Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




07-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moe? Een 'koffiedutje' kan wonderen doen

Moe? Een 'koffiedutje' kan wonderen doen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/10/5/13/20140905163236/media_xll_7084483.jpg

Als je moe bent, neem je meestal je toevlucht tot een kop sterke koffie of een kleine power nap. Maar nu blijkt dat een combinatie van beiden nog veel effectiever is.

Wanneer je wakker bent, produceren de neuronen in je brein de stof adenosine, een bijproduct van celactiviteit. De opbouw van die molecule draagt bij tot een gevoel van vermoeidheid. Tijdens een 'coffee nap' of 'koffiedutje' reageren cafeïne en slaap op de adenosine.

"Blok onder de rempedalen"
Cafeïne komt via het bloed in je hersenen terecht, waar het door zijn gelijkaardige structuur als adenosine, in de receptoren van die stof past en er delen van blokkeert. "Het is zoals een blok hout onder de rempedalen van het brein leggen", verklaart onderzoeker Stephen R. Braun in het boek 'Buzz: The Science and Lore of Alcohol and Caffeine'.

Een slaapje gecombineerd met een kop koffie is nog efficiënter. Slaap doet de adenosine uit je brein verdwijnen, waardoor je je na een tukje van 20 minuten opnieuw zo fris als een hoentje voelt. Het duurt ook 20 minuten vooraleer cafeïne zich een weg naar je bloed heeft gebaand. Je krijgt dus een dubbel effect: een power nap vermindert de hoeveelheid adenosine net op het moment dat het effect van de cafeïne voelbaar is. Resultaat: je bent veel alerter.

Minder fouten
Een studie van de Loughborough Universiteit bevestigt dat mensen die koffiedutjes doet minder fouten maken in een rijsimulatietest dan mensen die alleen koffie dronken of alleen een slaapje deden. Een test aan de universiteit van Hiroshima toonde eveneens aan dat je alerter wordt als je eerst een kop koffie drinkt en vervolgens een dutje doet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als ebola Europa binnenkomt, is het allicht via België

"Als ebola Europa binnenkomt, is het allicht via België"

http://static0.hln.be/static/photo/2014/6/5/14/20140907105224/media_xll_7092269.jpg

Als de ebola-epidemie zich naar Europa verspreidt, is de kans het grootst dat de eerste broeihaard in België of Groot-Brittannië uitbreekt. Het Laatste Nieuws baseert zich op de conclusie van een verspreidingsmodel op basis van cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Statistici berekenden dat, áls het virus West-Afrika verlaat, de kans bestaat dat de epidemie tegen eind september in Europa begint. "Maar de kans is erg klein dat iemand die besmet is met ebola ons land binnenkomt", zegt dokter Jan Clerinx van het Tropisch Instituut. "Gebeurt het toch, dan staan we klaar om in te grijpen. Zodra er het vermoeden van ebola is, zal die persoon in quarantaine geplaatst worden en aan verschillende tests onderworpen worden. Tot de resultaten daarvan bekend zijn, zal de man of vrouw in kwestie de quarantaine niet mogen verlaten. Een echte uitbraak van de ziekte bij ons is dan ook onmogelijk."

Dat België zo hoog scoort op de lijst met landen waar het virus voet aan wal kan zetten, komt omdat er nog altijd vliegtuigen van Brussels Airlines over en weer tussen Zaventem en de getroffen landen vliegen. "Op vraag van de WHO", zegt Brussels Airlines. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het beste wapen tegen ouder worden? Vaker rechtstaan

Het beste wapen tegen ouder worden? Vaker rechtstaan

http://static3.hln.be/static/photo/2014/6/14/5/20140906035138/media_xll_7087025.jpg

De beste manier om langer te leven en ouderdomsverschijnselen tegen te gaan zou wel eens heel eenvoudig kunnen zijn volgens wetenschappers. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat meer rechtstaan het DNA beschermt en wel eens meer impact zou kunnen hebben dan vaker te sporten. Wie dus minder tijd al zittend doorbrengt, zou wel daardoor eens langer kunnen leven. Dat schrijft de Britse krant The Telegraph.

Uit de studie blijkt dat vaak en lang neerzitten onze telomeren, dat zijn de beschermende uiteinden aan het einde van de chromosomen, verkort. Korte(re) telomeren worden gelinkt aan ouderdomsverschijnselen, ziekten en een vroegtijdige dood. Langere telomeren beschermen onze genetische code dan weer tegen slijtage. En sport? Dat had verrassend genoeg geen impact op de lengte van de telomeren.

Sedentaire levensstijl
Professor Mai-Lis Hellenius van het Karolinska universiteitsziekenhuis in Stockholm noemt de sedentaire levensstijl een belangrijke en nieuwe gezondheidsuitdaging van deze tijd: "Hoewel het aantal uren sport in vele landen dan wel toeneemt, spenderen veel mensen ook meer tijd al zittend."

"We veronderstellen dat een vermindering van het aantal 'zittende uren' belangrijker is dan een toename van sport bij het ouder worden."

Net zoals veters
Telomeren voorkomen dat chromosomen beginnen uitrafelen, samenklonteren en de genetische code door elkaar halen. Wetenschappers vergelijken de functie van telomeren met het plastic uiteinde aan veters en verklaren dat onze levensduur gelinkt wordt aan hun lengte.

Voor het onderzoek werden de telomeren bij 49 volwassenen met overgewicht en een sedentaire levensstijl gemeten. Allen waren eind de zestig. De helft van hen had deelgenomen aan een sportprogramma gedurende zes maanden, terwijl de andere helft dat niet had gedaan. Ook de hoeveelheid fysieke activiteit en de tijd die al zittend werd doorgebracht, werden in kaart gebracht. (br.hln)


» Reageer (0)
05-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom te veel slaap even slecht is als slapeloosheid

Waarom te veel slaap even slecht is als slapeloosheid

http://static2.hln.be/static/photo/2014/15/12/3/20140905104515/media_xll_7081923.jpg

Je weet dat je een degelijke nachtrust nodig hebt om overdag goed te functioneren. Hele nachten wakker liggen, maak je dan ook liever niet mee. Maar ook te veel slapen blijkt niet ideaal te zijn.

Een goede nachtrust: het lijkt heel makkelijk. Je gaat in je bed liggen en valt hopelijk binnen enkele minuten in slaap waarna je 's ochtends fris en monter wakker wordt. Dacht jij dat enkele extra uurtjes per dag goed zouden doen? Dan mag je opnieuw denken. Wetenschappers stellen namelijk dat te veel slaap een nieuw en groeiend probleem is in onze maatschappij.

Te veel slapen zou dezelfde effecten op je lichaam hebben als wanneer je aan slapeloosheid leidt. Zo zou je lichaam vatbaarder zijn voor infecties en zal je sneller ziek worden wanneer je te lang in je bed blijft liggen. De wetenschappers stellen dat je je lichaam in gevaar brengt wanneer je minder dan zes of meer dan negen uur slaapt per nacht. Volgens hen bestaat de ideale slaapperiode uit zeven uur rust per nacht.

Verder zouden mannen iets meer slaap nodig hebben dan vrouwen. Gemiddeld hebben dames 7.38 uur nodig, terwijl mannen zich beter voelen met 7.46 uur nachtrust achter de kiezen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winkelen op zondag 5 oktober in 160 steden en gemeenten

Winkelen op zondag 5 oktober in 160 steden en gemeenten

http://static1.hln.be/static/photo/2014/5/8/13/20140904000418/media_xll_7072603.jpg

Consumenten kunnen op zondag 5 oktober in 160 steden en gemeenten over heel België winkelen tijdens de eerste 'Sunday Shopping', een initiatief van Comeos, de organisatie die de Belgische handel vertegenwoordigt.

Met dit initiatief wil Comeos de consument "een leuk dagje winkelen aanbieden", terwijl de handelaars hun omzet kunnen opkrikken. Maar echte koopjes worden er niet verwacht.

Comeos heeft zich ertoe geëngageerd om dit zondags winkelen tenminste drie jaar te organiseren en roept de steden en gemeenten die nog niet meedoen om zich bij de actie aan te sluiten.

De deelnemende steden en gemeenten zijn te raadplegen op de website www.sundayshopday.be. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bioscopen lokten deze zomer 12 procent meer bezoekers

Bioscopen lokten deze zomer 12 procent meer bezoekers

http://static3.hln.be/static/photo/2014/4/13/7/20140904152707/media_xll_7076212.jpg

De Belgische bioscopen hebben deze zomer 12 procent meer bezoekers gelokt. Dat meldt de bioscoopgroep Utopolis vandaag in een persbericht. Het groeicijfer wordt bevestigd door de Federatie van Cinema's van België.

De bioscoopgroep Utopolis, de op twee na grootste van het land, blikt tevreden terug op de zomermaanden. "Het aanhoudende succes van de drive-in movies toont aan dat mensen nog altijd op zoek gaan naar een aparte filmbeleving. Ondanks het WK voetbal en een beperkter filmaanbod werden 12 procent meer tickets verkocht vergeleken met dezelfde periode vorig jaar", zegt Tanja Piessens.

"Dat groeicijfer van 12 procent keert ook terug in de cijfers die ik doorkrijg van onze leden", bevestigt Thierry Laermans, secretaris-generaal van de Federatie van Cinema's van België (FCB). Laermans wijst er wel op dat 2013 een "zeer slecht jaar" was voor de cinema's.

"Deze zomer was er het te verwachten dipje in juni en begin juli door de WK-concurrentie, maar de distributeurs hadden met het WK rekening gehouden en hielden hun nieuwe films in tot na het tornooi. Daarnaast zorgde het weer in augustus dat veel mensen de cinemazaal opzochten om regen en kou te vergeten", aldus Laermans.

De Kinepolis Group is geen lid van de FCB, maar ook die bioscoopgroep rapporteerde einde juni in haar halfjaarlijks rapport dat er een stijging in het bezoekersaantal te noteren viel van 5,5 procent.

De FCB verwacht ook de komende maanden nog een grote toeloop naar de filmzalen. "Het aanbod is kwalitatief goed, maar de klimatologische omstandigheden hebben we dan weer niet in de hand, en ook op stroompannes hebben we geen vat", zegt Laermans. "Hopelijk wordt de elektriciteit tussen 17 en 20 uur niet te vaak uitgeschakeld de komende winter." (br.hln)


» Reageer (0)
03-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zijn ze: de gemeenten die zonder stroom kunnen vallen

Dit zijn ze: de gemeenten die zonder stroom kunnen vallen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/14/6/14/20140903151136/media_xll_7069439.jpg

De finale kaart met gemeenten en elektriciteitscabines die afgeschakeld zullen worden bij mogelijke stroomtekorten deze winter is klaar. Minister van Binnenlandse Zaken Melchior Wathelet heeft ze vandaag aan de provinciegouverneurs voorgelegd. Via deze link komt u te weten of uw gemeente in een afschakelgebied ligt. Opgelet wel: door de massale belangstelling is de site van de federale overheid nu al gecrasht.

Komt het effectief tot een stroomtekort, dan zullen zones met gemeenten van over het hele land gedurende enkele uren -wellicht in de vooravond- worden afgeschakeld.

België is opgedeeld in zes zones, van elk zo'n 500 megawatt. Bij een dreigende blackout wordt eerst zone zes afgeschakeld. Als dat nog niet volstaat, komt ook zone 5 erbij en zo gaat het verder. De zones zijn ingedeeld op basis van technische criteria en bevolkingsdichtheid.

Bij meerdere afschakelingen na elkaar zal men eerst andere zones aan de beurt laten komen. Die beurtrol moet vermijden dat voortdurend dezelfde mensen zonder stroom komen te zitten.  Zones 1 en 2 komen bij voorkeur nooit aan de beurt. Dat zijn de zones die nu al uitvallen bij zware storingen op het net.

Zone 6 is lichtblauw
Zone 5 is geel
Zone 4 roze
Zone 3 rood
Zone 2 groen
Zone 1 donkerblauw  

Opgelet wel: door de massale belangstelling is de site van de federale overheid nu al gecrasht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat niemand je vertelt over extreem gewichtsverlies

Wat niemand je vertelt over extreem gewichtsverlies

http://static2.hln.be/static/photo/2014/8/12/12/20140903180523/media_xll_7071162.jpg

De Amerikaanse Shannon Britton uit Florida woog bijna 220 kilogram toen ze op 27-jarige leeftijd besloot een maagverkleining te ondergaan. Met het vooruitzicht op een nieuw lichaam, nieuwe kleren en meer zelfvertrouwen, verloor de jonge vrouw intussen bijna 120 kilo. Gaandeweg leerde ze echter ook dat een slanker lichaam niet garant staat voor een leven zonder zorgen en dat de operatie ondergaan niet meteen zonder problemen was. Op de website van nieuwszender CNN deed ze haar verhaal.

Intussen drie jaar geleden, had Shannon Britton afspraken met chirurgen, voedingsdeskundigen, trainers en psychologen. Ze volgde lessen over voeding en het plannen van maaltijden, over sporten en over hoe haar lichaam zou veranderen. Ze leerde over plastische chirurgie en hoe veel mensen die extreem veel gewicht verliezen een buikwandcorrectie ondergaan voor de overtollige huid. "Ik was volledig voorbereid, dacht ik", aldus Britton tegenover CNN.

"Soms haat ik mijn lichaam"
Op 23 november 2011 ging ze onder het mes, maar waar ze echter geen rekening mee had gehouden, is hoe dit haar emotioneel zou raken. "Ik dacht dat ik een nieuw soort zelfvertrouwen zou krijgen, dat ik tevreden zou zijn over mijn lichaam en dat mensen me gemakkelijker zouden aanvaarden omdat ik niet meer zwaarlijvig en ongezond was."

"Er zijn dagen waarop ik mijn lichaam haat", schrijft ze. "Ik haat hoe sommige kleren tegen de overtollige huid duwen." En het zal ten minste 15.000 dollar kosten om plastische chirurgie te ondergaan. "Ik weet waar ik aan toe was toen ik deze beslissing nam, maar die kennis helpt niet tegen mijn onzekerheid wanneer ik uit de douche stap of wanneer een kind met me lacht omdat het niet begrijpt waarom mijn lichaam er zo uitziet."

Daten wordt niet plots gemakkelijker
Toen Shannon gewicht begon te verliezen, liep haar relatie op de klippen.  Dat komt wel vaker voor, schrijft ze. Volgens haar chirurg kan het gewichtsverlies namelijk ook een psychologisch effect hebben op de partner wanneer iemand slanker wordt, meer zelfvertrouwen en meer aandacht krijgt. "De ervaring heeft me geleerd dat iemand die jaloers is op iets dat me beter, gezonder en sterker maakt nooit het beste met me voorhad."

Maar opnieuw daten was een strijd, geeft ze toe. "Tot ik mijn huidige vriend leerde kennen, waren de meeste mannen bang om me uit te vragen en mijn nieuwe dieet te breken. Nadat ze foto's zagen van hoe ik er vroeger uitzag, waren ze vaak ook bezorgd over wat zou gebeuren als ik terug bij zou komen."

Onbegrip
Britton is vooral verbaasd over haar eigen reactie wanneer andere mensen met extreme obesitas aandacht krijgen in de media omdat ze ervoor kiezen zwaarlijvig te zijn. "Versta me niet verkeerd, ik vind het geweldig dat mensen zich comfortabel voelen in hun vel, omdat ik daar niet altijd in slaag. Voor mij echter, was zwaarlijvigheid geen keuze, dus ik denk dat ik mezelf daarom moeilijk met hen kan identificeren."

"Ik heb de operatie gebruikt als een manier om mijn leven te redden, zodat ik geen diabetes zou krijgen en het risico op een hartaanval, een beroerte of kanker zou verkleinen. Ik heb nu geen enkel begrip voor excuses om niet gezond te proberen eten en sporten."

Conclusie
"Het belangrijkste over gewichtsverlies is dat, uiteindelijk, dat getal op de weegschaal er niet meer toe doet. Wat ertoe doet, is hoe je je voelt, hoe je eruit ziet en hoe gelukkig je bent."

Shannon heeft nog steeds overgewicht, maar verkeert in goede gezondheid. "Ik heb goede en slechte dagen, maar ik ben nu gelukkiger dan ooit en ik probeer mezelf eraan te herinneren dat geen enkel eten zo goed smaakt als het gevoel te hebben gezond te zijn." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.100 miljoen kilo fruit rot weg, en dat is nog maar het begin

100 miljoen kilo fruit rot weg, en dat is nog maar het begin

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/14/12/20140901194244/media_xll_7063497.jpg

Op dit moment rot al ruim 100 miljoen kilo fruit weg aan Vlaamse bomen. De oproep van minister Schauvliege om een deel van de producten die getroffen zijn door de Russische boycot niet te oogsten, is dus niet in dovemansoren gevallen. Eén op de tien perentelers diende na één dag al een aanvraag in voor een 'niet-oogstvergoeding' en ook tal van appelboeren kiezen voor zekerheid.

Volgens landbouwexpert Luc Busschaert is dit nog maar het begin. Want boven op de rottende peren (60 à 70 miljoen kilo) en appelen (40 miljoen kilo) komt straks nog een berg groenten. "Voor producten als kool, wortelen en tomaten duurt de 'inschrijvingsperiode' voor de vergoeding nog tot eind november."

Ook de melkveesector en varkenshouderij roeren zich inmiddels. "Poetin laat enkel nog machines, grondstoffen en plantgoed toe, zodat hij de hele productie in handen krijgt", aldus het Boerensyndicaat. "Als hij daarin slaagt, valt voor ons een enorme markt weg. We willen snel weten welke oplossingen de ministers voorstellen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mangoest wint gevecht tegen vier leeuwen

Mangoest wint gevecht tegen vier leeuwen

Klik op de foto om de video te bekijken

Fotograaf Jerome Guillaumot filmde het gevecht toen hij door een nationaal park in Kenia reed. De mangoest was omsingeld door vier leeuwen, maar het kleine roofdier gaf zich niet zomaar gewonnen. Al grommend wist ze het viertal op afstand te houden. Ze beet zelfs een leeuw in de neus.  

"Vervolgens kroop ze in haar holletje in de grond", zegt de fotograaf. "Maar tegen alle verwachtingen in kwam ze er terug uit om het gevecht met de leeuwen verder te zetten. Op dat moment zag je dat de leeuwen in de war waren en niet goed wisten wat te doen." Uiteindelijk vlucht de mangoest veilig terug in haar holletje.  

De beelden werden in 2011 genomen, maar werden gisteren pas op Youtube geplaatst. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw biljet van 10 euro op komst

Nieuw biljet van 10 euro op komst

http://static0.hln.be/static/photo/2014/9/15/13/20140903090733/media_xll_7068598.jpg

Vanaf 23 september wordt het nieuwe briefje van 10 euro in omloop gebracht. Uiterlijk is er niet veel veranderd aan het biljet: zowel de kleur als de stijl zijn gebleven. Maar het biljet is moeilijker te vervalsen dan het huidige en ook van betere kwaliteit, zodat het minder snel slijt.

Vorig jaar lanceerde de Europese Centrale Bank (ECB) ook al een nieuwe biljet van 5 euro. Die lancering verliep niet vlekkeloos, omdat het biljet in sommige betaalautomaten in parkeergarages niet werd aanvaard. (br.hln)


» Reageer (0)
02-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo stel je dat herfstgriepje zo lang mogelijk uit

Zo stel je dat herfstgriepje zo lang mogelijk uit

http://static2.hln.be/static/photo/2014/12/15/4/20140902171224/media_xll_7067119.jpg

We willen je humeur niet kelderen door het H-woord te gebruiken, maar de kelderende temperaturen en de vele regenbuien kondigen de herfst met rappe schreden aan. Wil je ook die typische herfstverkoudheid of -griep zo lang mogelijk vermijden? Volg dan deze tips.

In de herfst loopt iedereen wel eens een paar dagen of weken rond met een verstopte, snotterende neus, wat keelpijn en heel wat genies en gehoest. Daarnaast zien we elk jaar ook wel een serieuze toename aan griepjes, met koorts, hoofdpijn, droge hoest, pijnlijke spieren... Allesbehalve leuk dus.

Waarom verspreidt dit ongein zich zo snel na de zomer? "Verkoudheden en de griep worden razendsnel doorgegeven aan andere mensen. Eens niezen of hoesten, en voor je het weet heeft je buurman het zitten", verklaart dokter Zollinger-Read. "De virussen kunnen ook 24 uur lang overleven op harde oppervlakken. Als je die aanraakt en dan in de buurt van je mond of neus komt, zit je zo ook te snotteren."

Gelukkig zijn er een aantal tips om besmettingen te vermijden. Zo is een goede hygiëne zeer belangrijk. Was regelmatig je handen met warm water en zeep, en hou deurklinken en beddegoed schoon. Gooi je zakdoek ook meteen na gebruik weg, en laat hem niet in je broekzak of je mouw zitten.

Je kan ook alles in het werk stellen om je immuunsysteem te boosten. Vitamine- en zinksupplementen doen alvast wonderen. Van zodra je symptomen voelt, kan je ook paracetamol nemen, in kleine hoeveelheden weliswaar.

Daarnaast kan ook stress een grote impact hebben. "Wie chronisch stress heeft, is veel vatbaarder voor virale infecties", klinkt het. "Het griepvaccin is ook veel minder doeltreffend bij hen." Maak dus voldoende tijd voor jezelf, en probeer gezond te leven. Op tijd en stond wat lichaamsbeweging en niet te veel alcohol of vet voedsel, en je komt al een heel eind.

Heb je het toch zitten? Waarschuw dan een dokter als je symptomen te erg worden, maar tot dan kan een arts weinig voor je doen. Veel rust, water en medicijnen om je symptomen te behandelen is de boodschap. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist je dat... je zweet altijd al fout bestreden hebt?

Wist je dat... je zweet altijd al fout bestreden hebt?

http://static3.hln.be/static/photo/2014/3/5/5/20140901181256/media_xll_7062740.jpg

Haast iedereen gebruikt antitranspiranten op de foute manier, aldus dermatologen. Dit schoonheidsproduct werkt namelijk helemaal anders dan een deodorant en daarom moet je het ook anders gebruiken.

Professor Dee Anna Glaser zegt dat timing erg belangrijk bij het controleren van zweet. In tegenstelling tot deodorants gebruik je een antitranspirant best voor je gaat slapen. Terwijl we slapen komt de juiste hoeveelheid van zweet naar de huid. Zo komt het actieve bestanddeel van de antitranspirant in het zweetkanaal terecht en gaat dit als een kleine stop werken.

Als je dit 's ochtends vroeg aanbrengt, dan is de productie van zweet een beetje te hoog. Je moet dit zelfs na het opstaan niet opnieuw aanbrengen. Zelfs wanneer je je nog doucht en scheert blijft het product even efficiënt werken.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 Belgen hebben vliegticket naar de ruimte

25 Belgen hebben vliegticket naar de ruimte

http://static3.hln.be/static/photo/2014/15/4/4/20140902071035/media_xll_7063759.jpg

Gisterenavond raakte tijdens een persconferentie met de Britse ondernemer Richard Branson bekend dat 25 Belgen een ticket naar de ruimte zouden hebben geboekt met ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic. "De eerste ruimtetrip met toeristen is dichtbij", aldus Branson in De Tijd.

In de Antwerpse Stadsschouwburg heeft de bekende bedrijfsleider en filantroop Sir Richard Branson gisterenavond het driedaagse evenement i-SUP geopend, een conferentie van VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) rond duurzaam ondernemen en produceren. Eregast Branson, onder meer bekend van de door hem opgerichte Virgin Group, kwam er een pleidooi houden om ondernemerstalent meer in te zetten bij het zoeken naar oplossingen voor bijvoorbeeld het klimaatprobleem.

Tijdens de conferentie vertelde Branson ook wat over wat hij zelf "zijn grootste avontuur" noemt: het organiseren van commerciële ruimtevluchten. "Wanneer, kan ik niet zeggen, maar de eerste ruimtetrip met toeristen is heel dichtbij', zo vertelde hij aan De Tijd. "Intussen hebben al een 800-tal ruimtetoeristen ingetekend op een retourtje richting ruimte, waarvan 25 Belgen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze winter risico op 49 tot 116 uur stroomtekort

Deze winter risico op 49 tot 116 uur stroomtekort

http://static0.hln.be/static/photo/2014/2/5/12/20140902052532/media_xll_7064202.jpg

Deze winter loopt België volgens een nieuwe studie van hoogspanningsnetbeheerder Elia, die daarin rekening houdt met de problemen in de drie kernreactoren, het risico op 49 uur stroomtekort. Dat schrijft De Tijd. Bij een erg koude winter die statistisch gezien eens om de 20 jaar voorkomt, stijgt dat risico op stroomtekort tot 116 uur.

"De berekeningen van Elia houden nog geen rekening met allerlei maatregelen die we nog aan het uitwerken zijn", tempert staatssecretaris voor Energie Catherine Fonck. Ze denkt daarbij aan ingrepen om het verbruik op piekmomenten terug te dringen, zoals bewustmakingsacties bij de bevolking en het doven van de verlichting in openbare gebouwen en op snelwegen. Bovendien rekent de staatssecretaris erop dat Doel 4, de reactor die stilligt na mogelijke sabotage, in januari opnieuw draait. (br.hln)


» Reageer (0)
01-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meest verdrietige poes ter wereld vindt nieuw huis

Meest verdrietige poes ter wereld vindt nieuw huis

http://static2.hln.be/static/photo/2014/5/3/13/20140901103056/media_xll_7062058.jpg

Tucker, de meest verdrietige poes ter wereld, heeft een nieuw baasje. Het dierenasiel in het Amerikaanse Arlington waar Tucker verbleef is erg blij met de adoptie.

Het gezicht van Tucker hangt naar beneden door een genetische aandoening. Daarnaast kampt ze ook met een auto-immuunziekte. De poes stond hierom in het dierenasiel Purrfect Pals bekend als het diertje met speciale zorgbehoeften. Om haar vacht te beschermen, draagt Tucker voor haar gemaakte T-shirts.

Een maand geleden werd door Seattle Pets Examiner een artikel gepubliceerd met een overzicht van katten zoals Tucker. "Ze heeft niet het doel de wereld te veroveren, maar ze hoopt op een liefdevolle familie die haar wil adopteren", luidde de oproep. Daarna ging het snel. Poezenliefhebbers deelden het artikel via social media, waarna het dierenasiel van Tucker goed nieuws kreeg.

"Tranen van vreugde zijn vanochtend gevallen bij Purrfect Pals. Dankzij de media-aandacht werden we overstelpt met vragen van mensen die Tucker graag wilden hebben", aldus het dierenasiel.

Tucker is inmiddels ondergebracht in haar nieuwe thuis. Dierenarts Katie zal Tucker veel liefde geven. Zij heeft al een kat, Poe, met dezelfde symptomen als Tucker. Hij heeft blauwe plekken en huilt snel. Volgens Purrfect Pals konden ze zich geen beter thuis voor Tucker wensen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Postbodes sporen gestolen fietsen op

Postbodes sporen gestolen fietsen op

http://static1.hln.be/static/photo/2014/10/8/10/20140901071158/media_xll_7061740.jpg

Bpost gaat midden september starten met een nieuwe dienst om gestolen fietsen op te sporen. De fietser zal in het postkantoor of via de website een "CycloSafe"-chip kunnen kopen die de postbodes met een speciale scanner kunnen opsporen. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard, Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Postbodes passeren sowieso vijf dagen per week overal in het land om de post te bestellen. De scanner zal automatisch alarm slaan bij de politie zodra die in de buurt komt van een gechipte fiets die als gestolen opgegeven staat.

De scanner wordt ingebouwd in de smartphone van de postbode. Die hoeft dus zelf niets te doen en weet ook niet wanneer een signaal doorgegeven wordt aan de politie, zo lezen de kranten in een rondschrijven van Binnenlandse Zaken. Wie de chip probeert te verwijderen, zou de fiets "onherstelbaar" moeten beschadigen.

Het systeem bestaat al in Groot-Brittannië. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acht soorten honger en hoe ze onder controle te houden

Acht soorten honger en hoe ze onder controle te houden

http://static2.hln.be/static/photo/2014/3/14/14/20140831071636/media_xll_7059434.jpg

Sommige dagen ben je tevreden met de portie die op je bord ligt, terwijl je maag op andere dagen wel een bodemloze put lijkt en je letterlijk op je honger blijft zitten. De oorzaak? Het verwarren van honger (de fysieke behoefte aan voeding) met 'goesting' (zin in eten). Vooral voor wie gewicht wil verliezen, zorgt dit voor stiekeme valkuilen. We zetten daarom acht verschillende soorten honger op een rij (van echte honger tot eten uit verveling of door stress) en hoe ermee om te gaan.

'Echte' honger
De enige echte honger die jou vertelt wanneer je lichaam nood heeft aan voedsel, valt te herkennen aan de fysieke signalen zoals hoofdpijn, minder energie, een grommende maag of duizeligheid door een te lage bloedsuikerspiegel. Het lijkt simpel, maar vaak wachten we te lang met eten, waardoor er een soort 'noodtoestand' ontstaat en we het eerste wat we tegenkomen oppeuzelen. Wees dus voorbereid en houd enkele gezonde snacks bij de hand.

TV-honger
Is er een leuke romantische komedie op tv? Dan gaat het vaak hand in hand met iets om op te knabbelen. Jammer genoeg eet je zo al snel meer dan je aanvankelijk van plan was. Mensen verorberen namelijk veel meer calorieën wanneer ze afgeleid zijn. Probeer jezelf dus een andere bezigheid te geven, zoals breien, je nagels lakken of de rekeningen betalen. En ga misschien tijdens de reclame even naar het toilet, zodat al dat lekkers je niet op andere gedachten brengt!

Vervelingshonger
Eten uit verveling: het is iets dat we allemaal wel eens doen en een deel daarvan houdt in dat we gewoon beter moeten leren omgaan met verveling. Probeer daarom een dood moment om te zetten in ontspanning. Weet je niet hoe? Dan kan je bijvoorbeeld vijf gemakkelijke manieren om te relaxen opschrijven (zoals een boek lezen of met de hond gaan wandelen), vijf plekken waar je je comfortabel voelt (het terras, de hangmat of de woonkamer) of vijf mensen om even mee te babbelen (je zus of bijvoorbeeld je beste vriendin). Slaat de verveling toe, dan kan je er je lijstje bij nemen.

'Hanger'
Dit type honger kreeg in het Engels al snel de toepasselijke term 'hanger' of de omschrijving 'hangry', een samentrekking van de woorden 'hungry' en 'angry'. Ben je pissig door het hongergevoel dan is dat te wijten aan een dipje in je bloedsuikergehalte en grijp je gemakkelijk naar allerlei snoepgoed voor een snelle boost. Probeer echter, voor zowel je collega's of partner als je taille, dit frustrerende hongergevoel op tijd te herkennen en kies voor gezonde koolhydraten zoals een stuk fruit of volkoren crackers.

Het namiddagdipje
Het is iets na 3 uur 's middags en jij denkt al aan het vieruurtje. Afhankelijk van wanneer je hebt geluncht, is het waarschijnlijk al enkele uren geleden sinds je iets gegegeten hebt, daarnaast is het einde van de werkdag officieel in zicht en krijg je gemakkelijk te kampen met een energiedipje. Een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard, wapen jezelf tegen die plotse eetlust door snacks rijk aan proteïnen, zoals noten, kaas en crackers op kantoor te bewaren of Griekse yoghurt in de keuken.

Emotionele honger
Stress zorgt ervoor dat we minder kieskeurig gaan eten en eerder naar zoetigheden of ongezonde snacks gaan grijpen dan bijvoorbeeld een stuk fruit. Toch hoeft dit niet altijd een probleem te vormen: uit een recente studie blijkt immers dat, hoewel sporten zeker kan helpen om met stress om te gaan, je niet persé het ergste hoeft te vrezen voor je lijn. Stresseters zouden volgens de bevindingen meer eten in drukke tijden, maar van nature weer minder gaan eten wanneer de stressfactoren wegvallen. Het resultaat? Een heerlijk status quo.

PMS-honger

Als het op goede voornemens aankomt voor een gezondere levensstijl, kunnen je maandstonden al snel voor een tijdelijke afdwaling zorgen. Door hormonale schommelingen kan je eetlust en 'goesting' in ongezonde snacks toenemen. Probeer jezelf echter niet te veel te ontzeggen, maar let op de hongersignalen en probeer een beetje meer te eten wanneer je écht honger hebt in plaats van tussendoor meer de snoepen.

Gelegenheidshonger
Uit eten gaan met vrienden of familie voor een speciale gelegenheid is gezellig en leuk. Dat het vaak ook gepaard gaat met lekkere desserts en vette voeding, nemen we er maar wat graag bij. En daar is niets mis mee. Voeding zorgt er immers op een speciale manier voor dat we ons met anderen verbonden voelen. Het kan alleen wel voor problemen zorgen wanneer dit de enige manier is waarop je dingen viert. Probeer die cocktail na het werk eens om te zetten in een uurtje 'windowshopping' en trakteer je zus misschien eens op een verjaardagspedicure in plaats van een stevige maaltijd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taaltest voor scholieren vanaf dit schooljaar verplicht

Taaltest voor scholieren vanaf dit schooljaar verplicht

http://static2.hln.be/static/photo/2014/15/12/2/20140901091220/media_xll_7061897.jpg

Leerlingen die aan de lagere of middelbare school starten, krijgen vanaf dit schooljaar een taaltest voorgeschoteld. Indien ze het Nederlands niet voldoende beheersen, kan de school hen een taalbad opleggen. Dat schrijft De Standaard vandaag.

Een toolkit om de kennis van het Nederlands te testen, was vorig schooljaar al beschikbaar voor het secundair onderwijs. Vanaf vandaag is de test ook verplicht voor kinderen die in het basisonderwijs instromen. Deze maand wordt bij ongeveer 130.000 kinderen getest hoe het met hun Nederlands gesteld is. Wanneer de resultaten gekend zijn, wordt bekeken of voor sommige kinderen een aangepast traject opgezet moet worden.

1 op 8 leerlingen spreekt thuis geen Nederlands, zo blijkt uit cijfers van het schooljaar 2011-2012. De bedoeling van de test is eventuele taalachterstand tijdig op te merken, om schoolachterstand te voorkomen. Secundaire scholen kunnen indien nodig bijkomende verplichte lessen Nederlands opleggen. Basisscholen kunnen leerlingen met een taalachterstand tot één jaar lang een verplicht taalbad Nederlands opleggen.

"Te veel leerlingen behalen vandaag minder goede schoolresultaten omdat ze het Nederlands onvoldoende beheersen. Dat beperkt al bij voorbaat hun toekomstmogelijkheden. Daarom voerde ik de taalscreening in", zei minister Smet vorig jaar bij de aankondiging van de maatregel.

De screening is bij decreet verplicht en gebeurt na de inschrijving, tijdens de eerste maand van het schooljaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste gedicht Hugo Claus blijkt vertaling van gedicht uit naziblad

Eerste gedicht Hugo Claus blijkt vertaling van gedicht uit naziblad

http://static0.hln.be/static/photo/2014/2/13/2/20140901094230/media_xll_7062017.jpg

In de septembereditie van Poëziekrant onthult Claus-kenner Georges Wildemeersch dat het zogenaamd eerste gedicht van Hugo Claus, 'Grauwvuur', dat in 2008 werd verkocht voor 2.400 euro, helemaal geen gedicht van zijn hand is, maar een vertaling van een gedicht van de dichteres Elisabeth Emundts-Draeger. Haar gedicht verscheen in maart 1942 in het nationaalsocialistische tijdschrift 'DeVlag'.

In De Morgen legt Georges Wildemeersch uit dat de moeder van Hugo Claus in de oorlogstijd lid was van de nationaal-socialistische vereniging DeVlag. Het lidmaatschap van DeVlag kostte Claus' moeder na de oorlog haar burgerrechten.

De Duitse versie van 'Grauwvuur' verscheen in het maartnummer van het blad 'DeVlag'. Het is aannemelijk, aldus Wildemeersch, dat Claus het gedicht aantrof, toen het blad thuis rondslingerde.

Claus was als dertienjarige zelf ook in de ban van het nazisme en was zelfs enkele maanden lid van het Nationaal-Socialistisch Jeugdverbond (NSJV). De collaboratie (van zijn familie) is ook een van de thema's in Claus' roman "Het verdriet van België". (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!