NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
31-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaans schoenenmerk Unisa opent 5 winkels in België

Spaans schoenenmerk Unisa opent 5 winkels in België

https://images2.persgroep.net/rcs/8WAubzrEvfxuyYXFN36BTjeenW0/diocontent/121117938/_focus/0.260000/0.780000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het Spaans schoenen- en handtassenmerk Unisa opent maar liefst 5 winkels in België!

Schoenen die een combinatie bieden tussen comfort en elegantie, dat is waar het bij Unisa om draait. Daarbij graag nog een bijhorende handtas? Ook dat maakt Unisa mogelijk met hun handtassen collectie. 

‘Wij zijn vanaf nu aanwezig op de grootste commerciële hotspots van het land’, zegt Philippe Van Mullem, de Unisa-verantwoordelijke voor de Belux. In nauwelijks twee maanden tijd werd het merk geïntroduceerd in drie Belgische modesteden: in Brussel, in de Nouvelles Galeries Anspach, in Docks Bruxsel. Maar ook in Antwerpen, in het stadscentrum en in het druk bezochte Wijnegem Shopping Center aan de stadsrand, en ten slotte ook in Luik. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kankerwaarschuwing terecht of niet: is koffie kankerverwekkend?

Kankerwaarschuwing terecht of niet: is koffie kankerverwekkend?

https://www.mupload.nl/img/shzn68m.jpg

Nog tot 10 april kunnen Starbucks, McDonalds en andere zaken die koffie verkopen in de Amerikaanse staat Californië beroep aantekenen tegen de rechterlijke beslissing om kankerwaarschuwingen te voorzien op hun koffieproducten. De reden is de aanwezigheid van de chemische stof acrylamide in koffie. Wat is die stof precies en klopt het dat ze kankerverwekkend is?

Enerzijds is acrylamide een stof die wordt gebruikt in de industrie bij de productie van bepaalde kunst- en kleurstoffen. Anderzijds is het ook een organische stof die kan ontstaan wanneer zetmeelrijke producten, zoals graan of aardappelen, worden verhit boven 100 graden Celsius.

Men vindt de stof dus niet enkel terug in koffie, maar ook in chips, frieten, koekjes en brood. Mooi bruin gebakken en krokant betekent dus helaas: met acrylamide.

Ook sigarettenrook bevat acrylamide.

Is acrylamide kankerverwekkend?

Het is nog niet sluitend bewezen dat de stof kankerverwekkend is. Het IARC, het internationale kankeragentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), plaatst de stof in de categorie 2A “waarschijnlijk kankerverwekkend bij mensen”. 

Regulering

Ondanks vrijwillige maatregelen van de industrie is het gehalte in veel producten nog hoog. Daarom zijn er in 2017 vanuit de EU nieuwe regels ontworpen om het gehalte van acrylamide nog terug te dringen, die wellicht ingaan in het voorjaar van 2019. 

Naast kant-en-klare producten kunnen ook huisgemaakte bakwaren acrylamide bevatten. Daarom wordt aangeraden om ovengerechten altijd goudbruin te bakken en nooit te laten verkolen. Bij temperaturen onder 180° Celsius komt er minder acrylamide vrij. 

Is koffie dan kankerverwekkend?

Waarschijnlijk niet. Volgens het IARC hoort koffie thuis in categorie 3, wat betekent dat er “momenteel niet voldoende aanwijzingen bestaan dat koffie kanker veroorzaakt”. Er zijn integendeel zelfs aanwijzingen dat koffie het risico op lever- en baarmoederkanker reduceert.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze digitale klokken lopen nog altijd achter

Onze digitale klokken lopen nog altijd achter

https://images3.persgroep.net/rcs/g5ELcv29f2IqJuRi92shhdznHNk/diocontent/119953594/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Nog altijd lopen onze digitale klokken in huis enkele minuten achter. Het probleem dook half januari op toen bleek dat Servië en Kosovo hun afgesproken portie stroom om het net in Europa in evenwicht te houden, niet leverden. Door het conflict lag de frequentie op het netwerk - normaal 50 hertz - lager waardoor de klokken aangesloten op ons stroomnet trager tikten. Intussen is het conflict tussen beide landen wel opgelost, toch is er nog altijd een tekort aan energie. Die moet nu gecompenseerd worden. “Dat gebeurt sinds maart”, zegt Claire Camus van ENTSO-E, de samenwerkingsorganisatie van Europese hoogspanningsnetbeheerders. “Alle netbeheerders steken momenteel meer energie in het systeem dan eigenlijk nodig is. Het gevolg daarvan is dat de gemiddelde frequentie twee maanden lang iets hoger zal liggen dan 50 hertz, nu dus 50,01 hertz. Stilaan komen onze klokken geleidelijk weer ‘op tijd’. Als alles goed verloopt, hopen we tegen half mei geen tijdsverschil meer te zien. We zullen zeker communiceren als er geen afwijking meer is.”  (br.hln)


» Reageer (0)
30-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zijn de paasrituelen van over de hele wereld

Dit zijn de paasrituelen van over de hele wereld

https://images0.persgroep.net/rcs/vujx2Yxq4hdubRxvgES__kJVAFA/diocontent/121133137/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Veel chocolade, tegenwoordig in alle mogelijke vormen maar toch nog steeds vooral eitjes en konijnen. Dat is Pasen, tenminste, bij ons toch. Over de hele wereld wordt Pasen op een andere manier gevierd. Een opsomming: 

1. Australië

In 1991 lanceerde Rabbit-free Australia een campagne om de paashaas te vervangen door de paasbilby (Langoorbuideldas). Waarom zijn ze in Australië geen fan van de paashaas? Wel, down under worden konijnen en hazen vooral geassocieerd met het vernielen van planten en landbouwgrond. Waardoor bedrijven nu vooral bilbies van chocolade maken voor Pasen. 

2. Firenze, Italië

In Firenze wordt een 350 jaar oude traditie in ere gehouden, wel bekend als Scoppio del Carro of ‘explosie van de kar’. Een versierde kar gevuld met vuurwerk wordt door de straten gebracht door mensen in outfits uit de 15de eeuw. Eindhalte: de Duomo. Daar steekt de aartsbisschop van Firenze het vuurwerk aan tijdens de mis. Deze traditie gaat helemaal terug naar de kruistochten, de kar staat symbool voor een goede oogst.

3. Finland

Kinderen uit dit Scandinavisch land verkleden zich als heksen en gaan bedelen voor chocoladen eieren in de straten. In sommige delen van West-Finland maken mensen een kampvuur op zondag, een traditie die gelooft dat de vlammen heksen wegjagen. 

4. Polen

Water op elkaar smijten is dan weer een Poolse traditie die de naam Śmigus-dyngus krijgt. Op paasmaandag proberen jongens mensen drijfnat te maken met emmers water. Meisjes die volledig doordrenkt zijn, trouwen binnen het jaar, althans zo wil de legende.

6. Corfu, Griekenland

In Griekenland brengen scherven geluk, zeker rond Pasen. Op Corfu smijten mensen dan ook massaal potten en pannen uit hun ramen. Dit zou symbool staan voor het verwelkomen van de lente, en de nieuwe gewassen die zullen groeien in nieuwe potten. 

7. Noorwegen 

Pasen is een geweldig populaire tijd voor de Noren,  in het bijzonder omdat ze dan de tijd nemen om misdaadnovelles te lezen. Auteurs brengen dan ook rond Pasen speciaal ‘paasthrillers’ uit. 

8. Tsjechië en Slovakije

Tripje gepland naar Praag? Dan kan je maar best uit je doppen kijken. In Oost-Europese landen is het rond Pasen de gewoonte om vrouwen op de billen te slaan met wilgentakken. De legende zegt dat omdat de wilg de eerste boom is die in bloei staat en de takken vruchtbaarheid overdragen op de vrouwen. 

9. Verges, Spanje

Op Witte Donderdag wordt er in het middeleeuws stadje Verges de traditionele “dansa de la mort” uitgevoerd. Iedereen loopt rond in skeletkostuums en loopt door de straten. De tocht eindigt met skeletten die dozen as dragen. De echte dans begint om middernacht en gaat door tot in de vroege uurtjes. (br.hln)


» Reageer (0)
29-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderzoekers ontdekken mysterieuze sporen van meer dan miljoen mensen in ‘onbewoonde’ Amazonegebieden

Onderzoekers ontdekken mysterieuze sporen van meer dan miljoen mensen in ‘onbewoonde’ Amazonegebieden

https://images0.persgroep.net/rcs/58duKzS8W3lMxMEyPMlcG6bP128/diocontent/121085645/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Men dacht dat het Amazonegebied zo goed als onbewoond was vooraleer de Europeanen er opdoken. Maar onderzoekers hebben nu duidelijke bewijzen gevonden die aantonen dat wellicht ooit tot meer dan een miljoen mensen in het regenwoud woonden en dat het er bruiste van de activiteit.

Archeologen hebben met behulp van satellietbeelden tientallen sites gelokaliseerd in het voorheen ononderzochte gebied van het bovenste Tapajos Basin van de Amazone in wat de huidige Braziliaanse provincie Mato Grosso is. De nederzettingen variëren van kleine gehuchtjes met een doorsnede van slechts 30 meter tot sites van wel 19 hectare.

Geogliefen

Ze vonden er niet alleen resten van versterkte dorpen, maar ook 81 mysterieuze geogliefen. Dat zijn door mensen gemaakte greppels in het landschap die vanuit de lucht gezien een vierkante, ronde of zelfs hexagonale vorm hebben. De functie ervan is nog steeds onbekend. Mogelijk werden ze voor ceremoniële doeleinden aangelegd.

“Het is een misvatting dat de Amazone een ongerept gebied was, quasi onaangeroerd door mensen en enkel de thuisbasis van verspreide nomadische gemeenschappen”, verklaart onderzoeker Jonas Gregorio de Souza van de Universiteit van Exeter.

Keramiek en stenen bijlen

In het wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature Communications’, leggen de Souza en zijn collega’s uit hoe de sites - die kwamen bloot te liggen na ontbossing - voor het eerst werden ontdekt aan de hand van satellietbeelden van het gebied. En hoe ze blijk geven van menselijke activiteit doordat de grond is bewerkt. Zo troffen ze aangelegde platformen aan waarop huizen zouden hebben gestaan. En ook stukken keramiek en gepolijste stenen bijlen die men heeft kunnen dateren tussen 1410 en 1460 na Christus.

De Souza zegt dat de resultaten opwindend zijn omdat de ontdekte nederzettingen werden aangetroffen in de buurt van kleine stroompjes, kreken en bronnen, wat het idee versterkt dat mensen zich niet alleen op vruchtbare stroken langs grote rivieren vestigden zoals in het verleden veelal werd aangenomen.

“Het idee was dat in de gebieden die verder van de grote rivieren liggen, de populaties wellicht kleiner waren en ze een verwaarloosbare impact hadden op de omgeving”, stelt de Souza. “We hebben nu aangetoond dat deze regio’s in het verleden ook behoorlijk grote populaties herbergden.”

Komst van Europeanen

Maar, voegde de Souza eraan toe, de komst van de Europeanen eiste snel zijn tol. “We weten dat ziektes zich veel sneller verspreiden dan mensen en waarschijnlijk was deze populatie al verzwakt door ziektes die Europeanen hadden meegebracht, nog voordat de Europeanen dit gebied bezochten ,” meent hij. Toen de Portugezen er zich vestigden, kwam daar bovenop nog de slavernij en geweld tegen de oorspronkelijke bewoners.

Op basis van hun vondsten concluderen de onderzoekers dat dit zuidelijke deel van de Amazone tussen 1250 en 1500 continu bewoond was. In totaal zouden in het gebied tussen de 1.000 en 1.500 dorpjes hebben gelegen, waarvan 60 procent nog ontdekt moet worden. De archeologen hebben dus nog heel wat werk voor de boeg.  (br.hln)


» Reageer (0)
28-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder leert verwende zoon (13) een lesje: “Ik tolereer niet dat hij zich ‘beter’ voelt dan anderen omdat hij merkkleding draagt”

Moeder leert verwende zoon (13) een lesje: “Ik tolereer niet dat hij zich ‘beter’ voelt dan anderen omdat hij merkkleding draagt”

https://images4.persgroep.net/rcs/y9J8FxNumTh2dKfWdCQ_NJnoEuA/diocontent/121064413/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een gefrustreerde moeder, die vreesde dat haar 13-jarige zoon te verwend geworden was, toen bleek dat hij zijn klasgenoten die tweedehandskleding droegen bekritiseerde en deed alsof hij zelf ‘te goed was’ om in kringloopwinkels of bij ketens als Walmart zijn inkopen te doen, heeft haar zoon een lesje geleerd. Ze stuurde hem met twintig dollar naar de plaatselijke kringloopwinkel om er zijn outfit voor de hele week te kopen.

“Zulk gedrag tolereer ik niet. Ik hoop dat dit hem leert een betere man te zijn”, zegt zijn moeder Cierra Forney, die haar verhaal op Facebook deelde.

“Vandaag nam mijn zoon twintig dollar van zijn eigen geld mee naar een kringloopwinkel om kleren te kopen die hij de hele week naar school aan moet”, schreeft Forney op Facebook. “Wat hij er vindt, zal hij moeten dragen. Hij is er niet gelukkig mee en moest zelfs huilen, maar ik geloof er sterk in dat hij over vijftien jaar met een lach zal terugkijken op de dag dat zijn moeder hem liet winkelen in een kringloopwinkel”, schrijft de vrouw. “Ik wil mijn kinderen meegeven dat geld ook niet alles is en dat je niet op andere mensen moet neerkijken om waar ze winkelen.”

Positieve reacties

De actie van de bezorgde moeder werd positief onthaald op sociale media en haar post werd al gauw duizenden keren gedeeld. “Goed dat je een ouder bent die niet tolereert dat haar kind ander kleineert op basis van ‘klasse’ of welk verschil dan ook waar kinderen een probleem van maken!” Een andere moeder postte dat ze de actie van de moeder helemaal begreep. “Ze zijn nu zo geobsedeerd door merken en bepaalde winkels! Je moet blijven opvoeden! Goed werk, mama!” Andere ouders vreesden dat Forney misschien iets te streng was geweest en of het niet in haar gezicht kon ontploffen, doordat haar zoon zijn respect voor haar zou verliezen of haar zou gaan haten.

“Lesje geleerd”

In een update liet de vrouw weten dit niet gedaan te hebben om hem te straffen en dat ze zijn toestemming had gevraagd om het verhaal op Facebook te zetten. “Ik probeerde hem te leren dat geld en merken niet veranderen wie we als mensen zijn. Hij kan nog steeds een geweldig, leuk en geliefd kind zijn, zónder dat hij dure kleding uit bepaalde winkels draagt”, zegt Forney. “Ik realiseer me dat wij als ouders gedeeltelijk schuld dragen door hem altijd merkspullen te hebben gegeven. We streven er altijd naar om hem de dingen te geven die we zelf nooit hadden en daardoor is hij er aan gewend geraakt om dure spullen ‘gewoon’ te krijgen. Ik heb dit enkel gedaan om mijn zoon te helpen een beter mens te worden. Hij heeft een waardevolle les geleerd door dit experiment én hij draagt het overhemd dat hij gekocht heeft vandaag met trots!” (br.hln)


» Reageer (0)
27-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reuzenspin jaagt passagiers stuipen op het lijf tijdens lange vlucht

Reuzenspin jaagt passagiers stuipen op het lijf tijdens lange vlucht

https://images2.persgroep.net/rcs/YJTOXiziZU0vZVcAvCJ4exGQgnI/diocontent/121038961/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het was een langeafstandsvlucht van Australië naar München die vele reizigers nog lang zou heugen. Samen met de passagiers was blijkbaar ook een reuzenspin ingecheckt. De gigantische achtpotige zorgde voor veel onrust onder de inzittenden want niemand wist of de spin ook giftig was.

Het voorval speelde zich volgens douanebeambten in München begin maart af. Tijdens de urenlange vlucht ontdekte een koppel een reuzenspin in haar eigen rugzak. De beroering was meteen groot want niemand kon weten of het insect ook gevaarlijk was. Weglopen was immers geen optie.

Na de landing op de luchthaven van München konden dierenartsen eindelijk uitsluitsel geven. Ze stelden vast dat het om een zogenoemde Huntsman spider  oftwel jachtkrabspin gaat. Deze soort kan bijten maar wordt normaal als niet gevaarlijk beschouwd voor gezonde volwassenen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste Belg met bionisch oog getuigt: “Ik kan weer letters zien. En hopelijk straks ook mijn kleinkinderen”

Eerste Belg met bionisch oog getuigt: “Ik kan weer letters zien. En hopelijk straks ook mijn kleinkinderen”

https://images3.persgroep.net/rcs/MhNZBaxFrkbCr7nbMtw4H0QsgLo/diocontent/121005932/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Sinds 2010 was alles rondom haar één grijze massa. Maar als eerste patiënt in België kreeg R. een bionisch oog en sindsdien kan de 72-jarige dame weer licht waarnemen. Haar normale zicht krijgt ze nooit terug, maar ze is blij met de kleine stapjes vooruit. Nooit meer botsen tegen de stoelen in huis. Misschien opnieuw de was kunnen sorteren. “En hopelijk binnenkort mijn kleinkinderen terugzien.”

Dat ze een oogziekte van haar ouders had geërfd - retinitis pigmentosa - kwam pas uit rond haar 60ste verjaardag. “Langzaamaan werd mijn zicht aangetast. Eerst kon ik alleen nog ‘door een koker’ kijken, die almaar smaller en waziger werd. Vijf jaar later werd ik compleet blind. Ik kon niet meer alleen buitenkomen, zelfs in huis liep ik constant tegen stoelen en andere meubels aan. Zeer vervelend. Maar er was niets aan te doen.”

Tot de professor bij een controle in het UZ Gent vorig jaar vertelde dat ze als eerste patiënte in België in aanmerking kon komen voor een elektronisch oog. “Ik heb dit doorgesproken met mijn man en kinderen, en dan beslist de kans te grijpen. Ook al wist ik dat de grootste uitdaging ná de operatie op me wachtte. Ik moet namelijk van nul af aan beginnen met leren te waarnemen.” Donderdag 18 januari was D-day. Tijdens een drie uur durende operatie kreeg R.C. - de vrouw wil liever niet met haar naam in de krant - de Argus II-prothese van de Amerikaanse firma Second Sight ingeplant. “Ik was er best wel bang voor, maar uiteindelijk heb ik op geen enkel moment pijn gehad.”

Zebrapad

Vooraleer het systeem aangezet kon worden, moest het oog eerst herstellen. “Maar op 1 februari was het zover. Voor het eerst mocht ik de speciale bril dragen die bij het implantaat hoort. Veel zag ik niet, die eerste keer, alleen lichtflitsen. Maar zo wisten we wel dat het systeem werkte. En al hadden ze me goed voorbereid, het deed ráár, na al die jaren leven in het grijs. Ik was toch verwonderd.”

Zien zoals u en ik zal R. nooit meer kunnen. Ze neemt enkel lichtjes waar. “Daarmee moet ik een puzzel maken. Het heeft wel even geduurd voor ik een lijn kon herkennen. Maar na enkele dagen training kon ik ook een vierkant en een driehoek onderscheiden. Elke nieuwe vorm is de eerste keer zeer moeilijk. De tweede en derde keer gaat het al vlotter. Vergelijk het met woordjes leren in een nieuwe taal. Ik zou soms sneller willen vooruitgaan, maar ik mag de bril nog niet langer opzetten dan twee uur per dag. Mijn ogen worden er nog te moe van. Maar zie, sinds kort kan ik alweer grote letters lezen op een scherm. Straks beginnen we aan de woordjes. En volgende week gaan we buiten trainen: een zebrapad herkennen, de stoeprand, een voorbijrijdende auto... Hopelijk kan ik het over een paar maanden zelfs zien als iemand naar me zwaait.”

Zelfstandigheid

Wat R. eraan heeft in het leven van alledag? “Ik zie eindelijk weer wanneer het ’s ochtends klaar is. Beetje bij beetje komt een stuk zelfstandigheid terug. Ik kan thuis al door de gangen stappen en de plinten volgen, zonder mij aan de muur te moeten vasthouden. En ik kan al een silhouet zien en weet dus of er iemand naast me staat. Hoe vaak is mijn man de keuken niet binnengekomen met de opmerking: ‘Tegen wie sta jij te praten?’ Omdat ik niet doorhad dat hij de kamer had verlaten.”

“Ook al zal ik de lach op hun gezicht nooit kunnen ontwaren, mijn diepste wens is dat ik over enkele maanden mijn kleinkinderen kan zien aankomen. Nu moet ik wachten tot ze me aanraken. Ik heb er negen. De jongsten zijn 7 en 4, van hen heb ik me nooit een beeld kunnen vormen. De oudste is 22, ik weet nog precies hoe die eruitziet, maar ik wil graag zien hoe groot ze nu zijn.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is ‘sleepstorming’ en kan het je echt productiever maken?

Wat is ‘sleepstorming’ en kan het je echt productiever maken?

https://images2.persgroep.net/rcs/j-8mvsETmFrLVcA-bCzkB-555l4/diocontent/121005439/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

‘Slaap er maar een nachtje over’, zeggen we vaak tegen iemand die een belangrijke beslissing moet nemen. Een alom bekend gezegde, dat volgens de meditatiewebsite Calm ook daadwerkelijk werkt. Ze noemen het ‘sleepstorming’, van brainstormen, maar dan in je slaap.

Het principe is in feite best simpel. Sleepstorming betekent je brein trainen om tot nieuwe ideeën te komen terwijl je slaapt. En het gaat op deze manier in zijn werk: voor je gaat slapen, denk je aan een probleem dat je graag opgelost zou zien. Geen grote levensvragen als ‘moet ik scheiden van mijn partner?’, wel bijvoorbeeld ‘hoe maak ik die werkpresentatie van morgen interessanter?’. Sluit je ogen en denk een paar minuten aan een oplossing voor het probleem. Schrijf daarna in een notitieboekje op wat je bedacht hebt. Focus je vervolgens op iets helemaal anders voor je gaat slapen.

De volgende ochtend zou je wakker moeten worden met een heleboel nieuwe ideeën, die je dan ook weer best direct moet opschrijven voor je ze vergeet. Ook doorheen de dag kun je nog op nieuwe briljante ideeën komen, wanhoop dus niet meteen als je ’s ochtends nog geen oplossing voor je probleem gevonden hebt.

Werkt het ook echt?

Het is in ieder geval nog niet wetenschappelijk aangetoond dat sleepstorming ook daadwerkelijk werkt. Uit een eerder onderzoek van Harvard, Stanford en de universiteit van Massachusetts bleek wel al dat een nachtje over iets slapen, een beslissing nemen net moeilijker maakt. De helft van de deelnemers van dat onderzoek vergeleek ’s avonds vier verschillende laptoptassen die ze de dag erna mochten kopen. De andere helft moest de dag zelf een keuze maken, en kon er dus geen nacht over nadenken. Zij die na een nacht slapen hun keuze mochten bepalen, bleken veel meer positieve eigenschappen van de tassen te hebben onthouden, waardoor ze net moeilijker een beslissing konden maken.

Anderzijds werd onlangs door het Nederlandse UvA Slaap- en Geheugenlab aangetoond in een onderzoek met zestig proefpersonen, dat slapende mensen ’s nachts kunnen leren. Weliswaar maar een paar woordjes Deens, maar toch. Het proberen waard dan maar dat sleepstorming? Je doet er in ieder geval niemand kwaad mee. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plots haalt een olifant je in op de snelweg

Plots haalt een olifant je in op de snelweg

https://images4.persgroep.net/rcs/iKw-UuygOVd7z1hCb4KGK0cRdk0/diocontent/121008567/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Automobilisten op de R8 in Kortrijk en de E17 richting Gent hebben zich gisteren een bult geschrokken. Een olifant was er net na de middag op weg naar Gent, vastgesjord op een aanhangwagen. De olifant was levensgroot, en hij zag er ook écht uit, maar was het (gelukkig) niet. Het beeld was een rekwisiet dat de organisatoren van een vipevenement op Gent-Wevelgem in thema ‘circus’ hadden gehuurd. Na afloop van het evenement keerde het dier terug naar zijn stal.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De honderd rijkste families van ons land hebben samen 48 miljard euro in Luxemburg staan

De honderd rijkste families van ons land hebben samen 48 miljard euro in Luxemburg staan

https://images4.persgroep.net/rcs/P99067i_Vy9pQ7x201_X_U-XyRQ/diocontent/36018551/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De honderd rijkste families van ons land hebben samen ruim 48 miljard euro geparkeerd bij meer dan 160 postbusvennootschappen in het Groothertogdom Luxemburg. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd en Le Soir, die bijna 1,5 miljoen documenten uit het Luxemburgse bedrijvenregister onderzochten.

De postbusvennootschappen bestaan alleen op papier en gebruiken een Luxemburgs adres waar nog tientallen tot duizenden andere postbusvennootschappen gehuisvest zijn. Ze betalen er meestal elk jaar slechts een minimumbelasting van 4.815 euro. Plaatselijke advieskantoren regelen alle verplichtingen.

Fiscale constructies in Luxemburg

Van de vijftig rijkste zakenfamilies in ons land blijken acht op de tien financiële en fiscale constructies in Luxemburg te hebben. Meer dan de helft van de families (56 procent) gebruikt daarvoor enkel een postbusvennootschap. Van de honderd rijkste families zijn nog altijd zes op de tien in Luxemburg aanwezig. Vier op de tien hebben er weinig meer dan een postbusadres, terwijl in totaal meer dan 48 miljard euro eigen vermogen in die postbusvennootschappen zit. Uit het onderzoek blijkt dat de constructies ook naar exotische belastingparadijzen leiden.

Yves Leterme duikt op in dossier postbusconstructie

Opmerkelijk is dat ook Yves Leterme (CD&V) opduikt. De oud-premier was er jarenlang betrokken bij een postbusconstructie achter het Duitse kabelbedrijf Tele Columbus. Leterme ziet geen graten in zijn betrokkenheid bij de constructie, die intussen is opgedoekt. Hij ziet ook geen conflict met zijn vorige topmandaat bij de OESO, hoewel die organisatie juist de strijd aanbond tegen zulke internationale belastingconstructies. (br.hln)


» Reageer (0)
26-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wordt dit 11-jarig meisje de eerste vrouwelijke president van de VS?

Wordt dit 11-jarig meisje de eerste vrouwelijke president van de VS?

https://images4.persgroep.net/rcs/YpZi4dKx7_qKeJm7Nh7Sle05_mM/diocontent/120916140/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Tijdens de March For Our Lives in Washington en andere Amerikaanse steden, namen ook kinderen en jongeren het woord. De 11-jarige Naomi Wadler maakte veel indruk met haar speech waarin ze een lans brak voor de zichtbaarheid van jonge Afrikaans-Amerikaanse meisjes en vrouwen. ”Ik ben hier om de Afro-Amerikaanse meisjes die het slachtoffer van wapengeweld zijn geworden te vertegenwoordigen. Zij zijn slechts statistieken in plaats van prachtige, levendige meisjes vol potentieel.” Amerikanen zien in het 11-jarige retorisch talent nu al een nieuwe president.

Haar jeugdige leeftijd – 11, ze zit nog op de basisschool – weerhoudt Naomi Wadler er niet van om wereldwijd golven te maken. Het meisje viel op tijdens de March of Our Lives dit weekend in Washington, waar ze net als de oudste kleindochter van dr. Martin Luther King, Yoland Renee King, en overlever van de schietpartij op een school in Parkland, Florida, Emma Gonzalez, een vurige toespraak gaf.

Wadler vertelde de verzamelde menigte dat zij en een vriend vorige week nog een walkout op haar school in Alabama hadden geleid, voor Courtlin Arrington, een 17-jarige Afro-Amerikaans meisje dat op zeven maart overleed na een schietpartij in haar school. “Ik ben hier om Courtlin Arrington te vertegenwoordigen en Hadiya Pendleton. Ik ben hier om Taiyania Thompson te vertegenwoordigen, die op 16-jarige leeftijd in haar huis in Washington werd doodgeschoten.”

“Ik ben hier vandaag om de Afro-Amerikaanse meisjes en vrouwen wiens verhalen het nieuws niet halen, een gezicht te geven. Ik ben hier om te zeggen dat ook deze meisjes herdacht moeten worden. Ik ben hier om de Afro-Amerikaanse meisjes die het slachtoffer van wapengeweld zijn geworden te vertegenwoordigen. Zij zijn slechts statistieken in plaats van prachtige, levendige meisjes vol potentieel”, sprak Naomi. “Sommigen vinden dat ik te jong ben om deze ideeën te hebben. Ze zeggen dat ik een hulpmiddel ben van een naamloze volwassene. Maar dat is niet waar. Mijn vrienden en ik zijn misschien nog maar elf, en we zitten nog maar op de lagere school. Maar we beseffen dat het leven niet voor iedereen gelijk is, en we weten wat goed is en wat slecht.”

En voor wie het vergeten was, wees Waldman er fijntjes op dat zij en haar vrienden over een kleine zeven jaar zelf mogen stemmen.

Tijdens de rally en ook op sociale media is de toespraak van Naomi met applaus ontvangen. Sommigen zien in het meisje zelfs al een toekomstige president: (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe ‘Harry Potter’-film is stap dichterbij

Nieuwe ‘Harry Potter’-film is stap dichterbij

https://images0.persgroep.net/rcs/5Oa5DokqAR3BxS5iJCj4jxzFUxw/diocontent/116363694/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

We zijn een stapje dichterbij een nieuwe ‘Harry Potter’-film. Het toneelstuk ‘The Cursed Child’, waarin de zoon van Harry een spannend avontuur beleeft, maakt immers de oversteek naar Broadway. Volgende halte? Hollywood!

Dat is immers altijd het plan geweest met ‘The Cursed Child’. Dat theaterstuk loopt al sinds de zomer van 2016 in Londen. Maar nu maakt het de oversteek naar de States. Op 22 april gaat het stuk ook in première op Broadway. En fans weten nu al wat de volgende stap zal zijn. Want producent Warner Bros liet na de Britse première van het stuk al optekenen dat ‘The Cursed Child’ na een theatercarrière in Londen en New York ook een vervolg op het witte doek zal krijgen. Volgens ingewijden zijn de voorbereidende werken op die verfilming al volop bezig en wordt er nu al druk gebrainstormd of er één, dan wel twee films gemaakt zullen worden die gebaseerd zijn op het theaterstuk.

Albus

 Dat originele, nieuwe verhaal, dat ook in boekvorm werd uitgebracht (Nederlandstalige titel: ‘Het Vervloekte Kind’) werd geschreven door JK Rowling in samenwerking met John Tiffany en Jack Thorne en is een geweldig succes. Sinds het stuk op 30 juli 2016 in première ging, lokt het volle zalen in het Palace Theatre in de Londense West End. In het toneelstuk draait het allemaal rond Harry’s jongste zoon Albus, die achtervolgd wordt door het verleden van zijn familie en een spannend avontuur beleeft aan de zijde van Scorpius, de zoon van Harry’s oude vijand Draco.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzonder weerfenomeen in Oost-Europa: witte sneeuw kleurt oranje

Bijzonder weerfenomeen in Oost-Europa: witte sneeuw kleurt oranje

https://images1.persgroep.net/rcs/1uKNal7Hx5g7JYdiWD_U9kl15mo/diocontent/120981898/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In verschillende landen in Oost-Europa krijgt de witte sneeuw een oranje tintje. De opmerkelijke sneeuwlandschappen zorgen voor spectaculaire beelden. Op sociale media gaan foto’s rond van toeristen en inwoners uit Rusland, Bulgarije, Oekraïne, Roemenië en Moldavië.

De wit besneeuwde bergen in verschillende landen in Oost-Europa kleuren oranje. Volgens weerkundigen is het zand uit de Sahara door de wind in Oost-Europa terechtgekomen waardoor de sneeuw een andere kleur krijgt. Veel toeristen en inwoners klagen over zand in hun mond.

Het is niet de eerste keer dat dit opmerkelijke natuurfenomeen plaatsvindt. Hoewel het om de vijf jaar voorkomt, zou de hoeveelheid zand dit jaar groter zijn dan anders. Over enkele dagen zal de sneeuw opnieuw een witte kleur krijgen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Webshop ASOS toont kleding vanaf nu op verschillende figuren

Webshop ASOS toont kleding vanaf nu op verschillende figuren

https://images3.persgroep.net/rcs/nDD1dHzNA-IBpG1nQSgD46k6fPA/diocontent/120901591/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Webshop ASOS maakt online winkelen weer een beetje gemakkelijker. Vanaf nu kun je op de webshop een kledingstuk op verschillende lichaamstypes bekijken.

Online winkelen maakt ons leven gemakkelijker. Een nieuwe broek nodig, maar geen tijd om naar de winkel te gaan? Enkele minuten surfen op het web en de nieuwe broek wordt enkele dagen later al thuis geleverd. Maar jammer genoeg hoort daar soms ook wat teleurstelling bij, wanneer je een foute maat kocht bijvoorbeeld.

Het is moeilijk om in te schatten hoe dat kledingstuk dat je online ziet, eruit zal zien wanneer jij het aanhebt. Vooral omdat we nu eenmaal niet allemaal modellen van 180 cm zijn. Maar ASOS maakt online shoppen weer een tikkeltje gemakkelijker. Binnenkort zullen outfits bij hun te zien zijn op verschillende modellen, die allemaal een verschillend figuur hebben. Dat wil dus zeggen dat je bijvoorbeeld dezelfde jurk ook kan zien bij een model dat iets korter is, of iets voller.   (br.hln)


» Reageer (0)
25-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zo krijg je verwaarloosde juwelen weer schoon

Zo krijg je verwaarloosde juwelen weer schoon

https://www.mupload.nl/img/va6yimc.jpg

Zijn jouw juwelen hun glans verloren? Dat lijkt misschien meteen een goed excuus om de volledige juwelier leeg te kopen, maar je kan natuurlijk ook altijd voor een goedkoper alternatief kiezen en jouw juwelenkistje een poetsbeurt geven. Weet je niet hoe je daaraan begint? Wij leggen het je uit!

Parels

Deze felbegeerde witte bolletjes raken jammer genoeg erg snel hun glans kwijt. Daarom is het erg belangrijk dat je ze goed onderhoudt. Wanneer je aan de grote schoonmaak van de parel begint, is het erg belangrijk dat je werkt op een zachte ondergrond, zoals bijvoorbeeld een handdoek. Maak een sopje van warm water met een beetje shampoo en wrijf met een make-up borstel over de parels om ze schoon te maken. Dep schoon met een vochtige doek.

Zilver

Zilver kan gemakkelijk opgepoetst worden met een doekje. Maar is jouw favoriete armband vaal of verkleurd? Doe dan wat (milde) zeep in warm water en maak hem schoon met een zachte doek.

Gebruik bij het schoonmaken van zilver nooit, maar dan ook écht nooit, chemische middelen. Je kan bij hardnekkig vuil ook een zachte tandenborstel gebruiken om je sieraad te poetsen. Spoel je sieraad na de poetsbeurt af en dep het droog met een niet-pluizende doek.

Goud

Geen glans meer te bespeuren op jouw favorieten gouden juweel? Het is allesbehalve leuk. Maar gelukkig is er een oplossing voor. Je kan je goud in een bubbelbad steken. Ja echt, een bubbelbad. Meng een paar druppels zeep met bruiswater en laat je goud hier vijf minuten in liggen. Spoel het daarna af en dep droog met een zachte doek.

Diamanten

Diamanten staan bekend om hun schittering, want dat is nu net wat hun zo bijzonder maakt. Maar door olie, zeep en vuil kan een diamant haar glans kwijtraken. Wie een juweel met een diamant heeft kan dit best een keer per maand schoonmaken. Maak een sopje van milde zeep en poets de diamant met een oude tandenborstel schoon.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee weken zonder suiker en je smaak is gereset

Twee weken zonder suiker en je smaak
is gereset

https://images0.persgroep.net/rcs/e-szwC_p6yW9SSTGQ7ugVdIhIsA/diocontent/105765944/_focus/0.430000/0.160000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Dat gezond en gevarieerd eten belangrijk is, weet intussen iedereen. Ik ging echter een stapje verder en schrapte zoveel mogelijk suikers en bewaarmiddelen uit mijn voeding. Daardoor vóél je je in korte tijd een pak beter. Het is de eerste stap naar je gezondste lichaam ooit.

«In de periode dat ik met een burn-out kampte en mijn lichaam geen energie meer had, heb ik andere, natuurlijke voeding leren te waarderen», zegt Claudia Van Avermaet. «Omdat ik niet wist hoe ik mijn lichaam kon ondersteunen, ben ik zelf gaan experimenteren met recepten en gerechten, ook al ben ik geen keukenprinses. (lacht) Zo schrapte ik suikers en bewaarmiddelen uit mijn dieet, omdat ik er angstaanvallen van kreeg. Intussen ben ik minder strikt omdat het anders niet vol te houden is — zeker niet op restaurant of op vakantie — maar toen ik ziek was, voelde ik dat het een verandering teweegbracht aan mijn lichaam en energiepeil. Het moest immers geen energie meer steken in het afbreken van suikers en e-nummers, en daardoor herstelde ik veel beter. Ik leerde dat hoe meer je afwijkt van natuurlijke voeding, hoe meer moeite je lichaam moet doen om alles te verteren.»

Eenvoud troef

Het stimuleerde Van Avermaet om ortho­moleculaire voeding (natuurvoeding) en sportvoeding te bestuderen. «Voedsel werd mijn medicijn», zegt ze. «Alleen nog natuurlijke ingrediënten gebruiken, vergt misschien een andere manier van koken, maar zodra je het gewend bent, is het heel eenvoudig. Na een paar weken weet je wat (niet) mag en verspil je in de supermarkt ook geen tijd meer met het bestuderen van de etiketten. Ik gebruik ook nooit moeilijk te vinden ingrediënten of ingewikkelde recepten. Ik heb wel mijn smaakpapillen moeten heropvoeden, want als je nauwelijks nog suiker gebruikt, smaakt alles anders. Je kan je smaakpalet simpelweg beïnvloeden door het twee weken vol te houden. Mijn kinderen vonden die ‘speciale’ voeding in het begin ook niet lekker, maar nu hoor ik hen niet meer klagen. Al is het altijd afwachten hoe ze op iets nieuws reageren. Suiker vervang ik zoveel mogelijk door natuurlijke producten. Ik maak dan een gezonde Twix met dadels en zet die op tafel zonder iets te zeggen. Als de stukjes één na één verdwijnen, weet ik dat het goed is. (lacht)»

Gekke hormonen

«Gezond eten is belangrijk om je goed te voelen en energie te krijgen, om je lichaam gezond te houden. Maar je hoeft er geen obsessie van te maken», gaat Claudia verder. «Je mag gerust eens ijs met chocoladesaus eten, zolang je maar geniet van elke hap. Als je iets ‘mag’, is er geen schuldgevoel en grijp je soms nog sneller naar het gezonde alternatief. Toch vermijd je zogenaamde snackaanvallen het best zoveel mogelijk. Een onweerstaanbare trek in zoet of vet kan veroorzaakt worden door ontregelde hormonen. Ghreline — een hormoon dat je eetlust stimuleert — en leptine — dat je lichaam het signaal geeft dat je genoeg hebt — werken samen om je hongergevoel in balans te houden. Stress, te weinig slaap of je menstruatie kunnen je hormonen uit balans brengen, waardoor je zin krijgt in McDonald’s, een donut, Oreo’s of een grote zak M&M’s. Het komt eropaan die snackaanvallen te herkennen en te weten wat gezond is voor je lichaam. Dan zal je er ook beter mee omgaan.»

Voeding met power

Stijve spieren
papaja, donkere chocolade, pijnboompitten, bonen, kurkuma, lijnzaad

Zwakke spieren
banaan, avocado, boerenkool, zalm, zonnebloempitten, saffraan

Spierpijn en krampen
ananas, kersen, amandelen, hazelnoten

Uithoudingsvermogengranaatappel, amandelen, chiazaad, augurken

Immuunsysteemlook, zoete aardappel, boerenkool, wortel, broccoli, champignons, selder, kiwi, mariadistel en honing

Lever en nierenstukje vlees of vis, citrusvruchten, bieten, witlof, artisjokken, quinoa, kamille, kurkuma

Mentale focus
dadels, salie  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het zomeruur? Dat was maar een grapje

Het zomeruur? Dat was maar een grapje

https://images0.persgroep.net/rcs/2oH2w-mJznDPabLpKnxvjjREbR4/diocontent/120940400/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vannacht is de zomertijd ingegaan. Over de halfjaarlijkse uurwissl vloeide al heel wat inkt. In het Europese Parlement vond in februari nog een stemming plaats voor de afschaffing van de zomertijd, maar die poging strandde. De verandering van uur zou slecht zijn voor ons bioritme. Nochtans begon alles als een grap.

De idee van de zomertijd is oud. Heel oud. Het komt uit de koker van Benjamin Franklin, één van de Amerikaanse founding fathers en uitvinder van de bliksemafleider. In 1784 schrijft hij een anonieme lezersbrief naar de ‘Journal de Paris’. Daarin bepleit hij ‘Daylight Saving Time’. Om kaarsen te besparen. Franklin rekent zelfs uit hoeveel. 32.000 ton in de stad Parijs alleen al.

Goed gelachen

De brief is een grap. Maar een idee is geboren. Het wordt ruim een eeuw later ernstig opgepikt door de Londense aannemer William Willett. In 1907 publiceert die de brochure ‘The Waste of Daylight’. Daarin de ondertussen klassieke argumenten pro zomertijd: energiebesparing en aangenaam lange zomeravonden. Over de manier waarop Willett dat wil bereiken, heeft hij heel goed nagedacht. Iets te goed zelfs. Hij stelt voor de vier zondagen van april de klok telkens 20 minuten vooruit te zetten en de vier zondagen van september iedere keer weer 20 minuten achteruit. Er wordt eens goed gelachen. Tot in het Lagerhuis toe. William Willett sterft in 1915. Een jaar te vroeg.

In 1916 is de uitputtingsoorlog op het Europese continent twee jaar bezig. Duitsland begint te lijden onder de Geallieerde blokkade. Energie en grondstoffen besparen is de boodschap. In de regering van de Keizer herinnert de slimste zich het boekje van Willett. Op 30 april voeren de Duitsers thuis en in de bezette gebieden - ook het grootste deel van ons land dus - de zomertijd in. Voor onze voorvaderen is dat een kleine revolutie. Tot 1892 hadden we niet eens één tijd, laat staan zomer- of wintertijd. Iedereen gebruikte de “plaatselijke tijd”, meestal die van een grote stad in de buurt. Nogal lastig om de treinen stipt te laten rijden. De wet van 28 april 1892 nam daarom de tijd van Greenwich aan als wettelijke tijd in heel België. Die maatregel betekende op dat moment eigenlijk een beetje permanent ‘zomeruur’. Want de tijd van Greenwich - tegenwoordig gecoördineerde wereldtijd of UTC geheten - loopt in onze contreien zo’n 35 minuten voor op de zonnetijd. In vergelijking met wat we vandaag kennen, is die tijd van Greenwich ons huidige winteruur min één uur.

Petroleumcrisis

Het door de oorlogvoerende Duitsers ingevoerde idee overleeft hun nederlaag in 1918. Wonderwel zelfs. Veel Europese landen - ook België - verzetten tijdens het interbellum twee keer per jaar de klok. Maar ieder doet dat wanneer het hem goed uitkomt. In ons land meestal in april en oktober. De Belgische wintertijd is dan nog altijd de tijd van Greenwich, in de zomer komt daar één uur bij. In 1940 vindt de uurwissel om mobilisatieredenen al in februari plaats. Wanneer de Duitsers ons land in mei onder de voet lopen, is het hier dus al zomertijd. Maar nog altijd één uur vroeger dan in Berlijn. Hitler zet alle klokken gelijk. Op zijn uurwerk natuurlijk. Voortaan is wintertijd Greenwich + 1 uur, in de zomer komt er twee uur bij. Zoals vandaag dus.

Die zomertijd gaat wél samen met het nazisme ten onder. Vanaf 1946 is het definitief en voor lange tijd gedaan met “die erfenis van den Duits”. Zomer en winter: zelfde uur, namelijk Greenwich + 1. Slechts drie Europese landen behouden een uurwissel: Groot-Brittannië, Ierland en Italië. Het idee komt pas terug boven water tijdens de petroleumcrisis van 1974. Een raadgever rekent de Franse president Giscard d’Estaing voor dat Frankrijk 300.000 ton petroleum kan besparen. In 1976 voert Parijs van 28 maart tot 26 september de zomertijd in. Giscard die Europees veel in de pap te brokkelen heeft, wil zoveel mogelijk landen mee. België volgt al in 1977. De zomertijd wordt hier op 3 april om 2 uur ’s nachts plechtig ingesteld aan de Zimmertoren in Lier. De BRT zendt die festiviteiten uit alsof het de maanlanding betreft.

Slecht uitgeslapen

De Fransen zouden natuurlijk de Fransen niet zijn, indien ze ook niet zouden tegenstribbelen bij een verandering. In 1976 al, stelt een kinderarts uit het ziekenhuis van Libourne vast dat hij massa’s hopeloze moeders en slecht uitgeslapen kinderen over de vloer krijgt. Door het superhete weer die legendarische zomer? Nee. Door het zomeruur, besluit de brave dokter Boris Sandler. Zijn stukje in een artsenblaadje legt de basis voor De Vereniging Tegen Het Zomeruur. Sandler wordt zo de eerste voortrekker in de strijd tegen de uurwissel. Die barst eind jaren tachtig van vorige eeuw pas echt los wanneer de groenen er zich mee bemoeien en kende vele veldslagen. In het Europese Parlement vond in februari nog een stemming plaats voor de afschaffing van de zomertijd, maar die strandde. Het was de zoveelste poging in de rij. Maar zeker niet de laatste.

Behoorlijk wat verspilde energie voor iets dat begon als een grap. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoera, klok is weer uur vooruitgeschoven ondanks verzet

Hoera, klok is weer uur vooruitgeschoven ondanks verzet

https://images4.persgroep.net/rcs/v_d-3Rij-NFrM1YYo9wgtNvZ98U/diocontent/120933419/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een poging in het Europees parlement om het halfjaarlijks spelen met de klok, met name overschakeling naar zomer- en winteruur, stop te zetten, is vorige maand gestrand. Derhalve zijn we zondag om 2 uur weer overgeschakeld naar het zomeruur, een uur vooruit dus, zodat we uitkomen op standaardtijd GMT+2 (of de wereldtijd plus 2 uur). 

Het doel van de zomer- en wintertijd, die België sinds 1977 toepast, is energiebesparing, want er kan langer van het daglicht genoten worden. Tegenstanders voeren onder meer aan dat het gegoochel met de klok het bioritme verstoort, wat zeer nefast kan zijn voor kwetsbaren in onze samenleving.

In februari had een coalitie van Europarlementsleden uit verschillende politieke partijen een resolutie op de agenda van het Europees Parlement gezet. Die drong erop aan dat de Commissie de Europese richtlijn over de zomertijd zou aanpassen en een einde zou maken aan de halfjaarlijkse uurwijziging. Maar de oproep tot stopzetting van de uurwijziging wijzigde in een verzoek aan de Commissie om de voor- en nadelen af te wegen op basis van de beschikbare wetenschappelijke input. (br.hln)


» Reageer (0)
24-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 interieurtrends uit de jaren 50 die een comeback maken

5 interieurtrends uit de jaren 50 die een comeback maken

https://images2.persgroep.net/rcs/hMdaHa5s82DIIsukRkrNWsUvzCs/diocontent/120530820/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Interieur met een vleugje nostalgie wint al langer aan populariteit. Specifiek doet alles uit de jaren vijftig het nu weer goed. Deze 5 retrotrends zien we overal terugkeren.

1. Massief hout

Houten buffetkasten, stoelen en zelfs muren; in de jaren 50 was massief donker hout in huis een grote trend. En ook nu geeft hout je interieur een warme en gezellige upgrade. Subtiel hoeft dat trouwens niet te zijn. Denk wandkasten van donker dennenhout, de keukenkasten en aanrecht bezet met hout of een lange commode waarop je een paar tijdschriften en kleurrijke vaasjes etaleert. Veel moet dat gelukkig niet kosten. Antiekwinkels en tweedehandszaken als de Kringwinkel bulken van de houten kasten en bijzettafels voor geen geld.

2. Een woonkamer die lager ligt

De ‘gezonken woonkamer’ zag het levenslicht in de jaren 20, maar werd in de jaren 50 dankzij de Fins-Amerikaanse architect Eero Saarinen razend populair. Toen vaak volledig bedekt met vast tapijt, met de zetels in dezelfde kleur. Anno 2018 leeft de trend weer helemaal op. Al moet je er wel rekening mee houden dat zo’n lager liggende woonkamer absoluut niet kindvriendelijk is.

3. Plastieken designstoelen

In bijna elk interieur pronken tegenwoordig al dan niet neppe plastieken designstoelen van bijvoorbeeld Vitra Eames. Maar wist je dat die dateren uit de jaren 50 en toen ook al in ieders huis stonden? Zeker in combinatie met veel hout, zorgen de luchtige plastieken stoelen voor een fris accent. Dankzij de minimalistische Scandinavische interieurtrend kiest bijna iedereen nu voor witte exemplaren, maar in de jaren 50 durfden ze meer kleur aan. Leuk is om allemaal verschillende stoelen in andere kleuren rond je eettafel te hebben staan.

4. Breezeblocks

Breezeblocks worden in het Nederlands ook wel ‘windblokken’ genoemd, wat letterlijk betonblokken zijn met twee rechthoeken in uitgesneden. De blokken die in de jaren 50 en 60 erg populair waren, hadden echter heel wat mooiere vormen. Ze werden vaak gebruikt om een tussenmuur van te maken in de grote open ruimtes binnen of buiten in de tuin. Door de uitsnijdingen laten ze hele mooie schaduwen achter als de zon erop schijnt en ze voelen ook minder statisch en massief aan dan een gesloten muur.

5. Behang met print

Je oma en opa hebben vast wel een bloemenmuur in huis, en het is dat soort behang dat nu terug zijn comeback maakt. Duidelijk vintage geïnspireerd, in warme en niet te felle kleuren en hoe drukker hoe beter. Ook abstracte en herhalende vormen doen het goed. Het lijkt op het eerste zicht misschien nogal heftig, maar eigenlijk is behang net een hele makkelijke en betaalbare manier om je interieur in één klap te veranderen. Je hoeft natuurlijk ook helemaal niet heel je woonst te behangen, je kunt even goed voor een kleine muur kiezen of een deur om gewoon een origineel speels accent toe te voegen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gucci verkoopt rubberen tas van 750 euro: “Precies een wasmand”

Gucci verkoopt rubberen tas van 750 euro: “Precies een wasmand”

https://images0.persgroep.net/rcs/MG3R9W6crGoz8VKyZ82aCxxUIHY/diocontent/120803246/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

750 euro voor een handtas is veel geld, maar wanneer je bij Gucci gaat winkelen weet je dat je gemakkelijk zo’n bedrag mag neertellen. Al komt de nieuwste creatie van het Italiaans modehuis veel mensen bekend voor, het doet denken aan een simpele wasmand. 

Balenciaga deed het al: 2.000 euro vragen voor een tas die leek alsof je hem mee had genomen uit Ikea. Celine vroeg al eens zonder schaamte 480 euro voor een plastiek zakje. En het lijkt nu alsof ook Gucci mee op de kar springt met hun laatste nieuwe tas. 

De nieuwe rubberen tassen zijn beschikbaar in vier verschillende kleuren: zwart, mosterdgeel, roze en rood. Op elk exemplaar staat in het groot de naam gedrukt zoals we van het merk gewoon zijn. Alleen doet deze tas heel hard denken aan een stuk meubilair dat niet meteen in gedachten komt als erg modieus, een wasmand. Een erg dure wasmand dan nog, want voor deze Gucci tas betaal je zo’n 750 euro.  (br;hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bizarre Italiaanse macrobiotische sekte blootgelegd: “Niet te veel lachen, geen internet en rechts uit bed stappen”

Bizarre Italiaanse macrobiotische sekte blootgelegd: “Niet te veel lachen, geen internet en rechts uit bed stappen”

https://images3.persgroep.net/rcs/TIdAllOoBIxjAne1lQXg5rtiNwU/diocontent/120863105/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Overdreven lachen, sporten en op het internet zitten waren uit den boze in de Italiaanse macrobiotieksekte van Mario Pianesi (73), een invloedrijke zakenman/goeroe. Pianesi is een van vier verdachten die het Italiaanse gerecht al sinds 2013 in het vizier had. Vorige week kon de sekte, en de bizarre gewoontes ervan, worden ontmaskerd.

Leden die uit de sekte konden ontsnappen, getuigen over hoe ze geleidelijk aan de controle over hun eigen leven verloren door ouderwetse regels en subtiele manipulatie van Pianesi. Hij wordt ervan verdacht slaven te hebben gemaakt van leden door hun dieet strikt te controleren, hen contact met de buitenwereld te verbieden en hen gratis of voor een habbekrats te laten werken. Hij riskeert ook vervolging voor belastingontduiking.

In 2013 stapte een jonge vrouw, wier gewicht gezakt was tot nog amper 35 kg, naar de politie. Ze zei dat Pianesi haar had beloofd dat zijn Ma-Pi-dieet haar zou genezen. Het begin van het jarenlange onderzoek naar de sekteleider.

Zes mensen dienden intussen een klacht in en vorige week lieten er nog twee anderen van zich horen. Volgens speurder Carlo Pinto zouden er “nóg honderden” slachtoffers kunnen zijn, die “nog altijd onder invloed staan van de sekte”. Sommigen zitten al meer dan twintig jaar in de sekte.

Mirakeldieet

Pianesi gebruikte zijn charisma om mensen ervan te overtuigen dat hij met zijn mirakeldieet virussen en ziektes als HIV, kanker en diabetes kon genezen. De goeroe legde bizarre regels op. Vrouwen mochten geen korte rokjes of make-up dragen en mochten zich niet wassen als ze menstrueerden. Uit het bed stappen moest langs rechts gebeuren. Haar of nagels knippen mocht niet op dinsdag of op donderdag. Vrouwen die hun man verlieten, werden vergeleken met hoeren.

Vanda Secondino was zo’n sektelid. Ze kwam er al bij in 1989. “Zieken vroegen eerst hulp met hun voeding”, zegt ze. “Daarna begonnen we advies te vragen over alle aspecten van ons leven. Zo verloren we zelf macht die hij meer en meer won. We geloofden dat we zelf niet in staat waren om ons eigen leven te regelen.”

Pianesi, afkomstig uit Albanië, ontdekte de macrobiotiek van de Japanse filosoof George Ohsawa toen hij zelf ziek werd tijdens zijn legerdienst. Hij zag de positieve impact op zijn eigen lichaam en begon in de jaren 80 met een eerste “kliniek” in Sforzacosta. Hij zette zich af tegen echte artsen die hij naar verluidt moordenaars noemde. Pianesi bouwde een imperium uit van 85 macrobiotiekwinkels en -restaurants in Italië en won vele zielen voor zich.

Ontmoeting paus

Zijn dieet Ma-Pi kreeg wetenschappelijke steun. Hij is ereburger van twaalf gemeentes in Italië en daarbuiten. In 2016 ontmoette hij zelfs paus Francis, samen met zijn tweede vrouw, Loredana Volpi, naar wie ook een onderzoek loopt. Pianesi had in het verleden zwaar afgegeven op de katholieke kerk en zijn volgelingen namen hem zijn ontmoeting met de paus dan ook zeer kwalijk.

Toch bleef hij enorm populair. Zodanig zelfs dat de bewoners van Macerata de nieuwe onthullingen nauwelijks kunnen geloven. Een lokale krant omschreef Pianesi als een Jekyll & Hyde-figuur. Die journalist meent dat vele medewerkers in Pianesi’s restaurants niet uitgebuit werden en dat het mogelijk wél het geval was met andere lagen binnen de organisatie.

Investering van 160.000 euro

Vanda Secondino beweert dat Pianesi oorspronkelijk het dieet van Ohsawa overnam, maar dat daarna compleet veranderde. Ze leed aan bloedarmoede en angstaanvallen. Ze kreeg naar eigen zeggen aanvankelijk “veel liefde en aandacht” van de sekte. “Ik was nog maar 26, had een gebroken relatie met mijn familie en bezat nauwelijks zelfvertrouwen”, zegt ze. Haar man Mauro Garbuglia, die een goedaardige hersentumor had, ontmoette ze binnen de sekte. Het koppel runde een van de restaurants, waar ze zelf zo’n 160.000 euro instaken. Pas in 2012 hadden Vanda Secondino, haar man en hun twee zonen door dat “er iets fout zat” en stapten ze uit de sekte. “Ik zag dat de ziekte van sommigen door het dieet verergerde en dat ze zich meer en meer terugtrokken. Kinderen die grootgebracht werden met het dieet, kwamen in het ziekenhuis terecht door allerlei tekorten, terwijl hun ouders niet mochten zeggen dat ze het dieet van Pianesi volgden.”  (br.hln)


» Reageer (0)
23-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekendtip: shop meer dan 30 bekende merken met kortingen tot 75%

Weekendtip: shop meer dan 30 bekende merken met kortingen tot 75%

https://images4.persgroep.net/rcs/Ltv5-RePqqTT9udLbfLpWu5ThBM/diocontent/120801078/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Koopjesjagers moeten niet wachten tot de solden om hun slag te slaan, want dit weekend shop je in Gent meer dan 30 grote merken aan outletprijzen. In Flanders Expo vindt dan de vierde editie van de Grand Depot Outlet plaats.

Na eerdere edities in Antwerpen en Mechelen, strijkt Grand Depot Outlet deze keer neer in Gent. Het pop-up outletconcept, deze keer ruim 9000m² groot, biedt koopjes met kortingen tot 75% in zes verschillende shops. Je zult er onder andere items van bekende merken als Jbc, Supertrash, Frida, O’Rèn Official, Nike, Asics, Salt & Pepper, Point Virgule en Brabantia kunnen shoppen. Niet alleen fashionista’s komen er kortom aan hun trekken, maar ook wie houdt van deco en sport zal er zijn gading vinden.

Goed Gevoel Ladies Fair

Sowieso is Flanders Expo op 23, 24 en 25 maart de place to be voor shopaholics. Naast Grand Depot Outlet vind je er dat weekend namelijk ook de Goed Gevoel Ladies Fair. Wie dus zin heeft om beide events te combineren, bevindt zich al meteen op de juiste locatie.

Tickets voor het shoppingwalhalla kosten € 5 en zijn beschikbaar aan de kassa en online. Kinderen onder 12 jaar genieten van gratis inkom. Tickets voor de Goed Gevoel Ladies Fair kosten € 13 online en € 15 aan de kassa. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook al geprobeerd? Kokosolie in je koffie

Ook al geprobeerd? Kokosolie in je koffie

https://www.mupload.nl/img/shzn68m.jpg

Kokosolie moet tegenwoordig één van de populairste voedingsmiddelen zijn. Het goedje schopte het - niet zo onverwacht - tot quasi ieder Belgisch keukenkastje nadat bleek dat het niet alleen goed is om mee te koken, maar ook voor je huid en je haar. Maar wist je dat het tegenwoordig ook hip is om het in je koffie te doen?

Feit: kokosolie is nu eenmaal multi-inzetbaar. Van de kookpan tot een haarmaskertje of een DIY make-upremover: je kan er ontzettend veel mee. Maar dat je ook een scheutje in dat bakje troost kan doen, is nieuw voor ons.

De combinatie koffie-kokosolie (kokoffie?) zou volgens de fans een waar wondermiddeltje zijn. Zo zou het helpen om het hongergevoel te onderdrukken, ons metabolisme een boost te geven, en met meer energie de dag tegemoet te gaan.

Volgens anderen is kokosolie dan weer helemaal niet zo gezond als beweerd wordt, omwille van de verzadigde vetten, en is een kopje koffie met kokosolie dan ook alleen maar een bron van extra calorieën, zonder veel voordeel. Wij houden het dan ook eerder op een scheutje melk. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Raadsel opgelost: vreemde mini-mummie is dan toch geen alien

Raadsel opgelost: vreemde mini-mummie is dan toch geen alien

https://images1.persgroep.net/rcs/pq6f-gXCBoIi6bO-Xgrsm8RzUsQ/diocontent/120815638/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De herkomst van een raadselachtige mini-mummie uit Chili, die door velen als een buitenaards wezentje werd gezien, is bekend. Het piepkleine, slechts 15 centimeter lange gemummificeerde skelet met vreemd uitgerekte schedel en grote oogkassen is menselijk, vrouwelijk om precies te zijn. Dat staat vast na vijf jaar intensief DNA-onderzoek en vergelijking met het genoom van chimpansee en resusaap.

De ontdekking in een verlaten, gortdroog en heet oord in de Chileense Atacama-woestijn baarde in 2003 wereldwijd opzien. Er werd zelfs een documentaire gewijd aan het alientje, dat Ata werd gedoopt naar de vindplaats. De film is nu definitief sciencefiction. In werkelijkheid had de kleine gemuteerde meid, die vermoedelijk een jaar of veertig geleden veel te vroeg werd geboren, een reeks genetische afwijkingen, die onder meer leidden tot misvorming van de schedel.

Californische wetenschappers hebben dat in het vakblad Genome Research beschreven. Van veel van de aangetoonde gendefecten was bekend dat ze een rol speelden bij dwerggroei, verkromming van de ruggengraat (scoliose) en deformatie van spieren en botten. Andere geconstateerde mutaties waren wel in verband gebracht met het ontstaan van bepaalde ziektebeelden maar nog niet met dit soort ontwikkelingsstoornissen.

Bij het eerste onderzoek viel meteen op dat Ata tien in plaats van twaalf paar ribben had en dat sommige skeletdelen van een zes- of zevenjarig kind leken. Zou het kunnen dat zij ondanks alle misvormingen zo lang heeft geleefd? Nee, zeggen de specialisten dankzij het uit een rib gehaald erfelijk materiaal. Ata was een foetus en leed aan een zeldzame ziekte die botten snel doet verouderen. (br.hln)


» Reageer (0)
22-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lichten doven zaterdag opnieuw wereldwijd voor ‘Earth Hour’

Lichten doven zaterdag opnieuw wereldwijd voor ‘Earth Hour’

https://images0.persgroep.net/rcs/zzocYaSyn6W6ETp1qLln_HWmKNc/diocontent/64727894/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Van het Empire State Building tot de piramides in Egypte, zaterdagnacht doven monumenten over de hele wereld opnieuw het licht voor een nieuwe editie van ‘Earth hour’. 

Bedoeling is te mobiliseren tegen de klimaatverandering. In eigen land engageert onder meer de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB zich. Het Atomium staat voor het eerst niet op lijst van deelnemers.

‘Earth Hour’ werd in 2007 gelanceerd in Sydney, op initiatief van WWF. Ondertussen nemen meer dan 180 landen deel aan het initiatief, dat de bevolking wil sensibiliseren tegen de verandering van het klimaat, zeker nu de afgelopen drie jaren de warmste ooit bleken.

Om 20.30 uur lokale tijd doven honderden monumenten wereldwijd een uur lang de lichten. Onder meer de Eiffeltoren, de Opera van Sydney, de Big Ben, het Kremlin, de Akropolis, de wolkenkrabber in Hong Kong, de Burj Khalifa in Dubaï, de Sint-Pietersbasiliek, de Niagarawatervallen en het beeld van Christus de Verlosser in Rio De Janeiro doen een uur het lang licht uit. Het Atomium in Brussel neemt dit jaar niet deel aan Earth Hour, omdat er een concert gepland staat voor 50 jaar Expo ’58.

‘Earth Hour’ gaat dit jaar over meer dan de opwarming van de aarde. De initiatiefnemers willen ook mobiliseren voor behoud van natuur en biodiversiteit. Momenteel komt in Colombia een team van experten van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) samen om een stand van zaken op te maken van de fauna, flora en bodems. 

Volgens het IPBES wordt de aarde geconfronteerd met een “massale uitsterving” van soorten, de eerste sinds de verdwijning van de dinosaurus ongeveer 65 miljoen jaar geleden en de vijfde op 500 miljoen jaar tijd.

“De natuur gaat op alarmerende wijze achteruit. Dat is even dringend en primordiaal als de strijd tegen de opwarming van het klimaat”, zegt Marco Lambertini, secretaris-generaal van WWF. “Dat is waarom we het initiatief gebruiken om de biodiversiteit onder de aandacht te brengen.”

In België verspreidde WWF in aanloop naar Earth Hour een cartoon met een politieke boodschap waarin de organisatie oproept biodiversiteit op te nemen in de klimaatplannen. WWF verspreidde daarnaast een feestkit; een pakket om een low-impactfeestje te vieren.

Ook in België nemen heel wat steden en gemeenten deel: onder meer in Brussel, Antwerpen en Mechelen gaat op verschillend plaatsen het licht zaterdag uit. De Brusselse MIVB dimt de lichten in 38 metro- en premetrostations tussen 20.30 en 21.30 uur. Dat is goed voor een energiebesparing van 1.000 KWh, of het equivalent van twee tot drie maanden elektriciteitsverbruik van een Brussels gezin. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uniek Herculesbeeld ontdekt op archeologische site in Namen

Uniek Herculesbeeld ontdekt op archeologische site in Namen

https://images0.persgroep.net/rcs/r0XkvZqaX2eCocZDqKAKkLZezLo/diocontent/120813142/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een beschilderd pleisteren beeld van de antieke god Hercules is dinsdag door een archeoloog aan de oppervlakte gebracht op de site van Grognon in de provincie Namen. Op deze site wordt later een parking voor 600 auto’s gebouwd. Er zijn eerder ook al belangrijke archeologische vondsten gedaan.

Het beeld, aangetroffen in de ruïne van een kelder, is een unieke vondst in ons land. “Het is een klassieke afbeelding van Hercules die tegen een boomstam leunt, een knots vast heeft en een dierenhuid draagt van de leeuw van Nemea”, zegt archeoloog Ralph Vanmechelen. “Het beeld is fragiel, maar toch in goede staat. Het dateert uit de derde eeuw na Christus en is 18 centimeter groot.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Mijn mes doet het nog goed”: kaartje opgedoken met griezelige boodschap die Jack The Ripper geschreven zou hebben net voor laatste moord

“Mijn mes doet het nog goed”: kaartje opgedoken met griezelige boodschap die Jack The Ripper geschreven zou hebben net voor laatste moord

https://images3.persgroep.net/rcs/9g9_sy_GhlUgazSciA5mB1I11ZU/diocontent/120788482/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Er is een postkaart opgedoken die de illustere seriemoordenaar Jack The Ripper geschreven zou hebben naar de politie van Londen in 1888, enkele dagen voor zijn laatste slachtpartij. In de griezelige boodschap waarschuwt hij dat er een nieuwe moord aankomt. Enkele dagen later bracht hij de Ierse prostituee Mary Kelly om het leven. In wat een van zijn gruwelijkste moorden zou zijn.

De kaart werd naar het politiebureau van Ealing in het westen van Londen gestuurd en kwam zo in het dossier rond Jack The Ripper terecht. Huidige eigenares is Doreen Hall (80) uit Folkestone. Haar overleden echtgenoot was officier bij de Metropolitan Police en kreeg het kaartje in 1966 in handen, toen hij met pensioen ging. Hall vindt de tijd nu gekomen om het macabere stukje geschiedenis te verkopen. “Het is een vreemd gevoel om de kaart vast te houden. Ze is ook vastgehouden door Jack The Ripper 130 jaar geleden. Een griezelige gedachte”, zegt ze.

Veilinghuis

De kaart zal geveild worden door veilinghuis Grand Auctions. Dat nam volgens de Britse krant The Daily Mail enkele gerespecteerde Jack The Ripper-experts onder de arm om de authenticiteit van de kaart te controleren. En het resultaat was positief. “De verkoopster nam contact met ons op en beweerde dat ze een postkaart had van Jack The Ripper”, aldus Jonathan Riley van Grand Auctions. “Aanvankelijk moest ik een lach onderdrukken, want het zou niet de eerste keer zijn dat iemand zoiets beweert. Maar toen vertelde ze me hoe ze eraan was gekomen.”

“Haar man had bij de Metropolitan Police gewerkt en toen de zaak rond The Ripper officieel werd gesloten in 1966 kreeg hij de kaart in handen. Hij bewaarde ze al die tijd in een lade in zijn huis. Enige tijd geleden overleed de man en toen kwam de kaart weer naar boven. We hebben het Jack The Ripper Museum in Londen gecontacteerd en de geschiedkundige vereniging The Whitechapel Society. Onder meer Stewart Evans, de auteur van een boek over brieven van Jack The Ripper.”

Op de kaart staat een griezelige boodschap te lezen: “Pas op, er zijn twee vrouwen die ik wil. Ze zijn lage vrouwen. En ik zal hen krijgen. Mijn mes doet het nog goed. Het is een mes van een student. … Ik ben Jack The Ripper.”

Verminkt

Op de ochtend van 9 november 1888 ontdekte iemand die de huur kwam innen bij Mary Kelly het verminkte lichaam van de prostituee op bed. Haar keel was doorgesneden tot op haar ruggengraat, de organen waren verwijderd en haar hart was verdwenen. De muren waren bedekt met bloedspatten en er lag een hoop menselijk vlees op het nachtkastje. De vrouw woonde in Miller’s Court, Whitechapel. Het zou de laatste moord zijn van Jack The Ripper.

In totaal bracht de seriedoder zeker 5 vrouwen om het leven tussen augustus en november 1888. De moorden gebeurden allemaal op een gelijkaardige manier in de wijk Whitechapel. De dader werd nooit gevonden, maar de politie vermoedde dat het een slager was. Op basis van de manier waarop de vrouwen aan hun einde kwamen en de plaats, dokken waar vlees werd verhandeld. Intussen is er een eindeloze reeks hypothesen ontstaan over wie de moordenaar was. Maar niemand kon tot nog toe sluitend bewijs leveren over zijn identiteit.

Interesse

Volgens Riley is het de eerste keer dat er een kaart of brief van de moordenaar te koop wordt aangeboden die van de politie afkomstig is. Volgens de man was het moeilijk om er een prijs op te plakken. Er zou nu al flink wat interesse zijn. Zeker uit de Verenigde Staten, waar de mythe van de seriedoder nog volop leeft. Een Amerikaanse tv-zender maakt zelfs een documentaire rond de veiling. Die zou deze zomer worden uitgezonden.

De veiling vindt plaats op 30 november. De instelprijs voor de kaart is 900 pond of 1.030 euro.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karen ligt twee jaar na de aanslagen nog steeds in het ziekenhuis: “Niemand van de politiek kwam me ooit bezoeken”

Karen ligt twee jaar na de aanslagen nog steeds in het ziekenhuis: “Niemand van de politiek kwam me ooit bezoeken”

https://images2.persgroep.net/rcs/taxz21B7lDckbPhtZE_9CsoLiHQ/diocontent/120788864/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Karen Northshield stond op 22 maart 2016 aan te schuiven op de luchthaven van Zaventem om in te checken voor haar vlucht naar de VS. De Belgisch-Amerikaanse stond vlak in de buurt toen de eerste bom afging. Ze raakte zwaargewond en ligt twee jaar na de aanslagen nog steeds in het ziekenhuis.

Karen was zo zwaargewond dat de dokters vreesden dat ze het niet zou halen, maar ze overleefde de aanslag. Gisteren gingen koning Filip en koningin Mathilde bij haar op bezoek.

“Ik stond heel dicht bij de dader, maar dat kon ik niet weten”, vertelt ze aan VRTNWS. “Ik ben zwaar geraakt door de bom, ik had een hele sterke geur in mijn neus, alles werd zwart. Ik ben als laatste geëvacueerd op die plaats, daarna heb ik nog een uur gevochten op de stoep voor ik naar een andere plaats werd overgebracht. Daar heb ik dan ook nog een uurtje gewacht en dan ben ik buiten bewustzijn geraakt. Pas enkele weken later ben ik in het ziekenhuis weer bij bewustzijn gekomen.”

In de steek gelaten door politiek

“In het algemeen ben ik stabiel, maar ik heb nog altijd een infectie in mijn bot. Dat is de grootste reden waarom ik nog in het ziekenhuis lig. Ik heb ook enkele verwondingen waar ik de rest van mijn leven moet mee leren leven. Gehoorverlies, tinitus, mijn maag is weg en mijn hele linkerbeen is ontploft door de bom. Een stuk van mijn heup is weg.”

Karen voelt zich in de steek gelaten door de overheid. “Niemand van de overheid of de politiek heeft mij in die twee jaar een bezoekje gebracht. De premier is wel gekomen, maar slechts nadat ik hem zelf heb uitgenodigd. Ook de koning is nooit geweest, tot gisteren. Toen brachten koning Filip en koningin Mathilde een bezoek aan Karen. 

Het volledige interview met Karen Northshield kan je vanavond bekijken in ‘Terzake’ om 20 uur op Canvas. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je zelfs bij deze eerste lentezon zonnecrème moet smeren

Waarom je zelfs bij deze eerste lentezon zonnecrème moet smeren

https://images4.persgroep.net/rcs/LRmyjeVpDBaY4t4OF66C99GflJM/diocontent/120755684/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het kan beter wat die lentetemperaturen rond eind maart betreft, maar om het positief te bekijken komt het zonnetje vandaag toch al tenminste piepen. Zonnen zul je niet doen, maar wist je dat je ook nu al zonnecrème moet smeren? Wij leggen uit waarom.

“Zonlicht geeft ultraviolet A (UVA) en ultraviolet B (UVB)-stralen af,” legde dermatologe dr. Ria Willemsen ons eerder al uit. “Teveel van die straling veroorzaakt kanker, wat het grootste gevaar is. Maar daarnaast doet UVA de huid ook verouderen, en zorgt het voor rimpels en ouderdomsvlekken. Wat veel mensen niet weten is dat de zon ook schadelijke UV-stralen afgeeft in winter én dat die ook door glas komen. Wie aan het raam zit in de winter of lente beschadigt dus ook zijn huid. UVB-straling komt niet door glas heen. Dat type straling is wel de grootste oorzaak van zonnebrand,” aldus Willemsen.

Smeren achter glas

Achter glas kan je dus niet bruin worden of verbranden. Maar om jezelf te beschermen tegen huidkanker, én ook tegen rimpels en ouderdomsvlekken, smeer je dus best ook achter glas je velletje in met zonnecrème. Het mag dan wel minder gevaarlijk zijn dan rechtstreeks aan zonlicht worden blootgesteld, helemaal veilig is het toch niet. “De meeste mensen denken dat het niet nodig is zich te beschermen tegen de zon als ze in de auto zitten, maar het tegendeel is waar. Vooral de achterruit en zijruiten zijn gevaarlijk”, waarschuwt ook de Amerikaanse dermatoloog Dennis Kim. Getinte ruiten of zonneschermen kunnen de straling wel grotendeels tegenhouden.  (br.hln)


» Reageer (0)
21-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes jaar na eerste waarneming: ook in Ardennen bijt wolf schaap dood

Zes jaar na eerste waarneming: ook in Ardennen bijt wolf schaap dood

https://images4.persgroep.net/rcs/iKpZcr8kOebtF8zHZIdmrAWZOCY/diocontent/120696569/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Nederland heeft alweer een nieuwe wolf. En nu blijkt dat ook in Wallonië twee weken geleden al een wolf werd gespot. Het roofdier liet er zijn handtekening achter en doodde een schaap, op dezelfde wijze als in Meerhout, Bree en Rotem (Dilsen-Stokkem).

In de nacht van 4 op 5 maart doolde een wolf rond in het Waalse dorpje Bérismenil, een deelgemeente van La Roche-en-Ardenne. Het dier doodde er één schaap: de bijtsporen waren dezelfde als de sporen die ook in Meerhout, Bree en Rotem werden waargenomen. Réseau Loup, de Waalse tegenhanger van het Vlaamse meldpunt ‘Welkom Wolf’, voert het onderzoek. Het karkas is naar de Universiteit van Luik gebracht. “Maar zelfs als er geen wolven-DNA wordt gevonden, dan nog zijn wij overtuigd dat hier een wolf aan het werk was”, zegt Jan Loos van Landschap vzw. “De gelijkenis met de drie gevallen in Vlaanderen is té groot.” Wie het dier hoopt te spotten, is eraan voor de moeite. Volgens Loos is de wolf zo goed als zeker het land uit.

Na de waarneming van een wolf in Gedinne in augustus 2011, is dit de tweede zekere waarneming van een wolf in Wallonië. In de periode daartussen waren er nog meerdere meldingen, onder meer in de ruime buurt van La Roche-en-Ardenne, maar nooit werd een zo overtuigend bewijs geleverd als hier in Bérismenil.

Op Facebook geeft Hilde Vervaecke een gedetailleerd verslag. Het schaap werd dood gevonden op haar domein. "Ons schaap Ella lag achteraan in de weide, met enkele bloedpunten in de nek, afgevreten ribben en een lege buikholte. Op de rest van haar lichaam waren er geen bijtsporen. Haar maaginhoud lag wat verder [...]. We denken dat het een wolf was. Haar lam van drie weken oud bleef ongedeerd. Dat lag allicht binnen in de stal bij de rest van de groep. De sporen – 10 centimeter  groot - die we nog in de smeltende sneeuw vonden, toonden mooi hoe het dier had gelopen op de weide ernaast en waar het over de omheining was gesprongen. [...] Er waren ook kleinere sporen, in de wei en rond het karkas [...] In de buurt werd geen loslopende hond gezien.”

Ook in Nederland is ter hoogte van Drenthe de voorbije dagen weer een wolf opgedoken. De vzw Landschap organiseert momenteel in Vlaanderen in het kader van de campagne welkomwolf.be een reeks van 17 infoavonden over het fenomeen wolf.
 (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een spons, snijplank of oude kruiden: 7 dingen die je niet mag bijhouden in je keuken

Een spons, snijplank of oude kruiden: 7 dingen die je niet mag bijhouden in je keuken

https://images3.persgroep.net/rcs/8Vu2eKVNrmjB--3EUyBIY2X_-zE/diocontent/120681954/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Is die kip nog goed? Zou ik die snijplank met talloze krassen niet stilaan de deur wijzen? Orde houden in de keuken is vaak niet simpel. Maar toch zijn er enkele zaken waar je echt rekening mee moet houden. Om hygiënische redenen of gewoon omdat het je leven stukken gemakkelijker zal maken!

1. Vervang je spons

Ironisch genoeg, gebruik je hem om borden en bestek schoon te maken, maar een spons zelf schoon houden is erg moeilijk. Hem koken of in de microgolfoven steken om van bacteriën af te komen is misschien een optie maar is niet genoeg. In sponsjes zitten vele gaatjes, en daarin verstoppen talloze bacteriën zich. Daarom is het belangrijk om die spons vaak genoeg te vervangen. Nog beter? Gebruik een washandje in plaats van een spons. Deze kan je makkelijker wassen, bacteriën hebben minder gemakkelijk vrij spel, het is goed voor het milieu én de portemonnee.

2. Zeg nee tegen restjes waarvan je niet meer weet wanneer je ze klaarmaakte

We maken het allemaal mee. Je komt thuis na een lange werkdag en trekt met rammelende maag die frigo deur open. Tot jouw grote spijt ben je gisteren inkopen vergeten doen en vind je alleen nog een restje van eergisteren, of was het nu toch vorige week? De keuze die je nu moet maken? Smijt het weg en bestel een pizza. Het is niet omdat je niet meteen schimmel ziet dat je er niet erg ziek van kan worden. 

3. Zeg gedag tegen spullen uit de vriezer met een laagje ‘sneeuw’

Ziet jouw Tupperware die net uit de diepvriezer komt er net zo uit alsof hij ‘Let it go’ uit de Disney film Frozen kan beginnen zingen? Dan is het ook tijd om hem te laten gaan. In dit geval zijn bacteriën niet het probleem. Maar de smaak zal erg droog of vervaagd zijn. 

4. Vervallen of niet? 

Oke, we zijn allemaal schuldig aan deze. Wie heeft er nog nooit een fles tomaten ketchup vastgehouden met een vervallen datum en gedacht “hiervan zal ik niet doodgaan”. Juist ja, wij allemaal. Vaak kan je een product dat een paar dagen over datum is nog perfect opeten. Maar na een tijd is het wel echt tijd om gedag te zeggen. Een trucje: ziet de textuur er anders uit? Dan mag het in de vuilbak. 

5. Oude kruiden

Alhoewel de temperatuur het nog niet echt toegeeft, is het misschien toch al eens tijd voor de jaarlijkse lenteschoonmaak. En jouw kruidenkastje mag daar niet aan ontsnappen. Kruiden zouden hun smaak na ongeveer een jaar beginnen verliezen. 

6. Ingesneden snijplank

Of je nu een exemplaar in plastiek of in hout hebt, barsten of sneden zijn teken dat die snijplank van jou aan vervanging toe is. Bacteriën houden ervan om in de groeven te kruipen waar we ze niet uit kunnen halen. 

7. Vlees dat een geurtje heeft

Vind je nog een stuk vlees terug in de frigo dat niet meteen fris ruikt en waar vocht uitloopt? Weg ermee. Als het niet lekker ruikt, gaat het ook niet lekker smaken. In het ergste geval kan je er ook nog eens goed ziek van worden.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volgens Vogue is de brazilian wax passé en laat je best terug je schaamhaar staan

Volgens Vogue is de brazilian wax passé en laat je best terug je schaamhaar staan

https://images3.persgroep.net/rcs/dVjnfIKubJnw0IXIF1VkSiVgN9c/diocontent/120716538/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Na jaren van scheren, waxen en epileren is het opnieuw trendy om je schaamhaar weelderig te laten groeien. Dankzij sterren als Lady Gaga en Madonna, tv-personages als die van Gaby Hoffman in ‘Girls’ en Ilana Glazer in Broad City en nu ook dankzij modebijbel Vogue.

Jarenlang al scheren vrouwen (en mannen) hun schaamhaar in alle mogelijke vormen en maten. Helemaal kaal, in een driehoek of landingsbaan, of gewoon netjes bijgetrimd. Maar dat hoeft niet langer volgens de Amerikaanse Vogue. In een artikel op hun website met de titel ‘De volle bos is de nieuwe brazilian: redenen om het waxen voorgoed op te geven’ schrijven ze zoals de titel al zegt dat het terug in de mode is om je schaamhaar onderaan te laten staan.

Paz Stark, eigenares van het gerenommeerde schoonheidsverzorgingssalon Stark Waxing Studio in Los Angeles, vertelt dat meer en meer vrouwen inderdaad vragen om niet meer alles te waxen. “De meeste dames vragen nu om hun haren te trimmen en op te kuisen aan de randen. Ze willen een vollere en natuurlijkere look daar vanonder. Ik heb het gevoel dat de brazilian wax niet uit de mode is, maar dat vrouwen het gewoon op hun eigen manier willen. Minder strak en afgelijnd.”

Groot voordeel

Je schaamhaar heeft trouwens een groot voordeel. Het dient als bescherming van het genitale gebied en dan vooral voor de erg gevoelige vaginaopening. Ook is het absoluut niet minder hygiënisch om je haar te laten staan. Al moet je het wel net als je hoofdhaar behandelen, en dus regelmatig eens een goede wasbeurt geven. (br.hln)


» Reageer (0)
20-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanaf dit weekend kijk je porno uit het stenen tijdperk in hartje Brussel

Vanaf dit weekend kijk je porno uit het stenen tijdperk in hartje Brussel

https://images1.persgroep.net/rcs/YGCiJrWjZwnov8oc67W2u3u01F0/diocontent/120710602/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vanaf zaterdag kan iedereen die dat wil in het hartje van de Europese wijk in Brussel een onvervalst stukje porno uit het stenen tijdperk gaan bekijken: het uit witmarmer gehouwen reliëf ‘De menselijke driften’ van de Belgische beeldhouwer Jef Lambeaux (1852-1908).

Lambeaux, ook de maker van het Brabobeeld op de Antwerpse Grote Markt, hakte zijn acht bij twaalf meter grote kunstwerk uit tussen 1886 en 1898, maar in de meer dan honderd jaar daarna was het vaker niet dan wel te zien. Met het ineengestrengelde, veelal Rubensiaanse bloot wilde Lambeaux menselijke emoties zoals blijdschap, geluk en verliefdheid uitbeelden, naast gewelddadige taferelen als oorlog en verkrachting.

Maar de meeste critici uit zijn tijd keken door een andere bril. Katholieke kranten schreven dat hij ‘met den vleeschduivel bezield’ was en deden zijn allegorie af als ‘een marmeren bordeel’. De toenmalige Belgische koning Leopold II, die op zijn 64-ste al met één been in het graf nog een 16-jarig meisje huwde, was minder bekrompen. Hij kocht het kunstwerk aan en gaf zijn hofarchitect opdracht een paviljoentje te bouwen om het in onder te brengen. Die besteedde dat uit aan een stagiaire, die zijn baas later in bekendheid ruimschoots overvleugelde: het werd het eerste werk van de ster uit de Art Nouveau, Victor Horta.

De samenwerking had bijna automatisch moeten leiden tot een dubbel kunstwerk of beter: een kunstwerk in een kunstwerk, maar dat was buiten deze twee ego’s gerekend: Horta en Lambeaux waren het hevig oneens over hoe het paviljoen, in het Brusselse Jubelpark, er moest komen uit te zien. Vier dagen na de opening ging het alweer dicht en verdween ‘De menselijke driften’ eerst achter een muur en later achter een deur, waardoor kijklustigen – als in een soort peepshow – jaren achtereen enkel door het sleutelgat een blik op het meesterwerk konden werpen.

Alleen tijdens de eerste wereldoorlog was het paviljoen regelmatig toegankelijk. In 1967 gaf koning Boudewijn de grond rond het paviljoen voor honderd jaar in erfpacht aan de Koninklijke familie van Saudi-Arabië, die in het veel grotere oosterse paviljoen ernaast de Grote moskee van Brussel vestigde. Kunstliefhebbers konden maar op het nippertje verhinderen dat Lambeaux’ meesterwerk in stukken werd gehakt, en het Islamitisch en cultureel centrum van België in het Hortapaviljoen een museum voor islamitische kunst onderbracht.

Toch is het verhaal dat De menselijke driften zo lang niet te zien was wegens te aanstootgevend vooral een broodjeaapverhaal en is de werkelijke oorzaak veel ‘Belgischer’, aldus conservator/curator Werner Adriaenssens. “Nadat de grond en het paviljoen in bruikleen waren gegeven was niet meer zo duidelijk wie verantwoordelijk was, en eigenlijk waren er voortdurend problemen met de uitbating.”

Het monumentale werk stond daardoor ook erg te verloederen. “In 2011”, aldus Adriaenssens, “hadden we het geluk dat er een stuk marmer naar beneden kwam.” Dat leidde een grondige restauratie in, en sinds 2015 is Lambeaux’ meesterwerk, behalve ’s winters, weer op regelmatige basis te bezoeken, komende zaterdag voor het eerst weer na de winterstop 2017/18. 

Meer info en kaartjes: www.kmkg-mrah.be. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze jeansbroek is nu officieel populairder dan de skinny

Deze jeansbroek is nu officieel populairder dan de skinny

https://images1.persgroep.net/rcs/XalotMP4TfC7ooFrq9uSpoy331k/diocontent/120705061/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De skinny jeans domineerde jarenlang het modebeeld, maar die tijd is voorbij. Volgens verkoopcijfers van onder andere modeketen Weekday en luxewebshop Net-a-Porter wordt de jeans met rechte pijp nu (weer) officieel meer verkocht dan de broek met smalle pijpen. Wij geven tips hoe je dit model draagt en selecteerden de mooiste exemplaren.

Het grootste voordeel aan de jeans met rechte pijpen, is dat die je benen – in tegenstelling tot de skinny – er optisch langer doet uitzien en ook nog eens zwaardere (onder)benen verhult. En dan zeker als je kiest voor een model met een hoge taille. Rol de pijpen op tot net boven je enkels, draag er een hak onder en je benen lijken zo een tiental centimeter langer.

Stylingtips

Weet je na jaren van je benen in een broek met smalle pijpen hijsen, niet direct met wat je een losse jeansbroek combineert? Eigenlijk zijn er geen vaste stylingregels, je kunt een jeans met rechte pijpen op verschillende soorten manieren dragen. Casual, met een losse sweater boven en met sneakers. Of net met een zijden blouse en hoge hakken, de opties zijn legio. Een lange jas of cardigan is ideaal om een bredere poep te verhullen, en zoals hierboven gezegd zorgen hakken en het oprollen van de broek ervoor dat je benen langer lijken. Een bovenstuk in je broek stoppen creëert dan weer optisch (meer) taille.

Een jeans met rechte pijpen, staat het mooist als die een béétje los valt over je benen. Als je niet over een plat achterwerk en smalle benen beschikt, kies je dus best een broek uit die één of twee maten te groot is. Rol onderaan op en draag een riem zodat je de broek niet de hele dag naar boven moet trekken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.E.T. is een meesterwerk, maar toch heeft Spielberg van een ding spijt

E.T. is een meesterwerk, maar toch heeft Spielberg van een ding spijt

https://images1.persgroep.net/rcs/PHjzjXMpDm_Ptc4kgWkj3WkBuxo/diocontent/10840051/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

E.T. wordt doorgaans gezien als een van de beste films die ooit gemaakt werd. De creatie van Steven Spielberg sleepte negen Oscarnominaties in de wacht, waarvan er vier verzilverd werden, en is volgens een enquête van Rotten Tomatoes de beste sciencefictionfilm ooit. Een meesterwerk, zeg maar, maar toch heeft Spielberg spijt van één ding.

Spielberg is intussen 71 en is al bijna een halve eeuw een grote naam in de filmwereld. Hij denkt echter nog niet aan stoppen, want binnenkort komt ‘Ready Player One’ uit, een nieuwe sciencefictionfilm. De regisseur en producer gaf voor de gelegenheid een interview met ScreenRant, waar hem gevraagd werd naar enkele van zijn beste films. Of hij fan is van het digitaal aanpassen van zijn oudere werken? 

Met klassiekers als Jaws, Indiana Jones en Jurassic Park zijn er genoeg films die Spielberg zou kunnen remasteren, maar de regisseur is dat niet van plan. Hij heeft het immers geprobeerd met E.T., en dat is hem zuur opgebroken. “Toen E.T. opnieuw uitgebracht werd, heb ik vijf shots gedigitaliseerd. De pop van onze ruimtevriend werd daarin vervangen  door een digitale pop, en ik heb ook de wapens van de FBI in een van de scènes vervangen door walkie-talkies.”

Bakken kritiek

De regisseur bekent dat hij zich liet overtuigen door Universal Studios. “Ze hadden gezien dat George Lucas een heleboel aanpassingen had laten uitvoeren bij Star Wars, en ze dachten dat we dat nodig hadden om het publiek te blijven aanspreken. Dus ik deed enkele wijzigingen, en nu bestaat er een heel slechte versie van E.T.” 

Spielberg kreeg ook bakken kritiek van fans. “Sociale media was toen nog niet zo ingeburgerd, maar we kregen toch heel wat negatieve opmerkingen van mensen die vonden dat we hun favoriete kinderfilm hadden verpest.” De man leerde toen een belangrijke les. “Dat was de laatste keer dat ik aan mijn verleden geprutst heb. Wat gedaan is, is gedaan, en ik zal nooit nog terugkeren naar een film die ik gemaakt heb om iets te wijzigen.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sudan, de allerlaatste mannelijke noordelijke witte neushoorn ter wereld, is gestorven

Sudan, de allerlaatste mannelijke noordelijke witte neushoorn ter wereld, is gestorven

https://images2.persgroep.net/rcs/EqDKdWWNvc-XBo1xIhczKIWPdGA/diocontent/120703514/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Droef nieuws uit de dierenwereld. Sudan, de allerlaatste mannelijke noordelijke witte neushoorn ter wereld, is gestorven aan “complicaties gelinkt aan zijn leeftijd”. Het ging al langer slecht met Sudan, die 45 jaar oud is geworden. Er zijn nu nog maar twee noordelijke witte neushoorns over, beide vrouwtjes: Sudans dochter en kleindochter. Het voortbestaan van de diersoort hangt daarmee aan een zijden draadje en is nu helemaal afhankelijk geworden van reageerbuisbevruchting.

Sudan, geboren in 1973 in wat nu Zuid-Soedan is, leefde sinds 2009 in de Ol Pejeta Conservancy in Kenia. Hij werd toen overgebracht vanuit de Tsjechische zoo waar hij na zijn geboorte naartoe werd gebracht, om deel te nemen aan een kweekprogramma van de laatste kans.

Nog twee vrouwtjes in leven

Maar er werden sinds 2009 geen nieuwe kalfjes geboren, en Sudans enige mannelijke metgezel, Suni, overleed al in 2014. Naast Sudan, die met zijn 45 lentes een gezegende leeftijd bereikt heeft, zijn er nu nog twee vrouwtjes in leven: Sudans dochter Najin en kleindochter Fatu. Ook zij wonen allebei in Ol Pejeta. Er worden nog pogingen ondernomen om via in-vitrofertilisatie eitjes van de beide vrouwtjes met sperma van Sudan te bevruchten en in te planten in vruchtbare zuidelijke witte neushoorns.

Sudan liep vorig jaar een infectie op aan zijn rechter achterbeen, en genas daar nooit meer van. Begin deze maand ging zijn gezondheid fel achteruit . De natuurorganisatie besloot daarom hem uit zijn lijden te verlossen en een einde te maken aan zijn leven.

Ivoor

Sudan werd 24 uur per dag bewaakt, en zijn lijfwachten riskeerden vaak hun leven om de neushoorn te redden. Ook al werden zijn hoorns voor zijn eigen veiligheid afgezaagd, toch probeerden stropers de stompjes vaak nog buit te maken. In Azië wordt het ivoor nog steeds gezien als een geneesmiddel voor allerlei kwaaltjes.

Bioloog Daniel Schneider deelde vorig jaar nog een trieste foto van Sudan, het allerlaatste mannetje in zijn soort. “Wil je weten hoe uitsterven eruitziet?”, schreef hij erbij op Twitter. “Sudan is de laatste. Nooit meer.”  (br.hln)


» Reageer (0)
19-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Studenten bouwen grootste tijdelijke escaperoom ter wereld

Studenten bouwen grootste tijdelijke escaperoom ter wereld

https://images0.persgroep.net/rcs/J3A45PgCZzHWmSRZ8BdrzV-FHQ4/diocontent/120658570/_crop/0/0/1620/1080/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Enkele Leuvense studenten hebben het afgelopen weekend op het Ladeuzeplein de grootste ‘pop-up escaperoom’ ter wereld gebouwd. Maar liefst 18.000 frisdrankbakken waren er nodig om het gigantische complex voor de stadbibliotheek op te trekken.

“Met een oppervlakte van meer dan 1.600 vierkante meter is dit de grootste tijdelijke escaperoom ter wereld”, maakt Emile Derache van studentenonderneming Papaya Events zich sterk.

”Met tien man bouwden we twee dagen bijna dag en nacht aan het doolhof. De opdracht is simpel: vind je weg erdoor en los de raadsels onderweg zo snel mogelijk op.”


De ‘Papaya escape maze’, zoals het concept gedoopt werd, is een eenmalig initiatief van studentenonderneming Papaya Events, dat hiermee wil tonen dat studenten evenementgewijs meer kunnen dan goedkope hamburgers en pintjes verkopen.

Papaya

“Dit doolhof is daarvan het bewijs”, stelt medeoprichter Derache. “Al was het wel een hele strijd om ons evenement te laten goedkeuren door het schepencollege: tot driemaal toe kregen we een ‘njet’. We hopen dat we met Papaya kunnen tonen dat er wel degelijk professionaliteit en ambitie schuilt bij de Leuvense student en hopen dat er in de toekomst meer van deze grote projecten kunnen worden uitgewerkt.”

Het evenement is gratis toegankelijk voor volwassenen en kinderen van alle leeftijden. Een deel van de opbrengst van de drankverkoop gaat naar het goede doel. Het doolhof is zowel vandaag als morgen nog toegankelijk van 8 tot 20 uur. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Katrien spot uiterst zeldzame vogel. Vogelspotters zakken massaal af naar haar tuin

Katrien spot uiterst zeldzame vogel. Vogelspotters zakken massaal af naar haar tuin

https://images0.persgroep.net/rcs/iiEB4fkaXEqjJJN3qR-6MrWveOk/diocontent/120627056/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De grijze junco werd gespot in Evergem en dat is vogelminnend Vlaanderen niet ontgaan. Het is de eerste keer dat deze Noord-Amerikaanse vogelsoort zich in ons land laat zien. “Honderden vogelspotters hebben we hier al gezien, zo’n stormloop hadden we nooit verwacht”, zegt Katrien Van Baeveghem, die het diertje ontdekte in haar tuin.

Van heinde en ver kwamen vogelspotters afgelopen weekend naar Walgracht in Doornzele, een deelgemeente van het Oost-Vlaamse Evergem, om er een glimp op te vangen van de grijze junco. Deze zangvogelsoort komt normaal gezien enkel in Noord-Amerika voor. Ze werd nog maar enkele keren gespot in Europa en zelfs nog nooit in België. Een hoogdag voor vogelliefhebbers dus, die dan ook massaal naar de anders zo rustige straat in Evergem afzakten. Ook zondagochtend bij temperaturen die schommelden rond het vriespunt stonden tientallen in groene jassen ingeduffelde vogelspotters op de uitkijk. Telkens wanneer de grijze junco voorbij hun telelenzen en verrekijkers fladderde, stegen vreugdekreten op uit de menigte. Het nieuws had zich zelfs al verspreid tot over de landsgrenzen.

“Ik kom speciaal van Lille naar hier om die vogel met mijn eigen ogen te zien”, zegt Fransman Christophe Legrand. “Ik ben nu 35 jaar en ik ben al gek op vogels sinds ik tien jaar was. Dit maak je maar een keer in je leven mee, dus het was de rit van meer dan een uur zeker waard. Ik zou er zelfs drie uur voor rijden. Maar nu terug naar vrouw en kind; ik heb enkele foto’s kunnen maken, mijn dag kan niet meer stuk.” (br.hln)


» Reageer (0)
18-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond die per abuis naar Japan vloog, vliegt terug met privéjet

Hond die per abuis naar Japan vloog, vliegt terug met privéjet

https://images3.persgroep.net/rcs/zUP95S2dBIAJxG5KxoW--NSfIz0/diocontent/113875521/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Irgo, een Duitse herder die door United Airlines per ongeluk op een vlucht naar Japan was gezet, is weer thuis bij zijn baasjes in Texas. Hij arriveerde gisteravond laat op het vliegveld van Wichita met een door de vliegmaatschappij geregelde privéjet.

Volgens eigenares Kara Swindle oogde Irgo gezond en blij om weer thuis te zijn. Kara en haar man Joseph landden dinsdag met hun twee kinderen in Kansas City. Het gezin is bezig met de verhuizing van de westkust van Amerika naar Wichita in het midden van het land. Na hun vlucht met United Airlines begaven ze zich naar het bagageloket om hun tienjarige Duitse herder op te pikken.

Irgo zou de reis in het ruim van het vliegtuig hebben doorgebracht. Maar in plaats van hun herder stond een grote Deense dog hen op te wachten. Irgo was in een ander vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij op weg naar Japan. In een verklaring zei United dat de honden op de een of andere manier waren verwisseld tijdens een transfer in Denver.

Hele onderneming

Kara Swindle laat volgens AP in het midden of ze legale stappen onderneemt. Ze zei de inspanningen van United te waarderen en is opgelucht dat de hond weer thuis is. Voor Irgo was het vliegen sowieso al een hele onderneming. Het was zijn eerste vlucht en bovendien had hij last van een oorinfectie waarvoor hij medicijnen diende te krijgen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelfs Ierse hemel kleurt groen voor St Patrick’s Day

Zelfs Ierse hemel kleurt groen voor St Patrick’s Day

https://images3.persgroep.net/rcs/e32pZjaFMap11iRMCK0NEwyW6FQ/diocontent/120622304/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ieren vierden gisteren St Patrick’s Day, een feestdag waarop de kleur groen centraal staat. Zélfs de hemel op deze foto van de NASA.

De bemanning van het internationale ruimtestation ISS kon het groene noorderlicht fotograferen uit zo’n hoek dat het boven Ierland lijkt te hangen. Links zie je Ierland, rechts Groot-Brittannië. De foto is al enkele jaren oud.  (br.hln)


» Reageer (0)
17-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer kinderen hebben moeite met schrijven, maar zo kunnen ouders helpen

Steeds meer kinderen hebben moeite met schrijven, maar zo kunnen ouders helpen

https://images2.persgroep.net/rcs/yJME6Ov5Ho-aJ7Mm4FsqVzls2kU/diocontent/120477123/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Verschillende kinderartsen en specialisten zijn bezorgd omdat steeds meer kinderen moeite hebben met schrijven. De grootste boosdoener is het overmatig gebruik van smartphones en tablets op jonge leeftijd. Dat zorgt ervoor dat de spieren in de vingers onvoldoende ontwikkelen, waardoor kinderen er niet in slagen om pennen en potloden vast te houden. Maar oefening baart kunst.

“Kinderen komen niet meer naar school met dezelfde kracht en behendigheid in de handen als dat ze tien jaar geleden hadden”, zegt Sally Payne, hoofd van de afdelingen pediatrie en ergotherapie bij de Engelse NHS (National Health Service). “Op school krijgen de kinderen vrijwel meteen een potlood in de hand, maar ze slagen er niet in om het goed vast te houden omdat ze gewoon niet meer over die vaardigheid beschikken. Kinderen hebben dan ook heel wat oefening nodig om die spieren te ontwikkelen.”

De schuld ligt overigens niet alleen bij de ouders, ook steeds meer scholen integreren de tablet in het leerplan. “Dat is niet erg,” zegt Mellissa Prunty, pediatrische ergotherapeut en specialist in handschriften bij kinderen, “maar het wordt wél een probleem als de kinderen ook buiten de school veel tijd doorbrengen op het toestel.”

Oefening baart kunst

Hoewel spelletjes op tablet of smartphone best wel educatief kunnen zijn, is het niet het juiste speelgoed om te leren schrijven. “Om een potlood of pen vast te nemen en te verplaatsen, heb je een sterke controle over de fijne spieren in je vingers nodig. Het is gemakkelijk om een kind een iPad te geven, maar het is niet hetzelfde als blokken stapelen, tekenen of knip- en plakwerk”, waarschuwt Payne.

De beste oefeningen voor kleine kindervingertjes blijven dus nog steeds de ouderwetse speelmethodes: graven in het zand, sculpturen met Play-Doh, knutselen, enzovoort. Belangrijk is dat je jouw kind van jongs af aan methodes aanreikt om hun fijne motoriek te ontwikkelen. Heeft je kind desondanks moeite met schrijven en tekenen, dan raden leraren en ergotherapeuten de volgende oefeningen aan.

De sokmethode

Knip twee kleine gaten in het teengedeelte van de sok. Schuif vervolgens de schrijfhand van je kind in de sok. Laat de wijsvinger door het ene gat glijden en de wijsvinger door het andere. De overige vingers zitten opgekruld in de sok. Plaats vervolgens een potlood tussen de duim en wijsvinger, en laat het potlood rusten op de verstopte vinger. Stel voor aan je kind om op deze manier een tekening te maken.

De knijp- en flipmethode

Laat je kind de punt van een potlood stevig vastnemen tussen duim en wijsvinger. Duw met de vrije hand het potlood totdat het rust in de juiste schrijfpositie.

De zakdoekjesmethode

Verfrommel paar zakdoekjes en plaats het in de handpalm van je kind. Zorg ervoor dat je kind de zakdoekjes vasthoudt met ringvinger en pink. Laat vervolgens je kind een potlood vasthouden zoals geoefend met de sokmethode. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldberoemde standbeelden op Paaseiland verdwijnen onder de stijgende zee

Wereldberoemde standbeelden op Paaseiland verdwijnen onder de stijgende zee

https://images1.persgroep.net/rcs/_ygJSW0VQ4BikmMMXVf7abyoz_o/diocontent/108284705/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Paaseiland en zijn mysterieuze geschiedenis verdwijnen langzaam onder de stijgende zee. In de komende jaren kunnen de oude en wereldberoemde reusachtige sculpturen langzaam worden opgeslokt door de golven. Het raadsel achter de beelden blijft zo misschien wel voor altijd onopgelost.

De geheimzinnige beelden - de moai - behoren tot de beroemdste sculpturen ter wereld. De metershoge beeldhouwwerken uit vulkanisch gesteente maken Paaseiland een van de meest fascinerende plekken op aarde.

De beelden, die aan de kust van het klein eiland in de Stille Oceaan staan, herinneren aan de bloeiende civilisatie die er eeuwen geleden bestond. Polynesiërs bevolkten het eiland en bouwden honderden sculpturen tussen de 12de eeuw en 15de eeuw. Maar nu zou het allemaal vernietigd kunnen worden, waarschuwen de Verenigde Naties in een bericht. De oorzaak is de klimaatverandering. Sommige klimaatmodellen voorspellen dat de zeespiegel tussen de 1,5 en 1,8 meter zal stijgen tegen 2100. Volgens een artikel in de New York Times vrezen bewoners en wetenschappers het einde van de moai en de historische graven. Stormen en golven vormen een bedreiging zoals nooit tevoren.

Nederlander 

Drie van de beroemdste toeristische attracties op het eiland zijn bedreigd, zo stelt de New York Times. Het ceremonie-platform Tongariki met vijftien moai, die landinwaarts kijken. Anakena; een strand met wit koraalzand waar volgens de overlevering een Polynesische hoofdman met zijn gevolg landde en dat eiland koloniseerde. En Akahanga, waar de eerste koning van de Rapa Nui, de inheemse bevolking, is begraven in een tombe.

Nog steeds is niet opgehelderd hoe de sculpturen, die tot 200 ton wegen, werden gebouwd en waardoor de bevolking is gedecimeerd nadat de Nederlander Jacob Roggeveen het eiland op paaszondag 1722 ontdekte.

Muur

Volgens de New York Times proberen de eilandbewoners tegen de natuur te vechten. Zij bouwden een muur als bescherming tegen de golven. Als die niet de erosie stopt, moeten zij de sculpturen van de kust weghalen om ze te redden. Een wetenschapper waarschuwt hiervoor: “Dat kan je doen, maar dan verlies je hun geschiedenis.” (br.hln)


» Reageer (0)
16-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alleen met 2 katten in kasteel en 113 miljoen euro: zo leeft zangeres Enya nu

Alleen met 2 katten in kasteel en 113 miljoen euro: zo leeft zangeres Enya nu

https://images1.persgroep.net/rcs/xEdUuIeacHolTn4tePp7SdC9Xjc/diocontent/120425629/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Je hoort haar muziek zelden tot nooit bij ons op de radio, ze treedt niet (meer) op en ook interviews laat ze aan zich voorbijgaan. Toch verkocht Enya (56) wereldwijd tachtig miljoen platen, en is ze de rijkste vrouw van Ierland met een geschat vermogen van 113 miljoen euro. Ze geniet alleen met haar twee katten van dat fortuin, want Enya kiest bewust voor een bestaan ver weg van de spotlights. 

Sinds ze in 1988 doorbrak met ‘Orinoco Flow’ is Enya Brennan (in haar Ierse moedertaal Eithne Ni Bhraonáin) uitgegroeid tot een wereldberoemd fenomeen. Ze werd de pionier binnen haar genre, won al vier keer een prestigieuze Grammy Award, en verkocht wereldwijd inmiddels ruim 80 miljoen platen. 

Enya gaf nu en dan een optreden, maar ging evenwel nog nooit op tour. Ze bracht ook maar om de vijf à zeven jaar een nieuwe plaat uit. “Mijn fans moeten altijd enorm veel geduld hebben en daar ben ik hen oprecht dankbaar voor. Maar ze weten, gelukkig, dat ik veel tijd en moeite in een nieuw project investeer”, zei ze daar ooit zelf over. Het had geen invloed op de verkoop, want Enya is goed voor een vermogen van 130 miljoen euro, waarmee ze het nog altijd (iets) beter doet dan wereldster Adele. 

Alleen in haar kasteel

Toch zien we Enya ondanks haar monstersucces nooit op tv of op de covers van glossy magazines. Hoe Enya op materieel vlak dan ook van een sterrenstatus mag genieten, een leven als jetsetter is niet aan haar besteed. Al kocht ze met haar fortuin wel een gigantisch kasteel - op een boogscheut van Bono’s verblijfplaats - in Killiney, het ‘Bel-Air van Ierland’, én staat er een vakantieverblijf in Frankrijk op haar naam. 

Daar, aan de Baai van Dublin, voelt Enya zich volledig thuis. Ze kocht het kasteel in 1997 voor bijna 3 miljoen euro en liet het volledig renoveren. Ze noemde de burcht, die door een Engelse landeigenaar in 1840 werd gebouwd om er ooit Koningin Victoria te ontvangen, Manderley Castle. "Het is een kasteel aan de buitenkant, maar het is echt wel een thuis binnen. Het is eigenlijk een heel klein kasteel en ik ben er verliefd op”, vertelde de zangeres daar ooit over. 

Het kasteel wist dus haar hart te veroveren. Iets waar nog geen mens in is geslaagd. Want voor zover geweten is, gaat Enya al jaren als vrijgezel door het leven. Ze woont evenwel niet moederziel alleen in haar ‘versterkte burcht’, want de Ierse wordt omringd door haar twee katten.

“Saai leven”

Ook de levensstijl van Enya kan je niet bepaald vergelijken met die van sommige andere wereldsterren. “Iedereen weet inmiddels wel dat ik een leven leid dat in vele ogen ongetwijfeld saai is. Er valt bij mij geen sensatie te halen. Ik arriveer ’s ochtends om 10.00 uur in de platenstudio en ga om 17.00 uur naar huis. ’s Avonds eet ik thuis een hapje met vrienden. Of ik lees een boek. Of ben ik op reis om inspiratie op te doen. Daar vul je bepaald de roddelrubrieken niet mee”, klonk het eerder.

Enya heeft ook altijd moeite gehad met het stigma en alle stempels die ze heeft gekregen. “In de jaren ’80 en ‘90’ schaarden ze in de Verenigde Staten mijn muziek onder de noemer ‘New Age’. Ze wisten zich er geen raad mee, maar het moest wel gecategoriseerd worden”, aldus Enya destijds. “Maar ik noem mijn muziek eenvoudigweg ‘Enya’. Dat bespaart een hoop discussie.”  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adidas verkocht al 1 miljoen sneakers gemaakt van oceaanafval

Adidas verkocht al 1 miljoen sneakers gemaakt van oceaanafval

https://images0.persgroep.net/rcs/ExWZTD2RNsnH6bgkocpMHpKn8os/diocontent/120520701/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Adidas-sneakers die bijna volledig gemaakt zijn uit gerecycleerd afval, verkopen een stuk beter dan gedacht. De Duitse sportgigant verkocht al een miljoen exemplaren van de duurzame UltraBoost sportschoen.

Adidas werkte voor de sneakers samen met Parley for the Oceans, een organisatie die zich inzet om de vervuiling van de oceanen tegen te gaan. Elk paar is gemaakt van 11 plastic flesjes die uit de oceaan werden gevist, en ook de veters en de voering zijn gemaakt van gerecycleerde materialen.

In eerste instantie was het niet de bedoeling om de sneakers ook echt te verkopen. “We wilden met deze actie vooral aantonen tot wat we in staat zijn als we de hoofden bij elkaar steken”, aldus een woordvoerder van het Duitse merk. Omdat er meteen zoveel interesse voor was van klanten, besloot Adidas ze uiteindelijk toch in productie te brengen. En met succes blijkt nu.

“We hebben 1 miljoen sneakers gemaakt, en die zijn ondertussen allemaal de deur uit,” laat Adidas CEO Kasper Rosted weten in een persbericht. Een duwtje in de rug voor andere merken om het voorbeeld van het sportmerk te volgen?  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse bakker moet 3000 euro boete betalen omdat hij te hard werkt

Franse bakker moet 3000 euro boete betalen omdat hij te hard werkt

https://images2.persgroep.net/rcs/DQQhl36YwN48f7gbpkhGrOAd7AY/diocontent/120518261/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een Franse bakker moet 3.000 euro boete betalen omdat hij geen rustdag wil nemen. 

Cédric Vaivre uit Lusigny-sur-Barse, een dorp in de Aube, weigerde vorige zomer de verplichte wekelijkse sluitingsdag te respecteren. In juli en augustus stond hij élke ochtend vroeg op om de dorpsbewoners én de vele toeristen in de streek te voorzien van verse baguettes en croissants. Zo lapte hij een oud reglement uit 1920 aan zijn laars, dat trouwens alleen bakkers een wekelijkse sluitingsdag oplegt. De jaren voordien had Cédric Vaivre een afwijking verkregen omdat zijn zaak op een toeristische route ligt. Die permissie had hij vorige zomer niet. Toch deed hij zijn zaak alle dagen open: ’s zomers realiseert de man het grootste deel van zijn jaaromzet. De regionale ambtenarij bedacht hem met een boete van 3.000 euro. De bakker weigert voorlopig te betalen, zijn klanten steunen hem met een petitie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer medicijnresten in water: factuur dreigt duurder te worden

Steeds meer medicijnresten in water: factuur dreigt duurder te worden

https://images4.persgroep.net/rcs/duX3GSq_FM8nr7N_KKbKFMpOooA/diocontent/120488607/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De drinkwatersector moet steeds meer resten van genees- en bestrijdingsmiddelen uit het water halen. Dat blijkt uit een artikel van het wetenschappelijke magazine Eos. Die ‘nieuwe’ vorm van verontreiniging betekent geen gevaar voor de volksgezondheid, maar zorgt er wel voor dat de drinkwatermaatschappijen extra inspanningen moeten leveren. En die kunnen de waterfactuur mogelijk verder de hoogte injagen.

Eos schrijft dat drinkwaterbedrijven steeds meer geconfronteerd worden met nieuwe chemicaliën in het water. Naast de ‘traditionele’ vormen van vervuiling - zoals stikstof, fosfaten, zware metalen, pcb’s en dioxinen - bevat het water ook een hele reeks nieuwe stoffen. Vooral medicijnresten en bestrijdingsmiddelen (bijvoorbeeld pesticiden; nvdr) worden vaker dan voorheen aangetroffen.

De vervuiling vormt geen probleem voor de volksgezondheid, beklemtoont Aquaflanders, de koepelvereniging van de Vlaamse water- en rioleringsbedrijven. “Technisch is het perfect mogelijk om die stoffen uit het drinkwater te zuiveren. Maar daar is wel een kostenplaatje aan verbonden”, zegt algemeen directeur Carl Heyrman. 

“Pak probleem bij de bron aan”
Daardoor dreigt de waterfactuur van de consument dus opnieuw te verhogen, zo waarschuwen waterbedrijven. Hoe groot de kostprijs zou bedragen, is niet meteen duidelijk.

“We pleiten ervoor dat de overheid initiatieven neemt om het probleem bij de bron aan te pakken. Om het water betaalbaar te houden, moet zo veel mogelijk vermeden worden dat er medicijnen in het afvalwater terechtkomen”, zegt Heyrman nog. “Dat kan bijvoorbeeld door mensen via een sensibiliseringsactie erop te wijzen dat ze medicijnen niet door het toilet mogen spoelen. Er kunnen ook afspraken met de ziekenhuizen gemaakt worden.” (br.hln)


» Reageer (0)
15-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achter de wetenschap: Hawking kende een woelig privéleven

Achter de wetenschap: Hawking kende een woelig privéleven

https://images1.persgroep.net/rcs/CtwNxe7us4BMyl-6wISrhMR8ZU0/diocontent/120408553/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Stephen Hawking met zijn 2de vrouw Elaine Mason op hun trouwdag.

De wereld zal Stephen Hawking altijd herinneren voor zijn baanbrekend werk in de natuurkunde en de kosmologie, maar achter de wetenschap ging ook een gewone man schuil. En die kende een woelig privéleven.

1963 was een jaar vol veranderingen voor Hawking. Op een nieuwjaarsfeestje leerde hij Jane Wilde kennen, zijn eerste grote liefde. Niet veel later werd hun pril geluk al op de proef gesteld: het koppel kreeg te horen dat Stephen aan de vreselijke neurologische ziekte ALS leed. Jane stond hem echter bij, en het koppel trouwde binnen de twee jaar. Ze kregen drie kinderen: Robert in 1967, dochter Lucy in 1970 en negen jaar later zoontje Timothy.

De familie kwam in woelige wateren terecht na de publicatie van ‘A Brief History of Time’ in 1988, het boek waarin Hawking de volledige geschiedenis van het universum op een toegankelijke manier uitlegt. De man werd plotsklaps beroemd -inclusief veel bewonderaars - en daar leed zijn gezin onder. “Ik had het gevoel dat de familie achtergelaten werd”, aldus Wilde. “Voor mij was Stephen mijn man en de vader van mijn kinderen. En tegen je man zeg je niet ‘Oh, je bent zo slim. Ik moet de grond onder je voeten aanbidden’. Of in dit  geval: onder zijn wielen.”

Kruiperige fans

Vooral de vele vrouwelijke fans, die Wilde ‘kruiperig’ vond, stelden de relatie op de proef. “Het werd alleen maar erger toen we zorgpersoneel in dienst moesten nemen, omdat Stephens toestand achteruitging. De attitude van de mensen om ons heen was zo vermoeiend. Ik had verwacht dat ze in ons huis waren om mee te helpen zorgen voor een zieke persoon en dat ze de rest van de familie zouden respecteren, maar weinigen deden dat. Ik werd wanhopig, ik was zo uitgeput.”

In 1990 liep het huwelijk uiteindelijk op de klippen en begon Hawking een relatie met zijn verpleegster, Elaine Mason. In 1995 huwden de twee - een jaar nadat de scheiding met Jane officieel afgerond was. Maar ook deze relatie liep niet van een leien dakje. Er ontstonden problemen met de kinderen van Hawking, die vonden dat hun stiefmoeder zorgde dat ze hun vader nog zelden konden zien. In 2004 vertelde ex-vrouw Jane dat de relatie tussen Stephen en zijn kinderen helemaal verzuurd was. “Vroeger zag ik hem nog regelmatig op zijn kantoor en babbelden we over de kinderen. Maar nu weet ik niet eens of hij thuis is of in het ziekenhuis ligt, en de kinderen weten het evenmin.”

Mishandeling

In 2003 werd Mason ook beschuldigd van mishandeling door andere verpleegsters, die naar de politie stapten omdat Stephen volgens hen fysiek mishandeld werd door zijn vrouw. Het onderzoek werd echter stopgezet omdat Hawking alles met klem ontkende. Maar in 2006, na 11 jaar huwelijk, besloot het koppel uit elkaar te gaan. Mason diende de scheidingspapieren in, waarna dochter Lucy nog eens uithaalde naar haar ex-stiefmoeder. “Als in de rechtbank blijkt dat dit allemaal om geld draait, dan hoop ik dat ze erin stikt.”

Het einde van zijn huwelijk met Mason bracht wel veel vooruitgang in de relatie met Hawkings kinderen. Het drietal leefde de laatste jaren van zijn leven op goede voet met hun vader, en ook zijn eerste vrouw Jane kwam weer regelmatig over de vloer. In 2014 verscheen ze nog samen met de wetenschapper op de première van ‘The Theory of Everything’, de verfilming van zijn leven. Wilde heeft vooralsnog niet gereageerd op de dood van haar ex-man, maar hun kinderen lieten weten diep bedroefd te zijn. “Hij zei ooit dat het universum niet speciaal zou zijn mochten de mensen waar je van houdt er niet in wonen”, klonk het in een statement. “We zullen hem eeuwig blijven missen.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acteur ‘Bompa Lawijt’ (79) overleden

Acteur ‘Bompa Lawijt’ (79) overleden

https://images1.persgroep.net/rcs/oi_qCpNLezslP2AA11Hqo7thjhw/diocontent/26643051/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Acteur Bernard Verheyden is vandaag op 79-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend als ‘Bompa Lawijt’, een rol die hij in de jaren 90′ vertolkte in de VTM-serie ‘Chez Bompa Lawijt’.

Bernard Verheyden was in de jaren ’80 en ’90 een vaste gast op de planken van het Echt Antwaarps Teater van Ruud De Ridder. Zijn grote doorbraak in Vlaanderen kwam er dankzij Bompa Lawijt, het personage dat hij de eerste keer vertolkte in 1989 in ‘Den Bompa’ op VTM. Die reeks was een succes, en liep tot 1994.

Dat jaar werd vervolgens ‘Chez Bompa Lawijt’ in het leven geroepen, waarin Bernard Verheyden ook de hoofdrol heeft vertolkt. Van die reeks werden 60 afleveringen ingeblikt en uitgezonden op VTM. Verheyden was ook te zien in het moppenprogramma HT&D. Hij was getrouwd met Denise Zimmermann, zijn tegenspeelster in Bompa. Zij is in 2004 al overleden aan de gevolgen van een bloedvergiftiging.

Bernard Verheyden was tevens oom van Sandrine André, die ook actrice is. Bernard was de broer van actrice Mieke Verheyden, de schoonbroer van acteur Bert André.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plastics ontdekt in 90% van mineraalwater: ook bij topmerken als Evian en San Pellegrino

Plastics ontdekt in 90% van mineraalwater: ook bij topmerken als Evian en San Pellegrino

https://images0.persgroep.net/rcs/Iz2oU4ndr8q1wykoE7fcOWvoUEU/diocontent/110851613/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De plastic flessen van verschillende internationale watermerken zijn vervuild door zogenaamde microplastics, miniscule plastic deeltjes. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde studie. De gevaren voor de gezondheid van die deeltjes zijn nog onduidelijk. 

In het grootste onderzoek van zijn soort werd water uit meer dan 250 flessen uit negen verschillende landen, van meer dan 11 grote merken getest. Onder meer Evian, Gerolsteiner en San Pellegrino werden onderzocht. Meer dan 90 procent van de onderzochte stalen bevatte microplastics. In de waterstalen werd vooral polypropyleen, nylen en polyethyleentereftalaat (PET) aangetroffen. Gemiddeld werden in elke liter water 325 partikels teruggevonden.

Sherri Mason, professor aan de State University van New York in Fredonia, leidde het onderzoek. Een samenvatting van de studie werd gepubliceerd op Orb Media.  “Ik denk dat dit in het water komt tijdens het bottelen”, aldus professor Mason aan AFP. “Het merendeel komt mogelijk van de fles zelf; van de dop, van het industriële bottelingsproces.” 

Uit het onderzoek blijkt verder dat ook in de glazen flessen microplastics voorkomen. Een eerdere studie die door Orb Media werd gepubliceerd had al aangegeven dat ook in kraanwater microplastics zitten.

Hoe riskant voor de gezondheid deze microplastics zijn, is nog onduidelijk. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pensioenleeftijd naar 67? Leger en spoor krijgen uitstel tot 2039

Pensioenleeftijd naar 67? Leger en spoor krijgen uitstel tot 2039

https://images0.persgroep.net/rcs/QLf6d1PilMMGV1DfwP3TjB-DCMA/diocontent/118313804/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Moet de pensioenleeftijd voor treinpersoneel en militairen pas tegen 2039 fors omhoog? Zo staat het in het plan van minister Bacquelaine, maar het is moeilijk te verantwoorden, vindt de Inspectie Financiën.

In 2030 gaat de wettelijke pensioenleeftijd naar 67 jaar. Maar voor militairen en treinbegeleiders en -bestuurders zal de pensioenleeftijd pas tegen 2039 fors opgetrokken worden. Althans: dat staat in het voorstel van minister van Pensioenen Bacquelaine (MR), die voor hen een overgangsperiode van 20 jaar voorziet. Maar de Inspectie Financiën toont zich in een advies dat uw krant kon inkijken erg kritisch. De overgangsperiode voor de andere ambtenaren is veel korter en een grote uitzondering maken voor trein-en militair personeel dreigt het gelijkheidsbeginsel te schenden, klinkt het. Ook binnen de regering wordt de kwestie nog uitgevochten. Volgens N-VA is een overgangsperiode van 20 jaar inderdaad nodig bij defensie - waar de partij de minister levert - maar niet voor het treinpersoneel. Daar staat de MR echter op een zeer geleidelijke overgang, want minister van Mobiliteit Bellot (MR) vreest voor stakingen.

Militairen kunnen vandaag op hun 56ste met pensioen, het zogenaamde ‘rijdend personeel’ bij de NMBS op 55. In het plan van Bacquelaine zou de pensioenleeftijd elk jaar met een half jaar worden opgetrokken. Pensioenspecialiste Ria Janvier (UAntwerpen) begrijpt die redenering. “Om het verschil te overbruggen tussen een pensioenleeftijd van 55 en één van 67, heb je tijd nodig. Je sloopt een heilig huisje nooit in één keer.” Al zullen de militairen en het treinpersoneel in de praktijk allicht nooit tot 67 werken: zij komen allicht op de lijst met zware beroepen, waardoor ze vroeger kunnen afzwaaien.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De echte reden waarom we zo massaal verslaafd zijn aan onze smartphone

De echte reden waarom we zo massaal verslaafd zijn aan onze smartphone

https://images3.persgroep.net/rcs/nbv3mLq3CS_51_KNmQfy7TZOedI/diocontent/120439007/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Dat we massaal verslaafd zijn aan onze smartphone is ondertussen geweten. Gemiddeld bekijken we onze gsm 34 keer per dag, jongeren zelfs tot 70 keer. Dat die verslaving ons depressief, angstig, narcistisch, eenzaam en onzeker maakt, weten we ook al een tijdje. Een nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in Frontiers in Psychology verklaart waarom we er afhankelijk van zijn.

Eén Vlaming op de acht is verslaafd aan zijn of haar smartphone. Dat cijfer komt uit de jaarlijkse Digimeter, die peilt naar het mediagebruik in Vlaanderen. 41 procent van de dertigers kan zelfs geen één dag zonder. En dat is problematisch, want verschillende onderzoeken hebben ondertussen aangetoond dat het mateloos checken van onze gsm’s behoorlijk desastreus kan zijn.

Dopamine

Maar hoe komt het eigenlijk dat we het apparaat steeds moeilijker kunnen wegleggen? Ten eerste worden smartphones in Silicon Valley opzettelijk en openlijk ontworpen om ons er zo verslaafd mogelijk aan te maken. Heel veel apps hebben namelijk geen budget om (veel) te adverteren, dus moeten gebruikers er uit zichzelf wel regelmatig naar terugkeren. Ze zorgen er daarom voor dat de apps dopamine-impulsen in onze hersenen veroorzaken die ons plezier en genot verschaffen.

Denk dus niet dat het toeval is dat gelezen WhatsApp-berichtjes twee blauwe vinkjes krijgen, dat er rood cijfertje bij een app komt te staan als iemand je een bericht stuurt of dat een ronddraaiend wieltje verschijnt als nieuwe inhoudt laadt in een app. Over alles is bijzonder goed nagedacht. Alles om je te doen verlangen naar meer en je nieuwsgierigheid aan te wakkeren.

De meldingen die op je scherm komen, zijn een andere techniek. Ze vragen je aandacht – wie weet is er écht iets belangrijks gebeurd – terwijl er meestal natuurlijk helemaal niets aan de hand is. Alles om je toch maar terug naar de app te lokken. En het werkt nog eens ook.

De échte reden

Volgens een recente studie, gepubliceerd in Frontiers in Psychology, is er nog een andere reden waarom we zo massaal verslaafd zijn aan onze smartphone. Het ligt niet alleen aan het toestel zelf, maar het zou vooral worden aangestuurd door een evolutionaire verslaving om contact te hebben met anderen, om gezien te worden en het gedrag van anderen te bestuderen.

Volgens Samuel Veissière, hoofdauteur van de studie en assistent-professor aan de universiteit van McGill, hebben mensen dat altijd al willen doen, en is onze smartphone daar nu eenmaal de makkelijkste weg voor. “We verlangen naar gemakkelijkheid en zo weinig mogelijk moeite moeten doen. En het vraagt minder energie om een berichtje te sturen dan te praten,” vertelt Veissière aan The Independent.

Dat smartphones ons asociaal zouden maken, ontkent hij stellig. “We proberen constant om ons te verbinden en vergelijken met anderen en zijn nieuwsgierig naar waar mensen rondom ons mee bezig zijn. Dat is geen slecht ding en maakt ons net niét asociaal. We zijn zo verslaafd aan onze gsm’s omdat we hypersociaal zijn.” (br.hln)


» Reageer (0)
14-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurkundige en kosmoloog Stephen Hawking (76) overleden

Natuurkundige en kosmoloog Stephen Hawking (76) overleden

https://images1.persgroep.net/rcs/tqRJFkOhGtGF2io-phaGDL5IbPg/diocontent/51362303/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De bekende Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking is overleden. Dat meldt zijn familie. Hawking werd 76 jaar. De professor overleed vreedzaam in zijn slaap thuis in het Britse Cambridge.

Hawkings kinderen Lucy, Robert en Tim lieten in een verklaring erg verdietig te zijn over het overlijden van hun vader. “Hij was een groot wetenschapper en een buitengewone man wiens werk en nalatenschap nog jarenlang zullen voortleven. Zijn moed en vasthoudendheid en zijn begaafdheid en humor inspireerden mensen wereldwijd. Hij zei eens: ‘Het universum zou niet veel voorstellen als het niet de plek was waar de mensen van wie je houdt wonen.’ We zullen hem voor altijd missen”, klinkt het.

Spraakcomputer

De in Oxford geboren astrofysicus leed aan de neurologische ziekte ALS. De wetenschapper kon uitsluitend via een spraakcomputer communiceren en bewoog zich al tientallen jaren per rolstoel voort. De aandoening werd vastgesteld in 1963, toen hij 21 jaar oud was. Artsen gaven hem toen hooguit nog twee jaar te leven. In 2017 zei Hawking aan de BBC dat hij “nooit had verwacht 75 te worden”.

Hawking hield zich bezig met zwarte gaten, het heelal en kosmologie. Hij publiceerde in 1988 het boek ‘A brief history of time’, waarvan meer dan tien miljoen exemplaren werden verkocht. In ons land verscheen het boek onder de titel ‘Het Heelal’. Daarin legde Hawking op een toegankelijke manier de volledige geschiedenis van het gehele universum uit, vanaf de oerknal. Het boek werd een bestseller. 

Hij zei aan de BBC dat hij geloofde dat zijn grootste verwezenlijking was dat hij ontdekte dat zwarte gaten niet volledig zwart zijn. Dat is cruciaal om “te begrijpen hoe paradoxen tussen kwantummechanica en de algemene relativiteitstheorie kunnen opgeklaard worden”.

God

In ‘Het Heelal’ hield Hawking nog rekening met het bestaan van God, maar in ‘The Grand Design’ (2010) blijkt dat hij tot andere inzichten was gekomen. Natuurwetten als de zwaartekracht verklaren de oerknal en het begin van ons heelal. “Het is niet noodzakelijk om naar God te wijzen om het universum in werking te zetten”, schreef hij.

In 2014 verscheen over het leven van Hawking de film ‘The Theory Of Everything’. Zelf heeft de wetenschapper ook een aantal tv-optredens gemaakt, zo verscheen hij een aantal keer in de populaire comedyserie ‘The Big Bang Theory’.

Hawking werd op 8 januari 1942 geboren in een familie van intellectuelen. Hij kreeg in 1959 een beurs voor de Oxford University, en drie jaar later verhuisde hij naar de universiteit van Cambridge om er onderzoek te voeren binnen de kosmologie. Op zijn 32ste werd hij het jongste lid van de Royal Society, het meest prestigieuze Britse academische instituut. In 1979 werd hij professor in de wiskunde aan Cambridge University.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met deze 7 tips maak je komaf met brandend maagzuur

Met deze 7 tips maak je komaf met brandend maagzuur

https://images2.persgroep.net/rcs/DfFTySEUT91APII1vxCQDw33u3o/diocontent/120369873/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Van zwangere vrouwen tot baby’s en bejaarden; reflux oftewel brandend maagzuur komt voor bij jong en oud. Gevaarlijk is het niet (tenzij het te lang aanhoudt), maar des te vervelend is het wel. Medicatie kan soelaas bieden, maar uit onderzoek blijkt dat je beter je levensstijl en vooral je eetgewoontes aanpast. 7 tips die de klachten alleszins flink zullen verminderen.

Eerst en vooral; wat is brandend maagzuur en wat veroorzaakt het? Met reflux wordt het terugstromen van de zure maaginhoud in de slokdarm bedoeld. Dat gebeurt quasi bij iedereen, maar tenzij het hoger dan gemiddeld stijgt, merk je er weinig van. Het kan dus zijn dat je al een tijdje met brandend maagzuur kampt, maar dat zelf niet doorhebt.

Reflux kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende reden is dat een sluitspier onderaan de slokdarm niet naar behoren werkt. Factoren als ouderdom, roken, overmatig alcoholgebruik, chocolade en zelfs pepermunt kunnen daarvoor zorgen. Ook een verhoogde druk op de maag, door bijvoorbeeld zwangerschap, overgewicht of verstopping in de darm, is een veelvoorkomende oorzaak. Net als een middenrifbreuk (geen echte breuk, maar een verwijding van de opening van de spierplaat die het middenrif wordt genoemd, red.) en een vertraagde maagontleding, waarbij voedsel langer in de maag blijft zitten dan gewoonlijk.

Behandeling van brandend maagzuur

Bijna iedereen heeft wel eens een reflux, vaak na een te vette of te pikante maaltijd. Bij 10 tot 20% van de mensen is het een echte ziekte, waarbij de symptomen erg hinderlijk worden en er serieuze letsels optreden. Er bestaan verschillende officiële behandelingen zoals medicijnen en zelfs chirurgie. Maar tenzij je je echt zorgen maakt, kun je ook eerst de volgende tips proberen.

1. Je hoeft niet alles te laten

Mensen met reflux krijgen gewoonlijk de raad om zuinig te zijn met koffie, thee, chocolade, gefrituurde voedingswaren, sterk gekruid voedsel en alcohol, maar je hoeft écht niet alles “leuk” en “lekker” te laten. Houd eens een week lang bij wat je eet en wanneer je het eet. Probeer bijvoorbeeld op maandag koffie te drinken, dinsdag chocolade te eten en zo verder. Zo kun je makkelijk zien wat je moet laten en wat niet. Weinig mensen krijgen een reflux van alles.

2. Het mediterraan dieet

Onderzoekers uit New York vergeleken recent de effecten van koffie, roken, etc. laten in combinatie met medicatie ten opzichte van het mediterraan dieet (veel groenten, fruit, volkorenproducten, noten, vis en weinig vlees) zonder medicatie. Ze onderzochten daarvoor twee jaar lang 85 mensen die een of twee maagzuurremmers namen en het gangbare voedingsadvies volgden, en 99 personen die alleen het mediterrane dieet volgden, zonder medicatie. Wat bleek? 62,6 procent van de groep die het mediterrane dieet volgde, merkte een verbetering, tegenover 54 procent van de deelnemers uit de groep die maagzuurremmers nam. En hoewel het maar om een kleine studie ging en het verschil niet erg groot is, betekent het wel dat het zinvol is om bij zure reflux te starten met een gezond voedingspatroon in plaats van meteen naar medicatie te grijpen.

3. Strakke kledij

Het klinkt misschien een beetje ironisch, maar wie refluxklachten heeft, vermijdt daadwerkelijk beter strak zittende kledij. Dat verhoogt de druk in de buik, waardoor de inhoud van je maag makkelijker naar de slokdarm kan stromen.

4. Slaap op je linkerzijde

Onderzoekers weten niet exact waarom dit werkt, al is een mogelijke verklaring simpelweg zwaartekracht. Als je op je linkerzijde slaapt, waar je slokdarm verbindt met je buik, zakt maagzuur naar beneden. Als je op je rechterzijde slaapt, gebeurt net het tegenovergestelde.

5. Eet zo vroeg mogelijk

Wie aan reflux lijdt, gaat na het eten best niet te snel liggen. Probeer dus eens wat vroeger te eten ’s avonds, zodat er nog minstens twee of drie uur tussen het avondeten en het naar bed gaan zit.

6. Verhoog het hoofdeinde van je bed

Het kan ook helpen tegen de symptomen om het hoofdeinde van je bed een centimeter of vijftien hoger dan het voeteinde te zetten. Extra kussens heffen alleen je hoofd op, en werken helaas niet.

7. Wees niet te streng voor jezelf

De maag is sterk verbonden met je hersenen en stress kan reflux beïnvloeden. Wees dus niet te streng, en gun jezelf af en toe bijvoorbeeld een tas koffie of sigaret. Zelfs als je daar een reflux van krijgt. Jezelf alles gaan verbieden, bezorgt je alleen maar stress wat de klachten ook niet gaat verbeteren. Probeer een balans te vinden voor jezelf. (br.hln)


» Reageer (0)
13-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op bedrijfsbezoek bij Nike? Dan mag je geen Adidas of Reebok dragen

Op bedrijfsbezoek bij Nike? Dan mag je geen Adidas of Reebok dragen

https://images1.persgroep.net/rcs/Gtoteq_DxfRcNmmlFHgbkLTw0k0/diocontent/120345555/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Geen Adidas, geen New Balance, geen Puma. Dat kledingadvies krijgt een klasgroep met autistische jongeren uit Tongeren opgelegd voor een bezoek aan het magazijn van Nike. “Ik dacht dat het om een grap ging”, vertelt een verbaasde Kelly Rymenams (41), moeder van Yannick (18).

“We kregen een mail van de school van mijn zoon Yannick, naar aanleiding van een bezoekje aan het magazijn van Nike in Laakdal komende donderdag”, vertelt de moeder. De kledinggigant vraagt de school daarin expliciet dat de jongeren geen concurrerende merken zouden dragen bij het bedrijfsbezoek. Met voorbeelden: Adidas, Puma en New Balance. “Indien een leerling toch deze merken draagt, kan het zijn dat hij/zij geweigerd wordt tijdens het magazijnbezoek”, staat letterlijk in de mail. Dat het niet om een aprilgrap gaat, blijkt ook op de website van het distributiecentrum van Nike in Laakdal. Wie een bezoek plant, wordt er verwacht in ‘kledij van een neutraal merk of Nike’, staat er met een knipogende emoticon omschreven. 

Een brave

“Ik snap niet dat een bedrijf zo kortzichtig kan zijn”, zegt Kelly Rymenams. “Als ik zelf die leeftijd had gehad, zou ik net opzettelijk mijn Reebokschoenen en Adidas­trui dragen. Dat je zo’n richtlijn oplegt aan werknemers binnen een bedrijf: tot daar aan toe — het lijkt me zelfs logisch. Maar toch niet aan een groep jongeren van 17 à 18 jaar? Daarenboven zit mijn zoon Yannick in een klasje met negen autistische jongeren in het bijzonder onderwijs, waardoor het onderwerp extra gevoelig ligt. Probeer een autistische jongere maar eens uit te leggen dat hij zijn favoriete schoenen niet mag dragen tijdens een schooluitstap. Mijn zoon Yannick heeft gelukkig geen favoriete merken en hij is een brave (lacht). Maar als hij wel een fan was van bijvoorbeeld Adidas, had ik hem met opzet net die schoenen laten dragen.”

Aanpassen

Volgens professor Arbeidsrecht Marc De Vos (UGent) gaat Nike niet noodzakelijk in de fout door een bepaald kledingvoorschrift op te leggen aan bezoekers. “Ik zie niet meteen het probleem”, zegt De Vos. “Als het bedrijf je uitnodigt voor een bezoek onder bepaalde voorwaarden, dan is het aan de bezoeker om die voorwaarden op te volgen. Als die je niet zinnen, dan blijf je thuis, zo simpel is het. Je kiest er zelf voor om dat bedrijf te bezoeken, dus pas je je aan de regels aan.” Nike was niet bereikbaar om te reageren op het voorval.  (br.hln)


 


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bye bye Kever! Retroversie van iconisch VW-model verdwijnt van de markt

Bye bye Kever! Retroversie van iconisch VW-model verdwijnt van de markt

https://images4.persgroep.net/rcs/vfs1PJPJMerFc9_CasElhoAG-U8/diocontent/22003064/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Volkswagen zal geen opvolger  meer bouwen voor de Beetle, de retroversie van de legendarische Kever die in 1938 op de markt kwam. Daarmee verdwijnt een van de meest bekende modellen uit de autogeschiedenis.

Frank Welsch, hoofd van Research en Ontwikkeling bij Volkswagen zou het nieuws bevestigd hebben op het autosalon van Genève. Volgens de topman kan je een retromodel als de Kever niet eindeloos opnieuw lanceren. PR-manager Dennis Homberg van Porsche vertelde aan NU.nl dat de Volkswagen Beetle komende zomer uit productie gaat voor de Europese markt. “Het model bestaat dan 8 jaar en is aan het einde van zijn levenscyclus. Er is vooralsnog geen opvolger voor deze Volkswagen gepland.” De originele VW kever kwam in 1938 op de markt en werd geproduceerd tot 2003. Er werden meer dan 20 miljoen exemplaren van verkocht. In 1998 bracht het merk de New Beetle uit en in 2011 kwam daarvan een nieuwe versie, die kortweg Beetle werd genoemd. Er waren nog wel geruchten dat VW aan een elektrische versie van de Beetle zou werken, maar die lijken dus niet te kloppen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo leer je koffie proeven als een barista

Zo leer je koffie proeven als een barista

https://images1.persgroep.net/rcs/-umWMcQvxPA2l_KGqLOfKOV-bLw/diocontent/75340014/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De laatste jaren schieten koffiebars als paddenstoelen uit de grond en er wordt meer over het zwarte goud geschreven dan ooit tevoren in de media. Of koffie nu gezond is of niet, laten we hier even in het midden. Maar dat ieders favoriete bakje troost populair is, staat vast. En dus is het tijd dat je koffie leert proeven als een ware barista.

Refinery29 trok ervoor naar het hoofdkantoor van Starbucks in Seattle, waar een kleine groep mensen wordt opgeleid tot professionele koffieproevers. Bij de keten wordt bijna elke zak koffiebonen voorgeproefd, wat betekent dat de proevers zo’n 600 tot 800 kopjes koffie per dag testen. Gelukkig hoeven ze niet al die tassen ook daadwerkelijk op te drinken.
Zo kan je zelf testen of je een deftige koffie voorgeschoteld krijgt of niet:

1. Ruik
Ruik altijd eerst aan een koffie voor je ervan proeft. Je tong herkent slechts 5 verschillende smaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami (een bouillon op basis van zeewier) - terwijl je neus meer dan duizend verschillende geuren kan waarnemen. Scherm de koffie af met je handpalm, houd de mok dicht tegen je neus aan, en inhaleer diep.

2. Slurp
Door het slurpen kan de koffie goed door je mondholte rollen en kun je het zwarte goud beter proeven. De subtiele smaken en aroma’s stijgen zo ook recht op naar je neus.

3. Lokaliseer en spuw
Probeer te achterhalen waar je de smaken exact proeft op je tong. Is het aan het puntje of aan de zijkanten van je tong? Hoe voelt de koffie in je mond en weegt het op je tong? Vervolgens spuw je de koffie uit.

4. Beschrijf
Nu je de koffie geproefd en geroken hebt, probeer dan de ervaring eens te beschrijven. Praat over het aroma, de smaak, de textuur en de zuurheidsgraad. Welke andere smaken en ervaringen kun je ermee vergelijken? Citroen, cacao en bessen zijn maar een aantal van de smaken die je zou kunnen proeven. (br.hln)


» Reageer (0)
12-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Spinnen kruipen niet uit de afvoer en meer weetjes om je spinnenfobie te bestrijden

Spinnen kruipen niet uit de afvoer en meer weetjes om je spinnenfobie te bestrijden

https://images2.persgroep.net/rcs/mBBnDm1P45ug4Ld3S380rHzj7jA/diocontent/120336136/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben: nu de winter voorbij is, duiken angstaanjagend grote huisspinnen weer massaal op in huis. Meestal een reden om met een gil drie meter in de lucht te springen, maar eigenlijk is dat nergens voor nodig. Deze weetjes over de achtpotige beestjes doen jouw angst in het beste geval lichtjes wegebben.

Je wil het misschien liever niet weten, maar spinnen logeren het hele jaar door gezellig bij jou in huis, in de kleinste hoekjes, kieren en gaatjes. Dat je ze niet ziet, wil niet zeggen dat ze er niet zijn.
Twee keer per jaar komen de diertjes wel eens graag piepen uit die kiertjes om hallo zeggen. Liefst op momenten waarop je het totaal niet verwacht. In de badkuip bijvoorbeeld, waar de zwarte poten van de grote huisspin angstaanjagend groot afsteken tegen het spierwit van het bad. Het lijfje van de huisspin - exclusief poten - kan tussen 1 en 1,6 centimeter groot zijn, bij de grote huisspin is dat tot wel 2 centimeter. Gillen kan dan wel even opluchten, maar het is helaas geen langetermijnoplossing. Deze weetjes zijn hopelijk wél enigszins een remedie tegen die grootste spinnenangst.

1. Ze komen niet uit de afvoer gekropen

Fabeltjes over spinnen die door de afvoer van het bad of de wastafel komen gekropen, vormen goede scenario’s voor horrorfilms. In het echte leven hoef je een bad niet angstvallig te weren met dit als argument, want het is een mythe die niet klopt. Een spin die uit het niets in de badkuip belandt, is daar per ongeluk in verzeild geraakt. De wanden van een bad of wastafel zijn voor de (grote) huisspin te glad om er weer uit te kruipen, waardoor het arme diertje komt vast te zitten. In plaats van de spin ook nog eens een verdrinkingsdood te schenken, kan je met een (lange!) bezem de spin uit haar lijden verlossen door ze erop te laten kruipen en ze zo buiten te zetten.

2. Ze zijn niet gevaarlijk

In ons land is er geen enkele reden tot paniek bij de aanblik van zo’n achtpotig monstertje, want spinnen in België zijn compleet ongevaarlijk. In plaats van ze te vrezen kan je ze maar beter dankbaar zijn, want ze eten andere vervelende insecten zoals vliegen en muggen op. Reden te meer om ze vriendelijk buiten te zetten als je ze tegenkomt, in plaats van ze onverbiddelijk plat te trappen. Sommige huisspinnen kunnen wel zachtjes bijten uit zelfverdediging, dus je kiest er beter niet voor om ze met de blote hand op te nemen - gesteld dat je dat al durfde. Gebruik een bezem of vang ze in een bokaal waar je een stukje karton onder schuift en zet ze zo buiten. 

3. Ze zijn op de versiertoer

Een grote huisspin gespot die wat rondtrippelt in huis? Het ziet er beangstigend uit, maar dit weetje zal mogelijk voor wat meer empathie zorgen: wie rond deze periode een grote huisspin tegen het lijf loopt, staat oog in oog met een mannelijke huisspin die op jacht is naar een vrouwtje. Tegen het einde van de zomer zijn de mannetjes volwassen, en gaan ze op de versiertoer om een vrouwtje te scoren. Spreek het diertje wat goede moed in bij het maken van zijn avances, in plaats van het luidkeels op een gillen te zetten.

4. Ze komen niet “schuilen” in jouw huis

De mythe dat spinnen tegen het begin van de herfst in jouw huis komen schuilen tegen de kou, klopt ook niet. Zoals we al zeiden: de beestjes wonen er het hele jaar door, en het heeft dan ook weinig zin om ze toch te proberen weren uit je huis. Wil je toch een poging doen om niet oog in oog te komen met zo’n achtpotig beest, dan kan de geur van pepermunt en eucalyptus ze mogelijk afschrikken. Sproei aangelengde etherische oliën met die geurtjes op kieren van ramen, plinten en deuren, en de diertjes komen al minder in de verleiding om binnen te wandelen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Seksschandaal in Britse Telford: honderden meisjes gedrogeerd, geslagen en verkracht

Seksschandaal in Britse Telford: honderden meisjes gedrogeerd, geslagen en verkracht

https://images4.persgroep.net/rcs/0r1dsdlOISGKhuoJ5dh27Ccuc_8/diocontent/120287020/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Honderden tienermeisjes werden sinds de jaren tachtig seksueel misbruikt in het Britse Telford. De politie kreeg honderden aangiften, maar die werden niet verder onderzocht. Daardoor bleven de misdadigers ongestraft. Vele jaren later wordt nu een onderzoek gestart naar de aangiften.

Lucy Allan, een Conservatief Parlementslid in Telford, heeft opgeroepen een grootschalig onderzoek te starten naar de honderden aangiften van seksueel misbruik die in de afgelopen veertig jaar zijn gedaan. “Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar seksuele uitbuiting van kinderen in Telford. De nieuwe bevindingen neem ik heel erg serieus en zijn zeer schokkend”, vertelt Allan aan de Britse krant The Mirror.

Speurders vermoeden dat er een link is tussen een eerdere moord in Telford en de bende die kinderen seksueel misbruikte. Lucy Lowe (16) kwam samen met haar moeder en zus om toen de man die haar misbruikte, Azhar Ali Mehmood (26), hun huis in brand stak. Lowe beviel op 14-jarige leeftijd van zijn kind. Mehmood werd gevangen gezet voor de moord op Lucy, haar moeder en haar zus, maar is nooit aangeklaagd voor seksueel misbruik.

Avond na avond verkracht

Een van de slachtoffers, die anoniem wil blijven, vertelde in een interview over haar misbruikers. Ze viel in de handen van misbruikers nadat haar telefoonnummer verkocht was aan pedofielen, volgens de Britse krant. “Als ik ook maar iets over het misbruik zei tegen iemand, dan zouden ze mijn kleine zus iets aandoen en tegen m’n moeder zeggen dat ik een prostituee was. Ik werd verschillende avonden gedwongen seks te hebben met meerdere mannen. Ik moest minimaal twee keer per week de morning-afterpil gehaald hebben, maar niemand keek er raar van op.” 

De pil heeft niet altijd gewerkt voor dit slachtoffer, want tot twee keer toe werd ze zwanger. Beide zwangerschappen liet ze afbreken door een abortus. ”Slechts enkele uren na m’n laatste abortus werd ik door een van m’n misbruikers meegenomen om opnieuw verkracht te worden, dit keer door nog meer mannen.” De dood van Lucy Lowe zou als dreigement worden gebruikt voor andere slachtoffers. Als ze zouden praten, zouden de misbruikers ook hun huis in brand steken.

Grondige fouten

De West Mercia Police heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt in hoe gedetailleerde aangiften zijn behandeld. Er zouden, volgens de Britse kranten, agenten op nachtpatrouille geweest zijn die hebben gezien dat kinderen werden gedrogeerd en gelokt door verschillende bendes. Met die informatie is destijds  niets gedaan.

Er wordt onderzoek gedaan naar de aangiften en naar eventuele verdachten. De gemeenteraad van Telford heeft gezegd dat alle mogelijke mensen en middelen worden ingezet om deze zaak op te lossen. “Alle politiebureaus zullen nauw samenwerken. Dit is onze topprioriteit.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste (en meest complexe) renovatie ooit voor Eiffeltoren die 130 wordt

Grootste (en meest complexe) renovatie ooit voor Eiffeltoren die 130 wordt

https://images2.persgroep.net/rcs/7_5wLHgIUoUTR7V7NSXp5XeIU4M/diocontent/119271303/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hét monument van Frankrijk wordt volgend jaar 130 en krijgt een facelift. Een zeer delicate operatie zo blijkt nu, want in de oude verflagen is lood gevonden. Ook corrosie heeft het smeedwerk jarenlang aangetast en dat komt de stabiliteit niet ten goede.

De leeftijd begint z’n tol te eisen. De Eiffeltoren staat al recht sinds 1889 en vertoont hier en daar heel wat mankementen. Ook de regen helpt niet: die tast de IJzeren Dame beetje bij beetje meer aan. Het is daarom nodig dat de bekendste toren van Europa elke zeven jaar herschilderd wordt - dat schreef ook architect Gustave Eiffel in zijn naslagwerk. Werkmannen beginnen er dit jaar aan in oktober en zullen ongeveer drie jaar nodig hebben.

Het is meteen de grootste facelift ooit, met een totaal kostenplaatje van 40 miljoen euro. Uit doorgedreven onderzoek van de negentien verschillende verflagen is gebleken dat de staat van het bouwwerk op veel plaatsen aanzienlijk is verslechterd. “De verf is volledig gescheurd en dan is er nog de corrosie. Het zou zinloos zijn om er gewoon overheen te schilderen”, klinkt het. Het risico bestaat immers dat de structuur van het gebouw verzwakt en de metalen constructie na verloop van tijd aan stabiliteit verliest. En dus is er maar één oplossing: 25.000 vierkante meter ijzerwerk strippen of 10 procent van de totale oppervlakte van de toren. En daarna herschilderen. Men voorziet daarvoor 60 ton verf. 

De meest beschadigde stukken bevinden zich tussen de begane grond en het eerste platform. Vooral de zuidelijke en de oostelijke pilaar - met uitzicht op Champs-de-Mars - zijn er het ergst aan toe. Men zet voor het complexe werk 80 gespecialiseerde werkmannen in om de negentien oude verflagen minutieus weg te krabben. 

21 keer zoveel lood

Het zou alvast eenvoudiger geweest zijn mocht de toren niet zijn aangetast door de verf. De Eiffeltoren renoveren is immers niet zonder gevaar. De coating die vroeger werd gebruikt, bestaat uit lood. Blootstelling eraan kan gezondheidsproblemen veroorzaken, ook voor de bezoekers. De Eiffeltoren gaat immers niet dicht tijdens de werken. Men hangt alvast grote dekzeilen omhoog om het gevaar in te dijken. Op sommige plekken is er 21 keer zoveel lood aangetroffen dan toegelaten. (br.hln)


» Reageer (0)
11-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mogelijk tweede wolf in Limburg: twee schapen gedood

Mogelijk tweede wolf in Limburg: twee schapen gedood

https://images0.persgroep.net/rcs/Zfzx0CqaGbZPFxS3uDPe3K4jYhc/diocontent/117360164/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In Limburg zijn bij twee schapenhouders gisteren dode schapen gevonden. Volgens Jan Loos van Welkomwolf.be werden ze wellicht gedood door een wolf. Mogelijk gaat het om een tweede wolf, na wolvin Naya die eerder in de omgeving van Leopoldsburg werd gespot. “Het gedrag lijkt alleszins niet overeen te komen met dat van Naya”, aldus Loos.

Bij schapenhouders in Bree en Rotem (Dilsen-Stokkem) werd zaterdagochtend telkens 1 dood schaap gemeld waarvan de doodsoorzaak meer dan waarschijnlijk is toe te schrijven aan wolf. Vanochtend werden ter plaatse DNA-stalen genomen.
Tussen donderdag en zaterdag ontving Welkomwolf.be ook diverse meldingen over waarnemingen van een wolf bij daglicht, eerst in de omgeving van Wijchmaal-Peer (donderdag en vrijdag in de vroege ochtend) en vervolgens in Dilsen, Stokkem en Meeswijk (Maasmechelen, zaterdagmiddag). Qua timing lijken die laatste drie waarnemingen perfect met elkaar te matchen. De dode schapen in Bree en Rotem passen qua timing eveneens in een mogelijke verplaatsing van dezelfde wolf.

Volgens Welkomwolf.be lijken de laatste waarnemingen moeilijk te rijmen met het gedrag van de schuwe wolvin Naya. Die “woont” al ongeveer twee maanden tussen 400 schapen in Leopoldsburg zonder er één poot naar uit te steken. Bovendien zijn er de voorbije week ook in Nederlands Limburg meldingen gemaakt van een wolf die het op schapen heeft gemunt. Mogelijk trekt die wolf van noord naar zuid door de Maasvallei.

Trackinggegevens uit Duitsland zullen hopelijk snel klaarheid brengen over de vraag of Naya op de voornoemde locaties was of niet. (br.hln)


» Reageer (0)
10-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het geheime ingrediënt dat je van hoofdpijn, spierpijn en opgeblazen buik afhelpt, in de douche

Het geheime ingrediënt dat je van hoofdpijn, spierpijn en opgeblazen buik afhelpt, in de douche

https://images4.persgroep.net/rcs/ibGW1kpu9KafQMxBQeJ6GW2UfWk/diocontent/120181262/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wat als je van je douche vanavond meteen ook een genezend moment kon maken? Op het einde van een drukke werkweek kunnen we dat wel gebruiken. Een beetje magnesium aan je bad of douche toevoegen zou je van heel wat kwaaltjes kunnen afhelpen. Dat doe je zo.

Meestal voeg je magnesium toe aan een bad, in de vorm van badzout. Maar een bad nemen, dat lukt gewoon niet elke dag. En soms heb je er ook geen zin in. Maar je kan magnesium ook toevoegen aan je douche om ook van de voordelen te genieten.

Magnesium helpt je spieren te ontspannen, ideaal na een sportsessie dus, maar ook na een hele week hollen, rennen en stressen. Als je te snel gegeten hebt, teveel koffie hebt gehad deze week of gewoon die-tijd-van-de-maand, dan kan je buik als een ballon opblazen. Ook daar helpt magnesium bij. Omdat je spieren ontspannen, vermindert ook de druk op je darmen wat.
En ten slotte is magnesium een wondermiddel bij spanningshoofdpijn.

Nog een bonus, magnesium is goed voor je huid. Het helpt bij hydratatie en het kalmeren van irritaties.

Hoe voeg je het toe aan je doucheritueel?

Meng wat zeezout door een lepeltje kokosolie en maak zelf een verkwikkende scrub. Of schaf je een douchegel met magnesium aan, die vind je bij RENZelensSoapwalla, en ook vaak in douchegels voor mannen zoals bij Fa of Vichy. (br.hln)


» Reageer (0)
08-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannen mogen ook tetteren en vrouwen kunnen ook lullen

“Mannen mogen ook tetteren en vrouwen kunnen ook lullen”: Zo wil de Vlaamse Overheid hokjesdenken rond geslacht doorbreken

https://images2.persgroep.net/rcs/9cmqho5t6tNaop57ShGrq8sOXP4/diocontent/120116273/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Roze is voor meisjes. Blauw is voor jongens. Meisjes spelen met poppen. Jongens ravotten. Als het op geslacht aankomt, denken we massaal in stereotiepe hokjes. Maar waarom zou gender bepalen wie je bent en wat je doet? Minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans heeft daarom een nieuw platform gelanceerd GENDERKLIK.be, waarmee ze gedurende 8 weken het thema ‘gender’ tastbaar wil maken bij het grote publiek.

Onbewust -en onterecht- linken we bijna allemaal bepaalde eigenschappen, normen en verwachtingen aan mannen of vrouwen. En net met dat hokjesdenken wil Genderklik.be, een initiatief van de Vlaamse overheid, komaf maken. Met de baseline ‘Zie de rollen’ windt de nieuwe website er dan ook geen doekjes om: gender reikt verder dan geslacht.

Genderverwachtingen kunnen erg dwingend zijn en mensen in een strakke rol duwen. Eens je tot het besef komt dat gender om maatschappelijke mechanismen gaat die een invloed hebben op jouw leven, maar waartegen je ook kunt reageren, heb je de genderklik gemaakt. Want mannen mogen ook tetteren en vrouwen kunnen ook lullen. Vrouwen kunnen ook van pinten houden en sommige mannen kijken ook graag naar de wereld door een zachtroze bril. Jongens kunnen prima ballerina’s zijn en ook meisjes kunnen een wiskundeknobbel hebben.

James Brown knalde het meer dan 50 jaar geleden al door de radio: it’s a man’s, man’s world. En op deze Internationale Vrouwendag is gender nog steeds een heet hangijzer. In een wereld waar nog geen 3% in het kleuteronderwijs mannelijk is (denk alleen maar aan de connotaties van het woord ‘kleuterjuf’), is het belangrijk om dit thema niet zomaar uit de weg te gaan. Op het Genderklik-platform vind je heel wat onderzoeksresultaten, trends, video’s en stukken over geschiedenis om bij te leren over gender. Maar je kunt ook aan de hand van verschillende levensfases het genderverhaal leren kennen en bezorgde ouders krijgen daar meteen tips bij om hun moeder- en vaderhart te sussen.

Er werd ook samengewerkt met bekende namen als Eva Mouton, Heleen Debruyne en Carll Cneut om bestaande kunstwerken een nieuwe insteek te geven. Die worden gedurende de 8 weken dat de campagne loopt gepubliceerd op de website. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.A-ha: daarom ruikt je adem ’s ochtends zo slecht (en dit is wat je eraan doet)

A-ha: daarom ruikt je adem ’s ochtends zo slecht (en dit is wat je eraan doet)

https://images3.persgroep.net/rcs/TsOTV7Ui8sDoxiEjZoerIinIy6E/diocontent/120114949/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een hartstochtelijke ochtendkus: het is iets dat er in romantische films ge-wel-dig uitziet, maar we hoeven je vast niet te vertellen dat de realiteit vaak anders is. Ja, ook wij hebben weleens last van die een vreselijke ochtendadem. Maar waarom duikt die ’s morgens zo vaak op en vooral: wat kan je eraan doen? Wij zochten het voor je uit!

Die zure, muffe drakenadem is de reden waarom de meeste onder ons proberen om ’s ochtends niet in de buurt van iemand anders te ademen, of toch niet voordat we onze tanden gepoetst hebben. Maar waarom ruikt onze adem ’s morgens zo slecht?

Blijkbaar heeft die geur veel te maken met de verminderde speekselproductie tijdens je slaap. Speeksel ruimt normaal gezien de geurveroorzakende bacteriën op, dus als we ’s nachts niet genoeg produceren, kunnen die slechtruikende bacteriën zich makkelijk vermenigvuldigen. En hoe droger je mond, hoe groter de kans dat je ’s morgens met een slechte adem opstaat. Daarnaast dragen ademen door je mond, snurken en het gebruik van bepaalde medicijnen bij aan uitdroging, waardoor de slechte geur nog erger kan worden.

Gelukkig is een slechte ochtendadem meestal niets om je zorgen over te maken. Maar in sommige gevallen kan hij wel wijzen op een onderliggend probleem. Zo is het vaak een eerste teken van een tandontsteking, die dan weer gelinkt is aan hartaandoeningen en beroertes. Ook kan je slechte adem wijzen op een infectie zoals een abces of op maagzuur. Raadpleeg daarom je arts als je adem plots sterker geurt dan anders.

Wil je je adem ’s morgens wat draaglijker maken voor je partner? Zorg er dan voor dat je voor het slapengaan je tanden twee tot drie minuten poetst en ze daarna voorzichtig flost. Overgebleven voedselrestjes geven bacteriën immers meer kans om zich ’s nachts te vermenigvuldigen. En aangezien meer dan de helft van de bacteriën die een slechte adem veroorzaken op je tong groeien, gebruik je ook het best regelmatig een tongschraper.

Laat die heerlijke ochtendsmak nu maar komen! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eigenaar veelbesproken Toporovski-collectie start zelf onderzoek naar authenticiteit werken

Eigenaar veelbesproken Toporovski-collectie start zelf onderzoek naar authenticiteit werken

https://images2.persgroep.net/rcs/-NgKoN_hZFmwX7h6NVQbeKwsWEU/diocontent/119692548/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Stichting Dieleghem, de eigenaar van de Toporovski-collectie, laat aan Belga weten dat het intussen het heft in eigen handen genomen heeft om de authenticiteit van de kunstwerken te bepalen. “Ik kan bevestigen dat er momenteel onderzoeken aan de gang zijn in vier Europese laboratoria en dat we hier niet op zullen terugkomen vooraleer de resultaten gekend zijn”, zegt Hervé Doyen, burgemeester van Jette en voorzitter van de stichting. 

Na de stopzetting op 20 februari van de expertencommissie die de echtheid van de werken in het Gentse MSK ging onderzoeken, bestaat er nog altijd geen uitsluitsel over de authenticiteit van de Toporovski-collectie. Het onderzoek van de Stichting Dieleghem moet duidelijkheid bieden. De stichting hoopte in 2020 in Jette een museum te openen waar de Russische kunst uit de Toporovski-collectie tentoon gesteld kan worden.

De Stichting Dieleghem, de eigenaar van de Toporovski-collectie, laat aan Belga weten dat het intussen het heft in eigen handen genomen heeft om de authenticiteit van de kunstwerken te bepalen. “Ik kan bevestigen dat er momenteel onderzoeken aan de gang zijn in vier Europese laboratoria en dat we hier niet op zullen terugkomen vooraleer de resultaten gekend zijn”, zegt Hervé Doyen, burgemeester van Jette en voorzitter van de stichting. 

Na de stopzetting op 20 februari van de expertencommissie die de echtheid van de werken in het Gentse MSK ging onderzoeken, bestaat er nog altijd geen uitsluitsel over de authenticiteit van de Toporovski-collectie. Het onderzoek van de Stichting Dieleghem moet duidelijkheid bieden. De stichting hoopte in 2020 in Jette een museum te openen waar de Russische kunst uit de Toporovski-collectie tentoon gesteld kan worden. (br.hln)


» Reageer (0)
07-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mij zou het nooit overkomen, dacht ik. En toch werden al onze rekeningen leeggeplunderd

Mij zou het nooit overkomen, dacht ik. En toch werden al onze rekeningen leeggeplunderd

https://images4.persgroep.net/rcs/gDciZaEvPyJfQffKe_2rN9KAfNI/diocontent/120070455/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vorig jaar zijn in België 3.205 gevallen van fraude met internetbankieren geteld. Dat zijn er bijna zeven keer meer dan in 2016, toen dat 475 keer gebeurde. De fraudeurs maakten ruim 2,5 miljoen euro buit. Bankenfederatie Febelfin waarschuwt daarom om nooit bankcodes te delen via e-mail, sociale media of telefoon.

Ook Cindy Baeyens kan er sinds kort over meepraten. Zij werd opgelicht toen ze een fototoestel via tweedehands.be wilde verkopen. “Ik heb altijd gezegd dat mij dat niet zou overkomen. Ik was daar te nuchter voor, dacht ik. Maar toch is het gebeurd.”

De oplichter contacteerde Cindy via WhatsApp. Er werd een prijs voor het fototoestel afgesproken, maar de vrouw moest eerst zelf één eurocent overschrijven. Zogezegd om te bewijzen dat ze te goeder trouw handelde. Dat vond ze vreemd, maar ze ging toch in op de vraag.

Tikkie
De overschrijving gebeurde via de Tikkie-app, waarmee je vlot kleine bedragen kan overschrijven. Die bleek echter vervalst. Intussen had Cindy wel haar bankgegevens en -code ingegeven.

"’s Morgens sta ik op en ik zie dat alles weg is. Van mij, van mijn echtgenoot, onze spaarrekening, van mijn drie kinderen: nul komma nul euro op alle rekeningen.”

“We zien nog altijd fraudegevallen die te maken hebben met de klassieke phishing”, aldus Febelfin-woordvoerster Isabelle Marchand. “De fraudeur hengelt daarbij naar persoonlijke codes. Ze gaan daarvoor wel gebruik maken van verschillende communicatiekanalen. Vroeger gebeurde dat via e-mail, maar nu worden ook Facebook, WhatsApp en andere socialemediakanalen gebruikt.”

“Cash aan de deur”
Cindy kreeg van haar bank al het geld terug en wil met haar getuigenis anderen waarschuwen. “Als iemand nog iets van mij wil kopen, moet die dat voortaan cash aan de deur betalen. Geen overschrijvingen meer.”

Sinds eind vorig jaar proberen fraudeurs via meerdere pogingen telkens een kleiner bedrag buit te maken. Gemiddeld levert hen dat per keer 788 euro op.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warmste winter ooit op de Noordpool: “Nooit geziene situatie”

Warmste winter ooit op de Noordpool: “Nooit geziene situatie”

https://images3.persgroep.net/rcs/beDXMZms5x608NsunyKXG07F3c0/diocontent/67151568/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De winter loopt stilletjes aan op z’n einde op de Noordpool. Maar de wintermaanden - van december tot maart - eindigen met een onrustwekkend record: het was de warmste winter ooit gemeten op de Noordpool. “Een nooit geziene situatie”, zeggen experts.

Mark Serreze, directeur van het National Snow and Ice Data Center in Colorado, bestudeert de Noordpool al sinds 1982. Serreze en zijn collega’s zijn bezorgd over de warme winter van dit jaar. “Dit is gewoon gek. Deze hittegolven…. Ik heb nog nooit zoiets gezien.”

Het meest noordelijke weerstation ter wereld, gelegen op het puntje van Groenland, heeft in februari meer dan 60 uren boven het vriespunt gemeten in het gebied. De gemiddelde temperatuur in het Noordpoolgebied in de winter ligt rond -30°C, februari is meestal de koudste maand. Het is niet ongezien dat er nu en dan eens warmere pieken zijn en het is ook niet de eerste keer dat de temperaturen er boven 0 liggen. In 2011 en 2017 is zo’n warme piek ook al voorgevallen, maar dat duurde toen telkens maar een aantal uren. 

Zee-ijs

Ook het zee-ijs – ijs dat zich vormt op het water, in plaats van op land – is opnieuw afgenomen deze winter. “Er vormt zich wel nog zee-ijs, maar wat er ook nog groeit, het zal veel dunner zijn dan normaal. Het zal ook veel sneller en makkelijker smelten in de zomer”, zegt Serreze.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Remco Campert (88) stopt met schrijven

Remco Campert (88) stopt met schrijven

https://images4.persgroep.net/rcs/doM29yNeFFY2EAGMVcFBpW4T8oI/diocontent/105176448/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Remco Campert stopt met schrijven. Dat heeft hij via zijn uitgeverij De Bezige Bij laten weten. De 88-jarige auteur liet vorige week bij monde van hoofdredacteur Arendo Joustra al weten dat hij was gestopt met zijn werkzaamheden voor weekblad Elsevier. Ook in de Volkskrant stond afgelopen zaterdag geen bijdrage van Campert meer.

“Hij is moe en oud en heeft genoeg geschreven”, laat zijn familie via De Bezige Bij weten. Er is geen directe medische reden om te stoppen met werken, stelt een zegsvrouw in een korte toelichting.

Campert is dichter, romancier en columnist. Sinds de jaren vijftig bouwde hij een aanzienlijk oeuvre op. Bekende werken zijn onder meer ‘Het leven is vurrukkulluk’ uit 1961 (dit jaar verfilmd) en ‘Een liefde in Parijs’ uit 2004.

Er ligt geen nieuw materiaal van de schrijver meer op de plank. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kanarie, saffraan, mosterd of oker: geel is dé nieuwe modekleur en zo draag je het

Kanarie, saffraan, mosterd of oker: geel is dé nieuwe modekleur en zo draag je het

https://images3.persgroep.net/rcs/G55150TgKtV1SXJ6hBq6uzq2sEU/diocontent/120018155/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Gespot op de catwalk bij onder andere Balenciaga, Dries Van Noten en Lacoste, en ondertussen hangen ook de rekken van de grote winkelketens vol met gele kleren. Doet heerlijk verlangen naar de zomer en is ideaal om een statement mee te maken, maar tegelijkertijd is geel ook een moeilijke kleur om te dragen. Zo doe je het.

Er zijn van die aloude moderegeltjes die zeggen dat bleke types best wegblijven van zacht geel en roodharigen bijvoorbeeld niet staan met koele gele tinten. Maar regels zijn er om gebroken te worden, dus onze boodschap is zoveel mogelijk verschillende tinten geel passen. Je zult zelf wel zien welke kleur je flatteert en welke niet en je kunt altijd een vriend of vriendin meenemen om je daarbij te helpen als je niet zeker bent van je stuk.

Hoe combineer je geel

Veel merken zoals Gucci en Proenza Schouler stuurden modellen in een volledige gele look de catwalk op, maar daar moet je in het dagelijkse leven natuurlijk al flink wat lef voor hebben. Leuk voor een feestje, maar voor naar het werk zijn er gelukkig ook subtielere combinaties mogelijk.

Jeans

Alle tinten geel combineren eigenlijk mooi met denim. Denk bijvoorbeeld een kanariegele trui op een boyfriend jeans of een paar mosterdgele enkellaarsjes onder een skinny. Jeans zorgt voor de nodige dosis subtiliteit, waardoor je sneller zo’n opvallende kleur aandurft.

Eén item

Door meerdere gele items in een outfit te dragen, zoals bijvoorbeeld een jas en schoenen, trek je veel aandacht naar je toe. Eén stuk in een knalkleur voegt een speels accent toe aan je look, zonder dat het te hard opvalt. Tenzij je dat natuurlijk graag wil.

Zachte kleuren

Zwart en wit zijn neutrale kleuren, maar in combinatie met een felle kleur als geel zorgen ze er net voor dat die felle tint er nog harder uitspringt. Dan combineer je beter met zachtere pasteltinten of natuurkleuren zoals donkergroen en marineblauw.

Juiste lichaamsdelen

Draag een gele sjaal, en het trekt de aandacht naar je nek toe. Een gele riem, trekt de aandacht naar je buik. Draag het dus op lichaamsdelen waar je je goed over voelt.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hervorming kindergeld is rond

Hervorming kindergeld is rond

https://images1.persgroep.net/rcs/2q6f3rqmzT5cA_FpSH_5XwUWMzA/diocontent/120062049/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vlaanderen heeft de hervorming van het kindergeld eindelijk helemaal afgerond. Maar wat gaat er nu juist veranderen en voor wie?

Elk kind krijgt zelfde basisbedrag

Eerste punt: zeg niet langer kinderbijslag, maar ‘groeipakket’. Met die wat wollige term heeft de Vlaamse regering alle toelages voor het gezin samengebracht. De basis daarvan blijft het kindergeld. Alle kinderen geboren na 1 januari 2019 krijgen voortaan maandelijks hetzelfde bedrag: 160 euro. Vroeger steeg het bedrag per kind naarmate er meer kinderen in een gezin zijn. Ook kregen de ouders een hogere toelage naarmate het kind ouder werd. Voor wie in het oude systeem zit, verandert er niets. Bij de geboorte krijgen de ouders ook een startbedrag van 1.100 euro, de voortzetting van kraamgeld.

Extraatje voor wie naar school gaat

Nu al krijgen ouders met schoolgaande kinderen iedere zomervakantie een eenmalige schoolpremie toegekend. De bedoeling is om de gezinnen te steunen bij de start van het nieuwe schooljaar. In het Vlaamse groeipakket zal dat de ‘schoolbonus’ heten. De bedragen starten bij 20 euro voor kinderen tussen 2 en 4 jaar en lopen op tot 60 euro voor kinderen ouder dan 18 jaar. De bedragen liggen iets lager dan in het oude systeem.

Tegelijk krijgen ouders twee keer 130 euro wanneer hun kinderen 3 en 4 jaar zijn. Voorwaarde is wel dat ze naar de kleuterschool gaan. De ingreep is volledig nieuw en kwam er op aandringen van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. Zij wil op die manier kansarme en anderstalige ouders motiveren om hun kinderen op jonge leeftijd naar school te sturen. Dat gebeurt nog al te vaak niet, waardoor ze een taalachterstand dreigen op te lopen, iets wat ze de rest van hun schoolcarrière meeslepen. Voor alle duidelijkheid: elke kind heeft hier recht op, ook de kansrijke ouders die Nederlands spreken.

Rekening voor crèche wordt tot 60 euro lichter

Nog nieuw is de toeslag voor kinderopvang. Bij ongeveer drie vierde van de crèches betalen ouders een tarief dat wordt berekend op basis van het inkomen, de rest werkt met een vast bedrag. Ouders die hun kinderen naar die laatste categorie sturen, krijgen vanaf volgend jaar een tegemoetkoming van 3,17 euro per opvangdag. Op maandbasis kan dat bedrag dus oplopen tot boven de 60 euro. Het geld wordt automatisch met het kindergeld gestort. Elk kind komt in aanmerking, er zijn geen voorwaarden verbonden aan deze toelage.

De achterliggende bedoeling is om zo veel mogelijk kinderen in de crèche te krijgen. Het contact met andere kinderen stimuleert hun ontwikkeling en tegelijk krijgen de ouders de kans om (voltijds) te gaan werken. De crèches die hun prijzen laten afhangen van het inkomen, krijgen daarvoor rechtstreekse subsidies van de Vlaamse overheid. Ze moeten daar wel een hele erkenningsprocedure volgen. De bedoeling van de Vlaamse regering is om alle plaatsen in dat systeem te krijgen. In afwachting daarvan komt deze speciale toelage.

Wat met kroostrijke gezinnen?

In het oude systeem kregen de ouders meer kinderbijslag voor hun tweede kind dan voor hun eerste, voor het derde lag het bedrag nog hoger. Dat voordeel verdwijnt, waardoor gezinnen met meer dan drie kinderen erop achteruitgaan. Als tegemoetkoming komt er een toeslag van 60 euro per kind voor wie drie kinderen of meer heeft. Voorwaarde is wel dat het jaarinkomen onder de 60.000 euro ligt. Wie minder verdient dan 30.000 euro krijgt al vanaf het eerste kind een toeslag van 50 euro. Daarnaast krijgen ook (half)wezen een hogere maandelijkse tegemoetkoming, net als pleegkinderen. Ook mindervalide kinderen krijgen meer kindergeld. Hoeveel dat is, hangt af van de zwaarte van hun invaliditeit. (RW) (br.hln)


» Reageer (0)
06-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 op de 10 vrouwen draagt andere schoenen om auto te rijden en meer weetjes over vrouwen achter het stuur

7 op de 10 vrouwen draagt andere schoenen om auto te rijden en meer weetjes over vrouwen achter het stuur

https://images0.persgroep.net/rcs/bB3qpLZLIxE__-7Wi8Bwjj6q9RY/diocontent/119964486/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Over vrouwen en autorijden doen heel wat clichés de ronde, die niet altijd blijken te stroken met de realiteit. Vorige week nog schreven we dat vrouwen even goede bestuurders zijn als mannen, vandaag wijst een enquête van Mercedes bij 1.000 Belgen uit dat dames net iets voorzichtiger zijn achter het stuur. Ook opvallend: 7 op de 10 vrouwen neem een extra paar platte schoenen mee in de auto, om niet met hakken te moeten rijden. 

Die stiletto’s mogen nog zo mooi staan onder dat jurkje, echt praktisch zijn ze niet om een gaspedaal mee in te duwen. Zo is je voet niet erg stabiel waardoor die van het pedaal kan afglijden, kan je hak vast komen te zitten in het matje van de auto of vertraagt je reactiesnelheid. 69% van de dames heeft dan ook een extra paar schoenen om auto te rijden bij, en ruilt die stilettohak in de wagen in voor een comfortabeler exemplaar. 

Vrouwen versus mannen

Dat zo’n extra paar schoenen meezeulen zijn vruchten afwerpt, zo komt ook naar voren uit de rest van de enquête. Zo blijken vrouwen voorzichtigere bestuurders dan mannen: 35% van de Belgische mannen geeft toe meer dan 2 keer iets te hebben geraakt of een ongeluk te hebben gehad, waar dit bij vrouwen maar 19% is. Maar liefst 28% van de Belgische vrouwen heeft nog nooit een verkeersongeluk gehad - in tegenstelling tot 21% van de mannen. Bij 3 op 10 vrouwen viel het slechts één keer voor. 

Misschien heeft dit ook wel te maken met hun alertheid. Mannen zeggen immers dubbel zo vaak dat ze al eens (bijna) in slaap zijn gevallen in de wagen: 37% vs. 18%. Ondanks alles onderschatten vrouwen toch hun rijcapaciteiten en dan vooral hun parkeerkunsten. Zo is 39% ervan overtuigd dat mannen beter kunnen parkeren en 18% vindt zelfs dat mannen beter met de wagen kunnen rijden in het algemeen.

“Zwart rijden”

Net zoals the little black dress nooit uit de mode gaat, blijven Belgische vrouwen ook trouw aan de kleur zwart (21%) bij het uitkiezen van een wagen. Traditionele tinten zijn troef want naast zwart blijken grijs (15%) en blauw (11%) de populairste autokleuren bij vrouwen wanneer ze een nieuw exemplaar zouden aanschaffen. Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus maar over hun favoriete autokleuren zal je ze toch niet horen discussiëren: mannen geven namelijk exact dezelfde top 3 (zwart, 18%, grijs, 17% en blauw, 12%) door als vrouwen. Over rood zijn de meningen echter verdeeld. Terwijl het op de vierde plaats staat bij vrouwen (11%), zouden slechts 7% van de Belgische mannen gezien willen worden in een rode wagen. Zij geven dan nog eerder de voorkeur aan zilver (9%) of wit (8%). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergeten roestige Porsche uit 1957 nu geschat op 700.000 dollar

Vergeten roestige Porsche uit 1957 nu geschat op 700.000 dollar

https://images1.persgroep.net/rcs/02TQFz20jFwC13N61872bT3gYOs/diocontent/120010280/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hij rijdt al 45 jaar niet meer en stond gewoon te roesten, ergens in een Amerikaanse schuur. Maar het gaat wel om een Porsche 356A 1500 GS Carrera Coupe uit 1957. Een erg geliefde sportwagen destijds en nog altijd een felbegeerde oldtimer vandaag. De Porsche wordt vrijdag geveild in Florida. De waarde van de bijzondere auto wordt geschat op minstens 700.000 dollar (567.000 euro).

Begin jaren 70 ging de Porsche op stal, nadat hij afgekeurd werd voor problemen met de remmen. De originele motor werd eruitgehaald en ontmanteld. De carrosserie en wielen zijn stevig verroest. Op de kilometerteller staat 52.837 mijl (85.033 km). De Porsche is 60 jaar oud. Maar dat belet allemaal niet dat er grote interesse uit de hele wereld bestaat voor deze Porsche-oldtimer.

Het Amerikaanse veilinghuis Gooding & Co beschrijft de auto als “ongetwijfeld een van de meest opwindende ‘ontdekkingen uit de schuur’ in de recente herinnering”. Vrijdag gaat de Porsche onder de hamer op Amelia Island in Florida. Gooding & Co verwacht een prijs van niet minder dan 700.000 dollar. “Dit was een topmodel van Porsche en een van de meest exotische sportwagens van de jaren vijftig”, zegt David Brynan van het veilinghuis. “Om een auto te vinden die al veertig jaar vergeten was en met zo veel authentiek karakter is hoogst uitzonderlijk.”

De Porsche wordt verkocht met de originele 100pk-motor van 1,5 liter, die opnieuw gebouwd zal moeten worden. De topsnelheid is 200 km/uur. Deze zilverkleurige 1500 GS Coupe met goed bewaard interieur in zwart kunstleer verliet de fabriek op 4 juli 1957. De sportwagen kende verschillende eigenaars. Tot 1973, toen hij definitief van de weg verdween. Om nu weer op te duiken. (br.hln)


» Reageer (0)
05-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongen (12) probeert twee keer in een week zelfmoord te plegen na aanhoudende pesterijen

Jongen (12) probeert twee keer in een week zelfmoord te plegen na aanhoudende pesterijen

https://images2.persgroep.net/rcs/sf62SggDA8snTY4YKB7zCTmiXn4/diocontent/119948456/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De familie van het twaalfjarige Australische jongetje Brian Birchall, dat voor de tweede keer in een week zelfmoord heeft proberen te plegen na hevige pesterijen, hoopt dat de schrijnende situatie van hun zoon en broertje Australiërs de ogen opent over de gevolgen van pesten.

De twaalfjarige Brian werd al maandenlang gepest vanwege zijn rode haar en zijn sproeten. Zijn broer Murray heeft in een openhartige Facebookpost een boekje open gedaan over de vernederingen die de jongen maandenlang moest doorstaan. “Al maanden wordt hij zeer zwaar gepest en raakt hij tegen zijn wil betrokken in gevechten – van groepen die zich tegen hem keren of één-op-één-knokpartijen die hij niet zelf uitlokt. Hij wordt constant uitgelachen en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan”, aldus Murray Benton. “Het is zover gekomen dat mijn broer zichzelf liever iets aandoet dan dat hij terug naar school wil gaan.”

Brian heeft afgelopen week namelijk twee keer zelfmoord proberen te plegen omdat hij de pesterijen niet langer kan verdragen.

Murray Benton klaagde ook de school van zijn broer aan, voor de manier waarop ze met de pesterijen omgaat: een van de grootste pesters werd drie dagen geschorst, maar loopt nu weer gewoon op school rond. Ook de jeugdzorg die Brian volgens zijn broer niet goed begeleid heeft in zijn zoektocht naar hulp, moet het ontgelden. Om het pesten te stoppen, probeerde Brian met behulp van zijn ouders zijn haarkleur te veranderen, maar dat haalde niets uit: de pesterijen gingen gewoon door.

“Na te hebben gesproken met andere ouders en gehoord te hebben hoe andere kinderen met hetzelfde te maken hebben in onze scholen, weet ik zeker dat Brian niet de enige is. Dat is verschrikkelijk”, schrijft Benton, die hoopt dat door het naar buiten brengen van het verhaal politici en de samenleving alerter worden voor pestgedrag. “Als basisschoolkinderen zoiets proberen te doen, dan is het tijd dat er iets verandert”, besluit hij.

In januari beroofde de veertienjarige Australische Amy ‘Dolly’ Jayne Everett zich nog van het leven na pesterijen. Haar ouders lanceerden toen op sociale media een campagne: #stopbullyingnow, stop het pesten nu. Ouders in het hele land voeren nu campagne om pesten te stoppen. Een ouder heeft al 200.000 handtekeningen verzameld in een online petitie om anonieme berichtenapps – waarop pesters anoniem haatberichten kunnen achterlaten aan hun slachtoffer - te verbieden.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be. (br.hln)


» Reageer (0)
04-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sarah Bettens - Ne me quitte pas

Sarah Bettens -  Ne me quitte pas

Klik op de foto om haar te beluisteren

Sarah Germaine Willy Bettens (Kapellen, 23 september 1972) is een Belgische zangeres, vooral bekend als zangeres van K's Choice en later ook als solo-zangeres.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gaat ontstekingen tegen en onderdrukt je hongergevoel: het effect van gember op je lichaam

Gaat ontstekingen tegen en onderdrukt je hongergevoel: het effect van gember op je lichaam

https://images1.persgroep.net/rcs/3evDKk08VJOg30lXAkI6FwcP8kA/diocontent/119840293/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Gember wint de laatste jaren aan populariteit, doordat er veel gezonde eigenschappen aan worden toegeschreven. Het wondermiddel, dat vroeger vooral werd gebruikt in de Chinese geneeskunde, is bovendien ook nog eens spotgoedkoop. Wij leggen uit waar het allemaal goed voor is. 

Wat wij als gember kennen is de ondergrondse wortelstok van een plant die wel anderhalve meter hoog kan worden. Gember bevat amper calorieën en is rijk aan de vitaminen B en C, bevat bètacaroteen en is een uitstekende bron van kalium. Maar er zijn nog meer voordelen:

Een gember-citroen thee met honing doet wonderen tegen keelpijn, griep of verkoudheden. Het werkt ook ontstekingsremmend en stimuleert het immuunsysteem. Gember ontsmet longen en luchtwegen. Het stilt de hoest, werkt koortswerend en bespoedigt zo het herstelproces

De inname van gember kan leiden tot een lagere bloedsuikerspiegel, een beter cholesterolniveau en minder ontstekingen. Wie wil afvallen doet er volgens de onderzoeken goed aan gember te verwerken in producten. Het draagt namelijk bij aan een betere vetverbranding en je hongergevoel neemt erdoor af.

Dat gember goed werkt tegen misselijkheid wordt bevestigd door talloze studies. Het wordt omschreven als een effectief en goedkope behandeling tegen misselijkheid en overgeven. Hiernaast blijkt gember ook een effectief hulpmiddel te zijn tegen spierpijn en kan het menstruatiepijn tegengaan.

Bijwerkingen

Ondanks al deze positieve effecten van gember, zijn er ook nog bijwerkingen bekend. Deze bijwerkingen komen vooral voor bij hoge doseringen gember. Dan kan gember diarree tot gevolg hebben en mond-, oog- en huidirritatie veroorzaken.  Het is ook af te raden om gember voor een belangrijk gesprek te nemen, want het zou ook nog kunnen leiden tot winderigheid. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ze zijn arm, geen criminelen

“Ze zijn arm, geen criminelen”: koppel dat kinderen in triplex hut liet leven aangeklaagd voor mishandeling, buren geloven er niets van

https://images4.persgroep.net/rcs/Mat8Vs5ZsSAvIKwPOGXDxF9XF3U/diocontent/119846050/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het Amerikaanse koppel dat deze week werd opgepakt omdat het zijn kinderen in een triplex hut liet leven vlak bij het nationaal park van Joshua Tree in Californië, is een eerste keer verschenen voor de rechter. Daniel Panico (73) en Mona Kirk (51) worden beschuldigd van kindermishandeling. Ze zouden hun drie kinderen van 11, 13 en 14 vier jaar lang in een bouwvallige hut hebben laten wonen, waar geen elektriciteit en stromend water aanwezig waren. Hun buren geloven echter niet dat het koppel iets slechts in de zin had. “Ze zijn arm, geen criminelen”, klinkt het bij hen.

De politie viel donderdag vlak voor de middag binnen bij Panico en Kirk. Ze vonden een verlaten trailer met tientallen katten erin en een grote rechthoekige constructie, midden in wat op een gigantische vuilnisbelt leek. Er lagen ook overal menselijke uitwerpselen.

Drie kinderen

Toen de politie de drie kinderen op het terrein ondervroeg, vertelden die dat ze al vier jaar in de hut woonden. Die bestond uit twee kamers. In de ene lagen matrassen, dekens, knuffels en voedsel, in de andere stond een sofa en een stapel stoelen. De agenten stelden vast dat de kinderen in een onveilige en ongepaste omgeving leefden en dat er niet voldoende voedsel aanwezig was. Ze werden meegenomen en overgedragen aan de plaatselijke kinderbescherming.

Hun ouders werden opgespoord en gearresteerd. Ze zitten nu in de gevangenis van Morongo Basin op beschuldiging van kindermishandeling. Hun borg is vastgesteld op 100.000 dollar.

Buren van het koppel weigeren te geloven dat ze kwaad in de zin hadden. “Ik ken de familie al jaren”, aldus Mike Reynolds. “Ze raakten hun huis kwijt en daarom kocht Daniel een stuk grond waarop hij woonwagens zette. Hun doel was om op termijn hun droomhuis te bouwen.”

Elektriciteit

Dat er geen elektriciteit en stromend water waren? “We leven in de woestijn”, aldus Reynolds. “Mensen komen hier trouwens wonen om weg te zijn van alles. De kinderen zagen er gezond uit. Deze mensen zijn arm, geen criminelen.”

Volgens woordvoerder Cindy Bachman van de plaatselijke politie hebben ouders echter de verantwoordelijkheid om te voorzien in de basisbehoeften van hun kinderen. Meteen werd een vergelijking gemaakt met de familie Turpin uit Californië, waar de ouders hun 13 kinderen onder vreselijke omstandigheden vasthielden in hun huis. Volgens kapitein Trevis Newport werden de kinderen van de familie Panico echter niet gevangen gehouden.

Ze mochten gaan en staan waar ze wilden, kregen thuisonderwijs en zaten zelfs bij de scouts volgens leidster Jackie Klear, die naast de familie woont. “Ze weigerden een uitkering en hulp, maar hopelijk kan dit hen van gedachten doen veranderen”, zegt ze nog.

Rechter

Gisterenmiddag verscheen het koppel een eerste keer voor de rechter. Ze hadden allebei handboeien. Ze gaven aan dat ze zich geen advocaat konden permitteren en zullen pro deo worden verdedigd. Ze pleiten allebei onschuldig aan kindermishandeling. Ze mogen geen contact meer hebben met hun kinderen en riskeren 6 jaar cel. “Ik heb geen idee waarom dit gebeurt”, zei Panico nog. “Dit is gewoon belachelijk.” (br.hln)


» Reageer (0)
03-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het was een weeshuis, maar we noemden het de hel

“Het was een weeshuis, maar we noemden het de hel”: man die 10 jaar lang werd misbruikt en terugvocht haalt ultieme overwinning

https://images2.persgroep.net/rcs/zGKz8Fv3tnGkF7PehD0Y2KihZcA/diocontent/119835374/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het pedofielenparadijs: zo noemt de Britse Raymond Stevenson het Shirley Oaks Children’s Home, waar hij tien jaar woonde. Tussen 1903 en 1977 verbleven duizenden kinderen in de victoriaanse gebouwen met zwembad op het idyllische semiplatteland in Croydon bij Londen. Maar achter de gevel speelde zich iets sinisters af.

Stevenson was een van de mensen die het deksel van de beerput trokken. Hij zat in het weeshuis van 1967 tot 1977, nadat een rechter had beslist dat zijn vader niet meer in staat was om voor hem te zorgen. 10 jaar was hij er het slachtoffer van gewelddadig fysiek misbruik en hij gelooft zelfs dat hij werd gedrogeerd om dat makkelijker te maken. “Het was een weeshuis, maar we noemden het de hel”, vertelt de man.

Slachtoffers

Ook andere slachtoffers deden hun verhaal, het ene nog erger dan het andere. Over de vakanties in Hastings bijvoorbeeld, waar ze dan verkracht werden en zwijggeld kregen toegestopt. Honderden, mogelijk zelfs duizenden kinderen bleken seksueel misbruikt te zijn door de mensen die voor hen hadden moeten zorgen: opvoeders, de zwemleraar, de voetbalcoach, de dokter en de conciërge. Volgens Stevenson waren ze allemaal betrokken bij een groot pedofilienetwerk, dat werd toegedekt door de politie en hoge ambtenaren van de regio.

Het was op een dag in 2014 dat de man besloot dat het tijd was voor gerechtigheid. Hij was net te weten gekomen dat een van zijn goede vrienden ook was misbruikt tijdens zijn tijd in het weeshuis en had voortdurend nachtmerries. Peter Davis was op zijn 15de uit het leven gestapt in een bijgebouw van het weeshuis, nadat hij twee jaar eerder getuigd had in een verkrachtingszaak. Er waren tekenen van seksuele activiteit, maar de rechter besloot dat de dood van de jongen een “ongelukkige tegenslag” was. In 1983 werden alle documenten voor 100 jaar verzegeld.

Stem

“Ik besefte dat de stem van Peter één van vele was die het zwijgen was opgelegd”, aldus Stevenson in de Britse krant de Daily Mirror. “En ik beloofde hem op dat moment dat ik alle mistoestanden aan het licht zou brengen.”

Hij zocht contact met andere jongens en meisjes die er hadden verbleven en dat zou aan de basis liggen van de Shirley Oaks Survivors Association (SOSA). Samen met zijn zakenpartner Lucia Hinton slaagde hij erin om met SOSA ongelofelijke resultaten te boeken.

In december 2016 – nadat ze zelf 600 voormalige bewoners van Shirley Oaks hadden geïnterviewd – publiceerde SOSA een rapport waarin 27 vermoedelijke pedofielen werden genoemd. En waarin ook informatie stond over nog 33 anderen, die verdacht werden van het misbruiken van kinderen. “Het bewijs lag gewoon voor het rapen, maar niemand legde de puzzel”, aldus Stevenson.

Het werd volgens de politie een sleuteldocument in de vervolging van de daders. Onder meer de directeur en voormalig priester Philip Temple werd veroordeeld tot 12 jaar cel en momenteel is de politie nog bezig met een aanklacht tegen twee anderen. In het verleden was ook al zwemleraar William Hook veroordeeld van kindermisbruik op Shirley Oaks.

Schadevergoedingen

En daar bleef het niet bij. Het rapport zette ook iets in beweging bij de overheid van Lambeth, de Londense borough waartoe Croydon behoort. Die is nu begonnen met het uitbetalen van maar liefst 100 miljoen pond aan schadevergoedingen, zodat elk kind dat ooit in een weeshuis van Lambeth verbleef tussen 1930 en 1990 een compensatie krijgt van 10.000 pond en extra’s voor het seksuele en fysieke misbruik. Er wordt verwacht dat 3.000 slachtoffers een aanvraag zullen doen. “Ik ben heel mijn leven een leugenaar genoemd”, aldus een van de slachtoffers. “Dat is wat deze vergoeding voor mij betekent. Ik ben geen leugenaar. Het waren zij die logen.”

“Alles wat ze met ons deden leek normaal”, aldus Stevenson. “Ik werd regelmatig opgesloten in de schuur waar de kolen werden bewaard of in een kast. Geslagen. Gedrogeerd. Ze probeerden in je hoofd te raken en je te controleren. Ze zeiden dat ik een delinquent was.”

Enige minpunt aan de regeling vindt hij dat de overheid ze zelf coördineert. SOSA – dat 400 dossiers bezorgde aan advocaten om een aanvraag voor compensatie te doen – wilde graag dat het door een onafhankelijke partij zou gebeuren, maar ving bot. “Het geeft ons het gevoel dat ze nog steeds dingen in de doofpot proberen te steken en dat we gewoon zwijggeld krijgen”, aldus Stevenson. “Dit was misbruik op een industriële schaal. Als kinderen klaagden, werden ze ondergebracht bij pleeggezinnen, waar het misbruik gewoon verderging.”

Getuigenis

De overheid verdedigt zich. “Door deze regeling gaat het meeste geld van de compensaties naar de slachtoffers in plaats van naar gerechtelijke kosten. Geen enkel slachtoffer hoeft nu alles wat hij of zij meemaakte te herbeleven tijdens een getuigenis in een rechtszaal. Iedereen krijgt onafhankelijke juridische bijstand, die door ons wordt betaald. En wie in beroep gaat, zal dat kunnen doen bij een onafhankelijk panel.”

Stevenson hoopt nu dat het verhaal van de slachtoffers van Shirley Oaks nog andere doofpotaffaires kan openbreken in weeshuizen. “We hopen dat er nog andere slachtoffergroepen opstaan en hun lot in eigen handen zullen nemen”, zegt hij nog.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slimme Nederlandse app helpt kinderen met down en autisme praten

Slimme Nederlandse app helpt kinderen met down en autisme praten

https://images1.persgroep.net/rcs/Zk5TBMubGVLgnV7hV7nZQzkBvSY/diocontent/119792620/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Kinderen met het syndroom van down of autisme hebben vaak moeite met spreken, of weten niet goed hoe ze hun emoties moeten uiten. Met de Nederlandse app Proloquo2Go kunnen ze aan de hand van een beeldend stripverhaaltje laten weten wat ze voelen of willen, zonder daadwerkelijk te moeten praten of lezen.

Proloquo2Go komt uit de stal van het Amsterdams bedrijf AssistiveWare. De 49-jarige oprichter David Niemeijer vertelt aan RTL Z dat hij op het idee van de app kwam toen een goede vriend een dwarslaesie (een beschadiging van het ruggenmerg, red.) kreeg en tot aan zijn nek verlamd was. Niemeijer wilde een programma ontwikkelen waarmee zijn vriend toch nog zijn Apple-computer kon blijven gebruiken. Uiteindelijk besloot hij zich fulltime bezig te houden met software ontwikkelen om mensen te helpen communiceren.

De iPad-app Proloquo2Go is het belangrijkste product van Niemeijer en zijn twintigkoppig team. Daarmee kun je met stripfiguurtjes en aangepaste knoppen zinnen vormen. De woorden worden telkens uitgesproken zodat je zonder te lezen een zin kunt maken. Als je zin eenmaal af is, kun je die laten voorlezen door de iPad. ‘Mijn leeftijd’ wordt bijvoorbeeld uitgebeeld door een verjaardagstaart met een vraagteken boven. ‘Mijn adres’ is dan weer een postbrief met een rode cirkel rond het adres. Je kunt de cartoons ook vervangen door eigen getekende dingen of foto’s en je kunt woorden toevoegen.

https://images2.persgroep.net/rcs/a6wmkUTF4PAqFVWnAgCznnb3-mU/diocontent/119792504/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

“Mensen met autisme hebben bijvoorbeeld vaak last met praten als ze zich in een stressvolle situatie bevinden. Of ze worden boos uit het niets, en met de app kunnen ze dan vertellen wat hen dwars zit. Eén van onze volwassen gebruikers vertelde dat hij met onze app voor het eerst een goed telefoongesprek met zijn ouders kon voeren,” vertelt Niemeijer.

De stemmen in Proloquo2Go zijn dan ook zo opgenomen dat ze elk woord kunnen uitspreken. “Dat werkt op dezelfde manier als dat gebeurt met de stem in een gps,” vertelt hij. Twee Nederlandse kinderen hebben de stemmen ingesproken, “zodat een gesprek natuurlijker aanvoelt”. Naast bestaande woorden zijn ook geluiden als ‘vroem vroem’ en dierengeluiden opgenomen, zodat een kind kan antwoorden op de vraag ‘wat voor geluid maakt een hond’ bijvoorbeeld.

De app is al langer in Amerika beschikbaar en is daar bijzonder succesvol. Hij werd pas onlangs in Nederland en België gelanceerd. Deze vernuftige technologie gaat helaas wel gepaard met een stevig prijskaartje. Proloquo2Go kost € 279,99 euro en is beschikbaar in de App Store. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische primeur: UZ Gent plant eerste knieprothese met behulp van robot in

Belgische primeur: UZ Gent plant eerste knieprothese met behulp van robot in

https://images0.persgroep.net/rcs/zv83aEBj6e_mGtP0w6Bvrvi-KeI/diocontent/117340235/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In het UZ Gent is deze week een totale knieprothese ingeplant met behulp van een robot, een primeur voor België, meldt het ziekenhuis zelf in een mededeling. De technologie maakt het mogelijk om preciezer dan ooit te werken, aldus de wetenschappers.

De robot wordt door de chirurg met de hand aangestuurd en maakt een zeer precieze ingreep mogelijk. Dankzij de semi-actieve technologie neemt de chirurg enkel het bot weg dat noodzakelijk is. Daarnaast geeft de robot tijdens de operatie extra informatie over de vorm en stabiliteit van de knie, wat voor de chirurg de plaatsing van de prothese vereenvoudigt.

“Wanneer een prothese niet perfect geplaatst of onvoldoende stabiel is, leidt dat vaak tot een nieuwe operatie. Dat is nadelig voor de patiënt en een grotere kost voor de maatschappij. De robot die we deze week voor de eerste keer testten in het UZ Gent, zal deze situaties herleiden tot een minimum”, aldus prof. dr. Jan Victor, die samen met dr. Nele Arnout de procedure uitvoerde.

De eerste generatie robots dateert al van het begin van deze eeuw, maar voldeed niet aan de verwachtingen omwille van de hoge kostprijs, de grootte, de technische beperkingen en de lange duur van de operaties. Het ziekenhuis hoopt nu de plaatsing van knieprotheses met de huidige robot verder te perfectioneren.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ruim achtduizend meisjes in België lopen risico op genitale verminking

Ruim achtduizend meisjes in België lopen risico op genitale verminking

https://images1.persgroep.net/rcs/f6KeKxoeONybKme0y9qhZUpbDWQ/diocontent/103449110/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het aantal meisjes in ons land dat gevaar loopt genitaal verminkt te worden, is de voorbije tien jaar verviervoudigd. Dat schrijft De Standaard zaterdag.

In ons land wonen 17.273 vrouwen en meisjes die waarschijnlijk al besneden zijn en nog eens 8.644 vrouwen en meisjes die het risico lopen besneden te worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. In 2007 ging het om 6.260 besneden vrouwen en 1.975 meisjes die een besnijdenis riskeerden.

Die significante stijging is vooral toe te schrijven aan de toegenomen migratie en aan geboortes in België uit moeders met roots in landen waar de praktijk courant voorkomt. De meerderheid van de slachtoffers heeft roots in Guinee, Somalië, Egypte, Ethiopië en Ivoorkust.

Bij de 25.917 betrokkenen zijn 9.164 minderjarige meisjes. Ze lopen in ons land school, gaan hier naar de dokter of worden opgevolgd door instanties als Kind en Gezin. (br.hln))


» Reageer (0)
02-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verborgen “superkolonie” van anderhalf miljoen pinguïns ontdekt op Antarctica

Verborgen “superkolonie” van anderhalf miljoen pinguïns ontdekt op Antarctica

https://images1.persgroep.net/rcs/5ZzyNy8LlA4RevtVjB2Y4HjLhqQ/diocontent/119788528/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wetenschappers hebben op enkele afgelegen eilanden bij Antarctica een ongelooflijke ontdekking gedaan: een tot nu toe verborgen “superkolonie” van maar liefst anderhalf miljoen pinguïns. Doordat het eiland door de grote ijsvorming op de oceaan zo moeilijk bereikbaar is, was de kolonie nooit eerder opgemerkt. 

De marinebiologen die de ontdekking deden, onder hen wetenschappers van de universiteit van Oxford, denken dat de eilanden een welgekomen schuiloord zijn voor pinguïns. De Danger-eilanden liggen in de Weddellzee ten oosten van het Antarctische schiereiland, onder de zuidelijke tip van Chili en Argentinië, en zijn in tegenstelling tot het gebied ten westen van het schiereiland minder getroffen door de klimaatverandering en overbevissing.

De ontdekking van de gigantische kolonie adeliepinguïns komt er nadat Michael Polito, assistent aan het departement Oceanografie van de Louisiana State University, in 2006 met een schip dichtbij de eilanden kom komen. Hij zag enkele pinguïnnesten, en was meteen benieuwd naar wat het eiland nog meer in petto had.

Drones

Satellietbeelden wekten nog meer nieuwsgierigheid op bij Polito, die in 2015 een expeditie op poten zette met een team internationale wetenschappers. En wat die aantroffen eens ze aan land waren, na een helse tocht doorheen het gevaarlijke zee-ijs, overtrof al hun verwachtingen. Duizenden en duizenden pinguïns, tot zover het oog reikte, stonden hen er op te wachten. 

Polito en zijn collega’s combineerden verschillende telmethodes, waaronder tellingen op de grond en via dronebeelden die ze samenplakten en door een computerprogramma lieten analyseren. Ze concludeerden dat er 751.527 pinguïnkoppels op het eiland leven. Satellietbeelden uit 1959 lijken bovendien te bevestigen dat dat aantal al die tijd relatief stabiel is gebleven.

“Ongelooflijke ervaring”

De bevindingen werden gepubliceerd in het vakblad Scientific Reports. Onderzoeker Tom Hart van de Universiteit van Oxford noemt de ontdekking “een ongelooflijke ervaring”. Polito zelf zegt verbaasd te zijn “over het grote aantal”. “Het water rondom het eiland werd overspoeld door de dieren. We wisten allemaal dat er veel pinguïns zouden zijn, maar niet dat het er zo veel zouden zijn.”

De ontdekking biedt een sprankeltje hoop dat er toch nog plekken op aarde zijn waar de pinguïns niet bedreigd lijken te worden door de klimaatverandering, menselijke activiteiten en overbevissing. Andere kolonies, ten westen van het Antarctische schiereiland, worden steevast kleiner. Daarom werken verschillende landen in dat gebied aan een nieuw bioreservaat dat vijf keer zo groot als Duitsland moet worden en waar vissen verboden zou worden. Het zou in oktober van dit jaar ingaan.

Nood aan bescherming

De ontdekkers van de nieuwe kolonie vragen nu dat dat reservaat meteen uitgebreid zou worden naar de Weddellzee, zodat ook die dieren beschermd zouden worden. Volgens het Wereldnatuurfonds toont de ontdekking “hoeveel er nog te leren valt over deze iconische dieren”. “Maar de bevindingen versterken ook de urgentie om de Antarctische wateren te beschermen tegen de dubbele bedreiging van overbevissing en klimaatverandering.”

In oktober berichtten wetenschappers dat op het Petrel-eiland, enkele duizenden kilometers ten westen van het Antarctische schiereiland, van een kolonie van 40.000 pinguïns nog amper twee kleintjes overbleven. En maandag nog waarschuwden onderzoekers dat de koningspinguïn tegen het einde van de eeuw kan verdwijnen als er niets aan de klimaatverandering wordt gedaan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik startte met drinken toen ik 13 was. En stopte pas toen mijn hele leven in puin lag

Ik startte met drinken toen ik 13 was. En stopte pas toen mijn hele leven in puin lag

https://images2.persgroep.net/rcs/iq86PDs7FIBuTgJHvdHWCrtFKmw/diocontent/119788009/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ze dronk haar eerste glas alcohol op haar 13de. Het was een ritueel voor de vrouwen in haar familie als ze hun eerste maandstonde hadden. En het smaakte naar meer. Veel meer. Tot de Britse Hannah Jago (46) veranderd was in iemand die voortdurend ladderzat over straat zwalpte en door haar man ‘walgelijk’ werd genoemd als ze compleet van de wereld in bed had geplast. Haar leven lag in puin en het was pas op haar dieptepunt, dat ze besefte dat het anders moest.

Een onderzoek toonde vorige maand aan dat tieners die alcohol krijgen van hun ouders twee keer zo veel risico lopen om aan bingedrinken te doen en dat is iets waar Hannah over mee kan spreken. Het was een slok sherry die haar moeder haar gaf toen ze op haar 13de voor het eerst menstrueerde. Want dat was een familietraditie. “Ik kon niet wachten”, vertelt de marketeer aan de Britse krant The Sun. “Ik mocht maar een klein slokje nemen, maar hield van het gevoel dat het me gaf. Warm en relaxed. Ik wilde een volledig glas. En dan nog een.”

Feestje

Hannah begon te drinken wanneer ze maar kon. “Ik was de vrouw die een feestje op gang kon trekken. Maar ik was ook diegene die het later op de avond om zeep hielp”, zegt ze. “Toen ik twintiger was raakte ik er nog mee weg, maar als dertiger met twee kinderen werd het moeilijker.”

Ze was op haar 26ste getrouwd en had een zoon Rory (nu 17) en een dochter Milly (nu 16) gekregen. Toen ze nog klein waren, was haar alcoholverbruik minder. Maar toen ze groter werden, nam het opnieuw toe. Dan nam ze bijvoorbeeld een glas als ze aan het koken was. En dan nog een. En nog een. “Tot ik om vijf uur ’s morgens wakker werd in de zetel met een lege fles naast me en me afvroeg waar ik was”, vertelt ze.

Handdoek

Haar man kon er na twaalf jaar huwelijk niet meer mee leven en acht jaar geleden gooide hij de handdoek, kort nadat hij haar ‘walgelijk’ had genoemd omdat ze in een dronken bui in bed had geplast. Op het einde van het jaar leerde ze iemand nieuw kennen en die zou uiteindelijk de sleutel tot haar herstel in handen hebben: Chris Pomfret (51), een geheelonthouder. Hij kreeg al snel door dat er iets mis was met haar drinkgedrag. “Na een paar weken daten vroeg Chris me of ik een alcoholicus was”, vertelt ze. “Hij zag dwars door me heen. Maar ik ontkende.”

De twee werden verliefd en de maanden die daarop volgden, werd het drinken van Hannah echt een probleem. Tot het in juli 2011 compleet uit de hand liep, tijdens een barbecue die het koppel gaf. Hannah had gedronken en was opeens verdwenen. Toen Chris haar ging zoeken, vond hij haar terwijl ze met een andere man aan het kussen was. Hij beëindigde hun relatie meteen.

Bewusteloos

“Ik was zo dronken dat ik niet besefte wat hij zei”, vertelt ze daarover. “Ik raakte bewusteloos, maar toen ik weer wakker werd, voelde ik opeens een angstig gevoel. Ik was een grens overgegaan en was de man verloren van wie ik zielsveel hield. Diezelfde avond nog ging ik naar mijn eerste meeting van de Anonieme Alcoholisten (AA). En ik raakte nooit nog alcohol aan.”

Chris was onder de indruk van haar ommekeer en het koppel kwam weer samen. Deze maand trouwen ze, maar dat zal zonder alcohol zijn. “Ik zal een toost uitbrengen met vlierbloemsiroop. Ik heb een tweede kans gekregen en die ga ik niet verknoeien”, zegt ze nog.    (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muurhagedis verovert België razendsnel en neemt daarvoor letterlijk de trein

Muurhagedis verovert België razendsnel en neemt daarvoor letterlijk de trein

https://images0.persgroep.net/rcs/vbb53TNVgaWH_TQh64GA_MMZ-ew/diocontent/119698539/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De muurhagedis is aan een heuse opmars bezig. Dat blijkt uit een lopende studie in opdracht van Leefmilieu Brussel over de verspreiding van amfibieën en reptielen in het Hoofdstedelijk Gewest. En het dier verspreidt zich niet alleen razendsnel in Brussel, maar eigenlijk overal in België. Niet moeilijk, want de hagedissen nemen daarvoor letterlijk de trein.

Muurhagedissen hielden zich jarenlang netjes aan hun Belgisch kerngebied tussen Samber en Maas. Twintig jaar geleden was een muurhagedis elders in België haast uitgesloten, maar de voorbije jaren lijkt de soort haar verspreidingsgebied echter in een sneltreintempo uit de breiden over een groot deel van Vlaanderen en Brussel. 

Robert Jooris, een amateur-herpetoloog verbonden aan Natuurpunt, heeft de opmars van bij het begin mee in kaart gebracht. “Al snel viel op dat de dieren heel dikwijls in rangeerstations opdoken”, zegt Jooris. “De hagedissen reizen blijkbaar mee met goederentreinen die vaak lang stilstaan in die rangeerstations. De metalen goederenwagons warmen goed op in de zomer, zodat ze een geschikte plek vormden voor de muurhagedissen. Als de trein dan uiteindelijk vertrekt, reizen de hagedissen mee. Op die manier wist de soort zich te verplaatsen naar gebieden waar ze nooit eerder werd waargenomen”.

Thuis op de sporen

De soort slaagt erin om langs de spoorwegen te overleven omdat de omgeving, met sporen op steenslag, relatief goed lijkt op het natuurlijk habitat van de muurhagedis. Muurhagedissen hebben veel warmte nodig en de spoorwegbermen bieden voor hen dan ook een goed microklimaat. Mogelijk hebben muurhagedissen ook vroeger al als treinreizigers grotere verplaatsingen gemaakt, maar leidde dat nooit tot nieuwe vestigingen omdat het op de nieuwe plaatsen niet warm genoeg was om er zich voort te planten. 

“Muurhagedissen hebben een julitemperatuur nodig van minstens 18 graden Celcius om hun eieren te laten uitbroeden”, weet Jooris. “De klimaatopwarming heeft ervoor gezorgd dat die gemiddelde julitemperatuur de voorbije decennia geregeld bereikt werd, waardoor de soort zich nu ook in Vlaanderen en Brussel succesvol kan voortplanten.”

Nieuwe kaart

Ook in de grote Brusselse rangeerstations zijn de muurhagedissen inmiddels aan het voortplanten geslagen. Dominique Verbelen van Natuurpunt, die aan de Brusselse Reptielen- en Amfibieënatlas werkt, heeft weet van aanzienlijke populaties in de rangeerstations van Haren, Schaarbeek en Vorst Zuid. 

“Binnenkort wordt het weer warm genoeg om de dieren waar te nemen”, zegt Verbelen. “We hopen dat iedereen die een hagedis ziet, ons dat zal melden, liefst met een foto (dat kan via www.waarnemingen.be).” De studie, die wordt gecoördineerd door Natuurpunt en Natagora (de Waalse tegenhanger van Natuurpunt) zal in 2019 resulteren in een nieuwe verspreidingskaart voor amfibieën en reptielen in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest. Meer info op www.herpetobru.be. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJskoude voeten? 7 trucjes om ze lekker warm te houden

IJskoude voeten? 7 trucjes om ze lekker warm te houden

https://images3.persgroep.net/rcs/EBCzMlRfdt6-xPl2D3_uL1wSv5s/diocontent/119777947/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ook vandaag nog wordt het winters koud, met ijsblokjes van tenen als onaangenaam neveneffect. Van peper op je voeten tot wollen sokken: 7 manieren om die tere voetjes lekker warm te houden.

- Duffel je hele lichaam lekker warm in. Als het koud is, zal je lichaam er alles aan doen om eerst de kern van je lijf warm te krijgen, waar de vitale organen zitten. Het gevolg: koude vingers en tenen, omdat al het bloed naar het centrum van je lichaam gaat om op te warmen. Zorg er daarom voor dat je hele lijf goed is ingepakt zodat je het niet koud hebt, zodat ook je tenen niet onmiddellijk afkoelen.

- Twee paar sokken over elkaar. Zitten je schoenen ruim genoeg om meerdere sokken over elkaar te dragen, dan helpt dat om de kou af te blokken. Tussen je voet en de lagen stof zitten verschillende stilstaande luchtlagen, die goed isoleren, waardoor de warmte bewaard wordt. Maar zitten je schoenen erg nauw, dan hebben twee paar sokken minder zin, omdat je huid bijna rechtstreeks de schoen raakt en het lageneffect minder is. Prop strakke schoenen dus niet vol met drie paar sokken, maar draag ze alleen als je ruimte hebt in je schoen. Anders kies je beter voor één dik paar sokken.

- Kies voor wollen sokken, die warmer zijn dan katoen. Katoen mag zweet dan wel snel absorberen, het droogt heel traag. Krijg je lichte zweetvoeten, dan is een vochtige voet in de kou nog eens extra koud. 

- Een panty onder je broek. Dezelfde theorie van de sokken in de schoenen, geldt ook voor een kousenbroek onder je jeansbroek. Bij een losjes zittende broek zullen stilstaande luchtlagen isoleren en de temperatuur van je huid aannemen. Bij een strakke broek wordt dat moeilijker. 

- Peper op je voeten. Onder meer voetbalspelers Koen Persoons en Benjamin De Ceulaer zweren bij een bijzonder trucje: strooi wat peper over je kousen voor je die schoenen weer aantrekt. Beginnen je voeten dan te zweten, dan zorgt de peper voor een betere doorbloeding waardoor je voeten langer warm blijven. Opgelet voor gevoelige tenen: je tenen kunnen wel lichtjes prikken achteraf, ook als je onder de douche gaat staan. 

- Ga voor teenwarmers. Schrikt het pepervaatje je toch wat af? Investeer in teenverwarmers die je in je schoenen kleeft. Ze zijn vooral ontworpen voor in schoenen met een laag zuurstofgehalte, zoals laarzen. Kleef zo’n teenwarmer aan de buitenkant van je sok, onder of boven je tenen, en je kan 5 uur genieten van warmte. Je koopt ze voor enkele euro’s onder meer bij AS Adventure

- Plasticfolie rond je tenen. Het klinkt een beetje vreemd, maar het kan helpen om je tenen in te wikkelen in stukje plasticfolie. Zo vermijd je dat koude lucht tot bij je tenen kan, terwijl je toch niet gaat zweten aan de onderkant van je voet. Het is dun genoeg om nog in je schoenen te passen, zonder er hinder van te ondervinden. (br.hln)


» Reageer (0)
01-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nu ook roze chocolade in de winkel: wat vindt topchocolatier ervan?

Nu ook roze chocolade in de winkel: wat vindt topchocolatier ervan?

https://images3.persgroep.net/rcs/-giA72E1D5uj-nHrkay5hZ3gfP4/diocontent/111078227/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Op twee plaatsen in België, Gent en Ukkel, is een nieuw soort chocolade voorgesteld: ‘Ruby’. De chocolade is rooskleurig en dat is de natuurlijke kleur, zonder toevoeging van kleurstoffen. Ruby is een product van de Belgisch-Zwitserse chocoladefabrikant Callebaut.

Chocolade in alle geuren en kleuren, dat kennen we al langer dan vandaag, maar een nieuwe soort zuivere chocolade, met een andere kleur en smaak, dat is nieuw. “Wat je ziet en proeft komt uit de cacaoboon”, legt Frederic Janssens, brand manager bij Callebaut uit. “Er is geen toevoeging van kleurstof, ook niet van fruitsmaken. De natuurlijke smaak is fruitig, met frisse zuren, zonder de klassieke bitterheid van cacao.”

De Ruby-chocolade is ontwikkeld in het R&D-centrum van Callebaut in Wieze, Lebbeke. Er ging een lang productieproces aan vooraf. In Azië werd het product al eerder gelanceerd, verwerkt in een Kitkat-reep. Als zuiver product voor artisanale chocolatiers is het nu een wereldprimeur.

Niet goedkoop

Bij chocolatier Marijn Coertjens in Gent stond om 10u ’s ochtends, net voor de deuren opengingen, een dertigtal mensen te wachten op de lancering. Coertjens: “Ik ben heel fier dat dit in mijn zaak gebeurt. Dit is fantastisch, heel de wereld kijkt naar ons. Ik kreeg al berichten uit Hong Kong.”

Goedkoop is ‘de vierde chocoladesoort’ niet. Voor een tablet van 70 gram betaal je 8 euro. “De nieuwste iPhone kost ook meer dan een oudere versie”, merkt Coertjens fijntjes op. 

Wat vindt een topchocolatier van ‘roze’ chocolade?

“Het lijkt een beetje op witte chocolade”, zegt chocolatier Dominique Persoone uit Brugge, die al even kon proeven. “Ik vind de smaak niet verkeerd, maar ben er ook niet dol op.” De zogenaamde rubychocolade van Barry Callebaut heeft een bessensmaak. Maar er zitten geen bessen in, smaak- en kleurstoffen evenmin. Persoone gaat er in zijn zaak niet mee werken, zegt hij. “Het lijkt mij meer een variant voor mensen die houden van witte chocolade, maar toch een speciaal smaakje willen. Ik heb overigens zelf ook een soort roze chocolade in mijn gamma, maar dan met witte chocolade, poeder van rode bessen en yoghurt. Het doet me er een beetje aan denken.”

Er is dus nog een beetje werk aan de winkel en het blijft heel erg afwachten of de roze chocolade op termijn evenwaardig zal zijn aan de zwarte, melkchocolade of witte variant. Het is overigens 80 jaar geleden -sinds de lancering van witte chocolade - dat er een nieuwe variant op de markt komt. Er is tien jaar aan gewerkt door Barry Callebaut in het labo in Wieze, bij Aalst. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.10 redenen waarom je best ’s ochtends of ’s avonds doucht

10 redenen waarom je best ’s ochtends of ’s avonds doucht

https://images0.persgroep.net/rcs/bGLSgxfXST-MyVrz2ywM68xq6mY/diocontent/119725141/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

We hebben allemaal onze dagelijkse gewoontes, van het aantal keer dat we op de snoozeknop drukken tot het tijdstip waarop we ons het liefst douchen. En hoewel we jou natuurlijk niet de les willen spellen, zijn er een aantal verrassende redenen waarom je je beter ’s morgens of ’s avonds doucht.

Je zou ’s ochtends een douche moeten nemen als …

Je een vette huid hebt

Glimt jouw huid ook al na enkele uurtjes? Dan neem je beter ’s ochtends een douche. ’s Nachts gaat je huid namelijk meer talg aanmaken, waardoor je huid er ’s morgens erg vettig kan uitzien. Door ’s ochtends te douchen spoel je die overtollige talg weg en maak je je poriën schoon.

Je een creatieve persoon bent (of je creatief moet zijn voor je werk)

Douchen is net zoals mediteren: het ontspant je (én je hersenen), maar tegelijkertijd maakt het je ook alerter. Daardoor zal je veel sneller je ‘aha’-moment beleven als je vastzit met een bepaald probleem. Kortom: een ochtenddouche is dé ideale manier om nieuwe, creatieve ideeën op te doen.

Je moeilijk uit bed raakt ’s morgens

’s Morgens douchen maakt je instant wakker en het zou zelfs je metabolisme stimuleren. Voor een extra boost spoel je je de laatste minuten af met koud water. Dat zou er volgens onderzoek voor zorgen dat je de hele dag alerter blijft.

Je ’s morgens sport

Het heeft natuurlijk niet veel zin om ’s avonds te douchen als je om 6 uur al uit de veren bent om te gaan joggen. Neem dus ’s morgens snel een douche als je bent gaan trainen.

Je jezelf vaak snijdt tijdens het scheren

Ben je een beetje ongeduldig of onhandig met een scheermesje? Dan douch je ook beter ’s ochtends. De eerste uren van de dag stop je namelijk makkelijker met bloeden dan ’s avonds.

Je zou je ’s avonds een douche moeten nemen als …

Je de slaap moeilijk kan vatten

Ja, we vertelden je zonet dat een douche je ’s ochtends wakker maakt, maar net voor het slapengaan is het een heel ander verhaal. De snelle afkoeling nadat je uit je warme douche of bad komt, werkt namelijk als een natuurlijk slaapmutsje. Zo maak je je lichaam eigenlijk wijs dat het tijd is om naar bed te gaan. Bovendien verlaagt een ontspannende douche je cortisolniveau (byebye stress) waardoor je sneller inslaapt.

Je je huid schoon wil houden

Zelfs als slaap je altijd als een roosje, kan je er toch voor kiezen om je ’s avonds te douchen als je je huid schoon wil houden. Natuurlijk wil je je meteen douchen als je die dag veel gezweet hebt, maar ook milieuvervuilende stoffen kunnen je poriën verstoppen als je je ’s avonds niet doucht.

Je een droge huid hebt

Heb jij last van een trekkerige en droge huid? Dan douch je beter ’s avonds. Zo krijgt je huid voldoende rust om zich te herstellen. ’s Morgens douchen is vooral een must voor mensen met een vettere huid, en niet voor die aan eczeem of een droge huid lijden.

Je je lakens schoon wil houden

Overdag wordt je huid vuil door allerlei factoren. Als je je lakens dus (iets) langer schoon en fris wil houden, kruip dan eerst onder de douche.

Je ’s avonds gaat sporten

Je wil echt niet tussen de lakens kruipen met je het opgedroogd zweet van een avondje Zumbadansen. Was je dus voor het slapengaan als je ’s avonds sport. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudste tatoeage ter wereld ontdekt op Egyptische mummie die al 100 jaar in museum lag

Oudste tatoeage ter wereld ontdekt op Egyptische mummie die al 100 jaar in museum lag

https://images3.persgroep.net/rcs/ayaAPlMI8fkdt9SxuVr5nUxrHHM/diocontent/119728324/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wetenschappers hebben de oudste bekende tatoeage ontdekt op een 5.200 jaar oude Egyptische mummie die al honderd jaar tentoongesteld lag in het British Museum. De zwarte vegen die bezoekers en academici op de rechterarm van de man zagen, bleken na een recent infraroodonderzoek tatoeages te zijn van een wilde stier en een geit.

Vermoed wordt dat de man de tatoeages droeg als teken van kracht en viriliteit. Beide dieren werden in de Oudheid immers geassocieerd met mannelijke macht, viriliteit, vruchtbaarheid en schepping.

De dieren werden naar schatting 5.200 jaar geleden op de arm van de man getatoeëerd. Samen met een man uit het Kopertijdperk, die in een gletsjer in de Alpen werd aangetroffen, is de Egyptenaar de oudste getatoeëerde persoon ooit. Maar de mummie uit de Alpen, de zogenaamde IJsman, had slechts abstracte groepen puntjes op zich getatoeëerd. De Egyptenaar draagt de oudste bekende tattoos in een figuratieve kunstvorm. Uit het onderzoek blijkt dat de tekening gemaakt is met een pigment op basis van koolstof, vermoedelijk roet.  (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!