Hoofdredacteur P-Magazine Patrick De Witte overleden
Hoofdredacteur P-Magazine Patrick De Witte overleden
Patrick De Witte, de hoofdredacteur van het mannenblad P-magazine, is vanochtend overleden. Dat meldt de redactie van P-magazine. "Met (pdw) verliezen we een gedreven hoofdredacteur en een briljante pen, maar bovenal een geweldig goeie, warme mens", zo staat in een bericht op de website van het blad. De Witte werd 54 jaar oud. Hij was sinds mei 2012 hoofdredacteur van P-Magazine.
Als Vlaamse columnist en producent van televisieprogramma's was De Witte bekend van zijn columns in onder meer Humo, MaoMagazine, Deng, De Standaard en De Morgen. De Witte was ook de drijvende kracht achter het tv-productiehuis 3Keys, waar hij programma's maakte als 'Kijk eens op de doos', 'De Vloek van Vlimovost' en 'Comedy Casino'.
"De redactie van P-magazine en bij uitbreiding heel Think Media (de uitgever van het blad, nvdr) wenst Marleen, Hannah en Benno, samen met de vele andere vrienden en familieleden van (pdw), ontzettend veel sterkte toe. Hoe verbijsterd we zelf ook zijn, hun verlies is van een heel andere orde, een waar we geen woorden voor kunnen vinden", zo staat in het bericht.
"Dat hij hier morgen niet meer gewoon komt binnenwaaien met zijn motorvest aan en zijn laptop onder de arm, is iets wat we nu nog niet kunnen bevatten. Dat hij nooit meer in zijn gekende stijl keet zal schoppen evenmin. En dat we nooit meer met hem een Omer zullen drinken na de kantooruren, dat al helemaal niet", luidt het nog. "Patrick was meer dan een collega en meer dan een baas. Hij was een kameraad. We zullen hem verdomd hard missen", besluit de redactie van P-magazine. (br.hln)
Oymyakon, portret van 's werelds koudste dorp waar kwik tot -71 graden daalt
Oymyakon, portret van 's werelds koudste dorp waar kwik tot -71 graden daalt
Klik op de foto om het filmpje te bekijken
Op Antarctica zal het ongetwijfeld nog een stuk kouder worden, maar de koudste permanent bewoonde plaats ter wereld breekt alle records. De temperatuur zakte in het Siberische Oymyakon bij een historisch winteroffensief tot een duizelingwekkende -71 graden Celsius. De gemiddelde temperatuur in januari bedraagt er een ijzige -50, maar in de zomer kan het kwik tot boven de 30 graden klimmen: een verschil van 100 graden dus! Vliegtuigen kunnen niet landen in het dorp dat 500 dappere zielen telt en ook wel de 'Pool van de Koude' wordt genoemd. Een graf delven voor de doden kan tot drie dagen duren en de bewoners laten hun auto overdag ook draaien uit vrees dat ze die anders niet meer in gang krijgen. Een portret van de koudste bewoonde plek ter wereld.
In België klagen we over deze uitzonderlijk koude, sombere en sneeuwrijke winter, maar dat is klein bier met wat de 500 inwoners van Oymyakon in het noordoosten van Rusland te verwerken krijgen. Een eeuw geleden was het een belangrijke stopplaats voor rendierherders die er dankzij de lentebron hun kuddes water konden geven. De Russische overheid vond die op cultureel en technologisch vlak achterlijke nomadenherders te lastig om te controleren en maakte van Oymyakon een permanente vestiging met alle problemen van dien.
De naam 'Oymyakon' betekent dankzij die warmwaterbron dan ook 'niet-bevroren water', zeer ironisch bij temperaturen tot -71. Dat is de laagste geregistreerde temperatuur in het Noordelijke Halfrond en wereldwijd de laagste ooit in een permanent bewoond dorp.
De problemen waar de 500 dorpelingen dagelijks mee worstelen, lijken voor ons onvoorstelbaar: inkt van een pen die bevriest, glazen die vastvriezen aan hun gezichten en batterijen die het begeven. Uit vrees hun auto niet meer in gang te krijgen, laten ze de hele dag de motor draaien. Vaak eten ze ook in hun auto, omdat het daar iets minder koud is. Gsm's werken hier niet gezien de diepvriestemperaturen, als ze al ontvangst zouden hebben in dit afgelegen gebied.
Een andere kopzorg in deze 'Pool van de Koude' is het begraven van de doden. Soms duurt het wel drie dagen om een graf te graven. De grond moet eerst voldoende 'ontdooid' worden om te kunnen graven en daarom wordt er voor enkele uren een vreugdevuur ontstoken. Hete kolen worden dan in de grond geduwd. Dat proces wordt dagenlang herhaald tot de put diep genoeg is om er een kist in te duwen.
De meeste van de 500 inwoners van Oymyakon stoken nog altijd op kolen en hout en hebben maar weinig moderne middelen ter beschikking. Omdat er in de ijskoude grond toch niets kan groeien, eten de inwoners enkel vlees van paarden, koeien en rendieren, maar ze zijn niet ondervoed. Een enkele winkel voorziet de dorpelingen van de meest noodzakelijke levensmiddelen. De inwoners leven van hun rendierkuddes, of zijn jagers en vissers (onder het ijs dan).
De enige school in het dorp sluit pas als de temperatuur onder de 52 graden zakt, maar helaas gebeurt dat vrij vaak met een gemiddelde januaritemperatuur van -50. Het dorp ligt op 750 meter boven de zeespiegel en de lengte van de dagen varieert er van 3 uren in december tot 21 uren in de zomer. Vreemd genoeg kan het in de zomermaanden warmer dan 30 graden worden. Een hallucinant verschil van 100 graden met de huidige koudegolf dus. (br.hln)
Hoewel bijensteken al in oude volkstradities werden ingezet tegen allerlei kwaaltjes, lijkt de moderne medische wereld nu pas gewonnen voor de pijnverzachtende werking van het gif. Patiënten met chronische pijn krijgen injecties toegediend om onstekingen aan te pakken.
In een eerste testfase aan de universiteit van North Carolina werd gekeken naar het effect van bijengif op rug- en beenpijn. De onderzoekers ontdekten dat de pijn tot twee derde afnam. Het was echter niet mogelijk om te achterhalen hoe groot het effect van het gif precies was, aangezien er nog andere behandelingen gebruikt werden in de studie.
Daarom staan er nu verschillende nieuwe klinische testen op de agenda, waarin bijengif naast een placebo zal worden gezet. Het gedroogde gif wordt omgezet in een gel en vervolgens ingespoten in de lage rug op tien strategische punten die ook worden gebruikt bij acupunctuur. De injecties zullen tot één centimeter in de huid dringen.
De eerste nieuwe testronde zal worden uitgevoerd aan het Universitair Ziekenhuis van Gangdong, Korea. Honderd pijnpatiënten zullen er behandeld worden. De helft krijgt het bijengif, terwijl de andere helft een zoutoplossing zal krijgen gedurende zes weken.
In een tweede en grotere testfase zal het bijengif toegepast worden op driehonderd mensen met artrose aan de knieën. Op een periode van twaalf weken zullen ze tot twintig injecties krijgen. Eén op de drie deelnemers moet het stellen met een placebo. Na afloop zullen de pijnprikkels uitgebreid onderzocht worden.
"Er is heel wat anekdotisch bewijsmateriaal waaruit blijkt dat bijengif kan worden ingezet tegen ontstekingen en pijn. Het is nu wachten op een solide klinische testfase om ook wetenschappelijke bewijzen te leveren voor de effectieve werking ervan", klinkt het besluit. (br.hln)
Chimpansee heeft beter kortetermijngeheugen dan mens
Chimpansee heeft beter kortetermijngeheugen dan mens
Klik op de foto om het filmpje te bekijken
Een chimpansee heeft een beter kortetermijngeheugen dan de mens. Een video die gepresenteerd werd op een wetenschappelijke bijeenkomst toont hoe een chimpansee slaagt in geheugentests waar wij veel te traag voor zouden zijn.
Op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the advancement of science (AAAS) werd een video gepresenteerd waarin de opmerkelijke capaciteiten van een chimpansee te zien waren. De cijfers 1 tot 9 verschenen kort op een scherm en werden daarna verborgen. De chimpansee slaagde erin om de locatie en de volgorde van de cijfers te onthouden. Er zijn maar weinig mensen die dit zouden kunnen nadoen, en dit zijn meestal mensen met het savantsyndroom dat vaak gepaard gaat met een zware mentale achterstand. Zoals onderzoeker Tetsuro Matsuzawa zelf zei tegen zijn publiek: "Don't worry, nobody can do it. It's impossible for you."
Dit ongelofelijke kortetermijn- of werkgeheugen zorgt ervoor dat de chimpansees in staat zijn om in het wild te overleven, waar ze dikwijls snelle en gecompliceerde beslissingen moeten nemen. Het werkgeheugen is een actieve vorm van kortetermijngeheugen dat ervoor zorgt dat het brein verschillende ideeën tegelijkertijd kan behandelen. Dit gebruiken chimpansees bijvoorbeeld wanneer ze van tak tot tak slingeren om voedsel te verzamelen. (br.hln)
Zeehonden blijken hun snorharen te gebruiken om de grootte van objecten in te schatten. "Ze doen het supersnel. Al hun beslissingen worden genomen in minder dan een halve seconde", zei een verbaasde onderzoekster op de BBC.
Hoewel veel diersoorten hun snorharen gebruiken als een soort sensoren, waren wetenschappers toch verrast door de uitkomst van hun onderzoek naar de zeezoogdieren. Ze dachten dat het gebruik van snorharen in het water veel energie zou kosten, omdat het een grotere dichtheid heeft dan lucht.
De zeehonden bleken tijdens het onderzoek vernuftig te werk te gaan. Ze gebruiken het deel van hun snuit waar hun haren klein zijn en dicht op elkaar zitten. "Aan de hand van het aantal snorharen dat wordt aangeraakt, kunnen ze inschatten of iets groot of klein is", stelde de biologe van de Manchester Metropolitan University.
Mannen die hun voorhuid als kind of volwassene laten wegnemen, zouden er een minder gevoelige penis en dus afgeremd seksueel genot aan overhouden. "We zeggen niet dat besneden mannen minder seksuele activiteit of een minder bevredigend seksleven hebben", stelt dokter Piet Hoebeke van het Academisch Ziekenhuis in Gent.
Bij het onderzoek werd gewerkt met folders die uitgedeeld werden in verschillende Belgische stations. 1369 mannen boven de 18 kregen de vraag of ze besneden waren, hoe gevoelig hun penis is op een schaal van 0 tot 5, hoe intens ze orgasmes ervaren en of ze te maken krijgen met pijn of een verdoofd gevoel bij seksuele opwinding.
Op de 1369 deelnemers waren 310 mannen besneden. Hun gemiddelde gevoeligheidsscore hing rond de 3,31, terwijl de onbesneden mannen 3,72 als gemiddelde hadden. "Het verschil is niet heel groot, maar wel significant", aldus Hoebeke.
Een mogelijke verklaring is dat de afwezigheid van de voorhuid de penis meer blootstelt aan wrijving, waardoor de huid verdikt, uitdroogt en minder gevoelig wordt. Ook pijn en ongevoeligheid werd meer gemeld door de besneden heren, terwijl mannen mét voorhuid aangaven dat ze intensere orgasmes ervaren. (br.hln)
Mannen en vrouwen zijn het oneens over ideale lengte
Mannen en vrouwen zijn het oneens over ideale lengte
Mannen en vrouwen zitten niet op dezelfde
golflengte wat betreft de ideale lichaamslengte van hun partner. Terwijl
een vrouw wil dat haar man 20,32 centimer boven haar uitsteekt, vinden
mannen zelf 7,62 centimer al meer dan voldoende. Over één ding zijn ze
het echter eens: de man moet de grootste zijn.
Dit blijkt uit een
Nederlandse enquête die gevoerd werd bij 700 mannen en vrouwen. Waarom
we precies een man willen die 20,32 centimeter groter is en mannen zich
tevreden stellen met 7,62 centimer is voorlopig nog niet helemaal
duidelijk.
Wel ondervroegeren wetenschappers al eens 50.000
mannen en vrouwen over welke lengte ze als ideaal beschouwen. Hieruit
konden ze vaststellen dat mannen het gelukkigst zijn met 1 meter 90.
Maar ook vrouwen stellen 'hoge' eisen, want zij beschouwen 1 meter 75
als de ideale lengte.
"Zowel mannen als vrouwen willen een koppel
vormen waarin de man groter is, maar ook niet te groot", verklaart de
Nederlandse evolutiepsycholoog Gert Stulp van de Universiteit van
Groningen in The Independant. "Toch komt deze voorkeur vooral vanuit
vrouwen. Zij vinden het absoluut onaanvaardbaar om groter te zijn dan
hun partner", gaat hij verder.
Twee theorieëren liggen aan de
grondslag hiervoor. "De biologische stelt dat grotere mannen een hogere
status hebben en bijgevolg succesvoller zijn dan hun kleinere
seksegenoten", legt dokter Viren Swami uit, sociopsycholoog aan de
Universiteit van Westminster. "De tweede 'sociale' theorie legt de reden
bij onze cultuur. Grote mannen zouden immers mannelijker zijn, terwijl
grotere vrouwen geen oor zouden hebben naar culturerele normen", besluit
Swami. (br.hln)
Strooi suiker in de wonde voor een snelle genezing
Strooi suiker in de wonde voor een snelle genezing
Hoewel een teveel aan suiker slecht is voor onze buikomtrek, blijkt uit recent onderzoek dat de zoete, witte kristallen wonderen kunnen doen bij moeilijke verwondingen. Zo zou een traditie uit de Afrikaanse volksgeneeskunde de sleutel zijn tot het genezen van doorligwonden, beenzweren en amputatieletsels.
Onderzoeker Moses Murandu groeide op in Zimbabwe, maar werkt nu aan de universiteit van Wolverhampton. In zijn kinderjaren zag hij hoe zijn vader suiker strooide in wonden om de pijn te stillen en de genezing te versnellen. Eens in het Verenigd Koninkrijk kwam hij tot het besef dat suiker niet erkend werd als medicijn, dus besloot hij zijn onderzoek hierop toe te spitsen. Recent werd deze volkstraditie uitgetest op 35 patiënten met moeilijk behandelbare verwondingen.
De suikertechniek werd onder andere getest op Alan Bayliss, een 62-jarige elektrotechnicus die zijn rechterbeen tot boven de knie moest laten amputeren. Als onderdeel van de operatie werd ook een ader verwijderd uit zijn linkerbeen. De man kreeg eerst de gebruikelijke verbanden, maar de diepe wonden genazen niet efficiënt.
Vervolgens kreeg hij de suikerbehandeling van Murandu en binnen de twee weken waren zijn letsels aanzienlijk verkleind. "Het is revolutionair. In het begin gebruikte Moses bijna een hele pot suiker, maar nu heeft hij amper 4 of 5 theelepels nodig. Ik stond er in het begin zeer sceptisch tegenover, maar eens ik de suiker in werking zag, was ik enorm onder de indruk", getuigt Bayliss.
Suiker trekt het water uit de wonde waardoor bacteriën geen vocht meer hebben om te overleven. Hierdoor wordt het genezingsproces aanzienlijk versneld. Bovendien zou het ook een positieve impact hebben op de gemoedtoestand van patiënten. "Doordat ze hun vooruitgang kunnen zien, geeft suiker hen iets om zich aan vast te klampen. Het is prachtig om te zien hoe iets zo eenvoudig als kristalsuiker mensen zo een mentale boost kan geven", stelt verpleegkundige Jonathan Janneman.
Momenteel wordt de suikerbehandeling toegepast op 35 patiënten die allemaal vooruitgang boeken, zonder pijnlijke bijwerkingen. "Ik geloof in suiker en de artsen en verplegers die de vooruitgang zien, beginnen er ook vertrouwen in te hebben", besluit Murandu, die een innovatie-award kreeg voor zijn onderzoek. (br.hln)
Mary Cassatt 1844 - 1926 was een Amerikaans impressionistische kunstenares
Mary Cassatt 1844 - 1926 was een Amerikaans impressionistische kunstenares
Klik op de foto om een filmpje van haar overige werken te bekijken
Mary
Cassatt (Allegheny (Pittsburgh, Pennsylvania), 22 mei 1844 Le
Mesnil-Théribus (Oise, bij Parijs), 14 juni 1926) was een Amerikaans
impressionistisch kunstschilder.
Mary Cassatt werd geboren in
Allegheny (Pittsburgh, Verenigde Staten), als dochter van een rijke
zakenman. Haar vader had een voorliefde voor Frankrijk, omdat zijn
voorgeslacht daar vandaan kwam. In 1851 vertrok het gezin naar Europa
en woonde eerst in Parijs, later in Darmstadt en Heidelberg. Toen Mary
11 jaar oud was, keerde de familie terug naar Amerika en vestigde zich
in Philadelphia. De Franse cultuur en Europese tradities stonden in
hoog aanzien bij de familie en in die sfeer groeide Mary op.
Zij
studeerde aan de Pennsylvania Academy of Fine Arts in Philadelphia. Dit
was tegen haar vaders zin, die eigenlijk een meer huishoudelijk bestaan
voor zijn dochter wenste. Vervolgens reisde zij weer door Europa.
Uiteindelijk vestigde zij zich in 1874 in Parijs.
In datzelfde
jaar werd een werk van haar geaccepteerd door de Salon. In 1877 maakte
zij kennis met Edgar Degas, met wie zij levenslang bevriend bleef. Zijn
werk en inzichten hadden grote invloed op haar, hoewel zij gedurende
haar loopbaan een geheel eigen stijl wist te behouden. Zij beeldde
voornamelijk het dagelijkse en huiselijke leven af, met een voorkeur
voor vrouwen en kinderen, net als die andere grote vrouwelijke
schilder, Berthe Morisot.
Zij nam deel aan de impressionistische
tentoonstellingen van 1879, 1880, 1881 en 1886. Ze leverde een grote
bijdrage aan de beweging door geldelijke middelen te verschaffen en het
impressionisme in Amerika te promoten. Zij bracht haar broer Alexander
ertoe werken te kopen van Manet, Monet, Morisot, Renoir, Degas en
Pissarro, waardoor de eerste grote Amerikaanse verzameling ontstond.
Haar eigen werk werd in Amerika positief ontvangen, wat ook bijdroeg
aan de groeiende populariteit van deze school. Zie ook: Durand-Ruel.
Vanwege
haar afnemende gezichtsvermogen maakte zij haar laatste werk in 1913.
Hoewel zij een aantal operaties onderging, werd zij in 1921 praktisch
blind.
Zij overleed in 1926 (Château de Beaufresne, bij Parijs).
Een bruine beer heeft in Tirol bijgedragen tot de oplossing van een mysterieuze verdwijningszaak. Met de ongewilde hulp van de beer, die een brandje in het woud had veroorzaakt, vond de brandweer het lijk van de vermiste Duitser Peter H. . Die werd wellicht vermoord door zijn vrouw Tanja B. en haar minnaar. Zonder de 'assistentie' van de beer zou deze verdwijningszaak/moord wellicht nooit uitgeklaard zijn.
In mei vorig jaar werd de 36-jarige Tanja B. samen met haar minnaar opgepakt. Een tijdje eerder had ze haar man, de 40-jarige Peter H. uit Ravensburg in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, als vermist opgegeven. Eerst zocht de politie in het misdaadmilieu naar de mogelijke daders, want Peter H. had al een strafblad en ging gebukt onder de schulden. Dan bleken de verklaringen van zijn vrouw Tanja B. en haar minnaar zo tegenstrijdig dat ze verdacht werden. Vanaf dat moment zweeg het tweetal en negen maanden later leek de verdwijningszaak nooit opgelost te zullen worden.
Tot een beer zijn steentje bijdroeg tot de opheldering. Een bruine beer, in de regio bekend als M13, bracht de zaak weer aan het rollen. Tijdens een tocht door een woud nabij het Oostenrijkse Pfunds (net over de Duits-Oostenrijkse grens) had de beer een boom omgekieperd. Die boom was dan weer op een stroomleiding gevallen en daardoor was een brand ontstaan. De brandweer kwam ter plaatse en trof zowaar een lijk aan. Na onderzoek bleek het om het lichaam van de verdwenen Peter H. te gaan.
Dankzij de beer moeten Tanja B. en haar minnaar zich dinsdag voor het gerecht van Ravensburg verantwoorden. De aanklacht: het koppel zou Peter H. eerst verdoofd hebben, hem dan op zijn hoofd getrapt hebben en uiteindelijk gewurgd hebben. Vervolgens staken ze het lijk in hun auto en reden 170 kilometer verderop naar Pfunds, waar ze het lijk in het woud dumpten. Ze zullen op dat moment nooit gedacht hebben dat uitgerekend een beer tot de ontdekking van het lijk zou bijdragen. (br.hln)
Eric
Burton is een legendarische zanger. Zijn carrière bestaat al bijna 50
jaar. De grootste bekendheid verwierf Burdon als leadzanger van The
Animals. 'House of the Rising Sun' werd hun grootste hit
Hij
speelde in films, scoorde wereldhits met o.a. 'House of the Rising Sun'
en 'Spill the Wine', speelde over de hele wereld van de kleinste podia
tot stadions als Wembley...
Colgate ging recent op zoek naar wat koppels weerhoudt van de dag te starten met een prikkelend partijtje ochtendseks. De grootste saboteur van intimiteit na het ontwaken blijkt een stinkende adem te zijn. Het zou ons zelfs meer storen dan een vieze lichaamsgeur. Ruim 40 procent van de ondervraagde mensen ontwijkt zijn of haar partner zelfs tot die een innige ontmoeting had met de tandenborstel. Pas dan kan er een kus af.
Terwijl we slapen wordt onze mond een kweekvijver voor bacteriën, veel meer nog dan doorheen de dag. Aangezien we 's nachts minder speeksel hebben, kunnen de stinkende 'beestjes' zich onverstoord vermenigvuldigen met als gevolg een onaangename adem in de ochtend.
Uit het Colgate-onderzoek blijkt dat een vijfde van de deelnemers het een te beschamend onderwerp vindt om aan te kaarten bij hun partner. We hechten er ook opvallend meer belang aan in het begin van een relatie. De 'stress' ebt weg naarmate mensen elkaar beter leren kennen en zich comfortabeler voelen in de relatie.
Een vrouw die werkt bij Cheetah Eperience, een non-profitorganisatie die zich ontfermt over grote katachtigen in Zuid-Afrika, heeft een opmerkelijke video online gezet om toeristen naar het centrum in Bloemfontein te lokken.
Juhi Agrawal speelt met twee leeuwen alsof het enorme huiskatten zijn. Hoewel de dieren aan de andere kant van een hek zitten, kunnen ze zo hun klauwen of tanden in de vrouw zetten. Agrawal ziet er geen graten in, en trakteert de 'poezen' zelfs op kusjes.
Frankrijk geeft zeven door de nazi's geroofde schilderijen terug aan nabestaanden van de vroegere Joodse eigenaren.
Daaronder zijn vier kunstwerken die in het museum het Louvre in Parijs hangen, waaronder 'De verleiding van de heilige Antonius' van de Italiaanse kunstenaar Sebastiano Ricci (1659-1734) en een portret van de Venetiaan Pietro Longhi (1702-1785).
Zes van de zeven kunstwerken waren eigendom van Richard Neumann, een Oostenrijkse Jood, die ze ver onder de waarde aan de nazi's verkocht om uit Frankrijk weg te kunnen komen.
Het zevende schilderij was van een Joodse bankier in Praag gestolen. Alle schilderijen zouden worden tentoongesteld in een kunsthal die Adolf Hitler in de Oostenrijkse stad Linz wilde laten bouwen.(br.hln)
Een vierkoppig internationaal team ornithologen, waaronder de Belg Filip Verbelen, ontdekte op het Indonesische eiland Lombok een nieuw soort dwergooruil. Verwijzend naar de hoge vulkaan die het landschap er karakteriseert, werd de nachtvogel 'Rinjani dwergooruil' gedoopt.
Het team, onder leiding van de Nederlandse wetenschapper George Sangster, maakte de ontdekking bekend op de wetenschappelijke website PLOSone. Eén van de vier auteurs, Filip Verbelen uit Merelbeke, zoekt al meer dan twintig jaar naar vogels in de tropische regenwouden van Indonesië. Hij maakte eerder als eerste foto's van de lang vermiste 'Banggai kraai' en herontdekte de Timorese Struikzanger op basis van geluidsopnames.
"In 1896 verzamelde de Brit Alfred Everett zeven dwergooruilen op het eiland Lombok", legt Verbelen uit. "Maar de vogels werden toen beschouwd als een vorm van de Molukse dwergooruil op basis van oppervlakkige gelijkenissen in uitzicht."
In 2003 maakte de Nederlandse ornitholoog George Sangster geluidsopnames van nachtvogels op de flanken van de Gunung (berg) Rinjani. "Het geluid van de uil op Lombok week sterk af van de roep van de Molukse dwergooruil. Die heeft een weinig melodieuze krassende roep die klinkt als een raaf, terwijl de uil op Lombok een veel hogere en melodieuze roep heeft die doet denken aan een reeks fluittonen".
In combinatie met nog meer geluidsopnames uit 2008, een morfologische studie op de zeven meer dan honderd jaar geleden gevangen vogels, fotomateriaal van Filip Verbelen én een expeditie op het naburige eiland Sumbawa, waar de soort niet werd gevonden, besluiten de wetenschappers dat het gaat om een nieuwe inheemse soort voor Lombok. (br.hln)
Wat die seksuele fantasieën te zeggen hebben over jou
Wat die seksuele fantasieën te zeggen hebben over jou
We fantaseren allemaal wel eens over prikkelende, seksuele situaties. Wat de inhouden van deze veelal terugkerende seksuele fantasietjes te vertellen hebben over jezelf, ontdek je hier.
Moest Sigmund Freud nog leven, zou hij wellicht al lang een uitgebreide theorie hebben over al deze fantasietjes. Helaas zal u het moeten doen met enkele licht verteerbare en met een knipoog bedachte analyses van 'The Frisky'.
1. Seks in het openbaar Je wil vrijen in een quasi verlaten steegje, op de dansvloer van een discotheek of tegen een boom in het park, ...
Betekenis: Hoewel mensen het misschien niet snel zullen raden, neem jij best graag risico's. Je bent ook niet vies van een beetje avontuur of een paar splinters in je intiemere zones.
2. Rollenspel Een opwindende seksuele daad bevat voor jou altijd een verhaallijn. Van clichés als student en professor tot een hete scène tussen agent en crimineel.
Betekenis: Je bent gek op drama. De hoofdrol wegkapen in schoolproducties was helemaal iets voor jou, maar nu speel je liever naakte toneeltjes.
3. Bicurious Je voelt je aangetrokken tot een vrijpartij met iemand van hetzelfde geslacht, één keer (of misschien wel meer).
Betekenis: Je bent ruimdenkend, maar voelt niet per se de noodzaak dat te delen met de wereld. Die stoute gedachten hou je liever voor jezelf.
4. Voyeurisme Seks tegen het raam van je slaapkamer met gordijnen of rolluiken wagenwijd open.
Betekenis: Je staat graag in het middelpunt van de aandacht en krijgt graag erkenning. Voor elke spiegel (of elk raam) zal je even pauzeren om naar jezelf te kijken.
5. Spanking Halsoverkop over een knie gebogen worden om de nodige erotische petsen op je kont te krijgen.
Betekenis: Je hebt het gehad met die zelfkritiek en verlangt naar iemand anders om jou eens te straffen, hetzij dan op een prikkelende manier.
6. Spelen met voedsel Slagroom, eetbare chocoladeverf, honing, aardbeien, het maakt niet uit zolang het maar gepresenteerd wordt op sexy lichaamsdelen.
Betekenis: Slecht nieuws, want je bent wellicht een emotionele eter.
7. Bondage Je verlangt ernaar overmeesterd en vastgebonden te worden met touw, tape of handboeien.
Betekenis: Je wil even ontsnappen aan de neiging om een controle freak te zijn. Gewoon even ontspannen en de touwtjes - letterlijk - uit handen geven.
8. Trio Twee is te weinig, maar drie is voor jou niet te veel. Een tweede man of vrouw in de slaapkamer zie je helemaal zitten.
Betekenis: Dingen delen zijn voor jou eigenlijk vrijwel nooit een probleem. Tijdens je schooldagen waren groepsopdrachten echt iets voor jou en nu hunker je naar een meer intiem project.
9. Golden shower Plassen of beplast worden, that is the question... Hoe dan ook je fantaseert over plasseks.
Betekenis: Je bent allesbehalve preuts, niet tussen de lakens en ook niet in het dagelijks leven. Je wil gerust alles eens geprobeerd hebben voor je gaat.
10. Swingen Een bezoekje aan een swingersclub zie je helemaal zitten. Laat het feestje maar beginnen.
Betekenis: Verandering van spijs doet eten. Wanneer je op restaurant niet kan kiezen, bestel je nog liever van alles iets. (br.hln)
Meer Vlamingen dan Walen willen nieuwe energieleverancier
Meer Vlamingen dan Walen willen nieuwe energieleverancier
Slechts 4 procent van de Walen is bereid om van energieleverancier te veranderen. Dat blijkt uit een onderzoek van consultancybureau Accenture. In Vlaanderen zijn de klanten minder trouw, daar is 15 procent van plan om over te stappen, schrijft L'Avenir vrijdag.
In totaal is 10 procent van de Belgen van plan om van leverancier te veranderen bij een voordelig aanbod, aldus het onderzoek waarvoor 4.000 Belgen werden bevraagd.
De Waalse consument mag dan misschien niet zo geneigd zijn om over te stappen naar een andere leverancier, hij streeft er wel naar om minder betalen (34 procent) en wil dat zijn huidige leverancier hem hierbij helpt. Uit het onderzoek blijkt ook nog dat jonge klanten minder loyaal zijn dan oudere verbruikers.
Knappe vrouwen gaan met minder mannen naar bed dan minder aantrekkelijke exemplaren. Sexy heren daarentegen, slapen met zoveel mogelijk dames, dat ontdekte een sociologe aan de universiteit Notre Dame.
Elizabeth McClintock bestudeerde aan de universiteit van Notre Dame de impact van lichamelijke aantrekkingskracht en leeftijd op de partnerkeuze. Ze onderzocht het effect van lichamelijke aantrekkingskracht op het seksuele en romantische leven, het aantal bedpartners, burgerlijke status en het tijdstip van ontmaagding, voor bij volwassenen.
De vorming van een koppel wordt vaak voorgesteld als een wederzijds proces waarbij mensen onbewust hun eigen troeven 'ruilen' voor die van hun partner. Mensen proberen de meest aantrekkelijke partner binnen hun mogelijkheden aan de haak te slaan en zo de meest belonende relatie te vormen. Ze houden hierbij rekening met hun eigen inkomen of status die ze dan ruilen voor andere eigenschappen als lichamelijke aantrekkelijkheid, deze metafoor met economische markten werd vroeger al gebruikt voor het huwelijk, maar nu blijkt dit ook van toepassing te zijn voor het daten onder jongvolwassenen.
Verder bleek ook dat aantrekkingskracht ook invloed heeft op de mate van verbintenis en de seksuele activiteit. Erg aantrekkelijke vrouwen zijn vaker trouw en willen vaker een vaste relatie dan louter seksuele relaties. Ze hebben ook minder vaak seks in de eerste week nadat ze een nieuwe partner hebben ontmoet. Dit zou volgens de sociologe komen doordat sexy vrouwen meer macht hebben en dit gebruiken om hun relaties te controleren. Ook bleek dat hoe aantrekkelijker de vrouw is, ze met minder heren seks heeft. Ook bepaalt haar gewicht het aantal seksuele partners. Bij mannen is net het omgekeerde het geval, knapperds hebben meer bedpartners. Eerder onderzoek toonde aan dat de status van een man in een positief verband staat met de schoonheid van een vrouwelijke potentiële partner. Dus hij rijker de man, hoe mooier zijn echtgenote.
Dit is niet het eerste onderzoek naar dit thema, maar voorgaande studies negeerden twee belangrijke factoren. "Mensen met een hogere status worden als meer aantrekkelijk beschouwd, waarschijnlijk komt dit doordat ze minder kans op overgewicht hebben en meer geld kunnen uitgeven aan hun uiterlijk. Maar de grootste beïnvloedende factor bij partnerselectie is overeenkomst, op vlak van opvoeding, ras, religie en lichamelijke aantrekkingskracht. Het besluit van het onderzoek van McClintock is dat vrouwen niet de neiging hebben om schoonheid voor geld om te ruilen. De meerderheid van de koppels selecteren partners die op zichzelf lijken qua status en aantrekkelijkheid.
In 2015 meer longkanker dan borstkanker bij vrouwen
In 2015 meer longkanker dan borstkanker bij vrouwen
Binnenkort zullen er in Europa meer vrouwen sterven aan longkanker dan aan borstkanker. Volgens experten is dat nu al het geval in het Verenigd Koninkrijk en Polen. De stijging weerspiegelt een verhoging van het aantal vrouwen dat begon te roken in de jaren 60 en 70. Maar aangezien steeds minder jonge Europese vrouwen daar nu mee beginnen, zal het aantal gevallen van longkanker tegen 2020 à 2025 ook weer afnemen.
Voor 2013 wordt verwacht dat zo'n 82.640 Europese vrouwen zullen sterven aan longkanker en 88.886 aan borstkanker. Maar tegen 2015 zal de balans overhellen in het 'voordeel' van longkanker, zo menen de Italiaanse oncoloog professor Carlo La Vecchia en zijn collega's.
Samen analyseerden ze de kankercijfers in de Europese Unie als geheel (27 lidstaten, zoals in 2007) en in zes aparte landen: Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De cijfers van alle kankers werden samen onder de loep genomen, maar ook apart voor maag-, darm-, alvleesklier-, long-, prostaat-, borst-, baarmoederkanker en leukemie.
Omdat we langer leven krijgen er steeds meer mensen te maken met longkanker, maar toch zijn er steeds minder die aan de ziekte sterven. Longkanker vormt hierop een uitzondering, want het sterftecijfer bij vrouwen blijft stijgen in alle Europese landen.
Ook het aantal doden door alvleesklierkanker vertoont geen daling, vooral omdat er maar een paar effectieve behandelingen tegen dit type kanker zijn.
"Dat is erg zorgwekkend. Het is de enige kanker die niet zal afnemen in de toekomst, hoewel er steeds minder mensen roken", zegt professor La Vecchia van de Universiteit van Milaan. "Roken en diabetes vormen de oorzaak van zo'n derde van de gevallen, maar we weten niet wat de oorzaken zijn van andere gevallen van alvleesklierkanker."
Voor longkanker is er daarentegen wel goede hoop. "We verwachten dat het sterftecijfer tussen 2020 en 2025 opnieuw zal dalen, nu de nieuwe generatie vrouwen minder rookt." (br.hln)
Suzanne Vega (Santa Monica (Californië), 11 juli 1959) is een Amerikaanse zangeres en songwriter.
Toen ze twee jaar oud was, verhuisde ze samen met haar moeder en stiefvader naar New York City, waar ze in een 'achterstandsbuurt' kwam te wonen. Ze was 9 toen ze haar eerste gedichten maakte; haar eerste liedje schreef ze toen ze 14 was. Ze ging naar de New Yorkse High School for the Performing Arts (bekend van de film en musical Fame), waar ze moderne dans studeerde. Toen Suzanne de overstap maakte naar Columbia University om daar Engelse literatuur te studeren, ging ze optreden in kleine clubs in Greenwich Village. Dat resulteerde in 1984 in een platencontract.
Vega's eerste album Suzanne Vega kwam in 1985 uit en werd positief ontvangen. Het nummer Marlene On The Wall werd een hit in de USA en The Queen And The Soldier een favoriet onder fans.
Haar tweede album Solitude Standing verscheen in 1987 en bevatte de hit Luka. In 1990 verscheen de DNA-remix van het (oorspronkelijk a-capella-)nummer Tom's Diner en dat werd wereldwijd een grote hit (nummer 2 in Nederland). Ook het lied Left of Center (met Joe Jackson) werd een radiohit.
In 1990 brengt ze haar derde album Days of Open Hand uit. Dit album volgt een experimentelere koers dan de voorgangers. Vega wordt op dit album door een aantal bekende musici bijgestaand zoals John Linnell (They Might Be Giants), de broers Anton en Erik Sanko, Percy Jones en Philip Glass.
In de periode 1991-2001 bracht Suzanne Vega nog drie albums uit met een grote variatie aan muziekstijlen. Ze laat haar muziek als "alterna-folk" omschrijven.
In 1998 was Suzanne te zien in de documentaire Rock and Roll Heart over Lou Reed.
In 2006 verlaat ze na 22 jaar haar platenmaatschappij A&M Records om te tekenen bij het gerenommeerde Blue Note Records. In 2007 verschijnt op dat label haar zevende album Beauty & Crime, met Frank & Ava als eerste single. Dit nummer verhaalt over de liefdesrelatie tussen Frank Sinatra en Ava Gardner. Op enkele andere nummers zingt zangeres KT Tunstall de achtergrondvocalen. Ter promotie van haar nieuwe album treedt Suzanne op 26 juni 2007 op in Tivoli te Utrecht, en op 22 oktober 2007 in Paradiso (Amsterdam).
Suzanne Vega was getrouwd met producer Mitchell Froom en heeft met hem een dochter, Ruby. Na haar scheiding in 1998 toert Suzanne weer regelmatig in Europa. Zo verschijnt ze drie jaar achter elkaar op Rock Werchter (in 1999, 2000 en 2001) en in Paradiso Amsterdam. Tijdens een concert in Paradiso in 2001 begeleidt de dan zevenjarige Ruby haar op piano tijdens één nummer.
In 2006 trouwde Suzanne voor de tweede maal, nu met advocaat en dichter Paul Mills. Ze had begin jaren 80 al eerder een relatie met hem.
In 2008 werken zij en andere bekende artiesten uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Zuid-Afrika aan het album Songs for Tibet, een steunbetuiging aan Tibet en dalai lama Tenzin Gyatso. Songs for Tibet verschijnt tegelijkertijd met de Olympische Zomerspelen 2008 in de Volksrepubliek China waarvan de opening op 8 augustus plaatsvindt: het album wordt namelijk op 5 augustus uitgebracht via iTunes en vanaf 12 augustus via muziekwinkels overal ter wereld. Sinds de Invasie van Tibet in 1950-1951 bezet China het land met - volgens critici - een wijdverbreide politieke, religieuze en culturele onderdrukking tot gevolg.