Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




27-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Palm Breweries wordt Palm Belgian Craft Brewers

Palm Breweries wordt Palm Belgian Craft Brewers

http://static0.hln.be/static/photo/2014/18/10/13/20140826151609/media_xll_7037143.jpg

Palm Breweries, de brouwer van het gelijknamige bier uit Steenhuffel, verandert zijn naam in "Palm Belgian Craft Brewers", of kortweg Palm nv. Met die naamswijziging, en ook de lancering van nieuwe bieren en de heropening van de oude dorpsbrouwerij De Hoorn, wil het bedrijf inspelen op de trend van de consument om authentieke bieren te ontdekken en te beleven.

"De naam Palm Breweries dekt niet de volledige lading meer", legde gedelegeerd bestuurder Jan Toye op de perspresentatie van de nieuwe strategie uit. Volgens Toye kwamen het vakmanschap en de relatie tussen brouwer en consument in de vorige naamgeving te weinig naar voor. Met de nieuwe naam wil Palm "inspelen op de trend van de consument om de 'craft' brouwers te ontdekken en te beleven".

Meerwaardezoeker
Naast de naamsverandering onderneemt het bedrijf nog een aantal initiatieven om in te haken op de trend van de microbrouwerijen en de behoeften van de hedendaagse bierliefhebber. Dit is steeds meer een meerwaardezoeker die actief op zoek gaat naar ambachtelijke en authentieke bieren en ook het bredere, historische verhaal achter het product wil leren kennen.

Nieuw: Cornet
Zo lanceert Palm het nieuwe bier Cornet, genoemd naar de herbergier en brouwer van afspanning De Hoorn in Steenhuffel, die in de 17de eeuw voor de lokale edelheer een bier maakte dat op eiken vaatjes werd bewaard in de kelders van kasteel Diepensteyn. Geïnspireerd op dat verhaal ontwikkelde de brouwerij nu een zwaar, droog, blond bier met een subtiel houtaroma.

De Hoorn gereanimeerd
Daarnaast is ook De Hoorn gereanimeerd. In de oude dorpsbrouwerij, die zondag in het kader van het Hopfeest voor het eerst wordt geopend voor het publiek, mogen brouwers en ingrediëntenmeesters experimenteren met kleinere, meer ambachtelijke brouwsels en kunnen ze exclusieve Prestige-edities ontwikkelen, die op de markt gezet worden als Arthur's Legacy, een eerbetoon aan de grootoom van Toye.

Palm beschikt naar eigen zeggen over alle troeven om verder te investeren en te innoveren in het premium en prestige segment. Met Palm, Rodenbach, De Gouden Boom en Boon is ze de enige brouwerij die de vier authentieke gistingswijzen bezigt. De aanstelling van vier ingrediëntenmeesters (kruiden, hop, fruit en hout) moet de expertise en kennis van de brouwersgroep verder verfijnen en uitbouwen. (br.hln)


» Reageer (0)
26-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toerist redt zeeschildpadden van de kookpot

Toerist redt zeeschildpadden van de kookpot

Klik op de foto om de video te bekijken



Een Britse toerist heeft tijdens zijn vakantie op een eiland voor de kust van Nicaragua twee zeeschildpadden van een gewisse dood gered. De twee 'onechte karetschildpadden', een bedreigde diersoort, lagen met hun vinnen op hun rug gebonden in de tuin van een bar. Daar zouden ze in de kookpot beland zijn. Er is immers een toegenomen vraag naar zeeschildpaddenvlees.

Chris Skone-Roberts (44) was geschokt toen hij de anderhalve meter lange dieren naar lucht zag happen in de tuin van een bar op Little Corn Island (Islas del Maiz) voor de oostelijke kust van Nicaragua. De man begon water over de dieren te gieten opdat ze niet verder zouden uitdrogen, tot een vrouw hem toeriep dat het haar dieren waren. Vermoed wordt dat de vrouw van plan was het vlees van de dieren op de zwarte markt te verkopen. Skone-Roberts belde de politie, die de toelating gaf de dieren terug in zee te zetten. Met de hulp van leden van Sea Shepherd, de zeemilieuorganisatie, werden de dieren op karren geladen. Die werden de branding in gereden om de dieren de kans te geven zich opnieuw te acclimatiseren."We lieten ze op hun rug liggen zodat ze niet konden spartelen en hun vinnen bezeren", verklaart Skone-Roberts, een reddingsduiker en voormalig verpleger. "Van zodra we de touwen lossneden, gingen ze er als de bliksem vandoor. Het was prachtig om dat te zien".De toenemende vraag naar zeeschildpaddenvlees zorgt ervoor dat het voortbestaan van de diersoort wereldwijd bedreigd is. In Nicaragua worden elk jaar naar schatting 35.000 zeeschildpadden gedood. Naast hun vlees worden ook hun eieren wereldwijd verkocht. (br .hln) 


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IS overschaduwt heropening Nationaal Iraaks Museum

IS overschaduwt heropening Nationaal Iraaks Museum

http://static1.hln.be/static/photo/2014/1/8/14/20140826133020/media_xll_7036784.jpg

Het Iraakse Nationaal Museum in Bagdad is vorige week heropend na een sluiting van meer dan tien jaar. Volgens Reuters kwam een enorm groot aantal bezoekers kijken naar de "overblijfselen van betere tijden".

Het grootste deel van de stukken in de twee gerenoveerde zalen komen uit de hellenistische periode (312-139 voor Christus). Daaronder bijvoorbeeld een beeld van Hercules, dat gevonden werd in Hatra, een archeologische site die in juni door IS werd ingenomen.

Qais Rashid, directeur van het museum, zegt dat sommige van de stukken werden gerecupereerd van plunderaars die het museum leegroofden na de invasie van de Verenigde Staten in 2003.

Veel musea maken zich zorgen over de verschillende acheologische sites in gebieden die nu door IS gecontroleerd worden. Qais Hussein, directeur van de Iraakse erfgoedorganisatie, zei eerder al aan de Wall Street Journal dat hij vreest dat IS alles zal vernielen: "Ze hebben ons personeel al verbaal aangevallen door te zeggen dat het verboden is te werken op de sites."

In juni riep Unesco de strijdende partijen in Irak al op om het culturele erfgoed te beschermen. De organisatie waarschuwde toen ook dat de vernietiging van religieuze monumenten als oorlogsmisdaad zal worden beschouwd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gezondste cocktails voor jouw lijn

De gezondste cocktails voor jouw lijn

http://static0.hln.be/static/photo/2014/0/0/14/20140825164324/media_xll_7034294.jpg

Een avondje weg met de meiden kan zo gezellig zijn, zeker als er een paar cocktails aan te pas komen. Maar voor je het weet zit je een paar gekleurde mengsels later al aan 1.000 kilocalorieën. Wie op zijn lijn wil letten, maar toch een cocktail wil drinken: bij deze exemplaren blijft de schade beperkt.

Met de vodka-frisdrank combinatie zit je altijd wel veilig, zeker als de frisdrank een lightversie is. Maar deze simpele cocktail gaat al snel vervelen. Gelukkig zijn er nog een aantal die onder de 200 kilocalorieën blijven:

De margarita: een klassieke margarita is een redelijk 'magere' cocktail, als hij correct gemaakt wordt tenminste. Het originele recept vraagt enkel om tequila, limoen en een beetje Cointreau. Het gevaar zit hem echter in de voorgemixte drankjes, die vaak enorm veel suiker bevatten. Vraag je barman gerust om vers limoensap en eventueel een klein scheutje agavesiroop.

Old Fashioned: zoals de naam doet vermoeden, is deze cocktail een 'ouwe gouwe', maar dat maakt hem niet minder lekker. De mengelmoes van bourbon-whiskey, citroen, water, kruidenbitter en een klein beetje rietsuiker is gebalanceerd en complex, en blijft mooi onder de 200 kilocalorieën.

http://static3.hln.be/static/photo/2014/6/6/5/20140825164616/media_xll_7034300.jpg

Mojito: de mojito heeft jammer genoeg aan populariteit moeten inboeten en baan moeten ruimen voor de gin-tonic, maar caloriebewuste dames hoeven hem nog niet helemaal op te geven. Als ook hier het klassieke recept gebruikt wordt, en de kant-en-klare versies vermeden worden, is het resultaat geen 150 kilocalorieën waard. Vraag de barman of cocktailshaker om het rustig aan te doen met de suiker.

Cosmopolitan: de actrices uit 'Sex and the City' wisten wat ze deden toen ze deze cocktail plotsklaps bombardeerden tot hét vrouwendrankje. De combinatie van vodka, limoensap en een beetje cranberrysap zorgt voor een redelijk magere cocktail. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook moestuinen zijn niet langer veilig voor dieven

Ook moestuinen zijn niet langer veilig voor dieven

http://static0.hln.be/static/photo/2014/10/0/14/20140826070925/media_xll_7035824.jpg

Steeds meer eigenaars van moestuinen klagen op blogs en social media over gewassen die met wortel uit de grond worden gestolen. De krant Het Nieuwsblad meldt dat groentendiefstallen bij hobbykwekers schering en inslag zijn.

Wat de slachtoffers nog het meeste stoort is niet het verdwijnen van de groenten, maar wel dat de daders alles uit de grond trekken en schade aanrichten. Zonder te moeten zwoegen genieten de dieven mee van al het werk dat de kwekers in hun oogst hebben gestoken.

Marcel uit Herentals zegt in de krant dat hij op blogs vaak geklaag leest over diefstallen. Hijzelf hekelt de schade die de dieven aanrichten: "Ze beschadigen de omheining en de de rest van de oogst. Moeten we nu ook al onze groenten beveiligen?"  (br.hln)


» Reageer (0)
25-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is dit "het meest wollige schaap" ter wereld?

Is dit "het meest wollige schaap" ter wereld?

http://static3.hln.be/static/photo/2014/10/5/11/20140825185308/media_xll_7034741.jpg

Een boer en boerin op het Australische eiland Tasmania hebben gisteren een schaap gevonden waarvan zij denken dat het "het meest wollige schaap ter wereld" is. De wol van Shaun, zoals het dier na zijn vangst werd gedoopt, is ongeveer een halve meter lang en zijn vacht weegt minstens 20 kilo.

Het schaap dook gisteren op het land van het boerengezin op. Door zijn zware vacht en de wol die voor zijn ogen hing, liep hij moeizaam. Het kostte volgens boer Peter Hazell dan ook weinig moeite het dier te grijpen. "Ik besloop hem gewoon van achteren en greep hem vast", zegt hij tegen ABC News.  

Hazell werd bij de vangst geholpen door zijn vrouw Netty. "Het is het zwaarste schaap dat ik ooit heb getild", zegt ze. "Ik kon mijn ogen niet geloven. Dat een schaap zoveel wol kan hebben!"

Shaun het Schaap
De twee doopten het gevangen dier tot Shaun, naar de gelijknamige tekenfilmfiguur Shaun het Schaap. Volgens het oormerk van het dier kwam hij van een boerderij in het oosten van het Australische eiland. Shaun bleek een ram te zijn, 6 jaar oud, ontsnapt en nog nooit geschoren.

Peter Hazell vindt het ongelooflijk dat de ram zolang heeft kunnen overleven. "Meestal vallen ze wel een keer, waarna ze niet meer kunnen opstaan. Of ze komen om door de hitte."

Shrek
Het boerenstel wil Shaun deze week scheren en dan bekijken of de ram daadwerkelijk het meest wollige schaap ter wereld is. Het huidige record staat op naam van Shrek, een schaap uit Nieuw-Zeeland. Dat dier droeg 27 kilo aan wol. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er zit meer in koffie dan je denkt (en het is geen fijne verrassing)

Er zit meer in koffie dan je denkt (en het is geen fijne verrassing)

http://static1.hln.be/static/photo/2014/7/13/10/20140825153034/media_xll_7034035.jpg

Een kopje kan je door de ochtend helpen. Maar naast koffiebonen en een shot cafeïne zitten er tegenwoordig nog heel wat anderen stoffen in je kopje. Ingrediënten die helemaal niet in het drankje thuishoren, maar dienst doen als zogenaamde vullers. Denk aan tarwe, sojabonen, gerst, rogge, acaizaden, bruine suiker en maïs, aldus een recent onderzoek dat afgelopen week in de Verenigde Staten werd voorgesteld.

Fabrikanten mengen deze ingrediënten in koffiepoeder omdat droogte en plantenziekten voor een koffieschaarste hebben gezorgd. Dankzij deze vullers kunnen de fabrikanten meer koffie verkopen en evenveel winst maken. De meeste stoffen zijn onschuldig, toch is er reden tot bezorgdheid, vertelt professor Salge Blake. Tarwe en sojabonen staan bovenaan op de lijst met triggers van voedselallergieën. Doordat de bestanddelen met de koffiebonen vermalen worden, kun je de 'extra ingrediënten' dus niet zien. 

Als je allergisch bent aan een van deze stoffen, dan kun je best even geen koffie meer drinken tot wetenschappers dit onderwerp wat grondiger bestudeerd hebben. Als je niet allergisch bent, maar liever geen vreemde stoffen opneemt, kun je best koffiebonen kopen en ze zelf malen. Zo voorkom je dat er ongewenste ingrediënten in je dagelijkse vloeibare opkikker terechtkomen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug naar school zonder angst voor pesterijen

Terug naar school zonder angst voor pesterijen

http://static1.hln.be/static/photo/2014/12/9/0/20140825121027/media_xll_7033470.jpg

De zomer loopt op zijn einde en volgende week moeten kinderen terug naar school. Sommigen kijken er ontzettend naar uit, voor anderen is het een absolute nachtmerrie uit angst voor pesterijen. Als ouder kun je je kind voorbereiden op een succesvol en stressvrij schooljaar. Creëer een veilige en stabiele omgeving voor een goede start wanneer het duidelijk is dat je kind zich zorgen maakt.

Het is niet alleen belangrijk te luisteren naar je kind, maar ook te letten op wat het niet zegt. Naarmate 1 september nadert, kan het gedrag van je kind veranderen door stress of angst. Als hij of zij humeurig wordt, zich teruggetrokken gedraagt of minder eet, dan kan dit een signaal zijn dat je kind je hulp nodig heeft. Probeer te ontdekken wat er scheelt en wat je kan doen om te helpen.

Veel moeders en vaders klagen dat ze niet weten wat hun kind bezig houdt. Dit komt vaak doordat ze veel vragen stellen in plaats van tijd met hun kroost door te brengen en ze de kans te geven alles zelf de eerste stap te zetten. Vergezel je kind tijdens activiteiten die hij of zij graag doet. Zo wordt het makkelijker voor je kroost om over moeilijke onderwerpen te praten.

Minimaliseer de zorgen van je kind niet. Uitspraken als 'Zo zijn kinderen nu eenmaal' kunnen je kind nog onzekerder maken. Ze kunnen maken dat ze de oorzaak van het pestgedrag bij zichzelf gaan leggen. Als jullie over de pesterijen praten, oordeel dan niet en wijs ook geen schuldige aan.

Beschuldig ook de leerkracht of ander schoolpersoneel. Ouders stappen vaak boos naar de school als ze horen dat hun kind gepest wordt, waardoor de relatie met de leerkracht meteen scheef zit. Kalmeer eerst en probeer rustig met de leerkrachten te praten. Vermijd beschuldigingen, maar stel open vragen.

Help je kind een groep leeftijdsgenoten te vinden die steun bieden. Zoek mee naar een nieuwe hobby waar hij of zij leeftijdsgenoten kan ontmoeten die hem of haar naar waarde schatten. Door iets nieuw te leren krijgt je kind ook vanzelf meer zelfvertrouwen. Dit is ook een goede bescherming tegen pesterijen in de toekomst. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Medische blunder: Man 10 dagen in de waan dat hij zou sterven

Medische blunder: Man 10 dagen in de waan dat hij zou sterven

http://static0.hln.be/static/photo/2014/13/4/3/20140825081301/media_xll_7032768.jpg

Tien dagen lang was Jorrit Van der Kooi overtuigd dat hij niet lang meer te leven had. Uitgerekend op zijn 42ste verjaardag hadden dokters van het ziekenhuis in Eigenbrakel op een CT-scan een grote bottumor ontdekt. Tien dagen ging hij door de hel, tot artsen van het UZA vaststelden dat de scans verwisseld waren. Jorrit was kerngezond, het was een andere patiënt die levensbedreigende kanker had.

Documentairemaker Jorrit Van der Kooi klaagde al enkele maanden over lichte maar langdurige rugpijn. In de hoop de oorzaak te vinden, maakte hij een afspraak met het Waalse Chirec-ziekenhuis in Braine l'Alleud bij Waterloo. "Op 8 augustus, precies op mijn 42ste verjaardag, riep de dokter me bij zich, omdat er 'wat mis was'", zegt Jorrit. "De scan was kort daarvoor genomen en ik kon meteen bij de dokter terecht, wat me grote vrees inboezemde. De dokter wond er geen doekjes om: hij had heel slecht nieuws. Met de CT-scan in de hand wees hij op een grote bottumor in mijn rug. Botkanker heeft een heel slechte prognose, en opereren vlakbij de ruggengraat is ontzettend moeilijk. Bovendien lag de verlamming om de hoek. Ik kon het niet geloven. Sprakeloos keek ik naar dat grote gezwel, en daaronder mijn naam en mijn geboortedatum. Mijn wereld stortte in."

De dagen na de diagnose onderging Jorrit een rits bijkomende onderzoeken in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen: pet scan, bloedanalyse, meer CT's, röntgenfoto's ... "Ik sleepte me erheen, overtuigd dat ik wellicht niet lang meer te leven had. Alle experts die de CT-scan bekeken, waren het erover eens: mijn situatie was levensbedreigend."

Pas na tien dagen, op 18 augustus, kreeg de nachtmerrie een compleet andere wending. "De orthopedisch chirurg van het UZA vergeleek een nieuwe CT-scan met die van het Waalse ziekenhuis, en aarzelde. 'Ik zie geen piemel', reageerde hij in een mengeling van enthousiasme en verbazing, 'al is er ook geen baarmoeder. Maar ik merk wél iets wat borsten kunnen zijn...' Het leek op een scene uit een goedkope doktersserie. De chirurg vond het ook vreemd dat mijn aorta verkalkt was, terwijl ik pas 42 ben en niet rook. 'Hier is een vergissing gebeurd', zei hij. 'Dit is waarschijnlijk niet jouw lichaam.' Uiteindelijk, na dubbelcontrole, bleek het te gaan om de scan van een vrouw wier baarmoeder wellicht operatief verwijderd was. Op de scan stond wel míjn naam. Een verwisseling dus. Ik kon het niet geloven. Tien dagen lang had ik de dood in de ogen gezien, en nu zei men me dat er niks aan de hand was." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hier komt het geld uit de lucht gevallen!

Hier komt het geld uit de lucht gevallen!

http://static1.hln.be/static/photo/2014/9/13/6/20140825073000/media_xll_7032726.jpg

Alsof het al Kerstmis was, of de wilde weldoener uit het album van Suske en Wiske echt bestaat. Net zo viel het geld uit de hemel boven Frankfurt, het financiële hart van Duitsland. In pakjes aan groene balonnen zaten briefjes van vijf en tien euro. Al snel verzamelden honderden Frankfurters en met grijpgrage armen richtten ze de blik hoopvol naar de hemel.

Het geld kwam natuurlijk niet zomaar uit de lucht gevallen. Het ging om een actie van de 49-jarige Joachim Ackva. Hij wou met zijn initiatief niet de geldzucht van mensen aantonen maar net dat het zo mooi is als mensen geld gaan delen. Zelf sprak Ackva een deeltje van zijn privévermogen aan voor de opmerkelijke actie die hij eerder al hield in Berlijn. Ackva is immers lid van een vereniging die ijvert voor een betere verdeling van de wereldrijkdom.  (br.hln)


» Reageer (0)
24-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Robert Reid 1862–1929

Robert Reid 1862–1929 was een Amerikaanse  impressionist

Klik op de foto om een filmpje van zijn overige werken te bekijken







Robert Reid werd geboren in Stockbridge, Massachusetts en studeerde aan de School van het Museum of Fine Arts, Boston onder leiding van Otto Grundmann. In 1884 verhuisde hij naar New York City, waar hij studeerde aan de Art Students League, en in 1885 ging hij naar Parijs om te studeren aan de Academie Julian in Gustave Boulanger en Jules Joseph Lefebvre. Zijn vroege werken waren afbeeldingen van de Franse boeren, geschilderd op Étaples.



http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Robert-Reid-2.jpg?t=1312117854



Bij zijn terugkeer naar New York in 1889, werkte hij als portrettist en werd later een instructeur aan de Art Students League en de Cooper Union. Veel van zijn werk was gericht op de afbeelding van jonge vrouwen tussen de bloemen.  Hij werd bekend door muurschildering decoratie en ontwerpen voor glas in lood. Hij werkte o.a aan de fresco's van de koepel van de Liberal Arts Building op de Columbian Exposition, Chicago, in 1893.




http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Robert-Reid-1.jpg?t=1312117978



Reid was een lid van de tien Amerikaanse schilders, die afgescheiden van de Society of American Artists. In 1906 werd hij een volwaardig lid van de National Academy of Design.  Robert Reid werkte aan verschillende projecten . Zijn werk was zeer naturalistisch .



http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/reid-robert.jpg?t=1312118023


Hij stierf in Clifton Springs, New York.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vreemdste opvoedingstradities ter wereld

De vreemdste opvoedingstradities ter wereld

http://static1.hln.be/static/photo/2014/13/8/13/20140821164319/media_xll_7024408.jpg

Kinderen schudden en in de vrieskou laten slapen, het is niet meteen advies dat Kind & Gezin zou meegeven. Toch zijn deze opvoedingspraktijken traditie in Egypte en Zweden. We zetten de meest bizarre gewoonten van over de hele wereld op een rijtje.

Tijdens een naamceremonie trekken de Egyptenaren een baby een wit gewaad aan, dan plaatsen ze de boreling in een zeef en schudden ze er voorzichtig mee. Dit zou de kinderen moeten helpen zich aan te passen aan de grillen van het leven. Dan wordt de baby op de vloer gelegd en een mes op de borstkas gelegd om slechte geesten te verjagen. Familie en vrienden leggen dan geschenken rond de boreling. Als afsluiter wordt uitgebreid gedineerd.

Vietnamese moeders beginnen al meteen na de geboorte met zindelijkheidstraining. Op negen maanden houden de meeste baby's het er droog. Een mama traint haar kind door telkens te fluiten wanneer haar kind urineert, zodat het dit geluid met een toiletbezoek associeert. Dan kunnen ze fluiten wanneer ze willen dat de baby naar toilet gaat. Dit heeft al effect op drie maanden.

Scandinavische ouders menen dat frisse lucht goed is voor de longen van kinderen. De meeste crèches in Zweden laten daarom baby's buiten dutten, zelfs wanneer het vriest. Ouders denken dat kinderen dan beter slapen. In Denemarken laten moeders en vaders vaak de buggy buiten staan wanneer ze op café of in de winkel gaan.

Dominicaanse moeders en hun pasgeboren baby's blijven gedurende de eerste negen levensdagen binnen. Ook worden de kinderen niet blootgesteld aan wind of zonlicht. De eerste maanden komt de moeder zo weinig mogelijk buiten met haar oogappel, enkel wanneer het absoluut nodig is. Wanneer de borelingen dan toch buitenlicht zien, worden ze afgeschermd.

Bijna alle Mongoolse moeders geven borstvoeding in het eerste levensjaar van hun kind. De meeste houden dit twee jaar vol. Maar volgens de Mongolen krijgen de sterkste worstelaars borstvoeding tot hun zes jaar.

In Denemarken hangen kleine kinderen hun fopspeen in een boom wanneer het tijd is om met deze slechte gewoonte te stoppen. In ruil krijgen de kinderen een cadeautje van een fee. Deze traditie gebeurt op de derde verjaardag. (br.hln)


» Reageer (0)
23-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes soorten pijn die je beter niet negeert

Zes soorten pijn die je beter niet negeert

http://static2.hln.be/static/photo/2014/10/3/6/20140821163314/media_xll_7024386.jpg

Ben jij ook iemand die denkt dat lichaamelijke kwaaltjes na verloop van tijd wel vanzelf zullen verdwijnen? Soms is dat zo, maar soms wil die pijnscheut toch zeggen dat er iets ernstig aan de hand kan zijn. Neem daarom hier een kijkje welke zes soorten pijn je beter niet negeert en waarom.

1. Scherpe pijn tussen je schouderbladen
Hoewel een hartaanval vaak geassocieerd wordt met pijnlijke steken in de borststreek, blijkt veertig procent van de mensen die last krijgen van een aanval pijn te ervaren tussen de schouders. Daarnaast kunnen kaakpijn, kortademigheid en misselijkheid het signaal zijn om actie te ondernemen en die pijn toch even te laten controleren door een dokter.

Verwar de pijn in het bovenste deel van je rug echter niet met een spierontsteking of -letsel. Spierpijn herken je aan het doffe, gespannen gevoel terwijl een mogelijke hartaanval gekenmerkt wordt door een plotselinge scherpe pijnscheut.

2. Ondraaglijke hoofdpijn
Velen onder ons hebben wel eens last van een lichte hoofdpijn of migraine die normaal gezien makkelijk te behandelen valt met pijnstillers. Wie toch een intensere en erg krachtige hoofdpijn ervaart, staat best even stil bij het feit dat je last kan hebben van een aneurysma, een verwijding van een deel van het vaatstelsel dat kan leiden tot een bloeding. Grijp bij dit soort onhandelbare pijn niet naar aspirines: het medicijn kan een bloeding doen ontstaan of het bloeden verhogen, waardoor het moeilijker te behandelen valt.

3. Erge pijn in de rechterzijde van de buik
Bij hevige buikpijn denk je best aan een appendicitis wanneer de pijnscheut in het midden van je buik ontstaat en geleidelijk naar rechts verschuift. Meestal wordt de pijn binnen enkele uren erger en is het moeilijk om de buik aan te raken.

Om een aanwijzing te krijgen kan je op de rug gaan liggen en je knieën naar je hoofd trekken en vervolgens iemand je knieën naar beneden laten duwen. Als dat pijn doet, heb je naar alle waarschijnlijkheid last van een geïrriteerde appendix die om verder onderzoek vraagt.

4. Lage rugpijn met koorts
Een brandend gevoel bij het urineren kan dan weer wijzen op een nierontsteking. Wanneer je ook lage rugpijn, misselijkheid en koorts ervaart, wordt het vermoeden nog wat versterkt. Wees echter gerust: de pijn is vaak zo ondraaglijk dat je het vooral niet snel zal negeren.

5. Een harde plek op je been
Wie last heeft van een pijnlijke plek op de benen die bovendien warm aanvoelt en rood kleurt, heeft misschien wel last van een bloedklonter of trombose. Neem bij deze soort pijn geen risico en laat de plek nakijken door een dokter of kinesist. Als de trombose onbehandeld blijft, kan de klonter afbreken en zich verplaatsen doorheen je lichaam. Zeker wanneer de klonter vast blijft hangen in je longen, is dat erg gevaarlijk. Maar ook een beroerte of hartaanval kunnen uitgelokt worden bij het negeren van dit kwaaltje.

Bloedklonters komen vaak voor bij mensen die een lange autorit of vlucht achter de rug hebben maar kunnen door enkele preventieve maatregelen voorkomen worden. Probeer je benen na een uur eens uit te strekken of sta even op. Een ander trucje is het alfabet 'schrijven' met je tenen. Door je spieren samen te knijpen, wordt de bloedcirculatie weer verhoogd en zal de (eventuele) klonter niet stollen.

6. Krampen tijdens de menstruatie die niet verdwijnen met medicatie
Krampen zijn helaas bijna niet te vermijden tijdens de menstruatie maar gaan meestal vanzelf over. Toch is er een soort die je beter meteen aanpakt. Zo is het mogelijk dat het slijmvliesweefsel dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt, ook buiten de baarmoeder voorkomt. Bijkomende pijn tijdens het vrijen of urineren zouden hierbij een belletje moeten doen rinkelen. Vraag om raad aan je dokter, de aandoening kan namelijk gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid maar is voor de rest niet kwaadaardig. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Studie bewijst: het eeuwige leven is onmogelijk

Studie bewijst: het eeuwige leven is onmogelijk

http://static1.hln.be/static/photo/2014/0/4/6/20140822182047/media_xll_7028841.jpg

In weerwil van wat sommigen misschien gehoopt hadden, stijgt de levensverwachting niet lineair maar plafonneert ze al enkele jaren. Dat blijkt uit onderzoek bij 'supereeuwelingen' en atleten, zo melden Franse wetenschappers in het vakblad Journal of Gerontology.

Volgens de wetenschappers van het Institut de recherche biomédicale et d'épidémiologie du sport (Irmes) versterken de resultaten "alleen maar de argumenten voor een gelimiteerde levensduur". Ze onderzochten wereldwijd 1.205 'supereeuwelingen' (ouder dan 110 jaar). Het ging om 125 mannen en 1.080 vrouwen van wie de geboortedatum kon bevestigd worden en die overleden zijn tussen 1899 en 2013.

Voorts werden 19.012 atleten onderzocht die sinds 1896 deelnamen aan de Olympische Spelen. Atleten zouden over het algemeen langer leven dan hun generatiegenoten.

Juliana Antero-Jacquemin, de hoofdonderzoekster, merkte een soort plafond op. "Bij de atleten is dat 80 à 85 jaar, bij de supereeuwelingen ongeveer 115", klinkt het.

De oudste mens tot nu toe is de Française Jeanne Calment. Zij was 122 toen ze in 1997 overleed. Sindsdien was er één persoon die 119 werd, terwijl de anderen niet voorbij 116 geraken. En ondanks een relatief gezonde en actieve levensstijl, kon nog geen enkele van de atleten de limiet van 110 jaar bereiken. De oudste werd 105, luidt het. Volgens Antero-Jacquemin lijkt het erop dat er een soort psychologische barrière bereikt is.

De wetenschappers geven echter ook toe dat het aantal onderzochte personen relatief klein is en de observatieperiode gelimiteerd. Het onderzoek stond bijvoorbeeld niet stil bij mensen die tussen 100 en 110 jaar oud werden, terwijl die categorie de afgelopen jaren in de westerse wereld net geëxplodeerd is. Alleen al in Japan zijn er 55.000 eeuwelingen. (br.hln)


» Reageer (0)
22-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gigantische grondspleet in Mexico

Gigantische grondspleet in Mexico

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Een aardscheur van een kilometer lang, tot acht meter diep en vijf meter breed in het Mexicaanse Hermosillo stelt wetenschappers voor een vraagteken.

De grondspleet maakte snelweg 26 tussen Hermosillo, in het noordwesten van Mexico, en de kust onberijdbaar. In dezelfde regio heeft zich nog een kleinere scheur voorgedaan.

Een aardbeving of een lek in een dam die voor een ondergrondse stroom heeft gezorgd, kunnen aan de oorsprong van de scheur liggen.

De opnames hierboven werden met een drone gemaakt. Volgens lokale media onderzoeken geologen de oorzaak. Vorige week zondag deed zich in de buurt een aardbeving voor, maar de oorzaak kan ook bij de mens liggen. Boeren uit de regio hebben immers een dam gebouwd om regenwater op te vangen. Die dam is beginnen lekken, wat voor een ondergrondse stroom zou hebben gezorgd die de aarde erboven deed instorten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pasgeboren baby'tje kan zélf papfles vasthouden

Pasgeboren baby'tje kan zélf papfles vasthouden

Klik op de foto om het filmje te bekijken

Voor kersverse moeders is in het begin waarschijnlijk alle hulp welkom, alleen houdt dat meestal niet in dat de kinderen zichzelf eten gaan geven. Onyi Chiedozie had al snel door dat haar dochtertje Amara een uitzondering was op die regel: de baby kon naar verluidt al na 72 uren op de wereld zelf haar papflesje 'vasthouden'.

De ongeduldige baby nam het heft in eigen handen toen ze de papfles 'vastgreep' en het zonder enige hulp naar haar mond bracht. Ze sloeg moeder én ziekenhuispersoneel met verstomming toen ze dit voor het eerst deed toen ze drie dagen oud was. Bijna drie weken later, geeft ze zichzelf regelmatig de fles en schuift die weer opzij wanneer ze genoeg heeft.

De 20-jarige moeder van het meisje, die borstvoeding combineert met flesvoeding, zegt dat iedereen verbaasd is over haar dochters kunstje. "Op een bepaald moment was ze aan het huilen omdat ze honger had en toen we haar aan het voeden waren, nam ze de fles zelf vast."

Het is ongelooflijk, vervolgt de moeder, zelfs verpleegsters zijn verrast omdat baby's dit normaal op die leeftijd nog niet kunnen. "Ik denk dat ze gewoon heel veel kracht heeft, alleen weet ik niet waarom want ze was niet bijzonder zwaar bij de geboorte." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op 5 Vlaamse kindjes komt ter wereld via keizersnede

1 op 5 Vlaamse kindjes komt ter wereld via keizersnede

http://static3.hln.be/static/photo/2014/16/16/4/20140822055852/media_xll_7027204.jpg

Eén op vijf kinderen in Vlaanderen is vorig jaar via een keizersnede ter wereld gekomen. Dat schrijft De Standaard vandaag. Dat die kaap nu voor het eerst genomen werd, is het gevolg van een stijging bij de eenlingen, van 19 procent in 2012 tot 19,7 procent vorig jaar. Bij meerlingen daalde het percentage van 58 naar 56,7 procent.

Volgens Hendrik Cammu, gynaecoloog en voorzitter van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE), is het aantal keizersneden van 11 procent in 1991 gestegen tot 19,2 procent in 2006. "Sinds 2006 flirtten we met de kaap van de 20 procent zonder ze te overschrijden", aldus Cammu.

Hoeveel keizersneden daarbij op verzoek gebeurden, en dus zonder dat er een medische reden voor is, is onduidelijk. Maar vijftien procent van de Vlaamse gynaecologen zou bereid zijn op zo'n verzoek in te gaan, citeert De Standaard De Artsenkrant. Bijna evenveel gynaecologen (13,7%) zouden ook ingaan op de vraag van zwangere vrouwen om de bevalling in te leiden.

Nog volgens het SPE verloren vijf moeders vorig jaar het leven in het kraambed. Sinds 1991 gaat het om 92 overlijdens. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lidl begint met verkoop van "trendy" kleding

Lidl begint met verkoop van "trendy" kleding

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/6/14/20140822091300/media_xll_7027619.jpg

De Duitse supermarktketen Lidl begint begin volgend jaar in België met de verkoop van goedkope, trendy kleding. Het voorbeeld is Groot-Brittannië waar de discounter volgende week zijn eerste stappen zet in de moderetail, zo schrijft De Tijd.

Volgens de krant gaat Lidl een stap verder dan het spotgoedkope doordeweekse slipje, jasje, sporthemd of kinderbroek die nu occasioneel de rekken siert. "Deze keer zullen vrouwen kunnen kiezen uit een assortiment kleren die Lidl in Groot-Brittannië omschrijft als 'high-end' en 'on-trend', dus trendy en aangepast aan het seizoen maar zonder merknaam", aldus De Tijd.

In België zal het assortiment misschien al eind dit jaar, maar zeker begin volgend jaar in de rekken liggen. Precieze details over de positionering ontbreken nog. Het is bijvoorbeeld niet bekend in welke mate de kledinglijn vergelijkbaar zal zijn met die van sectorgenoten zoals Zeeman, H&M of Hema. Ook is niet duidelijk of Lidl in België zal kiezen voor een volcontinu aanbod of nieuwe 'collecties' om de zoveel tijd.

Lidl heeft 294 winkels in ons land, die goed draaien. Door eind vorig jaar uit te pakken met gastronomische producten voor de eindejaarsfeesten, trok de winkelketen nieuwe consumenten over de streep. Lidl zegt in ons land een marktaandeel te hebben van 7,5 procent en dat marktaandeel blijft stijgen. De Duitse keten stelt hier 5.300 mensen tewerk. Tegen eind dit jaar wil het naar 300 Belgische winkels gaan. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verdachte te klein geschapen om exhibitionist te zijn

Verdachte te klein geschapen om exhibitionist te zijn

http://static3.hln.be/static/photo/2014/16/6/0/20140822102617/media_xll_7027755.jpg

Merkwaardige rechtszaak in het Duitse stadje Leer. Daar staat een 54-jarige man terecht op verdenking van exhibitionisme. Volgens zijn echtgenote kan manlief de feiten echter niet gepleegd hebben omdat zijn lid te klein is. De vrouwelijke rechter heeft de zaak gisteren geschorst in afwachting van een expertenverslag. Met andere woorden: de penis van de verdachte zal opgemeten moeten worden.

In augustus van vorig jaar zou de vermeende potloodventer een zestienjarig meisje benaderd hebben met z'n lid bengelend uit z'n openstaande broek. "Onmogelijk", nam zijn echtgenote de beschuldigde in bescherming. "Je penis is te klein om ook maar ergens uit te kunnen bengelen, schat", getuigde de vrouw tijdens de zitting van gisteren.

De voorzitter van de rechtbank schorste op basis van deze openhartige onthulling meteen de zaak. Zij beval dat een deskundigenverslag zou opgesteld worden. Daarin moet de lengte van 's mans 'misdaadwapen' bepaald worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verwaarloosde hond achtergelaten in vuilniszak

Verwaarloosde hond achtergelaten in vuilniszak

http://hlnregiophotoprovider0.hln-cdn.be/photo/de-verwaarloosde-hond-werd-in-roesbrugge-gevonden-nbsp-nbsp-foto-jvk/p1/img-ZGRjNWQyM2YvYXQvNzAyNjk5Ny82NDB4NjQwL0ZU/7026997.jpeg

Aan het Poortgat in Roesbrugge (Poperinge) is deze week een hond in een vuilniszak achtergelaten. Wellicht werd het dier aangereden en liet de aanrijder het in zieltogende omstandigheden achter. Het dier bleek ook al maanden verwaarloosd. Dankzij de goede zorgen in hondenkennel 't Keikophof in Roesbrugge lijkt het dier het te gaan halen. Verontwaardiging alom de voorbije twee dagen op Facebook. Het regende er reacties op de foto van de bruine Cocker Spaniël die in een vuilniszak met een deken in het centrum van Roesbrugge was gevonden. De brandweer haalde de hond op en bracht het naar 't Keikophof, waar in opdracht van de stad Poperinge alle zwervende, verloren of achtergelaten honden worden opgevangen. "Het dier was zwaar verwaarloosd, had geen chip en had bovendien een beenbreuk opgelopen, wellicht het gevolg van een aanrijding", klinkt het bij Kurt Suffys van 't Keikophof. "We schoten meteen in gang om het beestje te verzorgen en er opnieuw bovenop te helpen. Het kreeg een infuus om aan te sterken, werd geschoren, kreeg de nodige inspuitingen, een chip, een paspoort,... Het ziet er naar uit dat het allemaal opnieuw goed zal komen." Eens de hond opnieuw in topvorm is, zal worden uitgekeken naar een goede opvangplaats. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!