Zoetstoffen verhogen kans op diabetes
Wie denkt met suikerarme producten minder suiker op te nemen komt bedrogen uit. Zoetjes, lightproducten en caloriearme drankjes leiden sneller tot stofwisselingsafwijkingen, waaronder diabetes. Dit blijkt uit onderzoek van het blad Nature na testen bij mensen en muizen.
De kans op diabetes wordt vergroot doordat de zogenaamde lightproducten iets meer suiker aanmaken in het bloed.
Onderzoekers van het Israëlische Weizmann Instituut dienden een hoeveelheid zoetstoffen die overstemt met wat mensen dagelijks gemiddeld tot zich nemen, aan twee groepen muizen. Na elf weken was het suikerniveau bij de groepen hoger dan dat van dieren die normale suiker kregen. Conclusie: de stofwisseling in het insulinesysteem, wat kan leiden tot diabetes, was verstoord.
Max Nieuwdorp, internist-endocrinoloog bij het Amsterdams Medisch Centrum (AMC), vindt dat het onderzoek "heel netjes is uitgevoerd", vertelt hij aan de Nederlandse krant De Volkskrant. Wel zag hij dat de hoeveelheid zoetstof waarbij de bloedsuikerspiegel van muizen steeg, in de studie extreem hoog was. "Je zou zo'n dertig cola lights per dag moeten drinken. Dat is absurd veel", meent hij. "Toch zijn de resultaten belangrijk, want de studie laat zien dat mensen die al gevoelig zijn voor bloedsuikerproblemen, door bijvoorbeeld overgewicht, diabetes of een slecht eetpatroon, beter af zijn als ze niet te veel zoetstoffen drinken." (br.hln)
|