Europa pakt illegale handel in wilde dieren aan

De stroperij en illegale handel in wilde dieren neemt "dramatisch" toe en heeft voor sommige soorten intussen een ongekende omvang bereikt. De Europese Commissie trekt aan de alarmbel en beraadt zich over een krachtige aanpak.
De Commissie diste vandaag een aantal cijfers op die de opgang van het probleem illustreren. In 2007 werden in Zuid-Afrika dertien neushoorns gestroopt, vorig jaar waren dat er al meer dan 1.000. Het aantal illegaal gedode Afrikaanse olifanten verdubbelde in tien jaar tot 22.000 in 2012. Tachtig procent van de sterfgevallen bij Sumatraanse tijgers is te wijten aan stroperij.
De stroperij is bijzonder lucratief. Volgens de Commissie zijn hoorns van neushoorns tegenwoordig meer waard dan goud. Ze gaan van de hand voor 40.000 euro per kilo. Beenderen van Sumatraanse tijgers brengen 900 euro per kilo op. Het zijn dan ook grote criminele organisaties die zich op de handel hebben gestort en de pakkans is klein. De vraag is met name in Azië groot, maar ook Europa is een belangrijke afzetmarkt en transitgebied.
Europa voerde al strengere regels voor de handel in bedreigde soorten in en geeft financiële steun voor het behoud van biodiversiteit in Afrika. De Commissie beraadt zich nu over een "krachtdadig" antwoord op het groeiende probleem. Tot 10 april kunnen geïnteresseerden opmerkingen en ideeën overmaken. Op basis van deze raadplegingsprocedure gaat de Commissie vervolgens haar beleid herzien. (br.hln)
|