NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
31-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.125 jaar Eiffeltoren: tien feiten over het monument

125 jaar Eiffeltoren: tien feiten over het monument

http://static1.hln.be/static/photo/2014/14/14/8/20140331035839/media_xll_6619253.jpg

De Eiffeltoren viert zijn 125-jarige bestaan. Het icoon werd in Parijs op 31 maart 1889 officieel geopend en is een van de populairste toeristische attracties ter wereld. Enkele interessante weetjes:

1. De Eiffeltoren is niet altijd bruin geweest. In 1889 had het voor een korte tijd een gele kleur en van 1954 tot 1961 werd de toren in een bruinrode kleur geverfd.

2. Het werd voor die periode in een recordtijd gebouwd. Na twee jaar, twee maanden en vijf dagen stond de constructie aan Champs de Mars.

3. Begin jaren dertig werd de toren gebruikt als een reclamebord voor Citroën. Geen enkel ander merk gebruikte het monument als advertentiemedium.

4. De Fransen waren in het begin niet blij met de Eiffeltoren. Ze noemden het onding "nutteloos" en "monsterlijk". Met een petitie probeerden ze de bouw ervan tegen te gaan.

5. De Franse krant Le Figaro had een drukkerij op de tweede verdieping van de Eiffeltoren.

6. Tijdens de winter krimpt de toren vier tot acht centimeter. Wanneer de temperaturen opnieuw stijgen, groeit het terug naar zijn oorspronkelijke grootte.

7. Met ongeveer zeven miljoen bezoekers per jaar is de Eiffeltoren het meest bezochte monument waar je een toegangskaartje voor moet kopen. The Empire State Building in New York trek jaarlijks maar 3,5 miljoen bezoekers.

8. Het bouwwerk krijgt een verflaag van zestig ton om het tegen de weerselementen te beschermen. In totaal werd het al achttien keer opnieuw geschilderd.

9. Het icoon zou normaal maar twintig jaar blijven staan. Gustave Eiffel had het speciaal ontworpen om de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie te vieren.

10. De eerste twee maanden van de opening waren de liften nog niet in werking. Bezoekers moesten via de trap naar boven. De klim duurt een uur. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongeren banger dan ooit

Jongeren banger dan ooit

http://static2.hln.be/static/photo/2014/5/8/9/20140331051934/media_xll_6619434.jpg

Onze jeugd is bang - en banger dan nodig. Dat is de ­opvallendste vaststelling uit de derde Vlaamse jongerenmonitor. Want hoewel ze minder het slachtoffer worden van criminaliteit, is het aantal 16- tot 25-jarigen dat 's avonds niet meer op straat durft verdubbeld.

239 pagina's cijfers, statistieken en conclusies. Dat is de monitor van het Jeugdonderzoeksplatform die de leefwereld van de Vlaamse jeugd in kaart brengt en door de krant 'De Morgen' kon ingekeken worden.

Opmerkelijke vaststelling: de jeugd maakt zich zorgen, zo blijkt uit een peiling onder zo'n 2.500 14- tot 25-jarigen die nu al voor de derde keer wordt afgenomen. Meer bepaald maakt ze zich zorgen over haar veiligheid.

4 op de 10 jongeren vinden de samenleving vandaag te onveilig om kinderen alleen op straat te laten, zo blijkt. 7 op de 10 menen dat je 's avonds maar beter voorzichtig bent op straat, 4 op de 10 voelen zich niet meer voldoende ­beschermd tegen crimi­nelen. Het aantal jongeren dat 's avonds niet meer op straat durft te komen, blijft een minderheid, maar kent wel de strafste stijging: van 8,7% in 2005 naar 17,7% in 2013. Een verdubbeling, dus. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klaagbrief John Lennon brengt 61.000 euro op

Klaagbrief John Lennon brengt 61.000 euro op

http://oi59.tinypic.com/9s8jle.jpg

Een handgeschreven brief van John Lennon, waarin de voormalige Beatle klaagt over collega-rockers Keith Moon en Harry Nilsson, heeft tijdens een veiling in Londen vorige week zo'n 61.000 euro opgeleverd. Dat meldden diverse Britse media.

Lennon schreef de brief, getiteld A Matter Of Pee ('een kwestie van plassen'), tussen 1973 en 1975. Hij richtte hem destijds aan de Britse producer Phil Spector.

Lennon klaagt er in de brief onder meer over dat hij verantwoordelijk werd gehouden voor een reeks bizarre incidenten nadat de twee muzikanten bijna de opnamestudio waren uitgegooid. Ook onthult Lennon dat het Moon en Nilsson waren die over een mengpaneel in de studio hadden geürineerd.

Voorafgaand aan de veiling werd geschat dat het stuk papier tussen de 4.500 en 7.200 euro zou opbrengen. Het is niet bekend gemaakt wie de koper is. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agressieve bedelaars riskeren GAS-boete

Agressieve bedelaars riskeren GAS-boete

http://static0.hln.be/static/photo/2014/8/2/13/20140331063632/media_xll_6619513.jpg

De stad Gent gaat bepaalde GAS-boetes onmiddellijk innen bij mensen die geen Belgisch paspoort hebben. "Het gaat bijvoorbeeld om de vele Noord-Fransen die in het Zuidkwartier voor overlast zorgen en over agressieve bedelaars", zegt burgemeester Daniël Termont.

"We sturen die mensen nu een overschrijvingsformulier, maar ze betalen haast nooit. Daarom zullen we het geld onmiddellijk innen. De limiet daarvoor werd door de hogere overheid vastgelegd op 25 euro. Bedelen is in Gent niet verboden. Agressief bedelen met honden of kinderen is dat wel. Die mensen riskeren dus een boete.

In de realiteit zal het uiteraard vaak voorkomen dat ze niet kunnen betalen omdat ze gewoon geen geld hebben. En geen enkele agent zal de muntstukjes uit een bedelpot opeisen. Zulke boetes kan je niet in schijfjes betalen."  (br.hln)


» Reageer (0)
30-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Breinorgasme kan moeilijke slapers sussen

Breinorgasme kan moeilijke slapers sussen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Neen, het heeft absoluut niets met seks te maken, maar wel met ASMR (of in het lang: Autonomous Sensory Meridian Response). De Nederlandse Ilse Blansert bezorgde al heel wat trouwe volgers zoete dromen na een tintelend breinorgasme. Hoe ze dat doet, ontdek je hier. Met de zomertijd wordt in slaap vallen voor heel wat mensen nog lastiger dan anders. Hoewel velen er gelukkig aan ontsnappen, kan dat uurtje minder slapen het hele bioritme verwarren. Wie openstaat voor nieuwe dingen, kan de video's van Ilse Blansert eens uitproberen.

De 26-jarige Nederlandse verhuisde naar het Canadase Toronto, van waaruit ze al ontelbare moeilijke slapers een tintelend breinorgasme bezorgde met haar ASMR-technieken. Wetenschappers hebben er nog geen bewijs van, maar door het maken van rustige geluiden en beelden krijgen sommige kijkers een tintelend gevoel boven op hun hoofd dat langzaam doordruppelt naar de rest van hun lichaam, waarna ze hemels indommelen.

Als jong kind had Blansert al ervaring met ASMR, ook al had ze toen geen idee wat dat was. "Mijn juf had een mooie stem en als ze voorlas, kon ik heerlijk wegdoezelen. Jaren later, op de middelbare school, gebeurde hetzelfde. Docenten vonden me lui, maar ik denk dat ik toen al gevoeliger voor geluid was dan het gemiddelde kind", getuigt ze.

Het duurde nog jaren voordat de Haarlemse bewust kennismaakte met ASMR. "Toen ik begin 20 was, kwam ik werkloos thuis te zitten. Door een burn-out was ik afgekeurd. Hierdoor kon ik ook niet goed slapen. Na wat googelen kwam ik bij filmpjes van mensen die zachte geluiden maakten: fluisteren, kraken, krassen, tikken. Waarom weet ik niet, maar ik viel daardoor als een blok in slaap. Ik had in jaren niet zo diep geslapen.''

Met haar website en YouTube-kanaal kon Blansert al best op wat media-aandacht rekenen. Het toppunt was een vermelding in het tijdschrift van Oprah Winfrey waarin schrijfster Kate Sztabnik beschrijft hoe ze wegdoezelt bij Ilses gefluister. Het helpt om ASMR geaccepteerd te krijgen. De vraag naar ontspannende beelden en geluiden groeit. Onderzoekers nemen het steeds serieuzer en dat is volgens Blansert ook hard nodig, want er zijn nogal wat vooroordelen over het breinorgasme. "Het heeft helemaal niets seksueels, maar ik kan me voorstellen dat mensen die ASMR nog nooit hebben geprobeerd dat idee wel hebben.'' (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond met twee poten amuseert zich te pletter

Hond met twee poten amuseert zich te pletter

Klik op de foto om het schattig filmpje te bekijken

Duncan Lou Who, een boxer met maar twee poten werd in november vorig jaar gered door dierenorganisatie Panda Paws Rescue. Een paar maanden later gaat het fantastisch met Duncan! Ondanks zijn handicap amuseert hij zich te pletter tijdens een uitstapje naar het strand.

De hond heeft ondertussen perfect geleerd om op twee poten te lopen. In het begin moest hij zich behelpen met een rolstoel, maar dat vond hij maar niks. Een dagje strand daarentegen zag hij helemaal zitten! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomertijd opnieuw ingegaan: klok een uur vooruit

Zomertijd opnieuw ingegaan: klok een uur vooruit

http://oi60.tinypic.com/2lmqueu.jpg

Vannacht is de zomertijd weer ingegaan in ons land: om 2 uur moest de klok een uurtje verdergedraaid worden naar 3 uur. De zomertijd duurt tot het laatste weekend van oktober. In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober, gaat het winteruur weer in en zetten we de klok een uurtje terug.

In een aantal landen, waaronder Canada en de VS, is de zomertijd al drie weken geleden ingegaan. Het tijdverschil met de oostkust van de VS is nu weer zes uur, met de westkust negen uur.

Een heleboel landen doen niet mee aan de zomertijd: 159. Daaronder zit bijvoorbeeld ook China.

De zomertijd is in 1977 ingevoerd met de gedachte dat er energie kan worden bespaard als het in de avond langer licht blijft. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OCMW's ten strijde tegen strengere alimentatiewet

OCMW's ten strijde tegen strengere alimentatiewet

http://static1.hln.be/static/photo/2014/1/9/0/20140330051914/media_xll_6617055.jpg

Na de ordes van advocaten trekken nu ook de OCMW's van Vlaanderen, Wallonië en Brussel van leer tegen de strengere regels voor wie het onderhoudsgeld voor zijn of haar kinderen niet betaalt. Dat schrijft Het Nieuwsblad op vandaag.

Eerder deze week raakte bekend dat een ex-partner die de alimentatie of het onderhoudsgeld voor zijn of haar kinderen niet betaalt vanaf deze zomer harder zou aangepakt worden. Zo zullen rechters het rijbewijs van een wanbetaler mogen intrekken.

De OCMW's van Vlaanderen, Wallonië en Brussel stuurden een brief naar alle parlementairen met de vraag om het wetsontwerp tegen te houden dat deze week in de Kamer finaal gestemd wordt. "De strengere regels zullen ertoe leiden dat de lokale OCMW's nog meer mensen over de vloer krijgen", zegt Rudy Coddens, voorzitter van de Vlaamse vereniging van OCMW-besturen.

De strengere regels maken het mogelijk dat de Dienst voor Alimentatievorderingen het volledige inkomen in beslag neemt. Tot nu toe werd het leefloon als grens genomen, waardoor mensen toch een minimaal inkomen overhielden.

De OCMW's vrezen dat ze liefst twaalf miljoen euro extra budget nodig zullen hebben. "En dat geld zal zo goed als volledig door de lokale besturen opgehoest moeten worden. Dat is onaanvaardbaar, zeker omdat het de zoveelste keer is dat het federale niveau maatregelen neemt met zware financiële gevolgen voor de lokale gemeentebesturen en OCMW's." (br.hln)


» Reageer (0)
29-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stef Bos - Is dit nu later

Stef Bos - Is dit nu later

Klik op de foto om hem te beluisteren

Steven (Stef) Bos (Veenendaal, 12 juli 1961) is een Nederlandse zanger en acteur, vooral bekend van zijn nummer Papa.

Stef werd geboren in Veenendaal. Hij groeide daar op en vertrok op zijn 18e (1979) richting Utrecht om aan de Lerarenopleiding te gaan studeren. Hij rondde deze vijfjarige studie af en vertrok vervolgens naar Antwerpen om aan de Theateropleiding 'STUDIO HERMAN TEIRLINCK' de kleinkunstrichting te volgen. Hij studeerde in 1988 af. De eerste twee jaar na zijn studie speelde hij toneel (Oud Huis Stekelbees in Gent),schreef songs voor anderen (Ingeborg,Clouseau,etc) en maakte in België deel uit van het satirische BRT radio-programma 'de Ochtendploeg'. Vanaf 1990 besloot hij zich vooral bezig te houden met het schrijven en uitvoeren van eigen teksten en muziek.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond bedankt'mannen voor reddingsactie uit ijskoud water

Hond 'bedankt' mannen voor reddingsactie uit ijskoud water

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Toen een onfortuinlijke hond onlangs vast kwam te zitten in een kanaal in Roemenië snelden twee voorbijgangers te hulp en brachten het kletsnatte en doodsbange dier terug aan land. Vooral de reactie van de hond is wat het filmpje zo opmerkelijk maakt.

Het filmpje werd dinsdag op Youtube geplaatst door de Roemeense nieuwswebsite Dejeanul.ro en werd intussen al meer dan een miljoen keer bekeken. Op de beelden is te zien hoe enkele mannen, naar verluidt vissers, een hond in veiligheid brengen. Hoewel veel mensen in hun commentaren duidelijk maakten dat het geen goed idee is om een volwassen dier bij het nekvel te dragen, lijkt de hond er ongedeerd vanaf te zijn gekomen. Na de reddingsactie dartelt het dier vrolijk rond en lijkt het zijn redders te willen 'bedanken'.

Of honden in staat zijn emoties te tonen zoals mensen is nog steeds voer voor discussie onder wetenschappers (hoewel dit voor de baasjes van trouwe viervoeters een uitgemaakte zaak lijkt). In oktober besloot een tweejarig onderzoek naar de band tussen mens en hond dat "honden ook mensen zijn" en meer recente studies suggereren dat honden stemmen en emoties net zoals mensen verwerken.

Hoewel deze enthousiaste hond dus misschien gewoon blij is terug aan land te zijn, lijkt het erop dat het dier wel degelijk dankbaar kan zijn voor de reddingsactie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duurste horloge ooit kost... 40 miljoen euro

Duurste horloge ooit kost... 40 miljoen euro

http://static0.hln.be/static/photo/2014/18/1/6/20140329101623/media_xll_6615381.jpg

Het pronkstuk werd onthuld op een vakbeurs in het Zwitserse Bazel. Het kunstwerkje kreeg de toepasselijke naam 'Hallucination' en is bezet met gekleurde, zeldzame diamanten.

Volgens de juwelier kropen er duizenden uren handenarbeid in het vervaardigen van de horloge. "De Graff Hallucination is een meesterwerk, een ode aan de gekleurde diamant", aldus Laurence Graff. "Jaren heb ik rondgelopen met het verlangen om een uitzonderlijke horloge te maken die onze passie voor gekleurde diamanten moet weerspiegelen. En het is zover, de Hallucination is de verwerkeling van mijn diamanten droom geworden." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pairi Daiza-oprichter: k ben kandidaat om Antwerpen en Planckendael over te nemen

Pairi Daiza-oprichter: "Ik ben kandidaat om Antwerpen en Planckendael over te nemen"

http://static0.hln.be/static/photo/2014/15/10/4/20140329074843/media_xll_6615169.jpg

Eric Domb, de oprichter van dierenpark Pairi Daiza, beticht de Zoo van Antwerpen ervan al jaren onrechtmatige subsidies te krijgen. In een interview met De Standaard geeft hij die zoo er flink van langs. "Ik ben bereid om te bewijzen dat ik die dierenparken kan runnen zonder onwettelijke subsidies", zegt hij.

"Als het hier in Henegouwen, in the middle of nowhere, lukt om de beste zoo van de Benelux uit te bouwen, die bovendien financieel autonoom is en dividend uitbetaalt, dan moet dat toch ook in een metropool mogelijk zijn?", vraagt Domb zich verwonderd af. Het argument dat de Zoo van Antwerpen door zijn ligging midden in de stad beperkt is, veegt hij van tafel. "De zoo van Wenen is even klein en lokt bijna 2,5 miljoen bezoekers per jaar, veel meer dan Antwerpen en Planckendael samen. Te veel subsidies hebben gewoon een negatieve invloed op het ondernemerschap."

En die subsidies zijn het voorwerp van communautair gebakkelei geworden. Domb liet een advocatenkantoor uitpluizen of de royale Vlaamse subsidies voor de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) in overeenstemming zijn met de Europese concurrentieregels. Wat klaarblijkelijk niet het geval was, concludeerde het kantoor Hogan Lovelis.

Tot na de verkiezingen onderneemt Domb geen verdere stappen. "Ik hoop dat de nieuwe regering een eerbare oplossing vindt voor beide partijen." Domb wil dat vanaf 2016 de onrechtmatige subsidiëring ophoudt. Komt die regeling er niet, dan trekt hij naar de Europese Commissie. "Antwerpen dreigt dan 70 miljoen euro subsidie te moeten terugbetalen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentse familie verstopt gestolen paneel 'Lam Gods

"Gentse familie verstopt gestolen paneel 'Lam Gods'"

http://oi62.tinypic.com/2dgm6tf.jpg

Is er hoop voor 'De Rechtvaardige Rechters'? Het paneel - dat deel uitmaakt van het Lam Gods-schilderij van de gebroeders Jan en Hubert Van Eyck - werd 80 jaar geleden uit de Gentse Sint-Baafskathedraal gestolen en is sindsdien voer voor speculatie. Het zou bewaard gebleven zijn en bewaard worden door 'een vooraanstaande Gentse familie'. Die durft er echter niet mee naar buiten komen uit vrees voor haar goede reputatie, zo meldt historicus Paul De Ridder op de openbare omroep. Het Gentse parket bevestigt dat een gerechterlijk onderzoek loopt naar het vermiste paneel, en dat een aantal mensen van de bewuste familie verhoord werden.

Historicus Paul De Ridder verdedigt die stelling op basis van verklaringen die de overleden grondwetsspecialist Robert Senelle twaalf jaar geleden deed. Senelle zou pogingen ondernomen hebben om "De Rechtvaardige Rechters" te laten teruggeven, maar zonder resultaat. "Ik zou graag dat dossier oplossen voor ik sterf", vertrouwde Senelle De Ridder naar eigen zeggen toe.

"Ik heb toen (na de dood van Senelle in februari 2013, nvdr.) contact gehad met de familie, om te vragen dat die zaak in der minne zou worden geregeld", zegt Paul De Ridder nu. "Na zes maanden had ik nog geen reactie. Op 1 juli 2013 ben ik naar de procureur van Gent gestapt en heb ik hem meegedeeld wat ik wist. Volgens Robert Senelle heeft de teruggave nooit plaatsgevonden omdat de familie doodsbang is dat haar goed naam in opspraak zou komen."

Namen noemen, dat doet De Ridder dan ook niet. "Ik heb beloofd dat niet te doen, omdat ik nog steeds hoop de zaak in der minne te regelen", zegt hij tegenover de vrt. Hij is wel met zijn informatie naar de procureur van Gent gestapt.

Met de onthulling wil De Ridder druk zetten op de anoniem gebleven familie, zodat die "De Rechtvaardige Rechters" zou teruggeven, net voor de 80ste verjaardag van de kunstroof van de eeuw. De Gentse bisschop Van Looy doet een gelijkaardige oproep in "Terzake":

"Dit is een paneel dat een fundamenteel liturgische functie heeft, het concentreren van de mensheid rond dat lam, de Christus, we zouden niet liever hebben dan dat die terug in zijn totaliteit terugkeert" aldus Van Looy. "Neem dat iemand het paneel heeft of weet waar het is: de totaliteit en integraliteit vraagt dat je meewerkt aan het restaureren van het geheel."

De Gentse familie die het gestolen paneel in haar bezit zou hebben, zou niet staan springen om "De Rechtvaardige Rechters" terug te geven omdat zoiets de goede naam van de familie zou besmeuren. In theorie kan ze ook vervolgd worden. De diefstal zelf is verjaard, maar gestolen goed in bezit hebben, is strafbaar.


Woordvoerster Annemie Serlippens van het Gentse parket bevestigt dat er momenteel een gerechterlijk onderzoek loopt naar het vermiste paneel. "Het gaat om een tip die vorige zomer is binnengekomen en geëvalueerd werd, en toch belangrijk genoeg geacht werd om een gerechtelijk onderzoek te vorderen in het najaar", aldus Serlippens. "De onderzoeksrechter heeft ondertussen een aantal mensen van de bewuste familie verhoord, maar er zijn nog absoluut geen inverdenkingstellingen of concrete aanwijzingen naar het paneel."

Het parket zegt dat het onderzoek verder loopt, en dat er in het verleden al verschillende onderzoeken gevoerd werden. "Er wordt altijd geëvalueerd hoe ernstig of concreet de tip is, maar alle onderzoeken hebben tot nu toe tot niets geleid." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chihuahua gaat eten in sterrenzaak

Chihuahua gaat eten in sterrenzaak

http://static2.hln.be/static/photo/2014/5/15/4/20140329072157/media_xll_6614494.jpg

Speciaal voor zijn elfde verjaardag is chihuahua 'Bas' vrijdagmiddag met baasje Annemie gaan eten in De Jonkman in Brugge, goed voor twee Michelinsterren.

Annemie Loncke is al tien jaar vaste klant in De Jonkman, het sterrenrestaurant van Filip Claeys in Brugge. "Ik heb Filip gevraagd of Bas voor één keer samen met mij mocht eten." Een op zijn minst vreemd verzoek, maar de chef stemde toe.

"Ik weet dat haar hondje God is voor Annemie. En ze is een goeie klant", zegt Claeys. "Dus ik wilde haar dat pleziertje graag gunnen. Hij krijgt lamsschouder die 20 uur heeft gegaard en daarna werd opgewerkt met sjalot en allerlei kruiden. En ik werk zijn bord af met enkele sneetjes lekkere lamsfilet. Zijn lievelingsvlees, heeft Annemie me verteld."

Op de rekening stond enkel het menu van Annemie. De royale portie voor Bas was 'van het huis'. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nu al 130 nationaliteiten in Belgische cellen

Nu al 130 nationaliteiten in Belgische cellen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/9/0/5/20140329052006/media_xll_6615125.jpg

Belgen zijn in onze gevangenissen goed voor iets meer dan de helft van de gedetineerden. De overige helft telt maar liefst 130 nationaliteiten. Dat blijkt uit nieuwe jaarcijfers, bericht De Standaard vandaag.

Volgens De Standaard zaten er het afgelopen jaar 11.644 gevangenen in de 34 strafinrichtingen, 2.000 meer dan 5 jaar geleden. Nog 55 procent van de gevangenen heeft de Belgische nationaliteit. Daarin zitten ook alle dubbele nationaliteiten (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spencer Davis Group - Mean Woman Blues

Spencer Davis Group - Mean Woman Blues

Klik op de foto om ze te beluisteren

The Spencer Davis Group is een Britse band die hun grootste successen had in het midden van de jaren zestig van de 20e eeuw. De naamgever van de band is Spencer David Nelson Davis uit Wales.

Rond zijn 20e verjaardag vertrekt Davis vanuit Wales naar Birmingham dat een ware broedplaats is voor de popmuziek in de daaropvolgende jaren. In 1963 komen leden van de Excelsior Jazz Band en "Muff Woody Jazz Band", waarin de broertjes Winwood, bij elkaar en de Rhythm and Blues Quartet, later opgedoopt tot The Spencer Davis Group is gevormd:

Ze worden het “huisorkest” van een plaatselijk rhythm-and-bluescafé en wisselen in mei 1964 de semi-beroepsstatus om naar volledig beroeps (Steve Winwood is dan 16 jaar!). Er volgen een aantal singles die nog geen succes hebben, maar met Keep on Running is het raak: nummer 1 in Engeland. Het is niet de laatste, er volgt een lijst van hits, niet alleen in Engeland, maar ook in de Verenigde Staten.

In 1967 valt deze samenstelling uit elkaar. Island Records zit namelijk achter de gebroeders Winwood aan. Steve Winwood gaat naar Traffic; Muff Winwood wordt producer bij het label. Dit blijkt de doodsteek voor de band; die pruttelt nog wat door, wordt opgeheven en weer opgestart en weer opgeheven etc.


» Reageer (0)
28-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dan toch afschaffing van de eurocentjes

Dan toch afschaffing van de eurocentjes

http://static3.hln.be/static/photo/2014/10/4/6/20140328162624/media_xll_6613701.jpg

De ministerraad is het eens geraakt over de mogelijkheid voor handelaars om betalingen in eurocenten af te ronden, op voorwaarde dat het gaat om betalingen in cash. Na twee jaar volgt een evaluatie van de ingreep met het oog op een eventuele uitbreiding naar bijvoorbeeld elektronische betalingen.

Begin februari raakte de ministerraad het al eens over de afronding van eurocenten. Daardoor kan de handelaar dus het te betalen bedrag voortaan afronden naar het dichtstbijzijnde veelvoud van vijf cent, indien het totale bedrag meer is dan 5 cent. Indien het bedrag eindigt op 1,2,6 en 7 cent mag het afgerond worden naar een lager veelvoud van 5 cent. Indien het totale bedrag eindigt op 3,4,8 of 9 cent mag het afgerond worden naar het hogere veelvoud van 5 cent. Het ging om zowel betalingen in baar geld als via elektronische betalingen en met maaltijdcheques.

Vorige week blokkeerde het dossier echter toen het opnieuw op de regeringstafel belandde, naar verluidt omdat de PS dwars lag. Minister van Financiën Koen Geens, zijn collega van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) en Middenstandminister Sabine Laruelle namen het initiatief om de tekst opnieuw te bekijken, waarna het vandaag terug op de agenda van de ministerraad verscheen.

Daar raakte de regering-Di Rupo het eens over een eerste stap in de afronding - volgens sommigen afschaffing - van de eurocenten. Het gaat tijdens een eerste periode over betalingen in contanten. Na twee jaar zou de ingreep tegen het licht worden gehouden en kan hij eventueel worden uitgebreid. Bedoeling is dat de beslissing reeds deze namiddag in het parlement als amendement wordt ingediend, zodat ze zeker nog voor het einde van de legislatuur groen licht kan krijgen.

Ondernemersorganisatie Unizo noemt de beslissing "logisch en terecht. "Iedereen is de kleinste koperen muntjes liever kwijt dan rijk. Ze leveren een hoop rompslomp op, mensen potten ze op, maar betalen wel meer voor het slaan van de muntjes dan dat ze waard zijn", zegt topman Karel Van Eetvelt. De organisatie bekijkt samen met het kabinet Financiën op welke manier handelaars het voor de consument zichtbaar kunnen maken dat ze cash betalingen afronden, bijvoorbeeld in de vorm van een logo of affiche. De regels zouden vanaf juni van kracht worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonnigste maart in meer dan 100 jaar

Zonnigste maart in meer dan 100 jaar

http://static0.hln.be/static/photo/2014/3/10/0/20140327094350/media_xll_6609780.jpg

Het lijkt er sterk op dat deze maand maart de zonnigste wordt in honderd jaar.

De zon scheen al 167 uur, een pak meer dan het gemiddelde voor maart: 114. Waarschijnlijk zullen we eindigen rond 210 uren zon. Daarmee komt het absolute record net niet in gevaar. In 1880 scheen de zon 234 uur.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze gewoontes zijn verrassend ongezond

Deze gewoontes zijn verrassend ongezond

http://static3.hln.be/static/photo/2014/14/14/3/20140327182557/media_xll_6611178.jpg

Sommige van onze bijna dagdagelijkse gewoontes zijn eigenlijk helemaal niet zo gezond. Onze moderne samenleving is er een van veel technologie en een vaak hectische combinatie van werk en gezin. Dat resulteert niet alleen in een minder actieve levensstijl maar veel mensen hebben ook te weinig tijd om gezond(er) te eten. Hier zijn alvast enkele gewoontes die eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn.

1. Zitten
Vijf dagen per week op een bureaustoel zitten op kantoor kan niet gezond zijn. De effecten van deze sedentaire levensstijl zijn eigenlijk vrij dramatisch: meer dan drie uur per dag zitten kan twee jaar van je leven kosten. Nog erger is dat regelmatig sporten daar niets aan verandert.

2. Computers gebruiken
Het hoeft niet gezegd dat de computer met heel wat van onze vrije tijd gaat lopen, tijd die je anders actief had kunnen doorbrengen. Verder is het ook niet gezond om voor lange periodes naar het beeldscherm te staren. Uit onderzoek bij kinderen werd vastgesteld dat elektronische toestellen een impact hadden op hun welzijn en mentale gezondheid.  

3. Naar muziek luisteren
Oortjes of een hoofdtelefoon zijn de boosdoeners in dit geval. Veel mensen zetten het volume immers te hoog en hoewel je daarvoor misschien een goede reden hebt, zorgt het op lange termijn voor problemen. Herhaaldelijke blootstelling aan (te) luide muziek zorgt voor gehoorverlies, zo is 80 decibel of lager gezonder dan de vaak voorkomende 110 decibel.

4. Kiezen voor lightdranken 
Geen calorieën en geen suiker: het klinkt haast te mooi om waar te zijn, niet? En dat is het eigenlijk ook, want de artificiële zoetstoffen kunnen ons lichaam net doen geloven dat het meer moeten gaan eten. De zoete smaak laat de hersenen immers weten dat er calorieën op komst zijn, maar wanneer die uitblijven, kunnen de hersenen voor een hongerig gevoel zorgen om dit 'verlies' te compenseren.

5. Bewerkte levensmiddelen kopen
We zijn vaak iets te naïef wanneer het aankomt op de ingrediënten van kant-en-klare gerechten of bewerkte levensmiddelen. Zo zit er vaak veel meer zout en vet in kant-en-klaarmaaltijden. Vergeet dus niet goed de ingrediënten van wat je koopt na te kijken. 

6. Fruitsap drinken
Het is bijna altijd beter om je fruit te eten dan het te drinken. Wanneer je fruit perst, verlies je de natuurlijke (en voedzame) vezels en kant-en-klare 'verse' sapjes bevatten vaak ook veel meer suiker.

7. Te weinig slapen
Een slaaptekort zorgt voor een groter risico op depressies en het tast onze kennis en ons immuunsysteem aan. Verder zou het ook gelinkt kunnen worden aan overgewicht, diabetes en zouden mensen die te weinig slapen ook minder lang leven dan mensen die minsten 6,5 tot 7,5 uur slapen per nacht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agent betrapt op wildplassen

Agent betrapt op wildplassen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/6/2/4/20140328091836/media_xll_6612424.jpg

Voor deze Antwerpse agent was de nood blijkbaar erg hoog. Aan de spoorwegbrug in de Karel Geertsstraat in Borgerhout zette hij even de combi aan de kant - tegen de richting in - en bezondigde zich aan wildplassen. Gisteren stond de foto van de man in actie te pronken op Facebook. Politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens: "De richtlijn is dat agenten in hoge nood mogen stoppen bij eender welk politiekantoor. Geen bureau in de buurt, dan raden wij aan een ander openbaar gebouw of een horecazaak binnen te stappen. Deze wildplassende agent zal om uitleg worden gevraagd en desnoods op de vingers worden getikt."  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Standaard condooms te groot voor Indiase mannen

Standaard condooms te groot voor Indiase mannen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/0/11/1/20140328031815/media_xll_6612076.jpg

Uit een enquête, waar meer dan 1.200 Indiase mannen aan deelnamen, bleek dat de gemiddelde lengte van penissen in India kleiner is dan de internationale standaardmaten voor condooms.

In India werden voor een medisch onderzoek meer dan 1.200 penissen tot op de millimeter gemeten. Daaruit bleek dat ongeveer zestig procent van de Indiase mannen een penis heeft die drie tot vijf centimeter korter is dan de internationale standaardmaat die voor de productie van condooms wordt gebruikt.  

Volgens de onderzoekers is er in India dus dringend nood aan kleinere condoommaten. De situatie wordt zeer ernstig genomen omdat er bij het gebruik van het anticonceptiemiddel één op vijf condooms van de penis glijden of scheuren waardoor de gebruikers niet beschermd zijn tegen onder andere hiv.  

Omdat Indiase mannen met een korte penis bij de aankoop van kleine condooms zich zouden kunnen schamen voor de grote van hun lid, wordt er voorgesteld om condoomautomaten te plaatsen waar je condooms met verschillende maten kan kopen. Onderzoeker Chander Puri zegt dat deze mannen zich in geen geval moeten schamen. "De grote van de penis doet er niet toe. Wat je ermee doet, is belangrijker", zegt Puri. "En aan de populatie van ons land te zien, lijken de Indiase mannen goed werk te leveren." (br.hln)


» Reageer (0)
27-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zingende non heeft record beet: snelste YouTube-hit ooit


Zingende non heeft record beet: snelste YouTube-hit ooit

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Het moet van Julie Andrews in 'The Sound of Music' en onze Soeur Sourire geleden zijn dat een zingende non zoveel ophef veroorzaakt. Zuster Christina Scuccia (25) is een wereldwijd fenomeen sinds ze in de Italiaanse versie van 'The Voice' het nummer 'No One' van Alicia Keys ten berde bracht.

In geen tijd werd ging het filmpje van haar gesmaakte optreden de wereld rond. Op amper zeven dagen tijd werd het meer dan 30 miljoen keer bekeken op YouTube: een absoluut record. Het vorige record van snelste YouTube-hit ooit stond op naam van Psy en zijn 'Gangnam Style'.

De Siciliaanse zuster, verbonden aan de ursulinen-orde, begint dit weekend aan de Battles. Stiekem hoopt ze op een telefoontje van paus Franciscus, aldus Italiaanse media. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alimentatie niet betaald? Rijbewijs kwijt

Alimentatie niet betaald? Rijbewijs kwijt

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/9/4/20140327070959/media_xll_6609439.jpg

De Dienst voor Alimentatievorderingen krijgt een nieuwe stok achter de deur voor wanbetalers: die riskeren voortaan hun rijbewijs te verliezen. De bevoegde Kamercommissie Financiën heeft daarover een wetsvoorstel goedgekeurd, schrijft de krant Het Laatste Nieuws vandaag.

Ook beslag op goederen wordt mogelijk. Steeds meer mensen die alimentatie verschuldigd zijn aan hun ex-echtgeno(o)t(e) of kind(eren), betalen de uitkering niet of te laat.

De Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO) zag het aantal dossiers de afgelopen jaren fors stijgen, van 24.978 in 2010 naar 36.756 in 2013. Wie bij de DAVO aanklopt, krijgt een deel van de alimentatie uitbetaald. Geld dat de dienst probeert terug te vorderen bij de wanbetaler. Alleen is dat laatste niet eenvoudig. Vorig jaar keerde de DAVO ruim 22 miljoen euro aan voorschotten uit, maar vorderde ze maar 7,5 miljoen terug.

"Het kan niet de bedoeling zijn dat de belastingbetaler daarvoor opdraait", klinkt het bij financiënminister Geens (CD&V). Daarom stelde zijn partij een bijkomend drukkingsmiddel voor. "Als extra straf voor het niet-betalen van onderhoudsgeld kunnen rechters voortaan het rijbewijs van de wanbetaler intrekken. We hopen dat dit mensen aanspoort om tijdig te betalen."

Volgende week stemt de plenaire Kamer over het voorstel. Zonder obstakels wordt de regeling deze zomer van kracht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tien procent eerstejaars buist op alle vakken

Tien procent eerstejaars buist op alle vakken

http://static1.hln.be/static/photo/2014/16/5/14/20140327060817/media_xll_6609299.jpg

Op de Vlaamse universiteiten en hogescholen slaagt 1 op de 10 eerstejaarsstudenten voor geen enkel vak. Van de bijna 52.000 studenten sloten 5.800 het academiejaar 2011-2012 af zonder één enkel studiepunt (11,23 procent). Dat blijkt uit cijfers die Goedele Vermeiren (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet, schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Het gaat om 51.726 generatiestudenten, studenten die zich voor de eerste keer inschrijven voor een professioneel of academisch gerichte bachelor in het Vlaams hoger onderwijs. Liefst 11,23 procent blijkt op het einde van het eerste academiejaar geen enkel studiepunt te hebben gehaald. Ze zijn dus voor geen enkel vak geslaagd. Een voltijds academiejaar staat doorgaans gelijk aan 60 studiepunten, waarbij één studiepunt staat voor 25 tot 30 uur opleiding.

Beste leerling van de klas is de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen. Daar sloten slechts acht van de 175 generatiestudenten (4,57 pct) het eerste jaar zonder studiepunt af. De rode lantaarn is de XIOS hogeschool in Hasselt. Met 160 studenten sloot daar één op de vijf studenten het eerste academiejaar af zonder een enkel studiepunt.

Vlaams minister Pascal Smet zegt dat er heel wat maatregelen in uitvoering zijn. Hij verwijst naar de afstemming van de eindtermen secundair onderwijs op de startcompetenties van het hoger onderwijs en naar de geplande herordening van de studierichtingen secundair onderwijs. "En er is de ijkingsproef die hogescholen en uniefs kunnen opleggen aan nieuwe studenten. Vorig jaar legden 1.000 leerlingen zo'n proef af. Een commissie werkt dit systeem structureel uit", aldus de minister. (br.hln)


» Reageer (0)
26-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beste Stradivarius te koop voor 33 miljoen euro

Beste Stradivarius te koop voor 33 miljoen euro

http://static2.hln.be/static/photo/2014/2/15/14/20140326145059/media_xll_6606929.jpg

De beste viool die van de fameuze vioolbouwer Antonio Stradivari (1644-1737) beschikbaar is, wordt dit voorjaar in New York geveild. Het Britse veilinghuis Sotheby's maakte vandaag bekend dat "de meest perfecte Stradivarius'' onder de hamer komt. Het instrument zou meer dan 33 miljoen euro gaan opleveren.

De viool heeft een naam, 'Macdonald', en stamt uit 1719. Er zijn er nog maar tien violen van dit type. Er is al in 50 jaar geen Stradivarius te koop aangeboden.

De Stradivarius die wordt geveild, was van Peter Schidlof (1922-1987). Hij was de in Oostenrijk geboren Britse violist van het befaamde Amadeus Kwartet.

Hij kreeg het instrument van de Nederlandse onderneming Philips. Die was eigenaar van Deutsche Grammophon en bracht daarmee platen van Schidlof en het kwartet uit. Philips kocht de Stradivarius in 1964 voor Schidlof voor ruim 80.000 dollar (volgens de huidige koers circa 600.000 dollar). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je (misschien) nog niet wist over tweelingen

Wat je (misschien) nog niet wist over tweelingen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/14/1/8/20140325222515/media_xll_6604433.jpg

Volgens onderzoekers is het aantal tweelingen dat in de Verenigde Staten geboren wordt tussen 1980 en 2009 met 78 procent toegenomen. Dit doordat steeds meer vrouwen van boven de 30 kinderen krijgen en meer vrouwen hulp krijgen van de wetenschap om zwanger te worden. De Huffington Post somde enkele interessante weetjes op over tweelingen.

Identieke tweelingen hebben niet dezelfde vingerafdrukken
Dat klinkt logisch, maar identieke tweelingen delen zogezegd wel hetzelfde DNA. Waarom hebben ze dan niet dezelfde vingerafdruk? Wanneer identieke tweelingen verwekt worden, hebben ze in de beginfase wel dezelfde vingerafdrukken, maar gedurende week 6 tot 13 van de zwangerschap, wanneer de baby's beginnen bewegen en elk apart de vruchtzak aanraken, worden er unieke lijnen en kloven gevormd op hun vingertoppen.

Sommige identieke tweelingen zijn elkaars 'spiegelbeeld'
Ongeveer 25 procent van de identieke tweelingen ontwikkelen zich recht tegenover elkaar, waardoor ze een reflectie worden van elkaar. Ze kunnen rechts- en linkshandig zijn, dezelfde geboortevlekjes hebben aan de tegenovergestelde kant van het lichaam of hebben haar dat in de tegenovergestelde richting krult. Dit komt voor wanneer tweelingen uit één bevrucht eitje meer dan een week na de bevruchting van elkaar splitsen.

Moeders van tweelingen zouden langer leven
Uit onderzoek naar moeders van tweelingen in de jaren 1800 in de Amerikaanse staat Utah bleek dat vrouwen die bevielen van een tweeling van bij het begin sterker en gezonder waren en dus ook meer kans hadden op een langer leven. Tweelingen zouden zo een evolutionaire aanpassing kunnen zijn, waarbij gezonde vrouwen de kans krijgen hun genen in één keer te verdubbelen. Aangezien de data enkel gaat over vrouwen die op natuurlijke wijze zwanger raakten van een tweeling, IVF was toen uiteraard nog niet mogelijk, kunnen deze bevindingen niet veralgemeend worden.

Grote vrouwen hebben meer kans op een tweeling
Grote vrouwen beschikken over meer insuline-achtige groeifactor (IGF), een proteïne die wordt vrijgegeven door de lever als reactie op een groeihormoon dat de groei van botten stimuleert. Deze hogere IGF-waarden zorgen ook voor een verhoogde gevoeligheid van de eierstokken en daardoor is de kans op een eisprong ook groter. Hoe meer IGF een vrouw heeft hoe meer kans ze maakt moeder te worden van een tweeling.

Meer zuivelproducten eten = meer kans op een tweeling
Dit werd getest door het aantal tweelingen van veganistische moeders in verhouding te vergelijken met het aantal tweelingen van niet-veganistische moeders. Diegenen die zuivelproducten aten hadden vijf keer meer kans op het krijgen van een tweeling. Koeien produceren immers net als mensen, ook de insuline-achtige groeifactor (IGF). Dit komt in het bloed terecht en uiteindelijk ook in de melk, die door mensen (en aanstaande moeders) gedronken wordt.

Een tweeling kan twee verschillende vaders hebben
In 2009 beviel Mia Washington van een tweeling met twee verschillende vaders. Naar verluidt zou dit maar 1 keer op een miljoen voorkomen. Hoe kan dit? Een dokter verklaarde dat er bij een vrouw normaal elke maand een eitje vrijkomt, maar dat dit er bij Washington twee waren. De vrouw had op vijf dagen tijd gemeenschap met twee verschillende mannen en het zaad van beide mannen bereikte dus elk een van de eitjes.

40 procent van tweelingen bedenken hun eigen taaltje  
Onderzoekers vermoeden dat tweelingen elkaar gebruiken als model om een echte taal aan te leren. Deze autonome 'taaltjes' bestaan vaak uit omgekeerde woorden en klanknabootsingen en worden gevormd wanneer twee baby's samen een echte taal leren spreken. Hoewel dit dus vaker voorkomt bij tweelingen, aangezien ze meer kans hebben om op dezelfde tijd een taal te leren, is dit fenomeen ook vastgesteld bij baby's die geen tweelingen zijn. De verzonnen taaltjes verdwijnen vaak naarmate het kind ouder wordt en een echte taal heeft aangeleerd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Revolutionair medicijn tegen alcoholgebruik terugbetaald

'Revolutionair' medicijn tegen alcoholgebruik terugbetaald

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/5/9/20140326082531/media_xll_6605559.jpg

België heeft toelating gegeven voor nalmefeen, een nieuw 'revolutionair' medicijn voor het reduceren van alcoholgebruik, berichten Le Soir en Sudpresse.

Nalmefeen dankt zijn originaliteit aan het feit dat het aan alcoholisten geen totale desintoxicatie oplegt, maar in de hersenen het mechanisme reduceert van het fijne gevoel van het drinken en zo de "lokroep" om alcohol te gebruiken vermindert.

Nalmefeen is enkel op voorschrift verkrijgbaar onder de naam Selincro. Volgens Le Soir verhinderen de actieve stoffen de dronkenschap niet, maar verminderen ze de zin om te drinken. Er wordt vooral gemikt op thuisdrinkers, die gewend zijn aan het gebruiken van grote hoeveelheden alcohol.

Het medicijn is niet bestemd voor alle personen die hun alcoholgebruik willen verminderen, maar voor mannen die meer dan 60 gram per dag gebruiken en vrouwen die meer dan 40 gram per dag drinken.

Tijdens een behandeling moet de patiënt een pil innemen wanneer hij voorziet dat zijn alcoholgebuik overmatig riskeert te zijn, liefst één of twee uur voor dit risico.

In België kost een pil één euro aan de patiënt (70 cent voor patiënten met gering inkomen), de sociale zekerheid betaalt de rest terug van een doosje met 14 pillen, dat 58,12 euro kost.

De terugbetaling van de behandeling is onderworpen aan voorwaarden, onder meer de psychologische begeleiding van de patiënt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweede warmste maart ooit

Tweede warmste maart ooit

http://static2.hln.be/static/photo/2014/12/9/12/20140326065509/media_xll_6605172.jpg

Allicht sluiten we de maand maart af als de op één na warmste maart sinds het begin van de metingen, rekening houdend met de gemiddelde dagtemperaturen.

"De warmste maand maart dateert van 1938, toen het daggemiddelde opklom tot 13,9 graden", zegt onze weervrouw Jill Peeters. "Momenteel evenaren we het gemiddelde van 13,6 graden dat werd opgetekend in 1948. Maar we hebben nog een kleine week te gaan. Volgens de huidige voorspellingen zullen we de maand afsluiten met een daggemiddelde boven de 13,6. Vandaag wordt het frisser, maar tegen het weekend genieten we weer van 18 graden."

Tel je ook de nachten erbij, dan zal deze maand waarschijnlijk belanden in de top vijf van de warmste maanden maart. "Maart 1957 staat op één, met een gemiddelde van 9,6 graden", aldus Jill Peeters. "Hoe dan ook zullen we maart klasseren als een maand waarin de zon overuren deed. Qua aantal uren zonneschijn belanden we allicht in de top tien."

In de nacht van maandag op dinsdag beleefden de Hoge Venen de koudste nacht sinds april vorig jaar. Het vroor er -6,5 graden. In Ukkel echter werd het niet kouder dan 0,3 graden. Ook de komende nachten kan het nog vriezen. "De fruittelers beschermen hun oogst massaal door de bloesemknoppen te besproeien. Als het water op de knoppen bevriest, is de bloesem zelf beschermd tegen de vorst", zegt Anne-Marie Vangeenberge van de Boerenbond. "Enkelingen werken nog met vuurkorven." (br.hln)


» Reageer (0)
25-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 onverwachte oorzaken voor huidproblemen

5 onverwachte oorzaken voor huidproblemen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/5/8/11/20140324231657/media_xll_6601346.jpg

Wat slecht is voor de huid, schuilt soms in een onverwacht hoekje en we zijn ons er niet altijd van bewust wat voor effect dagdagelijkse producten of voeding kunnen hebben op onze huid. De Huffington Post zette enkele verrassende oorzaken van huidproblemen op een rij.

1. Huisdieren
Ze zijn nog zo schattig, maar jouw eigenwijze kat of trouwe viervoeter zouden wel eens de reden kunnen zijn voor jouw onverklaarbare huiduitslag. Dieren kunnen drager zijn van infecties zoals stafylokokken en MRSA en mijten overdragen. Heb je last van een geïrriteerde huid? Zorg dan dat zowel jijzelf als je huisdieren even langsgaan bij de dokter.

2. Melk
Melk is al lang niet meer goed voor elk, volgens de wetenschap. Deze voedzame vloeistof zou nu immers ook verantwoordelijk kunnen zijn voor huidproblemen. Vooral halfvolle melk wordt door dermatologen in verband gebracht met acne, hoewel er nog niet voldoende bewijs is om deze theorie te ondersteunen. Toch zijn er gevallen bekend waarbij patiënten een heldere huid kregen nadat ze minder melk gingen drinken of hier volledig mee stopten. Wie zelf het dagelijkse melkverbruik wil verminderen, let best goed op dat er geen tekort aan vitamine D en calcium ontstaat.   

3. Jeans
Niet alleen bepaalde juwelen bevatten nikkel, maar ook een riem of knoop van jouw jeans kan voor een allergische reactie zorgen. Vooral wanneer die jeans te strak zit, kan dit voor huiduitslag zorgen.

4. Limoenen
Gek genoeg kunnen limoenen, vooral dan tijdens de zomer, een storende factor zijn. In combinatie met de zon kan limoensap, wanneer het op je huid terechtkomt, voor een fototoxische reactie zorgen. Deze reactie, genaamd 'phytophotodermatitis' kan vervolgens een landurige en vaak pijnlijke huiduitslag als gevolg hebben. Hoewel het op één margarita met limoen waarschijnlijk niet zal aankomen, is een gewaarschuwd man of vrouw er twee waard: kom je tijdens de zomer in contact met limoensap, dan was je dus best meteen je handen.

5. Laptops
Wie zijn laptop vaak voor langere periodes op de schoot laat rusten, zou daar wel eens een paars-rode huiduitslag op de bovenbenen aan kunnen overhouden en een permanente verkleuring van de huid. Dit wordt veroorzaakt door een langdurige blootstelling aan infraroodstraling. Voorkomen is beter dan genezen en zeker wanneer de oplossing heel eenvoudig is: zorg ervoor dat er steeds iets tussen jouw lichaam en de laptop zit, zoals een boek of een speciale onderlegger.

Conclusie? Bescherm jezelf te allen tijde tegen de zon, let goed op voor veranderingen in of op je huid en vraag bij twijfel of ongerustheid raad aan een dokter. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miet Smet: Ik praat nog elke dag met Wilfried

Miet Smet: "Ik praat nog elke dag met Wilfried"

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/2/9/20140218063216/media_xll_6496824.jpg

Miet Smet praat vanavond in Telefacts voor het eerst over haar overleden man Wilfried Martens. "Ik praat nog elke dag met hem", zegt ze. "Tegen zijn buste, maar eigenlijk heb ik er geen beeld voor nodig."

Pas na vijf maanden vond Miet Smet de kracht om over de ex-premier te praten. "Ze was er nu pas klaar voor", zegt VTM-journalist Dirk Van den Bogaert in de krant Het Laatste Nieuws. "Ik heb twee uur lang met een enorm sterke vrouw gesproken." 

Miet Smet was de derde vrouw van de ex-premier. Ze trouwden een half jaar voor zijn dood voor de kerk, vijf jaar na hun wettelijk huwelijk. Het beeld van Miet Smet met paraplu op de dag van zijn overlijden op 9 oktober, staat op iedereens netvlies gebrand.

In het interview met Telefacts praat ze over de laatste dagen van Martens, die overleed aan pancreaskanker. "Hij at niet meer, en hij kon nauwelijks spreken. Het is zeer snel gegaan." Ze reden in de laatste weken ook vaak samen rond in het Meetjesland, zijn geboortestreek. "Ik mijd de plekken waar we samen waren", zegt ze nu. "Ik kan het niet."

Het gesprek werd afgenomen in het huis waar Miet Smet en Wilfired Martens samen woonden. "De oud-premier is daar nog zeer aanwezig", zegt Van den Bogaert in Het Laatste Nieuws. "Overal staan er foto's van hem en van hen samen. En in de woonkamer staat een borstbeeld van hem. Ze vertelde me dat ze er elke dag tegen praat." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buren boos om geluidsoverlast bij Sergio Herman

Buren boos om geluidsoverlast bij Sergio Herman

http://static0.hln.be/static/photo/2014/9/7/2/20140325062835/media_xll_6601787.jpg

Enkele buurtbewoners zijn misnoegd over het nieuwe restaurant van Sergio Herman en Nick Bril, dat vandaag de deuren opent in Berchem. Tijdens de try-outs van The Jane klaagden omwonenden over geluidshinder.

"Bij de toekenning van de vergunning voor het restaurant eind 2012 hebben we een procedure gestart", legt meester Ansoms uit. "Met The Jane hebben we een akkoord bereikt dat er op het terras geen versterkte muziek gespeeld mocht worden en dat er een geluidsscherm zou komen. Er staat een scherm, maar dat is te laag. Afgelopen weekend stonden er luidsprekers op het terras."

De advocate heeft geprobeerd de verantwoordelijken van The Jane te bereiken, maar dat is niet gelukt. "Dat er geen communicatie is, werkt storend. Al is mijn cliënt zeker niet tegen The Jane." Wel willen de buurtbewoners dat het restaurant zich aan de afgemaakte afspraken houdt. Projectdirecteur Philip Rubbens zoekt naar oplossingen.

Afgelopen weekend stonden heel wat gasten van The Jane ook fout geparkeerd op het autovrije plein, maar dat is met signalisatieborden intussen opgelost. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joe Cocker - Adriano Celentano - High time we went

Joe Cocker - Adriano Celentano - High time we went

Klik op de foto om ze te beluisteren

Joe Cocker  is een Engels blueszanger.  Adriano Celentano  is een Italiaanse acteur, komiek, songwriter, zanger en televisiepresentator. Samen brengen ze het nummer High time we went» Reageer (0)
24-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze kruiden zijn lief voor jouw lijf (en lijn)

Deze kruiden zijn lief voor jouw lijf (en lijn)

http://static0.hln.be/static/photo/2014/1/8/14/20140324164702/media_xll_6600734.jpg

Kruiden doen veel meer dan je maaltijd pittiger of smaakvoller maken. Ze ondersteunen ook een gebalanceerd eetpatroon en kunnen best wat kwaaltjes verzachten. Ontdek hier wat je absoluut in je kruidenrek moet hebben staan.

* Kurkuma
Dit gele kruid is goed voor het gemoed. Onderzoek heeft aangetoond dat kurkuma de kans op depressieve gevoelens verlaagt.

* Rode peper

Wie rode peper in zijn maaltijd verwerkt zal van nature minder eten omdat het je hongergevoel afremt. Daar komt nog bij deze peperbolletjes je uithoudingsvermogen stimuleren, ideaal voor de sporters onder ons.

* Fenegriek
Ook het nootachtige kruid fenegriek zou je aanmoedigen tot het eten van gezondere porties. Omdat het daarnaast ook best wat oestrogeen bevat, is het aangeraden voor vrouwen die last hebben van overgangskwaaltjes.

* Kruidnagel
Protesteert je maag regelmatig? Laat de eugenol in kruidnagel dan zijn werk doen. Een vleugje in de appelmoes of in een tas thee kalmeert je buik.

* Kaneel
Mangaan in kaneel is goed voor het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel én de versterking van je botgestel. Eén eetlepel per dag wordt aangeraden, dus laat die stukjes appel, tassen thee en kommetjes havermout maar komen.

* Gember
Om spierpijn na een stevige sportsessie te voorkomen, kan je altijd gember in je eten verwerken. Het zou namelijk actieve bestanddelen bevatten die verzuurde spieren verzachten. Ook tegen menstruatieklachten zou het werkzaam zijn.

* Komijn
Laat je regelmatig windjes vliegen of loop je behoorlijk gestresseerd? Voeg dan een snuifje komijn toe aan je bereidingen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Planckendael vervangt boottochtjes door shuttlebus

Planckendael vervangt boottochtjes door shuttlebus

http://static3.hln.be/static/photo/2014/17/7/14/20140324122820/media_xll_6600104.jpg

Planckendael start vanaf de paasvakantie met een eigen busdienst tussen het dierenpark en het station van Mechelen. De Planckendael Shuttle zal worden ingezet tijdens schoolvakanties en weekends tot eind september en moet de opvolger worden van de bekende gele pleziervaartboten die er eind vorig jaar mee ophielden.

De rederij die instond voor de traditionele boottochtjes van en naar Planckendael over de Leuvense Vaart besloot er vorig jaar mee te kappen omdat ze niet kon voldoen aan de nieuwe, strengere Europese regelgeving die onder meer bepaalt dat er steeds twee tot drie kapiteins aan boord moeten zijn. Planckendael betreurde de beslissing en besloot om een alternatief te zoeken.

De Planckendael Shuttle wordt volgens de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen) een "beestige bus met een prachtige kolonie pinguïns erop". De shutte zal in schoolvakanties vanaf de paasvakantie tot eind september en tijdens weekends om de 20 minuten vertrekken aan de achterzijde van het station van Mechelen en doet in principe 10 minuten over de route naar het dierenpark.

Onderweg geeft een host tekst en uitleg. Elke bus heeft een capaciteit van 140 personen. Bedrijven en scholen kunnen overigens ook buiten vakantieperiodes een eigen shuttle reserveren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broer reist de wereld rond voor verjaardag van zus

Broer reist de wereld rond voor verjaardag van zus

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Nicolas Foubert heeft de laatste 19 maanden een reis rond de wereld gemaakt. Door zijn trip kon de Fransman niet aanwezig zijn op de laatste verjaardag van zijn zus. Een tweede keer het feest missen, zag hij niet zitten en daarom besloot hij om het paradijs in Guatemala tijdelijk te verlaten om terug naar huis in Parijs te gaan.

Als verrassing voor zijn zus maakte hij een video waarin hij haar een gelukkige verjaardag wenst met een cadeautje van de lokale bevolking. Omdat hij het pakje moeilijk door de camera kon steken, besloot hij om het zelf af te geven. Hij maakte beelden van zijn terugreis en terwijl zijn zus naar de video aan het kijken is vraagt Nicolas op het einde om de deur open te maken. Van een geslaagde verjaardag gesproken! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes gezonde redenen om te houden van de lente

Zes gezonde redenen om te houden van de lente

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/8/4/20140323191128/media_xll_6598099.jpg

Hoewel het nog even wachten is op zalig lenteweer, willen we ons toch al verlekkeren op alle gezonde voordelen die dit bloeiende seizoen met zich meebrengt.

1. Vers & knapperig
Hoewel we tegenwoordig het hele jaar door kunnen genieten van onze favoriete groenten en fruitsoorten, is er geen seizoen zo goed als de lente voor verse en knapperige, lokale producten.

2. Daglicht
Olé, er is weer veel meer vitamine D. In de winter krijgt onze weerstand een klop door het tekort aan zonlicht. Vermoeidheid en spierpijn krijgen in de lente gelukkig veel minder speelruimte.

3. Buitenlucht
Warmere temperaturen lokken ons van nature vaker naar buiten. Meer buitenlucht betekent een betere mentale en fysieke gezondheid. tijd spenderen in de natuur verlaagt niet alleen stress, het geeft volgens Japanse onderzoekers ook een boost aan de productie van witte bloedcellen.


4. Caloriekiller
Bleven je goede voornemens voor het nieuwe jaar niet overeind? Geen probleem! De lente brengt een frisse lading motivatie om lichaamsbeweging en evenwichtige voeding op te nemen in je routine.

5. Weerstand
De grote lentekuis klinkt misschien saai, maar je huis, wagen en bureau bevrijden van stof en bacteriën doet wonderen voor je gezondheid. Je loopt niet alleen een kleiner risico op voorjaarse snotvallingen, je zal ook beter kunnen omgaan met seizoensgebonden allergieën. Plus, met al dat schrobben kan je elk half uur gemiddeld 85 kcal verbranden.

6. Vruchtbaar
Net als al die bloesems om je heen, zouden we zelf ook vruchtbaarder zijn in de lente. Tijdens een studie uit 2010 werden 1.900 vrouwen die ivf-behandelingen ondergingen bestudeerd. Zo werd ontdekt dat een cruciaal hormoon piekt in de lente, met een hoger bevruchtingspercentage (45%) tot gevolg. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met deze app schakelen leerkrachten alle gsm's uit

Met deze app schakelen leerkrachten alle gsm's uit

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/8/2/20140324100237/media_xll_6599612.jpg

De komst van de gsm was voor vele leerkrachten een doorn in het oog, aangezien de aandacht van hun leerlingen flink kelderde. Nu hebben ze in Zuid-Korea een oplossing; via een app kunnen de leerkrachten elke gsm in het schoolgebouw vergrendelen van op afstand.

Ze doopten de app 'iSmartKeeper' en gaven hem meteen verschillende functies en keuzemogelijkheden mee. De app kan gsm's in het schoolgebouw vergrendelen, enkel noodoproepen toestaan of alle apps met één druk op de knop aflsuiten. Via een GPS krijgt de dienst een overzicht op alle gsm's die zich op het schoolterrein bevinden.

Zuid-Korea is erg vooruitstrevend op vlak van technologie, maar krijgt daar nu dus ook de nadelen van te zien. De jongere generaties zijn en masse verbonden via tientallen verschillende apps. Alles wordt steeds sneller en beter toegankelijk, maar op die manier wordt de relatie met hun mobieltje bijna ongezond.

Volgens een onderzoek is zelfs 18 procent verslaafd aan hun gsm, wat gelijk staat aan een gebruik van meer dan zeven uur per dag. Ook zouden ze tekenen vertonen van angst en depressie eens ze hun mobiel niet bij de hand hebben. Daarbij zou de iSmartKeeper dus kunnen helpen om alles onder controle te houden.

In de testfase moesten er wel nog enkele euvels verholpen worden. Zo bleven sommige gsm's geblokkeerd tot lang na het laatste belsignaal, bestaat er voorlopig enkel nog maar een Android-versie en vonden de studenten manieren waarop ze de app konden omzeilen. Toch adviseert de regering de 677 scholen in Gangwon-do nu toch om de app in te voeren. (br.hln)


» Reageer (0)
23-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OK bestaat 175 jaar

'OK' bestaat 175 jaar

http://static3.hln.be/static/photo/2014/13/7/12/20140322185939/media_xll_6596262.jpg

De wereldwijd gebruikte uitdrukking 'OK', om aan te duiden dat alles in orde is, viert vandaag haar 175ste verjaardag. De lettercombinatie verscheen op 23 maart 1839 voor het eerst, in een krant in Boston.

De Boston Morning Post, in die tijd de populairste Amerikaanse krant, plaatste 'OK' als eerste in een van haar artikels. Sindsdien werd de tweelettercombinatie een universele uitdrukking. "De vaakst uitgesproken of neergeschreven uitdrukking op de hele planeet", voor "mama", zegt professor Allan Metcalf, auteur van "OK. The Improbable Story of America's Greatest Word".

Volgens de professor - en ook volgens het Britse Oxford-woordenboek - is OK een afkorting van "orl korrekt", dat zelf in de jaren 1830 ontstond door een verkeerd neerschrijven van "all correct" ("alles is in orde"). Hij verwerpt andere hypotheses, zoals dat OK te maken zou hebben met de Schotse uitdrukking "och aye" of het Griekse "ola kala" ("alles is goed").

OK kwam in de jaren 1840 echt in het Amerikaanse woordgebruik terecht dankzij de democratische presidentskandidaat Martin Van Buren, luidt het nog. Vanaf de Tweede Wereldoorlog verspreidde de uitdrukking zich wereldwijd. "Ze is even gemakkelijk uit te spreken als te begrijpen, met gebruik van de klinkers 0 en A en de medeklinker K die in bijna alle talen ter wereld voorkomen", besluit Metcalf. (br.hln)


» Reageer (0)
22-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De nieuwste wapens in de strijd tegen hooikoorts

De nieuwste wapens in de strijd tegen hooikoorts

http://static1.hln.be/static/photo/2014/18/13/8/20140320181025/media_xll_6591593.jpg

Als je last hebt van hooikoorts, dan heb je vast al tal van medicijnen en keukenmiddeltje uitgeprobeerd. Maar als je ondanks alle moeite nog steeds niezend de dag doorworstelt, dan kunnen nieuwe technologieën helpen.

"Nieuwe technologieën scheppen een steeds duidelijker beeld van wat bij elk individu de exacte oorzaak is van zijn of haar allergie", aldus experte Linda Cox. De nieuwste info over tests, medicatie en natuurlijke remedies kunnen de symptomen van patiënten verlichten.  

Het is niet omdat je in april en mei last krijgt van niesbuien dat je met hooikoorts kampt. Je kunt bijvoorbeeld ook allergisch zijn aan schimmel of aan huisstofmijt. Dat betekent dat je bepaalde veranderingen qua levensstijl moet maken: de luchtvochtigheid in huis verlagen of het beddengoed regelmatig verversen. Of je kunt ook gewoon helemaal niet allergisch zijn, zestig procent van de mensen die goed reageren op medicatie als antihistamines zijn niet allergisch. Daarom is het belangrijk dat je je altijd laat testen wanneer je symptomen vertoont. Een allergie kan zich ook tijdens je leven ontwikkelen. Als je erg lang hetzelfde medicijn gebruikt, dan kan de werking ook na een tijdje afnemen omdat er dan gewenning in je lichaam optreedt.

Een middel dat de neus vrijmaakt langer dan 10 dagen nemen kan de sinussen en de keel schaden, waardoor het slijm hier dikker wordt. Dit kun je vermijden door bijvoorbeeld twee weken van medicatie te veranderen. Een voedingspatroon dat rijk is aan omega 3-vetzuren, waaronder vette vis en walnoten, kunnen je allergiesymptomen doen afnemen. Alles wat je kan doen om ontstekingen in het lichaam te beperken, kan helpen bij allergieën. Als supplement kan hoefbladextract helpen. Netelthee kan ook helpen om de symptomen te verlichten.


Heb je al gemerkt dat je symptomen erger worden na het eten? Bepaalde voedingsproducten, sommige fruitsoorten, groenten en noten, kunnen het niezen net erger maken. Deze bevatten hebben proteïnes die erg gelijkaardig zijn aan wat je in pollen vindt. Ze kunnen dus symptomen als een jeukende mond en keel bij mensen met seizoensallergieën veroorzaken. Dit zijn bijvoorbeeld appels en meloenen, door ze te koken breek je de proteïnes die irritaties veroorzaken af.

Gedurende jaren was immunotherapie de enige beschikbare permanente behandeling tegen allergieën. In de Verenigde Staten is de overheid nu echter volop bezig met het testen van nieuwe tabletten als permanente behandeling tegen graspollen. Ook komt er daar een nieuwe neusspray met corticosteroide. Met de nieuwste evoluties de bestrijding van allergieën moet er nu wel een middel zijn dat jouw gezondheidsproblemen kan oplossen.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een op vijf Belgen heeft last van reuma

Een op vijf Belgen heeft last van reuma

http://static0.hln.be/static/photo/2014/8/6/11/20140321134611/media_xll_6593711.jpg

Een op de vijf Belgen heeft reumatische klachten en 5 procent van de bevolking is op ernstige, chronische wijze functioneel beperkt door een reumatische aandoening. Zowat 80.000 Belgen lijden aan reumatoïde artritis, van wie 75 procent jonge vrouwen, en 150.000 Belgen lijden aan artritis. Dat meldt het Fonds voor Wetenschappelijk Reuma Onderzoek (FWRO).

Het FWRO gaat van 21 tot en met 30 maart in heel België 1 miljoen chocolaatjes gratis verdelen om de mensen te sensibiliseren rond de chronische reumatische aandoeningen. De sensibilisatiecampagne onder het motto "Samen tegen Reuma: Hand in Hand" wordt, met de steun van ambassadeur Marc Sluszny, opgestart vanuit Antwerpen. Mega-trucks zullen tien dagen lang het hele land doorkruisen en gratis chocolade verdelen.

De campagne krijgt ook de steun van heel wat bekende Vlamingen, onder wie Jacques Rogge, Veerle Baetens, Natalia, Marieke Vervoort, Gene Bervoets, Marc Herremans, Kamagurka, Gella Vandecaveye, Kim Gevaert, Axel Daeseleire, Kobe Ilsen, Octave Landuyt en Patrick van Craenebroeck.

Chronische inflammatoire reumatische aandoeningen hebben met elkaar gemeen dat er iets fout loopt in het afweersysteem, waarbij afweerstoffen of antilichamen zich niet alleen gaan vormen tegen indringers, zoals bacteriën of virussen, maar ook tegen lichaamseigen bestanddelen. Het gaat dan vooral om de synovia, die de binnenbekleding vormen van de gewrichten en door ontstekingsfenomenen abnormaal veel gewrichtsvocht gaan produceren, met als gevolg zwellingen, bewegingsbeperkingen en aantasting van kraakbeen en bot.

Het FWRO hamert daarom op het belang van wetenschappelijk onderzoek. Zo konden er rond de milleniumwissel biologische agentia (werkzame middelen) op de markt komen die rechtstreeks aangrijpen op de mechanismen die de ontsteking onderhouden. Deze middelen hebben de levenskwaliteit van veel patiënten fors verbeterd. Er zijn bovendien heel wat andere nieuwe producten op komst, ook voor andere systeemziekten die heel moeilijk te behandelen zijn, zoals Lupus, Sclerodermie en de levensbedreigende vasculitiden (ontsteking van de bloedvaten). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn verjaardag

.

http://oi62.tinypic.com/2ywfw4k.jpg

.


» Reageer (0)
21-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Non zorgt voor spektakel in The Voice Italië

Non zorgt voor spektakel in 'The Voice Italië'

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Een kloosterzuster die een hele zaal met een popnummer op stelten zet, dat zie je niet elke dag. Geen wonder dus dat het publiek én de vier coaches van de 'The Voice' in Italië totaal uit hun dak gingen bij het zien en horen van deze zingende non.

Zuster Cristina Scuccia koos voor 'No one' van niemand minder dan Alicia Keys. Achter de schermen werd ze vol overgave toegejuichd door enkele collega-nonnen. Knappe prestatie? Oordeel vooral zelf. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijke bewoonster schenkt rusthuis 2 miljoen euro

Rijke bewoonster schenkt rusthuis 2 miljoen euro

http://static1.hln.be/static/photo/2014/8/15/0/20140320234343/media_xll_6592020.jpg

Het OCMW-rusthuis van Tessenderlo maakt zich op voor de grootste erfenisschenking ooit in ons land. Een steenrijke bewoonster van 'Heuvelheem' liet de directie in een geschreven wilsbeschikking haar fortuin na. Naar verluidt gaat het om 2 miljoen euro, al wil de financieel beheerder van het rusthuis dat "bevestigen noch ontkennen".

Het contrast tussen de rijkdom die Leonie Everaers bezat en de manier waarop ze samen met haar man Albert Poulmans leefde, kon niet groter zijn. Het echtpaar, dat kinderloos was, meed sociaal contact - bij hun 50ste huwelijksverjaardag in 2007 wilden ze zelfs geen foto in het gemeentelijk infoblad - en leefde in alle eenvoud.

"Héél eenvoudige, gewone mensen", zegt financieel beheerder van het OCMW Eric Palmans. "Hij was lange tijd handelsreiziger, zij werkte thuis als huisvrouw. Ook van huis uit, zo vele jaren geleden, hebben ze niet veel meegekregen. Maar ze maakten geen onnodige uitgaven. Hoe ze aan hun geld gekomen zijn, weet ik niet. Daarover spraken ze nooit met me. Een leven lang gespaard? Een eigen erfenis? De lotto? Géén idee."

Palmans heeft verscheidene keren met het echtpaar gesproken over hun wens om hun bezittingen na de dood aan het rusthuis te schenken. In november 2012 overleed Albert Poulmans op zijn 83ste, op 14 maart dit jaar volgde Leonie op exact dezelfde leeftijd. "Bij de gesprekken die ik met hen had, heb ik vooral geluisterd en ze op geen enkele manier beïnvloed», zegt Eric Palmans. "Het was hun wil dat ze alle 'onroerende goederen en liggende gelden' testamentair nalieten aan ons."

Eén van de kleinzonen van een bewoner in Heuvelheem weet met zekerheid dat het om 2 miljoen euro gaat. "De bewoonster had als bijkomende voorwaarde gezegd dat het geld ten goede moest komen aan alle bejaarden van het home», zegt hij. "Ik hoop dat het OCMW snel uitlegt wat ze met het geld van plan zijn en dat ze het niet op een langetermijnrekening plaatsen."

"Klopt niet", zegt Palmans. "Tijdens onze bespreking is het woord 'medebewoners' niet één keer gevallen. En als men denkt dat het geld herverdeeld zal worden onder de 90 bejaarde bewoners, dan is dat ook een illusie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regen en andere verrassende oorzaken van migraine

Regen en andere verrassende oorzaken van migraine

http://static1.hln.be/static/photo/2014/5/9/4/20140321105431/media_xll_6593119.jpg

Zo'n 20 procent van de Belgen krijgt ooit in zijn leven te kampen met migraine, een kloppende hoofdpijn die vaak gepaard gaat met misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid. Wat precies de oorzaak van zo'n aanval is blijft onduidelijk, maar er zijn wel een aantal factoren die de kans erop verhogen. Sommige zijn gekend (stress, hormonen), maar andere mogelijke schuldigen kennen we nog niet. Daarom zetten we een aantal verrassende factoren op een rijtje.

Want dat is een belangrijke stap voor migrainepatiënten: identificeren welke factoren een aanval kunnen uitlokken. Het kan gaan om voeding, situaties of activiteiten. Als je weet wat jouw persoonlijke factoren zijn, krijg je toch wat meer controle over de aandoening.

1. Uitslapen
Het is wellicht geen verrassing dat een tekort aan slaap migraine kan uitlokken, maar ook te veel slapen op je vrije dagen kan hetzelfde effect hebben. "Het migrainebrein wil alles zo normaal en betrouwbaar mogelijk, met een vaste routine", legt dr. Dawn Buse uit. En dat geldt dus ook voor je slaapschema. "Een migrainepatiënt moet elke dag op hetzelfde uur opstaan, zelfs op zaterdag en zondag", luidt het advies. Bijkomend voordeel: je slaapt ook beter.

2. Ontspanning na stress
Stress is voor veel mensen een belangrijke schuldige, maar dat geldt ook voor de periode van ontspanning vlak erna. Je lichaam reageert op stress door het aanmaken van verschillende stoffen, waarvan het gehalte weer daalt als we kalmeren. Die verandering kan de oorzaak zijn van de zogenoemde weekendmigraine, die begint op de eerste dag van je vrije periode.

3. Regen
"Hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs is voor een link tussen migraine en het weer, rapporteren patiënten wel meer migraines op regenachtige dagen", beweert dr. Silberstein. Uiteraard kan je zelf geen invloed uitoefenen op het weer, maar je kan wel andere factoren vermijden op regendagen.

4. Oestrogeenschommelingen
Schommelingen in het oestrogeengehalte ontstaan door je menstruatie, als je stopt met de pil, tijdens je zwangerschap, vlak na de geboorte en tijdens de menopauze. En ook dat kan migraine uitlokken. Bovendien kunnen die schommelingen je ook vatbaarder maken voor andere factoren.

Als jij migraine krijgt tussen je ovulatie en menstruatie, is het een goed idee om met je dokter te praten over andere anticonceptiemiddelen.

5. Voeding
De wetenschap is het nog niet eens over de voedingsmiddelen die migraine uitlokken, maar volgens dr. Buse zijn er wel een paar zekerheden. Zo kunnen voedingsmiddelen met tyramine (rode wijn, oude kazen, verwerkt vlees, ...) en tannines (rode wijn, thee, koffie, appelsap) een aanval uitlokken. Ook bepaalde voedingsadditieven zoals aspartaam en nitrieten kunnen tot hoofdpijn leiden. Bij mensen met coeliakie of een allergie, kunnen ook gluten migraine veroorzaken.

Door een dagboek bij te houden kan je nagaan welke voedingsmiddelen voor jou gevaarlijk zijn. Vraag wel advies aan je dokter alvorens je beslist om extreme veranderingen door te voeren in je dieet.

6. Je collega's parfum
Een sterke geur is niet alleen vervelend, maar kan bij sommige migrainepatiënten ook een aanval uitlokken. Zintuiglijke prikkels zoals fel licht (de zon, computerscherm, cinemascherm), sterke geuren (parfum, sigarettenrook) en geluiden kunnen allemaal schuldig zijn.

Aan sommige prikkels kan je niet veel doen. Maar als licht een probleem is, draag je best altijd een zonnebril. Als geuren problematisch zijn, kan je aan je collega's en vrienden vragen om niet te veel parfum te gebruiken.

7. (Geen) koffie drinken
Koffie werkt op twee manieren: te veel cafeïne kan een aanval uitlokken, maar bij zware drinkers kan een tekort ook leiden tot migraine. Dat kan ook een oorzaak zijn van je weekendmigraine, als je op kantoor sloten koffie drinkt, maar thuis niet.

Om dit te vermijden, raadt dr. Buse aan om je dagelijkse hoeveelheid cafeïne te beperken tot 200 milligram (of één kopje koffie). Drink je op dit moment meer? Verminder dan geleidelijk aan om ontwenningshoofdpijn te vermijden.

8. Alcohol
Je lichaam metaboliseert alcohol in acetaat, wat kan leiden tot migraine. Om problemen de dag nadien te vermijden, raadt dr. Silberstein aan om met mate te drinken en te eten bij je drankjes.

Elk alcoholisch drankje kan migraine uitlokken, maar volgens dr. Buse is de kans groter bij rode wijn en bij donkere likeuren zoals tequila en whisky. Daar is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor.

9. Seks
"Fysieke inspanning, inclusief seks, kunnen hoofdpijn uitlokken", weet dr. Buse. Hoe dat precies komt, is nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk heeft het ook te maken met een chemische verandering in het brein. "Het is ook mogelijk dat de aanval al lichtjes begonnen is, waardoor je zenuwsysteem gevoeliger is", denkt Buse.

10. Lunch overslaan
Zoals we al zeiden: routine is een must voor migrainepatiënten. Een maaltijd overslaan of vasten kan daarom leiden tot een aanval. "We weten niet precies hoe dat komt, maar het kan te maken hebben met lage glucosegehaltes", aldus dr. Silberstein. Hoe dan ook is het belangrijk om zo regelmatig mogelijk te eten om migraine te voorkomen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook politie moet voortaan autogordel dragen

Ook politie moet voortaan autogordel dragen

http://oi61.tinypic.com/fpb69e.jpg

Meer dan een kwarteeuw moesten politie, brandweer- en ziekenwagenpersoneel geen autogordel dragen. Door een nieuwe wet is dat voortaan wel verplicht, zo staat vandaag in De Morgen.

De wet geldt voor alle prioritaire voertuigen: dat zijn alle wagens die uitgerust zijn 'met blauwe knipperlichten en een geluidsapparaat'.

"Tot op vandaag was er geen gordelplicht in prioritaire voertuigen. Uit veiligheidsoverwegingen hebben we de logica omgedraaid. Behalve in een klein aantal uitzonderingen is iedereen, voortaan verplicht een gordel te dragen", zegt Isabel Casteleyn, woordvoerder van Melchior Wathelet (cdH), staatssecretaris van Mobiliteit. De uitzonderingen waarover ze spreekt: ziekenwagenpersoneel dat iemand moet verzorgen, of agenten die een arrestant in bedwang moeten houden.

"Dit is een goede zaak", zegt Vincent Houssin van de politievakbond VSOA. "Vroeger was men vrijgesteld indien de opdracht dit rechtvaardigt. Dat was voor interpretatie vatbaar. Nu is de regelgeving tenminste eenduidig." (br.hln)


» Reageer (0)
20-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse Houdini-kat laat zich niet zomaar opsluiten

Franse Houdini-kat laat zich niet zomaar opsluiten

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

In een dierenkliniek in het zuiden van Frankrijk werd het personeel gedwongen uitzonderlijke maatregelen te nemen. Hun witte kater genaamd Chamallow bleek immers een meester in het ontsnappen en slaagde erin van letterlijk elke kooi in de praktijk te openen.

Chamallow werd door de dierenkliniek geadopteerd, maar bleek zich niet zomaar te willen overgeven aan de avondklok. De kat liep 's morgens telkens weer vrij rond en zou naar verluidt 's nachts hondenkoekjes stelen. Het personeel van de dierenkliniek wilde uiteraard wel eens weten hoe de kat dit voor elkaar kreeg en installeerde een camera om de ontsnappingspoging te filmen.

Op de beelden is te zien hoe de witte kater met gemak het deurtje opent van twee verschillende kooien en hij zou dit dus met talloze andere deurtjes ook gedaan hebben. Op Youtube wordt vermeld dat de beelden bij wijze van experiment gemaakt werden en het dier normaal dus niet de nacht doorbrengt in een kale kooi. Het filmpje werd vorige maand online gezet, maar werd deze week pas door verschillende media opgemerkt. Intussen werd het al meer dan een miljoen keer bekeken.

Jammer genoeg kwam er na het filmen een abrupt einde aan de hoogdagen van Chamallow als Houdini, aangezien de dierenkliniek de kooi van een extra slot voorzag. Daar was zelfs deze ontsnappingskoning niet tegen opgewassen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koning Filip krijgt ene boete na de andere...

Koning Filip krijgt ene boete na de andere...

http://static3.hln.be/static/photo/2014/9/6/6/20140320064416/media_xll_6588696.jpg

Koning Filip heeft de voorbije maanden tientallen boetes voor zware snelheidsovertredingen in de bus gekregen. De vorst zou met z'n dienstwagen - met nummerplaat '1' - in Frankrijk verschillende keren geflitst geweest zijn. De Franse pv's spreken duidelijke taal: als de koning niet snel betaalt, zal zijn wagen in beslag genomen worden.

Niet één keer maar letterlijk tientallen keren liep koning Filip al tegen de lamp sinds hij in juli vorig jaar de troon overnam van z'n vader. Opvallend: de boetes werden enkel uitgeschreven in Frankrijk. Meestal omwille van overdreven snelheid, een enkele keer ook omdat de Koninklijke BMW-7 fout geparkeerd stond. De escortewagens die de BMW-7 altijd vergezellen op buitenlandse ­reizen of staatsbezoeken, werden dan weer niét beboet.

Sterk toch, voor een dienstwagen die sinds de troonwissel nog maar één keer in Frankrijk geweest is. Bij het Paleis wisten ze niet wat hen overkwam toen het ene proces-verbaal na het andere in de bus viel, en dus werd een onderzoek ­gestart.

Snel bleek dat de boetes door een computerfout naar het adres van de vorst (Avenue du Parc Royal 1020, Laken) ­verstuurd werden. Immers, sinds de invoering in 2010 van de nieuwe Belgische ­nummerplaten die in de meeste gevallen met '1' beginnen, zijn nog niet alle Franse registratietoestellen aangepast. Bij de ­minste hapering onthoudt de computer enkel het getal '1', waarna de boete automatisch naar die eigenaar van die ­nummerplaat verstuurd wordt. In casu ­koning Filip, dus. Om hoeveel overtredingen het ondertussen al gaat, hoe groot het totaalbedrag aan achterstallige boetes is en of er al Franse deurwaarders werden ­gemobiliseerd: niemand die het weet, of wil zeggen.

Het goede nieuws voor Filip: alle boetes zijn inmiddels kwijtgescholden en ook de echte overtreders moeten geen factuur meer verwachten. Het slechte nieuws: Frankrijk hoopt de computerfouten nog voor de zomer te verhelpen zodat toekomstige laagvliegers of foutparkeerders voortaan de dans niet meer ontspringen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boston-slachtoffer danst met prothese op het podium

Boston-slachtoffer danst met prothese op het podium

http://static3.hln.be/static/photo/2014/10/15/1/20140320043649/media_xll_6589096.jpg

Een professioneel ballroomdanser die haar linkerbeen verloor tijdens de bomaanslagen bij de Boston Marathon in 2013, staat ruim een jaar na de aanslagen weer op het podium. Adrianne Haslet-Davis danste op een TED-conferentie in Vancouver de rumba met een beenprothese.

De prothese is mede ontwikkeld door Hugh Herr, directeur van Media Lab. Herr mist zelf ook twee benen, die hij verloor door een klimongeval in 1982. Hij ontmoette Haslet-Davis in het ziekenhuis waar zij samen met haar man herstelde van haar verwondingen.

Haar echtgenoot, luchtmachtkapitein Adam Davis, was juist twee weken daarvoor teruggekeerd uit Afghanistan en het stel besloot een kijkje te gaan nemen bij de marathon. Beiden raakten zwaargewond. Met haar optreden hoopt Haslet-Davis andere mensen te inspireren.

"Ik ben een overlevende, geen slachtoffer. Ik ben zo blij dat ik weer kan dansen", zei ze zichtbaar ontroerd. "Ik was vastbesloten ooit weer hier te staan, en nu ben ik zover." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slimme camera's tegen zelfdodingen op spoor

Slimme camera's tegen zelfdodingen op spoor

http://static2.hln.be/static/photo/2014/11/11/11/20140320072149/media_xll_6589211.jpg

De spoorwegen gaan warmtegevoelige camera's inzetten om het hoge aantal zelfdodingen op het spoor terug te dringen. "De detectiecamera's komen te hangen op plaatsen waar vaak zulke feiten plaatsvinden", aldus minister Jean-Pascal Labille (PS) in Het Nieuwsblad.

Spoornetbeheerder Infrabel wil op termijn in totaal ongeveer 24 punten langs het Belgische spoorwegnetwerk extra beveiligen. "Deze hotspots zijn plaatsen waar vaak feiten plaatsvinden die verband houden met zelfdodingen of zelfdodingspogingen", zegt minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille. Sommige hotspots bevinden zich bijvoorbeeld in de buurt van psychiatrische centra.

Volgens woordvoerder Thomas Baeken van Infrabel komt het idee komt uit Groot-Brittannië, waar het intussen als zeer succesvol is geëvalueerd. "Indien de warmtegevoelige camera opmerkt dat een persoon een tijdje stilstaat langs de sporen, stuurt hij een alarmsignaal uit. Het is dan aan ons bewakingspersoneel om in te grijpen." Dat kan gaan van het sturen van een patrouille tot het doen stoppen van naderende treinen.

De camera's zullen in een eerste fase in West-Vlaanderen worden getest, omdat daar het hoogste aantal incidenten plaatsvindt. Na een evaluatie zullen ook elders plaatsen met zulke systemen worden uitgerust. Infrabel neemt ook nog andere maatregelen. Zo loopt er een proef waarbij treinperrons met blauw LED-licht worden uitgerust, omdat dit een licht en kalmerend effect heeft. Andere inspanningen zijn het installeren van afsluitingen alsook preventieacties.

In 2013 waren er 163 wanhoopsdaden langs het spoor: 95 met de dood tot gevolg, 68 mislukte pogingen. Het jaar ervoor lagen de cijfers zelfs nog iets hoger.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op de website zelfmoord1813. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knokke wil pronken met het hipste stadhuis van het land

Knokke wil pronken met het hipste stadhuis van het land

http://static3.hln.be/static/photo/2014/10/9/11/20140319233742/media_xll_6588716.jpg

Krijgt Knokke-Heist het meest futuristische ­gemeentehuis - excuus: community house - van het land? Als het van burge­meester Leopold Lippens ­afhangt wél. Zijn stad heeft het gerenommeerde Parijse ­architectenbureau ­Jakob+MacFarlane in de arm ­genomen, met dit kleurrijke ontwerp tot gevolg. In het 45 meter hoge gebouw ­zouden een raadszaal, ­politiekantoor en bibliotheek ondergebracht worden, maar ook handelspanden en appartementen, doorbroken met open ruimtes en groen. (br.hln)


» Reageer (0)
19-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walg jij van deze ongevaarlijke dingen?

Walg jij van deze ongevaarlijke dingen?

http://static1.hln.be/static/photo/2014/14/3/12/20140318180750/media_xll_6585072.jpg

Dat walging een biologisch nut heeft, valt niet te betwijfelen. Het beschermt ons onder meer tegen parasieten en ziekte. Toch zijn we vaak net dat tikkeltje té zeer op onze hoede. Ben jij als de dood voor een vlieg of een haar in je bord? Hang je liever ongemakkelijk boven een publieke toilet dan de wc-bril te raken? Professor Valerie Curtis, a.k.a de 'disgustologist', verklaart hoe groot de kloof is tussen wat we goor vinden en wat effectief schadelijk is voor ons.

"Walging is een deel van ons dagelijks leven. Het bepaalt mee hoe we tegenover hygiëne staan, hoe dicht we bij mensen komen, wie we gaan kussen, naast wie we willen zitten en met wie we vrijen", verklaart Curtis, professor aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Walgelijk
Veel van de dingen die onze maag doen keren, zijn echter perfect onschadelijk. "De kloof tussen wat we goor vinden en wat effectief gevaarlijk is, is veel groter dan we ons kunnen voorstellen", klinkt het. Niet dat wat volgt je per se spontaan op andere gedachten zal brengen, maar je kan ten minste met een gerust hart gaan slapen als er toch eens een vlieg in je slokdarm belandt.

Insecten
De gedachte van insecten naar binnen te spelen, geeft je misschien rillingen, maar het feit is dat een vlieg eten niet alleen onschadelijk is, maar bovendien zelfs gezond zou zijn. Insecten zijn een goede bron van proteïnen. In een wereld van overbevolking en slinkende middelen voor veeteelt, behoren ze zelfs tot de meest ecologische en sociaal verantwoordelijke opties.

Toiletvrees
We kunnen niet ontkennen dat publieke toiletten bacteriën bevatten die je potentieel ziek kunnen maken, maar de realiteit is dat ze zelden echt de kans krijgen.

Wie op een wc-bril gaat zitten, maakt (normaal gezien) enkel contact met de huid van het achterwerk, wat ondoordringbaar is voor de meeste bacteriën. Die vieze beestjes waar jij zo voor vreest, hebben nood aan contact met slijmvliezen om een infectie te veroorzaken.

Ook de mythe dat je SOA's zou kunnen oplopen via een toiletbril, mag je voor eens en voor altijd overboord gooien. Deze virussen kunnen niet overleven zonder menselijke drager. De enige regel die je moet koesteren, is goed je handen wassen na elke sanitaire stop. Niet dat het contact met je achterwerk zo gevaarlijk is, maar de bacteriën op klinken, deurslotjes en de doorspoelknop vinden wel snel hun weg naar gevoelige slijmvliezen in ogen, neus en mond. Ideaal gezien moet je telkens minstens 15 tot 20 seconden schrobben.

Dipfestijn
Een nacho in de dipsaus doppen, een hapje nemen en nog eens dippen, voor sommige mensen is dit reden genoeg om op feestjes zo ver mogelijk verwijderd te blijven van de tafel met snacks. De gedachte dat het speeksel van anderen keer op keer vermengd wordt met de saus, doet blijkbaar magen keren.


De mannen van Mythbusters hebben het "gevaar" van dubbel dippen onderzocht voor Discovery Channel. Uit hun conclusie blijkt dat er een verwaarloosbare hoeveelheid microben wordt overgedragen wanneer mensen meerdere keren doppen met één nacho, stukje wortel of cocktailworstje.

Haar in de boter
Akkoord, het geeft je een ongemakkelijk gevoel wanneer er plots een haar van ongekende origine opduikt in je eten. Het goede nieuws is dat menselijke haren, opgebouwd uit de proteïne keratine, zelden tot nooit dienst doen als drager van ziektekiemen. Zelfs als er toch een besmet haar in de boter zou zitten, bijvoorbeeld met stafylokokken, is die hoeveelheid zo verwaarloosbaar klein dat je maag en/of darmen er geen ongemak van zouden mogen ervaren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladepil tegen hartkwalen en beroertes

Chocoladepil tegen hartkwalen en beroertes

http://static2.hln.be/static/photo/2014/17/5/13/20140319152022/media_xll_6587488.jpg

In een testfase met 18.000 vrijwilligers gaan wetenschappers onderzoeken of pillen met een hoge concentratie cacaoflavanolen effectief beschermen tegen hartaanvallen en beroertes.

De voordelen van donkere chocolade werden al meermaals onderstreept, maar het feit is dat veel cruciale voedingsstoffen in cacao verdwijnen in het verwerkingsproces. Daarom werd eerst en vooral een techniek ontwikkeld om de actieve ingrediënten, de flavanolen, uit cacao te puren en in hoge concentraties te bundelen in pilvorm.

Momenteel zijn er al cacaopillen op de markt, alleen bevatten ze vaak veel minder flavonolen dan de gepatenteerde variant die nu op grote schaal getest zal worden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat cacao-extracten bloeddruk, cholesterol en insulinegebruik verbeteren.

De deelnemers zullen dagelijks placebo's of twee capsules vol cacaoflavonolen krijgen gedurende vier jaar. Niemand, inclusief de onderzoeksleiders, weet op voorhand wie wat neemt. In een ander luik van het onderzoek, krijgen vrijwilligers multivitamines of placebo's. Na afloop moet de langdurige testfase uitwijzen of pure voedingsextracten uit cacao effectief meer te bieden hebben dan het eten van donkere chocolade of het slikken van vitamines. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinees betaalt 1,4 miljoen euro voor hond

Chinees betaalt 1,4 miljoen euro voor hond

http://static1.hln.be/static/photo/2014/11/0/4/20140319111752/media_xll_6586684.jpg

Een Chinese hondenliefhebber heeft diep in de buidel getast voor de aanschaf van een Tibetaanse mastiff. De dierenvriend telde 1,4 miljoen euro neer voor de enorme kolos. Het zou wel eens de duurste hond ooit kunnen zijn.

De koper die anoniem wil blijven, maakte fortuin in de vastgoedsector. Hij kocht de 90 kilogram zware hond op een exclusieve hondenmarkt in de provincie Zhejiang. De Tibetaanse mastiff is het statussymbool bij uitstek geworden van de nieuwe rijken. De vorige recordprijs voor een exemplaar van de soort bedraagt 1,1 miljoen euro. Dat betaalde een landgenoot van de koper voor zijn lieveling Big Splash.

"Ze hebben het bloed van een leeuw en mijn reuen zijn het neusje van de zalm voor de kweek", zegt de fokker Zhang Gengyun over zijn imposante honden. Baasjes omschrijven de Tibetaanse mastiff dan weer als een uitstekende en trouwe waakhond. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pollen zijn er vroeg bij dit jaar na zachte winter

Pollen zijn er vroeg bij dit jaar na zachte winter

http://static0.hln.be/static/photo/2014/6/12/12/20140318211615/media_xll_6585387.jpg

Pollen zijn er dit voorjaar ongeveer drie weken vroeger bij dan andere jaren, ten gevolge van een zachte winter. Dat vernam Belga vandaag bij allergiespecialiste Françoise Pirson van het universitair ziekenhuis Saint-Luc.

"De pollen zijn bijzonder vroeg aanwezig. De symptomen van pollenallergieën manifesteren zich al duidelijk bij de patiënten", aldus Pirson.

Woordvoerder Wesley Van Dessel van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) nuanceert echter en stelt dat het verschil vooral groot is ten opzichte van vorig jaar, toen het nog tot eind maart heel koud was. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kat na 3 dagen gered van 18 meter hoge elektriciteitspaal

Kat na 3 dagen gered van 18 meter hoge elektriciteitspaal

http://static0.hln.be/static/photo/2014/18/5/13/20140318234859/media_xll_6585703.jpg

Athena de kat, uit de Amerikaanse staat New Mexico, is na een hachelijk avontuur van drie dagen veilig terug bij haar familie. De kat zat al sinds vrijdag te miauwen vanop een 18 meter hoge elektriciteitspaal, terwijl haar baasjes langzaam radeloos werden. Gisteren kon de kat eindelijk door de dierenbescherming gered worden, meldt de Daily Mail.

Uit veiligheidsoverwegingen waagt het elektriciteitsbedrijf El Paso Electric zich zelden aan het beklimmen van elektriciteitspalen om dieren naar beneden te helpen. Het bedrijf weigerde dus ook aanvankelijk Athena uit de nood te helpen omdat het personeel daar niet voor getraind is. De baasjes van Athena konden niet anders dan lijdzaam toekijken en overwogen na drie dagen zelfs om hun geliefde huisdier neer te schieten en het zo van een pijnlijke en langzame dood te redden.  

Gelukkig bleek dat niet nodig, want het kantoor van de lokale sheriff werd volgens de Daily Mail overstelpt met telefoontjes voor het redden van Athena. De sheriff kon het elektriciteitsbedrijf er uiteindelijk van overtuigen de stroom van de hoogspanningskabel af te sluiten zodat de dierenbescherming de kat naar beneden kon halen.

De baasjes van Athena denken dat ze op de vlucht was voor coyotes toen ze helemaal naar boven klom. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dana Fuchs - Somebody To Love

Dana Fuchs - Somebody To Love

Klik op de foto om haar te beluisteren
» Reageer (0)
18-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier jonge pinguïns voor Sea Life Blankenberge

Vier jonge pinguïns voor Sea Life Blankenberge

http://static3.hln.be/static/photo/2014/1/15/7/20140318170642/media_xll_6584812.jpg

Er zijn vier jonge Humboldtpinguïns geboren in Sea Life Blankenberge. Dat meldt het kustattractiepark. Sea Life werkt al jaren aan een kweekprogramma voor deze bedreigde diersoort.

De jonge kuikentjes en de ouders maken het goed, al zijn de baby's momenteel nog erg zwak. "De eerste veertig dagen van hun leven zullen de babypinguïns nog binnen moeten blijven, lekker warm onder de vleugel van hun ouders", legt Manu Potin, hoofd dierenverzorging, uit. "Pas wanneer ze voldoende zijn aangesterkt, mogen ze zelfstandig naar buiten." Wie de pinguïns toch al wil bezichtigen, kan daarvoor gebruik maken van de "pinguïncam".

Het geslacht is nog niet gekend, want dat is heel moeilijk te bepalen bij een Humboldtpinguïn. Een DNA-onderzoek moet uitsluitsel geven. De komende dagen kunnen er nog enkele pinguïneieren uitkomen. De kleine, en voorlopig nog naamloze, pinguïns verblijven zeker nog enkele maanden in Blankenberge, waar ze gevoederd zullen worden door de ouders. Daarna verhuizen ze naar andere dierenparken waar ze deel zullen uitmaken van een nieuw kweekprogramma. De Humboldtpinguïn is namelijk een van de meest bedreigde soorten in de wereld. Deze soort leeft vooral aan de kust van Peru en Chili, en dankt zijn naam aan de Duitse ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt.

Ook vorig jaar werden vier pinguïns geboren in Sea Life. Inmiddels verblijven die in een dierentuin in Schotland waar ze op zoek gaan naar een partner. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wauters vs. Waes: Voor ons 50ste komt er tweede reeks

Wauters vs. Waes: "Voor ons 50ste komt er tweede reeks"

http://static2.hln.be/static/photo/2014/16/11/8/20140318082750/media_xll_6583193.jpg

Tom Waes (45) won de bestbekeken tv-strijd van de afgelopen vijftien jaar. Al mag Koen Wauters (46) zich misschien wel de morele winnaar noemen. Hij kon nog eens tonen dat hij veel meer is dan een presentator-voor-alle-werk. In Story onthult Koen Wauters dat een tweede reeks niet uitgesloten is: "Als alles goed gaat, komt die er voor ons vijftigste". Waes: "En anders wordt het 'Beat the Bompaz'.

Winnaar Tom Waes erkent dat het een nipte overwinning was.  "Maar die overwinning is niet het belangrijkste. Ik kende Koen bij aanvang een beetje, nu kennen we elkaar een pak beter. En die kennismaking is ongelooflijk meegevallen. Dat is wat telt, ik heb er een goede maat bij. Voor de kameraadschap en de manier waarop we tegen elkaar gestreden hebben, zou ik het onmiddellijk opnieuw doen. En dan mag ik zelfs verliezen!"

Koen Wauters beaamt dat: "We lopen elkaars deur niet plat, maar ik kan altijd op Tom rekenen. Onze vriendschap is oprecht"

De twee blikken ook terug op hun blessures. Waes: "Dat waren de dieptepunten voor mij. Je begint niet aan een tv-reeks met het idee dat je jezelf in de vernieling gaat helpen. Na die val van het paard wist ik meteen dat ik een paar weken out was. Ook bij de val van Koen bij het skiën was het onmiddellijk duidelijk dat het niet goed zat."

Wauters: "Vooral bij het cliffdiven ben ik door een diep dal gegaan. Dat was een week lang opboksen tegen mijn limieten. Fysiek was dat zwaar, omdat je onnoemelijk veel kletsen krijgt van het water. Maar mentaal was het nog veel lastiger. Telkens proberen om een stap verder te gaan dan wat je kunt en daar uiteindelijk toch niet in slagen. Dat vreet aan je en dat was het moeilijkste".

"Van de rolstoelmarathon heb ik nog een overbelaste pols. Vooral ook van op een verkeerde manier te trainen. Maar die pijnlijke pols is van voorbijgaande aard. Ik heb echter zeven maanden lang last gehad van die val op de trampoline. Af en toe voel ik het nog in mijn nek. Maar je kunt het ook anders bekijken. Val ik een beetje slechter, dan zit ik levenslang in een rolstoel. Onze blessures kwamen er vooral uit onkunde. Je kunt iemand die niet kan paardrijden niet in een week tijd klaarstomen voor een jumping. Onmogelijk."

Sommige proeven waren onverantwoord, meent Wauters: "Bij bepaalde uitdagingen hebben we echt wel geluk gehad. Tom zou niet de eerste zijn die verlamd raakt na een val van een paard. En ook niet de laatste."

Toch hebben de twee wel goesting in een tweede reeks.

Waes: "Maar er zijn verschillende partijen die hun zegje moeten doen. Bovendien moet zo'n tweede reeks even goed of zelfs beter worden. De redactie heeft geweldig veel geluk gehad met de uitslag. Het had ook 8-2 kunnen zijn, in eender welke richting. Dan is de dynamiek helemaal anders. En voor alle duidelijkheid, er is niet gefoefeld! Alleen de volgorde van uitzenden was niet chronologisch, maar de uitslag is niet gemanipuleerd. Wij wachten met een klein hartje af wat er mogelijk is."

Wauters: "De opnames zouden ook maar kunnen starten in het voorjaar van 2015. Kijk, we mogen niet klagen met deze reeks. We hebben ons geamuseerd, de zenders zijn meer dan tevreden, de kijkers vonden het tof... Als het hierbij blijft, zal het altijd een hoogtepunt in onze tv-carrière zijn. Als beide zenders het licht op groen zetten, moeten we sowieso samenzitten over hoe we het nog interessanter kunnen maken. Het mag niet simpelweg meer van hetzelfde worden." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Queen & Annie Lennox & David Bowie - Under Pressure

Queen & Annie Lennox & David Bowie - Under Pressure

Om hun te beluisteren druk op de foto» Reageer (0)
17-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saudische blinde bedelaar laat fortuin na

Saudische blinde bedelaar laat fortuin na

http://static3.hln.be/static/photo/2014/3/11/4/20140316122659/media_xll_6574744.jpg

Het jarenlang bedelen op straat is voor een blinde vrouw uit Saudi-Arabië een winstgevende activiteit geweest. Na haar plotselinge overlijden op 100-jarige leeftijd bleek dat de vrouw in het geheim geld en goederen met een totale waarde van ruim 700.000 euro bezat, aldus de Arabische zender al-Jazeera zondag.

Eisha bracht een groot deel van haar leven al bedelend door in de Saudische havenstad Jeddah. Haar buren waren sprakeloos toen na haar overlijden bleek dat de vrouw een grote som geld, juwelen, gouden munten en vier gebouwen bezat. Een goede vriend van haar was één van de weinige mensen die al langer wist dat Eisha rijk was, omdat ze hem in vertrouwen had genomen. Tegen al-Jazeera zei hij dat de vrouw geen familie had en dat hij haar bezittingen daarom aan de Saudische autoriteiten heeft overgedragen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gezondheidsvoordelen van een bierbad

De gezondheidsvoordelen van een bierbad

http://static3.hln.be/static/photo/2014/12/2/7/20140316114313/media_xll_6574582.jpg

Een kasteelbrouwerij in Oostenrijk laat je op een nieuwe manier van bier te genieten: door er in te baden.

De brouwerij Schloss Starkenberger in Oostenrijk heeft zeven zwembaden van vier meter lang waar bezoekers zich kunnen onderdompelen in een warm bierbad. Deze nieuwe vorm van wellness zou verschillende gezondheidsvoordelen hebben waaronder het verbeteren van de bloedcirculatie. De gist in het bier zou wonderen voor je huid verrichten.

Artiest Wernfried Poschusta heeft de oude fermentatiekamers in de kelder van het kasteel omgevormd tot een soort van wellnessruimte. Omdat je niet van het bierbad zelf kunt drinken, kun je tijdens het baden wel genieten van de tien speciaalbieren die de brouwerij produceert. De wellnesservaring maakt deel uit van een begeleide tour in het kasteel. Het kasteel besloot in 2005 om zijn verlaten kelder voor betere doeleinden te gebruiken.

Jaarlijks trekken 10.000 bezoekers naar Starkenberger die willen proeven van de vier miljoen liter bier die de brouwerij produceert. Gids Andrea Stigger: "Het gist in het bierbad is goed voor je huid, maar het is vooral heel leuk." Meer informatie over het bierbad vind je hier. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laura (14) kent nu al 1.100 cijfers na de komma van pi

Laura (14) kent nu al 1.100 cijfers na de komma van pi

http://static0.hln.be/static/photo/2014/8/10/11/20140317094908/media_xll_6578891.jpg

Laura Moeneclaey is amper 14, maar kan nu al vlotjes 1.100 cijfers na de komma van het getal pi (3,14) opzeggen. Daarmee is ze Belgisch recordhoudster op de 'Pi World Ranking List'. In de Krokusvakantie begon ze de getallen van buiten te leren, toen in haar school een pi-wedstrijd werd georganiseerd. "Die eerste 1.000 cijfers ging echt behoorlijk vlot, dus blijf ik doorgaan", zegt Laura Moeneclaey uit Poperinge.

Laura haalde altijd al goede punten voor wiskunde. Vooral in berekeningen blinkt ze uit. Toen er in haar school, het Sint-Janscollege, een wedstrijd werd georganiseerd om zo veel mogelijke cijfers na de komma te leren van het getal, begon Laura te studeren. Haar klas kon zich niet kwalificeren. Laura leerde dan maar alleen verder. "Ik heb elke dag ongeveer 100 getallen na de komma geleerd. Dat ging dat heel vlot tot 1.000. Ondertussen zit ik zelfs al aan 1.100 cijfers", vertelt Laura. "Ik groepeer de cijfers per vijf en lees ze eens, daarna zeg ik ze eens luidop op. Daarna lukt het meestal al om ze in het rijtje te plaatsen. Je vindt al snel een bepaald ritme om de getallen op te zeggen. Dan moet je er zelfs niet meer bij nadenken. Tijdens het fietsen naar school zeg ik de cijfers op, het ideale oefenmoment."

"Mijn leraar wiskunde uit het tweede secundair sprak voor het eerst over pi. Toen al was ik geïntrigeerd. Ik heb echter nog veel andere hobby's, dus is het zoeken naar een moment om er mee bezig te blijven."

De Poperingse leerlinge doet het beter dan de Roeselaarse Lennert Masselin die vorig jaar 845 cijfers kon opnoemen. Toch scoorde een Belg nog beter. In 1994, nog voor de Pi World Ranking List werd opgemaakt, kon een leraar Latijn een reeks van 10.000 cijfers na de komma noteren van het getal. "Dat is mijn nieuw streefdoel", zegt Laura Moeneclaey. "Toch ben ik niet van plan om verder te studeren in de pure wiskunde. Zo vind ik economie wel heel leuk. Ook veel cijfertjes, maar iets meer toegepast. Dat vind ik dan leuker", weet Laura. Voor het getal pi heeft ze voorlopig geen uitdaging in het vooruitzicht. "Nu kan ik wel nog een wedstrijd doen tegen de leerkrachten, maar meestal halen zij geen 300 cijfers, dus dat is niet echt spannend." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opvallend speelse zeehond in Oosterschelde stelt vorsers voor een raadsel

Opvallend speelse zeehond in Oosterschelde stelt vorsers voor een raadsel

http://static2.hln.be/static/photo/2014/11/13/10/20140316164732/media_xll_6576310.jpg

Sportduikers zagen de Grijze zeehond zo'n drie weken geleden voor het eerst. Hij zoekt volgens hen telkens op een speelse manier contact. Zelfs bij groepen van vijf of meer personen komt het jonge dier zeer dichtbij en lijkt het zich op zijn gemak te voelen. In een aantal gevallen leverde dit speelse gedrag van de zeehond bijna gevaarlijke situaties op voor de sportduikers.

'Hij bijt vaak in vinnen maar ook op hoofden, handen en in duikpakken van sportduikers. Daarbij hebben sommige sportduikers flinke schade aan hun uitrusting, blauwe plekken en zelfs kleine hoofdwonden opgelopen,' zegt de stichting Anemoon in een persbericht. Omdat de zeehond graag hapt naar en in de duikers, noemen ze hem 'Happie'. 

Uit het gedrag van het dier kon niet worden afgeleid dat het agressie naar de sportduikers betrof. In een aantal gevallen hield hij de duikers zelfs met zijn vinnen vast en trok hij hen naar beneden.

Dit speelse gedrag is volgens de stichting niet te verklaren. Zeehonden zijn meestal schuwe dieren maar kunnen ook nieuwsgierig zijn. In hun nieuwsgierigheid zullen ze direct contact met mensen bijna altijd vermijden. 'Dit dier is waarschijnlijk tussen de twee en drie jaar oud en daarmee dus nog een jong exemplaar dat nog niet geslachtsrijp is. Mogelijk ligt hierin de verklaring voor zijn gedrag,' aldus de stichting Anemoon. 

Wellicht kent de zeehond nog geen natuurlijke angst voor mensen doordat het alleen opgroeide in de Oosterschelde of die angst nog niet aangeleerd kreeg door soortgenoten.  Een andere reden zou kunnen zijn dat het dier is opgegroeid in direct contact met mensen en uit gevangenschap is ontsnapt of vrijgelaten.

Zeehonden verblijven al lang in de Zeeuwse Delta. Gemiddeld vertoeven er ruim 60 zeehonden in de Oosterschelde. In met name de monding van de Westerschelde zitten er veel meer en in het Grevelingenmeer komt slechts een handje vol zeehonden voor. In de Oosterschelde zijn het bijna allemaal gewone zeehonden. Het aantal grijze zeehonden is hier op de vingers van een of twee handen te tellen. Beide soorten verblijven in veel grotere aantallen, duizenden, in de Noordzee en Waddenzee.  (br.hln)


» Reageer (0)
16-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prins Amedeo en Lili trouwen op 3 juli in Rome

Prins Amedeo en Lili trouwen op 3 juli in Rome

http://static1.hln.be/static/photo/2014/10/0/1/20140316184158/media_xll_6576841.jpg

Het huwelijk van prins Amedeo, zoon van prinses Astrid en prins Lorenz, met zijn verloofde Lili Rosboch zal op 3 juli plaatsvinden in Rome. Dat heeft het vtm-magazine Royalty zondagavond bericht. Royalty meldde ook nog dat koning Albert en koningin Paola op 27 april in Rome de heiligverklaring van paus Johannes Paulus II zullen bijwonen.

Het huwelijk van prins Amedeo en Lili Rosboch vindt plaats in Rome, omdat Lili Italiaanse is, net als de grootmoeder van Amedeo, koningin Paola. Zij is dan ook nauw betrokken bij de organisatie van de feestelijkheden van haar kleinkind. Op de bruiloft zal ook de familie van Paola aanwezig zijn.

"Het paleis vindt dit huwelijk het uitgelezen moment om een duidelijk signaal te geven van eendracht binnen de koninklijke familie", zegt Robin Vissenaekens, eindredacteur Royalty. "De laatste tijd verschijnen er net iets te veel berichten over barsten en scheuren binnen de familie en vooral tussen koning Filip en zijn broer, zus en vader."

Royalty had nog meer nieuws over de agenda van de koninklijke familie. Het vtm-magazine meldde ook dat koning Albert en koningin Paola in opdracht van hun zoon koning Filip naar Rome zullen gaan voor de heiligverklaring van paus Johannes Paulus II, op 27 april in Rome. Albert en Paola waren er drie jaar geleden ook bij toen de voormalige Poolse paus zalig verklaard werd. Het vroegere koningspaar is ooit ook op audiëntie geweest bij Johannes Paulus II.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.René Lalique - 6 april 1860 - 5 mei 1945


René Lalique


http://i719.photobucket.com/albums/ww193/dayaken/vrouw.jpg?t=1243110580René Lalique (L'Hay-les Roses, 6 april 1860 — Parijs, 5 mei 1945) was een Frans edelsmid en glaskunstenaar wiens werk tot de Jugendstil en Art Deco wordt gerekend. Veel van zijn juwelen maakte hij in opdracht voor bijvoorbeeld Sarah Bernhardt en zijn belangrijkste opdrachtgever: Calouste Gulbenkian.


De juwelier van de Art Nouveau


http://i719.photobucket.com/albums/ww193/dayaken/lalique-1.jpg?t=1243185790
Op zestienjarige leeftijd gaat René Lalique in de leer bij de Parijse juwelier Louis Aucoq. Daarna studeert hij tussen 1878 en 1880 aan het Sydenham Art College in Londen. Na zijn terugkeer in Frankrijk werkt hij voor onder andere Aucoq, Cartier en Boucheron.

In 1882 wordt hij freelance ontwerper voor verschillende huizen en vier jaar later opent hij zijn eigen bedrijf. In 1890 geldt Lalique als een van de belangrijkste juwelenontwerpers van de Franse Art Nouveau. Hij maakt innovatieve ontwerpen voor de Parijse winkel van Samuel Bing: La Maison de l'Art Nouveau.
http://i719.photobucket.com/albums/ww193/dayaken/Rene-Lalique-33.jpg?t=1243109997
Flora, fauna en de vrouwelijke vormen zijn de grote inspiratiebronnen van de Art nouveau. Lalique maakt sieraden met een natuurlijke invloed die zijn gebaseerd op pauwen, libelles, slangen... . Hij gebruikt daarbij materialen die tot op dat moment ongebruikelijk zijn in de haute joaillerie: glas, emaille, leer, hoorn (materiaal) en schelpen. Ook geeft hij vaak de voorkeur aan halfedelstenen boven edelstenen; hij kiest stenen op hun kleur, glans en vorm, en niet noodzakelijkerwijs op hun exclusiviteit. Zijn getekende ontwerpen worden uitgevoerd door een groep ciseleurs, emailleurs en beeldhouwers die hij rekruteert.
http://i719.photobucket.com/albums/ww193/dayaken/Rene-Lalique-44.jpg?t=1243111057
Glas

Lalique maakt in 1929 voor de Oriënt-Express glazen panelen, ramen voor de sainte-Nicaise in Reims en een glazen interieur voor de St Matthew's Church op Jersey ( The Glass Church). Op het hoogtepunt heeft de fabriek van Lalique in Wingen-sur-Moder factory meer dan 600 werknemers in dienst. Na zijn dood neemt brengt zijn zoon Marc Lalique de productie van de fabriek, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gesloten was, weer op gang.
http://i719.photobucket.com/albums/ww193/dayaken/Rene-Lalique-5.jpg?t=1243110168
De parfum flacons van Réne Lalique waren, en zijn, een perfect huwelijk tussen de hoogste design standaards en de goedkope massaproductie. Door de ontdekking van chemicaliën te gebruiken voor parfum kon het goedje in meerdere, dus goedkopere, oplage verschijnen. Wat zijn neerslag had op de massaproductie van flacons. Tussen François Coty, die een gekende apotheker was in Parijs, en Lalique kwam er een zakelijke relatie tot stand die leidde tot één van Laliques eerste parfum flacons: "Ambre Antique"-1906. Doch is de overeenkomst niet zo snel tot stand gekomen want F. Coty had eerst alleen gevraagd om de naametiketten te ontwerpen maar Lalique wou het volledige flesje ontwerpen, een geliefd flesje dat een geliefde geur vasthield.
http://i719.photobucket.com/albums/ww193/dayaken/Rene-Lalique-7.jpg?t=1243110347
Beroemd is verder de inrichting van The Millbrook glass church, een kerkje in Millbrook, Jersey. In de kerk bevinden zich onder andere een glazen doopvont en vier enorme glazen engelen. Ook de plafondbalken zijn gemaakt van glasParfumflacons

 
  http://i719.photobucket.com/albums/ww193/dayaken/Rene-Lalique-11.jpg?t=1243112675
Eerst werden de begeerde flesjes geproduceerd in Legras, St-Denis. In 1909 was Lalique zijn flacon-industrie zo druk bezig dat hij zijn eigen glasfabriek opende in Combs-la-Ville.

Van kwaliteit waren de flesje vrij van bubbels en andere narigheden. Het kristal was eigenlijk demi-cristal; het bezat twaalf procent loodoxide terwijl voor kristal vierentwintig procent gevraagd is. Na de uitvinding en uitvoering van een metalen mal hadden de flesjes een hogere kwaliteit en productiekwaliteit. Twee gedeeltelijk automatische technieken hiervoor waren één: pressé soufflé, waarbij de hete glasmassa tegen de mal wordt geblazen, ten tweede heb je de aspiré soufflé techniek. Hierbij creëert de mal zelf een vacuüm.
http://i719.photobucket.com/albums/ww193/dayaken/Rene-Lalique-8.jpg?t=1243110408
Naast Coty heeft Lalique ook parfum flacons ontworpen voor het huis Worth, die zijn grootste cliënt werd. Eén van de flacons, Dans la Nuit, omvat het parfum met zijn mysterieuze blauwe kleur als een koele koude mist die over het geurende water zweeft. Het doet denken aan oude Grieks, Romeinse geur flacons die zeker in de smaak zouden gevallen zijn van de voorafgaande neo-classicistische periode. Alhoewel het flesje gemaakt is in 1920, doet het denken aan een ontwerp die het midden houdt tussen de art-deco periode en het neo-classicisme.
http://i719.photobucket.com/albums/ww193/dayaken/rene.jpg?t=1243162588
De invloed van het japonisme had ook zijn neerslag op enkele ontwerpen: Le Corail Rouge, (voor Farvil, c. 1925), Muguet Flacon, (c. 1930), ... . Het laatste ontwerp was zodanig moeilijk om uit te voeren, omwille van de drie dimensionale uitwerking van lelietjes-van-dalen, dat er daarna een nieuw ontwerp is gekomen: Clairfontaine. (c. 1930). Het Mugeut flacon was glashelder als flesje, doodéénvoudig, maar de stop was als een boeket lelietjes-van dalen die het parfum opslurpten. De Clairfontain flacon had vele gelijkenissen met het vorige maar was daar in tegen als stop, vlak. Deze techniek zou later veel gebruikt worden voor andere flesjes: Bochon, Cassis, Bochon fleurs de pommier, Leur Ames (D'Orsay).


Buiten Coty, Worth en D'Orsay heeft Lalique één of meerdere flacons ontworpen voor d'Herraud, Forvil, Grése, Molinard, Jay Thorpe, Arys, Corday, Morabito, Raphael, Godet, Vigny, Haubigant, Roger et Gallet, Gres, ... .
http://i719.photobucket.com/albums/ww193/dayaken/lalique.jpg?t=1243110700
http://i719.photobucket.com/albums/ww193/dayaken/Rene-Lalique-1.jpg?t=1243109352


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hao Hao gaat voor de eerste keer pootjebaden in Pairi Daiza

Hao Hao gaat voor de eerste keer pootjebaden in Pairi Daiza

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Onder grote belangstelling van enkele kijklustigen waagt de Chinese reuzenpanda Hao Hao zich voor het eerst in het water in Pairi Daiza.

Eerst tast hij voorzichtig af hoe diep de bodem is om vervolgens zijn onderlichaam traag maar gestaag onder te dompelen. Het water in zijn nieuwe thuis leek toch net dat tikkeltje te fris, want na enkele seconden begaf Hao Hao zich alweer op het droge.

Samen met Xing Hui verblijft hij sinds 23 februari in Pairi Daiza. De grote massa kan het duo komen bekijken vanaf 5 april. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelfmoordenaar redt leven van andere man

'Zelfmoordenaar' redt leven van andere man

http://static2.hln.be/static/photo/2014/0/12/8/20140314180417/media_xll_6569288.jpg

Een man die in Londen van een brug wilde springen, heeft onbedoeld het leven van een andere man gered die op dat moment onder hem bijna verdronk. De bemanning van de uitgerukte reddingsboot zag plotseling een andere man in het water die nog maar net zijn hoofd boven water kon houden, melden Britse media vrijdag. Ze konden hem uit het water krijgen.

Het ging om een 33-jarige man, die onderkoeld was geraakt en niet meer wist hoe hij in het water terecht was gekomen. Behalve zijn leeftijd wilde hij zijn redders geen informatie geven. Volgens een hulpverlener was er geen enkele andere boot of persoon in de nabijheid en zou de drenkeling nooit opgemerkt en gered zijn als de reddingsboot niet was gealarmeerd in verband met de dreigende springer.

De politie wist deze suïcidale man op de London Bridge zover te krijgen dat hij niet sprong en bracht hem in veiligheid. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kuifje-veiling brengt 100.000 euro op

Kuifje-veiling brengt 100.000 euro op

http://static2.hln.be/static/photo/2014/3/9/13/20140314143122/media_xll_6568588.jpg

De veiling van honderden zeldzame albums, originele tekeningen en curiosa van Kuifje, die georganiseerd werd door het veilinghuis Catawiki, heeft in totaal ongeveer 100.000 euro opgebracht. Catawiki organiseerde de veiling over twee avonden in het kader van de 85ste verjaardag van de stripheld.

Een originele tekening van Kuifje door Hergé voor het ontwerp van een tijdschrift bracht het meeste op, met een bod van 5.000 euro. Een zeldzame Iraanse editie van het Kuifje-album "Mannen op de maan" en het eerste Kuifje-album voor de Amerikaanse markt "King Ottokars Scepter" uit 1959 vervolledigen de top drie, met respectievelijk 4.200 en 2.500 euro.

"Erg bijzonder was de opbrengst voor een zijden Kuifje-sjaal. Die sjaal is speciaal uitgebracht ter gelegenheid van de bevrijding van België in 1945 en bracht maar liefst 2.500 euro op", zegt veilingmeester Patrick Vranken van Catawiki.

Vranken meent dat de veiling zo succesvol was omdat er ook veel beleggers op de veiling actief waren. "De waarde van zeldzame Kuifje-albums en bijzonder Kuifje-items stijgt al jaren enorm. Zo zie je dat sommige albums in minder dan tien jaar in waarde zijn verdubbeld. Wie zien dan ook steeds meer mensen die Kuifje-albums kopen als belegging", verklaart de veilingmeester.

Toch werden twee van de topstukken van de veiling niet verkocht: een speciale uitgave van "Tintin au Tibet" (Kuifje in Tibet) en een originele tekening van Hergé voor het ontwerp van een postkaart. Op beide stukken werd 14.000 euro geboden. Toch veranderden ze niet van eigenaar, omdat het vooraf bepaalde minimumbedrag daarmee niet overschreden werd. (br.hln)


» Reageer (0)
15-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw ontmaskert huidziekte in emotionele video

Vrouw ontmaskert huidziekte in emotionele video

Klik op de foto om de video te bekijken

Normaal verschuilt Cheri zich achter een laag make-up, niet zozeer uit ijdelheid, maar wel omdat mensen anders niet verder lijken te kijken dan de bizarre huidziekte die haar lichaam tekent. In een emotionele video ontbloot ze haar gelaat en vertelt ze openlijk over hoe vitiligo haar leven ingrijpend veranderde.

Cheri Lindsay heeft vitiligo, een pigmentstoornis in de huid. De aandoening overviel haar toen ze studeerde aan de hogeschool in Texas. Blootstelling aan de zon heeft de verspreiding van de verkleuring doen woekeren. Op amper drie jaar tijd had de ziekte grote delen van haar lichaam te pakken. "Het was overweldigend en echt niet eenvoudig om te verwerken", getuigt ze.

"Ik moest mezelf eerst en vooral een paar fundamentele vragen stellen. Doet het pijn? Neen. Is het besmettelijk? Helemaal niet. Kan ik hiermee leven én mijn dromen met succes vervullen? Zeker weten", deelt Cheri moedig.

De beste, maar ook hevigste reacties op haar bizarre huidschakering komen van kinderen. "Ze willen het gewoon weten. Het zijn de ouders die zich schamen omdat hun kind spontaan en luidop vraagt wat er mis is met mij, maar ik ben het gewoon. Ik ben dat zwarte meisje met het witte gezicht. Persoonlijk heb ik liefst dat mensen het me vlakaf vragen, in plaats van hun eigen conclusies te trekken", klinkt het.

Om mensen zover te krijgen om doorheen de vitiligo te kijken en haar ware persoonlijkheid te zien, verbergt Cheri haar veelkleurige gelaat achter make-up. "Ik kom zo veel toegankelijker over, het is dus echt niet omdat ik de noodzaak voel me te verstoppen. Er is iets mis met ieder van ons, niemand is 100 procent perfect."


Door zich open en bloot te geven in de Camo Confession van Dermablend, hoopt ze een voorbeeld te zijn voor anderen.  (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zijn de 10 grootste slaapblunders

Dit zijn de 10 grootste slaapblunders

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/8/13/20140314165844/media_xll_6568978.jpg

De allergrootste slaapblunder is onderschatten hoe waardevol voldoende rust eigenlijk is. Terwijl voeding en lichaamsbeweging steevast gezien worden als dé pijlers voor een goede gezondheid, wordt de waarde van op tijd gaan slapen en een stabiel slaappatroon vaak geminimaliseerd.

"Slapen kan je nog genoeg als je dood bent", krijg je wel eens als antwoord wanneer je dat feestje vroegtijdig verlaat omdat je een volgepropte dag voor de boeg hebt. Ook al hecht je veel belang aan je nachtrust, nog is de kans groot dat je een aantal slaapblunders begaat die je energie saboteren.

1. Indommelen voor TV
Eén van de belangrijkste regels bij het inrichten van een rustgevende slaapkamer, is te zorgen voor kalmte, stilte én duisternis. De afwezigheid van (artificieel) licht zet namelijk je ingebakken slaapmechanismen in gang. Wie 's avonds nog te veel en te lang blootgesteld wordt aan prikkels van televisie, computer, smartphone of tablet brengt zijn eigen lichaam in de war. Tijd voor een 'techsabbat'.


2. Uitslapen (in het weekend)
Het is een natuurlijke reflex om op vrijdagavond te denken: "Olé, tijd om lekker lang te blijven liggen!". Toch waarschuwen slaapexperts dat langer opblijven in het weekend én langer blijven liggen om te compenseren je bioritme compleet van slag brengt. Ze spreken in dit kader van een 'sociale jetlag', die je maandag meer dan onproductief zal maken. Bovendien verhoogt een verstoorde interne klok je kans op overgewicht. Wie dan toch eens wil doorzakken, is best ook 's morgens een held door niet te fel af te wijken van het wekuur in de week. Het is namelijk vooral dat wat je bioritme verstoort.

3. Een slaapmutsje drinken
Het is zonder twijfel één van de meest gebruikte slaapmiddeltjes. Helaas doet alcohol eerder kwaad dan goed, aangezien het je berooft van die broodnodige REM-slaap. Net deze rustfase is cruciaal voor je geheugen en leerprocessen. De eerste REM-cyclus wordt bovendien uitgesteld door alcohol, waardoor je je minder uitgerust zal voelen. "Je valt er misschien ietsje sneller door in slaap, maar de kwaliteit van je nachtrust zal nooit goed zijn", klinkt het.

4. Woelen wanneer je niet kan slapen
Het klinkt misschien tegendraads, maar experts stellen dat je terug moet opstaan wanneer je al veel te lang schaapjes aan het tellen bent zonder resultaat. Hoe langer je blijft woelen, hoe meer stress je jezelf bezorgt omdat je die 8, oei, 7, ai, nu amper 6 uur slaap maar niet kan krijgen. Doe liever iets ontspannends zoals een hoofdstukje in je boek lezen of een frisse neus halen door even in de tuin te slenteren voor een half uurtje. Kruip daarna gewoon terug in je bed wanneer je je echt moe voelt.

5. Rekenen op slaappillen
Je kan een slaappil vergelijken met een pleistertje: het maskeert het probleem, maar lost het niet op. Bovendien kan je razendsnel afhankelijk worden van dit middeltje, wat je gezondheid op termijn allesbehalve ten goede komt. Een rustgevende avondroutine kan bijvoorbeeld al wonderen doen. Door dagelijks dezelfde stappen te ondernemen bereid je je lichaam beter voor op een goede nachtrust.

6. Koffie, niet altijd uw vriend
Wie laat op de dag nog koffie drinkt, doet dat vaak om wakker te blijven. Dit stimulerend middeltje heeft echter een behoorlijk lange halfwaardetijd, wat wil zeggen dat je de effecten ervan zeer lang kan voelen. Wie een energiedip heeft laat in de namiddag, kan beter een energierijke snak eten (bijvoorbeeld een hardgekookt ei), een kort maar krachtig dutje doen, wat vitamine D opslorpen in de zon of een beetje lichaamsbeweging inlassen.

7. Een bed vol huisdieren
Toegegeven, zo een pluizige vriend in bed kan fijn zijn, maar eens je kat of hond genoeg heeft van het stilliggen, moet jouw slaap er ook aan geloven. Bovendien brengen huisdieren die regelmatig buiten komen de nodige pollen en huidschilfers mee, wat allerhande allergieën kan triggeren of verzwaren, waardoor je slaap nog meer verstoord wordt.


8. Proteïnerijk avondmaal
Wie graag een stevige maaltijd eet 's avonds moet weten dat proteïnen het moeilijkste zijn om te verteren. Je lichaam hoort nu eenmaal niet zo hard te moeten werken wanneer jij wil slapen. Vervang daarom een deel van de eiwitten liever door volkoren producten en groenten.

9. De snooze-knop
Oh, nog 5 minuutjes. Het principe van de snooze-functie klinkt geweldig, maar in werkelijkheid zijn die kleine beetjes slaap stoorzenders voor je natuurlijke slaapcyclus. Al die snooze-sessies samen geven je dan ook geen kwaliteitsvolle rust. Zet je alarm liever wat later en sta in één keer op. Of nog beter: duik een half uurtje vroeger in je bed.

10. Kopzorgen over slaap
Hoewel het zeker snugger is om genoeg slaap op de planning te zetten, mag je het niet zien als een vastgelegde afspraak. Hoe meer kopzorgen je hebt over slaap, hoe moeilijker je het maakt om ontspannen in te dommelen. Bouw daarom liever een rustgevende routine op voor het slapengaan. Ook ademhalingsoefeningen, aromatherapie of een warm bad in kaarslicht kunnen wonderen doen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zucchero & Paul Young - Senza Una Donna

Zucchero & Paul Young - Senza Una Donna

klik op de foto om hun te beluisteren
» Reageer (0)
14-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huisdieren? Test dan zeker deze keukenmiddeltjes

Huisdieren? Test dan zeker deze keukenmiddeltjes

http://static0.hln.be/static/photo/2014/14/8/4/20140313152814/media_xll_6566224.jpg

Waarom producten met chemische geuren of potentieel schadelijke stoffen gebruiken wanneer je een thuis met pluizige viervoeters ook perfect op een natuurlijke manier kan reinigen? Met deze handige keukenmiddeltjes kan je alvast een paar probleempjes oplossen die katten en/of honden vaak met zich meebrengen.

* Citroen *
De zure smaak van citroen is allesbehalve aantrekkelijk voor de meeste huisdieren. Wie kabelbijters in huis heeft, kan zijn elektronica beschermen door de bedrading in te smeren met citroensap. Daarbovenop kan je opgehoopte kalk of plakkerig, hardnekkig vuil eveneens aanpakken met het natuurlijke zuur uit citroenen. Gewoon persen en je bent vertrokken.

* Azijn *
Beestjes die in huis neigen te plassen, kan je op andere gedachten brengen door azijn aan te brengen op de uitverkoren plaatsen. De sterke geur werkt namelijk eveneens afstotend. Uiteraard kan azijn ook ingezet worden om vanalles te desinfecteren of met poten bestempelde ramen te reinigen. Verdun het product altijd met water (50/50).

* Zwarte thee *
Houten vloeren zijn extra gevoelig voor vlekken. Gelukkig heb je niet meer nodig dan 6 zakjes zwarte thee en wat gekookt water op de vlek. Laat het afkoelen, inwerken en reinig achteraf goed met een dweil.

* Afwasmiddel *
Heeft je huisdier nood aan een stevige wasbeurt? Je hoeft geen geld te geven aan speciale shampoos, afwasmiddel is een veilig en handig alternatief. Voor een extra goeie scrub kan je zelf een mix maken van 40 cl water, 20 cl witte wijnazijn en een halve theelepel afwasmiddel.

* Bakpoeder *
Om onaangename geuren tot een minimum te reduceren kan je bakpoeder toevoegen aan de bodem van de kattenbak. Verder kan je het ook nog gebruik als een niet-schurend reinigingsmiddel voor de badkuip of lavabo, en voor tegelvloeren en linoleum. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op 5 koppels slaapt apart

1 op 5 koppels slaapt apart

http://static3.hln.be/static/photo/2014/18/16/11/20140314084351/media_xll_6567881.jpg

Eén op de vijf Vlaamse koppels slaapt elke dag apart. Dat blijkt uit een enquête onder iets meer dan duizend mensen ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Slaap. In Brussel kiest al 27,3 procent van de koppels voor nachtrust in een apart bed. In Vlaanderen gaat het om 21,6 procent, in Wallonië slaapt 13,3 procent apart.

 "De trend was eerder al gesignaleerd in het Verenigd Koninklijk, nu stellen we hem voor het eerst ook vast in België", zegt Bram Smets van het communicatiebureau Ketchum Brussels. Het gesnurk van de partner niet verdragen wordt vaak nog gezien als liefde die tekortschiet. Het lijkt er echter op dat wie alleen slaapt, beter slaapt. Hij of zij zal beter reageren op de kleine dagelijkse problemen, en zich voluit aan de partner kunnen wijden.

"Apart slapen kan zelfs werken als afrodisiacum", meent trendwatcher Herman Konings. "Het zou de begeerte immers kunnen aanwakkeren." Al in het oude Rome was het huwelijksbed overigens vooral bedoeld voor seksuele esbattementen, en niét om samen te slapen.

Of koppels het bed nu delen of niet, in hun dromen gaan ze toch hun eigen gang, zo blijkt ook uit het onderzoek. Vlaamse mannen dromen graag over Véronique De Kock, in dromen van Vlaamse vrouwen mogen Koen Wauters en Vincent Kompany opduiken. De romantische droom zou dan weer omslaan in een nachtmerrie als Jean-Luc Dehaene, koningin Fabiola en Maggie De Block erin opduiken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scrabble rekent op fans voor toevoeging nieuw woord

Scrabble rekent op fans voor toevoeging nieuw woord

http://static2.hln.be/static/photo/2014/16/5/0/20140313161604/media_xll_6566340.jpg

Na meer dan negen jaar zonder nieuwe toevoeging, besluit Hasbro nu toch om een nieuwe lading woorden toe te voegen aan het officiële woordenboek bij Scrabble. Het rekent daarbij op fans van het bordspelletje, want zij mogen inzendingen sturen om er zelf eentje van te bepalen.

Wie zelf graag een woord aan het woordenboek wil toevoegen, moet daarvoor nog tot 28 maart op de Facebook-pagina van Hasbro zijn. Uit de honderden reacties worden zestien finalisten gekozen, waarop het publiek dan zal moeten stemmen. En doe geen moeite: 'selfie' en 'twerk' werden al geopperd.

Woordmeesters krijgen dus de kans om zelf een woord toe te voegen, naast nog een duizendtal vernieuwingen. Dat aantal is zo groot omdat het al bijna tien jaar geleden is dat er nog eens een update kwam. Op 10 april wordt het nieuwe woord bekendgemaakt. In augustus volgt dan de geüpdatete, vijfde versie van het officiële Merriam-Webster-woordenboek van het spel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Psychiaters in opstand tegen gedwongen opnames

Psychiaters in opstand tegen gedwongen opnames

http://static0.hln.be/static/photo/2014/16/7/6/20140314044826/media_xll_6567651.jpg

650 Vlaamse psychiaters pikken de verouderde wetgeving over collocaties - gedwongen opnames in de psychiatrie - niet meer. Dat schrijven ze in een opiniestuk in De Standaard.

Sinds de ophef rond de dood van de gecolloqueerde pa­tiënt Jonathan Jacob in een politiecel in Mortsel in 2010, is bij de psychiaters de
laatste twijfel verdwenen: de wetgeving op de gedwongen opname is kaduuk, er moet een nieuwe komen.

Zes kop­stukken van de Vlaamse psy­chiatrie ondertekenden de oproep om een nieuwe regelgeving te maken, in naam van de 650 leden van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie.

Er gebeuren bijna 3.000 gedwongen opnames per jaar in Vlaanderen: acht per dag. Dat aantal stijgt: plus veertig procent in de laatste tien jaar. Voor 85 procent van de ge­dwongen opnames wordt niet de gewone procedure gebruikt, maar de dringende, die als uitzondering bedoeld was. Dat kan door een rapport van een arts.

De psychiaters willen een andere wetgeving zodat alleen een psy­chiater en niet langer eender wel­ke arts zo'n rapport mag schrij­ven. Ten tweede moet er tijd zijn om de patiënt professioneel te observeren: een verblijf van 24 uur met intense observatie in een spoedgevallendienst met psychia­trische permanentie is het absolu­te minimum. (br.hln)


» Reageer (0)
13-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boudewijn de Groot - Verdronken Vlinder

Boudewijn de Groot - Verdronken Vlinder

Klik op de foto om hem te beluisteren

Frank Boudewijn de Groot (Batavia, 20 mei 1944) is een Nederlands zanger, songwriter, muziekproducent en acteur.

De Groot werd op 20 mei 1944 geboren in een Japans interneringskamp in Batavia (tegenwoordig Jakarta), voormalig Nederlands-Indië. Zijn moeder overleed in juni 1945 in het Japanse interneringskamp Tjideng. Na de oorlog, in 1946, keerde het gezin terug naar Nederland, waar de kinderen, Boudewijn, zijn broer en zijn zus, in verschillende gezinnen werden ondergebracht, zodat zijn vader kon terugkeren naar Indië. Zo kwam De Groot terecht in het gezin van een tante in Haarlem.

In 1951 keerde De Groots vader voorgoed terug uit Indië, waarna hij in Nederland hertrouwde. Het gezin werd herenigd in 1952 en vestigde zich in de César Francklaan te Heemstede. Hier maakte hij voor het eerst kennis met Lennaert Nijgh, die in deze zelfde straat kwam wonen en vriendschap sloot met De Groots jongere stiefbroer Dirk. Beiden zaten ook op de Crayenesterschool, maar veel contact hadden de twee niet, daar De Groot een klas hoger zat dan Nijgh.

Na de lagere school ging De Groot naar de HBS op het Coornhert Lyceum in Haarlem. Hij had ondertussen gitaar leren spelen en maakte op school indruk met liedjes van Jaap Fischer en Jacques Brel. In de vriendengroep, die hij opbouwde op het lyceum, dook ook Nijgh weer op, die weliswaar op een andere school zat, maar voornamelijk optrok met leerlingen van het Coornhert Lyceum.

De Groot en Nijgh waren beiden geïnteresseerd in film en samen maakten zij in hun examenjaar, 1962, met enkele andere vrienden, een 8mm-filmpje getiteld Feestje bouwen, waarin Boudewijn onder andere een tweetal liedjes ten gehore bracht. Hierna schreven ze zich in voor de filmacademie, waar zij beiden werden toegelaten.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eed die elke vrouw zou moeten afleggen

De eed die elke vrouw zou moeten afleggen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/18/13/2/20140312170653/media_xll_6563492.jpg

In de strijd tegen absurde schoonheidsidealen kunnen we wellicht ons hele leven lang magazines, Hollywood of Photoshop met de vinger blijven wijzen. De enige manier om écht iets te veranderen, is door te beginnen bij jezelf en de mate waarin jij het aan je hart laat komen. Ben je de frustraties over je eigen lichaam, de dagelijkse overdosis "perfectie" of de vijandigheid onder vrouwen ook zo beu? Dan is het dringend tijd om deze eed af te leggen.


1. Andere vrouwen zijn niet automatisch mijn concurrenten

Jaloezie en vijandigheid zijn je vrienden niet. Laat het elleboogwerk achterwege en geef ruimte aan andere vrouwen.

2. Ik geef toe dat roddelen nutteloos is
"Grote denkers praten over ideëen, middelmatige over gebeurtenissen en kleine over anderen", klinkt de wijze stelling. Verspil je tijd niet aan de roddelwagen.

3. Vrouwelijkheid definieer ik zelf
Of je nu een riem van Gucci of eentje vol gereedschap wil dragen, of je nu een kinderwens hebt of niet, of je nu tijd en energie in mode en make-up wil stoppen of niet, de definitie vrouw kan breed worden ingevuld. Wees dus vooral jezelf.

4. Op eigenwaarde staat geen leeftijd
Jij (of eender wie) bent niet afgeschreven wanneer die grijze haren de kop opsteken. Je essentie is tijdloos.

5. Mijn seksualiteit is me dierbaar
Wanneer je als levensmissie 'sexy zijn' hebt, krijgt je wellicht nooit oprecht respect van je omgeving. Seksualiteit is deel van jezelf, maar het zou je niet mogen definiëren. Vier en beleef haar zonder je persoonlijkheid in het gedrang te brengen.

6. Ik zweer te stoppen met negatieve vergelijkingen
Feit: er zal altijd een vrouw zijn met smallere billen of een dikkere bankrekening. De enige vergelijking die jij hoort te maken is tussen je vroegere, huidige en toekomstige zelf. Erken je vooruitgang, maar ook je werkpunten.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse sterrenchef geeft zijn ster terug aan Michelin

Vlaamse sterrenchef geeft zijn ster terug aan Michelin

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/13/2/20140313070907/media_xll_6564512.jpg

Claudio Dell'Anno houdt zijn ster nog vast, maar chef Fredrick Dhooghe van 't Huis van Lede heeft beslist. Hij geeft ze terug aan Michelin. En ook voor de Gault&Millau, dit jaar nog goed voor een score van 15 op 20, bedankt hij voortaan. De chef wil niet dansen naar de pijpen van de 'sterrentoerist' die een spektakelkeuken verwacht. "Ik wil vrij zijn in mijn ­keuken. Gebakken kip serveren zonder dat ze zeggen dat dat 'te min' is voor een sterrenzaak." Dhooge laat niet zomaar een ­balonnetje op. Zijn besluit staat vast. Deze week liet hij zowel ­Michelin als Gault&Millau per aangetekend schrijven weten dat hij volgend jaar niet meer in de gidsen wil staan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee derde Belgische fuivers gebruikt illegale drugs

Twee derde Belgische fuivers gebruikt illegale drugs

http://static1.hln.be/static/photo/2014/2/1/11/20140313061921/media_xll_6564806.jpg

In de Global Drug Survey, 's werelds grootste drugsenquête, zeggen twee op de drie Belgische deelnemers dat ze het voorbije jaar minstens één illegale drug hebben gebruikt. Het gaat vooral om twintigers die vaak uitgaan, zo schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Iets meer dan de helft heeft de voorbije maand ook één of meer illegale drugs gebruikt. Cannabis is het populairst, gevolgd door MDMA (xtc), cocaïne en speed. Meer dan 80 procent heeft ooit met verboden middelen geëxperimenteerd.

Wereldwijd hebben bijna 80.000 mensen deelgenomen aan de enquête, onder wie 2.670 Belgen. In ons land hebben onder meer De Morgen, Studio Brussel, Hogeschool Gent en Universiteit Gent aan het onderzoek meegewerkt. Twee op de drie deelnemers zijn mannen, de gemiddelde leeftijd is 27 jaar.

De meeste ondervraagden zijn jonge mensen die veel uitgaan, vaak zelfs één of twee keer per week. Het onderzoek slaat dus niet op een doorsnede van de bevolking, maar biedt wel een unieke inkijk in het drugsgebruik, leven en hoofd van de fuif- en partyganger. (br.hln)


» Reageer (0)
12-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is dagelijkse kost voor heel wat vrouwen

 Dit is dagelijkse kost voor heel wat vrouwen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

De onthutsende cijfers van een internationale studie naar geweld bij vrouwen lokte al heel wat reacties uit. Gemiddeld één vrouw op drie kreeg al fysiek geweld of seksueel misbruik te verduren en voor zovele anderen is het nog steeds dagelijkse kost. In deze aangrijpende video kruip je in de huid van een slachtoffer.

Met een Google Glass op de neus laat een vrouw zien hoe haar dag prettig begint, maar in mineur eindigt. Opgelet: het einde van de video is niet voor gevoelige kijkers. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaming na honderd jaar nog steeds verknocht aan zijn radiotoestel

Vlaming na honderd jaar nog steeds verknocht aan zijn radiotoestel

http://static0.hln.be/static/photo/2014/1/11/8/20140312093419/media_xll_6561518.jpg

Bijna niemand luistert meer naar de radio dan de Vlaming. Dat blijkt uit een onderzoek van de VRT naar aanleiding van honderd jaar radio. Gemiddeld luistert de Vlaming 276 minuten per dag. Enkel de Tsjechen doen beter.

De radio bestaat honderd jaar, maar is nog lang niet afgeschreven. Dat blijkt duidelijk uit een bevraging bij 1.600 luisteraars door de VRT-Studiedienst. 87 procent gelooft dat het medium in 2050 nog zal bestaan. Ook jonge luisteraars (12-24 jaar) delen die mening (84%). 43,2 procent van de luisteraars gelooft niet dat iedereen in de toekomst via internet naar de radio zal luisteren. 52,6 procent blijft trouw aan zijn traditionele radiotoestel.

4,2 miljoen Vlamingen: zoveel luisteren er dagelijks naar de radio. Het medium bereikt dus 78 procent van de Vlamingen. Hoewel radio overdag het dominante medium is, neemt televisie na 18 uur de bovenhand.

Vooral in de auto, bij het ontwaken en als achtergrond bij het eten of het huishouden wordt radio geluisterd. Naast een achtergrondfunctie (76,1%) vervult de radio vooral een nieuwsfunctie (69%).

Met gemiddeld 276 minuten per dag luistert bijna niemand in Europa minder naar de radio dan Vlamingen. Enkel de Tsjechen doen beter met 311 minuten. In Europa ligt de gemiddelde luisterduur op 192 minuten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.100 jaar radio: De pré historie is populairste programma ooit

100 jaar radio: 'De pré historie' is populairste programma ooit

http://static2.hln.be/static/photo/2014/5/6/6/20140312112236/media_xll_6561921.jpg

De VRT viert vandaag 100 jaar radio. Voor die gelegenheid peilde de VRT-Studiedienst naar de populairste programma's en stemmen. 'De pré historie' werd door de luisteraars met stip verkozen tot het beste radioprogramma van de voorbije decennia.

1. 'De pré historie'

De luisteraar heeft 'De pré historie' verkozen tot het beste radioprogramma. Het Radio 2-programma van Guy De Pré grasduint sinds 1984 elke zondagmorgen in muziek, hits en gebeurtenissen uit de afgelopen decennia. In 1990 kreeg het radioprogramma een televisieversie op de openbare zender.

2. 'Te bed of niet te bed'

'Te bed of niet te bed' liep van 1967 tot 1990. Presentator was Jos Ghysen met zijn legendarische uitspraak "Bij leven en welzijn". Tijdens de hoogdagen van het programma trok het geregeld 1 miljoen luisteraars.

3. 'Vragen staat vrij'

'Vragen staat vrij' liep van 1969 tot 2011 onafgebroken op Radio 2. Hiermee was het samen met het radiojournaal, 'Opera en Belcanto' en 'Het Schurend Scharniertje' één van de langstlopende radioprogramma's in Vlaanderen. Het programma werd jarenlang gepresenteerd door Lutgart Simoens.

4. 'De zoete inval'

In 2003 kwam er na dertien jaar een einde aan het populaire Radio 2-programma 'De zoete inval'. Maar vorig jaar werd het komische radioprogramma van Luc Appermont nieuw leven ingeblazen.

5. 'Deckers & Ornelis'

Het ochtendprogramma 'Deckers en Ornelis' liep in 2000 slechts acht maanden op Radio Donna, maar was enorm populair. In 2001 grepen Erwin Deckers en Sven Ornelis de kans om het eerste commerciële radiostation van Vlaanderen mee op te richten: Q-music.

6. 'Ochtendkuren'

Na dertien jaar kwam in 2004 een einde aan het populaire Radio 2-programma 'Ochtendkuren'. Op 25 mei vorig jaar maakten Dirk Somers en Luc Verschueren een eenmalige comeback als radio-duo, ter gelegenheid van een flashback naar de jaren '90 op Radio 2.

7. 'Ultratop 50'

De officiële hitlijst van de bestverkochte singles in Vlaanderen wordt elke zondag uitgezonden op MNM (tot eind 2008 op Radio Donna). Op Studio Brussel werd de lijst op zaterdag onder de naam 'Hit 50' uitgezonden maar omdat het programma niet langer bij de zender paste, werd het eind 2010 opgedoekt.

8. 'Music for life'

De jaarlijkse actie van Studio Brussel en het Rode Kruis werd de eerste zes jaar uitgezonden vanuit een glazen huis. In 2012 vond de eerste editie zonder glazen huis plaats en werd gekozen voor een formule zonder fondsenwervingscampagne. Vorig jaar konden de luisteraars kiezen uit meer dan zevenhonderd goede doelen. Het Glazen Huis werd vervangen door een Music For Life-dorp.

9. 'BRT Top 30'

De 'BRT Top 30' veranderde in 1992 met de omroep mee van naam. De 'VRT Top 30' wordt elke zaterdagmiddag uitgezonden op Radio 2.

10. 'Het leugenpaleis'

'Het Leugenpaleis' werd van 1988 tot 1998 op Studio Brussel gepresenteerd door Bart Peeters en Hugo Matthysen. Sinds 1999 kent het programma ook een televisieversie onder de titel 'Het Peulengaleis'.

Lutgart Simoens is 'beste radiofiguur'

De luisteraar heeft Lutgart Simoens verkozen tot beste radiofiguur. Ze presenteerde jarenlang het verzoekprogramma 'Vragen staat vrij' op Radio 2 en kreeg als bijnaam de 'Engel van Vlaanderen'. Simoens wordt gevolgd door presentator Sven Ornelis van het populaire ochtendprogramma 'Deckers & Ornelis' op Q-music. De top 10 wordt vervolledigd door Michel Follet, Leen Demaré, Peter Van de Veire, Wim Oosterlinck, Jan Hautekiet, Jos Ghysen, Zaki en Jan Wauters. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische zanger Jean Vallée (72) overleden

Belgische zanger Jean Vallée (72) overleden

Klik op de foto om Viens l'oublier te beluisteren

Jean Vallée, die op 2 oktober 1941 geboren werd als Paul Georges M. J. Goeders, is vanochtend overleden aan de gevolgen van kanker. Dat meldt de website van de Franstalige krant La Libre Belgique.

Vallée mocht ons land twee keer vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. In 1970 behaalde hij de achtste plaats met 'Viens l'oublier'. In 1978 deed hij het nog beter met 'L'amour ça fait chanter la vie', waarmee hij tweede werd. Dat zou tot 1986, toen Sandra Kim de eerste plaats pakte met 'J'aime la vie', zo'n acht jaar de beste Belgische prestatie blijven.

In 1999 werd hij tot Ridder in de Kroonrode geslagen door toenmalig koning Albert II. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 problemen van vrouwen met dik haar

15 problemen van vrouwen met dik haar

http://static3.hln.be/static/photo/2014/1/4/11/20140311184846/media_xll_6560321.jpg

Zoveel haar en zo weinig tijd, het is een probleem van veel vrouwen met dik haar. Klagen over volume lijkt een luxeprobleem, maar dik haar is zwaar en vaak oncontroleerbaar. Elastiekjes houden het niet lang vol, een staart zit ofwel te strak of te los en de mogelijkheden bij de kapper zijn beperkt. Maar een ding is zeker: over kale plekken moeten we ons alvast geen zorgen maken.

1. Het duurt bijna heel de dag voor je haar droog is
2. Een hoed of pet draag je op eigen risico: je haar ligt daarna niet meer goed
3. Om je haar 's morgens onder controle krijgen, sta je best op tijd op
4. Jammer maar helaas... één doosje haarverf is nooit genoeg
5. Je haar is zo zwaar dat je er soms hoofdpijn van krijgt
6. Shampoo en conditioner in reisformaat is iets voor optimisten
7. Vochtige lucht is de grote vijand en voor dikke lokken die beginnen kroezelen is er geen simpele oplossing
8. Codewoorden bij de kapper zijn: uitdunnen en laagjes
9. Een pony blijft nooit goed liggen
10. Na het douchen liggen er angstaanjagend veel haren in het afvoerputje
11. Lage waterdruk tijdens het wassen is verschrikkelijk irritant
12. Het zit altijd wel iemand in de weg
13. Tijdens de zomer zorgt het voor extra warmte
14. Je haar stijlen duurt zo lang dat je ervan begint te zweten of een stijve arm krijgt
15. Haarborstels komen steeds vast te zitten in je lange lokken (br.hln)


» Reageer (0)
11-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes goede redenen om een dutje te doen

Zes goede redenen om een dutje te doen

http://static3.hln.be/static/photo/2013/12/3/3/20140311125305/media_xll_5642898.jpg

Gisteren vierde het Verenigd Koninkrijk de nationale dutjesdag. Een mooie gelegenheid om een ode aan de powernap te doen. Wist je namelijk dat amper twintig minuutjes de ogen sluiten overdag een wereld van verschil kan maken. Hier zijn zes goede redenen om wat vaker een dutje te doen.

Dutjes zijn goed voor:

1. Alertheid
Hoewel we ons de eerste seconden na een dutje doorgaans groggy voelen, zorgt het er wel voor dat we een stuk alerter zijn. Onderzoeken van NASA en Harvard tonen namelijk aan dat 20 tot 40 minuten rust tussen het werken door bevorderlijk is voor de alertheid.


2. Geheugen
Hersenscans hebben aangetoond dat mensen die dutjes doen een hogere hersenactiviteit hebben dan mensen die dat niet doen. REM-slaap wordt gekoppeld aan onze cognitieve processen, dus om echte voordelen te hebben, moet de rust wel wat langer duren. Wie ergens een uurtje kan missen zal zien dat de mentale vermoeidheid verdwenen is na een stevig dutje.

3. Creativiteit
Ooit al wakker geworden met een eureka-gevoel? Je ogen openen en weten wat het antwoord is op een aanslepend probleem? Onderzoekers hebben zich toegespitst op het ontdekken waarom de lamp gaat branden na een dutje. Ze zagen een boost in de activiteit van de rechter hersenhelft, die gekoppeld is aan onze creativiteit.

4. Productiviteit
Experten zijn het erover eens: dutten is in feite het tegenovergestelde van luiheid op de werkvloer. Een siesta zal de productiviteit alleen maar bevorderen, zeker voor oververmoeide werknemers (en laat ons eerlijk zijn, dat zijn we vandaag de dag toch bijna allemaal). Slaaponderzoekers plaatsen een powernap zelfs boven een tas koffie na de middag.

5. Gemoed
Denk even terug aan de laatste keer dat je bij een peuter was die geen middagdutje had gedaan. Niet bepaald aangenaam, hé? Slaperigheid en de bijhorende chagrijnigheid voelen nooit aangenaam, ook niet als volwassene. Een kort dutje is dan ook de ideale oppepper.

6. Stressbestendigheid
De luxe van even te ontsnappen naar dromenland is perfect om stress te verlichten. Tien minuutjes je ogen sluiten is voldoende en je hoeft absoluut niet in slaap te vallen om er voordeel uit de halen. Geen stress! De rust op zich werkt even relaxerend. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Seal - A Change Is Gonna Come

Seal - A Change Is Gonna Come

Klik op de foto om hem te beluisteren
Seal, artiestennaam van Seal Henry Olusegun Olumide Adeola Samuel, (Paddington, 19 februari 1963) is een Britse zanger. Zijn muziekgenre varieert van soul en pop tot rap en rock. Seal trouwde in 2005 met het Duitse topmodel Heidi Klum.

Seal is geboren in Londen. Zijn vader was een Nigeriaanse immigrant, zijn moeder een immigrant uit Brazilië. Tot zijn vierde jaar leefde Seal niet bij zijn biologische ouders. Hij werd liefdevol opgenomen in een blank pleeggezin, net onder Londen. Later is hij in een bekende Amerikaanse televisieshow met zijn jongste "zuster" uit dat gezin herenigd. Na zijn jaren bij dit gezin, kwam hij bij zijn moeder terecht, daarna bij zijn vader. Op zijn 15de verliet hij het huis en leefde twee jaar dakloos. Als kind kreeg hij de ziekte lupus erythematosus, waardoor zijn gezicht onder de littekens kwam te zitten. Na zijn middelbare school studeerde hij architectuur en volgde hij een opleiding tot ingenieur.

Seals muzikale carrière begon in 1989, toen hij een demo-opname uitbracht. In 1990 verzorgde hij de zang op de hit Killer van Adamski. Zijn solo-debuutsingle Crazy haalde in Nederland de nummer 1-positie. Later scoorde hij nog hits met Future love paradise, Prayer for the dying en Kiss from a rose. Dat laatste nummer was het liefdesthema van de film Batman Forever. In 1996 scoorde hij een hit met de cover Fly like an eagle, dat oorspronkelijk van de Steve Miller Band is.

Seal heeft tot dusver vijf studioalbums opgenomen, waarvan drie titelloos. In 2005 bracht hij het album Live in Paris, een registratie van een liveoptreden in Parijs. In november 2007 verscheen het album System. Daar waar alle vorige albums waren geproduceerd door Trevor Horn, verzorgde Stuart Price de productie van dit album, waarop Seal terugkeert naar zijn dance-roots. Mede omdat System minder succesvol was, kwam er vrij snel een album met soulcovers achteraan: Soul.

Na nog een hitcompilatie richt Seal zich weer op nieuw, eigen werk. De release van zijn nieuwe album Commitment staat gepland voor 20 september 2010.

In 2005 trouwde Seal met het topmodel Heidi Klum, met wie hij drie kinderen kreeg, twee zoons en een dochter. Hij adopteerde tevens Klums dochter. Begin 2012 kondigden ze hun scheiding aan


» Reageer (0)
10-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slapen met de vijand: hoe je allergisch kan zijn aan je bed

Slapen met de vijand: hoe je allergisch kan zijn aan je bed

http://static0.hln.be/static/photo/2012/1/6/11/20140310101014/media_xll_5322281.jpg

Uit onderzoek van Allergy UK blijkt dat de slaapkamer de ruimte bij uitstek is voor allergieën. Ruim 77 procent van alle mensen met een binnenhuisallergie ziet af in de slaapkamer en voor 41 procent is het overduidelijk dat de symptomen alleen maar erger worden eens ze hun bed induiken.

Onder de categorie 'binnenhuisallergie' vallen de reacties op huisstofmijt, schimmels en huisdieren. De 'beestjes' die de slaapkamer het meeste terroriseren zijn zonder twijfel de stofmijten. Geen grote verrassing als je beseft dat je de lakens deelt met gemiddeld twee miljoen van deze allergieopwekkertjes. Aangezien we ongeveer 52,5 uren per week doorbrengen in onze slaapkamer, slapen mensen met een allergie voor huisstofmijt dus letterlijk met de vijand.

"Net als mensen hebben stofmijten voedsel, water en warmte nodig. Terwijl we slapen, absorberen deze microscopisch kleine beestjes het vocht uit onze adem en ons zweet, terwijl ze zich voeden met onze dode huidcellen en floreren in onze warme bedden", verklaart Lindsey McManus van Allergy UK.

Tijdens herfst en winter beginnen miljoenen mensen te snotteren en te niezen. Toch blijven ook heel wat mensen het hele jaar door zitten met verkoudheidachtige symptomen, wat uiteraard kan wijzen op een binnenhuisallergie. Herkenbaar? Ga dan zeker eens langs bij je huisarts om de precieze oorzaak van je allergie te identificeren.

Zuiver je slaapkamer van allergenen:

* Stofmijten zijn 'allergisch' aan licht. Laat je bed dus open en bloot doorheen de dag en zorg voor voldoende lichtinval.

* Zorg ook voor een goede ventilatie. Ook al is het koud, frisse lucht is essentieel. Zet je ramen daarom lichtjes open overdag.

* Wie toch op zoek is naar een nieuwe matras, kiest beter ineens voor eentje dat werkt tegen allergenen. Daarnaast kan je uiteraard ook opteren voor beddengoed met een allergiewerende barrière. Zo krijgen de stofmijten geen kans.

* Onderzoek toont aan dat meer dan 83 procent van mensen met een binnenhuisallergie gordijnen hebben hangen in de slaapkamer, een hemels paradijs voor stofmijten. Vervang je gordijnen door rolluiken of was je gordijnen minstens één keer per maand op 60 graden (of meer).

* Dezelfde vlieger gaat op voor tapijten in de slaapkamer. Vervangen is de boodschap of dagelijks reinigen met een stofzuiger voorzien van een HEPA-filter.

* Wat fluffy speelgoed en teddyberen betreft... Berg deze op in een speelgoedkist en stop ze met regelmaat in de wasmachine op 60 graden. Een andere optie is ze een nacht in de diepvriezer te steken om de allergenen te doden en ze vervolgens op de toegestane temperatuur te wassen.

* Tot slot kan je nog een luchtzuiveringssysteem in de slaapkamer hangen om allergenen te vangen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tien manieren om kanker te voorkomen

Tien manieren om kanker te voorkomen

http://oi60.tinypic.com/fc4fw0.jpg

Een op de drie kankers zou vermeden kunnen worden door preventie, dat meldde de Kankerstichting vorige maand. Maar ook door je levensstijl aan te passen en kleine veranderingen te maken kun je je kansen op deze mogelijk dodelijk ziekte aanzienlijk verlagen.

Zweet dagelijks
Een studie aan de universiteit van Vermont heeft aangetoond dat sportieve mannen 68 procent minder kans lopen op longkanker en 38 procent minder kans op darmkanker lopen dat passieve geslachtsgenoten. Degenen die wel deze ziekte ontwikkelden, hadden een betere overlevingskans.

Friteuse wegsmijten
Mannen die vaak frieten of andere gefrituurde voeding eten, lopen 37 procent meer kans op prostaatkanker. Dat blijkt uit een onderzoek aan onderzoekscentrum Fred Hutchinson in Seattle. Door olie te verhitten aan hoge temperaturen kunnen er kankerverwekkende bestanddelen ontstaan.

Granaatappelsap
Sap van granaatappels stopt de groei van een longtumor, dat heeft de universiteit van Wisconsin aangetoond. Dit sapje is rijk aan polyfenolen, isoflavonen en bepaalde antioxidanten die samen kanker kunnen bevechten.

Preventie
Als je weet dat je meer risico loopt op een bepaald type kanker, laat je dan screenen. Zo kunnen artsen op tijd kwaadaardige gezwellen opsporen.

Bosbessen
Deze fruitsoort bevat een stof die de vorming van kankercellen in de darmen kan voorkomen. Een een handvol bosbessen per dag is voldoende om je gezondheid een boost te geven. Je kunt ze als snack eten, aan je ontbijtgranen toevoegen of in een smoothie verwerken.

Vezels
Wie veel vezels eet, ongeveer 17 gram per 1.000 calorieën, beperkt zijn kans op nierkanker met 19 procent. Dat toonden Amerikaanse vorsers aan. Vezels voorkomen namelijk dat kankerverwekkende toxines de nieren kunnen bereiken.

Stoppen met snurken
Patiënten met een ernstige vorm van slaapapneu, waar snurken het voornaamste symptom is, hebben vijf keer meer kans te sterven aan kanker. Als je met deze slaapstoornis kampt, daalt het niveau van zuurstof in je bloed. Hierdoor kunnen kleine reeds aanwezige tumoren nieuwe bloedvaten aanmaken. Zo krijgen ze meer voedingstoffen krijgen om zich snel te ontwikkelen en snel via je bloedstroom je lichaam rond te reizen.

Wandelen
Het Amerikaanse instituut voor kankeronderzoek heeft uit de resultaten van een studie afgeleid dat 92.000 gevallen van kanker in de Verenigde Staten een gevolg zijn van een passieve levensstijl. Zelfs kantoorwerkers die regelmatig sporten, lopen ze meer risico op de ziekte. Probeer daarom elk uur twee minuten te staan of te wandelen. Dit helpt het niveau van schadelijke moleculen in je lichaam te beperken.

Vitamine D slikken
Mensen die elke dag een supplement met vitamine D (1.000 IU) nemen, lopen 77 procent minder risico op kanker. Je vindt deze stof ook in natuurlijke bronnen als zalm, sardines en shiitake paddenstoelen.

Noten eten
Eet elke dag drie paranoten, dit is een natuurlijke bron van de gezonde stof selenium. Een studie aan de universiteit Harvard zegt dat je kans op prostaatkanker bijna kan halveren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw-Zeelander vraagt - én krijgt - naam van 99 karakters

Nieuw-Zeelander vraagt - én krijgt - naam van 99 karakters

http://static1.hln.be/static/photo/2014/2/4/6/20140310073053/media_xll_6555306.jpg

"Full Metal Havok More Sexy N Intelligent Than Spock And All The Superheroes Combined With Frostnova". Met die naam van 99 tekens gaat een 22-jarige man uit Nieuw-Zeeland officieel door het leven, vermoedelijk nadat hij een weddenschap had verloren.

De jongeman uit Dunedin valt net binnen de Nieuw-Zeelandse regels, waar er een maximum geldt van 100 karakters. Volgens de woordvoerder van de bevoegde dienst werd de naamsverandering, die volgens de regels was, in maart 2010 geregistreerd. Het is niet bekend hoe de man oorspronkelijk heette.

Het is niet de eerste keer dat de Nieuw-Zeelandse naamgeving in het nieuws komt. Zo werd in 2008 via een rechter bewerkstelligd dat een meisje haar naam Talula Does The Hula From Hawaii kon veranderen. In 2007 werd een stel teruggefloten dat hun kindje 4Real Superman wilde noemen, omdat cijfers niet toegelaten zijn in een naam. Het kind heet nu gewoon Superman.

De voorbije jaren werden ook namen als Majesty, Knight, Princess, V8, Mafia No Fear en Lucifer geweigerd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gary moore - Parisienne Walkways

Gary moore - Parisienne Walkways


Klik op de foto om hem te beluisterenRobert William Gary Moore (Robert William) (Belfast, 4 april 1952 - Estepona, 6 februari 2011  was een Noord-Ierse gitarist.


» Reageer (0)
09-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland waarschuwt nu al voor tekenbeten

Nederland waarschuwt nu al voor tekenbeten

http://static3.hln.be/static/photo/2014/18/1/8/20140309113154/media_xll_6553688.jpg

De Nederlandse site Tekenradar.nl waarschuwt nu al voor tekenbeten. Door de relatief hoge temperaturen zijn teken vroeger in het jaar actief dan anders. Wandelaars doen er daarom nu al verstandig aan om na een dagje in de natuur te controleren of ze door deze insecten gebeten zijn.

Volgens Natuurbericht.nl zijn deze winter al 120 tekenbeten doorgegeven op Tekenradar.nl. De afgelopen week nam met het oplopen van de temperaturen het aantal gemelde tekenbeten sterk toe. De komende dagen zullen de beestjes naar verwachting nog actiever worden, vooral in het zuidoosten van het land.

Een teek kan de Borrelia-bacterie bij zich dragen. Wie daarmee besmet raakt, ziet een rode kring rondom de tekenbeet verschijnen. De besmetting is te behandelen met antibiotica maar blijft vaak lang onopgemerkt.

De ziekte van Lyme, die door deze bacterie wordt veroorzaakt, kan leiden tot ernstige hart- en gewrichtsklachten en zenuwaandoeningen en kan zonder behandeling uiteindelijk zelfs dodelijk zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik wens iedereen een fijne zonnige zondag

Ik wens iedereen een fijne zonnige zondag

De afbeelding “http://img390.imageshack.us/img390/9731/18meizm7.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.

.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw overleeft aanval van killer bees

Vrouw overleeft aanval van 'killer bees'

http://static1.hln.be/static/photo/2014/9/14/12/20140309020412/media_xll_6553242.jpg

Een 71-jarige Amerikaanse vrouw heeft een aanval overleefd van tienduizenden 'killer bees', een uiterst agressieve bijensoort. Ze is met ongeveer duizend bijensteken opgenomen in het ziekenhuis in Palm Desert (Californië).

Het incident deed zich donderdag voor in Palm Desert (Californië). Ook vijf brandweerlieden die de vrouw te hulp waren geschoten, moesten vanwege de gevolgen van bijensteken in het ziekenhuis worden behandeld.

De zwerm was tevoorschijn gekomen uit een ondergrondse schakelkast toen die werd geopend door een medewerker van een telecombedrijf. De zwerm bijen richtte zich onmiddellijk op de vrouw, die juist uit haar vlakbij geparkeerde auto stapte. Familieleden bedekten haar met een deken en sleepten haar een woning in.

De zwerm bestond uit naar schatting 80.000 bijen. Een verwijderingsspecialist heeft de kolonie weggehaald. Hij probeert de bijen bij een imker onder te brengen. (br.hln)


» Reageer (0)
08-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Armand - Ben ik te min

Armand - Ben ik te min

Klik op de foto om hem te beluisteren


Herman George van Loenhout (Eindhoven, 10 april 1946) beter bekend als Armand, is de Nederlandse protestzanger die ook wel "de Nederlandse Bob Dylan" genoemd wordt. Zijn hit "Ben ik te min" is een klassieker. Zijn partner is Marrit Dijkstra en er zijn twee kinderen, Johan en Joris.

Armand brengt zijn eerste single "En nou ik" uit in 1965. Die wordt een grote flop, maar Armand geeft het niet op en brengt de single "Een van hen ben ik" uit. Hiermee bereikt hij in eerste instantie alleen de tipparade, totdat drie maanden later Radio Veronica de b-kant op de radio laat horen en die een succes wordt. In de zomer van 1967 breekt Armand door met het nummer "Ben ik te min". Deze single wordt als controversieel gezien door het establishment. Armand wordt vanaf dit moment beschouwd als de Nederlandse protestzanger. In dat zelfde jaar komt Blommenkinders in de Top 40, met als hoogste positie nr. 19.

In 1969 stopt Armand, hij is dan zwaar verslaafd aan harddrugs. In 1971 is hij weer terug als artiest en in 1973 komt de plaat "De oorlog woedt in jezelf" in de tipparade, maar een hit wordt het niet. Hierna is het Armand nooit meer gelukt in de hitparade te komen. Wel blijft hij albums uitbrengen met maatschappijkritische teksten, veelal geïnspireerd door de hippie-ideologie. Twee derde van de singles die hij tot op heden heeft uitgebracht zijn geboycot door de Hilversumse radiostations.

In 1981 betuigt Armand zijn steun aan de demonstratie tegen de kruisraketten, met het lied "Liever een Rus (in de keuken dan een raket in de tuin)". Tijdens de grote demonstratie in Amsterdam vlogen er vliegtuigjes boven de stad met de tekst "Liever een Rus in de keuken dan een raket in de tuin". Dit nummer werd in die tijd zeer vaak ten gehore gebracht op de radio en het is ook zijn laatste lied dat succesvol was in de media.

In 1990 onthult Armand in de vara-gids 'Nee, ze naaien me niet meer', waarin hij aangeeft geen albums meer te maken bij een platenmaatschappij, omdat hij stelt dat hij zo geen volkomen vrijheid van muziek uitbrengen heeft. En zo verschijnt in 1994 het album One of eur Kind enkel te koop bij zijn live optredens, en Armand slaat zo een bewust nieuwe weg in, enkel nog albums uitbrengen voor zijn liefhebbers en fans. Armand is daarna ook periodiek op televisie te zien, en staat model voor de hippie Koos Koets die gespeeld wordt door Kees van Kooten.

Armand maakt deel uit van de hippiegeneratie en staat bekend als fervent liefhebber van cannabis.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom man wel tevreden is over huishoudelijke verdeling en vrouw niet

Waarom man wel tevreden is over huishoudelijke verdeling en vrouw niet

http://static3.hln.be/static/photo/2014/14/5/8/20140307165452/media_xll_6550853.jpg

Een vrouw op de vijf is niet tevreden over de taakverdeling binnen het huishouden. Zij zorgt voor de kinderen en de was en de plas terwijl de man enkel maar het vuilnis moet buiten zetten. Dit zorgt voor een grote ontevredenheid en bovendien ook voor ongelukkige tijden binnen de familie. Dat blijkt uit een onderzoek van ILIV, het kenniscentrum over het belang van thuis.

Een vrouw op de vijf is niet tevreden met de verdeling van de huishoudelijke taken. Vooral vrouwen tussen de 30 en de 40 zijn het meest ontevreden. Deze vrouwen komen in een levensfase terecht waarin gezin, carrière en huishouden een kruissnelheid hebben bereikt. De moeder krijgt te maken met de opvoeding van de jonge peuters of zelfs tieners. Ze heeft dan ook de nodige ervaring op het werk en krijgt misschien zelfs promotie. Wanneer er dan nog hopen van thuiswerk te wachten staat, kan de hulp van de man wel eens een mooi gebaar zijn.  

Maar de mannen hebben echter geen weet van het probleem. Slechts één man op de 20 is ontevreden over het takenpakket. In de meeste huishoudens moeten de mannen enkel het vuilnis buitenzetten en de hond uitlaten. In vergelijking met de taken van hun echtgenote, is dit een pak minder tijdrovend.

Mannen vs vrouwen

Het ILIV deed onderzoek naar thuis en thuisgevoel bij 4143 Belgen. In het algemeen kunnen we stellen dat 67 procent van de vrouwen en 83 procent van de mannen eerder tevreden zijn over het takenpakket. Concentreren we ons op de veertigers dan zien we een kleine verschuiving in de cijfers: 60 procent van de vrouwen en 77 procent van de mannen zijn tevreden over de takenverdeling binnen het huishouden.

De tevredenheid over de taakverdeling hangt samen met het thuisgevoel. Wie thuis gelukkig is, is ook sneller tevreden over de verdeling van de huishoudtaken. 80 procent van de mensen die heel gelukkig zijn thuis, zijn ook tevreden met de taakverdeling. Slechts 41 procent is gelukkig met de taakverdeling, maar is niet graag thuis.

Mannen en vrouwen hebben ook duidelijk een andere mening wat betreft het huishouden. Vrouwen zeggen dat ze er helemaal alleen voor staan. Terwijl de mannen net beweren dat zij graag alles samen willen aanpakken. Ook over de opvoeding van de kinderen bestaat er een meningsverschil. Zo zegt 55 procent van de mannen dat zij samen met hun vrouw voor de kinderen zorgen. Maar slechts 31 procent van hun wederhelft gaat akkoord met deze stelling.

http://static3.hln.be/static/photo/2014/0/10/13/20140307171244/media_xll_6550858.jpg

Wie doet welke klussen bij jullie thuis? Vergelijk jullie takenpakket met dan van de gemiddelde Belg:

10 procent van de vrouwen ten opzichte van 55 procent van de mannen knapt de klusjes op.
14 procent van de vrouwen ten op zichte van 67 procent van de mannen gaat naar het ecopark.
83 procent van de vrouwen ten op zichte van 8 procent van de mannen doet de was.
79 procent van de vrouwen ten op zichte van 6 procent van de mannen doet de strijk.
57 procent van de vrouwen ten opzichte van 16 procent van de mannen zet het eten op tafel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duikers ontmoeten speelse zeehond in Oosterschelde

Duikers ontmoeten speelse zeehond in Oosterschelde

Klik op de foto om het rustgevende filmpje te bekijken

Een unieke video die toont hoe de grens tussen mens en dier voor even is verdwenen, werd vorige zaterdag gemaakt in de Oosterschelde. Een speelse zeehond zocht er contact met enkele duikers. Een onderwatercamera registreerde de bijzondere ontmoeting.

De zeehond was al een paar keer eerder gesignaleerd nabij de Bergse Diepsluis in de Oosterschelde. Maar hij bleef op gepaste afstand van duikers. Tot vorige zaterdag de zeehond kennelijk zin had in spelen. Het dier bleef minutenlang dollen met zijn nieuwe kameraden. De zeehond liet zich gewillig aaien maar hij beet ook maar al te graag in de zwemvliezen van de duikers.

De speelsheid van het dier bleek dus ook een keerzijde te hebben. Zo is één duiker in het hoofd gebeten en het pak van een andere duiker beschadigd. Maar voor een bijzondere ontmoeting moet je dan ook iets over hebben. Waarom de zeehond contact zocht met de duikers, blijft gissen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cold shock is dodelijkste aspect van verdrinking

'Cold shock' is dodelijkste aspect van verdrinking

http://static1.hln.be/static/photo/2014/2/3/12/20140306162436/media_xll_6548352.jpg

De koudeschok bij de plotse onderdompeling in koud water is de belangrijkste oorzaak van verdrinking. Dat blijkt uit een studie van professor Jan Bourgois van de Universiteit Gent. De eerste drie minuten na de onderdompeling zijn van levensbelang, klinkt het.

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, is onderkoeling niet de belangrijkste oorzaak van verdrinking, maar wel de zogenaamde "cold shock". Het lichaam reageert immers op de eerste, plotse temperatuurdaling ter hoogte van de huid met een schokeffect op bloedsomloop, longen en darmen. De abrupte toename van de ademhaling kan vervolgens aanleiding geven tot een paniekreactie en tot inname van water. Hoe kouder het water, hoe intenser de reactie. Pas na deze eerste fase van 3 à 5 minuten koelen de oppervlakkige spieren en zenuwen af.

De studie verschaft heel wat informatie voor zwemmers en redders, maar ook voor zeewetenschappers en maritieme professionals zoals vissers of arbeiders die werken in de offshoresector, want ook ervaren zwemmers kunnen zich laten verrassen. Er wordt dan ook aangeraden om beschermende kledij te dragen, of om te oefenen op een mogelijke onderdompeling. Dat verkleint de fysiologische en psychologische reactie.

De volledige studie zal morgen voorgesteld worden op de jaarlijkse 'VLIZ Young Marine Scientists' in Brugge. Zo'n 350 kust- en zeevorsers zullen de uiteenzetting van Bourgois bijwonen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie leeuwenwelpjes voor het eerst bij papa op bezoek

Drie leeuwenwelpjes voor het eerst bij papa op bezoek

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

De schattige drieling werd in september geboren in de Oregon Zoo in Portland. Vorige week maakten ze voor het eerst kennis met hun imposante vader, Zawadi Mungu. Dat gebeurde aanvankelijk binnen, maar later die week mochten de drie ook buiten 'spelen'.

Kamali, Zalika en Angalia leken de volwassen leeuw te overweldigen met hun enthousiasme. Zawadi Mungu reageerde in het begin dan ook een beetje geïrriteerd op al dat 'jong geweld' en het was even aftasten. Intussen zou hij het vaderschap echter omarmd hebben.

Opzichters van de zoo lieten weten dat hij de drieling sinds die eerste ontmoeting al verzorgt en net wat geduldiger is geworden.   

Zawadi Mungu, letterlijk 'geschenk van god' verhuisde in 2009 van San Diego naar de zoo in Portland. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo dom als een olifant?

Zo dom als een olifant? Mooi niet

http://static1.hln.be/static/photo/2014/15/16/12/20140307085533/media_xll_6549657.jpg

Mensen, apen en olifanten staan op hetzelfde intellectuele niveau, zo blijkt. "Het olifantenbrein is drie keer groter dan dat van ons. Het zijn buitengewoon intelligente, sociale en empathische dieren."

Wie het nieuws uit dierenland een beetje volgt, zal niet helemaal uit de lucht vallen. Olifanten staan al langer bekend als uiterst pienter en intelligent. Vorige maand nog werd deze stelling bevestigd toen bleek dat olifanten elkaar kunnen troosten. Als ze van streek zijn, raken Indische olifanten elkaar aan en maken ze geluiden. Ze spiegelen bovendien de lichaamshouding en stemming van het getroffen dier. Dergelijk troostgedrag is uniek. Voordien werden zulke gedragingen enkel maar bij mensapen, wolven en kraaiachtigen vastgesteld. "Troostgedrag is een teken van intelligentie", zei onderzoeker Joshua Plotnik daarover in de Volkskrant. "Het is een uiterst zeldzaam verschijnsel in het dierenrijk. We kunnen het linken met empathisch en complex sociaal gedrag. Wellicht staan olifanten qua sociale cognitie even hoog op de evolutionaire ladder als mensapen."

Complexe dieren met een bijzonder brein. Het onderzoeken waard, vonden ze in Brazilië. Daarom wierp professor Suzana Herculano-Houzel (Federale Universiteit van Rio de Janeiro) samen met haar team een blik in de olifantenschedel. Aan de hand van een van de meest gesofisticeerde methodes om hersencellen te tellen, slaagden ze erin de neurale architectuur van het olifantenbrein in kaart te brengen. De resultaten? Olifantenhersenen bevatten drie keer meer neuronen dan die van de mens: 257 miljard tegenover 86 miljard. De meerderheid van die neuronen lokaliseerden de wetenschappers niet in de hersenschors - waar bij mensen het abstract denkvermogen zit - maar in de kleine hersenen van de olifant. Dat onderdeel controleert onder meer de ademhaling, hartslag en beweging van het dier. Herculano-Houzel vermoedt dat dit de reden is waarom de slurf van het dier zo handig en gevoelig is. Met meer dan 100.000 unieke bundels spiervezels is het orgaan net zo behendig als de handen van een chimpansee of mens.

Ook de neurale netwerken in de temporale kwab - verantwoordelijk voor de vocale communicatie en het gehoor - zijn bij olifanten bijzonder groot en complex. De dieren kunnen zowel zacht gepiep als enorm luid getrompetter produceren. Om een idee te geven: het beest is in staat om even veel geluid te produceren als een opstijgend vliegtuig. Aan de andere kant slagen olifanten er ook in om met soortgenoten te communiceren op een frequentie die mensen niet kunnen horen. Muisstil en zonder specifieke meetapparatuur onmogelijk traceerbaar.

Wat de resultaten opmerkelijk maakt, is dat ze nooit eerder zo specifiek in kaart gebracht konden worden. Toch is het voor olifantenkenners allesbehalve een verrassing. Jonas Dedyne is olifantenverzorger in dierenpark Planckendael. Dag in, dag uit zorgt hij voor Kai-Mook en co. "Olifanten zijn ontzettend slimme en empathische dieren. Net zoals mensen com- municeren ze met geluiden. Alsof ze tegen elkaar praten. Ook hun reukorgaan is sterk ontwikkeld."

Men zegt soms dat olifanten rouwen. "Dat is een woord dat mensen erop geplakt hebben", zegt Dedyne. "Maar in praktijk vertonen ze inderdaad gelijkaardig gedrag. Ze zullen rond een dood dier blijven staan en het besnuffelen. Het heeft iets weg van afscheidsritueel. Onlangs circuleerde er op het internet een filmpje van olifanten in het wild. Een jong was aan het sterven. De moeder probeerde tevergeefs het olifantje terug recht te krijgen. Toen het dier uiteindelijk stierf, vertrokken de andere olifanten. Ze moesten op zoek naar water. Je zag aan de moeder van het jong dat ze verscheurd was. Ze moest kiezen tussen haar jong of meegaan met de rest. Uiteindelijk is ze bij het kleine olifantje gebleven. Met het risico dat ze zelf zou sterven. Dat is gedrag dat je bij weinig andere dieren zal zien." (br.hln)


» Reageer (0)
07-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 snelle tips voor meer zelfvertrouwen

20 snelle tips voor meer zelfvertrouwen

http://static1.hln.be/static/photo/2014/3/5/10/20140306124003/media_xll_6547555.jpg

Aan het begin van de lente hebben veel vrouwen een duwtje in de rug nodig voor wat meer zelfvertrouwen. Een bleke teint, wintervet, een uitgedroogde huid: de winter is niet altijd even lief voor ons uiterlijk. Onderstaande tips zijn uiterst makkelijk, maar ook bijzonder efficënt om je zelfbeeld een instant boost te geven.

- Een compliment van een partner, vriend of vreemde. Dit krijg je niet zo vaak. Dus wanneer dat wel gebeurt, ga je op slag stralen.

- Lokken die perfect in de plooi liggen of een nieuw kapsel geven je meteen een goed gevoel. Je kapper kan iets wat je thuis zelf onmogelijk kan creëren.

- Een mooie foto. Heel wat dames zijn onzeker bij het poseren vrees voor halfgesloten ogen, een dubbele kin of je buikje dat komt piepen. Wanneer je onverwacht beeldig op een foto staat, zijn de meeste dames aangenaam verrast.

- Gladgeschoren, zachte benen geven je meteen weer een vrouwelijk gevoel. Verwen met een hydraterende crème om die sensatie wat langer aan te houden.

- Ontwaken na een goede nacht kan een glimlach op je gezicht toveren. Wanneer je jezelf niet naar de douche moet slepen, belooft het een mooie dag te worden.

- Alle vreselijke dingen kunnen op een slechte dag even verdwijnen met een stevige knuffel.

- Het eenvoudige zinnetje 'Ik hou van je' kan je doen stralen. Hierdoor krijg je het gevoel gewenst te zijn en geapprecieerd te worden.

- Vakantie geeft je zeker een week een zelfzekere boost dankzij het verfriste en ontspannende gevoel.

- Een glimlach van een vreemde kan je eraan herinneren dat de wereld nog niet zo slecht is. Het is een compliment wanneer iemand de tijd neemt om even op te kijken wanneer ze je op straat passeren.

- Ook al ziet niemand het, nieuwe lingerie kan je een sexy gevoel geven.

- Wie gaat er niet van stralen wanneer iemand je zegt dat je er jong  uitziet?

- Het kan lonen om wat extra tijd te spenderen aan het uitkiezen van de perfecte outfit. Denk aan de juiste jurk, schoenen, handtas en juwelen. Wanneer je zelf vindt dat je er goed uitziet, heb je meteen tonnen meer zelfvertrouwen.

- Als iemand je vraagt waar je dat kledingstuk hebt gekocht, krijg je het gevoel dat je een trendsetter bent.

De waarheid komt uit een kindermond. Dus wanneer een kind zegt dat je mooi bent, dan weet je dat het gemeend is.

- Een ochtend die begint met de ontdekking dat je huid vlekkeloos is, is het perfecte begin van de dag. Vandaag geen geknoei met make-up of je haar om puistjes te verstoppen.

- Een outfit dragen die je favoriete lichaamsdeel in de verf zet, is de beste boost voor je zelfvertrouwen.

- Versgeplukte wenkbrauwen frissen je gezicht meteen op.

- Wie zou er niet stralen van een uitnodiging voor een date? Zelfs al ben geen vrijgezel, is het altijd fijn om te weten dat je nog goed in de markt ligt.

- Net na een manicure ga je de rest van de dag wilde gebaren met je handen maken en je gezicht aanraken zodat iedereen je nieuwe nagels ziet.

- Een perfect opgemaakt gezicht kan je het gevoel geven dat je alles kan bereiken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw zoekt via Facebook moeder die haar achterliet in toiletten Burger King

Vrouw zoekt via Facebook moeder die haar achterliet in toiletten Burger King

http://oi60.tinypic.com/111qxde.jpg

Een Amerikaanse die als baby te vondeling geleged werd in de toiletten van een hamburgerrestaurant zoekt nu haar moeder via Facebook. Katheryn Deprill was amper een paar uur oud toen ze in 1986 aangetroffen werd in een Burger King. Deprill is intussen zelf moeder geworden van drie flinke zonen. "Ik weet hoe moeilijk het moederschap kan zijn. Ik ben niet boos op haar. Ik wil haar een knuffel geven."

Katheryn rekent nu op de kracht van de sociale media. Ze hoopt dat mensen haar verhaal herkennen en haar kunnen helpen in haar zoektocht naar haar biologische moeder. Haar oproep op haar Facebookpagina werd intussen al 15.000 keer gedeeld en luidt vrij vertaald: 'Ze zette me op 15 april 1986 op de wereld. Ze liet me achter in de toiletten van een Burger King in Allentwon, Pennsylvania. Deel dit bericht en help me haar terugvinden. Misschien ziet ze dit. Bedankt.'

De Amerikaanse uit South Whitehall Township is helemaal niet boos op haar moeder omdat ze haar achterliet. Ze is haar dankbaar omdat haar alsnog een leven gegeven heeft, klinkt het op de regionale tv-zender WFMZ. "Toch voel ik een gemis", bekent ze.

Ze had een fantastische kindertijd bij haar adoptiemoeder Brenda Hollis. Ze wil haar dan ook niet vervangen. Toch wil ze weten of ze nog broers of zussen heeft. "Ik hoop dat ik mijn biologische moeder vindt. Ik wil haar zo graag een knuffel geven." Intussen is ze zelf moeder van drie zonen: Mason (8), Gavin (3) en baby Jackson. Ze weet zelf uit ervaring hoe zwaar het ouderschap kan zijn. "Het ouderschap is een grote uitdaging. Het kost geld en ik besef ook dat ze misschien niet in staat was om me op te voeden. Misschien is dat de reden waarom ze me achterliet in een warme en openbare plaats." Haar adoptiemoeder hoopt alvast op een vriendschappelijke band met de biologische moeder van Katheryn. "Ik hoop dat we vriendinnen kunnen worden en dat ze ook de beste vriendin wordt van Katheryn", besluit Hollis. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Downkind is goed af in gewone klas

"Downkind is goed af in gewone klas"

http://static0.hln.be/static/photo/2014/10/1/7/20140306141412/media_xll_6547942.jpg

Kinderen met het downsyndroom die les volgen in een gewone school kunnen beter lezen, schrijven en rekenen dan andere downkindjes in het buitengewoon onderwijs. Dat besluiten De Standaard en De Morgen vrijdag uit een nieuw onderzoek van de Gentse universiteit. De rest van de klas gaat er niet op achteruit, heeft een beter morele ontwikkeling en een tolerantere houding tegenover minderheden, leert ook ander onderzoek.

Volgens het onderzoek pikken kinderen in een gewone klas veel meer woordenschat op. Leerkrachten besteden er ook veel meer tijd aan het aanleren van schoolse vaardigheden. En dankzij extra middelen is er ook meer individuele begeleiding voor kinderen met het downsyndroom. Dat stelt Gert de Graaf uit Amstelveen in zijn proefschrift waarop hij morgen promoveert aan de Universiteit Gent.

Al lukt het niet bij alle kinderen. "Sommigen kunnen die hoeveelheid prikkels niet aan", aldus de Graaf. Hij onderstreept ook dat het niet gewoon de slimmere kinderen zijn die naar een reguliere school gaan. "We hebben gecorrigeerd wat betreft IQ, taalontwikkeling en sociaaleconomische status van de ouders. Het verschil bleef duidelijk."

De Graaf voerde zijn onderzoek uit in Nederland, waar meer dan de helft van de kinderen met het downsyndroom starten in het normaal basisonderwijs. In Vlaanderen is dat een kleine minderheid. De Morgen herinnert er wel aan dat het nieuwe decreet van onderwijsminister Pascal Smet, dat normaal volgende week gestemd wordt, daar een mouw aan moet passen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koning betaalt slechts fractie stookkosten

Koning betaalt slechts fractie stookkosten

http://static1.hln.be/static/photo/2014/6/13/7/20140307063532/media_xll_6549382.jpg

De Regie der Gebouwen betaalt negentig procent van de verwarmingsfactuur voor het paleis in Brussel en zeventig procent van de stookkosten voor het kasteel van Laken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van cijfers die N-VA-Kamerlid Theo Francken opvroeg bij staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V).

In de begroting voor 2014 is 600.000 euro opzij gezet voor de energiekosten van beide gebouwen. In de toelichting preciseerde de regering dat de Regie der Gebouwen 70 procent van de verwarmingskosten op zich zou nemen.

In antwoord op de parlementaire vragen verduidelijkt Verherstraeten nu dat volgende regeling geldt: "Voor het paleis in Brussel neemt de Regie negentig procent van de kosten op zich, tien procent is voor de civiele lijst. Voor het kasteel van Laken is zeventig procent voor de Regie, dertig procent voor de civiele lijst."

Iets wat Francken niet zint. "Keer op keer blijkt dat de koning minder betaalt dan oorspronkelijk werd voorgehouden", reageert hij.

"De verwarming van de privédelen wordt betaald door de civiele lijst. De verwarming van de ambtelijke delen gebeurt al jarenlang door de federale overheid", verduidelijkt Verherstraeten nog. Hij erkent dat de paleizen momenteel niet echt energiezuinig zijn. In Brussel is veertig procent van de ramen nog voorzien van enkel glas, in Laken vijftig procent. (br.hln)


» Reageer (0)
06-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cesar Espinoza - Unchained Melody

Cesar Espinoza - Unchained Melody

Klik op de foto om hem te beluisteren
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist je dit al over vrouwen?

Wist je dit al over vrouwen?

http://static0.hln.be/static/photo/2014/17/6/0/20140306000953/media_xll_6546315.jpg

Een vrouwenlichaam is tot veel in staat. Vrouwen geven leven, zijn beter in het lezen van emoties en kunnen meervoudige orgasmes krijgen, langs de andere kant zijn ze onderhevig aan hormonale schommelingen, maken ze zich vaak (te veel) zorgen en leveren ze een constante strijd met hun zelfbeeld. Hier zijn nog enkele weetjes over het vrouwenlichaam:

Een jong(er) immuunsysteem
Uit Japans onderzoek blijkt dat bepaalde cellen die ziektes bestrijden en die je jonger houden, bij vrouwen trager aftakelen. Voor onderzoek werd het bloed van gezonde vrijwilligers tussen de 20 en 90 jaar oud onderzocht. Hieruit kon men besluiten dat het immuunsysteem van vrouwen langer jong blijft dan dat van mannen. Vergeet dus die grijze haren of kraaienpootjes waar je je zorgen om maakt, vanbinnen zijn we jonger dan we denken.

Snelle tepels
Wanneer ze in beweging zijn, kunnen de tepels van een C- of D-cup in één seconde tot 72 km per uur gaan, wat sneller is dan zelfs een Ferrari. Dat schrijft Amanda Hess in een artikel voor ESPN. Als we de wetten van de fysica in het achterhoofd houden, zullen kleinere borsten waarschijnlijk een beetje trager gaan. Gelukkig bestaan er tegenwoordig goede sportbeha's die ervoor zorgen dat deze bewegingen enigszins gecontroleerd kunnen worden.

Een betere reukzin
Zwangere vrouwen staan erom bekend een betere reukzin te hebben als het op bepaalde zaken aankomt, maar volgens sommige onderzoekers zouden alle vrouwen dit op bepaalde momenten van de maand hebben. Zo konden vrouwen die ovuleren beter het chemisch element n-butanol onderscheiden, wat suggereert dat hun reukzin over het algemeen beter werkt. Andere studies toonden aan dat vrouwen in deze fase van hun cyclus gevoeliger zijn voor muskusachtige geuren en mannelijke feromonen.  

Meer 'goed' vet
Eerlijk is eerlijk, het is nog steeds vetweefsel, maar dan niet van de witte soort. De functie van dit andere, bruine vet is in de eerste plaats om ons warm te houden. Dit gebeurt door vet van andere delen van het lichaam te verbranden. Langs de andere kant wordt bruin vet ook aangemaakt door te sporten. Voorheen werd geloofd dat enkel zuigelingen dit bruine vet hadden (vandaar de naam babyvet). Hoewel wetenschappers nog altijd proberen te achterhalen hoe dit type vet werkt en wat voor andere voordelen het heeft, staat het wel vast dat vrouwen er meer van hebben dan mannen.

Meer zorgen
Hormonale schommelingen, de sociale druk om ervoor te zorgen dat mensen rondom ons zich 'gelukkig' of 'ok' voelen en de aparte manier waarop ons brein 'bedreigingen' verwerkt, zijn enkele van de redenen waarom een derde van de vrouwen op een bepaalde punt in hun leven aan angstaanvallen lijdt (33 procent van de vrouwen vs. 22 procent van de mannen). Hoewel dit weetje niet echt geruststellend is, kan het wel helpen te weten dat je niet de enige bent in deze situatie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Familie kan bejaarde in home volgen via app

Familie kan bejaarde in home volgen via app

http://static1.hln.be/static/photo/2014/2/13/7/20140306080651/media_xll_6546832.jpg

Woonzorgcentrum Wommelgheem in de Antwerpse gemeente Wommelgem test een gloednieuwe app voor zijn bewoners en hun familie. Met de Family App kunnen familieleden onder meer de agenda van de bejaarde volgen en aanpassen, en vragen stellen aan het personeel.

"Met deze software willen we de communicatie tussen de bewoners, de zorgverleners en de familieleden versterken", aldus Sven De Proft, COO van het softwarebedrijf Care Solutions dat de app ontwikkelde. "Via de app kan het personeel van het rusthuis mededelingen doen aan de familieleden. De familie kan zo op een eenvoudige manier op de hoogte blijven van wat er in het rusthuis gebeurt. Ze kunnen ook de agenda raadplegen, om te zien wanneer er bijvoorbeeld doktersafspraken gepland staan. De familie kan ook zelf vragen stellen en afspraken in de agenda plaatsen", aldus De Proft.

Voorlopig zit de app nog in een testfase, maar na de eerste twee weken zijn de gebruikers alvast erg enthousiast. "Ik voel mij meer verbonden met het rusthuis en ik heb het gevoel dat ik dichter bij mijn moeder sta", vertelt André Peeters, zoon van de 92-jarige bewoonster Julia Coeck.

Naast de Family App startte het rusthuis ook met het gebruik van een tablet voor de bewoners. Vier van hen kregen alvast een aangepaste tablet om met hun familie te kunnen communiceren. Bewoonster Agnes Maus (73) kan er al vlot mee overweg. "Ik heb al geskypet met mijn zoon die in Bolivië woont. Het is nog wat uitzoeken maar ik vind het wel handig. Ik speel er ook vaak spelletjes op en ik luister graag naar muziek van Christoff op YouTube", vertelt ze. Na een testperiode van drie maanden wordt het gebruik van de app en de tablet volledig geëvalueerd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.U shopt hier almaar duurder in vergelijking met buurlanden

U shopt hier almaar duurder in vergelijking met buurlanden

http://static2.hln.be/static/photo/2014/3/1/1/20140306075254/media_xll_6546871.jpg

Het verschil in voedselprijzen met onze buurlanden blijft stijgen. Ondertussen betalen we al 13 procent meer voor een volle winkelkar dan in Nederland. Het verschil met Frankrijk is 9,2 procent, met Duitsland 8 procent. Dat schrijft de krant De Tijd.

Het Prijzenobservatorium publiceerde gisteren zijn jaarrapport 2013, maar de cijfers gaan eigenlijk over het jaar 2012. Die cijfers tonen een lichte stijging aan ten opzichte van het jaar ervoor. Toen was het prijsverschil met Nederland 12 procent, met Frankrijk 9 procent en met Duitsland 7 procent.

Het prijsverschil wordt door het Prijzenobservatorium toegeschreven aan "de omvang van de Belgische markt, de inkoopvoorwaarden, de loonkosten en de btw".

Dat het verschil met Nederland zo groot is, valt volgens het Prijzenobservatorium ook te verklaren door de prijzenoorlog die er al sinds enkele jaren gevoerd wordt.

Eerder deze week meldde het vtm-journaal dat er ook in België een vergelijkbare prijzenoorlog aan de gang is. Daarmee zouden de grote supermarkten de kleine stilaan verdringen. Omdat ze hun prijzen steeds moeten verlagen, maken buurtsupermarkten amper nog winst. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lenterui in aantocht: zo beperk je de haarexplosie

Lenterui in aantocht: zo beperk je de haarexplosie

http://static0.hln.be/static/photo/2014/14/14/10/20140304191803/media_xll_6543025.jpg

Daar is de lente, daar is de ... haarexplosie in huis. Wanneer het mooiere voorjaarsweer opduikt, is het bij onze favoriete viervoeters tijd voor de lenterui. Hoewel er elke dag best wat haren groeien, afsterven en uitvallen, ruiven katten en honden tijdens deze 3 à 4 weken altijd een stuk heviger. Ontdek hier enkele nuttige tips om de schade in je huis en op kledij te beperken.

1. Probeer dagelijks te borstelen
Je huisdier heeft het misschien niet altijd even graag, maar een dagelijkse borstelbeurt is toch aangeraden. Wie daar niet de tijd (of de pleisters, in het geval van weerbarstige beesten) voor heeft, mikt toch best op drie à vier keer per week.

Wie hem nog niet in huis heeft, kan misschien eens uitkijken naar de 'FURminator'. Met dit betaalbare, maar vooral handige gereedschap kan je de losse ondervacht aanpakken zonder de bovenste laag te beschadigen. Uit de reviews blijkt dat heel wat baasjes deze borstel uitroepen tot de beste op de markt.

2. Tijd voor een bad(je)
Een keer per maand je huisdier in bad stoppen is een mooi gemiddelde. Het is een goede manier om losse haren weg te werken. Bij katten kan een bad echter best stresserend zijn, waardoor ze alleen maar meer haar gaan verliezen. Daarom is het aan jou om je beestje te kennen en te weten hoe vaak je dit kan doen.

3. Voorraad rollers
Het is moeilijk om serieus genomen te worden als je hele outfit vol katten- en/of hondenhaar hangt. Leg daarom handige plakrollers strategisch in huis. Dames kunnen ook altijd een mini-exemplaar aanschaffen voor in de handtas. Nog handiger zijn de twee-in-een borstelrollers. Hiermee kan je ook je meubels makkelijk onder handen nemen.

4. De stofzuiger, uw vriend
Nog handiger voor meubels (en de rest van je huis) is natuurlijk de stofzuiger. Twee tot drie keer per week moet zeker volstaan.

5. Ken je kleerkast
Uit ervaring weet je wellicht al welke stoffen haren aantrekken en welke kleuren ze extra in de verf zetten. Laat ze tijdens de lenterui misschien even strategisch liggen en kies voor lichte tinten. Nu we het toch over de kleerkast hebben: maak van je hart een steen en laat je kledij geen slaapplaats zijn voor je pluizige viervoeters.

6. De haaroutfit
Nog een goede manier om je kledij te sparen, is het selecteren van een haaroufit, die je aandoet van zodra je thuis bent. Zo kan je naar hartelust knuffelen, strelen en borstelen zonder de ochtend erna jezelf te moeten 'ontharen'.

7. Onderzoek het eetpatroon
Wanneer je huisdier echt absurd veel haren verliest, is het misschien goed eens te kijken naar de voeding. Zorg altijd voor voldoende voedzame maaltijden en geef hem/haar nooit te veel 'mensenvoedsel'.

8. Een vaste stek
Een laatste strategische zet in de strijd tegen een haarexplosie, is het creëren van een favoriete slaapplaats. Geef je huisdier daarom een eigen deken of mandje. Zijn ze nog klein? Probeer dan zeker eens een playspray om duidelijk te maken waar hun vaste stek is. (br.hln)


» Reageer (0)
05-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie honden per dag gestolen in ons land

Drie honden per dag gestolen in ons land

http://static2.hln.be/static/photo/2014/5/11/14/20140305071921/media_xll_6543719.jpg

Elke dag worden er in ons land minstens drie honden gestolen bij particulieren. De dieren worden bij louche fokkers in binnen- en buitenland ingezet voor kweekprogramma's. Vooral kleine honden zoals chihuahua's, jack russells en bordercollies lijken gegeerd. "Komt door de economische crisis", zegt Jaak Pijpen van hondenblad 'Woef'. "Mensen willen kleinere honden, want die kosten minder aan eten."

De Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie van Honden (BVIRH) registeert meer dan duizend diefstallen per jaar. "Welgeteld 1.079 in 2011 en 1.175 in 2012", klinkt het. "De cijfers van vorig jaar zijn nog niet volledig, maar zitten in dezelfde categorie." Veel zeggen die cijfers eigenlijk niet. "Veel eigenaars geven een hondendiefstal ook niet aan bij ons. Anderen 'ontseinen' hem dan weer niet als ze hem terugvinden. En wat ons ook opvalt, is dat er ook bij kwekers toch geregeld wat honden 'verdwijnen'."

"We hebben het gevoel dat er meer en meer honden gestolen worden", zegt 'Woef'-hoofdredacteur Jaak Pijpen. "Met honden is immers erg veel geld te verdienen. Ze worden gestolen op bestelling of om mee verder te fokken. We merken dat er een verschuiving is en dat vooral de kleinere hondjes - genre chihuahua of jack russell - goed in de markt liggen bij hondendieven. Logisch ook, want de vraag daarnaar is groter geworden door de economische crisis. Kleine hondjes eten immers minder." Wié de hondendieven zijn, valt moeilijk te zeggen. "Als ze verdwijnen voor de illegale broodfok, wordt de identificatiechip door een malafide veearts gezocht onder de vacht, eruitgehaald en vervangen." (br.hln)


» Reageer (0)
04-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonge zusjes herenigd met hun ontvoerde hond

Jonge zusjes herenigd met hun ontvoerde hond

http://static1.hln.be/static/photo/2014/5/7/3/20140304144715/media_xll_6541743.jpg

"Onze Zazou is een deel van ons gezin en we hebben het beestje ongelofelijk gemist", aldus Benoit Landtmeters uit Kuurne. Gisteren kreeg hij het bericht dat hun op zaterdag gestolen Cavalier King Charles weer terecht was. "Onze twee dochters zijn iedereen die ons hielp zoeken ongelofelijk dankbaar."

Afgelopen zaterdag sloeg bij het gezin van Benoit Landtmeters in de Hoogstraat in Kuurne de wanhoop toe. "Onze zeven maanden oude hond Zazou kon die dag naar buiten ontsnappen, waar hij achter een fietser begon te rennen", aldus Benoit. "Een paar honderd meter verder, ter hoogte van dierenspeciaalzaak Horta Den Dauw, werd Zazou door een man gegrepen en in diens bestelwagen geworpen. Verschillende mensen waren daar getuige van. De man ging ervandoor en weg was ons hondje."

Benoit schoot onmiddellijk in actie. "Het bleek dat de dader door een camera was gefilmd en ik heb van dat beeld een foto genomen en die op facebook gezet. Ik kreeg al vlug een heleboel tips, zelfs Ann Lemmens plaatste het bericht blijkbaar op haar facebookpagina. De tips leverden al vlug resultaat op, want binnen de drie uur hadden we de identiteit van de man. We zijn naar zijn huis geweest. De man arriveerde daar ook ter plaatse, maar toen hij ons zag reed hij direct weg. We zetten de achtervolging in, maar de dief had uit angst als zelf de politie gebeld. Hij bekende de diefstal, maar zei dat Zazou was weggelopen." Voor dochters Noë (3) en Imann (6) stortte de wereld in. "Maar ook mijn vrouw Morgane en ik zaten met onze handen in het haar. Ons huisdier was echt een deel van ons gezin en je kan je het wel voorstellen hoe verdrietig iedereen wel was."

Gisteren kreeg de Kuurnenaar dan plots een verlossend telefoontje van de politie. "Iemand had Zazou opgemerkt in Oostrozebeke. De hond was echter niet vuil en had geen honger, wat wil zeggen dat hij drie dagen binnen heeft gezeten, dat kan niet anders." Als bedankje voor iedereen die hielp meezoeken, plaatse Benoit een filmpje van de thuiskomst van Zazou op internet. Daarop is te zien dat het volledige gezin door het dolle heen is bij het weerzien van de viervoeter. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op 3 Europese vrouwen was al slachtoffer van geweld

1 op 3 Europese vrouwen was al slachtoffer van geweld

http://static0.hln.be/static/photo/2014/5/7/11/20140304155848/media_xll_6542066.jpg

Een derde van de vrouwen in Europa was al het slachtoffer van geweld, al dan niet seksueel. Ruim 5 procent werd verkracht, wat de teller op 9 miljoen slachtoffers zet. De zware cijfers komen voort uit een grootschalig onderzoek van het Europees Bureau voor de grondrechten, waarvoor 42.000 vrouwen tussen 18 en 74, afkomstig uit alle lidstaten, werden bevraagd.

Vrouwen zijn nog steeds vaker het slachtoffer van geweld en seksuele intimidatie. Uit de studie blijkt dat zowat 62 miljoen vrouwen in Europa het al aan den lijve mochten ondervinden. Eén vrouw op vijf werd tegen haar zin betast of gekust. In een derde van de gevallen was het de baas, collega of een klant, zo blijkt uit het onderzoek. De slachtoffers zijn te vinden in alle sociale lagen.

Ongewenst
Bijna een op de vijf vrouwen in Europa (18 procent) is wel eens gestalkt. Nagenoeg een kwart van de slachtoffers veranderde haar e-mailadres of telefoonnummer om die reden. Ongepaste berichtjes via sociale media of expliciet seksuele e-mails of sms'jes ontvangt zeker een op de tien vrouwen (11 procent). Jonge vrouwen nog veel vaker: een op de vijf vrouwen tussen de 18 en 29 jaar.

Huiselijk geweld
Vaak schuilt het gevaar ook in eigen huis. Ruim 22 procent van de ondervraagden kreeg al met lichamelijk of seksueel geweld door de eigen partner te maken. Veel slachtoffers schamen zich en stappen niet met de feiten naar de politie. Geweldplegingen door vreemden worden sneller aangegeven.

Problematisch
"Te veel vrouwen lijden'', stelt directeur Morten Kjaerum van het agentschap. "9 miljoen verkrachte vrouwen: dat is bijna de hele bevolking van Oostenrijk. Geweld tegen vrouwen is dan ook geen klein probleem", aldus Kjaerum. Bovendien is er geen enkel EU-land waar de score goed is. "Er is geen enkele reden om tevreden te zijn", luidt het oordeel.

Impact
De onderzoekers kunnen niet aangeven of geweld tegen vrouwen is toegenomen of niet verminderd. Dit is het eerste grootschalige onderzoek in zijn soort. Het is de bedoeling dat het om de 5 jaar wordt herhaald. "Dan kunnen we ook zien of het beleid om geweld tegen vrouwen terug te dringen, effectief is geweest." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom gaat kennis het ene oor in en het andere uit

Daarom gaat kennis het ene oor in en het andere uit

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/1/0/20140303190722/media_xll_6539085.jpg

Je kent het wel: iemand geeft je een telefoonnummer, maar je hebt niets om te schrijven, dus probeer je het met alle goede wil van de wereld te onthouden. Toch kan je achteraf slechts een deeltje reconstrueren. Een nieuwe studie verklaart waarom gesproken woorden zo vaak het ene oor in en het andere oor uit gaan.

Verschillende experimenten aan de universiteit van Iowa halen de gedachte onderuit dat ons geheugen werkt als één grote geïntegreerde machine. Zo zou het puur auditieve geheugen vaak minder efficiënt werken dan bijvoorbeeld het visuele. Ook nieuwe ervaringen die we via tastzin opdoen, blijven beter hangen dan wanneer we enkel en alleen op onze oren moeten rekenen.

Tijdens de studie moesten studenten luisteren naar geluidjes (telkens twee) en aangeven of ze identiek waren. De tijdspanne tussen de deuntjes werd geleidelijk aan opgedreven. Het visuele geheugen werd getest door dezelfde opdracht met beelden te doen en voor de tastzin moesten ze een object vasthouden dat verschillende soorten vibraties kon geven. Op hele korte termijn waren de scores voor elk van de testen even goed, maar van zodra er 4 tot 8 seconden vertraging tussen de geluiden, beelden en trillingen zat, werd het opvallend moeilijker om de puur auditieve test tot een goed einde te brengen.

In een tweede experiment werd gewerkt met geluidsopnames van blaffende honden, video's van een basketbalmatch zonder geluid en alledaagse objecten die moesten worden aangeraakt zonder ze te zien. Ook hier scoorden de studenten het minst goed op het auditieve gedeelte van de proef.

Het onderzoeksteam stelt dat de manier waarop onze hersenen puur auditieve prikkels verwerken en opslaan, sterk verschilt van bijvoorbeeld visuele of tactiele. "Het brein lijkt verschillende wegen te gebruiken om de nieuwe informatie te behandelen", stelt dokter Poremba.

Leerkrachten horen het dus niet vanzelfsprekend te vinden dat studenten zomaar alles onthouden wat ze te vertellen hebben. "Om iets echt memorabel te maken, is er nood aan visuele elementen en tactiele ervaringen als aanvulling op auditieve informatie", luidt het advies. Ook actief noteren tijdens de les of tijdens het instuderen en woorden zelf voorzien van beeldmateriaal, ondersteunt je geheugen. (br.hln)


» Reageer (0)
03-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uniek: bedreigde papegaai geboren dankzij gelijmd ei

Uniek: bedreigde papegaai geboren dankzij gelijmd ei

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/4/0/20140303141538/media_xll_6537660.jpg

Dankzij plakband en lijm is in Nieuw-Zeeland een zeer zeldzame papegaai uit het ei gekropen. Een ranger vond onlangs een bijna uitgebroed maar gebarsten ei van een Kakapo-papegaai. Ze plakte de schaal van het ei waardoor het kuiken een paar dagen later gezond in een broedkast ter wereld kwam. In de broedkast liggen nog vier Kakapo-eieren.

De bijzondere papegaai kreeg de naam Lisa One, hoewel het nog te vroeg is om te zeggen of het een mannetje of een vrouwtje is.

Er zijn nog maar zo'n 125 Kakapo's in de wereld. Ze leven in Nieuw-Zeeland op een paar eilandjes zonder roofdieren. Kakapo's zijn vooral actief in de schemering en kunnen niet vliegen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe microgolven mij zonder operatie van kanker hebben genezen

Hoe microgolven mij zonder operatie van kanker hebben genezen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/11/11/13/20140303114554/media_xll_6537208.jpg

Dagelijks strijden dokters wereldwijd tegen kanker, dankzij nieuwe technologieën die dokters het makkelijker maken om tumoren te verwijderen zonder ingrijpende operaties wordt deze ziekte iets minder dodelijk. De 42-jarige Amerikaanse Rory Kleinman overleefde nierkanker dankzij microgolven die de tumor aanpakten zonder zware operatie.

Heel lang moesten artsen bij een tumor in de nier een deel of het heel orgaan verwijderen. Met een biopsie bepaalden de artsen of het om een kwaadaardig gezwel ging en hoeveel ze van de nier moesten verwijderen om het leven van de patiënt te redden. Bij een nieuwe procedure genaamd 'microgolfablatie' moet er geen operatie aan te pas komen. Een ander voordeel is dat dit tegelijkertijd met de biopsie kan gebeuren.

Professor Aaron Fischman in het ziekenhuis Mount Sinai in New York legt de procedure uit: "Deze nieuwe techniek werkt met hitte. We kunnen een naald direct tegen de tumor plaatsen en deze 'doden' zonder het gezwel te moeten verwijderen of een incisie te maken." Patiënten worden lokaal verdoofd terwijl een antenne met microgolven in de biopsienaald gaat. Nadat een stukje van de tumor werd verwijderd voor tests, gebruiken Fischman en zijn team scans om het punt van de antenne rechtstreeks in de tumor te plaatsen.

Het grootste voordeel van de procedure dat een operatie overbodig wordt. Dit maakt de herstelperiode korter, verkleint de kans op complicaties en bloedingen. Momenteel wordt dit gebruikt om tumoren in de lever, nieren en longen te behandelen. 90 tot 95 procent van de patiënten in het ziekenhuis overwinnen dankzij microgolfablatie hun ziekte.

De 42-jarige Rory Kleinman was in shock toen ze ontdekte dat ze een niertumor had. "Ik had nooit gedacht dat kanker mij op jonge leeftijd zou overkomen, dat was iets voor oudere mensen. Ik heb de procedure ondergaan en enkele dagen later zat ik alweer op kantoor. Er is ook geen litteken dat me nog constant aan de procedure kan herinneren. " (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Broken Circle Breakdown grijpt naast de Oscar

Geen Oscar voor 'The Broken Circle Breakdown'

http://static1.hln.be/static/photo/2014/2/13/6/20140303070134/media_xll_6536496.jpg

Het heeft niet mogen zijn voor de Belgen: 'The Great Beauty' heeft de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film gewonnen. Het is al de elfde keer dat een Italiaanse film in deze categorie in de prijzen valt.

Italië werd, sinds de allereerste uitreiking van de Oscars, al 28 keer genomineerd voor een Academy Award. Het was al van 1998 geleden dat een Italiaanse film een Oscar won. Toen won 'La Vita é Bella' van regisseur Roberto Benigni.

Dit was de zevende nominatie voor de Belgen, maar winnen deden we nog nooit. De laatste keer dat ons land er in deze categorie bijwas, dateert van 2012. Toen maakte 'Rundskop' van Michaël Roskam kans op de prestigieuze filmprijs.

Het zag er eerder deze week nochtans rooskleurig uit voor 'The Broken Circle Breakdown'. De film van Felix van Groeningen won eergisteren nog de César voor Beste Buitenlandse Film, en haalde het onder meer van 'Gravity', 'Django Unchained', 'Dead Man Talking', 'Blue Jasmine' en 'The Great Beauty'. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carnavalisten delen gratis wietlolly's uit aan kinderen

Carnavalisten delen gratis wietlolly's uit aan kinderen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/10/7/2/20140303100510/media_xll_6537017.jpg

Jonge kinderen hebben tijdens de carnavalsstoet in Genk nietsvermoedend wietlolly's opgeraapt. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag. Ouders reageren ongerust omdat op de verpakking staat dat het snoepgoed 'echte cannabis' bevat.

Burgemeester Wim Dries (CD&V) zegt in Het Belang van Limburg dat er op het eerste zicht geen THC in de lolly's lijkt te zitten, het bestanddeel dat een geestverruimend effect heeft. Toch worden de lolly's voor alle zekerheid verder onderzocht.

Het is niet duidelijk wie de cannabislolly's in het publiek heeft gegooid. Dries zegt in Het Nieuwsblad dat de politie een onderzoek is gestart om de herkomst te achterhalen.

Volksgezondheid houdt er rekening mee dat de wietlolly's illegaal zijn. "Om een product te mogen verkopen, moet onze dienst toestemming geven", zegt woordvoerder Jan Eyckmans in de krant. "Op het eerste gezicht is er niet eens een aanvraag ingediend. Het maakt niet uit dat ze in Nederland zijn gekocht, waar ze legaal te krijgen zijn. Uitdelen staat gelijk aan verkopen."

Volksgezondheid zal vandaag contact opnemen met de Genkse politie. (br.hln)


» Reageer (0)
02-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is carnaval

Het is carnaval
Het is carnaval

dus zal ik dansen gaan
met een mooi pakje aan
carnaval dat maakt me blij
samen gek doen, zij aan zij
wat een geluk dat carnaval bestaat
ik hoop dat deze pret nooit overgaat...

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruidspaar krijgt 27 broodroosters cadeau

Grapje! Bruidspaar krijgt 27 broodroosters cadeau

http://static3.hln.be/static/photo/2014/1/9/12/20140301211850/media_xll_6532752.jpg

Het ontbijt na je huwelijksnacht krijgt een nieuwe dimensie wanneer je kan kiezen uit liefst 27 toasters om je boterhammetje te roosteren. Van de veertig huwelijkscadeaus die Mike en Victoria Seymour uit het Engelse Batsford mochten ontvangen, waren twee derden immers een broodrooster. Een 'grapje' van Mike's getuige.

Mike (44) en Victoria (37) trouwden in oktober van vorig jaar in Mexico. Terug van hun huwelijksreis, gaven ze zopas een feest voor familie en vrienden in het Verenigd Koninkrijk. Het koppel had geen huwelijkslijst opgesteld. De keuze van de geschenkjes lieten ze liever over aan de verbeelding en de goede smaak van de gasten op hun trouwpartij.

De trouwers vonden het evenwel al vreemd dat op de geschenkentafel allemaal gelijkaardige, rechthoekige pakjes waren tentoongesteld. Hun argwaan werd bevestigd toen getuige Rob Kanok voorstelde om een 'toaster' uit te brengen ter ere van het bruidspaar. Profetische woorden, want toen de pakjes werden opengemaakt, bleken er niet minder dan zevenentwintig broodroosters in te zitten. Rob had namelijk de gasten 'aangeraden' om een toaster te kopen voor de pasgetrouwden.

Goedkope en dure modellen, weliswaar, maar wat vang je aan met zoveel toasters? Mike en Victoria hebben twintig exemplaren weer kunnen inruilen. De overige zeven schenken ze aan organisaties die zich inzetten voor de opvang van daklozen. Vermits de sales manager en de verpleegster allebei al een huwelijk op de teller hebben, waren ze niet meteen toe aan een nieuwe broodrooster. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glas tomatensap per dag tegen borstkanker

Glas tomatensap per dag tegen borstkanker

http://oi61.tinypic.com/2mdrlab.jpg

Een glas tomatensap per dag vermindert het risico op borstkanker. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Vrouwen die dagelijks tomaten verorberen, produceren immers meer adiponectin, een hormoon dat het lichaamsgewicht mee regelt en als gevolg kan beschermen tegen de dodelijke ziekte, zo schrijft de Britse krant Daily Mail.

Wetenschappers van de Rutgers Universiteit in New Jersey lieten zeventig vrouwen van 55 jaar en ouder gedurende tien weken lang tomatensap drinken of tomaten eten. Alle proefkonijnen kampten met overgewicht of hadden een familielid met borstkanker, wat de kans om de ziekte te krijgen, vergroot.

Controles van de hormonenspiegel van de vrouwen wezen uit dat een glas tomatensap per dag de hoeveelheid adiponectin met negen procent doet toenemen, dankzij de aanwezigheid van lycopene in de groente. Die stof geeft tomaten hun rode kleur, zou de kans op prostaatkanker verminderen en - zo ontdekten wetenschappers nu - verhoogt de hoeveelheid adiponectin in het lichaam met bijna tien procent, schrijft  Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Dat hormoon speelt een rol bij de regeling van het lichaamsgewicht en kan zo helpen in de strijd tegen borstkanker.

Vooral slank(ere) vrouwen die dagelijks tomatensap dronken, produceerden meer adiponectin, aldus de studie. Die bevinding wijst volgens onderzoekster Adana Llanos opnieuw op het belang van gewichtscontrole als belangrijke vorm van kankerpreventie.

De wetenschappers benadrukken dat een dieet bestaande uit uitsluitend tomaten absoluut geen oplossing is om borstkanker te proberen vermijden. Een gezonde levenstijl is cruciaal, stelt Llanos. "Vrouwen kunnen hun kans op borstkanker reduceren door een gezond gewicht na te streven, veel te bewegen en minder alcohol te drinken."

Lycopene bevordert niet enkel de aanmaak van het hormoon adiponectin. Volgens eerder onderzoek gaat de stof ook de groei en verspreiding van kankercellen tegen. Lycopene is in kleinere hoeveelheden ook terug te vinden in onder andere watermeloenen, abrikozen, roze pompelmoezen en papaja's. (br.hln)


» Reageer (0)
01-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stralend haar dankzij de omgekeerde wasbeurt

Stralend haar dankzij de 'omgekeerde wasbeurt'

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/10/8/20140301071458/media_xll_6531053.jpg

Heb je dun en futloos haar? Dan is de ideale oplossing volgens sommige bloggers je wasritueel om te gooien. De techniek, waarbij je eerst conditioner gebruikt en dan pas wast met een klein beetje shampoo, wordt door sommigen al langer aangeraden. Steeds meer vrouwen lijken nu deze zogenaamde 'omgekeerde wasbeurt' te omarmen. Dat meldt de Daily Mail.

De oprichter van Aveda, Horst Rechelbacher, zou als eerste deze omgekeerde volgorde hebben aangeraden. Volgens hem kan je zelfs best beginnen met het aanbrengen van oliën op de hoofdhuid en deze door het haar te kammen. Vervolgens maak je het haar nat, gebruik je de conditioner en pas daarna is de shampoo aan de beurt.

Volgens Alison Freer, van de website XOJane, zorgt dit "achterstevoren wassen" ervoor dat je haar voldoende gehydrateerd wordt zonder dat het te zwaar aanvoelt. Ze raadt aan de conditioner even te laten inwerken, terwijl je de rest van je lichaam wast. Dit voorkomt dat je haar gaat klitten, daarna uitspoelen en een klein beetje shampoo gebruiken: "Ik doe dit nu al een week en mijn haar ziet er beter uit dan ooit."

Ook sommige andere bloggers deden deze ontdekking al eerder, soms gewoon door de flesjes per ongeluk te verwisselen in de douche.

Niet voor elk haartype
Freer geeft toe dat de techniek volgens haar vooral doeltreffend is voor mensen met fijn haar, aangezien het je haar doet stralen en het meer volume geeft. Ook andere websites beweren dat wie dikker of droger haar heeft, zich beter aan de traditionele volgorde houdt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met deze app lees je een boek van 300 pagina's in anderhalf uur uit

Met deze app lees je een boek van 300 pagina's in anderhalf uur uit

http://static0.hln.be/static/photo/2014/7/16/2/20140228092248/media_xll_6528407.jpg

In sneltempo een volledig boek uitlezen in een dik uur? Binnenkort is dat een makkie. Spritz, een app die op komst is voor de Samsung Galaxy S5 en Samsung Gear 2, schakelt daarvoor een innovatieve techniek in.

Voor een ervaren lezer is een tempo van 400 woorden per minuut al straf. Met een nieuwe app, Spritz genaamd, zou dat tempo kunnen opgedreven worden tot 1.000 woorden per minuut. Hoe? Door de woorden simpelweg één voor één te laten verschijnen op uitgekiende posities voor het oog.

Spritz houdt rekening met een 'fixatiepunt' voor het oog, doorgaans links van het midden van het woord. Door dat fixatiepunt voortdurend op dezelfde plek te laten verschijnen, kunnen we woorden veel sneller verwerken, klinkt het bij The Huffington Post. Spritz bouwt zo voort op apps als Velocity en op het wetenschappelijke 'rapid serial visual presentation'-model. Omdat het telkens om één woord gaat, past Spritz perfect op kleine schermpjes als die van mobieltjes en smartwatches. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donor gezocht: Genkenaren kunnen papa redden

Donor gezocht: "Genkenaren kunnen papa redden"

http://static3.hln.be/static/photo/2014/0/12/9/20140301084901/media_xll_6531174.jpg

Sinds Jan Houben (55), een beroepsmilitair uit Genk, eind vorig jaar vernam dat hij lijdt aan een agressieve vorm van leukemie of bloedkanker, vecht hij tegen de ziekte. Maar hij staat er niet alleen voor. Om terug een gezond leven te kunnen leiden, moet hij een geschikte stamceldonor zien te vinden. De kans om een goeie donor te vinden, is 1 op 50.000.

Om nu de kans te vergroten, hebben Bert en Katrien Houben, zoon en dochter van Jan, met hun nicht Ine Houben een brede actie uitgewerkt. "Genk telt nu 65.345 inwoners", liet Bert optekenen. "We willen dat alle Genkenaren zich melden als donor. We doen een beroep op hun samenhorigheidsgevoel. Zo maken we meer kans dat het leven van m'n vader gered kan worden."

Om zoveel mogelijk mensen te overtuigen zich te registreren als donor wordt aan elke persoon die zich hiervoor meldt, gevraagd om vrienden op te geven. "Ze kunnen dan hun vrienden en familie aanspreken om donor te worden. Op die manier bouwen we als het ware een grote en zeer wijd vertakte levensboom op", aldus Bert Houben. Meer over het ambitieus strijdplan van Bert, Katrien en ine op de website www.leuke-missie.be.   (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hans de Booy - Annabel

Hans de Booy - Annabel

Klik op de foto om hem te beluisteren


Hans de Booij (Arnhem, 2 juni 1958) is een Nederlandse zanger en liedjesschrijver.

De Booij studeerde kleinkunst in Antwerpen en werd daarna theatertechnicus voor onder andere Boudewijn de Groot.

In het begin van de jaren tachtig vormde hij met Alain Mazijn de cabaretgroep Circus Stupido. Ze brachten een single uit ("We gaan" en "Alles is al gezegd"), geproduceerd door Bram Vermeulen. De groep "Golden Delicious" verzorgde de begeleiding.

Muziekuitgever Hans Kusters stelde hem in 1983 in staat zijn eerste album op te nemen. Dit album ("Hans de Booij") was zowel in België als in Nederland een succes en leverde de hitsingles Een vrouw zoals jij, Annabel en Thuis ben op. Voor deze successen moest De Booijs eigenzinnigheid wel een beetje worden bijgestuurd. Zijn oorspronkelijke tekst van Thuis ben werd bijvoorbeeld door tekstschrijver Herman Pieter de Boer van zijn scherpe kantjes ontdaan en De Booijs grootste hit Annabel is geen eigen compositie maar een lichtvoetig popliedje van de hand van diezelfde De Boer en componist Boudewijn de Groot.

De Booijs eigen werk valt veel meer in de categorie grimmige chansons, zoals Jacques Brel en Ramses Shaffy die vertolkten. In de tweede helft van de jaren tachtig legde hij zich steeds meer toe op die stijl en verder plaatsucces bleef uit. Wel trad De Booij in de loop der jaren regelmatig op in theaters, of in Antwerpse cafés. Zo bracht hij de evergreen "De lichtjes van de Schelde" van Bobbejaan Schoepen uit 1952 weer onder de aandacht.

De rusteloze bohemien kwam verder in het nieuws doordat hij persoonlijk failliet ging, een dronken schermutseling met de Antwerpse politie had (de rechter stelde hem later in het gelijk), verslaafd raakte aan wiet en Europa enige keren verliet om elders een nieuw leven te beginnen.

Ook stelde hij zijn persoonlijke levensfilosofie te boek, waarbij hij onder meer pleitte voor de oprichting van een Ministerie van Liefde. De Booij ging maandenlang met een rugzak vol boeken door het land om zijn boeken deur aan deur te verkopen. Uiteindelijk wist hij er meer dan 4000 te verkopen.

In 1999 ontmoet Hans de veertiende dalai lama toevallig voor de Schouwburg van Antwerpen en voelde hij zich sterk aangetrokken tot de geweldloosheid zoals die gepredikt wordt door het boeddhisme. Terugkijkend op de diepe dalen in zijn leven vertelde De Booij: “ik ben rijk geworden door een hele tijd geen geld te hebben”.

Hans de Booij, die inmiddels in het Belgische Oostende woonde, keerde in 2007 met een nieuwe band terug op de Nederlandse podia en zong liedjes van zijn album Emocratie dat in september was uitgekomen. Zijn megahit Annabel zingt hij niet meer omdat hij dat naar eigen zeggen 'fysiek' niet aankan. In interviews zegt hij teleurgesteld te zijn in de Nederlandse muziekcultuur, omdat de publieke radiozenders nauwelijks nog Nederlandstalig repertoire draaien.

In 2008 is Hans de Booij vertrokken naar Thailand, waar hij op een eiland woont en ging werken aan zijn comeback, samen met musicus/producer Hans Vermeulen (Sandy Coast, Rainbow Train). In oktober 2009 verscheen zijn cd Ontsnapt aan een kokosnoot, in 2010 was er een Nederlandse tournee.


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!