Wetenschappelijk bewezen: chilipepers bestrijden obesitas
Onderzoekers kwamen onlangs tot een verrassende conclusie: rode pepers zouden wel eens de oplossing in de strijd tegen obesitas kunnen zijn.
Chilipepers bevatten een actief component dat de naam capsaïcine draagt en dat zorgt voor de pikante smaak. In het verleden werd al aangetoond dat capsaïcine gelinkt is aan een verminderde voedselconsumptie. Nu zijn er wetenschappers er ook achter gekomen hoe dat komt.
In een studie die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One leggen de onderzoekers uit dat de receptoren in de hersenen die reageren op de hitte van chilipepers gelinkt zijn aan de zenuwuiteinden van het gastro-intestinaire stelsel. Die zenuwuiteinden vertellen je hoe vol je bent en wanneer je moet stoppen met eten.
Mensen die een dieet rijk aan vetten eten, hebben verzwakte receptoren voor de heetheid van chilipepers, met als gevolg dat het gevulde gevoel vaak later komt, waardoor ze meer voedsel consumeren. Dit verklaart meteen ook waarom de vicieuze cirkel van te veel eten zo moeilijk is om te doorbreken.
De onderzoekers zijn momenteel op zoek naar een oplossing voor dat probleem, waardoor de schade aan de receptoren kan hersteld worden, en obesitas dus kan verholpen worden. (br.hln)
|