Nieuwe studie trekt aan alarmbel: "40+ en zwanger? Er zijn veel risico's"

Voor het eerst zwanger worden na je veertigste kan vlotter dan ooit. Maar eens zwanger, zijn de risico's voor moeder en kind aanzienlijk, zo toont nieuw onderzoek. "Fertiliteistexperts kunnen de vruchtbaarheid nu wel fiks verlengen, maar daarna stoten gynaecologen op de grenzen van de natuur."
Tien procent kans op zwangerschapsvergiftiging en meer vroeggeboortes, miskramen, noodkeizersnedes, hartproblemen en zwangerschapsdiabetes. Na 40 jaar - en eigenlijk al vanaf 35 - dalen niet alleen de kansen op natuurlijk zwanger worden. Wie dan voor het eerst moeder wordt, loopt ook meer risico voor zichzelf en voor de baby.
De Nederlandse gynaecologen Mariëlle van Pampus en Doortje Rademaker (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam) verzamelden de 29 meest relevante onderzoeken en vatten die in een studie samen. "Veertigers hebben ook meer kans op een hoge bloeddruk dan een dertiger en de baby van een oudere moeder loopt een verhoogd risico op onder meer groeivertraging in de baarmoeder, vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht", zegt van Pampus. "Wij kunnen heel wat opvangen en begeleiden, maar vrouwen moeten die risico's kennen en dat is nu niet zo." (br.hln)
|