Mysterie rond dood ijsbeer Knut eindelijk opgelost

Knut, de schattige ijsbeer die over de hele wereld beroemd werd en dan in de zoo van Berlijn op mysterieuze wijze verdronk toen hij 4 jaar oud was, stierf aan een zeldzame auto-immuunziekte. Dat hebben wetenschappers vandaag bekendgemaakt.
De ontdekking lost een mysterie op dat aansleepte sinds de plotse dood van Knut in 2011. Het ijsbeertje, dat door zijn moeder verworpen was en door een werknemer van de zoo grootgebracht, werd in 2007 wereldwijd de lieveling van het publiek. Elf miljoen mensen bezochten de zoo om hem in levende lijve te zien en tientallen miljoenen volgden hem op het internet.
Volgens een Duitse neurowetenschapper, Harald Prüss, werd Knut geveld door een anti-NMDA receptor encefalitis, een ziekte die vooral kinderen en vrouwen treft en pas het jongste decennium ontdekt werd. Met Knut is bewezen dat ook dieren de aandoening kunnen krijgen.
Epilepsieaanval Het was bekend dat de ijsbeer aan een vorm van encefalitis stierf nadat hij op een ochtend dood was aangetroffen in het water van zijn verblijf in de dierentuin. Maar velen dachten dat die door een bacterie of virus was veroorzaakt. Prüss zei dat de oorzaak echter bij antilichamen lag. De ziekte bracht een epilepsieaanval teweeg en het beertje tuimelde in het water.
Prüss en zijn collega's publiceerden hun bevindingen op basis van onderzoek van Knuts hersenen in het Amerikaanse tijdschrift Scientific Reports. Knut werd opgezet en verhuisde vorig jaar naar een museum in Berlijn. (br.hln)
|