We doen het allemaal: nog snel een koffie halen voor we de trein opspringen, Chinees uithalen als we te lui zijn om te koken of op café onze portefeuille legen voor smakelijke cocktails. Maar al die uitgaven tellen al snel op en voor je het weet ben je een fortuin kwijt. Met deze tips doe je het volgende keer wat goedkoper aan.
1. Bedenk op voorhand wat je gaat eten
De zogenaamde meal prep is een regelrechte hype bij fitnessgoeroes. Door op voorhand goed na te denken over wat je gaat eten en alles meteen al klaar te maken, ben je minder snel geneigd om je door de week te laten verleiden door ongezonde afhaalmaaltijden. Maar ook voor je portefeuille is het een groot voordeel. Maak op zondag een smakelijke salade voor 's middags (in plaats van dat dure broodje) en zorg dat er voor iedere avond van de week ook al een potje klaar staat. Een stuk goedkoper én veel beter voor de lijn.
2. Maak je eigen koffie
Het lijkt een no-brainer, maar velen onder ons doen het tegenwoordig niet meer. Haal die koffiezet van onder het stof en vul een grote thermos voor je naar het werk gaat. Zo skip je niet alleen de wachtrij bij Starbucks, maar ook de bijbehorende calorieën én het prijskaartje. Ben je echt gesteld op die heerlijke ijskoffie? Ook dat fabriceer je makkelijk zelf in je eigen keukentje. Zet 's avonds een kop koffie die je 's nachts in de koelkast laat staan. 's Ochtends voeg je gewoon een siroop naar keuze toe en je bent klaar om te gaan.
3. Koop seizoensgroentjes
Tuurlijk, aardbeien zijn overheerlijk en we zouden ze liefst iedere week van het jaar in huis halen, maar als het fruit vanaf oktober bijna 6 euro kost voor een bakje, dan houden wij het toch gewoon bij de zomermaanden. Hetzelfde geldt voor groentjes en alle andere seizoensgebonden producten. Doe vooraf wat opzoekwerk en probeer uit te vogelen welke voedingsmiddelen nu in het seizoen zijn, een klein beetje detectivewerk dat je heel wat geld bespaart.
4. Neem altijd een stoffen zak mee
Goed voor het milieu én je portemonnee. Denk maar eens na hoe vaak jej al 15 cent hebt uitgegeven aan zo'n plastic zakje, dat vervolgens toch sito presto in de vuilniszak verdween. Zorg dat je altijd een stoffen boodschappentas op zak hebt. Ze nemen weinig plaats in, dus je kan ze makkelijk in je handtas stoppen, en je hoeft nooit meer geld neer te tellen voor zo'n nutteloos plastic zakje.
5. Ga voor bevroren
Diepvriesproducten zijn helemaal niet minder goed dan 'verse' producten. Integendeel, die frambozen worden namelijk ingevroren precies op het moment waarop ze het best zijn, waardoor ze minstens even lekker en gezond zijn als die uit het rek (misschien zelfs beter). Hetzelfde geldt trouwens ook voor vis en gevogelte. Bovendien zijn ze ook een stuk goedkoper én kan je precies de hoeveelheid gebruiken dat je nodig hebt en de rest makkelijk bewaren voor later. (br.hln)
Sting, artiestennaam van Gordon Matthew Thomas Sumner, (Newcastle upon Tyne, 2 oktober 1951) is een Brits musicus en songwriter. Hij is commandeur in de Orde van het Britse Rijk; deze onderscheiding werd hem verleend door koningin Elizabeth II.
Beetje moe? Middagdutjes zijn een vrij recent fenomeen
Beetje moe? Middagdutjes zijn een vrij recent fenomeen
Het lijkt één van de meest natuurlijk dingen om te doen: je ogen een halfuur sluiten als je een dipje krijgt in de namiddag. Maar onderzoek wijst uit dat zo'n klein slaapje een vrij recent fenomeen is. Onze voorouders zouden wel uitgerust hebben in de namiddag, maar even de ogen sluiten zat er niet in, aldus onderzoekers van het Centrum voor Slaap uit Californië.
Jerome Siegel staat aan het hoofd van het Centrum voor Slaap aan de Universiteit van Californië. Volgens zijn onderzoek is het middagdutje voor volwassenen een vrij nieuw fenomeen binnen de mensensoort. Voor onderzoeken brengt hij regelmatig langere periodes door bij stammen van jager-verzamelaars in Afrika en Zuid-Amerika. Hun dagelijkse gewoonten zijn volgens Siegel en zijn collega's gelijklopend met die van de jager-verzamelaars uit de oudheid.
In één studie gingen Siegel en zijn team dieper in op de slaapgewoonten van die primitieve stammen, en ontdekten dat middagdutjes niet tot hun gewoonten behoren. "Bijna iedereen rust een tijdje en neemt pauze als de zon het hoogste staat in het midden van de dag," leggen de onderzoekers uit. "Maar niemand heeft de gewoonte om even een dutje te doen."
"We gaan er vaak van uit dat het moderne leven onze slaap in de war stuurt," zegt Siegel. "Maar we weten nog te weinig over de slaapgewoonten van onze voorouders. Wie weet zijn we wel altijd slechte slapers geweest." Slechte slapers of niet, wij zijn in elk geval wel fan van deze 'moderne' uitvinding. Zin in een dutje? Lees deze tips voor het perfecte middagslaapje om daarna weer vol energie wakker te worden. (br.hln)
Vroeger zo'n toilethokje buiten in de tuin, misschien was dat zo'n slecht idee nog niet. Toegegeven, het is akelig koud en misschien hangen er wel spinnen, maar niemand hoort (of ruikt) iets van jouw toiletbezoek. Dat was nog eens privacy.
Een recent televisiespotje over product om je toiletpot te verfrissen na een grote boodschap, zodat diegene die na je komt geen nare geurtjes opmerkt, startte het gesprek op de redactie.
Wat blijkt? Vrouwen (en mannen) blijken het nog steeds uit de weg te gaan: een 'nummer twee' op een openbaar toilet of erger nog, bij je lief thuis. Samenwonende koppels spreken er gouden regels over af (lees er onze column Sexy Sundays maar op na), architecten adviseren je steevast om twee deuren tussen het toilet en de woonkamer te voorzien en als we dan toch niet anders kunnen dan hebben we heel innovatieve technieken om alle geluid te dempen.
Nochtans zijn de gezondheidsnadelen van te lang ophouden ook bekend: buikpijn, krampen en nog meer luchtophoping waardoor je best toch een snelle exit bedenkt. Dus tenzij je van plan bent om je lief of schoonouders te vragen om opnieuw een toilethokje in de tuin te bouwen...probeer eerst deze stijlvolle tips een
1. Zo snel mogelijk doortrekken en verluchten
Even rustig de Humo erbij nemen, dat is goed voor thuis. Maar hoe langer je in de euhm 'dampen' blijft zitten, hoe langer de geur zich ook kan verspreiden. Een spoelbeurt maakt de pot weer proper en geurvrij. Is er een raampje in het toilet, zet dat dan winter of zomer op een kier (of wagenwijd open).
2. De tip met de lucifer
Werkt nog steeds en zo'n klein doosje schattige lucifers is snel weggestopt in je handtas of je broekzak. Strijk na het toiletbezoek een lucifer af in de ruimte voor je je handen wast. We zeggen wel: 1 lucifer, ga niet de hele doos in de fik steken, je wil ook liever niet dat het brandalarm afgaat. Zorg ook dat de lucifer helemaal gedoofd is voor je die in de vuilbak gooit.
3. Essentiële olie
Veel subtieler dan een luchtverfrisser en het ruikt vaak lekkerder dan synthetische meiklokjes of dennefris. Een paar druppels essentiële olie in de pot na het doorspoelen maakt de boel weer frisser. Wij zijn helemaal dol op deze superstijlvolle van AEsop, die er meer als een beautyproduct uitziet dan een toiletverfrisser. Plan je een eerste sleepover bij je nieuwe verovering? Dan kan die mee in je handtas. (br.hln)
Zelf volgen we als een bezetene onze stappen op, tellen we calorieën en kiezen we massaal voor superfoods, maar onze trouwe viervoeters krijgen wel drie keer per dag een overvolle etensbak voorgeschoteld, met af en toe nog een lekkere snack tussendoor. Geen wonder dat de kilootjes eraan vliegen bij veel huisdieren.
Hoe weet je of je huisdier te dik is? Heb je een vermoeden dat Blackie enkele kilootjes te veel meesleurt, maar ben je niet zeker? De beste manier om erachter te komen of je huisdier overgewicht heeft (zonder dure toestellen te kopen) is door recht boven hen te gaan staan en op je viervoeter neer te kijken. Zie je de ribben? Dan is je huisdier te mager. Zie je de ribben niet, maar voel je ze wel, dan is het perfect in orde. Als je de ribben echter niet voelt wanneer je je handen aan weerszijden van de borst plaatst, dan is je huisdier te zwaar.
Daarnaast is zo'n zandloperfiguur niet alleen het ideaal voor ons, ook dieren hebben een natuurlijke curve. Zowel katten als honden hebben een curve naar hun middel. Als die niet te zien is en je eerder een ovaalvorm waarneemt, dan heeft je hond of kat wat overgewicht. Zwaar obese dieren hebben daarnaast ook vet op de heupen, buik en nek. Bovendien is dat overgewicht allesbehalve onschuldig. Van hernia's tot hart- en leverproblemen, die extra kilo's brengen soms grote gevolgen met zich mee.
Op dieet? Dacht je dat jij het al vervelend vond om af te vallen, een dier op dieet zetten is zo mogelijk nog moeilijker. Plots de portie halveren en stoppen met snacks en snoepjes geven is namelijk niet voldoende. Belangrijker is dat je het hele eetpatroon van je huisdier verandert. Stap één: stop met je huisdier restjes te geven. Amper 14 gram kaas staat voor Minoes namelijk gelijk aan een hamburger met frietjes voor jou. Ook kan je speciale dieetvoeding in huis halen, die is vaak duurder dan de gewone katten- en hondenbrokjes, maar bevat meer vezels, waardoor je huisdier sneller verzadigd is en minder zal eten. Meet voeding ook nauwkeurig af en geef snacks die weinig koolhydraten bevatten, zoals groenten.
Bewegen is van groot belang om je huisdier een handje te helpen. Regelmatig samen gaan wandelen of spelen is dus zeker een must. Maar er zijn tegenwoordig ook handige hulpmiddeltjes. Zo zijn er apps die bijhouden of je huisdier wel genoeg beweest. Een applicatie als WonderWoof gaat na hoeveel er gelopen is, en stelt net zoals een gewone fitnesstracker ook doelen. Daarnaast kan je ook eens kijken naar voerballen. Hier doe je het voedsel in, en vervolgens moet je kat of hond ermee spelen voor het aan het voedsel kan. Ook kan je het eten verdelen over verschillende voerbakjes die op andere plaatsen staat, waardoor je huisdier wel meer moét wandelen. (br.hln)
Meer televisiekijken & andere tips om ook een ochtendmens te worden
Meer televisiekijken & andere tips om ook een ochtendmens te worden
Vroeg of laat raakt iedereen wel uit bed, maar bij de één verloopt dat proces standaard een stuk vlotter dan bij de ander. Vergeet de koffie, stoppen met snoozen en andere clichés, aan deze tips heb je écht iets.
Hou een vast slaappatrooon aan
We weten allemaal dat die snoozeknop je beste vriend is 's ochtends vroeg. Dus we zullen je niet vragen om daar af te blijven (het leven moet nog steeds aangenaam blijven). Maar er is wel iets anders dat je 's avonds al kan doen: leer je lichaam kennen. Nee, je hoeft niet met een handspiegeltje naar de badkamer te trekken, maar wel: weet hoeveel slaap je nodig hebt. Kies een vast tijdstip waarop je in je bed moet liggen, hoeveel afleveringen van 'Gilmore Girls' je ook nog te gaan hebt. Wedden dat dit in de vroege morgen een wereld van verschil maakt?
Drink water
Dit lijkt wel een wondermiddeltje voor alle problemen en kwaaltjes waar je mee worstelt. Hoofdpijn? Drink water. Honger? Drink water. Vroeger opstaan? Drink water. Water is dan ook ontzettend belangrijk voor ons, en we drinken het allemaal te weinig. Zorg dat je voldoende gedronken hebt voor je gaat slapen (maar uiteraard niet zo veel dat je de hele nacht naar het toilet moet hollen), en zet ook een glas water naast je bed. 's Avonds goed hydrateren helpt je om 's ochtends de ogen te openen, en in de vroege uurtjes is zo'n verfrissend glas water ook meteen handig om wat wakkerder te worden.
Kijk televisie
Pardon? Ja, echt. Vergeet de radio, zet je televisie eens op tijdens het ontbijt. 20 minuutjes van je favoriete televisieprogramma is niet alleen een ontspannende manier om stilaan je hersenen weer te gebruiken, het licht van het scherm lijkt ook op daglicht, waardoor je beter wakker wordt. Geen fan van tv-kijken? Je kan ook apparaten aanschaffen die het daglicht imiteren.
Koop een hond
Toegegeven, als je van jezelf al weet dat je geen hondenmens bent en echt niet zat te wachten op zo'n speelse viervoeter, is het misschien geen goed idee. Maar anders is een hond het perfecte excuus om vroeger je warme bed te verlaten. Als je in het begin vroeg in de ochtend met je maatje gaat wandelen, zal hij dit al snel doorhebben. Het resultaat? Iedere morgen een persoonlijke blaffende wekker.
Ga sporten
Uiteraard helpt dit alleen als je 's ochtends genoeg tijd hebt. Wie al om in de vroege uurtjes op het werk moet zijn, hoeft echt niet om 4 uur al zijn of haar sportschoenen aan te trekken. Maar als je wat extra tijd hebt, is het geen slecht idee om je loopschoenen uit de kast te halen of je naar de fitness te begeven. Het levert je een hoop endorfinen (gelukshormonen) en energie op, waar je de rest van de dag mee vooruit kan. Bovendien zijn die sportieve uurtjes ook het uitgelezen moment om te reflecteren en je mentaal voor te bereiden op de werkdag. (br.hln)
Dipje? Waarom we ons op woensdagavond futloos voelen
Dipje? Waarom we ons op woensdagavond futloos voelen
Het ellendige weer doet er ongetwijfeld geen goed aan, maar nog los daarvan bestaat de kans dat je op deze woensdagavond met een gebrek aan energie kampt. Niet abnormaal, want wetenschappers van de University of Melbourne dokterden uit waarom woensdagavond het moment bij uitstek is voor een energiedip.
Woensdagavond. Je bent als het goed is over de helft van de werkweek, maar het weekend is ook nog niet helemaal in zicht. De kans zit erin dat je vanavond uitgeput in de zetel ploft, zonder veel zin om iets te doen. Wees in dat geval niet te streng voor jezelf, want de faculteit economie van Melbourne University berekende waarom je uitgerekend woensdagavond met een gebrek aan energie kampt.
De Australische studie rekende uit dat onze reactiesnelheid en ons concentratievermogen een opvallend dieptepunt krijgt na 25 uren werken. Voor wie voltijds werkt volgens een 38-urenweek, komt dat ongeveer neer op woensdagavond of donderdagochtend. Ons lichaam en brein zijn er niet op voorzien om 40 uren na elkaar op een even hoog niveau en met dezelfde concentratie te werken, en dat weken aan een stuk. Vandaar dat je een dipje krijgt na die eerste 25 uren van de nieuwe werkweek, aldus de onderzoekers.
De oplossing? Niet te streng zijn voor jezelf. Een rustig ontspanmomentje vanavond heb jij wel verdiend, zodat je ook die volgende 15 uren er nog tegenaan kan. (br.hln)
Damien Rice (Dublin, 7 december 1973) is een Ierse singer-songwriter. Hij staat bekend om zijn breekbare nummers die hij slechts met minimale instrumenten vertolkt.
Rice is begonnen in de band Juniper, die bekend is van het nummer Weatherman. In 1999 verliet hij deze band, waarna de overige leden verder gingen als Bell X1. Rice verhuist van Ierland naar Toscane (Italië), waarna hij als straatmuzikant op reis gaat door Europa. Na een jaar keert hij terug en is vastbesloten de nummers die hij geschreven heeft tijdens deze reis op een demo te zetten. Hij leent geld van vrienden en bekostigt daarmee zijn demo en stuurt deze naar producer David Arnold. Deze was gecharmeerd van zijn muziek en leende Rice genoeg geld om studio-apparatuur te kopen.
In september 2001 komt de eerste single 'The Blowers Daughter' uit die gebruikt wordt voor de soundtrack van de film Closer. De single wordt goed ontvangen en optredens volgden. In eigen beheer werkt Rice verder aan het voltooien van een compleet album, dat in februari 2002 onder de titel O uitkomt. Hij wilde geen grote platenmaatschappijen bij het album betrekken omdat hij bang was dat zij invloed op zijn muziek zouden hebben.
In 2006 brengt Damien Rice het album 9 uit. De van dit album afkomstige single 9 Crimes wordt een top 10-hit in de Mega Top 50.
In maart 2007 verlaat Lisa Hannigan, die mee de zang en gitaar verzorgde op de meeste singles (o.a. 9 crimes), de band.
In 2008 werken hij en andere bekende artiesten uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Zuid-Afrika aan het album Songs for Tibet, een steunbetuiging aan Tibet en dalai lama Tenzin Gyatso. Songs for Tibet verschijnt tegelijkertijd met de Olympische Zomerspelen 2008 in de Volksrepubliek China waarvan de opening op 8 augustus plaatsvindt: het album wordt namelijk op 5 augustus uitgebracht via iTunes en vanaf 12 augustus via muziekwinkels overal ter wereld. Sinds de Invasie van Tibet in 1950-1951 bezet China het land met - volgens critici - een wijdverbreide politieke, religieuze en culturele onderdrukking tot gevolg.
Liep je vroeger te stuiteren na een kopje koffie, maar heb je tegenwoordig het gevoel dat je liters van het zwarte goud moet drinken om enigszins wakker te worden? Dat is heel goed mogelijk, want voor het goedje geldt - jammer maar helaas: hoe meer je ervan drinkt, hoe minder sterk de effecten.
Je lichaam bouwt namelijk door de jaren heen een tolerantie op voor de cafeïne in koffie, zegt Murray Carpenter, auteur van Caffeinated: How Our Daily Habit Helps, Hurts, and Hooks Us, in een interview in Science of Us. Dat verklaart waarom het misschien al jaren geleden lijkt dat je dat alerte en gelukzalige gevoel ervoer na de eerste kop koffie van de dag!
Je kunt jezelf nu per direct aansluiten op een infuus van koffie en zo proberen je werkdag door te komen, maar je lichaam vindt volgens Carpenter na verloop van tijd vanzelf zijn sweet spot (het punt waarop je lichaam genoeg cafeïne heeft). In een experiment aan de John Hopkins University kregen deelnemers onbeperkte toegang tot koffie met verschillende sterkte. Zij die van de milde blend mochten lurken, dronken aanzienlijk meer dan degenen die werden toebedeeld met een sterker aroma. Je lichaam blijkt dus zelf te kunnen bepalen hoeveel cafeïne het nodig heeft.
Reset je tolerantieniveau
Hoe keer je terug naar dat heerlijke gevoel van vroeger na je eerste kopje koffie? Volgens Joseph Rivera, de oprichter van de Coffee Chemistry, is de effectiefste manier om cold turkey te gaan, voor ten minste enkele weken. Logisch, maar ook een beetje pijnlijk. Klinkt rigoureus stoppen als een onmogelijke opgave? Dan kun je ook proberen om een tijdje te minderen. Halveer bijvoorbeeld het aantal koppen koffie dat je per dag drinkt en herhaal die stap na een aantal dagen tot je bijna niets meer drinkt.
Het vereist misschien wat doorzettingsvermogen, maar het goede nieuws is dat je vrij snel weer ten volle zal ervaren welke invloed die paar slokken koffie kunnen hebben. Na ongeveer een week zul je merken dat je des te meer geniet van net dat beetje minder cafeïne. Voor koffie geldt dus wel degelijk: less is more! (br.hln)
De komende Paralympische Spelen in Rio de Janeiro - van 7 tot 18 september - worden de laatste voor rolstoelatlete Marieke Vervoort (37). Dat heeft ze zelf gezegd bij de voorstelling van de Belgische delegatie zaterdag. "Ik begin stilaan te denken aan mijn euthanasie."
Het was tot afgelopen vrijdag nog niet eens zeker of Marieke Vervoort - die aan een chronische spierziekte lijdt waardoor ze sinds 2000 in een rolstoel zit - zou deelnemen aan de spelen. Maar ze is er nu toch bij. "Ik ben blij, hoewel het niet eenvoudig is. Ik heb goede en slechte dagen. Sommige nachten slaap ik maar een tiental minuten, waarna ik toch weer aan het trainen ga. Als het lukt, ten minste", vertelt ze. "Ik had eigenlijk nooit gedacht dat ik nog in Rio zou staan. Het is mijn laatste wens om er mee te doen. Hopelijk kan ik daar in schoonheid afsluiten.
Zilver en goud
Op de vorige Paralympics in 2012 won ze nog zilver op de 200 meter en goud op de 100 meter. Maar dat sporten wordt wel alsmaar moeilijker. "Na Rio stop ik sowieso met mijn sport, ook al betekent dat misschien dat ik in een zwart gat zal vallen."
Iets wat niet denkbeeldig is. "Als ze mijn sport afnemen, is het gedaan met mij", liet Willemie eerder al optekenen. Waardoor ook de vraag om euthanasie weer aan de oppervlakte komt. Want over hoe en wannéér ze gaat, daar wil ze zelf over beslissen. "Stilaan denk ik aan mijn euthanasie", vertelde ze zaterdag. "Maar ik hoop eerst nog wat van het leven te kunnen genieten. Ik heb nog een bucket list, ik wil onder meer nog stuntvliegen."
Podiumkansen
En eerst zich nog laten zien op de Paralympics. Daar treedt ze aan op de 100 en 400 meter. "Ik schat ik mijn podiumkansen hoog in, maar het zal niet eenvoudig zijn, want de competitie is zwaar", klinkt het.
In totaal zullen 24 Belgische paralympiërs present tekenen op de spelen in Rio. Aanvoerders zijn naast Vervoort amazone Michèle George, tennisser Joachim Gérard en boccia-speler Pieter Cilissen. (br.hln)
John Hiatt (Indianapolis, 20 augustus 1952) is een Amerikaanse singer-songwriter.
John Hiatt begon zijn solocarrière in 1974. Hij beoefende een groot aantal stijlen, van rock and roll tot New Wave en folk. Hij schreef veel songs voor andere artiesten. In Nederland brak hij door met de plaat Bring the Family (1987). Daarop volgen Slow Turning (1988), Stolen Moments (1990), en Perfectly Good Guitar (1993). In het najaar van 2007 kwam Hiatt naar Nederland voor een viertal solo concerten. In 2008 kwam de plaat Same Old Man uit, in 2010 gevolgd door The Open Road.
Eerlijk is eerlijk. Wij staan ook niet iedere dag met de stofzuiger in onze handen. Die comfortabele zetel in combinatie met een portie Netflix is immers een stuk aanlokkelijker dan je avond vullen met zeemlap en stofdoek. Al zouden we dat blijkbaar toch beter wat vaker doen.
Dit zijn de regels volgens de experten van Good Housekeeping (en helaas, die houden in dat je meer moet kuisen dan gedacht):
Iedere dag:
- je bed opmaken - de afwas doen - de keuken stofzuigen of met de swiffer erdoor gaan - de koffiezet proper maken - het aanrecht afkuisen - de tafel en wastafel afkuisen - de was doen
Wekelijks:
- de keuken en badkamer dweilen - badkamermeubels poetsen - de spiegels schoonmaken - stof afnemen - het hele huis (inclusief meubels) stofzuigen - je beddengoed verschonen - de microgolfoven uitkuisen - alle schoonmaakdoeken vervangen
Maandelijks:
- de ramen wassen - stof afnemen van de gordijnen en lampen - je afwasmachine en wasmachine schoonmaken
Ieder half jaar:
- de diepvries ontvriezen en proper maken - de douchegordijnen wassen - de kussens en dekbedden wassen - de vuilnisbak en oven poetsen
De afgelopen vijf jaar is het aantal langdurig arbeidsongeschikte zelfstandigen met bijna 11 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van bevoegde ministers Borsus en De Block na parlementaire vragen van CD&V-Kamerlid Griet Smaers.
"Naast een verhoogd armoederisico, is dit uiteraard ook geen goed nieuws voor de uitgaven op vlak van de sociale zekerheid", zegt Smaers in een persbericht. "Preventie en welzijn op het werk zijn meer dan ooit cruciaal. We roepen de ministers op snel werk te maken van de werven preventie en re-integratie."
Het aantal zelfstandigen dat langer dan zes maanden arbeidsongeschikt is, is de afgelopen vijf jaar sterker gestegen dan het aantal dat minder dan zes maanden out is, klinkt het. Het gaat zo respectievelijk om een stijging van 10,34 procent tegenover 4,76 procent. Daarnaast is de gemiddelde duur dat een zelfstandige arbeidsongeschikt is, gestegen met 5 dagen tot 212,8, een stijging van 2,4 procent.
Meer psychische problemen De belangrijkste oorzaak zijn musculoskeletale (spier- en wervel-) aandoeningen, maar wat volgens Smaers opvalt, is de toename van psychische problemen. In 2010 kampte zo 19,32 procent van het aantal invalide zelfstandigen met zulke problemen, terwijl dat in 2015 naar 21,48 procent is geklommen. "Het aantal zelfstandigen dat getroffen wordt door psychische stoornissen stijgt procentueel sterker dan de evolutie van het totaal aantal invaliden. Dat psychische aandoeningen de ziektebeelden van onze generatie zijn, staat buiten kijf", aldus Smaers. De derde belangrijkste oorzaak zijn hart- en vaatziekten (11,07 procent van het aantal invalide zelfstandigen).
Smaers wil dat er snel werk wordt gemaakt van re-integratietrajecten voor langdurig arbeidsongeschikte zelfstandigen. "Minister De Block wenst hier pas werk van te maken nadat de re-integratie voor arbeidsongeschikte werknemers op punt staat. Ik zie niet in waarom we op dit punt zouden treuzelen. De zelfstandige is even belangrijk." (br.hln)
De Engelse bulldog sterft uit, maar niemand wil de oplossing
De Engelse bulldog sterft uit, maar niemand wil de oplossing
Hij is net zo Engels als het slappe bier, de bobby en de fish and chips: de bulldog. Maar dit nationale symbool dreigt te verdwijnen nu de Engelse hondensoort is doorgefokt.
De enige manier om de Engelse bulldog te redden is door deze te kruisen met een Amerikaans ras, blijkt uit onderzoek aan de Universiteit in Californië. De bulldog werd oorspronkelijk gefokt als vechthond, maar Engelsen roemen hem vooral om zijn vasthoudende karakter.
Korte pootjes De honden met korte pootjes kampen nu met gezondheidsproblemen zoals huidallergieën en een smal bekken. Door zijn terugliggende neus lijdt hij aan ademhalingsproblemen - vroeger was die neus juist een voordeel omdat deze hem in staat stelde adem te halen zonder de tegenstander los te laten.
Volgens fokker Märia Konings van Happy Bulls uit Sprundel mankeert de Engelse bulldog echter niks. "Die platte neus is allang teruggefokt en hij is ook niet meer zo zwaar. Alsjeblieft, kruis hem niet," smeekt ze. "Nu durf ik met een gerust hart een baby te zetten bij een Engelse bulldog, zó lief is hij, maar als hij straks is gekruist met een Amerikaans ras weet ik niet of hij nog te vertrouwen is." (br.hln)
Skydiver Luke springt van 7.600 meter hoogte zonder parachute in net en overleeft
Skydiver Luke springt van 7.600 meter hoogte zonder parachute in net en overleeft
Klik op de foto om het filmpje te bekijken
De Amerikaanse skydiver Luke Aikins heeft het geflikt: hij is erin geslaagd om zonder parachute vanaf 7.600 meter hoogte uit een vliegtuig te springen en in een net te belanden. Met de sprong, die live werd getoond op televisiezendere Fox, werd de 42-jarige Aikins de eerste persoon in de geschiedenis die moedwillig en succesvol een sprong uit een vliegtuig maakte zonder een parachute te gebruiken.
De vrije val van Aikins boven de woestijn in het zuiden van Californië duurde iets meer dan 2 minuten. Hij kwam terecht in een net van 30 op 30 meter, dat op 60 meter boven de grond was gespannen. Zijn vrouw en andere familieleden wachtten Aikins op naast het net. Hij beschreef zijn ervaring na zijn landing met één woord: "Fantastisch".
Niet gek "Ik ben niet gek', bezwoer Aikins van te voren. De 42-jarige stunter is wel wat gewend, met 18.000 parachutesprongen op zijn naam. Toch beefde hij als een rietje toen hij eenmaal in de vliegtuigopening stond, klaar om te springen. Zijn doel: landen in een net van 30 bij 30 meter in een Californische woestijn. Met een snelheid van zo'n 200 kilometer per uur.
De vader van een kleuterzoon hoopt daarmee op eeuwige roem, door als eerste persoon veilig uit het vliegtuig te springen zonder parachute of wingsuit. "Ik blijf leven en dan loop ik weg", zei hij eerder deze maand tegen de Amerikaanse tv-zender Fox. "Ik wil laten zien dat je, met de juiste voorbereiding, dingen kunt doen die we voor onmogelijk hielden.'
Verplichte parachute Aikins verklaarde kort voor zijn stunt dat hij verplicht werd om toch een parachute aan te doen, maar dat hij niet van plan was om die te gebruiken, aldus persagentschap Associated Press. In het vliegtuig, vlak voor zijn sprong, deed hij de parachute weer af.
De Amerikaan was met de sprong niet aan zijn proefstuk toe: naast zijn 18.000 parachutesprongen, heeft hij ook al prominente skydivers getraind, aan meerdere recordsprongen deelgenomen en stunts uitgevoerd voor de film 'Iron Man 3'. (br.hln)
De Britse overheid is erin geslaagd om een belangrijk werk van de Vlaamse primitief Dirk Bouts in eigen land te houden, schrijft The Guardian. Het Bowes Museum in het noorden van Engeland is erin geslaagd om 2,3 miljoen pond te verzamelen voor het werk. Het gaat om 'De Heilige Lucas tekent de Maagd en Christus' van de Laat-Gothische, 15de eeuwse schilder.
Het schilderij was vorig jaar aan een buitenlandse verzamelaar verkocht, maar daarop besliste de overheid om een "exportban" op te leggen in de hoop een Britse koper te vinden.
Die is er nu, schrijft The Guardian. Het geld is afkomstig van het loterijfonds, het kunstenfonds en private schenkers.
Bouts is een in Haarlem geboren en in Leuven overleden Vlaamse primitief. Hij schilderde onder meer Het Laatste Avondmaal dat in de Sint-Pieterskerk in Leuven hangt. (br.hln)
Janine Bischops (73): Oude vrouwen schrijf je niet af
Janine Bischops (73): "Oude vrouwen schrijf je niet af"
Actrice Janine Bischops speelde haar hele leven op zeker. Ze moest 73 worden om te durven. Voor het eerst koos ze voor barsten in plaats van buigen. En hoe. Onverwacht en met onmiddellijke ingang stapte ze na 21 jaar uit 'Thuis'. Ze hield de eer aan zichzelf en dat van haar personage Jenny. Haar rol van oermoeder devalueerde tot die van oude bloempot. "Nooit liep ik zo recht op mijn doel af als die ochtend naar de post met mijn ontslagbrief. Buiten op straat werd ik overspoeld door trots. Oudere vrouwen schrijf je niet af. Nàh."
Een beslissing die getuigt van eigenwaarde. Ik heb wel een week geweend, hoor. Iedereen in 'Thuis' wist dat ik ongelukkig was en toch heb ik ze allemaal verrast, inclusief mijn kinderen. 'Ze zegt al twee jaar dat ze eruit stapt, maar dat doet ze toch nooit.' Toen ik in de schminkkamer zei 'Toch raar, mijn laatste dag', lachten ze nog 'Jaja, het zal wel'."
Waarom was het ineens genoeg? "Tot twee jaar geleden heb ik Jenny Verbeeck zeer graag gespeeld. Ik ben apetrots op de verhaallijn van Jenny's borstkanker, mijn voorstel trouwens. Maar na 19 jaar zat er geen vlees meer aan die rol. 'Jenny' moest er af en toe nog wat bij staan, ik voelde me als acteur bij het afval gezet. Niet hautain bedoeld, maar daarvoor ken ik mijn stiel te goed. Zo mocht het niet eindigen. Het deed afbreuk aan alle moois uit mijn carrière." (br.hln)
Cancel alvast je plannen voor 2017, want de kans bestaat dat je aan je televisiescherm gekluisterd zit voor het nieuwe seizoen van Gossip Girl. Ja, dat lees je goed. Onze favoriete verwende en achterbakse rijkeluiskinderen zijn hoogstwaarschijnlijk weer terug van weggeweest. Vreugdedansjes toegestaan.
Nadat Gilmore Girls, Prison Break en Full House in een nieuw jasje gestoken werden, is nu ook Gossip Girl aan de beurt. Het creatieve brein achter de serie, producer Josh Schwartz, liet immers al aan E! News weten dat ze gesprekken gaan voeren voor nieuwe afleveringen.
Volgens Schwartz zou de veranderde wereld (lees: sociale media) een uiterst interessante invalshoek kunnen bieden voor een nieuw seizoen. Want een Gossip Girl-plot met foute Snapchats, populaire Instagrampagina's en gemene Facebookposts opent uiteraard heel wat nieuwe perspectieven. "De wereld is veranderd, nu is letterlijk iedereen 'Gossip Girl'", aldus Schwartz.
Eén nadeel: hij heeft nog niet aan tafel gezeten met zijn Gossip Girl-collega's, dus definitief is het nog niet. Al raadt hij de fans vooral aan om duidelijk aan te geven dat zo'n nieuw seizoen helemaal is waar we op zitten te wachten. (br.hln)
Tiener vergokt 115.000 euro met oma's kredietkaart
Tiener vergokt 115.000 euro met oma's kredietkaart
Een Brusselse tiener heeft op Aziatische websites 115.000 euro verspeeld met de kredietkaart van zijn oma (82). De vrouw uit Ukkel besefte dit pas toen ze de afrekening in de brievenbus vond.
Per weddenschap zette de pas 18 geworden kleinzoon telkens 2.000 euro in. De ene keer giste hij hoeveel graden het zou worden in een stad aan de andere kant van de wereld. Vervolgens zette hij dezelfde smak geld ook in op hoeveel millimeter neerslag er 's anderendaags zou vallen in een plaats dichter bij huis. Nog een andere keer gokte hij op wisselkoersen van vreemde valuta. Dagen aan een stuk surfte hij websites in vooral China en Thailand plat. Altijd met oma's kredietkaart. Op één dag verspeelde de tiener zelfs 40.000 euro.
Oma's frank viel pas toen ze onlangs haar brievenbus opende en de afrekening vond van haar American Express Gold, een kaart zonder maandelijkse limiet. De hoogbejaarde vrouw moest 115.000 euro vereffenen terwijl ze de kaart niét zelf had gebruikt.
Even later bleek overigens dat de kleinzoon verder was blijven gokken op duistere websites. Gelukkig met iets meer succes: hij slaagde er toen in het totale verlies terug te brengen naar 23.333 euro. "Het drama is dat mijn zoon totaal geen spijt heeft", zegt zijn moeder. (br.hln)