NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
30-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vier tips die je kop koffie perfect maken

De vier tips die je kop koffie perfect maken

http://static1.hln.be/static/photo/2014/6/10/5/20140930135512/media_xll_7159985.jpg

Een dag na de internationale dag van de koffie leren we je hoe de perfecte kop te zetten. De Britse kok Heston Blumenthal, die al bekroond werd met Michelinsterren, deelt zijn stappenplan voor het beste resultaat. Van de temperatuur van het water tot de vorm van de tas, al deze elementen spelen een cruciale rol.

Heston begint met uit te leggen wat een goede kop koffie moet zijn: rijk, smaakvol en een beetje bitter. Als je gestoomde melk wil toevoegen, moet die romig zijn.

Brandgraad
Het branden van koffie is erg belangrijk, want in deze fase ontwikkelt de smaak zich. Tijdens dit proces vinden namelijk duizenden chemische reacties plaats, de bonen gaan van groen naar zwart en geven rijke, complexe en aromatische oliën vrij. Na drie weken beginnen de bonen hun complexe aroma te verliezen, gebruik dus versgeroosterde ingrediënten.

Malen
Van zodra de bonen gemalen zijn, komen de aromamoleculen in de lucht vrij. De truc is dus zo snel mogelijk na het malen de koffie op te gieten. Zorg ervoor dat je meteen erna koffie zet. Ook de grootte van de korrels is van belang. Hoe groter, hoe minder goed het water door de koffie kan lopen. Hierdoor krijg je dus een slapper resultaat. Bij te kleine korrels, heb je net het omgekeerde effect. Het water heeft langer nodig om door te lopen, waardoor het eindresultaat bitter wordt.

Watertemperatuur
Het water moet niet kokend heet zijn, 92 tot 94 graden is ideaal. 

Kopje
Je kop moet dik zijn zodat deze de warmte vasthoudt. De beste vorm is een ronde koffiekop met kleine oortjes, deze is optimaal voor het kleine schuimlaagje.

Melk
Als je de melk stoomt, dan moet je opletten dat je deze niet oververhit. Dit kan de suikers en de proteïne verschroeien, wat een bitter resultaat kan geven. Ook mag het schuim niet te luchtig zijn, want dan krijg je uiteindelijk enkel koffie binnen omdat de melk boven blijft drijven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Da Vinci schilderde zijn Dame zowel met als zonder hermelijn

Da Vinci schilderde zijn Dame zowel met als zonder hermelijn

http://static3.hln.be/static/photo/2014/7/9/3/20140930174800/media_xll_7160613.jpg

De beroemde Renaissancekunstenaar Leonardo da Vinci heeft zijn bekende werk 'De Dame met de Hermelijn' niet een- of tweemaal, maar zelfs driemaal geschilderd - wel steeds op hetzelfde canvas, zo heeft de Britse openbare omroep BBC gemeld.

Tot de conclusie komt de Franse wetenschapper Pascal Cotte, die drie jaar lang het 500 jaar oude schilderij scrupuleus heeft onderzocht. Cotte maakte gebruik van de fonkelnieuwe LAM-technologie (Layer Amplification Method). Blijkt dat het 15de eeuwse genie eerst een versie zonder enig knaagdier heeft gemaakt en daarna een met een andere hermelijn.

Op het schilderij pronkt ene Cecilia Gallerani, de op dat moment nog jonge maitresse van de Milanese hertog Ludocico Sforza. Sforza, 18 jaar lang broodheer van Da Vinci, had de bijnaam "de witte hermelijn".

Meteen vraagt de kunstwereld zich af waarom de jongedame eerst zonder, dan met hermelijn prijkt. Een van die theorieën luidt dat de kunstenaar het diertje aan het portret heeft toegevoegd als symbool van Gallerani's geliefde. Andere geopperde mogelijkheid: Gallerani vroeg de artiest het diertje toe te voegen om aldus het Milanese hof meer dan duidelijk te maken dat zij iets met de hertog had.

Da Vinci schilderde het portret - één van zijn vier vrouwenportretten- in 1490. Nadat de Dame in de loop der eeuwen heel wat avonturen beleefde, hangt zij sinds een ruime halve eeuw in een museum in het Poolse Krakau (Krakow).

In de schilderkunst staat de hermelijn onder andere symbool voor reinheid, zelfs bij een maitresse. Overigens meldt Wikipedia dat het beestje op het kunstwerk geen hermelijn is, maar een witte fret. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aantal dieren afgelopen veertig jaar gehalveerd

Aantal dieren afgelopen veertig jaar gehalveerd

http://static3.hln.be/static/photo/2014/4/1/14/20140930082128/media_xll_7159109.jpg

Het is nog veel slechter gesteld met het aantal dieren dan eerst gedacht, zo blijkt uit de Living Planet Index van de London Zoological Society (ZSL). De populatie is in veertig jaar gehalveerd.

De populatie zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en vissen is met gemiddeld 52 procent gedaald. Soorten die in zoetwater leven gingen er zelfs met 76 procent op achteruit. Dat blijkt uit een nieuw rapport van ZSL, in samenwerking met milieuorganisatie WWF.

Het berekenen van het wereldwijde gemiddelde van diersoorten is moeilijk werk, maar het team van ZSL heeft naar eigen zeggen haar methodologie sterk verbeterd sinds het vorige rapport, twee jaar geleden. "De manier waarop we onze gegevens gebruiken is meer gesofisticeerd", legt een woordvoerder van ZSL uit aan BBC. Het resultaat van die verbeterde meetmethode schetst echter een nog dramatischer beeld. De vorige meting suggereerde een daling van 'slechts' 30 procent. "Als we de nieuwe methode toepassen op onze gegevens van 2008 zien we dat de zaken aanzienlijk slechter staan dan we toen dachten. Er is een duidelijke langetermijntrend in de daling van de diersoorten", klinkt het.

Achter die cijfers schuilt de immense menselijke impact op de fauna en flora. Bomen worden sneller gerooid dan ze kunnen groeien, er wordt meer vis gevangen dan de oceanen kunnen voortbrengen, meer water uit rivieren gepompt dan de regen opnieuw kan aanvullen en meer koolstofdioxide uitgestoten dan de natuur kan afbreken.

In bepaalde regio's zijn de cijfers nog veel dramatischer. In Ghana is de leeuwenpopulatie in veertig jaar met maar liefst 90 procent gedaald. In West-Afrika heeft de boskap het aantal bosolifanten gereduceerd tot amper 6 à 7 procent van de historische populatie. Door het verlies van hun habitat zijn er in Nepal nog amper 3.000 tijgers over, terwijl dat er honderd jaar geleden nog 100.000 waren.

De grootste bedreiging voor de biodiversiteit is het verlies van habitat en de dalende populatie, beiden het gevolg van de onhoudbare menselijke consumptie. Ook de impact van de klimaatverandering baart het WWF zorgen. Maar er is hoop. Verscheidene projecten werpen hun vruchten af, zoals het Gorilla Conservation-programma in Rwanda. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haarbal van vier(!) kilogram gevonden in maag van vrouw

Haarbal van vier(!) kilogram gevonden in maag van vrouw

http://static0.hln.be/static/photo/2014/9/15/3/20140930074237/media_xll_7159038.jpg

Terwijl dokters elke dag wel met een of ander onverklaarbaar kwaaltje geconfronteerd worden, zorgde de ontdekking bij Ayperi Alekseeva (18) voor heel wat verbijstering. In de maag van het meisje werd een haarbal van vier kilogram aangetroffen. Artsen noemen het de grootste haarbal van de afgelopen vijftig jaar.

Alekseeva klaagde al een hele tijd over hevige buikpijn: ze kon amper eten en vermagerde aanzienlijk op korte tijd. Haar ouders sloegen alarm toen het meisje zelfs geen water meer kon opdrinken en brachten haar naar de spoedgevallenafdeling van het ziekenhuis in Kirgizië.

De artsen onderzochten haar buik maar vonden pas de oorzaak van haar pijn na een lichaamsscan: in de maag van Alekseeva had zich een haarbal gevormd van meer dan vier kilogram. Ze werd met spoed geopereerd. Zonder onmiddellijk ingrijpen was de vrouw waarschijnlijk binnen enkele dagen gestorven. Haar lichaam voortoonde al ernstige tekenen van dehydratatie en haar maag werd voor een deel geperforeerd door het grote en zware gezwel.

Hoe het zover is kunnen komen, weet enkel de vrouw: ze at regelmatig pluizen van haar tapijt op en beet de puntjes van haar haarlokken af. De berg haren werd na verloop van tijd zo groot dat haar lichaam het niet meer kon afstoten en de haarbal bleef groeien. (br.hln)


» Reageer (0)
29-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontdekt: de gevangenis van Dracula

Ontdekt: de gevangenis van Dracula

http://static0.hln.be/static/photo/2014/7/11/0/20140929095457/media_xll_7156110.jpg

Turkse archeologen hebben de gevangenis van Dracula ontdekt. Ze hebben een geheime gang blootgelegd die naar twee kerkers leidt waar prins Dracula ooit heeft vastgezeten.

De archeologen waren aan het werk in het Tokat kasteel in Turkije, dat momenteel gerestaureerd wordt. Daar werd een geheime tunnel blootgelegd, die naar enkele geheime kamers leidt. "Het hele kasteel is omgeven met geheime tunnels en kamers, het is een erg mysterieuze plaats", aldus de opgravers. Er werden onder meer twee kerkers ontdekt, waar niemand minder dan Dracula ooit gevangen heeft gezeten.

Natuurlijk gaat het hier niet om de mythische vampier, maar wel om prins Vlad III de spietser, die ook wel Vlad Dracula werd genoemd. Hij was in de vijftiende eeuw vorst van Walachije, en ging regelmatig in de clinch met de Turken en het Ottomaanse rijk.

Volgens de wetenschappers werd hij ooit in Turkije opgesloten als politiek gevangene, en dat zou dus in het kasteel van Tokat gebeurd zijn. "We kunnen niet precies zeggen in welke kamer of kerker, maar hij is hier zeker geweest", klinkt het.

Dracula kreeg zijn bijnaam omdat hij de gewoonte had om zijn vijanden op staken te spietsen. Hij stond bekend als een erg wrede vorst. Uiteindelijk werd hij het onderwerp van Roemeense folklore, waarop Bram Stoker uiteindelijk zijn wereldberoemde vampier baseerde. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het verhaal van de jongen zonder gezicht

Pakkend: het verhaal van de jongen zonder gezicht

http://static2.hln.be/static/photo/2014/16/12/13/20140928174302/media_xll_7154428.jpg

Yahya El Jabaly werd geboren zonder ogen, zonder bovenkaak en met een gat waar zijn neus hoort te zitten. De onfortuinlijke kleuter krijgt nu gelukkig de kans om een normaal leven te leiden. Binnenkort gaat hij onder het mes, nadat een weldoenster uit Melbourne zijn verhaal las op Facebook.

De 3-jarige kleuter Yahya El Jabaly woont in Marokko, in een klein dorpje zo'n zes uur buiten Casablanka. Zijn leven is totnogtoe niet eenvoudig geweest. De jongen werd immers geboren met een erg misvormd gezicht - sommigen zeggen zonder gezicht - na complicaties tijdens de zwangerschap. De botten in zijn gezicht zijn nooit goed aan elkaar gegroeid, en de aandoening is levensbedreigend. Toch wist de baby te overleven en groeide uit tot een gelukkige en gezonde kleuter.

Het uiterlijk van de jongen maakt hem echter automatisch een paria in zijn dorp. Wanneer hij naar buiten gaat, moet zijn gezicht verborgen worden met een doek, omdat de dorpelingen het te confronterend vinden. Omdat zijn mond ook geen gehemelte heeft, kan Yahya enkel communiceren met geluiden.

Zijn verhaal werd wereldkundig gemaakt nadat de vader van een van Yahya's vrienden het verhaal op Facebook zette. Hij hoopte zo hulp te vinden voor de kleuter. Met succes: Fatima Baraka, een vrouw uit Melbourne, las het relaas en besloot om te helpen. "Ik ben geboren in een dorpje niet ver van dat van Yahya. Deze kleine jongen heeft mijn hart gestolen", aldus Fatima.

Ze contacteerde een chirurg in Melbourne die gespecialiseerd is in gelaatreconstructies, Tony Holmes. De man wist ook de siamese tweeling Trishna en Krishna uit Bangladesh succesvol te scheiden. Niet veel later werd Yahya overgevlogen om de dokter te ontmoeten, die al snel instemde om de operatie uit te voeren. Yahya gaat in december onder het mes, en Holmes zal trachten om de twee helften van zijn schedel samen te voegen en een neus te maken met de huid van de kleuter. "Ik wil gewoon dat hij er zo normaal mogelijk uitziet", aldus de vader van Yahya. "Hopelijk kan hij ooit buiten gaan spelen met andere kinderen." (br.hln)


» Reageer (0)
28-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bekend jazzcafé De Muze moet de deuren sluiten

Bekend jazzcafé De Muze moet de deuren sluiten

http://oi59.tinypic.com/2gujc3s.jpg

Het zeer bekende jazzcafé De Muze in het historische stadscentrum van Antwerpen moet door financiële problemen sluiten. Daarover verschenen vandaag berichten op sociale media, die bevestigd worden door de zaakvoerder. Vandaag wordt afgesloten met een groots feest.

"Er is weinig aan te doen. Ik heb het 50 jaar volgehouden, maar de kosten lopen te hoog op. In de zomermaanden was er weinig volk. Als je de kosten dan niet kunt betalen, zit je met intresten, krijg je problemen met RSZ en btw en deurwaarders", zegt zaakvoerder Jan Van Den Braak van de bekende verzamelplek voor kunstenaars. Hij bevestigt dat voor het faillissement een curator werd aangesteld: "Morgen worden koffiemachine, computer en alles opgehaald om openbaar verkocht te worden."

Maar het café gaat niet dicht zonder een groot feest: "Iedereen is vandaag uitgenodigd om mee een hoop muziek te maken. De muzikanten verzorgen zo mijn laatste wens. Ik ben wel kapot."

Het is erg onduidelijk wat er verder met het café in het zestiende-eeuwse pand zal gebeuren. Alleszins wil Van Den Braak dat het café, bekend vanwege zijn schaars verlichte interieur met onder meer treinbanken, dat het artistieke karakter blijft. "Alleen maar met mijn toelating mag De Muze verder blijven gaan. Ik wil geen horecaman die er enkel bier wil verkopen. Cultuur moet er kunnen blijven."

De Muze werd in oktober 1964 geopend door Kortrijkzanen Walter Lasselis en Tone Pauwels. In 1965 trad folkmuzikant Ferre Grignard wekelijks op in De Muze en zijn eerste plaat werd er opgenomen. Ook jazzmuzikanten John Lee Hooker, Dexter Gordon en Archie Shepp passeerden er de revue. In 1967 vernielde een brand de eerste en tweede verdieping van het pand. Academiestudent en barman Jan Van Den Braak nam de zaak over en was tot nu toe de uitbater. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veel horecazaken zullen sluiten bij een black-out

Veel horecazaken zullen sluiten bij een black-out

http://static1.hln.be/static/photo/2014/3/7/14/20140928043902/media_xll_7153199.jpg

Ongeveer zeven op de tien horecazaken zullen bij een black-out komende winter wellicht de deuren sluiten. Dat blijkt uit een rondvraag die het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) onder haar leden organiseerde, bericht De Zondag.

De stroomonderbrekingen zullen zich voordoen tussen 17 en 20 uur. "Noem het maar spitsuren. Bij een stroomonderbreking riskeren cafés en restaurants heel wat inkomsten mis te lopen. Te meer omdat slechts een fractie verzekerd is tegen stroomonderbrekingen", zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van het NSZ.

Uit de rondvraag blijkt dat 69 procent van de horecaondernemers de deuren zal sluiten bij een stroomonderbreking. De andere ondernemers zullen maatregelen nemen om de hinder te beperken. Zowat een op de drie van hen heeft een stroomgenerator aangekocht of is van plan dat te doen. Andere handelaars voorzien in een avond bij kaarslicht terwijl nog andere enkel een koude schotel of een winterbarbecue plannen.

Ten slotte blijkt dat een uitbater op de drie nog niet weet of zijn of haar zaak in een zone ligt die voor een black-out in aanmerking komt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Echte ouderliefde: Vader en moeder staan elk oog af aan hun kind

Echte ouderliefde: Vader en moeder staan elk oog af aan hun kind

http://static2.hln.be/static/photo/2014/14/11/0/20140928085538/media_xll_7153305.jpg

Hoever gaat jouw liefde voor jouw kind? Ongetwijfeld ver maar wat dan gezegd over Yus Nurlina Mohd Ysuf (25) en Khairil Syafiq Azmi (27). Het ouderkoppel uit Maleisië besloot om elk een oog af te staan aan hun 17 maanden oude zoontje.

Het jongetje kampt met ernstige problemen en kan misschien geholpen worden met gezonde donorogen. Het koppel kreeg van de artsen te horen dat Khairil Mikhail's linkeroog niet functioneerde en dat zijn rechteroog ook al aangetast was. "We willen onze zoon nog een mooie toekomst geven en dus zijn we bereid om elk een oog af te staan", zegt zijn moeder Yus in de krant Harian Metro.

Haar zoontje kampt met nog meer gezondheidsproblemen en gaat wekelijks naar de drie verschillende ziekenhuizen voor de nodige behandelingen. "Hij gaat naar het Tuanku Jafaar Ziekenhuis voor de behandeling van zijn ogen, maar het Malacca Ziekenhuis voor het probleem van zijn aanvallen en naar het ziekenhuis in Kuala Lumpur voor zijn groeiproblemen."

De ouders kregen intussen al de steun van een wilde weldoener. Hij gaf hen een flinke som geld waarmee ze een wagen konden kopen. Dat scheelt al een hele slok op een borrel want de vader en moeder moesten voordien al hun afspraken naar de ziekenhuizen afleggen met het openbaar vervoer.

De problemen met het jongetje begonnen al 25 dagen na zijn geboorte. Toen werd er een bacteriële infactie vastgesteld in zijn longen. De ouders namen al in juni de beslissing om elke een oog af te staan maar wanneer de operatie precies zal doorgaan, dat wilden ze niet kwijt. (br.hln)


» Reageer (0)
27-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De reuzen komen weer

De reuzen komen weer

http://static0.hln.be/static/photo/2014/1/4/11/20140927121211/media_xll_7151411.jpg

Ze komen weer! Vier jaar nadat ze de hele stad in vervoering brachten, komen volgende zomer de reuzen van Royal de Luxe weer naar Antwerpen. Wélke personages de overtocht precies zullen maken, is onduidelijk. Maar alles wijst erop dat het de Kleine Reuzin is die terugkomt, dit keer met haar grootmoeder.

Voor de Reuzen wordt het de vierde keer dat ze naar Antwerpen komen. De eerste keer was in 1993. In 2006 kwamen 650.000 mensen kijken naar de Olifant en de Sultan. Maar 2010 werd pas écht legendarisch: toen kwamen er 800.000 bezoekers om de avonturen van de Duiker, Zijn Hand en de Kleine Reuzin te volgen (foto).

19, 20 en 21 juni

Het stadsbestuur probeerde Royal de Luxe al verschillende jaren opnieuw te boeken. Maar pas nu lukte dat. Meer dan waarschijnlijk komen de Franse theatermakers van Royal de Luxe met de voorstelling 'Le Mur de Planck'. Daarin is opnieuw een hoofdrol weggelegd voor de Kleine Reuzin. Antwerpen zal voor het eerst ook kennismaken met haar grootmoeder, die in een rolstoel naar de aarde komt om haar kleindochter verhalen te vertellen.

Stip nu alvast aan: 19, 20 en 21 juni. Waar de Reuzen dan exact opduiken, zal tot dan een goed bewaard geheim blijven. Want ook dat hoort bij Royal de Luxe: mysterie. Hoe meer, hoe liever. (VSH) (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Depressie zit niet gewoon in je hoofd

Depressie zit niet "gewoon in je hoofd"

http://static1.hln.be/static/photo/2014/17/9/4/20140926160830/media_xll_7148254.jpg

Wereldwijd lijden er 350 miljoen mensen aan depressie. Toch is de beleving ervan nooit tweemaal dezelfde. Naast een aantal moeilijk te omschrijven psychologische en emotionele factoren die aan de basis van de ziekte liggen, blijkt depressie nu ook een duidelijke lichamelijke component te hebben. Een depressie zit dan blijkbaar toch niet alleen 'tussen je twee oren'.

Leven zonder substantie
Depressie is een donkere en ondoorgrondelijke toestand van de menselijke geest. Wat de stoornis zo moeilijk meetbaar maakt, is dat ze iedereen op een andere manier lijkt te treffen. Geen twee belevingen van depressie zijn dezelfde. Sommigen geven mee te moeten leven met een constante 'donkere wolk' boven het hoofd. Anderen omschrijven het als 'vastzitten in een lege ruimte'. Dit gebrek aan 'psychische consistentie' maakt het voor mensen niet alleen moeilijk hun ziekte te omschrijven, maar ook voor artsen en psychologen om de stoornis te diagnosticeren. 

Depressie zit niet "tussen de twee oren"
Depressie wordt vaak omschreven als een 'algehele staat van droefheid'. De fysieke en emotionele weerslag van de ziekte gaat echter veel verder dan dat. De gevolgen gaan vaak zelfs zo ver dat ze normaal functioneren in de dagelijkse omgang in de weg staan.

In copore sano
Recent onderzoek wijst uit dat de ziekte niet alleen bepaald wordt door psychische factoren, maar dat ook lichamelijke klachten wezenlijk onderdeel van de stoornis uitmaken. De verhouding tussen beide is er, zoals zo vaak, eentje conform die van de kip of het ei. Of de lichamelijke klachten nu voortkomen uit de mentale staat van stress en depressie of dat ze net mee aan de basis liggen van het ontstaan van de ziekte zelf, daar hebben ook wetenschappers het raden naar.

Wat wel zeker is, is dat de samengang van psychische en fysieke symptomen voor een kluwen van problemen zorgt, waardoor depressie vaak verzandt in een zichzelf versterkende neerwaartse spiraal. Een viceuze cirkel van zwartgalligheid en tegenslag, waaruit opklimmen geen sinecure is.

Angst, piekeren en herkauwen
Mensen die aan depressie lijden, voelen zich vaak permanent angstig en zijn constant bezig met het mentaal herkauwen van problemen en moeilijke situaties. Doordat deze mensen situaties al snel als bedreigend ervaren, kunnen zij deze moeilijk loslaten. Hierdoor kunnen zij zich moeilijker concentreren op werk of andere zaken. Depressie veroorzaakt ook gevoelens van extreem verdriet en diepe weemoed. "Men mag deze toestand, niet verwarren met gewoon verdriet, het gevoel is veel intenser en langduriger van aard."

Hoofpijn, misselijk en gebrek aan slaap
Naast emotionele componenten zijn er dus ook verschillende lichamelijke symptomen aan depressie verbonden. Zo hebben mensen die aan de ziekte lijden vaak last van ernstige hoofdpijnen en/of migraine, van een slechte spijsvertering en/of indigestie. Ook treedt er vaak misselijkheid en verlies aan eetlust op. Daardoor kan depressie ook vaak afgelezen worden aan een ernstige toe- of afname in lichaamsgewicht. Een andere vervelende fysieke klacht is pijn in spieren en gewrichten. Onderzoek toont zelfs aan dat er een sterke correlatie zou bestaan tussen depressie en fybromyalgie.

Een laatste probleem van eerder fysieke aard waar mensen met een depressie vaak mee te kampen hebben, is een verstoord slaappatroon. "Mensen die op een depressie af stevenen, komen vaak terecht in een toestand van algehele rusteloosheid", zo zegt John F. Greden, directeur van het Comprehensive Depression Center aan de Universiteit van Michigan. Die onrustigheid kan dus zo'n grote proporties aannemen, dat zij ook heel letterlijk niet meer aan rusten toekomen.

"Dodelijke" combinatie
Het feit dat er zowel lichamelijke als emotionele factoren aan de basis van depressie liggen, maakt dat de ziekte een wel erg zwaar om dragen wordt. De dynamiek die tussen de twee aspecten speelt, maakt het extra moeilijk om vat op situatie te krijgen. "Het tegelijkertijd voorkomen van zowel lichamelijke als psychische klachten, die de levenskwaliteit danig inperken, kan op de persoon in kwestie een levensveranderende impact hebben", zo stelt Greden.

"Dat kan gaan van ernstige gevoelens van schuld of woede, tot zelfs gevaarlijke zelfmoordgedachten." Om dergelijke ingrijpende acties onder de aan depressie lijdende wereldbevolking te voorkomen, is het van groot belang dat zowel de geestelijke als de fysieke aspecten van de ziekte voldoende aandacht krijgen. "Jammer genoeg wordt die link tussen lichaam en geest in ons huidige zorgsysteem nog veel te weinig gelegd." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder wil Zwarte Piet uit Nederlandse school verbannen

Moeder wil Zwarte Piet uit Nederlandse school verbannen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/9/10/7/20140927070035/media_xll_7151077.jpg

Een moeder, die Zwarte Piet discriminerend vindt, is een procedure begonnen bij het Nederlandse College voor de Rechten van de mens, omdat een Utrechtse basisschool weigert het hulpje van Sinterklaas uit het onderwijsaanbod te verbannen. Dat melden onze collega's van het Algemeen Dagblad.

"De vrouw wil dat de school Zwarte Piet in woord en geluid verbiedt", bevestigt voorzitter Thea Meijer van schoolbestuur SPO Utrecht.

De moeder heeft kinderen op de openbare Prof. Kohnstammschool in Utrecht-Oost. Op de website Doorbraak.nu wordt ze anoniem geciteerd: "Kinderen krijgen taken op school als 'Corrigeer de spelfouten van Zwarte Piet'. Zo wordt in de hoofden van de kinderen het beeld opgeroepen dat zwarte mensen dom, slordig en meer in het algemeen anders zijn."

Het College voor de Rechten van de mens toetst of er sprake is van overtreding van wetgeving over het gelijkheidsbeginsel. Er kan geen sanctie of boete worden opgelegd. (br.hln)


» Reageer (0)
26-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gruwelijke ziekte versteent lichaam van meisje

Gruwelijke ziekte versteent lichaam van meisje

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/4/14/20140926113442/media_xll_7146464.jpg

Fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP), dat is de gruwelijke aandoening waar de 14-jarige Ni Min aan lijdt. De ziekte zorgt ervoor dat er botweefsel ontstaan in haar spieren en gewrichten, waardoor het meisje langzaam maar zeker versteent.

Slechts 600 mensen ter wereld lijden aan de uiterst zeldzame ziekte, en de 14-jarige Ni Min uit China is de een van de jongste patiënten. De tiener begon symptomen te vertonen op haar achtste. Haar familie was bezorgd omdat ze er altijd bleek en mager uitzag, en er verschenen vreemde knobbels onder haar huid.

Het meisje zag een aantal artsen voor iemand haar diagnosticeerde met FOP, dat ook wel het 'Stenen Man-syndroom' wordt genoemd. De ongeneeselijke ziekte, waarvoor geen echte behandeling bestaat, is een genetische aandoening waarbij botweefsel gevormd wordt op ander weefsel. Zo worden de spieren, gewrichten, ligamenten en andere bindweefsels langzaamaan ingekapseld door onwrikbare beenderen. Het lichaam wordt steeds meer gehinderd in haar bewegingen, omdat er een soort tweede skelet gevormd wordt die al het weefsel gevangen houdt. De meeste patiënten sterven rond hun 40ste, omdat de druk op hun longen te groot is en ademhalen onmogelijk wordt.

Gelukkig is er een sprankeltje hoop voor Ni Min. Ze heeft immers een arts gevonden die gelooft dat hij de symptomen kan vertragen. "Ze krijgt nu medicatie, en hopelijk slaat die aan", aldus dokter Zhang Keqin. Intussen wordt er in de Verenigde Staten druk gewerkt aan een nieuw medicijn, die de ziekte verder moet kunnen behandelen.

De grootmoeder van het meisje, Li Yuanchao, is een onverwoestbare steun voor Ni Min. Ze heeft al haar spaargeld uitgegeven om de kosten van de behandelingen te kunnen betalen, en reist met het meisje het hele land rond op zoek naar mogelijke behandelingen. Als ze ooit geneest van de ziekte, wil de tiener graag een dokter worden, zodat ze andere mensen met de ziekte kan helpen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schokkende cijfers: zoveel dieren eten we in ons leven

Schokkende cijfers: zoveel dieren eten we in ons leven

http://static3.hln.be/static/photo/2014/7/1/4/20140926133540/media_xll_7147294.jpg

Elke Belg eet in zijn leven gemiddeld 1.800 dieren. Stel dat iedereen beslist om één dag geen vlees te eten dan kunnen er 650.000 dierenlevens gespaard worden. Hallucinant, niet? Een ander cijfer schetst het volledige plaatje: alle Belgen samen eten in hun leven ongeveer 19,8 miljard dieren.

1.800 dieren verorberen in je hele leven, het doet ons toch even nadenken. Per jaar maakt dat een totaal van 247,5 miljoen dieren voor alle Belgen, een schamele 20,6 miljoen per maand of 678.000 per dag. Daarom roept EVA op om op 1 oktober vlees van het menu te schrappen.

Stel dat alle 11 miljoen Belgen die dag vegetarisch eten, dan sparen we het leven van 105 paarden, 1.845 koeien en kalfjes, 2.405 schapen, 8.842 konijnen, 15.316 varkens, 324.897 kippen, 15.746 ander gevogelte en 285.967 vissen om precies te zijn. "Niet alleen de dieren zullen ons dankbaar zijn. Ook op het milieu, de voedselverdeling en onze gezondheid heeft meer plantaardig eten een positief effect", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fruitboeren zien prijs appels en peren halveren

Fruitboeren zien prijs appels en peren halveren

http://static3.hln.be/static/photo/2014/15/10/6/20140926052219/media_xll_7144566.jpg

De Belgische fruitsector is zwaar getroffen door de Russische importban. Door een overaanbod op de Europese markt krijgen fruitboeren nog maar de helft voor hun appelen en peren van wat gebruikelijk is in deze oogstperiode. Dat schrijft De Tijd.

"Door de crisis met Rusland zijn de prijzen gedaald tot een dieptepunt dat we in geen tien jaar meer hebben meegemaakt", zegt Christian Gustin, commercieel directeur van de Belgische Fruitveiling in Sint-Truiden. "Producenten krijgen nu minder dan de helft van wat ze vorig jaar in deze periode voor hun appelen en peren kregen. Gemiddeld ontvangen telers van appelen en peren nog 25 cent per kilo, niet eens voldoende om uit de kosten te raken."

Philipe Appeltans, algemeen secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen, spreekt zowel voor appelen als voor peren van een prijsdaling met 40 à 50 procent ten opzichte van de normale prijsvorming in deze periode van het jaar. Behalve door een goede oogst wordt de prijsdaling vooral veroorzaakt door de importban die Rusland op 7 augustus afkondigde voor een aantal Europese voedingsproducten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Malcolm Young (AC/DC) lijdt aan dementie

"Malcolm Young (AC/DC) lijdt aan dementie"

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/7/14/20140926080321/media_xll_7145039.jpg

Gitarist en medeoprichter Malcolm Young (61) van de Australische rockband AC/DC lijdt aan dementie. Dat meldt 'The Australian'.

Young zou volgens een ingewijde zijn opgenomen in een verzorgingstehuis. Michael Browning, die van 1974 tot 1979 manager van de band was, zegt dat de aandoening heel plotseling kwam. "Het is schokkend en vreselijk. Helaas voor AC/DC verliezen ze hun oprichter en mentor. Hij is het genie achter de band", aldus Browning. Young zou eerder een beroerte hebben gehad.

AC/DC maakte woensdag bekend dat de band na 41 jaar voorgoed afscheid moet nemen van Young. Het was al bekend dat Young ziek was. Het verzorgingstehuis in Sydney wilde niet bevestigen of Young inderdaad een van de bewoners is.

Malcolm Young en zijn broer Angus richtten AC/DC op in 1973. De band, bekend van hits als 'Whole Lotta Rosie', 'Highway To Hell' en 'Thunderstruck', brengt op 1 december zijn vijftiende studioplaat uit. De groep heeft meer dan 200 miljoen albums verkocht. De plaat, 'Rock or Bust', is het eerste album waar Young niet aan mee heeft gewerkt. Zijn neef Steve Young vervangt hem en gaat mee op tournee. (br.hln)

Links op de achtergrond Malcolm Young


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee ebola-slachtoffers staan op uit de dood, paniek breekt uit onder dorpelingen

"Twee ebola-slachtoffers staan op uit de dood, paniek breekt uit onder dorpelingen"

http://static3.hln.be/static/photo/2014/10/4/12/20140926095948/media_xll_7145682.jpg

Twee patiënten, die gestorven waren aan het ebola-virus, zijn in Liberia opgestaan uit de dood. Dat meldt althans de lokale krant The New Dawn. De slachtoffers, beiden vrouwen, stierven in twee verschillende dorpen in de regio Nimba. Na hun herrijzenis brak er paniek uit.

De ernstig zieke Ma Kebeh, een veertigplusser, bracht de laatste twee dagen voor haar dood door in totale afzondering zonder eten en drinken in haar huis in het dorpje Hope Village. Net zoals de bejaarde Dorris Quoi werd ze maandag naar haar begraafplaats gebracht toen het 'mirakel' plaatsvond.

De 'dode' vrouwen kwamen onverklaarbaar weer tot leven. Die gebeurtenis leidde echter niet tot vreugde bij de dorpelingen maar wel tot ongeloof, ontzetting en paniek. In het geval van Doris Quoi werd gezegd dat ze een geest was die dood hoorde te zijn en zich niet meer onder de levenden mocht begeven.

Sinds de ebola-crisis uitbrak, kwamen er wel meer bizarre verhalen uit de Nimba-regio. Zo is een inheemse dokter die claimde dat hij besmette personen kon genezen, nu zelf aan de ziekte overleden. Maar volgens de The New Dawn gaat het wel degelijk over de eerste gevallen van mensen die zijn opgestaan uit de dood.

De meest logische verklaring is uiteraard dat beide slachtoffers onterecht dood werden verklaard, terwijl ze nog in coma verkeerden. Wat dan weer de vraag oproept of er door de chaotische situatie nog meer vergissingen zijn gebeurd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw theoretisch rijexamen voor Brusselaars

Nieuw theoretisch rijexamen voor Brusselaars

http://static3.hln.be/static/photo/2014/0/14/10/20140926055259/media_xll_7144570.jpg

Brussel hervormt het theoretisch rijexamen. Bestuurders in spe moeten voortaan ook typisch stedelijke gevaren herkennen. Dat bericht De Standaard.

Door de zesde staatshervorming raakten de gewesten bevoegd voor verkeersveiligheid en die kans grijpt Bianca Debaets (CD&V) aan om het theoretisch rijbewijs voor Brusselaars te hervormen. De staatssecretaris wil toekomstige automobilisten niet alleen testen op hun kennis van de verkeerscode, maar ook op hun capaciteit om gevaren in het verkeer te herkennen.

Het gaat om een "risicoperceptietest" op de computer. De kandidaat neemt in een virtuele auto plaats en krijgt vervolgens een aantal realistische verkeers­situaties voorgeschoteld. Nadien moet hij de gevaren aanduiden. Wie niet slaagt op het gedeelte, zakt vanaf 2015 voor zijn theoretisch rijexamen. Ook wie de wegcode perfect uit het hoofd kent.

De bedoeling is om typische, veel voorkomende taferelen in een grootstad te simuleren op de computer. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minder eten en toch voldaan: zo kan het

Minder eten en toch voldaan: zo kan het

http://static3.hln.be/static/photo/2014/11/11/3/20140922105830/media_xll_7131528.jpg

Je weet heus wel dat je niet te veel op je bord moet scheppen, maar soms kan je geen neen zeggen tegen een tweede portie. Dat kan gebeuren omdat je nog zin hebt op het lekkere eten of omdat je gewoonweg nog honger hebt. Misschien ligt de oorzaak van het overeten wel aan wat er op je bord ligt of wat je voor en na het eten doet... Dan kunnen deze tips ervoor zorgen dat je minder eet maar toch niet hongerig van tafel gaat.

Dorst wordt door vele mensen vaak verward met een hongerig gevoel, waardoor we meer gaan eten terwijl we eingelijk nood hebben aan water of een ander drankje. Probeer daarom een halfuurtje voor je maaltijd een groot glas water op te drinken om de opkomende honger te controleren. Zo wordt niet alleen je lichaam gehydrateerd, maar wordt ook je maag gevuld met de vloeistof waardoor je je minder snel zal overeten.

Voeg de juiste ingrediënten toe aan je maaltijden. Zo staan Chiazaden ervoor bekend weinig calorieën te bevatten maar barsten ze wel van de proteïnen en hebben ze een hoog vezelgehalte. Bovendien slorpen ze het water uit je voeding op waardoor ze je sneller een 'vol' gevoel geven. Je kan deze zaadjes makkelijk verwerken in alle maaltijden doorheen de dag. 's Morgens kan je ze op je cornflakes of boterham strooien terwijl je ze 's avonds heerlijk kan verwerken in een salade. De chiazaden hebben een zachte smaak, waardoor ze je gerecht niet zullen overheersen.

Ben je vaak gehaast wanneer je eet omdat er nog heel wat taken op je wachten? Dan kan dit de oorzaak zijn waarom je plots zo veel binnenhebt. Trager eten zorgt ervoor dat je meer je geniet van je voeding maar geeft je ook sneller een voldaan gevoel.

Ook kruiden kunnen je helpen om wat minder te eten. Onderzoek heeft aangetoond dat deelnemers gemiddeld 100 calorieën minder naar binnenwerken wanneer hun eten goed gekruid is. Dit komt omdat kruiden je eetlust onderdrukken. Daarnaast versnellen ze ook je metabolisme waardoor je eten onder andere sneller wordt omgezet in energie.

Je maaltijd afsluiten met een kopje thee is ook een goed idee. Net zoals water het hongergevoel onderdrukt, kan ook thee helpen om minder op te eten. Vooral de soort thee die je gebruikt, heeft een invloed. Zo zorgt groene thee ervoor dat bepaalde hormonen opgewekt worden die je een verzadigd gevoel geven. Muntthee zorgt er dan weer voor dat er een signaal naar je hersenen wordt gestuurd dat duidelijk maakt dat je gedaan hebt met eten. (br.hln)


» Reageer (0)
25-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische verzamelaar vindt originele plaat van Kuifje

Belgische verzamelaar vindt originele plaat van Kuifje

http://static0.hln.be/static/photo/2014/7/0/12/20140925083928/media_xll_7141632.jpg

Een Brusselse verzamelaar heeft onlangs in zijn woning een originele plaat van het Kuifje-album 'De scepter van Ottokar' teruggevonden. Hij was het bestaan van de plaat, die dateert van voor de Tweede Wereldoorlog, decennialang vergeten, zo meldt de Franse krant Le Figaro. Op 22 november wordt de plaat geveild bij Artcurial in Parijs. De waarde wordt geschat op 200.000 tot 300.000 euro.

Op de plaat Jansen en Janssen, een zeldzaamheid voor die tijd want de twee detectives komen pas later regelmatig aan bod in de albums, samen met Kuifje en de koning, het centrale personage van het album.

De plaat, in Chinese inkt en blauwe waterverf, is volledig door Hergé gemaakt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elke schooldag 36 klachten over pesten

Elke schooldag 36 klachten over pesten

http://static0.hln.be/static/photo/2014/16/4/6/20140925001747/media_xll_7140786.jpg

Elke schooldag ­openen de centra voor leerlingen­begeleiding of CLB's 36 dossiers over pesten. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. "Want 30 à 40 procent van de slachtoffers praat er met niemand over." In het schooljaar 2012-2013 klopten in totaal 6.516 leerlingen aan bij een CLB met een vraag over pesten. Dat blijkt uit cijfers van VCLB, dat de centra voor leerlingenbegeleiding overkoepelt.

"Het gaat om scholieren die een beroep deden op een CLB omdat ze gepest werden, ­omdat een vriend of vriendin van hen daar het slachtoffer van was of omdat ze zelf aan pesterijen deden", vertelt Annelies De Graeve van de VCLB-Koepel. "En dat zijn er veel, dat vinden wij zelf ook. Er wordt in de scholen ­nochtans goed rond pesten gewerkt."

Pestdeskundige Gie Deboutte (Universiteit Antwerpen) betwist dat. Hij pleit ervoor dat scholen een pestbeleid opnemen in hun permanente werking. "Dat moeten we echt verplichten", vindt hij. Want kortstondige acties, ­zoals een antipestweek, hebben volgens Deboutte geen duurzaam effect. "We moeten de lat hoger leggen. 6.516 leerlingen ís al veel, maar in realiteit is het probleem nog groter: 30 à 40 procent van wie met pesten te maken krijgt, houdt dat voor zichzelf."

Eind oktober heeft Deboutte, die voorzitter is van het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten, afspraak op het kabinet van de nieuwe minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V). Die wil de problematiek "zorgzaam bekijken"


» Reageer (0)
24-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk: familie mag na eeuw eerste meisje verwelkomen

Eindelijk: familie mag na eeuw eerste meisje verwelkomen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/16/16/12/20140924131820/media_xll_7138962.jpg

Sinds 1913 was het de familie Silverton niet gegund een vrouwelijke nakomeling te mogen verwelkomen. Een opeenvolging van zestien jongens, waarbij de kans 1 op 10.000 is, lukte hen wel. Tot nu: de familie sluit sinds kort Poppy in hun armen.

De geboorte van het kleine meisje was extra speciaal voor het gezin en de hele familie. Poppy is de eerste vrouwelijke Silverton sinds haar oudtante Jessie, die 101 jaar geleden geboren werd toen George VI nog op de troon zat en vrouwen nog geen stemrecht hadden.

De ouders van het kleine meisje hadden op voorhand niet verwacht dat ze eindelijk 'de vloek' zouden verbreken. "We hadden de babykamer voor onze twee jongens blauw geschilderd, we dachten dat we dat niet zouden moeten veranderen. Na een echografie werden we echter met onze neus op de feiten geduwd. Ik ben snel roze verf gaan halen", zegt papa Jeremy.

Het nieuws vertellen aan de familie was voor de ouders dan ook een fantastisch moment. "Het duurde vijf minuten voor mijn moeder bedaard was. Ook de rest van de familie vindt het ontzettend leuk", stelt Jeremy. "Er staat dan ook al een ding vast: ze zal erg verwend worden." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoogste gebouw van België viert vijftigste verjaardag

Hoogste gebouw van België viert vijftigste verjaardag

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/5/0/20140924002907/media_xll_7137540.jpg

Vandaag is het exact 50 jaar geleden dat de eerste steen werd gelegd van de Brusselse Zuidertoren. Om die verjaardag te vieren trakteert de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP), die het gebouw bevolkt, 1.000 mensen op een geleid bezoek, van kelder tot dak.

De Zuidertoren, met 150 meter het hoogste gebouw van België, is een uniek bouwwerk. De 36 verdiepingen van de "pensioentoren" aan het Brusselse Zuidstation zijn bevestigd aan een centrale kern, die rust op een 9 meter hoge sokkel, smaller dan de toren die erboven staat.

De toren werd in 1967 voltooid en is altijd bevolkt geweest door de pensioendiensten. Het glas werd vernieuwd tussen 1993 en 1996, en van 2003 tot 2006 kreeg het interieur een grondige renovatiebeurt. De laatste jaren deed de RVP ook inspanningen om van de Zuidertoren één van de meer energiezuinige wolkenkrabbers te maken. Zo werd tussen 2009 en 2013 ongeveer 6.000 ton CO2 uitgespaard, vergelijkbaar met de uitstoot van 1.600 huishoudens.

Wie een bezoek wil brengen aan de wolkenkrabber, kan zich individueel inschrijven via www.zuidertoren.be of bellen naar het gratis nummer 1765. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Universiteit Hasselt: stuur gebuisde studenten van unief

Universiteit Hasselt: stuur gebuisde studenten van unief

http://static1.hln.be/static/photo/2014/16/2/5/20140924043852/media_xll_7137860.jpg

Stuur gebuisde eerstejaars al met Kerstmis door naar een andere opleiding. Daarmee spaart zowel student als universiteit tijd en geld. Dat stelt de rector van de Universiteit Hasselt vandaag in Het Belang van Limburg, de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad voor als besparingsmaatregel.

"Als het inschrijvingsgeld omhoog gaat, vrezen we dat er minder jongeren zullen voortstuderen", zegt Luc De Schepper. "Dus waarom niet eerstejaars die over de hele lijn gebuisd zijn in december van de unief doorsturen naar de hogeschool? Dan bespaar je 3.500 euro per student, aangezien een student aan de universiteit nu per jaar 7.000 euro kost." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Bolleboos' mooiste woord van afgelopen 150 jaar

'Bolleboos' mooiste woord van afgelopen 150 jaar

http://static1.hln.be/static/photo/2014/14/15/4/20140923171950/media_xll_7136224.jpg

Om de honderdvijftigste verjaardag van de 'Dikke' Van Dale te vieren, is de uitgeverij van de bekende woordenboeken op zoek gegaan naar het jubileumwoord bij uitstek. De meeste stemmen gingen naar 'bolleboos'.

"m. (¿.bozen), (fig.) een bijzonder knap mensch; iemand die in iets uitmunt: 't is een -": zo staat 'bolleboos' omschreven in de derde editie van het Nieuw Woordenboek der Nederlandsche taal van 1884. 'Bolleboos', ontstaan in 1866, is geleend uit het Hebreeuws. In die taal betekent het oorspronkelijk 'Heer des huizes'.

Het woord was een van de 150 jubileumwoorden die kandidaat waren voor de titel van 'Van Dale Jubileumwoord'. Die 150 Nederlandse woorden werden voor het eerst aangetroffen of courant in een van de jaren tussen 1864 en 2014. 'Bolleboos' was de kandidaat van het jaar 1866.

Tussen 28 augustus tot en met 22 september werden uiteindelijk ruim 12.500 stemmen uitgebracht. De top drie wordt vervolledigd door 'regelneef' (1977) en 'bekokstoven' (1900). Op de vierde plaats kwam 'selfie' uit (2013), op vijf 'prima' (1868).

De 150 woorden zijn opgenomen in het jubileumboek 'Verhalen over taal - 150 jaar Van Dale'. Het boek bevat een verzameling verhalen over 150 jaar Nederlands en de Dikke Van Dale, met bijdragen van onder meer Ruud Hendrickx, Ronald Giphart, Kristien Hemmerechts, Tommy Wieringa en Guy Mortier. (br.hln)


» Reageer (0)
23-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China in de ban van kalfje met zes poten

China in de ban van kalfje met zes poten

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/13/10/20140923174624/media_xll_7136290.jpg

Een kalfje met zes poten, dat is wat een Chinese boer onder ogen kreeg toen zijn zwangere koe beviel. Aan de nek van het beestje hangen twee extra poten te bungelen, maar de boer is niet van plan om ze te laten verwijderen. Hij wil het dier verkopen aan de meest biedende dierentuin.

Sinds het kalfje ter wereld kwam, staat de telefoon van de boer niet meer stil. "Om de haverklap staat er een tv-ploeg aan de deur", klaagt hij. Iedereen wil immers de kleine koe met zes poten zien sinds een vriend van de eigenaar een foto van het dier op internet postte. "Elke dag komen steeds meer mensen kijken."

Twee extra poten, dat zie je dan ook niet veel. "De moederkoe heeft al vier kalfjes ter wereld gebracht, maar dit is het eerste met deze afwijking. Dit had ik nog nooit gezien", aldus de boer. Het kalf kan de twee versmolten poten niet gebruiken of bewegen, maar het lijkt haar ook niet te deren. "Ze beweegt normaal."

Dierenartsen vermoeden dat het kalfje in de baarmoeder een zwakkere tweelingbroer of -zus geabsorbeerd heeft en zo aan de twee extra poten kwam. Ze zouden perfect verwijderd kunnen worden, maar daar denkt de boer niet aan. "Ik heb al veel aanbiedingen gekregen van dierenparken en -tuinen. Ik ben de bedragen nu aan het bekijken", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Delphine Boël wil publiek op haar proces

Delphine Boël wil publiek op haar proces

http://static3.hln.be/static/photo/2014/4/9/9/20140919171845/media_xll_7126239.jpg

Delphine Boël wil niet dat het proces tegen koning Albert vandaag achter gesloten deuren wordt gevoerd. Haar advocaat gaat aan het begin van de zitting vragen om publiek en pers toe te laten. "Er is al zo veel verschenen over hun privéleven. Ik zie dan ook geen reden voor gesloten deuren", zo stelt haar raadsman in Het Laatste Nieuws.

Vandaag is het zover. De zaak van Delphine Boël (46), de vermeende dochter van koning Albert II, wordt voortgezet voor de burgerlijke rechtbank van Brussel. "Ja, ze zal zelf aanwezig zijn", zegt meester Alain De Jonge op de vooravond van het proces dat volgens de wet achter gesloten deuren moet gehouden worden.

De Jonge gaat vragen om daar van af te zien. "Volgens artikel 757 kan de openbaarheid van de debatten gevraagd worden. Oorspronkelijk was dat ook de regel in zaken van afstamming. In 2011 is dat gewijzigd. De reden voor de gesloten deuren is dat er meestal minderjarige kinderen zijn betrokken van wie de privacy moet beschermd worden. Maar hier hebben we te maken met een 'kind' van 46. Over het privéleven van die mensen is al zo veel verschenen. Iedereen weet wat er is gebeurd. De redenen om het achter gesloten deuren te doen, zijn er niet meer."

De drie rechters van de burgerlijke rechtbank zullen moeten oordelen over de vraag om openbaarheid. Alleszins wordt er vandaag ook al gepleit door alle partijen. Delphine Boël wil het morele en wettelijke vaderschap van koning Albert afdwingen. In eerste instantie zal ze dat doen door verklaringen van haar moeder, foto's en brieven mee te brengen die moeten bewijzen dat Albert haar vader is. De rechtbank kan ook een DNA-staal vragen van het voormalige staatshoofd, maar Delphine denkt dat ze dat niet nodig heeft. Uit de correspondentie tussen haar moeder Sybille en de toenmalige prins Albert zou duidelijk genoeg blijken dat de twee vader en dochter zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
22-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewezen N-VA-kamerlid Flor Van Noppen (58) overleden

Gewezen N-VA-kamerlid Flor Van Noppen (58) overleden

http://static2.hln.be/static/photo/2014/9/15/14/20140922144939/media_xll_7132229.jpg

Voormalig kamerlid Flor Van Noppen (N-VA) is vandaag in zijn huis te Dessel overleden. "Ondanks de moedige strijd tegen de ziekte MSA is Flor vandaag rustig ingeslapen", laat zijn familie weten. Van Noppen was 58 jaar en zetelde in de Kamer van 2007 tot aan de recente verkiezingen. Hij was de broer van de veearts Karel Van Noppen, die in 1995 vermoord werd wegens zijn strijd tegen de hormonenmaffia.

"Met Flor verliest onze partij een politieke kracht, een warme mens, een sterke persoonlijkheid. Het was zijn laatste politieke wens dat onze partij de strijd tegen MSA - en weesziekten in het algemeen - zou verder zetten. Wij zullen die wens met ingetogenheid en daadkracht honoreren", stelt N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Staande ovatie
Sinds de zomer van 2013 wist Flor van Noppen dat hij leed aan MSA, een ongeneeslijke neurologische ziekte waartegen nog geen behandeling bestaat. In de Kamer ijverde hij nog voor meer middelen voor onderzoek naar deze ziekte door het doen aannemen van een resolutie. Die werd op 3 april van dit jaar unaniem goedgekeurd. Van Noppen kreeg toen een staande ovatie van zijn collega-volksvertegenwoordigers.

Flor Van Noppen zette de strijd van zijn broer tegen hormonenmaffia voort via de Stichting Van Noppen. Hij stapte in 1998 in de politiek via ID21, de politieke vernieuwingsbeweging van Bert Anciaux. In dat jaar was hij kandidaat op de VU-ID-lijst, maar raakte niet verkozen. In 1999 werd hij woordvoerder van ID21. Na de splitsing van de Volksunie koos hij, samen met Dessels burgemeester Kris Van Dijck, voor de N-VA.

"Warme en zachte man"
In 2006 werd hij schepen in Dessel. Een jaar later raakte hij ook verkozen in de Kamer. Daar zette hij het werk van zijn vermoorde broer Karel verder. Voedselveiligheid en dierenwelzijn waren zijn prioriteiten.

Voor Bart De Wever verliest de N-VA "niet alleen een politieke kracht, maar vooral een warme en zachte man voor wie niets teveel was". De manier waarop hij de moord van zijn broer verwerkte, en de daders wist te vergeven, is volgens de N-VA-voorzitter weinigen gegeven. "Ook de openheid en het optimisme waarmee hij met zijn ziekte omging, getuigt van wilskracht en doorzettingsvermogen". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straf verhaal: Ik ben aseksueel

Straf verhaal: "Ik ben aseksueel"

http://static2.hln.be/static/photo/2014/8/3/9/20140922114021/media_xll_7131639.jpg

We hoeven onze tv maar op te zetten of we worden gebombardeerd met gekus, geflirt en seks. Maar wat als je geen of heel weinig seksuele gevoelens hebt? Dit is het verhaal van een aseksuele vrouw.

Aseksualiteit, het gebrek aan seksuele aantrekking of interesse in seksuele handelingen. Er wordt geschat dat ongeveer 1 procent van de bevolking met deze gevoelens kampt, of in ieder geval het gebrek eraan. Ook de 23-jarige Maddy, afkomstig uit Sydney, is aseksueel. Een seksuele oriëntatie die volgens haar nauwelijks begrepen wordt.

"Als mensen horen dat ik aseksueel ben, zijn ze eerst verward. Daarna willen ze meestal mijn identiteit afbreken. 'Je moet wel aangetrokken zijn tot iemand, ofwel jongens ofwel meisjes', zeggen ze dan. Maar als je beide geslachten aantrekkelijk kan vinden, kan je toch ook geen enkel geslacht leuk vinden?"

"Ik heb niet echt seksuele gevoelens, en heb me nog nooit aangetrokken gevoeld tot iemand. Er is een groot gebrek aan begrip voor deze identiteit. Ik wist zelfs niet wat aseksualiteit was tot ik 18 werd. Mensen snappen het gewoon niet. 'Iedereen moet seks hebben. Misschien ben je holebi, of het zijn je hormonen, of je groeit er wel uit', hoor ik vaak. Ik vind het irritant dat mensen durven om mijn seksuele oriëntatie in twijfel te trekken. Ik zal toch wel zelf weten wie ik ben?"

"Ik ben een aromantische aseksueel, wat betekent dat ik ook geen interesse heb in relaties, in tegenstelling tot veel andere mensen die aseksueel zijn. Ik heb het wel eens geprobeerd, en het voelde niet slecht, maar het deed me niets. Ik genoot er niet echt van, het was vreemd en ik begreep niet waarom de andere persoon het fijn vond. Dus nu focus ik me op mijn vrienden, in plaats van een romantische relatie te hebben."

"Maar het is niet gemakkelijk, al dat onbegrip. Vooral mannen begrijpen het niet en trekken mijn seksualiteit in twijfel. Ze denken dat ik ze aan het lijntje hou, noemen me een trut, of preuts. En veel mensen denken ook dat het met religie te maken heeft. Gelukkig is er online een goede gemeenschap waar ik me wél in thuisvoel. Daar word ik wel aanvaard." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontdek nu wat er voor uw trein verandert: de nieuwe dienstregeling van de NMBS

Ontdek nu wat er voor uw trein verandert: de nieuwe dienstregeling van de NMBS

http://static0.hln.be/static/photo/2014/1/9/1/20140922080636/media_xll_7131271.jpg

Treinreizigers kunnen vanaf vandaag de nieuwe dienstregeling van de spoorwegen raadplegen op de website of via de NMBS-app. Het nieuwe schema zou voor "een betere bediening en een homogenere verdeling van het treinaanbod binnen het uur" moeten zorgen, maar stuitte eerder al op kritiek, omdat een aantal vroege en late treinen zou verdwijnen.

Vandaag start meteen ook een eerste communicatieronde om de 800.000 dagelijkse reizigers zo goed mogelijk te informeren. Een tweede ronde is gepland voor begin december. Op 14 december gaat de nieuwe dienstregeling van kracht. Het huidige vervoersplan dateert nog van 1998, maar sindsdien is het aantal reizigers dat de trein neemt met de helft toegenomen.

Bekijk hier wat de nieuwe dienstregeling voor u betekent. (br.hln)


» Reageer (0)
21-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Annabelle, de seksslavin die op haar 18de al met 1.800 mannen geslapen had

Annabelle, de seksslavin die op haar 18de al met 1.800 mannen geslapen had

http://oi62.tinypic.com/xfb5tj.jpg

Nog maar 18 en al met 1.800 mannen het bed moeten delen: die onvoorstelbare kwelling heeft een meisje in de buurt van de Welshe kustplaats Llanelli moeten ondergaan. Toen ze amper zeven jaar oud was, moest ze verplicht toekijken hoe haar moeder seks had. Op haar elfde werd ze twee maal verkracht door haar wrede stiefvader. Drie jaar later diende ze -samen met haar moeder- deel te nemen aan orgieën. En dat allemaal om geld in het laatje te brengen voor de obscure sekssekte die haar ouders uitgebouwd hadden. Minstens twee andere gezinnen uit dezelfde straat deden gewetenloos mee aan het misbruik. In 2011 volgde er eindelijk gerechtigheid: Colin Batley en Jacqueline Marling vlogen voor minstens elf en twaalf jaar achter de tralies.

Nu blikt Annabelle Forest -zoals ze zichzelf laat noemen- nog één keer terug op die vreselijke periode. "Niets kan mij zo hard pijn doen dan mijn moeder en die man. Mijn ma was het kwade in hoogsteigen persoon, ik zal haar nooit vergeven."

"Dit was mijn pad"
De ouders hadden hun wrede inspiratie naar verluidt uit 'The Book of the Law' van de Britse occultist Aleister Crowley gehaald. Uitgangspunt was dat kinderen op een goed blaadje kwamen bij God door seks te hebben met andere sekteleden. "Ik was elf jaar toen hij me voor de eerste keer verkrachtte. Het ergste was echter dat hij me deed geloven dat ik het uit vrije wil deed. Iets pijnlijkers heb ik nooit meegemaakt, maar hij vertelde me dat dit mijn pad was. En als ik het niet deed, zou ik naar de hel gaan. Colin wist hoe hij iemand moest manipuleren, hij kon je alles wijsmaken."

"Zelfmoord geprobeerd"
"We mochten zelfs niet in zijn ogen kijken", gaat Annabelle verder. "Hij leidde onze kleine gemeenschap met ijzeren hand en we moesten doen wat hij zei, anders zouden de goden kwaad worden. Na de vrijpartijen vroeg Colin me of ik ervan genoten had. Ik moest wel ja zeggen, maar vanbinnen ging ik dood. Overdag ging ik gewoon naar naar school, 's nachts was ik een seksslavin. Op een gegeven moment heb ik zelfs zelfmoord proberen plegen."

"Mijn moeder was even slecht"
Toen Annabelle 17 jaar oud was, werd ze ook nog eens zwanger. Een jaar na de geboorte van het kind wist ze in het holst van de nacht te ontsnappen. Haar moeder en stiefvader zou ze gelukkig pas tijdens het proces terugzien. "Ik wilde haar nog één keer zien en haar horen zeggen dat het allemaal zijn fout was. Dat ze onder de knoet lag en dus geen andere keuze had. Maar dat deed ze niet. Ze trok alleen maar een vreemd gezicht en vroeg wat ik daar deed. Pas dan besefte ik dat zij echt even slecht was als hij. Ik kan maar niet geloven hoe wreed ze mij behandeld heeft, zeker nu ik zelf mama ben. Maar ik mag er geen depressie aan overhouden, het leven gaat door. Feit is wel dat ik haar nooit meer wil zien."

"Trek aan de alarmbel"
Annabelle, die nu ergens in het noorden van Engeland leeft, heeft haar vreselijke ervaringen neergeschreven in een boek. 'The Devil on The Doorstep: My Escape from a Satanic Sex Cult', luidt de titel. "Als ik met deze memoires één ding wil bereiken, is het dat we met z'n allen meer aandacht moeten hebben voor onze omgeving. Overal ter wereld worden kinderen misbruikt, helaas kunnen ze alleen maar gered worden als iemand aan de alarmbel trekt." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herfst

Herfst

http://oi59.tinypic.com/v7aah1.jpg

De zon gaat onder, en de lucht heeft een rode gloed,
Net als de bladeren, die geven de bomen hun laatste groet,

Ze zweven door de lucht, in de aller mooiste kleuren,
Hoog in de lucht, zal de wind ze overal naartoe sleuren,

Rood, bruin, oranje en geel,
Het is net of ze dansen, in kleren van fluweel,

Hun laatste dans, voordat ze gaan,
Totdat de winter komt, en het lijkt of ze nooit hebben bestaan.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier handige tips om komaf te maken met roos

Vier handige tips om komaf te maken met roos

http://static2.hln.be/static/photo/2014/0/15/2/20140919161029/media_xll_7126007.jpg

Je lokken kunnen er erg gezond en glanzend uitzien en tegelijk kan je toch last hebben van roos op je hoofdhuid. Niets vervelender dan die kleine witte pelletjes te zien liggen op je schouders. Neem daarom hier een kijkje hoe je komaf kan maken met schilfers.

Je weet vast wel dat wat je eet een grote invloed heeft op de gezondheid van je lichaam en huid. Om minder last te hebben van schilfertjes kan het daarom goed zijn om meer voedingsmiddelen die vitamine A, B en C bevatten te consumeren. Abrikozen, groene bladgroenten, aardbeien: heel wat lekker eten bevat deze belangrijke vitaminen die je hoofdhuid beïnvloeden.

Vaak is de boosdoener van je probleem je borstel: je kamt er enkele dag je lokken mee maar maak je hem ook regelmatig schoon? Volgens vele kappers is het noodzakelijk om je borstel of kam om de drie weken te kuisen. Laat ze gedurende een halfuurtje weken in een mengsel van warm water en witte azijn om alle bacteriën te doden. Verwijder ook elke avond of morgen de haren uit je borstel.

Ook de producten die je gebruikt om je haar te reinigen en verzorgen, spelen natuurlijk een grote rol. Hoe meer middeltjes je gebruikt, hoe moeilijker het is om te bepalen welke producten de schilfers in de hand werken of verergeren. Wanneer je de volgende keer op zoek bent naar een nieuwe shampoo, doe je er goed aan om eentje te kiezen die zink bevat.

Als laatste bepaalt ook de opbouw van je haar en huid of je te maken krijgt met roos. Schilfers komen vaker voor bij mensen die last hebben van een vette hoofdhuid en of er al dan niet gisten aanwezig zijn. Ook speelt spijtig genoeg je aanleg voor het probleem een niet te onderschatten rol: wie van jongs af aan last heeft, zal waarschijnlijk hinder blijven ondervinden. Wanneer je al veel middeltjes uitprobeerde om het probleem te verhelpen, kan het dus handig zijn om een kapper of dokter te consulteren. Er zijn namelijk verschillende soorten roos die op een andere manier behandeld moeten worden (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwart meer fietsongevallen

Kwart meer fietsongevallen

http://static1.hln.be/static/photo/2014/15/4/0/20140921054538/media_xll_7129005.jpg

Het aantal fietsongevallen is toegenomen met liefst een kwart. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) begint daarom een onderzoek naar de risico's van de elektrische fiets. Dat bericht Het Nieuwsblad op zondag.

In de eerste helft van dit jaar zijn 23 procent meer ongevallen gebeurd waarbij fietsers gewond raakten dan in dezelfde periode in 2013. Het aantal fietsongevallen steeg tot 3.831. Daarbij vielen 3.935 slachtoffers, onder wie 25 dodelijke.

Een aantal oorzaken voor die stijging is duidelijk. "Zo heeft het in de eerste maanden van 2014 zo goed als niet gesneeuwd, en dan wordt er vaker gefietst", zegt Karin Genoe van het BIVV. Maar wellicht is er meer aan de hand, en dus kijkt het BIVV in de richting van de elektrische fietsen. Die zijn erg populair, maar moeilijker te besturen dan traditionele fietsen.

Voor zijn nieuwe onderzoek schakelt het BIVV 65-plussers in. Niet toevallig: zij hebben meer kans op een ongeval als zwakke weggebruiker. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook Stad Brussel wil winkelen op zondag

Ook Stad Brussel wil winkelen op zondag

http://static1.hln.be/static/photo/2014/15/16/14/20140920075616/media_xll_7127504.jpg

Het Brusselse stadsbestuur wil een afwijking bekomen op de verplichte zondagsrust voor de handelaars in de Vijfhoek. Net als Antwerpen, wil Brussel dat de handelaars in het stadscentrum die dat wensen, zeven dagen op zeven open kunnen zijn. Dat schrijven La Capitale en Le Soir.

In Antwerpen werd begin september de eerste maandelijkse koopzondag gehouden, nadat enkele maanden geleden de binnenstad werd erkend als toeristisch centrum. De stad moest daarvoor een afwijking bekomen op de wet van 1960 op de wekelijkse rustdag.

Ook Brussel wil nu de zondagsopening mogelijk maken. "Een deel van ons grondgebied is reeds erkend als toeristisch centrum volgens de wet van 23 juli 1973. Dat laat ruimere openingsuren toe, zodat bijvoorbeeld donderdagavond de afterwork shopping mogelijk is", aldus Schepen van Handel Marion Lemesre (MR). Nu wil ze dus ook een uitzonderingen op de wet van 1960 bekomen. (br.hln)


» Reageer (0)
20-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een hond hebben kost je een autootje

Een hond hebben kost je een autootje

http://static2.hln.be/static/photo/2014/18/14/7/20140919104613/media_xll_7125037.jpg

Kost een kind je een huis, dan kost een hond houden je een kleine wagen. Dat berekenden Duitse dierenartsen.

"Maar wanneer je van iets houdt, dan zit je je geld niet te tellen, hè", zegt Jaak Pijpen, hoofdredacteur van Woef. Hij maakt de rekening voor de in ons land populaire dobermann. "Als je de pup bij een bonafide fokker koopt, ben je minimaal 1.000 euro kwijt. Een fors bedrag, maar een veel goedkoper hondje van bij een malafide kweker zal je nadien meer kosten bij de dierenarts en de hondengedragstherapeut. Herhalingsinentingen en zo meer kosten je al snel 135 euro per jaar, of in totaal 1.485 euro bij een levensverwachting van 11 jaar. Krijgt je dier later zwaardere gezondheidsproblemen die een chirurgische ingreep vergen, dan ben je daar al snel 2.000 euro aan kwijt."

In de meeste landen verzekeren hondenbaasjes zich tegen zulke zware medische kosten, maar in België worden die polissen niet aangeboden. "Slechts één verzekeringsmaatschappij doet dat, en dan nog alleen onder de voorwaarde dat je al je andere polissen afsluit bij hen", zegt Jaak Pijpen. "Voeding vertegenwoordigt een hele grote hap in het budget. En dan moet je nog variabele kosten rekenen, zoals bijvoorbeeld het verblijf in een hondenpension tijdens je vakantie en de hondenkapster. Deze laatste kostenpost loopt vooral bij langharige rassen op." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoetstoffen verhogen kans op diabetes

Zoetstoffen verhogen kans op diabetes

http://oi61.tinypic.com/fp1oyd.jpg

Wie denkt met suikerarme producten minder suiker op te nemen komt bedrogen uit. Zoetjes, lightproducten en caloriearme drankjes leiden sneller tot stofwisselingsafwijkingen, waaronder diabetes. Dit blijkt uit onderzoek van het blad Nature na testen bij mensen en muizen.

De kans op diabetes wordt vergroot doordat de zogenaamde lightproducten iets meer suiker aanmaken in het bloed.

Onderzoekers van het Israëlische Weizmann Instituut dienden een hoeveelheid zoetstoffen die overstemt met wat mensen dagelijks gemiddeld tot zich nemen, aan twee groepen muizen. Na elf weken was het suikerniveau bij de groepen hoger dan dat van dieren die normale suiker kregen. Conclusie: de stofwisseling in het insulinesysteem, wat kan leiden tot diabetes, was verstoord.

Max Nieuwdorp, internist-endocrinoloog bij het Amsterdams Medisch Centrum (AMC), vindt dat het onderzoek "heel netjes is uitgevoerd", vertelt hij aan de Nederlandse krant De Volkskrant. Wel zag hij dat de hoeveelheid zoetstof waarbij de bloedsuikerspiegel van muizen steeg, in de studie extreem hoog was. "Je zou zo'n dertig cola lights per dag moeten drinken. Dat is absurd veel", meent hij. "Toch zijn de resultaten belangrijk, want de studie laat zien dat mensen die al gevoelig zijn voor bloedsuikerproblemen, door bijvoorbeeld overgewicht, diabetes of een slecht eetpatroon, beter af zijn als ze niet te veel zoetstoffen drinken." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Torfs wil het hard spelen: Niet slagen voor toelatingsproef betekent niet starten

Torfs wil het hard spelen: "Niet slagen voor toelatingsproef betekent niet starten"

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/4/12/20140920095904/media_xll_7127577.jpg

In gesprek met De Tijd laat KU Leuven-rector Rik Torfs zich uit over de besparingsstorm waaraan de Vlaamse universiteiten ten prooi vallen. Een bindende toelatingsproef lijkt Torfs een efficiënte besparing: "Financieel, maar ook emotioneel."

"Een toelatingsproef is een besparing: financieel én emotioneel. Het middelbaar onderwijs moet afstappen van de gedachte dat een middelbaar diploma een einddoel is. Achttienjarigen halen hun diploma en klaar is Kees. Daarna mogen de universiteiten het selectiewerk doen", aldus de voormalige CD&V-politicus.

Torfs vervolgt: "Er wordt voor elke student aan de universiteit veel geld betaald, terwijl sommige studenten in bepaalde opleidingen amper slaagkansen hebben. Laat ons hier selectiever zijn en bindende toelatingsproeven inrichten voor leerlingen die uit richtingen komen die ze niet voorbereiden op de universiteit."

"Wie niet slaagt voor de toelatingsproef kan niet starten. Die studenten kunnen dan aan een hogeschool studeren en via een schakelprogramma later toch naar de universiteit gaan", aldus de rector van de KU Leuven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je beter niet eet als je dronken bent

Wat je beter niet eet als je dronken bent

http://static0.hln.be/static/photo/2014/3/5/1/20140918172157/media_xll_7123141.jpg

Als je dronken bent, maak je slechtere voedingskeuzes, dat werd wetenschappelijk bewezen. We geven een overzichtje van de snacks die het aantrekkelijkst ogen wanneer je een glaasje te veel op hebt, maar slechte opties zijn.

1. Pikante pizza
Alcohol maakt de spieren losser die je eten en verteringssappen in je maag houden. Het zure van de tomatensaus in de saus kan voor brandend maagzuurzorgen. Dat is zeker slecht wanneer je dit 's avonds laat eet net voor je gaat liggen, want dan helpt de zwaartekracht niet langer een handje. Een pizza met room is dus een betere optie, hoewel te vet eten je maag ook overstuur kan maken

2. Chocolade
De cafeïne, het vet en de cacao hebben hetzelfde effect als de pizza hierboven.

3. Zelfbereide maaltijd
Probeer 's nachts niet zelf nog een croque monsieur te maken. Je kan beter geen gevaarlijke toestellen hanteren als je onder invloed bent. Ga op zoek naar een snackbar die nog open is.

4. Chips
Zoute snacks maken je dorstig, waardoor je sneller gaat drinken en je nog meer beneveld raakt. Het is wel slim om te eten tussendoor omdat dit de absorptie van alcohol vertraagt. Dus als je enkel zoute snacks voorhanden hebt, wissel dan af met water.

5. Frieten
Ook deze maaltijd bevat heel wat zout, wat je uitdroogt. Hierdoor kan je de volgende dag meer last van je kater krijgen.

6. Appelsienen
Dit fruit lijkt een goede optie want het is gezond, toch? Maar het zuur in citrusvruchten kan tot verteringsproblemen leiden. Als je nog slim genoeg bent om fruit te eten bij dronkenschap ga dan voor een banaan. Dit bevat veel kalium, wat de dehydraterende effecten van alcohol kan beperken.

7. Snoep
Ook zoete dingen maken dat je meer alcohol wil gaan drinken.

8. Pikant
Pikante voedingsmiddelen die je maag al verontrusten wanneer je nuchter bent, zullen zeker weinig goeds doen bij dronkenschap. (br.hln)


» Reageer (0)
19-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezin vlucht uit huis vol agressieve spinnen

Gezin vlucht uit huis vol agressieve spinnen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/15/9/1/20140919142354/media_xll_7125661.jpg

Een koppel met drie kinderen staat op het punt hun huis in het Engelse Bristol te ontvluchten omdat het vol agressieve, giftige spinnen zit. Vader Liam Forrester is al gebeten door één van de veldtrechterspinnen. Op zijn arm heeft hij een diepe geïnfecteerde wonde. Pas na drie maanden zal die genezen zijn.

Zijn partner Kirsty Garland kan de invasie van de spinnen niet meer aan en staat op het punt met haar kinderen bij familie in te trekken.

Kirsty (27) opende twee weken geleden de deur naar de zolder en een hele troep van de vreemde spinnen kwam haar tegemoet. Sindsdien heeft ze al zeker dertig spinnen doodgetrapt, maar ze blijven maar komen.

Invasie over heel Europa
Volgens experts mag de invasie niet verbazen. Spinnen hebben door het warme weer immers een heel goed jaar gehad. Als de temperatuur de komende weken daalt, zullen voordien ongeziene spinnensoorten naar verwachting over heel Europa in huizen binnendringen.

"Het lijken wel normale spinnen, maar dan op steroïden, ze deinzen nergens voor terug. Ik haat ze", verklaart de 27-jarige moeder. "Niemand durft nog op de zolder te gaan. Het zijn vreselijk gemene beesten. Vorige week zat er één in het bad, en toen ik er een pintglas over zette, vulden zijn lange poten het hele glas. Ze zijn niet bang van mensen, ze rennen naar je toe in plaats van te vluchten. Als je ze in een hoek drijft, bedreigen ze je met opgerichte poten".

"Hun lijven hebben een normaal formaat, maar die poten! Hun voorpoten zijn zo lang als je hand. Als we ze niet snel kwijtraken, ga ik verhuizen. Ik wil niet dat één van de kinderen gebeten wordt".

Agressief
"Hun beten doen de huid afsterven. De beet op de arm van mijn partner is vreselijk. Aanvankelijk voelde hij niets, maar toen begon het gif zich te verspreiden en nu heeft hij een krater in zijn arm waar de huid is afgestorven".

De veldtrechterspin (Tegenaria agrestis, 'hobo spider' in het Engels) ziet eruit als een gewone huisspin, maar ze zijn groter en hebben dikke, behaarde poten. Ze maken normaal zelden contact met mensen en maken fuikvormige webben. Terwijl de meeste spinnen vluchten wanneer ze door mensen worden benaderd, loopt de veldtrechterspin naar mensen toe. Hun beet zorgt ervoor dat het weefsel rond de beet afsterft. Slachtoffers klagen ook over barstende hoofdpijn en wazig zicht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook honden kunnen pessimistisch zijn

Ook honden kunnen pessimistisch zijn

http://static2.hln.be/static/photo/2014/16/3/6/20140919110018/media_xll_7125111.jpg

Kwispelend en uitbundig. Zo kennen we allemaal onze hond. Maar vergis je niet, jouw favoriete huisdier kan ook een pessimist zijn. Meer nog, sommige honden zijn meer zwartkijker dan andere. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Sydney in Australië. "Dit onderzoek is opwindend omdat het de positieve en negatieve gevoelens van honden op een objectieve en niet-ingrijpende manier in kaart brengt. Het biedt onderzoekers en baasjes ook de mogelijkheid aan om inzicht te krijgen in de emotionele status van hun hond en hoe die ook kan veranderen", beweert Melissa Starling van de faculteit Dierengeneeskunde.

De resultaten van haar onderzoek verschijnen in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS. "Het bepalen van de emotionele toestand van een hond is belangrijk en handig voor wie met de hond werk en voor het welzijn van het dier zelf." Tijdens het onderzoek werden de honden vertrouwd gemaakt met twee verschillende geluiden die gepaard gingen met een verschillende beloning: een kommetje melk of water. Eens de honden gewend waren aan de twee verschillende tonen, werden ze geconfronteerd met andere, ambigue geluiden. Honden die reageerden op de laastgenoemde geluiden, hadden de verwachting dat er iets goed te gebeuren stond en werden gecatalogiseerd als 'optimistisch'.

De honden konden hun mate van optimisme tonen door te reageren op bepaalde tonen. De meest optimistische viervoeters reageerden op geluiden die erg geleken op de geluiden die afgespeeld werden nog voor ze beloond werden met een kommetje water. "Van alle honden die we getest hebben, kunnen we met zekerheid zeggen, dat de meerderheid eerder optimistisch van aard is maar het is nog te vroeg om te zeggen dat dit ook waar is voor de ganse hondenpopulatie", aldus Starling.

Uit het onderzoek blijkt ook dat honden met een optimistische inborst meer goede dan slechte dingen verwachten. Optimistische honden nemen ook vaker risico's en verwachten dan ook om beloond te worden. Ze laten zich niet makkelijk uit hun lood slaan na een mislukking en ondernemen nieuwe pogingen als iets mislukt. Kleine tegenslagen hebben ook geen vat op die dieren. Pessimistische honden zijn daarentegen minder ondernemend en houden helemaal niet van risico's. Ze geven ook sneller op als iets niet meteen lukt en kleine tegenslagen brengen ze meteen van slag. Die honden zijn niet per se ongelukkig maar is blij met de dingen zoals ze zijn en ze hebben echt aanmoedigingen nodig om iets nieuws te proberen. "Pessimistische honden hadden meer stress als een opdracht verkeerd ging dan optimistische honden. Ze hielden zich in en waren niet geneigd om het opnieuw te proberen integenstelling tot de positieve viervoeters", aldus nog Starling.

"Het onderzoek is ook handig voor trainers. Ze kunnen zo de beste honden selecteren voor het uitvoeren van bepaalde taken. Zo kunnen pessismistische honden die risico's schuwen, beter gebruikt worden als geleidehond. Optimistische honden met een sterk doorzettingsvermogen zijn dan weer beter geschikt voor het opsporen van drugs of explosieven. Het onderzoek toont niet alleen het effect van de persoonlijkheid van de hond aan op zijn gemoedstoestand en hoe het dier de wereld ziet maar ook hoe de hond zich werkelijk voelt.

"Het onderzoek heeft de potentie om de manier waarop we naar het welzijn van de hond kijken volledig te herzien. We kunnen beter nagaan hoe de hond zich precies voelt. Die wetenschap kan gebruikt worden om het welzijn van honden in elke omgeving te monitoren. We kunnen ook op een efficiënte manier activiteiten ontwikkelen om het welzijn van de hond te verhogen en ook precies in kaart brengen welke factoren de hond van slag brengen", besluit Starling. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlinder is hardnekkige fan van dwarsfluitiste

Vlinder is hardnekkige fan van dwarsfluitiste

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

De Japanse dwarsfluitiste Youki Ota zal haar deelname aan de Carl Nielsen International Flute Competition in het Deense Odense wellicht niet snel vergeten.

De vrouw kreeg middenin haar optreden plots het gezelschap van een vlinder die zich boven haar neus nestelde.

De 29-jarige hield maandag het hoofd koel en speelde de Sonate voor Fluit en Piano van de Franse componist Pierre Sancan onverstoord verder.  Het gevleugelde insect bleef bijna 30 seconden zitten. Pas toen haar solo was afgerond, vloog de vlinder weg en kon Ota even ontspannen. De video van haar deelname is op enkele dagen tijd al meer dan 300.000 keer bekeken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politiestaking dinsdag: dag zonder boetes?

Politiestaking dinsdag: dag zonder boetes?

http://static0.hln.be/static/photo/2014/9/3/1/20140919072852/media_xll_7124686.jpg

De politievakbonden roepen op tot een staking op 23 september. Dat werd gisteren vernomen tijdens de betoging tegen het verdwijnen van het pensioen op 56 jaar. "We weten nog niet hoe we die staking gaan aanpakken", zegt een voorname vakbondsbron.

"Mogelijk leggen we alles plat. Al kan het ook dat we komende dinsdag uitroepen tot boeteloze dag. De agenten gaan dan wel werken, maar zullen geen enkele bekeuring uitschrijven. We moeten dit nog aftoetsen met de andere vakbonden."

Of de staking veel indruk zal maken op de federale regeringsonderhandelaars valt te betwijfelen. De agenten kunnen immers opgevorderd worden, waardoor een minimumdienst gewaarborgd is.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dreigt in uw straat het licht uit te gaan?

Dreigt in uw straat het licht uit te gaan?

http://static3.hln.be/static/photo/2014/18/1/7/20140919082413/media_xll_7124752.jpg

Als we deze winter met een stroomtekort kampen, dreigt in sommige straten even het licht uit te gaan. De gemeenten die op het afschakelplan stonden, waren al bekend, maar nu maakte Eandis ook een specifiek stratenplan bekend. Zit jouw straat straks in het donker?

Even herhalen: het afschakelplan bevat zes schijven. Als er energieschaarste heerst en de maatregelen om het verbruik te doen dalen niet helpen, zal een eerste schijf zonder stroom gezet worden. Indien nodig volgt later een tweede schijf, enzovoort. De opzettelijke stroompannes zouden tussen 17 en 20 uur plaatsvinden, en zullen maximaal drie uur duren. In principe worden eerst de straten in schijf 6 afgeschakeld, daarna schijf 5 enzovoort.

Op de website van Eandis kan je nu ook kijken of jouw straat effectief op het afschakelplan staat, en in welke schijf die zit. Als jouw woonplaats effectief op de lijst staat, wil dat echter nog niet zeggen dat je ook echt zonder stroom gezet zal worden. Veel hangt af van de manier waarop de netten op dat moment geschakeld zijn, en of de vertreklijn/cabine waarmee je verbonden bent wel of niet in dienst blijft. Maar de lijst - die later nog gewijzigd kan worden - is in ieder geval een goede indicatie.

Zal jij zonder stroom gezet worden? Check het hier.  (br.hln)


» Reageer (0)
18-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie adopteert mishandelde Milo?

Wie adopteert mishandelde Milo?

http://static1.hln.be/static/photo/2014/18/8/10/20140917201559/media_xll_7120135.jpg

Een echtscheiding kan ook erg nare gevolgen hebben voor huisdieren. In Izegem liet een vrouw de voorbije dagen Milo verhongeren uit financiële nood. De dwergpincher kreeg zelfs geen slokje water. Toen haar man dat opmerkte, liet hij een pv opmaken door de politie wegens dierenmishandeling. De hond, die nog amper 2,6 kilogram weegt, werd in allerijl naar dierenasiel De Leiestreek in Zwevegem overgebracht.

Normaal weegt zo'n dwergpincher rond de 5 kilogram. "We weten niet of Milo het overleeft, maar hij kwam de nacht van dinsdag op woensdag alvast goed door", vertelt Veerle Debaillie. "Milo braakt niet meer en drinkt gelukkig al slokjes water. Eten lukt nog niet, maar hij krijgt spuitjes glucose onder de huid toegediend om aan te sterken. We duimen dat het goed komt. Wie Milo wil adopteren, is al welkom", aldus Debaillie.

Ook een tweede hond, labrador Sam, werd door dezelfde vrouw uitgehongerd. Sam is er echter beter aan toe en krijgt nu al om de twee uur kleine potjes met eten. Ook Sam kan geadopteerd worden. Info: tel. 056/75.59.19. (LPS) (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man met hersenverlamming maakt prachtige kunstwerken met typmachine

Man met hersenverlamming maakt prachtige kunstwerken met typmachine

Klik op de foto om het filmpje te bekijken


Paul Smith, een bejaarde man in een rusthuis, maakt prachtige kunstwerken met zijn typmachine. Hij werd geboren met hersenverlamming en is daardoor motorisch erg beperkt. Toch slaagt hij erin om heel accurate portretten te maken.

Met amper tien verschillende toetsen maakte Paul al honderden kunstwerken. Hij portretteerde bijvoorbeeld de Mona Lisa of president Roosevelt op een schitterende manier. Volgens de diepgelovige Paul heeft God hem dat talent gegeven.

Pauls verplegers en verpleegsters genieten van zijn kunstwerken, die allemaal worden tentoongesteld in de gangen van het rusthuis. "Maar we genieten nog meer van Paul en zijn persoonlijkheid dan van zijn kunstwerken", zegt een verpleegster. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartverscheurend: mama moet kiezen tussen zichzelf en baby

Hartverscheurend: mama moet kiezen tussen zichzelf en baby

http://static2.hln.be/static/photo/2014/17/3/8/20140917173647/media_xll_7119773.jpg

Kathy Tailor (33) mocht afgelopen week haar zesde kindje verwelkomen. Haar geluk werd echter meteen overschaduwd door een vreselijke ziekte.Tailor werd tijdens haar zwangerschap gediagnosticeerd met huidkanker waardoor ze de baby meer dan acht weken te vroeg op de wereld moest zetten om zichzelf nog een kans te geven op genezing. Die kans lijkt nu spijtig genoeg heel klein.

Te horen krijgen dat haar huidkanker opnieuw was teruggekeerd, was een erg moeilijk moment voor Tailor. Het kon haar echter weinig schelen hoe het met haar gezondheid gesteld was, wat ze wél wou was dat haar zesde baby gezond ter wereld kwam. Op een gegeven moment stond ze dan ook voor een verschrikkelijke keuze: de ziekte was zo agressief dat Tailor moest behandeld worden. Toch stelde ze die behandeling een aantal weken uit zodat haar zoontje Luke nog even in haar buik kon blijven zitten.

"Ze zou er alles voor hebben gedaan om een gezonde en sterke baby op de wereld te zetten. Ze wou hem de nodige bescherming en voedingsstoffen meegeven voor hij geboren werd", vertelt de schoonmoeder van Tailor. De vrouw zette inderdaad haar kleine zoon op de wereld, die amper 900 gram weegt, maar bekoopt het nu met haar eigen leven.

Dokters geven haar nog maar weinig kans. "Ze heeft nog maar enkele dagen, hooguit een aantal weken te leven. We hopen allemaal dat ze haar zoon eens zal kunnen vasthouden, wat nu nog steeds onmogelijk is omdat hij beademd wordt en in een couveuse ligt", zegt de familie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Autodieven hebben sleutel niet meer nodig: apparaatje van 500 euro volstaat

Autodieven hebben sleutel niet meer nodig: apparaatje van 500 euro volstaat

http://static0.hln.be/static/photo/2014/5/16/14/20140918072329/media_xll_7121129.jpg

Een bende heeft het momenteel gemunt op de diefstal van BMW's 118d. In anderhalve week verdwenen er in Kortrijk, Heule en Rekkem al drie stuks. Opvallend: de dieven raakten telkens met de Duitse auto weg zonder de sleutel. "Hoe kan dat?", vragen de slachtoffers zich af. "Helaas met een apparaatje dat vrij te koop is op internet", zegt de politie.

"Ik heb alleen nog mijn sleutels", zegt Jessica Seys (22) uit Rekkem. Zij is voorlopig het laatst bekende slachtoffer. "De auto stond zoals anders voor de deur. Toen ik vanochtend naar het werk wilde vertrekken, stond hij er niet meer. Ik was stomverbaasd. Hoe kan dat?" Zij is nummer drie. De voorbije tien dagen verdween hetzelfde type wagen ook al in Kortrijk en Heule, wellicht niet toevallig dicht bij de grensstreek.

"De autodieven zijn vooral gespecialiseerd in Duitse wagens, maar onlangs kraakten ze ook Franse merken. Ze stelen op bestelling", zegt hoofdinspecteur Nicolas Branicki van het Car Identificatie Team van de federale politie. Hij spreekt van een bekende techniek. "Er zijn veel manieren om in een auto binnen te geraken. Eens in de auto moet er nog maar één ding gebeuren: de wagen starten. Dat kan door de transponder te neutraliseren. Dat is een elektronisch apparaat dat een boodschap uitzendt als antwoord op een ontvangen boodschap."

Op internet zijn daarvoor toestelletjes, amper een hand groot, vrij te koop. Afhankelijk van wat ze allemaal kunnen, kosten ze tussen de 500 en 5.000 euro. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mario Balotelli doneert grote som aan hondenasiel

Mario Balotelli doneert grote som aan hondenasiel

http://static1.hln.be/static/photo/2014/3/3/9/20140918074754/media_xll_7121184.jpg

Mario Balotelli blijft een van de grootste mysteries van het voetbal. Maar de huidige spits van Liverpool hoeft niet altijd gelinkt te worden aan de gekste verhalen. Zo blijkt nu dat 'Mad Mario' een bedrag van vijf cijfers geschonken heeft aan het Manchester Dogs' Home, waar vorige week zestig honden stierven na een grote brand.

Why (always) Mario? Daar blijkt ditmaal een goeie reden om te zijn. Balotelli was in de periode dat hij voor Manchester City speelde al een vrijwilliger die geregeld de honden uitliet voor een wandeling, terwijl zijn eigen hond in Italië was moeten achterblijven. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat de Italiaan geld doneert, al waren de verhalen daarrond steeds dubieus. Zo zou hij eens zomaar de rekening betaald hebben van iedereen die in een benzinestation aan het tanken was, gaf hij 1000 pond aan een dakloze buiten een casino en legde hij op kerstavond datzelfde bedrag ook eens op het schaaltje waarmee ze in de kerk langskwamen. Balotelli verwees die geruchten al eens naar het rijk der fabeltjes, maar zei er toen wel bij dat hij de helft van zijn salaris telkens aan goede doelen schenkt.

In de 'Manchester Evening News' bevestigt noch ontkent Jane Smith, woordvoerder van het hondenasiel in Manchester, het verhaal van Mario's donatie. "Mario heeft een hond die in Italië in quarantaine leeft en daarom kwam hij geregeld met een van onze honden wandelen. We kunnen het nieuws niet bevestigen, maar het zou natuurlijk wel kunnen omdat Mario zo'n grote hondenliefhebber is." Ook een van de managers van Balotelli, die op Anfield wekelijks 76.000 euro opstrijkt, wou het nieuws niet bevestigen. (br.hln)


» Reageer (0)
17-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgen nomakeupday: met deze tips heb je geen cosmetica nodig

Morgen nomakeupday: met deze tips heb je geen cosmetica nodig

http://static0.hln.be/static/photo/2014/4/13/6/20140917142301/media_xll_7119171.jpg

Op donderdag 18 september worden meisjes en vrouwen uitgedaagd om geen make-up te dragen en een selfie zonder enige cosmetica te posten via sociale media als Facebook of Twitter. Het initiatief gaat uit van Oscare en de Nederlandse Brandwondenstichting die met de actie willen aantonen dat echte schoonheid vanbinnen zit. Twijfel je nog om deel te nemen omdat je altijd make-up draagt voor je de deur uitgaat? Neem dan een kijkje naar deze tips om er stralend uit te zien.

Huid
Een naakte huid lijkt voor sommige dames iets ondenkbaar, toch zorgt overmatig make-upgebruik ervoor dat je poriën verstopt raken en je vel geïrriteerd raakt. Daarom is het belangrijk om van je huid de topprioriteit te maken. Kies voor een milde verzorgingsroutine waarbij je je huid regelmatig exfolieert door een scrub te gebruiken en kies een à twee keer per week voor een diepreinigend masker. Een frisse huid krijg je 's ochtends door gedurende tien seconden je gezicht te besprenkelen met koud water. Hierdoor verhoogt je bloedcirulatie en krijg je vanzelf een mooi blosje op je wangen.

Wenkbrauwen
Op make-upvrije dagen zijn je wenkbrauwen je beste vrienden: ze geven je gezicht karakter zonder al te veel moeite te doen. Vooral wanneer ze een mooie vorm hebben, doen ze je gezicht extra mooi uitkomen. Echter is het niet altijd gemakkelijk om zelf je haartjes te epileren: zo maken veel meisjes de fout door te kiezen voor te dunne wenkbrauwen. Zorg er dus voor dat je niet overdrijft bij het epileren en borstel de haartjes mooi plat.

Lippen
Ben je verslaafd aan een mooie kleur op je lippen? Door ze lichtjes te masseren met je vingertoppen krijgen ze vanzelf een rozere of rodere kleur. Bovendien hoef je geen schrik meer te hebben dat je lippenstift zal uitlopen. Win-winsituatie, dus.

Glimlach
Je hebt ook helemaal geen cosmetica nodig om er stralend uit te zien, enkel moet je je grootste troef op de juiste manier uitspelen. Probeer daarom wat vaker te lachen. Zelf Audrey Hepburn wist dat je tanden bloot lachen een van mooiste dingen is dat je kan doen. "De mooiste meisjes zijn de gelukkigste."

Accesoires
Wanneer je make-up echt zal missen, kan je ervoor kiezen om je outfit echt spraakmakend te maken. Kies voor mooie of felle kleuren die bij je passen en ga aan de slag met accesoires. Oorbellen zullen ervoor zorgen dat de vorm van je gezicht extra geaccentueerd wordt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kans op depressie binnenkort te meten door bloedtest

Kans op depressie binnenkort te meten door bloedtest

http://static0.hln.be/static/photo/2014/17/1/1/20140917103003/media_xll_7117816.jpg

Depressies en neerslachtigheid worden vaak te laat opgemerkt, het is dan ook meestal de persoon zelf of de omgeving die de symptomen te laat herkennen of de ziekte laten aanslepen. Door de vertraagde opsporing of herkenning verloopt ook de behandeling meestal wat moeizamer. Wetenschappers hebben echter ontdekt dat we binnenkort onze kans op depressie kunnen meten aan de hand van een bloedstaal.

Vermoeidheid, lusteloosheid, vermindere eetlust, negativiteit of neerslagtigheid: ze het zijn een paar van de mogelijke symptomen die tot uiting komen wanneer we depressief zijn. Maar omdat onze maatschappij zo gefocust is op hard werk en prestaties, ontkennen vele slachtoffers van deze sluipende ziekte vaak de eerste kenmerken. Depressies blijven daardoor te lang onbehandeld, wat de situatie vaak nog verergert.

Dat weten ook vele dokters en onderzoekers. Daarom vroegen zij zich af of het niet mogelijk zou zijn om een depressie aan de hand van objectieve in plaats van subjectieve factoren te meten. Zo geeft de samenstelling van ons bloed heel wat informatie prijs over onze gezondheid. Onderzoekers voerden een test uit bij twee groepen: de deelnemers van de eerste groep waren personen waarbij depressie door zichzelf en een dokter werd vastgesteld terwijl de andere groep zich in een goede psychische toestand bevond. Bij alle deelnemers werd een bloedstaal afgenomen. Uit de conclusie van het onderzoek bleek dat de samenstelling van het aantal hormonen depressie kan vaststellen.

De voorspelbaarheid van de ziekte was echter nog niet het enige: de samenstelling van het bloed toont ook op voorhand aan hoe patiënten zullen reageren op de genezing van de ziekte. Uit de bloedtest kan men namelijk afleiden of cognitieve en/of gedragstherapie effect zullen hebben. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We overdrijven met gebruik van neusspray

We overdrijven met gebruik van neusspray

http://static2.hln.be/static/photo/2014/8/16/0/20140916175706/media_xll_7116420.jpg

De helft van de patiënten die vrij verkrijgbare neussprays gebruiken om een langdurige ontsteking van de neus te behandelen, doet dat overmatig. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent en de Université de Liège.

"Persistente rhinitis (langdurige ontsteking van de neus) wordt het best behandeld met nasale corticosteroïden", zegt professor dokter Philippe Gevaert (Dienst Neus-, Keel-, en Oorheelkunde) van UZ Gent. "Die zijn alleen op voorschrijft te krijgen en beginnen pas na enkele dagen te werken. Veel patiënten grijpen daarom naar decongestieve neussprays. Die neusdruppels of sprays zijn vrij zonder voorschrift bij de apotheek te verkrijgen en beloven onmiddellijke verlichting. Overmatig gebruik ervan kan leiden tot rhinitis medicamentosa: het neusslijmvlies zwelt opnieuw op, zodat de patiënt nog meer druppels of sprays gaat gebruiken en er een vicieuze cirkel ontstaat."

De onderzoekers screenden 8.250 klanten uit 181 Belgische apotheken. 895 patiënten die minstens vier dagen per week of vier weken na elkaar last hadden, werkten mee aan het onderzoek. "De helft bleek overmatig (minstens een jaar lang elke dag) nasale decongestiva te gebruiken, dat is veel meer dan we hebben verwacht", zegt Gevaert. "Eigenlijk mag je die maximaal zeven dagen gebruiken."

Volgens Gevaert komt dat omdat een deel van de patiënten kennelijk geen afdoende oplossing van hun arts krijgen, sommige patiënten zijn ook ongeduldig of zien ertegen op om een nieuw voorschrijft te halen. Bij een ander deel ligt volgens Gevaert een ander gezondheidsprobleem aan de oorzaak.

Gevaert roept zijn collega-huisartsen op om alert te zijn en zo nodig door te verwijzen naar een specialist. Hij vindt ook dat reclame voor vrij verkrijgbare sprays verboden moet worden. "Daarnaast zouden we de vrije verkrijgbaarheid op een slimme manier moeten beperken", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De knapste vrouwen vind je in deze landen

De knapste vrouwen vind je in deze landen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/10/5/1/20140916141208/media_xll_7115491.jpg

Op de vraag waar de mooiste vrouwen ter wereld zich bevinden, heeft het onlineforum GirlsOnAMap een antwoord gevonden. De website, die leeft van crowdfunding, voerde een enquête bij haar gebruikers uit. Het goede nieuws? Belgische vrouwen staan in de top tien.

De makers van de website beweren dat hun onderzoek de eerste studie is die groot genoeg is om te kunnen spreken van een geslaagd onderzoek. Aan de enquête namen meer dan 60.000 personen uit 90 verschillende landen deel.

De mooiste vrouwen vind je terug in Noorwegen, Lithouwen, Polen en Zwitserland. Indiase dames mogen zich het vijfde knapste volk ter wereld noemen.

Plaats nummer zes wordt ingenomen door Zweden, gevolgd door IJsland, Irak en Hongarije. De tiende plek is voor Belgische vrouwen, waarmee we onze buurlanden achter ons laten.

Indonesië, Argentinië, Israël, Italië en Oekraïne vervolledigen de top vijftien.

Voor het onderzoek werden meer dan 265.000 ratings geven op foto's die werden ingestuurd door de gebruikers van de website. (br.hln)


» Reageer (0)
16-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Calvin Russell Behind The 8 Ball

Calvin Russell Behind The 8 Ball

Klik op de foto om hem te beluisteren

Calvin Russell (1 november 1948-3 april 2011) was een Amerikaanse  rock zanger-songwriter en gitarist. Op zijn 12 jaar begon hij gitaar te leren spelen en op 13 jaar werd hij lid van band 'The Cavemen'. In 1989 ontmoette hij Patrick Mathe van de Franse platenlabel New Rose. Nadat zijn eerste album werd uitgebracht begon Russell  aan een tournee in Europa in 1990.

De toon van protest in enkele van zijn liedjes maakte hem zeer populair onder de Europeanen, meer nog dan in de Verenigde Staten.

Calvin Russell overleed op 3 april 2011 in Garfield, Texas van kanker op de leeftijd


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Katten zijn gestresseerd omdat ze behandeld worden als honden"

"Katten zijn gestresseerd omdat ze behandeld worden als honden"

http://static3.hln.be/static/photo/2014/18/10/0/20140916155831/media_xll_7115955.jpg

Bezint eer ge begint. Dat geldt niet alleen voor het in huis halen van een man of een kind, maar ook voor katten. Veel mensen hebben de verkeerde verwachtingen van een kat, waardoor het dier gestresseerd raakt, zo waarschuwt 'kattenfluisteraar' dr. John Bradshaw.

Katten zijn niet dol op het leven in de 21ste eeuw, omdat hun baasjes verwachten dat ze zich gedragen als "minder veeleisende honden". Dat stelt dr. John Bradshaw, directeur van het Anthrozoology Institute van de universiteit van Bristol in The Telegraph. Mensen gaan er van uit dat katten grondig gedomesticeerde dieren zijn, die het heerlijk vinden om geaaid te worden en die hun leefruimte graag delen. Maar het is niet omdat u uw kat elke avond aan een liefhebbende bolwassing onderwerpt, dat het beestje daar ook echt van geniet.

Wild dier
"Als katteneigenaars hun huisdier beter zouden begrijpen, zouden ze zien welke eisen ze stellen en welke invloed dat heeft op de fysieke en mentale gezondheid van een kat", zegt dr. Bradshaw. "In tegenstelling tot honden bevinden katten zich ergens tussen een huisdier en een wild dier, en vinden ze hun leven in de 21ste eeuw maar niks."

"Mensen denken dat een kat een soort minder veeleisende hond is. Honden waren al sociale dieren voor ze gedomesticeerd werden, en we hebben hen gedomesticeerd zodat ze beter zouden begrijpen wat we van hen willen. Van katten werd alleen verwacht dat ze onze huizen, boerderijen en voedingswinkels muis- en ratvrij hielden, en dat is ook wat ze deden. Het is pas de laatste paar decennia dat we van hen iets anders verwachten", verklaart dr. Bradshaw.

Andere katten
Een van de belangrijkste oorzaken van stress bij katten is de nabijheid van andere katten. "Er zijn twee aspecten: mensen halen meer dan één kat in huis en vewachten dat de dieren goed met elkaar kunnen opschieten, en ze laten hun kat buiten rondlopen in een buurt vol andere katten. Katten zijn echter helemaal niet goed met andere katten. Ze zijn niet als mensen, die wel met hun buren overweg kunnen", klinkt het.

Voor een nieuwe reeks op de Britse openbare omroep BBC installeerden dr. Bradshaw en zijn team infraroodcamera's in huis om de nachtelijke activiteit van katten te observeren. Baasjes denken vaak dat hun katten het goed met elkaar kunnen vinden, maar niets is minder waar. "Vechten voor een plaatsje op het bed van het baasje is typisch. De camera's legden de strijd vast om het warmste plekje op het deken", zegt dr. Bradshaw. "Katten die elkaar niet kunnen uitstaan, lopen niet per se naar elkaar te blazen. Soms verdelen ze het huis en leven ze wel in hetzelfde gebouw, maar niet in dezelfde ruimte."

Dermatitis (een huidaandoening) en cystitis (blaasontsteking), twee vaak voorkomende kwaaltjes bij katten, hebben een "sterke psychologische component", en kunnen het gevolg zijn van een stresserende leefomgeving.

Baasjes moeten van hun katten ook niet dezelfde hoeveelheid liefde en affectie verwachten dan van honden. "We maken de vergissing van katten affectie te verwachten wanneer wij dat willen, maaar bij de meerderheid van de katten is dat niet het geval. Research toont aan dat wanneer je wacht tot je kat naar jou komt, ze langer bij je zal blijven dan wanneer jij eerst de kat benadert. Katten hebben veel andere zaken aan hun hoofd: de kat van de buren, de vogels die ze zien uit het raam... Katten hebben hun eigen leven."

Maar er is ook goed nieuws. Katten kunnen wel degelijk - met behulp van een genereuze hoeveelheid snoepjes - tot op zekere hoogte getraind worden.

Uw kat voorbereiden op een nieuwe huisgenoot
"Neem twee oude zakdoeken. Wrijf één over de kop van uw kat, neem het doek mee naar het asiel en leg het in het hok van de nieuwe kat. Wrijf het andere doekje over de kop van de nieuwe kat, en neem het mee naar huis. Op die manier kunnen de katten op een veilige manier met elkaar kennis maken. Beschouw het als het equivalent van foto's voor een blind date."

Het bezoek aan de dierenarts zo aangenaam mogelijk maken
"Katten hebben er een bloedhekel aan om in een kooitje gepropt te worden om naar een onbekende plek te gaan. Laat de kat daarom wennen aan het transportbakje door ze er vrij in en uit te laten lopen en ze snoepjes te voeren door de gaten aan de achterkant. In een tweede fase sluit u het deurtje en blijft u hen lekkernijen voeren. In een derde fase laat u hen wennen aan het dragen zelf door het bakje telkens hoger te tillen."

Fout gedrag afleren met het waterpistool
"Als u ervoor wil zorgen dat de kat niet langer op tafel springt, kunt u de kat snoepjes geven wanneer ze op de grond zit. Zo beseft ze dat op tafel zitten niet erg productief is. Het afleren van gevaarlijk gedrag gebeurt best met wat water. Het is geen mythe dat katten een hekel hebben aan water. Het is wel belangrijk om zelf uit het zicht te blijven, zodat de kat niet ziet waar het water vandaan komt. Ze moeten het water associëren met wat ze aan het doen zijn."

Wennen aan een nieuwe thuis
"Hou uw katten minstens drie weken binnen, anders gaan ze proberen om terug naar hun oude huis te gaan. Katten zijn immers gebonden aan hun locatie, de band met het baasje komt pas op de tweede plaats. Laat hen langzaamaan wennen aan hun nieuwe omgeving, en vergezel ze wanneer ze naar buiten gaan. Zo kunt u andere katten wegjagen. Op die manier kan uw kat zelfvertrouwen opbouwen."

Overweeg een kattenren
"Mensen denken dat rennetjes voor konijnen zijn, maar katten hebben niet veel plaats nodig. Er is niks mis met het houden van een kat in een afgesloten ren." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom wandeling de ideale oppepper is bij herfstblues

Waarom wandeling de ideale oppepper is bij herfstblues

http://static2.hln.be/static/photo/2014/0/14/14/20140915162505/media_xll_7113239.jpg

Voorlopig kunnen we nog volop van een nazomer genieten. Maar de herfst staat om de hoek met zijn koudere, natte en vooral donkere dagen. Wat bij 43 procent van de mensen een negatief effect heeft op het humeur. Nu menen wetenschappers dat wandeling door het hersftlandschap goed is voor je mentale welzijn.

43 procent van de mensen voelt zich down wanneer de dagen korten. Meer dan acht op de tien mensen voelt zich gelukkiger, gezonder en rustiger na een opkrikkende herfstwandeling, dat heeft een Britse rondvraag aangetoond. Bijna de helft van de deelnemers aan de studie zegt dat ze echter niet genoeg gaan wandelen tijdens de herfstmaanden.

Kleurenpsychologe Angela Wright zegt dat aardse tinten mensen kunnen inspireren en het humeur een boost kunnen geven. In combinatie met het felle licht rond deze tijd van het jaar betekent dat de ideale opkikker. "Frisse lucht, sport en het gevoel even te kunnen vluchten van alles spelen een positieve rol op je welzijn. De kleuren die je ziet tijdens de wandeling hebben het meeste effect. Tijdens zo'n wandeling heb je ook tijd om na te denken en veranderingen te plannen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coolste overgrootvader van het land: 85 en nog elke dag op de monoski

Coolste overgrootvader van het land: 85 en nog elke dag op de monoski

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Hoe cool kan een ­overgrootvader zijn? Erik ­Vermaerke (85) is ­on­getwijfeld de oudste ­monoskiër van het land en misschien wel van de hele wereld. Een dag niet op het water is een dag niet geleefd, vindt hij. "Stoppen? Zolang ik kan lopen, zal ik waterskiën. Het is verslavend én mijn enige ontspanning."

De oudste waterskiër van het land houdt de tafel vast als hij zegt "dat hij voorlopig geen last heeft van ouderdomskwaaltjes." Een nieuwe heup heeft hij wel al. "Twee zelfs! Toen ik een nieuwe rechterheup nodig had, heb ik de dokter meteen gevraagd om een nieuwe linkerheup te steken ook. Ik had geen zin om twee skiseizoenen te verliezen." Aan stoppen wordt er dus niet gedacht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suiker vs zout: weet jij wat het slechtst is?

Suiker vs zout: weet jij wat het slechtst is?

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/16/1/20140915110541/media_xll_7111966.jpg

Gedurende vele jaren kregen we te horen dat een te hoge zoutinname slecht was voor onze bloeddruk. Zo zou je sneller flauwvallen door een te hoge bloeddruk maar sterven er ook wereldwijd meer dan drie miljoen mensen per jaar aan een te hoge zoutconsumptie. Nu blijkt echter dat suiker wel eens een van de grootste vijanden voor onze gezondheid kan zijn.

Volgens Amerikaans onderzoek is suiker en niet zout de uitlokkende factor van een te hoge bloeddruk. Zo zorgt het ervoor dat bepaalde delen in de hersenen een impuls naar het hart sturen bij suikerinname waardoor het rimte en ook de bloeddruk verhoogt.

De dokters stellen hun advies aan de hand van deze studie dan ook bij: "We moeten beter opletten voor suiker, een product dat in veel voedingsmiddelen verwerkt is." Hoewel vele onder ons al weten dat snoep en frisdranken met mate geconsumeerd moeten worden, drukken de dokters op het hart dat een verminderde inname echt veel kan doen voor je gezondheid. Niet alleen zal je minder last hebben van je (te hoge) bloeddruk, ook hart- en vaatziektes en diabetes worden minder in de hand gewerkt wanneer je oplet wat je naar binnenspeelt.

De studie werd uitgevoerd bij 8.670 deelnemers. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roger Daltrey - Free Me

Roger Daltrey - Free Me

Klik op de foto om hem te beluisterenRoger Harry Daltrey, CBE (Londen, 1 maart 1944) is een Engels popmuzikant en is voornamelijk bekend als medeoprichter en leadzanger van een Engelse rockband, genaamd The Who. Daltrey heeft ook geprobeerd om een solocarrière op te bouwen, maar deze was minder succesvol. Eveneens heeft hij geacteerd in een flink aantal films en theaters. Daltrey is twee keer getrouwd: met zijn eerste vrouw (Jacqueline) heeft hij een zoon, Simon. Met zijn huidige vrouw, voormalig model Heather Taylor, heeft Daltrey twee dochters (Rosie en Willow) en één zoon (Jamie). Ook is bekend dat hij verschillende andere kinderen heeft uit buitenechtelijke relaties.

 


» Reageer (0)
15-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond bloeit helemaal open na elf maanden onder container

Hond bloeit helemaal open na elf maanden onder container

Klik op foto om de video te bekijken

Deze hond bracht elf maanden door onder een container in Compton (Californië). Vermoedelijk werd hij daar door zijn vorige baasje gedumpt. Nu Cowboy een warme thuis gekregen heeft, bloeit hij weer helemaal open. In bovenstaand filmpje beleeft u zijn transformatie van verwaarloosde viervoeter tot stralend huisdier vanop de eerste rij.

De hond bleef in leven dankzij een behulpzame buur die hem dagelijks eten gaf. Een telefoontje naar dierenhulporganisatie Hope for Paws zou zijn leven echter helemaal omgooien.

Met de hulp van een hamburger en enkele lieve woordjes wisten de hulpverleners hem uit zijn schuilplaats te lokken. "En na een warm bad werd al meteen duidelijk hoe lief Cowboy wel kon zijn", klinkt het. Spelen met de katjes, knuffels geven,... Hij had het helemaal naar zijn zin.

Van zodra de oogappel volledig op krachten gekomen was, werd voor hem een nieuwe thuis uitgezocht. Eentje waar hij mag ravotten en in het water plonzen zoveel hij wil. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gekweekte zalm is vettiger dan pizza

Gekweekte zalm is vettiger dan pizza

http://static3.hln.be/static/photo/2014/1/15/11/20140914175426/media_xll_7110656.jpg

Gerookte zalm gemaakt van Schotse gekweekte is vetrijker dan een diepvriespizza. Brits onderzoek heeft aangetoond dat wilde zalmsoorten drie keer minder vet bevatten.

Zalm wordt gepromoot als een gezonde vis die bomvol deugdzame omega-3-vetzuren zit. Omdat de gekweekte vis in een kleine ruimte moet leven en niet zo ver zwemt als zijn wilde soortgenoten is die veel vetter. Een analyse heeft aangetoond dat een klassieke pizza margarita gemiddeld 6,4 gram vet per 100 gram bevat. Het hangt natuurlijk van het merk af, maar het vetgehalte van de gekweekte zalm varieerde tussen 9,9 gram en 14 gram. Bij vis die in het wild leefde, schommelde dat tussen 2,7 en 3,3 gram vet per 100 gram. De kans is groter dat de gekweekte vissen wel rijker aan omega-3-vetzuren zijn door het hogere vetgehalte.

Don Staniford, directeur van de 'Global Alliance against Industrial Aquaculture', zegt dat het absolute onzin is om zalm te beschrijven als een magere en gezonde vissoort.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds minder kinderen op internaat

Steeds minder kinderen op internaat

http://static2.hln.be/static/photo/2014/18/5/2/20140915063149/media_xll_7111547.jpg

Het aantal kinderen dat op internaat zit, is flink gezakt. Het katholiek onderwijs, dat driekwart van alle internaten onder zijn hoede heeft, stelt een daling met 5 procent vast. Terwijl er vorig jaar nog 8.400 kinderen op school overnachtten, zijn dat er dit jaar maar 8.015. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

"Voor veel ­ouders is het financieel te zwaar", zegt Anja Dingenen van de Dienst Internaten. Volgens Dingenen is de daling vooral voelbaar in het secundair. "Dat gaat niet alleen op voor ons net. Over heel Vlaanderen - met vorig jaar nog meer dan 11.000 internen - slinken de aantallen", klinkt het. De dalende tendens wordt ook bij het gemeenschapsonderwijs bevestigd, al zijn daar voorlopig geen offi­ciële cijfers voorhanden.

Volgens de kranten haken meer en meer ouders af omdat de factuur te hoog oploopt. Op internaat gaan kost namelijk gemiddeld 250 euro per maand, omgerekend 13,50 tot 17 euro per dag. De internaatscholen met gespecialiseerde studierichtingen blijven het wel goed doen. (br.hln)


» Reageer (0)
14-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je (misschien) nog niet wist over nagellak

Wat je (misschien) nog niet wist over nagellak

http://static0.hln.be/static/photo/2014/1/11/14/20140409172830/media_xll_6647759.jpg

Het is iets dat bijna alle vrouwen standaard hebben en misschien niet alleen om hun nagels op te fleuren. Zo is nagellak handig om nylonkousen mee op te lappen, als eerste hulp bij het naaien en zo veel meer. En met de 'nail art'-opmars van een paar jaar geleden, werd het helemaal hip om de gekste combinaties en kleuren te gebruiken. Maar wist je dit al over het alomgekende schoonheidsproduct?

1. Nagellak is ouder dan je denkt
Wist je dat in het China van 3000 voor Christus al een soort nagellak werd gebruikt? Men gebruikte toen bijenwas, eiwit, gelatine en plantaardige kleurstoffen. In het Oude Egypte werd nagellak zelfs geassocieerd met je sociale status: de lagere klassen gebruikten lichte en nude-kleuren, terwijl de rijkere bevolking de nagels rood kleurde.

2. De uitvinding van de auto bracht een revolutie op gang
Geïnspireerd door de autoverf, werd in 1916 een volledig doorzichtige nagellak geïntroduceerd. In 1932 werd Revlon het eerste bekende merk in de sector toen het een crèmekleurige nagellak op de markt bracht.

3. De duurste nagellak kost zo'n 250.000 dollar (ongeveer 192.908 euro)
U leest het goed: voor dat bedrag krijgt u de kleur 'Black Diamond King', met (hoe kan het ook anders) 267 karaat aan zwarte diamanten.

4. In 1978 verschenen de eerste acrylnagels
En ze werden uitgevonden door een tandarts!

5. Hollywood maakte de iconische rode nagellak groot
Dankzij de introductie van Technicolor, werden knalrode nagels immens populair nadat actrice Rita Hayworth ermee te zien was. Veel later, deed Uma Thurman iets gelijkaardigs met de 'vamp'-nagels in 'Pulp Fiction'.

6. Eens geopend, is een flesje nagellak slechts 2 jaar houdbaar
Ongeopende nagellak kan je voor onbepaalde tijd bijhouden, maar eens je dat kleurtje uitprobeert, verdampen bepaalde ingrediënten, waardoor de samenstelling van je nagellak verandert.

7. Er zit voeding in sommige soorten nagellak
Technisch gezien zijn het voedingsextracten. Zo lanceerde het merk Nails Inc. onlangs nog een nagellak met boerenkool. Het zou naar verluidt voor zachtere en mooiere nagels zorgen. Andere vreemde ingrediënten zijn look (om de nagels te versterken en verharden) en komkommers (om scheurtjes te voorkomen).

8. Je bewaart het best niet in de badkamer
En in tegenstelling tot andere goede raad zou ook de koelkast geen goede bewaarplaats zijn voor die kostbare kleurtjes. De koude kan er immers voor zorgen dat de lak gaat kristalliseren, waardoor de samenstelling afgebroken wordt. Bewaar je nagellak simpelweg op kamertemperatuur, in een droge ruimte en weg van direct zonlicht.

9. Nagels lakken op het vliegtuig is geen goed idee
Zo werd een vrouw ooit gearresteerd omdat ze besloot haar nagels te lakken in volle vlucht. Hoewel zij ook heel wat scheldwoorden bovenhaalde, hebben de meeste luchtvaartmaatschappijen gewoon liever niet dat je nagellak bovenhaalt in het vliegtuig.

10. Neonkleuren zijn eigenlijk illegaal in de VS
Of beter gezegd: de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) heeft veel methodes nog niet goedgekeurd en daardoor zijn sommige kleurstoffen die gebruikt worden om een neon- en glow-in-the-dark-effect te creëren in principe verboden. Toch vind je ze in de winkelrekken, aangezien veel bedrijven binnen de lijntjes proberen kleuren met formules die wel al goedgekeurd zijn. En andere neonkleuren? Die worden gewoon geïmporteerd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16-jarige vindt toestel uit dat ALS-patiënten helpt praten

16-jarige vindt toestel uit dat ALS-patiënten helpt praten

http://static1.hln.be/static/photo/2014/9/4/11/20140913092322/media_xll_7108061.jpg

Een zestienjarige Indiase student heeft een toestel uitgevonden dat ALS-patiënten moet toelaten te communiceren. Het toestel, TALK, zet ademstoten om in gesproken taal.

Dankzij de wereldwijd succesvolle steunactie 'Ice Bucket Challenge' weet iedereen inmiddels dat ALS (Amyotrofe laterale sclerose) een neurologische ziekte is waarbij de zenuwcellen afsterven. Dat leidt tot verlamming en ademfalen. De patiënt verliest gaandeweg het spraakvermogen.

Arsh Shah Dilbagi hoopt het leven van ALS-patiënten draaglijker te maken met TALK. Dat zet de variaties in de ademhaling van de patiënt om in uitgesproken zinnen of bevelen. TALK is tientallen keren goedkoper en werkt sneller dan bestaande spraakassistentietoestellen.

Zijn uitvinding leverde Dilbagi een plaatsje in de lijst van 18 finalisten van de Google Science Fair op. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jazzpianist Joe Sample (75) overleden

Jazzpianist Joe Sample (75) overleden

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/11/12/20140914011712/media_xll_7109802.jpg

In zijn woonplaats Houston in de Amerikaanse staat Texas is vrijdag jazzpianist Joe Sample overleden. De Amerikaan, die vaak elementen uit de soul, funk en gospel in zijn jazzmuziek opnam, is 75 jaar geworden. Zijn familie maakte het overlijden zaterdag bekend op Facebook.

Sample speelde vanaf zijn vijfde jaar al piano. Na zijn muziekopleiding vormde hij met enkele bevriende studiegenoten The Jazz Crusaders, later simpelweg The Crusaders. In 1979 bracht het nummer 'Street Life' hen veel succes. Ook jongere luisteraars zullen zijn werk wellicht herkennen; samples van zijn muziek zijn vaak gebruikt, bijvoorbeeld in het nummer 'Dear Mama' van rapper 2Pac.

In zijn 50 jaar durende loopbaan nam Sample 21 soloplaten op en schreef hij muziek voor talloze andere musici. Hij trad op met grootheden als Miles Davis, B.B. King, Marvin Gaye en Joni Mitchell. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opmerkelijk:deze vrouw mist groot deel van hersenen

Opmerkelijk: deze vrouw mist groot deel van hersenen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/9/10/1/20140913142850/media_xll_7108441.jpg

Zonder het zelf te weten, mist een 24-jarige Chinese vrouw een uiterst belangrijk deel van de hersenen. Dokters ontdekten tijdens een hersenscan dat op de plaats waar het cerebellum normaal aanwezig is een grote lege plek zit.

Toen de 24-jarige dame klaagde over hoofdpijn en duizeligheid, raadde de dokter haar een hersenscan aan. Wat ze op de scan zagen, sloeg hen met verstomming. In de hersenen mankeert namelijk het cerebellum, het deel dat onder andere instaat voor de fijne motoriek maar ook een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling.

Het gebied dat de vrouw mist, maakt 'slechts' tien procent van de totale hersencapaciteit uit, maar bevat wel 50 procent van het totale aantal neuronen. Ondanks het 'gat' in haar hersenen, leidt de vrouw een vrij normaal leven. Enkel tijdens haar kinderjaren had ze moeite met haar ontwikkeling: ze kon pas praten toen ze zes jaar was en stappen deed ze op haar zevende.

Hoewel het niet ongewoon is dat een deel van het cerebellum minder funcioneert door bijvoorbeeld een letsel, is het volledig ontbreken van het gebied wel zeer zeldzaam. Wereldwijd zouden er maar negen mensen zijn die dit deel van de hersenen missen. (br.hln)


» Reageer (0)
13-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Isaac Hayes - Shaft

Isaac Hayes - Shaft

Klik op de foto om hem te beluisteren


Isaac Lee Hayes (Covington, 20 augustus 1942 – Memphis, 10 augustus 2008) was een Amerikaans soul- en funkmusicus en acteur. Isaac Hayes kreeg vooral grote bekendheid met de soundtrack Theme from Shaft voor de blaxploitation-film Shaft uit 1971. In latere jaren kreeg hij bekendheid bij een nieuw publiek door zijn stem te verlenen aan het karakter Chef in de animatieserie "South Park".

Isaac Hayes verloor op vrij jonge leeftijd zijn ouders, waarna hij werd opgevoed door zijn grootouders. Op zijn vijfde werd hij lid van het kerkkoor, waarna hij piano, orgel en saxofoon leerde spelen. Op een gegeven moment verhuisde de familie naar Memphis, waar hij speelde in enkele weinig succesvolle en voor korte tijd bestaande R&B-groepen als Sir Isaac and the Doo-Dads, the Teen Tones en Sir Calvin and His Swinging Cats. In 1962 maakte hij zijn eerste opname.

Al snel speelde hij saxofoon bij the Mar-Keys, waardoor hij kwam te werken voor Stax Records. Bij Stax schreef hij samen met David Porter een serie hits, waaronder de soulklassieker "Soul Man" van Sam & Dave, alsmede enkele nummers voor Carla Thomas en Johnnie Taylor.

In 1967 kwam zijn debuutalbum als soloartiest uit, Presenting Isaac Hayes, opgenomen vlak na een wild feest. Het eerste album was een redelijk succes, maar het was zijn tweede album, Hot Buttered Soul uit 1969, dat de grote doorbraak betekende. De muziek op Hot Buttered Soul was vrij lange, funky, sensuele soulmuziek en werd een groot commercieel succes. Met dit album vestigde hij een herkenbaar imago, bestaande uit zijn voorliefde voor donkere zonnebrillen en gouden sieraden, een imago dat veel later zijn navolging zou vinden in de gangsta rap.

Met de filmmuziek voor Gordon Parks' film Shaft (1971) had Hayes zijn grootste succes te pakken. De met een orkest ondersteunde funky grooves van de film sloegen enorm aan en zowel de soundtrack als de single Theme from Shaft werden grote hits. Hayes werd genomineerd in de twee muziekcategorieën van zowel de Golden Globes als de Oscars en mocht zowel de Golden Globe voor Beste filmmuziek als de Oscar voor Beste liedje (voor "Theme from Shaft") mee naar huis nemen, de eerste keer dat een Afro-Amerikaanse componist deze prijs won.

In 1975 had Hayes Stax verlaten om zijn eigen label op te richten, Hot Buttered Soul Records. Na een aantal teleurstellende albums kwam Hayes in 1977 weer terug met de LP A Man and a Woman, die hij samen met Dionne Warwick opnam.

Vanaf de jaren zeventig liet Hayes zich ook vaker zien als acteur, eerst in blaxploitation-films, later ook in andere rollen. Zo was hij in 1974 te zien in Truck Turner (zijn enige hoofdrol in een film), in 1981 in Escape from New York en in 1988 in I'm Gonna Git You Sucka!.

In de jaren negentig bekeerde Hayes zich tot Scientology. Ook sprak hij de stem in van de schoolkantinehouder Chef in de populaire animatieserie "South Park". Hoewel de rol slechts bedoeld was voor één aflevering, werd Chef zo populair dat hij een regelmatig terugkerend personage werd. "Chocolate Salty Balls", een door Hayes ingezongen nummer afkomstig uit de "South Park"-aflevering "Chef's Chocolate Salty Balls", werd in 1998/1999 een wereldwijde hit, die onder andere nummer één werd in het Verenigd Koninkrijk. In maart 2006 gaf Hayes aan zijn medewerking met het programma te willen beëindigen, omdat volgens hem het programma opmerkingen over zijn en andere religies maakt, die getuigen van intolerantie. Hij deed deze uitspraken na een aflevering waarin Scientology en bekende aanhangers van de religie, Tom Cruise en John Travolta, op de hak werden genomen.

In 2002 werd Isaac Hayes opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Op 10 augustus 2008 werd Hayes op 65-jarige leeftijd dood in zijn huis aangetroffen door zijn vrouw . De doodsoorzaak was niet meteen bekend maar later werd bekend dat Hayes is overleden aan de gevolgen van een beroerte


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dappere man vraagt aandacht voor kanker met deze actie

Dappere man vraagt aandacht voor kanker met deze actie

http://oi61.tinypic.com/294l2li.jpg

In 2009 kreeg Thomas Cantley te horen dat hij teelbalkanker had. Daarna bleek dat de ziekte was uitgezaaid en moest de man aan een lang herstelproces beginnen. Nu hij eindelijk weer gezond is verklaard, is het zijn missie om mensen bewust te maken voor deze verschrikkelijke ziekte. Daarom duwt hij een gigantische (teel)bal doorheen de Verenigde Staten.

Teelbalkanker treedt vaak op bij mannen tussen 13 en 35 jaar en is goed behandelbaar wanneer het op tijd opgespoord wordt, wat spijtig genoeg niet het geval was bij Cantley. Hij ontdekte de ziekte pas na enige tijd, waardoor de behandeling en het herstel vermoeilijkt werden.

Ondertussen duwt Cantley een gigantische teelbal doorheen elf steden in Amerika. "Laat naar je teelballen kijken", is dan ook zijn oproep. De dappere man legde al 6400 kilometer af. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het gelukkigst tussen de lakens? Lesbische vrouwen

Het gelukkigst tussen de lakens? Lesbische vrouwen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/1/7/11/20140912140521/media_xll_7106381.jpg

Als seksueel geluk gemeten wordt aan de hand van het aantal orgasmes bij vrouwen, dan zijn lesbische dames volgens een nieuwe studie het meest tevreden tussen de lakens. Daarnaast blijken ze ook het vaakst de liefde te bedrijven.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 3.000 deelnemers en peilde naar het aantal orgasmes. Heteromannen beleven 85 procent van de tijd een hoogtepunt, terwijl vrouwen zich tevreden moeten stellen met gemiddeld zes orgasmes op tien vrijpartijen. 

De cijfers van mannen en vrouwen die het bed delen met een partner van hetzelfde geslacht zijn wél in het voordeel van de dames. Lesbische vrouwen genieten dan van 7,4 orgasmes.

Volgens seksexperte Tracey Cox is die stijging makkelijk te verklaren: heteromannen en -vrouwen focussen vaak op de seks zelf en vergeten clitorale stimulatie. Ze meldt dat heel wat mannen, maar ook vrouwen, kunnen leren van homoseksuele koppels.

"Maak uitgebreid tijd voor het voorspel en focus niet op het vrijen op zich. Wees daarnaast niet lui: lesbische vrouwen nemen niet de rol van 'gever' of 'nemer' aan in bed maar wisselen af."

Gelukkig werd het onderzoek uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk en hoeven de cijfers in België niet hetzelfde te zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oproep aan vrouwen: draag geen make-up donderdag

Oproep aan vrouwen: draag geen make-up donderdag

http://static3.hln.be/static/photo/2014/18/6/8/20140912172909/media_xll_7106873.jpg

Echte schoonheid zit vanbinnen, dat beweert de Nederlandse Brandwonden Stichting. Om die boodschap extra te onderstrepen roept de stichting vrouwen op om 18 september de hele dag geen make-up te dragen.

Vrouwen die het aandurven mogen hun make-up-loze gezicht op 'no make up day' delen via social media. Het doel hiervan is vrouwen met brandwonden, wijnvlekken of andere huidaandoeningen 'een geweldige dag te geven'.

De Nederlandse actrice Pip Pellens heeft toegezegd aan de actie mee te doen. Andere lokale sterren als Irene van der Laar, Linda de Mol, Manuela Kemp, Patty Brard, Dominique van Hulst en Victoria Koblenko lieten zich al zonder make-up fotograferen voor vrouwenblad Linda. En jij, ga jij Nederlandse slachtoffers steunen? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf jaar lang hebben we elkaar alleen onschuldige kusjes gegeven

"Vijf jaar lang hebben we elkaar alleen onschuldige kusjes gegeven"

http://static2.hln.be/static/photo/2014/2/1/12/20140913095549/media_xll_7108092.jpg

De dood van Jean-Luc Dehaene (73) op 15 mei van dit jaar was nieuws tot ver over de Europese grenzen. Want hij gold als één van de grootste premiers die België ooit heeft gekend. Voor Celie Verbeke (72) gold hij als de enige man die ze in haar leven heeft liefgehad en met wie ze afgelopen donderdag 49 jaar zou zijn getrouwd. Haar verhaal over de mens achter de politicus lees je van zaterdag tot dinsdag in Het Laatste Nieuws.

De locatie van haar eerste date met Jean-Luc als officieel koppel is veelzeggend. En zal meteen ook de voorbode zijn van wat haar in haar latere leven te wachten staat. Want hij neemt zijn aanstaande zowaar mee naar een voetbalmatch van Club Brugge, de ploeg die hij tot aan zijn dood in zijn hart heeft gedragen. "Een romanticus is aan hem niet verloren gegaan, nee", zegt Celie glimlachend. "Jean-Luc vroeg mij: 'Gaat ge dat wel mogen van uw vader, want dat is een Cercle-supporter?' En hij zei ook: 'Als ge niet meegaat, dan wordt het niks tussen ons.'"

"Hij zal dat wel hebben gemeend, want hij zag zich later echt met zijn hele gezin naar de 'foebal' gaan. Toen al snapte hij maar niet waarom alleen mannen naar een match gingen kijken en de vrouwen alleen thuis zaten. Hij vond echt dat voetbal iets familiaals moest zijn. In die zin was hij voor op zijn tijd. Kijk hoeveel vrouwen er nu supporteren voor de Duivels. Hij is er ook effectief in geslaagd om van mij, van al zijn kinderen en schoonkinderen én van zijn kleinkinderen Club Brugge-supporters te maken. Nee, ik zou niet in aanmerking zijn gekomen om zijn vrouw te worden, mocht ik toen foert hebben gezegd."

Of ze dat toch ook niet een beetje raar vond, zo'n eerste date? "Nee", zegt Celie die in die tijd hooguit af en toe eens een voetbaluitslag op de radio volgt. "Het was een uur te voet wandelen langs de vestingen en na de match ook weer een uur terug: tijd genoeg dus om fijn met elkaar te babbelen."

De vrijage duurt welgeteld vijf jaar, van 1960 tot aan hun huwelijk op 11 september 1965, en is gebonden aan regels. "Zeer zeker, ja. Ik moest voor elf uur 's avonds thuis zijn en daar werd bij ons thuis niet van afgeweken. We mochten op een deftig uur naar de film en dat deden we dan ook twee keer per week. Het is ettelijke keren gebeurd dat Jean-Luc mij 's avonds naar huis bracht en dat hij zelf thuis niet meer binnenkon omdat zijn moeder de deur op slot had gedaan, met de schuiver erop. En dan kwam hij bij ons slapen. Apart van mij, welteverstaan."

Want de oerkatholieke moraal van die tijd laat niet toe dat er voor het huwelijk iets méér gebeurt dan het uitwisselen van een onschuldige kus. "En Jean-Luc en ik hebben dat zeer au sérieux genomen", zegt Celie. "Er mocht niks gebeuren en er gebeurde ook niks. In die vijf jaar hebben wij geen enkel risico genomen. Dat ging nu eenmaal zo, toen. Tien maanden na ons huwelijk is ons eerste kind, Mieke, geboren. Dan weet je genoeg, zeker?" (lacht) (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halletoren staat scheef

Halletoren staat scheef

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/het-belfort-helt-87-centimeter-over-naar-de-wollestraat-nbsp-nbsp-benny-proot/p1/img-NmVkYzBmZmMvYXQvNzEwNzY4OC82NDB4NjQwL0ZU/7107688.jpeg

De Halletoren, ook wel bekend als het Belfort, staat scheef. De belangrijkste Brugse toren helt 87 centimeter over naar de kant van de Wollestraat. "De oorzaak van die scheefstand is nog onbekend, maar omvallen zal de toren nog niet doen", stelt professor Patrick Ampe.

De toren van Pisa krijgt concurrentie uit onverwachte hoek. Ook de Brugse Halletoren blijkt scheef te staan. Op termijn is het Belfort zelf toe aan een grondige renovatie. Zondag geeft professor Patrick Ampe, Hoogleraar Bouwkunde aan de Universiteit Gent, een lezing over de scheefstand van de Halletoren naar aanleiding van Open Monumentendag. Hij baseert zich daarvoor op de thesisonderzoeken van zijn studenten. Hun resultaten nam de professor samen met zijn naaste medewerkers nog nader onder de loep.

Decennia

"De toren is niet de laatste maanden en jaren gigantisch veel meer scheef komen te staan", licht de professor toe. "Dit was een proces over vele decennia. Voor de oorzaak van de scheefstand is ook nog meer onderzoek nodig. Het is nog te vroeg om tot definitieve conclusies te komen. Pas als we de oorzaak hebben gevonden, kunnen we kijken of de scheefstand ook voor scheurvorming zorgt. We stellen vast dat als de scheuren in de Halletoren hersteld worden, ze na een tijdje toch weer open komen. Toch hoeven de Bruggelingen zich nog niet meteen grote zorgen te maken, de toren staat niet op instorten. Wel is het belangrijk om op te volgen of de scheuren verder toenemen", aldus Ampe.

Restauratie

De stad Brugge heeft destijds toelating gegeven aan de studenten om hun thesis over de Halletoren te maken en stond ook plaatsbezoek toe. Als compensatie heeft de stad gevraagd om de studie te ontvangen. Op termijn dringt een opknapbeurt van de Halletoren zich op. De dienst Patrimoniumbeheer heeft op de meerjarenbegroting een krediet van 250.000 euro ingeschreven voor het ontwerp van de restauratie van de toren. "Momenteel gebeurt jaarlijks een afdaling door Monumentenwacht omdat er heel wat problemen zijn met cementvoegen die loskomen", stelt schepen Hilde Decleer (CD&V). "Enkele jaren geleden was er een stuk witte steen die door een verroest anker naar beneden gevallen was. Een restauratie dringt zich dus op, vandaar dat we in huidige legislatuur het ontwerp willen laten opmaken." Het is maar de vraag of de scheefstand de aantrekkingskracht van de Halletoren nog een extra dimensie zal geven. "Het valt eigenlijk niet direct op dat ons Belfort scheef staat", lacht Katelijne Vertongen, adjunct-conservator van Bruggemuseum. (br.hln)


» Reageer (0)
12-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische tiener (16) pleegt zelfmoord na pesterijen op Ask.fm: Stop met in het virtuele te leven

Belgische tiener (16) pleegt zelfmoord na pesterijen op Ask.fm: "Stop met in het virtuele te leven"

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/6/0/20140912123316/media_xll_7106040.jpg

Een Belgische tiener heeft negen dagen geleden zelfmoord gepleegd na pesterijen op de populaire jongerenwebsite Ask.fm. De 16-jarige Louise hing zichzelf op aan de schommel in de tuin van haar huis in Namen.

Op de site in kwestie is het de bedoeling dat jongens en meisjes elkaar allerlei vragen stellen. In de praktijk is het echter vooral een handige manier om anoniem haatberichten te versturen. Als gevolg daarvan hebben de voorbije maanden al vier tieners uit Groot-Brittannië, Ierland en de Verenigde Staten een einde aan hun leven gemaakt.

"Je bent lelijk"
Een vriendin van Louise zag met eigen ogen hoe het leven van Louise online zuur gemaakt werd. "Je denkt dat je mooi bent, maar eigenlijk ben je lelijk en idioot. Je zou beter jezelf ophangen", klonk het onder meer.

De grootvader van Louise kan er met zijn verstand niet bij. "Tijdens de begrafenis heb ik gezien dat mijn kleindochter enorm veel vrienden had, de kerk zat bomvol. Zo oneerlijk wat er nu gebeurd is. Ik ben 88 jaar, het was mijn beurt om te gaan. Dat ze niet geslaagd was op school was niet de reden van haar zelfmoord. Internet is de schuldige, maar daar ken ik niets van. En ik wil er ook niets van kennen."

Vader Bernard Altenhoven wil de jeugd nu waarschuwen voor de gevaren van dergelijke sociaalnetwerksites. "Stop met in het virtuele te vertoeven, dat is niet het echte leven", klinkt het op Facebook. "Ik heb mijn enige dochter verloren, Louise, een engeltje." Hij deelt ook artikels over cyberpesten en zelfmoordpreventie. "Dat is mijn manier om hiermee om te gaan. Na Julie en Melissa werd Child Focus opgericht, toch een mooi initiatief. Het zou leuk zijn als uit dit drama ook iets positiefs zou voortvloeien."

Ook de meter van Louise laat van zich horen. "Zo'n sites moeten gestopt worden. De jongeren moeten op school ook de gevaren leren kennen. Van onze contactpersoon bij de politie kregen we te horen dat er tegenwoordig heel wat zelfmoorden bij jongeren gebeuren. Louise is vertrokken met haar geheim. Ze heeft niemand verteld wat ze op het internet allemaal te verduren kreeg." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg verbruikt steeds meer slaapmiddelen

Belg verbruikt steeds meer slaapmiddelen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/15/14/13/20140912083646/media_xll_7105198.jpg

Het aantal kalmerende en slaapverwekkende middelen die in België zijn voorgeschreven, is dit jaar gestegen. Een systeem zal geïnstalleerd worden om het verbruik van de Belgen in de gaten te houden. Dat meldt de krant Le Soir.

Tussen juli 2013 en juni 2014 zijn in de apotheken en ziekenhuizen van het land meer middelen verdeeld door de groothandelaars. Dat is vooral het geval voor de kalmeringsmiddelen, met een stijging van 3,9 procent. De markt van slaapmiddelen en sedativa registreerde dan weer een stijging van 1,1 procent.

Volgens Le Soir gaat tegen 2016 een systeem in voege om het verbruik door de Belgen van psychotrope stoffen, slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, antidepressiva en antipsychotica te monitoren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna 59.000 honderdjarigen in Japan

Bijna 59.000 honderdjarigen in Japan

http://static2.hln.be/static/photo/2014/5/12/4/20140912091638/media_xll_7105264.jpg

Het aantal honderdjarigen in Japan heeft een nieuw record bereikt. Tegen maandag, een nationale feestdag om "de ouderen te eren", zullen er zeker 58.820 eeuwelingen zijn. Dat heeft het ministerie van Gezondheid in Tokio vandaag laten weten. Dat zijn er 4.423 meer dan vorig jaar.

Maar liefst 87,1 procent van de honderdjarigen zijn vrouwen. Toen het ministerie in 1963 de statistieken begon bij te houden, leefden er in Japan 153 eeuwelingen.

Wetenschappers verwijzen naar de gezonde traditionele keuken van het Oost-Aziatische eiland als mogelijke reden voor de hoge levensverwachting. Maar ook de grote vooruitgang in de geriatrie speelt een belangrijke rol. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie regelmatig vette vis eet heeft 35 procent minder kans op ALS

Wie regelmatig vette vis eet heeft 35 procent minder kans op ALS

http://static3.hln.be/static/photo/2014/4/15/11/20140912093725/media_xll_7105301.jpg

Over de ziekte ALS, waarvoor met de virale Ice Bucket Challenge naarstig geld ingezameld wordt, is niet al te veel bekend. Maar wie regelmatig omega-3-vetzuren eet, die je onder andere in vette vis terugvindt, maakt 35 procent minder kans op de ziekte. Dat schrijft de Nederlandse krant nrc.next op basis van de resultaten van een jarenlang Amerikaans onderzoek, die in het tijdschrift JAMA Neurology gepubliceerd werden.

Voorlopig is er niet veel bekend over ALS. Er is momenteel ook geen medicijn voor handen voor de ziekte, waarbij de zenuwen die spieren aansturen uitvallen. Slechts één patiënt op de vijf leeft langer dan vijf jaar na de diagnose. De meest bekende ALS-patiënt die al lange tijd met de ziekte leeft is Stephen Hawking.

Er werd al eerder vermoed dat omega-3-vetzuren de kans op ALS verkleinden, maar dat werd vorig jaar nog in twijfel getrokken. Uit een onderzoek op muizen bleek immers net het tegenovergestelde. Ook de conclusie van een onderzoek naar intensief sporten, dat de kans op ALS zou verhogen, werd onlangs ingetrokken.

Omage-3-vetzuren vind je terug in onder andere vette vis, noten, lijnzaad- en raapzaadolie. Ze verlagen niet enkel de kans op ALS, maar zijn ook goed voor je hart en hersenen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Negatief eerste shoot Marilyn Monroe onder de hamer

Negatief eerste shoot Marilyn Monroe onder de hamer

http://static1.hln.be/static/photo/2014/12/14/12/20140912062114/media_xll_7105062.jpg

Een zeldzaam negatief van filmster Marilyn Monroe tijdens haar eerste professionele fotoshoot gaat volgende week onder de hamer. Op de veiling van Henry Aldridge and Sons in de Britse plaats Devizes hoopt men dat het fotomateriaal met bijbehorend copyright tussen de 5.000 en 8.000 pond (tussen 6.300 en 10.000 euro) zal opleveren.

Veilingmeester Andrew Aldridge meldt aan de BBC dat het beeldmateriaal "een unieke blik'' werpt op het begin van Monroe's carrière. De toen 20-jarige Amerikaanse Norma Jeane Baker, die later het pseudoniem Marilyn Monroe koos, werd door de onervaren fotograaf Joseph Jasgur op de foto gezet. Beiden werden daarna wereldberoemd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burn-out treft steeds meer tieners

Burn-out treft steeds meer tieners

http://static3.hln.be/static/photo/2014/1/3/9/20140912101609/media_xll_7105374.jpg

Steeds meer jongeren worden behandeld voor een burn-out. "Vier jaar geleden had ik nooit jongeren, nu zie ik er tot drie per week", zegt stressarts Luc Swinnen in Het Nieuwsblad. Driekwart van de scholieren gaat gebukt onder prestatiedruk, zo blijkt uit Nederlands onderzoek.

"Burn-out is al lang geen fenomeen meer waar alleen volwassenen tegen vechten", zegt Swinnen. Sommige kinderen die hij over de vloer krijgt, zijn amper elf jaar oud. "Ze hebben jarenlang geprobeerd om mee te draaien in de mallemolen en plots crashen ze."

Tieners willen zelf niets missen en er wordt veel van hen verwacht. "Ze worden constant geprikkeld via hun smartphone."

Maar volgens Swinnen hebben ook ouders aandeel in het probleem door al heel vroeg druk op de kinderen te leggen. "Ze moeten naar ballet, voetbal én ook nog eens de eerste zijn in de klas. Als ze achttien jaar zijn, hebben ze zo al een carrière van zestien jaar achter de rug."

In de studie zei 26 procent van de scholieren al eens symptomen van een burn-out te hebben gehad. "Ze zijn uitgeput en hebben het gevoel niets meer te kunnen. Zelfs de makkelijkste taken lijken te veel."

Volgens Swinnen lopen vooral perfectionistische jongeren risico om uitgeblust te raken. "Ze werken te hard, willen hun hobby's perfect doen en ook voor de vrienden goed doen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe Harry Potter een beter mens van je kan maken

Hoe Harry Potter een beter mens van je kan maken

http://static1.hln.be/static/photo/2014/10/10/10/20140911105209/media_xll_7102780.jpg

Met meer dan 450 miljoen exemplaren die wereldwijd verkocht werden, is Harry Potter de populairste boekenreeks ooit. Een recente Italiaanse studie heeft bewezen dat lezen over de avonturen van de tovenaarsjongen een beter mens van je kan maken.

De vorsers verklaren in Journal of Applied Social Psychology heeft aangetoond door het lezen van Harry Potter negatieve houdingen verbeteren en vooroordelen tussen verschillende groepen verdwijnen. Dit komt doordat Harry Potter in de fictieboeken voortdurend in contact komt met gestigmatiseerde groepen. Zo krijgen de dreuzels (gewone mensen) geen respect van de tovenaars omdat ze over geen magische krachten beschikken, hetzelfde geldt voor half- of modderbloeden.

Italiaanse onderzoekers aan de universiteit Modena en Reggio Emilia voerden drie verschillende onderzoeken uit. Eentje met Italiaanse lagere schoolkinderen, eentje met middelbare schoolstudenten en eentje met Britse universiteitsstudenten. Daaruit blijkt dat de houdingen van de twee jongste groepen wel veranderden dankzij de avonturen van Harry Potter, dat was niet het geval bij de oudere studenten. Volgens onderzoekers komt dit doordat ze zichzelf niet konden identificeren met het veel jongere hoofdpersonage.

Onderzoeker Vezzali besluit uit de resultaten dat boeken lezen op jonge leeftijd een positieve invloed heeft op het sociale leven van kinderen. "Fantasy is erg efficiënt in het veranderen van negatieve houdingen omdat het genre niet met echte mensengroepen werkt, waardoor de schrijvers zich minder geremd voelen om politiek correct te zijn", aldus de vorser. (br.hln)


» Reageer (0)
11-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto van dit jonge meisje choqueert de wereld

Foto van dit jonge meisje choqueert de wereld

http://static3.hln.be/static/photo/2014/0/8/3/20140911174220/media_xll_7104138.jpg

Het is een choquerend beeld, deze foto van een jong meisje die zichzelf bewerkt met een schaar. Het beeld, dat het ongezonde schoonheidsideaal wil aankaarten, gaat momenteel viraal.

Een beeld zegt meer dan honderd woorden, wordt wel eens gezegd. Het geldt in elk geval voor deze confronterende foto, waarop een jong meisje de schaar in haar buik zet om te lijken op een hyperslank model in een magazine. Krachtig en verontrustend.

"Denk je dat onze meisjes een beter voorbeeld krijgen vandaag over wat belangrijk? Dat ze sterk kunnen zijn, en dat ze kunnen zijn wie ze willen, ongeacht hoe ze eruitzien? Ik hoop het...", staat er onder de foto te lezen, die druk gedeeld wordt op Facebook.

Heel wat moeders reageerden op de foto, en vertellen hoe moeilijk het is om hun dochters aan te leren dat ze ernaar moeten streven om gezond te zijn, in plaats van slank of mager. En dat het niet gemakkelijk is om jezelf in deze tijden te aanvaarden. Het ziet er dus naar uit dat we nog een hele weg te gaan hebben als het op ons schoonheidsideaal aankomt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotogeniek vosje

Fotogeniek vosje "te lief" om nog losgelaten te worden

http://static1.hln.be/static/photo/2014/6/5/2/20140909201734/media_xll_7099052.jpg

Het is misschien wel het meest vriendelijke vosje ooit: Pudding uit het Engelse Yorkshire werd drie jaar geleden gered door de National Fox Welfare Society (NFWS), nadat haar moeder haar had achtergelaten. Hoewel het altijd de bedoeling was om de vos terug in het wild los te laten, bleek Pudding daar gewoonweg "te lief" voor. Intussen verovert ze met haar fotogenieke trekjes de harten van menig dierenliefhebber.

Toen Pudding drie jaar geleden gered werd door de vrijwilligers, wilde de organisatie haar samen zetten met een nestje welpjes. Een dag voordat Pudding aan haar soortgenoten geïntroduceerd zou worden, viel er een boom voor de ingang, zo bericht ABC News. De jongen raakten niet gewond, maar het duurde maanden voor de ingang weer vrij was, waardoor Pudding niet op tijd gesocialiseerd kon worden. Ondanks vele andere pogingen om haar voor te bereiden op een leven in het wild, bleek ze te tam om nog vrijgelaten te worden.

"Pudding had niemand om zich mee te associëren en socialiseerde met mij", aldus Martin Hemmington, de oprichter van de NFWS volgens ABC News. Intussen is Pudding een vaste waarde én publiekslieveling bij de vrijwilligersorganisatie. Sinds vorige maand is het verhaal van Pudding door vele internationale media opgepikt en ook op Facebook heeft ze een hele schare fans.

Hoe schattig Pudding ook is, toch wil Hemmington vooral niemand aanmoedigen een vos als huisdier te houden. "Het zijn wilde dieren en ze horen thuis in het wild", zegt hij tegenover ABC News. Maar kijken naar de foto's kan natuurlijk geen kwaad... (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond die vluchtte na ongeluk gezond teruggevonden

Hond die vluchtte na ongeluk gezond teruggevonden

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/5/13/20140910135845/media_xll_7100293.jpg

De hond die sinds zaterdag werd vermist na een ongeluk met twee wagens op de A59 bij het Nederlandse Waalwijk is weer terecht. Ona (3) werd aan het begin van de middag teruggevonden, zo staat te lezen op de Twitterpagina die baasje Tom Narski voor haar aanmaakte.

"Jaaa! Tom heeft me gevonden! Ik ben zo blij! Nu veilig en warm in de auto, op weg naar HUIS! Later vertel ik jullie over mijn spannende dag!," twitterde Narski omstreeks half een.

De Bosschenaar kampeerde de afgelopen dagen in de buurt van afrit 38 waar zijn hondje zaterdagmiddag verdween. Narski legde eten, drinken en kledingstukken in zijn tent in de hoop dat Ona op de geur zou afkomen. Het teefje ging er vandoor nadat haar baasje omstreeks twee uur een botsing had gehad op de A59 bij Waalwijk. Het voertuig sloeg enkele malen over de kop waarna de hond van angst vluchtte via een kapotte autoruit.

Narski zocht de voorbije dagen tevergeefs de omgeving af naar het 'vuilnisbakkenrasje'. Vanmiddag zocht hij opnieuw met vrijwilligers in de buurt van de afrit. Met succes.

De hondenliefhebber maakte een speciaal Twitteraccount aan voor zijn verdwenen hond en plaatste een opsporingsbericht op Facebook. Dat staat ook gesignaleerd op de speciale pagina voor verloren en gevonden huisdierenop hetzelfde social medium en op de site van Amivedi, de stichting voor vermiste en gevonden huisdieren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prijs hotelkamer stijgt het hardst op Ibiza

Prijs hotelkamer stijgt het hardst op Ibiza

http://static2.hln.be/static/photo/2014/8/10/8/20140910110144/media_xll_7100213.jpg

De prijzen van hotelkamers zijn in het afgelopen halfjaar wereldwijd het hardst gestegen op het Spaanse eiland Ibiza, met 30 procent tot gemiddeld 159 euro per overnachting. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde hotelprijsindex van boekingssite Hotels.com.

In Muscat, de hoofdstad van de golfstaat Oman,  moet met gemiddeld 222 euro echter nog altijd het meest worden neergeteld voor een hotelovernachting, ondanks een prijsdaling van 6 procent. Het Italiaanse eiland Capri voor de kust van Napels volgt met een gemiddelde kamerprijs van 215 euro. Key West (Florida) staat met 210 euro op de derde plek.

De boekingssite schrijft de prijssprong op Ibiza vooral toe aan een groeiende vraag naar luxe hotelaccommodaties. (br.hln)


» Reageer (0)
10-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hier krijg je écht grijze haren van

Hier krijg je écht grijze haren van

http://static2.hln.be/static/photo/2014/0/10/9/20140910171125/media_xll_7100604.jpg

Sommige mensen halen vlot de vijftig voor hun eerste grijze haar opduikt, andere ontdekken er al op hun 21ste. Heeft het met je kinderen te maken? Of ligt het aan je job? Dit zijn de oorzaken van grijze haren.

Of je nu vroeg of laat grijze haren krijgt, hangt af van een aantal factoren. Zo heeft je natuurlijke haarkleur wel zijn invloed. Volgens studies worden vrouwen gemiddeld op hun 33ste grijs, maar bij roodharigen is dat al op hun 30ste en bij brunettes op hun 32ste. Blondines behouden het langst hun kleur: daar is de gemiddelde grijzende leeftijd 35.

Als je nog geen dertig bent en toch al redelijk wat van de gevreesde grijze haren terugvindt, kan het een teken zijn dat je te weinig slaapt. Vermoeidheid kan immers het verouderingsproces van je haarfollikels versnellen, waardoor de kleur sneller verdwijnt.

Ook je job heeft zo zijn invloed. Onderzoekers hebben vastgesteld dat vrouwen in een callcenter zo rond hun 35ste grijzen, terwijl vrouwen in de showbizzindustrie dat al veel vroeger doen, rond hun 27ste.

Het beste nieuws? De studie wees ook uit dat steeds meer vrouwen die grijze haren niet meer zo erg vinden. "Een teken van wijsheid en ervaring", klonk het. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paviljoen Horta-Lambeaux heropent na restauratie

Paviljoen Horta-Lambeaux heropent na restauratie

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/4/9/20140908223302/media_xll_7096314.jpg

Het paviljoen Horta-Lambeaux, of "het paviljoen van de menselijke driften" in het Jubelpark in Brussel, heropent in het weekeinde van 20 en 21 september zijn deuren voor het grote publiek. Dat melden de Regie der Gebouwen, Beliris en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in een communiqué. Het paviljoen zal toegankelijk zijn van eind maart tot eind oktober.

Beliris financierde het restauratieproject van dit overheidsgebouw voor een bedrag van 800.000 euro. De werken begonnen in 2013 en omhelsden de reiniging, restauratie en de bescheming van de gevels en de binnenmuren, de vernieuwing van de dakbedekking, de behandeling van de gele marmeren platen, de restauratie van de vloer in mozaïek en de herstelling van de trap aan de ingang, aldus Beliris.

Het paviljoen in het Jubelpark herbergt een enorm bas-reliëf in carrara marmer van de Antwerpse beeldhouwer Jef Lambeaux, dat de menselijke driften voorstelt. Het gebouw, dat werd opgericht van 1891 tot 1897, was een van de eerste openbare bestellingen aan architect Victor Horta. Het kwam tot een ruzie tussen de kunstenaar en de architect. Jef Lambeaux vond dat in het gebouw zijn werk niet voldoende tot uiting kwam. Jef Lambeaux, die in 1908 is overleden, heeft zijn werk nooit gezien in het paviljoen.

Na de opendeurdagen zal het paviljoen elke woensdag open zijn van 14 tot 16 uur en in de weekends van 14 tot 16.45 uur. Groepen kunnen reserveren op het nummer 02/741 72 15.

In 2014 is 26 oktober de laatste dag dat het museum open zal zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 15-urenweek, een goed idee?

De 15-urenweek, een goed idee?

http://static2.hln.be/static/photo/2014/0/1/9/20140910093040/media_xll_7100034.jpg

Een werkweek van 15 uren, gecombineerd met een basisinkomen. Dat is wat de Nederlandse historicus Rutger Bregman op tafel legt. Heel wat kritiek komt zijn richting uit, maar de schrijver vindt het een goed idee, legt hij uit aan Knack.

'Gratis geld voor iedereen' kreeg het derde boek van Ruger Bregman als titel mee. Daarin schuift hij alweer een aantal verrassende ideeën naar voren om onze maatschappij te verbeteren. Zo wil hij gratis geld uitdelen "omdat dat de efficiëntste  manier is om de armen te helpen". Ook de werkweek van slechts 15 uren moet volgens hem tegen 2030 uitgebouwd worden.

Een nogal radicaal idee, die op heel wat verzet stuit. Zo waarschuwt Vlaams arbeidsdeskundige Jan Denys dat zo'n systeem voor een groot inkomensverlies in de lagere beroepscategorieën zal zorgen. Daarnaast zal extra vrije tijd alleen maar meer stress veroorzaken.

Maar daar heeft Bergman een oplossing voor. "Als we meer vrije tijd krijgen, moeten we ook het onderwijs herinrichten, niet alleen met de vraag wat je op de arbeidsmarkt moet doen, maar ook wat je met je leven en je vrije tijd moet aanvangen. Als je uitgeput thuiskomt van het werk, grijp je sneller naar makkelijke vormen van ontspanning." Het inkomensverlies wil hij daarentegen oplossen door een basisinkomen te voorzien.

"Ik ben absoluut geen revolutionair", aldus Bergman. "Laten we het stapje voor stapje doen. En als blijkt dat een idee niet werkt, dat een basisinkomen bijvoorbeeld mensen massaal doet stoppen met werken, dan ben ik de eerste om te roepen: 'Stop, keer terug'." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Turnster zonder benen ontdekt dat ze zus heeft. Je gelooft nooit wie dat is

Turnster zonder benen ontdekt dat ze zus heeft. Je gelooft nooit wie dat is

Klik op de foto om de video te bekijken

Jennifer Bricker had als kind maar één droom: turnster worden. Net als haar idool, olympisch kampioene Dominique Moceanu. Probleempje: Jennifer werd zonder benen geboren. Ze verraste iedereen met haar sportieve prestaties. Jennifer wérd turnster en werd zelfs tuimelkampioene. Dat ze ook football ging spelen en zelfs bij het basketten wist te scoren, sloeg iedereen met verstomming. Hoezeer ze iedereen verraste, voor Jennifer zelf moest de grote verrassing nog komen.

Jennifer werd als kind door haar biologische ouders achtergelaten. Ze belandde in een liefdevol adoptiegezin bij de Brickers in een onooglijk dorpje in de Amerikaanse staat Illinois. Bij de Brickers gold slechts één regel: "Zeg nooit dat je iets niet kan".

Jennifer wilde maar één ding: tuimelen. Hallo? Salto's maken zonder benen? Absurd. Maar Jennifer volhardde, met de steun van haar nieuwe ouders die hun filosofie consequent volgden.

Jennifer moest en zou in de voetsporen treden (excuses voor de uitdrukking) van haar idool, de olympische turnkampioene die op de spelen in Atlanta in 1996 goud won. Met veel volharding en ondersteuning flikte ze dat zowaar. Meer nog: ze werd tuimelkampioene van de staat Illinois, en speelt ook honkbal en basketbal. Ze mocht zelfs mee op tournee met Britney Spears, als één van haar acrobaten tijdens haar 'Circus'-tournee.


"Gehandicapt? Ze vindt niet dat ze gehandicapt is. Toen iemand er haar op wees dat ze gehandicapt is, zei ze: 'Ik ben helemaal niet gehandicapt'. 'Maar je zit in een rolstoel', argumenteerde die persoon. 'Die heb ik alleen opdat ik niet vuil zou worden', antwoordde Jennifer", getuigt haar vader Gerald.

Op haar zestiende zit Jennifer, zoals de meeste adoptiekinderen, met een prangende vraag. "Is er iets dat jullie weten over mijn adoptie, over mijn biologische ouders, dat jullie me nog niet hebben verteld?", vraagt ze aan haar moeder Sharon. "Ja, maar je moet even gaan zitten", antwoordt Sharon. "Maar mama, ik zit altijd", reageert Jennifer gevat. "Zeg me nu maar wat mijn biologische familienaam is".

"Dat is het nou net", antwoordt haar moeder. "Je biologische familienaam is Moceanu".

Jennifer ontdekt die dag dat ze niet alleen een zus heeft, maar dat die dan ook nog eens haar idool Dominique Moceanu is. Jennifer schrijft prompt een brief naar haar biologische zus, voegt er de adoptiedocumenten en een foto bij en uiteraard is Dominique net zo verrast als Jennifer. "Jennifer lijkt als twee druppels water op mijn jongere zus Christina", getuigt de olympische kampioene.

"Dat je met het idool uit je kinderjaren kan praten, is al heel bijzonder. Maar als dat idool dan ook nog eens je zus blijkt te zijn, dat is ongelooflijk", zegt Jennifer.

"In haar brief vertelde Jennifer me dat ze een atlete was, en een acrobate", herinnert Dominique zich. "Later aan de telefoon zei ze, alsof het een detail was, 'oh, en ik heb geen benen'. Mijn ontzag voor haar is enorm. De verbetenheid om haar droom te bereiken en elk obstakel op haar weg te overwinnen, dat is formidabel. En ze is mijn zus!". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog nooit zo weinig tienermoeders in Vlaanderen

Nog nooit zo weinig tienermoeders in Vlaanderen

http://static1.hln.be/static/photo/2014/1/12/7/20140910072317/media_xll_7099807.jpg

Er zijn steeds minder tienermoeders in Vlaanderen. In 2013 bevielen 945 meisjes tussen de 10 en 19 jaar van een kind. Dat cijfer is nog nooit zo laag geweest sinds 1996, het eerste jaar waarin de gegevens werden bijgehouden.

Voor het eerst sinds 1996 is het cijfer onder de 1.000 tienermoeders gedaald. Er was een daling van meer dan 100 bevallingen. Dat blijkt uit cijfers die de Universiteit Antwerpen bijhoudt.

De daling is het sterkst bij meisjes van 18 en 19 jaar. Daar was er een daling van 17 procent, terwijl het aantal bij de minderjarige tieners min of meer constant bleef. De jongste moeder in 2013 was 14 jaar oud.

Het is niet duidelijk of ook het aantal tienerzwangerschappen is gedaald. De abortuscijfers van 2013 zijn immers nog niet bekend, dus deze cijfers zeggen niets over de evolutie van de zwangerschapscijfers bij tieners. De laatste jaren bleven deze cijfers echter stabiel.

"Onderzoek blijft wel nodig", aldus onderzoekster Marjolijn De Wilde van de Universiteit Antwerpen. "Het is goed dat het aantal tienermoeders daalt. Als tiener moeder worden kan goed gaan, maar het is niet vanzelfsprekend. Het cijfer daalt wel, maar is niet onproblematisch. Het kan dat net de meest problematische groep nog steeds moeder wordt en dus nog altijd goede opvolging, preventie en begeleiding nodig heeft." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wouter Hamel - Don't Ask

Wouter Hamel - Don't Ask

Klik op de foto om hem te beluisteren

Wouter Hamel (Den Haag, 19 mei 1977) is een Nederlands popartiest.


Hamel studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht 'Lichte Muziek en Zang' en hield zijn eindexamenconcert in 2001. Na het winnen van het Nederlands Jazz Vocalisten Concours[1] in 2005 was hij te zien op televisie in verschillende programma's, onder andere in Barend & Van Dorp, Mooi! Weer De Leeuw, De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman.

Hamel kwam in contact met platenmaatschappij Dox Records en producent Tim van Berkenstein (Benny Sings) en in 2007 lag zijn eerste album in de winkels: HAMEL. Dit album won de Essent Awards, De Eerste Prijs en de Zilveren Harp. In november van 2007 kwam het album ook in Japan uit. Het jaar erop toerde Hamel met zijn band door Japan.

In februari 2008 ontving Hamel een gouden plaat voor het album, dat ook in Korea werd uitgebracht.

Eind 2008, na de radiohit As Long as We're In Love, twee clubtours en een optreden in De Kuip als voorprogramma voor Doe Maar, werkten Hamel en band aan de cd 'Nobody's Tune'. Deze kwam in 2009 uit.

Op maandag 1 juni 2009 ontving hij in het programma Knevel en van den Brink een Gouden Plaat (15.000 verkochte CD's) voor 'Nobody's Tune'» Reageer (0)
09-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huiselijk geweld dodelijker dan oorlog

Huiselijk geweld dodelijker dan oorlog

http://static1.hln.be/static/photo/2014/12/10/9/20140909164309/media_xll_7098564.jpg

Wereldwijd komen veel meer mensen, vooral vrouwen en kinderen, om door huiselijk geweld dan door oorlogen. Dat heeft een studie van twee gerenommeerde universiteiten uitgewezen, zo werd vandaag bekendgemaakt.

Huiselijk geweld kost daarbij ook nog eens een enorme hoeveelheid geld, jaarlijks omgerekend ruim 6,2 biljoen euro. De onderzoekers vergelijken dat bijvoorbeeld met de 20 tot 25 burgeroorlogen in de afgelopen jaren die wat kosten betreft worden geschat op bijna 125 miljard euro per jaar.

Volgens de studie, die door deskundigen van de universiteiten van Oxford en Stanford is uitgevoerd, hebben 290 miljoen kinderen te maken met geweld thuis. De onderzoekers baseerden zich daarbij op gegevens van Unicef, de kinderorganisatie van de VN. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes gewoonten die migraine bestrijden

Zes gewoonten die migraine bestrijden

http://static3.hln.be/static/photo/2014/12/3/9/20140908153118/media_xll_7095429.jpg

Kleine, dagelijkse veranderingen en eenvoudige gewoonten kunnen je helpen om migrainesymptomen te verminderen.

Voldoende eten
Wanneer je te lang tussen twee maaltijden wacht met eten, dan daalt je bloedsuikerspiegel. Dit kan een aanval van migraine kan uitlokken. Neem daarom altijd een gezonde snack, als een handvol noten, gedroogd fruit of groenten met humus mee. Zo voel je je nooit futloos. Zorg er ook voor dat je genoeg drinkt.

Supplementen
Bepaalde onderzoeken hebben aangetoond dat door supplementen als B12, magnesium, Q10 kunnen helpen migraine te voorkomen. Vor je deze begint te slikken, vraag je best raad aan je arts.

Sport
Een kleinschalige Zweedse studie heeft aangetoond dat migrainepatiënten die drie keer per week fietsten, minder hoofdpijn hadden na drie maanden. De onderzoekers menen dat elke vorm van gematigde sport goed is om migraine te voorkomen. Bouw het wel geleidelijk aan op. Want als je te snel te veel sport, kan dit net weer een aanval uitlokke

Drukke levensstijl
Dat stress tot hoofdpijn kan leiden, is geen verrassing. Maar het is niet de spanning zelf die de oorzaak is, maar het kalmeren na een drukke periode. Het stresshormoon cortisol verzacht namelijk de pijn. Dus wanneer het niveau hiervan daalt, begint de pijn. Als het niet mogelijk is om je drukke levensstijl om te gooien, zorg er dan voor dat het niveau van cortisol niet hevig piekt en daalt.

Anticonceptie
Medicatie die oestrogeen bevat, waaronder de anticonceptiepil en de vaginale ring, kan hormonale wisselingen veroorzaken die je migraine kan verergeren. Ga daarom eens met je arts praten over alternatieve voorbehoedsmiddelen.

Meer romantiek
Naast stress kan seks ook migrainesymptomen bestrijden, dat heeft een Duitse studie aangetoond. Dit kan komen door de productie van endorfine, een natuurlijke pijnstiller, in je lichaam. Je haalt het meeste voordeel uit het orgasme. (br.hln)


» Reageer (0)
08-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De oplossing voor black-out? Schaf de wintertijd af

De oplossing voor black-out? Schaf de wintertijd af

http://static2.hln.be/static/photo/2014/1/5/8/20140906211035/media_xll_7087628.jpg

Vergeet de black-out, we hoeven niet bang meer te zijn om in het donker te zitten. Althans niet volgens energiespecialist Alex Polfliet. Hij heeft dé oplossing: schaf de wintertijd af, zodat onze verbruikspieken vroeger vallen dan in de buurlanden en we zo extra stroom kunnen importeren.

Polfliet, het hoofd van het groene consultancybureau Zero Emission Solutions, geeft vandaag tekst en uitleg in De Morgen: "Het klinkt stom, maar ik heb dit idee aan een aantal collega's voorgelegd en ze zeggen allemaal: het is geniaal. Alex, je kan wel eens het ei van Columbus gevonden hebben om deze winter het licht aan te houden."

Hoe zit deze wonderoplossing dan precies in elkaar? In de wintermaanden verbruikt ons land gemiddeld 12.000 megawatt per dag. Op barkoude dagen kan dit stijgen tot 13.500 megawatt, en dan meestal tussen 6 en 7 uur. Tijdens dit piekuur zijn verschillende bedrijven nog actief maar beginnen ook veel gezinnen te koken, de verwarming gaat aan en de tv speelt.

We hebben niet genoeg gascentrales, windmolens en zonnepanelen om dit piekuur door te komen. Extra stroom invoeren is een oplossing. Het hoogspanningsnet naar Nederland en Frankrijk kan 3.500 megawatt invoeren, ruim voldoende om het probleem op te lossen.

Alleen: onze buurlanden hebben zelf weinig overschot tijdens de koudste dagen. "Als we de wintertijd afschaffen of minstens even opheffen, kunnen we aan dit probleem een mouw passen", vertelt Polfliet. "Ons piekuur zou dan een uur vroeger vallen dan het piekuur in Frankrijk en Nederland, waardoor er daar nog kleine reserves zijn die kunnen geëxporteerd worden naar ons." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Australiërs maken 's werelds beste ijs

Australiërs maken 's werelds beste ijs

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/0/5/20140908063934/media_xll_7094015.jpg

Voor 's werelds beste ijs moet je naar Australië, meer bepaald naar Enmore, een buitenwijk van Sydney. Dat is het verdict van de internationale wedstrijd voor ijsmakers, de Gelato World Tour, in het Italiaanse Rimini.

Vader John Crowl en zoon Sam van ijssalon Cow and the Moon overtuigden de jury met de smaak mandorla affogato, een variant op het klassieke affogato, en werden zondag uitgeroepen tot winnaar.

"De Italianen verslaan op hun eigen terrein is iets dat we al heel lang proberen", reageerde de echtgenote van John Crowl en mede-eigenares Wendy verheugd.

De tweede en derde plaats gingen naar Italiaanse ijsmakers. Er namen 24 ijsmakers uit acht verschillende landen deel aan de finale. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is de naaktste naaktkalender ooit

Dit is de naaktste naaktkalender ooit

http://static0.hln.be/static/photo/2014/4/16/7/20140908082252/media_xll_7094167.jpg

Kalenders met naakte vrouwen, daarvan zijn er dertien in een dozijn. Dit exemplaar is echter de naaktste naaktkalender ooit. Alle vrouwen lijden immers aan alopecia.

De Britse organisatie Pretty Bald lanceert een naaktkalender voor 2015, met twaalf mooie modellen - die allemaal kaal zijn. De vrouwen lijden immers stuk voor stuk aan alopecia areata, een haaraandoening waarbij het haar plotseling uitvalt. Soms verliest alleen de hoofdhuid zijn haar, maar soms is er op het hele lichaam geen haartje meer te vinden. De ziekte is niet gevaarlijk en veroorzaakt geen littekens, maar kan psychologisch wel een enorme impact hebben.

De dappere modellen zijn te zien in een waaier aan arrangementen. De kalender kreeg het thema 'Girls' Country Weekend' mee, en de dames nemen poses aan op een landelijk buitenverblijf en in chique auto's, spelen croquet en houden een theekransje. Het resultaat is aandoenlijk, al doet het geheel nogal denken aan de film 'Calender Girls'.

Organisator Victoria van PrettyBald heeft de missie opgevat om kale vrouwen zich goed te laten voelen in hun vel, of ze nu kanker, uitdunnend haar of alopecia hebben. "Ik heb zelf al drie jaar alopecia, en ik voel me vrij comfortabel in mijn eigen vel. Maar veel mensen hebben het moeilijk met de aandoening, en zien het als iets dat hen verhindert om te zijn wie ze willen zijn. Educatie is hierbij heel belangrijk, en hoe trekken we beter de aandacht dan met een naaktkalender?"

De kalender kost zo'n 12,5 euro en is binnenkort verkrijgbaar via de website van de organisatie.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Universiteit Salzburg geeft gemakkelijkste examen ooit

Universiteit Salzburg geeft gemakkelijkste examen ooit

http://static0.hln.be/static/photo/2014/6/15/7/20140908090859/media_xll_7094302.jpg

De universiteit van Salzburg in Oostenrijk gaf onlangs het gemakkelijkste examen ooit aan zijn studenten. Op ieder papier waren de correcte antwoorden immers al ingevuld.

Groot was de verbazing van de studenten in Salzburg toen ze hun examen onder ogen kregen. Alle antwoorden waren immers al ingevuld, en ze waren nog correct ook.

Uiteindelijk bleek dat de psychologiestudenten de versie van het examen hadden gekregen die de correctors gebruikten om te verbeteren. Het examen werd dan ook afgeschaft. De 144 studenten zullen het examen binnenkort opnieuw moeten doen. (br.hln)


» Reageer (0)
07-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moe? Een 'koffiedutje' kan wonderen doen

Moe? Een 'koffiedutje' kan wonderen doen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/10/5/13/20140905163236/media_xll_7084483.jpg

Als je moe bent, neem je meestal je toevlucht tot een kop sterke koffie of een kleine power nap. Maar nu blijkt dat een combinatie van beiden nog veel effectiever is.

Wanneer je wakker bent, produceren de neuronen in je brein de stof adenosine, een bijproduct van celactiviteit. De opbouw van die molecule draagt bij tot een gevoel van vermoeidheid. Tijdens een 'coffee nap' of 'koffiedutje' reageren cafeïne en slaap op de adenosine.

"Blok onder de rempedalen"
Cafeïne komt via het bloed in je hersenen terecht, waar het door zijn gelijkaardige structuur als adenosine, in de receptoren van die stof past en er delen van blokkeert. "Het is zoals een blok hout onder de rempedalen van het brein leggen", verklaart onderzoeker Stephen R. Braun in het boek 'Buzz: The Science and Lore of Alcohol and Caffeine'.

Een slaapje gecombineerd met een kop koffie is nog efficiënter. Slaap doet de adenosine uit je brein verdwijnen, waardoor je je na een tukje van 20 minuten opnieuw zo fris als een hoentje voelt. Het duurt ook 20 minuten vooraleer cafeïne zich een weg naar je bloed heeft gebaand. Je krijgt dus een dubbel effect: een power nap vermindert de hoeveelheid adenosine net op het moment dat het effect van de cafeïne voelbaar is. Resultaat: je bent veel alerter.

Minder fouten
Een studie van de Loughborough Universiteit bevestigt dat mensen die koffiedutjes doet minder fouten maken in een rijsimulatietest dan mensen die alleen koffie dronken of alleen een slaapje deden. Een test aan de universiteit van Hiroshima toonde eveneens aan dat je alerter wordt als je eerst een kop koffie drinkt en vervolgens een dutje doet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als ebola Europa binnenkomt, is het allicht via België

"Als ebola Europa binnenkomt, is het allicht via België"

http://static0.hln.be/static/photo/2014/6/5/14/20140907105224/media_xll_7092269.jpg

Als de ebola-epidemie zich naar Europa verspreidt, is de kans het grootst dat de eerste broeihaard in België of Groot-Brittannië uitbreekt. Het Laatste Nieuws baseert zich op de conclusie van een verspreidingsmodel op basis van cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Statistici berekenden dat, áls het virus West-Afrika verlaat, de kans bestaat dat de epidemie tegen eind september in Europa begint. "Maar de kans is erg klein dat iemand die besmet is met ebola ons land binnenkomt", zegt dokter Jan Clerinx van het Tropisch Instituut. "Gebeurt het toch, dan staan we klaar om in te grijpen. Zodra er het vermoeden van ebola is, zal die persoon in quarantaine geplaatst worden en aan verschillende tests onderworpen worden. Tot de resultaten daarvan bekend zijn, zal de man of vrouw in kwestie de quarantaine niet mogen verlaten. Een echte uitbraak van de ziekte bij ons is dan ook onmogelijk."

Dat België zo hoog scoort op de lijst met landen waar het virus voet aan wal kan zetten, komt omdat er nog altijd vliegtuigen van Brussels Airlines over en weer tussen Zaventem en de getroffen landen vliegen. "Op vraag van de WHO", zegt Brussels Airlines. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het beste wapen tegen ouder worden? Vaker rechtstaan

Het beste wapen tegen ouder worden? Vaker rechtstaan

http://static3.hln.be/static/photo/2014/6/14/5/20140906035138/media_xll_7087025.jpg

De beste manier om langer te leven en ouderdomsverschijnselen tegen te gaan zou wel eens heel eenvoudig kunnen zijn volgens wetenschappers. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat meer rechtstaan het DNA beschermt en wel eens meer impact zou kunnen hebben dan vaker te sporten. Wie dus minder tijd al zittend doorbrengt, zou wel daardoor eens langer kunnen leven. Dat schrijft de Britse krant The Telegraph.

Uit de studie blijkt dat vaak en lang neerzitten onze telomeren, dat zijn de beschermende uiteinden aan het einde van de chromosomen, verkort. Korte(re) telomeren worden gelinkt aan ouderdomsverschijnselen, ziekten en een vroegtijdige dood. Langere telomeren beschermen onze genetische code dan weer tegen slijtage. En sport? Dat had verrassend genoeg geen impact op de lengte van de telomeren.

Sedentaire levensstijl
Professor Mai-Lis Hellenius van het Karolinska universiteitsziekenhuis in Stockholm noemt de sedentaire levensstijl een belangrijke en nieuwe gezondheidsuitdaging van deze tijd: "Hoewel het aantal uren sport in vele landen dan wel toeneemt, spenderen veel mensen ook meer tijd al zittend."

"We veronderstellen dat een vermindering van het aantal 'zittende uren' belangrijker is dan een toename van sport bij het ouder worden."

Net zoals veters
Telomeren voorkomen dat chromosomen beginnen uitrafelen, samenklonteren en de genetische code door elkaar halen. Wetenschappers vergelijken de functie van telomeren met het plastic uiteinde aan veters en verklaren dat onze levensduur gelinkt wordt aan hun lengte.

Voor het onderzoek werden de telomeren bij 49 volwassenen met overgewicht en een sedentaire levensstijl gemeten. Allen waren eind de zestig. De helft van hen had deelgenomen aan een sportprogramma gedurende zes maanden, terwijl de andere helft dat niet had gedaan. Ook de hoeveelheid fysieke activiteit en de tijd die al zittend werd doorgebracht, werden in kaart gebracht. (br.hln)


» Reageer (0)
05-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom te veel slaap even slecht is als slapeloosheid

Waarom te veel slaap even slecht is als slapeloosheid

http://static2.hln.be/static/photo/2014/15/12/3/20140905104515/media_xll_7081923.jpg

Je weet dat je een degelijke nachtrust nodig hebt om overdag goed te functioneren. Hele nachten wakker liggen, maak je dan ook liever niet mee. Maar ook te veel slapen blijkt niet ideaal te zijn.

Een goede nachtrust: het lijkt heel makkelijk. Je gaat in je bed liggen en valt hopelijk binnen enkele minuten in slaap waarna je 's ochtends fris en monter wakker wordt. Dacht jij dat enkele extra uurtjes per dag goed zouden doen? Dan mag je opnieuw denken. Wetenschappers stellen namelijk dat te veel slaap een nieuw en groeiend probleem is in onze maatschappij.

Te veel slapen zou dezelfde effecten op je lichaam hebben als wanneer je aan slapeloosheid leidt. Zo zou je lichaam vatbaarder zijn voor infecties en zal je sneller ziek worden wanneer je te lang in je bed blijft liggen. De wetenschappers stellen dat je je lichaam in gevaar brengt wanneer je minder dan zes of meer dan negen uur slaapt per nacht. Volgens hen bestaat de ideale slaapperiode uit zeven uur rust per nacht.

Verder zouden mannen iets meer slaap nodig hebben dan vrouwen. Gemiddeld hebben dames 7.38 uur nodig, terwijl mannen zich beter voelen met 7.46 uur nachtrust achter de kiezen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winkelen op zondag 5 oktober in 160 steden en gemeenten

Winkelen op zondag 5 oktober in 160 steden en gemeenten

http://static1.hln.be/static/photo/2014/5/8/13/20140904000418/media_xll_7072603.jpg

Consumenten kunnen op zondag 5 oktober in 160 steden en gemeenten over heel België winkelen tijdens de eerste 'Sunday Shopping', een initiatief van Comeos, de organisatie die de Belgische handel vertegenwoordigt.

Met dit initiatief wil Comeos de consument "een leuk dagje winkelen aanbieden", terwijl de handelaars hun omzet kunnen opkrikken. Maar echte koopjes worden er niet verwacht.

Comeos heeft zich ertoe geëngageerd om dit zondags winkelen tenminste drie jaar te organiseren en roept de steden en gemeenten die nog niet meedoen om zich bij de actie aan te sluiten.

De deelnemende steden en gemeenten zijn te raadplegen op de website www.sundayshopday.be. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bioscopen lokten deze zomer 12 procent meer bezoekers

Bioscopen lokten deze zomer 12 procent meer bezoekers

http://static3.hln.be/static/photo/2014/4/13/7/20140904152707/media_xll_7076212.jpg

De Belgische bioscopen hebben deze zomer 12 procent meer bezoekers gelokt. Dat meldt de bioscoopgroep Utopolis vandaag in een persbericht. Het groeicijfer wordt bevestigd door de Federatie van Cinema's van België.

De bioscoopgroep Utopolis, de op twee na grootste van het land, blikt tevreden terug op de zomermaanden. "Het aanhoudende succes van de drive-in movies toont aan dat mensen nog altijd op zoek gaan naar een aparte filmbeleving. Ondanks het WK voetbal en een beperkter filmaanbod werden 12 procent meer tickets verkocht vergeleken met dezelfde periode vorig jaar", zegt Tanja Piessens.

"Dat groeicijfer van 12 procent keert ook terug in de cijfers die ik doorkrijg van onze leden", bevestigt Thierry Laermans, secretaris-generaal van de Federatie van Cinema's van België (FCB). Laermans wijst er wel op dat 2013 een "zeer slecht jaar" was voor de cinema's.

"Deze zomer was er het te verwachten dipje in juni en begin juli door de WK-concurrentie, maar de distributeurs hadden met het WK rekening gehouden en hielden hun nieuwe films in tot na het tornooi. Daarnaast zorgde het weer in augustus dat veel mensen de cinemazaal opzochten om regen en kou te vergeten", aldus Laermans.

De Kinepolis Group is geen lid van de FCB, maar ook die bioscoopgroep rapporteerde einde juni in haar halfjaarlijks rapport dat er een stijging in het bezoekersaantal te noteren viel van 5,5 procent.

De FCB verwacht ook de komende maanden nog een grote toeloop naar de filmzalen. "Het aanbod is kwalitatief goed, maar de klimatologische omstandigheden hebben we dan weer niet in de hand, en ook op stroompannes hebben we geen vat", zegt Laermans. "Hopelijk wordt de elektriciteit tussen 17 en 20 uur niet te vaak uitgeschakeld de komende winter." (br.hln)


» Reageer (0)
03-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zijn ze: de gemeenten die zonder stroom kunnen vallen

Dit zijn ze: de gemeenten die zonder stroom kunnen vallen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/14/6/14/20140903151136/media_xll_7069439.jpg

De finale kaart met gemeenten en elektriciteitscabines die afgeschakeld zullen worden bij mogelijke stroomtekorten deze winter is klaar. Minister van Binnenlandse Zaken Melchior Wathelet heeft ze vandaag aan de provinciegouverneurs voorgelegd. Via deze link komt u te weten of uw gemeente in een afschakelgebied ligt. Opgelet wel: door de massale belangstelling is de site van de federale overheid nu al gecrasht.

Komt het effectief tot een stroomtekort, dan zullen zones met gemeenten van over het hele land gedurende enkele uren -wellicht in de vooravond- worden afgeschakeld.

België is opgedeeld in zes zones, van elk zo'n 500 megawatt. Bij een dreigende blackout wordt eerst zone zes afgeschakeld. Als dat nog niet volstaat, komt ook zone 5 erbij en zo gaat het verder. De zones zijn ingedeeld op basis van technische criteria en bevolkingsdichtheid.

Bij meerdere afschakelingen na elkaar zal men eerst andere zones aan de beurt laten komen. Die beurtrol moet vermijden dat voortdurend dezelfde mensen zonder stroom komen te zitten.  Zones 1 en 2 komen bij voorkeur nooit aan de beurt. Dat zijn de zones die nu al uitvallen bij zware storingen op het net.

Zone 6 is lichtblauw
Zone 5 is geel
Zone 4 roze
Zone 3 rood
Zone 2 groen
Zone 1 donkerblauw  

Opgelet wel: door de massale belangstelling is de site van de federale overheid nu al gecrasht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat niemand je vertelt over extreem gewichtsverlies

Wat niemand je vertelt over extreem gewichtsverlies

http://static2.hln.be/static/photo/2014/8/12/12/20140903180523/media_xll_7071162.jpg

De Amerikaanse Shannon Britton uit Florida woog bijna 220 kilogram toen ze op 27-jarige leeftijd besloot een maagverkleining te ondergaan. Met het vooruitzicht op een nieuw lichaam, nieuwe kleren en meer zelfvertrouwen, verloor de jonge vrouw intussen bijna 120 kilo. Gaandeweg leerde ze echter ook dat een slanker lichaam niet garant staat voor een leven zonder zorgen en dat de operatie ondergaan niet meteen zonder problemen was. Op de website van nieuwszender CNN deed ze haar verhaal.

Intussen drie jaar geleden, had Shannon Britton afspraken met chirurgen, voedingsdeskundigen, trainers en psychologen. Ze volgde lessen over voeding en het plannen van maaltijden, over sporten en over hoe haar lichaam zou veranderen. Ze leerde over plastische chirurgie en hoe veel mensen die extreem veel gewicht verliezen een buikwandcorrectie ondergaan voor de overtollige huid. "Ik was volledig voorbereid, dacht ik", aldus Britton tegenover CNN.

"Soms haat ik mijn lichaam"
Op 23 november 2011 ging ze onder het mes, maar waar ze echter geen rekening mee had gehouden, is hoe dit haar emotioneel zou raken. "Ik dacht dat ik een nieuw soort zelfvertrouwen zou krijgen, dat ik tevreden zou zijn over mijn lichaam en dat mensen me gemakkelijker zouden aanvaarden omdat ik niet meer zwaarlijvig en ongezond was."

"Er zijn dagen waarop ik mijn lichaam haat", schrijft ze. "Ik haat hoe sommige kleren tegen de overtollige huid duwen." En het zal ten minste 15.000 dollar kosten om plastische chirurgie te ondergaan. "Ik weet waar ik aan toe was toen ik deze beslissing nam, maar die kennis helpt niet tegen mijn onzekerheid wanneer ik uit de douche stap of wanneer een kind met me lacht omdat het niet begrijpt waarom mijn lichaam er zo uitziet."

Daten wordt niet plots gemakkelijker
Toen Shannon gewicht begon te verliezen, liep haar relatie op de klippen.  Dat komt wel vaker voor, schrijft ze. Volgens haar chirurg kan het gewichtsverlies namelijk ook een psychologisch effect hebben op de partner wanneer iemand slanker wordt, meer zelfvertrouwen en meer aandacht krijgt. "De ervaring heeft me geleerd dat iemand die jaloers is op iets dat me beter, gezonder en sterker maakt nooit het beste met me voorhad."

Maar opnieuw daten was een strijd, geeft ze toe. "Tot ik mijn huidige vriend leerde kennen, waren de meeste mannen bang om me uit te vragen en mijn nieuwe dieet te breken. Nadat ze foto's zagen van hoe ik er vroeger uitzag, waren ze vaak ook bezorgd over wat zou gebeuren als ik terug bij zou komen."

Onbegrip
Britton is vooral verbaasd over haar eigen reactie wanneer andere mensen met extreme obesitas aandacht krijgen in de media omdat ze ervoor kiezen zwaarlijvig te zijn. "Versta me niet verkeerd, ik vind het geweldig dat mensen zich comfortabel voelen in hun vel, omdat ik daar niet altijd in slaag. Voor mij echter, was zwaarlijvigheid geen keuze, dus ik denk dat ik mezelf daarom moeilijk met hen kan identificeren."

"Ik heb de operatie gebruikt als een manier om mijn leven te redden, zodat ik geen diabetes zou krijgen en het risico op een hartaanval, een beroerte of kanker zou verkleinen. Ik heb nu geen enkel begrip voor excuses om niet gezond te proberen eten en sporten."

Conclusie
"Het belangrijkste over gewichtsverlies is dat, uiteindelijk, dat getal op de weegschaal er niet meer toe doet. Wat ertoe doet, is hoe je je voelt, hoe je eruit ziet en hoe gelukkig je bent."

Shannon heeft nog steeds overgewicht, maar verkeert in goede gezondheid. "Ik heb goede en slechte dagen, maar ik ben nu gelukkiger dan ooit en ik probeer mezelf eraan te herinneren dat geen enkel eten zo goed smaakt als het gevoel te hebben gezond te zijn." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.100 miljoen kilo fruit rot weg, en dat is nog maar het begin

100 miljoen kilo fruit rot weg, en dat is nog maar het begin

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/14/12/20140901194244/media_xll_7063497.jpg

Op dit moment rot al ruim 100 miljoen kilo fruit weg aan Vlaamse bomen. De oproep van minister Schauvliege om een deel van de producten die getroffen zijn door de Russische boycot niet te oogsten, is dus niet in dovemansoren gevallen. Eén op de tien perentelers diende na één dag al een aanvraag in voor een 'niet-oogstvergoeding' en ook tal van appelboeren kiezen voor zekerheid.

Volgens landbouwexpert Luc Busschaert is dit nog maar het begin. Want boven op de rottende peren (60 à 70 miljoen kilo) en appelen (40 miljoen kilo) komt straks nog een berg groenten. "Voor producten als kool, wortelen en tomaten duurt de 'inschrijvingsperiode' voor de vergoeding nog tot eind november."

Ook de melkveesector en varkenshouderij roeren zich inmiddels. "Poetin laat enkel nog machines, grondstoffen en plantgoed toe, zodat hij de hele productie in handen krijgt", aldus het Boerensyndicaat. "Als hij daarin slaagt, valt voor ons een enorme markt weg. We willen snel weten welke oplossingen de ministers voorstellen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mangoest wint gevecht tegen vier leeuwen

Mangoest wint gevecht tegen vier leeuwen

Klik op de foto om de video te bekijken

Fotograaf Jerome Guillaumot filmde het gevecht toen hij door een nationaal park in Kenia reed. De mangoest was omsingeld door vier leeuwen, maar het kleine roofdier gaf zich niet zomaar gewonnen. Al grommend wist ze het viertal op afstand te houden. Ze beet zelfs een leeuw in de neus.  

"Vervolgens kroop ze in haar holletje in de grond", zegt de fotograaf. "Maar tegen alle verwachtingen in kwam ze er terug uit om het gevecht met de leeuwen verder te zetten. Op dat moment zag je dat de leeuwen in de war waren en niet goed wisten wat te doen." Uiteindelijk vlucht de mangoest veilig terug in haar holletje.  

De beelden werden in 2011 genomen, maar werden gisteren pas op Youtube geplaatst. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw biljet van 10 euro op komst

Nieuw biljet van 10 euro op komst

http://static0.hln.be/static/photo/2014/9/15/13/20140903090733/media_xll_7068598.jpg

Vanaf 23 september wordt het nieuwe briefje van 10 euro in omloop gebracht. Uiterlijk is er niet veel veranderd aan het biljet: zowel de kleur als de stijl zijn gebleven. Maar het biljet is moeilijker te vervalsen dan het huidige en ook van betere kwaliteit, zodat het minder snel slijt.

Vorig jaar lanceerde de Europese Centrale Bank (ECB) ook al een nieuwe biljet van 5 euro. Die lancering verliep niet vlekkeloos, omdat het biljet in sommige betaalautomaten in parkeergarages niet werd aanvaard. (br.hln)


» Reageer (0)
02-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo stel je dat herfstgriepje zo lang mogelijk uit

Zo stel je dat herfstgriepje zo lang mogelijk uit

http://static2.hln.be/static/photo/2014/12/15/4/20140902171224/media_xll_7067119.jpg

We willen je humeur niet kelderen door het H-woord te gebruiken, maar de kelderende temperaturen en de vele regenbuien kondigen de herfst met rappe schreden aan. Wil je ook die typische herfstverkoudheid of -griep zo lang mogelijk vermijden? Volg dan deze tips.

In de herfst loopt iedereen wel eens een paar dagen of weken rond met een verstopte, snotterende neus, wat keelpijn en heel wat genies en gehoest. Daarnaast zien we elk jaar ook wel een serieuze toename aan griepjes, met koorts, hoofdpijn, droge hoest, pijnlijke spieren... Allesbehalve leuk dus.

Waarom verspreidt dit ongein zich zo snel na de zomer? "Verkoudheden en de griep worden razendsnel doorgegeven aan andere mensen. Eens niezen of hoesten, en voor je het weet heeft je buurman het zitten", verklaart dokter Zollinger-Read. "De virussen kunnen ook 24 uur lang overleven op harde oppervlakken. Als je die aanraakt en dan in de buurt van je mond of neus komt, zit je zo ook te snotteren."

Gelukkig zijn er een aantal tips om besmettingen te vermijden. Zo is een goede hygiëne zeer belangrijk. Was regelmatig je handen met warm water en zeep, en hou deurklinken en beddegoed schoon. Gooi je zakdoek ook meteen na gebruik weg, en laat hem niet in je broekzak of je mouw zitten.

Je kan ook alles in het werk stellen om je immuunsysteem te boosten. Vitamine- en zinksupplementen doen alvast wonderen. Van zodra je symptomen voelt, kan je ook paracetamol nemen, in kleine hoeveelheden weliswaar.

Daarnaast kan ook stress een grote impact hebben. "Wie chronisch stress heeft, is veel vatbaarder voor virale infecties", klinkt het. "Het griepvaccin is ook veel minder doeltreffend bij hen." Maak dus voldoende tijd voor jezelf, en probeer gezond te leven. Op tijd en stond wat lichaamsbeweging en niet te veel alcohol of vet voedsel, en je komt al een heel eind.

Heb je het toch zitten? Waarschuw dan een dokter als je symptomen te erg worden, maar tot dan kan een arts weinig voor je doen. Veel rust, water en medicijnen om je symptomen te behandelen is de boodschap. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist je dat... je zweet altijd al fout bestreden hebt?

Wist je dat... je zweet altijd al fout bestreden hebt?

http://static3.hln.be/static/photo/2014/3/5/5/20140901181256/media_xll_7062740.jpg

Haast iedereen gebruikt antitranspiranten op de foute manier, aldus dermatologen. Dit schoonheidsproduct werkt namelijk helemaal anders dan een deodorant en daarom moet je het ook anders gebruiken.

Professor Dee Anna Glaser zegt dat timing erg belangrijk bij het controleren van zweet. In tegenstelling tot deodorants gebruik je een antitranspirant best voor je gaat slapen. Terwijl we slapen komt de juiste hoeveelheid van zweet naar de huid. Zo komt het actieve bestanddeel van de antitranspirant in het zweetkanaal terecht en gaat dit als een kleine stop werken.

Als je dit 's ochtends vroeg aanbrengt, dan is de productie van zweet een beetje te hoog. Je moet dit zelfs na het opstaan niet opnieuw aanbrengen. Zelfs wanneer je je nog doucht en scheert blijft het product even efficiënt werken.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 Belgen hebben vliegticket naar de ruimte

25 Belgen hebben vliegticket naar de ruimte

http://static3.hln.be/static/photo/2014/15/4/4/20140902071035/media_xll_7063759.jpg

Gisterenavond raakte tijdens een persconferentie met de Britse ondernemer Richard Branson bekend dat 25 Belgen een ticket naar de ruimte zouden hebben geboekt met ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic. "De eerste ruimtetrip met toeristen is dichtbij", aldus Branson in De Tijd.

In de Antwerpse Stadsschouwburg heeft de bekende bedrijfsleider en filantroop Sir Richard Branson gisterenavond het driedaagse evenement i-SUP geopend, een conferentie van VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) rond duurzaam ondernemen en produceren. Eregast Branson, onder meer bekend van de door hem opgerichte Virgin Group, kwam er een pleidooi houden om ondernemerstalent meer in te zetten bij het zoeken naar oplossingen voor bijvoorbeeld het klimaatprobleem.

Tijdens de conferentie vertelde Branson ook wat over wat hij zelf "zijn grootste avontuur" noemt: het organiseren van commerciële ruimtevluchten. "Wanneer, kan ik niet zeggen, maar de eerste ruimtetrip met toeristen is heel dichtbij', zo vertelde hij aan De Tijd. "Intussen hebben al een 800-tal ruimtetoeristen ingetekend op een retourtje richting ruimte, waarvan 25 Belgen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze winter risico op 49 tot 116 uur stroomtekort

Deze winter risico op 49 tot 116 uur stroomtekort

http://static0.hln.be/static/photo/2014/2/5/12/20140902052532/media_xll_7064202.jpg

Deze winter loopt België volgens een nieuwe studie van hoogspanningsnetbeheerder Elia, die daarin rekening houdt met de problemen in de drie kernreactoren, het risico op 49 uur stroomtekort. Dat schrijft De Tijd. Bij een erg koude winter die statistisch gezien eens om de 20 jaar voorkomt, stijgt dat risico op stroomtekort tot 116 uur.

"De berekeningen van Elia houden nog geen rekening met allerlei maatregelen die we nog aan het uitwerken zijn", tempert staatssecretaris voor Energie Catherine Fonck. Ze denkt daarbij aan ingrepen om het verbruik op piekmomenten terug te dringen, zoals bewustmakingsacties bij de bevolking en het doven van de verlichting in openbare gebouwen en op snelwegen. Bovendien rekent de staatssecretaris erop dat Doel 4, de reactor die stilligt na mogelijke sabotage, in januari opnieuw draait. (br.hln)


» Reageer (0)
01-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meest verdrietige poes ter wereld vindt nieuw huis

Meest verdrietige poes ter wereld vindt nieuw huis

http://static2.hln.be/static/photo/2014/5/3/13/20140901103056/media_xll_7062058.jpg

Tucker, de meest verdrietige poes ter wereld, heeft een nieuw baasje. Het dierenasiel in het Amerikaanse Arlington waar Tucker verbleef is erg blij met de adoptie.

Het gezicht van Tucker hangt naar beneden door een genetische aandoening. Daarnaast kampt ze ook met een auto-immuunziekte. De poes stond hierom in het dierenasiel Purrfect Pals bekend als het diertje met speciale zorgbehoeften. Om haar vacht te beschermen, draagt Tucker voor haar gemaakte T-shirts.

Een maand geleden werd door Seattle Pets Examiner een artikel gepubliceerd met een overzicht van katten zoals Tucker. "Ze heeft niet het doel de wereld te veroveren, maar ze hoopt op een liefdevolle familie die haar wil adopteren", luidde de oproep. Daarna ging het snel. Poezenliefhebbers deelden het artikel via social media, waarna het dierenasiel van Tucker goed nieuws kreeg.

"Tranen van vreugde zijn vanochtend gevallen bij Purrfect Pals. Dankzij de media-aandacht werden we overstelpt met vragen van mensen die Tucker graag wilden hebben", aldus het dierenasiel.

Tucker is inmiddels ondergebracht in haar nieuwe thuis. Dierenarts Katie zal Tucker veel liefde geven. Zij heeft al een kat, Poe, met dezelfde symptomen als Tucker. Hij heeft blauwe plekken en huilt snel. Volgens Purrfect Pals konden ze zich geen beter thuis voor Tucker wensen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Postbodes sporen gestolen fietsen op

Postbodes sporen gestolen fietsen op

http://static1.hln.be/static/photo/2014/10/8/10/20140901071158/media_xll_7061740.jpg

Bpost gaat midden september starten met een nieuwe dienst om gestolen fietsen op te sporen. De fietser zal in het postkantoor of via de website een "CycloSafe"-chip kunnen kopen die de postbodes met een speciale scanner kunnen opsporen. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard, Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Postbodes passeren sowieso vijf dagen per week overal in het land om de post te bestellen. De scanner zal automatisch alarm slaan bij de politie zodra die in de buurt komt van een gechipte fiets die als gestolen opgegeven staat.

De scanner wordt ingebouwd in de smartphone van de postbode. Die hoeft dus zelf niets te doen en weet ook niet wanneer een signaal doorgegeven wordt aan de politie, zo lezen de kranten in een rondschrijven van Binnenlandse Zaken. Wie de chip probeert te verwijderen, zou de fiets "onherstelbaar" moeten beschadigen.

Het systeem bestaat al in Groot-Brittannië. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acht soorten honger en hoe ze onder controle te houden

Acht soorten honger en hoe ze onder controle te houden

http://static2.hln.be/static/photo/2014/3/14/14/20140831071636/media_xll_7059434.jpg

Sommige dagen ben je tevreden met de portie die op je bord ligt, terwijl je maag op andere dagen wel een bodemloze put lijkt en je letterlijk op je honger blijft zitten. De oorzaak? Het verwarren van honger (de fysieke behoefte aan voeding) met 'goesting' (zin in eten). Vooral voor wie gewicht wil verliezen, zorgt dit voor stiekeme valkuilen. We zetten daarom acht verschillende soorten honger op een rij (van echte honger tot eten uit verveling of door stress) en hoe ermee om te gaan.

'Echte' honger
De enige echte honger die jou vertelt wanneer je lichaam nood heeft aan voedsel, valt te herkennen aan de fysieke signalen zoals hoofdpijn, minder energie, een grommende maag of duizeligheid door een te lage bloedsuikerspiegel. Het lijkt simpel, maar vaak wachten we te lang met eten, waardoor er een soort 'noodtoestand' ontstaat en we het eerste wat we tegenkomen oppeuzelen. Wees dus voorbereid en houd enkele gezonde snacks bij de hand.

TV-honger
Is er een leuke romantische komedie op tv? Dan gaat het vaak hand in hand met iets om op te knabbelen. Jammer genoeg eet je zo al snel meer dan je aanvankelijk van plan was. Mensen verorberen namelijk veel meer calorieën wanneer ze afgeleid zijn. Probeer jezelf dus een andere bezigheid te geven, zoals breien, je nagels lakken of de rekeningen betalen. En ga misschien tijdens de reclame even naar het toilet, zodat al dat lekkers je niet op andere gedachten brengt!

Vervelingshonger
Eten uit verveling: het is iets dat we allemaal wel eens doen en een deel daarvan houdt in dat we gewoon beter moeten leren omgaan met verveling. Probeer daarom een dood moment om te zetten in ontspanning. Weet je niet hoe? Dan kan je bijvoorbeeld vijf gemakkelijke manieren om te relaxen opschrijven (zoals een boek lezen of met de hond gaan wandelen), vijf plekken waar je je comfortabel voelt (het terras, de hangmat of de woonkamer) of vijf mensen om even mee te babbelen (je zus of bijvoorbeeld je beste vriendin). Slaat de verveling toe, dan kan je er je lijstje bij nemen.

'Hanger'
Dit type honger kreeg in het Engels al snel de toepasselijke term 'hanger' of de omschrijving 'hangry', een samentrekking van de woorden 'hungry' en 'angry'. Ben je pissig door het hongergevoel dan is dat te wijten aan een dipje in je bloedsuikergehalte en grijp je gemakkelijk naar allerlei snoepgoed voor een snelle boost. Probeer echter, voor zowel je collega's of partner als je taille, dit frustrerende hongergevoel op tijd te herkennen en kies voor gezonde koolhydraten zoals een stuk fruit of volkoren crackers.

Het namiddagdipje
Het is iets na 3 uur 's middags en jij denkt al aan het vieruurtje. Afhankelijk van wanneer je hebt geluncht, is het waarschijnlijk al enkele uren geleden sinds je iets gegegeten hebt, daarnaast is het einde van de werkdag officieel in zicht en krijg je gemakkelijk te kampen met een energiedipje. Een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard, wapen jezelf tegen die plotse eetlust door snacks rijk aan proteïnen, zoals noten, kaas en crackers op kantoor te bewaren of Griekse yoghurt in de keuken.

Emotionele honger
Stress zorgt ervoor dat we minder kieskeurig gaan eten en eerder naar zoetigheden of ongezonde snacks gaan grijpen dan bijvoorbeeld een stuk fruit. Toch hoeft dit niet altijd een probleem te vormen: uit een recente studie blijkt immers dat, hoewel sporten zeker kan helpen om met stress om te gaan, je niet persé het ergste hoeft te vrezen voor je lijn. Stresseters zouden volgens de bevindingen meer eten in drukke tijden, maar van nature weer minder gaan eten wanneer de stressfactoren wegvallen. Het resultaat? Een heerlijk status quo.

PMS-honger

Als het op goede voornemens aankomt voor een gezondere levensstijl, kunnen je maandstonden al snel voor een tijdelijke afdwaling zorgen. Door hormonale schommelingen kan je eetlust en 'goesting' in ongezonde snacks toenemen. Probeer jezelf echter niet te veel te ontzeggen, maar let op de hongersignalen en probeer een beetje meer te eten wanneer je écht honger hebt in plaats van tussendoor meer de snoepen.

Gelegenheidshonger
Uit eten gaan met vrienden of familie voor een speciale gelegenheid is gezellig en leuk. Dat het vaak ook gepaard gaat met lekkere desserts en vette voeding, nemen we er maar wat graag bij. En daar is niets mis mee. Voeding zorgt er immers op een speciale manier voor dat we ons met anderen verbonden voelen. Het kan alleen wel voor problemen zorgen wanneer dit de enige manier is waarop je dingen viert. Probeer die cocktail na het werk eens om te zetten in een uurtje 'windowshopping' en trakteer je zus misschien eens op een verjaardagspedicure in plaats van een stevige maaltijd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taaltest voor scholieren vanaf dit schooljaar verplicht

Taaltest voor scholieren vanaf dit schooljaar verplicht

http://static2.hln.be/static/photo/2014/15/12/2/20140901091220/media_xll_7061897.jpg

Leerlingen die aan de lagere of middelbare school starten, krijgen vanaf dit schooljaar een taaltest voorgeschoteld. Indien ze het Nederlands niet voldoende beheersen, kan de school hen een taalbad opleggen. Dat schrijft De Standaard vandaag.

Een toolkit om de kennis van het Nederlands te testen, was vorig schooljaar al beschikbaar voor het secundair onderwijs. Vanaf vandaag is de test ook verplicht voor kinderen die in het basisonderwijs instromen. Deze maand wordt bij ongeveer 130.000 kinderen getest hoe het met hun Nederlands gesteld is. Wanneer de resultaten gekend zijn, wordt bekeken of voor sommige kinderen een aangepast traject opgezet moet worden.

1 op 8 leerlingen spreekt thuis geen Nederlands, zo blijkt uit cijfers van het schooljaar 2011-2012. De bedoeling van de test is eventuele taalachterstand tijdig op te merken, om schoolachterstand te voorkomen. Secundaire scholen kunnen indien nodig bijkomende verplichte lessen Nederlands opleggen. Basisscholen kunnen leerlingen met een taalachterstand tot één jaar lang een verplicht taalbad Nederlands opleggen.

"Te veel leerlingen behalen vandaag minder goede schoolresultaten omdat ze het Nederlands onvoldoende beheersen. Dat beperkt al bij voorbaat hun toekomstmogelijkheden. Daarom voerde ik de taalscreening in", zei minister Smet vorig jaar bij de aankondiging van de maatregel.

De screening is bij decreet verplicht en gebeurt na de inschrijving, tijdens de eerste maand van het schooljaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste gedicht Hugo Claus blijkt vertaling van gedicht uit naziblad

Eerste gedicht Hugo Claus blijkt vertaling van gedicht uit naziblad

http://static0.hln.be/static/photo/2014/2/13/2/20140901094230/media_xll_7062017.jpg

In de septembereditie van Poëziekrant onthult Claus-kenner Georges Wildemeersch dat het zogenaamd eerste gedicht van Hugo Claus, 'Grauwvuur', dat in 2008 werd verkocht voor 2.400 euro, helemaal geen gedicht van zijn hand is, maar een vertaling van een gedicht van de dichteres Elisabeth Emundts-Draeger. Haar gedicht verscheen in maart 1942 in het nationaalsocialistische tijdschrift 'DeVlag'.

In De Morgen legt Georges Wildemeersch uit dat de moeder van Hugo Claus in de oorlogstijd lid was van de nationaal-socialistische vereniging DeVlag. Het lidmaatschap van DeVlag kostte Claus' moeder na de oorlog haar burgerrechten.

De Duitse versie van 'Grauwvuur' verscheen in het maartnummer van het blad 'DeVlag'. Het is aannemelijk, aldus Wildemeersch, dat Claus het gedicht aantrof, toen het blad thuis rondslingerde.

Claus was als dertienjarige zelf ook in de ban van het nazisme en was zelfs enkele maanden lid van het Nationaal-Socialistisch Jeugdverbond (NSJV). De collaboratie (van zijn familie) is ook een van de thema's in Claus' roman "Het verdriet van België". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pitbull sleept 8-jarig jongetje weg van zwerm bijen

Pitbull sleept 8-jarig jongetje weg van zwerm bijen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/17/9/12/20140831233653/media_xll_7061367.jpg

Een jongetje uit de Amerikaanse staat Oregon is door zijn pitbull van een zwerm bijen gered. De hond greep de achtjarige knaap bij zijn broekspijp beet en sleepte hem in veiligheid.

Jesse Cole Shaver was samen met wat vriendjes in een bos achter zijn huis aan het spelen. Toen een van de kinderen per ongeluk op een rotte boomstam stapte, kwam een zwerm bijen tevoorschijn. De meeste kinderen konden op tijd ontsnappen, maar Jesse bleef alleen achter terwijl de bijen hem aanvielen. Hij werd 24 keer gestoken.

Gelukkig merkte de hond van de jongen op dat haar baasje in de problemen zat. Hades greep hem bij zijn broekspijp en sleepte hem van de bijen weg tot hij veilig was. Vervolgens kroop het kind op de rug van de hond en bracht ze hem naar zijn moeder.

Jesse werd naar het ziekenhuis gebracht, waar de angels werden verwijderd. Ook Hades werd gestoken door de bijen. Beiden stellen het goed. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!