Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




09-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eten voor een mooiere huid

Eten voor een mooiere huid

http://static1.hln.be/static/photo/2014/5/1/11/20140209065439/media_xll_6472241.jpg

Gezichtsverzorging begint met het juiste dieet. Door voor bepaalde voedingsstoffen te kiezen, heb je geen dure camouflageproducten of zalfjes meer nodig om imperfecties weg te werken.

Citrusvruchten
Vitamine C is een belangrijke component in tal van gezichtscrèmes. Deze vitamine helpt bij de productie van collageen, een eiwit dat de structuur van de huid bepaalt. De afbraak van collageen versnelt aanzienlijk na de leeftijd van 30 waardoor de huid uitzakt. Voeding dat rijk is aan vitamine C, zoals sinaasappels, kersen en pompelmoes, voorkomt rimpels.

Schaal- en schelpdieren
Vooral vettige vissoorten en oesters doen wonderen voor de huid. De hoge omega 3-waarden zorgen voor minder droge plekken en ontstekingen waardoor de huid minder snel veroudert. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat omega 3 het risico op eczeem en psoriasis verkleint. Een extra pluspunt is dat het de bloedcirculatie verbetert, waardoor de huid een mooiere gloed krijgt.

Sojamelk
De isoflavonen, natuurlijke plantenbestanddelen uit soja, zorgen dat collageen langer in de huid blijft. Een studie uit 2012 toonde aan dat mensen die sojamelk dronken duidelijk minder rimpels hadden. Volgens de onderzoekers voorkomen de isoflavonen de afbraak van collageen waardoor de huid er gezond en jeugdig uitziet.

Koffie en thee  
Het drinken van koffie vermindert het risico op huidkanker. Een recent onderzoek, waar meer dan 93.000 vrouwen aan deelnamen, toont aan dat vrouwen die een kopje koffie per dag dronken 15 procent minder kans hadden om huidkanker te krijgen. Hoe meer koffie ze dronken, hoe lager het risico. De cafeïne verwijdert de huidcellen die door de uv-straling werden beschadigd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griepsymptomen? Blijf dan 5 dagen thuis!

Griepsymptomen? Blijf dan 5 dagen thuis!

http://static0.hln.be/static/photo/2014/6/13/8/20140209114534/media_xll_6472508.jpg

De verspreiding van het griepvirus kan tot 75 procent ingeperkt worden, als mensen met symptomen van de griep enkele dagen zouden thuisblijven. Dat berekenden twee doctoraatsstudenten die verbonden zijn aan CenStat, het Centrum voor Statistiek van de UHasselt.

De doctoraatsstudenten Kim Van Kerckhove en Amin Azmon berekenden dat 66 procent van de mensen met griepsymptomen verantwoordelijk is voor de besmetting van anderen. Veel van die mensen gaan echter gewoon werken of naar school, of nemen deel aan vrijetijdsactiviteiten.

"Indien deze mensen drie tot vijf dagen thuis zouden blijven om uit te zieken, dan zouden er 75 procent minder griepgevallen zijn in de algemene bevolking en dat over het hele griepseizoen", aldus prof. dr. Niel Hens (UHasselt en Universiteit Antwerpen). Als 20 of 50 procent van die mensen zou thuisblijven, daalt het aantal griepgevallen met respectievelijk 31 en 49 procent, berekenden de statistici.

Zij raden mensen met symptomen daarom aan om thuis te blijven. "Wie plots koorts voelt opkomen in combinatie met één of meerdere andere symptomen zoals keelpijn, hoesten, spierpijn, vermoeidheid, uitputting en rillingen, zal waarschijnlijk het griepvirus te pakken hebben", klinkt het. "De kans dat mensen in hun omgeving ook snel besmet zullen raken, is bijzonder groot." Doorgaans duurt het besmettingsgevaar twee tot drie dagen.

Voor de studie werd het 'contactgedrag' van 140 zieke mensen geregistreerd. Die gegevens werden gecombineerd met cijfers over het aantal zieken in het Verenigd Koninkrijk tijdens een pandemie in 2009. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.George Price Boyce 1826 –1897 was een Engels kunstschilder

George Price Boyce 24 september 1826 – 9 februari 1897 was een Engels kunstschilder

http://oi62.tinypic.com/2ufwqv6.jpg

George Price Boyce (Londen, 24 september 1826 – aldaar, 9 februari 1897) was een Engels kunstschilder die wordt geassocieerd met de beweging van de Prerafaëlieten.

Boyce was de zoon van een welvarende wijnkoopman en pandjesbaas. Hij was de oudere broer van de eveneens bij de Prerafaëlieten betrokken talentvolle schilderes Joanna Mary Boyce. Zij overleed op 30-jarige leeftijd in het kraambed.

http://oi62.tinypic.com/iggrvc.jpg


Hij ging in 1846 in de leer bij een architectenbureau, waar hij drie jaar werkte als tekenaar. In 1849 ontmoette hij in Wales de landschapsschilder David Cox (1783 – 1859), die hem ertoe bracht zich te richten op de schilderkunst. Zijn vader steunde zijn beide kinderen bij het volgen van hun artistieke aspiraties.

Boyce maakte kennis met de kunsthistoricus John Ruskin en met Thomas Seddon en raakte eveneens bevriend met Dante Gabriel Rossetti, een van de voormannen van de Pre-Raphaelite Brotherhood. Zodoende kwam hij in aanraking met deze beweging en de andere daarbij betrokken kunstenaars. Hij beschrijft zijn levenslange vriendschap met Rossetti in zijn in 1940 gepubliceerde dagboeken.

http://oi59.tinypic.com/eamnmq.jpg



In de vroege jaren 1850 vervaardigde hij landschap- en architectuurschilderingen. Hoewel hij ook wel in olieverf werkte, ging zijn voorkeur uit naar het aquarel. Mede op advies van Ruskin reisde hij naar Italië, waar hij gebouwen schilderde in Venetië en Verona. Ook bezocht hij Zwitserland en Egypte.

http://oi60.tinypic.com/24ybbxx.jpg



In 1864 werd Boyce geassocieerd lid van de Royal Water Colour Society en volledig lid in 1877. Hij was mede-oprichter van de Hogarth Club.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veelvraat, bruine beer, wolf, lynx en wisent 'Big Five' van Europa

Veelvraat, bruine beer, wolf, lynx en wisent 'Big Five' van Europa

http://static3.hln.be/static/photo/2014/8/1/3/20140208211633/media_xll_6471408.jpg

De veelvraat, bruine beer, wolf, lynx en wisent zijn 'The Big 5' van Europa, de machtigste en krachtigste dieren van het continent. Dat besluit het gelijknamige televisieprogramma, gesteund door Europees president Herman Van Rompuy, op VRT-zender één.

Gespreid over vijf afleveringen gingen televisiemaker Chris Dusauchoit en biologen Iwan Lewylle (Natuurpunt) en Frederik Thoelen (Natuurhulpcentrum Opglabbeek) op zoek naar wilde dieren in Europa. Ze werkten daarvoor samen met heel wat (buitenlandse) experten. Volgens vier criteria: uiterlijk, gedrag, zeldzaam en kippenvel kwamen ze tot een selectie van vijf meest indrukwekkende dieren van ons continenent.

"Het valt mij op, niet alleen voor de uiteindelijk 'Big Five', dat veel van die wilde dieren het tot voor kort heel slecht deden, sommige stonden zelfs op het randje van uitsterven", zegt bioloog Frederik Thoelen. "Ondertussen is ons beeld veranderd en beseffen we dat die dieren belangrijk zijn, dankzij betere beschermingsmaatregelen zijn ze stilaan aan een comeback bezig."

De veelvraat is één van de grootste op het land levende marterachtigen met grote kaken om prooien te doden, komt het dichtst voor in Scandinavië en Rusland. "De veelvraat is een weinig bekend en mysterieus dier dat bijna niet gezien wordt", verduidelijkt Thoelen. Dat geldt ook voor de lynx, die dichtst bij ons in het Eifelgebergte leeft. Net als de bruine beer is Europa's grootste katachtige terug van bijna weggeweest.

De Europese wolf, waarvan Dusauchoit in 2011 in Gedinne een exemplaar kon filmen, moest er volgens Thoelen in omdat er veel misverstanden rond bestaan. "Terwijl we de wolf net moeten aanmoedigen. Roofdieren zijn belangrijk in de natuur, ze halen zieke dieren eruit en zorgen dat er geen overpopulaties komen." (br.hln)


» Reageer (0)
08-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk een standbeeld voor Charles Dickens

Eindelijk een standbeeld voor Charles Dickens

http://oi60.tinypic.com/34nns43.jpg

Hij geldt als een van de beroemdste schrijvers aller tijden, hij wordt wereldwijd gelezen, maar een levensgroot standbeeld was er van Charles Dickens in heel Engeland niet te vinden. In zijn geboorteplaats Portsmouth wordt vandaag op zijn 202e verjaardag eindelijk een beeld van hem onthuld, ondanks de eis in zijn testament dat niet te doen.

De feestelijke gebeurtenis op Guildhall Square, bij Dickens' geboortehuis, wordt bijgewoond door ongeveer 40 afstammelingen van de populaire auteur. Het beeld toont Dickens met een boek in zijn hand en een stapel boeken naast hem.

De plannen om in Portsmouth een beeld op te richten zijn al 110 jaar oud. Een heikel punt was steeds de opmerking in het testament van de schrijver, dat hij geen monument of beeld ter nagedachtenis wilde.

Op andere plaatsen in de wereld, onder andere Philadelphia en Sydney, staan al langer levensgrote standbeelden. Voor het Britse exemplaar kreeg beeldhouwer Martin Jennings de eer. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Europa pakt illegale handel in wilde dieren aan

Europa pakt illegale handel in wilde dieren aan

http://static3.hln.be/static/photo/2014/2/1/5/20140207192106/media_xll_6468875.jpg

De stroperij en illegale handel in wilde dieren neemt "dramatisch" toe en heeft voor sommige soorten intussen een ongekende omvang bereikt. De Europese Commissie trekt aan de alarmbel en beraadt zich over een krachtige aanpak.

De Commissie diste vandaag een aantal cijfers op die de opgang van het probleem illustreren. In 2007 werden in Zuid-Afrika dertien neushoorns gestroopt, vorig jaar waren dat er al meer dan 1.000. Het aantal illegaal gedode Afrikaanse olifanten verdubbelde in tien jaar tot 22.000 in 2012. Tachtig procent van de sterfgevallen bij Sumatraanse tijgers is te wijten aan stroperij.

De stroperij is bijzonder lucratief. Volgens de Commissie zijn hoorns van neushoorns tegenwoordig meer waard dan goud. Ze gaan van de hand voor 40.000 euro per kilo. Beenderen van Sumatraanse tijgers brengen 900 euro per kilo op. Het zijn dan ook grote criminele organisaties die zich op de handel hebben gestort en de pakkans is klein. De vraag is met name in Azië groot, maar ook Europa is een belangrijke afzetmarkt en transitgebied.

Europa voerde al strengere regels voor de handel in bedreigde soorten in en geeft financiële steun voor het behoud van biodiversiteit in Afrika. De Commissie beraadt zich nu over een "krachtdadig" antwoord op het groeiende probleem. Tot 10 april kunnen geïnteresseerden opmerkingen en ideeën overmaken. Op basis van deze raadplegingsprocedure gaat de Commissie vervolgens haar beleid herzien. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinguïns depressief door slecht weer in Engeland

Pinguïns depressief door slecht weer in Engeland

http://static0.hln.be/static/photo/2014/10/7/7/20140207132216/media_xll_6467572.jpg

In het noordoosten van Engeland is het weer sinds de jaarwende zo barslecht dat in een mariene opvangcentrum in Scarborough pinguïns antidepressiva moeten krijgen.

Twaalf humboldtpinguïns, afkomstig van de kusten van Peru en Chili, vertonen zoveel tekenen van stress dat er is besloten pillen te stoppen in de vissen die de dieren als voedsel krijgen, aldus Lindsey Crawford van het opvangcentrum aan de Atlantische kust van Yorkshire dat door stormen wordt geteisterd.

De pinguïns komen weliswaar uit streken waar de weersomstandigheden vergelijkbaar zijn, maar ze zijn eenvoudigweg niet gewend aan zo'n lange tijd slecht weer, voegde een collega van Crawford eraan toe.

Dat de sphenici humboldti gestresseerd zijn blijkt uit het feit dat zij liever in de warmte blijven dan in het water - hun gewone manier van doen - te trekken.

De pillen moeten ook het broze immuniteitssysteem van de dieren opkrikken.
"Wij hopen dat ze zich realiseren dat zij geen enkel gevaar lopen. Ze weten niets van hun behandeling af", aldus Crawford.

Humboldtpinuïns zijn in hun natuurlijke habitat in Chili en Peru met uitsterven bedreigd, omwille van meerdere redenen, waaronder klimaatopwarming. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen ontdekken na 22 jaar dat ze tweeling zijn... dankzij Facebook

Vrouwen ontdekken na 22 jaar dat ze tweeling zijn... dankzij Facebook

http://static2.hln.be/static/photo/2014/14/1/10/20140208101435/media_xll_6470065.jpg

Twee adoptiemeisjes hebben elkaar teruggevonden dankzij Facebook en dat na 22 jaar. Siam en Fabienne werden als peuters van elkaar gescheiden en kwamen elk bij Franse adoptieouders terecht. Via een vriendin ontdekte een van de twee vrouwen dat ze nog een zus had.

Siam en Fabienne werden een jaartje na hun geboorte op 4 maart 1992 van elkaar gescheiden. De jonge Françaises van 22 gingen noodgedwongen elk hun eigen weg. Ze kwamen alle twee in Frankrijk terecht. Siam bouwt er aan een succesvolle carrière als restaurateur en Fabienne studeert nog.

Vorige maand nam hun leven een onverwachte wending. Een vriendin van Siam spotte op Facebook een jonge vrouw die als twee druppels water op Siam leek. Siam kon haar ogen niet geloven maar besloot toch om haar dubbelganger te contacteren. Ze stuurde Fabienne een vriendschapsverzoek maar dat werd niet onmiddellijk beantwoord. "Ik zag het verzoek op mijn smartphone. De foto leek op die van mij en ik dacht dat iemand mijn profiel hackte", aldus Fabienne.

Maar Siam bleef aandringen en Fabienne ging uiteindelijk toch in op haar verzoek. De vrouwen begonnen met het uitwisselen van berichtjes. Ze hadden het over koetjes en kalfjes maar de cruciale vraag bleef uit. Het leek alsof ze elkaar niet durfden vragen of ze zussen waren. Pas na het uitwisselen van hun geboortedatum, bloedgroep en extra foto's waagde Siam het toch: 'Niet dat ik je wil doen schrikken maar ik denk dat we een tweeling zijn', luidde haar bericht. Fabienne ging daarop de foto's nog wat nauwer bestuderen en kwam tot dezelfde conclusie. "Het was ongelooflijk, het was alsof ik overal mezelf zag."

Toch smeekte nog een vraag om een antwoord: Hoe was het in godsnaam mogelijk dat ze elkaars bestaan niets afwisten?! Het antwoord op de prangende vraag was simpel. De dokters hadden het de adoptieouders nooit verteld. Waarschijnlijk deden ze dat om het adoptieproces niet te bemoeilijken.

Siam en Fabienne werden steeds closer met elkaar en uiteindelijk spraken ze af. Fabienne vloog eind januari naar Lyon waar Siam woont en daar zagen ze elkaar voor het eerst terug. "Ik ging haar ophalen op de luchthaven. Dat ging gepaard met de nodige tranen en met een lach", aldus Siam. "Blijkt nu dat we hetzelfde karakter hebben en dezelfde smaken delen", merkt Fabienne op. De twee haalden heel wat verhalen op en vaak waren er treffende gelijkenissen. Zo hadden ze als kind beiden last van bloedneuzen. Ze hebben ook elk een kleine geboortevlek net boven de lippen. "Toen ik klein was, stelde ik me voortdurend vragen. Zo vroeg ik me af waar ik eigenlijk vandaan kwam en of ik een zus zou hebben. Ik wou altijd al een zus", vertelt Siam die de ontdekking met een grapje aan haar adoptieouders meedeelde. Ze stuurde haar moeder een foto met korte lokken waarop die antwoordde dat zij het niet was. De vrouw had overschot van gelijk want het was een foto van Fabienne. Fabienne zelf, belde haar ouders om 3 uur wakker. "Ze dachten eerst dat ik gek was maar later zagen ze zelf de gelijkenissen..." (br.hln)


» Reageer (0)
07-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat senioren gelukkig maakt: sociaal contact

Wat senioren gelukkig maakt: sociaal contact

http://static3.hln.be/static/photo/2014/1/1/1/20140207152745/media_xll_6468076.jpg

Senioren in België hechten veel belang aan sociaal contact, dat blijkt ook uit het feit dat een derde op zoek zou gaan naar een nieuwe partner als hij of zij alleen kwam te staan. Toch besteden zij het meeste tijd aan 'eenzame' tijdsbestedingen als creatieve hobby's, tv-kijken en lezen.

Een onderzoek onder senioren tussen de zestig en negentig jaar oud in opdracht van ThyssenKrupp Encasa wijst uit dat maar liefst 95 procent van de Belgische senioren zich gelukkig voelt op dit moment. Tien procent beleeft nu de gelukkigste periode van zijn leven, 47 procent vond tussen zijn dertigste en veertigste jaar de beste periode van hun leven. De meerderheid (53 procent) van de senioren krijgt een mentale boost door tijd door te brengen met zijn kinderen en kleinkinderen. Dit is dan meteen ook de oorzaak van piekeren bij senioren, 20 procent maakt zich namelijk zorgen over familieleden.

De resultaten van dit onderzoek zijn van belang omdat gelukkig zijn een impact heeft op de levensverwachting van senioren. Hoe gelukkiger ze zijn, hoe gezonder en dus ook langer ze leven. Ze zijn dan ook minder vatbaar voor ziekten.  Een op de vijf zegt dat hun persoonlijke gezondheid ook erg belangrijk is voor het geluk. 48 procent van hen piekert het meest over hun gezondheid, 13 procent is bezorgd over hun financiële situatie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rit in de stad kost straks 9 cent per kilometer

Rit in de stad kost straks 9 cent per kilometer

http://static1.hln.be/static/photo/2014/16/16/6/20140207070249/media_xll_6466476.jpg

Op 17 februari start het langverwachte proefproject van rekeningrijden voor personenwagens. Een rit in stedelijke gebieden kan in de toekomst 9 eurocent per kilometer kosten. Voor de autosnelweg wordt 5 cent aangerekend, voor andere wegen 6,5 cent. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Het Waals, Brussels en het Vlaams Gewest hebben een akkoord bereikt over de tarieven van de kilometerheffing. Dat is een autobelasting waarbij een bedrag per kilometer wordt aangerekend, afhankelijk van de piek- en daluren en het type weg dat u gebruikt. Een proefproject gaat van start in de GEN-zone in en rond Brussel.

Tijdens de ochtend- en avondspits - 7 tot 9 uur en 16 tot 18 uur - wordt het tweemaal zo duur als tijdens de daluren. Tussen 22 en 5 uur betaal je niets. Tijdens de spits bedraagt de heffing 9 eurocent per kilometer in de stedelijke gebieden. In Brussel is dat bijvoorbeeld de oppervlakte van het hele gewest, in Leuven van de stad.

Daarbuiten betaal je een tarief van 5 eurocent per kilometer op autosnelwegen en 6,5 cent op andere wegen. Dat hogere tarief moet sluipverkeer in de woonkernen vermijden. Wie van Mechelen naar Brussel trekt, betaalt 17 euro per week. Eén ritje kost u 1,7 euro. U legt immers 23 kilometer af op de autosnelwegen buiten het Brussels Gewest (1,15 euro) en 6 kilometer binnen het Gewest (0,54 euro). Wie vanuit Gent komt, betaalt 30 euro.

Met het proefproject willen de gewesten nagaan wat het effect van de kilometerheffing is op het rijgedrag. Bijna 1.200 proefpersonen zullen vanaf 17 februari twee maanden lang rondrijden met een On Board Unit (OBU), een gps-systeem dat je traject doorseint naar een centrale server. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote sterfte monarchvlinder bedreigt natuurwonder

Grote sterfte monarchvlinder bedreigt natuurwonder

Klik op de foto om het filmpje te bekijken



Het is een van de fascinerendste en meest onverklaarbare verschijnselen in de natuur: de trek van de monarchvlinder van Midden- naar Noord-Amerika. Maar de toekomst van de vlinder en zijn wonderbaarlijke trek is ernstig in gevaar. Vermoed wordt dat bestrijdingsmiddelen de belangrijkste oorzaak zijn van een afname in de populatie van ruim 1 miljard vlinders naar 35 miljoen.

Liefst 4.500 kilometer kan deze vlinder reizen, dat wil zeggen, verdeeld over minstens vijf generaties. Iedere lente trekken de vlinders (die maar twee tot 5 weken leven) vanuit Mexico richting het noorden. De uiteindelijke noordelijke nakomelingen (die wonderlijk genoeg zes tot negen maanden leven) vliegen in de herfst de hele reis terug naar het zuiden. Hoe de vlinders dit voor elkaar krijgen is nog altijd onverklaard, ze kunnen het tenslotte niet van hun ouders hebben geleerd.

Onderweg, als de vlinders een rustpauze inlassen, settelen de vlinders zich soms met miljoenen tegelijk op een kleine oppervlakte en met tienduizenden in een enkele boom. Een verschijnsel dat veel bekijks trekt bij natuurliefhebbers.

Maar de soort wordt nu ernstig in zijn voorbestaan bedreigd. De afgelopen 20 jaar is de populatie met liefst 95 procent afgenomen en deze winter werd het kleinste aantal vlinders waargenomen sinds 1993. 

De belangrijkste oorzaak van de afname wordt door wetenschappers in de landbouw gezocht. Door het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen die resistent zijn voor bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden, worden juist die planten, waar de vlinder voedsel uithaalt veel effectiever bestreden.

Wetenschappers
ontdekten dat de groep vlinders die via de westkant van de Rocky Mountains, (waar veel minder landbouwgronden zijn en dus meer onkruid groeit) een veel lagere daling in populatie kent dan de groepen die langs de oostkant van de Rockies de reis maakt.

Vlinderspecialist, Professor Karen Oberhauser van de universiteit van Minnesota noemt de toestand zorgwekkend: vooral de laatste jaren gaat het hard omlaag met de aantallen vlinders. Maar dat is niet alleen slecht nieuws voor de vlinders, maar voor het hele ecosysteem. Mocht de vlinder ertussenuit vallen dan zal uiteindelijk ook de mens erdoor getroffen worden.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft de betrokken landen opgeroepen om aandacht aan dit probleem te besteden. Op 19 februari komen de leiders van de Noord-Amerikaanse landen bijeen voor hun jaarlijkse top. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkrachte Indiase vrouw onderweg naar rechtbank doodgeschoten

Verkrachte Indiase vrouw onderweg naar rechtbank doodgeschoten

http://static2.hln.be/static/photo/2014/17/3/3/20140207115706/media_xll_6467313.jpg

Jongeren demonstreren tegen de groepsverkrachting van en moord op een jonge vrouw.

Een 20-jarige Indiase vrouw die samen met haar moeder op weg was naar de rechtbank om een getuigenis af te leggen van haar verkrachting, is onderweg neergeschoten. De jonge vrouw overleed ter plekke, haar moeder ligt in het ziekenhuis, zo meldt de Times of India.

De twee hadden hun huis net verlaten en waren te voet onderweg toen de aanval plaatsvond. De moeder zegt dat zij werden ingehaald door een auto vlak voordat de regen van kogels op hen werd afgevuurd. In die auto, aldus de moeder, zat de man die haar dochter verkracht heeft.

Het meisje had vorig jaar een aanklacht van verkrachting ingediend, maar de politie ondernam geen actie en verklaarde de zaak gesloten. Hierop diende zij en haar moeder bij een naburig district een klacht in. Gisteren zou de zaak voor de rechter verschijnen. "We wilden hier getuigen tegen het politierapport waarin de schuldigen werden gevrijwaard", zei de moeder.

Officier Gulab Singh van Mathura (het naburige district): "De dochter is doodgeschoten en de moeder is ternauwernood ontsnapt. Als er geen goede grond was voor hun beschuldigingen, waarom zou iemand dan proberen hen te vermoorden?" De zaak wordt onderzocht, aldus Singh.

Elke 21 minuten een verkrachting

In India zijn vrouwen geregeld het slachtoffer van groepsverkrachtingen. Volgens politiestatistieken werd in 2012 in India elke 21 minuten een vrouw verkracht.

Er is in het land steeds meer aandacht voor seksueel geweld sinds een studente vorig jaar door een groep mannen werd verkracht in een bus in Delhi. Zij overleed aan haar verwondingen. Hierop ontstonden er hevige rellen. De Indiase regering heeft de wetten rondom seksueel geweld ondertussen aangescherpt. (br.hln - foto ap)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tony Bennett & Amy Winehouse - Body And Soul

Tony Bennett & Amy Winehouse - Body And Soul

Klik op de foto om ze te beluisteren





De mooie single 'Body and Soul' is een duet met Amy Winehouse en Tony Bennett.




» Reageer (0)
06-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De grootste boosdoener van brandwonden bij kleuters

De grootste boosdoener van brandwonden bij kleuters

http://static1.hln.be/static/photo/2014/12/15/7/20140206103945/media_xll_6463432.jpg

Mokken met warme dranken zijn uitgeroepen tot de grootste boosdoeners voor brandwonden bij kleine kinderen. Volgens onderzoekers aan de universiteit van Cardiff onderschatten heel wat ouders hoe mobiel kleuters kunnen zijn en hoe ver ze soms gaan om naar alles te grijpen wat er interessant uitziet.

"Wanneer de zelfstandige mobiliteit in gang schiet, doorgaans vanaf negen maanden, verkennen kinderen volop hun omgeving, zonder zich bewust te zijn van mogelijke gevaren", stelt professor Alison Mary Kemp.

Omdat eenjarigen gemiddeld 75 centimeter groot zijn, behoren de eettafel, het aanrecht en het kookvuur tot aanlokkelijke oppervlaktes om te ontdekken met hun kleine, grijpgrage handjes. En we weten allemaal hoe snel een koffiemok tegen de vlakte kan gaan.

"Ouders lijken in deze fase niet altijd even goed voorbereid te zijn op vlak van preventieve maatregelen. Ze onderschatten hoe ver hun kleuter eigenlijk kan reiken", klinkt het betoog. De onderzoekers stellen dat kinderen vanaf hun derde levensjaar opvallend minder brandwonden oplopen, wellicht omdat ze zich tegen dan al veel bewuster zijn van de gevaren van hitte. Ook ouders worden waakzamer, vooral omdat ze ondertussen ervaring hebben opgebouwd, onder meer door activiteiten buitenshuis. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genitale verminking komt veel vaker voor dan gedacht

Genitale verminking komt veel vaker voor dan gedacht

http://static3.hln.be/static/photo/2014/3/12/2/20140206094747/media_xll_6463157.jpg

Genitale verminking van meisjes en vrouwen komt wereldwijd veel vaker voor dan blijkt uit de cijfers van Unicef. Dat meldt de Nederlandse krant De Volkskrant. Ook tientallen miljoenen meisjes en vrouwen in het Midden-Oosten en Azië zijn besneden.

Volgens de data van de Verenigde Naties is besnijdenis vooral een Afrikaans probleem. Maar rapportages van onderzoekers uit landen buiten Afrika geven dus een ander beeld. De gevallen van genitale verminking die buiten de VN-data vallen, betreffen vrijwel alleen moslims.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Broken Circle Breakdown trekt volle zaal in LA

'The Broken Circle Breakdown' trekt volle zaal in LA

http://static2.hln.be/static/photo/2014/11/7/12/20140127002533/media_xll_6435102.jpg

Dat Amerika heel wat interesse toont in 'The Broken Circle Breakdown', is gisteren wel duidelijk geworden. De eerste screening waarop de leden van The Academy - dit zijn de mensen die mogen stemmen wie er op 2 maart met een Oscar naar huis mag gaan - aanwezig waren was een schot in de roos. Veerle Baetens, Felix van Groeningen en producent Dirk Impens hoorden hoe hun film achteraf op een daverend applaus werd getrakteerd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terminaal zieke Mike werkt droomlijst af

Terminaal zieke Mike werkt droomlijst af

http://static2.hln.be/static/photo/2014/1/7/5/20140206082551/media_xll_6462965.jpg

Wat zou je doen als je wist dat je nog maar kort te leven had? De Nederlander Mike Antonissen werd gedwongen hierover na te denken toen hij hoorde dat hij een hersentumor had. De 49-jarige man overtreft de verwachtingen van de artsen en hij gebruikt zijn extra tijd om de lijst van zijn dromen af te werken.

Mike Antonissen (49) ging op 8 december 2009 naar de dokter omdat lichaamsdelen aan de rechterkant van zijn lichaam soms uitvallen. Suikertekort, denkt hij. Maar zijn dokter heeft een heel andere diagnose: een hersentumor die niet te opereren valt. Het is een doodvonnis. Waarschijnlijk twee, hooguit vijf jaar geven ze hem nog. "Mijn leven stond compleet op zijn kop", herinnert Antonissen zich.

Ondanks het slechte nieuws heeft de Nederlander een architectenbureau, traint hij een hockeyploeg en plant hij om deze zomer van zijn woonplaats naar Rome te fietsen. Toch leeft hij constant met de vraag: hoe lang leef ik nog? Daarnaast worstelt hij met wat hij fout heeft gedaan. "Ik heb nooit gerookt, altijd veel gesport. Ik drink geen koffie of cola. Waarom laat het lichaam waar ik altijd zo zuinig op ben geweest, mij in de steek?"


"Brute pech", was het antwoord van de dokter. "Een goede tekst voor je grafsteen: Hier ligt iemand die door vette pech om het leven kwam. Niet hoe ik het had gepland.", aldus Mike. Ondanks de vele medische testen, onderzoeken, scans en bestralingen begint de eerste schok plaats te maken voor iets positiefs. Mike heeft de drang om van elk moment van het leven te genieten. Samen met vrouw Carla en dochters Kirstie (19) en Dana (14).

Dromen worden niet meer voor later bewaard, maar meteen uitgevoerd.
In de zomer staat een fietstocht van het Nederlandse Voorburg naar Rome op het programma: 1990 kilometer. In de eerste plaats om zichzelf te bewijzen dat deze fysieke inspanning nog lukt. Ook wil Antonissen geld ophalen voor het onderzoek van een van zijn dokters, Taphoorn, in de hoop dat kankerpatiënten ooit genezen kunnen worden. Via de website www.facebook.com/Biking4Braincancer zoekt hij sponsors.

Misschien wel tegen beter weten in, blijft Antonissen positief over de toekomst. De vijf jaar die hij in 2009 kreeg, zijn door een positieve reactie op de behandelingen verruimd. Maar voor hoe lang? Tijdens de volgende controle kan blijken dat nieuwe behandelingen nodig zijn, maar voor hetzelfde geld blijft de tumor nog jaren stabiel.

"We leven tussen golven van hoop, opluchting en vrees. Maar ik ga het Sint Pieterplein in Rome gewoon halen. En daarna ga ik leren snowboarden, kitesurfen en een grote berg overwandelen," besluit Antonissen lachend.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze planten groeien nu in de ruimte

Deze planten groeien nu in de ruimte

http://static3.hln.be/static/photo/2014/9/8/1/20140205165316/media_xll_6461776.jpg

Russische astronauten zijn erin geslaagd meerdere soorten gewassen te oogsten aan boord van het Internationale Ruimtestation (ISS). Het is veilig om de groenten te eten, laat wetenschapper Margarita Levinskikh vandaag weten. "Het experiment met de erwten is zeer belovend".

De astronauten zijn er daarnaast ook in geslaagd Japanse bladgroenten en dwergtarwe te produceren. Aan die dwergtarwe zaten weer tarwekorrels van "uitmuntende kwaliteit", aldus de wetenschapper. Levinskikh is onderzoeker aan het Institute of Biomedical Problems van de Russische Academie van Wetenschappen in Moskou.

Het is de bedoeling dat Russische astronauten volgend jaar ook rijst, tomaten en paprika gaan kweken. De groenten worden geproduceerd in de broeikas aan boord van het ISS. De kas moet eerst reparaties ondergaan voordat ze volgend jaar weer gebruikt kan worden, meldt het Russische persbureau RIA Novosti.

De gewassen zouden uiteindelijk een aanvulling kunnen zijn op de voeding van de astronauten. Maar daarnaast zal ook onderzocht worden of de gewassen in de ruimte genetisch veranderen.

Al het voedsel aan boord van het ISS wordt tot nu toe nog regelmatig bevoorraad vanaf de aarde. Een paar weken geleden vertrok een commercieel vrachtschip naar het ruimtestation, met aan boord 1.300 kilo aan voorraad, waaronder voeding, kleding, kerstcadeautjes van de families van de astronauten en mieren voor een onderzoeksproject.

Begin dit jaar maakte NASA bekend dat de levensduur van het ISS met zeker vier jaar wordt verlengd, dankzij een financiële garantie van de Amerikaanse overheid. Hierdoor kan het ruimtelaboratorium minstens tot 2024 onderzoek blijven doen. De verlengde levensduur moet er onder meer toe leiden dat onderzoeksinstituten en bedrijven geld blijven investeren in het onderzoek in gewichtsloosheid. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winter? IJsjes vliegen nu al de deur uit

Winter? IJsjes vliegen nu al de deur uit

http://oi57.tinypic.com/hrxbp5.jpg

De zon van de voorbije dagen haalt niet alleen de natuur uit zijn winterslaap, ook de ijsventers ontwaken erg vroeg. In en rond Antwerpen galmt het deuntje van 'Joris IJs' al een paar dagen door de straten, terwijl dat normaal pas over 1,5 maand het geval is.

Drie van de twintig karretjes zijn op pad om naar het 'ijsgevoel' van de mensen te polsen. En ja hoor, de hoorntjes en frisco's vliegen al de deur uit. "Het is misschien maar 10 graden, maar de mensen ervaren dat blijkbaar als 30 graden", zegt ijsventer Wim Driesen. "Iedereen is ook goedgezind, valt me op. Die eerste ijsjes zijn altijd fantastisch. Maar nu zijn ze nog specialer."

Wim leurt al 30 jaar met ijsjes, maar het is de eerste keer dat hij begin februari al de stad doorkruist. "Normaal stopt het seizoen in oktober en begint het ten vroegste opnieuw half maart", zegt hij. Als het alsnog zou beginnen te vriezen, blijven de karretjes wel opnieuw binnen.  (br.hln)


» Reageer (0)
05-02-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je een hond als je kind kan beschouwen

Waarom je een hond als je kind kan beschouwen

http://static2.hln.be/static/photo/2014/16/5/3/20140205155424/media_xll_6461688.jpg

Trotse baasjes spreken wel vaker over hun viervoeters zoals ouders vol liefde de avonturen van hun kinderen delen. Uit een Oostenrijkse studie blijkt nu dat de band tussen honden en baasjes opvallend veel wegheeft van de relatie tussen baby's en hun ouders. Het is dan ook niet gek dat je even intens van je huisdier kan houden als van je (hypothetisch) nageslacht.

Gedomesticeerde honden hebben al eeuwen een hechte band met mensen. Ze zijn zo goed aangepast aan het gezinsleven dat ze hun baasje gaan zien als de belangrijkste sociale partner. Door deze rol aan te nemen ontstaat een veilige basis, die volgens Weense onderzoekers ontzettend veel lijkt op de hechte band die zich ontwikkelt tussen kersverse ouders en hun kindje.

Net als bij kinderen, zorgt die hechte band ervoor dat honden zich zelfzekerder gaan gedragen in de interactie met hun omgeving. De viervoeters zien hun baasjes dan ook als het grote voorbeeld.

Tijdens het experiment aan de Weense universiteit voor Diergeneeskunde werd het gedrag van honden in kaart gebracht wanneer hun baasjes afwezig, stil of aanmoedigend waren. Achteraf werden de eigenaars vervangen door wildvreemde mensen. Wanneer de honden alleen of in aanwezigheid van een onbekende waren, bleken ze veel minder geïnteresseerd in de opdrachten die lekkere beloningen opleverden, dan wanneer hun eigen baasje hen vergezelde. Of die nu stil of aanmoedigend was, dat maakte weinig verschil, aanwezig zijn bleek de bepalende factor.

"Deze bevindingen geven ons een eerste bewijs dat het zogenaamde 'secure base effect' (veilige basis) niet alleen leeft in de band tussen kleine kinderen en ouders, maar ook bij honden en hun baasjes", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!