Mysterie Stonehenge nog vreemder: wetenschappers vinden 100 extra blokken
Wie denkt dat wetenschappers op het punt staan om het mysterie van Stonehenge op te lossen, heeft het mis. Gisteren werd de kwestie nog een stuk ingewikkelder, nadat wetenschappers bekend maakten een tweede site gevonden te hebben. Amper 3 kilometer verderop vonden ze nog eens 100 grote blokken, begraven onder de grond.
Het team van archeologen en wetenschappers dat The Stonehenge Living Landscapes gedurende vijf jaar nauwkeurig onder de loep neemt, deed de belangrijke ontdekking. En belangrijk is daarbij geen understatement: volgens hen kan deze vondst wel eens het grootste, nog intacte prehistorische monument van Groot-Brittannië blijken.
Met behulp van gesofisticeerde radartechnologie werden de stenen gevonden, die tot nu toe 'verloren waren voor de archeologie'. De stenen liggen zo'n 100 centimeter onder de grond aan de rand van de Durrington Walls. Op deze plek woonden in Neolithische tijden (Zo'n 4.500 jaar geleden) heel wat mensen, al is vandaag de dag enkel nog de gigantische wal - uit aarde opgebouwd - zichtbaar. Vermoedelijk werden de zopas gevonden stenen van de wal geduwd.
In tegenstelling tot Stonehenge stonden de stenen - elk zo'n 4,5 meter hoog - niet in een cirkel, maar in een (min of meer) rechte lijn voor ze werden omgeduwd. De lijn zou overeenkomen met de baan van de zon tijdens de winterzonnewende. Vermoedelijk hadden ze ook een religieuze betekenis, net als de originele Stonehenge 3 kilometer verderop. Waarom ze precies werden omgeduwd, is niet helemaal duidelijk. Volgens de wetenschappers zouden de gigantische stenen zelfs over de rand geduwd kunnen zijn om hun religieuze betekenis te beschermen. (br.hln)
|