Waarom het zo moeilijk is om af te vallen
![http://static0.hln.be/static/photo/2015/12/10/3/20151129113503/media_xll_8204193.jpg](http://static0.hln.be/static/photo/2015/12/10/3/20151129113503/media_xll_8204193.jpg)
Als je af en toe eens toegeeft aan die koekjescraving (schuldig hierzo), is het niet verwonderlijk dat je dieet niet naar wens verloopt. Maar soms eet en sport je zoals het moet en wil het nog steeds niet lukken. De wetenschap heeft daar nu gelukkig ook een verklaring voor gevonden.
De verklaring is eigenlijk heel simpel: niet iedereen is gebaat met de algemene voedingsvoorschriften. We weten allemaal dat te veel suiker en te veel vet slecht is voor de lijn, maar de precieze aangeraden hoeveelheden blijken niet voor iedereen te kloppen.
In een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Cell, onderzochten Israëlische wetenschappers nauwkeurig het doen en laten van 800 mensen. Ze keken daarbij vooral naar hoe hun voedingspatroon invloed had op hun gezondheid. En wat bleek? Er waren grote verschillen bij hoe de mensen reageerden op voeding, en dat geldt voor alle leeftijden. Waar sommige zaken de suikerspiegel van sommigen deden stijgen, deden ze net het omgekeerde bij anderen.
"We denken al jaren dat obesitas zo alomtegenwoordig is omdat mensen zich niet houden aan onze voedingsvoorschriften", aldus het Weizmann Institute of Science. "Maar dit onderzoek toont dat het probleem wel eens bij die voorschriften zou kunnen liggen." De onderzoekers vermoeden dat die achterhaald zijn. "We zien nu al dat we meer wegen dan 30 jaar geleden, ook al eten we en sporten we op dezelfde manier. Ons microbiologisme zou dus veranderd kunnen zijn."
De oplossing? Dieetvoorschriften op maat. "We werken nu aan een algoritme die je voeding persoonlijk maakt. Met enkele testen zoeken we uit hoe je reageert op bepaalde zaken, en aan de hand daarvan werken we een eetpatroon uit. In de toekomst zullen diëten zeer persoonlijk worden." (br.hln)
|