NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
31-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nóg straffer: zo werkten zelfs mieren tot nu toe niet samen

Nóg straffer: zo werkten zelfs mieren tot nu toe niet samen

Klik op de foto om de video te bekijken

Dat mieren dingen kunnen optillen die tot 5.000 (!) keer meer wegen dan hun eigen gewicht, wisten we al. Dat ze heel goed samenwerken binnen een kolonie, ook. Maar dat ze ook nog eens de techniek van de zogenaamde 'daisy chain' toepassen, is nieuw. En, volgens wetenschappers: nóg straffer.

In het filmpje zien we mieren aan het werk in ware teamspirit. Ze dragen samen iets - waarschijnlijk een duidendpoot - dat een pak groter is dan elke mier afzonderlijk. Op zich niet wereldschokkend omdat mieren daarvoor nu eenmaal bekendstaan. Maar: de voorste mieren vormen een 'daisy chain', een kettingsysteem waarbij de ene mier de andere vastgrijpt om zo meer kracht te kunnen ontwikkelen. Deze 'madeliefjesketting' is ongezien in de dierenwereld, zelfs bij mieren.

Journaliste Rose Eveleth van The Atlantic verwonderde er zich ook over en liet de video zien aan Terry McGlynn, een entomoloog aan de California State University in Dominguez Hills. "Deze video, afkomstig ergens uit Zuidoost-Azië, toont een soort van Leptogenys-mieren die een grote prooi (ziet eruit als een duizendpoot) voortslepen in een zeer lange daisy chain, alsof ze aan touwtrekken doen", aldus McGlynn in een mail aan Eveleth. Hij bevestigt dat dit gedrag onbekend is bij mierenexperten.

Volgens doctoraatsstudente Helen McCreery van de University of Colorado is het niet zo dat de mieren zomaar om het even wat vastpakken om mee te werken. "Mieren zijn heel sterk in het onderscheiden van andere mieren in de kolonie en iets anders. Dit maakt de vervoerstechniek van de daisy chain heel verschillend van alle andere die we kennen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oudste vrouw ooit (127) dankt haar lang leven aan chocolade

Oudste vrouw ooit (127) dankt haar lang leven aan chocolade

http://static0.hln.be/static/photo/2014/5/1/13/20140831094121/media_xll_7059778.jpg

Een Mexicaanse vrouw die vandaag op haar 127ste verjaardag tot de oudste mens ooit gekroond mag worden, meent dat chocolade het geheim van haar goede gezondheid is.

Leandra Becerra Lumbreras werd op 31 augustus 1887 geboren, ze was dus 27 aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Volgens haar  familieleden is chocolade de sleutel tot haar lang leven. Ook is ze nog steeds gezond omdat ze dagenlang kon slapen en omdat ze nooit getrouwd is.

"Ze bleef ook altijd bezig", aldus haar kleindochter Miriam Alvear. "Leandra is altijd blijven vechten, ze naaide en weefde nog tot twee jaar geleden. Haar actieve levensstijl kan haar oude leeftijd verklaren." Lumbreras vocht in de Mexicaanse Revolution van 1910 tot 1917. Ze was een leider van de vrouwengroepering 'Adelitas', zij stonden hun man bij in de strijd.

Intussen heeft Leandra al vijf van haar kinderen moeten begraven en overleefde ze verschillende kleinkinderen. De vrouw heeft intussen 73 achterkleinkinderen en 55 achterachterkleinkinderen. De autoriteiten in Mexico proberen een nieuw geboortecertificaat voor Leandra te maken nadat ze het origineel 40 jaar geleden kwijtspeelde (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 kans op 1 miljoen maar deze zwarte mama beviel van een blanke baby

1 kans op 1 miljoen maar deze zwarte mama beviel van een blanke baby

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/16/7/20140831081227/media_xll_7059742.jpg

De Britse Catherine Howarth heeft een donkere huidskleur wegens haar Nigeriaanse afkomst. Haar verrassing was dus redelijk groot toen de vroedvrouw haar kersverse boreling in de armen legde: haar zoontje Jonah bleek helemaal blank te zien. Het kán, genetisch gesproken, met een blanke papa, maar de kans is 1 op 1 miljoen.

Catherine (32) dacht eerst aan een vergissing: dit kon haar baby niet zijn. Ook papa Richard (34) kon het niet geloven. Volgens Catherine zou het wel kunnen dat Jonahs huidskleur na een paar weken nog wat verdonkert, maar aan de toppen van zijn oortjes te zien, zal hij toch heel waarschijnlijk blank blijven. De dokters van het ziekenhuis in Milton Keynes hebben ook uitgesloten dat Jonah een albinokindje zou zijn.

Hoewel de hele familie van Catherine zwart is, moet er toch ergens een blank gen bij de Nigeriaanse afstammelingen opgedoken zijn en tot vandaag dominant gebleven zijn. Catherine moet draagster van een recessief gen geweest zijn.

Alleen in de VS werden er twee gelijkaardige gevallen gemeld in de recente geschiedenis.

Foto's van Catherine, Richard en Jonah vind je hier. (br.hln)


» Reageer (0)
30-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vijf beste groene bladsoorten voor je lichaam

De vijf beste groene bladsoorten voor je lichaam

http://static1.hln.be/static/photo/2014/11/5/8/20140829161334/media_xll_7055243.jpg

Weet jij welke voedingsmiddelen boordevol vitaminen zitten, weinig calorieën, essentiële mineralen en antioxidanten bevatten? Het antwoord zou wel al eens op je bord gelegen kunnen hebben. Zo blijken groene bladgroenten de ideale voedingsmiddelen die heel wat voordelen hebben voor je gezondheid. Ontdek hier vijf 'supersoorten'.

Snijbiet
Dit groene blaadje is de bron van twee onbekende, maar daarom niet minder belangrijke, antioxidanten: syringezuur en kaempferol. Terwijl de eerste helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, beschermt de tweede onze lichaamscellen tegen kankerverwekkende gifstoffen en vermindert de kans op hart-en vaatziekten, diabetes en andere chronische ziektes.

Het blaadje kan je verwerken in salades of in een wrap gebruiken. Je kan het ook als groente op zich eten door de steeltjes te verwijderen en ze te stomen of te blancheren.

Rucola
Deze sla variëteit bevat het hoogste nitraatgehalte van alle groene bladsoorten en verhoogt daardoor je bloedsomloop, waardoor je hele lichaam voorzien wordt van extra zuurstof. Daarnaast is het een groente die kanker en (maag)zweren voorkomt.

Hoewel rucola iets pittiger smaakt dan de meeste slasoorten, kan je de ietwat bittere smaak counteren door een zoete vinaigrette te maken.

Boerenkool
Te veel maagzuur kan je dan weer bestrijden door een portie boerenkool. De groente verlaagt ook je cholesterolgehalte en ontgift het hele lichaam op een natuurlijke wijze.

Met deze koolsoort kan je op heel wat manieren aan de slag: blancheren, stoven, wokken... de mogelijkheden zijn zo goed als eindeloos.

Paksoi
Kalium, een stof die in grote hoeveelheden wordt teruggevonden in paksoi, helpt bij de opbouw van je spieren en houdt de bloeddruk laag. Het zit ook boordevol met vitamine A, goed voor het verhogen van de witte bloedcellen en het aanmaken van gifstoffen.

Gebruik de groente in een stoofpotje of maak er bouillon mee.

Waterkers
Een portie waterkers voorziet je in je dagelijkse hoeveelheid vitamine K die bloedstolling en plak aan vaatwanden tegengaat.

Waterkers voegt een peperige smaak toe aan broodjes en past ook uitstekend in salades.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze boodschap in een fles doet je hart breken

Deze boodschap in een fles doet je hart breken

http://static2.hln.be/static/photo/2014/0/6/3/20140830122119/media_xll_7058253.jpg

Iemand postte deze vondst op Reddit. Op het eerste zicht het zoveelste 'boodschap in een fles'-verhaal, maar dit bericht is echt prachtig!

In de fles zat een brief met een foto van een zieke man, omringd door vrienden en familie. Dit was zijn boodschap:

"Ik ben Mel, ik heb drie prachtige kinderen en ik had al bijna 54 jaar een prachtige vrouw toen ik stierf. Ik hou van de oceaan, vissen met mijn twee zonen en uitstapjes naar de zee met mijn familie. Vandaag laat mijn familie me rusten op een plek waar ik van hou... de oceaan. Mijn reis start nu, als je deze boodschap vindt, ga dan naar mijn Facebookpagina, post een foto van jezelf en waar je me hebt gevonden en laat me mijn reis voortzetten.
Bedankt en God Bless
De familie van Mel"

Hopelijk bereikt Mel nog veel andere mensen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hierop was het wachten: bekendste ALS-patiënt doet ook mee

Hierop was het wachten: bekendste ALS-patiënt doet ook mee

Klik op de foto om de video te bekijken

Vroeg u zich ook af waar u die vreselijke ziekte ALS toch al van kende? Was er niet die wereldberoemde professor die al jaren aan ALS lijdt? Inderdaad, en zijn naam is Stephen Hawking. De man van de 'zwarte gaten' kon niet achterblijven en ging zelf ook de uitdaging van de ijskoude douche aan...

Bij Stephen Hawking werd amyotrofsche laterale sclerose (ALS) vastgesteld toen hij amper 21 was. Hij leeft inmiddels al 51 jaar met de ziekte die de professor meer en meer doet aftakelen.

In het filmpje vraagt hij te storten voor de Motor Neuron Disease Association - een overkoepelende term voor neurlogische afwijkingen zoals ALS - "om deze vreselijke ziekte de wereld uit te helpen". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nu ook GAS-boetes voor te volle brievenbus in Antwerpen

Nu ook GAS-boetes voor te volle brievenbus in Antwerpen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/16/9/4/20140830091104/media_xll_7057984.jpg

Het Antwerpse schepencollege heeft het politiereglement verstrengd. De opmerkelijkste nieuwigheid: binnenkort kun je een GAS-boete krijgen voor een kapotte of overvolle brievenbus. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vandaag.

In het aangepast reglement staat dat een brievenbus in goede staat moet zijn, afsluitbaar en regelmatig leeg gemaakt moet worden.

Gazet van Antwerpen schrijft vandaag dat het Antwerpse schepencollege ook definitief komaf maakt met de traditie van nieuwjaarsfooien voor personeelsleden van de stadsreiniging. Daar was begin dit jaar nog heel wat heisa over. In een nieuw personeelsreglement staat duidelijk dat het vragen en ontvangen van geld niet mag, ook niet buiten de werkuren. (br.hln)


» Reageer (0)
29-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffie + dutje = beste manier om dipje te bestrijden

Koffie + dutje = beste manier om dipje te bestrijden

http://static3.hln.be/static/photo/2014/16/16/14/20140829105519/media_xll_7053044.jpg

Een kopje koffie voor een dutje klinkt een slecht idee, maar wetenschappers beweren dat dit de beste manier is om jezelf een opkikker bij een dipje overdag. Omdat cafeïne even nodig heeft om het brein te bereiken, heb je namelijk 20 minuten voordat dit begint te werken.

Drink eerst een kopje koffie en zet dan je wekker 20 minuten later. Deze periode is namelijk te kort om diep in slaap te vallen, waardoor het dutje je slaapcyclus niet verstoort. Cafeïne gaat na opname naar de hersenen, de koffie hecht zich aan de receptoren die betrokken zijn bij de productie van de chemische stof adenosine. Maar voordat dit systeem begint te werken, moet je brein vrij van adenosine zijn. Dit is een bijproduct van activiteit in het brein. Een dutje zorgt ervoor dat deze stof niet meer in de hersenen zit, waardoor de receptoren het meest ontvankelijk zijn voor cafeïne.

Onderzoeken van over de hele wereld hebben aangetoond dat mensen beter functioneren na een koffiedutje. Deelnemers aan een Britse studie hebben maakten na dit dutje minder fouten maken bij een rijsimulatie. Japanners scoorden beter op intelligentietests.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dorp vol mooie vrouwen zoekt single mannen

Dorp vol mooie vrouwen zoekt single mannen

http://static1.hln.be/static/photo/2014/5/13/7/20140828215333/media_xll_7050202.jpg

Het loopt er vol single vrouwen en het is er zeker beter weer dan hier. Het dorp Noiva do Cordeiro, in het zuiden van Brazilië, zit echter met een probleem: jonge mannen trekken er weg en de weinige echtgenoten werken buiten het dorp. De jonge vrouwen, gefrustreerd door het gebrek aan mannen, hebben een oproep gelanceerd. Let op: wie zich geroepen voelt, zal zich naar de regels van de vrouwen moeten schikken.

"De enige mannen die wij, single meisjes, hier ontmoeten zijn ofwel al getrouwd ofwel zijn ze familie. Iedereen is hier met elkaar verwant. Ik heb al heel lang geen man meer in mijn armen gehad", verklaart Nina Fernandes (23) in The Mirror.

"Wij dromen ervan verliefd te worden en te trouwen. Maar wij wonen hier graag en willen ons dorp niet verlaten om een man te vinden".

Het dorp op het platteland is opgericht door Maria Senhorine de Lima, nadat die uit een gedwongen huwelijk was gevlucht. Andere door de maatschappij verstoten vrouwen zijn haar gevolgd. Het dorp wordt geleid door vrouwen, en dat moeten kandidaten goed beseffen.

"Doe wat wij zeggen en leef volgens onze regels", aldus een inwoonster. "Er zijn veel dingen die vrouwen beter doen dan mannen. Ons dorp is mooier, beter georganiseerd en harmonieuzer dan mochten mannen hier de plak zwaaien". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Horlogeverbod voor studenten tijdens examens

Horlogeverbod voor studenten tijdens examens

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/10/7/20140829071649/media_xll_7051882.jpg

De ruim 30.000 studenten van de Hogeschool Rotterdam mogen bij tentamens hoogstwaarschijnlijk geen horloge meer dragen. De school is bang dat studenten met spiekgevoelige smartwatches, die veel lijken op gewone horloges, hun tentamen maken. Dat schrijft De Telegraaf vandaag.

Bij de start van een toets zal ze worden gevraagd het klokje af te doen en in hun tas te stoppen. Om de studenten toch enig besef van tijd te geven, worden in de tentamenruimten klokken opgehangen. Zuyd Hogeschool in Limburg heeft kortgeleden al besloten bij een aantal opleidingen horloges te bannen uit het toetslokaal.

Smartwatches zijn een verlengstuk van de mobiele telefoon. Met de horloges kun je tekstberichten versturen of het internet opgaan om bijvoorbeeld een antwoord op een toetsvraag op te zoeken of contact te houden met een medestudent. (br.hln)


» Reageer (0)
28-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is wat dieren denken (en het is meer dan u vermoedde)

Dit is wat dieren denken (en het is meer dan u vermoedde)

http://static3.hln.be/static/photo/2014/6/11/9/20140828121756/media_xll_7047429.jpg

Ze kunnen niet rijmen, geen muziek componeren en geen optelsommen maken. Toch is de geest van een dier veel rijker en complexer dan de meesten van ons denken. Dat schrijft auteur en journalist bij het Amerikaanse magazine Time Jeffrey Kluger in een nieuw boek, 'The Animal Mind'. Kluger baseert zich op wetenschappelijke studies van de afgelopen decennia. Wist u bijvoorbeeld dat papegaaien niet zomaar woorden herhalen, maar die effectief verstaan? Of dat leeuwen hun rooftochten weldoordacht plannen?

"Onze relatie met de miljoenen andere soorten waarmee we deze planeet delen, is dubbelzinnig", stelt Jeffrey Kluger. "We zijn gefascineerd door dieren: ze zijn mooi en schattig, en wanneer we een vogel zien vliegen of een dolfijn zien duiken, kunnen we er alleen maar van dromen even in hun huid te kruipen. Maar tegelijk hebben we ook medelijden met hen: hun onwetendheid, hun gebrek aan idealen, hun korte, wilde leven."

"Maar", zo onthult hij in zijn boek, "deze visie wordt hoe langer hoe moeilijker vol te houden nu wetenschappers steeds dieper in de ziel van dieren kunnen kijken." Diverse studies bewijzen dat dieren in staat zijn tot geluk, reflectie en ook stress. Met elk onderzoek krijgen wetenschappers een beter beeld van de rijke plek vol vreugde, ideeën en nuance, die hun geest is.

Onzekerheid
In 2012 deden wetenschappers van de universiteit van Buffalo onderzoek naar het redeneringsvermogen bij makaken. Ze stelden vast dat de apen zich, net zoals mensen, bewust waren van hun eigen onzekerheid. Hun gedrag vertoonde opvallende gelijkenissen met de menselijke metacognitie, ons vermogen om stil te staan bij onze mentale processen en ze bij te sturen.

Jaren eerder had hetzelfde team al aangetoond dat een dolfijn correct kon inschatten welke proeven te moeilijk waren en dat hij die stelselmatig weigerde. Hij vertoonde een specifieke reeks van aarzelingen wanneer de proef te moeilijk was. Bij een makkelijke proef zwom hij daarentegen zo snel dat hij grote golven veroorzaakte in het water.

Kraaien
Dit jaar nog toonden neurobiologen van de universiteit van Tübingen aan dat kraaien in staat zijn razendsnel te denken. Ze maken gebruik van gereedschappen, kunnen de locatie van meerdere voederplaatsen onthouden en passen hun sociale agenda aan aan het gedrag van de rest van de groep. Geheugentests op de computer, waarbij de kraaien telkens één basisfiguur moesten onthouden en die aanduiden in een groep van twee, doorstonden ze met glans - zelfs wanneer de spelregels gewijzigd werden.

Volgens Kluger zijn diverse voorbeelden van dierenintellect waar te nemen in het gedrag dat ze vertonen. Papegaaien die zinnen vormen met de woorden die ze onthouden, leeuwen die samenwerken tijdens hun weldoordachte rooftochten, olifanten die voor elke soortgenoot een verschillende lokroep gebruiken, apen die voor hun kleinkinderen zorgen, de complexe leefgemeenschappen van hyena's en de gestroomlijnde taakverdeling bij bijen en mieren.

Een wereldberoemd voorbeeld dat enkele weken geleden de wereld rondging is dat van Koko de gorilla, die rouwde om het overlijden van Robin Williams. De mensaap had de acteur ontmoet in 2001. Toen ze vernam dat hij overleden was, werd Koko volgens haar verzorgster extreem verdrietig: ze boog haar hoofd en haar lip trilde. 3 miljoen kijkers waren gecharmeerd door de gorilla die zich de filmster dertien jaar na de ontmoeting nog herinnerde, maar ook de betekenis van zijn overlijden begreep en om hem rouwde. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sterilisatie katten verplicht vanaf 1 september

Sterilisatie katten verplicht vanaf 1 september

http://oi60.tinypic.com/1nxu86.jpg

Wie een kat wil verkopen of weggeven, dient er vanaf 1 september voor te zorgen dat het dier is gesteriliseerd. Vanaf aanstaande maandag moeten alle katten gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd worden wanneer ze een nieuw baasje krijgen.

De maatregel moet het aantal zwerfkatten en het aantal katten dat in een asiel wordt gestopt in toom houden. Een niet-gesteriliseerde kattin kan per jaar twee keer werpen en tijdens haar leven tientallen nakomelingen voortbrengen. Een behoorlijk aantal ervan dreigt vroeg of laat in een asiel te belanden of als zwerfkat in de natuur te worden achtergelaten. De enige afdoende manier om dat in te perken, is een sterilisatie en een registratie.

Sinds 1 september 2012 moeten alle katten die in de Belgische asielen worden binnengebracht al gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd worden voor ze ter adoptie worden aangeboden. Nu wordt die maatregel dus uitgebreid voor verhandelingen van katten tussen particulieren. Alleen de katten die bestemd zijn voor een erkende kwekerij of voor mensen in het buitenland zullen nog zonder voorafgaande sterilisatie verhandeld mogen worden. Voor die overdracht zullen de katten dan wel moeten geïdentificeerd en geregistreerd zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pomeranian Jiff is snelste hond op twee poten

Pomeranian 'Jiff' is snelste hond op twee poten

Klik op de foto om de video te bekijken

Jiff is door Guinness World Records erkend als de snelste hond die op twee poten kan lopen. De vijfjarige pomeranian kan in 6,56 seconden tien meter op zijn achterste poten afleggen. Op zijn voorste poten kan hij in 7,76 seconden vijf meter lopen.

Jiff is al langer een beroemdheid. Zo verschijnt hij regelmatig op televisie, werkt hij als model en is hij een waar fenomeen op sociale netwerksites. Zijn baasjes blijven echter anoniem omdat zij liever uit de spotlights blijven.

Naast het lopen op twee poten kan Jiff ook handjes schudden, buigen, deuren sluiten, zijn ogen bedekken en skateboarden. En als een echte ster kan hij zelfs zijn eigen handtekeningen zetten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langste man ter wereld overleden

Langste man ter wereld overleden

Klik op de foto om de video te bekijken

De Oekraïner Leonid Stadnik, mogelijk de grootste man ter wereld, is op 44-jarige leeftijd overleden. Dat hebben bestuurders van de regio Zjytomyr, in het noordwesten van Oekraïne, meegedeeld aan het nieuwsagentschap Unian. Stadnik, die zei 2,57 meter lang te zijn, stierf in het ziekenhuis aan een beroerte.

Stadnik leed aan een groeistoornis die wellicht het gevolg was van een hersenoperatie die hij als kind onderging. Tot 2008 stond hij bij Guinness World Records als grootste man ter wereld geregistreerd. Maar daarna verloor hij die titel, omdat Stadnik weigerde om zich nog langer op te laten meten door de experts van het comité.

Stadnik was veearts, maar was niet gelukkig met zijn enorme lengte. Hij leidde een teruggetrokken leven, hoewel hij wel een pagina over zichzelf had aangemaakt in Vkontakte, de Russische versie van Facebook.

Officieel geldt de Turk Sultan Koesen momenteel als grootste man ter wereld, met een lengte van 'amper' 2,51 meter. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo staan mensen over de hele wereld op

Zo staan mensen over de hele wereld op

http://static3.hln.be/static/photo/2014/5/11/12/20140827161121/media_xll_7041462.jpg

Chinezen zijn het snelst klaar 's ochtends en de Zweden zijn de vroegste vogels. Een rondvraag in acht wereldsteden onthult hoe de start van de dag impact heeft op mensen in de verschillende werelddelen.

8.000 respondenten in Berlijn, Londen, Moskou, Mumbai, New York, Parijs, Shanghai en Stockholm namen deel aan het onderzoek. Daaruit blijkt dat stedelingen tijdens de werkweek gemiddeld 1 uur 37 minuten nodig hebben tussen het ontwaken en het vertrekken. In Shanghai is dit slechts 56 minuten, terwijl ze er in Mumbai 2 uur 24 minuten over doen. Gemiddeld ontwaakt in deze steden 50 procent van de inwoners voor 7 uur 's ochtends. De uitschieters zitten in Stockholm, waar 61 procent van de stedelijke bevolking voor 7 uur al in de weer is en in Moskou waar slechts 36 procent uit de veren is voor 7 uur.  

In een aantal van de onderzochte steden vinden mensen zelfreflectie tijdens de ochtend bijdragen aan hun persoonlijke welzijn. Dit gebeurt meestal in de douche of het bad. In Mumbai deelt 55 procent deze mening, in Berlijn is dat amper 9 procent.  

Praten met de kinderen en een knuffel geven aan een geliefde vindt meer dan de helft van de ondervraagden heel erg belangrijk. Er is wel een verschil tussen wat we belangrijk vinden en wat we doen. Zo zegt 80 procent van de Londenaars dat ze het belangrijk vinden om 's ochtends even te spelen met de kinderen, maar slechts procent maakt er ook effectief tijd voor. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw haalt gestolen Rolex zelf terug uit Antwerpen omdat politie niks doet

Vrouw haalt gestolen Rolex zelf terug uit Antwerpen omdat politie niks doet

http://static1.hln.be/static/photo/2014/11/6/14/20140828063315/media_xll_7045724.jpg

De 42-jarige Natasja uit Rotterdam heeft haar gestolen Rolex-horloge eigenhandig teruggehaald uit België, omdat de politie niets deed met de tip dat het horloge in Antwerpen te koop werd aangeboden.

De Rotterdamse bekijkt deze zomer op goed geluk een website met sieraden, als ze opeens een bekend dameshorloge ziet staan. Een Rolex, witgoud, met een roze wijzerplaat en Romeinse cijfers. "Ik rolde bijna uit de zetel. Dat moest de mijne zijn", vertelt ze aan het Algemeen Dagblad.

Natasja neemt contact op met de Nederlandse politie, maar die laat haar weten geen geen actie te ondernemen. Natasja besluit haar horloge dan maar zelf terug te halen.

Eenmaal bij de juwelier in Antwerpen die het horloge aanbiedt, ziet ze haar Rolex meteen liggen. Ze vraagt of ze hem mag passen, waarop de juwelier opmerkt: 'Hij lijkt wel voor u gemaakt.' Natasja: "Ik dacht: je moest eens weten."

Met een smoes dat ze nog even met haar man - 'die heb ik niet eens' - moet overleggen over de aanschaf, haast ze zich naar een politiebureau. Een Vlaamse agent is zo onder de indruk van haar speurwerk, dat hij met haar meegaat naar de juwelier om het horloge met een waarde van bijna 4.000 euro, met succes op te eisen.

De Nederlandse politie reageert schuldbewust: "De aangifte waarin mevrouw aangaf dat ze haar Rolex had gelokaliseerd, heeft het inbrakenteam niet bereikt," aldus een woordvoerster. "Wij balen daarvan, want dit is nogal een aanknopingspunt. We zoeken uit waar het misging en bellen spoedig met mevrouw om excuses aan te bieden. We bekijken de nieuwe informatie in de hoop de inbraak op te lossen." (br.hln)


» Reageer (0)
27-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeldzaamste vogel ter wereld met uitsterven bedreigd

Zeldzaamste vogel ter wereld met uitsterven bedreigd

http://static2.hln.be/static/photo/2014/1/3/9/20140826170717/media_xll_7037544.jpg

De madagaskarwitoogeend, 's werelds zeldzaamste vogel, zal uitsterven als er niet snel een nieuw drasland voor het dier wordt gevonden. Op dit moment sterft namelijk zo'n 96 procent van de kuikens na twee à drie weken. Dat meldt BBC.

Volgens wetenschappers is er door de menselijke activiteiten, waaronder ontbossing en vissen, nog maar één drasland over voor de eenden, maar daar is er te weinig voedsel voor de dieren.

Uit een studie blijkt dat er daardoor nog maar 25 eenden in het wild leven in het noordoosten van Madagaskar. De kuikens sterven namelijk na twee à drie weken door het voedseltekort.

De enige mogelijkheid voor de zeldzame soort om nog te overleven, is een nieuw drasland. "Momenteel hebben we een meer gevonden dat als verblijfplaats voor de madagaskarwitoogeend zou kunnen dienen", zegt Andrew Bamford, die het onderzoek leidde. "Wat we nu moeten doen, is samenwerken met de lokale bevolking door hen te informeren over de eenden en te zorgen dat ze meewerken aan een aangename leefomgeving voor de bedreigde diersoort." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Palm Breweries wordt Palm Belgian Craft Brewers

Palm Breweries wordt Palm Belgian Craft Brewers

http://static0.hln.be/static/photo/2014/18/10/13/20140826151609/media_xll_7037143.jpg

Palm Breweries, de brouwer van het gelijknamige bier uit Steenhuffel, verandert zijn naam in "Palm Belgian Craft Brewers", of kortweg Palm nv. Met die naamswijziging, en ook de lancering van nieuwe bieren en de heropening van de oude dorpsbrouwerij De Hoorn, wil het bedrijf inspelen op de trend van de consument om authentieke bieren te ontdekken en te beleven.

"De naam Palm Breweries dekt niet de volledige lading meer", legde gedelegeerd bestuurder Jan Toye op de perspresentatie van de nieuwe strategie uit. Volgens Toye kwamen het vakmanschap en de relatie tussen brouwer en consument in de vorige naamgeving te weinig naar voor. Met de nieuwe naam wil Palm "inspelen op de trend van de consument om de 'craft' brouwers te ontdekken en te beleven".

Meerwaardezoeker
Naast de naamsverandering onderneemt het bedrijf nog een aantal initiatieven om in te haken op de trend van de microbrouwerijen en de behoeften van de hedendaagse bierliefhebber. Dit is steeds meer een meerwaardezoeker die actief op zoek gaat naar ambachtelijke en authentieke bieren en ook het bredere, historische verhaal achter het product wil leren kennen.

Nieuw: Cornet
Zo lanceert Palm het nieuwe bier Cornet, genoemd naar de herbergier en brouwer van afspanning De Hoorn in Steenhuffel, die in de 17de eeuw voor de lokale edelheer een bier maakte dat op eiken vaatjes werd bewaard in de kelders van kasteel Diepensteyn. Geïnspireerd op dat verhaal ontwikkelde de brouwerij nu een zwaar, droog, blond bier met een subtiel houtaroma.

De Hoorn gereanimeerd
Daarnaast is ook De Hoorn gereanimeerd. In de oude dorpsbrouwerij, die zondag in het kader van het Hopfeest voor het eerst wordt geopend voor het publiek, mogen brouwers en ingrediëntenmeesters experimenteren met kleinere, meer ambachtelijke brouwsels en kunnen ze exclusieve Prestige-edities ontwikkelen, die op de markt gezet worden als Arthur's Legacy, een eerbetoon aan de grootoom van Toye.

Palm beschikt naar eigen zeggen over alle troeven om verder te investeren en te innoveren in het premium en prestige segment. Met Palm, Rodenbach, De Gouden Boom en Boon is ze de enige brouwerij die de vier authentieke gistingswijzen bezigt. De aanstelling van vier ingrediëntenmeesters (kruiden, hop, fruit en hout) moet de expertise en kennis van de brouwersgroep verder verfijnen en uitbouwen. (br.hln)


» Reageer (0)
26-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toerist redt zeeschildpadden van de kookpot

Toerist redt zeeschildpadden van de kookpot

Klik op de foto om de video te bekijkenEen Britse toerist heeft tijdens zijn vakantie op een eiland voor de kust van Nicaragua twee zeeschildpadden van een gewisse dood gered. De twee 'onechte karetschildpadden', een bedreigde diersoort, lagen met hun vinnen op hun rug gebonden in de tuin van een bar. Daar zouden ze in de kookpot beland zijn. Er is immers een toegenomen vraag naar zeeschildpaddenvlees.

Chris Skone-Roberts (44) was geschokt toen hij de anderhalve meter lange dieren naar lucht zag happen in de tuin van een bar op Little Corn Island (Islas del Maiz) voor de oostelijke kust van Nicaragua. De man begon water over de dieren te gieten opdat ze niet verder zouden uitdrogen, tot een vrouw hem toeriep dat het haar dieren waren. Vermoed wordt dat de vrouw van plan was het vlees van de dieren op de zwarte markt te verkopen. Skone-Roberts belde de politie, die de toelating gaf de dieren terug in zee te zetten. Met de hulp van leden van Sea Shepherd, de zeemilieuorganisatie, werden de dieren op karren geladen. Die werden de branding in gereden om de dieren de kans te geven zich opnieuw te acclimatiseren."We lieten ze op hun rug liggen zodat ze niet konden spartelen en hun vinnen bezeren", verklaart Skone-Roberts, een reddingsduiker en voormalig verpleger. "Van zodra we de touwen lossneden, gingen ze er als de bliksem vandoor. Het was prachtig om dat te zien".De toenemende vraag naar zeeschildpaddenvlees zorgt ervoor dat het voortbestaan van de diersoort wereldwijd bedreigd is. In Nicaragua worden elk jaar naar schatting 35.000 zeeschildpadden gedood. Naast hun vlees worden ook hun eieren wereldwijd verkocht. (br .hln) 


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IS overschaduwt heropening Nationaal Iraaks Museum

IS overschaduwt heropening Nationaal Iraaks Museum

http://static1.hln.be/static/photo/2014/1/8/14/20140826133020/media_xll_7036784.jpg

Het Iraakse Nationaal Museum in Bagdad is vorige week heropend na een sluiting van meer dan tien jaar. Volgens Reuters kwam een enorm groot aantal bezoekers kijken naar de "overblijfselen van betere tijden".

Het grootste deel van de stukken in de twee gerenoveerde zalen komen uit de hellenistische periode (312-139 voor Christus). Daaronder bijvoorbeeld een beeld van Hercules, dat gevonden werd in Hatra, een archeologische site die in juni door IS werd ingenomen.

Qais Rashid, directeur van het museum, zegt dat sommige van de stukken werden gerecupereerd van plunderaars die het museum leegroofden na de invasie van de Verenigde Staten in 2003.

Veel musea maken zich zorgen over de verschillende acheologische sites in gebieden die nu door IS gecontroleerd worden. Qais Hussein, directeur van de Iraakse erfgoedorganisatie, zei eerder al aan de Wall Street Journal dat hij vreest dat IS alles zal vernielen: "Ze hebben ons personeel al verbaal aangevallen door te zeggen dat het verboden is te werken op de sites."

In juni riep Unesco de strijdende partijen in Irak al op om het culturele erfgoed te beschermen. De organisatie waarschuwde toen ook dat de vernietiging van religieuze monumenten als oorlogsmisdaad zal worden beschouwd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gezondste cocktails voor jouw lijn

De gezondste cocktails voor jouw lijn

http://static0.hln.be/static/photo/2014/0/0/14/20140825164324/media_xll_7034294.jpg

Een avondje weg met de meiden kan zo gezellig zijn, zeker als er een paar cocktails aan te pas komen. Maar voor je het weet zit je een paar gekleurde mengsels later al aan 1.000 kilocalorieën. Wie op zijn lijn wil letten, maar toch een cocktail wil drinken: bij deze exemplaren blijft de schade beperkt.

Met de vodka-frisdrank combinatie zit je altijd wel veilig, zeker als de frisdrank een lightversie is. Maar deze simpele cocktail gaat al snel vervelen. Gelukkig zijn er nog een aantal die onder de 200 kilocalorieën blijven:

De margarita: een klassieke margarita is een redelijk 'magere' cocktail, als hij correct gemaakt wordt tenminste. Het originele recept vraagt enkel om tequila, limoen en een beetje Cointreau. Het gevaar zit hem echter in de voorgemixte drankjes, die vaak enorm veel suiker bevatten. Vraag je barman gerust om vers limoensap en eventueel een klein scheutje agavesiroop.

Old Fashioned: zoals de naam doet vermoeden, is deze cocktail een 'ouwe gouwe', maar dat maakt hem niet minder lekker. De mengelmoes van bourbon-whiskey, citroen, water, kruidenbitter en een klein beetje rietsuiker is gebalanceerd en complex, en blijft mooi onder de 200 kilocalorieën.

http://static3.hln.be/static/photo/2014/6/6/5/20140825164616/media_xll_7034300.jpg

Mojito: de mojito heeft jammer genoeg aan populariteit moeten inboeten en baan moeten ruimen voor de gin-tonic, maar caloriebewuste dames hoeven hem nog niet helemaal op te geven. Als ook hier het klassieke recept gebruikt wordt, en de kant-en-klare versies vermeden worden, is het resultaat geen 150 kilocalorieën waard. Vraag de barman of cocktailshaker om het rustig aan te doen met de suiker.

Cosmopolitan: de actrices uit 'Sex and the City' wisten wat ze deden toen ze deze cocktail plotsklaps bombardeerden tot hét vrouwendrankje. De combinatie van vodka, limoensap en een beetje cranberrysap zorgt voor een redelijk magere cocktail. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook moestuinen zijn niet langer veilig voor dieven

Ook moestuinen zijn niet langer veilig voor dieven

http://static0.hln.be/static/photo/2014/10/0/14/20140826070925/media_xll_7035824.jpg

Steeds meer eigenaars van moestuinen klagen op blogs en social media over gewassen die met wortel uit de grond worden gestolen. De krant Het Nieuwsblad meldt dat groentendiefstallen bij hobbykwekers schering en inslag zijn.

Wat de slachtoffers nog het meeste stoort is niet het verdwijnen van de groenten, maar wel dat de daders alles uit de grond trekken en schade aanrichten. Zonder te moeten zwoegen genieten de dieven mee van al het werk dat de kwekers in hun oogst hebben gestoken.

Marcel uit Herentals zegt in de krant dat hij op blogs vaak geklaag leest over diefstallen. Hijzelf hekelt de schade die de dieven aanrichten: "Ze beschadigen de omheining en de de rest van de oogst. Moeten we nu ook al onze groenten beveiligen?"  (br.hln)


» Reageer (0)
25-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is dit "het meest wollige schaap" ter wereld?

Is dit "het meest wollige schaap" ter wereld?

http://static3.hln.be/static/photo/2014/10/5/11/20140825185308/media_xll_7034741.jpg

Een boer en boerin op het Australische eiland Tasmania hebben gisteren een schaap gevonden waarvan zij denken dat het "het meest wollige schaap ter wereld" is. De wol van Shaun, zoals het dier na zijn vangst werd gedoopt, is ongeveer een halve meter lang en zijn vacht weegt minstens 20 kilo.

Het schaap dook gisteren op het land van het boerengezin op. Door zijn zware vacht en de wol die voor zijn ogen hing, liep hij moeizaam. Het kostte volgens boer Peter Hazell dan ook weinig moeite het dier te grijpen. "Ik besloop hem gewoon van achteren en greep hem vast", zegt hij tegen ABC News.  

Hazell werd bij de vangst geholpen door zijn vrouw Netty. "Het is het zwaarste schaap dat ik ooit heb getild", zegt ze. "Ik kon mijn ogen niet geloven. Dat een schaap zoveel wol kan hebben!"

Shaun het Schaap
De twee doopten het gevangen dier tot Shaun, naar de gelijknamige tekenfilmfiguur Shaun het Schaap. Volgens het oormerk van het dier kwam hij van een boerderij in het oosten van het Australische eiland. Shaun bleek een ram te zijn, 6 jaar oud, ontsnapt en nog nooit geschoren.

Peter Hazell vindt het ongelooflijk dat de ram zolang heeft kunnen overleven. "Meestal vallen ze wel een keer, waarna ze niet meer kunnen opstaan. Of ze komen om door de hitte."

Shrek
Het boerenstel wil Shaun deze week scheren en dan bekijken of de ram daadwerkelijk het meest wollige schaap ter wereld is. Het huidige record staat op naam van Shrek, een schaap uit Nieuw-Zeeland. Dat dier droeg 27 kilo aan wol. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er zit meer in koffie dan je denkt (en het is geen fijne verrassing)

Er zit meer in koffie dan je denkt (en het is geen fijne verrassing)

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/13/10/20140825153034/media_xll_7034035.jpg

Een kopje kan je door de ochtend helpen. Maar naast koffiebonen en een shot cafeïne zitten er tegenwoordig nog heel wat anderen stoffen in je kopje. Ingrediënten die helemaal niet in het drankje thuishoren, maar dienst doen als zogenaamde vullers. Denk aan tarwe, sojabonen, gerst, rogge, acaizaden, bruine suiker en maïs, aldus een recent onderzoek dat afgelopen week in de Verenigde Staten werd voorgesteld.

Fabrikanten mengen deze ingrediënten in koffiepoeder omdat droogte en plantenziekten voor een koffieschaarste hebben gezorgd. Dankzij deze vullers kunnen de fabrikanten meer koffie verkopen en evenveel winst maken. De meeste stoffen zijn onschuldig, toch is er reden tot bezorgdheid, vertelt professor Salge Blake. Tarwe en sojabonen staan bovenaan op de lijst met triggers van voedselallergieën. Doordat de bestanddelen met de koffiebonen vermalen worden, kun je de 'extra ingrediënten' dus niet zien. 

Als je allergisch bent aan een van deze stoffen, dan kun je best even geen koffie meer drinken tot wetenschappers dit onderwerp wat grondiger bestudeerd hebben. Als je niet allergisch bent, maar liever geen vreemde stoffen opneemt, kun je best koffiebonen kopen en ze zelf malen. Zo voorkom je dat er ongewenste ingrediënten in je dagelijkse vloeibare opkikker terechtkomen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug naar school zonder angst voor pesterijen

Terug naar school zonder angst voor pesterijen

http://static1.hln.be/static/photo/2014/12/9/0/20140825121027/media_xll_7033470.jpg

De zomer loopt op zijn einde en volgende week moeten kinderen terug naar school. Sommigen kijken er ontzettend naar uit, voor anderen is het een absolute nachtmerrie uit angst voor pesterijen. Als ouder kun je je kind voorbereiden op een succesvol en stressvrij schooljaar. Creëer een veilige en stabiele omgeving voor een goede start wanneer het duidelijk is dat je kind zich zorgen maakt.

Het is niet alleen belangrijk te luisteren naar je kind, maar ook te letten op wat het niet zegt. Naarmate 1 september nadert, kan het gedrag van je kind veranderen door stress of angst. Als hij of zij humeurig wordt, zich teruggetrokken gedraagt of minder eet, dan kan dit een signaal zijn dat je kind je hulp nodig heeft. Probeer te ontdekken wat er scheelt en wat je kan doen om te helpen.

Veel moeders en vaders klagen dat ze niet weten wat hun kind bezig houdt. Dit komt vaak doordat ze veel vragen stellen in plaats van tijd met hun kroost door te brengen en ze de kans te geven alles zelf de eerste stap te zetten. Vergezel je kind tijdens activiteiten die hij of zij graag doet. Zo wordt het makkelijker voor je kroost om over moeilijke onderwerpen te praten.

Minimaliseer de zorgen van je kind niet. Uitspraken als 'Zo zijn kinderen nu eenmaal' kunnen je kind nog onzekerder maken. Ze kunnen maken dat ze de oorzaak van het pestgedrag bij zichzelf gaan leggen. Als jullie over de pesterijen praten, oordeel dan niet en wijs ook geen schuldige aan.

Beschuldig ook de leerkracht of ander schoolpersoneel. Ouders stappen vaak boos naar de school als ze horen dat hun kind gepest wordt, waardoor de relatie met de leerkracht meteen scheef zit. Kalmeer eerst en probeer rustig met de leerkrachten te praten. Vermijd beschuldigingen, maar stel open vragen.

Help je kind een groep leeftijdsgenoten te vinden die steun bieden. Zoek mee naar een nieuwe hobby waar hij of zij leeftijdsgenoten kan ontmoeten die hem of haar naar waarde schatten. Door iets nieuw te leren krijgt je kind ook vanzelf meer zelfvertrouwen. Dit is ook een goede bescherming tegen pesterijen in de toekomst. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Medische blunder: Man 10 dagen in de waan dat hij zou sterven

Medische blunder: Man 10 dagen in de waan dat hij zou sterven

http://static0.hln.be/static/photo/2014/13/4/3/20140825081301/media_xll_7032768.jpg

Tien dagen lang was Jorrit Van der Kooi overtuigd dat hij niet lang meer te leven had. Uitgerekend op zijn 42ste verjaardag hadden dokters van het ziekenhuis in Eigenbrakel op een CT-scan een grote bottumor ontdekt. Tien dagen ging hij door de hel, tot artsen van het UZA vaststelden dat de scans verwisseld waren. Jorrit was kerngezond, het was een andere patiënt die levensbedreigende kanker had.

Documentairemaker Jorrit Van der Kooi klaagde al enkele maanden over lichte maar langdurige rugpijn. In de hoop de oorzaak te vinden, maakte hij een afspraak met het Waalse Chirec-ziekenhuis in Braine l'Alleud bij Waterloo. "Op 8 augustus, precies op mijn 42ste verjaardag, riep de dokter me bij zich, omdat er 'wat mis was'", zegt Jorrit. "De scan was kort daarvoor genomen en ik kon meteen bij de dokter terecht, wat me grote vrees inboezemde. De dokter wond er geen doekjes om: hij had heel slecht nieuws. Met de CT-scan in de hand wees hij op een grote bottumor in mijn rug. Botkanker heeft een heel slechte prognose, en opereren vlakbij de ruggengraat is ontzettend moeilijk. Bovendien lag de verlamming om de hoek. Ik kon het niet geloven. Sprakeloos keek ik naar dat grote gezwel, en daaronder mijn naam en mijn geboortedatum. Mijn wereld stortte in."

De dagen na de diagnose onderging Jorrit een rits bijkomende onderzoeken in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen: pet scan, bloedanalyse, meer CT's, röntgenfoto's ... "Ik sleepte me erheen, overtuigd dat ik wellicht niet lang meer te leven had. Alle experts die de CT-scan bekeken, waren het erover eens: mijn situatie was levensbedreigend."

Pas na tien dagen, op 18 augustus, kreeg de nachtmerrie een compleet andere wending. "De orthopedisch chirurg van het UZA vergeleek een nieuwe CT-scan met die van het Waalse ziekenhuis, en aarzelde. 'Ik zie geen piemel', reageerde hij in een mengeling van enthousiasme en verbazing, 'al is er ook geen baarmoeder. Maar ik merk wél iets wat borsten kunnen zijn...' Het leek op een scene uit een goedkope doktersserie. De chirurg vond het ook vreemd dat mijn aorta verkalkt was, terwijl ik pas 42 ben en niet rook. 'Hier is een vergissing gebeurd', zei hij. 'Dit is waarschijnlijk niet jouw lichaam.' Uiteindelijk, na dubbelcontrole, bleek het te gaan om de scan van een vrouw wier baarmoeder wellicht operatief verwijderd was. Op de scan stond wel míjn naam. Een verwisseling dus. Ik kon het niet geloven. Tien dagen lang had ik de dood in de ogen gezien, en nu zei men me dat er niks aan de hand was." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hier komt het geld uit de lucht gevallen!

Hier komt het geld uit de lucht gevallen!

http://static1.hln.be/static/photo/2014/9/13/6/20140825073000/media_xll_7032726.jpg

Alsof het al Kerstmis was, of de wilde weldoener uit het album van Suske en Wiske echt bestaat. Net zo viel het geld uit de hemel boven Frankfurt, het financiële hart van Duitsland. In pakjes aan groene balonnen zaten briefjes van vijf en tien euro. Al snel verzamelden honderden Frankfurters en met grijpgrage armen richtten ze de blik hoopvol naar de hemel.

Het geld kwam natuurlijk niet zomaar uit de lucht gevallen. Het ging om een actie van de 49-jarige Joachim Ackva. Hij wou met zijn initiatief niet de geldzucht van mensen aantonen maar net dat het zo mooi is als mensen geld gaan delen. Zelf sprak Ackva een deeltje van zijn privévermogen aan voor de opmerkelijke actie die hij eerder al hield in Berlijn. Ackva is immers lid van een vereniging die ijvert voor een betere verdeling van de wereldrijkdom.  (br.hln)


» Reageer (0)
24-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Robert Reid 1862–1929

Robert Reid 1862–1929 was een Amerikaanse  impressionist

Klik op de foto om een filmpje van zijn overige werken te bekijkenRobert Reid werd geboren in Stockbridge, Massachusetts en studeerde aan de School van het Museum of Fine Arts, Boston onder leiding van Otto Grundmann. In 1884 verhuisde hij naar New York City, waar hij studeerde aan de Art Students League, en in 1885 ging hij naar Parijs om te studeren aan de Academie Julian in Gustave Boulanger en Jules Joseph Lefebvre. Zijn vroege werken waren afbeeldingen van de Franse boeren, geschilderd op Étaples.http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Robert-Reid-2.jpg?t=1312117854Bij zijn terugkeer naar New York in 1889, werkte hij als portrettist en werd later een instructeur aan de Art Students League en de Cooper Union. Veel van zijn werk was gericht op de afbeelding van jonge vrouwen tussen de bloemen.  Hij werd bekend door muurschildering decoratie en ontwerpen voor glas in lood. Hij werkte o.a aan de fresco's van de koepel van de Liberal Arts Building op de Columbian Exposition, Chicago, in 1893.
http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Robert-Reid-1.jpg?t=1312117978Reid was een lid van de tien Amerikaanse schilders, die afgescheiden van de Society of American Artists. In 1906 werd hij een volwaardig lid van de National Academy of Design.  Robert Reid werkte aan verschillende projecten . Zijn werk was zeer naturalistisch .http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/reid-robert.jpg?t=1312118023


Hij stierf in Clifton Springs, New York.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vreemdste opvoedingstradities ter wereld

De vreemdste opvoedingstradities ter wereld

http://static1.hln.be/static/photo/2014/13/8/13/20140821164319/media_xll_7024408.jpg

Kinderen schudden en in de vrieskou laten slapen, het is niet meteen advies dat Kind & Gezin zou meegeven. Toch zijn deze opvoedingspraktijken traditie in Egypte en Zweden. We zetten de meest bizarre gewoonten van over de hele wereld op een rijtje.

Tijdens een naamceremonie trekken de Egyptenaren een baby een wit gewaad aan, dan plaatsen ze de boreling in een zeef en schudden ze er voorzichtig mee. Dit zou de kinderen moeten helpen zich aan te passen aan de grillen van het leven. Dan wordt de baby op de vloer gelegd en een mes op de borstkas gelegd om slechte geesten te verjagen. Familie en vrienden leggen dan geschenken rond de boreling. Als afsluiter wordt uitgebreid gedineerd.

Vietnamese moeders beginnen al meteen na de geboorte met zindelijkheidstraining. Op negen maanden houden de meeste baby's het er droog. Een mama traint haar kind door telkens te fluiten wanneer haar kind urineert, zodat het dit geluid met een toiletbezoek associeert. Dan kunnen ze fluiten wanneer ze willen dat de baby naar toilet gaat. Dit heeft al effect op drie maanden.

Scandinavische ouders menen dat frisse lucht goed is voor de longen van kinderen. De meeste crèches in Zweden laten daarom baby's buiten dutten, zelfs wanneer het vriest. Ouders denken dat kinderen dan beter slapen. In Denemarken laten moeders en vaders vaak de buggy buiten staan wanneer ze op café of in de winkel gaan.

Dominicaanse moeders en hun pasgeboren baby's blijven gedurende de eerste negen levensdagen binnen. Ook worden de kinderen niet blootgesteld aan wind of zonlicht. De eerste maanden komt de moeder zo weinig mogelijk buiten met haar oogappel, enkel wanneer het absoluut nodig is. Wanneer de borelingen dan toch buitenlicht zien, worden ze afgeschermd.

Bijna alle Mongoolse moeders geven borstvoeding in het eerste levensjaar van hun kind. De meeste houden dit twee jaar vol. Maar volgens de Mongolen krijgen de sterkste worstelaars borstvoeding tot hun zes jaar.

In Denemarken hangen kleine kinderen hun fopspeen in een boom wanneer het tijd is om met deze slechte gewoonte te stoppen. In ruil krijgen de kinderen een cadeautje van een fee. Deze traditie gebeurt op de derde verjaardag. (br.hln)


» Reageer (0)
23-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes soorten pijn die je beter niet negeert

Zes soorten pijn die je beter niet negeert

http://static2.hln.be/static/photo/2014/10/3/6/20140821163314/media_xll_7024386.jpg

Ben jij ook iemand die denkt dat lichaamelijke kwaaltjes na verloop van tijd wel vanzelf zullen verdwijnen? Soms is dat zo, maar soms wil die pijnscheut toch zeggen dat er iets ernstig aan de hand kan zijn. Neem daarom hier een kijkje welke zes soorten pijn je beter niet negeert en waarom.

1. Scherpe pijn tussen je schouderbladen
Hoewel een hartaanval vaak geassocieerd wordt met pijnlijke steken in de borststreek, blijkt veertig procent van de mensen die last krijgen van een aanval pijn te ervaren tussen de schouders. Daarnaast kunnen kaakpijn, kortademigheid en misselijkheid het signaal zijn om actie te ondernemen en die pijn toch even te laten controleren door een dokter.

Verwar de pijn in het bovenste deel van je rug echter niet met een spierontsteking of -letsel. Spierpijn herken je aan het doffe, gespannen gevoel terwijl een mogelijke hartaanval gekenmerkt wordt door een plotselinge scherpe pijnscheut.

2. Ondraaglijke hoofdpijn
Velen onder ons hebben wel eens last van een lichte hoofdpijn of migraine die normaal gezien makkelijk te behandelen valt met pijnstillers. Wie toch een intensere en erg krachtige hoofdpijn ervaart, staat best even stil bij het feit dat je last kan hebben van een aneurysma, een verwijding van een deel van het vaatstelsel dat kan leiden tot een bloeding. Grijp bij dit soort onhandelbare pijn niet naar aspirines: het medicijn kan een bloeding doen ontstaan of het bloeden verhogen, waardoor het moeilijker te behandelen valt.

3. Erge pijn in de rechterzijde van de buik
Bij hevige buikpijn denk je best aan een appendicitis wanneer de pijnscheut in het midden van je buik ontstaat en geleidelijk naar rechts verschuift. Meestal wordt de pijn binnen enkele uren erger en is het moeilijk om de buik aan te raken.

Om een aanwijzing te krijgen kan je op de rug gaan liggen en je knieën naar je hoofd trekken en vervolgens iemand je knieën naar beneden laten duwen. Als dat pijn doet, heb je naar alle waarschijnlijkheid last van een geïrriteerde appendix die om verder onderzoek vraagt.

4. Lage rugpijn met koorts
Een brandend gevoel bij het urineren kan dan weer wijzen op een nierontsteking. Wanneer je ook lage rugpijn, misselijkheid en koorts ervaart, wordt het vermoeden nog wat versterkt. Wees echter gerust: de pijn is vaak zo ondraaglijk dat je het vooral niet snel zal negeren.

5. Een harde plek op je been
Wie last heeft van een pijnlijke plek op de benen die bovendien warm aanvoelt en rood kleurt, heeft misschien wel last van een bloedklonter of trombose. Neem bij deze soort pijn geen risico en laat de plek nakijken door een dokter of kinesist. Als de trombose onbehandeld blijft, kan de klonter afbreken en zich verplaatsen doorheen je lichaam. Zeker wanneer de klonter vast blijft hangen in je longen, is dat erg gevaarlijk. Maar ook een beroerte of hartaanval kunnen uitgelokt worden bij het negeren van dit kwaaltje.

Bloedklonters komen vaak voor bij mensen die een lange autorit of vlucht achter de rug hebben maar kunnen door enkele preventieve maatregelen voorkomen worden. Probeer je benen na een uur eens uit te strekken of sta even op. Een ander trucje is het alfabet 'schrijven' met je tenen. Door je spieren samen te knijpen, wordt de bloedcirculatie weer verhoogd en zal de (eventuele) klonter niet stollen.

6. Krampen tijdens de menstruatie die niet verdwijnen met medicatie
Krampen zijn helaas bijna niet te vermijden tijdens de menstruatie maar gaan meestal vanzelf over. Toch is er een soort die je beter meteen aanpakt. Zo is het mogelijk dat het slijmvliesweefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt, ook buiten de baarmoeder voorkomt. Bijkomende pijn tijdens het vrijen of urineren zouden hierbij een belletje moeten doen rinkelen. Vraag om raad aan je dokter, de aandoening kan namelijk gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid maar is voor de rest niet kwaadaardig. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Studie bewijst: het eeuwige leven is onmogelijk

Studie bewijst: het eeuwige leven is onmogelijk

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/4/6/20140822182047/media_xll_7028841.jpg

In weerwil van wat sommigen misschien gehoopt hadden, stijgt de levensverwachting niet lineair maar plafonneert ze al enkele jaren. Dat blijkt uit onderzoek bij 'supereeuwelingen' en atleten, zo melden Franse wetenschappers in het vakblad Journal of Gerontology.

Volgens de wetenschappers van het Institut de recherche biomédicale et d'épidémiologie du sport (Irmes) versterken de resultaten "alleen maar de argumenten voor een gelimiteerde levensduur". Ze onderzochten wereldwijd 1.205 'supereeuwelingen' (ouder dan 110 jaar). Het ging om 125 mannen en 1.080 vrouwen van wie de geboortedatum kon bevestigd worden en die overleden zijn tussen 1899 en 2013.

Voorts werden 19.012 atleten onderzocht die sinds 1896 deelnamen aan de Olympische Spelen. Atleten zouden over het algemeen langer leven dan hun generatiegenoten.

Juliana Antero-Jacquemin, de hoofdonderzoekster, merkte een soort plafond op. "Bij de atleten is dat 80 à 85 jaar, bij de supereeuwelingen ongeveer 115", klinkt het.

De oudste mens tot nu toe is de Française Jeanne Calment. Zij was 122 toen ze in 1997 overleed. Sindsdien was er één persoon die 119 werd, terwijl de anderen niet voorbij 116 geraken. En ondanks een relatief gezonde en actieve levensstijl, kon nog geen enkele van de atleten de limiet van 110 jaar bereiken. De oudste werd 105, luidt het. Volgens Antero-Jacquemin lijkt het erop dat er een soort psychologische barrière bereikt is.

De wetenschappers geven echter ook toe dat het aantal onderzochte personen relatief klein is en de observatieperiode gelimiteerd. Het onderzoek stond bijvoorbeeld niet stil bij mensen die tussen 100 en 110 jaar oud werden, terwijl die categorie de afgelopen jaren in de westerse wereld net geëxplodeerd is. Alleen al in Japan zijn er 55.000 eeuwelingen. (br.hln)


» Reageer (0)
22-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gigantische grondspleet in Mexico

Gigantische grondspleet in Mexico

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Een aardscheur van een kilometer lang, tot acht meter diep en vijf meter breed in het Mexicaanse Hermosillo stelt wetenschappers voor een vraagteken.

De grondspleet maakte snelweg 26 tussen Hermosillo, in het noordwesten van Mexico, en de kust onberijdbaar. In dezelfde regio heeft zich nog een kleinere scheur voorgedaan.

Een aardbeving of een lek in een dam die voor een ondergrondse stroom heeft gezorgd, kunnen aan de oorsprong van de scheur liggen.

De opnames hierboven werden met een drone gemaakt. Volgens lokale media onderzoeken geologen de oorzaak. Vorige week zondag deed zich in de buurt een aardbeving voor, maar de oorzaak kan ook bij de mens liggen. Boeren uit de regio hebben immers een dam gebouwd om regenwater op te vangen. Die dam is beginnen lekken, wat voor een ondergrondse stroom zou hebben gezorgd die de aarde erboven deed instorten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pasgeboren baby'tje kan zélf papfles vasthouden

Pasgeboren baby'tje kan zélf papfles vasthouden

Klik op de foto om het filmje te bekijken

Voor kersverse moeders is in het begin waarschijnlijk alle hulp welkom, alleen houdt dat meestal niet in dat de kinderen zichzelf eten gaan geven. Onyi Chiedozie had al snel door dat haar dochtertje Amara een uitzondering was op die regel: de baby kon naar verluidt al na 72 uren op de wereld zelf haar papflesje 'vasthouden'.

De ongeduldige baby nam het heft in eigen handen toen ze de papfles 'vastgreep' en het zonder enige hulp naar haar mond bracht. Ze sloeg moeder én ziekenhuispersoneel met verstomming toen ze dit voor het eerst deed toen ze drie dagen oud was. Bijna drie weken later, geeft ze zichzelf regelmatig de fles en schuift die weer opzij wanneer ze genoeg heeft.

De 20-jarige moeder van het meisje, die borstvoeding combineert met flesvoeding, zegt dat iedereen verbaasd is over haar dochters kunstje. "Op een bepaald moment was ze aan het huilen omdat ze honger had en toen we haar aan het voeden waren, nam ze de fles zelf vast."

Het is ongelooflijk, vervolgt de moeder, zelfs verpleegsters zijn verrast omdat baby's dit normaal op die leeftijd nog niet kunnen. "Ik denk dat ze gewoon heel veel kracht heeft, alleen weet ik niet waarom want ze was niet bijzonder zwaar bij de geboorte." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op 5 Vlaamse kindjes komt ter wereld via keizersnede

1 op 5 Vlaamse kindjes komt ter wereld via keizersnede

http://static3.hln.be/static/photo/2014/16/16/4/20140822055852/media_xll_7027204.jpg

Eén op vijf kinderen in Vlaanderen is vorig jaar via een keizersnede ter wereld gekomen. Dat schrijft De Standaard vandaag. Dat die kaap nu voor het eerst genomen werd, is het gevolg van een stijging bij de eenlingen, van 19 procent in 2012 tot 19,7 procent vorig jaar. Bij meerlingen daalde het percentage van 58 naar 56,7 procent.

Volgens Hendrik Cammu, gynaecoloog en voorzitter van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE), is het aantal keizersneden van 11 procent in 1991 gestegen tot 19,2 procent in 2006. "Sinds 2006 flirtten we met de kaap van de 20 procent zonder ze te overschrijden", aldus Cammu.

Hoeveel keizersneden daarbij op verzoek gebeurden, en dus zonder dat er een medische reden voor is, is onduidelijk. Maar vijftien procent van de Vlaamse gynaecologen zou bereid zijn op zo'n verzoek in te gaan, citeert De Standaard De Artsenkrant. Bijna evenveel gynaecologen (13,7%) zouden ook ingaan op de vraag van zwangere vrouwen om de bevalling in te leiden.

Nog volgens het SPE verloren vijf moeders vorig jaar het leven in het kraambed. Sinds 1991 gaat het om 92 overlijdens. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lidl begint met verkoop van "trendy" kleding

Lidl begint met verkoop van "trendy" kleding

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/6/14/20140822091300/media_xll_7027619.jpg

De Duitse supermarktketen Lidl begint begin volgend jaar in België met de verkoop van goedkope, trendy kleding. Het voorbeeld is Groot-Brittannië waar de discounter volgende week zijn eerste stappen zet in de moderetail, zo schrijft De Tijd.

Volgens de krant gaat Lidl een stap verder dan het spotgoedkope doordeweekse slipje, jasje, sporthemd of kinderbroek die nu occasioneel de rekken siert. "Deze keer zullen vrouwen kunnen kiezen uit een assortiment kleren die Lidl in Groot-Brittannië omschrijft als 'high-end' en 'on-trend', dus trendy en aangepast aan het seizoen maar zonder merknaam", aldus De Tijd.

In België zal het assortiment misschien al eind dit jaar, maar zeker begin volgend jaar in de rekken liggen. Precieze details over de positionering ontbreken nog. Het is bijvoorbeeld niet bekend in welke mate de kledinglijn vergelijkbaar zal zijn met die van sectorgenoten zoals Zeeman, H&M of Hema. Ook is niet duidelijk of Lidl in België zal kiezen voor een volcontinu aanbod of nieuwe 'collecties' om de zoveel tijd.

Lidl heeft 294 winkels in ons land, die goed draaien. Door eind vorig jaar uit te pakken met gastronomische producten voor de eindejaarsfeesten, trok de winkelketen nieuwe consumenten over de streep. Lidl zegt in ons land een marktaandeel te hebben van 7,5 procent en dat marktaandeel blijft stijgen. De Duitse keten stelt hier 5.300 mensen tewerk. Tegen eind dit jaar wil het naar 300 Belgische winkels gaan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verdachte te klein geschapen om exhibitionist te zijn

Verdachte te klein geschapen om exhibitionist te zijn

http://static3.hln.be/static/photo/2014/16/6/0/20140822102617/media_xll_7027755.jpg

Merkwaardige rechtszaak in het Duitse stadje Leer. Daar staat een 54-jarige man terecht op verdenking van exhibitionisme. Volgens zijn echtgenote kan manlief de feiten echter niet gepleegd hebben omdat zijn lid te klein is. De vrouwelijke rechter heeft de zaak gisteren geschorst in afwachting van een expertenverslag. Met andere woorden: de penis van de verdachte zal opgemeten moeten worden.

In augustus van vorig jaar zou de vermeende potloodventer een zestienjarig meisje benaderd hebben met z'n lid bengelend uit z'n openstaande broek. "Onmogelijk", nam zijn echtgenote de beschuldigde in bescherming. "Je penis is te klein om ook maar ergens uit te kunnen bengelen, schat", getuigde de vrouw tijdens de zitting van gisteren.

De voorzitter van de rechtbank schorste op basis van deze openhartige onthulling meteen de zaak. Zij beval dat een deskundigenverslag zou opgesteld worden. Daarin moet de lengte van 's mans 'misdaadwapen' bepaald worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verwaarloosde hond achtergelaten in vuilniszak

Verwaarloosde hond achtergelaten in vuilniszak

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/de-verwaarloosde-hond-werd-in-roesbrugge-gevonden-nbsp-nbsp-foto-jvk/p1/img-ZGRjNWQyM2YvYXQvNzAyNjk5Ny82NDB4NjQwL0ZU/7026997.jpeg

Aan het Poortgat in Roesbrugge (Poperinge) is deze week een hond in een vuilniszak achtergelaten. Wellicht werd het dier aangereden en liet de aanrijder het in zieltogende omstandigheden achter. Het dier bleek ook al maanden verwaarloosd. Dankzij de goede zorgen in hondenkennel 't Keikophof in Roesbrugge lijkt het dier het te gaan halen. Verontwaardiging alom de voorbije twee dagen op Facebook. Het regende er reacties op de foto van de bruine Cocker Spaniël die in een vuilniszak met een deken in het centrum van Roesbrugge was gevonden. De brandweer haalde de hond op en bracht het naar 't Keikophof, waar in opdracht van de stad Poperinge alle zwervende, verloren of achtergelaten honden worden opgevangen. "Het dier was zwaar verwaarloosd, had geen chip en had bovendien een beenbreuk opgelopen, wellicht het gevolg van een aanrijding", klinkt het bij Kurt Suffys van 't Keikophof. "We schoten meteen in gang om het beestje te verzorgen en er opnieuw bovenop te helpen. Het kreeg een infuus om aan te sterken, werd geschoren, kreeg de nodige inspuitingen, een chip, een paspoort,... Het ziet er naar uit dat het allemaal opnieuw goed zal komen." Eens de hond opnieuw in topvorm is, zal worden uitgekeken naar een goede opvangplaats. (br.hln)


» Reageer (0)
21-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze deugniet is een internethit, maar welk diertje is dit?

Deze deugniet is een internethit, maar welk diertje is dit?

http://static3.hln.be/static/photo/2014/6/1/6/20140821165231/media_xll_7024401.jpg

De afbeelding van deze olijkerd gaat de wereld rond. Een bestuurder vond het jong bibberend in de buidel van haar dode moeder langs de kant van de weg in Australië. Ranger Kim Hunter ontfermde zich over het kleintje, dat ze Leah doopte.

Toen Hunter het beestje in huis haalde, was het gewond en woog het slechts 300 gram. Dankzij Hunters goede zorgen herstelde Leah vlot en weegt ze intussen 650 gram. Elke vier uur krijgt ze de fles van haar vervangmoeder. Omdat Leah nog geen vacht heeft, houdt Hunter haar op temperatuur met een warm deken.

"De afgelopen weken hebben we een sterke band opgebouwd", klinkt het in The Mirror. "Leah weet dat ik nu haar moeder ben."


Het diertje - een wombat - heeft haar leven in de eerste plaats te danken aan de opmerkzame chauffeur die langs de kant van de weg een kadaver zag liggen. Omdat de man wist dat het om een buideldier ging, controleerde hij of er in de buidel nog een kleintje zat. Nadat de automobilist het jong ontdekt had, bracht hij Hunter op de hoogte.

http://oi59.tinypic.com/mk7o9h.jpg

Een wombat


Zij vermoedt dat de moeder van Leah werd aangereden terwijl ze aan het grazen was. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noah (4) overleden: In onze armen is hij vertrokken

Noah (4) overleden: "In onze armen is hij vertrokken"

http://static0.hln.be/static/photo/2014/9/9/0/20140821161628/media_xll_7024290.jpg

Het onvermijdelijke is dan toch gebeurd. Noah De Schepper, het vierjarig jongetje uit Voeren dat een harttransplantatie onderging, is vanmiddag overleden. Dat heeft zijn vader aan onze redactie verteld. De kleine Noah, die sinds begin augustus in coma lag, kreeg gisteren een zware hersenbloeding. Hij werd nog in allerijl geopereerd, maar de dokters konden niets meer voor hem doen.

"We hebben samen met de familie afscheid van hem kunnen nemen", vertelt Frank, de papa van Noah. "In onze armen is hij vertrokken." De ouders willen iedereen danken voor de steun. "Het troost ons dat Noah met zijn aanstekelijke glimlach zoveel teweeg heeft gebracht. De afgelopen uren kregen we 7.500 berichtjes op Facebook. Dat doet ons deugd."  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf redenen waarom aardappelen wél gezond zijn

Vijf redenen waarom aardappelen wél gezond zijn

http://static2.hln.be/static/photo/2014/5/12/4/20140820112246/media_xll_7018054.jpg

Aardappelen hebben al heel lang een slechte reputatie: zo wordt de groente uit heel wat diëten geschrapt omdat het te veel calorieën of koolhydraten bevat. Sommige dieetgoeroes noemen ze zelfs echte dikmakers. Toch blijkt een aardappel ook heel wat goede eigenschappen te bevatten. Lees hier vijf voordelen waarom (natuur)aardappelen wél regelmatig op tafel mogen staan.

1. Ze bevatten kalium
Een 'normale' portie ongeschilde aardappelen bevat 1.600 milligram kalium, een elektrolyt dat een erg belangrijke rol speelt bij het op peil houden van onze vochtbalans maar ook de bloeddruk zachtjes wat verlaagt. Een gezonde portie aardappelen kan je per dag voorzien in de helft van de aanbevolen hoeveelheid kalium.

2. Ze barsten van vezels
Als je ze met de schil eet, ten minste. Zo bevat één ongeschilde aardappel 7 gram vezels (een vierde van de dagelijkse richtlijn), terwijl een ongeschilde variant maar 1 gram bevat. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat je je sneller verzadigd voelt waardoor je minder zal eten. Daarnaast hebben de vezels een positief effect op het voorkomen van diabetes en verlagen ze het risico op een hartaanval en cholesterol.

3. Ze zijn een bron van vitamine C
Hoewel appelsienen vaak geloofd worden om de grote hoeveelheid vitamine C die ze bevatten, blijkt een aardappel maar liefst een derde meer vitamine C te herbergen. Die antioxidant gebruikt het lichaam om wonden sneller te helen.

4. Ook vitamine B6 vind je erin terug
Een echte harde werker in ons lichaam blijkt vitamine B6: het ondersteunt het cardiovasculaire, spijsverterings-, immuun-, spier- en zenuwstelsel. Een goede reden om regelmatig aardappels te eten, niet?

5. Ze bevatten mangaan
Zelfs wanneer je niet echt weet wat mangaan juist in ons lichaam uithaalt, blijft het belangrijk om deze voedingsstof toch op te nemen. Een van de bronnen? Aardappelen natuurlijk. De stof is erg belangrijk bij het afbreken van eiwitten, koolhydraten en cholesterol en draagt ook bij tot een gezonde botvorming. (br.hln)


» Reageer (0)
20-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoetekauwen zullen smullen van deze badkamer

Zoetekauwen zullen smullen van deze badkamer

http://static3.hln.be/static/photo/2014/16/8/4/20140820113320/media_xll_7018084.jpg

Gek op chocolade? Dan is deze badkamer om van te smelten. Bad, bidet, lavabo en toilet zijn immers gemaakt van chocolade. Een Brits bedrijf is het brein achter de unieke badkamer, ons land leverde de chocolade.

Het resultaat na ongeveer drie maanden labeur is indrukwekkend, evenals de prijs. Wie het 'folieke' in zijn geheel in huis wil, moet daarvoor 100.000 euro neertellen. Voor wie het niet zo breed heeft: de onderdelen worden ook apart verkocht.

Het bad kost 62.300 euro en is het duurste stuk. De prijs van de lavabo bedraagt 17.500 euro. Prijskaartjes van de wc en bidet bedragen respectievelijk 17.500 en 8.720 euro. Een gepeperde rekening, gelet op de levensduur van zes maanden.

Op de website bathroomsweets.com wordt aangeraden om de chocoladen delen uiteraard niet in de buurt van een radiador te installeren. Ook zonlicht wordt best vermeden.

Tot slot, lekkerbekken die van hun eigen badkamer willen smullen, zijn gewaarschuwd. Het eetbare meubilair bevat alles samen 9,4 miljoen calorieën. (br.hln)


» Reageer (0)
19-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aziatische vraag naar ivoor doet olifantensterfte stijgen

Aziatische vraag naar ivoor doet olifantensterfte stijgen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/1/2/20140819022550/media_xll_7011107.jpg

Van alle Afrikaanse olifanten die sterven, wordt 65 procent gedood door een stroper. Tien jaar geleden was dat nog 25 procent. Volgens experts sterven de olifanten in dit tempo snel uit.

Stropers hebben in de periode 2010-2012 naar schatting honderdduizend Afrikaanse olifanten gedood. Vooral de gestegen vraag naar ivoor uit China en andere Aziatische landen leidt tot een sterke toename van de stroperij, zo blijkt uit een nieuwe studie die gisteren is gepubliceerd.

"De huidige vraag naar ivoor is niet vol te houden. Dat is onze allesoverspannende conclusie. Die vraag moet omlaag, anders zal het aantal olifanten blijven afnemen", aldus Iain Douglas-Hamilton, oprichter van Save the Elephants.

De relatieve sterftecijfers lopen per land sterk uiteen, blijkt uit de studie die in de Proceedings of the National Academy of Sciences is gepubliceerd. De hoogste percentages zijn te vinden in Midden- en Oost-Afrika.

Botswana is een lichtpuntje; daar is de olifantenpopulatie stabiel of groeiend. Stropers in Zuid-Afrika hebben het vooral op neushoorns gemunt en (nog) niet op olifanten. In het natuurreservaat Selous in Tanzania nam het aantal olifanten in de afgelopen drie jaar af van veertigduizend naar dertienduizend.

China is zich bewust van zijn imagoprobleem met betrekking tot de handel in ivoor. De Chinese ambassade in Kenia doneerde vorige maand aan vier wildreservaten apparatuur en uitrusting die stroperij moeten helpen tegengaan. De Chinese ambassadeur verklaarde bij die gelegenheid dat China meer aan voorlichting doet om de negatieve kanten van de illegale ivoorhandel te belichten.

Hoeveel olifanten nog in Afrika leven valt moeilijk te becijferen. Vaak wordt een aantal van vierhonderdduizend genoemd, maar volgens Douglas-Hamilton weet eigenlijk niemand het. Ook hoeveel er sterven is lastig te tellen. Maar door zestien jaar lang geboortes en sterfgevallen te tellen in het omsloten reservaat Samburu in Kenia, en daarbij te registreren of een olifant op natuurlijke wijze is gestorven of door de hand van stropers, en deze gegevens naast die van andere regio's in Afrika te leggen, komen de onderzoekers uit op een aantal van honderdduizend in de periode 2010-2012. (br.hln)


» Reageer (0)
18-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.40 procent senioren loopt risico op mishandeling door mantelzorger

40 procent senioren loopt risico op mishandeling door mantelzorger

http://static3.hln.be/static/photo/2014/0/7/0/20140818063530/media_xll_7009005.jpg

Uit een screening van Familiehulp bij drieduizend 65-plussers blijkt dat meer dan 40 procent van de ouderen een matig tot hoog risico loopt om door hun mantelzorger te worden mishandeld. Dat staat vandaag in De Standaard.

De cijfers zijn afkomstig van een screening aan de hand van een wetenschappelijke checklist, ontwikkeld door de Vrije Universiteit Brussel en het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling. De testscreening gebeurde bij drieduizend 65-plussers in heel de provincie Antwerpen en in Brussel-stad.

Aan de hand van enkele vragen werd het risico op mishandeling in een score gegoten. De uitkomst lag hoger dan veel verzorgenden konden vermoeden. Slechts 24 procent van de ouderen loopt volgens de screening geen enkel risico om te worden mishandeld. Daarnaast loopt 38 procent een laag risico, 28 procent een matig risico en 15 procent een hoog risico.

Het is niet dat de mantelzorger altijd de intentie heeft om te mishandelen. "Vaak gaat het om ontspoorde zorg, uit onkunde. Of omdat de mantelzorger overbelast is", zegt Marc Koninckx van Familiehulp. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moederkat adopteert babykonijntje

Moederkat adopteert babykonijntje

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Bent u klaar voor uw dosis schattigheid van de dag? Deze moederkat adopteerde een piepklein konijntje.

De moeder van het babykonijntje, dat Bubbles gedoopt werd, overleed al een week na de geboorte van het knaagdiertje.

Gelukkig was Snaggle Puss - jawel, zo heet het dier - bereid om het beestje op te nemen in haar nest. Naar verluidt voedt, knuffelt en wast ze het konijntje, net als haar echte jongen. En dat levert heel wat aandoenlijke beelden op. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We zullen ook nog eens minder stroom kunnen invoeren deze winter"

"We zullen ook nog eens minder stroom kunnen invoeren deze winter"

http://static2.hln.be/static/photo/2014/15/2/12/20140818063540/media_xll_7008507.jpg

"Door een explosie in een transformator zal ons land de komende winter minder stroom kunnen invoeren vanuit Frankrijk." Dat zegt een hooggeplaatste bron binnen de veiligheidsdiensten. Dat probleem komt bovenop het stilleggen van drie kernreactoren. "Pas nu beginnen de betrokken instanties zich af te vragen of toen misschien ook sabotage is gepleegd." Onlangs moest een kernreactor in Doel dicht door kwaad opzet.

Probeert iemand moedwillig delen van ons land zonder stroom te zetten? Volgens een hooggeplaatste bron sluiten de veiligheidsinstanties dat plots niet uit. Begin deze maand viel kernreactor Doel 4 stil na een defect in een leiding voor smeerolie. Een geval van sabotage, luidde het al snel. Mogelijk zelfs het tweede, zo blijkt nu.

Komende winter zal ons land op piekmomenten wellicht nood hebben aan een constante maximale stroominvoer van 3.500 MW vanuit het buitenland. Het is echter maar de vraag of dat effectief mogelijk is. Een dwarsregeltransformator in Monceau-sur-Sambre, die de invoercapaciteit tussen Frankrijk en België optimaliseert, werd in maart nog vernield door twee krachtige explosies.

Een woordvoerster van netbeheerder Elia meent dat de ­herstellingen bijna gedaan zijn. Een concrete timing kan ze echter niet geven. Op de website van de ­netbeheerder stond gisteravond niettemin te lezen dat het net­element Monceau (B)-Chooz (Fr) nog tot en met 31 december onbeschikbaar is. Dezelfde hooggeplaatste bron merkt ­bovendien op dat - na de sabotage in Doel - stilaan twijfels ­rijzen of de explosies in Monceau-sur-Sambre wel te wijten zijn aan een technisch incident.

De dwarsregeltransformator in Zandvliet heeft bovendien onderhoud nodig. Daardoor is ook de ­invoercapaciteit vanuit Nederland kleiner. De steden en gemeenten vragen ­intussen dringend meer informatie over de noodplannen. Dat is vooralsnog onmogelijk omdat de net­beheerder, samen met de overheid, nog géén definitief plan heeft. (br.hln)


» Reageer (0)
17-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor het eerst in 10 jaar nieuwe papieren editie Dikke Van Dale

Voor het eerst in 10 jaar nieuwe papieren editie Dikke Van Dale

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/9/5/20140817114239/media_xll_7007375.jpg

Voor het eerst in 10 jaar verschijnt er weer een papieren editie van de Dikke Van Dale, het beroemde woordenboek dat eind deze maand 150 jaar bestaat. In 2015 ligt de 15e versie in de winkels, laat hoofdredacteur Ton den Boon weten.

De laatste papieren editie van het 'Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal' verscheen in 2005. Dat bestond uit drie delen met in totaal 4.464 bladzijden. Van Dale publiceert sindsdien wel elk halfjaar een digitale update.

In de herfst besluit de redactie welke nieuwe woorden zij in de nieuwe uitgave opneemt. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de frequentie en de spreiding - hoe vaak een woord is gebruikt op verschillende plaatsen in het hele Nederlandse taalgebied. Ook is van belang dat verschillende soorten media het woord hebben gebruikt.

Twee woorden die volgens Den Boon een grote kans maken in de nieuwe editie, zijn "yezidi" en "yezidisme", de benamingen van een religieuze minderheid en een eeuwenoude religie in het Midden-Oosten die worden bedreigd door de terreurorganisatie IS. De twee woorden staan nu nog niet in de Van Dale.

De Dikke Van Dale viert het 150-jarig jubileum op 28 augustus met een voorstelling in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, waar schrijvers, dichters, cabaretiers en andere woordkunstenaars bij elkaar komen "om vergeten woorden een veilige thuishaven te geven". Ook komt er een speciale uitgave met verhalen over taal en houdt Van Dale "de verkiezing van het jubileumwoord". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerikaanse ontdekt per toeval dat man 3 andere vrouwen heeft

Amerikaanse ontdekt per toeval dat man 3 andere vrouwen heeft

http://static1.hln.be/static/photo/2014/13/3/10/20140817040525/media_xll_7007080.jpg

Een vrouw uit de Amerikaanse staat South Carolina is er onlangs achter gekomen dat ze het Facebookprofiel van haar man beter voor hun huwelijk had bekeken. Zo stonden er tot haar verbazing trouwfoto's online van haar kersverse echtgenoot met een andere vrouw. Al snel bleek dat haar man aan nog drie andere vrouwen eeuwige trouw had beloofd en geen enkele van deze huwelijken ooit ontbonden waren.

De 49-jarige Darnell Pixley blijkt er een bewogen liefdesleven op na te houden. Zo bleek hij nog getrouwd te zijn met drie andere vrouwen toen hij met zijn nieuwe echtgenote in het huwelijksbootje stapte. Verder had hij er al één scheiding op zitten.

Een van de huwelijken werd voltrokken in 1988, terwijl een ander dateert van 2008. In 2011 trouwde hij opnieuw en het meest recente huwelijk dateert van november vorig jaar.

De vrouw legde daarop klacht neer bij de politie. "Hoe absurd het ook mag klinken, het feit dat een man meerdere vrouwen heeft, is illegaal", aldus Sheriff Lee Foster tegenover plaatselijke zender KLTV.

Pixley werd woensdag gearresteerd en aangeklaagd voor bigamie. (br.hln)


» Reageer (0)
16-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Papieren schietschijf Elvis brengt 27.500 dollar op

Papieren schietschijf Elvis brengt 27.500 dollar op

http://static0.hln.be/static/photo/2014/13/0/5/20140816041553/media_xll_7005275.jpg

Een papieren schietschijf die doorzeefd is met kogels die door Elvis Presley werden afgevuurd, is voor 27.500 dollar (ongeveer 20.500 euro) onder de hamer gegaan. De schietschijf werd verkocht tijdens een veiling van Elvis-bezittingen die plaatsvond in Graceland, het landgoed van The King in Memphis (Tennessee).

In totaal werden gisterenavond (lokale tijd) 72 objecten geveild die nog aan Elvis toebehoorden. Daarbij onder meer de laatste Cadillac waarmee Elvis Presley nog gereden heeft. Die kastanjebruine en zilverkleurige Cadillac Seville uit 1977 werd voor 81.250 dollar verkocht.

De openbare verkoop van gisterenavond is slechts een van de vele evenementen die deze week georganiseerd worden om de 37ste verjaardag van Elvis Presley zijn overlijden te herdenken. Elvis stierf op 16 augustus 1977, op 42-jarige leeftijd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leven met dwerggroei: man filmt reacties in New York

Leven met dwerggroei: man filmt reacties in New York

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

De 22-jarige Jonathan Novick heeft een vorm van dwerggroei genaamd achondroplasie. Hij verhuisde vorig jaar naar New York en wordt er naar eigen zeggen elke dag aangestaard, bespot, gefotografeerd en lastiggevallen. Hij had er uiteindelijk genoeg van en besloot er iets aan te doen. In zijn documentaire 'Don't Look Down on Me' geeft hij je een klein kijkje in het leven van iemand "die er anders uitziet".

In het filmpje vertelt Novick hij opgroeide in klein dorpje en daar een gelukkige kindertijd beleefde met slechts af en toe negatieve opmerkingen. Dat veranderde drastisch toen hij vorig jaar naar New York verhuisde. Met een verborgen camera trok hij de straat op en dat leverde bovenstaande beelden op.

"Ik wilde stoppen met iedereen te vertellen wat ik meemaak en in plaats daarvan dit te laten zien", zegt hij. "Ik wilde aan iedereen laten zien hoe een doorsnee dag er voor mij uitziet."

Hij benadrukt dan ook dat hij niemand "wil vertellen wat te doen, wat te denken of hoe zich te voelen". Hij hoopt gewoon een indruk te geven van hoe zijn leven eruit ziet, zodat anderen volgende keer misschien twee keer nadenken voor ze iets zeggen tegen iemand die er 'anders' uitziet. "Bedenk even welk onderdeel van iemand zijn dag jij wil zijn?" (br.hln)


» Reageer (0)
15-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laat mode ook jou in de steek?

Laat mode ook jou in de steek?

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/9/6/20140814142722/media_xll_6998586.jpg

Alweer somber nieuws uit de modewereld: negen op tien Britse plus size vrouwen voelen zich ongewild door grote merken en hebben daardoor hun liefde voor mode volledig opgegeven. Een zoveelste kreet voor minder discriminatie en meer rechtvaardigheid, spijtig genoeg.

We moeten het blijven toegeven: het slanke en ranke schoonheidsideaal is nog lang de wereld niet uit. Dat blijkt ook uit een Brits onderzoek: hoewel veertig procent van de vrouwen minstens maat 42 draagt, blijft het voor modemerken blijkbaar moeilijk om op die trend in te spelen en 'grote' kledij te maken. Ook blijkt creativiteit soms erg ver te zoeken: zo blijft het moeilijk om een hippe en leuke outfit samen te stellen als je wat molliger bent. Het is zelfs zo erg dat het zelfbeeld van vele vrouwen hieronder komt te lijden. Zo durft maar een op tien hulp vragen in een winkel of hebben ze angst om over straat te lopen tussen de maatjes 36.

Een groot probleem dat ook in België mogelijk voelbaar is en je waarschijnlijk enkel ervaart wanneer je iets dikker bent. Maar toch blijft de vraag of modeketens eender wie zomaar een slecht gevoel mogen geven en of de maat niet stilaan vol raakt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeven gekke dingen die gebeuren tijdens onze slaap

Zeven gekke dingen die gebeuren tijdens onze slaap

http://static1.hln.be/static/photo/2014/10/1/6/20140814122835/media_xll_6997881.jpg

Slaap: een vreemdzaam woord op zich... Toch spookt ons lichaam heel wat uit terwijl we (hopelijk) lekker liggen te dromen. Wist je bijvoorbeeld dat je enkele centimeters groeit tijdens je nachtrust? Lees hier nog zes andere weetjes.

* Je groeit
Hoewel je niet meteen wakker zal worden met de lengte van een basketballer, groei je elke nacht enkele centimeters. De schijven in je wervelkolom die fungeren als kussens tussen je botten worden tijdens je slaap namelijk groter omdat het gewicht van je lichaam minder hard 'drukt' dan wanneer je staat.

* Je spieren zijn tijdelijk verlamd
Het klinkt eng, maar het is net die verlamming die ervoor zorgt dat je niet spontaan begint te slaapwandelen en weerhoudt ons ervan echt roekeloos te bewegen.

* Je ogen trillen
Tijdens je slaap is het heel goed mogelijk dat je ogen van links naar rechts schieten en terug. Een uitleg voor het fenomeen is volgens onderzoekers nog steeds niet gevonden, maar naar alle waarschijnlijkheid gebeurt het wanneer we diep dromen en vooral  wanneer je bijna wakker wordt. Het zou ervoor zorgen dat je (hopelijk) fris en monter ontwaakt.

* Je raakt seksueel opgewonden
Niet alleen mannen kunnen tijdens de nacht seksueel opgewonden raken, ook vrouwen worden regelmatig geprikkeld. Dankzij de verhoogde activiteit in je hersenen, heeft je lichaam meer zuurstof nodig waardoor je bloedsomloop verhoogd wordt. Zo wordt er ook meer bloed naar de geslachtsdelen gestuurd waardoor die wel eens kunnen 'opzwellen'.

* Je buik zwelt op
Je zal het waarschijnlijk niet graag horen of het zelfs 'vies' vinden maar tijdens je nachtrust valt ook je anale sluitspier wat stil waardoor die wat losser wordt. Zo wordt het veel moeilijker om die sluitspier onder controle te houden en ontsnapt er wel af en toe eens een windje. Gelukkig is ook je neus wat minder wat minder actief en haalt die vervelende geur je niet uit je slaap.

* Je kan last hebben van spasmen
Ook het gevoel dat je precies 'valt' wannneer je indommelt? Ook dit is weer een samenstrekking van je spieren waarvoor niet meteen een verklaring te vinden is. Sommige deskundigen denken dat deze spasmen te maken hebben met angst of een onregelmatig slaappatroon terwijl andere het gewoon als iets onvermijdelijk zien.

* Je vermagert
Dankzij transpiratie en het uitademen van warme lucht, kan het zijn de je 's ochtends een paar grammetjes kwijt bent. Dit gebeurt tijdens de dag ook, maar wordt tegengegaan wanneer we eten of drinken. Als je echter maar vier of vijf uur per nacht slaapt, kan je best kiezen voor slimme voeding en extra lichaamsbeweging. Om je taille te versmallen, heb je namelijk minimaal zeven uur slaap per nacht nodig. (br.hln)


» Reageer (0)
14-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roland & Admiral Freebee - Hissing o' the heath

Roland & Admiral Freebee - Hissing o' the heath

Klik op de foto om ze te beluisteren


Roland Van Campenhout, of kortweg Roland  is een Vlaamse bluesmuzikant.

Admiral Freebee of Tom Van Laere is een Antwerpse artiest

Samen brengen ze dit prachtige nummer» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderwijskosten blijven zware dobber voor veel gezinnen

Onderwijskosten blijven zware dobber voor veel gezinnen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/6/16/11/20140813175434/media_xll_6996281.jpg

Hoge onderwijskosten staan het betaalbaar onderwijs in de weg en blijven voor veel gezinnen nog steeds een zware dobber. Dat zegt de Gezinsbond naar aanleiding van een persconferentie van de Franstalige Ligue des familles over de hoge onderwijskosten. In Vlaanderen schommelen de studiekosten in het basisonderwijs tussen 400 à 500 euro per jaar, en in het secundair tussen de 1.000 en 1.500 euro, zo blijkt uit de actuele cijfers voor 2014 van de Gezinsbond.

Steeds meer gezinnen hebben moeite om de schoolfacturen te betalen en sluiten bijkomende leningen af, bevestigt de Gezinsbond, die meteen enkele maatregelen voorstelt. De organisatie pleit er onder andere voor om studietoelagen te automatiseren. "Wie zelf de school- en studietoelagen niet aanvraagt - uit vergetelheid, onwetendheid of omwille van problemen met het verzamelen van de nodige attesten - ontvangt er geen. Mondjesmaat wordt gewerkt aan automatische toekenning, maar zolang dit nog niet overal mogelijk is, zullen er altijd rechthebbenden uit de boot vallen", zegt de Gezinsbond.

Overigens zijn die school- en studietoelagen vaak ontoereikend en ligt het bedrag van de werkelijke studiekost veel hoger dan de ontvangen toelagen. De toelagen moeten dus beter worden afgestemd op de werkelijke kostprijs van studierichtingen, klinkt het. "Vooral in technische richtingen met dure eigen benodigdheden en met veel studiereizen lopen de kosten hoog op."


De gezinnen ontvangen voorts wel automatisch een jaarlijkse schoolpremie, een jaarlijkse bijslag bij het kindergeld van juli die bedoeld is om de aankoop van schoolbenodigdheden bij de start van het nieuwe schooljaar te bekostigen. Maar die premie is onlangs wegens besparingen fors verlaagd voor modale gezinnen die meestal ook naast een school- of studietoelage grijpen, hekelt de Gezinsbond. "Op 1 juli 2013 heeft het federale kernkabinet in het kader van de begrotingscontrole 2013 beslist de bedragen voor de zogenaamde schoolpremie te reduceren. In 2013 werd de premie al met 15 procent teruggeschroefd en vanaf 2014 werd ze nogmaals met 15 procent verminderd", luidt het.


Ook wil de Gezinsbond een maximumfactuur in het secundair onderwijs, zoals die in het basisonderwijs bestaat. Want waar de studiekosten in het lager onderwijs nog tussen de 400 à 500 euro per jaar liggen, lopen ze in het secundair op van gemiddeld 1.022 euro in de eerste graad naar 1.284 euro in de derde graad ASO, tot zelfs 1.588 euro in de derde graad KSO.

Helemaal zaligmakend is zo'n maximumfactuur niet want ze dekt niet alle kosten, geeft de bond toe. Het verschil tussen vrijblijvende en verplichte bijdragen is niet altijd even duidelijk, zo zijn er vaak "aanbevolen bijdragen" zoals een tijdschriftenabonnement, bepaald vervoer of een boterhammentaks. Daarom pleit de bond voor een controle op deze bijkomende ouderbijdragen.

Tot slot vraagt de Gezinsbond om voldoende werkingsmiddelen voor scholen en het afschaffen van financiële sancties zoals de terugvordering van studietoelagen bij spijbelen. Die sancties brengen de gezinnen nog meer in de problemen, aldus de Gezinsbond, die niettemin erkent dat er in dergelijke gevallen wel onmiddellijk moet ingegrepen worden via begeleidende pedagogische maatregelen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde smaaktest: Stella of Heineken? Geen kat proeft het verschil

Blinde smaaktest: Stella of Heineken? Geen kat proeft het verschil

http://static1.hln.be/static/photo/2014/10/1/12/20140814075044/media_xll_6996912.jpg

Verontrustend nieuws voor wie zweert bij een Belgisch pintje. Terwijl wij er van uitgaan dat Belgische pils veel beter smaakt dan een Nederlands "biertje", blijkt nauwelijks iemand het verschil te proeven tussen een Stella of een Heineken. Dat blijkt uit een blinde smaaktest bij 138 bierliefhebbers. Vlaamse kenners ­beamen: ons edele gerstenat is eenheidsworst ­geworden.

Om uit te zoeken of de consument wel een verschil proeft tussen de grote biermerken schotelden Zweedse onderzoekers 138 liefhebbers de drie meest verkochte Europese pilsbieren voor: Budvar, Stella Artois en ­Heineken. Telkens waren twee pintjes ­hetzelfde en kwam de vraag om er blind de vreemde eend in de bijt uit te halen. Uit de resultaten blijkt dat het testpanel geen ­verschil proeft. "Ze smaken allemaal hetzelfde. De consument maakt zijn keuze dus op basis van reclame en imago, in plaats van zich te baseren op het bier zelf", concluderen de wetenschappers.

Is Stella dan aan het 'verwateren' of smaakt het Leuvense bier anders in het buitenland? Neen, zo blijkt. "Ons bier wordt in verschillende landen gebrouwen maar telkens onder toezicht van een meesterbrouwer die controleert op dezelfde smaak en kwaliteit», klinkt het bij Inbev. "Bovendien sturen ze vanuit de hele wereld maandelijks stalen naar ons labo in Leuven, waar de brouwsels blind geproefd en ­geëvalueerd worden."


En toch zijn bierkenners alles­behalve verbaasd. "Ik geloof in het onderzoek", zegt zytholoog Hans Bombeke. "Echte bierkenners ­zullen zo'n blinde proef nog wel doorstaan, maar de doorsnee ­tooghanger zal inderdaad weinig verschil proeven tussen Heineken en een concurrent zoals Stella ­Artois. Zonder een waarde-oordeel te vellen: dat zijn fabrieksbieren geworden, waarvan de straffe kantjes zijn afgevlakt om zo veel mogelijk klanten te charmeren. Pils wordt hier op café vooral als dorstlesser beschouwd, terwijl een echte kenner let op andere zaken." (br.hln)


» Reageer (0)
13-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Al 892 egels overreden dit jaar

Al 892 egels overreden dit jaar

http://static3.hln.be/static/photo/2014/17/15/4/20140813110145/media_xll_6995209.jpg

Er zijn dit jaar al 892 egels overreden. Dat blijkt uit cijfers van 'Dieren Onder De Wielen', een project van Natuurpunt in opdracht van de Vlaamse overheid. Aangepaste snelheid, maar ook eenvoudige ingrepen in de tuin kunnen voor de egel het verschil tussen leven en dood betekenen, zegt de organisatie. Natuurpunt telde sinds het begin van 2014 al even veel verkeersslachtoffers als er in 2013 over een heel jaar werden waargenomen.

De trieste piek situeert zich in de maanden juli en augustus. Op dat moment gaan jonge egels op zoek naar een eigen woonplaats, en daarbij moeten ze vaak de straat oversteken.

Een mogelijke verklaring voor de hoge cijfers is het zachte voorjaar, waardoor de egels sneller uit hun winterslaap ontwaakten en vroeger op zoek gingen naar een nieuwe woonplaats. Anderzijds gaven waarschijnlijk meer mensen slachtoffers door dankzij de campagne Dieren Onder De Wielen.

Niet alleen aangepast rijgedrag kan de diertjes redden: het aantal overreden egels kan ook sterk beperkt worden door een aantal eenvoudige aanpassingen in de tuin. Door tuinen met elkaar te verbinden via een doorgang van 15 cm breedte en 15 cm hoogte moeten egels de straat niet meer op om van tuin te verhuizen. "Eén doorgang per tuinzijde maakt al een groot verschil, en met een opening om de paar meter is de egel helemaal gesteld", zegt Natuurpunt.

Met 'Dieren Onder De Wielen' voert Natuurpunt een project van de Vlaamse Overheid rond verkeersslachtoffers uit. Iedereen kan daarbij helpen door verkeersslachtoffers in te voeren op deze website. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouder dan veertig? Dan geen stamceldonor meer

Ouder dan veertig? Dan geen stamceldonor meer

http://static2.hln.be/static/photo/2014/15/1/7/20140813101121/media_xll_6994447.jpg

Je registreren als stamceldonor kan in ons land voortaan maar tot je 40ste. Vroeger kon dat tot 50, maar het Belgische stamcelregister veroudert. Sinds 1 juli is de leeftijdgrens daarom verlaagd.

"Eenmaal in het register, blijf je wel kandidaat-donor tot je 60ste", zegt professor Christian Demanet, klinisch bioloog aan het UZ Brussel. "Maar veel van onze huidige donors zullen de komende jaren wegvallen wegens te oud. De kans op een match bedraagt nu 1 tot 2% over een periode van dertig jaar. Die kunnen we verhogen als we de inschrijfleeftijd verlagen en mensen dus langer ingeschreven zullen blijven. Oudere stamcellen zijn puur medisch gezien niet slechter van kwaliteit. Maar wie ouder wordt, heeft toch meer kans alsnog te worden geweigerd, omdat hij of zij een hartkwaal of diabetes blijkt te hebben." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook Koko de gorilla rouwt om Robin Williams

Ook Koko de gorilla rouwt om Robin Williams

Klik op de foto om de video te bekijken

Robin Williams kon iedereen aan het lachen brengen - zelfs een gorilla. De acteur ontmoette in 2001 Koko, die kan communiceren via gebarentaal. Volgens haar verzorgster is de mensaap "extreem verdrietig".

Toen de mensaap en acteur Robin Williams elkaar in 2001 ontmoetten, vormden ze meteen een band. "Robin verstond de kunst om gewoon bij haar te zijn. In een paar minuten was hij haar beste vriend", vertelt haar verzorgster Dr. Penny Patterson.

"Ik heb kunnen communiceren met een gorilla", vertelde Williams. "We hebben iets fantastisch gedeeld: een lach. Koko begrijpt gesproken Engels en kent meer dan 1.000 gebaren om te communiceren over haar gevoelens, leven, liefde en zelfs de dood. Het was geweldig en onvergetelijk."

Volgens Patterson bracht de acteur een lach op het gezicht van Koko. "Ze had al zes maanden niet gelachen, sinds haar gorillavriend Michael gestorven was." Op het einde van hun ontmoeting gaf het dier Robin een kus op zijn hand, en een dikke knuffel.

Toen het nieuws van de dood van de acteur bekend raakte, hoorde Koko een telefoongesprek erover van Patterson. "Koko werd extreem verdrietig. Haar hoofd was gebogen en haar lip trilde", vertelt ze. Ze nam de bovenstaande foto. (br.hln)


» Reageer (0)
12-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De tien grootste leugens die we onszelf blijven wijsmaken

De tien grootste leugens die we onszelf blijven wijsmaken

http://static1.hln.be/static/photo/2014/16/9/11/20140811121211/media_xll_6989831.jpg

Geef het toe: we vinden het helemaal niet leuk als we door andere personen bedrogen en belogen worden. Het kan ons boos, droevig of teleurgesteld maken. Toch is de waarheid dat we onszelf elke dag opnieuw enkele leugens wijsmaken die in principe niet waar hoeven te zijn. Lees hier de tien grootste leugens die we onszelf vertellen en hoe je ze kan negeren op weg naar een zorgelozer leven.

1. 'Het verleden zal me blijven achtervolgen'
Je verleden kan je achtervolgen, maar enkel en alleen als jij het toelaat. Zo is het erg normaal dat we af en toe eens nadenken over de voorbije maanden of jaren, maar je leven laten bepalen door je verleden gaat een stap te ver. Je moet heus niet bang zijn van oude gebeurtenissen en je hoeft niet te verzinken in dit soort gedachtenpatroon. In plaats daarvan moet je de angstgevoelens omzetten in een positieve ervaring via zelfreflectie. Analyseer je verleden en trek conclusies waarom iets fout ging en probeer dezelfde fout niet meer te  maken in de toekomst. Wie zich vasthoudt aan het verleden legt zichzelf veel in de weg.

2. 'Succes is het tegenovergestelde van falen'
Falen bestaat niet, zelfs wanneer iets in jouw ogen 'mislukt' is er nog altijd een zichtbaar resultaat. Als iets niet uitdraait zoals je het wenste, kan je nog altijd fier zijn op de weg die je hebt afgelegd en hoef je niet op te geven. Wie doorzet, komt stap voor stap dichter bij zijn of haar uiteindelijke doel.

3. 'Als ik ... had, zou ik gelukkiger zijn'
Er zijn twee mogelijke manieren waarop je kan omgaan met geluk. Of je wil alles bezitten of je bent blij met wat je momenteel hebt. Daarbij is het best wel goed om te streven naar dat beetje meer, zolang je ook aandacht hebt voor wat je al verworven hebt. Wie zijn leven accepteert en waardeert, zal zich bovendien sneller gelukkig voelen.

4. 'Een crisis is altijd slecht'
Zie iedere uitdaging of moeilijkheid als een manier om bij te leren en ga niets uit de weg.

5. 'Daar ben ik te oud voor'
Wanneer je echt zin hebt om iets te doen, ben je er nooit te oud voor. Bovendien blijft het belangrijk om je eigen gevoelens te respecteren en niet te vaak stil te staan bij wat andere zouden kunnen denken.

6. 'Andere personen hebben het veel gemakkelijker'
Wanneer we iemand anders zorgeloos over de straat zien lopen, denken we spontaan wel eens dat het leuk moet zijn om een onbekommerd leven te leiden. Toch weten we vaak niet wat er zich afspeelt in iemand anders zijn of haar leven. Iedereen kent tegenslagen of moeilijke periodes.

7. 'Het is beter om te geven dan te krijgen'
Toegegeven: dit leugentje is een erg nobele gedachte, maar kan ook een negatief effect hebben op je houding en leven. Wie enkel geeft en daarvoor niets terugkrijgt, zal zich sneller ongelukkig of onvoldaan voelen. Probeer zo goed mogelijk de balans tussen beide te behouden.

8. 'Dat kan ik morgen wel doen'
We stellen allemaal wel eens graag dat vervelende karweitje uit tot morgen, maar toch blijkt de volgende dag ook niet genoeg uren te bevatten. Bovendien weet niemand wat de toekomst brengt en is het soms frustrerend om in een vandaag-morgen-patroon te leven. Je leeft vandaag en vult je uren best zo snel en goed mogelijk in.

9. 'Ik mag me niet ongelukkig voelen'
Vaak hoor je mensen zeggen dat 'geluk het fundament van welzijn is en dat je je best niet te vaak ongelukkig voelt.' Toch is het onmogelijk om droeve of negatieve gevoelens uit te schakelen. Droefheid, woede, eenzaamheid en angst maken nu eenmaal deel uit van ons leven en zijn helemaal niet zo slecht als je ze maar kan relativeren.

10. 'Ik mag niet egocentrisch zijn'
Soms is het net goed om eens aan jezelf te denken, het blijft belangrijk om je als persoon te ontwikkelen en goed te voelen in je vel. Je hoeft je helemaal niet schuldig te voelen wanneer je eens 'neen' zegt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongen zonder oren krijgt paar gemaakt uit eigen ribben

Jongen zonder oren krijgt paar gemaakt uit eigen ribben

http://i-cdn.embed.ly/1/display?key=fd92ebbc52fc43fb98f69e50e7893c13&url=https%3A%2F%2Fpbs.twimg.com%2Fmedia%2FBuyIKaKIMAAMY93.jpg%3Alarge

De 9-jarige Kieran Sorkin uit Engeland, die geboren werd zonder oren, droomde zijn hele leven van het hebben van grote oren. Dokters namen in Londen een deel van Kierans ribben en maakten daar een nieuw paar van, dat meldt The Sun. Of het paar 'groot genoeg' is om Kierans droom in vervulling te laten gaan, is maar de vraag. Het is minstens een stap in de goede richting.

Bij de operatie, die zes uur duurde, haalden dokters kraakbeen weg uit de ribben van de jongen. Vervolgens maakten ze het weefsel in de vorm van een oor en werd het bedekt met een stuk huid van zijn gezicht, waar het schepsel onder werd gestoken. De chirurgen namen zelfs zijn moeders oor als voorbeeld, zodat er familiaire kenmerken in zouden zitten.

Volgens zijn vader David zorgt de ingreep voor oneindig veel zelfvertrouwen bij zijn zoon. "We zijn absoluut in de zevende hemel. Een beter resultaat dan dit kun je je niet wensen. 'Wow' was Kierans reactie, hij is erg blij."

Kieran werd geboren zonder oren, een aandoening die bij één op de 100.000 kinderen voorkomt. Na meerdere operaties is hij nu eindelijk in staat om te horen.

In het ziekenhuis waar de operatie werd gedaan, het London's Great Ormond Street Hospital, worden al veertig jaar vergelijkbare operaties uitgevoerd. Volgens plastisch chirurg Neil Bulstrode, zijn dit soort operaties van groot belang. "Het is een flinke ingreep, maar het is een grote verbetering in het leven van een kind. Door een jong persoon zelfvertrouwen te schenken, kan je zijn hele leven veranderen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Robin Williams (63) overleden

Robin Williams (63) overleden

http://static2.hln.be/static/photo/2014/3/13/1/20140812071110/media_xll_6991756.jpg

De Amerikaanse acteur Robin Williams, bekend van films als 'Good Morning, Vietnam' en 'Mrs. Doubtfire', is overleden. Hij was 63 jaar oud. Volgens de Californische politie gaat het vermoedelijk om een geval van zelfdoding. Zijn woordvoerster zegt dat de acteur tegen een depressie vocht.

Williams werd gisteren (plaatselijke tijd) dood aangetroffen in zijn huis, zegt de politie van Marin County, nabij Los Angeles. "Om 12.02 uur werd een mannelijk persoon doodverklaard", zo staat in een persbericht van de politie. "Hij werd geïdentificeerd als de 63-jarige Robin McLaurin Williams." Er wordt nog onderzoek gedaan naar de exacte doodsoorzaak, maar de politie vermoedt dat hij is overleden door verstikking. Vandaag zal het lichaam nader onderzocht worden.

"Robin Williams is vanmorgen overleden. Hij kampte de laatste tijd met zware depressies. Dit is een tragisch en plotseling verlies. Zijn familie verzoekt hun privavcy te respecteren in deze moeilijke tijd van verdriet.", meldde Williams' publicist Mara Buxbaum aan The Hollywood Reporter.

Dat Williams moeilijk weerstand kon bieden aan drank en cocaïne was bekend. Het overlijden van bevriend acteur John Belushi aan een overdosis in 1982 was voor hem het moment om af te kicken. Twintig jaar lang was hij 'clean', maar in 2006 werd hij opnieuw opgenomen vanwege zijn alcoholverslaving. Hij koos specifiek een kliniek in het bekende 'Wine Country' van Californië "om alle opties open te houden'', grapte Williams. In juni dit jaar ging hij terug naar de afkickkliniek.

In een verklaring spreekt Susan Schneider, de vrouw van Williams, haar hoop uit dat niet zijn dood, maar zijn talloze momenten van plezier worden benadrukt in de nasleep van de tragedie. "Deze ochtend heb ik mijn echtgenoot en beste vriend verloren. De wereld verloor daarmee een van haar meest geliefde artiesten en een van de mooiste mensen. Ik ben er helemaal kapot van. Op verzoek van de familie van Robin vragen wij om onze privacy tijdens deze moeilijke rouwperiode te respecteren. We hopen dat de focus niet op Robins dood zal liggen, maar hopen dat iedereen hem herinnert als iemand die ontelbare momenten van vreugde creëerde en een lach op het gezicht van miljoenen mensen kon toveren."

Met zijn eerste twee echtgenotes, Valerie Velardi en Marsha Garces, kreeg hij drie kinderen. Sinds 2011 was de acteur met Susan Schneider getrouwd. (br.hln)


» Reageer (0)
11-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verdwaalde kleuter overleeft 11 dagen in Siberische wildernis dankzij haar puppy

Verdwaalde kleuter overleeft 11 dagen in Siberische wildernis dankzij haar puppy

http://static1.hln.be/static/photo/2014/12/5/8/20140811153941/media_xll_6990473.jpg

De echte 'Mowgli' is in Siberië opgestaan. Een driejarig meisje dat gedurende elf dagen vermist was in een gebied vol beren en wolven, heeft haar avontuur overleefd dankzij een trouwe viervoeter die haar meer dan een week warm hield en daarna hulp ging halen.

Toen haar vader op 27 juli ging jagen, is het kind hem samen met haar jonge hond ongemerkt gevolgd. Maar de kleine Karina Chikitova raakte de weg kwijt in een gebied waar beren en wolven thuis zijn. Het kind overleefde op wilde bessen en dronk water van de rivier. 's Avonds maakte ze een bedje in het lange gras en hield de hond haar warm. En dat was nodig ook met temperaturen die 's nachts niet hoger uitkwamen dan een luttele zes graden.

Het hoge gras in de Siberische toendra had ook een nadeel: de reddingshelikopters konden het meisje niet spotten. De ongerustheid in het dorp nam dan ook dag na dag toe want in zulke barre omstandigheden waren de overlevingskansen van de kleuter miniem.

Toen het kind al negen dagen vermist was, keerde de hond alleen naar huis terug. Haar ouders vreesden het ergste. Maar dat bleek volkomen onterecht vermits het pientere dier de reddingswerkers naar het verdwaalde meisje leidde. Zij troffen de kleuter nog volledig bij bewustzijn in het hoge gras aan. Op heel wat insectenbeten na stelde Karina het wel. Voor alle zekerheid werd ze ter observatie naar het ziekenhuis in Yakutsk gebracht.

"Ze wil voorlopig niet praten over haar tijd in de toendra, enkel dat ze veel bessen heeft gegeten en rivierwater dronk", aldus de moeder van het kind. Maar eens terug bij haar positieven zal het meisje wellicht honderduit vertellen over haar grote avontuur in de wildernis en haar fantastische hond die uitgroeide tot een held. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arbeiders vinden enorme goudschat op landgoed maar verzwijgen dit voor eigenaar

Arbeiders vinden enorme goudschat op landgoed maar verzwijgen dit voor eigenaar

http://static1.hln.be/static/photo/2014/18/15/0/20140811170619/media_xll_6990840.jpg

Drie Franse arbeiders deden de ontdekking van hun leven op een landgoed waar ze aan het werk waren. Ze vonden een goudschat ter waarde van 900.000 euro, alleen vertelden ze dit niet aan de eigenaar en besloten ze de gouden staven en munten te stelen. Maar zoals zo vaak kwam loontje wel om z'n boontje.

Toen ze grond aan het ophogen waren op een Normandisch landgoed, troffen de mannen 16 goudstaven van één kilogram en 600 dollarmunten aan. De schat, die onder de bodem verborgen zat in glazen bokalen, was daar wellicht verstopt tijdens de tweede wereldoorlog.

In plaats van de eigenaar van het landgoed te verwittigen, besloten de arbeiders (respectievelijk 20, 33 en 40 jaar oud) om de schat te stelen en grotendeels te verkopen aan een verzamelaar van oude munten. Belastinginspecteurs roken echter onraad toen één van de mannen twee cheques met een zeer hoog bedrag kwam deponeren bij zijn bank.

Na een ondervraging door het gerecht bekenden ze hun misdaad. Eerstdaags moeten ze voor de rechtbank van Evreux verschijnen, net zoals de verzamelaar die beschuldigd wordt van handel in gestolen goederen.

Volgens de lokale politie leidden de drie arbeiders een liederlijk leven na de vondst van hun schat. Ze kochten dure wagens, levensverzekeringen en investeerden in hun huizen.

De rechtmatige eigenaar van de goudstaven, die in een klein dorpje woont in het departement Eure, wenste anoniem te blijven. "Niemand kent dit verhaal, zelfs mijn kinderen niet ... Sinds de politie me op de hoogte gebracht heeft, doe ik geen oog meer dicht", liet de vrouw optekenen. Bij de start van de werken zou ze nog tegen de arbeiders gegrapt hebben: "Indien jullie een schat moesten vinden, moet je het me zeker laten weten."

Eerlijk duurt nu eenmaal het langst. (br.hln)


» Reageer (0)
10-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Linda Perry - Shame

Linda Perry - Shame

Klik op de foto om ze te beluisteren


Linda Perry (Springfield (Massachusetts), 15 april 1965) is een Amerikaans rockmuzikant, songwriter en producer. Haar ouders zijn van Portugese en Braziliaanse afkomst en ze is vooral bekend als zangeres van de voormalige band 4 Non Blondes.

Als coproducer en schrijfster werkte Perry mee aan het album M!ssundaztood van Pink. Tevens schreef ze enkele nummers voor het album 'Try This' van Pink. Ook schreef en produceerde ze de nummers Nasty Ghetto voor de Sugababes en What you Waiting For voor Gwen Stefani. Daarnaast is Perry voor een groot deel verantwoordelijk voor albums van Courtney Love en Kelly Osbourne.

Daarnaast schreef ze voor en met Christina Aguilera het nummer Beautiful van het album Stripped en in 2006 het nummer Hurt van het album Back to Basics, gebaseerd op Perry's recente verlieservaring. Aguilera heeft het nummer echter herschreven omdat het te veel referenties had naar de vader van Perry.

Voor de film Prey for Rock and Roll schreef ze met Gina Gershon het nummer StupidStar.

In 2007 schreef ze het nummer My Love voor Céline Dions album Taking Chances. Dit nummer werd in 2008 de titelsong van het "Best Of" album "My Love Ultimate Essential Collection".» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze vijf strategieën verknoeien je dieet

Deze vijf strategieën verknoeien je dieet

http://static3.hln.be/static/photo/2014/17/9/5/20140808154822/media_xll_6984170.jpg

Wie wat kilo's kwijt wil en gezonder wil gaan leven, hoeft maar zijn browser open te klikken voor wat hulp. Online vind je een schat aan informatie, tips en tricks. Helaas zijn ze niet allemaal even doeltreffend. Deze vijf afslankstrategieën zijn alvast te vermijden:

Uit een gezonder eetpatroon moet je wel hier en daar wel wat schrappen, maar hele voedselgroepen opgeven, is niet zo'n goed idee. Het kan tot tekorten leiden, en is niet zo optimaal voor je gezondheid. Daarnaast krijg je dan verschrikkelijke zin in datgene wat je niet meer eet, en zo stijgt de kans op een vreetbui. In plaats van bijvoorbeeld alle vetten of koolhydraten te schrappen, kan je beter je porties wat aanpassen. Alles met mate, is de boodschap.

Sport is gezond; zelfs een half uurtje stevig wandelen per dag, zal al goed zijn voor je gezondheid en je lijn. Om echt gewicht te verliezen en je lichaam strakker te maken, is je fitnessplan best even evenwichtig als je dieet. Focus je niet enkel op cardio, maar werk ook aan je spiergroepen door bijvoorbeeld f en toe een gewicht vast te nemen. Het versterkt je spieren en gewrichten, waardoor je je minder snel blesseert. Daarnaast versnelt het ook je metabolisme: je zal tot lang na je sportbeurt calorieën verbranden.

Hoewel vaak het tegendeel beweerd wordt, is sporten met een lege maag niet zo goed voor je lijn. Als je bijvoorbeeld gaat lopen zonder te eten, verbrand je niet zo veel vet, maar voornamelijk spieren. Daarnaast zal je training veel moeizamer verlopen zo zonder energie. Je kan dus beter iets lichts eten voor je gaat sporten.

Als je aan het sporten slaat, blijft er vaak minder tijd over om te slapen. Toch maak je best voldoende tijd vrij voor je nachtrust, wil je snel gewicht verliezen. Je hebt immers je energie broodnodig, en slaaptekort beïnvloedt ook het hongergevoel van je lichaam. Te weinig rust verhoogt het hormoon ghreline, wat je maag sneller doet knorren. Om eetbuien te vermijden, kruip je dus best vroeg in bed.

Het aantal calorieën verminderen, is perfect om gewicht te verliezen. Hele maaltijden overslaan echter niet. Hoe minder je effectief eet per dag, hoe meer je metabolisme vertraagt. Zo probeert je lichaam je voedingsstoffen zo lang mogelijk vast te houden. Kleinere porties en maaltijden die minder calorieën bevatten, houdt je metabolisme op peil. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg koopt massaal caravans en motorhomes

Belg koopt massaal caravans en motorhomes

http://static3.hln.be/static/photo/2014/16/14/6/20140810071055/media_xll_6987456.jpg

De verkoop van nieuwe en tweedehandse caravans en motorhomes stevent af op een recordjaar. De verwachting is dat er over het hele jaar voor het eerst meer dan 10.000 motorhomes aan de man zullen worden gebracht; bij de caravans zou voor het eerst in meer dan 15 jaar de kaap van 7.000 exemplaren overschreden worden. Dat meldt De Zondag op basis van cijfers van de Belgian Caravan-Camping and Motorhome Association (BCCMA).

Tijdens de eerste zes maanden van het jaar werden 3.688 caravans verkocht en 5.722 motorhomes. De beurs Mobicar, die in oktober plaatsvindt in Brussels Expo, kan de jaarcijfers nog een extra duwtje in de rug geven.

De verkoopstijging is volgens De Zondag vooral merkbaar bij de nieuwe caravans en motorhomes, en iets minder bij de tweedehandse exemplaren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paardenbeul slaat opnieuw toe in Noord-Nederland

Paardenbeul slaat opnieuw toe in Noord-Nederland

http://static3.hln.be/static/photo/2014/6/9/2/20140810024607/media_xll_6987332.jpg

De paardenbeul die al enkele weken actief is in het noorden van Nederland lijkt opnieuw te hebben toegeslagen. In het Drentse Gasselte werd gisteren een paard gruwelijk bewerkt met een scherp voorwerp. Eerder gebeurde hetzelfde met paarden in de provincie Groningen. Het gaat telkens om dieren die in het weiland lopen.

De eigenaar van het mishandelde paard in Gasselte trof het dier gewond aan in het weiland. De ruin bleek met een scherp voorwerp in de schaamstreek te zijn gestoken. Eigenaresse Ria Bollt is geschokt en emotioneel na de mishandeling. "Het is een super braaf paard. Hij is nachtblind en kon dus niet vluchten. Dat vind ik extra zwaar. Het is niet te begrijpen dat iemand dit moedwillig doet", zo verklaarde ze tegenover RTV Drenthe. 

Eerder deze maand werd al een merrie in Balloo mishandeld. Op 11 juli liep een merrie in het Groningse Tolbert een flinke snijwond op in haar rug na te zijn bewerkt met een mes. In het weekend van 19 en 20 juli werd in Glimmen een merrie met een scherp voorwerp in haar schaamstreek gestoken en op 23 of 24 juli werd een paard in Oldekerk met een scherp voorwerp bewerkt.

De politie startte een grootschalig onderzoek naar de mishandelingen. "We zien overeenkomsten, maar ook verschillen'', aldus een woordvoerder. "Het gaat om drie mishandelde merries in korte tijd en de verwondingen zijn allemaal veroorzaakt met een scherp voorwerp", zo verklaarde ze eind juli.

Paardenmagazine Bit waarschuwt paardenbezitters in Groningen, Friesland en Drenthe voor de dierenbeul. Het adviseert hen om extra alert te zijn en benadrukt dat de stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren een beloning van 10.000 euro uitloofde voor de tip die leidt naar de paardenbeul die in Glimmen (Groningen) paarden toetakelde. Het tipgeld is door twee particulieren met 3.000 euro verhoogd en bedraagt nu 13.000 euro.

In de regio Amersfoort vrezen paardenbezitters eveneens voor een paardenbeul. Ook daar worden edele viervoeters al enkele weken bewerkt met een scherp voorwerp. (br.hln)


» Reageer (0)
09-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amy Winehouse - Will You Still Love Me Tomorrow

Amy Winehouse - Will You Still Love Me Tomorrow

Klik op de foto om haar te beluisteren

Amy Jade Winehouse  was een Britse jazz- en soulzangeres. Ze was de eerste Britse ooit die vijf Grammy Awards won» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaanse bevalt van verkeerde baby's

Italiaanse bevalt van verkeerde baby's

http://static2.hln.be/static/photo/2014/18/9/4/20140809143253/media_xll_6986584.jpg

Bevallen van een tweeling, en dan te horen krijgen dat de kinderen die je gebaard hebt niet de jouwe zijn. Het overkwam een Italiaanse vrouw. De embryo's die bij haar ingeplant werden, blijken van een ander koppel te zijn. Beide paren strijden nu om het ouderschap.

We hebben wel al eens gehoord van verwisselde baby's, maar verwisselde embryo's, dat is toch nieuw. In een Italiaanse vruchtbaarheidskliniek werden andermans embryo's ingeplant bij een vrouw. Ze baarde vorige week de 'verkeerde' kinderen, een jongen en een meisje.

De vrouw kreeg pas in de derde maand van haar zwangerschap te horen dat ze de kinderen van een ander koppel aan het dragen was. Ze besloot om de kinderen te houden. Bij het andere koppel, de biologische ouders van de tweeling, mislukte de vruchtbaarheidsbehandeling.

Intussen strijden beide koppels om de tweeling. De biologische ouders hebben geprobeerd om hun achternamen te registreren bij de kinderen, maar ze vingen bot. Ook pogingen tot bezoekrecht draaiden op niets uit.

De 'draagouder' hebben de kinderen intussen ingeschreven in het bevolkingsregister. Ze willen niets te maken hebben met de originele ouders, en vonden gisteren bijval bij een rechter. Die bepaalde dat ze de kinderen mochten houden, aangezien de vrouw ze op de wereld heeft gezet. De biologische ouders laten het er niet bij en stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Het Sandro Pertini ziekenhuis in Rome liet weten dat de verwisseling een menselijke fout was. De twee vrouwen ondergingen op hetzelfde moment een behandeling, en hun achternamen leken erg op elkaar. Vijf van de zes letters zijn dezelfde. De kliniek heeft nu nieuwe regels in gebruik genomen die dergelijke fouten in de toekomst moeten vermijden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fleur je ochtend op met deze zes tips

Fleur je ochtend op met deze zes tips

http://static1.hln.be/static/photo/2014/8/14/9/20140808163639/media_xll_6984294.jpg

Heb jij ook een hekel aan mensen die 's ochtends met de glimlach uit bed springen? Mogen alle uren voor de middag wat jou betreft overgeslaan worden? Daar kan snel verandering in gebracht worden. Met deze tips word jij ook een ochtendmens.

Zet wat muziek op
Het lijkt simpel, maar het maakt een groot verschil. 's Ochtends de radio wat opzetten en op weg naar het werk naar leuke deuntjes luisteren: het geeft je humeur een boost. Een studie aan de universiteit van Missouri raadt vrolijke muziek met een opgewekte beat eronder aan. Pharrell Williams wist dus goed wat ie deed.

Sta wat vroeger op
Je wekker wat vroeger zetten als medicijn tegen je ochtendhumeur: het werkt verbazend goed. Een onderzoek dat in 2012 gepubliceerd werd, bewees dat ochtendmensen doorgaans gelukkiger zijn en positiever in het leven staan dan nachtuilen.

Wees wat socialer
Mensen met een ochtendhumeur zijn in het algemeen geen fan van ochtendlijke gesprekken. Of toch zeker niet voor ze een sterke kop koffie naar binnen gegoten hebben. Psychologische experimenten wezen echter uit dat een vrolijk gesprek de beste manier is om je weg naar het werk door te brengen, of als je aan het wachten bent in de koffiezaak. Plak een glimlach op en sla eens een praatje met een wildvreemde.

Check je Facebook
De universiteit van Portsmouth in het Verenigd Koninkrijk wist aan te tonen dat je gelukkiger wordt van het snuisteren door oude Facebookfoto's. Eens door je goede herinneringen gaan, is de ideale manier om je dag te beginnen. En als dat niet het beste excuus is om met je smartphone in bed te liggen, weten we het ook niet meer.

Omega 3-vetzuren
Omega 3-vetzuren geven je humeur 's ochtends een vrolijk duwtje in de rug, weet Dr. Sarah Conklin van de Allegheny College in Amerika. Gezonde vetten in je ontbijt is dus de boodschap. Wat walnoten of lijnzaad door je yoghurt of havermout, of wat gerookte zalm in je omelet, en je wordt het zonnetje van de dag. (br.hln)


» Reageer (0)
08-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bent u een narcist? Antwoord simpelweg op deze vraag

Bent u een narcist? Antwoord simpelweg op deze vraag

http://static1.hln.be/static/photo/2014/15/15/9/20140808012016/media_xll_6982629.jpg

Om te achterhalen of iemand een narcist is, hoef je er gewoon maar naar te vragen. Dit althans volgens een nieuwe studie. Uit het onderzoek, dat gepubliceerd werd in vaktijdschrift PLOS One en gebaseerd is op 11 afzonderlijke experimenten, blijkt dat de diagnostische test van 40 vragen voor narcisme vaak overgeslagen kan worden door één heel eenvoudige vraag te stellen.

Wanneer het aankomt op een diagnose van klinische gevallen van narcisme hoef je er volgens Brad Bushman, co-auteur van de studie en professor communicatie en psychologie aan de Ohio State Universiteit, geen doekjes om te winden. Enkel deze vraag blijkt voldoende: "In welke mate ga je akkoord met deze stelling: ik ben een narcist."

"Het is eigenlijk heel interessant, omdat narcisten zich niet voor hun narcisme schamen", klinkt het. Het lijkt logisch, aangezien narcisten per definitie egoïstisch en ijdel zijn en zich superieur voelen. Doordat het hen vaak ook aan empathie ontbreekt, zullen ze deze kenmerken niet als negatief beschouwen.

"Het is een belangrijke persoonlijkheidsdimensie om te meten", aldus Bushman. "Het is immers nefast voor het individu zelf, omdat die ervan uitgaat dat er geen persoonlijke verbetering nodig is. En het is nefast voor de maatschappij, aangezien mensen die egoïstisch zijn een minder coöperatief en behulpzaam lid van de gemeenschap vormen."

Uit Bushmans voorgaand onderzoek blijkt dat narcisme een steeds vaker voorkomende karaktertrek is in ons digitale tijdperk. "Sociale media kunnen zeker gelinkt worden aan narcistisch gedrag", legt Bushman uit. En waar narcisme toeneemt, zal empathie verder afnemen, waarschuwt hij.

"Wanneer mensen ervan overtuigd zijn dat ze beter zijn dan iemand anders, handelen ze hier ook naar."

Het is volgens Bushman dan ook een goede zaak voor verder onderzoek dat een eenvoudige vraag iemand met deze karaktereigenschap kan identificeren. De traditionele test bestaat uit 40 vragen en is daardoor omslachtiger. Volgens het onderzoek gaf de bovengenoemde vraag echter dezelfde resultaten bij 2.200 vrijwilligers als de vragenlijst die een kwartier duurt.

Hij hoopt dat verder onderzoek kan helpen achterhalen waar narcisme vandaan komt en de opmars mogelijk kan helpen inperken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Superrijken nog veel rijker dan gedacht

Superrijken nog veel rijker dan gedacht

http://static1.hln.be/static/photo/2014/4/12/7/20140808044903/media_xll_6983017.jpg

De één procent rijkste Belgen bezit 17 procent van de rijkdom. Dat is bij­na de helft meer dan eerder vastgesteld in een grootschalig onderzoek, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.

Uit nieu­we berekeningen van ECB­-econoom Philip Vermeulen blijkt dat de one percent geen 12 procent, maar 17 procent van de rijkdom bezit. Ze zijn bovendien dubbel zo rijk als uit de eerdere ECB-studie bleek. Elk gezin met een rijkdom van meer dan 2,6 mil­joen euro behoort tot het rijkste procent. (br.hln)


» Reageer (0)
07-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.900.000 Belgen kunnen dokter niet betalen

900.000 Belgen kunnen dokter niet betalen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/10/9/10/20140807081136/media_xll_6980515.jpg

In vergelijking met de rest van Europa stelt de Belg te vaak een doktersbezoek uit om financiële redenen. Van 31 Europese landen haalt België amper de 20ste plaats. "Als je enkel landen als Bulgarije of Roemenië achter je kunt laten, is dat wel erg schamel."

Op vraag van de Europese Commissie is de kwaliteit, de kost en de gelijkheid van de gezondheidszorg in zowat alle Europese landen onderzocht. Dat maakt het mogelijk om voor het eerst de verschillende gezondheidssystemen te vergelijken. De Morgen kon de eerste resultaten van het prestigieuze Qualicopc-onderzoek inkijken.

"Er zijn enkele criteria waarvoor België opvallend slecht scoort", zegt Sara Willems, professor aan de vakgroep Huisartsgeneeskunde (UGent) en een van de hoofdonderzoekers.

Zo stelt 8,6 procent van de Belgen een bezoek aan de huisarts uit om financiële redenen. In Nederland en Duitsland is dat amper 1,6 en 4,5 procent. "Van de 31 Europese landen haalt België amper de 20ste plaats", legt Willems uit. "De middenmoot, zou je denken. Maar als je de landen ziet die het slechter doen, dan is onze positie niets om je vrolijk over te maken."

Bij Belgen met een laag inkomen schiet een doktersbezoek er nog veel vaker bij in. Meer dan één op de vijf van hen gaf aan dat ze het voorbije jaar door geldzorgen een visite hadden overgeslagen. "Het feit dat je hier nog steeds het remgeld moet betalen, schrikt mensen af", zegt Willems. "ln Nederland bijvoorbeeld wordt dat automatisch geregeld."

Het verklaart ook waarom sommige Belgen sneller naar de spoeddienst trekken in plaats van naar de huisarts. Niet omdat hun huisarts niet voldoende beschikbaar is, zo blijkt uit de nieuwe cijfers. "Maar wel omdat ze op de spoed niet meteen de rekening moeten betalen."

Nochtans zijn er verschillende systemen in ons land - zoals het omniostatuut of de derde-betalersregeling - die ervoor moeten zorgen dat lagere sociale klassen zo goed als gratis naar de dokter kunnen. Willems: "Maar die systemen zijn onvoldoende bekend. De helft van de ondervraagde patiënten had naar eigen zeggen nog nooit gehoord van die voorzieningen."

De beroepsvereniging Domus Medica erkent het probleem. Volgens hen zijn de procedures veel te omslachtig, "waardoor artsen niet geneigd zijn die tegemoetkomingen te promoten." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mama, later wil ik rijk worden

"Mama, later wil ik rijk worden"

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/0/12/20140806170853/media_xll_6979707.jpg

De klassieke beroepen van politieagent of dokter blijken alsmaar minder aantrekkelijk voor jongere generaties. Zo zou voor 1 op 5 kinderen tussen vijf en tien jaar intelligentie, succes of behulpzaam zijn niet langer bovenaan het lijstje staan, maar heeft vooral "rijk worden" de grootste aantrekkingskracht. Dat blijkt althans uit een recente en vooral opmerkelijke Britse enquête.

Bijna een kwart van de kinderen van 1.338 ouders wilden later gewoon rijk worden, wanneer naar hun beroepskeuze gevraagd werd. Het tweede meest voorkomende antwoord was "beroemd zijn" en een verrassende 6 procent van de kinderen gaf aan helemaal niet te willen werken later.

Misschien net hierdoor gaven 51 procent van de ouders toe dat hun kinderen "onzekere carrièremogelijkheden" hebben met betrekking tot hun toekomstig loon. Zo'n 32 procent van de ouders gaven aan weinig vertrouwen te hebben in hun kroost en zeiden dat hun kind niet intelligent genoeg was, terwijl 27 procent ervan overtuigd is dat het hun kinderen later aan "doorzettingsvermogen en ambitie" zal ontbreken.

Toch staan de meer traditionele beroepen zoals dokter of brandweerman nog steeds in de top tien, maar is de drang om rijk en beroemd te worden opvallend bij de jongere generaties. Zo denkt een verontrustend aantal jongeren (75%) volgens de enquête ook dat geld gelukkig maakt en werd 1 miljoen pond (ongeveer 1,2 miljoen euro) aangegeven als een comfortabel jaarloon.

"Het is jammer dat 6 procent van de kinderen de instelling hebben niet te willen werken later (...) Toch is het veelbelovend dat de meerderheid van de kinderen later rijk wil worden. Ze hebben gewoon de juiste aanmoediging en opleiding nodig om een basis te leggen voor hun mooie toekomst. En misschien, is dat salaris van 1 miljoen pond dan niet meer zo onbereikbaar", aldus George Charles, woordvoerder voor VoucherCodesPro.co.uk, dat het onderzoek uitvoerde. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Songfestival niet in Graz of Innsbruck, maar in Wenen

Songfestival niet in Graz of Innsbruck, maar in Wenen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/12/12/3/20140807085627/media_xll_6980688.jpg

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen is volgend jaar gaststad van het Eurovisiesongfestival. Graz en Innsbruck zijn afgevallen, meldt de Oostenrijkse omroep ORF, die de organisatie van het festival volgend jaar voor zijn rekening neemt.

ORF-directeur Alexander Wrabetz noemt Wenen "de stad van muziek en kunst, die in het hart van Europa ligt".

"Samen gaan we er alles aan doen om er een succesvolle zestigste editie van het Eurovisiesongfestival van te maken."

Het liedjesfestijn vindt plaats in de Stadthalle. De arena is de jaren 50 gebouwd en wordt doorgaans gebruikt voor concerten en evenementen. De halve finales zijn op 19 en 20 mei 2015. De finale is op 23 mei. (br.hln)


» Reageer (0)
06-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vers fruit gekocht? Zo weet je wanneer het rijp is

Vers fruit gekocht? Zo weet je wanneer het rijp is

http://static3.hln.be/static/photo/2014/9/1/13/20140806184002/media_xll_6979963.jpg

Niets zo vervelend als fruit kopen om er dan achter te komen dat het nog niet rijp is of erger nog: overrijp. Gelukkig bestaat er voor alles een oplossing en met deze trucjes weet je meteen waar je op moet letten bij het kopen van dit vers fruit. Sommige soorten geven immers via hun kleur aan wanneer ze rijp zijn, terwijl je het bij andere vooral kan voelen.

Ananas
Een rijpe ananas herken je vooral aan de goudbruine kleur. Let erop dat er niet te veel groen meer te zien is aan de onderkant. Geeft de ananas (nog) geen zoete geur af, dan wacht je best nog even met snijden. Ruikt de vrucht een beetje naar azijn, dan is ie overrijp.

Tomaten
Voor gewone rode tomaten kan je gemakkelijk afgaan op de kleur, maar niet alle tomaten zijn rood. De beste manier om in dat geval te achterhalen of de vrucht klaar is om op te eten, is eraan te voelen. Geeft de tomaat een beetje mee, dan is hij perfect.

Cantaloupe-meloenen
Een rijp exemplaar voelt zwaar aan en ruikt zoet (wanneer een meloen te zoet ruikt, is hij waarschijnlijk overrijp). De meest voor de hand liggende truc is door aan de onderkant van meloen lichtjes te duwen; geeft het een beetje mee dan is de vrucht klaar om op te eten.

Perzik
Wanneer perziken rijp zijn, worden ze rood en geel. Zorg ervoor dat er geen groen meer rond de stengel zit en wanneer de perzik perfect rijp is, hoort ze te ruiken zoals ze (hopelijk) zal smaken.

Mango's
De kleur van een mango is geen indicatie voor hoe rijp de vrucht is. De enige manier om daarachter te komen is door aan de vrucht te voelen. Wanneer de mango een beetje meegeeft, is hij klaar om op te eten. Soms geven mango's ook een fruitig aroma af aan de stengel wanneer ze rijp zijn.

Watermeloen
Wanneer je een volledige watermeloen koopt, investeer je in heel wat fruit en ben je er beter zeker van dat het ook rijp is. Een rijpe watermeloen is zwaar (want zit vol water) en klinkt hol. Een andere makkelijke manier om er zeker van te zijn dat je een rijpe watermeloen koopt, is door de onderkant te checken. Als er een gele of een lichte vlek op zit, is de vrucht klaar om op te eten. Indien er strepen over de hele meloen te vinden zijn, heeft de vrucht nog wat tijd nodig.

Avocado's
Aangezien niet alle avocado's er hetzelfde uitzien wanneer ze rijp zijn (sommige worden donkerpaars en andere blijven lichtgroen), is de beste manier om hier achter te komen door ze aan te raken. Een avocado hoort een beetje mee te geven wanneer hij rijp is. Gebruik je palm in plaats van je vingers, aangezien je anders het fruit kan schaden.

Pruimen
Net zoals bij avocado's, zijn er ook verschillende pruimensoorten met telkens een verschillende kleur. Wanneer je wil nagaan of de vruchten rijp zijn, zoek je dus best naar exemplaren met een lichtjes zachte en gladde huid. Sla de pruimen met een gerimpelde, harde of slappe schil over. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonder armen het leven omarmen: moeder én zoon doen het

Zonder armen het leven omarmen: moeder én zoon doen het

http://static3.hln.be/static/photo/2014/16/0/4/20140806180205/media_xll_6979894.jpg

Koken, wassen, het bed opmaken,... Het lijken alledaagse dingen, maar voor Linda Bannon vormen ze een opgave van jewelste. De 35-jarige vrouw kwam ter wereld zonder armen als gevolg van het Holt-Oram syndroom. Deze erfelijke aandoening kan ook leiden tot afwijkingen aan het hart.

Bannon wilde ondanks de handicap toch een zo normaal mogelijk leven leiden, en dus leerde ze te functioneren met haar voeten in plaats van haar handen. Een inspirerende levensvisie die ze intussen doorgegeven heeft aan haar negenjarige zoon Timmy, die ook armloos geboren werd. Intussen kan hij zwemmen, doet hij aan taekwando en speelt hij videospelletjes met behulp van zijn tenen. Klik hier voor het niet te missen filmpje.

"Hij maakt zijn huiswerk, speelt Lego en ruimt zijn kamer op met zijn voeten, hij is dus net als elke andere jongen", stelt Linda. "Soms raakt hij wel eens gefrustreerd, maar hij blijft altijd positief ingesteld. Ik ben zo trots op hem. Via scans wist ik op voorhand dat hij zonder armen geboren zou worden. Uiteraard maakten we ons zorgen, maar anderzijds wist ik dat ook hij een normaal leven zou kunnen leiden."

"Gepest op school"
De moeder groeide op in Chicago, met nog vier jongere broers en zussen. Voor haar ouders was het een schok dat ze met die hindernis haar leven moest starten. "Maar ze hebben er hun schouders onder gezet en me nooit anders behandeld. Ze hielpen me wandelen en mezelf aankleden. Ik had ook armprothesen, maar die zaten helemaal niet lekker. Tegen mijn twaalfde deed ik dus eigenlijk alles met mijn voeten. Ik werd gepest op school, maar de echte vrienden steunden me wel."

Na haar studies schopte Bannon het tot onderwijzeres, op die school leerde ze ook haar toekomstige echtgenoot Richard kennen. "Het was meteen koekenbak. Hij liet zich niet afschrikken door mijn handicap en vond het geweldig dat ik zoveel dingen op m'n eentje kon."

Gaatjes in hart
Het koppel huwde in juli 2004 en besliste om voor een baby te gaan. "Toen ik zwanger was, kreeg ik te horen dat er vijftig procent kans was dat ons kindje dezelfde aandoening zou erven. Ik stelde me de vraag of we juist bezig waren, maar we wilden echt een gezinnetje."

Helaas, Timmy werd geboren met gaatjes in het hart en moest twee maanden in het ziekenhuis blijven vooraleer hij naar huis mocht. "Dankzij een operatie is hij er gelukkig helemaal bovenop gekomen. Ik heb mezelf vanaf dan echt gesmeten in mijn moederrol, zo droeg ik hem bijvoorbeeld via een dekentje rond mijn nek."

"Geen extra kinderen meer"
Van zodra Timmy oud genoeg was, kreeg hij al haar levenswijsheden mee. "Toen hij twee jaar oud was, kon hij al stappen. Ik toonde hem hoe hij een tandenborstel en bestek moest vastnemen met zijn voeten. Zwemmen doet hij op zijn rug, met de benen komt hij vooruit. Soms raakt hij wel eens in een dipje omdat hij bijvoorbeeld niet kan fietsen, maar dat duurt nooit lang. Extra kinderen komen er wel niet meer, vanwege de risico's met het hart."

Het is nu de grote droom van Bannon om motivatiecoach te worden en zo anderen met gelijkaardige handicaps een duw in de rug te geven. "Ik wil tonen dat je toch nog een volwaardig leven kan leiden. Geef mij eens één reden waarom Timmy later geen vrouw zou vinden en zelf een gezin zou kunnen vormen. Zolang hij tevreden is, ben ik dat ook." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw ontdekt na 30 jaar dat ze als kind ontvoerd werd

Vrouw ontdekt na 30 jaar dat ze als kind ontvoerd werd

http://static0.hln.be/static/photo/2014/4/1/12/20140806072240/media_xll_6978552.jpg

Ontvoerster Rosario Colop (56) is begin deze week in de boeien geslagen.Ze riskeert levenslang. © Prensa Libre.

Jarenlang wist een Vlaamse vrouw niet beter dan dat haar echte moeder te arm was om voor haar te zorgen en ze als 4-jarige ter adoptie was afgestaan. Pas toen ze zelf op zoek ging naar haar roots, ontdekte ze dat haar 'moeder' kinderen ontvoert en voor grof geld verkoopt aan westerlingen.

Het verhaal van Dolores Maria Preat is voorpaginanieuws in Guatemala. Het was immers daar dat op 2 juli 1984 de adoptie geregeld werd. Dolores' zogenaamde moeder, Rosario Colop, had het meisje van net geen 5 jaar ter adoptie aangeboden. Een Belgisch koppel telde 2.800 dollar (zo'n 2.000 euro) cash neer en kon Dolores met wettelijke papieren mee naar België nemen. Maar naarmate Dolores ouder werd, rook ze onraad. In 2011 trok Dolores, toen 32, uiteindelijk naar haar land van herkomst. Ze wilde de vrouw ontmoeten die haar in 1984 tegen betaling aan wildvreemden had meegegeven.

"Dolores Maria Preat vernam dat haar moeder, Rosario Colop, vele jaren voordien verhuisd was. De buurman hechtte nauwelijks geloof aan het verhaal van Dolores: Rosario had immers geen dochter, laat staan dat ze die na 5 jaar voor adoptie had afgestaan. Wél kende de buurman het schrijnende verhaal van een andere moeder uit een paar dorpen verderop, die omstreeks dezelfde tijd haar dochter verloren was. Van de ene nacht op de andere was het meisje uit haar bedje verdwenen.

Nog volgens Prensa Libre begreep de Belgische Dolores meteen dat het om háár zou kunnen gaan. Van dan af ging het snel. In het officiële politierapport staat dat Dolores Preat al bij de eerste aanblik haar echte, biologische moeder herkende. "Ik wist dat haar bloed mijn bloed was", verklaarde ze aan de politie. Ook de biologische moeder besefte meteen dat ze oog in oog stond met haar ontvoerde dochter. Om honderd procent zeker te zijn, gaf Luisa Chim enkele van haar haartjes mee. De uitslag wekte geen verbazing: Dolores Maria Preat is de biologische dochter van Luisa Chim. De Belgische liet het daar niet bij en trok in april dit jaar opnieuw naar Guatemala, waar ze officieel een klacht indiende tegen haar 'valse moeder'. Kidnapping, luidde de aanklacht. De politie nam de zaak ernstig en pakte Rosario Colop (56) op voor ondervraging. (br.hln)


» Reageer (0)
05-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestrest? Deze geuren zullen je relaxen

Gestrest? Deze geuren zullen je relaxen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/12/12/12/20140805144045/media_xll_6976812.jpg

We leven in een stressvolle wereld. Of het nu een drukke werkweek is of een vakantietrip met je kinderen, soms wordt het ons allemaal even te veel. Geen stressbal in de buurt? Geen nood: een aantal veel voorkomende geuren hebben een kalmerend effect. Van lavendel tot kerosine: deze geuren zullen je relaxen.

Talkpoeder
Talkpoeder of babypoeder heeft een zeer kalmerend effect, omdat het je doet herinneren aan je vroege kindertijd. De gedachte aan die veilige, zorgeloze periode geeft meteen een relaxerend gevoel.

Lavendel
Raar maar waar: de geur van lavendel heeft invloed op onze hersenen. Uit een studie in het International Journal of Neuroscience blijkt dat de lavendelolie een soezend, slaperig gevoel veroorzaakt wanneer de geur ingeademd wordt.

Kamillethee
De geur van een kopje kamillethee is zeer goed om te relaxen. Dokters geloven echter dat niet zozeer de geur invloed heeft op ons gemoed, maar spreken van een placebo-effect. "We linken de geur van de thee aan het gevoel dat we hebben na het drinken van een kopje thee", klinkt het. In ieder geval: kruidenthee is zeer kalmerend.

Citroengras
Ook de geur van dit gras helpt om stress en angst de wereld uit te helpen. Het lichte, ietwat aardse aroma zorgt voor een rustgevend gevoel.

Zonnecrème
Wie zonnemelk of zonneolie ruikt, denkt meteen aan een relaxerend dagje op het strand of naast het zwembad. Je zou er voor minder vredig en gelukkig van worden.

Gebakken lekkers
De geur van cake, koekjes en andere gebakken lekkernijen vinden veel mensen rustgevend en geruststellend. Wetenschappers denken dat het aroma gerelateerd wordt aan een vertrouwd en veilig gevoel. En het is natuurlijk ook gewoon enorm lekker.

Kerosine
Het is een beetje vreemd, maar toch kunnen kerosine en andere brandstoffen je in een handomdraai kalmeren. Mensen linken het vliegtuig aan een verre vakantie, en aan plaatsen die waarschijnlijk rustiger zijn dan je dagelijkse leven. Wat natuurlijk niet betekent dat je het als parfum moet gaan gebruiken of er hele dagen aan moet ruiken.

Je geliefde
Het klinkt als romantische onzin, maar een vleugje van je vriend of vriendin kan je verliefde gevoelens aanwakkeren en je zo in een blijere, rustigere stemming brengen. Wie momenteel geen partner heeft, kan evengoed terecht bij zijn beste vriend/vriendin of zelfs graag geziene familieleden. Ook nostalgische of vertrouwde plaatsen kunnen een relaxte geur met zich meedragen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mishandelde hond wordt gered uit vastgeroeste kooi

Mishandelde hond wordt gered uit vastgeroeste kooi

Klik op de foto om het filmpje te bekijken


In North Carolina deed Animal Rescue een akelige ontdekking bij een fokker. In een stinkende schuur stonden verschillende kooien met zwaar verwaarloosde honden, waaronder Billy. De chihuahua dacht dat hij nooit meer bevrijd zou worden aangezien zijn kooi gewoon vastgeroest was. Het diertje was compleet ondervoed en had enkel een bakje met groen water. De onderkaak van Billy was deels weggerot.

Je zou denken dat een zwaar verwaarloosde hond geen vertrouwen meer zou hebben in mensen, maar de chihuahua legde meteen zijn hoofd op de schouder van Adam Parascandola, een van de redders. "Vanaf dat moment voelde ik me verantwoordelijk voor het kleine wezentje", aldus Adam. "Ik ging ervoor zorgen dat hij nooit meer moest lijden zoals hij gedaan heeft. Billy bloeide ondanks alles wat hij heeft meegemaakt snel open. Hij bracht me elke dag aan het lachen, ik hield van hem."

De aangrijpende video dateert al van december 2012, maar ging de laatste tijd viraal met meer dan 1 miljoen views om dierenmishandeling tegen te gaan. Billy heeft toch de laatste weken van zijn leven in schoonheid kunnen doorbrengen, want de chihuahua overleed enkele weken na zijn redding. Waarschijnlijk was zijn toestand al te erg toen hij gevonden werd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aantal schijnhuwelijken valt terug

Aantal schijnhuwelijken valt terug

http://static3.hln.be/static/photo/2014/0/13/13/20140805042923/media_xll_6975793.jpg

Een huwelijk aangaan om aan een verblijfsvergunning te raken, is door een strengere wet minder populair geworden in ons land. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft vorig jaar 7.300 huwelijken stopgezet omdat een van de partners alleen wilde trouwen om een verblijfsvergunning te krijgen. Dat aantal ligt een kwart lager dan een jaar eerder. Zo schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

"Dit is hoopgevend. De achterpoortjes gaan dicht, het actieplan lijkt te werken", zegt Maggie De Block, ontslagnemend staatssecretaris voor Asiel en Migratie (Open Vld).

Sinds 2004 was het aantal verdachte huwelijken in België sterk toegenomen. Vooral Marokkanen proberen het met een schijnhuwelijk: zij staan op kop met meer dan een kwart van alle verdachte huwelijken. Daarna volgen Algerijnen en Turken.

Door een nieuwe wet van vorig jaar is het aantal schijnhuwelijken fors gedaald. Van 9.064 in 2012 naar 7.278 vorig jaar. De sterkste daling in tien jaar tijd. "Dankzij die wet kan een overtreder drie jaar cel krijgen in plaats van drie maanden. Ook de boete is opgetrokken, van 600 naar 3.000 euro", zegt de DVZ. "Nog belangrijk: de rechter kan het zelf ongeldig verklaren. Dat kon daarvoor niet. Hij kan de persoon in kwestie ook het land uitzetten." (br.hln)


» Reageer (0)
04-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine vos meest getelde vlinder in Vlaanderen

Kleine vos meest getelde vlinder in Vlaanderen

http://oi59.tinypic.com/2zdx351.jpg

De kleine vos -een kleine, oranje dagvlinder met gele en zwarte vlekken op de vleugels- is dit weekend het meest geteld in de Vlaamse tuinen. Dat blijkt uit de eerste gegevens van Natuurpunt, dat het vlindertelweekend al voor de achtste keer organiseert. De balans is nog niet definitief, de gegevens lopen vanavond nog steeds binnen.

"Door het uitzonderlijk zachte voorjaar verschillen de telresultaten sterk van de voorbije jaren", zegt Wouter Vanreusel, vlinderexpert van Natuurpunt. De weersomstandigheden om vlinders te tellen waren ideaal, maar toch lag het aantal vlinders merkelijk lager dan vorig jaar. Uit voorlopige cijfers uit 1.500 tuinen blijkt dat in Vlaanderen gemiddeld 12 exemplaren van 4 verschillende soorten werden gezien. Vorig jaar werden per tuin gemiddeld 26 vlinders van 6 verschillende soorten geteld.

"Deze lagere aantallen betekenen niet dat onze vlinders plots sterk achteruitgaan. Door de zachte winter en het warme voorjaar vlogen de meeste soorten dit jaar 2 tot 3 weken vroeger dan gemiddeld. Hierdoor is de zogenaamde 'piek' in de vliegperiode al voorbij voor verschillende soorten". Dat was bijvoorbeeld het geval voor de dagpauwoog.

Op de eerste plaats stond deze avond de kleine vos. Die is sinds 2011 aan een spectaculaire opmars bezig, na een sterke afname in de periode 1990-2010. "Wellicht is de soort een eerdere ziekte te boven gekomen, en profiteert ze ook van het zachte weer", meent Natuurpunt.

Het werd een nek-aan-nek-race met de atalanta, een trekvlinder die vanuit het zuiden naar onze streken kwam. De atalanta moest het qua aantallen nipt stellen met een tweede plaats, maar de soort kende wel de ruimste verspreiding van alle vlindersoorten. In 2 op 3 Vlaamse tuinen kon deze grote zwarte vlinder met oranje en witte banden worden bewonderd.

Op de derde plaats stond het oranje zandoogje, die vooral in de provincies Oost- en West-Vlaanderen heel talrijk rondvloog.

De meest getelde vlinder van vorig jaar, de gamma-uil, werd dit jaar slechts in 1 op 10 tuinen waargenomen. "2013 was een uitzonderlijk invasiejaar voor de soort, dit jaar kreeg de trekkende nachtvlinder onderweg te maken met een ongunstige noordenwind", aldus Natuurpunt.

Telresultaten kunnen nog ingevoerd worden tot vrijdag 8 augustus via www.vlinderweekend.be. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man vindt vogelspin in keuken

Man vindt vogelspin in keuken

http://static0.hln.be/static/photo/2014/18/8/2/20140804131024/media_xll_6974462.jpg

Stel je voor: je bent je keuken aan het poetsen en wat zie je achter de oven? Een grote vogelspin. Het overkwam een man in het Schotse Glasgow. Hij bleef koelbloedig, ving de spin met een glas en een stukje karton en belde de dierenbescherming.

De dierenbescherming verklaart dat de man de Chileense vogelspin vorige donderdag aantrof en hen op de hoogte bracht van zijn angstaanjagende vondst. Het dier werd opgehaald en verblijft nu in een asiel, waar het de naam Incy kreeg.

"Hoewel vogelspinnen de meeste mensen de stuipen op het lijf jagen, zijn het toch vrij populaire huisdieren. Gelukkig wist deze man zijn kalmte te bewaren tot ik aankwam. Waarschijnlijk is de vogelspin eigendom van iemand uit de buurt en we zouden het dier dan ook graag aan zijn eigenaar terugbezorgen. Zoniet zoeken we iemand die met vogelspinnen kan omgaan en het dier een nieuwe thuis kan bieden".(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonge mama met striemen wordt uitgelachen maar zet pesters subliem voor schut

Jonge mama met striemen wordt uitgelachen maar zet pesters subliem voor schut

http://static0.hln.be/static/photo/2014/0/10/14/20140803203555/media_xll_6973019.jpg

Een Canadese moeder van vijf kinderen werd belachelijk gemaakt door enkele pestkoppen toen ze lag te zonnen op het strand. Het incident dat haar in eerste instantie aan het huilen bracht, zette Tanis Jex-Blake uiteindelijk aan om een open brief aan haar plaagggeesten te schrijven. Na het posten van het aangrijpende document op Facebook, kon de moedige vrouw rekenen op wereldwijde steun. Ze had duidelijk een gevoelige snaar geraakt en kreeg meer dan een miljoen 'likes'.

Dertien jaar nadat de Canadese mama haar eerste kind kreeg, durfde ze eindelijk het strand opnieuw in bikini te trotseren. Ze weigerde zich nog langer voor de buitenwereld te verstoppen wegens die kleine 'imperfecties' ten gevolge van het moederschap.

"Te walgelijk voor woorden"
Haar uitje naar het strand werd helaas een zeer onprettige ervaring. Enkele mannen en een vrouw kregen de 33-jarige blondine in de gaten en besloten de spot met haar te drijven. "O mijn God, kijk naar daar! Dat is te walgelijk voor woorden! Kijk dan hoe lelijk dat is!", klonk het op het strand. Er werd niet alleen zeer nadrukkelijk naar Tanis gewezen en met haar gelachen maar ze deden ook alsof ze haar in de buik wilden stampen. Terwijl de jonge moeder haar biezen pakte en weer naar huis reed, bolden de tranen onophoudelijk over haar wangen. Maar Tanis besloot om het daar niet bij te laten en briljant terug te slaan.

"Het spijt me..."
Op Facebook richtte ze een open brief aan de pesters. "Het spijt me dat mijn eerste poging in dertien jaar om weer in bikini te zonnen jullie deed walgen. Het spijt me dat mijn buik niet plat en strak is. Het spijt me dat mijn buik vol zwangerschapsstriemen zit. Het spijt me dat mijn 33-jaar oude, 57 kilo wegende lichaam jullie zo beledigd heeft dat jullie je genoodzaakt zagen om naar mij te wijzen, me uit te lachen en te doen alsof jullie me zouden trappen.

"Het spijt me echter NIET dat in mijn buik vijf kinderen hebben gewoond waar ze konden groeien en zich ontwikkelen tot fantastische, gezonde en intelligente kinderen."

"Oorlogswonden"
"Toen ik naar jullie perfecte jonge lichamen keek, dacht ik slechts 'Wat hebben jullie geweldige lijven eigenlijk al gepresteerd?'. Ik voel mee met de vrouwen die ooit jullie kinderen zullen dragen en in jullie ogen een lelijk lichaam zullen krijgen tijdens de zwangerschap. Hopelijk komen jullie eens tot het besef dat die 'oorlogswonden' ons trots zouden moeten maken en niet iets om je over te schamen."

De blijken van steun voor die wonderlijke buik zijn na het publiceren van de indrukwekkende open brief niet meer te tellen. Zeker niet nadat een lokaal radiostation het document deelde en in geen tijd meer dan een miljoen 'likes' genereerde. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg bestelt massaal valse medicijnen

Belg bestelt massaal valse medicijnen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/0/14/8/20140804091154/media_xll_6973703.jpg

De Belgische douane en politie hebben vorig jaar 1,5 miljoen namaakmedicijnen onderschept, 230 keer meer dan een jaar eerder. Toen zijn amper 6.421 stuks aan het licht gekomen. Dat staat te lezen in Het Nieuwsblad.

De namaakmedicijnen zijn goedkoper, je hebt er geen voorschrift voor nodig en je hoeft niet eens de deur uit. Daarom zijn ze zo populair. "Maar we bestellen net de geneesmiddelen die het gevaarlijkst zijn. Pillen voor het hart, de bloeddruk en tegen suikerziekte kunnen bij een foute dosis het verschil tussen leven en dood zijn", zegt toxicoloog Jan Tytgat. "We spelen dus met ons leven."

Bij de douane ontdekken ze vaak pillen waar, na onderzoek, helemaal niets in blijkt te zitten. Die hebben bij gebruik dus helemaal geen effect. Of er zit net een overdosis van een bepaald bestanddeel in. "Die foute verhouding is essentieel: iemand die suikerziekte heeft en te veel insuline binnenkrijgt, kan in coma geraken en sterven." (br.hln)


» Reageer (0)
03-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Houd je nagels in topconditie met deze voedingsstoffen

Houd je nagels in topconditie met deze voedingsstoffen

http://static1.hln.be/static/photo/2014/2/16/7/20140802235446/media_xll_6971767.jpg

Nagels verklappen veel over je algemene gezondheid: aangezien je lichaam de voedingstoffen eerst naar de vitale organen stuurt, komen je nagels vaak laatst aan bod. Maar ook voor wie een gezond dieet volgt, zijn nagels niet altijd vrij van problemen en kunnen de genen roet in het eten gooien. Hoewel een nieuw likje nagellak soms wonderen kan doen voor hoe ze eruit zien, begin je voor écht gezonde nagels toch best in de supermarkt. Hier zijn alvast enkele essentiële voedingstoffen voor zachtere, sterkere en mooiere nagels.

Eieren
Doordat ze boordevol proteïnen zitten zorgen ze voor sterkere nagels, want de nagelplaat (de doorzichtige bovenkant) bestaat uit proteïnen. Verder zijn eieren rijk aan B-vitaminen die een onderdeel zijn van biotine, wat dan weer goed zou zijn voor sneller groeiende nagels.

Broccoli
Om al de proteïnen die het lichaam binnenkrijgt ook te gebruiken, heeft het nood aan het aminozuur cysteïne. Laat dat nu net veelvuldig aanwezig zijn in deze vaak voorkomende groente.

Zalm
Deze vis is rijk aan proteïnen en bevat zink, wat je lichaam helpt om de proteïnen die je verbruikt op te nemen. Verder bevat het ook voedingstoffen als selenium en koper, wat dan weer helpt bij de productie van collageen en het groeien van de nagels een boost kan geven.

Kokosolie
Gezonde vetten als kokosolie kunnen er volgens experts voor zorgen dat het lichaam gemakkelijker voedingstoffen opneemt. Daarnaast bevat het vitamine A, D, E en K, die stuk voor stuk bijdragen tot de sterkte van je nagels.

Kip
Net als eieren, zit ook kip boordevol versterkende vitamine B en proteïnen. Het is ook ook rijk aan zink, waardoor het de ideale combinatie bevat voor sneller groeiende nagels.

Spinazie
Spinazie eten is sowieso een goede zet voor je algemene gezondheid, en dus ook voor je nagels. De bladgroente bevat vitamine E, ijzer, B-vitaminen, foliumzuur en vitamine A, die allemaal bijdragen tot sterkere en sneller groeiende nagels.

Paranoten
Ze zitten boordevol selenium, zink, vitamine B en vitamine E die collageen opbouwen.

Met deze voedingsstoffen zit je op lange termijn dus goed voor gezonde en sterke nagels, maar denk eraan dat het zo'n zes maanden duurt voor een nagel zich volledig vernieuwd heeft. Merk je dus niet meteen een verschil als gevolg van je goede eetgewoonten dan is dit volkomen normaal. Volgens experts kan het minstens drie maanden duren voor je inspanningen beloond zullen worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer dan 100.000 twintigers zijn zelfstandige

Meer dan 100.000 twintigers zijn zelfstandige

http://static3.hln.be/static/photo/2014/12/15/14/20140803043447/media_xll_6971834.jpg

Er zijn momenteel 103.000 twintigers als zelfstandige aan de slag. Dat is tien procent meer dan een jaar geleden, aldus Het Nieuwsblad op zondag op basis van cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandige.

Sven Nouten van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen vindt dit opmerkelijk omdat er vorig jaar maar 1,7 procent zelfstandigen zijn bijgekomen.

Om het ondernemerschap bij jongeren nog meer te stimuleren, rekent Nouten op de Vlaamse regering om het sociale statuut van zelfstandigen te verbeteren "zodat jongeren niet blindelings kiezen voor de sociale bescherming van het werknemersstatuut".

Daarnaast moet een vak ondernemerschap het onderwijs meer ondernemingsgezind maken. "Nu denken nog te veel afgestudeerden dat ze klaar zijn om een eigen zaak te starten. Met alle ontgoochelingen of faillissementen van dien. Want ons land heeft absoluut meer jonge ondernemers nodig: zij zorgen voor de welvaart en het welzijn van morgen", besluit Nouten. (br.hln)


» Reageer (0)
02-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tienduizenden dollars voor gedumpte baby met Downsyndroom

Tienduizenden dollars voor gedumpte baby met Downsyndroom

http://oi60.tinypic.com/24v2qte.jpg

Maak kennis met Gammy: dit zes maanden oude jongetje werd door zijn Australische 'wensouders' gedumpt toen ze ontdekten dat hij het Downsyndroom en een aangeboren hartafwijking heeft. De Thaise draagmoeder, die een grote schuldenlast heeft, vroeg daarop hulp aan diverse liefdadigheidsorganisaties in Thailand. Pas toen het verhaal van de vrouw en haar zoontje in Australische media verscheen en de site 'Hope for Gammy' werd opgericht, stroomde het geld binnen.

De 21-jarige draagmoeder kreeg ruim 10.000 euro van een Australisch koppel. In ruil zou Pattharamon Janbua de tweeling waarvan ze zwanger was afstaan. 

Toen het koppel te horen kreeg dat een van de kinderen met het Downsyndroom geboren zou worden, vroegen ze aan Pattharamon om abortus te plegen. Wegens haar boeddhistisch geloof weigerde de vrouw echter haar zwangerschap te verbreken. Het koppel nam daarop enkel het gezonde meisje mee naar Australië, Pattharamon bleef in Bangkok achter met Gammy.

Het nieuws bereikte vorige week vrijdag Australië, waarna een site werd opgericht om fondsen in te zamelen voor moeder en kind. 'Hope for Gammy' heeft inmiddels tienduizenden dollars opgehaald. De grootste schenking kwam van een vruchtbaarheidsdokter uit Bangkok, dokter Pisit Tantiwattanakul: hij helpt zelf westerse koppels aan kinderen en rekent hen daarvoor tot 42.000 dollar aan. Heel wat andere schenkingen komen van koppels die via een draagmoeder een kind kregen of die zelf een tweeling hebben.

In Australië is het verboden draagmoeders in te schakelen, waardoor veel koppels naar Thailand of India trekken. De zogenaamde industrie van surrogaatkinderen is in Thailand niet wettelijk geregeld. De mensen die de site 'Hope for Gammy' oprichtten, zijn naar eigen zeggen "een groep van liefhebbende gezinnen" die geraakt werden door het verhaal.

Pattharamon raadt andere Thaise vrouwen af als draagmoeder op te treden. "Als er iets foutgaat, zal niemand je helpen en zal je kind buitengesloten worden."(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honderden deelnemers wedden voor het eerst op duiven

Honderden deelnemers wedden voor het eerst op duiven

http://static1.hln.be/static/photo/2014/17/0/9/20140726072026/media_xll_6942579.jpg

In ons land is vrijdag voor het eerst gewed op duiven. Bij die eerste wedstrijd waren er enkele honderden gokkers en enkele duizenden euro's inzet. "Hiermee hebben we geschiedenis geschreven, het is een wereldprimeur", zegt Michael Cornelis, marketing directeur van organisator Bingoal. "Uiteraard moet dit nog groeien, maar we maken ons sterk dat ons land in de toekomst bekend zal worden voor chocolade, bier en... duiven in plaats van alleen maar de eerste twee zaken."

"Er is deze week overleg gepleegd op de zetel van de Kansspelcommissie tussen de Kansspelcommissie en Bingoal, de organisator van de gokwedstrijden, en met de Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond (KBDB)", zegt Marjolein De Paepe, woordvoerster van de Kansspelcommissie aan Belga. "De plooien zijn daarbij gladgestreken. Alles verloopt wettelijk, de vergunningen zijn afgeleverd en alle betrokken partijen zijn tevreden van het overleg weggegaan."

Vrijdag en zaterdag kan gegokt worden op twee wedstrijden, de vlucht vanuit Perpignan en die vanuit Bourges. Volgende week zal er een evaluatie volgen. Afgesproken is dat drie procent van de inzet zal terugvloeien naar de sector van de duivensport. "Bedoeling is dat deze weddenschappen aan de duivensport in ons land ook een nieuwe 'boost' geven", aldus De Paepe.

Eerder deze week had de Duivenbond te kennen gegeven dat hij bevreesd was voor fraude. "Fraude valt nooit volledig uit te sluiten", zegt Marjolein De Paepe. "En als we signalen krijgen dat er iets foutloopt, zal dat ook onderzocht worden. Maar duivenvluchten zijn niets nieuws, en zijn er al controles, op eventueel dopinggebruik bijvoorbeeld."

"We baseren ons op de Franse paardenweddenschappen, de pari mutuel unifié, en hopen dit ook in het buitenland onder licentie aan te bieden. We mikken daarbij op Azië, want Koreanen, Chinezen en Japanners kennen onze duiven tegenwoordig beter dan wijzelf", zegt Michael Cornelis van Bingoal. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!