NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
28-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds vaker losgeld geëist voor kunst

Steeds vaker losgeld geëist voor kunst

http://static3.hln.be/static/photo/2014/12/4/14/20140228063736/media_xll_6528089.jpg

Iedere week gebeuren in ons land ernstige kunstdiefstallen. Bovendien betalen steeds meer slachtoffers losgeld aan de daders om hun waardevolle werken terug te krijgen, zo schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Het aantal kunstdiefstallen in ons land blijft min of meer op dezelfde hoogte, maar de waarde van de gestolen werken neemt fors toe. "In 2012 werd gemiddeld om de zes weken een doek gestolen met een waarde van 500.000 euro of meer", zegt Lucas Verhaegen van de centrale dienst kunstdiefstallen van de federale politie.

Hij wijst erop dat dieven kleinere kunstwerken met een waarde van 1.000 tot 5.000 euro nog vrij gemakkelijk kwijtgeraken. "Grote werken van bekende meesters niet. Die worden steeds vaker na verloop van tijd opnieuw aan de eigenaar of de verzekeringsmaatschappij te koop aangeboden", weet Verhaegen. Dat fenomeen heet "artnapping", waarbij de dieven zich tevreden stellen met een bedrag van 5 tot 10 procent van het gestolen werk. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Al één gezin op vijf gebruikt dienstencheque

Al één gezin op vijf gebruikt dienstencheque

http://static0.hln.be/static/photo/2014/1/16/7/20140227235238/media_xll_6527812.jpg

Alle prijsstijgingen ten spijt is de dienstencheque populairder dan ooit. In één jaar tijd zijn er alweer ruim 1.300 banen en 65.000 gebruikers bijgekomen. Intussen doet al één op de vijf gezinnen een beroep op poetshulp via de cheques. De limiet voor tariefverhogingen is wel stilaan bereikt, meent minister van Werk Monica De Coninck.

Welgeteld 151.137 mensen waren in 2012 aan de slag dankzij het stelsel van dienstencheques, zo blijkt uit een rapport van IDEA Consult dat vandaag besproken wordt op de federale ministerraad. Dat zijn 1.310 banen méér dan het jaar voordien. "Bovendien gingen vier op de tien nieuwe jobs naar leefloners of werklozen", zegt De Coninck (sp.a).

Het aantal gebruikers steeg in 2012 met 65.000 tot net geen 900.000 of één op de vijf huishoudens in ons land. Allemaal samen gebruikten zij 122.951.700 dienstencheques. En dat ondanks de prijsverhoging op 1 januari van dat jaar, van 7,50 naar 8,50 euro. Sinds begin dit jaar kost één cheque u al 9 euro.

Vanaf 1 juli worden de deelstaten bevoegd voor de dienstencheques. Uit het rapport van IDEA Consult blijkt dat de bedrijven in de sector zich grote zorgen maken over die regionalisering én mogelijke prijsverhogingen. De minister treedt hen bij. "10 euro is echt een psychologische grens. Dat betekent dat er niet veel ruimte meer is voor tariefverhogingen."

De Coninck dringt er bij de deelstaten op aan niét het mes te zetten in het stelsel. "Eén op de tien gebruikers is ouder dan 80 jaar. Het is veel goedkoper hen een poets- en huishoudelijke hulp aan te bieden met dienstencheques dan hen onder te brengen in een rusthuis, omdat ze het alleen niet meer redden." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kust wil bejaardenbestendige flats wegens aangroei 50-plussers

Kust wil 'bejaardenbestendige' flats wegens aangroei 50-plussers

http://static0.hln.be/static/photo/2014/16/4/10/20140228070955/media_xll_6528055.jpg

Voor het eerst wonen er aan de Belgische kust meer 50-plussers dan jonge(re) mensen. Om die vergrijzing op te vangen, pleit de directeur seniorenzorg van het Oostende OCMW ervoor alle flats 'bejaardenbestendig' te maken.

In Vlaanderen ligt het gemiddeld aantal 50-plussers op 39 procent, maar aan de kust ligt dat aantal op 51,71 procent, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag. Het gaat meer bepaald om 60.786 kustbewoners ouder dan 65 jaar.

"Maar nu zijn de appartementen ronduit gevaarlijk voor ouderen, met te smalle gangen, te kleine kamertjes en overal niveauverschil", luidt het. Een 'bejaardenbestendige' flat heeft bredere deuren, armleuningen in het toilet, brede douches, ...

Bouwpromotoren aan de kust lopen niet warm voor zo'n algemene regel. Minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) heeft oren naar het idee om bejaardenbestendig te bouwen, "maar ik denk niet dat het aangewezen is een algemene Vlaamse regel op te leggen met minimumnormen rond leeftijdbestendig wonen". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Studeren dreigt duurder te worden

Studeren dreigt duurder te worden

http://static1.hln.be/static/photo/2014/17/3/7/20140228051336/media_xll_6528037.jpg

De Vlaamse universiteiten en hogescholen eisen meer autonomie en geld. Dat schrijven ze in een verkiezingsmemorandum, schrijft De Morgen vandaag.

"Het is vijf voor twaalf voor het Vlaams hoger onderwijs. De universiteiten en hogescholen hebben dringend nood aan meer autonomie en geld. Anders brengen we de kwaliteit van het hoger onderwijs in gevaar", luidt de boodschap waarmee ze vandaag, naar aanleiding van de verkiezingen van 25 mei, naar alle politieke partijen stappen. Het is de eerste keer dat ze gezamenlijk een eisenpakket op tafel leggen.

De universiteiten en hogescholen eisen meer autonomie en vertrouwen van de overheid om zelf beleid te voeren en te bepalen hoe ze hun middelen besteden. "Wij zijn de meest gecontroleerde instellingen van de Vlaamse overheid", zegt Paul De Knop, VUB-rector en voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad. "Natuurlijk willen we verantwoording afleggen, maar het micromanagement waar we nu mee te maken krijgen, gaat te ver".

Een andere nagel waarop ze kloppen, is hun onderfinanciering. Ze eisen 150 miljoen euro extra per jaar voor onderzoek en ontwikkeling, maar ook meer geld voor hun werking, infrastructuur en personeel, onder meer om de werk- en prestatiedruk tegen te gaan.

"We kunnen niet leven met het budgettaire perspectief zoals het nu is. Zonder extra geld moeten we bijvoorbeeld denken aan een verhoging van het inschrijvingsgeld", reageert minister van Staat Willy Claes, die de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad voorzit. (br.hln)


» Reageer (0)
27-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze voeding verzacht (en voorkomt) hoofdpijn

Deze voeding verzacht (en voorkomt) hoofdpijn

http://static0.hln.be/static/photo/2014/17/15/14/20140227154302/media_xll_6526859.jpg

Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde voedingsstoffen verantwoordelijk kunnen zijn voor een migraineaanval. De vraag is nu of je jezelf ook al etend kan beschermen tegen hoofdpijn? Hoewel er nog geen bergen bewijs op tafel ligt, lijkt het antwoord toch positief. Ontdek hier wat je moet eten om een pijnlijk hoofd te verzachten en de kans erop te verkleinen.

Spinazie
Nog een extra reden om vaker groene bladgroenten te eten. Spinazie en soortgenoten zijn rijk aan riboflavine, een type vitamine B dat migraine zou helpen voorkomen.

Watermeloen
Wie onvoldoende water drinkt, kan hoofdpijn krijgen door dehydratatie. Je hoeft de schade niet per se al drinkend te herstellen, ook met waterrijke voeding als watermeloen en komkommer kan je al heel wat doen. De sappige meloensoort bevat bovendien essentiële mineralen die je verliest wanneer je gedehydrateerd bent, zoals magnesium en kalium.

Aardappelen
Van kalium gesproken: dit mineraal kan hoofdpijn helpen verzachten. Wie dacht dat bananen de topbron zijn, heeft het mis. Een aardappel van middelmatige grote in de schil bevat ongeveer 926 milligram kalium, meer dan dubbel zoveel als een banaan.

Vette vis
Ook omega 3 kan wonderen doen voor je hoofd. De vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking, waardoor je aan (chronische) hoofdpijn kan ontsnappen. Leg daarom gerust eens een stukje zalm op je bord. (br;hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Papegaai lost moordzaak op

Papegaai lost moordzaak op

http://oi59.tinypic.com/2lv11k.jpg

De politie van de Indiase stad Agra heeft uit onverwachte hoek hulp gekregen in haar onderzoek naar de moord op Neelam Sharma en haar hondje. Hercule, de papegaai van het 45-jarige slachtoffer, zette de speurders namelijk op het spoor naar de dader. Hercule Poirot heeft er een waardige opvolger bij.

Neelam Sharma werd op 20 februari dood aangetroffen in haar woning in Agra. Samen met haar hondje werd ze neergestoken.

De politie stond voor een raadsel. Tot Vijay Sharma, de man van het slachtoffer, merkte dat huispapegaai Hercule zich vreemd gedroeg telkens zijn neef Ashutosh na de moord over de vloer kwam. "Ook als we de naam van Ashutosh vernoemden, begon Hercule als gek te roepen", zegt Vijay.

De politie begon op aangeven van Vijay Sharma het doen en laten van de neef uit te pluizen. Die viel door de mand tijdens het politieverhoor en bekende de moord. "Samen met een medeplichtige was hij het huis van zijn tante binnengedrongen met de bedoeling geld en juwelen te stelen", zegt inspecteur Shalabh Mathur. "De twee werden betrapt door mevrouw Sharma. Bang dat zij hem zou verklikken, stak Ashutosh haar neer". De hond des huizes onderging hetzelfde lot toen die begon te blaffen.

Eén kroongetuige lieten de inbrekers met rust: papegaai Hercule. Die zou hen uiteindelijk aan de galg 'praten'. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunstpaus Jan Hoet (77) is overleden

Kunstpaus Jan Hoet (77) is overleden

http://static2.hln.be/static/photo/2014/8/6/10/20140227084721/media_xll_6525235.jpg

Kunstkenner Jan Hoet (77) is overleden in het ziekenhuis in Gent. Hoet werd enkele weken geleden met kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis.

Jan Hoet werd de voorbije jaren niet gespaard. Hij overwon kanker, overleefde een kunstmatige coma, was dialysepatiënt met één nier en klapte in 2012 op de luchthaven van Hamburg in mekaar na een hartstilstand.

Op 12 januari dit jaar kroop Hoet opnieuw door het oog van de naald toen hij op weg naar het UZ-Gent voor een nachtelijke nierdialyse geveld werd door een tweede hartstilstand. Daarna zou hij het naar eigen zeggen rustiger aan doen en naar de dokters luisteren. Maar een kleine maand later werd Hoet opnieuw in het ziekenhuis opgenomen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De griep houdt België stevig in zijn greep

De griep houdt België stevig in zijn greep

http://static2.hln.be/static/photo/2014/17/9/4/20140226143401/media_xll_6523249.jpg

Het aantal mensen besmet met het griepvirus blijft stijgen in België. Tussen 17 en 23 februari hebben ongeveer 310 op 100.000 inwoners hun dokter geconsulteerd met het griepaal syndroom, meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP).

Vorige week werd de drempel van 230 consultaties op 100.000 mensen bereikt en de griepepidemie officieel afgekondigd. Ondertussen is het aantal dus al gestegen naar 310. "Het is normaal dat de griepactiviteit toeneemt aangezien de epidemie vorige week pas begon. Vaak loopt het aantal consultaties echter op tot 1.000 per 100.000 inwoners", zegt dr. Viviane Van Casteren van het WIV-ISP, wat er op wijst dat de griepepidemie lager ligt dan andere jaren.

De griepepidemie zal waarschijnlijk nog enkele weken aanhouden, al verwacht Van Casteren dat de krokusvakantie voor een knik in het aantal besmettingen zal zorgen. "Tijdens de vakanties ligt het aantal besmettingen gevoelig lager omdat scholen en kinderdagverblijven gesloten zijn waardoor de overdracht wordt ingeperkt", zegt ze. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leefgebied orang-oetan vernield voor productie Head & Shoulders

Leefgebied orang-oetan vernield voor productie 'Head & Shoulders'

http://static3.hln.be/static/photo/2014/1/11/14/20140226043259/media_xll_6521789.jpg

Milieu-organisatie Greenpeace wil dat Proctor & Gamble voor de productie van verzorgingsproducten zoals 'Head & Shoulders' niet langer palmolie gebruikt van leveranciers die het leefgebied vernielen van de orang-oetan in Centraal Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo. Vorige week engageerde Delhaize zich, als eerste supermarktketen wereldwijd, om palmolie gelinkt aan ontbossing uit producten te weren.

Palmolie is een basisingrediënt voor detergenten, shampoo, cosmetica en andere verzorgingsproducten die P&G maakt. "De producent van Head & Shoulders moet stoppen om via onze douches regenwouden te ontbossen", zegt Greenpeace, dat een jaar lang onderzoek voerde naar de leveranciers van palmolie en hun concessies.

Daaruit bleek dat die op grote schaal ontbossen en in sommige geval het leefgebied van de Borneose orang-oetan vernielen. Bovendien werden verschillende resten van gedode orang-oetans gevonden. Ook kwam aan het licht dat in de bevoorradingsketen ook palmolie gebruikt wordt van plantages uit ontboste gebieden waar de Sumatraanse tijger leefde.

Greenpeace wil nu dat P&G het voorbeeld volgt van Unilever, Nestlé en L'Oréal, die enkel nog met propere leveranciers samenwerken. In Indonesië verdwijnt elke minuut een oppervlakte bos die overeenkomt met negen Olympische zwembaden.

Greenpeace voert sinds enkele maanden druk op producenten om een nulontbossingsbeleid te ontwikkelen in hun bevoorradingsketen. In het kader van de "Tiger Challenge", besliste Delhaize vorige week, als eerste supermarktketen ter wereld, om tegen 2018 palmolie gelinkt aan ontbossing uit haar producten te weren. Tegen eind 2015 zal Delhaize alleen nog traceerbare palmolie gebruiken en Greenpeace spreekt in dat verband over een belangrijk precedent. Ook de voedingsgroep Vandemoortele beloofde deze maand dat het eraan werkt om enkel nog traceerbare palmolie te gebruiken die niet met onbossing of uitbuiting in verband kan worden gebracht. (br.hln) 


» Reageer (0)
26-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jean Bosco Safari- Ik hoop dat je niet alleen bent

Jean Bosco Safari - Ik hoop dat je niet alleen bent

Klik op de foto om hem te beluisteren

Jean Bosco Safari (Rubago (Rwanda), 10 mei 1954) is een Vlaams zanger en muzikant.

Toen Jean zes jaar oud was werd hij geadopteerd door een Vlaams gezin, en verhuisde hij naar Merksem. Zijn adoptienaam was Johan Vijdt, maar hij werd meestal 'Jean' genoemd.

In 1989 nam hij onder de naam Kid Safari zijn eerste cd op: Wow. Vanaf 1995 veranderde hij zijn naam weer in zijn Rwandese naam, Jean Bosco Safari.

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergeet sit-ups: hardnekkig buikvet pak je zo aan

Vergeet sit-ups: hardnekkig buikvet pak je zo aan

http://static0.hln.be/static/photo/2012/12/14/13/20120903145957/media_xll_5128948.jpg

Blijft je buikvet ondanks een evenwichtig eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging volharden in de boosheid? Zelfs wie perfect op zijn streefgewicht zit, kan er hardnekkig last van hebben. Ontdek hier hoe je strijd tegen de kwabben het best aanpakt.

Je mag - helaas - alle buikspieroefeningen ter wereld doen, de kans is klein dat ze écht zichtbare resultaten zullen opleveren. Sit-ups en crunches verstevigen vooral de spieren onder je vetlaag. Die getrainde buik blijft echter verborgen tot je ook komaf kan maken met dat hardnekkige vet.

Vetverbranding
Omdat het daarbovenop moeilijk is om op een natuurlijke manier vetlagen op specifieke plaatsen weg te werken, moet je jouw hele lichaam inzetten om het percentage lichaamsvet terug te schoeven. De beste manier om dat te doen, is en blijft een stevige cardiotraining.

Kies dus voor workouts die de vetverbranding stimuleren. Lopen, zwemmen, touwtje springen, intensieve cardiogroepslessen (bijv. Zumba) of een HIIT-training (intervaltraining op hoge intensiteit) zijn daar goede voorbeelden van.

Transvetten
Verder kan je ook nog net dat tikkeltje strenger zijn op wat je in allemaal in je mond stopt. Probeer de zogenaamde transvetten te vermijden. Je vindt ze in allerlei voorverpakte koekjes, crackers, margarines en brood. In de ingrediënten zijn transvetten vaak vermomd als geharde plantaardige olie, gehydrogeneerd plantaardig vet of gehydrogeneerde plantaardige olie. Mik daarentegen liever op gezonde vetzuren in avocado's, noten en zaden. Beperk uiteraard wel de porties. Ook voeding rijk aan eiwitten en vezels zijn ideaal voor een langdurig vol gevoel.

Stress
Ook voldoende ontspannen is van belang wanneer je buikvet wil aanpakken. Wie vaak last heeft van stress, produceert veel meer cortisol. Van dit stresshormoon is geweten dat het de honger doet toenemen en de opslag van vet stimuleert. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet prostituees moeten bestraft worden, wel hun klanten

Niet prostituees moeten bestraft worden, wel hun klanten

http://static0.hln.be/static/photo/2014/10/1/0/20140226191448/media_xll_6524040.jpg

Prostitutie is een vorm van mensenrechtenschending en geweld tegen vrouwen. Daarom moeten niet de prostituees zelf, maar wel hun klanten bestraft worden. Dat schrijft het Europees Parlement in een resolutie. Alle EU-lidstaten moeten vanuit die optiek de strijd met de hoerenlopers aanbinden, vindt Straatsburg.

Het rapport van de Britse socialiste Mary Honeyball spiegelt zich aan de manier waarop Zweden, IJsland en Noorwegen prostitutie aanpakken. "Legalisering is een ramp in Nederland en Duitsland, we hebben nood aan een betere en genuanceerde aanpak van prostitutie. Het zijn de mannen die vrouwenlichamen als koopwaar behandelen die bestraft moeten worden, niet de sekswerkers zelf", stelt ze.

De resolutie roept de lidstaten op om prostitutie aan te pakken. Ze moeten ook "exitstrategieën" organiseren voor vrouwen en meisjes die het beroep willen verlaten. Beter onderwijs en het aanpakken van armoede kan het aantal vrouwen dat in de prostitutie gedreven wordt verminderen. Honeyball wijst er ook op dat 62 procent van de slachtoffers van mensenhandel in de seksindustrie terechtkomen.

Critici verwijten Honeyball dat ze geen voeling heeft met de problematiek. Ze vrezen dat het criminaliseren van hoerenloperij net voor grotere illegale circuits zal zorgen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daar zijn de eerste vlinders al

Daar zijn de eerste vlinders al

http://static0.hln.be/static/photo/2014/17/15/1/20140226145538/media_xll_6523306.jpg

Samen met de eerste lentetemperaturen lopen ook de eerste waarnemingen binnen van rondfladderende dagvlinders en andere insecten. Vroeger dan gemiddeld, terwijl navorst en een mismatch met planten (voedsel) mogelijk is, merkt Natuurpunt op.

De laatste dagen worden er al tal van dagvlinders gemeld, vooral citroenvlinder (foto), dagpauwoog, gehakkelde aurelia en kleine vos. "Dat zijn niet toevallig vier soorten die als volwassen vlinder de winter doorbrengen", zegt Ruben Meert (Insectenwerkgroep Voelspriet). "Van zodra de temperaturen hoog genoeg worden, ontwaken ze om zich tegoed te doen aan de zon, en aan de nectar van ontluikende voorjaarsbloeiers. Dat is elk jaar zo, en dit jaar nog wat vroeger dan anders."

Jens D'Haeseleer van Natuurpunt wijst erop dat insecten verschillende weken vroeger zijn dan vorig jaar, maar toen hadden we af te rekenen met een late winter. "Ten opzichte van een gemiddelde winter zijn ze anderhalve week tot twee weken vroeger." Bij hommels starten koninginnen nesten op, honingbijen vlogen bijna de hele winter.

Terwijl voor dieren de temperatuur een "trigger" is om te ontwaken, wachten planten de daglengte en het aantal lichturen af. "Dat kan een mismatch opleveren, insecten die snel reageren op warme dagen stuiten op onvoldoende voedsel", verduidelijkt Jens D'Haeseleer. "Zo zijn er wilgenspecialisten onder de bijen actief, terwijl wilgen nog niet bloeien."

D'Haeseleer merkt verder op dat er nog steeds een navorstperiode kan opduiken en wijst erop dat een koude winter ook een functie heeft voor de gezondheid van dieren en planten. "Sommige bacteriën en schimmels overleven niet bij koude temperaturen, waardoor dieren en planten veel gezonder het voorjaar in komen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rock Werchter verbiedt kraampjes langs de weg

Rock Werchter verbiedt kraampjes langs de weg

http://static0.hln.be/static/photo/2014/18/10/10/20140226063717/media_xll_6521635.jpg

Bezoekers van Rock Werchter zullen vanaf dit jaar geen eet- en drankkraampjes meer langs de weg zien staan. "Die moeten wijken uit veiligheidsredenen", klinkt het bij organisator Live Nation. In de plaats komt er een centraal 'marktplein' met eten en drinken, waar Live Nation het aanbod en de prijzen bepaalt. Ook enkele campings zullen voor het eerst door het festival zelf uitgebaat worden. De verenigingen die tot nu toe instonden voor de kraampjes en de campings zien heel wat inkomsten aan hun neus voorbijgaan (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stel graaft zeven miljoen euro aan oude munten op

Stel graaft zeven miljoen euro aan oude munten op

http://static2.hln.be/static/photo/2014/17/8/3/20140225234115/media_xll_6521463.jpg

In Californië heeft een jong koppel tijdens een wandeling met hun hond 1.400 goudstukken gevonden in metalen tonnen. De goudstukken komen uit de 19e eeuw en hebben een waarde van 10 miljoen dollar. Het is niet duidelijk hoe de muntstukken daar terechtgekomen zijn. "Het is de eerste keer dat mensen met zo een hoeveelheid muntstukken komen, dat heb ik nog nooit in mijn hele carrière gezien", zegt Don Kagin, gespecialiseerd in oude muntstukken. De goudstukken hebben heel weinig schade opgelopen terwijl ze onder de grond zaten. "Het koppel was gelukkig zo slim om de munten niet zelf proper te maken maar ze naar mij te brengen", zegt Kagin. De meeste munten zullen door Don Kagin verkocht worden via Amazon. Het geld gaat dan naar het koppel. Zij wensen anoniem te blijven omdat ze bang zijn voor overvallers en goudzoekers.  (br.hln)


» Reageer (0)
25-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kraanvogels trekken (trompetterend) over heel het land

Kraanvogels trekken (trompetterend) over heel het land

http://oi59.tinypic.com/2zgesjr.jpg

Vooral gisteren, maar ook vandaag en waarschijnlijk ook de komende dagen, trekken kraanvogels "trompetterend" over ons land richting broedgebieden in Noord-Europa. Door het zachte weer is de voorjaartrek een week vroeger, opvallend is ook dat hun trekfront over de hele breedte van het land loopt, zo meldt Natuurbericht.be.

Kraanvogels zijn ongeveer even groot als ooievaars, maar slanker van bouw. Ze trekken in lange slierten in V-formaties of in rommelige groepen. Trekkende kraanvogels laten zich doorgaans eerst opmerken door hun indrukwekkende, opvallend getrompetter.

Massale terugtrek
Begin maart is dé tijd om de massale terugtrek van kraanvogels waar te nemen. Van hun overwinteringsgebieden in Duitsland (Rügen), Spanje (Extramadura) en Frankrijk (Lac du Der) trekken ze naar het noordoosten.

"Doorgaans pikt enkel het oosten van België een stevige portie van die indrukwekkende kraanvogeltrek mee", verduidelijkt Gerald Driessens (Natuurpunt). "Maar sinds gisteren zwaaiden grote groepen af naar het westen. Over de volledige breedte van het land werden grote groepen opgemerkt, al bleef het zwaartepunt nog altijd in het oosten van het land liggen." Over het Limburgse Dilsen-Stokkem werden gisteren bijvoorbeeld ruim 4.600 exemplaren geteld.

'Pitstops'
De kraanvogels trekken, doorgaans via vaste trekroutes, naar Noord-Europa, al verschuift de soort haar broedgebied naar het zuiden en wordt er al in Nederland gebroed. "Ook het feit dat er voor de 'pitstops' tijdens de trek nieuwe gebieden dichter bij Nederland en België worden gebruikt, zorgt ervoor dat grotere aantal steeds meer over ons land trekken."

Natuurpunt zegt dat niet alleen bij kraanvogels de lente kriebelt, maar dat ook andere soorten dezer dagen aan hun jaarlijkse tocht naar het noorden beginnen, zoals vink en tjiftjaf. Waarnemingen kunnen gedeeld worden via de website www.waarnemingen.be. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gekste GAS-boetes gaan eruit

Gekste GAS-boetes gaan eruit

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/9/1/20140225070829/media_xll_6519016.jpg

Almaar meer Vlaamse gemeentes gaan met de grove borstel door hun GAS-reglement. De gekste boetes gaan eruit. Zo houdt de stad Mechelen nog welgeteld 8 vormen van overlast over waarvoor je zo'n sanctie kan krijgen. Tot nu toe waren dat er 220.

In bomen klimmen, met dozen slepen, belletje-trek spelen of 'dode of levende dieren op het ijs gooien'. Voor al deze overtredingen kon je in Mechelen tot en met gisteren een boete krijgen. Vandaag keurt de gemeenteraad echter een nieuw GAS-reglement goed. Slechts acht vormen van overlast - diefstal, vandalisme, het vervuilen van de openbare ruimte, wildplassen, foutparkeren, het betreden van verboden terrein, nachtlawaai en te luide muziek in de auto - kunnen nog een sanctie opleveren tot 350 euro. Voor de laatste twee overtredingen krijg je bovendien éérst een waarschuwing.

Mechelen is niet de enige stad die grote kuis houdt. In Sint-Truiden werd het reglement gisteren al aangepast. Daar riskeer je niet langer een GAS-boete voor het zitten op de rugleuning van een bank of het strooien met confetti tijdens carnaval. Ook in Hasselt en Geel moeten al te gekke sancties eraan geloven, zoals het na officiële sluitingstijd nuttigen van een pint op café. (br.hln)


» Reageer (0)
24-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bob Dylan - Lay Lady Lay

Bob Dylan  - Lay Lady Lay

Om hem te beluisteren druk op de foto


Bob Dylan, geboren als Robert Allen Zimmerman (Hebreeuws: Shabtai Zisel ben Avraham) (Duluth, Minnesota, 24 mei 1941) is een Joods-Amerikaans popmusicus. Hij wordt beschouwd als een van de grootste songwriters van Amerika. Veel mensen beschouwen hem als de eerste singer-songwriter. Hij heeft een oeuvre bij elkaar gespeeld dat op één lijn wordt gesteld met dat van Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie en Hank Williams, die deel uitmaken van het Amerikaanse culturele erfgoed.

Dylans carrière begon in het midden van de jaren vijftig, nog in zijn middelbare schooltijd. Zijn muzikale en literaire faam zijn sindsdien uitgegroeid tot een welhaast filmisch en opstandig, maar ook onwillig boegbeeld van de onrust in de Amerikaanse samenleving. De beweging voor de burgerrechten kende geen beter volkslied dan zijn song Blowin' in the Wind (1963). Miljoenen jongeren omarmden The Times They Are A-Changin'.

Vaak wordt aan Dylan de verdienste toegekend het normale recept van simpele teksten in de popmuziek te hebben verheven naar het niveau van politiek-sociaal commentaar, en naar een complexe weergave van een actueel levensgevoel. Hiertoe introduceerde hij beeldspraak, 'stream of consciousness' (bewustzijnsstroom, een literaire techniek), losse gedachten en invallen, soms op absurdistisch-komische wijze. Dylans teksten onttrekken zich aldus vaak aan een eenvoudige omschrijving of uitleg. Polyinterpretabele teksten (teksten die op meerdere manieren geïnterpreteerd kunnen worden) waren tot dan in de popmuziek onbekend. Dylans songteksten en zeer eigen muziekopvatting hebben grote invloed gehad op de ontluiking van de popmuziek in de jaren zestig.

De tekstuele vernieuwing was te danken aan Dylans brede belangstelling voor de rijke tradities van het Amerikaanse lied, van folk en country/blues tot rock-'n-roll en rockabilly, tot aan Keltische balladen, zelfs jazz, swing en Broadway.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe is het met uw kennis van het verkeersreglement gesteld?

Hoe is het met uw kennis van het verkeersreglement gesteld?

http://static1.hln.be/static/photo/2014/1/0/2/20140224092347/media_xll_6516032.jpg

Het is pover gesteld met de verkeerskennis van de Vlaming. Uit de jaarlijkse Grote Verkeersquiz blijkt elk jaar dat we gemiddeld maar 12 tot 13 op 20 scoren. Zwaar gebuisd voor het theoretisch rijexamen dus. Het Radio 1-programma 'Hautekiet' ontwikkelde samen met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde een test die u online kan afleggen.

Ook uit een grote studie van het steunpunt Verkeersveiligheid uit 2006 blijkt dat de Vlaming gemiddeld maar 56 procent scoort. Ter vergelijking: om te slagen voor het theoretisch rijexamen moeten kandidaten 82 procent halen.

"Die score werd maar door 3,8 procent van de deelnemers gehaald. Dat is dus niet zo goed", zegt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Kanttekening is wel dat uit dezelfde studie bleek dat wie een grotere kennis over het verkeersreglement had, vaker betrokken was in ongevallen. "Waarschijnlijk speelt daar mee dat iemand met een grotere kennis denkt dat iedereen de regels goed kent en minder defensief gaat rijden."

Fietsers
Vooral met de kennis over de regels rond fietsers in het verkeer is het pover gesteld. Maar die zijn dan ook niet zo eenvoudig en kennen grote verschillen tussen voorrang met of zonder een fietspad, of bijvoorbeeld tussen een fietspad en een fietssuggestiestrook. Ook weten maar heel weinig Vlamingen dat bestuurders niet verplicht rechts moeten rijden op een rotonde. Voor fietsers is het zelfs veiliger om in het midden over de rotonde te rijden, zo zijn ze namelijk beter zichtbaar voor de andere bestuurders.

Ook de regels rond de voorrang van rechts blijken onvoldoende gekend. Zo weet maar driekwart van de Vlamingen dat je je voorrang van rechts altijd houdt, ook al ben je gestopt aan een kruispunt. Die regel werd pas enkele jaren geleden gewijzigd, maar het is nog altijd bijzonder moeilijk om die overal ingang te laten vinden. Het blijft dan ook de vraag of 'nieuwere' regels zoals het verplicht ritsen en rijden op een spitsstrook wel voldoende gekend zijn.

Vereenvoudiging
De Vlaamse Stichting Verkeerskunde is in Vlaanderen bevoegd voor verkeerseducatie. Na de uitvoering van de Zesde Staashervorming komt daar ook de sensibilisatie bij, die nu nog bij het federale BIVV zit. De Dobbeleer wil dan ook graag nog meer inzetten op het bijspijkeren van de verkeerskennis. "Met de jaarlijkse Verkeersquiz bereiken we nu 60.000 mensen. Met gerichte opleidingen spreken we nu al bepaalde doelgroepen aan, vooral jongeren, senioren of motorrijders. We hopen in de toekomst ook de 'middengroep', de gewone autobestuurder, beter te kunnen bereiken."

Op federaal vlak ligt al enkele jaren een plan op tafel dat het verkeersreglement moet vereenvoudigen, maar concreet is dat plan nooit geworden. Op dit moment steekt het zelfs helemaal in de koelkast in afwachting op de overheveling van delen van de wegcode naar de gewesten op 1 juni van dit jaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vader en zoon helpen herten op bevroren meer op briljante manier ter hulp

Vader en zoon helpen herten op bevroren meer op briljante manier ter hulp

 klik op de foto om het filmpje te bekijken

Een vader, een zoon, twee gestrande herten en een GoPro camera: ziehier het recept voor een wondermooie video.

Een jongeman genaamd James las op Facebook dat twee herten in de problemen gekomen waren op het bevroren Albert Lea Lake in de Amerikaanse staat Minnesota. De arme dieren kregen met hun hoeven al drie dagen geen grip meer op het ijs. Ze waren de uitputting nabij.

Hoog tijd vond James om met zijn vader in actie te komen. Ze haalden hun hovercrafts van stal en snelden naar de plek van het onheil als ware dierenvrienden. Al bleek de redding geen evidentie. Toch slaagde het duo in hun opzet door een briljant idee... (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bejaard echtpaar sterft hand in hand na 60 jaar huwelijk

Bejaard echtpaar sterft hand in hand na 60 jaar huwelijk

http://static3.hln.be/static/photo/2014/12/14/10/20140224155022/media_xll_6517525.jpg

"Tot de dood ons scheidt", die belofte hebben de Amerikaanse Ed en Floreen uit Batavia waargemaakt. Na 60 jaar huwelijk stierven de twee hand in hand en vlak na elkaar in het ziekenhuis. Dat schrijft nieuwssite WGRZ.com.

Het verhaal van Ed en Floreen lijkt uit een romantische film gegrepen. De twee trouwden in 1953 en kregen samen twee kinderen en vervolgens kleinkinderen. De twee waren 60 jaar lang onafscheidelijk, dus toen Ed deze maand werd opgenomen in het ziekenhuis in verband met nierproblemen viel het gemis van zijn vrouw hem zwaar.

Hij moest en zou haar weer zo snel mogelijk zien. Volgens medici was zijn gezondheid in zo'n slechte staat dat hij een ambulancerit waarschijnlijk niet zou overleven. Hoe dan ook was Ed vastbesloten om naar zijn Floreen te gaan.

Ondertussen ging het ook steeds slechter met Floreens gezondheid. De vrouw kampte al jaren met hartproblemen en lag ook op sterven. Ed werd vanuit het ziekenhuis in Rochester naar het ziekenhuis in Batavia in de Amerikaanse staat New York gebracht om zijn laatste uren met de liefde van zijn leven door te brengen.

In aanwezigheid van familieleden hielden de twee elkaars hand vast  in ziekenhuisbedden, die door het personeel aan elkaar geschoven waren. Floreen blies op 83-jarige leeftijd haar laatste adem uit op 7 februari en nog geen 36 uur later overleed haar 82-jarige man. De familie van het echtpaar noemde het 'een perfect einde' en zijn blij dat hun ouders samen mochten sterven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Broken Circle Breakdown' wint Satellite Award in Hollywood

'The Broken Circle Breakdown' wint Satellite Award in Hollywood

Klik op de foto om de trailer te bekijken

Precies een week voor de uitreiking van de Oscars in Hollywood is 'The Broken Circle Breakdown' in de prijzen gevallen. De film van Felix van Groeningen sleepte gisterenavond (lokale tijd) in het Amerikaanse filmwalhalla de Satellite Award voor Beste Buitenlandse Film in de wacht.

De regisseur en actrice Veerle Baetens gingen het beeldje in ontvangst nemen. "Een goeie timing, de laatste week voor de Oscars", reageerde een zielsgelukkige van Groeningen.

De Satellite Awards worden ieder jaar uitgereikt door de International Press Academy. 'The Broken Circle Breakdown' stak onder meer de Deense film 'Jagten' en de Franse film 'La vie d'Adèle' de loef af. De award is een goede opsteker in de aanloop naar komende zondag. Dan vindt in Los Angeles de 86e editie van de Oscars plaats. Onder andere Baetens en co dingen er naar de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudste overlevende Holocaust (110) overleden

Oudste overlevende Holocaust (110) overleden

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Alice Herz-Sommer, de oudste overlevende van de Holocaust, is op 110-jarige leeftijd overleden in Londen, meldt de Israëlische krant Ha'aretz vandaag op Twitter. Haar overlijden werd ook door een familielid bevestigd.

Herz-Sommer stierf in een ziekenhuis waar ze vrijdag was opgenomen. Een documentaire over haar leven 'The Lady in Nummer 6' is genomineerd voor beste korte documentaire bij de Academy Awards volgende week.

Herz-Sommer werd in de Tsjechische hoofdstad Praag geboren en was pianiste. Tijdens de Tweede Wereldoorlag zat ze in het concentratiekamp Theresienstadt. Haar toewijding aan de piano en haar zoon hebben haar door de kampjaren gesleept, zo zei ze zelf.

Ze behoorde samen met haar zoon Stephan tot de minder dan 20.000 joden die na de oorlog door het Sovjetleger werden bevrijd uit het beruchte kamp. Naar schatting 140.000 joden werden naar Theresienstadt gebracht, van wie er 33.430 daar stierven. Zo'n 88.000 kampbewoners werden naar Auschwitz en andere vernietigingskampen gebracht, waar de meesten om het leven werden gebracht. Haar man en moeder overleefden de oorlog niet.

Toch wilde ze zich vooral de mooie dingen herinneren. Het plezier in het maken van muziek hield veel mensen in het kamp op de been. "De concerten waren voor de mensen in het kamp ons voedsel. Door het maken van muziek werden we in leven gehouden", zo zei ze ooit.

Haar zoon, die zijn naam na de oorlog veranderde in Raphael, maakte carrière als concertcellist. Hij stierf in 2001. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boerendochter beschoten in vete om verboden liefde

Romeo en Julia in Limburg: boerendochter beschoten in vete om verboden liefde

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/7/9/20140224074158/media_xll_6515784.jpg

Een zwangere boerendochter van 29 jaar is neergeschoten door een schutter die haar vriend wilde treffen. De relatie tussen Benjamin Houben (28) en Veerle Goyens is al jaren een doorn in het oog van haar ouders, die de familie Houben te min vinden voor hun dochter.

Het lijkt wel een Limburgse versie van Romeo en Julia: twee geliefden willen samen zijn, maar door de vijandigheid tussen hun families wordt de relatie nagenoeg onmogelijk gemaakt. De 29-jarige Veerle vertrok eind 2012 op de boerderij van haar ouders in Maaseik, om in te trekken bij de familie van Benjamin in Sint-Truiden - eveneens landbouwers.

Toen Benjamin met Veerle aan de slag was in de stallen, richtte een man door een raam een tweeloops jachtgeweer op hem. Maar de jongeman bukte zich toevallig, waardoor de hagelregen zijn zwangere vriendin trof in de rechterarm en de buik. Ze werd naar een ziekenhuis gebracht buiten Limburg, weg van haar familie én schoonfamilie. Zelfs haar eigen vriend mag haar voorlopig niet bezoeken.

De familie van Benjamin is er vast van overtuigd dat Veerles familie achter de aanslag zit: "Ze heeft vaak gezegd dat haar vader niet zou rusten vooraleer ze zou terugkeren." De familie Goyens ontkent dat ze er iets mee te maken heeft. Over de gezondheidstoestand van de boerin en die van haar ongeboren kind wilde het gerecht gisteravond geen commentaar kwijt. (br.hln)


» Reageer (0)
23-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Susan Tedeschi -Lord Protect My Child

Susan Tedeschi -Lord Protect My Child

Klik op de foto om haar te beluisteren


Susan Tedeschi is een Amerikaanse  zangeres .

Blues, jazz, rock 'n' roll, country en folk... je hoort het allemaal terug in haar muziek. Ze straalt vooral veel kracht uit... ze kan fluisteren maar ook stevig uithalen, en ze heeft bovendien een mooie  stem.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alpaca beste maatjes met poezenfamilie

Alpaca beste maatjes met poezenfamilie

Klik op de foto om het filmpje te bekijken
Lacey, een alpaca, groeide op in een Amerikaanse gezin en werd gevoed met de fles omdat het moederdier niet genoeg melk aanmaakte.

En zo komt het dat de alpaca het nog steeds uitstekend kan vinden met de katten des huizes. Een vertederende vriendschap waarvan deze hartverwarmende plaatjes en bovenstaande video het bewijs zijn.

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alsof het nog niet volstond: hier zijn de panda-honden

Alsof het nog niet volstond: hier zijn de 'panda-honden'

http://static3.hln.be/static/photo/2014/13/16/12/20140223165012/media_xll_6514467.jpg

Moeten we ons schrap zetten voor een nieuwe hype? Uitgerekend op de dag dat de twee 'Panda Daiza's' poot gezet hebben op Belgische bodem, verschijnen in de Chinese media foto's van hondjes die sterk lijken op de nieuwste (en duurste?) 'gastarbeiders' van ons land.

In de stad Yancheng, in de Chinese provincie Jiangsu, zijn zes puppies geboren waarvan er drie onrustwekkende gelijkenissen vertonen met de alomtegenwoordige reuzenpanda's Hao Hao en Xing Hui. De moeder is zwart van pels, de vader wenst anoniem te blijven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John Ottis Adams 1851-1927 was een impressionist

John Ottis Adams 1851-1927 was een Amerikaanse impressionistische kunstschilder

Klik op de foto om een filmpje van zijn overige werken te bekijkenJohn Ottis Adams (Amity (Indiana), 8 juli 1851 - Indianapolis (Indiana), 28 januari 1927) was een Amerikaanse impressionistische kunstschilder en lid van de Hoosier Group.

Hij bracht zijn jeugd door in Franklin, Shelbyville en Martinsville en ging voor twee jaar naar het Wabash College in Crawfordsville.

http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/adams.jpg?t=1265551974Hij studeerde voor twee jaar kunst aan de Royal College of Art in Londen samen met John Parker, voor zeven jaar aan de Academie voor Beeldende Kunst in München samen met Theodore Steele en in Schleissheim samen met J. Frank Currier. In 1887 opende hij in Muncie (Indiana) een studio en een kunstschool. Nadat deze school was gesloten was hij een van de oprichters van de Muncie Art Students League.http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Adams_John_Ottis-2.jpg?t=1265552087Later richtte Adams, samen met andere leden van de Hoosier Groep, de Herron School of Art op in Indianapolis.http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/adams-2.jpg?t=1265552142Samen met zijn vrouw Winifred Brady Adams, ook een schilder, woonde en schilderde hij op De Hermitage in Brookville, net als Steele en zijn vrouw.

Samen met William Forsyth, gaf Adams ook les aan Francis Focer Brown.http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/John_Ottis_Adams.jpg?t=1265552019


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maria von Trapp overleden

Maria von Trapp van 'Sound of Music' overleden

http://static3.hln.be/static/photo/2014/6/11/0/20140223025509/media_xll_6513510.jpg

Maria von Trapp, die met haar familiekoor de inspiratiebron vormde voor de later ook als film bewerkte musical 'The Sound of Music', is deze week overleden in haar woning in Stowe, in de Amerikaanse staat Vermont. Von Trapp is 99 jaar geworden.

Haar 75-jarige halfbroer Johannes von Trapp bevestigde haar overlijden, afgelopen dinsdag, en omschreef haar als "een lieve vrouw die een van de weinige echt goede mensen was". Maria von Trapp was de laatst overgebleven telg uit de Von Trapp-familie zoals die in de uit 1959 daterende musical werd geportretteerd.

De Von Trapps, in Europa gedurende de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog bekend geworden dankzij hun zangkunsten, vluchtten in 1938 uit het door de nazi's bezette Oostenrijk. Hun levensverhaal zou worden vastgelegd in 'The Sound of Music', waarvan in 1965 een filmbewerking volgde die uitgroeide tot een van de succesvolste producties uit de geschiedenis van Hollywood.

Von Trapp, die voluit Maria Franziska heette, was de op een na oudste dochter van kapitein Georg von Trapp en zijn eerste vrouw Agathe Whitehead. In de film heet ze Louisa.

Het gezin kwam in 1942, tijdens een vakantie na een tournee, in Stowe (Vermont) terecht en begon er een hotel, de Trapp Family Lodge. Dat is nog steeds in bedrijf.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15.500 bezoekers voor uitverkochte Museum Night Fever

15.500 bezoekers voor uitverkochte Museum Night Fever

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/16/5/20140223091804/media_xll_6513770.jpg

De zevende editie van Museum Night Fever, de Nacht van de Brusselse Musea, trok gisterenavond en vannacht 15.500 unieke bezoekers, goed voor een totaal van 54.000 museumbezoeken. Dat zijn net iets minder unieke bezoekers dan de 16.000 die de zesde editie vorig jaar trok maar het betekent wel dat alle tickets uitverkocht waren.

De musea die de meeste bezoekers over de vloer kregen waren Bozar, dat uitpakte met de toptentoonstellingen van Michaël Borremans en Zurbarán en het BELvue Museum met onder andere live concerten van enkele veelbelovende beginnende Belgische bands en "onzichtbare" performances. Beiden haalden elk 9.800 bezoekers.

De Archeologische Site van de Coudenberg waar bezoekers konden deelnemen aan een middeleeuws spelparcours, en de Munt, dat met als thema "revolutie" zorgde voor een indrukwekkend geluids- en lichtspektakel in de foyer en de grote operazaal trokken respectievelijk 4.100 en 3.450 bezoekers. Twintig gelukkigen konden zelfs blijven overnachten op de scène van de grote zaal van de Munt.

De afterparty, in samenwerking met Bulex in de Brussels Event Brewery, in 6 verschillende zalen, trok meer dan 4.000 feestvierders, waarvan 3.000 jongeren die net daarvoor ook de musea hadden bezocht.

Het publiek was volgens de organisatoren opvallend jong, met zo'n 70 procent van de bezoekers onder de 35 jaar. De Museum Night Fever pass kan nog tot eind maart worden ingeruild tegen één gratis bezoek in één van de deelnemende musea. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Triest: pinguïns treuren om gestorven baby

Triest: pinguïns treuren om gestorven baby

Klik op de foto om het ontroerende filmpje te bekijkenLeed in de dierenwereld leidt soms tot erg emotionele taferelen. Dat bewijzen deze beelden uit een BBC-documentaire van een ouderpaar keizerspinguïns dat treurt om hun gestorven kleintje.

Een groot verlies voor de ouders als je weet dat de keizerspinguïn in de volle Antarctische winter broedt. Hierbij trotseren de dieren temperaturen van soms wel 60 graden onder nul en stormwinden tot 200 kilometer per uur. De ouders zullen een jaar moeten wachten om een nieuwe spruit te mogen verwelkomen. (br.hln)


» Reageer (0)
22-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontroerend: olifant ontmoet na 37 jaar soortgenoot

Ontroerend: olifant ontmoet na 37 jaar soortgenoot

Klik op de foto om het filmpje te bekijken


Een 41-jaar oude Afrikaanse olifant onmoette begin deze maand voor het eerst in 37 jaar een andere olifant, dat meldt de Daily Mail. Mila, die vorig jaar vanuit Nieuw-Zeeland naar de zoo van San Diego in Californië werd overgevlogen, leefde decennialang in eenzaamheid. De beelden van haar ontmoeting met de olifant Mary waren dan ook hartverwarmend.

Mila zat meer dan dertig jaar alleen in een circus in Nieuw-Zeeland, nadat ze in Namibië gevangen was genomen. Toen ze uiteindelijk in een zoo in Nieuw-Zeeland terechtkwam, hadden de stress van het circus en het leven in gevangenschap een angstig dier van haar gemaakt. Volgens de Daily Mail had Mila's vorige verzorgster, Helen Schofield, altijd gehoopt dat de olifant op een dag herenigd zou worden met soortgenoten. Die waren er immers niet in de Franklin Zoo.

Helen Schofield stierf in 2012 terwijl ze Mila verzorgde, maar haar wens kwam uit toen Mila vorig jaar overgevlogen werd naar de zoo van San Diego, waar zes Afrikaanse en Indiase olifanten leven. De dieren zijn allemaal tussen de 33 en 49 jaar oud. Tijdens de kerstperiode bleef Mila nog in quarantaine zodat ze zich aan haar nieuwe omgeving kon aanpassen, maar begin deze maand was het dan eindelijk zover: ze mocht voor het eerst kennismaken met Mary, de leider van de kudde olifanten.  

De videobeelden zijn hartverwarmend en laten zien hoe de Afrikaanse olifanten elkaar door een hek begroeten met hun slurf. Volgens de verzorgers is Mary een zachtaardige en geduldige leider en kunnen de twee het ondertussen al goed met elkaar vinden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je hond hoort aan je stem of je droef of blij bent

Je hond hoort aan je stem of je droef of blij bent

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/7/9/20140221095213/media_xll_6508134.jpg

Heb je altijd al gedacht dat je hond wéét of je gelukkig of droevig bent? De wetenschap lijkt je gelijk te geven. Een nieuwe studie wijst uit dat honden gevoelig zijn voor signalen in de menselijke stem die onze gevoelens verraden.

Hongaarse onderzoekers menen dat het gedeelte in de hersenen dat verantwoordelijk is voor de herkenning van stemmen en andere geluiden 100 miljoen jaar geleden in zowel hond als mens is geëvolueerd.

"Honden en mensen delen een gelijkaardige sociale omgeving", stelt Attila Andics van de onderzoeksgroep voor gedragsbiologie. "Onze bevindingen suggereren dat beide soorten gelijkaardige hersenmechanismes gebruiken om sociale informatie te verwerken. Dit kan verklaren waarom de gesproken communicatie tussen mens en hond zo succesvol is".

Voor hun studie leerden de onderzoekers elf honden stil te zitten in een MRI-scnanner. Vervolgens analyseerden ze de hersenactiviteit van zowel honden als mensen terwijl ze naar 200 verschillende geluiden van mens en hond luisterden, variërend van huilen tot speels blaffen en lachen.

Hoewel de hersenen van zowel honden als mensen het sterkst reageerden op geluiden van de eigen soort, was de manier waarop mens en hond emotioneel geladen geluiden verwerkten gelijkaardig. Zo werd bij het horen van gelukkige geluiden het hersendeel dat voor het gehoor instaat heviger geactiveerd bij zowel mens als hond.

Toch werden ook verschillen genoteerd: zo reageerden honden sterker op niet-vocale geluiden dan mensen.

De onderzoekers menen dat hun studie kan leiden tot een beter begrip van waarom honden zo gevoelig zijn voor de emoties van hun baasjes.

"Deze methode biedt een nieuwe onderzoeksmethode voor de hersenactiviteit van honden", aldus Andics. "Op zijn minst kunnen we beginnen begrijpen hoe onze beste vriend ons bekijkt en hoe hij zich gedraagt in onze sociale omgeving". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Niklaas wordt geteisterd door stinkende buxussen

Sint-Niklaas wordt geteisterd door stinkende buxussen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/16/1/12/20140222092620/media_xll_6511392.jpg

Winkeliers en bezoekers in de pas vernieuwde Stationsstraat in Sint-Niklaas klagen massaal over de stank van de 3.500 nieuwe buxusplanten. De overlast, die naar 'pure kattenpis' zou ruiken, is zo erg dat zelfs het stadsbestuur een ingreep eist van de leverancier. Het grapje van de buxussen heeft in totaal 30.000 euro gekost, schrijft Het Laatste Nieuws.

Al sinds de opening van de vernieuwde Stationsstraat in oktober regent het klachten over geurhinder. Zowel handelszaken als winkelende bezoekers lieten al meermaals verstaan dat de stank bij de grote buxusplantsoenen ondraaglijk is. De meest gehoorde omschrijving van die indringende geur: "Pure kattenpis".

Het stadsbestuur zit dan ook behoorlijk verveeld met de zaak. De levering, de aanplanting en de eerste snoeibeurt van de buxussen hebben de stad 30.000 euro gekost. Ook de vernieuwing van de winkelstraat zelf kostte 4 miljoen euro.

De leverancier uit Beerse is intussen al door het stadsbestuur op het matje geroepen. Er wordt geëist dat er een andere, minder storende, buxussoort aangeplant wordt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook neknomination op lagere scholen: 10-jarige drinkt cocktail met wodka

Ook neknomination op lagere scholen: 10-jarige drinkt cocktail met wodka

http://static0.hln.be/static/photo/2014/17/10/14/20140222103027/media_xll_6511469.jpg

De levensgevaarlijke internetrage neknomination heeft zich verspreid naar Britse lagere scholen nu kinderen van 10 al mogelijk dodelijke cocktails naar binnen spelen. Schooldirecteurs in de streek van West Yorkshire zijn nu zo bezorgd door deze hype dat ze klassengesprekken plannen.

Neknomination, waarbij vrienden elkaar uitdagen om op spectaculaire wijze een glas ad fundum leeg te drinken, eiste al vijf levens. Een geschokte vader van een dertienjarige jongen in het Britse Halifax die uitgedaagd werd zegt dat steeds meer kinderen deelnemen aan de rage. "Ze staan onder een grote druk om deel te nemen en uitdagingen te volbrengen. Veel van die stunts zijn echt gevaarlijk. Het zal niet lang duren voor een kind sterft door neknomination."

De Britse krant The Mirror ging op onderzoek en ontdekte dat de rage ook speelplaatsen heeft veroverd. Een 10 jarige jonge uit het Britse district Calderdale werd door vrienden genomineerd om zichzelf te filmen toen hij een glas moest drinken gevuld met saus, room, mayonaise en wodka. Hij werd ziek en moest naar de dokter. Een personeelslid van de school getuigt: "De moeder was in tranen dat haar zoon zoiets gedaan had. Alles is goed gekomen, maar hij is wel echt misselijk geweest. Sociale media staan vol van deze rage. Neknomination is allesbehalve onschuldig en het is angstaanjagend dat kinderen in lagere scholen dit soort dodelijke spelletjes kopiëren."

Lokale overheden in Engeland zetten Twitter en Facebook onder druk om waarschuwingen online te zetten. Nu waarschuwen ze via internetcampagnes over de gevaren van alcoholmisbruik voor ouders en jongeren." Neknomination begon op Kerstmis 2013 toen de Schotse rugbyspeler Ross Samson die in Dubai woont een biertje dronk voor de camera en een vriend inspireerde om een groep op sociale media op te richten. Het filmpje ging meteen viraal en Ross heeft intussen het spelletje veroordeeld. Advocaten waarschuwen dat wie zijn vrienden uitdaagt om deel te nemen aan neknomination aangeklaagd kunnen worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ruim 1,3 miljoen Belgen in behandeling voor depressie

Ruim 1,3 miljoen Belgen in behandeling voor depressie

http://static1.hln.be/static/photo/2014/9/13/1/20140222042102/media_xll_6511081.jpg

Tijdens de eerste acht maanden van 2013 waren in België 1.352.378 mensen in behandeling voor problemen van depressie. Het gaat om 12,1 procent van de bevolking, zo schrijven de kranten van Sudpresse vandaag op basis van cijfers van het Riziv.

Het aantal depressieve patiënten neemt sinds enkele jaren gestaag toe. Geen enkele leeftijdsgroep wordt gespaard van het fenomeen, zelfs kinderen niet. Uit de cijfers blijkt dat 4.105 patiëntjes tussen 0 en 10 jaar oud al in behandeling zijn voor depressie.

Een andere vaststelling is dat vrouwen in België vaker met depressie kampen dan mannen. "De exacte cijfers zijn niet gekend, maar aangenomen wordt dat er twee keer zoveel vrouwen depressief zijn. Daarvoor zijn twee verklaringen. Ten eerste fysiologische redenen (hormonale cycli), daarnaast zullen vrouwen ook sneller aangeven wat er scheelt en hulp zoeken, terwijl mannen makkelijker hun toevlucht zoeken in alcohol of agressie", aldus Marc Ansseau, professor psychiatrie aan de universiteit van Luik. (br.hln)


» Reageer (0)
21-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontdek vijf voordelen van appelazijn

Ontdek vijf voordelen van appelazijn

http://static2.hln.be/static/photo/2014/9/15/11/20140221170424/media_xll_6510131.jpg

Als het niet al jaren een vast plaatsje veroverd heeft in je keuken, is het dringend tijd om een flesje appelzijn aan te schaffen. Dit veelzijdige lekkers zit boordevol vitamines E en A, magnesium, ijzer en calcium. Ontdek hier alvast vijf voordelen.

* Vertering *
De pectine in appelazijn maakt komaf met een opgezwollen, opgestopt gevoel. Meng een beetje honing met appelazijn en voeg het toe aan een heerlijke salade.

* Gewichtsverlies *
Voor wie een paar kilootjes wil kwijtspelen, kan appelazijn volgens onderzoek wonderen doen. Het geeft je langer een vol gevoel door de opname van glucose (uit pasta, brood, ...) in de bloedstroom te vertragen. Je kan een glas water bijvoorbeeld mengen met enkele eetlepels appelazijn.

* Weerstand *
Door de vitamines en mineralen uit appelazijn aan je lichaam te geven, krijgt ook je immuunsysteem een boost. Wie zich al wat verkouden voelt, drinkt best warm, met water verdund (50/50) appelazijn met een eetlepel honing, een beetje cayennepeper en een vleugje citroen.

* Energie *
Wie wil afkicken van koffie of andere cafeïnerijke dranken, kan altijd in water opgelost appelazijn gebruiken om zijn energie op te krikken.

* Wratjes *
Het zal je misschien verbazen, maar een bolletje watten drenken in appelazijn en met tape vastkleven, kan een wrat op een natuurlijke, efficiënte manier aanpakken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ken je deze handige trucjes met komkommer al?

Ken je deze handige trucjes met komkommer al?

http://static3.hln.be/static/photo/2014/7/14/12/20140221111839/media_xll_6508362.jpg

Komkommers zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines B en C, foliumzuur, calcium, ijzer, magnesium, kalium en zink. Deze frisse groente is ideaal om je energie op te krikken in de namiddag, maar net zo goed om je honger te stillen of een glas water wat meer smaak te geven. Je kan er echter nog veel meer mee doen dan enkel opeten. Ken je deze handige trucjes met komkommer al?

Met schijfjes komkommer kan je ook...

...het aandampen van je spiegel vermijden
Door met schijfjes komkommer over het spiegeloppervlak te wrijven, maak je komaf met een aangedampte spiegel. Bovendien krijgt je badkamer ook een fris aroma.

...op een groene manier poetsen
Vergeet zware chemicaliën want kranen, lavabo's en roestvrij staal kan je ook reinigen met een schijfje komkommer. Het laat geen strepen achter, beschadigt je vingers en nagels niet én zorgt voor een mooie glans.

...schoenen opblinken
Een belangrijke afspraak op de planning en geen tijd om je schoenen nog uitgebreid op te blinken? Snijd dan een vers schijfje komkommer af en ga ermee over de schoenen. Ze zullen niet alleen een duurzame glans krijgen, maar ook ineens beter bestand zijn tegen water.

...piepende scharnieren te sussen
Geen olie in huis om een piepende deur het zwijgen op te leggen? Wrijf erover met een schijfje komkommer en het probleem zou opgelost moeten zijn.

...ongewenste wasco- en stylostrepen weg te wissen
Heeft je kleintje de muur gedecoreerd met wasco's? Geen nood. Met een geschilde komkommer kan je ongewenste strepen langzaam wegwissen.

Om af te sluiten toch nog één eetbaar trucje met komkommer: wie na de maaltijd last heeft van een stinkende adem, kan een schijfje komkommer tegen het gehemelte duwen met de tong, gedurende 30 seconden. De bacteriën die voor de vieze geur zorgen, zullen verdwijnen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Directeur Pairi Daiza ontroerd bij het zien van 'zijn' panda's

Directeur Pairi Daiza ontroerd bij het zien van 'zijn' panda's

http://static1.hln.be/static/photo/2014/13/14/7/20140221134902/media_xll_6508957.jpg

Er kwamen net geen tranen bij te pas, maar de ontroering stond wél te lezen op het gezicht van Eric Domb, directeur van Pairi Daiza, toen hij gisteren voor de allereerste keer oog in oog stond met z'n nieuwe lievelingen, de panda's Hao Hao en Xing Hui.

"Ze zijn veel mooier dan ik ze me had voorgesteld", zegt Domb. "Natuurlijk heb ik al honderden foto's van hen bekeken, ik zag filmpjes terwijl ze speelden - maar als je ze in het écht ziet, verbleekt dat allemaal. Het is zoals een moeder die naar kinderen kijkt: allemaal zijn ze even mooi, maar die van haar toch nét iets mooier."

Morgen, zaterdag, vindt de vertrekceremonie plaats met toespraken, muziek, dans en de plechtige overhandiging van de visums - zonder mogen de dieren het land niet uit. Dat het feest een Belgisch tintje zal krijgen, is nu al duidelijk. Vandaag werd het podium opgesteld, met naast de tekenfiguurtjes Hao Hao en Xing Hui ook een paar smurfen. "Ik hoop maar dat China de auteursrechten betaald heeft", lacht Eric Domb. Al valt dàt te betwijfelen.

"De smurfen zijn immens populair in China", zegt één van de parkwachters. "Maar we hebben steeds gedacht dat ze uit Duitsland kwamen, tot iemand het op internet opzocht. Toen we de Belgische link zagen, hebben we niet getwijfeld. Jullie stuurden de smurfen naar ons, wij sturen in ruil de panda's terug. Faire deal, toch?"

Dat Pairi Daiza gebeiteld zit met dit pandapaar, bleek ook vandaag toen professor Tang Chunxiang de hoop uitdrukte dat er snél een eerste baby zou komen. De twee zijn niet per toeval aan mekaar gekoppeld. "Ze stammen alletwee uit families met een sterke voortplantingsdrang. De moeder van Hao Hao zette zélf 9 baby"s op de wereld, en de vader van mannetje Xing Hui werd nog in het wild geboren - dat was dus zelf een vechter en overlever."

Zelf houdt de Chinese professor het bij 2016 vooraleer het goede nieuws er komt, Eric Domb hoopt een jaartje vroeger. Hoedanook, pandamania blijft nog een tijdje op volle toeren draaien. (br.hln)


» Reageer (0)
20-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vuilniswagens verdwijnen uit Antwerpen

Vuilniswagens verdwijnen uit Antwerpen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/16/15/0/20140220041133/media_xll_6505065.jpg

Over tien jaar zal tachtig procent van het huishoudelijk afval in Antwerpen niet meer aan huis worden opgehaald door een vuilniswagen. De bewoners zullen hun afval zelf naar een sorteerstraat moeten brengen. Dat heeft het stadsbestuur beslist, zo schrijft Gazet van Antwerpen vandaag.

In de wijk Dam en op Linkeroever wordt in 2015 gestart met dit project. Na Dam en Linkeroever wil Antwerps schepen van Stads- en Buurtonderhoud Philip Heylen (CD&V) het systeem uitbreiden naar een wijk in een district en een wijk in de binnenstad.

"Het gaat dan al snel om duizenden gezinnen", zegt Heylen. "Met deze eerste uitbreiding zou dus tot dertig procent van het huishoudelijk afval al worden opgehaald via de sorteerstraten. Bij een goede evaluatie gaan we het invoeren in de rest van de stad."

Negentig procent van de bewoners zal dan op maximum 150 meter van een sorteerstraat wonen. Om dit te realiseren komen er ongeveer 230 sorteerstraten bij, een investering van 22 miljoen euro. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tienermeisjes schrijven brieven naar Dutroux

Tienermeisjes schrijven brieven naar Dutroux

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/0/9/20140220023001/media_xll_6504999.jpg

Een tiental tienermeisjes probeert kindermoordenaar Marc Dutroux brieven te schrijven. Het gevangenispersoneel houdt de correspondentie tegen. "En terecht", aldus psychiaters.

Een schrijfster die zich uitgeeft voor een meisje van amper 15 jaar uit La Roche kreeg onlangs nog haar brief per direct teruggestuurd, zo kwam de krant te weten. "Goeiedag, ik ben een meisje van 15 jaar. Ik woon in La Roche-en-Ardenne. U fascineert mij", staat te lezen in de brief. "Als ik uw mooie foto's zie, kan ik alleen maar geloven dat u eerlijk bent. Wilt u mijn pennevriend zijn? Als u wilt, stuur ik u mijn foto."

Meerdere meisjes zouden zulke verontrustende brieven sturen. Normaal gezien wordt post niet geopend. Maar wanneer de veiligheid in het gedrang kan komen, gebeurt dat wel. Bij Dutroux dus zeker, zo blijkt.

Psychiater Jean-Yves Hayez is alvast tevreden dat de brieven Dutroux niet bereiken. "Deze jonge meisjes beseffen niet welk gevaar er schuilt in een correspondentie met dergelijk sujet", luidt het. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lavendel bestrijdt je angsten beter dan antidepressivum

Lavendel bestrijdt je angsten beter dan antidepressivum

http://oi61.tinypic.com/mtpkk3.jpg

Lavendel is efficiënter bij de behandeling van angsten dan medicijnen. Onderzoekers hebben ontdekt dat patiënten die het lavendelpreparaat silexan slikten minder klachten over hun angsten hadden dan patiënten die ofwel een placebo ofwel een echt antidepressivum hadden genomen.

Wetenschappers van de universiteit van Wenen onderzochten tien weken lang meer dan vijfhonderd mensen bij wie een angststoornis was vastgesteld.

In de groep die lavendel had gekregen, daalde de 'angstscore' met 14,1 punten. Bij zij die het antidepressivum paroxetine (bij ons op de markt onder de merknaam Seroxat, nvdr.) hadden genomen, daalde die met slechts 11,3 punten en de groep die een placebo had gekregen rapporteerde een daling van de angstscore met 9,5  punten.

Aangenomen wordt dat lavendel, net als Seroxat, op gunstige wijze inwerkt op de chemische stoffen in de hersenen die voor angststoornissen zorgen. Zij die het lavendelpreparaat hadden genomen hadden echter minder last van neveneffecten. (br.hln)


» Reageer (0)
19-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De moedige strijd van deze vrouw tegen wraakporno

De moedige strijd van deze vrouw tegen wraakporno

http://static1.hln.be/static/photo/2014/12/7/13/20140219111103/media_xll_6501793.jpg

De Britse 22-jarige Alex werd het slachtoffer van wraakporno toen haar ex 21 naaktfoto's van haar op Facebook zette. Ze zag haar carrière als geruïneerd, aangezien toekomstige bazen makkelijk deze foto's konden opsporen via zoekmachines op het net. Nu voert haar vriendin een strijd tegen een verbod in het Verenigd Koninkrijk op het online verspreiden van naaktfoto's.

Alex studeerde aan de universiteit toen ze het uitmaakte met haar vriendje die in het leger zat. Ze hadden samen gewoond en ze vertrouwde hem volledig. Maar na hun breuk ontdekte ze 21 naaktfoto's van zichzelf op Facebook. De studente had dit meteen gemeld aan de sociaalnetwerksite waarop de foto's verwijderd werden. Maar toen was het al te laat. De beelden stonden ook al op een populaire website voor wraakporno en circuleerden op het internet. Haar volledige naam en persoonlijke gegevens stonden erbij. Wie haar naam ingaf op Google, kreeg dus meteen alle beelden te zien.

Hulp van vriendin
De universiteitsstudente was angstig dat haar toekomstige werkgevers deze beelden zouden opsporen en dat haar carrière voorbij was voor deze nog maar begon. De websites zijn namelijk niet wettelijk verplicht de foto's te verwijderen. Het posten van iemands naaktfoto's is niet illegaal, tenzij de persoon jonger dan 18 jaar is. De vriendin van Alex Heather Robertson heeft beslist dat dit moet veranderen. De rechtenstudente is daarom een campagne begonnen die overheid vraagt om wraakporno als een seksueel misdrijf te erkennen.

Het probleem met wraakporno is dat deze websites niet te contacteren zijn en ze houden het IP-adres niet bij van de mensen die de foto's opladen. Het enige waar de daders gepakt mee kunnen worden is de schending van de auteursrechten. Robertsen: "Ik wil dat wraakporno opgenomen word in de wet rond online privacy of zedendelicten. Het idee erachter is dat wraakporno een effect op je leven heeft en dat moet erkend worden." Ze verzamelde 1.305 handtekeningen sinds Kerstmis, maar ze heeft er 100.000 nodig om dit onderwerp in het parlement te krijgen. Onder de hashtag #BanRevengePorn kunnen mensen een post-it insturen met hun reden waarom ze een verbod op wraakporno willen.


Robertson is erin geslaagd om alle foto's van Alex van het internet te laten verwijderen, maar kreeg hiervoor geen hulp van de politie. Ze moest het helemaal alleen doen en contacteerde alle websites zelf om de beelden te laten verdwijnen. De meeste gingen meteen akkoord. Alleen de site die het eerst de beelden online had gezet, wilde niet meewerken. De oprichters antwoorden niet op haar vraag, dus ging ze naar de webhoster Webair en haalde ze de auteursrechten aan. Robertson: "Het enige wat de politie had te melden was dat ze maar voorzichtiger had moeten zijn."

Robertson schreef een brief naar de Britse premier David Cameron: "Sommige van deze sites hebben 20.000 bezoekers die elke dag terugkomen. Deze beelden krijgen makkelijk duizenden clicks in slechts enkele uren. Eens ze online staan, wordt het haast onmogelijk om ze te laten verwijderen. Ze duiken al snel op tientallen andere sites op. Het is niet alleen nodig dat de slachtoffers de zekerheid krijgen dat de foto's zullen verdwijnen, maar de daders moeten gestraft worden. Veel vrouwen hebben dit gedrag vergeleken met huiselijk geweld. De slachtoffers kunnen verplicht worden om naakt te poseren. Het is een schending van de waardigheid en het is een vernedering voor het slachtoffer. Daarom moet het erkend worden als een seksueel misdrijf."

De vraag van Robertson op een verbod op wraakporno komt er nadat Hunter Moore, eigenaar van een pornosite in de Verenigde Staten, gearresteerd werd voor het stelen van naaktfoto's om op zijn website te zetten. Dit heeft geleid tot een internationaal debat over wraakporno. Sommige Amerikaanse staten, waaronder Californië, hebben al een verbod uitgeroepen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terminaal kankerpatiëntje beroert wereld met wenslijst

Terminaal kankerpatiëntje beroert wereld met wenslijst

http://static1.hln.be/static/photo/2014/18/2/7/20140219025100/media_xll_6500887.png

De 11-jarige Reece Puddington uit Kent, in het zuidoosten van Engeland, vecht al de helft van zijn leven tegen neuroblastoom, een zeer agressieve vorm van kinderkanker. Nadat hij twee jaar geleden te horen kreeg dat de kanker was uitgezaaid en dat hij niet lang meer te leven heeft, stonden de moedige jongen en zijn familie voor een moeilijke keuze: blijven vechten of genieten van het leven. Na lang beraad besloten ze voor de laatste optie te kiezen. Met een wenslijst hoopt Reece alvast  nog alles uit het leven te halen.

Reece Puddington strijdt ondertussen al zes jaar tegen de ziekte. Via een blog op Facebook houdt hij de wereld op de hoogte van zijn toestand en probeert hij positief te blijven. Op 13 februari deelde hij echter een hartverscheurend bericht met zijn lezers mee, getiteld "Het begin van het einde".  

"Zoals jullie al weten waren de laatste resultaten van mijn scans niet positief en stond ik voor een dilemma. Ik zou ervoor kunnen kiezen om te blijven vechten, maar dat betekent veel autoritjes naar het ziekenhuis en opnieuw afzien van de bijwerkingen nadat ik een behandeling heb gehad. De andere optie was niets doen. Gewoon thuisblijven en de natuur zijn gang laten gaan."

"Mijn moeder heeft de laatste zes jaar gehoopt ooit de moed te hebben om te zeggen wanneer het genoeg zou zijn geweest. Maar als het van haar zou afhangen, zou ik me opnieuw laten behandelen, de strijd voortzetten. Toch beseft ze dat de andere optie beter voor mij is. Daarom laat ze me ook gaan..."  

Na de moeilijke beslissing stelde Reece een wenslijst op die hij graag zou afwerken voordat hij sterft. Hij wilde onder andere een uitgebreid Engels ontbijt, een Hobbit-huis in zijn tuin en een ontmoeting met Johnny Depp. Met de donaties en de steun van zijn volgers op Facebook slaagde hij erin om al heel wat wensen te vervullen. Alleen Johnny Depp, die moet nog in een kostuum van zijn favoriete film 'Pirates of the Caribbean' voor zijn deur verschijnen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterie rond strandmeisje is opgelost

Mysterie rond 'strandmeisje' is opgelost

http://static0.hln.be/static/photo/2014/13/6/2/20140219094732/media_xll_6501452.jpg

Het mysterie rond het 'standmeisje' in Spanje is opgelost. Vijf dagen nadat ze dolend op het strand aangetroffen werd, blijkt dat het gaat om een verwarde Française uit Toulouse.

Ze liep dolend en doelloos op het strand. Ze had geen schoenen aan en kon niet vertellen wie ze was. Wel had ze een hoofdwonde en de volgende boodschap op haar arm: 'Sorry, maar ik heb gefaald'. De Guardia Civil kon haar identiteit niet achterhalen maar niets wees erop dat ze het slachtoffer was geworden van een overval of misbruik. De twintiger werd voor een medische controle naar het ziekenhuis van Cabueñes gebracht. Daar werd duidelijk dat ze vloeiend Engels sprak. Ze begreep ook Spaans en Frans. Ze maakte een verwarde indruk, kon niet vertellen wie ze was en waar ze vandaan kwam. Ze wist alleen nog dat ze bus genomen had in het naburige Oviedo en zo op het strand beland was.

Het verhaal over het mysterieuze standmeisje haalde de Spaanse media maar de politie kreeg geen tips. Ze werd niet opgegeven als vermist en de lokale autoriteiten konden ook geen foto vinden van de jonge vrouw. De Spaanse politie contacteerde daarop Europese collega's en die konden haar identiteit wel achterhalen. Het gaat om een 24-jarige Française uit Toulouse. Ze is een uitwisselingstudente in Slovakije en werd er sinds 11 februari vermist. Van Slovakije trok ze naar Spanje waar ze een rondreis maakte, zo blijkt nu. Het is nog onduidelijk waarom ze zich niets meer kon herinneren. Haar familie liet weten dat ze een boodschap achtergelaten had bij een vriend. De inhoud was dezelfde als die op haar arm. Ze was volgens haar ouders in januari het slachtoffer geworden van een overval en ze voelde zich sindsdien onwel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwart Belgische vrouwen door partner gedwongen tot seks

Kwart Belgische vrouwen door partner gedwongen tot seks

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Een op de vier (24,9 procent) Belgische vrouwen is al ooit door haar partner gedwongen tot seksuele betrekkingen. Dat blijkt uit een online enquête over seksueel geweld en de perceptie ervan. De bevraging gebeurde in januari 2014 bij tweeduizend Belgische mannen en vrouwen tussen 18 en 75 jaar en werd uitgevoerd in opdracht van Amnesty International en SOS VIOL.

De tweeduizend bevraagden schatten dat een kwart van de Belgen op een bepaald moment van hun leven blootgesteld wordt aan seksueel geweld dat ze als ernstig beschouwen. Uit de enquête blijkt echter dat liefst 46 procent van de bevraagde mannen en vrouwen effectief ooit het slachtoffer werd van seksueel geweld dat als ernstig aanzien wordt. Daarnaast geeft 56 procent aan iemand, of meerdere personen, in hun omgeving te kennen die slachtoffer werd van seksueel geweld.

Naast een vierde van de vrouwelijke respondenten die al ooit gedwongen werden tot seksuele betrekkingen door hun partner, geeft eveneens een vierde aan al ooit op een publieke plaats fysiek lastiggevallen te zijn.

Ook verkrachtingen blijven een huizenhoog probleem, 13 procent van de ondervraagde vrouwen zegt ooit al verkracht te zijn door iemand die niet haar partner is. "In 2013 werden per dag gemiddeld 8 klachten voor verkrachting ingediend bij de politie", aldus Amnesty International.

Uit de enquête blijkt voorts nog dat slachtoffers van seksueel geweld (mannen en vrouwen) weinig vertrouwen hebben in officiële hulpkanalen of er de weg naartoe niet vinden. Slechts 16 procent is naar de politie gestapt. Het meest gebruikte hulpkanaal blijken gesprekken met vrienden of kennissen (31 procent). Liefst 40 procent van de slachtoffers ondernam echter helemaal niks.

Petitie
Amnesty noemt de de website 'hulpnaverkrachting.be' die de federale overheid vorige week lanceerde "een positieve stap", maar benadrukt dat er meer nodig is om de problematiek van verkrachtingen in het bijzonder en seksueel geweld in het algemeen aan te pakken. "De strijd tegen verkrachting moet een prominente plaats krijgen in de volgende federale en regionale regeerakkoorden, er moeten voldoende middelen vrijgemaakt worden voor preventieprogramma's, sensibilisering en opvang van slachtoffers."

Om de strijd tegen verkrachting hoog op de politieke agenda te houden lanceert Amnesty International een petitie, waar ze de komende maanden mee aan de slag gaat. Zo organiseert de ngo op 6 maart een publieke actie in Brussel. (br.hln)


» Reageer (0)
18-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanten slipjes verboden in Kazachstan, Rusland en Wit-Rusland

Kanten slipjes verboden in Kazachstan, Rusland en Wit-Rusland

http://static0.hln.be/static/photo/2014/11/4/14/20140217161508/media_xll_6495959.jpg

Vrouwen protesteerden met hun kanten onderbroek op hun hoofd.

De politie van Kazachstan heeft gisteren zeven vrouwen aangehouden die met kanten slipjes op hun hoofd protesteerden tegen het nakende verbod op kanten onderbroekjes. Dat verbod wordt op 1 juli van kracht.

De productie, het invoeren en het verkopen van kanten ondergoed wordt een halt toegeroepen in Kazachstan, Rusland en Wit-Rusland.

Volgens de autoriteiten absorbeert kant onvoldoende vocht. De wet werd in 2011 goedgekeurd door de douane-unie tussen Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland. De handelsovereenkomst oogstte in 2012 kritiek van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Cliton, die er een poging in zag om "de regio terug te voeren naar het sovjettijdperk".

De naleving van de wet zal pas vanaf juli worden gecontroleerd, naar verluidt hamsteren nu heel wat vrouwen kanten slipjes vooraleer het verbod wordt uitgevaardigd.

Eén van de zeven aangehouden vrouwen zwaaide tijdens de protestactie in Almaty met haar laatste kanten slipje, zo meldt website Vlast.kz. Een andere actievoerster getuigde tegenover het onafhankelijke tv-station Rain TV dat inwoners van de stad sms'en hadden ontvangen waarin hen werd aangeraden thuis te blijven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunstenaar smijt dure vaas van Ai Weiwei aan diggelen

Kunstenaar smijt dure vaas van Ai Weiwei aan diggelen

http://static1.hln.be/static/photo/2014/16/7/9/20140218074940/media_xll_6496914.jpg

Een kunstenaar in Florida zit vast nadat hij volgens de politie gisteren in het nieuwe kunstmuseum van Miami een vaas uit een installatie van de dissidente Chinese kunstenaar Ai Weiwei had opgepakt en aan diggelen gegooid.

De 51-jarige schilder Maximo Caminero deed dat volgens de politie uit protest, omdat het museum te weinig aandacht zou besteden aan lokale kunstenaars. Caminero wilde zijn actie vandaag niet toelichten, maar kondigde voor vandaag een persconferentie aan, waar hij tekst en uitleg zal geven.

In het proces-verbaal heeft de politie op gezag van de museumbeveiliging voor de kapotte vaas een waarde van een miljoen dollar vermeld. De vaas maakte deel uit van een vloerinstallatie van meer dan twaalf, elk gedeeltelijk in felle kleuren beschilderde vazen. Op de achtergrond van de installatie hangen drie zwart-witfoto's van Ai Weiwei, waarop te zien is hoe de Chinese kunstenaar een vaas omhoog houdt en vervolgens stuk laat vallen.

Beeldhouwer, ontwerper en documentairemaker Ai heeft in eigen land de toorn van de autoriteiten gewekt door in zijn kunst en online de aandacht te vestigen op onrecht in China en de noodzaak van grotere transparantie en rechtszekerheid. Hij werd in 2011 voor 81 dagen vastgezet en kreeg na zijn vrijlating een belastingaanslag van 1,75 miljoen euro opgelegd, die hij tevergeefs aanvocht bij de rechter. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pesters van Brecht dreven ook mijn zoon tot wanhoop

"Pesters van Brecht dreven ook mijn zoon tot wanhoop"

http://static0.hln.be/static/photo/2014/17/6/6/20140217233410/media_xll_6496896.jpg

De pesters die vorige week mee aan de basis lagen van de wanhoopsdaad van Brecht (14) zouden twee jaar geleden al een andere leerling van het Sint-Paulusinstituut in Herzele zwaar aangepakt hebben. In die mate dat de toen 13-jarige P. uit het leven wilde stappen. "Hij was al naar de spoorweg getrokken, waar hij gelukkig opgemerkt werd en tegengehouden kon worden", getuigt zijn moeder. "Ik ben toen met de namen van de pesters naar de school en de politie gestapt, maar niemand greep in."

Het wordt steeds duidelijker dat de pesterijen die Brecht uit Erpe-Mere in het Sint-Paulusinstituut onderging geen alleenstaand geval waren, zoals de school wil doen geloven. Dezelfde jongeren die nu genoemd worden als vermoedelijke pesters, waren twee jaar geleden betrokken bij een gelijkaardig verhaal. Ze viseerden toen P., die zo diep wegzonk dat hij op een dag richting spoorweg trok. Hij was klaar om te springen, toen een voorbijganger hem opmerkte en tegenhield. "Mijn zoon zette het daarna op een lopen", vertelt zijn moeder. "Toen hij later thuiskwam, kwam het er allemaal uit. Hij werd gepest op school." (br.hln)


» Reageer (0)
17-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenzaamheid dubbel zo ongezond voor 50-plussers als zwaarlijvigheid

Eenzaamheid dubbel zo ongezond voor 50-plussers als zwaarlijvigheid

http://static0.hln.be/static/photo/2014/18/0/10/20140217142539/media_xll_6495700.jpg

De vergrijzing zorgt ervoor dat steeds meer senioren alleen wonen of ver van hun familie. Volgens nieuw Brits onderzoek kan eenzaamheid dubbel zo ongezond zijn als obesitas. Het gevoel geïsoleerd te zijn, kan een enorm schadelijke impact hebben op bejaarden. Wetenschappers becijferden dat de meest eenzamen onder hen dubbel zoveel risico liepen te overlijden tijdens de zes jaar dat het onderzoek liep als bejaarden die zichzelf als het minst eenzaam omschreven.

De wetenschappers volgden meer dan tweeduizend vijftigplussers. Vergeleken met de gemiddelde persoon in de studie liepen zij die te kennen gaven eenzaam te zijn 14 procent meer risico op een vroege dood. Dat betekent dat de impact van eenzaamheid op een vroeg overlijden ongeveer dubbel zo groot is als die van zwaarlijvigheid. Armoede bleek het risico op een vroege dood met 19 procent te doen toenemen.

Een studie die in 2012 peilde naar de eenzaamheid van Britse senioren wees uit dat één op vijf zich permanent eenzaam voelde en één op vier gaf te kennen in de voorbije vijf jaar eenzamer te zijn geworden. De helft van de ondervraagden getuigde dat hun eenzaamheid het ergst was in de weekends en driekwart leed er 's avonds meer onder dan overdag.

Eerdere onderzoeken linkten eenzaamheid aan een hele reeks gezondheidsproblemen, van hoge bloeddruk en een verzwakt immuunsysteem tot een groter risico op depressies, hartaanvallen en beroertes. In zijn recent boek 'Loneliness' stelt John Cacioppo, psycholoog aan de universiteit van Chicago, dat de pijn van de eenzaamheid verwant is met fysieke pijn.

Cacioppo heeft het over de "zilveren tsunami" nu babyboomers de pensioenleeftijd bereiken. "We moeten ons beraden over hoe we ons kunnen beschermen tegen depressie, een laag gevoel van welbehagen en vroege sterfte", verklaart Cacioppo.

In het licht van de gezondheidsrisico's van eenzaamheid waarschuwt hij dat mensen die de pensioenleeftijd naderen beter twee keer nadenken vooraleer ze hun vertrouwde omgeving verlaten en hun oude dag plannen door te brengen op een plek waar ze haast niemand kennen. "We hebben nog altijd een mythische visie op onze pensionering. We denken dat we dan onze familie en vrienden moeten achterlaten om een huis te kopen in Florida waar het altijd warm is en waar we gelukkig zullen zijn. Dat is wellicht niet het beste wat we kunnen doen".

"We zien dat mensen die na hun pensionering contact blijven houden met hun collega's en vrienden in hun buurt hebben minder eenzaam zijn. Neem de tijd om fijne momenten te delen met familie en vrienden. Mensen die niet eenzaam zijn, amuseren zich met andere mensen".

Het nieuwe onderzoek bracht echter ook aan het licht dat gezelschap op zich niet volstaat. Ouderen hebben er nood aan zich betrokken te voelen en te ervaren dat ze gewaardeerd worden door hun naasten.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honderden geneesmiddelen niet werkzaam of onveilig

"Honderden geneesmiddelen niet werkzaam of onveilig"

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/0/6/20140217084836/media_xll_6494136.jpg

Martine Van Hecke, coördi­nator gezondheid bij Test­-Aankoop.

Meer dan één op tien medicijnen werkt amper of houdt een te groot risico in voor de patiënt. Test­-Aankoop eist dat hun gebruik wordt ingeperkt of dat ze zelfs uit de rekken worden gehaald. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Le Soir.

Over een flink deel van de geneesmiddelen die van­daag in de Belgische apotheken worden verkocht, bestaan twijfels of ze wel werken en of ze voldoen­de veilig zijn voor patiënten. Tot die conclusie komt consumenten­organisatie Test-­Aankoop, nadat een groep experts zich over zo'n vierduizend middelen boog.

"Van de onderzochte geneesmiddelen is voor 460 of 12 procent niet bewezen dat ze de patiënt be­ter maken, of dat hun voordelen opwegen tegen de bijwerkingen", zegt Martine Van Hecke, coördi­nator gezondheid bij Test­-Aankoop. "Bij 113 andere middelen moeten we patiënten zelfs ten stelligste afraden om ze te gebruiken omdat de risico's voor hen te groot zijn. Die middelen moeten van de markt gehaald worden."

Het gaat bijvoorbeeld om tabletten tegen keelpijn (zoals Orofar of Lemocin), of siropen en tabletten tegen verkoudheden (zoals Sinotab en Rhinofebryl). De volledige lijst met geneesmiddelen kunnen burgers in een online databank van Test-Aankoop opzoeken. Per geneesmiddel worden de conclusies van de experts, een team van artsen en apothekers van Test-Aankoop, weergegeven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee non-believers Wauters vs. Waes maken zich bekend

Twee non-believers 'Wauters vs. Waes' maken zich bekend

http://static0.hln.be/static/photo/2014/3/12/14/20140217112756/media_xll_6495134.jpg

'Position switch' voor 'Wauters vs. Waes'. Na vijf weken in primetime op Eén, met een late herhaling op VTM, worden de rollen vanaf vanavond omgedraaid. Afspraak op VTM dus, om 20.35 uur, voor de volgende vijf uitdagingen.

De eerste aflevering van 'Wauters vs. Waes', waarbij Koen en Tom van Bordeaux naar Parijs moesten rijden op een fiets zonder versnellingen, blijft voor beroering zorgen. Het begon met een anonieme kettingbrief die twijfel zaaide over de echtheid van die eerste uitdaging. Waarop Koen en Tom in onze krant duidelijk maakten dat ze, samen met de briefschrijver, hun helletocht wilden overdoen.

Nu hebben twee 'non-believers' uit Zoersel zich gemeld voor die uitdaging: Brian Meeuwissen (30) en Dimitri Bertels (23). "Wauters en Waes moeten nu maar uit hun pijp komen. Als ze slagen in hun opdracht, dan slaan we mea culpa", luidt het. "We willen eerst controleren of Meeuwissen de man achter de kettingbrief is", reageert VTM. "Klopt dat, dan zullen Koen en Tom hun belofte houden." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland waarschuwt gezonde mensen: Stop met Becel Pro-activ te eten

Nederland waarschuwt gezonde mensen: "Stop met Becel Pro-activ te eten"

http://static2.hln.be/static/photo/2014/6/14/14/20140216075545/media_xll_6492059.jpg

De Nederlandse consumentenorganisatie Foodwatch waarschuwt gezonde mensen om te stoppen met Becel Pro-activ te eten. De cholesterolverlagende margarine kan hart- en vaatziekten veroorzaken." Onze volksgezondheid laat weten dat er geen reden is tot paniek. "Al gebruikt u Pro-activ het best enkel bij een te hoge cholesterol en in overleg met de huisarts", schrijft Het Nieuwsblad.

Volgens producent Unilever verlaagt Becel Pro-activ uw cholesterol. Sinds gisteren is Unilever echter door de Europese Commissie verplicht een nieuwe waarschuwingstekst op de verpakking te plaatsen. Daardoor moeten consumenten zonder een te hoge cholesterol nadrukkelijk afgeraden worden om voedingsmiddelen met toegevoegde plantensterolen te gebruiken.

"Daarmee wijst Europa op mogelijke gezondheidsrisico's", beweert directeur Hilde de Vries van de Nederlandse consumentenorganisatie Foodwatch. "De plantensterolen zijn niet voor iedereen geschikt, aangezien het een hooggeconcentreerd en omstreden bestanddeel is. Pro-activ kan zo hart- en vaatziekten veroorzaken." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Getuige pleegt zelfmoord enkele weken na opnames Alloo in Vrouwengevangenis

Getuige pleegt zelfmoord enkele weken na opnames 'Alloo in Vrouwengevangenis'

http://static2.hln.be/static/photo/2014/17/15/1/20140217072341/media_xll_6494236.jpg

Enkele weken nadat ze haar verhaal deed aan Luk Alloo, voor zijn programma 'Alloo in de Vrouwengevangenis', heeft Kim Van den Broeck (29) zelfmoord gepleegd in haar cel in Hasselt. Donderdag wijdt de reportagemaker een volledige aflevering aan het meisje met de piercings, tattoos en roze pumps.

In de eerste twee afleveringen van de VTM-reeks kwam Kim Van den Broeck al enkele keren aan bod. De jonge vrouw geraakte op haar zeventiende verslaafd aan drugs. Speed, amfetamines. Om aan geld te raken, pleegde ze diefstallen. "Kim was geen moordenares. Ze was alleen maar het slachtoffer van een spiraal van kleine delicten en veroordelingen die haar almaar verder de dieperik introkken", zegt Luk Alloo. "Ze had eigenlijk nooit in de gevangenis mogen belanden, maar had moeten worden verzorgd, bijgestaan en begeleid. Maar dat is, tot grote schande van het systeem, nooit gebeurd."

Toen hij Van den Broeck in de zomer van 2013 interviewde, had ze zes maanden voordien al een zelfmoordpoging ondernomen. "Niemand heeft haar nadien opgevangen of begeleid. Integendeel. Na een stomme overtreding in de gevangenis werd ze naar de isolatiecel gestuurd. Drie weken tucht, waarbij zelfs haar moeder haar niet meer mocht ontmoeten zonder glas tussen hen in. Je moet weten dat Kim het intiem bezoek in een apart kamertje steevast spendeerde om met haar ma te knuffelen. Om dat béétje aandacht dat ze nodig had, toch maar te krijgen. Uitgerekend dat werd haar dan afgepakt. Da's toch waanzin?"

"Ik heb overwogen om Kim uit de reeks te laten", vervolgt Alloo. "Maar haar ouders, die gescheiden van elkaar leven en donderdag uitgebreid hun verhaal doen, stonden erop dat alles uitgezonden zou worden. Kim heeft heel graag aan mijn programma meegewerkt. Onze gesprekken waren ook goed en verhelderend. Ik vind het dan ook vreselijk dat ik haar wanhoopsdaad niet heb zien aankomen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Al 574 Vlaamse buurten houden zelf oogje in het zeil

Al 574 Vlaamse buurten houden zelf oogje in het zeil

http://static0.hln.be/static/photo/2014/16/12/11/20140217070806/media_xll_6494216.jpg

Vlamingen, en vooral Antwerpenaren, maken zich ernstige zorgen over hun veiligheid. Dat blijkt uit cijfers over het aantal buurtinformatienetwerken (BINs). Op 1 januari van dit jaar waren er exact 574 in Vlaanderen, een verdubbeling tegenover 2007, met alles samen een kleine 45.000 leden.

Wallonië en Brussel - nochtans ook geplaagd door inbraken en diefstallen - tellen dan weer amper 37 BINs. "Daar hebben ze schrik om dieven te verklikken", zegt een politiebron.

Begin 2007 waren er 359 in ons land, waarvan ongeveer 95% in Vlaanderen. En het aantal blijft toenemen. Intussen zijn er in het hele land 611. Daarvan zijn er slechts 36 opgericht in Wallonië en 1 in Brussel - meer bepaald in Ganshoren, met in totaal 320 leden. In Vlaanderen zijn maar liefst 44.680 particulieren en handelaars aangesloten. (br.hln)


» Reageer (0)
16-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vechten voor geluksstokjes tijdens Japans naaktfestival

Vechten voor geluksstokjes tijdens Japans naaktfestival

http://static2.hln.be/static/photo/2014/16/9/4/20140215200535/media_xll_6491119.jpg

Ze zijn met meer dan negenduizend, allemaal enkel gehuld in een lendendoek. Wie zijn ze, wat doen ze, deze Japanners? De sleutelwoorden zijn: Hadaka Matsuri.

Dat is het zogenaamde jaarlijkse Naaktfestival, dat al 500 jaar lang plaatsvindt in de Saidaijitempel in het Japanse Okayama. De duizenden deelnemers krijgen eerst een koude douche te verwerken om hun zo goed als naakte lichaam te zuiveren. Vervolgens kijken ze reikhalzend uit naar de priester die vanop vier meter hoogte geluksstokjes in de menigte werpt.

Het is drummen en zelfs stevig vechten om zo'n setje heilige shingi - van vier centimeter diameter en twintig centimeter lengte - te kunnen bemachtigen. Want wie prijs heeft, kan er volgens de Japanse traditie weer een vol jaar tegen voor zijn dosis geluk... (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deense dierentuin belooft dat giraf Marius-2 blijft leven

Deense dierentuin belooft dat giraf Marius-2 blijft leven

http://oi61.tinypic.com/330vlae.jpg

De Jyllands Park-dierentuin in het westen van Denenmarken heeft zich bedacht: de giraf Marius hoeft niet te worden afgemaakt. De dierentuin kondigde eerder deze week aan dat ze mogelijk een mannetjesgiraf moest doden omdat er een vrouwtjesgiraf zou arriveren. De mannen zouden anders om de nieuwkomer gaan vechten.

Er werd binnen en buiten Denemarken woedend gereageerd op de aankondiging van Jyllands Park Zoo.

De mededeling kwam daags nadat bekend was geworden dat de dierentuin van Kopenhagen een mannelijke giraf had gedood om inteelt te voorkomen. Toevalligerwijs heet ook die giraf Marius. De directeur van die dierentuin alsook andere medewerkers ontvingen doodsbedreigingen in de afgelopen week.

'Marius-1' was echter al gedood, Marius-2 was nog altijd in leven. De directie ziet nu af van het plan, zo is te lezen op Facebook onder de kop: "Probleem opgelost. Er komt (voorlopig) geen vrouwelijke giraf naar Jyllands Park. "Daarom kunnen we uiteraard allebei onze (mannelijke) giraffen houden", aldus de verklaring.

De dierentuin zegt dat er sprake is van een misverstand. Er zou nooit een echt plan zijn geweest de giraf te doden. Naar aanleiding van de dood van Marius-1 had Jylland in een reactie een hypothetische situatie beschreven. Marius-2 heeft nooit hoeven vrezen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China gaat voor langste onderwatertunnel ter wereld

China gaat voor langste onderwatertunnel ter wereld

http://static3.hln.be/static/photo/2014/8/1/5/20140216084952/media_xll_6492080.jpg

Is het Oosterweeltracé in Antwerpen echt zo indrukwekkend? Het kan altijd nog (een pak) straffer. China gaat immers voor de langste onderwatertunnel ter wereld en zal het huidige record zo maar even meer dan verdubbelen.

Er gaapt via het land een afstand van 1.287 kilometer tussen Dalian (noorden) en Yantai (oosten). Een tunnel van 122 kilometer onder de Bohai Baai zou de af te leggen weg serieus inkorten. De tunnel verbindt ook de hogesnelheidslijn tussen het noorden en het zuiden van China.

Op dit moment heeft buurland en rivaal Japan de langste tunnel op het palmares staan. De Seikantunnel klokt af op 53,9 kilometer. Maar volgend jaar komt Zwitserland af met de aflevering van de Gotthard-basistunnel die 57,1 kilometer lang zal zijn.

Toch is dat is allemaal klein bier vergeleken met het gigantische bouwproject van China, dat het vorige record hoe dan ook meer dan verdubbelen zal.

Het ambitieuze Aziatische land is dan ook niet aan zijn proefstuk toe. Met de Grote Muur die 21.000 kilometer bestrijkt, met 's werelds langste netwerk van hogesnelheidslijnen, met de langste bruggen en de hoogste wolkenkrabbers.

En toch zal het allemaal niet zo vanzelfsprekend zijn. De Bohai Baai is gevoelig voor aardbevingen en de tunnel zal door twee breuklijnen lopen. De ingenieurs willen vooral leren van het voorbeeld van de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

De werken zullen aanvatten in 2015 of 2016. (br.hln)


» Reageer (0)
15-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugge een van de meest romantische bestemmingen ter wereld

Brugge een van de meest romantische bestemmingen ter wereld

http://oi57.tinypic.com/2b1f83.jpg

De Amerikaanse nieuwswebsite Business Insider heeft Brugge verkozen als een van de zeven meest romantische reisbestemmingen ter wereld, naast steden als Bali, Buenos Aires en Fez.

De site omschrijft Brugge als 'sprookjesachtig' en prijst de kasseistraten, de pleintjes en de reitjes aan als romantische trekpleisters. Ook het Belfort, het Begijnhof en een rit per koets behoren tot de absolute aanraders, net als een bezoekje aan De Karmeliet.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Clijsters tenniste jarenlang met driedubbele hernia

Clijsters tenniste jarenlang met driedubbele hernia

http://static0.hln.be/static/photo/2014/15/11/10/20140215082709/media_xll_6489370.jpg

Kim Clijsters speelde het hele tweede deel van haar carrière met een driedubbele hernia in de nek. Ze zei dat gisteren terloops terwijl ze de accupunctuurkamer in het kabinet van haar osteopaat Sam Verslegers toonde, maar verklaarde zich later nader: "Ik sukkel daar al zeven jaar mee", zuchtte ze. "Daardoor zit mijn rug vanboven vaak helemaal vast. Voorlopig stel ik een operatie uit - zolang het leefbaar is."

Toch wel straf dat Clijsters met dat 'ongemak' de beste resultaten uit haar loopbaan behaalde. Drie grandslamtitels en een comeback om u tegen te zeggen. Nooit eerder liet Clijsters vallen dat ze last had van deze serieuze blessure. Al was een nekletsel op het toernooi van Parijs in haar voorlaatste jaar op de tour wel mede de aanzet tot een 'fin de carrière' vol fysieke ongemakken.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het geheim achter de strakke buik van kunstschaatssters

Het geheim achter de strakke buik van kunstschaatssters

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/8/0/20140214163841/media_xll_6487905.jpg

In de aansluitende sportpakjes valt op hoe strak de buik van kunstschaatssters op de Olympische Winterspelen zijn. De Amerikaanse atlete Gracie Gold deelt het  geheimen van haar slanke lijn.

Gold houdt zo van schaatsen omdat het je een atletisch, elegant en mooi gevoel geeft. Dat is wat de sport voor haar zo speciaal maakt. Om sterk te blijven voor alle evenwichtsoefeningen en pirouettes concentreert ze zich op haar buikspieren in het fitnesscentrum. 

Het liefst werkt ze met een fitnessband waarmee ze draaioefeningen. Dit pakt vooral de buikspieren boven de heupbeenderen aan. Door regelmatig deze routine te herhalen krijg je een slankere taille. Neem een elastische fitnessband en doe deze rond een paal of bank ter hoogte van je ellebogen. Ga op een afstand staan waardoor je een gematigde weerstand hebt, neem de uiteinden vast je met beide handen voor je.

Je handpalmen zijn naar je lichaam gericht. Hou je armen geplooid zodat de uiteinden voor je navel zitten. Draai je naar rechts en dan naar links. Zorg ervoor dat je onderlichaam op dezelfde plaats blijft en je rug recht is. Doe twee sets van 10 langs elke kant. Als je moe wordt en je je heupen begint te bewegen, kun je beter meer sets met minder oefeningen en meer rustpauzes doen. Probeer dan bijvoorbeeld vier sets van zes af te werken. (br.hln)


» Reageer (0)
14-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waartoe wachtlijsten rusthuizen leiden: dame van 102 moet geduld hebben

Waartoe wachtlijsten rusthuizen leiden: dame van 102 moet geduld hebben

http://static1.hln.be/static/photo/2014/15/9/3/20140214140036/media_xll_6487413.jpg

"Mail gekregen van Gentenaar die voor zijn moeder van 102 dringend een rusthuis zoekt. Ze staat op een wachtlijst", twitterde N-VA-parlementslid Siegfried Bracke vanochtend. Een schrijnend voorbeeld van de prangende toestand van de bejaardenopvang in Vlaanderen. Maar een eenduidige oplossing is vooralsnog niet in zicht.

"Reeds twee maanden ben ik op zoek naar een rusthuis voor mijn moeder van 102 jaar", schrijft de man in zijn vraag om hulp. "Ik kan heel goed begrijpen dat er wachttijden zijn. Maar steeds worden dezelfde vragen op mij afgevuurd in verband met de 'KATZ-schaal, inschrijfperiode', enzovoort. 'De wachtlijst is lang en de persoon is nog maar weinig hulpbehoevend.' Ik kan u verzekeren dat het mens van honderdentwee niet meer in staat is om nog alleen te leven, zelfs niet met zorgen aan huis. Avonden en weekends ziet ze absoluut niet meer zitten alleen."
                   
Het probleem van wachtlijsten in de ouderenzorg is lang niet nieuw en schrijnende voorbeelden als dit zijn legio. "De materie is te complex om over dit geval een oordeel te vellen", legt Bram Verschuere uit, die zich als docent overheidsmanagement aan de UGent onder meer bezighoudt met welzijnsbeleid. "In tegenstelling tot in de gehandicaptenzorg hanteren de rusthuizen geen centrale wachtlijsten (wat ons werd bevestigd bij het Vlaamse Agentschap Zorg & Gezondheid, nvdr). Dat betekent dat veel ouderen op verschillende wachtlijsten tegelijk staan, waardoor die allemaal kunstmatig langer worden. Bovendien zijn er ook regionale verschillen."

De denktank Itinera schatte anderhalf jaar geleden dat in Vlaanderen zo'n 109.000 tot 163.000 ouderen op een wachtlijst staan bij een rusthuis, terwijl ook slechts 41 procent van de vraag naar serviceflats kan worden ingevuld. En ook in dagcentra zou amper 55 procent van de gegadigden een plaats vinden. Itinera stelde toen dat het aanbod van ouderenzorgvoorzieningen te beperkt is en dat er veel te weinig wordt gedaan aan de uitbouw ervan.

Het belangrijkste probleem is dat de ouderenzorg de vergrijzing niet kan bijhouden, aldus Itinera. Tegen 2050 komen er 800.000 65-plussers bij en 300.000 extra inwoners ouder dan 85 jaar, zo bevestigde Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen vorige week nog. In totaal zal dan 28 procent van de bevolking ouder zijn dan 65 jaar, tegenover 18 procent vandaag. Daarvoor zullen 300.000 extra woongelegenheden voor ouderen nodig zijn.

Eén van gangbare denkpistes is om de rusthuizen te privatiseren. Die discussie kwam pas opnieuw op gang naar aanleiding van de 'pyjamadagen' in een rusthuis in Zelzate, als protest tegen een mogelijke privatisering. Een debat waarin - ondanks de ontegensprekelijke hoogdringendheid - nog veel water door de Rijn zal moeten stromen. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom vrouwen onnodig sterven in Saoedi-Arabië

Waarom vrouwen onnodig sterven in Saoedi-Arabië

http://static3.hln.be/static/photo/2014/6/10/11/20140213175355/media_xll_6485561.jpg

In Saoedi-Arabië heerst een fatwa die vrouwen verbiedt om een dokter te raadplegen zonder aanwezigheid van een voogd. De regel kostte recent nog het leven aan een studente in de hoofdstad Riyad. Ze mocht na hartfalen niet gereanimeerd worden omdat er geen voogd aanwezig was.

Een lid van de hoogste religieuze autoriteit in Saoedi-Arabië heeft in een krant een fatwa verdedigd: "Vrouwen geven blijk van onverschilligheid wanneer ze dokters consulteren zonder de aanwezigheid van een Mahram (een wettelijke voogd), en dat is verboden door de religie", zei sjeik Qays al-Moubarak, lid van de Raad van de Oelema's in Saoedi-Arabië.

Een doktersbezoek zou er volgens de fatwa toe kunnen leiden dat een vrouw haar lichaamsdelen laat zien aan de dokter. Dat is niet toegelaten, behalve in noodgevallen.

In 2002 kwamen vijftien jonge meisjes om in brand in hun school in Mekka. De politie had toen hun evacuatie verboden omdat ze niet volgens de vestimentaire code van de islam gekleed waren.

Saoedi-Arabië is een ultraconservatief koninkrijk waar de islam zeer strikt toepast wordt. Vrouwen mogen er niet werken, reizen of trouwen zonder toestemming van een voogd. Het is het enige land waar vrouwen ook niet mogen autorijden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilderij Francis Bacon geveild voor meer dan 50 miljoen euro

Schilderij Francis Bacon geveild voor meer dan 50 miljoen euro

http://static0.hln.be/static/photo/2014/1/16/10/20140214011000/media_xll_6486145.jpg

Een portret dat de Britse expressionistische kunstschilder Francis Bacon gemaakt heeft van zijn geliefde en zijn muze George Dyer, is gisteren tijdens een veiling in Londen voor 42,2 miljoen pond (51,4 miljoen euro) onder de hamer gegaan. Dat heeft het veilinghuis Christie's meegedeeld.

Het gisterenavond geveilde werk "Portrait of George Dyer Talking" werd geschilderd in 1966, toen Bacon volgens heel wat kunstkenners op de top van zijn kunnen was.

Het bedrag van 51,4 miljoen euro is een recordsom voor Christie's in Europa, zo meldt het veilinghuis nog. Voor de in 1992 overleden Bacon gaat het niet om een nieuw record, want zijn drieluik "Three Studies of Lucian Freud" werd in november vorig jaar nog voor 106,2 miljoen euro geveild in New York.

Een ander werk van Bacon, "Study for a Portrait", veranderde tijdens dezelde veiling nog voor 2,7 miljoen pond (3,2 miljoen euro) van eigenaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huidige campagnes tegen pesten zijn belachelijk

"Huidige campagnes tegen pesten zijn belachelijk"

http://static3.hln.be/static/photo/2014/14/11/10/20140214061219/media_xll_6486310.jpg

De campagnes tegen pesten moeten dringend harder en choquerender, zo bepleiten de organisaties tegen pesten en campagnemakers in Het Laatste Nieuws. Hun vraag komt er nadat een 14-jarige jongen uit Burst (Erpe-Mere) woensdag wellicht na pesterijen uit het leven stapte.

"Gewoon zeggen 'het is niet cool om te pesten' en daar een dansje bij verzinnen, zoals in de nieuwe campagne 'Move Tegen Pesten', is belachelijk", vindt Marc Michils, directeur van de Vlaamse Liga Tegen Kanker en bedenker van veel confronterende campagnes. "Alsof het gaat om een spelletje dat je niet meer mag spelen."

"Pesten kan net zoals roken en te snel rijden dodelijk zijn. Daar hoort dan ook een veel hardere campagne bij met choquerende beelden. Bijvoorbeeld het beeld van een fiets en boekentas naast een treinspoor met de boodschap 'pesten is dodelijk'. Dát zou impact hebben", aldus nog Michils.

Organisaties tegen pesten zijn het daarmee eens. "De softe aanpak die er nu is, is niet voldoende. Dat is bewezen in het onderzoek van 'Klasse' bij 1.200 kinderen: ruim de helft van de kinderen heeft niks aan de dansjes en liedjes tegen pesten", zegt Christian Labinne, voorzitter van de vzw Zinloos Geweld.

Ook Sibille Declercq van kinder- en jongerentelefoon Awel is het daarmee eens. "Vooral voor tieners is een andere aanpak nodig. De dansjes en liedjes van de huidige campagne 'Move tegen pesten' zijn leuk voor jonge kinderen, maar hiermee zul je geen jongeren bereiken. Die lachen daarmee."


Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn, op het gratis noodnummer 1813. (br.hln)


» Reageer (0)
13-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poes of weerwolf?

Poes of weerwolf?

Klik op de foto om het filmpje te bekijkenFokkers uit de Amerikaanse staat Tennessee hebben het nieuwe kattenras gecreeërd. De 'Lykoi' is een poes maar gedraagt zich eerder als een hond. Door de genetische mutatie van de kortharige huiskat heeft de Lykoi geen haar rond de ogen, neus en bek, waardoor het dier op een kleine weerwolf lijkt.

Vrij vertaald uit het Grieks staat 'Lykoi' voor 'wolfskat'. De nieuwe poes heeft plukken haar op de rest van het lichaam en "de persoonlijkheid van een wilde hond". Volgens de website van de fokkers "jagen ze graag in huis op wat ze maar kunnen vinden". En voorts: "Ze zijn behoedzaam voor vreemden maar worden snel heel aanhankelijk en gezinsvriendelijk".

"Er is geen menselijke tussenkomst geweest om de kat te creeëren", verklaart fokker Johnny Gobble. "Hun bijzondere gen is een natuurlijke mutatie in de populatie van huiskatten. Wij hebben simpelweg de genetica van natuurlijke processen gebezigd".

Gobble en zijn medewerkers hebben verscheidene tests uitgevoerd om genetische ziektes uit te sluiten. Gezien de vreemde vacht van de Lykoi kwamen er dermatologen van de universiteit van Tennessee aan te pas om groen licht te verkrijgen voor het kweekprogramma.

Die ontdekten dat sommige haarwortels van de kat onvoldoende componenten bezaten om haar te produceren. Na verloop van tijd kan de Lykoi zelfs volledig kaal worden. DNA-tests hebben uitgewezen dat de Lykoi niet verwant is met de Sphinx, de bekende haarloze katten.

In de hele wereld zijn er nog maar zeven fokkers die Lykoi leveren. Momenteel zijn er veertien nesten met kittens. Volgens Gobble worden kwekers overstelpt met vragen naar de bijzondere poezen. Zelf krijgt hij elke dag een tiental geïnteresseerde kopers aan de lijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je moet weten over hoofdpijn

Wat je moet weten over hoofdpijn

http://static1.hln.be/static/photo/2014/5/3/12/20140213144509/media_xll_6484857.jpg

We hebben allemaal wel eens last van hoofdpijn, maar hoeveel weet je er eigenlijk over? De heren van Head Squeeze bogen zich over het probleem en kwamen op de proppen met een heleboel interessante weetjes. Wij zetten ze voor jou op een rij.

Eerst en vooral bestaan er verschillende soorten, denk maar aan spanningshoofdpijn en vasculaire hoofdpijn (migraine, clusterhoofdpijn).

Geen pijn aan het brein
Je hersenen zelf kunnen geen pijn ervaren, wat dus wil zeggen dat je nooit rechtstreeks hoofdpijn van je brein krijgt. De prikkels komen uiteraard wel van gebieden rond de hersenen. Zo is je (hoofd)huid gevoelig voor pijn, maar ook de botstructuren in onder meer je neus, oren en mond.

Spanningshoofdpijn
Dit type hoofdpijn ontstaat wanneer je spieren iets te lang samengetrokken worden. Die spierspanning, vaak vanuit je nek, gezicht en hersenvliezen (weefsel rond je brein), irriteert je pijnrecepteren, die op hun beurt een signaal sturen naar de sensorische cortex in je hersenen. Hierdoor ervaar je deze prikkels als pijn. De grote boosdoeners zijn onder meer emotionele stress of slecht zicht (bijvoorbeeld door een verkeerde bril).

Paracetamol
Heel vaak grijpen we naar paracetamol om de pijn te verlichten. Deze medicatie doet zijn werk in de hersenen zelf, waar het de werking van prostaglandines saboteert. Dit zijn de chemicaliën die pijn en ontsteking uitlokken.

Migraine
Deze intense vorm van pijn valt onder de noemer vasculaire hoofdpijn. Migraines worden wellicht veroorzaakt door een wijziging in de bloeddoorstroom in de aderen die naar en doorheen je hersenen lopen. Feit is dat wetenschappers nog steeds geen heldere verklaring hebben voor het ontstaan van een migraine. Een eerste theorie stelt dat spasmen in de cerebrale bloedvaten de bloedtoevoer naar het brein verminderen, wat leidt tot een lokaal tekort aan zuurstof. Een tweede hypothese is dat er zwelling ontstaat in de bloedvaten, wat voor druk op de zenuwen zorgt.

Uitgelokt
Wat wel al geweten is, is dat migraines uitgelokt kunnen worden door ondermeer het weer, slechte nachtrust, een ongezond eetpatroon en stress. Ze kunnen een mens urenlang kwellen, van gemiddeld 4 tot zelfs 72 uur. Bij ongeveer 1 op de 5 migrainelijders wordt de hoofdpijn voorafgegaan door visuele kwalen, zoals lichtflitsen of zigzag-lijnen voor de ogen. Vermoedelijk heeft het hormoon serotonine hier iets mee te maken, wat slecht nieuws is voor vrouwen, aangezien ze vaker hormonale veranderingen ondergaan. Hierdoor zijn ze opvallend gevoeliger voor hoofdpijn.

Clusterhoofdpijn
Deze extreme vorm van hoofdpijn kan weken tot maanden duren. Meestal worden ze aan één kant van het hoofd gevoeld of enkel en alleen rond het oog. Ook van clusterhoofdpijn ligt de precieze oorzaak nog niet vast, al wordt, net als bij migraine, met de vinger gewezen naar de bloedstroom in en naar de hersenen. Stoffen die hierop inspelen, zoals alcohol en cafeïne, zouden wel eens de aanleiding kunnen geven. Wie bijvoorbeeld sloten koffie drinkt en dan plots stopt, krijgt een stormloop van bloed naar het brein. Ook te veel en te lang pijnstillers nemen, zou een boosdoener zijn omdat het je pijnregulatie volledig ontregelt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Limburgse Ida (89) weet van geen ophouden en opent nieuwe boetiek

Limburgse Ida (89) weet van geen ophouden en opent nieuwe boetiek

http://static0.hln.be/static/photo/2014/8/15/14/20140213143231/media_xll_6484784.jpg

Dat we allemaal wat langer zullen moeten werken, weten we al. Maar Ida Boonen uit Neerpelt gaat wel heel ver. De 89-jarige vrouw opent binnenkort een nieuwe boetiek. Het huurcontract is getekend, de kleren liggen klaar om in de rekken gehangen te worden. "Mijn kinderen begrijpen het niet. Maar ik ben nog veel te goed om thuis niets te zitten doen."

Ida Boonen heeft een duidelijk levensmotto, zegt ze: "Wie niet steelt of erft, zal werken tot hij sterft." Al bijna 65 jaar verkoopt ze dameskleding in de Stationsstraat in het Noord-Limburgse Neerpelt. Een tijd geleden verkocht ze haar winkelpand aan een projectontwikkelaar en sindsdien houdt ze uitverkoop. Maar hoe dichter ze bij haar pensionering kwam, hoe harder Ida begon te twijfelen. En dus ging ze op zoek naar een ander pand om een nieuwe winkel te openen. Ze vond een perfecte ruimte op nauwelijks 100 meter van haar huidige zaak. "Volgende maand hoop ik de nieuwe boetiek te openen", zegt Ida. "Ik voel me veel te goed om te stoppen. Ik speel drie keer per week bridge, mijn geheugen is tiptop in orde. En fysiek kan ik het ook allemaal nog goed aan. Mijn leeftijdsgenoten zijn allemaal al dood of zitten in het rusthuis. Maar ik word niet oud doordat ik elke dag jonge mensen zie."

Met 'jonge mensen' bedoelt Ida haar cliënteel, stuk voor stuk vrouwen op respectabele leeftijd. "Ja, dat is eigenlijk wel waar", lacht ze. "De kledij die ik verkoop is klassiek en niet onderhevig aan mode. Mijn klanten zijn niet de jongste vrouwen hier in het dorp. Maar zelfs hun monden vallen open als ze beseffen dat ik hier al in de winkel stond toen zij nog naar school gingen."

Ida en haar man begonnen in 1949 met een stapeltje nieuwe kleren die Ida van haar ouders kreeg. "Zij hadden een kledingwinkel in Hamont-Achel, Boonen Textiel. Daarvan heb ik Botex afgeleid. In april zal mijn winkel 65 jaar bestaan, maar dat zullen we dus in een gloednieuw pand vieren."

In mei wordt Ida 90 jaar. Haar kinderen hadden liever gehad dat ze op die gezegende leeftijd niet meer dagelijks in haar winkel zou staan. "Ze zijn niet enthousiast over mijn plannen", zegt Ida. "'Wie doet dat nog op zijn negentigste?', vroegen ze. Ik had gehoopt dat mijn zoon of één van mijn vier dochters de zaak zou overnemen, maar ik denk dat ze tijdens hun jeugd gezien hebben hoe moeilijk de verkoop is. Ik ga binnenkort wel op zoek naar een jonge juffrouw die Botex na mij wil voortzetten."

Ida is niet van plan haar nieuwe boetiek te vullen met de niet-verkochte restjes van de vorige. "Vorige week ben ik nog in Brussel geweest om vijftig jassen te bestellen voor volgende winter. Normaal rij ik altijd zelf op een rustige zondag, maar deze keer heb ik een taxi gebeld. Om vijf uur 's morgens stond ik al klaar om te vertrekken. Het zijn allemaal mantels van Duitse topkwaliteit en de beste lamswol. 'Daar moogt ge gerust 350 euro voor vragen, mevrouwke', zei de verkoper. In Hasselt misschien, maar dat durf ik hier in Neerpelt toch niet hoor (lacht)."

Momenteel is 15% van de zelfstandigen 60 jaar of ouder, tien jaar geleden was dat nog maar 10%. "Over hoeveel 80-plussers daar nog bij zijn, hebben we geen gegevens", zegt Luc Ardies van Unizo. "Je hoort wel eens spreken over een 80'er die nog steeds achter de tapkraan van zijn café staat. Maar iemand die op die leeftijd nog een nieuwe zaak opent, is hoogst uitzonderlijk. Als deze vrouw het fysiek aankan, denk ik dat haar winkel een succes kan worden. Veel oudere vrouwen vinden hun gading niet meer in de meeste boetieks, want die mikken op een almaar jonger publiek. Marketingtechnisch lijkt een kledingwinkel voor mensen op leeftijd een veelbelovende niche." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiener die voor trein sprong in Erpe-Mere jarenlang gepest

Tiener die voor trein sprong in Erpe-Mere jarenlang gepest

http://static3.hln.be/static/photo/2014/4/6/2/20140213071234/media_xll_6483602.jpg

De jongen die gisteren in Erpe-Mere voor de trein sprong op weg naar school werd gepest. Het parket van Oudenaarde is momenteel bezig met het onderzoek naar de pesterijen, die al op de lagere school begonnen zouden zijn. Het geval van de jonge, levensmoeë Brecht is niet alleenstaand: vorig jaar in april stapte een 13-jarige tiener uit Bredene uit het leven, in december 2012 sprong een jongen (14) uit Ternat van een brug op weg naar school.

Begin januari had de tiener zich nog op sociaalnetwerksite Facebook afgevraagd wie hem zou missen moest hij dood gaan. Brechte kampte al erg jong met een huidziekte, waardoor hij al jarenlang gepest werd door zijn klasgenoten op het Sint-Paulusinstituut in Herzele. Hierdoor was hij erg eenzaam en liep hij vaak alleen over de speelplaats.

Die pesterijen gingen van verbale beledigingen tot met lichamelijk geweld. Momenteel onderzoekt de politie of de pesters daadwerkelijk de aanleiding hebben gegeven tot de wanhoopsdaad van de jongen. Plaatsvervangend burgemeester William De Windt wilde gisteren weinig kwijt over het onderzoek. Hij deelde wel mee dat de politie de zaak heel ernstig neemt. Directeur ad-interim Inge De Laet liet weten dat het Sint-Paulusinstituut meewerkt aan het onderzoek maar dat ook zij voorlopig weinig informatie heeft.

De reacties op Facebook zijn niet bepaald mild voor de daders. Familieleden lieten op de sociaalnetwerksite een persoonlijke boodschap achter voor de verantwoordelijke leeftijdsgenoten: "Bedankt pesters, voor het ruïneren van mijn neefjes leven! Het leven van een jongen van 14 zo kapotmaken is het wreedste dat je kan doen."

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilderij Gerhard Richter geveild voor 21 miljoen

Schilderij Gerhard Richter geveild voor 21 miljoen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/11/11/13/20140213101657/media_xll_6483913.jpg

Het abstracte schilderij 'Wand' van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter is gisteravond in Londen geveild voor 17,4 miljoen pond (meer dan 21 miljoen euro).

Veilinghuis Sotheby's heeft de identiteit van de koper niet bekendgemaakt.

Wand vertoont een rood vlak met blauwe strepen. De uit de DDR afkomstige Richter (82) schilderde het in 1994. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan Hoet opnieuw in 'kritieke toestand' in ziekenhuis

Jan Hoet opnieuw in 'kritieke toestand' in ziekenhuis

http://static0.hln.be/static/photo/2014/6/5/10/20140210125635/media_xll_6474370.jpg

Jan Hoet blijft sukkelen met zijn gezondheid. De kunstkenner liet enkele dagen geleden nog weten dat hij voortaan naar de dokters luistert en dat hij het rustiger aan ging doen, maar sinds zondagavond ligt hij opnieuw in het ziekenhuis, schrijft Het Nieuwsblad. Over de reden en de ernst van de opname is niets geweten, maar volgens zijn zoon verkeert Hoet opnieuw in kritieke toestand.

Jan Hoet werd de voorbije jaren niet gespaard. Hij overwon kanker, overleefde een kunstmatige coma, was dialysepatiënt met één nier en klapte in 2012 op de luchthaven van Hamburg in mekaar na een hartstilstand. Op 12 januari dit jaar kroop hij opnieuw door het oog van de naald toen hij op weg naar het UZ-Gent voor een nachtelijke nierdialyse geveld werd door een tweede hartstilstand.

Toch heeft Hoet er altijd de moed ingehouden. Schrik dat het licht voorgoed zou uitgaan, heeft hij nooit gehad. "Waarom zou ik schrík hebben? Ik ben geen klagend type, ik relativeer alles. Wat komt, dat komt. Ik maak me daar geen zorgen over. ­Eigenlijk voel ik me als een jong kind, dat geniet van elke dag. Ik weet ook niet wat de toekomst brengt." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veerle Baetens tekent bij agentschap van Al Pacino en Jodie Foster

Veerle Baetens tekent bij agentschap van Al Pacino en Jodie Foster

http://static1.hln.be/static/photo/2014/10/10/11/20140212232701/media_xll_6483266.jpg

Veerle Baetens heeft een contract ondertekend bij het Amerikaanse talentenagentschap ICM Partners. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) .

ICM Partners is een agentschap dat talent vertegenwoordigt in film en televisie, literatuur, muziek en nieuwe media. Het filmdepartement van het agentschap heeft onder meer Spike Lee, Al Pacino, Richard Gere, Jodie Foster, Maggie Smith, Christoph Waltz, Christina Hendrickx en Sofia Coppola onder zijn hoede.

Baetens won in december nog een European Film Award als beste Europese actrice, voor haar rol in 'The Broken Circle Breakdown'. Die film sleepte een oscarnominatie in de wacht in de categorie Beste Niet-Engelstalige film.

Enkele dagen geleden raakte al bekend dat Felix van Groeningen, de regisseur van 'The Broken Circle Breakdown', getekend heeft bij een Amerikaans agentschap. Bij hem gaat het om Creative Artists Agency, dat ook al Matthias Schoenaerts onder contract heeft. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kannibalistisch restaurant serveerde mensenhoofden

Kannibalistisch restaurant serveerde mensenhoofden

http://static2.hln.be/static/photo/2014/2/13/12/20140212155206/media_xll_6482232.jpg

Agenten hebben elf mensen gearresteerd en een hotelrestaurant gesloten nadat er twee mensenhoofden gewikkeld in cellofaan werden aangetroffen. De politiediensten deden de lugubere ontdekking in de Nigeriaanse stad Anambra.

Het mensenvlees werd blijkbaar als een dure delicatesse verkocht. Zelfs geroosterde hoofden stonden op het menu volgens de autoriteiten. Daarnaast vonden de agenten een heel wapenarsenaal en ontelbare mobieltjes.

"Wat gebeurt er toch allemaal in dit land?", reageerde een geestelijke die tot zijn verbijstering onbewust mensenvlees bleek te hebben gegeten in het restaurant. "Ik begin echt schrik te krijgen van de mensen in dit deel van de wereld. (br.hln)


» Reageer (0)
12-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Officieel: griep is in het land

Officieel: griep is in het land

http://static2.hln.be/static/photo/2014/1/9/8/20140212124849/media_xll_6481718.jpg

De griep is in opmars, al is het nog te vroeg om van een epidemie te spreken. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) op basis van zijn meest recente cijfers.

"Tussen 3 en 9 februari consulteerden ongeveer 165 personen op 100.000 inwoners hun dokter met een griepaal syndroom", aldus dr. Viviane Van Casteren, diensthoofd gezondheidszorgonderzoek bij het WIV. Toch zijn nog niet alle criteria voor een epidemie vervuld: daarvoor moet de epidemische drempel immers minstens twee opeenvolgende weken overschreden worden.

De stijging van het aantal griepgevallen doet zich voor in alle leeftijdscategorieën, behalve bij de 65-plussers, en komt in gelijke mate voor in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, aldus het WIV.

Tot op heden stemmen de varianten van het virus die in België circuleren overeen met die in het griepvaccin. Personen die tot een risicogroep behoren (personen ouder dan 65, zwangere vrouwen vanaf het tweede trimester, mensen met een chronische ziekte) en die nog niet zijn gevaccineerd, worden dan ook aangeraden zich snel te laten vaccineren. Het duurt immers gemiddeld twee weken vooraleer het vaccin effectief is.

Het WIV voegt nog toe dat iedereen kan helpen om de griepoverdracht te beperken, bijvoorbeeld door in een zakdoek te hoesten en de handen regelmatig te wassen. Wie griepsymptomen heeft, blijft best thuis. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer honden gestolen

Steeds meer honden gestolen

http://static1.hln.be/static/photo/2014/1/11/3/20140212062453/media_xll_6480768.jpg

Vorig jaar werden in België 2.928 honden aangegeven als verloren of gestolen. Dat is een stijging met 21 procent tegenover 2012, zo schrijven Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure op basis van cijfers van de Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie van Honden (BVIRH).

Het BVIRH spreekt van een echte plaag en vermoedt in veel gevallen kwaad opzet. Vooral de populaire rassen chihuahua, jack russel en de border collie lopen volgens BVIRH-directeur Léonard Monami gevaar. De vereniging weet ook nog dat de verkoop van honden voor het eerst sinds 2005 weer is gestegen: 156.799 exemplaren vonden in 2013 een eigenaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afrika krijgt clitoris-kliniek voor verminkte vrouwen

Afrika krijgt clitoris-kliniek voor verminkte vrouwen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/10/6/20140211175256/media_xll_6479781.jpg

Als eerste land in Afrika krijgt Burkina Faso een kliniek voor vrouwelijke slachtoffers van genitale verminkingen. Ze kunnen er hersteloperaties ondergaan aan clitorissen en schaamlippen die het mogelijk kunnen maken weer een orgasme te beleven. Initiatiefnemer is een niet-gouvernementele organisatie die samenwerkt met een soortgelijke kliniek in de Verenigde Staten.

Het omstreden ziekenhuis opent op 7 maart zijn deuren in de stad Bobo-Dioulasso, de op een na grootste stad in het West-Afrikaanse Burkina Faso, meldt het Franse persbureau Agence France Presse (AFP).  De initiatiefnemers haalden de mosterd naar eigen zeggen bij een kliniek in San Francisco. Die biedt dergelijke 'hersteloperaties' voor vrouwen al aan. De chirurgen beweren slachtoffers het gevoel in hun clitoris te kunnen teruggeven met zelfs weer kans op een orgasme.

Weer genieten
De hersteloperaties in de kliniek in Burkina Faso duren ongeveer 45 minuten en zijn gratis. Er staan volgens de betrokkenen al 300 vrouwelijke slachtoffers van genitale verminking op de wachtlijst. Niet verwonderlijk, vindt woordvoerster Nadine Gary van Clitoraid, de niet-gouvernementele organisatie (NGO) die het ziekenhuis liet bouwen. "Wij geven vrouwen zowel hun waardigheid terug als de mogelijkheid om lichamelijk te genieten, iets wat hen tegen hun wil is ontnomen," zo verklaart ze tegenover het Franse persbureau.

Het ziekenhuis kreeg de naam Kamkazo oftewel Huis voor Vrouwen maar wordt in de volksmond al 'plezierkliniek' genoemd. De Wereldgezondheidsorganisatie van de VN schat dat wereldwijd tussen de 100 miljoen en 140 miljoen vrouwen het slachtoffer zijn geworden van genitale verminking. Dat komt het vaakst voor in landen in het noordoosten en westen van Afrika. Het wegsnijden van de clitoris en schaamlippen is het meest gebruikelijk.    

Het aantal genitale verminkingen in Burkina Faso is al gedaald sinds de ingang van het verbod in 1996, maar onderzoek wees in 2010 uit dat 58 procent van de slachtoffers meisjes zijn bij wie clitoris en/of schaamlippen zijn verwijderd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vermiste klimmer na 34 jaar dood teruggevonden

Vermiste klimmer na 34 jaar dood teruggevonden

http://static2.hln.be/static/photo/2014/6/3/1/20140212070822/media_xll_6480811.jpg

Een helikopterpiloot met een arendsoog merkte een lichaam op, op de top van de Matterhorn. Een politieteam beklom de reus in de Zwitserse Alpen en trof er het lichaam aan van een Britse klimmer. De man werd sinds 1979 vermist.

De politie trof ook nog de uitrusting van de man aan waaronder ook een ijsbijl. Terug beneden gekomen gingen ze snuffelen in hun data, een lijst van 280 vermiste klimmers sinds 1926. Een dna-test bracht aan het licht dat het lichaam een Brit was die in december 1979 'van de radar verdween'. De politie gaf nog mee dat het om een 27-jarige man ging.

Dankzij nieuwe technologieën wordt het steeds makkelijker om vermiste klimmers op te sporen en door de opwarming van de aarde en het smelten van het ijs op bergtoppen komen ook vaker lichamen van klimmers aan de oppervlakte die lang geleden verdwenen zijn.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Shanice Wilson - I Love Your Smile

Shanice Wilson - I Love Your Smile

Klik op de foto om haar te beluisteren


Shanice (echte naam Shanice Wilson, geboren 14 mei 1973) is een Amerikaans zangeres. Ze is vooral bekend van haar hitsingle I love your smile, waarmee ze in Nederland  begin 1991  een nummer 1-hit haalde.

Op 11-jarige leeftijd werd Shanice ontdekt door platenmaatschappij A&M-Records, nadat ze in meerdere talentenshows had opgetreden. In 1990 tekende ze een contract bij Motown. Met de producer Narada Michael Walden scoorde ze een hit met I love your smile. Sindsdien heeft ze enkele singles en albums uitgebracht, maar geen hits meer gescoord in Nederland en België.

Sinds februari 2000 is Shanice getrouwd met de komiek/acteur "Flex" Alexander (echte naam Marc Alexander Knox). Samen hebben ze twee kinderen; dochter Imani Shekinah Alexander en zoon Elijah Alexander

Dankzij haar doorbraak stijgt de voornaam  Shanice enorm in populariteit. In 1991 werden er in Nederland nog maar 3 meisjes met deze voornaam geboren; in 1992 waren dit er 109. Dat is een toename van 3533%. Vanaf 1993 daalt de voornaam weer langzaam in populariteit» Reageer (0)
11-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze voedingsfouten zorgen voor puistjes en rimpels

Deze voedingsfouten zorgen voor puistjes en rimpels

http://static3.hln.be/static/photo/2014/17/13/5/20140210103807/media_xll_6475160.jpg

Heb je last van acne, rimpels of wallen? Je voeding heeft meer invloed op je uiterlijk dan je denkt. Door vier onderstaande voedingsmiddelen te dumpen, kun je al snel en makkelijk je uiterlijk een boost geven.

Melk
Al sinds de jaren 60 brengen studies de consumptie van zuivel met acne in verband. Vroeger gaven artsen patiënten zelfs als raad te stoppen met het drinken van melk. Maar omdat acnemedicatieefficiënter werd, concentreerden dokters zich minder op preventie van puistjes door het schrappen van zuivel. In 2010 toonde een studie het verband tussen de melkconsumptie en acne aan. Nu suggeren Amerikaanse artsen acnepatiënten om melk te schrappen om te kijken of dat helpt.

Suikerbommen
Een team van voedingsexperts ontdekten dat voeding rijk aan koolhydraten of suiker slecht is voor je huid. Het gaat hier om ingrediënten als rozijnen, frisdrank, honing, wit brood, pasta en koekjes. Die doen je niveau van insuline stijgen, wat kan leiding tot ontstekingen in je lichaam als op je huid. Zeker producten als suikerrijke onbijtgranen en koekjes kun je maar beter vermijden.

Bbq
Het verhitten van vlees op hoge temperaturen produceert een chemische reactie tussen vet en proteïne. Het resultaat zijn bestanddelen die advanced glycation end products (AGES) genoemd worden. Deze worden in verband gebracht met oxidatieve stress en ontstekingen die roodheid, dofheid en rimpels veroorzaken. Waardoor je dus ouder gaat lijken. Dit bestanddeel zit ook in frietjes, chips en andere gefrituurde producten. In combinatie met UV-stralen, kan je huid dus echt een pak ouder lijken.

Zout
Chips en verwerkte voeding bevatten veel zout, wat tot de ophoping van water kan leiden. Als je vaak last hebt van opgezwollen lichaamsdelen, zal dit het duidelijkst onder de ogen zijn. Dit komt doordat de huid hier erg dun is. Als je dit bijvoorbeeld combineert met vette snacks die op een hoge temperatuur bereid worden, kan dit het effect van zout versterken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hollywood-ster Shirley Temple (85) overleden

Hollywood-ster Shirley Temple (85) overleden

Klik op de foto om het filmpje te bekijkenDe Amerikaanse actrice Shirley Temple is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bekend gemaakt, meldt de Britse openbare omroep BBC.

Ze overleed in haar huis in Woodside in Californië, omringd door haar familie en naasten.

Temple, die in 1928 geboren werd, werd in de jaren 30 van de vorige eeuw bekend als kindsterretje. Het meisje met de blonde krulletjes speelde in die jaren in meer dan vijftig films, onder andere in 'Bright Eyes', 'Stand Up', 'Cheer' en 'Curly Top'. In 1934 won ze een speciale Jeugdoscar voor haar rol in de film 'Bright Eyes', wat van haar nog steeds de jongeste Oscarwinnares ooit maakt. Op amper 21-jarige leeftijd hield Temple de filmwereld voor bekeken. De laatste keer dat ze in een film was te zien, was in 1949.

In haar latere leven werd de actrice diplomaat. Van 1969 tot 1970 ging ze aan de slag als ambassadrice bij de Verenigde Naties. Vervolgens was ze twee jaar lang Amerikaanse ambassadrice in Ghana (1974-1976). Ook maakte ze het einde van het communistisch tijdperk mee in het toenmalige Tsjechoslowakije (1989-1992).

Temple was tweemaal gehuwd. Eerst stapte ze in het huwelijksbootje met John Agar. Met haar tweede echtgenoot Charles Alden Black kreeg Temple drie kinderen. (br.hln)


» Reageer (0)
10-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 regels voor een betere nachtrust

10 regels voor een betere nachtrust

http://static3.hln.be/static/photo/2014/0/10/0/20140210070404/media_xll_6474630.jpg

Een goede nachtrust is belangrijk, alleen is het niet voor iedereen weggelegd. Natuurgeneeskundige Mim Beim geeft tien regeltjes om 's morgens uitgeslapen uit je bed te stappen.

Vermijd neusdruppels en medicatie voor griep of verkoudheid. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je alert en gespannen bent in plaats van tot rust te komen.

Huisdieren kunnen beter niet in je slaapkamer slapen. Een studie over slaapstoornis heeft aangetoond dat 53 procent van mensen met een huisdier gestoord wordt door het gesnurk, gehijg of gewoel van de dieren.

Drink zes uur voor dat je gaat slapen geen koffie, cola of energiedrankjes meer. Het is beter om voor citroenmelisse- of kamillethee te kiezen.

Zet alle lichtgevende elektronische apparaten zoals iPad's, smartphones en laptops uit.

Het drinken van alcohol zal je zeker helpen in slaap te vallen, maar studies tonen aan dat de tweede helft van de nacht de REM-slaap (Rapid Eye Movement ) verstoord wordt. Dit is het herstellende deel van de slaapcyclus.

Vermijd pizza's, gezouten pinda's en chips. Van zout eten krijg je dorst waardoor je gaat drinken en 's nacht wakker zal worden om naar het toilet te rennen.

Begin geen discussie met je partner of vrienden alvorens naar bed te gaan. Kopzorgen maken dat je blijft woelen in je bed.

Open een raam en zet de verwarming uit. Je slaapt het best wanneer je lichaam koel is.  

Kijk geen enge films of lees geen thrillers waarvan je nachtmerries krijgt.

Een grote maaltijd voor het slapengaan is een slecht idee omdat het spijsverteringsproces veel energie van het lichaam vergt. Het beste is om twee tot drie uur voor het slapen niets meer te eten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opnieuw schapen in 't Zwin

Opnieuw schapen in 't Zwin

http://static2.hln.be/static/photo/2014/0/7/8/20140210161835/media_xll_6476378.jpg

Na een afwezigheid van bijna twee decennia komen er opnieuw schapen in het kustnatuurdomein 't Zwin in Knokke-Heist. Vijf schapen werden vandaag uitgezet. Dit alles past in het nieuwe beheerproject ZTAR dat kon uitgevoerd worden met Europese centen.

Een van de projecten die met Europese middelen wordt uitgevoerd in het natuurdomein is het aanleggen van begrazingsblokken. Die komen er nu met de komst van de schapen. "De schapen zijn een ideale oplossing voor het beheer van het graslandschap. Om te voorkomen dat er één bepaalde grassoort overheerst kunnen we maaien, maar met de schapen hebben we een meer economische en ecologische manier gevonden", duidt werfleider van het Agentschap voor Natuur en Bos Piet Lozie.

Mogelijk kunnen er daar nog een aantal schapen bijkomen. Dat wordt bepaald na een grondige evaluatie volgend jaar. Ondertussen werd er wel beslist om het aantal runderen te verdubbelen tot vijftig, en dat voor een begrazingsblok dat drie keer zo groot is als het huidige blok.

De schapen werden maandag uitgezet onder het goedkeurend oog van enkele afgevaardigden van de Europese Commissie. Zij komen toezien hoe hun middelen gebruikt worden in het natuurdomein. De afgevaardigden zullen onder meer zien dat de broedvogeleilanden en de zoutwaterlagune hersteld zijn. In 2015 start de laatste en meest ingrijpende actie, het verbreden en verdiepen van de Zwingeul. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine helden tonen verwoestende gevolgen van meningitis

Kleine helden tonen verwoestende gevolgen van meningitis

http://oi58.tinypic.com/155nolx.jpg

Jade (8) en zusje Amber (5) die op amper tweejarige leeftijd tegen de ziekte moest vechten.

Amber Travis was amper twee jaar oud toen ze bijna stierf na het oplopen van meningitis of hersenvliesontsteking. Dokters moesten ledematen amputeren om haar leven te redden. Drie jaar later is moedige Amber het jongste kindje dat gefotografeerd werd door Anne Geddes in een poging om het bewustzijn rond de vreselijke ziekte te verhogen.

Alle campagnebeelden zullen op 24 april, uitgeroepen tot 'World Meningitis Awareness Day', door de wereldvermaarde fotografe online gezet worden. "Als moeder en gepassioneerde kinderrechtenactiviste, wil ik de bewustwording bij ouders vergroten zodat ze weten hoe ze hun kleintjes tegen de ziekte kunnen beschermen", aldus Geddes.

http://oi59.tinypic.com/35jbdpw.jpg

Slachtoffertje Ellie-May Challis samen met zus Sophie

"Je hoeft alleen maar een blik op deze kinderen te werpen om de verwoestende gevolgen van meningitis te zien. Het is een vreselijke nachtmerrie om te moeten aanzien hoe je spruit door zo'n beproeving moet. Maar tezelfdertijd tonen de confronterende beelden de ongelofelijke kracht die uitgaat van deze kinderen in tijden van rampspoed."

Op bovenstaande foto zien we Ellie-May Challis. Ze liep de ziekte op toen ze zestien maanden oud was. Voor de campagnefoto poseerde ze samen met haar oudere zus Sophie.

Harvey Parry (8) tot slot, verloor beide benen en een deel van zijn arm na een hersenvliesontsteking.

Amber, Ellie-May en Harvey: stuk voor stuk kleine helden die groots zijn in hun beproeving. Petje af voor de ongelofelijke moed die ze tentoonspreiden! (br.hln - foto's kos)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John Travolta: Ik was prinses Diana's droomprins

John Travolta: "Ik was prinses Diana's droomprins"

http://static3.hln.be/static/photo/2014/6/0/13/20140210115148/media_xll_6475453.jpg

Travolta en prinses Diana tijdens het galadiner in het Witte Huis in 1985

Toen hij in 1985 in het Witte Huis tijdens een galadiner met prinses Diana danste, had John Travolta het gevoel dat hij even haar droomprins was die haar meenam naar haar kinderjaren.

"Ze was schattig en meisjesachtig en ik voelde dat ik haar terug in de tijd meenam toen we dansten. Ze had als kind wellicht 'Grease' gezien en terwijl we dansten was ik haar droomprins".

Toch was Travolta helemaal niet nerveus toen hij de prinses in zijn armen nam om de dansvloer. "Ik had haar voordien met prins Charles zien dansen, dus ik wist dat ze sterk was. Het leek alsof zij hem leidde. Omdat ik wist dat de wereld meekeek, bedacht ik dat ik haar een gevoel van zekerheid moest geven, het gevoel dat ik wist wat ik moest doen. Ik plaatste mijn hand in het midden van haar rug, bracht haar hand naar beneden en gaf haar vertrouwen".

"Ze deed het voortreffelijk, en dat kwam omdat ze de regel kent dat het okay is belangrijk te zijn op voorwaarde dat alle anderen even belangrijk zijn". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is Snuffles, de hond met twee neuzen

Dit is Snuffles, de hond met twee neuzen

http://static1.hln.be/static/photo/2014/12/11/9/20140210072445/media_xll_6474699.jpg

Goed nieuws voor 'Snuffles'. De vijf maanden oude herdershond uit Schotland heeft eindelijk een nieuwe 'thuis' gevonden. De viervoeter met twee neuzen belandde ongeveer een maand geleden in een asiel in Glasgow (Schotland), maar potentiële baasjes haalden telkens hun neus op toen ze het dier zagen.

Snuffles - die eerder als 'Diesel' door het leven ging - heeft in zijn korte leven al vier verschillende eigenaars gehad. Zij schoven de hond iedere keer aan de kant omwille van zijn dubbele reukorgaan.

Sinds de Britse organisatie Dogs Trust er zich vorige week mee moeide, lopen hondenliefhebbers storm voor de viervoeter. Het asiel werd overspoeld met e-mails en telefoons van geïnteresseerden die Snuffles wilden adopteren. De uitverkorene maakte vorige week een wandeling met de trouwe viervoeter en zei dat de puppy ondanks zijn 'looks' perfect was. Dierenarts Angela McAllister benadrukt dat de afwijking geen gezondheidsproblemen tot gevolg heeft.

Snuffles verhuist volgende week naar East Lothian, in het zuidoosten van Schotland. Daar wacht hem een nieuw onderkomen met een grote tuin. Vijfde keer, goede keer? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kungfu-oma (80) slaat overvaller het huis uit

Kungfu-oma (80) slaat overvaller het huis uit

http://static2.hln.be/static/photo/2014/6/6/1/20140210064956/media_xll_6474541.jpg

80 is ze, maar Larissa Olkhovsky uit het Nederlandse Gouda is voor geen kleintje vervaard. Vrijdagmiddag sloeg ze met haar vuisten een jonge knul, die haar huis binnendrong en dreigde met een mes, de deur uit. "Ik werd toch zó fantastisch boos, precies zoals ik op zelfverdedigingsles heb geleerd!"

De tiener die op zoek was naar een makkelijk te verschalken prooi voor een overval, had vette pech. "Hij heeft precies het meest verkeerde ouwe vrouwtje uitgezocht dat je maar kunt bedenken", zegt haar familie trots.

Larissa Olkhovsky heeft aan haar ontmoeting met de jeugdige overvaller een bont en blauwe rechtervuist, een linkerhand vol hechtingen, een gekneusde schouder, zere ribben en wonden op haar hoofd overgehouden. "Maar ik heb het overleefd, al die training op de sportschool en mijn zelfverdedigingslessen hebben gewerkt! Ik ben heel sterk en gespierd, weet je. Een voorbeeld, zeggen ze altijd op de sportschool."

Een paar jaar geleden werd er in haar buurtje, vlakbij het spoor in Gouda, een oudere vrouw overvallen. "De hele buurt was bang, ik ook. En dat is een heel onprettig gevoel: bang zijn. Op de sportschool heb ik toen gevraagd: 'kunnen jullie mij wat zelfverdedigingslessen geven'. Dat wilden er wel meer: in een mum van tijd meldden zich een stuk of vijftien vrouwen." Zo'n 6 uur per week is de charmante Larissa aan het sporten. "Ik ben altijd zó voorzichtig, sluit alle deuren goed af en na zevenen 's avonds doe ik nooit open. Maar wie verwacht er nou om drie uur 's middags een overvaller? Waarom hij mij moest hebben, weet ik niet: ik denk dat hij gewoon de eerste de beste die een deur opendeed, te pakken nam."

Toen ze nietsvermoedend de deur opende, drong de jonge knul meteen het piepkleine halletje binnen. Altijd heeft ze een busje pepperspray klaar staan, en een kleine handzaag. Tip van de zelfverdedigingsinstructeur. "Maar ik had helemaal geen tijd om die te pakken! Die jongen, een éngeltje om te zien, zo knap, bedreigde me meteen met een mes. Dat mes heb ik gepakt met mijn linkerhand, ik voelde er niks van. Dacht alleen maar: dat ding moet niet in de buurt van mijn keel of mijn hart komen! Ik heb geen seconde losgelaten. Met mijn rechterhand maakte ik een vuist en ik heb geslagen en geslagen, en alle vieze woorden naar hem toe geslingerd die ik maar kende! Ik bleef maar slaan, ik was zó boos! Mijn woede heeft mij gered."

Ze sloeg de overvaller de deur uit. "Hij weg, en ik had het mes. Dat was dubbel geluk: met zijn DNA erop!" Eventjes ging ze op de bank zitten, bijkomen. Toen belde ze haar dochter. Die schrok zich een ongeluk: "Overal lag bloed." Bang is ze nog steeds niet. "Ik heb zelfvertrouwen, dat is nu echt bewezen. De eerste nacht heb ik wel steeds dat mes gezien. Die paar klappen: oké, maar dat mes... Ach, nu is het alweer over. Ik heb in mijn leven al zoveel meegemaakt, en overal ben ik sterker uit gekomen." (br.hln)


» Reageer (0)
09-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eten voor een mooiere huid

Eten voor een mooiere huid

http://static1.hln.be/static/photo/2014/5/1/11/20140209065439/media_xll_6472241.jpg

Gezichtsverzorging begint met het juiste dieet. Door voor bepaalde voedingsstoffen te kiezen, heb je geen dure camouflageproducten of zalfjes meer nodig om imperfecties weg te werken.

Citrusvruchten
Vitamine C is een belangrijke component in tal van gezichtscrèmes. Deze vitamine helpt bij de productie van collageen, een eiwit dat de structuur van de huid bepaalt. De afbraak van collageen versnelt aanzienlijk na de leeftijd van 30 waardoor de huid uitzakt. Voeding dat rijk is aan vitamine C, zoals sinaasappels, kersen en pompelmoes, voorkomt rimpels.

Schaal- en schelpdieren
Vooral vettige vissoorten en oesters doen wonderen voor de huid. De hoge omega 3-waarden zorgen voor minder droge plekken en ontstekingen waardoor de huid minder snel veroudert. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat omega 3 het risico op eczeem en psoriasis verkleint. Een extra pluspunt is dat het de bloedcirculatie verbetert, waardoor de huid een mooiere gloed krijgt.

Sojamelk
De isoflavonen, natuurlijke plantenbestanddelen uit soja, zorgen dat collageen langer in de huid blijft. Een studie uit 2012 toonde aan dat mensen die sojamelk dronken duidelijk minder rimpels hadden. Volgens de onderzoekers voorkomen de isoflavonen de afbraak van collageen waardoor de huid er gezond en jeugdig uitziet.

Koffie en thee  
Het drinken van koffie vermindert het risico op huidkanker. Een recent onderzoek, waar meer dan 93.000 vrouwen aan deelnamen, toont aan dat vrouwen die een kopje koffie per dag dronken 15 procent minder kans hadden om huidkanker te krijgen. Hoe meer koffie ze dronken, hoe lager het risico. De cafeïne verwijdert de huidcellen die door de uv-straling werden beschadigd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griepsymptomen? Blijf dan 5 dagen thuis!

Griepsymptomen? Blijf dan 5 dagen thuis!

http://static0.hln.be/static/photo/2014/6/13/8/20140209114534/media_xll_6472508.jpg

De verspreiding van het griepvirus kan tot 75 procent ingeperkt worden, als mensen met symptomen van de griep enkele dagen zouden thuisblijven. Dat berekenden twee doctoraatsstudenten die verbonden zijn aan CenStat, het Centrum voor Statistiek van de UHasselt.

De doctoraatsstudenten Kim Van Kerckhove en Amin Azmon berekenden dat 66 procent van de mensen met griepsymptomen verantwoordelijk is voor de besmetting van anderen. Veel van die mensen gaan echter gewoon werken of naar school, of nemen deel aan vrijetijdsactiviteiten.

"Indien deze mensen drie tot vijf dagen thuis zouden blijven om uit te zieken, dan zouden er 75 procent minder griepgevallen zijn in de algemene bevolking en dat over het hele griepseizoen", aldus prof. dr. Niel Hens (UHasselt en Universiteit Antwerpen). Als 20 of 50 procent van die mensen zou thuisblijven, daalt het aantal griepgevallen met respectievelijk 31 en 49 procent, berekenden de statistici.

Zij raden mensen met symptomen daarom aan om thuis te blijven. "Wie plots koorts voelt opkomen in combinatie met één of meerdere andere symptomen zoals keelpijn, hoesten, spierpijn, vermoeidheid, uitputting en rillingen, zal waarschijnlijk het griepvirus te pakken hebben", klinkt het. "De kans dat mensen in hun omgeving ook snel besmet zullen raken, is bijzonder groot." Doorgaans duurt het besmettingsgevaar twee tot drie dagen.

Voor de studie werd het 'contactgedrag' van 140 zieke mensen geregistreerd. Die gegevens werden gecombineerd met cijfers over het aantal zieken in het Verenigd Koninkrijk tijdens een pandemie in 2009. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.George Price Boyce 1826 –1897 was een Engels kunstschilder

George Price Boyce 24 september 1826 – 9 februari 1897 was een Engels kunstschilder

http://oi62.tinypic.com/2ufwqv6.jpg

George Price Boyce (Londen, 24 september 1826 – aldaar, 9 februari 1897) was een Engels kunstschilder die wordt geassocieerd met de beweging van de Prerafaëlieten.

Boyce was de zoon van een welvarende wijnkoopman en pandjesbaas. Hij was de oudere broer van de eveneens bij de Prerafaëlieten betrokken talentvolle schilderes Joanna Mary Boyce. Zij overleed op 30-jarige leeftijd in het kraambed.

http://oi62.tinypic.com/iggrvc.jpg


Hij ging in 1846 in de leer bij een architectenbureau, waar hij drie jaar werkte als tekenaar. In 1849 ontmoette hij in Wales de landschapsschilder David Cox (1783 – 1859), die hem ertoe bracht zich te richten op de schilderkunst. Zijn vader steunde zijn beide kinderen bij het volgen van hun artistieke aspiraties.

Boyce maakte kennis met de kunsthistoricus John Ruskin en met Thomas Seddon en raakte eveneens bevriend met Dante Gabriel Rossetti, een van de voormannen van de Pre-Raphaelite Brotherhood. Zodoende kwam hij in aanraking met deze beweging en de andere daarbij betrokken kunstenaars. Hij beschrijft zijn levenslange vriendschap met Rossetti in zijn in 1940 gepubliceerde dagboeken.

http://oi59.tinypic.com/eamnmq.jpgIn de vroege jaren 1850 vervaardigde hij landschap- en architectuurschilderingen. Hoewel hij ook wel in olieverf werkte, ging zijn voorkeur uit naar het aquarel. Mede op advies van Ruskin reisde hij naar Italië, waar hij gebouwen schilderde in Venetië en Verona. Ook bezocht hij Zwitserland en Egypte.

http://oi60.tinypic.com/24ybbxx.jpgIn 1864 werd Boyce geassocieerd lid van de Royal Water Colour Society en volledig lid in 1877. Hij was mede-oprichter van de Hogarth Club.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veelvraat, bruine beer, wolf, lynx en wisent 'Big Five' van Europa

Veelvraat, bruine beer, wolf, lynx en wisent 'Big Five' van Europa

http://static3.hln.be/static/photo/2014/8/1/3/20140208211633/media_xll_6471408.jpg

De veelvraat, bruine beer, wolf, lynx en wisent zijn 'The Big 5' van Europa, de machtigste en krachtigste dieren van het continent. Dat besluit het gelijknamige televisieprogramma, gesteund door Europees president Herman Van Rompuy, op VRT-zender één.

Gespreid over vijf afleveringen gingen televisiemaker Chris Dusauchoit en biologen Iwan Lewylle (Natuurpunt) en Frederik Thoelen (Natuurhulpcentrum Opglabbeek) op zoek naar wilde dieren in Europa. Ze werkten daarvoor samen met heel wat (buitenlandse) experten. Volgens vier criteria: uiterlijk, gedrag, zeldzaam en kippenvel kwamen ze tot een selectie van vijf meest indrukwekkende dieren van ons continenent.

"Het valt mij op, niet alleen voor de uiteindelijk 'Big Five', dat veel van die wilde dieren het tot voor kort heel slecht deden, sommige stonden zelfs op het randje van uitsterven", zegt bioloog Frederik Thoelen. "Ondertussen is ons beeld veranderd en beseffen we dat die dieren belangrijk zijn, dankzij betere beschermingsmaatregelen zijn ze stilaan aan een comeback bezig."

De veelvraat is één van de grootste op het land levende marterachtigen met grote kaken om prooien te doden, komt het dichtst voor in Scandinavië en Rusland. "De veelvraat is een weinig bekend en mysterieus dier dat bijna niet gezien wordt", verduidelijkt Thoelen. Dat geldt ook voor de lynx, die dichtst bij ons in het Eifelgebergte leeft. Net als de bruine beer is Europa's grootste katachtige terug van bijna weggeweest.

De Europese wolf, waarvan Dusauchoit in 2011 in Gedinne een exemplaar kon filmen, moest er volgens Thoelen in omdat er veel misverstanden rond bestaan. "Terwijl we de wolf net moeten aanmoedigen. Roofdieren zijn belangrijk in de natuur, ze halen zieke dieren eruit en zorgen dat er geen overpopulaties komen." (br.hln)


» Reageer (0)
08-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk een standbeeld voor Charles Dickens

Eindelijk een standbeeld voor Charles Dickens

http://oi60.tinypic.com/34nns43.jpg

Hij geldt als een van de beroemdste schrijvers aller tijden, hij wordt wereldwijd gelezen, maar een levensgroot standbeeld was er van Charles Dickens in heel Engeland niet te vinden. In zijn geboorteplaats Portsmouth wordt vandaag op zijn 202e verjaardag eindelijk een beeld van hem onthuld, ondanks de eis in zijn testament dat niet te doen.

De feestelijke gebeurtenis op Guildhall Square, bij Dickens' geboortehuis, wordt bijgewoond door ongeveer 40 afstammelingen van de populaire auteur. Het beeld toont Dickens met een boek in zijn hand en een stapel boeken naast hem.

De plannen om in Portsmouth een beeld op te richten zijn al 110 jaar oud. Een heikel punt was steeds de opmerking in het testament van de schrijver, dat hij geen monument of beeld ter nagedachtenis wilde.

Op andere plaatsen in de wereld, onder andere Philadelphia en Sydney, staan al langer levensgrote standbeelden. Voor het Britse exemplaar kreeg beeldhouwer Martin Jennings de eer. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Europa pakt illegale handel in wilde dieren aan

Europa pakt illegale handel in wilde dieren aan

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/1/5/20140207192106/media_xll_6468875.jpg

De stroperij en illegale handel in wilde dieren neemt "dramatisch" toe en heeft voor sommige soorten intussen een ongekende omvang bereikt. De Europese Commissie trekt aan de alarmbel en beraadt zich over een krachtige aanpak.

De Commissie diste vandaag een aantal cijfers op die de opgang van het probleem illustreren. In 2007 werden in Zuid-Afrika dertien neushoorns gestroopt, vorig jaar waren dat er al meer dan 1.000. Het aantal illegaal gedode Afrikaanse olifanten verdubbelde in tien jaar tot 22.000 in 2012. Tachtig procent van de sterfgevallen bij Sumatraanse tijgers is te wijten aan stroperij.

De stroperij is bijzonder lucratief. Volgens de Commissie zijn hoorns van neushoorns tegenwoordig meer waard dan goud. Ze gaan van de hand voor 40.000 euro per kilo. Beenderen van Sumatraanse tijgers brengen 900 euro per kilo op. Het zijn dan ook grote criminele organisaties die zich op de handel hebben gestort en de pakkans is klein. De vraag is met name in Azië groot, maar ook Europa is een belangrijke afzetmarkt en transitgebied.

Europa voerde al strengere regels voor de handel in bedreigde soorten in en geeft financiële steun voor het behoud van biodiversiteit in Afrika. De Commissie beraadt zich nu over een "krachtdadig" antwoord op het groeiende probleem. Tot 10 april kunnen geïnteresseerden opmerkingen en ideeën overmaken. Op basis van deze raadplegingsprocedure gaat de Commissie vervolgens haar beleid herzien. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinguïns depressief door slecht weer in Engeland

Pinguïns depressief door slecht weer in Engeland

http://static0.hln.be/static/photo/2014/10/7/7/20140207132216/media_xll_6467572.jpg

In het noordoosten van Engeland is het weer sinds de jaarwende zo barslecht dat in een mariene opvangcentrum in Scarborough pinguïns antidepressiva moeten krijgen.

Twaalf humboldtpinguïns, afkomstig van de kusten van Peru en Chili, vertonen zoveel tekenen van stress dat er is besloten pillen te stoppen in de vissen die de dieren als voedsel krijgen, aldus Lindsey Crawford van het opvangcentrum aan de Atlantische kust van Yorkshire dat door stormen wordt geteisterd.

De pinguïns komen weliswaar uit streken waar de weersomstandigheden vergelijkbaar zijn, maar ze zijn eenvoudigweg niet gewend aan zo'n lange tijd slecht weer, voegde een collega van Crawford eraan toe.

Dat de sphenici humboldti gestresseerd zijn blijkt uit het feit dat zij liever in de warmte blijven dan in het water - hun gewone manier van doen - te trekken.

De pillen moeten ook het broze immuniteitssysteem van de dieren opkrikken.
"Wij hopen dat ze zich realiseren dat zij geen enkel gevaar lopen. Ze weten niets van hun behandeling af", aldus Crawford.

Humboldtpinuïns zijn in hun natuurlijke habitat in Chili en Peru met uitsterven bedreigd, omwille van meerdere redenen, waaronder klimaatopwarming. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen ontdekken na 22 jaar dat ze tweeling zijn... dankzij Facebook

Vrouwen ontdekken na 22 jaar dat ze tweeling zijn... dankzij Facebook

http://static2.hln.be/static/photo/2014/14/1/10/20140208101435/media_xll_6470065.jpg

Twee adoptiemeisjes hebben elkaar teruggevonden dankzij Facebook en dat na 22 jaar. Siam en Fabienne werden als peuters van elkaar gescheiden en kwamen elk bij Franse adoptieouders terecht. Via een vriendin ontdekte een van de twee vrouwen dat ze nog een zus had.

Siam en Fabienne werden een jaartje na hun geboorte op 4 maart 1992 van elkaar gescheiden. De jonge Françaises van 22 gingen noodgedwongen elk hun eigen weg. Ze kwamen alle twee in Frankrijk terecht. Siam bouwt er aan een succesvolle carrière als restaurateur en Fabienne studeert nog.

Vorige maand nam hun leven een onverwachte wending. Een vriendin van Siam spotte op Facebook een jonge vrouw die als twee druppels water op Siam leek. Siam kon haar ogen niet geloven maar besloot toch om haar dubbelganger te contacteren. Ze stuurde Fabienne een vriendschapsverzoek maar dat werd niet onmiddellijk beantwoord. "Ik zag het verzoek op mijn smartphone. De foto leek op die van mij en ik dacht dat iemand mijn profiel hackte", aldus Fabienne.

Maar Siam bleef aandringen en Fabienne ging uiteindelijk toch in op haar verzoek. De vrouwen begonnen met het uitwisselen van berichtjes. Ze hadden het over koetjes en kalfjes maar de cruciale vraag bleef uit. Het leek alsof ze elkaar niet durfden vragen of ze zussen waren. Pas na het uitwisselen van hun geboortedatum, bloedgroep en extra foto's waagde Siam het toch: 'Niet dat ik je wil doen schrikken maar ik denk dat we een tweeling zijn', luidde haar bericht. Fabienne ging daarop de foto's nog wat nauwer bestuderen en kwam tot dezelfde conclusie. "Het was ongelooflijk, het was alsof ik overal mezelf zag."

Toch smeekte nog een vraag om een antwoord: Hoe was het in godsnaam mogelijk dat ze elkaars bestaan niets afwisten?! Het antwoord op de prangende vraag was simpel. De dokters hadden het de adoptieouders nooit verteld. Waarschijnlijk deden ze dat om het adoptieproces niet te bemoeilijken.

Siam en Fabienne werden steeds closer met elkaar en uiteindelijk spraken ze af. Fabienne vloog eind januari naar Lyon waar Siam woont en daar zagen ze elkaar voor het eerst terug. "Ik ging haar ophalen op de luchthaven. Dat ging gepaard met de nodige tranen en met een lach", aldus Siam. "Blijkt nu dat we hetzelfde karakter hebben en dezelfde smaken delen", merkt Fabienne op. De twee haalden heel wat verhalen op en vaak waren er treffende gelijkenissen. Zo hadden ze als kind beiden last van bloedneuzen. Ze hebben ook elk een kleine geboortevlek net boven de lippen. "Toen ik klein was, stelde ik me voortdurend vragen. Zo vroeg ik me af waar ik eigenlijk vandaan kwam en of ik een zus zou hebben. Ik wou altijd al een zus", vertelt Siam die de ontdekking met een grapje aan haar adoptieouders meedeelde. Ze stuurde haar moeder een foto met korte lokken waarop die antwoordde dat zij het niet was. De vrouw had overschot van gelijk want het was een foto van Fabienne. Fabienne zelf, belde haar ouders om 3 uur wakker. "Ze dachten eerst dat ik gek was maar later zagen ze zelf de gelijkenissen..." (br.hln)


» Reageer (0)
07-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat senioren gelukkig maakt: sociaal contact

Wat senioren gelukkig maakt: sociaal contact

http://static3.hln.be/static/photo/2014/1/1/1/20140207152745/media_xll_6468076.jpg

Senioren in België hechten veel belang aan sociaal contact, dat blijkt ook uit het feit dat een derde op zoek zou gaan naar een nieuwe partner als hij of zij alleen kwam te staan. Toch besteden zij het meeste tijd aan 'eenzame' tijdsbestedingen als creatieve hobby's, tv-kijken en lezen.

Een onderzoek onder senioren tussen de zestig en negentig jaar oud in opdracht van ThyssenKrupp Encasa wijst uit dat maar liefst 95 procent van de Belgische senioren zich gelukkig voelt op dit moment. Tien procent beleeft nu de gelukkigste periode van zijn leven, 47 procent vond tussen zijn dertigste en veertigste jaar de beste periode van hun leven. De meerderheid (53 procent) van de senioren krijgt een mentale boost door tijd door te brengen met zijn kinderen en kleinkinderen. Dit is dan meteen ook de oorzaak van piekeren bij senioren, 20 procent maakt zich namelijk zorgen over familieleden.

De resultaten van dit onderzoek zijn van belang omdat gelukkig zijn een impact heeft op de levensverwachting van senioren. Hoe gelukkiger ze zijn, hoe gezonder en dus ook langer ze leven. Ze zijn dan ook minder vatbaar voor ziekten.  Een op de vijf zegt dat hun persoonlijke gezondheid ook erg belangrijk is voor het geluk. 48 procent van hen piekert het meest over hun gezondheid, 13 procent is bezorgd over hun financiële situatie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rit in de stad kost straks 9 cent per kilometer

Rit in de stad kost straks 9 cent per kilometer

http://static1.hln.be/static/photo/2014/16/16/6/20140207070249/media_xll_6466476.jpg

Op 17 februari start het langverwachte proefproject van rekeningrijden voor personenwagens. Een rit in stedelijke gebieden kan in de toekomst 9 eurocent per kilometer kosten. Voor de autosnelweg wordt 5 cent aangerekend, voor andere wegen 6,5 cent. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Het Waals, Brussels en het Vlaams Gewest hebben een akkoord bereikt over de tarieven van de kilometerheffing. Dat is een autobelasting waarbij een bedrag per kilometer wordt aangerekend, afhankelijk van de piek- en daluren en het type weg dat u gebruikt. Een proefproject gaat van start in de GEN-zone in en rond Brussel.

Tijdens de ochtend- en avondspits - 7 tot 9 uur en 16 tot 18 uur - wordt het tweemaal zo duur als tijdens de daluren. Tussen 22 en 5 uur betaal je niets. Tijdens de spits bedraagt de heffing 9 eurocent per kilometer in de stedelijke gebieden. In Brussel is dat bijvoorbeeld de oppervlakte van het hele gewest, in Leuven van de stad.

Daarbuiten betaal je een tarief van 5 eurocent per kilometer op autosnelwegen en 6,5 cent op andere wegen. Dat hogere tarief moet sluipverkeer in de woonkernen vermijden. Wie van Mechelen naar Brussel trekt, betaalt 17 euro per week. Eén ritje kost u 1,7 euro. U legt immers 23 kilometer af op de autosnelwegen buiten het Brussels Gewest (1,15 euro) en 6 kilometer binnen het Gewest (0,54 euro). Wie vanuit Gent komt, betaalt 30 euro.

Met het proefproject willen de gewesten nagaan wat het effect van de kilometerheffing is op het rijgedrag. Bijna 1.200 proefpersonen zullen vanaf 17 februari twee maanden lang rondrijden met een On Board Unit (OBU), een gps-systeem dat je traject doorseint naar een centrale server. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote sterfte monarchvlinder bedreigt natuurwonder

Grote sterfte monarchvlinder bedreigt natuurwonder

Klik op de foto om het filmpje te bekijkenHet is een van de fascinerendste en meest onverklaarbare verschijnselen in de natuur: de trek van de monarchvlinder van Midden- naar Noord-Amerika. Maar de toekomst van de vlinder en zijn wonderbaarlijke trek is ernstig in gevaar. Vermoed wordt dat bestrijdingsmiddelen de belangrijkste oorzaak zijn van een afname in de populatie van ruim 1 miljard vlinders naar 35 miljoen.

Liefst 4.500 kilometer kan deze vlinder reizen, dat wil zeggen, verdeeld over minstens vijf generaties. Iedere lente trekken de vlinders (die maar twee tot 5 weken leven) vanuit Mexico richting het noorden. De uiteindelijke noordelijke nakomelingen (die wonderlijk genoeg zes tot negen maanden leven) vliegen in de herfst de hele reis terug naar het zuiden. Hoe de vlinders dit voor elkaar krijgen is nog altijd onverklaard, ze kunnen het tenslotte niet van hun ouders hebben geleerd.

Onderweg, als de vlinders een rustpauze inlassen, settelen de vlinders zich soms met miljoenen tegelijk op een kleine oppervlakte en met tienduizenden in een enkele boom. Een verschijnsel dat veel bekijks trekt bij natuurliefhebbers.

Maar de soort wordt nu ernstig in zijn voorbestaan bedreigd. De afgelopen 20 jaar is de populatie met liefst 95 procent afgenomen en deze winter werd het kleinste aantal vlinders waargenomen sinds 1993. 

De belangrijkste oorzaak van de afname wordt door wetenschappers in de landbouw gezocht. Door het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen die resistent zijn voor bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden, worden juist die planten, waar de vlinder voedsel uithaalt veel effectiever bestreden.

Wetenschappers
ontdekten dat de groep vlinders die via de westkant van de Rocky Mountains, (waar veel minder landbouwgronden zijn en dus meer onkruid groeit) een veel lagere daling in populatie kent dan de groepen die langs de oostkant van de Rockies de reis maakt.

Vlinderspecialist, Professor Karen Oberhauser van de universiteit van Minnesota noemt de toestand zorgwekkend: vooral de laatste jaren gaat het hard omlaag met de aantallen vlinders. Maar dat is niet alleen slecht nieuws voor de vlinders, maar voor het hele ecosysteem. Mocht de vlinder ertussenuit vallen dan zal uiteindelijk ook de mens erdoor getroffen worden.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft de betrokken landen opgeroepen om aandacht aan dit probleem te besteden. Op 19 februari komen de leiders van de Noord-Amerikaanse landen bijeen voor hun jaarlijkse top. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkrachte Indiase vrouw onderweg naar rechtbank doodgeschoten

Verkrachte Indiase vrouw onderweg naar rechtbank doodgeschoten

http://static2.hln.be/static/photo/2014/17/3/3/20140207115706/media_xll_6467313.jpg

Jongeren demonstreren tegen de groepsverkrachting van en moord op een jonge vrouw.

Een 20-jarige Indiase vrouw die samen met haar moeder op weg was naar de rechtbank om een getuigenis af te leggen van haar verkrachting, is onderweg neergeschoten. De jonge vrouw overleed ter plekke, haar moeder ligt in het ziekenhuis, zo meldt de Times of India.

De twee hadden hun huis net verlaten en waren te voet onderweg toen de aanval plaatsvond. De moeder zegt dat zij werden ingehaald door een auto vlak voordat de regen van kogels op hen werd afgevuurd. In die auto, aldus de moeder, zat de man die haar dochter verkracht heeft.

Het meisje had vorig jaar een aanklacht van verkrachting ingediend, maar de politie ondernam geen actie en verklaarde de zaak gesloten. Hierop diende zij en haar moeder bij een naburig district een klacht in. Gisteren zou de zaak voor de rechter verschijnen. "We wilden hier getuigen tegen het politierapport waarin de schuldigen werden gevrijwaard", zei de moeder.

Officier Gulab Singh van Mathura (het naburige district): "De dochter is doodgeschoten en de moeder is ternauwernood ontsnapt. Als er geen goede grond was voor hun beschuldigingen, waarom zou iemand dan proberen hen te vermoorden?" De zaak wordt onderzocht, aldus Singh.

Elke 21 minuten een verkrachting

In India zijn vrouwen geregeld het slachtoffer van groepsverkrachtingen. Volgens politiestatistieken werd in 2012 in India elke 21 minuten een vrouw verkracht.

Er is in het land steeds meer aandacht voor seksueel geweld sinds een studente vorig jaar door een groep mannen werd verkracht in een bus in Delhi. Zij overleed aan haar verwondingen. Hierop ontstonden er hevige rellen. De Indiase regering heeft de wetten rondom seksueel geweld ondertussen aangescherpt. (br.hln - foto ap)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tony Bennett & Amy Winehouse - Body And Soul

Tony Bennett & Amy Winehouse - Body And Soul

Klik op de foto om ze te beluisteren

De mooie single 'Body and Soul' is een duet met Amy Winehouse en Tony Bennett.
» Reageer (0)
06-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De grootste boosdoener van brandwonden bij kleuters

De grootste boosdoener van brandwonden bij kleuters

http://static1.hln.be/static/photo/2014/12/15/7/20140206103945/media_xll_6463432.jpg

Mokken met warme dranken zijn uitgeroepen tot de grootste boosdoeners voor brandwonden bij kleine kinderen. Volgens onderzoekers aan de universiteit van Cardiff onderschatten heel wat ouders hoe mobiel kleuters kunnen zijn en hoe ver ze soms gaan om naar alles te grijpen wat er interessant uitziet.

"Wanneer de zelfstandige mobiliteit in gang schiet, doorgaans vanaf negen maanden, verkennen kinderen volop hun omgeving, zonder zich bewust te zijn van mogelijke gevaren", stelt professor Alison Mary Kemp.

Omdat eenjarigen gemiddeld 75 centimeter groot zijn, behoren de eettafel, het aanrecht en het kookvuur tot aanlokkelijke oppervlaktes om te ontdekken met hun kleine, grijpgrage handjes. En we weten allemaal hoe snel een koffiemok tegen de vlakte kan gaan.

"Ouders lijken in deze fase niet altijd even goed voorbereid te zijn op vlak van preventieve maatregelen. Ze onderschatten hoe ver hun kleuter eigenlijk kan reiken", klinkt het betoog. De onderzoekers stellen dat kinderen vanaf hun derde levensjaar opvallend minder brandwonden oplopen, wellicht omdat ze zich tegen dan al veel bewuster zijn van de gevaren van hitte. Ook ouders worden waakzamer, vooral omdat ze ondertussen ervaring hebben opgebouwd, onder meer door activiteiten buitenshuis. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genitale verminking komt veel vaker voor dan gedacht

Genitale verminking komt veel vaker voor dan gedacht

http://static3.hln.be/static/photo/2014/3/12/2/20140206094747/media_xll_6463157.jpg

Genitale verminking van meisjes en vrouwen komt wereldwijd veel vaker voor dan blijkt uit de cijfers van Unicef. Dat meldt de Nederlandse krant De Volkskrant. Ook tientallen miljoenen meisjes en vrouwen in het Midden-Oosten en Azië zijn besneden.

Volgens de data van de Verenigde Naties is besnijdenis vooral een Afrikaans probleem. Maar rapportages van onderzoekers uit landen buiten Afrika geven dus een ander beeld. De gevallen van genitale verminking die buiten de VN-data vallen, betreffen vrijwel alleen moslims.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Broken Circle Breakdown trekt volle zaal in LA

'The Broken Circle Breakdown' trekt volle zaal in LA

http://static2.hln.be/static/photo/2014/11/7/12/20140127002533/media_xll_6435102.jpg

Dat Amerika heel wat interesse toont in 'The Broken Circle Breakdown', is gisteren wel duidelijk geworden. De eerste screening waarop de leden van The Academy - dit zijn de mensen die mogen stemmen wie er op 2 maart met een Oscar naar huis mag gaan - aanwezig waren was een schot in de roos. Veerle Baetens, Felix van Groeningen en producent Dirk Impens hoorden hoe hun film achteraf op een daverend applaus werd getrakteerd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terminaal zieke Mike werkt droomlijst af

Terminaal zieke Mike werkt droomlijst af

http://static2.hln.be/static/photo/2014/1/7/5/20140206082551/media_xll_6462965.jpg

Wat zou je doen als je wist dat je nog maar kort te leven had? De Nederlander Mike Antonissen werd gedwongen hierover na te denken toen hij hoorde dat hij een hersentumor had. De 49-jarige man overtreft de verwachtingen van de artsen en hij gebruikt zijn extra tijd om de lijst van zijn dromen af te werken.

Mike Antonissen (49) ging op 8 december 2009 naar de dokter omdat lichaamsdelen aan de rechterkant van zijn lichaam soms uitvallen. Suikertekort, denkt hij. Maar zijn dokter heeft een heel andere diagnose: een hersentumor die niet te opereren valt. Het is een doodvonnis. Waarschijnlijk twee, hooguit vijf jaar geven ze hem nog. "Mijn leven stond compleet op zijn kop", herinnert Antonissen zich.

Ondanks het slechte nieuws heeft de Nederlander een architectenbureau, traint hij een hockeyploeg en plant hij om deze zomer van zijn woonplaats naar Rome te fietsen. Toch leeft hij constant met de vraag: hoe lang leef ik nog? Daarnaast worstelt hij met wat hij fout heeft gedaan. "Ik heb nooit gerookt, altijd veel gesport. Ik drink geen koffie of cola. Waarom laat het lichaam waar ik altijd zo zuinig op ben geweest, mij in de steek?"


"Brute pech", was het antwoord van de dokter. "Een goede tekst voor je grafsteen: Hier ligt iemand die door vette pech om het leven kwam. Niet hoe ik het had gepland.", aldus Mike. Ondanks de vele medische testen, onderzoeken, scans en bestralingen begint de eerste schok plaats te maken voor iets positiefs. Mike heeft de drang om van elk moment van het leven te genieten. Samen met vrouw Carla en dochters Kirstie (19) en Dana (14).

Dromen worden niet meer voor later bewaard, maar meteen uitgevoerd.
In de zomer staat een fietstocht van het Nederlandse Voorburg naar Rome op het programma: 1990 kilometer. In de eerste plaats om zichzelf te bewijzen dat deze fysieke inspanning nog lukt. Ook wil Antonissen geld ophalen voor het onderzoek van een van zijn dokters, Taphoorn, in de hoop dat kankerpatiënten ooit genezen kunnen worden. Via de website www.facebook.com/Biking4Braincancer zoekt hij sponsors.

Misschien wel tegen beter weten in, blijft Antonissen positief over de toekomst. De vijf jaar die hij in 2009 kreeg, zijn door een positieve reactie op de behandelingen verruimd. Maar voor hoe lang? Tijdens de volgende controle kan blijken dat nieuwe behandelingen nodig zijn, maar voor hetzelfde geld blijft de tumor nog jaren stabiel.

"We leven tussen golven van hoop, opluchting en vrees. Maar ik ga het Sint Pieterplein in Rome gewoon halen. En daarna ga ik leren snowboarden, kitesurfen en een grote berg overwandelen," besluit Antonissen lachend.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze planten groeien nu in de ruimte

Deze planten groeien nu in de ruimte

http://static3.hln.be/static/photo/2014/9/8/1/20140205165316/media_xll_6461776.jpg

Russische astronauten zijn erin geslaagd meerdere soorten gewassen te oogsten aan boord van het Internationale Ruimtestation (ISS). Het is veilig om de groenten te eten, laat wetenschapper Margarita Levinskikh vandaag weten. "Het experiment met de erwten is zeer belovend".

De astronauten zijn er daarnaast ook in geslaagd Japanse bladgroenten en dwergtarwe te produceren. Aan die dwergtarwe zaten weer tarwekorrels van "uitmuntende kwaliteit", aldus de wetenschapper. Levinskikh is onderzoeker aan het Institute of Biomedical Problems van de Russische Academie van Wetenschappen in Moskou.

Het is de bedoeling dat Russische astronauten volgend jaar ook rijst, tomaten en paprika gaan kweken. De groenten worden geproduceerd in de broeikas aan boord van het ISS. De kas moet eerst reparaties ondergaan voordat ze volgend jaar weer gebruikt kan worden, meldt het Russische persbureau RIA Novosti.

De gewassen zouden uiteindelijk een aanvulling kunnen zijn op de voeding van de astronauten. Maar daarnaast zal ook onderzocht worden of de gewassen in de ruimte genetisch veranderen.

Al het voedsel aan boord van het ISS wordt tot nu toe nog regelmatig bevoorraad vanaf de aarde. Een paar weken geleden vertrok een commercieel vrachtschip naar het ruimtestation, met aan boord 1.300 kilo aan voorraad, waaronder voeding, kleding, kerstcadeautjes van de families van de astronauten en mieren voor een onderzoeksproject.

Begin dit jaar maakte NASA bekend dat de levensduur van het ISS met zeker vier jaar wordt verlengd, dankzij een financiële garantie van de Amerikaanse overheid. Hierdoor kan het ruimtelaboratorium minstens tot 2024 onderzoek blijven doen. De verlengde levensduur moet er onder meer toe leiden dat onderzoeksinstituten en bedrijven geld blijven investeren in het onderzoek in gewichtsloosheid. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winter? IJsjes vliegen nu al de deur uit

Winter? IJsjes vliegen nu al de deur uit

http://oi57.tinypic.com/hrxbp5.jpg

De zon van de voorbije dagen haalt niet alleen de natuur uit zijn winterslaap, ook de ijsventers ontwaken erg vroeg. In en rond Antwerpen galmt het deuntje van 'Joris IJs' al een paar dagen door de straten, terwijl dat normaal pas over 1,5 maand het geval is.

Drie van de twintig karretjes zijn op pad om naar het 'ijsgevoel' van de mensen te polsen. En ja hoor, de hoorntjes en frisco's vliegen al de deur uit. "Het is misschien maar 10 graden, maar de mensen ervaren dat blijkbaar als 30 graden", zegt ijsventer Wim Driesen. "Iedereen is ook goedgezind, valt me op. Die eerste ijsjes zijn altijd fantastisch. Maar nu zijn ze nog specialer."

Wim leurt al 30 jaar met ijsjes, maar het is de eerste keer dat hij begin februari al de stad doorkruist. "Normaal stopt het seizoen in oktober en begint het ten vroegste opnieuw half maart", zegt hij. Als het alsnog zou beginnen te vriezen, blijven de karretjes wel opnieuw binnen.  (br.hln)


» Reageer (0)
05-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je een hond als je kind kan beschouwen

Waarom je een hond als je kind kan beschouwen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/16/5/3/20140205155424/media_xll_6461688.jpg

Trotse baasjes spreken wel vaker over hun viervoeters zoals ouders vol liefde de avonturen van hun kinderen delen. Uit een Oostenrijkse studie blijkt nu dat de band tussen honden en baasjes opvallend veel wegheeft van de relatie tussen baby's en hun ouders. Het is dan ook niet gek dat je even intens van je huisdier kan houden als van je (hypothetisch) nageslacht.

Gedomesticeerde honden hebben al eeuwen een hechte band met mensen. Ze zijn zo goed aangepast aan het gezinsleven dat ze hun baasje gaan zien als de belangrijkste sociale partner. Door deze rol aan te nemen ontstaat een veilige basis, die volgens Weense onderzoekers ontzettend veel lijkt op de hechte band die zich ontwikkelt tussen kersverse ouders en hun kindje.

Net als bij kinderen, zorgt die hechte band ervoor dat honden zich zelfzekerder gaan gedragen in de interactie met hun omgeving. De viervoeters zien hun baasjes dan ook als het grote voorbeeld.

Tijdens het experiment aan de Weense universiteit voor Diergeneeskunde werd het gedrag van honden in kaart gebracht wanneer hun baasjes afwezig, stil of aanmoedigend waren. Achteraf werden de eigenaars vervangen door wildvreemde mensen. Wanneer de honden alleen of in aanwezigheid van een onbekende waren, bleken ze veel minder geïnteresseerd in de opdrachten die lekkere beloningen opleverden, dan wanneer hun eigen baasje hen vergezelde. Of die nu stil of aanmoedigend was, dat maakte weinig verschil, aanwezig zijn bleek de bepalende factor.

"Deze bevindingen geven ons een eerste bewijs dat het zogenaamde 'secure base effect' (veilige basis) niet alleen leeft in de band tussen kleine kinderen en ouders, maar ook bij honden en hun baasjes", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halt: deze wijze raad moet je lezen

Halt: deze wijze raad moet je lezen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/12/4/3/20140204151500/media_xll_6457998.jpg

Het is geen fabel: velen van ons zitten opgescheept met een angst voor het ouder worden. Omdat wijsheid meestal met de jaren komt, besloot een community van vrouwen boven de 60 hun wijze levenslessen te bundelen en te delen met hun jongere 'soortgenoten'. Eén ding is zeker: deze gouden raad moet je lezen.

"Het blijft me verbazen hoe angstig jonge vrouwen zijn over het ouder worden. Hoe meer ik er echter over nadenk, hoe meer ik wenste dat ik zelf oudere vrouwen in mijn leven had toen ik 30 was. Zo had ik wellicht veel sneller een evenwichtige kijk op het leven gekweekt", getuigt Margaret Manning, stichter van Sixty and Me, een website gericht op 60-plussers.

Levenslessen
Door haar community te vragen elk één levensles te delen, ontstond al snel een goudmijn aan wijze raad. Wij plukten er enkele uit:

* Vergeet nooit dat je maar één leven hebt, dit is geen generale repetitie.
* Leg je focus op het hier en nu.
* Wees altijd eerlijk tegen jezelf. Het is een lang leerproces, maar het loont.
* Je leeftijd is niet meer dan een getal, het bepaalt niet wie je bent.
* Verspil je geld niet aan schoenen, mannen kijken niet naar je voeten.
* Kwel jezelf niet om een paar rimpels, ze zijn het draaiboek van je leven.
* Ga nooit kwaad slapen (met jezelf of je partner).
* Leef vol passie en liefde, hou je hart en ogen open.
* Maak je geen zorgen over ouder worden, maar wel over saai zijn.
* Geloof in je buikgevoel en laat de gemene zelfkritiek achterwege.
* Draag zorg voor jezelf en vergeet nooit te lachen.
* Laat je niet ontmoedigen: je bent niet snel te oud (of te jong) voor een nieuw avontuur.
* Wees gewoon jezelf, streven naar perfectie is tijdverlies.
* Haal regelmatig een frisse neus en geniet van de natuur.
* Gooi de stereotypen over ouder worden gewoon overboord.
* Leef simpel, maar voluit: beweeg, leer, lees en reis.
* Koester de eenvoudige dingen in het leven.
* Geef je liefde vrij en onvoorwaardelijk.
* Maak bergen foto's, je zal ze koesteren als mensen er niet meer zijn.
* Draag geen maskers, wees present, bewust en leef in het nu.
* Voel empathie, zowel voor jezelf als voor anderen.
* Waardeer je familie en ze zullen er zijn wanneer je iemand nodig hebt.
* Laat los wat je toch niet kan controleren.
* Vanaf je 30ste ben je echt een vrouw, apprecieer je schoonheid.
* Koester een kleine kring van vriendinnen, ze zijn essentieel.
* Zeg je partner, vrienden en familie elke dag hoe graag je ze ziet. 


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartverwarmend: ongewone vriendschappen in asiel VS

Hartverwarmend: ongewone vriendschappen in asiel VS

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Het lijkt wel een scène uit een Disney-film te zijn: puppy's, schildpadden, herten en zebra's die vrolijk ronddartelen, maar bij het dierenasiel Rocky Ridge in de Amerikaanse staat Arkansas is het dagelijkse kost. De realiteit is natuurlijk iets minder rooskleurig en eigenares Janice Wolf weet dat ze "niet alle dieren kan redden", maar is vastbesloten "het leed te verzachten" en te helpen waar ze kan.
Janice Wolf richtte het asiel twintig jaar geleden op en helpt sindsdien elk jaar tientallen dieren in nood. Gemiddeld leven er zo'n 60 dieren van verschillende soorten samen als een grote familie. Wolf geeft ze de nodige medische behandelingen, helpt de dieren genezen en zoekt uiteindelijk naar een nieuwe thuis voor ze. Hoewel sommige er doorheen de jaren natuurlijk blijven plakken: zo bijvoorbeeld Cheesecake het waterzwijn, Crouton de sporenschildpad, Barcode de zebra, Butterbean de bulterriër en Bazinga het minipaard.

Drie jaar geleden lanceerde Wolf een Facebookpagina waarop ze de schattige foto's deelt. Die werden ondertussen zo populair dat ze nu jaarlijks een kalender uitgeeft, waarvan de opbrengst naar de dieren gaat. "Het is een kleinschalige eenmanszaak", zegt Wolf die vanwege haar opleiding en vorige jobs in staat is veel van de medische behandelingen zelf uit te voeren. "Ik blijf dit doen zo lang ik kan en hopelijk kan ik uiteindelijk iemand opleiden die mijn positie overneemt wanneer ik te oud word." (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slechts een op twee Vlaamse 80-plussers wil naar rusthuis

Slechts een op twee Vlaamse 80-plussers wil naar rusthuis

http://static3.hln.be/static/photo/2014/5/5/7/20140205065501/media_xll_6459682.jpg

Amper een op de twee Vlaamse tachtigplussers wil naar het rusthuis. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven, schrijft De Morgen.

In Nederland pleegde een bejaard koppel zelfmoord om niet thuis weg te moeten. David (86) en Willemke (84) Postma uit het Nederlandse Meppel hadden hun afscheid zorgvuldig voorbereid: kinderen, familie en vrienden werden op de hoogte gebracht. Alles werd geregeld en toen namen de twee een overdosis medicijnen in. Een verblijf in een verzorgingshuis leek hun absolute gruwel, zo getuigen hun vier kinderen.

Uit een studie van Anja Declercq, hoofd van de cel Ouderenzorg aan de KU Leuven, blijkt dat slechts een op de twee senioren naar het rusthuis van hun voorkeur wil gaan. Dertig procent zegt ronduit neen, 17 procent twijfelt. Declercq ondervroeg 400 bejaarden met een gemiddelde leeftijd van 82 jaar. Allen waren ze hulpbehoevend.

"Het afhankelijk worden schrikt af en dat in een maatschappij waar autonomie net heel belangrijk is", zegt Declercq. "Niemand wil graag de controle verliezen. Om nog maar te zwijgen van het gebrek aan privacy en het afscheid van de plaats waar je een groot deel van je leven hebt doorgebracht." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sergio Herman krijgt nieuw programma op VTM

Sergio Herman krijgt nieuw programma op VTM

http://static3.hln.be/static/photo/2014/16/7/12/20140205093340/media_xll_6460092.jpg

Op 4 maart start het nieuwe programma van tv-chef Sergio Herman 'Mijn Pop-Uprestaurant!. VTM lanceert namelijk een variant van zijn vorige programma 'Mijn Restaurant'. Dit keer zullen vijf enthousiaste duo's het tegen elkaar opnemen in trendy pop-uprestaurants. Herman zorgt voor de coaching van de kandidaten, Evi Hanssen doet de presentatie.

De uitdagingen voor de teams starten vandaag al, morgen zullen alle kandidaten voor de eerste keer samen koken in een pop-uprestaurant in Gent. Dat kondigde Sergio Herman vanochtend zelf aan op Q-music.

Pop-uprestaurants zijn hot in de horecawereld. De afgelopen maanden openden in België tal van tijdelijke restaurants, denk maar aan 'Lo' van Wout Bru, 'Sofie' van Sofie Dumont of 'Yellow' van Gert De Mangeleer. Ze zou tot meer creativiteit en experimenten in de restaurantwereld moeten leiden.

De vijf duo's zullen hun ideale horecaconcept op vijf verschillende locaties uitwerken. Elk restaurant krijgt zijn eigen invulling en persoonlijkheid, want de teams bepalen zelf de inrichting en het culinair concept. De kijker kan proeven van elke pop-up en bepaalt uiteindelijk wie als winnaar uit de bus komt. Het winnende koppel steekt 100.000 euro op zak. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trucje om eidooier van eiwit te scheiden

Trucje om eidooier van eiwit te scheiden zonder te morsen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Wanneer het scheiden van eieren voor jou een rommelige en moeilijke taak is, dan is dit simpel trucje misschien wel de geschikte oplossing. En dat zonder je handen vuil te maken. Het enige wat je nodig hebt is een plastic drinkflesje.

Breek de eieren eerst in een schaal. Knijp vervolgens een beetje lucht uit de petfles en druk de drinkopening zacht tegen de eidooier. De kracht van deze simpele vacuümpomp doet de rest.

Mits een beetje oefenen, kan zelfs een tienjarig meisje het onder de knie krijgen. (br.hln)


» Reageer (0)
04-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roberta Flack - Killing Me Softly With His Song

Roberta Flack - Killing Me Softly With His Song

Klik op de foto om haar te beluisteren


Roberta Flack (Asheville (North Carolina), 10 februari 1937) is een Amerikaanse zangeres. Ze is vooral bekend van haar hit Killing Me Softly with His Song.

Roberta Flack groeide op in Arlington, Virginia. Vanaf haar negende volgde ze pianolessen en toen ze 13 was, mocht ze haar moeder Irene vervangen als organiste bij het kerkkoor. Omdat ze als kind enkele klassen mocht overslaan, mocht ze op 15-jarige leeftijd al naar het conservatorium, waar ze drie jaar later afstudeerde. Voordat ze doorbrak in de muziek, heeft ze nog vijf jaar Engels en muziekles gegeven middelbare scholen. Hoewel ze zich aanvankelijk op jazz en klassiek repertoire richtte, schakelde ze langzamerhand over op popmuziek. Hierin werd ze ook gestimuleerd door haar zangleraar. Zo ging ze in clubs als pianiste en zangeres optreden.

Roberta werd in 1968 ontdekt door de jazzmuzikant Les McCann. In 1971 kwam ze al met een paar covers van bekende hits in de Billboard Hot 100 die ze samen zong met Donny Hathaway, een oud-klasgenoot van haar. Haar grote doorbraak kwam echter pas in 1972 toen ze een Amerikaanse #1-hit scoorde met The First Time I Saw Your Face. Dat nummer was al in 1969 opgenomen, maar werd drie jaar later pas populair, omdat het in de film Play Misty for Me van Clint Eastwood werd gebruikt. Het nummer leverde zelfs twee Grammy's op.

Ze is waarschijnlijk het meest bekend van Lori Lieberman's nummer Killing Me Softly with His Song, dat in 1973 tot #3 in de Top 40 kwam, en in 1996 in uitvoering van de Fugees zelfs op #1 kwam. In Nederland had ze ook nog een hit met Feel Like Makin’ Love. In haar thuisland Amerika haalden beide nummers de hoogste positie van de Billboard Hot 100. Negen jaar na Feel Like Makin’ Love stond Roberta nog eens in de Top 40 met het nummer Tonight I Celebrate My Love, een duet met Peabo Bryson. Na dat nummer werd het stil rondom Roberta Flack, zowel in Nederland als in de Verenigde Staten. In 1991 (ze was toen 52 jaar) stond ze in Amerika nog eens op #6 met Set the Night to Music, een duet met Maxi Priest, dit nummer heeft in Nederland de hitlijsten niet gehaald. Haar meest recente album is Holiday, een cd met kerstliedjes uit 2003.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prachtig hoe man kruipend over ijs hond in nood redt

Prachtig hoe man kruipend over ijs hond in nood redt

Klik op de foto om het filmpje te bekijkenOve Karlsen twijfelde geen ogenblik om een risicovolle reddingspoging te starten toen zijn hond in nood verkeerde. De viervoeter was door het ijs gezakt nadat hij vogels had achternagezeten op een deels bevroren meer. De Noor, met een touw om zijn middel, gleed op zijn buik over het ijs om dichter bij zijn geliefde hond te geraken die wanhopig lag te peddelen in het erg koude water. Het dier kon duidelijk niet meer op eigen kracht uit zijn benarde positie ontsnappen.

Karlsen slaagde erin zijn huisdier vast te grijpen en met hem naar een minder diep gedeelte te zwemmen. Maar op het droge geraken, bleek aartsmoeilijk. Met de hulp van een vriend lukte het uiteindelijk toch en kon het duo bekomen van een hels avontuur. Na een check-up bij de dierenarts mocht de hond weer met zijn baasje mee naar huis. Volgens Karlsen stelde hij het wel. (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeroen Meus verkozen tot bierambassadeur: Reken op mijn buikgevoel

Jeroen Meus verkozen tot bierambassadeur: "Reken op mijn buikgevoel"

http://static2.hln.be/static/photo/2014/2/7/1/20140204165411/media_xll_6458596.jpg

Tv-kok Jeroen Meus is uitgeroepen tot 'Beer & Gastronomy Ambassador 2014' door de Academy van het Biergenootschap der Lage Landen (BGLL). De award bekroont elk jaar een bekende Belgische persoonlijkheid die zich onderscheiden heeft door een positieve bijdrage aan de promotie van de combinatie van bier en gastronomie. Meus is de derde laureaat van de award en volgt presentator en muzikant Jean Blaute en topsommelier Joachim Boudens van restaurant Hertog Jan op.

Het BGLL geeft de onderscheiding dit jaar aan Meus omdat die in zijn restaurant Luzine in Leuven Belgische bieren serveert en bijvoorbeeld aangepaste bieren bij kaas aanraadt, in plaats van wijn. Zelf toonde Meus zich erg verrast met de titel. "Ik doe mijn best om mijn kennis over de bierwereld te verbreden, maar ik ben niet iemand die alles tot op het bot analyseert", zegt hij. "Wel weet ik heel goed wat ik lekker vind. Ik benader biergastronomie dus zeker niet op een wetenschappelijke manier, maar veeleer vanuit mijn buikgevoel."

Meus beschouwt bier naar eigen zeggen als een kwaliteitsproduct. "Biergastronomie sluit bovendien mooi aan bij de culinaire tendens die vanuit het Hoge Noorden is ingezet, met meer nadruk op authenticiteit en lokale producten", legt hij uit. "Die connectie leidt onherroepelijk naar bier, en meer bepaald naar artisanale streekbieren."

De kersverse 'Beer & Gastronomy Ambassador' wordt nu verondersteld het hele jaar het Belgische biererfgoed te blijven promoten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.J.K. Rowling verontschuldigt zich voor verkeerd einde

J.K. Rowling verontschuldigt zich voor 'verkeerd einde'

http://static2.hln.be/static/photo/2014/17/14/13/20140204101939/media_xll_6457243.jpg

De Britse schrijfster J.K. Rowling, die de jeugdreeks Harry Potter bij elkaar pende, gaf in een interview met Wonderland Magazine toe dat ze haar boeken een fout einde gaf. Niet Ron, maar Harry Potter moest trouwen met Hermelien, het vrouwelijke hoofdpersonage in de boeken.

"Ik schreef de relatie tussen Ron en Hermelien uit om aan mijn eigen wensen tegemoet te komen", zegt ze in het gesprek. "Ik schreef hun affaire uit om redenen die erg weinig met literatuur te maken hadden, maar veel meer met mijzelf. Ik hield vast aan het plot dat ik eerst had bedacht. En daarin zou Hermelien eindigen met Ron."

In de epiloog van 'De Relieken van de Dood', het zevende hoofdstuk van de reeks, neemt Rowling een sprong voorwaarts. In de laatste scène van het boek blijkt Harry getrouwd met zijn jeugdliefde Ginny en is Ron nog steeds samen met Hermelien.

Rowling verontschuldigde zich tegen haar lezers die hoopten op een romance tussen Harry en Hermelien. "De keuzes die ik maakten waren erg persoonlijk, en nu ik er met een afstand naar kijk, heb ik spijt." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herdershond adopteert zeldzaam luipaardje

Herdershond adopteert zeldzaam luipaardje

http://static3.hln.be/static/photo/2014/17/10/0/20140204175616/media_xll_6458820.jpg

De dierentuin in de Russische stad Samara heeft een pleegmoeder gevonden voor een amoerluipaard die door zijn moeder is verstoten. Een herdershond heeft zich ontfermd over de 2 maanden oude Olimpiada, aldus een woordvoerder van de dierentuin.

De amoerluipaard, ook wel  amoerpanter genoemd, is één van de zeldzaamste katachtigen ter wereld. Er leven ongeveer 40 exemplaren in het wild in een relatief klein grensgebied tussen Rusland, China en Noord-Korea. In dierentuinen wereldwijd zijn er ongeveer 200 amoerluipaarden.

Door de jarenlange jacht en stroperij om zijn vacht en botten, die voor medicijnen worden gebruikt, is de amoerluipaard uit het grootste deel van zijn verspreidingsgebied verdwenen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Candy Dulfer - My Funk

Candy Dulfer - My Funk

Klik op de foto om ze te beluisteren

Candy Dulfer (Amsterdam, 19 september 1969) is een Nederlands saxofoniste.

Candy Dulfer is de dochter van Hans Dulfer, ook een bekend saxofonist. Al op jonge leeftijd trad ze op met haar vader. Op 11-jarige leeftijd maakte ze haar eerste plaat met hem. In 1982 trad ze met haar band Own Cultivation op, op het North Sea Jazz Festival. Met drummer Joost Kesselaar, bassist Tom Jaburg (broer van de eveneens bekende Bas Jaburg), gitarist Eddy Polak (Tup) en trompettist/zanger Winfried Splinter schreef ze geschiedenis: De Faya Lobbi zaal zat bomvol om de jongste band uit de geschiedenis van het North Sea te zien. Drie jaar later richtte ze haar eigen band op, de Funky Stuff. Vrij snel hierna trad ze regelmatig op voor radio en televisie. Ook speelde ze mee op de soundtrack van Een Maand Later.

In 1987 speelde Dulfer in het voorprogramma van Madonna in het Feyenoord-stadion in Rotterdam. Later vroeg ook Prince haar om op te treden in zijn voorprogramma voor zijn concerten in Nederland. Drie dagen voor het optreden zei Prince Funky Stuff onverwachts af. Na een boze brief van Dulfer, mocht ze een nummer met hem spelen, dat zo'n indruk op Prince maakte dat hij haar vroeg om met hem aan enkele projecten in de Verenigde Staten te werken. In 1989 maakte Dulfer enkele nummers met Dave Stewart, gitarist van Eurythmics. Eén van deze nummers, Lily was here, de titeltrack van de Nederlandse speelfilm De Kassière, werd eind 1989 een nummer 1-hit in Nederland.

Een jaar later verscheen een debuut soloalbum, getiteld Saxuality. Op dit album, waarvan er wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank gingen, stonden enkele grote hits. In 1993 verscheen het album Sax-A-Go-Go, de gelijknamige single werd op Radio 3FM de eerste megahit, gevolgd door Big Girl in 1995 (de titel Big Girl was een knipoog naar een vroeger album van haar vader, dat Big Boy heette). Tussen al haar eigen promoactiviteiten door speelde Dulfer opnieuw met grootheden als Prince en Van Morrison tijdens hun concerten. Ook speelde zij mee op enkele Prince-producties. Het vierde studioalbum For The Love Of You zag in 1996 het levenslicht en bevatte bijdragen van o.a. Trijntje Oosterhuis en Berget Lewis. Het album werd een succes in Nederland, Japan en de VS. Opnieuw toerde Dulfer de halve wereld rond om haar nieuwe materiaal te promoten. In de navolgende jaren volgden de albums Girls Night Out, Live in Amsterdam en Right In My Soul, met wisselend succes. In 2005 speelde Dulfer mee op enkele nummers van het album Grip van Lohues & the Louisiana Blues Club. Dulfers nieuwe studioalbum Candy Store werd op 22 juni 2007 uitgebracht door haar nieuwe platenmaatschappij Heads up international, één van de meest toonaangevende hedendaagse jazzlabels ter wereld. Bijna alle albums zijn geproduceerd door Red Bank Productions.

Dulfer kreeg een Gouden Harp uitgereikt op woensdag 5 maart 2007 tijdens het Harpen Gala. Zij trad op met het Metropole Orkest o.l.v. Jurre Haanstra.


» Reageer (0)
03-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mirakelman dronk schildpaddenbloed om te overleven

Mirakelman dronk schildpaddenbloed om te overleven

http://static3.hln.be/static/photo/2014/12/2/1/20140203094844/media_xll_6454426.jpg

De eerste beelden van de man die veertien maanden geleden met zijn bootje op drift sloeg op de Stille Oceaan en al die tijd ronddobberde op zee, zijn opgedoken. Jose Ivan werd vandaag per boot overgebracht van Ebon naar Marujo, op de Marshalleilanden. "Ik kan niet geloven dat ik nog leef", zei de visser tegen MailOnline. "Ik bedank God dat ik hier ben", klonk het net voor hij naar een ziekenhuis in de hoofstad van de eilandengroep werd gebracht.

Wankel op de benen, erg behaard, maar lachend, zo kwam de Mexicaan over toen hij met behulp van een medicus voet aan land zette. Ivan kan zich naar eigen zeggen niet veel herinneren van zijn benarde avontuur op zee. Slechts een gedachte schiet voortdurend door zijn hoofd en dat is "de zee". "Ik wou dat ik me meer kon herinneren. Waarschijnlijk heb ik meer tijd nodig. Het heeft allemaal zo lang geduurd."

Van twee zaken is Ivan wel zeker: hij heeft continu aan zijn familie gedacht en veel gebeden.

"Mirakelman van de Stille Oceaan" wordt de overlevende her en der genoemd. Een kleine menigte daagde op in Marujo om een glimp te kunnen opvangen van de verdronken gewaande visser. Meteen daarna werd hij overgebracht naar een hospitaal op het eiland.

De kledij en slippers die Jose aanhad, kreeg hij van eilandbewoners op Ebon, waar hij vorige week donderdag hevig zwaaiend werd aangetroffen na een uitputtingsslag van meer dan een jaar op de Grote Oceaan.

Ivan wil dolgraag terug naar huis in Mexico. Tijdens het eerste radiocontact dat autoriteiten met hem hadden, kon er zelfs een grapje van af. "Mocht er mij iemand thuiskrijgen, ik ben er zeker van dat m'n baas mijn reis zal betalen."

http://static1.hln.be/static/photo/2014/2/9/6/20140203091303/media_l_6454416.jpg

Ondanks de goede zorgen op Eban - Ivan kreeg er eten, drinken en een bed - is de gezondheidstoestand van de man zorgwekkend. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis in Marujo voor een medisch onderzoek. Zijn bloeddruk is uitzonderlijk laag en zijn lichaam gezwollen door de harde omstandigheden waarin hij maandenlang leefde.

Maar de man mag van geluk spreken dat hij zijn avontuur nog kan navertellen. Een kompaan die hem vergezelde tijdens de boottrip, een tiener tussen de 15 en 18 jaar, overleefde de tocht namelijk niet. Na ongeveer vier weken kwam de jongen om door ontbering, aldus Ivan.

Het duo vertrok in december 2012 met hun vissersboot vanuit Tapachula (Mexico) naar El Salvador, het geboorteland van de Spaans sprekende man. Onderweg zouden ze haaien vangen, maar het lot was hen anders gezind. Hevige noorderwinden voerden het tweetal verder de zee in. De vissers kregen motorpech en de routinevaart draaide uit op een benarde tocht van maar liefst veertien maanden. Bijna 13.000 kilometer legde Ivan af op zijn ruim zeven meter lange bootje. De Spaans sprekende man verorberde schildpadden, vogels en vissen om te kunnen overleven. Als het dagenlang niet geregend had, dronk hij schildpaddenbloed om genoeg vocht binnen te hebben.

Pogingen om de aandacht te trekken van anderen vaartuigen, mislukten telkens, tot afgelopen donderdag. Ivan strandde met zijn boot op een atol van de Marshalleilanden en werd opgemerkt door twee inwoners van Ebon. Zij brachten de hevig wuivende, maar sterk verzwakte "mirakelman" terug naar de bewoonde wereld.

Wanneer Ivan herenigd zal worden met zijn familie, is nog onbekend. De man is afkomstig uit El Salvador, maar woont en werkt al vijftien jaar in Mexico. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom cafeïne de meest gebruikte drug ter wereld is

Waarom cafeïne de meest gebruikte drug ter wereld is

http://static1.hln.be/static/photo/2009/3/11/13/media_xl_858613.jpg

De helft van de regelmatige cafeïnegebruikers hebben moeite om te minderen met het drinken van koffie of cola. Sommigen krijgen zelfs te maken met ontwenningsymptomen als ze proberen te stoppen met deze - volgens bepaalde gezondheidsexperts althans - drug.

Onderzoek door de Amerikaanse psychologe Laura Juliano heeft aangetoond dat stoppen met cafeïne moeilijker is dan gedacht. Deze stof is volgens haar de meest geconsumeerde drug ter wereld. Je vindt dit bestanddeel in thee, koffie, frisdrank en chocolade.

De Amerikaanse associatie van psychiaters heeft een verslaving aan koffie officieel erkend, daarom vonden ze dat er meer onderzoek naar deze stof moest gebeuren. Ook de academici Steven Meredith en Roland Griffiths werkten mee aan het onderzoek.

De studie gebruikte reeds verzamelde gegevens om te kijken of er biologisch bewijs is dat je lichamelijk verslaafd kunt raken aan cafeïne. Daaruit blijkt dat veel gebruikers het moeilijk hebben om te stoppen met het drinken van koffie of cola. Ook al kregen ze het advies hiermee te minderen door een hartaandoening, zwangerschap of bloedstoornis. De studie toonde ook aan dat echte verslaafden bereid waren een behandeling te volgen om hun probleem aan te pakken.

Juliano: "De negatieve effecten van cafeïne worden vaak niet erkend omdat dit sociaal aanvaardbaar is en wereldwijd geconsumeerd wordt. Heel veel mensen drinken veel koffie zonder problemen, bij sommigen heeft dit wel een negatief effect. Sommige patiënten zijn hier lichamelijk aan verslaafd, bij anderen stoort het hun dagelijkse leven of kunnen er niet mee stoppen. Dit zijn tekenen van problematisch gebruik."

Momenteel luidt het advies voor gezonde mensen om niet meer dan 400 mg cafeïne per dag op te nemen. Dat is het equivalent van ongeveer twee à drie kopjes, bij zwangere vrouwen of mensen met gezondheidsproblemen is dat 200 mg. Juliano: "Genetisch onderzoek kan ons meer inzicht geven in de effecten van cafeïne op de gezondheid of zwangerschap. Maar ook de reactie op koffie van persoon tot persoon kan verschillen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Veerle Baetens en co vertrokken

Veerle Baetens en co vertrokken

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/1/14/20140203121749/media_xll_6455054.jpg

Vanochtend zijn Veerle Baetens, regisseur Felix van Groeningen en producer Dirk Impens naar de VS vertrokken. Doel? Op zondag 2 maart een Oscar binnenrijven met 'The Broken Circle Breakdown' voor beste niet-Engelstalige film. "We zijn de underdog, maar ons enthousiasme gaat nog veel kopjes in onze richting doen draaien."

De campagne start in New York en trekt van daaruit naar Hollywood. Van Groeningen en Impens blijven er een maand tot na de uitreiking van de Oscars. Veerle Baetens komt na een weekje alweer terug omdat ze nog opnames heeft in Duitsland.

Vanavond worden Baetens en Van Groeningen al verwacht op een screening van de film in het Museum of Modern Art in New York. Morgen vliegen ze door naar Los Angeles, donderdag krijgen ze daar het gezelschap van Johan Heldenbergh. Vrijdag trekt het trio naar het filmfestival in Santa Barbara, waar Heldenbergh en Baetens de screenings zullen opluisteren met enkele songs uit de sountrack van de film. Zondag vliegen Baetens en Heldenbergh terug naar Brussel

In de laatste rechte lijn naar de Oscars is echter iedereen weer op post in Hollywood om zo veel mogelijk zieltjes te winnen voor 'The Broken Circle Breakdown'. (br.hln)


» Reageer (0)
02-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oscar Harris - Song for the children

Oscar Harris - Song for the children

Klik op de foto om hem te beluisteren


Oscar Harris (Albina (Suriname), 30 november 1943) is een Surinaams/Nederlandse zanger. Vooral in de jaren zeventig was hij vermoedelijk de bekendste Surinaamse artiest in Nederland.

Toen Oscar Harris in 1963 naar Nederland kwam om te studeren voor architect/dominee werd hij direct als dienstplichtige ingelijfd bij de krijgsmacht. Twee jaar later vervolgde hij zijn zangcarrière bij The Twinkle Stars, een vanuit Amsterdam opererende Surinaamse band. Met hun grootste hit Soldier's prayer stonden zij twee weken op nr. 1 in de Daverende Dertig. In totaal stond de single 15 weken in de hitlijst. Leadzanger Billy Jones verliet de groep in 1972; voor hem in de plaats kwam de toen 17-jarige Humphrey Campbell. In 1973 besloot Harris om de groep te verlaten om een solocarrière te beginnen.

In zijn jonge jaren moest de jonge Oscar Harris concurreren met de populaire Max Nijman uit Moengo. Zijn doorbraak kwam naar eigen zeggen toen hij Max Nijman mocht vervangen.

Na wat pieken en dalen en tijdelijke koppelingen aan zangeressen kwam aan het einde van de jaren zeventig zijn solocarrière goed van de grond. Hij scoorde in die tijd diverse hits met een mix van vrolijke, Caribisch getinte meezingers en zwoele soulballads. Zijn grootste hit uit die tijd was Song for the Children die hem internationale bekendheid opleverde. Enkele pogingen om Nederland te mogen vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival mislukten echter.

Halverwege de jaren 80 werd het rustiger rond Oscar Harris. Hij trad nog veel op in discotheken en voor de radio, soms ook onder begeleiding van het Metropole Orkest. In 2007 was de stem van Harris nog te horen in Beestenboel, de Nederlandse versie van de Amerikaanse animatiefilm Barnyard: The Original Party Animals.

In 2008 verscheen het album Monarchs van de Haagse hiphopgroep Coup deVillz. In het nummer Corduroy zingt Oscar Harris mee.

Harris is getrouwd en heeft twee zoons. Hij woont in Hoofddorp.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kijk nu het word al lente

Kijk nu het word lente

http://oi58.tinypic.com/2r7lxtk.jpg

Kijk nu het word lente
Alle bloemen beginnen te bloeien
En de knopjes aan de bomen
Beginnen ook te komen

Ik voel het bloed in mijn aderen stromen
Zou dat nu door de lente komen
Maar weet je  we moeten niet teveel dromen
Want april moet nog komen

En maart roert zijn staart
En april doet wat hij wil
Dus er kan nog van alles gebeuren
Maar we genieten nu van de geuren

De vogeltjes zijn ook al in de weer
En vliegen heen en weer
Om hun nestje te bouwen
Want vogeltjes gaan ook trouwen

Het hele leven gaat plots open
We kijken rond en gaan weer hopen
Dat het een zomer wordt
Heel warm en mooi en niet te kort

Shadow


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alfons Blomme 2 februari 1889 – 1979 was een Vlaams kunstenaar.

Alfons Blomme 2 februari 1889 – 1979 was een Vlaams kunstenaar.

http://oi60.tinypic.com/1r2h4z.jpg

Alfons Blomme (Roeselare, 2 februari 1889 – aldaar, 10 juni 1979) was een Vlaams kunstenaar.

Vanaf 1902 volgde Blomme lessen aan de Stedelijke Academie voor teken-, bouw- en beeldhouwkunst. Hij haalde er in 1909 de hoogste onderscheiding. Als toekomstig huisschilder volgde hij ook lessen aan de Nijverheidsschool. Hij zou dat beroep echter nooit uitoefenen. Blomme vervolmaakte zich aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Brussel. Toen hij naar Brussel trok om te studeren, kwam hij in contact met art nouveau en het neo-impressionisme. Hij is bij deze kunststijl gebleven, ook al gingen zijn tijdgenoten over naar het surrealisme. Hij ontdekte het werk van Emile Claus en ontwikkelde een eigen pointillistische techniek. Deze was breed-pointillistisch en wordt wel eens als streepjestechniek aangeduid. Grote kleurvlakken worden niet ingekleurd maar met grote punten of strepen ingevuld. Later werd dit als 'blommisme' aangeduid.

http://oi60.tinypic.com/2prtdo7.jpg


De Eerste Wereldoorlog bracht hij door in Nederland, in het Zeeuwse Renesse. Na zijn terugkeer won hij in 1920 de Grote Prijs van Rome. Alfons Blomme reisde veel en liet zich door zijn reizen inspireren tot landschappen, stadsgezichten en portretten van gebouwen. Schilderen was niet zijn enige artistieke bezigheid. Hij tekende ook schetsen en maakte beeldhouwwerken. Van 1935 tot 1940 was hij directeur van de Oostendse Kunstacademie.


In 1929 huwde Blomme met Kaatje de Feijter. Hij verliet na zijn huwelijk de hoofdstad voor de kustregio en vestigde zich in de Villa Martha aan de Driftweg in De Haan. Daar kwam hij in 1933 als kunstleraar in contact met Albert Einstein en diens dochter. Ze werden vrienden en Blomme mocht onder meer een portret van Einstein maken.

http://oi60.tinypic.com/2hcpagx.jpgBlomme was een veelschilder, in zoverre dat zijn doeken door de veelvoud van hun voorkomen in waarde daalden. Soms betaalde hij rekeningen met schilderijen. Na de Tweede Wereldoorlog organiseerde hij toch nog verschillende tentoonstellingen die onder meer het bezoek van koningin Elizabeth kregen.

In december 1972 opende hij het Alfons Blommemuseum in de Ooststraat te Roeselare. Na zijn dood ging het museum, zijn werken die er bewaard werden, en de hele inboedel bij testament over naar de stad Roeselare. Het museum werd later door de stad omgevormd tot een kunstgalerij. Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van zijn geboorte werd het plein op het kruispunt van de Delaerestraat en de Sint-Alfonsusstraat tot het Alfons Blommeplein herdoopt. Het plein werd verder opgesmukt met een borstbeeld van Alfons Blomme, gebeeldhouwd door de Roeselaarse Julianne Szücs.

Werk van Blomme is tevens te vinden in de verzameling van het KaZ in Oostende (de fusie van het PMMK en het MSK in Oostende), onder meer een portret van Albert Einstein en een van James Ensor.


» Reageer (0)
01-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Facebook bestaat tien jaar: van jongensdroom tot wereldwijd internetfenomeen

Facebook bestaat tien jaar: van jongensdroom tot wereldwijd internetfenomeen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/10/0/0/20140201111644/media_xll_6450225.jpg

De socialenetwerksite Facebook viert dinsdag zijn tiende verjaardag. Wat ooit begon als een jongensdroom in de kamer van Harvard-student Mark Zuckerberg, groeide in korte tijd uit tot een wereldwijd internetfenomeen.

De nu 29-jarige Zuckerberg, inmiddels multimiljardair, zette 'The Facebook' met drie medestudenten in februari 2004 'aan' voor studenten van de prestigieuze universiteit. 'The Facebook' breidde zich als een olievlek uit op andere universiteiten, en het woordje 'The' werd eraf geknipt. Vanaf september 2006 was Facebook beschikbaar voor het grote publiek.

Inmiddels maken wereldwijd dagelijks gemiddeld 757 miljoen mensen actief gebruik van Facebook, waarvan zo'n 556 miljoen gebruikers via hun mobiele telefoon of tablet. De bedrijfsresultaten zijn al net zo imposant. Facebook behaalde vorig jaar een omzet van maar liefst 7,9 miljard dollar en een winst van 1,5 miljard dollar.

Kritiek op privacybeleid
Desondanks stond het concern ook voor hete vuren. De afgelopen jaren zwol de kritiek op het privacybeleid steeds meer aan. Ook de reikwijdte bleek imposant. Denk bijvoorbeeld aan de rellen in het Groningse Haren in 2012 of recent nog de Zwarte Pietdiscussie die een extra slinger kreeg via het medium.

Facebook en het bijbehorende 'liken' van berichten en foto's of het 'ontvrienden' van contacten, is niet meer weg te denken uit de samenleving. Hoe lang het succes duurt is echter koffiedik kijken. Het grootste risico dat Facebook loopt, is volgens deskundigen dat er een dienst komt die weer leuker is.

Besmettelijke ziekte
De Amerikaanse Universiteit Princeton, een concurrent van het Harvard van Zuckerberg, gaf onlangs al een aanzet. Over een paar jaar, in 2017, is Facebook 80 procent van zijn gebruikers kwijt waarna het een snelle dood zal sterven, voorspelde de onderzoeksinstelling. De wetenschappers vergeleken de levenscyclus van de onderneming met die van een besmettelijke ziekte.

Facebook reageerde snel en publiceerde een satirische analyse waaruit bleek dat Princeton binnenkort zelf te maken krijgt met sterk dalende studenteninschrijvingen. En enkele dagen later beschreef Zuckerberg tijdens de jaarcijferpresentatie de plannen voor de komende 10 jaar. Samengevat: miljoenen nieuwe gebruikers, nieuwe producten en meer omzet.

Ooit verdwijnen?
Dat Facebook ooit zal verdwijnen is voor velen moeilijk voor te stellen. Dat werd echter jaren geleden ook gedacht over socialennetwerksite Hyves, waar vorig jaar de stekker uit werd getrokken. Hyves kwam, net als Facebook, in 2004 online en wist zich in korte tijd op te werken tot een van de populairste Nederlandse websites ooit. Maar zes jaar later begonnen gebruikers over te lopen naar Facebook, die in 2011 de markt definitief overnam. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongeren moeten 65.000 euro hebben om lening voor woning te kunnen krijgen

Jongeren moeten 65.000 euro hebben om lening voor woning te kunnen krijgen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/14/8/4/20140201073734/media_xll_6449944.jpg

Het is tegenwoordig niet zo eenvoudig voor jonge koppels om een hypothecaire lening te krijgen. Gemiddeld moeten jongeren zelf 65.000 euro hebben om een lening te kunnen krijgen, schrijft Het Nieuwsblad. Vorig jaar was dat nog bijna 8.000 euro minder.
 
Het aantal leningen om een woning te kopen aan mensen jonger dan 34 jaar, daalde vorig jaar dan ook met negen procent. De looptijd van die lening wordt ook steeds korter: in 2012 liep nog 19 procent over 25 jaar of langer, vorig jaar was dat minder dan 12 procent. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste wens: man op motor in glazen doodskist begraven

Laatste wens: man op motor in glazen doodskist begraven

http://static2.hln.be/static/photo/2014/5/13/0/20140131231106/media_xll_6449745.jpg

De familie van de Amerikaanse motorliefhebber Billy Standley vervulde zijn laatste wens door hem op zijn geliefde Harley Davidson in een transparante doodskist te begraven.

De vervulling van de wens van Standley uit Mechanicsburg was niet makkelijk. Bill had een extra grote begraafplaats nodig voor de doodskist uit plexiglas waar de motor uit 1967 in paste. De begrafenisondernemer heeft met een speciaal metalen harnas ervoor gezorgd dat hij tot in de eeuwigheid goed op het zadel  blijft zitten.

Volgens zijn familie was de man 18 jaar zoet met de voorbereiding van zijn eigen begrafenis. Billy wilde niet enkel op zijn motor naar de hemel rijden, hij wilde ook dat de wereld dit kon zien met een doorzichtige kist. Zijn zonen hebben vijf jaar geleden zijn bijzondere doodskist afgemaakt. De motard bewaarde het gevaarte in zijn garage en toonde het aan iedereen die op bezoek kwam. De 82-jarige man overleed zondag aan longkanker en werd vandaag begraven.(br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!