Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




19-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mallory speelt 95 kilo kwijt, haar ontgoochelde verloofde blaast huwelijk af

Mallory speelt 95 kilo kwijt, haar ontgoochelde verloofde blaast huwelijk af

http://static0.hln.be/static/photo/2016/8/0/3/20160819160431/media_xll_8984823.jpg

95 kilo én haar ontgoochelde verloofde kwijtgespeeld: de keuze voor een maagverkleining heeft de wereld van Mallory Buettner drastisch op z'n kop gezet. Maar spijt van die verloren liefde heeft de 29-jarige lerares uit het Canadese Ontario allerminst. Eindelijk voelt ze zich goed in haar vel en durft ze foto's van zichzelf in bikini nemen. Het relaas van een meer dan geslaagde transformatie.

Twee jaar geleden woog Mallory nog ruim 180 kilo, intussen is meer dan de helft daarvan als sneeuw voor de zon verdwenen. Anderhalve maand geleden volgde de kroon op het werk, met een buikwandcorrectie en een armlift. Daarbij werd in totaal nog 4,5 kilogram overtollige huid weggesneden.

De brunette deelt haar verhaal nu om lotgenoten ertoe aan te zetten ook die stap te zetten. Ja, er volgden complicaties na de operatie. En ja, haar gepland huwelijk ging niet langer door. Maar die tegenslagen verzanden in het niets bij de levensvreugde die ze nu gevonden heeft.

"Ik had nog nooit in mijn leven een bikini gedragen. Voor de jacuzzi in mijn tuin gebruikte ik een badpak, maar dat ding aantrekken? Zelfs daar zag ik tegenop. Tegenwoordig draag ik niets anders meer, ik ben een bikinibabe geworden. Na de operatie heb ik me meteen vijf modelletjes aangeschaft. Voor het eerst in mijn leven ziet de buitenkant eruit zoals ik me vanbinnen voel."

"Op school altijd de dikste"
Mallory heeft haar hele leven lang een strijd tegen de weegschaal gevoerd. Toen ze tien jaar oud was, wees de teller al 90 kilo aan. Op haar achttiende was daar nog eens 38 kilo bijgekomen. En toen ze twee jaar later afstudeerde, sleepte ze al 165 kilo met zich mee.

"Mijn oudere zus at ongeveer hetzelfde, maar zij bleef er normaal uitzien. Op school was ik altijd de dikste. Toen ik acht jaar oud was, moest ik al een dieet volgen. Mijn moeder trachtte gezonde maaltijden te maken, maar ik propte me vol met chips en pizza. In de hogere school raakte ik ook nog eens verslaafd aan McDonald's."

Ten einde raad probeerde Mallory het Bernstein-dieet uit. "Ik at per dag slechts 500 tot 800 calorieën, echt extreem. Ik verloor er wel 36 kilo door en daar was ik heel blij mee." Het programma kostte echter 600 dollar (530 euro) per maand, geld dat ze niet langer op tafel kon leggen toen ze een huis kocht.

"Ingestort bij de dokter"
Mallory schakelde over naar 1.500 calorieën, waardoor de kilo's er in een razend tempo weer aanvlogen. "Ik ging naar mijn dokter en daar ben ik ingestort. Hij legde het scenario van een operatie op tafel. Ik zag dat eerst niet zitten, het klonk als de makkelijke uitweg. Ik kon toch afvallen zoals ik in het verleden al bewezen had? Ik was zo overstuur dat ik huilend mijn zus gebeld heb. Ze zei dat ik er voor moest gaan en dat ze me zou steunen. Uiteindelijk zat er niets anders op dan mijn trots in te slikken."

De drastische beslissing zorgde echter voor spanningen in haar relatie. "Ik was verloofd op dat moment, normaal zou ik twee maanden na de operatie trouwen. Hij zag mijn plannen echter niet zitten en wilde alles bij het oude houden. Volgens mij dacht hij dat ik hem niet graag meer zou zien als ik slanker zou zijn. We hebben het huwelijk op zijn initiatief dan maar afgelast, sindsdien hebben we elkaar ook niet meer gesproken. Het was een zeer lastige beslissing, maar ik moest voor mijn eigen geluk kiezen. We hebben allebei ons leven verder gezet, ik hoop dat hij gelukkig is."

De operatie werd een klinkend succes, Mallory speelde in het eerste half jaar zelfs negen kilo per maand kwijt. Ze laat de koolhydraten nu zoveel mogelijk links liggen en legt haar maaltijden op een broodbordje, kwestie van de porties in te perken. "Dit toont aan hoe wanhopig ik was. In m'n eentje zou het me nooit gelukt zijn. Vandaar ook allicht dat ik er nu zo open over ben, ik weet nu als geen ander hoe moeilijk het is om hulp te vragen. Als je dik bent, kan je jezelf niet verstoppen. Iedereen ziet je, denkt dat je lui bent of dat het je geen bal kan schelen. De hele wereld heeft een oordeel klaar. Uiteindelijk moest ik hulp vragen, iets waar niemand zich ooit voor zou moeten schamen."

"Soort medaille"
In eerste instantie was Mallory trots op haar huidoverschot. "Het voelde als een soort medaille, het toonde aan van hoe ver ik gekomen was. Mijn chirurg dacht dat ik nooit onder de honderd kilo zou raken, maar uiteindelijk heb ik mijn streefgewicht van 85 kilo toch gehaald. Op een gegeven moment wilde ik er echter toch niet meer aan herinnerd worden, vandaar dat ik besloot om nogmaals onder het mes te gaan."

Zelfs de bloeduitstorting die -alweer- chirurgisch verwijderd diende te worden, kon de pret niet drukken. "Ik stuurde een foto van mezelf in bikini naar mijn mama en zus, ze waren supertrots op mij. Het is niet gemakkelijk geweest. Ik weet nu dat een operatie een zware dobber is en dat het herstel nog veel lastiger is. Ik heb opofferingen gedaan, het is helemaal niet de makkelijke uitweg geworden die ik voor ogen had."

Maar het resultaat, dat mag er wezen. Mallory heeft haar leven weer op de rails gekregen, ze gaat zelfs naar de fitness en volgt een uitgebalanceerd dieet. "Als leerkracht is het belangrijk om genoeg energie te hebben, zodat je de kinderen kan bijhouden. Maar nu hebben zij het moeilijk om mij te volgen." (br.hln)


» Reageer (0)
18-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom willen Vlaamse ouders hun comateuze zoon aan iedereen tonen

Daarom willen Vlaamse ouders hun comateuze zoon aan iedereen tonen

http://static2.hln.be/static/photo/2016/8/4/11/20160818062420/media_xll_8980016.jpg

De ouders van deze tiener hebben een heel goede reden om deze foto aan iedereen te tonen: waarschuwen tegen wat drugs met jongeren kunnen doen. Hun 18-jarige zoon en een vriend zijn maandagavond bewusteloos naar het ziekenhuis gevoerd nadat ze een overdosis van het uiterst gevaarlijke 'GBL Liquid' hadden gedronken.

Dat gebeurde tijdens een zwembadfeestje in Teralfene (Affligem). "Ze hebben ons eerst dronken gevoerd en dan overtuigd in te stemmen met een speciale trip", vertelt de 18-jarige Matthias Schouppe uit Lede. De dosis was zo groot dat zelfs tien koeien er niet tegen opgewassen zijn. Gevolg: de jongeman en zijn vriend zakten prompt in elkaar.

Waarschuwing
"Gelukkig had mijn broer, die even voordien het feestje had verlaten, door dat er iets niet klopte." Hij keerde terug en alarmeerde de hulpdiensten. Die voerden Matthias en zijn vriend onder begeleiding van een MUG-team in comateuze toestand naar het ziekenhuis. Beiden zijn intussen aan de beterhand, maar willen samen met hun ouders waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van drugs op feestjes. (br.hln)


» Reageer (0)
17-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gouden 4x100m-vrouwen van Spelen 2008 krijgen moment van glorie op Memorial

Gouden 4x100m-vrouwen van Spelen 2008 krijgen moment van glorie op Memorial

http://static0.hln.be/static/photo/2016/17/3/4/20160817122934/media_xll_8977669.jpg

Kim Gevaert, Hanna Mariën, Elodie Ouedraogo en Olivia Borlée zullen op 9 september tijdens de Memorial Van Damme gehuldigd worden. Gisterenavond maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekend dat de Russische aflossingsploeg die op de Spelen van 2008 in Peking goud veroverde in de 4x100 meter die medaille moet inleveren. Het goud komt logischerwijs naar België, dat in de finale tweede werd. "Hopelijk geraken die gouden medailles op tijd hier", zo verklaart Memorial-organisator Wilfried Meert aan persagentschap Belga.

Een nieuwe dopingtest op de bewaarde stalen van atlete Yulia Chermoshanskaya leverde sporen op van testosteron en steroïden, waarna het IOC oordeelde dat Rusland geen aanspraak meer kan maken op het goud. Het is nu wel nog aan de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) om de vrijgekomen eerste plaats en de bijbehorende gouden medaille aan de Belgische aflossingsploeg toe te kennen.

"Eerder sprak ik al met Pierre-Olivier Beckers (voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité, nvdr.) en Jacques Rogge, indertijd voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), over het idee om de 4x100m-vrouwen te huldigen op de Memorial. Zij vonden dit ook geweldig", aldus Meert. "Het is beter om een mooie huldiging te hebben voor bijna 50.000 toeschouwers dan een intiem moment bij het IOC. Alleen dienden we nog te wachten op het resultaat van het B-staal van de Russin, en dat moesten we weten voor de Memorial zou plaatsvinden."

"Nu moeten er nieuwe medailles gemaakt worden", vervolgde Meert. "Ik kan me niet indenken dat die Russinnen hun eremetaal zullen terugsturen. Het is de bedoeling om Gevaert en co. hun gouden medailles tijdens de Memorial te overhandigen. Ik denk dat we er van uit mogen gaan dat die medailles er op tijd zullen zijn. Met Pierre-Olivier Beckers hebben we voldoende invloed in het IOC om dat proces te bespoedigen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom zijn vrouwen die zich niet scheren onhygiënisch?

"Waarom zijn vrouwen die zich niet scheren onhygiënisch?"

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Zeker in de zomer besteedt de gemiddelde vrouw heel wat tijd aan het zorgvuldig verwijderen van ongewenst lichaamshaar. In deze video vertellen drie jonge vrouwen waarom ze daar juist mee gestopt zijn. "Vrouwen hebben lichaamshaar, maar scheren het af. Dat hebben ze niet zelf beslist, het wordt voor hen beslist door de maatschappij."

De video kwam tot stand door een samenwerking tussen Style Like U en Allure; het eerste is een zelfbenoemde beweging die ervoor wil zorgen dat mensen zichzelf accepteren en uitdrukken, het tweede een beauty magazine. Monica Hernandez, Alexandra Marzella en Ayqa Khan zijn de jonge vrouwen die aan het woord worden gelaten. Ze vertellen over de strijd die zij leverden tegen de vrouwelijke, haarloze lichaamsnorm van onze samenleving.

Onrealistisch schoonheidsideaal

"Een porseleinen huidje, een slank figuur en geen lichaamshaar: dit ideale vrouwenlichaam is voor de meerheid geen realistisch schoonheidsideaal." De drie waren het beu om zich elke dag van boven tot onder te scheren om zo enigszins aan dit beeld te voldoen. Ayqa Khan: "Vroeger wilde ik op mijn blonde vriendinnen lijken en stond ik twee uur eerder op om mezelf te ontharen. Op een gegeven moment kon ik de moeite niet meer opbrengen."

Het blijkt nog lang niet altijd even vanzelfsprekend om rond te lopen met lichaamshaar. Zo kregen ze alle drie te maken met afkeurende blikken;  eentje werd zelfs al eens een 'onhygiënisch varken' genoemd. Over één ding zijn ze het eens: lichaamshaar bij mannen is normaal, terwijl dit voor vrouwen nog absoluut niet het geval is. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Dodelijk virus bedreigt Europa en Amerika" (en er zijn niet genoeg vaccins)

"Dodelijk virus bedreigt Europa en Amerika" (en er zijn niet genoeg vaccins)

http://static1.hln.be/static/photo/2016/11/2/0/20160816171656/media_xll_8974965.jpg

Bloedingen uit ogen, neus en mond, geelzucht en het uitvallen van organen tot de dood volgt: Afrika wordt bedreigd door de zwaarste uitbraak van gele koorts in dertig jaar. En het potentieel dodelijke virus zou ook Europa en Amerika bedreigen. Terwijl er nu al niet genoeg vaccins zijn.

Het was kinderrechtenorganisatie Save the Children die als eerste alarm sloeg, nu ook een dozijn gevallen van de ziekte vastgesteld zijn in China. Bij de overheid van enkele Afrikaanse landen zit de schrik er in elk geval in, want ze willen niemand meer toelaten die niet is ingeënt.

Toch slaagde de ziekte er al in zich te verspreiden vanuit Angola naar de Democratische Republiek Congo. Verder zijn er ook gevallen bekend in Oeganda en Kenia. Save the Children begon meteen met een noodvaccinatiecampagne in Congo, maar waarschuwt dat er wereldwijd nog maar 7 miljoen doses van het vaccin voor handen zijn en in Kinshasa alleen al 10 miljoen mensen wonen.

Geen geneesmiddel
Gezondheidsmedewerkers hebben al de opdracht gekregen om de vaccins te verdunnen tot een vijfde van hun sterkte om de voorraad zo veel mogelijk te sparen. Eenmaal je het vaccin hebt gekregen, is dat wel levenslang werkzaam. Dat is des te belangrijker omdat er tegen gele koorts geen geneesmiddel bestaat. Preventie is dan ook essentieel. In Angola en Congo zijn intussen al honderden doden gevallen en duizenden mensen in de wijde regio zijn besmet.

Het virus wordt verspreid door dezelfde mug die ook dengue en het Zikavirus overdraagt. Eenmaal het virus opduikt in een bepaald gebied, kan het zich met de mug razendsnel verspreiden. Ook Latijns-Amerika, de Verenigde Staten, Azië, Noord-Australië en Zuid-Europa worden daarbij bedreigd.

4.500 slachtoffers
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterft twintig procent van de patiënten aan de huidige stam van de ziekte, terwijl dat tot 50 procent kan oplopen. De uitbraak van de ziekte kan nog tien tot vijftig keer meer slachtoffers maken dan nu al het geval is en dat zou het de ergste uitbraak maken sinds 1992, toen het zes jaar duurde voor ze onder controle was. 4.500 mensen lieten toen het leven.

Vaccin
Save the Children hoopt alvast dat door aan de alarmbel te trekken, wetenschappers de beperkte voorraad van het vaccin verder aanvullen. Zeker met het oog op een mogelijke wereldwijde verspreiding van de ziekte. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drinken we in de toekomst pintjes met minder alcohol?

Drinken we in de toekomst pintjes met minder alcohol?

http://static0.hln.be/static/photo/2016/15/6/7/20160815133308/media_xll_8972062.jpg

Overmatige alcoholconsumptie blijft een moeilijk probleem om aan te pakken in onze samenleving. Daarom doen Canadese onderzoekers nu de suggestie om de verantwoordelijkheid deels te verschuiven naar de producenten van alcohol. De wetenschappers zien een mogelijke oplossing in het verlagen van het alcoholpercentage in alcoholische drankjes.

Jaarlijks laten zo'n 3,3 miljoen mensen het leven door problemen met alcohol, volgens cijfers van de Werelgezondheidsorganisatie. Alle bewustmakingscampagnes en taksen op alcohol ten spijt. Een paper van Canadese onderzoekers die op The Lancet verscheen, suggereert daarom of er geen oplossing schuilt in het verlagen van het alcoholpercentage van drankjes. 

De onderzoekers van het Canadese verslavingscentrum CAMH concludeerden in een studie dat dit de meest efficiënte methode is om de consumptie van alcohol terug te dringen. "We zouden bijvoorbeeld het gemiddelde percentage kunnen verlagen van 5,5% naar 4,5%," aldus Jürgen Rehm van het CAMH. "We weten uit experimenten dat consumenten het verschil niet proeven tussen bieren met een verschillend alcoholpercentage. Anderzijds zijn de voordelen voor de volksgezondheid enorm."

Een extra voordeel aan deze methode is volgens de wetenschappers dat de producenten hier geen nadeel van ondervinden. De productiekosten dalen, terwijl hun verkoop wel hetzelfde blijft. De Canadezen zien deze oplossing dan ook als een perfecte win-winsituatie, voor producent en consument. (br.hln)


» Reageer (0)
15-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles op alles voor spoedbruiloft terminaal zieke Kelly

Alles op alles voor spoedbruiloft terminaal zieke Kelly

http://static2.hln.be/static/photo/2016/14/0/14/20160815091215/media_xll_8971529.jpg

De terminaal zieke Nederlandse Kelly Hekker (23) heeft als ultieme wens: trouwen met haar grote liefde Ralph. Vriendin Moniek wil er via een doneeractie een droombruiloft van maken.

Het zal de mooiste dag van haar leven worden, en tegelijk een verdrietige. Als Kelly Hekker (23) Ralph den Boer (27) het jawoord geeft, weet ze dat het huwelijk slechts van korte duur zal zijn.

"Het is heel dubbel'', zegt Kelly. "We beloven elkaar liefde en trouw tot de dood ons scheidt, wetende dat dat moment sneller komt dan ons lief is. Maar ik hou zo veel van Ralph en we zijn zo gelukkig samen. Dat wil ik hem kunnen zeggen en laten zien.''

In 2015 kochten ze een nieuwbouwhuis, maar korte tijd later, in augustus, kreeg Kelly de diagnose baarmoederhalskanker. Het huis is onlangs opgeleverd, maar de ziekte is al uitgezaaid naar haar heupen, onderrug, knieën, en - zo hoorde ze vorige week - inmiddels ook naar haar darmen.

Levensverwachting
Artsen geven Kelly nog maximaal tot het eind van dit jaar. "Het is heel snel gegaan. En ik besef dat het niet meer goed komt.''

Hoog op haar bucketlist staat een fotoshoot met Ralph en hun 3-jarige zoontje. Maar haar allergrootste droom is trouwen met de man die ze al sinds de basisschool kent en met wie ze al jaren een relatie heeft. "Zes jaar geleden heeft hij me ten huwelijk gevraagd. Ik zei 'ja'. Daarna is de relatie even uit geweest, maar we zijn toch weer bij elkaar gekomen. Vorig jaar op mijn verjaardag vroeg hij me opnieuw. Toen wisten we al dat ik ziek was.''

Door de aankoop van het huis is er op korte termijn geen geld voor een feestelijke bruiloft. Daarom startte vriendin Moniek Kooijman een doneeractie voor de droombruiloft. "Dit is het minste wat ik kan doen'', vertelt ze. "Je kunt op maandagen gratis trouwen, maar zij verdient een schitterende dag. Dit zijn haar laatste mooie herinneringen.''

Na de oproep via sociale media stromen donaties en gratis hulp binnen. Er is een Mini Cooper geregeld, visagie, een locatie, ambtenaar, bloemen, taart. Zaterdag gaat ze jurken passen. Kelly: "Zo mooi. Ik krijg veel lieve berichtjes, zelfs van wildvreemden.''

Eind september moet de droombruiloft plaatsvinden. "Al vanaf mijn vijfde droom ik over een bruiloft als Sissi'', mijmert Kelly. "Mijn vader begeleidt me naar het altaar, waar mijn man me voor het eerst in mijn trouwjurk ziet.''

Vader herstentumor
Haar vader is ook ernstig ziek. Hij heeft een hersentumor, is twee keer zonder succes geopereerd en begint binnenkort aan zijn laatste bestralingen. "Het is bizar dat mijn vader en ik het ziekteproces delen. We snappen elkaar, voelen elkaar aan.''

Ze verbijt de pijn die ze voelt en weigert morfine om zo helder mogelijk te blijven. Moniek: "Ze is sterk en nuchter. Het is heftig als vader en kind samen een strijd voeren, waarbij voor de een misschien nog licht aan het eind van de tunnel is en voor de ander niet.''

Voorlopig steekt Kelly alle energie in het gezin en de verhuizing. "We zijn bezig om samen van het nieuwe huis ons paleisje te maken. Ik heb 24 uur per dag pijn, in mijn rug, bij het ademhalen. Maar dit moet gebeuren. Dit wil ik doen. Ik wil alles goed achterlaten voor mijn vriend en zoon.'' (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.James Morrison - One Life


James Morrison - One Life

Klik op de foto om hem te beluisteren






James Morrison, geboren als James Morrison Catchpole (Rugby, Warwickshire, 13 augustus 1984) is een Engels zanger en songwriter. In 2006 scoorde hij een grote hit met zijn eerste single You Give Me Something. Zijn debuutalbum Undiscovered was tevens een groot succes.

Op 13-jarige leeftijd begon James gitaar te spelen nadat zijn oom hem had laten zien hoe je een bluesriff speelt. Nadat hij jaren nummers van andere artiesten speelde, begon Morrison uiteindelijk zelf liedjes te schrijven. In 2005 tekende hij een platencontract bij Polydor en trad hij als support-act op tijdens een tour van zangeres Corinne Bailey Rae. You Give Me Something werd als eerste single uitgebracht op 16 juli 2006 in Engeland en behaalde de vijfde plaats in de hitlijsten.

Morrisons debuutalbum Undiscovered verscheen op 31 juli en wist 1 week na de release nieuw binnen te komen op de eerste plaats van de Britse albumhitlijsten. In Nederland lag de single You Give Me Something vanaf 1 september in de winkels. Wegens veel airplay op radio en televisie groeide het nummer ook in Nederland uit tot een groot succes, met een tweede plek als hoogste positie in de hitlijsten. Voor promotie zou de zanger optreden tijdens de TMF Awards op 13 oktober in de Heineken Music Hall, Amsterdam. Hij moest uiteindelijk verstek laten gaan wegens ziekte. Wel gaf hij op 20 november 2006 een concert in de Melkweg, Amsterdam. Het concert was binnen enkele dagen al uitverkocht. In diezelfde periode verscheen Morrison's tweede single Wonderful World. Zowel in Engeland als in Nederland bereikte het nummer de achtste plaats in de charts. 8 februari gaf Morrison voor de tweede maal een optreden in Nederland, in de Heineken Music Hall, Amsterdam. De derde single van het album werd The Pieces Don't Fit Anymore. Zowel dit nummer als de vierde single Undiscovered werden geen grote hits in zowel Engeland en Nederland. Op 26 juni 2007 gaf James Morrison een concert in de Westergasfabriek te Amsterdam. In diezelfde periode nam Morrison voor You Give Me Something een geheel nieuwe videoclip op, ter ere van de Amerikaanse release van de single. Het album zal vanaf maart in de Amerika te koop zijn. Hoewel de single geen notering behaalde in de Billboard hitlijsten, behaalde het album wel de 24ste plaats.

Morrisons nieuwe studioalbum met de naam Songs for You, Truths for Me is uitgebracht op 29 september 2008. De eerste single, You Make It Real, verscheen op 22 september 2008. Als tweede single verschijnt Broken Strings, een duet met Nelly Furtado. Het duet werd Morrisons grootste hit in de Nederlandse Top 40. Op 14 januari 2009 gaf Morrison opnieuw een concert in de Heineken Music Hall ter promotie van zijn nieuwe album. De derde single, Please Don't Stop the Rain, staat momenteel in de top 40. Op 18 oktober 2009 stond James in een uitverkocht Paradiso.



» Reageer (0)
14-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langer leven? Lees dan een boek

Langer leven? Lees dan een boek

http://static2.hln.be/static/photo/2016/1/15/3/20160811172226/media_xll_8961123.jpg

Uit een nieuwe studie onder meer dan 3500 respondenten blijkt dat mensen die 30 minuten per dag een boek lezen, gemiddeld twee jaar langer leven dan niet-lezers. Boekenlezers leven bovendien ook langer dan wie enkel tijdschriften leest.

De studie van de Yale University School of Public Health onderzocht het leespatroon van 3635 50-plussers gedurende een periode van twaalf jaar. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat wie meer dan 3,5 uur per week leest, 23 procent minder kans maakte om tijdens de studie te overlijden. Wie minder dan 3,5 uur leest, had nog 17 procent meer overlevingskans dan niet-lezers.

Volgens onderzoeker Avni Bavishi "is slechts 30 minuten per dag een boek lezen gunstig voor de overlevingskansen". "We concludeerden ook dat boeken lezen een groter voordeel oplevert dan kranten of magazines," aldus Bavishi. "Dit effect is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat boeken meer inspanning vragen van de lezer, ze zorgen voor een groter cognitief voordeel en verhogen daardoor de levensduur." Uit de studie bleek dat de respondenten per week gemiddeld nochtans veel meer tijdschriften dan boeken lazen: 6,10 uur versus 3,92 uur.

In de studie beschrijven de academici twee cognitieve processen die een 'overlevingsvoordeel' opleveren bij het lezen van boeken. Enerzijds vragen boeken 'cognitief engagement': dat kan verklaren waarom boeken de woordenschat, het denkvermogen, de concentratie en het kritisch denkvermogen aanscherpen. Ten tweede promoten boeken empathie, sociale perceptie en emotionele intelligentie.

Uit een eerder onderzoek blijkt dat 65-plussers gemiddeld 4,4 uur per dag televisie kijken. Maar meer tijd vrijmaken om boeken te lezen kan volgens de academici dus voordelig zijn voor deze groep. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aantal kindbruiden stijgt in Duitsland

Aantal kindbruiden stijgt in Duitsland

http://static1.hln.be/static/photo/2016/18/7/9/20160814111150/media_xll_8969139.jpg

In Duitsland trouwen steeds vaker jonge meisjes. Volgens de kinderbescherming in het land telde Duitsland het afgelopen jaar zeker duizend meisjes die trouwden, veelal met oudere mannen. Het zou gaan om kindhuwelijken onder vluchtelingen, maar ook in Roma-families. Het eigenlijke aantal ligt mogelijk nog veel hoger, meldt de krant Die Welt am Sonntag.

De kinderbescherming roept op de minimumleeftijd om te trouwen, die staat op achttien jaar, veel strikter te hanteren. Nu wordt boven de zestien soms een uitzondering toegestaan. Veel van de kindhuwelijken vinden echter buiten het zicht van de autoriteiten plaats.

 De hoge cijfers komen ook omdat met de vluchtelingenstroom echtparen zijn binnengekomen uit landen waar kindhuwelijken wel zijn toegestaan.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Ik heb het opgegeven": jongen schrijft vlak voor zelfmoord hartbrekende brief

"Ik heb het opgegeven": jongen schrijft vlak voor zelfmoord hartbrekende brief

http://static3.hln.be/static/photo/2016/6/13/10/20160814103349/media_xll_8968975.jpg

Een dertienjarige jongen in New York beroofde zich afgelopen donderdag van het leven. De familie van de overleden Danny Fitzpatrick is woedend nadat ze zijn afscheidsbrief lazen. De jongen werd gepest en zijn leerkrachten hebben niks gedaan om hem te helpen.

"Ik heb het opgegeven." In de brief, die zijn familie op Facebook deelde, beschrijft Danny hoe de pesters in de Holy Angels Catholic School hem het leven zuur maakten. "Hij pestte me", schreef Danny over een van zijn voormalige vrienden. 

Geen hulp
Het begon allemaal goed voor Danny op de school, maar dat draaide uit op een nachtmerrie toen het pesten begon. "Ik had eerst veel vrienden, goede punten, een goed leven. Maar toen verhuisde ik, en toen ik terug ging was het helemaal anders. Mijn oude vrienden veranderden, ze wilden zelfs niet meer met mij praten. Ze pestten me constant tot ik met hen begon te vechten." Tijdens een van die gevechten liep Danny verwondingen op aan zijn pink. Maar de leerkrachten weigerden hem te helpen. "Ze deden helemaal niets." Er was er eentje die het wel probeerde, het was niet genoeg.  Zij was de liefste leerkracht. Zij begreep het." 

De brief eindigt met de hartbrekende woorden: "Ik wilde weg, ik heb gesmeekt en gesmeekt."

Monument
Een vriend van de familie van Danny bevestigt dat de jongen gepest werd, en dat de leerkrachten niet genoeg gedaan hebben om hem te helpen. "Kijk naar Danny's glimlach", vertelt hij op Facebook. "Maar tegelijkertijd had hij pijn, deed hij wanhopige pogingen om hulp in te roepen. Hij verstopte zijn pijn van alle pesterijen en vechtpartijen." De familie plant maandag een begrafenis. Met een crowdfundingactie willen ze geld inzamelen voor een gepast herdenkingsmoment om de bewustwording rond pesten te vergroten. (br.hln)



Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site zelfmoord1813.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een op zes zelfstandigen onder armoedegrens

Een op zes zelfstandigen onder armoedegrens

http://static3.hln.be/static/photo/2016/13/15/2/20160814044750/media_xll_8968127.jpg

Vorig jaar verdienden 111.523 zelfstandigen in hoofdberoep minder dan 12.500 euro, terwijl de Europese armoedenorm voor een alleenstaande op omgerekend 13.020 euro per jaar ligt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) waarover Het Nieuwsblad zondag bericht.

Het NSZ deed het onderzoek op basis van gegevens van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen. "Als je weet dat er vorig jaar bijna 705.000 zelfstandigen in hoofdberoep waren, dan betekent dat 15,8 procent. Of één op zes", zegt Christine Mattheeuws van het NSZ.

Volgens De Zondag zag Dyzo, de organisatie voor zelfstandigen in moeilijkheden, op drie jaar tijd een verdubbeling van het aantal aanvragen, van 1.237 in 2012 tot 2.482 vorig jaar. Volgens parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V,) die de cijfers opvroeg bij Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), bewijst dat dat Dyzo een nuttige partner is voor zelfstandigen. Wel betreurt hij dat de samenwerking met steden en gemeenten niet van een leien dakje verloopt. "Uit cijfers blijkt dat maar liefst 67 procent van de Vlaamse gemeenten op geen enkele manier samenwerkt met Dyzo. De minister moet hen dringend sensibiliseren", aldus Bothuyne. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terminale vrouw geeft feest van twee dagen... en sterft op het einde

Terminale vrouw geeft feest van twee dagen... en sterft op het einde

http://static3.hln.be/static/photo/2016/17/4/9/20160812083022/media_xll_8962659.jpg

Begin juli stuurde Betsy Davis (41) haar vrienden en familie een uitnodiging voor een feest. En niet zomaar een feest: het gebeuren zou twee dagen duren en zou "omstandigheden bevatten die je nog nooit hebt gezien", aldus Betsy. Het werd een afscheid met maar één regel: niemand mocht huilen in haar buurt.

In 2013 kreeg Betsy, een kunstenares uit Californië, te horen dat ze aan ALS lijdt, de vreselijke en ongeneeslijke spierziekte waarbij je langzaam maar zeker verlamd raakt tot ook je ademhaling het begeeft. Patiënten hebben na de diagnose amper twee tot vijf jaar te leven.

Betsy besloot echter niet te wachten tot de ziekte haar klein kreeg, maar wilde op haar eigen termen een einde aan haar lijden maken. Ze maakte aanspraak op de kersverse euthanasiewet in Californië, waardoor terminale, volwassen patiënten die minder dan zes maanden te leven hebben een dodelijke medicijnencocktail mogen innemen. Maar voor ze uit het leven stapte, wilde de artieste nog een keer genieten

Pizza en film
Tijdens het weekend van 23 en 24 juli zakten meer dan 30 mensen van over heel Amerika af naar het huis van Betsy om samen met haar afscheid te nemen. Het werd een mooie en emotionele bijeenkomst, met veel muziek, cocktails en Betsy's favoriete pizza. Ze keek nog eenmaal naar haar favoriete film en praatte met al haar geliefden. Ze nodigde alle vrouwen ook uit om haar kleren te passen en iedereen mocht een van haar spullen uitkiezen om mee te nemen als herinnering. Betsy benadrukte dat er maar een regel was. "Draag wat je wil, zeg wat je wil, dans, spring, zing, bid... Maar huil niet in mijn buurt."

Aan het einde van het weekend trok ze haar favoriete kimono aan, keek naar haar laatste zonsondergang en nam om 18.45 de dodelijke medicijnen in het bijzijn van haar zus, haar verpleegster, therapeut en haar dokter. Ze gleed zachtjes weg in een coma en stierf vier uur later.

Laatste optreden
De zus van Betsy, Kelly, vond het afscheidsfeest een geweldig idee. "Het was natuurlijk zwaar; telkens als ik de kamer uitliep kreeg ik een krop in de keel. Het is nog steeds erg moeilijk." Toch waren alle gasten blij dat ze aanwezig waren. "Ze begrepen het. Ze had zo veel pijn en ze respecteerden haar beslissing. Iedereen deed zijn best om het een zo vrolijk mogelijke gebeurtenis te maken."

Velen zagen het feest als een laatste kunstwerk van de artieste. Betsy, die dol was op performance art en schilderen, kon op het einde niet meer staan, haar tanden poetsen of duidelijk praten. "Maar toch wist ze van haar dood iets prachtigs te maken. Ze nam het heft in eigen handen en maakte van haar dood een kunstwerk." (br.hln)


» Reageer (0)
13-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo haal je knoflookgeur makkelijk van je handen

Zo haal je knoflookgeur makkelijk van je handen

http://static1.hln.be/static/photo/2016/3/4/2/20160812144348/media_xll_8963747.jpg

Een teentje look voegt meteen heel wat smaak toe aan een gerecht, iets minder fijn is de indringende geur die soms tot dagen aan je handen blijft zitten na het snijden van look. En wassen met zeep kan daar helaas niet tegenop. Gelukkig vonden wij een trucje dat meteen werkt.

Wat je nodig hebt: een roestvrij staal spons.

Hoe het werkt: Was je handen na het snijden van knoflook met water en zeep, en schrob met de roestvrij staal spons over je handen. De geur zal meteen weg zijn!

Waarom het werkt: Net zoals bij zilver, blijven geuren aan de oppervlakte hangen van roestvrij staal. De ijzeroxide op de spons zal zich binden met de zwavelverbindingen in de look (die zorgen voor de slechte geur), waardoor je na het wassen geen lookgeur meer zult ruiken, maar net die typische ijzergeur. Die krijg je trouwens wel van je handen door ze te wassen met water en zeep. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 gezonde snacks om de namiddag te overleven

4 gezonde snacks om de namiddag te overleven

http://static0.hln.be/static/photo/2016/14/10/9/20160811115503/media_xll_8960319.jpg

Heb je net lekker gegeten, begint dat hongergevoel al weer te knagen. En wat zien die chocolaatjes die je collega heeft meegenomen er verdomd lekker uit. Opdat je toch niet in de verleiding zou komen, vonden wij enkele snacks die minstens even lekker zijn, maar wel een stuk gezonder. Ideaal om die namiddagdip te overleven.

Worteltjes met hummus

Zin in iets knapperigs om te knabbelen tussendoor? Dan zijn worteltjes niet te missen. Ze bevatten slechts 7 calorieën per wortel, zijn lekker crunchy en gezond. Bovendien smaken ze extra lekker met een beetje hummus erbij. Die kan je zelf thuis maken of gewoon kant-en-klaar kopen in de supermarkt. En voor die 30 calorieën per 15 gram hoef je het ook niet te laten.

Amandelen

Noten zijn supergoed voor je. Ze bevatten veel gezonde vetten, eiwitten en mineralen en zouden dus niet mogen ontbreken in een gezond eetpatroon. Vooral amandelen zijn de echte toppers: die bevatten namelijk het meeste voedingsstoffen. Een handjevol (= 50 gram) noten is dus het ideale tussendoortje wanneer je maag begint te grommelen.

Rijstwafels met pindakaas en banaan

Smeer wat pindakaas over twee rijstwafels (ongeveer een halve eetlepel per rijstwafel) en beleg met plakjes banaan. Overheerlijk en het geeft je een instant verzadigd gevoel. Niet makkelijk mee te nemen naar het werk? Niks van. Zorg gewoon dat alles apart verpakt is, en beleg je rijstwafels pas net voor je ze verorbert. Zo blijft alles lekker knapperig en vers.

Gedroogde vruchten

Ja, fruit bevat heel wat suikers, maar soms heb je daar gewoon heel even behoefte aan. Zeker als je in de namiddag merkt dat dat dipje niet veraf meer is. En dan is zo'n handje gedroogde vruchten meer dan welkom. Bovendien gaat het hier over fructose en dat is lang zo erg niet. Van gedroogde vijgen tot dadels en abrikozen: het is super makkelijk mee te nemen en is een fijne afwisseling van het gewone stuk fruit. (br.hln)


» Reageer (0)
11-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pussycat - Mississippi

Pussycat - Mississippi

Klik op de foto om ze te beluisteren

Pussycat was een Nederlandse popgroep uit de Limburgse plaats Brunssum. De band had in het midden van de jaren zeventig vier internationale hits op rij: Mississippi (1975), Georgie (1976), Smile (1976) en My broken souvenirs (1977) en daarna nog een serie hitsingles in Nederland en België. Mississippi stond in 14 landen op nummer 1 en kende geen hitnotering in de VS, het land waar die rivier stroomt. Tweeëntwintig platen behaalden de status van goud. Het leeuwendeel van de nummers van de band, minstens 55, werd geschreven door Werner Theunissen.

» Reageer (0)
10-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dankzij zijn vrienden kan deze zieke avonturier toch Europa zien... op hun rug

Dankzij zijn vrienden kan deze zieke avonturier toch Europa zien... op hun rug

http://static3.hln.be/static/photo/2016/8/16/7/20160810100918/media_xll_8957197.jpg

Van Frankrijk, naar Engeland tot Ierland, de dertigjarige Amerikaan Kevan Chandler had Parijs en de Ierse landschappen nooit kunnen bewonderen zonder zijn vrienden. Want door een spierziekte kan hij immers niet stappen en de smalle straatjes van Parijs zijn moeilijk te verkennen in een rolstoel. Dankzij zijn vrienden werd het wél mogelijk: ze droegen hem gedurende drie weken in een rugzak rond in Europa.

Intussen is Kevan terug in zijn thuisstad Fort Wayne, Indiana. Hij kampt met spinale musculaire atrofie (SMA) en kan niet stappen. Maar zijn beperkingen beletten hem niet om het avontuur op te zoeken. Een hoop vrienden maakten het mogelijk om toch door Europa te trekken. Ze trainden maanden op voorhand zodat ze lichamelijk klaar waren om de zware rugzak met Kevan op hun rug te dragen. "Onderweg kregen we wel wat vragende blikken. Mensen zagen ons uit de verte aankomen en pas na een tijdje begonnen ze te glimlachen en deden ze weer verder met wat ze aan het doen waren."

"We hebben een week in Frankrijk, een week in Engeland en een week in Ierland gespendeerd. En het was allemaal ongelooflijk: van dansen in de straten van Parijs of wat hangen met zigeuners aan de Seine. Ik krijg nu vaak de vraag wat mijn favoriet moment uit de reis was, maar ik kan het niet zeggen."

Nu het avontuur erop zit, is Kevan niet aan het uitrusten. Hij wil anderen helpen om hun dromen na te jagen. We werken met een paar kinderen met een beperking en hun gezinnen om een rugzak voor hen te ontwerpen." Ook werkt Kevan aan een documentaire en een boek over zijn unieke reis. "Ik wil de mensen aan het denken krijgen."

Wil je alle foto's van Kevans trip bekijken? Je vindt het verhaal van hem en zijn vrienden hier. De groep denkt ook aan een nieuw avontuur, de Chinese muur is een van de opties. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vastberaden zwerfhond blijft maandenlang opduiken aan hotel van stewardess tot ze hem adopteert

Vastberaden zwerfhond blijft maandenlang opduiken aan hotel van stewardess tot ze hem adopteert

http://static3.hln.be/static/photo/2016/18/3/12/20160810053558/media_xll_8956827.jpg

Een Argentijnse zwerfhond blijkt een wel heel gedreven doorzetter te zijn. Toen de Duitse air-hostess Olivia Sievers begin dit jaar de hond voor het eerst zag in de buurt van het Hilton-hotel in Buenos Aires, had ze geen idee dat hij haar zou uitkiezen als zijn baasje en alles zou doen om dat te realiseren.

Toen Sievers de hond voor het eerst zag, gaf ze hem wat eten en ravotten ze wat. Ze doopte hem Rubio. Rubio volgde haar later naar haar hotel en wachtte. En wachtte. En wachtte. Tot ze weer buitenkwam.

Kort nadien keerde de stewardess terug naar Duitsland en dacht ze de hond nooit meer te zien, maar toen ze de keer nadien weer in Buenos Aires was, bleek Rubio daar weer te staan. "Hij liep altijd met me mee en ik probeerde een andere weg te nemen omdat ik niet wilde dat hij me naar het hotel zou volgen, maar dat was niet mogelijk. Hij kwam altijd terug en volgde me," vertelde ze in Noticiero Trece, een Argentijnse talkshow. "Hij was heel blij dat iemand hem aandacht schonk. Deze hond wil echt een vriend."

Toen Sievers Rubio in juli (winter in Buenos Aires) weer zag, gaf ze de hond een vliegtuigdekentje om zich warm te houden. Ze probeerde een opvanggezin voor de hond te vinden, maar hij liep weg. Daarop besloot de vrouw om hem zelf te adopteren. Rubio vloog vrijdag van Zuid-Amerika naar Europa en woont nu bij zijn nieuwe familie. Missie geslaagd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steelers Wheel - Stuck in the Middle with you

Steelers Wheel - Stuck in the Middle with you

Klik op de foto om ze te beluisteren






Stealers Wheel was een Britse folkrockband die in 1971 in Paisley (Schotland) werd opgericht door folkzangers/liedjesschrijvers Joe Egan, Gerry Rafferty en Rab Noakes. De band werd in de vroege jaren zeventig beschouwd als de Britse versie van Crosby, Stills, Nash & Young.

Op de eerste lp bestond Stealers Wheel uit drummer Rod Coombes, bassist Tony Williams, sologitarist Paul Pilnick, Egan en Rafferty. Nadat ze twee singles hadden uitgebracht die niet zo veel succes hadden verliet Rafferty de groep. Ook Williams stapte op en nieuwe leden werden voormalig Spooky Tooth lid Luther Grosvenor en bassist DeLisle Harper. Toen Stuck in the middle with you onverwacht een wereldhit werd haastte Rafferty zich om terug te keren waardoor de band uit zes leden ging bestaan. Van Stuck in the middle with you, een in de traditie van Bob Dylan en The Beatles geschreven nummer, werden wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

Het debuutalbum Stealers Wheel (1972, geproduceerd door Leiber & Stoller) verkocht behoorlijk en bereikte nummer 50 in de Amerikaanse albumcharts. De single Late again (uitgebracht vóór Stuck in the middle with you) werd zelfs in sommige landen alsnog een bescheiden hit. De band nam als zesformatie de single Everything Will Turn Out Fine op, maar Rafferty was ontevreden over het feit, dat Leiber & Stoller probeerden de plaat te laten klinken als Stuck in the middle, part 2. Hij haalde Egan over om als duo verder te gaan en de overige vier leden werden aan de kant gezet. Op het volgende album Ferguslie Park (1973) stond een nieuwe opname van Everything Will Turn Out Fine, die nogal verschilde van de single-versie. Met name Grosvenor's gitaarwerk werd node gemist. Doordat alle heruitgaven de 'duo-versie' bevatten is de originele single van de zesmans Stealers Wheel een collector's item geworden. Met de single Star werd door het duo Rafferty-Egan nog een bescheiden hit gescoord en het nummer is tot op de dag van vandaag nog relatief populair. Maar het succes van het eerste album werd niet geëvenaard.

De uitgave van het derde en laatste album werd door verschil van inzichten tussen Egan en Rafferty meer dan 1,5 jaar vertraagd. Zij konden het niet eens worden of ze als groep of duo door moesten gaan, en hadden verschil van mening op artistiek vlak. Het laatste album Right or Wrong kwam in 1975 uit zonder dat er nog een Stealers Wheel was om de plaat te promoten.

Rod Coombes speelde later in o.a. The Strawbs, Paul Pilnick (een voormalig lid van Merseybeatgroep The Big Three) in Deaf School, Luther Grosvenor o.a. in Mott The Hoople (onder het alias Ariel Bender), DeLisle Harper in Gonzalez en Tony Williams als bassist van Jethro Tull. Rafferty bouwde een succesvolle solo-carrière op, maar Egan verdween langzaam in de vergetelheid. Hij runt al jaren een uitgeverijtje in Schotland.

Het nummer Stuck in the middle with you werd in 1992 gebruikt door Quentin Tarantino als soundtrack voor de film Reservoir Dogs, waarmee de band opnieuw enige tijd belangstelling verwierf. De drie albums van de band werden in 2004/2005 opnieuw uitgebracht door het Britse label Lemon Recordings. In 2008 begon Tony Williams op zijn website concerten van Stealers Wheel aan te kondigen. Het bleek te gaan om een samenwerking met originele bandleden Rod Coombes en Paul Pilnick plus zanger Tony Mitchell, echter zonder de geluidsbepalende stemmen van Rafferty en Egan. Voor zover bekend heeft de band tot nu toe eenmaal opgetreden (in Blackpool, Engeland).



Een reünie zit er niet meer in; Gerry Rafferty overleed begin januari  2011.


» Reageer (0)
09-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met deze 5 tips bespaar je makkelijk op je elektriciteitsrekening

Met deze 5 tips bespaar je makkelijk op je elektriciteitsrekening

http://static3.hln.be/static/photo/2016/16/4/2/20160809155021/media_xll_8955077.jpg

De elektriciteitsfactuur in Vlaanderen is op één jaar tijd 286 euro ofwel bijna 40% duurder geworden als gevolg van beslissingen van de regeringen-Michel I en -Bourgeois I. Een flinke som geld voor de meeste mensen. Gelukkig zijn er een aantal kleine dingen die je zelf kunt doen om elektriciteit te besparen. Wij sommen er 5 op.

1. Wassen op 30 graden
Heel wat mensen wassen hun kleren standaard op 40 graden of meer, maar door te wassen op 30° bespaar je energie en het is nog eens beter voor je kleren ook. Je krijgt er wel niet alle bacteriën mee weg, maar tenzij je ziek bent, is dat helemaal niet erg. Alleen bij beddengoed en handdoeken draai je de temperatuur van de wasmachine best hoger.

2. Stekkers uittrekken
De kans is groot dat je de stekker van heel wat apparaten zoals een microgolfoven, waterkoker en lamp altijd in het stopcontact laat zitten, ook al gebruik je ze niet. Dit wordt ook wel eens sluipverbruik genoemd, want per jaar kun je makkelijk tegen de € 50 besparen door alle stekkers uit te trekken van de apparaten die je niet gebruikt. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan je smartphone- en computeroplader.

3. Nooit warme voedingswaren in koelkast en frigo
Door warm eten in de ijskast of frigo te stoppen, zal het hele apparaat tijdelijk opwarmen. Dat is slecht voor het andere eten in de koelkast of frigo, want het aantal bacteriën neemt hierdoor toe. Maar de koelkast en frigo zullen ook veel harder moeten werken om terug op hun normale temperatuur te komen, wat meer energie verbruikt.

4. Vermijd de droogkast
De droogkast is een ware energievreter, door je kleren op een rekje te drogen, kun je dan ook heel wat poen besparen. Ook omdat je kleren zo veel minder snel zullen verslijten. Een toestel met een A-label (het meest zuinige energielabel) verbruikt wel de helft minder dan een gewone droogkast. Weiger je te leven met harde handdoeken en lakens die maar niet drogen, dan investeer je dus best in een apparaat met A-label.

5. Strijken doe ook best niet te vaak
Net als de droogkast, zit ook het strijkijzer in de top-10 van meest verbruikende toestellen in huis. Door je kleren te laten drogen op een rekje, zul je sowieso al minder moeten strijken. Het helpt ook om je kleren zo snel mogelijk uit de wasmachine te halen en meteen op te hangen. Dan zijn ze nog goed warm en vochtig, waardoor heel wat kreuken vanzelf verdwijnen bij het drogen. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!