NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
31-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Engelse bulldog sterft uit, maar niemand wil de oplossing

De Engelse bulldog sterft uit, maar niemand wil de oplossing

http://static2.hln.be/static/photo/2016/18/0/13/20160731091343/media_xll_8929828.jpg

Hij is net zo Engels als het slappe bier, de bobby en de fish and chips: de bulldog. Maar dit nationale symbool dreigt te verdwijnen nu de Engelse hondensoort is doorgefokt.

De enige manier om de Engelse bulldog te redden is door deze te kruisen met een Amerikaans ras, blijkt uit onderzoek aan de Universiteit in Californië. De bulldog werd oorspronkelijk gefokt als vechthond, maar Engelsen roemen hem vooral om zijn vasthoudende karakter.

Korte pootjes
De honden met korte pootjes kampen nu met gezondheidsproblemen zoals huidallergieën en een smal bekken. Door zijn terugliggende neus lijdt hij aan ademhalingsproblemen - vroeger was die neus juist een voordeel omdat deze hem in staat stelde adem te halen zonder de tegenstander los te laten.

Volgens fokker Märia Konings van Happy Bulls uit Sprundel mankeert de Engelse bulldog echter niks. "Die platte neus is allang teruggefokt en hij is ook niet meer zo zwaar. Alsjeblieft, kruis hem niet," smeekt ze. "Nu durf ik met een gerust hart een baby te zetten bij een Engelse bulldog, zó lief is hij, maar als hij straks is gekruist met een Amerikaans ras weet ik niet of hij nog te vertrouwen is." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Skydiver Luke springt van 7.600 meter hoogte zonder parachute in net en overleeft

Skydiver Luke springt van 7.600 meter hoogte zonder parachute in net en overleeft

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

De Amerikaanse skydiver Luke Aikins heeft het geflikt: hij is erin geslaagd om zonder parachute vanaf 7.600 meter hoogte uit een vliegtuig te springen en in een net te belanden. Met de sprong, die live werd getoond op televisiezendere Fox, werd de 42-jarige Aikins de eerste persoon in de geschiedenis die moedwillig en succesvol een sprong uit een vliegtuig maakte zonder een parachute te gebruiken.
De vrije val van Aikins boven de woestijn in het zuiden van Californië duurde iets meer dan 2 minuten. Hij kwam terecht in een net van 30 op 30 meter, dat op 60 meter boven de grond was gespannen. Zijn vrouw en andere familieleden wachtten Aikins op naast het net. Hij beschreef zijn ervaring na zijn landing met één woord: "Fantastisch".

Niet gek
"Ik ben niet gek', bezwoer Aikins van te voren. De 42-jarige stunter is wel wat gewend, met 18.000 parachutesprongen op zijn naam. Toch beefde hij als een rietje toen hij eenmaal in de vliegtuigopening stond, klaar om te springen. Zijn doel: landen in een net van 30 bij 30 meter in een Californische woestijn. Met een snelheid van zo'n 200 kilometer per uur.

De vader van een kleuterzoon hoopt daarmee op eeuwige roem, door als eerste persoon veilig uit het vliegtuig te springen zonder parachute of wingsuit. "Ik blijf leven en dan loop ik weg", zei hij eerder deze maand tegen de Amerikaanse tv-zender Fox. "Ik wil laten zien dat je, met de juiste voorbereiding, dingen kunt doen die we voor onmogelijk hielden.'
Verplichte parachute
Aikins verklaarde kort voor zijn stunt dat hij verplicht werd om toch een parachute aan te doen, maar dat hij niet van plan was om die te gebruiken, aldus persagentschap Associated Press. In het vliegtuig, vlak voor zijn sprong, deed hij de parachute weer af.

De Amerikaan was met de sprong niet aan zijn proefstuk toe: naast zijn 18.000 parachutesprongen, heeft hij ook al prominente skydivers getraind, aan meerdere recordsprongen deelgenomen en stunts uitgevoerd voor de film 'Iron Man 3'. (br.hln)

» Reageer (0)
30-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse Primitief blijft in Engeland

Vlaamse Primitief blijft in Engeland

http://static1.hln.be/static/photo/2016/14/13/11/20160725172808/media_xll_8911736.jpg

De Britse overheid is erin geslaagd om een belangrijk werk van de Vlaamse primitief Dirk Bouts in eigen land te houden, schrijft The Guardian. Het Bowes Museum in het noorden van Engeland is erin geslaagd om 2,3 miljoen pond te verzamelen voor het werk. Het gaat om 'De Heilige Lucas tekent de Maagd en Christus' van de Laat-Gothische, 15de eeuwse schilder.

Het schilderij was vorig jaar aan een buitenlandse verzamelaar verkocht, maar daarop besliste de overheid om een "exportban" op te leggen in de hoop een Britse koper te vinden.

Die is er nu, schrijft The Guardian. Het geld is afkomstig van het loterijfonds, het kunstenfonds en private schenkers.

Bouts is een in Haarlem geboren en in Leuven overleden Vlaamse primitief. Hij schilderde onder meer Het Laatste Avondmaal dat in de Sint-Pieterskerk in Leuven hangt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Janine Bischops (73): Oude vrouwen schrijf je niet af

Janine Bischops (73): "Oude vrouwen schrijf je niet af"

http://static1.hln.be/static/photo/2016/15/15/11/20160730070705/media_xll_8926766.jpg

Actrice Janine Bischops speelde haar hele leven op zeker. Ze moest 73 worden om te durven. Voor het eerst koos ze voor barsten in plaats van buigen. En hoe. Onverwacht en met onmiddellijke ingang stapte ze na 21 jaar uit 'Thuis'. Ze hield de eer aan zichzelf en dat van haar personage Jenny. Haar rol van oermoeder devalueerde tot die van oude bloempot. "Nooit liep ik zo recht op mijn doel af als die ochtend naar de post met mijn ontslagbrief. Buiten op straat werd ik overspoeld door trots. Oudere vrouwen schrijf je niet af. Nàh."

Een beslissing die getuigt van eigenwaarde.
Ik heb wel een week geweend, hoor. Iedereen in 'Thuis' wist dat ik ongelukkig was en toch heb ik ze allemaal verrast, inclusief mijn kinderen. 'Ze zegt al twee jaar dat ze eruit stapt, maar dat doet ze toch nooit.' Toen ik in de schminkkamer zei 'Toch raar, mijn laatste dag', lachten ze nog 'Jaja, het zal wel'."

Waarom was het ineens genoeg?
"Tot twee jaar geleden heb ik Jenny Verbeeck zeer graag gespeeld. Ik ben apetrots op de verhaallijn van Jenny's borstkanker, mijn voorstel trouwens. Maar na 19 jaar zat er geen vlees meer aan die rol. 'Jenny' moest er af en toe nog wat bij staan, ik voelde me als acteur bij het afval gezet. Niet hautain bedoeld, maar daarvoor ken ik mijn stiel te goed. Zo mocht het niet eindigen. Het deed afbreuk aan alle moois uit mijn carrière." (br.hln)


» Reageer (0)
29-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gossip Girl komt misschien terug

Gossip Girl komt misschien terug

http://oi63.tinypic.com/2s84pj8.jpg

Cancel alvast je plannen voor 2017, want de kans bestaat dat je aan je televisiescherm gekluisterd zit voor het nieuwe seizoen van Gossip Girl. Ja, dat lees je goed. Onze favoriete verwende en achterbakse rijkeluiskinderen zijn hoogstwaarschijnlijk weer terug van weggeweest. Vreugdedansjes toegestaan.

Nadat Gilmore Girls, Prison Break en Full House in een nieuw jasje gestoken werden, is nu ook Gossip Girl aan de beurt. Het creatieve brein achter de serie, producer Josh Schwartz, liet immers al aan E! News weten dat ze gesprekken gaan voeren voor nieuwe afleveringen.

Volgens Schwartz zou de veranderde wereld (lees: sociale media) een uiterst interessante invalshoek kunnen bieden voor een nieuw seizoen. Want een Gossip Girl-plot met foute Snapchats, populaire Instagrampagina's en gemene Facebookposts opent uiteraard heel wat nieuwe perspectieven. "De wereld is veranderd, nu is letterlijk iedereen 'Gossip Girl'", aldus Schwartz.

Eén nadeel: hij heeft nog niet aan tafel gezeten met zijn Gossip Girl-collega's, dus definitief is het nog niet. Al raadt hij de fans vooral aan om duidelijk aan te geven dat zo'n nieuw seizoen helemaal is waar we op zitten te wachten. (br.hln)


» Reageer (0)
28-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiener vergokt 115.000 euro met oma's kredietkaart

Tiener vergokt 115.000 euro met oma's kredietkaart

http://static0.hln.be/static/photo/2016/9/2/8/20160728044829/media_xll_8920718.jpg

Een Brusselse tiener heeft op Aziatische websites 115.000 euro verspeeld met de kredietkaart van zijn oma (82). De vrouw uit Ukkel besefte dit pas toen ze de afrekening in de brievenbus vond.

Per weddenschap zette de pas 18 geworden kleinzoon telkens 2.000 euro in. De ene keer giste hij hoeveel graden het zou worden in een stad aan de andere kant van de wereld. Vervolgens zette hij dezelfde smak geld ook in op hoeveel millimeter neerslag er 's anderendaags zou vallen in een plaats dichter bij huis. Nog een andere keer gokte hij op wisselkoersen van vreemde valuta. Dagen aan een stuk surfte hij websites in vooral China en Thailand plat. Altijd met oma's kredietkaart. Op één dag verspeelde de tiener zelfs 40.000 euro.

Oma's frank viel pas toen ze onlangs haar brievenbus opende en de afrekening vond van haar American Express Gold, een kaart zonder maandelijkse limiet. De hoogbejaarde vrouw moest 115.000 euro vereffenen terwijl ze de kaart niét zelf had gebruikt.

Even later bleek overigens dat de kleinzoon verder was blijven gokken op duistere websites. Gelukkig met iets meer succes: hij slaagde er toen in het totale verlies terug te brengen naar 23.333 euro. "Het drama is dat mijn zoon totaal geen spijt heeft", zegt zijn moeder. (br.hln)


» Reageer (0)
27-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste keer ooit dat een Indiër prijs knapste man ter wereld wint

Eerste keer ooit dat een Indiër prijs knapste man ter wereld wint

http://static1.hln.be/static/photo/2016/9/14/7/20160727182631/media_xll_8919217.jpg

De Indiase Rohit Khandelwal is Mr. World 2016 en hij mag zich dus bijgevolg de knapste man ter wereld noemen. Khandelwal is de eerste Indiër ooit die deze prijs gewonnen heeft. De 26-jarige knapperd is model, acteur en televisiepersoonlijkheid.

Na een spannende finale in het Engelse stadje Southport won Rohit Khandelwal nipt de finale van Mr. World 2016. Een professionele jury en de kijkers besloten samen dat de Indiër de knapste man ter wereld is, alleszins dan toch voor één jaar. Naast de titel kreeg Khandelwal ook vijftigduizend dollar mee naar huis.

De 26-jarige hunk trainde een jaar lang onder begeleiding voor de wedstrijd, zodat hij er gespierd zou uitzien maar ook weer niet té. Aan India Times vertelde hij dat hij het nog altijd amper kan geloven: "Het lijkt wel een droom, maar ik ben verschrikkelijk trots op mezelf en ik hoop dat ik andere mannen in India kan inspireren," aldus Khandelwal. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen grap: hakken waren oorspronkelijk voor mannen bedoeld

Geen grap: hakken waren oorspronkelijk voor mannen bedoeld

http://static3.hln.be/static/photo/2016/13/3/4/20160727084411/media_xll_8916979.jpg

We mogen hoge hakken dan wel altijd claimen als kenmerk van vrouwelijke elegantie, dit nieuwtje ondergraaft heel die theorie. De hak werd oorspronkelijk voor niemand minder dan mannen ontworpen. "Al in de 10de eeuw droegen mannen hakken," legt kunsthistorica en curator van het schoenenmuseum in Toronto Elisabeth Semmelhack. Daar hoort wat uitleg bij.

Vandaag dragen we hakken voor een vrouwelijke look of om iets groter en slanker te lijken, maar dat is ooit anders geweest. De geschiedenis van de schoen waarmee we onszelf in naam der elegantie vrijwillig pijnigen, gaat terug tot in de 10de eeuw, weet Elizabeth Semmelhack van het Bata Shoe Museum in Toronto. Daar droegen Perzische mannen hakken op een paard, zodat hun voeten beter in de stijgbeugels pasten. Die trend werd door de Europeanen overgenomen in de 17de eeuw.

Hulpmiddel bij oorlogvoering

"Er bestaat een lange geschiedenis van mannen die hakken droegen voor ruiterlijke doeleinden," vertelt Semmelhack. Ze schreef ook het boek Standing Tall: The Curious History of Men in Heels. "We weten al dat cowboys hakken droegen. De hoge hak had oorspronkelijk alles met functionaliteit te maken, niet met mode, in tijden van oorlog. De hak was een extra instrument waarmee de ruiter stabiel bleef en zijn wapen beter kon gebruiken."

Van houten hak naar stiletto

Het duurde tot de 18de eeuw voor de hak als kenmerk van vrouwenschoeisel beschouwd werd. Stilaan kregen ze ook een vrouwelijkere vorm, met een dunnere hiel en een puntige teen. Al duurde het tot de jaren 50 van de vorige eeuw vooraleer hout werd ingeruild voor staal om hakken te maken. "Pas dan werd de stiletto geboren, met de karateristieke dunne naaldhak," legt Semmelhack uit. En de hak blijft vandaag ook verder evolueren, met onder meer plateauhakken, wedges en armadillo boots. We moeten toegeven dat ze al lang niet meer om puur functionele redenen worden gedragen, maar horen we daar iemand over klagen?  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geheugentraining vermindert het risico op dementie

Geheugentraining vermindert het risico op dementie

http://static3.hln.be/static/photo/2016/2/10/10/20160726170221/media_xll_8914555.jpg

Wetenschappers discussiëren al jaren over de vraag of we vormen van dementie kunnen tegengaan door onze hersenen te trainen. Een grootschalige Amerikaanse studie toont dat bepaalde oefeningen, die het snel verwerken van informatie stimuleren, een positief effect hebben op lange termijn.

De laatste jaren leek het alsof breinoefeningen en -spelletjes toch niet de verhoopte oplossing zijn om dementie te voorkomen, maar een nieuwe Amerikaanse studie blaast die hoop nieuw leven in. Onderzoekster Jerri Edwards en haar team onderzochten bij 3.000 senioren de effecten van cognitieve training op lange termijn. Senioren die vijf weken lang oefenden op de verwerkingssnelheid van hun brein, hadden na tien jaar een derde minder cognitieve beperking dan senioren die geen of andere oefeningen deden.

De 3.000 deelnemers werden in 1998 als gezonde senioren gerekruteerd en hadden een gemiddelde leeftijd van 73,6 jaar. Ze werden opgedeeld in vier groepen: ofwel kregen ze geen oefeningen, ofwel kregen ze oefeningen die de verwerkingssnelheid, het geheugen of het redeneervermorgen testen. De onderzoekers volgden de senioren tien jaar lang en bleven gedurende die periode in contact met meer dan 95% van de deelnemers. 

In vergelijking met de controlegroep bleken geheugen- of redeneeroefeningen geen effect te hebben op het voorkomen van dementie, terwijl de oefeningen op verwerkingssnelheid wel goede resultaten konden voorleggen. De onderzoekers berekenden dat er na 10 jaar een derde minder kans is op dementie of cognitieve beperking, voor personen die bijkomende oefeningen kregen was dat zelfs bijna de helft. Een voorbeeld van zo'n 'speed-of-processing' oefening vindt u hier.

De resultaten van de studie werden dit weekend bekendgemaakt op de jaarlijkse conferentie van de Alzheimer Association, in Toronto. Ook al gaat het om een uitgebreid onderzoek, het blijft natuurlijk slechts één studie, die nu wacht op een kritische analyse. Over hoe vaak we die oefeningen dan best uitvoeren en hoe duurzaam de effecten zijn, hoopt het team rond Edwards nog meer onderzoek te verrichten in de nabije toekomst. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muggenplaag: we kochten al 60% meer muggenmiddeltjes

Muggenplaag: we kochten al 60% meer muggenmiddeltjes

http://static0.hln.be/static/photo/2016/5/1/8/20160727091052/media_xll_8917028.jpg

De muggen zijn massaal aanwezig dit jaar en daar proberen we ons ook tegen te wapenen. In vergelijking met vorig jaar is de verkoop van insectenwerende middeltjes gestegen met bijna zestig procent, schrijft Het Nieuwsblad.

We hebben de afgelopen weken genoten van heerlijk zomerweer, maar daar horen natuurlijk ook de muggen bij. Dat er zoveel (irritante) muggen zijn dit jaar, komt door de zachte winter en het natte voorjaar.

We proberen ons massaal te wapenen en dat voelen ze bij de apotheek. In vergelijking met de eerste zes maanden van 2015 is het aantal verkochte insecten­werende middeltjes in de Belgische apotheken dit jaar met 58 procent gestegen, van 167.855 naar 264.438, weet Het Nieuwsblad op basis van cijfers van IMS Health. (br.hln)


» Reageer (0)
26-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mexicaanse archeologen staan verbaasd: watertunnel ontdekt onder Maya-tempel

Mexicaanse archeologen staan verbaasd: watertunnel ontdekt onder Maya-tempel

http://static3.hln.be/static/photo/2016/17/15/12/20160726141540/media_xll_8914152.jpg

Onder de grootste en belangrijkste Maya-tempel in de historische stad Palenque, in het zuiden van Mexico, hebben onderzoekers na jaren onderzoek een tunnel blootgelegd. Volgens de archeologen werd de Inscriptietempel, waarin zich de tombe van de legendarische koning Pacal bevindt, bewust boven een bron gebouwd, zodat de geest van de heerser gemakkelijk naar de onderwereld geleid kon worden. Dat schrijft het magazine Time.

Palenque is wellicht een van de bekenste Maya-sites en wordt jaarlijks door duizenden toeristen van over heel de wereld bezocht. De oude stad telt tientallen tempels en gebouwen, waarvan de Inscriptietempel wellicht de bekendste is. De tempel werd tussen 683 en 702 na Christus gebouwd als grafkamer voor koning Pacal de Grote. Die heerste tussen 615 en 683 over de stadsstaat, die zich vandaag in de jungle bevindt in de zuidelijke Mexicaanse deelstaat Chiapas.

Na vier jaar graven hebben onderzoekers gisteren in Mexico-stad bekendgemaakt dat ze onder de tempel een tunnel hebben gevonden van onder de grafkamer naar de brede esplanade aan het plein voor de tempel. Aan de andere kant van het plein bevindt zich het paleis waar Pacal en zijn voorgangers en opvolgers woonden. De tunnel is gemaakt van steen en ongeveer 60 centimeter breed en hoog.

De archeologen geloven dat het kanaal bedoeld was om de geest van de overleden heerser gemakkelijk naar de onderwereld te brengen. Tot nu toe ging de meeste aandacht naar de deksteen van het graf van Pacal. Die is goed bewaard gebleven en sommige onderzoekers menen in de inscripties Pacal te herkennen terwijl hij in een ruimteschip zit. Maar hoofdarcheoloog Arnoldo Gonzalez verwees die theorie gisteren naar de prullenmand. "Het heeft helemaal niks met ruimteschepen te maken. Nieuwe inscripties spreken over een god die "de doden naar de onderwereld zal begeleiden door ze onder te dompelen in water".

Pedro Sanchez Nava, directeur Archeologie aan het Nationale Instituut voor Antropologie en Geschiedenis legde de link met een andere watertunnel die is gevonden in de oude stad Teotihuacan, nabij Mexico-Stad. "In beide gevallen stroomde water. Dat wijst op de allegorische betekenis van water, waar de cirkel van het leven begint en eindigt."

De graafwerken begonnen in 2012, nadat scans op een holle ruimte hadden gewezen en onderzoekers vreesden dat de tempel zou kunnen instorten. Tot hun verbazing ontdekten ze de tunnel, die bedekt was met drie lagen steen. Ook onder de grafkamer werden dezelfde stenen teruggevonden. Een verbinding tussen de kamer en de tunnel is (nog) niet gevonden. De archeologen lieten een robot met een camera in de tunnel om beelden te kunnen maken.

Via Google Streetview kan u trouwens zelf virtueel rondwandelen in Palenque: (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zware dag gehad? Dit brengt je in een paar minuten tot rust

Zware dag gehad? Dit brengt je in een paar minuten tot rust

http://static1.hln.be/static/photo/2016/11/12/5/20160725192823/media_xll_8912075.jpg

Of je nu een stressvolle dag op het werk had, zeurende kinderen om je heen moest sussen of gewoon niet helemaal weet wat er scheelt: de bekende Amerikaanse yogalerares Kathryn Budig heeft de oplossing. Je hoeft geen ervaren yogi te zijn om deze pose aan te nemen, die je in enkele minuten een rustig gemoed bezorgt.

Bij het horen van het woord "yoga" ben je misschien al in een paniekerige kramp geschoten, maar dat is nergens voor nodig. Deze lichaamspose is heel eenvoudig en ook geschikt voor de minder lenige yoga-nitwits. Yogalerares Kahtryn Budig legt uit wat de beste positie is om fysieke en emotionele spanning weg te krijgen. 

"Eén van mijn favoriete poses om te ontspannen aan het einde van dag, is die waarbij je de benen tegen de muur omhoog legt," vertelt Kathryn aan Popsugar. Een zogenaamde 'Viparita Karani Mudra', voor wie er toch graag een vakterm tegenaan smijt. "Het bestaat er eenvoudigweg uit je benen tegen de muur omhoog te leggen, terwijl je plat op je rug ligt. Je billen leunen ook tegen de muur aan." Blijf zo een tijdje liggen en adem diep in en uit, zolang dat comfortabel voelt.

"Het goede hieraan is dat het werkt bij slaapproblemen," weet de lerares. "Het is ook een goede manier om de benen te ontspannen als je lang hebt rechtgestaan of hard gesport hebt. Die houding neemt vermoeidheid in de benen weg." De smaak te pakken na deze ontspannende pose? Dan heeft Kathryn nog een paar aanraders uit de yoga-scène: "Bewegingen waarbij je de heupen opent en stretcht of je benen zachtjes van de ene naar de andere kant beweegt terwijl je op je rug ligt, zijn ook fantastisch." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Solar Impulse 2 als eerste zonnevliegtuig wereld rond

Solar Impulse 2 als eerste zonnevliegtuig wereld rond

http://static1.hln.be/static/photo/2016/8/7/14/20160726025416/media_xll_8912699.jpg

Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 is afgelopen nacht geland in Abu Dhabi, de eindhalte van de wereldreis van het toestel, dat dag en nacht kan vliegen op zonne-energie.

Het vliegtuig, bestuurd door de Zwitser Bertrand Piccard, is om 04.05 uur (02.05 uur Belgische tijd) veilig geland op de luchthaven Al-Bateen, in de buurt van de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Daar begon de Solar Impuls 2 op 9 maart 2015 aan een reis van meer dan 42.000 kilometer over vier continenten, zonder een druppel brandstof te verbruiken.

"Het zal moeilijk zijn om de deur te openen na het volbrengen van de laatste vlucht van de Solar Impulse", zo tweette Piccard na de landing, onder de hashtag 'de toekomst is schoon'.

Met de Solar Impulse 2 willen de Zwitse avonturiers en wetenschappers André Borschberg en Bertrand Piccard schone en duurzame energie promoten. Het vliegtuig draait enkel op zonne-energie en op de vleugels bevinden zich 17.000 zonnecellen. (br.hln)


» Reageer (0)
25-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw schrapt 2 ingrediënten uit haar dieet en is na 25 jaar eindelijk van migraine af

Vrouw schrapt 2 ingrediënten uit haar dieet en is na 25 jaar eindelijk van migraine af

http://static2.hln.be/static/photo/2016/10/5/7/20160725184955/media_xll_8912017.jpg

De 46-jarige Andrea Henson uit het Engelse Lincolnshire lijdde sinds haar twintigerjaren aan zware migraineaanvallen, wat haar levenskwaliteit allerminst ten goede kwam. Na een extreme migraineaanval belandde Andrea zelfs in het ziekenhuis en niemand leek een oplossing te vinden... tot ze twee ingrediënten uit haar dieet schrapte.

"Mijn migraineaanvallen waren altijd onvoorspelbaar. Ze konden heel snel opduiken en mijn zicht beïnvloeden of ze konden langzaam sluimeren en tot drie dagen duren", vertelt Andrea aan Daily Mail. "Ik had het gevoel dat ik niets kon doen. Omdat ik een eigen zaak heb, moest ik er het beste van maken. Maar het was heel moeilijk."

Andrea kreeg zware pillen voorgeschreven om de migraine te bestrijden. "Maar die pillen waren zo sterk dat ik er slechts vier per maand mocht nemen. Dat was lastig, omdat ik heel regelmatig aanvallen kreeg. Ik moest mijn pillen opsparen voor momenten waarop ik ze echt nodig had." Bovendien zorgden de pillen ervoor dat Andrea suf en misselijk werd.

Een van Andrea's aanvallen was zo extreem dat ze werd opgenomen in het ziekenhuis. De aanval was zo zwaar dat de dokters zelfs vermoedden dat ze een embolie had opgelopen. Andrea werd uitgebreid getest, maar de oorzaak van haar aanvallen bleef een raadsel... tot Andrea er per toeval achter kwam.

Melk en graan

Andrea verzorgt de catering voor evenementen en huwelijken. Om haar klanten zo goed mogelijk te begeleiden en alle voedselreguleringen te kunnen nakomen, bestudeerde ze voedselintoleranties. Ze onderging de YorkTest, die nagaat aan welk voedsel je intolerant bent, en deed een verrassende ontdekking: Andrea was intolerant voor melk en graan.

"Ik dacht dat ik met de test een beter inzicht zou krijgen op verschillende intoleranties en dat het goed zou zijn voor mijn business. Het was ook een mooie kans om de gezondheid van mijn gezin te testen, zowel mijn man als mijn kinderen deden de test", vertelt Andrea. "Maar ik had geen idee dat een voedselintolerantie mijn migraine veroorzaakte."

Migraine verdwenen

Andrea schrapte melk en graan uit haar dieet en was gauw van haar migraine verlost. Haar man bleek intolerant te zijn voor melk, tarwe en paranoten. Haar dochter Mckenna bleek intolerant voor melk en pruimen.

"Zes weken nadat ik met mijn nieuwe dieet was begonnen, waren mijn wekelijkse migraineaanvallen verdwenen", zegt Andrea. "Ik stond versteld. Ik was zo opgelucht dat ik mijn medicatie uit mijn handtas kon gooien. Migraine was een deel van mijn leven, maar nu voel ik me eindelijk normaal." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een taal leren op 7 dagen? Dit duo deed het en legt uit hoe dat lukt

Een taal leren op 7 dagen? Dit duo deed het en legt uit hoe dat lukt

http://static1.hln.be/static/photo/2016/7/0/0/20160723130556/media_xll_8902305.jpg

Nog een reis gepland naar een land waarvan je de taal niet spreekt? Geen probleem, op 7 dagen tijd zou je die nieuwe taal machtig kunnen worden, als we de Britse tweeling Michael en Matthew mogen geloven. Zij leerden Turks op 7 dagen tijd, en geven 7 tips waarmee je een taal zo snel mogelijk onder de knie krijgt.

De tweeling Matthew and Michael Youlden uit Manchester noemen zichzelf de SuperPolyglotBros, omdat ze maar liefst 9 talen vloeiend spreken en met 20 talen een mondje kunnen meepraten. Ze dagen zichzelf graag uit met opdrachten, zoals bijvoorbeeld Turks leren op 7 dagen tijd. Ze slaagden vorige zomer in deze opdracht door onder meer een week lang 8 uur per dag boven Turkse studieboeken te hangen. Maar daarnaast hielpen vooral ook deze 7 tips om een taal zo snel mogelijk onder de knie te krijgen. Het proberen waard. 

1. Begin met een duidelijk doel

Wil je een huis kopen in Spanje, vrienden maken in Noorwegen of gewoon de weg kunnen vragen in Hongarije? Stel jezelf een duidelijk doel op voorhand en weet waarom je de taal wil leren. Bekijk ook hoeveel tijd je hebt en stippel een uitgekiend plan met concrete einddoelen uit.

2. Post-its troef

Schaf jezelf een voorraad post-its aan, en kleef je hele woonst vol met briefjes. Schrijf daarop hoe alle voorwerpen uit je omgeving heten in de taal die je wil leren. Doordat je elke dag voorbij die briefjes komt, leer je de woorden al heel snel passief, zonder te veel moeite te moeten doen. Zet je koffie of dek je de tafel? Lees het woordje op de post-it dan telkens hardop voor.

3. Zoek een studiemaatje

Er is weinig motiverender dan iemand anders die samen met jou de taal wil leren, aldus de broers. Of je nu onderling een competitie voert of een soort wederzijdse verantwoordelijkheid voelt, de aanwezigheid van iemand anders met hetzelfde doel zorgt voor genoeg druk om gemotiveerd te blijven. Je kan elkaar tussendoor toetsen, of aan de ander vragen "wat was het woord voor bakker nu weer"? Je kan ook samen oefenen door al snel te proberen praten in de taal die je leert.

4. Kleine mijlpaaltjes

Om je einddoel te bereiken, bedenk je best op voorhand een paar "mini-mijlpaaltjes". Een eerste conversatie in volzinnen, alle fruit en groenten kunnen benoemen in de andere taal of de verleden tijd gebruiken, kunnen zo'n mijlpaal zijn. Matthew en Michael nodigden op dag 2 van hun taalmarathon iemand uit die Turks sprak, om alvast eens mee te converseren.

5. Eet, drink en zing de taal

Zoek een verband tussen wat je doet en wat je leert, door je te omringen met het eten, drinken, de muziek en de films van het taalgebied dat je probeert te beheersen. Zo blijf je ook bezig met de taal op momenten dat je niet actief studeert. Zo schaften de broers zich een boel Turkse snacks aan, en gingen tijdens hun vrije momenten de verpakking uitgebreid bestuderen.

6. Gebruik wat je al kent

Een taal staat nooit op zichzelf, maar behoort tot een taalfamilie. Wie al Frans spreekt en Spaans wil leren, kan gebruikmaken van de parallellen tussen die twee talen om het leerproces te versnellen. 
Is je woordenschat nog te beperkt in de nieuwe taal? Probeer dan zoveel mogelijk te omschrijven. Wie het woord voor bijvoorbeeld "waterval" niet kent, kan zich behelpen door de omschrijving "een plek waar water naar beneden komt". Niet 100% correct, maar het draait erom dat je jezelf kan uitdrukken in een taal. Die juiste woordenschat volgt later wel.

7. Verandering doet leren

Je ontdekt na een tijd je favoriete methode om een taal te leren, maar dan nog blijft het belangrijk om voldoende af te wisselen. Gebruik nu eens een boek, dan een computerprogramma en dan weer een lied, krantenartikel of voetbalmatch in een vreemde taal om je kennis bij te schaven. Er bestaat niet één gouden methode om een taal onder de knie te krijgen. Zoveel mogelijk opslorpen uit verschillende bronnen is vaak de beste optie. Taal kan je schrijven, spreken, lezen en horen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna 1 op 5 attracties dicht in Disneyland Parijs

Bijna 1 op 5 attracties dicht in Disneyland Parijs

http://static2.hln.be/static/photo/2016/6/2/5/20160725051020/media_xll_8909600.jpg

In Disneyland Parijs zijn liefst ­negen grote ­attracties - of bijna één op de vijf - dicht. Kinderen (en hun ouders) die ­uitkijken naar 'Adventure Isle', 'Big ­Thunder Mountain', ­'Pocahontas ­Village', 'Star Tours', 'La Cabane des Robinson', ­'Thunder Mesa ­Riverboat ­Landing', de ­piratenboot, het ­piratenstrand of de bovenverdieping van het grote kasteel, komen van een kale kermis thuis. En dat ­midden in de zomervakantie. Een wel héél ­ongelukkige timing, toch?

"Disney is bezig met een grote renovatieronde om alles tiptop te krijgen tegen volgend jaar, wanneer het park 25 jaar bestaat", zegt Juan Martinez van Pretparken.be.

"Voor sommige attracties gaat het trouwens niet om een pure renovatie, maar wordt er een nieuwe technologie ­geïnstalleerd of komt er een nieuw thema. Bij ­Disney duren die projecten vaak máánden. 'Big Thunder Mountain' is zelfs meer dan een jaar gesloten. Vaak kan de zomer dus niet ­vermeden worden." (br.hln)


» Reageer (0)
24-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Annie Lennox - I Put A Spell On You

Annie Lennox - I Put A Spell On You

Klik op de foto om haar te beluisteren


Annie Lennox (Aberdeen, 25 december 1954) is een Schotse zangeres.

Annie Lennox bezocht als kind een school voor hoogbegaafden. Daarnaast studeerde ze fluit aan de Royal Academy of Music in Londen.

Annie Lennox is vooral bekend als de zangeres van Eurythmics, waarin ze samenwerkte met Dave Stewart. Daarvoor zong ze bij The Tourists.

Nadat Eurythmics in 1990 uit elkaar ging, ging ze verder als soloartiest. Haar debuutalbum uit 1992, Diva, was wereldwijd een zeer groot succes, waarvan 3 nummers (Why, Walking On Broken Glass en Little Bird) in de Engelse top 10 terecht kwamen.

De eerste single van haar tweede soloalbum, "No More `I Love You's'" won een Grammy Award in 1996. Het nummer, een cover van The Lover Speaks, behaalt de 2e positie in de Engelse hitlijsten. Het album Medusa bestaat volledig uit covers van o.a. Al Green, Pretenders en the Temptations en is wederom een groot succes in Europa.

Lennox sprak zeven jaar niet met Dave Stewart, tot ze elkaar ontmoetten bij de begrafenis van een gemeenschappelijke vriend. In 1999 kwam een nieuw album van Eurythmics uit.

In 2003 won ze een Oscar voor het beste filmlied voor het lied Into the West, afkomstig uit de film The Lord of the Rings: The Return of the King. In dit jaar verscheen ook haar derde solo-album Bare. Bare, een tamelijk donker album, werd een bescheiden succes in Europa en kende geen singles. In de Verenigde Staten scoorde Annie wel een club-hit met een remix van het nummer "Pavement Cracks".

Op 4 juli 2006 ontving Annie Lennox een eredoctoraat van een Schotse Academie voor Muziek en Drama.

Op 2 oktober 2007 verschijnt haar vierde solo-album "Songs of Mass Destruction". De eerste single is Dark Road en kwam uit op 25 september. Als tweede single is het nummer Sing uitgebracht, gezongen door Annie en het choir of 23: 23 vrouwelijke collega-wereldsterren zoals Shakira, Dido, Christina Aguilera en Madonna.

In november 2008 wordt Annie Lennox uitgeroepen tot één van de 100 beste vocalisten aller tijden door het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone.

In maart 2009 is The Annie Lennox Collection verschenen. Deze cd bevat haar grootste hits en 2 nieuwe nummers, beide covers van Ash (Shining Light, haar eerste top 40 hit in Engeland sinds 1995) en Keane (Pattern of my Life). Daarnaast zijn alle hits op dvd verschenen. Het album is met name in de UK een groot succes.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's maken en dan snel weg voordat de politie er is

Foto's maken en dan snel weg voordat de politie er is

http://static2.hln.be/static/photo/2016/18/14/13/20160721192253/media_xll_8897338.jpg

Beeld uit een oud ziekenhuis in Italië © Roman Robroek.

Nederlanders Frens van der Sluis (26) en Roman Robroek (29) doen aan Urban Exploration, een vorm van fotografie die op sociale media steeds meer aandacht krijgt. De mannen zoeken mooie verlaten gebouwen en fotograferen dan het verval. Het is de combinatie tussen kunst en spanning die ze zoeken. Eigenlijk is het illegaal. "Ik ben laatst in een klooster geweest waar de nazi's tijdens de oorlog kinderen hebben vermoord."

Urban Explorers zijn fotografen die foto's maken van verlaten fabrieken, ziekenhuizen en kerken. "Deze beweging begint een begrip te worden", zegt Van der Sluis zelf. Hij merkt dat er op internet een groeiende vraag is naar zijn foto's. "Ik krijg ook steeds vaker berichtjes van jongeren die om tips vragen."

Volgens hem is deze hobby zo aantrekkelijk vanwege de combinatie tussen kunst en adrenaline. "99 procent van de keren ben je illegaal bezig", zegt hij. "Je hebt kans dat je achterna wordt gezeten door agenten of beveiligers. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Ik ben bijvoorbeeld weleens achtervolgd door een man met een pistool."

Oppassen voor politie
Omdat ze iets doen wat eigenlijk niet mag, wijken deze fotografen vaak uit naar het buitenland. "Daar is de politie soepeler en krijg je minder snel een boete", zegt Roman Robroek, die ook aan Urban Exploration doet. "In Nederland zijn er sowieso niet veel verlaten gebouwen. Die worden vaak afgesloten of afgebroken."

Toch blijft het ook in andere landen vaak oppassen voor de politie. Robroek: "Ik ben meerdere keren aangehouden. Maar vaak kom je ermee weg als je uitlegt dat je alleen foto's neemt. Daarom heb ik voor de zekerheid altijd een boekje op zak met daarin wat van mijn eigen foto's."

Van der Sluis zegt dat hij ook vaak in het buitenland op zoek gaat naar verlaten gebouwen. Af en toe ontdekt hij ook in Nederland een geschikte plek. "Dan vraag ik vooraf toestemming om naar binnen te gaan. In eigen land zijn er een paar mooie, verlaten plekken. Zo ben ik laatst in een oude villa geweest waar voor duizenden euro's aan antieke meubels stond. Daar maken wij alleen mooie foto's van."

Gebouwen met een verhaal
De fotografen speuren op internet naar mooie locaties en zoeken dan met Google Maps uit waar ze het best naar binnen kunnen glippen. Ook helpen Nederlandse Urban Explorers elkaar door locaties in binnen- en buitenland met elkaar te delen.

Volgens Robroek zijn de mooiste plekjes te vinden in Italië. "Daar staan veel oude ziekenhuizen en kerken." Van der Sluis zoekt het wat dichter bij huis. Hij gaat vaak op pad in België en Frankrijk. "Eigenlijk begint net over de grens bij Maastricht het verval."

En dat is precies waar de fotografen naar op zoek zijn. Van der Sluis: "Het gaat ons om de schoonheid van het verval. Fotograferen in gebouwen met een verhaal. Maar het is ook gewoon spannend. Je beleeft ontzettend veel rare dingen." (br.hln)


» Reageer (0)
23-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe zomerschoenen? Met dit trucje krijg je nooit meer blaren

Nieuwe zomerschoenen? Met dit trucje krijg je nooit meer blaren

http://static0.hln.be/static/photo/2016/8/5/14/20160722194559/media_xll_8900729.jpg

Met de soldenperiode hebben we allemaal onze portefeuille bovengehaald. Heb jij je laten verleiden tot een paar gloednieuwe sandalen of hakken? Zo zorg je dat je géén blaren krijgt in je nieuwe schoenen.

Volgens een recent onderzoek van de Stanford University Medical Center is het wondermiddeltje tegen blaren ... chirurgische tape. Ja, het soort dat je in de meeste EHBO-kitjes vindt. Dat kwamen de onderzoekers op het spoor na een test bij 128 marathonlopers. Hun rechtervoet werd ingetapet, terwijl de linkervoet zo gelaten werd. Wat bleek? Maar liefst 98 van de 128 lopers kreeg geen blaren op de plekken waar de tape zat.

Zonder blaren genieten van je nieuwe schoenen? Simpel: haal een rolletje tape in huis, en draag je nieuwe schoenen eerst een paar uurtjes thuis, zodat je weet waar ze precies knellen. Vervolgens tape je voor je de wijde wereld ingaat snel die plekken in. Wedden dat je geen last krijgt? (br.hln)


» Reageer (0)
20-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hete nachten: 10 tips om wél lekker te slapen

Hete nachten: 10 tips om wél lekker te slapen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/16/3/2/20160719122354/media_xll_8890952.jpg

Heb je vannacht ook vreselijk geslapen omdat het veel te warm was? Join the club. Uren draaien en keren en ondertussen liters zweten: plezant is anders. Omdat zulke nachten allerminst goed zijn voor de productiviteit (laat staan je relatie), zochten wij tien bruikbare tips om jezelf en je kamer af te koelen. Voor niet airco-eigenaars, obviously.

1. Lakens van satijn of zijde mogen dan heel romantisch zijn, ze ademen voor geen meter. Net zoals synthetische stoffen zijn ze niet gemaakt om lucht door te laten. Katoen doet dat daarentegen wel, dus ga op zoek naar een lichte variant in een lichte kleur zodat je lichaam dat beetje luchtverplaatsing in de kamer ook effectief voelt.

2. Stop je lakens een paar minuten in de koelkast (of de diepvriezer voor de durvers) voor je gaat slapen. Toegegeven, ze zullen niet de hele nacht lekker fris blijven, maar je start tenminste niet in een warm bed. We raden je wel aan om de lakens eerst in een plastic zak te stoppen, zodat ze niet doorweekt zijn of naar diepvriespizza beginnen ruiken.

3. Die warmwaterkruik die waarschijnlijk nog ergens in huis rondslingert, kan je perfect vullen met koud water en daarna in de koelkast of diepvriezer stoppen. Gegarandeerd de hele nacht een fris gevoel.

4. Plaats je ventilator strategisch, anders blaas je gewoon warme lucht in het rond. Zet je hem echter schuin naast het open raam, dan zal hij de koelere lucht van buiten door de kamer blazen. Heb je geen ventilator, hang dan een vochtig laken voor het open raam. De lucht die binnenkomt zal ook heel verfrissend zijn.

5. Als je koudecompressen, gemaakt uit bijvoorbeeld een washandje met wat ijsblokjes in, op je lichaam legt, zal je snel afkoelen. Leg ze strategisch op je polsen en je nek.

6. Warmte stijgt, dus is het belangrijk om zo laag mogelijk te gaan liggen. Met andere woorden: sleep je matras naar de benedenverdieping. Wie resistent is tegen de muggen kan zelfs in de tuin afkoelen. En onze excuses aan de romantici onder ons, maar alleen slapen is een stuk koeler.

7. Zomer = terrasjesperiode, maar je houdt het aantal alcoholische drankjes tijdens warm weer best zo laag mogelijk. Alcohol jaagt je lichaamstemperatuur de hoogte in en droogt je uit, wat niet bevorderlijk is voor je nachtrust. Drink daarom liever een glas water voor het slapengaan, om het uitdrogen (door onder meer zweten) tot een minimum te beperken.

8. Neem een douche voor het slapengaan om je even op te frissen. Opgelet: zet het water niet te warm, maar ook niet te koud. In beide gevallen zal je veel te warm krijgen.

9. Schakel alle elektronica uit en trek zoveel mogelijk elektrische apparaten uit het stopcontact. Die spullen genereren zelfs in slaapstand enige warmte.

10. Zet een kom ijswater naast je bed. Houd je het echt niet meer uit van de hitte? Stop er dan even je voeten in om je temperatuur snel te doen dalen. Gewoon uitkijken dat je hem niet omgooit. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met deze truc snij je uien zonder te huilen

Met deze truc snij je uien zonder te huilen

http://static2.hln.be/static/photo/2016/17/15/0/20160719181339/media_xll_8891865.jpg

Iedereen die zich wel eens aan het snijden van een ui gewaagd heeft kent het wel: brandende ogen, uitgelopen mascara en een gezicht alsof je een halve dag gehuild hebt. Dat behoort dankzij dit handige trucje voorgoed tot het verleden.

De oplossing om nooit nog te huilen bij het versnijden van een ui is even simpel als geniaal. Al wat je hiervoor hoeft te doen is de ui een kwartiertje voor je ze wil snijden in de diepvries leggen. Waarom dat werkt? Als je een ui snijdt komt er zwavel vrij, die ervoor zorgt dat je ogen beginnen te tranen als het in contact komt met je oogvocht. De koude van de dieprviezer zorgt ervoor dat er veel minder zwavel vrijkomt, waardoor je bijgevolg niet moet huilen.

Nogal vergeetachtig van natuur (wij ook!)? Door je snijplank in te wrijven met citroen kan je ook heel wat getraan voorkomen. Hou er wel rekening mee dat je ui een lichte citroen-achtige smaak kan krijgen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eric Clapton & Andy Fairweather - Gin house blues

Eric Clapton & Andy Fairweather - Gin house blues

Klik op  de foto om hun te beluisteren» Reageer (0)
18-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Borneose orang-oetan zo goed als uitgestorven

Borneose orang-oetan zo goed als uitgestorven

http://static3.hln.be/static/photo/2016/10/2/4/20160708211600/media_xll_8863054.jpg

De Borneose orang-oetan -samen met de Sumatraanse orang-oetan de grootste apensoort in Azië- is bijna uitgestorven. Daarvoor waarschuwt de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). De organisatie is ook ongerust over de overlevingskansen van de walvishaai, de grootste vissoort op aarde.

"Het is alarmerend om deze symbolische soorten aan de rand van de uitsterving te zien staan", zo stelt IUCN-directeur Jane Smart in een persbericht.

De organisatie, die een rode lijst met alle bedreigde diersoorten opstelt, heeft de Borneose orang-oetan nu in de categorie 'ernstig bedreigd' geplaatst. Dat is nog maar één trede lager dan de categorie 'uitgestorven in het wild'.

Nochtans leven er momenteel nog altijd iets meer dan 100.000 Borneose orang-oetans. Maar dat aantal neemt snel af omdat hun leefgebied - de regenwouden op het eiland Borneo - door de ontbossing snel kleiner wordt. Heel wat van de bossen moeten daar plaats maken voor palmolieplantages. Daarnaast worden de dieren regelmatig gevangengenomen om in Zuidoost-Azië te verkopen aan particulieren die de primaat in hun privédierentuin willen plaatsen of zelfs als gezelschapsdier willen gebruiken.

Jaarlijks worden er ook twee- tot drieduizend Borneose orang-oetan gedood, aldus nog IUCN. De organisatie schat dat de populatie tegen 2025 gehalveerd zal zijn tot 47.000. Ter vergelijking: in 1973 leefden er nog zowat 288.500 van die mensapen (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese gastarbeider lost complex wiskundeprobleem op

Chinese gastarbeider lost complex wiskundeprobleem op

http://static1.hln.be/static/photo/2016/14/2/8/20160718070327/media_xll_8887568.jpg

Een Chinese gastarbeider zonder universitair diploma heeft een alternatieve manier uitgewerkt om de beruchte Carmichael-getallen te berekenen. Met zijn oplossing slaat hij academici met verstomming, want zijn aanpak is volgens hen veel efficiënter dan de traditionele.

"Het was een heel creatieve oplossing", zegt Cai Tianxin, een wiskundeprofessor aan de Universiteit van Zhejiang. "Hij heeft nooit enige systematische opleiding in getaltheorie gekregen of een hogere opleiding wiskunde gevolgd. Hij heeft alleen zijn instinct en een extreme gevoeligheid voor getallen".  

Carmichael-getallen worden soms ook omschreven als "pseudopriemgetallen": ze maken het moeilijker om echte priemgetallen, die alleen deelbaar door 1 en door zichzelf, te berekenen. De getallen spelen een belangrijke rol in de informatica en de beveiliging van informatie.  

Yu werkte in zijn vrije tijd aan zijn bewijs, terwijl hij ook een nieuw huis bouwde voor zichzelf. "Ik was door het dolle heen, omdat mijn oplossing helemaal anders was dan het klassieke algoritme," vertelt hij. In mei stuurde hij een brief naar professor Cai Tianxin over zijn bevindingen.

Opwindende ontdekking

Volgens William Banks, een wiskundige aan de universiteit van Missouri die met Carmichael-getallen werkt, is het alternatieve bewijs een opwindende ontdekking. Het is 20 jaar geleden dat academici erin geslaagd zijn om een oneindige familie van Carmichael-getallen te omschrijven. "Er zijn verschillende theoretische resultaten aan toegevoegd, waaronder verschillende door mezelf en mijn mede-auteurs, maar die zijn allemaal variaties op hetzelfde thema".  

Yu stelde zijn bewijs - samen met de oplossingen voor vier andere wiskundeproblemen voor tijdens een seminarie op 13 juni.  

De man stuurde echter acht jaar lang brieven naar vooraanstaande Chinese wiskundigen vooraleer zijn talent werd erkend.  

"Ik was bijzonder zenuwachtig tijdens de presentatie," vertelde hij aan CNN. "Zo zenuwachtig dat ik de verkeerde getallen op het bord schreef."

"Eerst een vrouw vinden"

Yu studeert alleen maar wiskunde in zijn vrije tijd en heeft naar eigen zeggen nooit overwogen om een voltijdse professionele studie aan te vatten. Hij wijt zijn talent aan volhardendheid en eenzaamheid. "Ik heb veel meer tijd nodig om wiskundeproblemen op te lossen dan anderen. Alhoewel ik gevoel heb voor getallen, ik heb amper kennis van analyse of meetkunde."

Yu is ondertussen een lokale beroemdheid geworden. Een bedrijf dat zijdeproducten vervaardigt heeft hem een minder arbeidsintensieve job aangeboden, zodat hij meer tijd zou hebben om wiskunde te bestuderen.  

De man is overweldigd door de plotse roem, maar zegt dat hij dankbaar is voor de kansen die voor hem liggen. Zijn eerste zorg is echter een vrouw vinden: Yu is 33 is nog steeds single. "Ik wil eerst een gezin hebben en dan pas komt de wiskunde." (br;hln)


» Reageer (0)
17-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is duidelijk waarom deze koala de naam 'Bowie' kreeg

Het is duidelijk waarom deze koala de naam 'Bowie' kreeg

http://static2.hln.be/static/photo/2016/0/12/1/20160717054912/media_xll_8885521.jpg

Met een helderblauw en een bruin oog, sloeg deze koala met haar zeldzame aandoening dierenartsen in Australië met verstomming. Die gaven haar de naam Bowie, naar de recent overleden zanger.

Het buideldier werd recent opgenomen in een dierenhospitaal ten noorden van Brisbane, nadat het schijnbaar door een auto was aangereden. Daar ontdekten de dierenartsen dat de vrouwelijke koala twee verschillende ogen heeft.

De koala blijkt aan heterochromie te lijden, volgens de verzorgers een gevolg van een recessief gen dat ze erfde van haar ouders. Het gen tast de pigmentatie in de iris aan.

http://static1.hln.be/static/photo/2016/3/15/4/20160717060255/media_l_8885524.jpg"De heterochromie van Bowie heeft geen effect op de manier waarop ze wereld rondom haar ziet. In feite is haar zicht geweldig. Precies wat we graag zien bij een jonge koala, zegt dierenarts Sharon Griffiths, die verklaarde dat Bowie ook een gekneusde poot heeft.

"Behalve dat ze extreem veel geluk heeft gehad bij het vermijden van kwetsuren op de weg is ze ook geweldig uniek, aangezien heterochromie niet vaak voorkomt bij koala's. Het wordt vaker gezien bij gedomesticeerde zoogdieren, zoals honden en katten."

De koala doet met haar ogen denken aan de typische look van David Bowie, die eerder dit jaar overleed aan kanker.

Bowie had echter geen twee verschillende irissen. De pupillen van de zanger hadden niet dezelfde grootte, waardoor het leek alsof zijn ogen allebei een andere kleur hadden. Bowie's pupil was verwijd door een oogletsel dat hij opliep in zijn jeugd, nadat iemand hem een klap op zijn oog had verkocht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alain Bariere - Ma vie

Alain Bariere - Ma vie

Om hem te beluisteren druk op de fotoAlain Barrière is een Frans zanger.

Barrière werd geboren in 1935 als Alain Bellec. In 1961 won hij een talentenwedstrijd en startte zo zijn muziekcarrière. In 1963 nam Barrière namens Frankrijk deel aan het Eurovisiesongfestival met Elle était si jolie. Hij eindigde 5de op 16 deelnemers. In 1964 scoorde hij zijn grootste hit met Ma vie. Ook in Vlaanderen bereikte de single de eerste plaats. De jaren nadien verzilverde hij zijn succes vooral in zijn vaderland. In 1975 scoorde hij opnieuw een hit met Noelle Cordier: Tu t'en vas (door Barry & Eileen gecoverd als If you go).


» Reageer (0)
16-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drink eens een biertje uit afvalwater op de Gentse Feesten

Drink eens een biertje uit afvalwater op de Gentse Feesten

http://static2.hln.be/static/photo/2016/1/4/4/20160715125859/media_xll_8881399.jpg

From sewer to brewer, zo heet het duurzame biertje dat je op de Gentse feesten onder meer op het François Laurentplein kan proeven. Dit blond biertje van hoge gisting werd gemaakt uit gezuiverd afvalwater vanop de Gentse Feesten, en werd in samenwerking met de UGent gebrouwen.

Met het gezuiverde water van de Gentse Feesten zou een nieuwe versie van het bier From sewer to brewer ('van riool tot brouwer') een toekomstige mogelijkheid zijn. Vorig jaar werd de eerste 1.0 versie geserveerd op de Gentse Feesten, op basis van gerecycleerd afvalwater van de Gentse stadsbrouwerij De Wilde Brouwers.

Intussen is er een versie 2.0 waarbij afvalwater gezuiverd werd met behulp van membraanfiltratie. Het resultaat is een blond bier van hoge gisting, dit jaar te proeven aan het François Laurentplein, het luisterplein Place Musette en de pop-up bar "Pletz" in de Jan Breydelstraat. De UGent werkt hiervoor nauw samen met de stad Gent. Santé! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brief Paul McCartney brengt 13.000 euro op

Brief Paul McCartney brengt 13.000 euro op

http://static3.hln.be/static/photo/2016/14/14/11/20160716053616/media_xll_8883806.jpg

Een brief van Paul McCartney gericht aan Prince heeft 14.822 dollar (13.319 euro) opgebracht tijdens een veiling van RR Auction in de Amerikaanse plaats Boston. Dat meldt Mirror.

In de ongedateerde twee pagina's tellende brief vraagt Paul of Prince geld wil doneren aan de Liverpool Institute for Performing Arts, de school die de voormalig Beatle in 1996 mede oprichtte. Ook nodigt McCartney hem uit een keer een les bij te wonen en zijn studenten een paar 'moves' te leren.
Het is onduidelijk of de in april overleden Prince uiteindelijk iets heeft gedoneerd. ''Het overgrote deel van zijn donaties zijn anoniem gedaan'', aldus RR Auction-topman Robert Livingston. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duffy - Well, Well, Well

Duffy - Well, Well, Well

Klik op de foto om haar te beluisteren


Aimee Anne Duffy (Nefyn, 23 juni 1984) is een Welshe zangeres en songwriter. Haar stem wordt vaak vergeleken met die van Dusty Springfield en Amy Winehouse. Met haar soulnummers wordt ze getipt als een groot doorbrekend talent in 2008.


Duffy werd in 1984 geboren in het stadje Nefyn. Haar ouders scheidden toen ze tien jaar oud was en ze verhuisde met onder andere haar moeder en tweelingzus naar een andere stad. Toen Duffy vijftien jaar was, zong ze in verschillende lokale bands. In 2003 deed ze mee aan Wawffactor, een alternatieve versie van Idols en eindigde als tweede. Na die deelname was ze een graag geziene artiest in de lokale jazz- en bluescafés. Een platencontract volgde en haar doorbraak was in november een feit, toen ze mocht optreden in de BBC2-show Later with Jools Holland.

Sinds maart 2008 ligt haar debuutalbum Rockferry in de winkels. Daar staat onder andere de eerste single Mercy op. De single werd bekroond tot Megahit op de radiozender 3FM en bereikte de nummer 1 positie in de Nederlandse Top 40. Ook wordt deze single gebruikt in het voetbalspel FIFA 09. In mei 2008 werd de tweede single Warwick Avenue uitgebracht.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijexamen wordt strenger

Rijexamen wordt strenger

http://static3.hln.be/static/photo/2016/9/16/13/20160714082411/media_xll_8876923.jpg

Het rijexamen wordt moeilijker. Op de theoretische proef wordt nog slechts één zware fout geduld, er komt een extra computertest en kandidaat-chauffeurs zullen bijkomende manoeuvres moeten kunnen tonen. Dat schrijft De Morgen.

Uitgangspunt is de rijvaardigheid in reële situaties en de mate waarin de leerling het verkeer correct kan inschatten. Zo zal een extra computertest via simulaties vragen om het gevaar van bepaalde situaties in te schatten.

Voorts duiken manoeuvres op die eerder waren afgevoerd. Denk aan achteruit rijden op een rechte lijn, links inparkeren en de wagen loodrecht wegzetten in een parkeervak. Voortaan zal dat wel op de openbare weg moeten gebeuren. De proeven worden bepaald bij lottrekking.

Het praktijkexamen wordt voorts een tikje duurder, 39 in plaats van 36 euro. Wel vervalt de wachttijd van drie jaar om een vervallen voorlopig rijbewijs te vervangen. De daarvoor vereiste zes uur rijles blijft wel overeind. De tolkdiensten worden tot slot beperkt tot Frans, Engels en Duits (br.hln)


» Reageer (0)
14-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zijn de 10 beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld

Dit zijn de 10 beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld

http://static0.hln.be/static/photo/2016/4/12/5/20160713224424/media_xll_8876120.jpg

De beste luchtvaartmaatschappij van 2016 is Emirates. Dat blijkt uit een enquête van luchtvaartadviesbureau Skytrax.

Emirates, gebaseerd in Dubai, kreeg gisteren de grootste onderscheiding tijdens de Skytrax World Airline Awards-ceremonie op de Farnborough International Airshow in England.  

"De luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten blijven domineren", aldus Edward Plaisted, CEO van Skytrax. "Virgin America blijft domineren aan de kant van de consument in Noord-Amerika. Turkish Airlines is een grote favoriet".

De ranking wordt bepaald aan de hand van 73 categorieën gaande van beste catering in economy class, tot beste luchtvaartpersoneel, beste stoelen en schoonste cabine.  (br.hln)

Dit is de top 10 volgens Skytrax:

1. Emirates
2. Qatar Airways
3. Singapore Airlines
4. Cathay Pacific
5. ANA All Nippon Airways
6. Etihad Airways
7. Turkish Airlines
8. EVA Air
9. Qantas Airways
10. Lufthansa


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mick Hucknall - Holding Back The Years

Mick Hucknall - Holding Back The Years

Klik op de foto om hem te beluisteren


Mick Hucknall is de lead zanger van Simply Red (geboren in Denton, Greater Manchester, op 8 juni 1960)

Vorige week is hij in het huwelijksbootje gestapt met zijn tien jaar jongere vriendin. Slechts een handvol mensen woonden de ceremonie bij, meldt de Britse tabloid Daily Mail.

Onder het goedkeurend oog van acht genodigden beloofde de 49-jarige zanger eeuwige trouw aan Gabriella Wesberry, een 39-jarige voormalige kunstverkoopster. De twee hebben al een dochtertje samen.


» Reageer (0)
13-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomorrowland volgend jaar mogelijk opnieuw 2 weekends

Tomorrowland volgend jaar mogelijk opnieuw 2 weekends

http://static1.hln.be/static/photo/2016/12/7/13/20160713194541/media_xll_8875843.jpg

Het populaire dancefestival Tomorrowland in Boom mag volgend jaar mogelijk opnieuw twee opeenvolgende weekends lang plaatsvinden. Dat zegt de regionale televisiezender ATV. Na eerdere oproepen van bewoners van Boom, Rumst en andere gemeenten uit de omgeving die een grotere kans willen om er bij te zijn, komt er na de editie van dit jaar - van 22 tot 24 juli - overleg met alle betrokken partijen. "Maar op dit moment ligt onze focus nog volledig op Tomorrowland 2016", zegt de organisatie aan Belga.

Tomorrowland kreeg ook in 2014 al eens een dubbelweekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van het festival, maar dat leidde toen vooraf tot onvrede bij enkele buurtbewoners en zelfs een klacht. De organisatie stelt woensdag echter dat de relatie met de buurt intussen sterk verbeterd is en dat er rekening is gehouden met de grieven rond onder meer geluidsoverlast en mobiliteit. Ook de impact op het festivalterrein in het provinciaal recreatiedomein De Schorre is beperkt, klinkt het.

In februari van dit jaar lanceerden fans van Tomorrowland uit de Rupelstreek een Facebookoproep om meer tickets voor de buurt te voorzien en om elk jaar twee festivalweekends te organiseren. Burgemeester van Rumst Geert Antonio (N-VA) zegt nu niet ongevoelig te zijn voor die vraag. De provincie Antwerpen zou na de zomer een beslissing nemen. Tomorrowland zelf zegt alvast het idee genegen te zijn, maar ook dat er nog niets concreet is omdat alles momenteel nog in het teken staat van de editie 2016. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maak voor eens en altijd komaf met fruitvliegjes dankzij deze 3 tips

Maak voor eens en altijd komaf met fruitvliegjes dankzij deze 3 tips

http://static2.hln.be/static/photo/2016/13/16/2/20160712150153/media_xll_8872367.jpg

Zelfs de properste keukens krijgen al eens met fruitvliegen te maken. De beestjes moeten er maar even vertoeven om er eitjes te leggen (tot 500 per keer). Dan blijf je achter met een serieuze plaag die pas verdwijnt na verwoede poetspogingen. Hoewel het natuurlijk nooit kwaad kan om je keuken grondig te schrobben, kun je ook zelf eenvoudige vallen knutselen om je huis beestjesvrij te houden.

Een mogelijke oplossing voor fruitvliegen is alles in de koelkast te bewaren, maar het probleem is dat het fruit dan veel van zijn smaak verliest. Daarom zochten wij andere manieren uit om fruitvliegen te bestrijden.

Kegeltje
Leg wat rottend fruit of een klein beetje bier of wijn in een bokaal. Vouw dan uit een papiertje een kegel. Zet dit met de punt naar beneden en plak het papier vast aan de rand van de bokaal met plakband. De fruitvliegen worden door het fruit of de alcohol aangetrokken, maar raken niet meer uit de bokaal.

Makkelijk potje
Om een natuurlijke val voor fruitvliegen te maken, giet je een vierde appelazijn in een schaaltje, voeg daaraan enkele druppels afwasmiddel aan toe. Leng aan met water, zodat het zeep gaat schuimen. Zet het schaaltje naast de fruitvliegen en kijk hoe de fruitvliegen vastraken in het sopje. De beestjes worden namelijk aangetrokken door de geur van appelazijn, maar verdrinken in het goedje. Je kan de dode vliegen met een lepel verwijderen.

Vleesetende plant
Een makkelijke oplossing die ook nog eens ethetisch mooier oogt dan bokaal met kegeltjes of potjes azijn, is een vleesetende plant. De fruitvliegen raken aangetrokken tot de plant, waarna die de lastige vliegjes vasthoudt en smakelijk verorbert.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je meer granaatappels op het menu moet zetten

Waarom je meer granaatappels op het menu moet zetten

http://static0.hln.be/static/photo/2016/4/15/8/20160712104758/media_xll_8871788.jpg

De exotische granaatappel kan de sleutel tot een gezond en lang leven zijn. Zwitserse wetenschappers zeggen dat het fruit een wonderingrediënt bevat dat oude spieren sterker maakt en een lang leven kan promoten.

De Zwitserse onderzoekers ontdekten dat granaatappel mitochondriën, de kleine 'batterijtjes' die onze cellen van energie voorzien, kan opladen. Mitochondriën raken in het verouderingsproces versleten, hierdoor functioneren ze minder goed of worden ze zelfs toxisch, dit maakt de spieren zwakker en broos.

Wormen en muizen
De bacteriën in onze darmen zetten ingrediënten in granaatappel om in urolithine A. Dit bestanddeel helpt het lichaam om deze lege batterijen te recycleren, de stof laadt de cellen weer op en houdt zo het verouderingsproces tegen. Een experiment heeft aangetoond dat wormen 50 procent langer leven dankzij urolithine A. En muizen konden ongeveer 42 procent langer stappen na slechts zes weken behandeling. De onderzoekers zijn nu erg hoopvol dat de tests bij mensen een even groot succes zullen zijn.

Er is wel een probleem, de hoeveelheid van urolithine A in je darmen na het eten van een granaatappel varieert enorm. Dit is namelijk afhankelijk van de bacteriën die in je buik zitten.

Nog voordelen

Naast het sterken van de spieren hebben granaatappels nog heel wat gezondheidsvoordelen, als het verlagen van de bloeddruk en het sterken van de botten. De granaatappel is een van de oudste vruchten ter wereld, het wordt gezien als een symbool van vruchtbaarheid, dood en eeuwigheid. (br.hln)


» Reageer (0)
12-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo raak je sneller van die jeukende muggenbeet af

Zo raak je sneller van die jeukende muggenbeet af

http://static2.hln.be/static/photo/2016/1/12/9/20160711145113/media_xll_8869524.jpg

Een ding kan niemand ontkennen: het muggenseizoen is volop bezig. Heb je alle mogelijk trucjes geprobeerd om de beestjes op afstand te houden, maar werd je toch nog gebeten? Het geheim van een jeukvrije zomer is een goedkoop zalfje dat je waarschijnlijk in je huisapotheek hebt staan.

Doorgaans laten we tijdens de warme zomermaanden Vicks Vaporub in de kast staan. Deze zalf op basis van vluchtige oliën en aromatische stoffen breng je doorgaans op je rug en borst aan om de symptomen van een verkoudheid te bestrijden. Maar deze zomer smeer je dit goedje op de cadeautjes die je van de muggen kreeg.

De Amerikaanse dermatoloog Neal Schultz zegt waarom Vicks Vaporub een goed middeltje tegen muggenbeten is. De bult verdwijnt sneller en de jeuk neemt af. Hoe dat komt? De ingrediënten menthol, kamfer en thymol hebben een pijnstillende werking als je ze op de huid aanbrengt. Muskaatolie helpt om de ontsteking - de bult en de roodheid dus - sneller te bestrijden. Ook profiteer je van de cederhoutolie in Vicks, dit is namelijk een natuurlijk middeltje om de beestjes op afstand te houden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ray Charles en George Yanagi - Georgia On My Mind

Ray Charles en George Yanagi - Georgia On My Mind

Klik op de foto om hun te beluisteren


Ray Charles Robinson (Albany (Georgia), 23 september 1930 – Beverly Hills (Californië), 10 juni 2004) was een blinde Amerikaans zanger/pianist en een groot vertolker van de moderne blues en de rhythm-and-blues.

Hier zingt hij een duet met de Japanse zanger George Yanagi


» Reageer (0)
11-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Céline Dion heeft een stylist aangenomen, plots wordt ze geprezen als stijlicoon

Céline Dion heeft een stylist aangenomen, plots wordt ze geprezen als stijlicoon

http://static2.hln.be/static/photo/2016/0/10/9/20160711114320/media_xll_8869029.jpg

Iedereen kan meekwelen met 'My Heart Will Go On', over het zangtalent van Céline Dion valt dan ook niet te discussiëren. Maar over haar persoonlijke stijl zijn de meningen flink verdeeld. Tot nu dan, want de zangeres verscheen tijdens de modeweek in Parijs in outfits die niet zouden misstaan in eender welk modeblad. En dat heeft ze allemaal te danken aan een zekere Law Roach.

De stijltransformatie van Céline Dion is op zijn minst opvallend te noemen. De zangeres kon je tot een week geleden nog uittekenen in een skinny jeans, blazer en T-shirt. Niets mis mee, maar weinig spannend. Vorige week deed de zangeres echter de Coutureweek in Parijs aan in een helemaal andere stijl. Ze wisselde de ene opvallende outfit af met de andere, van een felle neongele jurk tot een lange wollen jas met prachtige print.

Wie verantwoordelijk is voor deze plotse ommezwaai? Stylist Law Roach. Aan de Amerikaanse Vogue vertelde die dat hij sinds een drietal weken samenwerkt met Céline, en dat hij sprakeloos was dat de zangeres hem wou ontmoeten. Hij is ook de man die verantwoordelijk is voor de transformatie van zangeres en actrice Zendaya. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helft Vlamingen zou nog groter willen wonen

Helft Vlamingen zou nog groter willen wonen

http://static3.hln.be/static/photo/2016/9/16/3/20160710012039/media_xll_8865618.jpg

Hoewel iedereen over het compacte 'nieuwe wonen' spreekt, blijven we vasthouden aan de klassieke woondroom: groot, weids en liefst vrijstaand. Dat blijkt uit een onderzoek van woningbouwer Bostoen onder bijna duizend bouwlustige Vlamingen.

"Bijna vier op de tien Vlamingen woont in een open bebouwing. En als geld geen probleem is, kiezen nog veel meer Vlamingen met bouwplannen voor een vrijstaande woning. Net zoals het altijd ook wat groter zou mogen", zegt Peter Impe, CEO van Bostoen. "Ook de lokroep van het platteland blijft sterk aanwezig."

Aantal slaapkamers
De cijfers liegen er niet om: liefst 53 procent van de bevraagde bouwlustigen wil vandaag graag landelijk wonen, ofwel drie procent meer dan vorig jaar. Het aantal slaapkamers blijft eveneens een belangrijk criterium bij de aankoop. Bijna twee op de drie (64%) zoekt een woning met minstens drie slaapkamers. Slechts een beperkt aantal Vlamingen (21%) ziet er geen graten in om de kinderen een slaapkamer te laten delen. Peter Impe: "Wat ook opvalt, is dat ruim 47 procent van de ondervraagden zegt meer te willen betalen voor zijn woning als ze groter zou zijn."

Fermette is passé
Personen die in een open bebouwing wonen, zijn volgens het onderzoek nog altijd het meest te spreken over hun woning. "Van de ondervraagden die in een vrijstaand huis wonen, zegt namelijk maar liefst 86 procent bijzonder tevreden te zijn", legt Impe uit. "Dat steekt fel af tegen de rest: slechts 46 procent van de ondervraagden die in een halfopen bebouwing woont, is tevreden, bij appartementenbewoners is dat maar 40 procent." Ondanks dat de woonwensen zich nog steeds concentreren rond landelijk, groot en weids, is de gewenste woonstijl wel aan verandering onderhevig: de klassieke fermette is namelijk passé. "We gaan volop voor een moderne, hedendaagse stijl (63%)", zegt Impe. "Een rustieke woning behaagt nog slechts 18 procent van de kopers en de pastoriewoning is voor 11 procent weggelegd."

Trendbreuk
Als het over energie gaat, is er langzaam maar zeker sprake van een trendbreuk. "Zo wil al bijna de helft van de Vlamingen met bouwplannen méér betalen voor een betere energieprestatie van de woning", aldus Peter Impe. In 2015 dacht 42 procent er zo over, nu is dat al 46 procent. Tot slot geeft 37 procent van de bevraagde Vlamingen aan dat ze dit jaar graag zouden verhuizen. Dat is vier procent meer dan vorig jaar. Voor 23 procent van de ondervraagden mag dat naar een nieuwbouwwoning zijn, een stijging van vijf procent ten opzichte van vorig jaar. Ook het aantal mensen dat met een eigen aannemer wil bouwen, steeg dit jaar tot 23 procent - dat was vorig jaar nog maar 19 procent.

Het onderzoek werd in opdracht van woningbouwer Bostoen uitgevoerd door het onafhankelijke marketingbureau Insites. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komen muggen nu eigenlijk wel of niet op licht af?

Komen muggen nu eigenlijk wel of niet op licht af?

http://oi64.tinypic.com/23kxjwl.jpg

Veel regen en warme temperaturen, het zijn ideale weersomstandigheden voor muggen momenteel. Dat Vlaanderen nu geteisterd wordt door een muggenplaag mag dan ook niet verrassen. Over de zoemende beestjes doen echter heel wat fabels de ronde. Wij helpen alvast één hardnekkige uit de wereld vandaag.

Muggen komen namelijk helemaal niet op licht af, zoals zowat iedereen denkt. Muggen zijn eigenlijk nachtdieren, en ze kunnen zich in het licht helemaal niet goed oriënteren. De beestjes vermijden dan ook verlichte plekken, en zoeken de duisternis op tot jij de lichten gedoofd hebt. Waarom denk je dat je altijd gezoem hoort als het donker is, en de muggen plotsklaps verdwenen lijken te zijn eens je het licht weer aan hebt gedaan?

De enige reden dat muggen soms rond een lamp vliegen, is door de warmte ervan. In tegenstelling tot licht, houden muggen namelijk wel van warmtebronnen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Illustrator Jan Van Der Veken krijgt cultuurprijs stad Gent

Illustrator Jan Van Der Veken krijgt cultuurprijs stad Gent

http://static1.hln.be/static/photo/2016/0/12/4/20160705180735/media_xll_8853544.jpg

De cultuurprijs van de stad Gent gaat dit jaar naar Jan Van Der Veken en wordt daarmee voor het eerst toegekend aan een illustrator. Dat meldt het Gentse stadsbestuur. Van Der Veken studeerde grafische vormgeving en typografie aan het Gentse Sint-Lucas en illustreerde al verschillende keren de cover van het toonaangevende magazine The New Yorker.

"Vele Gentenaars kennen zijn werk, maar wellicht is zijn naam minder bekend. Jan Van Der Veken fleurde Gent op met affiches, muurtekeningen en logo's. Hij werkte voor diverse kranten en tijdschriften, ontwierp boekomslagen, affiches en websites. De kwaliteit van zijn werk wordt ook buiten de stads- en landsgrenzen erkend", stelt de cultuurdienst van de stad Gent, dat verwijst naar zijn werk voor The New Yorker.

Volgens de jury, die bestond uit vijf mensen uit het werkveld, heeft Van Der Veken een eigen stijl. "Hij zoekt een evenwicht tussen beeld en typografie, letters zijn voor hem beelden, tekst en beeld vloeien in elkaar over. Zijn kleurgebruik is verfijnd en zijn vormen balanceren tussen strak en zwierig. Het werk van Jan Van Der Veken toont een immens plezier voor het tekenen, zijn klare lijnen hebben een poëtisch effect en zijn strakke tekeningen doen de kijker glimlachen. De jury wil met deze erkenning zijn naambekendheid aanzwengelen en hoopt dat dit leidt tot een moment waarop de bezoeker in het algemeen en de Gentenaar in het bijzonder zijn werk kan leren kennen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Jezus' van Rembrandt voor het eerst weer in Amsterdam

'Jezus' van Rembrandt voor het eerst weer in Amsterdam

http://static0.hln.be/static/photo/2016/13/16/9/20160705121946/media_xll_8852664.jpg

Voor het eerst sinds hij het schilderde komt Het Hoofd van Christus van Rembrandt naar Nederland. Het doek is vanaf vrijdag te zien in museum het Rembrandthuis in Amsterdam, waar het 360 jaar geleden in de huiskamer van de Hollandse meester hing.

Het schilderij is van een jonge man met zwart haar en een zwarte baard. Wie er model voor stond is niet zeker, maar vermoedelijk was het een jonge joodse man die bij Rembrandt van Rijn in de buurt woonde. Het doek werd in 2011 herontdekt. De Hollandse meester schilderde twee 'hoofden van Christus'. Het andere schilderij hangt in de Gemäldegalerie in Berlijn.

Het Rembrandthuis is tegenwoordig een museum, maar tussen 1639 en 1658 woonde Rembrandt er. Op basis van een inventarisatie van de toenmalige inboedel is de inrichting zo zorgvuldig mogelijk nagebootst. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De beste remedie tegen menstruatiepijn, volgens de wetenschap

De beste remedie tegen menstruatiepijn, volgens de wetenschap

http://static0.hln.be/static/photo/2016/11/5/10/20160711091618/media_xll_8868565.jpg

Krampen, een opgeblazen gevoel of rugpijn: Moeder Natuur is vrijgevig met vervelende kwaaltjes als het onze menstruatie betreft. Nieuw onderzoek van de universiteit van Californië kwam erachter dat de meeste menstruatieklachten terug te brengen zijn op dezelfde oorzaak, waardoor het makkelijker is om ze te bestrijden.

De University of California, Davis hield een enquête bij 3.000 vrouwen, om meer te weten te komen over de oorzaak van PMS of premenstrueel syndroom. Ze ontdekten dat vrouwen die een hoger niveau van een bepaald eiwit in hun lichaam hebben, meer last krijgen van menstruatieklachten. De ondervraagde vrouwen met dit C-reactief proteïne (CRP) hebben een 26% tot 41% grotere kans op het ervaren van menstruatieklachten zoals humeurschommelingen, buikkrampen, rugpijn, eetbuien, gewichtstoename, een opgeblazen gevoel en pijn aan de borsten. Enkel hoofdpijn kwam niet terug bij deze symptomen.

Dit specifieke eiwit wordt in verband met onsteking, waarmee de onderzoekers concluderen dat onsteking aan de basis ligt van die pijnklachten. Al kan de studie niet bevestigen wat er eerst komt: de symptomen, of de ontsteking. In beide gevallen is het wel nuttig om ontsteking zoveel mogelijk in te perken rond de menstruatieperiode, en daarvoor zijn gelukkig wel enkele concrete tips.

De kracht van omega-3

Omega-3 levert enerzijds precies die eiwitten die ontsteking verlichten, en perkt anderzijds de ontstekende werking van andere eiwitten in. Eet voor en tijdens je menstruatie dus genoeg zalm, walnoten, lijnzaad, olijfolie of visolie.

Vermijd bewerkte voeding

Transvetten en snelle koolhydraten worden al langer in verband gebracht met ontsteking. Kies daarom voor zoveel mogelijk vers, onbewerkt voedsel. Eet naast eiwitten ook veel groenten en fruit, die de nodige antioxidanten en ontstekingsremmende bestanddelen aanleveren.

Trek de sportschoenen aan

Bewegen is een prima manier om stress te verminderen, waarmee het risico op ontsteking afneemt. Sporten waarbij je diep moet ademhalen, zoals yoga en Pilates, zijn erg efficiënt om de stress te doen kelderen. Maar ook je eigen favoriete sport zal voor een verminderd stressniveau zorgen. 

Ga op tijd slapen

Onderschat de kracht van een goede nachtrust niet: slaap 7 à 9 uren - naargelang je persoonlijke behoefte - zodat je lichaam kan herstellen van de activiteiten doorheen de dag. Een tekort aan slaap maakt je vatbaarder voor ontsteking en dus menstruatieklachten. (br.hln)


» Reageer (0)
10-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.52,4 miljoen euro voor schilderij van Rubens

52,4 miljoen euro voor schilderij van Rubens

http://static1.hln.be/static/photo/2016/4/12/10/20160707214126/media_xll_8859970.jpg

Het schilderij 'Lot en zijn Dochters' van Pieter Paul Rubens heeft op een veiling bij Christie's in Londen 44,9 miljoen pond (ruim 52,4 miljoen euro) opgebracht, een record voor een Oude Meester.

Het 188 bij 225 centimeter grote schilderij dateert van 1613-1614. Het toont de Bijbelse figuur Lot, die door zijn dochters dronken wordt gevoerd. Het was volgens Christie's een van de laatste belangrijke werken van Rubens (1577-1640) dat nog in particulier bezit was. Een verzameler won het pleit na een ware biedstrijd, aldus het veilinghuis.

Paul Raison van het veilinghuis omschrijft het schilderij als een "adembenemend voorbeeld van psychologische complexiteit". Rubens schilderde 'Lot en zijn dochters' toen zijn reputatie van bekendste schilder van Antwerpen hem reeds in het centrum van de Europese artistieke wereld geplaatst had, voegt hij toe.

'Lot en zijn dochters' leverde voor Christie's een recordbedrag op voor een werk van een van de oude meesters. Enkel één ander werk van Rubens bracht ooit meer op bij een kunstveiling. 'De slachting der onschuldigen' ging in 2002 voor 49,5 miljoen pond onder de hamer bij Sotheby's. (br.hln)


» Reageer (0)
09-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom ijsblokjes de oorzaak van je extra vakantiekilo's kunnen zijn

Waarom ijsblokjes de oorzaak van je extra vakantiekilo's kunnen zijn

http://static1.hln.be/static/photo/2016/7/4/14/20160705141053/media_xll_8852924.jpg

Op een warme zomerdag, die er hopelijk snel aankomt, is er niets zo heerlijk als een ijskoud drankje. Helaas is de erg lage temperatuur niet goed voor je spijsvertering en kan het zo heel wat ongemak veroorzaken. Wist je bijvoorbeeld dat ijsblokjes niet goed voor je lijn zijn?

Spijsvertering

Koude dranken kunnen je maag overstuur maken, wat kan leiden tot buikpijn en misselijkheid. De verklaring: koude temperaturen vernauwen de bloedvaten. Dit is de reden waarom het helpt om ijs op een gezwollen enkel te leggen. Maar koude in het lichaam doet de maag samentrekken, waardoor de spijsvertering veel moeilijker verloopt.

Minder energie

Ooit al gemerkt dat je je moe en flauw voelt nadat je koud water hebt gedronken? Veel mensen nemen een fris drankje om zich op te peppen. En het zorgt ook voor een snelle energiepiek. Maar als het koude drankje door je lichaam stroomt, moet je lichaam meer energie spenderen aan het opwarmen van de vloeistof tot het je lichaamstemperatuur heeft. Op lange termijn ga je je dus vermoeider voelen door koud water.

Geïrriteerde keel

Op een koude winterdag krijg je last van een loopneus, dat is omdat je lichaam slijm aanmaakt als een natuurlijke manier om de ingeademde lucht warm en vochtig te houden voor die je longen bereikt. Koud water lokt dezelfde reacties uit in het lichaam, zonder dat daar reden toe is. Het resultaat is dus heel wat slijm in je keel, wat pijnlijk kan zijn.

Tragere hydratatie

Je lichaam moet eerst de vloeistof opwarmen, voor je maag en darmen het kunnen verwerken en het water in de bloedstroom kan terechtkomen. Daarom duurt het bij een ijskoud drankje veel langer voor het je lichaam hydrateert. Voor de doorsnee mens is dit niet nuttig, we drinken op een warme dag doorgaans ijswater om ons snel te hydrateren. Deze trage opname is wel nuttig voor lange afstandslopers, zij hebben er tijdens een lange loopsessie wel baat bij.

Dikmaker

Er bestaat een mythe dat ijskoud water helpt gewicht te verliezen omdat het je lichaam dwingt harder te werken en je dus meer calorieën verbrandt. Dat is strikt gesproken waar. Maar de koude temperaturen maken dat vetten in je maag stollen. Waardoor deze bestanddelen moeilijker verbranden of verteren. Dus gaat je lichaam andere bestanddelen verbranden en verteren voor energie, en de gestolde vetten blijven (figuurlijk) aan je billen of buikje plakken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolly Parton - Jolene

Dolly Parton - Jolene

Om haar te beluisteren druk op de fotoDolly Rebecca Parton (Sevierville (Tennessee), 19 januari 1946) is een Amerikaanse countryzangeres, tekstschrijfster en actrice.


Parton werd als vierde geboren in een gezin met twaalf kinderen. Haar ouders zijn Robert Lee Parton en Avie Lee Owens. Haar elf broers en zussen zijn Willadeene (dichter), David, Denver, Bobby, Stella (zangeres), Cassie, Larry (kort na de geboorte overleden), Randy (zanger), de tweeling Floyd (songwriter) en Freida (zangeres), en Rachel (actrice, getrouwd met Richard Dennison).

Ze groeide op in een arme familie op de tabaksboerderij van haar vader in de Great Smoky Mountains, bij Locust Ridge, Tennessee. Op twaalfjarige leeftijd verscheen ze op televisie in Knoxville en een jaar later nam ze haar eerste album op bij Gold Band Records (een klein lokaal platenlabel). Ook trad ze op in "The Grand Ole Opry". De dag nadat ze in 1964 haar school had afgerond vertrok ze naar Nashville.

Op 30 mei 1966 is zij in Ringgold (Georgia) getrouwd met Carl Dean (met wie ze nog steeds samen is) die een asfalteringsbedrijf leidde. Het paar heeft geen kinderen. Samen met haar man heeft zij vijf van haar jongere broers en zussen opgevoed. Dat heeft haar bij neefjes en nichtjes de bijnaam Aunt Granny (tante oma) opgeleverd.


» Reageer (0)
07-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 jaar lang ontvoerde vrouw praat voor het eerst over haar nieuwe leven in vrijheid

18 jaar lang ontvoerde vrouw praat voor het eerst over haar nieuwe leven in vrijheid

http://static1.hln.be/static/photo/2016/15/16/0/20160707074223/media_xll_8857815.jpg

Zeven jaar nadat ze ontsnapte uit de klauwen van de man die haar 18 jaar gevangen hield en haar twee kinderen 'schonk',  doet de Amerikaanse Jaycee Dugard voor het eerst haar verhaal over hoe het is om haar leven als single moeder samen met haar dochters in vrijheid voort te zetten.

Op 11-jarige leeftijd werd Jaycee als jong meisje op weg naar school gekidnapt door Phillip Garrido. De man hield haar samen met zijn vrouw Nancy 18 jaar gevangen. In die jaren werd Jaycee niet alleen volwassen, maar ook moeder van de kinderen van haar verkrachter.

Na Jaycees ontsnapping werd Garrido voor 431 jaar in de gevangenis veroordeeld, zijn vrouw en medeplichtige Nancy kreeg 36 jaar tot levenslang. Die twee zullen dus nooit meer vrij komen. Maar intussen moest hun slachtoffer haar vrijheid weer helemaal leren omarmen, samen met haar twee dochters, die haar elke dag herinneren aan haar pijnlijke verleden

Trots
In haar tweede boek met memoires 'Freedom: My Book of Firsts', ofwel 'Vrijheid: mijn boek van eerste keren', beschrijft de inmiddels 36-jarige Dugard hoe ze met vallen en opstaan het leven weer omarmt. "Mijn dochters zijn heel belangrijk voor me en ik ben erg trots op hoe ze opgroeien. Ik heb altijd mijn best gedaan om ze te beschermen, zoals elke moeder zou doen", schrijft ze.

De vrouw heeft reden genoeg om trots te zijn, want haar dochters (wier namen niet zijn vrijgegeven) doen het goed. De oudste zit inmiddels op de universiteit, haar zus volgt volgend jaar. "Ik ben zo trots op ze, als ik denk aan alle uitdagingen die ze overwonnen hebben", schrijft ze. Verder houdt ze zich op de vlakte over het leven van haar dochters. "Mensen zullen zich afvragen waarom er niet meer van dit boek over mijn dochters gaat, aangezien ze zo'n groot deel  van mijn leven uitmaken. Maar ik heb ervoor gekozen dat niet te doen. Ze hebben het recht om hun eigen verhalen te vertellen. Als ze dat ooit willen doen, kunnen ze hun versie opschrijven."

Date
Over haar eigen dromen is Jaycee wel erg openhartig. "Ik zie hoe mijn dochters relaties krijgen en ik weet zeker dat eens, wanneer het er tijd voor is, ook ik de juiste persoon ontmoet", schrijft ze. "Ik heb zelf nog nooit een date gehad", bekent ze. "Toen ik negen was werd ik door een jongen van tien uitgevraagd, maar toen wist ik niet wat ik moest zeggen en heb ik hem afgewezen", schrijft ze enigszins wrang. "Ik heb daar nu wel spijt van, maar hoe kon ik weten dat het mijn enige kans was?"

Sinds haar ontsnapping is Jaycee Dugard vrij open geweest over wat haar is overkomen. Haar eerste memoir 'A Stolen Life' ('Een Gestolen Leven') werd twee jaar na haar vrijlating gepubliceerd. Met het boek wilde ze andere slachtoffers van seksueel misbruik helpen en aan de wereld laten zien dat de vreselijke ervaring niet de rest van haar leven zou bepalen. "Er is mij iets verschrikkelijks overkomen, maar ik ga het niet de rest van mijn leven ook nog laten ruineren", klonk het toen bij de sterke vrouw.

De Engelstalige versie van haar boek is vanaf 12 juli verkrijgbaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ongeziene epidemie in en rond Geel: 22 mannen met griep plots hartpatiënt

Ongeziene epidemie in en rond Geel: 22 mannen met griep plots hartpatiënt

http://static1.hln.be/static/photo/2016/10/11/10/20160707064833/media_xll_8857810.jpg

Minstens 22 mannen tussen 35 en 55 jaar hebben door hetzelfde griepvirus te kampen met hartproblemen. Ze komen allemaal uit de Kempen en belanden allemaal in hetzelfde ziekenhuis, het AZ Sint-Dimpna in Geel. "Een ongeziene epidemie", zegt cardioloog Pedro Brugada. Waarom in Geel? Waarom nu? En waarom alleen mannen?

Toen Jan Luyten (38) op vrijdag 27 mei naar het AZ Sint-Dimpna in Geel ging, had hij geen idee dat hij er elf dagen zou moeten blijven. Laat staan dat hij zijn 'griep' maar op het nippertje zou overleven. "Een paar uur later had het verschil tussen leven en dood kunnen zijn."

Jan is de twintigste man in de rij van 22 patiënten met dezelfde symptomen, dezelfde diagnose, in hetzelfde ziekenhuis: een virus op het hart. "Ik ben normaal nooit ziek, maar nu voelde ik mij écht niet goed. In één week ben ik drie keer naar de huisdokter geweest omdat ik maar hoge koorts bleef hebben - tot wel 40 graden - en mijn spieren ongelofelijk stram bleven. Uiteindelijk heeft hij me doorgestuurd naar het ziekenhuis. Op de spoedafdeling hebben ze mij meteen naar de dienst Intensieve Zorg gebracht. 'Goed dat je zo snel gekomen bent, want een paar uur later en dit had fataal kunnen aflopen - of je had een ruilhart moeten krijgen', kreeg ik te horen. Ik wist niet wat mij overkwam."

Een week lag Jan op intensieve met een zware longontsteking en 'iets aan zijn hart'. "Ze wisten eerst niet wat ik had. Volgens de specialisten had ik een ontsteking in het hartzakje, waren mijn hartkleppen gezwollen en was mijn hartspier ontstoken. Raar, want ik voelde mij nu ook niet zó ziek", zegt Jan.

Trial and error

Wat volgde, was een 'trial and error'-therapie: behandelingen met verschillende soorten medicatie in de hoop dat iéts zou werken. Wat ook gebeurde. Jan kroop door het oog van de naald en is genezen, maar helemaal hersteld is hij nog niet. En het is nog maar de vraag of deze ziekte niet voor nog meer problemen zal zorgen. Luyten: "Ik ben enorm snel moe, ook al doe ik niks. Een klein stukje met de hond wandelen, gaat zeer moeizaam. Ik moet nu zoveel mogelijk rusten. Soms is dat frustrerend: ik ben nog maar 38 jaar, ik wil gewone, dagdagelijkse dingen doen en die lukken niet omdat ik te moe ben. Om van werken nog maar te zwijgen. Ook dát is een probleem, want ik ben zelfstandig schrijnwerker. Ik hoop dat alles in orde komt en dat ik hier op langere termijn niks aan overhoud. Er bestaat een risico dat ik hartritmestoornissen krijg omdat ik door dit virus een hartletsel heb opgelopen. Ik slik nu pillen om dat te onderdrukken, maar het blijft afwachten." (br.hln)


» Reageer (0)
06-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Identieke tweeling bevalt op zelfde dag én zelfde tijdstip:

Identieke tweeling bevalt op zelfde dag én zelfde tijdstip: "We hadden dit echt niet vooraf gepland"

http://static3.hln.be/static/photo/2016/6/4/0/20160706122708/media_xll_8855355.jpg

Van speelgoed tot kledij, Sarah Mariuz en Leah Rodgers hebben door de jaren heen zowat alles gedeeld. Nu is de identieke tweeling ook nog eens bevallen op dezelfde dag. Meer nog, zelfs het tijdstip kwam perfect overeen.

De 35-jarige vrouwen zetten allebei op 30 juni om 1.18 uur 's nachts hun eerste kind op de wereld. Rodgers deed dat in Denver (Colorado), Mariuz volgde een uur later in La Jolla (Californië). En laat tussen die twee plekken in Amerika nu net een uur tijdsverschil zitten...

"Dat moet wel die magische tweelingband zijn", aldus Mariuz. "Vreemd hoe grote gebeurtenissen in ons leven altijd lijken samen te vallen. Samen zwanger zijn? Nee, dat hadden we echt niet vooraf gepland."

De zussen vertelden elkaar het grote nieuws tijdens een Thanksgiving-diner met de familie. "Ik wilde haar verrassen, maar toen ik de deur opende wist ik het meteen: Sarah was ook zwanger. Vraag me niet hoe, maar ik voelde het aan. Noem het mijn 'twintuïtie'", aldus Rodgers.

"Ik liet haar eerst haar verhaal doen. Toen ik te horen kreeg dat ze vier dagen na mij uitgerekend was, werd het mij te veel. Ik haalde de echo uit mijn handtas en legde die naast de hare. We maakten sprongetjes van geluk, zo blij waren we voor elkaar. Onze familieleden wisten niet wat ze zagen. Zoiets kan in theorie wel gebeuren, maar eigenlijk houd je daar geen rekening mee."

Zelfs het geslacht van de baby's is opmerkelijk. "Ik was vroeger altijd de meest jongensachtige van ons twee en ik heb met Reid Joseph nu ook een jongen gekregen. Mijn zus is bevallen van een dochter, Samantha Lynne. Toen de man van mijn zus vernam dat Reed ook om 1.18 uur geboren was, heeft hij naar verluidt het hele ziekenhuis bij elkaar geschreeuwd. Hij kon het maar niet geloven."

Tijdens hun zwangerschap hielden de vrouwen elkaar dagelijks op de hoogte van de stand van zaken. "Er kwam zelfs een babyborrel met blauwe en roze gebakjes. Het is echt cool om dit samen te kunnen meemaken. Onze kinderen zullen nu op dezelfde dag verjaren, net als wij. We kijken er enorm naar uit om hen samen te zien opgroeien."

De baby's hebben elkaar nog niet ontmoet, maar dat zal niet lang meer duren. "Kerstmis zullen we zeker samen doorbrengen, maar misschien lukt het eerder al." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerlijke taxichauffeur mager beloond

Eerlijke taxichauffeur mager beloond

http://static1.hln.be/static/photo/2016/6/7/10/20160706133012/media_xll_8855545.jpg

Een taxichauffeur is mager beloond voor zijn eerlijkheid. Raymond MacCausland bezorgde een vergeetachtige man 187.000 dollar terug in Boston en kon rekenen op 90 euro als beloning.

"Mijn cliënt vertelde dat hij dakloos was en dat hij een half jaar in een opvang geleefd had." De man had een ontmoeting met een vriend en zou nog gebruikmaken van de taxi. Hij stapte uit en en liet een tas achter met omgerekend 169.066 euro in briefjes. De 72-jarige taxichauffeur wachtte nog ruim een half uur op de man. Omdat hij maar niet kwam opdagen, besloot MacCausland om naar het hotel te rijden waar hij de man opgepikt had. Misschien zou hij daar intussen wel vertoeven. Omdat hij zijn klant niet meteen kon vinden, schakelde hij de hulp in van het hotelpersoneel. De Amerikaan bleek ook niet in het hotel te zijn waarop de taxichauffeur besloot om de tas met het geld naar de politie te brengen.

De politie ontdekte dat het geld deel was van een erfenis die de verdwenen taxiklant te beurt gevallen was. "Dat was een hele opluchting voor mij. Het was dus geen crimineel geld. Als dat wel het geval geweest zou zijn dan was hij me misschien wel komen opzoeken", aldus MacCausland aan New York Daily News. De taxichauffeur was nooit van plan om het geld te houden maar de man was naar eigen zeggen wel ontgoocheld dat hij slechts met honderd dollar (90 euro) beloond werd maar dertig jaar geleden bezorgde hij ook al een man een vergeten som van 9.000 euro terug en toen kon hij op helemaal niks rekenen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnen 5 jaar alleen nog duurzame kleren bij Zeeman, Hema en 58 andere merken

Binnen 5 jaar alleen nog duurzame kleren bij Zeeman, Hema en 58 andere merken

http://oi65.tinypic.com/ra3tyx.jpg

Maar liefst zestig Nederlandse merken hebben het 'Convenant Duurzame Kleding en Textiel' ondertekend, waarbij ze beloven om binnen dit en maximum 5 jaar alleen nog duurzame en eerlijke kleding te verkopen. Onder andere kleppers als Zeeman, C&A en Men at Work doen mee.

Het is de bedoeling dat de zestig bedrijven hier zelf voor zorgen. Ze moeten problemen in de productieketen in kaart brengen, die doorgeven en er oplossingen voor bedenken waaraan ze zich ook moeten houden. Lukt dat niet, dan wordt dat doorgegeven aan de media, waardoor ze bij wijze van spreken publiekelijk aan de schandpaal worden genageld.

Instorting kledingfabriek Bangladesh
Deze kledingconvenant werd opgericht toen een kledingfabriek in Bangladesh instortte twee jaar geleden. Daarbij kwamen meer dan duizenden mensen om het leven. Heel wat merken beloofden zich toen in te gaan zetten voor betere arbeidsomstandigheden. Zoals een leefbaar loon voor arbeiders, geen kinderarbeid en geen discriminatie meer op de werkvloer. Daarnaast beloofden de merken ook het milieu en het klimaat te sparen in de productie van hun kleding en textiel.

Niet iedereen even enthousiast
Door deze convenant worden de beloftes hopelijk ook waargemaakt. Ngo Schone Kleren Campagne gelooft er alvast niet in. Zij besloten de textielconvenant niet te ondertekenen, omdat ze vraagtekens hebben bij het beleid. Ze vinden te afspraken die gemaakt worden te vrijblijvend, en ze opperen voor meer concrete controles. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer kinderbijslag voor 20% rijkste gezinnen, 70% van gezinnen moet inleveren

Meer kinderbijslag voor 20% rijkste gezinnen, 70% van gezinnen moet inleveren

http://static0.hln.be/static/photo/2016/12/12/9/20160706090609/media_xll_8854734.jpg

Vooral de 20% rijkste en de 10% armste gezinnen zullen er met de hervormde kinderbijslag vanaf 2019 op vooruitgaan. Dat blijkt uit een studie van de UA. Vlamingen met veel kinderen boeten tot 1.500 euro in.

Vanaf 2019 luidt de vuistregel voor de kinderbijslag: elk kind krijgt een basisbedrag van 160 euro. Onderzoekers van de Antwerpse universiteit gingen na welke impact gezinnen van die hervorming zullen voelen tegenover het huidige systeem. Wat blijkt? Alleen de 20% rijkste gezinnen en de 10% armste gezinnen boeken een nettowinst. De 10% hoogste inkomens krijgen er 32 euro per jaar bij, die in de categorie er net onder 74 euro. De 10% armste gezinnen boeken het meeste winst: 346 euro. Alle andere staan op verlies.

Hoe meer kinderen, hoe meer de hervorming in je portemonnee snijdt. Bijna alle gezinnen met 1 kind gaan erop vooruit. 60% van de gezinnen met twee kinderen moet inleveren. Gemiddeld gaat het om 133 euro per jaar. Wie drie kinderen heeft, zal 1.000 euro per jaar minder krijgen. Met vier kinderen is dat 1.500 euro.

De hervorming zou ook de kinderarmoede niet significant doen dalen, stellen de onderzoekers. Enkel bij gezinnen met één kind zou die verbeteren. "Minister Jo Vandeurzen (CD&V) heeft altijd gezegd dat de regering de hervorming van de kinderbijslag zou herbekijken als zou blijken dat ze de kinderarmoede niet terugdringt", zegt sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke. "Waar wacht hij op om opnieuw naar de tekentafel te gaan?"

Het Planbureau voorspelt overigens in zijn inflatievooruitzichten dat de sociale toelagen, zoals pensioen en kindergeld, in december 2017 zullen stijgen. De lonen in de overheidssector zouden in januari 2018 met 2% stijgen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.George McCrae - Rock Your Baby

George McCrae - Rock Your Baby

Klik op de foto om hem te beluisteren


George McCrae (West Palm Beach, Florida, 19 oktober 1944) is een Amerikaanse discozanger. Hij is vooral bekend van zijn wereldwijde nummer 1-hit Rock your baby uit 1974, die één van de eerste grote discohits was. Van 1967 tot 1977 was hij getrouwd met zangeres Gwen McCrae. Sinds 1989  is hij getrouwd met de Nederlandse  Yvonne Bergsma en woont hij op Aruba en in Geleen.


» Reageer (0)
05-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smokkelaars verkopen migranten, die dan worden gedood voor hun organen

Smokkelaars verkopen migranten, die dan worden gedood voor hun organen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/16/4/2/20160705165637/media_xll_8853332.jpg

Migranten die onvoldoende geld hebben om hun overtocht naar Italië te betalen, worden door mensensmokkelaars aan Egyptenaren verkocht. Die doden op hun beurt de migranten om hun organen te verkopen. Dat stelt een voormalige mensensmokkelaar die meewerkt met antimaffiaonderzoekers in Palermo.

Het Italiaanse persagentschap ANSA citeert de man: "De Egyptenaren komen met materiaal om organen te verwijderen en te transporteren in isolatiezakken".

Enorme winsten
Op een persconferentie verklaarde hoofdonderzoeker Renato Cortese gisteren: "We gebruikten dezelfde onderzoekstechnieken als bij het onderzoek naar de maffia. Maar dit onderzoek is moeilijker omdat we bijvoorbeeld vertalers nodig hebben om telefoons af te luisteren. Ons doel is erachter te komen hoe de enorme winsten die de organisatie maakt opnieuw geïnvesteerd worden".

De Duitse internationale tv-zender Deutsche Welle meldt dat de getuige, wiens naam de politie niet bekendmaakte, "voor het eerst een complete reconstructie gaf van de criminele activiteiten van één van de meest meedogenloze bendes mensensmokkelaars die in Noord-Afrika en Italië opereren".

Veel hogere dodentol
"Ik heb besloten mee te werken (aan het onderzoek, red.) omdat er te veel doden zijn gevallen", zo stelde de 32-jarige man volgens de Italiaanse autoriteiten. Hij zou er aan hebben toegevoegd dat de duizenden vluchtelingen die zijn verdronken tijdens de oversteek van de Middellandse Zee "slechts een fractie" uitmaken van de werkelijke dodentol.

Volgens Deutsche Welle stelde de getuigenis van de man de politie in staat op 13 juni een parfumwinkeltje in het centrum van Rome binnen te vallen. Daar legden ze beslag op 526.000 euro en een adresboek met daarin informatie over andere leden van de bende mensensmokkelaars. Daaropvolgend werden in 10 Italiaanse steden arrestaties verricht. De verdachten werden in beschuldiging gesteld van mensensmokkel, drugtrafiek en verscheidene financiële misdrijven. Het gaat om 25 Eritreeërs, 12 Ethiopiërs en één Italiaan.

Op de Italiaanse kusten kwamen dit jaar alleen al 60.000 migranten aan vanuit Libië. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De schokkende reden waarom Duitse meisjes aanrandingen verzwijgen

De schokkende reden waarom Duitse meisjes aanrandingen verzwijgen

http://static3.hln.be/static/photo/2016/1/11/0/20160705134322/media_xll_8852880.jpg

Enkele schoolmeisjes en een jonge politica die door mannen van Arabische afkomst werden aangerand, besloten dit eerst te verzwijgen uit angst om vluchtelingen te stigmatiseren. Pas nu spreken ze erover. Deze schrijnende gevallen zwengelen het debat over politieke correctheid in Duitsland aan.

Ze hebben maanden gezwegen. Ze hebben al die tijd braaf hun mond gehouden tot ze het echt niet meer uithielden. Ze kregen nochtans enorm veel te verduren. Drie schoolmeisjes tussen 16 en 18 jaar oud uit Kassel hebben aan den lijve ondervonden hoe mannen veel dichterbij kwamen dan ze zelf wilden.

Bips, borsten, benen
In de tram, op de bus. 's Morgens en 's avonds. Op weg naar school en weer naar huis. Altijd waren ze daar wanneer de meisjes het openbaar vervoer namen, elke keer weer werden de leerlingen betast aan hun bips, borsten en tussen hun benen. Die zeldzame keren dat ze toch geen handen op hun lichaam voelden, maakten de mannen obscene gebaren en riepen: "Hoeren!". Soms werden ze zelfs achtervolgd tot aan hun woning. Sinds begin september vorig jaar ging er zo goed als geen dag zonder beproeving voorbij.

Sneller
Waarschijnlijk hadden de meisjes veel sneller gereageerd indien de mannen geen vluchtelingen waren geweest. Dat is in elk geval wat ze aan hun lerares hebben verklaard toen ze haar enkele weken geleden toch schoorvoetend in vertrouwen namen.

Discriminatie
Zoals de lokale krant 'Hessische Niedersächsische Allgemeine Zeitung' schreef, hebben ze zo lang gezwegen omdat ze niet wilden bijdragen aan de discriminatie van asielzoekers uit angst kwaad bloed te zetten. Nu hebben ze klacht ingediend tegen onbekenden.

Andere slachtoffers
Sindsdien mijden de meisjes angstvallig het openbaar vervoer. Inmiddels hebben ze hun stilzwijgen op school doorbroken en vastgesteld dat ook "vele andere leerlingen op dezelfde manier zijn lastiggevallen."

Helaas is dit geen alleenstaand geval. Wat de jonge linkse politica Selin Gören in Mannheim overkwam en hoe ze daarop reageerde, krijgt in de Duitse pers veel weerklank.

Noodlottige avond
Eigenlijk wilde ze tijdens die noodlottige avond in januari gewoon een luchtje scheppen. Haar grootouders uit Turkije waren op bezoek en hadden haar overdonderd met hun wijsheden: Erdogan was een goede man, alle Koerden zijn terroristen en de blouse van Selin was te doorzichtig.

Speelpleintje
De 24-jarige woordvoerster van de jongerenafdeling van de partij 'Die Linke' vluchtte naar buiten. Met een koptelefoon op haar oren trok ze naar een speelpleintje. Daar zaten drie jonge mannen van vreemde origine een biertje te drinken. Selin merkte niet dat iemand haar langs achter naderde. Plots werd ze vastgegrepen en tegen de grond geduwd. "Niet omdraaien", dacht ze, om niet te provoceren. "Ze zullen mijn tas pakken en dan weglopen."

Orale seks
Maar de mannen dwongen haar tot orale seks. Pas daarna werd haar tas gejat. Selin ging naar de politie. Wat ze daar vertelde, strookte echter niet met de waarheid. De vrouw zei dat ze overvallen was door een groepje mannen bestaande uit Duitsers en migranten en dat de heren Duits spraken met elkaar. Ze hadden haar tas gestolen. Over de aanranding zweeg ze.

Vriend
In het magazine Der Spiegel vertelt ze nu voor het eerst waarom ze eerst gezwegen had en pas twaalf uur later opnieuw naar de politie stapte om de waarheid te vertellen: haar vriend had haar overtuigd. Hij had haar ingeprent dat zolang de daders vrij rondliepen, ze andere vrouwen zouden kunnen aanranden.

Waarheid
Selin Gören is een overtuigde socialiste die strijdt tegen racisme en voor feminisme. Ze is zeer geëngageerd en als de dood voor een ongenuanceerd beeld over vluchtelingen. Toch houdt ze in Der Spiegel een pleidooi om de waarheid niet te verdraaien, ook wanneer die waarheid ongemakkelijk is en niet in het politiek correcte plaatje past. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moet je vrienden blijven met je ex op Facebook?

Moet je vrienden blijven met je ex op Facebook?

http://static2.hln.be/static/photo/2016/16/5/10/20160704114206/media_xll_8849950.jpg

Relatiebreuken anno 2016 gaan gepaard met een vervelend dilemma: blijf je vrienden met je ex op Facebook of niet? Het eerste houdt een risico in dat je jezelf ontpopt tot een virtuele stalker, het tweede is dan misschien weer een tikje onvolwassen. Psychologisch onderzoek wijst uit wat het beste is.

Onderzoekers van het departement psychologie van de Brunel University in het Verenigd Koninkrijk vroegen 400 mensen naar hun gevoel van eigenwaarde en mate van bindingsangst, in combinatie met de vraag of ze regelmatig naar het profiel van hun voormalig lief gingen kijken op Facebook.  
Wie het vaakst ging kijken naar het profiel van zijn of haar ex, had het moeilijker om verder te gaan met het leven. Zij ervaarden minder persoonlijke groei, zoals het ontwikkelen van nieuwe hobby's en interesses. Daarnaast had deze groep nog het meeste behoefte aan seks met hun ex-partner. 

Natuurlijk is de kans het grootste dat je gaat 'Facebookstalken' als je nog gevoelens hebt voor je vorig lief. Het is niet alleen het voortdurend checken van zijn profiel op zich dat je verdrietig maakt, maar ook het liefdesverdriet zelf. Toch is de bron van verleiding weghalen wel de beste manier om jezelf hiervan los te trekken en op een gezonde manier verder te gaan met je eigen leven, aldus de psychologen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze olifanten trapten op een landmijn, dankzij prothese kunnen ze weer lopen

Deze olifanten trapten op een landmijn, dankzij prothese kunnen ze weer lopen

http://static3.hln.be/static/photo/2016/3/11/9/20160704135919/media_xll_8850279.jpg

Tien jaar geleden stapte Mosha op een landmijn aan de grens tussen Thailand en Myanmar. Ze werd de allereerste olifant die een kunstpoot kreeg. Nu ze zwaarder wordt, moeten chirurgen telkens nieuwe en krachtigere prothesen voorzien. Vorige woensdag kreeg de mastodont inmiddels al haar negende exemplaar.

Mosha was zeven maanden oud toen het noodlot toesloeg. Ze werd naar een olifantenziekenhuis gebracht, het zou nadien nog twee jaar duren vooraleer ze echt een nieuw leven kon starten.

"Ze verloor telkens haar evenwicht en haar wervelkolom stond op knappen onder druk van het gewicht", herinnert chirurg Therdchai Jivacate zich. "Als we niets gedaan hadden, zou ze gestorven zijn." Mosha woog op dat moment 600 kilo, inmiddels heeft ze de kaap van 2.000 kilogram gerond.

Motala had zestien jaar geleden precies dezelfde tragedie meegemaakt. Zij zou de tweede olifant ter wereld worden die een kunstpoot kreeg. De aard van haar verwondingen zorgt er helaas voor dat zij moeilijker gewend raakt aan haar extra ondersteuning. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In meesterwerk van Da Vinci zit detail verborgen waar niemand aandacht voor had

In meesterwerk van Da Vinci zit detail verborgen waar niemand aandacht voor had

http://static2.hln.be/static/photo/2016/1/0/0/20160704121016/media_xll_8850030.jpg

Kunsthistorici hebben 'Het Laatste Avondmaal' van Leonardo Da Vinci al honderden jaren bestudeerd maar aan één detail werd amper aandacht besteed. Wat eten Jezus en de twaalf apostelen nu eigenlijk?

Da Vinci voltooide het wereldberoemde schilderij in 1498 na er drie jaar aan gewerkt te hebben. In 'Het Laatste Avondmaal' worden de reacties van de apostelen weergegeven op het moment dat Jezus vertelt dat een van hen hem zou verraden. Een daad die uiteindelijk zou leiden tot zijn dood.

Elke centimeter van dit iconische kunstwerk uit de renaissance is al geanalyseerd door experten die vooral aandacht hadden voor de afgebeelde Bijbelse personages. Maar wat stond er eigenlijk op het menu?

Tijdens een boeiende podcast van de BBC die vorige maand op antenne ging, reisde journalist Stefan Gates naar het Santa Maria della Grazie dominicaner klooster in Milaan. Daar schilderde Da Vinci eeuwen geleden 'Het Laatste Avondmaal' op een muur van de eetzaal. Gates hoopte te ontdekken wat Jezus en de apostelen kregen voorgeschoteld.

Vis
Pinin Brambilla die het team van experten leidde dat twintig jaar aan de restauratie heeft gewerkt, denkt dat er vis op het menu stond.

Wijlen John Varriano, een voormalige Amerikaanse professor van het Mount Holyoke College, had een licht andere theorie - eentje die meer onthult over de maatschappij waarin Da Vinci leefde dan over de Bijbelse maaltijd die werd geserveerd. Na een studie van het voedsel dat op de tafel werd afgebeeld, claimde Varriano dat de dis bestond uit gegrilde paling met citrusvruchten zoals gesneden citroenen en appelsienen.

"Hoe interessant en hedendaags is dit wel niet", zei Varriano eerder. "Er staat in de Bijbel immers geen tekst die paling rechtvaardigt als Laatste Avondmaal. Paling was tijdens de renaissance echter wel populair in Italië.

Niet alleen Da Vinci maar ook andere schilders uit de renaissance waagden zich aan het uitbeelden van Het Laatste Avondmaal. In hun versies kwam er kreeft, geroosterd varken en cavia op tafel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prinses Astrid afwezig op defilé nationale feestdag

Prinses Astrid afwezig op defilé nationale feestdag

http://static0.hln.be/static/photo/2016/8/3/2/20160705050941/media_xll_8851937.jpg

Prinses Astrid zal niet aanwezig zijn op het defilé op de nationale feestdag. Haar afwezigheid roept vragen op en voedt de geruchten dat er opnieuw ruzie is binnen de koninklijke familie. De prinses zou al eerder kenbaar hebben gemaakt dat ze te weinig opdrachten krijgt van haar broer, Koning Philip, en naar verluidt twijfelt ze over haar rol in de familie. Dat meldt Het Nieuwsblad.

De 54-jarige Astrid is lid van de krijgsmacht, dus haar afwezigheid op het nationale defilé is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Bronnen dicht bij het paleis zeggen dat de prinses zich laat verontschuldigen wegens een "andere activiteit", die op dezelfde middag gepland staat. Die uitleg roept enkel meer vragen op, want de nationale feestdag is bij uitstek een dag waarop geen andere opdrachten aanvaard kunnen worden.

Merkwaardig
Royaltykenners vinden de gang van zaken hoogst merkwaardig. "Je blijft niet zomaar weg van het nationale defilé: er moet meer aan de hand zijn", reageert professor hedendaagse geschiedenis en koningshuiskenner Mark Van den Wijngaert in Het Nieuwsblad. "In het beste geval worden de taken verdeeld en vindt Astrid dat ze die ochtend en de avond voordien al genoeg heeft gedaan. In het slechtste geval rommelt het echt achter de schermen in Laken. Astrid vindt, zo hoor ik, dat ze te weinig representatieve taken krijgt toegewezen van ­koning Filip", zegt hij in de krant.

Daarmee verwijst hij naar de geruchten die al langer de ronde doen. Sinds haar broer aan de macht is, lijkt Astrid kort te worden gehouden. Dit jaar heeft de prinses, buiten een economische zending naar Indonesië, nog maar twaalf publieke activiteiten uitgevoerd. Naar verluidt is Astrid ontevreden over haar positie, mist ze het contact met de mensen en voelt ze zich meer en meer naar het achterplan gedrukt.

Halflege koninklijke tribune
Prinses Astrid is overigens niet de enige royal die zijn kat naar het militaire en burgerlijke defilé stuurt. Naast het koninklijk paar Filip en Mathilde, zal enkel prins Laurent aanwezig zijn. Laurents echtgenote Claire blijft, net als Astrid en haar man Lorenz, weg. Koning Albert en Koningin Paola gaan sinds de troonswisseling nauwelijks nog op invitaties in - en zijn ook op het nationale defilé niet van de partij.

Prinses Astrid zal 's morgens wel met haar man Lorenz naar het Te Deum in Aarlen gaan en woont de avond voordien een concert bij in het Bozar met Koning Filip en zijn vrouw Mathilde. (br.hln)


» Reageer (0)
04-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gary Moore - I Love You More Than You'll Ever Know

Gary Moore - I Love You More Than You'll Ever Know

Klik op de foto om hem te beluisteren

Robert William Gary Moore (Belfast, 4 april 1952 - Estepona, 6 februari 2011  was een Noord-Ierse gitarist.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe studie trekt aan alarmbel:

Nieuwe studie trekt aan alarmbel: "40+ en zwanger? Er zijn veel risico's"

http://static1.hln.be/static/photo/2016/6/13/5/20160704065921/media_xll_8849465.jpg

Voor het eerst zwanger worden na je veertigste kan vlotter dan ooit. Maar eens zwanger, zijn de risico's voor moeder en kind aanzienlijk, zo toont nieuw onderzoek. "Fertiliteistexperts kunnen de vruchtbaarheid nu wel fiks verlengen, maar daarna stoten gynaecologen op de grenzen van de natuur."

Tien procent kans op zwangerschapsvergiftiging en meer vroeggeboortes, miskramen, noodkeizersnedes, hartproblemen en zwangerschapsdiabetes. Na 40 jaar - en eigenlijk al vanaf 35 - dalen niet alleen de kansen op natuurlijk zwanger worden. Wie dan voor het eerst moeder wordt, loopt ook meer risico voor zichzelf en voor de baby.

De Nederlandse gynaecologen Mariëlle van Pampus en Doortje Rademaker (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam) verzamelden de 29 meest relevante onderzoeken en vatten die in een studie samen. "Veertigers hebben ook meer kans op een hoge bloeddruk dan een dertiger en de baby van een oudere moeder loopt een verhoogd risico op onder meer groeivertraging in de baarmoeder, vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht", zegt van Pampus. "Wij kunnen heel wat opvangen en begeleiden, maar vrouwen moeten die risico's kennen en dat is nu niet zo." (br.hln)


» Reageer (0)
03-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nee, je hebt het niet te druk voor vakantie

Nee, je hebt het niet te druk voor vakantie

http://static1.hln.be/static/photo/2016/2/6/12/20160701212639/media_xll_8843457.jpg

Droom je wel aarzelend aan een reisje naar de zon, maar durf je niet goed vakantie nemen uit angst dat je werk eronder lijdt? Niets van aantrekken, dat is enkel maar het zogenaamde 'onmisbaarheidssyndroom' dat spreekt.

Als je er dan toch twee weekjes tussenuit knijpt, dan toch best naar een hotel waar ze internet hebben. Dan kan je nog je werkmail nakijken. Want wat als die opdrachten niet tot een goed einde gebracht hebben? Of als ze plots jouw expertise nodig hebben?

Onmisbaarheidssyndroom
Je bent lang niet de eerste die  overweegt om die laptop toch stiekem in je valies te steken. Relax. Hoewel het moeilijk te geloven is, blijft alles prima draaien tijdens jouw vertrek. Om de een of andere reden zijn we ervan overtuigd dat alles in het honderd loopt wanneer we weggaan, maar niets is minder waar. Het is enkel en alleen dat vervelende onmisbaarheidssyndroom. Een emotionele drang die geworteld is in ons verlangen om gewaardeerd en nodig te zijn.

Eigenlijk is dit ons onderbewustzijn dat aan het werk is. We voelen ons bedreigd door het feit dat de wereld en dan met name onze werkplaats verder blijft draaien wanneer we er niet zijn. Een veelvoorkomend gevoel, maar met een serieuze keerzijde. Want we zijn eigenlijk vooral bang dat onze collega's er zullen achter komen dat we eigenlijk helemaal niet zo goed zijn in onze job. Daardoor worstelen we continu met het gevoel dat we onze job kwijtraken als we niet 24/7 aanwezig zijn.

Zorgeloos op vakantie?

Volgens een studie uit 2013 checkt maar liefst meer dan de helft van de werknemers zijn werkgerelateerde berichten tijdens het weekend of na de werkuren. En meer dan 40 procent doet dat ook op vakantie. Bovendien wijst ander onderzoek van professor James R. Bailey van de universiteit van Washington ook uit dat maar liefst 72 procent van de werknemers zich erg ongemakkelijk zou voelen wanneer ze twee weken lang geen contact of nieuws hadden van het werk. Slechts 8 procent durft zorgeloos op vakantie vertrekken.

Dat heeft deels te maken met onze natuur, onze drang om gewild en belangrijk te zijn. Maar ook de technologie van vandaag de dag speelt een rol. Zo gaf 36 procent van de Amerikaanse werknemers aan dat de technologie de werkdruk verhoogd heeft, waardoor ze meer moeite hebben om aan het einde van de dag afstand te nemen van hun werk en te ontspannen.

Neem een break

Hoog tijd om dat gedachtegoed aan de kant te zetten en te focussen op onszelf. En dat zonder zorgen te maken. Wat je hebt opgebouwd heb je helemaal aan jezelf te danken, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat al je vaardigheden en talenten plots vergeten zullen zijn na twee weken afwezigheid. Maar leer ook aanvaarden dat je niet onvervangbaar bent, en dat je collega's het prima aankunnen zonder jou.

Moraal van het verhaal: neem dus met een gerust hart twee weekjes vakantie. Op je werk zullen ze het wel zonder je redden, en jíj hebt het verdiend! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom appelsiensap in de winkel steeds duurder wordt

Waarom appelsiensap in de winkel steeds duurder wordt

http://static3.hln.be/static/photo/2016/3/1/5/20160701153332/media_xll_8841140.jpg

Het is de appelsiensapdrinker misschien al opgevallen: de prijs voor een brik in de supermarkt blijft elke dag stijgen. Door slechte weersomstandigheden en de 'ziekte van de gele draak' valt de sinaasappeloogst in Brazilië en Florida tegen, met een prijsstijging tot gevolg.

Brazilië is de grootste producent ter wereld van sinaasappelsap, maar het land had vorig jaar met droog en warm weer te maken. Dit in combinatie met hevige regenval en hagel vorige maand, zorgt ervoor dat de productie van appelsiensap in het seizoen 2016-2017 zo'n 14% lager zal uitvallen dan het jaar daarvoor. Dat verkondigde het Amerikaanse ministerie van Landbouw. 

Daarnaast kampen heel wat boomgaarden in Brazilië en ook Florida - de tweede grootste producent ter wereld - met aantasting door de zogenaamde 'greening disease', oftewel de 'ziekte van de gele draak'. Dit van oorsprong Aziatische en Afrikaanse insect dat bomen besmet, waait nu ook over naar Amerika. Daarbij kleuren de onderkanten van de appelsienen groen, wat zorgt voor een bittere smaak. 

Tot slot zullen orkanen in de komende maanden de oogst in Florida nog meer inperken. Het orkaanseizoen loopt nog tot november, dus de kans op meer schade is reëel. De prijs voor sinaasappelsap zal dus nog niet meteen dalen. In New York is het prijskaartje van een brik het voorbije jaar met 44% gestegen. Donderdag bereikte de prijs voor een pond diepgevroren sinaasappelconcentraat de piek van 1,8 dollar in New York, de hoogste prijs sinds 4 jaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alison Moyet - Is This Love?

Alison Moyet - Is This Love?

Klik op de foto om ze te beluisteren

 Alison Jane Moyet, (Billericay, 18 juni 1961) is een Brits singer-songwriter.

Alison Moyet werd geboren in Billericay en groeide op in Basildon. Haar vader is Fransman en haar moeder is Engelse. Op haar zestiende ging Moyet van school. Na een tijdje in een winkel gewerkt te hebben begon ze een opleiding tot pianostemmer, waar ze echter na twee jaar mee ophield, omdat ze toen met de band Yazoo, waar ze samen met Vince Clarke in zat, een hit had met de nummers 'Only You' en 'Don't Go'.

Moyet maakte met Yazoo twee albums, en de band kreeg een Brit Award voor Beste Nieuwe Band, voordat ze de band verliet om solo te gaan. Haar solodebuut noemde ze Alf, naar de bijnaam die ze van Vince Clarke gekregen had. Ze maakte verschillende cd's, won nog drie Brit Awards en verschillende andere prijzen, en tourde over de hele wereld. Ze staat in de top 5 van best verkopende Britse zangeressen ooit.

In 2001 speelde Moyet Matron ‘Mama’ Morton in de musical Chicago, en kreeg goede kritieken.

» Reageer (0)
02-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zat er 100 jaar geleden in de handtas van een vrouw

Dit zat er 100 jaar geleden in de handtas van een vrouw

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

De gemiddelde handtas weegt 2,4 kg en dat verbaast ons niets. Heel wat vrouwen sjouwen dan ook dagelijks hun hele hebben en houden mee. Maar was dat 100 geleden ook al zo, toen smartphones en andere elektronica nog niet uitgevonden waren?

» Reageer (0)
01-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elisa Waut - Four Times More

Elisa Waut - Four Times More

Klik op de foto om haar te beluisteren


Elisa Waut is een Brugse popgroep uit de jaren 80.

De band was opgebouwd rond broer en zus Hans en Elsje Helewaut, samen met bassist Chery Derycke.

Elisa Waut won in 1984 Humo's Rock Rally. Na vier albums stopte de groep in 1990, maar in 1995 en 1998 kwam er toch nog een album uit. Dit was meer spiritueel en transcendent dan hun eerdere albums.

Elsje Helewaut bouwde daarna samen met haar partner Chery een oude boerderij in Zarren om tot de bed & breakfast "Ark van Zarren" die in 2003 opende. Ze hebben in Brugge ook een gelijknamige winkel.

Elsje en Chery vormden samen met Ivan Smeulders en Marie-Anne Coppens ook de groep "Ark", die in 2002 de cd "Arkangel" met spirituele songs uitbracht. In mei 2006 kwam hun tweede cd "Victory of Light" uit. De voorlopig laatste cd van "Ark" kwam uit in 2009: "Universal Love".

Samen met Bart Plouvier, Wigbert van Lierde en Dirk Van Esbroeck nam Elsje Helewaut deel aan het project "Van Alle Landen Thuis". Hieraan kwam een eind door de ongeneeslijke ziekte van Dirk Van Esbroeck. Hij overleed op 23 mei 2007.

Hans Helewaut ging na Elisa Waut verder in de muziek. Hij bracht onder eigen naam o.a.de cd's "De Dood Van Titiaan" (1994) en "Meanwhile, up in the Snowy Mountains" (1998) uit. Hij componeerde ook filmmuziek, onder andere voor De Zusjes Kriegel uit 2004, naar een boek van Marc De Bel.

» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!