NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
20-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit eet je het best als ontbijt als je gewicht wil verliezen

Dit eet je het best als ontbijt als je gewicht wil verliezen

https://images3.persgroep.net/rcs/_v-qtZnSeXz118BhqTKTF0XaWCI/diocontent/132425054/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wakker worden met het juiste ontbijt is een absolute must als je op een gezonde manier gewicht wil verliezen. Maar welke voeding eet je dan het best? Wij zochten het voor je uit.

Eieren

Voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte geven je langer een voldaan gevoel waardoor je minder snel opnieuw honger krijgt. Eieren zijn dan ook de perfecte keuze voor het ontbijt. Ze zijn een goede bron van eiwitten en essentiële aminozuren. Wissel af tussen een zachtgekookt eitje, een omelet en een spiegelei om de sleur te doorbreken.

Kip

Mager vlees, in combinatie met eieren, houdt je eiwit- en ijzergehalte op peil. Kies wel voor de juiste soorten vlees zoals kip en kalkoen en vermijd vette soorten zoals worst, spek en gehakt.

Noten

Amandelen, pecannoten en walnoten zijn goede bronnen van gezonde, meervoudige vetten. Onthou wel dat noten veel calorieën bevatten en je je beter beperkt tot een handjevol.

Fruit

Fruit bevat weinig vet en calorieën, maar zit wel boordevol vezels en andere belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C. Vermijd fruit in blik, dat is meestal minder voedzaam en bevat vaak meer suiker.

Vetvrije Griekse yoghurt

Vetvrije Griekse yoghurt is een geweldige bron van vitamine B, calcium, eiwitten, kalium en zink. Ideaal dus om je dag mee te starten.

Een combinatie van deze voedingsmiddelen bezorgt je zowel een gezond, als een voedzaam ontbijt als je gewicht wil verliezen. Enkele voorbeelden: een volkoren toast met pindakaas, een kleine appel en een vegetarische omelet, volkoren granen met een hardgekookt ei, Griekse yoghurt met bessen, en perziken en noten of havermoutpap met bosbessen. (br.hln)


» Reageer (0)
19-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Babyeekhoorns gered die met staarten aan elkaar vastzaten

Babyeekhoorns gered die met staarten aan elkaar vastzaten

https://images1.persgroep.net/rcs/LCcBKNs1LnkFrnJ5Gz_MbCtQkJg/diocontent/132283177/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Enkele dierenartsen hebben een bijzondere reddingsactie uitgevoerd in de Amerikaanse staat Wisconsin. Ze zijn erin geslaagd om vijf jonge eekhoorns te bevrijden die met hun staarten in elkaar verstrengeld waren geraakt. ”Het was onmogelijk om te zeggen welke staart van wie was”, zegt een medewerker van het dierenopvangcentrum.

Na een bezorgd telefoontje van een wandelaar gingen enkele medewerkers van het Wisconsin Humane Society Wildlife Rehabilitation Centre in Milwaukee ter plekke poolshoogte nemen. De babyeekhoorns waren met hun staarten in de knoop geraakt, samen met gras en plastic dat hun moeder had gebruikt om het nest te bouwen.

“Je kan je wel inbeelden hoe kronkelig, onhandelbaar (en vinnig!) deze angstige stressbal vol eekhoornenergie was. Onze eerste stap was dus hen alle vijf tegelijkertijd te verdoven”, zo laat het dierenopvangcentrum weten in een bericht op Facebook. “We werden hoe langer hoe meer bezorgd omdat elk van de diertjes in meer of mindere mate weefselschade aan zijn staart had, omdat de bloedsomloop afgekneld was.”

De dierenartsen konden uiteindelijk de klitten wegknippen en na ongeveer twintig minuten waren de eekhoorns bevrijd. “Een dag na hun operatie kijken ze allemaal helder uit hun ogen. Drie van de vijf eekhoorns hebben een pluimstaart nu. We moeten ze wel nog een paar dagen in de gaten houden om te zien of hun staart niet afsterft.” (br.hln)


» Reageer (0)
18-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Au revoir vakantiehaar! Zo krijg je gezonde (en langere) lokken

Au revoir vakantiehaar! Zo krijg je gezonde (en langere) lokken

https://images4.persgroep.net/rcs/udHmo3XGg1ghoI7DeUluYcsvauw/diocontent/132350139/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De zomer loopt stilletjes aan op z’n einde. Jij mag dan wel extra uitgerust zijn, je haar is helemaal uitgeblust. De zon, het zoute zeewater of chloor van het zwembad hebben je lokken geen deugd gedaan. 7 tips om je haar weer gezond te laten glanzen én, als je wat chance hebt, sneller te laten groeien.

1. Gezond haar vraagt om een gezond dieet

“Wil je sterker en gezonder haar? Hou je dan aan een gezond dieet en zorg er vooral voor dat je dagelijks je vitamientjes binnen krijgt”, vertelt Michelle Cleveland, bekende Amerikaanse haarstylist, aan Elle. Onder meer zalm en andere vette vis zijn een goed idee. Deze lekkernijen zitten immers vol gezonde antioxidanten en omega 3- en omega 6-vetzuren, stofjes die ervoor zorgen dat je minder last hebt van haaruitval.

Een goed plantaardig alternatief zijn bonen, ook een bron van ijzer, eiwitten en biotine, oftewel gezonde voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je haar minder snel afbreekt.

2. Masseer je hoofdhuid

Het hoogtepunt van een kappersbezoek? Ongetwijfeld het moment dat je aan de wastafel zit en een ontspannende hoofdmassage krijgt. Dat verwennerijmoment gebeurt niet zomaar. Door de hoofdhuid te masseren, stimuleer je de bloedsomloop én de haargroei. Het ideale excuus om wat vaker bij de kapper te passeren en jezelf tijdens een douche te trakteren op een hoofdmassage. 

3. Gebruik de juiste producten

Over de kapper gesproken: er wordt weleens gezegd dat je af en toe je puntjes moet laten bijknippen zodat je lokken gezond blijven. Maar volgens de Amerikaanse haarstylist Justine Marjan is dat een regelrechte mythe. “Als je een goede shampoo, conditioner en haarmasker gebruikt, kan je gerust zes maanden wachten vooraleer je de schaar in je lokken zet”, meent ze. 

4. Investeer in een zijden kussensloop

Zijde veroorzaakt minder wrijving dan katoen, waardoor je haar minder snel afbreekt en de kans kleiner is dat je ’s ochtends opstaat met een vogelnest als coupe. 

5. Gun je haar een beetje rust

Toegegeven, we willen allemaal elke ochtend piekfijn de deur uitstappen. Maar elke dag je haar wassen, stijlen of krullen is niet bepaald gezond. Om schade te voorkomen, las je het best een paar naturelle dagen in waarop je de stylingtools links laat liggen. 

6. Switch je staart

“Strakke, hoge staartjes of dotjes trekken je haar naar achteren en zorgen ervoor dat je haar sneller afbreekt”, legt Laura Polko uit, een haarstylist die onder meer samenwerkt met Chrissy Teigen en Shay Mitchell. “Een lage, losse staart is dan een betere optie.”

 7. Blond is niet altijd beter

“Wie z’n haar laat bleken, krijgt ook altijd breekbaardere lokken”, zegt Marjan. “Ik ben van mening dat je haar kort en blond moet zijn, of langer en donkerder. Tenzij je extensions wil proberen, natuurlijk.” (br.hln)


» Reageer (0)
16-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slachtoffers van Jack the Ripper waren geen prostituees

“Slachtoffers van Jack the Ripper waren geen prostituees”

https://images0.persgroep.net/rcs/cYoQ0rXQUf2-Q7Nt-m30PCMCaNQ/diocontent/21675540/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De slachtoffers van Jack The Ripper waren misschien geen prostituees. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van historica Hallie Rubenhold. Volgens haar is die foutieve informatie dankzij vrouwonvriendelijke agenten in de dossiers gekomen.

Geen seriemoordenaar die wereldwijd zo tot de verbeelding spreekt dan Jack The Ripper. Tussen september en november 1888 vermoorde hij vijf vrouwen in de straten van Londen. Bij elk van hen was hun keel overgesneden en bij de meesten waren er ook enkele organen verwijderd. In de afgelopen 130 jaar braken talloze onderzoekers hun hoofd op de zaak, maar niemand kon met zekerheid de identiteit van The Ripper achterhalen.

In de politierapporten valt te lezen dat de vijf slachtoffers prostituees waren. Ze zouden op de straten van de Britse hoofdstad hebben rondgedwaald op zoek naar cliënteel. Men ging er tot op heden dus van uit dat de beruchte moordenaar het specifiek op die doelgroep had gemunt.

Tweederangsburgers

Dat spreekt de Britse historica Hallie Rubenhold nu tegen. Volgens haar zouden zeker niet alle slachtoffers prostituees geweest zijn. Meer nog: slechts één of twee van hen zouden aan het tippelen geweest zijn. Dat schrijft ze in haar nieuwe boek The Five, over de vijf slachtoffers van The Ripper dat in april uitkomt.

“We verheerlijken Jack The Ripper. We zijn gefascineerd door hem en de moorden die al 130 jaar lang niet opgelost raken”, zegt ze tegen The Sunday Telegraph. “We trokken echter nooit in twijfel hoe betrouwbaar de politierapporten waren in die tijd. De wereld waarin deze vrouwen leefden, was er één waar ze behandeld werden als tweederangsburgers.”

Volgens haar schreef de vrouwonvriendelijke politie in die tijd in veel gevallen ‘prostituee’ neer wanneer vrouwen uit een lagere klasse dood werd teruggevonden. Veel onderzoek naar de slachtoffers werd er niet gedaan. Vandaar ook dat we zo weinig over hen weten.

Vriend van de Prince of Wales

In haar boek onthult Rubenhold toch heel wat nieuwe informatie over de vijf dames. Eén van hen zou een koffiebar hebben uitgebaat in de wijk Poplar terwijl een ander slachtoffer een tijd lang inwoonde bij een vriend van de Prince of Wales. Enkel Mary Jane Kelly (het laatste slachtoffer) was volgens Rubenhold daadwerkelijk een prostituee. Over het derde slachtoffer, Elizabeth Stride, vond ze te weinig informatie om conclusies te trekken. De andere drie waren volgens haar alleszins zeker geen prostituees.

De nieuwe informatie van Rubenhold slaat een diep gat in de 130 jaar oude theorieën over Jack The Ripper. Veel historici zijn het grondig met haar oneens en vinden de bewijzen die ze aanhaalt niet overtuigend. Dat laat Rubenhold echter koud. “Mijn voorspelling: ongeacht wat er in mijn boek komt te staan, zullen velen wel ergens een reden vinden om het aan stukken te rijten en te veroordelen.” (br.hln)


» Reageer (0)
14-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Qualitytime: 4 tips om het gezellig te maken tijdens het avondeten

Qualitytime: 4 tips om het gezellig te maken tijdens het avondeten

https://images3.persgroep.net/rcs/GHyE1CenLJZw2a5siyVaQ5Ir1GY/diocontent/132071519/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Voor veel gezinnen is het avondmaal een heilig moment. Het is vaak zowat het enige tijdstip van de dag waarop iedereen samen is en dus niet van hot naar her loopt. Samen tijd doorbrengen is belangrijk. We leggen uit hoe je het onderste uit de kan haalt. 

Bespreek bepaalde onderwerpen niét

Na een lange dag hebben de kinderen vaak geen zin meer om enthousiast te vertellen over hun schooldag en jij hebt waarschijnlijk ook geen zin om over de discussie met je collega te praten aan de keukentafel. 

Je wil uiteraard een leuke sfeer behouden en daarom laat je de onderwerpen die voor rumoer kunnen zorgen best even voor wat ze zijn. Dit is dus niet het moment om te zeggen dat de kleinste zijn kamer moet opruimen, of dat de oudste gisteren te laat thuis kwam. Stel in de plaatst specifieke vragen over het leven van je kind. Vraag ze welke films ze graag willen zien, welke muziek ze momenteel veel luisteren of wat hun favoriete videospel is. Zonder twijfel in geen tijd een heuse spraakwaterval aan tafel. 

Kinderen leren daarnaast ook erg veel uit de conversaties van hun ouders. Ze zien jullie praten en observeren, zowel bewust als onbewust. 

Let op de details

Zijn jullie een luidruchtige en drukke bende? Dat kan heel gezellig en amusant zijn. Maar toch wijzen experts erop dat het belangrijk is om ook op non-verbale details te letten aan tafel. Gedraagt je kind zich anders? Is het blijer dan normaal? Misschien iets meer kortaf? Dan is het misschien tijd om daar aandacht aan te schenken. 

Ook kunnen non-verbale veranderingen tijdens het avondeten positieve effecten hebben op kinderen. Hen bijvoorbeeld de muziek laten kiezen voor tijdens de afwas of wanneer de tafel gedekt wordt, kan hen meteen een beter humeur bezorgen. 

Bekijk welke plaats technologie heeft tijdens jullie diner

Gsm’s zijn tegenwoordig haast een deel van ons lichaam geworden. Maar tijdens het avondeten leg je ze toch best aan de kant. Daarmee geef je een duidelijke boodschap. Je toont dat dit een belangrijk moment is en dat je gezin jouw aandacht verdient. 

Wees niet te streng voor jezelf 

Een uitgebreid diner is misschien iets dat het gezin van jouw beste vriendin elke dag doet, maar is misschien niet voor jullie weggelegd. Daar is ook helemaal niets mis mee. Wat voor jullie werkt, werkt misschien niet voor anderen. Families komen in alle vormen en maten, dus er is geen één specifieke strategie die kan toegepast worden. 

Ook laten niet alle levensstijlen toe om elke avond samen te dineren. Bekijk welk moment voor jullie wel past. Misschien kunnen jullie samen ontbijten? Of gezellig brunchen in het weekend? Wees flexibel en probeer vooral niet exact hetzelfde voorbeeld van iemand anders te volgen.  (br.hln)


» Reageer (0)
10-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinaasappelhuid? Met deze slimme tips maak je cellulite minder zichtbaar

Sinaasappelhuid? Met deze slimme tips maak je cellulite minder zichtbaar

https://images1.persgroep.net/rcs/XWWWh_bNoy1afbafEitABdJnkUk/diocontent/131655368/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Maar liefst 85 procent van de vrouwen kampt met cellulite - ongeacht welke kledingmaat. Je bent dus heus niet de enige bij wie die sinaasappelhuid een doorn in het oog is. En om meteen met de slechte deur in huis te vallen: cellulite kan je niet op magische wijze laten verdwijnen. Het goede nieuws? Er bestaan heel wat trucjes om je niet zo geliefde putjes minder zichtbaar te maken.

Bijna alle vrouwen - ja, ook de supermodellen en sportfantanen - hebben last van onderhuids vetweefsel dat drukt tegen de oppervlakte van hun huid en zo putjes op billen, dijen en buik veroorzaken. Eigen schuld, dikke bult? Niet helemaal. Hoewel je levensstijl (lees: weinig beweging, een zittend beroep en een niet al te gezond voedingspatroon) ook een invloed heeft op cellulite, zijn het vooral erfelijke aanleg, je hormonen en zelfs je leeftijd die je sinaasappelhuid veroorzaken. Maar ondanks dat, kan je toch een aantal dingen doen om je billen er wat putvrijer te laten uitzien. Dit zijn alvast onze beste tips.

1. Eerst water de rest komt later

De beste manier om van je sinaasappelhuid af te raken? Voldoende water drinken. Dat helpt het best om afvalstoffen weg te spoelen. Daarnaast is het een goed idee om wat meer voeding die rijk is aan polyfenolen zoals groene thee, pure chocolade, olijfolie, noten en blauwe en rode bessen op het menu te zetten. Die werken ook als de perfecte antioxidant.

2. Smeer je glad(der)

Helaas bestaan er geen wondermiddeltjes die je billen op miraculeuze wijze glad en helemaal putvrij maken. En hoewel crèmes de huid strakker kunnen laten lijken, is het geen oplossing op lange termijn omdat ze de huid niet kunnen binnendringen. Het gaat dus vooral om een optisch effect. Nataliya Robinson, een toonaangevende huidtherapeute uit Londen, stelt een natuurlijke aanpak met honing voor. ‘Honing is een natuurlijk ingrediënt dat je huid ontzwelt en de cellulite vermindert zonder het lichaam te belasten met gif- en chemische stoffen van bepaalde huidverzorgingsproducten’, aldus de huidtherapeute. Bovendien verbetert door de masseerbewegingen je bloedcirculatie en de lymfatische stroom en reduceer je vochtophopingen.

Hier vind je Robinson haar recept om thuis mee aan de slag te gaan.

Stap 1: Meng een theelepel honing met een theelepel zuiveringszout in een kleine kom en breng het aan op je huid. Het zuiveringszout exfolieert je huid op een natuurlijke manier terwijl de honing de huid hydrateert. Voeg een beetje water toe om het mengsel wat te verdunnen en begin intensief te masseren. Richt je vooral op je benen, dijen, buik en armen gedurende twee à drie minuten totdat je probleemgebieden zachter worden.

Stap 2: Breng nu wat honing aan op de cellulite op je benen en sla er zachtjes vier tot zeven minuten op. Dat helpt je doorbloeding te verbeteren zodat je sinaasappelhuid gladder wordt. Let wel dat je niet te hevig te keer gaat zodat je geen haarvaatjes kapot maakt. Ga daarna onder de douche en spoel de honing af.

3. Spiertjes kweken

Joggen, fietsen, zwemmen … het zijn allemaal ideale manieren om gezond te blijven - gooi je sportschoenen dus zeker nog niet weg -, maar écht veel helpen ze niet in de strijd tegen je hobbelige huid. Vooral spierverstevigende oefeningen en krachttraining hebben een invloed op je sinaasappelhuid. Helemaal verdwijnen als sneeuw voor de zon zal je cellulite niet doen, maar door meer spieren aan te maken, kan je de kuiltjes wel meer opvullen en de huid strakker trekken. (br.hln)


» Reageer (0)
08-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Studenten willen geen talen meer leren

Studenten willen geen talen meer leren

https://images1.persgroep.net/rcs/m7OTzSLXjj03VAOlYjwujVkmo-0/diocontent/44669387/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Steeds minder jongeren kiezen voor een talenopleiding. Het aantal studenten daalde in vijf jaar tijd met 23%, blijkt uit onderzoek van de VUB.

Tussen de academiejaren 2012-2013 en 2017-2018 steeg het totaal aantal studenten in Vlaanderen van zo’n 225.000 naar 239.000. Tegelijkertijd zagen de opleidingen Toegepaste Taalkunde en Taal- en Letterkunde samen het aantal inschrijvingen met 23% dalen, zo blijkt uit onderzoek van de VUB op basis van gegevens van de Vlaamse overheid. Dat schrijft ‘De Morgen’.

In vijf jaar tijd zakte het aantal Taal- en Letterkundestudenten tot 3.263 (-26%). Ook het aantal 18-jarigen dat voor de opleiding kiest, is in vrije val: van 814 naar 537 (-34%). Voor alle duidelijkheid: die studenten hebben niet voor een andere academische talenopleiding gekozen. Bij Toegepaste Taalkunde is het aantal inschrijvingen teruggelopen van 3.376 studenten in september 2012 tot 2.710 in september vorig jaar (-20%).

“Zelfs voor mijn vakken Engels, waarvan je toch zou denken dat het een populaire taal is, zijn de aula’s nu minder gevuld dan pakweg tien jaar geleden”, zegt Alex Housen, professor Engelse Taalkunde en Taalverwerving. Volgens professor Meertaligheid Esli Struys daalt de instroom van sterkere leerlingen. “Veel studenten uit de richtingen met meer wiskunde in het secundair onderwijs kiezen niet meer voor talen, terwijl dat vroeger wel zo was. De keuze voor talen wordt steeds vaker een negatieve keuze.”

Onderwijsminister Crevits (CD&V) geeft aan dat de interesse van studenten moeilijk te voorspellen valt. “We zien dat steeds meer jongeren de keuze maken om hun studies in wetenschapsrichtingen te volgen. De arbeidsmarkt vraagt ook al enkele jaren meer en meer naar die hoogopgeleide technische profielen.” (RA) (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 soorten hoofdpijn en wat ze je proberen te vertellen

6 soorten hoofdpijn en wat ze je proberen te vertellen

https://images2.persgroep.net/rcs/gObMT4-LgI-P84n64GM9XcNaBiE/diocontent/131529705/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als je dit artikel openklikte, is een bonkend hoofd je waarschijnlijk niet vreemd (en nee, we hebben het niet over het resultaat van je vierde glaasje Merlot). Toch kan je niet alle soorten hoofdpijn over dezelfde kam scheren. Dokter Powles van Bupa Health Clinics geeft meer uitleg over zes veelvoorkomende soorten hoofdpijn én wat je eraan kan doen.

1. Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende soort hoofdpijn, die meestal aanvoelt als een constante pijn aan beide kanten van je hoofd, achter je ogen of je nek. “Mensen zeggen vaak dat het voelt alsof er een band rondom hun hoofd spant”, aldus dokter Powles. “Meestal duikt de spanningshoofdpijn op, als je gestresst bent, niet genoeg geslapen of honger hebt.”

De beste en meest eenvoudige manier om spanningshoofdpijn te behandelen is en blijft met een pijnstiller. “Een andere tip om te pijn te verzachten, is gaan liggen in een donkere, stille kamer of iets warms op je hoofd en nek leggen,“aldus de dokter. Blijft de hoofdpijn aanhouden, neem dan contact op met je arts. Die kan onderzoeken wat de hoofdpijn veroorzaakt en wat je er eraan kan doen.

2. Hoofdpijn achter je ogen

“Hoofdpijn achter je ogen is meestal een symptoom van een andere soort hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, migraine of oogproblemen,” vertelt dokter Powles. De behandeling hangt af van wat de pijn veroorzaakt. Heb je er vaak last van, neem dan ook contact op met je arts.

3. Hoofdpijn aan de achterkant van je hoofd of nek

“Een slechte houding die de nek belast, een whiplash en slijtage van je bovenste wervelkolom kunnen zowel hoofdpijn als nekpijn veroorzaken,” aldus de arts. Qua behandeling beveelt hij aan om te werken aan je houding, regelmatig nekoefeningen te doen en een bezoekje te brengen aan een fysiotherapeut.

4. Uitdrogingshoofdpijn

Een vaak voorkomende oorzaak van hoofdpijn is te weinig water drinken. “Als je uitgedroogd bent, trekken je hersenen samen, omdat ze niet voldoende vocht hebben en dat kan hoofdpijn veroorzaken,” aldus dokter Powles. Een pijnstiller kan helpen om de hoofdpijn te verlichten, maar je lichaam opnieuw hydrateren is de beste optie. “Je hoeft daarom niet meteen twee liter naar binnen te werken. Begin met kleine slokjes en drink geleidelijk aan een beetje meer,” zegt de arts.

5. Migraine

Uit de meest recente cijfers blijkt dat 13 procent van de Belgen aan migraine lijdt. Daarmee is het ook de derde meest voorkomende ziekte ter wereld. “Migraine typeert zich meestal door een kloppende pijn aan één kant van je hoofd, die kan verergeren door te bewegen. Daarnaast kan je je misselijk voelen en gevoelig zijn voor licht en geluid,” vertelt Powles.

Helaas bestaat er nog geen wonderpilletje om migraine te voorkomen. Het goede nieuws? “Migraine wordt minder erg naarmate je ouder wordt,” aldus de arts.

Als je een aanval krijgt, kan je het best in een stille, donkere kamer gaan liggen en iets warms of kouds aanbrengen op de plek waar je pijn hebt. Migraine wordt vaak uitgelokt door triggers als alcohol, stress, vermoeidheid en bepaalde voedingsmiddelen. Probeer dus zoveel mogelijk op zoek te gaan naar jouw persoonlijke triggers. Drink daarnaast veel water, slaap voldoende, eet gevarieerd en sla geen maaltijden over om je risico op een migraineaanval zo veel mogelijk te verminderen.

6. Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een intense, kloppende pijn die elke dag (of bijna elke dag) optreedt en weken tot maanden kan aanhouden. De hoofdpijn slaat een of meer keren per dag toe, houdt een kwartier tot drie uur aan en doet zich altijd aan een kant van je hoofd voor, vooral rond het gebied van de ogen. Vaak gaat de pijn ook gepaard met rode, waterige ogen of een verstopte neus.

Hoewel artsen niet echt weten wat de oorzaak is, komt de aandoening vaker voor bij rokers en zware drinkers. Ook plotselinge temperatuurverhogingen of sporten bij warm weer lokken vaak meer aanvallen uit.

“Helaas helpen de pijnstillers niet die je vrij bij de apotheek kan krijgen. Als je denkt dat je last hebt van clusterhoofdpijn, raadpleeg dan je arts. Die kan bekijken welke behandeling het best voor je is,” besluit de arts. (br.hln)


» Reageer (0)
07-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom houden sommige mensen niet van knuffelen en anderen wel

Daarom houden sommige mensen niet van knuffelen en anderen wel

https://images2.persgroep.net/rcs/Rp8VSWCTWKu0SvlF0lS1sQ83CI8/diocontent/131533962/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Knuffelen is goed om je bloeddruk en stressniveau te verlagen en je zelfvertrouwen op te krikken. En is het ook gewoon aangenaam, althans dat vinden sommige mensen toch. Er zijn evenveel mensen die een knuffel geven ongemakkelijk vinden. Hoe komt het dat sommige mensen van knuffelen houden, en anderen er – letterlijk – van weglopen?

Volgens Suzanne Degges-White, professor in counseling aan de universiteit van Northern Illinois, heeft veel te maken met onze kindertijd. En dat bevestigt ook een studie in Comprehensive Psychology uit 2012. Die concludeerde dat als je opgevoed bent door knuffelende ouders, je later ook liever knuffelt. En het tegenoverstelde is ook het geval. Uit het onderzoek bleek zelfs dat sommige mensen al ongemakkelijk worden van te denken aan een knuffel als ze dat in hun kindertijd niet vaak hebben gedaan.

Dat terzijde, nuanceert Degges-Whites die conclusie ook. “Er zijn kinderen die opgroeien en zo erg hunkeren naar meer fysiek contact, dat ze op latere leeftijd praktisch iedereen een knuffel geven die ze ontmoeten.” Het kan dus ook omgekeerd voorvallen dat je ouders net heel graag knuffelen, maar jij er niets van moet weten. Al is dat volgens de professor eerder uitzonderlijk.

Ook zelfvertrouwen speelt volgens haar een belangrijk rol. “Wie niet zo openstaat voor fysiek contact met anderen, is vaak gewoon onzeker. Ook mensen met sociale angststoornissen, knuffelen doorgaans niet graag, zelfs niet met vrienden. Ze worden er vaak heel erg ongemakkelijk van en weten geen blijf met zichzelf.”

Voordelen van knuffelen

Desondanks wijzen zowat alle experts op de voordelen van knuffelen: van een stressbestrijdend middeltje, een boost voor je humeur tot een positief effect op je hart en bloedvaten. Een onderzoek uit 2014 waarbij Roemeense weeskinderen onderzocht werden die amper geknuffeld werden, wees zelfs uit dat je van een gebrek aan knuffelen in je kindertijd later minder sociaal wordt.

In de Verenigde Staten en Azië bestaan er al professionele knuffelaars die tientallen euro’s vragen om een tijdje met iemand te knuffelen of in lepelhouding samen te liggen. In Nederland probeerde Linda Milder er ook haar broodwinning van te maken, maar de Amsterdamse heeft intussen haar praktijk opgedoekt. Al hoef je er natuurlijk niet voor te betalen, je kan ook meer knuffelen met vrienden, familie en je eventuele partner. 

Zo knuffel je zonder zorgen

Ondanks de voordelen van knuffelen, hoef je het natuurlijk helemaal niet te doen. Als je er gewoon niets aan vindt en het belemmert je niet, doe dan vooral verder met niet-knuffelen. Maar weet wel dat de tegenpartij dit als beledigend kan beschouwen. Spreek het daarom uit, zodat anderen het niet persoonlijk opvatten. 

Voor iedereen anders is de enige oplossing gewoon blijven doorzetten. Geef mensen uit jezelf een knuffel, hoe ongemakkelijk je dat ook vindt. Hoe meer je het doet, hoe meer je eraan zult wennen. Al kan het goed zijn dat je het nooit leuk zult vinden. Er is geen magische methode om knuffelen plots wél leuk te vinden.  (br.hln)


» Reageer (0)
03-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom zijn zakken van vrouwenjeans veel kleiner dan die van mannen

Daarom zijn zakken van vrouwenjeans veel kleiner dan die van mannen

https://images0.persgroep.net/rcs/3yNY0NsdywWZM9VYdFUJsO-kaDc/diocontent/131329492/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Broekzakken van een vrouwenjeans zijn echt te klein om die bos sleutels, portemonnee of smartphone in weg te stoppen. Dat blijkt uit een analyse van de Amerikaanse website ‘The Pudding’ bij 80 van de meest populaire jeansmerken. En dat vrouwen doorgaans een handtas meezeulen heeft er niet eens iets te maken. De Nederlandse krant NRC zocht uit hoe dat komt.

De vrouwelijke variant van een jeansbroek heeft broekzakken die maar 60% zo diep zijn als die van mannen. Mannen kunnen gemiddeld 23,1 centimeter diep graven, vrouwen 14,2 centimeter. Daarnaast bleken de vrouwelijke broekzakken 6,5% smaller. Slechts 40% van de onderzochte vrouwelijke jeansbroeken kunnen een standaard smartphone volledig herbergen. Minder dan de helft krijgt er een portemonnee in gepropt, en het gemiddelde vrouwenhand maar tot haar knokkels in de zak. Een alternatief is de achterzak, die bij allebei ongeveer even groot is.

Hoe komt dat?

Aan het einde van de achttiende eeuw, tijdens de Franse Revolutie, is de mode voor vrouwen flink veranderd. Vrouwen moesten smaller ogen, en dus werd er meer taille aangebracht. Kledingzakken voor dames werden kleiner gemaakt, omdat vrouwen al vier ‘bulten’ (borsten, kont en heupen) hadden en een vol gepropte broekzak zou alleen maar averecht werken. 

Dat had als gevolg dat de handtas, afgeleid van de tas die arbeiders meezeulden, voor vrouwen aan populariteit won. En daarom worden zakken van vrouwenjeans nog altijd kleiner gemaakt, zodat vrouwen ook handtassen blijven kopen. De verkoop van handtassen is volgens NRC namelijk alleen al in Europa in 2018 goed voor zo’n 8,5 miljard dollar.  (br.hln)


» Reageer (0)
02-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe je rugklachten en chronische vermoeidheid kunt krijgen van je zorgen maken

Hoe je rugklachten en chronische vermoeidheid kunt krijgen van je zorgen maken

https://images0.persgroep.net/rcs/lhdsffChP4ocluwa01JskWo0If4/diocontent/131079166/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In tijden waarin we het druk druk druk hebben op zowel het werk als in ons privéleven is het moeilijker dan ooit om niet (te veel) te piekeren. Maar hoewel het makkelijker gezegd is dan gedaan, geeft een nieuwe studie van de VU Amsterdam nu nog een extra reden om te blijven streven naar gemoedsrust. Je zorgen maken heeft namelijk niet alleen effect op je mentale welzijn, maar veroorzaakt blijkbaar ook lichamelijke klachten zoals rugpijn, een hoge bloeddruk en chronische vermoeidheid.

Dat een overmaat aan zorgen en stress op termijn kan leiden tot angst, depressie, hyperventilatie en een burn-out is geen nieuw gegeven meer. Dat je er ook fysieke klachten van kunt krijgen, is dat wél. Dat ontdekte Caroline Schlinkert van de VU Amsterdam na recent onderzoek. Aan RTL Nieuws vertelt ze zelfs dat piekeren al invloed heeft op je lichaam bij kortstondige stressmomenten.

“We vroegen aan mensen om een plan op te stellen voor iets waar ze geen zin in hebben, maar wat wel moet gebeuren. Denk aan bijvoorbeeld een nieuwe job zoeken of je woning opruimen. Zelfs dan is er al nadelig effect op het lichaam,” vertelt Schlinkert. “Wie makkelijk piekert denk niet ‘dat komt wel goed’, maar blijft net hangen in negatieve gedachten en gevoelens, vooral dan wanneer ze stress hebben. Dat kan leiden tot bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, rugklachten of chronische vermoeidheid. Alleen stress verminderen, kan helpen om deze klachten tegen te gaan.”

Niets om je zorgen over te maken

Gelukkig bleek vorig jaar nog uit een onderzoek van deze krant bij ruim 13.000 lezers dat we ons eigenlijk niet al te veel zorgen maken. Driekwart zegt weinig of helemaal nooit bezorgd te zijn. 4 op de 10 leven zelfs van dag tot dag. Daar tegenover staat wel dat 28% zegt zicht (heel) veel zorgen te maken en dat 34% zich af en toe zorgen maakt.

“Wie gemoedsrust wil, moet zich in de eerste plaats baseren op feiten. Die kunnen voor kalmte zorgen, in tegenstelling tot meningen. En net meningen zijn vandaag de dag alomtegenwoordig. Op sociale media, maar ook bijvoorbeeld bij een extra nieuwsuitzending na een aanslag. Dan wordt er veel gespeculeerd over wat er gebeurd is, zonder dat de feiten helder zijn. Zoveel onzekerheid en geruchten hebben een negatieve impact op onze gemoedsrust,” legde Elke Van Hoof, klinisch psychologe en professor aan de VUB, toen uit. (br.hln)


» Reageer (0)
01-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 dingen die psychologen elke dag doen om gelukkiger te zijn

4 dingen die psychologen elke dag doen om gelukkiger te zijn

https://images0.persgroep.net/rcs/O9mysJn1WMLcStjJV0Fal6VA1BI/diocontent/131084270/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Aristoteles wist het al: ‘Geluk is geen gevoel, maar een activiteit’. Veel dingen in het leven overkomen je gewoon, maar andere dingen, zoals gelukkig zijn, heb je vaak ook zelf in de hand. Hier vind je vier gewoontes van psychologen die je zelf kan proberen om gelukkiger te zijn.

1. Ze zijn mindful

Bij de term ‘mindfulness’ denk jij misschien spontaan aan yogaleraressen die zich moeiteloos in allerlei bochten wringen en zweverige meditatie, maar je kan ook mindful zijn terwijl je tal van andere dingen doet. Mindful zijn betekent immers vooral dat je je bewust bent van wat je doet, dat je dat met aandacht doet en op een niet-oordelende manier. Doe het bijvoorbeeld ook tijdens het wandelen, zwemmen of zelfs terwijl je kookt of eet.

2. Ze schrijven dingen op waar ze dankbaar voor zijn

Wees niet alleen met kerst en nieuwjaar dankbaar, maar probeer het heel het jaar door te zijn. Studies tonen aan dat dankbaarheid leidt tot een betere slaap en een lager risico op depressie. Voel je je dus een beetje down of angstig? Maak dan een lijstje met de dingen waar je dankbaar voor bent. Dat verbetert niet alleen je humeur, maar neemt ook je aandacht weg van stressvolle of negatieve dingen.

3. Ze praten met hun geliefden

Praten met elkaar is altijd belangrijk, maar zeker in relatie. Zo blijkt uit een studie van 2015, gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Social and Personal Relationships, dat vrouwen van wie de man zijn emoties onderdrukt, op langere termijn hun huwelijk als minder goed beschouwden. Kortom, zit je met iets, praat er dan over. Je zal zien dat het niet alleen je relatie sterker maakt, maar je er ook gelukkiger van wordt.

4. Ze sporten veel

Nog een bewezen geluksbooster? Sporten. Tijdens het sporten komen neurotransmitters - zoals de gelukshormonen endorfine en serotonine - vrij. Die verdovende stoffen proberen de pijn van het sporten te onderdrukken en je een goed gevoel te geven. Als je dus last hebt van negatieve gedachten en gevoelens, is sporten dé ideale activiteit. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat vrouwen en mannen écht willen: 7 kleine dingen die koppels het meest waarderen in een relatie

Wat vrouwen en mannen écht willen: 7 kleine dingen die koppels het meest waarderen in een relatie

https://images3.persgroep.net/rcs/fuo_eXGkkn3maEbFySqs4ZJ5q0I/diocontent/131093592/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wat maakt vrouwen en mannen nu écht gelukkig in een relatie? Een groot huis met een gigantische oprijlaan en dito zwembad? Samen verre reizen maken of uren Netflix kijken? Nee, uit een grootschalige enquête van de onlineapotheek Superdrug blijkt dat het vooral de kleine dingen zijn die een groot verschil maken en het geheim zijn voor een lange, gelukkige relatie. Hier ontdek je de zeven belangrijkste.

1. Met elkaars grappen lachen: 68%

68 procent van de ondervraagden hecht het meeste waarde aan elkaars mopjes grappig vinden. Maar dat betekent ook dat 32 procent (met stalen zenuwen - of geen humor) het niet erg vindt dat hun partner niet lacht met hun grappen. Toch bewijst het resultaat dat hetzelfde gevoel voor humor cruciaal is in een relatie.

2. Eten kopen dat ze lekker vinden: 65%

65 procent vindt het erg leuk als hun partner eten voor hen koopt dat ze lekker vinden. Bij mannen stond dit als tweede belangrijkste, bij vrouwen stond het op de derde plaats, maar natuurlijk, in ons hart staat het op nummer een.

3. Vaak of willekeurig lachen: 65%

Uiteraard klinkt ‘vaak’ beter dan ‘willekeurig’ glimlachen, maar uit de enquête blijkt dat een glimlach - al is het maar een kleine - wonderen doet voor je relatie. Lachen is zelfs even belangrijk als eten kopen dat je partner lekker vindt. Eat and smile!

4. Maaltijden voor hen klaarmaken

En opnieuw: eten. 60 procent van de ondervraagden kan het erg op prijs stellen dat hun partner maaltijden voor hen klaarmaakt. Logisch ook. Iedereen weet dat de liefde door de maag gaat en dat een uitgebreid dinertje de snelste weg is om iemands hart te veroveren.

5. Zeggen dat ze sexy of aantrekkelijk zijn: 54%

Sexy of aantrekkelijk genoemd worden, werd slechts door 54 procent van de respondenten als erg belangrijk aanschouwd. Opvallend: bij vrouwen stond het op de 4de plaats van de dingen die hen gelukkig maken, bij mannen stond het zelfs niet in hun top 10.

6. Samen plannen maken: 53%

Wie houdt er niet van een leuke datenight? 53 procent zei dat samen uitjes plannen is iets waar ze erg veel waarde aan hechten in hun relatie.

7. Hen kalmeren als ze boos zijn: 49%

Tot slot waarderen veel partners het als je hen kalmeert als ze boos zijn. Wat natuurlijk erg lief is, maar uiteraard minder belangrijk dan voor je te koken. (br.hln)


» Reageer (0)
29-08-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe de klimaatopwarming de kans op tropische ziektes verhoogt in Europa

Hoe de klimaatopwarming de kans op tropische ziektes verhoogt in Europa

https://images4.persgroep.net/rcs/yxYhF6Di2Hr6rl37utziVft9FTw/diocontent/130936347/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Door de opwarming van de aarde zal Europa in de toekomst vaker geconfronteerd worden met tropische ziektes, waarschuwen gezondheidsdeskundigen. Aanleiding van de bezorgdheid is de snelle verspreiding van het westnijlvirus dat deze zomer aan 22 Europeanen - een uitzonderlijk hoog aantal -  het leven kostte. 

Nadat Europa deze zomer werd geteisterd door extreem hoge temperaturen, nam het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) een scherpe piek waar in het aantal westnijlvirusinfecties. In midden augustus werden 400 gevallen van de ziekte, die wordt overgedragen door de mug, geregistreerd in Europa. Door de ziekte vielen er bovendien 22 dodelijke slachtoffers in Italië, Griekenland, Hongarije, Servië en Roemenië. In Griekenland bijvoorbeeld, steeg het aantal mensen dat stierf door het westnijlvirus in een week van vijf naar zestien.

Bovendien kan het aantal geïnfecteerden nog veel hoger liggen. De meeste patiënten hebben geen of onschuldige symptomen zoals hoofdpijn en pijn in de ledematen. Ook spierpijn, gezwollen lymfeklieren, koorts, uitslag op de borst en meningitis zijn symptomen van het westnijlvirus. In het ergste geval eindigt de ziekte met de dood. 

“We zijn allemaal een beetje verrast over hoe snel deze gebeurtenissen plaatsvinden”, aldus professor Jan Semenza van het ECDC. “We zien steeds meer extreme weersomstandigheden.” Semenza onderzoekt hoe klimaatverandering en andere wereldwijde milieuveranderingen, zoals de toename van het aantal mensen dat een verre reis ondermeent, de volksgezondheid beïnvloeden. Volgens het ECDC worden de stijgende temperaturen, het groeiende aantal mensen dat een verre reis onderneemt en in de buurt van wilde dieren komen, in verband gebracht met een toename van verschillende infectieziekten.

In de verspreiding van die infectieziekten zoals het westnijlvirus of het zikavirus, spelen muggen een cruciale rol.”Die insecten zijn koudbloedig en worden sterk beïnvloed door hogere temperaturen. Daardoor plant de mug zich sneller voort en ook de ziekteverwekkers in de mug reageren veel sneller. Het hele proces wordt met andere woorden versneld.”

De tijgermug

De wetenschappers van het European Centre for Disease Prevention and Control voorspellen nu dat het risico op dengue of knokkelkoorts, Chikungunya-virus en het Zikavirus groter wordt in Europa als gevolg van de klimaatverandering. De drie ziektes worden normaal overgedragen door de denguemug, maar kunnen ook worden verspreid door een andere soort zoals de tijgermug. En het is die mug die steeds vaker voorkomt in Europese landen zoals Italië, Spanje en andere mediterrane landen. 

Door de groeiende populaties tijgermuggen vergroot de kans dat geïnfecteerde reizigers, die vanuit het buitenland terugkeren naar Europa, hier gestoken worden door de tijgermug. Daarop geraakt de mug geïnfecteerd en verspreidt die de ziekte door andere mensen te steken.

Oppassen met bloedvoorraden

Semenza maakt zicht vooral zorgen door de piek van de westnijlkoorts en de implicaties die dat heeft voor andere ziektes die worden overgedragen door vectoren zoals de mug. “We hebben nog nooit zo veel gevallen van westnijlkoorts waargenomen in het begin van het seizoen. Dit is een dramatische stijging. Wat het betekent in termen van volksgezondheid is dat we ons meer zorgen moeten maken over de veiligheid van de bloedvoorraden. 

“We kunnen de bloedvoorraad op westnijlkoorts testen, maar we kunnen de voorraad niet testen op een ziekteverwekker waarvan we het bestaan niet kennen. Als de bloedvoorraad is besmet met een ziekteverwekker, kan deze niet worden gebruikt en kan het bloedvoorraadsysteem in gedrang komen.”, aldus het ECDC.

Die waarschuwing nam het Rode Kruis Vlaanderen alvast ten harte. Wie op vakantie ging naar Zuid-Frankrijk, Italië of Kreta - landen waar de tijgermug actief is -, moet uit voorzorg 28 dagen wachten om weer bloed te geven.

Catastrofale uitbraken voorkomen

Zuid-Frankrijk en Italië kenden in 2017 een uitbraak van het Chikungunya-virus. Professor Semanza vertelt dat er toen ongerustheid ontstond over de snelle verspreiding van de ziekte. Hij en zijn team ontwikkelden ondertussen modellen om het hoogste risico op geïmporteerde ziekten zoals dengue te voorspellen en ‘catastrofale’ uitbraken te voorkomen. Het team kwam tot de vaststelling dat de dreiging het hoogst is in augustus, september en oktober, wanneer veel mensen reizen en ongeveer de helft van de passagiers uit gebieden waar knokkelkoorts voorkomt, door de luchthavens van Rome en Milaan reist.

Op de vraag of er in Noord-Europa ziektes kunnen voorkomen die we nog nooit eerder hebben gezien, zei dr. Campbell-Lendrum van de World Health Organisation (WHO): “Het is perfect mogelijk, ja. Maar dat wil niet zeggen dat we het niet onder controle kunnen houden. Maar de omstandigheden voor de verspreiding worden makkelijker.” (br.hln)


» Reageer (0)
28-08-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Word jij ook zo gek van iemand anders gesmak en geslurp? De beste tips voor misofonen

Word jij ook zo gek van iemand anders gesmak en geslurp? De beste tips voor misofonen

https://images1.persgroep.net/rcs/o6ftySPOCHIB8OsLKPHrEZRPGVM/diocontent/130836043/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Van iemand die in de cinema zonder gêne voortdurend in een zak chips zit te graaien om ze vervolgens een voor een al krakend naar binnen te werken, krijgen we het allemaal weleens op de heupen. Maar bij drie procent van de bevolking wekken specifieke geluiden zoals kauwen, smakken of slikken extreme woede, walging of haat op. Zij lijden aan de hersenaandoening misofonie. Hier ontdek je hoe je daar het best mee omgaat.

1. Draag geen oordopjes, oortjes of een hoofdtelefoon

Het veelvuldig dragen van oordopjes, oortjes of een hoofdtelefoon is een vaak toegepaste strategie tegen misofonie. Toch verergert deze vorm van vermijding vaak de klachten. De oren gaan zich steeds meer inspannen om te checken of er echt geen geluid meer doordringt. En als het wel doordringt, dan is de woede nog heftiger. Na verloop van tijd verdraag je steeds minder geluiden omdat je went aan de relatieve stilte. Bovendien kan er totale afhankelijkheid ontstaan, waardoor de paniek toeslaat als de oortjes vergeten zijn. Natuurlijk kan in sommige situaties het zich even afsluiten voor geluiden wat ontspanning brengen. Al doe je het beter met mate, want het risico op toename van de misofonie is reëel. Is het voor jou al een gewoonte om altijd oordopjes of oortjes in te doen, bijvoorbeeld aan tafel of in de trein, probeer dit dan heel langzaam af te bouwen.

2. Kijk niet naar de bron van de trigger

Iemand met misofonie kijkt in een reflex naar degene (of datgene) die het triggergeluid produceert. Soms werkt het kalmerend om te zien wat de bron is (‘Gelukkig, het is de hond die ik hoor eten, niet mijn partner’). Bij sommige triggers maakt het de misofoniereactie juist erger, bijvoorbeeld bij eet- en drinkgeluiden. Het zien versterkt het horen en gaat meestal gepaard met allerlei negatieve gedachten, zoals ‘Het is toch niet normáál hoe hij kauwt!’, of ‘Moet je nou echt twintig keer per seconde je keel schrapen?’ Dat kan doorbroken worden door weg te kijken of een andere kant op te kijken. Kijk bijvoorbeeld naar je eigen bord op het moment dat een tafelgenoot gaat kauwen of slikken.

3. Verleg je aandacht

Het verleggen van je aandacht vergt veel oefening omdat misofonen hun triggergeluiden boven alles uithoren. Omdat de misofoniereactie zich in het gevaarsysteem van het brein afspeelt, is de aandacht automatisch gericht op het ‘potentiële gevaar’. Als je je hiervan bewust bent, kan je ook bewust de keuze maken om je focus op iets anders (een taak), iemand anders (een ‘neutraal’ persoon) of jezelf (‘zijn mijn spieren ontspannen?’) te richten in plaats van op de trigger. Geef je hersenen even iets anders te doen. Weet wel dat dit niet van de ene op de andere dag lukt en vaak veel oefening vergt. Er zijn allerlei oefeningen en technieken die je daarbij kunnen helpen. Het beste is om eerst te oefenen in neutrale situaties of met neutrale geluiden, en daarna pas met triggers.

Meer info en tips over misofonie vind je op verenigingmisofonie.nl. (br.hln)


» Reageer (0)
27-08-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bye bye summer: waarom je deze periode zoveel last hebt van augustusblues

Bye bye summer: waarom je deze periode zoveel last hebt van augustusblues (en wat je eraan kan doen)

https://images3.persgroep.net/rcs/3oU_U1a01fNJZ6KDPenA8CKn2tY/diocontent/130832182/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Toegegeven, ik heb nu al heimwee naar de zomer - in tegenstelling tot menig andere collega die in de grijze wolken is omdat het bijna herfst is. Maar hoe komt het dat sommige mensen nu zoveel last hebben van augustusblues, en vooral: wat kan je eraan doen?

Augustus wordt vaak gezien als een tussenperiode: het betekent enerzijds dat het einde van de zomer nadert, maar aan de andere kant is het helemaal nog geen weer voor knusse truien of een glaasje glühwein. De laatste week van augustus is dan ook het moment waarop velen afscheid moeten nemen van de zomervakantie en zich voorbereiden op nieuwe projecten op hun werk. Niet verwonderlijk dat veel mensen er in augustus wat somber bijlopen.

Drukte van september

Maar hoe komt het nu dat sommigen meer last van de ‘augustusblues’ dan anderen? Volgens Amy Sedgwick, directeur bij het behandelingscentrum Mountainside, zijn de augustusblues, net zoals de zondagblues, een teken dat je niet in het hier en nu leeft. “Augustus brengt gemengde gevoelens met zich mee. Sommige mensen vinden het jammer dat ze niet op die perfecte vakantie geweest zijn of dat ze niet genoeg plezier beleefd hebben, anderen voelen zich dan weer angstig en een somber omdat de drukte van september er weer aankomt”, legt ze uit. Mensen die dat doen leven volgens haar niet in het moment. “Ze focussen zich op de gemiste kansen in het verleden en anticiperen op de verantwoordelijken in de toekomst.”

En blijkbaar kan je verleden een grote rol spelen in welke mate je last hebt van de augustusblues. Was je iemand die uitkeek naar het begin van het schooljaar, of raakte je er eerder helemaal gestresseerd van? “Uit onderzoek blijkt dat de ervaringen uit je kindertijd en tienerjaren een invloed kunnen hebben op je gezondheid, je gemoedstoestand en nog tal van andere dingen in je volwassen leven. Je zo slecht voelen in augustus is dan ook vaak een overgebleven gevoel uit je kindertijd, toen september nog het begin van het schooljaar betekende”, aldus Sedgwick.

Geniet van een beetje me-time

Daarom stelt Sedgwick voor om meer van het nu te genieten. “Wat het ook is: doe de dingen die jou aan de zomer doen denken en geniet van die ervaringen. Zo zullen je augustusblues veel minder de kop opsteken. Streef er ook naar om nog voor de zomer ten einde loopt te genieten van een beetje me-time of waag je eens een sessie mindfulness.” Sedgwick haar beste tip? “Als je angstig bent voor het einde van de zomer, probeer dan om wat de herfst voor jou betekent te herformuleren. Maak bijvoorbeeld een lijstje met leuke dingen die je alleen in de herfst kan doen en je zal zien dat het afscheid met je favoriete seizoen een pak makkelijker zal verlopen.” (br.hln)


» Reageer (0)
26-08-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Getrouwd met een sloddervos? Overleven in harmonie doe je zo

Getrouwd met een sloddervos? Overleven in harmonie doe je zo

https://images0.persgroep.net/rcs/C_-4X4F0bdw3lLK1flXO-aSjngI/diocontent/121599290/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Laten we beginnen met het goede nieuws: je hebt de liefde van je leven gevonden. Het minder goede nieuws: orde en netheid zijn niet de allersterkste kanten van jouw liefste. Maar zoals altijd, waar een wil is, is een weg. Zo ga je om met een rommelig persoon en dat op een liefdevolle manier. 

Maak ‘dump zones’

En dan hebben we het niet over een strategische plaats om het met elkaar uit te maken. Neen, een plaats waar de hele familie hun spullen kan achterlaten zonder zich zorgen te maken over orde en netheid. Denk: een grote mand of kist in de badkamer, een mand in de gang waar sleutels en portefeuilles in kunnen, een schuif in de keuken waar van alles en nog wat in terechtkomt. De eerste stap naar een opgeruimd huis!

Wees eerlijk en direct over jouw verwachtingen

Passieve agressie heeft geen plaats in dit scenario. Heb je frustraties tegenover hem of haar, probeer ze dan op een normale manier uit te spreken. Daarnaast is het ook een goed idee om misschien zelf al met een oplossing voor het probleem te komen. Stel: jij stoort je aan het feit dat je partner oude magazines laat rondslingeren, hij of zij ziet het als een soort van artistieke expressie. In plaats van de magazines gewoon weg te smijten en het zaakje zo af te handelen, kan je hem of haar ook vragen of die artistieke expressie zich niet op een ordelijke manier op het boekenrek mag uiten. 

Maak een routine van familie opruimbeurten

Oké, je liefste gaat niet van dag op dag ‘een nieuwe man of vrouw’ worden en ervan houden om de ruiten te kuisen, zo veel is duidelijk. Maar je kan je partner wel leren hoe die een handje kan helpen bij het huishouden. Hoe doe je dat? Een tip uit de kleuterklas: plan het in in jullie dagelijkse routine. Een halfuurtje op zondagnamiddag bijvoorbeeld? Wanneer poetsen bij de dagelijkse routine hoort, gaat het steeds minder vervelend lijken. 

Leer dingen los te laten

“Ruim die schoenen nu toch eens op”, “een vuile tas hoort IN de vaatwasmachine”, “smijt die vuile sokken nu toch eens in de wasmand”, “Ik heb het gevoel dat ik hier de meid ben”. Komen deze uitspraken bekend voor? Dan moet je misschien af en toe proberen dingen los te laten. Bij een goede relatie horen nu eenmaal frustraties. Af en toe een oogje dichtknijpen voor de mensen die we graag zien, is nu eenmaal een van de grootste geheimen in een goed huwelijk.  (br.hln)


» Reageer (0)
25-08-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het geheime wapen om zonder puistjes wakker te worden? Slaap met je haren in een staart

Het geheime wapen om zonder puistjes wakker te worden? Slaap met je haren in een staart

https://images0.persgroep.net/rcs/5cXSbJlxncJ2xOMWLKJLepSLnsk/diocontent/130663676/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Die te strakke rekker uit je haren halen, het voelt bijna net zo goed als je broek losknopen zodra je thuiskomt van je werk. Maar met een door acne geteisterde huid, is dat blijkbaar niet zo’n slim idee.

Hoewel puistjes op je kin vaak een hormonale oorsprong hebben, is de oorzaak van acne op andere plaatsen vaak moeilijker te achterhalen, althans tot nu. Volgens dermatologe Dendy Engelman is slapen met je haar los namelijk een belangrijke schuldige voor de ontsierende puistjes op je gezicht. “Je haar werkt als een magneet voor vuil en pollutie van buitenaf. Als je dan slaapt met je haren los wrijft je haar over je gezicht en beddengoed waardoor je huid meer vatbaar wordt voor puistjes”, aldus de dermatologe. “Dat verklaart ook waarom we soms pukkeltjes krijgen op andere plaatsen zoals onze wangen.”

Bovendien produceert je hoofdhuid talg - ja, hetzelfde goedje dat je poriën verstopt. “Afhankelijk van hoelang het geleden is dat je je haren voor het laatst waste, komt de talg op je strengen terecht. Als je met haren los slaapt, wordt je gezicht dus de hele nacht letterlijk tegen je olieachtige lokken geduwd waardoor je sneller puistjes kan krijgen. Veel puistjes op het voorhoofd worden zo veroorzaakt, bijvoorbeeld.”

Behoor je nog niet tot het douchen-voor-slapenkamp? Als je gevoelig bent voor acne, is het misschien toch een goed idee om dat patroon te veranderen. Blijf je meer fan van een ochtendlijke douche? Hoewel versgewassen lokken beter zijn voor je geliefde huid, kan je je haren ook gewoon in een losse vlecht, paardenstaart of knot doen om ze uit je gezicht te houden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 tips om beschadigd haar door hitte opnieuw te laten glanzen

3 tips om beschadigd haar door hitte opnieuw te laten glanzen

https://images1.persgroep.net/rcs/vLUhYGddwmkiZqIj9N1eXvKF0SI/diocontent/130536914/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Natuurlijke schoonheid is in. Puistjes mogen mee op de foto, littekens worden in de kijker gezet en niemand kijkt nog op van een ietwat vreemde natuurlijke slag in je haar. Al lonken die stijl- en krultang nog al te vaak uit het badkamerkastje. Resultaat? Droge en beschadigde lokken.  

Apparaten die je haren omtoveren zijn geweldig. De ene dag kan je voor zwoel en sluik haar gaan en de volgende voor wilde gekrulde lokken. Het enige probleem? Wanneer je ze te vaak en fout gebruikt, doen ze meer kwaad dan goed. Vanaf het moment waarop je haar niet meer normaal valt, kan dat een teken zijn van hittebeschadiging.  

Krul- en stijltangen voorgoed verbannen uit je leven is niet nodig, maar er zijn enkele stappen die je kunt nemen om je haar gezond te houden wanneer je af en toe hitte opzoekt. 

Bekijk je puntjes

De kans is groot dat je van veel mensen, inclusief jouw kapper, al vaak hebt gehoord dat je jouw haarpuntjes eens moet laten bijknippen. De puntjes van je haar zijn de oudste delen van jouw coupe. Ze zijn erg gevoelig en kunnen al snel splitsen of beschadigd raken wanneer ze droog zijn. Wanneer je jouw puntjes niet af en toe laat knippen, gaat je coupe er droog en futloos uitzien. 

Niet zeker of je puntjes een bezoek aan het salon nodig hebben? Als je haar extreem beschadigd is, verschijnen er witte puntjes op de uiteinden.

Eet vitamientjes

De mama’s wisten het al, en gelijk hadden ze. Vitamines zijn belangrijk. Voor je gezondheid én voor je haar. Een tekort veroorzaakt namelijk broze lokken en dat is al helemaal uit den boze wanneer je af en toe met de krultang door je lokken gaat. 

Herstel je lokken

Voor haar dat beschadigd is door hitte bestaat geen pilletje of vaste remedie. De enige oplossing - die niemand wil horen - is gedag zeggen tegen je apparaten. Voor diegenen die niet zonder hitte kunnen leven, is het belangrijk om een manier te zoeken waarop dat zo gezond mogelijk kan. Je kan beschadigd haar vergelijken met een verfrommeld stukje papier. Wat je ook doet, het zal nooit meer exact hetzelfde zijn. 

Haar is vooral opgebouwd uit proteïnen. Proteïnen toevoegen aan je haren via je voeding of een behandeling zal ervoor zorgen dat het opnieuw sterker wordt. Probeer je haar ook altijd te beschermen, een goede heat protecting spray kan wonderen verrichten. (br.hln)


» Reageer (0)
22-08-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Studie bewijst dat make-up je jonger doet lijken

Studie bewijst dat make-up je jonger doet lijken

https://images2.persgroep.net/rcs/DcB8Svo_0X_232fIaKBGh45s9-Y/diocontent/130415832/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Tijdens onze tienerjaren doen we flink ons best om ouder te lijken dan we in werkelijkheid zijn. Op een bepaald moment - meestal heeft tram 3 er iets mee te maken - maak je een draai van 180 graden en doe je er alles aan om je jeugdigheid te behouden. In beide gevallen kan make-up daar een handje bij helpen, zo blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd is in het vakblad British Journal of Psychology.

Voor het onderzoek heeft Richard Russel, van de afdeling psychologie aan het Amerikaanse Gettysburg College, de krachten gebundeld met enkele wetenschappers van het Chanel Fragrance & Beauty Research & Innovation. Ze trommelden 32 vrouwen tussen twintig en zestig jaar op en namen foto’s van de dames zonder make-up. Nadien werden ze opgemaakt door een professional en werden er opnieuw kiekjes gemaakt. 

Achteraf moesten meer dan 130 mensen de leeftijd van die vrouwen raden. Bij dames tussen 30 en 40 jaar zaten de proefpersonen er vaak boenk op. Twintigers met een opgemaakte snoet werden dan weer ouder geschat, veertigers en vijftigers jonger. Vooral make-up op de huid en rond de ogen maakt een wereld van verschil. Een kleurtje op de lippen speelt blijkbaar een kleinere rol. 

Dan werd hetzelfde experiment nog een keertje herhaald bij 189 nieuwe proefpersonen, maar deze keer moesten de vrouwen zichzelf opmaken. Opnieuw kwamen dezelfde resultaten naar boven. Vooral bij de vrouwen tussen 20 en 30 en dames ouder dan 50 viel het leeftijdsverschil op. 

Wil jij er ook wel jonger uitzien? Enkele tips. 

Overdrijf niet

Gekleurde vlekjes willen we natuurlijk het liefst verstoppen met concealer en foundation, maar dit maakt je velletje droog én kan je rimpels accentueren. Stip de oneffenheden lichtjes aan en gebruik foundation met mate. 

Focus op je ogen... 

Als je nog geen wimperkruller had, moet je die stante pede in huis halen. Gekrulde wimpers zorgen voor een open en dus jongere blik.

... maar gebruik de juiste oogschaduw

Metallic oogschaduw of oogschaduw met veel glitter laat je beter links liggen. Het glanzende of sprankelende goedje heeft immers de neiging om je lachrimpels te accentueren. Matte, zachte oogschaduw zal je veel beter flatteren.

Investeer in een lipgloss

Bij matte lippen denken we spontaan aan onze groottante die tijdens familiefeesten onsmakelijke kussen geeft. Veel beter voor een natuurlijke, jeugdige look is een likje glos met een nude kleur. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!