Het enige wat we weten over de blinde darm is dat het orgaan appendicitis kan veroorzaken en daarom vaak verwijderd moet worden. Omdat we ook heel goed kunnen leven zonder, zal dit lichaamsdeel dan wel niet zo belangrijk zijn, toch? Onderzoek heeft echter aangetoond dat het vitaal is voor de gezondheid van onze ingewanden.
Een recente video die nu circuleert op het internet legt haarfijn uit waarom dit orgaan niet zo nutteloos is als velen denken. De appendix is een dun 'buisje' van ongeveer 10 centimeter dat dichtbij de plek ligt waar de dikke darm overloopt in de dunne darm. Doorgaans situeert het orgaan zich rechts onder in de buik.
Appendicitis komt voor wanneer de appendix opzwelt en geïnfecteerd raakt, waardoor het orgaan verwijderd moet worden. Een gezonde blinde darm kan het herstel na een zware ontsteking echter versnellen. De darmen zitten vol goede flora die helpen de spijsvertering vlot te laten verlopen. Wanneer je een ernstige vorm van diarree hebt, worden al deze goede bacteriën uit de darmen verwijderd. De vorm en de positie op de appendix maken het echter ook ideaal als reservoir voor gezonde bacteriën om zich te vermenigvuldigen na dit soort van aanvallen. Dat heeft onderzoek aan de Duke en Winthrop Universiteit aangetoond.
Patiënten zonder appendix die met C. difficile colitis (een hevige infectie aan de darmen waarbij je vaak in het ziekenhuis belandt) opliepen, hadden vier keer meer kans op een terugkerende infectie dan mensen met een blinde darm. Dus hoewel mensen perfect zonder appendix kunnen leven, is dit lichaamsdeel nog erg belangrijk in ontwikkelingslanden waar ontstekingen aan de ingewanden een groot probleem vormen. (br.hln)
Het ideale sprookje voor het slapengaan ziet er zo uit
Het ideale sprookje voor het slapengaan ziet er zo uit
Het nieuwe schooljaar is in zicht, en voor vele ouders betekent dat opnieuw de moeilijke opgave om je kinderen op een deftig uur naar bed te krijgen. Per jaar houden ouders zich daar gemiddeld een week mee bezig, blijkt uit onderzoek. Gelukkig schiet datzelfde onderzoek ook te hulp met de ideale formule om je kind snel naar dromenland te sturen: vertel een verhaaltje van 8,5 minuut met een draak, prinses, fee of tovenaar, en succes is gegarandeerd.
Butlins, een Brits bedrijf dat zomerkampen voor kinderen organiseert, ondervroeg 2.000 ouders en kinderen onder de 7 jaar naar hun bedritueel en favoriete verhaaltjes voor het slapengaan. En daaruit blijkt duidelijk waar de voorkeur van de kinderen zelf naartoe gaat: 56% wil een verhaaltje waarbij de verteller verschillende stemmen gebruikt voor de personages (laat je gaan, mama's en papa's!). Daarnaast vond meer dan een derde een draak een onmisbaar karakter in het verhaaltje voor het slapengaan, op de voet gevolgd door een fee of prinses en een tovenaar. Kinderen verkiezen verhalen over vriendschap boven romantische verhalen. Een kasteel of een magische fantasiewereld is dan weer het ideale decor voor het verhaaltje, volgens de kinderen. Idealiter duurt het vertelmoment 8 minuten en 36 seconden.
Maar niet alleen kinderen hechten veel belang aan dat vaste ritueel 's avonds. 54% van de ouders zegt dat voorlezen hun favoriete moment van de dag is om de band met hun kind te versterken. 36% biecht op dat ze zich schuldig zouden voelen als ze niet zouden voorlezen. In totaal spenderen moeders en vaders 164 uren en 15 minuten per jaar aan het in bed proberen krijgen van kinderen, wat net iets minder dan een week is. De "terug naar school"-periode blijkt het moeilijkste te zijn.
Maar met deze tip hoeft het dus geen probleem te zijn: een paar draken, prinsessen of een tovenaar tegen een magische achtergrond, en je kinderen zijn tevreden. "Maak van dat verhaaltje voor het slapengaan echt een vaste routine, en je kind zal sneller terug gewend zijn aan het ritme van het naar school gaan," geeft verhalenexperte Alexandra Charalambous nog mee (br.hln)
Een lekker geurend parfum is duur, maar wel een goede investering, want het gaat enkele jaren mee, toch? Hoe lang parfum goed blijft ruiken, wanneer je merkt dat hij slecht is geworden en hoe je jouw favoriete geurtjes het beste bewaart, dat kom je hier te weten.
Als we Google mogen geloven schommelt de houdbaarheidsdatum van een flesje parfum ergens tussen de 3 en 5 jaar, maar Jan Ahlgren, oprichter van de Vilhelm Parfumerie in New York nuanceert die getallen: "Als je jouw flesje correct bewaart en van zonlicht verwijderd houdt kan parfum net als wijn zijn: dan wordt hij beter met de jaren. Dan kan hij na 5 jaar net op zijn best zijn," legt Ahlgren uit. Wel adviseert hij om je flesjes altijd te bewaren in een afgesloten kast of schuif, ver weg van zonlicht of warmtebronnen zoals een chauffage.
Parfumexpert Chandler Burr gaat nog een stapje verder: "Ik bewaar mijn beste geurtjes in de koelkast, zodat ze langer meegaan. Licht, warmte en veranderingen in temperatuur en zuurstof kunnen de samenstelling van de parfum veranderen. Een koelkast is dan een veilige en stabiele thuishaven voor je flesjes."
Weggooien of bijhouden? Wie een hele collectie heeft en lang niet meer weet wanneer die allemaal in de kast zijn beland, kan aan de hand van drie criteria ontdekken of het parfumflesje al dan niet rijp is voor de glascontainer.
1. De "neustest". Heel simpel: ruik eens aan het flesje. Ruikt het vreemd of duf, dan wil je jezelf er waarschijnlijk ook niet meer mee besprenkelen. Weggooien maar.
2. De kleurtest. Is het parfum donkerder geworden van kleur? Dat kan erop wijzen dat het zijn beste tijd heeft gehad.
3. Check het etiket. Kijk op de verpakking welke ingrediënten jouw parfum bevatten. Citrusparfums staan erom bekend dat ze minder lang houdbaar zijn, omdat ze snel vervliegen. Chypre, oriëntaalse en houtachtige geuren hebben over het algemeen een langere houdbaarheidsdatum. Is jouw parfum natuurlijk en bevat het geen conserveringsmiddelen? Dan is het logischerwijze sneller rijp om weg te gooien. (br.hln)
Mysterie rond dood ijsbeer Knut eindelijk opgelost
Mysterie rond dood ijsbeer Knut eindelijk opgelost
Knut, de schattige ijsbeer die over de hele wereld beroemd werd en dan in de zoo van Berlijn op mysterieuze wijze verdronk toen hij 4 jaar oud was, stierf aan een zeldzame auto-immuunziekte. Dat hebben wetenschappers vandaag bekendgemaakt.
De ontdekking lost een mysterie op dat aansleepte sinds de plotse dood van Knut in 2011. Het ijsbeertje, dat door zijn moeder verworpen was en door een werknemer van de zoo grootgebracht, werd in 2007 wereldwijd de lieveling van het publiek. Elf miljoen mensen bezochten de zoo om hem in levende lijve te zien en tientallen miljoenen volgden hem op het internet.
Volgens een Duitse neurowetenschapper, Harald Prüss, werd Knut geveld door een anti-NMDA receptor encefalitis, een ziekte die vooral kinderen en vrouwen treft en pas het jongste decennium ontdekt werd. Met Knut is bewezen dat ook dieren de aandoening kunnen krijgen.
Epilepsieaanval Het was bekend dat de ijsbeer aan een vorm van encefalitis stierf nadat hij op een ochtend dood was aangetroffen in het water van zijn verblijf in de dierentuin. Maar velen dachten dat die door een bacterie of virus was veroorzaakt. Prüss zei dat de oorzaak echter bij antilichamen lag. De ziekte bracht een epilepsieaanval teweeg en het beertje tuimelde in het water.
Prüss en zijn collega's publiceerden hun bevindingen op basis van onderzoek van Knuts hersenen in het Amerikaanse tijdschrift Scientific Reports. Knut werd opgezet en verhuisde vorig jaar naar een museum in Berlijn. (br.hln)
Slaapproblemen? Schrijf jezelf eens een portie natuur voor
Slaapproblemen? Schrijf jezelf eens een portie natuur voor
Woon jij in de buurt van een park of vijver? Dan heb je geluk, want dan slaap je volgens onderzoek beter dan wie in het centrum van een stad woont. Het verschil is vooral merkbaar bij mannen en 65-plussers, zo ontdekte een grootschalig onderzoek van de University of Illinois.
Professor Diana Grigsby-Toussaint leidde het onderzoek aan de universiteit van Illinois, waarbij naar de woonplek en slaapgewoonten van 245.000 Amerikanen werd gekeken. Daaruit bleek dat mensen die dichtbij een groene plek of water wonen, minder vaak last hebben van een slechte nachtrust. Het effect was het sterkste bij mannen, en mensen ouder dan 65. Waarom die categorie er meer invloed van ondervindt, kunnen de onderzoekers niet verklaren.
"Te weinig slaap leidt tot verslechtering van de mentale en fysieke gezondheid. Het brein functioneert minder goed en het risico op obesitas neemt toe. Deze nieuwe studie toont aan dat blootstelling aan een natuurrijke omgeving de mensen kan helpen om hen de slaap te geven die ze nodig hebben," legt professor Grigsby-Toussaint uit.
Natuurmens = sportmens? De onderzoekers reiken verschillende redenen aan waarom natuur gunstig kan zijn voor een ongestoorde nachtrust. Ten eerste is eerder al bewezen dat wie dicht bij een park of groene omgeving woont, vaker fysieke activiteiten uitoefent. Zelfs een klein beetje beweging kan al helpen om de nachtrust te verbeteren. Een wandeling in de natuur verlaagt de kans op depressie en vermindert het stressniveau, wat tot een betere slaap leidt. Ten tweede zorgt veel tijd buiten doorbrengen ervoor dat je lichaam zich vanzelf beter aanpast aan het natuurlijk dag- en nachtritme. Er wordt makkelijker melatonine aangemaakt, het slaaphormoon dat jou naar dromenland stuurt.
Een wandelingetje als slaapmiddel Natuurlijk zijn we niet allemaal gezegend met een groot park of een zwemvijver achter de hoek. Toch adviseert Grimsby-Toussaint aan stadsmensen om af en toe de natuur op te zoeken, om onze nachtrust te verbeteren. Kan je niet slapen? Zoek dan een park in de buurt op om even te gaan wandelen. Daarenboven ziet ze dit onderzoek als een aansporing voor bejaardentehuizen en ziekenhuizen om meer natuurgebied rondom de gebouwen te voorzien, aangezien het verschil nog beter merkbaar is bij 65-plussers. (br.hln)
Wil je ook in uw vrije tijd slimmer worden, zonder er veel moeite voor te moeten doen? Dan kan je misschien een van onderstaande hobby's uitproberen. Wetenschappers hebben bewezen dat het aanleren van nieuwe vaardigheden kan bijdragen tot de creatie van zenuwbanen die de hersenen sneller én beter doen werken.
Muziek spelen stimuleert de creativiteit, analytische vaardigheden, het taalgevoel, de motoriek en zelfs het gevoel voor wiskunde. Diverse hersenonderzoeken hebben uitgewezen dat het bespelen van een muziekinstrument de hersenbalk verstevigt, die de twee hersenhelften met elkaar verbindt en ervoor zorgt dat ze informatie kunnen uitwisselen.
De linker hersenhelft is onder andere verantwoordelijk voor ons taalgevoel, logica en realiteitszin, terwijl de rechter helft instaat voor ruimtelijk inzicht, verbeelding en gevoelstoestand. Bij musicerende kinderen blijken beide helften sterker met elkaar verbonden te zijn. Dat komt door de activering van neuronen in de hersenen: er sterven minder neuronen af en er ontstaan betere verbindingen.
Ongeacht de leeftijd is er een verband tussen een betere hersenbalk en de werking van het geheugen, het probleemoplossende vermogen en het algemene functioneren van de hersenen.
Of je nu houdt van Harry Potter of vakbladen, de voordelen zijn dezelfde: lezen vermindert stress en verbetert de algemene en emotionele intelligentie.
Lezen helpt je dus niet alleen de gevoelens van andere mensen in te schatten, maar verbetert tegelijk uw probleemoplossend vermogen en helpt je informatie beter te interpreteren en verbanden te leggen.
Sport
Dat lichaamsbeweging de kennisfuncties verbetert, was al langer geweten. Intensief sporten is daarvoor zelfs niet nodig: Ierse onderzoekers ontdekten dat gematigde, maar regelmatige inspanningen veel effectiever zijn.
Indien u regelmatig beweegt, worden de cellen in uw lichaam overspoeld met BDNF, een eiwit dat de zenuwcellen stimuleert. De voordelen: betere leervaardigheden, concentratie, geheugen en begrip.
Nieuwe taal
Een van de beste manieren om uw geheugen te verbeteren is het aanleren van een nieuwe taal. Onderzoek heeft aangetoond dat wie meertalig is, beter is in het oplossen van puzzels. Een nieuwe taal leren, helpt de hersenen beter te presteren bij mentale inspanningen.
Een onderzoek van de universiteit van Chicago wees daarnaast uit dat tweetalige kinderen een streepje voor hebben op sociaal vlak. Meertalig zijn, blijkt te helpen bij het inschatten van een situatie en de gedachten van anderen.
Meditatie
In 1992 nodigde de Dalai Lama wetenschapper Richard Davidson uit om zijn hersengolven te komen bestuderen tijdens het mediteren. Het doel: uitvissen of hij op commando specifieke hersengolven zou kunnen genereren. Wanneer hem en andere monniken gevraagd werd te focussen op het gevoel medelijden, toonden hun hersengolven aan dat ze zich effectief in een diepe staat van medelijden bevonden.
De resultaten van het onderzoek suggereren dat we onze hersengolven wel degelijk kunnen controleren en kunnen voelen wat we ook maar willen. Een eigenschap die handig van pas kan komen tijdens onderhandelingen of verkoopsgesprekken. Geen wonder dat mediteren aantrekkelijk is voor zakenmensen.
Denkspelletjes
Diverse studies wijzen uit dat Sudoku's, kruiswoordraadsels, bord- en kaartspelen, en zelfs videogames de hersenen stimuleren. Ze brengen veranderingen in de zenuwbanen teweeg waardoor de hersenen zichzelf reorganiseren, met positieve gevolgen voor ons analytische vermogen.
Elk van deze spelletjes heeft zijn eigen voordelen. Zo zou het oplossen van kruiswoordraadsels het risico op dementie met vijftig procent verlagen, leren kaartspellen je zich beter te concentreren, verbeteren computerspellen het geheugen en helpen sudoku's de verbindingen tussen de neuronen te versterken. (br.hln)
Koningin Paola en koning Albert hebben al hun afspraken opgezegd, na een medisch onderzoek. De koningin moet nu een rustpauze inlassen op dokters advies. Dat meldt het paleis in een persbericht.
Koningin Paola moet, na een medisch onderzoek dat gisterenavond heeft plaatsgevonden, "een volledige rustperiode in acht nemen". "Alle voorziene activiteiten en verplaatsingen van Hunne Majesteiten Koning Albert en Koningin Paola worden geannuleerd."
In een korte reactie laat paleiswoordvoerster Rafike Yilmaz weten dat het paleis dit als een privésituatie beschouwt. Koningin Paola wordt volgende maand 78. Eerder deze week nog berichtten verschillende media dat Albert en Paola na vier maanden afwezigheid weer aan het werk gaan. Ze waren van plan om volgende week naar de Biënnale van Venetië te gaan. (br.hln)
Zo hond, zo baas: baasje transformeert zich in geen tijd in haar hond
Zo hond, zo baas: baasje transformeert zich in geen tijd in haar hond
Dat honden en hun baasje op elkaar lijken is een torenhoog cliché, al is het verdacht vaak ook echt de waarheid. Maar lijkt de hond dan op zijn baasje of is het toch omgekeerd? In deze coole, maar ook licht beangstigende make-up tutorial is alvast het tweede waar. Al werd de natuur een beetje - zeg maar veel - geholpen...
Make-upartieste Ilana toont in de tutorial hoe ze zichzelf in geen tijd de snoet van haar geliefde Siberische husky aanmeet. Een knap staaltje schminkskills van deze jongedame, want het resultaat is gewoonweg beangstigend echt. Haar hond begrijpt er alvast niets van. Wat een transformatie! (br.hln)
De Londense Big Ben, 's werelds bekendste klok, is zijn tijd een beetje vooruit. Sinds een tweetal weken weerklinkt deze klok in de toren aan het Britse parlementsgebouw zes seconden te vroeg. Over de oorzaak tasten de medewerkers van het parlementsgebouw nog in het duister. De onnauwkeurigheid was de radiozender BBC Radio 4, die elke avond de klokslagen live uitzendt, opgevallen. Onlangs hadden die klokslagen het radioprogramma te vroeg onderbroken, meldt het Britse persbureau PA.
"We weten niet hoe dat gebeurd is", aldus Ian Westworth, een van de horlogemakers van het parlementsgebouw, aan de BBC. De klok wordt doorgaans drie maal per week gecontroleerd op juistheid. "Maar we hebben het hier wel over een 156 jaar oud uurwerk." Het heet daarom niet verwonderlijk te zijn dat de mechaniek hier en daar wat aangepast moet worden. "De klok is soms wat humeurig", klinkt het nog. "Stel je voor dat je een hele dag lang, 365 dagen per jaar, met je auto rijdt, en dat al 156 jaar."
Samen met de Big Ben is het Britse parlementsgebouw een van de bezienswaardigheden van Londen, maar het gebouw is wel toe aan een ingrijpende renovatie. De renoveringswerkzaamheden zullen ongeveer 7 miljard pond kosten en zouden 40 jaar kunnen duren. Onlangs nog discussieerden de parlementsleden over een verhuis tijdens de renovatiewerken. (br.hln)
Jeugd wordt steeds braver (uit schrik gefilmd te worden)
Jeugd wordt steeds braver (uit schrik gefilmd te worden)
De jeugdcriminaliteit stijgt en jongeren worden steeds gewelddadiger. Het zijn hardnekkige en veelgehoorde beweringen, maar ze worden ferm tegengesproken door officiële statistieken van de jeugdparketten. Voor het vijfde jaar op rij daalt het aantal misdrijven dat door minderjarigen gepleegd werd aanzienlijk.
In 2014 werden er door minderjarigen voor het hele land in totaal 58.914 misdrijven gepleegd. Dat zijn er 29% minder dan in 2010. Er is een daling voor zowat alle vormen van criminaliteit, met de zware diefstallen, vernielingen, brandstichtingen en onopzettelijke doding als sterkste dalers. Ook aanrandingen, verkrachtingen en moord en doodslag namen met bijna een kwart af. De daling is ook in alle gerechtelijke arrondissementen vast te stellen. Zelfs bij absolute koploper Brussel, goed voor 9.405 feiten, daalde de jeugdcriminaliteit met ruim 30%.
Criminologen zoeken volop naar verklaringen voor de dalingen. « Jongeren zijn er zich van bewust dat ze gefilmd kunnen worden als ze geweld plegen tegen personen, zelfs door omstaanders met hun smartphone in de aanslag. "De technopreventie werkt ontradend. Dat is bewezen", aldus nog experts in een Nederlandse studie. En ook: "Hoe minder gelegenheden, hoe minder dieven." (br.hln)
Jongen struikelt: gat in schilderij van 1,3 miljoen
Jongen struikelt: gat in schilderij van 1,3 miljoen
Een twaalfjarige Taiwanese jongen heeft per ongeluk een gat geslagen in een kostbaar schilderij uit de zeventiende eeuw. Tijdens een bezoek aan een expositie van Italiaanse kunst struikelde de knaap over een opstapje. Zijn hand ging vervolgens dwars door het barokke stilleven 'Bloemen' van de Italiaanse meester Paolo Porpora heen.
De dure struikelpartij is te zien op bewakingsbeelden die nieuwszender Focus Taiwan vandaag publiceerde. De jongen komt met een drankje in zijn hand aangesloft. Hij kijkt niet naar het schilderij of het opstapje dat ervoor ligt. Overigens ligt de drempel er zo te zien juist om het schilderij te beschermen tegen bezoekers: er staan paaltjes op met een touw ertussen.
Na te zijn gestruikeld kijkt de jongen om zich heen. Zijn drankje heeft hij wel nog in zijn hand weten te houden.
Het werk moet worden hersteld, maar de organisatie van de tentoonstelling laat de familie van de jongen niet voor de kosten opdraaien. Volgens de organisator is het schilderij zo'n 1,3 miljoen euro waard. (br.hln)
Dit is waarom je lichaam schokt voor je in slaap valt
Dit is waarom je lichaam schokt voor je in slaap valt
Iedereen kent het gevoel wel: je staat op het punt om in slaap te vallen wanneer je plots met een spastisch schok weer wakker schiet. Hoe dat komt brengt ons terug naar de oertijd.
Ja, dat las je goed. De verklaring voor die stuiptrekkingen moet je gaan zoeken in de oertijd, toen de mensen nog holbewoners waren. Voor holbewoners waren die stuiptrekkingen namelijk een trucje om onszelf tegen te houden wanneer we in een boom in slaap dreigden te vallen. De spastische trekjes hielden ons wakker, en bijgevolg dus ook in leven.
Daarnaast zou het ook een controle zijn om te zien of we nog leven. In die tijd werd te stil liggen immers geassocieerd met gevaar en zelfs de dood. (br.hln)
Elke 3,2 seconden komt er op de wereld een dementiepatiënt bij. Dat is gebleken uit een presentatie van het World Alzheimer Report 2015 in Londen. Onderzoekers waarschuwen dat de ziekte de komende decennia nog sterker dan verwacht zal oprukken.
Momenteel leven wereldwijd ongeveer 46,8 miljoen mensen met dementie. Het aantal patiënten zal tegen 2030 toenemen tot ruim 74 miljoen en tegen 2050 tot 131,5 miljoen. Die ramingen liggen intussen al zo'n 12 tot 13 procent hoger dan zes jaar geleden nog maar werd aangenomen in het World Alzheimer Report 2009.
De prevalentie van chronische ziektes als dementie is uiteraard rechtstreeks verbonden met de levensverwachting, die zowat overal ter wereld stijgt. Van de bijna 10 miljoen nieuwe patiënten in 2015, woont ongeveer de helft in Azië (4,9 miljoen). Europa staat op de tweede plaats met 2,5 miljoen nieuwe patiënten, maar in verhouding stijgt het aantal nieuwe gevallen sneller in Azië, Amerika en Afrika.
Aan het oprukken van de ziekte hangt ook een almaar zwaarder doorwegend maatschappelijk en economisch kostenplaatje. De kost wordt momenteel geraamd op zo'n 818 miljard dollar (711 miljard euro), meer dan één procent van het wereldwijde bruto binnenlands product en een stijging met 35 procent in vergelijking met vijf jaar geleden.
Alzheimer
Dementie is een verzamelbegrip voor een aantal aandoeningen die vooral 65-plussers treft. Wat ze gemeen hebben, is de voortschrijdende aftakeling van de zenuwcellen in de hersenen. Verstandelijke vermogens, spraak en motoriek gaan achteruit. Naar schatting in twee gevallen op drie ligt de ziekte van Alzheimer aan de basis van dementie. (br.hln)
'Moderne slavernij' in Italië: Druivenplukkers die voor hongerloon werken, vallen dood in wijngaarden
'Moderne slavernij' in Italië: Druivenplukkers die voor hongerloon werken, vallen dood in wijngaarden
Tienduizenden fruitplukkers, voornamelijk arme vrouwen en migranten, werken in Italië vaak illegaal voor een hongerloon van 2 euro per uur. Zo kunnen onder meer druiventelers voldoen aan de vraag van toeristen naar wijn. Deze zomer vielen al enkel doden in de wijngaarden van Zuid-Italië.
Paola Clemente, een 49-jarige moeder van drie, stond op 13 juli, zoals elke dag tijdens de druivenpluk, om twee uur 's nacht op. Ze nam de bus van haar woonplaats San Giorgio Jonico naar de wijngaard in de buurt van Andria. Daar kwam ze om vijf uur 's ochtends aan. Ze keerde niet meer terug naar huis.
38 graden, 12 uur per dag, 2 euro per uur Tegen haar baas kloeg ze dat ze zich onpasselijk voelde. De man zei dat het wel zou overgaan. Maar Paola overleed diezelfde dag. Haar hart begaf het in de wijngaard waar ze druiven plukte bij een temperatuur van 38 graden. Voor 2 euro per uur.
Overleven De dood van Paola Clemente heeft de aandacht gevestigd op het lot van de fruitplukkers in het zuiden van Italië. Tienduizenden arme, ongeschoolde vrouwen en migranten werken er, vaak illegaal, van het eerste zonlicht tot na zonsondergang.
De man van Paola Clemente, Stefano Arcuri, verklaarde vorige week waarom zijn vrouw in dergelijke omstandigheden werkte toen een journalist van La Republicca opmerkte dat haar werkomstandigheden naar slavernij neigen. "De druivenpluk was een bron van inkomsten. Zoals de zaken er voor staan in Italië, was het voor Paola en ons gezin een onmisbare bron van geld. Het stelde ons in staat te overleven".
Een andere Italiaanse druivenplukker uit het geboortedorpje van Paola Clemente kreeg eind juli een hartaanval in dezelfde wijngaard waar Clemente aan haar einde kwam. Een week na de dood van Clemente overleed een 47-jarige Soedanese man in gelijkaardige omstandigheden in Lecce. Niet lang daarna verdween een Tunesische druivenplukker.
Hersenschim "Als je in een wijngaard sterft, word je meteen een hersenschim. Iemand over wie wekenlang geen nieuws wordt vernomen", stelt Peppino Deleonardis, regionaal secretaris van de bond van landbouwarbeiders Flai-Cgil. "Paola had na vijftien jaar werken in de wijngaarden, van de dageraad tot na donker, niet verwacht dat ze zo aan haar einde zou komen".
Beschuldigd van doodslag Vorige week woensdag werd de man die Clemente en andere druivenplukkers had gerecruteerd en dagelijks naar de wijngaarden bracht, opgepakt. Cira Grassi, uit Taranto, wordt beschuldigd van doodslag en het weigeren van hulp aan een persoon in nood. De openbare aanklager heeft het opgraven van het stoffelijk overschot van Clemente bevolen, deze week wordt een autopsie uitgevoerd.
Maffia Deleonardis van de vakbond zegt dat sommige van de zieke of overleden fruitplukkers wellicht werden blootgesteld aan "dodelijke pesticides die de arbeiders ziek maken".
De minister van Landbouw, Maurizio Martina, vergelijkt de praktijken van de koppelbazen in de fruitpluk met de maffia. "Volgend maand zal een nieuw systeem van controles en labeling ervoor zorgen dat de consument weet of het fruit van telers komt die een ethisch verantwoorde tewerkstelling garanderen", belooft Martina. (br.hln)
Zo moet je niet meer huilen bij het snijden van een ui
Zo moet je niet meer huilen bij het snijden van een ui
Iedereen die zich wel eens aan het snijden van een ui gewaagd heeft kent het wel: brandende ogen, uitgelopen mascara en een gezicht alsof je een halve dag gehuild hebt. Dat behoort dankzij dit handige trucje voorgoed tot het verleden.
De oplossing om nooit nog te huilen bij het versnijden van een ui is even simpel als geniaal. Al wat je hiervoor hoeft te doen is de ui een kwartiertje voor je ze wil snijden in de diepvries leggen. Doordat de ui koud is komen de stoffen die je ogen doen tranen niet vrij, en moet je bijgevolg niet huilen.
Nogal vergeetachtig van natuur (wij ook!)? Door je snijplank in te wrijven met citroen kan je ook heel wat getraan voorkomen. Hou er wel rekening mee dat je ui een lichte citroen-achtige smaak kan krijgen. (br.hln)
We blijven massaal maar méér en méér kleren bijkopen. Omdat we het nodig hebben of - laten we eerlijk zijn - omdat de rush van iets nieuws kopen gewoon heerlijk aanvoelt. Maar steeds meer mode insiders stappen daar net vanaf en kiezen voor een zogenaamde capsule garderobe. Die blijkt te bestaan uit 37 items.
Eigenlijk moet je garderobe op een soort dieet, zodat je uiteindelijk overblijft met 37 items die veelzijdig zijn en die je écht graag draagt. Als een tegenreactie op de huidige consumptiemaatschappij en omdat het je geld en tijd bespaart. Begin met elk item in je kleerkast nauwkeurig te keuren en gooi sowieso al alles de vuilbak in dat je meer dan een jaar niet gedragen hebt.
Bekijk daarna wat je nodig hebt en wat niet. Wees streng voor jezelf, want 4 verschillende witte T-shirts kan je dan wel afwisselend dragen, nodig heb je ze niet allemaal.
Natuurlijk ga je ook niet van de ene dag op de andere dag stoppen met shoppen, maar probeer telkens als je iets nieuws koopt, tegelijkertijd twee items weg te gooien. Zo zorg je ervoor dat het allemaal in evenwicht blijft, en dat je garderobe niet weer gaan uitpuilen. (br.hln)
Kraan redt vrouw van 413 kg uit New Yorks appartement
Kraan redt vrouw van 413 kg uit New Yorks appartement
Marie Bowman verloor veel dierbaren en bij elk verlies nam haar gewicht toe. Tot de 70-jarige vrijdag besefte dat het zo niet verder kon. Ze was ziek en had behandeling nodig maar ze kon niet meer op eigen kracht de deur van haar appartement uit. Er moest een kraan aan te pas komen om de dame van 413 kg te 'takelen'.
Haar grootmoeder, haar moeder, haar geadopteerde zoon: de vrouw uit Harlem verloor ze alledrie. Ze wijt het niet aan haar enorme verdriet maar geleidelijk aan werd ze extreem zwaarlijvig. Ze kon plots in september vorig jaar haar benen niet meer bewegen, laat staan stappen. Vrijdag belde ze dan zelf de hulpdiensten.
Om haar in het ziekenhuis te krijgen moest de brandweer van New York gebruik maken van een kraan, die haar in een soort van net uit het raam van haar appartement op de tweede verdieping kon hijsen. Het was de eerste keer dat ze haar appartement uitkwam op een jaar tijd. Eerst probeerde de brandweer haar door de deur te krijgen, die ze ook helemaal afbraken, maar dat lukte niet.
"Toch 1 maand extra met mijn zoon na 9/11" "Dit is mijn leven, geen show", snikt ze in de New York Post vanop haar ziekenbed. "Ik wil leven. Daarom ben ik nu hier in het ziekenhuis. Ik wil écht beter worden. Gewicht verliezen, oefeningen doen. Het is beangstigend dat je zo veel kan bijkomen." Het publiek dat de operatie met de kraan had gezien en was beginnen applaudisseren toen Bowman uit de raam werd gehesen, deed haar pijn. "Alsof het een spektakel was, als in een circus." Maar er was ook een positieve kant: "De zon weer op mijn gezicht, dat voelde nooit zo goed aan."
Ze vertelt aan de New York Post ook over haar enige zoon., die ze in oktober 2001 verloor toen hij amper 19 was. Hij kwam om in een verkeersongeval met zijn motor. Hij werkte als bewakingsagent in het WTC, maar moest toevallig niet werken op 11 september 2001. "Hij had daagst tevoren een dubbele shift gedraaid en was daarom op 11 september vrij", herinnert Bowman zich. "Zo kreeg ik tenminste toch een maand langer met hem." (br.hln)
Ben jij gesteld op een positieve instelling op je sociale media? Dan verwijder je best je Facebook-account en kijk je vanaf nu alleen nog maar op Instagram, daar zeuren de mensen immers het minst.
Wil jij een tijdlijn zonder gezeur, vervelende reacties en negatieve berichten? Dan kijk je vanaf nu best alleen nog maar op Instagram. De foto-app is namelijk het meest positieve sociale netwerk. Dat blijkt uit een onderzoek van Coosto, een online tool voor het monitoren van je sociale media. Reacties onder nieuwsartikelen op Facebook halen dan weer het slechtste in de mensheid naar boven.
In de praktijk komt dat neer op zo'n 50 procent positieve berichten op Instagram, versus slechts 3 procent negatieve posts. Pinterest is vooral neutraal terrein.
Blijkbaar kwam uit het onderzoek ook naar voren dat mannen en vrouwen er andere gewoonten op nahouden als het op sociale media aankomt. Vrouwen kiezen eerder voor Instagram, Pinterest en Facebook, terwijl mannen zich willen profileren met LinkedIn, YouTube en via nieuwssites. (br.hln)
Verrassing: reuzenpanda Mei Xiang bevallen van tweeling
Verrassing: reuzenpanda Mei Xiang bevallen van tweeling
In de dierentuin van Washington is reuzenpanda Mei Xiang, een grote toeristische trekpleister in de Verenigde Staten, vandaag bevallen van een tweeling. Vorige week werd pas duidelijk dat de reuzenpanda zwanger was en de verrassing was dan ook groot toen ze twee welpen baarde.
De geboorte van de eerste welp werd gisteren (lokale tijd) door veel mensen via de webcam gevolgd. Mei Xiang is zo populair dat de livestream enige tijd overbelast was. Na enkele uren kwam de verrassing, onthuld via Twitter: "We kunnen bevestigen dat een tweede welp is geboren.''
De dierentuin is erg verguld met de geboortes, maar is tegelijkertijd op haar hoede. "Het jong is erg kwetsbaar nu het nog zo klein is", zei dierentuindirecteur Dennis Kelly tegen nieuwszender NBC Washington na de komst van de eerste. Het jong van een reuzenpanda is ondanks de soortnaam maar een klein kaal wezenje, haarloos en nog blind.
Panda's planten zich moeilijk voort en dat geldt helemaal als ze in gevangenschap leven.
Twee jaar geleden beviel Mei Xiang van een dochter, Bao Bao, en in 2005 zag het mannetje Tai Shan het levenslicht. Twee andere jongen overleden kort na de geboorte. Het is nog onduidelijk welk geslacht de nieuwste aanwinsten hebben, omdat moeder en welpen voorlopig alleen worden gelaten. De baby-reuzenpanda's lijken gezond.
Er leven nog ongeveer 1600 reuzenpanda's in het wild, in bergachtige gebieden in China, en driehonderd in gevangenschap, waarvan de meeste ook in China. (br.hln)
De politie in Nederland heeft een man uit Wanneperveen (Overijssel) gearresteerd voor poging tot oplichting met een schilderij waarvan hij beweerde dat het van Vincent van Gogh was. De 56-jarige verdachte probeerde het nepdoek voor 15 miljoen euro te verpatsen. Het doek zou een voorstudie zijn van Van Goghs schilderij 'De Oogst', een werk uit de vaste collectie van het Van Gogh Museum.
Volgens de politie werd het schilderij internationaal aangeboden en vanuit verschillende landen is interesse getoond voor het werk. Om de echtheid van het schilderij aan te tonen maakte de oplichter gebruik van valse documenten.
De bal ging aan het rollen nadat een tussenpersoon eind juni aangifte deed van poging tot oplichting en valsheid in geschrifte. Hij had het nepwerk aangeboden gekregen. Daarbij kreeg de kunstkenner ook een echtheidsdocument en een bevestigingsbrief uit naam van het Van Gogh Museum overhandigd.
Na onderzoek van de politie en het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) bleek het doek in een kluis in Hilversum te zijn opgeslagen. Het doek is in beslag genomen.
De politie en het OM doen verder onderzoek en sluiten meer aanhoudingen niet uit. (br.hln)