NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
28-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pantone onthult wat de kleur van je voordeur vertelt over je persoonlijkheid

Pantone onthult wat de kleur van je voordeur vertelt over je persoonlijkheid

https://images0.persgroep.net/rcs/y4_I_bWHZLFp2UXvhfwYhxZiLmQ/diocontent/119670753/_focus/0.510000/0.660000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Is jouw voordeur sober zwart, wit of grijs? Of koos je voor een statement kleur als ultra violet of rood? De keuze onthult volgens kleureninstituut Pantone veel over je persoonlijkheid.

Als je dat likje verf van jouw voordeur puur op buikgevoel koos, vertelt dat iets over je karakter, dat blijkt uit een onderzoek van de Londense makelaar Marsh & Parsons in samenwerking met het kleureninstituut Pantone. De meeste mensen geven de voorkeur aan een zwart, wit, grijs of donkerblauw exemplaar, maar hier en daar durft een waaghals die trend wel eens doorbreken. Vicepresident van het Pantone Color Institute, Laurie Pressman, onthult wat je kleurkeuze onthult over je persoonlijkheid.

“Zwart is elegant, krachtig en prestigieus. Daarnaast is het een strakke en chique kleur. Wit is simpel, fris en clean en daardoor vaak de favoriet van minimalisten. Grijs is tijdloos en klassiek, een veilige keuze die nooit uit de mode raakt.

Marineblauw straalt autoriteit en vertrouwen uit, terwijl groen juist zorgt voor rust en kalmte. Voor rood geldt het tegenovergestelde, het is een kleur die moed symboliseert, en vaak gekozen wordt door de geboren leiders en ondernemende types onder ons.

Paars suggereert dat je een voorliefde hebt voor dramatiek. Terwijl geel juist gastvrijheid, warmte en optimisme uitstraalt. Lila staat voor jeugdigheid en energie. En natuurlijke kleuren geven een rustgevend gevoel”, verklaart Pressman.

“Hoewel we de kleurkeuze van een persoon niet helemaal wetenschappelijk kunnen onderbouwen, mogen we er wel van uitgaan dat iemand die voor zwart kiest een imposante eerste indruk wil maken en graag krachtig wil overkomen.  zegt Alex Lyle, sales director van Marsh & Parsons. “Iemand die zijn deur in een felroze of gele kleur schildert, lijkt juist een statement te willen maken dat het leven vooral leuk moet zijn.”  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit staat er dagelijks op het menu van oudste mensen ter wereld

Dit staat er dagelijks op het menu van oudste mensen ter wereld

https://images0.persgroep.net/rcs/Fq5l2Iv3DrtlVQr6cMcFeA0VsWE/diocontent/119667963/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Dat gezonde voeding ertoe bijdraagt dat we langer leven, weten we natuurlijk al. Maar welke voeding leidt ons dan juist richting de honderd? Auteur Dan Beuttner onderzocht het verband tussen voeding en ouder worden en bundelde de eetgewoontes van de oudste mensen ter wereld in zijn boek ‘The Blue Zones Solution’.

Okinawa in Japan, Ikaria in Griekenland, Ogliastra in Sardinië, Loma Linda in Californië en het Nicoya-schiereiland in Costa Rica zijn de vijf plekken op aarde waar de meeste inwoners van honderd jaar of ouder gezond en wel door het leven gaan. De Amerikaanse auteur Dan Beuttner trok erop uit, onderzocht het verband tussen het dieet en de hoge leeftijd in deze regio’s, en goot de lokale voedingswijsheden van de ouderlingen in een boek.

Op het menu in...

Okinawa, Japan: bruine rijst, shiitake, bittere meloen, tofu, knoflook en groene thee.

Ikaria, Griekenland: aardappels, peulvruchten (voornamelijk kikkererwten, zwarte ogen bonen en linzen), feta, geitenmelk, citroen, fruit, honing en kleine hoeveelheden vis.

Ogliastra, Sardinië: platbrood, zuurdesembrood, gerst, geitenmelk, schapenkaas, tuinbonen, kikkererwten, amandelen, tomaten, venkel en wijn.

Loma Linda, Californië: zalm, tofu, avocado, havermout, bonen, noten, volkorenbrood en sojamelk.

Nicoya, Costa Rica: rijst, mais, pompoen, papaya, yams, eieren, bonen en bananen.

En waarom is dat juist gezond?

Van sommige producten is al langer het positieve effect op onze gezondheid bewezen. Zo zijn rijst, peulvruchten, geitenmelk, noten en vis voedingswaren die we vaker in diëten zien passeren. En dat heeft uiteraard zo zijn redenen.

Rijst bevat koolhydraten, eiwitten, vitamine B en mineralen. Peulvruchten verlagen dan weer je cholesterol. Geintenmelk bevat minder jodium en meer proteïne en mineralen. Ongezouten noten zitten boordevol onverzadigde vetten die ons beschermen tegen hart- en vaatziekten alsook cholesterolverlagend zijn. Maar ook vis is goed voor je hart en bloedvaten dankzij zijn vetzuren.

Gewoontes

Niet alleen wat je eet, ook hoe je eet is bepalend voor het aantal kaarsjes dat je in je leven mag uitblazen. Daaromverzamelde Buettner nog de volgende tips:

- Eet nooit tot je helemaal vol zit, maar stop op 80%. 

- Kies vooral voor plantaardige voeding en schrap vlees zo nu en dan eens van het menu. ‘Blue Zoners’ eten gemiddeld slechts vijf keer per maand vlees, en dat liefst in kleine porties. 

- Hou de kleinste maaltijd voor op het einde van de dag. 

- Drink niet meer dan één à twee glazen alcohol per dag. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van vaker plassen tot calorieën verbranden: dit gebeurt er met je lichaam als het zo koud is

Van vaker plassen tot calorieën verbranden: dit gebeurt er met je lichaam als het zo koud is

https://images1.persgroep.net/rcs/eGsXTqa6m2Jx3EtNvDxyigjZpMc/diocontent/119641096/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Afgelopen nacht was de koudste van dit seizoen en ook de komende dagen wordt het nog kouder door de ijzige oostenwind. Hoe reageert ons lichaam op extreme koude? Zeven veelvoorkomende neveneffecten van de kou, het ene al iets leuker dan het andere.

Bibberen

Je hoeft geen kernfysica gestudeerd te hebben om te weten dat kou ons kippenvel bezorgt en doet bibberen. Maar hoe vervelend het ook mag zijn, in werkelijkheid is het een indrukwekkend ingebouwd zelfverdedigingsmechanisme om je tegen de kou te beschermen. Het zijn kleine samentrekkingen van de spieren, die warmte genereren waardoor je lichaamstemperatuur op peil blijft. Toch werkt het enkel op korte termijn en is het tegelijkertijd een teken dat je lichaam het te koud heeft en dat je snel ergens moet gaan opwarmen. 

Stijve spieren

Trekken je spieren niet samen door te bibberen onder vorm van koude? Dan zou het kunnen dat je lichtjes stramme en stijve spieren aan het weer overhoudt. Spieren die plots koud worden kunnen zich gaan vastzetten, net zoals je stijf wordt van een training als je de spieren niet eerst rustig hebt opgewarmd. 

Vaker moeten plassen

Je beeldt het je niet in dat je vaker een toiletpauze moet nemen als het koud is. Al zijn wetenschappers het er niet helemaal over eens hoe het komt dat we meer aandrang tot plassen hebben bij kou. Sommigen beweren dat je bloedvaten krimpen als je van de warmte in de koude terechtkomt, waardoor er minder ruimte is voor je bloed en de nieren water uit je bloed halen dat in je blaas terecht komt. Anderen zeggen dan weer dat de huid rondom de plasbuis kouder wordt, die erg gevoelig is en snel een aandrang tot plassen kan veroorzaken. 

Koude vingers en tenen

Doordat het bloed vooral naar het centrum van je lichaam zal stromen om daar je vitale organen op te warmen, koelen de kleinste hoekjes van je lichaam het snelste af. Denk maar aan vingers en tenen die ijskoud aanvoelen, of een koude neus. Bescherm je handen en voeten met dikke sokken en handschoenen en zorg er ook voor dat je gezicht zoveel mogelijk bedekt is, langs waar je het meeste warmte verliest. 

Toch kan je bij extreme koude ook door je handschoenen heen geen gevoel meer krijgen in je vingers en tenen. Probeer binnen ergens op te warmen, maar let op met plotse blootstelling aan heet water of een verwarming. Je warmt beter geleidelijk op, om te vermijden dat je huid verbrand raakt door het plotse temperatuurverschil. Worden je handen of voeten blauw of zelfs zwart, ga dan onmiddellijk naar een dokter. 

Hoofdpijn

Last van hoofdpijn door de kou? Dat kan kloppen, want schommelingen van luchtdruk kunnen voor hoofdpijn of migraine zorgen. Ook de koude op zich kan voor hoofdpijn zorgen, net zoals je een brain freeze krijgt door te snel een ijsje op te eten. Je kan hetzelfde effect krijgen door koude lucht in te ademen of zelfs alleen al door een ijskoude wind in je gezicht te voelen. 

Een loopneus en droge ogen

Hele koude lucht is doorgaans ook droge lucht. Die voelt niet zo goed aan in de longen, dus zal de neus extra moeite doen om vocht toe te voegen aan de lucht die je inademt. Als de lucht die je inademt heel erg droog is, moet je neus harder werken, waardoor hij extra veel vocht produceert, met een loopneus tot gevolg. Ook de ogen kunnen geïrriteerd raken door de koude, droge lucht. Wie last krijgt van droge ogen, kan druppeltjes gebruiken om ze te bevochtigen. 

Extra calorieën verbranden

Het goede nieuws houden we voor het laatst: koude temperaturen kunnen ervoor zorgen dat je meer calorieën verbrandt. Niet dat in de kou wandelen je workout kan vervangen, maar de mechanismen in je lichaam die ervoor proberen zorgen dat je het opnieuw warm krijgt, stimuleren lichtjes de calorieverbranding. Rillen van de kou kan bruin vet en het hormoon irisine activeren, die beide helpen om lichaamsvet te verbranden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen scenario van Jurassic Park, maar écht: wetenschappers recreëren genoom van loopvogel die meer dan 700 jaar geleden uitstierf

Geen scenario van Jurassic Park, maar écht: wetenschappers recreëren genoom van loopvogel die meer dan 700 jaar geleden uitstierf

https://images2.persgroep.net/rcs/IpVD1VObvxCrUkM3jqnArKsY6y4/diocontent/119666838/_focus/0.480000/0.440000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In een doorbraak die meteen aan ‘Jurassic Park’ doet denken, zijn onderzoekers erin geslaagd een bijna compleet genoom van een loopvogel die meer dan 700 jaar geleden uitstierf – te recreëren. Het project brengt wetenschappers een grote stap dichter in het terug tot leven wekken van weggevaagde soorten.

De Anomalopteryx of ‘little bush moa’ was een plantenetende vogelsoort uit Nieuw-Zeeland van ongeveer 1,20 meter groot en 30 kilogram zwaar. De loopvogel raakte meer dan 700 jaar geleden abrupt uitgestorven door overbejaging na de komst van de Polynesiërs.

Nu hebben onderzoekers van de Harvard University een nagenoeg volledig genoom van de uitgestorven soort samengesteld. Het dna van de ‘little bush moa’ werd gereconstrueerd uit een teenbeentje van een specimen van het Royal Ontario Museum in Toronto. Door het genoom van een uitgestorven soort in het ei van een levende soort in te brengen, kunnen wetenschappers binnenkort de soort mogelijk weer doen herleven.

“Het feit dat ze een genoom van de vogelsoort konden genereren, is echt groots. Nu kunnen we misschien ook hun data gebruiken om andere uitgestorven vogelsoorten te reconstrueren”, kirt hoofdonderzoeker Ben Novak van Revive and Restore, een groep die soorten weer terug uit de doden wil doen herrijzen – zoals onder andere de wolharige mammoet. Steward Brand van Revive and Restore is er zeker van: “De-extinctie komt eraan, langzaam maar zeker. Uiteindelijk zal het gezien worden als een gewone vorm van herintroductie, zoals het terugbrengen van wolven naar Yellowstone Park en bevers terug naar Zweden en Schotland.”  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ben jij ook statisch geladen? Dit kan je eraan doen

Ben jij ook statisch geladen? Dit kan je eraan doen

https://images4.persgroep.net/rcs/kGqf3eKwUjZFsvcn0WTidk5kXJg/diocontent/119602954/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Schrik jij je ook een hoedje als je plots een schok van jewelste krijgt wanneer je de auto uitstapt? Knettert het tussen jou en je lief - letterlijk? Of maakt je huisdier zich snel uit de voeten wanneer dat vriendelijk bedoelde aaitje plots een opdonder blijkt te zijn? De winter is in het land, en dat zullen we geweten hebben.

Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Wanneer jij de hele dag op je bureaustoel zit te schuifelen, zorgen de stof van je broek en je stoel voor wrijving, waardoor je elektrisch opgeladen wordt. Normaal vloeit die elektrische lading meteen de aarde in, maar soms lukt dat niet. Zodra je dan een geleidend voorwerp aanraakt, zoals bijvoorbeeld de deurknop, iemand anders of je huisdier, ontstaat er een ontlading.

Erger in de winter

Hoe komt het dat we dit in de winter vaker hebben? Heel simpel: droge lucht is één van de grootste oorzaken van statische elektriciteit en in de winter is de luchtvochtigheid nu eenmaal lager dan in de zomer. Bovendien hebben we het allemaal graag behaaglijk warm, wat betekent dat de verwarming meestal op volle toeren draait, en ook dat zorgt ervoor dat de lucht droger wordt.

Bij de één wel, de ander niet

Ook heeft niet iedereen er even veel last van. Dat komt omdat onze huidweerstand bij iedereen verschillend is. Heb jij een droge huid? Dan heb je sneller last van schokjes dan iemand met een vette huid. Dat komt omdat je huid een hogere weerstand heeft, waardoor de elektrische lading niet snel een uitweg vindt. Daarnaast speelt ook je kledij een rol. Synthetische stoffen zijn geen goed idee, terwijl natuurlijke materialen het knetteren tot een minimum beperken. Word je alsnog knettergek van die vervelende schokjes, dan kunnen ook deze trucjes helpen:

- Verstop een ijzeren veiligheidsspeld in de naad of zak van je kledingstuk. Het metaal ontlaadt waardoor je geen schokjes krijgt bij het aanraken van een geleider.

- Bestuif je kledij en haar met water. Watermoleculen trekken immers de positieve en negatieve ladingen die zich ophopen op je lichaam aan, waardoor die vervelende schokjes minder waarschijnlijk zijn.

- Smeer je lichaam en gezicht in met een hydraterende crème voor een hogere weerstand.

- Draag ingelopen schoenen met een leren zool, rubberen zolen maken dat je elektrische lading opbouwt.

- Behandel je kleding met een koolstofvezelborstel, zo veeg je de geladen deeltjes er in een handomdraai af. 

- Was je kleren met een beetje azijn of plaats een kleine bal van zilverfolie in de wasmachine. Ook wasverzachter werkt anti-statisch.

- Stel de wasbeurt van je haren zo lang mogelijk uit tijdens de wintermaanden, zo maakt je hoofdhuid meer oliën aan wat voorkomt dat je lokken de hoogte in wapperen. Vermijd ook ontvettende haarproducten zoals droogshampoo.

- Spuit een beetje haarlak in je pet of muts. Ook een klein beetje handcrème of bodylotion zijn een snelle en doeltreffende oplossing om je haar te ontladen van statische elektriciteit. (br.hln)


» Reageer (0)
27-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opnieuw bewijs voor leven op Mars? Zeldzame regenbui doet beestjes ontwaken

Opnieuw bewijs voor leven op Mars?
Zeldzame regenbui doet beestjes ontwaken

https://images1.persgroep.net/rcs/QwMY51jo0uOEuyNKb8JMX07j9Yg/diocontent/28257571/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wetenschappers hebben in het droogste deel van de Zuid-Amerikaanse woestijn Atacama microben gevonden die decennialang in ‘slaapstand’ in de grond hebben gelegen. Tot er regenbuien kwamen, die de beestjes weer wekten. Intrigerend, want hetzelfde principe zou van toepassing kunnen zijn op Mars, stellen de onderzoekers.

Zonder water, geen leven. Maar door in een soort slaapstand te gaan, blijken organismen verbazend lang te kunnen overleven. Dat blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd is in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences. De resultaten zijn gebaseerd op bodemstalen die genomen werden tussen 2015 en 2017.

Het is niet de eerste keer dat er microben in de woestijn gevonden zijn. Maar tot nu toe was het niet duidelijk of het om oorspronkelijke bewoners ging, of restanten van beestjes die waren aangedragen door de wind.

Zeldzame regenbui

Een extreem zeldzame regenbui in 2015 bracht het antwoord. Het water zette een explosie van biologische activiteit in gang. Genetische tests onthulden nadien dat meerdere inheemse bacteriesoorten zich hadden aangepast aan het leven in de onherbergzame woestijn. 

Opvolgbezoeken in 2016 en 2017 brachten aan het licht dat dezelfde beestjes langzaamaan opnieuw in een slaaptoestand gingen, naarmate de grond er omheen opdroogde.

Leven op Mars?

De microben leefden in het droogste deel van de woestijn, maar hetzelfde principe zou van toepassing kunnen zijn op Mars. “Dit zijn plaatsen waar je nooit van zou verwachten dat iets er zou kunnen overleven”, zegt planeetwetenschapper Dirk Schulze-Makuch van Washington State University aan The Independent. “Ons onderzoek toont aan dat als iets kan overleven in de droogste omgeving op aarde, er een goede kans is dat dat ook op Mars kan.”

“We geloven dat deze microben honderden of zelfs duizenden jaren kunnen overleven in een slaaptoestand, in omstandigheden die zeer gelijkaardig zijn aan de situatie op Mars”, vervolgt Schulze-Makuch. “En dat ze weer tot leven kunnen komen als het regent.”

Miljarden jaren geleden had Mars oceanen en meren, waar mogelijk vroege levensvormen voorkwamen. Toen de planeet droger en kouder werd, zouden die op dezelfde manier overleefd kunnen hebben als de microben in Atacama.

“Als er ooit leven was op Mars, zou dat volgens ons onderzoek mogelijk plaatsgevonden hebben onder het bijzonder dorre oppervlak van vandaag”, zegt de wetenschapper. Een robot die in 2021 op Mars zal landen in het kader van de ExoMars-missie zal twee meter diep in de bodem graven, op zoek naar tekenen van leven. (br.hln)


» Reageer (0)
26-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met deze tip word je elke ochtend met een net iets beter humeur wakker

Met deze tip word je elke ochtend met een net iets beter humeur wakker

https://images2.persgroep.net/rcs/pNxUUgq_hxgLcZFfZXCn75sdXQw/diocontent/119569018/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Eerlijk is eerlijk: de kans is klein dat je op maandag boordevol energie uit bed springt en meteen klaar bent voor de dag. Last van een klein ochtendhumeurtje? Dan helpt deze tip om net iets vrolijker uit bed te stappen. 

Veel hoef je niet te doen voor een iets minder geforceerde glimlach aan de ontbijttafel op maandagochtend. Investeer in een ruikertje bloemen dat je op het nachtkastje neerplant, om meteen vol energie aan de dag te beginnen. 

Nancy Etcoff, professor psychologie aan Harvard Medical School, voerde een studie uit naar hoe bloemen je humeur kunnen beïnvloeden. Zij onderzocht 6 maanden lang het effect van een gekleurd ruikertje op je nachtkastje en kwam erachter dat na een week al een verschil in gemoedstoestand merkbaar was. Ook maakt het je empathischer naar anderen toe en heb je een beter humeur gedurende de rest van de dag. 

Verder zorgen bloemen ervoor dat stress en angstige gevoelens afnemen, twee factoren die je slaap in de war kunnen sturen. Een betere nachtrust houdt logischerwijze ook een kleinere kans op een ochtendhumeur in, wat dan ook weer mooi is meegenomen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eric Clapton - Got To Get Better

Eric Clapton - Got To Get Better

Klik op de foto om hem te beluisteren

Eric Patrick Clapton, (Ripley (Surrey), 30 maart 1945) is een Britse gitarist, componist en zanger van blues-, rock- en popmuziek.


» Reageer (0)
25-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 koude winterweerweetjes

11 koude winterweerweetjes

https://images3.persgroep.net/rcs/VKGS4hExwhW5lt7BWayOWkq1njk/diocontent/23501658/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De winter is nog lang het land niet uit. Nog een hele week lang zullen de temperaturen net onder het vriespunt blijven schommelen. Om de gezellige wintersfeer nog even binnen te houden, zetten we een aantal winterweetjes op een rijtje. 

1. Dicht bij zon

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar in de winter bevindt de aarde zich het dichtst bij de zon.

2. Recordsneeuwvlok

De grootste sneeuwvlok ooit werd waargenomen in Montana en was 38 centimeter breed en 8 centimeter lang.

3. Frigofobie

Mensen met frigofobie hebben schrik voor koude dingen en koud winterweer. Ze proberen tijdens de winter dan ook zo vaak mogelijk binnen te blijven.

4. Lage seksuele activiteit

Koud winterweer dempt de seksuele activiteiten en een koelere lichaamstemperatuur vermindert de opwinding voor zowel mannen als vrouwen. Interessant is dat vrouwen 30% meer kans hebben op een orgasme als hun voeten warm zijn.

5. -123° C

De koudste temperatuur ooit gemeten bedroeg -123 ° C op Vostok Station op Antarctica in 1983.

6. Witte transformatie

Sommige dieren bezitten het verbazingwekkende vermogen om in de winter wit te worden: de poolvos, arctische haas, sneeuwhoen en hermelijn veranderen dan van kleur.

7. Kan je tong echt bevriezen?

Raakt je vochtige tong een stuk metaal dat onder het vriespunt is, dan zal het vocht op en in de poriën op je tong bevriezen. Ook al stuurt je lichaam voortdurend warm bloed naar je tong, hij ontdooit niet meer. De atomen in het metaal zitten namelijk zo dicht opeengepakt dat ze de warmte van de tong veel sneller wegleiden dan je lichaam warmte kan aanvoeren.

8. Blauwe lippen

Je blauwe lippen in de winter ontstaan doordat het hemoglobine in je bloed minder makkelijk zuurstof opneemt en vervoert. Je lichaam heeft het dan extra moeilijk om ook belangrijke organen warm te houden.

9. Krabben

Een ideale methode om het ijs van je voorruit te krabben bestaat jammer genoeg nog niet. Van boven naar beneden of van links naar rechts; iedereen doet het op zijn eigen manier. Het is wel verstandig om een kurk tussen je ruitenwissers te plaatsen. Zo vermijd je dat ze vastvriezen.

10. Sneller plassen?

Bij koud winterweer krijg je het gevoel dat je vaker moet urineren. Een van de oorzaken daarvan is dat de huid rondom de plasbuis kouder wordt en als gevolg daarvan samentrekt. 

11. Fietsen

Duffel je bijzonder goed in tijdens het fietsen. Door de rijwind is de gevoelstemperatuur nog lager dan bij bijvoorbeeld hardlopen. Je koelt dan dus ook veel sneller af. Probeer eerst altijd tegen de wind in te fietsen, zodat je daarna met de wind mee kan fietsen. Je helpt daardoor onderkoeling te voorkomen: in het begin ben je namelijk minder bezweet en koel je dus minder snel af. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouders kamperen in vrieskou aan school om donderdag kind te kunnen inschrijven

Ouders kamperen in vrieskou aan school om donderdag kind te kunnen inschrijven

https://images1.persgroep.net/rcs/E_IM1T4iesWv9O8jyEjHvtlSr3g/diocontent/119523135/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vanaf 1 maart starten de inschrijvingen in scholen in Grimbergen, maar nu al staan tientallen ouders er te wachten. Eén basisschool vangt de ouders op in klaslokalen, maar in een andere school hebben de ouders minder geluk: ze moeten er in tenten of in hun wagen slapen.

Volgens Christophe De Buyser, directeur van basisschool De Regenboog, is er in heel Groot-Grimbergen een capaciteitsprobleem. Het is het vijfde jaar op rij dat ouders aan de school aanschuiven om hun kind te kunnen inschrijven, meldt VTM NIEUWS. De inschrijvingen gaan op donderdag 1 maart van start. Gisterenmiddag stonden al 24 mensen te wachten aan De Regenboog, terwijl er maar plaats is voor 21 leerlingen. De school heeft twee klaslokalen vrijgemaakt voor de wachtende ouders.

Ook aan VBS Prinsenhof, 200 meter verderop, schuiven dit weekend al ouders aan voor de inschrijvingen van donderdag. De basisschool heeft een dertigtal vrije plaatsen. De directie wil echter geen klaslokalen vrijmaken omdat dit het probleem van aanschuivende ouders in de hand zou werken. En dus moeten de ouders er buiten in de vrieskou kamperen. 

Volgens VTM NIEUWS heeft een elftal ouders er hun tent opgezet. Ze slapen echter in de wagen omdat het in de tenten te koud is om te overnachten. VBS Prinsenhof heeft de namen van de wachtende ouders op een lijst gezet. Ieder uur worden de namen afgeroepen; wie er niet meer is, wordt van de lijst gehaald. 

De Buyser betreurt dat er nog geen werk is gemaakt van een elektrisch inschrijvingssysteem. Volgens de man wordt dat tegengehouden door een drietal scholen. De directeur zal de inschrijvingen in zijn school donderdagnacht om 00.01 uur al starten, zodat de ouders die nacht weer naar huis kunnen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ooit 80 miljoen geërfd: dochter Elvis Presley heeft nog maar 11.000 euro cash.

Ooit 80 miljoen geërfd: dochter Elvis Presley heeft nog maar 11.000 euro cash. “Vermogen ‘verdampt’ door roekeloos wanbeheer”

https://images0.persgroep.net/rcs/ItmCw5eKSu6jc5igFcb5naz6bBg/diocontent/59170731/_focus/0.512535/0.425781/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Lisa Marie zit aan de grond. De 50-jarige dochter van Elvis Presley heeft haar voormalige financieel manager aangeklaagd omdat ze ondanks een miljoenenerfenis grote schulden heeft en nog maar ruim 11.000 euro cash op zak heeft. Volgens Presley is haar vermogen verdampt door ‘roekeloos wanbeheer’ van geldadviseur Barry Siegel.

Volgens Lisa Marie, zo schrijven Amerikaanse media, heeft Siegel ‘zeer slechte investeringen gedaan’ met het fortuin dat de in 1977 overleden King of Rock and Roll naliet. De manager zelf is zich van geen kwaad bewust. Hij stelt in een eerste reactie dat hij niet verantwoordelijk is voor de financiële malaise van Elvis’ dochter. “Ze geeft mij de schuld voor haar eigen domme acties”, aldus Siegel die stelt dat de spilzieke Lisa Marie haar fortuin zelf verprutst heeft.

Toen Elvis stierf was zijn vermogen al geslonken tot omgerekend een paar miljoen euro. Naderhand bleek het merk van The King zó sterk dat er dankzij inkomsten uit muziek tientallen miljoenen werden verdiend. Dat, samen met de toeristische attractie Graceland (de woning van Elvis), zorgde voor circa 80 miljoen dat in een speciaal fonds werd beheerd. Lisa Marie erfde een deel van dat vermogen pas in 1993: op haar 25ste verjaardag. 

Failliet

In 2005 besloot financieel manager Siegel, met toestemming van Lisa Marie, 85 procent van haar vermogen te investeren in diverse bedrijven. Dat leverde Presley’s dochter bijna 32 miljoen cash op, terwijl ze met nog eens 16 miljoen euro al eerder opgebouwde schulden kon aflossen. Maar nu, 13 jaar later, zou Lisa Marie weer ernstige financiële problemen hebben. Zij stelt dat dat niet komt door haar uitgavepatroon, maar door belabberde investeringen van Siegel. Zo stak hij vele miljoenen in Core Entertainment: het bedrijf achter de talentenjacht America Idol. Die firma ging in 2016 failliet.

Lisa Marie hoopt met een rechtszaak haar gelijk te halen. Wanneer de zaak wordt behandeld, is nog onduidelijk. Hoe dan ook wil Lisa Marie - die momenteel 13 miljoen in min zou staan - ook nog de proceskosten op Siegel verhalen. Tot overmaat van ramp zit Lisa Marie ook nog midden in de nasleep van een echtscheiding van gitarist Michael Lockwood (56) met wie ze twee kinderen heeft. Eerder had ze relaties met Nicolas Cage en Michael Jackson. (br.hln)


» Reageer (0)
23-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezichtsyoga houdt je jong: tips van expert Abigail James

Gezichtsyoga houdt je jong: tips van expert Abigail James

https://images4.persgroep.net/rcs/_KyzHwzrUyp9ajDvYzCNc3hx7Og/diocontent/119344581/_focus/0.500000/0.380000/_fill/994/559?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Op een persconferentie voor beautymerk Rituals stelt een prachtige jonge vrouw de nieuwe producten voor. Ze werkt als schoonheidsspecialiste in Londen en krijgt heel wat celebs over de vloer. Ik schat haar 34. Abigail James blijkt een goeie tien jaar ouder te zijn. De single mama van drie deelt haar beautygeheimen.

Ze zit al 20 jaar in de beauty business en kreeg al heel wat celebrities over de vloer in haar salon, Abigail James weet dus wel waar ze over spreekt. Ze heeft een holistische visie op schoonheid, schoonheid komt dus volgens haar niet uit spuitjes maar uit gezond leven, eten en smeren. En haar geheim: je gezicht regelmatig masseren en trainen met yoga. Ze doet ons drie makkelijke oefeningen voor. “Ik doe ze elke ochtend en avond en het verschil is zichtbaar!”

“Gooi eerst je lippen los, zoals een paard.” start Abigail. Meteen de reden waarom je facial yoga toch maar best thuis alleen voor de spiegel doet. “Je mag echt overdrijven, hoe meer je je inzet, hoe beter het resultaat.”Daarna maak je een kusmondje en beweeg je dat een halve minuut van links naar rechts. Dit verstevigt de spieren rond je mond en zorgt voor minder lijntjes rond je lippen.

2. Strakke hals

Vorm nog steeds een kusmond en kus nu de lucht boven je. Je voelt hoe je halsspieren zich aanspannen. Ondertussen druk je met je vingers je sleutelbeen naar beneden voor wat tegendruk. Deze oefening maakt je hals strakker.

3. Volle wangen

Blaas je wangen vol lucht en maak ook weer een kusmond. Duw met je vinger tegen op je lippen. Verplaats nu de lucht van links naar rechts.

Deze oefeningen zijn ideaal om even te doen na je gezichtsverzorging. Ze houden je gezichtsspieren strak en zorgen zo voor minder verslapping van binnenuit. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winkels werken in grootste geheim samen om bendes op te rollen: al doorbraak bij duizend diefstallen

Winkels werken in grootste geheim samen om bendes op te rollen: al doorbraak bij duizend diefstallen

https://images2.persgroep.net/rcs/ZC7Rzhx5UUjXoAu3QMwXF9jWHK8/diocontent/10962404/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Tien winkelketens werken al bijna twee jaar in het grootste geheim samen met de federale politie om rondtrekkende bendes op te rollen. Die aanpak is zo’n succes dat het proefproject nu opengesteld wordt voor alle grote handelaars.

Het principe is heel eenvoudig. Als grote winkelketens het vermoeden hebben dat ze niet te maken hebben met kruimeldieven maar met georganiseerde criminaliteit, posten ze alles wat ze weten over de daders op een beveiligde website. Het kan gaan om filmpjes van de bewakingscamera’s, foto’s of pv’s. Vervolgens screent de federale politie alles wat gepost werd en zoekt ze verbanden met misdrijven elders in het land.

Links kunnen soms op een heel eenvoudige manier gelegd worden. Zo kan het de politie opvallen dat een winkeldief in Hasselt dezelfde jas draagt als eentje in Brussel. Of dat twee mannen niet alleen urenlang in de Fnac in Brugge rondhangen, maar evengoed in de Mediamarkt in Gent. Voor de lokale politie is het vaak onmogelijk om die verbanden te leggen, net omdat ze niet weet wat er buiten haar regio gebeurt. 

Doorbraak

Aan het proefproject, dat al sinds mei 2016 loopt, namen tien grote winkelketens deel en vanaf deze week kunnen alle Comeos-leden deelnemen, net als apothekers en banken. Er werden al 2.000 feiten gesignaleerd op het platform, dat Commerce Information Network werd gedoopt. In de helft van de gevallen werd er dankzij de site een doorbraak gerealiseerd. Winkelcriminaliteit, die steeds meer door georganiseerde bendes wordt gepleegd, kost de sector elk jaar één miljard euro. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik heb er alles voor over om Scotch terug te krijgen

Ik heb er alles voor over om Scotch terug te krijgen

https://images0.persgroep.net/rcs/Nwqz3vj5et3dNFRJBrXnB-RIlg8/diocontent/119386469/_crop/0/0/440/484/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Marina Bogaerts is er het hart van in. Sinds begin februari is hun twee jaar oude Franse bulldog Scotch verdwenen. Er kwamen verscheidene tips binnen van mensen die hem nog gezien hadden, maar die bleken niet te kloppen. Er kwam zelfs een speurhond ter plaatse, maar die geraakte het spoor bijster. “We blijven hopen”, zucht Marina Bogaerts van Chaud Pain. “Het was zo’n lief ding.” De eigenaars van Scotch loven 500 euro uit voor de vinder of de gouden tip.

Honderden flyers, uren verkoopssites afgaan, uren zoeken. Maar de twee jaar oude Scotch, een Franse bulldog is nog altijd spoorloos. Toen Marina op 4 februari iets uit de auto wilde gaan halen, glipte Scotch mee door de deur aan de Antwerpsesteenweg en zette het op een lopen. “Toen we het merkten, zijn we direct gaan zoeken maar we vonden hem niet”, vertelt Marina. “Al snel schakelden we ook lostdogzzz in, een vzw die met vrijwilligers over het hele land die direct in actie schieten als er iemand om hulp vraagt in verband met een hond die vermist is. Ze hebben honderden flyers gemaakt en rondgedragen.”

Speurhond

Marina liet zelfs een speurhond ter plaatse komen.

”Die heeft het spoor van Scotch gevonden en gevolgd tot aan de Schaggelweg, maar daar stopte het plots. We vermoeden dus echt dat hij is meegenomen door iemand”, gaat Marina verder. “We hebben ook verschillende tips binnengekregen dat hij naast een man liep in Zoersel in de Bloemenwijk. Maar dat kunnen natuurlijk ook allemaal hondjes geweest zijn die erg op Scotch geleken. Afgelopen week kregen we zo ook een telefoon. We gingen onmiddellijk kijken. Het bleek een totaal andere kleur te zijn. Dan word je wel weer even moedeloos, want je blijft hopen he. Ik weet dat we er al heel veel uren in hebben gestoken, maar Scotch was een beetje onze lieveling. Onze dochter had hem voor haar achttiende verjaardag gekregen. Dat maakte hem ook een beetje speciaal.”

Beloning

Marina blijft nog altijd hopen dat er eerstdaags ergens een gouden tip opduikt. “We hebben echt alles al geprobeerd: dierenasielen, dierenartsen, websites, verkopers, delen op sociale media. We blijven volhouden. Voor de gouden tip die Scotch veilig bij ons brengt wacht een beloning van 500 euro.” De beschrijving: Scotch is een Franse bulldog (mannetje) van twee jaar oud. Hij is zwart gestroomd met fijne lichtbruine vlekjes en ongeveer 30 centimeter hoog met grote witte vlek op borst. (br.hln)


» Reageer (0)
22-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Eric Clapton & Andy Fairweather - Gin house blues

Eric Clapton & Andy Fairweather - Gin house blues

Klik op  de foto om hun te beluisteren


...

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amateur-astronoom test zelfgebouwde telescoop en ziet iets wat geen enkele wetenschapper ooit al heeft gezien

Amateur-astronoom test zelfgebouwde telescoop en ziet iets wat geen enkele wetenschapper ooit al heeft gezien

https://images1.persgroep.net/rcs/-MZGXVBLHS2dMiZchlIBsfkL6fg/diocontent/119300472/_focus/0.480000/0.360000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Er is één kans op 10 tot 100 miljoen en het is de droom van elke astronoom. De Argentijnse amateur-sterrenkundige Victor Buso won de kosmische jackpot door (het begin van) een supernova te zien, zo staat in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature.

“Beroepsastronomen zoeken al lang naar een dergelijk evenement”, (de start van) een ontploffende ster, schreef Alex Filippenko van de Universiteit van Berkeley. “Het is zoals de ‘kosmische jacpot’ winnen”, “uitzonderlijk”. “De metingen van Victor Buso vormen een geheel van data zonder voorgaande”, weet Federico Garcia van het Franse Commissariaat voor Kernenergie.

Supernova

Op 20 september 2016 beslist de door sterren gepassioneerde Argentijn een nieuw fototoestel op zijn telescoop te testen. Hij had de telescoop zelf gebouwd op het dak van zijn huis in de stad Rosario, ten noorden van Buenos Aires. Hij kiest voor zijn eerste foto’s sterrenstelsel NGC 613, op ongeveer tachtig miljoen lichtjaar van ons, in het sterrenbeeld Beeldhouwer. Bingo: een enorme ster beleeft de laatste uren van haar leven in een cataclystische ontploffing die bekendstaat als een supernova.

Spectaculair fenomeen

De fenomenen die daarmee gepaard gaan zijn hevig. Want volgens de theorie wordt de materie van de ster aan snelheden van duizenden km per seconde uitgespuwd. Vanwege de ongelooflijke hoeveelheid uitgestoten energie is het evenement helder en is het van op onze planeet te zien. Maar het is een zeldzaam en vooral niet te voorzien evenement. Astronomen ontdekken het in het algemeen pas na enkele dagen en nooit sinds het begin. Dat geluk had Victor Buso wel.

Hij sloeg alarm via de Amerikaanse vereniging van waarnemers van variabele sterren AVVSO en bracht een kettingreactie op gang. Een batterij astronomen en natuurkundigen richtte zijn instrumenten op het fenomeen. Sommigen observeren het vervolg gedurende meer dan twee maanden. Volgens de studie in het Britse Nature laten de nieuwe data toe beter de fysieke structuur te begrijpen van een ster vlak voor ze ontploft, alsmede de natuur zelf van de explosie.

Eén kans op tien miljoen

De ploeg wetenschappers kon uitmaken dat de initiële massa van de ster ongeveer twintig keer die van onze Zon was. Ze zagen ook de helderheid van de supernova spectaculair toenemen. Op minder dan een half uur tijd verveelvoudigde die met factor 3, zegt de Franse universiteit Paris Diderot. Volgens Melina Bersten van het Instituut voor Astrofysica van La Plata in Argentinië had Victor Buso “maar één kans op tien miljoen of zelfs 100 miljoen” om het spektakel te kunnen aanschouwen.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er zijn vier types drinkers. Welk type ben jij?

Er zijn vier types drinkers. Welk type ben jij?

https://images4.persgroep.net/rcs/XtVjgx6k2u9LPhvzFMW47TXKIto/diocontent/119298743/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Ook je drankgebruik verdient je reflectie, want geef toe: vaak zet je het glas aan je mond zonder dat je er bij stilstaat waarom je weer in de drank vliegt. Natuurlijk kan je drank als onderdeel van onze cultuur zien, of als een gewoonte. Maar sta je er ooit bij stil waarom je drinkt? Dat begrip kan helpen om jezelf of anderen aan te sporen minder te drinken, of op een minder schadelijke manier. Maar eerst moet je weten welk type drinker je bent.

Alcohol mag dan de meest aanvaarde drug zijn in onze samenleving, zonder gevaar is dat glas bier, wijn of sterkedrank niet.

Recent kreeg acteur Sam Louwyck nog de volle lading nadat hij zijn veroordeling wegens herhaald rijden onder invloed “een heksenjacht” noemde. Onderzoekers willen de drankduivel in de staart nijpen door drank duurder maken, een maatregel die doeltreffender zou zijn dan het optrekken van de minimumleeftijd voor het aankopen van alcohol. Recent onderzoek toont aan dat wie veel alcohol drinkt drie keer zoveel kans heeft om dement te worden. Allemaal redenen om je motivatie om te drinken eens onder de loep te nemen.

Iedereen kan voor zichzelf wel een hele reeks redenen bedenken waarom hij of zij drinkt, maar er is zoiets als een motivatiemodel voor alcoholgebruik. 

Dat werd ontwikkeld als hulpmiddel bij de behandeling van drankverslaving en stelt dat we drinken omdat we van de drank een verandering in onze gevoelens verwachten. 

Aangenomen wordt dat we drinken om positieve gevoelens te versterken en negatieve gevoelens te temperen. 

Ook zogenoemde ‘interne beloningen’ zoals het verbeteren van een gewenste persoonlijke emotionele toestand of ‘externe beloningen’ zoals sociale goedkeuring spelen een rol. 

Zo vallen alle motieven om te drinken in vier categorieën: verbetering (“omdat ik het opwindend vind”), vergetelheid (“omdat ik mijn zorgen vergeet”), sociaal (“om iets te vieren”) en conformiteit (“om er bij te horen”). 

Iedereen die drinkt, kan hoog of laag scoren op elk van die vier motieven. Je bent dus niet noodzakelijk één type drinker. Alle andere factoren - zoals erfelijkheid, persoonlijkheid en omgeving - geven volgens dit model slechts vorm aan onze motieven om te drinken.

1. Sociaal drinken

Zowat alle onderzoeken naar de motieven om te drinken werden bij tieners en jongvolwassenen uitgevoerd. Ongeacht culturen of landen, zijn sociale motieven de meest voorkomende redenen die jongeren opgeven om te drinken. Sociaal drinken kan dan dienen om meer plezier te beleven met je vrienden. Dit bevestigt de idee dat drinken voornamelijk een sociaal tijdverdrijf is. Drinken uit sociale motieven wordt in verband gebracht met gematigd alcoholgebruik.

2. Drinken om er bij te horen

Wanneer mensen enkel op sociale gelegenheden drinken omdat ze er bij willen horen, en niet omdat ze die keuze normaal zouden maken, drinken ze minder dan mensen die om andere redenen drinken. Het gaat hier om mensen die aan een glaasje champagne zullen nippen wanneer een toast wordt uitgebracht of een glas wijn in de hand houden zodat ze zich niet anders zouden voelen dan de drinkers rondom hen. De voorbije jaren worden we met initiatieven zoals Tournée Minérale aangespoord om de drank even te laten. Door dit sociaal aanvaard te maken, zullen misschien ook de negatieve reacties die niet-drinkers vaak krijgen minder luid gaan klinken.

3. Drinken om je beter te voelen

Anders dan de sociale drinker, zijn er twee types jongeren en jongvolwassenen die een gevaarlijke combinatie van persoonlijkheid en drankmotivering vertonen. Vooreerst zijn er degenen die drinken om zich beter te voelen. Deze mensen zijn vaker extrovert, impulsief en agressief. Deze jonge mensen, vaak mannen, willen zich dronken voelen en hebben ook een hang naar andere extreme sensaties. Ze hebben een persoonlijkheid die graag risico’s neemt.

4. Drinken om je zorgen te vergeten

Dan zijn er mensen die voornamelijk drinken om met hun problemen om te gaan. Deze mensen hebben vaak last van angsten en hebben een negatief zelfbeeld. Deze drinkers gebruiken alcohol om het hoofd te bieden aan andere problemen in hun leven, problemen die vaak gepaard gaan met angsten en depressie. In deze groep treffen we meer vrouwen. Het gaat hier ook vaak om zware drinkers die meer aan alcohol gerelateerde problemen ervaren dan mensen die om andere redenen drinken. Hoewel het op korte termijn werkt, zal drinken om je zorgen te vergeten op lange termijn tot grotere problemen leiden. Dit deels omdat de problemen die tot het drinken hebben geleid niet worden aangepakt.

Wat maakt het uit?

Onderzoek geeft aan dat het opsporen van de motieven van zware drinkers kan uitmonden in tussenkomsten die een schadelijk drinkpatroon kunnen doorbreken. Zo bleek uit een studie dat therapeutische sessies met drinkers met dezelfde motivering leidden tot een gedaalde alcoholconsumptie bij vrouwen, terwijl bij mannen geen verschil te merken was.

Al bij al is het raadzaam bij je volgende glas jezelf even af te vragen waarom je drinkt. Heel wat mensen drinken ’s avonds een glas om zich te ontspannen. Geen probleem. Maar als je ernaar streeft dronken te worden, loop je meer gevaar. En als je drinkt om je problemen te vergeten, bedenk dan dat die problemen er morgenvroeg nog altijd zullen zijn.(br.hln)


» Reageer (0)
21-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze seizoensgroenten zijn nu spotgoedkoop

Deze seizoensgroenten zijn nu spotgoedkoop

https://images1.persgroep.net/rcs/5tXhmeAIDw7paWHN_PIiUguMH50/diocontent/119261812/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie over een klein budget voor de maaltijd beschikt of gewoonweg graag goedkoop eet, die kan deze maand veel groenten voor weinig kopen. Andijvie, boerenkool en pompoen zijn enkele van de seizoensgroenten die ruim verkrijgbaar zijn in de supermarkten en de groentewinkels.

Een heel populaire groente deze maand in andijvie. Het aanbod eraan in supermarkten is gigantisch en daarom is het zo goedkoop . Andijvie bevat veel vitamine K en wordt als supergezond beschouwd. Een zak van 400 gram kost nu circa 1 euro, voorgesneden en al. Wie een hele kool koopt op de markt is natuurlijk nog goedkoper uit.

Boerenkool is ook zo’n winterklassieker, die ook nog iets duurzamer is want boerenkool groeit ook in onze contreien, niet in Spanje. Een zak van 300 gram voorgesneden boerenkool kost ongeveer 1,20 euro. Bovendien is het een superfood, want de kool bevat veel ijzer, vitamine K, vitamine A en C en ook calcium. Spinazie bevat ook al veel vitaminen (A, E en K) en een boel antioxidanten die ziekten op afstand houden. Een zak met 450 gram verse spinazieblaadjes kosten rond de 1,50 euro.

Een andere typische wintergroente is de koolraap. Een bol kost bij de supermarkt nu ook rond 1 euro, voorgesneden groenten zijn wat duurder. Ook nog steeds verkrijgbaar – ook al is Halloween allang achter de rug – is de pompoen. Een flespompoen kost zo’n 2 euro en bekende oranje exemplaren kosten ook ongeveer zoveel. Daarmee valt al makkelijk een pan vol soep te maken. 

De klassieker is natuurlijk de winterpeen.  Een kilo kost in de meeste winkels nog geen euro. De wortel past in de soep, in de hutspot, in salades en talloze eenpansgerechten. Knolselderij - ook ongeveer 1 euro in de supermarkt - is veelzijdig. In de plaats van aardappelen in een stamppot of gewoon in de soep. 

Qua fruit zijn deze maand weer veel abrikozen (vitamine E en antioxidant), avocado’s (onverzadigde vetzuren, veel vezels, veel vitaminen), kiwi’s (vitamine C, B en E) en perziken (veel vitamine C) verkrijgbaar.  Er zijn ook veel peren (vitamine A, B, C en E), appels (voedingsvezels, kalium) en citrusvruchten zoals mandarijnen en sinaasappels (vitamine maar ook foliumzuur en vitamine B11) voor handen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo stop je voor eens en voor altijd met uitstellen

Zo stop je voor eens en voor altijd met uitstellen

https://images2.persgroep.net/rcs/VTuZ3vbmSUesIMdPfd1hWN66mEs/diocontent/119200321/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ben jij een notoire uitsteller en wacht je met het afwerken van een bepaalde taak het liefst tot het allerlaatste moment? Dan weet je vast als geen ander dat dat soms behoorlijk wat stress met zich mee kan brengen. Met onze tips smoor je dat uitstelgedrag voor eens en voor altijd in de kiem.

1. Zorg ervoor dat een deadline niet je enige motivator is

Wanneer de tijdsdruk van een steeds dichterbij sluipende deadline de enige motivator is om je creativiteit aan te boren ben je verkeerd bezig. Je conditioneert jezelf om alleen te presteren onder stress, en dat kan niet de bedoeling zijn. Ga dus op zoek naar iets anders dat je kan motiveren. Dat kan een bepaald onderdeel van je project zijn dat je inspireert, of gewoonweg het verlangen om een goede indruk te maken op je baas. Wat het ook is: blijf je hierop focussen en je zal merken dat het meteen een heel pak makkelijker wordt om je uitstelgedrag in de kiem te smoren.

2. Schakel hulp van buitenaf in

Vrees je dat je niet voldoende wilskracht hebt om je aan je zelfopgelegde deadlines te houden? Schakel dan een partner in die een oogje in het zeil houdt. Vraag een vriend(in) of collega om je even op de vingers te tikken wanneer je dreigt je focus te verliezen. Het gevoel alleen al dat er iemand je in de gaten houdt is dikwijls al voldoende om grondiger aan het werk te gaan.

3. Werk met intervallen

De meesten onder ons hebben er geen enkel probleem mee om kleine taakjes te voltooien. Je bureau schoonmaken of een telefoontje doen zijn kinderspel. Aan een gigantische opdracht beginnen is vaak een heel ander paar mouwen. Deel je tijd daarom op in intervallen. Jezelf motiveren om een uurtje achter de computer te gaan zitten is vaak heel wat anders dan hetzelfde doen voor een volledige dag. Bovendien blijkt uit onderzoek dat je het meest efficiënt werkt in blokken van 52 minuten, gescheiden door pauzes van 17 minuten. Klinkt haalbaar, niet?!

4. Verdeel een grote taak in vele kleintjes

Zelf wanneer je met intervallen werkt lijkt beginnen aan een grote taak vaak onoverkomelijk. Probeer ze daarom op te delen in vele kleine onderdelen. Is het bijvoorbeeld je bedoeling om de grote schoonmaak te doen in je keuken? Verdeel die taak dan onder in verschillende kleine taakjes als: koelkast leegmaken, dampkap schoonmaken, voorraadkast sorteren enzoverder. Schrijf alle kleine taakjes op een lijstje, zodat je ze kan afvinken wanneer je ze voltooid hebt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Mysterie verklaard: waarom Turkse ‘poort naar de hel’ zo dodelijk is

Mysterie verklaard: waarom Turkse ‘poort naar de hel’ zo dodelijk is

https://images0.persgroep.net/rcs/CtUwYhNOpd7YNGTJME8-WMxAqbU/diocontent/119259152/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wetenschappers hebben het mysterie ontrafeld rond een tempel voor Pluto in de oude stad Hiërapolis, vlak bij Pamukkale in het huidigeTurkije. Dieren die te dicht bij deze ‘poort naar de hel’ kwamen, overleefden het niet, priesters wél. Een nieuwe studie wijst uit dat de giftige dampen die uit de offergrot opstegen vooral uit dodelijk geogenische koolstofdioxide bestonden.

Ook het laatste decennium nog vielen vogels die te dicht bij Ploutonion (‘poort naar de hel’) vlogen dood neer. De overlevering wil dat de adem van Hades - de Griekse naam voor Pluto, god van de onderwereld - dodelijk was. In de Griekse en Romeinse oudheid werd ook beweerd dat mensen bedwelmd werden door de giftige dampen. Maar priesters konden blijkbaar wel overleven op de heilige plek.

Onderzoekers ontdekten dat de dampen voornamelijk bestaan uit dodelijke concentraties CO2-gassen, die opborrelen uit de aardkorst. De nieuwe studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Archaeological And Anthropological Sciences.

Meer dan 2.000 jaar geleden schreef de Griekse historicus en geograaf Strabo al: “Deze ruimte is gevuld met dampen, zo mistig en dicht dat je nauwelijks de grond kunt zien. Elk dier dat binnenkomt, valt onmiddellijk dood. Ik gooide er mussen in en ze bliezen meteen hun laatste adem uit en vielen neer.”

Het heiligdom werd in 2011 door Italiaanse archeologen opnieuw blootgelegd. Tijdens de opgravingen stelden ze al vast dat de dampen verscheidene vogels hadden gedood. In de kleine tempel offerden priesters stieren aan Pluto, terwijl ze zelf lichtjes hallucineerden door de giftige dampen. Die blijken nu op te stijgen uit een onderaardse kamer waar een warmwaterbron boven een breuklijn ligt. 

In de grot zelf kon de CO2-concentratie oplopen tot 91 procent, wat dodelijk is voor mens en dier. Rond de tempel konden priesters het hoofd hoog genoeg houden om zelf niet te bezwijken. Daar waren de concentraties veel lager. Vandaag ontsnappen volgens het onderzoek nog altijd kleinere gifwolken uit de grot, “die verbazingwekkend genoeg fataal kunnen zijn voor insecten, vogels en zoogdieren”.  (br.hln)


» Reageer (0)
20-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onsterfelijkheid kan over 30 jaar realiteit zijn”: bekend futuroloog voorspelt eeuwig leven (toch voor mensen die geboren zijn na 1970)

Onsterfelijkheid kan over 30 jaar realiteit zijn”: bekend futuroloog voorspelt eeuwig leven (toch voor mensen die geboren zijn na 1970)

https://images2.persgroep.net/rcs/BMtTEr0Lns1rOhSYzdIWB0neQwc/diocontent/119194970/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

“Als je onder de 40 bent, zal je waarschijnlijk nooit sterven. Tenzij je een vieze ziekte krijgt.” Die gewaagde uitspraak doet de bekende futuroloog dokter Ian Pearson in de Britse krant The Sun. En hij geeft meteen ook aan hóé de mens tegen 2050 het eeuwige leven kan bereiken.

Pearson is niet de eerste de beste. Hij zit al 35 jaar in het vak en kwam al honderden keren in de media met zijn voorspellingen. Die zouden 85 procent accuraat zijn over een periode van 10 tot 15 jaar in de toekomst, zo zegt hij zelf toch op zijn website. Hij is lid van de gerenommeerde World Academy of Art and Science, die de groei van kennis promoot en waartoe je alleen wordt toegelaten als je je op een bijzondere manier hebt onderscheiden in de wetenschap of kunsten. Maar ook van de British Computer Society en de vermaarde World Innovation Foundation, dat een hele reeks winnaars van de Nobelprijs in zijn rangen heeft en had.

Het onderwerp waarover hij nu een voorspelling doet, is al sinds mensenheugenis een aanlokkelijk maar onbereikbaar doel: het eeuwige leven. Dat zou nu toch binnen handbereik zijn, als we hem mogen geloven. “De technologie wordt steeds beter en velen denken dat ze het nu ook echt kunnen realiseren”, zegt hij. Ook mensen die vandaag al leven, zouden er nog van kunnen genieten. In The Sun geeft hij enkele methoden aan waarmee de mensheid zijn doel zou kunnen bereiken.

Methode 1: het vernieuwen van onze lichaamsdelen

Een van de manieren om ons leven te verlengen, zou het gebruik zijn van biotechnologie en geneesmiddelen die ons lichaam steeds maar vernieuwen en zelfs verjongen. “Niemand wil eeuwig leven als hij al 95 jaar is, maar dat kan veranderen als je je lichaam zou kunnen verjongen tot een jaar of 30”, vertelt hij. “Dat kan op verscheidene manieren: door genetische manipulatie die voorkomt dat cellen ouder worden bijvoorbeeld, of het verouderingsproces zelfs omkeert.”

Volgens Pearson zou je ook organen kunnen vervangen door nieuwe. Internationale wetenschappers onderzoeken nu al het 3D-printen van menselijke onderdelen, met printers die voorzien zijn van levende cellen. Die zouden orgaandonatie ooit overbodig kunnen maken.

Methode 2: overgaan in een androïde lichaam

Voor een tweede methode – volgens Pearson nog waarschijnlijker dan de eerste – zou de mens gebruik kunnen maken van robots om zijn leven te verlengen. “Dat kan realiteit zijn nog voor we in staat zijn om onze lichamen te verjongen”, zegt hij. “We zullen onze geest zo goed kunnen linken aan de wereld van de machines, dat we effectief ‘in de cloud’ kunnen leven. Onze geest zal van daaruit om het even welke androïde kunnen gebruiken om ook in de echte wereld te bestaan.”

Over 50 jaar zouden we volgens de man misschien androïden kunnen “huren” op om het even welke plaats ter wereld, een beetje zoals een huurauto, en er onze geest in kunnen opladen. “Als je op een avond bijvoorbeeld naar de opera wil in Sydney, kan je gewoon een androïde gebruiken.”

Maar je kan ook androïden bezitten en die kunnen eruitzien zoals je wil. “Je zal je geslacht kunnen kiezen en je leeftijd, misschien dat er in 2050 zelfs nog andere geslachten bestaan.”

Dat betekent dus ook dat als je lichaam ziek wordt of sterft, je nog altijd je digitale geest kan gebruiken – die opgeslagen is op een computer – om verder te leven in een hyperrealistisch robotlichaam. “Denk aan de nieuwe generatie seksrobots, die steeds levensechter wordt”, klinkt het. “Over 30 jaar zouden die er nog veel realistischer kunnen uitzien.”

De sterke link tussen brein en machine zouden we tegen 2045 – 2050 al moeten kunnen realiseren, volgens Pearson. Aanvankelijk zal dat heel duur zijn en alleen voor de rijken, “maar de prijs zal snel dalen”. Mensen met een gemiddeld inkomen zullen dus iets langer moeten wachten. “Tegen 2060 moet het tot de mogelijkheden behoren van iedereen in de westerse wereld en tegen 2070 moeten ook de ontwikkelingslanden elektronische onsterfelijkheid kunnen bereiken”, zegt hij.

Hij maakt zelf wel een kanttekening. “Misschien moeten we het aantal lichamen per persoon wel beperken. Als je brein online is, houdt niets het tegen om zich miljoenen keren te repliceren in robots. Ook om de impact op de omgeving te beperken. Mocht iedereen in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld 10 lichamen hebben, zouden we plots een populatie hebben van 600 miljoen.”

Methode 3: leven in een virtuele wereld

Volgens Pearson kunnen we zelfs nog een stap verder gaan: als onze geest online bestaat, hebben we misschien zelfs niet eens meer robots nodig. “We zouden gewoon in een computersimulatie kunnen leven en gelukkig zijn”, zegt hij. “Online, in een virtuele wereld. En daarin is alles wat je wil mogelijk.”

Voor wie deze pistes aantrekkelijk lijkt: er is wel een voorwaarde. Je moet nog leven als deze technologieën beschikbaar worden. “Als je rekent dat ze voor het gemiddelde inkomen bereikbaar zullen zijn in 2060, zal het alleen een optie zijn voor mensen die in de jaren 70 of later geboren zijn. Onsterfelijkheid kan over 30 jaar realiteit zijn, maar alleen wie nu onder de 40 bent zal dus een reële kans hebben om die te bereiken”, klinkt het.

Op zijn blog argumenteert de wetenschapper ook dat het niet alleen een drang naar eeuwig leven is die ons naar deze technologieën kan drijven. Het zou wel eens bittere noodzaak kunnen worden. De reden? De opkomst van de artificiële intelligentie (AI). Volgens Pearson zijn we in 2005 een ‘point of no return’ voorbijgegaan op dat vlak. Niets kan de opgang van AI volgens hem nog stoppen.

“De eerste machines die zich gedroegen op manieren die de mens niet meer volledig begreep, dateren al van de jaren 90”, schrijft hij. “Tegen 2050 kunnen we tegenover haast niet meer te stoppen machines staan met artificiële intelligentie. Die zullen zichzelf steeds beter maken en zelfs een bewustzijn met emoties ontwikkelen. De mens zal zich moeten beschermen of hij kan compleet uitgeroeid worden.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervelende ‘vortex’ doet ons bevriezen: nog tot en met volgende week extreem koud

Vervelende ‘vortex’ doet ons bevriezen: nog tot en met volgende week extreem koud

https://images0.persgroep.net/rcs/58DxizALwESJb7iZapMmE9qwpSc/diocontent/119165674/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Berg je winterjas, sjaal en muts nog niet op, want het wordt deze en zeker volgende week berekoud. ’s Nachts mogelijk tot -20 graden in de Hoge Venen en tot -10 graden in de rest van het land. “Een koudegolf eind februari of begin maart komt niet vaak voor, maar is toch perfect normaal.”

Het venijn zit duidelijk in de staart: wie afgelopen weekend al met lentekriebels zat, moet die de komende twee weken opnieuw wat proberen te bedwingen. Het kwik zal immers een fikse duik nemen. “Deze week gaat het ’s nachts richting -5 graden in Laag-België en naar -10 tot -12 in Hoog-België”, zegt weerman David Dehenauw. “Begin volgende week sluit ik zelfs niet uit dat het in de Hoge Venen op een aantal plaatsen tussen de -15 en -20 graden zal vriezen. Maar enkel op voorwaarde dat de hemel klaar blijft en er weinig wind staat.”

Langere periode

“Positief is dan weer dat de temperaturen in Vlaanderen overdag boven nul stijgen en de zon zich overvloedig zal laten zien”, vervolgt Dehenauw. “Die toestand blijft de komende twee weken vrijwel stabiel. Eind februari en begin maart beloven dus droger en zonniger, maar ook kouder dan normaal te worden.”

Volgens Dehenauw ligt vooral de polar vortex of poolwervel aan de basis van het plots veel koudere weer. “Dat is een weersverschijnsel in de laag tussen 15 en 50 kilometer hoogte in de stratosfeer, dat zich in deze periode van het jaar ophoudt boven de Noordpool”, legt hij uit. “Als op die hoogte echter een plotse opwarming plaatsvindt, maakt het lagedrukgebied er plaats voor een hogedrukgebied. De wind draait dan en komt onze richting uit. Dit zorgt voor een aanvoer van koude polaire lucht, wat nu het geval is. Een week geleden werd al rekening gehouden met die plotse stratosferische opwarming, maar toen was het nog niet zeker dat dit invloed zou hebben op ons weer - de afstand tot de Noordpool is enorm. Maar nu ziet het er toch naar uit dat we voor een langere koude periode zijn vertrokken.”

Zeer uitzonderlijk is een fikse winterprik aan het eind van februari of begin maart echter niet. Zelfs een koudegolf, waarbij het enkele dagen ook overdag blijft vriezen, behoort in de maand maart nog tot de mogelijkheden, zeker als uitloper van een koudegolf die aanving in de maand februari. Gesteld dat het volgende week zover is, dan is het al van 2013 geleden dat het fenomeen zich nog zo laat voordeed. Op 11 en 12 maart van dat jaar bleven de temperaturen de hele dag negatief, met een fikse laag sneeuw erbovenop. In de ochtend van 13 maart daalde de temperatuur in Ukkel tot onder de -10 graden. Zeker tot half april bleef het toen relatief koud. Ook de rest van Europa en Noord-Amerika kenden een strenge tweede winterhelft.

Wie staat te popelen om in de tuin aan de slag te gaan, wacht toch beter tot na de vorstperiode. Vogelbescherming Vlaanderen raadt intussen aan om de vogels in onze tuinen te blijven voederen en ook vers water te voorzien.

Langste koudegolf

77 dagen

(21 december 1962 -7 maart 1963)

Ergste koudegolf

-18°C in Ukkel,

-30°C in Rochefort (januari 1940) (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontroerende beelden: dierenorganisatie redt achtergelaten hond uit waterput in Dinant

Ontroerende beelden: dierenorganisatie redt achtergelaten hond uit waterput in Dinant

https://images0.persgroep.net/rcs/e9nhkPmlMeG5LJtgwe-YvMzh61Y/diocontent/119163429/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het zag er niet goed uit voor een hond die in een waterput zat in het natuurreservaat Devant Bouvignes, vlak bij een camping in Dinant. Op de beelden is te zien hoe enkele medewerkers van de dierenorganisatie vzw Sans Famille het arme dier te hulp schoten. “We hebben al veel gezien en meegemaakt. Maar dit bezorgt ook ons koude rillingen”, zegt een medewerker van de organisatie. 

Volgens vzw Sans Famille is het duidelijk dat de hond met opzet in de waterput werd gegooid. De put was immers afgesloten met een rotsblok zodat het dier onmogelijk kon ontsnappen. Hoelang het beestje daar vastzat, is onduidelijk. Het dier, dat half in het water lag, was alleszins onderkoeld.

“De hond had geen schijn van kans”, aldus een medewerker van vzw Sans Famille die opgelucht is dat een voorbijganger het arme dier hoorde janken en de politie verwittigde. Het verhaal liep gelukkig goed af: de hond - die intussen de naam Mozes kreeg - is momenteel in goede handen bij vzw Sans Famille. (br.hln)


» Reageer (0)
19-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Norah Jones - Come Away With Me

 Norah Jones - Come Away With Me

Klik op de foto om haar te beluisterenNorah Jones, volledige naam Geetali Norah Jones Shankar (New York City, 30 maart 1979), is een Amerikaanse jazz-zangeres.

Jones is een dochter van de Indiase sitarspeler Ravi Shankar en Sue Jones. Ze is een halfzuster van muzikante Anoushka Shankar, geboren uit het tweede huwelijk van haar vader Shankar. Jones bracht haar jeugd door bij haar moeder, die naar Dallas (Texas) verhuisde toen ze vier jaar oud was.

Jones is sterk beïnvloed door de muziek van (onder andere) Bill Evans en Billie Holiday. Ze beschouwt Willie Nelson als haar grote idool. Op vijfjarige leeftijd begon Jones met zingen in kerkkoren. Twee jaar later startte ze met pianolessen en speelde ze een tijdje saxofoon. Op haar vijftiende verhuisde Jones naar Dallas, waar ze zich inschreef op de Booker T. Washington High School voor drama en visuele kunsten. Op haar zestiende gaf ze haar eerste optreden in een plaatselijke coffeeshop, waarbij ze I’ll be seeing you zong. Ze vond zingen leuk, maar had het idee dat een pianostudie haar een vastere basis zou geven. Terwijl ze nog op school zat, won ze de Down Beat Student Music Awards (SMA) voor Best Jazz Vocalist en Best Original Composition in 1996. In 1997 behaalde ze nogmaals een SMA voor Best Jazz Vocalist.

Nadat Jones afstudeerde, vertrok ze naar de University of North Texas, waar ze zich toelegde op jazzpiano. Ze zong een tijd in een bandje genaamd Laszlo. Ze speelden vooral muziek die ze zelf beschrijft als ‘donkere jazzachtige rock’. In 1999 verhuisde ze naar New York waar ze regelmatig optrad met de funk-fusion groep Wax Poetic. Tussen baantjes als serveerster door ging Jones om met de plaatselijk songwriters. Ze kreeg daardoor inspiratie om haar eigen nummers te gaan schrijven. Uiteindelijk werd er een groep gevormd met songwriter Jess Harris, Lee Alexander als bassist en Dan Rieser als drummer. Jones zong en speelde piano. In oktober 2000 nam de groep een paar demo’s op voor ‘Blue Note Records’. Voor Jones was dit de gelegenheid om vocaal terug te keren naar haar jazzroots en opnieuw liedjes te schrijven. Het resultaat van de demo’s werd uitgebracht als EP onder de titel First sessions. In 2001 tekende Jones een contract bij Blue Note Records.

In mei 2001 begon Jones met het opnemen van haar album Come Away With Me. Ze deed hiervoor voorbereidend werk met producer Craig Street in de ‘Baersville Studio’ in Woodstock. In augustus 2001 gingen Norah en haar muzikanten weer de studio in, deze keer met producer Arif Mardin in de Sorcerer Sound-studio in Manhattan. Het album kwam uit in februari 2002. Jones was de grote winnaar tijdens de uitreiking van de Grammy's in 2003. Ze won in elke categorie waarin ze genomineerd was en ging zo met acht Grammy's naar huis. Haar debuutalbum werd beloond met bekroningen in de categorieën Beste Nieuwkomer, Beste Album, Beste Song (Don't know why), Beste Opname (Don't know why), Beste Gezongen Popalbum, Beste Zangeres, Beste Songwriting en Beste Productie. Tegen het einde van 2006 waren er wereldwijd 19 miljoen exemplaren van Come Away With Me over de toonbank gegaan.

In februari 2004 kwam Jones' tweede studio-album Feels Like Home uit. Binnen één week waren van het schijfje wereldwijd één miljoen exemplaren verkocht. Hoewel Come Away With Me beter verkocht dan Feels Like Home (vier miljoen stuks wereldwijd) zag het publiek Jones' tweede album toch als de succesvolle opvolger waar op gehoopt was. Met het album in haar bagage ging Jones op tournee, samen met haar eigen Handsome Band. Van de tour verschenen opnames op de dvd Live in 2004.

Sinds 2005 werkte Jones aan haar derde album, dat vanaf januari 2007 in de winkels lag onder de titel Not Too Late. Als eerste single hiervan verscheen het nummer Thinking About You.

Tevens in 2007 maakte Jones haar debuut als filmactrice met een hoofdrol in My Blueberry Nights. Ze was vijf jaar eerder te zien in Two Weeks Notice, maar dan als zichzelf.


» Reageer (0)
18-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Losgebroken koe Hermien na weken eindelijk gevangen

Losgebroken koe Hermien na weken eindelijk gevangen

https://images2.persgroep.net/rcs/3fVorxhOlkQRriiNy9KyFAtzb3s/diocontent/117861772/_focus/0.490000/0.390000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Koe Hermien is na weken van vrijheid eindelijk weer gevangen. Het rund dat  losbrak voordat zij richting slachthuis ging, daarna weken haar vrijheid vierde in de bossen van het Nederlandse Lettele en jagers en dierenartsen steeds te snel af was, is zojuist toch verdoofd en weer gevangen genomen. 

Overdag hield het dier zich al weken schuil in de bossen nabij Letteke, maar zodra het donker werd, dook zij op in de schuur met jongvee van een veehouder in de buurt, op zoek naar voedsel. Zo ook vanavond.

Daar zat een team van mensen weer te wachten op het moment dat ze  haar snuit zou laten zien, verstopt in een wagen achter een tractor. Hoewel Hermien niet naar de stal kwam, dook ze vandaag wel in de verte op. In tegenstelling tot andere keren rende ze nu niet weg, maar bleef ze langere tijd staan.

Met een gericht schot uit een verdovingsgeweer werd Hermien geraakt om daarna na enkele minuten in elkaar te zakken. Het rund werd in een bak gelegd en afgevoerd. Volgens een woordvoerster van eigenaar Herman Jansen is het dier nu bij kennis in een vrachtwagen en gaat ze morgen naar een rusthuis. Besloten werd vandaag in te grijpen omdat Hermien de afgelopen dagen voor gevaar op de weg zorgde

Troetelkoe

Het bijzondere verhaal van de koe begon begin december. Eigenaar Herman Jansen wilde haar samen met andere koeien laten vervoeren naar een slager. Vijftien koeien gingen braaf de veewagen in. Hermien en een zusje hadden geen trek in de slager en braken uit. Waar de andere koe later toch weer werd gevangen met de hulp van een verdovingsgeweer, bleef Hermien vrij.

Ze was boeren, veeartsen, jagers en anderen steeds te snel af. De koe werd door omwonenden liefdevol ‘Hermien’ genoemd en een nationale troetelkoe was geboren. 

Veel Nederlanders kwamen in actie om de ontsnapte Hermien van het slagersmes te redden. Zo zei het enige grote ‘Koeienrusthuis’ een plekje vrij te maken toe voor de meest besproken koe van Nederland. De Partij voor de Dieren startte een crowdfunding voor de verzorging van het dier.

Troetelkoe

Het bijzondere verhaal van de koe begon begin december. Eigenaar Herman Jansen wilde haar samen met andere koeien laten vervoeren naar een slager. Vijftien koeien gingen braaf de veewagen in. Hermien en een zusje hadden geen trek in de slager en braken uit. Waar de andere koe later toch weer werd gevangen met de hulp van een verdovingsgeweer, bleef Hermien vrij.

Ze was boeren, veeartsen, jagers en anderen steeds te snel af. De koe werd door omwonenden liefdevol ‘Hermien’ genoemd en een nationale troetelkoe was geboren. 

Veel Nederlanders kwamen in actie om de ontsnapte Hermien van het slagersmes te redden. Zo zei het enige grote ‘Koeienrusthuis’ een plekje vrij te maken toe voor de meest besproken koe van Nederland. De Partij voor de Dieren startte een crowdfunding voor de verzorging van het dier. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Japanse techniek voor het aanbrengen van huidverzorgingsproducten houdt de huid langer jong

Japanse techniek voor het aanbrengen van huidverzorgingsproducten houdt de huid langer jong

https://images0.persgroep.net/rcs/qhm7OUN_hgdWilDP4qqcvOj50CI/diocontent/119017065/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Iedere ochtend en avond zijn we druk in de weer met allerlei potjes en tubes vol gezichtscrèmes die ons eeuwige jeugd beloven. We smeren tot we erbij neervallen. Maar laat dat nu net de reden zijn waarom die kraaienpootjes maar niet verdwijnen. Gelukkig weten de Japanners hoe het wel moet.

De kans is groot dat je al jaar en dag je huidverzorgingsproducten verkeerd aanbrengt. Lotions, serums en crèmes moeten namelijk in de huid gedept worden in plaats van gesmeerd. De Japanse techniek, die ‘skin-patting’ genoemd wordt, stimuleert de bloedsomloop en aanmaak van collageen in het gezicht, waardoor de huid langer jong blijft. ‘Skin-patting’ zorgt er tevens ook voor dat het product beter in de huid wordt opgenomen en verlaagt de kans op lymfoedeem, zwellingen door beschadiging van lymfevaten, rond de ogen.

De experts van Hada Labo, de huidverzorgingsgoeroes achter de populairste lotion in Japan, leggen uit hoe het moet: “Verwarm het product tussen de handpalmen en verdeel het vervolgens geleidelijk over het gezicht en de hals door een deppende (meppende) beweging te maken op de huid.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse vertaling van “Fire and Fury” volgende week in Vlaamse boekenwinkels

Nederlandse vertaling van “Fire and Fury” volgende week in Vlaamse boekenwinkels

https://images2.persgroep.net/rcs/NRj-okh6MbymZ-6aV3YElIEvEsQ/diocontent/117590914/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Nederlandse vertaling van Fire and Fury, het controversiële boek van Michael Wolff over het eerste jaar van Donald Trump in het Witte Huis, ligt volgende week in de Vlaamse boekenwinkels. Het boek wordt onder de titel Vuur en Woede uitgegeven door het Nederlandse Prometheus.

“Het boek wordt vanaf zaterdag geleverd aan de Vlaamse boekhandels. In de praktijk betekent dit dat het in de meeste winkels wellicht vanaf volgende week maandag beschikbaar zal zijn”, zegt Toon Van Mierlo van uitgeverij Pelckmans, dat instaat voor de verkoop van de boeken van Prometheus in België.

De oplage in Vlaanderen zal in eerste instantie wellicht rond de 5.000 exemplaren liggen. “Dat is een vrij hoog aantal voor een eerste druk”, zegt Van Mierlo.

Fire and Fury over het eerste jaar van Donald Trump in het Witte Huis, kwam op 5 januari uit in de VS en werd meteen een bestseller. In het boek schrijft Wolff onder andere dat de hele entourage van de president zich vragen stelt over diens capaciteit om te regeren. Een van de bronnen van Wolff is Trumps ex-adviseur Steve Bannon, die de ontmoeting tussen Donald Trump jr en een Russische advocate tijdens de verkiezingsstrijd van 2016 “verraad, onpatriottisch en rotzooi” zou genoemd hebben.

Intussen heeft het financieringsbedrijf Endeavor Content ook de film- en televisierechten op het boek gekocht. Het is de bedoeling om het boek om te vormen tot een tv-serie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Professionele ballerina steekt vrouwen met cellulite een hart onder de riem

Professionele ballerina steekt vrouwen met cellulite een hart onder de riem

https://images4.persgroep.net/rcs/epQfGQgaGmcEGgIea81lXIShPtE/diocontent/119012181/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De 32-jarige professionele ballerina Kylie Shea plaatst normaal gezien alleen adembenemende danskiekjes op Instagram, maar achter al dat moois schuilt ook een grote onzekerheid. Enkele dagen geleden deelde ze voor het eerst een onbewerkte foto van zichzelf met cellulite om vrouwen die worstelen met hun lichaamsbeeld moed in te spreken. 

Maar liefst 90 procent van de vrouwen krijgt na de puberteit te maken met die gevreesde appelsienhuid. En alhoewel er remedies zijn om het typisch vrouwelijk verschijnsel in toom te houden, is cellulite een genetisch bepaalde kwaal die absoluut niets met je gewicht te maken heeft.

Kylie Shea werkt zich alle dagen in het zweet op de dansvloer, met een prachtig afgelijnd en gespierd lichaam als resultaat. En toch kampt ook zij sinds haar puberjaren met cellulite. “Sociale media (alsook de danswereld) worden overspoeld met vrouwen op wiens lichaam geen greintje cellulite te bespeuren valt. Zelf heb ik sinds mijn puberjaren cellulite en voel me daardoor tot op de dag van vandaag erg kwetsbaar.”

“Je bent niet alleen”

Als tienermeisje worstelde de ballerina jarenlang met ongezonde eetgewoontes in de hoop haar appelsienhuid de baas te blijven, en zelfs nu is haar kijk op haar lichaam nog iedere dag een gevecht. Al leert ze stap voor stap haar imperfecties omarmen. “Vandaag keek ik voor het eerst in de spiegel zonder mijn lichaam en cellulite te bekritiseren zoals ik gewoonlijk doe. Het is mijn plicht om dit moment met jullie te delen. Met deze onbewerkte foto van mezelf en mijn grootste onzekerheid wil ik iedereen die met cellulite worstelt vertellen dat je niet alleen bent.”

“Blijf hard trainen en onthoud dat onze lichamen het best reageren op al dat harde werk wanneer onze geest gezond is en onze zielen gekoesterd worden. Ik hoop dat dit bericht iemand helpt”, sluit ze haar post af. De foto kreeg inmiddels al meer dan 61.000 likes. (br;hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gestolen cello van 1,3 miljoen euro is terecht

“Een wonder”: gestolen cello van 1,3 miljoen euro is terecht

https://images3.persgroep.net/rcs/_44bQZ4G2qbRALjUUuS17U7X874/diocontent/119029509/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ophélie Gaillard, een professionele muzikante die donderdagnacht voor haar voordeur beroofd werd van haar peperdure cello, heeft haar instrument terug. 

De cello van Italiaanse makelij uit 1737 is volgens de bank 1,3 miljoen euro waard. De dief had de vrouw met een mes bedreigd toen die haar woning verliet en ging met het instrument aan de haal. Hij nam ook haar persoonlijke Jean Marie Persoit-strijkstok uit de negentiende eeuw mee en sloeg op de vlucht. De politie opende een onderzoek en ging op zoek naar de dader. Deze ochtend kreeg de vrouw plots een anoniem telefoontje. “De persoon aan de andere kant van de lijn zei me dat mijn cello terecht was en dat hij in een auto lag die voor mijn huis stond.” Het unieke instrument lag inderdaad op de achterbank en verkeert in goede staat. Een van de ruiten van de auto was ingeslagen. Het is nog niet bekend wie ermee aan de haal ging. Ophélie is blij dat ze ontwaakt is uit haar nachtmerrie. “Dit is een wonder. Ik heb twee nachten zo slecht geslapen.” (br.hln)


» Reageer (0)
17-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddy redde vorige zomer zelf nog wanhopige man, maar stapt nu zelf uit het leven

Eddy redde vorige zomer zelf nog wanhopige man, maar stapt nu zelf uit het leven, familie wijst naar pesters op zijn werk: “Steeds dezelfde drie collega’s”

https://images3.persgroep.net/rcs/Rd-kF9pRppNqjxMHdYZqpouUIZc/diocontent/119018255/_focus/0.400000/0.240000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De 46-jarige Eddy Gillis is volgens zijn familie uit het leven gestapt omdat hij de pesterijen op zijn werk niet meer kon verdragen. De man werkte als chauffeur bij de dienst Stadsreiniging in Antwerpen. De familie heeft klacht ingediend en heeft drie namen van pesters aan de politie doorgegeven.

Twee weken geleden pronkte Eddy nog in deze krant met zijn erkenning als verdienstelijke Borsbekenaar nadat hij vorige zomer zelf een verwarde man had gered die zich voor het drukke verkeer op de Antwerpse Ring wilde gooien. Eddy reageerde bescheiden op zijn huldiging. “Er zijn veel grotere helden dan ik. Ik probeer al mijn hele leven mensen te helpen”, zei hij toen in Het Laatste Nieuws.

Iedereen was dan ook met verstomming geslagen toen Eddy maandag dood werd aangetroffen. Voor zijn partner Maud en zijn familie liet hij een lange afscheidsbrief na.

Zus Pascal: “In die brief heeft hij het ook over de pesterijen. “Aan al mijn haters en pesters op het werk: Fuck you!” Enkele dagen later hoorden wij dat enkele collega’s bij Stadsreiniging bijzonder respectloos hadden gereageerd op de dood van Eddy. Iemand riep zelfs door de gang: ‘Ben blij dat hem (sic) dood is!’ Dat was voor ons de druppel om naar de politie te stappen.”

Scheldpartijen

Eddy was het mikpunt van pesterijen geworden nadat hij vorige zomer het nieuws had gehaald met zijn heldendaad. Collega’s waren jaloers op Eddy en scholden hem voor alles en nog wat uit. Soms viel zelfs het woord ‘pedofiel’ terwijl Eddy net iemand was die veel aandacht kreeg van vrouwen.

“Die scheldpartijen kwamen vooral van dezelfde drie collega’s”, vertelt zijn zus Pascal nog. “Die namen kennen wij en die zijn ook meegedeeld aan de politie. De leiding van dienst Stadsreiniging heeft al contact opgenomen en ons uitgenodigd voor een gesprek aanstaande dinsdag. Er loopt al een intern onderzoek.”

Burgemeester Dis Van Berckelaer reageerde gisteren ook op de plotse dood van de ‘Verdienstelijke Borsbekenaar’: “Eddy was een kapoen. Iemand die zeer geliefd was en meteen met iedereen een babbeltje sloeg. Zijn dood kwam als een donderslag bij heldere hemel. Blijkbaar schuilde er achter die eeuwige glimlach problemen waarmee hij bij niemand terecht kon.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 jaar, 5 kinderen en ze staat op straat: Waalse Anaïs slaapt al 2 maanden in haar auto

23 jaar, 5 kinderen en ze staat op straat: Waalse Anaïs slaapt al 2 maanden in haar auto

https://images4.persgroep.net/rcs/xcG78H56clXJHH6o613c_oRJ6Is/diocontent/118968936/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hoogzwanger en met vier jonge kinderen belandde de moeder uit het Waalse Quaregnon eind november op straat. Sindsdien moet Anaïs in haar wagen slapen, haar kinderen kunnen tijdelijk bij haar moeder terecht. De reden? Ze raakte in geldproblemen door een waterfactuur van 3.000 euro. Niemand lijkt de jonge vrouw nog te kunnen helpen.

De beelden van de Sudinfo-reporter maken meteen duidelijk hoe penibel de situatie van Anaïs is. Het is niet alleen erg koud, maar ook krap met vijf drukke kinderen in de auto. De moeder maakt zich vooral zorgen om haar baby van amper twee weken oud. Haar grootste geluk is nu dat haar vijf kinderen voorlopig bij haar moeder kunnen slapen. De drie oudsten (van 8, 4 en 3 jaar) delen één bed, de andere twee slapen nog in babybedjes. Haar moeder slaapt noodgedwongen op de zetel. Omdat er geen plaats meer is in haar kleine huisje, slaapt Anaïs zelf in haar auto. Het enige wat haar ’s nachts warm houdt is een dekentje, als het echt niet anders kan zet ze de verwarming van de wagen even op.

Verborgen lek

Tot eind november woonde Anaïs in een huurhuis waar ze 650 euro per maand voor betaalde. Een verborgen lek joeg de waterfactuur de hoogte in. Het bedrag van 3.000 euro kon ze niet neerleggen en de eigenaar weigerde tussen te komen. Dus moest ze wel vertrekken. Anaïs vertelt aan de reporter: “De huisbaas heeft zelfs mijn waarborg van 1.300 euro niet terugbetaald.” 

Overal heeft ze al hulp gezocht, ze klopte aan bij het CPAS (de Waalse tegenhanger van het OCMW) en schreef brieven aan de burgemeester en de koning. Maar niemand kan haar helpen. Anaïs heeft geen diploma en vindt daarom geen werk. Overleven doet ze met het kindergeld (900 euro) en een uitkering van 300 euro. Nu ze officieel dakloos is, dreigt ze zelfs dat laatste te verliezen.

Wachtlijst

Jean-Pierre Lepine, de burgemeester van Quaregnon, vertelt dat hij niet veel voor Anaïs kan doen. “Ik ben op de hoogte van haar situatie. Zoals ik bij mijn eigen dochter zou doen, heb ik haar de les gespeld. Ze heeft moeten toegeven dat het op haar leeftijd niet normaal is om vijf kinderen te hebben die niet door hun vader erkend worden. Ik kan haar niet helpen, omdat ze niet aan alle voorwaarden voldoet om steun te krijgen. Ze staat net zoals zoveel andere lotgenoten op een wachtlijst.”  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Airco in januari? Absurd. Huizen zijn zo goed geïsoleerd dat het weer vervuilend wordt

Airco in januari? Absurd. Huizen zijn zo goed geïsoleerd dat het weer vervuilend wordt

https://images2.persgroep.net/rcs/nT0xsb-9szKoisEtF1SeJgo-Tbg/diocontent/48330978/_focus/0.520000/0.310000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De isolatienormen zijn zo streng geworden dat ze hun doel voorbijschieten en allesbehalve ecologisch zijn. Dat zegt de Vlaamse Confederatie Bouw zaterdag in Het Nieuwsblad. Directeur-generaal Marc Dillen vraagt dat de overheid de regels herbekijkt.

Begin dit jaar werden de isolatienormen voor nieuwbouwwoningen strenger, waardoor de isolatiepakketten voor muren, vloeren en daken almaar dikker worden en nog beter isoleren.

Volgens de Confederatie Bouw is het risico groot dat een nieuwbouw, dichtgeplamuurd met al dat mate­riaal, zal oververhitten. Dat is goed nieuws voor verkopers van lucht-luchtwarmtepompen, die voor warmte en koeling zorgen, en van airconditioning. Die verkochten op twee jaar tijd een derde meer apparaten.

Goed voor het milieu is het echter niet. “Airco in januari? Dat is ­absurd. Zo’n installatie kost energie”, aldus Marc Dille. En ook het extra isolatiemateriaal dat nu geplaatst moet worden, heeft een aanzienlijke ecologische voetafdruk. “Bij de productie ­komen klimaatgassen vrij. En die vervuiling moet dan weer gecompenseerd worden door energiezuinig te gaan bouwen.”

De Confederatie vraagt dan ook dat de overheid hiermee rekening houdt vooraleer ze de regels verstrengt. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) noemt de nieuwe norm niet onrealistisch. “Energie-effi­ciëntie is heel belangrijk. Als Vlaamse regering willen we een norm die toekomstbestendig is, zodat mensen niet opnieuw moeten renoveren een paar jaar nadat ze gebouwd hebben.” (br;hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. UZ Leuven past omstreden brief aan

UZ Leuven past omstreden brief aan

https://images4.persgroep.net/rcs/VMTzt47qAFuzNZoz5Z8_fb57R-k/diocontent/75340597/_focus/0.230000/0.220000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Patiënten die het gevoel hebben dat ze in het UZ Leuven anders behandeld werden omdat ze niet op een eenpersoonskamer lagen, kunnen een klacht indienen. Het ziekenhuis past intussen de omstreden brief aan.

Het UZ Leuven heeft een intern onderzoek geopend naar de communicatie over het kamerbeleid. “Er komt een nieuwe brief,” zegt gedelegeerd bestuurder Marc Decramer. In de huidige staat te lezen dat patiënten op een eenpersoonskamer de garantie krijgen dat de ingreep volledig wordt uitgevoerd door een staflid, terwijl de operatie van mensen op een meerpersoonskamer gedeeltelijk kan worden uitgevoerd door “een collega-staflid of assistent in opleiding (onder supervisie van een staflid)”. “Dat wekt de perceptie dat alléén wie voor een privékamer koos door de prof geopereerd wordt. Wij garanderen dit echter voor álle patiënten die daarop aandringen.” Verschil blijft evenwel dat mensen op een eenpersoonskamer er niet eens naar hoeven te vragen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) raadt alle patiënten die zich benadeeld voelen aan hun mutualiteit te contacteren. “Het ziekenfonds zal hen verdedigen en dus een klacht indienen.” Het parket van Leuven heeft zelf nog geen initiatief genomen om de feiten te onderzoeken. (br.hln)


» Reageer (0)
16-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw fotografeert met Valentijn huilende man op restaurant.

Vrouw fotografeert met Valentijn huilende man op restaurant. En dan merkt ze dat hij tegenover as zit van zijn overleden vrouw

https://images3.persgroep.net/rcs/1ywUww0x7xcWthp4pix4iL9q21Q/diocontent/118965078/_focus/0.530000/0.560000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Aanvankelijk was het haar niet opgevallen toen ze met Valentijn aan het lunchen was op restaurant in het Amerikaanse Texas. Maar toen Chasidy Gwaltney wat beter keek, zag ze dat de oudere man aan een tafeltje voor twee iets verderop zat te huilen. En toen merkte ze opeens dat hij tegenover een urne zat met daarin de as van zijn overleden vrouw.

Een beeld kan meer zeggen dat 1.000 woorden en dat is zeker het geval voor de foto die Chasidy Gwaltney woensdag deelde op Facebook. Wat de vrouw uit het Texaanse Corpus Christi toen zag, brak haar hart. En ook dat van meer dan een half miljoen mensen die al op haar post reageerden.

Getuige

“Ik was vandaag getuige van iets dat me eraan herinnerde dat we elkaar niet altijd zullen hebben om vast te houden, mee te praten, graag te zien, om mee te spelen en zelfs om soms eens ruzie mee te maken”, schreef ze bij de foto. “Deze foto zegt veel en het kan jouw hart evenzeer breken als dat van mij. Deze man lijkt Valentijn op het eerste gezicht alleen door te brengen, maar in die prachtige urne aan de andere kant van de tafel zit eigenlijk zijn vrouw.”

“Blijkbaar was en is de liefde voor zijn vrouw erg sterk, want hij nam haar as mee uit eten voor een Valentijnslunch samen. Hij kocht haar zelfs een glas wijn”, gaat ze verder.

Ze heeft ook goede raad voor iedereen die haar bericht leest. “Zie je geliefde graag als je de kans hebt. Je weet nooit wat er morgen op je pad komt. We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan dat we onze wederhelft als vanzelfsprekend zien. We vergeten dan een kus te geven bij het afscheid, zeggen niet dat we elkaar graag zien of zijn zo bezig met van alles en nog wat dat we niet merken hoeveel de kleine dingen betekenen voor de persoon die zo bijzonder is voor ons.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poetsproducten hebben op lange termijn zelfde effect op longen als 20 sigaretten per dag

Poetsproducten hebben op lange termijn zelfde effect op longen als 20 sigaretten per dag

https://images0.persgroep.net/rcs/eIa167cMGSWI6OGDB0KkEEyozWM/diocontent/118955509/_focus/0.410000/0.830000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Huishoudproducten zijn net zo slecht voor je longen als sigaretten, dat heeft een nieuwe studie aan het licht gebracht. Professionele poetsers of wie regelmatig poetsmiddelen gebruikt gedurende 20 jaar, ervaren evenveel schade aan de longen als wie dagelijks 20 sigaretten roken gedurende dezelfde periode.

Onderzoeker Øistein Svanes heeft het onderzoek aan de Universiteit van Bergen in Noorwegen geleid: “De resultaten zijn niet zo verrassend als je weet dat de kleine deeltjes in reinigingsmiddelen bedoeld zijn om de vloer te reinigen en niet je longen.” De studie volgde meer dan 6.000 professionele poetsers. “De conclusie die we uit dit onderzoek kunnen trekken is dat de huishoudproducten op lange termijn schade aan de longen kunnen veroorzaken. Terwijl deze chemische stoffen vaak onnodig zijn. Een microvezeldoek en water volstaan vaak om je huis proper te maken.”

Ademhalingsproblemen

Vrouwelijke poetsers die vaak producten als bleekmiddel gebruikten, vertoonden dezelfde achteruitgang van de longen als rokers. Ze konden moeilijker ademen en hadden meer kans op ademhalingsproblemen. Wie thuis poetst heeft 12,3 procent kans om astma te ontwikkelen, wie dat als job doet heeft 13,7 procent kans en wie niet poetst loopt 9,6 procent kans op de aandoening.

Geïrriteerde slijmvliezen

De onderzoeker vermoedt dat poetsproducten de slijmvliezen in de longen irriteren, wat de structuur van het orgaan kan veranderen en de werking kan hinderen. Er namen te weinig mannen aan het onderzoek deel om daar een conclusie over te trekken. Svanes vreest dat de chemische bestanddelen in poetsproducten elke dag een klein beetje schade aan de longen veroorzaken, wat de veroudering van de longen versnelt en aandoeningen sneller opduiken.

Onderzoek naar luchtvervuiling

Een andere studie heeft aangetoond dat producten als reinigingsmiddelen, deodorants, shampoo, zeep en parfum evenveel bijdragen aan luchtvervuiling als uitlaatgassen van auto’s. Onderzoekers in Los Angeles beseften dat er te veel luchtvervuiling was om alleen de transport- en energiesector als schuldige aan te wijzen. Het team van National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) heeft aangetoond dat enorme hoeveelheden gevaarlijke vluchtige organische soffen (VOS) in dagelijkse producten en cosmetica zitten. Deze stoffen kunnen in de atmosfeer terechtkomen en zo kunnen ozon en fijne stofdeeltjes ontstaan. Deze kunnen hart- en longschade veroorzaken. 

Wetenschapper Jessica Gilman hielp mee aan de studie: “Benzine wordt in gesloten reservoirs bewaard, VOS worden vaak in oplosmiddelen bewaard. Parfums moeten vervliegen, je draagt ze zodat je buur kan genieten van het geurtje. Dat doe je niet bij benzine. Als consument kan je makkelijk helpen om luchtvervuiling te beperken: door kleine hoeveelheden te gebruiken of parfumvrije producten te kopen. ”

Hoewel het onderzoek in de VS werd uitgevoerd, menen de wetenschappers dat ook in andere stedelijke gebieden cosmetica en reinigingsmiddelen bijdragen tot de luchtvervuiling. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenpersoonskamer? Dan opereert de prof. Anders een assistent

Eenpersoonskamer? Dan opereert de prof. Anders een assistent

https://images1.persgroep.net/rcs/bFcaAID7dXusr6llD5Eo9DBRcQs/diocontent/75348834/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie in het UZ Leuven voor een (dure) eenpersoonkamer kiest, krijgt de garantie dat de operatie wordt uitgevoerd door de prof. Als je voor een (goedkopere) meerpersoonskamer opteert, bestaat de kans dat een assistent in opleiding het scalpel hanteert. Kan niet, zegt minister De Block.

Net voor zijn oogoperatie in het UZ Leuven kreeg Sam (26) een brief in de bus, met de vraag of hij een één- of meerpersoonskamer wenste. “Bij patiënten op een eenpersoonskamer wordt de garantie gegeven dat de ingreep volledig uitgevoerd wordt door het staflid”, stond er te lezen. “Bij patiënten op een meerpersoonskamer kunnen sommige onderdelen van de ingreep kwaliteitsvol uitgevoerd worden door een collega-staflid, een assistent in opleiding of oogarts-consulent (onder supervisie van het staflid).” 

Hoofdarts Johan Van Eldere verdedigt het beleid. “We hebben hier meer dan 500 artsen in opleiding. Die mensen moeten de stiel kunnen leren. Qua kwaliteit is er geen verschil.”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is echter formeel: “Zulke praktijken kunnen niet door de beugel én zijn onwettig.” Ze verwijst naar de nieuwe ziekenhuiswet, waarin staat dat elke patiënt recht heeft op hetzelfde zorgaanbod.

Bij het Vlaams Patiëntenplatform herkennen ze de klacht, schrijft de krant. De voorbije jaren is het af en toe voorgevallen dat een patiënt hier melding van maakt. Telkens ging het om het UZ Leuven. 

Is het UZ Leuven het enige ziekenhuis dat dit doet? Wellicht niet, menen experts. “Het zou mij verwonderen dat het elders niet bestaat”, zegt medisch ethicus Ignaas Devisch (UGent). Lees er meer over in onze abonneezone.   (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom geeuwen aanstekelijk is

Waarom geeuwen aanstekelijk is

https://images3.persgroep.net/rcs/TjgWHI3B21Ke1hTSkdWiEx1pnfA/diocontent/118888536/_focus/0.480000/0.490000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het is oh zo herkenbaar: iemand in je omgeving geeuwt en nog voor je het zelf beseft, ontstaat er een kriebel achter in je keel, open je wijd je mond, inhaleer je diep, strek je je armen en blaas je de lucht terug uit. Tegenhouden lukt nauwelijks. De kans is zelfs groot dat je bij het lezen van dit artikel aan het geeuwen slaat, maar hoe komt het eigenlijk dat geeuwen zo aanstekelijk is? 

Waarom we geeuwen weten we al. Zo is geeuwen een reflex vanuit onze hersenen om ons brein af te koelen, verhoogt het tegelijkertijd ook het zuurstofgehalte in ons bloed en brengt een geeuw het koolstofdioxidegehalte omlaag. Maar waarom geeuwen dan zo aanstekelijk is, bleef een raadsel. Heel wat wetenschappers hebben zich er het hoofd al over gebroken en allerlei theorieën ontwikkelt.

Contact zoeken en communiceren

Volgens verschillende onderzoekers is geeuwen een onbewuste manier van communiceren. Met geeuwen vertellen we onze omgeving dat we moe, hongerig of verveeld zijn. Dat jij geeuwt bij het zien van een gapend persoon, is dan weer onbewust een manier om contact te zoeken en sympathie op te wekken van diegene die gaapt. 

Imitatiegedrag

Andere wetenschappers zijn ervan overtuigd dat iemand “nageeuwen” aangeleerd gedrag is. Uit verschillende studies blijkt namelijk dat jonge kinderen niet de reflex hebben om te gapen wanneer ze anderen zien geeuwen. Vermoedelijk is het deel in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het nabootsen van gedrag en sociale vaardigheden nog niet voldoende ontwikkeld.

Empathie

Een laatste veelvoorkomende verklaring is het sterke verband tussen meegeeuwen en empathie. Eerder kon de Universiteit van Leeds al vaststellen dat mensen met een groot inlevingsvermogen sneller geneigd zijn om mee te geeuwen. Al gapen we niet met zomaar iedereen. 

Uit een onderzoek van de Universiteit van Pisa blijkt namelijk dat we best wel selectief zijn als het neerkomt op meegeeuwen. Zo geeuwen we veel sneller mee met familieleden. Terwijl een geeuw van vrienden, kenissen of wildvreemden dan weer veel minder aanstekelijk is. Daarbij geldt ook dat hoe minder empathie we voor een persoon kunnen opbrengen, des te minder vatbaar we zijn voor na(g)apen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Status Quo - whatever you want

Status Quo - whatever you want

Klik op de foto om hun te beluisteren

Status Quo is een Britse rockband, opgericht in 1962 door Alan Lancaster en Francis Rossi.Status Quo, Ook wel bekend als The Quo of gewoon Quo, is een Engelse rock band wiens muziek gekarakteriseerd wordt door een sterke boogie en boogie-woogie stijl. De wortels van de groep lagen bij "The Scorpions" opgericht door schoolgangers Francis Rossi en Alan Lancaster in 1962. Na diverse lineup veranderingen, werd de band eind 1967 "The Status Quo", hetgeen uiteindelijk "Status Quo" werd in 1970. Ze hadden uiteindelijk meer dan 60 bekende hits in het Verenigd Koninkrijk, meer dan welke andere rock band ook in de geschiedenis. 22 van hun singles bereikten de top tien in het Verenigd Koninkrijk.


» Reageer (0)
15-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte stoffen kraakwit houden, dat doe je zo

Witte stoffen kraakwit houden, dat doe je zo

https://images0.persgroep.net/rcs/17oZ4F5ZKkOoEzIiJ6uN9bHONno/diocontent/118902894/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Witte was begint er na een tijdje standaard grijs en grauw uit te zien, T-shirts en hemden krijgen vaak zelfs een gelige schijn. Maar niet getreurd, er zijn genoeg natuurlijke en niet-natuurlijke middeltjes om witte stoffen weer kraakwit te krijgen.

Bleekpoeder

Een dosis bleekpoeder aan je was toevoegen is effectief maar zeer krachtig. Voor sommige stoffen dan ook té krachtig. Check altijd eerst op voorhand of de stoffen er wel tegen kunnen op hun waslabel. Er is ook bleekpoeder zonder javel op de markt, wat iets minder agressief is.

Was zo warm mogelijk

Hoe hoger de temperatuur, hoe beter het wasmiddel en eventueel bleekpoeder kan inwerken en dus hoe witter de stof terug zal worden. Controleer natuurlijk altijd eerst de wasvoorschriften, anders zit je opgescheept met een hoop kleren in maatje baby.

Witte en gekleurde was altijd scheiden

Wellicht nogal een vanzelfsprekende tip, maar het maakt écht een groot verschil. Was alleen witte met andere witte was, doe er zelfs geen lichtgrijze kledingstukken bij.

Baking soda + witte azijn

Baking soda of zuiveringszout (overigens niet hetzelfde als bakpoeder) staat bekend als een natuurlijk bleekmiddel. Voeg er een schep van aan je waspoeder toe, doe er ook nog wat witte azijn bij en laat dat wasmachine maar draaien! Een klein beetje extra wasverzachter helpt om de geur van de azijn te overstemmen.

Vlekken verwijderen met citroensap

Nog zo’n natuurlijk wondermiddeltje is citroensap, zeker om vlekken op witte kledij te verwijderen. Wrijf een beetje sap in op een vlek met een tandenborstel, laat tien mintuutjes trekken en was het kledingstuk daarna zoals je altijd doet. Je kunt ook een paar citroenen persen en mengen met kokend water, en het kledingstuk in kwestie daar even in laten weken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit stuk textiel zouden we veel vaker moeten wassen

Dit stuk textiel zouden we veel vaker moeten wassen

https://images2.persgroep.net/rcs/4n2iVHTU1PvhcQGIsL5sFE6gr8o/diocontent/118878815/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Dat je jouw handdoeken en lakens waarschijnlijk niet vaak genoeg wast, vertelden we je eerder al. Maar er is ook een stuk textiel dat misschien nog nooit de binnenkant van een wasmachine heeft gezien, terwijl het een broeihaard van bacteriën is.

Wie het milieu een handje wil helpen, kiest niet voor een zoveelste plastic zakje in de supermarkt. Linnen zakken of tote bags in allerlei maten en ontwerpen vormen een perfect alternatief voor wie milieuvriendelijk naar de winkel wil gaan. Alleen vergeet je ongetwijfeld dat zo’n herbruikbare zak wel eens een wasbeurt kan gebruiken.

Volgens onderzoekers aan de universiteit van Arizona wassen we die linnen tassen nooit, terwijl het broeihaarden van bacteriën zijn. Wie altijd dezelfde tas gebruikt zonder die ooit uit te wassen, kan zelfs E. coli en salmonella verzamelen, wat je liever niet tussen je verse paprika’s en tomaten vindt. 

De onderzoekers tippen niet alleen om verschillende zakken te gebruiken voor verschillende voedingswaren - vlees apart houden van groenten, bijvoorbeeld - maar ook om regelmatig de linnen zakken mee in de wasmachine te stoppen. Het handige aan dit soort herbruikbare zakken is net dat ze perfect wasbaar zijn, en wie ze wekelijks mee bij de handdoeken in de was gooit, perkt het risico op vieze bacteriën gemakkelijk in. Heb je een zak met een leuke gekleurde print? Was hem zeker de eerste keer apart met de hand, om te voorkomen dat er niet veel overblijft van jouw kleurrijke tote bag.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelfmoordpoeder van organisatie ‘Laatste Wil’ is zo goed als klaar

Zelfmoordpoeder van organisatie ‘Laatste Wil’ is zo goed als klaar

https://images1.persgroep.net/rcs/YhPrS5Hbq2DX1tyGIhAgewfgLQM/diocontent/118848422/_focus/0.340000/0.270000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De omstreden Nederlandse organisatie Coöperatie Laatste Wil (CLW) zet haar plan om een soort zelfmoordpil te verkopen door. Het dodelijke poeder ‘Middel X’, dat mensen de gelegenheid moet geven om waardig uit het leven te stappen, is zo goed als af. Toxicologen waarschuwen voor het middel.

De Coöperatie Laatste Wil strijdt al sinds 2013 voor een middel om mensen te helpen ‘in eigen regie’ te sterven, zonder (een beoordeling van) een arts. In september vorig jaar maakte CLW bekend een poeder te hebben gevonden dat legaal verkrijgbaar is en dat – in de juiste hoeveelheid – zou leiden tot een waardige dood.CLW kreeg vorig jaar veel kritiek, maar na de aankondiging steeg het ledenta ookl van enkele honderden naar zo’n 20.000 mensen. Ook een paar honderd Belgen hebben zich aangemeld.

Het protocol om het dodelijke poeder van Coöperatie Laatste Wil in handen te krijgen, is nu zo goed als klaar. Tegelijkertijd wakkert de storm van kritiek op de voorzitter van de Nederlandse organisatie, Jos van Wijk uit Apeldoorn, aan. Zowel politici als experts maken zich ernstige zorgen over de plannen van Laatste Wil.

Geheim

“Misschien komen er nog wat kleine wijzigingen in het protocol, maar in principe is dit hoe het zal gaan”, aldus de voorzitter. Het reglement stelt dat alleen mensen die langer dan een half jaar aangesloten zijn bij Laatste Wil het dodelijke poeder kunnen bestellen. Het poeder wordt ‘Middel X’ genoemd, omdat de naam ‘uit veiligheidsoverwegingen’ geheim wordt gehouden. Het gaat om een legaal te verkrijgen conserveermiddel. 

Iedere besteller moet deelnemen aan een door en voor leden in het leven geroepen inkoopgroep. In die groep zit één inkoper: de enige die ‘Middel X’ koopt, de besteladressen heeft en weet om welk poeder het gaat. Leden die het goedje willen hebben, moeten ook een kluis aanschaffen. “Ongeveer zo groot als een dik boek”, zegt Van Wijk. Het kluisje is met vingerafdruk of code te openen. Er zitten ook losse sleutels bij. Wie geen kluisje bestelt, krijgt ‘Middel X’ niet.

180 euro

Bestellers betalen 180 euro. Daar worden niet alleen het dodelijke goedje en het kluisje van betaald, maar er worden ook euro’s opzij gezet voor juridische doeleinden. “Omdat we verwachten dat er een juridische zaak zal volgen.” De Apeldoorner bezweert dat de organisatie geen winst maakt. “De kluisjes worden tegen inkooptarief aan de leden verkocht. Wij doen dit puur omdat we dit een belangrijke zaak vinden.” 

Het middel zal op regionale bijeenkomsten gedistribueerd worden. Elk lid neemt een kluisje mee en krijgt 2 gram van het poeder, alleen genoeg voor het beëindigen van één leven. Laatste Wil doet geen diepgaand onderzoek of leden wilsbekwaam zijn, zo staat in het protocol.

Naast dat protocol heeft de coöperatie ook een overeenkomst en een voorbeeld van een verklaring ‘inzake autonoom handelen bij levensbeëindiging in eigen regie’ opgesteld. “We willen voorkomen dat naasten die bij het overlijden aanwezig zijn, verdacht worden van hulp bij zelfdoding.”

Hartritmestoornissen

Er is verder een beknopte uitleg van de Zwolse toxicoloog ​Guillaume​ Counotte toegevoegd, waarin gesteld wordt dat het middel ‘zeker dodelijk is’. Ook de bijwerkingen zijn beschreven: hoofdpijn, transpireren, flauwvallen, bloeddrukdaling, hartritmestoornis, braken, diarree, neus uitvloeiing, keelpijn en kortademigheid.

Van Wijk kijkt niet op van de bijwerkingen: “Je gaat er aan dood, logisch dat je dan hartritmestoornissen krijgt. Paracetamol heeft ook talloze bijwerkingen.” De verklaring van Counotte is een samenvatting van een 51 pagina’s tellend rapport dat de toxicoloog over het middel samenstelde. Het complete rapport wordt niet vrijgegeven, omdat dat de naam van het middel prijs zou geven, aldus Van Wijk.

Van Wijk heeft zelf een druppel – veel minder dan de dodelijke dosis - van Middel X geprobeerd en merkte meteen effecten, zoals draaierigheid en misselijkheid. Leden moeten een dag voordat ze het poeder gaan gebruiken daarom beginnen met antibraakmiddelen, zo luidt het advies. En korter voor inname moeten ze ook een pijnstiller tegen de hoofdpijn nemen.

Counotte wil zelf niet reageren op vragen van de media. De toxicoloog baseert zich op zogenoemde case-reports, voorbeelden uit de praktijk, en literatuur, zegt Van Wijk namens hem. “Dit middel is niet getest op dieren.” Volgens de voorzitter staat echter vast dat een lid hiermee waardig kan sterven en ook gegarandeerd overlijdt na inname van de meegegeven hoeveelheid.

Experts twijfelen

De Nederlandse minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, wil zo snel mogelijk een ‘indringend gesprek’ met Laatste Wil. Volgens hem kan de coöperatie pas vervolgd worden als er iemand overleden is. Meerdere politieke partijen hebben hun zorgen uitgesproken. Ook onder toxicologen heerst ongerustheid, zo blijkt uit een rondvraag van het Algemeen Dagblad. Enkele experts betwijfelen of het middel tot een waardige dood leidt. In de Gelderlander luidde de Velpse dokter en levenseinde-counselor Ton Vink de noodklok. “Juridisch verboden en ook moreel zitten er veel haken en ogen aan.”

In Nederland is euthanasie sinds 2002 wettelijk toegestaan. Het kan echter alleen uitgevoerd worden door een arts en enkel als er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden van de patiënt. Daarnaast moet een andere arts die conclusie bevestigen. Die voorwaarden zijn vergelijkbaar met de Belgische wetgeving.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reusachtig zinkgat in centrum Rome slokt zeven wagens op, twee gebouwen ontruimd

Reusachtig zinkgat in centrum Rome slokt zeven wagens op, twee gebouwen ontruimd

https://images2.persgroep.net/rcs/Tl_WiufbnLZ6iQ6-i0BjsZE2JVg/diocontent/118844829/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een zinkgat heeft gisteravond in het centrum van de Italiaanse hoofdstad Rome zeven wagens opgeslokt. Twee gebouwen werden preventief ontruimd. Er vielen gelukkig geen slachtoffers. De afgelopen dagen zouden er wel meldingen geweest zijn van enorm waterverlies.

De aardverschuiving gebeurde even voor 18 uur aan de via Livio Andronico in de wijk Balduina, niet ver van het Vaticaan. Zeven wagens die in de straat geparkeerd stonden, kwamen ongeveer 10 meter lager terecht. De plaats waar het zinkgat ontstond, lag naast een bouwwerf. Daar was in oktober vorig jaar de bouw van een ondergrondse parking begonnen.

Water

Enkele weken terug waren er problemen met water op de site. Ook de afgelopen dagen verdween dat op een onverklaarbare manier. Tussen 25 en 28 januari waren werken uitgevoerd, precies op de plaats waar het zinkgat ontstond. De brandweer controleerde omliggende gebouwen en ontruimde er uit voorzorg twee vlakbij de plaats van het incident. Er werden geen gewonden gemeld.

De afgelopen maanden maakten omwonenden al enkele keren melding van bevingen die hun huizen deden trillen. Ze zijn er niet over te spreken dat er met hun waarschuwingen aan het adres van de brandweer en de politie niets gebeurde. “Ik hoorde in onze parkeergarage water langs de muren lopen en wees ook op barsten in het wegdek”, aldus de geëvacueerde advocaat Giancarlo De Caprari. “Die laatste werden met de dag dieper. Dit was een aangekondigde ramp. Ik heb een dochtertje van drie maanden en ik weet niet waar ik nu heen moet. We voelen ons niet veilig.”

“We zullen onderzoeken wie verantwoordelijk is”, reageerde burgemeester Virginia Raggi al. “Er zijn in de twee gebouwen aan de site zo’n 20 gezinnen geëvacueerd. Het gaat om 50 tot 60 mensen.”

Onderzoek

Intussen zijn vertegenwoordigers van waterdistributeur Acea en aardgasdistributeur Italgas een onderzoek gestart. Ook het Openbaar Ministerie heeft een dossier geopend. (br.hln)


» Reageer (0)
14-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koppel uit Waregem slaat dochter (16) met riem in gezicht

Koppel uit Waregem slaat dochter (16) met riem in gezicht “omdat ze te westers is”

https://images3.persgroep.net/rcs/H9FZYL6g8EzEatBquC8wJjgB_4k/diocontent/118820535/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De politie van Waregem heeft een Tunesisch echtpaar opgepakt wegens huiselijk geweld. De vader (49) en moeder (39) zouden hun vier kinderen zwaar mishandeld hebben omdat ze zich te westers gedroegen. De 16-jarige dochter kreeg klappen in het gezicht met een riem en liep daarbij zware verwondingen op. Dat meldt Focus WTV.

De politie greep in na een hoogoplopende ruzie met de kinderen. De ouders gingen over tot zwaar geweld omdat hun dochters zich te westers gedroegen. Het koppel was van zelfs van plan om hun kinderen naar Tunesië terug te sturen. Volgens de parketwoordvoerder werden alle vier de kinderen mishandeld.

De ouders verschijnen vrijdag voor de raadkamer. Het parket vraagt hun aanhouding. De kinderen van zestien, acht, drie en één jaar zijn intussen geplaatst. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Waarom mensen huilen

Waarom mensen huilen

https://images1.persgroep.net/rcs/HDSx9FystFnoLCIWwq-w1E3jVn4/diocontent/118744136/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Je krijgt een brok in de keel, je lippen beginnen de trillen, je voelt een enorme druk achter je ogen en voor je het weet barst je onverbiddelijk in tranen uit. In pijnlijke situaties, maar even goed ook van vreugde. Hoe komt het dat we wenen?

Geen enkel dier huilt, wij doen het à volonté, vaak zonder dat we het kunnen tegenhouden. Al millennia lang is de mensheid erdoor gefascineerd en zijn er verschillende theorieën over. Darwin was er bijvoorbeeld van overtuigd dat tranen geen enkel nut hebben, maar daar denken de meeste professoren tegenwoordig anders over.

Ad Vingerhoets, hoogleraar aan de Universiteit Tilburg, onderzocht het fenomeen jarenlang en is ervan overtuigd dat we voornamelijk huilen uit hulpeloosheid. Het is volgens de man een krachtig communicatiemiddel om aan te tonen dat we een situatie niet aankunnen, ons machteloos voelen en overweldigd zijn door bepaalde gebeurtenissen. Het is een schreeuw om hulp, steun en troost. Dat dieren niet huilen is volgens hem makkelijk te verklaren. De mens komt in vergelijking met de meeste dieren namelijk best hulpeloos ter wereld en zeker als jong kind is huilen de enige manier om aan te geven dat we ongelukkig zijn.

Huilen van geluk

En waarom huilen we dan als ons kind afstudeert, goede vrienden trouwen of een vriendin vertelt dat ze zwanger is? Volgens een team van psychologen van de universiteit van Yale zorgt deze reactie, die het tegenovergestelde lijkt te reflecteren van de emoties die we eigenlijk voelen, ervoor dat ons lichaam een soort van “emotionele balans” kan herstellen en “de intense gevoelens onder controle houdt”.

Wanneer een emotie met andere woorden ‘te’ krachtig wordt, proberen onze hersenen die gevoelens weer naar een ‘gezond’ niveau te brengen. Dit, door ons lichaam in de andere richting te duwen: door de tegenovergestelde emotie te ervaren.

Hoogleraar Vingerhoets haalt dan weer opnieuw hulpeloosheid aan. Volgens hem huilen we van geluk als we overweldigd zijn en niet meer weten hoe we onze emoties anders moeten uiten dan te wenen.

Is wenen goed voor je?

Dat huilen niet ongezond is, staat vast. Of het ook gezond is, weten onderzoekers nog niet 100% zeker. Op mentaal vlak dan, want dat huilen heel wat fysieke voordelen heeft is wel al vastgesteld.

1. Tranen helpen ons te zien

Traanvocht hydrateert niet alleen onze oogballen en -leden, ze voorkomen ook uitdroging van slijmvliezen. Zonder tranen kan je simpelweg niet zien.

2. Tranen doden bacteriën

Het ingrediënt lysozyme is het beste middel om bacteriën te bestrijden. Dit bestanddeel roeit 90 tot 95 procent van alle slechte beestjes uit in vijf tot tien minuten.

3. Toxines verwijderen

Tranen van angst of verdriet bevatten meer giftige bijproducten dan tranen door irritatie (bijvoorbeeld wanneer je een ajuin aan het snijden bent). Het vocht zelf is niet giftig, maar ze verwijderen toxines die zich in ons lichaam opstapelen door stress. Ze hebben hetzelfde effect als natuurlijke therapieën of een massagesessie, maar ze kosten heel wat minder. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnen met zwaar verbrand gezicht, buiten met voorschrift voor oogzalf

Binnen met zwaar verbrand gezicht, buiten met voorschrift voor oogzalf

https://images1.persgroep.net/rcs/F5UPDtLlgSprdh5Sgfwl9V1JmmM/diocontent/118790478/_crop/0/404/720/404/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Henk (42) uit Oosterzele kwam binnen op de spoedafdeling van het AZ Sint-Elisabeth in Zottegem met zware brandwonden in het gezicht en werd wandelen gestuurd met een voorschriftje voor oogzalf. “Ik kon het amper geloven. Ik ben niet eens verzorgd, dat is geen spoed.” Henk diende een klacht in bij de ombudsdienst van het ziekenhuis, die nu de zaak verder bekijkt. “Het begon allemaal vorige woensdag”, zegt Henk. “Ik ben thuis aan het verbouwen en ik moest enkele bouten uit een balk halen. Ik begon ze met de slijpschijf weg te halen. Maar, spijtig genoeg, was ik vergeten dat amper een meter achter mij een jerrycan met benzine stond. Voor ik het wist hoorde ik een soort blazend geluid. Ik draaide me om en letterlijk één seconde later zag ik een gigantische vuurbal.”

Henk liep zeer zware verwondingen op. Zijn wenkbrauwen, wimpers en haar waren deels weggebrand. Ook raakten zijn handen verbrand toen hij de brandende jerrycan naar buiten sleepte. “Het kon allemaal veel erger afgelopen zijn, natuurlijk. Mijn huis kon afgebrand zijn, ik kon er niet meer zijn”, bedenkt Henk. Maar het was nog niet voorbij voor de gewonde man. “Ik zag enorm wazig en had zwarte vlekken voor mijn ogen. Ik besloot een vriend op te bellen om brandwondenzalf te brengen. Toen hij toekwam, zag hij direct de ernst in en nam me mee richting de huisarts.”


Toen Henk bij de huisarts toekwam zag de arts al snel in dat hij weinig kon doen. De brandwonden waren te ernstig, er waren open vleeswonden bij. Er was ook gevaar voor zijn ogen. Hij moest naar de spoed en daar een oogarts raadplegen.


”De verpleegster van de spoedafdeling schrok toen ze mij zag. Er hing verbrande huid los aan mijn gezicht, er waren blaren en bloed. Ik zei tegen haar dat alles brandde en ik hulp nodig had”, zegt hij. ” Ze nam me direct mee en deed een eerste onderzoek: onder meer bloeddruk nemen om te zien of mijn lichaam in shock was. Ik zei ook dat ik last had van mijn ogen, waarop een dokter geroepen werd. Hij zou de oogarts van wacht contacteren.”

Zelf naar praktijk

“En die oogarts wilde niet afkomen, ik kon wel naar haar praktijk gaan in Dilbeek. Onmogelijk voor mij, ik zag vlekken en wazig. De verpleegster belde uiteindelijk terug naar de oogarts, waarop die het volgende zei: ‘Als je deze nacht veel pijn hebt, kan je morgenochtend om 11 uur naar het ziekenhuis komen, dan ben ik aanwezig’”, zegt Henk nog steeds vol ongeloof. Vanop de spoed belden ze nogmaals de oogarts op, die toen een zalf voorstelde. “Nu bleek dat ze die niet hadden in het ziekenhuis, dus ik kreeg een voorschrift om ze bij de apotheker van wacht te gaan halen. Einde verhaal.”

Brandwondenspecialist

Uiteindelijk heeft de man een klacht ingediend. “Pas na enkele dagen wel, want ik was te kwaad in het begin.”

AZ Sint-Elisabeth kent de situatie en onderzoekt ze verder, “We zijn op de hoogte van de klacht bij onze ombudsdienst. Hoe dan ook bewijst dit de waarde van de ombudsdienst”, klinkt het in ziekenhuis Sint-Elisabeth. Henk heeft daarnaast ook verdere verzorging gevonden bij een brandwondenspecialist in de buurt en geneest nu vlot. (br.hln)


» Reageer (0)
13-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterieuze schat van de Mont Blanc: eerlijke vinder claimt zijn deel van de 250.000 euro

Mysterieuze schat van de Mont Blanc: eerlijke vinder claimt zijn deel van de 250.000 euro

https://images3.persgroep.net/rcs/ArVWl95fFK393uKsnHzrsBrvSlY/diocontent/109848517/_focus/0.490000/0.490000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een Franse alpinist, die bijna vijf jaar geleden een heuse schatkist vond op de flanken van de Mont Blanc, wacht nog steeds op zijn vindersloon. De waarde van de schat - een verzameling smaragden, saffieren en robijnen - wordt geraamd op 250.000 euro. Volgens de Franse wet heeft de bergbeklimmer recht op de helft van dit bedrag.

Het merkwaardige verhaal begint in september 2013. De alpinist, die onbekend wenst te blijven, beklimt de beruchte Boissongletsjer in het massief van de Mont Blanc. Plots stuit hij op een metalen kist. Daar blijkt een indrukwekkende partij smaragden, saffieren en robijnen in te zitten. De stenen zijn verpakt in 49 zakjes met het opschrift ‘Made in India’. Geschatte waarde: 250.000 euro.

Twee crashes

De schat wordt in verband gebracht met twee vliegtuigongevallen. Op 3 november 1950 stortte de Malabar Princess, een toestel van Air India, neer in het massief. Zestien jaar later, op 24 januari 1966, crashte een Boeing 707 van dezelfde luchtvaartmaatschappij neer in het gebied. Twee Indische toestellen. Vandaar de link met het opschrift op de zakjes met de waardevolle stenen.

Eerlijk als hij is, draagt de alpinist zijn vondst over aan de politie in Albertville. Een geste waar hij overigens uitgebreid voor gepresen werd.

Vindersloon na twee jaar

De Franse autoriteiten verklaarden vervolgens dat zij alles in het werk zouden stellen om de rechtmatige eigenaar van de schat op te sporen. Tot dusver heeft de eerlijke vinder evenwel nog niets vernomen over deze zoektocht. De man weet dus ook niet of hij aanspraak kan maken op zijn vindersloon.

De Franse wet is in dit verband duidelijk. Indien de wettelijke eigenaar niet binnen de twee jaar gevonden is, wordt de vondst verdeeld tussen de vinder en de eigenaar van het grondgebied waar ze werd gevonden. In dit geval dus de eerlijke bergbeklimmer en de Franse staat.

Oorverdovend stil

De bergbeklimmer raakt stilaan gefrustreerd door de oorverdovende stilte en bracht de zaak nu in de openbaarheid. “Bij de gendarmerie werd me beloofd dat ik op de hoogte zou gehouden worden van de stand van het onderzoek. Tot op heden heb ik daar nog geen woord over gehoord”, zegt de man.

Hij maakt zich zorgen, temeer omdat hij in 2013 geen kopie van zijn verklaring aan de politie heeft gekregen. Ook de inventaris van zijn vondst - de waardevolle inhoud van de 49 zakjes - kreeg de man nooit in zijn bezit.

De vinder vreest dat de stenen al lang zijn verdonkeremaand door iemand die er geen recht op heeft. Volgens de krant Dauphiné Libéré liggen de smaragden, saffieren en robijnen veilig in de kluis van een bank in Chamonix. (br.hln)


» Reageer (0)
12-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zal de ‘polar vortex’ bij ons voor een bitterkoude winter zorgen? David Dehenauw licht toe

Zal de ‘polar vortex’ bij ons voor een bitterkoude winter zorgen? David Dehenauw licht toe

https://images1.persgroep.net/rcs/Ah6i3IEXCEaZqJGISX9aLl1lgJA/diocontent/118622290/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Medio februari krijgen we tijdelijk zachtere temperaturen, maar van de lente is nog geen spoor. Als we Britse weerexperten mogen geloven, is dat ook nog niet voor meteen: de zogenaamde ‘polar vortex’ zou eind februari voor een langdurige koudegolf kunnen zorgen. Maar hoe groot is de kans daarop? Weerman David Dehenauw legt een en ander uit.

Eerst en vooral: wat is die ‘polar vortex’ nu precies? Wel, het gaat hier over een verschijnsel in de stratosfeer, de laag die zich boven de 15 kilometer hoogte bevindt en tot ongeveer 50 kilometer hoogte gaat. Ook daar is er wind en kunnen zich lage- en hogedrukgebieden ontwikkelen, net zoals ‘bij ons’ in de troposfeer (de onderste laag van de dampkring). “Doorgaans ontwikkelt zich boven de Noordpool in de stratosfeer een lage drukgebied”, licht Dehenauw toe. “De wind waait er dan vanuit het westen en dat gaat gepaard met lage temperaturen. Dat verschijnsel wordt de polar vortex genoemd.” 

Momenteel wordt er echter een ‘Sudden Stratospheric Warming’ (SSW) gedetecteerd in die vortex. “Dat wil zeggen dat er een plotse opwarming plaatsvindt in de stratosfeer, waardoor het lage drukgebied plaatsmaakt voor een hoge drukgebied. De wind draait dan en komt vanuit het oosten, en de temperatuur op ongeveer 30 kilometer hoogte zal gaan stijgen.”

Onder bepaalde omstandigheden kunnen die oostenwinden dan gaan zakken. “Als dat fenomeen zich helemaal doorzet, komen die uiteindelijk aan de grond terecht, waardoor er een aanvoer van koude lucht is. De temperaturen kunnen dan gaan dalen en dan krijg je kouder weer.”

Veel veranderen op korte tijd

Er hangt echter een grote ‘maar’ vast aan de voorspellingen van de Britse meteorologen. “Het is ten eerste niet zeker dat die stratosferische opwarming zich doorzet. Doet ze dat wel, dan wordt de kans inderdaad groter dat wij te maken krijgen met kouder weer. Maar hoe groot die kans precies is, valt bijna onmogelijk te voorspellen. Het zal al een fikse opwarming moeten zijn, en dan nog duurt het meer dan een week voor die winden de grond bereikt hebben. En we hebben vrijdag nog kunnen merken dat er op meteorologisch vlak heel veel kan veranderen op korte tijd.”

En zelfs als de oostenwinden uit de stratosfeer de grond bereiken, is het nog maar de vraag waar die precies zullen terechtkomen. “De afstand tot de Noordpool is enorm ver. Misschien krijgen enkel delen van Scandinavië of delen van Rusland ermee te maken.”

Kortom: of we in België last zullen krijgen van de ‘polar vortex’, is nog lang niet zeker. “De komende week alvast niet, en voor de week na de krokusvakantie lijken de temperaturen ook eerder normaal voor de tijd van het jaar: ’s nachts net onder of rond het vriespunt, en overdag erboven. En met voorspellingen die verder gaan dan 14 dagen moet je enorm voorzichtig zijn, want er kan nog zoveel veranderen. Is de kans op koud weer uit de polar vortex gestegen? Ja. Maar evengoed merken we er helemaal niets van.”

2013

De plotse opwarming van de stratosfeer in de ‘polar vortex’ is een vrij zeldzaam gegeven. Vijf jaar geleden, in de winter/lente van 2013, kregen we een gelijkaardig fenomeen. Zowel in delen van Noord-Amerika als in een groot stuk van Europa sloeg de winter na een zacht intermezzo half februari plots ongemeen hard en erg laat toe, tot een eind in de lente. 

Zelfs enkele wielerklassiekers kreunden onder het erg gure winterweer. Zo moest Kuurne-Brussel-Kuurne afgelast worden en werd ‘La Primavera’ Milaan-Sanremo voor een keer niet onder een lentezon gereden, maar bleef noodgedwongen enkel een drastisch ingekorte versie over door zowaar een heuse sneeuwstorm onderweg. In Vlaanderen was de meest merkwaardige statistiek ongetwijfeld de elf sneeuwdagen in maart 2013, tegen normaal drie dagen sneeuw.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Damien Rice -The Blower's Daughter

Damien Rice -The Blower's Daughter

Klik op de foto om hem te beluisteren

.

Damien Rice (Dublin, 7 december 1973) is een Ierse singer-songwriter. Hij staat bekend om zijn breekbare nummers die hij slechts met minimale instrumenten vertolkt.

Rice is begonnen in de band Juniper, die bekend is van het nummer Weatherman. In 1999 verliet hij deze band, waarna de overige leden verder gingen als Bell X1. Rice verhuist van Ierland naar Toscane (Italië), waarna hij als straatmuzikant op reis gaat door Europa. Na een jaar keert hij terug en is vastbesloten de nummers die hij geschreven heeft tijdens deze reis op een demo te zetten. Hij leent geld van vrienden en bekostigt daarmee zijn demo en stuurt deze naar producer David Arnold. Deze was gecharmeerd van zijn muziek en leende Rice genoeg geld om studio-apparatuur te kopen.

In september 2001 komt de eerste single 'The Blowers Daughter' uit die gebruikt wordt voor de soundtrack van de film Closer. De single wordt goed ontvangen en optredens volgden. In eigen beheer werkt Rice verder aan het voltooien van een compleet album, dat in februari 2002 onder de titel O uitkomt. Hij wilde geen grote platenmaatschappijen bij het album betrekken omdat hij bang was dat zij invloed op zijn muziek zouden hebben.

In 2006 brengt Damien Rice het album 9 uit. De van dit album afkomstige single 9 Crimes wordt een top 10-hit in de Mega Top 50.

In maart 2007 verlaat Lisa Hannigan, die mee de zang en gitaar verzorgde op de meeste singles (o.a. 9 crimes), de band.

In 2008 werken hij en andere bekende artiesten uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Zuid-Afrika aan het album Songs for Tibet, een steunbetuiging aan Tibet en dalai lama Tenzin Gyatso. Songs for Tibet verschijnt tegelijkertijd met de Olympische Zomerspelen 2008 in de Volksrepubliek China waarvan de opening op 8 augustus plaatsvindt: het album wordt namelijk op 5 augustus uitgebracht via iTunes en vanaf 12 augustus via muziekwinkels overal ter wereld. Sinds de Invasie van Tibet in 1950-1951 bezet China het land met - volgens critici - een wijdverbreide politieke, religieuze en culturele onderdrukking tot gevolg.


» Reageer (0)
11-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Waarom zijn we altijd zo moe na een weekend?

Waarom zijn we altijd zo moe na een weekend?

http://static1.hln.be/static/photo/2015/16/3/9/20151123080739/media_xll_8188104.jpg

Een weekend heeft in principe als doel om de batterijen terug op te laden. Maar vaker wel dan niet verschijnen we op maandagochtend nog vermoeider op het werk dan vlak voor het weekend. Hoe komt dat toch, en wat kunnen we eraan doen? Leen Steyaert, gezondheidsbegeleidster, naturopaat en auteur van het boek "Oerrritme" legt uit.

Dat je het extra moeilijk hebt om op maandag uit je warme bed te kruipen is helemaal niet vreemd, integendeel. "Als je in het weekend op andere tijdstippen gaat slapen en opstaat, kan je dat effect vergelijken met een jetlag," legt Leen Steyaert uit. Zij is gezondheidsbegeleidster en naturopaat, en daarnaast ook auteur van het boek "Oerritme".

Innerlijke klok
Die vermoeidheid heeft alles te maken met onze innerlijk ingebouwde klok, waar we aan prutsen als we ons slaap- en waakritme aanpassen. "Tijdens het weekend verschuiven we onze innerlijke klok," verklaart Steyaert. "We gaan bijvoorbeeld wat later slapen en we staan wat later op. Je lichaam kan dat tot op zeker hoogte wel aan, maar vanaf dat het verschil groter wordt dan 2u, begin je dat te voelen. Zaterdag en zondag zul je hier het minste hinder van ondervinden, maar het is pas maandag - als je er opnieuw vroeg uit moet - dat je het lastig zal krijgen. Die maandagblues krijg je doordat je innerlijke klok je sociale klok niet kan volgen."

Niet te veel uitslapen
Het spijt ons dit te moeten zeggen, maar de enige manier om maandag wat frisser voor de dag te komen, is door niet te veel uit te slapen in het weekend. "Het is belangrijk dat je zelfs tijdens het weekend zoveel mogelijk regelmaat behoudt. Hoe minder je verschilt van je weekritme, hoe beter," vervolgt Steyaert. "Eigenlijk zijn we er niet op gebouwd om uit te slapen. Oudere mensen kunnen trouwens niet meer zo goed uitslapen, omdat hun innerlijke klok al meer verstoord is dan die van jongere mensen. Dat verklaart ook waarom jongeren veel langer in hun bed kunnen blijven soezen dan oudere mensen." De ochtendstond heeft dus goud in de mond. Zélfs in het weekend, helaas. (br.hln)

 Leen Steyaert is auteur van het boek, "Leef en eet volgens je OERRITME en word fit, slank en gelukkig", uitgegeven bij WPG uitgevers, 19,99 euro.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je in de Aldi nooit kan volgen aan de kassa

Waarom je in de Aldi nooit kan volgen aan de kassa

https://images1.persgroep.net/rcs/W46CeeAOo_hpaFBaSRk2jnk0SBM/diocontent/31837057/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Je krijgt in elke supermarkt wel eens te maken met een overijverige kassierster die jouw spullen veel te snel over de band zwiert, waardoor jij de tijd niet hebt om rustig in te pakken en je boze blikken van de mensen achter je in je rug voelt priemen. Maar het lijkt wel alsof dat  bij Aldi een stuk vaker gebeurt dan elders, en dat zou iets te maken kunnen hebben met hun beleid.

Niet alleen in ons land wordt er wel eens gevloekt aan de Aldi-kassa, ook in Groot-Brittannië hebben ze gemerkt dat je er vliegensvlug moet inpakken. Op sociale media wordt de situatie vaak - met een knipoog weliswaar - aangeklaagd, en omschrijven veel mensen het scan-en-pakspel als het spelen van een potje tennis. Er bestaat zelfs een Aldi Checkout Challenge-pagina op Facebook, waar mensen hun verhaal kunnen doen over al te snelle kassamedewerkers. “Ze zouden beter psychologen aan de uitgang stationeren”, grapt iemand. “Voor alle mensen die gebroken zijn onder de druk van het snelle inpakken.”

Maar hoe komt het nu dat je in een Aldi-winkel meer stress ondervindt bij het afrekenen dan bij andere supermarkten? Enerzijds heeft dat natuurlijk te maken met hoe de kassa’s precies ontworpen zijn. Bij veel winkels heb je nog een stukje band voor de boodschappen en je tas, maar bij de Duitse keten is er geen ruimte om de gescande producten even te laten wachten. Stapelen ze zich te snel op, dan schuiven ze over de rand op de grond.

Maar anderzijds heeft het ook te maken met het beleid van Aldi. De kassierster heeft het niet op jou persoonlijk gemunt, maar wordt letterlijk aangemoedigd om zo snel mogelijk te zijn. “Wij vragen onze medewerkers om zo efficiënt mogelijk te werken”, klinkt het in een reactie aan de  Britse Chronicle. “Dat helpt om alle prijzen laag te houden.” Volgens de keten gaat het aan hun kassa’s 40 procent sneller dan bij de concurrentie. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet moeten omkijken naar de klant. “We weten dat sommige mensen nu eenmaal trager inpakken. Onze medewerkers dienen zich aan te passen aan hun tempo.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koppel geeft alles op om reis rond de wereld te maken, maar na twee dagen loopt het al jammerlijk fout

Koppel geeft alles op om reis rond de wereld te maken, maar na twee dagen loopt het al jammerlijk fout

https://images3.persgroep.net/rcs/gCsmzC_pMDX74t75iZjR1MdrIXU/diocontent/118617449/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Tanner Broadwell en Nikki  Walsh zagen het helemaal zitten. Ze wilden de sleur en druk van het moderne leven achter zich laten en besloten om de wereld rond te varen. De twee gaven allebei hun job en woonplaats op voor hun avontuur, maar al na twee dagen liep het jammerlijk fout. De boot strandde en zonk niet veel later.  “We zijn alles kwijt”, klinkt het nu.

Tanner (26) en Nikki (24) leerden elkaar enkele jaren geleden kennen en verhuisden samen naar Colorado. Ze waren allebei niet echt fan van het standaard werkleven en wilden graag de wereld zien. Vorig jaar in april besloten ze om die droom waar te maken en schaften ze zich de Lagniappe aan. De boot was maar liefst 49 jaar oud en geen van beiden had enige ervaring met varen, maar daar lieten ze zich niet door tegenhouden. Ze kochten de boot voor 5.000 dollar, en nog eens 5.000 dollar aan herstellingen later werd ze zeevaardig gedoopt.

Deze week was het dan eindelijk zo ver: dinsdag vertrok het koppel met hun hondje Remy in Tarpon Springs (Florida) om de zeven zeeën te ontdekken. Het liep allemaal vlot tot twee dagen later, toen ze in John’s Pass (amper 50 kilometer verderop) wilden aanmeren voor de nacht. Wat ze in het kanaal zagen leek niet echt overeen te komen met hun navigatiekaart uit 2016-2017, en ineens kreeg de boot zo’n harde schok dat Nikki bijna overboord werd gegooid. De Lagniappe bleek vastgelopen op een zandbank - die zich kunnen verplaatsen -, de kiel was afgescheurd en het vaartuig liep vol water. Het koppel kon niet veel anders doen dan hulp inroepen.

Overboord springen

Toen de hulpdiensten arriveerden, was de boot al zo ver gezonken dat het reddingsschip niet meer veilig kon naderen. Tanner, Nikki en mopshond Remy moesten overboord springen en zich zelf naar veiligheid zwemmen. Ze konden daarna alleen maar toekijken hoe al hun bezittingen ten onder gingen. “We hebben alles verloren. We zagen hoe alles wegdreef, en we konden er niets aan doen.”

Het koppel zit nu in zak en as. Ze staken al hun spaargeld in de boot en hebben alle twee hun job opgezegd om de wereldreis te kunnen maken. Ze hebben geen plek om te leven, geen spullen meer en welgeteld 90 dollar om rond te komen. De boot uit het water laten halen zou duizenden dollars kosten, aangezien ze ook niet verzekerd waren. Toch willen ze niet terug naar een 9-to-5 job. “We zijn al zo ver geraakt, we gaan nu niet opgeven”, aldus Tanner. “Ik ga ooit opnieuw een boot kopen. We kunnen niet zomaar onze dromen laten varen.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is ’s werelds eerste fiets op waterstof

Dit is ’s werelds eerste fiets op waterstof

https://www.mupload.nl/img/20z6icqnc.jpg

Elektrische fietsen rukken op, maar voor de batterijen bestaat er nu ook een interessant alternatief: waterstof. Een Franse firma presenteert de eerste waterstoftweewieler, die binnen twee jaar in de winkel staat.

De Alpha 2.0 heet de fiets die op waterstof rijdt. Het is een stadsfietsmodel met een sportieve uitstraling. Maar wat vooral telt, is de binnenkant. 100 kilometer moet je er mee kunnen rijden op een volle tank. Een conventionele e-bike haalt maar de helft. Bovendien zou de fiets onder elke weersomstandigheid werken. In tegenstelling tot gemiddelde e-bikes, die nog weleens haperen bij te lage temperaturen. Tanken tenslotte zou maar twee minuten duren – dat is veel sneller dan een gewone e-bike opgeladen is.

In de autowereld is het principe van rijden op waterstof al langer bekend. Merken als Toyota en Daimler experimenteren al meer dan tien jaar met dit alternatief voor accu’s. Toyota heeft inmiddels de Mirai op de markt gebracht, ’s werelds eerste kant en klare waterstofauto. Op fietsgebied gebeurt er nog weinig. In Duitsland werkt de firma Linde ook aan een waterstoffiets, maar dat heeft nooit geleid tot een productieversie. Die heeft Pragma Industries nu dus wel. De firma uit de Franse badplaats Biarritz is al meer dan tien jaar bezig met een ontwikkelen van waterstof brandstofcellen en is inmiddels als eerste ter wereld gestart met serieproductie van een fiets op waterstof.

Tanken

Aanleiding voor de ontwikkeling van de fiets is de groeiende vraag naar duurzame vervoersoplossingen, zegt Pragma Industries. Maar dat er praktisch nog geen waterstoffiets bestaat, zou vast ook meegespeeld hebben. Pragma Industries richt zich op grootverbruikers: op ondernemingen die fietsen verhuren of deelfietsen uitlenen. Tanken kan bij een speciale tank. De ontwikkelaar wijst naar een exemplaar dat hun partner Atawey voor de Alpha 2.0 ontwikkelde. In dit station wordt van water en elektriciteit automatisch waterstof gemaakt. 

5.000 euro

Punt is alleen wel dat zulke stations nog zeer dun gezaaid zijn in de wereld. Daarom worden de fietsen voorlopig verkocht aan Franse gemeenten als Saint Lo, Cherbourg, Chambery en Bayonne. Een tankstation kost namelijk 30.000 euro en een fiets 7.500 euro. Te duur voor de consument vooralsnog, maar over twee jaar moet de Alpha bike in de winkel verkrijgbaar zijn voor zo’n 5.000 euro. (br.hln)


» Reageer (0)
10-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zegt de kleur van snot en slijm over je gezondheid

Dit zegt de kleur van snot en slijm over je gezondheid

https://images3.persgroep.net/rcs/ezLzhzUeaAF7hA7E8eaMzcWyYa0/diocontent/118129891/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het seizoen der verkoudheden is weer volop in het land. Snipvervelend, letterlijk dan, maar helaas niet heel veel aan te doen. Al is snot en slijm ook interessant, omdat het veel zegt over je gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat geel snot wijst op een gevorderde infectie?

Zelfs als je niet ziek bent, maakt het menselijk lichaam dagelijks snot aan. Dat gebeurt niet alleen in je neus, de mix van vocht en proteïnes zit ook in de sinussen, neus, mond, keel, longen en het spijsverteringsstelsel. Dit om te voorkomen dat die oppervlakten uitdrogen.

Wanneer je ziek bent, is je lichaam druk bezig met het bestrijden van de infectie. Dat manifesteert zich net in de symptomen die we associëren met de ziekte. We voelen ons deels dus zo slecht door de reactie van het immuunsysteem in het lichaam. De symptomen zijn namelijk belangrijk om immuuncellen te rekruteren die de infectie zullen bestrijden. Maar ze zijn ook de oorzaak van waarom je tot niet veel meer in staat bent.

Een verstopte neus is een poging van je lichaam om een infectie te blokkeren en de infectie te verdrijven. De extra afscheiding van slijm naar de neus komt van de cellen in de sinuswand en het bovenste deel van de luchtwegen. Het snot is een poging om de neus te spoelen en ongewenste bacteriën uit het lichaam te verwijderen.

Ontdek hieronder wat de verschillende kleuren van snot en slijm betekenen.

Helder

Is de kleur van je snot helder, dat ben je kerngezond. Zoals hierboven gezegd, produceert ons lichaam de hele dag snot, het merendeel daarvan slikken we gewoon door. En daar is niks mis mee. 

Wit

Wit snot wijst doorgaans op het begin van een verkoudheid. Al is er absoluut geen reden om je zorgen te maken, de kans is namelijk groot dat het gewoon wegtrekt.

Geel

Als je snot geel ziet, zit je met een infectie die gevorderd is. Je lichaam vecht volop tegen de bacteriën, maar wint dat gevecht wellicht pas na een paar dagen. Er is absoluut geen reden tot paniek, je moet ook niet naar de huisdokter.

Groen

Bij groen snot heb je het serieus te pakken en je voelt je waarschijnlijk behoorlijk belabberd. Je lichaam vecht opnieuw tegen de infectie, en de schade daarvan (lees: dode witte bloedcellen, proteïnen en afvalstoffen) komen terecht in je snot. Ook nu moet je nog niet panikeren. Pas als je weken aan een stuk groen snot blijft hebben, passeer je best een bij de huisdokter.

Rood

Rood snot valt niet te verwarren met een bloedneus, maar het krijgt wel die kleur doordat er bloed in terechtgekomen is. Vaak komt dat door een wondje in je neus of luchtwegen. Meestal niks erg, maar voor de zekerheid ga je toch best even langs de dokter.

Bruin

Ziet je snot bruin, dan trek je best wel even aan de alarmbel. Niet dat je daarom per se doodziek bent, het is meestal gewoon een teken dat je te veel rookt of dat je lang in vervuilde licht vertoefd hebt. Niet roken en schone lucht opzoeken, biedt doorgaans soelaas.

Zwart

Nu mag je echt beginnen panikeren, snot hoort namelijk nooit zwart te zien. Het komt vaker voor bij rokers en druggebruikers en kan ook wijzen op een schimmelinfectie. Of het kan iets erger zijn. Ga zo snel mogelijk langs de dokter.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Familie Idool-finalist doet oproep aan dader: “Vertel ons tenminste waarmee je Andrei vergiftigde”

Familie Idool-finalist doet oproep aan dader: “Vertel ons tenminste waarmee je Andrei vergiftigde”

https://images3.persgroep.net/rcs/8uKUXbUBluUM1Ke8662UndCQnYQ/diocontent/118519407/_focus/0.420000/0.170000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

“Als je wroeging hebt en Andrei enkel ziek wilde maken, geef jezelf aan. Of laat ons tenminste anoniem weten wat je gebruikt hebt om hem te vergiftigen.” Die oproep doet de familie van Andrei Lugovski aan de gifmenger die de zanger in het ziekenhuis deed belanden. “Dan kunnen ze hem misschien beter behandelen.”

Terwijl het gerechtelijk onderzoek naar de gifmenger die Andrei Lugovski (34) bijna het leven kostte voortgaat, komt de familie van de Oostendenaar van Wit-Russische origine met een opmerkelijke oproep. “Als blijkt dat het gaat om een fan die zich misbegrepen voelde en Andrei enkel ziek wilde maken, dan heeft die waarschijnlijk wroeging op dit moment”, vertellen zijn zus Alina en haar partner Philippe. “Kom dan gewoon uit voor je fout en geef je aan. Misschien kan je dan zelfs helpen om Andrei sneller aan de beterhand te krijgen.” Want voorlopig is het nog steeds niet duidelijk hoe het giftige thallium in Andreis lichaam geraakte. “Vooral de hoeveelheid is belangrijk”, klinkt het bij het duo, dat evenwel beseft dat een spontane bekentenis waarschijnlijk te hoog gegrepen is. “Mocht de persoon hierachter bijvoorbeeld anoniem ergens laten weten welk middel en hoeveel er gebruikt werd, zou ons dat ook al vooruit kunnen helpen. Want onze grootste bekommernis blijft Andrei hier zo snel mogelijk door krijgen.”

Stalkster uitgesloten

De speurders hebben intussen de familie van Lugovski, zijn dichte medewerkers en verscheidene fans bevraagd om een beter beeld te krijgen van de mogelijke buitenstanders die dicht genoeg bij de zanger konden komen om hem het gif toe te dienen. Een vrouw met Russische roots die in het verleden al enkele keren voor problemen zorgde tijdens concerten van Lugovski, lijkt intussen geen verdachte meer. “Sinds 2016 was er een probleem met een stalkster”, klinkt het bij een goed ingelichte bron. “Ze heeft hem een tijdje proberen te benaderen in zijn loge en wachtte hem zelfs op bij hem thuis. Andrei vond dat een lastige situatie waarop zijn entourage er bij elk optreden voor zorgde dat zij niet langer te dicht in zijn buurt kon komen. Op een bepaald moment heeft ze daarom Andrei bij een optreden in Eeklo bewust ten val gebracht. Toen is er voor de eerste keer de politie bijgehaald.” Een jaar geleden dook de vrouw ook op bij een nieuwjaarsreceptie in Oostende. “Toen is het concert pas gestart toen ze door de politie uit de zaal verwijderd was”, klinkt het. “De laatste keer dat ze op één van Andreis events gespot werd, was in december. Maar zij kan de afgelopen maanden nooit dicht genoeg geraakt zijn om dit aan te richten.” Voorlopig zijn er nog geen verdachten opgepakt. (br.hln)


» Reageer (0)
09-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Annie Lennox - I Put A Spell On You

Annie Lennox - I Put A Spell On You

Klik op de foto om haar te beluisterenAnnie Lennox (Aberdeen, 25 december 1954) is een Schotse zangeres.

Annie Lennox bezocht als kind een school voor hoogbegaafden. Daarnaast studeerde ze fluit aan de Royal Academy of Music in Londen.

Annie Lennox is vooral bekend als de zangeres van Eurythmics, waarin ze samenwerkte met Dave Stewart. Daarvoor zong ze bij The Tourists.

Nadat Eurythmics in 1990 uit elkaar ging, ging ze verder als soloartiest. Haar debuutalbum uit 1992, Diva, was wereldwijd een zeer groot succes, waarvan 3 nummers (Why, Walking On Broken Glass en Little Bird) in de Engelse top 10 terecht kwamen.

De eerste single van haar tweede soloalbum, "No More `I Love You's'" won een Grammy Award in 1996. Het nummer, een cover van The Lover Speaks, behaalt de 2e positie in de Engelse hitlijsten. Het album Medusa bestaat volledig uit covers van o.a. Al Green, Pretenders en the Temptations en is wederom een groot succes in Europa.

Lennox sprak zeven jaar niet met Dave Stewart, tot ze elkaar ontmoetten bij de begrafenis van een gemeenschappelijke vriend. In 1999 kwam een nieuw album van Eurythmics uit.

In 2003 won ze een Oscar voor het beste filmlied voor het lied Into the West, afkomstig uit de film The Lord of the Rings: The Return of the King. In dit jaar verscheen ook haar derde solo-album Bare. Bare, een tamelijk donker album, werd een bescheiden succes in Europa en kende geen singles. In de Verenigde Staten scoorde Annie wel een club-hit met een remix van het nummer "Pavement Cracks".

Op 4 juli 2006 ontving Annie Lennox een eredoctoraat van een Schotse Academie voor Muziek en Drama.

Op 2 oktober 2007 verschijnt haar vierde solo-album "Songs of Mass Destruction". De eerste single is Dark Road en kwam uit op 25 september. Als tweede single is het nummer Sing uitgebracht, gezongen door Annie en het choir of 23: 23 vrouwelijke collega-wereldsterren zoals Shakira, Dido, Christina Aguilera en Madonna.

In november 2008 wordt Annie Lennox uitgeroepen tot één van de 100 beste vocalisten aller tijden door het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone.

In maart 2009 is The Annie Lennox Collection verschenen. Deze cd bevat haar grootste hits en 2 nieuwe nummers, beide covers van Ash (Shining Light, haar eerste top 40 hit in Engeland sinds 1995) en Keane (Pattern of my Life). Daarnaast zijn alle hits op dvd verschenen. Het album is met name in de UK een groot succes.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan je twee keer griep krijgen in hetzelfde seizoen?

Kan je twee keer griep krijgen in hetzelfde seizoen?

https://images3.persgroep.net/rcs/xsitlskNZczCyy-K8iP4J5fdi-Q/diocontent/118498228/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Je hebt net een week miserabel in bed gelegen, elke Netflixserie gezien en een hele voorraad zakdoekjes opgemaakt. Enige lichtpuntje? Jij bent er vanaf voor deze winter. Of toch niet?  Kan je twee keer per seizoen griep krijgen? 

De griep piekt doorgaans ergens tussen december en februari, maar die periode kan zich makkelijk uitbreiden richting november tot zelfs maart of later. Al griep gehad dit jaar? Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat je er weer een jaartje tegen kan.

Er zijn vier verschillende types griep: influenza A, B, C en D. Types A en B zijn de seizoensgebonden varianten die we vooral in de herfst en winter tegenkomen en ook binnen die types heb je nog varianten. Deze winter raken verreweg de meeste grieppatiënten geïnfecteerd met het virustype B uit de Yamagata-lijn, slechts een paar procent werd ziek van een van de twee virustypen A die nu circuleren.

Ziek na griepspuit

Wanneer je door een bepaalde variant besmet raakt, maakt je lichaam een immuunrespons aan die ervoor zorgt dat je niet opnieuw besmet raakt met diezelfde variant. “De kans dat je dezelfde griep opnieuw krijgt is kleiner,” legt Dr. Denise Pate uit Manhattan uit. “Maar je kan nog steeds met een andere variant besmet raken, en de antilichamen die je hebt aangemaakt de eerste keer zullen dan geen bescherming bieden.” Dat verklaart ook meteen waarom je zelfs na een griepspuit nog ziek kan worden.

Kleine kans

Volgens hoogleraar virologie Ron Fouchier van het Erasmus MC in Rotterdam kan je dus in theorie eerst door type A en dan door type B besmet worden, maar in de praktijk komt het gelukkig zelden voor. Nadat je lichaam door een griepvirus geïnfecteerd is, zal het er alles aan doen om nieuwe virussen te weren, legt hij uit aan de Volkskrant. De luchtwegen van een pas herstelde grieppatiënt zitten vol met interferonen - eiwitten die een immuunreactie bespoedigen - wat de kans op een tweede griep, van een ander type, klein maakt. Daarenboven kan de immuniteit tegen een bepaald virustype lang aanhouden. Een griep van jaren geleden kan vandaag nog steeds bescherming bieden tegen datzelfde type.

Griep versus verkoudheid

Wel kan het gebeuren dat je nog niet helemaal genezen bent, en daardoor een bacteriële infectie oploopt. Bacteriën nestelen zich sneller in de epitheelcellen in de wang van de neus en keel als die door het griepvirus beschadigd zijn. Maar vaak verwarren mensen een verkoudheid met griep, en geven ze het al dat label als ze wat snotteren en zich niet lekker voelen. Volgens een internationale studie uit vakblad PLOS Biology van enkele jaren geleden, krijgen volwassenen vanaf hun dertigste gemiddeld slechts twee keer per tien jaar de griep. De kans op een verkoudheid is vele malen groter, met de tientallen verkoudheidsvirussen die circuleren. 

Geen zin om de krokusvakantie in bed door te brengen? Probeer deze tips eens, om besmetting te voorkomen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aangetekende brief kan voortaan ook via e-mail

Aangetekende brief kan voortaan ook via e-mail

https://images2.persgroep.net/rcs/qP-GgqzP2g0USm7gD6oqXBV-isM/diocontent/117751290/_focus/0.470000/0.270000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Aangetekend zenden kan voortaan ook via e-mail. Dat berichten de Mediahuis-kranten en De Tijd vandaag.

De aangetekende e-mails waren al sinds juli 2016 wettelijk geregeld, maar nu erkende de regering ook het eerste bedrijf dat het mag aanbieden: het Limburgse IT-bedrijf Connect Solutions.

Concurrentie

Via Aangetekende.Email kunnen bedrijven én particulieren voortaan een aangetekende zending digitaal versturen, met dezelfde juridische waarde als de klassieke zending. Dat betekent meteen flinke concurrentie voor de klassieke aangetekende brief van Bpost. Die kost 5,29 euro, de aangetekende e-mail 80 cent. 

Om het systeem te kunnen gebruiken, moeten verzender én ontvanger zich elektronisch registreren via de e-identiteitskaart. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moet je jouw kind betalen voor huishoudelijke klusjes?

Moet je jouw kind betalen voor huishoudelijke klusjes?

https://images4.persgroep.net/rcs/PP94A7hzrvGLQ38peJs1hd5ywkc/diocontent/118396604/_focus/0.650000/0.430000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

We weten al vanaf welke leeftijd we huishoudelijke taakjes mogen doorschuiven naar onze kroost, nu is alleen de vraag: moeten we hen daar ook voor betalen of niet? Experten verdiepten zich in de kwestie. 

Uit een onderzoek van T. Rowe blijkt dat 83% van de ouders vindt dat ze hun kinderen moeten betalen voor het uitvoeren van huishoudelijke taken. Experten zien dat echter anders. Zo schrijft Ron Lieber’s in zijn boek The Opposite of Spoiled dat kinderen geen geld horen te krijgen in ruil voor het uitvoeren van huishoudelijke klusjes. Hij stelt dat het krijgen van geld en het uitvoeren van een opgedragen taak los staan van elkaar. Enerzijds omdat een kind kan beslissen het geld niet nodig te hebben en daardoor geen nuttige reden ziet in het uitvoeren van de taak, anderzijds omdat het krijgen van een zakcentje gebruikt moet worden als leermiddel. “Als ouders niet betaald krijgen voor huishoudelijk werk, waarom kinderen dan wel?”, stelt hij zichzelf de vraag. Ook Jane Nelsen, schrijfster van Positive Discipline A-Z,  deelt die mening. “Zakgeld is een manier voor kinderen om te leren omgaan met geld, maar mag niet gebruikt worden als betaling voor routinekarweien.” Een kind moet dus thuis de handen uit de mouwen steken omdat dat het juiste is om te doen, niet omdat er geld mee gemoeid is.

Krijg jij het niet over je hart en wil je je kind wel met een zakcentje bedanken voor de hulp, dan stelt financieel experte Lauren Greutman het volgende voor: “Geef je kind een beloning die overeenstemt met de aard van het klusje. Zo krijgt mijn zoon 25 cent voor het buitenzetten van het vuilnis en 5 dollar voor het schrobben van de keukenvloer op handen en knieën. Regelmatige alledaagse taken zoals de afwas zijn dan weer onbetaald. Taken waarvoor ik een vreemde ook zou betalen, zoals het gras afrijden, worden uiteraard wel gecompenseerd.” Sommige ouders moedigen hun kinderen ook aan om zelf op zoek te gaan naar klusjes en daarvoor een prijs te noemen, als een manier om ondernemerschap te stimuleren.

Het kortste eind

Hetzelfde onderzoek toonde eveneens aan dat 34% van de ouders hun kinderen helemaal nooit (zak)geld geeft, maar ook daar trekken ze volgens experten aan het kortste eind. Om te leren fietsen, heb je een fiets nodig. Om viool te leren spelen, heb je een viool nodig. Dus heb voor het leren beheren van geld vanzelfsprekend ook geld nodig. Zelfs huishoudens die krap bij kas zitten, worden aangemoedigd om een klein deel van het budget - dat sowieso al naar de kinderen zou gaan- te vervangen door zakgeld dat ze zelf kunnen beheren. (br.hln)


» Reageer (0)
08-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mannen en vrouwen begrijpen elkaar slechts 20% van de tijd, volgens Gentse studie

“Jij begrijpt me gewoon niet”: mannen en vrouwen begrijpen elkaar slechts 20% van de tijd, volgens Gentse studie

https://images0.persgroep.net/rcs/MCrR_wKgKn9Fd2VzrE2qqT7aKbo/diocontent/118434805/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

‘Mijn vrouw/man begrijpt me niet,’ klinkt het cliché, dat volgens een doctoraatsstudie van de universiteit Gent ook echt blijkt te kloppen. Slechts in 20% van de gevallen kunnen we juist inschatten wat onze partner denkt of voelt, zo concludeert de studie van de Gentse universiteit. “Dat vrouwen mannen beter zouden begrijpen dan omgekeerd, blijkt ook niet waar te zijn,” legt onderzoekster Céline Hinnekens uit op Radio 1. 

Dat mannen en vrouwen van twee verschillende planeten lijken te komen, is nog niet zo’n gekke hypothese. Het merendeel van de tijd begrijpen we elkaar écht niet, zo blijkt uit de doctoraatsstudie van klinisch psychologe Céline Hinnekens aan de Universiteit van Gent. Ze liet 150 Vlaamse koppels tussen 18 en 76 jaar zo’n 10 à 12 minuten discussiëren voor een camera, over een onderwerp dat binnen hun relatie wel eens voor conflict zorgt. Achteraf moesten de koppels vragen over hun partner oplossen die duidelijk maken of je de gedachten en gevoelens van je geliefde juist kan inschatten. Conclusie: we slaan de bal grandioos mis. Slechts in 20% van de gevallen konden de koppels juist benoemen wat er door het hoofd ging van hun partner tijdens de discussie.

Vooral met onszelf bezig

“Ik denk dat de verklaring hiervoor op twee verschillende punten ligt,” legt Hinnekens uit op Radio 1. “Ten eerste zijn we tijdens een discussie vooral op onze eigen gedachten gefocust. Je denkt na over hoe jij je voelt, welke argumenten je wil gebruiken enzovoort. Daardoor blijft er weinig ruimte over om te denken aan wat er door onze partner heen gaat. Ten tweede ligt het tempo tijdens een discussie erg hoog. Je moet snel reageren en denken en hebt daardoor geen tijd om alles in overweging te nemen.”

Man versus vrouw

Ook opvallend: waar vrouwen vaak denken dat ze mannen beter begrijpen dan omgekeerd, bleek dat niet zo te zijn. Beide geslachten konden even slecht inschatten wat de ander dacht of voelde. Wel typisch voor vrouwen zijn negatieve gedachten over hun partner zoals “hij luistert niet naar me” of “hij is niet geïnteresseerd”, terwijl dat in werkelijkheid niet blijkt te kloppen. Of het beter werkt bij holebikoppels, werd in deze studie niet onderzocht. Wel scoorden koppels die nog maar net een relatie hebben beter op deze proef, omdat ze nog meer moeite doen om elkaar te begrijpen.

Veilige score

Hoe we dat kunnen oplossen? Volgens Hinnekes kan het helpen om onze discussie wat trager te voeren, zodat we ons ook bewust kunnen worden van wat onze partner aan het denken en voelen is. Volgens de onderzoekster is er echter geen reden tot ongerustheid over dit onbegrip. “Het is voor een stukje ook gezond dat we niet altijd weten wat onze partner denkt. Uit onderzoek blijkt dat het zelfs destabiliserend kan werken voor onze relatie als we altijd weten wat er door het hoofd van onze partner gaat. Die score van 20% is dus in zekere zin veilig,” besluit Hinnekens. (br.hln)


» Reageer (0)
07-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheldebrug ziet het licht... en moet alweer worden afgebroken

Scheldebrug ziet het licht... en moet alweer worden afgebroken

https://images0.persgroep.net/rcs/ZyBOLSV7P_OcZrnikUKRyIlUvPo/diocontent/118366611/_crop/0/86/1617/907/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Slecht nieuws omtrent de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug over de Schelde in Wetteren. Het project van 4,8 miljoen euro moet worden afgebroken en opnieuw heropgebouwd. De kwaliteit van het gestorte beton - nu met gaten in - bleek door een fout van de onderaannemer onvoldoende. Het project loopt nu maanden vertraging op. De problemen aan de 170 meter lange aanloopbrug, die naar de stalen brug over de Schelde leidt, startten in november vorig jaar toen de eerste 35 meter tussen pijlers één en drie werden gebouwd. “Bij het storten van het beton verzakte een deel van de bekisting. De aannemer (BAM Contractors) en onderaannemers hebben toen verder beton gestort in de hoop dat de bekisting weer op zijn plaats zou glijden, maar bij controle - en na afbraak van de bekisting - bleek dat dat toch niet het gewenste resultaat had”, vertelt projectingenieur Hans De Preter van bouwheer De Vlaamse Waterweg NV, afdeling Zeeschelde. Aan de pijlers werden controlegaten weggeschoten om het onderliggende beton te controleren en die kwaliteit bleek niet te voldoen aan de norm.

“Na onderzoeken en bijkomende studies hebben we beslist om de eerste fase opnieuw uit te voeren en de aanloopbrug tussen de eerste drie pijlers af te breken en opnieuw te gieten. De aannemer neemt de schuld op zich en zal de extra kost van ruim 100.000 euro voor zijn rekening nemen. Het is niet zo dat de brug kon instorten, maar we willen een brug bouwen die honderd jaar kan meegaan. Volgens ons primeert kwaliteit boven bouwtijd”, aldus De Preter. “Het tweede stuk van de aanloopbrug werd vorige week gegoten en daar verliep alles zoals gepland.”
De nieuwe fietsers- en voetgangersbrug is het paradepaardje van het project ‘Wetteren aan de Schelde (W2O)’ tussen de Sint-Gertrudiskerk en de Markt. Op die plaats werd een compleet nieuw stadsdeel gebouwd met appartementen, horeca, een kantoor van BPost en het nieuwe gemeentehuis dat afgelopen maandag in gebruik werd genomen.

Zwaluwkolonie
De nieuwe brug van De Vlaamse Waterweg NV, een project van 4,8 miljoen euro, had in april gebruiksklaar moeten zijn. Meteen daarna zou de oude Passerelle worden afgebroken, maar de werken lopen nu dus maanden vertraging op. “Onze nieuwe streefdatum voor de ingebruikname van de brug is juli, vlak voor het bouwverlof. In het najaar, na het broedseizoen van de beschermde zwaluwkolonie op de oude brug, zullen we die kunnen afbreken en starten we met de heraanleg van het pleintje en de Tragelweg aan de voet van de brug”, besluit De Preter. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Louboutin kan geen alleenrecht op rode zool claimen

Louboutin kan geen alleenrecht op rode zool claimen

https://images4.persgroep.net/rcs/KbUU1fVKluUEkN5gWrodNLyn2xU/diocontent/42849134/_focus/0.510000/0.420000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Franse designer Christian Louboutin kan niet het alleenrecht claimen op het gebruik van rode zolen. Dat zegt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. De advocaat-generaal bevestigt daarmee een eerder advies. Het is afwachten of het Hof het advies van de advocaat-generaal volgt. Doorgaans is dat wel het geval.

Louboutins zijn de even populaire als prijzige vrouwenschoenen met kenmerkende rode zolen. De Franse ontwerper Christian Louboutin vocht al heel wat juridische robbertjes uit met concurrenten die gelijkaardige schoenen met rode zool op de markt brachten.

Louboutin had zijn schoen ook als merk ingeschreven in de Benelux met de verwijzing naar de rode kleur (Pantone 18-1663TP). Toen de Nederlandse schoenenwinkel Van Haren in 2012 zwarte schoenen met rode zool op de markt bracht, sprak Louboutin van ‘merkinbreuk’ en stapte het naar de rechter. Van Haren vocht de claim van Louboutin aan.

De rechtbank in Den Haag legde de kwestie voor aan het Europees Hof van Justitie. Daar adviseerde de advocaat-generaal in juni vorig jaar al dat Louboutin geen merkbescherming kan krijgen alleen op basis van de kleur. Een nieuw advies van de advocaat-generaal bevestigt dat standpunt. Een merk kan namelijk niet uitsluitend op basis van zijn vorm beschermd worden. En de vorm bestaat daarbij niet enkel uit de driedemensionale kenmerken van de schoen, maar ook uit de kleur.

De advocaat-generaal betwijfelt ook “dat de rode kleur de wezenlijke functie van het merk kan vervullen en dat op grond daarvan de merkhouder kan worden geïdentificeerd wanneer deze kleur buiten haar specifieke context wordt gebruikt, dat wil zeggen los van de vorm van de zool”.

De advocaat-generaal wijst er tot slot op dat de beoordeling van het merk finaal toekomt aan de Nederlandse rechter. Het is met andere woorden aan de Nederlandse rechter zelf om te oordelen of de rode kleur “een wezenlijke waarde aan de waar geeft”.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dat koffie snikheet moet zijn als je het drinkt, is waarschijnlijk het grootste misverstand dat er is

Dat koffie snikheet moet zijn als je het drinkt, is waarschijnlijk het grootste misverstand dat er is

https://www.mupload.nl/img/r2t7vm.jpg

De gemiddelde Belg blinkt uit in onwetendheid als het op koffie aankomt. Dat vindt Rob Berghmans, koffie-icoon en oprichter van koffiebar Caffènation in Antwerpen. “’De beleving moet bij koffie nog volop groeien in ons land”.

Van gloeiend heet tot een overdaad aan melk: voor veel Belgen is koffie drinken haast een automatisme geworden, waarbij diepgang en smaak te weinig in vraag gesteld worden. Maar waar loopt het dan fout? Koffiekenner Rob Berghmans vindt dat België vooral uitblinkt in onwetendheid. “Terwijl het krak hetzelfde is als met bier en wijn. Het volk weet dit allemaal nog niet, maar dat ligt niet aan die mensen maar aan de producent. Branders presenteren hun koffieproduct mank, de duiding ontbreekt.”

 Koffiezaken moeten namelijk zeggen wat ze aanbieden volgens Berghmans: “Weinig zaken doen die inspanning, maar dat heeft véél waarde. In mijn zaken noemen we niet alleen land en streek, maar ook producent. Zo is de herkomst van de koffie traceerbaar. In de gemiddelde bar noemen ze de boon niet eens. Slap vind ik dat. Alsof je een restaurant binnenkomt en ze je niet vertellen welke witte of rode wijn ze schenken. Wij gaan met de consument aan de slag om ze bewust te maken. Wil je het zoet? Meer acide? Een krachtigere koffie? Een zachtere? Belangrijk is dat wij de mensen kunnen voorzien van diepgang.”

“Die krijg je bijvoorbeeld door veel lichter te branden. Grote ketens kopen zeer goedkoop bonen in en branden die veel te donker omdat de overheersende bitterheid dan overstemt. Als je goedkope bonen licht brandt, komen bij het koffiezetten namelijk alle mankementen boven te liggen. De consument is hieraan inmiddels gewend geraakt. Maar met koffiedrinken heeft het niets te maken. Wij zeiden al tien jaar: volhouden, want de rest gaat volgen. En nu zie je dat zelfs Starbucks lichter gaat branden. Ze hebben hard om ons gelachen, maar ze volgen allemaal.”

Snikhete koffie is niet oké

“Mensen hoor je ook vaak over Braziliaanse koffie. Het heeft volgens semi-kenners een mooi, notig karakter. Maar ik vind Braziliaanse koffie bijna altijd minderwaardig. En ongewassen is die al helemáál niet te drinken. Dit komt omdat ze daar machinaal plukken. Die machines maken geen onderscheid tussen rijpe en onrijpe besjes. Onrijpe besjes zorgen voor die smaak. Maar eigenlijk drinken die mensen dus graag een fout.” 

Nog zo’n cliché waar Berghmans graag korte metten mee wil maken is dat koffie snikheet moet zijn. “Dat is het grootste misverstand dat er is. Koffie moet vooral niét heet zijn. Hitte verdoezelt heel veel. Dus drinkt men slechte koffie gloeiend heet op. Als ie afkoelt, en ze de ware smaak van hun koffie gaan proeven, gooien ze hem weg. Ik zeg altijd: de grootste klant van Douwe Egberts is de gootsteen. Mensen haken af zodra de ware smaken van hun koffie worden verraden bij een lagere temperatuur. Terwijl: Als je kwaliteitskoffie drinkt, licht gebrand, dan neemt tijdens het afkoelen de zoetheid en het mondgevoel alleen maar toe.”

Zwarte filterkoffie

En wat als je niet elke dag buitenshuis koffie kunt halen? “Mensen moeten gaan voor goeie bonen en stoppen met kokendhete koffie. Schaf bijvoorbeeld iets aan als Junior, gemaakt door het Nederlandse Bravilor, onder het label Espressions.” Een filterapparaat waarmee volgens Berghmans mensen thuis op hoog niveau filterkoffie kunnen zetten. Sowieso is hij trouwens grote fan van filterkoffie. “Haal 10 mensen van de straat en laat ze onze cappuccino proeven. Negen ervan zullen wow zeggen. Bij zwarte koffie zal het anders zijn. Melkgedragen koffie is veel toegankelijker voor het grote publiek. Da’s geen probleem, we bieden het allemaal wel aan. We lopen er alleen niet mee te koop. Zelf houden we erg van zwarte koffie en spannen ons hier enorm voor in. Wij verkopen daarom veel meer zwarte koffie dan dat ze elders doen. Andere bars zeggen: “In onze buurt is dat gewoon niet zo populair”, maar dat ligt aan hoe je het brengt. Toen we een vestiging van Caffènation openden in Amsterdam lachten ze ons uit met onze opzet. Een jaar later bleek dat 30% van de geconsumeerde koffie er zwart was. Geen enkele andere bar kon dat geloven: onmogelijk. Bij andere bars is het 10%. In België heeft iedereen inmiddels filterkoffie.”

“Ik heb het liefst dat ze allemaal zwarte koffie drinken, maar koffie met melk is populair. En dus moeten we in die vraag voorzien. Een truc die wij toepassen bij koffie met melk is dat we hierbij de koffies zorgvuldig blenden. Net als het volume stijgt wanneer je met meerdere mensen tegelijk praat, zo neemt de smaak in kracht toe als je meerdere koffies blendt. Zo krijgen de mensen hier de optimale koffiebeleving in hun zo geliefde cappuccino. En als je dan toch met melk aan de gang gaat: gebruik melk waarin koffie optimaal tot zijn recht komt.”

Koffie drinken zoals het moet

Berghmans is overigens niet alleen enthousiast over koffie, ook over zijn klanten is hij zeer te spreken. “Wij hebben hier de mensen die koffie drinken zoals hij gedronken moet worden. Je ziet hier geen mensen naar de suikerpot grijpen.” De ondernemer, die onlangs een boek schreef over de do’s en don’ts van het koffiedrinken, meent het. “Je moet de koffie met respect behandelen. Als medewerkers niet in het profiel passen, dan kunnen ze beter bij Starbucks gaan werken. Dit is het topje van de piramide, dat weten ze allemaal. Bij Starbucks werken mensen die niet eens koffie lusten. Dat is hier onmogelijk. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten, maar in één ding komen we overeen: gek op koffie.” 

De Espressions Junior is verkrijgbaar in de betere speciaalzaak aan een richtprijs van € 199. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VEEL VOLK OP EERSTE VLAAMSE INFOAVOND OVER WOLVEN

VEEL VOLK OP EERSTE VLAAMSE INFOAVOND OVER WOLVEN

https://images0.persgroep.net/rcs/PTdA8ZlgEylKPqROwMFShQhAazA/diocontent/117853182/_focus/0.310547/0.436950/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ruim 150 mensen waren gisteravond aanwezig in het cultureel centrum van Leopoldsburg op de allereerste infoavond in Vlaanderen over de terugkeer van de wolf. “We zijn hier uit nieuwsgierigheid. Dat de wolf terug in de buurt is, vinden we een goede zaak”, aldus Jos (73) en Marcel (72). Burgemeester Wouter Beke (CD&V) merkt dat er veel sympathie is voor wolvin Naya, die momenteel in Leopoldsburg zou verblijven. “Mensen hebben ook veel vragen en die willen we met deze infoavond beantwoorden. Zelf ga ik regelmatig joggen in de bossen waar Naya zou zitten, maar ik heb geen schrik voor haar. De uitgestrekte militaire domeinen vormen blijkbaar haar ideale biotoop, toch moeten we het breder bekijken. Uiteindelijk hebben we meer last van everzwijnen dan van de wolvin. Hoe dan ook leeft het en ik had deze opkomst wel verwacht. Ik word er trouwens ook in Brussel regelmatig op aangesproken. In de Wetstraat zijn sowieso al enkele wolven gehuisvest”, knipoogt de burgervader.

Bezorgdheid

De meerderheid van de aanwezigen waren veertigplussers uit de regio. Enkele mensen uitten hun bezorgdheid over de komst van de wolf. “Naya zoekt een partner. Wat gebeurt er als ze die vindt?”, wil Marcel weten. Ook de GPS die het dier volgt, interesseert hem. “Als havenmeester van de jachthaven in Leopoldsburg moet ik toch weten wat ik de mensen moet vertellen”, geeft hij aan, terwijl Jos goedkeurend knikt.

Ook Aaltje (51) en Monique (59) uit Leopoldsburg hadden enkele vragen. “Ik vind het een beetje zielig, zo’n wolf alleen in Vlaanderen. Bang maakt ze mij niet. Een everzwijn met jongen is nog wat anders”, vindt Monique. “Ik kom veel in de bossen en weet wel ongeveer waar Naya zit. Als ik haar zou tegenkomen, ga ik dat alvast niet aan de grote klok hangen. Leven en laten leven, zeg ik dan”, gaat ze verder.

Uitleg

Jan Loos van Landschap vzw en het Meldpunt Wolven nam het woord en herhaalde dat nog niemand Naya heeft gezien. “Dat komt omdat ze schrik heeft van mensen”, gaf hij aan. “In principe is het mogelijk dat met twee of drie wolvenroedels al het beschikbare gebied in Limburg al bezet is”, legde hij uit, terwijl hij netjes alle kenmerken van de wolf beschreef, de verschillen met de hond opsomde en de terugkeer van de wolf verklaarde. Dries Gorissen van het Agentschap Natuur en Bos gaf meer toelichting over de schade en schaderegelingen. Hij benadrukte dat het vooral landbouwers met schapen zijn die slachtoffer kunnen worden van de wolf en dat er hiervoor tegemoetkomingen bestaan. Loos gaf eerder al aan dat de wolf echter voornamelijk wilde reeën, herten en zwijnen op het menu zet.

Folders

Op het einde konden aanwezigen nog een folder meenemen uit speciale folderbakjes die waren bevestigd aan bijna levensgrote afbeeldingen van wolven. Zo waren alle vragen opgelost. Gerald (52) was zelfs uit Houthalen afgezakt om meer te leren over de populairste inwoner van Leopoldsburg. “Ik vroeg me af of het zinvol is om de wolf terug te introduceren. De mens en wolf hebben toch een moeizame relatie. Nu ik hier meer over weet, hoef ik me geen zorgen meer te maken.” Voor het eerst sinds lang konden de liefhebbers zo nog eens met een bedverhaaltje over een wolf indommelen. (br.hln)


» Reageer (0)
06-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebruik geen wachtwoord, maar een wachtwoordzin

“Gebruik geen wachtwoord, maar een wachtwoordzin”: Met deze tips ben je hackers te slim af

https://images3.persgroep.net/rcs/jXkT07gGphcso9GmcjDYk6yPiec/diocontent/118335870/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het is vandaag Safer Internet Day, de ideale dag om eens stil te staan bij hoe je jouw computer en accounts kan beveiligen tegen hackers. Vorig jaar kreeg het Telenet-netwerk een kwart meer aanvallen te verwerken dan in 2016, zo meldt Telenet zelf. Met deze tips maak je het voor de hackers alvast een pak moeilijker.

1. Kies om de drie maanden nieuwe wachtwoorden en maak ze sterk

Het is belangrijk om voor elk account een lang en uniek wachtwoord te gebruiken. Variaties op bestaande wachtwoorden gebruik je best niet. Als hackers ontdekken dat het wachtwoord voor je e-mailaccount ‘tomaat1’ is en voor je Facebookaccount ‘tomaat2’ is , kunnen ze daaruit opmaken dat het wachtwoord voor je PayPal account ‘tomaat3’ zou kunnen zijn.

De lengte van je wachtwoord is belangrijker dan de toevoeging van speciale karakters zoals hoofdletters en leestekens. Jeroen Baert, computerwetenschapper aan de KU Leuven, raadt aan om een wachtwoordzin zoals ‘Het groen konijn danst salsa in de tuin’ te gebruiken in plaats van een wachtwoord. Een zin die voor een buitenstaander geen steek houdt, is veiliger en bovendien eenvoudiger om te onthouden. Maak gebruik van een paswoordmanager zoals 1Password om een veilig overzicht te krijgen van de gebruikte wachtwoorden voor jouw verschillende accounts.

2. Activeer een twee-staps-verificatie

Bij belangrijke accounts zoals e-mail en sociale media is het aangeraden om de twee-staps-verificatie in te schakelen. Bij het inloggen moet je nog een pincode geven of krijg je een sms om te bevestigen dat jij het bent. 

Het is niet enkel belangrijk om wachtwoorden van privé-accounts te beveiligen, maar vergeet ook de standaardwachtwoorden van je internetmodem of bewakingscamera niet. Meteen na de installatie verander je best de paswoorden van alle toestellen die met het internet verbonden zijn.

3. Voer regelmatig updates uit op alle apparaten

Om mogelijke lekken in de veiligheid van je computer, smartphone of tablet te vermijden, installeer je altijd de laatste update van je besturingssysteem. In veel gevallen kan je aangeven dat dit automatisch gebeurt. 

4. Installeer een antivirus of anti-malware programma

Installeer een beveiligingsprogramma dat automatisch controleert op updates en snel nieuwe updates geeft als er een nieuw virus dreigt bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat het programma zoveel mogelijk bestanden en e-mails controleert en een goede firewall bevat.

Wees echter voorzichtig met proefversies van antivirusprogramma’s. Je kan er het programma wel mee uittesten, maar proefversies worden niet geüpdatet. Malware die na de release van de proefversie is ontwikkeld, kan dan dus bestand zijn tegen jouw beveiliging.

5. Knoei niet met je smartphone

Jailbreaken of rooting van je smartphone of tablet is geen goed idee. Sommige mensen hacken hun smartphone zelf om het dingen te laten doen die de fabrikant niet zo heeft bedoeld. Maar zo maak je je toestel kwetsbaar en bovendien vervalt zo ook de garantie.

6. Wees voorzichtig met sociale netwerken

Op sociale media geef je soms onbewust meer informatie prijs dan je zou willen. Wees dus voorzichtig met wat je allemaal publiceert. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je geen foto’s of teksten online zet waarop je adres, je telefoonnummer of je geboortedatum te zien is. Dat geldt ook voor locaties die jij en je gezin regelmatig bezoeken, zoals scholen of recreatiegelegenheden. Kies daarnaast voor een gesloten profiel, zodat alleen de mensen die jij vertrouwt je berichten kunnen zien.

7. Maak spaarzaam gebruik van Bluetooth

Bluetooth is handig om draadloos apparaten aan je smartphone te verbinden, maar de technologie kan ook als ingangskanaal dienen voor malware of worden gebruikt voor verbindingen met ongewenste apparatuur. Schakel Bluetooth dus standaard uit en activeer de technologie alleen wanneer je verbinding met een apparaat moet maken.

8. Open niet zomaar een e-mail

Hackers proberen heel vaak bij je binnen te geraken via e-mail. Ze doen zich in e-mails voor als grote bedrijven. De berichten zien er heel officieel en betrouwbaar uit zodat ze informatie van je kunnen ontfutselen.

Open ook niet zomaar een bijlage of klik niet te snel op een link. Op die manier stel je je computer open voor malware. Zelfs e-mails van vrienden kunnen gevaarlijk zijn, want als hun e-mailaccount is gehackt, zouden ze van een cybercrimineel afkomstig kunnen zijn. Voor een e-mailaccount is het zeer belangrijk om een lang wachtwoord te gebruiken die je voor geen enkel ander account gebruikt.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Extra speurders voor onderzoek naar Bende van Nijvel:

Extra speurders voor onderzoek naar Bende van Nijvel: “470 interessante tips binnengekomen”

https://images2.persgroep.net/rcs/o15FhfWJzz73Od5rS_D3sFT-3GM/diocontent/114863184/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Er zijn sinds de bekentenis van de ‘Reus’ eind vorig jaar niet minder dan 800 nieuwe tips over de Bende van Nijvel binnengekomen. 470 daarvan zijn interessant voor verder onderzoek, en het onderzoeksteam wordt daarom opnieuw uitgebreid. Bovendien verhuist het dossier allicht naar het federale parket. Dat zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vanmorgen in de Kamercommissie Justitie.

Er wordt een nieuw onderzoeksplan uitgewerkt en het aantal speurders zal van 11 naar 30 personen stijgen, zei Geens tijdens een gedachtewisseling over de stand van zaken in het dossier.  Eind oktober kreeg het onderzoeksteam van vijf speurders er al vijf onderzoekers van de federale gerechtelijke politie bij en vier speurders van het Comité P, het comité dat toezicht houdt op de politiediensten. Nu zullen er ook misdaadanalisten aan het team worden toegevoegd.

De uitbreiding kadert ook in een nieuw onderzoeksplan, opgesteld door de onderzoeksrechter. Dat wordt nu getoetst aan de realiteit, maar dat er meer middelen nodig zijn staat buiten kijf. Deze namiddag zitten de verschillende onderzoeksrechters en procureurs daarover samen. Wellicht wordt daar ook beslist om het onderzoek weg te halen bij het parket van Charleroi en het over te hevelen naar het federale parket.

Eind vorig jaar raakte bekend dat ex-rijkswachter Christaan Bonkoffsky op zijn sterfbed had bekend de ‘Reus’ van de Bende van Nijvel te zijn. De Bende zaaide tussen 1982 en eind 1985 terreur met onder meer bloedige raids op grootwarenhuizen. Liefst 28 mensen kwamen daarbij om.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barbra Streisand en Gwyneth Paltrow spelen samen in nieuwe Netflixserie

Barbra Streisand en Gwyneth Paltrow spelen samen in nieuwe Netflixserie

https://images1.persgroep.net/rcs/8E7DhaAmdcPaeXqhOX0JRYTkB60/diocontent/118337136/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Barbra Streisand, Gwyneth Paltrow en Ben Platt spelen de hoofdrollen in de muzikale comedyserie ‘The Politician’ waar Netflix in een biedingenstrijd met Hulu en Amazon twee seizoenen van heeft besteld. 

‘The Politician’, bestaande uit afleveringen van een uur, draait om een rijke politicus uit Santa Barbara in de rol van Ben Platt. Elk seizoen concentreert zich op een andere politieke race waarin het hoofdpersonage is betrokken.

Platt zal naar verwachting scènes zingen in de nieuwe serie. Hij won vorig jaar nog een Tony Award voor zijn rol in de musical ‘Dear Evan Hansen’, over een sociaal onhandige middelbare scholier die in de nasleep van een tragedie zijn plek op school vindt.

Barbra Streisand en Gwyneth Paltrow spelen bijrollen in ‘The Politician’, een productie van Ryan Murphy. De opnames van de serie beginnen in de nazomer. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw wint 560 miljoen euro, maar wil anoniem blijven. En dat blijkt een probleem

Vrouw wint 560 miljoen euro, maar wil anoniem blijven. En dat blijkt een probleem

https://images2.persgroep.net/rcs/m9DSMLGsRJ9XJLFQkoijlJ4JQrg/diocontent/62224977/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een Amerikaanse die 560 miljoen dollar gewonnen heeft met de loterij, zit met een serieus probleem. Doordat ze op het ticket haar naam schreef, dreigt die bekendgemaakt te worden. Dat ziet ze echter niet zitten. Ze is haar prijs dan ook nog niet gaan ophalen.

Het winnende Powerball-biljet ter waarde van 559,7 miljoen dollar werd vorige maand verkocht in de Reed’s Ferry Market in Merrimack. Het is een van de grootste jackpots ooit die in Amerika zijn gewonnen. De vrouw had anoniem kunnen blijven als ze op het lotje de naam van een stichting had vermeld. Maar dat wist ze niet toen ze ontdekte dat ze gewonnen had. Ze volgde gewoon de instructies op de website van de loterij en ondertekende het biljet. Want met een biljet dat niet ondertekend is, kan je ook geen prijs ophalen.

Het probleem is dat ze de naam nu niet meer kan veranderen. “Elke wijziging die nu aan het lottobiljet gebeurt, zorgt ervoor dat het niet meer geldig is”, stelt de loterij. “Dat zijn onze eigen regels en die moeten we volgen.” De vrouw stapt nu naar de rechtbank. Ze hoopt zo te kunnen afdwingen dat ze anoniem kan blijven.

Veiligheid

“De winnares is een oude inwoner van New Hampshire en een geëngageerd lid van de gemeenschap”, zegt haar advocaat. “Ze dit werk kunnen blijven doen, en wil ook de vrijheid hebben om een ​​supermarkt binnen te lopen of evenement bij te wonen zonder bekend te zijn als de winnaar van een half miljard dollar. Ze wil ook een deel schenken aan een liefdadigheidsinstelling. En ze vreest dat de bekendmaking van haar naam kan leiden tot veiligheidsproblemen.”

De zaak komt een eerste keer voor de rechtbank op 21 februari. Zolang ze haar prijs niet gaat innen, zou de vrouw al zo’n 50.000 euro per dag verliezen aan intrest. (br.hln)


» Reageer (0)
05-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Japanse budgettip leert je honderden euro’s per maand sparen

Japanse budgettip leert je honderden euro’s per maand sparen

https://images1.persgroep.net/rcs/Q3rl9FyFltskCt6QqO3EvgHq4e4/diocontent/118295473/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Kakeibo, uitgesproken als kah-keh-boh (wat zoveel betekent als ‘huishoudboek’) is een jarenoude Japanse tactiek om te budgetteren. De methode werd voor het eerst geïntroduceerd in 1904 en kan sindsdien op heel wat aanhang rekenen. Niet geheel onlogisch, aangezien Japanners er tot 35 procent van hun maandelijks inkomen mee sparen. 

Het idee erachter is eigenlijk al zo oud als de straat. Door maandelijks onze inkomsten en uitgaven zorgvuldig neer te pennen in een financieel dagboek, worden we ons bewuster van onze (welja, vaak nutteloze) aankopen. Hoog tijd dus om als een echte Japanner een kakeibo bij te houden:

1. Noteer aan het begin van iedere maand nauwkeurig je vaste inkomsten en uitgaven (zoals huur, hypotheek, verzekeringen, ...). Het verschil laat zien hoeveel geld je beschikbaar hebt voor de rest van de maand.

2. Maak een schatting van de besparingen die je deze maand wil maken en leg dit bedrag ook effectief opzij. In het beste geval vergeet je dat dit geld überhaupt nog ergens op een rekening staat te schitteren. De kans is echter groter dat het getal (groot of klein) de hele maand op je netvlies staat gebrand, maar probeer dan toch maar even om er niet aan te komen voor wekelijkse uitgaven. 

3. Bepaal voor jezelf waarom je wil sparen en hoe je dit gaat aanpakken. Misschien wil je dit jaar toch echt die wereldreis maken of is de nood aan een nieuwe auto hoog, dan is stoppen met roken of tanken bij een goedkoper tankstation wellicht een stap in de goede richting. Weten waarom je spaart, maakt dat gat in je hand vaak al net een tikkeltje kleiner.

4. Houd maandelijks al je uitgaven bij in vier verschillende categorieën:- Overleven: uitgaven aan eten, onderdak, geneesmiddelen, transport, de kinderen, ...
- Optioneel: uitgaven aan alcohol, restaurants, afhaalmaaltijden, sigaretten, kleding, ...
- Cultuur: uitgaven aan boeken, muziek, films, magazines, ...
- Extra: uitzonderlijke uitgaven zoals een cadeautje, herstellingen of meubilair.

5. Op het einde van iedere maand (en jaar) begint de strijd tussen het ‘spaarvarken’ en de ‘uitgavenwolf’. Bereken hoeveel de methode voor jou heeft opgeleverd en stuur bij waar nodig. 

Hoewel Japanners zweren bij het bijhouden een kakeibo, kan het enige tijd duren voor je gewend bent aan het neerschrijven van elke (en dan bedoelen we ook élke) uitgave op papier. Meer dan eens zal je het vergeten, of gewoonweg ontlopen omdat het toch maar een tijdrovend karweitje is. Maar eens je de methodiek onder de knie hebt, krijg je wel meer inzicht in je financiële gewoontes en uitgavenpatroon. Voor 35 procent besparingen willen wij gerust eens ons mooiste schriftje en bijhorende pennen bovenhalen. Baat het niet, dan schaadt het niet.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staan we op punt om geheime kamers te ontdekken in tombe Toetanchamon

Staan we op punt om geheime kamers te ontdekken in tombe Toetanchamon? Archeologen starten nieuwe zoektocht nadat eerdere geen uitsluitsel gaven

https://images2.persgroep.net/rcs/4hqyrnsuf_sXou-aMF3VM6oCMjM/diocontent/118297812/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wetenschappers zijn met een ultieme poging gestart om uit te maken of er geheime kamers zijn in de tombe van de legendarische Egyptische farao Toetanchamon. Twee eerdere onderzoeken raakten het er immers niet over eens of er iets achter de muren van het graf zit.

“De derde ronde van grondradaronderzoek in de tombe is van start gegaan”, meldde het Egyptische ministerie van antiquiteiten vrijdag. Het doel: een antwoord bieden op een vraag die onderzoekers al jaren intrigeert, namelijk of er achter de muren van de grafkamer van de farao nog andere kamers verborgen zitten, misschien zelfs het graf van een andere lid van de koninklijke familie.

Howard Carter

Sinds de ontdekking van de graftombe in de Vallei der Koningen in Luxor door Howard Carter in 1922, hebben archeologen zich er immers over verwonderd dat de ruimte erg klein is voor een farao. In 2015 kwam egyptoloog Nicholas Reeves met een intrigerende theorie: de noordelijke en westelijke muren zouden wel eens de mummie en kostbare bezittingen kunnen verbergen van de legendarische koningin Nefertiti, de stiefmoeder van farao Toetanchamon.

Het idee van Reeves ontstond nadat de firma Factum Arte in 2009 een gedetailleerde 3D-scan maakte van de tombe. Bedoeling was een exacte replica te maken van de grafkamer, die dan door toeristen bezocht zou kunnen worden. Toen Reeves de scans van de noordelijke en westelijke muur bekeek, meende hij sporen te zien van openingen, die dichtgemaakt en beplaatserd waren. En die konden nog twee andere vreemde dingen verklaren.

Eigenaardigs

Er is namelijk iets eigenaardigs aan de verhoudingen van de figuren op de muren van de tombe. Dat ontdekte egyptoloog Gay Robins in 1984. Op de noordelijke muur werd een rooster van 20 vakjes gebruikt, op de andere drie een rooster van 18 vakjes. Volgens Robins misschien het gevolg van een snelle bouw van de tombe, die mogelijks door verschillende teams van kunstenaars gebeurde. Maar wat als ze nu eens op een compleet ander moment waren geschilderd? Toen de ene kamer werd afgesloten en toen er een andere kamer werd aangebouwd jaren later.

Experten van het Getty Conservation Institute ontdekten in 2012 nog iets raars. De achtergrond van de noordelijke muur was oorspronkelijk wit geschilderd, maar had achteraf een nieuwe laag in geel gekregen om te matchen met de andere drie muren. Was ook dat een aanwijzing?

Toen de Egyptische minister van Antiquiteiten Mamdouh El Damaty ook nog eens zag dat er bij het bovenste deel van de noordelijk muur op steen was geschilderd en bij het onderste deel op een laag plaaster, besloot hij dat er genoeg aanwijzingen waren voor verder onderzoek.

In november 2015 werd de noordelijke muur bestudeerd met een infrarode thermograaf. Die kan verschillen in de oppervlaktetemperatuur vaststellen, temperaturen die uiteenlopen voor een solide muur versus een muur die een andere ruimte afsluit. En die verschillen bleken er effectief te zijn.

Beeld

Daarop volgde een grondradaronderzoek van de Japanse specialist Hirokatsu Watanabe. Zo probeerde hij een beeld te krijgen van wat er mogelijks achter de muren van de tombe zat. Ook nu waren de resultaten sensationeel: Watanabe dacht kamers te zien achter de noordelijke en de westelijke muren. En de contouren van artefacten in metaal en organisch materiaal.

Omdat veel andere experts twijfelden over de resultaten van het onderzoek, volgde een tweede onderzoek met een grondradar. Die vond plaats in maart 2016, door ingenieurs van National Geographic. De resultaten waren echter verwarrend: er bleken plots geen aanwijzingen voor ruimtes achter de noordelijke en westelijke muur. Omdat de beide onderzoeken elkaar compleet tegenspraken, werd nu dus beslist om een derde keer te proberen.

Het derde onderzoek met een grondradar wordt uitgevoerd onder leiding van de polytechnische universiteit van Turijn en moet eens en voor altijd duidelijkheid scheppen. Wetenschappers waarschuwen echter dat met de methode alleen anomalieën in de stenen vastgesteld kunnen worden. Of die effectief verborgen kamers zijn, moet dan nog verder worden onderzocht.

’s Nachts

Momenteel worden gegevens verzameld. Dat gebeurt ’s nachts, als de toeristen weg zijn uit de Vallei der Koningen. Daarna zal het nog een aantal weken duren voor alles verwerkt en geanalyseerd is. En dan weten we of er nog meer wetenschappelijk onderzoek nodig is in de 3.300 jaar oude graftombe. En of de kans bestaat of er nog iets of iemand anders onder het woestijnzand begraven ligt.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dido - No Freedom

Dido - No Freedom

Klik op de foto om haar te beluisteren


https://www.mupload.nl/img/l2d9ajo9r8.jpgDido Florian Cloud De Bounevialle O'Malley Armstrong (Londen, 25 december 1971) is een Britse zangeres. Ze staat bekend onder haar artiestennaam Dido (door haarzelf uitgesproken als Daaide).

Dido begon haar muziekcarrière toen ze 5 jaar was met het bespelen van blokfluit van school. Een jaar later werd ze toegelaten tot de Guildhall School of Music in Londen. Toen ze 10 was, speelde ze naast blokfluit ook al piano en viool. Haar tienerjaren waren een mix van het spelen van haar broers platen en het toeren door de UK met haar klassieke muziek-gezelschap.

Toen ze 16 was was ze helemaal gek van Ella Fitzgerald. Ze begon in verschillende bands in en rondom Londen te zingen, ondanks dat haar broer Rollo (DJ en producer bij de succesvolle groep Faithless) haar zei niet haar dagelijkse baan op te geven, en was te horen op het debuutalbum van Faithless in 1995. De volgende 2 jaar toerde Dido met Faithless, en elke keer als ze terug in Londen was, nam ze ook demo's van haar eigen liedjes op.

Zo begon de opname van haar debuutalbum No angel. De combinatie van Dido's liefde voor warme akoestische klanken en haar broers fascinatie voor beats en alles wat elektronisch is maakt het album zowel nieuw als klassiek tegelijk. De grote doorbraak bereikte ze toen Eminem een gedeelte van haar nummer Thank you gebruikte voor zijn hit Stan. Hierna bereikten ook enkele singles van No angel de hitparades. Haar nummer Here with me werd gebruikt als themamuziek voor de televisieserie Roswell.

In 2003 kwam Dido terug met haar album Life for Rent. Dit album werd nog succesvoller dan het vorige en ging wereldwijd miljoenen malen over de toonbank. De eerste singles White Flag en Life for Rent werden grote hits. Ook de singles Don't leave home en Sand in my shoes kwamen van dit album, maar werden minder grote hits.

In 2004 maakte Dido bekend dat ze in 2005 een jaar rust zou nemen, maar ze was toch weer te zien op het Live 8-festival. Ondertussen was Dido al een tijd in Los Angeles bezig met de opnames en het schrijven van nummers voor haar derde album. Safe Trip Home verscheen op 17 november 2008. De eerste single daaruit heet Don't Believe In Love.


» Reageer (0)
04-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat zeg je tegen iemand die ernstig ziek is?

Wat zeg je tegen iemand die ernstig ziek is?

https://images3.persgroep.net/rcs/IvIRJq9XRDDNFzoXZfVzCjvvUtU/diocontent/118254261/_focus/0.360000/0.380000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Heel veel mensen worstelen ermee: wat zeg je tegen iemand die ernstig ziek is? Uit schrik om verkeerde dingen te zeggen, wordt vaak gezwegen, maar daar help je natuurlijk niemand mee vooruit. Hen het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan is net heel belangrijk. Zo pak je het aan.

Het is heel normaal dat je niet weet wat zeggen, dat je schrik hebt dat alles dat je zegt verkeerd geïnterpreteerd kan worden, maar zeg dat gewoon eerlijk. Ze zullen dat ongemakkelijke gevoel vast wel herkennen en dan weten ze tenminste dat het je niet koud laat. De persoon in kwestie gaan ontwijken of contact vermijden, is zowat het slechtste dat je kan doen. Vertel dat je niet weet hoe je moet reageren maar dat je er wel het hart van in bent.

Iedere zieke is anders en elk persoon is anders. Sommige mensen willen graag veel gezelschap en hulp, anderen willen misschien liever gerust gelaten worden. Als je dit niet uit jezelf aanvoelt, dan is het ook hierbij beter om het hen gewoon te vragen. Toch is het altijd belangrijk om te laten weten dat je aan hem/haar denkt. Stuur dus regelmatig eens een berichtje of een kaartje. En daarbij hoef je zeker niet altijd te focussen op de ziekte. Tagden jullie elkaar bijvoorbeeld ervoor vaak in memes of bespraken jullie elke week de nieuwe aflevering van Temptation Island? Blijf dat dan doen. Veel ‘patiënten’ getuigen dat ze het belangrijk vinden dat je hen nog altijd als vriend/collega/… bekijkt en niet enkel als zieke.

Diepe levensgerichte gesprekken

Als de zieke er zelf voor openstaat, doe je er goed aan om ook zwaardere emotionele steun aan te bieden. Natuurlijk wil je de persoon in kwestie liefst oppeppen en zeggen dat alles goed komt, maar dat kan ook naïef en oppervlakkig overkomen. Durf diepere levensgerichte gesprekken aan te gaan. Al moet je daar zelf heel sterk voor in je schoenen staan, dus het is zeker begrijpelijk dat je dat heel moeilijk vindt. Maar proberen gaat mee, en als het toch niet lukt, dan weet de zieke dat je het niet gewoon negeert.

Nog belangrijk is om niet bang te zijn om zelf toenadering te zoeken. We gaan er nogal snel vanuit dat de zieke het zelf wel zal vragen als ze hulp nodig hebben, maar dat is meestal niet het geval. “Laat maar weten als ik je ergens mee kan helpen”, is dan ook een goedbedoelde maar loze opmerking. Stel zelf concrete dingen voor om te helpen. Maak eten klaar, ga de kinderen ophalen van school of koop nieuwe pyjama’s voor in het ziekenhuis. Blijf dat ook doen, zelfs als de zieke je hulp keer op keer afwijst. 

Zeg het met een kaartje

Zoals hierboven gezegd, helpt het om een zieke een hart onder de riem te steken met bijvoorbeeld een kaartje. Het probleem? Het huidige kaartenassortiment sluit niet aan bij wat we willen zeggen. Daarom lanceerde Hallmark vorig jaar 36 kaarten die uiteenlopende gevoelens onder woorden brengen. Sommige van die kaarten doen op het eerste zicht misschien wel even slikken. Een kaartje met als opschrift “countdown to the last chemo,” is dan ook niet bepaald subtiel te noemen. 

Claudia Helmons, die zelf aan kanker leed en de kaart ontwierp, weet echter precies welke kaartjes ze zelf had willen krijgen. “Met beterschap-kaarten voelde ik mij niet begrepen. Wie zegt dat ik beter word? Het is natuurlijk ook heel moeilijk om het juiste te zeggen tegen iemand die kanker heeft, want niemand anders voelt alle emoties die deze ziekte met zich meebrengt,” vertelt ze. En natuurlijk zijn er altijd nog kaartjes met een iets fijngevoeliger opschrift. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Labrador Abby is terug thuis bij gezin, 10 jaar na verdwijning

Labrador Abby is terug thuis bij gezin, 10 jaar na verdwijning

https://images1.persgroep.net/rcs/rfSV2IB-Wc0iw39bnBAVmzH0gxQ/diocontent/118229876/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Abby de labrador is na tien jaar herenigd met haar gezin. De hond verdween in 2008 plots toen ze met de kinderen aan het spelen was in de voortuin. Al die jaren vreesde de familie dat Abby gestorven was.

Tot Debra Suierveld ineens telefoon kreeg van het dierenasiel Animal Protectors of Allegheny Valley in Pittsburgh: Abby was eindelijk terecht. Ze werd gevonden aan de voordeur van Judy Spiering, zo’n 16 kilometer vanwaar de hond 10 jaar geleden verdween. Spiering contacteerde de politie, die op hun beurt het asiel opbelde. Werknemers vonden via de chip van de hond al snel de contactgegevens van Debra Suierveld.

“Het is alsof ze is opgestaan uit de dood”, zegt Suierveld. “Mijn dochter huilde toen ze hoorde dat onze hond is teruggekeerd.” Abby reageert ook na tien jaar nog op haar naam én kent nog steeds de commando’s die de familie haar had aangeleerd.

Ondertussen is Abby 13 jaar oud, maar volgens de dierenarts is ze nog steeds gezond. Het ziet ernaar uit dat Abby de afgelopen tien jaar ook goed verzorgd is. Waar ze al die tijd heeft uitgehangen, is niet geweten. De familie is alvast van plan om een feestje te geven voor haar terugkeer. “Het voelt alsof een deel van onze familie terug is, het is geweldig”, zegt Suierveld. (br.hln)


» Reageer (0)
03-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Claude François is mijn papa

Claude François is mijn papa

https://www.mupload.nl/img/hkuidtzibh.jpg

Geboren als de dochter van één van de grootste popsterren die Frankrijk ooit gekend heeft, leefde Julie Bocquet (40) uit Oudenaarde al jaren met een groot geheim. Naar aanleiding van de veertigste verjaardag van het overlijden van Claude François besliste de moedige vrouw uit de anonimiteit te stappen. “Het enige wat ik wil bereiken, is de symbolische erkenning dat hij mijn vader is.”

‘Alexandrie, Alexandra’, ‘Le téléphone pleure’ of ‘Comme d’habitude’. Op het hoogtepunt van zijn carrière in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw reeg Claude François, alias Cloclo, de hits aan elkaar. Voor Julie Bocquet is François tot op vandaag veel meer dan een hitmachine. Meer dan veertig jaar geleden had haar biologische moeder Fabienne D.V. een relatie met de Franse ster. “Mijn mama was toen amper 15 jaar oud, maar vader dacht dat ze 18 jaar was.”

Voor ze het wist, raakte Fabienne in 1976 zwanger van Julie, maar enkele maanden later toen ze zelf tot het besef kwam dat ze een kind verwachtte, hadden haar ouders haar al verboden om nog contact te zoeken met Claude François. Diezelfde ouders beslisten bij de geboorte van haar dochter ook dat ze geplaatst zou worden bij een adoptiegezin. En zo kwam de kleine Julie, slechts enkele weken oud, terecht bij een adoptiegezin in Gavere.

Even perfectionistisch

Haar identiteit zou al die tijd onder de radar blijven, ook voor Claude François die negen maanden na haar geboorte tragisch om het leven kwam door elektrocutie toen hij vanuit zijn bad een lamp wilde herstellen. Julie werd als kind wel al op de hoogte gebracht door haar adoptieouders dat François haar vader was, maar al die tijd schermde ze dat geheim af voor de buitenwereld.

Tot nu dus. Veertig jaar later acht ze de tijd rijp om de waarheid te onthullen. “Het was nu of nooit voor mij. Ik ben absoluut niet op zoek naar een financiële vergoeding of een erfenis”, benadrukt ze. “Daar heb ik trouwens wettelijk geen recht op omdat ik ben opgegroeid in een adoptiegezin. Het enige wat ik wil bereiken, is de symbolische erkenning dat hij mijn vader is.”


En dan bedoelt Julie niet de muzikant, maar de mens achter Claude François. “Ik heb thuis zelfs geen cd van mijn vader en ik luister bijna nooit naar zijn muziek. Al heb ik wel één liedje van hem dat mij beroert ‘En attendant’. Het gaat over iemand die een relatiebreuk meemaakt en hoe die persoon daar mee omgaat. Het past een beetje bij mijn levensverhaal”, zegt Julie. “Maar eigenlijk wil ik vooral weten hoe mijn vader was als persoon. Vroeger was dat beeld trouwens vrij negatief, maar onder meer dankzij gesprekken met mijn biologische mama is dat beeld al bijgesteld en leerde ik dat we zelfs gemeenschappelijke trekjes hebben. Zo ben ik, net als mijn vader, perfectionistisch ingesteld. Hij was ook altijd zeer gepassioneerd in wat hij deed, iets dat ik ook in mijzelf herken.”

Halfbroers ontmoeten

Nu ze haar grote geheim onthuld heeft, valt er een last van de schouders van Julie. Toch uit ze nog één wens voor de toekomst. “Ik hoop dat ik op een dag mijn twee halfbroers (Claude François heeft twee zonen, red.) in levende lijve mag ontmoeten. In het verleden zijn er al pogingen geweest van mijn kant. Een paar jaar geleden had ik bijna een gesprek met Claude François jr. in Luik, maar op het laatste moment werd alles afgeblazen”, vertelt Julie. Sinds gisteren lijkt de kans op een ontmoeting weer wat groter. In een mededeling via de Facebookpagina ter ere van hun vader verspreiden Marc François en Claude François Jr. een mededeling waarin ze begrip opbrachten voor de zoektocht van Julie naar haar ware identiteit. “Ik ben hen heel dankbaar voor die boodschap.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zangeres Rita Deneve overleden

‘De allereerste keer’-zangeres Rita Deneve overleden

https://images3.persgroep.net/rcs/SqIxLJZjCH7xmUf0sL5yHR9CryA/diocontent/28915375/_focus/0.570000/0.290000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Zangeres Rita Deneve is overleden. Ze werd 73. Dat laat haar familie weten via Facebook. 

De zangers zal op 10 februari worden begraven in Mechelen. Wie haar voor de allerlaatste keer wil groeten en afscheid wil nemen van het Vlaamse icoon, kan daarvoor terecht in de Sint-Romboutskathedraal vanaf 11u. 

Deneve begon haar carrière in 1961. Sindsdien bracht ze verschillende nummers uit zoals ‘Juanita Jones’ (1968), ‘Olé Oké / Op een zomerdag’ (1969) en ‘Dans de hele nacht’ (1969), al werd ze vooral bekend dankzij het nummer ‘De allereerste keer’ (1971). Deneve acteerde ook, bijvoorbeeld in de VTM-reeks ‘Slisse & Cesar’ en in ‘Postbus X’ op de openbare omroep.
 (br.hln)


» Reageer (0)
02-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krijgt Antwerpen straks een nieuw megabordeel?

Krijgt Antwerpen straks een nieuw megabordeel?

https://images0.persgroep.net/rcs/zaFkxX97UDjp8JLBCEMZ8u1S2_4/diocontent/118158673/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De bekende Antwerpse discotheek Café d’Anvers heeft enkele slechte jaren achter de rug, en daarom is de eigenaar op zoek naar een andere invulling. Volgens de Gazet van Antwerpen overweegt hij een megabordeel met 61 prostituees en heeft hij daarvoor een vergunning ingediend bij de stad.

Volgens de krant heeft Pim De Rhoodes, de eigenaar van Café d’Anvers, eind vorig jaar een stedenbouwkundige aanvraag ingediend voor een bordeelcomplex met maar liefst 61 prostituees. Dat zijn tien kamers meer dan het huidige ‘megabordeel’ in Antwerpen, Villa Tinto. De twee gebouwen liggen overigens naast elkaar.

“We hebben enkele jaren minder goed gedraaid”, aldus De Rhoodes. “Bovendien krijgen we elke vijf jaar de reguliere keuring over de vloer, die onze vergunning opnieuw moet goedkeuren. Ik besloot daarom verder na te denken over wat ik met het pand wil doen in de toekomst, want je kan elk moment pech hebben.”

De plannen zijn volgens De Rhoodes echter nog niet in kannen en kruiken. Allereerst moet hij nog toestemming krijgen van stad Antwerpen, wat nog zes maanden kan duren. En daarnaast gaan de zaken van Café d’Anvers de laatste tijd weer een stuk beter. “Het is niet de bedoeling dat ik meteen de deuren ga sluiten indien de aanvraag wordt goedgekeurd. Het is puur als alternatief voor de toekomst. We willen zeker nog enkele jaren op dit elan verdergaan.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koe Hermien gered van de slacht dankzij inzamelingsactie

Koe Hermien gered van de slacht dankzij inzamelingsactie

https://www.mupload.nl/img/8y22ismp5gkum.jpg

Koe Hermien en haar maatje Zus zijn van de slacht gered door een inzamelingsactie van de Partij voor de Dieren. Er is genoeg geld binnen om Hermien en Zus, die samen ontsnapten, een onbezorgd leven te geven in een koeienrusthuis.

De teller van de actie staat op ruim 48.000 euro, meldt de PvdD. Hermien ging er in december samen met Zus vandoor toen ze op transport werden gezet voor de slacht. Zus werd kort daarna gevangen, maar Hermien verschuilt zich in de bossen bij Lettele (Overijssel).

Door alle media-aandacht voor Hermien werd het daar afgelopen weekend druk met mensen die haar wilden spotten. Daardoor is Hermien nu erg gestrest en is het nog niet gelukt haar te vangen, aldus de PvdD. Over een aantal weken wordt gepoogd haar te lokken met enkele andere koeien. (br.hln)


» Reageer (0)
01-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op 5 Belgen wordt gepest op het werk: dit kun je doen om het tegen te gaan

1 op 5 Belgen wordt gepest op het werk: dit kun je doen om het tegen te gaan

https://images4.persgroep.net/rcs/YClNUpMjEkmRjTMU625w5prMu9o/diocontent/118119027/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Maar liefst 21,4% van de Belgische werknemers ervaart maandelijks minstens één vorm van pestgedragingen. 12,1% ondergaat dit wekelijks, 3,9% zelfs dagelijks. Dat blijkt uit een onderzoek van IDEWE, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, waarvoor meer dan 25.000 Belgische werknemers bevraagd werden. Dit kun je doen om het tegen te gaan.

Het onderzoek toont aan dat de werkomgeving een belangrijke rol speelt in het ontstaan van pesten op het werk. Enerzijds omdat gestresseerde werknemers een makkelijk doelwit zijn. Door stress raken werknemers uitgeput, waardoor ze zichzelf moeilijker kunnen verdedigen tegen negatief gedrag (bv. roddels en beledigingen). Anderzijds doen gestresseerde werknemers een poging om deze werkstress te reduceren (bv. afleiding zoeken om er minder aan te denken), waardoor ze de normen en waarden op het werk kunnen schenden (bv. in termen van productiviteit). Dit maakt hen een doelwit voor de collega’s die deze schending niet tolereren en willen bestraffen.

Ook werkdruk, het ervaren van tegenstrijdige verwachtingen, onzekerheid over de toekomst van je job en onduidelijkheid over je precieze rol op het werk zijn belangrijke oorzaken van pesterijen. Zo blijkt uit het onderzoek dat 25,5% van de werknemers die dagelijks minstens één vorm van pestgedrag ervaren, niet weten wat hun precieze rol op het werk is. 22,5% geeft aan dat ze op het werk met tegenstrijdige vragen te maken krijgen, terwijl 13,5% zich onzeker voelt over de toekomst van zijn of haar job. 6,6 % geeft aan een (te hoge) werkdruk te ervaren.

Om pesterijen op de werkvloer te kunnen vermijden, ontwikkelde IDEWE in samenwerking met KULeuven de StressBalancer, een e-learning tool die werknemers moet leren om stressfactoren aan te pakken om hen zo weerbaar te maken tegen uitputting en pesterijen. Dat gebeurt via concrete oefeningen en tips aan de hand van filmpjes, foto’s en tekstfragmenten.

Vijf tips om pesten op het werk tegen te gaan

1. Als je gepest wordt, probeer dat dan niet te vergoelijken of te begrijpen. Hierdoor blijft het enkel aanhouden.

2. Schakel een derde of collega in. Van hem of haar wordt een grens gemakkelijker aanvaard.

3. Als je de andere bewust maakt van ongepast gedrag, verspreidt zulk gedrag zich minder snel.

4. Optreden tegen onrespectvol gedrag zorgt ervoor dat normen of grenzen niet verder vervagen.

5. Als je iemand steunt als collega, word je zelf ook gesteund wanneer je het eens moeilijk hebt. 

Meer info: www.stressbalancer.be.    (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doorbraak: na China verbiedt ook grootste ivoormarkt Hongkong ‘wrede handel’ in ivoor

Doorbraak: na China verbiedt ook grootste ivoormarkt Hongkong ‘wrede handel’ in ivoor

https://www.mupload.nl/img/cbz6m7i2ha9g.jpg

Hongkong verbiedt per 2021 de verkoop van ivoor. De semi-autonome staat wordt samen met China gezien als de grootste markt in olifantenivoor.

De wetgevende raad van Hongkong stemde vandaag met een overweldigende meerderheid voor het verbod op de ‘wrede handel’, meldt de krant South China Morning Post. De handel wordt de komende drie jaar gefaseerd afgebouwd.

Hongkong volgt hiermee China, waar vorige maand de handel aan banden gelegd werd. De handel in nieuw, ‘rauw’ ivoor is in Hongkong al verboden. Maar de huidige wetgeving staat de handel in ivoor dat voor 1990 is verwerkt toe. Volgens critici gebruikten handelaren deze voorwaarde om nieuw ivoor ‘wit te wassen’. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) reageerde opgetogen op het besluit. “Hongkong is de grootste ivoormarkt en doorvoerhaven van de wereld. De autoriteiten laten hiermee zien dat het ze menens is met het indammen van het illegaal doden van olifanten voor hun slagtanden”, zei Cheryl Lo van de Hongkongse tak van de natuurorganisatie.

Lo stelde in een verklaring dat jarenlang is gelobbyd voor een verbod. “En dat ging niet bepaald zonder slag of stoot. Er zijn veel belangen en de speciale administratieve regio van China is een belangrijke doorvoerhaven mede vanwege de lage straffen.” Ze noemde het ivoorverbod “echt een doorbraak”. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!