieniveau, met vooral vrouwen die er veel last van hebben.

Deze bevindingen zijn gebaseerd op een enquête van vorige winter bij meer dan 21.000 Britse volwassenen. Zij werden ondervraagd over hun slaappatroon en -kwaliteit. Daaruit bleek dat we in februari gemiddeld 56 minuten nodig om in slaap te vallen en 's nachts zo'n 59 minuten wakker liggen. In maart gaat het daarentegen om respectievelijk 48 en 49 minuten.

Bijna een derde van de mensen heeft in februari dan ook een groter energietekort dan in maart. Van de ondervraagden in februari klaagde 68 procent over te weinig energie, terwijl 26 procent negatieve gevoelens rapporteerde en 32 procent gefrustreerd was over zijn slaaproutine.

Ter vergelijking: van de ondervraagden in maart klaagde slechts 39 procent over een gebrek aan energie, terwijl slechts 10 procent negatieve gevoelens had en 8 procent gefrustreerd was.

Vooral vrouwen zouden veel last hebben van die gevoelens. Hun slaapkwaliteit is in februari 7 procent slechter dan in de andere maanden van het jaar. Bij mannen gaat het om een vermindering van 5 procent. Gelukkig is er hoop voor de nabije toekomst, want in maart gaat de slaapkwaliteit weer met 14 procent naar omhoog.

Volgens slaapexpert Colin Espie kan dat verschil makkelijk verklaard worden. "De lichaamsklok wordt grotendeels gereguleerd door het omgevingslicht dat van buiten komt. Dat zorgt voor een signaal om overdag waakzaam te blijven. Maar die signalen zijn minder duidelijk in de winter", aldus professor Espie.

"Bovendien wordt de slaperigheid nog bevorderd door de verwarming in onze huizen en de vele kantoorgebouwen met een gebrek aan licht en verse lucht. Dat heeft 's nachts een negatief effect op je slaapkwaliteit." Volgens de professor zou vroeger gaan slapen dan ook geen effectieve oplossing zijn. Het enige wat we kunnen doen, is uitkijken naar volgende maand... (br.hln)» Reageer (0)
03-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Édouard Manet 1832 - 1883

Édouard Manet 1832 - 1883 was een 19e-eeuwse Franse kunstschilder

Klik op de foto om een filmpje van zijn overige werken te bekijken


Édouard Manet (Parijs, 23 januari 1832 - Parijs, 30 april 1883) was een zeer belangrijke 19e-eeuwse Franse kunstschilder, die niet bij een bepaalde school of beweging hoorde.

Manet kwam uit een Parijs bourgeois milieu. Zijn vader, Auguste, was onder meer rechter en zijn moeder, Eugénie-Desirée Fournier, was de peetdochter van een Zweedse prins. Manet, die erg op zijn ouders gesteld was, schijnt een gelukkige jeugd gehad te hebben, maar hij had een hekel aan school en bleef dan ook één keer zitten. Op school leerde hij zijn trouwe vriend Antonin Proust kennen, die op enkele schilderijen is afgebeeld en in 1897 het boek Souvenirs de Manet (Herinneringen aan Manet) publiceerde. Hij was overigens de oom van de beroemde schrijver Marcel Proust.http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Edouard_Manet1.jpg?t=1323007609Zijn vader wilde dat hij ook rechten ging studeren, maar zelf wilde de jonge Manet kunstenaar worden. Hij werd hierin gestimuleerd door zijn oom Charles Fournier. Manets vader meende dat hij ook naar zee kon gaan en stuurde hem op zijn zestiende op een reis van een half jaar naar Rio de Janeiro. Manet vond het aan boord erg saai en zat dan ook uren achtereen te tekenen. Bij thuiskomst begon zijn carrière als schilder: hij schreef zich in januari 1850 samen met Proust in als leerling van Thomas Couture en als kopiist in het Louvre. In het Louvre en tijdens reizen naar Nederland en Italië bracht Manet veel tijd door met het kopiëren van oude meesters, die hem later ook vaak tot inspiratie diendenhttp://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Edouard-Manet-2.jpg?t=1323007662Couture, die in 1847 naam had gemaakt met het gigantische doek Les Romains de la décadence, hield zich afzijdig van de officiële, competitiegerichte kunstacademies, de Écoles. Hij vond dat deze zich teveel op details richtten en probeerde zijn studenten het belang van spontaniteit en frisheid bij te brengen. Ook meende hij dat kunstenaars eenzame genieën waren, een romantisch idee dat veel jongeren aansprak. Niettemin had Manet, die toch zes jaar zijn leerling bleef, vaak aanvaringen met hem. Hoewel Manet het ook vakinhoudelijk dikwijls met Coutures lessen oneens was, heeft Couture toch veel invloed op hem gehad. Dit zou vooral gelden voor Manets Spaans georiënteerde werk (zie later). Naast de lessen van Couture bezocht Manet de Académie Suisse.

In 1849 begon Manet een verhouding met de Nederlandse Suzanne Leenhoff, toentertijd de pianolerares van zijn broers. In 1853 werd haar onwettige zoon Léon geboren, die daarna doorging voor haar jongere broer. Omdat Manet door zijn syfilis (zie onder) waarschijnlijk onvruchtbaar was, was hij vermoedelijk niet de biologische vader; mogelijk was Manets vader dat. Op 28 oktober 1863 trouwden Manet en Suzanne in Zaltbommel. Uit het huwelijk werden geen kinderen geboren. Manet heeft Suzanne en Léon enige malen geschilderd.
http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Edouard-Manet-6.jpg?t=1323008669Manet wordt soms beschouwd als impressionist, maar dit is niet juist, hoewel hij later wel door hen beïnvloed werd. Manets ideeën waren heel anders en dat gold ook voor zijn werkwijze. Zo werkte hij bijvoorbeeld vooral in zijn atelier, weinig en plein air (in de open lucht). Ook was zijn kleurenpalet, zeker in het begin van zijn carrière, minder helder en gebruikte hij veel zwart. Hoewel Manet, vaak tevergeefs, niet als leider van de impressionisten gezien wilde worden, keken de jonge avant-gardisten toch tegen hem op. Zij zagen in hem een aanvoerder in de strijd tegen de vastgeroeste Écoles, en vonden dan ook bijvoorbeeld dat hij met Le Bon Bock te veel concessies had gedaan. In 1874 vond de eerste impressionistische tentoonstelling plaats, maar Manet nam de uitnodiging die hij had gekregen niet aan. Ondanks alles was hij met vele impressionisten wel goed bevriend.

Over de toen nog onbekende Monet zou Manet in 1865 gezegd hebben: "Wie is die Monet, wiens naam zo lijkt op de mijne en die zo profiteert van mijn beruchtheid?" In de zomer van 1874 maakte Manet een schilderij van Monet terwijl deze aan het werk is op zijn "atelierboot" op de Seine bij Argenteuil. Het in dezelfde zomer gemaakte schilderij van Monets vrouw Camille en hun zoon Jean bij de Seine is Manets meest impressionistische werk. De techniek van het weergeven van water heeft Manet hiervoor duidelijk van Monet geleerd.http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Edouard-Manet-3.jpg?t=1323007678
In 1868-1869 schilderde Manet Le Balcon, dat naar een werk van Goya uit 1812 verwijst. Een van de figuren is Berthe Morisot, een jonge schilderes die hij kort daarvoor in het Louvre ontmoet had. Vermoedelijk hebben ze geen intieme relatie met elkaar gehad, maar ze waren wel erg op elkaar gesteld. In 1874 trouwde Morisot met Manets jongere broer Eugène. Morisot hoorde bij de impressionisten en zou enige invloed op Manets werk hebben gehad.

Tijdens de Salon van 1881 kreeg Manet een medaille, de Légion d'Honneur, de erkenning die hij altijd al gewild had. In 1882 maakte hij het doek Een Bar in de Folies-Bergère, dat geldt als zijn laatste meesterwerk.

Manet stierf aan de ziekte locomotorische ataxie, die het centraal zenuwstelsel aantast en verlamming veroorzaakt. De oorzaak was syfilis, mogelijk al in 1848 opgelopen. Het laatste half jaar van zijn leven had Manet bijna voortdurend pijn.

Vlak voor zijn dood in 1883 kreeg hij ook nog koudvuur in zijn been, dat afgezet moest worden. Antonin Proust sprak op de begrafenis en Monet en Zola droegen de kist. Verder waren onder meer Alfred Sisley, Camille Pissarro, Pierre Renoir en Eugène Boudin aanwezig.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lente in aantocht, zegt Phil de bosmarmot

Lente in aantocht, zegt Phil de bosmarmot


http://static0.hln.be/static/photo/2013/6/0/5/20130203075205/media_xll_5525510.jpg


De winter loopt op zijn laatste benen. Dat is althans de mening van Punxsutawney Phil, de bekendste bosmarmot van de Verenigde Staten die ieder jaar op 2 februari, de zogenaamde Groundhog Day, voorspelt hoe lang de winter nog zal duren. De voorspelling van Phil wordt over de hele VS met argusogen gevolgd.

Zoals de traditie het wil, kijken de Amerikanen reikhalzend uit naar het moment dat de bosmarmot uit zijn winterslaap ontwaakt en zijn hol verlaat. Ziet de bosmarmot zijn schaduw, dan keert hij terug naar zijn hol omdat hij dit als een voorteken ziet dat er nog zes weken van slecht weer te verwachten zijn. Is zijn schaduw niet te zien, dan is de lente in aantocht, zo gaat het verhaal.

De bekendste bosmarmot luistert naar de naam Phil en leeft in het plaatsje Punxsutawney in de Amerikaanse staat Pennsylvania, of liever gezegd, in een nabijgelegen woud. Elk jaar zakken zo'n 30.000 bezoekers af naar zijn hol in het woud Gobbler's Knob. Vijftien leden van de 'Groundhog club' wekken de kleine 'profeet' en laten hem even rondwandelen om hem vervolgens op te tillen en hem tegen het oor van de clubvoorzitter te houden. Het is dan dat Phil zijn voorspelling doet.

Toen Phil gisteren uit zijn hol kwam, zag hij zijn eigen schaduw niet vanwege het bewolkte weer. Met andere woorden: de lente staat voor de deur.

Punxsutawney werd overigens een internationaal begrip nadat televisieweerman Phil Connors (Bill Murray) er in de film 'Groundhog Day' (1993) vast kwam te zitten in een tijdlus. De traditie stamt uit de negentiende eeuw en werd Amerika binnengebracht door Duitse immigranten. Phil krijgt de laatste jaren trouwens fikse concurrentie van bosmarmotten uit andere steden. (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom moet je ook in de winter zonnecrème smeren


Daarom moet je ook in de winter zonnecrème smeren

http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/10/6/20130201131310/media_xll_5522001.jpg


 
Om te zonnen is het in de winter natuurlijk veel te koud, dus lijkt het overbodig om zonnecrème te smeren. Toch is dat niet het geval, want de zon geeft het hele jaar door schadelijke UV-stralen af. Hoe warm of koud het ook is, smeren blijft dus een must. Dermatologe Debra Jaliman geeft tips over hoe je dat het best aanpakt.

"Eerst en vooral moet je weten dat schade door de zon cummulatief is. Elke dag van je leven, zelfs als je maar tien minuutjes buiten bent, wordt er dus schade toegebracht aan je huid", zegt dr. Jaliman, auteur van 'Skin Rules'.

Veel mensen denken dat ze in de winter niet veel buitenkomen, maar daar vergissen ze zich in. "Je moet elke dag wel even buiten zijn, zelfs al is het maar op weg naar de bus of de trein of om je lunch op te halen", aldus Jaliman.

"Veel mensen zitten ook de hele dag aan een raam, en de schadelijke UVA-stralen kunnen perfect door glas. Ook dan kan je dus huidschade oplopen", waarschuwt de dermatologe.

Daarom is het belangrijk om ook in de winter elke dag zonnecrème te gebruiken. Een lagere factor wordt daarbij niet aangeraden, maar wel een andere soort zonnecrème. "Mijn motto luidt: elke dag factor 30. Maar je kan in de winter wel een product gebruiken met een lichtere consistentie. Je hebt ook geen zweet- of waterproof product nodig als je gaat werken."

"Je kan eventueel een gezichtscrème met zonnebescherming gebruiken, maar ik verkies een product dat zowel beschermt tegen UVA- als tegen UVB-stralen. Op die manier ga je zowel huidkanker, gebroken bloedvaten als rimpels tegen", weet dr. Jaliman.

Daarnaast verkiest ze ook fysische (die het zonlicht reflecteren) boven chemische (die het UV-licht absorberen) producten voor mensen met een gevoelige huid. "De fysische producten bevatten zinkoxide, dat werkt verzachtend als je gevoellig bent voor eczeem, rosacea of roodheid van de huid", aldus de dermatologe.

Het is daarentegen geen goed idee om je make-up te gebruiken als een zonnecrème, want dat kan brandwonden veroorzaken. "Make-up is daarvoor niet sterk genoeg, ik zag al veel problemen bij mijn patiënten", zegt dr. Jaliman.

Maar de dermatologe verklapte ons wel nog een handig trucje. "Veel van mijn patiënten gebruiken een getinte moisturizer met zonnecrème. Op die manier krijg je niet alleen kleur en textuur, maar wordt je huid ook gehydrateerd", luidt de tip. Goed om te weten! (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ten Sharp - You were always on my mind

Ten Sharp - You were always on my mind


Om Ten Sharp te beluisteren druk op de fotoTen Sharp is een Nederlandse band uit 1984 die in 1991 internationaal succes had met de hit "You". Deze hit werd in Nederland nummer drie en heeft in Denemarken, Noorwegen en Zweden zelfs op de eerste plaats van de hitparade gestaan. Daarna hebben ze in Nederland in ieder geval nog een kleine hit gehad met "Rich Man".


De band bestaat uit Marcel Kapteijn (zang) en Niels Hermes (keyboard).» Reageer (0)
02-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boer Charel (82) overleden

Boer Charel (82) overleden

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Boer Charel, de bekendste boer van het land, is vanmorgen op 82-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis van Tielt. Dat meldt VTM.

Karel Declerck werd wereldberoemd in Vlaanderen toen Paul Jambers hem portretteerde voor een reportage over alleenstaande landbouwers. Hij groeide als 'boer Charel' uit tot een van de meest legendarische figuren uit de Jambers-reportages.

Villa voor vrouw
Boer Charel kreeg nadien heel wat media-aandacht. Zijn verhalen over 'de vrouwkes' en de erbarmelijke levensomstandigheden van de man, deden heel wat deuren voor hem opengaan. Toch koos hij ervoor uit de schijnwerpers te blijven en zijn leven op de boerderij op dezelfde manier verder te zetten.

Enkele jaren geleden trouwde hij met Vera Schouppe, een 32-jaar jongere vrouw die volgens kwatongen enkel op zijn geld uit was. Zij verbeterde de leefomstandigheden van de oude boer aanzienlijke en zorgde ervoor dat hij niets tekort kwam. Voor haar bouwde hij een luxueuze villa.

Lymfeklierkanker
Declerck sukkelde al een tijdje met zijn gezondheid. Vorige week werd hij opgenomen in het ziekenhuis van Tielt. Daar werd lymfeklierkanker vastgesteld. De voorbije dagen kreeg boer Charel ook klierkoorts. Die werd hem uiteindelijk fataal.(br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Make-uptests op dieren vanaf maart verboden in Europa


Make-uptests op dieren vanaf maart verboden in Europa


http://static2.hln.be/static/photo/2013/8/15/9/20130201141836/media_xll_5522244.jpg


Cosmeticabedrijven die proeven uitvoeren op dieren zullen vanaf 11 maart 2013 hun beautyproducten niet meer mogen verkopen binnen de Europese Unie. Na een campagne van twintig jaar zijn Body Shop en Cruelty Free International er immers eindelijk in geslaagd om Europa te overtuigen een einde te maken aan het testen van make-up op dieren, zo staat te lezen in The Telegraph.

"Dit is een historisch moment en een overwinning na meer dan twintig jaar campagnevoeren", vertelt een trotse Michelle Thew, directeur van Cruelty Free International. "Nu zullen we onze vastberadenheid en visie inzetten opdat ook de rest van de wereld dit goede voorbeeld zou volgen", gaat ze verder.

Het verbod is van toepassing op iedereen die cosmeticaproducten in de Europese Unie wil verkopen en omvat het hele toiletassortiment, van zeep tot tandpasta en alle soorten schoonheidsproducten. Om iedereen aan het verbod te herinneren en om extra druk te zetten dat het wel degelijk van kracht zal gaan, zullen de Body Shop en Cruelty Free International in de aanloop naar 11 maart speciale activiteiten organiseren.

Paul McGreevy van The Body Shop wendde zich voorzichtig naar zijn klanten die de dierenrechtenpolitiek van zijn bedrijf altijd gesteund hebben: "Deze fantastische overwinning in Europa is nog maar het einde van één hoofdstuk. De toekomst van beautyproducten moet volledig gruwelvrij worden gemaakt."  (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langst getrouwde Europese echtpaar al 82 jaar samen

Langst getrouwde Europese echtpaar al 82 jaar samen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/10/13/20130201211057/media_xll_5523208.jpg


Het Poolse echtpaar Ignacy en Stefania Stasiak herdenken vandaag dat ze elkaar 82 jaar geleden in een kerk in hun geboorteplaats Aleksandrow Lodzki het jawoord gaven. De 104-jarige Ignacy en de 3 jaar jongere Stefania wonen nog altijd in dat dorp in het centrum van het Oost-Europese land.

De twee worden beschouwd als het langst getrouwde paar van Europa. Ignacy was timmerman en maakte onder meer veel meubels voor zijn buren en zijn eigen huis, dat hij in 1937 met zijn vader bouwde. Zijn vrouw werkte jaren in een textielfabriek. Zij hebben twee zonen.

Familieleden van het echtpaar zeggen dat het recept voor hun langdurige huwelijk was: Liefde, veel liefde. Volgens anderen "wasemen zij liefde uit". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Viktor Lazlo - Pleurer de rivière

Viktor Lazlo - Pleurer de rivière

Klik op de foto om haar te beluisteren


Viktor Lazlo,pseudoniem van Sonia Dronier (Lorient, 7 oktober 1960) is een Frans-Belgische  zangeres en actrice.


Ze ging naar België om te studeren in Mol en Brussel. Daar werd ze ontdekt door Lou Deprijck, ook de ontdekker van Plastic Bertrand en zelf actief in Two Man Sound en Lou & the Hollywood Bananas. Ze ontleende haar artiestennaam aan het personage Victor László uit de film Casablanca. Ook was ze presentatrice van het Eurovisiesongfestival 1987 in Brussel .


Haar meest succesvolle hit was Breathless uit 1987, ook vertolkt tijdens de opening van het Eurovisiesongfestival. In Nederland was ze al enigszins bekend geraakt in 1984 toen Backdoor man, opgenomen voor de soundtrack A Mort L'Artribe, de tipparade haalde.
» Reageer (0)
01-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Waarom 50-jarige vrouwen de beste schouders hebben om op uit te huilen


Waarom 50-jarige vrouwen de beste schouders hebben om op uit te huilen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/2/14/10/20130201173123/media_xll_5522770.jpg


Zijn jouw januariblues nog niet over, ondanks het feit dat de nieuwe maand al is aangebroken? Geen probleem, indien je een schouder nodig hebt om op uit te huilen, ga dan gewoon even langs bij je 50-jarige tante, buurvrouw of collega. Uit een studie blijkt immers dat vrouwen die geboren werden in de jaren 50 en 60 zich het beste kunnen inleven in de problemen van anderen.

Een onderzoek bij meer dan 75.000 volwassenen bracht aan het licht dat er geen betere luisteraars zijn dan vrouwen met een vijf of zes voor hun leeftijd. Bovendien kan deze generatie sterke dames beter inschatten wat de 'treurwilgen' nodig hebben en zijn ze de beste in het uiten van begrip, emoties en bezorgdheid, zo toont de studie aan.

Hoewel vrouwen in het algemeen al worden bestempeld als betere luisteraars in vergelijking met mannen, is het luisterend oor van de 50-jarige dames toch nog een tikkeltje beter ontwikkeld. De reden hiervoor schrijven de wetenschappers integraal toe aan de periode waarin deze vrouwen zijn opgegroeid. In hun jonge jaren werden ze immers geconfronteerd met ernstige zaken, van de apartheid en de strijd om homorechten tot het bekomen van gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Waarom zijn nog oudere vrouwen, die de oorlog hebben meegemaakt bijvoorbeeld, dan geen betere luisteraars? Dat komt doordat onze emotionele gevoelens afnemen naarmate we ouder worden. Oma's en opa's zullen bijgevolg eerder de brompot uithangen en cynisch opmerkingen geven in plaats van hun medeleven te uiten, aldus de wetenschappers van de universiteiten van Michigan en North Carolina. Bovendien zullen zij problemen al gauw als futiliteiten bestempelen, omdat ze vaak in het niets verdwijnen in vergelijking met de oorlog die zij hebben meegemaakt.

Wat met jongere generaties? "Zij zijn te materialistisch, waardoor ze vaak te hard met hun eigen problemen bezig zijn en geen tijd hebben voor die van iemand anders", schrijven de onderzoekers in de Journals of Gerontology: Psychological and Social Sciences. Vrouwen uit de babyboomperiode hebben dan weer de ontwikkeling van de media meegemaakt, waardoor ze een beter zicht hebben op wat er in de wereld rondom ons gebeurt.

Wie op zoek wil naar een bekende schouder om op uit te huilen, kan altijd terecht bij celebrities zoals Nigella Lawson (53), Sharon Stone (54), Demi Moore (50) en Madonna (54). Zoek je het liever wat dichter bij huis? Misschien bieden Wendy Van Wanten (52) of actrice Sien Eggers (61) je wel een schouder aan....(br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kat in ons: waarom we zo genieten van aanrakingen

De kat in ons: waarom we zo genieten van aanrakingen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/7/6/14/20130201123118/media_xll_5521844.jpg


Onderzoekers staan op het punt te achterhalen waarom sociale wezens - van katten tot mensen - zo genieten van zachte strelingen. Ze  zijn erin geslaagd specifieke zintuigcellen in de huid te isoleren die reageren op aangename aanrakingen.

Onze huid is het grootste zintuiglijk orgaan, verantwoordelijk voor het onderscheiden van aangenaam en pijnlijk contact. Denk maar aan aaien versus knijpen of verzachten versus verbranden. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat deze verschillende prikkels naar het brein worden gestuurd via afzonderlijke types neuronen met zenuweindes in de huid. slechts enkele van deze neuronen werden al geïdentificeerd en de meeste dienen voor het herkennen van pijnprikkels.

Recent ontdekten biologen aan het Californische Institute of Technology de specifieke zintuigcellen die reageren bij aangename aanrakingen. "Over het algemeen is het veel gemakkelijker om pijnprikkels te bestuderen omdat die vaak duidelijker te onderscheiden zijn en we er ook vatbaarder voor zijn. Er is dan ook veel minder geweten over neuronen die ons goed doen voelen wanneer ze gestimuleerd worden", verklaart onderzoeker David Anderson.

Het team kweekte voor het onderzoek muizen met fluoriscerende moleculaire markers verbonden aan de neuronen die licht geven wanneer bepaalde cellen in de huid geactiveerd worden. Via een piepklein gaatje langs de ruggengraat van het diertje werd met een krachtige microscoop gekeken naar de impact.

"Aangezien we er niet automatisch vanuit mogen gaan dat aanrakingen die aangenaam zijn voor de mens, ook fijn zijn voor deze diertjes, moesten we een andere manier vinden om aan te tonen dat het activeren van deze specifieke neuronen voor genot zorgt", klinkt het.

Om dat te doen werd een doolhof gebouwd met verschillende ruimtes. Links kreeg de muis een injectie die selectief de neuronen activeert die reageren op strelingen en massages. In de rechtse ruimte kreeg ze een inspuiting met een placebo. Na een paar sessies in beide ruimtes werd het beestje in het midden van het doolhof geplaatst met alle deurtjes open, om na te gaan welke kant de voorkeur kreeg. De ruimte waar de aangename prikkels ontstaan kreeg overduidelijk de voorkeur. (br.hln)» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flirttip: dames verleiden gaat vlotter als de zon schijnt


 Dames verleiden gaat vlotter als de zon schijnt


http://static2.hln.be/static/photo/2013/14/2/9/20130131235051/media_xll_5520939.jpg


Vrouwen geven vaker hun telefoonnummer voor een afspraakje met een man op zonnige dagen als wanneer het grijs en grauw is, dat ontdekten Franse onderzoekers.

De vorsers lieten een groep aantrekkelijke mannen met 500 willekeurig gekozen vrouwen flirten in twee Franse badsteden in mei en juni. Dit gebeurde bij ongeveer dezelfde temperaturen, maar de ene dag was het zonnig en de andere dag bewolkt.

De verleidelijke heren benaderden jonge dames tussen 9 uur 's ochtends tot 13 uur. In elke situatie gebruikten ze dezelfde openingszinnen: "Hallo. Mijn naam is Antoine. Ik wil gewoon zeggen dat ik je aantrekkelijk vind. Ik moet deze namiddag werken, maar ik vroeg me af ik je telefoonnummer mag hebben. Ik bel je later om zodat we samen iets kunnen gaan drinken."

Vervolgens moesten ze lachen, naar de vrouw staren en 10 seconden op haar antwoord wachten. Daaruit blijkt dat 20 procent van de vrouwen hun telefoonnummer geven op een zonnige dag, maar slechts 13,9 procent doet dit wanneer het een grijs en grauw is. Volgens onderzoekers Nicolas Gueguen toonde vorige onderzoek aan dat mensen beter gehumeurd zijn op zonnige dagen, ook zou het kunnen zijn dat mannen beter kunnen flirten bij mooi weer. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welk dier laat de meeste scheten?

Welk dier laat de meeste scheten?


http://oi50.tinypic.com/9a1ieu.jpg


Het meest winderige dier van het land? De Britten wilden het graag weten en kwamen tot een bizarre conclusie: kakkerlakken blijken in verhouding tot hun grootte meer methaan de lucht in te sturen dan andere dieren. Technisch gezien is een kakkerlak natuurlijk een insect, maar wellicht wilden onze overzeese buren de schuld eens niet op de schapen en koeien steken.

Het bedrijf Rentokil berekende dat kakkerlakken 35 gram methaan per jaar loslaten en dat is 43 keer meer dan hun gemiddelde lichaamsgewicht. Kakkerlakken laten iedere vijftien minuten een wind, aldus het bedrijf. Natuurlijk heeft een verdelgingsbedrijf er alle baat bij om de kakkerlak in een negatief daglicht te stellen. Experts vinden de cijfers dan ook overdreven.

De echte kampioenen der winden zijn koeien. Deze dieren dragen bij tot acht procent van de broeikasgassen in Groot-Brittannië. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!