Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




08-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mama met kind moet uit noodwoning voor vluchtelingen

Mama met kind moet uit noodwoning voor vluchtelingen

http://static2.hln.be/static/photo/2015/7/14/10/20150908101359/media_xll_7984795.jpg

An Neve (32) is boos en ventileert haar frustratie op Facebook. Ze moest met haar dochtertje Robine (3,5) ophoepelen uit een noodwoning van het OCMW in Oostmalle om plaats te maken voor drie Syrische vluchtelingen. Ze zit nu zelf in een "vies, klein studiootje".

Het verhaal van An Neve werd op twee weken tijd al meer dan 6.000 keer gedeeld op Facebook. Ze heeft respect voor de vluchtelingen en vindt dat ook zij geholpen moeten worden, maar ze klaagt aan dat er "voor een Belg in nood een gebrek aan opvang" is: "Dit is toch wel de omgedraaide wereld".

Neve kreeg aanvankelijk - door omstandigheden - via het OCMW een gepaste noodwoning, die op dat moment leegstond maar wel bedoeld is voor asielzoekers. "Zo'n noodwoning is voor maximum 3 maanden", schrijft ze op Facebook. "Ik daar op 3 juli naartoe. Verhuizen, kuisen, Robine uitleggen dat het maar voor even is... Vijf weken later vrijdagnamiddag telefoon. 'Je moet er maandagmiddag uit want er komen 3 asielzoekers. Brussel heeft dat beslist'."

Noodwoning in renovatie
De enige overblijvende 'noodwoning voor Belgen' was in renovatie en was nog altijd niet klaar. Mama en dochter moesten dan maar verhuizen naar een kleine studio, die eveneens normaal voorzien is voor asielzoekers. Daar mag Neve nu blijven tot 3 oktober, maar gelukkig is ze daar niet mee.

"Moraal van het verhaal? Ik als Belg, moeder en kind, word in het slechtste onderkomen ondergebracht. Ik moest al mijn spullen verhuizen voor die paar weken, maar in dat gebouw met studio's heeft niet één asielzoeker zijn zak met kleren moeten verhuizen om mij met mijn kind een leefbare studio te geven. Alleenstaande mannen dan nog wel. Ik ben op alle mogelijke vlakken het meest benadeeld en belast, en heb mij het meest moeten schikken."

Kind bij vader
In een reactie zegt OCMW-voorzitter Wouter Patho (N-VA) van Malle: "Wij hebben een aantal woningen voor nood- en crisisopvang. Op het moment dat mevrouw bij ons aanklopte, zaten die allemaal vol. Daarom hadden we Fedasil gevraagd of we een van hun twee huizen mochten gebruiken, die voor asielzoekers bestemd zijn. Plots brak dan die crisis los en had Fedasil de woning nodig. We hebben dan voor mevrouw direct een studio gevonden. Inderdaad kleiner maar ze heeft gaan dag zonder onderdak gezeten. Het is misschien niet ideaal om met een kind te verblijven, maar vanaf oktober kan ze wel naar een groter huis waar ze voor lange tijd kan blijven. We beseffen dat twee keer verhuizen op korte tijd niet ideaal is, maar we hebben al het mogelijke gedaan." Intussentijd verblijft het kind bij de vader. 

Neve verwijt het OCMW zelf niks, benadrukt ze. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ouders van verwisselde baby willen beide kinderen houden

Ouders van verwisselde baby willen beide kinderen houden

http://static3.hln.be/static/photo/2015/11/15/3/20150907225620/media_xll_7983963.jpg

De ouders van een baby, die vlak na de geboorte is verwisseld,  willen beide kinderen houden, als hun biologische kindje ooit nog wordt gevonden. De twee kersverse ouders zijn bang dat hun kind in handen is gevallen van mensensmokkelaars, met behulp van de arts die de zwangerschap begeleidde.

Uit een DNA-test blijkt dat de twee niet de ouders zijn van de vier maanden oude Jacob, die ze na de bevalling meekregen in een privé-ziekenhuis in El Salvador. "Ik hou ontzettend veel van hem en als de moeder niet gevonden kan worden dan zijn wij zijn ouders'', zegt moeder Mercedes Casanellas tegen MailOnline.

Arts gearresteerd
Mercedes en haar Britse man Richard Cushworth proberen nu uit te vinden wat er met hun biologische zoon is gebeurd. Het stel is bang dat het kind in handen is gevallen van mensensmokkelaars en dat de verwisseling lang van te voren gepland is. Alejandro Guidos, de behandelend arts ten tijde van de zwangerschap, is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de babywissel. Hij was de enige die op de hoogte was van het reisschema van Richard, die tijdens de geboorte in het buitenland zat.


Geboorte
De baby zou rond 20 juli geboren worden. Vijf weken daarvoor, net op het moment dat Richard op reis was, zei de arts dat de baby nu moest komen, een noodgeval.

De hoogzwangere vrouw werd in allerijl overgebracht naar het Centro Ginecologico in El Salvador. Daar onderging ze een keizersnede, 35 weken zwanger.  "Na de ingreep heb ik mijn zoontje even gezien, daarna kreeg ik een slaapmiddel'', vertelt Mercedes. "De volgende ochtend werden alle baby's binnengebracht maar die van mij was er niet bij. Ik vroeg aan de zusters 'waar is mijn baby?', en er werd gezegd dat hij er zo aan kwam.''

Anders
Rond de middag was het dan eindelijk zo ver. Toen Mercedes de baby in haar handen had viel het haar direct op dat hij er anders uit zag. "Zijn huid was donkerder en hij had veel meer haar. Ook zijn neus en wenkbrauwen zagen er anders uit'', beschrijft ze. "Ze vertelden me dat het kwam omdat alles nog opgezwollen was, het zou snel wegtrekken.'' Dat gebeurde niet. Toen ook familieleden van het stel opmerkten dat het kind er 'anders' uitzag, sloeg de twijfel toe.

Na twee maanden besloot het echtpaar een DNA-test te doen. Er werd genetisch materiaal naar twee verschillende laboratoria in de Verenigde Staten gestuurd. De uitslag was duidelijk. Er was 0% kans dat Mercedes of Richard de moeder of vader waren van het jongetje dat ze al twee maanden onder hun hoede hadden.

Als laatste hoop hebben de jonge ouders een oproep gedaan aan de in totaal 10 vrouwen die op dezelfde dag in het ziekenhuis bevallen zijn om mee te werken aan een DNA-test. Over een paar weken worden de resultaten verwacht.

Onderzoek
De autoriteiten doen onderzoek naar de zaak en hebben alle documenten en videobeelden met betrekking tot het incident en de arts Alejandro Guidos opgevraagd. (br.hln)


 


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duffy - Mercy

Duffy - Mercy

Klik op de foto om haar te beluisteren







Aimee Anne Duffy (Nefyn, 23 juni 1984) is een Welshe zangeres en songwriter. Haar stem wordt vaak vergeleken met die van Dusty Springfield en Amy Winehouse. Met haar soulnummers wordt ze getipt als een groot doorbrekend talent in 2008.


Duffy werd in 1984 geboren in het stadje Nefyn. Haar ouders scheidden toen ze tien jaar oud was en ze verhuisde met onder andere haar moeder en tweelingzus naar een andere stad. Toen Duffy vijftien jaar was, zong ze in verschillende lokale bands. In 2003 deed ze mee aan Wawffactor, een alternatieve versie van Idols en eindigde als tweede. Na die deelname was ze een graag geziene artiest in de lokale jazz- en bluescafés. Een platencontract volgde en haar doorbraak was in november een feit, toen ze mocht optreden in de BBC2-show Later with Jools Holland.

Sinds maart 2008 ligt haar debuutalbum Rockferry in de winkels. Daar staat onder andere de eerste single Mercy op. De single werd bekroond tot Megahit op de radiozender 3FM en bereikte de nummer 1 positie in de Nederlandse Top 40. Ook wordt deze single gebruikt in het voetbalspel FIFA 09. In mei 2008 werd de tweede single Warwick Avenue uitgebracht.


» Reageer (0)
07-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kale circusbeer mag eindelijk terug naar de jungle

Kale circusbeer mag eindelijk terug naar de jungle

http://static1.hln.be/static/photo/2015/3/3/0/20150907125710/media_xll_7982625.jpg

Na jaren van mishandeling in een reizend circus, werd Cholita gisteren terug in de jungle losgelaten. De 25 jaar oude beer werd in maart gered uit de klauwen van circushouders, maar nu pas, na maanden van herstel, was ze klaar om naar haar oude habitat terug te keren. En dat leverde prachtige beelden op.
Animal Defenders International (ADI) vond de oude beer in erbarmelijke omstandigheden. Haar ontklauwde poten en geforceerde longen waren het resultaat van misbruik. Het wijfje had ook bijna al haar vacht verloren.
ADI bracht de berin naar het Spirit of Freedom reddingscentrum nabij Lima, Peru. De medewerkers gaven Cholita een comfortabele en ruime thuis en leerden haar hoe ze voor zichzelf kon zorgen. Eindelijk kreeg Cholita de liefde en zorg die ze verdiende.
Na maanden van revalidatie maakte Cholita een reis over de Andes naar haar nieuwe thuis in het Amazonegebied. Haar vrachtwagen was uitgerust met een speciale zuurstoftent, zodat ze haar stressvolle tocht beter zou doorstaan.
Na drie dagen reizen met vrachtwagen en boot, bereikte Cholita eindelijk haar nieuwe thuis. De beer werd als een koningin van de boot gedragen, waarna ze haar nieuwe habitat verkende. Gelukkig voelde Cholita zich snel thuis.

"Toen we Cholita voor het eerst zagen, merkten we meteen haar littekens op die ze opliep in het circus", vertelt Jan Creamer, voorzitter van ADI. "Ze heeft een lange weg afgelegd en het is fantastisch om te zien hoe Cholita kan terugkeren naar een wereld waaruit ze als baby werd gestolen. We bedanken iedereen die heeft gedoneerd om Cholita te redden en haar naar huis te brengen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overbeschermende ouders veroorzaken mentale problemen bij hun kroost

Overbeschermende ouders veroorzaken mentale problemen bij hun kroost

http://static0.hln.be/static/photo/2015/12/15/12/20150907152730/media_xll_7983147.jpg

Dat het moeilijk is om je kinderen los te laten weet elke ouder. Toch is het belangrijk om je kroost de vrijheid te geven om op te groeien tot zelfstandige volwassenen. Ouders die te overbeschermend optreden tijdens de jeugd van hun kinderen, zorgen namelijk onbewust voor mentale problemen op oudere leeftijd.

Uit een studie waarbij duizenden Britten gevolgd werden van hun tienerjaren tot hun zestigste, toont aan dat de manier waarop ze opgevoed werden -en dan vooral in welke mate hun ouders tijdens hun jeugd al dan niet overbeschermend optraden- een enorme invloed heeft op hun latere mentale gezondheid. Kinderen wiens ouders hen niet de nodige privacy gunden, of die hen niet aanmoedigden om op eigen benen te staan, rapporteerden op latere leeftijd beduidend vaker dat ze ongelukkig waren.

De levenslange negatieve impact zou bovendien even groot zijn als bij wie tijdens zijn jeugdjaren een geliefde verloor. Kinderen van ouders die genegenheid toonden, maar wel konden loslaten bleken volgens het onderzoek duidelijk tevredener in het leven te staan, en rapporteerden daarnaast ook een beter mentaal welzijn. "Wanneer een kind een stabiele emotionele band voelt met zijn of haar ouders, zijn ze zelf op latere leeftijd ook beter in staat om bevredigende emotionele relaties op te bouwen", klinkt het bij de onderzoekers. "Onze ouders bieden ons een stabiele basis van waaruit we de wereld kunnen ontdekken. Warmte en genegenheid in het gezin zorgen er daarnaast voor dat we ons sociaal en emotioneel kunnen ontwikkelen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op 4 niet begeleid na zelfmoordpoging

1 op 4 niet begeleid na zelfmoordpoging

http://static2.hln.be/static/photo/2015/3/3/12/20150906133711/media_xll_7980687.jpg

Ruim een kwart van de mensen die een poging tot zelfdoding achter de rug hebben, heeft drie maanden na het voorval nog geen contact gehad met een huisarts of een psychiater. Dat blijkt uit een studie van de Socialistische Mutualiteit. De gegevens leren ook dat mensen in een precaire situatie significant meer pogingen tot zelfdoding ondernemen. In 2012 telde België 2.203 overlijdens ten gevolge van zelfdoding, waarvan 1.108 in Vlaanderen, 778 in Wallonië en 137 in het Brussels Gewest. De cijfers van de laatste gezondheidsenquête in 2013 tonen aan dat 14 procent van de Belgische populatie al serieus overwogen heeft om een einde te maken aan zijn leven en dat 4,2 procent dat ook al geprobeerd heeft. "De resultaten zijn onrustwekkend", stelt Paul Callewaert, algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteit. "Zelfdoding, maar ook pogingen tot zelfdoding zijn een belangrijk en omvangrijk, maar ook een onderbelicht probleem."

Het ziekenfonds bestudeerde 4.063 leden die een of meerdere pogingen tot zelfdoding ondernamen in 2011, 2012 en 2013 en in het ziekenhuis werden opgenomen. Enkele vaststellingen: het risico op pogingen tot zelfdoding ligt hoger bij vrouwen, ten zuiden van de taalgrens en bij mensen in een precaire situatie (verhoogde tegemoetkoming, arbeidsongeschiktheid, invaliditeit, werkloosheid, leefloon en isolement). Vrouwen ondernemen de helft meer pogingen tot zelfdoding dan mannen. Het risico op een poging tot zelfdoding ligt dubbel zo hoog bij rechthebbenden op de verhoogde tegemoetkoming dan bij gewone rechthebbenden, ruim driemaal zo hoog bij mensen in primaire arbeidsongeschiktheid en zelfs bijna vijfmaal zo hoog bij invaliden.

Voorts stellen de Socialistische Mutualiteiten vast dat de opvolging van mensen die een poging tot zelfdoding achter de rug hebben, verre van optimaal is. "Als we het contact met de huisarts en psychiater tezamen beschouwen, blijkt dat 15 procent van de leden met een poging tot zelfdoding geen contact heeft gehad met een huisarts of psychiater, noch voordien noch nadien. 27 procent heeft na de poging tot zelfdoding de eerste 3 maanden geen enkel contact gehad met een huisarts of psychiater", aldus Callewaert.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In deze bibliotheek leen je kleren in plaats van boeken

In deze bibliotheek leen je kleren in plaats van boeken

http://static3.hln.be/static/photo/2015/12/12/6/20150907081849/media_xll_7980696.jpg

Een kledingstuk nodig voor een bepaalde gelegenheid? Dan kan je binnenkort hopelijk even langslopen bij de kledingbibliotheek, waar je in plaats van boeken kledij kan uitlenen voor een bepaalde periode. In Nederland bestaat het concept al langer, en jonge onderneemster Veerle Spaepen wil dit duurzame idee ook in België introduceren.

Het concept van een kledingbibliotheek is niet nieuw: in Nederland vind je al een uitleendienst voor kledij in onder meer Utrecht en Amsterdam. Een origineel idee, en dat was ook jonge onderneemster Veerle Spaepen niet ontgaan. In het Canvas-programma "Pitch", dat jonge ondernemers met goede ideeën aan het woord laat, legt Spaepen uit wat de bedoeling is van haar toekomstige kledingbibliotheek "Les ReBelles d'Anvers".

"Bij ons kan je kleding komen huren, en terugbrengen wanneer je er klaar mee bent," legt Spaepen uit in haar introductiefilmpje op Canvas. Haar bedoeling is om er een duurzaam concept te maken, zodat mensen niet steeds kleding blijven kopen om weg te gooien. Ze wil in haar bibliotheek vooral plaats ruimen voor Antwerpse mode en eigenzinnige merken met karakter, en mensen ertoe aanzetten om eerder kledij te kopen die beter gemaakt is.

Op termijn droomt Spaepen ervan dat het zelfs mogelijk zou zijn om de wereld rond te reizen zonder bagage. Door samen te werken met kledingbibliotheken over de hele wereld, zou je wereldwijd kledij moeten kunnen uitlenen. De onderneemster is voorlopig volop bezig met oprichten van Les ReBelles d'Anvers. Op haar website schrijft ze te hopen om begin 2016 de winkel te openen in Antwerpen. Wij kijken er alvast naar uit. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterie Stonehenge nog vreemder: wetenschappers vinden 100 extra blokken

Mysterie Stonehenge nog vreemder: wetenschappers vinden 100 extra blokken

http://static2.hln.be/static/photo/2015/3/13/4/20150907065742/media_xll_7982074.jpg

Wie denkt dat wetenschappers op het punt staan om het mysterie van Stonehenge op te lossen, heeft het mis. Gisteren werd de kwestie nog een stuk ingewikkelder, nadat wetenschappers bekend maakten een tweede site gevonden te hebben. Amper 3 kilometer verderop vonden ze nog eens 100 grote blokken, begraven onder de grond.

Het team van archeologen en wetenschappers dat The Stonehenge Living Landscapes gedurende vijf jaar nauwkeurig onder de loep neemt, deed de belangrijke ontdekking. En belangrijk is daarbij geen understatement: volgens hen kan deze vondst wel eens het grootste, nog intacte prehistorische monument van Groot-Brittannië blijken.

Met behulp van gesofisticeerde radartechnologie werden de stenen gevonden, die tot nu toe 'verloren waren voor de archeologie'. De stenen liggen zo'n 100 centimeter onder de grond aan de rand van de Durrington Walls. Op deze plek woonden in Neolithische tijden (Zo'n 4.500 jaar geleden) heel wat mensen, al is vandaag de dag enkel nog de gigantische wal - uit aarde opgebouwd - zichtbaar. Vermoedelijk werden de zopas gevonden stenen van de wal geduwd.

In tegenstelling tot Stonehenge stonden de stenen - elk zo'n 4,5 meter hoog - niet in een cirkel, maar in een (min of meer) rechte lijn voor ze werden omgeduwd. De lijn zou overeenkomen met de baan van de zon tijdens de winterzonnewende. Vermoedelijk hadden ze ook een religieuze betekenis, net als de originele Stonehenge 3 kilometer verderop. Waarom ze precies werden omgeduwd, is niet helemaal duidelijk. Volgens de wetenschappers zouden de gigantische stenen zelfs over de rand geduwd kunnen zijn om hun religieuze betekenis te beschermen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agnes Obel - Riverside

Agnes Obel - Riverside

Klik op de foto om haar te beluisteren






Agnes Caroline Thaarup Obel (Kopenhagen, 1980) is een Deens singer/songwriter.

Obel komt uit een muzikale familie en doorliep het Det frie gymnasium en studeerde aan de Universiteit van Roskilde. Obel speelde in de band Sohio en in oktober 2010 kwam haar eerste solo-cd Philharmonics uit via PIAS.



» Reageer (0)
06-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinderen zonder strenge ouders worden later gelukkiger

Kinderen zonder strenge ouders worden later gelukkiger

http://static2.hln.be/static/photo/2015/15/3/14/20150905175000/media_xll_7979939.jpg

Voor je je spruit nog eens in de hoek zet of huisarrest geeft, denk je best twee keer na. Je kind zou immers later gelukkiger worden als je er niet te streng voor bent. Dat zeggen onderzoekers van het University College of London.

Ouders die hun kinderen te streng controleren en niet vrij laten, kunnen ze voor het leven beschadigen. De onderzoekers vergelijken die 'mentale beschadigingen' met de dood van een familielid of vriend, weet The Telegraph. Onder die beschadigingen verstaan de onderzoekers inbreuken op de privacy, geen vrijheid om eigen beslissingen te nemen en afhankelijkheid in de hand werken.

Ouders die warm en zorgzaam voor hun kroost zijn, maken hun kinderen blij. In hun latere volwassen leven plukken ze daar de vruchten van, want ze zullen gelukkiger zijn.

De wetenschappers namen het mentale welzijn van 5.362 vijftigers onder de loep en ondervroegen ze over hun band met hun ouders. Ze vroegen of hun ouders controlerend waren, of ze hun problemen begrepen en of ze affectie toonden.

"We weten uit andere studies dat als een kind een goede emotionele band heeft met zijn of haar ouders, het later gemakkelijker emotionele banden schept met andere mensen", zegt Dr. Mai Stafford die aan het onderzoek meewerkte. "Ouders geven ons een stabiele basis om de wereld te ontdekken. Warmte en interactie zorgen voor sociale en emotionele ontwikkeling", besluit Stafford. (br.hln)


» Reageer (0)
05-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roodharigendag: dit wist je nog niet over rosse mensen

Roodharigendag: dit wist je nog niet over rosse mensen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/14/5/7/20150905115447/media_xll_7979482.jpg

Het eerste weekend van september brengen we jaarlijks een ode aan de Ed Sheerans en Axelle Reds van deze wereld, want het is vandaag officieel "Redhead Day" of "Roodharigendag". Rosse mensen beslaan wereldwijd slechts 2 procent van de bevolking, waardoor het een mysterieuze groep blijft waar allerlei feiten en fabels over circuleren. Deze dingen over rosse mensen wist je nog niet.

Zeldzame (bedreigde?) soort

Koester de roodharige medemens, want hij is erg zeldzaam is: slechts 2% van de wereldbevolking gaat met rosse haren door het leven. In regio's zoals Ierland en Schotland ligt dat aantal dan weer een stuk hoger, met gemiddeld 13% rosse inwoners. Schotse wetenschappers vreesden in een onderzoek vorig jaar dat de roodharigen met uitsterven bedreigd zouden zijn. Klimaatverandering zou er op termijn voor zorgen dat de dagen warmer worden in Schotland, waar de gevoelige lichte huiden en rosse hoofden van de Schotten niet tegen bestand zijn. Zij voorspellen dat het gen dat rosse haarlokken veroorzaakt daardoor binnen enkele honderden jaren zal verdwijnen. Toch spreken heel wat onderzoeken deze bevindingen tegen, dus hoeven we voorlopig nog geen afscheid te nemen van die vrolijke rode lokken. Die honderden jaren zijn bovendien nog ver van ons verwijderd.

Hitler verbood huwelijk tussen roodharigen

We moeten toegeven dat we ook wel even onschuldig zouden gniffelen als 2 rosse mensen in het huwelijksbootje stappen, maar om het nu te verbieden is nog wel een flinke stap verder. Hitler deed het, met als verklaring dat het zou kunnen leiden tot "afwijkende nakomelingen". Zijn woorden, niet de onze.

Waarom ze kleinzeriger zijn dan anderen

Onderzoek toont aan dat roodharigen gevoeliger zijn voor pijn door hitte en kou, omdat hun lichaam sneller van temperatuur verandert. Bij operaties onder narcose hebben roodharigen dan ook 20% meer slaapmiddel nodig dan anderen. Dat zou alles te maken hebben met het gemuteerde MC1R-gen, al tasten wetenschappers nog in het duister waarom dat zo zou zijn. Pittig detail: tegen pikante voeding zijn de vurige roodharigen dan wel weer beter opgewassen.


Roodharigen die hun officiële feestdag echt uitbundig willen vieren, kunnen vandaag en morgen afzakken naar Breda in Nederland. Daar wordt naar jaarlijkse traditie het RedHead Days festival gehouden, waarover je hier meer informatie vindt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleinste man ter wereld overleden

Kleinste man ter wereld overleden

http://static0.hln.be/static/photo/2015/2/1/10/20150905071513/media_xll_7978900.jpg

Chandra Bahadur Dangi, de kleinste man ter wereld, is vrijdag in een ziekenhuis op het Amerikaanse Samoa overleden. De Nepalese man van 54,6 centimeter is 76 jaar geworden, meldden Amerikaanse en Nepalese media. Dangi werd eerder op de dag met een longontsteking opgenomen in het ziekenhuis.

Dangi werkte in een circus op het eiland in het zuidelijke deel van de Grote Oceaan. Dangi heeft twee records op zijn naam staan. Hij kreeg in 2012 de Guiness World Recordstitels voor de kleinste levende man en voor de kleinste man ooit. De op een na kleinste persoon ooit was de Indiase Gul Mohammed. Hij was 57 centimeter. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ondervoede tweejarige krijgt borstvoeding van hond

Ondervoede tweejarige krijgt borstvoeding van hond

http://static1.hln.be/static/photo/2015/3/8/8/20150905023118/media_xll_7978958.jpg

In de Chileense stad Arica hebben politieagenten een ondervoed tweejarig jongetje gered dat gezoogd werd door de hond van de buren.

Dankzij haar goede zorgen heeft de hond Reina mogelijk het leven van de peuter gered.

Een getuige had de politie gewaarschuwd nadat hij in een werkplaats had gezien dat een jongen borstvoeding kreeg van een hond. Het kind werd naar het ziekenhuis gebracht, maar mocht gisteren het hospitaal verlaten. Momenteel wordt de peuter opgevangen door een sociale overheidsinstantie.

Volgens de agenten kwam de moeder stomdronken opdagen in het ziekenhuis, maar werd ze niet gearresteerd, omdat het kind geen lichamelijke schade werd aangedaan. Tijdens een hoorzitting op 22 september wordt bepaald wie verder voor het kind zal zorgen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gilbert O'Sullivan - Nothing rhymed

Gilbert O'Sullivan - Nothing rhymed

Klik op de foto om hem te beluisteren






Gilbert O'Sullivan (pseudoniem van Raymond O'Sullivan) (Waterford, 1 december 1946) is een Iers zanger en songwriter.

O'Sullivan werd geboren in Ierland. Hij verhuisde in 1960 naar Swindon waar hij geïnteresseerd raakte in muziek. In 1967 tekende hij een vijfjarig platencontract bij CBS Records Eind jaren '60 maakte hij zijn eerste plaatopnamen, maar met weinig succes. Wel namen The Tremeloes enkele nummers van hem op ('You' en 'What can I do?'). In de jaren '70 had hij zelf wereldwijd succes met nummers als

Zijn debuutalbum 'Himself' stond wekenlang aan de top. Zijn populariteit in Japan heeft er in de jaren '90 voor gezorgd dat hij in de muziek kon doorgaan.

Zijn muziek wordt gekenmerkt door soepele melodieën die gekoppeld worden aan een zeer kunstig samengestelde tekst. Zijn bescheidenheid en teruggetrokken leven (wars van 'showbusiness') hebben voorkomen dat hij in de schijnwerpers bleef. O'Sullivan woont anno 2011 op Jersey in de gemeente Saint Mary, maar schrijft nog steeds muziek, maakt nog steeds CD's en treedt nog steeds op.

In 2003 verscheen zijn jazzy-CD 'Piano Foreplay', in juni 2005 gaf hij 13 uitverkochte concerten in Japan en in oktober 2006 verscheen 'A scruff at heart'. Na 11 jaar keerde Gilbert, op 29 mei 2008, terug naar Nederland voor een concert in Carré. Op 26 oktober 2009 stond hij weer in de Royal Albert Hall. Op 31 januari 2011 verscheen zijn nieuwste album 'Gilbertville' (met 14 nieuwe composities en een door Harry Hill voorgedragen gedicht) en in 2011 tourt Gilbert door Engeland, Ierland, Denemarken, Noorwegen, Duitsland en Nederland.

Vermaard zijn O'Sullivans aanvankelijke crisisimage (met bloempotkapsel, streepjesdas en 3/4-broek) en zijn proces tegen de manager die hem beroemd maakte Gordon Mills. Hij won zijn proces en kreeg de rechten terug van zijn sublieme, miljoenenverkopende nummers. In de muziekindustrie is deze uitspraak een precedent geweest voor vele andere artiesten.

Op 26 augustus 2010 verbindt Gilbert zich aan platenmaatschappij Hypertension (waar o.a. ook Gerry Rafferty, Chris DeBurgh, Joan Armatrading, Leo Sayer en Fleetwoord Mac onder contract staan).



» Reageer (0)
04-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12-jarige Lydia nu al slimmer dan Einstein en Hawking

12-jarige Lydia nu al slimmer dan Einstein en Hawkingd

http://static0.hln.be/static/photo/2015/7/14/13/20150904112121/media_xll_7977043.png

De Britse Lydia Sebastian is pas 12 jaar, maar nu al overstijgt haar intelligentie die van 's werelds grootste genieën. Het meisje nam de Mensa IQ-test af, ontworpen om mensen met een uitzonderlijk hoog IQ te testen, en behaalde prompt de maximumscore. "Gemakkelijk", zo beschrijft Lydia zelf de aartsmoeilijke test.

Puur uit verveling vulde het 12-jarige meisje de intelligentietest in. "Ik was nieuwsgierig hoe hoog ik zou scoren", vertelt ze aan de lokale krant Colchester Gazette. Dat de uitkomst zo goed zou meevallen, had de tiener echter niet kunnen denken: ze behaalde het hoogst mogelijke resultaat. "Hij was veel gemakkelijker dan ik had verwacht", aldus het Britse meisje.

Mensa is de oudste hoogbegaafdenvereniging ter wereld. Lid worden van het clubje kan enkel door op de IQ-test een topscore te behalen, die tot de hoogste 2% van de bevolking behoort. Een gemiddeld IQ wordt geschat op 100, al wie 132 scoort of hoger op de testen wordt toegelaten tot de exclusieve, internationale organisatie.

Stomverbaasd waren haar ouders toen ze de resultaten van hun dochter onder ogen kregen. Het meisje behaalde maar liefst 162, een score die zelfs die van Albert Einstein en Stephen Hawking verplettert. Beide wetenschappers haalden 'slechts' 160 op de test. Hoewel Lydia enkel deelnam aan de componenten taal en logisch redeneren, beweert ze zelf vooral van wiskunde te houden. Binnenkort wil ze dan ook graag een wiskundetest afleggen. Lydia Sebastian, een naam om te onthouden! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom stof en vuil niet slecht zijn voor kinderen

Waarom stof en vuil niet slecht zijn voor kinderen

http://static2.hln.be/static/photo/2015/4/16/13/20150903155032/media_xll_7974988.jpg

Wie tijdens zijn kindertijd wordt blootgesteld aan stof en vuil is beter bestand tegen astma en allergieën. Dat blijkt uit onderzoek van VIB (het Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en de UGent. Met name blootstelling aan "boerderijstof" zou je tegen allergische aandoeningen en astma beschermen. Deze ontdekking is een grote stap in de richting van een astmavaccin.

Dat het drinken van rauwe koeienmelk bescherming biedt tegen allergieën, is een gekende volkswijsheid. Een 14-koppig onderzoeksteam, onder leiding van de professoren Bart Lambrecht en Hamida Hammad (beiden verbonden aan VIB en UGent) toonde nu aan dat deze stelling ook een wetenschappelijke basis heeft.

Veelbelovende tests op muizen
Het was al langer vastgesteld dat kinderen die opgroeien op een veeboerderij beter beschermd zijn tegen astma en allergieën. Op de vraag waarom dat zo is, tastte de wetenschap tot voor kort in het duister. Prof. Bart Lambrecht (VIB/UGent/UZ Gent): "Wat wij nu ontdekt hebben, is dat de link tussen boerderijstof en een bescherming tegen astma en allergieën echt bestaat. Daar zijn we achter gekomen door muizen bloot te stellen aan extracten van boerderijstof. Tests wezen uit dat deze muizen volledig beschermd waren tegen huisstofmijtallergie, de meest voorkomende vorm van allergie bij mensen."

Een vaccin tegen astma?
Na contact met boerderijstof maakt het lichaam het eiwit A20 aan, dat allergie en astma kan afremmen. Anderzijds ontdekten de onderzoekers ook dat wie last heeft van allergieën en astma, een tekort heeft aan dat beschermende eiwit A20. De conclusies van het team openen concrete pistes voor verder onderzoek. Zo proberen ze nu uit te zoeken welke actieve stof in het boerderijstof precies instaat voor de bescherming. Als dat bepaald kan worden, is de ontwikkeling van een preventief medicijn tegen astma een mogelijke volgende stap. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baasje en gestolen hond na vijf jaar opnieuw herenigd (met de hulp van Facebook)

Baasje en gestolen hond na vijf jaar opnieuw herenigd (met de hulp van Facebook)

http://static2.hln.be/static/photo/2015/16/16/4/20150904082511/media_xll_7976824.jpg

In oktober 2010 werd haar hond gestolen terwijl ze geld aan het afhalen was. Nooit had Justine Holmlund gedacht dat ze haar geliefde huisdier nog zou terugzien. Tot de Canadese vorige maand via Facebook een bericht van een onbekende ontving.

Vijf jaar geleden maakte Holmlund haar mopshond Tyson vast terwijl zij in een supermarkt in Ontario geld ging afhalen. Toen de vrouw buitenkwam was de viervoeter verdwenen. Ontvoerd door twee mannen en een vrouw in een bestelwagen, zo bleek achteraf uit camerabeelden die Holmlund had opgevraagd. In de opname was te zien hoe ze hem aaiden, zijn halsband afdeden en met hem wegreden, meldt ABC News.

Jaren van verdriet veranderden ineens in vreugde toen Holmlund vorige maand een Facebookbericht toegestuurd kreeg waarin stond dat Tyson gevonden was. De boodschap kwam van Giovanna Carabella uit Alberta. Een man die anoniem wil blijven, had de hond zwervend op straat aangetroffen en naar de dierenliefhebster gebracht.

Via een dierenarts ontdekte Carabella dat de mopshond een kenteken in zijn oor had, en zo raakte opgehelderd wie Tysons rechtmatige eigenaar was.

Tranen
Maandag werden Holmlund en de hond na vijf jaar opnieuw herenigd. Het weerzien vond plaats in de luchthaven van Calgary. "Toen Justine van de roltrap kwam, zei ik 'is dat je baasje?' Hij begon met zijn staart te kwispelen en wilde weg uit mijn armen", zegt Carabella aan ABC News.

"Het was prachtig. Ze nam hem vast en hij likte aan haar gezicht. Zij begon te huilen."

"Justine was zo dankbaar", aldus nog Carabella. "Wie had ooit kunnen denken dat ik de hond vijf jaar na zijn verlies op mijn pad zou tegenkomen? Toen ik hem oppakte, wist ik dat ik er alles aan zou doen om zijn baasje terug te vinden." En zo geschiedde... (br.hln)


» Reageer (0)
03-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Egyptische miljardair wil eiland in de Middellandse Zee kopen voor vluchtelingen

Egyptische miljardair wil eiland in de Middellandse Zee kopen voor vluchtelingen

http://static2.hln.be/static/photo/2015/9/10/8/20150903184903/media_xll_7975373.jpg

De Egyptische miljardair Naguib Sawiris wil een eiland voor de kust van Italië of Griekenland kopen om er de honderdduizenden vluchtelingen onder te brengen, die met gevaar van hun eigen leven de Middellandse Zee oversteken. "Griekenland of Italië, verkoop mij een eiland, ik verklaar het onafhankelijk, ontvang er de vluchtelingen en laat hen meebouwen aan hun nieuw land", zo tweette de rijke zakenman.

"En dat is echt een haalbare kaart", zei hij vandaag aan het Franse persbureau AFP. "Er zijn tientallen verlaten eilanden die honderdduizenden vluchtelingen kunnen ontvangen". Sinds begin dit jaar zijn meer dan 350.000 mensen gevlucht voor de armoede of conflicten in hun land van afkomst en hebben de Middellandse Zee overgestoken in de hoop op een beter leven in Europa. Meer dan 2.600 onder hen overleefden het avontuur niet. Sawiris bevestigde aan een Egyptische commerciële televisiezender dat hij de Italiaanse en Griekse regeringen zal contacteren om zijn idee te concretiseren. In Griekenland, dat een gedwongen uitverkoop houdt van staatsbezit, mag dat weinig problemen opleveren.

Hij raamt de kostprijs ervan op een bedrag tussen de "10 en 100 miljoen dollar", maar denkt dat de "voornaamste kwestie de investering in de infrastructuur" zal zijn. "Er komen tijdelijke verblijven om de mensen onder te brengen en vervolgens geef je hen werk in de bouw van woningen, scholen, universiteiten en ziekenhuizen". "En indien de situatie in eigen land verbetert, kan degene die het wil, terugkeren, aldus de zakenman, wiens familie in Egypte de populaire kunstmatige badplaats El Gouna heeft ontwikkeld aan de oever van de Rode Zee.

De miljardair erkent dat er heel wat problemen te overwinnen zijn, ten eerste al om Griekenland of Italië te overtuigen hem een eiland te verkopen of het wettelijk bestaansrecht van het nieuwe land te verkrijgen. Maar de vluchtelingen zullen tenminste als "mens" behandeld worden en niet als "beesten", is zijn mening. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zijn er dit jaar echt meer spinnen dan anders?

Zijn er dit jaar echt meer spinnen dan anders?

http://static2.hln.be/static/photo/2015/5/13/10/20150902175305/media_xll_7972690.jpg

Wellicht treft u dezer dagen iets meer spinnen in huis aan. Huisspinnen zijn namelijk het meest zichtbaar in augustus en september, wanneer de mannetjes op zoek gaan naar een partner. Sommige wetenschappers beweren dat de warme, natte zomer dit jaar meer spinnen naar binnen drijft. Maar klopt dat wel?

"Het aantal grote huisspinnen dat de woningen binnenkruipt neemt toe na de hete, natte zomer", zo luidde het vorige week op de website van de BBC. "Met dit weer zien we er veel meer, maar dat betekent niet noodzakelijk dat er ook meer zijn", zegt entomoloog Stuart Hine van het Natural History Museum.

Zijn er dit jaar meer spinnen dan anders?

"Elk jaar duikt er wel ergens een dergelijk bericht op", zegt Dries Bonte van de Vlaamse spinnenvereniging Arabel en de Terrestrial Ecology Unit van de UGent. "Het ene jaar zijn het er meer, het andere zijn ze groter. Die beweringen zijn niet gestoeld op feiten. Mensen dénken vaak dat er meer spinnen zijn, maar eigenlijk zijn ze gewoon vergeten hoeveel het er vorig jaar waren. Élk jaar zijn er veel spinnen."

Komen spinnen onze woningen binnen om te paren?

Dat we binnen spinnen aantreffen, is een terugkerend fenomeen tijdens het paarseizoen, aldus Bonte. Maar het is niet zo dat ze daarvoor speciaal naar binnen komen: huisspinnen zijn er namelijk altijd.

"De jongen die tijdens het vorige paarseizoen verwekt zijn, hebben zich de afgelopen maanden gevoed met allerlei insecten die in huis zitten - soms eten ze ook elkaar op als dat nodig is", legt Bonte uit. Eind augustus zijn ze volwassen, en zijn ze dus groter én bouwen ze grotere webben.

Dat is niet de enige reden dat de spinnen nu meer opvallend aanwezig zijn. Wanneer ze volwassen zijn, begint het nieuwe paarseizoen. En dan trekken de mannetjes erop uit. "Spinnen hebben een systeem om inteelt te vermijden", aldus Bonte. "De wijfjes blijven ter plaatse en de mannetjes gaan op stap door het huis om andere wijfjes te vinden." Terwijl de spinnen de afgelopen maanden dus verscholen zaten in hoekjes en kiertjes, verlaten ze nu hun schuilplaats. 

Heeft het weer er iets mee te maken?

"In principe is dat onafhankelijk van het weer", klinkt het. "Al is het wel zo dat de dieren mogelijk iets vroeger op het jaar volwassen zijn wanneer het in huis warmer is. Tegelijk zijn ze dan ook vaak kleiner. Al heb ik daar dit jaar niets van gemerkt. In ieder geval blijft de populatie constant zolang het voedselaanbod of de omgeving niet verandert."

Al die spinnen in huis, kan dat kwaad?

Wie niet van spinnen houdt, denkt toch beter twee keer na alvorens hij de beestjes doodt of buiten zet. Spinnen zijn namelijk nuttige dieren: het zijn hoogst efficiënte roofdieren die de insecten in uw woning oppeuzelen. Zonder spinnen had u wellicht veel meer vliegen in huis.

Spinnen doden hun prooi door een dosis gif te injecteren. Probeert u een spin buiten te zetten, dan is het mogelijk dat hij middels een beet zijn ongenoegen toont. Dit is niet schadelijk; de kleine hoeveelheid gif heeft voor de mens geen kwalijke gevolgen.

Een spin buiten zetten mag overigens een diervriendelijke oplossing lijken, maar dat is het niet noodzakelijk altijd. De overlevingskansen in zijn nieuwe habitat zijn niet heel groot.

Oordeel

Dat er dit jaar meer spinnen in uw huis zitten, klopt niet. Ook andere jaren zijn ze in grote aantallen aanwezig. De temperaturen van de voorbije maanden hebben daar niets mee te maken: uw trouwe huisgenoten zijn er altijd, warme zomer of niet. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Gehate' Hélène uit Thuis:

'Gehate' Hélène uit Thuis: "Nooit meer winkelen in het weekend"

http://static0.hln.be/static/photo/2015/3/8/12/20150902103847/media_xll_7971852.png

Hélène uit Thuis is niet geliefd bij de kijkers van de populaire soap. Ze kreeg via sociale media al heel wat verwensingen naar het hoofd geslingerd. Ze is immers de hoofdverdachte in de zaak rondom de moord op dokter Geert.

Actrice Camilia Blereau, die Hélène speelt, krijgt er in haar dagelijks leven veel reactie op. "Eén ding: ik hoop toch dat de kijkers mij persoonlijk die rol niet kwalijk nemen", vertelt ze in Het Nieuwsblad.

"Maar eerlijk: dat Hélène zo'n impact zou hebben op mijn leven, had ik op voorhand niet kunnen denken. Zo ga ik nooit meer winkelen in het weekend. Dan is het druk en word ik voortdurend aangeklampt", zegt Blereau.

Dialoog
"Vlamingen spreken van nature niet snel zomaar iemand aan op straat, en toch gebeurt dat geregeld. Dat betekent dat het hen hoog zit. Dan ga ik meteen in dialoog: 'Wat schrijven ze toch hé, die scenaristen. En wij moeten dat als ­acteur maar allemaal spelen.' Dan kalmeert het snel. Anders blijven ze je toch maar achternalopen." (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!