Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




07-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Downkind is goed af in gewone klas

"Downkind is goed af in gewone klas"

http://static0.hln.be/static/photo/2014/10/1/7/20140306141412/media_xll_6547942.jpg

Kinderen met het downsyndroom die les volgen in een gewone school kunnen beter lezen, schrijven en rekenen dan andere downkindjes in het buitengewoon onderwijs. Dat besluiten De Standaard en De Morgen vrijdag uit een nieuw onderzoek van de Gentse universiteit. De rest van de klas gaat er niet op achteruit, heeft een beter morele ontwikkeling en een tolerantere houding tegenover minderheden, leert ook ander onderzoek.

Volgens het onderzoek pikken kinderen in een gewone klas veel meer woordenschat op. Leerkrachten besteden er ook veel meer tijd aan het aanleren van schoolse vaardigheden. En dankzij extra middelen is er ook meer individuele begeleiding voor kinderen met het downsyndroom. Dat stelt Gert de Graaf uit Amstelveen in zijn proefschrift waarop hij morgen promoveert aan de Universiteit Gent.

Al lukt het niet bij alle kinderen. "Sommigen kunnen die hoeveelheid prikkels niet aan", aldus de Graaf. Hij onderstreept ook dat het niet gewoon de slimmere kinderen zijn die naar een reguliere school gaan. "We hebben gecorrigeerd wat betreft IQ, taalontwikkeling en sociaaleconomische status van de ouders. Het verschil bleef duidelijk."

De Graaf voerde zijn onderzoek uit in Nederland, waar meer dan de helft van de kinderen met het downsyndroom starten in het normaal basisonderwijs. In Vlaanderen is dat een kleine minderheid. De Morgen herinnert er wel aan dat het nieuwe decreet van onderwijsminister Pascal Smet, dat normaal volgende week gestemd wordt, daar een mouw aan moet passen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koning betaalt slechts fractie stookkosten

Koning betaalt slechts fractie stookkosten

http://static1.hln.be/static/photo/2014/6/13/7/20140307063532/media_xll_6549382.jpg

De Regie der Gebouwen betaalt negentig procent van de verwarmingsfactuur voor het paleis in Brussel en zeventig procent van de stookkosten voor het kasteel van Laken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van cijfers die N-VA-Kamerlid Theo Francken opvroeg bij staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V).

In de begroting voor 2014 is 600.000 euro opzij gezet voor de energiekosten van beide gebouwen. In de toelichting preciseerde de regering dat de Regie der Gebouwen 70 procent van de verwarmingskosten op zich zou nemen.

In antwoord op de parlementaire vragen verduidelijkt Verherstraeten nu dat volgende regeling geldt: "Voor het paleis in Brussel neemt de Regie negentig procent van de kosten op zich, tien procent is voor de civiele lijst. Voor het kasteel van Laken is zeventig procent voor de Regie, dertig procent voor de civiele lijst."

Iets wat Francken niet zint. "Keer op keer blijkt dat de koning minder betaalt dan oorspronkelijk werd voorgehouden", reageert hij.

"De verwarming van de privédelen wordt betaald door de civiele lijst. De verwarming van de ambtelijke delen gebeurt al jarenlang door de federale overheid", verduidelijkt Verherstraeten nog. Hij erkent dat de paleizen momenteel niet echt energiezuinig zijn. In Brussel is veertig procent van de ramen nog voorzien van enkel glas, in Laken vijftig procent. (br.hln)


» Reageer (0)
06-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cesar Espinoza - Unchained Melody

Cesar Espinoza - Unchained Melody

Klik op de foto om hem te beluisteren








» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist je dit al over vrouwen?

Wist je dit al over vrouwen?

http://static0.hln.be/static/photo/2014/17/6/0/20140306000953/media_xll_6546315.jpg

Een vrouwenlichaam is tot veel in staat. Vrouwen geven leven, zijn beter in het lezen van emoties en kunnen meervoudige orgasmes krijgen, langs de andere kant zijn ze onderhevig aan hormonale schommelingen, maken ze zich vaak (te veel) zorgen en leveren ze een constante strijd met hun zelfbeeld. Hier zijn nog enkele weetjes over het vrouwenlichaam:

Een jong(er) immuunsysteem
Uit Japans onderzoek blijkt dat bepaalde cellen die ziektes bestrijden en die je jonger houden, bij vrouwen trager aftakelen. Voor onderzoek werd het bloed van gezonde vrijwilligers tussen de 20 en 90 jaar oud onderzocht. Hieruit kon men besluiten dat het immuunsysteem van vrouwen langer jong blijft dan dat van mannen. Vergeet dus die grijze haren of kraaienpootjes waar je je zorgen om maakt, vanbinnen zijn we jonger dan we denken.

Snelle tepels
Wanneer ze in beweging zijn, kunnen de tepels van een C- of D-cup in één seconde tot 72 km per uur gaan, wat sneller is dan zelfs een Ferrari. Dat schrijft Amanda Hess in een artikel voor ESPN. Als we de wetten van de fysica in het achterhoofd houden, zullen kleinere borsten waarschijnlijk een beetje trager gaan. Gelukkig bestaan er tegenwoordig goede sportbeha's die ervoor zorgen dat deze bewegingen enigszins gecontroleerd kunnen worden.

Een betere reukzin
Zwangere vrouwen staan erom bekend een betere reukzin te hebben als het op bepaalde zaken aankomt, maar volgens sommige onderzoekers zouden alle vrouwen dit op bepaalde momenten van de maand hebben. Zo konden vrouwen die ovuleren beter het chemisch element n-butanol onderscheiden, wat suggereert dat hun reukzin over het algemeen beter werkt. Andere studies toonden aan dat vrouwen in deze fase van hun cyclus gevoeliger zijn voor muskusachtige geuren en mannelijke feromonen.  

Meer 'goed' vet
Eerlijk is eerlijk, het is nog steeds vetweefsel, maar dan niet van de witte soort. De functie van dit andere, bruine vet is in de eerste plaats om ons warm te houden. Dit gebeurt door vet van andere delen van het lichaam te verbranden. Langs de andere kant wordt bruin vet ook aangemaakt door te sporten. Voorheen werd geloofd dat enkel zuigelingen dit bruine vet hadden (vandaar de naam babyvet). Hoewel wetenschappers nog altijd proberen te achterhalen hoe dit type vet werkt en wat voor andere voordelen het heeft, staat het wel vast dat vrouwen er meer van hebben dan mannen.

Meer zorgen
Hormonale schommelingen, de sociale druk om ervoor te zorgen dat mensen rondom ons zich 'gelukkig' of 'ok' voelen en de aparte manier waarop ons brein 'bedreigingen' verwerkt, zijn enkele van de redenen waarom een derde van de vrouwen op een bepaalde punt in hun leven aan angstaanvallen lijdt (33 procent van de vrouwen vs. 22 procent van de mannen). Hoewel dit weetje niet echt geruststellend is, kan het wel helpen te weten dat je niet de enige bent in deze situatie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Familie kan bejaarde in home volgen via app

Familie kan bejaarde in home volgen via app

http://static1.hln.be/static/photo/2014/2/13/7/20140306080651/media_xll_6546832.jpg

Woonzorgcentrum Wommelgheem in de Antwerpse gemeente Wommelgem test een gloednieuwe app voor zijn bewoners en hun familie. Met de Family App kunnen familieleden onder meer de agenda van de bejaarde volgen en aanpassen, en vragen stellen aan het personeel.

"Met deze software willen we de communicatie tussen de bewoners, de zorgverleners en de familieleden versterken", aldus Sven De Proft, COO van het softwarebedrijf Care Solutions dat de app ontwikkelde. "Via de app kan het personeel van het rusthuis mededelingen doen aan de familieleden. De familie kan zo op een eenvoudige manier op de hoogte blijven van wat er in het rusthuis gebeurt. Ze kunnen ook de agenda raadplegen, om te zien wanneer er bijvoorbeeld doktersafspraken gepland staan. De familie kan ook zelf vragen stellen en afspraken in de agenda plaatsen", aldus De Proft.

Voorlopig zit de app nog in een testfase, maar na de eerste twee weken zijn de gebruikers alvast erg enthousiast. "Ik voel mij meer verbonden met het rusthuis en ik heb het gevoel dat ik dichter bij mijn moeder sta", vertelt André Peeters, zoon van de 92-jarige bewoonster Julia Coeck.

Naast de Family App startte het rusthuis ook met het gebruik van een tablet voor de bewoners. Vier van hen kregen alvast een aangepaste tablet om met hun familie te kunnen communiceren. Bewoonster Agnes Maus (73) kan er al vlot mee overweg. "Ik heb al geskypet met mijn zoon die in Bolivië woont. Het is nog wat uitzoeken maar ik vind het wel handig. Ik speel er ook vaak spelletjes op en ik luister graag naar muziek van Christoff op YouTube", vertelt ze. Na een testperiode van drie maanden wordt het gebruik van de app en de tablet volledig geëvalueerd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.U shopt hier almaar duurder in vergelijking met buurlanden

U shopt hier almaar duurder in vergelijking met buurlanden

http://static2.hln.be/static/photo/2014/3/1/1/20140306075254/media_xll_6546871.jpg

Het verschil in voedselprijzen met onze buurlanden blijft stijgen. Ondertussen betalen we al 13 procent meer voor een volle winkelkar dan in Nederland. Het verschil met Frankrijk is 9,2 procent, met Duitsland 8 procent. Dat schrijft de krant De Tijd.

Het Prijzenobservatorium publiceerde gisteren zijn jaarrapport 2013, maar de cijfers gaan eigenlijk over het jaar 2012. Die cijfers tonen een lichte stijging aan ten opzichte van het jaar ervoor. Toen was het prijsverschil met Nederland 12 procent, met Frankrijk 9 procent en met Duitsland 7 procent.

Het prijsverschil wordt door het Prijzenobservatorium toegeschreven aan "de omvang van de Belgische markt, de inkoopvoorwaarden, de loonkosten en de btw".

Dat het verschil met Nederland zo groot is, valt volgens het Prijzenobservatorium ook te verklaren door de prijzenoorlog die er al sinds enkele jaren gevoerd wordt.

Eerder deze week meldde het vtm-journaal dat er ook in België een vergelijkbare prijzenoorlog aan de gang is. Daarmee zouden de grote supermarkten de kleine stilaan verdringen. Omdat ze hun prijzen steeds moeten verlagen, maken buurtsupermarkten amper nog winst. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lenterui in aantocht: zo beperk je de haarexplosie

Lenterui in aantocht: zo beperk je de haarexplosie

http://static0.hln.be/static/photo/2014/14/14/10/20140304191803/media_xll_6543025.jpg

Daar is de lente, daar is de ... haarexplosie in huis. Wanneer het mooiere voorjaarsweer opduikt, is het bij onze favoriete viervoeters tijd voor de lenterui. Hoewel er elke dag best wat haren groeien, afsterven en uitvallen, ruiven katten en honden tijdens deze 3 à 4 weken altijd een stuk heviger. Ontdek hier enkele nuttige tips om de schade in je huis en op kledij te beperken.

1. Probeer dagelijks te borstelen
Je huisdier heeft het misschien niet altijd even graag, maar een dagelijkse borstelbeurt is toch aangeraden. Wie daar niet de tijd (of de pleisters, in het geval van weerbarstige beesten) voor heeft, mikt toch best op drie à vier keer per week.

Wie hem nog niet in huis heeft, kan misschien eens uitkijken naar de 'FURminator'. Met dit betaalbare, maar vooral handige gereedschap kan je de losse ondervacht aanpakken zonder de bovenste laag te beschadigen. Uit de reviews blijkt dat heel wat baasjes deze borstel uitroepen tot de beste op de markt.

2. Tijd voor een bad(je)
Een keer per maand je huisdier in bad stoppen is een mooi gemiddelde. Het is een goede manier om losse haren weg te werken. Bij katten kan een bad echter best stresserend zijn, waardoor ze alleen maar meer haar gaan verliezen. Daarom is het aan jou om je beestje te kennen en te weten hoe vaak je dit kan doen.

3. Voorraad rollers
Het is moeilijk om serieus genomen te worden als je hele outfit vol katten- en/of hondenhaar hangt. Leg daarom handige plakrollers strategisch in huis. Dames kunnen ook altijd een mini-exemplaar aanschaffen voor in de handtas. Nog handiger zijn de twee-in-een borstelrollers. Hiermee kan je ook je meubels makkelijk onder handen nemen.

4. De stofzuiger, uw vriend
Nog handiger voor meubels (en de rest van je huis) is natuurlijk de stofzuiger. Twee tot drie keer per week moet zeker volstaan.

5. Ken je kleerkast
Uit ervaring weet je wellicht al welke stoffen haren aantrekken en welke kleuren ze extra in de verf zetten. Laat ze tijdens de lenterui misschien even strategisch liggen en kies voor lichte tinten. Nu we het toch over de kleerkast hebben: maak van je hart een steen en laat je kledij geen slaapplaats zijn voor je pluizige viervoeters.

6. De haaroutfit
Nog een goede manier om je kledij te sparen, is het selecteren van een haaroufit, die je aandoet van zodra je thuis bent. Zo kan je naar hartelust knuffelen, strelen en borstelen zonder de ochtend erna jezelf te moeten 'ontharen'.

7. Onderzoek het eetpatroon
Wanneer je huisdier echt absurd veel haren verliest, is het misschien goed eens te kijken naar de voeding. Zorg altijd voor voldoende voedzame maaltijden en geef hem/haar nooit te veel 'mensenvoedsel'.

8. Een vaste stek
Een laatste strategische zet in de strijd tegen een haarexplosie, is het creëren van een favoriete slaapplaats. Geef je huisdier daarom een eigen deken of mandje. Zijn ze nog klein? Probeer dan zeker eens een playspray om duidelijk te maken waar hun vaste stek is. (br.hln)


» Reageer (0)
05-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie honden per dag gestolen in ons land

Drie honden per dag gestolen in ons land

http://static2.hln.be/static/photo/2014/5/11/14/20140305071921/media_xll_6543719.jpg

Elke dag worden er in ons land minstens drie honden gestolen bij particulieren. De dieren worden bij louche fokkers in binnen- en buitenland ingezet voor kweekprogramma's. Vooral kleine honden zoals chihuahua's, jack russells en bordercollies lijken gegeerd. "Komt door de economische crisis", zegt Jaak Pijpen van hondenblad 'Woef'. "Mensen willen kleinere honden, want die kosten minder aan eten."

De Belgische Vereniging voor Identificatie en Registratie van Honden (BVIRH) registeert meer dan duizend diefstallen per jaar. "Welgeteld 1.079 in 2011 en 1.175 in 2012", klinkt het. "De cijfers van vorig jaar zijn nog niet volledig, maar zitten in dezelfde categorie." Veel zeggen die cijfers eigenlijk niet. "Veel eigenaars geven een hondendiefstal ook niet aan bij ons. Anderen 'ontseinen' hem dan weer niet als ze hem terugvinden. En wat ons ook opvalt, is dat er ook bij kwekers toch geregeld wat honden 'verdwijnen'."

"We hebben het gevoel dat er meer en meer honden gestolen worden", zegt 'Woef'-hoofdredacteur Jaak Pijpen. "Met honden is immers erg veel geld te verdienen. Ze worden gestolen op bestelling of om mee verder te fokken. We merken dat er een verschuiving is en dat vooral de kleinere hondjes - genre chihuahua of jack russell - goed in de markt liggen bij hondendieven. Logisch ook, want de vraag daarnaar is groter geworden door de economische crisis. Kleine hondjes eten immers minder." Wié de hondendieven zijn, valt moeilijk te zeggen. "Als ze verdwijnen voor de illegale broodfok, wordt de identificatiechip door een malafide veearts gezocht onder de vacht, eruitgehaald en vervangen." (br.hln)


» Reageer (0)
04-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonge zusjes herenigd met hun ontvoerde hond

Jonge zusjes herenigd met hun ontvoerde hond

http://static1.hln.be/static/photo/2014/5/7/3/20140304144715/media_xll_6541743.jpg

"Onze Zazou is een deel van ons gezin en we hebben het beestje ongelofelijk gemist", aldus Benoit Landtmeters uit Kuurne. Gisteren kreeg hij het bericht dat hun op zaterdag gestolen Cavalier King Charles weer terecht was. "Onze twee dochters zijn iedereen die ons hielp zoeken ongelofelijk dankbaar."

Afgelopen zaterdag sloeg bij het gezin van Benoit Landtmeters in de Hoogstraat in Kuurne de wanhoop toe. "Onze zeven maanden oude hond Zazou kon die dag naar buiten ontsnappen, waar hij achter een fietser begon te rennen", aldus Benoit. "Een paar honderd meter verder, ter hoogte van dierenspeciaalzaak Horta Den Dauw, werd Zazou door een man gegrepen en in diens bestelwagen geworpen. Verschillende mensen waren daar getuige van. De man ging ervandoor en weg was ons hondje."

Benoit schoot onmiddellijk in actie. "Het bleek dat de dader door een camera was gefilmd en ik heb van dat beeld een foto genomen en die op facebook gezet. Ik kreeg al vlug een heleboel tips, zelfs Ann Lemmens plaatste het bericht blijkbaar op haar facebookpagina. De tips leverden al vlug resultaat op, want binnen de drie uur hadden we de identiteit van de man. We zijn naar zijn huis geweest. De man arriveerde daar ook ter plaatse, maar toen hij ons zag reed hij direct weg. We zetten de achtervolging in, maar de dief had uit angst als zelf de politie gebeld. Hij bekende de diefstal, maar zei dat Zazou was weggelopen." Voor dochters Noë (3) en Imann (6) stortte de wereld in. "Maar ook mijn vrouw Morgane en ik zaten met onze handen in het haar. Ons huisdier was echt een deel van ons gezin en je kan je het wel voorstellen hoe verdrietig iedereen wel was."

Gisteren kreeg de Kuurnenaar dan plots een verlossend telefoontje van de politie. "Iemand had Zazou opgemerkt in Oostrozebeke. De hond was echter niet vuil en had geen honger, wat wil zeggen dat hij drie dagen binnen heeft gezeten, dat kan niet anders." Als bedankje voor iedereen die hielp meezoeken, plaatse Benoit een filmpje van de thuiskomst van Zazou op internet. Daarop is te zien dat het volledige gezin door het dolle heen is bij het weerzien van de viervoeter. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op 3 Europese vrouwen was al slachtoffer van geweld

1 op 3 Europese vrouwen was al slachtoffer van geweld

http://static0.hln.be/static/photo/2014/5/7/11/20140304155848/media_xll_6542066.jpg

Een derde van de vrouwen in Europa was al het slachtoffer van geweld, al dan niet seksueel. Ruim 5 procent werd verkracht, wat de teller op 9 miljoen slachtoffers zet. De zware cijfers komen voort uit een grootschalig onderzoek van het Europees Bureau voor de grondrechten, waarvoor 42.000 vrouwen tussen 18 en 74, afkomstig uit alle lidstaten, werden bevraagd.

Vrouwen zijn nog steeds vaker het slachtoffer van geweld en seksuele intimidatie. Uit de studie blijkt dat zowat 62 miljoen vrouwen in Europa het al aan den lijve mochten ondervinden. Eén vrouw op vijf werd tegen haar zin betast of gekust. In een derde van de gevallen was het de baas, collega of een klant, zo blijkt uit het onderzoek. De slachtoffers zijn te vinden in alle sociale lagen.

Ongewenst
Bijna een op de vijf vrouwen in Europa (18 procent) is wel eens gestalkt. Nagenoeg een kwart van de slachtoffers veranderde haar e-mailadres of telefoonnummer om die reden. Ongepaste berichtjes via sociale media of expliciet seksuele e-mails of sms'jes ontvangt zeker een op de tien vrouwen (11 procent). Jonge vrouwen nog veel vaker: een op de vijf vrouwen tussen de 18 en 29 jaar.

Huiselijk geweld
Vaak schuilt het gevaar ook in eigen huis. Ruim 22 procent van de ondervraagden kreeg al met lichamelijk of seksueel geweld door de eigen partner te maken. Veel slachtoffers schamen zich en stappen niet met de feiten naar de politie. Geweldplegingen door vreemden worden sneller aangegeven.

Problematisch
"Te veel vrouwen lijden'', stelt directeur Morten Kjaerum van het agentschap. "9 miljoen verkrachte vrouwen: dat is bijna de hele bevolking van Oostenrijk. Geweld tegen vrouwen is dan ook geen klein probleem", aldus Kjaerum. Bovendien is er geen enkel EU-land waar de score goed is. "Er is geen enkele reden om tevreden te zijn", luidt het oordeel.

Impact
De onderzoekers kunnen niet aangeven of geweld tegen vrouwen is toegenomen of niet verminderd. Dit is het eerste grootschalige onderzoek in zijn soort. Het is de bedoeling dat het om de 5 jaar wordt herhaald. "Dan kunnen we ook zien of het beleid om geweld tegen vrouwen terug te dringen, effectief is geweest." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom gaat kennis het ene oor in en het andere uit

Daarom gaat kennis het ene oor in en het andere uit

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/1/0/20140303190722/media_xll_6539085.jpg

Je kent het wel: iemand geeft je een telefoonnummer, maar je hebt niets om te schrijven, dus probeer je het met alle goede wil van de wereld te onthouden. Toch kan je achteraf slechts een deeltje reconstrueren. Een nieuwe studie verklaart waarom gesproken woorden zo vaak het ene oor in en het andere oor uit gaan.

Verschillende experimenten aan de universiteit van Iowa halen de gedachte onderuit dat ons geheugen werkt als één grote geïntegreerde machine. Zo zou het puur auditieve geheugen vaak minder efficiënt werken dan bijvoorbeeld het visuele. Ook nieuwe ervaringen die we via tastzin opdoen, blijven beter hangen dan wanneer we enkel en alleen op onze oren moeten rekenen.

Tijdens de studie moesten studenten luisteren naar geluidjes (telkens twee) en aangeven of ze identiek waren. De tijdspanne tussen de deuntjes werd geleidelijk aan opgedreven. Het visuele geheugen werd getest door dezelfde opdracht met beelden te doen en voor de tastzin moesten ze een object vasthouden dat verschillende soorten vibraties kon geven. Op hele korte termijn waren de scores voor elk van de testen even goed, maar van zodra er 4 tot 8 seconden vertraging tussen de geluiden, beelden en trillingen zat, werd het opvallend moeilijker om de puur auditieve test tot een goed einde te brengen.

In een tweede experiment werd gewerkt met geluidsopnames van blaffende honden, video's van een basketbalmatch zonder geluid en alledaagse objecten die moesten worden aangeraakt zonder ze te zien. Ook hier scoorden de studenten het minst goed op het auditieve gedeelte van de proef.

Het onderzoeksteam stelt dat de manier waarop onze hersenen puur auditieve prikkels verwerken en opslaan, sterk verschilt van bijvoorbeeld visuele of tactiele. "Het brein lijkt verschillende wegen te gebruiken om de nieuwe informatie te behandelen", stelt dokter Poremba.

Leerkrachten horen het dus niet vanzelfsprekend te vinden dat studenten zomaar alles onthouden wat ze te vertellen hebben. "Om iets echt memorabel te maken, is er nood aan visuele elementen en tactiele ervaringen als aanvulling op auditieve informatie", luidt het advies. Ook actief noteren tijdens de les of tijdens het instuderen en woorden zelf voorzien van beeldmateriaal, ondersteunt je geheugen. (br.hln)


» Reageer (0)
03-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uniek: bedreigde papegaai geboren dankzij gelijmd ei

Uniek: bedreigde papegaai geboren dankzij gelijmd ei

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/4/0/20140303141538/media_xll_6537660.jpg

Dankzij plakband en lijm is in Nieuw-Zeeland een zeer zeldzame papegaai uit het ei gekropen. Een ranger vond onlangs een bijna uitgebroed maar gebarsten ei van een Kakapo-papegaai. Ze plakte de schaal van het ei waardoor het kuiken een paar dagen later gezond in een broedkast ter wereld kwam. In de broedkast liggen nog vier Kakapo-eieren.

De bijzondere papegaai kreeg de naam Lisa One, hoewel het nog te vroeg is om te zeggen of het een mannetje of een vrouwtje is.

Er zijn nog maar zo'n 125 Kakapo's in de wereld. Ze leven in Nieuw-Zeeland op een paar eilandjes zonder roofdieren. Kakapo's zijn vooral actief in de schemering en kunnen niet vliegen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe microgolven mij zonder operatie van kanker hebben genezen

Hoe microgolven mij zonder operatie van kanker hebben genezen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/11/11/13/20140303114554/media_xll_6537208.jpg

Dagelijks strijden dokters wereldwijd tegen kanker, dankzij nieuwe technologieën die dokters het makkelijker maken om tumoren te verwijderen zonder ingrijpende operaties wordt deze ziekte iets minder dodelijk. De 42-jarige Amerikaanse Rory Kleinman overleefde nierkanker dankzij microgolven die de tumor aanpakten zonder zware operatie.

Heel lang moesten artsen bij een tumor in de nier een deel of het heel orgaan verwijderen. Met een biopsie bepaalden de artsen of het om een kwaadaardig gezwel ging en hoeveel ze van de nier moesten verwijderen om het leven van de patiënt te redden. Bij een nieuwe procedure genaamd 'microgolfablatie' moet er geen operatie aan te pas komen. Een ander voordeel is dat dit tegelijkertijd met de biopsie kan gebeuren.

Professor Aaron Fischman in het ziekenhuis Mount Sinai in New York legt de procedure uit: "Deze nieuwe techniek werkt met hitte. We kunnen een naald direct tegen de tumor plaatsen en deze 'doden' zonder het gezwel te moeten verwijderen of een incisie te maken." Patiënten worden lokaal verdoofd terwijl een antenne met microgolven in de biopsienaald gaat. Nadat een stukje van de tumor werd verwijderd voor tests, gebruiken Fischman en zijn team scans om het punt van de antenne rechtstreeks in de tumor te plaatsen.

Het grootste voordeel van de procedure dat een operatie overbodig wordt. Dit maakt de herstelperiode korter, verkleint de kans op complicaties en bloedingen. Momenteel wordt dit gebruikt om tumoren in de lever, nieren en longen te behandelen. 90 tot 95 procent van de patiënten in het ziekenhuis overwinnen dankzij microgolfablatie hun ziekte.

De 42-jarige Rory Kleinman was in shock toen ze ontdekte dat ze een niertumor had. "Ik had nooit gedacht dat kanker mij op jonge leeftijd zou overkomen, dat was iets voor oudere mensen. Ik heb de procedure ondergaan en enkele dagen later zat ik alweer op kantoor. Er is ook geen litteken dat me nog constant aan de procedure kan herinneren. " (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Broken Circle Breakdown grijpt naast de Oscar

Geen Oscar voor 'The Broken Circle Breakdown'

http://static1.hln.be/static/photo/2014/2/13/6/20140303070134/media_xll_6536496.jpg

Het heeft niet mogen zijn voor de Belgen: 'The Great Beauty' heeft de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film gewonnen. Het is al de elfde keer dat een Italiaanse film in deze categorie in de prijzen valt.

Italië werd, sinds de allereerste uitreiking van de Oscars, al 28 keer genomineerd voor een Academy Award. Het was al van 1998 geleden dat een Italiaanse film een Oscar won. Toen won 'La Vita é Bella' van regisseur Roberto Benigni.

Dit was de zevende nominatie voor de Belgen, maar winnen deden we nog nooit. De laatste keer dat ons land er in deze categorie bijwas, dateert van 2012. Toen maakte 'Rundskop' van Michaël Roskam kans op de prestigieuze filmprijs.

Het zag er eerder deze week nochtans rooskleurig uit voor 'The Broken Circle Breakdown'. De film van Felix van Groeningen won eergisteren nog de César voor Beste Buitenlandse Film, en haalde het onder meer van 'Gravity', 'Django Unchained', 'Dead Man Talking', 'Blue Jasmine' en 'The Great Beauty'. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carnavalisten delen gratis wietlolly's uit aan kinderen

Carnavalisten delen gratis wietlolly's uit aan kinderen

http://static0.hln.be/static/photo/2014/10/7/2/20140303100510/media_xll_6537017.jpg

Jonge kinderen hebben tijdens de carnavalsstoet in Genk nietsvermoedend wietlolly's opgeraapt. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag. Ouders reageren ongerust omdat op de verpakking staat dat het snoepgoed 'echte cannabis' bevat.

Burgemeester Wim Dries (CD&V) zegt in Het Belang van Limburg dat er op het eerste zicht geen THC in de lolly's lijkt te zitten, het bestanddeel dat een geestverruimend effect heeft. Toch worden de lolly's voor alle zekerheid verder onderzocht.

Het is niet duidelijk wie de cannabislolly's in het publiek heeft gegooid. Dries zegt in Het Nieuwsblad dat de politie een onderzoek is gestart om de herkomst te achterhalen.

Volksgezondheid houdt er rekening mee dat de wietlolly's illegaal zijn. "Om een product te mogen verkopen, moet onze dienst toestemming geven", zegt woordvoerder Jan Eyckmans in de krant. "Op het eerste gezicht is er niet eens een aanvraag ingediend. Het maakt niet uit dat ze in Nederland zijn gekocht, waar ze legaal te krijgen zijn. Uitdelen staat gelijk aan verkopen."

Volksgezondheid zal vandaag contact opnemen met de Genkse politie. (br.hln)


» Reageer (0)
02-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is carnaval

Het is carnaval




Het is carnaval

dus zal ik dansen gaan
met een mooi pakje aan
carnaval dat maakt me blij
samen gek doen, zij aan zij
wat een geluk dat carnaval bestaat
ik hoop dat deze pret nooit overgaat...

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruidspaar krijgt 27 broodroosters cadeau

Grapje! Bruidspaar krijgt 27 broodroosters cadeau

http://static3.hln.be/static/photo/2014/1/9/12/20140301211850/media_xll_6532752.jpg

Het ontbijt na je huwelijksnacht krijgt een nieuwe dimensie wanneer je kan kiezen uit liefst 27 toasters om je boterhammetje te roosteren. Van de veertig huwelijkscadeaus die Mike en Victoria Seymour uit het Engelse Batsford mochten ontvangen, waren twee derden immers een broodrooster. Een 'grapje' van Mike's getuige.

Mike (44) en Victoria (37) trouwden in oktober van vorig jaar in Mexico. Terug van hun huwelijksreis, gaven ze zopas een feest voor familie en vrienden in het Verenigd Koninkrijk. Het koppel had geen huwelijkslijst opgesteld. De keuze van de geschenkjes lieten ze liever over aan de verbeelding en de goede smaak van de gasten op hun trouwpartij.

De trouwers vonden het evenwel al vreemd dat op de geschenkentafel allemaal gelijkaardige, rechthoekige pakjes waren tentoongesteld. Hun argwaan werd bevestigd toen getuige Rob Kanok voorstelde om een 'toaster' uit te brengen ter ere van het bruidspaar. Profetische woorden, want toen de pakjes werden opengemaakt, bleken er niet minder dan zevenentwintig broodroosters in te zitten. Rob had namelijk de gasten 'aangeraden' om een toaster te kopen voor de pasgetrouwden.

Goedkope en dure modellen, weliswaar, maar wat vang je aan met zoveel toasters? Mike en Victoria hebben twintig exemplaren weer kunnen inruilen. De overige zeven schenken ze aan organisaties die zich inzetten voor de opvang van daklozen. Vermits de sales manager en de verpleegster allebei al een huwelijk op de teller hebben, waren ze niet meteen toe aan een nieuwe broodrooster. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glas tomatensap per dag tegen borstkanker

Glas tomatensap per dag tegen borstkanker

http://oi61.tinypic.com/2mdrlab.jpg

Een glas tomatensap per dag vermindert het risico op borstkanker. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Vrouwen die dagelijks tomaten verorberen, produceren immers meer adiponectin, een hormoon dat het lichaamsgewicht mee regelt en als gevolg kan beschermen tegen de dodelijke ziekte, zo schrijft de Britse krant Daily Mail.

Wetenschappers van de Rutgers Universiteit in New Jersey lieten zeventig vrouwen van 55 jaar en ouder gedurende tien weken lang tomatensap drinken of tomaten eten. Alle proefkonijnen kampten met overgewicht of hadden een familielid met borstkanker, wat de kans om de ziekte te krijgen, vergroot.

Controles van de hormonenspiegel van de vrouwen wezen uit dat een glas tomatensap per dag de hoeveelheid adiponectin met negen procent doet toenemen, dankzij de aanwezigheid van lycopene in de groente. Die stof geeft tomaten hun rode kleur, zou de kans op prostaatkanker verminderen en - zo ontdekten wetenschappers nu - verhoogt de hoeveelheid adiponectin in het lichaam met bijna tien procent, schrijft  Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Dat hormoon speelt een rol bij de regeling van het lichaamsgewicht en kan zo helpen in de strijd tegen borstkanker.

Vooral slank(ere) vrouwen die dagelijks tomatensap dronken, produceerden meer adiponectin, aldus de studie. Die bevinding wijst volgens onderzoekster Adana Llanos opnieuw op het belang van gewichtscontrole als belangrijke vorm van kankerpreventie.

De wetenschappers benadrukken dat een dieet bestaande uit uitsluitend tomaten absoluut geen oplossing is om borstkanker te proberen vermijden. Een gezonde levenstijl is cruciaal, stelt Llanos. "Vrouwen kunnen hun kans op borstkanker reduceren door een gezond gewicht na te streven, veel te bewegen en minder alcohol te drinken."

Lycopene bevordert niet enkel de aanmaak van het hormoon adiponectin. Volgens eerder onderzoek gaat de stof ook de groei en verspreiding van kankercellen tegen. Lycopene is in kleinere hoeveelheden ook terug te vinden in onder andere watermeloenen, abrikozen, roze pompelmoezen en papaja's. (br.hln)


» Reageer (0)
01-03-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stralend haar dankzij de omgekeerde wasbeurt

Stralend haar dankzij de 'omgekeerde wasbeurt'

http://static0.hln.be/static/photo/2014/12/10/8/20140301071458/media_xll_6531053.jpg

Heb je dun en futloos haar? Dan is de ideale oplossing volgens sommige bloggers je wasritueel om te gooien. De techniek, waarbij je eerst conditioner gebruikt en dan pas wast met een klein beetje shampoo, wordt door sommigen al langer aangeraden. Steeds meer vrouwen lijken nu deze zogenaamde 'omgekeerde wasbeurt' te omarmen. Dat meldt de Daily Mail.

De oprichter van Aveda, Horst Rechelbacher, zou als eerste deze omgekeerde volgorde hebben aangeraden. Volgens hem kan je zelfs best beginnen met het aanbrengen van oliën op de hoofdhuid en deze door het haar te kammen. Vervolgens maak je het haar nat, gebruik je de conditioner en pas daarna is de shampoo aan de beurt.

Volgens Alison Freer, van de website XOJane, zorgt dit "achterstevoren wassen" ervoor dat je haar voldoende gehydrateerd wordt zonder dat het te zwaar aanvoelt. Ze raadt aan de conditioner even te laten inwerken, terwijl je de rest van je lichaam wast. Dit voorkomt dat je haar gaat klitten, daarna uitspoelen en een klein beetje shampoo gebruiken: "Ik doe dit nu al een week en mijn haar ziet er beter uit dan ooit."

Ook sommige andere bloggers deden deze ontdekking al eerder, soms gewoon door de flesjes per ongeluk te verwisselen in de douche.

Niet voor elk haartype
Freer geeft toe dat de techniek volgens haar vooral doeltreffend is voor mensen met fijn haar, aangezien het je haar doet stralen en het meer volume geeft. Ook andere websites beweren dat wie dikker of droger haar heeft, zich beter aan de traditionele volgorde houdt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met deze app lees je een boek van 300 pagina's in anderhalf uur uit

Met deze app lees je een boek van 300 pagina's in anderhalf uur uit

http://static0.hln.be/static/photo/2014/7/16/2/20140228092248/media_xll_6528407.jpg

In sneltempo een volledig boek uitlezen in een dik uur? Binnenkort is dat een makkie. Spritz, een app die op komst is voor de Samsung Galaxy S5 en Samsung Gear 2, schakelt daarvoor een innovatieve techniek in.

Voor een ervaren lezer is een tempo van 400 woorden per minuut al straf. Met een nieuwe app, Spritz genaamd, zou dat tempo kunnen opgedreven worden tot 1.000 woorden per minuut. Hoe? Door de woorden simpelweg één voor één te laten verschijnen op uitgekiende posities voor het oog.

Spritz houdt rekening met een 'fixatiepunt' voor het oog, doorgaans links van het midden van het woord. Door dat fixatiepunt voortdurend op dezelfde plek te laten verschijnen, kunnen we woorden veel sneller verwerken, klinkt het bij The Huffington Post. Spritz bouwt zo voort op apps als Velocity en op het wetenschappelijke 'rapid serial visual presentation'-model. Omdat het telkens om één woord gaat, past Spritz perfect op kleine schermpjes als die van mobieltjes en smartwatches. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!