NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
31-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurfotograaf spot beertjes die pootjes vasthouden

Natuurfotograaf spot beertjes die 'pootjes vasthouden'

http://static3.hln.be/static/photo/2016/2/1/8/20160830213150/media_xll_9014438.jpg

Het lijkt een haast menselijk tafereel: twee kleintjes die handjes vasthouden, terwijl hun moeder wat te eten haalt. Het gaat hier echter om een op goed geluk geschoten plaatje van twee jonge grizzlyberen en hun moeder.

De foto werd deze maand gemaakt door de 62-jarige Lewis Kemper in het Lake Clark National Park in Alaska. Kemper, een Amerikaanse natuurfotograaf, zag de twee jongen in het park en twijfelde geen moment. "Ik gaf op dat moment een rondleiding over fotografie in het park, en had zo'n twintig seconden om de foto te maken, daarna lieten de twee elkaar weer los", vertelt hij tegen de MailOnline.

De uit Californië afkomstige fotograaf heeft al zo'n 30 jaar ervaring in de natuurfotografie, en vindt Alaska nog steeds een van de mooiste plekken ter wereld. Hij beschrijft deze foto als een van de bijzonderste die hij heeft geschoten. 

De fotograaf stond zo'n zes meter van de twee beertjes af. "Ze zijn gewend aan mensen in het natuurpark, dus ze trokken zich niks van ons aan." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedaan met eindeloos procederen

Gedaan met eindeloos procederen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/10/1/1/20160831024457/media_xll_9015016.jpg

Vanaf morgen is het gedaan met het vergoeden van pro-Deoadvocaten die asielprocedures nodeloos rekken. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bedacht samen met de Orde van Vlaamse Balies een nieuw puntensysteem dat misbruik moet tegengaan.

Asielzoekers krijgen in ons land van bij hun eerste aanvraag gratis juridische bijstand. Dat kost de schatkist jaarlijks 25 miljoen euro. Advocaten die de procedures voeren, worden vergoed via een puntensysteem. 1 punt is momenteel 25 euro waard. Voor het bijwonen van een verhoor bij het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen kreeg de advocaat een forfait van 15 punten of 375 euro, onafgezien van de duur van dat gesprek. Vanaf nu zal hij maar 3 punten per uur meer krijgen.

De overheid wil vooral het mes zetten in eindeloze beroepen tegen uitspraken en meervoudige asielaanvragen. Als er geen ernstige nieuwe elementen worden aangebracht, zal de advocaat nog amper 50 euro per prestatie verdienen. Bij onrechtmatige procedures, die tot nu toe regelmatig werden gevoerd bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen, zal de raadsman helemaal geen pro-Deopunten meer krijgen. Ook roekeloze procedures tegen uitwijzingen zullen de advocaat geen euro meer opleveren.

De overheid hoopt zo eindelijk een einde te stellen aan de zinloze asielprocedures, die de staat veel geld kosten en asielzoekers soms na jaren verweesd achterlaten. De nieuwe regels betekenen ook het einde van advocaten(bureaus) die veel geld verdienden met het misbruik. (br.hln)


» Reageer (0)
30-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds vaker 2 leraars voor 1 klas

Steeds vaker 2 leraars voor 1 klas

http://static0.hln.be/static/photo/2016/4/5/3/20160830014456/media_xll_9012198.jpg

Steeds meer leerkrachten staan met twee voor de klas. Daarvoor zullen vanaf dit schooljaar ook 420 juffen en meesters ingeschakeld worden die uit het buitengewoon onderwijs komen. Co-teaching wordt dan ook dé nieuwe trend voor dit schooljaar. Dat schrijft onderwijstijdschrift 'Klasse'.

Die evolutie is voor een groot stuk te danken aan het zogenaamde M-decreet. De bedoeling daarvan is om zo veel mogelijk kinderen die nu in het buitengewoon onderwijs les volgen, toch in het gewoon onderwijs op te vangen. Minder kinderen in het buitengewoon onderwijs betekent natuurlijk ook dat daar minder personeel nodig is. En die 'overbodige' krachten worden nu ingezet in het gewoon onderwijs.

Voor dit schooljaar gaat het om 420 mensen: 370 voor het basisonderwijs en 50 voor het middelbaar. Het gaat vooral om leerkrachten, maar ook om logopedisten, kinesisten en orthopedagogen. Veel van de leerkrachten die uit het buitengewoon onderwijs komen, zullen een klas gaan delen met een juf of meester in het gewoon onderwijs.

Jonge leerkrachten
Maar zij zijn niet de enige co-teachers. Steeds meer - vaak jonge - leerkrachten kiezen ervoor. Er wordt immers steeds meer van hen geëist en ze willen niet meer alléén de verantwoordelijkheid dragen voor een klas. Bovendien kunnen ze zo hun expertise delen.

Leerkrachten die nu al experimenteren met co-teaching, zijn daar meestal bijzonder tevreden over. Ze hebben meer tijd om elk kind de nodige aandacht te geven, waardoor er minder leerlingen achterop raken en in een zorgklas belanden. (br.hln)


» Reageer (0)
29-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze mishandelde pony herken je nu niet meer

Deze mishandelde pony herken je nu niet meer

http://static2.hln.be/static/photo/2016/3/3/0/20160829063802/media_xll_9009765.jpg

Een pony die enkele maanden geleden totaal verwaarloosd werd aangetroffen in een weiland in het Britse Surrey, is weer helemaal opgeknapt onder de liefdevolle zorg van een team toegewijde dierenartsen.

Toen de jonge pony, die Dora werd genoemd, enkele maanden geleden in een enorm leeg weiland werd aangetroffen door dierenrechtenactivisten, was ze in een vreselijke staat. Het arme beest had geen grammetje vet meer en haar ribben staken door haar met uitwerpselen besmeurde en vacht. Haar manen waren te lang, haar vacht dof.

Transformatie
De pony werd meteen naar de dierenarts gebracht, waar ze meteen een warm bad kreeg en een deken kreeg. Ze bleef er twee maanden tot ze weer gezond was. Inmiddels heeft Dory een ware transformatie doorgemaakt en is in niets meer de zielige pony van weleer te herkennen. "Dora is een lieve schat: we kunnen niet wachten tot we haar een permanent huis kunnen geven", zegt Anna Hemmings van het dierenasiel in Lockwood, in Godalming, Surrey.

http://static0.hln.be/static/photo/2016/14/16/0/20160829064647/media_xll_9009795.jpgKnuffels
"Dora's ideale plekje zou er een zijn met meerder pony's en voldoende ruimte om te grazen. Ook zou het fijn zijn als er een afdak is, waar ze onder kan schuilen bij slecht weer", zegt Hemmings. "Ze is een goede pony en hoopt op een thuis met veel liefde en knuffels", sluit ze af. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom mannen liever niet de enige broodwinner zijn

Waarom mannen liever niet de enige broodwinner zijn

http://static1.hln.be/static/photo/2016/12/8/9/20160829095123/media_xll_9010059.jpg

Geld maakt niet gelukkig, en al helemaal niet als je een man bent, zo blijkt uit een nieuwe studie. Mannen van wie verwacht wordt dat ze het inkomen van de familie dragen, zijn een stuk minder gelukkig dan zij die die verantwoordelijkheid met hun partner delen.

De resultaten blijken vooral van toepassing te zijn op millennials. Het onderzoek werd namelijk uitgevoerd bij getrouwde mannen tussen 18 en 32 jaar oud. "De data geven aan dat wanneer mannen een grotere verantwoordelijkheid hebben voor het inkomen van hun gezin, hun psychologische welzijn en gezondheid erop achteruit gaat," vertelt Christin Munsch, assisistent-professor in de sociologie aan de universiteit van Connecticut.

Grote tol
Wanneer ze de enige kostwinner van het gezin zijn, vergt dit de grootste tol. In het onderzoek gaven alleenverdieners immers aan zich maar liefst 3,5 tot 5 procent minder goed te voelen, dan wanneer beide partners bijdragen. Opvallend: voor vrouwen werd het omgekeerde effect opgetekend. Hoe meer ze verdienden, hoe beter ze zich psychologisch voelden. En ook wanneer ze een lager aandeel hadden in het gezinsinkomen. In tegenstelling tot mannen werd ook hun gezondheid niet beïnvloed door het cijfertje op de loonbrief.

Zou het niet kunnen dat mannen wiens vrouwen evenveel of meer verdient, gelukkiger zijn simpelweg omdat ze meer geld hebben en minder hard hoeven te werken? Dat ontkennen de onderzoekers. Volgens hen staat het fenomeen los van alle factoren zoals leeftijd, opleiding, het totale inkomen of het aantal werkuren. Het zijn vooral de hoge verwachtingen en verantwoordelijkheid die een grote druk uitoefenen.

Gedaan met stereotype
Hoewel de man als kostwinner nog steeds het ideaalbeeld lijkt voor velen, is dit slechts een kortstondig fenomeen in de geschiedenis, aldus historica Stephanie Coontz. "De traditionele familie waarbij de man het brood op de plank brengt, bestaat niet," vertelt ze. "Dit beeld kwam pas erg laat in de geschiedenis aanwaaien, en het is geen lang leven beschoren. Het is tijd dat we het achter ons laten."

Kan het zijn dat de millennials de eerste generatie zijn die dat plaatje van de man als kostwinner naar de achtergrond verplaatsen? "We weten dat millennials op zoek zijn naar een evenwaardige relatie, waarbij beide partners evenveel bijdragen en evenveel verantwoordelijkheid dragen voor hun gezin," aldus Munsch. "Deze resultaten tonen aan wat er gebeurt wanneer mannen gedwongen worden om een bepaalde rol aan te nemen en meer verantwoordelijkheid op zich te nemen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pas als chauffeur zin heeft, mag ik mee

"Pas als chauffeur zin heeft, mag ik mee"

http://static2.hln.be/static/photo/2016/14/7/8/20160829023900/media_xll_9009548.jpg

Wie in een rolstoel zit en de bus wil nemen in Vlaanderen, kan maar beter een rit reserveren. Doe je dat niet, riskeer je dat de buschauffeur je simpelweg aan de kant van de baan laat staan. Het overkwam Sarah Willems (26) al meerdere keren, waardoor ze telkens te laat op haar werk verschijnt. "Ik heb het gevoel dubbel gestraft te worden", zegt Sarah.

Sarah Willems (26) is een vechtertje. Door een ziekte in haar kinderjaren zit ze al bijna heel haar jonge leven in een rolstoel. Toch blijft Sarah niet bij de pakken zitten. Integendeel, een tweetal maand geleden ruilde ze het ouderlijke nest in het Oost-Vlaamse Assenede voor een flatje in de Gentse binnenstad. Daar doet ze aan 'begeleid' wonen. Werken doet Sarah nog wel in Assenede. "Vrijwilligerswerk op het gemeentehuis. Ik help bij het onthaal, kleine administratieve taken... Ik wil me nuttig maken in het leven."

Dat wordt Sarah evenwel niet altijd even makkelijk gemaakt. Om op haar werk te geraken in Assenede neemt ze twee keer in de week de bus, een rit van een klein uur. Maar afgelopen maand liet een chauffeur van De Lijn Sarah al een aantal keer gewoon staan aan de halte. "De laatste keer was vorige week vrijdag. Ik was een halve dag te laat op mijn werk doordat de buschauffeur van dienst mij niet mee wilde nemen. Frustrerend. Blijkbaar is het te veel werk om mij in en uit de bus te helpen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Standbeeld van Herman de Coninck onthuld in Zoo Antwerpen

Standbeeld van Herman de Coninck onthuld in Zoo Antwerpen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/5/12/3/20160828201426/media_xll_9008703.jpg

In de Antwerpse Zoo is vanavond een standbeeld onthuld ter ere van dichter en journalist Herman de Coninck (1944-1997). Het gaat om een initiatief van het district Antwerpen en de erven van de Coninck. Het standbeeld is van de hand van kunstenares Elke Van Steenbergen en combineert de gestalte van de jonge dichter met het hoofd van de oudere en wat weemoedige de Coninck die kijkt naar de door hem erg geliefde dierentuin.

Herman de Coninck bezocht de Zoo niet alleen erg vaak, zijn oeuvre omvat ook verschillende gedichten die een dier uit de dierentuin als onderwerp hebben, zoals flamingo's, olifanten, neushoorns en giraffen.

De Zoo ging in op het verzoek van het districtsbestuur en de familie omdat het idee past bij het kunstpatrimonium waarover de Zoo al beschikt, met zowel historisch als hedendaags werk. Uiteindelijk werd als locatie voor het standbeeld de kiosk gekozen, de grens tussen het sinds kort openbare plein en het betalende deel in de vernieuwde inkomzone.

Het standbeeld staat niet op een sokkel en bestaat uit een lichaam in donkerblauw gepatineerd brons en een hoofd in beige marmer met ogen in wit marmer en barnsteen. Volgens het district toont het "de synthese van iemand die veel keek naar de dingen en zijn rake observaties tegelijkertijd met humor en een grote kwetsbaarheid met zijn lezer wist te delen". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vloek van de lotto: winnares verlaat man voor magnaat die nog tien keer rijker is

De vloek van de lotto: winnares verlaat man voor magnaat die nog tien keer rijker is

http://static0.hln.be/static/photo/2016/14/1/1/20160828115227/media_xll_9007876.jpg

Het leek niet stuk te kunnen voor de Britse Jason en Victoria Jones, toen ze in 2004 zo'n 2,7 miljoen euro wonnen met de lotto. Het koppel was nog maar pas getrouwd en schafte zich meteen een luxueus huis en een dure sportwagen aan. Intussen heeft de vrouw haar man verlaten voor een zakenman die nog tien keer meer bezit.

Het is niet de eerste keer dat het fout gaat met winnaars van het grote lot. Twee Britse koppels die respectievelijk 53 miljoen euro (Les en Smantha Scadding) en 174 miljoen euro (Adrian en Gillian Bayford) wonnen, gingen ook al uit elkaar. Maar niemand had gedacht dat het ook het lot zou zijn van Jason (41) en Victoria (41) Jones. Het pas getrouwde koppel kocht het winnende lot met het laatste muntstuk van een pond dat Victoria in haar tas had.

Ze kochten zich meteen een prachtig landhuis en een dure wagen en startten een vastgoedbedrijfje op in Wiltshire bij Oxford. Maar Victoria vertelt zelf dat de winst haar leven helemaal ruïneerde. "Het brengt heel wat stress met zich mee, dat mensen je altijd definiëren als lottowinnaar, ook nu nog. Ze behandelen je anders", zegt ze.

Fortuin
Vorig jaar begon het fout te gaan in haar relatie. Ze vertelde haar man dat ze hem zou verlaten. Een vakantie om de brokken toch nog te lijmen, mislukte toen haar echtgenoot berichtjes onderschepte naar een andere man, multimiljonair Mike Clare (61), een van de rijkste mannen van Engeland. Die verzamelde zijn fortuin met Dreams, een bedretailer die hij in 2008 verkocht voor 260 miljoen euro. Zijn vermogen wordt geschat op meer dan 300 miljoen.

Rokkenloper
Maar Clare is ook bekend als notoir rokkenloper. Iets wat ook zijn echtgenote Carol (57) weet. "Ik ga uit met heel wat verschillende vrouwen en mijn echtgenote is daarvan op de hoogte. We leven apart, maar we blijven getrouwd", zegt hij in een reactie op het nieuws.

"Ook mijn leven is om zeep", zucht Jason, intussen vader van twee kinderen. "Ik heb al acht maanden niet meer kunnen werken omdat onze relatieproblemen me helemaal de dieperik in trekken. We zijn intussen begonnen met het verdelen van onze eigendommen, waar we ooit zo gelukkig mee waren." (br.hln)


» Reageer (0)
28-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 Canadese mannen ontdekken dat ze verwisseld werden na geboorte

2 Canadese mannen ontdekken dat ze verwisseld werden na geboorte

http://static2.hln.be/static/photo/2016/2/12/7/20160828023807/media_xll_9006952.jpg

Twee mannen, afkomstig uit een afgelegen gemeenschap in de Canadese provincie Manitoba, hebben zopas ontdekt dat hun ouders niet hun echte ouders zijn. De mannen, die elkaar kennen en in hetzelfde dorp wonen, werden 41 jaar geleden na de geboorte verwisseld in het hospitaal.

Leon Swanson en David Tait Jr. werden met drie dagen verschil geboren in het Norway House Indian Hospital in Keewatinook in 1975. Het hospitaal, gelegen in Cree-gebied (de Cree zijn een inheemse bevolkingsgroep in Canada, red.), werd destijds gerund door de federale overheid. Uit DNA-onderzoek blijkt dat ze kort na de geboorte met de verkeerde ouders naar huis werden gestuurd.

In tranen

Beide mannen huilden vrijdag tijdens de persconferentie waarbij de lokale autoriteiten meedeelden welke fout er 40 jaar geleden werd begaan.

"We hebben er geen woorden voor," zei David Tait Jr., "40 jaren zijn verstreken... [ik voel me] gewoon bezorgd, verward, boos". "Ik wil zo graag antwoorden", ging de man verder, "het gaat ons op een of andere manier beïnvloeden, dat weet ik. Het zal een lange weg worden". De mensen die hem opvoedden "zullen desondanks altijd zijn moeder en vader zijn", maar "hij heeft een andere broer, een andere vader en moeder", zei hij.

Taits vader, David Tait Sr., deelde mee dat de families door het nieuws dichter bij elkaar gebracht zullen worden: "We zijn overeengekomen dat we één familie zullen zijn". Zij vrouw voegde eraan toe dat alle betrokken ouders de mannen "willen blijven behandelen als hun eigen zonen".

Jarenlang vermoeden

Het is al het tweede keer op een jaar tijd dat een dergelijk geval aan het licht komt. In november 2015 ontdekten twee mannen die ook in 1975 geboren waren in hetzelfde ziekenhuis dat ze niet de biologische kinderen van hun ouders waren.

Dat nieuws zette Tait, Swanson en hun families ertoe aan om ook een DNA-test te laten uitvoeren. Omwille van gelijkenissen met elkaars ouders, hadden de mannen al langer het vermoeden dat ze bij de geboorte verwisseld werden.

"Crimineel"

"Ik kan dit nieuws niet anders omschrijven dan crimineel," zei Eric Robinson, een voormalig parlementslid dat het nieuws op de persconferentie bekendmaakte. "We kunnen leven met één vergissing, maar twee gelijkaardige vergissingen is niet aanvaardbaar. We kunnen het niet zomaar opzijschuiven als een fout. In mijn ogen was het echt een criminele handeling."

Onderzoek

Het Canadese ministerie van Volksgezondheid laat weten dat er een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld om uit te zoeken wat er precies gebeurd is.

"De federale overheid is deze mensen iets verschuldigd", aldus Robinson. "Ze hebben het recht om te weten waarom dit hen overkomen is. Het zal moeilijk worden, er zullen ups en downs zijn en er zal nog veel meer pijn en verdriet zijn terwijl het verhaal zich verder ontwikkelt." (br.hln)


» Reageer (0)
27-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaanse regering geeft alle 18-jarigen cultuurbonus van 500 euro

Italiaanse regering geeft alle 18-jarigen cultuurbonus van 500 euro

http://static1.hln.be/static/photo/2016/15/13/0/20160823182752/media_xll_8994900.jpg

Elke Italiaanse tiener die dit jaar zijn of haar achttiende verjaardag viert, krijgt van de regering een "cultuurbonus" van 500 euro cadeau. Daarmee kunnen ze onder meer boeken, museumbezoeken, filmtickets en tickets voor concerten en nationale parken kopen. Zo wil de Italiaanse overheid jongeren op het belang van cultuur wijzen.

Ongeveer 575.000 tieners komen in aanmerking voor de cultuurbonussen. Zij kunnen er vanaf 15 september aanspraak op maken door een speciaal ontwikkelde applicatie, die "18app" werd gedoopt, te downloaden op hun smartphone. Daarmee kunnen ze vouchers downloaden die zowel online als aan de kassa kunnen gebruikt worden.

Het initiatief zal de Italiaanse regering 290 miljoen euro kosten. Geld dat volgens haar goed besteed is. "Dit initiatief herinnert jongeren er aan hoe belangrijk cultuurconsumptie is, zowel voor zelfverrijking als voor het versterken van de samenleving", zegt regeringsfunctionaris Tommaso Nannicini, die het project leidt, in de krant Corriere della Sera. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoveel kost één schooljaar (van kleuterschool tot TSO)

Zoveel kost één schooljaar (van kleuterschool tot TSO)

http://static1.hln.be/static/photo/2016/16/5/11/20160827092709/media_xll_9005636.jpg

September komt eraan, en die start van het nieuwe schooljaar brengt naast een nieuwe boekentas nog heel wat kosten met zich mee. Van € 45 tot € 1.631: zoveel kosten schoolgaande kinderen op één jaar.

De Tijd vroeg cijfers op bij de Gezinsbond. Daaruit bleek dat de kleuterschool het goedkoopst is voor de portemonnee, met zo'n € 45 per jaar aan activiteiten en materiaal. De derde graad KSO is de grootste aanslag op de portefeuille, daar zijn ouders zo'n 1.631 euro kwijt op een jaar tijd. (br.hln)


» Reageer (0)
24-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit moet je doen zodat je vakantie langer lijkt te duren

Dit moet je doen zodat je vakantie langer lijkt te duren

http://static3.hln.be/static/photo/2016/7/2/11/20160823115628/media_xll_8994056.jpg

Het enige vervelende aan vakantie? Er komt ooit een einde aan. Maar er is goed nieuws voor wie nog enkele dagen ontspanning voor de boeg heeft. Door niet te veel op voorhand te plannen, kan je vakantie langer lijken dan ze eigenlijk nog maar is. Dat tipt de Duitse psycholoog en expert tijdsperceptie Marc Wittman.

Het geheim van een schijnbaar langer durende vakantie, is volgens psycholoog Marc Wittman om je resterende verlofdagen niet van 's ochtends tot 's avonds helemaal vol te plannen. Dat komt doordat je besef van tijd anders is tijdens vakanties. Alles wat met planning te maken heeft en je weghaalt uit het "hier en nu", zal ervoor zorgen dat de tijd sneller voorbij lijkt te gaan, aldus de expert tijdsperceptie.

Dingen op voorhand plannen is handig en soms ook noodzakelijk op reis. Maar als het niet echt moet, adviseert Wittman om het rustig aan te doen en spontaan te bekijken waar je zin in hebt. Doordat je op het laatste nippertje beslist - zullen we een wandeling maken, of toch een terrasje doen? - ben je meer bezig met het hier en nu, waardoor het lijkt dat je tripje net iets langer duurt. En dat kunnen we alleen maar toejuichen. (br.hln)


» Reageer (0)
23-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hij geeft zonnebloem aan huilende onbekende. Wat zij hem dan vertelt, zet hun beider levens op z'n kop

Hij geeft zonnebloem aan huilende onbekende. Wat zij hem dan vertelt, zet hun beider levens op z'n kop

http://static1.hln.be/static/photo/2016/18/13/8/20160823171159/media_xll_8994713.jpg

Een man die een zonnebloem schonk aan een wenende onbekende, heeft verteld hoe die eenvoudige daad van barmhartigheid het leven van hen beiden op z'n kop heeft gezet. Het verhaal is zo mooi, zo puur en zo ontroerend dat het al honderdduizenden likes kreeg op Facebook.

Danny Wakefield uit de Amerikaanse stad Seattle had de zonnebloem eigenlijk gekocht voor iemand op wie hij dol was. Hij wilde de bloem onder de ruitenwisser van de wagen van zijn date steken maar omdat ze nog maar één keer met elkaar hadden afgesproken, vreesde hij dat het gebaar misschien van het goede te veel was.

De dertigjarige romanticus vond het echter zonde om de zonnebloem gewoon weg te smijten, dus wilde hij er iemand anders blij mee maken. "Door wat er vervolgens gebeurde, ben ik veranderd op een manier waar geen woorden voor te vinden zijn", schreef Danny op Facebook.

"Ik vertrok naar mijn werk en nam de zonnebloem mee. Onderweg stopte ik voor een koffie in een zaak waar ik zowat dagelijks kom. Ik zag hoe een vrouw zat te lezen terwijl tranen over haar wangen rolden. Het was alsof er een magneet in de zonnebloem zat die me naar haar trok. Van zodra ik haar zag, wist ik dat ik de bloem aan haar moest geven", vertelde de Amerikaan.

Dus stapte hij naar haar tafel en legde de situatie uit en zei haar: "Ik voel dat jij even bijzonder bent als de date die ik had, dus wil ik de bloem aan jou schenken."

Magie
Toen gebeurde er iets magisch waar Danny nog steeds moet van bekomen. "Nog voor ik de zonnebloem aan de vrouw kon overhandigen, vloog ze in mijn armen. Ze huilde van ontroering en dankbaarheid. Wat ze vervolgens zei, probeer ik nog steeds te vatten", aldus de dertiger.

De vrouw huilde omdat haar verloofde de week ervoor was gestorven, enkele maanden voor ze zouden trouwen. Op hun eerste afspraakje kocht hij haar een zonnebloem en dat zou hij blijven doen. Hij kocht alleen maar zonnebloemen, nooit rozen, omdat zij het licht in zijn leven was.

"Vandaag was hij, via mij, in staat om aan haar te tonen dat ze voor altijd zijn licht zou zijn. Het was een boodschap die niet in woorden uit te drukken valt", verklaarde Danny.

"Ik ril nog na terwijl ik dit schrijf. Je weet nooit hoe een simpel gebaar twee levens kan veranderen. Er zijn voor anderen, daar draait het om. Ik daag jullie uit om het leven van iemand anders wat op te vrolijken. De impact die je hebt, kan van onschatbare waarde zijn. Liefde verspreiden, verandert niet alleen levens maar redt ze ook", besloot Danny.

De post die op 21 augustus werd opgepikt door Facebookpagine 'Love What Matters', kreeg al bijna 200.000 likes. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arme ouders timmeren zelf rolstoel in mekaar voor verlamd kind

Arme ouders timmeren zelf rolstoel in mekaar voor verlamd kind

http://static1.hln.be/static/photo/2016/3/8/2/20160822173123/media_xll_8992532.jpg

De ouders van de Canadese baby Evelyn Moor (1) hebben zelf een rolstoel in mekaar getimmerd voor hun zieke dochter. Ze raakte verlamd na een intensieve kankerbehandeling. Door de kostelijke therapie, hadden Evelyns ouders geen geld meer over om een rolstoel op maat te kopen.

Toen Evelyn Moore vier maanden was, kreeg ze van de dokter te horen dat ze een hardnekkige spinale tumor had. Na acht rondes chemotherapie raakte de baby over zowat heel haar lichaampje verlamd. Ze kan alleen nog maar haar hoofd, nek en armen bewegen.

Radeloos
De ouders moeten zich radeloos gevoeld hebben, door de verlamming zal hun kind nooit kunnen stappen, maar ook niet normaal kunnen kruipen. Enkel in een rolstoel zou Evelyn zich gemakkelijk kunnen voortbewegen. Maar omdat de ouders zich blauw betaalden aan de kankerbehandelingen, hadden ze geen geld meer over om een rolstoel op maat te kopen.

Evelyns ingenieuze vader Brad kwam meteen met een oplossing uit de bus. Voor 100 dollar timmerde hij een rolstoel in mekaar. Dat met een snijplank, een babystoel en een paar wielen die hij online gekocht had. Het duurde twee dagen voor Evelyns rolstoel klaar was.

Gelukkig
Volgens Evelyns oncoloog is het meisje heel gelukkig. "Zoals elk ander kind kan ze zich vrij bewegen en alles exploreren. Ze is zelfs sneller dan haar leeftijdsgenoten", lacht hij. Volgens de ouders is haar ware persoonlijkheid naar boven gekomen sinds ze in de rolstoel zit. "Ze kent geen angst", zegt Evelyns mama Kimberly. "Ze rolt graag van hoge heuvels met haar handen in de lucht." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Axelle Red - Je t'attends

Axelle Red - Je t'attends

Om haar te beluisteren druk op de fotoAxelle Red werd geboren te Hasselt op 15 februari 1968 als Fabienne Demal. Op driejarige leeftijd zette ze haar eerste danspasjes. In 1983 koos ze voor het zingen en bracht ze onder de naam Fabby haar eerste plaatje uit "Little girl". De echte doorbraak kwam er in 1989 met de single "Kennedy Boulevard" onder de nieuwe artiestennaam Axelle.

In 1993 kwam haar eerste album uit, "Sans plus attendre" ,dat zelfs in Frankrijk scoorde. Vanaf toen heette ze Axelle Red. Na het verschijnen van haar album volgden er nog vele andere, zowel in het Frans , Engels als in het Spaans. Axelle is dan wel afkomstig uit België, momenteel woont ze in de Franse hoofdstad Parijs waar ze al heel bekend is. Axelle Red is sinds enkele jaren getrouwd met Filip Vanes en samen hebben ze drie dochters: Janelle (21 januari 1999), Gloria (24 juni 2003) en Billie (15 april 2005).


» Reageer (0)
22-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toots Thielemans (94) overleden

Toots Thielemans (94) overleden

http://static2.hln.be/static/photo/2016/3/0/14/20160822094903/media_xll_8991164.jpg

Jazzmuzikant en componist Toots Thielemans is vanmorgen overleden. De mondharmonicaspeler was 94 jaar. Dat heeft zijn management aan Belga gemeld.

Thielemans overleed in het ziekenhuis, waar hij verzorgd werd na een val vorige maand. "Toots Thielemans is deze ochtend in het ziekenhuis in zijn slaap overleden", zegt zijn manager Veerle Van de Poel. "Hij lag sinds vorige maand in het ziekenhuis, nadat hij ten val was gekomen, maar het is niet zo dat er complicaties waren opgetreden. Hij is overleden door ouderdom, zijn lichaam was gewoon op."

Toots Thielemans werd als Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans geboren op 29 april 1922 in de Brusselse volkswijk Marollen. De jazzlegende werd in 2001 door koning Albert II tot baron verheven.

Thielemans stopte zijn muzikale carrière in maart 2014. Alle geplande concerten werden afgelast omdat de muzikant zich niet meer sterk genoeg voelde om nog een volledig optreden te spelen.

Thielemans speelde met de grootste jazzmuzikanten, zoals Miles Davis, Chet Baker, Charlie Parker, Benny Goodman, Ella Fitzgerald, Peggy Lee en Billy Joel.

Thielemans begon in de jaren 30 mondharmonica te spelen om zijn longen te trainen, omdat hij last had van astma. Zijn artiestennaam Toots is een verwijzing naar de muzikanten Toots Mondello en Toots Caramata. In 1964 kocht de Belg een huis in Amerika en vanaf dat moment woonde hij daar ook het grootste deel van de tijd.

Hij behield een groot huis in Brussel. Door die combinatie werd hij ook wel een 'Vlamerikaan' genoemd. Later kreeg hij twee eredoctoraten aan de universiteit van Brussel, zowel Franstalig als Nederlands.

Wellicht wordt later op de dag een rouwregister geopend in zijn woonplaats Terhulpen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Was je je haar best in de ochtend of net 's avonds?

Was je je haar best in de ochtend of net 's avonds?

http://static3.hln.be/static/photo/2016/4/9/5/20160821124040/media_xll_8988980.jpg

Vanavond nog in de douche springen, of toch op maandagochtend vroeger uit je bed voor frisse lokken? Een dilemma waar we allemaal wel eens mee kampen, en dat haarexperten hier voor ons mee helpen oplossen.

"Of je je haar best 's ochtends of 's avonds wast, hangt af van je haartype," legt haarstyliste Tyler Colton uit. "Wie fijn haar heeft dat snel vet wordt, kan het best 's ochtends wassen. Doe dan vooral shampoo op de wortels en laat de rest vanzelf door je haar spoelen. Heb je haar met een dikkere textuur, dan maakt het niet veel uit of je 's ochtends of 's avonds een wasbeurt inplant. Dan hangt het vooral van je eigen voorkeur af en hoelang je nodig hebt om je haar 's ochtends in model te brengen."

Ook haarstyliste Amy Bradbury sluit zich daar bij aan. "Dames met dunne, fijne haardossen die snel uitzakken en niet goed in model blijven, wassen hun haar best in de ochtend." Zij vult nog aan met extra advies voor krullen en dik, golvend haar: "Dan lijkt het mij beter om 's avonds te wassen. Volle krullen zou ik grotendeels laten drogen tijdens de avond, en de rest tijdens je slaap laten opdragen. Je kan je haar de avond voordien al brushen of stijlen en het zal zich verder in model zetten terwijl je slaapt. De snelle afwerking kan je 's ochtends doen."

Kapper Michael David vult aan dat veel afhangt van de look die je verkiest. "Wil je sluik, strak haar, dan was je beter 's ochtends. Wie liever een nonchalante, beachy look heeft, kan de avond voordien wassen." Bradbury besluit tot slot dat je vooral moet kiezen wat voor jou het gemakkelijkste is. "Je haar 's avonds wassen lijkt mij het handigste, omdat je dan 's ochtends minder werk hebt in de badkamer. Maar iedereen moet vooral doen waar hij of zij zich goed bij voelt." (br.hln)


» Reageer (0)
21-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Dagelijks fouten met medicatie", verpleegster doet boekje open over wantoestanden in rusthuizen

"Dagelijks fouten met medicatie", verpleegster doet boekje open over wantoestanden in rusthuizen

http://static0.hln.be/static/photo/2016/11/10/0/20160821115758/media_xll_8988930.jpg

Beperkte budgetten en een dreigend tekort aan verpleegkundigen maakt dat de werkdruk in rusthuizen erg hoog is. Verpleegster Liesbet Claeys maakt afgelopen weekend in een pakkende brief aan de krant De Standaard duidelijk hoe erg de situatie is. Ze begon gemotiveerd aan een interimopdracht in een privérusthuis in Gent. Maar al na amper een uur kwam de ontnuchtering: "Ik kon helemaal niet doen waar ik voor gestudeerd had."

"Ik kreeg een opdracht in een zorghotel, maar veel 'zorg' of 'hotel' heb ik niet gezien. Helaas lijkt dit representatief voor de ouderenzorg in ons land", vertelt Liesbet in De Standaard. Ze moest als enige verpleegkundige op een weekenddag meer dan 100 bewoners verzorgen. Maar aan verzorging kwam de jonge verpleegkundige haast niet toe. "Na een uur werk op andere verdiepingen kom ik terug en staat een van de bewoners in de gang te roepen dat hij drinken wil. In de eetzaal heeft een dame koffie uitgeschonken in haar potje druiven. Een andere bewoner staat volledig gedesoriënteerd te leunen op haar rollator in de gang, op zoek naar haar kamer. Het voortdurende gepiep van de beloproepen maakt me gek."

Fouten met medicatie
"Het personeel hier werkt onhygiënisch. Met de blote hand voelt men of de pamper nog droog is, om vervolgens de volgende patiënt met diezelfde ongewassen handen te verzorgen. Er gebeuren dagelijks fouten met medicatie. Er is geen systeem, geen opvolging en geen controle. Dus iedereen doet naar eigen goeddunken. Geen handschoenen, want geen tijd. Geen hulp bij het eten, geen identificatie van medicatie, geen levenskwaliteit, want geen tijd. Ik verontschuldig me een hele dag omdat ik geen tijd heb om langer bezig te zijn dan het hoognodige."

De vrouw heeft slechts vijf minuten per patiënt om ze klaar te maken voor de nacht. Dat betekent dat sommige bewoners al om 18 uur in hun bed worden gelegd, omdat het niet anders kan. "Als je je tijd verdeelt over de patiënten, heb je een dikke vijf minuten per persoon. En dat voor het helpen bij de hygiënische zorgen, het aandoen van de nachtkledij en het verplaatsen in bed. Helaas is het elders niet veel beter. Ook in andere rusthuizen kon ik vaststellen hoe mensen die zorg nodig hebben aan hun lot worden overgelaten. Is dit de verzorgingsstaat waar we altijd zo hoog mee oplopen? Ik hoop het niet, ik wil het niet. Ik wil me niet meer verontschuldigen voor mijn werk. Ik wil doen waarvoor ik afgestudeerd ben. Mag dat?" (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cafés en restaurants moeten oppassen voor deze nieuwe dieventrucs

Cafés en restaurants moeten oppassen voor deze nieuwe dieventrucs

http://static3.hln.be/static/photo/2016/6/10/1/20160821095218/media_xll_8988811.jpg

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vraagt alle horeca-uitbaters om waakzaam te zijn voor enkele nieuwe criminele technieken. Zo slaan steeds meer criminelen hun slag terwijl de klanten of de uitbaters even onoplettend zijn. Vooral smarthpones en portefeuilles van klanten en uitbaters worden gestolen. Anderzijds moeten horecazaken die over een privégedeelte aan de zaak beschikken, opletten voor dieven die zich zogezegd van ruimte gemist hebben bij de zoektocht naar een toilet. "Beide praktijken deden zich deze zomer opmerkelijk veel voor in hotels, restaurants en cafés", meldt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

De criminelen slaan toe tijdens het buffet of wanneer klanten of uitbaters onoplettend zijn of even gebruikmaken van het toilet. Dieven maken misbruik van de slordigheid van klanten en uitbaters en stelen smartphones, handtassen, portefeuilles en andere bezittingen. Zeker in de zomer is het opletten geblazen. Uitbaters krijgen meer toeristen en niet-vaste klanten over de vloer, waardoor een niet-vaste klant met slechte bedoelingen minder vaak opvalt. Bovendien maken criminelen misbruik van de drukte die er vaak heerst tijdens de middag- en avondservice.

Op zoek naar wc

Waar hotels, maar ook restaurants en cafés, ook voor moeten oppassen, zijn criminelen die zich in het privégedeelte van hun zaak begeven om er de bezittingen van de zaakvoerder (en eventueel ook van het personeel) te stelen. Indien ze ondertussen betrapt worden, maken ze de zaakvoerder wijs dat ze op zoek waren naar de toiletten en lukraak een deur hadden opengedaan.
 
NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: "Exacte cijfers over het aantal voorvallen zijn er nog niet, maar beide praktijken zijn duidelijk in opmars. Daarom willen wij de ondernemers uit de horecasector oproepen om hiervoor waakzaam te zijn."

Aangifte

Volgens NSZ dienen uitbaters oplettend te blijven en geen smartphones te laten rondslingeren op een toog. Ook wanneer ze een privédeur hebben aan de zaak is het goed te werken met een toegangscode of sleutel. "Wanneer de uitbaters toch het slachtoffer zijn geworden van een diefstal, raden we ze aan om telkens die diefstal aan te geven bij de politie. Vaak hebben de dieven de smaak te pakken en blijven ze de feiten plegen bij andere uitbaters en zelfstandigen. Als alle zelfstandigen dit systematisch aangeven, vergroot de kans dat de politie effectief de criminelen bij de lurven kan vatten", aldus nog NSZ. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is op tweedehands.be gekocht portret geschilderd door duurste schilder ter wereld?

Is op tweedehands.be gekocht portret geschilderd door duurste schilder ter wereld?

http://static3.hln.be/static/photo/2016/18/10/9/20160820110513/media_xll_8987094.jpg

Heeft Jan Starckx voor een prikje een werk van de duurste schilder ter wereld kunnen kopen?

De Turnhoutenaar is morgen te zien in het BBC-programma 'Fake or Fortune' waarin experts een door hem gekocht portret onder de loep nemen. Het meisjesportret zou weleens een van de vroegste werken van de Nederlands-Amerikaanse kunstschilder Willem de Kooning (1904-1997) kunnen zijn, zo schrijft Gazet van Antwerpen.

In 2015 werd nog een werk van de abstract-expressionist geveild voor 300 miljoen dollar, meteen het duurste schilderij ooit.

Starckx kocht het portret, dat zo'n 90 jaar geleden zou zijn geschilderd, voor 450 euro op zoekertjessite tweedehands.be. De man koopt wel vaker kunst via websites of op rommelmarkten, maar geeft daar doorgaans 50 euro voor uit. In november tastte hij dieper in de buidel, want de dubbele o in de naam op het portret intrigeerde hem.

Hij achterhaalde zelf dat een sterk gelijkend werk van de Kooning in 2014 is verkocht voor 50.000 dollar. De makers van Fake or Fortune hebben de eigenaar van dat doek in de Verenigde Staten opgezocht en hebben nu beide werken vergeleken. Starckx (rechts aan tafel) en zijn echtgenote reisden met de cameraploeg mee naar Miami. De kunstexperts brengen morgenavond om 22 uur uitsluitsel op BBC One. (br.hln)


» Reageer (0)
19-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mallory speelt 95 kilo kwijt, haar ontgoochelde verloofde blaast huwelijk af

Mallory speelt 95 kilo kwijt, haar ontgoochelde verloofde blaast huwelijk af

http://static0.hln.be/static/photo/2016/8/0/3/20160819160431/media_xll_8984823.jpg

95 kilo én haar ontgoochelde verloofde kwijtgespeeld: de keuze voor een maagverkleining heeft de wereld van Mallory Buettner drastisch op z'n kop gezet. Maar spijt van die verloren liefde heeft de 29-jarige lerares uit het Canadese Ontario allerminst. Eindelijk voelt ze zich goed in haar vel en durft ze foto's van zichzelf in bikini nemen. Het relaas van een meer dan geslaagde transformatie.

Twee jaar geleden woog Mallory nog ruim 180 kilo, intussen is meer dan de helft daarvan als sneeuw voor de zon verdwenen. Anderhalve maand geleden volgde de kroon op het werk, met een buikwandcorrectie en een armlift. Daarbij werd in totaal nog 4,5 kilogram overtollige huid weggesneden.

De brunette deelt haar verhaal nu om lotgenoten ertoe aan te zetten ook die stap te zetten. Ja, er volgden complicaties na de operatie. En ja, haar gepland huwelijk ging niet langer door. Maar die tegenslagen verzanden in het niets bij de levensvreugde die ze nu gevonden heeft.

"Ik had nog nooit in mijn leven een bikini gedragen. Voor de jacuzzi in mijn tuin gebruikte ik een badpak, maar dat ding aantrekken? Zelfs daar zag ik tegenop. Tegenwoordig draag ik niets anders meer, ik ben een bikinibabe geworden. Na de operatie heb ik me meteen vijf modelletjes aangeschaft. Voor het eerst in mijn leven ziet de buitenkant eruit zoals ik me vanbinnen voel."

"Op school altijd de dikste"
Mallory heeft haar hele leven lang een strijd tegen de weegschaal gevoerd. Toen ze tien jaar oud was, wees de teller al 90 kilo aan. Op haar achttiende was daar nog eens 38 kilo bijgekomen. En toen ze twee jaar later afstudeerde, sleepte ze al 165 kilo met zich mee.

"Mijn oudere zus at ongeveer hetzelfde, maar zij bleef er normaal uitzien. Op school was ik altijd de dikste. Toen ik acht jaar oud was, moest ik al een dieet volgen. Mijn moeder trachtte gezonde maaltijden te maken, maar ik propte me vol met chips en pizza. In de hogere school raakte ik ook nog eens verslaafd aan McDonald's."

Ten einde raad probeerde Mallory het Bernstein-dieet uit. "Ik at per dag slechts 500 tot 800 calorieën, echt extreem. Ik verloor er wel 36 kilo door en daar was ik heel blij mee." Het programma kostte echter 600 dollar (530 euro) per maand, geld dat ze niet langer op tafel kon leggen toen ze een huis kocht.

"Ingestort bij de dokter"
Mallory schakelde over naar 1.500 calorieën, waardoor de kilo's er in een razend tempo weer aanvlogen. "Ik ging naar mijn dokter en daar ben ik ingestort. Hij legde het scenario van een operatie op tafel. Ik zag dat eerst niet zitten, het klonk als de makkelijke uitweg. Ik kon toch afvallen zoals ik in het verleden al bewezen had? Ik was zo overstuur dat ik huilend mijn zus gebeld heb. Ze zei dat ik er voor moest gaan en dat ze me zou steunen. Uiteindelijk zat er niets anders op dan mijn trots in te slikken."

De drastische beslissing zorgde echter voor spanningen in haar relatie. "Ik was verloofd op dat moment, normaal zou ik twee maanden na de operatie trouwen. Hij zag mijn plannen echter niet zitten en wilde alles bij het oude houden. Volgens mij dacht hij dat ik hem niet graag meer zou zien als ik slanker zou zijn. We hebben het huwelijk op zijn initiatief dan maar afgelast, sindsdien hebben we elkaar ook niet meer gesproken. Het was een zeer lastige beslissing, maar ik moest voor mijn eigen geluk kiezen. We hebben allebei ons leven verder gezet, ik hoop dat hij gelukkig is."

De operatie werd een klinkend succes, Mallory speelde in het eerste half jaar zelfs negen kilo per maand kwijt. Ze laat de koolhydraten nu zoveel mogelijk links liggen en legt haar maaltijden op een broodbordje, kwestie van de porties in te perken. "Dit toont aan hoe wanhopig ik was. In m'n eentje zou het me nooit gelukt zijn. Vandaar ook allicht dat ik er nu zo open over ben, ik weet nu als geen ander hoe moeilijk het is om hulp te vragen. Als je dik bent, kan je jezelf niet verstoppen. Iedereen ziet je, denkt dat je lui bent of dat het je geen bal kan schelen. De hele wereld heeft een oordeel klaar. Uiteindelijk moest ik hulp vragen, iets waar niemand zich ooit voor zou moeten schamen."

"Soort medaille"
In eerste instantie was Mallory trots op haar huidoverschot. "Het voelde als een soort medaille, het toonde aan van hoe ver ik gekomen was. Mijn chirurg dacht dat ik nooit onder de honderd kilo zou raken, maar uiteindelijk heb ik mijn streefgewicht van 85 kilo toch gehaald. Op een gegeven moment wilde ik er echter toch niet meer aan herinnerd worden, vandaar dat ik besloot om nogmaals onder het mes te gaan."

Zelfs de bloeduitstorting die -alweer- chirurgisch verwijderd diende te worden, kon de pret niet drukken. "Ik stuurde een foto van mezelf in bikini naar mijn mama en zus, ze waren supertrots op mij. Het is niet gemakkelijk geweest. Ik weet nu dat een operatie een zware dobber is en dat het herstel nog veel lastiger is. Ik heb opofferingen gedaan, het is helemaal niet de makkelijke uitweg geworden die ik voor ogen had."

Maar het resultaat, dat mag er wezen. Mallory heeft haar leven weer op de rails gekregen, ze gaat zelfs naar de fitness en volgt een uitgebalanceerd dieet. "Als leerkracht is het belangrijk om genoeg energie te hebben, zodat je de kinderen kan bijhouden. Maar nu hebben zij het moeilijk om mij te volgen." (br.hln)


» Reageer (0)
18-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom willen Vlaamse ouders hun comateuze zoon aan iedereen tonen

Daarom willen Vlaamse ouders hun comateuze zoon aan iedereen tonen

http://static2.hln.be/static/photo/2016/8/4/11/20160818062420/media_xll_8980016.jpg

De ouders van deze tiener hebben een heel goede reden om deze foto aan iedereen te tonen: waarschuwen tegen wat drugs met jongeren kunnen doen. Hun 18-jarige zoon en een vriend zijn maandagavond bewusteloos naar het ziekenhuis gevoerd nadat ze een overdosis van het uiterst gevaarlijke 'GBL Liquid' hadden gedronken.

Dat gebeurde tijdens een zwembadfeestje in Teralfene (Affligem). "Ze hebben ons eerst dronken gevoerd en dan overtuigd in te stemmen met een speciale trip", vertelt de 18-jarige Matthias Schouppe uit Lede. De dosis was zo groot dat zelfs tien koeien er niet tegen opgewassen zijn. Gevolg: de jongeman en zijn vriend zakten prompt in elkaar.

Waarschuwing
"Gelukkig had mijn broer, die even voordien het feestje had verlaten, door dat er iets niet klopte." Hij keerde terug en alarmeerde de hulpdiensten. Die voerden Matthias en zijn vriend onder begeleiding van een MUG-team in comateuze toestand naar het ziekenhuis. Beiden zijn intussen aan de beterhand, maar willen samen met hun ouders waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van drugs op feestjes. (br.hln)


» Reageer (0)
17-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gouden 4x100m-vrouwen van Spelen 2008 krijgen moment van glorie op Memorial

Gouden 4x100m-vrouwen van Spelen 2008 krijgen moment van glorie op Memorial

http://static0.hln.be/static/photo/2016/17/3/4/20160817122934/media_xll_8977669.jpg

Kim Gevaert, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Olivia Borlée zullen op 9 september tijdens de Memorial Van Damme gehuldigd worden. Gisterenavond maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekend dat de Russische aflossingsploeg die op de Spelen van 2008 in Peking goud veroverde in de 4x100 meter die medaille moet inleveren. Het goud komt logischerwijs naar België, dat in de finale tweede werd. "Hopelijk geraken die gouden medailles op tijd hier", zo verklaart Memorial-organisator Wilfried Meert aan persagentschap Belga.

Een nieuwe dopingtest op de bewaarde stalen van atlete Yulia Chermoshanskaya leverde sporen op van testosteron en steroïden, waarna het IOC oordeelde dat Rusland geen aanspraak meer kan maken op het goud. Het is nu wel nog aan de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) om de vrijgekomen eerste plaats en de bijbehorende gouden medaille aan de Belgische aflossingsploeg toe te kennen.

"Eerder sprak ik al met Pierre-Olivier Beckers (voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité, nvdr.) en Jacques Rogge, indertijd voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), over het idee om de 4x100m-vrouwen te huldigen op de Memorial. Zij vonden dit ook geweldig", aldus Meert. "Het is beter om een mooie huldiging te hebben voor bijna 50.000 toeschouwers dan een intiem moment bij het IOC. Alleen dienden we nog te wachten op het resultaat van het B-staal van de Russin, en dat moesten we weten voor de Memorial zou plaatsvinden."

"Nu moeten er nieuwe medailles gemaakt worden", vervolgde Meert. "Ik kan me niet indenken dat die Russinnen hun eremetaal zullen terugsturen. Het is de bedoeling om Gevaert en co. hun gouden medailles tijdens de Memorial te overhandigen. Ik denk dat we er van uit mogen gaan dat die medailles er op tijd zullen zijn. Met Pierre-Olivier Beckers hebben we voldoende invloed in het IOC om dat proces te bespoedigen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom zijn vrouwen die zich niet scheren onhygiënisch?

"Waarom zijn vrouwen die zich niet scheren onhygiënisch?"

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Zeker in de zomer besteedt de gemiddelde vrouw heel wat tijd aan het zorgvuldig verwijderen van ongewenst lichaamshaar. In deze video vertellen drie jonge vrouwen waarom ze daar juist mee gestopt zijn. "Vrouwen hebben lichaamshaar, maar scheren het af. Dat hebben ze niet zelf beslist, het wordt voor hen beslist door de maatschappij."

De video kwam tot stand door een samenwerking tussen Style Like U en Allure; het eerste is een zelfbenoemde beweging die ervoor wil zorgen dat mensen zichzelf accepteren en uitdrukken, het tweede een beauty magazine. Monica Hernandez, Alexandra Marzella en Ayqa Khan zijn de jonge vrouwen die aan het woord worden gelaten. Ze vertellen over de strijd die zij leverden tegen de vrouwelijke, haarloze lichaamsnorm van onze samenleving.

Onrealistisch schoonheidsideaal

"Een porseleinen huidje, een slank figuur en geen lichaamshaar: dit ideale vrouwenlichaam is voor de meerheid geen realistisch schoonheidsideaal." De drie waren het beu om zich elke dag van boven tot onder te scheren om zo enigszins aan dit beeld te voldoen. Ayqa Khan: "Vroeger wilde ik op mijn blonde vriendinnen lijken en stond ik twee uur eerder op om mezelf te ontharen. Op een gegeven moment kon ik de moeite niet meer opbrengen."

Het blijkt nog lang niet altijd even vanzelfsprekend om rond te lopen met lichaamshaar. Zo kregen ze alle drie te maken met afkeurende blikken;  eentje werd zelfs al eens een 'onhygiënisch varken' genoemd. Over één ding zijn ze het eens: lichaamshaar bij mannen is normaal, terwijl dit voor vrouwen nog absoluut niet het geval is. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Dodelijk virus bedreigt Europa en Amerika" (en er zijn niet genoeg vaccins)

"Dodelijk virus bedreigt Europa en Amerika" (en er zijn niet genoeg vaccins)

http://static1.hln.be/static/photo/2016/11/2/0/20160816171656/media_xll_8974965.jpg

Bloedingen uit ogen, neus en mond, geelzucht en het uitvallen van organen tot de dood volgt: Afrika wordt bedreigd door de zwaarste uitbraak van gele koorts in dertig jaar. En het potentieel dodelijke virus zou ook Europa en Amerika bedreigen. Terwijl er nu al niet genoeg vaccins zijn.

Het was kinderrechtenorganisatie Save the Children die als eerste alarm sloeg, nu ook een dozijn gevallen van de ziekte vastgesteld zijn in China. Bij de overheid van enkele Afrikaanse landen zit de schrik er in elk geval in, want ze willen niemand meer toelaten die niet is ingeënt.

Toch slaagde de ziekte er al in zich te verspreiden vanuit Angola naar de Democratische Republiek Congo. Verder zijn er ook gevallen bekend in Oeganda en Kenia. Save the Children begon meteen met een noodvaccinatiecampagne in Congo, maar waarschuwt dat er wereldwijd nog maar 7 miljoen doses van het vaccin voor handen zijn en in Kinshasa alleen al 10 miljoen mensen wonen.

Geen geneesmiddel
Gezondheidsmedewerkers hebben al de opdracht gekregen om de vaccins te verdunnen tot een vijfde van hun sterkte om de voorraad zo veel mogelijk te sparen. Eenmaal je het vaccin hebt gekregen, is dat wel levenslang werkzaam. Dat is des te belangrijker omdat er tegen gele koorts geen geneesmiddel bestaat. Preventie is dan ook essentieel. In Angola en Congo zijn intussen al honderden doden gevallen en duizenden mensen in de wijde regio zijn besmet.

Het virus wordt verspreid door dezelfde mug die ook dengue en het Zikavirus overdraagt. Eenmaal het virus opduikt in een bepaald gebied, kan het zich met de mug razendsnel verspreiden. Ook Latijns-Amerika, de Verenigde Staten, Azië, Noord-Australië en Zuid-Europa worden daarbij bedreigd.

4.500 slachtoffers
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterft twintig procent van de patiënten aan de huidige stam van de ziekte, terwijl dat tot 50 procent kan oplopen. De uitbraak van de ziekte kan nog tien tot vijftig keer meer slachtoffers maken dan nu al het geval is en dat zou het de ergste uitbraak maken sinds 1992, toen het zes jaar duurde voor ze onder controle was. 4.500 mensen lieten toen het leven.

Vaccin
Save the Children hoopt alvast dat door aan de alarmbel te trekken, wetenschappers de beperkte voorraad van het vaccin verder aanvullen. Zeker met het oog op een mogelijke wereldwijde verspreiding van de ziekte. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drinken we in de toekomst pintjes met minder alcohol?

Drinken we in de toekomst pintjes met minder alcohol?

http://static0.hln.be/static/photo/2016/15/6/7/20160815133308/media_xll_8972062.jpg

Overmatige alcoholconsumptie blijft een moeilijk probleem om aan te pakken in onze samenleving. Daarom doen Canadese onderzoekers nu de suggestie om de verantwoordelijkheid deels te verschuiven naar de producenten van alcohol. De wetenschappers zien een mogelijke oplossing in het verlagen van het alcoholpercentage in alcoholische drankjes.

Jaarlijks laten zo'n 3,3 miljoen mensen het leven door problemen met alcohol, volgens cijfers van de Werelgezondheidsorganisatie. Alle bewustmakingscampagnes en taksen op alcohol ten spijt. Een paper van Canadese onderzoekers die op The Lancet verscheen, suggereert daarom of er geen oplossing schuilt in het verlagen van het alcoholpercentage van drankjes. 

De onderzoekers van het Canadese verslavingscentrum CAMH concludeerden in een studie dat dit de meest efficiënte methode is om de consumptie van alcohol terug te dringen. "We zouden bijvoorbeeld het gemiddelde percentage kunnen verlagen van 5,5% naar 4,5%," aldus Jürgen Rehm van het CAMH. "We weten uit experimenten dat consumenten het verschil niet proeven tussen bieren met een verschillend alcoholpercentage. Anderzijds zijn de voordelen voor de volksgezondheid enorm."

Een extra voordeel aan deze methode is volgens de wetenschappers dat de producenten hier geen nadeel van ondervinden. De productiekosten dalen, terwijl hun verkoop wel hetzelfde blijft. De Canadezen zien deze oplossing dan ook als een perfecte win-winsituatie, voor producent en consument. (br.hln)


» Reageer (0)
15-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles op alles voor spoedbruiloft terminaal zieke Kelly

Alles op alles voor spoedbruiloft terminaal zieke Kelly

http://static2.hln.be/static/photo/2016/14/0/14/20160815091215/media_xll_8971529.jpg

De terminaal zieke Nederlandse Kelly Hekker (23) heeft als ultieme wens: trouwen met haar grote liefde Ralph. Vriendin Moniek wil er via een doneeractie een droombruiloft van maken.

Het zal de mooiste dag van haar leven worden, en tegelijk een verdrietige. Als Kelly Hekker (23) Ralph den Boer (27) het jawoord geeft, weet ze dat het huwelijk slechts van korte duur zal zijn.

"Het is heel dubbel'', zegt Kelly. "We beloven elkaar liefde en trouw tot de dood ons scheidt, wetende dat dat moment sneller komt dan ons lief is. Maar ik hou zo veel van Ralph en we zijn zo gelukkig samen. Dat wil ik hem kunnen zeggen en laten zien.''

In 2015 kochten ze een nieuwbouwhuis, maar korte tijd later, in augustus, kreeg Kelly de diagnose baarmoederhalskanker. Het huis is onlangs opgeleverd, maar de ziekte is al uitgezaaid naar haar heupen, onderrug, knieën, en - zo hoorde ze vorige week - inmiddels ook naar haar darmen.

Levensverwachting
Artsen geven Kelly nog maximaal tot het eind van dit jaar. "Het is heel snel gegaan. En ik besef dat het niet meer goed komt.''

Hoog op haar bucketlist staat een fotoshoot met Ralph en hun 3-jarige zoontje. Maar haar allergrootste droom is trouwen met de man die ze al sinds de basisschool kent en met wie ze al jaren een relatie heeft. "Zes jaar geleden heeft hij me ten huwelijk gevraagd. Ik zei 'ja'. Daarna is de relatie even uit geweest, maar we zijn toch weer bij elkaar gekomen. Vorig jaar op mijn verjaardag vroeg hij me opnieuw. Toen wisten we al dat ik ziek was.''

Door de aankoop van het huis is er op korte termijn geen geld voor een feestelijke bruiloft. Daarom startte vriendin Moniek Kooijman een doneeractie voor de droombruiloft. "Dit is het minste wat ik kan doen'', vertelt ze. "Je kunt op maandagen gratis trouwen, maar zij verdient een schitterende dag. Dit zijn haar laatste mooie herinneringen.''

Na de oproep via sociale media stromen donaties en gratis hulp binnen. Er is een Mini Cooper geregeld, visagie, een locatie, ambtenaar, bloemen, taart. Zaterdag gaat ze jurken passen. Kelly: "Zo mooi. Ik krijg veel lieve berichtjes, zelfs van wildvreemden.''

Eind september moet de droombruiloft plaatsvinden. "Al vanaf mijn vijfde droom ik over een bruiloft als Sissi'', mijmert Kelly. "Mijn vader begeleidt me naar het altaar, waar mijn man me voor het eerst in mijn trouwjurk ziet.''

Vader herstentumor
Haar vader is ook ernstig ziek. Hij heeft een hersentumor, is twee keer zonder succes geopereerd en begint binnenkort aan zijn laatste bestralingen. "Het is bizar dat mijn vader en ik het ziekteproces delen. We snappen elkaar, voelen elkaar aan.''

Ze verbijt de pijn die ze voelt en weigert morfine om zo helder mogelijk te blijven. Moniek: "Ze is sterk en nuchter. Het is heftig als vader en kind samen een strijd voeren, waarbij voor de een misschien nog licht aan het eind van de tunnel is en voor de ander niet.''

Voorlopig steekt Kelly alle energie in het gezin en de verhuizing. "We zijn bezig om samen van het nieuwe huis ons paleisje te maken. Ik heb 24 uur per dag pijn, in mijn rug, bij het ademhalen. Maar dit moet gebeuren. Dit wil ik doen. Ik wil alles goed achterlaten voor mijn vriend en zoon.'' (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.James Morrison - One Life


James Morrison - One Life

Klik op de foto om hem te beluisteren


James Morrison, geboren als James Morrison Catchpole (Rugby, Warwickshire, 13 augustus 1984) is een Engels zanger en songwriter. In 2006 scoorde hij een grote hit met zijn eerste single You Give Me Something. Zijn debuutalbum Undiscovered was tevens een groot succes.

Op 13-jarige leeftijd begon James gitaar te spelen nadat zijn oom hem had laten zien hoe je een bluesriff speelt. Nadat hij jaren nummers van andere artiesten speelde, begon Morrison uiteindelijk zelf liedjes te schrijven. In 2005 tekende hij een platencontract bij Polydor en trad hij als support-act op tijdens een tour van zangeres Corinne Bailey Rae. You Give Me Something werd als eerste single uitgebracht op 16 juli 2006 in Engeland en behaalde de vijfde plaats in de hitlijsten.

Morrisons debuutalbum Undiscovered verscheen op 31 juli en wist 1 week na de release nieuw binnen te komen op de eerste plaats van de Britse albumhitlijsten. In Nederland lag de single You Give Me Something vanaf 1 september in de winkels. Wegens veel airplay op radio en televisie groeide het nummer ook in Nederland uit tot een groot succes, met een tweede plek als hoogste positie in de hitlijsten. Voor promotie zou de zanger optreden tijdens de TMF Awards op 13 oktober in de Heineken Music Hall, Amsterdam. Hij moest uiteindelijk verstek laten gaan wegens ziekte. Wel gaf hij op 20 november 2006 een concert in de Melkweg, Amsterdam. Het concert was binnen enkele dagen al uitverkocht. In diezelfde periode verscheen Morrison's tweede single Wonderful World. Zowel in Engeland als in Nederland bereikte het nummer de achtste plaats in de charts. 8 februari gaf Morrison voor de tweede maal een optreden in Nederland, in de Heineken Music Hall, Amsterdam. De derde single van het album werd The Pieces Don't Fit Anymore. Zowel dit nummer als de vierde single Undiscovered werden geen grote hits in zowel Engeland en Nederland. Op 26 juni 2007 gaf James Morrison een concert in de Westergasfabriek te Amsterdam. In diezelfde periode nam Morrison voor You Give Me Something een geheel nieuwe videoclip op, ter ere van de Amerikaanse release van de single. Het album zal vanaf maart in de Amerika te koop zijn. Hoewel de single geen notering behaalde in de Billboard hitlijsten, behaalde het album wel de 24ste plaats.

Morrisons nieuwe studioalbum met de naam Songs for You, Truths for Me is uitgebracht op 29 september 2008. De eerste single, You Make It Real, verscheen op 22 september 2008. Als tweede single verschijnt Broken Strings, een duet met Nelly Furtado. Het duet werd Morrisons grootste hit in de Nederlandse Top 40. Op 14 januari 2009 gaf Morrison opnieuw een concert in de Heineken Music Hall ter promotie van zijn nieuwe album. De derde single, Please Don't Stop the Rain, staat momenteel in de top 40. Op 18 oktober 2009 stond James in een uitverkocht Paradiso.» Reageer (0)
14-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langer leven? Lees dan een boek

Langer leven? Lees dan een boek

http://static2.hln.be/static/photo/2016/1/15/3/20160811172226/media_xll_8961123.jpg

Uit een nieuwe studie onder meer dan 3500 respondenten blijkt dat mensen die 30 minuten per dag een boek lezen, gemiddeld twee jaar langer leven dan niet-lezers. Boekenlezers leven bovendien ook langer dan wie enkel tijdschriften leest.

De studie van de Yale University School of Public Health onderzocht het leespatroon van 3635 50-plussers gedurende een periode van twaalf jaar. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat wie meer dan 3,5 uur per week leest, 23 procent minder kans maakte om tijdens de studie te overlijden. Wie minder dan 3,5 uur leest, had nog 17 procent meer overlevingskans dan niet-lezers.

Volgens onderzoeker Avni Bavishi "is slechts 30 minuten per dag een boek lezen gunstig voor de overlevingskansen". "We concludeerden ook dat boeken lezen een groter voordeel oplevert dan kranten of magazines," aldus Bavishi. "Dit effect is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat boeken meer inspanning vragen van de lezer, ze zorgen voor een groter cognitief voordeel en verhogen daardoor de levensduur." Uit de studie bleek dat de respondenten per week gemiddeld nochtans veel meer tijdschriften dan boeken lazen: 6,10 uur versus 3,92 uur.

In de studie beschrijven de academici twee cognitieve processen die een 'overlevingsvoordeel' opleveren bij het lezen van boeken. Enerzijds vragen boeken 'cognitief engagement': dat kan verklaren waarom boeken de woordenschat, het denkvermogen, de concentratie en het kritisch denkvermogen aanscherpen. Ten tweede promoten boeken empathie, sociale perceptie en emotionele intelligentie.

Uit een eerder onderzoek blijkt dat 65-plussers gemiddeld 4,4 uur per dag televisie kijken. Maar meer tijd vrijmaken om boeken te lezen kan volgens de academici dus voordelig zijn voor deze groep. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aantal kindbruiden stijgt in Duitsland

Aantal kindbruiden stijgt in Duitsland

http://static1.hln.be/static/photo/2016/18/7/9/20160814111150/media_xll_8969139.jpg

In Duitsland trouwen steeds vaker jonge meisjes. Volgens de kinderbescherming in het land telde Duitsland het afgelopen jaar zeker duizend meisjes die trouwden, veelal met oudere mannen. Het zou gaan om kindhuwelijken onder vluchtelingen, maar ook in Roma-families. Het eigenlijke aantal ligt mogelijk nog veel hoger, meldt de krant Die Welt am Sonntag.

De kinderbescherming roept op de minimumleeftijd om te trouwen, die staat op achttien jaar, veel strikter te hanteren. Nu wordt boven de zestien soms een uitzondering toegestaan. Veel van de kindhuwelijken vinden echter buiten het zicht van de autoriteiten plaats.

 De hoge cijfers komen ook omdat met de vluchtelingenstroom echtparen zijn binnengekomen uit landen waar kindhuwelijken wel zijn toegestaan.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Ik heb het opgegeven": jongen schrijft vlak voor zelfmoord hartbrekende brief

"Ik heb het opgegeven": jongen schrijft vlak voor zelfmoord hartbrekende brief

http://static3.hln.be/static/photo/2016/6/13/10/20160814103349/media_xll_8968975.jpg

Een dertienjarige jongen in New York beroofde zich afgelopen donderdag van het leven. De familie van de overleden Danny Fitzpatrick is woedend nadat ze zijn afscheidsbrief lazen. De jongen werd gepest en zijn leerkrachten hebben niks gedaan om hem te helpen.

"Ik heb het opgegeven." In de brief, die zijn familie op Facebook deelde, beschrijft Danny hoe de pesters in de Holy Angels Catholic School hem het leven zuur maakten. "Hij pestte me", schreef Danny over een van zijn voormalige vrienden. 

Geen hulp
Het begon allemaal goed voor Danny op de school, maar dat draaide uit op een nachtmerrie toen het pesten begon. "Ik had eerst veel vrienden, goede punten, een goed leven. Maar toen verhuisde ik, en toen ik terug ging was het helemaal anders. Mijn oude vrienden veranderden, ze wilden zelfs niet meer met mij praten. Ze pestten me constant tot ik met hen begon te vechten." Tijdens een van die gevechten liep Danny verwondingen op aan zijn pink. Maar de leerkrachten weigerden hem te helpen. "Ze deden helemaal niets." Er was er eentje die het wel probeerde, het was niet genoeg.  Zij was de liefste leerkracht. Zij begreep het." 

De brief eindigt met de hartbrekende woorden: "Ik wilde weg, ik heb gesmeekt en gesmeekt."

Monument
Een vriend van de familie van Danny bevestigt dat de jongen gepest werd, en dat de leerkrachten niet genoeg gedaan hebben om hem te helpen. "Kijk naar Danny's glimlach", vertelt hij op Facebook. "Maar tegelijkertijd had hij pijn, deed hij wanhopige pogingen om hulp in te roepen. Hij verstopte zijn pijn van alle pesterijen en vechtpartijen." De familie plant maandag een begrafenis. Met een crowdfundingactie willen ze geld inzamelen voor een gepast herdenkingsmoment om de bewustwording rond pesten te vergroten. (br.hln)Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site zelfmoord1813.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een op zes zelfstandigen onder armoedegrens

Een op zes zelfstandigen onder armoedegrens

http://static3.hln.be/static/photo/2016/13/15/2/20160814044750/media_xll_8968127.jpg

Vorig jaar verdienden 111.523 zelfstandigen in hoofdberoep minder dan 12.500 euro, terwijl de Europese armoedenorm voor een alleenstaande op omgerekend 13.020 euro per jaar ligt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) waarover Het Nieuwsblad zondag bericht.

Het NSZ deed het onderzoek op basis van gegevens van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen. "Als je weet dat er vorig jaar bijna 705.000 zelfstandigen in hoofdberoep waren, dan betekent dat 15,8 procent. Of één op zes", zegt Christine Mattheeuws van het NSZ.

Volgens De Zondag zag Dyzo, de organisatie voor zelfstandigen in moeilijkheden, op drie jaar tijd een verdubbeling van het aantal aanvragen, van 1.237 in 2012 tot 2.482 vorig jaar. Volgens parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V,) die de cijfers opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), bewijst dat dat Dyzo een nuttige partner is voor zelfstandigen. Wel betreurt hij dat de samenwerking met steden en gemeenten niet van een leien dakje verloopt. "Uit cijfers blijkt dat maar liefst 67 procent van de Vlaamse gemeenten op geen enkele manier samenwerkt met Dyzo. De minister moet hen dringend sensibiliseren", aldus Bothuyne. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terminale vrouw geeft feest van twee dagen... en sterft op het einde

Terminale vrouw geeft feest van twee dagen... en sterft op het einde

http://static3.hln.be/static/photo/2016/17/4/9/20160812083022/media_xll_8962659.jpg

Begin juli stuurde Betsy Davis (41) haar vrienden en familie een uitnodiging voor een feest. En niet zomaar een feest: het gebeuren zou twee dagen duren en zou "omstandigheden bevatten die je nog nooit hebt gezien", aldus Betsy. Het werd een afscheid met maar één regel: niemand mocht huilen in haar buurt.

In 2013 kreeg Betsy, een kunstenares uit Californië, te horen dat ze aan ALS lijdt, de vreselijke en ongeneeslijke spierziekte waarbij je langzaam maar zeker verlamd raakt tot ook je ademhaling het begeeft. Patiënten hebben na de diagnose amper twee tot vijf jaar te leven.

Betsy besloot echter niet te wachten tot de ziekte haar klein kreeg, maar wilde op haar eigen termen een einde aan haar lijden maken. Ze maakte aanspraak op de kersverse euthanasiewet in Californië, waardoor terminale, volwassen patiënten die minder dan zes maanden te leven hebben een dodelijke medicijnencocktail mogen innemen. Maar voor ze uit het leven stapte, wilde de artieste nog een keer genieten

Pizza en film
Tijdens het weekend van 23 en 24 juli zakten meer dan 30 mensen van over heel Amerika af naar het huis van Betsy om samen met haar afscheid te nemen. Het werd een mooie en emotionele bijeenkomst, met veel muziek, cocktails en Betsy's favoriete pizza. Ze keek nog eenmaal naar haar favoriete film en praatte met al haar geliefden. Ze nodigde alle vrouwen ook uit om haar kleren te passen en iedereen mocht een van haar spullen uitkiezen om mee te nemen als herinnering. Betsy benadrukte dat er maar een regel was. "Draag wat je wil, zeg wat je wil, dans, spring, zing, bid... Maar huil niet in mijn buurt."

Aan het einde van het weekend trok ze haar favoriete kimono aan, keek naar haar laatste zonsondergang en nam om 18.45 de dodelijke medicijnen in het bijzijn van haar zus, haar verpleegster, therapeut en haar dokter. Ze gleed zachtjes weg in een coma en stierf vier uur later.

Laatste optreden
De zus van Betsy, Kelly, vond het afscheidsfeest een geweldig idee. "Het was natuurlijk zwaar; telkens als ik de kamer uitliep kreeg ik een krop in de keel. Het is nog steeds erg moeilijk." Toch waren alle gasten blij dat ze aanwezig waren. "Ze begrepen het. Ze had zo veel pijn en ze respecteerden haar beslissing. Iedereen deed zijn best om het een zo vrolijk mogelijke gebeurtenis te maken."

Velen zagen het feest als een laatste kunstwerk van de artieste. Betsy, die dol was op performance art en schilderen, kon op het einde niet meer staan, haar tanden poetsen of duidelijk praten. "Maar toch wist ze van haar dood iets prachtigs te maken. Ze nam het heft in eigen handen en maakte van haar dood een kunstwerk." (br.hln)


» Reageer (0)
13-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo haal je knoflookgeur makkelijk van je handen

Zo haal je knoflookgeur makkelijk van je handen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/3/4/2/20160812144348/media_xll_8963747.jpg

Een teentje look voegt meteen heel wat smaak toe aan een gerecht, iets minder fijn is de indringende geur die soms tot dagen aan je handen blijft zitten na het snijden van look. En wassen met zeep kan daar helaas niet tegenop. Gelukkig vonden wij een trucje dat meteen werkt.

Wat je nodig hebt: een roestvrij staal spons.

Hoe het werkt: Was je handen na het snijden van knoflook met water en zeep, en schrob met de roestvrij staal spons over je handen. De geur zal meteen weg zijn!

Waarom het werkt: Net zoals bij zilver, blijven geuren aan de oppervlakte hangen van roestvrij staal. De ijzeroxide op de spons zal zich binden met de zwavelverbindingen in de look (die zorgen voor de slechte geur), waardoor je na het wassen geen lookgeur meer zult ruiken, maar net die typische ijzergeur. Die krijg je trouwens wel van je handen door ze te wassen met water en zeep. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 gezonde snacks om de namiddag te overleven

4 gezonde snacks om de namiddag te overleven

http://static0.hln.be/static/photo/2016/14/10/9/20160811115503/media_xll_8960319.jpg

Heb je net lekker gegeten, begint dat hongergevoel al weer te knagen. En wat zien die chocolaatjes die je collega heeft meegenomen er verdomd lekker uit. Opdat je toch niet in de verleiding zou komen, vonden wij enkele snacks die minstens even lekker zijn, maar wel een stuk gezonder. Ideaal om die namiddagdip te overleven.

Worteltjes met hummus

Zin in iets knapperigs om te knabbelen tussendoor? Dan zijn worteltjes niet te missen. Ze bevatten slechts 7 calorieën per wortel, zijn lekker crunchy en gezond. Bovendien smaken ze extra lekker met een beetje hummus erbij. Die kan je zelf thuis maken of gewoon kant-en-klaar kopen in de supermarkt. En voor die 30 calorieën per 15 gram hoef je het ook niet te laten.

Amandelen

Noten zijn supergoed voor je. Ze bevatten veel gezonde vetten, eiwitten en mineralen en zouden dus niet mogen ontbreken in een gezond eetpatroon. Vooral amandelen zijn de echte toppers: die bevatten namelijk het meeste voedingsstoffen. Een handjevol (= 50 gram) noten is dus het ideale tussendoortje wanneer je maag begint te grommelen.

Rijstwafels met pindakaas en banaan

Smeer wat pindakaas over twee rijstwafels (ongeveer een halve eetlepel per rijstwafel) en beleg met plakjes banaan. Overheerlijk en het geeft je een instant verzadigd gevoel. Niet makkelijk mee te nemen naar het werk? Niks van. Zorg gewoon dat alles apart verpakt is, en beleg je rijstwafels pas net voor je ze verorbert. Zo blijft alles lekker knapperig en vers.

Gedroogde vruchten

Ja, fruit bevat heel wat suikers, maar soms heb je daar gewoon heel even behoefte aan. Zeker als je in de namiddag merkt dat dat dipje niet veraf meer is. En dan is zo'n handje gedroogde vruchten meer dan welkom. Bovendien gaat het hier over fructose en dat is lang zo erg niet. Van gedroogde vijgen tot dadels en abrikozen: het is super makkelijk mee te nemen en is een fijne afwisseling van het gewone stuk fruit. (br.hln)


» Reageer (0)
11-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pussycat - Mississippi

Pussycat - Mississippi

Klik op de foto om ze te beluisteren

Pussycat was een Nederlandse popgroep uit de Limburgse plaats Brunssum. De band had in het midden van de jaren zeventig vier internationale hits op rij: Mississippi (1975), Georgie (1976), Smile (1976) en My broken souvenirs (1977) en daarna nog een serie hitsingles in Nederland en België. Mississippi stond in 14 landen op nummer 1 en kende geen hitnotering in de VS, het land waar die rivier stroomt. Tweeëntwintig platen behaalden de status van goud. Het leeuwendeel van de nummers van de band, minstens 55, werd geschreven door Werner Theunissen.

» Reageer (0)
10-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dankzij zijn vrienden kan deze zieke avonturier toch Europa zien... op hun rug

Dankzij zijn vrienden kan deze zieke avonturier toch Europa zien... op hun rug

http://static3.hln.be/static/photo/2016/8/16/7/20160810100918/media_xll_8957197.jpg

Van Frankrijk, naar Engeland tot Ierland, de dertigjarige Amerikaan Kevan Chandler had Parijs en de Ierse landschappen nooit kunnen bewonderen zonder zijn vrienden. Want door een spierziekte kan hij immers niet stappen en de smalle straatjes van Parijs zijn moeilijk te verkennen in een rolstoel. Dankzij zijn vrienden werd het wél mogelijk: ze droegen hem gedurende drie weken in een rugzak rond in Europa.

Intussen is Kevan terug in zijn thuisstad Fort Wayne, Indiana. Hij kampt met spinale musculaire atrofie (SMA) en kan niet stappen. Maar zijn beperkingen beletten hem niet om het avontuur op te zoeken. Een hoop vrienden maakten het mogelijk om toch door Europa te trekken. Ze trainden maanden op voorhand zodat ze lichamelijk klaar waren om de zware rugzak met Kevan op hun rug te dragen. "Onderweg kregen we wel wat vragende blikken. Mensen zagen ons uit de verte aankomen en pas na een tijdje begonnen ze te glimlachen en deden ze weer verder met wat ze aan het doen waren."

"We hebben een week in Frankrijk, een week in Engeland en een week in Ierland gespendeerd. En het was allemaal ongelooflijk: van dansen in de straten van Parijs of wat hangen met zigeuners aan de Seine. Ik krijg nu vaak de vraag wat mijn favoriet moment uit de reis was, maar ik kan het niet zeggen."

Nu het avontuur erop zit, is Kevan niet aan het uitrusten. Hij wil anderen helpen om hun dromen na te jagen. We werken met een paar kinderen met een beperking en hun gezinnen om een rugzak voor hen te ontwerpen." Ook werkt Kevan aan een documentaire en een boek over zijn unieke reis. "Ik wil de mensen aan het denken krijgen."

Wil je alle foto's van Kevans trip bekijken? Je vindt het verhaal van hem en zijn vrienden hier. De groep denkt ook aan een nieuw avontuur, de Chinese muur is een van de opties. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vastberaden zwerfhond blijft maandenlang opduiken aan hotel van stewardess tot ze hem adopteert

Vastberaden zwerfhond blijft maandenlang opduiken aan hotel van stewardess tot ze hem adopteert

http://static3.hln.be/static/photo/2016/18/3/12/20160810053558/media_xll_8956827.jpg

Een Argentijnse zwerfhond blijkt een wel heel gedreven doorzetter te zijn. Toen de Duitse air-hostess Olivia Sievers begin dit jaar de hond voor het eerst zag in de buurt van het Hilton-hotel in Buenos Aires, had ze geen idee dat hij haar zou uitkiezen als zijn baasje en alles zou doen om dat te realiseren.

Toen Sievers de hond voor het eerst zag, gaf ze hem wat eten en ravotten ze wat. Ze doopte hem Rubio. Rubio volgde haar later naar haar hotel en wachtte. En wachtte. En wachtte. Tot ze weer buitenkwam.

Kort nadien keerde de stewardess terug naar Duitsland en dacht ze de hond nooit meer te zien, maar toen ze de keer nadien weer in Buenos Aires was, bleek Rubio daar weer te staan. "Hij liep altijd met me mee en ik probeerde een andere weg te nemen omdat ik niet wilde dat hij me naar het hotel zou volgen, maar dat was niet mogelijk. Hij kwam altijd terug en volgde me," vertelde ze in Noticiero Trece, een Argentijnse talkshow. "Hij was heel blij dat iemand hem aandacht schonk. Deze hond wil echt een vriend."

Toen Sievers Rubio in juli (winter in Buenos Aires) weer zag, gaf ze de hond een vliegtuigdekentje om zich warm te houden. Ze probeerde een opvanggezin voor de hond te vinden, maar hij liep weg. Daarop besloot de vrouw om hem zelf te adopteren. Rubio vloog vrijdag van Zuid-Amerika naar Europa en woont nu bij zijn nieuwe familie. Missie geslaagd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steelers Wheel - Stuck in the Middle with you

Steelers Wheel - Stuck in the Middle with you

Klik op de foto om ze te beluisteren


Stealers Wheel was een Britse folkrockband die in 1971 in Paisley (Schotland) werd opgericht door folkzangers/liedjesschrijvers Joe Egan, Gerry Rafferty en Rab Noakes. De band werd in de vroege jaren zeventig beschouwd als de Britse versie van Crosby, Stills, Nash & Young.

Op de eerste lp bestond Stealers Wheel uit drummer Rod Coombes, bassist Tony Williams, sologitarist Paul Pilnick, Egan en Rafferty. Nadat ze twee singles hadden uitgebracht die niet zo veel succes hadden verliet Rafferty de groep. Ook Williams stapte op en nieuwe leden werden voormalig Spooky Tooth lid Luther Grosvenor en bassist DeLisle Harper. Toen Stuck in the middle with you onverwacht een wereldhit werd haastte Rafferty zich om terug te keren waardoor de band uit zes leden ging bestaan. Van Stuck in the middle with you, een in de traditie van Bob Dylan en The Beatles geschreven nummer, werden wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

Het debuutalbum Stealers Wheel (1972, geproduceerd door Leiber & Stoller) verkocht behoorlijk en bereikte nummer 50 in de Amerikaanse albumcharts. De single Late again (uitgebracht vóór Stuck in the middle with you) werd zelfs in sommige landen alsnog een bescheiden hit. De band nam als zesformatie de single Everything Will Turn Out Fine op, maar Rafferty was ontevreden over het feit, dat Leiber & Stoller probeerden de plaat te laten klinken als Stuck in the middle, part 2. Hij haalde Egan over om als duo verder te gaan en de overige vier leden werden aan de kant gezet. Op het volgende album Ferguslie Park (1973) stond een nieuwe opname van Everything Will Turn Out Fine, die nogal verschilde van de single-versie. Met name Grosvenor's gitaarwerk werd node gemist. Doordat alle heruitgaven de 'duo-versie' bevatten is de originele single van de zesmans Stealers Wheel een collector's item geworden. Met de single Star werd door het duo Rafferty-Egan nog een bescheiden hit gescoord en het nummer is tot op de dag van vandaag nog relatief populair. Maar het succes van het eerste album werd niet geëvenaard.

De uitgave van het derde en laatste album werd door verschil van inzichten tussen Egan en Rafferty meer dan 1,5 jaar vertraagd. Zij konden het niet eens worden of ze als groep of duo door moesten gaan, en hadden verschil van mening op artistiek vlak. Het laatste album Right or Wrong kwam in 1975 uit zonder dat er nog een Stealers Wheel was om de plaat te promoten.

Rod Coombes speelde later in o.a. The Strawbs, Paul Pilnick (een voormalig lid van Merseybeatgroep The Big Three) in Deaf School, Luther Grosvenor o.a. in Mott The Hoople (onder het alias Ariel Bender), DeLisle Harper in Gonzalez en Tony Williams als bassist van Jethro Tull. Rafferty bouwde een succesvolle solo-carrière op, maar Egan verdween langzaam in de vergetelheid. Hij runt al jaren een uitgeverijtje in Schotland.

Het nummer Stuck in the middle with you werd in 1992 gebruikt door Quentin Tarantino als soundtrack voor de film Reservoir Dogs, waarmee de band opnieuw enige tijd belangstelling verwierf. De drie albums van de band werden in 2004/2005 opnieuw uitgebracht door het Britse label Lemon Recordings. In 2008 begon Tony Williams op zijn website concerten van Stealers Wheel aan te kondigen. Het bleek te gaan om een samenwerking met originele bandleden Rod Coombes en Paul Pilnick plus zanger Tony Mitchell, echter zonder de geluidsbepalende stemmen van Rafferty en Egan. Voor zover bekend heeft de band tot nu toe eenmaal opgetreden (in Blackpool, Engeland).Een reünie zit er niet meer in; Gerry Rafferty overleed begin januari  2011.


» Reageer (0)
09-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met deze 5 tips bespaar je makkelijk op je elektriciteitsrekening

Met deze 5 tips bespaar je makkelijk op je elektriciteitsrekening

http://static3.hln.be/static/photo/2016/16/4/2/20160809155021/media_xll_8955077.jpg

De elektriciteitsfactuur in Vlaanderen is op één jaar tijd 286 euro ofwel bijna 40% duurder geworden als gevolg van beslissingen van de regeringen-Michel I en -Bourgeois I. Een flinke som geld voor de meeste mensen. Gelukkig zijn er een aantal kleine dingen die je zelf kunt doen om elektriciteit te besparen. Wij sommen er 5 op.

1. Wassen op 30 graden
Heel wat mensen wassen hun kleren standaard op 40 graden of meer, maar door te wassen op 30° bespaar je energie en het is nog eens beter voor je kleren ook. Je krijgt er wel niet alle bacteriën mee weg, maar tenzij je ziek bent, is dat helemaal niet erg. Alleen bij beddengoed en handdoeken draai je de temperatuur van de wasmachine best hoger.

2. Stekkers uittrekken
De kans is groot dat je de stekker van heel wat apparaten zoals een microgolfoven, waterkoker en lamp altijd in het stopcontact laat zitten, ook al gebruik je ze niet. Dit wordt ook wel eens sluipverbruik genoemd, want per jaar kun je makkelijk tegen de € 50 besparen door alle stekkers uit te trekken van de apparaten die je niet gebruikt. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan je smartphone- en computeroplader.

3. Nooit warme voedingswaren in koelkast en frigo
Door warm eten in de ijskast of frigo te stoppen, zal het hele apparaat tijdelijk opwarmen. Dat is slecht voor het andere eten in de koelkast of frigo, want het aantal bacteriën neemt hierdoor toe. Maar de koelkast en frigo zullen ook veel harder moeten werken om terug op hun normale temperatuur te komen, wat meer energie verbruikt.

4. Vermijd de droogkast
De droogkast is een ware energievreter, door je kleren op een rekje te drogen, kun je dan ook heel wat poen besparen. Ook omdat je kleren zo veel minder snel zullen verslijten. Een toestel met een A-label (het meest zuinige energielabel) verbruikt wel de helft minder dan een gewone droogkast. Weiger je te leven met harde handdoeken en lakens die maar niet drogen, dan investeer je dus best in een apparaat met A-label.

5. Strijken doe ook best niet te vaak
Net als de droogkast, zit ook het strijkijzer in de top-10 van meest verbruikende toestellen in huis. Door je kleren te laten drogen op een rekje, zul je sowieso al minder moeten strijken. Het helpt ook om je kleren zo snel mogelijk uit de wasmachine te halen en meteen op te hangen. Dan zijn ze nog goed warm en vochtig, waardoor heel wat kreuken vanzelf verdwijnen bij het drogen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elke dag tien meldingen van dierenmishandeling

Elke dag tien meldingen van dierenmishandeling

http://static1.hln.be/static/photo/2016/7/11/8/20160809065115/media_xll_8953928.jpg

Vorig jaar kwamen er liefst 3.551 meldingen binnen van verwaarloosde of mishandelde dieren in Vlaanderen, of bijna 10 per dag. Dat zijn er 85% meer dan in 2014. "Zolang de daders niet strenger worden gestraft, zullen ze blijven toeslaan", zeggen voorvechters van dierenrechten.

Er gaat deze zomer geen week voorbij of er duikt wel een triest verhaal op over een hond of kat die op een afschuwelijke manier worden mishandeld. "Het aantal meldingen van dierenmishandeling en dierenverwaarlozing stijgt inderdaad gevoelig", zegt Brigitte Borghmans van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid. "In 2015 kregen wij liefst 3.551 oproepen binnen, een stijging van 85% tegenover het jaar ervoor. Meestal gaat het om klachten over verwaarlozing van dieren die niet genoeg eten en drinken krijgen of slecht worden gehuisvest. Maar er zitten ook heel zware mishandelingen tussen, zoals de gevallen die de voorbije week het nieuws haalden."

In 2010, toen Dierenwelzijn nog een nationale materie was, werden 'slechts' 102 meldingen geteld. In 2014 was dat, alleen voor het Vlaams Gewest, al opgelopen tot 1.919 gevallen. "Het klopt dat onze maatschappij verruwt en dat huisdieren daar vaak het slachtoffer van zijn", zegt docente Dierenzorg en Dierenwelzijn Els Peeters van de Hogeschool Odisee in Sint-Niklaas. "Blijkbaar scheppen sommigen er genoegen in om dieren te mishandelen, puur voor het plezier of de kick. Die mensen beschouwen dieren als een 'ding', niet als een levend wezen dat ook emoties heeft en pijn kan lijden. Opvallend genoeg gaat het vaak om jonge, weerloze diertjes.

Vooral honden en katten het slachtoffer

7 augustus: Kitten raakt vastgelijmd aan stuk karton. De lijmval is een barbaarse methode om ratten en andere dieren te vangen. Het poesje wordt opgevangen in het dierenasiel van Gent en kan wellicht gered worden.

5 augustus: Hondenbaasjes in Maasmechelen verhuizen, maar hun Mechelse scheper wordt achtergelaten in een leegstaand huis. Pas een half jaar later wordt het vereenzaamde en verwaarloosde dier naar een asiel gebracht, nadat buren de politie alarmeerden.

4 augustus: In Sint-Niklaas laat een sadist gehaktballen met glasscherven en chocolade met punaises achter op een grasveld waar veel baasjes hun hond uitlaten. Voor een Mechelse scheper loopt het bijna fataal af.

31 juli: In Menen beslissen drie jongeren om te voetballen met een katje. Het krijgt zo veel schoppen dat het nog steeds voor zijn leven vecht.

25 mei: In Brakel blijkt dat een wapengekke buurman de kat van de buren zomaar doodgeschoten heeft. Het dier is net moeder geworden van vier jongen, die nu met de zuigfles opgevoed moeten worden. Bij de dader vindt de politie negen wapens.  (br.hln)


» Reageer (0)
08-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleinste liefdeskoppel ooit wil in de recordboeken

Kleinste liefdeskoppel ooit wil in de recordboeken

http://static3.hln.be/static/photo/2016/15/12/6/20160807173151/media_xll_8949186.jpg

Paulo Gabriel da Silva Barros (30) en zijn vriendin Katyucia Hoshino (26) willen zo snel mogelijk trouwen om in aanmerking te komen voor de Guinness World Records-titel 'het allerkleinste echtpaar ooit'. Het stel uit Brazilië werd geboren met dwerggroei. Paulo heeft een lengte van 88,39 centimeter. Zijn aanstaande vrouw is met 89,40 cenimeter een fractie groter.

Paulo en Katyucia kennen elkaar nu acht jaar. Het stel stapt in het huwelijksbootje om de huidige, eveneens Braziliaanse, recordhouders van de troon te stoten. Het gaat om Douglas Maistre Breger da Silva (88,9 centimeter) en zijn echtgenote Claudia Pereira Rocha (91,44 centimeter). "Als we nu niet trouwen, lopen we onze vermelding in het recordboek weer een jaar mis'', vertelt een opgetogen Paulo aan Braziliaanse media.

Hij vroeg zijn aanstaande ten huwelijk in een sushirestaurant waar ze met familie en vrienden aten. Katyucia dacht aanvankelijk dat het om een grap ging. Nu ze zeker is van haar zaak, is de kleine vrouw al een bruidsjurkje aan het uitzoeken. Wanneer het minikoppel gaat trouwen is nog niet duidelijk, meldt The Huffington Post. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het ideale (gezonde) ontbijt: de havermout latte

Het ideale (gezonde) ontbijt: de havermout latte

http://static0.hln.be/static/photo/2016/6/12/14/20160808090657/media_xll_8951039.jpg

Mijn ontbijt bestaat standaard uit twee delen: een koffie om de slaap uit mijn ogen te wrijven, en een portie havermout om vol energie aan mijn dag te beginnen. En nu blijkt dat je die twee gewoon met elkaar kan combineren. Eureka!

De oatmeal latte is het ultieme ontbijt dat je makkelijk onderweg kan verorberen en dat je toch die broodnodige dosis pit geeft om een maandagmorgen te overleven. Zo maak je het:

1. Breng 360 ml melk aan de kook samen met de havermout, voeg een snufje zout en kaneel toe.
2. Doe de rest van de melk in de melkschuimer. Drie vierde voeg je toe aan het kookpannetje, de rest bewaar je voor een heerlijk romig melkkraagje.
3. Roer in het pannetje totdat de havermout een melkachtige structuur heeft gekregen.
4. Haal de pan van het vuur en voeg de agavesiroop en het vanille-extract toe. Roer goed door.
5. Verdeel de havermelk over 2 grote tassen en voeg de espresso toe.
6. Werk af met de opgeschuimde melk en eventueel wat granola als crunchy toets. (br.hln)


» Reageer (0)
07-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo bespaar je makkelijk geld op eten

Zo bespaar je makkelijk geld op eten

http://static3.hln.be/static/photo/2016/4/9/13/20160804102950/media_xll_8940853.jpg

We doen het allemaal: nog snel een koffie halen voor we de trein opspringen, Chinees uithalen als we te lui zijn om te koken of op café onze portefeuille legen voor smakelijke cocktails. Maar al die uitgaven tellen al snel op en voor je het weet ben je een fortuin kwijt. Met deze tips doe je het volgende keer wat goedkoper aan.

1. Bedenk op voorhand wat je gaat eten

De zogenaamde meal prep is een regelrechte hype bij fitnessgoeroes. Door op voorhand goed na te denken over wat je gaat eten en alles meteen al klaar te maken, ben je minder snel geneigd om je door de week te laten verleiden door ongezonde afhaalmaaltijden. Maar ook voor je portefeuille is het een groot voordeel. Maak op zondag een smakelijke salade voor 's middags (in plaats van dat dure broodje) en zorg dat er voor iedere avond van de week ook al een potje klaar staat. Een stuk goedkoper én veel beter voor de lijn.

2. Maak je eigen koffie

Het lijkt een no-brainer, maar velen onder ons doen het tegenwoordig niet meer. Haal die koffiezet van onder het stof en vul een grote thermos voor je naar het werk gaat. Zo skip je niet alleen de wachtrij bij Starbucks, maar ook de bijbehorende calorieën én het prijskaartje. Ben je echt gesteld op die heerlijke ijskoffie? Ook dat fabriceer je makkelijk zelf in je eigen keukentje. Zet 's avonds een kop koffie die je 's nachts in de koelkast laat staan. 's Ochtends voeg je gewoon een siroop naar keuze toe en je bent klaar om te gaan.

3. Koop seizoensgroentjes

Tuurlijk, aardbeien zijn overheerlijk en we zouden ze liefst iedere week van het jaar in huis halen, maar als het fruit vanaf oktober bijna 6 euro kost voor een bakje, dan houden wij het toch gewoon bij de zomermaanden. Hetzelfde geldt voor groentjes en alle andere seizoensgebonden producten. Doe vooraf wat opzoekwerk en probeer uit te vogelen welke voedingsmiddelen nu in het seizoen zijn, een klein beetje detectivewerk dat je heel wat geld bespaart.

4. Neem altijd een stoffen zak mee

Goed voor het milieu én je portemonnee. Denk maar eens na hoe vaak jej al 15 cent hebt uitgegeven aan zo'n plastic zakje, dat vervolgens toch sito presto in de vuilniszak verdween. Zorg dat je altijd een stoffen boodschappentas op zak hebt. Ze nemen weinig plaats in, dus je kan ze makkelijk in je handtas stoppen, en je hoeft nooit meer geld neer te tellen voor zo'n nutteloos plastic zakje.

5. Ga voor bevroren

Diepvriesproducten zijn helemaal niet minder goed dan 'verse' producten. Integendeel, die frambozen worden namelijk ingevroren precies op het moment waarop ze het best zijn, waardoor ze minstens even lekker en gezond zijn als die uit het rek (misschien zelfs beter). Hetzelfde geldt trouwens ook voor vis en gevogelte. Bovendien zijn ze ook een stuk goedkoper én kan je precies de hoeveelheid gebruiken dat je nodig hebt en de rest makkelijk bewaren voor later. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sting - Every Breath You Take

Sting - Every Breath You Take

Klik op de foto om hem te beluisteren


Sting, artiestennaam van Gordon Matthew Thomas Sumner, (Newcastle upon Tyne, 2 oktober 1951) is een Brits musicus en songwriter. Hij is commandeur in de Orde van het Britse Rijk; deze onderscheiding werd hem verleend door koningin Elizabeth II.» Reageer (0)
05-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beetje moe? Middagdutjes zijn een vrij recent fenomeen

Beetje moe? Middagdutjes zijn een vrij recent fenomeen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/16/0/14/20160805120830/media_xll_8943734.jpg

Het lijkt één van de meest natuurlijk dingen om te doen: je ogen een halfuur sluiten als je een dipje krijgt in de namiddag. Maar onderzoek wijst uit dat zo'n klein slaapje een vrij recent fenomeen is. Onze voorouders zouden wel uitgerust hebben in de namiddag, maar even de ogen sluiten zat er niet in, aldus onderzoekers van het Centrum voor Slaap uit Californië.

Jerome Siegel staat aan het hoofd van het Centrum voor Slaap aan de Universiteit van Californië. Volgens zijn onderzoek is het middagdutje voor volwassenen een vrij nieuw fenomeen binnen de mensensoort. Voor onderzoeken brengt hij regelmatig langere periodes door bij stammen van jager-verzamelaars in Afrika en Zuid-Amerika. Hun dagelijkse gewoonten zijn volgens Siegel en zijn collega's gelijklopend met die van de jager-verzamelaars uit de oudheid.

In één studie gingen Siegel en zijn team dieper in op de slaapgewoonten van die primitieve stammen, en ontdekten dat middagdutjes niet tot hun gewoonten behoren. "Bijna iedereen rust een tijdje en neemt pauze als de zon het hoogste staat in het midden van de dag," leggen de onderzoekers uit. "Maar niemand heeft de gewoonte om even een dutje te doen." 

"We gaan er vaak van uit dat het moderne leven onze slaap in de war stuurt," zegt Siegel. "Maar we weten nog te weinig over de slaapgewoonten van onze voorouders. Wie weet zijn we wel altijd slechte slapers geweest." Slechte slapers of niet, wij zijn in elk geval wel fan van deze 'moderne' uitvinding. Zin in een dutje? Lees deze tips voor het perfecte middagslaapje om daarna weer vol energie wakker te worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom we liever niet elders naar het toilet gaan

Waarom we liever niet elders naar het toilet gaan

http://static3.hln.be/static/photo/2016/17/16/11/20160805120947/media_xll_8943716.jpg

Vroeger zo'n toilethokje buiten in de tuin, misschien was dat zo'n slecht idee nog niet. Toegegeven, het is akelig koud en misschien hangen er wel spinnen, maar niemand hoort (of ruikt) iets van jouw toiletbezoek. Dat was nog eens privacy.

Een recent televisiespotje over product om je toiletpot te verfrissen na een grote boodschap, zodat diegene die na je komt geen nare geurtjes opmerkt, startte het gesprek op de redactie.

Wat blijkt? Vrouwen (en mannen) blijken het nog steeds uit de weg te gaan: een 'nummer twee' op een openbaar toilet of erger nog, bij je lief thuis. Samenwonende koppels spreken er gouden regels over af (lees er onze column Sexy Sundays maar op na), architecten adviseren je steevast om twee deuren tussen het toilet en de woonkamer te voorzien en als we dan toch niet anders kunnen dan hebben we heel innovatieve technieken om alle geluid te dempen.

Nochtans zijn de gezondheidsnadelen van te lang ophouden ook bekend: buikpijn, krampen en nog meer luchtophoping waardoor je best toch een snelle exit bedenkt. Dus tenzij je van plan bent om je lief of schoonouders te vragen om opnieuw een toilethokje in de tuin te bouwen...probeer eerst deze stijlvolle tips een

1.  Zo snel mogelijk doortrekken en verluchten

Even rustig de Humo erbij nemen, dat is goed voor thuis. Maar hoe langer je in de euhm 'dampen' blijft zitten, hoe langer de geur zich ook kan verspreiden. Een spoelbeurt maakt de pot weer proper en geurvrij. Is er een raampje in het toilet, zet dat dan winter of zomer op een kier (of wagenwijd open).

2. De tip met de lucifer

Werkt nog steeds en zo'n klein doosje schattige lucifers is snel weggestopt in je handtas of je broekzak. Strijk na het toiletbezoek een lucifer af in de ruimte voor je je handen wast. We zeggen wel: 1 lucifer, ga niet de hele doos in de fik steken, je wil ook liever niet dat het brandalarm afgaat. Zorg ook dat de lucifer helemaal gedoofd is voor je die in de vuilbak gooit.

3. Essentiële olie

Veel subtieler dan een luchtverfrisser en het ruikt vaak lekkerder dan synthetische meiklokjes of dennefris. Een paar druppels essentiële olie in de pot na het doorspoelen maakt de boel weer frisser. Wij zijn helemaal dol op deze superstijlvolle van AEsop, die er meer als een beautyproduct uitziet dan een toiletverfrisser. Plan je een eerste sleepover bij je nieuwe verovering? Dan kan die mee in je handtas. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is je huisdier te dik? Zo zet je ze op dieet

Is je huisdier te dik? Zo zet je ze op dieet

http://static1.hln.be/static/photo/2016/15/5/2/20160803142741/media_xll_8938622.jpg

Zelf volgen we als een bezetene onze stappen op, tellen we calorieën en kiezen we massaal voor superfoods, maar onze trouwe viervoeters krijgen wel drie keer per dag een overvolle etensbak voorgeschoteld, met af en toe nog een lekkere snack tussendoor. Geen wonder dat de kilootjes eraan vliegen bij veel huisdieren.

Hoe weet je of je huisdier te dik is?
Heb je een vermoeden dat Blackie enkele kilootjes te veel meesleurt, maar ben je niet zeker? De beste manier om erachter te komen of je huisdier overgewicht heeft (zonder dure toestellen te kopen) is door recht boven hen te gaan staan en op je viervoeter neer te kijken. Zie je de ribben? Dan is je huisdier te mager. Zie je de ribben niet, maar voel je ze wel, dan is het perfect in orde. Als je de ribben echter niet voelt wanneer je je handen aan weerszijden van de borst plaatst, dan is je huisdier te zwaar.

Daarnaast is zo'n zandloperfiguur niet alleen het ideaal voor ons, ook dieren hebben een natuurlijke curve. Zowel katten als honden hebben een curve naar hun middel. Als die niet te zien is en je eerder een ovaalvorm waarneemt, dan heeft je hond of kat wat overgewicht. Zwaar obese dieren hebben daarnaast ook vet op de heupen, buik en nek. Bovendien is dat overgewicht allesbehalve onschuldig. Van hernia's tot hart- en leverproblemen, die extra kilo's brengen soms grote gevolgen met zich mee.

Op dieet?
Dacht je dat jij het al vervelend vond om af te vallen, een dier op dieet zetten is zo mogelijk nog moeilijker. Plots de portie halveren en stoppen met snacks en snoepjes geven is namelijk niet voldoende. Belangrijker is dat je het hele eetpatroon van je huisdier verandert. Stap één: stop met je huisdier restjes te geven. Amper 14 gram kaas staat voor Minoes namelijk gelijk aan een hamburger met frietjes voor jou. Ook kan je speciale dieetvoeding in huis halen, die is vaak duurder dan de gewone katten- en hondenbrokjes, maar bevat meer vezels, waardoor je huisdier sneller verzadigd is en minder zal eten. Meet voeding ook nauwkeurig af en geef snacks die weinig koolhydraten bevatten, zoals groenten.

Bewegen is van groot belang om je huisdier een handje te helpen. Regelmatig samen gaan wandelen of spelen is dus zeker een must. Maar er zijn tegenwoordig ook handige hulpmiddeltjes. Zo zijn er apps die bijhouden of je huisdier wel genoeg beweest. Een applicatie als WonderWoof gaat na hoeveel er gelopen is, en stelt net zoals een gewone fitnesstracker ook doelen. Daarnaast kan je ook eens kijken naar voerballen. Hier doe je het voedsel in, en vervolgens moet je kat of hond ermee spelen voor het aan het voedsel kan. Ook kan je het eten verdelen over verschillende voerbakjes die op andere plaatsen staat, waardoor je huisdier wel meer moét wandelen. (br.hln)


» Reageer (0)
04-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer televisiekijken & andere tips om ook een ochtendmens te worden

Meer televisiekijken & andere tips om ook een ochtendmens te worden

http://static2.hln.be/static/photo/2016/3/16/5/20160804083151/media_xll_8940605.jpg

Vroeg of laat raakt iedereen wel uit bed, maar bij de één verloopt dat proces standaard een stuk vlotter dan bij de ander. Vergeet de koffie, stoppen met snoozen en andere clichés, aan deze tips heb je écht iets.

Hou een vast slaappatrooon aan

We weten allemaal dat die snoozeknop je beste vriend is 's ochtends vroeg. Dus we zullen je niet vragen om daar af te blijven (het leven moet nog steeds aangenaam blijven). Maar er is wel iets anders dat je 's avonds al kan doen: leer je lichaam kennen. Nee, je hoeft niet met een handspiegeltje naar de badkamer te trekken, maar wel: weet hoeveel slaap je nodig hebt. Kies een vast tijdstip waarop je in je bed moet liggen, hoeveel afleveringen van 'Gilmore Girls' je ook nog te gaan hebt. Wedden dat dit in de vroege morgen een wereld van verschil maakt?

Drink water

Dit lijkt wel een wondermiddeltje voor alle problemen en kwaaltjes waar je mee worstelt. Hoofdpijn? Drink water. Honger? Drink water. Vroeger opstaan? Drink water. Water is dan ook ontzettend belangrijk voor ons, en we drinken het allemaal te weinig. Zorg dat je voldoende gedronken hebt voor je gaat slapen (maar uiteraard niet zo veel dat je de hele nacht naar het toilet moet hollen), en zet ook een glas water naast je bed. 's Avonds goed hydrateren helpt je om 's ochtends de ogen te openen, en in de vroege uurtjes is zo'n verfrissend glas water ook meteen handig om wat wakkerder te worden.

Kijk televisie

Pardon? Ja, echt. Vergeet de radio, zet je televisie eens op tijdens het ontbijt. 20 minuutjes van je favoriete televisieprogramma is niet alleen een ontspannende manier om stilaan je hersenen weer te gebruiken, het licht van het scherm lijkt ook op daglicht, waardoor je beter wakker wordt. Geen fan van tv-kijken? Je kan ook apparaten aanschaffen die het daglicht imiteren.

Koop een hond

Toegegeven, als je van jezelf al weet dat je geen hondenmens bent en echt niet zat te wachten op zo'n speelse viervoeter, is het misschien geen goed idee. Maar anders is een hond het perfecte excuus om vroeger je warme bed te verlaten. Als je in het begin vroeg in de ochtend met je maatje gaat wandelen, zal hij dit al snel doorhebben. Het resultaat? Iedere morgen een persoonlijke blaffende wekker.

Ga sporten

Uiteraard helpt dit alleen als je 's ochtends genoeg tijd hebt. Wie al om in de vroege uurtjes op het werk moet zijn, hoeft echt niet om 4 uur al zijn of haar sportschoenen aan te trekken. Maar als je wat extra tijd hebt, is het geen slecht idee om je loopschoenen uit de kast te halen of je naar de fitness te begeven. Het levert je een hoop endorfinen (gelukshormonen) en energie op, waar je de rest van de dag mee vooruit kan. Bovendien zijn die sportieve uurtjes ook het uitgelezen moment om te reflecteren en je mentaal voor te bereiden op de werkdag. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dipje? Waarom we ons op woensdagavond futloos voelen

Dipje? Waarom we ons op woensdagavond futloos voelen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/11/13/8/20160803201938/media_xll_8939378.jpg

Het ellendige weer doet er ongetwijfeld geen goed aan, maar nog los daarvan bestaat de kans dat je op deze woensdagavond met een gebrek aan energie kampt. Niet abnormaal, want wetenschappers van de University of Melbourne dokterden uit waarom woensdagavond het moment bij uitstek is voor een energiedip.

Woensdagavond. Je bent als het goed is over de helft van de werkweek, maar het weekend is ook nog niet helemaal in zicht. De kans zit erin dat je vanavond uitgeput in de zetel ploft, zonder veel zin om iets te doen. Wees in dat geval niet te streng voor jezelf, want de faculteit economie van Melbourne University berekende waarom je uitgerekend woensdagavond met een gebrek aan energie kampt. 

De Australische studie rekende uit dat onze reactiesnelheid en ons concentratievermogen een opvallend dieptepunt krijgt na 25 uren werken. Voor wie voltijds werkt volgens een 38-urenweek, komt dat ongeveer neer op woensdagavond of donderdagochtend. Ons lichaam en brein zijn er niet op voorzien om 40 uren na elkaar op een even hoog niveau en met dezelfde concentratie te werken, en dat weken aan een stuk. Vandaar dat je een dipje krijgt na die eerste 25 uren van de nieuwe werkweek, aldus de onderzoekers. 

De oplossing? Niet te streng zijn voor jezelf. Een rustig ontspanmomentje vanavond heb jij wel verdiend, zodat je ook die volgende 15 uren er nog tegenaan kan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Damien Rice - Hallelujah

Damien Rice - Hallelujah

Klik op de foto om hem te beluisteren

.
Damien Rice (Dublin, 7 december 1973) is een Ierse singer-songwriter. Hij staat bekend om zijn breekbare nummers die hij slechts met minimale instrumenten vertolkt.

Rice is begonnen in de band Juniper, die bekend is van het nummer Weatherman. In 1999 verliet hij deze band, waarna de overige leden verder gingen als Bell X1. Rice verhuist van Ierland naar Toscane (Italië), waarna hij als straatmuzikant op reis gaat door Europa. Na een jaar keert hij terug en is vastbesloten de nummers die hij geschreven heeft tijdens deze reis op een demo te zetten. Hij leent geld van vrienden en bekostigt daarmee zijn demo en stuurt deze naar producer David Arnold. Deze was gecharmeerd van zijn muziek en leende Rice genoeg geld om studio-apparatuur te kopen.

In september 2001 komt de eerste single 'The Blowers Daughter' uit die gebruikt wordt voor de soundtrack van de film Closer. De single wordt goed ontvangen en optredens volgden. In eigen beheer werkt Rice verder aan het voltooien van een compleet album, dat in februari 2002 onder de titel O uitkomt. Hij wilde geen grote platenmaatschappijen bij het album betrekken omdat hij bang was dat zij invloed op zijn muziek zouden hebben.

In 2006 brengt Damien Rice het album 9 uit. De van dit album afkomstige single 9 Crimes wordt een top 10-hit in de Mega Top 50.

In maart 2007 verlaat Lisa Hannigan, die mee de zang en gitaar verzorgde op de meeste singles (o.a. 9 crimes), de band.

In 2008 werken hij en andere bekende artiesten uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Zuid-Afrika aan het album Songs for Tibet, een steunbetuiging aan Tibet en dalai lama Tenzin Gyatso. Songs for Tibet verschijnt tegelijkertijd met de Olympische Zomerspelen 2008 in de Volksrepubliek China waarvan de opening op 8 augustus plaatsvindt: het album wordt namelijk op 5 augustus uitgebracht via iTunes en vanaf 12 augustus via muziekwinkels overal ter wereld. Sinds de Invasie van Tibet in 1950-1951 bezet China het land met - volgens critici - een wijdverbreide politieke, religieuze en culturele onderdrukking tot gevolg.» Reageer (0)
03-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer genieten van minder koffie, zo doe je dat

Meer genieten van minder koffie, zo doe je dat

http://static0.hln.be/static/photo/2016/14/16/7/20160802183219/media_xll_8936797.jpg

Liep je vroeger te stuiteren na een kopje koffie, maar heb je tegenwoordig het gevoel dat je liters van het zwarte goud moet drinken om enigszins wakker te worden? Dat is heel goed mogelijk, want voor het goedje geldt - jammer maar helaas: hoe meer je ervan drinkt, hoe minder sterk de effecten.

Je lichaam bouwt namelijk door de jaren heen een tolerantie op voor de cafeïne in koffie, zegt Murray Carpenter, auteur van Caffeinated: How Our Daily Habit Helps, Hurts, and Hooks Us, in een interview in Science of Us. Dat verklaart waarom het misschien al jaren geleden lijkt dat je dat alerte en gelukzalige gevoel ervoer na de eerste kop koffie van de dag!

Je kunt jezelf nu per direct aansluiten op een infuus van koffie en zo proberen je werkdag door te komen, maar je lichaam vindt volgens Carpenter na verloop van tijd vanzelf zijn sweet spot (het punt waarop je lichaam genoeg cafeïne heeft). In een experiment aan de John Hopkins University kregen deelnemers onbeperkte toegang tot koffie met verschillende sterkte. Zij die van de milde blend mochten lurken, dronken aanzienlijk meer dan degenen die werden toebedeeld met een sterker aroma. Je lichaam blijkt dus zelf te kunnen bepalen hoeveel cafeïne het nodig heeft.

Reset je tolerantieniveau

Hoe keer je terug naar dat heerlijke gevoel van vroeger na je eerste kopje koffie? Volgens Joseph Rivera, de oprichter van de Coffee Chemistry, is de effectiefste manier om cold turkey te gaan, voor ten minste enkele weken. Logisch, maar ook een beetje pijnlijk. Klinkt rigoureus stoppen als een onmogelijke opgave? Dan kun je ook proberen om een tijdje te minderen. Halveer bijvoorbeeld het aantal koppen koffie dat je per dag drinkt en herhaal die stap na een aantal dagen tot je bijna niets meer drinkt.

Het vereist misschien wat doorzettingsvermogen, maar het goede nieuws is dat je vrij snel weer ten volle zal ervaren welke invloed die paar slokken koffie kunnen hebben. Na ongeveer een week zul je merken dat je des te meer geniet van net dat beetje minder cafeïne. Voor koffie geldt dus wel degelijk: less is more! (br.hln)


» Reageer (0)
02-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marieke Vervoort overweegt euthanasie na Rio

Marieke Vervoort overweegt euthanasie na Rio

http://static3.hln.be/static/photo/2016/15/14/5/20160802153644/media_xll_8936285.jpg

De komende Paralympische Spelen in Rio de Janeiro - van 7 tot 18 september - worden de laatste voor rolstoelatlete Marieke Vervoort (37). Dat heeft ze zelf gezegd bij de voorstelling van de Belgische delegatie zaterdag. "Ik begin stilaan te denken aan mijn euthanasie."

Het was tot afgelopen vrijdag nog niet eens zeker of Marieke Vervoort - die aan een chronische spierziekte lijdt waardoor ze sinds 2000 in een rolstoel zit - zou deelnemen aan de spelen. Maar ze is er nu toch bij. "Ik ben blij, hoewel het niet eenvoudig is. Ik heb goede en slechte dagen. Sommige nachten slaap ik maar een tiental minuten, waarna ik toch weer aan het trainen ga. Als het lukt, ten minste", vertelt ze. "Ik had eigenlijk nooit gedacht dat ik nog in Rio zou staan. Het is mijn laatste wens om er mee te doen. Hopelijk kan ik daar in schoonheid afsluiten.

Zilver en goud

Op de vorige Paralympics in 2012 won ze nog zilver op de 200 meter en goud op de 100 meter. Maar dat sporten wordt wel alsmaar moeilijker. "Na Rio stop ik sowieso met mijn sport, ook al betekent dat misschien dat ik in een zwart gat zal vallen."

Iets wat niet denkbeeldig is. "Als ze mijn sport afnemen, is het gedaan met mij", liet Willemie eerder al optekenen. Waardoor ook de vraag om euthanasie weer aan de oppervlakte komt. Want over hoe en wannéér ze gaat, daar wil ze zelf over beslissen. "Stilaan denk ik aan mijn euthanasie", vertelde ze zaterdag. "Maar ik hoop eerst nog wat van het leven te kunnen genieten. Ik heb nog een bucket list, ik wil onder meer nog stuntvliegen."

Podiumkansen

En eerst zich nog laten zien op de Paralympics. Daar treedt ze aan op de 100 en 400 meter. "Ik schat ik mijn podiumkansen hoog in, maar het zal niet eenvoudig zijn, want de competitie is zwaar", klinkt het.

In totaal zullen 24 Belgische paralympiërs present tekenen op de spelen in Rio. Aanvoerders zijn naast Vervoort amazone Michèle George, tennisser Joachim Gérard en boccia-speler Pieter Cilissen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John Hiatt - Thing called love

John Hiatt - Thing called love

Klik op de foto om hem te beluisteren


John Hiatt (Indianapolis, 20 augustus 1952) is een Amerikaanse singer-songwriter.

John Hiatt begon zijn solocarrière in 1974. Hij beoefende een groot aantal stijlen, van rock and roll tot New Wave en folk. Hij schreef veel songs voor andere artiesten. In Nederland brak hij door met de plaat Bring the Family (1987). Daarop volgen Slow Turning (1988), Stolen Moments (1990), en Perfectly Good Guitar (1993). In het najaar van 2007 kwam Hiatt naar Nederland voor een viertal solo concerten. In 2008 kwam de plaat Same Old Man uit, in 2010 gevolgd door The Open Road.


» Reageer (0)
01-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo vaak zou je je huis moeten kuisen

Zo vaak zou je je huis moeten kuisen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/8/1/4/20160801115548/media_xll_8933314.jpg

Eerlijk is eerlijk. Wij staan ook niet iedere dag met de stofzuiger in onze handen. Die comfortabele zetel in combinatie met een portie Netflix is immers een stuk aanlokkelijker dan je avond vullen met zeemlap en stofdoek. Al zouden we dat blijkbaar toch beter wat vaker doen.

Dit zijn de regels volgens de experten van Good Housekeeping (en helaas, die houden in dat je meer moet kuisen dan gedacht):

Iedere dag:

- je bed opmaken
- de afwas doen
- de keuken stofzuigen of met de swiffer erdoor gaan
- de koffiezet proper maken
- het aanrecht afkuisen
- de tafel en wastafel afkuisen
- de was doen

Wekelijks:

- de keuken en badkamer dweilen
- badkamermeubels poetsen
- de spiegels schoonmaken
- stof afnemen
- het hele huis (inclusief meubels) stofzuigen
- je beddengoed verschonen
- de microgolfoven uitkuisen
- alle schoonmaakdoeken vervangen

Maandelijks:

- de ramen wassen
- stof afnemen van de gordijnen en lampen
- je afwasmachine en wasmachine schoonmaken

Ieder half jaar:

- de diepvries ontvriezen en proper maken
- de douchegordijnen wassen
- de kussens en dekbedden wassen
- de vuilnisbak en oven poetsen

Jaarlijks:

- je gordijnen wassen
- het tapijt reinigen


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelfstandigen vallen steeds vaker langdurig ziek

Zelfstandigen vallen steeds vaker langdurig ziek

http://static0.hln.be/static/photo/2016/7/13/2/20160801094113/media_xll_8932952.jpg

De afgelopen vijf jaar is het aantal langdurig arbeidsongeschikte zelfstandigen met bijna 11 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van bevoegde ministers Borsus en De Block na parlementaire vragen van CD&V-Kamerlid Griet Smaers.

"Naast een verhoogd armoederisico, is dit uiteraard ook geen goed nieuws voor de uitgaven op vlak van de sociale zekerheid", zegt Smaers in een persbericht. "Preventie en welzijn op het werk zijn meer dan ooit cruciaal. We roepen de ministers op snel werk te maken van de werven preventie en re-integratie."

Het aantal zelfstandigen dat langer dan zes maanden arbeidsongeschikt is, is de afgelopen vijf jaar sterker gestegen dan het aantal dat minder dan zes maanden out is, klinkt het. Het gaat zo respectievelijk om een stijging van 10,34 procent tegenover 4,76 procent. Daarnaast is de gemiddelde duur dat een zelfstandige arbeidsongeschikt is, gestegen met 5 dagen tot 212,8, een stijging van 2,4 procent.

Meer psychische problemen
De belangrijkste oorzaak zijn musculoskeletale (spier- en wervel-) aandoeningen, maar wat volgens Smaers opvalt, is de toename van psychische problemen. In 2010 kampte zo 19,32 procent van het aantal invalide zelfstandigen met zulke problemen, terwijl dat in 2015 naar 21,48 procent is geklommen. "Het aantal zelfstandigen dat getroffen wordt door psychische stoornissen stijgt procentueel sterker dan de evolutie van het totaal aantal invaliden. Dat psychische aandoeningen de ziektebeelden van onze generatie zijn, staat buiten kijf", aldus Smaers. De derde belangrijkste oorzaak zijn hart- en vaatziekten (11,07 procent van het aantal invalide zelfstandigen).

Smaers wil dat er snel werk wordt gemaakt van re-integratietrajecten voor langdurig arbeidsongeschikte zelfstandigen. "Minister De Block wenst hier pas werk van te maken nadat de re-integratie voor arbeidsongeschikte werknemers op punt staat. Ik zie niet in waarom we op dit punt zouden treuzelen. De zelfstandige is even belangrijk." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Annie Lennox - Sweet Dreams

Annie Lennox - Sweet Dreams

Klik op de foto om haar te beluisterenAnnie Lennox (Aberdeen, 25 december 1954) is een Schotse zangeres.

Annie Lennox bezocht als kind een school voor hoogbegaafden. Daarnaast studeerde ze fluit aan de Royal Academy of Music in Londen.


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!