NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
09-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijkeluiszoon die daklozen “profiteurs” vindt moet enkele dagen op straat overleven. Het eindigt in tranen

Rijkeluiszoon die daklozen “profiteurs” vindt moet enkele dagen op straat overleven. Het eindigt in tranen

https://images0.persgroep.net/rcs/EMPgJ6vw5PeoqqslMEEDof7zSI4/diocontent/147696523/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hij heeft – met dank aan zijn steenrijke vader – kasten vol designerkleren, een Ferrari in de garage en een privéjet die hem naar alle uithoeken van de wereld brengt als hij dat wil. Daklozen vindt hij “luie profiteurs”, die hun miserie alleen maar aan zichzelf te danken hebben. Om te bewijzen dat je zo van straat geraakt als je maar genoeg je best doet, besloot de Britse Bobby Misner (23) drie dagen als dakloze door het leven te gaan. Het ging niet zoals hij gedacht had.

Het sociaal experiment was onderdeel van een nieuwe televisiereeks op de Britse televisie. In ‘Rich Kids Go Homeless’ worden rijke kinderen weggeplukt uit hun bevoorrechte omgeving, om te ervaren hoe het is als je niets hebt en op straat moet zien te overleven.

Miljardair

Bij Bobby Misner ging dat niet zo goed. De zoon van miljardair Tom Misner – de man achter het SAE Institute, waar je creatieve opleidingen kan volgen, van geluidstechnicus tot 3D-animator – heeft naar eigen zeggen een leven vol “snelle wagens, mooie vrouwen en feestjes”. Met zijn privéjet pendelt hij regelmatig tussen Londen en Los Angeles, waar hij nog datete met de bekende actrice Lindsay Lohan. Kleine verplaatsingen doet hij met zijn Ferrari.

Laat er geen misverstand over bestaan: Bobby gelooft in hard werken om iets te bereiken in het leven, zo zegt hij. Zelf wil hij een bedrijf uitbouwen als filmmaker en fotograaf. Ook over mensen die het minder goed hebben is hij duidelijk. Daklozen noemt hij “lui” en beschuldigt hij ervan “profiteurs” te zijn, “die op de kap van de maatschappij proberen te leven”. Mocht hij ooit op straat terecht komen, zou dat niet lang duren: “Ik zou in geen tijd weer van straat zijn”, klinkt het.

Het ging wel even anders. Drie dagen lang moest hij als dakloze door het leven in de Londense wijk Soho - nadat hij zowel zijn paspoort, zijn geld als zijn designerkleren had moeten afgeven - en het duurde niet lang eer hij met zijn hoofd tegen de muur liep.

Omdat hij in het ‘gewone leven’ populair is bij vrouwen, besluit hij in de reportage eerst zijn charmes in de strijd te gooien en knappe meisjes gewoon om geld te vragen. Al snel wordt echter duidelijk dat het geen goed plan is. “Vrouwen lijken wel bang van me te zijn”, klinkt het. “Normaal gezien doe ik het goed bij de dames. Het is echt raar om hen nu zo afstand te zien houden.”

Hongerig

Nadat hij de eerste nacht noodgedwongen op straat heeft moeten doorbrengen, besluit hij om moe en hongerig in vuilnisbakken naar eten te gaan zoeken. Hij speurt ook naar munten in telefooncellen. Als hij op zeker moment een hoofdtelefoon en een muts vindt die iemand per ongeluk heeft laten vallen, barst hij in tranen uit. “Het voelt alsof ik een schat gevonden heb”, snikt hij.

De vondst geeft hem nieuwe hoop en hij slaagt erin om alles te verkopen in een elektronicawinkel voor 40 pond (46 euro). Met het geld koopt hij grote pakken chips, die hij aan de ingang van de metro wil verkopen met winst. Ook dat lukt niet. Hij maakt gelukkig ook geen verlies en besluit het geld te gebruiken om een slaapplaats voor de nacht te zoeken.

Drank en drugs

Opnieuw loopt het op een sisser af als duidelijk wordt dat je niet binnen raakt in een hostel zonder identiteitskaart. Ook de tweede nacht moet hij buiten slapen. “Het is als een verloren strijd”, zucht hij, waaraan hij toevoegt dat hij begrijpt waarom sommige daklozen naar drank en drugs grijpen.

De laatste dag ontmoet hij een jong dakloos koppel en dat opent pas écht zijn ogen. Demi en Aaron (allebei 20) blijken al vijf maanden in Londen op straat te leven, nadat ze uit hun huis werden gezet. Al drie jaar zijn ze af en aan dakloos. Ze leren hem hoe hij moet bedelen en daarbij ontdekt Bobby dat rijken minder blijken te geven dan mensen die het minder breed hebben.

Maar het is hun persoonlijke verhaal dat Bobby compleet doet kraken. Ze blijken de ouders te zijn van twee kinderen. Eentje is gestorven en het andere – een meisje van 5 maanden – zit in de pleegzorg. “Het enige wat we verlangen is om ons dochtertje bij ons hebben”, klinkt het.

Demi vertelt dat het echt niet gemakkelijk is om weg te raken van de straat. “We hebben het geprobeerd”, zegt ze. “Maar na een hele tijd geef je het gewoon op. Ik heb mijn dochter moeten afstaan, terwijl ik dat niet wilde. Het had kunnen werken als we maar een kans hadden gekregen.” De jonge vrouw bekent ten slotte dat ze “niets meer heeft om voor te vechten”.

Schoorvoetend

Bobby noemt zijn ervaring als dakloze aan het einde van het programma “een van de zwaarste dingen die ik ooit heb meegemaakt” en geeft schoorvoetend toe dat het flink wat moeilijker is dan gedacht om weer van straat te geraken. “Ik had wel wat vooroordelen”, geeft hij toe. “Maar dat is nu veranderd. Ik ga een beetje dankbaarder zijn voor het leven dat ik heb.”

Hij blijkt ook nog altijd contact te hebben met Demi en Aaron, die hij een make-over gaf. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een praatje maken met een vreemde is goed voor de gezondheid

Een praatje maken met een vreemde is goed voor de gezondheid

https://images2.persgroep.net/rcs/EVolJyBSNBQWd5WBJ3BlYQes2hc/diocontent/147671825/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De vrouw die elke dag vriendelijk ‘goedemorgen!’ kirt wanneer ze je voorbijloopt met haar hondje, de man die je elke dag je krant verkoopt aan de kiosk in het station voor je de trein opstapt, de jongen die met een glimlach je boodschappen in een zak doet op zaterdag. Je kent ze niet, maar toch ook weer wel. Zo’n vreemde die eigenlijk toch niet geheel vreemd is, hoe belangrijk zijn die mensen in ons leven?  

Zo’n kleine, onschuldige ontmoeting met een vreemde kan je dag goedmaken en ervoor zorgen dat een mens zich minder geïsoleerd voelt. Onze sociale levens worden opgebouwd uit wat psychologen ‘sterke’ en ‘zwakke’ banden noemen. Een sterke band is je echtgenoot, ouder, broer of zus, beste vriend, collega. Een zwakke kennis die je wel vaker tegenkomt is bijvoorbeeld de barman in je favoriet café of de kassierster in de winkel waar je steeds gaat. 

“Hoe ik een sterke band van een zwakke onderscheid, is wanneer er wederzijdse herkenning is”, vertelt Gillian Sandstrom, leraar aan de universiteit van Essex die zich al jaren verdiept in de materie. “Je moet elkaars naam niet kennen, maar je weet wie ze zijn en herkent elkaar.” 

Sandstrom deed onderzoek naar hoe belangrijk deze connecties voor ons zijn. “Deze interacties geven ons een goed gevoel, we voelen ons erdoor verbonden met mensen”, legt ze uit. “Je krijgt meer vertrouwen in de wereld en hebt een groepsgevoel. Ik denk dat dat soms nodig is. We hebben het gevoel nodig dat we ergens deel van uitmaken. Als we dat gevoel niet hebben, dan ondervinden we daar negatieve gevolgen van zoals eenzaamheid.” Eenzaamheid - vaak veel meer dan fysiek alleen zijn - kan heel wat effecten hebben op onze mentale en fysieke gezondheid. Het zou zelfs dezelfde impact kunnen hebben op onze levensduur als roken of overgewicht. 

Eigen boontjes doppen

We kunnen niet altijd rekenen op onze sterke banden, want uiteraard moeten die ook hun eigen levens lijden en moeten we nu eenmaal onze eigen boontjes kunnen doppen. Sandstrom wijst er dan ook op dat we niet mogen verwachten dat deze mensen verantwoordelijk zijn voor ons geluk. “Het is beter dat je een beroep doet op verschillende mensen voor je verschillende noden”, legt ze uit. “Ik denk dat de iets zwakkere banden daarbij vaak onderschat worden.” 

Deze kennissen spelen een belangrijke rol bij je algemene ontwikkeling, ook al zijn ze misschien niet altijd even goed zichtbaar. Sandstrom geeft een voorbeeld: stel dat je verhuist naar een nieuwe stad en dat je hier vrijwel niemand kent, dan is het niet ongewoon dat je je wat verloren voelt in het begin. Vaak heeft ook dit te maken met het gebrek aan zwakke connecties. Je volledige netwerk aan mensen - van de vrouw die je tegenkwam met haar hond tot de bakkersvrouw - kende je op je vorige woonplaats uit je hoofd. 

“Dit zijn kleine relaties, maar ik denk dat als je die allemaal tegelijkertijd verliest - wat gebeurt als je naar een nieuwe plek verhuist - het vaak allemaal te veel wordt en dan besef je dat het een verschil maakt”, legt Sandstrom uit. Voor zij die dit soort band in zijn of haar leven mist, is het volgens de psycholoog helemaal niet moeilijk om er verschillende op te bouwen. Hou gewoon je omgeving in het oog. Is er iemand die naar je lacht in de fitness? Een vriendelijke bediende aan de kassa die je elke dag tegenkomt? Als je wederzijdse herkenning opmerkt, begin dan eens een gesprek en dat is volgens haar het gemakkelijkst via een compliment of iets dat jullie gemeen hebben.  (br.hln)


» Reageer (0)
08-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ramadan: is vasten nu gezond of niet?

Ramadan: is vasten nu gezond of niet?

https://images1.persgroep.net/rcs/Ood__1x-DvYzpDQeUQnVJlG3N0o/diocontent/147408285/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Maandagavond is de ramadan van start gegaan. Een maand lang eten en drinken moslims alleen als de zon onder is. Wat gebeurt er met je lichaam als je een maand vast? 

Twee experts in flexibel vasten, een dieetvorm waarbij je maar enkele uren op een dag mag eten, zijn Mabel van den Dungen en dr. Samefko Ludidi.  Zij hebben hier boeken over geschreven en vertellen aan deze site waarom de ramadan juist erg gezond kan zijn, maar ook wanneer het minder goed voor je is.

Wat gebeurt er in je lichaam als je vast? 
“Wat er gebeurt in je lichaam heet autofagie, dit houdt in dat je lichaam oude cellen en oud weefsel vervangt. Hier krijg je een gezonder lichaam voor terug. Hiervoor moet het voedsel wel uit je systeem blijven, anders is je lichaam bezig met het verwerken van eten en heeft het geen tijd voor herstel”, aldus Van den Dungen.


Ludidi laat weten dat je lichaam daarnaast op zoek gaat naar andere energiebronnen: “Je lichaam is gewend om koolhydraten als energiebron te gebruiken. Door het vasten kan dit niet meer en stapt het in eerste instantie over op glycogeen, dat is een lichaamseigen suiker. Daarna op vet. Het kan soms twee weken duren voordat je lijf volledig is ingesteld op een ander type verbranding. In deze periode raad ik vooral aan rustig aan te doen en geduld te hebben, na die weken voel je dat je weer meer energie krijgt.”

Is vasten volgens jullie iets gezonds? 
Volgens Ludidi kán vasten onderdeel zijn van een gezonde levensstijl: “Het gaat erom wat je eet, wanneer je wel mag eten. Het kan enorm gezond zijn, als je het gezond maakt.”

Van den Dungen vult dit aan: “Je lichaam krijgt een kans om te resetten, als je het goed doet uiteraard. Het kan ook heel goed zijn voor je geest. Door het vasten word je ook mentaal sterker. Je gaat jezelf koesteren en zeker bij de ramadan kun je je hechter voelen met je geloof. Je hebt meer tijd om aan andere dingen dan eten te denken, en je bent meer gefocust.”

Hoe zorg je ervoor dat je het zo gezond mogelijk doet? 
“Begin de dag met veel voedingsstoffen. Denk hierbij aan een groene smoothie met bijvoorbeeld spinazie of avocado. Hier zitten veel voedingsstoffen in en daar kun je best lang op teren. Zorg dat wanneer je eet, je gezond eet. Als je ’s avonds naar de snackbar gaat of naar fastfood grijpt kan het een zware maand worden. In fastfood zitten veel ‘lege calorieën’ en dan mis je eiwitten, vezels en vitaminen. Dan kun je je ook emotioneel slechter gaan voelen”, zegt Van den Dungen. 


Ludidi zegt dat het naast goed ontbijten ook goed is om je aan je normale ritme te houden: “Wat veel mensen tijdens de ramadan doen is ’s nachts wakker worden om wat te eten. Hierdoor verstoor je naast je eetritme ook nog je slaapritme. Hier kun je last van krijgen.”

Val je veel af tijdens de ramadan? 
Ludidi zegt islamitische cliënten te hebben die de ramadan willen gebruiken om er gezonder uit te komen. “Als je gezonde maaltijden eet kan je er zeker van afvallen.”  Van den Dungen is het hier mee eens: “Ontbijt gezond en krijg ook ’s avonds veel voedingsstoffen binnen en dan ga je je heel goed voelen. Hier kan je resultaten van zien in je lichaam maar ook in je geest. Dan kan het op meerdere vlakken een hele mooie periode zijn.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische Sylvia Huang naar halve finale Koningin Elisabethwedstrijd

Belgische Sylvia Huang naar halve finale Koningin Elisabethwedstrijd

https://images2.persgroep.net/rcs/2HFAf5obUm-H-nyyDKPV1_4gyuI/diocontent/146350005/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Onze landgenote Sylvia Huang (25) gaat door naar de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Dat maakte de jury vannacht bekend na afloop van de eerste ronde. De 25-jarige violiste treedt vanaf maandag samen met 23 andere violisten aan in de halve eindstrijd. In totaal namen 64 jonge violisten het de afgelopen week tegen elkaar op. De Nederlandse Hawijch Elders is uitgeschakeld.

Huang, een 25-jarige violiste met Aziatische roots uit Montignies-le-Tilleul, is vanaf morgen dus opnieuw aan het werk in het Flageygebouw. Tijdens elke sessie hoort het publiek vier halvefinalisten aan het werk: de eerste twee spelen een concerto van Mozart begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie. Na de pauze vertolken de volgende twee hun recital met pianobegeleiding.

De halve finale eindigt zaterdag 11 mei. Na afloop van de avondsessie maakt de jury bekend welke 12 violisten onder elkaar mogen uitmaken wie de winnaar van het concours wordt. De finaleweek, waarvoor de deelnemers een nog onbekend werk moeten instuderen, loopt van 20 tot 25 mei. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwangere vrouwen die noten eten krijgen slimmere kinderen

Zwangere vrouwen die noten eten krijgen slimmere kinderen

https://images3.persgroep.net/rcs/6tXQ_EpP45jdT4ESBja8RvfEd-4/diocontent/147445342/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Dat noten gezond zijn, moeten we je niet meer vertellen. In een onderzoek van het Spaanse Institute for Global Health is nog een extra voordeel opgedoken. Vrouwen die in verwachting zijn en geregeld noten eten, zouden meer kans hebben om intelligente kinderen te krijgen. 

Voor het onderzoek werd beroep gedaan op 2.200 moeders in spe. Tijdens het eerste en derde trimester van de zwangerschap moesten de vrouwen een dagboek bijhouden over hun eetgewoontes. Als hun kinderen 18 maanden, 5 jaar en 8 jaar oud waren, moesten ze een aantal standaardtesten uitvoeren. Op die manier konden de wetenschappers de neurologische ontwikkeling van de jongens en meisjes in de gaten houden.

Wat de moeder tijdens de zwangerschap eet, speelt blijkbaar een grote rol bij de verstandelijke ontwikkeling van het kind. Als de vrouwen tijdens het eerste trimester geregeld noten snacken, scoren hun kinderen ook beter op de testen. Ook hebben die kinderen een langere aandachtsspanne en een sterker werkgeheugen. Ter verduidelijking: dat geldt alleen bij zwangere dames die bijna 90 gram noten per week hebben opgepeuzeld. Het gaat dan over walnoten, amandelen, pindanoten, pijnboompitten en hazelnoten.

De onderzoekers hebben ook gecontroleerd of er een link was tussen het aantal noten dat vrouwen aten tijdens hun derde trimester en de intelligentie van de oogappel. Maar daar botsten ze op een njet: geen verband dus. 

“Het brein van een baby’tje ondergaat heel wat complexe veranderingen tijdens de zwangerschap. Deze studie toont aan dat wat de moeder eet een belangrijke invloed heeft op de ontwikkeling van dat babybrein. Het kan zelfs langetermijneffecten hebben”, reageert hoofdonderzoeker Florence Gignac in het wetenschappelijke blad European Journal of Epidemiology. “De positieve invloed valt volgens ons te verklaren door het feit dat noten bomvol foliumzuur en essentiële vetzuren zoals omega 3 en omega 6 zitten. Deze supplementen stimuleren bepaalde hersenkwabben die op hun beurt je geheugen beïnvloeden.”  (br.hln)


» Reageer (0)
07-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOS Spierkrampen: zo raak je van die krampen in je kuit af

SOS Spierkrampen: zo raak je van die krampen in je kuit af

https://images0.persgroep.net/rcs/Ult9dt4G06c0gHryQlRefl5Fc1w/diocontent/146924917/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie is nog niet in het midden van de nacht uit bed gesprongen, kermend van de plotse pijn in zijn of haar kuit. Wij vroegen aan sportarts Luk Buyse wat je eraan kan doen. 

“Kuitkrampen steken onwillekeurig de kop op. Ze zijn niet te voorspellen en kunnen een aantal seconden tot enkele minuten extreme pijn veroorzaken. Die pijn ontstaat door een gedeeltelijke of gehele samentrekking van de spier. Vaak is de samentrekking zichtbaar als een zwelling of voelbaar als een verharding. Word je geconfronteerd met een kuitkramp, probeer dan je been voorzichtig te stretchen. Breng het been met de kramp achteruit, zorg voor een gestrekte knie en probeer je hiel plat op de grond te zetten. Een spierscheur zal je er niet gauw van krijgen, maar wees wel voorzichtig. Ga niet te ver bij het stretchen en voel zelf aan hoever je kan gaan.

Zit je in een wedstrijd en moet je echt doorgaan, herneem dan de wedstrijd op een rustig tempo. Als het kan, stop meteen met sporten, zodat je de spier voldoende rust kan geven om te herstellen. Plotse spiersamentrekkingen kan je niet altijd voorkomen, maar de oorza- ken worden vaak gezocht bij onvoldoende drinken, een tekort aan mineralen of overmatig sporten. Als je niet gewend bent om te sporten, raad ik ten zeerste aan om je training rustig op te bouwen. Probeer zeker niets te forceren, want dan zouden spierkrampen weleens onvermijdelijk kunnen zijn. Drink voldoende tijdens het sporten. Hou het niet alleen bij water, maar drink ook sportdrank die een deel van het zoutverlies door zweten compenseert.”  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ligt het vermiste Lam Gods-paneel dan toch onder de Kalandeberg? Graafwerken bezig

Ligt het vermiste Lam Gods-paneel dan toch onder de Kalandeberg? Graafwerken bezig

https://images2.persgroep.net/rcs/_d2vgYfyMEsW_UOzN34rHwpGsg4/diocontent/147426503/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Aan de Gentse Kalandeberg wordt momenteel gegraven, omdat de schuilplaats van de Rechtvaardige Rechters ontdekt zou zijn. Deze namiddag geeft oud-burgemeester Termont ook een persconferentie op het stadhuis, over de mogelijke vindplaats van het paneel van het Lam Gods. Elf maanden geleden deed hij dat ook al eens, samen met jeugdschrijver Marc De Bel en amateurspeurder Gino Marchal. Het is datzelfde trio dat nu “nieuwe elementen” heeft, en opnieuw de Kalandeberg aanduidt als vindplaats.

Vorig jaar al lanceerde hetzelfde trio een theorie over de mogelijke vindplaats van het paneel van het Lam Gods, onder de Kalandeberg. Dat werd toen eerder gezien als een promostunt voor het boek van De Bel, ‘De veertiende brief’.  Toch werd, in opdracht van het parket, de ondergrond van de Kalandeberg gescand. Zonder resultaat.

Maar nu wordt de Kalandeberg dus daadwerkelijk open gebroken, op basis van ‘nieuwe elementen’ waarmee het trio kwam aandraven. Vanmiddag geven ze daar zelf meer uitleg over. Gino Marchal heeft op oude tekeningen bij de dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen ontdekt dat er een soort koker onder de Kalandeberg zou aanwezig zijn, waarin het paneel perfect verstopt zou kunnen zijn. Hij baseert zich daarvoor opnieuw op woorden en cijfers uit die veertiende brief die Arsène Goedertier – alias DUA – nooit verstuurd zou hebben. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aldi wordt duurder om grotere promoties te geven

Aldi wordt duurder om grotere promoties te geven

https://images0.persgroep.net/rcs/-9d4M8qExpB_1Hnkan3OfID8Fl8/diocontent/66154630/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In Duitsland heeft Aldi de prijzen van zijn A-merken opgetrokken tot het niveau van de concurrentie. Dat moet toelaten de winstmarge op te trekken, maar ook om van tijd tot tijd te verrassen met forse promoties. Duurder worden om forse korting te geven dus.

Traditioneel hield Aldi het hele jaar door vast aan lage prijzen voor de A-merken. Maar die aanpak kwam steeds meer onder druk door de promoties die andere ketens, zoals Lidl, aanboden en waarmee ze onder de prijs van Aldi doken. Daardoor verkleinde de marge van Aldi nog. Begin dit jaar veranderden zowel Aldi Nord als Süd in Duitsland daarom het geweer van schouder: de basisprijzen voor de A-merken gingen omhoog, maar er kwamen geregeld forse promoties op die producten. De prijsverhogingen bieden niet alleen ruimte voor die promoties, maar krikken ook de (winst)marge op. Zo kost een doos Langnese Cremissimo ijs (een merk van Unilever) voortaan 3,29 euro, terwijl het in promotie op 1,85 tot 1,99 euro komt.

Enkel in Duitsland

Aldi wijzigt (voorlopig) alleen zijn prijzenstrategie in zijn thuismarkt Duitsland en dus niet bij ons. Maar Aldi heeft al vaker een aanpak die het goed doet in Duitsland daarna toegepast in ons land.   (br.hln)


» Reageer (0)
06-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de ban van kristallen: dit zijn de 5 populairste stenen

In de ban van kristallen: dit zijn de 5 populairste stenen

https://images3.persgroep.net/rcs/7RZjnAEMXheyETPnWfd7kw6sm5U/diocontent/146896462/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Kristallen zijn de laatste jaren een enorme hype bij celebs en influencers. Stilaan beginnen ze nu ook hun weg te vinden naar onze contreien. Of je er nu in gelooft of niet: dit zijn de populairste kristallen en hun werking. 

Rozenkwarts

Dit mooie roze kristal staat ook bekend onder de naam ‘liefdessteen’. Deze steen helpt je om je hart open te stellen voor elke soort liefde waar je nood aan hebt. Of dat nu liefde is voor een familielid, een vriend of simpelweg voor jezelf.

Tip: Je kan met deze steen makkelijk een soort beautywater maken om over je gezicht te verstuiven. Doe hiervoor water samen met de rozenkwarts en rozenblaadjes in een kom, en laat gedurende enkele uren trekken. Giet het water vervolgens door een zeef en doe het in een flacon.

Amethist

Deze paarse steen vind je vaak terug in juwelen en zou je helpen bij het ontspannen. Amethist helpt je ontstressen en beïnvloedt je nachtrust op een positieve manier. Leg amethist in je huis om negatieve energie te absorberen.

Seleniet

Heb je het gevoel dat je beïnvloed wordt door slecht karma? Dan is het een goed idee om seleniet in huis te halen. Deze witte of transparante steen helpt je om negatieve emoties als verdriet, angst en woede op afstand te houden.

Citrien

Citrien staat ook bekend als ‘de handelaarssteen’. Dit gele kristal zou je moeten helpen bij het aantrekken van voorspoed en rijkdom. Deze steen staat erom bekend om negativiteit niet alleen te absorberen, maar gewoon te verwijderen. Plaats deze steen dicht bij je visitekaartjes voor een gelukkige en succesvolle carrière.

Zwarte obsidiaan

Zwarte obsidiaan wordt gevormd door gesmolten lava die snel afgekoeld is. Deze steen - bijnaam: de spiegel - helpt je om je ware zelf te zien. Gebruik obsidiaan om stress en negatieve patronen uit je leven te verbannen.  (br.hln)


» Reageer (0)
05-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winnaar ‘Voice Van Vlaanderen’ is volgens Alex met Ibe (17) nu al gekozen: “Al wie dat niet hoort, heeft stront in zijn oren”

Winnaar ‘Voice Van Vlaanderen’ is volgens Alex met Ibe (17) nu al gekozen: “Al wie dat niet hoort, heeft stront in zijn oren”

https://images2.persgroep.net/rcs/9AmUkwS9ts3jNovmsYSc8jkg_0w/diocontent/146936717/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Nu is de strijd om de nieuwe ‘Voice Van Vlaanderen’ écht losgebarsten. De eerste liveshow zorgde meteen voor grote woorden uit Alex Calliers mond. Van hem mag Ibe (17) van team Koen zijn winnares van vorig seizoen, Luka, opvolgen. “En wie dat niet hoort, heeft stront in zijn oren.”

Twaalf sterke optredens, maar toch nu al met Ibe (17) van team Koen als grote uitspringer in de eerste liveshow van ‘The Voice Van Vlaanderen’ vrijdagavond. Zijn ‘When The Party’s Over’ van tieneridool Billie Eilisch zorgde voor hét kippenvelmoment van de avond. Achter zijn piano kreeg hij alle monden in de AED Studio’s stil, zelfs die van de kijkers thuis. “Hier is ‘The Voice Van Vlaanderen’ 2019. En wie dat niet hoort, heeft - sorry - stront in zijn oren”, zei Alex zelfs. Coach Koen kon zijn lof niet op: “Zijn stem is apart, innemend, hij schrijft zijn nummers zelf, begeleidt zichzelf, hij is al een artiest. Mààr, nog niet beginnen zweven hé, Ibe. We hebben nog een paar weken te gaan.” Niet verwonderlijk dat hij Ibe rechtstreeks doorstuurde naar volgende week.

En Koen heeft met Wannes nog zo’n topper in handen. Amper 16 is hij, maar wàt een performance. ‘What About Us’ van Pink was piekfijn tot in de puntjes verzorgd, inclusief choreografie met 27 dansers. “You nailed it”, sprak zijn coach. “Amper 16 en wat er uit jouw strot komt, is fantastisch.” En daar was iedereen het over eens.

Aan het begin van de avond waren ze nog met twaalf, op het einde slechts met acht. Deze kandidaten stoten door naar de liveshow van volgende week: Ibe (17) en Wannes (16) uit team Koen, Jazz-Lynn (39) en Fee (24) uit team Natalia, Margarita (20) en Christophe (28) uit team Alex, Petra (44) en Bram (22) uit team Bart. Vallen af: Karim (27) uit team Bart, Miro (26) uit team Natalia, Charlotte (22) uit team Alex en Rune (17) uit team Koen.

De finale van ‘The Voice Van Vlaanderen’ 2019 vindt plaats op 24 mei. Dan weten we wie met een platencontract en 25.000 euro naar huis gaat.  (br.hln)


» Reageer (0)
03-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Replica ‘Het Laatste Avondmaal’ in Abdij van Tongerlo gescand: “85% zeker dat Da Vinci zelf meeschilderde”

Replica ‘Het Laatste Avondmaal’ in Abdij van Tongerlo gescand: “85% zeker dat Da Vinci zelf meeschilderde”

https://images4.persgroep.net/rcs/u8K5uDtRTcb0zcsc3E08dBAAUbU/diocontent/146560153/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Heeft Leonardo Da Vinci zelf meegeschilderd aan de replica van ‘Het Laatste Avondmaal’ in de Abdij van Tongerlo? Een Amerikaanse Da Vinci-kenner is er al langer van overtuigd. Het Leuvense onderzoekscentrum Imec heeft het schilderij nu ‘gescand’ om die theorie te kunnen bewijzen.

Vandaag is het precies 500 jaar geleden dat Leonardo Da Vinci overleed, en dus staat het Italiaanse genie volop in de belangstelling. De voorbije twee weken trok een team van het onderzoekscentrum Imec naar de Abdij van Tongerlo om er het schilderij ‘Het Laatste Avondmaal’ te onderzoeken. “Dat doen we met hyperspectrale cameratechnologie”, vertelt Wouter Charle van Imec. “We willen nagaan of Da Vinci zelf heeft meegeschilderd. Vier figuren - de apostelen Andreas, Johannes en Jacobus, en Jezus zelf - worden onderzocht. Daarvoor ‘scannen’ we het schilderij. Concreet nemen we 150 keer hetzelfde beeld met een andere kleurenfilter, en vervolgens hangen we die beelden weer aan elkaar. Zo kun je bijvoorbeeld schetsen of reconstructies ontdekken die je met het blote oog niet ziet.”

3 euro

‘Het Laatste Avondmaal’ in Tongerlo is een replica van de beroemde muurschildering in het klooster Santa Maria delle Grazie in Milaan. Da Vinci maakte dat meesterwerk tussen 1495 en 1498. Jaarlijks betalen honderdduizenden toeristen tot 70 euro om het te bewonderen - of toch wat ervan overblijft, want de muurschildering is in verval geraakt. “Bij ons is het maar 3 euro en mag je gerust je tijd nemen”, glimlacht broeder Ivo Cleiren, conservator van het Da Vinci-museum in Tongerlo. “De Abdij heeft het gekocht op 2 februari 1545 van de erfgenamen van een zekere Jean Legrand, maar waar die het vandaan had, is nooit achterhaald.” Volgens de Amerikaanse professor en Da Vinci-kenner Jean-Pierre Isbouts was de opdrachtgever de Franse koning Lodewijk XII. “Hij bezocht het klooster in Milaan en was zodanig onder de indruk dat hij de muurschildering wou meenemen. Mission impossible, natuurlijk, en dus zou hij Da Vinci hebben gevraagd om een kopie op canvas te maken met dezelfde afmetingen.”

“Pas op, er bestaan zeer veel kopieën. In de 16de eeuw alleen al werden er 55 gemaakt. Maar er zijn slechts een aantal replica’s op ware grootte, waarvan er vier worden toegeschreven aan leerlingen van Da Vinci. Het werk in Tongerlo zou in 1507 zijn geschilderd. Toen ik het voor het eerst zag, viel mijn mond open van verbazing. Oh my god! Dit schilderij benaderde veel dichter het origineel van 34 vierkante meter dan de versies die ik zag in Londen en Parijs. De versie in Tongerlo wordt toegeschreven aan zijn leerling Andrea Solari, maar ik ben er vrij zeker van - 85% zelfs - dat Da Vinci zelf ook het penseel heeft gehanteerd. Ook anderen zijn daarvan overtuigd, maar via de wetenschap hoop ik sluitend bewijs te vinden.”

Handtekening

In het onderzoek is de figuur van Johannes, links van Jezus, cruciaal. “Da Vinci heeft hem zo vaak geschilderd dat het eigenlijk zijn handtekening betreft”, zegt Isbouts. “Wellicht is hij geschilderd zonder schets eronder. Bij Johannes merk je ook de typerende sfumato, een techniek met lichte en donkere olieverf. Da Vinci is de pionier van deze techniek. De komende maanden ga ik samen met collega’s de data van Imec grondig onderzoeken, maar ik heb goede hoop om sluitend bewijs te vinden.”

Broeder Cleiren grinnikt wanneer we hem vragen of hij straks de toegangsprijs tot het museum gaat verhogen. En wellicht mag hij zich dan ook verwachten aan veel meer dan de 7.000 bezoekers per jaar nu. “Daar heb ik eerlijk gezegd nog niet aan gedacht”, zegt hij. Vraag is ook of de paters Norbertijnen voorbereid zijn op minder gezonde interesse. Bij een inbraak in 1988 brachten vandalen al een grote scheur in het meesterwerk aan. “We hebben een alarm”, besluit broeder Cleiren. (br.hln)


» Reageer (0)
02-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speelt er opnieuw iets tussen Brad Pitt en Jennifer Aniston?

Speelt er opnieuw iets tussen Brad Pitt en Jennifer Aniston? “Hij gaf haar een cadeau van 70 miljoen euro”

https://images3.persgroep.net/rcs/6-EZ3MNUITai1KkZdN6EmprY1H0/diocontent/19274392/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Brad Pitt (55) zou Jennifer Aniston (50) een cadeau hebben gegeven ter waarde van 70 miljoen euro. De acteur kocht volgens The Mirror namelijk het huis in Beverly Hills waar ze ooit samen in woonden. Pitt zou het huis opnieuw hebben gekocht voor 79 miljoen dollar, ofwel 70 miljoen euro.

Brad Pitt bezocht in februari onaangekondigd het verjaardagsfeestje van Jennifer Anniston. Dat deed hij niet met lege handen schrijft de Britse krant The Mirror nu. Pitt verzette hemel en aarde om het huis waar ze tijdens hun huwelijk ooit samen woonden opnieuw te kopen.

Aniston zou volgens de bronnen in de krant heel emotioneel gereageerd hebben. Ze vertelde eerder al dat het huis haar erg nauw aan het hart ligt en dat ze spijt had dat ze het na haar breuk met Pitt niet gehouden had.  “Een scheiding doet verschrikkelijk pijn en ik heb spijt dat ik het huis niet gehouden heb: ik ben ook mijn thuis kwijt”, zei ze daar toen over. 

Brad Pitt en Jennifer Aniston vroegen in 2005 de scheiding aan, toch werd de band tussen de twee acteurs nooit helemaal verbroken. Toen het huwelijk van Brad Pitt met actrice Angelina Jolie drie jaar geleden op de klippen liep, hoopten fans dat de twee opnieuw samen zouden komen. Aniston noemde de opflakkering van hoop bij de fans toen ‘ijdele hoop’, maar intussen is ook zij gescheiden van Justin Theroux. (br.hln)


» Reageer (0)
01-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebiologeerd: waarom sommige mensen sproeten hebben

Gebiologeerd: waarom sommige mensen sproeten hebben

https://images3.persgroep.net/rcs/AeYSsfnh6efOMSl4UfjCus7qXAE/diocontent/146603280/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Voor sommige mensen zijn sproeten een cosmetisch obstakel. Voor anderen zijn ze eerder een trendy accessoire. Maar wat zorgt ervoor dat de ene persoon een gezicht vol zomersproetjes heeft, en de andere helemaal niet?

Kort gezegd heb je het allemaal aan de zon en aan je genen te danken. Sproeten zijn geconcentreerde vlekken van melanine (een pigmentproteïne in de huid). Melanine komt tevoorschijn wanneer ultraviolette straling de huid raakt. Uv-straling is schadelijk en melanine beschermt de huid tegen die schade door ze te verdonkeren.

Melanine wordt geproduceerd in cellen die de naam melanocyten dragen. Bij sommige mensen worden deze melanocyten gelijkmatig verdeeld, waardoor blootstelling aan de zon ervoor zorgt dat je huid een subtiele zongebruinde gloed krijgt na blootstelling aan uv-stralen. Bij andere mensen zijn deze melanocyten dan weer dicht op elkaar geplakt onder de huid, waardoor blootstelling aan de zon ervoor zorgt dat er gekke, donkerder gekleurde plekjes ontstaan, ook wel gekend als sproeten.

Het is geen geheim dat roodharigen vaker sproeten hebben dan mensen met een andere haarkleur. Dat komt omdat zowel rood haar als sproeten meestal worden veroorzaakt door hetzelfde gen: MC1R. Dat gen zit op de melanocyten en controleert de pigmentbalans in zowel het haar als de huid. Wanneer MC1R op een normale manier werkt, zet het alle door het lichaam geproduceerde pigment om in eumelanine, verantwoordelijk voor zwart en bruin haar. Wanneer het MC1R-gen ‘kapot’ is, geeft het de kans aan een zeldzaam type menselijk pigment - genaamd pheomelanine- om zich in het lichaam op te bouwen. Pheomelanine veroorzaakt roodachtig haar en de roestige kleur die veel sproeten hebben. Variaties van MC1R hebben ook een invloed op het aantal sproeten dat iemand heeft.

MC1R is trouwens niet het enige gen dat sproeten veroorzaakt. Ongeveer een decennium geleden ontdekten wetenschappers een ander gen dat verantwoordelijk is voor sproeten in Chinese populaties. Wetenschappers zijn nog steeds bezig om alle genetische oorzaken van sproeten te ontrafelen, die zich in verschillende etnische groepen voordoen. Ongeacht het precieze genetische mechanisme zijn sproeten altijd een familiale aangelegenheid: ouders geven immers de kans op sproeten, alsook hun plek op het lichaam, door aan hun kinderen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het boeket gooien op een huwelijk: waarom doen we dat eigenlijk?

Het boeket gooien op een huwelijk: waarom doen we dat eigenlijk?

http://static2.hln.be/static/photo/2016/16/11/3/20160430110602/media_xll_8619708.jpg

Op elk huwelijksfeest vindt hetzelfde ritueel plaats: alle single vrouwen moeten zich verzamelen en rugbygewijs meedingen naar het boeket dat de bruid achter zich gooit. Maar waarom doen we dat eigenlijk?

Nee, het boeket dient niet om de volgende gelukkige bruid aan te duiden. Bloemen krijgen jammer genoeg niet plots magische krachten omdat een vrouw ze op de gelukkigste dag van haar leven meedraagt. Het gebruik stamt uit een heel ander fenomeen.

Zelfs in de tijd van de Oude Grieken traden koppels al in het huwelijk, en de bruid werd toen gezien als het toppunt van geluk. Om een stukje van dat geluk te kunnen meepikken, was het de gewoonte om de bruid aan te raken, of zelfs om een stukje van haar kleed of haar sluier te bemachtigen.

Om te voorkomen dat de bruid aan het einde van het feest overbleef met een geruïneerde jurk en een zenuwinzinking, werd het steeds vaker de gewoonte om het boeket naar de gasten te gooien en ze zo af te leiden. Dan maakte iedereen kans op een stukje geluk en hoefde de bruid niet het middelpunt van grijpgrage vingers te zijn.

Zo romantisch is de oorsprong van het ritueel dus niet. Wat niet wil zeggen dat je niet je best moet doen om de bloemen te vangen. Je weet immers maar nooit... (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een olifant vergeet nooit, zelfs niet na 32 jaar

Een olifant vergeet nooit, zelfs niet na 32 jaar: Kirsty herkent voormalige verzorger meteen aan stem

https://images3.persgroep.net/rcs/aJp28LJhkzLAkG1FOEuRn8mr7y4/diocontent/146595139/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In de zoo van Neunkirchen, in het westen van Duitsland, vond een reünie plaats tussen een Britse dierenverzorger en de olifant die de man meer dan 30 jaar geleden verzorgde. Peter Adams werd onmiddellijk herkend door Kirsty, een 52-jarige Aziatische olifant die hij in de jaren 70 en 80 in een intussen gesloten dierentuin in Glasgow verzorgde.

Adams, die als dierentuinmedewerker zorgde voor Kirsty tot 1987, was haar uit het oog verloren toen ze uit Schotland moest verplaatst worden, maar ontdekte onlangs dat ze veertien jaar geleden naar Duitsland was verhuisd. Via vrienden in de stad Trier kon hij contact leggen met Duitse dierenverzorgers en te weten komen waar Kirsty verbleef.

De olifant, geboren in 1967, verblijft nu in de dierentuin van Neunkirchen in Saarland, in het westen van Duitsland. Na Glasgow verbleef ze eerst nog in de Chester Zoo, in het noordwesten van Engeland, waar ze haar metgezel Judy voor de eerste keer ontmoette. Het duo verhuisde later naar Dublin, waar ze samen woonden van 1994 tot 2005 tot ze uiteindelijk naar Duitsland werden verscheept.

Olifanten vergeten nooit iets, luidt het gezegde. In het geval van Kirsty klopt dat alvast. De olifant herkende de man hoogstwaarschijnlijk aan zijn stem. In een video die gisteren gedeeld werd door de zoo is te zien hoe Kirsty aan haar vroegere verzorger snuffelt en hoe de man het dier streelt. “Heb ik nog altijd dezelfde geur?”, vraagt de voormalige verzorger. 

“Ze stond me toe om dichtbij te komen, en dat was voor mij een zeer emotionele ervaring. Ik zal die herinnering voor altijd in mijn hart bewaren”, aldus een geëmotioneerde Peter nog. De Schot zei ook nog dat hij Kirsty zo veel mogelijk zal proberen bezoeken, nu hij weet waar ze verblijft. (br.hln)


» Reageer (1)
28-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanaf woensdag betaal je ‘entreegeld’ in Venetië:

Vanaf woensdag betaal je ‘entreegeld’ in Venetië: “Dagjesmensen zijn het grote probleem”

https://images2.persgroep.net/rcs/EYICl88jwG1fjiC7DRt2_x-S444/diocontent/109647904/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vanaf woensdag moet iedere toerist die Venetië bezoekt 3 euro toegang betalen. De opbrengsten daarvan worden gebruikt om de straten en stegen schoon te houden. In 2017 bezochten in totaal zo’n 28 miljoen toeristen de dogestad. Dat is volgens het stadsbestuur veel te veel.

Airbnb schreef eerder dat Venetië ‘de meest door toeristen overlopen’ stad ter wereld is. Ondanks dat de stad volgens onderzoek zo’n 50.000 bezoekers per dag aan kan, zijn het er nu gemiddeld 77.000. Venetië lijkt steeds meer aan haar eigen succes ten onder te gaan. Unesco heeft al aangekondigd dat de stad op de lijst van bedreigd erfgoed terechtkomt als er niets verandert.

“Overlevenden”

In apotheek ‘Morelli’ in het oude centrum van Venetië hangt een teller van de ‘overlevenden’, de nog overgebleven inwoners van de stad. Die teller staat nu op zo’n 53.000. Een halve eeuw terug waren dat er meer dan twee keer zoveel. Venetië verliest zo’n duizend inwoners per jaar omdat het samenleven met het almaar groeiend aantal toeristen ze te veel wordt. Met de inwoners verdwijnen ook slagers, groenteboeren en bakkers om plaats te maken voor nog meer hotels, restaurants en souvenirwinkels. 

Om te voorkomen dat Venetië verder kapotgemaakt wordt door toerisme en helemaal leegloopt, heeft de gemeente besloten tot het indammen van de toeristenstroom. Toeristen moeten vanaf 1 mei ‘entree’ gaan betalen.

Dagje Venetië

“Het probleem zijn vooral de dagjesmensen”, zegt Jan van der Borg, docent economie van het toerisme aan de Universiteit van Venetië en adviseur van de gemeente. “Te veel mensen komen ’s ochtends aan en zijn voor het diner weer vertrokken. Ze geven weinig uit, kopen een kop koffie en een flesje water, maar laten wel hun afval achter.” Die toeristen kosten de stad handenvol geld. 

Het overgrote deel van de toeristen die de stad bezoeken, logeert inderdaad op campings of in hotels in de omgeving en ‘doet’ een dagje Venetië. Of ze komen van een van de honderden cruiseschepen die er jaarlijks aanleggen. De gemeente wil dat die mensen bijdragen aan de kosten voor het schoonhouden van Venetië en aan het onderhoud van de vele monumenten. 

Duurdere ‘formules’ vanaf 2020

Dit jaar is de toegangsprijs vastgesteld op 3 euro per bezoeker, vanaf 2020 wordt er een gedifferentieerde belasting ingevoerd. Op de rustige dagen betaal je 6 euro, maar wil je het carnaval bezoeken, dan zal je 10 euro moeten neertellen om Venetië in te mogen. (br.hln)


» Reageer (0)
27-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dankzij deze simpele truc blijft je slaapkamer ordelijk

Dankzij deze simpele truc blijft je slaapkamer ordelijk

https://images2.persgroep.net/rcs/I_GMe9w702K2ivWJYEfi7LkJsdM/diocontent/146187004/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Iedereen heeft in z’n slaapkamer wel die ene stoel, bureau of lage kast staan. Je weet wel: de plek waar je jouw gedragen kledij dropt. Gemakkelijk, maar dat hoopje zorgt er wel voor dat je slaapkamer er voortdurend slordig uitziet. Tijd om daar komaf mee te maken.

Het klinkt vast en zeker herkenbaar. Na een lange dag trek je jouw kleren uit, klaar om onder de wol te kruipen. Er zitten misschien al wat kreuken in je broek en T-shirt, maar echt vuil zijn ze niet. Je kan ze dus nog niet in de wasmand dumpen. Wat dan? Je legt de stuks over de leuning van de stoel, want wie weet doe je ze morgen (of overmorgen) opnieuw aan. Het resultaat: na een week heb je een berg kledij verzameld en ziet je slaapkamer er weer slordig uit. 

In haar nieuwste boek ‘Outer Order, Inner Calm’ kaart auteur en zelfhulpgoeroe Gretchen Ruben dit herkenbare probleem aan. “Veel mensen weten niet wat ze moeten aanvangen met kledij die ze al gedragen hebben, maar nog niet vuil is. Denk aan de jogging die je ’s avonds aantrok om relaxed in de zetel te zitten, of een T-shirt die nog naar waspoeder ruikt”, schrijft ze. “Omdat ze die kledij al gedragen hebben, voelen ze niet de neiging om die weer netjes op te vouwen en in de kleerkast te leggen. Hierdoor eindigen ze op een stapeltje in de slaapkamer. Maak jij je er ook schuldig aan? Reserveer dan een plek voor de gedragen kledij. Of je nu enkele haakjes ophangt in je kleerkast of een lade vrijmaakt: zo hou je je slaapkamer tenminste netjes.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je het gras mag laten groeien en je tuin beter laat verwilderen

Waarom je het gras mag laten groeien en je tuin beter laat verwilderen

https://images3.persgroep.net/rcs/ERx6rj4yv4-O3R3tEZEpOOANyvY/diocontent/146262204/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als de lente in het land is, halen mensen allerlei zaken vanonder het stof. Denk aan de parasol, barbecue en grasmaaier. Al laat je het laatste in dat rijtje beter staan. Verschillende experts geven Sam Gooris immers gelijk: je laat het gras beter groeien. 

Het typische Vlaamse gazonnetje. Dat ziet er als volgt uit: gemillimeterd gras, buxushagen die strak gesnoeid zijn en hier en daar enkele zorgvuldig geplaatste bloemen. Maar er gaan steeds meer stemmen op om daar verandering in te brengen. Onder meer The New York Times maakt een pleidooi om je tuin te laten verwilderen. 

Biodiversiteit

Volgens de gerenommeerde krant vraagt het onderhoud van dat afgemeten gazonnetje immers tonnen pesticiden en water. De meeste mensen gruwelen immers van onkruid, maar willen wel fris groen gras. Het gevolg: er wordt bekalkt, bemest, geverticuteerd en besproeid met herbiciden dat het een lieve lust is. Met alle gevolgen van dien voor het milieu. 

Ook de biodiversiteit heeft te lijden onder het kort gemaaide gazon. Kijk maar eens rond: je ziet amper nog vlinders, kevers, sprinkhanen, krekels of spinnenbedden. En als er minder insecten zijn, huizen ook minder kikkers, padden, vleermuizen of zangvogels in de buurt van je woonst. 

De Britse krant The Guardian neemt exact hetzelfde standpunt in en vraagt aan z’n lezers om de grasmaaier wat vaker aan de kant te laten staan. Of maai het gras om 10 centimeter hoogte. Zo krijgen onkruid en wilde bloemen de ruimte om te groeien. Wil je toch een makkelijk bewandelbaar weggetje naar het tuinhuis of een wasrek? Stippel dan een route uit en maai enkel daar het gras weg. 

In eigen land voert tuinarchitect Louis De Jaeger al langer een kruistocht tegen strakke gazons. “Die duizenden hectaren haarfijn onderhouden pelouse zijn groene woestijnen wat biodiversiteit betreft. Ze dragen ecologisch gezien amper bij in de strijd tegen de klimaatopwarming”, zei De Jaeger daarover eerder al in onze krant. “Minder maaien is de meest luie, simpele én goedkope manier om een positieve impact op het klimaat te realiseren.”

Maaien doe je volgens de tuinarchitect dan ook best niet meer dan één keer per maand, desnoods driewekelijks. “Van dat wekelijks maaien moeten we écht af. Langer gras wortelt dieper, waardoor het steviger wordt, minder snel afsterft en niet besproeid moet worden.” (br.hln)
» Reageer (0)
26-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom een schijnbaar onschuldig familieportret van prins William en Kate Middleton zo de gemoederen beroert

Waarom een schijnbaar onschuldig familieportret van prins William en Kate Middleton zo de gemoederen beroert

https://images2.persgroep.net/rcs/l3sasW6yfzf2i6h8Wn7m8wZkb6U/diocontent/146321057/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een familiefoto die prins William (36) en Kate Middleton (37) op hun officiële Instagramaccount hebben geplaatst beroert de gemoederen. De royals hadden het portret gedeeld om de 93-ste verjaardag van Queen Elizabeth in de verf te zetten, maar het enige wat de wereld zich luidop afvraagt is: waarom werd Meghan Markle van de foto geknipt?

De Britse koningin Elizabeth II werd afgelopen zondag 93. Ze vierde haar verjaardag zoals gewoonlijk in familiekring, onder meer met haar 97-jarige echtgenoot prins Philip. De officiële viering zal pas in juni plaatsvinden. Britse vorsten vieren al sinds de 18de eeuw officieel hun verjaardag met een parade in de zomer.

Prins William en Kate Middleton wilden de verjaardag niet onopgemerkt laten voorbijgaan. En dus deelden ze via het officiële kanaal van Kensington Palace een familiefoto. “We wensen Hare Majesteit de Koningin een heel gelukkige 93-ste verjaardag”, aldus het onderschrift. Het regende echter geen verjaardagswensen onder de foto, maar wél vragen over de afwezigheid van Meghan Markle.

“Een interessante fotokeuze... alsof jullie haast problemen zoeken. Gaan er nog niet genoeg geruchten de ronde over jullie ruzie met Meghan? Waarom gooien jullie nog meer olie op het vuur?”, schreef een royaltyfan. En ook: “Waarom een foto kiezen waarop Harry amper zichtbaar is en hij overduidelijk ACHTER William staat, terwijl Meghan niet eens in beeld komt? Een foto zegt echt meer dan duizend woorden. Wow”, en “Oh jeetje, ik denk dat er iemand niet op de foto mocht staan. Dit is niet bepaald de manier om broederliefde te tonen. Jullie sluiten Harry en Meghan gewoon buiten. Dit stuurt een compleet verkeerde boodschap de wereld in!”

Andere royaltyfans vinden dan weer dat het om een storm in een glas water gaat. “Dit is een oude foto. Meghan Markle was toen zelfs nog niet in beeld, letterlijk én figuurlijk”, reageert iemand. “Een knappe foto van de Queen. En aan al diegenen die zich druk maken om het feit dat Meghan nergens te zien is: dit account draait om de Cambridge-familie, niet om Meghan Markle en prins Harry. Zij hebben hun eigen account waar ze hun foto’s delen!”

Familievete? 

Hoe dan ook zorgt de foto ervoor dat de geruchtenmolen weer op volle toeren draait. Er wordt nu al maanden gesuggereerd dat er sprake is van een heuse ‘paleisoorlog’ tussen de hertoginnen van Cambridge en Sussex. De vrouw van prins William zou zich bedreigd voelen door de komst van Meghan. Haar onaantastbare positie en plek in de schijnwerpers werd opeens gestolen door de bruid van prins Harry. 

De verschillen tussen beide vrouwen zijn volgens royaltywatchers ook enorm. Kate Middleton had een beschermde typisch Britse opvoeding en opleiding genoten, terwijl Meghan Markles leven een heel ander verloop kende. Dat heeft er onder meer toe geleid dat Meghan opkwam voor vrouwenrechten terwijl Kate zich eigenlijk nooit publiekelijk over iets heeft uitgesproken. Op 4 april verhuisden Harry en Meghan naar Frogmore Cottage, weg van Kensington Palace, dat ze deelden met prins William en Kate. Ook dat zou een gevolg zijn van de koude oorlog die er tussen de royals woedt.

Kensington Palace heeft van meet af aan ontkend dat er problemen zouden zijn tussen de echtgenotes van de prinsen William en Harry, maar de Britse media laten het onderwerp niet liggen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dan toch manifestatie tegen komst van ijsberen naar Pairi Daiza

Dan toch manifestatie tegen komst van ijsberen naar Pairi Daiza

https://images1.persgroep.net/rcs/-lTAoW-psYFZ8ewNvpMGrcmwnZQ/diocontent/146052933/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Op 16 juni gaan actievoerders manifesteren aan de ingang van Pairi Daiza tegen de komst van ijsberen naar het dierenpark in Brugelette (Henegouwen). Het initiatief gaat uit van verschillende dierenrechtenorganisaties.

Aanvankelijk was op 6 april al een manifestatie gepland, maar de burgemeester van Brugelette, André Desmarlières, besliste die uit voorzorg te verbieden. De dierenrechtenorganisaties traden vanochtend in overleg met Desmarlières en beide partijen bereikten een akkoord om het protest op 16 juni alsnog door te laten gaan, zo meldt de organisatie “Animaux en péril”.

Er is onder meer vastgelegd dat het protest “in een gemoedelijke sfeer” moet verlopen en maar mag duren vanaf de opening van het park om 10 uur tot 12 uur. Het aantal deelnemers wordt beperkt tot 250 en daarnaast moeten de actievoerders op een afstand van een paar honderd meter van de ingang van het park blijven en mogen ze het verkeer niet hinderen.

Pairi Daiza kondigde de komst van twee of drie ijsberen vorig jaar aan. Meteen kwam er protest van dierenorganisaties die vinden dat poolberen niet thuishoren in gevangenschap en al zeker niet in België. De baas van het dierenpark, Jean-Jacques Cloquet, verdedigde eind maart nog de beslissing. Volgens hem is het juist nodig om de dieren op te vangen omdat ze steeds moeilijker kunnen overleven in hun natuurlijke habitat. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!