'Cold shock' is dodelijkste aspect van verdrinking

De koudeschok bij de plotse onderdompeling in koud water is de belangrijkste oorzaak van verdrinking. Dat blijkt uit een studie van professor Jan Bourgois van de Universiteit Gent. De eerste drie minuten na de onderdompeling zijn van levensbelang, klinkt het.
In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, is onderkoeling niet de belangrijkste oorzaak van verdrinking, maar wel de zogenaamde "cold shock". Het lichaam reageert immers op de eerste, plotse temperatuurdaling ter hoogte van de huid met een schokeffect op bloedsomloop, longen en darmen. De abrupte toename van de ademhaling kan vervolgens aanleiding geven tot een paniekreactie en tot inname van water. Hoe kouder het water, hoe intenser de reactie. Pas na deze eerste fase van 3 à 5 minuten koelen de oppervlakkige spieren en zenuwen af.
De studie verschaft heel wat informatie voor zwemmers en redders, maar ook voor zeewetenschappers en maritieme professionals zoals vissers of arbeiders die werken in de offshoresector, want ook ervaren zwemmers kunnen zich laten verrassen. Er wordt dan ook aangeraden om beschermende kledij te dragen, of om te oefenen op een mogelijke onderdompeling. Dat verkleint de fysiologische en psychologische reactie.
De volledige studie zal morgen voorgesteld worden op de jaarlijkse 'VLIZ Young Marine Scientists' in Brugge. Zo'n 350 kust- en zeevorsers zullen de uiteenzetting van Bourgois bijwonen. (br.hln)
|