NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
17-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na negen jaar op de markt: villa van de Pfaffs verkocht aan helft van prijs

Na negen jaar op de markt: villa van de Pfaffs verkocht aan helft van prijs

https://images2.persgroep.net/rcs/ddC2awY0g5OalmYmUdGdPSMkWzM/diocontent/5121499/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Pfaff-villa op de Guyotdreef is dan toch verkocht geraakt, dat schrijft het Nieuwsblad. Over het verloop van negen jaar moest de vraagprijs met meer dan de helft dalen. In de woning van de Pfaffs speelde de realityreeks rond de familie zich grotendeels af, maar dat kon kopers er niet van overtuigen de oorspronkelijke vraagprijs te betalen. 

Jean-Marie en Carmen Pfaff hebben hun villa verkocht gekregen, maar dan wel aan een veel lagere prijs dan zij in gedachten hadden. In 2009 bedroeg de vraagprijs nog 1.850.000 euro. Eind 2016 daalde die prijs tot 895.000 euro en een goed half jaar later deden ze daar nog een 100.000 euro van af. Vorige maand ging het nog om 695.000 euro. Een van de makelaars die zich bezighield met de verkoop was Dave Volders, Jean-Maries schoonzoon. 

De villa zelf en het omringende domein in de Guyotdreef bedragen in totaal 3.560 vierkante meter. Wie de villa uiteindelijk kocht, is niet bekendgemaakt. (br.hln)


» Reageer (4)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer kinderen hebben moeite met schrijven, maar zo kunnen ouders helpen

Steeds meer kinderen hebben moeite met schrijven, maar zo kunnen ouders helpen

https://images2.persgroep.net/rcs/yJME6Ov5Ho-aJ7Mm4FsqVzls2kU/diocontent/120477123/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Verschillende kinderartsen en specialisten zijn bezorgd omdat steeds meer kinderen moeite hebben met schrijven. De grootste boosdoener is het overmatig gebruik van smartphones en tablets op jonge leeftijd. Dat zorgt ervoor dat de spieren in de vingers onvoldoende ontwikkelen, waardoor kinderen er niet in slagen om pennen en potloden vast te houden. Maar oefening baart kunst.

“Kinderen komen niet meer naar school met dezelfde kracht en behendigheid in de handen als dat ze tien jaar geleden hadden”, zegt Sally Payne, hoofd van de afdelingen pediatrie en ergotherapie bij de Engelse NHS (National Health Service). “Op school krijgen de kinderen vrijwel meteen een potlood in de hand, maar ze slagen er niet in om het goed vast te houden omdat ze gewoon niet meer over die vaardigheid beschikken. Kinderen hebben dan ook heel wat oefening nodig om die spieren te ontwikkelen.”

De schuld ligt overigens niet alleen bij de ouders, ook steeds meer scholen integreren de tablet in het leerplan. “Dat is niet erg,” zegt Mellissa Prunty, pediatrische ergotherapeut en specialist in handschriften bij kinderen, “maar het wordt wél een probleem als de kinderen ook buiten de school veel tijd doorbrengen op het toestel.”

Oefening baart kunst

Hoewel spelletjes op tablet of smartphone best wel educatief kunnen zijn, is het niet het juiste speelgoed om te leren schrijven. “Om een potlood of pen vast te nemen en te verplaatsen, heb je een sterke controle over de fijne spieren in je vingers nodig. Het is gemakkelijk om een kind een iPad te geven, maar het is niet hetzelfde als blokken stapelen, tekenen of knip- en plakwerk”, waarschuwt Payne.

De beste oefeningen voor kleine kindervingertjes blijven dus nog steeds de ouderwetse speelmethodes: graven in het zand, sculpturen met Play-Doh, knutselen, enzovoort. Belangrijk is dat je jouw kind van jongs af aan methodes aanreikt om hun fijne motoriek te ontwikkelen. Heeft je kind desondanks moeite met schrijven en tekenen, dan raden leraren en ergotherapeuten de volgende oefeningen aan.

De sokmethode

Knip twee kleine gaten in het teengedeelte van de sok. Schuif vervolgens de schrijfhand van je kind in de sok. Laat de wijsvinger door het ene gat glijden en de wijsvinger door het andere. De overige vingers zitten opgekruld in de sok. Plaats vervolgens een potlood tussen de duim en wijsvinger, en laat het potlood rusten op de verstopte vinger. Stel voor aan je kind om op deze manier een tekening te maken.

De knijp- en flipmethode

Laat je kind de punt van een potlood stevig vastnemen tussen duim en wijsvinger. Duw met de vrije hand het potlood totdat het rust in de juiste schrijfpositie.

De zakdoekjesmethode

Verfrommel paar zakdoekjes en plaats het in de handpalm van je kind. Zorg ervoor dat je kind de zakdoekjes vasthoudt met ringvinger en pink. Laat vervolgens je kind een potlood vasthouden zoals geoefend met de sokmethode. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldberoemde standbeelden op Paaseiland verdwijnen onder de stijgende zee

Wereldberoemde standbeelden op Paaseiland verdwijnen onder de stijgende zee

https://images1.persgroep.net/rcs/_ygJSW0VQ4BikmMMXVf7abyoz_o/diocontent/108284705/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Paaseiland en zijn mysterieuze geschiedenis verdwijnen langzaam onder de stijgende zee. In de komende jaren kunnen de oude en wereldberoemde reusachtige sculpturen langzaam worden opgeslokt door de golven. Het raadsel achter de beelden blijft zo misschien wel voor altijd onopgelost.

De geheimzinnige beelden - de moai - behoren tot de beroemdste sculpturen ter wereld. De metershoge beeldhouwwerken uit vulkanisch gesteente maken Paaseiland een van de meest fascinerende plekken op aarde.

De beelden, die aan de kust van het klein eiland in de Stille Oceaan staan, herinneren aan de bloeiende civilisatie die er eeuwen geleden bestond. Polynesiërs bevolkten het eiland en bouwden honderden sculpturen tussen de 12de eeuw en 15de eeuw. Maar nu zou het allemaal vernietigd kunnen worden, waarschuwen de Verenigde Naties in een bericht. De oorzaak is de klimaatverandering. Sommige klimaatmodellen voorspellen dat de zeespiegel tussen de 1,5 en 1,8 meter zal stijgen tegen 2100. Volgens een artikel in de New York Times vrezen bewoners en wetenschappers het einde van de moai en de historische graven. Stormen en golven vormen een bedreiging zoals nooit tevoren.

Nederlander 

Drie van de beroemdste toeristische attracties op het eiland zijn bedreigd, zo stelt de New York Times. Het ceremonie-platform Tongariki met vijftien moai, die landinwaarts kijken. Anakena; een strand met wit koraalzand waar volgens de overlevering een Polynesische hoofdman met zijn gevolg landde en dat eiland koloniseerde. En Akahanga, waar de eerste koning van de Rapa Nui, de inheemse bevolking, is begraven in een tombe.

Nog steeds is niet opgehelderd hoe de sculpturen, die tot 200 ton wegen, werden gebouwd en waardoor de bevolking is gedecimeerd nadat de Nederlander Jacob Roggeveen het eiland op paaszondag 1722 ontdekte.

Muur

Volgens de New York Times proberen de eilandbewoners tegen de natuur te vechten. Zij bouwden een muur als bescherming tegen de golven. Als die niet de erosie stopt, moeten zij de sculpturen van de kust weghalen om ze te redden. Een wetenschapper waarschuwt hiervoor: “Dat kan je doen, maar dan verlies je hun geschiedenis.” (br.hln)


» Reageer (0)
16-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alleen met 2 katten in kasteel en 113 miljoen euro: zo leeft zangeres Enya nu

Alleen met 2 katten in kasteel en 113 miljoen euro: zo leeft zangeres Enya nu

https://images1.persgroep.net/rcs/xEdUuIeacHolTn4tePp7SdC9Xjc/diocontent/120425629/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Je hoort haar muziek zelden tot nooit bij ons op de radio, ze treedt niet (meer) op en ook interviews laat ze aan zich voorbijgaan. Toch verkocht Enya (56) wereldwijd tachtig miljoen platen, en is ze de rijkste vrouw van Ierland met een geschat vermogen van 113 miljoen euro. Ze geniet alleen met haar twee katten van dat fortuin, want Enya kiest bewust voor een bestaan ver weg van de spotlights. 

Sinds ze in 1988 doorbrak met ‘Orinoco Flow’ is Enya Brennan (in haar Ierse moedertaal Eithne Ni Bhraonáin) uitgegroeid tot een wereldberoemd fenomeen. Ze werd de pionier binnen haar genre, won al vier keer een prestigieuze Grammy Award, en verkocht wereldwijd inmiddels ruim 80 miljoen platen. 

Enya gaf nu en dan een optreden, maar ging evenwel nog nooit op tour. Ze bracht ook maar om de vijf à zeven jaar een nieuwe plaat uit. “Mijn fans moeten altijd enorm veel geduld hebben en daar ben ik hen oprecht dankbaar voor. Maar ze weten, gelukkig, dat ik veel tijd en moeite in een nieuw project investeer”, zei ze daar ooit zelf over. Het had geen invloed op de verkoop, want Enya is goed voor een vermogen van 130 miljoen euro, waarmee ze het nog altijd (iets) beter doet dan wereldster Adele. 

Alleen in haar kasteel

Toch zien we Enya ondanks haar monstersucces nooit op tv of op de covers van glossy magazines. Hoe Enya op materieel vlak dan ook van een sterrenstatus mag genieten, een leven als jetsetter is niet aan haar besteed. Al kocht ze met haar fortuin wel een gigantisch kasteel - op een boogscheut van Bono’s verblijfplaats - in Killiney, het ‘Bel-Air van Ierland’, én staat er een vakantieverblijf in Frankrijk op haar naam. 

Daar, aan de Baai van Dublin, voelt Enya zich volledig thuis. Ze kocht het kasteel in 1997 voor bijna 3 miljoen euro en liet het volledig renoveren. Ze noemde de burcht, die door een Engelse landeigenaar in 1840 werd gebouwd om er ooit Koningin Victoria te ontvangen, Manderley Castle. "Het is een kasteel aan de buitenkant, maar het is echt wel een thuis binnen. Het is eigenlijk een heel klein kasteel en ik ben er verliefd op”, vertelde de zangeres daar ooit over. 

Het kasteel wist dus haar hart te veroveren. Iets waar nog geen mens in is geslaagd. Want voor zover geweten is, gaat Enya al jaren als vrijgezel door het leven. Ze woont evenwel niet moederziel alleen in haar ‘versterkte burcht’, want de Ierse wordt omringd door haar twee katten.

“Saai leven”

Ook de levensstijl van Enya kan je niet bepaald vergelijken met die van sommige andere wereldsterren. “Iedereen weet inmiddels wel dat ik een leven leid dat in vele ogen ongetwijfeld saai is. Er valt bij mij geen sensatie te halen. Ik arriveer ’s ochtends om 10.00 uur in de platenstudio en ga om 17.00 uur naar huis. ’s Avonds eet ik thuis een hapje met vrienden. Of ik lees een boek. Of ben ik op reis om inspiratie op te doen. Daar vul je bepaald de roddelrubrieken niet mee”, klonk het eerder.

Enya heeft ook altijd moeite gehad met het stigma en alle stempels die ze heeft gekregen. “In de jaren ’80 en ‘90’ schaarden ze in de Verenigde Staten mijn muziek onder de noemer ‘New Age’. Ze wisten zich er geen raad mee, maar het moest wel gecategoriseerd worden”, aldus Enya destijds. “Maar ik noem mijn muziek eenvoudigweg ‘Enya’. Dat bespaart een hoop discussie.”  (br.hln)


» Reageer (2)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adidas verkocht al 1 miljoen sneakers gemaakt van oceaanafval

Adidas verkocht al 1 miljoen sneakers gemaakt van oceaanafval

https://images0.persgroep.net/rcs/ExWZTD2RNsnH6bgkocpMHpKn8os/diocontent/120520701/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Adidas-sneakers die bijna volledig gemaakt zijn uit gerecycleerd afval, verkopen een stuk beter dan gedacht. De Duitse sportgigant verkocht al een miljoen exemplaren van de duurzame UltraBoost sportschoen.

Adidas werkte voor de sneakers samen met Parley for the Oceans, een organisatie die zich inzet om de vervuiling van de oceanen tegen te gaan. Elk paar is gemaakt van 11 plastic flesjes die uit de oceaan werden gevist, en ook de veters en de voering zijn gemaakt van gerecycleerde materialen.

In eerste instantie was het niet de bedoeling om de sneakers ook echt te verkopen. “We wilden met deze actie vooral aantonen tot wat we in staat zijn als we de hoofden bij elkaar steken”, aldus een woordvoerder van het Duitse merk. Omdat er meteen zoveel interesse voor was van klanten, besloot Adidas ze uiteindelijk toch in productie te brengen. En met succes blijkt nu.

“We hebben 1 miljoen sneakers gemaakt, en die zijn ondertussen allemaal de deur uit,” laat Adidas CEO Kasper Rosted weten in een persbericht. Een duwtje in de rug voor andere merken om het voorbeeld van het sportmerk te volgen?  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse bakker moet 3000 euro boete betalen omdat hij te hard werkt

Franse bakker moet 3000 euro boete betalen omdat hij te hard werkt

https://images2.persgroep.net/rcs/DQQhl36YwN48f7gbpkhGrOAd7AY/diocontent/120518261/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een Franse bakker moet 3.000 euro boete betalen omdat hij geen rustdag wil nemen. 

Cédric Vaivre uit Lusigny-sur-Barse, een dorp in de Aube, weigerde vorige zomer de verplichte wekelijkse sluitingsdag te respecteren. In juli en augustus stond hij élke ochtend vroeg op om de dorpsbewoners én de vele toeristen in de streek te voorzien van verse baguettes en croissants. Zo lapte hij een oud reglement uit 1920 aan zijn laars, dat trouwens alleen bakkers een wekelijkse sluitingsdag oplegt. De jaren voordien had Cédric Vaivre een afwijking verkregen omdat zijn zaak op een toeristische route ligt. Die permissie had hij vorige zomer niet. Toch deed hij zijn zaak alle dagen open: ’s zomers realiseert de man het grootste deel van zijn jaaromzet. De regionale ambtenarij bedacht hem met een boete van 3.000 euro. De bakker weigert voorlopig te betalen, zijn klanten steunen hem met een petitie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer medicijnresten in water: factuur dreigt duurder te worden

Steeds meer medicijnresten in water: factuur dreigt duurder te worden

https://images4.persgroep.net/rcs/duX3GSq_FM8nr7N_KKbKFMpOooA/diocontent/120488607/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De drinkwatersector moet steeds meer resten van genees- en bestrijdingsmiddelen uit het water halen. Dat blijkt uit een artikel van het wetenschappelijke magazine Eos. Die ‘nieuwe’ vorm van verontreiniging betekent geen gevaar voor de volksgezondheid, maar zorgt er wel voor dat de drinkwatermaatschappijen extra inspanningen moeten leveren. En die kunnen de waterfactuur mogelijk verder de hoogte injagen.

Eos schrijft dat drinkwaterbedrijven steeds meer geconfronteerd worden met nieuwe chemicaliën in het water. Naast de ‘traditionele’ vormen van vervuiling - zoals stikstof, fosfaten, zware metalen, pcb’s en dioxinen - bevat het water ook een hele reeks nieuwe stoffen. Vooral medicijnresten en bestrijdingsmiddelen (bijvoorbeeld pesticiden; nvdr) worden vaker dan voorheen aangetroffen.

De vervuiling vormt geen probleem voor de volksgezondheid, beklemtoont Aquaflanders, de koepelvereniging van de Vlaamse water- en rioleringsbedrijven. “Technisch is het perfect mogelijk om die stoffen uit het drinkwater te zuiveren. Maar daar is wel een kostenplaatje aan verbonden”, zegt algemeen directeur Carl Heyrman. 

“Pak probleem bij de bron aan”
Daardoor dreigt de waterfactuur van de consument dus opnieuw te verhogen, zo waarschuwen waterbedrijven. Hoe groot de kostprijs zou bedragen, is niet meteen duidelijk.

“We pleiten ervoor dat de overheid initiatieven neemt om het probleem bij de bron aan te pakken. Om het water betaalbaar te houden, moet zo veel mogelijk vermeden worden dat er medicijnen in het afvalwater terechtkomen”, zegt Heyrman nog. “Dat kan bijvoorbeeld door mensen via een sensibiliseringsactie erop te wijzen dat ze medicijnen niet door het toilet mogen spoelen. Er kunnen ook afspraken met de ziekenhuizen gemaakt worden.” (br.hln)


» Reageer (0)
15-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achter de wetenschap: Hawking kende een woelig privéleven

Achter de wetenschap: Hawking kende een woelig privéleven

https://images1.persgroep.net/rcs/CtwNxe7us4BMyl-6wISrhMR8ZU0/diocontent/120408553/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Stephen Hawking met zijn 2de vrouw Elaine Mason op hun trouwdag.

De wereld zal Stephen Hawking altijd herinneren voor zijn baanbrekend werk in de natuurkunde en de kosmologie, maar achter de wetenschap ging ook een gewone man schuil. En die kende een woelig privéleven.

1963 was een jaar vol veranderingen voor Hawking. Op een nieuwjaarsfeestje leerde hij Jane Wilde kennen, zijn eerste grote liefde. Niet veel later werd hun pril geluk al op de proef gesteld: het koppel kreeg te horen dat Stephen aan de vreselijke neurologische ziekte ALS leed. Jane stond hem echter bij, en het koppel trouwde binnen de twee jaar. Ze kregen drie kinderen: Robert in 1967, dochter Lucy in 1970 en negen jaar later zoontje Timothy.

De familie kwam in woelige wateren terecht na de publicatie van ‘A Brief History of Time’ in 1988, het boek waarin Hawking de volledige geschiedenis van het universum op een toegankelijke manier uitlegt. De man werd plotsklaps beroemd -inclusief veel bewonderaars - en daar leed zijn gezin onder. “Ik had het gevoel dat de familie achtergelaten werd”, aldus Wilde. “Voor mij was Stephen mijn man en de vader van mijn kinderen. En tegen je man zeg je niet ‘Oh, je bent zo slim. Ik moet de grond onder je voeten aanbidden’. Of in dit  geval: onder zijn wielen.”

Kruiperige fans

Vooral de vele vrouwelijke fans, die Wilde ‘kruiperig’ vond, stelden de relatie op de proef. “Het werd alleen maar erger toen we zorgpersoneel in dienst moesten nemen, omdat Stephens toestand achteruitging. De attitude van de mensen om ons heen was zo vermoeiend. Ik had verwacht dat ze in ons huis waren om mee te helpen zorgen voor een zieke persoon en dat ze de rest van de familie zouden respecteren, maar weinigen deden dat. Ik werd wanhopig, ik was zo uitgeput.”

In 1990 liep het huwelijk uiteindelijk op de klippen en begon Hawking een relatie met zijn verpleegster, Elaine Mason. In 1995 huwden de twee - een jaar nadat de scheiding met Jane officieel afgerond was. Maar ook deze relatie liep niet van een leien dakje. Er ontstonden problemen met de kinderen van Hawking, die vonden dat hun stiefmoeder zorgde dat ze hun vader nog zelden konden zien. In 2004 vertelde ex-vrouw Jane dat de relatie tussen Stephen en zijn kinderen helemaal verzuurd was. “Vroeger zag ik hem nog regelmatig op zijn kantoor en babbelden we over de kinderen. Maar nu weet ik niet eens of hij thuis is of in het ziekenhuis ligt, en de kinderen weten het evenmin.”

Mishandeling

In 2003 werd Mason ook beschuldigd van mishandeling door andere verpleegsters, die naar de politie stapten omdat Stephen volgens hen fysiek mishandeld werd door zijn vrouw. Het onderzoek werd echter stopgezet omdat Hawking alles met klem ontkende. Maar in 2006, na 11 jaar huwelijk, besloot het koppel uit elkaar te gaan. Mason diende de scheidingspapieren in, waarna dochter Lucy nog eens uithaalde naar haar ex-stiefmoeder. “Als in de rechtbank blijkt dat dit allemaal om geld draait, dan hoop ik dat ze erin stikt.”

Het einde van zijn huwelijk met Mason bracht wel veel vooruitgang in de relatie met Hawkings kinderen. Het drietal leefde de laatste jaren van zijn leven op goede voet met hun vader, en ook zijn eerste vrouw Jane kwam weer regelmatig over de vloer. In 2014 verscheen ze nog samen met de wetenschapper op de première van ‘The Theory of Everything’, de verfilming van zijn leven. Wilde heeft vooralsnog niet gereageerd op de dood van haar ex-man, maar hun kinderen lieten weten diep bedroefd te zijn. “Hij zei ooit dat het universum niet speciaal zou zijn mochten de mensen waar je van houdt er niet in wonen”, klonk het in een statement. “We zullen hem eeuwig blijven missen.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acteur ‘Bompa Lawijt’ (79) overleden

Acteur ‘Bompa Lawijt’ (79) overleden

https://images1.persgroep.net/rcs/oi_qCpNLezslP2AA11Hqo7thjhw/diocontent/26643051/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Acteur Bernard Verheyden is vandaag op 79-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend als ‘Bompa Lawijt’, een rol die hij in de jaren 90′ vertolkte in de VTM-serie ‘Chez Bompa Lawijt’.

Bernard Verheyden was in de jaren ’80 en ’90 een vaste gast op de planken van het Echt Antwaarps Teater van Ruud De Ridder. Zijn grote doorbraak in Vlaanderen kwam er dankzij Bompa Lawijt, het personage dat hij de eerste keer vertolkte in 1989 in ‘Den Bompa’ op VTM. Die reeks was een succes, en liep tot 1994.

Dat jaar werd vervolgens ‘Chez Bompa Lawijt’ in het leven geroepen, waarin Bernard Verheyden ook de hoofdrol heeft vertolkt. Van die reeks werden 60 afleveringen ingeblikt en uitgezonden op VTM. Verheyden was ook te zien in het moppenprogramma HT&D. Hij was getrouwd met Denise Zimmermann, zijn tegenspeelster in Bompa. Zij is in 2004 al overleden aan de gevolgen van een bloedvergiftiging.

Bernard Verheyden was tevens oom van Sandrine André, die ook actrice is. Bernard was de broer van actrice Mieke Verheyden, de schoonbroer van acteur Bert André.  (br.hln)


» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plastics ontdekt in 90% van mineraalwater: ook bij topmerken als Evian en San Pellegrino

Plastics ontdekt in 90% van mineraalwater: ook bij topmerken als Evian en San Pellegrino

https://images0.persgroep.net/rcs/Iz2oU4ndr8q1wykoE7fcOWvoUEU/diocontent/110851613/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De plastic flessen van verschillende internationale watermerken zijn vervuild door zogenaamde microplastics, miniscule plastic deeltjes. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde studie. De gevaren voor de gezondheid van die deeltjes zijn nog onduidelijk. 

In het grootste onderzoek van zijn soort werd water uit meer dan 250 flessen uit negen verschillende landen, van meer dan 11 grote merken getest. Onder meer Evian, Gerolsteiner en San Pellegrino werden onderzocht. Meer dan 90 procent van de onderzochte stalen bevatte microplastics. In de waterstalen werd vooral polypropyleen, nylen en polyethyleentereftalaat (PET) aangetroffen. Gemiddeld werden in elke liter water 325 partikels teruggevonden.

Sherri Mason, professor aan de State University van New York in Fredonia, leidde het onderzoek. Een samenvatting van de studie werd gepubliceerd op Orb Media.  “Ik denk dat dit in het water komt tijdens het bottelen”, aldus professor Mason aan AFP. “Het merendeel komt mogelijk van de fles zelf; van de dop, van het industriële bottelingsproces.” 

Uit het onderzoek blijkt verder dat ook in de glazen flessen microplastics voorkomen. Een eerdere studie die door Orb Media werd gepubliceerd had al aangegeven dat ook in kraanwater microplastics zitten.

Hoe riskant voor de gezondheid deze microplastics zijn, is nog onduidelijk. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pensioenleeftijd naar 67? Leger en spoor krijgen uitstel tot 2039

Pensioenleeftijd naar 67? Leger en spoor krijgen uitstel tot 2039

https://images0.persgroep.net/rcs/QLf6d1PilMMGV1DfwP3TjB-DCMA/diocontent/118313804/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Moet de pensioenleeftijd voor treinpersoneel en militairen pas tegen 2039 fors omhoog? Zo staat het in het plan van minister Bacquelaine, maar het is moeilijk te verantwoorden, vindt de Inspectie Financiën.

In 2030 gaat de wettelijke pensioenleeftijd naar 67 jaar. Maar voor militairen en treinbegeleiders en -bestuurders zal de pensioenleeftijd pas tegen 2039 fors opgetrokken worden. Althans: dat staat in het voorstel van minister van Pensioenen Bacquelaine (MR), die voor hen een overgangsperiode van 20 jaar voorziet. Maar de Inspectie Financiën toont zich in een advies dat uw krant kon inkijken erg kritisch. De overgangsperiode voor de andere ambtenaren is veel korter en een grote uitzondering maken voor trein-en militair personeel dreigt het gelijkheidsbeginsel te schenden, klinkt het. Ook binnen de regering wordt de kwestie nog uitgevochten. Volgens N-VA is een overgangsperiode van 20 jaar inderdaad nodig bij defensie - waar de partij de minister levert - maar niet voor het treinpersoneel. Daar staat de MR echter op een zeer geleidelijke overgang, want minister van Mobiliteit Bellot (MR) vreest voor stakingen.

Militairen kunnen vandaag op hun 56ste met pensioen, het zogenaamde ‘rijdend personeel’ bij de NMBS op 55. In het plan van Bacquelaine zou de pensioenleeftijd elk jaar met een half jaar worden opgetrokken. Pensioenspecialiste Ria Janvier (UAntwerpen) begrijpt die redenering. “Om het verschil te overbruggen tussen een pensioenleeftijd van 55 en één van 67, heb je tijd nodig. Je sloopt een heilig huisje nooit in één keer.” Al zullen de militairen en het treinpersoneel in de praktijk allicht nooit tot 67 werken: zij komen allicht op de lijst met zware beroepen, waardoor ze vroeger kunnen afzwaaien.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De echte reden waarom we zo massaal verslaafd zijn aan onze smartphone

De echte reden waarom we zo massaal verslaafd zijn aan onze smartphone

https://images3.persgroep.net/rcs/nbv3mLq3CS_51_KNmQfy7TZOedI/diocontent/120439007/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Dat we massaal verslaafd zijn aan onze smartphone is ondertussen geweten. Gemiddeld bekijken we onze gsm 34 keer per dag, jongeren zelfs tot 70 keer. Dat die verslaving ons depressief, angstig, narcistisch, eenzaam en onzeker maakt, weten we ook al een tijdje. Een nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in Frontiers in Psychology verklaart waarom we er afhankelijk van zijn.

Eén Vlaming op de acht is verslaafd aan zijn of haar smartphone. Dat cijfer komt uit de jaarlijkse Digimeter, die peilt naar het mediagebruik in Vlaanderen. 41 procent van de dertigers kan zelfs geen één dag zonder. En dat is problematisch, want verschillende onderzoeken hebben ondertussen aangetoond dat het mateloos checken van onze gsm’s behoorlijk desastreus kan zijn.

Dopamine

Maar hoe komt het eigenlijk dat we het apparaat steeds moeilijker kunnen wegleggen? Ten eerste worden smartphones in Silicon Valley opzettelijk en openlijk ontworpen om ons er zo verslaafd mogelijk aan te maken. Heel veel apps hebben namelijk geen budget om (veel) te adverteren, dus moeten gebruikers er uit zichzelf wel regelmatig naar terugkeren. Ze zorgen er daarom voor dat de apps dopamine-impulsen in onze hersenen veroorzaken die ons plezier en genot verschaffen.

Denk dus niet dat het toeval is dat gelezen WhatsApp-berichtjes twee blauwe vinkjes krijgen, dat er rood cijfertje bij een app komt te staan als iemand je een bericht stuurt of dat een ronddraaiend wieltje verschijnt als nieuwe inhoudt laadt in een app. Over alles is bijzonder goed nagedacht. Alles om je te doen verlangen naar meer en je nieuwsgierigheid aan te wakkeren.

De meldingen die op je scherm komen, zijn een andere techniek. Ze vragen je aandacht – wie weet is er écht iets belangrijks gebeurd – terwijl er meestal natuurlijk helemaal niets aan de hand is. Alles om je toch maar terug naar de app te lokken. En het werkt nog eens ook.

De échte reden

Volgens een recente studie, gepubliceerd in Frontiers in Psychology, is er nog een andere reden waarom we zo massaal verslaafd zijn aan onze smartphone. Het ligt niet alleen aan het toestel zelf, maar het zou vooral worden aangestuurd door een evolutionaire verslaving om contact te hebben met anderen, om gezien te worden en het gedrag van anderen te bestuderen.

Volgens Samuel Veissière, hoofdauteur van de studie en assistent-professor aan de universiteit van McGill, hebben mensen dat altijd al willen doen, en is onze smartphone daar nu eenmaal de makkelijkste weg voor. “We verlangen naar gemakkelijkheid en zo weinig mogelijk moeite moeten doen. En het vraagt minder energie om een berichtje te sturen dan te praten,” vertelt Veissière aan The Independent.

Dat smartphones ons asociaal zouden maken, ontkent hij stellig. “We proberen constant om ons te verbinden en vergelijken met anderen en zijn nieuwsgierig naar waar mensen rondom ons mee bezig zijn. Dat is geen slecht ding en maakt ons net niét asociaal. We zijn zo verslaafd aan onze gsm’s omdat we hypersociaal zijn.” (br.hln)


» Reageer (0)
14-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurkundige en kosmoloog Stephen Hawking (76) overleden

Natuurkundige en kosmoloog Stephen Hawking (76) overleden

https://images1.persgroep.net/rcs/tqRJFkOhGtGF2io-phaGDL5IbPg/diocontent/51362303/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De bekende Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking is overleden. Dat meldt zijn familie. Hawking werd 76 jaar. De professor overleed vreedzaam in zijn slaap thuis in het Britse Cambridge.

Hawkings kinderen Lucy, Robert en Tim lieten in een verklaring erg verdietig te zijn over het overlijden van hun vader. “Hij was een groot wetenschapper en een buitengewone man wiens werk en nalatenschap nog jarenlang zullen voortleven. Zijn moed en vasthoudendheid en zijn begaafdheid en humor inspireerden mensen wereldwijd. Hij zei eens: ‘Het universum zou niet veel voorstellen als het niet de plek was waar de mensen van wie je houdt wonen.’ We zullen hem voor altijd missen”, klinkt het.

Spraakcomputer

De in Oxford geboren astrofysicus leed aan de neurologische ziekte ALS. De wetenschapper kon uitsluitend via een spraakcomputer communiceren en bewoog zich al tientallen jaren per rolstoel voort. De aandoening werd vastgesteld in 1963, toen hij 21 jaar oud was. Artsen gaven hem toen hooguit nog twee jaar te leven. In 2017 zei Hawking aan de BBC dat hij “nooit had verwacht 75 te worden”.

Hawking hield zich bezig met zwarte gaten, het heelal en kosmologie. Hij publiceerde in 1988 het boek ‘A brief history of time’, waarvan meer dan tien miljoen exemplaren werden verkocht. In ons land verscheen het boek onder de titel ‘Het Heelal’. Daarin legde Hawking op een toegankelijke manier de volledige geschiedenis van het gehele universum uit, vanaf de oerknal. Het boek werd een bestseller. 

Hij zei aan de BBC dat hij geloofde dat zijn grootste verwezenlijking was dat hij ontdekte dat zwarte gaten niet volledig zwart zijn. Dat is cruciaal om “te begrijpen hoe paradoxen tussen kwantummechanica en de algemene relativiteitstheorie kunnen opgeklaard worden”.

God

In ‘Het Heelal’ hield Hawking nog rekening met het bestaan van God, maar in ‘The Grand Design’ (2010) blijkt dat hij tot andere inzichten was gekomen. Natuurwetten als de zwaartekracht verklaren de oerknal en het begin van ons heelal. “Het is niet noodzakelijk om naar God te wijzen om het universum in werking te zetten”, schreef hij.

In 2014 verscheen over het leven van Hawking de film ‘The Theory Of Everything’. Zelf heeft de wetenschapper ook een aantal tv-optredens gemaakt, zo verscheen hij een aantal keer in de populaire comedyserie ‘The Big Bang Theory’.

Hawking werd op 8 januari 1942 geboren in een familie van intellectuelen. Hij kreeg in 1959 een beurs voor de Oxford University, en drie jaar later verhuisde hij naar de universiteit van Cambridge om er onderzoek te voeren binnen de kosmologie. Op zijn 32ste werd hij het jongste lid van de Royal Society, het meest prestigieuze Britse academische instituut. In 1979 werd hij professor in de wiskunde aan Cambridge University.


» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met deze 7 tips maak je komaf met brandend maagzuur

Met deze 7 tips maak je komaf met brandend maagzuur

https://images2.persgroep.net/rcs/DfFTySEUT91APII1vxCQDw33u3o/diocontent/120369873/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Van zwangere vrouwen tot baby’s en bejaarden; reflux oftewel brandend maagzuur komt voor bij jong en oud. Gevaarlijk is het niet (tenzij het te lang aanhoudt), maar des te vervelend is het wel. Medicatie kan soelaas bieden, maar uit onderzoek blijkt dat je beter je levensstijl en vooral je eetgewoontes aanpast. 7 tips die de klachten alleszins flink zullen verminderen.

Eerst en vooral; wat is brandend maagzuur en wat veroorzaakt het? Met reflux wordt het terugstromen van de zure maaginhoud in de slokdarm bedoeld. Dat gebeurt quasi bij iedereen, maar tenzij het hoger dan gemiddeld stijgt, merk je er weinig van. Het kan dus zijn dat je al een tijdje met brandend maagzuur kampt, maar dat zelf niet doorhebt.

Reflux kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende reden is dat een sluitspier onderaan de slokdarm niet naar behoren werkt. Factoren als ouderdom, roken, overmatig alcoholgebruik, chocolade en zelfs pepermunt kunnen daarvoor zorgen. Ook een verhoogde druk op de maag, door bijvoorbeeld zwangerschap, overgewicht of verstopping in de darm, is een veelvoorkomende oorzaak. Net als een middenrifbreuk (geen echte breuk, maar een verwijding van de opening van de spierplaat die het middenrif wordt genoemd, red.) en een vertraagde maagontleding, waarbij voedsel langer in de maag blijft zitten dan gewoonlijk.

Behandeling van brandend maagzuur

Bijna iedereen heeft wel eens een reflux, vaak na een te vette of te pikante maaltijd. Bij 10 tot 20% van de mensen is het een echte ziekte, waarbij de symptomen erg hinderlijk worden en er serieuze letsels optreden. Er bestaan verschillende officiële behandelingen zoals medicijnen en zelfs chirurgie. Maar tenzij je je echt zorgen maakt, kun je ook eerst de volgende tips proberen.

1. Je hoeft niet alles te laten

Mensen met reflux krijgen gewoonlijk de raad om zuinig te zijn met koffie, thee, chocolade, gefrituurde voedingswaren, sterk gekruid voedsel en alcohol, maar je hoeft écht niet alles “leuk” en “lekker” te laten. Houd eens een week lang bij wat je eet en wanneer je het eet. Probeer bijvoorbeeld op maandag koffie te drinken, dinsdag chocolade te eten en zo verder. Zo kun je makkelijk zien wat je moet laten en wat niet. Weinig mensen krijgen een reflux van alles.

2. Het mediterraan dieet

Onderzoekers uit New York vergeleken recent de effecten van koffie, roken, etc. laten in combinatie met medicatie ten opzichte van het mediterraan dieet (veel groenten, fruit, volkorenproducten, noten, vis en weinig vlees) zonder medicatie. Ze onderzochten daarvoor twee jaar lang 85 mensen die een of twee maagzuurremmers namen en het gangbare voedingsadvies volgden, en 99 personen die alleen het mediterrane dieet volgden, zonder medicatie. Wat bleek? 62,6 procent van de groep die het mediterrane dieet volgde, merkte een verbetering, tegenover 54 procent van de deelnemers uit de groep die maagzuurremmers nam. En hoewel het maar om een kleine studie ging en het verschil niet erg groot is, betekent het wel dat het zinvol is om bij zure reflux te starten met een gezond voedingspatroon in plaats van meteen naar medicatie te grijpen.

3. Strakke kledij

Het klinkt misschien een beetje ironisch, maar wie refluxklachten heeft, vermijdt daadwerkelijk beter strak zittende kledij. Dat verhoogt de druk in de buik, waardoor de inhoud van je maag makkelijker naar de slokdarm kan stromen.

4. Slaap op je linkerzijde

Onderzoekers weten niet exact waarom dit werkt, al is een mogelijke verklaring simpelweg zwaartekracht. Als je op je linkerzijde slaapt, waar je slokdarm verbindt met je buik, zakt maagzuur naar beneden. Als je op je rechterzijde slaapt, gebeurt net het tegenovergestelde.

5. Eet zo vroeg mogelijk

Wie aan reflux lijdt, gaat na het eten best niet te snel liggen. Probeer dus eens wat vroeger te eten ’s avonds, zodat er nog minstens twee of drie uur tussen het avondeten en het naar bed gaan zit.

6. Verhoog het hoofdeinde van je bed

Het kan ook helpen tegen de symptomen om het hoofdeinde van je bed een centimeter of vijftien hoger dan het voeteinde te zetten. Extra kussens heffen alleen je hoofd op, en werken helaas niet.

7. Wees niet te streng voor jezelf

De maag is sterk verbonden met je hersenen en stress kan reflux beïnvloeden. Wees dus niet te streng, en gun jezelf af en toe bijvoorbeeld een tas koffie of sigaret. Zelfs als je daar een reflux van krijgt. Jezelf alles gaan verbieden, bezorgt je alleen maar stress wat de klachten ook niet gaat verbeteren. Probeer een balans te vinden voor jezelf. (br.hln)


» Reageer (0)
13-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op bedrijfsbezoek bij Nike? Dan mag je geen Adidas of Reebok dragen

Op bedrijfsbezoek bij Nike? Dan mag je geen Adidas of Reebok dragen

https://images1.persgroep.net/rcs/Gtoteq_DxfRcNmmlFHgbkLTw0k0/diocontent/120345555/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Geen Adidas, geen New Balance, geen Puma. Dat kledingadvies krijgt een klasgroep met autistische jongeren uit Tongeren opgelegd voor een bezoek aan het magazijn van Nike. “Ik dacht dat het om een grap ging”, vertelt een verbaasde Kelly Rymenams (41), moeder van Yannick (18).

“We kregen een mail van de school van mijn zoon Yannick, naar aanleiding van een bezoekje aan het magazijn van Nike in Laakdal komende donderdag”, vertelt de moeder. De kledinggigant vraagt de school daarin expliciet dat de jongeren geen concurrerende merken zouden dragen bij het bedrijfsbezoek. Met voorbeelden: Adidas, Puma en New Balance. “Indien een leerling toch deze merken draagt, kan het zijn dat hij/zij geweigerd wordt tijdens het magazijnbezoek”, staat letterlijk in de mail. Dat het niet om een aprilgrap gaat, blijkt ook op de website van het distributiecentrum van Nike in Laakdal. Wie een bezoek plant, wordt er verwacht in ‘kledij van een neutraal merk of Nike’, staat er met een knipogende emoticon omschreven. 

Een brave

“Ik snap niet dat een bedrijf zo kortzichtig kan zijn”, zegt Kelly Rymenams. “Als ik zelf die leeftijd had gehad, zou ik net opzettelijk mijn Reebokschoenen en Adidas­trui dragen. Dat je zo’n richtlijn oplegt aan werknemers binnen een bedrijf: tot daar aan toe — het lijkt me zelfs logisch. Maar toch niet aan een groep jongeren van 17 à 18 jaar? Daarenboven zit mijn zoon Yannick in een klasje met negen autistische jongeren in het bijzonder onderwijs, waardoor het onderwerp extra gevoelig ligt. Probeer een autistische jongere maar eens uit te leggen dat hij zijn favoriete schoenen niet mag dragen tijdens een schooluitstap. Mijn zoon Yannick heeft gelukkig geen favoriete merken en hij is een brave (lacht). Maar als hij wel een fan was van bijvoorbeeld Adidas, had ik hem met opzet net die schoenen laten dragen.”

Aanpassen

Volgens professor Arbeidsrecht Marc De Vos (UGent) gaat Nike niet noodzakelijk in de fout door een bepaald kledingvoorschrift op te leggen aan bezoekers. “Ik zie niet meteen het probleem”, zegt De Vos. “Als het bedrijf je uitnodigt voor een bezoek onder bepaalde voorwaarden, dan is het aan de bezoeker om die voorwaarden op te volgen. Als die je niet zinnen, dan blijf je thuis, zo simpel is het. Je kiest er zelf voor om dat bedrijf te bezoeken, dus pas je je aan de regels aan.” Nike was niet bereikbaar om te reageren op het voorval.  (br.hln)


 


» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bye bye Kever! Retroversie van iconisch VW-model verdwijnt van de markt

Bye bye Kever! Retroversie van iconisch VW-model verdwijnt van de markt

https://images4.persgroep.net/rcs/vfs1PJPJMerFc9_CasElhoAG-U8/diocontent/22003064/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Volkswagen zal geen opvolger  meer bouwen voor de Beetle, de retroversie van de legendarische Kever die in 1938 op de markt kwam. Daarmee verdwijnt een van de meest bekende modellen uit de autogeschiedenis.

Frank Welsch, hoofd van Research en Ontwikkeling bij Volkswagen zou het nieuws bevestigd hebben op het autosalon van Genève. Volgens de topman kan je een retromodel als de Kever niet eindeloos opnieuw lanceren. PR-manager Dennis Homberg van Porsche vertelde aan NU.nl dat de Volkswagen Beetle komende zomer uit productie gaat voor de Europese markt. “Het model bestaat dan 8 jaar en is aan het einde van zijn levenscyclus. Er is vooralsnog geen opvolger voor deze Volkswagen gepland.” De originele VW kever kwam in 1938 op de markt en werd geproduceerd tot 2003. Er werden meer dan 20 miljoen exemplaren van verkocht. In 1998 bracht het merk de New Beetle uit en in 2011 kwam daarvan een nieuwe versie, die kortweg Beetle werd genoemd. Er waren nog wel geruchten dat VW aan een elektrische versie van de Beetle zou werken, maar die lijken dus niet te kloppen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo leer je koffie proeven als een barista

Zo leer je koffie proeven als een barista

https://images1.persgroep.net/rcs/-umWMcQvxPA2l_KGqLOfKOV-bLw/diocontent/75340014/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De laatste jaren schieten koffiebars als paddenstoelen uit de grond en er wordt meer over het zwarte goud geschreven dan ooit tevoren in de media. Of koffie nu gezond is of niet, laten we hier even in het midden. Maar dat ieders favoriete bakje troost populair is, staat vast. En dus is het tijd dat je koffie leert proeven als een ware barista.

Refinery29 trok ervoor naar het hoofdkantoor van Starbucks in Seattle, waar een kleine groep mensen wordt opgeleid tot professionele koffieproevers. Bij de keten wordt bijna elke zak koffiebonen voorgeproefd, wat betekent dat de proevers zo’n 600 tot 800 kopjes koffie per dag testen. Gelukkig hoeven ze niet al die tassen ook daadwerkelijk op te drinken.
Zo kan je zelf testen of je een deftige koffie voorgeschoteld krijgt of niet:

1. Ruik
Ruik altijd eerst aan een koffie voor je ervan proeft. Je tong herkent slechts 5 verschillende smaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami (een bouillon op basis van zeewier) - terwijl je neus meer dan duizend verschillende geuren kan waarnemen. Scherm de koffie af met je handpalm, houd de mok dicht tegen je neus aan, en inhaleer diep.

2. Slurp
Door het slurpen kan de koffie goed door je mondholte rollen en kun je het zwarte goud beter proeven. De subtiele smaken en aroma’s stijgen zo ook recht op naar je neus.

3. Lokaliseer en spuw
Probeer te achterhalen waar je de smaken exact proeft op je tong. Is het aan het puntje of aan de zijkanten van je tong? Hoe voelt de koffie in je mond en weegt het op je tong? Vervolgens spuw je de koffie uit.

4. Beschrijf
Nu je de koffie geproefd en geroken hebt, probeer dan de ervaring eens te beschrijven. Praat over het aroma, de smaak, de textuur en de zuurheidsgraad. Welke andere smaken en ervaringen kun je ermee vergelijken? Citroen, cacao en bessen zijn maar een aantal van de smaken die je zou kunnen proeven. (br.hln)


» Reageer (0)
12-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Spinnen kruipen niet uit de afvoer en meer weetjes om je spinnenfobie te bestrijden

Spinnen kruipen niet uit de afvoer en meer weetjes om je spinnenfobie te bestrijden

https://images2.persgroep.net/rcs/mBBnDm1P45ug4Ld3S380rHzj7jA/diocontent/120336136/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben: nu de winter voorbij is, duiken angstaanjagend grote huisspinnen weer massaal op in huis. Meestal een reden om met een gil drie meter in de lucht te springen, maar eigenlijk is dat nergens voor nodig. Deze weetjes over de achtpotige beestjes doen jouw angst in het beste geval lichtjes wegebben.

Je wil het misschien liever niet weten, maar spinnen logeren het hele jaar door gezellig bij jou in huis, in de kleinste hoekjes, kieren en gaatjes. Dat je ze niet ziet, wil niet zeggen dat ze er niet zijn.
Twee keer per jaar komen de diertjes wel eens graag piepen uit die kiertjes om hallo zeggen. Liefst op momenten waarop je het totaal niet verwacht. In de badkuip bijvoorbeeld, waar de zwarte poten van de grote huisspin angstaanjagend groot afsteken tegen het spierwit van het bad. Het lijfje van de huisspin - exclusief poten - kan tussen 1 en 1,6 centimeter groot zijn, bij de grote huisspin is dat tot wel 2 centimeter. Gillen kan dan wel even opluchten, maar het is helaas geen langetermijnoplossing. Deze weetjes zijn hopelijk wél enigszins een remedie tegen die grootste spinnenangst.

1. Ze komen niet uit de afvoer gekropen

Fabeltjes over spinnen die door de afvoer van het bad of de wastafel komen gekropen, vormen goede scenario’s voor horrorfilms. In het echte leven hoef je een bad niet angstvallig te weren met dit als argument, want het is een mythe die niet klopt. Een spin die uit het niets in de badkuip belandt, is daar per ongeluk in verzeild geraakt. De wanden van een bad of wastafel zijn voor de (grote) huisspin te glad om er weer uit te kruipen, waardoor het arme diertje komt vast te zitten. In plaats van de spin ook nog eens een verdrinkingsdood te schenken, kan je met een (lange!) bezem de spin uit haar lijden verlossen door ze erop te laten kruipen en ze zo buiten te zetten.

2. Ze zijn niet gevaarlijk

In ons land is er geen enkele reden tot paniek bij de aanblik van zo’n achtpotig monstertje, want spinnen in België zijn compleet ongevaarlijk. In plaats van ze te vrezen kan je ze maar beter dankbaar zijn, want ze eten andere vervelende insecten zoals vliegen en muggen op. Reden te meer om ze vriendelijk buiten te zetten als je ze tegenkomt, in plaats van ze onverbiddelijk plat te trappen. Sommige huisspinnen kunnen wel zachtjes bijten uit zelfverdediging, dus je kiest er beter niet voor om ze met de blote hand op te nemen - gesteld dat je dat al durfde. Gebruik een bezem of vang ze in een bokaal waar je een stukje karton onder schuift en zet ze zo buiten. 

3. Ze zijn op de versiertoer

Een grote huisspin gespot die wat rondtrippelt in huis? Het ziet er beangstigend uit, maar dit weetje zal mogelijk voor wat meer empathie zorgen: wie rond deze periode een grote huisspin tegen het lijf loopt, staat oog in oog met een mannelijke huisspin die op jacht is naar een vrouwtje. Tegen het einde van de zomer zijn de mannetjes volwassen, en gaan ze op de versiertoer om een vrouwtje te scoren. Spreek het diertje wat goede moed in bij het maken van zijn avances, in plaats van het luidkeels op een gillen te zetten.

4. Ze komen niet “schuilen” in jouw huis

De mythe dat spinnen tegen het begin van de herfst in jouw huis komen schuilen tegen de kou, klopt ook niet. Zoals we al zeiden: de beestjes wonen er het hele jaar door, en het heeft dan ook weinig zin om ze toch te proberen weren uit je huis. Wil je toch een poging doen om niet oog in oog te komen met zo’n achtpotig beest, dan kan de geur van pepermunt en eucalyptus ze mogelijk afschrikken. Sproei aangelengde etherische oliën met die geurtjes op kieren van ramen, plinten en deuren, en de diertjes komen al minder in de verleiding om binnen te wandelen. (br.hln)


» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Seksschandaal in Britse Telford: honderden meisjes gedrogeerd, geslagen en verkracht

Seksschandaal in Britse Telford: honderden meisjes gedrogeerd, geslagen en verkracht

https://images4.persgroep.net/rcs/0r1dsdlOISGKhuoJ5dh27Ccuc_8/diocontent/120287020/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Honderden tienermeisjes werden sinds de jaren tachtig seksueel misbruikt in het Britse Telford. De politie kreeg honderden aangiften, maar die werden niet verder onderzocht. Daardoor bleven de misdadigers ongestraft. Vele jaren later wordt nu een onderzoek gestart naar de aangiften.

Lucy Allan, een Conservatief Parlementslid in Telford, heeft opgeroepen een grootschalig onderzoek te starten naar de honderden aangiften van seksueel misbruik die in de afgelopen veertig jaar zijn gedaan. “Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar seksuele uitbuiting van kinderen in Telford. De nieuwe bevindingen neem ik heel erg serieus en zijn zeer schokkend”, vertelt Allan aan de Britse krant The Mirror.

Speurders vermoeden dat er een link is tussen een eerdere moord in Telford en de bende die kinderen seksueel misbruikte. Lucy Lowe (16) kwam samen met haar moeder en zus om toen de man die haar misbruikte, Azhar Ali Mehmood (26), hun huis in brand stak. Lowe beviel op 14-jarige leeftijd van zijn kind. Mehmood werd gevangen gezet voor de moord op Lucy, haar moeder en haar zus, maar is nooit aangeklaagd voor seksueel misbruik.

Avond na avond verkracht

Een van de slachtoffers, die anoniem wil blijven, vertelde in een interview over haar misbruikers. Ze viel in de handen van misbruikers nadat haar telefoonnummer verkocht was aan pedofielen, volgens de Britse krant. “Als ik ook maar iets over het misbruik zei tegen iemand, dan zouden ze mijn kleine zus iets aandoen en tegen m’n moeder zeggen dat ik een prostituee was. Ik werd verschillende avonden gedwongen seks te hebben met meerdere mannen. Ik moest minimaal twee keer per week de morning-afterpil gehaald hebben, maar niemand keek er raar van op.” 

De pil heeft niet altijd gewerkt voor dit slachtoffer, want tot twee keer toe werd ze zwanger. Beide zwangerschappen liet ze afbreken door een abortus. ”Slechts enkele uren na m’n laatste abortus werd ik door een van m’n misbruikers meegenomen om opnieuw verkracht te worden, dit keer door nog meer mannen.” De dood van Lucy Lowe zou als dreigement worden gebruikt voor andere slachtoffers. Als ze zouden praten, zouden de misbruikers ook hun huis in brand steken.

Grondige fouten

De West Mercia Police heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt in hoe gedetailleerde aangiften zijn behandeld. Er zouden, volgens de Britse kranten, agenten op nachtpatrouille geweest zijn die hebben gezien dat kinderen werden gedrogeerd en gelokt door verschillende bendes. Met die informatie is destijds  niets gedaan.

Er wordt onderzoek gedaan naar de aangiften en naar eventuele verdachten. De gemeenteraad van Telford heeft gezegd dat alle mogelijke mensen en middelen worden ingezet om deze zaak op te lossen. “Alle politiebureaus zullen nauw samenwerken. Dit is onze topprioriteit.” (br.hln)


» Reageer (3)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste (en meest complexe) renovatie ooit voor Eiffeltoren die 130 wordt

Grootste (en meest complexe) renovatie ooit voor Eiffeltoren die 130 wordt

https://images2.persgroep.net/rcs/7_5wLHgIUoUTR7V7NSXp5XeIU4M/diocontent/119271303/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hét monument van Frankrijk wordt volgend jaar 130 en krijgt een facelift. Een zeer delicate operatie zo blijkt nu, want in de oude verflagen is lood gevonden. Ook corrosie heeft het smeedwerk jarenlang aangetast en dat komt de stabiliteit niet ten goede.

De leeftijd begint z’n tol te eisen. De Eiffeltoren staat al recht sinds 1889 en vertoont hier en daar heel wat mankementen. Ook de regen helpt niet: die tast de IJzeren Dame beetje bij beetje meer aan. Het is daarom nodig dat de bekendste toren van Europa elke zeven jaar herschilderd wordt - dat schreef ook architect Gustave Eiffel in zijn naslagwerk. Werkmannen beginnen er dit jaar aan in oktober en zullen ongeveer drie jaar nodig hebben.

Het is meteen de grootste facelift ooit, met een totaal kostenplaatje van 40 miljoen euro. Uit doorgedreven onderzoek van de negentien verschillende verflagen is gebleken dat de staat van het bouwwerk op veel plaatsen aanzienlijk is verslechterd. “De verf is volledig gescheurd en dan is er nog de corrosie. Het zou zinloos zijn om er gewoon overheen te schilderen”, klinkt het. Het risico bestaat immers dat de structuur van het gebouw verzwakt en de metalen constructie na verloop van tijd aan stabiliteit verliest. En dus is er maar één oplossing: 25.000 vierkante meter ijzerwerk strippen of 10 procent van de totale oppervlakte van de toren. En daarna herschilderen. Men voorziet daarvoor 60 ton verf. 

De meest beschadigde stukken bevinden zich tussen de begane grond en het eerste platform. Vooral de zuidelijke en de oostelijke pilaar - met uitzicht op Champs-de-Mars - zijn er het ergst aan toe. Men zet voor het complexe werk 80 gespecialiseerde werkmannen in om de negentien oude verflagen minutieus weg te krabben. 

21 keer zoveel lood

Het zou alvast eenvoudiger geweest zijn mocht de toren niet zijn aangetast door de verf. De Eiffeltoren renoveren is immers niet zonder gevaar. De coating die vroeger werd gebruikt, bestaat uit lood. Blootstelling eraan kan gezondheidsproblemen veroorzaken, ook voor de bezoekers. De Eiffeltoren gaat immers niet dicht tijdens de werken. Men hangt alvast grote dekzeilen omhoog om het gevaar in te dijken. Op sommige plekken is er 21 keer zoveel lood aangetroffen dan toegelaten. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!