Borneose orang-oetan zo goed als uitgestorven
De Borneose orang-oetan -samen met de Sumatraanse orang-oetan de grootste apensoort in Azië- is bijna uitgestorven. Daarvoor waarschuwt de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). De organisatie is ook ongerust over de overlevingskansen van de walvishaai, de grootste vissoort op aarde.
"Het is alarmerend om deze symbolische soorten aan de rand van de uitsterving te zien staan", zo stelt IUCN-directeur Jane Smart in een persbericht.
De organisatie, die een rode lijst met alle bedreigde diersoorten opstelt, heeft de Borneose orang-oetan nu in de categorie 'ernstig bedreigd' geplaatst. Dat is nog maar één trede lager dan de categorie 'uitgestorven in het wild'.
Nochtans leven er momenteel nog altijd iets meer dan 100.000 Borneose orang-oetans. Maar dat aantal neemt snel af omdat hun leefgebied - de regenwouden op het eiland Borneo - door de ontbossing snel kleiner wordt. Heel wat van de bossen moeten daar plaats maken voor palmolieplantages. Daarnaast worden de dieren regelmatig gevangengenomen om in Zuidoost-Azië te verkopen aan particulieren die de primaat in hun privédierentuin willen plaatsen of zelfs als gezelschapsdier willen gebruiken.
Jaarlijks worden er ook twee- tot drieduizend Borneose orang-oetan gedood, aldus nog IUCN. De organisatie schat dat de populatie tegen 2025 gehalveerd zal zijn tot 47.000. Ter vergelijking: in 1973 leefden er nog zowat 288.500 van die mensapen (br.hln)
|