NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
31-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom bijten we op onze nagels?

Waarom bijten we op onze nagels?

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/10/7/20140730142833/media_xll_6964672.jpg

Het is onhygiënisch, niet esthetisch en kan pijn doen als je het te ver doordrijft. Maar waarom bijten we dan op onze nagels? Tom Stafford, co-auteur van 'Mind Hacks' trok op onderzoek en schreef erover op zijn gelijknamige blog.

Gordon Brown, Jackie Onassis en Britney Spears doen (of deden) het, weet Stafford. Zelf doet hij het ook, maar trots is hij niet op zijn wansmakelijke gewoonte. Al vele keren probeerde hij ermee te stoppen, zonder het gewenste resultaat.

Wat maakt van iemand zo'n verstokte nagelbijter, vroeg hij zich af. Een speurtocht door wetenschappelijke literatuur leerde hem dat er een medische term bestaat voor het verschijnsel: onychofagie. In extreme gevallen gaat het volgens psychiaters om een stoornis in de impulsbeheersing en is psychiatrische hulp aangewezen.

45 procent van de tieners bijt op zijn nagels, schrijft Stafford, en in de meeste gevallen leidt dat niet tot al te ernstige bijwerkingen. Over deze subklinische variant van het probleem vond hij enkele theorieën.

Sigmund Freud verklaarde het probleem weinig verrassend door een ontwikkelingsstoornis tijdens de orale fase. Een orale fixatie is volgens Freud te verklaren door meerdere factoren, zoals over- of ondervoeding, te langdurige borstvoeding of een problematische relatie met je moeder. Symptomen zijn, naast nagelbijten, een sarcastische persoonlijkheid, roken, alcoholisme en een voorkeur voor orale seks.

Andere therapeuten stellen dan weer dat nagelbijten kan wijzen op innerlijke vijandigheid of angst.

Maar daar loopt het spoor dood. De wetenschappelijke literatuur vermeldt slechts een handvol studies en die bieden weinig informatie over mogelijke behandelingen. Volgens één onderzoek zou eender welke behandeling helpen die mensen meer bewust maakt van hun gewoonte.

Bij gebrek aan bewijs ontwikkelde Stafford zijn eigen theorie. Volgens hem heeft nagelbijten geen specifieke oorzaak, maar maakt de combinatie van het beloningsgevoel voor het kort houden van je nagels en het gemak waarmee je dat kan doen het gemakkelijk deze gewoonte te ontwikkelen - en moeilijk om ervan af te geraken (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groot succes in Nederland: obers met syndroom van Down

Groot succes in Nederland: obers met syndroom van Down

http://static1.hln.be/static/photo/2014/18/3/13/20140731075810/media_xll_6966178.jpg

In Nederland schieten de horecazaken waarin je bediend wordt door mensen met het syndroom van Down als paddenstoelen uit de grond. Een ervan is koffie- en theezaak Downey's in Amersfoort. "Wie zwicht er niet voor deze hartverwarmende mensen?"

Het is even goed zoeken, tussen die wirwar aan bakjes en potjes in het keukenkastje. Maar daar heeft Raymond (22) het plastic doosje met de rode tapenade te pakken. Even later zegt hij verlegen: "Oeps, verkeerd." Had hij daar toch bijna tomatensoep op dat broodje serranoham gesmeerd.


Iedereen maakt wel eens een foutje. En ach, bij Downey's vergist het personeel zich misschien iets vaker dan ergens anders. De zaak wordt gerund door verstandelijk gehandicapten. Gisterenochtend, vlak voor de eerste klanten binnendruppelen, is Igor fanatiek aan het dweilen, en zet Laura alvast de terrasstoelen klaar. Daarna ontfermen ze zich in opperste concentratie over het deeg voor de huisgemaakte scones.

Vijf jaar geleden, toen Downey's de deuren opende, was er nog maar een handvol vergelijkbare horecabedrijven. De laatste tijd groeit het aantal sterk in Nederland. Terwijl sociale werkplaatsen amper het hoofd boven water houden, schieten lunchrooms als Downey's als paddenstoelen uit de grond. Exacte cijfers ontbreken. Maar volgens restaurantgids Iens.nl telt Nederland ongeveer 40 horecazaken met gehandicapten als personeel.

Ondernemers beginnen hier niet aan om er rijk van te worden, denkt Jan Willem Grievink van kennisinstituut Foodservice. "De motivatie komt van binnenuit: een steentje willen bijdragen aan de maatschappij."

"Dat past bij deze tijd", vult marketingexpert Paul Moers aan. "Niet alleen geld verdienen, maar ook iets terugdoen voor de samenleving. De medewerkers zijn ontzettend sympathiek. Wie zwicht er niet voor die hartverwarmende mensen die zich enorm voor je uitsloven? Dat je wat langer op je kop koffie moet wachten, maakt dan toch niet uit?" (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterie wordt groter: twee nieuwe megakraters ontdekt

Mysterie wordt groter: twee nieuwe megakraters ontdekt

http://static0.hln.be/static/photo/2014/7/6/4/20140730102023/media_xll_6964039.jpg

In Siberië zijn opnieuw twee mysterieuze megakraters ontdekt. De gaten zijn kleiner dan de krater die wetenschappers twee weken geleden met verstomming sloeg, maar vertonen dezelfde structuur. Naar de oorsprong van deze formaties is het nog steeds gissen, schrijft Time Magazine.

Medewerkers van een gasbedrijf ontdekten twee weken geleden een gigantische put met een doorsnede van tachtig meter op het schiereiland Yamal in Siberië. Enkele honderden meters verderop is nu een tweede gat gevonden. Met een diameter van 15 meter is het aanzienlijk kleiner dan de eerste krater, maar ook hier is de omgeving bezaaid met grond. Volgens een afgevaardigde van het regionale parlement, die het gebied per helikopter bezocht, lijkt het of het zand door een ondergrondse explosie uit het gat werd gespuwd.

Bewoners van het dorp Antipayuta melden dat het gat zich gevormd heeft op 27 september vorig jaar, maar over de manier waarop dat gebeurde zijn de meningen verdeeld. Volgens sommigen was er eerst rookontwikkeling en daarna een felle flits; anderen spreken over de inslag van een hemellichaam.

Meer naar het oosten, in het dorp Nosok op het schiereiland Taymyr vonden herders een derde put. Deze krater heeft een diameter van 4 meter en is naar schatting 60 tot 100 meter diep.

Wetenschappers tasten nog in het duister over de oorzaak van het vreemde verschijnsel. Volgens experts zijn de kraters niet het werk van mensen, maar zien ze er ook niet uit als natuurlijke formaties. Sommigen denken dat ze het restultaat zijn van een meteorietinslag, terwijl anderen vermoeden dat gasexplosies onder het aardoppervlak mogelijk een rol spelen.

Volgens Marina Leibman van het Earth Cryosphere Institute is het noodzakelijk dat alle kraters bestudeerd worden om de verschijning van eventuele bijkomende gaten te kunnen voorspellen. Ze is hoopvol dat elk nieuw gat de wetenschappers nieuwe informatie verschaft. (br.hln)


» Reageer (0)
30-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Transseksueel kan in Zweden voortaan door het leven als 'het'

Transseksueel kan in Zweden voortaan door het leven als 'het'

http://static2.hln.be/static/photo/2014/14/10/1/20140730081629/media_xll_6963856.jpg

Zweden is officieel een nieuw woord rijker. En niet zomaar een: de Zweedse taal kent vanaf nu een geslachtsneutraal persoonlijk voornaamwoord dat transseksuelen kunnen gebruiken.

Naast 'hij' (han) en 'zij' (hon) kent de Zweedse taal nu ook 'het' (hen). Mensen die het gevoel hebben dat ze in het verkeerde lichaam zijn geboren en mensen van wie onbekend is welk geslacht ze hebben, kunnen zichzelf daarmee beschrijven.

'Het' werd voor het eerst als persoonlijk voornaamwoord gebruikt in 2012, maar is nu formeel opgenomen in de taal. Vanaf april 2015 staat het woord in de nieuwe woordenlijst.

"Het is een woord dat in gebruik is en dat ongetwijfeld een functie vervult", zei de hoofdredacteur van de lijst gisteren op de Zweedse radio. (br.hln)


» Reageer (0)
29-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote mensapen zijn uitsterven nabij, waarschuwt Jane Goodall

Grote mensapen zijn uitsterven nabij, waarschuwt Jane Goodall

http://static0.hln.be/static/photo/2014/5/12/7/20140729181911/media_xll_6961852.jpg

De grote mensapen kunnen over enkele decennia helemaal uitgestorven zijn, waarschuwt de wereldwijd bekende chimpanseespecialiste Jane Goodall. Ze roept op tot maatregelen die de dieren die het dichtst bij de mens staan te redden. "Als we geen maatregelen nemen, dan verdwijnen die dieren door de vernieling van hun habitat en het verkeer", zei Goodall tijdens een interview met het Franse persbureau AFP in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

De afgelopen 50 jaar is het aantal chimpansees, verspreid over 21 landen, gedaald van 2 miljoen naar maximaal 300.000, zegt de 80-jarige Britse primatologe, die al een halve eeuw de apen in het Nationaal Park Gombe in het westen van Tanzania bestudeert. "Als we niets doen, gaan ze zeker verdwijnen, of zullen er kleine groepen bestaan waar ze moeilijk ontkomen aan inteelt."

Goodall was de eerste wetenschapper die vaststelde dat grote apen, net zoals mensen, instrumenten gebruiken.

Aan het huidige tempo zal de menselijke ontwikkeling in 2030 90 pct van de natuurlijke habitat van de grote apen in Afrika treffen en 99 pct in Azië. Dat bleek uit een eind juni gepubliceerd rapport van een gespecialiseerde ngo. De ontwikkeling van infrastructuur en de uitbaging van natuurlijke bronnen, hout, mineralen, olie en gas, hebben hun habitat al vernield.

"We zijn schizofreen: we hebben zo'n ongelooflijke intelligentie, maar het lijkt me dat we het vermogen om in harmonie met de natuur te werken, verloren zijn", meent Goodall. "De bewijzen voor de klimaatverandering zijn overal. Er zijn politieke leiders die zeggen dat ze er niet in geloven, maar ik denk dat ze misschien gewoon dom zijn." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 voedingsmiddelen die je net hongerig maken

7 voedingsmiddelen die je net hongerig maken

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/4/1/20140729141351/media_xll_6960331.jpg

Als je honger hebt, dan moet je eten. Maar wist je dat er voedingsmiddelen bestaan die je nog hongeriger maken dan je voor de maaltijd was?

Honger is het resultaat van heel wat complexe interacties die in de maag, darmen, hersenen, pancreas en bloedstroom gebeuren. Onderstaande 7 producten kunnen je het gevoel geven dat je geen energie meer hebt, zelfs wanneer je maag vol is.

Wit brood en witte pasta zorgen voor een piek van je insulineniveau. Een Spaanse studie bij 9000 mensen heeft aangetoond dat wie meer dan twee keer per dag wit brood eet, 40 procent meer kans loopt op overgewicht of obesitas over een periode van vijf jaar.

Fruitsap bevat alle suikers van je favoriete fruit, maar niets van de vezels uit het pulp of de schil. Een glas hiervoor kan je bloedsuikerspiegel de hoogte insturen, om dan weer snel te dalen. Hierdoor krijg je honger.

Er is een reden waarom je zin hebt in iets zoet na een zak chips. Zoute snacks zijn niet veel meer dan koolhydraten die snel verteren, wat je ook insuline snel doet stijgen en afnemen. Je brein en smaakpapillen brengen snelle energie met zoete lekkernijnen in verband, wat verklaart waarom je dan zin krijgt in een suikerbom. Dankzij het fenomeen sensorische verzadiging kun je je volproppen met chips en het gevoel hebben dat je 'zoute' maag gevuld is en je zoete maag kan dan nog steeds leeg zijn.

Haast elk ingrediënt van fastfood is gemaakt om je nog meer te doen eten. Verzadigde vetten zorgen voor een ontsteking van de darmen waardoor je lichaam niet meer in staat is hongerstillende neurotransmitters als dopamine en serotonine te produceren. De broodjes en desserten zijn een bron van fructose, een stof die je insuline de hoogte instuurt. Door het hoge zoutniveau kun je al snel uitgedroogd raken en de symptomen hiervan lijken erg op honger. Waardoor je al snel het gevoel krijgt dat je na enkele minuten terug moet eten.

Alcohol zorgt er niet alleen voor dat je ongezonder gaat eten, het maakt je ook hongerig. Drie glazen kunnen ervoor zorgen dat het niveau van leptine, een hormoon dat honger bestrijdt, met 30 procent afneemt. Alcohol kan je voorraad van glycogeen doen slinken, waardoor je zin krijgt in koolhydraten.

Kunstmatige zoetstoffen als aspartaam en saccharine doen je hersencellen geloven dat je een zoete dosis energie gaat opnemen, terwijl dat niet zo is. Hierdoor krijg je zin in zoet tijdens de dag om dit te compenseren.  

De meeste ontbijtgranen bevatten witte bloem met een goede dosis suiker. Door dit op een nuchtere maag te eten, stijgt je bloedsuikerspiegel en insuline. Op dit moment is je niveau van cortisol het hoogst, wat een dubbele aanslag op je metabolisme betekent. 's Ochtends en 's avonds maakt je lichaam veel cortisol aan, wat een natuurlijk mechanisme van je lichaam is om zichzelf voor te bereiden op de drukte van de dag. Een hoog niveau van deze stof betekent dat je metabolisme minder goed opgenomen suikers kan verwerken. Hierdoor kan je bloedsuikerspiegel hoog zijn, maar bereiken de suikers niet de nodige weefsels. Het gevolg is een moe en hongerig gevoel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amelia wordt 100 en is nog fulltime aan het werk

Amelia wordt 100 en is nog fulltime aan het werk

http://static3.hln.be/static/photo/2014/11/3/6/20140729081158/media_xll_6959616.jpg

Voor straffe eeuwelingen moet u in Leuven zijn. Daar viert Amelia Verbruggen zondag haar 100ste verjaardag, maar de kranige vrouw werkt nog elke dag in haar wasserij, hartje stad. En dat maar liefst al 80 jaar lang. "Als ik er eens niet ben, vragen de klanten: waar is bomma?" Op de parking van het bedrijf - waar naast Amelia ook haar drie zonen, twee kleinkinderen en een schoondochter werken - hangt een groot spandoek: "Het is heus waar, bomma is 100 jaar." De foto die erbij hoort, toont Amelia zoals ze is: een alerte 100-jarige die makkelijk 20 jaar kan liegen over haar leeftijd. Haar moet je niets wijsmaken. Horen doet ze nog perfect. Af en toe dwalen haar gedachten wel eens af, zoals wanneer we praten over haar man die al bijna een halve eeuw geleden overleed: "Hij is jong gestorven. Hier in de wasserij heeft hij een hartinfarct gekregen. Van de stress."

In 1933, twee jaar voor Pierre Vanderveken met Amelia trouwde, had hij de wasserij opgericht. "Ik ben hier beginnen te werken toen ik 20 was. Dus ben ik al 80 jaar zelfstandig. Ge moet het maar doen, hé", zegt bomma kordaat. "In het begin hadden we twee machientjes: een wasmachine voor witte was en een kleinere voor bonte was. Er waren ook twee wasbakken om iets met de hand uit te wassen. Intussen hebben we al veel gemoderniseerd. Vroeger moesten we alles met de hand doen. Dat is allemaal voorbij."

"Ik zou nog steeds niet kunnen zonder de wasserij", klinkt het.

Hoe het komt dat ze 100 is geworden kan u vandaag lezen in de krant Het Laatste Nieuws. (br.hln)


» Reageer (0)
28-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze man plantte in zijn eentje een volledig tropenbos aan

Deze man plantte in zijn eentje een volledig tropenbos aan

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Jadav Payeng uit Noord-India heeft ambitie én een hart voor de natuur. Dag in, dag uit plantte hij de voorbije 35 jaar bomen op het eiland Majuli. In zijn eentje legde hij zo een bos van 5,5 vierkante kilometer aan. Canadees filmmaker William Douglas McMaster legde zijn levenswerk vast op beeld.

Wat eens een kale zandbank was in het midden van een rivier, veranderde dankzij Jadav Payeng in een tropische schuilplaats voor dieren. Majuli is het grootste riviereiland ter wereld en ligt in de rivier Brahmaputra in het noorden van India. Payeng kwam zelf op het idee om een deel van het eiland te beplanten en ging aan de slag, elke dag opnieuw, 35 jaar lang.

Filmmaker William Douglas McMaster las in 2012 een artikel over het levenswerk van Payeng op de website MNN. Het verhaal sprak tot zijn verbeelding en hij zocht de man op. Het resultaat is de beklijvende documentaire 'Forest Man', die al werd vertoond op verscheidene filmfestivals en McMaster een reeks awards opleverde.

Aan het woord in de film is fotograaf Jitu Kalita, die zijn vriend Payeng toevallig ontmoette terwijl hij op het eiland slenterde en de bomen van ver zag oprijzen. Het was deze toevallige ontmoeting die tot roem leidde voor Payeng en zijn uitzonderlijke prestatie. (br.hln)


» Reageer (0)
26-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Antwerpse Seefbier opnieuw bekroond

Het Antwerpse Seefbier opnieuw bekroond

http://static2.hln.be/static/photo/2014/9/15/12/20140726022244/media_xll_6941982.jpg

Het Antwerpse Seefbier heeft goud gewonnen op de Global Craft Beer Awards in Berlijn. Dat meldt de Antwerpse Brouw Compagnie, die het legendarische Seefbier opnieuw uitbracht.

De Global Craft Beer Awards is een internationale bierwedstrijd. De jury bestaat enkel uit brouwers.

Seefbier is het historische streekbier van Antwerpen, en werd gebrouwen door tientallen brouwerijen in en rond de stad. Het was meer dan een eeuw het meest gedronken bier van Antwerpen en zo populair dat de Seefhoek er naar genoemd werd. Het verdween na WOI. Het recept werd bijna een eeuw verloren gewaand, tot het teruggevonden werd en het bier opnieuw gebrouwen werd. Het bier werd voorgesteld op het Antwerps stadhuis in 2012.

Eerder won het Seefbier al goud op de World Beer Cup in de VS en de World Beer Awards in Groot-Brittannië. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag met de auto op reis vertrekken? Slecht idee

Vandaag met de auto op reis vertrekken? Slecht idee

http://static0.hln.be/static/photo/2014/6/15/13/20140726100349/media_xll_6943138.jpg

Wie vanochtend met de auto richting de zon vertrokken is of nog moet vertrekken, riskeert een pak file. Aan de Gotthardtunel in Zwitserland staat er al 13 kilometer file richting Italië, goed voor meer dan 2 uur aanschuiven. In Frankrijk beginnen de eerste files richting het zuiden zich te vormen. Dat melden de mobiliteitsclubs VAB en Touring.

De kans op fileleed is het grootst op de Zwitserse en Franse wegen. Wie door Oostenrijk of Duitsland moet, zou minder hinder ondervinden.

In Frankrijk staat er na 9 uur ongeveer 100 kilometer file, met de eerste hinder die zich vormt op de snelwegen naar het zuiden en druk verkeer rond Parijs. Op de A7 tussen Lyon en Orange is er sprake van 60 kilometer file of een uur aanschuiven. Op de A10 tussen Parijs en Bordeaux is er onder meer sprake van 4 kilometer file of 35 minuten tijdsverlies bij Tours.

En aan de Mont-Blanctunnel zal de automobilist gedwongen de natuurpracht van de bergen moeten aanschouwen vooraleer de rit naar Italië te kunnen aanvatten. VAB spreekt er van anderhalf uur wachten, Touring houdt het op 45 minuten.

In Duitsland staat er zowat 60 kilometer file, met hinder aan verschillende wegenwerken, onder meer op de A3 Nürnberg-Passau. Op de A5 Frankfurt-Basel staat er door een ongeval tussen Kronau en Bruchsal 10 kilometer file.

In Oostenrijk ten slotte, verlies je meer dan anderhalf uur op de A10, niet zo ver van de Sloveense grens ter hoogte van Vilach. Richting Slovenië rij je beter om via Wels en Graz-Maribor. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jimmy Frey slachtoffer van vluchtmisdrijf na aanrijding

Jimmy Frey slachtoffer van vluchtmisdrijf na aanrijding

http://oi61.tinypic.com/5lcmlc.jpg

Jimmy Frey is het slachtoffer geworden van een vluchtmisdrijf. De zanger werd aangereden door een wielertoerist, maar die vond het niet nodig om te stoppen. Hij moest een operatie aan de schouder ondergaan. "Ik zal de man nog vinden", klinkt het vastberaden in Het Nieuwsblad.

Jimmy Frey gaat regelmatig fietsen als hij in Heist is. "Op zonnige dagen rij ik tussen de 15 en de 20 kilometer. Op die bewuste dag herinnerde ik mij dat ik nog naar een winkel in Heist wilde. Ik maakte rechtsomkeer en reed op het fietspad terug naar Heist, tot ik plots een duw kreeg en van mijn fiets viel", aldus de zanger.

"Ik werd achteraan aangereden door een wielertoerist met een koersfiets, die mij langs rechts wilde inhalen. Ik viel op de grond en kon nog net de drieste wielertoerist zien achteromkijken. Hij fietste gewoon door zonder zich om mij te bekommeren. Een dame die het ongeval zag gebeuren hielp me terug op de been."

Na enkele dagen werd de schade duidelijk. "Ik kon mijn arm niet meer bewegen, en uit het onderzoek in het ziekenhuis bleek dat ik vier afgescheurde pezen aan mijn val heb overgehouden." Een operatie drong zich op en de zanger heeft een lange revalidatie voor de boeg. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sarah Bettens - Ne me quitte pas

Sarah Bettens -  Ne me quitte pas

Klik op de foto om haar te beluisteren

Sarah Germaine Willy Bettens (Kapellen, 23 september 1972) is een Belgische zangeres, vooral bekend als zangeres van K's Choice en later ook als solo-zangeres.» Reageer (0)
25-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw krijgt 500 euro boete voor voederen zwerfkatten

Vrouw krijgt 500 euro boete voor voederen zwerfkatten

http://oi60.tinypic.com/1zq8va0.jpg

Een Française heeft een boete van 500 euro gekregen. Ze voederde zwerfkatten in haar buurt en dat is verboden in Frankrijk. De rechter had geen oren naar haar uitleg en paste de wet strikt toe.

De gepensioneerde uit de stad Mâcon heeft een groot hart voor katten. Zelf heeft ze er thuis vier en nu ze meer tijd had, besloot ze zich te ontfermen over de zwerfkatten. Dat verliep vlekkeloos tot ze verhuisde en de katten naar het appartementsblok bleven komen. Een bewoner was niet opgezet met de miauwende viervoeters voor de deur en stapte naar de politie.

Toen bleek dat ze er de katten bleef voederen, moest ze zich verantwoorden voor de rechter. En die paste de wet strikt toe. Fransen mogen onderkomen dieren niet voederen omdat ze het risico lopen om besmet te raken met aandoeningen als toxoplasmose. De Française houdt vol dat ze "geen crimineel is". Toch moet ze de boete betalen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inschrijvingsgeld hoger onderwijs stijgt naar 1.072 euro

Inschrijvingsgeld hoger onderwijs stijgt naar 1.072 euro

http://static3.hln.be/static/photo/2014/4/0/7/20140725091041/media_xll_6935422.jpg

Door de besparingen van de nieuwe Vlaamse regering dreigen studenten hoger onderwijs 400 tot 600 euro extra inschrijvingsgeld te moeten ophoesten. Dat komt bijna neer op een verdubbeling van de huidige bedragen, schrijft De Morgen vandaag.

Bij de rectoren van de KU Leuven, UAntwerpen en UHasselt vernam de krant dat N-VA, CD&V en Open Vld de dotatie voor universiteiten en hogescholen met 5 procent willen verminderen. Daardoor zouden de werkingsmiddelen met 80 miljoen euro dalen. De enige optie om het verlies te compenseren, zou een verhoging van het inschrijvingsgeld zijn.

In de wandelgangen valt te horen dat bedragen tot rond 1.000 euro voor één jaar studeren aanvaardbaar zouden zijn voor de drie partijen. Momenteel betalen studenten 619,9 euro. Beursstudenten betalen 102,9 euro en bijna-beursstudenten 409,9 euro. Volgens UHasselt-rector Luc De Schepper leert een eerste berekening dat het inschrijvingsgeld voor niet-beursstudenten in Hasselt zou moeten stijgen met 599 euro. Die universiteit heeft een groter aantal beursstudenten. Elders zou het inschrijvingsgeld zo'n 451,8 euro moeten stijgen. De Leuvense rector Rik Torfs bevestigt de cijfers. (br.hln)


» Reageer (0)
24-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo houd je je barbecue gezond

Zo houd je je barbecue gezond

http://static0.hln.be/static/photo/2014/11/0/0/20140724170809/media_xll_6932940.jpg

De barbecue is een vast zomeringrediënt van de gemiddelde Belg. Bij het horen ervan loopt het water al in vele monden, en we zijn verzot op het stukje gebakken vlees. Als het goed bereid is tenminste, want als vlees of vis aan een hoge temperatuur gegrild wordt, kunnen bepaalde chemicaliën ontstaan die de kans op kanker verhogen. Zo houd je je barbecue - en je gasten - gezond.

- Schadelijke en kankerverwekkende stoffen ontstaan voornamelijk wanneer het vlees verbrandt. Om dat te vermijden, is het gemakkelijk als je de temperatuur van je barbecue wat in de hand hebt. Met kolen is dat zo goed als onmogelijk, maar een exemplaar op gas laat je toe om je vlees vanbinnen warm te krijgen zonder dat de buitenkant gitzwart ziet.

- Probeer je vlees altijd te marineren. Onderzoek heeft uitgewezen dat het de vorming van kankerverwekkende stoffen met de helft kan verminderen. Vooral een marinade met bier gaf goede resultaten.

- Het is ook niet aangeraden om de rook die de barbecue produceert te inhaleren. Om je gasten extra te beschermen kan je op zoek gaan naar een barbecue met een ingebouwde ventilator die de schadelijke rook wegwerkt. En anders kan je strategisch een gewone ventilator plaatsen die de rook de andere kant uitblaast.

- Geef vis en zeevruchten een kans. Die moeten immers minder lang grillen voor ze klaar zijn, en krijgen zo minder kans om kankerverwekkende stoffen te ontwikkelen. En het is nog verdomd lekker ook.

- Vetrijk vlees produceert meer vetdruppeltjes, die op hun beurt kunnen ontvlammen op de barbecue en het vlees verbranden. Snij dus zoveel mogelijk vetrandjes weg, of ga voor mager vlees. Dat is ook gezonder voor je lijn.

- Om de grilltijd op de barbecue te beperken, kan je het vlees al dichtschroeien in de pan, en al even voorverwarmen in de oven. Je kan ook voor kleinere stukjes vlees gaan die minder lang moeten bakken.

- Vermijd voorverpakt en verwerkt voedsel, maar ga voor verse groenten en vers vlees. Hoe minder bewaarmiddelen, hoe beter.

- Draai het vlees of de vis regelmatig om tijdens het bakken om aanbranden te vermijden.

- Oeps, toch een verbrand stukje? Snij het zeker weg voor je de rest verorberd.

- Het is een gruwelijk werkje, maar toch wordt de grill beter meteen na gebruik schoongemaakt. Zo kunnen gevaarlijke stoffen je volgende maaltijd niet besmetten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En de lamme gooide zijn krukken weg...

En de lamme gooide zijn krukken weg...

Klik op de foto om de videa te bekijken

Dit wonderbaarlijke moment van opperste extase kunnen we u niet onthouden. Deze krasse senior laat zich helemaal gaan op de tonen van 'Rock Around The Clock'. De grijsharige hipster gooit zijn wandelstokken weg om pas echt uit de bol te kunnen gaan op de muziek van Bill Haley.

De vintage rocker zwaait met zijn armen - waar zijn die handjes? - en stampt met volle overgave op de grond tijdens dit swingende straatfeestje. De omstanders zijn met verstomming geslagen en juichen het fuifbeest op jaren luidkeels toe. De man weet echt van geen ophouden en gaat pas echt loos in de armen van een 'jong veulen', naar zijn normen althans.

De video is aardig op weg om een hit op het net te worden. Het werd op Facebook gepost door Edgard Eleuterio Daza onder de noemer 'Eternamente Joven', voor eeuwig jong. Beter konden we het niet verwoorden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterieus syndroom: sterven in slaap door helse overuren

Mysterieus syndroom: sterven in slaap door helse overuren

http://static3.hln.be/static/photo/2014/11/1/6/20140724051256/media_xll_6928266.jpg

Onderzoekers merkten een onrustwekkend fenoneem op in de voornaamste industriestad van China: heel wat jonge werknemers zijn er de afgelopen jaren om onverklaarbare reden in hun slaap gestorven. Deze schokkende trend wordt in verband gebracht met helse werkuren.

Volgens de epidemiologische studie waren er tussen januari 1990 en augustus 2013 minstens 1124 gevallen van het syndroom 'Sudden Unexplained Nocturnal Death' (Plotse Onverklaarbare Nachtelijke Sterfte) in de stad Dongguan. 697 van deze overlijdens gebeurden tussen 2004 en 2013. De resultaten van de studie aan de universiteit van Sun Yat-sen tonen aan dat de meeste slachtoffers tussen 21 en 40 jaar waren. Meer dan 90 procent van was arbeider in de productielijn van een fabriek.

Dongguan staat bekend als de 'fabriek van de wereld' door de gigantische productie van bouwmaterialen, chemische stoffen, elektronica, metalen, meubelen, kledij, schoenen en speelgoed. Dit trekt arbeiders van over heel het land aan.

Professor Zhang Yiri vertelde aan de Aziatische krant The Straits Times dat de werknemers zich vooral laten verleiden door het hoge loon, maar de mensen worden er aangemoedigd om zichzelf dood te werken. Zhang legt uit: "Heel wat bedrijven bieden werknemers een erg laag basissalaris. Maar de vergoedingen voor overwerk liggen veel hoger. Heel wat Chinezen zijn bereid om voor dat extra geld dodelijke uren te kloppen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vorige week nog zo vrolijk, nu uit het leven gestapt

Vorige week nog zo vrolijk, nu uit het leven gestapt

http://static2.hln.be/static/photo/2014/17/11/7/20140724071100/media_xll_6929602.jpg

Vorige week vertelden Lukas Van den Abeele (18) en zijn tweelingzus Elisabeth nog vrolijk over hun peuterfoto die het internet rondreisde. Gisteren ­stapte de jongeman uit het leven, volgens een vriend omdat hij het moeilijk had nadat een meisje hem had afgewezen.

Zijn zus rea­geerde op Facebook kort op het ­vreselijke nieuws: "Ik wil dat we allemaal Lukas herinneren zoals we hem kenden: gelukkig en optimistisch. Ik wil dat we ons inbeelden dat hij op wereldreis is, en daarin onze rust vinden."

De tweeling uit Sint-Denijs-Westrem had vorige week tot hun grote verbazing ontdekt dat hun vijftien jaar oude peuterfoto het internet rondreisde, tot op websites in India en Japan toe. Daar wilden ze in onze krant toen graag over vertellen. "Anders geloven de mensen niet dat wij het zijn." Hun speciale band werd tijdens dat interview al snel duidelijk. Als bewijs schotelden ze onze journalist een leuke jeugdvideo voor. "Wij zijn zó aan elkaar gehecht, dat kan je niet vatten", vulde Lukas aan.

Maar gisteren was er van vrolijkheid geen sprake. Lukas was uit het leven gestapt. De reden van zijn wanhoopsdaad is niet bekend. Een vriend liet verstaan dat hij het moeilijk had nadat een meisje hem had afgewezen. Zijn zus poste een emotionele afscheidspost op haar Facebookpagina en liet ook wat achter op de pagina van haar broer: "Ik zal altijd sterk blijven. Voor jou."http://oi61.tinypic.com/35cn4sn.jpg

Wie vragen heeft over zelfdoding kan anoniem contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het

gratis nummer 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be   (br.hln)


» Reageer (0)
23-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zou jij je hond achterlaten in de auto?

Gevaarlijk: zou jij je hond achterlaten in de auto?

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/11/11/20140722140543/media_xll_6923771.jpg

Stel: je bent op weg naar een zomerse barbecue, en hebt voor de gezelligheid je hond meegenomen. Onderweg besef je dat je nog een paar boodschappen moet doen, en je stopt aan het winkelcentrum. De hond laat je maar even in de auto, want je bent maar een half uurtje weg. De kans is echter groot dat je huisdier niet heelhuids uit je auto komt.

Volgens een Brits onderzoek heeft 62 procent van de hondenliefhebbers er geen probleem mee om hun huisdier even in de auto alleen te laten. Ze dachten dat het veilig was om ze daar langer dan een uur te laten zitten zonder eens poolshoogte te nemen. Nog alamerender was dat 38 procent geloofde dat het geen kwaad kon om een hond meer dan 90 minuten in een voertuig te laten bij warme temperaturen.

Volgens dierenartsen kan een hond echter binnen de twintig minuten al serieus ziek worden of zelfs sterven in een warme auto. Zelfs als het buiten maar 22 graden is, kan de temperatuur in de auto binnen een uurtje al oplopen tot 47 graden, zelfs als het raampje openstaat. En dat is levensgevaarlijk voor je huisdier. "Honden lopen zeer snel een zonneslag op, en dat is zeer vaak levensbedreigend", klinkt het. "De dieren zweten niet zoals mensen, maar moeten hun lichaamstemperatuur voornamelijk regelen met hijgen. Na een paar minuten kunnen ze al onomkeerbare hersenschade hebben."

Vooral zeer jonge of oude honden lopen veel risico, en langharige rassen raken sneller oververhit. Honden met een korte snuit, zoals de mopshond of de Franse bulldog, krijgen dan weer snel ademhalingsproblemen. "Kortom: laat je hond nooit alleen in de auto, ook al ben je maar even weg", besluiten de onderzoekers. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nonnen zot van Tomorrowland

Nonnen zot van Tomorrowland

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/de-clarissen-zullen-vanavond-op-het-buurtfeest-een-tomorrowlandvlag-krijgen-buren-bart-en-tamara-leenden-hun-vlag-alvast-even-uit-voor-de-foto-nbsp-nbsp-foto-de-scheirder/p1/img-YjFiZDJlNDYvYXQvNjkyNTE4Ni82NDB4NjQwL0ZU/6925186.jpeg

De fans van Tomorowland komen soms uit een wel héél onverwachte hoek. Niemand minder dan de nonnetjes van de Clarissenorde in Boom zijn helemaal in de ban van het festival. "We bidden dagen op voorhand al voor goed weer", klinkt het. De organisatie wil hen graag bedanken met een Tomorrowland-vlag en nodigt hen vanavond uit op het buurtfeest.

Voor de tien Clarissen die verblijven in het klooster in de Gasstraat, is Tomorrowland telkens een van de hoogtepunten van het jaar. Ondanks hun respectabele leeftijd - de jongste is vijftig, de oudste 103 - kunnen zij met volle teugen genieten van de gekte die het beste dancefestival ter wereld met zich meebrengt.

"We zijn Clarissen, maar we zijn zeker niet afgesloten van de wereld", benadrukt zuster Benedicte (50). "Ik heb het altijd al interessant gevonden om te zien hoe mensen bij elkaar komen, hoe ze elkaar vinden en ontmoeten. Dat is wat ik zo mooi vind aan Tomorrowland. Hoe verschillend al die mensen ook zijn, zet ze bij elkaar en ze smeden bijna vanzelf vriendschapsbanden. De festivalgangers komen op mij over als één hechte familie."

De zusters leven elke keer opnieuw dagen op voorhand naar het festival toe. "In onze gebeden vragen we dat alles goed zal verlopen qua veiligheid en qua weer. Je mag er niet aan denken dat er op Tomorrowland zou gebeuren wat enkele jaren geleden op Pukkelpop is gebeurd. De dansmuziek is ons ding zo niet, maar voor het vuurwerk dat elke avond wordt afgeschoten, durven we weleens uit bed te komen. Dan kruipen we de tafels op om het spektakel te kunnen zien. Zo mooi!"

Afgelopen zondag trok zuster Benedicte haar stoute schoenen aan en stuurde ze een mailtje naar de organisatie van het festival. Daarin vroeg ze of Tomorrowland misschien nog een vlag had voor de nonnetjes. "Ik had een exemplaar zien hangen in de buurt. De volgende dag las ik dat de vlaggen zouden worden uitgedeeld aan het buurthuis. Maar ik zag mezelf nog niet direct een uur in de rij staan. Omdat ik had het gehoord dat de mensen van de organisatie zo veel inspanningen leveren voor de inwoners van Boom en Rumst, hoopte ik dat ze dit misschien ook nog zouden willen doen."

Intussen kreeg de zuster goed nieuws: de Clarissen krijgen een vlag. Meer nog: ze zijn vanavond uitgenodigd op het buurtfeest in de Schorre, om het decor van het festival met eigen ogen te kunnen aanschouwen. "Dat is écht een heel mooi gebaar. We gaan in totaal met zes zusters en twee leken naar het feest. We kijken er heel erg naar uit. We proberen zo veel mogelijk van het festival te volgen op tv of in de krant, maar we zijn er zelf nog nooit geweest. Stel je voor, wat zouden de nonnen uit de andere kloosters daarvan denken?" glimlacht zuster Benedicte. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw begraaft verkeerde kat in haar tuin

Vrouw begraaft verkeerde kat in haar tuin

http://static2.hln.be/static/photo/2014/18/16/10/20140723102221/media_xll_6925765.jpg

Een vrouw uit de Nederlandse gemeente Spijkenisse (Zuid-Holland) blijkt de verkeerde kat in haar tuin te hebben begraven: niet haar eigen Tijger die al anderhalve week werd vermist, maar een dode kat die er erg op leek. Maandagochtend stond opeens haar oranje-rode katertje weer luid miauwend voor de deur.

Tina (31) kan na alle stress weer lachen. Ze was er het hart van in toen haar acht maanden jonge kater onlangs het huis uitglipte. "Hij komt nooit buiten, dus ik was doodsbang dat hem wat zou overkomen", vertelt ze aan onze collega's van het Algemeen Dagblad.

"We hebben onmiddellijk flyers gemaakt, berichtjes op Facebook gezet, uren gezocht en ik heb zelfs een babyfoon opgehangen in de tuin, zodat ik hem zou horen als hij 's nachts zou terugkomen. Maar Tijger bleef spoorloos. Tot we in het weekend een berichtje zagen op de dierenopsporingssite Amevidi: een kater die gezien de beschrijving heel erg op de onze leek, was dood gevonden."

Met lood in haar schoenen ging Tina zondag met haar vriend naar het asiel waar het dode dier werd bewaard. "Ik durfde niet te kijken, maar mijn vriend en de vrijwilligers van het asiel wisten voor 99 procent zeker dat het Tijger was. Daarop hebben we hem mee naar huis genomen."

"Mijn vriend en ik hebben hem in het bijzijn van onze twee kinderen in de tuin begraven. Dat was heel aangrijpend voor de jongens. Ik heb vreselijk gehuild. Het is zelfs zo erg dat ik aan alle stress zona heb overgehouden."

De volgende ochtend werd Tina wakker van een bekend geluid: ze hoorde gemiauw uit de tuin komen. "Ik dacht dat ik gek werd", bekent ze. "Daar stond op de picknicktafel onze Tijger. Hij kwam meteen op me afgestormd. Als ik eraan denk, krijg ik wéér kippenvel."

De inwoonster van Spijkenisse knuffelde haar kat bijna plat. Ook haar zonen Valencio (13) en Valentijn (7) waren superblij. "Ik ben direct naar de winkel gegaan en heb wat lekkers voor Tijger gekocht. Je zou zeggen: hij is pas 8 maanden, wat voor band kun je dan met hem hebben? Maar gek genoeg is die band heel sterk. Hij is écht heel erg lief."

Eén vraag spookt nog wel steeds door Tina's hoofd: "Van wie was de kat die we in de tuin hebben begraven?" (br.hln)


» Reageer (0)
22-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Billy Lee Riley - Red Hot

Billy Lee Riley - Red Hot

Klik op de foto om hem te beluisteren


Billy Lee Riley (Pocahontas, 5 mei 1933 - Jonesboro (Arkansas), 2 augustus 2009) was een Amerikaans rock-'n-roll-gitarist en een mythisch figuur van de rockabilly.

Riley leerde gitaar spelen van zwarte landarbeiders. Na vier jaar legerdienst nam Riley in 1955 zijn eerste plaatje op in Memphis en ging nadien werken bij de Sun Studio van Sam Phillips. Hij nam er "Trouble Bound" op voor Jack Clement en Slim Wallace. Sam Phillips verkreeg de rechten en bracht "Trouble Bound" en "Rock With Me Baby" in 1956 uit. Riley's eerste hit werd "Flyin' Saucers Rock and Roll" / "I Want You Baby" in 1957. Nadien bracht hij nog "Red Hot" / "Pearly Lee" uit, allebei met Jerry Lee Lewis als pianist.

Riley had een korte solocarrière met zijn band "The Little Green Men". Riley en zijn "Little Green Men" waren de belangrijkste studiogroep van Sun. De groep bestond uit Riley, Roland Janes, J.M. Van Eaton, Marvin Pepper en Jimmy Wilson. Later werd ook Martin Willis lid. In 1960 verliet hij Sun en startte samen met Roland Janes het platenmerk "Rita Record". Zij maakten de nationale hit "Mountain Of Love" van Harold Dorman. In 1962 verhuisde Riley naar Los Angeles en werd sessiemuzikant voor onder meer Dean Martin, de Beach Boys, Herb Alpert, Sammy Davis jr.

In het begin van de jaren 1970, nam Riley afscheid van de muziek en keerde terug naar Arkansas om een eigen bouwonderneming te beginnen.

Hij werd in 1992 herontdekt door Bob Dylan, die een fan van hem was sinds 1956, en speelde rock-'n-roll, blues en country-blues. Zijn album Hot Damn! (Capricorn, 1997) werd genomineerd voor een Grammy Award.

Billy Lee Riley overleed op 2 augustus 2009 aan de gevolgen van darmkanker.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg trekt steeds vaker naar psychiater

Belg trekt steeds vaker naar psychiater

http://static1.hln.be/static/photo/2014/10/10/14/20140722071224/media_xll_6921254.jpg

De vraag naar geestelijke gezondheidszorg is fors toegenomen. Psychiaters kregen in 2012 vier keer meer patiënten te zien dan in 2003. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Gezondheidssocioloog Yvo Nuyens (KULeuven/UA) heeft op basis van cijfers van het Riziv de omvang van de geestelijke gezondheidszorg becijferd. Wat blijkt? In tien jaar - tussen 2003 en 2012 - is het aantal raadplegingen bij psychiaters bijna verviervoudigd: van 87.000 per jaar naar 330.000.

En ook in hun privépraktijken kregen psychiaters meer patiënten over de vloer. Dat aantal is verdubbeld: van 454.000 per jaar in 2003 naar 1.193.000 per jaar in 2012. Ook het gebruik van geneesmiddelen voor geestelijke aandoeningen blijkt toegenomen. Voor geneesmiddelen die nog niet zo lang op de markt zijn, is de toename spectaculair. Zo ging Rilatine van 250.000 dagdosissen in 2004 naar bijna 1,5 miljoen in 2012. Goed voor een vermenigvuldiging met zes.

Het gebruik van klassieke antidepressiva steeg in dezelfde periode met 40 procent. Ruim een miljoen Belgen slikt elke dag antidepressiva. (br.hln)


» Reageer (0)
21-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eric Burdon - House of the Rising Sun

Eric Burdon - House of the Rising Sun

Klik op de foto om hem te beluisteren


Eric Burton is een legendarische zanger. Zijn carrière bestaat al bijna 50 jaar. De grootste bekendheid verwierf Burdon als leadzanger van The Animals. 'House of the Rising Sun' werd hun grootste hit

Hij speelde in films, scoorde wereldhits met o.a. 'House of the Rising Sun' en 'Spill the Wine', speelde over de hele wereld van de kleinste podia tot stadions als Wembley...» Reageer (0)
19-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Mollige' Eva Mouton geeft tegenstanders lik op stuk: "Ik heb omgekeerde anorexia"

'Mollige' Eva Mouton geeft tegenstanders lik op stuk: "Ik heb omgekeerde anorexia"

http://static0.hln.be/static/photo/2014/3/7/7/20140719085055/media_xll_6916117.jpg

"In de spiegel zie ik nog altijd een slanke vrouw en geen vette vrouw zoals sommige mensen mij noemen." In gesprek met De Standaard Weekblad geeft Eva Mouton aan dat ze vrede heeft met haar lichaam, ondanks de vele haatberichten.

"Als kind kon je me onder de deur schuiven. Toen ik ging studeren, ben ik veel verdikt. Ik moest plots zelf voor mijn eten zorgen, het frietkot was vlakbij." Mouton kampt sinds geruime tijd met overgewicht, maar heeft dat zelf nooit als een probleem aangevoeld. Andere mensen wel: "Op Radio 1 vroeg Jan Hautekiet: 'Je weegt nu 72. Ben je van plan om altijd zoveel te wegen?' Ik kan geen boetiek binnenstappen of de verkoopster begint over mijn maat, dat ze 'die ook wel kunnen uithalen'."

Zoveel bekrompenheid kan er bij Mouton niet in, ze is dan ook blij dat sommige vrouwen haar als een voorbeeld zien. "Nu krijg ik e-mails en foto's van vrouwen in bikini om me te bedanken. Hoe is het mogelijk dat je je in deze tijd moet schamen voor een maat 42?"

Toen Mouton in De ideale wereld verscheen, kreeg ze talloze beledigingen naar het hoofd geslingerd. "Het zijn die onbenulligheden die ervoor zorgen dat je dingen niet doet die je zou willen doen. Ik heb zomers gekend dat ik zeven kilo minder woog dan nu, maar geen korte mouwen durfde aan te doen of niet mee op vakantie ging met mijn beste vrienden omdat we aan een zwembad zouden zitten."

De illustrator geeft dan ook één goede raad mee: "Niet leven omdat je je schaamt voor je verpakking: hoe onnozel. Ik voel de verantwoordelijkheid om dit verhaal te delen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geniaal: zo kan je makkelijk fietsen met een rok

Geniaal: zo kan je makkelijk fietsen met een rok

Klik op de foto om de video te bekijken

Fietsen is gezond, maar vrouwen - en mannen- die wel eens een rok dragen, weten dat er een aantal foutjes in het systeem zitten. Voor je het weet waait de stof tussen je spaken, of heeft de hele wereld jouw onderbroek gezien. Met dit filmpje zijn gênante momenten echter in een wip verleden tijd.

Johanna Holtan postte deze geniale truc op Vimeo. Ze is naar eigen zeggen een fervente fietsster, maar is niet zo tuk op het feit dat voorbijgangers regelmatig een glimp van haar onderbroek opvangen. Vooral het op- en afstappen is een bron van frustratie, alsook felle windstoten.

De oplossing is echter poepsimpel: alles wat je nodig hebt is een muntje en een rekkertje. Je duwt het muntje langs de binnen kant door de stof, en wikkelt de rekker er langs de buitenkant rond, zodat het geldstuk blijft zitten. Et voila: het muntje zorgt voor gewicht, zodat je rok netjes gehoor geeft aan de zwaartekracht en de stof niet gaat opwaaien. (br.hln)


» Reageer (0)
18-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee rode panda's geboren in Planckendael

Twee rode panda's geboren in Planckendael

http://static2.hln.be/static/photo/2014/10/2/9/20140718113847/media_xll_6913749.jpg

Lolita en Fernando, het kweekkoppeltje rode panda's van Planckendael, hebben een tweeling gekregen. De kleintjes zijn nog blind, volledig hulpeloos en veilig verborgen in hun warme nestje, aldus het dierenpark in een persbericht. Ook de Antwerpse zoo is trouwens een rode panda rijker.

Na drie maanden gaan de jongen zelf op verkenning en kan het publiek ze in Planckendael bewonderen in het continent Azië van Planckendael, naast de olifanten, zo klinkt het.

Het geslacht van de kleintjes is nog niet bekend, maar zal snel door een dokter bepaald worden. Daarna krijgen de baby's een naam die met een P begint, net zoals alle andere borelingen van 2014 van Planckendael en ZOO Antwerpen.

De rode panda's komen voor in de oostelijke Himalaya en in Zuidwest-China. Ze zijn kwetsbaar en staan op de rode lijst van de International Union for Conservation of Nature. Er leven nog zo'n tienduizend rode panda's in de natuur, maar hun aantal neemt snel af. Ze wonen in bergwouden die gekapt worden en hun prachtige pels is gegeerd. Ze zijn dus regelmatig het slachtoffer van stropersvallen.

Ook in de Antwerpse zoo is bovendien een rode panda geboren. Het nieuwe, jonge kweekpaar Ibet en Phentok, bracht daar zijn eerste boreling ter wereld. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezocht: eenzame oudjes als 'kotmadam' in Leuven

Gezocht: eenzame oudjes als 'kotmadam' in Leuven

http://static1.hln.be/static/photo/2014/18/1/2/20140718081045/media_xll_6913187.jpg

Bij VTM halen ze deze zomer 'De Kotmadam' met succes van onder het stof, en dus kan de stad Leuven niet achterblijven. Het OCMW gaat op zoek naar eenzame oudjes die hun veel te grote huis - in ruil voor wat huishoudelijke klusjes en een beetje gezelschap - delen met studenten van de KU Leuven.

De zomerse zoektocht naar een goed kot bezorgt veel Leuvense studenten kopzorgen. Toch zijn er in de binnenstad heel wat huizen van oudere mensen waar al jaren slaapkamers leeg staan. Het OCMW gaat nu op zoek naar eenzame oudjes die als 'kotmadammen' en 'kotmeneren' studenten willen huisvesten. In ruil krijgen ze een kleine vergoeding en de garantie dat de studenten huishoudelijke taken op zich nemen.

"Studentenkoten zijn schaars en toch blijven in de Leuvense binnenstad één op de drie huizen onderbenut", zegt OCMW-voorzitter Erik Vanderheiden (CD&V). "Het gaat vaak om alleenstaande 60-plussers van wie de kinderen al jaren de deur uit zijn en wier partner is overleden. Veel van hen kampen met eenzaamheid, zijn niet meer zo goed te been of kunnen hun huis niet meer onderhouden. Een student onder hetzelfde dak kan voor deze mensen dan ook het verschil maken tussen thuis blijven wonen of noodgedwongen verhuizen naar een woon-zorgcentrum."

"We gaan voor een goeie match tussen jong en oud. Het kan niet de bedoeling zijn dat we een oud vrouwtje opzadelen met drie fuifbeesten die constant op café zitten. Al wil ik zeker geen negatief beeld ophangen van jongeren. En wie hen in huis neemt, is hopelijk ook iemand die zich nog kan herinneren dat hij zelf ook jong is geweest. Aan de andere kant zullen we erover waken dat de studenten niet de hele dag voor een demente bejaarde moeten zorgen. Als we een goede selectie maken, wordt dit voor beide partijen een win-winsituatie." (br.hln)


» Reageer (0)
16-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daar zijn ze! Zo'n 400 ton mosselen geveild in Yerseke

Daar zijn ze! Zo'n 400 ton mosselen geveild in Yerseke

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/8/5/20140610184223/media_xll_6810905.jpg

De eerste twaalf partijen Zeeuwse mosselen die vandaag geveild werden in het Zeeuwse Yerseke waren binnen de 20 minuten verkocht. In totaal werd 392,3 ton netto aangekocht door de belangrijkste leveranciers van Zeeuwse mosselen in Nederland.

De 12 eerste partijen betreffen 12 scheepsladingen. De prijs varieerde van 0,75 tot 1,75 euro per kilogram. Gemiddeld keert een schip met een lading van 50 ton mosselen terug van een vangst.

"Het is moeilijk om al een precies idee te geven van de prijs voor de consument", zeggen ze bij mosselboer Prins & Dingemans in Yerseke. Het bedrijf zet in het seizoen zo'n 80 à 100 ton per dag om, de helft van de productie van het bedrijf gaat naar België, volgens een commercieel verantwoordelijke van Prins & Dingemans.


Het Zeeuwse mosselseizoen 2014 werd vandaag in Yerseke geopend. De Zeeuwen brengen jaarlijks zo'n 57 miljoen mosselen aan land. Dit jaar zijn de mosselen klein, maar de schelpen zijn volgens de mosselboeren zeer goed gevuld. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De ontroerende bedanking van zeeschildpad die gered werd door duiker

De ontroerende bedanking van zeeschildpad die gered werd door duiker

Klik op de foto om het ontroerende filmpje te bekijken

Toen twee speervissers een schildpad zagen die in problemen verkeerde, aarzelden ze geen moment om het dier uit de nood te helpen. Wat er volgens gebeurde, laat niemand onberoerd.

Cameron Dietrich en Colin Sutto waren aan het speervissen voor de kust van Mexico toen ze een zeeschildpad in moeilijkheden aantroffen. Het dier was vast komen te zitten in restanten van een visnet.

Dietrich sprong zonder dralen van de boot het water in om de schildpad te helpen. Hij kon het diertje snel verlossen van die vervelende touwtjes. Collega Sutton filmde ondertussen de reddingsactie met zijn GoPro-camera.

Eens bevrijd zwom het dier weg maar tot grote verbazing van het tweetal maakte de schildpad plots rechtsomkeer en zwom in de armen van zijn redder. Een adembenemend en pakkend moment: precies alsof het dier de duiker op zijn manier wilde bedanken! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat veroorzaakte gigantische krater die onderzoekers met verstomming slaat?

Wat veroorzaakte gigantische krater die onderzoekers met verstomming slaat?

Klik op de foto om de video te bekijken

Een recent ontdekte krater met een doorsnede van maar liefst tachtig meter en nog ongekende diepte stelt wetenschappers voor een raadsel. Het mysterieuze 'gat' in de aarde werd door medewerkers van een gasbedrijf met een helikopter gespot boven het Yamal schiereiland in Siberië. Een team van Russische wetenschappers is al onderweg naar het gebied om het bijzondere fenomeen te bestuderen.

De gigantische krater bevindt zich nabij een woud op dertig kilometer van het gasveld Bovanenkovo. Nadat het nieuws over de vondst bekend werd, deden al snel allerlei theorieën over ufo's en aliens de ronde. Onderzoekers tasten voorlopig nog in het duister over de oorsprong van de krater, al zijn ze ervan overtuigd dat er een wetenschappelijke verklaring voor moet zijn. Een team van experten zou vandaag in de regio moeten aankomen om grond- en waterstalen te nemen.

Onderzoekers sluiten niet uit dat de krater het gevolg is van een inslag van een meteoriet maar achten de kans desalniettemin klein. Een ondergrondse explosie lijkt waarschijnlijker volgens Anna Kurchatova van het Sub-Arctic Scientific Research Centre. Zij vermoedt dat door de opwarming van de aarde, permafrost is beginnen smelten waardoor gas zich ondergronds in de ijs- en zandlaag heeft opgehoopt. Voeg daar nog zout aan toe, 10.000 jaar geleden was dit gebied immers een zee, en je krijgt een explosieve cocktail. "Je kan het effect vergelijken met het ontkurken van een champganefles", stelt ze. Wetende dat zich heel wat gaspijpleidingen in de omgeving bevinden, is dat een heel gevaarlijk gegeven.

Het is wachten op de resultaten van het Russische onderzoeksteam om definitief uitsluitsel te geven. Hieronder kan u alvast de beelden bestuderen die vanuit een helikopter door Konstantin Nikolaev werden gedraaid. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Harige benen: durf jij het als vrouw aan?

Harige benen: durf jij het als vrouw aan?

http://oi62.tinypic.com/a490ub.jpg

Er waait een nieuwe wind door het internet. En die wind noemt zichzelf de 'Hairy Legs Club'. Heel wat vrouwen zijn het immers beu om te conformeren aan de regels van de maatschappij en tonen trots hun lichaamshaar. Zou jij harige benen aandurven?

Vrouwen mogen heel lang haar hebben, zolang het maar op hun hoofd staat. Als we wat lager dan de hals zakken, wordt lichaamsbeharing een grote no-no in onze samenleving. Okselhaar, harige benen en een weelderige bikinilijn, het is sociaal niet echt aanvaard. Wat in de winter onder je kleren verstopt zit, wordt nog door de vingers gezien. Maar in de zomermaanden zijn de regels onverbiddelijk: vrouwen worden geacht te scheren of te waxen.

Onzin, vinden de vrouwen van de Hairy Legs Club, een blog op de sociale netwerksite Tumblr. De oprichtster van de blog is het kotsbeu dat vrouwen zich verplicht voelen om hun lichaamshaar te verwijderen, ook al hebben ze daar zelf helemaal geen zin in. Ze roept alle vrouwen die haar mening delen op om foto's van hun behaarde benen te tonen.

En er zijn duidelijk heel wat vrouwen die dezelfde mening zijn toegedaan, want de foto's van harige benen zijn intussen zeer talrijk. Er werden ook enkele andere blogs opgestart, waaronder de Very Hairy Legs blog op Tumblr en de WANG (Women Against Non-Essential Grooming) op Facebook. En de commentaren erbij zijn duidelijk. "Ik voel me vrouwelijker dan ooit", klinkt het. "Het duurde een tijdje voor ik er genoeg zelfvertrouwen voor had. Maar de steun van andere vrouwen doet me goed. Ze herinneren me eraan dat ik niet verplicht ben om iets te doen met mijn lichaam dat ik niet wil."

Persoonlijk vinden wij de aan- of afwezigheid van lichaamshaar een hoogst persoonlijke keuze, waar niemand zich mee moet moeien. Al denken we wel dat sommige partners er wel iets op te zeggen zullen hebben. Maar we juichen het zelfvertrouwen en het lef van deze vrouwen toe. (br.hln)


» Reageer (0)
15-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laura Pausini - Strani Amori


Laura Pausini - Strani Amori

Om haar te beluisteren druk op de foto
Laura Pausini (Faenza, Ravenna, 16 mei 1974) is een Italiaanse zangeres die immens populair is in de Italiaans- en Spaanssprekende wereld. Ze heeft ook veel aanhang in België en Nederland. Ze zingt vooral romantische liedjes, niet alleen in het Italiaans maar ook in het Spaans, Portugees (met Gilberto Gil) en Engels. Zij heeft een warme krachtige stem met een groot stembereik. Haar nummers gaan vooral over de liefde, maar Laura zingt ook over vrede, armoede en racisme.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe koffie beschermt tegen Parkinson

Hoe koffie beschermt tegen Parkinson

http://static0.hln.be/static/photo/2014/14/1/6/20140714150842/media_xll_6903531.jpg

Onderzoekers van de universiteit van Linköping in Zweden hebben een genetische mutatie ontdekt die beschermt tegen Parkinson - vooral bij mensen die veel koffie drinken. Dat meldt de medische nieuwssite MedicalXPress.

Bij neurodegeneratieve ziektes, zoals Parkinson, spelen zowel genetische als omgevingsfactoren een rol. Omgevingsfactoren zijn bijvoorbeeld stress, voeding of blootstelling aan gifstoffen.

Wetenschappelijk onderzoek focust vaak op het identificeren van genen en blootstelling aan omgevingsfactoren die het risico om een ziekte op te lopen, verhogen. Maar er zijn ook genetische varianten en factoren die beschermen tegen bepaalde ziektes.

Zweedse onderzoekers identificeerden een variant van het gen GRIN2A als een beschermende factor tegen Parkinson en onderzochten de combinatie van de mutatie met een gekende beschermende factor: cafeïne.

Mensen die beide factoren combineren, lopen een aanzienlijk kleiner risico om de ziekte te krijgen, zo bleek uit de studie die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke vakblad PLOS One. "Het voordeel is meer prominent bij mensen die veel koffie consumeren", zeggen de onderzoekers.

Parkinson is een progressieve aandoening van het zenuwstelsel, waarbij een deel van de hersenen in de loop der jaren meer en meer beschadigd raakt. De studie verklaart de beschermende effecten van een verhoogde cafeïneconsumptie.

"De cafeïne in het lichaam werkt samen met een dopaminereceptor in de hersenen, die de toevloed van calcium regelt", leggen de onderzoekers uit. "Omdat dopamine deel uitmaakt van het beloningssysteem van de hersenen en omwille van de interactie met cafeïne, wordt gedacht dat mensen met bepaalde genetische varianten niet in dezelfde mate 'beloond' worden door een kop koffie", aldus de wetenschappers, "en dus niet hetzelfde beschermende effect ervaren als anderen. De studie toont aan dat GRIN2A deel kan uitmaken van zo een genetische voorbestemdheid."

Eerdere studies onthulden de belangrijke rol die koffie speelt om het risico op chronische ziektes, prostaatkanker, diabetes en leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang te beperken. Meerdere studies toonden ook aan dat een regelmatige bescheiden inname van cafeïne de achteruitgang van het geheugen tegengaat bij oudere mensen en het risico op Alzheimer verkleint. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oma scheurt over circuit voor honderdste verjaardag

Oma scheurt over circuit voor honderdste verjaardag

http://static3.hln.be/static/photo/2014/13/6/2/20140714152714/media_xll_6903587.jpg

Een hoogbejaarde oma uit Midden-Engeland heeft haar 100ste verjaardag gevierd op een wel heel bijzondere manier: crossend in een McLaren en in een motor met zijspan over racecircuits. "Ik wilde altijd motorracer worden".

Ivy Mosely uit Shepshed beleefde gisteren de dag van haar leven in Mallory Park in Leicestershire. Gezeten in de zijspan van een motor van het type BSA 650cc uit 1950 scheurde ze drie rondjes over het racecircuit. Daarbij haalde ze een topsnelheid van 97 kilometer per uur.

"Een ongelofelijke ervaring", reageerde de zelfverklaarde sensatiezoekster dolgelukkig tegenover de BBC. "Ik ben altijd gek geweest op motoren... ik veronderstel dat die voorliefde te maken heeft met het feit dat ik opgroeide met vier broers". 

Ivy Mosely droomde als meisje van een carrière als motorpilote, maar haar vader stond dat niet toe. "Hij vond het risico te groot om mij op twee wielen te laten rondscheuren. Ik veroorzaakte op vier wielen al genoeg problemen".

Het krasse besje, een groot fan van de Italiaanse motorcoureur Valentino Rossi, bereikte in mei de mijlpaal van 100 jaar. Dat vierde ze door zich in een McLaren bestuurd door haar kleinzoon te laten rondscheuren over het circuit van Silverstone. Daarbij haalden ze een topsnelheid van maar liefst 270 kilometer per uur. (br.hln)


» Reageer (0)
14-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse kleuters bewegen te weinig

Vlaamse kleuters bewegen te weinig

http://static2.hln.be/static/photo/2014/8/6/10/20140714123129/media_xll_6903145.jpg

Bij Vlaamse vier- tot zesjarigen is 9 procent van de jongens en 13 procent van de meisjes zwaarlijvig. Hoofdoorzaak van zwaarlijvigheid bij kleuters is dat ze het merendeel van de dag zittend doorbrengen en te weinig bewegen. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Marieke De Craemer (UGent).

De helft tot 80 procent van de dag van kleuters bestaat uit activiteiten waarbij ze stilzitten, zoals lezen, knutselen, tv-kijken of computerspelletjes spelen. Bovendien bewegen kleuters op schooldagen meer dan in het weekend: dan spenderen ze meer tijd aan tv, computer of gameconsoles, of gaan ze op familiebezoek.

Het onderzoek kadert binnen het Europese ToyBox-project, dat de bewegingspatronen van kleuters uit 6 Europese landen (België, Bulgarije, Duitsland, Griekenland, Polen en Spanje) in kaart bracht.

Uit de gesprekken met ouders en leerkrachten uit deze landen bleek dat zij meer beweging voor kleuters onnodig vinden. Leerkrachten vinden het daarnaast ook belangrijk dat kleuters leren stilzitten in de klas als voorbereiding op het eerste leerjaar.

Onderzoekster De Craemer stelt dat kleuters zowel thuis als op school net zouden moeten leren om meer te bewegen. Ze formuleert daarom tips voor ouders en leerkrachten. Zo pleit ze ervoor om lessen af te wisselen met bewegingstussendoortjes of om bewegingshoeken in te richten in de klas waar kinderen zich fysiek kunnen uitleven. Ouders zouden hun kinderen met de fiets of te voet naar school kunnen brengen en het tv-kijken of computerspelletjes spelen moeten beperken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestrande babydolfijn gered na lijdensweg van 12 uur

Gestrande babydolfijn gered na lijdensweg van 12 uur

http://static2.hln.be/static/photo/2014/3/1/1/20140713200244/media_xll_6900556.jpg

Experts en vrijwilligers zijn erin geslaagd een babydolfijntje te redden dat gestrand was in Port Willunga (Australië). De kleine tuimelaar lag liefst twaalf uur lang op het droge en werd volgens media aangevallen door een hond en een vos.

Het twee weken oude vrouwtje was waarschijnlijk in de problemen geraakt toen het zeewater zich terugtrok tijdens de jacht.

Volgens Australische media werd de dolfijn op het strand aangevallen door een hond en een vos. Dat zou blijken uit de lichte verwondingen die het zoogdier vertoonde aan een vin.

Redders die het zoogdiertje weer in zee zetten, hopen dat het kalf haar moeder snel terugvindt. Volgens Aaron Machado, die de reddingsoperatie bijwoonde, riep de jonge dolfijn tijdens de reddingsklus duidelijk om haar moeder.

Foto's van de hulpactie verschenen op de Facebookpagina van de lokale nieuwswebsite The Advertiser. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slimmerik parkeert auto op strand

'Slimmerik' parkeert auto op strand

http://static3.hln.be/static/photo/2014/3/16/4/20140713180727/media_xll_6900214.jpg

Wat een plezant bezoekje aan een fort moest worden, liep af met een sisser voor de chauffeur van deze wagen. De dame liet haar voertuig achter op het strand van Somerset, met alle gevolgen van dien. De bestuurster had geen rekening gehouden met de getijden en de wagen raakte overspoeld door de opkomende vloed. Volgens strandwachter Dave Furber was de vrouw uit Wiltshire in shock toen ze haar auto zag staan in het water. Een goede les voor iedereen die de waarschuwingssignalen negeert en de getijden niet controleert, aldus nog Furber.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselen nooit zo klein, maar smaak wel uitstekend

Mosselen nooit zo klein, maar smaak wel uitstekend

http://static0.hln.be/static/photo/2014/16/1/10/20140714082040/media_xll_6902545.jpg

Vanaf woensdag is het eindelijk zover. Dan liggen de echte Zeeuwse mosselen in de winkel. Toch zal het voor sommigen een ontgoocheling zijn, want de mosselen zijn nog nooit zo klein geweest, schrijft Het Nieuwsblad. 'Goudmerk', de grootste mosselen, zijn gewoon niet te vinden.

Normaal zou het mosselseizoen twee weken geleden al starten, maar toen de kwekers zagen hoe klein de schelpen waren, besloten ze om de mosselen nog wat extra groeitijd te gunnen. "Voor sommigen komt woensdag zelfs nog te vroeg", aldus Jos Van Damme, voorzitter van de Vereniging van Mosselvissters. "We dachten dat door het warme voorjaar er extra grote mosselen zouden zijn, maar dat is dus duidelijk niet het geval."

"Goudmerk is onvindbaar en zelfs de Jumbo's, de op één na grootste klasse, zijn amper te vinden. Een geluk dat de kwaliteit goed is. Er zit voldoende vlees in de schelpen en de smaak is uitstekend." (br.hln)


» Reageer (0)
13-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dierenliefhebbers in de bres voor ijsbeer Arturo

Dierenliefhebbers in de bres voor ijsbeer Arturo

Klik op de foto om de video te bekijken

Het verhaal van Arturo is om van te huilen. Deze oude ijsbeer brengt zijn dagen door in een gloeiend hete zoo in Argentinië, zonder enig contact met een soortgenoot. De directie van de dierentuin weigert echter de beer over te brengen naar een andere plek.

Arturo is al 20 jaar de attractie van de Mendoza Zoo in Argentinië, waar hij een zielig tafereel vormt. Het arme dier, dat gebouwd is om te overleven in arctische omstandigheden en ervan houdt om te zwemmen in ijskood water, wordt gedwongen te overleven bij gloeiend hete temperaturen van meer dan 40 graden Celcius. Het beetje water in zijn verblijf is amper 50 centimeter diep.

Sinds zijn vaste metgezel Pelusa twee jaar geleden overleed, heeft Arturo geen contact meer gehad met zijn soortgenoten. De ijsbeer vertoont tekenen van depressie, en kenners waarschuwen dat hij abnormaal gedrag vertoont. Het vreemde geschud met zijn hoofd voorspelt weinig goeds, net als de wiegende bewegingen en het tonen van zijn tanden. "Hij wordt langzaam gek", klinkt het.

De zoo is echter niet van plan om de laatste ijsbeer in Argentina te laten gaan, ook al is het dier duidelijk niet geschikt voor het klimaat. Eerder dit jaar weigerde de directie om de 29-jarige Arturo over te plaatsen naar een verblijfplaats in Canada."Niet veilig genoeg, hij is te oud", klonk het. "Hij zou de reis en de narcose waarschijnlijk niet overleven."

"Ze hebben hem zelfs niet onderzocht, alleen maar bekeken", razen dierenliefhebbers, die heel wat bijval vinden op sociale media. Onder andere Cher liet haar ongenoegen al blijken. "Als hij sterft, zit het bloed op jouw handen", mikte ze naar president Cristina Fernandez de Kirchner. Op het internet doen heel wat petities, waaronder deze, de ronde om de ijsbeer zo snel mogelijk te redden. Het dier heeft immers nog vele jaren voor zich; ijsberen kunnen meer dan 40 jaar oud worden.  (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerikaan met spierziekte begeleidt dochter naar altaar

Amerikaan met spierziekte begeleidt dochter naar altaar

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Je dochter naar het altaar begeleiden: voor de meeste vaders een evidentie, voor deze Augie Nieto een heus mirakel. De 56-jarige man uit Rancho Palos Verdes (Californië) kreeg de voorbije tien jaar af te rekenen met ALS, een spierziekte waarbij de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg, de hersenstam en de motorische schors van de hersenen afsterven. In een later stadium kan complete verlamming optreden.

Augie kan zijn armen en benen in principe niet meer gebruiken, maar dankzij een jaar lang hard labeur kon hij de laatste meters toch zelfstandig afleggen. Al had hij daar wel de hulp van een Rifton TRAM (een lift-, transfer- en loophulpmiddel; nvdr) bij nodig. Zijn kinesiste lette er intussen op dat hij met zijn pasjes niet verstrikt zou raken.

"Ik had niet meer durven hopen dat hij dit zou kunnen", aldus zijn dochter Lindsay. "Dit waren de belangrijkste meters van mijn leven, ik werd overdonderd door de liefde van onze families. We hebben samen gelachen en gehuild."

Augie zette alles op alles om zijn jongste kind trots te maken. "Het is een echt succes geworden. Hoe ver ik ook zou komen, ze vond het allemaal oké. Daarmee nam ze de stress perfect weg", liet hij weten. Praten kan de vijftiger na een tracheotomie niet meer, maar tijdens de plechtigheid wist hij toch te lippen dat hij van zijn dochter hield en trots op haar was.

Tijdens de receptie 's avonds volgde er ook nog een openingsdans tussen vader en dochter. Lindsay hield daarbij zijn benen vast, niemand kon het nog droog houden.

In zijn jonge jaren leidde Augie een bijzonder actief leven: naast passies als skydiven en bungeejumpen smeet hij zich ook in het wereldje van de fitnesstoestellen. Toen de ziekte toesloeg, richtte hij met zijn neus voor zaken Augie's Quest op. Het fonds, dat moet dienen om het onderzoek naar ALS te stimuleren, zamelde sinds 2007 al bijna 30 miljoen euro in. (br.hln)


» Reageer (0)
12-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paniek ten huize Minnie: meisje zit vast in poetsemmer

Paniek ten huize Minnie: meisje zit vast in poetsemmer

http://static1.hln.be/static/photo/2014/4/14/6/20140712084105/media_xll_6897441.jpg

Het is geen geheim dat nieuwsgierige peuters op de gekste plaatsen kunnen belanden, maar waar dit peutermeisje terechtkwam, tart alle verbeelding. Terwijl moeder Gemma uit South Yorkshire haar woning aan het kuisen was, klom de 16 maanden oude Minnie in de poetsemmer.

Gemma had net de vloer in de keuken een beurt gegeven en was even naar boven toen haar jongste in de emmer kroop. Schattig tafereel, maar de peuter geraakte er niet meer uit. Oma Rose Cope (54) schoot de twee te hulp en bracht hen naar het ziekenhuis. Dat ze muurvast zat, leek Minnie opvallend genoeg niet te deren. Op weg naar het ziekenhuis gaf ze geen krimp. Integendeel, het meisje zwaaide met haar armen en leek een dansje te willen doen in de emmer.

Omdat artsen weinig konden doen voor de peuter, werd de hulp van vier brandweermannen ingeschakeld. Zij slaagden erin Minnie te bevrijden. De kleine acrobaat hield gelukkig niets over aan het incident.

Gemma geeft toe dat de entree in het ziekenhuis wel wat gênant was. "Toen we aankwamen aan de receptie zette mijn moeder de emmer op de balie en zei ze droogjes 'ze zit vast'." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder herkent gedoneerde hart van overleden zoon

Moeder herkent gedoneerde hart van overleden zoon

http://static3.hln.be/static/photo/2014/6/14/2/20140711161710/media_xll_6896132.jpg

Toen Freda Carter een herdenkingsceremonie bijwoonde voor overledenen die hun organen doneerden, kreeg ze ineens een gek gevoel. De vrouw herkende vervolgens het hart van haar overleden zoon, in het lichaam van een man die ze nog nooit gezien had.

Liefde kent geen grenzen, dat bewijst het verhaal van Freda Carter. Zes jaar geleden stierf haar geliefde zoon John aan een hersentumor. De man stond geregistreerd voor orgaandonatie, maar Freda kwam nooit te weten aan wie zijn organen geschonken werden. Het was haar wens om de tiener te ontmoeten die kon blijven leven door het hart van haar overleden zoon. Het enige dat ze zeker wist, was dat het hart naar een 14-jarige jongen met de naam Scott was gegaan.

De wens van de 66-jarige vrouw werd onlangs werkelijkheid toen ze een herdenkingsceremonie voor orgaandonoren bijwoonde. Toen er een "gezond uitziende jongeman" wat voorlas, kreeg Freda naar eigen zeggen "een heel vreemd gevoel." Ze spreekt van een echt mirakel. "Ik draaide me naar mijn man en zei: hij heeft het hart van onze John. Ik weet niet goed hoe ik dat wist, maar iets in me zei dat hij het was."

De vrouw barstte vervolgens in tranen uit. "Iedereen staarde me aan", vertelt ze. "Ze dachten dat ik gek was, maar mijn wens was uitgekomen." De nu 20-jarige Scott ging akkoord om Freda te ontmoeten na de ceremonie. Hij stond haar zelfs toe om te voelen hoe het hart van haar zoon in zijn borstkas klopte. "Ik had maar enkele uren meer te leven toen ik het hart kreeg", vertelt hij. "Ik was altijd zo ziek, mijn jeugd is vol pijn geweest. Nu klopt mijn hart zo sterk dat ik er 's nachts wakker van word."

Ook de vader van John, die ook John heet, was in de wolken met de ontmoeting. "Zo is onze zoon niet echt dood, hij leeft verder in Scott", meent hij. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat als jij morgen als vrouw wakker wordt?

Wat als jij morgen als vrouw wakker wordt?

http://static1.hln.be/static/photo/2014/6/0/12/20140711175409/media_xll_6896322.jpg

Wat moet ik doen als ik morgen opeens als vrouw wakker word? Dat is de vraag die een man zich afvroeg op Reddit, een Amerikaanse sociale nieuwswebsite. De respons was overweldigend: amper 48 uur later had hij meer dan 9.000 overlevingstips verzameld van vrouwen. En vervolgens heel wat opmerkingen van mannen die het niet zagen zitten om als vrouw te leven, als er zoveel regels waren. Wij zetten enkele leuke op een rijtje:

Wat moet ik doen als ik morgen opeens als vrouw wakker word? Dat is de vraag die een man zich afvroeg op Reddit, een Amerikaanse sociale nieuwswebsite. De respons was overweldigend: amper 48 uur later had hij meer dan 9.000 overlevingstips verzameld van vrouwen. En vervolgens heel wat opmerkingen van mannen die het niet zagen zitten om als vrouw te leven, als er zoveel regels waren. Wij zetten enkele leuke op een rijtje:

- Koop enorme hoeveelheden haarspeldjes en rekkertjes. En wees niet verbaasd als ze allemaal verdwijnen en je vier weken later nieuwe moet kopen.

- Bereid je voor op een leven zonder duizend broekzakken

- Sla een grote voorraad chocolade in, of je brengt je naasten en geliefden in gevaar.

- Koop waterproof mascara. Anders zit je make-up op het einde van je dag tot op je neus.

- Als je de perfecte lippenstift of de perfecte beha vindt, koop er dan meteen een paar. Volgende week zijn ze gegarandeerd uit de handel genomen.

- Zit je beha-maat niet te raden, maar laat je vakkundig opmeten. Niemand houdt van vetrolletjes.

- Beperk het epileren van je wenkbrauwen.

- Het is onmogelijk om én modieus én praktisch te zijn. Kies een van de twee.

- Ga na de seks altijd naar het toilet om te plassen, om blaasontstekingen te vermijden.

- Koop scheermesjes voor mannen. Ze zijn exact hetzelfde, alleen zijn ze niet roze en geurig. En dus veel goedkoper.

- Orgasmes zullen nu wat moeilijker voor je zijn. Maar niet getreurd, je zal wel vinden wat voor jou werkt.

- Vergeet niet dat je borsten onderhevig zijn aan de zwaartekracht. Draag een beha.

- Zwanger worden is poepsimpel, zwanger zijn niet. Zorg er dus voor dat je er klaar voor bent, of gebruik anticonceptie om het te voorkomen.

- Neen, je ingewanden gaan niet ontploffen. Dat noemen we menstruatiekrampen.

- Ja, je ziet die leuke, fel gekleurde beha's door elke dunne stof.

- Weet dat je ook naar huis moet lopen in de schoenen waarmee je vertrekt. Als ze daar niet comfortabel genoeg voor zijn, neem dan een extra paar mee.

- Koop nooit spotgoedkope scheermesjes. Je huid zal je dankbaar zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
11-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalmeer je viervoeter met deze muziek

Kalmeer je viervoeter met deze muziek

Klik op de foto om de video te bekijken

Je hond kan je trouwste metgezel zijn, maar als ie over zijn toeren aan het blaffen is, is de drang om hem buiten te keilen o zo groot. Voor je tot drastische maatregelen overgaat, probeer je misschien beter dit eens: er bestaat een stukje muziek dat speciaal gecomponeerd werd om je viervoeter te kalmeren.

DogTV is een netwerk dat opgericht werd om honden 'te relaxeren' en 'te stimuleren' wanneer ze alleen thuis zijn. En nee, we houden je niet voor de gek. De tv-makers nemen hun job heel serieus.

Zó serieus dat ze op zoek gingen naar een componist die een stukje muziek wilde maken dat honden in een handomdraai tot rust brengt.

Niemand minder dan Andrew Dost, bandlid van Fun - van onder andere de hit 'We Are Young' - was bereid om deze moeilijke taak op zich te nemen. "Ik bekeek dit project op een andere manier. Het was immers niet voor menselijke oren bedoeld", aldus de hondvriendelijke muziekmaker. "De frequenties en de instrumenten zijn allemaal afgestemd op het gehoor van een hond."

Het resultaat is een ietwat bevreemdend stukje muziek, met elektronische klanken en wat omgevingsgeluid. Op sommige momenten is zelfs wat zacht gehijg te horen. Wij vinden het in ieder geval zeer rustgevend. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toch even opletten: de waarheid over kijkgaatjes

Toch even opletten: de waarheid over kijkgaatjes

http://static1.hln.be/static/photo/2014/10/8/14/20140711093929/media_xll_6894749.jpg

Altijd gedacht dat een hotelkamer helemaal privé was? Dan kan je in de toekomst toch maar beter het kijkgaatje in de deur controleren. Als je van binnen perfect door het gaatje kan kijken, dan is er niets aan de hand. Is dat echter niet het geval, dan moet er een alarmbelletje gaan rinkelen volgens de BBC.

Ook een kijkgaatje dat makkelijk weggenomen kan worden, is verontrustend. Uiteraard is het (gelukkig) nog meer een uitzondering dan de regel, maar het is mogelijk dat er met de deurspion is geknoeid zodat mensen ook van buiten naar binnen kunnen kijken. Als dat het geval is, moet je onmiddellijk het personeel van het hotel verwittigen.

En dat het gebeurt dat je bekeken wordt in je eigen hotelkamer, weet ook de Amerikaanse Erin Andrews. De ESPN-journaliste werd bespioneerd in Milwaukee toen ze naakt in haar kamer stond. Michael David Barrett zette de foto's van Andrews op internet en die gingen uiteraard viraal. De man pleitte voor de rechter in Los Angeles schuldig aan stalking. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We worden steeds zwaarder, maar niet omdat we te veel eten

We worden steeds zwaarder, maar niet omdat we te veel eten

http://static0.hln.be/static/photo/2014/18/1/0/20140710131536/media_xll_6892515.jpg

We worden met zijn allen steeds zwaarder, maar anders dan u zou vermoeden komt dat niet omdat we te veel eten. Volgens een studie van Stanford Medical School zitten we te veel en komen overgewicht en obesitas daardoor vaker voor dan zo'n 25 jaar geleden. Dat meldt de Los Angeles Times.

In de hele westerse wereld neemt zwaarlijvigheid toe. Een trend waaraan ook ons land niet ontsnapt: ongeveer één op drie Belgische vrouwen en één op twee mannen is te dik. Vijftien procent lijdt aan obesitas.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat niet enkel eten de boosdoener is. Wetenschappers van Stanford Medical School vergeleken gegevens uit 1988 en 2010. Ze ontdekten dat de dagelijkse inname van calorieën in die periode niet sterk wijzigde. Het aantal mensen dat in zijn vrije tijd geen fysieke activiteit heeft, steeg echter exponentieel. Het ging om een stijging van 19 naar 52 procent bij vrouwen en van 11 naar 43 procent bij mannen.

"De meeste mensen fietsen of wandelen niet naar hun werk", zeggen de onderzoekers, "en de meesten hebben geen job die fysieke activiteit vereist. We beweren niet dat calorieën geen rol spelen, maar het gebrek aan fysieke activiteit speelt meer mee bij zwaarlijvigheid."

In de Verenigde Staten is de situatie nog erger gesteld dan bij ons. Het aantal Amerikanen dat aan obesitas lijdt, steeg bij vrouwen van 25 procent in 1988 tot 35 procent in 2010 en bij mannen van 20 tot 35 procent. Volgens de American Journal of Medicine ligt een oplossing niet voor de hand. "Als je tijd en energie steekt in een job, is het niet verrassend dat je niet traint", klinkt het.

Toch is voeding niet volledig vrijgesteld van schuld, meent directeur Tim Lobstein van de World Obesity Foundation. Volgens hem moeten we onze eetgewoonten aanpassen aan onze 'zittende' levenswijze. "Het is mogelijk je fysieke activiteit voldoende op te drijven om de hoeveelheid voedel die je eet te compenseren", zegt hij in The Guardian. "Maar dat is niet gemakkelijk. De boodschap blijft dus: schrap in je calorieën tot je een gezond evenwicht tussen calorieën en fysieke activiteit bereikt." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wonderlijke transformatie van vrouw in tarantula

Wonderlijke transformatie van vrouw in tarantula

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Op het eerste gezicht zou je nog kunnen denken dat je te doen hebt met een levensechte en dus zeer angstaanjagende vogelspin. Zo geslaagd is immers de transformatie van een vrouw in een gigantische tarantula met behulp van bodypaint. Klasse!

Kunstenares Emma Fay gebruikte een mengsel op waterbasis om het lichaam van acrobate Lowri Thomas om te toveren tot een spin. Vijf werkuren kropen er in dit magnifieke kunstwerk dat een ode is aan de natuur in al haar facetten.

In het verleden transformeerde Emma al eens een circusartieste in een giraf en zeepaardje, waarmee ze terecht heel wat succes oogstte. (br.hln)


» Reageer (0)
09-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zijn rode haren met uitsterven bedreigd?

Zijn rode haren met uitsterven bedreigd?

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/15/11/20140708140729/media_xll_6886001.jpg

Als we DNA-experten mogen geloven gaan we binnen dit en pakweg 300 jaar geen natuurlijke rode haren meer kunnen bewonderen. Op dit eigenste moment behoort de combinatie van rosse lokken en blauwe ogen al tot de zeldzaamste ter wereld.

Wetenschappers stellen dat rosse haren ooit een genetische must werden in gebieden als de Britse eilanden uit gebrek aan zonneschijn. De rode kleur geeft mensen namelijk de kans om maximaal vitamine D te winnen uit het weinige zonlicht dat beschikbaar is.

Los van de vele valse 'gingers', zijn mensen met natuurlijke rode haren nu eigenlijk al relatief zeldzaam. Wist je dat slechts 13 procent van de Schotse bevolking (650.000) nog ros is? Het zeldzaamst van al is de combinatie met blauwe ogen, à la prins Harry.

Door de stijgende temperaturen en de grotere dosis uv-stralen dreigt deze warme tint volgens experten binnen dit en enkele eeuwen helemaal uit te sterven. "Minder wolken en meer zon betekent dat steeds minder mensen het gen zullen dragen", voorspelt dokter Alistar Moffat van ScotlandsDNA. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stad in de ban van naakte rode dame

Stad in de ban van naakte rode dame

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/wie-heeft-de-naakte-rode-dame-tussen-de-veerkaai-en-voorhoutkaai-geplaatst-nbsp-nbsp-foto-yves-masscho/p1/img-YjQ1NTViMGEvYXQvNjg4ODYwOC82NDB4NjQwL0ZU/6888608.jpeg

Aan de brug aan zwembad Van Eyck, tussen Veerkaai en Voorhoutkaai, zit sinds enkele dagen een naakte dame met een koptelefoon op. Geen echte uiteraard, maar een knalrood standbeeld. Het beeld is bevestigd op een metalen plaat die perfect past op de houten constructie in het water.

Maar wie het beeld daar zonder vergunning heeft gezet, blijft voorlopig een vraagteken. Met de Gentse Feesten voor de deur zou het best kunnen dat één van de organisatoren het brein erachter is. Het straattheaterfestival MiraMiro zit bijvoorbeeld vlakbij het beeldje op de Sint-Baafssite. Ook het Festival van Vlaanderen wordt verdacht want de combinatie van de koptelefoon (muziek) en het water (de bootjes) doet aan OdeGand denken.

Het raadsel rond het beeld blijft voorlopig onopgelost, maar omdat het niet in de weg staat, wordt het niet weggehaald. (VDS) (br.hln)


» Reageer (0)
08-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helft Belgen hoopt nog op pensioen voor 65

Helft Belgen hoopt nog op pensioen voor 65

http://static0.hln.be/static/photo/2014/7/12/13/20140708054618/media_xll_6884638.jpg

Het begint de Belg stilaan te dagen dat hij langer moet werken vooraleer hij met pensioen kan gaan. Toch gaat een op de twee er nog altijd van uit voor zijn 65ste te kunnen stoppen. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van het pensioenfonds voor de publieke sector Ogeo, schrijft De Tijd.

Negenzestig procent van de Belgen gaat akkoord met de stelling dat we langer moeten werken voor we met pensioen gaan. Maar de Belg ziet wel liever de anderen dan zichzelf langer werken: vrijwel de helft van de respondenten denkt nog voor zijn 65ste te kunnen stoppen. Die hoop leeft nog sterker in Vlaanderen dan in Wallonië en Brussel.

De onwetendheid blijft groot: 86 procent van de niet-gepensioneerden geeft aan dat ze hun pensioen wellicht beter zouden voorbereiden als ze al van in het begin van de loopbaan jaarlijks een update zouden krijgen van het te verwachten bedrag. Er is ook nood aan meer informatie over de manier waarop het pensioen wordt berekend. De meerderheid (68 pct) vreest dat het pensioen niet toereikend zal zijn om een bevredigende levensstandaard aan te houden. Slechts een kwart is er gerust op. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestolen schilderij Matisse is terug in museum

Gestolen schilderij Matisse is terug in museum

http://static3.hln.be/static/photo/2014/8/0/7/20140708050110/media_xll_6884677.jpg

Twee jaar nadat het gestolen schilderij Odalisk in rode broek van de Franse schilder Henri Matisse opdook in de Verenige Staten, is het weer terug in Venezuela. Daar kwam het gisteren aan. Het schilderij is eigendom van een museum in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

Odalisk in rode broek was in 2002 gestolen. De dieven hingen een vervalsing ervoor in de plaats, wat pas later werd ontdekt. Tien jaar werd er niets vernomen van het schilderij, tot het in een hotel in Miami aangeboden werd aan undercoveragenten van de FBI. De man en vrouw die het doek wilden verkopen werden opgepakt en kregen van een Amerikaanse rechter 33 en 21 maanden cel.

De minister van Cultuur van Venezuela, Fidel Barbarito, nam het schilderij in ontvangst op de luchthaven van Caracas. Volgens hem is het doek in goede staat. "We hebben vernomen dat het werk geen grote schade heeft aan de structuur", zei Barbarito. De randen moeten wel een beetje worden bijgewerkt. Zodra dat is gebeurd, wordt Odalisk in rode broek weer opgehangen in het Museum voor Moderne Kunst in Caracas.

Matisse schilderde het werk rond 1925. Het museum in Caracas kocht het doek in 1981. Het betaalde er toen omgerekend zo'n 350.000 euro voor. Odalisk in rode broek is nu zeker 2,2 miljoen euro waard. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond staat doodsangsten uit om Chevy de kat te passeren

Hond staat doodsangsten uit om Chevy de kat te passeren

Klik op de foto om de video te bekijken

Deze Golden Retriever stond duidelijk niet op de eerste rij toen de portie lef uitgedeeld werd. Doodsbang is hij om Chevy de kat op de trap te passeren. Na een kort afleidingsmanoeuvre toont de Duitse herder hem hoe het wel moet. Maar nog durft Bo-Sox de sprong niet wagen. Uiteindelijk lost de zoon des huizes deze enerverende patstelling met harde hand op. (br.hln)


» Reageer (0)
07-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steve Harley - Make Me Smile

Steve Harley - Make Me Smile

Klik op de foto om ze te beluisteren


Steve Harley (geboren in Deptford (Lewisham, Groot-Londen) als Stephen Malcolm Ronald Nice op 27 februari 1951) is een Britse singer/songwriter.

Harley scoorde in 1973 met zijn band Cockney Rebel een hit met 'Sebastian' en had twee jaar later met 'Make me smile' als Steve Harley and Cockney Rebel nog meer succes. Door de opkomst van punk, new wave en disco verkochten de platen van Steve Harley in de tweede helft van de jaren '70 slechter. Hij vertrok naar de VS, maar slaagde er niet in om daar door te breken. Hoewel hij er een plaat opnam met gerenommeerde namen als Marc Bolan (T-Rex), Bobby Kimball (Toto) en Michael McDonald (Doobie Brothers) vielen de verkoopcijfers tegen. Nadat meerdere comebackpogingen mislukten, had hij in ’83 een hit met het door Mike Batt geschreven liefdeslied ‘Ballerina’. Na hoofdrollen in musicals, waaronder The Phantom of the Opera, en opnieuw gestarte live-optredens trad Harley vanaf de tweede helft van de jaren ’80 weer uit de schaduw. Momenteel presenteert hij het BBC-radioprogramma ‘Sounds of the seventies’.

In 2010 verscheen het album Stranger Comes to Town.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verpleegster had geen idee dat ze voor miljonaire zorgde tot ze 25 miljoen euro kreeg

Verpleegster had geen idee dat ze voor miljonaire zorgde tot ze 25 miljoen euro kreeg

http://static3.hln.be/static/photo/2014/1/16/8/20140707101452/media_xll_6882143.jpg

Hadassah Peri had er geen idee van dat ze zorg droeg voor één van de rijkste vrouwen ter wereld, Huguette Clark. Beide dames hadden weinig gemeen maar zouden al snel twaalf uur per dag samen doorbrengen en dit zeven op zeven. Ze werden onafscheidelijk. Het zou jaren duren vooraleer Hadassah ook maar een dag vrij nam. Twintig jaar later ontving de verpleegster een aanzienlijk deel van het fortuin van Huguette als dank voor haar jarenlange toewijding.

Een levensstijl vol bling bling vond deze miljonaire maar niets. Ze hield zich tientallen jaren op in een ziekenhuiskamer in New York. Huguette kreeg in 1991 te horen dat ze een zeldzame gezichtskanker had en weigerde sindsdien om het hospitaal te verlaten. Ze verbleef gedurende 7.300 opeenvolgende nachten op dezelfde kamer. De meeste familieleden die overleefden, hebben haar zelfs nooit ontmoet. Met haar advocaat communiceerde ze door een gesloten deur. Maar de vriendschap met Hadassah Peri, koesterde ze als geen ander.

Cézanne
Toen de verpleegster Huguette als patiënt kreeg toegewezen, wist ze nochtans niet welk fortuin er achter de schuwe dame schuilging. Maar de kapitaalkrachtige vrouw ging de zorgen van Hadassah steeds meer waarderen en begon haar onder dure cadeaus te bedelven. Ze kocht zeven woningen en een chique Bentley voor haar verzorgster sinds jaren. Ze bood ook een schilderij van Cézanne aan en een antieke viool maar verkocht beide kostbaarheden om zo het geld aan Hadassah te kunnen geven want de verpleegster wist immers niet wat gedaan met zulke waardevolle goederen. Ook met de Bentley durfde ze niet rijden.

Bedreiging
Tegen de tijd dat Huguette kwam te overlijden in 2011, enkele weken voor haar 105de verjaardag, had ze zo'n 25 miljoen euro geschonken aan haar verpleegster. Bovendien kwam haar nog eens 11 miljoen euro toe via de erfenis van Huguette. Voor de gegoede Amerikaanse was dit immers maar klein bier vergeleken met het fortuin dat ze zelf op haar achttiende erfde in 1925 toen haar vader overleed. Ze heeft altijd volgehouden dat geld een "bedreiging voor geluk" vormde. Na een kort huwelijk met rechtenstudent William Gower trok ze zich terug uit het openbare leven. Tachtig jaar lang werd er geen enkele foto van haar genomen. Haar drie appartementen in New York en landhuizen in Connecticut en Santa Barbara bleven tot aan haar dood onbewoond.

Rechtszaak
Voor de negentien familieleden die van Huguette volledig waren vervreemd, was de erfenisregeling echter een brug te ver. Ze begonnen een rechtszaak. Hadassah, zelf getrouwd met een taxichauffeur en moeder van drie kinderen, stemde uiteindelijk toe om de erfenis terug te geven en ook giften ter waarde van vier miljoen euro terug te betalen. De rest mocht ze houden.

Toewijding
Volgens biograaf Bill Dedman, die het opmerkelijke levensverhaal van de rijke dame optekende, was de overigens intelligente Huguette ervan overtuigd dat haar familieleden enkel uit waren op haar fortuin. "Uiteraard had ze gelijk", aldus Dedman. "Ze zochten haar niet op toen ze nog leefde, enkel toen Huguette overleed lieten ze van zich horen terwijl Hadassah beloond werd voor haar jarenlange toewijding." Zo groeide ze wellicht uit tot de rijkste verpleegster ter wereld. Al rijst volgens sommigen ook de vraag of het wel ethisch verantwoord was voor een verzorgster om al die giften zomaar in ontvangst te nemen.

De biografie 'Empty Mansions', geschreven door Bill Dedman en Paul Clark Newell Jr is uitgegeven door Ballantine Books. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouders verongelukte man krijgen boete van 109 euro

Ouders verongelukte man krijgen boete van 109 euro

http://static0.hln.be/static/photo/2014/6/12/5/20140707070210/media_xll_6881255.jpg

De ouders van een verongelukte man (29) hebben een boete van De Lijn gekregen omdat een bus een kwartier heeft moeten omrijden door het auto-ongeluk. Ze ­moeten 109,75 euro betalen. De moeder is diep gekwetst.  De Lijn heeft het over een "standaardprocedure".

Kristof Bruininckx (29) verongelukte vijf maanden geleden toen hij 's avonds van zijn werk naar huis reed. Onderweg naar ­Hoboken (Antwerpen) was hij met zijn ­wagen tegen een boom gereden. De rijweg werd zestien minuten afgesloten voor het verkeer, waardoor ook een bus van De Lijn moest omrijden. Vandaag eist de vervoersmaatschappij daarvoor een vergoeding van 109,75 euro.

De brief voor de schadeloos­stelling komt hard aan bij de ouders. Moeder Nicole De Backer barstte in tranen uit toen ze hem in handen kreeg.  "Hoe kan je zo respectloos zijn?", zegt ze. "Ik was razend toen ik het las. Ze namen niet eens de moeite om te ­informeren naar de toestand van mijn zoon. Ik overweeg om die brief terug te ­sturen en er het overlijdensbericht van ­Kristof bij te steken. De Lijn beseft niet hoe hard zo'n ­­bericht aankomt bij nabestaanden."

De Lijn toont begrip voor het verdriet van de ouders. "Zo'n droge standaardbrief komt hard aan", geeft een woordvoerder toe. Toch zullen de brieven voor ongevallen niet worden aangepast. "We kunnen niet checken hoe een verkeersslachtoffer eraan toe is. De privacywet verbiedt ons dat." (br.hln)


» Reageer (0)
06-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Morrison - Have I told you lately that I love you


Van Morrison - Have I told you lately that I love you

Klik op de foto om hem te beluisterenVan Morrison, volledige naam George Ivan Morrison (Belfast, 31 augustus 1945) is een Noord-Ierse zanger en muzikant die deel uitmaakt van de zogenoemde Belfast Blues. Hij is zanger-tekstschrijver maar ook gitarist en soms speelt hij de harmonica of de saxofoon.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hooikoorts? Dit sapje zou verlossing brengen

Hooikoorts? Dit sapje zou verlossing brengen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/11/1/7/20140706161349/media_xll_6880462.jpg

Jeukende ogen, een loopneus, niesbuien, ... Hooikoorts kan een behoorlijke domper zijn op je zomervreugde. Gelukkig hoef je niet binnen te schuilen om de pollen te ontwijken. Dankzij dit vitamine C-rijke recept zouden die vervelende symptomen meteen minder kans krijgen.

Als alternatief voor medicatie kan je zelf een drankje mixen dat dienst doet als antihistaminicum. Het zou niet alleen lekker smaken, je blijft bovendien gespaard van eventuele suffe bijwerkingen.

Voor dit dagelijks te drinken hooikoortssapje heb je een stukje gember ter grootte van je duim, een halve, goed gewassen citroen (inclusief schil), een vier centimeter dikke schijf ananas en een appel nodig. Blend of mix alles stevig door elkaar en serveer met ijsblokjes. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baasjes laten puppy achter in hete auto op parking Efteling

Baasjes laten puppy achter in hete auto op parking Efteling

http://static1.hln.be/static/photo/2014/3/8/0/20140705205722/media_xll_6878820.jpg

De Nederlandse dierenpolitie heeft vandaag een hondje van 8 weken oud bevrijd uit een hete auto op het parkeerterrein van de Efteling in Kaatsheuvel. De jonge Jack Russell zat al enkele uren zonder water in de auto opgesloten.

Het was er 26 graden en het diertje was versuft en reageerde nauwelijks. Agenten hebben hem bevrijd door een ruitje in te slaan, meldde de politie. Het hondje is opgevangen in de kennel van de Efteling.

Volgens de politie waren de eigenaren daar 's ochtends al geweest, maar besloten zij hun pup in de auto onder te brengen, "in plaats van in de gratis kennel met water en airco". De politie is nog op zoek naar de eigenaar van het hondje. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinees zonder armen rijdt 160.000 kilometer zonder rijbewijs

Chinees zonder armen rijdt 160.000 kilometer zonder rijbewijs

http://static1.hln.be/static/photo/2014/2/8/14/20140706094345/media_xll_6879959.jpg

Een Chinees zonder armen heeft meer dan 160.000 kilometer ongevalvrij gereden zonder rijbewijs. Zijn auto werd tegengehouden toen hij aan een politiecontrole op de snelweg tussen Chongqing en Shanghai wilde ontsnappen. Dat berichtte de Volkskrant.

De ambtenaren konden hun ogen niet geloven: met de rechtervoet draaide de man het stuur van de automatische auto, met de linkervoet bediende hij gas- en rempedaal. De contactsleutel draaide hij om met zijn rechtertenen.

Onder de indruk van zijn rijkunsten gaven de agenten hem slechts een boete van 500 yuan (60 euro), omdat hij geen rijbewijs had. De agenten vroegen hem echter niet meer te rijden. De armloze vader van twee kinderen is een lokale beroemdheid omdat hij ondanks zijn handicap voor zijn gezin zorgt. Met zijn auto vervoert hij vrienden, buren en bekenden of hun kinderen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is dit de droevigste kat ter wereld?

Is dit de droevigste kat ter wereld?

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/9/12/20140706074935/media_xll_6879807.jpg

Deze jonge kitten is waarschijnlijk de schattigste kat die we ooit zagen.

De foto van de kat werd gepost op Reddit, een Amerikaanse sociale nieuwswebsite. Het beestje vertoont met zijn droevige, smekende ogen grote gelijkenissen met Puss in Boots van Shrek. "Die kat zal alles krijgen wat zijn hartje begeert", staat in de commentaren te lezen.

De kitten werd toepasselijk "Purrmanently Sad Cat" gedoopt. (br.hln)


» Reageer (0)
05-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lynyrd Skynyrd - Simple Man

Lynyrd Skynyrd - Simple Man

Klik op de foto om ze te beluisteren

Lynyrd Skynyrd is een Amerikaanse southern rockband, afkomstig uit Jacksonville, Florida. Lynyrd Skynyrd verwierf begin jaren 70 bekendheid onder het leiderschap van zanger en songwriter Ronnie Van Zant tot hij met enkele andere bandleden omkwam bij een vliegtuigongeluk op 20 oktober 1977.

Lynyrd Skynyrd was één van de meest toegejuichte southern-rockbands, hoewel die term toen nog niet was uitgevonden. Op 13 maart 2006 werd zij in de Rock and Roll Hall of Fame geïntroduceerd. De unieke 'triple-lead guitar' zorgde ervoor dat songs zoals Free Bird of Sweet Home Alabama nu nog bekendheid hebben. Lynyrd Skynyrd staat op de derde plaats van de top 100-gitaarsolo's aller tijden met Free Bird .

Leden van de band waren, naast zanger Ronnie Van Zant, onder meer de gitaristen Gary Rossington, Allen Collins, Ed King, en Steve Gaines, de bassist Leon Wilkeson, keyboardspeler Billy Powell, en de drummers Bob Burns en Artimus Pyle.

De band, die oorspronkelijk My Backyard heette, werd gevormd in Jacksonville in de zomer van 1964 door de jeugdvrienden Ronnie Van Zant, Allen Collins, Gary Rossington, Larry Junstrom (bas) en Bob Burns. Hun vroege invloeden waren Britse groepen zoals The Beatles, Free, The Yardbirds maar ook blues- en southern-bands als The Allman Brothers Band.

Tijdens de jaren 60 veranderde hun naam ettelijke malen; zo noemden de bandleden zich The Noble Five en One Percent. Ze speelden vaak in clubs en dancings in Jacksonville. Toen ze in 1968 een Battle of the Bands wonnen kregen ze hun eerste hits, waaronder Michelle en Need All My Friends. In 1970 werd de definitieve naam bedacht: Lynyrd Skynyrd, een verbastering van de naam van een gymleraar van enkele bandleden, Leonard Skinner.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen zelfdiscipline? Deze huishoudtips zijn voor jou

Geen zelfdiscipline? Deze huishoudtips zijn voor jou

http://static0.hln.be/static/photo/2014/2/11/2/20140704183019/media_xll_6875627.jpg

Je huis ligt kop over kont, maar je ontkent nog dat je te lui bent om je huishouden rond te krijgen. Je hebt immers wel wat andere, veel leukere dingen te doen. Winona Dimeo-Ediger, die zelf aan de aandachtsstoornis ADD lijdt, behoorde eveneens tot het clubje mensen met een stal van een huis. Met de onderstaande tips leerde ze echter hoe ze haar zaakjes blijvend op orde kon houden. En als zij het kan leren, wat voor excuus heb jij dan nog?

Wees realistisch: Aanvaarding is de eerste stap naar genezing. Als je nu al nauwelijks een stofzuiger ter hand neemt, zal je nooit veranderen in Tante Kaat. En dat hoeft ook niet. Begin dus niet aan het ambitieuze plan om je hele huis in één dag te veranderen in een Ikea-catalogus, want je zal na een tijdje verveeld, gefrustreerd of teleurgesteld opgeven. Plan je schoonmaaksessies naar wat je weet dat je zal kunnen, en dan zal je snel resultaat zien.

Ga voor georganiseerde chaos: In het teken van aanvaarding zal je soms moeten toegeven dat perfecte orde niets voor jou is. Een gealfabetiseerd cd-rek zal er dan waarschijnlijk ook niet van komen. Omarm de chaotische kant van jezelf, maar probeer er wel wat orde in te krijgen. Dit doe je door de chaos te beperken tot bijvoorbeeld een lade, of een kast. Je t-shirts hoeven niet perfect opgeplooid in die lade te zitten, maar je ziet de rommel niet en je weet tenminste waar al je shirts zijn.

Geef alles een vaste plaats (en hou je eraan): Alles een vaste plaats geven, is een enorm cliché in de huishoudwereld, maar dat is omdat het wérkt. Als je niet alles zijn plekje geeft, zet je het gewoon neer waar je maar wilt, en voor je het weet heb je een berg spullen op je eettafel. Hou je ook aan de plek die je gekozen hebt, en probeer spullen ALTIJD daar neer te zetten. Het lijkt simpel, maar het is moeilijker dan je denkt. 'Ik doe het later wel', is immers altijd je motto geweest. Zorg ook dat de vaste plaats logisch en zichtbaar is, zodat je de spullen daarna niet moet gaan zoeken.

Gebruik je multitask-talent: Vrouwen horen er goed in te zijn, maar ook mannen kunnen vaak twee dingen tegelijkertijd afwerken. Een voordeel in het huishouden! Je kan immers best met je beste vriendin bellen terwijl je aan het koken bent, of je bad poetsen terwijl je haarmasker aan het intrekken is. Wees creatief!

Zet je wekker: poetsen zal je nooit echt leuk vinden, dus als je weet dat je er uren aan bezig zal zijn, begin je waarschijnlijk liever niet. Probeer dus je schoonmaaksessies te beperken tot bijvoorbeeld twintig minuten. Zet een wekker en dwing jezelf om je zo lang op een taak te concentreren. Je zal versteld staan van hoeveel je gedaan krijgt als je weet dat je er maar een half uurtje mee bezig moet zijn.

Durf dingen wegsmijten: we zijn allemaal wel wat materialistisch, maar dat werkt je slordigheid alleen maar in de hand. Hoe meer spullen, hoe meer je moet opruimen. Durf wat dingen wegsmijten en koop niet om de haverklap wat, dan is een net huis zoveel makkelijker te onderhouden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Siamese tweeling vindt liefde bij dezelfde man

Siamese tweeling vindt liefde bij dezelfde man

Klik op de foto om de video te bekijkenGanga en Jamuna werden in een arm gezin in West-Bengalen geboren. Ze delen één maag, maar hebben elk hun eigen hart, lever en nieren. Met vier armen en drie benen bewegen ze zich al kruipend voort.

Omdat hun ouders vreesden dat hun aparte uiterlijk een teken van gods woede was, verlieten ze de meisjes toen ze tieners waren. Zonder enige opleiding waren ze genoodzaakt zich bij een rondreizend circus te voegen. Als de 'Spinnenzusjes' reisden ze heel India rond en verdienden ze een relatief goed loon van 31 euro per avond. Ongeacht dat ze een plek in de maatschappij hadden gevonden, voelden ze zich toch ongelukkig en eenzaam.

Tot ze Jasimuddin Ahmad leerden kennen. Een 36-jarige leerkracht die deeltijds als geluidstechnicus bij het circus werkt. "Het was liefde op het eerste gezicht", zegt Ganga. "We waren er beiden zeker van dat hij de man was die oprecht van ons zou kunnen houden. En dat blijkt ook zo te zijn."

"Sind ik de zusjes heb leren kennen, beschouw ik hun pijn als de mijne", zegt Ahmad. "Elke avond delen we een maaltijd en praten we over onze levens. We kunnen wel uren converseren."

Omdat ze uit een conservatieve familie komen, weigeren de vrouwen over hun seksuele relatie met Ahmad te praten, maar ze delen wel mee dat ze al intiem zijn geweest. Het drietal is nu zeven maanden samen en woont in een dorp nabij de stad Calcutta. Aan trouwen denken ze niet, omdat ze vrezen dat de gemeenschap het niet zal accepteren. (br.hln)


» Reageer (0)
04-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koalababy piept uit buidel in Planckendael

Koalababy piept uit buidel in Planckendael

http://static0.hln.be/static/photo/2014/15/9/2/20140704114933/media_xll_6874367.jpg

Planckendael presenteert met trots de jongste telg van de koalafamilie in het dierenpark. Circa zes maanden lang liet de kleine koalababy zich niet zien, maar de afgelopen tijd komt de baby regelmatig uit zijn warme buidelzakje piepen. Mannetje Goonawarra en het vrouwtje Guwara zetten het diertje zo'n zeven maanden geleden op de wereld. Het kleine vruchtje groeide geborgen op in de buidel.

geboorte een gevaarlijk parcours af te leggen.

Net als bij andere buideldieren wordt de koala na ± 34 dagen in een onderontwikkeld stadium geboren. Het mini-koalaatje is dan ongeveer twee centimeter lang, de grootte van een boon. Het is naakt, kaal, blind en roze en moet tot in de buidel geraken. Daar hecht het diertje zich vast aan de tepel en kan het in alle veiligheid en geborgenheid uitgroeien tot een koala in miniatuurversie.

Na 6 maanden komt het jong uit de buidel piepen.

Planckendael is één van de zeven Europese dierentuinen met koala's en werkt succesvol mee aan het internationaal kweekprogramma. Vier koala's vertoeven er vandaag in Planckendael, want ook het vorige jong Nur Nuru Bin (ofwel zuidenwind) heeft er zijn eigen boomtak.

Van zodra het geslacht van het kleintje gekend is, krijgt hij of zij een Aboriginalnaam met een mooie betekenis en beginnend met een O. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer dertigers schrappen hun reis

Steeds meer dertigers schrappen hun reis

http://static1.hln.be/static/photo/2014/1/2/12/20140703235016/media_xll_6873612.jpg

Er gaan dit jaar minder Belgen met vakantie dan vorige zomer. Vooral de leeftijdscategorie van  30 tot 39 jaar - vaak met ­jonge kinderen - blijft thuis. Dat blijkt uit cijfers van VAB-Reisbijstand die Het Laatste Nieuws kon inkijken.  In 2013 ging nog 65% van de Belgen één of meerdere keren met vakantie, dit jaar is dat nog amper 61%. We kiezen dit jaar ook steeds vaker voor slechts één vakantie. Slechts één op de vijf pakt meerdere keren z'n ­koffers. Dat steeds meer Belgen thuisblijven, heeft volgens VAB vooral te maken met bespa­ringen. (br.hln)


» Reageer (0)
03-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Babydolfijn Origi overleden

Babydolfijn Origi overleden

http://static2.hln.be/static/photo/2014/5/11/7/20140703220008/media_xll_6873502.jpg

Slecht nieuws uit het Boudewijn Seapark in Brugge. Babydolfijn Origi, die er vorige week werd geboren, is overleden. Het was elf jaar geleden dat er nog eens een babydolfijntje was geboren. Ook voor mama Roxanne was het een speciaal moment drie jaar na haar mislukte tweelingzwangerschap. Helaas liep het deze keer opnieuw mis.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf voordelen van een kopje koffie voor het sporten

Vijf voordelen van een kopje koffie voor het sporten

http://oi62.tinypic.com/2yo4ehy.jpg

Koffie, het is voor veel mensen een vast en onmisbaar onderdeel van de dag. Onlangs nog stelden wetenschappers vast dat een kopje koffie voor het sporten wel eens goed zou kunnen zijn voor de lijn en er blijken nog andere voordelen aan verbonden te zijn. Hier zijn vijf redenen van Amerikaans voedingsdeskundige Cynthia Sass om wat vaker van die 'verslaving' te genieten in teken van een actieve levensstijl en vijf manieren om dit gezond aan te pakken.

Een betere bloedcirculatie
Voor niet-koffiedrinkers heeft een kopje koffie een positief effect op de bloedcirculatie, dat blijkt uit een recente Japanse studie. Elke deelnemer dronk voor het onderzoek een kopje koffie of decafeïne van ongeveer 150 milliliter, waarna de bloedcirculatie werd gemeten. Mensen die gewone koffie hadden gedronken zagen hun bloedsomloop met gemiddeld 30 procent verbeteren in een tijdspanne van 75 minuten. Dat in vergelijking met deelnemers die decafeïne hadden gedronken. En een betere bloedsomloop zorgt voor meer zuurstof, wat dan weer beter is voor het sporten.

Minder spierpijn
Wetenschappers aan de Universiteit van Illinois kwamen tot de conclusie dat wie een uur voor een intensieve training van dertig minuten, het equivalent aan cafeïne van twee tot drie kopjes koffie opneemt, minder pijnlijke spieren ervaart. Cafeïne kan er in dit geval dus voor zorgen dat je net dat beetje meer geeft tijdens een krachttraining, wat voor betere resultaten zorgt op vlak van spierkracht en uithouding.

Goed voor het geheugen
Een kopje koffie zorgt er trouwens ook voor dat je dingen beter onthoudt. Dat blijkt uit onderzoek van de Johns Hopkins Universiteit. Daarbij kregen mensen die niet vaak cafeïne consumeren ofwel een placebo of 200 milligram cafeïne, vijf minuten na het bekijken van een reeks afbeeldingen. De volgende dag werden beide groepen gevraagd om zich de afbeeldingen weer voor de geest te halen. Wat bleek? De groep die cafeïne kreeg, scoorde aanzienlijk beter. De boost voor de hersenen zou tot 24 uur na de consumptie werken en kan ook helpen bij het sporten om bepaalde oefeningen of routines te onthouden.

Behouden van spiermassa
Sportwetenschappers aan de Universiteit van Conventry stelden uit een onderzoek bij dieren vast dat cafeïne het verlies aan spierkracht helpt compenseren bij het ouder worden. Deze beschermende effecten werden zowel vastgesteld bij het middenrif als bij skeletspieren. De resultaten geven aan dat cafeïne, met mate, kan helpen om de algemene conditie te behouden en het risico op leeftijdsgebonden verwondingen door het sporten te verminderen.

Brandstof voor de spieren
Ook na het sporten kan een beetje koffie nuttig zijn, vooral bij uithoudingssporten en voor mensen die elke dag sporten. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij het opnemen van enkel koolhydraten vergeleken werd met het opnemen van een combinatie aan cafeïne en koolhydraten. In dat laatste geval nam de voorraad glycogeen in de spieren met 66 procent toe in vergelijking met mensen die enkel koolhydraten consumeerden. En dat tot vier uur na een intense training. Glycogeen, een suikervoorraad van de spieren, zorgt voor een belangrijke bron aan energie tijdens het sporten. Zorgen voor een betere reserve, betekent dat je volgende keer ook beter en/of langer kan sporten.

Houd het cafeïneverbruik in toom met deze regels:

Toch betekent al dit goede nieuws niet dat iedereen plots massaal koffie moet gaan drinken. Cafeïne drinken met mate is nog steeds de boodschap en deze basisregels zijn daarbij de maatstaf:

* De maximum aanbevolen hoeveelheid cafeïne om betere prestaties te leveren met minimale bijwerkingen bedraagt tot 6 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dat komt neer op ongeveer 400 milligram per dag voor een vrouw van 68 kilo.

* Houd het gezond: meng koffie met amandelmelk en kaneel in plaats van room en suiker of mix koffie of thee in een smoothie samen met andere voedingsrijke ingrediënten zoals amandelen, haver of quinoa.

* Blijf consequent: uit onderzohttp://editor.persgroep.be/editor/editor/editor.doek blijkt dat bij een stabiel cafeïneverbruik, je lichaam zich aanpast. Dit gaat dehydratatie tegen, ondanks het feit dat cafeïne van nature urineafdrijvend is.

* Blijf voldoende water drinken, want is nog steeds de beste.

* Stop tenminste zes uur voor het slapengaan met het drinken van koffie om slapeloosheid te voorkomen. En luister naar je lichaam: drink je koffie omdat je moe bent? Pak dan eerst de oorzaak van die vermoeidheid aan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artsen helpen achtergelaten peuter met megatumor

Artsen helpen achtergelaten peuter met megatumor

https://pbs.twimg.com/media/Bri52NHIAAAENac.jpg

Artsen zullen binnenkort een levensveranderende operatie uitvoeren bij een Chinese peuter. Toen de moeder van het jongetje bij de geboorte zag dat hij met een kleine tumor op zijn achterste werd geboren, liet ze hem in de steek. Sindsdien zamelen familieleden geld in om de tumor, die ondertussen zo groot als een meloen is geworden, te laten verwijderen.

"Tijdens de zwangerschap wisten we niet dat er iets mis was met de baby", zegt de grootmoeder. "Pas bij de geboorte zagen we dat hij een tumor ter grootte van een druif op zijn achterste had. Zijn moeder was niet blij met de lichamelijke afwijking en liet hem moederziel alleen achter. We waren gechoqueerd dat ze hem in de steek had gelaten, het is zo een lief kind."

Dankzij gulle giften heeft de familie na lange tijd eindelijk voldoende geld kunnen inzamelen om de tumor te laten verwijderen. Ondertussen weegt de tumor evenveel als de peuter en is het zo groot als een meloen geworden.

Ondanks dat ze de operatie nu wel kunnen betalen, durfden vele ziekenhuizen de uitdaging niet aan. Toen het verhaal zich via de media verspreidde, stapte een gespecialiseerd kinderziekenhuis naar voren om de peuter te helpen. Volgens deze experten kan het gezwel veilig verwijderd worden en zal het jongetje volledig herstellen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen laten borsten vaker preventief wegnemen

Vrouwen laten borsten vaker preventief wegnemen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/11/10/14/20140703060635/media_xll_6871019.jpg

Steeds meer vrouwen met het borstkankergen laten hun boezem preventief wegsnijden en reconstrueren. Dat bevestigen plastisch chirurgen vandaag in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

"We zien een sterke evolutie naar het preventief wegnemen en reconstrueren van de twee borsten", zegt Phillip Blondeel (UZ Gent), afgevaardigde van de beroepsvereniging voor plastisch chirurgen, in de krant.

Die evolutie is er zowel bij vrouwen die al een tumor overleefden als bij dragers van het borstkankergen (BRCA-gen) die nog gespaard bleven van de ziekte. "Vooral jonge mama's dringen aan op een snelle amputatie", zegt chirurg Steven Colpaert, verbonden aan de borstkliniek van het Antwerpse AZ Monica. "Ze willen hun kinderen zien opgroeien, maar hebben het gevoel dat ze met een tikkende tijdbom rondlopen. Pas als hun borsten weg zijn, vinden ze gemoedsrust."

"De angst voor de ziekte was groter dan de angst voor een borstamputatie", getuigt een vrouw die haar borsten preventief liet wegsnijden en reconstrueren.

Ook bij artsen zelf leeft hoe langer hoe meer de consensus dat preventieve amputatie de zinnigste en veiligste strategie is. (br.hln)


» Reageer (0)
02-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Billy Lee Riley - Red Hot

Billy Lee Riley - Red Hot

Klik op de foto om hem te beluisteren


Billy Lee Riley (Pocahontas, 5 mei 1933 - Jonesboro (Arkansas), 2 augustus 2009) was een Amerikaans rock-'n-roll-gitarist en een mythisch figuur van de rockabilly.

Riley leerde gitaar spelen van zwarte landarbeiders. Na vier jaar legerdienst nam Riley in 1955 zijn eerste plaatje op in Memphis en ging nadien werken bij de Sun Studio van Sam Phillips. Hij nam er "Trouble Bound" op voor Jack Clement en Slim Wallace. Sam Phillips verkreeg de rechten en bracht "Trouble Bound" en "Rock With Me Baby" in 1956 uit. Riley's eerste hit werd "Flyin' Saucers Rock and Roll" / "I Want You Baby" in 1957. Nadien bracht hij nog "Red Hot" / "Pearly Lee" uit, allebei met Jerry Lee Lewis als pianist.

Riley had een korte solocarrière met zijn band "The Little Green Men". Riley en zijn "Little Green Men" waren de belangrijkste studiogroep van Sun. De groep bestond uit Riley, Roland Janes, J.M. Van Eaton, Marvin Pepper en Jimmy Wilson. Later werd ook Martin Willis lid. In 1960 verliet hij Sun en startte samen met Roland Janes het platenmerk "Rita Record". Zij maakten de nationale hit "Mountain Of Love" van Harold Dorman. In 1962 verhuisde Riley naar Los Angeles en werd sessiemuzikant voor onder meer Dean Martin, de Beach Boys, Herb Alpert, Sammy Davis jr.

In het begin van de jaren 1970, nam Riley afscheid van de muziek en keerde terug naar Arkansas om een eigen bouwonderneming te beginnen.

Hij werd in 1992 herontdekt door Bob Dylan, die een fan van hem was sinds 1956, en speelde rock-'n-roll, blues en country-blues. Zijn album Hot Damn! (Capricorn, 1997) werd genomineerd voor een Grammy Award.

Billy Lee Riley overleed op 2 augustus 2009 aan de gevolgen van darmkanker.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Triptiek Francis Bacon onder de hamer voor 33 miljoen euro

Triptiek Francis Bacon onder de hamer voor 33 miljoen euro

http://static2.hln.be/static/photo/2014/2/6/6/20140701161745/media_xll_6867666.jpg

De triptiek 'Drie studies voor het portret van George Dyer' van de Brits-Ierse schilder Francis Bacon (1909-1992) is in Londen geveild voor 33,3 miljoen euro. De koper zou een anonieme Europese kunstverzamelaar zijn, laat veilinghuis Sotheby's weten.

De triptiek dateert uit 1964 en het beeldt de toenmalige partner van Bacon, George Dyer, af. Het werk was geschat op 25 miljoen euro.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berenjong raakt gekneld in koekjespot

Berenjong raakt gekneld in koekjespot

http://static0.hln.be/static/photo/2014/1/0/9/20140702073327/media_xll_6869394.jpg

Dikke pech voor dit berenjong in New Yersey gisteren. Het onfortuinlijke dier kroop tijdens zijn zoektocht door wat vuilnis in een lege koekjespot en kwam vast te zitten met zijn hoofd.

De milieubescherming vond het zes maanden oude jong in Ringwood, niet ver van New York City. Het beestje was in vuilnis aan het snuffelen, op zoek naar voedsel. Toen hij wat restjes uit een koekjespot haalde, kwam zijn kop vast te zitten. Voorbijgangers probeerden hem te helpen, maar het dier vluchtte weg in een boom, waar de pot ook nog eens vast kwam te zitten tussen twee takken.

Uiteindelijk riep de milieu-organisatie de hulp in van een dierenarts, die de beer verdoofde, waarna hij naar beneden gehaald kon worden. Plaatselijke brandweerlieden knipten vervolgens de pot weg.

Het beestje zat minstens twee uur vast in de boom en was uitgedroogd. De hulpverleners legden hem in koud water om hem terug bij te brengen en brachten hem vervolgens over naar een dierenopvangcentrum. Binnen een paar weken zal de beer weer vrijgelaten worden.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eet volgens je leeftijd: gezonde voeding op maat

Eet volgens je leeftijd: gezonde voeding op maat

http://static2.hln.be/static/photo/2014/15/6/4/20140701151515/media_xll_6867394.jpg

Wist je dat leeftijd een belangrijke rol blijft spelen in het samenstellen van een gebalanceerd eetpatroon? Net als bij de overgang van baby naar peuter, heeft ons lichaam ook in latere levensfasen nood aan andere voedingsstoffen om optimaal te functioneren. Ontdek hier enkele gezonde tips op maat.

Twintigers
Het is geen fabel dat gezond eten bij veel twintigers niet meteen bovenaan het lijstje met prioriteiten staat. Junkfood en hogere studies gaan vaak hand in hand. Nochtans is deze fase net belangrijk om een gezond fundament te leggen voor de komende decennia. Zo blijft de botdichtheid evolueren tot je bijna 30 bent. Om het risico op kwalen als osteoporose te verkleinen, neem je als twintiger best voldoende calcium, vitamine K en D op. Je vindt ze onder meer in zuivelproducten, groene bladgroenten, zalm en eigeel.


Dertigers
Een carrière, (eventueel) een gezin én een sociaal leven balanceren, het wordt al snel hectisch en veeleisend. Tijd om gezonde voedingskeuzes te maken is er dan ook zeker niet altijd. Maak het jezelf gemakkelijker door een paar vaste waarden toe te voegen aan je winkelkar: bruine rijst voor de microgolf, diepvriesgroentjes, eieren, voorgekookte garnalen en volkoren pasta. Zeker voor vrouwen met een kinderwens is foliumzuur ontzettend belangrijk. Vergeet dus zeker geen spinazie, broccoli en (boeren)kool te verwerken in je eetpatroon.

Veertigers
Eens je op tram vier zit, vertraagt je metabolisme. Dit werkt dan weer overgewicht in de hand en onrechtstreeks ook het risico op hartproblemen, suikerziekte en artrose. Probeer daarom simpele koolhydraten te vervangen door kleinere porties van de volkoren alternatieven en eet ook voldoende vezelrijke groenten en fruit. Ze geven je langer een vol gevoel, waardoor je beter aan ongezonde tussendoortjes kan weerstaan. Vrouwen die pre-menopauzale symptomen ondervinden door de dalende oestrogeenproductie nemen best voldoende phyto-oestrogenen op door onder meer soja, bonen, lijnzaad en volle granen te eten.

Vijftigers
Wanneer we de vijftig passeren, liggen artrose en pijnlijke gewrichten op de loer. Je verliest niet alleen gewrichtsvloeistof, maar ook je kraakbeen slijt sneller en je ligamenten verkorten en verliezen hun flexibiliteit. Om dit te verzachten kan je kiezen voor voeding die ontstekingsreacties inperkt, zoals vette vis (zalm, makreel, ansjovis, tonijn, haring en sardientjes) en kruiden als kaneel, kurkuma en gember. Vegetariërs kunnen ook altijd grijpen naar GOPO-supplementen, een natuurlijk ontstekingswerend middeltje dat gewonnen wordt uit rozenbottel.

Zestig(plussers)
Op latere leeftijd wordt ons lichaam steeds minder efficiënt in het opnemen van heel wat vitamines en mineralen. Ook het langdurig innemen van medicatie kan hier negatief op inwerken. Tegelijkertijd is de kans groot dat je hongergevoel afneemt, waardoor het des te belangrijker wordt om gezonde voedingskeuzes te nemen, zodat je maximaal kan profiteren van de kleinere porties. Vul de vaste maaltijden ook aan met voedzame tussendoortjes (fruit, groenten, volkoren toast). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hele land feest en het wordt nog gekker

Hele land feest en het wordt nog gekker

http://static0.hln.be/static/photo/2014/18/13/3/20140702063504/media_xll_6869373.jpg

De vreugdekreet die één minuut voor middernacht als een Mexican Wave door het land rolde, moeten ze tot in Brazilië hebben gehoord. Het verlossende doelpunt van Kevin De Bruyne zette honderdduizenden Belgen aan het dansen. En reken maar dat het vanaf vandaag alleen maar nóg gekker wordt. "Want op collectieve gekte staat écht geen maat."

Wie denkt het strafste nu wel gezien te hebben, komt na gisteravond bedrogen uit: het was nagelbijten tot in de laatste minuut, maar de Belgen hebben de Verenigde Staten verslagen en spelen zaterdag de kwartfinale. Anders gezegd: de gekte blijft duren. Beter gezegd: het wordt nog gekker. Zelfs wie nog niet door het voetbalvirus was gebeten, zal nu aan gestoken worden door de duivelkoorts. "Een typisch verschijnsel in de massapsychologie", zegt professor Sociale Psychologie Alain Van Hiel (Ugent).

Bleef u tot gisteren koeltjes bij de hype rond de Rode Duivels maar voelt u het vandaag toch kriebelen om de Belgische vlag uit te hangen, uw autospiegels een tricolore jasje te geven en een rode broek en een geel T-shirt aan te trekken: geen paniek, het zit allemaal in uw hoofd en u kan er niks aan doen. "Wat we nu meemaken, is uniek: nooit eerder greep een besmettelijk 'virus' zo om zich heen. Dat komt omdat zoveel mensen dit belangrijk vinden. En een mens vindt nu eenmaal dingen belangrijk als ánderen het ook belangrijk vinden." (br.hln)


» Reageer (0)
01-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerikaans dorp te koop, inclusief café: 400.000 dollar

Amerikaans dorp te koop, inclusief café: 400.000 dollar

http://static1.hln.be/static/photo/2014/14/12/11/20140701044348/media_xll_6866006.jpg

In de Amerikaanse staat South Dakota staat een heel dorp te koop. Voor 400.000 dollar (292.000 euro) krijgen kopers een café, een huis, drie stacaravans en een oude autobandengarage.

De eigenaar van het dorpje Swett is Lance Benson, samen met zijn vrouw en hond nog de enige bewoners. De totale oppervlakte van Swett is 2,5 hectare - de grootte van zo'n vijf voetbalvelden. De hoogtijdagen van het dorpje waren in de jaren 40 toen er zo'n veertig mensen woonden, en er ook een postkantoor en winkel was.  

Volgens de verkopende makelaar komen er telefoontjes van geïnteresseerden uit de hele Verenigde Staten binnen. Een Russische productiemaatschappij wil het dorpje kopen om er een film in op te nemen. Kopers krijgen er van Benson gratis een oude tractor bij. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!