NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
30-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstbomenverkoop nu al losgebarsten

Kerstbomenverkoop nu al losgebarsten

http://static3.hln.be/static/photo/2015/18/15/7/20151130125904/media_xll_8206612.jpg

U hebt het misschien zelf al gemerkt door de vele foto's van versierde kerstbomen op Facebook, maar met de start van de advent is afgelopen weekend ook de verkoop van kerstbomen losgebarsten. De kwaliteit en de prijs zijn dezelfde als vorig jaar, zo is te horen bij kwekers en verkopers, maar dé trend zit hem in de stijgende vraag naar kleinere of net heel grote exemplaren.

Zowel retailer Carrefour als AVEVE bevestigen dat de prijzen stabiel blijven. "Ook de selectie van het assortiment is hetzelfde, het enige wat wij zien is dat in sommige streken mensen liever een potgekweekte boom meenemen en in andere streken bomen zonder wortelkluit populairder zijn", zegt Luc De Bruyne, manager productgroep Planten (AVEVE).

"Ook is er een stijgende vraag naar kleinere of grotere bomen, geen massaverschuiving, maar bij ons zit daar wel de groei. Potgekweekte boompjes van 60 tot 70 centimeter zijn geschikt als raamdecoratie of op appartementen, maar ook vraag naar grotere bomen van 2,5 meter en meer neemt ook toe." Bij Aveve worden bomen vanaf 10 euro verkocht. Een potgekweekte boom van anderhalve meter kost 25 euro, een gezaagde Nordmann van 1,75 tot 2 meter kan voor 37,50 euro weg.

Bij Carrefour, waar omwille van brandveiligheidsredenen in veel vestigingen bomen op parkings door derden verkocht worden, is ook te horen dat de prijzen stabiel blijven. "Een klassieke boom van één meter kost ongeveer 25 euro en een Nordmann van anderhalve meter of groter is er al vanaf 35 euro", zegt woordvoerder Baptiste van Outryve (Carrefour). Hij merkt op dat de verkoop van kunststofbomen van één tot anderhalve meter het ook goed doet, net als de vraag naar versiering, en dat blijkt vroeger dan vorig jaar. 

Het gros van de productie gebeurt dan wel in Wallonië, toch zijn er ook Vlaamse "kerstboomkwekers". Bij de beroepsvereniging voor bloemisten, snijbloementelers, boomtelers, tuinaannemers en detailhandelaars (AVBS) is te horen dat de prijzen eigenlijk met 3 procent moeten stijgen, om tegemoet te komen aan de stijgende kosten. De beroepsvereniging wijst op het arbeidsintensieve karakter van de oogst, zeker met de natte periode momenteel. 

Bij het pilootcentrum voor kerstbomen van de Union Ardennaise des Pépiniéristes weet men te vertellen dat er in Wallonië jaarlijks tussen de drie en vier miljoen bomen gekweekt worden, vooral voor de binnenlandse verkoop, maar dat ook nog eens een klein miljoen bomen geïmporteerd worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Achterkleinzoon Russische tsaar sterft als eenzaat in Australische outback

Achterkleinzoon Russische tsaar sterft als eenzaat in Australische outback

http://static1.hln.be/static/photo/2015/16/1/10/20151130060810/media_xll_8205850.jpg

De achterkleinzoon van de voorlaatste Russische tsaar is vandaag begraven in Darwin, in het noorden van Australië. Leonid Kulikovsky leefde jarenlang als eenzaat met zijn hond in een caravanpark, zonder iemand op de hoogte te stellen van zijn "koninklijke" achtergrond. Op zijn begrafenis kreeg hij alsnog een eerbetoon, de rijkste familie van de regio biedt hem ook een graf aan. Kulikovsky werd op 27 september dood aangetroffen onder een boom in het stadje Katherine, in de Australische outback. Het duurde negen weken voor de politie de identiteit van de 72-jarige man kon achterhalen.

Kulikovsky leefde al zes jaar in een caravanpark, waar hij bekend stond als "Old Nick". Hij leidde een erg teruggetrokken bestaan en sprak nooit over zijn familieverleden, zeggen zijn buren. "Hij kon met iedereen goed opschieten. Hij hield erg van zijn hond en las erg graag. Hij bezat een grote collectie Vikingboeken", aldus de eigenaar van het caravanpark.

Queen Elizabeth
Leonid Kulikovksy is de kleinzoon van tsaar Alexander III, die tussen 1891 en 1894 over Rusland regeerde. Zijn zoon Nicolaas II werd in 1917 tijdens de Russische revolutie geëxecuteerd, net als de meeste van zijn kinderen. Maar de familie Kulikovsky slaagde erin te ontsnappen naar Denemarken. Daar groeide ook de kleine Leonid op.

Als een jonge man migreerde hij naar Australië, maar nooit vermeldde hij zijn familiegeschiedenis.  Er is bloedverwantschap tussen de Russische tsaar en Queen Elizabeth II, die monarch is van Australië.

Kulikovsky heeft nog een zus in Denemarken, maar ze hebben al twintig jaar geen contact meer met elkaar. Maandag is hij begraven in de orthodoxe kerk van Darwin. Er was ook een vertegenwoordiger van de Russische ambassade aanwezig. (br.hln)


» Reageer (0)
29-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom het zo moeilijk is om af te vallen

Waarom het zo moeilijk is om af te vallen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/12/10/3/20151129113503/media_xll_8204193.jpg

Als je af en toe eens toegeeft aan die koekjescraving (schuldig hierzo), is het niet verwonderlijk dat je dieet niet naar wens verloopt. Maar soms eet en sport je zoals het moet en wil het nog steeds niet lukken. De wetenschap heeft daar nu gelukkig ook een verklaring voor gevonden.

De verklaring is eigenlijk heel simpel: niet iedereen is gebaat met de algemene voedingsvoorschriften. We weten allemaal dat te veel suiker en te veel vet slecht is voor de lijn, maar de precieze aangeraden hoeveelheden blijken niet voor iedereen te kloppen.

In een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Cell, onderzochten Israëlische wetenschappers nauwkeurig het doen en laten van 800 mensen. Ze keken daarbij vooral naar hoe hun voedingspatroon invloed had op hun gezondheid. En wat bleek? Er waren grote verschillen bij hoe de mensen reageerden op voeding, en dat geldt voor alle leeftijden. Waar sommige zaken de suikerspiegel van sommigen deden stijgen, deden ze net het omgekeerde bij anderen.

"We denken al jaren dat obesitas zo alomtegenwoordig is omdat mensen zich niet houden aan onze voedingsvoorschriften", aldus het Weizmann Institute of Science. "Maar dit onderzoek toont dat het probleem wel eens bij die voorschriften zou kunnen liggen." De onderzoekers vermoeden dat die achterhaald zijn. "We zien nu al dat we meer wegen dan 30 jaar geleden, ook al eten we en sporten we op dezelfde manier. Ons microbiologisme zou dus veranderd kunnen zijn."

De oplossing? Dieetvoorschriften op maat. "We werken nu aan een algoritme die je voeding persoonlijk maakt. Met enkele testen zoeken we uit hoe je reageert op bepaalde zaken, en aan de hand daarvan werken we een eetpatroon uit. In de toekomst zullen diëten zeer persoonlijk worden." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bejaarde (80) neemt verwaarloosde puppy's mee op trip op zijn 'hondentrein'

Bejaarde (80) neemt verwaarloosde puppy's mee op trip op zijn 'hondentrein'

http://static2.hln.be/static/photo/2015/18/8/1/20150923111656/media_xll_8020336.jpg

15 jaar geleden ging Eugene Bostick uit Fort Worth in Texas op pensioen, maar hij vond een andere nuttige bezigheid. Hij bouwde eigenhandig een treintje om achtergelaten hondjes een paar keer per week mee op uitstap te nemen. Zijn buurvrouw Tiffany Johnson zegt op Facebook dat ze "hem eindelijk durfde te vragen een foto van hem te nemen". En dan gaan zulke mooie dierenverhaaltjes al snel viraal...

Het was de harteloosheid van anderen die Bostick bewoog tot zijn nieuwe levensdoel. "We wonen in een doodlopende straat, waar ik met mijn broer een paardenstal heb", vertelt hij aan The Dodo. "Soms komen er mensen langs om hun hondje er voor dood achter te laten. We begonnen dan maar zelf de beestjes te verzorgen en te voederen. We zorgden voor een plek waar ze konden leven."

En Bostick deed nog méér dan dat voor de verwaarloosde honden. Ook al hebben ze alle ruimte op de boerderij, toch kregen de puppy's nog een extraatje. Omdat Bostick wilde dat ze ook gelukkig zouden zijn. Conducteur Eugene rijdt daarom de negen blaffertjes twee keer per week ergens naartoe in zijn zelfgebouwde hondentrein.

"Als ze mij nog maar bezig horen om de trein in gereedheid te brengen, raken ze helemaal opgewonden", vertelt Bostick. "Ze komen allemaal zelf af en springen dan in de trein. Klaar voor vertrek." De bejaarde man wil zo lang doorgaan met zijn uitstapjes als hij kan. "De hondjes vinden het gewoon geweldig." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Harteloos: vermist hondje dood aangetroffen in dichtgeplakte vuilniszak

Harteloos: vermist hondje dood aangetroffen in dichtgeplakte vuilniszak

http://static3.hln.be/static/photo/2015/16/12/3/20151129120117/media_xll_8204178.jpg

Een hondje dat sinds oktober vermist was na een wandeling in een bos in het Nederlandse Bovenkarspel, is dood teruggevonden in een dichtgeplakte vuilniszak. "Waarom kunnen mensen zo wreed zijn", schrijft baasje Edy Peerdeman-Wong Swie San op Facebook.

"Helaas hebben wij vandaag het bericht gekregen dat Diva is overleden. Diva is door wandelaars gevonden in een dichtgetapte vuilniszak in het water. De dierenambulance heeft aangegeven dat ze waarschijnlijk nog in leven was toen ze in het water werd gegooid", schrijft Edy.

Ze hoopt dat eventuele getuigen zich zullen melden. "Alsjeblief meld dit. Wij moeten nu samen met onze kinderen dit een plekje geven. Wij blijven ons afvragen: WAAROM????? Waarom kunnen mensen zo wreed zijn."

De 4-jarige Diva raakte in oktober vermist toen de kruising tussen een chihuahua en een Jack Russel achterna gezeten werd door een grote zwarte loslopende hond. Diva rende met de staart tussen haar benen weg en kwam niet meer terug. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom walnoten de beste werksnack zijn

Waarom walnoten de beste werksnack zijn

http://static1.hln.be/static/photo/2015/16/9/6/20151128100932/media_xll_8202696.jpg

Word jij ook wel eens hangry tijdens de werkuren? Dan breng je best wat snacks mee om de dag door te komen zonder hongergevoel. Liefst geen zaken vol suiker of vet; die zullen je concentratie niet ten goede komen. Fruit en groenten zijn de meest logische optie, maar ook walnoten verdienen een kans. En dit is waarom:

Ze zijn amper een paar centimeter groot, maar walnoten bevatten een grote hoeveelheid polyfenolen. Deze chemische verbindingen helpen tegen stress, verlagen je cholesterol en verminderen je kans op vaatziekten. Van alle noten bevatten walnoten de meeste polyfenolen.

Er zijn ook aanwijzingen dat walnoten de ontwikkeling van diabetes type 2 tegenhouden én de kans op hartziekten verminderen. Daarnaast bevat de nootsoort ook veel gezonde vetten die je metabolisme een boost geven en je hongergevoel snel stillen. Je zal dus minder snel naar die Snicker of Twix grijpen. De noten bevatten weinig zout en zijn zelfs goed voor je tanden. Artsen vinden noten als amandelen al snel te hard voor ons gebit.

Maar het beste van allemaal? Wetenschappers konden aantonen dat walnoten ook je breinfunctie verbeteren. Zowel je geheugen, concentratie als de snelheid waarmee je informatie verwerkt is beter bij mensen die de noten eten. De oorzaak zouden de vele vitaminen en antioxidanten zijn. En je hoeft er niet eens zo veel van te eten: zes of zeven walnoten maken al een verschil voor je hersenen. Met andere woorden: je hebt geen excuus om een handjevol walnoten mee te nemen naar je werk. (br.hln)


» Reageer (0)
28-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bizar maar efficiënt: deze middeltjes verlichten je kater

Bizar maar efficiënt: deze middeltjes verlichten je kater

http://static2.hln.be/static/photo/2015/13/8/0/20151127182042/media_xll_8198190.jpg

Een bonzend hoofd, een maag die overstuur is en een hooggevoeligheid voor licht en geluid en eeuwige spijt over waarom je nu per se dat laatste glas nog moest opdrinken. Als sloten water drinken niet meer voldoende is, dan moet je weten dat er nog andere, iets meer bizarre trucjes bestaan die een kater kunnen helpen te verdrijven.

Alcohol is vochtafdrijvend, waardoor je vaker moet plassen. Hierdoor raak je uitgedroogd na een avondje stappen. Ook irriteert het de binnenwand van je maag, waardoor de productie van maagzuur toeneemt. Daardoor raakt je maag minder snel leeg. Tot zover de wetenschappelijke uitleg achter dat afschuwelijke gevoel.

Het beste wat je bij een kater kan doen, is heel veel drinken. Uiteraard mijd je je favoriete drankje van de avond ervoor, maar schakel je best over op kokoswater of een sportdrank om je lichaam te hydrateren. Als de pijn echt te erg is, neem dan een pijnstiller en eet wat droge koeken om je maag te kalmeren. Maar als je echt nood hebt aan drastische middelen, dan kunnen onderstaande meer controversiële middelen alvast geen kwaad.

Als je moeite hebt om eten, dan lijkt het sap van augurken drinken erg walgelijk. Maar het kan echt je hoofdpijn verlichten op dezelfde manier als een sportdrank dat doet. Dit vocht bevat namelijk veel elektrolyten die je lichaam helpen sneller te herstellen.

Sleutelbloem heeft heel wat gezondheidsvoordelen voor je lichaam. En het kan je zware kater helpen te verlichten. De olie van de sleutelbloem is al eeuwenlang een middeltje tegen katers, daarnaast kan het je lever een oppepper geven. Een bad met deze olie kan je dus een pak beter doen voelen, ook wordt er thee van deze bloem gemaakt.

Koreaanse onderzoekers hebben ontdekt dat asperges een enzym bevatten dat alcohol helpt af te breken na een avondje doorzakken. Je eet deze groente best voor je 's avonds de deur uitgaat. Maar asperges kunnen ook de dag erna heilzaam zijn.

Bij een kater lijkt in de zetel liggen de enige mogelijke activiteit. Maar een beetje sport kan helpen je beter te voelen. Ook al heb je echt geen zin om te bewegen, een gematigde workout stimuleert de productie van endorphine. Deze feelgood stof geeft je humeur en brein een boost. Zorg er wel voor dat je voldoende water drinkt, anders ga je je net nog slechter voelen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Australische kerstboom met 518.838 lichtjes verpulvert wereldrecord

Australische kerstboom met 518.838 lichtjes verpulvert wereldrecord

http://static3.hln.be/static/photo/2015/8/6/11/20151128083116/media_xll_8202251.jpg

Een Australische man heeft voor het derde jaar op rij een wereldrecord gebroken rond de kerstperiode. Dit jaar verlichtte hij een kerstboom in de hoofdstad Canberra met 518.838 lampjes.

Guinness World Records heeft bevestigd dat David Richards het record heeft gebroken voor het grootste aantal lichtjes op een artificiële kerstboom. De voorbije vijf jaar stond dat record op naam van Universal Studios Japan in Osaka. De Japanse boom verbrak dit jaar zijn vorig record met 374.280 lampjes, maar Richards heeft dat met zijn Australische boom dus volledig verpulverd.

Richards, een advocaat en zakenmaan uit Canberra, bracht een team van vrijwilligers op de been om de lampjes aan te brengen op een 22 meter hoge stalen boom. Onder andere een ingenieur elektronica, een ingenieur bouwkunde, lassers, schrijnwerkers, metsers en betonstaalverwerkers boden hun hulp aan.

Richards onderneemt al drie jaar op rij een recordpoging om geld in te zamelen voor een lokaal goed doel met betrokking tot het Sudden Infant Death Syndrome. Hij hoopt daarmee veel toeschouwers op de been te brengen die geld zullen doneren. "Sommigen zeggen dat ik duidelijk een talent heb om mensen dingen gratis te laten doen," zei hij. "Ik krijg mensen zover om dingen gratis te doen, omdat ze weten dat ik dingen gratis doe en ik investeer ook mijn eigen geld, middelen, tijd en moeite, dus misschien hebben ze medelijden met me," voegde hij eraan toe (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond Shavi loopt maar liefst 321 kilometer om vrouw te vinden die haar leven redde

Hond Shavi loopt maar liefst 321 kilometer om vrouw te vinden die haar leven redde

http://static1.hln.be/static/photo/2015/15/3/4/20151127170251/media_xll_8201194.jpg

Het avontuur van hond Shavi - en de liefde voor de vrouw die haar leven redde - is echt ongelofelijk mooi. Shavi legde immers maar liefst 321 (!) kilometer af om redster Nina terug te vinden.

Dat Shavi een fikse wandeling nu en dan wel ziet zitten, werd al duidelijk eind vorig jaar, maar jammer genoeg was die eenzame wandeling haar toen bijna fataal geworden. Shavi werd aangereden door een auto en voor dood achtergelaten in de berm. De viervoeter was ernstig verwond en verkeerde in levensgevaar.

Voor het arme dier haar laatste adem uitblies, kwamen er gelukkig twee wandelaars voorbij die haar opmerkten en naar de dierenarts brachten. Shavi overleefde een zware operatie, maar moest goed verzorgd worden om er helemaal bovenop te komen. Maar wie zou haar in huis nemen?

Daar komt de 26-jarige Nina Baranovskaya in het verhaal. Op de oproep van de dierenarts om het gewonde dier te verzorgen, kwam slechts één reactie. Nina bleek de reddende engel van dienst. Ze ving Shavi met alle liefde op, leerde haar opnieuw lopen en troostte haar wanneer ze bang werd door het opgelopen trauma van het ongeval.

Maar Shavi voorgoed houden, was voor Nina erg moeilijk. Zo was haar appartement veel te klein om haar een goed leven te kunnen geven. Nina zocht nieuwe baasjes voor Shavi en vond onderdak voor haar bij enkele vrienden die een heel eind verder wonen. Toen ze slechts enkele dagen later hoorde dat Shavi was weggelopen, was Nina ontroostbaar.

Maar toen gebeurde het ondenkbare. Wie stond daar plots voor haar deur? Shavi! De trouwe viervoeter had een slordige 321 kilometer gelopen om terug te keren naar haar redster. Wat nu? "Ik laat haar echt nooit meer gaan", zegt een dolblije Nina. "Ik ga verhuizen naar een groter appartement zodat Shavi bij mij kan blijven!" (br.hln)


» Reageer (0)
27-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Na 6 jaar en 720.000 (!) pogingen maakt hij zijn droomfoto

Na 6 jaar en 720.000 (!) pogingen maakt hij zijn droomfoto

http://static1.hln.be/static/photo/2015/11/6/12/20151126204048/media_xll_8197542.jpg

Alan McFadyen bracht 4.200 uren door aan een meer in Schotland om zijn droomfoto te maken. De man deed er zes jaar over en had 720.000 pogingen nodig voor het perfecte kiekje van een ijsvogel. Geduld loont!

Als kind keek hij samen met zijn grootvader naar ijsvogels nabij Kirkcudbright in Schotland. Toen de 46-jarige McFadyen zes jaar geleden met fotografie begon, was het zijn ambitie om de waanzinnige verticale duik van ijsvogels op de best mogelijke manier in beeld te brengen ter ere van zijn opa. Op de perfecte foto mocht er geen enkele waterdruppel omhoog spatten.

De man besefte de moeilijke opdracht waar hij voor stond en liet niets aan het toeval over om dat doel te bereiken. Dus bracht hij ontelbare uren door aan het meer en ondernam honderdduizenden pogingen om de ijsvogels die "zo snel duiken als kogels" te fotograferen. Zo'n honderd dagen per jaar trok hij tweemaal daags naar Kirkcudbright. En daar was het wachten op het ultieme moment.

Ondanks dat hij nu zijn droomfoto heeft, denkt de man er niet aan om te stoppen met het fotograferen van ijsvogels. "Ik ben er gewoon dol op, al ben ik er niet zeker van dat ik ooit beter zal kunnen doen dan deze foto", besloot een tevreden McFadyen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uiterst zeldzaam knaloranje aapje geboren in Australië

Uiterst zeldzaam knaloranje aapje geboren in Australië

http://static0.hln.be/static/photo/2015/13/6/14/20151127112853/media_xll_8200109.jpg

Een zeer zeldzame tonkinlangoer fleurt de Australische dierentuin Taronga Zoo in Sydney sinds begin november op. Het knaloranje aapje met de naam Nangua - wat pompoen betekent in het Mandarijn - is sinds gisteren ook voor publiek te zien.

Verzorgers zagen het jongetje voor het eerst op 7 november, toen zijn moeder Meili hem in haar armen hield. Nu mag de kleine Nangua voor het eerst naar buiten. De tonkinlangoer, ook bekend als Francois' langoer, wordt altijd met knaloranje vacht geboren, terwijl de volwassenen zwarte haren hebben. De volwassen apen kunnen de kleintjes dankzij de opvallende kleur beter in de gaten houden.

Liefdevol
De apengroep waar Nangua in is geboren zorgt al goed voor hem, vertelt dierenverzorgster Jane Marshall op de website van Taronga Zoo. Ook de twee andere tonkinlangoer-vrouwtjes, Noel en Elke, hebben het jong liefdevol ontvangen. "Moeder Meili laat sinds de bevalling zien dat ze kalm en ervaren is. Ze wiegt en beschermt de baby, maar de andere vrouwtjes mogen ook dicht bij het kindje komen".

Omdat tonkinlangoeren een sterke groepsband hebben, wordt de opvoeding van Nangua en de andere kleintjes gedeeld met andere vrouwtjes. Dierverzorgster Marshall: "Noel heeft de rol van bijmoeder op zich genomen. Zij zorgt de helft van de tijd voor het jong. Zo krijgt de moeder een beetje rust en kan ze wat eten. Maar op het moment dat ze haar jong hoort piepen, racet ze weer terug naar hem om de zorg weer op te pakken".

Beschermend
Nangua is het tweede kind voor Meili in de Australische dierentuin. In 2011 werd Tam Dao geboren. Vader Bobo kwam in 2010 vanuit Beijing naar Sydney in het kader van een internationaal fokprogramma voor deze zeer bedreigde diersoort. "Bobo is een beetje geschrokken, maar hij doet het erg goed. Hij is beschermend naar Meili toe en hij laat zelfs de baby op hem klimmen", legt Marshall uit. "Ik zag dat de baby over zijn kop klom en hij maakte zich helemaal geen zorgen".

De kleine Nangua begint steeds meer zijn verblijf te onderzoeken, tot groot plezier van het publiek. "Hij is nog een beetje wiebelig op zijn beentjes, maar hij heeft al een goede grip en klimt goed. De ouderen laten hem een beetje rondscharrelen, wat een goed teken is. Het laat zien dat ze blij zijn met zijn vooruitgang", aldus de verzorger. (br.hln)


» Reageer (0)
26-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nek gebroken, gedrogeerd en in brand gestoken maar... chihuahua Chunky leeft nog

Nek gebroken, gedrogeerd en in brand gestoken maar... chihuahua Chunky leeft nog

http://static1.hln.be/static/photo/2015/18/11/5/20151125181111/media_l_8195915.jpg

Van een marteling gesproken: vier jongeren braken de nek van deze chihuahua, staken hem in brand en dumpten hem vervolgens op een stort. Een vreselijke calvarietocht die Chunky als bij wonder wél overleefde. De viervoeter stelt het intussen goed, naar omstandigheden althans

De gedrogeerde tieners hadden de puppy eerder gestolen uit een huis in het Britse Margate. "Dit was veruit de ergste zaak die ik ooit onder ogen kreeg", aldus dierenrechtenactiviste Caroline Doe. Het kwartet mag nu vijf jaar lang geen huisdieren meer houden. Ook de kosten, die intussen opgelopen zijn tot ruim 11.000 euro, komen op hun schouders terecht.

"Die jongeren hebben hem drugs gegeven, geslagen, geschopt en zijn nek gebroken. Vervolgens hebben ze zijn gezicht en ogen in brand gestoken met een bus deodorant en een aansteker", doet Caroline het verhaal. "Ik krijg koude rillingen als ik zoiets hoor. De daders mogen dan onder de invloed van drugs geweest zijn, wat ze gedaan hebben is barbaars. Ze zijn urenlang doorgegaan, enkel maar voor hun plezier. En daarna duurde het nog dagen vooraleer de hond effectief geholpen werd. Chunky is voor de rest van zijn leven getekend. Zijn angstige en droevige blik toen ik hem voor het eerst zag, zal ik nooit vergeten."

Volgens dierenartsen waren de verwondingen zo zwaar dat hij ook na de medicatie nog zes dagen pijn geleden heeft. Zijn vroegere baasjes hebben hem nu weer met heel veel liefde verwelkomd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer dan 50 jaar na hun uitroeiing weer wolven in Polen

Meer dan 50 jaar na hun uitroeiing weer wolven in Polen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/16/11/1/20151126050240/media_xll_8196901.jpg

In het nationaal park Kampinos, het tweede grootste nationale park van Polen, keert de wolvenpopulatie stilaan terug nadat ze daar in de jaren 1960 in opdracht van de overheid was geruimd.

Meer dan vijftig jaar geleden gaf de communistische Poolse regering de opdracht om de wolven in het Kampinospark uit te roeien, omdat ze gevaarlijk zouden zijn. De overheid betaalde de inwoners voor elk geschoten dier. De laatste wolvenroedel in het park werd gedood in 1964.

Vandaag worden de dieren echter in toenemende weer waargenomen in het park. "We zijn heel blij," zegt Magdalena Kami¿ska, woordvoerster van het natuurgebied. "Het feit dat wolven teruggekeerd zijn naar ons park, waar ze in de jaren 1960 volledig verdwenen waren, betekent dat de natuur in goede gezondheid is en zichzelf vernieuwt."

Medewerkers van het park spotten de eerste wolf in 2013, maar het dier was gewoon op doortocht. Ondertussen zijn er verschillende wolven die zich in park lijken gevestigd te hebben, aldus Kami¿ska.

De wolf, die in West-Europa nog amper voorkomt, werd door Polen in de jaren 1990 op de lijst van bedreigde diersoorten gezet nadat dierenrechtenactivisten, waaronder filmster Brigitte Bardot, hierom actie voerden. De maatregel droeg ertoe bij dat de dieren in sommige regio's opnieuw geïntroduceerd werden. Ondertussen leven er ongeveer 1000 wolven in Polen. (br.hln)


» Reageer (0)
25-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw biljet 20 euro vanaf vandaag in omloop

Nieuw biljet 20 euro vanaf vandaag in omloop

http://static1.hln.be/static/photo/2015/18/9/7/20151125111208/media_xll_8194927.jpg

Het nieuwe biljet van 20 euro is vandaag in omloop gebracht. Het biljet is beter beveiligd tegen vervalsing dan de huidige briefjes. De bestaande biljetten zullen geleidelijk uit de roulatie worden gehaald als ze versleten zijn.

Het 20 eurobiljet is het derde briefje dat sinds de introductie van de euro in 2002 wordt vernieuwd. De biljetten van 5 en 10 gingen het in 2013 en vorig jaar al voor met een nieuwe versie uit de Europaserie.

Op de opgedrukte zilverstrook op het biljet is een nieuw hologram te vinden. Wie dat tegen het licht houdt, ziet in het plots doorzichtige hologramvenster het portret van de mythische figuur Europa. Het gaat volgens de Europese Centrale Bank om "een innovatie in de bankbiljettentechnologie".

Het briefje van 20 is in Duitsland de meest aangetroffen vervalsing van alle eurobiljetten. In Nederland is dat het biljet van 50 euro. De nieuwe versie van 20 is evenals de voorganger vooral blauw. Alle gebruikte kleuren op het biljet zijn wat feller dan voorheen.

De eurobankbiljetten worden nu gebruikt door 338 miljoen mensen in 19 landen, en hebben een gecombineerde nominale waarde van €1.000 miljard, zegt de Europese Centrale Bank. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uw auto weet meer dan u denkt

Uw auto weet meer dan u denkt

http://static1.hln.be/static/photo/2015/10/3/10/20151125093837/media_xll_8194615.jpg

Beseft u dat uw autoproducent weet welke trajecten u aflegt, of u uw gordel draagt en of u bruusk remt? Zeven op de tien Belgen hebben er geen flauw benul van.

Hulpdiensten die bij een ongeval precies weten waar u bent: het kan, dankzij de zogeheten 'communicerende voertuigen'. Nu zijn die auto's, die via het internet gegevens uitwisselen, goed voor 9 procent van het Belgische wagenpark. En in de toekomst zullen alle wagens technologieën aan boord hebben die aan de hand van sensoren allerlei data verzamelen. Hoe bruusk u remt, welke trajecten u aflegt en of u uw gordel draagt: uw auto registreert het allemaal.

Uit onderzoek van de Internationale Automobielfederatie FIA, in ons land vertegenwoordigd door Touring, blijkt dat 72 procent van de Belgen niet weet dat al die gegevens verzameld en via internet naar fabrikanten doorgestuurd worden. Touring maakt zich daarover zorgen. "Wat als de info over je rijgedrag ook terechtkomt bij een commercieel bedrijf. Wij vinden dat verontrustend." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John Walker - Phoenix

John Walker - Phoenix

Klik op de foto om hem te beluisteren


John Walker( 1943-2011) is een van de oprichters van de Amerikaanse popgroep The Walker Brothers.

De zanger en gitarist richtte de groep in 1964 samen met Scott Engel, John Maus en Al Schneider op.
De groep scoorde in het Verenigd Koninkrijk een reeks top 10-albums, en een nummer 1-hit met "Make It Easy on Yourself" en "The Sun Ain't Gonna Shine (Anymore)", die beide ook de Amerikaanse top 20 bereikten.Vooral in Engeland was de groep erg populair. In 1978 viel de band uiteen. Walker werd gitaarbouwer en vestigde in Californië zijn eigen opnamestudio. In 2004 ging hij weer optreden.


» Reageer (0)
24-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Angelina Jolie gaat zorgeloos door de menopauze. Hoe doet ze dat?

Angelina Jolie gaat zorgeloos door de menopauze. Hoe doet ze dat?

http://static0.hln.be/static/photo/2015/0/10/4/20151124151620/media_xll_8192344.jpg

Angelina Jolie vertelde onlangs aan de Australische krant 'The Sydney Telegraph' dat ze totaal geen problemen met de menopauze heeft. Integendeel, ze geniet van deze periode en zou niet meer jonger willen zijn. Menopauze-experte Leen Steyaert geeft tips over hoe je zelf zorgeloos door de overgang kan.

Wat is de menopauze precies?

Jolie liet haar borsten, eierstokken en eileiders verwijderen omdat ze een genetisch bepaald hoger risico op kanker heeft. Daardoor kwam ze versneld in de menopauze terecht.
"De menopauze is letterlijk de laatste dag van je menstruatie, wanneer je je allerlaatste eitje hebt opgebruikt", legt Leen Steyaert uit. "De overgang staat eigenlijk voor heel die periode voor en na die dag, een periode waarin je lichaam belangrijke veranderingen doorgaat."

Je hormoonproductie verandert en dat heeft een invloed op je hele lichaam. Je kan last krijgen van deze 10 vaak voorkomende klachten:
1. opvliegers
2. hevig transpireren
3. mood swings
4. slaapproblemen
5. prikkelbaar zijn
6. onrust
7. een dalend libido
8. neerslachtige gevoelens
9. lusteloosheid
10. een droge en dunne huid

Leen Steyaert: "De menopauze valt gemiddeld ergens tussen je 45ste en 51ste jaar, maar in deze periode voel je je net nog heel jeugdig, ben je nog aan het werk. Het is dan belangrijk dat je mentaal sterk staat. Het is geen teken van verminderde vrouwelijkheid, maar een nieuwe fase die aanbreekt. Zie het als je laatste wake up call: wat wil je nog allemaal doen met je leven? Doe het nu!"

Agelina ziet het duidelijk zo, ze is gelukkig dat ze volwassen is, op een goed punt in haar leven en wil niet terug naar haar jongere jaren. Het helpt ook dat zij weinig last heeft van fysieke ongemakken die vaak met de menopauze gepaard gaan. Wat als jij die wel hebt?

Fysiek voorbereiden

"Het is belangrijk om je voor te bereiden", zegt Leen Steyaert. Bekijk bijvoorbeeld hoe jouw menstruatie nu loopt. Heb je veel last van PMS, dan is de kans op een moeilijke menopauze groter.

Maar je kan er gelukkig zelf wel iets aan doen!
"Zelfzorg is net zo belangrijk als doktersadvies in deze periode", benadrukt Leen Steyaert. Je krijgt nu de rekening gepresenteerd van je levensstijl. Heb je teveel stress gehad, een te hoge cholesterol of te veel alcohol gedronken? Nu zijn je compensatiemechanismen opgebruikt, deze levensstijl kan je menopauze zwaarder maken.

Gezond eten, voldoende bewegen en op tijd en stond ontspannen, dat zijn de beste manieren om je een vlotte overgang te bezorgen. Daarnaast zijn er natuurlijke middelen die ook kunnen helpen. Zo is olie van duindoornbes een uitstekende manier om je huid te hydrateren, thee van salie kan helpen tegen opvliegers, magnesium helpt je beter te slapen en ontspant spieren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De nieuwe Louis Vuitton tentoonstelling is een ode aan de film

De nieuwe Louis Vuitton tentoonstelling is een ode aan de film

http://static2.hln.be/static/photo/2015/0/0/5/20151124082542/media_xll_8191280.jpg

Zwijmel jij heerlijk weg bij kostuumdrama's? Geniet je liever van een marathon Downton Abbey dan pakweg Breaking Bad? Dan is het dringend tijd om een reisje richting Italië te boeken, want daar vind je de nieuwste tentoonstelling van luxemerk Louis Vuitton. A Tale of Costumes is een eerbetoon aan de geschiedenis van de fillmkostuums.

Je kan terecht in Rome en Venetië. In Rome krijg je de geschiedenis van Sartoria Tirelli voorgeschoteld, een bedrijf dat filmkostuums maakt en al vijiftien Academy Awards heeft gewonnen. Ook zijn er interviews, worden er beelden vertoond van documentaires en krijg je backstage foto's van de films te zien.

In Venetië mag je dan weer een blik werpen op drie prachtige kostuus, maar ook kleding gemaakt van reepjes papier uit boeken en een jurk ontworpen door studenten van het Centro Sperimentale di Cinematografia. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maggie De Block toen ze 17 was

Maggie De Block toen ze 17 was

http://static3.hln.be/static/photo/2015/15/14/6/20151124023617/media_xll_8190801.jpg

Ze was 17 jaar en hield zich nauwgezet aan een moordend dieet van sla en tomaten, waardoor ze voortdurend flauwviel. Tot ze besloot dat zo'n leven niet voor haar bestemd was en dat ze vrede moest nemen met de gevolgen van de erfelijke belasting.

Vanavond is Maggie De Block (53), minister van Volksgezondheid en de populairste politica van Vlaanderen en Wallonië, te gast in het Eén-programma 'Het Huis'. Gastheer Erik Goens moest lang aandringen voor hij de minister mocht wegplukken uit haar biotoop in de Wetstraat. In 'Het Huis' praat ze open over haar afkomst, haar ambitie en haar eeuwige strijd tegen de kilo's. En belooft ze in 'De Biecht­kamer' opnieuw wat te doen tegen dat gewicht. Door te starten met tien lessen aquagym. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOS haaruitval: wanneer moet je je zorgen maken

SOS haaruitval: wanneer moet je je zorgen maken

http://static1.hln.be/static/photo/2015/11/4/3/20151123150159/media_xll_8189448.jpg

We verliezen allemaal haar, daar is niets ongewoon aan. Maar wat als je plots meer lokken verliest dan normaal? Wanneer moet je je zorgen beginnen maken? Dokteres en dermatologe Francesca Fusco leg uit.

Heel veel heeft volgens haar te maken met timing. "Je begint meer haren te verliezen vanaf de herfst, en vanaf de lente vermindert dat weer. Het hoogtepunt qua haarverlies is dan ook de winter, in de zomer verlies je normaal gezien de minste haren. Dat is zo gegroeid omdat we meer haren nodig hebben in de warmere seizoenen om onszelf te beschermen tegen UV schade," legt Fusco uit. Begin dus nu alvast niet te panikeren omdat je plots meer haren verliest dan een paar maanden terug.

Verder vertelt Fusco dat je tussen de 100 en 150 haren per dag zou moeten verliezen. Visueel gezien zou je als je al die haren in een bol zou rollen, daarmee tot een golfballetje moeten komen. "Van zodra je kalende plekken krijgt, je meer dan 150 haren verliest per dag langer dan een maand of wanneer je kapper een opmerking maakt over je haaruitval, is het tijd om uit te zoeken wat het probleem is," aldus Fusco.

"Overmatig haarverlies kan verschillende oorzaken hebben, al komt het doorgaans voornamelijk door een vitaminetekort, te weinig of te veel wassen of een verandering in je hormoonspiegel. Toch ga je best even langs je huisdokter, als je met zware haaruitval te kampen hebt. Die zal je specifiek kunnen vertellen wat het probleem net is en hoe je dat kan behandelen." (br.hln)


» Reageer (0)
23-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom zijn we altijd zo moe na een weekend?

Waarom zijn we altijd zo moe na een weekend?

http://static1.hln.be/static/photo/2015/16/3/9/20151123080739/media_xll_8188104.jpg

Een weekend heeft in principe als doel om de batterijen terug op te laden. Maar vaker wel dan niet verschijnen we op maandagochtend nog vermoeider op het werk dan vlak voor het weekend. Hoe komt dat toch, en wat kunnen we eraan doen? Leen Steyaert, gezondheidsbegeleidster, naturopaat en auteur van het boek "Oerrritme" legt uit.

Dat je het extra moeilijk hebt om op maandag uit je warme bed te kruipen is helemaal niet vreemd, integendeel. "Als je in het weekend op andere tijdstippen gaat slapen en opstaat, kan je dat effect vergelijken met een jetlag," legt Leen Steyaert uit. Zij is gezondheidsbegeleidster en naturopaat, en daarnaast ook auteur van het boek "Oerritme".

Innerlijke klok
Die vermoeidheid heeft alles te maken met onze innerlijk ingebouwde klok, waar we aan prutsen als we ons slaap- en waakritme aanpassen. "Tijdens het weekend verschuiven we onze innerlijke klok," verklaart Steyaert. "We gaan bijvoorbeeld wat later slapen en we staan wat later op. Je lichaam kan dat tot op zeker hoogte wel aan, maar vanaf dat het verschil groter wordt dan 2u, begin je dat te voelen. Zaterdag en zondag zul je hier het minste hinder van ondervinden, maar het is pas maandag - als je er opnieuw vroeg uit moet - dat je het lastig zal krijgen. Die maandagblues krijg je doordat je innerlijke klok je sociale klok niet kan volgen."

Niet te veel uitslapen
Het spijt ons dit te moeten zeggen, maar de enige manier om maandag wat frisser voor de dag te komen, is door niet te veel uit te slapen in het weekend. "Het is belangrijk dat je zelfs tijdens het weekend zoveel mogelijk regelmaat behoudt. Hoe minder je verschilt van je weekritme, hoe beter," vervolgt Steyaert. "Eigenlijk zijn we er niet op gebouwd om uit te slapen. Oudere mensen kunnen trouwens niet meer zo goed uitslapen, omdat hun innerlijke klok al meer verstoord is dan die van jongere mensen. Dat verklaart ook waarom jongeren veel langer in hun bed kunnen blijven soezen dan oudere mensen." De ochtendstond heeft dus goud in de mond. Zélfs in het weekend, helaas. (br.hln)

 Leen Steyaert is auteur van het boek, "Leef en eet volgens je OERRITME en word fit, slank en gelukkig", uitgegeven bij WPG uitgevers, 19,99 euro.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Damien Rice -The Blower's Daughter

Damien Rice -The Blower's Daughter

Klik op de foto om hem te beluisteren

.

Damien Rice (Dublin, 7 december 1973) is een Ierse singer-songwriter. Hij staat bekend om zijn breekbare nummers die hij slechts met minimale instrumenten vertolkt.

Rice is begonnen in de band Juniper, die bekend is van het nummer Weatherman. In 1999 verliet hij deze band, waarna de overige leden verder gingen als Bell X1. Rice verhuist van Ierland naar Toscane (Italië), waarna hij als straatmuzikant op reis gaat door Europa. Na een jaar keert hij terug en is vastbesloten de nummers die hij geschreven heeft tijdens deze reis op een demo te zetten. Hij leent geld van vrienden en bekostigt daarmee zijn demo en stuurt deze naar producer David Arnold. Deze was gecharmeerd van zijn muziek en leende Rice genoeg geld om studio-apparatuur te kopen.

In september 2001 komt de eerste single 'The Blowers Daughter' uit die gebruikt wordt voor de soundtrack van de film Closer. De single wordt goed ontvangen en optredens volgden. In eigen beheer werkt Rice verder aan het voltooien van een compleet album, dat in februari 2002 onder de titel O uitkomt. Hij wilde geen grote platenmaatschappijen bij het album betrekken omdat hij bang was dat zij invloed op zijn muziek zouden hebben.

In 2006 brengt Damien Rice het album 9 uit. De van dit album afkomstige single 9 Crimes wordt een top 10-hit in de Mega Top 50.

In maart 2007 verlaat Lisa Hannigan, die mee de zang en gitaar verzorgde op de meeste singles (o.a. 9 crimes), de band.

In 2008 werken hij en andere bekende artiesten uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Zuid-Afrika aan het album Songs for Tibet, een steunbetuiging aan Tibet en dalai lama Tenzin Gyatso. Songs for Tibet verschijnt tegelijkertijd met de Olympische Zomerspelen 2008 in de Volksrepubliek China waarvan de opening op 8 augustus plaatsvindt: het album wordt namelijk op 5 augustus uitgebracht via iTunes en vanaf 12 augustus via muziekwinkels overal ter wereld. Sinds de Invasie van Tibet in 1950-1951 bezet China het land met - volgens critici - een wijdverbreide politieke, religieuze en culturele onderdrukking tot gevolg.


» Reageer (0)
22-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adele haalt geweldige grap uit met Adele-imitators

Adele haalt geweldige grap uit met Adele-imitators

Klik op de foto om het filmpje te bekijken


Wat als zangeres Adele (25) in de huid zou kruipen van één van haar talrijke imitators?  Dat is de insteek van deze leuke clip die de BBC gisteravond uitzond. Talkshowpresentator en goede vriend Graham Norton zat mee in het complot.
We zie hoe een vermomde Adele, na uren make-up én met een nepkin en een nepneus, plaatsneemt tussen andere kandidates voor een verzonnen talentenjacht. Ze stelt zich er voor als kinderjuf 'Jenny'.  "Ik kijk echt uit naar de nieuwe plaat", merkte een nep-Adele op. "Ze heeft er wel de tijd voor genomen", klaagde 'Jenny'. "Zeg dat maar eens in d'r gezicht, ik ben benieuwd hoe ze zou reageren."

Net als de andere Adele-imitators moet 'Jenny' auditie doen met de klassieker 'Make You Feel My Love'. Nog voor ze het podium op moet, heeft 'Jenny' aardig last van de zenuwen.

De andere Adele-imitators spreken haar moedige woordjes in waarna 'Jenny' toch doorzet. Verbazing alom bij de andere kandidates, als ze merken dat Jenny's stem wel heel hard op die van Adele trekt...  Na een korte discussie of het echt Adele is die voor hen staat, krijgen de fans het door en vloeien de tranen volop.

De clip is een promotiefilmpje voor het concert dat Adele onlangs op de BBC gaf. De beelden daarvan zijn drie weken online te zien via BBC Music.   (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Tweede goedkoopste wijn op de kaart kiezen? Geen goed idee

Tweede goedkoopste wijn op de kaart kiezen? Geen goed idee

http://static3.hln.be/static/photo/2015/8/1/2/20151122114610/media_xll_8185892.jpg

Je zit op restaurant en wil een lekker flesje bij het eten. Je wil niet 'goedkoop' overkomen, en kiest daarom niet de fles met de laagste prijs, maar die net een paar euro duurder is. Een doordachte, pientere beslissing, vind je zelf. Maar ís dat ook zo?

Het antwoord is vaak: nee. Restauranthouders en sommeliers kennen hun klanten en hun psychologische zwaktes. Ze wéten dus dat we meestal voor de op één na goedkoopste wijn gaan op de kaart, gewoon om ons niet te laten kennen. Daarom maken ze op die wijn meestal de grootste winst. Lees: verhoudingsgewijs doe je hiermee niet de beste zaak. De goedkopere wijn lijkt dan toch de betere keuze.

Een andere reden hiervoor is dat restaurants en cafés het zich eigenlijk niet kunnen permitteren om een kwalitatief ondermaatse huiswijn te schenken. Het is hun visitekaartje aan de klant die graag een glas wijn drinkt. En dat moet uiteraard in orde zijn.

Nog meer misverstanden
Nog een paar andere wijntips en vinologische misverstanden? Bij warme zomertemperaturen drinken we rode wijn beter niet op kamertemperatuur. Eerst een halfuurtje in de frigo voor opdienen is dan een beter idee. Voor witte wijn geldt het omgekeerde: laat de fles eerst een halfuurtje uit de ijskast van de koude bekomen alvorens haar te drinken. En wat met ijsblokjes in je wijn? Doe dat gewoon niet.

Beter bekend zijn weetjes als: vul je glas nooit bijna tot boven, laat staan helemáál, en neem het glas enkel bij de steel en nooit bij de kelk noch bij de voet. Overdrijf ook niet met 'walsen'. Bij wijn met bubbels is dat zelfs totaal uit den boze.

Geuren en kleuren
Deze kleine lezing suggereert alleen maar hoe een wijnliefhebber het lekkere goedje het best tot zich neemt. Wie het echt graag anders lust, moet dat vooral op zijn of haar eigen manier doen. Over smaken valt nog altijd niet te redetwisten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoogste terreurniveau: 3 manieren om je angst de baas te blijven

Hoogste terreurniveau: 3 manieren om je angst de baas te blijven

http://static2.hln.be/static/photo/2015/18/1/4/20151121130029/media_xll_8183869.jpg

Het dreigingsniveau voor het Brussels Gewest is vannacht opgetrokken naar niveau vier. Dat is het hoogst mogelijke niveau in ons land. Om te vermijden dat je straks niet meer buiten durft te komen, spraken wij met psycholoog Pieter-Jan De Schryver over hoe je angst de baas blijft.

"Angst is een emotie die als functie heeft om jezelf zo weinig mogelijk in gevaar te brengen. Dat gevoel is natuurlijk soms gegrond, maar in dit geval eigenlijk niet," vertelt Pieter-Jan De Schryver.

Dat zei ook Damiaan Denys, psychiater aan het Academisch Medisch Centrum Amsterdam, op Radio 1 vanmorgen. "Angst is eigenlijk bijna nooit gebaseerd op werkelijke feiten. Het heeft alles te maken met hoe wij dingen anticiperen, hoe het zou kunnen zijn. We zijn als mens zeer slecht in het inschatten van de werkelijke risico's, dat is nu nogmaals aangetoond. We schatten de kans hoog in dat er ons iets overkomt door alle heftige berichtgeving, maar die kans is eigenlijk uitzonderlijk klein," aldus Damiaan Denys.

Al is het natuurlijk menselijk dat we sinds de aanslagen in Parijs angstiger dan anders door het leven gaan. Als je dan in die gevoelens bevestigd wordt door een hoger terreurniveau, is het helemaal begrijpelijk dat je alvast dit weekend liefst binnenblijft. Om die angst voor jezelf een plaats te kunnen geven, vroegen wij aan De Schryver enkele manieren om daar mee om te gaan.

1. Informeer jezelf maar bekijk het in de context

"Het is belangrijk om jezelf te blijven informeren, maar blijf alles wel in de context zien. Zo loop je bijvoorbeeld veel meer gevaar onderweg in de auto naar een voetbalstadion dan in het voetbalstadion zelf."

2. Nuanceer je eigen angst

"Probeer de angst wetenschappelijk te bekijken, herhaal de feiten in je hoofd en nuanceer het. Want zoals hierboven al gezegd, loop je veel meer kans om te sterven in een auto-ongeluk of aan een ziekte dan door een terroristische aanslag."

3. Wees moedig

"Eigenlijk is de beste manier nog om met angst om te gaan, simpelweg moedig zijn. En dat kan alleen maar als je een beetje angstig bent. Zet je normale leven verder, ga in tegen je eigen angst. Als je eenmaal naar buiten ben geweest en je hebt iets gedaan dat je misschien niet goed durfde, is het belangrijk om jezelf ook te belonen. Zo stimuleer je jezelf om vaker moedig te zijn." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China laat reuzenpanda vrij in het wild

China laat reuzenpanda vrij in het wild

http://static0.hln.be/static/photo/2015/9/5/8/20151121002620/media_xll_8182853.jpg

Donderdag werd in de Chinese provincie Sichuan de twee jaar oude panda Hua Jiao vrijgelaten in het wild. Het is de vijfde panda die in gevangenschap werd grootgebracht om nadien de wijde wereld ingestuurd te worden.

Hua Jiao maakt deel uit van een Chinees kweekprogramma dat de krimpende pandapopulatie een duwtje moet geven. Ze werd vrijgelaten in het Liziping Natuurreservaat: een park van bijna 48.000 hectaren groot.

De panda doorliep een twee jaar durend trainingsprogramma waarin ze moest leren om zelf haar eten en drinken te zoeken. Woensdag werd ze voor de laatste keer fysiek onderzocht, vooraleer ze klaar werd bevonden om haar avontuur in het wild aan te gaan.

"Hua Jiao behaalde alle doelstellingen van de wildernistraining en ze is een absolute primus. We hopen nog meer kunstmatig gekweekte panda's in het wild te kunnen uitzetten in de hoop de genendatabank van de lokale pandagemeenschap te diversifiëren," zei Huang Yan, hoofdingenieur van het Conservatie- en Wetenschapscentrum voor Reuzenpanda's in China.  

Hua Jiao treedt in de voetsporen van haar broer Tao Tao die in 2012 werd vrijgelaten. Sinds 2006 laat China vijf panda's (inclusief Huao Jiao) die in gevangenschap werden gekweekt vrij in het wild. Twee van de vrijgelaten dieren zijn overleden. De andere drie stellen het voorlopig goed.

Reuzenpanda's zijn één van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Op dit ogenblik leven er amper 2000 panda's in het wild. De meesten van hen bevinden zich in Sichuan in het noordwesten van China. (br.hln)


» Reageer (0)
21-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse protestzanger Armand overleden

Nederlandse protestzanger Armand overleden

http://static3.hln.be/static/photo/2015/3/2/1/20151120111919/media_xll_8180776.jpg

De Nederlandse protestzanger Armand is donderdag overleden. Dat maakte zijn platenmaatschappij Top-Notch Excelsior vrijdag bekend. De markante zanger met zijn lange rode haren is 69 jaar geworden.

De zanger bracht zijn eerste solo-single 'En nou ik' uit in 1965, maar dit werd een flop. Zijn tweede single had meer succes, maar met het nummer 'Ben ik te min' brak hij echt door.
 
Armand, die eigenlijk Herman George van Loenhout heet, was vooral bekend van het nummer 'Ben ik te min' uit 1967. Hiermee stond hij veertien weken in de Nederlandse Top 40. Onder meer 'Mama's Jasje' coverde de tijdloze protestsong. Armand zong het nummer enkele jaren geleden opnieuw in, samen met Rik De Leeuw.

De albums die volgden, staan bekend om de maatschappijkritische teksten, veelal geïnspireerd op de hippie-ideologie. In totaal bracht hij volgens de platenmaatschappij in vijftig jaar tijd elf solo-studioalbums en tientallen singles uit.

De zanger had voor de komende tijd nog optredens staan, staat te lezen op zijn website. Zo zou hij zaterdag te zien zijn in Kessel-Lo. (br.hln)


» Reageer (0)
20-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grootste brouwers zetten calorieën op bierflesje: hoeveel zitten er in Jupiler, Hoegaarden, Leffe?

Grootste brouwers zetten calorieën op bierflesje: hoeveel zitten er in Jupiler, Hoegaarden, Leffe?

http://static0.hln.be/static/photo/2015/3/3/6/20151120072620/media_xll_8180301.jpg

Bevat een pintje echt evenveel calorieën als twee boterhammen en ben je beter af met een snoepreep dan een Leffe? Binnenkort wordt dat makkelijk te controleren. De grootste brouwers in Europa, waaronder AB InBev en Heineken, zullen vanaf volgend jaar immers het aantal calorieën vermelden op hun flesjes. "Want vandaag wordt dat door de consument nog vaak overschat."

7 concrete voorbeelden:

Jupiler (25cl) = 111 Kcal = 1,5 sneetje wit brood
Stella Artois (25cl) = 113 Kcal = 2 reepjes melkchocolade
Hoegaarden (33cl) = 149 Kcal = 1 zakje chips
Belle-Vue Kriek (33cl) = 161 Kcal = 1 croissant
Leffe Bruin (33cl) = 201 Kcal = kwart pak friet met mayonaise
Leffe Triple = 230 Kcal = halve Big Mac
Hoegaarden Grand Cru (33cl) = 230 Kcal = 1 donut 


» Reageer (0)
19-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Calvin Russel - Rats and Roaches

Calvin Russel -  Rats and Roaches

Klik op de foto om hem te beluisteren


Calvin Russell (1 november 1948-3 april 2011) was een Amerikaanse  rock zanger-songwriter en gitarist. Op zijn 12 jaar begon hij gitaar te leren spelen en op 13 jaar werd hij lid van band 'The Cavemen'. In 1989 ontmoette hij Patrick Mathe van de Franse platenlabel New Rose. Nadat zijn eerste album werd uitgebracht begon Russell  aan een tournee in Europa in 1990.

De toon van protest in enkele van zijn liedjes maakte hem zeer populair onder de Europeanen, meer nog dan in de Verenigde Staten.

Calvin Russell overleed op 3 april 2011 in Garfield, Texas van kanker op de leeftijd» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Locatie wereldberoemde Straatje van Vermeer ontdekt

Locatie wereldberoemde Straatje van Vermeer ontdekt

http://static0.hln.be/static/photo/2015/11/9/6/20151119130040/media_xll_8177706.jpg

De oorspronkelijke locatie van het wereldberoemde Straatje van Vermeer is ontdekt. Het exacte adres blijkt de Vlamingstraat in Delft te zijn, ter hoogte van de huidige nummers 40 en 42. Dat meldt het Nederlandse Rijksmuseum.

Hoogleraar kunstgeschiedenis Frans Grijzenhout van de Universiteit van Amsterdam heeft het adres kunnen achterhalen na de raadpleging van zeventiende-eeuwse archiefstukken.

In de loop der tijd werden verschillende andere Delftse adressen gesuggereerd voor de afgebeelde huizen op het schilderij dat Johannes Vermeer maakte rond 1657-1658. Geen enkele was echter overtuigend genoeg.

Grijzenhout raadpleegde een bron die niet eerder voor dit doel werd gebruikt, 'De legger van het diepen der wateren binnen de stad Delft' uit 1667. In dit register staat een overzicht van Delftenaren met een huis aan een gracht in Delft in de tijd van Vermeer.

Zo kon worden vastgesteld dat aan de noordkant van de Vlamingstraat, ter hoogte van de nummers 40-42, twee huizen stonden. De huizen waren elk ongeveer 6,30 meter breed met daartussenin twee direct naast elkaar gelegen poorten. "Aanvullend onderzoek naar de ligging van de huizen en de tuintjes daarachter bevestigt dat de situatie ter plaatse volkomen overeenkomt met het schilderij'', meldt het Rijksmuseum. "Nergens anders in Delft in de tijd van Vermeer kwam deze constellatie voor."

De huizen die er tegenwoordig staan, dateren uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Het onderzoek heeft verder uitgewezen dat het rechterhuis op het schilderij eigendom was van een tante van Vermeer, de weduwe Ariaentgen Claes van der Minne, een halfzus van zijn vader.

Aan de ontdekking is een tentoonstelling gewijd, die vanaf morgen te zien is in het Rijksmuseum. Daarna is de expositie te zien in Museum Prinsenhof in Delft. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is het briljante antwoord van Stephen Hawking op terreur van IS

Dit is het briljante antwoord van Stephen Hawking op terreur van IS

http://static1.hln.be/static/photo/2015/2/9/12/20151119150522/media_xll_8178267.jpg

De vreselijke aanslagen in Frankrijk hebben Europa veranderd. Sinds vrijdagavond kampeert de onzekerheid voortdurend in ons hoofd. Wat in Parijs gebeurd is, kan ieder van ons overkomen. De briljante fysicus Stephen Hawking waarschuwt al jaren dat het een grote vergissing zou zijn om geweld met geweld te beantwoorden. We moeten ons bezinnen want zijn woorden zijn nu belangrijker dan ooit. Angst en vergelding zijn niet de juiste weg.

"Onze ontwikkeling gaat met rasse schreden vooruit", schreef hij al eerder. "Onze kennis groeit exponentieel net zoals onze technologieën. Maar mensen beschikken nog steeds over hun instinct, in het bijzonder over een agressieve impuls die we ook als holbewoners al hadden. Dergelijke agressie vergrootte toen onze overlevingskansen maar wanneer onze moderne technologieën hand in hand gaan met die aloude agressie, dan is de gehele mensheid in gevaar."

Intelligent?
Hawking vervolgt: "In Syrië zien we de moderne technologieën aan het werk onder de vorm van bommen en chemische wapens om het 'intelligente' politieke proces vooruit te helpen. Maar het doden van 100.000 volwassenen en kinderen is niet erg intelligent. Het is buitengewoon dom dat bijvoorbeeld zo verhinderd wordt dat humanitaire hulp de hospitalen bereikt waardoor lichaamsdelen van kinderen moeten geamputeerd worden omdat andere medische middelen ontbreken."

Empathie
Volgens hem moeten we onze angst overwinnen en onze agressie aan banden leggen om IS te verslaan. In plaats van politieke doelen met wapens na te streven, zet Hawking al zijn hoop op empathie. "De menselijke eigenschap die ik het liefst zou willen versterken, is de empathie", verklaart hij. "Ze verenigt ons in een vredige, liefdevolle toestand."

Angst
We moeten beseffen dat IS niet zo sterk is als de terreurorganisatie doet uitschijnen. Op militair vlak kan IS het niet halen van Europa. Ook in het Midden-Oosten kunnen de moslimterroristen hun territorium niet vrijwaren. IS is zwak en heeft maar één wapen tegen ons: angst opwekken en de mensen tegen elkaar opzetten.

Vergelding
Opkomende islamofobie en de drang naar vergelding, zijn net zaken die IS wil zien gebeuren. De terroristen willen dat onze maatschappij uit elkaar valt zodat hun wereldbeeld kan domineren. Dat valt ook op te maken uit het manifest van IS waarin ze de wereld willen opdelen in gelovigen en ongelovigen wat moet uitmonden in een grote oorlog.

Eensgezind
De woorden van Hawking zijn ontzettend belangrijk omdat ze ons eraan herinneren dat we intelligent moeten handelen. Indien we toelaten dat vooroordelen onze geest bezoedelen, spelen we IS eenvoudigweg in de kaart. We moeten nog meer eensgezindheid, tolerantie en liefde tonen om deze crisis te overwinnen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minder uitgeven tijdens het shoppen? Ga eens met het openbaar vervoer

Minder uitgeven tijdens het shoppen? Ga eens met het openbaar vervoer

http://static0.hln.be/static/photo/2015/4/3/12/20151119083146/media_xll_8177547.jpg

De auto is op de terugweg. Figuurlijk dan, want het aantal shoppers dat met het openbaar vervoer gaat winkelen zit serieus in de lift. Waar er in 2013 slechts 13,5 procent met tram, trein of bus naar een winkelstad ging, was dat het voorbije jaar al 17,5 procent. Trouwens, nog een opmerkelijke bonus van het openbaar vervoer - naast milieuvriendelijkheid: je geeft veel minder uit.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Group Hugo Ceusters-SCMS, de grootste onafhankelijke beheerder van shoppingcenters in ons land, analyseerde acht shoppingcentra en ondervroeg 13.298 Belgen.

Koning Auto
Het onderzoek maakt duidelijk dat de auto nog altijd onveranderlijk op de eerste plaats staat. Maar liefst twee derde (66,9 procent) van de shopgrage Belgen gaat met de auto winkelen. Maar toch zit het aantal shoppers dat met het openbaar vervoer komt in de lift.

"De stijging is vooral te danken aan de jonge generatie shoppers en - in mindere mate - aan de zestigplussers. En dat percentage zal nog toenemen", aldus Axel Ceusters, commercieel manager bij Group Hugo Ceusters-SCMS.

Meet uitgeven
Opvallend is vooral dat wie met de auto richting stad trekt, vaak meer uitgeeft dan wie te voet, met de fiets of het openbaar vervoer gaat. Een winkelcentrum krijgt per wagen ongeveer 110 euro binnen, terwijl shoppers die met het openbaar vervoer komen bijna de helft (62 euro) uitgeven. Fietsers geven gemiddeld 61 euro uit, en voetgangers 48 euro. (br.hln)


» Reageer (0)
18-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Louizalaan voegt zich bij kransje van duurste winkelstraten in België

Louizalaan voegt zich bij kransje van duurste winkelstraten in België

http://static2.hln.be/static/photo/2015/11/3/4/20151118090405/media_xll_8174419.jpg

De Antwerpse Meir en de Brusselse Nieuwstraat hebben het gezelschap gekregen van de Louizalaan, ook in Brussel, als het gaat over de duurste locaties in België om winkelruimte te huren. In de drie straten betaalde je in juni 2015 gemiddeld 1.750 euro per vierkante meter per jaar, zo blijkt uit een studie van vastgoedconsultant Cushman & Wakefield

De huurprijzen op de Meir en in de Nieuwstraat bleven stabiel tegenover een jaar geleden, terwijl die van de Louizalaan met bijna 3 procent stegen. Andere dure winkelstraten in België zijn de Veldstraat in Gent (1.350 euro per vierkante meter per jaar), de Steenstraat in Brugge (1.070 euro), Vinâve d'Ille in Luik (1.050 euro) en de Hoogstraat in Hasselt (1.010 euro).

Volgens Cushman & Wakefield heeft de Belgische retailmarkt het een beetje moeilijk. De studie verwijst naar "een zwakke economische groei, hogere energiebelastingen en lopende fiscale hervormingen", die vooral gevolgen hebben voor de secundaire winkelstraten. In Brugge, Gent en Hasselt daalden de huurprijzen dan ook het voorbije jaar.

Wereldwijd is de New Yorkse straat Fifth Avenue voor het tweede jaar op rij de duurste locatie om winkelruimte te huren. Je betaalt er gemiddeld 33.812 euro per vierkante meter per jaar, of ongeveer twintig keer meer dan in België.

Fifth Avenue stak vorig jaar Causeway Bay in Hongkong voorbij. Deze laatste voelt de groeivertraging van de Chinese economie: de huurprijzen daalden er voor het tweede opeenvolgende jaar. Met een huurprijs van 23.178 euro per vierkante meter per jaar blijft Hongkong wel op plaats twee staan. Dan volgen de Champs Elysées in Parijs (13.255 euro).

De studie werd voorgesteld naar aanleiding van Mapic, de beurs voor commercieel vastgoed die tot vrijdag plaatsvindt in de Franse badstad Cannes. (br.hln)


» Reageer (0)
16-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Driesterrenrestaurant De Karmeliet sluit de deuren

Driesterrenrestaurant De Karmeliet sluit de deuren

http://static0.hln.be/static/photo/2015/3/7/4/20151116144251/media_xll_8169034.jpg

Driesterrenchef Geert Van Hecke zal in het najaar van 2016 de deuren van zijn Brugse restaurant De Karmeliet sluiten. Dat heeft hij vandaag aangekondigd. Van Hecke, die in 2016 zijn zestigste verjaardag viert, blijft wel actief in bistro Refter.

Geert Van Hecke en zijn echtgenote waren van plan om het nieuws naar aanleiding van het verschijnen van de nieuwe Belgische Michelingids kenbaar te maken. Nu de presentatie van deze gids is uitgesteld tot een nader te bepalen datum, wil Van Hecke naar verluidt zelf niet langer wachten om zijn beslissing bekend te maken.

"We sluiten De Karmeliet maar blijven actief met onze bistro Refter", aldus de driesterrenchef. "Samen met mijn vrouw Mireille, wil ik daarnaast in een pand dat aansluit op bistro Refter een nieuw maar dan veeleer kleinschalige zaak openen die op maat zal gesneden zijn van wat we zelf in de nabije toekomst op culinair vlak nog willen doen."

De Karmeliet opende in 1983 de deuren en is al sinds 1996 in het bezit van drie Michelinsterren. Van Hecke had daarmee een record bij de huidige driesterrenchefs in handen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is officieel: zoveel uur zou je moeten slapen

Het is officieel: zoveel uur zou je moeten slapen

http://static2.hln.be/static/photo/2015/15/2/6/20151114083249/media_xll_8162586.jpg

Betrap je jezelf er soms op dat je aan het ontbijt nog zit te knikkebollen? Of sta je steevast op met een ochtendhumeur van formaat? Dan lees je best even verder, want te weinig slaap is slechter voor de gezondheid dan we dachten.

Hoewel de meeste onderzoeken steeds spraken van een ideaal slaappatroon van 7 uur, heeft een nieuw onderzoek dat dinsdag werd voorgelegd bij de American Heart Assiciation Scientific Sessions uitgewezen dat het minimum aantal uren slaap voor een gezond slaap 8 uur of meer bedraagt.

Gezond hart en lager BMI
Het onderzoek bestudeerde het slaappatroon en de gezondheid van meer dan 9.700 deelnemers. Zij werden onderverdeeld op basis van hun slaapgewoonten: minder dan 6 uur, 6 tot 7,9 uur en meer dan 8 uur. Daaruit bleek dat de proefpersonen die 8 uur of meer in hun bed lagen 2,7 keer kans hadden op een gezond hart.

De wetenschappers legden eveneens bloot dat diezelfde groep daarnaast ook een lager BMI had dan de mensen die 6 uur of minder in hun bed doorbrachten. Opvallend is vooral dat niet een slaappatroon van 7 tot 8 uur de gezondheid ten goede komt, zoals eerder gedacht werd, maar exact 8 uur of meer.

De resultaten van de studie betekenen niet automatisch dat minder slaap leidt tot een slechter hart (oef). Wél besloten de onderzoekers dat meer slaap verbonden is met een gezond hart en dat "hun resultaten het belang van een goed slaappatroon onderstrepen". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Automobilisten opgelet: vierde flitsmarathon van start

Automobilisten opgelet: vierde flitsmarathon van start

http://static2.hln.be/static/photo/2015/14/10/12/20151116064911/media_xll_8167677.jpg

Om 6 uur vanochtend is de vierde flitsmarathon van de politie van start gegaan. 128 van de 192 lokale politiezones nemen deel, terwijl de federale wegpolitie 178 agenten inzet om de snelheid van zoveel mogelijk bestuurders te controleren. Bij de vorige flitsmarathon, op 23 en 24 april, controleerde de politie 298.883 voertuigen, waarvan er 19.705, of 6,8 procent te snel bleken te rijden.

De bedoeling van de grootscheepse snelheidscontroles is niet alleen om hardrijders te betrappen en te beboeten maar vooral om alle bestuurders te doen nadenken over hun gedrag op de weg en hun snelheid.

Door de controles is het vanochtend hier en daar aanschuiven op de weg. Zo is het langzaam rijden op de E17 tussen Moeskroen en Rekkem, meldt VRT-verkeersanker Hajo Beeckman.

"Snelheid is nog steeds de killer nummer één op de weg", zegt de woordvoerder van de federale wegpolitie. "Bij één op drie van de dodelijke ongevallen speelt snelheid een rol. Uit enquêtes blijkt ook dat 56 procent van de mensen vindt dat de snelheidsbeperkingen onvoldoende gehandhaafd worden, 65 procent vindt dat er meer gecontroleerd moet worden. Wie vandaag de weg opgaat, zal wel gecontroleerd worden. We willen de mensen doen nadenken over hun gedrag en hun snelheid, hen doen inzien dat ze amper tijd winnen als ze te snel rijden."

Interceptieploegen

De federale wegpolitie zal ook met interceptieploegen werken om de hardrijders meteen tegen te houden en met hun overtreding te confronteren. Buitenlandse bestuurders zullen hun boete meteen moeten betalen. (br.hln)


» Reageer (0)
15-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilson Pickett - In The Midnight Hour

Wilson Pickett - In The Midnight Hour

Klik op de foto om hem te beluisteren


Wilson Pickett (Prattville (Alabama), 18 maart 1941  - Los Angeles, 19 januari 2006) was een Amerikaans soulzanger.

Hij begon zijn carrière als lid van de groep The Falcons. Zijn grootste hit had hij in de Verenigde Staten in 1965 met In the midnight hour. Daarna had hij succes met nummers als Mustang Sally en Fire and Water, zijn laatste hit (in de Verenigde Staten) uit 1972.

Daarna bleven hits uit en raakte Pickett aan lager wal. Hij zat een aantal maal in de gevangenis, onder andere omdat hij dronken achter het stuur zat en een oudere man aanreed, die daarbij levensgevaarlijk gewond raakte.

In de Benelux scoorde hij minder hits; In the midnight hour was in 1976 een hit in de coverversie van Bryan Ferry op zijn EP The price of love). Hij was niet vergeten: in 1991 verscheen de speelfilm The Commitments, over een Ierse popgroep die Pickett-fan was. Pickett trad al een jaar niet meer op wegens hartproblemen. Hij overleed op 64-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Los Angeles.» Reageer (0)
14-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bekrabbeld schoolbord geveild voor 65 miljoen euro

Bekrabbeld schoolbord geveild voor 65 miljoen euro

http://static2.hln.be/static/photo/2015/3/8/7/20151112191935/media_xll_8157577.jpg

Op een veiling van Sotheby's in New York is gisteren een werk van de Amerikaanse abstracte kunstenaar Cy Twombly geveild voor een recordbedrag van 70,5 miljoen dollar (65,42 miljoen euro). Het titelloze kunstwerk is een zwart krijtbord met witte krabbels dat dateert uit 1968.

Het is voorlopig het duurste werk dat dit jaar bij Sotheby's onder de hamer ging. Er werden tijdens de Contemporary Art Evening Sale in totaal 54 werken geveild.

Voor 44 daarvan werden er kopers gevonden. De totale opbrengst van de avond bedraagt bijna 295 miljoen dollar (een kleine 274 miljoen euro).  

Het tweede duurste item van de avond was een portret van de voormalige Chinese communistische leider Mao van de hand van Andy Warhol. Dat bracht zo'n 44 miljoen euro op. De laatste keer dat het werk geveild werd, was in 1996 voor minder dan een miljoen euro.  

Verder werden onder andere een werk van Jackson Pollock geveild voor 21 miljoen euro en een portret van de hand van Francis Bacon voor ongeveer 14 miljoen euro. (br.hln)


» Reageer (0)
13-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 tips om komaf te maken met prikkende wollen truien

5 tips om komaf te maken met prikkende wollen truien

http://static0.hln.be/static/photo/2015/7/12/3/20151112171140/media_xll_8157258.jpg

Nu het deze week weer wat kouder wordt, mogen de wollen truien weer uit de kleerkast gehaald worden. Helaas gaat dat gaat vaak gepaard met een prikkelend en jeukend gevoel. Wij geven je vijf tips zodat je niet de hele winter door hoeft te lopen krabben.

Niet alle wol is hetzelfde
Er zijn meer dan veertig verschillende soorten schapen, die allemaal verschillende wolvezels produceren. Sommige prikken, sommige zijn zacht - net zoals menselijk haar. Hoe smaller de vezels zijn, hoe minder ze doorgaans jeuken.

De fijnste variant komt van de Merino schapen. Truitjes in 'Merino wol' vind je tegenwoordig zelfs al bij budgetketens als H&M, al zal je er ook daar wel een klein beetje meer voor betalen dan voor andere wolsoorten.

Controleer de kwaliteit
Er mogen dan verschillende wolsoorten zijn, per wolsoort is er ook nog eens een verschil in kwaliteit. Wil je dat je wollen trui jarenlang mooi blijft en zacht aanvoelt? Zoek dan naar een exemplaar met een 'Woolmark' teken. Dat is een certificaat dat garandeert dat de wol waarvan je kledingstuk gemaakt is, getest is in onafhankelijke laboratoria en goedgekeurd is door de Woolmark Company.

Check de samenstelling
In goedkope kledingwinkels vind je heel vaak items terug die gemaakt zijn van een 'wolmix'. Er worden dan synthetische stoffen zoals acryl gebruikt om de prijs van het item te doen zakken. Die stoffen ademen niet en reguleren temperatuur niet zoals wol dat doet, én ze zorgen soms voor een prikkend gevoel. Zorg tenminste dat er altijd minstens 30 procent echte wol gebruikt is, wil je toch gedeeltelijk kunnen genieten van de voordelen ervan.

Koop kasjmier
Kasjmier mag dan van een Kasjmirgeit komen en niet van een schaap, toch valt de stof onder de categorie wol. De Kasjmiervezel is extreem fijn en soepel, en daarom ook zachter dan alle andere wolsoorten. Je betaalt er weliswaar wat meer voor, maar prikken zal het alvast nooit doen.

Vermijd wol als je huidproblemen hebt
Hoewel wol ideaal is om je warm te houden in de winter, blijven mensen met serieuze huidproblemen als eczeem er toch beter helemaal van weg. Hoe zacht de vezels ook zijn, een gevoelige huid zullen ze toch blijven irriteren. Katoen is dan een betere optie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijdag de 13de: écht een pechdag of gewoon bijgeloof?

Vrijdag de 13de: écht een pechdag of gewoon bijgeloof?

http://static0.hln.be/static/photo/2015/16/10/9/20150213085835/media_xll_7483869.jpg

Komt die online bestelling vandaag écht wel toe? En zo ja, in één stuk? Is de file vandaag net dat ietsje langer zodat je die ultrabelangrijke meeting mist? Gaat er vandaag iemand nog snel roet in het vakantie-eten gooien door een wilde staking? Allemaal gewoon omdat het vrijdag de dertiende is. Of is dat gewoon bijgeloof? Twee Nederlandse wetenschappers doen een poging de pechdag te verklaren.

Paraskevidekatriafobie, dat is de psychologische term voor wie aan extreme angst voor vrijdag de 13de lijdt. Dat bestáát dus, en die mensen hebben dit jaar driedubbel pech: 13 februari was de eerste, 13 maart de tweede en vandaag is het de derde en laatste vrijdag de 13de van het jaar.

Loopt er op vrijdag de dertiende meer in het honderd dan op andere (vrij)dagen? Een normaal, weldenkend mens houdt het niet voor mogelijk. Zever, gezever, puur bijgeloof! Maar is dat wel zo?

Te voorzichtig rijden
De Nederlandse Sociaal psychologen Bastiaan Rutjens (35) en Frenk van Harreveld (43) van de Universiteit van Amsterdam deden onderzoek naar het fenomeen en schreven er een boek over: 'Dat kan geen toeval zijn'. Hun bevindingen zijn ontluisterend. "Neem een onderzoek uit Finland, waar op vrijdag de 13de in het verkeer 5 procent meer mannen en 38 procent meer vrouwen om het leven komen dan op een gemiddelde vrijdag. De onderzoekers wijten dat aan te voorzichtig rijgedrag op juist deze dag."

"Maar in Nederland blijken de cijfers over verkeersslachtoffers op vrijdag de 13de dan weer juist lager dan normaal", weet Rutjens.

Van Harreveld geeft nog een ander voorbeeld. "Het enorme aantal ziekmeldingen op vrijdag de 13de kost de economie 800 tot 900 miljoen dollar. Een fors aantal mensen heeft zo veel angst voor deze dag, dat ze liever binnen blijven."

Zich dan maar de hele dag in huis verschansen op die vervloekte dag? De 54-jarige Roemeen Florin Carcu meldde zich op vrijdag 13 augustus 2004 ziek bij zijn baas. Hij durfde de deur niet uit. Toen Carcu koffie zette, werd hij gestoken door een zeldzame, giftige wesp. Hij overleed ter plaatse...

Bijgeloof aan de top
De gevolgen van bijgeloof zijn wereldwijd gigantisch, menen de onderzoekers. Van Harreveld: "De Wall Street Journal onderzocht dat de beurs in China, waar mensen extreem bijgelovig zijn, er danig door wordt beïnvloed. De handelaren in Shanghai laten zich meer leiden door bijgeloof en maanstanden dan door hun kennis van de financieel-economische wereld."

Er zijn ook wereldberoemde bijgelovigen. Rutjens: "Het is bekend dat Barack Obama altijd geluksamuletten bij zich heeft en een miniatuur van een aapgod uit het hindoeïsme. En zijn tegenstrever bij de presidentsverkiezingen in 2008, John McCain, heeft altijd 31 geluksmuntjes op zak, het omgekeerde van 13. Toen bleek dat zijn campagneteam op de dertiende verdieping van een kantoorgebouw zetelde, liet hij alle verwijzingen naar dat cijfer weghalen. Prima, maar dat zijn wel twee van 's werelds belangrijkste mannen."

"Je kan stellen: hoe hoger de druk op mensen, des te groter de kans dat ze bijgelovig worden", vult Van Harreveld aan. "Daarom zie je veel bijgeloof in de top. Topmensen in het bedrijfsleven, golfer Tiger Woods, Chris Martin - de frontman van Coldplay: ze hebben allemaal hun eigen rituelen."

Bijbelse angst
De angst voor vrijdag de 13de komt grotendeels voort uit de bijbel, zeggen de psychologen. "Adam en Eva moesten op een vrijdag het paradijs verlaten, de Romeinen waren op die dag nogal ijverig met hun executies en ook Jezus werd op een vrijdag gekruisigd. Bij het laatste avondmaal zaten 13 personen aan tafel, de twaalf apostelen en Jezus Christus; vandaar de negatieve bijklank van vrijdag de 13de." Juist omdat het geloof een steeds minder grote rol in ons leven speelt, krijgt bijgeloof meer voet aan de grond, meent Van Harreveld.

Goed nieuws voor de bijgelovige medemens: het duurt nog wel even voordat er weer drie vrijdagen de 13de in één jaar verstopt zitten. Dat is pas in 2026. Rutjens: "Ha, het jaar 26 dat is twee keer 13. Schitterend!" (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch plus-sizemodel: Aan de mannen die me uitlachten om mijn legging

Belgisch plus-sizemodel: "Aan de mannen die me uitlachten om mijn legging"

http://static2.hln.be/static/photo/2015/16/6/6/20151112074154/media_xll_8155671.jpg

Het Belgisch plus-sizemodel Marianne Nykjaer ken je mogelijk dankzij haar verschijning in het vrouwenblad Flair of door haar speech in Van Gils & gasten waarin ze het opnam voor magere modellen op de modeweek in New York. Nu krijgt ze heel wat steun dankzij haar blogpost over twee fitnessers die haar walgelijk noemden omdat ze eerder deze weel een strakke legging droeg tijdens het sporten. Haar persoonlijke brief gaat intussen viraal.

Marianne, maatje 46, beschreef maandag hoe de fitnessmannen over haar roddelde terwijl ze dachten dat ze hen niet konden horen: "Vandaag was ik in het fitnesscentrum toen ik merkte dat twee mannen naar me wezen en met me lachten. Ik droeg een hoofdtelefoon, maar zette mijn muziek op stil, zodat ik kon horen wat ze zeiden. "Ik kan het niet geloven, leggings zouden verboden moeten worden voor dikke mensen. Dat ziet er walgelijk uit", aldus de eerste. Waarop de andere antwoordde dat er beter ook een verbod zou komen op lelijkerds in het fitnesscentrum."

Het model schreef een erg emotionele brief over wat deze opmerkingen bij haar hebben losgemaakt:

"Lieve jongens,
Ik voelde me heel goed tot ik jullie gesprek hoorde. Nu ben ik triest. Ik vind het triest dat jullie niet over de intellectuele capaciteit beschikken om te beseffen dat spiegels niet alleen bestaan opdat jullie je biceps erin kunnen bewonderen, maar dat andere mensen jullie er ook in kunnen zien. Triest dat jullie de empathie van een theelepel hebben. Triest dat jullie zich zo slecht voelen dat jullie anderen moeten neerhalen voor een beter zelfbeeld. Triest voor jullie moeders, die waarschijnlijk denken dat ze goede jongemannen op de wereld hebben gezet. Triest voor de vrouwen die van jullie zullen houden en de dochters die jullie misschien zullen grootbrengen. Maar ik ben niet triest voor mezelf, want ik ben een redelijk fantastisch persoon. Ik hoop dat jullie beseffen dat jullie gespot geen impact heeft op mijn beslissing om te dragen wat ik wil. Dit is waar ik me goed in voel, dus dat is wat ik draag. Hoe ik eruit zie tijdens het sporten is jullie zaak niet. Dus de volgende keer dat het zicht van mijn achterwerk in legging jullie niet zint, suggereer ik je mening voor jezelf te houden. Ik hoop dat jullie erin stikken. Ik hoop dat jullie ooit leren mensen te beoordelen op de grootte van hun hart, niet op de grootte van hun achterwerk in een legging."

Intussen kreeg Marianne op social media al heel wat steun van andere vrouwen met reacties als "Hopelijk leren ze snel de echte waarde van een vrouw." Ook werd haar blogpost intussen al goed gedeeld.


» Reageer (0)
12-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Ik werd als kind 43.200 keer verkracht"

"Ik werd als kind 43.200 keer verkracht"

http://static3.hln.be/static/photo/2015/18/8/8/20151112074300/media_xll_8155673.jpg

"Ik werd 43.200 keer verkracht." Aan het woord is Karla Jacinto. De Mexicaanse was amper 12 toen ze in de klauwen van een loverboy  belandde. "Ik werd dertig keer per dag gedwongen tot seks met vreemde mannen. Ik moest al hun fantasieën vervullen." Jancinto getuigde over haar gruwelijke lot in een pakkende reportage van CNN. De Mexicaanse sprak ook met Amerikaanse politici en de paus. Ze wil dat er harder wordt opgetreden tegen mensenhandelaars. "Ik blijf hiertegen strijden maar elke dag kan mijn laatste zijn", beseft ze ten volle het gevaar van haar inzet.

De nu 23-jarige vrouw was 12 toen ze door een mensenhandelaar verleid werd met een lolly, zijn aandacht en een snelle wagen. Het duurde niet lang voor de loverboy haar in de prostitutie duwde. Ze werd van huis ontvoerd en naar een bordeel gebracht in de Mexicaanse stad Guadalajara. "Ik moest er elke dag van tien uur 's ochtends tot middernacht werken en dat vier jaar lang", getuigt ze over haar gruwelijke lot aan de nieuwszender CNN. "Sommige mannen lachten me gewoon uit omdat ik aan het wenen was. Ik sloot dan mijn ogen opdat ik niks zou zien of voelen."

Corrupte politie
Een jaar na haar gedwongen aankomst in het bordeel koesterde ze even hoop. De politie voerde een raid uit en ze zag de verlossing nabij. Maar dat bleek een grote vergissing. De agenten sloten een deal met de eigenaar en verzamelden alle meisjes omdat ze zelf seks wilden. Als ze niet toestemden dan zouden ze naaktfoto's van de seksslavinnen maken en die naar hun ouders sturen. "Het was gewoon degoutant. Ze wisten dat we minderjarig waren. Er waren meisjes bij van amper tien. Ze huilden en vertelden de agenten dat ze minderjarig waren maar het kon hen niets schelen."

Kind als chantagemiddel
Jacinto werd regelmatig mishandeld door haar pooiers en ze was amper vijftien toen zwanger raakte van een van hen. Het kind werd een 'chantagemiddel' in zijn handen. In 2008 kwam er een einde aan haar bestaan als seksslavin. Na haar bevrijding uit de hel werd Jacinto opgevangen door een organisatie die opkomt voor de strijd tegen mensenhandel. Intussen heeft ze over de gruwelijke praktijken een onderhoud gehad met paus Franciscus en heeft ze haar verhaal gedaan in het Amerikaanse Congres. Ze zei er dat haar identiteit gereduceerd was tot dat van een "seksobject" en ze vroeg de Amerikaanse politici om extra maatregelen te treffen in de strijd tegen mensenhandel. "Ik werd gedwongen om alle mogelijke fantasieën van mannen te vervullen en dat meer dan 40.000 keer", zette Jacinto haar vraag om meer daadkracht van de politici bij. Volgens haar waren heel wat klanten, buitenlanders die speciaal naar Guadalajara afgereisd waren om er seks te hebben met minderjarigen zoals zij. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The doobie brothers - Long train running

The doobie brothers - Long train runningThe Doobie Brothers is een Amerikaanse rockband afkomstig uit San Jose, Californië. De kern wordt gevormd door de zangers/gitaristen Tom Johnston en Pat Simmons. De band is vooral bekend van hun hits Long Train Running, What a Fool Believes en Listen to the Music. De band heeft wereldwijd meer dan 40 miljoen albums verkocht.

» Reageer (0)
11-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naakt van Modigliani geveild voor 158 miljoen euro

Naakt van Modigliani geveild voor 158 miljoen euro

http://static0.hln.be/static/photo/2015/7/15/12/20151110173318/media_xll_8151957.jpg

Een naaktschilderij van de Italiaanse schilder-beeldhouwer Amedeo Modigliani (1884-1920) is gisteren bij Christie's in New York aan een niet nader genoemde Chinese verzamelaar verkocht voor 158 miljoen euro. Dat is de tweede hoogste prijs die ooit voor een kunstwerk tijdens een veiling werd neergeteld.

Het portret uit 1917-1918 'Nu couché', dat voor het eerst werd geveild, moest het slechts afleggen tegen Picasso's 'Les Femmes d'Alger', dat in mei bij Christie's voor 166 miljoen euro werd verkocht. De voorbije jaren zijn vooral Aziatische collectionneurs actief op de kunstmarkt.

Een zestal bieders hadden hun zinnen op 'Nu Couché' gezet, dat 60 jaar in een privécollectie zat en het pronkstuk was van de veiling 'Artist's Muse' met 34 meesterwerken. Het bieden begon bij 70 miljoen euro, hoger dan Modigliani's veilingrecord van 65 miljoen euro, en ging met telkens 5 miljoen dollar gestaag omhoog. Christie's had geschat dat het werk voor meer dan 100 miljoen dollar of 92 miljoen euro van eigenaar zou veranderen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slapen met nat haar, mag het nu wel of niet?

Slapen met nat haar, mag het nu wel of niet?

http://static2.hln.be/static/photo/2015/14/6/10/20151110191847/media_xll_8152135.jpg

We kennen het allemaal: niet veel tijd 's avonds, dus kruipen we na die douche maar snel met nat haar onder de wol. Om jezelf vervolgens 's morgens te vervloeken wanneer je opstaat met een coupe vogelnest. Maar hoe schadelijk (behalve voor je zelfbeeld) is het nu echt om met nat haar te gaan slapen?

Verkoudheid

Vroeger werd het er in gehamerd door de mama's: "niet met nat haar gaan slapen, want zo word je verkouden!" Het idee erachter is geworteld in het geloof dat je een verkoudheid oploopt door het fysiek koud te hebben. In de praktijk is dat echter helemaal niet het geval. Een verkoudheid kan je alleen opdoen door een virus.

Er zijn ondertussen al tal van studies geweest over het verband tussen de temperatuur en een verkoudheid, met gemengde resultaten. De kans dat je verkouden wordt door met nat haar te slapen is dus bijzonder klein, maar wie het zekere voor het onzekere wil nemen, legt toch best een extra donsdeken op.

Maar wat met de gezondheid van je haar? Kan je haar beschadigd raken wanneer je met nat haar onder de lakens kruipt? Celebrity kapper John Ruggiero stelt ons gerust. "Het is geen bijster goed idee, aangezien je haar in een rare positie zal drogen en 's morgens vaak moeilijker te stylen is, waardoor je jezelf onnodig veel extra werk oplegt als je toch presentabel de deur uit wil, maar schadelijk is het niet."

Vastberaden om toch met natte lokken onder de wol te kruipen? Doe dan een beetje leave-in conditioner in de puntjes en maak een losse vlecht die je bovenop het hoofd vastspeldt. Zo word je wakker met glanzende losse golven in plaats van een doffe, uitgerafelde coupe. (br.hln)


» Reageer (0)
10-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chuck Berry - Roll over Beethoven

Chuck Berry - Roll over Beethoven

Klik op de foto om hem te beluisteren


Charles Edward Anderson Berry (St. Louis, Missouri, 18 oktober 1926), bekend als Chuck Berry, is een Amerikaans gitarist, zanger en componist. Berry was het eerste lid van de Rock and Roll Hall of Fame (1986).

Johnnie Johnson had de band Sir Johns Trio, en nodigde Chuck Berry in 1952 uit mee te spelen als vervanging voor de zieke saxofonist. Snel nam Berry de leiding van de band over. Hij componeerde zijn liedjes in samenwerking met Johnson (die 20 jaar zou meespelen op zijn nummers), en liet ze registreren met "Chuck Berry" als enige componist/schrijver.

Berry's "Maybellene" (1955) is één van de eerste R&R-nummers.

Berry's idolen waren Nat King Cole, Louis Jordan en Muddy Waters, die allen voornamelijk bluesmuziek maakten.

Hij geraakte met meer dan 30 van zijn opnames in de top-10 en ze worden nog altijd gebracht door bands over de hele wereld.

Berry had een grote invloed op andere muzikanten, zoals op de Rolling Stones en John Lennon, wiens nummer "Come Together" zelfs geplagieerd zou zijn van Berry's "You Can't Catch Me". Angus Young van AC/DC, zegt ook beïnvloed te zijn door Chuck Berry, en heeft ook diens ganzenpas  of duckwalk gebruikt als één van zijn gimmicks. AC/DC heeft op het album T.N.T. het nummer Schooldays  van Chuck Berry opnieuw ingezongen. Een ode aan Chuck Berry en zijn muziek wordt gedaan door Steppenwolf in het nummer Berry Rides Again, waarin de gitaar en de piano treffend het karakteristieke geluid van Berry's gitaar en Johnsons piano laten horen en alle hits voorbij komen.The Beach Boys moesten Chuck Berry vermelden als auteur van hun hit Surfin' USA  omdat het nummer in sterke mate op Sweet little sixteen leek.

Ook Elvis Presley was onder de indruk van Berry. In de jaren zeventig speelde Presley met de gedachte een album op te nemen met enkel liedjes van Berry. Dit is echter nooit gebeurd. Wel heeft Presley door de jaren heen regelmatig Berrynummers opgenomen en gebruikt in zijn live-acts, te weten: Brown-eyed Handsome Man, Memphis, Tennesse, Too Much Monkey Business, Promised Land, Maybellene, Johnny B. Goode, Rock and Roll Music en School Days.

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spanje in de ban van mysterieuze bollen uit ruimte

Spanje in de ban van mysterieuze bollen uit ruimte

http://oi63.tinypic.com/iyh3f8.jpg

Ze zijn het gesprek van de dag in de Spaanse regio Murcia: twee zwarte bollen, die kort na elkaar gevonden werden in een weiland. Waar ze precies vandaan komen, is nog niet helemaal duidelijk.

Een week geleden viel hij zomaar uit de lucht: een grote bol met een diameter van ongeveer een meter, omhuld met een zwarte laag onbrandbaar materiaal. De Spaanse broers Juan en Francisco Espín vonden het ding op hun erf in het Spaanse plaatsje Llanos del Cagitán (regio Murcia). De twee waarschuwden een groepje soldaten dat in de buurt gelegerd was. Dat leidde er uiteindelijk toe dat de explosievenopruimingsdienst het voorwerp meenam voor inspectie.

Omdat het nog steeds onduidelijk is waar de bollen vandaan komen, speculeren buurtbewoners flink. Gaat het om ruimtepuin of hebben aliens er iets mee te maken? Schapenboer Juan is er in ieder geval helemaal klaar mee: "Ze kunnen de kudde krijgen, zolang ik maar geen problemen krijg", zei hij tegen de Spaanse krant El País.

Tweede bol
Amper bekomen van de schrik vond een boer, woonachtig op een steenworp afstand van de twee broers, zondag opnieuw een zwarte bol. Hij waarschuwde direct de politie, waarna opnieuw de explosievenopruimingsdienst in actie kwam. Ook de tweede bol is een mysterie en maakt aardig wat tongen los in het plaatsje Mula, eveneens in de regio Murcia.

De eerste bol is inmiddels naar het scheikundig centrum Centro de Referencia Nacional de Formación Profesional Química in Cartagena gestuurd voor nader onderzoek. De meest waarschijnlijke uitleg is volgens hen dat het om een brandstoftank van een ruimteschip of een raket gaat. Tot de herkomst voor honderd procent duidelijk is, blijft het echter gissen naar het verhaal achter de mysterieuze zwarte bollen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannen blijven langer plakken in Hotel Mama

Mannen blijven langer plakken in Hotel Mama

http://static2.hln.be/static/photo/2015/18/16/7/20151109234149/media_xll_8149612.jpg

Steeds meer Belgische jongeren tussen 18 en 34 jaar blijven bij hun ouders wonen. Dat blijkt uit nieuwe Europese ­statistieken. Vorig jaar woonde 44,9% van de jongeren nog thuis, terwijl dat in 2005 nog 39,3% was. Vooral 18-24-­jarigen wonen nog in 'Hotel Mama', omdat jongeren steeds langer studeren.

Opvallend detail: mannen blijven langer plakken dan vrouwen, zo'n tien procent meer dan vrouwen van dezelfde leeftijd. "Dat heeft alles te maken met het leeftijdsverschil waarop mannen en vrouwen een relatie starten", verduidelijkt socioloog Inge Pasteels (Universiteit Antwerpen). "Mannen zijn doorgaans een aantal jaren ouder dan hun partner. Daarnaast starten jongeren steeds later met een relatie, die ook minder stabiel en dus van kortere duur is."

Crisis
Als alleenstaande kunnen jongeren ook minder gemakkelijk een woning ­kopen of huren omdat de banken hen niet graag zien komen. "De crisis heeft de jeugd kwetsbaarder gemaakt. En eigenlijk is Hotel Mama ook gewoon aan­genaam. In tegenstelling tot vroeger heerst er een andere wooncultuur binnen het ouderlijk huis en krijgt de jeugd veel ­vrijheid als ze weer thuis gaat wonen", aldus Pasteels. Vooral in landen waar de welvaartsstaat minder tussenkomt, blijven jongeren langer thuis wonen, zo blijkt uit de Europese cijers. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bart Peeters spreekt openlijk over drama dat hem en z'n vrouw eind ­jaren 90 trof

Bart Peeters spreekt openlijk over drama dat hem en z'n vrouw eind ­jaren 90 trof

http://static2.hln.be/static/photo/2015/4/14/2/20151110001641/media_xll_8149712.jpg

De twee knappe dochters Nona (23) en Winnie (21) en jonge broer Pablo (13), die zo op z'n papa begint te lijken: op de rode loper staat Bart Peeters (55) weleens te blinken naast dat mooie kroost van hem. Maar vanavond vertelt de zanger in 'Het Huis' op Eén voor het eerst over het derde kind dat hij samen met z'n vrouw Anneke kreeg. De baby had de ­erfelijke ziekte muco en leefde slechts enkele uren.

Nooit eerder sprak Bart Peeters openlijk over het drama dat hem en z'n vrouw Anneke trof eind ­jaren negentig. In de jeugdkamer van 'Het Huis' - waarin tv-maker Eric Goens 24 uur lang een boeiende Vlaming volgt - zorgden enkele foto's van zijn kinderen er echter voor dat Peeters toch ­begon over zijn derde kindje, dat slechts enkele uren leefde. De baby was niet levensvatbaar door de erfelijke ziekte mucoviscidose. Peeters én zijn vrouw zijn drager van het muco-gen, maar waren daar zelf niet van op de hoogte. Als zo'n koppel zwanger raakt, is de kans één op vier dat het kind muco krijgt: een ongeneeslijke en levensbedreigende ziekte waarbij taaie slijmen de ademhaling en spijsvertering verstoren.

Godenkoppel
"Het was heel erg schrikken dat we opeens ouder waren van een kind dat niet levensvatbaar bleek te zijn", vertelt Peeters. "Tijdens de zwangerschap hadden we geen enkel signaal gekregen dat het zou mislopen. Tot dan voelden Anneke en ik ons alsof we een soort godenkoppel waren. Kindjes krijgen, dat was voor ons heel gewoon. Dat er ook maar iets fout kon gaan, daar stonden wij niet bij stil. Toen het ons toch overkwam, was ik heel druk aan de slag in Nederland. Het was beter om erover te zwijgen, want ­anders hadden Anneke en ik alle schijnwerpers op ons gekregen en dat zou héél heftig zijn ­geweest om het te verwerken."

Vogelpik
Dat is intussen wel gelukt. De zanger en zijn echtgenote hebben hun dode kindje wél een plaats gegeven. "Ook onze Pablo heeft dit ­helpen verwerken. Want je kan nog perfect gezonde kinderen krijgen met het muco-gen, maar als je allebei drager bent - dan is het wel vogelpik. Dat heeft ons er niet van weerhouden om er toch weer aan te beginnen. We hebben toen wel puncties laten uitvoeren. Want niet levensvatbaar geboren worden: dat doe je een kindje niet aan." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guesch Patti - Étienne

Guesch Patti - Étienne

Om haar te beluisteren druk op de foto


Patti werd geboren in Parijs Frankrijk. 

 Guesch Patti begon haar carrière als ballet danseres . Ze was amper 9 jaar  toen ze optrad in de Opera National de Paris, in samenwerking met Roland Petit.Later trad ze op voor de televisie .

Nadat ze had opgetreden met de pianist Yves Gilbert begon ze aan een zang carrière .Ze had haar eerste grote hit in 1987/1988 met" Etienne . Van dit nummer zijn er meer dan miljoen exemplaren verkocht» Reageer (0)
09-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trouwe hond leidt reddingsteam anderhalf uur lang door wildernis naar verdwaald baasje (84)

Trouwe hond leidt reddingsteam anderhalf uur lang door wildernis naar verdwaald baasje (84)

https://pbs.twimg.com/media/CTRPBPNUwAAXZn9.jpg

Je hond je beste vriend? Ja hoor. Hond (en heldin) Kiara redde haar 84-jarige eigenaar van een gewisse dood in de Australische bossen door in alle staten naar reddingsteams toe te lopen en hen door de wildernis naar haar gewonde baasje te leiden.

Vermist
Manfred Classen besloot woensdag om samen met zijn hond Kiara een fikse wandeling te maken in de bossen. Maar de oude man raakte gedesoriënteerd en kwam 's avonds niet meer thuis. Zijn dementerende vrouw had niets in de gaten, dus werden de hulpdiensten niet meteen verwittigd. Pas een dag later ontdekte zoon Lovell Classen dat zijn papa vermist was. Meteen werd een zoekactie op poten gezet. Een bezorgde Lovell trok samen met de reddingsteams de bossen in.

"Papa? Manfred? Kiara?"
Lovell wist op dat moment nog niet zeker of Kiara wel bij zijn frêle vader was, maar ook zij was vermist en de twee zijn een onafscheidelijk duo. Hij riep de longen uit zijn lijf: "Papa? Manfred? Kiara?" Toen drie dagen na Manfreds verdwijning nog steeds geen spoor van de twee was, zonk de moed in Lovells schoenen.

Maar toen hoorden ze plots het gehuil van een hond. Lovell ging er meteen op af. Plots zag hij Kiara in alle staten naar hem toe lopen. "Het gaf me weer hoop", vertelt Lovell aangedaan in het Australische programme Today. En dan begon het ongelofelijke...


Door het bos, recht naar haar baasje

Gezwind begon Kiara aan een lange tocht van anderhalf uur door bosrijk en heuvelachtig gebied, met de redders en Lovell in haar kielzog. Plots hield Kiara halt en zagen de reddingswerkers een uitgeputte Manfred zitten.

De 84-jarige man zat vastgeklampt aan enkele bomen halverwege een rotsachtige richel. Zijn gezicht hing vol bloed en hij had schrammen en blauwe plekken. "Ik kon mijn ogen niet geloven", vertelt Lovell. "Ik heb hem meteen vastgepakt." Manfred werd daarna zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht. Hij is erg onder de indruk van de ervaring, maar herstelt goed van zijn hachelijke dagen in niemandsland.  

Eind goed, al goed dus en dat allemaal dankzij Kiara. De politie is erg enthousiast over de prestatie van de lieve viervoeter. "In mijn hele carrière heb ik nog nooit zoiets meegemaakt", zegt één van de agenten. "Ze is echt een geweldig dier", aldus Lovell. "Ik ben iedereen dankbaar die mee naar mijn papa heeft gezocht, maar vooral Kiara. Zij is echt een heldin." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doodgewaande dokter na 20 jaar levend gevonden in bos

Doodgewaande dokter na 20 jaar levend gevonden in bos

http://static1.hln.be/static/photo/2015/5/10/10/20151109154311/media_xll_8148535.jpg

Een Spaanse arts die twintig jaar geleden vermist raakte en inmiddels al doodverklaard was, is levend teruggevonden in de bossen van Toscane. Twee paddenstoelplukkers troffen de 47-jarige Carlos Sanchez Ortiz De Salazar aan "met een vies gezicht en een grote baard''. Hij toonde hen zijn paspoort en zei: "Ik ben Spaans, mijn naam is Carlos en ik leef hier sinds 1997."

De arts verliet zijn woning in Sevilla in 1995 tijdens een depressie. Hij koos voor een leven als kluizenaar in de bossen van de Italiaanse regio Maremma. "Ik wil niet tussen de mensen leven. Nu jullie me hebben gevonden, moet ik hier weg", zei hij tegen de paddenstoelplukkers.

Zijn familie heeft dit weekend tevergeefs geprobeerd hem in de bossen te vinden. "Hij leeft nog en dat is het allerbelangrijkst", zei zijn moeder tegen Corriere Della Sera. "We respecteren zijn wens en zijn vrijheid, maar we vertrekken niet voordat we hem weer in onze armen hebben gehouden. Zelfs al is dat voor de laatste keer.''(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ann Tuts: Dit is niet het einde van F.C. De Kampioenen

Ann Tuts: "Dit is niet het einde van F.C. De Kampioenen"

http://static1.hln.be/static/photo/2015/3/15/10/20151109131035/media_xll_8148115.jpg

De tweede film van F.C. De Kampioenen is vooralsnog een groot succes. Ann Tuts, Doortje, denkt niet dat die tweede film het einde van F.C. De Kampioenen zal zijn.

"Het ziet er inderdaad niet naar uit dat het gedaan is met F.C. De Kampioenen. Daar zal je me niet over horen klagen", is ze eerlijk in Het Belang van Limburg.

"In deze formule is het zeer aangenaam werken: om de twee jaar in relatieve rust een film afleveren, dat zie ik wel zitten. Voor mij mag het blijven komen. Het succes verklaren? Dat kan ik niet. Ik denk dat het een samenloop van omstandigheden is, gecombineerd met het resultaat van jarenlang hard labeur en een niet aflatend enthousiasme." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Actrice Dora van der Groen is overleden

Actrice Dora van der Groen is overleden

http://static3.hln.be/static/photo/2015/14/7/9/20151109105002/media_xll_8147784.jpg

De Antwerpse actrice en toneelregisseur Dora van der Groen is overleden. Van der Groen, onder andere bekend van haar rol in de film Pauline en Paulette, werd 88 jaar oud. Dat meldt haar zoon.

Van der Groen begon haar carrière als actrice bij de Antwerpse Koninklijke Nederlandse Schouwburg. Later speelde ze bij de Brusselse Koninklijke Vlaamse Schouwburg.

Van der Groen was bovendien jarenlang artistiek leider van de toneelafdeling van het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen. In de film Pauline en Paulette speelde ze de verstandelijk gehandicapte Pauline, zus van Paulette, een rol van wijlen Ann Petersen. In de kortfilm Leonie uit 1996 vertolkte ze ook een dementerende vrouw, net als in Villa des Roses van Frank Van Passel.

Ook was ze een veelgevraagd televisie-acteur, met rollen in series als Terug naar Oosterdonk, Moeder, waarom leven wij, De Bossen van Vlaanderen en Wij, Heren van Zichem.

Van der Groen verbleef al een aantal jaar in het Huis Perrekes in Geel, een woonproject voor mensen met dementieverschijnselen.

Dora van der Groen was getrouwd met de acteur Tone Brulin en later met Wies Andersen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom het soms beter is om je haar droog te laten knippen

Waarom het soms beter is om je haar droog te laten knippen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/9/11/11/20151107134645/media_xll_8143181.jpg

De meeste kappers kiezen ervoor je haar eerst te wassen en daarna de schaar te zetten in je natte haardos. Maar er zijn ook kapsalons die vragen om je met zelfgewassen en gedroogde haren aan te bieden. Rodney Cutler, celebrity kapper bij Redken, licht de voordelen van zo'n droge knipbeurt toe.

We weten allemaal dat we er in een kappersstoel met natte haren en een schort tot aan onze kin niet op ons best uitzien. Gelukkig weten we net zo goed dat dit totaal anders is als we eenmaal geknipt en gedroogd die stoel verlaten. Al kan dat altijd nog voor verrassingen zorgen. Dat is volgens celebrity kapper Rodney Cutler minder het geval bij een droge knipbeurt.

Minder snel bedrogen
"Het gewicht van water verandert de dichtheid en ook de visuele lengte van je haar," legt Rodney Cutler uit, die onder meer Emma Watson als vaste klant op zijn kappersstoel krijgt. "Als je droog knipt, hoef je niet te raden hoe bijvoorbeeld een krullenbos zal uitvallen als hij droog is." Ook als het op het gevoelige kappersonderwerp "lengte" aankomt, kom je bij een droge knipbeurt minder snel bedrogen uit.

Totaalpakket
Nog een reden om voor een droge knipbeurt te kiezen is je haarkleur, legt Cutler uit. Als je haar nat is, is het moeilijker om de highlights in je haar te zien, of die nu natuurlijk of gekleurd zijn. Simpeler verwoord: het totaalpakket zie je beter als je haren droog zijn. Verder heb je meer controle over het proces omdat je het knippen ziet gebeuren op de natuurlijke staat van het haar, en kunnen zowel kapper als klant die evolutie nauwgezet mee volgen.

De juiste kapper vinden
Tot slot hou je er best nog rekening mee dat een droge snit de niet-traditionele methode is, en dat niet elke kapper er ervaring mee heeft. Je kan niet zomaar eender welk kapsalon binnenwandelen en vragen om je haar droog te laten knippen. In Antwerpen, Brussel en Gent maken bijvoorbeeld de Wakko Kappers gebruik van deze techniek. Voel jij je gewoon prima bij een natte knipbeurt, dan kan je uiteraard naar je favoriete kapper blijven gaan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg eet minder zout

Belg eet minder zout

http://static2.hln.be/static/photo/2015/9/0/7/20151109074326/media_xll_8147437.jpg

Sinds acht jaar geleden met de metingen gestart werd, is onze zoutconsumptie met tien procent gedaald. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van de FOD Volksgezondheid en de federale voedingsindustrie Fevia, meldt de VRT. Gemiddeld eten we 1 gram per dag minder zout. Maar dat betekent niet dat we er al zijn.

Het grootste deel van het zout dat we binnenkrijgen, komt uit voeding die we in de supermarkt kopen. Acht jaar geleden maakte de FOD Volksgezondheid afspraken met de voedingsindustrie om het zoutgehalte in die producten te verlagen.

"De voedingsindustrie heeft ervoor gezorgd dat het zoutgehalte in verschillende producten langzaamaan afgebouwd werd", zegt Sven Hendrickx van de FOD Volksgezondheid op Radio 1. "Dat gebeurde op zo'n manier dat de consument er niets van gemerkt heeft."

De acties wierpen hun vruchten af. In acht jaar tijd daalde ons zoutverbruik met 10 procent. Uit urinestalen blijkt dat we nu gemiddeld 9,5 gram zout per dag eten, 1 gram minder dan in 2007.

Dat moet nog omlaag: de Hoge Gezondheidsraad raadt aan niet meer dan 5 gram zout per dag te consumeren. Maar er zijn beperkingen. "Er is een minimum aan zout nodig om degelijke producten te maken", zegt Nicholas Courant van Fevia. "Bovendien is ons smaakpatroon redelijk zout: de Belg geniet van voeding en heeft een voorkeur voor voeding met veel smaak. Dat is een deel van onze cultuur, waar we ook fier op mogen zijn." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerikanen troeven Belgen af op Brussels Beer Challenge

Amerikanen troeven Belgen af op Brussels Beer Challenge

http://static0.hln.be/static/photo/2015/14/5/10/20151108183058/media_xll_8146150.jpg

In de gebouwen van brouwerij De Koninck in Antwerpen is de vierde editie van de Brussels Beer Challenge afgesloten, een driedaagse proefwedstrijd die de wereldwijde biersector promoot. De Verenigde Staten haalden de meeste medailles (50 stuks), gevolgd door België (34) en Italië (19). Het Amerikaanse bier Hopvine IPA won de prijs voor het beste bier over alle categorieën heen. Saison Dupont Biologique van brouwerij Dupont werd tot beste Belgische bier gekroond.

De Brussels Beer Challenge, die de voorbije jaren telkens in een andere Belgische gaststad plaatsvond, bracht ook dit jaar 75 internationale bierexperts op de been die in totaal meer dan 1.000 bieren moesten evalueren.

De Belgische brouwerijen waren het best vertegenwoordigd met 261 deelnemende bieren, gevolgd door de Verenigde Staten, Italië, Nederland en Frankrijk. Uiteindelijk moest ons land zich tevreden stellen met 11 gouden medailles in 8 hoofd- en 50 subcategorieën, terwijl de Verenigde Staten in 15 categorieën met de hoogste eer ging lopen. Volgens de organisatie van het concours valt dat te verklaren door het feit dat de meeste Belgische brouwerijen zich specialiseren in specifiek Belgische bier- en brouwstijlen en dus in vele categorieën afwezig blijven.

De Belgische gouden laureaten waren - naast Saison Dupont Biologique - Bavik pils (brouwerij De Brabandere), Hoegaarden Grand Cru (AB InBev), Inglorious Quad (Inglorious Brew Stars), Kriek Boon Mariage Parfait (Boon), Maredsous Blond (Duvel Moortgat), Nonniversaire (HopSaSam), Rodenbach Grand Cru (Rodenbach), Seefbier (Antwerpse Brouw Compagnie), Timmermans Oude Geuze (Timmermans) en Zeven Zonden Invidia (Hugel). Alle medaillewinnaars mogen hun bekroning als kwaliteitslabel en marketinginstrument gebruiken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruce Springsteen - Waitin' on a Sunny Day

Bruce Springsteen - Waitin' on a Sunny Day

Klik op de foto om hem te beluisteren


Bruce's volledige naam luidt Bruce Frederick Joseph Springsteen en werd geboren op 23 september 1949. De vader van Springsteen is van Iers-Nederlandse en zijn moeder van Italiaanse afkomst. Zijn bijnaam is "The Boss". De vaste band is de E Street Band, waarmee vele albums worden opgenomen en veel mee werd en wordt rond getoerd. De absolute doorbraak komt in 1975 met het album Born To Run en wordt compleet na de release van Born In The USA uit 1984. Bruce weet het succes vast te houden en is en blijft het boegbeeld van de pop/rock/blues.Springsteen woont met zijn vrouw en kinderen Evan, Jessica en Sam in Rumson (New Jersey).

 


» Reageer (0)
08-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krimpt je maag echt als je minder eet?

Krimpt je maag echt als je minder eet?

http://static3.hln.be/static/photo/2015/18/15/9/20151108103522/media_xll_8144919.jpg

Van mensen die op dieet zijn hoor je wel eens dat hun maag "gekrompen" is door minder te eten, en dat ze daardoor sneller verzadigd zijn met minder voedsel. Klinkt handig, zo'n DIY maagring, maar werkt het ook echt zo? De wetenschap brengt uitsluitsel.

De theorie klinkt aannemelijk. Eet een beetje minder, en het rekbare orgaan dat je maag is zal krimpen, waardoor er minder eten in past. Je voelt je minder hongerig tussen twee maaltijden in, gaat minder eten zonder al te veel moeite en valt af.

600 calorieën per dag
Het lijkt een kinderlijk eenvoudige manier om gewicht te verliezen, tot je nagaat hoeveel minder je moet eten om je maag effectief te doen krimpen. Een studie die gepubliceerd werd in the American Journal of Clinical Nutrition ging dit na bij een groep obesitas patiënten. Die groep kon hun maag tot 27% zien krimpen op 4 weken tijd. Keerzijde van het plaatje: ze kregen slechts 600 kcal (!) per dag te eten, ongeveer de helft van wat voedingsdeskundigen adviseren dat een vrouw minimum moet eten als ze gewicht wil verliezen. Don't try this at home dus.

Kleine maag, grote honger?
Zelfs al zou je maag een beetje krimpen, dan is dat niet altijd goed nieuws. Maag- en darmarts James Lee legt uit dat een kleinere maag die sneller gevuld is, niet noodzakelijk betekent dat je minder hongerig bent doorheen de dag. De chemische stoffen die verantwoordelijk zijn voor jouw hongergevoel nemen zelfs toe bij mensen die hongerdiëten volgen, waardoor je misschien wel meer honger hebt bij een krimpende maag. Daarenboven benadrukt Lee dat dit soort diëten achteraf voor meer kilo's zorgen als je opnieuw normaal gaat eten, het welbekende jojo-effect.

Allemaal dezelfde maag
Tot slot suggereert onderzoek uit het magazine Gastroenterology dat de magen van mensen met obesitas en overgewicht niet veel verschillen van de maag van iemand met een normaal gewicht. "De grootte van je maag is niet de belangrijkste factor bij het afvallen," zegt Lee. "In plaats van tegen je eigen lichaam te vechten, kan je beter die hongerregulerende hormonen tevreden houden door veel vezels en eiwitten te eten. Ook ervoor zorgen dat je maag nooit zo leeg is dat je rammelt van de honger, kan overeten tegen gaan", adviseert Lee. "Je eet beter 5 kleine maaltijden per dag dan 3 grote, en zorg daarnaast ook voor genoeg slaap om je hongerhormonen onder controle houden." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldberoemde Trevifontein schittert weer na maandenlange restauratie

Wereldberoemde Trevifontein schittert weer na maandenlange restauratie

http://static1.hln.be/static/photo/2015/18/2/11/20151103181430/media_xll_8131391.jpg

De wereldberoemde Trevifontein in Rome schittert weer na een restauratie van vele maanden. Het meesterwerk van de Italiaanse architect Nicolo Salvi (1697-1751) werd na voltooiing van de opknapbeurt in oude glorie ingehuldigd.

Wie er een geldstuk over de schouder in gooit, zo wil de volkswijsheid, verzekert daarmee zijn terugkeer naar de Eeuwige Stad. Degenen die dat de afgelopen zeventien maanden wilden doen, moesten ver gooien omdat de fontein werd omringd met een hek.

De fontein werd wereldberoemd door Federico Fellini's film 'La Dolce Vita', toen Anita Ekberg de fontein inging en Marcello Mastroianni haar, enigszins aarzelend, volgde. De fontein vormt de rug van een paleis. Boven staat de zeegod Oceanus, daaronder paarden, salamanders en schelpen. Het water verzamelt zich in een groot bassin. Toen vandaag opnieuw water in de fontein stroomde, werd meteen ook een nieuw belichtingssysteem onthuld.

De renovatie van de achttiende-eeuwse fontein kostte 2,2 miljoen euro. Het modehuis Fendi betaalde voor de werkzaamheden. Het modehuis zei dat ook te zullen doen voor de renovatie van vier andere Romeinse fonteinen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gitaar van John Lennon voor 2,4 miljoen dollar onder de hamer

Gitaar van John Lennon voor 2,4 miljoen dollar onder de hamer

http://static2.hln.be/static/photo/2015/14/7/4/20151108042549/media_xll_8144554.jpg

Een verloren gewaande gitaar van de Britse muzikant John Lennon (1940-1980) is gisteren in Beverly Hills voor een recordbedrag van 2,4 miljoen dollar (zowat 2,2 miljoen euro) geveild. Volgens het Amerikaanse veilinghuis Julien's gaat het om het hoogste bedrag dat ooit tijdens een openbare verkoop voor een gitaar werd neergeteld.

De J-160E Gibson van de ex-Beatle brengt een pak meer op dan verwacht. Schatters van het veilinghuis hadden gerekend op een verkoopprijs van 600.000 tot 800.000 dollar.

Lennon zou de akoestische gitaar in 1962 gekocht hebben. Hij speelde er onder meer de Beatles-hits "Love Me Do", "She Loves You", "I Want to Hold Your Hand" en "All My Loving" op. Maar eind 1963 raakte het instrument vermist na een optreden in Londen. Later dook de gitaar weer op in Californië, maar het was pas vorig jaar dat Beatles-expert Andy Babiuk het instrument als Lennons gitaar kon identificeren.

Het vorige veilingrecord voor een gitaar bedroeg 965.000 dollar. Eind 2013 werd dat bedrag neergeteld voor de Fender Stratocaster waarmee Bob Dylan in 1965 aantrad tijdens zijn historische concert op het Newport Folk Festival. Het was toen de eerste keer dat Dylan met een elektrische gitaar optrad, waardoor hij op boegeroep werd onthaald door fans die vonden dat hij de folkmuziek had "verraden". (br.hln)


» Reageer (0)
07-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pairi Daiza verwelkomt twee nieuwe circusolifanten

Pairi Daiza verwelkomt twee nieuwe circusolifanten

http://static1.hln.be/static/photo/2015/16/7/4/20151106190317/media_xll_8140984.jpg

In dierenpark Pairi Daiza kwamen vanmorgen twee nieuwe bewoners toe: de Afrikaanse olifant Daela (28) en de Aziatische olifant Dunja (47) werden overgenomen van een Zweeds circus. De komst van Daela en Dunja brengt het totale aantal olifanten in Pairi Daiza op 18, vijftien Afrikaanse en drie Aziatische. Dat is meer dan welk ander Europees dierenpark.

De twee dieren zullen in het park rustig hun oude dag kunnen slijten. Dunja is met haar meer dan 5.000 kilo de grootste vrouwtjesolifant in Europa. De twee olifanten worden voorlopig in quarantaine geplaatst om uit te sluiten dat ze eventuele ziektes zouden kunnen overbrengen op de andere olifanten. Op termijn is het de bedoeling om Daela te introduceren bij de Afrikaanse olifanten en Dunja bij de Aziatische. Als alles goed gaat, zullen ze vanaf dit weekend ook te zien zijn voor het publiek.

In Pairi Daiza verblijven nog vijf andere circusolifanten: Maia, Deli en Laika werden onlangs overgenomen van een Duits circus. In 2010 werd Suzy overgenomen van het Vlaamse circus Harry Malter. Gitana werd in datzelfde jaar door de Duitse autoriteiten aan Pairi Daiza toegewezen toen bleek dat het circus waar ze verbleef, haar niet de juiste verzorging bood. 

Pairi Daiza hoopt in de toekomst aan nog meer gepensioneerde circusdieren onderdak te bieden. "Het is mijn droom om van Pairi Daiza het grootste opvangcentrum voor gepensioneerde olifanten van Europa te maken", zegt Eric Domb, CEO van Pairi Daiza.  

Het park sluit na 11 november zijn deuren voor dit seizoen, maar houdt fans en bezoekers via de facebookpagina op de hoogte over het reilen en zeilen van de nieuwe bewoners.

Aziatische olifanten zijn met uitsterven bedreigd en in het wild leven er naar schatting nog amper 32.000. Pairi Daiza neemt actief deel aan het Europees programma voor de bescherming en reproductie van Aziatische olifanten. Onlangs werd nog een kalfje (Nang Faa) geboren en ook May (20) is drachtig en moet in principe volgend najaar bevallen.

Via de Pairi Daiza Foundation wordt ook geld ingezameld voor het onderzoek en de strijd tegen het dodelijke herpesvirus dat vooral jonge olifantjes treft.

Met de Afrikaanse olifant gaat het relatief beter, daar komen er in het wild nog 700.000 van voor. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Gogh's 'Liggend onder een stormachtige lucht' brengt bijna vijftig miljoen op

Van Gogh's 'Liggend onder een stormachtige lucht' brengt bijna vijftig miljoen op

http://static3.hln.be/static/photo/2015/10/1/3/20151106033128/media_xll_8139363.jpg

Bij veilinghuis Sotheby's is gisteren opnieuw een aanzienlijk bedrag betaald voor een schilderij van Vincent Van Gogh. De koper betaalde 54 miljoen dollar, of bijna 50 miljoen euro, voor het werk.

Vincent van Gogh maakte het werk in 1889, een jaar voor zijn dood. Het is een veld in Arles, in het zuiden van Frankrijk. Vooraf werd het op bijna 65 miljoen euro geschat. Zo hoog werd dus niet geboden in New York. (br.hln)


» Reageer (0)
06-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.J.K. Rowling werkt aan nieuw kinderboek

J.K. Rowling werkt aan nieuw kinderboek

http://static2.hln.be/static/photo/2015/16/7/10/20151106110655/media_xll_8140015.jpg

J.K. Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-boeken, zit niet stil. De Schotse werkt momenteel aan een nieuw kinderboek.

Rowling is naar eigen zeggen al goed opgeschoten met het boek. Of het nieuwe kinderboek iets met Harry Potter te maken zal hebben, is nog niet duidelijk. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natalie Imbruglia - Want

Natalie Imbruglia - Want

Om haar te beluisteren druk op de foto


Natalie Imbruglia (Sydney, 4 februari 1975) is een Australische zangeres en actrice.

Net als enkele andere Australische artiesten (zoals Jason Donovan en Kylie Minogue) speelde Natalie ook in de soapserie Neighbours ("Buren").

In 1997 bracht ze haar eerste nummer Torn, een cover van Ednaswap, uit als voorbode van haar eerste cd, Left of the middle. Dit nummer werd één van de best verkopende singles aller tijden in Groot-Brittannië, met meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren. Ondanks de grote verkoopcijfers heeft "Torn" nooit de top van de Britse Hitparade bereikt. In de 'UK radio chart' waarbij naar airplay wordt gekeken haalde Torn wel de hoogste positie, voor maar liefst 11 weken. Ook bij de "Billboard Airplay Chart" van de Verenigde Staten stond het nummer veertien weken bovenaan de lijst. In totaal heeft het nummer veel records op de radio verbroken. "Left of the middle" bevatte nog drie andere commerciële singles, waarvan de tweede single "Big Mistake" de grootste impact maakte op de Britse hitparade door de tweede plaats te bereiken. Het album heeft het in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk de top 10 bereikt. In haar thuisland Australië en in Nederland bereikte het album zelfs de eerste plaats. In totaal is "Left of the middle" tussen de 6.5 en de 7.0 miljoen keer verkocht en wordt het als een commercieel succes gezien. Critici waren niet altijd even enthousiast over het album. Natalie werd in enkele professionele recensies een fotogenieke schoonheid genoemd die met behulp van muzikale professionals een indruk op de hitlijsten zou willen maken. Ook werden de overeenkomsten met tijdgenote Alanis Morissette erg zwaar bekritiseerd.» Reageer (0)
05-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Binge-watching' is Brits woord van het jaar

'Binge-watching' is Brits woord van het jaar

http://static0.hln.be/static/photo/2015/17/12/1/20151105193531/media_xll_8138116.jpg

Nog bijna zestig nachten slapen en het jaar 2015 zit er op. Voor het Britse woordenboek Collin's is begin november laat genoeg op het jaar om al een woord van het jaar te kiezen. Dat is 'binge-watching' geworden, het tv-kijken als marathongebeuren.

Volgens de opstellers van het woordenboek is het binge-watching het voorbije jaar verdrievoudigd, waardoor het woord "een samenvatting van een grote verandering in ons vrijetijdspatroon is geworden". De meest voorkomende vorm van binge-watching is het in één ruk consumeren van een hele tv-serie.

Een mogelijke Nederlandse term, naar analogie met het binge-drinking (comazuipen, een vroegere laureaat) en binge-eating (comavreten), voor het continu tv-kijken is "comakijken". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NASA ziet voor het eerst iets úit een zwart gat komen

NASA ziet voor het eerst iets úit een zwart gat komen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/9/5/12/20151105130458/media_xll_8136987.jpg

Zwarte gaten worden vooral gezien als destructieve giganten die dingen in de ruimte opzuigen en opslokken in hun bodemloze put. Maar voor het eerst heeft NASA nu ook iets uit een zwart gat zien komen.

De wereldberoemde astrofysicus Stephen Hawking zei het eind augustus al: "Zwarte gaten zijn geen eeuwige gevangenissen, zoals we vroeger dachten. Dingen kunnen ook uit een zwart gat komen." Twee ruimtetelescopen van NASA hebben nu ook echt iets uit een zwart gat zien schieten. Een 'corona' en een gigantische eruptie van stralingen knalden samen uit zwart gat 'Markarian 335'. De kolossale röntgenuitbarsting werpt letterlijk en figuurlijk nieuw licht op zwarte gaten.

De energierijke ontploffing ontstond doordat de zogeheten 'corona' van het zwarte gat -die bestaat uit energierijke elektrisch geladen deeltjes die röntgenstraling produceren- met een hoge snelheid de ruimte in werd geschoten. De bizarre gedragingen van zwarte gaten zijn daarmee iets minder mysterieus geworden. "Het is de eerste keer dat we een link hebben kunnen leggen tussen de lancering van de corona en een vlammende lichtgloed in de ruimte", zegt Dan Wilkins van de Saint Mary Universiteit en hoofdauteur van een nieuwe paper over het onderwerp. "Dit zal ons onder meer helpen begrijpen hoe reusachtige zwarte gaten een aantal van de helderste objecten in het heelal voeden."  

Er blijven natuurlijk ook veel vragen. Astronomen willen nu verder onderzoeken wat concreet de uitwerping van de corona veroorzaakt. "Dingen kunnen niet alleen uit een zwart gat komen, ook aan de rand of in een ander universum kan er heel wat gebeuren", zei Hawking eerder. Reizen naar een parallel universum zoals in de blockbuster 'Interstellar' is dus in theorie mogelijk. "Maar het is toch nog maar de vraag of je zou kunnen terugkeren naar ons universum. Ik ga het in ieder geval niet proberen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kloof tussen laag- en hoogopgeleiden wordt breder

Kloof tussen laag- en hoogopgeleiden wordt breder

http://static1.hln.be/static/photo/2015/0/8/11/20151103195900/media_xll_8131601.jpg

Het verschil tussen laag- en hoogopgeleiden in België wordt groter. Vooral bij laaggeschoolden tussen 18 en 64 jaar verslechtert de werkzaamheidsgraad, het armoederisico en de materiële deprivatie - het zich al dan niet kunnen veroorloven van zaken die essentieel zijn om fatsoenlijk te leven. Bij ouderen blijft het armoederisico de voorbije jaren daarentegen verder dalen. Dat blijkt uit recente sociale indicatoren, aldus de FOD Sociale Zekerheid.

De EU-SILC enquête 2014 bevestigt dat de sociale situatie in België de afgelopen jaren globaal stabiel is gebleven. De werkzaamheidsgraad, de mate van armoede en sociale uitsluiting en de inkomensongelijkheid zijn de afgelopen 10 jaar stabiel gebleven. De globale stabiliteit verheelt wel tegenovergestelde evoluties voor specifieke bevolkingsgroepen.

Ouderen
De sterk dalende trend van het armoederisico onder ouderen zet zich duidelijk voort. Tussen 2013 en 2014 daalde dit cijfer van 18,4 procent tot 16,1 procent. Sinds 2006 daalde het armoederisico onder ouderen van 23 procent tot 16 procent. Daarmee is het armoederisico van ouderen quasi op hetzelfde niveau gekomen als het globale armoederisico voor de totale bevolking (15 procent).

Armoederisico
De toename in armoederisico onder de actieve bevolking situeert zich uitsluitend bij de al zwakke bevolkingsgroepen. Het armoederisico onder laagopgeleiden steeg van 18,7 procent in 2005 tot 28,5 procent in 2014. De stijging van het armoederisico lijkt zich voornamelijk te situeren onder huishoudens die in belangrijke mate afhankelijk zijn van sociale uitkeringen, aldus de FOD Sociale Zekerheid.

Opleiding
De werkzaamheidsgraad daalde enkel voor personen met een laag opleidingsniveau. De dalende werkzaamheidsgraad voor laaggeschoolden zet zich door in 2015 en kan zowel in Vlaanderen als in Wallonië worden vastgesteld.

De analyse is te raadplegen op de website van de FOD Sociale Zekerheid. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verander je gedrag om je doel te bereiken

Verander je gedrag om je doel te bereiken

http://static0.hln.be/static/photo/2015/13/10/13/20151105075727/media_xll_8136193.jpg

Stel je jezelf elke maand, elke week, elke dag opnieuw een aantal doelen? Maar slaag je er maar niet in om die te realiseren? Misschien heb je wel last van faalangst of uitstelgedrag? Overweeg dan eens om je gedrag te veranderen. Met dit stappenplan bereik je binnenkort wél je doelen.

1. Wees je bewust van je gedrag

Denk na over je gedrag. Wat brengt je dichter bij jouw doel en wat houdt je tegen? Wat kun je doen om je meer bewust te worden van je gedrag of patroon? Lijst de nadelen op die je huidige gedrag veroorzaken. Noteer alle voordelen die het je oplevert als je nieuw gedrag zou ontwikkelen.

2. Doorbreek het patroon

Zodra je ongewenst gedrag vertoont, onderbreek het dan direct. Merk je dat je negatieve gedachten hebt? Stop ze af. Merk je dat je jezelf naar beneden haalt? Verander dat onmiddellijk. Merk je dat je begint te piekeren? Stop daarmee.

3. Ontwikkel nieuw gedrag

Zet voor je gedrag dat je onderbreekt nieuw gedrag in de plaats. Probeer overal het beste in te zien, zo begin je automatisch positief te denken. Zeg niet tegen jezelf "Ik mag niet meer twijfelen", maar geef jezelf complimenten. Dat vergroot je zelfvertrouwen. Definieer je nieuwe gedrag als iets positiefs dat je wel wilt. Iets niet meer willen werkt namelijk vaak niet.

4. Counter stress

Meer dan 80 procent van de mensen die werken aan een gedragsverandering, vervalt na een tijdje weer in oud gedrag. Niet op een mooie dag waarop alles goed gaat, maar op stressdagen waarop alles verkeerd gaat. Train jezelf daarom in het herkennen en 'counteren' van stress. Bijvoorbeeld door het controleren van je ademhaling, je gedachten of je bewegingen.

5. Brainwash jezelf

Omgevingsprikkels hebben een grote impact op je gedachten en je acties. Toevallige stimuli helpen je niet om jouw doelen te bereiken. Durf zelf dagelijks je hersenen te spoelen met gezonde impulsen. Onder meer in de vorm van een krachtig 'mission statement': waarom wilde je dit ook alweer allemaal?

6. Blijf jezelf

Verandering en ontwikkeling maken het leven leuk. Zolang je maar dicht bij jezelf blijft. Althans, bij de punten die je van jezelf belangrijk vindt en waardeert. De kunst is: meer jezelf worden zoals je bent op je beste momenten. Dat is het geheim van positieve verandering. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onveilig gevoel op straat? Dit juweel beschermt je

Onveilig gevoel op straat? Dit juweel beschermt je

http://static3.hln.be/static/photo/2015/1/7/12/20151104160413/media_xll_8134167.png

Geef toe dames: iedereen heeft zich wel al eens onveilig gevoeld. Binnenkort komt er echter een juweeltje op de markt dat vrouwen (en mannen) beschermt tegen ongewenste aandacht en aanvallen.

Of het nu 's avonds laat op straat is, of tijdens een feestje op café: we hebben ons allemaal wel al eens onveilig gevoeld, benaderd door vreemde figuren waarvan ons nekhaar gaat rechtstaan. Als er bekenden in de buurt zijn, kan je daar hulp zoeken, maar als je alleen bent, wordt het meteen een stuk gevaarlijker.

Voor die situaties is er nu Roar, een slim veiligheidsjuweeltje dat het aantal aanvallen op vrouwen wereldwijd wil terugdringen. Het toestel kreeg de naam 'Athena' mee en werkt via een drukknop. Wie zich in een gevaarlijke situatie bevindt, duwt gewoon drie seconden lang op het juweel. Er gaan vervolgens een luid alarm en lichtflitsen af, dat vaak al genoeg is om de aanvallers weg te jagen.

Daarnaast zorgt het apparaatje er ook voor dat er berichtjes naar enkele van je vrienden en familie wordt gestuurd. Op voorhand kan je de personen ingeven die dan jouw noodkreet en je locatie op hun smartphone ontvangen. Wie het iets discreter wil aanpakken dan een luid alarm, kan ook drie keer zachtjes op de knop duwen, waarna enkel de berichtjes verstuurd worden.

via GIPHY

Toegegeven, het is niet het mooiste juweel ter wereld, maar de makers hebben toch hun best gedaan om het zo elegant mogelijk te maken. Het is erg licht en klein, en je kan het op verschillende manieren dragen: aan een ketting, aan je broeksriem, aan je tas... Het bestaat ook in drie kleuren: zilver, zwart en roos goud.

En het concept slaat aan: op dit moment zit het nog in de ontwikkelingsfase, maar het team achter Roar wist intussen genoeg geld op te halen om over te gaan tot productie. Hun doel van 40.000 dollar werd in een mum van tijd bereikt en de teller staat al op meer dan 150.000 dollar. Wie zelf geïnteresseerd is in een 'Athena', kan hem via deze site bestellen. Verwacht wordt dat ze in de lente van 2016 geleverd worden. (br.hln)


» Reageer (0)
04-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is herpes, hoe krijg je het en wat kan je eraan doen?

Wat is herpes, hoe krijg je het en wat kan je eraan doen?

http://static1.hln.be/static/photo/2015/7/13/13/20151103154027/media_xll_8130943.jpg

Twee derde van de wereldbevolking is besmet met herpes, zo blijkt uit recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar wat is het verschil tussen beide types, hoe krijg je het en wat kan je er concreet aan doen? Viroloog en immunoloog Herman Favoreel zette in 'Knack' de belangrijkste informatie op een rijtje.

Herpes komt voor in twee verschillende vormen. Herpes simplex type 1 is de gekende variant die zorgt voor koortsblaasjes op mond, lippen en gezicht, kort omschreven als HSV-1. Het tweede type is herpes simplex type 2 oftewel genitale herpes, die door seksueel contact wordt doorgegeven. Het eerste type komt het vaakst voor, en zo'n 3,7 miljard mensen wereldwijd zijn besmet met HSV-1. Het tweede type treft 417 miljoen mensen over de hele wereld.

Koortsblaasjes op geslachtsorganen
Wie herpes simplex type 1 heeft, merkt dat vooral aan koortsblaasjes rond de mond en in het gelaat. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie merkt op dat type 1 ook steeds vaker verspreid raakt naar de geslachtsorganen. Door orale seks kunnen koortsblaasjes van HSV-1 verspreid raken naar de genitaliën. Dit komt vooral voor in rijkere landen, contradictorisch genoeg omdat we steeds hygiënischer zijn geworden.

Meer hygiëne, meer infecties
In ontwikkelingslanden krijgen kinderen vaak al op jonge leeftijd herpes type 1 door besmetting. Daardoor bouwen ze al vroeg immuniteit op tegen het krijgen van genitale koortsblaasjes later. In westerse landen zijn er minder besmettingen op jonge leeftijd, omdat we hier voorzichtiger omspringen met hygiëne. Dat maakt dat we minder goed beschermd zijn tegen het virus op latere leeftijd, en raken we sneller besmet met type 1 via orale seks.

Is herpes gevaarlijk?
Koortsblaasjes van het type HSV-1 zijn vervelend, maar verder relatief ongevaarlijk. In extreme gevallen kan een koortsblaasje aan het oog blindheid veroorzaken, maar dat is erg zeldzaam. Wie besmet is met HSV-2 loopt een groter risico, met een drie keer grotere kans op besmetting met HIV. Of er een verband is met HSV-1 en HIV werd nog niet onderzocht, al wordt nu vermoed van wel, door de nieuwe inzichten over het doorgeven van koortsblaasjes via orale seks.

Herpes heb je voor het leven
Eens besmet met het herpes, blijft het virus voor altijd sluimeren in je lichaam. Er zijn wel medicijnen om de symptomen aan te pakken, maar die bestrijden het virus op zich niet. Zoveel mogelijk voorkomen is dus de boodschap, in het geval van genitale herpes door veilig te vrijen. Ook bij orale seks is een condoom belangrijk, zo leren deze nieuwe inzichten over het verspreiden van koorstblaasjes naar de genitaliën.

Het voorkomen van de verspreiding van herpes type 1 is moeilijker. Vaak is niet uiterlijk zichtbaar of iemand het virus in zich heeft, en raakt het toch verspreid door bijvoorbeeld van hetzelfde flesje te drinken.

De WHO gaat door deze nieuwe ontdekkingen op zoek naar een vaccin tegen beide types van het virus, en hoopt om verdere verspreiding zo de kop in te drukken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hotel mama leverde mij 4.500 euro op, maar het was een emotionele rollercoaster

Hotel mama leverde mij 4.500 euro op, maar het was een emotionele rollercoaster

http://static2.hln.be/static/photo/2015/12/8/6/20151103170043/media_xll_8131176.jpg

Rijk worden zonder er hard voor te moeten werken, het klinkt ons als muziek in de oren. John Romain, directeur van Immotheker, omschrijft in zijn boek Rentenier Je Rijk hoe je geld kunt verdienen zonder er hard voor te moeten zwoegen. Eén van zijn tips: blijf tot je zelf een huis koopt bij je ouders wonen. Zo zou je makkelijk een spaarpot van 90.000 à 125.000 euro kunnen aanleggen. Redactrices Ellen en Sophie bespaarden ook op huur door weer bij hun ouders in te trekken, maar kwamen hierbij toch wat obstakels tegen.

Wie niets moet afgeven aan mama papa voor kost en inwoon, zal het rijkste worden door weer bij de ouders in te trekken. Op deze manier kunnen twintigers namelijk tot 1.035 euro per maand besparen. Maar ook wie wat huur betaalt om in het ouderlijke huis te wonen, is nog steeds 751 euro beter af. Romain heeft berekend dat wie van zijn 25ste tot zijn 35ste intrek neemt in Hotel mama een startbudget heeft van 90.000 à 125.000 euro voor de aankoop van een eigen huis.

Een onderzoek door de organisatie Eurofound heeft aangetoond dat door de economische crisis ook steeds meer jongeren in Europa de raad van John Romain opvolgen. De cijfers hebben aangetoond dat in de periode 2007-2011 het aantal gasten in Hotel mama is gestegen van 44 tot 48 procent, in heel Europa gaat het dus om 3,67 miljoen mensen. Zowel in de leeftijdscategorie van 18- tot 24-jarigen als in die van de 24- tot 29-jarigen gaan de cijfers omhoog.

Hoewel mannen vaker langer thuis blijven wonen, zijn er op de redactie twee vrouwen die hebben besloten beroep te doen op hotel mama om zo geld te besparen op huur en dat geld in een eigen stekje te investeren. Dat dat na jaren op kot te hebben gezeten en alleen te hebben gewoond niet zo evident is, verklaren Ellen en Sophie.

Hotel Mama leverde Ellen 4.500 euro op

"Ik was 26 jaar toen ik voor het eerst weer thuis ging wonen, ik had een snel alternatief nodig omdat ik na een relatiebreuk plots geen dak meer boven mijn hoofd had. Voor ik in mijn nieuw huurhuis kon trekken, had ik gedurende drie maanden een verblijfplaats nodig. Ik was vooral dankbaar dat ik zo snel ergens terecht kon. En mijn moeder was blij dat ze weer iemand kon betuttelen. Toch bleek het voor iedereen weer aanpassen te zijn. Ik had het met mijn gigantisch ochtendhumeur weer moeilijk met de vele vragen meteen na het ontwaken. Wanneer ben je thuis vanavond, heb je een drukke werkdag voor de boeg? Dat was voldoende om mij weer in een mopperende tiener te veranderen. Wat ook voor mijn ouders geen cadeau was. Hoewel ik ook wel kon genieten van mijn luilekkerleventje, ik hoefde geen cent af te geven en kreeg mijn lievelingsgerechten voorgeschoteld, vertrok ik na drie maanden opgelucht weer.
Tot ik 1,5 jaar later bij de aankoop van mijn eigen appartement weer bij mijn ouders moest gaan aankloppen, om huur te besparen en meer tijd te hebben om te kunnen verbouwen. Toen vertoefde ik voor ongeveer 9 maanden onder mama's vleugels. De extra stress en druk door de verbouwingen maakte van mijn tweede verblijf een emotionele  rollercoaster met verschillende huilbuien en frustratie tot gevolg.

Ik zie mijn ouders doodgraag, maar het contact verloopt toch een beetje vlotter als ik niet elke dag hoef te antwoorden op een spervuur aan vragen over hoe mijn dag is geweest en wat ik heb gegeten. En hoe leuk het ook is dat je moeder je op je wenken bedient, voelde ik me schuldig omdat ik haar harde labeur naar binnen schrokte omdat ik ergens moest zijn. Soms werd de druk en de verantwoording die ik moest afleggen me toch te veel. Tel daarbij nog eens een schuldgevoel omdat ik mijn ouders tot last was en je begrijpt dat ik een tijdbom van opgekropte frustraties was.

Omdat ik dankzij Hotel Mama toch zeker 4.500 euro heb kunnen sparen, ben ik heel blij dat ik zo goed ben opgevangen door mijn  mama en mijn papa, sinds mijn verhuis nu twee jaar geleden is onze relatie is nu toch iets beter en harmonieuzer."

Redactrice Sophie spaarde zo 3.000 euro uit

"Na vijf jaar op kot en één jaar samenwonen besloten mijn vriend een appartement te kopen. Een leuk plan in theorie, maar in praktijk kwam dat neer op een halfjaar overbruggen in Hotel Mama. Eerlijk is eerlijk, weer thuis gaan wonen heeft tal van voordelen. De was en de plas worden gedaan, je hoeft niet meer zelf te koken (halleluja) en je hebt ruimte om meer te sparen. We hebben afgesproken wel een klein bedrag te geven voor kost en inwoon, maar aan huur en vaste kosten waren we veel meer kwijt geweest. Dat betekent dat we op het einde van de rit 3.000 euro extra zullen hebben om in ons apaprtement te investeren."

"Maar het is ook niet evident, zeker niet als je eigenlijk al enkele jaren op jezelf woont. De grootste moeilijkheid voor mij was wonderwel niet mijn kamer die veel te klein was voor ons beide (lees: de rommel van mijn vriend), maar wel het aanpassen aan het leven van mijn ouders. Als je al zes jaar lang gewend bent om je eigen huishouden te runnen, late uren te kloppen, te eten en uit te gaan wanneer het je uitkomt, is het een hele aanpassing wanneer er plots weer alles samen gedaan moet worden. En dat heeft al vaker tot frustraties geleid. Ondertussen hebben we een minutieus uitgedacht weekschema waarin tot in de puntjes beschreven staat wie wanneer thuis is, mee eet en welke taakjes heeft, en dat werkt. Maar stiekem kijk ik er toch naar uit om binnen enkele maanden weer helemaal mijn eigen ding te kunnen doen. (br.hln)


» Reageer (0)
03-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man bouwt kajak om zodat zijn honden meekunnen

Man bouwt kajak om zodat zijn honden meekunnen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/15/2/10/20151103173457/media_xll_8131255.jpg

Wat is er leuker dan een hobby waar ook jouw beste vrienden kunnen aan deelnemen? De Amerikaan David Bahnson kan zijn favoriete tijdverdrijf uitoefenen in het gezelschap van zijn honden dankzij een ingenieus verbouwde kajak.

Wanneer de gepensioneerde orthopedagoog uit de Amerikaanse staat Vermont het water opgaat, gaan zijn twee viervoeters mee. Dat is een evidentie geworden voor de man.

"Ze lijken er echt van te houden", vertrouwde Bahnson toe aan The Dodo. "Ze zijn opgewonden telkens wanneer ik de kajak tevoorschijn haal."

De man kreeg het idee toen hij merkte hoe vlotjes zijn eerste hond Susie in het bagagecompartiment van de kajak paste. Het duurde niet lang vooraleer Susie het gezelschap kreeg van een tweede viervoeter Ginger. Dus begon Bahnson te verbouwen waardoor het drietal nu samen op pad kan.

Bahnson hoeft de honden nooit te overtuigen om mee te gaan. Bovendien zijn de dieren erg gedisciplineerd. "Ook al zijn het uitstekende zwemmers, ze zullen nooit uit zichzelf in het water springen", zei de Amerikaan. "Wanneer ik aan land ga, wachten ze op mijn bevel om uit de kajak te komen."

"Ze hebben hun eigen plaatsje in de boot, ze houden zich rustig en genieten van de tocht." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo kan je een kater krijgen zonder een druppel alcohol

Zo kan je een kater krijgen zonder een druppel alcohol

http://static2.hln.be/static/photo/2015/11/11/0/20151102124502/media_xll_8127660.jpg

Wakker worden met stekende hoofdpijn en een rebellerende maag? Dan heb je de dag ervoor duidelijk iets te veel gedronken. Of toch niet? Je kan immers ook een kater krijgen zonder een druppel alcohol.

Een bonzend hoofd, droge mond, jeukende ogen en een opgeblazen gevoel: het zijn de niet zo gezellige symptomen van een kater. Maar het zijn evengoed de symptomen die aangeven dat je te veel zout gegeten hebt.

Jawel: je hoeft niet altijd alcohol te drinken om een kater te hebben. Wie 's avonds te veel zout eet, kan er de dag erna ook spijt hebben bij het opstaan. Zout droogt je immers uit, net zoals drank dat doet: "Een zoute maaltijd zorgt voor een overvloed aan natrium in je bloedbaan", legt professor Anthony Heagerty van de universiteit van Manchester uit. "Je lichaam denkt dat je uitgedroogd bent en gaat water uit andere delen van je lichaam halen om de hoeveelheid natrium te verdunnen. Dat betekent dat je echt uitgedroogd raakt. Aangezien je 's nachts niet kan hydrateren, sta je op met hoofdpijn en een opgeblazen gevoel."

's Avonds laat veel zoute snacks eten, is dus allerminst een goed idee. Veel water drinken is sowieso aangeraden, maar er zijn ook enkele zaken die je kan eten om de hoeveelheid zout in het bloed te verdunnen. "Fruit en groenten werken zeer goed, vooral citroen, selder, kool en artisjok. Daarnaast is het geen slecht idee om ook je kaliumvoorraad aan te vullen, met bijvoorbeeld bananen en aardappelen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit kan je allemaal doen met je oude kleding

Dit kan je allemaal doen met je oude kleding

http://static2.hln.be/static/photo/2015/16/15/0/20151102154447/media_xll_8128140.jpg

Puilt je kast ook uit met kleding die je niet meer draagt? Of geef je jouw afgedankte spullen gewoon mee met het grof huisvuil? Wij zochten uit wat je nu het beste kan doen met je oude kleding. Je helpt er het milieu of anderen mee.

Kledingcontainers
Overal langs de Vlaamse wegen kom je kledingcontainers tegen, van verschillende bedrijven zoals bijvoorbeeld Oxfam, Curitas en de Kringwinkel. In tegenstelling tot wat heel wat mensen denken, worden die kleren niét gewoon linea recta naar pakweg Afrika gestuurd. De kleren kunnen pas geëxporteerd worden als ze uitgesorteerd zijn in bruikbare kleding, en dat kost - naast het ophalen - natuurlijk mankracht en dus geld.

Daarom dat bedrijven als Curitas de kleren daar verkopen, weliswaar aan erg democratische prijzen. Hoewel dat misschien fout lijkt, is het voor de mensen daar wel de enige mogelijk om kleren te kopen én de afvalberg daalt er natuurlijk ook drastisch door. Je doet er dus alsnog iets goed mee.

Bij Oxfam gaan de opgehaalde kleren zelfs helemaal niet naar ontwikkelingslanden. Na het sorteren verkopen ze de kleding immers in hun eigen winkels. De winst gaat wel volledig naar Oxfam-projecten, waardoor je onder andere meehelpt in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en de algemene ongelijkheid in de wereld.

Tweedehandswinkels
In heel wat tweedehandswinkels kun je zelf kleding binnenbrengen. Als het gaat om designerkleren dan krijg je er vaak nog een procent op als het stuk ook daadwerkelijk verkocht raakt. Altijd mooi meegenomen natuurlijk. Voor goedkopere stukken zul je weinig tot niets meer krijgen. Maar je helpt natuurlijk wél mee bij het beperken van de hoeveelheid textiel die op de afvalberg terechtkomt.

H&M - & Other Stories
Bij de modeketen H&M kun je al een tijdje je oude spullen binnenbrengen, en vanaf eind vorige week kan dat ook bij hun kleinere zusje & Other Stories. Bij beide ketens worden de spullen opgehaald door eigen recyclagepartners, waarna ze verder verwerkt worden. De klant krijgt er in ruil een bon van tien procent voor. In alle winkels van beide ketens vind je de containers doorgaans vlak naast de kassa.

Rommelmarkten
In de grote steden vindt - zeker in de zomer - elk weekend wel een andere rommelmarkt plaats. Het hangt af van de locatie en het publiek, maar als je een zakcentje wilt bijverdienen, is dit veruit de meest interessante optie. Goed voor de portemonnee, het milieu en de persoon die je gelukkig maakt met je oude spullen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweede Kampioenenfilm breekt record in openingsweekend

Tweede Kampioenenfilm breekt record in openingsweekend

http://static0.hln.be/static/photo/2015/13/2/7/20151102150200/media_xll_8128042.jpg

Jubilee General, de tweede film rond FC De Kampioenen, valt duidelijk in de smaak bij het filmpubliek. Na het openingsweekend staat de teller voor de film al op 148.600 betalende toeschouwers (avant-premières inbegrepen). Nooit eerder in de geschiedenis bereikte een Belgische film een dergelijk resultaat. Dat meldt verdeler Independent Films.  

'Loft' haalde in 2008 iets meer dan 120.000 kijkers en de eerste Kampioenenfilm had twee jaar geleden 130.000 kijkers in het eerste weekend.

Jubilee General haalde in Vlaanderen een gemiddeld marktaandeel van meer dan 50%. In een aantal steden liep dat marktaandeel zelfs op tot 75%. Mooie cijfers dus, ondanks het uitzonderlijke herfstweer van afgelopen weekend.  (br.hln)


» Reageer (0)
02-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zij gaf prins Harry iets dat hem mateloos ontroerde

Zij gaf prins Harry iets dat hem mateloos ontroerde

http://static2.hln.be/static/photo/2015/7/6/12/20151102095543/media_xll_8127162.jpg

Hij nam haar in zijn armen en streelde met zijn hand liefdevol haar hoofd. Prins Harry toonde nog maar eens zijn menselijk gelaat toen hij de snikkende Amerikaanse oorlogsveterane Kirstie Ennis (24) trooste. Zij gaf hem iets dat hem mateloos ontroerde.

De prins stond gisteren bij Buckingham Palace in Londen om de lopers van de 'Walk of Britain' vorstelijk te onthalen bij de finish toen het aangrijpende moment plaatsvond.

Op 22 augustus begonnen zes gewonde veteranen van de oorlog in Afghanistan aan een loop van 1.000 mijl, ongeveer 1.600 kilometer, door Groot-Brittannië. De dappere Kirstie Ennis was één van hen.

Taliban
De 24-jarige vrouw werd niet gespaard tijdens haar periode in Afghanistan. Tien dagen nadat ze afscheid moest nemen van haar beste kameraad, korporaal Taylor Baune die omkwam door een bom van de taliban, crashte de helikopter waar ze in zat. Ze overleefde maar de tol was zwaar. Haar gezicht was erg gehavend en haar been zou eigenlijk moeten worden geamputeerd. De vrouw stelde die operatie echter uit om te kunnen deelnemen aan The Walk Of Britain.

Identiteitsplaatjes
De veterane, die al 38 operaties onderging sinds de crash, nam deel met een brace en verbeet de niet aflatende pijn. Tijdens de tocht liet ze 24 identiteitsplaatjes achter van gevallen soldaten van haar eenheid die nooit naar huis zouden weerkeren. Prins Harry vergezelde de veteranen tijdens meerdere etappes en hielp Ennis om de naamplaatjes neer te leggen.

Overweldigd
Gisteren volgde het orgelpunt met de finish aan Buckingham Palace. Kirstie moest nog één identiteitsplaatje neerleggen, dat van haar beste vriend Taylor Baune. Toen het moment daar was, werd de veterane overweldigd en drukte het identiteitsplaatje in de handen van de prins. Met tranen in de ogen verklaarde hij dat hij de gift niet kon aannemen. Dan zei Kirstie: "Alstublieft, neem het aan, je weet hoe belangrijk dit voor me is." De ontroerde prins nam het identiteitsplaatje in ontvangst en beiden vielen elkaar snikkend in de armen. "Dit betekent heel veel voor me", besloot een geëmotioneerde prins. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit simpele gebaar kan je relatie bepalen

Dit simpele gebaar kan je relatie bepalen

http://static2.hln.be/static/photo/2015/4/2/14/20151101110814/media_xll_8124404.jpg

Het cliché wil dat vrouwen op bad boys vallen, en dat vriendelijke mannen minder kans maken. Onzin, leert een onderzoek uit het tijdschrift Evolutionary Psychology ons. Vrouwen vallen voor mannen die glimlachen tijdens de eerste ontmoeting.

Het onderzoek liet vrouwen uit Europa en Azië naar foto's van mannen kijken. Daarna moesten ze aangeven welke man ze relatiemateriaal vonden, en welke mannen eerder in de categorie 'goed voor één keer' vielen.

Het verschil was duidelijk: mannen die breed glimlachten werden als een goede levenspartner bestempeld. Vrouwen vonden hen gelukkig en betrouwbaar, perfect voor een relatie op lange termijn. Mannen met een serieuzere gezichtsuitdrukking werden dan weer mannelijk en volwassen gevonden. Aantrekkelijk, maar minder geschikt voor een lange relatie.

Het onderzoek past bij eerdere resultaten, die uitwezen dat we knappe looks belangrijk vinden bij lossere flirts. Goede genen zijn immers belangrijk voor het nageslacht. Maar als vrouwen op zoek zijn naar een partner op lange termijn willen ze dat die betrouwbaar en bereikbaar is. Een glimlachende partner past perfect in dat plaatje: een veilige man die geschikt is om een gezin mee te starten. (br.hln)


» Reageer (0)
01-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom krijg je zo snel blauwe plekken

Daarom krijg je zo snel blauwe plekken

http://static3.hln.be/static/photo/2015/15/5/3/20151030202315/media_xll_8120463.jpg

Soms kunnen we ons het exacte moment voor de geest halen waarop we onze teen tegen die verdomde tafelpoot hebben gestoten, op andere momenten duiken de blauwe plekken plots uit het niets op. Maar hoe zit dat eigenlijk? En vooral, hoe komt het dat sommigen veel vaker blauwe plekken krijgen dan anderen?

Wat is een blauwe plek precies? Heel simpel. Het is een bloeduitstorting die ontstaat omdat kleine bloedvaatjes in de huid beschadigd zijn. Het bloed komt zo tussen de omliggende weefsels onder de huid terecht en veroorzaakt een blauwe plek. Maar hoe komt het dat de één het veel vaker krijgt dan de ander?

Ouderdom

Wanneer we ouder worden, wordt onze huid en het weefsel rond onze bloedvaten dunner. Daardoor raken de bloedvaatjes sneller beschadigd, aangezien de huid niet meer zo sterk en elastisch is als voordien. En ook al ben je nog een jong kuiken, alles waar onze huid vroegtijdig door veroudert, kan ervoor zorgen dat we kwetsbaarder worden voor blauwe plekken. Blijf dus maar beter weg van de zonnebank, en zeg dat pakje sigaretten vaarwel.

Medicatie

Sommige medicijnen kunnen er ook voor zorgen dat je huid dunner wordt, waardoor je sneller blauwe plekken oploopt. Vooral medicatie met corticosteroïden, wat vaak genomen wordt door astmapatiënten, kan dit veroorzaken.

Voeding

Het kan zijn dat je niet genoeg vitamine C of vitamine D binnenkrijgt, waardoor je sneller last hebt van bloeduitstortingen. Tegenwoordig komt het niet veel meer voor, maar het kan in elk geval geen kwaad om wat extra groenten en vette vis op het menu te zetten.

Ziekte

Er zijn een aantal zeldzame ziekten waardoor je huid sneller kneust, maar in de praktijk komen deze nauwelijks voor. Loop je snel blauwe plekken op? Maak je dan geen zorgen, de kans is groter dat één van de andere factoren de oorzaak is. Zit echter je hele arm of been onder de blauwe plekken? Dan zoek je best eens een dokter op. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!