Chocoladepil tegen hartkwalen en beroertes
In een testfase met 18.000 vrijwilligers gaan wetenschappers onderzoeken of pillen met een hoge concentratie cacaoflavanolen effectief beschermen tegen hartaanvallen en beroertes.
De voordelen van donkere chocolade werden al meermaals onderstreept, maar het feit is dat veel cruciale voedingsstoffen in cacao verdwijnen in het verwerkingsproces. Daarom werd eerst en vooral een techniek ontwikkeld om de actieve ingrediënten, de flavanolen, uit cacao te puren en in hoge concentraties te bundelen in pilvorm.
Momenteel zijn er al cacaopillen op de markt, alleen bevatten ze vaak veel minder flavonolen dan de gepatenteerde variant die nu op grote schaal getest zal worden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat cacao-extracten bloeddruk, cholesterol en insulinegebruik verbeteren.
De deelnemers zullen dagelijks placebo's of twee capsules vol cacaoflavonolen krijgen gedurende vier jaar. Niemand, inclusief de onderzoeksleiders, weet op voorhand wie wat neemt. In een ander luik van het onderzoek, krijgen vrijwilligers multivitamines of placebo's. Na afloop moet de langdurige testfase uitwijzen of pure voedingsextracten uit cacao effectief meer te bieden hebben dan het eten van donkere chocolade of het slikken van vitamines. (br.hln)
|