Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




28-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dan toch afschaffing van de eurocentjes

Dan toch afschaffing van de eurocentjes

http://static3.hln.be/static/photo/2014/10/4/6/20140328162624/media_xll_6613701.jpg

De ministerraad is het eens geraakt over de mogelijkheid voor handelaars om betalingen in eurocenten af te ronden, op voorwaarde dat het gaat om betalingen in cash. Na twee jaar volgt een evaluatie van de ingreep met het oog op een eventuele uitbreiding naar bijvoorbeeld elektronische betalingen.

Begin februari raakte de ministerraad het al eens over de afronding van eurocenten. Daardoor kan de handelaar dus het te betalen bedrag voortaan afronden naar het dichtstbijzijnde veelvoud van vijf cent, indien het totale bedrag meer is dan 5 cent. Indien het bedrag eindigt op 1,2,6 en 7 cent mag het afgerond worden naar een lager veelvoud van 5 cent. Indien het totale bedrag eindigt op 3,4,8 of 9 cent mag het afgerond worden naar het hogere veelvoud van 5 cent. Het ging om zowel betalingen in baar geld als via elektronische betalingen en met maaltijdcheques.

Vorige week blokkeerde het dossier echter toen het opnieuw op de regeringstafel belandde, naar verluidt omdat de PS dwars lag. Minister van Financiën Koen Geens, zijn collega van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) en Middenstandminister Sabine Laruelle namen het initiatief om de tekst opnieuw te bekijken, waarna het vandaag terug op de agenda van de ministerraad verscheen.

Daar raakte de regering-Di Rupo het eens over een eerste stap in de afronding - volgens sommigen afschaffing - van de eurocenten. Het gaat tijdens een eerste periode over betalingen in contanten. Na twee jaar zou de ingreep tegen het licht worden gehouden en kan hij eventueel worden uitgebreid. Bedoeling is dat de beslissing reeds deze namiddag in het parlement als amendement wordt ingediend, zodat ze zeker nog voor het einde van de legislatuur groen licht kan krijgen.

Ondernemersorganisatie Unizo noemt de beslissing "logisch en terecht. "Iedereen is de kleinste koperen muntjes liever kwijt dan rijk. Ze leveren een hoop rompslomp op, mensen potten ze op, maar betalen wel meer voor het slaan van de muntjes dan dat ze waard zijn", zegt topman Karel Van Eetvelt. De organisatie bekijkt samen met het kabinet Financiën op welke manier handelaars het voor de consument zichtbaar kunnen maken dat ze cash betalingen afronden, bijvoorbeeld in de vorm van een logo of affiche. De regels zouden vanaf juni van kracht worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonnigste maart in meer dan 100 jaar

Zonnigste maart in meer dan 100 jaar

http://static0.hln.be/static/photo/2014/3/10/0/20140327094350/media_xll_6609780.jpg

Het lijkt er sterk op dat deze maand maart de zonnigste wordt in honderd jaar.

De zon scheen al 167 uur, een pak meer dan het gemiddelde voor maart: 114. Waarschijnlijk zullen we eindigen rond 210 uren zon. Daarmee komt het absolute record net niet in gevaar. In 1880 scheen de zon 234 uur.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze gewoontes zijn verrassend ongezond

Deze gewoontes zijn verrassend ongezond

http://static3.hln.be/static/photo/2014/14/14/3/20140327182557/media_xll_6611178.jpg

Sommige van onze bijna dagdagelijkse gewoontes zijn eigenlijk helemaal niet zo gezond. Onze moderne samenleving is er een van veel technologie en een vaak hectische combinatie van werk en gezin. Dat resulteert niet alleen in een minder actieve levensstijl maar veel mensen hebben ook te weinig tijd om gezond(er) te eten. Hier zijn alvast enkele gewoontes die eigenlijk helemaal niet zo gezond zijn.

1. Zitten
Vijf dagen per week op een bureaustoel zitten op kantoor kan niet gezond zijn. De effecten van deze sedentaire levensstijl zijn eigenlijk vrij dramatisch: meer dan drie uur per dag zitten kan twee jaar van je leven kosten. Nog erger is dat regelmatig sporten daar niets aan verandert.

2. Computers gebruiken
Het hoeft niet gezegd dat de computer met heel wat van onze vrije tijd gaat lopen, tijd die je anders actief had kunnen doorbrengen. Verder is het ook niet gezond om voor lange periodes naar het beeldscherm te staren. Uit onderzoek bij kinderen werd vastgesteld dat elektronische toestellen een impact hadden op hun welzijn en mentale gezondheid.  

3. Naar muziek luisteren
Oortjes of een hoofdtelefoon zijn de boosdoeners in dit geval. Veel mensen zetten het volume immers te hoog en hoewel je daarvoor misschien een goede reden hebt, zorgt het op lange termijn voor problemen. Herhaaldelijke blootstelling aan (te) luide muziek zorgt voor gehoorverlies, zo is 80 decibel of lager gezonder dan de vaak voorkomende 110 decibel.

4. Kiezen voor lightdranken 
Geen calorieën en geen suiker: het klinkt haast te mooi om waar te zijn, niet? En dat is het eigenlijk ook, want de artificiële zoetstoffen kunnen ons lichaam net doen geloven dat het meer moeten gaan eten. De zoete smaak laat de hersenen immers weten dat er calorieën op komst zijn, maar wanneer die uitblijven, kunnen de hersenen voor een hongerig gevoel zorgen om dit 'verlies' te compenseren.

5. Bewerkte levensmiddelen kopen
We zijn vaak iets te naïef wanneer het aankomt op de ingrediënten van kant-en-klare gerechten of bewerkte levensmiddelen. Zo zit er vaak veel meer zout en vet in kant-en-klaarmaaltijden. Vergeet dus niet goed de ingrediënten van wat je koopt na te kijken. 

6. Fruitsap drinken
Het is bijna altijd beter om je fruit te eten dan het te drinken. Wanneer je fruit perst, verlies je de natuurlijke (en voedzame) vezels en kant-en-klare 'verse' sapjes bevatten vaak ook veel meer suiker.

7. Te weinig slapen
Een slaaptekort zorgt voor een groter risico op depressies en het tast onze kennis en ons immuunsysteem aan. Verder zou het ook gelinkt kunnen worden aan overgewicht, diabetes en zouden mensen die te weinig slapen ook minder lang leven dan mensen die minsten 6,5 tot 7,5 uur slapen per nacht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agent betrapt op wildplassen

Agent betrapt op wildplassen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/6/2/4/20140328091836/media_xll_6612424.jpg

Voor deze Antwerpse agent was de nood blijkbaar erg hoog. Aan de spoorwegbrug in de Karel Geertsstraat in Borgerhout zette hij even de combi aan de kant - tegen de richting in - en bezondigde zich aan wildplassen. Gisteren stond de foto van de man in actie te pronken op Facebook. Politiewoordvoerder Fons Bastiaenssens: "De richtlijn is dat agenten in hoge nood mogen stoppen bij eender welk politiekantoor. Geen bureau in de buurt, dan raden wij aan een ander openbaar gebouw of een horecazaak binnen te stappen. Deze wildplassende agent zal om uitleg worden gevraagd en desnoods op de vingers worden getikt."  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Standaard condooms te groot voor Indiase mannen

Standaard condooms te groot voor Indiase mannen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/0/11/1/20140328031815/media_xll_6612076.jpg

Uit een enquête, waar meer dan 1.200 Indiase mannen aan deelnamen, bleek dat de gemiddelde lengte van penissen in India kleiner is dan de internationale standaardmaten voor condooms.

In India werden voor een medisch onderzoek meer dan 1.200 penissen tot op de millimeter gemeten. Daaruit bleek dat ongeveer zestig procent van de Indiase mannen een penis heeft die drie tot vijf centimeter korter is dan de internationale standaardmaat die voor de productie van condooms wordt gebruikt.  

Volgens de onderzoekers is er in India dus dringend nood aan kleinere condoommaten. De situatie wordt zeer ernstig genomen omdat er bij het gebruik van het anticonceptiemiddel één op vijf condooms van de penis glijden of scheuren waardoor de gebruikers niet beschermd zijn tegen onder andere hiv.  

Omdat Indiase mannen met een korte penis bij de aankoop van kleine condooms zich zouden kunnen schamen voor de grote van hun lid, wordt er voorgesteld om condoomautomaten te plaatsen waar je condooms met verschillende maten kan kopen. Onderzoeker Chander Puri zegt dat deze mannen zich in geen geval moeten schamen. "De grote van de penis doet er niet toe. Wat je ermee doet, is belangrijker", zegt Puri. "En aan de populatie van ons land te zien, lijken de Indiase mannen goed werk te leveren." (br.hln)


» Reageer (0)
27-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zingende non heeft record beet: snelste YouTube-hit ooit


Zingende non heeft record beet: snelste YouTube-hit ooit

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Het moet van Julie Andrews in 'The Sound of Music' en onze Soeur Sourire geleden zijn dat een zingende non zoveel ophef veroorzaakt. Zuster Christina Scuccia (25) is een wereldwijd fenomeen sinds ze in de Italiaanse versie van 'The Voice' het nummer 'No One' van Alicia Keys ten berde bracht.

In geen tijd werd ging het filmpje van haar gesmaakte optreden de wereld rond. Op amper zeven dagen tijd werd het meer dan 30 miljoen keer bekeken op YouTube: een absoluut record. Het vorige record van snelste YouTube-hit ooit stond op naam van Psy en zijn 'Gangnam Style'.

De Siciliaanse zuster, verbonden aan de ursulinen-orde, begint dit weekend aan de Battles. Stiekem hoopt ze op een telefoontje van paus Franciscus, aldus Italiaanse media. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alimentatie niet betaald? Rijbewijs kwijt

Alimentatie niet betaald? Rijbewijs kwijt

http://static2.hln.be/static/photo/2014/4/9/4/20140327070959/media_xll_6609439.jpg

De Dienst voor Alimentatievorderingen krijgt een nieuwe stok achter de deur voor wanbetalers: die riskeren voortaan hun rijbewijs te verliezen. De bevoegde Kamercommissie Financiën heeft daarover een wetsvoorstel goedgekeurd, schrijft de krant Het Laatste Nieuws vandaag.

Ook beslag op goederen wordt mogelijk. Steeds meer mensen die alimentatie verschuldigd zijn aan hun ex-echtgeno(o)t(e) of kind(eren), betalen de uitkering niet of te laat.

De Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO) zag het aantal dossiers de afgelopen jaren fors stijgen, van 24.978 in 2010 naar 36.756 in 2013. Wie bij de DAVO aanklopt, krijgt een deel van de alimentatie uitbetaald. Geld dat de dienst probeert terug te vorderen bij de wanbetaler. Alleen is dat laatste niet eenvoudig. Vorig jaar keerde de DAVO ruim 22 miljoen euro aan voorschotten uit, maar vorderde ze maar 7,5 miljoen terug.

"Het kan niet de bedoeling zijn dat de belastingbetaler daarvoor opdraait", klinkt het bij financiënminister Geens (CD&V). Daarom stelde zijn partij een bijkomend drukkingsmiddel voor. "Als extra straf voor het niet-betalen van onderhoudsgeld kunnen rechters voortaan het rijbewijs van de wanbetaler intrekken. We hopen dat dit mensen aanspoort om tijdig te betalen."

Volgende week stemt de plenaire Kamer over het voorstel. Zonder obstakels wordt de regeling deze zomer van kracht. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tien procent eerstejaars buist op alle vakken

Tien procent eerstejaars buist op alle vakken

http://static1.hln.be/static/photo/2014/16/5/14/20140327060817/media_xll_6609299.jpg

Op de Vlaamse universiteiten en hogescholen slaagt 1 op de 10 eerstejaarsstudenten voor geen enkel vak. Van de bijna 52.000 studenten sloten 5.800 het academiejaar 2011-2012 af zonder één enkel studiepunt (11,23 procent). Dat blijkt uit cijfers die Goedele Vermeiren (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet, schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Het gaat om 51.726 generatiestudenten, studenten die zich voor de eerste keer inschrijven voor een professioneel of academisch gerichte bachelor in het Vlaams hoger onderwijs. Liefst 11,23 procent blijkt op het einde van het eerste academiejaar geen enkel studiepunt te hebben gehaald. Ze zijn dus voor geen enkel vak geslaagd. Een voltijds academiejaar staat doorgaans gelijk aan 60 studiepunten, waarbij één studiepunt staat voor 25 tot 30 uur opleiding.

Beste leerling van de klas is de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen. Daar sloten slechts acht van de 175 generatiestudenten (4,57 pct) het eerste jaar zonder studiepunt af. De rode lantaarn is de XIOS hogeschool in Hasselt. Met 160 studenten sloot daar één op de vijf studenten het eerste academiejaar af zonder een enkel studiepunt.

Vlaams minister Pascal Smet zegt dat er heel wat maatregelen in uitvoering zijn. Hij verwijst naar de afstemming van de eindtermen secundair onderwijs op de startcompetenties van het hoger onderwijs en naar de geplande herordening van de studierichtingen secundair onderwijs. "En er is de ijkingsproef die hogescholen en uniefs kunnen opleggen aan nieuwe studenten. Vorig jaar legden 1.000 leerlingen zo'n proef af. Een commissie werkt dit systeem structureel uit", aldus de minister. (br.hln)


» Reageer (0)
26-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beste Stradivarius te koop voor 33 miljoen euro

Beste Stradivarius te koop voor 33 miljoen euro

http://static2.hln.be/static/photo/2014/2/15/14/20140326145059/media_xll_6606929.jpg

De beste viool die van de fameuze vioolbouwer Antonio Stradivari (1644-1737) beschikbaar is, wordt dit voorjaar in New York geveild. Het Britse veilinghuis Sotheby's maakte vandaag bekend dat "de meest perfecte Stradivarius'' onder de hamer komt. Het instrument zou meer dan 33 miljoen euro gaan opleveren.

De viool heeft een naam, 'Macdonald', en stamt uit 1719. Er zijn er nog maar tien violen van dit type. Er is al in 50 jaar geen Stradivarius te koop aangeboden.

De Stradivarius die wordt geveild, was van Peter Schidlof (1922-1987). Hij was de in Oostenrijk geboren Britse violist van het befaamde Amadeus Kwartet.

Hij kreeg het instrument van de Nederlandse onderneming Philips. Die was eigenaar van Deutsche Grammophon en bracht daarmee platen van Schidlof en het kwartet uit. Philips kocht de Stradivarius in 1964 voor Schidlof voor ruim 80.000 dollar (volgens de huidige koers circa 600.000 dollar). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je (misschien) nog niet wist over tweelingen

Wat je (misschien) nog niet wist over tweelingen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/14/1/8/20140325222515/media_xll_6604433.jpg

Volgens onderzoekers is het aantal tweelingen dat in de Verenigde Staten geboren wordt tussen 1980 en 2009 met 78 procent toegenomen. Dit doordat steeds meer vrouwen van boven de 30 kinderen krijgen en meer vrouwen hulp krijgen van de wetenschap om zwanger te worden. De Huffington Post somde enkele interessante weetjes op over tweelingen.

Identieke tweelingen hebben niet dezelfde vingerafdrukken
Dat klinkt logisch, maar identieke tweelingen delen zogezegd wel hetzelfde DNA. Waarom hebben ze dan niet dezelfde vingerafdruk? Wanneer identieke tweelingen verwekt worden, hebben ze in de beginfase wel dezelfde vingerafdrukken, maar gedurende week 6 tot 13 van de zwangerschap, wanneer de baby's beginnen bewegen en elk apart de vruchtzak aanraken, worden er unieke lijnen en kloven gevormd op hun vingertoppen.

Sommige identieke tweelingen zijn elkaars 'spiegelbeeld'
Ongeveer 25 procent van de identieke tweelingen ontwikkelen zich recht tegenover elkaar, waardoor ze een reflectie worden van elkaar. Ze kunnen rechts- en linkshandig zijn, dezelfde geboortevlekjes hebben aan de tegenovergestelde kant van het lichaam of hebben haar dat in de tegenovergestelde richting krult. Dit komt voor wanneer tweelingen uit één bevrucht eitje meer dan een week na de bevruchting van elkaar splitsen.

Moeders van tweelingen zouden langer leven
Uit onderzoek naar moeders van tweelingen in de jaren 1800 in de Amerikaanse staat Utah bleek dat vrouwen die bevielen van een tweeling van bij het begin sterker en gezonder waren en dus ook meer kans hadden op een langer leven. Tweelingen zouden zo een evolutionaire aanpassing kunnen zijn, waarbij gezonde vrouwen de kans krijgen hun genen in één keer te verdubbelen. Aangezien de data enkel gaat over vrouwen die op natuurlijke wijze zwanger raakten van een tweeling, IVF was toen uiteraard nog niet mogelijk, kunnen deze bevindingen niet veralgemeend worden.

Grote vrouwen hebben meer kans op een tweeling
Grote vrouwen beschikken over meer insuline-achtige groeifactor (IGF), een proteïne die wordt vrijgegeven door de lever als reactie op een groeihormoon dat de groei van botten stimuleert. Deze hogere IGF-waarden zorgen ook voor een verhoogde gevoeligheid van de eierstokken en daardoor is de kans op een eisprong ook groter. Hoe meer IGF een vrouw heeft hoe meer kans ze maakt moeder te worden van een tweeling.

Meer zuivelproducten eten = meer kans op een tweeling
Dit werd getest door het aantal tweelingen van veganistische moeders in verhouding te vergelijken met het aantal tweelingen van niet-veganistische moeders. Diegenen die zuivelproducten aten hadden vijf keer meer kans op het krijgen van een tweeling. Koeien produceren immers net als mensen, ook de insuline-achtige groeifactor (IGF). Dit komt in het bloed terecht en uiteindelijk ook in de melk, die door mensen (en aanstaande moeders) gedronken wordt.

Een tweeling kan twee verschillende vaders hebben
In 2009 beviel Mia Washington van een tweeling met twee verschillende vaders. Naar verluidt zou dit maar 1 keer op een miljoen voorkomen. Hoe kan dit? Een dokter verklaarde dat er bij een vrouw normaal elke maand een eitje vrijkomt, maar dat dit er bij Washington twee waren. De vrouw had op vijf dagen tijd gemeenschap met twee verschillende mannen en het zaad van beide mannen bereikte dus elk een van de eitjes.

40 procent van tweelingen bedenken hun eigen taaltje  
Onderzoekers vermoeden dat tweelingen elkaar gebruiken als model om een echte taal aan te leren. Deze autonome 'taaltjes' bestaan vaak uit omgekeerde woorden en klanknabootsingen en worden gevormd wanneer twee baby's samen een echte taal leren spreken. Hoewel dit dus vaker voorkomt bij tweelingen, aangezien ze meer kans hebben om op dezelfde tijd een taal te leren, is dit fenomeen ook vastgesteld bij baby's die geen tweelingen zijn. De verzonnen taaltjes verdwijnen vaak naarmate het kind ouder wordt en een echte taal heeft aangeleerd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Revolutionair medicijn tegen alcoholgebruik terugbetaald

'Revolutionair' medicijn tegen alcoholgebruik terugbetaald

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/5/9/20140326082531/media_xll_6605559.jpg

België heeft toelating gegeven voor nalmefeen, een nieuw 'revolutionair' medicijn voor het reduceren van alcoholgebruik, berichten Le Soir en Sudpresse.

Nalmefeen dankt zijn originaliteit aan het feit dat het aan alcoholisten geen totale desintoxicatie oplegt, maar in de hersenen het mechanisme reduceert van het fijne gevoel van het drinken en zo de "lokroep" om alcohol te gebruiken vermindert.

Nalmefeen is enkel op voorschrift verkrijgbaar onder de naam Selincro. Volgens Le Soir verhinderen de actieve stoffen de dronkenschap niet, maar verminderen ze de zin om te drinken. Er wordt vooral gemikt op thuisdrinkers, die gewend zijn aan het gebruiken van grote hoeveelheden alcohol.

Het medicijn is niet bestemd voor alle personen die hun alcoholgebruik willen verminderen, maar voor mannen die meer dan 60 gram per dag gebruiken en vrouwen die meer dan 40 gram per dag drinken.

Tijdens een behandeling moet de patiënt een pil innemen wanneer hij voorziet dat zijn alcoholgebuik overmatig riskeert te zijn, liefst één of twee uur voor dit risico.

In België kost een pil één euro aan de patiënt (70 cent voor patiënten met gering inkomen), de sociale zekerheid betaalt de rest terug van een doosje met 14 pillen, dat 58,12 euro kost.

De terugbetaling van de behandeling is onderworpen aan voorwaarden, onder meer de psychologische begeleiding van de patiënt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweede warmste maart ooit

Tweede warmste maart ooit

http://static2.hln.be/static/photo/2014/12/9/12/20140326065509/media_xll_6605172.jpg

Allicht sluiten we de maand maart af als de op één na warmste maart sinds het begin van de metingen, rekening houdend met de gemiddelde dagtemperaturen.

"De warmste maand maart dateert van 1938, toen het daggemiddelde opklom tot 13,9 graden", zegt onze weervrouw Jill Peeters. "Momenteel evenaren we het gemiddelde van 13,6 graden dat werd opgetekend in 1948. Maar we hebben nog een kleine week te gaan. Volgens de huidige voorspellingen zullen we de maand afsluiten met een daggemiddelde boven de 13,6. Vandaag wordt het frisser, maar tegen het weekend genieten we weer van 18 graden."

Tel je ook de nachten erbij, dan zal deze maand waarschijnlijk belanden in de top vijf van de warmste maanden maart. "Maart 1957 staat op één, met een gemiddelde van 9,6 graden", aldus Jill Peeters. "Hoe dan ook zullen we maart klasseren als een maand waarin de zon overuren deed. Qua aantal uren zonneschijn belanden we allicht in de top tien."

In de nacht van maandag op dinsdag beleefden de Hoge Venen de koudste nacht sinds april vorig jaar. Het vroor er -6,5 graden. In Ukkel echter werd het niet kouder dan 0,3 graden. Ook de komende nachten kan het nog vriezen. "De fruittelers beschermen hun oogst massaal door de bloesemknoppen te besproeien. Als het water op de knoppen bevriest, is de bloesem zelf beschermd tegen de vorst", zegt Anne-Marie Vangeenberge van de Boerenbond. "Enkelingen werken nog met vuurkorven." (br.hln)


» Reageer (0)
25-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 onverwachte oorzaken voor huidproblemen

5 onverwachte oorzaken voor huidproblemen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/5/8/11/20140324231657/media_xll_6601346.jpg

Wat slecht is voor de huid, schuilt soms in een onverwacht hoekje en we zijn ons er niet altijd van bewust wat voor effect dagdagelijkse producten of voeding kunnen hebben op onze huid. De Huffington Post zette enkele verrassende oorzaken van huidproblemen op een rij.

1. Huisdieren
Ze zijn nog zo schattig, maar jouw eigenwijze kat of trouwe viervoeter zouden wel eens de reden kunnen zijn voor jouw onverklaarbare huiduitslag. Dieren kunnen drager zijn van infecties zoals stafylokokken en MRSA en mijten overdragen. Heb je last van een geïrriteerde huid? Zorg dan dat zowel jijzelf als je huisdieren even langsgaan bij de dokter.

2. Melk
Melk is al lang niet meer goed voor elk, volgens de wetenschap. Deze voedzame vloeistof zou nu immers ook verantwoordelijk kunnen zijn voor huidproblemen. Vooral halfvolle melk wordt door dermatologen in verband gebracht met acne, hoewel er nog niet voldoende bewijs is om deze theorie te ondersteunen. Toch zijn er gevallen bekend waarbij patiënten een heldere huid kregen nadat ze minder melk gingen drinken of hier volledig mee stopten. Wie zelf het dagelijkse melkverbruik wil verminderen, let best goed op dat er geen tekort aan vitamine D en calcium ontstaat.   

3. Jeans
Niet alleen bepaalde juwelen bevatten nikkel, maar ook een riem of knoop van jouw jeans kan voor een allergische reactie zorgen. Vooral wanneer die jeans te strak zit, kan dit voor huiduitslag zorgen.

4. Limoenen
Gek genoeg kunnen limoenen, vooral dan tijdens de zomer, een storende factor zijn. In combinatie met de zon kan limoensap, wanneer het op je huid terechtkomt, voor een fototoxische reactie zorgen. Deze reactie, genaamd 'phytophotodermatitis' kan vervolgens een landurige en vaak pijnlijke huiduitslag als gevolg hebben. Hoewel het op één margarita met limoen waarschijnlijk niet zal aankomen, is een gewaarschuwd man of vrouw er twee waard: kom je tijdens de zomer in contact met limoensap, dan was je dus best meteen je handen.

5. Laptops
Wie zijn laptop vaak voor langere periodes op de schoot laat rusten, zou daar wel eens een paars-rode huiduitslag op de bovenbenen aan kunnen overhouden en een permanente verkleuring van de huid. Dit wordt veroorzaakt door een langdurige blootstelling aan infraroodstraling. Voorkomen is beter dan genezen en zeker wanneer de oplossing heel eenvoudig is: zorg ervoor dat er steeds iets tussen jouw lichaam en de laptop zit, zoals een boek of een speciale onderlegger.

Conclusie? Bescherm jezelf te allen tijde tegen de zon, let goed op voor veranderingen in of op je huid en vraag bij twijfel of ongerustheid raad aan een dokter. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Miet Smet: Ik praat nog elke dag met Wilfried

Miet Smet: "Ik praat nog elke dag met Wilfried"

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/2/9/20140218063216/media_xll_6496824.jpg

Miet Smet praat vanavond in Telefacts voor het eerst over haar overleden man Wilfried Martens. "Ik praat nog elke dag met hem", zegt ze. "Tegen zijn buste, maar eigenlijk heb ik er geen beeld voor nodig."

Pas na vijf maanden vond Miet Smet de kracht om over de ex-premier te praten. "Ze was er nu pas klaar voor", zegt VTM-journalist Dirk Van den Bogaert in de krant Het Laatste Nieuws. "Ik heb twee uur lang met een enorm sterke vrouw gesproken." 

Miet Smet was de derde vrouw van de ex-premier. Ze trouwden een half jaar voor zijn dood voor de kerk, vijf jaar na hun wettelijk huwelijk. Het beeld van Miet Smet met paraplu op de dag van zijn overlijden op 9 oktober, staat op iedereens netvlies gebrand.

In het interview met Telefacts praat ze over de laatste dagen van Martens, die overleed aan pancreaskanker. "Hij at niet meer, en hij kon nauwelijks spreken. Het is zeer snel gegaan." Ze reden in de laatste weken ook vaak samen rond in het Meetjesland, zijn geboortestreek. "Ik mijd de plekken waar we samen waren", zegt ze nu. "Ik kan het niet."

Het gesprek werd afgenomen in het huis waar Miet Smet en Wilfired Martens samen woonden. "De oud-premier is daar nog zeer aanwezig", zegt Van den Bogaert in Het Laatste Nieuws. "Overal staan er foto's van hem en van hen samen. En in de woonkamer staat een borstbeeld van hem. Ze vertelde me dat ze er elke dag tegen praat." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buren boos om geluidsoverlast bij Sergio Herman

Buren boos om geluidsoverlast bij Sergio Herman

http://static0.hln.be/static/photo/2014/9/7/2/20140325062835/media_xll_6601787.jpg

Enkele buurtbewoners zijn misnoegd over het nieuwe restaurant van Sergio Herman en Nick Bril, dat vandaag de deuren opent in Berchem. Tijdens de try-outs van The Jane klaagden omwonenden over geluidshinder.

"Bij de toekenning van de vergunning voor het restaurant eind 2012 hebben we een procedure gestart", legt meester Ansoms uit. "Met The Jane hebben we een akkoord bereikt dat er op het terras geen versterkte muziek gespeeld mocht worden en dat er een geluidsscherm zou komen. Er staat een scherm, maar dat is te laag. Afgelopen weekend stonden er luidsprekers op het terras."

De advocate heeft geprobeerd de verantwoordelijken van The Jane te bereiken, maar dat is niet gelukt. "Dat er geen communicatie is, werkt storend. Al is mijn cliënt zeker niet tegen The Jane." Wel willen de buurtbewoners dat het restaurant zich aan de afgemaakte afspraken houdt. Projectdirecteur Philip Rubbens zoekt naar oplossingen.

Afgelopen weekend stonden heel wat gasten van The Jane ook fout geparkeerd op het autovrije plein, maar dat is met signalisatieborden intussen opgelost. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Joe Cocker - Adriano Celentano - High time we went

Joe Cocker - Adriano Celentano - High time we went

Klik op de foto om ze te beluisteren





Joe Cocker  is een Engels blueszanger.  Adriano Celentano  is een Italiaanse acteur, komiek, songwriter, zanger en televisiepresentator. Samen brengen ze het nummer High time we went



» Reageer (0)
24-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze kruiden zijn lief voor jouw lijf (en lijn)

Deze kruiden zijn lief voor jouw lijf (en lijn)

http://static0.hln.be/static/photo/2014/1/8/14/20140324164702/media_xll_6600734.jpg

Kruiden doen veel meer dan je maaltijd pittiger of smaakvoller maken. Ze ondersteunen ook een gebalanceerd eetpatroon en kunnen best wat kwaaltjes verzachten. Ontdek hier wat je absoluut in je kruidenrek moet hebben staan.

* Kurkuma
Dit gele kruid is goed voor het gemoed. Onderzoek heeft aangetoond dat kurkuma de kans op depressieve gevoelens verlaagt.

* Rode peper

Wie rode peper in zijn maaltijd verwerkt zal van nature minder eten omdat het je hongergevoel afremt. Daar komt nog bij deze peperbolletjes je uithoudingsvermogen stimuleren, ideaal voor de sporters onder ons.

* Fenegriek
Ook het nootachtige kruid fenegriek zou je aanmoedigen tot het eten van gezondere porties. Omdat het daarnaast ook best wat oestrogeen bevat, is het aangeraden voor vrouwen die last hebben van overgangskwaaltjes.

* Kruidnagel
Protesteert je maag regelmatig? Laat de eugenol in kruidnagel dan zijn werk doen. Een vleugje in de appelmoes of in een tas thee kalmeert je buik.

* Kaneel
Mangaan in kaneel is goed voor het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel én de versterking van je botgestel. Eén eetlepel per dag wordt aangeraden, dus laat die stukjes appel, tassen thee en kommetjes havermout maar komen.

* Gember
Om spierpijn na een stevige sportsessie te voorkomen, kan je altijd gember in je eten verwerken. Het zou namelijk actieve bestanddelen bevatten die verzuurde spieren verzachten. Ook tegen menstruatieklachten zou het werkzaam zijn.

* Komijn
Laat je regelmatig windjes vliegen of loop je behoorlijk gestresseerd? Voeg dan een snuifje komijn toe aan je bereidingen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Planckendael vervangt boottochtjes door shuttlebus

Planckendael vervangt boottochtjes door shuttlebus

http://static3.hln.be/static/photo/2014/17/7/14/20140324122820/media_xll_6600104.jpg

Planckendael start vanaf de paasvakantie met een eigen busdienst tussen het dierenpark en het station van Mechelen. De Planckendael Shuttle zal worden ingezet tijdens schoolvakanties en weekends tot eind september en moet de opvolger worden van de bekende gele pleziervaartboten die er eind vorig jaar mee ophielden.

De rederij die instond voor de traditionele boottochtjes van en naar Planckendael over de Leuvense Vaart besloot er vorig jaar mee te kappen omdat ze niet kon voldoen aan de nieuwe, strengere Europese regelgeving die onder meer bepaalt dat er steeds twee tot drie kapiteins aan boord moeten zijn. Planckendael betreurde de beslissing en besloot om een alternatief te zoeken.

De Planckendael Shuttle wordt volgens de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen) een "beestige bus met een prachtige kolonie pinguïns erop". De shutte zal in schoolvakanties vanaf de paasvakantie tot eind september en tijdens weekends om de 20 minuten vertrekken aan de achterzijde van het station van Mechelen en doet in principe 10 minuten over de route naar het dierenpark.

Onderweg geeft een host tekst en uitleg. Elke bus heeft een capaciteit van 140 personen. Bedrijven en scholen kunnen overigens ook buiten vakantieperiodes een eigen shuttle reserveren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broer reist de wereld rond voor verjaardag van zus

Broer reist de wereld rond voor verjaardag van zus

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Nicolas Foubert heeft de laatste 19 maanden een reis rond de wereld gemaakt. Door zijn trip kon de Fransman niet aanwezig zijn op de laatste verjaardag van zijn zus. Een tweede keer het feest missen, zag hij niet zitten en daarom besloot hij om het paradijs in Guatemala tijdelijk te verlaten om terug naar huis in Parijs te gaan.

Als verrassing voor zijn zus maakte hij een video waarin hij haar een gelukkige verjaardag wenst met een cadeautje van de lokale bevolking. Omdat hij het pakje moeilijk door de camera kon steken, besloot hij om het zelf af te geven. Hij maakte beelden van zijn terugreis en terwijl zijn zus naar de video aan het kijken is vraagt Nicolas op het einde om de deur open te maken. Van een geslaagde verjaardag gesproken! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes gezonde redenen om te houden van de lente

Zes gezonde redenen om te houden van de lente

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/8/4/20140323191128/media_xll_6598099.jpg

Hoewel het nog even wachten is op zalig lenteweer, willen we ons toch al verlekkeren op alle gezonde voordelen die dit bloeiende seizoen met zich meebrengt.

1. Vers & knapperig
Hoewel we tegenwoordig het hele jaar door kunnen genieten van onze favoriete groenten en fruitsoorten, is er geen seizoen zo goed als de lente voor verse en knapperige, lokale producten.

2. Daglicht
Olé, er is weer veel meer vitamine D. In de winter krijgt onze weerstand een klop door het tekort aan zonlicht. Vermoeidheid en spierpijn krijgen in de lente gelukkig veel minder speelruimte.

3. Buitenlucht
Warmere temperaturen lokken ons van nature vaker naar buiten. Meer buitenlucht betekent een betere mentale en fysieke gezondheid. tijd spenderen in de natuur verlaagt niet alleen stress, het geeft volgens Japanse onderzoekers ook een boost aan de productie van witte bloedcellen.


4. Caloriekiller
Bleven je goede voornemens voor het nieuwe jaar niet overeind? Geen probleem! De lente brengt een frisse lading motivatie om lichaamsbeweging en evenwichtige voeding op te nemen in je routine.

5. Weerstand
De grote lentekuis klinkt misschien saai, maar je huis, wagen en bureau bevrijden van stof en bacteriën doet wonderen voor je gezondheid. Je loopt niet alleen een kleiner risico op voorjaarse snotvallingen, je zal ook beter kunnen omgaan met seizoensgebonden allergieën. Plus, met al dat schrobben kan je elk half uur gemiddeld 85 kcal verbranden.

6. Vruchtbaar
Net als al die bloesems om je heen, zouden we zelf ook vruchtbaarder zijn in de lente. Tijdens een studie uit 2010 werden 1.900 vrouwen die ivf-behandelingen ondergingen bestudeerd. Zo werd ontdekt dat een cruciaal hormoon piekt in de lente, met een hoger bevruchtingspercentage (45%) tot gevolg. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!