NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
30-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 ongezonde gevolgen van jouw smartphoneverslaving

5 ongezonde gevolgen van jouw smartphoneverslaving

http://static2.hln.be/static/photo/2015/4/10/13/20150929214438/media_xll_8035978.jpg

Smartphones zijn handig en leuk, maar ook gevaarlijk verslavend. Het VTM-programma Telefacts toonde gisteren aan hoe moeilijk het is om 48u zonder je smartphone op zak rond te lopen. Niet alleen is het opvallend hoe we er mentaal afhankelijk van zijn, ook fysiek reiken de gevolgen van overmatig smartphonegebruik verder dan we beseffen. Zoals deze vijf ongezonde neveneffecten die regelmatig smartphonegebruik met zich meebrengt.

Verkrampte vingers en handen

Eerst was er de "sms-duim", daarna de "WhatsApp-vinger": voortdurend liggen scrollen en tokkelen op je scherm heeft zo zijn impact op je handen en vingers. Wie te veel zijn smartphone gebruikt kan peesontstekingen krijgen of al bestaande problemen verergeren, zoals bijvoorbeeld een geknelde zenuw in de pols. Ook een "gsm-elleboog" is een fenomeen waarbij de ringvingers en pink beginnen tintelen of gevoelloos worden door je elleboog te langdurig te buigen voor gsm-gebruik.

Zo voorkom je het: Krijg je klachten door je smartphone te lang te gebruiken, doe dan eens wat stretches. Leg je smartphone neer, breng je handen in een houding alsof je bidt en draai en buig je polsen. Blijven de klachten aanhouden, raadpleeg dan een dokter.

Rug- en nekklachten

Te lang voorovergebogen naar een smartphonescherm turen is een erg slechte houding voor je lichaam, die op termijn rug- en nekklachten kan veroorzaken. Een studie bij jongeren in het Verenigd Koninkrijk twee jaar geleden toonde aan dat 84% van de ondervraagden rugpijn had die te wijten was aan het voorovergebogen zitten voor smartphones en tablets. Nog meer slecht nieuws: ook vroegtijdige rimpels zouden een symptoom zijn van te vaak naar beneden kijken op je smartphonescherm.

Zo voorkom je het: Pas je houding aan als je jouw smartphone gebruikt, en zorg ervoor dat je niet altijd naar beneden hoeft te kijken op het scherm. Hou je gsm ook eens recht voor je. Je voelt je misschien belachelijk, maar je rug, nek en jeugdige huid zullen je dankbaar zijn.

Oogproblemen

Lange tijd turen naar het kleine schermpje van je telefoon kan leiden tot vermoeide of droge ogen, duizeligheid en een vager zicht, zo bewijst onderzoek. Dat slechte zicht leidt op zijn beurt dan weer tot hoofdpijn.

Zo voorkom je het: Probeer het lettertype op je scherm zo groot mogelijk te zetten, en hou het scherm minstens 40 cm van je gezicht verwijderd, adviseert oogarts Mark Rosenfield. Kijk ook om de paar minuten weg van je scherm en kijk dan naar iets in de verte. Vergeet ook niet te knipperen.

Nomofobie

Jawel, er is een term voor, dat naakte gevoel als je geen gsm bijhebt. "No-mobile-phone-phobia", oftewel nomofobie, is een term die de angst omschrijft om zonder je smartphone ergens te zijn. Die schrik om je smartphone te verliezen of vergeten kan leiden tot het obsessief checken of je het toestel wel bijhebt, en je slecht voelen als je de smartphone niet op zak hebt. Vrouwen blijken er volgens een Britse studie meer last van te hebben dan mannen.

Zo voorkom je het: Heel simpel; zet het idee van je af. Er was een tijdperk - nog niet eens zo lang geleden - waarin mensen overleefden zonder constant hun smartphone te checken. Iemand bellen kan je overal en op een andere manier als het echt moet.

Fantoomtrillingen

Je dénkt dat je smartphone net heeft getrild in je zak, maar als je gaat kijken heb je geen nieuwe berichten of meldingen. Ben je gek aan het worden? Een beetje misschien, maar je hebt vooral last van het syndroom dat fantoomtrillingen heet, wat wijst op een obsessieve relatie met je gsm. Een professor van de Indiana University ontdekte dat 89% van de studenten uit haar studie er last van heeft.

Zo voorkom je het: Weet je van jezelf dat het voelen van smartphonetrillingen een obsessie wordt, schakel het trilalarm dan uit. (br.hln)


» Reageer (0)
29-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruce Willis - Devil Woman

Bruce Willis - Devil Woman

Klik op de foto om hem te beluisteren

Walter Bruce Willis (Idar-Oberstein (Rijnland-Palts), 19 maart 1955) is een Amerikaans acteur, producent en zanger.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je je panty's altijd moet invriezen

Waarom je je panty's altijd moet invriezen

http://static2.hln.be/static/photo/2015/9/8/11/20150929072430/media_xll_8033171.jpg

Het seizoen van de panty's breekt weer in alle hevigheid aan. Lekker warm en mooi, maar die ladders die er onvermijdelijk in komen zijn een heel pak minder.

Wat als we je nu eens vertelden dat je dat probleem voor eens en altijd de wereld kan helpen, door een simpel trucje toe te passen? Door je panty's in te vriezen kan je er namelijk voor zorgen dat er geen ladders meer in komen.

Hoe je het best te werk gaat? Voor je je panty's voor de eerste keer draagt maak je ze eerst vochtig onder de kraan en steek je ze in een plastic zakje. Vervolgens stop je dat zakje een nachtje in de diepvries. Laat je panty's de volgende dag ontvriezen en opdrogen, en ze zijn klaar voor gebruik.

De koude temperatuur van de diepvries maakt de individuele vezels van je panty's sterker, waardoor er veel minder snel ladders in zullen komen. Het handige is ook dat je dit trucje maar een keer per paar moet toepassen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ben jij een leiderstype? Dit testje van 5 seconden geeft het antwoord

Ben jij een leiderstype? Dit testje van 5 seconden geeft het antwoord

http://static1.hln.be/static/photo/2015/11/6/11/20150928115732/media_xll_8032166.jpg

Sta jij stevig in je schoenen en deins je er niet voor terug om het voortrouw te nemen? Of hou je je liever wat op de achtergrond? Dit 5-seconden-testje geeft je het antwoord.

Het Amerikaanse professorenduo Adam Galinsky en Maurice Schweitzer ontwikkelden een testje waarmee je binnen de vijf seconden weet of jij een geboren leider bent of niet. Benieuwd?

Teken de letter 'E' op je voorhoofd. Dat is alles. Mensen die de letter op die manier tekenen dat ze hem zelf zouden kunnen lezen zijn echte leiderstypers. Zij die letter zo schrijven dat anderen hem kunnen lezen, zijn dan weer minder geschikt voor managementfuncties. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nanny naar huis gestuurd om dochters te kunnen vermoorden

Nanny naar huis gestuurd om dochters te kunnen vermoorden

http://static0.hln.be/static/photo/2015/17/8/12/20150929065006/media_xll_8034072.jpg

Tegen buren en kennissen had Mireille Gram (48), dochter van zakenman Tony Gram, onlangs nog haar gal gespuwd over de man die haar had verlaten, de vader van haar kinderen. "Hij is ervandoor met mijn miljoenen en met één van mijn vriendinnen." De vrouw probeerde zondagnacht haar 14-jarige tweeling te doden in hun slaap.

Ooit vormde Mireille met haar echtgenoot Danny en hun tweelingdochters een gelukkig gezinnetje. Met veel geld. Heel veel geld. Mireilles vader Tony Gram is immers de man die een fortuin verdiende door het tassenmerk Kipling te kopen en te verkopen. Twee kéér, overigens. Zijn vermogen wordt geschat op 168 miljoen euro.

De kinderen kwamen niks te kort. Financieel dan toch niet, want bij het gezin boterde het al geruime tijd niet meer. Mireille was ook al vele jaren ziek. Veel kennissen en intimi die we gisteren spraken, vertelde hoe de vrouw in het verleden - toen de tweeling nog klein was - de kinderen al eens had proberen te verdrinken. De gevolgen van een postnatale depressie. Mireille was overigens in behandeling voor haar psychische problemen. (br.hln)


» Reageer (0)
28-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Matthias Schoenaerts: "Ik stond op het randje van schizofrenie"

Matthias Schoenaerts: "Ik stond op het randje van schizofrenie"

http://static1.hln.be/static/photo/2015/14/7/10/20150928114900/media_xll_8032150.jpg

In de film Maryland speelt Matthias Schoenaerts de rol van een Afghanistan-veteraan met een posttraumatisch stressyndroom. Om de rol zo geloofwaardig mogelijk te spelen, ging Schoenaerts wel erg ver, geeft hij nu toe.

Schoenaerts kwam niet alleen meer te weten over de ziekte door er boeken en documentaires over te lezen en met patiënten te praten, hij wilde ook zelf ervaren hoe het is om paranoia te zijn en geen rust te vinden. "Ik besefte dat mijn eigen lichaam me kon helpen. Ik leed al aan slapeloosheid en ben nog veel minder gaan slapen, acht weken lang slechts twee of drie uur per nacht. Dat bracht me tot een gelijkaardige staat van permanente onrust en paranoia, op het randje van het schizofrene", vertelt de acteur in Het Nieuwsblad.

Superparanoïde
Toen de opnames van de film van start gingen, voelde Schoenaerts zich superparanoïde. Hij hoorde en zag dingen en mensen, maar wist niet zeker of ze er echt waren of niet. "Mijn zintuigen leken op 400 procent te draaien". Hoewel vriendin zich ongerust maakten over de toestand van de acteur, is Schoenaerts blij dat hij het gedaan heeft. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoere marinier transformeert in sexy vrouw:

Stoere marinier transformeert in sexy vrouw: "Mijn leven was een leugen"

http://static1.hln.be/static/photo/2015/3/4/4/20150927153822/media_xll_8029954.jpg

Ja, de stoere mannelijke marinier en de frêle sexy vrouw op de foto hierboven zijn écht dezelfde persoon. Matthew Avedian (33) uit het Amerikaanse Austin voelde zich drie decennia lang opgesloten in zijn mannenlichaam, maar sinds kort is hij (of liever gezegd: zij) eindelijk zichzelf. "Mijn leven was een leugen."

Een woeste baard, een harige borst, gigantische spieren en daarbovenop een vrouw, een kind én een droombaan als marinier: Matthew had het allemaal. Maar gelúkkig was hij niet. Hij was niet zichzelf.

Al toen hij vier jaar was, zei Matthew tegen zijn moeder dat hij een meisje wilde zijn. Drie jaar later betrapte zijn ma hem toen hij de kleren van zijn zus aan het passen was. "Ze zei dat het verkeerd was", zegt Sona (zoals Matthew nu heet). "Mijn familie heeft een hele religieuze achtergrond en vindt het moeilijk dingen te accepteren die anders zijn dan de norm."

Het jongetje voelde zich 'gesloopt'. "Ik schaamde me. Ik wist dat ik een meisje wilde zijn, maar dat de maatschappij het niet zou goedkeuren." Hij besloot nooit meer de kleren van zijn zus te passen en een stoere sport te gaan beoefenen: basketbal.

Bij de marine
Maar de druk om zichzelf te zijn bleef bestaan. Als tiener kocht Matthew meisjeskleren bij de lokale supermarkt. Hij blokkeerde de deur van zijn kamer met een stoel en trok de kleding aan. Zijn vrouwelijkheid bleef niet onopgemerkt; op school werd hij gepest.

Dat moest anders, vond hij. Om voor eens en voor altijd van zijn vrouwelijkheid af te komen, ging hij bij de marine. "Ik werd een echt alphamannetje. Ik dacht: als ik heel mannelijk doe, wil ik geen vrouw meer zijn. Vijf dagen in de week was ik aan het gewichtheffen. En ik ging schieten met de mannen."

Vrouw en kind
Het compensatiegedrag hielp niet. Matthew voelde zich nog steeds vrouw en als zijn marinemaatjes uit de buurt waren, gingen de vrouwenkleren weer aan. Pas toen hij negentien jaar was, ontdekte hij de term 'transgender'. Hij was niet de enige die zich zo voelt, besefte hij. Maar één ding was duidelijk: zijn collega's mochten niet weten van zijn vrouwelijkheid.

"Ik zou het meenemen in mijn graf", zegt Sona. "Ik probeerde een normaal leven op te bouwen." In 2005 trouwde Matthew met neurologe Lucy. Vijf jaar later kreeg het stel een dochter. "Ik viel niet op vrouwen, maar ik hield van Lucy als mens. En ik dacht dat ik zou genezen als ik een kind zou krijgen. Maar ik voelde me alleen maar slechter."

Het ging ook niet goed met de relatie: Matthew vond het moeilijk om seks te hebben met Lucy. Hij ging steeds vaker mee op buitenlandse missies om maar niet thuis te hoeven zijn. "Ik vroeg me af hoe ik een goede ouder kon zijn en mijn kind kon leren een eerlijk leven te leiden terwijl mijn eigen leven een leugen was."

Laatste stap
De situatie was ondraaglijk geworden. Matthew moést het zijn vrouw eind 2012 wel vertellen. Hoewel het stel een jaar later scheidde, pakte Lucy het goed op. Ze had nooit iets vermoed, maar is blij dat haar ex-man nu gelukkig is als vrouw.

En hoe. Sona liet haar haren groeien, viel 44 kilo af en ging vrouwenkleding dragen. Ze startte een hormoonkuur, liet lichaamshaar weglaseren en haar borsten vergroten tot maat 75D. Ze is blij met haar leven en haar baan in de informatietechnologie. Maar ze is vooral klaar voor de laatste stap in haar transitie, zegt ze tegen The Sun.

"Sinds ik niet meer herkenbaar ben als wie ik was, ben ik gelukkiger dan ooit", zegt een strijdbare Sona. "In het laatste stadium krijg ik een vagina." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Superbloedmaan' goed te zien in België

'Superbloedmaan' goed te zien in België

http://static3.hln.be/static/photo/2015/1/2/12/20150928060553/media_xll_8031567.jpg

Het is al 33 jaar geleden en het zal pas over 18 jaar nog eens gebeuren. Het was dus een goed idee om afgelopen nacht op te blijven om de combinatie van een totale maansverduistering en een 'bloedmaan' te bewonderen. Tussen 2 uur en 5 uur werd de climax verwacht en was de rode gloed het duidelijkst te zien.

"De satellietbeelden en laatste weersprognoses waren erg positief voor België en het zuiden van Nederland om de maansverduistering en de bloedmaan te bewonderen", liet noodweer.be weten.

"De bewolking die ontstond boven het noorden en midden van Nederland verdween, waardoor de betrokken regio's (met uitzondering van het uiterste noorden van Nederland) het unieke natuurfenomeen beter konden waarnemen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Simply Red - If You Don't Know Me By Now

Simply Red - If You Don't Know Me By Now

Om hem te beluisteren druk op de foto


Simply Red is een Britse band momenteel bestaande uit lead zanger Mick Hucknall (geboren in Denton, Greater Manchester, op 8 juni 1960) en verschillende achtergrond musici. De naam ('Simpelweg Rood') van de band komt deels van Hucknall's passie voor de voetbalclub Manchester United. De naam is ook een verwijzing naar Hucknall's krullerige rode haardos, als ook zijn politiek linkse voorkeur.

De originele bezetting van de band bestond uit Hucknall, Tony Bowers (basgitaar), Fritz McIntyre (keyboards), Tim Kellett (brass), Sylvan Richardson (gitaar) en Chris Joyce (drums).

De debuut single van de band was meteen een groot succes. Money's too tight to mention scoorde in 1985 in diverse Europese landen in de hitlijsten. In 1986 bereikte Holding Back the Years de nummer één positie in de VS, dat ze in 1989 nog eens herhaalden met hun cover versie van Harold Melvin & the Blue Notes' If you don't know me by now.

De band trad ook op met Tom Jones voor een track op zijn album uit 1999 Reload.

In 2005 brachten ze het album Simplified uit met daarop een verzameling van Simply Red klassiekers in een akoestische versie.

Een jaar later volgde het album Stay, met alleen maar nieuwe nummers.

In oktober 2007 maakte zanger Hucknall bekend dat Simply Red er na de tour in 2009 mee gaat stoppen. Hij gaf aan meer tijd voor een solocarrière te willen en vindt het na 25 jaar mooi geweest met Simply Red. The World And You Tonight wordt de laatst uitgebrachte single. Op zondag 18 november 2007 maakte Simply Red haar laatste optreden op TV in Nederland bij het programma 'Life And Cooking'.

Op 9 maart 2010 werd bekend gemaakt dat ze op 3 december 2010 voor een laatste keer naar Nederland in het Gelredome komen, als onderdeel van The Farewell Tour.

Begin november 2014 maakte de band bekend weer bij elkaar te zijn en in 2015 een tournee te hebben gepland vanwege hun 30-jarig jubileum. Op 18 november trad ze op in het Sportpaleis in Antwerpen, op 20 en 21 november in de Ziggo Dome in Amsterdam


» Reageer (0)
27-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is de ultieme wraak van tiener (17) na pesterijen

Dit is de ultieme wraak van tiener (17) na pesterijen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/14/5/8/20150926150715/media_xll_8028578.jpg

Ollie Forsyth is nog maar 17 jaar oud, maar hij heeft al enkele succesvolle bedrijven opgestart. Het zag er echter lang niet goed uit voor de jonge Brit, want hij werd zo hard gepest dat hij een einde aan zijn leven wou maken.

Ollie uit Pury End in het Engelse Northamptonshire vertelt aan MailOnline dat hij naar een buitengewone school ging die hem hielp met zijn dyslexie. Daarna veranderde hij van school en toen begonnen de zwaarste drie jaren uit zijn leven. Ollie werd zowel op school als op het internet gepest.

Heel lang hield Ollie de pesterijen voor zichzelf, maar uiteindelijk stortte hij toch zijn hart uit bij een raadgever op school. Die zei hem dat hij ervoor moest gaan en dat hij ooit een miljardair zou worden. "Dat heeft mij naar succes geleid", zegt Ollie. "Ik werd gepest en wou een einde aan mijn leven maken, maar ik zei tegen mezelf dat ik ooit miljonair zou worden en dat mijn pesters ooit voor me zouden werken."

En zo geschiedde: zijn bedrijf 'Ollie's Shop', een online kledingbedrijf, maakte in het eerste jaar al 17.000 euro winst. Ondertussen maakt het bedrijf al 40.000 euro winst per jaar.

"Mijn carrière als zakenman begon toen ik zes was en ik mijn ouders 20 cent voor een kop thee vroeg", zegt Ollie. "Ik had ook een carwashbedrijfje en verdiende 9.000 euro per jaar met een snoepwinkel op school."

"Nu vragen studenten mij constant om samen te werken, terwijl ik vroeger gepest werd. Het is een mooi bewijs aan de pestkoppen dat ik niet gefaald heb." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Megaopbrengst voor antipretpark Banksy

Megaopbrengst voor antipretpark Banksy

http://static3.hln.be/static/photo/2015/5/0/7/20150926153046/media_xll_8028607.jpg

Het antipretpark Dismaland ('Naargeestigland') van graffitikunstenaar Banksy heeft de Britse badplaats Weston-super-Mare geen windeieren gelegd. De tijdelijke buitententoonstelling heeft de plaatselijke economie 27 miljoen euro opgeleverd aan onder meer hotelovernachtingen, meldt The Guardian.

Het 'verbijsteringspark' Dismaland, dat was ingericht in een vervallen ex-pretpark, sluit dit weekend na vijf weken de deuren. De expo was opgezet met een duistere knipoog naar Disneyland en bedoeld om mensen aan het denken te zetten.

Het terrein stond vol kunstwerken en installaties die het sombere met het vrolijke combineren. Zo was een pantservoertuig met waterkanon dat nog in Noord-Ierland is gebruikt, omgebouwd tot kinderglijbaantje en konden bezoekers minigolfen rond het thema 'het oliekalifaat' of miniatuurvluchtelingenbootjes besturen.

Dismaland heeft ruim 150.000 bezoekers getrokken. Iedereen was er welkom, "behalve werknemers van de Walt Disney Corporation", meldde de website. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilderijen Spaanse schilder Goya gestolen

Schilderijen Spaanse schilder Goya gestolen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/9/1/1/20150926132512/media_xll_8028421.jpg

In de buurt van Madrid zijn twee kunstwerken van de Spaanse schilder Francisco Goya gestolen. Inbrekers namen de schilderijen begin september mee uit een huis, zo schrijven Spaanse media vandaag. Het gaat om het olieverfdoek De Droom van Jozef en een tekening. De waarde van de kunstwerken wordt geschat op 5 miljoen euro.

Goya is een kunstschilder en graveur die leefde van 1746 tot 1828. Als portretschilder van de Spaanse koninklijke familie maakte hij onder meer schilderijen van de Spaanse koning Karel IV.

Goya wordt vanwege zijn latere schilderstijl beschouwd als een voorloper van de moderne kunst. Zijn werken hangen in 's werelds meest prestigieuze musea, zoals het Museo del Prado in Madrid, het Louvre in Parijs, de Hermitage in Sint Petersburg en het Metropolitan Museum of Art in New York. Ook in de Hermitage in Amsterdam hangen vanaf eind november een aantal schilderijen van hem. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruce Springsteen - Born to Run

Bruce Springsteen - Born to Run

Klik op de foto om hem te beluisteren


Bruce's volledige naam luidt Bruce Frederick Joseph Springsteen en werd geboren op 23 september 1949. De vader van Springsteen is van Iers-Nederlandse en zijn moeder van Italiaanse afkomst. Zijn bijnaam is "The Boss". De vaste band is de E Street Band, waarmee vele albums worden opgenomen en veel mee werd en wordt rond getoerd. De absolute doorbraak komt in 1975 met het album Born To Run en wordt compleet na de release van Born In The USA uit 1984. Bruce weet het succes vast te houden en is en blijft het boegbeeld van de pop/rock/blues.Springsteen woont met zijn vrouw en kinderen Evan, Jessica en Sam in Rumson (New Jersey).

 


» Reageer (0)
26-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waar zien we morgennacht de totale maansverduistering?

Waar zien we morgennacht de totale maansverduistering?

http://static1.hln.be/static/photo/2015/2/11/9/20150926130148/media_xll_8028414.jpg

Het is al 33 jaar geleden en het zal pas over 18 jaar nog eens gebeuren. Het is dus een goed idee om morgennacht (de nacht van zondag op maandag) op te blijven om de combinatie van een totale maansverduistering en een 'bloedmaan' te bewonderen. Tussen 2u en 5u wordt de climax verwacht en zal de rode gloed het duidelijkst te zien zijn. Ook het weer zit mee, want van wolken is geen sprake, aldus noodweer.be.

Na middernacht blijft het op veel plaatsen helder, dus waarschijnlijk zullen wolken geen roet in het eten strooien. Neem wel een extra dikke trui mee, want de temperatuur zal door de heldere lucht dalen tot 6 à 7°C.

Hebben we een eclipsbrilletje nodig?

In tegenstelling tot een zonsverduistering moet er bij een maansverduistering geen extra voorzorgen worden genomen om het natuurfenomeen te bewonden. Geen eclipsbrilletje dus, enkel het menselijk oog en/of een telescoop. De duurtijd van de volledige eclips wordt geschat op 1 uur en 12 minuten.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestolen 'Kapster' van Picasso is terug in Parijs

Gestolen 'Kapster' van Picasso is terug in Parijs

http://static1.hln.be/static/photo/2015/16/12/10/20150924214837/media_xll_8024590.jpg

Het schilderij La coiffeuse (De kapster) van Picasso dat meer dan tien jaar geleden werd gestolen, is terug in handen van het museum Centre Pompidou in Parijs. Door de diefstal en de slechte manier waarop het doek is bewaard, is het wel toe aan een restauratie. Dat zei museumdirecteur Serge Lasvignes vandaag.

Het kubistische schilderij, dat naar schatting 13,3 miljoen euro waard is, dook in december 2014 op in New York. Douaniers ontdekten het pakket, dat vanuit België was verstuurd. Daarbij was gemeld dat het ging om een kerstgeschenk ter waarde van ruim 30 euro.

Diefstal nooit opgelost
Het doek werd in 2001 uit het Centre Pompidou gestolen. Het was voor het laatst tentoongesteld in 1998 in de Duitse stad München, waarna het in het museumdepot werd opgeslagen. Hoe en wanneer het daaruit is verdwenen, is nooit opgelost. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Durf jij over deze brug?

Durf jij over deze brug?

http://static2.hln.be/static/photo/2015/12/11/11/20150925161834/media_xll_8026391.jpg

De typische raad die mensen die last hebben van hoogtevrees krijgen? "Kijk niet naar beneden." Wat doet de gemiddelde mens vlak na dat goedbedoelde zinnetje? Juist ja, naar beneden kijken. Als je dat doet op deze coole brug in China resulteert dat alvast in een adembenemend uitzicht, maar mogelijk ook in een instant paniekaanval. Wie durft?

In het Shiniuzhai National Geological Park in China is er sinds kort een knappe nieuwe hangbrug geopend voor het grote publiek. De brug verbindt twee majestueuze bergen over een afstand van zo'n 300 meter en biedt met haar transparante bodem gemaakt uit plexiglas een prachtige glimp over de canyon, vanop een maximale hoogte van 180 meter. Het is één van verschillende doorzichtige bruggen die gebouwd werden in de prachtige berglandschappen in China. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toen zijn dochter met syndroom van Down trouwde, schreef papa haar een pakkende brief

Toen zijn dochter met syndroom van Down trouwde, schreef papa haar een pakkende brief

http://static0.hln.be/static/photo/2015/18/3/6/20150901113034/media_xll_7969416.jpg

Zelf hebben Paul en Kerry Daugherty er altijd in geloofd dat deze speciale dag ooit zou komen. En hij kwám! Hun dochter Jillian stapte in het huwelijksbootje. De gehuwden hebben allebei het syndroom van Down en zetten de grote stap na bijna elf jaar daten. Jillians papa schreef haar voor die bijzondere gelegenheid een pakkende huwelijksbrief, die al beken tranen deed vloeien bij wie hem las.

160 genodigden hoorden de 25-jarige Jillian op 27 juni het jawoord geven aan haar verloofde Ryan Mavriplis. De vader van de bruid, een sportcolumnist die ook al een boek schreef over de opvoeding van Jillian, kroop in zijn pen en postte een wondermooie brief op The Mighty. Om hoop te geven aan alle ouders met kinderen met het syndroom van Down. Enkele beklijvende passages.

Liefste Jillian,
Je bent nu boven de laatste voorbereidingen aan het treffen met je mama en je bruidsmeisjes. Je haar golft perfect langs je ranke hals. Je kleed met juwelen - "mijn bling" noem je het zelf - vangt elk straaltje late namiddagzon op dat door de raam piert. Je make-up - die rode lippenstift! - ziet er nog beter uit op een schoonheid die alleen maar mooier werd sinds de dag dat je geboren werd. Je eeuwige lach staat in bloei. Ik sta buiten, onder het raam, en kijk naar boven. We leven voor momenten als deze, wanneer hoop en dromen elkaar kruisen op een zoete plek in de tijd. Wanneer alles wat we ons ooit inbeeldden, gebeurt en een perfecte helderheid aanneemt. Gelukzaligheid bestaat. Dat weet ik nu, terwijl ik onder dat raam sta.

Slik... En Paul Daugherty gaat verder. Hij schrijft dat het enige waar hijzelf en zijn vrouw niet voor konden zorgen, was dat andere kinderen Jillian leuk zouden vinden. Maar daar zorgde Jillian zelf voor, altijd beter dan de ouders gehoopt hadden. Haar trouwdag was de kers op de taart van de mooiste dromen van haar ouders.

We willen allemaal hetzelfde voor onze kinderen. Gezondheid, geluk en een stevig vermogen om de wereld te omarmen en ervan te genieten zijn niet het voorrecht van typische kinderen. Het streven hiernaar is het geboorterecht van elk kind. Ik maakte mij zorgen over jouw streven, Jillian, maar dat was niet nodig... Weet je nog wat jij volgens de mensen allemaal zou missen, Jills? Je zou nooit op een tweewieler rijden of aan sport doen. Je zou nooit kunnen studeren. Je zou al zeker nooit trouwen. En kijk nu eens naar jezelf!

En natuurlijk hoort er ook wat ouderlijk advies bij zo'n brief.

Ik zou zeggen: geef je hele hart aan je verloofde, Ryan. Maar dat is nogal logisch. Dat je lief en zacht voor hem moet zijn. Maar dat ben je al met iedereen die je kent. Ik wens je levenslang vriendschap en wederzijds respect toe, maar jullie zijn al tien jaar samen en die vriendschap en dat respect zijn al duidelijk aanwezig... Ik kan je nu zien. De voorbereidingen zijn klaar, de deur zwaait open. Mijn kleine meid, helemaal in het wit, overschrijdt de drempel van nog maar eens een veroverde droom. Ik ben buiten adem, sta aan de grond genageld, volkomen in het moment. "Je ziet er mooi uit" is alles wat ik kan uitbrengen. Jillian bedankt me. "Ik zal altijd je kleine meid blijven", zegt ze dan. "Dat klopt", pers ik eruit. "Tijd om te gaan, we moeten nog een wandeling maken".

Na de ceremonie vertrok het bruidspaar op huwelijksreis naar Hilton Head Island in de staat South Carolina. De vier ouders bleven in de buurt uit voorzorg. Maar ver genoeg zodat de pasgehuwden zelf konden beslissen wanneer ze hun ouders wilden zien. (br.hln)


» Reageer (0)
25-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Australische drieling overleeft onmogelijke keuze

Australische drieling overleeft onmogelijke keuze

http://i-cdn.embed.ly/1/display?key=fd92ebbc52fc43fb98f69e50e7893c13&url=https%3A%2F%2Figcdn-photos-b-a.akamaihd.net%2Fhphotos-ak-xaf1%2Ft51.2885-15%2Fs640x640%2Fsh0.08%2Fe35%2F11850069_1491869107779145_775077410_n.jpg

De Australische Chloe (22) en haar vriend Rohan Dunstan kregen halverwege 2015 een onmogelijk keuze voorgeschoteld. Chloe was zwanger van een drieling, bestaande uit twee jongens en een meisje. Bij de laatste echo kregen ze echter te horen dat het meisje kampte met levensbedreigende groeiproblemen. De arts schotelde ze de onmogelijke vraag voor: kiezen voor het leven van de twee jongens, of strijden voor alle drie, met het risico dat geen van de drie het zou overleven.

Het koppel twijfelde over deze levensbepalende keuze, en besloten uiteindelijk te strijden voor het leven van alle drie. Op 3 juli 2015 werden Henry, Rufus en Pearl al na 28 weken geboren. "Ik voelde me schuldig dat ik de gezonde Henry en Rufus nu al ter wereld bracht. Terwijl zij op een natuurlijke wijze goed groeiden", vertelt Chloe aan Daily Mail Australia. "Maar Pearl zou het niet hebben overleefd als we de negen maanden gewoon hadden afgewacht. Ik moet er niet aan denken dat we haar hadden laten gaan".

Het drietal kwam totaal ondervoed en te klein ter wereld. De twee jongens leken al snel aan te sterken, maar Pearl moest vechten voor haar leven. Het kleine meisje woog ook maar 690 gram bij haar geboorte, terwijl een normale meisjesbaby zo'n 3300 gram weegt. "Pearl had een aangeboren hartafwijking, een longbloeding, een kleine hersenbloeding en een zware infectie. De eerste weken waren we als de dood dat ze het niet zou halen".

Na een strijd van twee maanden in het ziekenhuis, is de kleine Pearl langzaamaan aangesterkt. "Ze is nog niet zo sterk als haar broers Henry en Rufus, maar ze komt stap voor stap dichterbij". Sinds woensdag zijn de acht Dunstans weer veilig en wel thuis. Chloe heeft het hele gevecht van haar en de baby's gedeeld met haar volgers op Instagram en Facebook. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onverwoestbaar bushokje moet vandalisme tegengaan

Onverwoestbaar bushokje moet vandalisme tegengaan

http://static0.hln.be/static/photo/2015/1/7/1/20150925090957/media_xll_8025316.jpg

Er komen in Vlaanderen "onverwoestbaar" geachte bushokjes om komaf te maken met het vandalisme aan schuilhuisjes van vervoersmaatschappij De Lijn. Dat schrijft Het Belang van Limburg.

"Voortaan kunnen gemeenten een vandalismebestendig schuilhuisje bestellen, voor locaties waar veel vernielingen plaatsvinden", zegt De Lijn-woordvoerder Tom Van de Vreken. De gemeente betaalt één vierde van de effectieve kostprijs, ongeveer 1.760 euro voor het kleinste model. De Vlaamse overheid betaalt de rest. Het gewone glazen schuilhuisje kost een gemeente volgens ­diezelfde verdeelsleutel 1.497 euro.

Het onbreekbare schuilhuisje, dat net als de andere nieuwe modellen zonnepanelen krijgt op het dak, bestaat niet langer uit glazen panelen. De achterkant is een robuuste, massieve wand. De doorzichtige zij­wanden zijn van polycarbonaat, wat 250 keer sterker is dan glas van dezelfde dikte.

Volgens cijfers van het Vlaams Parlement zijn vorig jaar meer dan 600 bushokjes beschadigd, het jaar ervoor zowat 900. De herstellings­kosten lopen in de honderd­duizenden euro's. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom sommige mensen meer zweten dan anderen

Waarom sommige mensen meer zweten dan anderen

http://static2.hln.be/static/photo/2015/13/11/2/20150925062252/media_xll_8023637.jpg

Terwijl het zweet met liters van jouw lijf loopt in de fitnesszaal, verschijnt er nog niet eens één parel op het voorhoofd van die sporter naast jou. Hoe komt het dat sommige mensen sneller en heviger zweten dan anderen?

Allereerst een kleine opfrissing van waarom we nu eigenlijk zweten, want dat vervelende, geurende lichaamsvocht heeft wel degelijk zijn nut. Zweet is een noodzakelijk proces om je lichaam af te koelen. Als je oververhit raakt, stimuleert het zenuwstelstel de zweetklieren om transpiratievocht af te geven. Terwijl de druppeltjes verdampen van je huid nemen ze wat lichaamswarmte weg, waardoor je afkoelt.

We zweten allemaal een hele dag door, maar de ene heeft er meer last van dan de ander. Vooral tijdens het sporten - waarbij je sowieso extra zweet - zijn de verschillen frappant. Hevige zweters mogen dat lichaamsvocht tijdens een workout dan wel lastig vinden, er hangt goed nieuws aan vast. Veel zweten tijdens het trainen wijst er namelijk op dat je een goede sporter met een degelijke conditie bent. "Hoe fitter je bent, hoe efficiënter je lichaam zweet," legt Tony Musto uit, sportfysioloog aan de universiteit van Miami. "Dat komt goed uit, want zweten helpt je af te koelen en zorgt ervoor dat je langer kan lopen, fietsen of gewichten heffen aan een hogere intensiteit." De afgelopen decennia hebben verschillende onderzoeken ook al aangetoond dat duursporters sneller zweten en meer zweet produceren, in vergelijking met mensen die weinig of nooit sporten. Al dat vergoten lichaamsvocht is dus niet voor niets.

Maar niet getreurd als je sportshirt meestal droogt blijft en je toch dacht een goede conditie te hebben: er zijn nog andere factoren die invloed hebben op de hoeveelheid zweet die je produceert. Zo zweten fitte mannen harder dan fitte vrouwen, en hebben mensen met een hogere BMI vaker last van overvloedige transpiratie.

Een tasje koffie dat je nog snel naar het toilet doet rennen voor je begint te sporten kan je uitdrogen, waardoor je net minder gaat zweten. Dan is het zeker belangrijk om genoeg te drinken tijdens en na de training, om uitdroging te voorkomen. Alcohol voor het sporten doet je daarentegen meer zweten, omdat je hartslag toeneemt, de bloedvaatjes in je huid uitzetten en je het warmer krijgt. Tot slot nog slecht nieuws voor wie hoopt een kater "uit te zweten" door een sportsessie: slechts 5% van de alcohol verlaat je lichaam via urine, adem of zweet. De overige 95% krijgt je lever te verwerken (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hypercholesterol treft 25.000 Belgen

'Hypercholesterol' treft 25.000 Belgen

http://static3.hln.be/static/photo/2015/3/2/7/20150924233512/media_xll_8024767.jpg

Naar schatting 25.000 Belgen kampen met torenhoge ­cholesterol sinds de geboorte. Slecht 4% van hen weet dat ze de erfelijke aandoening hebben. "Heel wat Belgen kampen met te hoge cholesterolwaarden", zegt cardioloog Ernst Rietzschel  van de Ugent. "Maar bij 1 op de 450 Belgen gaat het om dubbel zo veel, en al vanaf de geboorte."

Van zulke hoge waarden merk je niets - cholesterol wordt niet voor niets 'de stille doder' genoemd -  maar ze leiden sneller tot hart- en vaatziekten, zelfs al vanaf de leeftijd van 30 jaar. Om de ziekte bekender te maken, zet Rietzschel samen met collega ­Olivier Descamps (UCL) patiëntenvereniging BELCHOL op poten.

"Te weinig mensen zijn zich bewust van de signalen. Ze leggen bijvoorbeeld de link niet wanneer familieleden op jonge leeftijd hartproblemen en hoge cholesterol hebben. Dan zouden eigenlijk de waarden in de hele familie onderzocht moeten worden." (br.hln)


» Reageer (0)
24-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Invasie van wasberen verwacht in Nederlands Limburg

Invasie van wasberen verwacht in Nederlands Limburg

http://static0.hln.be/static/photo/2015/0/15/10/20150924093419/media_xll_8022655.jpg

Duitse wasberen trekken in de komende jaren massaal de grens over naar de aan België grenzende Nederlandse provincie Limburg. Dat zegt bioloog en roofdierenspecialist Jaap Mulder in de krant Limburgs Dagblad na de vangst van een wilde wasbeer in het Nederlandse dorp Siebengewald.

"Dit dier maakt deel uit van de voorhoede, de verkenners. Het gaat om jonge, zwervende dieren die een eigen plek zoeken om zich te vestigen", aldus Mulder. Al eerder werden wasberen gespot in Nederlands Limburg, maar dat waren achteraf bezien waarschijnlijk ontsnapte exemplaren.

"We zullen gewoon moeten accepteren dat de wasbeer zich hier definitief zal vestigen. Ik verwacht dat het met een negatieve invloed op de fauna mee zal vallen. Ook met het overbrengen van ziektes zal het zo'n vaart niet lopen," klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kankermedicijn werkt beter met ... cola

Kankermedicijn werkt beter met ... cola

http://static3.hln.be/static/photo/2015/11/7/2/20150924091922/media_xll_8022647.jpg

Wie een pilletje moet nemen doet dat meestal met water. Al blijkt dat in sommige gevallen niet de beste optie. Zo hebben Rotterdamse wetenschappers ontdekt dat een veelgebruikt medicijn tegen longkanker beter in het bloed wordt opgenomen wanneer het wordt ingenomen met cola.

Het voordeel van cola vergeleken met water? De frisdrank maakt dat de maag tijdelijk zuurder wordt, waardoor het medicijn sneller oplost. Dat ontdekte hoogleraar Ron Mathijssen toen hij samen met ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen een oplossing zocht voor een veelvoorkomend probleem bij tal van kankerpatiënten: een aangetaste maagwand door te veel medicijnen.

Maagzuur

Om de maagwand te beschermen, worden maagzuurremmers gebruikt, maar dat levert problemen op voor longkankerpatiënten. Zij nemen namelijk het medicijn erlotinib, dat enkel effectief is wanneer het goed oplost in de maag. En daarvoor is zuur nodig. De oplossing van Mathijssen en van Leeuwen? De maag tijdelijk wat zuurder maken. En dat kan met cola.

Mathijssen en van Leeuwen voerden een onderzoek uit bij 28 kankerpatiënten. De ene week moesten ze het medicijn innemen met water, de andere week met cola. Daarnaast slikte de helft van de patiënten ook nog maagzuurremmers. Wat bleek? Er werd meer medicijn opgenomen wanneer het genomen werd met cola. Zij die de maagzuurremmers slikten, zagen een toename van 40 procent, de patiënten zonder maagzuurremmers kenden een toename van 10 procent.

Langer bekend

Die ontdekking is echter niet helemaal nieuw. Het feit dat cola de werking van medicijnen kan vergroten, is al langer bekend. Zo werkt ook anti-schimmelmedicatie beter wanneer het wordt ingenomen met een koolzuurhoudende drank. Frisdrank zorgt ervoor dat de medicijnen sneller uiteenvallen en vertragen ook nog eens de lediging van de maag, waardoor de medicijnen langer in een zuurbad liggen.

Dat het ook werkt bij kankermedicatie is echter wel belangrijk nieuws en kan grote gevolgen hebben, zoals een betere werking dan voorzien of mogelijks een lagere dosis, wat de kosten erg zou kunnen drukken. Daarvoor moet echter nog meer onderzoek gebeuren. Cola light werkt overigens niet voor kankerpatiënten, die variant is namelijk minder zuur. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guus na de ravage van Dries: Eerst mijn zaak redden, dan pas vriendschap

Guus na de ravage van Dries: "Eerst mijn zaak redden, dan pas vriendschap

http://static1.hln.be/static/photo/2015/14/4/8/20150924091721/media_xll_8022593.jpg

"Wat heeft Dries bezield?" Die vraag flitste gisteren de hele dag door het hoofd van chef-kok Guus Coppens. Zijn goede vriend Dries Nuitten sloopte dinsdagavond hun restaurant. "Mijn droom om topchef te worden neemt niemand me af, zelfs hij niet."

"De afgelopen nacht was zwaar, ik ben nog altijd in shock van wat ik heb gehoord en gezien", zucht Guus aan de telefoon. "Het is een raadsel wat hem bezield heeft. Hij neemt zijn telefoon niet op en belt niet terug. Misschien schaamt hij zich."

Maître Dries stond dinsdag plots te roepen en te tieren in restaurant Asparaguus, de zaak die het duo opende nadat ze 'Mijn Pop-uprestaurant' hadden gewonnen. "Na het geschreeuw begon hij plots te gooien met alles wat hij kon vastgrijpen", vertelt Guus. "Ik heb ook wat borden aan de 'passe' over me heen gekregen. Daardoor heb ik enkele brandwonden, maar niets ernstigs. Dries bleef maar als een razende tekeergaan. Ik kon het niet langer aanzien en ben weggelopen."

Nuitten werd ingerekend door de politie, maar omstreeks 4 uur 's ochtends weer vrijgelaten. Er werd een proces-verbaal opgesteld. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ja hoor, mannen staan even vaak op de weegschaal als vrouwen

Ja hoor, mannen staan even vaak op de weegschaal als vrouwen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/14/2/4/20150924083754/media_xll_8022574.jpg

Dat vrouwen meer bezig zijn met hun uiterlijk dan mannen, blijkt nog maar eens een fabeltje te zijn. Uit een enquête bij meer dan 1.600 Vlamingen blijkt immers dat 75 procent van de mannen iedere maand op de weegschaal staat, en dat maar liefst 2 op drie ontevreden is over zijn gewicht.

De enquête werd afgenomen door de Liberale Mutualiteit bij 1.687 Vlamingen. De opvallendste conclusie? Mannen en vrouwen staan even veel op de weegschaal en maken zich allebei druk om hun gewicht.

Daarbij moet wel opgemerkt worden dat mannen vaker sporten dan vrouwen, terwijl het bij vrouwen meestal enkel bij onvervulde intenties blijft. Concreet sporten mannen twee keer per week, terwijl 66 procent van de vrouwen aangeeft meer te willen bewegen in de toekomst. Misschien toch al maar beginnen aan dat lijstje goede voornemens voor januari? (br.hln)


» Reageer (0)
23-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op deze leeftijd ben je het aantrekkelijkst (volgens mannen)

Op deze leeftijd ben je het aantrekkelijkst (volgens mannen)

http://static3.hln.be/static/photo/2015/4/11/2/20150923110437/media_xll_8020322.jpg

Dat oudere mannen wel van een groen blaadje houden is al lang geen nieuws meer. De leeftijd waarop mannen vrouwen het aantrekkelijkst vinden dan weer wel, want die is behoorlijk jong.

30, vrouwelijk en single? Dan kan je er volgens een onderzoek van datingwebsite OkCupid maar beter een kruis over maken om nog een partner te vinden die jou aantrekkelijk vindt.

De website vroeg namelijk aan mannen tussen de 20 en de 50 jaar om de leeftijd aan te geven waarop ze vrouwen het aantrekkelijkst vinden. Dat blijkt de (niet zo) gezegende leeftijd van 20 te zijn. Shockerend daaraan is dat die leeftijd niet alleen geldt voor kerels die zich zelf in hun twintiger jaren bevinden, maar ook voor rijpere mannen van rond de vijftig. Gelukkig stemt dat dan weer wel in bepaalde mate overeen met de leeftijd waarop vrouwen zichzelf het aantrekkelijkst vinden, want dat is op hun 24ste.

Vrouwen blijken er op hun beurt dan weer een heel andere voorkeur op na te houden bij het kiezen van een partner. Tot hun 35ste kiezen ze een man die enkele jaren ouder is, daarna kiezen ze voor een man die zo'n twee jaar jonger is. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op kerstavond en oudejaar 500 inbraken per dag

Op kerstavond en oudejaar 500 inbraken per dag

http://static3.hln.be/static/photo/2015/12/13/12/20150923004414/media_xll_8019627.jpg

Kerst- en oudejaarsavond zijn dé topdagen voor inbrekers. Terwijl op andere dagen gemiddeld 200 gezinnen thuis worden beroofd, zijn dat er op de eindejaarsfeestdagen telkens 500 per dag. Of meer dan 20 inbraken per uur.

"Afhankelijk van het seizoen ligt het aantal woninginbraken hoger of lager. We zien dat duidelijk in onze statistieken", zegt Tom Broekaert, diensthoofd georganiseerde diefstallen van de federale politie. Vorig jaar waren er in ons land 75.268 inbraken. Dat zijn er elke dag minstens 200. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie.

"In de donkere maanden loopt dat aantal op tot 250 per dag. Vanaf april tot en met augustus lopen de inbraken terug, tot 150 à 170 per dag. In onze grafieken kunnen we niet naast twee enorme uitschieters kijken: kerstavond en oudejaarsavond. Dan tellen we telkens meer dan 500 inbraken per dag. Mensen moeten zich daarvan bewust zijn", zegt Broekaert. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dries van Asparaguus slaat eigen restaurant in Versuz kort en klein

Dries van Asparaguus slaat eigen restaurant in Versuz kort en klein

http://static0.hln.be/static/photo/2015/5/11/11/20150923081923/media_xll_8019506.jpg

Dries Nuitten (34) - bekend van het VTM-programma 'Mijn popup-restaurant' - ging gisterenavond helemaal door het lint tijdens de late avondservice in zijn zaak Asparaguus boven de Hasseltse discotheek Versuz. De man was duidelijk onder invloed toen hij om 21 uur plots de hele keuken kort en klein sloeg. Daarna liep hij het restaurant in waar hij ook tafels en stoelen kapot gooide.

Ondertussen wisten de restaurantbezoekers niet wat er gebeurde. Toen een collega-restauranthouder kwam kijken wat er aan de hand was, kreeg hij enkele rake klappen. Zelfs toen de politie ter plaatse kwam, gedroeg zaalverantwoordelijke Dries zich enorm weerspannig. Hij werd dan ook opgesloten in de cel om te ontnuchteren en er werd een pv opgesteld voor vernieling. Bij discotheek Versuz waren ze gisterenavond duidelijk. "De samenwerking werd meteen stopgezet. Hier zal nooit meer een Asparaguus zijn." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schumacher weegt nog slechts 45 kilogram

Schumacher weegt nog slechts 45 kilogram

http://static3.hln.be/static/photo/2015/18/4/2/20150522194259/media_xll_7735412.jpg

Hoe gaat het nog met Michael Schumacher? De ex-racepiloot herstelt nog steeds van zijn ski-ongeluk dat hij twee jaar geleden opliep in Méribel. De Duitser ontwaakte wel al uit zijn coma, maar een bron dicht bij de familie vertelde aan de Daily Express dat het herstel "zeer langzaam" verloopt.

Volgens dezelfde bron is er ook niet meteen "een mirakel in zicht". De zevenvoudige wereldkampioen Formule 1 kwam op 29 december 2013 in het Franse Méribel zwaar ten val tijdens zijn skivakantie. Sindsdien verloor de ex-piloot van Ferrari maar liefst 25 kilogram zodat hij nu op een gewicht zou zijn gekomen van slechts 45 kilogram.

Volgens de Daily Express is Schumacher nog steeds niet in staat om te praten of zelfstandig te wandelen. Hij heeft ook weinig besef van wat er rond zich allemaal afspeelt. Toch geeft zijn familie hem nog niet op. In zijn buitenverblijf in Gland zijn er nog steeds vijftien dokters druk in de weer met de gezondheid van 'Schumi'. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stella McCartney ontwerpt beha voor na borstamputatie

Stella McCartney ontwerpt beha voor na borstamputatie

http://static0.hln.be/static/photo/2015/10/11/8/20150922171908/media_xll_8018333.jpg

De ontwerpster is erg begaan met het thema borstkanker, nadat ze haar moeder aan de ziekte verloor. Dit jaar ontwerpt ze een exclusieve - en heel mooie - beha voor vrouwen die een borstamputatie ondergingen.

Technisch hoogstandje

McCartney verloor haar moeder Linda in 1998 aan borstkanker en zet sindsdien haar naam en modemerk graag in om meer bewustwording rond borstkanker te creëren. Dit jaar doet ze dat met een prachtige roze beha die specifiek een antwoord biedt op de wensen van vrouwen die een borstamputatie ondergingen. Mooie, functionele en comfortabele lingerie is namelijk erg belangrijk in het mentale herstelproces. Vrouwen willen zich na de operatie graag vrouwelijk voelen.

Wie een beetje vertrouwd is met de vorige beha's die voor handen zijn, weet dat het niet altijd mooie stukken zijn. Ze zijn ook niet gemakkelijk te maken. De beha's moeten voor goede steun zorgen voor het herstelproces en mogen geen storende, pijnlijke naden hebben. Je moet ze makkelijk kunnen aan- en uittrekken. Stella McCartney maakt het ontwerp naast comfortabel ook heel vrouwelijk met de zachtroze tint en kanten details.

De Stella McCartney Louise Listening Bra zal vanaf 1 oktober exclusief verkocht worden via haar website en kost ongeveer € 111. (br.hln)


» Reageer (0)
22-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 heerlijke herfstdrankjes die je verzoenen met het weer

4 heerlijke herfstdrankjes die je verzoenen met het weer

http://static2.hln.be/static/photo/2015/5/3/9/20150922172216/media_xll_8018784.jpg

Sinds gisteren is de herfst officieel aangebroken, en dat kunnen we vandaag al aan de talrijk aanwezige regenwolken merken. Het ideale weer om thuis op de bank te sippen van een gloeiend heet herfstdrankje, om het leed wat te verzachten.

Starbucks pumpkin spice latte

http://static0.hln.be/static/photo/2015/16/0/7/20150922162645/media_l_8018662.jpg

Goed, het aanhoudende regenweer is allesbehalve een leuk vooruitzicht, maar als er iets is waarmee we ons verdriet kunnen verdrinken, dan is het de Pumpkin spice latte van Starbucks wel. Limited edition (enkel verkrijgbaar in de herfstperiode, snif) en super lekker. Hebben we toch iets om ons tijdens deze druilerige dagen op te verheugen. Bovendien bevat het drankje sinds kort ook echte pompoenpuree en geen kleurstof op basis van karamel meer. Of het daadwerkelijk gezonder is dan vroeger durven we te betwijfelen, maar het is de calorieën helemaal waard.

Verse gemberthee

http://static3.hln.be/static/photo/2015/10/15/9/20150922164243/media_l_8018694.jpg

Wie herfst zegt, die zegt thee. En waarom zouden we niet het beste van twee werelden combineren? De gezelligheid van een dampende tas thee, en de gezondheidsvoordelen van bijvoorbeeld een stukje gember? Snij verse gember (van ongeveer 5cm) in kleine stukjes. Die stukjes breng je samen met 30 à 40 ml water aan de kook, voeg eventueel een kaneelstokje of wat citroen toe voor extra smaak. Goed tegen vallingen, een opkikker voor je immuunsysteem en het ideale drankje voor een vlotte spijsvertering.

Zelfgemaakte gingerbread latte

http://static1.hln.be/static/photo/2015/15/3/14/20150922164445/media_l_8018699.jpg

Alle Pumpkin spice latte's ten spijt, waarom zou je je geld uitgeven aan een dure latte in een koffiehuis als je het even goed zelf kan maken? Zoals deze gingerbread latte bijvoorbeeld. Eén kopje opgeklopte melk, 2 shots espresso, 2 koffielepels gingerbread siroop, een halve koffielepel vanillesiroep, slagroom en een snufje kaneel; meer heb je niet nodig voor een overheerlijke zelfgemaakte latte. Geen siroop in huis? Je maakt het makkelijk zelf door 100 ml water, 75 gram basterd suiker en 3 theelepels speculaaskruiden op een laag vuur te laten koken.

Warme appelcider

http://static0.hln.be/static/photo/2015/12/8/12/20150922170923/media_l_8018772.jpg

Hoe warm je het van deze appelcider krijgt, hangt volledig van jezelf af (en vooral van de hoeveelheid alcohol die je in het drankje verwerkt). Maar met of zonder alcohol, deze warme appelcider is hoe dan ook een winnaar op koude herfstavonden. Verwarm een liter appelcider (liever alcoholvrij? kies dan gewoon appelsap), samen met kaneelstokjes in een pan. Zorg dat het geheel niet begint te koken, maar warm het een vijf- tot tiental minuutjes op. Voeg dan - als je voor de alcohol variant gaat - 200 ml calvados toe. Werk af met kaneelpoeder (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook een jojo-gewicht? Deze formule geeft je een realistisch streefdoel

Ook een jojo-gewicht? Deze formule geeft je een realistisch streefdoel

http://static1.hln.be/static/photo/2015/3/0/0/20150922171909/media_xll_8017965.jpg

Afvallen en de kilo's er daarna afhouden, het lijkt soms een onmogelijke opdracht. Veel vrouwen jojoën zich een weg doorheen verschillende diëten, vaak omdat we bij aanvang al geen realistisch streefdoel hebben. Deze formule helpt je een eind op weg.

Jean-Michel Cohen is één van de meest vooraanstaande voedingsdeskundigen van Frankrijk. Met een bomvolle praktijk en zowat 500.000 cursisten online helpt hij heel wat Françaises aan dat knappe je ne sais quoi-uiterlijk. En willen we dat niet allemaal?

In het boek 'Het Parijs Dieet' doet hij zijn ultieme dieetplan uit de doeken: geen saai, onhaalbaar en streng dieet, maar ruimte voor zondigen en veel afwisseling. De kant-en-klare recepten maken het je erg gemakkelijk om zelf een Parisienne te worden.

Maar het begint allemaal met een realistisch plan, legt hij in het boek uit. "Het juiste gewicht is het gewicht dat je moet kunnen bereiken zonder de angst dat, wanneer je weer normaal gaat eten, die afgevallen kilo's er weer aan komen." Hij ontwikkelde een wiskundige formule die dat gewicht vastlegt:

Formule voor het juiste gewicht:
A: Hoeveel woog je, zonder op dieet te zijn, toen je 18 was?
B: Hoeveel woog je toen je het zwaarst was, zonder zwanger te zijn?
C: Hoeveel woog je toen je, na je 18e, het lichtst was?
D: Wat is je huidige gewicht?

-> Tel A en B bij elkaar op en deel de uitkomst door twee. Het resultaat is Y

-> Tel C en D bij elkaar op en deel de uitkomst door twee. Het resultaat is Z

=> Tel Y en Z bij elkaar op en deel de uitkomst door twee.
Dit is je juiste gewicht.


Het getal dat je uitkomt, zal je misschien verbazen. Het kan hoger of lager zijn dan je verwachtte. "Maar onthoud dat dit een bereikbaar doel voor je is. Het is een uitgangspunt, gebaseerd op wat je lichaam op dit moment redelijkerwijs kan bereiken", aldus Cohen. Als je je streefdoel behaald hebt en een jaar lang stabiel blijft, kan je de formule opnieuw toepassen om je nieuwe streefdoel te bereiken.

Opgelet: de formule is enkel geschikt voor wie jojoot met niet al te veel gewichtsverschil. Wie bijvoorbeeld erg veel afviel sinds zijn 18e, zal een getal krijgen dat misschien hoger ligt dan zijn eigen gewicht.

Het Parijs Dieet, €14,95, Fontaine uitgevers. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prachtig! Bruid betreedt al zingend de kerk maar dan is het aan haar vader

Prachtig! Bruid betreedt al zingend de kerk maar dan is het aan haar vader

Klik op de foto om de bruid te beluisteren

Vorige maand trouwde mooie Maria met haar Ronny in Noorwegen. Wat de bruidegom echter niet wist, was dat hij in de kerk zou omvergeblazen worden door zijn aanstaande vrouw en zijn schoonvader. Het leek om een gewone bruiloft te gaan tot de kerkdeuren opengingen en Maria met haar vader het gangpad betrad met een microfoon in de hand. Maria zong een eigen versie van het lied 'You Raise Me Up' van Secret Garden. Het deed tranen opwellen bij bruidegom Ronny maar toen moest zijn schoonvader nog beginnen zingen.

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanvullend pensioen wellicht naar omlaag

Aanvullend pensioen wellicht naar omlaag

http://static1.hln.be/static/photo/2015/15/12/3/20150922061523/media_xll_8017008.jpg

Het gegarandeerde rendement op de groeps­verzekering maakt vrijwel zeker plaats voor een (deels) variabele opbrengst. Op basis van de huidige rentes betekent dat een verlaging.

Zo'n 2,6 miljoen Belgen sparen via een groepsverzekering bij hun baas een aanvullend pensioen bijeen. Op de stortingen van werknemer en werkgever geldt sinds jaar en dag een minimumrendement van respectievelijk 3,75% en 3,25%, maar de verzekeraars willen dat niet meer garanderen wegens onhoudbaar. De regering vroeg de sociale partners daarom een nieuw systeem te bedenken. Een akkoord is er nog niet, in tegen­stelling tot wat mediaberichten gisteren deden uitschijnen, maar de contouren liggen volgens een welingelichte bron wel min of meer vast. Zo ziet het ernaar uit dat het gegarandeerde rendement plaats ruimt voor een gecombineerd ­systeem. Dat wil zeggen: een gegarandeerd, maar dus lager minimum­rendement als sokkel. En daarbovenop een variabel rendement, dat mee evolueert met de rente op staatsobligaties. Op basis van de huidige marktrente (1%) zou dat dus een daling betekenen, maar niks sluit uit dat de rente in de toekomst weer ­serieus stijgt. Om te zware fluctuaties te vermijden, zou er echter ook gewerkt worden met een plafond.

Essentieel is de vraag op welke bijdragen het nieuwe rendement van toepassing zal zijn: alleen op nieuwe contracten of ook op de nieuwe stortingen van wie nu al een groepsverzekering heeft lopen? Die vraag is op dit moment nog stof voor hevige discussie tussen bonden en werkgeversorganisaties. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natalie Imbruglia - Torn

Natalie Imbruglia - Torn

Om haar te beluisteren druk op de fotoNatalie Imbruglia (Sydney, 4 februari 1975) is een Australische zangeres en actrice.

Net als enkele andere Australische artiesten (zoals Jason Donovan en Kylie Minogue) speelde Natalie ook in de soapserie Neighbours ("Buren").

In 1997 bracht ze haar eerste nummer Torn, een cover van Ednaswap, uit als voorbode van haar eerste cd, Left of the middle. Dit nummer werd één van de best verkopende singles aller tijden in Groot-Brittannië, met meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren. Ondanks de grote verkoopcijfers heeft "Torn" nooit de top van de Britse Hitparade bereikt. In de 'UK radio chart' waarbij naar airplay wordt gekeken haalde Torn wel de hoogste positie, voor maar liefst 11 weken. Ook bij de "Billboard Airplay Chart" van de Verenigde Staten stond het nummer veertien weken bovenaan de lijst. In totaal heeft het nummer veel records op de radio verbroken. "Left of the middle" bevatte nog drie andere commerciële singles, waarvan de tweede single "Big Mistake" de grootste impact maakte op de Britse hitparade door de tweede plaats te bereiken. Het album heeft het in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk de top 10 bereikt. In haar thuisland Australië en in Nederland bereikte het album zelfs de eerste plaats. In totaal is "Left of the middle" tussen de 6.5 en de 7.0 miljoen keer verkocht en wordt het als een commercieel succes gezien. Critici waren niet altijd even enthousiast over het album. Natalie werd in enkele professionele recensies een fotogenieke schoonheid genoemd die met behulp van muzikale professionals een indruk op de hitlijsten zou willen maken. Ook werden de overeenkomsten met tijdgenote Alanis Morissette erg zwaar bekritiseerd.


» Reageer (0)
21-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tombe van Toetanchamon gesloten wegens herstellingswerken

Tombe van Toetanchamon gesloten wegens herstellingswerken

http://static0.hln.be/static/photo/2015/1/0/3/20150920164048/media_xll_8013783.jpg

De tombe van de legendarische farao Toetanchamon in de Vallei der Koningen in Luxor, zuid-Egypte, gaat vanaf oktober een tijdje dicht voor toeristen wegens restauratiewerken. Dat meldde vandaag het Egyptische ministerie van Oudheidkunde.

Als je het graf van Toetanchamon graag wil bezoeken, moet je er snel bij zijn. Vanaf oktober sluit het zijn deuren voor toeristen. Er zijn belangrijke herstellingswerken nodig om het graf "te bewaren en te beschermen". Hoe lang die restauratie zal duren, is nog niet geweten.

Toetanchamon overleed, na een regeerperiode van acht jaar, op 19-jarige leeftijd in het jaar 1324 voor Christus. Hij dankt zijn beroemdheid vooral aan het massieven, elf kilo zware, met lazuursteen omkortste, gouden dodenmasker. Zijn graf werd in 1922 ontdekt door de Engelse archeoloog Howard Carter.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verpletterende moment waarop ik ontdekte dat mijn opa mijn vader was

Het verpletterende moment waarop ik ontdekte dat mijn opa mijn vader was

http://static2.hln.be/static/photo/2015/5/3/4/20150921114858/media_xll_8015554.jpg

De Australische Jodi Cahill (38) ontdekte tot haar verbijstering na het lezen van een brief een schokkend familiegeheim. De vrouw en haar moeder delen dezelfde vader.

Vier jaar geleden ontving Jodi een brief van haar moeder waarmee ze nog maar weinig contact had. De inhoud van het schrijfsel deed de grond onder haar voeten wegzakken. De dame voelde zich nu pas klaar om haar pakkende verhaal te doen.

Jodi was klaarblijkelijk verwekt toen haar moeder met een wapen op haar gericht werd verkracht door haar vader Raymond, de grootvader van Jodi. Haar moeder hield dit meer dan drie decennia geheim voor haar dochter.

Nadat haar moeder begon te lijden aan psychoses werd de vrouw uit Melbourne opgevoed door haar grootmoeder Juanita die op dat moment al gescheiden leefde van haar man Raymond.

Zonder waarschuwing
"Ik kreeg de eerste brief zonder enige waarschuwing vooraf in mijn brievenbus", zei Jodi. Nadien was ik bang telkens ik de post ging lichten. Mijn moeder bleef maar schrijven en schrijven over het misbruik dat ze jarenlang moest ondergaan in handen van haar eigen vader."

"Ze schreef dat het tijd werd dat de waarheid verteld werd over wie mijn vader was en dan kwam het ... 'Jij en ik delen dezelfde vader'. En ik dacht: 'Wat?'"

Walging
"Ik was in shock en walgde. Die nacht probeerde ik van een brug te springen. Ik wist niet hoe ik met dat nieuws moest omgaan."

De harde waarheid deed Jodi ook begrijpen waarom haar moeder haar al die tijd zo hard "haatte". "Alles wat er tijdens mijn jeugd gebeurde, kon ik nu eindelijk plaatsen. Mijn moeder lag vaak in het ziekenhuis. Ze heeft het maar aan één iemand ooit verteld tien jaar geleden."

"Ooit dreigde ze me met een wapen te vermoorden", verklaarde de vrouw. "Het moet vreselijk geweest zijn voor haar om naar me te kijken en er telkens aan herinnerd te worden."

Anorexia
In plaats van het nieuws te verwerken, stortte Jodi zich op haar job en dat bleef niet zonder gevolgen. De vrouw kreeg anorexia en woog op een bepaald moment slechts 34 kilo. Ze belandde in het hospitaal en dit voor vier maanden.

Nog steeds worstelt de PR-verantwoordelijke met haar ziekte maar ze heeft er vertrouwen in  dat ze op termijn weer helemaal gezond wordt. Jodi hoopt dat ze met haar verhaal ook anderen kan helpen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vreselijke manier waarop vrouwen gelabeld worden

De vreselijke manier waarop vrouwen gelabeld worden

http://static2.hln.be/static/photo/2015/8/7/5/20150921104233/media_xll_8015405.jpg

Als mannen het ene meisje na het andere aan elkaar rijgen, zijn ze een Don Juan; als vrouwen hetzelfde doen, zijn ze algauw een slet. Het is een cliché dat jammer genoeg maar al te vaak waar is. Dat weet ook make-upartieste Jordan Hanz, die de manier waarop vrouwen gelabeld worden in een krachtige video (letterlijk) in de verf zet.

"Wij zijn vrouwen", begint Jordan haar pakkende video, die duidelijk geïnspireerd was op de outfits van Amber Rose en Blac Chyna op de VMA's. "We zijn complexe, ingewikkelde wezens die soms beperkt worden door de vakjes waar we in geschoven worden. Als een vrouw zelfvertrouwen toont, zichzelf verdedigt of een andere mening uit dan gewoonlijk, wordt ze een bitch genoemd." Ze zet haar woorden kracht bij door de labels op haar lichaam te tekenen.

Ook de woorden 'lui', 'lelijk' en 'vies' volgen, waarna Jordan ook het onderwerp van verkrachting aangaat. "Je had te veel gedronken en moest je maar niet zo uitdagend kleden. Je vroeg erom", klinkt het cru uit de mond van de vrouw die het zelf meemaakte. Ze maakt komaf met het onbereikbare beeld waar een vrouw de dag van vandaag aan moet beantwoorden. Ze vormt woorden op haar lichaam om in kleurrijke vegen en maant iedereen aan om zijn eigen versie van 'vrouw zijn' te definiëren. "We zijn sterke, geweldige vrouwen. Omdat we zélf kiezen hoe we ons zien." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe Harry Potterfans de wereld (een beetje) redden

Hoe Harry Potterfans de wereld (een beetje) redden

http://static0.hln.be/static/photo/2015/8/2/6/20150921090338/media_xll_8015196.jpg

Als je jonger dan 35 bent en kan lezen, is de kans groot dat je de Harry Potterboeken met plezier verslonden hebt. Een aantal fans hebben nu een initiatief op poten gezet dat de wereld een beetje beter maakt, en jij kan ook je Dreuzelsteentje bijdragen.

De website MuggleNet, opgezet voor en door rasechte Potterfans, lanceerde de hashtag #PotterItForward. Ze sporen iedereen aan om kleine boodschappen achter te laten in de boeken van J.K. Rowling in de bibliotheek of in boekhandels. Zo willen ze de volgende generatie Potteraars een hart onder de riem steken.

Of ze nu vertellen wat de boeken voor hen betekend hebben, welke boodschap ze eruit hebben gehaald of gewoon hun favoriete passage aanduiden; de boodschappen zijn stuk voor stuk eerlijk en hartverwarmend. Er duiken al heel wat foto's op online, waaruit duidelijk blijkt dat J.K. Rowling haar stempel op een hele generatie wist te drukken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je niet in slaap mag vallen voor de tv

Waarom je niet in slaap mag vallen voor de tv

http://static2.hln.be/static/photo/2015/5/5/0/20150921092440/media_xll_8015250.jpg

Sommige van onze gewoontes zijn al gezonder dan andere. Zo blijkt in slaap vallen voor de televisie veel gevaarlijker dan gedacht.

Vooral een hele nacht doorslapen met het licht van de televisie op de achtergrond is volgens wetenschappers bijzonder slecht voor onze gezondheid. Meer zelfs: het zou op lange termijn zelfs tot het ontwikkelen van een depressie kunnen leiden.

"We zijn gemaakt om in het donker te slapen", legt dokter Guy Meadows van The Sleep School in Londen uit. "Wanneer de zon 's ochtends opkomt, zeggen de lichtreceptoren achteraan in onze ogen dat het tijd is om wakker te worden. Dat doen ze door het vrijkomen van melatonine, een hormoon dat ons slaperig maakt, te verhinderen."

Door te slapen met de televisie aan, kan het zijn dat je jezelf verhindert om in een diepe slaap te vallen. De lichtreceptoren in je ogen vangen immers het licht van de televisie op, zelfs wanneer je ogen gesloten zijn. Dit resulteert in een slecht slaappatroon, met alle gevolgen vandien. Slaap en je humeur zijn immers nauw met elkaar verbonden, waardoor een slechte slaap al snel gelijk staat aan een slecht humeur.

Bovendien is er ook een link tussen licht en depressie, zo blijkt uit een onderzoek van de Ohio State University. Uit onderzoek met ratten bleek daar dat ratten die tijdens hun slaap werden blootgesteld aan licht na verloop van tijd depressief werden, en niet meer evenveel plezier vonden in dingen die ze voor het experiment wel als aangenaam interpreteerden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tom Waits - Waltzing Matilda

Tom Waits - Waltzing Matilda

Klik op de foto om hem te beluisteren


Thomas Alan (Tom) Waits (Pomona (Californië), 7 december 1949) is een Amerikaans zanger, componist, schrijver en acteur. Zijn stem kan omschreven worden als een lage, rauwe, bijna grommende stem, en soms hees fluisterend.
Waits' carrière begon in 1971 toen hij naar Los Angeles verhuisde en een contract kreeg aangeboden door Herb Cohen, de manager van onder andere Frank Zappa. Na veel afgebroken opnamesessies bracht hij in 1973 zijn eerste album uit, het melancholieke Closing Time. Het album kreeg goede kritieken, maar kreeg pas echt aandacht toen The Eagles het nummer Ol' '55 opnamen in 1974.

Waits is een zanger die uit het nachtclubcircuit komt en op zijn volgende albums is dit ook te merken. Het album The Heart of Saturday Night is half gezongen, half gesproken met een zachte jazzbegeleiding op de achtergrond. Zijn album Nighthawks at the Diner is opgenomen in de studio, maar met een klein publiek om de sfeer van een liveshow na te bootsen. Op het album staan ook lange gesproken stukken, zoals hij ook tijdens live-optredens met het publiek praatte.

In 1980 begon een lange werkrelatie met Francis Ford Coppola, die hem vroeg de muziek voor de film One from the Heart te schrijven. Waits speelt ook in sommige van Coppola's films, onder andere The Outsiders, The Cotton Club en Dracula. Hij werkte daarnaast ook met andere regisseurs, zoals Robert Altman en Jim Jarmusch. Samen met zijn vrouw Kathleen Brennan schreef Tom Waits de surrealistische concertfilm Big Time. Hij trad er ook in op.

Nadat hij het Asylum Records-label verliet, werd zijn muziek minder mainstream. Zijn drie albums uit het midden van de jaren tachtig, Swordfishtrombones, Rain Dogs en Frank's Wild Years, hebben alle tot op zekere hoogte een eclectische instrumentatie waarin hij vaak de hoornpartijen uit de soulmuziek samenvoegde met stukken avant-gardepercussie of de distorted gitaarklanken van Marc Ribot. Het laatste van deze drie en zijn latere samenwerking met schrijver William S. Burroughs aan The Black Rider demonstreren zijn interesse in het theater, wat tot een enigszins succesvolle acteercarrière en soundtrackwerk heeft geleid.

In de algemene opinie blijft zijn werk toch gekarakteriseerd door zijn rockstem, zijn sterke persoonlijkheid en theatrale aanwezigheid op het podium, en de late night smoky bars-humor van zijn teksten ("I'd rather have a full bottle in front of me than a full frontal lobotomy"). Tijdens zijn optredens gebruikt hij vele verschillende vormen. Soms zingt hij door een megafoon, of hij zet op onnavolgbare wijze zijn hoed scheef en gooit wat confetti in de lucht ("Fall out of a window with confetti in your hair").

Hoewel zijn liederen door veel beroemde artiesten zoals Bruce Springsteen, Meat Loaf en Rod Stewart zijn uitgevoerd, blijft Tom Waits een cultartiest, altijd buiten de mainstream.

Een nieuw album verscheen 24 oktober 2011. Het draagt de titel Bad As Me, de teksten schreef Waits samen met zijn vrouw. De eerste twee tracks van dit album werden al uitgebracht; de titeltrack en Back in the Crowd, een gevoelige ballade. Op zijn website gaf Tom Waits middels clipjes al een voorproefje.

» Reageer (0)
20-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stropers schieten gifpijlen in olifanten, radeloze dieren zoeken hulp bij mensen

Stropers schieten gifpijlen in olifanten, radeloze dieren zoeken hulp bij mensen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/7/14/9/20150920132943/media_xll_8013219.jpg

Vorige maand werden drie wilde olifanten aangevallen door stropers in Kenia. Met gifpijlen in hun lichaam strompelden de dieren door de Afrikaanse savanne naar de enige plek waarvan ze wisten dat ze hulp gingen krijgen: het opvangcentrum van het David Sheldrick Wildlife Trust (DSWT).

Ook al waren de olifanten zelf nooit opgevangen geweest in het centrum, ze kenden olifantenweesjes die er waren verzorgd en weer vrijgelaten. Hierdoor wisten de dieren duidelijk dat deze mensen het wel goed meenden met hen in tegenstelling tot de stropers.

De rangers van het DSWT zagen onmiddellijk wat er aan de hand was, maakten de wonden schoon met water, smeerden er zalf op en gaven de kolossen antibiotica. De olifanten stellen het nu weer goed.

Het is dus volgens de dierenbeschermers niet gek dat de dieren nadat ze waren aangevallen door mensen opnieuw hulp zochten bij (andere) mensen. Olifanten hebben namelijk een heel goed geheugen en kunnen zich uitstekend oriënteren. Het lijkt aannemelijk dat olifantenwezen die in het opvangcentrum werden verzorgd aan hun soortgenoten hebben laten weten dat het een veilige plek is. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Supercomputer voorspelt met 96% zekerheid wanneer je zal sterven

Supercomputer voorspelt met 96% zekerheid wanneer je zal sterven

http://static3.hln.be/static/photo/2015/7/12/12/20150920051203/media_xll_8012877.jpg

Een supercomputer in een ziekenhuis in Boston verzamelde de voorbije 30 jaar data van meer dan 250.000 patiënten. Op basis van die informatie is de computer in staat om met 96 procent zekerheid te voorspellen wanneer iemand zal overlijden.

Dokters van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston linken de monitors die de gegevens van hun patiënten registreren aan het centrale systeem, dat alle informatie verwerkt.

Dr. Steven Horng, die de leiding heeft over het project, zegt dat de kracht van het systeem vooral ligt in de snelle analyse van een heel grote hoeveelheid informatie. "Als je binnenkomt, dan kunnen we alles bekijken wat we van je weten, zowel van je huidige bezoek, als van je vorige bezoeken. We kunnen dat vergelijken met andere patiënten met gelijkaardige aandoeningen en daarmee diagnoses voorspellen voor aandoeningen die je in de toekomst zou kunnen krijgen".

Dr. Steve Horng heeft alle vertrouwen in de computer: "als de computer zegt dat je zal sterven, dan zal je waarschijnlijk binnen 30 dagen overlijden", aldus de arts.

De machine verzamelt en analyseert data aan een angstaanjagend tempo. Gegevens zoals bloeddruk en zuurstofniveau worden elke drie minuten verzameld en geanalyseerd. Op basis van deze informatie kan de machine sneller diagnoses vaststellen dan dokters. De computer is ook in staat om zeldzame ziektes op te sporen die door dokters over het hoofd gezien kunnen worden.

Horng verzekert dat het niet de bedoeling is dat computers artsen gaan vervangen: ze zijn er enkel om hen te helpen. "Het gaat er echt om dokters beter in staat te stellen om patiënten te helpen", zegt hij. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stip 28 september aan in uw agenda, anders moet u 18 jaar wachten

Stip 28 september aan in uw agenda, anders moet u 18 jaar wachten

http://static0.hln.be/static/photo/2015/16/10/3/20150920114651/media_xll_8012943.jpg

Op maandag 28 september 2015 staat er iets bijzonders te gebeuren aan het firmament. We krijgen bij gunstige weercondities dan immers een 'supermaan' én een totale maansverduistering of 'bloedmaan' te zien. De laatste keer dat een maansverduistering samenviel met een supermaan dateert alweer van 1982, en de volgende vindt pas plaats in 2033.

Een maansverduistering vindt plaats wanneer de aarde tussen de zon en de maan staat. De aarde zorgt dan voor de schaduw op de maan. De maan zal echter niet volledig verdwijnen zoals bij een zonsverduistering. Onze aarde kan niet alle zonlicht van de maan houden, een deel licht blijft de maan zwak verlichten. Hierbij krijgt de maan een rode gloed. Wie zich op dat ogenblik niet bewust is van de verduistering en naar de maan kijkt, zal vreemd opkijken.

Waarom bloedmaan?
Tijdens het maximum van een totale maansverduistering krijgt de maan een rode kleur, bloedrood. Deze rode kleur kan je vergelijken met de rode kleur tijdens een zonsondergang op onze aarde. Het zonlicht komt nog door onze atmosfeer en laat de rode kleur op de maan verschijnen. Dit fenomeen doet zich enkel voor tijdens een totale maansverduistering. De voorbije twee jaren hebben we er daar om de zes maanden vier van gehad, de zogenaamde tetrade.

Supermaan
Maar tijdens dezelfde nacht krijgen we ook een supermaan te zien. De maan staat dan dichter bij de aarde dan normaal, waardoor onze natuurlijke satelliet er meteen ook een stuk groter uitziet. De vorming van zo'n 'superbloedmaan' is redelijk uitzonderlijk. De vorige dateert van 1982, en op de volgende is het wachten tot 2033.

Beste plek
Als u de volledige eclips zonder problemen wil bewonden, zoekt u beter een donkere plek in uw buurt op met weinig lichtvervuiling. Zoek ook een plaats waar u in het westen een zo goed mogelijk zicht hebt op de horizon omdat de maan de bijschaduw verlaat op het hoogte van 2,7 graden boven de horizon.

Van de aangekondigde apocalyps, die door sommige onheilsprofeten voorspeld wordt, hoeft u niet bang te zijn. Het enige waar je voor moet vrezen is dat het weer die nacht te slecht is om dit uitzonderlijke natuurfenomeen te kunnen bekijken. Op de website van noodweer.be kan je de weersverwachtingen raadplegen voor die bijzondere nacht. En nu maar hopen dat het een heldere wordt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gaat de batterij van je smartphone echt sneller stuk door haar vaak op te laden?

Gaat de batterij van je smartphone echt sneller stuk door haar vaak op te laden?

http://static3.hln.be/static/photo/2015/0/16/1/20150920114222/media_xll_8013136.jpg

Laad je smartphone niet te vaak op, en zeker niet als hij nog niet helemaal plat is, want dat komt de kwaliteit van je batterij niet ten goede. Een veelgehoorde uitspraak, maar die volgens technologie-expert Jesse Hollington niet meer dan een fabeltje is. "Je batterij opladen als die nog niet helemaal leeg is, schaadt je telefoon geenszins", beweert hij. Integendeel zelfs.

Ook als je smartphone al voor 90% opladen is, kan geen kwaad om hem nog even bij te laden. Dat zegt Hollington, IT-consultant en auteur van verschillende tech-boeken. "Je kan een iPhone of een ander elektrisch apparaat niet 'overladen'", meent hij. Dat komt omdat toestellen met een batterij van het type Lithium Ion of Lithium Polymer, een ingebouwd circuit hebben dat meteen afslaat wanneer de batterij volledig opgeladen is. Hoe lang je je iPhone aan de stekker laat liggen, maakt dus niet uit. De stroom wordt automatisch uitgeschakeld als je toestel 100% haalt.

Hollington spreekt daarom over 'slimme batterijen'. Apple, maar ook Samsung en andere electronicagiganten, maken daar gebruik van. Volgens de auteur is het overigens schadelijker om dergelijke batterijen helemaal plat te laten gaan. Ze hebben namelijk een vast aantal oplaadbeurten vooraleer ze kapot gaan (voor Apple ligt de limiet bijvoorbeeld op 500 volledige oplaadbeurten). Als je je telefoon, die nog 90% van zijn batterij over heeft, op de stroom aansluit, verbruik je echter geen volledige oplaadbeurt, maar slechts 10%.

"De levensduur van je batterij heeft dus vooral te maken met hoe vaak je je smartphone volledig herlaadt", aldus Hollington. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen poseren trots met stoma

Vrouwen poseren trots met stoma

http://static0.hln.be/static/photo/2015/14/9/7/20150920111518/media_xll_8013112.jpg

Het taboe rond stoma's lijkt steeds meer te verdwijnen. Nadat massaal veel mensen een tijdje terug zogenaamde stomaselfies op sociale media plaatsten, is hier nu een kalender waarvoor vrouwen met een stoma trots en zonder enige schaamte poseren. In lingerie dan nog. Mooi initiatief!

De vrouwen lijden allemaal aan de ziekte van Crohn en hebben bijgevolg een stoma. Ze besloten samen dat sexy zijn even goed kan met zo'n zakje op hun buik, en dat wilden ze graag bewijzen ook. Met als resultaat een kalender waarvoor ze allemaal in lingerie poseren.

"Ik weet dat er sommige vrouwen zijn met een stoma die zich niet eens durven uitkleden waar hun partner bij is, omdat ze zo onzeker zijn. Hopelijk kan deze kalender daar verandering in brengen, want een stoma is niets om je voor te schamen. Al moeten de mensen die er zelf een hebben dat ook beseffen," aldus Samantha Cawley, de 28-jarige vrouw achter dit initiatief.

De opbrengst van de kalender gaat rechtstreeks naar Purple Wings, een organisatie die mensen helpt met darmziekten (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britse schrijfster Jackie Collins overleden

Britse schrijfster Jackie Collins overleden

http://static3.hln.be/static/photo/2015/4/7/5/20150920041326/media_xll_8012855.jpg

De Britse bestsellerauteur Jackie Collins is zaterdag op 77-jarige leeftijd aan borstkanker overleden. Dat heeft haar familie meegedeeld. Collins stierf in Los Angeles, de Amerikaanse stad waar ze al sinds enkele decennia woonde.

De schrijversloopbaan van Collins bestreek meer dan vier decennia. In die periode verkocht ze in totaal meer dan 500 miljoen boeken, meldt de Britse omroep BBC op zijn website. In totaal schreef Collins 23 romans. Haar werk werd in zowat veertig landen uitgegeven.

Haar eerste roman, "The World Is Full of Married Men" ("De wereld is vol getrouwe mannen" in de Nederlandse vertaling), over een overspelige vrouw, werd uitgebracht in 1968. Haar seksueel getinte werk zorgde in de beginjaren voor controverse: Collins debuutroman werd zelfs verboden in Australië. Haar grootste succes bereikte ze vijftien jaar later met "Hollywood Wives" ("Vrouwen van Hollywood"). Het boek ging 15 miljoen keer over de toonbank en werd in de jaren '80 verfilmd tot een televisiereeks.

Volgens The Telegraph leed de romanschrijfster al zes jaar aan borstkanker, maar koos ze ervoor om het nieuws over haar ziekte enkel in beperkte kring bekend te maken.

Jackie Collins was ook de zus van actrice Joan Collins, die bij het grote publiek vooral bekend is voor haar rol in de Amerikaanse serie "Dynasty". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Landschap Vincent van Gogh onder de hamer

Landschap Vincent van Gogh onder de hamer

http://static1.hln.be/static/photo/2015/0/2/6/20150918173024/media_xll_8010096.jpg

Tijdens een veiling van Sotheby's in New York op 5 november gaat een schilderij van Vincent van Gogh (1853-1890) onder de hamer. Het gaat om het doek 'Paysage sous un ciel mouvementé', dat de beroemde kunstenaar in 1889 schilderde in de omgeving van de zuid-Franse stad Arles. Op het werk is een landschap te zien onder een donkere wolkenlucht.

Sotheby's schat dat het doek tussen de 50 en 70 miljoen dollar (circa 44 tot 61 miljoen euro) opbrengt. De Van Gogh maakt deel uit van een veiling van schilderijen uit de late negentiende eeuw en begin twintigste eeuw die bijeengebracht zijn door de Belgische verzamelaars Louis en Evelyn Franck. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laura Pausini - La Solitudine

Laura Pausini - La Solitudine

Klik op de foto om ze te beluisteren


Laura Pausini (Faenza, 16 mei 1974) is een Italiaanse zangeres die zeer populair is in de Italiaans- en Spaanssprekende wereld. Ze heeft ook veel aanhang in België en Nederland. Ze zingt vooral romantische liedjes, niet alleen in het Italiaans maar ook in het Spaans, Portugees (met Gilberto Gil) en Engels. Zij heeft een warme krachtige stem met een groot stembereik. Haar nummers gaan vooral over de liefde, maar Laura zingt ook over vrede, armoede en racisme. Met name in de jaren 90 was Pausini in Nederland erg populair. Na Italië was Nederland het eerste land waar de zangeres succes kreeg met haar muziek.


» Reageer (0)
19-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verschillende wachtwoorden onthouden? Probeer dit trucje eens

Verschillende wachtwoorden onthouden? Probeer dit trucje eens

http://static2.hln.be/static/photo/2015/3/10/10/20150919115512/media_xll_8011600.jpg

Het is bijna onmogelijk om alle wachtwoorden in je leven te onthouden, zeker als ze ook nog eens speciale tekens en hoofdletters bevatten. Heb je geen zin om telkens weer een nieuw wachtwoord te moeten aanvragen? Met deze simpele truc vergeet je binnenkort nooit meer een wachtwoord.

Stap 1
Bedenk een zin of titel die je vaak gebruikt of leuk vindt, zoiets als 'The Devil Wears Prada' bijvoorbeeld. Voeg alle eerste letters dan samen zodat je op bijvoorbeeld Tdwp uitkomt. Zo zit je meteen ook snor met die hoofdletter die tegenwoordig in alle wachtwoorden moet zitten.

Stap 2
Qua speciale tekens blijkt de hashtag de beste optie te zijn als beveiliging voor je wachtwoord. Voeg die dus toe aan het begin of einde van je wachtwoord. Bijvoorbeeld #Tdwp.

Stap 3
Personaliseer je wachtwoord daarna verder voor iedere website, zodat het toch altijd anders is. Een handige truc is om er telkens de initialen van de website in kwestie achter te zetten. Bij Facebook maak je er zo #TdwpFB van en voor pakweg Instagram: #TdwpIG. Als je dit systeem consequent toepast, is het bijna onmogelijk om nog een wachtwoord te vergeten. Graag gedaan! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom dit koppel een bed van 7 vierkante meter nodig heeft

Waarom dit koppel een bed van 7 vierkante meter nodig heeft

http://static3.hln.be/static/photo/2015/17/5/12/20150919075247/media_xll_8011272.jpg

Neen, ze zijn niet enorm dik of houden er erg intensieve bedactiviteiten op na. Redditor Robdogbird en zijn vriendin hebben een gigantisch bed laten maken opdat hun zes katten en hun hond bij hen in bed zou kunnen slapen.

Het klinkt als de perfecte plaats om je luie zondagochtend door te brengen, maar Robdogbird en zijn vriendin hebben hun enorme ledikant niet laten maken om er zelf van te genieten. Niet minder dan zes katten heeft het koppel, waaronder een langharige rode kat genaamd Prince Caspian. Daarnaast hebben ze ook nog een pomeriaantje dat ze Lexi doopten. En ze hebben allemaal één ding gemeen: ze slapen graag bij hun baasjes in bed.

Allemaal erg gezellig, maar ook erg veel werk, zo blijkt op sociaalnetwerksite Reddit. Robdogbird vertelt dat ze het beddengoed - er liggen vier sets op het bed - heel regelmatig moeten wassen omdat de dieren er zo graag opliggen. Maar dat vinden ze het meer dan waard. "Dit is toch een van de ondernemingen waar ik trots op ben", klinkt het. Wij nemen aan dat geen van de twee allergisch is voor dierenhaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Delphine Boël in rode cijfers met haar kunstwerken

Delphine Boël in rode cijfers met haar kunstwerken

http://static1.hln.be/static/photo/2015/10/4/3/20150914080643/media_xll_7997433.jpg

Deljim, de stichting van Delphine Boël, is ­virtueel failliet. Dat meldt de Franstalige openbare omroep RTBF, die zich ook afvraagt of er een verband is met de juridische stappen die de buitenechtelijke dochter van koning Albert vorige week ondernam om ­erkend te worden door haar vader.

De in 2004 opgerichte stichting Deljim, die de verkoop van Boëls kunstwerken beheert, maakt al jaren verlies. Dat blijkt althans uit onderzoek van economisch auteur Thierry Debels, gespecialiseerd in de koninklijke ­familie. Hoewel het faillissement nog niet werd aangevraagd of uitgesproken, zouden de cijfers van de stichting flink in het rood ­zitten. De jaarrekening van 2010 zou een verlies van 12.000 euro kennen, in 2011 zou Deljim zelfs 41.000 euro verlies hebben gemaakt.

Debels meent dat Delphine Boël zich opmaakt voor een terugkeer naar Engeland, vooral omwille van haar twee kinderen, Joséphine (11) en Oscar (7). Een verhuizing die gezien de ­penibele financiële toestand van de koningsdochter geen evidentie zou zijn. «En dat kan misschien de motivatie zijn voor haar ­recente gerechtelijke stappen», aldus nog de auteur. (br.hln)


» Reageer (0)
18-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vertederend: hond waakt een week bij vriendin die vastzit in put

Vertederend: hond waakt een week bij vriendin die vastzit in put

http://static1.hln.be/static/photo/2015/7/0/5/20150918113306/media_xll_8009210.jpg

Dat honden trouwe vrienden zijn, bewijst Tillie, een setter die zeven dagen bij haar vriendin waakte. Phoebe, een bassethond, had zichzelf in nesten gewerkt en zat gevangen in een put, maar Tillie week niet van haar zijde en zocht elke dag naar hulp.

Phoebe en Tillie verdwenen op 8 september uit hun huis in de Amerikaanse staat Washington. Hun ongeruste baasjes lanceerden een oproep via Facebook, maar een week lang vernamen ze niets van hun huisdieren. Tot omwonenden de beestjes vonden in een oude betonnen waterbak.

"Met een laatste sprankeltje hoop daalden we af in de ravijn en toen hoorden we het geluid waar we al een week op hadden gewacht: geblaf", klonk het na de reddingsactie. "Tillie bleef bijna een week aan de zijde van Phoebe, behalve enkele minuten per dag om hulp te zoeken. Ze is een echte vriend, een mooi voorbeel van de kracht van de liefde", zeiden Tillie's baasjes na afloop.

Vrijwilliger Amy Carey heeft nog een boodschap aan alle baasjes van vermiste honden: "Tenzij je hond nog gezien is, is het goed mogelijk dat hij ergens vastzit. Ik weet niet of Phoebe zonder Tillie's hulp ooit was gevonden, want ze waren kilometers van huis." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartbrekend: gorilla houdt overleden baby al week vast

Hartbrekend: gorilla houdt overleden baby al week vast

http://static1.hln.be/static/photo/2015/16/10/4/20150918080108/media_xll_8008744.jpg

Ook in het dierenrijk is het overlijden van een kind hartverscheurend. Mamagorilla Shira uit de Frankurt Zoo in Duitsland verloor plotseling haar jonge baby. De vrouwtjesaap weigert het lijkje echter achter te laten en loopt er nu al een week mee rond.

Vorige week donderdag leek er nog niets aan de hand, meldt Manfred NIekisch, directeur van de dierentuin. " 's Ochtends leek de kleine gorilla helemaal ok, maar in de namiddag is ze splots en zonder waarschuwing overleden. Wat de oorzaak is, weten we nog niet"

Een zware klap voor Shira, die net als alle gorilla's een zeer hechte band opbouwde met haar baby. Ze loopt nog steeds rond met het lijkje en legt het 's nachts op haar buik om te slapen. "Ze probeert het iedere ochtend wakker te maken. Shira heeft tijd en ruimte nodig om het verlies te verwerken."

De verzorgers zullen binnenkort het aapje wegnemen, zodra het veilig is om de kooi te betreden. Daarna zullen ze de oorzaak van overlijden proberen vaststellen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.R.E.M. - Everybody Hurts

R.E.M. - Everybody Hurts

Klik op de foto om hem te beluisteren

R.E.M. is een college rock-band die in 1980 in Athens, Georgia (Verenigde Staten) werd opgericht.

In de beginjaren bouwde de band al een behoorlijke reputatie op maar de doorbraak naar het grote publiek kwam met het album Out Of Time en de hits Losing My Religion en Shiny Happy People. Losing My Religion en het van Automatic for the People afkomstige Everybody Hurts worden gerekend tot de klassiekers in de popmuziek.

In oktober van 1997 verliet drummer Bill Berry, vanwege een zware depressie de groep. In 1995 werd Berry tijdens een concert in Oostenrijk getroffen door een hersenbloeding. Hij ruilde het leven van rockster in voor een leven op de boerderij, maar is inmiddels weer bezig met muziek.

Kenmerkend voor R.E.M. is de krachtige, karakteristieke zang van Michael Stipe, de eigenzinnige composities, die een combinatie van folk en rock laten horen en de meestal zeer gedreven optredens die muziektechnisch zeer verzorgd zijn. Stipe uit regelmatig zijn maatschappelijk engagement en maakt daar ook tijdens optredens geen geheim van.

In de jaren tachtig werd de band wel gezien als een schoolvoorbeeld van alternatieve muziek. Opmerkelijk is dat dit imago sindsdien weinig aan kracht heeft ingeboet, hoewel de band inmiddels al jarenlang wereldwijd ook commercieel zeer succesvol is.

Het lied What's the Frequency, Kenneth? is gebaseerd op de overval op Dan Rather, bekend tv-nieuwspresentator van de Amerikaanse zender CBS. In 1986 werd hij overvallen door William Tager die hem de vraag toeriep wat de frequentie is. Hij wilde te weten komen op welke frequentie beelden in zijn hoofd gezonden werden om zijn daaruit voortkomende kwellingen te kunnen stoppen.

Het lied 'Man on the Moon' is een ode aan Andy Kaufman, beroemd komiek en beroemd Elvis-imitator. "Everybody Hurts" is een nummer 1 hit in verschillende hitlijsten over de gehele wereld dat op 15 april 1993 als single werd uitgegeven door Warner Bros. Records. Het verscheen een half jaar eerder als albumnummer op Automatic for the People. Michael Stipe linkt het nummer nadrukkelijk aan zijn vriendschap met Kurt Cobain van Nirvana, waarvan hij zelf zegt dat het nummer aansluit op de psychische problemen die Cobain in de periode ervoer. In het algemeen wordt het gelinkt aan zelfmoord van tieners.

Het lied Radio Free Europe gaat over de radiozender Vrij Europa die in 1949 opgericht was om informatie naar de bevolking die aan de oostelijke zijde van het IJzeren Gordijn leefde te zenden en die voornamelijk door de CIA werd gefinancierd.

In 2008 werd het 14e studioalbum Accelerate uitgebracht. Ter promotie van dit album ging R.E.M. in 2008 op tournee en speelde onder meer in het Westerpark te Amsterdam en op Rock Werchter.

Op 7 maart 2011 verscheen het nieuwe album Collapse Into Now.


» Reageer (0)
17-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zeker 200 skeletten van soldaten Napoleon ontdekt op bouwwerf in Frankfurt

Zeker 200 skeletten van soldaten Napoleon ontdekt op bouwwerf in Frankfurt

http://static0.hln.be/static/photo/2015/13/14/9/20150917174418/media_xll_8007354.jpg

Zeker 200 skeletten van soldaten van de Grande Armée van Napoleon Bonaparte zijn ontdekt op de bouwwerf van een toekomstig vastgoedcomplex in het Duitse Frankfurt. Dat deelde het stadsbestuur vandaag mee.

"We schatten dat er rond de 200 begraven liggen", zei burgemeester Olaf Cunitz tijdens een persconferentie in de wijk Rödelheim, in het westen van de stad. "Volgens onze eerste vaststellingen gaat het om soldaten van de Grande Armée die gestorven zijn in 1813", op de terugweg van de vernietigende nederlaag die Napoleon tijdens zijn Russische veldtocht moest incasseren.

Slag
Op de terugweg naar Frankrijk moest Napoleon half oktober 1813 slag leveren in Hanau, een stad nabij Frankfurt, verklaarde Cunitz. De gevechten werden voortgezet in heel het gebied en kostten volgens de burgemeester 15.000 mensen het leven.

De graven konden ontdekt worden dankzij de voorzorgsmaatregelen die archeologen op de bouwwerf hadden genomen omdat eerder in 1979 al de stoffelijke overschotten van andere soldaten in de omgeving waren gevonden.

Tyfusepidemie
De in Frankfurt ontdekte soldaten zijn vermoedelijk overleden aan de gevolgen van hun opgelopen vewondingen of zijn bezweken tijdens een tyfusepidemie die het Grande Armée in die tijd decimeerde, meende Cunitz. Beweringen die nog moeten gestaafd worden door wetenschappelijk onderzoek. Maar zeker is dat de putten haastig werden gegraven, zoals militairen dat doen, preciseerde Andrea Hampel van de historische monumentendienst van Frankfürt.

Meer dan 30 skeletten werden al bovengehaald en door de opgravingswerken kon de ligging van ongeveer 200 graven bepaald worden, aldus werfleider Jürgen Langendorf. De werken zullen nog vier tot zes weken in beslag nemen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaming heeft het écht nog niet begrepen: 1 uur, 22 plaatsen, 77 spoorlopers

Vlaming heeft het écht nog niet begrepen: 1 uur, 22 plaatsen, 77 spoorlopers

http://static2.hln.be/static/photo/2015/4/4/14/20150917062652/media_xll_8005559.jpg

Nog elke ochtend én avond steken in Vlaanderen honderden voetgangers, fietsers en automobilisten de sporen over, terwijl een trein in aantocht is. Onze fotografen vatten gisteren post aan 22 overwegen en betrapten in amper één uur tijd liefst 77 spoorlopers. Hoewel eerder deze week nog een dode viel op de sporen, dringt het bij vele Vlamingen dus maar niét door.

Extra controles van de politie lijken zich op te dringen. Onder meer in Herentals, Kalmthout en Berlaar zijn al plannen in die richting. Maar volgens sommige agenten heeft dat geen zin, "zolang het parket maar processen-verbaal blijft seponeren. Pas als je de Belgen in hun portefeuille raakt, krijg je een mentaliteitswijziging."

Een spoorloper die voor de politierechter verschijnt, riskeert een boete van minstens 450 euro. Infrabel plant alvast volgende maand opnieuw een grote campagne. "We moeten blijven hameren op de gevaren. Te veel mensen respecteren de verkeersregels niét." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Japanner vangt angstaanjagende vis bij Fukushima

Japanner vangt angstaanjagende vis bij Fukushima

http://static3.hln.be/static/photo/2015/11/3/13/20150917083109/media_xll_8005813.jpg

Een grote vangst kan je de vis van Japanner Hirasaka Hiroshi wel noemen. De man haalde een angstaanjagend exemplaar boven niet ver van de plaats van de nucleaire Fukushima-ramp. De vangst doet vragen rijzen over de impact van de ramp op het milieu.

De vis lijkt wel weggezwommen uit een prehistorische film, met zijn gigantische, gapende mond. Volgens Hiroshi, die zijn vangst trots op Twitter toonde, gaat het om een wolfsvis, ook wel zeewolf genoemd. Normaal worden die gemiddeld zo'n meter lang, maar het exemplaar van de Japanse visser is bijna dubbel zo groot.

Hiroshi vindt zijn vis 'supercool' en meldt dat hij blij is dat hij de vlucht naar Hokkaido, niet ver van Fukushima, maakte om te vissen. Volgens deskundigen doet de vangst vragen rijzen over de ecologische invloed van de nucleaire ramp. Het is immers uitzonderlijk dat de zeewolf zo groot is en het dier hoort al helemaal niet zo dicht bij de oppervlakte te zwemmen dat hij met een hengel gevangen kan worden. Normaal gezien leven ze immers op de zeebodem. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ray Davies - All Day and All of the Night

Ray Davies - All Day and All of the Night

Klik op de foto om hem te beluisteren


Ray Davies (Fortis Green, Londen, 21 juni, 1944) was singer-songwriter/gitarist van de Britse band The Kinks.

Hij is de oudere broer van gitarist Dave Davies. Ray Davies is de drijvende kracht geweest achter de popgroep The Kinks, die haar successen voornamelijk in de jaren 1964-1975 kende. Davies is verantwoordelijk voor vrijwel alle composities welke de groep op de plaat heeft gezet. Zijn songs kenmerken zich vooral door een kritische houding ten opzichte van de Engelse middle class. Na zijn betrokkenheid bij The Kinks heeft Davies zich met wisselend succes op enkele solo projecten gestort.


» Reageer (0)
16-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kim Clijsters over 'De Slimste Mens':

Kim Clijsters over 'De Slimste Mens': "Waarom heb ik dit toch toegezegd?"

http://static3.hln.be/static/photo/2015/12/6/14/20150916110921/media_xll_8003249.jpg

Kim Clijsters is één van de deelneemsters aan 'De Slimste Mens'. De ex-tennister heeft echter geen tijd om zich zeer grondig voor te bereiden.

Echt studeren zit er niet in. "Daar heb ik geen tijd voor. Ik volg sowieso de actualiteit, en in sportweetjes zal ik zeker mijn mannetje kunnen staan. Maar eerlijk gezegd, hoe dichter we bij de opnames komen, hoe meer ik denk: waarom heb ik dit toch toegezegd?", zegt ze in Knack.

Naast Kim zullen onder meer ook Kobe Ilsen, Tom Coninx, Stan Van Samang, Bart Verhaeghe en Sven Ornelis deelnemen aan het VIER-programma. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee gestolen Warhol-zeefdrukken weer terecht

Twee gestolen Warhol-zeefdrukken weer terecht

http://static3.hln.be/static/photo/2015/10/13/3/20150916083355/media_xll_8002848.jpg

Twee van de negen gestolen zeefdrukken van kunstenaar Andy Warhol zijn weer terecht. De 'eigenaar' Bryan Calvero heeft ze aan de politie overgedragen. Hij kocht de werken jaren geleden, maar zegt nooit te hebben geweten dat ze waren gestolen.

De diefstal bij het filmbedrijf Moviola in Los Angeles bleeft jaren onopgemerkt en kwam pas recentelijk aan het licht. Dat gebeurde toen de kunstwerken een nieuwe lijst kregen. De lijstenmaker vond de zeefdruk wat vaag en ontdekte dat ze geen nummer hadden en dat de handtekening van Warhol ontbrak. De originele zeefdrukken waren zonder dat iemand het doorhad vervangen door kleurenkopieën.

Wanneer de kunstroof plaatsvond is nog altijd onduidelijk. Zeker is wel dat minstens een van de kunstwerken, Bald Eagle, in 2011 werd verkocht via het veilinghuis Bonham. Dat gebeurde door Calvero, bevestigt zijn advocaat. Volgens de raadsman heeft Calvero weinig verstand van kunstcollecties en vertrouwde hij erop dat de zeefdruk niet gestolen was. De twee andere werken, Siberian Tiger en Bighorn Ram, heeft hij aan de politie gegeven.

De waarde van de negen kunstwerken wordt geschat op ongeveer 350.000 dollar, omgerekend zo'n 310.000 euro. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manfred mann - Do wah diddy


Manfred mann - Do wah diddy

Klik op de foto om hun te beluisterenManfred Mann (Johannesburg (Zuid-Afrika), 21 oktober 1940) was een Britse ("blanke") rhythm-and-blues-band uit de jaren zestig genoemd naar de keyboardspeler die als werkelijke naam Manfred "Mike" Lubowitz had.

Mann vormde zijn eerste band in 1962 samen met Mike Hugg, The Mann Hugg Blues Brothers, maar beiden bleven op de achtergrond tijdens optredens. Hun manager wist een contract los te peuteren bij Decca, echter na een week liet Decca het afweten, ze zagen er geen brood in. Daarna werd het geprobeerd bij EMI en daar hadden ze meer succes. Eerst moest echter nog een zanger gevonden worden; de zanger en ster van de band in de vroege jaren werd/was Paul Jones, later een succesvol acteur.

De groep begon haar carrière met optredens in de Studio 51 in de Great Newport Street in Londen, in dezelfde periode als ook de Rolling Stones - nog steeds zonder platencontract - aldaar covers van Chuck Berry en Bo Diddley kwamen spelen.

Driemaal is scheepsrecht, en ook voor Mann: hun derde single 5-4-3-2-1 betekende voor de groep de doorbraak. Het bewuste liedje werd zelfs een tijd het kenwijsje van Ready Steady Go, een zéér populair Brits tv-programma gewijd aan rock- en popmuziek.

De groep had - ondanks de suprematie van de Beatles - een aantal nummer 1-hits in het Verenigd Koninkrijk, waaronder een coverversie van Do Wah Diddy Diddy van The Exciters en met het lied Pretty Flamingo.

Toen Jones de band in 1966 verliet, op het hoogtepunt van hun roem, werd Mike D'Abo de nieuwe zanger. Met hem bleef de band aan de top en hadden ze opnieuw een aantal grote hits waaronder Bob Dylans lied Mighty Quinn (1968). In het jaar daarop gingen ze uit elkaar.» Reageer (0)
15-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schoenen aan de kant: waarom je binnenshuis op blote voeten moet

Schoenen aan de kant: waarom je binnenshuis op blote voeten moet

http://static0.hln.be/static/photo/2015/7/3/10/20150915145459/media_xll_8001325.jpg

Waarschuwde jouw moeder je altijd al dat je je schoenen moet uittrekken wanneer je binnenkomt in huis? Dan had ze overschot van gelijk, en wel hierom:

Bacteriën

Stop en denk even na waar je allemaal gewandeld hebt. Liep je toevallig binnen in een openbaar toilet? Dan moet je even weten dat de vloer daar ongeveer 1 miljoen bacteriën per vierkante centimeter bevat.
Daarnaast stappen we ook waar al duizenden anderen hebben gelopen, en wie weet waar zijn die allemaal al geweest.
Je schoenen pikken een deel van al die bacteriën op de vloer op, en door je schoenen binnenshuis te dragen breng jij dus heel wat bacteriën je huis binnen, op de vloer waarop je kinderen mischien wel spelen.

Toxines

Er zijn een hele hoop toxines die buitenshuis rondslingeren, die je dankzij je schoenen je woning kan binnen brengen. Dit omvat, maar beperkt zich in geen geval tot, gevaarlijke chemische onkruidverdelgers die je echt niet in de buurt wil.

Beschadiging van je vloer

Al de vuiligheid die er aan je schoenen blijft plakken, beschadigt na verloop van tijd ook nog eens je vloer en tapijt. Dit brengt automatisch met zich mee dat je minder zal moeten kuisen omdat je veel minder vuil mee naar binnen brengt.

Gezondere voeten

Op blote voeten door het huis lopen is gezond voor je voeten. Niet alleen voor die van jou, maar ook voor die van je kinderen. Kinderen die van jongsaf aan op regelmatige basis blootsvoets gaan, krijgen sterkere, meer flexibele voeten en zullen minder snel kans maken op het krijgen van platvoeten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toevallige passant zet kalfje op de wereld

Toevallige passant zet kalfje op de wereld

http://static1.hln.be/static/photo/2015/2/13/7/20150915081923/media_xll_8000332.jpg

Hij sjorde aan de poten, brak de navelstreng en stak zijn vingers achterin de keel: als een volleerd dierverloskundige hielp Theo Even (64) uit De Lutte in Nederland zondagmiddag een kalf ter wereld. "En dat terwijl ik gewoon naar mijn moeder fietste. Heel bijzonder".

Toen Even tijdens de fietstocht tussen zijn woonplaats en Losser reed, zag hij een koe in de hoek van een weiland liggen. Het dier bewoog niet. "Toen ik langsreed, zag ik dat het aan het bevallen was en het kalf er half uit was. Maar de koe had geen kracht om het jong eruit te persen". Even trok aan de poten van het kalf.

Wat volgde lijkt een scene uit een dierenartspraktijk. "Het kalf kwam eruit maar bewoog niet, dus wreef ik hem met droog gras over het lichaam. Ook trok ik met mijn handen de navelstreng door". Nog steeds toonde het jonge stiertje geen teken van leven.

Direct herinnerde Even zich een gebeurtenis van tientallen jaren geleden. "In mijn tijd bij de luchtmacht ben ik een keer bij een bevalling van een koe geweest. Een oudere man gaf het kalf een glaasje jenever zodat het begon te kokhalzen. Het dier hoestte slijm op en kon daarna ademhalen". Jenever had Even zondag niet bij zich, maar door zijn vingers in de keel van het stiertje te steken lukte het hem wel het dier te laten kokhalzen. En met succes: het kalf hoestte slijm op en hapte vervolgens naar adem. De reddingsactie was geslaagd.

Lintje
Terugkijkend reageert Even euforisch. "Het gaf me echt een wonderlijk gevoel. Helemaal toen de koe en het kalf na de geboorte contact met elkaar zochten".

De reacties op Facebook, waar Even foto's van de gebeurtenissen plaatste, zijn al even positief. Meer dan 800 keer wordt Even tot held benoemd. Even: "Er zijn zelfs mensen die vinden dat ik een lintje moet krijgen. Maar vanwege mijn werk in de lokale politiek heb ik die al. Het hoeft van mij ook niet. Ik ben gewoon heel gelukkig met hoe alles verlopen is". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor altijd mijn mama: Kathleen Aerts doorbreekt taboes rond jongdementie

'Voor altijd mijn mama': Kathleen Aerts doorbreekt taboes rond jongdementie

http://static3.hln.be/static/photo/2015/14/11/6/20150915081931/media_xll_7990521.jpg

Vandaag lanceert Kathleen Aerts - u kent haar vast nog wel uit haar K3-tijden - haar eigen boek. Geen memoires over haar tijd bij de meidengroep, maar een aangrijpende getuigenis over de ziekte waar haar moeder tegen strijdt. Hoewel ze lang getwijfeld heeft over het boek, besloot ze om haar verhaal toch te delen. "Jongdementie is een gruwelijke ziekte", klinkt het. "Ik hoop dat ik andere mensen die in dezelfde situatie zitten wat troost kan brengen.

'Een normale periode van rouw', dacht iedereen toen de mama van Kathleen wat vreemd reageerde na de dood van haar man. Niet veel later schoof de diagnose naar een hardnekkige depressie. Pas jaren later viel het zware verdict: jondementie, een gruwelijke vorm van dementie die mensen jonger dan 65 treft. "Een mooi verhaal is het niet", schrijft Kathleen in het boek. "De ziekte ontmeent een mens zijn laatste gram waardigheid en grijpt in op het diepste van je persoonlijkheid. Wanneer mijn zonen praten over 'het moeke dat niet kan praten', breekt mijn hart elke keer weer."

Hoewel Kathleen lang twijfelde of een boek over het meest pijnlijke en verdrietige hoofdstuk uit haar leven wel een goed idee was, besloot ze om het verhaal toch neer te pennen. Ze wil troost brengen, maar ook het taboe dat vandaag nog op de ziekte heerst, doorbreken. Want een taboe, dat bestaat zeker, vindt ook Hilde Lamers, directeur van de Alzheimer Liga Vlaanderen. Ook zij hebben een specifieke werking rond jongdementie. "Het duurt vandaag nog veel te lang voor de diagnose wordt gesteld", vertelt ze. "Bij jongere mensen gaat het immers minder vaak om de ziekte van Alzheimer, maar bijvoorbeeld om frontotemporale dementie. Tekenen als vergeetachtigheid treden niet vaak op in het begin; het gaat eerder om veranderingen in het gedrag of in het functioneren van de jonge persoon. De symptomen lijken op die van een burnout of iemand met relatieproblemen. De persoon gaat minder goed functioneren op het werk, krijgt problemen met het dagelijks handelen en in het sociaal contact. Ze kunnen depressief of soms ongepast, agressief gedrag vertonen, waardoor de eerste diagnose vaak psychologisch is."

Een absolute meerwaarde
"Het duurt inderdaad gemiddeld 4,4 jaar voor de diagnose jongdementie gesteld wordt", treedt Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen haar bij. "Dat is ontzettend lang, omdat de ziekte niet zo gekend is en omdat er zo'n taboe op rust. Er is zo veel schaamte aanwezig en mensen vinden het moeilijk om erover te praten. Dementie wordt immers geassocieerd met senioren; het is veel moeilijker voor zowel de patiënt als zijn omgeving om uit te leggen dat actieve, werkende mensen van pakweg 55 jaar moeite hebben met spreken, of stemmingswisselingen hebben." Het thema bespreekbaar maken is volgens Verschraegen een eerste belangrijke stap. "En op dat vlak is het boek van Kathleen een absolute meerwaarde." Er is echter ook op andere vlakken nog veel werk aan de winkel. "Neem nu het financiële aspect: mensen met jongdementie hebben vaak nog leningen af te betalen, of studerende kinderen. Op dit moment is er helemaal geen regeling die deze mensen tegemoetkomt."

Maar ook op menselijk vlak is er veel ruimte voor verbetering, vindt Hilde Lamers. "Erover durven spreken is een begin, maar er is ook veel sensibilisering nodig om te beseffen dat een persoon niet gelijk is aan zijn ziekte. We moeten focussen op hun recht om er te zijn en te leven zoals hij of zij is. Dat Kathleen met haar titel alleen al belicht dat haar moeder 'altijd haar mama' zal blijven, vind ik in één woord prachtig."

Het boek 'Voor altijd mijn mama' is verkrijgbaar in de boekhandel of via de webshop van Lannoo voor 17,99 euro. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jason Mraz - I'm Yours

Jason Mraz - I'm Yours

Klik op de foto om hem te beluisteren


Jason Thomas Mraz (Mechanicsville (Virginia), 23 juni 1977) is een Amerikaans singer-songwriter.

Jason Mraz groeide op in zijn geboorteplaats Mechanicsville in de staat Virginia. Hij is vooral beroemd in de Verenigde Staten, Azië en Australië. Hij heeft inmiddels samen getoerd met onder andere James Blunt, Maroon 5, de Rolling Stones, Jewel, Alanis Morissette en Bob Dylan.

In Nederland heeft hij een bescheiden hit gehad met het nummer The Remedy (I Won't Worry) van zijn debuutalbum Waiting For My Rocket To Come, een album waaraan ook zijn goede vriend Bushwalla meewerkte. In juni 2007 heeft Mraz opgetreden in Paradiso, Rotown, North Sea Jazz Festival en tijdens een tuinconcert in Ootmarsum.

Zijn nieuwste album We Sing, We Dance, We Steal Things, doet het goed. De hoogste notering daarvan is op nummer 6, na 40 weken in de Nederlandse Album Top 100. Mraz werkt op deze plaat samen met Colbie Caillat, bij het nummer Lucky en met James Morrison bij het nummer Details In The Fabric. De eerste single van het album, I'm Yours kwam in de Vlaamse Ultratip 30 tot de 13e plaats. Ook in Nederland bleef het nummer steken in de tipparade. Na een re-release behaalde het nummer zowel in België als in Nederland meer succes.


Op 9 juli 2007 gaf Jason Mraz zijn eerste optreden in Nederland, in een uitverkocht Paradiso.» Reageer (0)
14-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wanneer wordt dat glaasje te veel een alcoholprobleem?

Wanneer wordt dat glaasje te veel een alcoholprobleem?

http://static2.hln.be/static/photo/2015/13/0/6/20150914170659/media_xll_7999146.jpg

25,1 procent van alle Vlamingen tussen 55 en 64 jaar consumeert dagelijks alcohol. Dat is een stijging van 12,5 procent in 11 jaar tijd. Die cijfers maakte de krant De Zondag gisteren bekend. Maar wanneer wordt een glaasje wijn om de avond gezellig af te sluiten een probleem dat je dagelijkse leven gaat treffen?

Ook in de leeftijdscategorie 65 tot 74 jaar stijgt het aantal dagelijkse alcoholdrinkers tot 23,3 procent. Vooral mannen tussen 55 en 64 jaar behoren tot de probleemdrinkers met gemiddeld 17,2 glazen per week. Maar de consumptie van alcohol op die leeftijd is niet zonder risico omdat het brein gevoeliger wordt voor het verdovende effect van alcohol bij het verouderen. Dit is vooral merkbaar vanaf 65 jaar. Voor mensen die moeilijker de trappen kunnen opgaan en problemen ervaren bij verraderlijke bulten op voetpaden is het nog gevaarlijker.

Dus wanneer wordt je consumptie echt een alcoholprobleem? Bij vrouwen wordt van bingedrinking gesproken als ze vier of meer drankjes in een korte periode naar binnen werken. Maar ook wanneer je je leven begint aan te passen aan deze gewoonte, moet je je zorgen beginnen maken.

- Als je niet elke dag, maar bijvoorbeeld elke vrijdag het weekend stevig inzet, kan dat wijzen op een probleem. Onderzoek heeft aangetoond dat meer dan vijf of zes glazen op een avond je bloeddruk kunnen verhogen. Het is ook makkelijker voor vrouwen om een alcoholvergiftiging met een dodelijke afloop op te lopen. Een vrouw van 1,60 meter en die 52 kilogram weegt, heeft maar zes of zeven drankjes nodig om hier risico op te lopen, een grote man kan zeker twee keer zoveel aan.

- Een teken van probleemdrinken is dat je je limieten niet kent. Daarom is het belangrijk dat je je drinkgewoonten evalueert door je consumptie gedetailleerd op te schrijven. Hoeveel drink je en wanneer? Dat maakt het makkelijker om te beoordelen of jouw gewoonten uit de hand lopen.

- Alcohol heeft op iedereen een ander effect. Afhankelijk van je genen, mogelijke medicatie en wat je hebt gegeten zul je je sneller dronken voelen. Maar onderzoek heeft aangetoond dat hevig drinken je geheugen kan ruïneren. Dit betekent dat als je ooit al delen van de avond bent vergeten, dat je waarschijnlijk een glaasje (of twee of drie) te veel op had.

- Drinken wordt een probleem wanneer je begint te merken dat je andere, belangrijke dingen begint te verwaarlozen. Als je je zondagse jogsessie mist door een kater van de avond ervoor, dan bevind je je in de gevarenzone.

- Als familie, vrienden of collega's al hebben gesuggereerd dat ze bezorgd zijn over je, dan is het tijd om minder te drinken. Dit kun je doen door aan je partner te vertellen wat je gaat drinken voor jullie naar een feestje vertrekken. Dit maakt het makkelijker om nee te zeggen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archeologen doen onverwachte vondst na hevig stormweer

Archeologen doen onverwachte vondst na hevig stormweer

http://static2.hln.be/static/photo/2015/7/4/3/20150914073510/media_xll_7997943.jpg

Het was de plaatselijke bevolking van het Ierse Collooney die de bijzondere ontdekking deed, nadat hevig stormweer een boom van 215 jaar oud had omvergeblazen en ontworteld. Tussen de wortels bleek het skelet van een middeleeuwse man te zitten. Verbaasde archeologen onderzoeken de menselijke resten van zo'n duizend jaar oud.

Uit de eerste bevindingen blijkt dat het geraamte dat van een jonge man van 17 tot 20 jaar oud is. Hij stierf een gewelddadige dood, ergens in de vroege middeleeuwen, tussen 1030 en 1200. De man had verscheidene verwondingen aan zijn ribben en aan zijn hand, waarschijnlijk van messteken.

Zijn onderbenen waren in de aarde blijven liggen, maar de rest van het skelet hing in de wortels van de uitgerukte boom. De menselijke resten worden nog verder onderzocht.

Vorige week vonden archeologen in een kleine grot in Sligo ook al beenderen van een kind (4 à 6 jaar) en van een volwassene (30 à 39 jaar) uit het stenen tijdperk. Die overblijfselen bleken 5.500 jaar oud. Het geslacht kon niet bepaald worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honderdduizenden Belgen betalen 3 x te veel bij dokter

Honderdduizenden Belgen betalen 3 x te veel bij dokter

http://static3.hln.be/static/photo/2015/16/6/1/20150914091425/media_xll_7997401.jpg

Enkele honderdduizenden Belgen kunnen een stuk goedkoper naar de dokter, de apotheek en het ziekenhuis, maar weten dat niet. Al ruim 1,5 jaar betalen ze drie keer te veel.

Omdat hoge medische kosten voor vele gezinnen een belangrijke reden zijn om een bezoek bij de huis- en tandarts uit te stellen, gaan de ziekenfondsen nu actief op zoek naar wie een laag inkomen heeft en dus in aanmerking komt voor een extra ­tegemoetkoming van het Riziv.

"We krijgen sinds kort hulp van de fiscus, maar gaan ook deur aan deur", luidt het onder andere bij Bond Moyson. Vanaf 1 oktober zijn overigens alle huisartsen verplicht om de zogeheten 'regeling derde betalende' toe te passen voor patiënten met lage inkomens. "Maar dat kan alleen als je dossier in orde is." Dankzij deze regeling moet je bij een consultatie slechts het remgeld betalen. Nu moet je eerst het volledige ­bedrag betalen en krijg je pas enkele dagen later geld ­teruggestort. (br.hln)


» Reageer (0)
13-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oma ontmoet voor het eerst haar kleindochter maar wordt over een week geëxecuteerd

Oma ontmoet voor het eerst haar kleindochter maar wordt over een week geëxecuteerd

http://static1.hln.be/static/photo/2015/9/9/12/20150913112327/media_xll_7996197.jpg

Lindsay Sandiford heeft haar tweejarige kleindochter voor het eerst ontmoet in de gevangenis van Bali. Daar staat ze op 21 september voor het vuurpeloton voor drugssmokkel. "Dit is waarschijnlijk de eerste en de laatste keer dat ik mijn kleindochter kan vasthouden", aldus de Britse.
Het zijn hartverscheurende beelden in de Keobokan-gevangenis in Bali: de Britse grootmoeder die op de dodengang speelt met haar kleindochter. Toen ze in mei 2012 gearresteerd werd, was de kleine Ayla nog niet geboren en amper dagen voor haar executie krijgt ze haar kleindochter eindelijk te zien. De oma werd ook herenigd met haar 36-jarige zoon Lewis, Ayla's vader, die ze sinds haar arrestatie niet meer had gezien.

In januari 2013 werd de 59-jarige Sandiford veroordeeld tot de doodstraf nadat de douane bijna vijf kilogram cocaïne had ontdekt in haar bagage. Sandiford beweert dat ze door een bende werd gedwongen de drugs te smokkelen en dat ze dreigden anders haar zoon te vermoorden. Sinds haar veroordeling doen haar advocaten er alles aan om de executie uit te stellen. Misschien slagen ze daarin, maar dan wordt de Britse alsnog terechtgesteld in januari.
"Dit is waarschijnlijk de eerste en de laatste keer dat ik mijn kleindochter kan vasthouden", zei Sandiford. Na haar drie uur durende ontmoeting met Ayla barstte Sandiford in tranen en uit en gaf ze haar nog een laatste knuffel en kus.

Eerder dit jaar weigerde Sandiford Ayla in de gevangenis te ontmoeten, omdat ze zichzelf dan egoïstisch vond: "Het is beter dat ze mij niet kent", zei de Britse toen. Ze veranderde wel van gedacht toen ze te horen kreeg dat ze op 21 september zou geëxecuteerd worden en haar familie nog een laatste keer kon zien. "Ik ben zo blij dat ze gekomen zijn", aldus Sandiford. "Ayla is de belangrijkste persoon in mijn leven en dit kan niemand me nog afnemen."
Voor Sandiford wordt terechtgesteld, wordt ze overgebracht naar Nusa Kambangan, beter bekend als 'Executie Eiland'. Daar zal ze worden gedood door een vuurpeloton. Die executie wordt misschien uitgesteld tot januari, maar Sandiford heeft er genoeg van: "Het is alleen maar meer marteling", zegt Sandiford over het uitstel. "Ik ben dankbaar dat ik Ayla heb ontmoet." Ze wil niet dat haar familie nog op bezoek komt als haar executie wordt bevestigd.

Hoewel gevangenen hun laatste 72 uur mogen doorbrengen met hun familie, wil Sandiford niet dat haar familie dat circus nog moet doorstaan. "Ik wil dat ze me herinneren zoals ik nu ben", zegt Sandiford.

Met deze petitie wil de familie van de vrouw de executie alsnog vermijden.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vuilnismannen redden katje dat bedolven lag onder afval

Vuilnismannen redden katje dat bedolven lag onder afval

http://static2.hln.be/static/photo/2015/1/4/13/20150912225819/media_xll_7995733.jpg

Een ordinaire berg afval, leek het. Tot drie vuilnismannen in het Zweedse Stockholm plots angstig gemiauw hoorden, ergens onderin hun vuilniskar. Het trio aarzelde geen moment: die rit naar de verbrandingsoven ging niet door, dit katje moest en zou gered worden.

"Het dier moet in onze vrachtwagen gesprongen zijn zonder dat we het gezien hebben", aldus Bekir Mercil. "Er zat vier à vijf ton afval in, begin er maar aan."

De dierenvrienden belden eerst nog naar hun bazen om te vragen of ze hun vuilniswagen weer mochten leeghalen. "We gebruikten eerst de schop en later een bezem om de berg afval te onderzoeken, kwestie van de poes geen pijn te doen", klinkt het.

Een half uur later leverde hun zoektocht het gewenste resultaat op. "De kat sprong meteen uit de vrachtwagen, hij zag er afgepeigerd uit en trilde als een blad", aldus Bekir. De gelukkige viervoeter werd daarna naar een dierenopvangcentrum gebracht, waar hij er na een deugddoend badje weer helemaal als nieuw uitzag. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerikaanse moeder liet kinderen in grot wonen

Amerikaanse moeder liet kinderen in grot wonen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/16/14/7/20150913053656/media_xll_7995862.jpg

Een 24-jarige Amerikaanse moeder is zaterdag aangeklaagd, omdat ze haar twee jonge kinderen in een ondergrondse grot liet wonen. Ze sliepen in een houten krat op oude autostoelen, hadden blote voeten en waren helemaal smerig toen ze werden ontdekt.

De kinderen van vier en zes jaar werden donderdag gevonden in Kansas City in de staat Missouri. In de grot was geen water en het jongste kind at droge noedels uit een bak waar vuil in zat, schrijven Amerikaanse media.

De politie vond de kinderen toen ze het huis van de vrouw doorzochten. Ze vertelden aan de agenten dat ze geen schone kleren en schoenen hadden. Ook gingen de kinderen niet naar school. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sabrina Starke - I Wish

Sabrina Starke - I Wish

Klik op de foto om haar te beluisteren

Sabrina Starke (Paramaribo, 9 augustus 1979) is een Nederlandse singer-songwriter.

Sabrina Starke is geboren in Suriname en kwam naar Nederland toen ze zes maanden oud was. Ze begon als zangeres in een reggaeband en koos in 2005 voor een solocarrière. In 2006 won ze de Talent Night, waarna ze in het Apollo Theater in New York stond. In datzelfde jaar werd ze tweede bij de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter. Begin 2007 was zij één van de zangeressen op de cd "The Mighty 8" van het Nationaal Popinstituut. Op 8 december 2007 won Sabrina de VSBfonds Music Matters Award. Met het prijzenpakket bracht zij haar debuutalbum uit. Tevens was ze een jaar lang Muziekambassadeur van Rotterdam.

In oktober 2008 verscheen haar solo-debuutalbum, getiteld "Yellow Brick Road". De eerste single van dit album, met de titel "Do For Love", was op dat moment al enige tijd te zien en te horen op YouTube. Na de release van het album volgen optredens bij onder andere GIEL en Raymann is Laat. Vooral het optreden bij De Wereld Draait Door maakte indruk. Eind oktober 2008 tekende ze een meerjarig contract bij het beroemde Amerikaanse jazzlabel Blue Note.

In het najaar van 2010 kwam er een nieuw album uit. De titel van het album is Bags and Suitcases. Van dit album is het nummer Sunny Days de eerste single en deze ging 16 augustus in première.» Reageer (0)
12-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Literaire nalatenschap Luc De Vos gepubliceerd

Literaire nalatenschap Luc De Vos gepubliceerd

http://oi57.tinypic.com/x2o1lu.jpg

Postuum verschijnt bij Uitgeverij Atlas 'De roes van het heden' van Luc De Vos. Het boek bevat de beste columns van de zanger-schrijver. Een deel daarvan verscheen nog niet eerder in boekvorm.

Het boek is samengesteld door schrijver Christophe Vekeman, die ook het voorwoord schreef.

Gorki-zanger Luc De Vos overleed onverwacht op 29 november 2014. Hij werd 52. Naast zijn zangcarrière oogstte hij ook veel succes als auteur. Hij publiceerde columns, verhalen en romans.

'De roes van het heden' telt 176 bladzijden en kost 18,99 euro. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langere lunchpauze doet kinderen meer fruit en groente eten

Langere lunchpauze doet kinderen meer fruit en groente eten

http://static0.hln.be/static/photo/2015/6/3/5/20150912155807/media_xll_7995035.jpg

Geef kinderen een half uur om te lunchen en ze eten vanzelf een stuk gezonder. Scholieren die weinig tijd krijgen, kiezen minder groente en fruit, blijkt uit nieuw onderzoek.

Onderzoekers deden een experiment in lagere en middelbare scholen in de VS. Op zes verschillende dagen namen ze de borden onder de loep die de leerlingen na een maaltijd hadden teruggebracht. Ze gingen ze na of er een verband was tussen de lengte van de lunchtijd en de keuze die de scholieren hadden gemaakt uit de aangeboden producten.

Wat bleek? Bij wie minder dan 20 minuten kon gaan zitten in de cafetaria, was de kans aanzienlijk kleiner dat fruit gekozen werd dan bij wie minstens 25 minuten de tijd kreeg: 44 procent tegenover 57 procent. Ze aten ook minder groenten, minder van hun voorgerecht en dronken minder melk.

Bijna 30 miljoen Amerikaanse scholieren krijgen gratis of goedkope maaltijden op school. In een land waar 17 procent van de kinderen en tieners aan obesitas lijdt, is dat belangrijk. Obesitas komt vaker voor bij kinderen uit armere gezinnen en die ongelijkheid neemt almaar toe.

"Dit onderzoek suggereert dat het kan helpen als je studenten voldoende tijd geeft om hun maaltijd op te eten", zegt onderzoeker Juliana Cohen van de Harvard T. H. Chan School of Public Health.

Cohen raadt lunchpauzes van minstens 25 minuten aan. Maar niet alleen de lengte van de lunchpauze speelt een rol, ook de tijd die kinderen nodig hebben om naar de cafetaria te gaan en daar hun beurt af te wachten. In het onderzoek bleken sommige kinderen amper tien minuten over te hebben om te eten.

De studie, die de Harvard T. H. Chan School of Public Health uitvoerde in samenwerking met de van organisatie Project Bread, verscheen in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varken op mijn bord? Ik eet geen vrienden

"Varken op mijn bord? Ik eet geen vrienden"

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/jos-verhoeven-tussen-zijn-verzameling-varkens-nbsp-nbsp-david-legreve/p1/img-MGU2ZTE1OWMvYXQvNzk5NDI3Ny82NDB4NjQwL0ZU/7994277.jpeg?v=po1PdCE

"Het is een beetje uit de hand gelopen." Wie bij oud-schoolmeester Jos Verhoeven (73) op zolder komt, kan er niet naast kijken: varkens, varkens, en nog eens varkens. Na vele jaren verzamelen gaat hij deze winter zijn collectie eindelijk inventariseren.

De uit de hand gelopen hobby van Jos begon in 1996 met een schoendoos die hij van zijn schoonmoeder had gekregen. "Daarin zaten foto's, nieuwjaarskaartjes en andere prenten van varkens. Zo is de bal aan het rollen gegaan", vertelt de man. "Tegen 2002 had ik 3.568 kaarten met varkens in mijn bezit, allemaal netjes geklasseerd in kaften. Wat later begon ik met spaarpotten en voor ik het wist stond mijn zolder vol."

En met vol bedoelt Jos ook effectief... vol. Van spaarvarkens, varkensmaskers, zoutvaatjes in de vorm van een varken tot beeldjes van varkens met muziekinstrumenten, verliefde varkens en varkens in een matrozenpak. Op de rommelmarkten slaagt hij zijn slag. "Het geeft me een kick als ik een varken vind dat ik nog niet in mijn bezit heb", zegt Jos, die weigert veel geld te betalen aan zijn varkens. "Het duurste dat hier staat, kostte me tien euro. Onlangs kwam ik nog thuis met zakken vol varkens die ik op de kop had getikt in een Rijsel, 75 beeldjes in totaal. Er stond daar ook een reuzengroot varken, dat je weleens aan de slagerij ziet staan, maar dat vond ik toch net iets te zwaar om op de trein naar huis mee te nemen."

Jos neemt altijd zijn vrouw mee naar rommelmarkten. "Zij wast eerst alle nieuwe beeldjes en heeft ze dus al allemaal in haar handen gehad", zegt de oud-schoolmeester. "Ze weet perfect welke ik wel of niet heb. Zelfs de kleinste details, zoals een andere kleur of accessoire, kent ze vanbuiten en negen op de tien keer heeft ze het juist. Als we dan toch eens met een exemplaar thuiskomen dat we al op zolder hebben staan, geven we het gewoon weg aan vrienden."

Varkens tellen

Komende winter gaat Jos het onmogelijke doen: zijn varkens tellen. Want hoeveel het er precies zijn, is ook voor hem een raadsel. "Ik gok op 5.000, het kunnen er ook meer zijn. Het wordt in ieder geval een geduldig werkje. Mijn varkens zijn trouwens nog nooit van de zolder geweest. Ik heb ooit overwogen om ze ergens tentoon te stellen, maar daar kruipt te veel tijd in. Soms denk ik wel eens: wat als wij verhuizen? Ik zie het niet zitten om mijn varkens allemaal in dozen te steken. Als de mensen echt naar mijn varkenscollectie willen komen kijken, zijn ze gerust welkom. Zolang ze maar niet met volle bussen naar hier komen."

Nog lang niet stoppen

"Het is een beetje uit de hand gelopen, ik geef het toe. Maar als ik ze hier zo allemaal zie staan, geeft me dat veel voldoening. Aan stoppen denk ik dus nog zeker niet. Op een gegeven moment dacht ik dat ik ze allemaal had, maar dan kom je toch weer een nieuw beeldje tegen. Zo blijf je bezig natuurlijk." De liefde tussen de Beerzelnaar en zijn varkens is groot, maar op zijn bord ziet hij ze toch liever niet verschijnen. "Ik ben sowieso al geen vleeseter, en zeker geen varkensvlees. Ik eet mijn vrienden niet op", knipoogt Jos. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joe Cocker - With A Little Help From My Friends

Joe Cocker - With A Little Help From My Friends

Klik op de foto om hem te beluisteren

John Robert (Joe) Cocker (Sheffield, 20 mei 1944 – Crawford, 22 december 2014) was een Engels blueszanger.

Cocker zat al in kleine bands in zijn geboortestad Sheffield toen hij vijftien jaar oud was. Hij verscheen voor het eerst op de Amerikaanse televisie in 1969, in de Ed Sullivan Show.

I'll Cry Instead, Cockers eerste single, was een cover van The Beatles. Hij had een eerste bescheiden hitje in Engeland in 1964 met Marjorine. Zijn eerste grote hit, zijn tweede Beatlescover, verscheen in het najaar van 1968: With a Little Help from My Friends, een eigen versie van een van de nummers op het conceptalbum Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Kort daarna, in de zomer van 1969, deed zijn verschijning op het Woodstock Music and Art Festival zijn populariteit nog verder stijgen. Andere vroege hits, uit het begin van de jaren zeventig, waren Cry me a river, High time we went en Feelin' Alright.

In die periode begonnen zijn problemen met drugs en alcohol, maar hij maakte een comeback in de jaren tachtig. Hij had grote hits met You are so beautiful, Up where we belong en Unchain my heart, waardoor hij een nieuw publiek aan zich bond.

Cocker coverde meer liedjes, bekend werden onder andere zijn versies van The Letter (van The Box Tops), van Feelin' Alright (van Traffic) en van Summer in the City (van The Lovin' Spoonful). Hij blies ook nieuw leven in het Randy Newman-liedje You Can Leave Your Hat On, dat werd gebruikt in de erotische film 9½ Weeks. Hij was beroemd om zijn opvallende, rauwe stemgeluid en een spastische gestiek.

Cocker overleed 22 december 2014 op 70-jarige leeftijd in zijn huis in Colorado aan de gevolgen van longkanker.


» Reageer (0)
11-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biker redt verbrand katje en neemt het mee onder zijn jasje op roadtrip door VS

Biker redt verbrand katje en neemt het mee onder zijn jasje op roadtrip door VS

http://static1.hln.be/static/photo/2015/7/14/0/20150911162329/media_xll_7992870.jpg

Motard Pat vond onderweg op zijn trip van Californië naar New Jersey aan een tankstation een achtergelaten, verbrand katje dat verzorging nodig had. Pat ontfermde zich over het beestje en nam het mee op zijn roadtrip dwars door de VS.

Pat was nog maar aan het begin van zijn reis, ergens in Nevada, toen hij de rosse kater gewond aantrof. Het dier miauwde om hulp en was er erg aan toe. Pat nam het poesje mee onder zijn jacket en verzorgde het. Al snel sterkte Party Cat - de naam die Pat hem gaf - aan. De brandwonden zijn inmiddels bijna helemaal genezen.

Als de groep rijdt, dan komt het katje piepen vanonder de Pats vest. 's Avonds gaat het uitgeput slapen, met een aapjesknuffel die de reizende bende voor hem kocht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zesde 'Game of Thrones'-boek komt er wellicht volgend jaar

Zesde 'Game of Thrones'-boek komt er wellicht volgend jaar

http://static1.hln.be/static/photo/2015/3/1/7/20150910122205/media_xll_7989712.jpg

De fans van de populaire fantasyreeks 'Game of Thrones' - de boeken, niet de serie - zitten al enkele jaren op hete kolen. Hun zwaarbeproefde geduld zou nu eindelijk worden beloond. Volgens de Spaanse uitgever van auteur George R.R. Martin zou 'The Winds of Winter' volgend jaar in de rekken moeten liggen. Al weet je met Martin nooit.

Het langverwachte zesde deel van 'A Song of Ice and Fire', zoals de boekenreeks heet, zou volgend jaar in de winkel moeten liggen. Alejo Cuervo, die voor de Spaanse uitgeverij Ediciones Gigamesh werkt en Martin persoonlijk kent, heeft op radiostation El món a RAC1 gezegd dat 'The Winds of Winter' eindelijk op komst is.

"Het staat gepland voor volgend jaar", zei Cuervo op de vraag wanneer het zesde boek er komt. "Ze hebben ons beloofd dat ze ons het manuscript zullen geven voor de Engelse release, maar er zal geen groot verschil tussen beide data liggen." "Maar dat zou dus zeker voor volgend jaar zijn", drong de radiopresentator aan. Waarop Cuerco antwoordde: "Ja. Wel ja, zeker... Tenzij er een meteoriet valt."

George R.R. Martin heeft al verscheidene keren duidelijk gemaakt dat hij het gezeur beu is en dat hij zich niet onder druk wil laten zetten. Martin beloofde nochtans bijna twintig jaar geleden dat de reeks snel afgewerkt zou zijn. "Als ik op schema blijf, zou ik 'A Song of Ice and Fire' tegen eind 1998 afgewerkt moeten hebben", zo zei hij in 1996. "But don't hold your breath." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom deze man zich al 12 jaar niet gedoucht heeft

Waarom deze man zich al 12 jaar niet gedoucht heeft

http://static3.hln.be/static/photo/2015/0/2/8/20150911112459/media_xll_7992008.jpg

Eline De Munck, die zich voorgenomen heeft zich een maand niet te wassen, kan een puntje zuigen aan Dave Witlock, die zich al 12 jaar niet meer gedoucht heeft.  Dave wast zich met een speciale spray, omdat hij vreest dat douches niet gezond zijn.

De chemisch ingenieur en voormalig student aan de Massachusetts Institute of Technology heeft zelf de spray ontworpen. "Ik heb in 12 jaar geen douche meer genomen. Niemand heeft ooit tests uitgevoerd op mensen die zich elke dag douchen, dus we kunnen niet aannemen dat het gezond is", vertelt Witlock aan CBS 4.

Witlocks bedrijf, AOBiome, produceert de bacteriële spray die goede bacteriën herstelt die in de loop van de dag van de huid zijn verdwenen. "Mensen verwarren proper met steriel", zegt Jasmina Aganovic, de General Manager of Consumer Products bij AOBiome. "Dankzij ons product zijn mensen minder afhankelijk van conventionele producten."

'Mother Dirt' -zo heet het product- moet twee maal per dag op de huid aangebracht worden. Het is geurloos en voelt aan als water. Er bestaat zelfs een shampoo in sprayvorm. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gavin DeGraw - Not Over You

Gavin DeGraw - Not Over You

Klik op de foto om hem te beluisteren

Gavin DeGraw (New York City, 4 februari 1977) is een Amerikaans singer-songwriter. Hij speelt tevens piano en gitaar.

DeGraw is opgegroeid in The Catskills (South Fallsburg) in New York. Zijn vader was een gevangenbewaarder en zijn moeder was een specialist in afkicken. Hij verkreeg bekendheid toen zijn liedje 'I Don't Want To Be' werd gekozen als titelsong van de televisieserie One Tree Hill.

DeGraw begon te zingen en leerde pianospelen toen hij acht jaar oud was. In zijn tienerjaren speelde hij samen met zijn broer Joey in verschillende coverbandjes en zijn broer drong er bij hem op aan om zelf liedjes te gaan schrijven.

DeGraw ging naar Ithaca College School of Music, Ithaca (New York) met een muzikale beurs, maar verliet de school na een semester. Hij verhuisde naar Boston, waar hij naar het prestigieuze Berklee College of Music ging. Ondertussen zong hij in een rockband en gaf hij ook solo-optredens. Omdat hij zich beperkt voelde op school verliet hij na een jaar ook Berklee en keerde terug naar huis. Hij begon aan allerlei baantjes, terwijl hij ondertussen ook werkte aan zijn muzikale loopbaan.
Na een paar maanden werd DeGraw opgemerkt door Debbie Wilson, eigenaar van een club, die meteen zijn manager werd. Zijn talent werd opgemerkt door Randy Sabiston, A&R-manager bij Warner Chappell Music, die hem een platencontract aanbood.

In de lente van 2002 tekende DeGraw een contract bij J Records en begon hij te werken aan zijn debuutalbum Chariot met producer Mark Endert. Het album kwam in juli 2003 uit. Even tevoren werd zijn debuutsingle I don't want to be uitgebracht.

Er ligt een klein linkje tussen DeGraw en Nederland. De bassist van DeGraw - tijdens zijn tournees - is de in Eindhoven geboren en getogen Whynot Jansveld. Whynots echte naam is Wijnand, maar daar kunnen ze niets mee in Amerika. Whynot woont inmiddels al weer geruime tijd in New York en is freelance bassist. Bovendien is DeGraws achternaam afkomstig van het Nederlandse Grauw of Graauw, een naam die voorkomt in Zuidoost Nederland en Vlaanderen.

Het tweede album van DeGraw, ook Gavin DeGraw geheten, kwam uit op 5 mei 2008. "In Love With A Girl" was de eerste single die uitkwam van dat album. Het nummer werd meteen na het uitbrengen Alarmschijf en Megahit in dezelfde week. De tweede single was "She holds a key".

Degraws derde album, Free werd 31 maart 2009 uitgebracht. DeGraw maakte Free in minder dan twee weken in de studio in Brooklyn van zijn producer Camus Celli, die eerder al werkte met artiesten als Tina Turner, David Byrne, Lana Wolf en John Farnham. DeGraw beschrijft in zijn biografie op zijn website uitgebreid de inspirerende samenwerking met Celli en concludeert: “This album reveals the honesty about my love of music.” (vertaling: "Dit album laat de integriteit zien van mijn liefde voor muziek."). De eerste single van dit album, "Stay", werd 11 maart via DeGraws website uitgebracht.

Op 8 augustus 2011 werd bekend dat Gavin opgenomen was in het ziekenhuis nadat hij was mishandeld na een avond stappen in New York. Hij hield hier enkele snijwonden en een gebroken neus aan over. Een dag later werd hij al ontslagen uit het ziekenhuis.


» Reageer (0)
10-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe mensensoort stelt wetenschap voor raadsel:

Nieuwe mensensoort stelt wetenschap voor raadsel: "Dit lijkt Sherlock Holmes"

http://static2.hln.be/static/photo/2015/0/12/9/20150910135702/media_xll_7989519.jpg

Wetenschappers hebben een nieuwe mensensoort ontdekt in een grafkamer in een grot in Zuid-Afrika. De ontdekking zal het idee over onze menselijke voorouders veranderen, stellen de onderzoekers. Heel wat vragen blijven echter nog opgelost: hoe oud zijn de beenderen precies? En hoe zijn ze in godsnaam op die plek geraakt? Het pad dat ernaartoe leidde, was op sommige plekken amper 17,8 centimeter breed.

De volwassen man was 1,50 meter lang, woog 45 kilo en zijn schouders hadden meer weg van een mensaap. Onderzoekers hebben deze nieuwe mensachtige soort ontdekt en homo naledi (ster) gedoopt, naar de vindplaats, een grot in Zuid-Afrika. De eerste vondsten van resten werden al in 2013 gedaan. Volgens onderzoeker John Hawks van de University of Wisconsin oogt de 'sterrenmens' als een van de primitiefste mensachtigen die ooit zijn gevonden.

Brein ter grootte van sinaasappel
De naledi had een klein brein ter grootte van een sinaasappel, de helft van de moderne mens. Hij had aapachtige kromme vingers, maar voeten die nauwelijks te onderscheiden zijn van de onze, de homo sapiens. "Ik zag iets waarvan ik dacht dat ik het nooit zou zien in mijn carrière", zei teamleider professor Lee Berger aan de BBC. "Dit was een moment waar 25 jaar als paleoantropoloog me niet op had voorbereid."

Afscheidsritueel?
In de Rising-Stargrot, 50 kilometer ten noordwesten van Johannesburg, vond onderzoeker Lee Berger van National Geographic de fossiele resten van in totaal vijftien homo's naledi. Het gaat om 1.550 botresten van zowel jonge kinderen als oudere volwassenen. De wetenschappers vermoeden dat de mensachtige daar ooit als afscheidsritueel is neergelegd. Ondanks de primitieve aard hoort de naledi zeker in het geslacht van de mens thuis.

Mysterie
"Dit lijkt wel een mysterie van Sherlock Holmes", aldus Bernard Wood, een professor die verbonden is aan de universiteit van Washington. "Bezoekers van die grot moeten op artificiële manier licht kunnen maken hebben, zoals met een fakkel. We weten dat mensen die grottekeningen in Europa maakten daartoe in staat waren, maar niemand dacht dat wezens met zo'n klein brein als naledi dit ook zouden kunnen. Of misschien heeft een andere mensensoort die dode lichamen daar later gelegd."

"Spectaculaire vondst"
De onderzoekers hebben moeite de datering van de nieuwe mensensoort te bepalen. Dat maakt het lastig de naledi nu al een plek in de menselijke stamboom te geven. "De resten zijn zo goed bewaard gebleven dat je zou denken dat het om een relatief jonge soort gaat, tot mogelijk honderdduizend jaar geleden", aldus Fred Spoor, Nederlandse hoogleraar evolutionaire anatomie aan het University College London. "De primitieve fysieke kenmerken doen daarentegen vermoeden dat de naledi ten tijde van de homo erectus leefde, die tussen 1,9 miljoen en 400.000 jaar geleden over de wereld trok." Spoor spreekt van een "spectaculaire vondst". Hij meent dat er geen rechte afstammingslijn valt te trekken van de naledi naar de homo sapiens, de moderne mens.

"Experiment van de natuur"
Professor Lee Berger noemt de homo naledi op de BBC een "brug" tussen de meer primitieve mensachtigen en mensen. Professor Chris Stringer van het Britse Natural History Museum heeft het over "een heel belangrijke ontdekking". "Wat we zien is dat meer en meer mensensoorten suggereren dat de natuur experimenteerde met hoe mensen evolueren door verschillende types mensachtigen parallel van elkaar te laten ontstaan in verschillende delen van Afrika. Enkel één lijn overleefde uiteindelijk."

De laatste keer dat een nieuwe menssoort werd gepresenteerd was in 2003, toen de homo florensis was gevonden, een mensachtige die op het Indonesische eiland Flores was ontdekt. De florensis was opvallend klein, wat hem de bijnaam Hobbitmens opleverde. Hij stierf pas 18.000 jaar geleden uit. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ziekte van Alzheimer kan 'besmettelijk' zijn

Ziekte van Alzheimer kan 'besmettelijk' zijn

http://static1.hln.be/static/photo/2015/11/12/9/20150910083906/media_xll_7989264.jpg

De 'zaden' van de ziekte van Alzheimer kunnen van de ene persoon naar de andere worden overgedragen tijdens bepaalde medische ingrepen. Dat blijkt uit een studie waarbij patiënten werden onderzocht die overleden aan een andere hersenaandoening nadat ze groeihormonen kregen ingespoten.

Het onderzoek toont voor het eerst aan dat Alzheimer bij mensen een besmettelijke infectie kan zijn die onbedoeld kan doorgegeven worden.

Bloedtransfusies, tandbehandelingen
De nieuwe bevindingen doen vragen rijzen over de veiligheid van medische ingrepen zoals bloedtransfusies en tandbehandelingen waarbij besmet weefsel of chirurgisch materiaal kan overgebracht worden.

Wetenschappers benadrukken dat het nieuwe bewijs nog pril is en dat het niemand hoeft af te schrikken om een chirurgische ingreep te ondergaan. Ze beklemtonen daarnaast dat het onmogelijk is Alzheimer te krijgen door samen te leven met een persoon die aan de ziekte lijdt.

Toch blijft het resultaat van de studie van acht mensen die als kind groeihormonen kregen ingespoten verontrustend omdat het aantoont dat Alzheimer onder bepaalde omstandigheden kan doorgegeven worden.

Erfelijk, sporadisch of besmet
Tot nog toe werd aangenomen dat Alzheimer enkel voorkwam als resultaat van bepaalde erfelijke genetische mutaties of door willekeurige 'sporadische' gebeurtenissen in de hersenen van bejaarden. Dat stelt professor John Collinge, hoofd van de afdeling neurodegeneratieve ziektes aan de universiteit van Londen.

"Wat we in overweging moeten nemen, is dat bovenop sporadische Alzheimer en erfelijke of familiale Alzheimer er ook verworven vormen van de ziekte kunnen optreden", stelt Collinge.

"De eiwitten die voor Alzheimer zorgen, kunnen op drie manieren in de hersenen belanden. Dat kan spontaan gebeuren, als een onfortuinlijk effect van veroudering, of je hebt een defect gen geërfd, of je bent blootgesteld aan een medisch ongeval. Dat is onze hypothese".

"Het is belangrijk daarbij te benadrukken dat dit enkel kan wanneer mensen werden geïnjecteerd met afgeleiden van menselijk weefsel. We suggereren helemaal niet dat Alzheimer een besmettelijke ziekte is. Je kan de ziekte niet krijgen door te leven met of te zorgen voor een Alzheimerpatiënt". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook jij hebt waarschijnlijk een dubbelganger

Ook jij hebt waarschijnlijk een dubbelganger

http://static1.hln.be/static/photo/2015/11/6/3/20150909184911/media_xll_7988238.jpg

Het feit dat er ergens ter wereld iemand rondloopt die als twee druppels water op jou lijkt, is een gegeven dat de meesten onder ons intrigeert. Wetenschappers zetten echter een domper op die vreugde. Het feit dat we ergens ter wereld een dubbelganger hebben rondlopen is niet zozeer een heerlijk toeval, maar eerder een wiskundige realiteit.

Michael Sheehan, assistent professor neurobiologie en gedrag aan de Cornell universiteit vertelde in een interview met LiveScience dat hoewel er een groot aantal esthetische variabelen bestaat die onze genetische opmaak bepaalt, er toch maar een eindig aantal mogelijke variëteiten is.

"Er bestaat maar zoveel genetische diversiteit", aldus Sheehan. "Beschouw het als een pak kaarten: je kan het maar zoveel keer schudden voor je weer eens dezelfde kaart toebedeeld krijgt. Daarom is het dus meer dan waarschijnlijk dat velen onder ons ergens ter wereld een dubbelganger rondlopen hebben."

Ergens ter wereld lijkt dus iemand heel erg op jou. Maar de kans dat je die persoon ook tegenkomt, is dan wel weer heel klein. (br.hln)


» Reageer (0)
09-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug van weggeweest: de Artis Historiapunten

Terug van weggeweest: de Artis Historiapunten

http://static2.hln.be/static/photo/2015/4/0/1/20150909143511/media_xll_7987756.jpg

Het is voor vele mensen pure nostalgie, maar binnenkort zijn ze weer helemaal terug: de zegeltjes van Artis Historia. Dat maakte de CEO zelf bekend op een persconferentie. Naast de zegeltjes gaat Artis Historia ook innoveren in een digitaal project en gaan ze ook in andere sectoren van start.

De zegeltjes van Artis Historia waren jarenlang een begrip in de Vlaamse huiskamers. Zowel vader, moeder als kinderen knipten de zegeltjes uit om die later in te wisselen voor prentenboeken. In 2004 ging de firma echter failliet, maar dit jaar wordt de Artis Historia nieuw leven ingeblazen.

"De Belgen horen bij de grootste spaarders ter wereld", klinkt het bij CEO Philip Gielkens. Artis Historia gaat vanaf nu ook meer inzetten op het digitale aspect. Zo komt er een gloednieuw project waarbij je online ook punten kan verdienen, door het spelen van online spelletjes. Vroeger kon je met de zegeltjes maar een beperkt aantal producten kopen, maar vanaf nu zullen er al meer dan 45 producten mee te koop zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op 10 Vlamingen laat radio of tv opstaan voor huisdieren

1 op 10 Vlamingen laat radio of tv opstaan voor huisdieren

http://static2.hln.be/static/photo/2015/3/16/5/20150908220837/media_xll_7986140.jpg

Laat u soms ook eens de televisie of radio aanstaan voor uw huisdieren? Uit onderzoek van energieleverancier Eni blijkt dat 8 procent van de Vlamingen dat wel eens doet om hun huisdier gerust te stellen wanneer ze zelf niet thuis zijn.

De Vlaming wil dat zijn kat of hond het goed heeft wanneer het baasje niet thuis is. Energieleverancier Eni bevroeg duizend Vlamingen tussen 18 en 65 jaar over hun energieverbruik. De helft van hen hebben een 'Kiko' of 'Felix' in huis rondlopen. Uit de bevraging blijkt dat baasjes niet op een paar euro's meer kijken op de energiefactuur, zolang hun geliefde hond of kat het maar goed heeft. Ongeveer 5 procent laat de radio opstaan (19 procent doet het af en toe) en 3 procent de tv (12 procent doet het af en toe).

Nog meer baasjes willen dat hun favoriete keffer er warmpjes bijzit wanneer ze niet thuis zijn. Ongeveer 14 procent laat de verwarming regelmatig bewust opstaan, 37 procent doet dat af en toe. Opvallend, want 61 procent van de Vlamingen geven aan dat ze nu al de verwarming lager zetten om te besparen op energie. En 9 op de 10 vinden van zichzelf dat ze heel bewust omgaan met de verwarming. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stad Gent redt werken van straatkunstenaar ROA van de sloop

Stad Gent redt werken van straatkunstenaar ROA van de sloop

http://static1.hln.be/static/photo/2015/5/11/13/20150909083033/media_xll_7986883.jpg

De stad Gent herbergt een heuse schat aan ROA-kunstwerken. In de oude Malmar-fabriek alleen al staan minstens 50 onbetaalbare prenten van de streetartist. En hoewel de fabriek zelf klaar is voor de sloop, besluit de stad de graffitiwerken toch te redden.

Straatkunstenaar ROA behoort tot wereldtop wanneer het gaat om streetart. Naast absolute internationale hoogvliegers - zoals Banksy en JR, die inmiddels massale bekendheid verwierven bij het grote publiek - wordt ook het artistieke doen en laten van ROA door iedereen in het wereldje met argusogen bekeken. Omdat ROA zich sinds de jaren 80 opgewerkt heeft tot een grootse en gevierde kunstenaar, besluit de stad Gent dan ook om zijn werk - verspreid over verschillende straten, muren en gebouwen doorheen de stad - in bescherming te nemen.

Zo ook de schat aan graffitikunst in de ruïnes van de oude Malmar-fabriek. Die fabriek is inmiddels klaar voor de sloop, maar de typische dierentekeningen van ROA zullen bewaard blijven. De kunstwerken kunnen bijvoorbeeld als decoratief element in de tuinen of woningen worden opgenomen. Het zou in totaal om ten minste 50 stuks gaan.

ROA zelf zal volgens Bjorn Van Poucke, oprichter van Street Art Belgium, van de hele reddingsoperatie echter toch niet wakker liggen: "De werken dateren van 2009 en dat is de streetartwereld een eeuwigheid", zegt hij. Streetart is en blijft uiteraard dan ook een vluchtig medium, en de beoefenaars zelf lijken daar meer dan vrede mee te nemen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eline De Munck wast zich 30 dagen niet

Eline De Munck wast zich 30 dagen niet

http://static0.hln.be/static/photo/2015/18/7/11/20150909090734/media_xll_7986896.jpg

Eline De Munck heeft verteld waarom ze er de laatste tijd minder glamoureus uitziet dan voordien. De presentatrice wast zich al twee weken niet meer en ze gaat nog twee weken verder!

De Munck ging voor de 45-minuten durende documentaire 'Eline gets dirty' voor zender TLC de uitdaging aan om zich 30 dagen niet te wassen. "Ik heb me al twee weken lang niet gewassen, niet geschoren, geen deodorant gebruikt, mijn tanden niet gepoetst, mijn handen niet gewassen of zelfs maar een beetje water in mijn gezicht gekletst", vertelde ze dinsdagavond in 'Van Gils & Gasten'.

Eline en de zender willen nagaan wat een totaal gebrek aan hygiëne en opsmuk met een mens en diens omgeving doet. "Stinken doe ik voorlopig niet, ook al blijf ik veel optreden en sporten. Het zweet laat ik opdrogen, want water, ook al is het maar een druppel, is verboden. Ik dacht dat ik moeite met zelfzekerheid zou hebben, maar dat valt meer. Door er puurder uit te zien, ga je je ook puurder voelen. Het valt vooral op hoe afhankelijk je bent van je uiterlijk. Je denkt dat hoe je eruit ziet het belangrijkste is, maar dat is totaal niet zo", besluit ze.

'Eline gets dirty' wordt eind november op TLC verwacht. (br.hln)


» Reageer (0)
08-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tegengif bij slangenbeten zo goed als opgebruikt

Tegengif bij slangenbeten zo goed als opgebruikt

http://static2.hln.be/static/photo/2015/13/6/12/20150908164018/media_xll_7985637.jpg

Het belangrijkste tegengif, dat bij slangenbeten wordt toegediend, is volgens de organisatie Artsen zonder Grenzen (MsF) zo goed als opgebruikt. "Op het vlak van slangenbeten worden we vandaag geconfronteerd met een echte crisis", waarschuwde medisch expert Gabriel Alcoba vandaag. Volgens de organisatie bereiken de laatste bestanden van het antidotum Fav-Afrique in juni 2016 hun houdbaarheidsdatum.

De Franse fabrikant Sanofi Pasteur heeft de productie vorig jaar stopgezet, omdat het bedrijf niet kan concurreren met gelijkaardige producten uit Azië, Latijns-Amerika en Afrika. Het koos in de plaats daarvan om een product tegen hondsdolheid te ontwikkelen waarvoor een groeiende en planbare vraag is, aldus woordvoerder Alain Bernal.

Volgens Alcoba zal in de toekomst nog zeker twee jaar lang een surrogaat ontbreken voor Fav-Afrique, dat effectief is tegen het gif van tien slangensoorten, waaronder de cobra en de mamba. "In Afrika bestaan er wel enkele andere tegengiffen, maar hun doeltreffendheid en garantie zijn tot op heden onvoldoende gebleken", verklaarde Artsen zonder Grenzen.

Jaarlijks worden rond de vijf miljoen mensen door een slang gebeten, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), en minstens 100.000 mensen sterven na een slangenbeet. De meeste gevallen komen volgens de WHO voor in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mama met kind moet uit noodwoning voor vluchtelingen

Mama met kind moet uit noodwoning voor vluchtelingen

http://static2.hln.be/static/photo/2015/7/14/10/20150908101359/media_xll_7984795.jpg

An Neve (32) is boos en ventileert haar frustratie op Facebook. Ze moest met haar dochtertje Robine (3,5) ophoepelen uit een noodwoning van het OCMW in Oostmalle om plaats te maken voor drie Syrische vluchtelingen. Ze zit nu zelf in een "vies, klein studiootje".

Het verhaal van An Neve werd op twee weken tijd al meer dan 6.000 keer gedeeld op Facebook. Ze heeft respect voor de vluchtelingen en vindt dat ook zij geholpen moeten worden, maar ze klaagt aan dat er "voor een Belg in nood een gebrek aan opvang" is: "Dit is toch wel de omgedraaide wereld".

Neve kreeg aanvankelijk - door omstandigheden - via het OCMW een gepaste noodwoning, die op dat moment leegstond maar wel bedoeld is voor asielzoekers. "Zo'n noodwoning is voor maximum 3 maanden", schrijft ze op Facebook. "Ik daar op 3 juli naartoe. Verhuizen, kuisen, Robine uitleggen dat het maar voor even is... Vijf weken later vrijdagnamiddag telefoon. 'Je moet er maandagmiddag uit want er komen 3 asielzoekers. Brussel heeft dat beslist'."

Noodwoning in renovatie
De enige overblijvende 'noodwoning voor Belgen' was in renovatie en was nog altijd niet klaar. Mama en dochter moesten dan maar verhuizen naar een kleine studio, die eveneens normaal voorzien is voor asielzoekers. Daar mag Neve nu blijven tot 3 oktober, maar gelukkig is ze daar niet mee.

"Moraal van het verhaal? Ik als Belg, moeder en kind, word in het slechtste onderkomen ondergebracht. Ik moest al mijn spullen verhuizen voor die paar weken, maar in dat gebouw met studio's heeft niet één asielzoeker zijn zak met kleren moeten verhuizen om mij met mijn kind een leefbare studio te geven. Alleenstaande mannen dan nog wel. Ik ben op alle mogelijke vlakken het meest benadeeld en belast, en heb mij het meest moeten schikken."

Kind bij vader
In een reactie zegt OCMW-voorzitter Wouter Patho (N-VA) van Malle: "Wij hebben een aantal woningen voor nood- en crisisopvang. Op het moment dat mevrouw bij ons aanklopte, zaten die allemaal vol. Daarom hadden we Fedasil gevraagd of we een van hun twee huizen mochten gebruiken, die voor asielzoekers bestemd zijn. Plots brak dan die crisis los en had Fedasil de woning nodig. We hebben dan voor mevrouw direct een studio gevonden. Inderdaad kleiner maar ze heeft gaan dag zonder onderdak gezeten. Het is misschien niet ideaal om met een kind te verblijven, maar vanaf oktober kan ze wel naar een groter huis waar ze voor lange tijd kan blijven. We beseffen dat twee keer verhuizen op korte tijd niet ideaal is, maar we hebben al het mogelijke gedaan." Intussentijd verblijft het kind bij de vader. 

Neve verwijt het OCMW zelf niks, benadrukt ze. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouders van verwisselde baby willen beide kinderen houden

Ouders van verwisselde baby willen beide kinderen houden

http://static3.hln.be/static/photo/2015/11/15/3/20150907225620/media_xll_7983963.jpg

De ouders van een baby, die vlak na de geboorte is verwisseld,  willen beide kinderen houden, als hun biologische kindje ooit nog wordt gevonden. De twee kersverse ouders zijn bang dat hun kind in handen is gevallen van mensensmokkelaars, met behulp van de arts die de zwangerschap begeleidde.

Uit een DNA-test blijkt dat de twee niet de ouders zijn van de vier maanden oude Jacob, die ze na de bevalling meekregen in een privé-ziekenhuis in El Salvador. "Ik hou ontzettend veel van hem en als de moeder niet gevonden kan worden dan zijn wij zijn ouders'', zegt moeder Mercedes Casanellas tegen MailOnline.

Arts gearresteerd
Mercedes en haar Britse man Richard Cushworth proberen nu uit te vinden wat er met hun biologische zoon is gebeurd. Het stel is bang dat het kind in handen is gevallen van mensensmokkelaars en dat de verwisseling lang van te voren gepland is. Alejandro Guidos, de behandelend arts ten tijde van de zwangerschap, is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de babywissel. Hij was de enige die op de hoogte was van het reisschema van Richard, die tijdens de geboorte in het buitenland zat.


Geboorte
De baby zou rond 20 juli geboren worden. Vijf weken daarvoor, net op het moment dat Richard op reis was, zei de arts dat de baby nu moest komen, een noodgeval.

De hoogzwangere vrouw werd in allerijl overgebracht naar het Centro Ginecologico in El Salvador. Daar onderging ze een keizersnede, 35 weken zwanger.  "Na de ingreep heb ik mijn zoontje even gezien, daarna kreeg ik een slaapmiddel'', vertelt Mercedes. "De volgende ochtend werden alle baby's binnengebracht maar die van mij was er niet bij. Ik vroeg aan de zusters 'waar is mijn baby?', en er werd gezegd dat hij er zo aan kwam.''

Anders
Rond de middag was het dan eindelijk zo ver. Toen Mercedes de baby in haar handen had viel het haar direct op dat hij er anders uit zag. "Zijn huid was donkerder en hij had veel meer haar. Ook zijn neus en wenkbrauwen zagen er anders uit'', beschrijft ze. "Ze vertelden me dat het kwam omdat alles nog opgezwollen was, het zou snel wegtrekken.'' Dat gebeurde niet. Toen ook familieleden van het stel opmerkten dat het kind er 'anders' uitzag, sloeg de twijfel toe.

Na twee maanden besloot het echtpaar een DNA-test te doen. Er werd genetisch materiaal naar twee verschillende laboratoria in de Verenigde Staten gestuurd. De uitslag was duidelijk. Er was 0% kans dat Mercedes of Richard de moeder of vader waren van het jongetje dat ze al twee maanden onder hun hoede hadden.

Als laatste hoop hebben de jonge ouders een oproep gedaan aan de in totaal 10 vrouwen die op dezelfde dag in het ziekenhuis bevallen zijn om mee te werken aan een DNA-test. Over een paar weken worden de resultaten verwacht.

Onderzoek
De autoriteiten doen onderzoek naar de zaak en hebben alle documenten en videobeelden met betrekking tot het incident en de arts Alejandro Guidos opgevraagd. (br.hln)


 


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duffy - Mercy

Duffy - Mercy

Klik op de foto om haar te beluisterenAimee Anne Duffy (Nefyn, 23 juni 1984) is een Welshe zangeres en songwriter. Haar stem wordt vaak vergeleken met die van Dusty Springfield en Amy Winehouse. Met haar soulnummers wordt ze getipt als een groot doorbrekend talent in 2008.


Duffy werd in 1984 geboren in het stadje Nefyn. Haar ouders scheidden toen ze tien jaar oud was en ze verhuisde met onder andere haar moeder en tweelingzus naar een andere stad. Toen Duffy vijftien jaar was, zong ze in verschillende lokale bands. In 2003 deed ze mee aan Wawffactor, een alternatieve versie van Idols en eindigde als tweede. Na die deelname was ze een graag geziene artiest in de lokale jazz- en bluescafés. Een platencontract volgde en haar doorbraak was in november een feit, toen ze mocht optreden in de BBC2-show Later with Jools Holland.

Sinds maart 2008 ligt haar debuutalbum Rockferry in de winkels. Daar staat onder andere de eerste single Mercy op. De single werd bekroond tot Megahit op de radiozender 3FM en bereikte de nummer 1 positie in de Nederlandse Top 40. Ook wordt deze single gebruikt in het voetbalspel FIFA 09. In mei 2008 werd de tweede single Warwick Avenue uitgebracht.


» Reageer (0)
07-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kale circusbeer mag eindelijk terug naar de jungle

Kale circusbeer mag eindelijk terug naar de jungle

http://static1.hln.be/static/photo/2015/3/3/0/20150907125710/media_xll_7982625.jpg

Na jaren van mishandeling in een reizend circus, werd Cholita gisteren terug in de jungle losgelaten. De 25 jaar oude beer werd in maart gered uit de klauwen van circushouders, maar nu pas, na maanden van herstel, was ze klaar om naar haar oude habitat terug te keren. En dat leverde prachtige beelden op.
Animal Defenders International (ADI) vond de oude beer in erbarmelijke omstandigheden. Haar ontklauwde poten en geforceerde longen waren het resultaat van misbruik. Het wijfje had ook bijna al haar vacht verloren.
ADI bracht de berin naar het Spirit of Freedom reddingscentrum nabij Lima, Peru. De medewerkers gaven Cholita een comfortabele en ruime thuis en leerden haar hoe ze voor zichzelf kon zorgen. Eindelijk kreeg Cholita de liefde en zorg die ze verdiende.
Na maanden van revalidatie maakte Cholita een reis over de Andes naar haar nieuwe thuis in het Amazonegebied. Haar vrachtwagen was uitgerust met een speciale zuurstoftent, zodat ze haar stressvolle tocht beter zou doorstaan.
Na drie dagen reizen met vrachtwagen en boot, bereikte Cholita eindelijk haar nieuwe thuis. De beer werd als een koningin van de boot gedragen, waarna ze haar nieuwe habitat verkende. Gelukkig voelde Cholita zich snel thuis.

"Toen we Cholita voor het eerst zagen, merkten we meteen haar littekens op die ze opliep in het circus", vertelt Jan Creamer, voorzitter van ADI. "Ze heeft een lange weg afgelegd en het is fantastisch om te zien hoe Cholita kan terugkeren naar een wereld waaruit ze als baby werd gestolen. We bedanken iedereen die heeft gedoneerd om Cholita te redden en haar naar huis te brengen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overbeschermende ouders veroorzaken mentale problemen bij hun kroost

Overbeschermende ouders veroorzaken mentale problemen bij hun kroost

http://static0.hln.be/static/photo/2015/12/15/12/20150907152730/media_xll_7983147.jpg

Dat het moeilijk is om je kinderen los te laten weet elke ouder. Toch is het belangrijk om je kroost de vrijheid te geven om op te groeien tot zelfstandige volwassenen. Ouders die te overbeschermend optreden tijdens de jeugd van hun kinderen, zorgen namelijk onbewust voor mentale problemen op oudere leeftijd.

Uit een studie waarbij duizenden Britten gevolgd werden van hun tienerjaren tot hun zestigste, toont aan dat de manier waarop ze opgevoed werden -en dan vooral in welke mate hun ouders tijdens hun jeugd al dan niet overbeschermend optraden- een enorme invloed heeft op hun latere mentale gezondheid. Kinderen wiens ouders hen niet de nodige privacy gunden, of die hen niet aanmoedigden om op eigen benen te staan, rapporteerden op latere leeftijd beduidend vaker dat ze ongelukkig waren.

De levenslange negatieve impact zou bovendien even groot zijn als bij wie tijdens zijn jeugdjaren een geliefde verloor. Kinderen van ouders die genegenheid toonden, maar wel konden loslaten bleken volgens het onderzoek duidelijk tevredener in het leven te staan, en rapporteerden daarnaast ook een beter mentaal welzijn. "Wanneer een kind een stabiele emotionele band voelt met zijn of haar ouders, zijn ze zelf op latere leeftijd ook beter in staat om bevredigende emotionele relaties op te bouwen", klinkt het bij de onderzoekers. "Onze ouders bieden ons een stabiele basis van waaruit we de wereld kunnen ontdekken. Warmte en genegenheid in het gezin zorgen er daarnaast voor dat we ons sociaal en emotioneel kunnen ontwikkelen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op 4 niet begeleid na zelfmoordpoging

1 op 4 niet begeleid na zelfmoordpoging

http://static2.hln.be/static/photo/2015/3/3/12/20150906133711/media_xll_7980687.jpg

Ruim een kwart van de mensen die een poging tot zelfdoding achter de rug hebben, heeft drie maanden na het voorval nog geen contact gehad met een huisarts of een psychiater. Dat blijkt uit een studie van de Socialistische Mutualiteit. De gegevens leren ook dat mensen in een precaire situatie significant meer pogingen tot zelfdoding ondernemen. In 2012 telde België 2.203 overlijdens ten gevolge van zelfdoding, waarvan 1.108 in Vlaanderen, 778 in Wallonië en 137 in het Brussels Gewest. De cijfers van de laatste gezondheidsenquête in 2013 tonen aan dat 14 procent van de Belgische populatie al serieus overwogen heeft om een einde te maken aan zijn leven en dat 4,2 procent dat ook al geprobeerd heeft. "De resultaten zijn onrustwekkend", stelt Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteit. "Zelfdoding, maar ook pogingen tot zelfdoding zijn een belangrijk en omvangrijk, maar ook een onderbelicht probleem."

Het ziekenfonds bestudeerde 4.063 leden die een of meerdere pogingen tot zelfdoding ondernamen in 2011, 2012 en 2013 en in het ziekenhuis werden opgenomen. Enkele vaststellingen: het risico op pogingen tot zelfdoding ligt hoger bij vrouwen, ten zuiden van de taalgrens en bij mensen in een precaire situatie (verhoogde tegemoetkoming, arbeidsongeschiktheid, invaliditeit, werkloosheid, leefloon en isolement). Vrouwen ondernemen de helft meer pogingen tot zelfdoding dan mannen. Het risico op een poging tot zelfdoding ligt dubbel zo hoog bij rechthebbenden op de verhoogde tegemoetkoming dan bij gewone rechthebbenden, ruim driemaal zo hoog bij mensen in primaire arbeidsongeschiktheid en zelfs bijna vijfmaal zo hoog bij invaliden.

Voorts stellen de Socialistische Mutualiteiten vast dat de opvolging van mensen die een poging tot zelfdoding achter de rug hebben, verre van optimaal is. "Als we het contact met de huisarts en psychiater tezamen beschouwen, blijkt dat 15 procent van de leden met een poging tot zelfdoding geen contact heeft gehad met een huisarts of psychiater, noch voordien noch nadien. 27 procent heeft na de poging tot zelfdoding de eerste 3 maanden geen enkel contact gehad met een huisarts of psychiater", aldus Callewaert.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In deze bibliotheek leen je kleren in plaats van boeken

In deze bibliotheek leen je kleren in plaats van boeken

http://static3.hln.be/static/photo/2015/12/12/6/20150907081849/media_xll_7980696.jpg

Een kledingstuk nodig voor een bepaalde gelegenheid? Dan kan je binnenkort hopelijk even langslopen bij de kledingbibliotheek, waar je in plaats van boeken kledij kan uitlenen voor een bepaalde periode. In Nederland bestaat het concept al langer, en jonge onderneemster Veerle Spaepen wil dit duurzame idee ook in België introduceren.

Het concept van een kledingbibliotheek is niet nieuw: in Nederland vind je al een uitleendienst voor kledij in onder meer Utrecht en Amsterdam. Een origineel idee, en dat was ook jonge onderneemster Veerle Spaepen niet ontgaan. In het Canvas-programma "Pitch", dat jonge ondernemers met goede ideeën aan het woord laat, legt Spaepen uit wat de bedoeling is van haar toekomstige kledingbibliotheek "Les ReBelles d'Anvers".

"Bij ons kan je kleding komen huren, en terugbrengen wanneer je er klaar mee bent," legt Spaepen uit in haar introductiefilmpje op Canvas. Haar bedoeling is om er een duurzaam concept te maken, zodat mensen niet steeds kleding blijven kopen om weg te gooien. Ze wil in haar bibliotheek vooral plaats ruimen voor Antwerpse mode en eigenzinnige merken met karakter, en mensen ertoe aanzetten om eerder kledij te kopen die beter gemaakt is.

Op termijn droomt Spaepen ervan dat het zelfs mogelijk zou zijn om de wereld rond te reizen zonder bagage. Door samen te werken met kledingbibliotheken over de hele wereld, zou je wereldwijd kledij moeten kunnen uitlenen. De onderneemster is voorlopig volop bezig met oprichten van Les ReBelles d'Anvers. Op haar website schrijft ze te hopen om begin 2016 de winkel te openen in Antwerpen. Wij kijken er alvast naar uit. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterie Stonehenge nog vreemder: wetenschappers vinden 100 extra blokken

Mysterie Stonehenge nog vreemder: wetenschappers vinden 100 extra blokken

http://static2.hln.be/static/photo/2015/3/13/4/20150907065742/media_xll_7982074.jpg

Wie denkt dat wetenschappers op het punt staan om het mysterie van Stonehenge op te lossen, heeft het mis. Gisteren werd de kwestie nog een stuk ingewikkelder, nadat wetenschappers bekend maakten een tweede site gevonden te hebben. Amper 3 kilometer verderop vonden ze nog eens 100 grote blokken, begraven onder de grond.

Het team van archeologen en wetenschappers dat The Stonehenge Living Landscapes gedurende vijf jaar nauwkeurig onder de loep neemt, deed de belangrijke ontdekking. En belangrijk is daarbij geen understatement: volgens hen kan deze vondst wel eens het grootste, nog intacte prehistorische monument van Groot-Brittannië blijken.

Met behulp van gesofisticeerde radartechnologie werden de stenen gevonden, die tot nu toe 'verloren waren voor de archeologie'. De stenen liggen zo'n 100 centimeter onder de grond aan de rand van de Durrington Walls. Op deze plek woonden in Neolithische tijden (Zo'n 4.500 jaar geleden) heel wat mensen, al is vandaag de dag enkel nog de gigantische wal - uit aarde opgebouwd - zichtbaar. Vermoedelijk werden de zopas gevonden stenen van de wal geduwd.

In tegenstelling tot Stonehenge stonden de stenen - elk zo'n 4,5 meter hoog - niet in een cirkel, maar in een (min of meer) rechte lijn voor ze werden omgeduwd. De lijn zou overeenkomen met de baan van de zon tijdens de winterzonnewende. Vermoedelijk hadden ze ook een religieuze betekenis, net als de originele Stonehenge 3 kilometer verderop. Waarom ze precies werden omgeduwd, is niet helemaal duidelijk. Volgens de wetenschappers zouden de gigantische stenen zelfs over de rand geduwd kunnen zijn om hun religieuze betekenis te beschermen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agnes Obel - Riverside

Agnes Obel - Riverside

Klik op de foto om haar te beluisteren


Agnes Caroline Thaarup Obel (Kopenhagen, 1980) is een Deens singer/songwriter.

Obel komt uit een muzikale familie en doorliep het Det frie gymnasium en studeerde aan de Universiteit van Roskilde. Obel speelde in de band Sohio en in oktober 2010 kwam haar eerste solo-cd Philharmonics uit via PIAS.» Reageer (0)
06-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinderen zonder strenge ouders worden later gelukkiger

Kinderen zonder strenge ouders worden later gelukkiger

http://static2.hln.be/static/photo/2015/15/3/14/20150905175000/media_xll_7979939.jpg

Voor je je spruit nog eens in de hoek zet of huisarrest geeft, denk je best twee keer na. Je kind zou immers later gelukkiger worden als je er niet te streng voor bent. Dat zeggen onderzoekers van het University College of London.

Ouders die hun kinderen te streng controleren en niet vrij laten, kunnen ze voor het leven beschadigen. De onderzoekers vergelijken die 'mentale beschadigingen' met de dood van een familielid of vriend, weet The Telegraph. Onder die beschadigingen verstaan de onderzoekers inbreuken op de privacy, geen vrijheid om eigen beslissingen te nemen en afhankelijkheid in de hand werken.

Ouders die warm en zorgzaam voor hun kroost zijn, maken hun kinderen blij. In hun latere volwassen leven plukken ze daar de vruchten van, want ze zullen gelukkiger zijn.

De wetenschappers namen het mentale welzijn van 5.362 vijftigers onder de loep en ondervroegen ze over hun band met hun ouders. Ze vroegen of hun ouders controlerend waren, of ze hun problemen begrepen en of ze affectie toonden.

"We weten uit andere studies dat als een kind een goede emotionele band heeft met zijn of haar ouders, het later gemakkelijker emotionele banden schept met andere mensen", zegt Dr. Mai Stafford die aan het onderzoek meewerkte. "Ouders geven ons een stabiele basis om de wereld te ontdekken. Warmte en interactie zorgen voor sociale en emotionele ontwikkeling", besluit Stafford. (br.hln)


» Reageer (0)
05-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roodharigendag: dit wist je nog niet over rosse mensen

Roodharigendag: dit wist je nog niet over rosse mensen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/14/5/7/20150905115447/media_xll_7979482.jpg

Het eerste weekend van september brengen we jaarlijks een ode aan de Ed Sheerans en Axelle Reds van deze wereld, want het is vandaag officieel "Redhead Day" of "Roodharigendag". Rosse mensen beslaan wereldwijd slechts 2 procent van de bevolking, waardoor het een mysterieuze groep blijft waar allerlei feiten en fabels over circuleren. Deze dingen over rosse mensen wist je nog niet.

Zeldzame (bedreigde?) soort

Koester de roodharige medemens, want hij is erg zeldzaam is: slechts 2% van de wereldbevolking gaat met rosse haren door het leven. In regio's zoals Ierland en Schotland ligt dat aantal dan weer een stuk hoger, met gemiddeld 13% rosse inwoners. Schotse wetenschappers vreesden in een onderzoek vorig jaar dat de roodharigen met uitsterven bedreigd zouden zijn. Klimaatverandering zou er op termijn voor zorgen dat de dagen warmer worden in Schotland, waar de gevoelige lichte huiden en rosse hoofden van de Schotten niet tegen bestand zijn. Zij voorspellen dat het gen dat rosse haarlokken veroorzaakt daardoor binnen enkele honderden jaren zal verdwijnen. Toch spreken heel wat onderzoeken deze bevindingen tegen, dus hoeven we voorlopig nog geen afscheid te nemen van die vrolijke rode lokken. Die honderden jaren zijn bovendien nog ver van ons verwijderd.

Hitler verbood huwelijk tussen roodharigen

We moeten toegeven dat we ook wel even onschuldig zouden gniffelen als 2 rosse mensen in het huwelijksbootje stappen, maar om het nu te verbieden is nog wel een flinke stap verder. Hitler deed het, met als verklaring dat het zou kunnen leiden tot "afwijkende nakomelingen". Zijn woorden, niet de onze.

Waarom ze kleinzeriger zijn dan anderen

Onderzoek toont aan dat roodharigen gevoeliger zijn voor pijn door hitte en kou, omdat hun lichaam sneller van temperatuur verandert. Bij operaties onder narcose hebben roodharigen dan ook 20% meer slaapmiddel nodig dan anderen. Dat zou alles te maken hebben met het gemuteerde MC1R-gen, al tasten wetenschappers nog in het duister waarom dat zo zou zijn. Pittig detail: tegen pikante voeding zijn de vurige roodharigen dan wel weer beter opgewassen.


Roodharigen die hun officiële feestdag echt uitbundig willen vieren, kunnen vandaag en morgen afzakken naar Breda in Nederland. Daar wordt naar jaarlijkse traditie het RedHead Days festival gehouden, waarover je hier meer informatie vindt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleinste man ter wereld overleden

Kleinste man ter wereld overleden

http://static0.hln.be/static/photo/2015/2/1/10/20150905071513/media_xll_7978900.jpg

Chandra Bahadur Dangi, de kleinste man ter wereld, is vrijdag in een ziekenhuis op het Amerikaanse Samoa overleden. De Nepalese man van 54,6 centimeter is 76 jaar geworden, meldden Amerikaanse en Nepalese media. Dangi werd eerder op de dag met een longontsteking opgenomen in het ziekenhuis.

Dangi werkte in een circus op het eiland in het zuidelijke deel van de Grote Oceaan. Dangi heeft twee records op zijn naam staan. Hij kreeg in 2012 de Guiness World Recordstitels voor de kleinste levende man en voor de kleinste man ooit. De op een na kleinste persoon ooit was de Indiase Gul Mohammed. Hij was 57 centimeter. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ondervoede tweejarige krijgt borstvoeding van hond

Ondervoede tweejarige krijgt borstvoeding van hond

http://static1.hln.be/static/photo/2015/3/8/8/20150905023118/media_xll_7978958.jpg

In de Chileense stad Arica hebben politieagenten een ondervoed tweejarig jongetje gered dat gezoogd werd door de hond van de buren.

Dankzij haar goede zorgen heeft de hond Reina mogelijk het leven van de peuter gered.

Een getuige had de politie gewaarschuwd nadat hij in een werkplaats had gezien dat een jongen borstvoeding kreeg van een hond. Het kind werd naar het ziekenhuis gebracht, maar mocht gisteren het hospitaal verlaten. Momenteel wordt de peuter opgevangen door een sociale overheidsinstantie.

Volgens de agenten kwam de moeder stomdronken opdagen in het ziekenhuis, maar werd ze niet gearresteerd, omdat het kind geen lichamelijke schade werd aangedaan. Tijdens een hoorzitting op 22 september wordt bepaald wie verder voor het kind zal zorgen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gilbert O'Sullivan - Nothing rhymed

Gilbert O'Sullivan - Nothing rhymed

Klik op de foto om hem te beluisteren


Gilbert O'Sullivan (pseudoniem van Raymond O'Sullivan) (Waterford, 1 december 1946) is een Iers zanger en songwriter.

O'Sullivan werd geboren in Ierland. Hij verhuisde in 1960 naar Swindon waar hij geïnteresseerd raakte in muziek. In 1967 tekende hij een vijfjarig platencontract bij CBS Records Eind jaren '60 maakte hij zijn eerste plaatopnamen, maar met weinig succes. Wel namen The Tremeloes enkele nummers van hem op ('You' en 'What can I do?'). In de jaren '70 had hij zelf wereldwijd succes met nummers als

Zijn debuutalbum 'Himself' stond wekenlang aan de top. Zijn populariteit in Japan heeft er in de jaren '90 voor gezorgd dat hij in de muziek kon doorgaan.

Zijn muziek wordt gekenmerkt door soepele melodieën die gekoppeld worden aan een zeer kunstig samengestelde tekst. Zijn bescheidenheid en teruggetrokken leven (wars van 'showbusiness') hebben voorkomen dat hij in de schijnwerpers bleef. O'Sullivan woont anno 2011 op Jersey in de gemeente Saint Mary, maar schrijft nog steeds muziek, maakt nog steeds CD's en treedt nog steeds op.

In 2003 verscheen zijn jazzy-CD 'Piano Foreplay', in juni 2005 gaf hij 13 uitverkochte concerten in Japan en in oktober 2006 verscheen 'A scruff at heart'. Na 11 jaar keerde Gilbert, op 29 mei 2008, terug naar Nederland voor een concert in Carré. Op 26 oktober 2009 stond hij weer in de Royal Albert Hall. Op 31 januari 2011 verscheen zijn nieuwste album 'Gilbertville' (met 14 nieuwe composities en een door Harry Hill voorgedragen gedicht) en in 2011 tourt Gilbert door Engeland, Ierland, Denemarken, Noorwegen, Duitsland en Nederland.

Vermaard zijn O'Sullivans aanvankelijke crisisimage (met bloempotkapsel, streepjesdas en 3/4-broek) en zijn proces tegen de manager die hem beroemd maakte Gordon Mills. Hij won zijn proces en kreeg de rechten terug van zijn sublieme, miljoenenverkopende nummers. In de muziekindustrie is deze uitspraak een precedent geweest voor vele andere artiesten.

Op 26 augustus 2010 verbindt Gilbert zich aan platenmaatschappij Hypertension (waar o.a. ook Gerry Rafferty, Chris DeBurgh, Joan Armatrading, Leo Sayer en Fleetwoord Mac onder contract staan).» Reageer (0)
04-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12-jarige Lydia nu al slimmer dan Einstein en Hawking

12-jarige Lydia nu al slimmer dan Einstein en Hawkingd

http://static0.hln.be/static/photo/2015/7/14/13/20150904112121/media_xll_7977043.png

De Britse Lydia Sebastian is pas 12 jaar, maar nu al overstijgt haar intelligentie die van 's werelds grootste genieën. Het meisje nam de Mensa IQ-test af, ontworpen om mensen met een uitzonderlijk hoog IQ te testen, en behaalde prompt de maximumscore. "Gemakkelijk", zo beschrijft Lydia zelf de aartsmoeilijke test.

Puur uit verveling vulde het 12-jarige meisje de intelligentietest in. "Ik was nieuwsgierig hoe hoog ik zou scoren", vertelt ze aan de lokale krant Colchester Gazette. Dat de uitkomst zo goed zou meevallen, had de tiener echter niet kunnen denken: ze behaalde het hoogst mogelijke resultaat. "Hij was veel gemakkelijker dan ik had verwacht", aldus het Britse meisje.

Mensa is de oudste hoogbegaafdenvereniging ter wereld. Lid worden van het clubje kan enkel door op de IQ-test een topscore te behalen, die tot de hoogste 2% van de bevolking behoort. Een gemiddeld IQ wordt geschat op 100, al wie 132 scoort of hoger op de testen wordt toegelaten tot de exclusieve, internationale organisatie.

Stomverbaasd waren haar ouders toen ze de resultaten van hun dochter onder ogen kregen. Het meisje behaalde maar liefst 162, een score die zelfs die van Albert Einstein en Stephen Hawking verplettert. Beide wetenschappers haalden 'slechts' 160 op de test. Hoewel Lydia enkel deelnam aan de componenten taal en logisch redeneren, beweert ze zelf vooral van wiskunde te houden. Binnenkort wil ze dan ook graag een wiskundetest afleggen. Lydia Sebastian, een naam om te onthouden! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom stof en vuil niet slecht zijn voor kinderen

Waarom stof en vuil niet slecht zijn voor kinderen

http://static2.hln.be/static/photo/2015/4/16/13/20150903155032/media_xll_7974988.jpg

Wie tijdens zijn kindertijd wordt blootgesteld aan stof en vuil is beter bestand tegen astma en allergieën. Dat blijkt uit onderzoek van VIB (het Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en de UGent. Met name blootstelling aan "boerderijstof" zou je tegen allergische aandoeningen en astma beschermen. Deze ontdekking is een grote stap in de richting van een astmavaccin.

Dat het drinken van rauwe koeienmelk bescherming biedt tegen allergieën, is een gekende volkswijsheid. Een 14-koppig onderzoeksteam, onder leiding van de professoren Bart Lambrecht en Hamida Hammad (beiden verbonden aan VIB en UGent) toonde nu aan dat deze stelling ook een wetenschappelijke basis heeft.

Veelbelovende tests op muizen
Het was al langer vastgesteld dat kinderen die opgroeien op een veeboerderij beter beschermd zijn tegen astma en allergieën. Op de vraag waarom dat zo is, tastte de wetenschap tot voor kort in het duister. Prof. Bart Lambrecht (VIB/UGent/UZ Gent): "Wat wij nu ontdekt hebben, is dat de link tussen boerderijstof en een bescherming tegen astma en allergieën echt bestaat. Daar zijn we achter gekomen door muizen bloot te stellen aan extracten van boerderijstof. Tests wezen uit dat deze muizen volledig beschermd waren tegen huisstofmijtallergie, de meest voorkomende vorm van allergie bij mensen."

Een vaccin tegen astma?
Na contact met boerderijstof maakt het lichaam het eiwit A20 aan, dat allergie en astma kan afremmen. Anderzijds ontdekten de onderzoekers ook dat wie last heeft van allergieën en astma, een tekort heeft aan dat beschermende eiwit A20. De conclusies van het team openen concrete pistes voor verder onderzoek. Zo proberen ze nu uit te zoeken welke actieve stof in het boerderijstof precies instaat voor de bescherming. Als dat bepaald kan worden, is de ontwikkeling van een preventief medicijn tegen astma een mogelijke volgende stap. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baasje en gestolen hond na vijf jaar opnieuw herenigd (met de hulp van Facebook)

Baasje en gestolen hond na vijf jaar opnieuw herenigd (met de hulp van Facebook)

http://static2.hln.be/static/photo/2015/16/16/4/20150904082511/media_xll_7976824.jpg

In oktober 2010 werd haar hond gestolen terwijl ze geld aan het afhalen was. Nooit had Justine Holmlund gedacht dat ze haar geliefde huisdier nog zou terugzien. Tot de Canadese vorige maand via Facebook een bericht van een onbekende ontving.

Vijf jaar geleden maakte Holmlund haar mopshond Tyson vast terwijl zij in een supermarkt in Ontario geld ging afhalen. Toen de vrouw buitenkwam was de viervoeter verdwenen. Ontvoerd door twee mannen en een vrouw in een bestelwagen, zo bleek achteraf uit camerabeelden die Holmlund had opgevraagd. In de opname was te zien hoe ze hem aaiden, zijn halsband afdeden en met hem wegreden, meldt ABC News.

Jaren van verdriet veranderden ineens in vreugde toen Holmlund vorige maand een Facebookbericht toegestuurd kreeg waarin stond dat Tyson gevonden was. De boodschap kwam van Giovanna Carabella uit Alberta. Een man die anoniem wil blijven, had de hond zwervend op straat aangetroffen en naar de dierenliefhebster gebracht.

Via een dierenarts ontdekte Carabella dat de mopshond een kenteken in zijn oor had, en zo raakte opgehelderd wie Tysons rechtmatige eigenaar was.

Tranen
Maandag werden Holmlund en de hond na vijf jaar opnieuw herenigd. Het weerzien vond plaats in de luchthaven van Calgary. "Toen Justine van de roltrap kwam, zei ik 'is dat je baasje?' Hij begon met zijn staart te kwispelen en wilde weg uit mijn armen", zegt Carabella aan ABC News.

"Het was prachtig. Ze nam hem vast en hij likte aan haar gezicht. Zij begon te huilen."

"Justine was zo dankbaar", aldus nog Carabella. "Wie had ooit kunnen denken dat ik de hond vijf jaar na zijn verlies op mijn pad zou tegenkomen? Toen ik hem oppakte, wist ik dat ik er alles aan zou doen om zijn baasje terug te vinden." En zo geschiedde... (br.hln)


» Reageer (0)
03-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Egyptische miljardair wil eiland in de Middellandse Zee kopen voor vluchtelingen

Egyptische miljardair wil eiland in de Middellandse Zee kopen voor vluchtelingen

http://static2.hln.be/static/photo/2015/9/10/8/20150903184903/media_xll_7975373.jpg

De Egyptische miljardair Naguib Sawiris wil een eiland voor de kust van Italië of Griekenland kopen om er de honderdduizenden vluchtelingen onder te brengen, die met gevaar van hun eigen leven de Middellandse Zee oversteken. "Griekenland of Italië, verkoop mij een eiland, ik verklaar het onafhankelijk, ontvang er de vluchtelingen en laat hen meebouwen aan hun nieuw land", zo tweette de rijke zakenman.

"En dat is echt een haalbare kaart", zei hij vandaag aan het Franse persbureau AFP. "Er zijn tientallen verlaten eilanden die honderdduizenden vluchtelingen kunnen ontvangen". Sinds begin dit jaar zijn meer dan 350.000 mensen gevlucht voor de armoede of conflicten in hun land van afkomst en hebben de Middellandse Zee overgestoken in de hoop op een beter leven in Europa. Meer dan 2.600 onder hen overleefden het avontuur niet. Sawiris bevestigde aan een Egyptische commerciële televisiezender dat hij de Italiaanse en Griekse regeringen zal contacteren om zijn idee te concretiseren. In Griekenland, dat een gedwongen uitverkoop houdt van staatsbezit, mag dat weinig problemen opleveren.

Hij raamt de kostprijs ervan op een bedrag tussen de "10 en 100 miljoen dollar", maar denkt dat de "voornaamste kwestie de investering in de infrastructuur" zal zijn. "Er komen tijdelijke verblijven om de mensen onder te brengen en vervolgens geef je hen werk in de bouw van woningen, scholen, universiteiten en ziekenhuizen". "En indien de situatie in eigen land verbetert, kan degene die het wil, terugkeren, aldus de zakenman, wiens familie in Egypte de populaire kunstmatige badplaats El Gouna heeft ontwikkeld aan de oever van de Rode Zee.

De miljardair erkent dat er heel wat problemen te overwinnen zijn, ten eerste al om Griekenland of Italië te overtuigen hem een eiland te verkopen of het wettelijk bestaansrecht van het nieuwe land te verkrijgen. Maar de vluchtelingen zullen tenminste als "mens" behandeld worden en niet als "beesten", is zijn mening. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zijn er dit jaar echt meer spinnen dan anders?

Zijn er dit jaar echt meer spinnen dan anders?

http://static2.hln.be/static/photo/2015/5/13/10/20150902175305/media_xll_7972690.jpg

Wellicht treft u dezer dagen iets meer spinnen in huis aan. Huisspinnen zijn namelijk het meest zichtbaar in augustus en september, wanneer de mannetjes op zoek gaan naar een partner. Sommige wetenschappers beweren dat de warme, natte zomer dit jaar meer spinnen naar binnen drijft. Maar klopt dat wel?

"Het aantal grote huisspinnen dat de woningen binnenkruipt neemt toe na de hete, natte zomer", zo luidde het vorige week op de website van de BBC. "Met dit weer zien we er veel meer, maar dat betekent niet noodzakelijk dat er ook meer zijn", zegt entomoloog Stuart Hine van het Natural History Museum.

Zijn er dit jaar meer spinnen dan anders?

"Elk jaar duikt er wel ergens een dergelijk bericht op", zegt Dries Bonte van de Vlaamse spinnenvereniging Arabel en de Terrestrial Ecology Unit van de UGent. "Het ene jaar zijn het er meer, het andere zijn ze groter. Die beweringen zijn niet gestoeld op feiten. Mensen dénken vaak dat er meer spinnen zijn, maar eigenlijk zijn ze gewoon vergeten hoeveel het er vorig jaar waren. Élk jaar zijn er veel spinnen."

Komen spinnen onze woningen binnen om te paren?

Dat we binnen spinnen aantreffen, is een terugkerend fenomeen tijdens het paarseizoen, aldus Bonte. Maar het is niet zo dat ze daarvoor speciaal naar binnen komen: huisspinnen zijn er namelijk altijd.

"De jongen die tijdens het vorige paarseizoen verwekt zijn, hebben zich de afgelopen maanden gevoed met allerlei insecten die in huis zitten - soms eten ze ook elkaar op als dat nodig is", legt Bonte uit. Eind augustus zijn ze volwassen, en zijn ze dus groter én bouwen ze grotere webben.

Dat is niet de enige reden dat de spinnen nu meer opvallend aanwezig zijn. Wanneer ze volwassen zijn, begint het nieuwe paarseizoen. En dan trekken de mannetjes erop uit. "Spinnen hebben een systeem om inteelt te vermijden", aldus Bonte. "De wijfjes blijven ter plaatse en de mannetjes gaan op stap door het huis om andere wijfjes te vinden." Terwijl de spinnen de afgelopen maanden dus verscholen zaten in hoekjes en kiertjes, verlaten ze nu hun schuilplaats. 

Heeft het weer er iets mee te maken?

"In principe is dat onafhankelijk van het weer", klinkt het. "Al is het wel zo dat de dieren mogelijk iets vroeger op het jaar volwassen zijn wanneer het in huis warmer is. Tegelijk zijn ze dan ook vaak kleiner. Al heb ik daar dit jaar niets van gemerkt. In ieder geval blijft de populatie constant zolang het voedselaanbod of de omgeving niet verandert."

Al die spinnen in huis, kan dat kwaad?

Wie niet van spinnen houdt, denkt toch beter twee keer na alvorens hij de beestjes doodt of buiten zet. Spinnen zijn namelijk nuttige dieren: het zijn hoogst efficiënte roofdieren die de insecten in uw woning oppeuzelen. Zonder spinnen had u wellicht veel meer vliegen in huis.

Spinnen doden hun prooi door een dosis gif te injecteren. Probeert u een spin buiten te zetten, dan is het mogelijk dat hij middels een beet zijn ongenoegen toont. Dit is niet schadelijk; de kleine hoeveelheid gif heeft voor de mens geen kwalijke gevolgen.

Een spin buiten zetten mag overigens een diervriendelijke oplossing lijken, maar dat is het niet noodzakelijk altijd. De overlevingskansen in zijn nieuwe habitat zijn niet heel groot.

Oordeel

Dat er dit jaar meer spinnen in uw huis zitten, klopt niet. Ook andere jaren zijn ze in grote aantallen aanwezig. De temperaturen van de voorbije maanden hebben daar niets mee te maken: uw trouwe huisgenoten zijn er altijd, warme zomer of niet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Gehate' Hélène uit Thuis:

'Gehate' Hélène uit Thuis: "Nooit meer winkelen in het weekend"

http://static0.hln.be/static/photo/2015/3/8/12/20150902103847/media_xll_7971852.png

Hélène uit Thuis is niet geliefd bij de kijkers van de populaire soap. Ze kreeg via sociale media al heel wat verwensingen naar het hoofd geslingerd. Ze is immers de hoofdverdachte in de zaak rondom de moord op dokter Geert.

Actrice Camilia Blereau, die Hélène speelt, krijgt er in haar dagelijks leven veel reactie op. "Eén ding: ik hoop toch dat de kijkers mij persoonlijk die rol niet kwalijk nemen", vertelt ze in Het Nieuwsblad.

"Maar eerlijk: dat Hélène zo'n impact zou hebben op mijn leven, had ik op voorhand niet kunnen denken. Zo ga ik nooit meer winkelen in het weekend. Dan is het druk en word ik voortdurend aangeklampt", zegt Blereau.

Dialoog
"Vlamingen spreken van nature niet snel zomaar iemand aan op straat, en toch gebeurt dat geregeld. Dat betekent dat het hen hoog zit. Dan ga ik meteen in dialoog: 'Wat schrijven ze toch hé, die scenaristen. En wij moeten dat als ­acteur maar allemaal spelen.' Dan kalmeert het snel. Anders blijven ze je toch maar achternalopen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderzoek bewijst: Belgische vrouwen onderschatten eigen boezem

Onderzoek bewijst: Belgische vrouwen onderschatten eigen boezem

http://static1.hln.be/static/photo/2015/9/9/12/20150902112058/media_xll_7971972.jpg

Waar wij vrouwen rond onze heupen en buik geneigd zijn meer vetrolletjes te zien dan er in werkelijkheid zijn, schatten we vreemd genoeg onze borsten te klein in. Vente-Exclusive.com onderzocht 10.000 recente retours in lingerie, en 65% van de teruggezonden bh's werd te klein gekocht. Zijn onze borsten groter dan we zelf denken?

Dat vrouwen foute behamaten blijven kopen is al langer geweten, maar nu blijkt dat we onze borsten regelmatig te klein inschatten. Webshop Vente-Exclusive.com onderzocht 10.000 recente retourzendingen van lingerieaankopen. "Bij de bh's die vrouwen terugsturen blijkt dat in 70% van de gevallen 'een verkeerde maat' de reden is," vertelt Peter Burin, verantwoordelijke voor de klantendienst van Vente-Exclusive.com. "Opvallend daarbij is dat in het merendeel van die gevallen (65%) het gekochte bovenstuk te klein was."

Hoe je merkt dat je een verkeerde maat bh draagt kon je hier al lezen. Vente-Exlusive.com geeft nog enkele tips mee bij het kiezen van een juiste bh.

- Meten is weten. Als je de juiste omtrek wil meten, draag je beter geen push-up, voorgevormde of sport-bh tijdens het opmeten. Laat je bij voorkeur door iemand assisteren, dat geeft een correcter resultaat.

- Je cupmaat verandert doorheen de jaren gemiddeld 6 keer. Ook wie afvalt of bijkomt merkt dat vaak in haar borsten. Blijf dus regelmatig meten.

- Heb je ronde borsten, dan kan je vrijwel elke bh-vorm kiezen. Heb je peervormige borsten, ga dan voor een balconette of een bh met een hele cup. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baby dolfijntje 'Moana' geboren in Brugge

Baby dolfijntje 'Moana' geboren in Brugge

http://static0.hln.be/static/photo/2015/10/8/9/20150902110313/media_xll_7971954.jpg

Roxanne beviel op 25 juli 2015 rond 6u40 van een gezond kalfje. Dat meldt het Boudewijn Seapark Brugge. De bevalling verliep vlekkeloos en het team van verzorgers is ontzettend blij met deze geboorte.

De naam is een Hawaiiaanse verwijzing naar Moana's grote broer, dolfijn Ocean. Moana verblijft samen met mama Roxanne in het kraambassin van het dolfinarium. Om moeder en kalfje alle nodige privacy en rust te geven, zijn beiden voorlopig niet door het publiek te bezoeken.

Moana zal nu ongeveer 2 à 3 jaar zogen bij Roxanne. Na 6 maanden wordt de melk afgewisseld met een visdieet. Wanneer Moana precies voor het publiek zal te zien zijn, wordt later meegegeven.

Dolfijn Roxanne is 30 jaar en verblijft al sinds 1988 in Brugge. De vader van het kalfje is dolfijn Beachie, hij is er 32. Beachie komt van Dolfinarium Harderwijk (Nederland) en verblijft sinds 2009 in het Brugse dolfinarium in het kader van het Europese fokprogramma EEP. Een dolfijn is gemiddeld 12 maanden zwanger.  (br.hln)


» Reageer (0)
02-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.75% vindt zichzelf te dik: zo denkt de Vlaamse vrouw over zichzelf

75% vindt zichzelf te dik: zo denkt de Vlaamse vrouw over zichzelf

http://static1.hln.be/static/photo/2015/14/14/9/20150902091819/media_xll_7971654.jpg

Dat vrouwen onzeker zijn over hun uiterlijk is niets nieuws, maar tv-zender Vijf bevestigt dit nog eens met confronterende cijfers. 75% van de vrouwen vindt zichzelf te dik, slechts 60% is tevreden over haar uiterlijk. Dat blijkt uit een rondvraag die de tv-zender deed bij 1.000 vrouwen tussen 18 en 49 jaar.

De eeuwige strijd met enkele kilo's die we liever zouden zien verdwijnen, het blijft iets wat door de hoofden van vele vrouwen spookt. 75% van de vrouwen vindt zichzelf te dik, volgens een enquête van tv-zender Vijf bij 1.000 vrouwen tussen 18 en 49 jaar. De helft daarvan vindt haar buik het grootste probleem, en 25% durft wel eens te liegen over haar gewicht. Het liefst van al zouden we 10 kilo kwijtspelen. Slechts 40% van de vrouwen geeft aan dat ze tevreden is met de cijfers op de weegschaal, waar de helft van de vrouwen elke dag gaat opstaan. 1 op de 3 geeft toe dat een onverwacht cijfer 's ochtends kan zorgen voor een slecht humeur de rest van de dag.

Niet alleen over hun gewicht piekeren vrouwen. Slechts 60% durft toe te geven tevreden te zijn met haar uiterlijk. 10% onderging al plastische chirurgie, waarbij het meestal om een borstvergroting of -verkleining gaat.
Ook op een minder ingrijpende manier prutsen we zelf aan ons voorkomen: 1 op de 3 vrouwen draagt dagelijks make-up, 71% van de vrouwen onthaart minstens één keer per week haar oksels, en 41% van de ondervraagde vrouwen epileert minstens elke week de bikinilijn.

Vanaf vanavond is op Vijf het programma "Be You(tiful)" te zien, waarin bekende en onbekende vrouwen openlijk over hun lichaam praten.
Elke woensdag om 21u15 op Vijf.
(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12-jarige dochter prinses Astrid naar Britse school

12-jarige dochter prinses Astrid naar Britse school

http://static2.hln.be/static/photo/2015/6/6/9/20150902111645/media_xll_7971969.jpg

Gisteren was de eerste dag van het nieuwe schooljaar een grote dag voor heel wat kinderen. Koning Filip bracht drie van zijn vier kinderen zelf naar school, maar voor zijn zus, prinses Astrid, lagen de kaarten iets anders. Voor Laetitia Maria, de 12-jarige dochter van de prinses, was geen plaats meer in het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel. Laetitia Maria trekt daarom nu naar Engeland om daar te studeren.

Prinses Astrid kreeg vlak voor de zomervakantie te horen dat er geen plaats meer was in het Brusselse Sint-Jan Berchmanscollege. Laetitia Marie volgde nochtans les op de lagere school in het Nederlandstalige jezuïetencollege. Voor prins Gabriël was er wel plaats in het eerste middelbaar van de school omdat zijn zus, kroonprinses Elisabeth, al in het derde middelbaar zit.

Goede zorgen
Prinses Astrid en haar man, prins Lorenz, besloten dan maar om hun jongste dochter naar een school in Engeland te sturen. Haar oudste zus Maria Laura (26) woont daar ook. Ook prins Amedeo, de oudste zoon van Astrid, trok op zijn zestiende naar Engeland om daar te studeren aan de bekende kostschool Sevenoaks. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Birdy - People Help The People

Birdy - People Help The People

Klik op de foto om haar te beluisteren


Jasmine van den Bogaerde, beter bekend onder haar artiestennaam Birdy, (Lymington, Hampshire, 15 mei 1996) is een Engelse zangeres. Haar eerste grote internationale hit was haar cover van Bon Ivers nummer Skinny Love, die werd uitgebracht in 2011.

Birdy is van Nederlands/Belgisch/Britse afkomst. Birdy's moeder is concertpianist en haar oudoom, Dirk Bogarde, was een bekend acteur. Birdy leerde op vierjarige leeftijd piano spelen, en begon een jaar later met het schrijven van haar eigen muziek. Anno 2011 gaat Birdy naar school aan de Priestlands School in Lymington, een kleine school die zich specialiseert in optredens en beeldende kunst.

In 2008 won Birdy op twaalfjarige leeftijd de Britse talentenjacht Open Mic UK. Ze won zowel de categorie "onder 18" als de hoofdprijs. In de wedstrijd speelde ze haar eigen nummer, getiteld "So Be Free", waarna ze een platencontract kreeg bij Good Soldier Songs Ltd, de platenmaatschappij van Christian Tattersfield, directeur van Warner Bros. Music UK.

In 2011 bracht Birdy op veertienjarige leeftijd een cover uit van Bon Ivers nummer Skinny Love. Deze cover werd haar eerste hit in de Britse hitlijsten, maar ook in andere landen werd het nummer veelvuldig gedraaid. De single werd verkozen tot "Record of The Week" op BBC Radio 1 direct nadat deze was uitgekomen. In Vlaanderen bereikte Birdy's versie van Skinny Love plaats 3 in de Ultratop 50; ook stond het op nummer 1 in iTunes. In Nederland bereikte Birdy's versie van Skinny Love een hoge plaats in de top 20/50/75/100 door Daniel Lippens en Ivo van Breukelen. 's Avonds tijdens de avondploeg op slam fm draaiden ze het plaatje voor het eerst op de Nederlandse radio. Zelf vonden ze het een prachtig liedje, waarna ze het bijna elke avond weer draaiden. Het liedje brak pas echt door in Nederland toen het te horen was in het populaire dansprogramma So You Think You Can Dance. De officiële videoclip van het nummer werd geregisseerd door Sophie Muller. In 2011 was het nummer eveneens te horen in de televisieserie The Vampire Diaries.

Birdy bracht ook covers uit van de nummers The A Team van de Britse zanger Ed Sheeran en Shelter van The xx. Ook dit laatste nummer was te horen in The Vampire Diaries.


» Reageer (0)
01-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Treintje ontspoort in Bellewaerde: bezoekers vast tussen leeuwen en tijgers

Treintje ontspoort in Bellewaerde: bezoekers vast tussen leeuwen en tijgers

http://static0.hln.be/static/photo/2015/2/14/12/20150901203826/media_xll_7970787.jpg

In Bellewaerde hebben een aantal bezoekers gisteren de schrik van hun leven beleefd. Het treintje waarmee ze door het leeuwen- en tijgerverblijf reden  ontspoorde, waarna de passagiers een tijdlang vastzaten tussen de wilde dieren. Dat meldt de Nederlandse krant De Telegraaf.

Het treintje ontspoorde doordat het een eindje achteruit moest rijden toen een veiligheidspoort niet goed functioneerde. "De leeuwen hadden onmiddellijk door dat er iets niet klopte en begonnen onrustig rond ons wagonnetje te cirkelen", vertelt een ooggetuige aan De Telegraaf. "Enkele kinderen begonnen te huilen."

Medewerkers van het pretpark konden de dieren uiteindelijk met voedsel terug in hun kooien lokken. Eenmaal in de kooien, konden de deuren van het treintje geopend worden en konden de passagiers te voet het verblijf verlaten.

Volgens een woordvoerder van Bellewaerde is de evacuatie zonder problemen verlopen. "De ontruiming verliep perfect. Dergelijke evacuaties worden regelmatig geoefend. We hadden geluk dat de leeuwen nog niet gegeten hadden." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ze gaven hun jobs op om te reizen en moeten nu wc's poetsen

Ze gaven hun jobs op om te reizen en moeten nu wc's poetsen

http://i-cdn.embed.ly/1/display?key=fd92ebbc52fc43fb98f69e50e7893c13&url=https%3A%2F%2Figcdn-photos-b-a.akamaihd.net%2Fhphotos-ak-xaf1%2Ft51.2885-15%2Fe15%2F11334588_507861736032081_934526730_n.jpg

Niets is wat het lijkt, en dat geldt zeker voor social media. De realiteit wordt er vaak verdoezeld onder een rooskleurig laagje. Dat weten Chanel Cartell en Stevo Dirnberger, die beiden hun vaste job opgaven om te gaan reizen. Op Instagram lijkt het of alles superfantastisch is. "We beleven ook inderdaad de tijd van ons leven, maar evengoed moeten we wc's poetsen om aan geld te geraken", klinkt het op hun blog.

Je saaie 9-to-5-job beu? Het komt wel vaker voor en steeds meer mensen willen er ook effectief iets aan doen. Weg van alles: het escapisme tiert welig. De wereld rondreizen, bijvoorbeeld. Dat vonden Chanel Cartell en Stevo Dirnberger uit Zuid-Afrika ook een goed idee. En wel zo ver mogelijk van huis weg.

Daar slagen de twee aardig in. Getuige daarvan de tientallen foto's en posts op de bekendste sociale media en op hun eigen blog, onder de titel 'How Far From Home'. We lezen dat ze momenteel in Griekenland zitten, en dat ze al bijna 25.000 km hebben afgelegd. Dat is vér! Terwijl ze de fantasieën van gefrustreerde werknemers gewoon eventjes in vervulling brengen.

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, zo laten ze zelf weten. Als ze eens niet in toprestaurant Noma zitten of niet op aan yoga doen op een paradijslijk strand in Griekenland, dan moeten ze krabben om aan hun centjes te geraken. Letterlijk, schrapen en schrobben. Wc's poetsen, onder meer. "Aan de posts op onze blog en op Instagram te zien, beleven we de tijd van ons leven", schrijft Chanel. "Versta me niet verkeerd, dat ís ook zo. Het is verdomd fantastisch. Maar het is niet allemaal ijsjes in de zon en prachtige landschappen."

"We doen ook lastig, hard en vuil werk. Tot nog toe hebben we 135 toiletten geschrobd, 250 kilo koeienstront gemest, twee ton stenen versleept, 60 meter voetpad aangelegd, 57 bedden opgemaakt en ik kan me niet eens meer herinneren hoeveel wijnglazen we wel hebben opgeblonken. Dus: tussen het luxeleventje dat we in Johannesburg achterlieten tot de harde werkelijkheid van vrijwilligerswerk zitten we nu aan het einde van dat spectrum."

Ze geeft verder aan dat ze al hun creativiteit moeten aanwenden om rond te komen. En dat ze niet in topvorm verkeert. "We eten meestal crackers met jam, slapen amper vijf uur per nacht en sleuren onze loodzware bagage door de straten om één uur 's nachts in de hoop logement te vinden." Maar... dat is het allemaal wel waard voor het koppel, besluit ze. "Alsof we in de hemel zijn. Vrij om op verkenning te gaan, rond te waren en één te zijn met onze meanderende gedachten." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kind met rugpijn? Steek het niet op de boekentas

Kind met rugpijn? Steek het niet op de boekentas

http://static3.hln.be/static/photo/2015/18/1/13/20150831111950/media_xll_7966813.jpg

Met het nieuwe schooljaar voor de deur wordt opnieuw een steeds terugkerend pijnpunt van onder het stof vandaan gehaald: veroorzaken zo'n zware boekentassen geen rugpijn bij kinderen? Opvallend: geen enkel wetenschappelijk onderzoek bewijst zwart op wit dat een zware boekentas de oorzaak is van rugklachten. "Klachten ontstaan niet door een zware tas, maar door het leven dat zwaarder wordt," vertelt hoogleraar en rugspecialist Maurits van Tulder aan de Nederlandse Volkskrant.

Een recente Ierse studie onderzocht het verband tussen een zware boekentas en rugpijn bij 529 schoolgaande kinderen uit het vierde en vijfde leerjaar op 12 verschillende scholen. Hun conclusie luidde dat er geen rechtstreeks verband aan te tonen viel, en dat veel te maken heeft met perceptie: de studenten die hun boekentas als "zwaar" classificeerden - ookal waren die niet echt zwaar - gaven ook sneller aan last te hebben van een pijnlijke rug.

Het vraagstuk over het gewicht van boekentassen rijst al veel langer, en in vele landen wordt aanbevolen om het gewicht van zo'n boekentas te beperken tot 10% van het lichaamsgewicht. Verschillende studies wereldwijd zoeken een verband tussen een zware schooltas en rugpijn, tot dusver met weinig overtuigend resultaat. Of de oorzaak van de rugklachten effectief de zware tassen zijn, blijft onduidelijk.

Het leven wordt zwaarder, de tas voelt zwaarder

Volgens Maurtis van Tulder, hoogleraar en rugspecialist van de Vrije Universiteit Amsterdam, is het probleem bij vele van die studies dat ze uit vragenlijsten bestaan, zo vertelde hij aan de Volkskrant. Laat kinderen zo'n vragen beantwoorden, en je krijgt de antwoorden die wenselijk zijn, argumenteert van Tulder. In sommige onderzoeken rapporteert maar liefst 90% van de kinderen rugklachten, een cijfer dat van Tulder erg onrealistisch lijkt. 

In 2001 kwamen Nederlandse onderzoekers al tot de conclusie dat het eerder psychosociale problemen zijn die aan de oorzaak liggen van rugklachten bij kinderen en jongeren. Ze schatten het gewicht van hun tas zwaarder in dan het in werkelijkheid is, zoals het recente Ierse onderzoek ook bevestigt. Rugspecialist van Tulder legt in de Volkskrant ook het verband met sociale problemen: het leven wordt zwaarder, een kind voelt druk en ondervindt daardoor ook lichamelijke klachten. De wetenschapper nuanceert door te zeggen dat kinderen die al rugklachten hebben deze wel kunnen verergeren door een zware schooltas. Maar kinderen die dagelijks een paar minuutjes een schooltas dragen op bus of fiets die maximaal 10% van het lichaamsgewicht weegt, zouden hier normaal gezien geen problemen van mogen ondervinden. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!