NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
31-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Máxima is iets gedurfder dan Mathilde

Máxima is iets gedurfder dan Mathilde

http://static0.hln.be/static/photo/2015/17/16/0/20150831164757/media_xll_7967610.jpg

De Nederlandse koningin Máxima is iets gedurfder in haar kledingkeuze dan onze koningin Mathilde. Dat vertelt ontwerper Edouard Vermeulen aan VTM Royalty. Beide koninginnen worden geregeld gezien in kleding van de designer, bekend van zijn modehuis Natan.

Het grootste verschil tussen de kleding die Máxima en Mathilde uitkiezen bij Edouard Vermeulen zit hem volgens de ontwerper vooral in de kleur. "Máxima kiest ook wel eens voor blauw of groen, misschien iets gedurfder, maar dat zijn ook iets meer de kleuren van het zuiden. Mathilde draagt meer de kleuren van het noorden."

Vermeulen vertelt het programma ook dat Mathilde haar dochter geregeld meeneemt naar het atelier in Brussel. "Meer en meer. Ik denk dat kleding voor ieder jong meisje steeds belangrijker wordt", aldus de ontwerper die zegt het leuk te vinden om over een paar jaar misschien een baljurk te maken voor prinses Elisabeth.

De verslaggever van VTM vraagt de ontwerper of de Belgische koningin ook regelmatig vrijetijdskleding draagt. Trekt ze bijvoorbeeld wel eens een joggingbroek aan? "Ik heb het nog nooit gezien, maar ik hoop het voor haar", antwoordt Vermeulen lachend. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Door te wandelen kan je zeven jaar langer leven

Door te wandelen kan je zeven jaar langer leven

http://static3.hln.be/static/photo/2015/7/10/10/20150830215838/media_xll_7965700.jpg

Per dag 25 minuutjes van je vrije tijd spenderen aan een wandeling, is goed voor je gezondheid. Volgens een studie zou het je helpen om jong te blijven en je leven met zeven jaar te verlengen.

De studie, die dit weekend werd voorgesteld op het congres van de 'European Society of Cardiology', toont aan dat regelmatig bewegen het risico op hartaanvallen met de helft verkleint.

Professor Sanjay Sharma, die meewerkte aan het project, zegt dat we weliswaar niet kunnen vermijden dat we oud worden, maar dat we dat proces wel kunnen vertragen. "Met beweging koop je drie tot zeven extra levensjaren. Het is een antidepressivum, het verbetert onze cognitieve functies en er is bewijs dat beweging het dementieproces vertraagt", aldus Sharma.

Mensen die met lichaamsbeweging starten op hun 70e, verkleinen hun kansen op atriumfibrilleren, een hartritmestoornis waar 10 procent van de mensen boven de 80 aan lijden.

De professor had nog nuttig advies voor iedereen die lijdt aan hartkwalen: "Mensen met hartaandoeningen wandelen beter tot het punt waarop ze wel nog kunnen praten, maar niet meer kunnen zingen."   (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feit of fabel? Slaapwandelaar wakker maken kan dodelijk zijn

Feit of fabel? Slaapwandelaar wakker maken kan dodelijk zijn

http://static1.hln.be/static/photo/2015/6/14/2/20150831114225/media_xll_7966877.jpg

Dat iemand slaapwandelt en tijdens zijn nachtelijke avonturen een (fatale) val maakt, is erg uitzonderlijk. Maar het gebeurt wel, daar kan de 27-jarige Thibaut Sprengers uit Gent over meespreken. Hij raakte door het slaapwandelen zijn rechteronderbeen kwijt. Maar waarom slaapwandelen sommige mensen en hoe gevaarlijk is dit echt?

Thibaut legt vandaag in de krant Het Nieuwsblad uit hoe slaapwandelen in één minuut zijn leven drastisch veranderd heeft. Voor zijn val uit het raam op vakantie in Boedapest was hij een actieve twintiger, plots kon hij niet meer wandelen door een verlamd linkerbeen en geamputeerd rechterbeen. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat slaapwandelen vaker voorkomt dan je zou denken. Ongeveer 14 procent van de kinderen tussen 7 en 12 jaar heeft het al eens gedaan.

Vaak gebeurt het wanneer een persoon van de diepe slaapfase naar een lichtere fase gaat. Dat kinderen vaak dieper slapen dan volwassenen, kan verklaren waarom het vaak bij hen voorkomt. Ook zou slaaptekort de stoornis in de hand kunnen werken. Je lichaam recupereert hier namelijk van door langer in de diepe slaapfase te blijven hangen. Alcohol of stress kunnen mogelijke oorzaken zijn. Alsook bepaalde medische zaken als koorts, hartritmestoornissen, slaapapneu en psychiatrische aandoeningen.

Slaapwandelen is alleen gevaarlijk wanneer de slaapwandelaar gevaarlijke stunts uithaalt, maar de meeste 'patiënten' blijven in de buurt van hun bed. Pechvogels die net als Thibaut uit hun raam vallen, zijn eerder een uitzondering. Het zou ongeveer één keer per jaar gebeuren. Dat slaapwandelaars die wakker gemaakt worden een hartaanval kunnen krijgen, is een mythe, legt dokter Ilse De Volder in Het Nieuwsblad uit. Als je een slaapwandelaar treft, mag je de persoon wakker maken of rustig naar zijn of haar bed leiden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoogste berg van Noord-Amerika krijgt opnieuw zijn oorspronkelijke naam

Hoogste berg van Noord-Amerika krijgt opnieuw zijn oorspronkelijke naam

http://static3.hln.be/static/photo/2015/0/14/7/20150831060146/media_xll_7966282.jpg

De 6.168 meter hoge Mount McKinley, de hoogste berg op het Noord-Amerikaanse continent, zal officieel worden omgedoopt tot 'Denali'. Dat heeft de Amerikaanse regering laten weten. Daarmee krijgt de berg opnieuw de naam die de inheemse bevolking van Alaska gebruikte.

De bekendmaking van het nieuws gebeurt niet toevallig één dag voor de Amerikaanse president Barack Obama een driedaags bezoek brengt aan Alaska. De berg ligt in het centrum van die Amerikaanse staat.

'Denali' betekent "de grote" in het Athabaskisch, de taal die door de indiaanse bevolkingsgroepen in de regio werd gebruikt. Overigens hanteren ook de huidige inwoners van Alaska nog altijd die oorspronkelijke naam. De staat pleit er daarom al zowat veertig jaar voor om 'Denali' opnieuw op de officiële landkaarten en wegwijzers te plaatsen. Maar dat voorstel was altijd op verzet gestuit vanuit de staat Ohio, de thuisbasis van de vroegere Amerikaanse president William McKinley.

De berg werd overigens enkel door een gril van de geschiedenis naar de 25ste president van de VS vernoemd. In 1896 had een Amerikaanse goudzoeker die naam ingevoerd om de verkiezingscampagne van presidentskandidaat McKinley te ondersteunen. In 1917 werd het als de officiële naam ingevoerd.

William McKinley werd doodgeschoten in 1901, zes maanden na het begin van zijn tweede ambtstermijn. Hij is zelf nooit in Alaska geweest. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder van vondeling Marie geeft zich aan bij politie

Moeder van vondeling Marie geeft zich aan bij politie

http://static0.hln.be/static/photo/2015/2/16/9/20150831071313/media_xll_7966284.png

De moeder van de vondeling die op 18 augustus door een buschauffeur langs de kant van een weg in Sint-Truiden werd aangetroffen, heeft zich bij de politie gemeld. Dat melden de kranten van Mediahuis vandaag.

De vrouw was zaterdag met een ernstig medisch probleem een Limburgs ziekenhuis binnengestapt. Daar werd de link gelegd tussen haar toestand en de vondeling. De vrouw kon overtuigd worden zich te melden bij de politie.

Het parket van Limburg geeft voorlopig geen commentaar in het belang van het uiterst delicate onderzoek en in het belang van de moeder en het kind. Het is dus niet duidelijk of de vrouw is aangehouden en welke straf ze riskeert.

Uit het verdere onderzoek zal nog moeten blijken of de vrouw die zich meldde wel degelijk de mama is van baby Marie. Voorlopig blijft de baby ondergebracht bij een pleeggezin. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed nieuws! Middagdutjes zorgen voor lagere bloeddruk

Goed nieuws! Middagdutjes zorgen voor lagere bloeddruk

http://static3.hln.be/static/photo/2015/8/11/2/20150830125151/media_xll_7964732.jpg

Middagdutjes maken je productiever, creatiever en gelukkiger. De wetenschap is de jongste jaren uitermate enthousiast over de effecten van een dagelijks middagdutje. Griekse onderzoekers hebben dat lijstje nu nog langer én beter gemaakt: een halfuur slapen op de middag zou wel eens zomaar je leven kunnen redden.

Een middagdutje elke dag kan je bloeddruk verlagen en de kans op een hartaanval significant verminderen, dat blijkt uit een onderzoek van het Griekse Asklipieio Voula-ziekenhuis. Voor het onderzoek werden zo'n 400 slapers van middelbare leeftijd gevolgd, die allemaal last hadden van een verhoogde bloeddruk. Bij degenen die 's middags een halfuurtje dutten, werd na afloop van het experiment een vijf procent lagere bloeddruk vastgesteld.

Hoe langer, hoe beter
Ook de duur van het slaapje had een invloed op de resultaten. Proefpersonen die langer dan een halfuur de ogen sloten, hadden op hun beurt een lagere bloeddruk dan zij die een korter dutje deden.

"Het onderzoek wijst uit dat patiënten in ons ziekenhuis die 's middags langer slapen, minder medicijnen nemen tegen een hoge bloeddruk", verklaart dokter Manolis Kallistratos. "Helaas is er in onze moderne werkethiek bijna geen plaats meer voor een slaappauze. Dat is spijtig, want onze gezondheid heeft er duidelijk baat bij", aldus de hartexpert.

Verschillende historische figuren waren al langer overtuigd van de gezondheidsvoordelen van middagdutjes. Zo waren bijvoorbeeld zowel Winston Churchill als Margaret Thatcher, de twee meest invloedrijke eerste ministers van de UK, verknocht aan hun middagslaapje. Tussen drie en vier uur in de namiddag wilden ze onder geen omstandigheden gestoord worden. (br.hln)


» Reageer (0)
30-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe prins Harry zijn leven riskeert tussen de leeuwen in Afrika

Hoe prins Harry zijn leven riskeert tussen de leeuwen in Afrika

http://static0.hln.be/static/photo/2015/10/4/5/20150830122926/media_xll_7964810.jpg

Prins Harry heeft in het Palmwag reservaat in Namibië een leeuw geholpen. Dierenartsen hadden het beest verdoofd om bloed af te nemen voor DNA-identificatie. De Britse prins, die doodkalm bleef, had als taak de ademhaling van het dier in de gaten te houden tijdens het doen van testen. Ook hielp Harry bij het vervangen van een kapotte GPS-halsband.

Op foto's van Daily Mail is de prins aan het werk te zien met de verdoofde leeuw. Harry is momenteel drie maanden in het zuiden van Afrika om vrijwilligerswerk te doen bij projecten die zich inzetten voor natuurbehoud. Volgens de krant zou de zoon van prins Charles het erg naar zijn zin hebben.

"Ik moet ermee leren leven hoe mijn leven verloopt en in veel opzichten ben ik erg bevoorrecht. Het is hoe dingen zijn en ik weet wat ik moet doen. Maar ik breng hier graag tijd door, het is erg waardevol en ik leer hier veel", zou hij tegen een vriend hebben gezegd. En ook: "Ik ben helemaal naar Afrika gekomen om me vrij te voelen. Ik neem mijn slaapzak mee en slaap bij het kampvuur."

De onverschrokken prins zou er op staan om in de open lucht te slapen, iets wat erg gevaarlijk kan zijn in het reservaat. Dierenarts Simson vertelt: "Ik heb tegen hem gezegd dat het veiliger is in zijn tent. Wij slapen allemaal in die van ons omdat we weten dat er van alles kan gebeuren - van slangen en insectenbeten tot een olifant of een hyena die het kamp binnen kan komen." Gelukkig voor Harry houden zijn bodyguards een oogje in het zeil. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vermiste vrouw (62) overleeft negen dagen in Sierra Nevada

Vermiste vrouw (62) overleeft negen dagen in Sierra Nevada

http://static0.hln.be/static/photo/2015/8/8/1/20150830193809/media_xll_7965511.jpg

In de Amerikaanse staat California hebben de hulpdiensten een 62-jarige vrouw teruggevonden die al negen dagen vermist was nadat ze zonder voedsel op bergtocht was vertrokken in de Sierra Nevada. Ze kon overleven door water uit de beek te drinken. Ze kon dat water zuiveren dankzij een filter in de fles die ze bijhad.

Miyuki Harwood was op 20 augustus vertrokken voor een bergwandeling van een dag. Onderweg moet ze gewond zijn geraakt, want ze liep enkele gebroken ribben op. Volgens de politie heeft ze er twee dagen over gedaan om zichzelf tot bij een beek te slepen.
    
Hulpdiensten waren intussen op zoek gegaan naar de vrouw, maar die zoekactie verliep moeilijk. Het gebied is zeer slecht toegankelijk en veel is verwoest door grote branden die er de voorbije tijd hebben gewoed. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weg met oorstokjes: oren reinig je beter anders

Weg met oorstokjes: oren reinig je beter anders

http://static2.hln.be/static/photo/2015/3/3/2/20150830082442/media_xll_7964537.jpg

Niets zo heerlijk als dat schone gevoel nadat je net je oren net onder handen genomen hebt met een wattenstaafje. Maar blijkbaar doen we al die jaren meer kwaad dan goed, en zouden we onze oren beter op een andere manier reinigen.

De algemene consensus onder experts? Hoezeer je ook mag houden van dat propere gevoel, oorstokjes kieper je maar beter in de vuilnisbak aangezien ze meer kwaad dan goed doen, aldus neus- keel- en oorarts Leon Chen. Als je je oren reinigt met een oorstokje, is de kans groot dat je de oorsmeer net dieper in je gehoorgang duurt, verder dan waar het op natuurlijke wijze geproduceerd wordt (en dus zou moeten zitten).

Nuttig oorsmeer
Bovendien heeft oorsmeer tal van nuttige eigenschappen. De huid van de gehoorgang is dun en kwetsbaar, en oorsmeer biedt de nodige bescherming. Het zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt, maar zorgt er ook voor dat vocht, vuil, stof, insecten, bacteriën en schimmels geen kans maken door ze op te vangen en meteen af te voeren.

Daarnaast kan overmatig schoonmaken leiden tot infecties en zelfs eczeem in het buitenoor. Ook komt het vaak voor dat mensen met wattenstaafjes een gat in hun trommelvlies maken.

Hoe doe je het dan wel?
Kan je echt geen afstand doen van het wattenstaafje? Beperk de schade dan tot maximum vier keer per maand en maak je oren enkel schoon na het douchen. Het hete water en de stoom zorgen ervoor dat je ooorsmeer zachter is.

De beste manier is echter om de oorstokjes volledig links te laten liggen en voor een oplossing van olie en waterstofperoxide te gaan. Eén keer per week voor het slapengaan, vul je een pipet met olie. Doe in ieder oor drie druppels en masseer het kraakbeen dat je gehoorgang beschermt. Haal de resterende olie weg met een watje. Wanneer je de dag nadien onder de douche gaat, doe je wat waterstofperoxide in je hand en wrijf je dat in je oor. De peroxide zal een mousse worden en de zachte oorsmeer mee verwijderen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterie rond stuk vleugel MH370 wordt nog gekker

Mysterie rond stuk vleugel MH370 wordt nog gekker

http://static0.hln.be/static/photo/2015/4/4/3/20150830083552/media_xll_7964538.jpg

Het mysterie rond de verdwenen vlucht MH370 is nog altijd niet verdwenen. Het brokstuk dat een maand geleden op het eiland La Réunion werd gevonden kan volgens New York Magazine niet met zekerheid aan de verdwenen Boeing 777 van Malaysia Airlines gekoppeld worden. En wat met de zeepokken die overal op het stuk vleugel werden gevonden?

De Maleisische eerste minister Najib Razak bracht al snel na de vondst van de zogenaamde 'flaperon' duidelijkheid: het wrakstuk was wel degelijk afkomstig van sinds maart vorig jaar vermiste toestel van Malaysia Airlines. Logisch denken lag aan de basis van die conclusie. Het stuk vleugel was van een Boeing 777 en er was zo maar één vliegtuig van dit type vermist: vlucht MH370. Minuten later sprak de Franse procureur Serge Mackowiak deze conclusie al tegen. Verder onderzoek was nodig om te bepalen of het brokstuk al dan niet van het toestel van MH370 kwam. Een maand later staat dit nog altijd niet vast.

Waarom niet? Het typenummerplaatje dat uitsluitsel kon brengen, was niet meer aanwezig op de flaperon. Bovendien zouden - daar kwam de New York Times achter - door MA gearchiveerde onderhoudswerken uitgevoerd op het stuk vleugel niet overeenstemmen met het gevonden voorwerp zelf.

Zinken of drijven
En dan is er nog de kwestie van de rankpootkreeftjes op de flaperon. De aanwezigheid van zeepokken aan alle kanten van de flaperon wijst erop dat het stuk vliegtuigvleugel langere tijd onderwater heeft gelegen. Wat gek is, want om te kunnen aanspoelen op het strand van La Réunion zou de vleugel moeten gedreven hebben. En op het water drijven betekent dan weer: géén zeepokken, want die overleven enkel In het water. Bovendien heeft een voorwerp dat in aanraking komt met water in principe maar twee opties: of het drijft, of het zinkt. Het stuk aangespoelde vleugel lijkt de twee te hebben gecombineerd... Mysterie nog niet opgelost dus en speculatie nog altijd troef online. Ook over een eventuele menselijke, samenzweerderige tussenkomst. (br.hln)


» Reageer (0)
29-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bent u rijk of arm in vergelijking met de rest van de Belgen? Doe hier de test

Bent u rijk of arm in vergelijking met de rest van de Belgen? Doe hier de test

http://static0.hln.be/static/photo/2015/17/9/14/20150829170724/media_xll_7963829.jpg

Of u een grootverdiener bent, in de middenklasse valt of u eerder een laag inkomen hebt, hangt van uw persoonlijke situatie af. Met deze tool van de OESO kunt u uw eigen situatie vergelijken met de rest van de Belgen.

De stijgende ongelijkheid tussen rijk en arm zorgt al enkele jaren voor verhitte discussies en debatten. Nooit eerder was de ongelijkheid in de geïndustrialiseerde landen namelijk zo groot. De OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, een van de grootste economische beleidsorganisaties ter wereld, heeft nu al haar inkomensgegevens uit haar lidstaten samengevoegd in één tool.

Daarmee kan iedereen uit een OESO-lidstaat, dus ook uit België, aan de hand van een aantal korte vragen over het jaarlijks of maandelijks netto-inkomen te weten komen hoe hij of zij het doet tegenover de rest. De test gaat trouwens niet over het totale vermogen van een gezin, dus de waarde van bijvoorbeeld een eigendom wordt niet mee in rekening gebracht. (br.hln)

Doe hier de test


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wauw! Weergoden zetten Gent onder stolp

Wauw! Weergoden zetten Gent onder stolp

http://static3.hln.be/static/photo/2015/16/16/10/20150829091633/media_xll_7961320.jpg

De Gentenaars hebben zich donderdagavond kunnen vergapen aan een spectaculair natuurfenomeen: een dubbele regenboog. Die vormde een denkbeeldige stolp boven de stad. Volgens weerman David Dehenauw is zo'n tweede regenboog steeds minder uitgesproken dan de eerste. Ook de volgorde van de kleuren is omgekeerd. "Dat komt omdat het zonlicht zo op de regen invalt dat er binnen de druppels twéé reflecties gebeuren." Een donkere band onderscheidt de onderste regenboog van de bovenste. Dat verschijnsel heet de 'Donkere band van Alexander', genoemd naar Alexander van Aphrodisias, de Griekse filosoof uit de 2de eeuw die het als eerste beschreef. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koppel vindt oude safe en is stomverbaasd door inhoud

Koppel vindt oude safe en is stomverbaasd door inhoud

http://static0.hln.be/static/photo/2015/4/7/3/20150829093210/media_xll_7963113.jpg

Je huis renoveren en tijdens de werken een oude safe vinden, dat gebeurt toch enkel in films? Dit koppel uit Phoenix (VS) maakte het filmscenario echter waar door een verbazingwekkende schat te vinden in een oude kluis.

Het koppel postte het hele relaas van de vondst op Imgur. "We verhuisden twee jaar geleden naar een woning waar heel wat werk aan is", vertelt de vrouw. "We zijn nu eindelijk aan de renovatie van de keuken bezig." Tijdens het afbreken van het oude kookeiland deden ze een vreemde ontdekking. "Onder het kookeiland, in de vloer, zat een oude kluis verstopt. We herinnerden ons dat we bij de verhuis een papiertje met een code vonden in een oud medicijnkastje, maar we wisten nooit waar die voor diende."

Na een aantal pogingen kreeg het koppel de kluis open en de inhoud was niet min: een hoop biljetten van honderd dollar, netjes in hoopjes verpakt. Het koppel is nu niet minder dan 51.080 dollar rijker, en daarnaast bevatte de kluis nog een zeer waardevol item. De fles bourbon dateert uit de jaren '50 en blijkt ook nog eens erg zeldzaam te zijn. "En we zijn gek op bourbon", aldus het koppel.

Maar het meest bevreemdende onderdeel van de safe is toch wel de schatkaart. Het koppel vond ook het boek 'A Guide for the Perplexed by E.F. Schumacher', een geschenk van een zekere Vincent aan zijn vriend Alan. "Ik heb een boek dat je moet lezen", luidt de boodschap. "Ik heb een aantal passages onderlijnd." De aangeduide fragmenten werden aangevuld met kaarten en foto's en lijken naar een andere schat te leiden. Het koppel roept zijn volgers op om mee te zoeken. "Misschien weten jullie wel waar het geheim zich bevindt."

Wat het koppel nu gaat doen met de schat, is niet helemaal duidelijk. "Als Alan nog leeft, mag hij zich melden", klinkt het. "Het was tenslotte allemaal voor hem bedoeld. Maar de fles bourbon willen we houden!" (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelfmoordlijn maakt zich klaar voor heruitzending Thuis-finale

Zelfmoordlijn maakt zich klaar voor heruitzending Thuis-finale

http://static0.hln.be/static/photo/2015/6/5/12/20150829081607/media_xll_7963077.jpg

Eind juni werd het twintigste seizoen van de populaire Eén-serie Thuis afgesloten met een serieuze cliffhanger: Luc Bomans ondernam een zelfmoordpoging. Voor wie het gemist heeft: nu zondag wordt de aflevering heruitgezonden, en daar bereidt ook de zelfmoordlijn zich op voor. Na de finale in juni kreeg de organisatie zeven keer meer oproepen dan gewoonlijk.

De seizoensfinale veroorzaakte ophef aan het begin van de zomer. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) vond de beelden 'te expliciet en confronterend', en sommige organisaties vroegen de VRT om de aflevering nooit meer uit te zenden. Ook bij de zelfmoordlijn hebben ze hun twijfels bij de verhaallijn, meldt Het Nieuwsblad. Er wordt extra volk opgetrommeld om de verwachte drukte na de heruitzending zondagavond op te vangen.

"We zijn voorbereid", zegt woordvoerster Kirsten Pauwels. Rond 20.50 uur, aan het einde van de aflevering, zal het gratis nummer van de zelfmoordlijn (1813) op het scherm verschijnen. De organisatie verwacht dan een piek aan oproepen tot 22 uur. "Ofwel omdat ze met suïcidale neigingen kampen en dreigen tot actie over te gaan, ofwel omdat ze een naaste hebben verloren en opnieuw worden herinnerd aan dat leed." Normaal zitten er 's avonds twee medewerkers klaar, maar dat zullen er zondag dus meer zijn.

Wie vragen heeft rond zelf­doding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.  (br.hln)


» Reageer (0)
28-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde darm is dan toch niet zo nutteloos

Blinde darm is dan toch niet zo nutteloos

http://static2.hln.be/static/photo/2015/2/9/14/20150828142939/media_xll_7961534.jpg

Het enige wat we weten over de blinde darm is dat het orgaan appendicitis kan veroorzaken en daarom vaak verwijderd moet worden. Omdat we ook heel goed kunnen leven zonder, zal dit lichaamsdeel dan wel niet zo belangrijk zijn, toch? Onderzoek heeft echter aangetoond dat het vitaal is voor de gezondheid van onze ingewanden.

Een recente video die nu circuleert op het internet legt haarfijn uit waarom dit orgaan niet zo nutteloos is als velen denken. De appendix is een dun 'buisje' van ongeveer 10 centimeter dat dichtbij de plek ligt waar de dikke darm overloopt in de dunne darm. Doorgaans situeert het orgaan zich rechts onder in de buik.

Appendicitis komt voor wanneer de appendix opzwelt en geïnfecteerd raakt, waardoor het orgaan verwijderd moet worden. Een gezonde blinde darm kan het herstel na een zware ontsteking echter versnellen. De darmen zitten vol goede flora die helpen de spijsvertering vlot te laten verlopen. Wanneer je een ernstige vorm van diarree hebt, worden al deze goede bacteriën uit de darmen verwijderd. De vorm en de positie op de appendix maken het echter ook ideaal als reservoir voor gezonde bacteriën om zich te vermenigvuldigen na dit soort van aanvallen. Dat heeft onderzoek aan de Duke en Winthrop Universiteit aangetoond.

Patiënten zonder appendix die met C. difficile colitis (een hevige infectie aan de darmen waarbij je vaak in het ziekenhuis belandt) opliepen, hadden vier keer meer kans op een terugkerende infectie dan mensen met een blinde darm. Dus hoewel mensen perfect zonder appendix kunnen leven, is dit lichaamsdeel nog erg belangrijk in ontwikkelingslanden waar ontstekingen aan de ingewanden een groot probleem vormen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het ideale sprookje voor het slapengaan ziet er zo uit

Het ideale sprookje voor het slapengaan ziet er zo uit

http://static3.hln.be/static/photo/2015/16/11/11/20150828103052/media_xll_7961111.jpg

Het nieuwe schooljaar is in zicht, en voor vele ouders betekent dat opnieuw de moeilijke opgave om je kinderen op een deftig uur naar bed te krijgen. Per jaar houden ouders zich daar gemiddeld een week mee bezig, blijkt uit onderzoek. Gelukkig schiet datzelfde onderzoek ook te hulp met de ideale formule om je kind snel naar dromenland te sturen: vertel een verhaaltje van 8,5 minuut met een draak, prinses, fee of tovenaar, en succes is gegarandeerd.

Butlins, een Brits bedrijf dat zomerkampen voor kinderen organiseert, ondervroeg 2.000 ouders en kinderen onder de 7 jaar naar hun bedritueel en favoriete verhaaltjes voor het slapengaan. En daaruit blijkt duidelijk waar de voorkeur van de kinderen zelf naartoe gaat: 56% wil een verhaaltje waarbij de verteller verschillende stemmen gebruikt voor de personages (laat je gaan, mama's en papa's!). Daarnaast vond meer dan een derde een draak een onmisbaar karakter in het verhaaltje voor het slapengaan, op de voet gevolgd door een fee of prinses en een tovenaar. Kinderen verkiezen verhalen over vriendschap boven romantische verhalen. Een kasteel of een magische fantasiewereld is dan weer het ideale decor voor het verhaaltje, volgens de kinderen. Idealiter duurt het vertelmoment 8 minuten en 36 seconden.

Maar niet alleen kinderen hechten veel belang aan dat vaste ritueel 's avonds. 54% van de ouders zegt dat voorlezen hun favoriete moment van de dag is om de band met hun kind te versterken. 36% biecht op dat ze zich schuldig zouden voelen als ze niet zouden voorlezen. In totaal spenderen moeders en vaders 164 uren en 15 minuten per jaar aan het in bed proberen krijgen van kinderen, wat net iets minder dan een week is. De "terug naar school"-periode blijkt het moeilijkste te zijn.

Maar met deze tip hoeft het dus geen probleem te zijn: een paar draken, prinsessen of een tovenaar tegen een magische achtergrond, en je kinderen zijn tevreden. "Maak van dat verhaaltje voor het slapengaan echt een vaste routine, en je kind zal sneller terug gewend zijn aan het ritme van het naar school gaan," geeft verhalenexperte Alexandra Charalambous nog mee (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heeft parfum eigenlijk een vervaldatum?

Heeft parfum eigenlijk een vervaldatum?

http://static3.hln.be/static/photo/2015/14/0/1/20150827211621/media_xll_7960216.jpg

Een lekker geurend parfum is duur, maar wel een goede investering, want het gaat enkele jaren mee, toch? Hoe lang parfum goed blijft ruiken, wanneer je merkt dat hij slecht is geworden en hoe je jouw favoriete geurtjes het beste bewaart, dat kom je hier te weten.

Als we Google mogen geloven schommelt de houdbaarheidsdatum van een flesje parfum ergens tussen de 3 en 5 jaar, maar Jan Ahlgren, oprichter van de Vilhelm Parfumerie in New York nuanceert die getallen:
"Als je jouw flesje correct bewaart en van zonlicht verwijderd houdt kan parfum net als wijn zijn: dan wordt hij beter met de jaren. Dan kan hij na 5 jaar net op zijn best zijn," legt Ahlgren uit. Wel adviseert hij om je flesjes altijd te bewaren in een afgesloten kast of schuif, ver weg van zonlicht of warmtebronnen zoals een chauffage.

Parfumexpert Chandler Burr gaat nog een stapje verder: "Ik bewaar mijn beste geurtjes in de koelkast, zodat ze langer meegaan. Licht, warmte en veranderingen in temperatuur en zuurstof kunnen de samenstelling van de parfum veranderen. Een koelkast is dan een veilige en stabiele thuishaven voor je flesjes."

Weggooien of bijhouden?
Wie een hele collectie heeft en lang niet meer weet wanneer die allemaal in de kast zijn beland, kan aan de hand van drie criteria ontdekken of het parfumflesje al dan niet rijp is voor de glascontainer.

1. De "neustest". Heel simpel: ruik eens aan het flesje. Ruikt het vreemd of duf, dan wil je jezelf er waarschijnlijk ook niet meer mee besprenkelen. Weggooien maar.

2. De kleurtest. Is het parfum donkerder geworden van kleur? Dat kan erop wijzen dat het zijn beste tijd heeft gehad.

3. Check het etiket. Kijk op de verpakking welke ingrediënten jouw parfum bevatten. Citrusparfums staan erom bekend dat ze minder lang houdbaar zijn, omdat ze snel vervliegen. Chypre, oriëntaalse en houtachtige geuren hebben over het algemeen een langere houdbaarheidsdatum. Is jouw parfum natuurlijk en bevat het geen conserveringsmiddelen? Dan is het logischerwijze sneller rijp om weg te gooien. (br.hln)


» Reageer (0)
27-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterie rond dood ijsbeer Knut eindelijk opgelost

Mysterie rond dood ijsbeer Knut eindelijk opgelost

http://static3.hln.be/static/photo/2015/18/13/11/20150827170522/media_xll_7959821.jpg

Knut, de schattige ijsbeer die over de hele wereld beroemd werd en dan in de zoo van Berlijn op mysterieuze wijze verdronk toen hij 4 jaar oud was, stierf aan een zeldzame auto-immuunziekte. Dat hebben wetenschappers vandaag bekendgemaakt.

De ontdekking lost een mysterie op dat aansleepte sinds de plotse dood van Knut in 2011. Het ijsbeertje, dat door zijn moeder verworpen was en door een werknemer van de zoo grootgebracht, werd in 2007 wereldwijd de lieveling van het publiek. Elf miljoen mensen bezochten de zoo om hem in levende lijve te zien en tientallen miljoenen volgden hem op het internet.

Volgens een Duitse neurowetenschapper, Harald Prüss, werd Knut geveld door een anti-NMDA receptor encefalitis, een ziekte die vooral kinderen en vrouwen treft en pas het jongste decennium ontdekt werd. Met Knut is bewezen dat ook dieren de aandoening kunnen krijgen.

Epilepsieaanval
Het was bekend dat de ijsbeer aan een vorm van encefalitis stierf nadat hij op een ochtend dood was aangetroffen in het water van zijn verblijf in de dierentuin. Maar velen dachten dat die door een bacterie of virus was veroorzaakt. Prüss zei dat de oorzaak echter bij antilichamen lag. De ziekte bracht een epilepsieaanval teweeg en het beertje tuimelde in het water.

Prüss en zijn collega's publiceerden hun bevindingen op basis van onderzoek van Knuts hersenen in het Amerikaanse tijdschrift Scientific Reports. Knut werd opgezet en verhuisde vorig jaar naar een museum in Berlijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slaapproblemen? Schrijf jezelf eens een portie natuur voor

Slaapproblemen? Schrijf jezelf eens een portie natuur voor

http://static1.hln.be/static/photo/2015/16/8/10/20150826155933/media_xll_7957045.jpg

Woon jij in de buurt van een park of vijver? Dan heb je geluk, want dan slaap je volgens onderzoek beter dan wie in het centrum van een stad woont. Het verschil is vooral merkbaar bij mannen en 65-plussers, zo ontdekte een grootschalig onderzoek van de University of Illinois.

Professor Diana Grigsby-Toussaint leidde het onderzoek aan de universiteit van Illinois, waarbij naar de woonplek en slaapgewoonten van 245.000 Amerikanen werd gekeken. Daaruit bleek dat mensen die dichtbij een groene plek of water wonen, minder vaak last hebben van een slechte nachtrust. Het effect was het sterkste bij mannen, en mensen ouder dan 65. Waarom die categorie er meer invloed van ondervindt, kunnen de onderzoekers niet verklaren.

"Te weinig slaap leidt tot verslechtering van de mentale en fysieke gezondheid. Het brein functioneert minder goed en het risico op obesitas neemt toe. Deze nieuwe studie toont aan dat blootstelling aan een natuurrijke omgeving de mensen kan helpen om hen de slaap te geven die ze nodig hebben," legt professor Grigsby-Toussaint uit.

Natuurmens = sportmens?
De onderzoekers reiken verschillende redenen aan waarom natuur gunstig kan zijn voor een ongestoorde nachtrust. Ten eerste is eerder al bewezen dat wie dicht bij een park of groene omgeving woont, vaker fysieke activiteiten uitoefent. Zelfs een klein beetje beweging kan al helpen om de nachtrust te verbeteren. Een wandeling in de natuur verlaagt de kans op depressie en vermindert het stressniveau, wat tot een betere slaap leidt. Ten tweede zorgt veel tijd buiten doorbrengen ervoor dat je lichaam zich vanzelf beter aanpast aan het natuurlijk dag- en nachtritme. Er wordt makkelijker melatonine aangemaakt, het slaaphormoon dat jou naar dromenland stuurt.

Een wandelingetje als slaapmiddel
Natuurlijk zijn we niet allemaal gezegend met een groot park of een zwemvijver achter de hoek. Toch adviseert Grimsby-Toussaint aan stadsmensen om af en toe de natuur op te zoeken, om onze nachtrust te verbeteren. Kan je niet slapen? Zoek dan een park in de buurt op om even te gaan wandelen. Daarenboven ziet ze dit onderzoek als een aansporing voor bejaardentehuizen en ziekenhuizen om meer natuurgebied rondom de gebouwen te voorzien, aangezien het verschil nog beter merkbaar is bij 65-plussers. (br.hln)


» Reageer (0)
26-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slimmer zonder moeite dankzij deze zes hobby's

Slimmer zonder moeite dankzij deze zes hobby's

http://static0.hln.be/static/photo/2015/8/10/14/20150826141252/media_xll_7956809.jpg

Wil je ook in uw vrije tijd slimmer worden, zonder er veel moeite voor te moeten doen? Dan kan je misschien een van onderstaande hobby's uitproberen. Wetenschappers hebben bewezen dat het aanleren van nieuwe vaardigheden kan bijdragen tot de creatie van zenuwbanen die de hersenen sneller én beter doen werken.

Muziek spelen stimuleert de creativiteit, analytische vaardigheden, het taalgevoel, de motoriek en zelfs het gevoel voor wiskunde. Diverse hersenonderzoeken hebben uitgewezen dat het bespelen van een muziekinstrument de hersenbalk verstevigt, die de twee hersenhelften met elkaar verbindt en ervoor zorgt dat ze informatie kunnen uitwisselen.

De linker hersenhelft is onder andere verantwoordelijk voor ons taalgevoel, logica en realiteitszin, terwijl de rechter helft instaat voor ruimtelijk inzicht, verbeelding en gevoelstoestand. Bij musicerende kinderen blijken beide helften sterker met elkaar verbonden te zijn. Dat komt door de activering van neuronen in de hersenen: er sterven minder neuronen af en er ontstaan betere verbindingen.

Ongeacht de leeftijd is er een verband tussen een betere hersenbalk en de werking van het geheugen, het probleemoplossende vermogen en het algemene functioneren van de hersenen.

Of je nu houdt van Harry Potter of vakbladen, de voordelen zijn dezelfde: lezen vermindert stress en verbetert de algemene en emotionele intelligentie.

Lezen helpt je dus niet alleen de gevoelens van andere mensen in te schatten, maar verbetert tegelijk uw probleemoplossend vermogen en helpt je informatie beter te interpreteren en verbanden te leggen.

Sport

Dat lichaamsbeweging de kennisfuncties verbetert, was al langer geweten. Intensief sporten is daarvoor zelfs niet nodig: Ierse onderzoekers ontdekten dat gematigde, maar regelmatige inspanningen veel effectiever zijn.

Indien u regelmatig beweegt, worden de cellen in uw lichaam overspoeld met BDNF, een eiwit dat de zenuwcellen stimuleert. De voordelen: betere leervaardigheden, concentratie, geheugen en begrip.

Nieuwe taal

Een van de beste manieren om uw geheugen te verbeteren is het aanleren van een nieuwe taal. Onderzoek heeft aangetoond dat wie meertalig is, beter is in het oplossen van puzzels. Een nieuwe taal leren, helpt de hersenen beter te presteren bij mentale inspanningen.

Een onderzoek van de universiteit van Chicago wees daarnaast uit dat tweetalige kinderen een streepje voor hebben op sociaal vlak. Meertalig zijn, blijkt te helpen bij het inschatten van een situatie en de gedachten van anderen.

Meditatie

In 1992 nodigde de Dalai Lama wetenschapper Richard Davidson uit om zijn hersengolven te komen bestuderen tijdens het mediteren. Het doel: uitvissen of hij op commando specifieke hersengolven zou kunnen genereren. Wanneer hem en andere monniken gevraagd werd te focussen op het gevoel medelijden, toonden hun hersengolven aan dat ze zich effectief in een diepe staat van medelijden bevonden.

De resultaten van het onderzoek suggereren dat we onze hersengolven wel degelijk kunnen controleren en kunnen voelen wat we ook maar willen. Een eigenschap die handig van pas kan komen tijdens onderhandelingen of verkoopsgesprekken. Geen wonder dat mediteren aantrekkelijk is voor zakenmensen.

Denkspelletjes

Diverse studies wijzen uit dat Sudoku's, kruiswoordraadsels, bord- en kaartspelen, en zelfs videogames de hersenen stimuleren. Ze brengen veranderingen in de zenuwbanen teweeg waardoor de hersenen zichzelf reorganiseren, met positieve gevolgen voor ons analytische vermogen.

Elk van deze spelletjes heeft zijn eigen voordelen. Zo zou het oplossen van kruiswoordraadsels het risico op dementie met vijftig procent verlagen, leren kaartspellen je zich beter te concentreren, verbeteren computerspellen het geheugen en helpen sudoku's de verbindingen tussen de neuronen te versterken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koningin Paola ziek: agenda opgeschort

Koningin Paola ziek: agenda opgeschort

http://static2.hln.be/static/photo/2015/2/9/7/20150826154745/media_xll_7957012.jpg

Koningin Paola en koning Albert hebben al hun afspraken opgezegd, na een medisch onderzoek. De koningin moet nu een rustpauze inlassen op dokters advies. Dat meldt het paleis in een persbericht.

Koningin Paola moet, na een medisch onderzoek dat gisterenavond heeft plaatsgevonden, "een volledige rustperiode in acht nemen". "Alle voorziene activiteiten en verplaatsingen van Hunne Majesteiten Koning Albert en Koningin Paola worden geannuleerd."

In een korte reactie laat paleiswoordvoerster Rafike Yilmaz weten dat het paleis dit als een privésituatie beschouwt. Koningin Paola wordt volgende maand 78. Eerder deze week nog berichtten verschillende media dat Albert en Paola na vier maanden afwezigheid weer aan het werk gaan. Ze waren van plan om volgende week naar de Biënnale van Venetië te gaan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo hond, zo baas: baasje transformeert zich in geen tijd in haar hond

Zo hond, zo baas: baasje transformeert zich in geen tijd in haar hond

http://static3.hln.be/static/photo/2015/11/14/7/20150826102828/media_xll_7956337.jpg

Dat honden en hun baasje op elkaar lijken is een torenhoog cliché, al is het verdacht vaak ook echt de waarheid. Maar lijkt de hond dan op zijn baasje of is het toch omgekeerd? In deze coole, maar ook licht beangstigende make-up tutorial is alvast het tweede waar. Al werd de natuur een beetje - zeg maar veel - geholpen...

Make-upartieste Ilana toont in de tutorial hoe ze zichzelf in geen tijd de snoet van haar geliefde Siberische husky aanmeet. Een knap staaltje schminkskills van deze jongedame, want het resultaat is gewoonweg beangstigend echt. Haar hond begrijpt er alvast niets van. Wat een transformatie! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Big Ben luidt klokken 6 seconden te vroeg

Big Ben luidt klokken 6 seconden te vroeg

http://static0.hln.be/static/photo/2015/5/8/6/20150825145507/media_xll_7954716.jpg

De Londense Big Ben, 's werelds bekendste klok, is zijn tijd een beetje vooruit. Sinds een tweetal weken weerklinkt deze klok in de toren aan het Britse parlementsgebouw zes seconden te vroeg. Over de oorzaak tasten de medewerkers van het parlementsgebouw nog in het duister. De onnauwkeurigheid was de radiozender BBC Radio 4, die elke avond de klokslagen live uitzendt, opgevallen. Onlangs hadden die klokslagen het radioprogramma te vroeg onderbroken, meldt het Britse persbureau PA.

"We weten niet hoe dat gebeurd is", aldus Ian Westworth, een van de horlogemakers van het parlementsgebouw, aan de BBC. De klok wordt doorgaans drie maal per week gecontroleerd op juistheid. "Maar we hebben het hier wel over een 156 jaar oud uurwerk." Het heet daarom niet verwonderlijk te zijn dat de mechaniek hier en daar wat aangepast moet worden. "De klok is soms wat humeurig", klinkt het nog. "Stel je voor dat je een hele dag lang, 365 dagen per jaar, met je auto rijdt, en dat al 156 jaar."

Samen met de Big Ben is het Britse parlementsgebouw een van de bezienswaardigheden van Londen, maar het gebouw is wel toe aan een ingrijpende renovatie. De renoveringswerkzaamheden zullen ongeveer 7 miljard pond kosten en zouden 40 jaar kunnen duren. Onlangs nog discussieerden de parlementsleden over een verhuis tijdens de renovatiewerken. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeugd wordt steeds braver (uit schrik gefilmd te worden)

Jeugd wordt steeds braver (uit schrik gefilmd te worden)

http://static1.hln.be/static/photo/2015/14/4/2/20150826071559/media_xll_7955732.jpg

De jeugdcriminaliteit stijgt en jongeren worden steeds gewelddadiger. Het zijn hardnekkige en veelgehoorde beweringen, maar ze worden ferm tegengesproken door officiële statistieken van de jeugdparketten. Voor het vijfde jaar op rij daalt het aantal misdrijven dat door minderjarigen gepleegd werd aanzienlijk.

In 2014 werden er door minderjarigen voor het hele land in totaal 58.914 misdrijven gepleegd. Dat zijn er 29% minder dan in 2010. Er is een daling voor zowat alle vormen van criminaliteit, met de zware diefstallen, vernielingen, brandstichtingen en onopzettelijke doding als sterkste dalers. Ook aanrandingen, verkrachtingen en moord en doodslag namen met bijna een kwart af.  De daling is ook in alle gerechtelijke arrondissementen vast te stellen. Zelfs bij absolute koploper Brussel, goed voor 9.405 feiten, daalde de jeugdcriminaliteit met ruim 30%.

Criminologen zoeken volop naar verklaringen voor de dalingen. « Jongeren zijn er zich van bewust dat ze gefilmd kunnen worden als ze geweld plegen tegen personen, zelfs door omstaanders met hun smartphone in de aanslag. "De technopreventie werkt ontradend. Dat is bewezen", aldus nog experts in een Nederlandse studie. En ook: "Hoe minder gelegenheden, hoe minder dieven." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongen struikelt: gat in schilderij van 1,3 miljoen

Jongen struikelt: gat in schilderij van 1,3 miljoen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/0/0/13/20150825104233/media_xll_7954198.jpg

Een twaalfjarige Taiwanese jongen heeft per ongeluk een gat geslagen in een kostbaar schilderij uit de zeventiende eeuw. Tijdens een bezoek aan een expositie van Italiaanse kunst struikelde de knaap over een opstapje. Zijn hand ging vervolgens dwars door het barokke stilleven 'Bloemen' van de Italiaanse meester Paolo Porpora heen.

De dure struikelpartij is te zien op bewakingsbeelden die nieuwszender Focus Taiwan vandaag publiceerde. De jongen komt met een drankje in zijn hand aangesloft. Hij kijkt niet naar het schilderij of het opstapje dat ervoor ligt. Overigens ligt de drempel er zo te zien juist om het schilderij te beschermen tegen bezoekers: er staan paaltjes op met een touw ertussen.

Na te zijn gestruikeld kijkt de jongen om zich heen. Zijn drankje heeft hij wel nog in zijn hand weten te houden.

Het werk moet worden hersteld, maar de organisatie van de tentoonstelling laat de familie van de jongen niet voor de kosten opdraaien. Volgens de organisator is het schilderij zo'n 1,3 miljoen euro waard. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is waarom je lichaam schokt voor je in slaap valt

Dit is waarom je lichaam schokt voor je in slaap valt

http://static0.hln.be/static/photo/2015/12/10/8/20150825204636/media_xll_7955483.jpg

Iedereen kent het gevoel wel: je staat op het punt om in slaap te vallen wanneer je plots met een spastisch schok weer wakker schiet. Hoe dat komt brengt ons terug naar de oertijd.

Ja, dat las je goed. De verklaring voor die stuiptrekkingen moet je gaan zoeken in de oertijd, toen de mensen nog holbewoners waren. Voor holbewoners waren die stuiptrekkingen namelijk een trucje om onszelf tegen te houden wanneer we in een boom in slaap dreigden te vallen. De spastische trekjes hielden ons wakker, en bijgevolg dus ook in leven.

Daarnaast zou het ook een controle zijn om te zien of we nog leven. In die tijd werd te stil liggen immers geassocieerd met gevaar en zelfs de dood. (br.hln)


» Reageer (0)
25-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elke 3,2 seconden komt er een dementiepatiënt bij

Elke 3,2 seconden komt er een dementiepatiënt bij

http://static0.hln.be/static/photo/2015/9/14/7/20150825165456/media_xll_7955062.jpg

Elke 3,2 seconden komt er op de wereld een dementiepatiënt bij. Dat is gebleken uit een presentatie van het World Alzheimer Report 2015 in Londen. Onderzoekers waarschuwen dat de ziekte de komende decennia nog sterker dan verwacht zal oprukken.

Momenteel leven wereldwijd ongeveer 46,8 miljoen mensen met dementie. Het aantal patiënten zal tegen 2030 toenemen tot ruim 74 miljoen en tegen 2050 tot 131,5 miljoen. Die ramingen liggen intussen al zo'n 12 tot 13 procent hoger dan zes jaar geleden nog maar werd aangenomen in het World Alzheimer Report 2009.

De prevalentie van chronische ziektes als dementie is uiteraard rechtstreeks verbonden met de levensverwachting, die zowat overal ter wereld stijgt. Van de bijna 10 miljoen nieuwe patiënten in 2015, woont ongeveer de helft in Azië (4,9 miljoen). Europa staat op de tweede plaats met 2,5 miljoen nieuwe patiënten, maar in verhouding stijgt het aantal nieuwe gevallen sneller in Azië, Amerika en Afrika.

Aan het oprukken van de ziekte hangt ook een almaar zwaarder doorwegend maatschappelijk en economisch kostenplaatje. De kost wordt momenteel geraamd op zo'n 818 miljard dollar (711 miljard euro), meer dan één procent van het wereldwijde bruto binnenlands product en een stijging met 35 procent in vergelijking met vijf jaar geleden.

Alzheimer

Dementie is een verzamelbegrip voor een aantal aandoeningen die vooral 65-plussers treft. Wat ze gemeen hebben, is de voortschrijdende aftakeling van de zenuwcellen in de hersenen. Verstandelijke vermogens, spraak en motoriek gaan achteruit. Naar schatting in twee gevallen op drie ligt de ziekte van Alzheimer aan de basis van dementie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Moderne slavernij' in Italië: Druivenplukkers die voor hongerloon werken, vallen dood in wijngaarden

'Moderne slavernij' in Italië: Druivenplukkers die voor hongerloon werken, vallen dood in wijngaarden

http://static3.hln.be/static/photo/2015/5/14/0/20150824155711/media_xll_7952835.jpg

Tienduizenden fruitplukkers, voornamelijk arme vrouwen en migranten, werken in Italië vaak illegaal voor een hongerloon van 2 euro per uur. Zo kunnen onder meer druiventelers voldoen aan de vraag van toeristen naar wijn. Deze zomer vielen al enkel doden in de wijngaarden van Zuid-Italië.

Paola Clemente, een 49-jarige moeder van drie, stond op 13 juli, zoals elke dag tijdens de druivenpluk, om twee uur 's nacht op. Ze nam de bus van haar woonplaats San Giorgio Jonico naar de wijngaard in de buurt van Andria. Daar kwam ze om vijf uur 's ochtends aan. Ze keerde niet meer terug naar huis.

38 graden, 12 uur per dag, 2 euro per uur
Tegen haar baas kloeg ze dat ze zich onpasselijk voelde. De man zei dat het wel zou overgaan. Maar Paola overleed diezelfde dag. Haar hart begaf het in de wijngaard waar ze druiven plukte bij een temperatuur van 38 graden. Voor 2 euro per uur.

Overleven
De dood van Paola Clemente heeft de aandacht gevestigd op het lot van de fruitplukkers in het zuiden van Italië. Tienduizenden arme, ongeschoolde vrouwen en migranten werken er, vaak illegaal, van het eerste zonlicht tot na zonsondergang.

De man van Paola Clemente, Stefano Arcuri, verklaarde vorige week waarom zijn vrouw in dergelijke omstandigheden werkte toen een journalist van La Republicca opmerkte dat haar werkomstandigheden naar slavernij neigen. "De druivenpluk was een bron van inkomsten. Zoals de zaken er voor staan in Italië, was het voor Paola en ons gezin een onmisbare bron van geld. Het stelde ons in staat te overleven".

Een andere Italiaanse druivenplukker uit het geboortedorpje van Paola Clemente kreeg eind juli een hartaanval in dezelfde wijngaard waar Clemente aan haar einde kwam. Een week na de dood van Clemente overleed een 47-jarige Soedanese man in gelijkaardige omstandigheden in Lecce. Niet lang daarna verdween een Tunesische druivenplukker.

Hersenschim
"Als je in een wijngaard sterft, word je meteen een hersenschim. Iemand over wie wekenlang geen nieuws wordt vernomen", stelt Peppino Deleonardis, regionaal secretaris van de bond van landbouwarbeiders Flai-Cgil. "Paola had na vijftien jaar werken in de wijngaarden, van de dageraad tot na donker, niet verwacht dat ze zo aan haar einde zou komen".

Beschuldigd van doodslag
Vorige week woensdag werd de man die Clemente en andere druivenplukkers had gerecruteerd en dagelijks naar de wijngaarden bracht, opgepakt. Cira Grassi, uit Taranto, wordt beschuldigd van doodslag en het weigeren van hulp aan een persoon in nood. De openbare aanklager heeft het opgraven van het stoffelijk overschot van Clemente bevolen, deze week wordt een autopsie uitgevoerd.

Maffia
Deleonardis van de vakbond zegt dat sommige van de zieke of overleden fruitplukkers wellicht werden blootgesteld aan "dodelijke pesticides die de arbeiders ziek maken".

De minister van Landbouw, Maurizio Martina, vergelijkt de praktijken van de koppelbazen in de fruitpluk met de maffia. "Volgend maand zal een nieuw systeem van controles en labeling ervoor zorgen dat de consument weet of het fruit van telers komt die een ethisch verantwoorde tewerkstelling garanderen", belooft Martina. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo moet je niet meer huilen bij het snijden van een ui

Zo moet je niet meer huilen bij het snijden van een ui

http://static3.hln.be/static/photo/2015/10/10/14/20150824192211/media_xll_7953239.jpg

Iedereen die zich wel eens aan het snijden van een ui gewaagd heeft kent het wel: brandende ogen, uitgelopen mascara en een gezicht alsof je een halve dag gehuild hebt. Dat behoort dankzij dit handige trucje voorgoed tot het verleden.

De oplossing om nooit nog te huilen bij het versnijden van een ui is even simpel als geniaal. Al wat je hiervoor hoeft te doen is de ui een kwartiertje voor je ze wil snijden in de diepvries leggen. Doordat de ui koud is komen de stoffen die je ogen doen tranen niet vrij, en moet je bijgevolg niet huilen.

Nogal vergeetachtig van natuur (wij ook!)? Door je snijplank in te wrijven met citroen kan je ook heel wat getraan voorkomen. Hou er wel rekening mee dat je ui een lichte citroen-achtige smaak kan krijgen. (br.hln)


» Reageer (0)
24-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uit zoveel items bestaat dé ideale garderobe

Uit zoveel items bestaat dé ideale garderobe

http://static2.hln.be/static/photo/2015/2/4/9/20150824145127/media_xll_7952604.jpg

We blijven massaal maar méér en méér kleren bijkopen. Omdat we het nodig hebben of - laten we eerlijk zijn - omdat de rush van iets nieuws kopen gewoon heerlijk aanvoelt. Maar steeds meer mode insiders stappen daar net vanaf en kiezen voor een zogenaamde capsule garderobe. Die blijkt te bestaan uit 37 items.

Eigenlijk moet je garderobe op een soort dieet, zodat je uiteindelijk overblijft met 37 items die veelzijdig zijn en die je écht graag draagt. Als een tegenreactie op de huidige consumptiemaatschappij en omdat het je geld en tijd bespaart. Begin met elk item in je kleerkast nauwkeurig te keuren en gooi sowieso al alles de vuilbak in dat je meer dan een jaar niet gedragen hebt.

Bekijk daarna wat je nodig hebt en wat niet. Wees streng voor jezelf, want 4 verschillende witte T-shirts kan je dan wel afwisselend dragen, nodig heb je ze niet allemaal.

Natuurlijk ga je ook niet van de ene dag op de andere dag stoppen met shoppen, maar probeer telkens als je iets nieuws koopt, tegelijkertijd twee items weg te gooien. Zo zorg je ervoor dat het allemaal in evenwicht blijft, en dat je garderobe niet weer gaan uitpuilen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kraan redt vrouw van 413 kg uit New Yorks appartement

Kraan redt vrouw van 413 kg uit New Yorks appartement

http://static0.hln.be/static/photo/2015/16/14/14/20150824102450/media_xll_7951934.jpg

Marie Bowman verloor veel dierbaren en bij elk verlies nam haar gewicht toe. Tot de 70-jarige vrijdag besefte dat het zo niet verder kon. Ze was ziek en had behandeling nodig maar ze kon niet meer op eigen kracht de deur van haar appartement uit. Er moest een kraan aan te pas komen om de dame van 413 kg te 'takelen'.

Haar grootmoeder, haar moeder, haar geadopteerde zoon: de vrouw uit Harlem verloor ze alledrie. Ze wijt het niet aan haar enorme verdriet maar geleidelijk aan werd ze extreem zwaarlijvig. Ze kon plots in september vorig jaar haar benen niet meer bewegen, laat staan stappen. Vrijdag belde ze dan zelf de hulpdiensten.

Om haar in het ziekenhuis te krijgen moest de brandweer van New York gebruik maken van een kraan, die haar in een soort van net uit het raam van haar appartement op de tweede verdieping kon hijsen. Het was de eerste keer dat ze haar appartement uitkwam op een jaar tijd. Eerst probeerde de brandweer haar door de deur te krijgen, die ze ook helemaal afbraken, maar dat lukte niet.

"Toch 1 maand extra met mijn zoon na 9/11"
"Dit is mijn leven, geen show", snikt ze in de New York Post vanop haar ziekenbed. "Ik wil leven. Daarom ben ik nu hier in het ziekenhuis. Ik wil écht beter worden. Gewicht verliezen, oefeningen doen. Het is beangstigend dat je zo veel kan bijkomen." Het publiek dat de operatie met de kraan had gezien en was beginnen applaudisseren toen Bowman uit de raam werd gehesen, deed haar pijn. "Alsof het een spektakel was, als in een circus." Maar er was ook een positieve kant: "De zon weer op mijn gezicht, dat voelde nooit zo goed aan."

Ze vertelt aan de New York Post ook over haar enige zoon., die ze in oktober 2001 verloor toen hij amper 19 was. Hij kwam om in een verkeersongeval met zijn motor. Hij werkte als bewakingsagent in het WTC, maar moest toevallig niet werken op 11 september 2001. "Hij had daagst tevoren een dubbele shift gedraaid en was daarom op 11 september vrij", herinnert Bowman zich. "Zo kreeg ik tenminste toch een maand langer met hem." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op Instagram zeuren mensen het minst

Op Instagram zeuren mensen het minst

http://static0.hln.be/static/photo/2015/9/16/6/20150824092933/media_xll_7951851.jpg

Ben jij gesteld op een positieve instelling op je sociale media? Dan verwijder je best je Facebook-account en kijk je vanaf nu alleen nog maar op Instagram, daar zeuren de mensen immers het minst.

Wil jij een tijdlijn zonder gezeur, vervelende reacties en negatieve berichten? Dan kijk je vanaf nu best alleen nog maar op Instagram. De foto-app is namelijk het meest positieve sociale netwerk. Dat blijkt uit een onderzoek van Coosto, een online tool voor het monitoren van je sociale media. Reacties onder nieuwsartikelen op Facebook halen dan weer het slechtste in de mensheid naar boven.

In de praktijk komt dat neer op zo'n 50 procent positieve berichten op Instagram, versus slechts 3 procent negatieve posts. Pinterest is vooral neutraal terrein.

Blijkbaar kwam uit het onderzoek ook naar voren dat mannen en vrouwen er andere gewoonten op nahouden als het op sociale media aankomt. Vrouwen kiezen eerder voor Instagram, Pinterest en Facebook, terwijl mannen zich willen profileren met LinkedIn, YouTube en via nieuwssites. (br.hln)


» Reageer (0)
23-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verrassing: reuzenpanda Mei Xiang bevallen van tweeling

Verrassing: reuzenpanda Mei Xiang bevallen van tweeling

http://static1.hln.be/static/photo/2015/7/12/11/20150823075653/media_xll_7949246.jpg

In de dierentuin van Washington is reuzenpanda Mei Xiang, een grote toeristische trekpleister in de Verenigde Staten, vandaag bevallen van een tweeling. Vorige week werd pas duidelijk dat de reuzenpanda zwanger was en de verrassing was dan ook groot toen ze twee welpen baarde.

De geboorte van de eerste welp werd gisteren (lokale tijd) door veel mensen via de webcam gevolgd. Mei Xiang is zo populair dat de livestream enige tijd overbelast was. Na enkele uren kwam de verrassing, onthuld via Twitter: "We kunnen bevestigen dat een tweede welp is geboren.''

De dierentuin is erg verguld met de geboortes, maar is tegelijkertijd op haar hoede. "Het jong is erg kwetsbaar nu het nog zo klein is", zei dierentuindirecteur Dennis Kelly tegen nieuwszender NBC Washington na de komst van de eerste. Het jong van een reuzenpanda is ondanks de soortnaam maar een klein kaal wezenje, haarloos en nog blind.

http://static1.hln.be/static/photo/2015/15/6/14/20150823075653/media_xll_7949444.jpgPanda's planten zich moeilijk voort en dat geldt helemaal als ze in gevangenschap leven.

Twee jaar geleden beviel Mei Xiang van een dochter, Bao Bao, en in 2005 zag het mannetje Tai Shan het levenslicht. Twee andere jongen overleden kort na de geboorte. Het is nog onduidelijk welk geslacht de nieuwste aanwinsten hebben, omdat moeder en welpen voorlopig alleen worden gelaten. De baby-reuzenpanda's lijken gezond.

Er leven nog ongeveer 1600 reuzenpanda's in het wild, in bergachtige gebieden in China, en driehonderd in gevangenschap, waarvan de meeste ook in China. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oplichter gearresteerd met nep-Van Gogh

Oplichter gearresteerd met nep-Van Gogh

http://static1.hln.be/static/photo/2015/6/6/5/20150821064933/media_xll_7945160.jpg

De politie in Nederland heeft een man uit Wanneperveen (Overijssel) gearresteerd voor poging tot oplichting met een schilderij waarvan hij beweerde dat het van Vincent van Gogh was. De 56-jarige verdachte probeerde het nepdoek voor 15 miljoen euro te verpatsen. Het doek zou een voorstudie zijn van Van Goghs schilderij 'De Oogst', een werk uit de vaste collectie van het Van Gogh Museum.

Volgens de politie werd het schilderij internationaal aangeboden en vanuit verschillende landen is interesse getoond voor het werk. Om de echtheid van het schilderij aan te tonen maakte de oplichter gebruik van valse documenten.

De bal ging aan het rollen nadat een tussenpersoon eind juni aangifte deed van poging tot oplichting en valsheid in geschrifte. Hij had het nepwerk aangeboden gekregen. Daarbij kreeg de kunstkenner ook een echtheidsdocument en een bevestigingsbrief uit naam van het Van Gogh Museum overhandigd.

Na onderzoek van de politie en het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) bleek het doek in een kluis in Hilversum te zijn opgeslagen. Het doek is in beslag genomen.

De politie en het OM doen verder onderzoek en sluiten meer aanhoudingen niet uit. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petitie voor gelijke rechten katten

Petitie voor gelijke rechten katten

http://static2.hln.be/static/photo/2015/1/11/4/20150823073459/media_xll_7949449.jpg

Duizenden Britse kattenliefhebbers hebben een petitie ondertekend die de politiek oproept om het doorrijden na een botsing met een kat, ter verbieden. Katten moeten dezelfde rechten krijgen als honden. Britten die een hond aanrijden en dat niet melden, riskeren vervolging.

Meer dan 12.000 mensen hebben de petitie al getekend, meldt The Independent. De petitie zou niet bedoeld zijn om een crimineel te maken van mensen die een plots overstekende kat niet kunnen ontwijken. Het idee is dat de nabestaanden het verlies beter kunnen verwerken, of als het dier nog leeft, de dierenambulance in te schakelen.

"We wonen aan een klein weggetje waar mensen graag hard rijden" staat geschreven bij de petitie op Change.org. "Mijn kat is twee keer aangereden, maar hij heeft het de laatste keer, gistermiddag, niet gehaald. We zijn er kapot van en hij heeft een liefhebbende oma, moeder, broer en zijn vriend de hond achtergelaten."

"Je ziet steeds vaker katten langs de weg, het zijn net zo goed je beste vriend als honden."

De Britse verkeerswet uit 1988 verplicht automobilisten te stoppen en hun persoonsgegevens aan de eigenaar van de aangereden hond te geven, of de aanrijding binnen 24 uur te melden. Doet hij dat niet, dan kan hij strafrechtelijk vervolgd worden, tenzij hij niet in de gaten had dat hij iets had geraakt.

Veel honden en katten zijn gechipt, zodat de kans groot is dat het baasje op de hoogte wordt gebracht van het ongeluk. De petitie moet 100.000 handtekeningen krijgen wil het Britse parlement erover debatteren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met dit huishoudmiddel zien je leren schoenen er weer uit als nieuw

Met dit huishoudmiddel zien je leren schoenen er weer uit als nieuw

http://static3.hln.be/static/photo/2015/0/9/10/20150823101807/media_xll_7947985.jpg

Schoenen hebben het hard te verduren in het dagdagelijkse leven. Ze krijgen onder andere modder, peuken en regen over zich heen, met als resultaat dat ze er al snel smerig en afgedragen uitzien. We schreven eerder al hoe je witte sneakers schoonmaakt, en deze keer hebben we het over lederen schoenen poetsen.

Je kunt ze natuurlijk afkuisen met water, maar dat neemt een deel van de glans weg en is slecht voor de conditie van het leder. Veel beter is om je schoenen te poetsen met azijn. Doe er een beetje van op een zachte doek (kan ook met zakdoeken/keukenpapier), wrijf ermee over je schoenen en je zult al snel merken dat je er al het vuil mee weg krijgt én dat ze nog eens gaan blinken ook.

Als je - net als wij - vindt dat azijn een uur in de wind stinkt, ga je best buiten te werk en laat je de schoenen ook nog even uitluchten na de poetsbeurt. (br.hln)


» Reageer (0)
22-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie keer raden waarom Chinezen op leeftijd de facekini dragen

Drie keer raden waarom Chinezen op leeftijd de facekini dragen

http://static2.hln.be/static/photo/2015/15/9/4/20150821174018/media_xll_7946404.jpg

Waar de facekini (soort van bivakmuts in nylon) origineel bekendheid verwierf om het gezicht te beschermen tegen schadelijke UV-stralen en kwallenbeten, wordt het tegenwoordig in China om een heel ander doeleinde gebruikt.

Menig vrouw op leeftijd vindt in China de facekini immers hét ideale strandaccessoire om zichzelf te vermommen op het strand. Zo weet niemand bij wie de hangborsten en dikke benen horen. De rest van het lichaam laten de meesten wel zonder enig probleem bruinen. Best wel een triest fenomeen, maar je kunt er niet meer omheen in het verre oosten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pedofiel bouwt horrorkelder om kinderen in onder te brengen

Pedofiel bouwt horrorkelder om kinderen in onder te brengen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/3/12/4/20150821223921/media_xll_7947019.jpg

In het Noorse Vestoppland is een 40-jarige man aangehouden, die ervan wordt beschuldigd voorbereidingen te hebben getroffen om kinderen te ontvoeren. De man had namelijk een geluidsdichte kelder gebouwd om kinderen langere tijd in op te sluiten. De politie heeft daar gisteren de huiveringwekkende foto's van vrijgegeven.

De politie vond een GPS-systeem, waarin vele adressen waren opgeslagen, aangevuld met de namen van de kinderen die daar wonen. Op het moment dat de man gearresteerd werd, is hij met een gehuurde auto al langs minstens 70 verschillende huizen van kinderen gereden. Die adressen vond hij op social media.

De foto's van de bunker heeft de politie donderdag vrijgegeven. Op eerste gezicht lijkt het een normale kamer -met een Super Mario-deken, een teddy-beer en een televisie-, maar als je beter kijkt, zie je dat de kamer geluidsvrij is gemaakt. Tegen de wanden zijn dikke lagen tapijt gezet, zodat niemand de kinderen kan horen. "De kamer is geschikt om kinderen langere tijd in onder te brengen'', zo meldt een politiewoordvoerster aan de Noorse tv-zender TV2. "Er zijn bedden opgemaakt en er is een toilet beschikbaar. Ook is er Lego en een koelkast met eten."

De politie vond ook een wapenstok, een taser en seksuele beelden van kinderen toen ze de woning doorzocht.

De man is inmiddels op borgtocht vrij en volgens de woordvoerster wordt het moeilijk om hem te vervolgen. Het is namelijk niet zeker of de man illegale dingen heeft gedaan in de kamer. Ook zijn er geen bewijzen dat er iets is gebeurd bij de adressen waarbij hij langs is gegaan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe 'Terzake' pakt uit met Stephen Hawking

Nieuwe 'Terzake' pakt uit met Stephen Hawking

http://static3.hln.be/static/photo/2015/10/7/8/20150821133223/media_xll_7945943.jpg

Het actualiteitsmagazine 'Terzake', vanaf maandag in nieuwe jasje en later op de avond op Canvas, pakt meteen uit met een grote naam. Presentatrice Kathleen Cools heeft de beroemde wetenschapper Stephen Hawking gevolgd bij zijn bezoek aan België en kon hem ook ruim 2 uur lang interviewen.

"Het is de meest bijzondere ontmoeting geworden die ik ooit op professioneel vlak heb gehad", zei Cools vandaag bij de voorstelling van het nieuwe 'Terzake'.

'Terzake' schuift vanaf volgende week naar de late avond, zo rond 22.45 uur. "We hopen dat veel mensen wat langer zullen opblijven, maar we zullen ook digitaal te zien zijn voor en na de uitzending", zegt Annelies Beck, die het programma in een beurtrol met Cools zal presenteren. 'Terzake' zal telkens bestaan uit een gesprek van minstens 15 minuten en een reportage die actueel is maar ook "de waan van het moment overstijgt".

De ambities zijn niet min. Het diepgaande gesprek moet kritisch blijven, maar ook in een rustige sfeer verlopen. "Zo kan de gast praten op een manier die je op andere plekken niet hoort", dixit Beck. Voor de keuze van gasten leggen de programmamakers de lat hoog. "We mikken ook op internationale gasten. Het zal niet met om het even wie zijn." De reportages zullen dan weer "geen haastwerk" zijn en mogen iets langer duren. Ook onderzoeksjournalistiek wordt belangrijker.

De toon wordt gezet met een tweedelige reportage over Stephen Hawking die maandag en dinsdag uitgezonden wordt. Cools kon Hawking ontmoeten tijdens een bezoek aan Leuven. "Hij is echt de rockster van de natuurkunde. Het is uitzonderlijk dat we hem zo lang konden interviewen, want normaal gunt hij enkel aan de BBC zo'n interview. We zijn dan ook zeer trots", zegt Cools. (br.hln)


» Reageer (0)
21-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britse studente op verlaten strand in Kreta lastiggevallen door twee kerels en toen kwam Pepper

Britse studente op verlaten strand in Kreta lastiggevallen door twee kerels en toen kwam Pepper

http://oi60.tinypic.com/2rxbnd0.jpg

De 25-jarige Georgia Bradley beleefde de schrik van haar leven toen ze als toeriste een wandelingetje maakte op een verlaten stukje strand op het Griekse eiland Kreta. De Britse universiteitsstudente kreeg plots te maken met twee opdringerige Grieken. Toen één van hen haar bij de arm greep, dook er een onverwachte redder op.

Haar vriendje zat in een bar in de buurt toen Bradley lastiggevallen werd door de twee kerels. "Ze bleven maar aandringen dat ik iets met hen zou gaan drinken", zegt ze. "Ik bleef hen zeggen dat ik dat niet zag zitten. Toen greep er een mij bij de arm. Ik wist niet wat er zou gebeuren. Ik was helemaal alleen in een lastige situatie."

Maar daar kwam redder Pepper - de naam die de Britse reizigers sindsdien aan het dier gaven - al aangerend. Een kleine, zwarte hond, die begon te blaffen, op te springen tegen Bradley en haar handen te likken. De twee mannen bedachten zich blijkbaar en dropen af. De hond volgde Greorgia Bradley daarna tot aan haar appartement.

Volgens de studente was haar redder in nood een achtergelaten straathond. Ze probeerde het dier onder te brengen in een plaatselijk asiel, zonder succes. Pepper bleef het koppel verder volgen op hun vakantie en liep zelfs hun auto achterna toen ze weer naar de luchthaven reden. "Dat brak mijn hart. Thuis bleef ik maar aan de hond denken. Ik pakte de eerste vlucht terug, dat was twee weken later." Na vijf weken zoeken vond ze dan Pepper terug op Kreta, op het strand van Georgioupoli waar ze werd lastiggevallen.

Uiteindelijk kon Bradley de inmiddels zwangere Pepper adopteren en, na een derde vlucht naar Kreta, mee naar Engeland nemen. Dat heeft haar duizenden euro's gekost: vaccinaties, inplanting van een microchip, aanvraag van een dierenpaspoort, 21 dagen quarantaine en vluchten. Maar voor Georgia Bradley was het dat allemaal waard. "Een maffe tocht, maar ik ben superblij. Pepper heeft zich prima aangepast." Een week na aankomst in Cornwall, beviel Pepper van zes puppy's. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Durf jij in dit 35-meter hoge zwembad baantjes te trekken?

Durf jij in dit 35-meter hoge zwembad baantjes te trekken?

http://static1.hln.be/static/photo/2015/8/7/2/20150821112429/media_xll_7945637.png

In Londen zijn er plannen om een zwembad te bouwen dat op een hoogte van 35 meter twee appartementsgebouwen moet verbinden. De 'zwembadbrug' is een wereldprimeur.

Stel je voor: baantjes trekken terwijl je neerkijkt op voetgangers die 35 meter onder jou wandelen. Het project 'Embassy Garden' in centraal Londen wil dat waar maken. De 'Sky Pool', zoals het zwembad wordt genoemd, zal dienen als brug tussen twee flatgebouwen. Omdat het een doorzichtige bodem zal krijgen, lijkt het alsof de zwemmers zweven.

Het bedrijf Eckersley O'Callaghan is verantwoordelijk voor het project. Die firma is geen onbekende in de bouwindustrie: ze werkte eerder al samen met elektronicagigant Apple voor het uiterlijk van hun winkels over de hele wereld. De zwembadbrug zal gebouwd worden in het Londens district Nine Elms en maakt deel uit van een luxueus nieuwbouwproject.

Uitdagingen
Tegen 2019 hopen de ontwikkelaars de bouw voltooid te hebben. Voor dat gebeurt, moeten eerst nog enkele uitdagingen overwonnen worden. Zo zal het loodzware zwembad terecht komen tussen twee woontorens die los van elkaar kunnen bewegen door winddruk. Het zwembad moet die bewegingen kunnen opvangen. Daarbij moet uiteraard rekening gehouden worden met mogelijk klotsend water. "Een andere uitdaging zal zijn om de materialen boven te krijgen. Daar zullen speciale hijskranen voor nodig zijn", aldus ingenieur Sarah Fay. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oma en opa zijn favoriete babysitters van de Vlamingen

Oma en opa zijn favoriete babysitters van de Vlamingen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/6/0/1/20150821091329/media_xll_7945426.jpg

Meer dan 600.000 Vlaamse kinderen worden deze zomer opgevangen door hun grootouders. Oma en opa doen dat overigens gráág, op hun kleinkinderen passen. Ze doen het ook goed, vinden de meeste ouders. Al is toch 6,8% 'zeer ontevreden' over de babysit-capaciteiten van de grootouders.

In de zomervakantie wordt 72,3% van de kinderen al eens opgevangen door de grootouders, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Kind & Gezin. "Voor vier ouders op de tien zijn oma en opa de belangrijkste vorm van opvang", weet onderzoeker Steven Lenaers. "Het gaat hier dus zeker niet om noodopvang". Gemiddeld zijn oma en opa tussen 55 en 69 jaar als ze babysit zijn voor hun kleinkinderen.

Hoe jonger de kinderen zijn, hoe vaker ze bij hun grootouders terechtkomen in de zomervakantie. Als ze tussen 2,5 en 5 jaar oud zijn, wordt 77,3% al eens opgevangen door oma en opa. Maar bij kinderen tussen 9 en 11 jaar is dat percentage al gezakt tot 65,2%. De meeste ouders (61,8%) zijn bijzonder tevreden over de 'service' die oma en opa bieden. Maar 6,8% is er niet over te spreken. Wat hen niet belet om hun kroost tóch aan de grootouders toe te vertrouwen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappelijk bewezen: chilipepers bestrijden obesitas

Wetenschappelijk bewezen: chilipepers bestrijden obesitas

http://static0.hln.be/static/photo/2015/5/7/1/20150821094910/media_xll_7945501.jpg

Onderzoekers kwamen onlangs tot een verrassende conclusie: rode pepers zouden wel eens de oplossing in de strijd tegen obesitas kunnen zijn.

Chilipepers bevatten een actief component dat de naam capsaïcine draagt en dat zorgt voor de pikante smaak. In het verleden werd al aangetoond dat capsaïcine gelinkt is aan een verminderde voedselconsumptie. Nu zijn er wetenschappers er ook achter gekomen hoe dat komt.

In een studie die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One leggen de onderzoekers uit dat de receptoren in de hersenen die reageren op de hitte van chilipepers gelinkt zijn aan de zenuwuiteinden van het gastro-intestinaire stelsel. Die zenuwuiteinden vertellen je hoe vol je bent en wanneer je moet stoppen met eten.

Mensen die een dieet rijk aan vetten eten, hebben verzwakte receptoren voor de heetheid van chilipepers, met als gevolg dat het gevulde gevoel vaak later komt, waardoor ze meer voedsel consumeren. Dit verklaart meteen ook waarom de vicieuze cirkel van te veel eten zo moeilijk is om te doorbreken.

De onderzoekers zijn momenteel op zoek naar een oplossing voor dat probleem, waardoor de schade aan de receptoren kan hersteld worden, en obesitas dus kan verholpen worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topacts zorgen voor eerste geslaagde festivaldag

Topacts zorgen voor eerste geslaagde festivaldag

http://static0.hln.be/static/photo/2015/2/6/9/20150821063305/media_xll_7945194.jpg

De toppers op de affiche van Pukkelpop hebben gisteren niet ontgoocheld en zorgden voor een erg geslaagde eerste festivaldag. Limp Bizkit, George Ezra, Interpol en Mr. Oizo waren enkele van de vele hoogtepunten. Het perfecte weer zorgde voor veel blije gezichten. Enig minpunt was het ongeluk op de camping, waarbij enkele jongeren verbrand raakten.

De organisatie mag terugblikken op een uitstekende openingsdag van Pukkelpop 2015. Geen spatje regen, een fijn zomerzonnetje en veel bands die er echt zin in hadden. Muzikale hoogtepunten in de vroege namiddag waren onder meer Shameboy en de lokale groep The Sha-la-lee's. De nochtans monumentale Boiler Room was veel te klein voor Kygo, die met een heel populaire set de weide platspeelde.

Tegen de avond kwam ook het iets oudere publiek aan op Pukkelpop, het festival was helemaal uitverkocht. Het avondfeest werd ingezet door Limp Bizkit, met de jarige zanger Fred Durst. Ook George Ezra en Interpol mochten op veel belangstelling rekenen. Later op de avond leverden Mr. Oizo en Paolo Nutini hun visitekaartje af. Rudimental, die een taart cadeau kreeg als 3.000ste act ooit op Pukkelpop, mocht het hoofdpodium afsluiten.

Vandaag wordt het uitkijken naar onder meer Ellie Goulding, Major Lazer en Trixie Whitley. (br.hln)


» Reageer (0)
20-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunstenaar Bansky opent lugubere versie van Disneyland

Kunstenaar Bansky opent lugubere versie van Disneyland

http://static0.hln.be/static/photo/2015/12/13/0/20150820175157/media_xll_7944045.png

"Het leven is geen sprookje", zo luidt de slagzin van de nieuwe voorstelling van Banksy. De Britse kunstenaar liet zich inspireren door Disneyland en bouwde in het Engelse Somerset zijn eigen interpretatie van het attractiepark. Zes weken lang is Banksy's 'Dismaland' - zo noemde hij zijn niet zo prettig pretpark - open voor het publiek.

Een versnipperde zeemeermin wacht de bezoekers op aan de inkom. "Een pretpark verboden voor kinderen", zoals Banksy het omschrijft, dat moet meteen duidelijk zijn. Op het terrein staan verschillende 'attracties' opgesteld. Van een spookrit in botsauto's tot de gecrashte koets van Assepoester: uittesten doe je ze liever niet. Het dystopisch pretpark laat het publiek achter met een onbehaaglijk gevoel.

Dat is dan ook het doel van Banksy's tentoonstelling. De kunstenaar staat bekend om zijn werken die op een ironische, maar herkenbare manier onze maatschappij op de korrel nemen. Zo begaf hij zich begin dit jaar bijvoorbeeld naar de Gazastrook om er graffititekeningen te maken over de vreselijke levensomstandigheden van de Palestijnse bevolking. Dit keer is dat niet anders. Een orka die door een hoepel springt en terecht komt in een opblaasbaar zwembadje: je hoeft geen genie te zijn om Banksy's afkeuring te lezen tegenover dieren die in gevangenschap leven.

Het is de eerste keer in zes jaar dat Banksy nog eens een tentoonstelling doet. Dit keer doet hij dat in samenwerking met andere Britse artiesten, zoals Damien Hirst, Jenny Holzer en Jimmy Cauty. Het is tevens het grootste project van de kunstenaar ooit. Deel van zijn populariteit heeft Banksy te danken aan zijn geheimzinnig personage: identiteit noch uiterlijk van hem (of haar) is bekend. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verlamd konijn krijgt speciale rolstoel om te kunnen lopen

Verlamd konijn krijgt speciale rolstoel om te kunnen lopen

http://static3.hln.be/static/photo/2015/0/3/8/20150818220532/media_xll_7939853.jpg

Nadat de heupen van het Britse konijn Bertha het eerder dit jaar begaven, suggereerde de dierenarts dat het wellicht beter was om haar te laten inslapen. Baasje Melanie James wilde daar echter niets van weten en bedacht een oplossing: een op maat gemaakte rolstoel, zodat Bertha weer kan lopen.

"Ik zag honden in een rolstoel en dacht toen: waarom zou dat niet voor konijnen werken?", vertelt Melanie. En dus ging ze aan het knutselen om iets soortgelijks voor Bertha te maken. "Het is eigenlijk een rolstoel voor puppy's die is aangepast voor Bertha. Hopelijk krijgt ze in de toekomst haar beweeglijkheid weer terug en kan ze weer zelf lopen", aldus het toegewijde baasje.

Melanie stopt Bertha dagelijks in bad, doet fysiotherapie met haar, dient antibiotica toe en laat haar veel bewegen om het herstel te bevorderen. Ze vertelt: "Er zijn nog steeds mensen die zeggen dat ze beter zou kunnen worden afgemaakt. Maar mijn antwoord daarop is dat als er nog steeds leven is, iedereen een kans moet krijgen."

Bertha heeft overigens niet de primeur met haar rolstoel. Zes jaar geleden kreeg Ethel al iets soortgelijks en ook een jaar geleden knutselde een familie een rolstoel in elkaar voor een konijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 clichés die ik als vegetariër elke dag moet aanhoren

7 clichés die ik als vegetariër elke dag moet aanhoren

http://static1.hln.be/static/photo/2015/5/9/9/20150820131759/media_xll_7943259.jpg

Net als vele andere vegetariërs in ons land, keek ook ik vol verbazing naar een reclamespot van vleesproducent Aoste waarin vegetariërs worden neergezet als naïeve hippies met veel puisten. Ik leef zelf ondertussen al zestien jaar zonder dode dieren in mijn maag, en ik heb alvast nooit de nood gevoeld om dreadlocks in mijn haren te laten leggen, en eet wel degelijk iets anders dan sla. Deze clichés en nog zeven andere krijg ik dagelijks te horen (en dat mag wel eens gaan stoppen).

1. "Krijg je dan wel alle voedingstoffen binnen"
Neen, ik ben de afgelopen zestien jaar van mijn leven zowat elke dag ziek geweest en ik ben permanent moe. Daarnaast heb ik ook een acuut tekort aan ijzer en vitamine B12, want vlees kun je eigenlijk vergelijken met een soort van multivitamine waarin alle nodige voedingstoffen zitten. Niet dus.

2. "Maar je eet wel nog kip dan?"
Tuurlijk, want kippen zijn helemaal geen dieren. Kom maar op met die chicken wings.

3. "Maar de dieren zijn toch al dood, wat voor zin heeft het dan?"
De dieren worden bewust in walgelijke omstandigheden gekweekt en gedood, omdat jij of de rest van de vleesetende bevolking ze willen opeten. Hoe meer mensen geen (of minder) vlees eten, hoe minder er gekweekt en geslacht moet worden. Dat heeft simpelweg te maken met het principe van vraag en aanbod. Het heeft dus wel degelijk zin om vegetariër te zijn.

4. "Ik vind tofu gewoon écht niet lekker"
Alsof steak of lam lekker is als je geen idee hebt hoe je het moet bereiden? In dit artikel lees je uitgebreid over hoe je tofu klaarmaakt, zodat het niét smaakloos is. Als je daarna nog steeds vindt dat deze vleesvervanger naar niets proeft, zijn er trouwens ook nog andere opties hoor. Kijk maar eens in je lokale supermarkt, je zult verrast zijn door het ruime veggie aanbod.

5. "Ik zou dat echt nooit kunnen volhouden"
Er is een erg groot verschil tussen niet kunnen en niet willen. Ik hou het -zoals ik al eerder zei- ondertussen al zestien jaar vol, dus 'niet vegetarisch kunnen leven' is onzin. En ja, ik vond vlees ook best lekker ooit.

6. "Je eet waarschijnlijk alleen biologisch?"
Uiteraard, want ik draag ook geitenwollensokken en harembroeken uit de Oxfam winkel (lacht sarcastisch).

7. "Maar voor een ei wordt toch geen kip gedood?"
Inderdaad, dat heb je helemaal juist. Ik eet trouwens ook gewoon eieren, want er is wel degelijk een verschil tussen vegetarisme en veganisme. Google maar eens. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je maar beter met je haar in een dotje slaapt

Waarom je maar beter met je haar in een dotje slaapt

http://static3.hln.be/static/photo/2015/10/16/10/20150820085718/media_xll_7942960.jpg

We hebben er ons allemaal al eens schuldig aan gemaakt: net voor het slapengaan douchen en vervolgens met een nog halfnatte coupe onder de lakens kruipen. Het resultaat? Op sommige plaatsen sluik, maar andere strengen zijn dan weer in rare hoeken gekruld. Niet meteen een kapsel waarmee je graag de deur uitgaat. De oplossing: een dotje.

Je haar in een dot draaien vooraleer je onder de wol kruipt heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Het zorgt er niet alleen voor dat je haar 's ochtends niet plots in vreemde hoeken ligt omdat je er een gekke slaaphouding op nahoudt, maar ook dat het minder snel in de knoop raakt. Dat bespaart je 's ochtends meteen een hoop kostbare tijd omdat je niet met die kam moet staan trekken om je haar toch maar enigszins uit de knoop te krijgen.

Bonuspunten: je hebt ook minder last van pluis omdat je haar niet de hele tijd tegen je kussensloop wrijft en bovendien  geeft zo'n dotje je meteen ook extra volume. Doe wat mousse voor krullen in je haren voor je gaat slapen, draai het in een dot en ga slapen. Bij het opstaan word je getrakteerd op een volumineuze losse slag. Makkelijkste kapsel ooit.

Opgelet: doe je haar wel niet te strak vast, dan krijg je een 'knak' in je haar of kan je haar gaan breken door het elastiekje. (br.hln)


» Reageer (0)
19-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je garderobe over jou zegt (en het is geen quatsch)

Wat je garderobe over jou zegt (en het is geen quatsch)

http://static2.hln.be/static/photo/2015/16/9/7/20150819170821/media_xll_7941712.jpg

Het lijkt misschien nogal onwaarschijnlijk dat onze kleding verraadt wie we echt zijn, en toch is dat exact waarover de Amerikaanse psychologe Jennifer Baumgartner een boek schreef. Misschien een beetje nattevingerwerk maar ons intrigeert het alvast wel. Vijf conclusies uit 'You are what you wear' op een rijtje.

1. De on trend kleerkast
"Zij die slaafs de mode volgen en steeds de allerlaatste trends in hun garderobe hebben hangen, zijn vaak de meest onzekere mensen. Ze hebben bijvoorbeeld vaak angst om niet in de maatschappij te passen of om een saai leven te leiden," schrijft Baumgartner. "Eenzaamheid is eveneens een reden voor impulsieve - doch trendy - aankopen te doen. Als je zaterdagavond op je eentje thuis zit en je zit lustig online te shoppen, dan vergeet je die eenzaamheid al snel." Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon leuk vinden om er hip uit te zien, en blijven shoppen (al is dat onze mening).

2. De propvolle garderobe
Heel wat mensen kunnen maar moeilijk afstand doen van oude kledingstukken, zelfs al hebben ze de items al in geen jaren meer gedragen. Of ze vinden een bomvolle kledingkast gewoon leuk om mee te pronken. "Als je je kleren maar moeilijk kunt wegdoen, wijst dat vaak op het feit dat je op alle vlakken moeilijk afscheid kunt nemen. Van je kindertijd, een vroegere beste vriendin en ga zo maar voort."

3. De kledingkast vol dezelfde outfits
Mannen mogen dan regelmatig pakweg vijf keer dezelfde T-shirt kopen, omdat ze die nu eenmaal goed vinden zitten en niet begrijpen waarom ze nog een ander model nodig hebben. Vrouwen dragen dan weer massaal dezelfde outfits dag in en dag uit, ook al hebben ze een kast vol kleding hangen thuis. "Wie altijd dezelfde outfits draagt, verstopt zichzelf voor zijn of haar omgeving, maar ook voor zichzelf. Bovendien hebben vrouwen die altijd hetzelfde dragen, vaak een soort van muur opgebouwd tegen de buitenwereld. Ze hebben een bepaalde identiteit gecreëerd, en ze zijn niet bereid om die zomaar op te geven," aldus Baumgartner.

4. De garderobe met te grote kleding
"Mensen die in hun kleerkast alleen oversized kleren hebben hangen, willen doorgaans en hun fysieke én hun innerlijke zelf afschermen. Ze zijn niet tevreden met hun lijf en denken dat anderen hen (vaak) nog dikker zien dan ze zichzelf al vinden. Doorgaans kopen ze ook nog eens alles in donkere kleuren, omdat die afslanken."

5. De kleerkast die niet past bij de leeftijd
Een garderobe met alleen maar kleren in die je ouder of jonger doen lijken komt (helaas) vaker voor dan je wel zou denken. "Uiteraard is er enerzijds de angst om ouder te worden, die ons massaal naar botox en minirokjes duwt. Dat wijst anderzijds dan weer op andere onderliggende zaken zoals de dood, ontslag en financiële problemen," zegt Baumgartner. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit gebeurt er met je lichaamshaar als je ouder wordt

Dit gebeurt er met je lichaamshaar als je ouder wordt

http://static0.hln.be/static/photo/2015/3/13/13/20150819081926/media_xll_7939438.jpg

Ons hoofdhaar wordt vroeg of laat grijs, dat staat buiten kijf, maar wat gebeurt er eigenlijk met de rest van ons lichaamshaar als we ouder worden? Omdat niemand daar spontaan over begint uit te weiden - en gelukkig maar - legt dermatologe Rebecca Kazin uit waaraan je je kan verwachten.

"Het ouder worden van je lichaamshaar gebeurt op een andere manier dan het verouderingsproces van je hoofdhaar", vertelt dermatologe Rebecca Kazin. "Het lichaamshaar dat je krijgt tijdens je puberteit - onder je oksels, in de schaamstreek en op de borst bij mannen - ontstaat onder invloed van hormonen. Op middelbare en oudere leeftijd vermindert ons oestrogeengehalte, waardoor lichaamshaar plots dunner en schaarser wordt. Daarnaast zijn de omstandigheden voor haargroei minder gunstig op een latere leeftijd: onze huid is dunner, er is minder huidweefsel en follikels worden kleiner en kleiner, waardoor de textuur van het haar verandert", verklaart Kazin.


Voordat je laaiend enthousiast kan worden over het feit dat je het scheermesje minder vaak zal moeten bovenhalen op je oude dag: het slechte nieuws is dat diezelfde hormonale veranderingen ervoor kunnen zorgen dat er bij vrouwen wel plots haar groeit op het gezicht. Hogere dosissen testosteron zijn in dit geval de boosdoener, en dat uit zich in kleine haartjes op je kin en bovenlip. Dat hoge gehalte aan testosteron verklaart ook waarom mannen plots meer oor- en neushaar krijgen. Lichaamshaar kan ook net als hoofdhaar grijzer worden, doordat je steeds minder melanine produceert. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Papegaai gearresteerd wegens uitschelden bejaarde vrouw

Papegaai gearresteerd wegens uitschelden bejaarde vrouw

http://static3.hln.be/static/photo/2015/7/4/12/20150819114456/media_xll_7940772.jpg

Een Indiase papegaai is gisteren door de politie gearresteerd omdat hij een 85-jarige oude vrouw zou hebben uitgescholden.

Volgens Janabai Sakharkar schoffeerde de pratende vogel haar telkens ze langs het huis van haar stiefzoon liep. "Ik word al twee jaar lastig gevallen. In die tijd heb ik al drie keer een klacht ingediend bij de politie'', verklaart ze tegenover Zeenews.

Hoewel de agenten het wel grappig vonden toen ze ter plaatsen kwamen, hebben ze de situatie serieus behandeld. De papegaai is meegenomen naar het bureau.

Reden voor de scheldpartijen is volgens een politiewoordvoerder een conflict tussen de vrouw en haar stiefzoon. De papegaai zou de agressieve uitbarstingen van zijn baasje hebben gekopieerd.

Hoewel de papegaai zich tot nu toe netjes gedraagt op het bureau heeft de politie besloten hem over te dragen aan een opvangcentrum. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is het geheim van koningin Mathildes slanke lijn

Dit is het geheim van koningin Mathildes slanke lijn

http://static3.hln.be/static/photo/2015/2/5/4/20150819112118/media_xll_7940824.jpg

Koningin Mathilde heeft op haar 42ste een figuur waar heel wat mama's jaloers op zijn. Na vier kinderen op de wereld te hebben gezet, is er wel sprake van een klein buikje, maar toch slaagt onze vorstin erin ondanks haar drukke levensstijl op gewicht te blijven. Het blad TV Familie doet vandaag het geheim achter het uiterlijk van onze koningin uit de doeken.

Een Nederlands magazine opperde onlangs dat de sleutel tot Mathildes slanke lijn erg eenvoudig is. Ze zou al haar eten aan koning Filip geven, die het laatste jaar duidelijk wat kilo's is bijgekomen. Maar volgens royaltyexperte Brigitte Balfoort vraagt het wel wat meer inspanning van onze koningin. Zo gaat Mathilde regelmatig sporten: ze jogt vaak in het park van Laken of trakteert de kinderen op een fietsuitje. Maar ze geniet ook van tennissen, skiën en zwempartijtjes. Net als haar Nederlandse evenknie Máxima heeft Mathilde wellicht een personal coach, die haar helpt met oefeningen en een gezond eetpatroon.

En Mathilde is volgens Balfoort heel gemotiveerd. Het is niet ongewoon dat ze na een lange reis van het vliegtuig stapt om meteen te gaan sporten.

Een andere truc die Mathilde vaak toepast, is de juiste outfits uit kiezen. Haar favoriete modeontwerper Edouard Vermeulen (modehuis Natan) weet perfect welke kledinstukken het figuur van onze koningin flatteren. Want hoewel ze lange benen heeft, biecht Edouard op dat het niet altijd makkelijk is om haar probleemzones te verdoezelen met het juiste ontwerp. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.School stuurt studente naar huis voor bizarre dresscode

School stuurt studente naar huis voor bizarre dresscode

http://static2.hln.be/static/photo/2015/10/14/10/20150819095755/media_xll_7940680.jpg

Yep, deze outfit van Stephanie Hughes overtreedt de regels van de dresscode van haar school in Versailles in het Amerikaanse Kentucky. Haar beige topje met een wit golfje erboven bleek niet voldoende haar sleutelbeen te bedekken. Mama Stacie Dunn werd prompt door het schoolhoofd naar de Woodford County High School ontboden. Ze ventileerde haar verbazing op Facebook.

Gekleed zoals in bovenstaande foto zou Stephanie volgens het schoolhoofd de mannelijke medestudenten van slag kunnen brengen. "Toen ik op de school kwam, bleken er nog studentes te staan die op het matje geroepen werden voor het schenden van de kledijregels", schrijft Dunn op Facebook. "Dit is belachelijk! Ouders worden weggeroepen van hun belangrijke jobs en leerlingen missen belangrijke lessen omdat ze hun sleutelbeen tonen! Hier moet iets veranderen!"

Sjaal of strop?
Stacie Dunn kocht dan maar een sjaal om de outfit van haar dochter minder verhullend te maken, maar dat mocht niet baten: Stephanie werd opnieuw naar huis gestuurd, ook voor haar houding tegenover de schooldirecteur. "Wat wil die nu? Moet ze misschien met een strop rond haar nek naar school!!!!" brieste Dunn op Facebook.

De schooldirectie heeft inmiddels een vergadering met de ouders gehouden over de kledingregels die al tien jaar oud zijn. Op 21 september volgt een nieuwe meeting. Als de dresscode dan veranderd zou worden, dan gaat die pas in vanaf januari. Nog even op de tanden bijten, Stephanie!

Verandering
Eerder dit jaar bracht Maggie Sunseri de discussie over de vaak preutse regels voor de klederdracht van leeringen op gang. Haar filmpje 'Shame: A Documentary on School Dress Code' vind je hieronder. "Meisjes verplichten zich helemaal te bedekken omdat ze anders jongens zouden afleiden, is een totaal verkeerde boodschap. Dit moet echt verder komen dan louter een discussie. Dit moet daadwerkelijk veranderen", zegt Sunseri strijdvaardig. (br.hln)


» Reageer (0)
18-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste supermodel' in bikini op haar 60ste

Eerste supermodel' in bikini op haar 60ste

http://static3.hln.be/static/photo/2015/12/12/2/20150818172922/media_xll_7939352.jpg

Janice Dickinson mag zichzelf graag introduceren als 'het allereerste supermodel ter wereld'. Ze liet zich op haar 60ste fotograferen op het strand van Malibu.

Ze heeft een punt. In de jaren 80 prijkte Dickinson op de covers van de belangrijkste modemagazines. Ze bereidde de weg voor topmodellen als Cindy Crawford, Naomi Campbell en Elle McPherson. Nu toont ze een lichaam dat te vaak de zon heeft gezien, maar vooral een keertje te veel op de operatietafel van de plastische chirurg heeft gelegen.

Dickinson beweert daarnaast één van de slachtoffers van Bill Cosby te zijn geweest, en ze diende klacht wegens verkrachting in tegen de acteur. "Ik werd gedrogeerd en verkracht door Bill Cosby", stelt ze. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaaide dievenbende tankt 10.000 liter benzine per keer

Gehaaide dievenbende tankt 10.000 liter benzine per keer

http://static1.hln.be/static/photo/2015/17/13/12/20150818050810/media_xll_7938027.jpg

De federale politie vecht tegen een nieuw soort diefstal: bendes kraken met informatici de software van benzinepompen en stelen vervolgens duizenden liters brandstof. Ze doen dat met grote omgebouwde bestelwagens, met laadruimtes vol tanks. Gewoon, overdag.

"Het gaat niet om kleine diefstallen", zegt Jean-Pierre Van Dijck van de Belgische Petroleum Federatie (BPF). Die had al crisisoverleg met experts van de federale politie. "De bendes stelen tussen de 5 à 10.000 liter brandstof per keer. Dat is enorm", zegt Tom Broekaert, diensthoofd georganiseerde misdaad van de federale politie.

Ze slagen erin grote hoeveelheden te stelen omdat ze rondrijden met omgebouwde bestelwagens. "De laadruimtes zitten vol citernes van telkens minstens 1.000 liter. Als ze de slang terug in de pomp hangen, herstelt de software van de pomp zich. De volgende klant moet dus opnieuw betalen. Daarom duurt het vaak een hele tijd voor de uitbater de diefstal vaststelt", zegt Broekaert. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Puppy die gevonden werd na ramp in Tianjin verovert harten van Chinezen

Puppy die gevonden werd na ramp in Tianjin verovert harten van Chinezen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/18/10/12/20150818004818/media_xll_7937667.jpg

Na de verwoestende explosies in de Chinese havenstad Tianjin vorige week, zorgt het verhaal van een puppy even voor verademing in China. De kleine viervoeter zou zondag door een team van reddingswerkers gevonden zijn op de plek van de ramp. En sindsdien werd het kleintje een "symbool van hoop tussen de aanhoudende stroom van donkere beelden", zo schrijft de BBC.

Het straathondje werd meer dan 72 uur na de explosies, temidden van het puin door chemische experts van het leger gevonden. Volgens de soldaten, die ter plaatse zijn om het gebied op te kuisen, zou het dier in goede gezondheid verkeren en kreeg hij de naam Shenghua (wat volgens de BBC vertaald kan worden als 'biochemie) mee.

Het is niet duidelijk of de hond de explosies overleefde of achteraf per toeval op de plek van de ontploffingen terechtkwam. Het kleintje verblijft volgens diezelfde bron nog steeds bij een reddingsteam.

Het hartverwarmende verhaal van Shenghua veroverde ook al snel sociaalnetwerksites in China en kreeg duizenden commentaren en likes op Weibo, Facebook en Wechat. Vele gebruikers hopen dat het hondje nu een goede thuis vindt.

Giftige stoffen
Minstens 114 mensen lieten het leven na de twee explosies van vorige week. Meer dan 700 mensen raakten gewond en nog eens 70 mensen zijn nog steeds vermist. Hulpdiensten blijven nog zoeken tussen het puin, in de hoop overlevenden te vinden.

Chinese autoriteiten bevestigden zondag dat er in de opslagplaats waar de explosies plaatsvonden, tonnen van het uiterst giftige cyanide opgeslagen waren. Het zou om meer dan 70 keer de toegelaten hoeveelheid gaan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Claudio stopt met zijn sterrenzaak in Knokke

Claudio stopt met zijn sterrenzaak in Knokke

http://static3.hln.be/static/photo/2015/1/3/8/20150818064223/media_xll_7938068.jpg

Claudio Dell'Anno, de bekende jonge kok van restaurant Ciccio in Knokke, sluit in oktober de deuren van zijn sterrenzaak. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Claudio wil zijn restaurant naar het buitenland verhuizen omdat het in België "niet langer leefbaar" is. De staat gaat met alles lopen, vindt hij.

"Personeel kost handenvol geld en als je uiteindelijk toch nog winst maakt, neemt de staat daar ook nog eens de helft van. Ik begrijp dat veel collega's het moeilijk hebben. Voor mij hoeft het niet meer, ik ben weg." Die forse stelling doet de chef-kok in Het Nieuwsblad.

Claudio moest sowieso weg uit het gebouw waar Ciccio nu gevestigd is omdat het wordt afgebroken. Dat wist hij toen hij vijf jaar geleden de zaak van zijn vader overnam. Maar inmiddels heeft hij de zoektocht naar een nieuwe locatie in de buurt stopgezet en lonkt hij naar het buitenland.

De tv-kijker kent Claudio Dell'Anno van het vtm-programma Mijn Restaurant dat hij in 2009 won. Hij kwam niet altijd even positief in de pers, maar in 2013 wél toen hij zijn eerste Michelinster kreeg. Ciccio draait goed, zo beweert Claudio, maar verder doen in België heeft volgens hem weinig zin. Zelfs met een ster. De chef-kok vindt het bedrag van 5.000 euro dat hij moet dokken voor een nettoloon van 1.900 euro voor zijn personeel te hoog.

Dell'Anno denkt onder meer aan Australië om een nieuwe zaak op te starten. (br.hln)


» Reageer (0)
17-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom ananas vaak pijn doet aan je tong en gehemelte

Waarom ananas vaak pijn doet aan je tong en gehemelte

http://static0.hln.be/static/photo/2015/3/14/7/20150817144731/media_xll_7936702.jpg

Ananassen zijn tegenwoordig niet alleen hip in je interieur en op je nagels, ze zijn ook de favoriete snack van velen. Niet verwonderlijk, ze zijn calorie-arm en zitten ook nog eens boordevol vitamine C. Voor je tong en lippen zijn ze echter iets minder vriendelijk, en nu weten we eindelijk hoe het komt dat ananas altijd pijn doet.

De irritatie wordt veroorzaakt door een combinatie van enzymen in ananas, genaamd bromelaïne. Die enzymen zorgen ervoor dat proteïnes worden afgebroken en beschadigen zo je tong, wangen en lippen wanneer je ermee in contact komt.

Wanneer je ze echter kauwt en doorslikt, zorgen ons speeksel en de zuren in onze maag ervoor dat die enzymen op hun beurt weer worden afgebroken. Het is dus doodnormaal dat je tong, lippen en wangen pijn doen na het eten van ananas. Het goede nieuws is dat je tong die proteïnen en aminozuren in geen tijd weer heeft opgebouwd en het dus niet lang pijnlijk blijft. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo was je een jeansbroek best (en dan niet in de wasmachine)

Zo was je een jeansbroek best (en dan niet in de wasmachine)

http://static2.hln.be/static/photo/2015/10/5/2/20150629185928/media_xll_7833197.jpg

Dat een jeansbroek wassen in de wasmachine een absolute faux-pas is, weten de meeste mensen wel. Het zorgt ervoor dat de kleur vervaagt, de stof steeds dunner wordt en de pasvorm verdwijnt. Maar hoe krijg je een jeansbroek dan wel proper?

Zelfs de CEO van Levi's, vertelde vorig jaar nog dat je een jeans nooit in de wasmachine mag zwieren. Maar op de een of andere manier moet je er natuurlijk wel voor zorgen dat je jeans proper blijft. Daarvoor zijn twee opties.

1. Frigo
Een jeansbroek een nachtje in de frigo stoppen, zorgt ervoor dat de bacteriën gedood worden waardoor vieze geurtjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Doe dat ongeveer één keer per maand, en stop je jeans altijd in een plastieken zak alvorens je ze tussen de diepvries pizza's legt.

2. Handwas
Voor een handwas wordt Woolite in modeland doorgaans aangeraden als het beste product. Meng een scheutje met koud water, laat je broek ongeveer 10 minuten weken en kneed af en toe eens goed door. Probeer daarna niet als een gek te wringen, maar doe rustig aan. Leg de jeansbroek vervolgens op een platte ondergrond en laat opdrogen. Zo ruikt je broek terug instant fris, zonder dat het blootgesteld wordt aan het agressieve wasmachine.

Was je je skinny jeans net om de pasvorm erin te houden zodat ze goed strak zit? Overweeg dan eens om een iets duurder model te kopen. Duurdere jeansbroeken verliezen doorgaans veel minder snel hun pasvorm, waardoor je ze bijgevolg niet hoéft te wassen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlander maakt met dit slimme trucje treintickets goedkoper voor iedereen

Nederlander maakt met dit slimme trucje treintickets goedkoper voor iedereen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/10/3/12/20150813165829/media_xll_7929432.jpg

29,80 euro voor een retourtje van Zwolle naar Utrecht. Dat wilde de snuggere Alexandru Bondor niet wekelijks betalen om zijn vriendin te bezoeken. Hij creëerde daarom een site waarmee hij die prijs naar beneden kon halen tot wel 7 euro. Niets illegaals, de man kreeg de korting voor elkaar door de kleine lettertjes te lezen van de groepsreisregeling van de NS.

De Nederlander Alexandru Bondor was het beu zich blauw te betalen aan zijn treinreisjes naar Utrecht. Hij ontdekte dat de groepsreisregeling van de Nederlandse Spoorwegen soelaas kon bieden. De regeling zorgt ervoor dat grote groepen, zoals vrienden, sportteams of scholen, voordeliger kunnen reizen. De NS vermeldt daar echter niet bij dat de personen van hetzelfde station moeten komen of zelfs dezelfde trein moeten nemen.

Van die kleine vergetelheid maakte programmeur Alexandru handig gebruik. En zo geschiedde de website grouptickets.nl. Het opzet is simpel: je logt je in via je Facebookaccount, zoekt je eindbestemming en je vervoegt een groep die reeds dezelfde bestemming heeft ingegeven. Van zodra er 10 mensen in de groep zitten koopt iemand de tickets en verstuurt die naar de anderen in de groep. Na enkele maanden online, haalde de site al meer dan 17.000 geregistreerde gebruikers.

De NS laat weten dat het bedrijf op de hoogte is van grouptickets.nl. "Het is volgens de voorwaarden van de actie wel de bedoeling dat het voor reeds bestaande groepen is, zoals collega's of voetbalteams. Die willen we bedienen met acties, vooral in de daluren." Volgens de NS is het dus niet de bedoeling dat groepen speciaal voor de retourtickets gemaakt worden. Dat zal het spoorwegbedrijf ook duidelijk maken aan de maker van de site.

"We zien wel dat het initiatief goed werkt. We gaan daarom met de maker in gesprek om na te gaan of we elkaar kunnen versterken", aldus de woordvoerder. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bryan Adams - I Do It For You

Bryan Adams - I Do It For You

Klik op de foto om hem te beluisterenBryan Adams (Kingston (Ontario), 5 november 1959) is een Canadese zanger. Hij wordt ook wel de Canadese Bruce Springsteen genoemd.

Als kind trok hij met zijn ouders door Europa en het Midden-Oosten. Op de leeftijd van tien jaar kreeg hij zijn eerste gitaar; twee jaar later kocht hij zijn eerste elektrische gitaar. Op 14-jarige leeftijd verhuisde hij naar Vancouver. Een jaar later verliet hij de school en trok hij door Canada om op te treden. Als 18-jarige kreeg hij zijn eerste platencontract aangeboden.

Zijn grootste successen behaalde Bryan Adams begin jaren '90 onder de productionele leiding van Robert John "Mutt" Lange, een Zuid-Afrikaanse topproducer. Zijn single (Everything I Do) I Do It for You werd een wereldwijde nummer 1-hit, waaronder in Nederland. In veel landen, waaronder Nederland, was het de bestverkochte single van 1991. In Nederland bleef het nummer 12 weken op de eerste positie staan in de Nationale Hitparade, destijds een record. Het nummer stond op de soundtrack van de film Robin Hood: Prince of Thieves.

Bryan Adams zong in die jaren vaker voor de soundtrack van grote films. Zo scoorde hij een hit met Have You Ever Really Loved A Woman? (afkomstig van de soundtrack van de film Don Juan de Marco) en All For Love (van de soundtrack van de film The Three Musketeers). Dat laatste nummer zong hij met Rod Stewart en Sting. Andere bekende nummers van Bryan Adams zijn Summer of '69, It's Only Love (met Tina Turner) en When You're Gone (met Mel C.). In 2005 kwam er een greatest hits album (2-CD) uit waar al zijn grootste hits plus enkele live-opnames op staan, genaamd Anthology.

In de Nederlandse Top 2000 van Radio 2 staat Bryan Adams verschillende keren genoteerd. Summer of '69 scoort al jaren goed, evenals (Everything I Do) I Do It for You, Heaven en Run To You. In België stond het nummer Summer of '69 al jaren op de tweede plaats in de eindejaarshitlijst Donna's top aller tijden. Het moest enkel Bohemian Rhapsody van Queen laten voorgaan. Op vrijdag 14 december 2007 kwam daar verandering in. Summer of '69 liet na 6 jaar Bohemian Rhapsody achter zich.

In juni 2007 gaf Bryan Adams een concert in een uitverkochte Rotterdamse Ahoy en het Antwerpse Sportpaleis. Op 14 maart 2008 kwam zijn elfde album uit genaamd: "11". Ter promotie van dit album gaf Adams weer een reeks concerten waarbij opnieuw Ahoy en het Sportpaleis.

Bij de opening van de Olympische Spelen in Vancouver (2010) zong Bryan Adams samen met Nelly Furtado het nummer Bang the Drum. In 2011 kreeg hij een ster op de beroemde Hollywood Walk of Fame.

In 2012 werden tijdens een Greatest Hits Tour onder andere het Zénith in Parijs en wederom het Rotterdamse Ahoy en het Antwerpse Sportpaleis aangedaan.
» Reageer (0)
16-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man in berenpak brengt echte beren in de war

Man in berenpak brengt echte beren in de war

http://static1.hln.be/static/photo/2015/6/9/13/20150816134934/media_xll_7934368.jpg

Een man in een berenpak heeft dieren in Alaska flink in de war gebracht. Hij kwam erg dichtbij een aantal beren, die uit voorzorg weggehaald werden.

De onbekende man sloeg maandagavond toe bij de rivier Chilkoot bij de stad Haines. Een groep mensen stond bij een stuwdam waar veel zalm zit. Een moederbeer met twee welpjes is hier vaker gezien. Het dier voedt haar kinderen op die plek. Plots kwam de man in het berenpak tevoorschijn. Hij begon te springen en probeerde de aandacht van de dieren te trekken. Hij naderde de beren zelfs op enkele meters.

Ambtenaren van Alaska, die verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van de visstand in de staat, besloten het dier weg te halen. "Dat is niet onze dagelijkse taak, want we moeten eigenlijk vis tellen'', vertelde een van hen aan AP. Toch deden deze ambtenaren het om de veiligheid van de man te waarborgen. Toen de medewerkers naar de legitimatie van de man vroegen, weigerde hij deze te geven. "Je hebt m'n kenteken. Zoek het maar op.''

Daarna stapte de man in zijn auto en reed hij weg, zonder zijn berenpak uit te trekken. "Het is niet de eerste keer dat mensen hier in een berenpak rondlopen. Dit geval wordt onderzocht. Mogelijk krijgt de man een straf voor het verstoren van dieren in het wild." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit koopje op het internet viel wel erg klein uit

Dit koopje op het internet viel wel erg klein uit

http://static3.hln.be/static/photo/2015/2/16/3/20150815183008/media_xll_7933338.jpg

Om optimaal van het zonnetje te kunnen genieten, had de Engelse Christine Harford haar zinnen gezet op een paar ligstoelen. De 55-jarige dame uit Essex wist precies wat ze wou: zo van die ouderwetse exemplaren met een linnen ligzeil. En voor de eerste keer zou zij een koopje wagen op het internet. Viel dat even tegen.

Christine ging zodoende op virtuele koopjesjacht. Al snel viel haar oog op de deal van haar leven. Op de koopsite Amazon vond ze twee ligstoelen voor maar 1,89 pond (2,60 euro, red.). "Zelfs met de verzendingskosten van 4,59 pond (6,50 euro) was dit een buitenkansje", zegt de tankstationbediende.

Pakje
De koop werd gesloten en op de afgesproken dag van levering wachtte de vrouw thuis ongeduldig op de man van de pakjesdienst. Een man daagde er niet op. Wél viel er een pakje in de brievenbus. Van ligstoelen geen spoor.

"Ik belde m'n dochter Ellie", doet Christine het verhaal. "Zij bestelt wel eens dingen in mijn op het internet. Dus vroeg ik of het pakje soms voor haar was. Dat was niet het geval en dus opende ik maar de mysterieuze colli. En daarin zaten mijn ligstoelen: zo'n 5 centimeter breed en hoog en tien centimeter lang".

"Ik was zo ontgoocheld", vervolgt Christine. "Hoe had ik me zo kunnen laten beetnemen?"

Schaal 1:12
In al haar enthousiasme had de vrouw evenwel niet gezien dat de advertentie op Amazon duidelijk de schaal (1:12) en de afmetingen van de miniatuur ligstoelen vermeldde. "Uiteraard was spot en hilariteit vanwege familie en vrienden mijn deel", zegt ze nog. "Achteraf hebben we er gelukkig smakelijk mee kunnen lachen. Per slot van rekening heeft deze miskleun mij geen stukken van mensen gekost".

En de twee ligstoelen? Die staan nu in het poppenhuis van een nichtje. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Disney gaat 'Star Wars'-pretparken bouwen en die zien er episch uit

Disney gaat 'Star Wars'-pretparken bouwen en die zien er episch uit

http://static3.hln.be/static/photo/2015/13/12/4/20150816063540/media_xll_7934014.jpg

Disney gaat twee pretparken bouwen die in het teken staan van 'Star Wars', de bekende filmreeks van George Lucas die wereldwijd enorm populair is. De parken komen in het verlengde van Disneyland en Disney World, in respectievelijk Californië en Florida in de VS.

Disney heeft drie jaar geleden de rechten op de films gekocht, voor 4 miljard dollar. "We wilden een deel van 'Star Wars' in elke hoek van Disney brengen, op het scherm maar ook in het echte leven", verklaarde de topman van Disney, Bob Iger, zaterdag.

De bestaande pretparken in Anaheim en Orlando zullen telkens met 5,6 hectare uitgebreid worden, de grootste expansie ooit voor Disney. De belangrijkste attracties worden de bouw van het ruimteschip Millennium Falcon, waar bezoekers aan boord kunnen gaan, en een gevecht tussen de Nieuwe Orde en het Verzet. In de parken zullen bekende 'Star Wars'-figuren rondlopen, zowel uit de eerste films van de jaren tachtig als uit de nieuwe trilogie. Alle medewerkers, ook in bijvoorbeeld de restaurants en de souvenirwinkels, zullen aangekleed worden in het thema van de bekende ruimtesaga. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cava, prosecco, champagne of asti: wat is nu eigenlijk het verschil?

Cava, prosecco, champagne of asti: wat is nu eigenlijk het verschil?

http://static1.hln.be/static/photo/2015/17/4/4/20150816081537/media_xll_7932289.jpg

In het weekend trekken we al eens graag een flesje open, en als het wat feestelijk mag zijn mogen daar ook gerust wat bubbels in. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen prosecco en asti? En kiezen we beter voor cava of espumante? Deze handleiding snelt te hulp voor wie door de bubbels het drankje niet meer ziet. Santé!

Champagne

Hier is het ooit allemaal mee begonnen, de populairste der sprankelende wijnen. De naam is zoals je waarschijnlijk wel wist afkomstig van de Champagnestreek in Frankrijk, en wordt geproduceerd met drie verschillende druiven: Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. Enkel de mousserende wijn die in de Champagnestreek wordt gemaakt mag zichzelf officieel "champagne" noemen. Champagne komt dus per definitie uit Frankrijk.

Prosecco

Deze wijn met bubbels is in Amerika erg populair, al kan het prijskaartje daar voor iets tussenzitten. In vergelijking met champagne is prosecco veel goedkoper, en het is een droge, witte wijn die gefermenteerd is. Prosecco wordt - in tegenstelling tot champagne - niet beter met de jaren, en wordt dan ook altijd jong gedronken. Deze mousserende wijn wordt gemaakt van proseccodruiven.

Cava

Het Spaanse antwoord op de Italiaanse sprankelende wijn is de alombekende cava. De bereidingswijze is identiek aan die van champagne, met als verschil dat het overal in Spanje gemaakt kan worden en niet streekgebonden is. Macabeo, Xarel-lo en Parellada zijn de drie Spaanse druivensoorten die aan de basis liggen van een fles cava. Ook dit prijskaartje is aanzienlijk voordeliger dan dat van een fles champagne, maar dat hoefden we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Cava wordt in tegenstelling tot prosecco wel soms wat ouder gedronken, net zoals champagne.

Crémant

Crémant is een Franse mousserende wijn die op dezelfde manier als champagne wordt gemaakt. Het verschil zit hem in de streek waar crémant gemaakt wordt: overal in Frankrijk, behalve in de Champagnestreek. Er worden voor crémant dan ook andere druiven gebruikt.

Lambrusco

Lambrusco is ook een mousserende wijn uit Italië, en verschilt van prosecco omwille van het kleurtje: rood. De wijn wordt gemaakt van - je raadt het al - de lambruscodruif.

Espumante

Ook de Portugezen hebben hun eigen wijn met bubbels, die ze de espumante noemen. Hij wordt gelijkaardig aan de champagne geproduceerd. Niet te verwarren met heel goedkope Portugese espumosos, waarschijnlijk de goedkoopste onder de mousserende wijnen. Espumoso wordt gemaakt door koolstofdioxide in wijn te spuiten, waardoor bubbels ontstaan. Vergelijkbaar met wat deze dame doet met haar Sodatream apparaat.

Asti

Nog een bubbelend wijntje dat van de Italianen afkomstig is, en een beetje zoeter smaakt dan prosecco. De Italianen draaien nooit rond de pot wat hun wijnnamen betreft: Asti verwijst naar de provincie waar de Moscatodruif groeit, waar Asti van gemaakt wordt. Asti bevat minder alcohol dan andere wijnen met bubbels, zo'n 5 à 8%.

Sekt

Sekt is de Duitse en Oostenrijkse versie van wijn met bubbels, gemaakt van Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc druiven. De meeste Sekt wordt volgens de traditionele Champagne methode gemaakt, maar sommige goedkope versies worden geïnjecteerd met koolstofdioxide. Die herken je aan de naam "Schaumwein", oftewel: schuimwijn. (br.hln)


» Reageer (0)
15-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Last van blaren na de Dodentocht? Zo verzorg je ze best

Last van blaren na de Dodentocht? Zo verzorg je ze best

http://static3.hln.be/static/photo/2015/15/12/8/20150815181613/media_xll_7933028.jpg

De dappere deelnemers die de 100 km van de Dodentocht tot een goed einde brengen, zullen ongetwijfeld hier en daar een blaar zien opduiken. Openprikken of niet? En hoe verzorg je die vervelende blaasjes het best? Het Rode Kruis geeft advies.

Ondanks de goede voorzorgmaatregelen die je als stapper genomen hebt (denk: degelijke sokken en schoenen), kan een vervelende blaar toch nog altijd onverwacht opduiken, zeker met 100 km in de benen. Ook wie niet deelneemt aan de Dodentocht maar een avondje op hakken is gaan dansen, (denk: eigenlijk helemaal geen degelijke sokken en schoenen) is gebaat bij deze verzorgingstips van het Rode Kruis.

Eerste hulp bij blaren
Regel nummer 1: als de blaar niet in de weg zit, blijf er dan af. Een blaar die je krijgt door een brandwonde mag je nooit openprikken. Zit de blaar wel in de weg of bestaat het risico dat ze door wrijving zal scheuren, kan je ze wel met de nodige voorzichtigheid openprikken.

Stap 1. Was je handen grondig en trek eventueel plastic wegwerphandschoenen aan om infecties te voorkomen.

Stap 2. Spoel het deel van je voet waar de blaar zich bevindt af met water. Je kan ook een niet-prikkelend, niet-kleurend ontsmettingsmiddel gebruiken.

Stap 3. Leg een naald een minuut lang in ontsmettingsalcohol en droog ze daarna af met een steriel compres. Heb je zelf een steriele naald: des te beter.

Stap 4. Houd de naald evenwijdig met de huid en prik een paar keer aan de basis van de blaar. Druk met een steriel kompres het vocht uit de blaar.

Stap 5. Dek de wonde af met een pleister of kompres. Verwijder voorzichtig de naald.

Is de blaar al open? Dan verzorg je deze zoals een huidwonde. Volg stap 1 tot 3 zoals hierboven aangegeven. Ontsmet vervolgens een pincet en fijn schaartje 1 minuut in ontsmettingsalcohol en droog af met een steriel compres. Neem de randjes van de open blaar vast met het pincet, en knip kort bij de huid af met het fijne schaartje. Dek daarna ook af met een pleister of compres. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VS geven in Belgisch postpakket gevonden Picasso terug aan Frankrijk

VS geven in Belgisch postpakket gevonden Picasso terug aan Frankrijk

http://static0.hln.be/static/photo/2015/0/8/5/20150813141923/media_xll_7929080.jpg

De Verenigde Staten zullen een waardevol schilderij van Pablo Picasso na 17 jaar terugbezorgen aan Frankrijk. 'De Kapster' is 13,5 miljoen dollar waard en verdween in 1998 uit het Centre Pompidou in Parijs. Begin dit jaar werd het bij de Amerikaanse douane onderschept nadat het op 17 december vanuit België werd verzonden.

Wie het schilderij vanuit ons land heeft verzonden en voor wie het uiteindelijk bestemd was, maakten de Amerikaanse autoriteiten niet bekend. Wat wel vaststaat, is dat de afzender het doek de VS probeerde binnen te smokkelen. Op het pakket met daarin het kubistische schilderij van 33 op 46 centimeter stond de omschrijving 'Art Craft/30E/Joyeux Noël'.

Het schilderij bevond zich in 1998 in een depot van het moderne museum Centre Pompidou in Frankrijk toen het gestolen werd. Pas in 2001 werd de diefstal ontdekt, toen het museum een vraag kreeg om het werk uit te lenen.

Het schilderij zal nu aan de Franse ambassade in Washington DC bezorgd worden. Tot dat gebeurt, blijft het in een geacclimateseerde ruimte. De directeur van het Centre Pompidou hoopt het werk zo snel mogelijk te kunnen tonen aan het grote publiek. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krokodil op Gentse brug is levensgevaarlijk, maar niemand weet hoe hij er komt

Krokodil op Gentse brug is levensgevaarlijk, maar niemand weet hoe hij er komt

http://static3.hln.be/static/photo/2015/10/13/6/20150814192344/media_xll_7932111.jpg

Een graffitikunstenaar is al meer dan een jaar bezig aan een steeds langer wordende krokodil op een brug in Gent. De grootste vraag is eigenlijk niet eens wie erachter zit, maar vooral: hoe is hij daar geraakt?

De brug aan de Assels, over de Gentse Ringvaart, is hoog: twintig meter. Er rijdt een trein over met een bovenleiding die onder een constante spanning van drieduizend volt staat. De ronding van de brug heeft geen rand waar je op kan staan. Wie op deze brug klautert, moet goed weten dat het levensgevaarlijk is.

Toch staat helemaal bovenaan de spoorwegbrug al sinds vorig jaar in zwarte graffiti een tekening van een krokodil. Het afgelopen jaar is hij alleen maar langer geworden en staat de zin "Do not look at me" erbij. 

Het was de bedoeling van Infrabel om vorig jaar al de graffiti te laten verwijderen, maar dat is nog niet steeds niet gebeurd. De reden daarvoor lijkt dat het personeel van de infrastructuurbeheerder zelf de brug niet op wil. "Dit is een zeer moeilijk bereikbare plek", zegt Tine Verheyden van Infrabel aan Het Nieuwsblad. "We begrijpen niet goed hoe die persoon op de brug is geklauterd. Onze veiligheidsdiensten komen geregeld ter plekke om de omgeving te controleren."

Voorlopig mag de graffiti gewoon blijven staan. "Gezien de kostprijs [om de graffiti te laten weghalen] en aangezien het niet om een racistische of aanstootgevende boodschap gaat, is de verwijdering voor ons geen prioriteit", klinkt het nu bij Infrabel.

"Deze plek is te gevaarlijk. Wie hier valt, schiet er het leven bij in", vond Infrabel vorig jaar al. "Er is niet alleen de hoogte en het water, maar ook nog de bovenleiding met 3.000 volt op. Dat overleef je niet als je die raakt." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Night of the Proms gaat na 30 jaar verder zonder Carl Huybrechts

Night of the Proms gaat na 30 jaar verder zonder Carl Huybrechts

http://static3.hln.be/static/photo/2015/10/13/4/20150814073408/media_xll_7930819.jpg

Carl Huybrechts (64) stopt als presentator van Night of the Proms. Na 30 edities krijgt het jaarlijkse muziekfeest een grondige facelift. Huybrechts zal zelf betrokken worden bij de zoektocht naar zijn opvolger.

Het muziekspektakel Night of the Proms vierde eind 2014 z'n dertigste verjaardag in het Antwerpse Sportpaleis. Op die eerbiedwaardige leeftijd mag er al eens aan een ingreepje hier en daar gedacht worden. Zo zal dirigent Robert Groslot de fakkel doorgeven aan een opvolger. De meest in het oog springende vernieuwing is die van 'master of ceremonies', een rol die van in het prille begin door Carl Huybrechts werd ingevuld. De voormalige sportjournalist heeft alle voorstellingen in Antwerpen gepresenteerd, behalve één: toen nam Marc Pinte het over.

Huybrechts was ook het gezicht van de Promsconcerten in Duitsland, Frankrijk en Spanje, in totaal goed voor meer dan 600 presentatiebeurten. Huybrechts is bijna onlosmakelijk verbonden met de Night of the Proms, beseft ook organisator Jan Vereecke. "Het zal niet makkelijk zijn om Carl te vervangen. We zijn nog volop op zoek, Carl zal ook betrokken worden bij die zoektocht. Achter de schermen blijft hij actief bij de Proms. In de toekomst zal hij wellicht ook nog concerten in het buitenland presenteren." Het gerucht dat Jonas Van Geel zou worden aangetrokken, klopt niet volgens Vereecke. (br.hln)


» Reageer (0)
14-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlands gezin zit vier dagen vast in wildernis tussen leeuwen, nijlpaarden en olifanten

Nederlands gezin zit vier dagen vast in wildernis tussen leeuwen, nijlpaarden en olifanten

http://static3.hln.be/static/photo/2015/11/9/14/20150814100814/media_xll_7930934.jpg

Een Nederlands gezin met twee kinderen heeft vier dagen lang in een vastgelopen jeep tussen de wilde dieren in de wildernis van Botswana weten te overleven. Jaco en Annerieke sleepten elkaar en hun zonen erdoorheen. "'s Nachts hoorden we de geluiden van wilde dieren om ons heen."

Natuurlijk waren ze goed voorbereid, Jaco (42), Annerieke (41) en hun twee zonen van 12 en 10 uit het Nederlandse dorp Driebruggen, op hun rondreis door Namibië en Botswana. Hun 4x4 zat vol eten en drinken, EHBO-spullen en tenten. Alles klaar voor een avontuurlijke reis die echter nog veel spannender zou worden dan ze hadden durven dromen.

Zelfs toen ze het Moremi-gebied in de Okavangodelta van Botswana binnenreden, leek het allemaal nog veilig. "Je moet je registreren bij de ingang van het park, vertellen op welke kampsite je overnacht, dus je denkt: de mensen weten wie in het gebied is," vertelt Jaco over het avontuur dat zaterdag 1 augustus begon.

Nijlpaarden
Met landkaart en gps baanden ze zich een weg door het gebied dat half zo groot is als Nederland. Het gps-systeem werkte feilloos en stuurde ze keurig over de onverharde wegen. Toch sloeg het noodlot toe: een diep wielspoor met te veel water en modder en voor ze het wisten zat de terreinwagen muurvast. In de wildernis, met nijlpaarden op zo'n 50 meter afstand. En hoe log die beesten ook lijken, van alle wilde dieren maken hippo's toch echt de meeste menselijke slachtoffers.

Een uur lang probeerden Jaco en Annerieke de wagen los te krijgen. "Maar we zagen snel dat dat niet ging lukken," vertelt Jaco. "Bovendien: we realiseerden ons goed dat die wagen onze enige veilige plek was. En de deur stak nog maar een klein stukje boven het water uit. We wilden niet dat door onze pogingen om los te komen, de wagen verder zou wegzakken of erger: dat-ie zou kantelen."

Telefonisch bereik was er niet. Na een korte fase van lichte paniek wisten Jaco, Annerieke en de kinderen zich te vermannen: dit was vervelend, een beetje eng en het kon even gaan duren, maar er zou toch wel redding komen. "We dachten dat ze ons wel zouden gaan zoeken als we niet op de kampsite zouden arriveren," zegt Jaco.

Tot tientallen meters rondom de wagen hadden Jaco en Annerieke vrij zicht, dus als er roofdieren in aantocht waren, konden ze dat zien. Het gezin kon daarom wel de auto af en toe verlaten. Op een talud vlakbij maakten ze een vuur dat ze niet meer lieten doven.

"'s Nachts bleven we uiteraard wel in de auto," zegt Jaco. "Want dan worden veel dieren actief. Vlak voordat het donker werd, stookten we het vuur hoog op en 's ochtends was het eerste wat we deden het smeulende vuur weer groter maken."

Lawaai
's Nachts probeerde het gezin zo goed en zo kwaad als het ging, te slapen. Het lawaai van nijlpaarden, olifanten, leeuwen en hyena's klonk overal. "We hebben veel wilde dieren gehoord, maar we hebben alleen nijlpaarden gezien. Op zo'n 50 meter schat ik. Niet dichterbij, maar we bleven steeds op onze hoede."

Eten had het gezin genoeg. Cra-ckers met kaas, blikken sperziebonen. Met het beschikbare water gingen ze zuinig om. "De watertank zat onder de wagen en het tappunt stak maar enkele centimeters boven de modder uit," vertelt Jaco. "We waren natuurlijk als de dood dat het kraantje zou wegzakken tot in de modder."

Wc-rollen
Gaandeweg de tweede dag realiseerde het gezin zich dat er niet naar hen gezocht werd. In het uitgestrekte gebied kwam ook maar geen andere auto voorbij. Jaco en Annerieke focusten op één ding: proberen zichtbaar te zijn voor de overvliegende Cessna-vliegtuigjes. In een boom hingen ze wc-rollen op, kleurrijke kledingstukken en flessen, die het zonlicht weerkaatsten. "We schepten zelfs groot de letters S.O.S. uit in de modder."

Het bleek tevergeefs. Frustrerend was dat Jaco en Annerieke via het gps-systeem zagen dat slechts twee kilometer verderop een camping lag. Eén keer probeerde Jaco daarheen te lopen, ondanks het altijd geldende advies: blijf bij de auto. "Ja, je denkt: ik laat ons niet uitdrogen op 2 kilometer van een camping. Maar al na een paar honderd meter zat ik tot m'n middel in de modder en keek ik de nijlpaarden in hun ogen. Dus snel weer naar de wagen."

Redding
Op dag vier kwam de redding: op enkele honderden meters passeerde een jeep met een ranger en acht toeristen. Schreeuwend, toeterend en zwaaiend wisten Jaco en Annerieke hun aandacht te trekken. De groep wist de wagen na vier verwoede pogingen uiteindelijk los te trekken.

Dolblij zijn Jaco, Annerieke en hun zoons daarna in een luxehotel bijgekomen van hun belevenissen. Ze zijn inmiddels weer in Nederland. Jaco heeft na dit avontuur twee tips voor safariliefhebbers: neem een satelliettelefoon mee of ga met twee auto's. "Dan had het nooit vier dagen geduurd." (br.hln)


» Reageer (0)
13-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is ambivert? En ... ben ik het?

Wat is ambivert? En ... ben ik het?

http://static0.hln.be/static/photo/2015/15/12/9/20150813161713/media_xll_7928829.jpg

Ben jij een introvert of een extravert? Of ... ergens tussenin? Je bent wel redelijk aanwezig en uitgelaten, maar hoeft echt niet altijd in het middelpunt van de belangstelling te staan, of je bent redelijk in jezelf gekeerd maar geniet wel van een gezellig avondje uit? Blijkbaar is er een derde persoonlijkheidstype waar je je wel eens meer in zou kunnen vinden: ambivert.

Het is belangrijk om te weten dat introvert en extravert twee uiteinden van een spectrum zijn. Tot op heden lag de focus bijna altijd op die twee uiteinden, maar er zijn minstens even veel mensen die ergens tussenin vallen: zij zijn ambivert.

Tweetaligheid
Ambivert zijn, betekent dat je zowel introverte als extraverte eigenschappen hebt, maar geen van beide domineert. Dat betekent dat ambiverte mensen meer in evenwicht zijn en een meer genuanceerde persoonlijkheid hebben. Ze zitten niet stil in een hoekje, maar praten ook niet de oren van je hoofd.

"Het is alsof ze tweetalig zijn," verklaart Daniel Pink, auteur, gastheer van televisiereeks over menselijk gedrag en expert op het vlak van ambiverte mensen. "Ze hebben bredere vaardigheden en kunnen met meer mensen contact maken, net zoals iemand die zowel Engels als Spaans spreekt dat kan."

De ideale verkoper
Aan deze eigenschap zijn heel wat voordelen verbonden. Zo zouden ambiverte mensen de beste verkopers zijn. Een studie die in 2013 in het tijdschrift Psychological Science gepubliceerd werd, onderzocht 340 call-center verkopers. Daaruit bleek dat zij die uit een persoonlijkheidstest als ambivert naar voren kwamen, de beste verkopers waren.

Volgens Adam Grant, organisatiepsycholoog en professor in de psychologie hebben ambiverte mensen het beste van twee werelden: "ze bieden niet te veel aan maar ook niet te weinig," verklaart hij het fenomeen. Bovendien zou hun hoge emotionele intelligentie ook maken dat ze unieke vaardigheden hebben wat het ouderschap en huwelijk betreft.

Zo gelukkig mogelijk
Het nadeel is volgens dokter Grant dat het soms moeilijk is om aan te voelen welke kant van hun persoonlijkheid in welke situatie het meest gepast is. In tegenstelling tot extraverte en introverte mensen, die weten hoe ze zichzelf het beste motiveren, hebben ambiverte mensen daar meer moeite mee.

"Introverte en extraverte mensen weten meteen hoe ze willen reageren", vertelt Laurie Helgoe, assistent professor in de psychologie. Terwijl introverten de neiging hebben zich terug te trekken van interactie, en extraverten net op zoek gaan naar mensen en activiteiten, kunnen ambiverte mensen beide kanten op gaan. "Wees je bewust van het feit dat je ambivert bent," raadt Heloe aan. "Als je weet dat je beide kanten kan opgaan, vraag je dan af wat het meest effectieve gedrag zal zijn."

Denk dus steeds: wat doe ik het best om zo gelukkig en succesvol mogelijk te zijn? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Primeur in Europa: eerste baby geboren uit 'gerijpte' eicellen

Primeur in Europa: eerste baby geboren uit 'gerijpte' eicellen

http://static3.hln.be/static/photo/2015/5/15/12/20150813062341/media_xll_7927812.jpg

Voor het eerst is er in Europa een baby geboren uit eicellen die normaal bij het medisch afval belanden. Een primeur voor het UZ Brussel, dat onrijpe cellen in het lab liet rijpen. Verwacht wordt dat de techniek veel meer vrouwen kan helpen die door ziekte hun kinderwens in gevaar zien komen.

In-vitromaturatie, of kortweg ivm, is het minder bekende broertje van in-vitrofertilisatie. Bij ivf rijpen de eicellen in het lichaam van de vrouw, bij ivm dient het lab zelf als broedstoof: alles gebeurt in een schaaltje.

Een complexe techniek, noemt fertiliteitsexpert Michel De Vos (UZ Brussel) het, maar wel eentje die"heel toepasbaar is bij vrouwen die door kanker of een andere aandoening hun eicelreserve zien krimpen". Zeker voor kankerpatiënten die chemo moeten ondergaan, is het een mooie extra, boven op het bewaren van een eierstok. Want als je in één klap ook nog eicellen kunt laten uitrijpen, krijg je een combinatievan methodes, en dus van kansen.

De voorbije twee jaar zag het UZ Brussel al zo'n veertig vrouwen bij wie ze niet alleen een eierstok wegnamen om in te vriezen, maar ook eicellen lieten rijpen. De vrouw die eind vorige maand van haar 'primeurmeisje' beviel, was de eerste om haar kinderwens te laten dooien. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw test activity tracker tijdens vrijpartij: dit is het resultaat

Vrouw test activity tracker tijdens vrijpartij: dit is het resultaat

http://static0.hln.be/static/photo/2015/3/16/11/20150812212908/media_xll_7927031.jpg

De volksmond zegt het wel eens: niets dat zoveel calorieën verbrandt als een vrijpartijtje. Maar is dat ook echt zo? Een nobele internetgebruiker besloot de proef op de som te nemen en was zo vriendelijk de resultaten met ons te delen.

Alles in de naam der wetenschap, moet deze vrouw gedacht hebben toen ze haar seksuele escapades aan de hand van haar fitbit tracker bijhield en op internet plaatste. Na zo'n 20 minuten voorspel pikte de tracker haar hartslag op. Daarbij gaf de monitor een gemiddelde van 109 slagen per minuut aan, wat betekent dat ze in haar vetverbrandingszone zat. De piek zat rond 123 slagen per minuut, wanneer de vrouw tot een hoogtepunt kwam.

Maar slecht nieuws, 8 minuten in de vetverbrandingszone en een hartslag van 109 slagen per minuut is dus nog steeds geen goed alternatief voor een echte workout. Jammer maar helaas. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.John Hiatt - Cry Love

John Hiatt - Cry Love

Klik op de foto om hem te beluisteren


John Hiatt (Indianapolis, 20 augustus 1952) is een Amerikaanse singer-songwriter.

John Hiatt begon zijn solocarrière in 1974. Hij beoefende een groot aantal stijlen, van rock and roll tot New Wave en folk. Hij schreef veel songs voor andere artiesten. In Nederland brak hij door met de plaat Bring the Family (1987). Daarop volgen Slow Turning (1988), Stolen Moments (1990), en Perfectly Good Guitar (1993). In het najaar van 2007 kwam Hiatt naar Nederland voor een viertal solo concerten. In 2008 kwam de plaat Same Old Man uit, in 2010 gevolgd door The Open Road.» Reageer (0)
12-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoekgeraakte puppy 1.400 km van huis teruggevonden

Zoekgeraakte puppy 1.400 km van huis teruggevonden

http://static2.hln.be/static/photo/2015/15/5/3/20150812173955/media_xll_7926663.jpg

De Amerikaan Matt Turner uit Texas was ontroostbaar toen zijn elf maanden oude puppy vorige week spoorloos verdween. Turner ging op zoek naar de Australische herder en deelde flyers uit, maar zijn geliefde huisdier bleef vermist. Tot de man een telefoontje kreeg uit Florida... ruim 1.400 kilometer van zijn woonplaats.

Bell werd gevonden in Orange Park in de Amerikaanse staat. Hoe ze daar terechtkwam is een raadsel. De puppy werd naar een dierenkliniek gebracht en onderzocht. Ze verkeerde gelukkig in goede gezondheid. Tijdens de controle ontdekte personeel van Clay Humane Society dat Bell gechipt was. Zo kwamen ze Turner op het spoor. Maandag namen het baasje en zijn zoon het vliegtuig naar Florida om hun beminde viervoeter weer in de armen te sluiten. Nadien volgde een lange rit naar huis. Het personeel van de dierenkliniek vermoedt dat Bell "een lift" naar Florida heeft gekregen. Turner heeft geen idee hoe het teefje is kunnen ontsnappen. Hij is vooral opgelucht dat ze opnieuw thuis is. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe komt het dat je haar grijs wordt (en kan je het voorkomen?)

Hoe komt het dat je haar grijs wordt (en kan je het voorkomen?)

http://static2.hln.be/static/photo/2015/2/1/8/20150811183822/media_xll_7924313.jpg

Vroeg of laat zullen die grijze haren van ouderdom onvermijdelijk opduiken. Hoe komt het eigenlijk dat onze haren grijs worden naarmate we ouder worden? En kunnen we dat gevreesde proces van grijs worden niet een beetje tegenhouden? Haarexperte Madeleine Preston lost onze brandende vragen op.

"De meeste vrouwen zien de eerste grijze haren opduiken rond hun 30ste, en rond je 50 is ongeveer de helft van je haar helemaal grijs," legt haar- en hoofdhuidexperte Madeleine Preston uit. "Grijs haar is een combinatie van haren met een normaal pigment, gemengd met witte haren. Haar wordt wit wanneer de pigmentcellen die verantwoordelijk zijn voor kleur niet langer geproduceerd worden. Hoe snel je grijs wordt heeft grotendeels met je genen te maken, al zijn er ook externe factoren die het proces kunnen beïnvloeden."

Hoe snel word ik grijs?
Hoe snel je ouders grijs zijn geworden bepaalt dus grotendeels of jij er ook vroeg bij zal zijn, en over het algemeen worden blanke mensen op jongere leeftijd grijs. Ook ziektes zoals diabetes, bloedarmoede of schildklierproblemen kunnen het grijswordingsproces versnellen. Het tegenhouden van grijskleurende haren is een onmogelijke missie, maar je kan wel op een paar dingen letten om die grijze haren een klein beetje te proberen uitstellen.

Je haar als barometer
"Je haar is een perfecte barometer voor je gezondheid: als het goed gaat met je lijf, dan uit zich dat ook altijd in je haar," legt Preston uit. "Bepaalde voedingsstoffen hebben dan ook een invloed op de gezondheid van je haar. Haar bestaat uit het eiwit keratine, en daarom zijn eieren en vis een goed idee om je haar zo lang mogelijk gezond te houden."

"Ook essentiële aminozuren zijn belangrijke voedingsstoffen voor je haar. Die komen het vaakst voor in dierlijke eiwitten, het soort eiwitten dat ook het makkelijkst door je lichaam wordt opgenomen. Een tekort aan vitamine B12, zink of calcium wreekt zich meteen op je haar. Vegetariërs komen deze sneller tekort omdat ze minder dierlijke eiwitten opnemen, en zoeken best waardige vervangers in bijvoorbeeld kaas of eieren."

Hipster in het grijs
Ondanks je gezonde voedingsgewoonten toch nog sneller grijs dan gehoopt? Dat zou heel goed kunnen, want genetische factoren blijven nu eenmaal doorslaggevend. Maar voor je naar de kapper rent voor een haarkleurbeurt: grijs haar is nog steeds hip, zoals Lourdes Leon - de dochter van Madonna - hier bewijst. Geen reden tot paniek dus bij die eerste grijze sprietjes. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je zo snel terug honger hebt na het ontbijt

Waarom je zo snel terug honger hebt na het ontbijt

http://static3.hln.be/static/photo/2015/17/16/1/20150812081942/media_xll_7924651.jpg

Het ontbijt nog maar net achter de kiezen, en je maag gromt even later al weer luidruchtig om een volgende hap? Als de lunch op dat moment - helaas - nog uren van je verwijderd is, maak je waarschijnlijk één van deze vijf veelvoorkomende ontbijtfouten.

Te weinig calorieën

We weten het: je bent het waarschijnlijk gewend om in termen van "te veel calorieën" te denken, maar er bestaat ook zoiets als te weinig voedingsstoffen opnemen. Een ideaal ontbijt bevat 300 à 400 kcal. Als je op dieet bent neig je waarschijnlijk naar de 300 à 350, maar daar zak je beter niet onder. De ochtend doorkomen met minder dan 300 kcal zal je een onweerstaanbare honger bezorgen na 1 à 2 uurtjes, en die raakt niet gestild met die appel of banaan als tussendoortje.

Er ontbreken voedingsstoffen

Wat je eet 's ochtends is even belangrijk als hoeveel je eet. Volgens voedingsdeskundige Stephanie Clarke bestaat elke maaltijd idealiter uit eiwitten om je honger te stillen, koolhydraten om energie te leveren en gezonde vetten om je verzadigd te doen voelen. Zorg voor 13 à 20 gram eiwitten, 40 à 55 gram koolhydraten en 10 tot 15 gram gezonde vetten. Ook vezels zijn belangrijk om je een vol gevoel te bezorgen, dus zorg ervoor dat je ontbijt ongeveer 6 gram vezels bevat. Vul bij voorkeur aan met een stukje fruit.

Concreet: in water bereide havermoutpap zal je op zich niet voldoende energie geven, en je maakt het beter klaar met wat (soja)melk en een lepel pindakaas of gehakte noten erbij. Roer door je yoghurt ook wat fruit en granola, of kies voor een eitje met een volkoren boterham en eventueel een stukje avocado.

Je eet iets uit dit lijstje

Een koffiekoek, een kommetje crunchy muesli, een sandwich met choco, een croissant of pannenkoeken: al deze dingen worden sociaal aanvaard als gangbare ontbijten, maar ze zitten barstensvol suiker. Die suiker zorgt voor een onmiddellijke en snelle energiepiek, die daarna even snel weer daalt. Gevolg: een razende honger rond een uur of tien. Ben je echt een zoetekauw, kies dan voor natuurlijke zoete dingen zoals een banaan, of roer wat honing en kaneel door je havermoutpap.

Je dénkt dat je honger hebt

Hoofdpijn, trillende vingers of wat raar gegrom in je buik: het zijn symptomen waarvan je zou kunnen denken dat ze door honger aan de oppervlakte komen. Maar misschien heb je gewoon wat te weinig geslapen, al iets te veel koffie gedronken of heb je dorst? Luister naar je lichaam, en geef het wat het op dat moment nodig heeft. Eens vroeger in je bed kruipen of wat meer water drinken tussendoor kan ook al helpen. Onderzoek wees al uit dat slaaptekort je meer doet eten de dag nadien, dus die goede nachtrust is niet alleen voor je hersenpan belangrijk.

Je hebt nood aan een snack

Een klein beetje honger tussen het ontbijt en het middagmaal is natuurlijk niet abnormaal, en twee tussendoortjes doorheen de dag zijn zelfs gezond. Een ontbijt zou je drie à vier uur comfortabel gevuld moeten houden. Daarna kan je rustig genieten van een gezonde snack, al kies je best een tussendoortje dat minder dan 150 kcal bevat en waar eiwitten inzitten voor een voldaan gevoel. Een yoghurtje, wat fruit besmeerd met pindakaas of een handjevol noten zijn ideaal voor een ochtendlijke snack. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Artist-hond Uggie overleden

The Artist-hond Uggie overleden

http://static3.hln.be/static/photo/2015/0/0/6/20150812085944/media_xll_7925451.jpg

Uggie, het hondje dat wereldberoemd werd dankzij de film The Artist, is vrijdag overleden. De dertienjarige jack russel kreeg in Los Angeles een spuitje. Uggie was al een tijd ziek.

De viervoeter had een tumor in zijn prostaat. Zijn baasje Omar Von Mueller vond het moeilijk de knoop door te hakken en Uggie in te laten slapen, zei hij tegen TMZ. Uggie kreeg de laatste weken steeds meer last van de tumor.

Met zijn rol in The Artist, dat vijf Oscars won, vergaarde Uggie wereldfaam. De jack russel won onder meer een Golden Collar Award en hij mocht zijn pootafdrukken achterlaten op de Hollywood Walk of Fame. Daarmee werd Uggie het eerste dier dat vereeuwigd werd in de beroemde straat.

Sarah Clifford, die Uggie trainde, noemt de viervoeter een 'perfect terriertje' en herinnert zijn tomeloze energie. "Hij heeft voor altijd een plekje in mijn hart en ik zal zijn voorliefde voor kip en hotdogs nooit vergeten." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steve Harley & Cockney Rebel - Sebastian


Steve Harley & Cockney Rebel - Sebastian

Klik op de foto om ze te beluisteren


Steve Harley & Cockney Rebel is een Britse popgroep onder aanvoering van zanger Steve Harley. De band werd bekend in de vroege jaren 70  met hits als Sebastian en Make Me Smile (Come Up And See Me).


Harley had al enige tijd samengewerkt met John Crocker als straatmuzikant voor zij in 1972 de band Cockney Rebel oprichtten. Als drummer werd Stuart Elliott aangetrokken, als bassist Paul Jeffreys en als toetsenist Milton Reame-James. Al na vijf optredens kwamen zij onder contract bij EMI, en met het nummer Sebastian hadden zij succes in een aantal Europese landen. Als debuutalbum kwam in 1973 The Human Menagerie uit, volgens veel fans hun beste album.


Al snel werd duidelijk dat Harley de band als zijn begeleidingsband zag, en dat de band daardoor geen lang leven beschoren zou zijn. Toch bracht de band enkele hitsingles uit, waaronder Judy Teen en Mr. Soft. De band werd in 1974 verkozen tot "Most Outstanding New Act", maar aan het einde van een succesrijke toer in dat jaar namen alle bandleden op Elliott na ontslag. Harley zou vervolgens met sessiemuzikanten optredens verzorgen voor popprogramma's als Top of the Pops. Vanaf dat moment zou de band alleen in naam bestaan, en betrof het een solo-project van Steve Harley.


Het album The Best Years of Our Lives uit 1974 werd geproduceerd door Alan Parsons, waarvan de hitsingle Make Me Smile (Come Up And See Me).


Na 1974 ging het allemaal wat minder met Harley, op een paar kleine projecten in 1979 en begin jaren 80 na was het rustig rondom de zanger. Eind jaren 80 zou hij opnieuw met het oude Cockney Rebel-repertoire op het podium staan. In de jaren 90 zou hij twee solo-albums uitbrengen, waarna in 2005 weer een album onder de naam Cockney Rebel: The Quality of Mercy. Zijn huidige tourband noemt hij Cockney Rebel Mark III, maar afgezien van drummer Elliott zitten daar geen originele bandleden in.» Reageer (0)
11-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleuter maakt designerjurken na met kleurstiften

Kleuter maakt designerjurken na met kleurstiften

http://static2.hln.be/static/photo/2015/0/13/8/20150811111459/media_xll_7922183.jpg

Normaal gezien hou je kinderen met kleurstiften in de hand zo ver mogelijk weg van je kleren, maar daar dachten Charlotte Kemp en haar 5-jarige dochter Martha duidelijk anders over. Samen kopieerden de twee designerjurken uit de laatste collectie van Dolce & Gabbana, en het resultaat lijkt net echt.

In de laatste herfst/winter collectie van het Italiaanse modelabel Doce & Gabbana zaten enkele satijnen jurken met kindertekeningen op, om moeders overal ter wereld te eren. De ontwerpen kosten ongeveer 3000 euro per stuk, dus besloten de Britse Charlotte Kemp en haar vijfjarige dochter Martha om het heft in eigen handen te nemen.

Het duo kocht een spotgoedkope witte jurk van de Britse keten Closet, en dochter lief mocht zich daarna uitleven met viltstiften. Zoals je hieronder kunt zien is het resultaat prachtig én betaalbaar. Helaas kan je er wel niet mee in de regen, vertelde Martha aan The Daily Mail. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse schrijver Eriek Verpale overleden op 63-jarige leeftijd

Vlaamse schrijver Eriek Verpale overleden op 63-jarige leeftijd

http://static1.hln.be/static/photo/2015/12/5/3/20150810213538/media_xll_7922328.jpg

Auteur en dichter Eriek Verpale is overleden. Dat heeft schrijver Jan Haerynck maandagavond bekendgemaakt. Bij het grote publiek was Verpale vooral bekend als schrijver van "Alles in het klein" (1990), dat in 1992 de NCR-prijs voor literatuur kreeg.

Eriek Verpale, of Eric Verpaele, zoals zijn echte naam luidde, werd geboren op 2 februari 1952 in Zelzate. Hij werd opgevoed door zijn uit Litouwen afkomstige joodse overgrootmoeder, die vlak naast hem woonde. Hierdoor werd zijn belangstelling gewekt voor de joodse cultuur. Tot aan zijn dood was Eriek Verpale bijzonder gefascineerd door het jodendom.

Bij het grote publiek was Verpale vooral bekend als schrijver van "Alles in het klein" (1990). Ook het door acteur Bob De Moor opgevoerde toneelstuk Olivetti 82 (1993) was eerst een theaterseller en werd later verfilmd door Rudi Van Den Bossche (in 2001) met in de hoofdrol Dirk Roofthooft. In 2014 werd het nogmaals verfilmd als monoloog met titel "Bernard" met in de hoofdrol Thomas Wander.

Enkele jaren geleden publiceerde Verpale nog tien gedichten in Het Liegend Konijn, meerdere in de Poëziekrant en De Brakke Hond en op de Nederlandse poëziesite Contrabas. Hij heeft nog meerdere gedichten en flarden proza plus eindeloze dagboeknotities achtergelaten.

Eriek Verpale laat een zoon na. Hij wordt in strikte intimiteit begraven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vast in een nachtmerrie waar ze niet kan uit ontwaken: Gina schreeuwt om hulp

Vast in een nachtmerrie waar ze niet kan uit ontwaken: Gina schreeuwt om hulp

http://static2.hln.be/static/photo/2015/8/16/10/20150810212725/media_xll_7922305.jpg

Ze leeft in de duisternis, met een blinddoek over haar ogen en een koptelefoon over haar oren. Zonlicht en geluid kan ze niet verdragen. Op haar stem kan ze evenmin een beroep doen en elke beweging doet onvoorstelbaar veel pijn. Ze houdt van knuffels, maar een aanraking betekent telkens weer een kwelling. En haar toestand zal alleen nog maar verslechteren.

De Nieuw-Zeelandse Gina bracht de voorbije tien jaar door in een donkere, stille kamer. Het ergste van al? De dokters weten niet eens wat er precies met haar scheelt.

De veertiger doet haar lijdensweg nu uit de doeken in een documentaire. Ze wil duidelijk maken dat ze niets meer heeft om voor te leven. De dood is haar enige uitweg, maar die 'oplossing' wordt gedwarsboomd door haar regering.

Gina heeft een simpele boodschap voor de tegenstanders van vrijwillige euthanasie. "Neem mijn plaats in. Volgens mij kan een barmhartige God er niets op tegen hebben dat mensen een humane dood willen sterven."

Wendell Cooke is de regisseur van de documentaire, die de titel 'One Woman's Fight to Die' (Het gevecht van een vrouw om te sterven; nvdr) kreeg. "Ik wil hiermee de ogen van de mensen openen", klinkt het. "Elke dag leveren mensen een ongelijke strijd tegen ongeneeslijke ziektes. Door de gesprekken die ik met haar had, heb ik ingezien dat die beslissing enkel en alleen bij haar zou moeten liggen."

"We zijn heus niet op zoek gegaan naar het extreemste geval dat we konden vinden", gaat Cooke verder. "Ze moet nu eenmaal leven met die afgrijselijke aandoening en haar krachten zijn op. Met haar verstand is niets mis, dus ze is eigenlijk constant aan het nadenken over de situatie."

In de reportage maakt Gina gebruik van letters op een aanraakscherm om haar boodschap duidelijk te maken. "Ik heb een zeldzame genetische aandoening die mijn ogen, oren, strottenhoofd en gewrichten treft", klinkt het letterlijk. "Ik leef in duisternis en bijna complete stilte, want geluid en licht kunnen mijn ogen en oren nog meer beschadigen. Mijn spieren zijn weggekwijnd en mijn stem heb ik niet meer."

Na twee mislukte pogingen in Nieuw-Zeeland om euthanasie te legaliseren, hoopt Cooke dat zijn documentaire opnieuw een debat op gang kan brengen. "Met de hulp van het publiek moet het lukken om de wet in dit land te veranderen."

Paul Russell, de directeur van een organisatie die zich verzet tegen hulp bij zelfdoding, denkt er echter helemaal anders over. "Natuurlijk is het lastig voor haar, ze heeft een ongelooflijk zeldzame aandoening. Ik ben geen harteloze klootzak, het is evident dat ik met haar meeleef. Maar zeg mij hoe je de wet kan aanpassen zonder kwetsbare personen daarbij in gevaar te brengen. Ik vond het een emotionele uitzending, maar zo'n kwestie kan niet 'à la tête du client' afgehandeld worden. Ik heb zelf een zoon met een handicap, ik vraag me af of we niet iets anders voor haar kunnen doen."

Een antwoord waar Cooke geen vrede mee neemt. "Ik snap je bezorgdheid, maar zorg dan voor goede wetten die het risico op misbruik zo klein mogelijk maken. Dat doen we toch ook met andere riskante bezigheden, zoals autorijden of alcoholgebruik?"

In België werd het recht op euthanasie al in 2002 goedgekeurd, enkel Nederland was nog iets sneller. In Amerika mogen dokters slechts in vijf staten een dodelijke medicijnencocktail voorschrijven om het leven van terminale patiënten voortijdig te beëindigen. Gina hoopt dat Nieuw-Zeeland zich in dat rijtje zal voegen. "Hoe ik wil sterven? Een pil slikken en in slaap vallen. Zo kan ik vredig sterven, terwijl ik de hand van mijn zus vasthoud." (br.hln)


» Reageer (0)
10-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tien jaar lang lag deze hond aan de ketting, nu proeft hij voor het eerst van vrijheid

Tien jaar lang lag deze hond aan de ketting, nu proeft hij voor het eerst van vrijheid

http://static3.hln.be/static/photo/2015/15/5/3/20150810161437/media_xll_7921818.jpg

De hond leek niet erg speels toen Jared Piper hem voor de eerste keer zag in een tuin in de Amerikaanse staat Arizona. Niet moeilijk, hij lag zielig aan een ketting en blafte op iedereen. Op een dag besloot de man om halt te houden en kennis te maken. Het betekende de redding voor 'Rusty Diamond' uit zijn erbarmelijke situatie.

Het bleek dat Rusty gewoon heel erg eenzaam was. De viervoeter had nood aan affectie. Jared maakte elke dag even tijd voor de hond en Rusty werd minder afstandelijk en vriendelijker. Hij kwispelde en schuurde met zijn kop tegen de omheining aan zodat hij kon gestreeld worden.

De situatie waarin de viervoeter verkeerde, was eigenlijk vreselijk. Jared had hem nooit vrij zien rondlopen, op zijn hele lichaam zaten er vliegen en hij had een tumor aan zijn buik. Jared besefte dat het zo niet langer verder kon en dat hij de hond moest proberen te redden.

Gemeen
Op een dag kwam het baasje naar buiten toen Jared de hond aan het strelen was. Ze vertelde dat Rusty al meer dan tien jaar aan de ketting lag omdat hij "gemeen" was. Vrijheid kende de hond niet.

Jared vertelde de vrouw dat hij niet wegging zonder Rusty. Eerst weigerde ze maar dan na wat aandringen, gaf ze de viervoeter toch mee. En dus gingen Jared en de hond samen op stap. Eerst wandelde Rusty nog onwennig naast de man maar dan werd het dier steeds enthousiaster. Hij gedroeg zich niet agressief, noch defensief. Hij nam alles in zich op alsof hij klaar was voor een nieuwe start in zijn leven.

Rusty genoot van alles voor de eerste keer zoals zijn eerste wasbeurt. Hij werd een vrolijke gezonde hond. Jared kon de lieve viervoeter niet adopteren, dus ging hij op zoek naar een familie die dat wel kon.

Paradijs
Het perfecte gezin werd gevonden. Een groot huis met een grote tuin is nu het speelterrein van Rusty samen met de andere honden van de familie. Voor Rusty is het een paradijs op aarde na tien ellendige jaren.

Nu heeft de hond eindelijk waar hij recht op heeft: een liefdevolle thuis. Gewoon omdat iemand de moeite deed om even halt te houden.

Het ga je goed Rusty! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOS haarverlies: wat is normaal?

SOS haarverlies: wat is normaal?

http://static1.hln.be/static/photo/2015/8/0/0/20150809211718/media_xll_7916985.jpg

Elke dag verliezen we allemaal heel wat haar. Maar wat is een normale hoeveelheid, en wanneer moet je je zorgen beginnen maken?

Het is niet moeilijk om in paniek te slaan wanneer je na een uitgebreide douchebeurt de  halve badkuip onder het haar ziet hangen. Toch zeggen experten dat het best normaal is om heel wat haar te verliezen. Meer zelfs: de gemiddelde persoon verliest tussen de 60 en 100 haren per dag. Hoe langer en dikker je haar echter is, hoe dramatischer het lijkt. Lange lokken zijn namelijk opvallender, waardoor het al snel lijkt alsof je veel meer haar verloren hebt dan het eigenlijk is.

Toch zijn er ook factoren die ervoor kunnen zorgen dat je meer haar verliest dan normaal. Vermits haar een niet-essentieel weefsel is, is het heel erg beïnvloedbaar door stress. Met andere woorden: wanneer je met stress te kampen krijgt, zal je haar één van de eerste dingen zijn dat daaronder lijdt. "Het goede nieuws is dat wanneer je systeem zich daarvan herstelt, en je zorg blijft dragen voor jezelf, je haar automatisch weer zal stoppen met uitvallen", zegt hoofdhuid-experte Anabel Kingsley.

Sommige vrouwen zullen merken dat ze in de zomer meer haar verliezen, terwijl dat voor anderen vooral tijdens de winter is. Wanneer je je haar niet dagelijks was, maar maar een keer of twee per week, zal je daarenboven ook merken dat je meer haren verliest wanneer je het wast. Soms is haarverlies ook gewoon genetisch bepaald. Misschien verlies jij gewoon eerder 100 dan 60 haren per dag.

Wanneer is haarverlies dan wel onrustwekkend. "Als je veel haar blijft verliezen gedurende meer dan drie maanden is het aangewezen om een dermatoloog of een hoofdhuid-expert te raadplegen", zegt Kingssley. Chronisch haarverlies kan erop wijzen dat er intern iets niet helemaal goed zit. De meest voorkomende redenen voor haarverlies op lange termijn zijn ijzertekorten, een tekort aan Vitamine D en Vitamine B12, alsook problemen met de schildklier. Het onderliggende probleem oplossen zorgt er in de meeste gevallen voor dat ook het haarverlies weer stopt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaat Bollen getrouwd (in een opvallend blote jurk)

Kaat Bollen getrouwd (in een opvallend blote jurk)

Klik op de foto om de video te bekijken

Seksuologe Kaat Bollen (29) is zaterdag in het huwelijksbootje gestapt met haar Nederlandse vriend Ian Thorne (32). Voor een keer gingen niet de straffe uitspraken van Kaat met de aandacht lopen, maar wel haar trouwjurk. Het decolleté kon niet anders dan 'gewaagd' bestempeld worden.

Een zichzelf respecterende seksuologe schaamt zich natuurlijk niet voor haar lichaam, maar de jurk van Bollen deed heel wat stof opwaaien. Ze trouwde zaterdag met haar vriend Ian, waarmee ze in Roermond woont. Na de plechtigheid in het gemeentehuis van Hechtel-Eksel, waarvan Kaat afkomstig is, had het koppel nog een drukke dag voor de boeg: er volgde nog een ceremonie bij de ouders, een receptie, een tuinfeest én een avondfeest.

"Zaterdag was de dag van mijn leven", aldus Kaat. Ze vindt het jammer dat veel jonge mensen niet meer trouwen. "Ik raad het nochtans iedereen aan, want zo leer je elkaars familie beter kennen, en de relatie duurt ook langer." Deze week vertrekt het koppel voor drie weken naar Bali op huwelijksreis.

Schaamhaar en lusten
Bollen werd in Vlaanderen bekend door haar scriptie over schaamhaar, die in De Pappenheimers aandacht kreeg. Sindsdien is ze - na Goedele Liekens - zowat Vlaanderens meest bekende seksuologe. Ze bracht al enkele boeken uit - 'Het Borstenboek' en 'Boek der Lusten' - en duikt ook op tv regelmatig op. Dat is waar ze Ian leerde kennen; zijn marketingbedrijf zag Bollen opduiken in 'De Wereld Draait Door', waarna ze een samenwerking startten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Loreena McKennitt - Full Circle

Loreena McKennitt - Full Circle

Klik op de foto om haar te beluisteren


Loreena McKennitt (Morden (Manitoba), 17 februari 1957) is een Canadese zangeres, harpiste en pianiste. Haar muziek wordt gekenmerkt door Keltische, en haar latere werk ook Arabische invloeden. Ze wordt vaak met Enya vergeleken, maar heeft een meer traditionele en klassieke stijl. Ze heeft klassiekers als Lady of Shallott van Alfred Tennyson en Highwayman van Alfred Noyes gebruikt als basis voor een eigen interpretatie.

Loreena McKennitt werd geboren in Manitoba. Sedert 1981 woont zij in Stratford in Ontario. Zij trad daar op voor het Stratford Festival of Canada als actrice, zangeres en componiste in producties van The Tempest (1982) tot The Merchant Of Venice (2001).
» Reageer (0)
09-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is slecht voor de lijn maar goed voor ons brein?

Wat is slecht voor de lijn maar goed voor ons brein?

http://static1.hln.be/static/photo/2015/3/0/12/20150809102901/media_xll_7919127.jpg

Tegenwoordig mijdt iedereen die wil lijnen koolhydraten. Brood, aardappelen, pasta, rijst: weg van ons bord. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat koolhydraten wellicht de belangrijkste rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de mens: ze hebben ervoor gezorgd dat we een groot en intelligent brein kregen.

Voorstanders van het koolhydraatarme dieet voeren aan dat ze geen essentieel voedingsbestanddeel zijn en dat ons lichaam perfect werkt met kleine hoeveelheden of zelfs helemaal geen koolhydraten. Dit in tegenstelling tot eiwitten en vetten.

Maar het zijn net de koolhydraten die ons intelligent hebben gemaakt. Professor Karen Hardy van de universiteit van Chicago, die de studie publiceerde in vakblad  Quarterly Review of Biology, meent dat het eten van koolhydraten, in het bijzonder zetmelen, de aanzet was tot een versnelde expansie van het menselijke brein. Die evolutie liep samen met de ontwikkeling van genen die ons toelaten die zetmelen te verteren.

Het menselijke brein verbruikt 25 procent van de lichaamsenergie en tot 60 procent van de bloedglucose. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Peter Kingsbery - Only The Very Best

Peter Kingsbery - Only The Very Best

Klik op de foto om hem te beluisteren

Peter Kingsbery  (geboren 2 december 1952 in Phoenix, Arizona) is een Amerikaanse singer-songwriter die de band medeoprichter Cock Robin in de jaren 1980. Hij groeide op in Austin (Texas), waar hij studeerde klassieke muziek. Hij verhuisde naar Nashville (Tennessee), waar hij begon zijn carrière als muzikant (hij vergezeld Brenda Lee op piano op een paar tours) en vervolgens naar Los Angeles aan het eind van de jaren '70, waar hij begon een carrière als singer / songwriter. Hij componeerde een paar liedjes voor Smokey Robinson, en een van zijn composities, fout van de piloot, gezongen door Stephanie Mills, kreeg wat succes in de dance charts in 1983. Aan het begin van de jaren '80 richtte hij de groep Cock Robin met Anna LaCazio , Clive Wright en Lou Molino III , die groot succes in West-Europa vooral genoten. Niet aan hun vaderland te breken met een eerste titelloze album in 1985, het kwartet werd een duo van Kingsbery en LaCazio toen brachten ze hun tweede album in 1987. Nadat de band uit elkaar in de vroege jaren 1990 na een derde album, Peter Kingsbery genoten van een vrij succesvolle solocarrière, het vrijgeven van vier albums meer dan een decennium, en scoren een grote hit in Frankrijk met het nummer "alleen het allerbeste." Met zijn vierde album probeerde hij zijn geluk zingen in het Frans, de taal van zijn land aangenomen (wonen er sinds enkele jaren terug).

Hij heeft sindsdien hervormde Cock Robin met Anna LaCazio en aan / uit voormalig lid Clive Wright in 2006 en heeft een studioalbum uitgebracht Ik wil niet om de wereld te redden in hetzelfde jaar en een live album in 2009. Een nieuw studio-album Songs From A Bell Tower werd uitgebracht in oktober 2010. 


» Reageer (0)
08-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eenzaamheid zit in je hoofd

Eenzaamheid zit in je hoofd

http://static2.hln.be/static/photo/2015/17/9/10/20150808063534/media_xll_7917640.jpg

Het is al lang geen nieuws meer dat ziektes als een depressie en stress gelinkt zijn aan chemische verbindingen in je brein die niet helemaal in de juiste balans zijn. Volgens nieuw onderzoek zou ook eenzaamheid te danken zijn aan wat er zich afspeelt in je hoofd.

Een kleine groep wetenschappers van de universiteit van Chicago kwam erop uit dat individuen die lijden aan chronische eenzaamheid een verschillende hersenactiviteit hadden dan wie zich weinig tot nooit eenzaam voelt.

Om deze theorie te testen werd de hersenactiviteit van 70 deelnemers gemeten. 38 onder hen beschreven zichzelf als eenzaam, terwijl 32 deelnemers aangaven dat niet te zijn. Allen ondergingen een cognitief examen, ook gekend onder de naam 'The Stroop Test'.

Die test bestaat eruit dat de deelnemer een serie kaartjes met daarop een woord krijgt voorgeschoteld. Vervolgens moet de deelnemer de naam van de kleur noemen, die ze met dat woord associëren. In dit geval werd elk woord gelinkt aan 1 van 4 categorieën die te maken hebben met sociale betrokkenheid. Sociale en positieve woorden als 'feest', sociale en negatieve woorden als 'eenzaamheid', niet-sociale en positieve woorden als 'vreugde' en niet sociale en negatieve woorden als 'verdriet'.

Met behulp van elektroden was het voor de wetenschappers vervolgens mogelijk om de hersenactiviteit van de deelnemers te meten terwijl die door de kaartjes gingen. Daaruit bleek dat wie zichzelf beschreef als eenzaam, zich onbewust meer focuste op woorden met een negatieve betekenis, terwijl de niet-eenzame controlegroep zich duidelijk even hard focuste op alle woorden.

Deze bevindingen tonen aan dat onze aanleg om ons eenzaam te voelen aanwezig is in ons onderbewustzijn, en het onmogelijk is om de manier waarop ons brein reageert op bepaalde prikkels te controleren.

Omdat de studie werd uitgevoerd met een beperkt aantal testpersonen is het echter nodig om hiernaar verder onderzoek te doen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sting - Fields Of Gold


Sting - Fields Of Gold

Klik op de foto om hem  te beluisteren


Sting, artiestennaam van Gordon Matthew Thomas Sumner, (Newcastle upon Tyne, 2 oktober 1951) is een Brits musicus. Hij is commandeur in de Orde van het Britse Rijk; dit werd hem verleend door koningin Elizabeth II.

Sting is de oudste van vier kinderen. In het noordoosten van Groot-Brittannië was het niet makkelijk vanwege het harde klimaat en de economische depressie. De werkloosheid lag er heel hoog en de redding van het gezin was het feit dat zijn vader een vaste baan had als melkboer. Gordon had echter een natuurlijke aanleg voor muziek. Op negenjarige leeftijd maakte hij al zijn eerste songs en zijn eigen muziek op een oude gitaar van zijn oom. In 1966 kreeg hij van een vriend een zelfgemaakte basgitaar. Dit was zijn eerste kennismaking met dit instrument. In 1969 mocht hij beginnen aan een universiteit in de Midlands, maar dat hield hij slechts een maand vol. Na enkele baantjes in de bouw, als buschauffeur en zelfs als belastingontvanger besloot hij in 1971 iets van zijn leven te maken en begon een opleiding tot leraar. Tijdens die opleiding speelde hij basgitaar bij een schoolrockbandje, Earthrise.

In 1974 richtte hij samen met 3 vrienden de groep Last Exit op. In 1976 huwde hij met Frances Tomelty. Later dat jaar kregen zij hun eerste kind, Joe. Kort daarna besloot hij zijn job als leraar op te geven en trok hij met Last Exit naar Londen om het daar als rockband te maken.

De bijnaam Sting kreeg hij in het begin van zijn carrière, toen hij bassist was bij een jazzbandje. In die tijd droeg hij vaak een zwart met geel gestreepte trui, die zijn medemuzikanten deed denken aan een bij. Sindsdien gebruikt hij zijn werkelijke naam alleen nog bij officiële gelegenheden.

Hij werd voor het eerst wereldwijd bekend als de bassist en zanger van The Police die hij samen vormt met drummer Stewart Copeland en gitarist Andy Summers.

Nog voordat The Police in 1984 de facto uit elkaar gaat, op hun hoogtepunt, begint Sting met het werken aan zijn eerste soloalbum. Hierbij neemt hij jazzmuzikanten aan als begeleidingsband, onder andere: Branford Marsalis, Kenny Kirkland, Darryl Jones en Omar Hakim. Sting verwisselt zijn basgitaar voor een gitaar.

De overstap naar meer jazz georiënteerde muziek is niet helemaal verrassend, aangezien Sting in zijn jongere jaren met jazz en progressieve rockbands heeft gespeeld. Het resultaat is meer volwassen en afwisselend dan zijn opnames met The Police.

In 1986 komt The Police weer bij elkaar voor een reünie, waaruit een nieuw opgenomen versie van Don't stand so close to me ontstaat.

Hierna brengt Sting het ambitieuze album Nothing like the Sun uit in 1987, wederom met hulp van Branford Marsalis. Het album wordt goed ontvangen en kort na het verschijnen ervan gaat Sting zich inzetten voor Amnesty International. Ook zet hij zich in voor natuurbehoud en sticht hiervoor de Rainforest Foundation om aandacht te vragen voor het Braziliaanse regenwoud.

Sting trouwde op 20 augustus 1992 met Trudie Styler, nadat zij al ruim 10 jaar een relatie hadden. Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren: Bridget Michael (a.k.a. "Mickey," geb. 1984), Jake Sumner (geb. 1985), Eliot Paulina ("Coco" geb 1990) en Giacomo Luke (geb. 1995).

De albums die volgen zijn ook succesvol, maar niet zo succesvol als zijn eerste twee soloalbums. In 2006 scoort hij nog wel een Amerikaanse top 10-hit met het nummer Always On Your Side, een duet met Sheryl Crow.

Als soloartiest is het Sting gelukt om de grenzen van de popmuziek op te zoeken. Hij versmolt invloeden van jazz, klassieke muziek en wereldmuziek in zijn eigen nummers. Zijn teksten zijn literair en bevatten betekenisvolle boodschappen. Dit benadrukt hij zelf ook regelmatig in de pers. Zijn muziek wordt door velen gezien als literaire, intelligente rock. Zijn critici vinden zijn werk vaak pretentieus. Sting is nog steeds actief als artiest en heeft een trouwe schare volgelingen.

In juli 2006 deed Sting Nederland aan met zijn Broken Music Tour. In Weert (Bospop) gaf hij samen met gitaristen Dominic Miller en Lyle Workman en drummer Abe Laboriel een kwalitatief hoogstaand concert. De setlist vermeldde zowel Police-werk als solo-werk.

In oktober 2006 kwam de CD "Songs from the labyrinth" uit met 16e-eeuwse luitmuziek van John Dowland (1563-1626) in samenwerking met de luitist Edin Karamazov. Op 1 maart 2007 gaf Sting samen met Karamazov een optreden in het concertgebouw in Amsterdam.

In februari 2007 kondigden Sting, Andy Summers en Stewart Copeland geheel onverwachts een reünietournee van The Police aan: The Police Reunion Tour. Op 28 mei begonnen ze met een optreden in Vancouver. Op 13 en 14 september speelde het drietal in een bijna uitverkochte Amsterdam Arena.

Sting heeft ook een zoon die actief is in de muziek, Joe Sumner. Dit is de zanger van Fiction Plane, de band die ook het voorprogramma verzorgt van bij The Police gedurende de reünietournee. Fiction Plane kan overigens opgevat worden als anagram van "police infant", hetgeen uiteraard refereert naar Joe Sumner als zijnde kind van Sting, ofwel The Police. Elliot Paulina (Coco) Sumner, zijn dochter, is sinds 2009 de zangeres van de band "I Blame Coco". Deze band was onder andere op Lowlands 2010 en trad in Nederland voor het eerst op in Rotterdam. In Oktober 2010 komt haar eerste album uit.

Hiernaast heeft Sting in 1984 een rol gespeeld in de cultfilm Dune van David Lynch, naar het verhaal van Frank Herbert. Hij speelde hierin Feyd-Rautha de neef van Baron Harkonnen. Sting heeft ook nog een bijdrage geleverd aan het nummer Money for Nothing van de Engelse rockband Dire Straits. Het is de stem van Sting die aan het begin van het nummer de tekst "I want my MTV" zingt. Verder zingt hij in dit nummer alle hoge partijen (2de stem).

In 2008 werkten hij en andere bekende artiesten uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Zuid-Afrika aan het album Songs for Tibet, een steunbetuiging aan Tibet en dalai lama Tenzin Gyatso.

Op 19 april 2010 werd bekend dat Sting de vijfde editie van Symphonica in Rosso op zich neemt.

» Reageer (0)
07-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baasje stapt 60 kilometer door wildernis met hond in armen na aanval krokodil

Baasje stapt 60 kilometer door wildernis met hond in armen na aanval krokodil

http://static0.hln.be/static/photo/2015/11/3/9/20150807101141/media_xll_7916019.jpg

De hond wordt dikwijls de beste vriend van de mens genoemd. In het geval van Wayne Best is het omgekeerde ook waar. De Australiër legde vorige week te voet naar schatting 60 kilometer af op zoek naar hulp voor zijn favoriete viervoeter. Choco raakte gewond bij een aanval door een krokodil. Het dier had moeite met stappen en dus droeg zijn baasje hem. "Hij is m'n maatje. Ik zou er een miljoen mijl voor wandelen", zegt Best in The Cairns Post.

Choco was vorige vrijdag aan het jagen op een varken langs de Mitchell-rivier toen een krokodil plots uit het water sprong en zijn tanden in de kont van de hond zette. "Hij tilde hem op, schudde ermee en sleurde hem onder water", beschrijft de Australiër de aanval. "Circa twee minuten later kwam Choco weer boven en zwom hij naar de kant."

De krokodil had de hond verwond aan zijn achterste. Stappen ging moeilijk en dus zat er voor Best niets anders op dan het huisdier in zijn armen te nemen en naar de dichtstbijzijnde weg, naar schatting 60 kilometer verderop, te wandelen. Wanneer Choco begon door te wegen, gaf Best het dier pijnstillers uit de EHBO-kit die hij bij zich had, waarna de hond korte afstanden naast hem strompelde.

Twee dagen later en naar schatting 60 kilometer verder, bereikte het duo de weg, waar Best een automobilist tegenhield. Die bracht de jager en zijn gewonde hond naar de bewoonde wereld, meldt The Cairns Post.

Choco werd opgenomen bij een dierenarts in Mareeba met een complexe breuk aan zijn achterpoot. Volgens dierenarts Ethan Maloney kwamen de verwondingen overeen met de beet van een krokodil. "De hond heeft veel geluk gehad. Zijn herstel zal nog een tijd duren, maar gelukkig leeft hij nog."

Ook zijn baasje reageert opgelucht. "Ik zou alles gedaan hebben om zijn leven te redden", zegt Best. "Hij is m'n beste vriend. Geld betekent niets voor me. Het enige wat ik wil is dat hij weer beter wordt. Het was een lange tocht, maar ik zou een miljoen mijl voor hem wandelen als dat nodig was."

Wilde weldoeners hebben de behandeling van Choco betaald nadat zijn verhaal viraal ging, bevestigt de dierenartsenpraktijk vandaag. Die voegt nog toe dat de hond gisteren opnieuw onder het mes ging en het goed stelt. Maandag mag de viervoeter naar huis. Dan worden Best en z'n lieveling weer herenigd.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw krijgt gevonden vuilniszak vol geld terug

Vrouw krijgt gevonden vuilniszak vol geld terug

http://static3.hln.be/static/photo/2015/17/10/13/20150807075956/media_xll_7915873.jpg

Een vrouw die omgerekend, 9.000 euro vond in Zweden mag het geld na ruim twee jaar houden. De Zweedse vond het cash geld in Stockholm en bracht het naar de politie. Ze mag haar vondst komen ophalen omdat niemand het geld is komen claimen.

De vrouw vond het geld in een vuilniszak in een containerruimte in Skärholmen in januari 2013. Ze bracht de vondst meteen naar de politie. "Ze heeft juist gehandeld. In gelijksoortige voorvallen wordt je verondersteld om het geld zo snel mogelijk naar de politie te brengen", aldus haar advocaat Patric Lindblom. "Als de eigenaar van de vondst zich niet binnen de drie maanden meldt bij de politie dan moet de politie het gevonden goed teruggeven aan de vinder."

Dat laatste duurde langer omdat de politie een onderzoek opende naar de herkomst van het geld. "Dat onderzoek is nu afgelopen. Er is niets verdacht aan de vondst", aldus nog Lindblom. Maar de politie wist niet wat gedaan met het geld en registreerde het niet als een verloren goed. Daarom kon de vrouw die de vondst gedaan had, het geld ook niet opeisen. Ze stapte dan ook verongelijkt naar de ombudsman van het parlement die de politie op de vingers tikte. En eindelijk krijgt ze nu waar ze recht op heeft. "Ze is blij en boos. Blij dat ze het geld eindelijk heeft, boos omdat het zolang geduurd heeft. Bij mijn weten is het de eerste keer dat iemand in een gelijkaardig geval zo lang moest wachten, langer dan de gebruikelijke drie maanden", besluit Lindblom. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestolen Stradivarius van 4,5 miljoen euro na 35 jaar teruggevonden

Gestolen Stradivarius van 4,5 miljoen euro na 35 jaar teruggevonden

http://static3.hln.be/static/photo/2015/7/8/10/20150806192126/media_xll_7914970.jpg

Een Stradivarius die in 1980 gestolen werd in Boston, wordt vandaag teruggeven aan de dochters van de rechtmatige eigenaar. Dat heeft de procureur van Manhattan bekendgemaakt. Het instrument is 4,5 miljoen euro waard.

De viool, "Ames" genaamd, werd in 1734 gebouwd door de befaamde Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari. Ze behoorde toe aan de Amerikaans-Poolse dirigent Roman Totenberg, die in 2012 overleed op 101-jarige leeftijd.

Na een concert in de Longy School of Music in Cambridge, bij Boston, werd de viool gestolen, samen met twee strijkstokken.

Ex van overleden muzikant
Meer dan 35 jaar werd niets meer vernomen van het instrument, dat een waarde heeft van 5 miljoen dollar of 4,5 miljoen dollar. Maar op 26 juni 2015 dook het op in een hotel in Manhattan. De ex-vrouw van een overleden muzikant had een expert gecontacteerd om de viool te laten schatten. Die had onraad geroken en de politie verwittigd.

De vrouw beweert niet te weten dat het strijkinstrument gestolen was en toonde zich meteen bereid de viool terug te geven aan de drie dochters van Totenberg.

Andere violist verdacht
Volgens een van de dochters van Totenberg heeft hun vader altijd een andere violist verdacht van de diefstal maar was er volgens de autorititen geen reden om een huiszoeking te doen.

Van de ongeveer 1.000 violen die Stradivari bouwde, bestaan er nog 500. Befaamd om hun excellente kwaliteit, worden ze soms voor miljoenen dollars verkocht. (br.hln)


» Reageer (0)
06-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Norah Jones - Help Me Make It Through The Night Slow

Norah Jones - Help Me Make It Through The Night Slow

Om haar te beluisteren druk op de foto

Norah Jones, volledige naam Geetali Norah Jones Shankar (New York City, 30 maart 1979), is een Amerikaanse jazz-zangeres.


Jones is een dochter van de Indiase sitarspeler Ravi Shankar en Sue Jones. Ze is een halfzuster van muzikante Anoushka Shankar, geboren uit het tweede huwelijk van haar vader Shankar. Jones bracht haar jeugd door bij haar moeder, die naar Dallas (Texas) verhuisde toen ze vier jaar oud was.

Jones is sterk beïnvloed door de muziek van (onder andere) Bill Evans en Billie Holiday. Ze beschouwt Willie Nelson als haar grote idool. Op vijfjarige leeftijd begon Jones met zingen in kerkkoren. Twee jaar later startte ze met pianolessen en speelde ze een tijdje saxofoon. Op haar vijftiende verhuisde Jones naar Dallas, waar ze zich inschreef op de Booker T. Washington High School voor drama en visuele kunsten. Op haar zestiende gaf ze haar eerste optreden in een plaatselijke coffeeshop, waarbij ze I’ll be seeing you zong. Ze vond zingen leuk, maar had het idee dat een pianostudie haar een vastere basis zou geven. Terwijl ze nog op school zat, won ze de Down Beat Student Music Awards (SMA) voor Best Jazz Vocalist en Best Original Composition in 1996. In 1997 behaalde ze nogmaals een SMA voor Best Jazz Vocalist.» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische primeur: werken Claude Monet voor de eerste keer te koop in ons land

Belgische primeur: werken Claude Monet voor de eerste keer te koop in ons land

http://static0.hln.be/static/photo/2015/3/14/14/20150805140352/media_xll_7912154.jpg

Kunstgalerij Boon Gallery in Knokke-Heist pakt uit met een Belgische primeur door drie werken van de Franse impressionist Claude Monet te koop aan te bieden. De familiezaak doet dat met een verkoopstentoonstelling naar aanleiding van hun dertigste verjaardag.

Boon Gallery viert zijn dertigste verjaardag met een verkoopstentoonstelling met dertig uitzonderlijke kunstwerken van wereldberoemde kunstenaars zoals Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Fernand Léger, Paul Gauguin, Paul Delvaux, Rik Wouters, Rembrandt Bugatti, Alberto Giacometti, Serge Poliakoff en Charles Le Corbusier.

Met Claude Monet heeft de galerij zelfs een primeur beet, want nooit eerder werden werken van de Franse impressionist te koop aangeboden in België. Het gaat om "Vue de Dieppe", "La Seine à Bougival" en "Hiver à Giverny", allemaal werken die voor een bedrag tussen de zes en tien miljoen euro de deur uit mogen. Maar dat zijn niet de enige blikvangers. Zo is er nog een bronzen beeld van een puma, gemaakt door Rembrandt Bugatti, de broer van de gekende autobouwer, en "La Conversation" uit 1942 van Paul Delvaux, dat nooit eerder getoond werd.

"Ik ben vier maanden bezig geweest om deze werken te verzamelen. We willen de werken, vaak uit privécollecties, aanbieden voor een goede, correcte prijs", aldus Christophe Boon. "Het belangrijkste doel is om onze galerij in Knokke, waar we nu twee jaar gevestigd zijn, op de kaart te zetten. Wij verwachten dan ook veel bezoekers en belangrijke kunstverzamelaars uit heel België." De verkoopstentoonstelling begon alvast goed, want nog voor de opening verkocht Boon Gallery al een werk van Pierre-Auguste Renoir. De verkoopstentoonstelling loopt van 6 augustus tot 23 augustus. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wallabyweesje vindt troost in armen van teddybeer

Wallabyweesje vindt troost in armen van teddybeer

http://static2.hln.be/static/photo/2015/6/6/1/20150806064118/media_xll_7913506.jpg

Doodlebug is het internet aan het veroveren en wie de foto ziet, snapt wel waarom. De wallaby is schattig en nu hij troost gevonden heeft in de armen van een teddybeer, is hij helemaal onweerstaanbaar geworden.

Tim Beshara tweette de foto van de kleine kangoeroe die wees is en vertelt erbij hoe waardevol een goeie knuffel wel is. Tim kreeg de foto van zijn moeder die dieren verzorgt in Australië.

Volgens hem is de teddybeer ook de ideale speelmakker van de kleine springveer. Of hoe niet alleen kinderen en sommige volwassenen troost vinden in een opgevuld en aaibaar beertje! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappelijk bewezen: zo ga je een kater te lijf

Wetenschappelijk bewezen: zo ga je een kater te lijf

http://static0.hln.be/static/photo/2015/10/3/2/20150803184503/media_xll_7908437.jpg

Australische wetenschappers van CSIRO ontdekten een middel tegen een kater, dat ook nog eens behoorlijk gezond oogt.

Het ideale redmiddel tegen een kater zou immers niets minder (of meer) zijn dan een simpele peer. Een stuk van het fruit (of het sap daarvan) eten voor je plant te gaan drinken zou de symptomen van een kater - en dan vooral geheugenverlies en concentratieproblemen - drastisch verminderen.

De wetenschappers testten tot nu toe alleen nog maar de Aziatische en Koreaanse peer, die in het verre Oosten vaak gebruikt wordt als een middel tegen katers. Het plan is nu om ook aan het testen te gaan met Westerse varianten van de peer.

"We merkten een grote vermindering op in de acetaldehyde niveaus in het bloed na het drinken van perensap", aldus onderzoeker Manny Noakes. "Deze stoffen zijn grotendeels verantwoordelijk voor de symptomen van een kater. De ernst van een kater wordt gemeten door 14 verschillende symptomen. Deze symptomen kwamen opvallend minder voor in de testgroep die perensap te drinken kreeg tegenover de testgroep die een placebo dronk. Het meest uitgesproken effect was dat de perensap drinkende groep beduidend minder concentratieproblemen had."

Let er wel op dat het perensap gedronken moet worden voor je alcohol drinkt. Wie probeert om met perensap een reeds bestaande kater te bestrijden is eraan voor de moeite. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevonden stuk MH370 sterkt theorie dat verdwijning bewuste actie was

Expert: "Gevonden stuk MH370 sterkt theorie dat verdwijning bewuste actie was"

http://static1.hln.be/static/photo/2015/15/15/10/20150806072328/media_xll_7913515.jpg

De oplossing van het mysterie dat MH370 heet, is een stukje dichterbij gekomen. Het stuk vleugel dat vorige week aanspoelde op het Franse eiland Réunion in de Indische Oceaan, blijkt daadwerkelijk afkomstig van het vliegtuig dat al 1,5 jaar wordt vermist. Dat net een flap werd gevonden die wordt uitgeschoven bij de landing sterkt een Nederlandse expert in zijn theorie dat de vermissing van MH370 een bewuste actie is geweest van bijvoorbeeld de gezagvoerder. "Of hij is doorgevlogen tot de brandstof op was, of hij heeft tot het laatst geprobeerd door te vliegen om het vervolgens op het water neer te zetten om het te laten zinken. De vondst van dit brokstuk zou een bouwsteen kunnen zijn in de reconstructie van dat verhaal.''

De onderzoeksresultaten werden gisteravond bekendgemaakt. Volgens de Maleisische premier Najib Razak is het gevonden wrakstuk bewijs dat het vliegtuig is neergestort in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan. "We zullen niet rusten totdat de waarheid over de vermissing naar boven is gekomen", aldus de premier. Malaysia Airlines heeft hoopvol gereageerd op de vondst van het brokstuk. "Dit is een grote doorbraak in het vraagstuk over de verdwijning van het vliegtuig. We verwachten en hopen dat er meer delen worden gevonden, wat kan leiden tot de oplossing van dit mysterie."

Meer duidelijkheid
De kans dat dat gebeurt, is nu inderdaad een stuk groter geworden, zegt de Nederlandse luchtvaartdeskundige Benno Baksteen. Volgens hem kan de gevonden vleugel meer duidelijkheid verschaffen over de laatste minuten van het vermiste vliegtuig. "Je kunt nu in elk geval gaan kijken naar de schade van het vleugelstuk. Dan wordt duidelijk of het op zee is geland, of is neergestort."

Wordt het mysterie rond de verdwenen vlucht MH370 dan eindelijk opgelost? Luchtvaartdeskundige Benno Baksteen hoopt van wel. "Het gevonden vleugelstuk is een flap, die uitgeschoven wordt om het draagvlak van de vleugel te vergroten bij de landing. Als de flaps uit hebben gestaan, dan is dat een indicatie dat ze geprobeerd hebben om te landen."

Het zou Baksteen sterken in zijn theorie dat de vermissing van MH370 een bewuste actie is geweest van bijvoorbeeld de gezagvoerder. "Of hij is doorgevlogen tot de brandstof op was, of hij heeft tot het laatst geprobeerd door te vliegen om het vervolgens op het water neer te zetten om het te laten zinken. De vondst van dit brokstuk zou een bouwsteen kunnen zijn in de reconstructie van dat verhaal.''

Nooit hele verhaal
Maar de luchtvaartdeskundige gelooft niet dat we ooit het hele verhaal zullen horen. "Achter het motief komen we nooit. Dat kom je alleen te weten als iemand iets zegt of een bericht heeft achtergelaten. Als dat niet is te vinden, dan zullen we het nooit weten."

De kans dat door het brokstuk het hele wrak wordt gevonden, is niet groot. "Het blijft moeilijk om de route van dat stuk terug te leiden naar de plek waar het volgens de radargegevens is neergekomen. Je zit met stromingen en 60.000 vierkante kilometer zoekgebied. Dat is niet zo groot als de hele oceaan, maar nog altijd een stuk groter dan Nederland." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gary moore - Parisienne Walkways

Gary moore - Parisienne Walkways


Klik op de foto om hem te beluisterenRobert William Gary Moore (Robert William) (Belfast, 4 april 1952 - Estepona, 6 februari 2011  was een Noord-Ierse gitarist.


» Reageer (0)
05-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto van jonge vluchteling in sportzak gaat door merg en been

Foto van jonge vluchteling in sportzak gaat door merg en been

http://static0.hln.be/static/photo/2015/1/5/8/20150805072708/media_xll_7911278.jpg

Een jongetje in een tas. Zijn gezicht en hals zijn verminkt. Zijn handjes, beentjes en voeten ook. Samen met zijn ouders is hij in een zwarte reistas op weg naar West-Europa, hopend op een beter leven. Zijn ogen kijken recht in de lens van de fotograaf.

Het ventje blijft vooralsnog naamloos, maar dankzij de fotograaf, Georgi Licovski, weten we wel wie hij is. "Ik heb zijn ouders gesproken. Ze vertelden me dat ze uit de stad Aleppo in Syrië komen,'' licht de ervaren oorlogsfotograaf telefonisch toe vanuit Macedonië, waar hij de foto maakte. "Zijn vader vertelde me dat hun zoon daar gewond was geraakt door het gebruik van chemische wapens.''

Daarna besloot het gezin te vluchten, net als miljoenen andere Syriërs. Naar Europa, op zoek naar een veiliger plek op aarde om hun zoontje te laten opgroeien - en in de hoop medische hulp te krijgen om het jongetje te laten herstellen van zijn gruwelijke verwondingen.

Minnie Mouse

Bij het nemen van de foto zijn ze net de grens met Griekenland gepasseerd. Het is even voor 15.00 uur. Gehuld in zijn roze 'Minnie Mouse'-trui hijsen zijn ouders hem op het station in het Macedonische Gevgelija omhoog. De trein in, op naar Servië. En daarna hopen ze verder te komen, richting West-Europa.

"Het jongetje was ernstig gewond aan zijn benen, armen, in zijn gezicht, overal,'' beschrijft fotograaf Licovski de beelden. Hij verslaat al sinds 1991 de gruwelen in brandhaarden over de hele wereld. Maar nadat hij dit jongentje gisteren fotografeerde werd het hem even te veel. "Het was echt, echt heftig om dit vast te leggen. Nadat ik deze foto's had gemaakt, moest ik een pauze inlassen.''

Balkanroute
Het ventje en zijn ouders zijn drie van de vele duizenden vluchtelingen die dagelijks langs deze weg vluchten naar het beloofde land. "De stad Gevgelija is onderdeel van de westerse Balkanroute,'' licht Merlijn Stoffels van het Rode Kruis toe. "Deze mensen zijn veelal uit Syrië, Irak en Afghanistan op de vlucht voor armoede of oorlog.''

Sinds het begin van dit jaar zijn volgens de Internationale Organisatie voor Migratie tot halverwege juni al bijna 160.000 vluchtelingen via Griekenland en Italië Europa binnengekomen. "Het aantal vluchtelingen neemt flink toe,'' zegt Stoffels.

Zorgen

Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over de toestand van de migranten. "Op dit station in Gevgelija verlenen we ook medische hulp. Deze mensen komen allemaal uit conflictgebieden, waar het vaak te gevaarlijk is om te blijven. Maar onderweg naar het Westen wachten hen ook veel gevaren: van uitbuiting tot een tekort aan medische hulp. We hebben te weinig hulpmiddelen om de stroom aan te kunnen.'' (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t Is gebeurd: Stan Van Samang in Slimste Mens

't Is gebeurd: Stan Van Samang in Slimste Mens

http://static3.hln.be/static/photo/2015/2/7/8/20150805114431/media_xll_7911773.jpg

Het is zover: Erik Van Looy heeft zijn slag thuisgehaald en wist Stan Van Samang te strikken voor het nieuwe seizoen van 'De Slimste Mens'.

Na Kim Clijsters en Bart Verhaeghe zal ook Stan in de quiz strijden voor de titel van 'slimste mens'. Stan stond al langer op het wenslijstje van presentator Erik Van Looy, weet Het Nieuwsblad. Zijn drukke agenda maakte het echter moeilijk om deel te nemen, al kon er nu toch een gaatje gevonden worden. De opnames zullen doorgaan na de drukke periode van de zanger. (br.hln)


» Reageer (0)
04-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Douane legt beslag op waardevol doek van Picasso op een jacht voor Corsica

Douane legt beslag op waardevol doek van Picasso op een jacht voor Corsica

http://static0.hln.be/static/photo/2015/7/11/5/20150804163920/media_xll_7910315.jpg

Een schilderij van Picasso met een geschatte waarde van 25 miljoen euro is op een jacht voor het eiland Corsica in de Middellandse Zee in beslag genomen. Het gaat om het werk "Cabeza de mujer joven" (Hoofd van een jonge vrouw). Dat deelt de Franse douane mee.

De aandacht van de wetsdienaars werd op het werk gevestigd omdat het naar Zwitserland zou gebracht worden. De douaniers stapten vrijdag af op de boot, dat in de jachthaven van de stad Calvi lag aangemeerd, en namen het schilderij in beslag. Dat deelde perswoordvoerster Stéphanie Santolaria in Parijs mee. Het zeilschip met een lengte van 67 meter en varend onder Britse vlag, is eigendom van een bedrijf met zetel op het Britse Kanaaleiland Guernsey.

Het doek staat op de lijst van Spaans cultureel erfgoed. De kapitein van het schip had documenten bij zich, waaruit bleek dat het werk volgens een Spaans gerechtelijk besluit van mei 2015 het land niet mocht verlaten, aldus Santolaria. Volgens de Franse media is het doek eigendom van de Spaanse gewezen bankier. Maar daarover wilden de autoriteiten niets kwijt.

Al in 2012 werd volgens het Franse persbureau AFP een aanvraag ingediend om het doek naar Groot-Brittannië te exporteren, maar dat werd door de Spaanse regering geweigerd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wespenplaag: deze 7 middeltjes werken echt

Wespenplaag: deze 7 middeltjes werken echt

http://static2.hln.be/static/photo/2015/2/5/0/20150804065653/media_xll_7909170.jpg

Brandweerkorpsen en insectenbestrijders krijgen twee tot drie keer meer oproepen dan vorig jaar om wespennesten te verdelgen - bij sommige korpsen zelfs wel honderd in één dag. "Het goede voorjaar en de aanhoudende droogte zorgt voor meer wespen", zeggen experts. Om de zoemende beestjes op een veilige afstand te houden, kan je de volgende trucjes gebruiken:

1. Wierook: Wespen hebben een hekel aan sterke geuren en rook.

2. De tak van de tomaat of munt: De geur die de tomatenplant en een takje munt verspreiden, zou wespen wegjagen.

3. Gemalen koffie: Schenk gemalen, ongebruikte koffie in een kopje dat bestand is tegen hitte en steek de koffie aan. De geur die vrijkomt, stoot wespen af.

4. Geurkaarsen: Een geurkaars heeft hetzelfde effect als wierook door zijn sterke geur.

5. Kruidnagel: Plaats een schotel met koud water en enkele kruidnagels op je tafel.

6. Etherische oliën: Lavendel- of citronella olie stoten wespen af. Verdamp de olie in een kommetje met water.

7. Bevroren water: Hang zakken met ijs op. De reflecties van de zon op deze zakken gaan het zicht van de wespen belemmeren, waardoor ze weg zullen vliegen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw (90) schenkt fortuin weg: "Tegen mijn dood moet al mijn geld op zijn"

Vrouw (90) schenkt fortuin weg: "Tegen mijn dood moet al mijn geld op zijn"

http://static1.hln.be/static/photo/2015/0/1/9/20150804064747/media_xll_7909149.jpg

Ze heeft geen familieleden meer en is zelf meer dan tevreden met haar kleine huisje, de 'luxe' van een poetsvrouw die wekelijks komt en elke dag een bord met warm eten. En dus geeft Annie Dewaele (90) uit Wielsbeke al jaren al haar geld weg. Aan het OCMW om bejaardenwoningen te bouwen, het kinderkankerfonds, de universiteiten van Gent en Leuven, Ziekenzorg en tal van andere goede doelen. Ze deelde al 1 miljoen euro uit. Ze heeft op haar gezegende leeftijd nog maar één wens: "Tegen mijn dood moet al mijn geld op zijn." Ooit als miljonair kunnen sterven: het is de levensdroom van velen. Maar niét die van de 90-jarige Annie Dewaele uit Wielsbeke. Eén miljoen euro. Zo veel schonk Annie Dewaele de laatste 16 jaar al aan goede doelen binnen en ver buiten haar West-Vlaamse Wielsbeke. Zélfs de gemeente kreeg al een fameuze cheque. Niét omdat Annie en Jan - haar man zaliger - het reuzebreed kunnen laten hangen, want ze waren allesbehalve grootverdieners. Hij was weduwnaar en gemeentesecretaris toen hij op latere leeftijd met Annie trouwde. Zij kwam aan de bak als verpleegster. Allebei waren ze van de overtuiging dat veel geld uitgeven niet tot een gelukkiger leven zou leiden. Samen kinderen krijgen zou daar wel voor kunnen zorgen, maar dat was hen helaas nooit gegund. Erger nog: Karel, de zoon van Jan uit diens eerste huwelijk en die Annie ook altijd als 'hare Karel' beschouwde, werd zwaar ziek op z'n 26ste. Lymfeklierkanker. "Hij had net zijn eerste huis getekend als architect, maar na twee jaar hebben we hem moeten afgeven."

Huis verkocht
Met hun oogappel waren ze ook meteen hun erfgenaam kwijt. En dus verkochten ze vlak voor de eeuwwisseling het huisje en de lap grond die ze ooit hadden geërfd, om zo het OCMW te helpen. "18 miljoen Belgische franken heeft het gekregen en daar heeft het schone bejaardenwoningen mee neergezet", zegt Annie 20 jaar later nog steeds zo fier als een gieter. Het was toenmalig OCMW-voorzitter Noël Demeulenaere die haar gisteren op haar 90ste verjaardag in de bloemetjes kwam zetten. En dat kan je letterlijk nemen: Annie kreeg 90 prachtige rozen. Samen afgegeven door het Kinderkankerfonds, lokale afdelingen van Ziekenzorg, de gehandicaptenvereniging De Zonne van Wielsbeke en niet te vergeten: de universiteiten van Leuven en Gent. "Zij kregen geld voor hun wetenschappers. Dat is nooit verloren. Om ervoor te zorgen dat mocht Karel nu ziek geworden zijn, hij het wél overleefd had." (br.hln)


» Reageer (0)
03-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotomysterie: wie zijn deze modellen uit de vorige eeuw?

Fotomysterie: wie zijn deze modellen uit de vorige eeuw?

http://static2.hln.be/static/photo/2015/7/10/4/20150731193729/media_xll_7903684.jpg

De Amerikaanse fotografe Meagan Abell snuffelde rond in een winkel met tweedehandsspullen en vond een aantal fotonegatieven. Thuis scande ze de afbeeldingen in en wat bleek: prachtige foto's. Nu hoopt ze via een oproep op internet de identiteit van de fotograaf en de modellen te achterhalen. "Ik werk vaker met oude negatieven, maar zoiets heb ik nog nooit gezien."

Abell denkt aan de kleding van de modellen te kunnen afleiden dat de foto's ergens in de jaren '50 zijn gemaakt. Haar oproep bleef niet onopgemerkt. "Het heeft een paar zeer interessante aanknopingspunten opgeleverd'', vertelde ze de BBC.

"De fotograaf moet een vakman zijn geweest die een fotoshoot deed voor bijvoorbeeld de omslag van een modeblad'', zegt Abell op basis van informatie van collega-fotografen. Iemand heeft haar inmiddels foto's toegestuurd die mogelijk op dezelfde plek gemaakt zijn.

"Ik denk dat de foto's gemaakt zouden kunnen zijn bij Dockweiler bij Playa del Ray in Californië. Toen ik de foto's van een surfster over de mijne legde, leek het een perfecte match.'' De fotografe hoopt dat mensen haar tips blijven sturen en haar oproep ook delen via Twitter met de hashtag (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heb jij het giechelgen?

Heb jij het giechelgen?

http://static2.hln.be/static/photo/2015/10/0/12/20150602201523/media_xll_7761282.jpg

Barst jij ook met de regelmaat van de klok in giechelen uit? Dat heeft blijkbaar alles te maken met jouw genen.

Mensen die vaak in giechelen uitbarsten hebben dat te danken aan hun genen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Northwestern universiteit in Illinois. Daaruit blijkt dat mensen met korte varianten van het 5-HTTLPR gen, dat zorgt voor het transport van feelgood-hormoon serotonine in het lichaam, makkelijker lachen of glimlachen.

Voor het onderzoek werden cartoons en amusante filmpjes aan vrijwilligers getoond. De wetenschappers filmden ondertussen hun gezichten van de deelnemers, en analyseerden na afloop hun gezichtsuitdrukkingen. Hun conclusie: de personen met de korte variant van het 5-HTTLPR gen werden duidelijk sneller aan het lachen gebracht dan de testpersonen met de langere genetische variant. Volgens Claudia Haase, de auteur van de studie, heeft dat trouwens niet alleen een invloed op onze positieve emoties. "Personen met een korte variant van het gen reageren sterker op zowel positieve als negatieve emoties." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen nood: vervelende kinderen zijn later succesvoller

Geen nood: vervelende kinderen zijn later succesvoller

http://static1.hln.be/static/photo/2015/15/15/8/20150803085618/media_xll_7907378.jpg

Heeft die kleine engel van jou in praktijk net iets meer weg van deugniet dan een hartendief? Geen paniek. Want ondeugende kwajongens (en - meisjes) zouden volgens een nieuwe studie later net erg succesvol worden. Gewoon de kinderjaren overleven, en dan komt het allemaal toch nog in orde, belooft de wetenschap ons.

Onderzoekers van de universiteit van Luxemburg, de universiteit van Illinois  én de vrije universiteit van Berlijn analyseerden de gegevens van 745 mensen in Luxemburg met een leeftijd tussen 12 en 52. Wat bleek? Zij die als kind moeite hadden met het accepteren van autoriteit en regels, bleken een hoger inkomen te hebben als volwassene.

Langer op school
"Ingaan tegen de autoriteit van de ouders en het breken van de regels zijn twee grote voorspellers van een hoger inkomen, naast IQ, sociale status en opleiding," staat er in het rapport, dat verscheen in het vaktijdschrift Developmental Psychology, te lezen. Kinderen die wel eens tegen hun ouders durfden ingaan, bleken langer op de schoolbanken te blijven zitten en sneller een hogere opleiding na te streven.

Veeleisender of immoreel?
Naast de langere schooltijd hadden de onderzoekers nog een andere verklaring. "We nemen aan dat dit het geval is omdat deze mensen veeleisender zijn en meer durven tijdens kritische momenten, zoals tijdens het onderhandelen over het salaris of het vragen om opslag." Al kan er ook een meer verontrustende reden aan de basis liggen van het hoge salaris: "we kunnen niet uitsluiten dat deze mensen geen probleem hebben met het breken van de regels en dus omwille van immorele redenen meer betaald worden." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Auw! Nederland steekt ons voorbij als bierland

Auw! Nederland steekt ons voorbij als bierland

http://static3.hln.be/static/photo/2015/7/3/7/20150803080441/media_xll_7907332.jpg

Nederland is met een uitvoer van 1,6 miljard euro aan bier de op één na grootste bierexporteur ter wereld, ná Mexico. Een half miljard méér dan België, toch de bakermat van het gerstenat. Onze noorderburen tellen inmiddels ook meer (kleine) brouwerijen dan wij Belgen: 318 vs 263. Qué?

We bleven wat verweesd achter bij het lezen van de verbijsterende cijfers in het Algemeen Dagblad dit weekend. Amerikanen lusten Heineken liever dan Stella, die heiligschennis werd nóg maar eens bevestigd. Maar ook Amstel en Bavaria scoren wereldwijd enorm goed, en vooral in de VS.

Onze noorderburen hebben volgens Cambrinus.nl nu bovendien meer (kleine) brouwerijen dan wij. Of wij nu ook maar meteen bierles moeten krijgen van de Nederlanders, zoals zijzelf op de hun zo eigen wijze suggereren? Bierexperte Fiona de Lange in het AD: "Wij zijn vooral kampioenen in het uitvinden van interessante bieren en het experimenteren met smaken." En over die Nederlandse inventiviteit moeten wij dus best niet al te lacherig doen, vindt de apetrotse biersommelier. De Lange erkent in hetzelfde artikel wel dat wij Belgen een rijkere biertraditie hebben.

Speciaalbieren
En ook commercieel doen de Belgen het lang niet slecht. Zijn we nog altijd met verstomming geslagen als een Amerikaanse acteur nog maar eens met een Heineken komt aandraven alsof dat dé pils is, dan zijn wij op onze beurt stukken beter in het vermarkten van speciaalbieren.

Ben Vinken van tijdschrift Bierpassie is allerminst onder de indruk van de Nederlanders en hun bieren. "98 procent van hun productie bestaat nog altijd uit pilsbier", zegt hij in het Nieuwsblad. "Je moet dus alles wel in de juiste verhoudingen bekijken. Bovendien: Nederlanders zijn altijd goed geweest in zichzelf duurder te verkopen dan ze zijn. Maar Nederland een biercultuur? Dat is pure onzin."

Kwantiteit maar geen kwaliteit
Wat de kwaliteit betreft is Vinken nog strenger: "Er zit bitter weinig tussen dat ook maar naar iets smaakt. En dan druk ik me nog zacht uit. Ze klutsen van alles door elkaar en zien wel wat eruit komt. Van elke honderd nieuwe bieren die daaruit voortkomen, is er misschien één deftig bij. Dat is geen biercultuur, hé." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man kan ontvoerde hond na 7 jaar weer knuffelen

Man kan ontvoerde hond na 7 jaar weer knuffelen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/12/16/11/20150802150916/media_xll_7906121.jpg

Brian Berry had niet verwacht dat hij zijn hondje Molly ooit nog zou terugzien. Ze werd zeven jaar geleden in het midden van de nacht ontvoerd, samen met haar pasgeboren puppy's. Sindsdien ontbrak elk spoor van Molly. Maar zeven jaar later kan Brian zijn geliefde hondje toch weer in zijn armen sluiten.

Onlangs werd er tijdens een politie-inval in het Engelse Wakefield een bende opgesloten honden gevonden. De beesten werden opgesloten in kooien. Ook de Jack Russel van Brian bevond zich tussen de honden die ondertussen allemaal bevrijd zijn. Dankzij een chip in de vacht van Molly kon de politie al snel achterhalen wie haar baasje was. 

Enkele dagen later werden baas en hond opnieuw herenigd. Molly is wel ondervoed en haar gebit is in slechte staat, maar Brian probeert haar zo goed mogelijk te verzorgen. Hij is vooral heel blij dat zijn geliefde hond weer thuis is. "Het was zo emotioneel toen ik haar weer zag", vertelt de man aan Metro UK. "Eerst herkende ze mij niet, maar tien minuten later wist ze weer wie ik was en was ze zo gelukkig. Ik ben zo blij dat ze weer terug is. Het is alsof mijn beste vriend na een lange tijd opnieuw thuiskomt. Voorlopig laat ik haar even niet uit mijn zicht!" (br.hln)


» Reageer (0)
02-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paniek! De Nutella is op in Australië, straks ook bij ons?

Paniek! De Nutella is op in Australië, straks ook bij ons?

http://static2.hln.be/static/photo/2015/12/1/7/20150802114932/media_xll_7905817.jpg

Er heerst lichte paniek bij chocoholics in Australië, want er zit een officieel tekort aan Nutella aan te komen. Het product is er de laatste tijd enorm populair geworden en steeds meer bakkers en cafés verwerken de hazelnootpasta in hun gebakjes en lekkernijen.

In België is Nutella op de ontbijttafel een vaste waarde in de meeste gezinnen, maar niet iedereen op aarde kent de populairste smeerpasta even goed. De Ferrero Group - die ook Kinder Bueno, Kinder Surprise, Ferrero Rocher, Rafaello, Mon Chéri en Tic Tac in haar gamma heeft - is in sommige markten nog relatief onbekend. In Australië is de opmars echter bijna voltooid en heeft Nutella een ware cultstatus gekregen. De mensen daar smeren het niet alleen op hun boterham, maar verwerken het ook in heel wat gerechten en gebakjes. Steeds meer bakkerijen gebruiken het, waardoor de potten van de winkelrekken vliegen.

De schappen ogen intussen leeg, maar het zal nog een dikke week duren voor Ferrero een nieuwe lading Nutella kan aanleveren. Australië mag dan haar eigen fabriek voor de hazelnootpasta hebben - in Lithgow in New South Wales -, de productie daar moet ook Nieuw-Zeeland en een groot deel van Azië voorzien van Nutella. Tot 7 augustus zullen ze het dus met confituur op hun boterham moeten stellen.

Gelukkig ziet het er niet naar uit dat Europa last zal hebben van het Australische tekort, al wordt er ook in onze contreien druk gesmeerd met Nutella. Precieze verkoopscijfers zijn niet meteen bekend, maar Ferrero gaat er prat op dat ze alle negen bollen van het Atomium tot de nok toe kunnen vullen met alle potten die per jaar in België verkocht worden. Onze smeerpasta wordt echter geproduceerd in een Duitse fabriek, en nu de Turkse hazelnootvelden zich hersteld hebben van de hagelstormen vorig jaar, dreigt er ook geen notentekort meer. Wist je trouwens dat Ferrero 25 procent van alle hazelnootproductie ter wereld opkoopt? (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJdelheid is goed voor de gezondheid (zegt de wetenschap)

IJdelheid is goed voor de gezondheid (zegt de wetenschap)

http://static3.hln.be/static/photo/2015/2/6/14/20150802072203/media_xll_7904819.jpg

Mensen die veel met hun uiterlijk bezig zijn, worden nog altijd als ietwat oppervlakkig gezien, maar het tegenovergestelde blijkt nu echter waar. Uit een studie van psycholoog Vivian Diller blijkt immers dat ijdeltuiten langer en gezonder leven en ook nog eens gelukkiger zijn. Niets oppervlakkig aan dus, maar net slim om ijdel te zijn.

"Dat je geeft om hoe je eruit ziet en je bereid bent om een aantal uurtjes per dag in de badkamer door te brengen, is zowel goed voor je gezondheid op korte- als op lange termijn. Mensen die dat doen voelen zich immers vaker beter in hun vel, wat dan weer leidt tot betere eet- en slaapgewoonten en een drukker sociaal leven met meer vrienden en minder eenzaamheid", vertelt Vivian Diller.

De onderzochte ijdeltuiten bezoldigden zich ook minder in slechte en ongezonde gewoonten zoals roken en drukgebruik, net omdat ze zich meer zorgen maken om de gevolgen op latere leeftijd op hun uiterlijk. Natuurlijk is ijdelheid geen vrijgeleide voor een lang en gezond leven, maar het kan alvast ook geen kwaad. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bonnie Raitt - Thing Called Love

Bonnie Raitt - Thing Called Love 

Om haar te beluisteren druk op de fotoBonnie Raitt (Burbank (Californië), 8 november 1949) is een Amerikaanse zangeres, liedjesschrijfster en gitaarspeelster.

Ze is de dochter van Broadway musicalster John Raitt. Ze begon gitaar te spelen toen ze twaalf jaar oud was. Na de middelbare school begon ze in Rhythm and Bluesclubs te spelen. In 1983 werd ze geloosd door haar platenlabel, Warner Bros. Records, onder andere vanwege alcohol- en drugsgebruik, maar verdween allerminst uit de muziekscene.

Na meer dan 20 jaar opnames en optredens, bereikte Bonnie Raitt succes met haar tiende album. "Nick of Time" kwam in de top te staan in de Verenigde Staten en won drie Grammy Awards. Tegelijk kreeg ze een vierde Grammy voor haar duet "In the Mood" met John Lee Hooker op zijn album "The Healer".

Hierna kreeg ze nog drie Grammy Awards voor haar album uit 1991, "Luck of the Draw", waarna ze in 1994 nog twee Grammy's kreeg met haar album "Longing in Their Hearts".» Reageer (0)
01-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo maak je voor eens en altijd komaf met die ambetante fruitvliegjes

Zo maak je voor eens en altijd komaf met die ambetante fruitvliegjes

http://static3.hln.be/static/photo/2015/11/13/9/20150731142715/media_xll_7903194.jpg

Ongeveer iedereen heeft wel eens te kampen met troepen fruitvliegen die je keuken onveilig maken. Ze hebben dan ook niet meer nodig dan een stuk overrijp fruit of wat kruimels om zich sneller dan konijnen voort te planten. Wij probeerden in het verleden al alles, gaande van een potje met azijn of afwasmiddel tot spuitbussen met vergif, maar niets bleek te helpen. Tot we op deze simpele truc botsten. En zoals je kan zien op de foto werkt het écht ook.

Benodigdheden

-    Bier (Cara-pils will do)
-    Printpapier
-    Glazen

Fruitvliegjes hebben een ingebouwd mechanisme, waardoor ze als levensmissie hebben alcohol te zoeken. Een klein bodempje van een alcoholhoudende drank is immers dé ideale plek voor hen om eitjes te leggen. Ze met alcohol lokken is dan eigenlijk ook niet meer dan logisch.

Giet dus een beetje bier in een aantal glazen. Vouw dan met papier kegeltjes en zet die met de punt naar beneden in de glazen. Let wel dat die punt het bier niet raakt. De randen van de kegeltjes kun je best met tape vastplakken, dan kunnen de fruitvliegjes zeker niet ontsnappen. Zet de glazen verspreid in je keuken en wacht af. Zoals je kan zien op de foto, werkte deze lifehack - alleszins bij ons - nog beter dan we zelf verwacht hadden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dragen we binnenkort allemaal kleren van fruitafval?

Dragen we binnenkort allemaal kleren van fruitafval?

http://static3.hln.be/static/photo/2015/13/16/4/20150801100046/media_xll_7904659.jpg

Kuddes dieren moeten sterven omdat wij zo graag een leren jas of schoenen willen dragen, en bepaald milieuvriendelijk is de leerindustrie ook al niet. Daarom wordt er de laatste jaren massaal gezocht naar alternatieven voor dierlijk leer, en enkele Nederlandse studenten lijken daar nu in geslaagd te zijn. Ze maakten leer van fruitafval en bedrijven staan te popelen om de uitvinding te testen.

Een aantal laatstejaarsstudenten van de Rotterdamse Willem de Kooning Kunstacademie vonden het zonde dat er dagelijks tonnen fruit moet worden weggegooid, dus besloten ze iets nuttigs te gaan doen met dat vitaminerijke afval.

Na vele honderden kilo's fruit met de hand te hebben geschild, ontpit, gepureerd, gekookt en gedroogd, hadden ze een leerachtig materiaal in handen. Ze noemen het Fruitleather en nee, dat rot niet en trekt ook geen ongedierte aan.

Hun fruitleer heeft ook duidelijke overeenkomsten met dierlijk leer. "Elke centimeter is uniek. Het materiaal heeft een duidelijke structuur en textuur, die per fruitsoort en door elke gebruikte vrucht verschilt," vertelt mede-uitvinder Hugo de Boon (21).

Om te laten zien dat hun materiaal niet alleen verspilling tegengaat maar ook daadwerkelijk geschikt is voor modeproducten, maakten ze prototypes. Veertien mango's veranderden door hun vezels in een sterke, soepele handtas. De boodschappentas van sinaasappels is een stuk stugger en de lampenkamp van perziken laat door de transparantie van de fruitpulp sfeervol licht door.

Hoewel alle studenten eigenlijk afgestudeerd zijn nu, zijn ze niet van plan om te stoppen met Fruitleather. Hun uitvinding kan immers zelfs rekenen op interesse uit het buitenland. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Billy Lee Riley - Red Hot

Billy Lee Riley - Red Hot

Klik op de foto om hem te beluisteren


Billy Lee Riley (Pocahontas, 5 mei 1933 - Jonesboro (Arkansas), 2 augustus 2009) was een Amerikaans rock-'n-roll-gitarist en een mythisch figuur van de rockabilly.

Riley leerde gitaar spelen van zwarte landarbeiders. Na vier jaar legerdienst nam Riley in 1955 zijn eerste plaatje op in Memphis en ging nadien werken bij de Sun Studio van Sam Phillips. Hij nam er "Trouble Bound" op voor Jack Clement en Slim Wallace. Sam Phillips verkreeg de rechten en bracht "Trouble Bound" en "Rock With Me Baby" in 1956 uit. Riley's eerste hit werd "Flyin' Saucers Rock and Roll" / "I Want You Baby" in 1957. Nadien bracht hij nog "Red Hot" / "Pearly Lee" uit, allebei met Jerry Lee Lewis als pianist.

Riley had een korte solocarrière met zijn band "The Little Green Men". Riley en zijn "Little Green Men" waren de belangrijkste studiogroep van Sun. De groep bestond uit Riley, Roland Janes, J.M. Van Eaton, Marvin Pepper en Jimmy Wilson. Later werd ook Martin Willis lid. In 1960 verliet hij Sun en startte samen met Roland Janes het platenmerk "Rita Record". Zij maakten de nationale hit "Mountain Of Love" van Harold Dorman. In 1962 verhuisde Riley naar Los Angeles en werd sessiemuzikant voor onder meer Dean Martin, de Beach Boys, Herb Alpert, Sammy Davis jr.

In het begin van de jaren 1970, nam Riley afscheid van de muziek en keerde terug naar Arkansas om een eigen bouwonderneming te beginnen.

Hij werd in 1992 herontdekt door Bob Dylan, die een fan van hem was sinds 1956, en speelde rock-'n-roll, blues en country-blues. Zijn album Hot Damn! (Capricorn, 1997) werd genomineerd voor een Grammy Award.

Billy Lee Riley overleed op 2 augustus 2009 aan de gevolgen van darmkanker.» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 05-2019
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!