Elke 3,2 seconden komt er een dementiepatiënt bij

Elke 3,2 seconden komt er op de wereld een dementiepatiënt bij. Dat is gebleken uit een presentatie van het World Alzheimer Report 2015 in Londen. Onderzoekers waarschuwen dat de ziekte de komende decennia nog sterker dan verwacht zal oprukken.
Momenteel leven wereldwijd ongeveer 46,8 miljoen mensen met dementie. Het aantal patiënten zal tegen 2030 toenemen tot ruim 74 miljoen en tegen 2050 tot 131,5 miljoen. Die ramingen liggen intussen al zo'n 12 tot 13 procent hoger dan zes jaar geleden nog maar werd aangenomen in het World Alzheimer Report 2009.
De prevalentie van chronische ziektes als dementie is uiteraard rechtstreeks verbonden met de levensverwachting, die zowat overal ter wereld stijgt. Van de bijna 10 miljoen nieuwe patiënten in 2015, woont ongeveer de helft in Azië (4,9 miljoen). Europa staat op de tweede plaats met 2,5 miljoen nieuwe patiënten, maar in verhouding stijgt het aantal nieuwe gevallen sneller in Azië, Amerika en Afrika.
Aan het oprukken van de ziekte hangt ook een almaar zwaarder doorwegend maatschappelijk en economisch kostenplaatje. De kost wordt momenteel geraamd op zo'n 818 miljard dollar (711 miljard euro), meer dan één procent van het wereldwijde bruto binnenlands product en een stijging met 35 procent in vergelijking met vijf jaar geleden.
Alzheimer
Dementie is een verzamelbegrip voor een aantal aandoeningen die vooral 65-plussers treft. Wat ze gemeen hebben, is de voortschrijdende aftakeling van de zenuwcellen in de hersenen. Verstandelijke vermogens, spraak en motoriek gaan achteruit. Naar schatting in twee gevallen op drie ligt de ziekte van Alzheimer aan de basis van dementie. (br.hln)
|