Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




26-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweede warmste maart ooit

Tweede warmste maart ooit

http://static2.hln.be/static/photo/2014/12/9/12/20140326065509/media_xll_6605172.jpg

Allicht sluiten we de maand maart af als de op één na warmste maart sinds het begin van de metingen, rekening houdend met de gemiddelde dagtemperaturen.

"De warmste maand maart dateert van 1938, toen het daggemiddelde opklom tot 13,9 graden", zegt onze weervrouw Jill Peeters. "Momenteel evenaren we het gemiddelde van 13,6 graden dat werd opgetekend in 1948. Maar we hebben nog een kleine week te gaan. Volgens de huidige voorspellingen zullen we de maand afsluiten met een daggemiddelde boven de 13,6. Vandaag wordt het frisser, maar tegen het weekend genieten we weer van 18 graden."

Tel je ook de nachten erbij, dan zal deze maand waarschijnlijk belanden in de top vijf van de warmste maanden maart. "Maart 1957 staat op één, met een gemiddelde van 9,6 graden", aldus Jill Peeters. "Hoe dan ook zullen we maart klasseren als een maand waarin de zon overuren deed. Qua aantal uren zonneschijn belanden we allicht in de top tien."

In de nacht van maandag op dinsdag beleefden de Hoge Venen de koudste nacht sinds april vorig jaar. Het vroor er -6,5 graden. In Ukkel echter werd het niet kouder dan 0,3 graden. Ook de komende nachten kan het nog vriezen. "De fruittelers beschermen hun oogst massaal door de bloesemknoppen te besproeien. Als het water op de knoppen bevriest, is de bloesem zelf beschermd tegen de vorst", zegt Anne-Marie Vangeenberge van de Boerenbond. "Enkelingen werken nog met vuurkorven." (br.hln)


» Reageer (0)
25-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 onverwachte oorzaken voor huidproblemen

5 onverwachte oorzaken voor huidproblemen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/5/8/11/20140324231657/media_xll_6601346.jpg

Wat slecht is voor de huid, schuilt soms in een onverwacht hoekje en we zijn ons er niet altijd van bewust wat voor effect dagdagelijkse producten of voeding kunnen hebben op onze huid. De Huffington Post zette enkele verrassende oorzaken van huidproblemen op een rij.

1. Huisdieren
Ze zijn nog zo schattig, maar jouw eigenwijze kat of trouwe viervoeter zouden wel eens de reden kunnen zijn voor jouw onverklaarbare huiduitslag. Dieren kunnen drager zijn van infecties zoals stafylokokken en MRSA en mijten overdragen. Heb je last van een geïrriteerde huid? Zorg dan dat zowel jijzelf als je huisdieren even langsgaan bij de dokter.

2. Melk
Melk is al lang niet meer goed voor elk, volgens de wetenschap. Deze voedzame vloeistof zou nu immers ook verantwoordelijk kunnen zijn voor huidproblemen. Vooral halfvolle melk wordt door dermatologen in verband gebracht met acne, hoewel er nog niet voldoende bewijs is om deze theorie te ondersteunen. Toch zijn er gevallen bekend waarbij patiënten een heldere huid kregen nadat ze minder melk gingen drinken of hier volledig mee stopten. Wie zelf het dagelijkse melkverbruik wil verminderen, let best goed op dat er geen tekort aan vitamine D en calcium ontstaat.   

3. Jeans
Niet alleen bepaalde juwelen bevatten nikkel, maar ook een riem of knoop van jouw jeans kan voor een allergische reactie zorgen. Vooral wanneer die jeans te strak zit, kan dit voor huiduitslag zorgen.

4. Limoenen
Gek genoeg kunnen limoenen, vooral dan tijdens de zomer, een storende factor zijn. In combinatie met de zon kan limoensap, wanneer het op je huid terechtkomt, voor een fototoxische reactie zorgen. Deze reactie, genaamd 'phytophotodermatitis' kan vervolgens een landurige en vaak pijnlijke huiduitslag als gevolg hebben. Hoewel het op één margarita met limoen waarschijnlijk niet zal aankomen, is een gewaarschuwd man of vrouw er twee waard: kom je tijdens de zomer in contact met limoensap, dan was je dus best meteen je handen.

5. Laptops
Wie zijn laptop vaak voor langere periodes op de schoot laat rusten, zou daar wel eens een paars-rode huiduitslag op de bovenbenen aan kunnen overhouden en een permanente verkleuring van de huid. Dit wordt veroorzaakt door een langdurige blootstelling aan infraroodstraling. Voorkomen is beter dan genezen en zeker wanneer de oplossing heel eenvoudig is: zorg ervoor dat er steeds iets tussen jouw lichaam en de laptop zit, zoals een boek of een speciale onderlegger.

Conclusie? Bescherm jezelf te allen tijde tegen de zon, let goed op voor veranderingen in of op je huid en vraag bij twijfel of ongerustheid raad aan een dokter. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miet Smet: Ik praat nog elke dag met Wilfried

Miet Smet: "Ik praat nog elke dag met Wilfried"

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/2/9/20140218063216/media_xll_6496824.jpg

Miet Smet praat vanavond in Telefacts voor het eerst over haar overleden man Wilfried Martens. "Ik praat nog elke dag met hem", zegt ze. "Tegen zijn buste, maar eigenlijk heb ik er geen beeld voor nodig."

Pas na vijf maanden vond Miet Smet de kracht om over de ex-premier te praten. "Ze was er nu pas klaar voor", zegt VTM-journalist Dirk Van den Bogaert in de krant Het Laatste Nieuws. "Ik heb twee uur lang met een enorm sterke vrouw gesproken." 

Miet Smet was de derde vrouw van de ex-premier. Ze trouwden een half jaar voor zijn dood voor de kerk, vijf jaar na hun wettelijk huwelijk. Het beeld van Miet Smet met paraplu op de dag van zijn overlijden op 9 oktober, staat op iedereens netvlies gebrand.

In het interview met Telefacts praat ze over de laatste dagen van Martens, die overleed aan pancreaskanker. "Hij at niet meer, en hij kon nauwelijks spreken. Het is zeer snel gegaan." Ze reden in de laatste weken ook vaak samen rond in het Meetjesland, zijn geboortestreek. "Ik mijd de plekken waar we samen waren", zegt ze nu. "Ik kan het niet."

Het gesprek werd afgenomen in het huis waar Miet Smet en Wilfired Martens samen woonden. "De oud-premier is daar nog zeer aanwezig", zegt Van den Bogaert in Het Laatste Nieuws. "Overal staan er foto's van hem en van hen samen. En in de woonkamer staat een borstbeeld van hem. Ze vertelde me dat ze er elke dag tegen praat." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buren boos om geluidsoverlast bij Sergio Herman

Buren boos om geluidsoverlast bij Sergio Herman

http://static0.hln.be/static/photo/2014/9/7/2/20140325062835/media_xll_6601787.jpg

Enkele buurtbewoners zijn misnoegd over het nieuwe restaurant van Sergio Herman en Nick Bril, dat vandaag de deuren opent in Berchem. Tijdens de try-outs van The Jane klaagden omwonenden over geluidshinder.

"Bij de toekenning van de vergunning voor het restaurant eind 2012 hebben we een procedure gestart", legt meester Ansoms uit. "Met The Jane hebben we een akkoord bereikt dat er op het terras geen versterkte muziek gespeeld mocht worden en dat er een geluidsscherm zou komen. Er staat een scherm, maar dat is te laag. Afgelopen weekend stonden er luidsprekers op het terras."

De advocate heeft geprobeerd de verantwoordelijken van The Jane te bereiken, maar dat is niet gelukt. "Dat er geen communicatie is, werkt storend. Al is mijn cliënt zeker niet tegen The Jane." Wel willen de buurtbewoners dat het restaurant zich aan de afgemaakte afspraken houdt. Projectdirecteur Philip Rubbens zoekt naar oplossingen.

Afgelopen weekend stonden heel wat gasten van The Jane ook fout geparkeerd op het autovrije plein, maar dat is met signalisatieborden intussen opgelost. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joe Cocker - Adriano Celentano - High time we went

Joe Cocker - Adriano Celentano - High time we went

Klik op de foto om ze te beluisteren





Joe Cocker  is een Engels blueszanger.  Adriano Celentano  is een Italiaanse acteur, komiek, songwriter, zanger en televisiepresentator. Samen brengen ze het nummer High time we went



» Reageer (0)
24-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze kruiden zijn lief voor jouw lijf (en lijn)

Deze kruiden zijn lief voor jouw lijf (en lijn)

http://static0.hln.be/static/photo/2014/1/8/14/20140324164702/media_xll_6600734.jpg

Kruiden doen veel meer dan je maaltijd pittiger of smaakvoller maken. Ze ondersteunen ook een gebalanceerd eetpatroon en kunnen best wat kwaaltjes verzachten. Ontdek hier wat je absoluut in je kruidenrek moet hebben staan.

* Kurkuma
Dit gele kruid is goed voor het gemoed. Onderzoek heeft aangetoond dat kurkuma de kans op depressieve gevoelens verlaagt.

* Rode peper

Wie rode peper in zijn maaltijd verwerkt zal van nature minder eten omdat het je hongergevoel afremt. Daar komt nog bij deze peperbolletjes je uithoudingsvermogen stimuleren, ideaal voor de sporters onder ons.

* Fenegriek
Ook het nootachtige kruid fenegriek zou je aanmoedigen tot het eten van gezondere porties. Omdat het daarnaast ook best wat oestrogeen bevat, is het aangeraden voor vrouwen die last hebben van overgangskwaaltjes.

* Kruidnagel
Protesteert je maag regelmatig? Laat de eugenol in kruidnagel dan zijn werk doen. Een vleugje in de appelmoes of in een tas thee kalmeert je buik.

* Kaneel
Mangaan in kaneel is goed voor het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel én de versterking van je botgestel. Eén eetlepel per dag wordt aangeraden, dus laat die stukjes appel, tassen thee en kommetjes havermout maar komen.

* Gember
Om spierpijn na een stevige sportsessie te voorkomen, kan je altijd gember in je eten verwerken. Het zou namelijk actieve bestanddelen bevatten die verzuurde spieren verzachten. Ook tegen menstruatieklachten zou het werkzaam zijn.

* Komijn
Laat je regelmatig windjes vliegen of loop je behoorlijk gestresseerd? Voeg dan een snuifje komijn toe aan je bereidingen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Planckendael vervangt boottochtjes door shuttlebus

Planckendael vervangt boottochtjes door shuttlebus

http://static3.hln.be/static/photo/2014/17/7/14/20140324122820/media_xll_6600104.jpg

Planckendael start vanaf de paasvakantie met een eigen busdienst tussen het dierenpark en het station van Mechelen. De Planckendael Shuttle zal worden ingezet tijdens schoolvakanties en weekends tot eind september en moet de opvolger worden van de bekende gele pleziervaartboten die er eind vorig jaar mee ophielden.

De rederij die instond voor de traditionele boottochtjes van en naar Planckendael over de Leuvense Vaart besloot er vorig jaar mee te kappen omdat ze niet kon voldoen aan de nieuwe, strengere Europese regelgeving die onder meer bepaalt dat er steeds twee tot drie kapiteins aan boord moeten zijn. Planckendael betreurde de beslissing en besloot om een alternatief te zoeken.

De Planckendael Shuttle wordt volgens de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen) een "beestige bus met een prachtige kolonie pinguïns erop". De shutte zal in schoolvakanties vanaf de paasvakantie tot eind september en tijdens weekends om de 20 minuten vertrekken aan de achterzijde van het station van Mechelen en doet in principe 10 minuten over de route naar het dierenpark.

Onderweg geeft een host tekst en uitleg. Elke bus heeft een capaciteit van 140 personen. Bedrijven en scholen kunnen overigens ook buiten vakantieperiodes een eigen shuttle reserveren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broer reist de wereld rond voor verjaardag van zus

Broer reist de wereld rond voor verjaardag van zus

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Nicolas Foubert heeft de laatste 19 maanden een reis rond de wereld gemaakt. Door zijn trip kon de Fransman niet aanwezig zijn op de laatste verjaardag van zijn zus. Een tweede keer het feest missen, zag hij niet zitten en daarom besloot hij om het paradijs in Guatemala tijdelijk te verlaten om terug naar huis in Parijs te gaan.

Als verrassing voor zijn zus maakte hij een video waarin hij haar een gelukkige verjaardag wenst met een cadeautje van de lokale bevolking. Omdat hij het pakje moeilijk door de camera kon steken, besloot hij om het zelf af te geven. Hij maakte beelden van zijn terugreis en terwijl zijn zus naar de video aan het kijken is vraagt Nicolas op het einde om de deur open te maken. Van een geslaagde verjaardag gesproken! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes gezonde redenen om te houden van de lente

Zes gezonde redenen om te houden van de lente

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/8/4/20140323191128/media_xll_6598099.jpg

Hoewel het nog even wachten is op zalig lenteweer, willen we ons toch al verlekkeren op alle gezonde voordelen die dit bloeiende seizoen met zich meebrengt.

1. Vers & knapperig
Hoewel we tegenwoordig het hele jaar door kunnen genieten van onze favoriete groenten en fruitsoorten, is er geen seizoen zo goed als de lente voor verse en knapperige, lokale producten.

2. Daglicht
Olé, er is weer veel meer vitamine D. In de winter krijgt onze weerstand een klop door het tekort aan zonlicht. Vermoeidheid en spierpijn krijgen in de lente gelukkig veel minder speelruimte.

3. Buitenlucht
Warmere temperaturen lokken ons van nature vaker naar buiten. Meer buitenlucht betekent een betere mentale en fysieke gezondheid. tijd spenderen in de natuur verlaagt niet alleen stress, het geeft volgens Japanse onderzoekers ook een boost aan de productie van witte bloedcellen.


4. Caloriekiller
Bleven je goede voornemens voor het nieuwe jaar niet overeind? Geen probleem! De lente brengt een frisse lading motivatie om lichaamsbeweging en evenwichtige voeding op te nemen in je routine.

5. Weerstand
De grote lentekuis klinkt misschien saai, maar je huis, wagen en bureau bevrijden van stof en bacteriën doet wonderen voor je gezondheid. Je loopt niet alleen een kleiner risico op voorjaarse snotvallingen, je zal ook beter kunnen omgaan met seizoensgebonden allergieën. Plus, met al dat schrobben kan je elk half uur gemiddeld 85 kcal verbranden.

6. Vruchtbaar
Net als al die bloesems om je heen, zouden we zelf ook vruchtbaarder zijn in de lente. Tijdens een studie uit 2010 werden 1.900 vrouwen die ivf-behandelingen ondergingen bestudeerd. Zo werd ontdekt dat een cruciaal hormoon piekt in de lente, met een hoger bevruchtingspercentage (45%) tot gevolg. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met deze app schakelen leerkrachten alle gsm's uit

Met deze app schakelen leerkrachten alle gsm's uit

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/8/2/20140324100237/media_xll_6599612.jpg

De komst van de gsm was voor vele leerkrachten een doorn in het oog, aangezien de aandacht van hun leerlingen flink kelderde. Nu hebben ze in Zuid-Korea een oplossing; via een app kunnen de leerkrachten elke gsm in het schoolgebouw vergrendelen van op afstand.

Ze doopten de app 'iSmartKeeper' en gaven hem meteen verschillende functies en keuzemogelijkheden mee. De app kan gsm's in het schoolgebouw vergrendelen, enkel noodoproepen toestaan of alle apps met één druk op de knop aflsuiten. Via een GPS krijgt de dienst een overzicht op alle gsm's die zich op het schoolterrein bevinden.

Zuid-Korea is erg vooruitstrevend op vlak van technologie, maar krijgt daar nu dus ook de nadelen van te zien. De jongere generaties zijn en masse verbonden via tientallen verschillende apps. Alles wordt steeds sneller en beter toegankelijk, maar op die manier wordt de relatie met hun mobieltje bijna ongezond.

Volgens een onderzoek is zelfs 18 procent verslaafd aan hun gsm, wat gelijk staat aan een gebruik van meer dan zeven uur per dag. Ook zouden ze tekenen vertonen van angst en depressie eens ze hun mobiel niet bij de hand hebben. Daarbij zou de iSmartKeeper dus kunnen helpen om alles onder controle te houden.

In de testfase moesten er wel nog enkele euvels verholpen worden. Zo bleven sommige gsm's geblokkeerd tot lang na het laatste belsignaal, bestaat er voorlopig enkel nog maar een Android-versie en vonden de studenten manieren waarop ze de app konden omzeilen. Toch adviseert de regering de 677 scholen in Gangwon-do nu toch om de app in te voeren. (br.hln)


» Reageer (0)
23-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OK bestaat 175 jaar

'OK' bestaat 175 jaar

http://static3.hln.be/static/photo/2014/13/7/12/20140322185939/media_xll_6596262.jpg

De wereldwijd gebruikte uitdrukking 'OK', om aan te duiden dat alles in orde is, viert vandaag haar 175ste verjaardag. De lettercombinatie verscheen op 23 maart 1839 voor het eerst, in een krant in Boston.

De Boston Morning Post, in die tijd de populairste Amerikaanse krant, plaatste 'OK' als eerste in een van haar artikels. Sindsdien werd de tweelettercombinatie een universele uitdrukking. "De vaakst uitgesproken of neergeschreven uitdrukking op de hele planeet", voor "mama", zegt professor Allan Metcalf, auteur van "OK. The Improbable Story of America's Greatest Word".

Volgens de professor - en ook volgens het Britse Oxford-woordenboek - is OK een afkorting van "orl korrekt", dat zelf in de jaren 1830 ontstond door een verkeerd neerschrijven van "all correct" ("alles is in orde"). Hij verwerpt andere hypotheses, zoals dat OK te maken zou hebben met de Schotse uitdrukking "och aye" of het Griekse "ola kala" ("alles is goed").

OK kwam in de jaren 1840 echt in het Amerikaanse woordgebruik terecht dankzij de democratische presidentskandidaat Martin Van Buren, luidt het nog. Vanaf de Tweede Wereldoorlog verspreidde de uitdrukking zich wereldwijd. "Ze is even gemakkelijk uit te spreken als te begrijpen, met gebruik van de klinkers 0 en A en de medeklinker K die in bijna alle talen ter wereld voorkomen", besluit Metcalf. (br.hln)


» Reageer (0)
22-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De nieuwste wapens in de strijd tegen hooikoorts

De nieuwste wapens in de strijd tegen hooikoorts

http://static1.hln.be/static/photo/2014/18/13/8/20140320181025/media_xll_6591593.jpg

Als je last hebt van hooikoorts, dan heb je vast al tal van medicijnen en keukenmiddeltje uitgeprobeerd. Maar als je ondanks alle moeite nog steeds niezend de dag doorworstelt, dan kunnen nieuwe technologieën helpen.

"Nieuwe technologieën scheppen een steeds duidelijker beeld van wat bij elk individu de exacte oorzaak is van zijn of haar allergie", aldus experte Linda Cox. De nieuwste info over tests, medicatie en natuurlijke remedies kunnen de symptomen van patiënten verlichten.  

Het is niet omdat je in april en mei last krijgt van niesbuien dat je met hooikoorts kampt. Je kunt bijvoorbeeld ook allergisch zijn aan schimmel of aan huisstofmijt. Dat betekent dat je bepaalde veranderingen qua levensstijl moet maken: de luchtvochtigheid in huis verlagen of het beddengoed regelmatig verversen. Of je kunt ook gewoon helemaal niet allergisch zijn, zestig procent van de mensen die goed reageren op medicatie als antihistamines zijn niet allergisch. Daarom is het belangrijk dat je je altijd laat testen wanneer je symptomen vertoont. Een allergie kan zich ook tijdens je leven ontwikkelen. Als je erg lang hetzelfde medicijn gebruikt, dan kan de werking ook na een tijdje afnemen omdat er dan gewenning in je lichaam optreedt.

Een middel dat de neus vrijmaakt langer dan 10 dagen nemen kan de sinussen en de keel schaden, waardoor het slijm hier dikker wordt. Dit kun je vermijden door bijvoorbeeld twee weken van medicatie te veranderen. Een voedingspatroon dat rijk is aan omega 3-vetzuren, waaronder vette vis en walnoten, kunnen je allergiesymptomen doen afnemen. Alles wat je kan doen om ontstekingen in het lichaam te beperken, kan helpen bij allergieën. Als supplement kan hoefbladextract helpen. Netelthee kan ook helpen om de symptomen te verlichten.


Heb je al gemerkt dat je symptomen erger worden na het eten? Bepaalde voedingsproducten, sommige fruitsoorten, groenten en noten, kunnen het niezen net erger maken. Deze bevatten hebben proteïnes die erg gelijkaardig zijn aan wat je in pollen vindt. Ze kunnen dus symptomen als een jeukende mond en keel bij mensen met seizoensallergieën veroorzaken. Dit zijn bijvoorbeeld appels en meloenen, door ze te koken breek je de proteïnes die irritaties veroorzaken af.

Gedurende jaren was immunotherapie de enige beschikbare permanente behandeling tegen allergieën. In de Verenigde Staten is de overheid nu echter volop bezig met het testen van nieuwe tabletten als permanente behandeling tegen graspollen. Ook komt er daar een nieuwe neusspray met corticosteroide. Met de nieuwste evoluties de bestrijding van allergieën moet er nu wel een middel zijn dat jouw gezondheidsproblemen kan oplossen.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een op vijf Belgen heeft last van reuma

Een op vijf Belgen heeft last van reuma

http://static0.hln.be/static/photo/2014/8/6/11/20140321134611/media_xll_6593711.jpg

Een op de vijf Belgen heeft reumatische klachten en 5 procent van de bevolking is op ernstige, chronische wijze functioneel beperkt door een reumatische aandoening. Zowat 80.000 Belgen lijden aan reumatoïde artritis, van wie 75 procent jonge vrouwen, en 150.000 Belgen lijden aan artritis. Dat meldt het Fonds voor Wetenschappelijk Reuma Onderzoek (FWRO).

Het FWRO gaat van 21 tot en met 30 maart in heel België 1 miljoen chocolaatjes gratis verdelen om de mensen te sensibiliseren rond de chronische reumatische aandoeningen. De sensibilisatiecampagne onder het motto "Samen tegen Reuma: Hand in Hand" wordt, met de steun van ambassadeur Marc Sluszny, opgestart vanuit Antwerpen. Mega-trucks zullen tien dagen lang het hele land doorkruisen en gratis chocolade verdelen.

De campagne krijgt ook de steun van heel wat bekende Vlamingen, onder wie Jacques Rogge, Veerle Baetens, Natalia, Marieke Vervoort, Gene Bervoets, Marc Herremans, Kamagurka, Gella Vandecaveye, Kim Gevaert, Axel Daeseleire, Kobe Ilsen, Octave Landuyt en Patrick van Craenebroeck.

Chronische inflammatoire reumatische aandoeningen hebben met elkaar gemeen dat er iets fout loopt in het afweersysteem, waarbij afweerstoffen of antilichamen zich niet alleen gaan vormen tegen indringers, zoals bacteriën of virussen, maar ook tegen lichaamseigen bestanddelen. Het gaat dan vooral om de synovia, die de binnenbekleding vormen van de gewrichten en door ontstekingsfenomenen abnormaal veel gewrichtsvocht gaan produceren, met als gevolg zwellingen, bewegingsbeperkingen en aantasting van kraakbeen en bot.

Het FWRO hamert daarom op het belang van wetenschappelijk onderzoek. Zo konden er rond de milleniumwissel biologische agentia (werkzame middelen) op de markt komen die rechtstreeks aangrijpen op de mechanismen die de ontsteking onderhouden. Deze middelen hebben de levenskwaliteit van veel patiënten fors verbeterd. Er zijn bovendien heel wat andere nieuwe producten op komst, ook voor andere systeemziekten die heel moeilijk te behandelen zijn, zoals Lupus, Sclerodermie en de levensbedreigende vasculitiden (ontsteking van de bloedvaten). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn verjaardag

.

http://oi62.tinypic.com/2ywfw4k.jpg

.


» Reageer (0)
21-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Non zorgt voor spektakel in The Voice Italië

Non zorgt voor spektakel in 'The Voice Italië'

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Een kloosterzuster die een hele zaal met een popnummer op stelten zet, dat zie je niet elke dag. Geen wonder dus dat het publiek én de vier coaches van de 'The Voice' in Italië totaal uit hun dak gingen bij het zien en horen van deze zingende non.

Zuster Cristina Scuccia koos voor 'No one' van niemand minder dan Alicia Keys. Achter de schermen werd ze vol overgave toegejuichd door enkele collega-nonnen. Knappe prestatie? Oordeel vooral zelf. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijke bewoonster schenkt rusthuis 2 miljoen euro

Rijke bewoonster schenkt rusthuis 2 miljoen euro

http://static1.hln.be/static/photo/2014/8/15/0/20140320234343/media_xll_6592020.jpg

Het OCMW-rusthuis van Tessenderlo maakt zich op voor de grootste erfenisschenking ooit in ons land. Een steenrijke bewoonster van 'Heuvelheem' liet de directie in een geschreven wilsbeschikking haar fortuin na. Naar verluidt gaat het om 2 miljoen euro, al wil de financieel beheerder van het rusthuis dat "bevestigen noch ontkennen".

Het contrast tussen de rijkdom die Leonie Everaers bezat en de manier waarop ze samen met haar man Albert Poulmans leefde, kon niet groter zijn. Het echtpaar, dat kinderloos was, meed sociaal contact - bij hun 50ste huwelijksverjaardag in 2007 wilden ze zelfs geen foto in het gemeentelijk infoblad - en leefde in alle eenvoud.

"Héél eenvoudige, gewone mensen", zegt financieel beheerder van het OCMW Eric Palmans. "Hij was lange tijd handelsreiziger, zij werkte thuis als huisvrouw. Ook van huis uit, zo vele jaren geleden, hebben ze niet veel meegekregen. Maar ze maakten geen onnodige uitgaven. Hoe ze aan hun geld gekomen zijn, weet ik niet. Daarover spraken ze nooit met me. Een leven lang gespaard? Een eigen erfenis? De lotto? Géén idee."

Palmans heeft verscheidene keren met het echtpaar gesproken over hun wens om hun bezittingen na de dood aan het rusthuis te schenken. In november 2012 overleed Albert Poulmans op zijn 83ste, op 14 maart dit jaar volgde Leonie op exact dezelfde leeftijd. "Bij de gesprekken die ik met hen had, heb ik vooral geluisterd en ze op geen enkele manier beïnvloed», zegt Eric Palmans. "Het was hun wil dat ze alle 'onroerende goederen en liggende gelden' testamentair nalieten aan ons."

Eén van de kleinzonen van een bewoner in Heuvelheem weet met zekerheid dat het om 2 miljoen euro gaat. "De bewoonster had als bijkomende voorwaarde gezegd dat het geld ten goede moest komen aan alle bejaarden van het home», zegt hij. "Ik hoop dat het OCMW snel uitlegt wat ze met het geld van plan zijn en dat ze het niet op een langetermijnrekening plaatsen."

"Klopt niet", zegt Palmans. "Tijdens onze bespreking is het woord 'medebewoners' niet één keer gevallen. En als men denkt dat het geld herverdeeld zal worden onder de 90 bejaarde bewoners, dan is dat ook een illusie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regen en andere verrassende oorzaken van migraine

Regen en andere verrassende oorzaken van migraine

http://static1.hln.be/static/photo/2014/5/9/4/20140321105431/media_xll_6593119.jpg

Zo'n 20 procent van de Belgen krijgt ooit in zijn leven te kampen met migraine, een kloppende hoofdpijn die vaak gepaard gaat met misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid. Wat precies de oorzaak van zo'n aanval is blijft onduidelijk, maar er zijn wel een aantal factoren die de kans erop verhogen. Sommige zijn gekend (stress, hormonen), maar andere mogelijke schuldigen kennen we nog niet. Daarom zetten we een aantal verrassende factoren op een rijtje.

Want dat is een belangrijke stap voor migrainepatiënten: identificeren welke factoren een aanval kunnen uitlokken. Het kan gaan om voeding, situaties of activiteiten. Als je weet wat jouw persoonlijke factoren zijn, krijg je toch wat meer controle over de aandoening.

1. Uitslapen
Het is wellicht geen verrassing dat een tekort aan slaap migraine kan uitlokken, maar ook te veel slapen op je vrije dagen kan hetzelfde effect hebben. "Het migrainebrein wil alles zo normaal en betrouwbaar mogelijk, met een vaste routine", legt dr. Dawn Buse uit. En dat geldt dus ook voor je slaapschema. "Een migrainepatiënt moet elke dag op hetzelfde uur opstaan, zelfs op zaterdag en zondag", luidt het advies. Bijkomend voordeel: je slaapt ook beter.

2. Ontspanning na stress
Stress is voor veel mensen een belangrijke schuldige, maar dat geldt ook voor de periode van ontspanning vlak erna. Je lichaam reageert op stress door het aanmaken van verschillende stoffen, waarvan het gehalte weer daalt als we kalmeren. Die verandering kan de oorzaak zijn van de zogenoemde weekendmigraine, die begint op de eerste dag van je vrije periode.

3. Regen
"Hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs is voor een link tussen migraine en het weer, rapporteren patiënten wel meer migraines op regenachtige dagen", beweert dr. Silberstein. Uiteraard kan je zelf geen invloed uitoefenen op het weer, maar je kan wel andere factoren vermijden op regendagen.

4. Oestrogeenschommelingen
Schommelingen in het oestrogeengehalte ontstaan door je menstruatie, als je stopt met de pil, tijdens je zwangerschap, vlak na de geboorte en tijdens de menopauze. En ook dat kan migraine uitlokken. Bovendien kunnen die schommelingen je ook vatbaarder maken voor andere factoren.

Als jij migraine krijgt tussen je ovulatie en menstruatie, is het een goed idee om met je dokter te praten over andere anticonceptiemiddelen.

5. Voeding
De wetenschap is het nog niet eens over de voedingsmiddelen die migraine uitlokken, maar volgens dr. Buse zijn er wel een paar zekerheden. Zo kunnen voedingsmiddelen met tyramine (rode wijn, oude kazen, verwerkt vlees, ...) en tannines (rode wijn, thee, koffie, appelsap) een aanval uitlokken. Ook bepaalde voedingsadditieven zoals aspartaam en nitrieten kunnen tot hoofdpijn leiden. Bij mensen met coeliakie of een allergie, kunnen ook gluten migraine veroorzaken.

Door een dagboek bij te houden kan je nagaan welke voedingsmiddelen voor jou gevaarlijk zijn. Vraag wel advies aan je dokter alvorens je beslist om extreme veranderingen door te voeren in je dieet.

6. Je collega's parfum
Een sterke geur is niet alleen vervelend, maar kan bij sommige migrainepatiënten ook een aanval uitlokken. Zintuiglijke prikkels zoals fel licht (de zon, computerscherm, cinemascherm), sterke geuren (parfum, sigarettenrook) en geluiden kunnen allemaal schuldig zijn.

Aan sommige prikkels kan je niet veel doen. Maar als licht een probleem is, draag je best altijd een zonnebril. Als geuren problematisch zijn, kan je aan je collega's en vrienden vragen om niet te veel parfum te gebruiken.

7. (Geen) koffie drinken
Koffie werkt op twee manieren: te veel cafeïne kan een aanval uitlokken, maar bij zware drinkers kan een tekort ook leiden tot migraine. Dat kan ook een oorzaak zijn van je weekendmigraine, als je op kantoor sloten koffie drinkt, maar thuis niet.

Om dit te vermijden, raadt dr. Buse aan om je dagelijkse hoeveelheid cafeïne te beperken tot 200 milligram (of één kopje koffie). Drink je op dit moment meer? Verminder dan geleidelijk aan om ontwenningshoofdpijn te vermijden.

8. Alcohol
Je lichaam metaboliseert alcohol in acetaat, wat kan leiden tot migraine. Om problemen de dag nadien te vermijden, raadt dr. Silberstein aan om met mate te drinken en te eten bij je drankjes.

Elk alcoholisch drankje kan migraine uitlokken, maar volgens dr. Buse is de kans groter bij rode wijn en bij donkere likeuren zoals tequila en whisky. Daar is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor.

9. Seks
"Fysieke inspanning, inclusief seks, kunnen hoofdpijn uitlokken", weet dr. Buse. Hoe dat precies komt, is nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk heeft het ook te maken met een chemische verandering in het brein. "Het is ook mogelijk dat de aanval al lichtjes begonnen is, waardoor je zenuwsysteem gevoeliger is", denkt Buse.

10. Lunch overslaan
Zoals we al zeiden: routine is een must voor migrainepatiënten. Een maaltijd overslaan of vasten kan daarom leiden tot een aanval. "We weten niet precies hoe dat komt, maar het kan te maken hebben met lage glucosegehaltes", aldus dr. Silberstein. Hoe dan ook is het belangrijk om zo regelmatig mogelijk te eten om migraine te voorkomen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook politie moet voortaan autogordel dragen

Ook politie moet voortaan autogordel dragen

http://oi61.tinypic.com/fpb69e.jpg

Meer dan een kwarteeuw moesten politie, brandweer- en ziekenwagenpersoneel geen autogordel dragen. Door een nieuwe wet is dat voortaan wel verplicht, zo staat vandaag in De Morgen.

De wet geldt voor alle prioritaire voertuigen: dat zijn alle wagens die uitgerust zijn 'met blauwe knipperlichten en een geluidsapparaat'.

"Tot op vandaag was er geen gordelplicht in prioritaire voertuigen. Uit veiligheidsoverwegingen hebben we de logica omgedraaid. Behalve in een klein aantal uitzonderingen is iedereen, voortaan verplicht een gordel te dragen", zegt Isabel Casteleyn, woordvoerder van Melchior Wathelet (cdH), staatssecretaris van Mobiliteit. De uitzonderingen waarover ze spreekt: ziekenwagenpersoneel dat iemand moet verzorgen, of agenten die een arrestant in bedwang moeten houden.

"Dit is een goede zaak", zegt Vincent Houssin van de politievakbond VSOA. "Vroeger was men vrijgesteld indien de opdracht dit rechtvaardigt. Dat was voor interpretatie vatbaar. Nu is de regelgeving tenminste eenduidig." (br.hln)


» Reageer (0)
20-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse Houdini-kat laat zich niet zomaar opsluiten

Franse Houdini-kat laat zich niet zomaar opsluiten

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

In een dierenkliniek in het zuiden van Frankrijk werd het personeel gedwongen uitzonderlijke maatregelen te nemen. Hun witte kater genaamd Chamallow bleek immers een meester in het ontsnappen en slaagde erin van letterlijk elke kooi in de praktijk te openen.

Chamallow werd door de dierenkliniek geadopteerd, maar bleek zich niet zomaar te willen overgeven aan de avondklok. De kat liep 's morgens telkens weer vrij rond en zou naar verluidt 's nachts hondenkoekjes stelen. Het personeel van de dierenkliniek wilde uiteraard wel eens weten hoe de kat dit voor elkaar kreeg en installeerde een camera om de ontsnappingspoging te filmen.

Op de beelden is te zien hoe de witte kater met gemak het deurtje opent van twee verschillende kooien en hij zou dit dus met talloze andere deurtjes ook gedaan hebben. Op Youtube wordt vermeld dat de beelden bij wijze van experiment gemaakt werden en het dier normaal dus niet de nacht doorbrengt in een kale kooi. Het filmpje werd vorige maand online gezet, maar werd deze week pas door verschillende media opgemerkt. Intussen werd het al meer dan een miljoen keer bekeken.

Jammer genoeg kwam er na het filmen een abrupt einde aan de hoogdagen van Chamallow als Houdini, aangezien de dierenkliniek de kooi van een extra slot voorzag. Daar was zelfs deze ontsnappingskoning niet tegen opgewassen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koning Filip krijgt ene boete na de andere...

Koning Filip krijgt ene boete na de andere...

http://static3.hln.be/static/photo/2014/9/6/6/20140320064416/media_xll_6588696.jpg

Koning Filip heeft de voorbije maanden tientallen boetes voor zware snelheidsovertredingen in de bus gekregen. De vorst zou met z'n dienstwagen - met nummerplaat '1' - in Frankrijk verschillende keren geflitst geweest zijn. De Franse pv's spreken duidelijke taal: als de koning niet snel betaalt, zal zijn wagen in beslag genomen worden.

Niet één keer maar letterlijk tientallen keren liep koning Filip al tegen de lamp sinds hij in juli vorig jaar de troon overnam van z'n vader. Opvallend: de boetes werden enkel uitgeschreven in Frankrijk. Meestal omwille van overdreven snelheid, een enkele keer ook omdat de Koninklijke BMW-7 fout geparkeerd stond. De escortewagens die de BMW-7 altijd vergezellen op buitenlandse ­reizen of staatsbezoeken, werden dan weer niét beboet.

Sterk toch, voor een dienstwagen die sinds de troonwissel nog maar één keer in Frankrijk geweest is. Bij het Paleis wisten ze niet wat hen overkwam toen het ene proces-verbaal na het andere in de bus viel, en dus werd een onderzoek ­gestart.

Snel bleek dat de boetes door een computerfout naar het adres van de vorst (Avenue du Parc Royal 1020, Laken) ­verstuurd werden. Immers, sinds de invoering in 2010 van de nieuwe Belgische ­nummerplaten die in de meeste gevallen met '1' beginnen, zijn nog niet alle Franse registratietoestellen aangepast. Bij de ­minste hapering onthoudt de computer enkel het getal '1', waarna de boete automatisch naar die eigenaar van die ­nummerplaat verstuurd wordt. In casu ­koning Filip, dus. Om hoeveel overtredingen het ondertussen al gaat, hoe groot het totaalbedrag aan achterstallige boetes is en of er al Franse deurwaarders werden ­gemobiliseerd: niemand die het weet, of wil zeggen.

Het goede nieuws voor Filip: alle boetes zijn inmiddels kwijtgescholden en ook de echte overtreders moeten geen factuur meer verwachten. Het slechte nieuws: Frankrijk hoopt de computerfouten nog voor de zomer te verhelpen zodat toekomstige laagvliegers of foutparkeerders voortaan de dans niet meer ontspringen. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!