Blinde darm is dan toch niet zo nutteloos

Het enige wat we weten over de blinde darm is dat het orgaan appendicitis kan veroorzaken en daarom vaak verwijderd moet worden. Omdat we ook heel goed kunnen leven zonder, zal dit lichaamsdeel dan wel niet zo belangrijk zijn, toch? Onderzoek heeft echter aangetoond dat het vitaal is voor de gezondheid van onze ingewanden.
Een recente video die nu circuleert op het internet legt haarfijn uit waarom dit orgaan niet zo nutteloos is als velen denken. De appendix is een dun 'buisje' van ongeveer 10 centimeter dat dichtbij de plek ligt waar de dikke darm overloopt in de dunne darm. Doorgaans situeert het orgaan zich rechts onder in de buik.
Appendicitis komt voor wanneer de appendix opzwelt en geïnfecteerd raakt, waardoor het orgaan verwijderd moet worden. Een gezonde blinde darm kan het herstel na een zware ontsteking echter versnellen. De darmen zitten vol goede flora die helpen de spijsvertering vlot te laten verlopen. Wanneer je een ernstige vorm van diarree hebt, worden al deze goede bacteriën uit de darmen verwijderd. De vorm en de positie op de appendix maken het echter ook ideaal als reservoir voor gezonde bacteriën om zich te vermenigvuldigen na dit soort van aanvallen. Dat heeft onderzoek aan de Duke en Winthrop Universiteit aangetoond.
Patiënten zonder appendix die met C. difficile colitis (een hevige infectie aan de darmen waarbij je vaak in het ziekenhuis belandt) opliepen, hadden vier keer meer kans op een terugkerende infectie dan mensen met een blinde darm. Dus hoewel mensen perfect zonder appendix kunnen leven, is dit lichaamsdeel nog erg belangrijk in ontwikkelingslanden waar ontstekingen aan de ingewanden een groot probleem vormen. (br.hln)
|