Waarom cafeïne de meest gebruikte drug ter wereld is

De helft van de regelmatige cafeïnegebruikers hebben moeite om te minderen met het drinken van koffie of cola. Sommigen krijgen zelfs te maken met ontwenningsymptomen als ze proberen te stoppen met deze - volgens bepaalde gezondheidsexperts althans - drug.
Onderzoek door de Amerikaanse psychologe Laura Juliano heeft aangetoond dat stoppen met cafeïne moeilijker is dan gedacht. Deze stof is volgens haar de meest geconsumeerde drug ter wereld. Je vindt dit bestanddeel in thee, koffie, frisdrank en chocolade.
De Amerikaanse associatie van psychiaters heeft een verslaving aan koffie officieel erkend, daarom vonden ze dat er meer onderzoek naar deze stof moest gebeuren. Ook de academici Steven Meredith en Roland Griffiths werkten mee aan het onderzoek.
De studie gebruikte reeds verzamelde gegevens om te kijken of er biologisch bewijs is dat je lichamelijk verslaafd kunt raken aan cafeïne. Daaruit blijkt dat veel gebruikers het moeilijk hebben om te stoppen met het drinken van koffie of cola. Ook al kregen ze het advies hiermee te minderen door een hartaandoening, zwangerschap of bloedstoornis. De studie toonde ook aan dat echte verslaafden bereid waren een behandeling te volgen om hun probleem aan te pakken.
Juliano: "De negatieve effecten van cafeïne worden vaak niet erkend omdat dit sociaal aanvaardbaar is en wereldwijd geconsumeerd wordt. Heel veel mensen drinken veel koffie zonder problemen, bij sommigen heeft dit wel een negatief effect. Sommige patiënten zijn hier lichamelijk aan verslaafd, bij anderen stoort het hun dagelijkse leven of kunnen er niet mee stoppen. Dit zijn tekenen van problematisch gebruik." Momenteel luidt het advies voor gezonde mensen om niet meer dan 400 mg cafeïne per dag op te nemen. Dat is het equivalent van ongeveer twee à drie kopjes, bij zwangere vrouwen of mensen met gezondheidsproblemen is dat 200 mg. Juliano: "Genetisch onderzoek kan ons meer inzicht geven in de effecten van cafeïne op de gezondheid of zwangerschap. Maar ook de reactie op koffie van persoon tot persoon kan verschillen." (br.hln)
|