Drinken we in de toekomst pintjes met minder alcohol?
Overmatige alcoholconsumptie blijft een moeilijk probleem om aan te pakken in onze samenleving. Daarom doen Canadese onderzoekers nu de suggestie om de verantwoordelijkheid deels te verschuiven naar de producenten van alcohol. De wetenschappers zien een mogelijke oplossing in het verlagen van het alcoholpercentage in alcoholische drankjes.
Jaarlijks laten zo'n 3,3 miljoen mensen het leven door problemen met alcohol, volgens cijfers van de Werelgezondheidsorganisatie. Alle bewustmakingscampagnes en taksen op alcohol ten spijt. Een paper van Canadese onderzoekers die op The Lancet verscheen, suggereert daarom of er geen oplossing schuilt in het verlagen van het alcoholpercentage van drankjes.
De onderzoekers van het Canadese verslavingscentrum CAMH concludeerden in een studie dat dit de meest efficiënte methode is om de consumptie van alcohol terug te dringen. "We zouden bijvoorbeeld het gemiddelde percentage kunnen verlagen van 5,5% naar 4,5%," aldus Jürgen Rehm van het CAMH. "We weten uit experimenten dat consumenten het verschil niet proeven tussen bieren met een verschillend alcoholpercentage. Anderzijds zijn de voordelen voor de volksgezondheid enorm."
Een extra voordeel aan deze methode is volgens de wetenschappers dat de producenten hier geen nadeel van ondervinden. De productiekosten dalen, terwijl hun verkoop wel hetzelfde blijft. De Canadezen zien deze oplossing dan ook als een perfecte win-winsituatie, voor producent en consument. (br.hln)
|